Коментар на седмицата №1 Една Мая социална политика вместо цяло БСП прави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735343

Коментар на седмицата №1 Една Мая социална политика вместо цяло БСП правиПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е с над 80 000 прочитания.  Ако реши, след 4 г. Манолова може да атакува и президентската институция Никаква изненада не дойде оня ден откъм социолозите, които класираха Мая Манолова на второ място по рейтинг в държавата,

"Юнайтед" направи впечатляващ обрат срещу "Челси" и го изхвърли от четворката

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/25/3135865_junaited_napravi_vpechatliavasht_obrat_sreshtu_chelsi/?ref=rss


С гол на резервата Джеси Лингард "Манчестър юнайтед" победи "Челси" с 2:1 в най-интересния сблъсък от 28-ия кръг във Висшата лига. "Червените дяволи" направиха впечатляващ обрат, за да си върнат второто място в таблицата, с което пък оставиха действащия шампион извън топ 4.<br /><br />"Челси" поведе в 32-ата минута чрез Вилиан, но "Юнайтед" бързо изравни с първия гол на Ромелу Лукаку срещу отбор от топ 8 този сезон. След почивката...

Дъщерята на убития дядо от "Люлин" иска да пее на децата песни

http://clubz.bg/64690-dyshterqta_na_ubitiq_dqdo_ot_lyulin_iska_da_pee_na_decata_pesni

"Искам да работя в училища и детски градини, да пея на децата моите песни, да не ме връщате там, откъдето идвам и да имам срещи с психолог и психиатър."

Това обяви в съдебната зала Мария - дъщерята на 86-годишния Стефан Янев от "Люлин". Жената е задържана заедно със спътника си в живота си Свилен Велев по обвинение, че са убили възрастния човек. Трагедията става веднага след явяването на Стефан Янев в тв предаването "Съдебен спор", където разкри, че дъщеря му и половинката й живеят, без да пускат на училище трите си деца на 13, 14 и 18 г.

Мария Янева днес се аргументира пред СГС с това, че има диплом за висше по "Начална педагогика" от СУ, а преди това е завършила средно образование с профил "Пиано".

Както и по време на споменатото тв предаване, стана ясно, че Свилен работи в "Топлофикация", а според жената дори бил най-съвестният работник.

Тя добави, че вече била съгласна да пуска дъщерите си на училище, а досега не го правела заради насилието там (децата не са ходили никога на училище, но това не е довело до намеса от нито една държавна служба, б.р.). Увери обаче, че децата й са добре възпитани.

Тялото на Стефан Янев беше открито на общ балкон в близост до апартамента в столичния квартал „Люлин”, в който живеел той с дъщерята, спътника й и момичетата. Според съседи Мария системно пребивала баща си.

Причината за смъртта на възрастния човек вероятно е задушаване, получено вследствие на побой, който двамата са му нанесли. Стефан Янев е удрян с тъп предмет по главата. Според dir.bg зетят дори е направил самопризнания.

Въпреки чистото съдебно минало и изключитено усложненото положение на децата, съдът остави и двамата за постоянно в ареста. Мярката може да се обжалва пред САС.

Автобусна линия 409 променя маршрута си до 15 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=369737

От общинската фирма „Градски транспорт" и частната „Делтакар" съобщават, че се въвеждат маршрутни промени в обслужването на линия 409, припомня Moreto.net. Курсовете, които тръгват на и 15, и на 45 минути, и в двете посоки ще се обслужват до и от сп.

В Ирак осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735480

В Ирак осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към "Ислямска държава"Шестнадесет туркини бяха осъдени на смърт в Ирак за принадлежност към терористичната организация "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съдебните власти. Предвидено е наказанията да бъдат изпълнени чрез обесване. Присъдите бяха издадени от Централния наказателен съд в Багдад, след като било доказано,

Делян Добрев: Българската банка за развитие не финансира сделката за ЧЕЗ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/delian-dobrev-bylgarskata-banka-za-razvitie-ne-finansira-sdelkata-za-chez-256452/

От ГЕРБ са разтревожени от тезата на Корнелия Нинова, че институциите в България трябва да бъдат подчинявани на изпълнителната власт

Оранжев код за обилни снеговалежи в понеделник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QKaVJN0I6A8/

В понеделник, на територията на цялата страна, ще бъде в сила вторият по значимост оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен, тъй като освен валежите се очакват силни ветрове, което ще доведе до виелици и снегонавявания.

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждават, че са възможни виелици и снегонавявания.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на денонощно. В готовност за поддържане на пътищата са около 3000 машини.

Затварят Шипка заради тържествата на 3 март

http://www.cross.bg/shipka-mart-chasa-1568652.html

/КРОСС/ Въвежда се временна организация на движението по пътя Казанлък - Габрово заради провеждането на тържествения митинг на връх Шипка по случай националния празник на България 3 март, съобщиха от областната управа в Стара Загора. Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващите автомобили от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март т.г., движението се пренасочва през Прохода на републиката /Хаинбоаз/. През Шипка между Северна и Южна България ще могат да минават само автобуси на организирания междуградски транспорт. Автомобилите на гостите на тържествата ще бъдат пропускани само еднопосочно от 6 до 14 часа на 3 март от Казанлък към върха и от Габрово към върха. Обратно ще се слиза между 14 и 18 часа. Автомобилите ще паркират отдясно на пътното платно по реда на пристигането си. Според предварителната програма, пред Паметника на свободата на връх Шипка българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат заедно заукопойна молитва за падналите български опълченци и руски воини. В общата служба ще участват и членовете на Светия синод на Българската православна църква. Преди това обща религиозна служба ще има и в Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Руската църковна делегация ще гостува у нас по повод 140-годишнина от края на Руско-турската освободителна война от 1877/1878 година.  

Утре червен код за силен снеговалеж в Смолян и Кърджали, оранжев - в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6735467

Утре червен код за силен снеговалеж в Смолян и Кърджали, оранжев - в странатаЧервен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре, 26 февруари 2018 г., сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за много опасно време е в сила за областите Смолян и Кърджали. Там ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см.

Овчаров: Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ, Теменужка е ”мюре”

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ovcharov-iasno-koi-stoi-zad-sdelkata-chez-temenujka-miure.html

Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ. Сделката за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова няма как да е станала без знанието на министър-председателя Бойко Борисов, обяви Румен Овчаров от БСП.

Овчаров: Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ, Теменужка е ”мюре”

https://frognews.bg/novini/ovcharov-iasno-koi-stoi-zad-sdelkata-chez-temenujka-miure.html

Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ. Сделката за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова няма как да е станала без знанието на министър-председателя Бойко Борисов, обяви Румен Овчаров от БСП.

Затварят Шипка заради тържествата на 3 март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Y70ip_eU_kA/

Въвежда се временна организация на движението по пътя Казанлък – Габрово заради провеждането на тържествения митинг на връх Шипка по случай националния празник на България 3 март, съобщиха от областната управа в Стара Загора.

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващите автомобили от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март т.г., движението се пренасочва през Прохода на републиката /Хаинбоаз/. През Шипка между Северна и Южна България ще могат да минават само автобуси на организирания междуградски транспорт.

Автомобилите на гостите на тържествата ще бъдат пропускани само еднопосочно от 6 до 14 часа на 3 март от Казанлък към върха и от Габрово към върха. Обратно ще се слиза между 14 и 18 часа. Автомобилите ще паркират отдясно на пътното платно по реда на пристигането си.

Според предварителната програма, пред Паметника на свободата на връх Шипка българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат заедно заукопойна молитва за падналите български опълченци и руски воини. В общата служба ще участват и членовете на Светия синод на Българската православна църква. Преди това обща религиозна служба ще има и в Храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка. Руската църковна делегация ще гостува у нас по повод 140-годишнина от края на Руско-турската освободителна война от 1877/1878 година.

Франция е предотвратила два атентата тази година

https://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-e-predotvratila-dva-atentata-tazi-godina-256449/

Едната атака е била насочена към спортно съоръжение, а другата била насочена срещу въоръжени сили

Нешка Робева няма да води ансамбъла на Германия в София

https://www.actualno.com/moresport/neshka-robeva-njama-da-vodi-ansambyla-na-germanija-v-sofija-news_661664.html

Воденият от Нешка Робева ансамбъл на Германия по художествена гимнастика отказа участие на турнира от Световната купа в София, който ще се проведе в края на март в "Арена Армеец". Това обяви известната българска треньорка в профила си във Фейсбук. Според Робева, гимнастичките все още не са подготвени за участие на голям турнир. "Тъй като ние все още сме далече от вида, в който ставаме за показване, убедих германското ръководство, да не участваме на Световната купа в София. Храня

Фандъкова: Синята зона в София няма да поскъпва

http://dnes.dir.bg/news/sinja-zona-yordanka-fandakova-26917218

Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кои са най-скъпите бонбони в света?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369738

Всеки ден по целия свят хиляди бонбони се изяждат. Това определено е най-любимото лакомство не само на децата, но и на възрастните. Има стотици видове бонбони - шоколадови, желирани, здравословни, направени от фурми и ядки, пандишпанови и други.

Боздаг: Резолюцията на ООН за Сирия няма да се отрази върху операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735464

Боздаг: Резолюцията на ООН за Сирия няма да се отрази върху операцията в АфринРезолюцията, одобрена единодушно от Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, няма да се отрази на турската офанзива срещу кюрдските бойци в Африн. Това заяви днес турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс. Турската армия и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници предприеха на 20 януари операция "Маслинова

Голото тяло изкушава художника Кочо Гърнев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6735468

Голото тяло изкушава художника Кочо Гърнев Акад. Светлин Русев: Колекционер откри и откупи над 120 картини на европейския художник от български произход Константин (Кочо) Гърнев - духът на този непознат у нас български художествен гений тържествува в Националната галерия, пл. “Княз Aлександър I”. Защо едва сега? Защо не знаем и не сме чували за този уникален български художник?

Впечатляващ финал на Зимните олимпийски игри

https://www.vesti.bg/sviat/azia/vpechatliavasht-final-na-zimnite-olimpijski-igri-6079703

Пьонгчанг официално предаде щафетата на Пекин, където ще се проведе следващата Зимна олимпиада през 2022 г.

Юнкер: Македония е на верния път, до няколко месеца може да получи покана за преговори

https://www.actualno.com/balkani/unker-makedonija-e-na-vernija-pyt-do-njakolko-meseca-moje-da-poluchi-pokana-za-pregovori-news_661663.html

Председателят на Европейската комисия, който е на няколкочасово посещение в македонската столица Скопие, заяви, че страната върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК. Юнкер посочи, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на преговорите за членство на Македония с ЕС, но каза, че страната е постигнала напредък и ако продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи очакваната препоръка за започ

Премиерът ще открие Инвестиционния форум на ЕБВР за Западните Балкани

http://www.cross.bg/balkani-forym-zapadnite-1568662.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще открие Инвестиционен форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон на 26 февруари. В конференцията ще вземат участие лидери от всички страни от региона - премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните. В рамките на форума са планирани и двустранни срещи на министър-председателя Бойко Борисов. В делегацията на премиера са включени министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.    

Венеция бе откъсната от "голямата земя" заради силен вятър, съборил стълб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735461

Венеция бе откъсната от "голямата земя"  заради силен вятър, съборил стълбВенеция се оказа откъсната днес от континенталната част на Италия, предаде ТАСС. Движението на влаковете и автомобилите по Моста на свободата, единствената сухопътна връзка между града на лагуната и "голямата земя", бе прекъсната, след като силен вятър повали един стълб върху него, предава БТА. Жиците и кабелите по моста бяха прекъснати и в

"Ако някой се е шокирал, значи нищо не е разбрал" и още отзиви за "Не ме докосвай"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/25/3135826_ako_niakoi_se_e_shokiral_znachi_nishto_ne_e_razbral_i/?ref=rss


Няма място за пуритани пред озаряващия екрана "Не ме докосвай" (Touch me not), на който героите разнищват границите на удоволствията и болката от голите си тела и връзката си с тях. Този пълнометражен дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие, която също се появява във филма, е поразителен с интелигентността, самоувереността и оригиналността си. Макар и не всяка сцена да е приятна за гледане, повечето моменти са и зрялата публика би трябвало да види откровеното представяне на...

М.Миков за БСП: Шум много. От скандал в скандал. Но голяма част от гражданите разбират, че този лай не носи нищо за тях

http://pogled.info/bulgarski/m-mikov-za-bsp-shum-mnogo-ot-skandal-v-skandal-no-golyama-chast-ot-grazhdanite-razbirat-che-tozi-lai-ne-nosi-nishto-za-tyah.92757

/Поглед.инфо/ "Българската социалистическа партия в последните три парламентарни избори, когато излиза от управление винаги стига до 40-50 мандата, когато е в опозиция, стига до 80. Това е зоната, която налага въпроса за коалиционно партньорство", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Михаил Миков

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=369733

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре, 26 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски улици, научи Moreto.net. - от 13:00 ч. до 15:00 ч., гр.

Първанов: КСНС да разгледа енергийните проекти

http://dnes.dir.bg/news/georgi-parvanov-xns-energiyni-proekti-26917151

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) да разгледа въпросите, свързани с енергийните проекти, поиска президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Гербери като Матросов: Гинка ще каже за ЧЕЗ, когато Нинова каже за ”Техноимпекс”

https://frognews.bg/novini/gerberi-kato-matrosov-ginka-shte-kaje-chez-kogato-ninova-kaje-tehnoimpeks.html

Гербери обвиниха Нинова в лъжа и обявиха как купувачът на ЧЕЗ-България - Гинка Върбакова и фирмата й, щял да каже как финансира сделката, когато лидерката на БСП обяви как е участвала в приватизацията. На амбаразурата в защита на премиера и герберската позиция застанаха Делян Добрев и Антон Тодоров.

49-годишен мъж от Лом загина след катастрофа

https://www.24chasa.bg/region/article/6735454

49-годишен мъж от Лом загина след катастрофаМъж от Лом почина след катастрофа, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. 49- годишният Рангел Р. се движел с несъобразена с мократа пътна настилка скорост на 20 февруари към 15 и 20 часа по второкласен път от Медковец за Лом. Мъжът губи контрол над МПС и пада в крайпътна канавка. Със средна телесна повреда е настанен за лечение в ломската

Зоран Заев: Име с географско определение би било приемливо за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735445

Зоран Заев: Име с географско определение би било приемливо за насМакедонският министър-председател Зоран Заев заяви в рамките на общата пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че „за правителството е приемливо име с географско определение, което ще направи ясно разграничаване между нашата държава и Гърция“, предава македонската агенция “Макфакс“.

Путин към Макрон и Меркел: Режимът на “тишина” не се отнася за терористите в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pytin-makron-1568672.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин обсъди ситуацията в Сирия с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, се казва в съобщение на Кремъл, цитирано от агенции. В съобщението се отбелязва, че тримата лидери са засегнали темата за Източна Гута и осигуряване на хуманитарен достъп до този и други сирийски региони. Те също така са се съгласили да продължат съвместните усилия за пълното прилагане на приетата вчера от ООН резолюция, която призовава за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия. "Путин информира Макрон и Меркел за практични стъпки на руската страна за евакуирането на цивилни, предоставянето на хуманитарна и медицинска помощ на засегнатото население в Сирия. В същото време специално внимание е обърнато на факта, че прекратяването на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки", се допълва в съобщението. От Кремъл подчертават още, че тримата лидери също така са се съгласили да засилят "обмена на информация" за Сирия.  

19-годишна загина в тежка катастрофа край Драгичево

http://www.mediapool.bg/19-godishna-zagina-v-tezhka-katastrofa-krai-dragichevo-news275997.html

Тежък пътен инцидент е станал в неделя в района на Драгичево, съобщава МВР. Малко след 14 часа при бензиностанция са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болница. От Пътна полиция препоръчват на водачите, пътуващи към София, да използват магистрала "Люлин". Отново по обяд два тира се сблъскаха на автомагистрала "Тракия" в района на Вакарел, посока София. По първоначални данни на полицията тир се ударил в движещия се пред него друг тир, но няма сериозно пострадали. Движението бе временно отклонено в аварийната лента, но впоследствие бе възстановено.  

10 години след смъртта на Павароти жените му се помириха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733938

10 години след смъртта на Павароти жените му се помирихаЕдната вдовица прощава на другата, че ѝ е отнела Лучано Въпреки че великият тенор Лучано Павароти почина на 71 г. през септември 2007 г., едва в последно време неговите 7 най-близки жени се помириха и успяха да постигнат диалог поне като за пред публика. От първата си съпруга Адуа Верони певецът има три дъщери – Лоренца, Кристина и Джулиана.

Huawei представи изцяло свързан свят на световния мобилен конгрес в Барселона

http://www.cross.bg/huawei-mediapad-gpp-1568674.html

/КРОСС/ Бъдещето на мобилните компютърни устройства придобива ново измерение с новия HUAWEI MateBook X Pro, HUAWEI MediaPad M5 и първия в света 3GPP 5G CPE рутер Надграждайки своя успех в производството на красиво проектирани и мощни високотехнологични мобилни устройства, потребителското звено на Huawei представи първия в света ноутбук HUAWEI MateBook X Pro с Fullview дисплей, таблетът HUAWEI MediaPad M5 и първото потребителско устройство, поддържащо световно признатия 3GPP телекомуникационен стандарт за 5G. Със зашеметяващите нови дизайнерски актуализации и изключителните постижения в областта на производителността, тези нови устройства демонстрират силата на технологията, за да осигурят на потребителите иновативни компютърни преживявания. „В Huawei сме водени от представата за изцяло свързан помежду си свят - и за да постигнем тази цел, инвестираме много в проучвания и развитие, за да разберем начина, по който хората са свързани с технологията" - казва Ричард Ю, главен изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group. „Нашата мисия е да надхвърлим способностите на технологията досега. С представянето на новия MateBook X Pro, HUAWEI MediaPad M5 и първия в света 3GPP 5G CPE рутер, ние работим, за да изпълним обещанието да създаваме устройства, които ще направят пробив в бъдещето на технологични изживявания

Дневен хороскоп за 26 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-26-fevruari-news_661640.html

Овен Днес стойте далеч от хора, които искат да ви въвлекат в ролята на арбитър. Може да се почувствате поласкани, но рано или късно участието ви в спора ще ви излезе скъпо. Телец Не се прехласвайте по обещания и приятни емоции, които ви карат да се чувствате единствени. Не забелязвате огромен подводен камък. Бъдете нащрек! Близнаци Денят ще ви представи човек, когото бихте искали да спечелите на своя страна. Обикновените прийоми няма да ви помогнат. Пригответе се да положите повече усилия.

Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nujda-ot-chujdestranni-rabotnici-ima-opasnost-ot-dymping-ne-256450/

Българските работодатели в много сектори просто няма как в момента да предоставят сравними с техните западноевропейски конкуренти условия, посочват от ИПИ

Пицата влиза в сухата дажба на американския войник

http://www.moreto.net/novini.php?n=369736

Пицата ще бъде включена в сухата дажба на американската армия в близко бъдеще, пише порталът Military. Отбелязва се, че срокът на годност на такава пица ще бъде три години. На американските военни ще бъде предложен само един вид - пеперони, но се очаква по-нататък разширяване на асортимента.

Юнкер в Македония: На прав път сте, до месеци може да получите препоръка от ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735433

Юнкер в Македония: На прав път сте, до месеци може да получите препоръка от ЕКПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в рамките на обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, че страната се намира на прав път и ако продължава в същия дух може да получи препоръка от ЕС до няколко месеца, предава Македонската информационна агенция, цитирана от "Фокус".

Григор Димитров излиза болен в Дубай

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-izliza-bolen-v-dubaj-675574.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров все още не е напълно възстановен от вируса, който го повали преди финала в Ротердам срещу Роджър Федерер миналата седмица. Тогава българинът излезе болен и загуби в два сета.

През следващата седмица Димитров ще играе в Дубай, където е поставен под номер 1 в схемата на турнира от сериите АТР500.

“Честно казано, още се чувствам отпаднал и настинал отвреме навреме. Чувате, че ви говоря малко носово, но определено съм по-добре, като цяло. Тренирам всеки ден и това ми помага. Надявам се да ставам по-добър с всеки изминал ден, както се случи в Ротердам - тогава играех по-добре с всеки следващ мач.

Трябва да се фокусирам върху своята работа на корта и да почвам да надграждам отново. Всеки тук може да поднесе изненада и да направи мача на живота си, жребият предразполага да се случват такива неща”, коментира Григор Димитров на една от първите си срещи с медиите в Дубай.

“Хубаво е отвреме навреме да се правят промени в графика, обичам да импровизирам понякога, това беше идеален шанс за такова нещо, защото е голям турнир, АТР500.

Нямам какво да губя, дошъл съм да побеждавам, нуждая се от точки, нуждая се от всичко. Това е чудесен начин да се подготвя за Индиън Уелс и Маями”, сподели още българинът, който няма победа в Дубай, след като при единственото си участие през 2011-а година загуби в първи кръг.

БСП ще пита чешкото правителство и евроинституциите за сделката с ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/25/3135843_bsp_shte_pita_cheshkoto_pravitelstvo_i/?ref=rss


БСП отново настоява премиерът Бойко Борисов да обясни в парламента дали е водил разговори с премиера на Чехия по сделката за ЧЕЗ. "Правителството ангажирало ли е държавната банка за развитие за финансиране на тази сделка", попита лидерът на партията Корнелия Нинова по време на кръгла маса "Идейните, политически и организационни предизвикателства пред БСП".<br /><br />В четвъртък се разбра, че ръководството на чешката компания е одобрило "Инерком...

Стратегическият проблем пред БСП е застарелият електорат

http://www.mediapool.bg/strategicheskiyat-problem-pred-bsp-e-zastareliyat-elektorat-news275996.html

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели със 150 хил. гласа преднина. Управляващите получават над 20%, социалистите - близо 17%. Това показва поръчано от социалистите социологическо проучване, представено в неделя на дискусията за идейните и организационните предизвикателства пред БСП, в която участва и лидерът Корнелия Нинова. Основният стратегически проблем на БСП е застарелият електорат, което различава партията от сходните й политически организации в ЕС, изтъкна социологът Живко Георгиев. БСП се опитва да се променя, но тази промяна още не се възприема от младите и протестно настроени хора, които са основни поддръжници на левите в  Европа, допълни той. Оценки на институциите и политиките Георгиев уточни, че направеното през февруари изследване е да даде диагноза на обществените настроения. От оценката на институциите се вижда, че парламентът и правителството имат нисък рейтинг. Радикално различна е ситуацията с президента. Докато НС и правителството разделят нацията, президентът има позитивен рейтинг в абсолютно всички електорални полета и е единственият сплотяващ нацията, сочи резултатът от изследването, каза Георгиев. На първо място сред най-непопулярните решения на правителството е Истанбулската конвенция. Следват корупцията, ски строежите в Банско, показността, хвалбите без покритие, неадекватните решения за здравеопазването и др. При критерия "очаквания за икономическото положение и жизнения стандарт" прави впечатление, че само 25% очакват подобрение и това го твърдят богатите хора, коментира Живко Георгиев, цитиран от БГНЕС. Областите, в които се очакват най-наложителни нови идеи и радикална промяна, са в полето на икономическата политика, борбата с монополите, в олигархичната тенденция, липсата на инвестиции, при пазара на труда, в здравеопазването, където оценката е най-катастрофална. България губи конкурентоспособност и това не вещае нищо добро. Образованието и здравеопазването най-много са посочвани спонтанно като области със съществуващ дефицит на идеи. Политик има шанс, ако предложи идеи в тези области, но е доста трудна задача, потвърди Георгиев. БСП с предимство само сред хората над 60 години, които обаче вече са много По отношение на емоционално-рационалните нагласи към ГЕРБ и БСП изследването показва, че ГЕРБ е в по- добра позиция, защото голяма част от малките десни формации са по-добре настроени към ГЕРБ, отколкото към БСП. ГЕРБ има 150 000 гласа повече от БСП – или 21.1% срещу 20.1%, според изследването, което отчита стабилизиране на ДПС. Живко Георгиев отчете симптоми за леко разколебаване на електората на "Обединени патриоти", част от който минава към БСП. Това обаче се балансира от десния електорат и "Воля". Във възрастовите групи до 49 години ГЕРБ има преднина 4:1 пред БСП. Същото важи за възрастовата група 50-59 години, защото в нея навлиза ново поколение, каза социологът. Така че БСП поддържа много добри позиции сред хората над 60 години, които поради демографските проблеми вече станаха много и съставляват 34% от електората, уточни той. Какво харесват хората в ГЕРБ Проучването представя силните и слабите страни на двете основни партии, според избирателите. Какви качества приписват хората на ГЕРБ? Първо, една част отчитат, че те са създали нещо, което може да се види и пипне, и това частично действа. Второ - за друга част от хората партията има силен, харизматичен лидер. Силна външна политика - може би, това е единственото предимство, което ГЕРБ успя да постигне в този мандат - разбира се, с помощта и на различни пиар техники, политтехнологии и др. коментира Живко Георгиев. Проевропейска ориентация, както гъвкава политика и мобилност - всички знаем как става това, но е факт. И това обяснява част от силата им, подчерта Живко Георгиев. Иначе ГЕРБ се припознават като корумпирани, с авторитарно управление, неефективна здравна политика, "калинки" и др. , белези на неприемливата им политика, показва проучването. На БСП й пречи, че изглежда разделена и в конфликт с всички При БСП силните страни са социална чувствителност, нейната опозиционност, критичност към статуквото, подготвени кадри, опит, традиции, сплотени симпатизанти и др. Недостатъците на социалистите са, че изглеждат разделени, конфликтуващи с всички, нямат съюзници; подозирани са, че не се борят ефективно срещу корупцията; че имат старомодно и тесногръдо мислене; целите им са неясни; има и спомени от предишни управленски мандати, които не особено успешни, изброи Живко Георгиев. По думите му все повече изчезват проблемите от далечното минало за сметка на по-близкото. Двете целеви групи с най-голям потенциал за БСП Най-важният за БСП въпрос е какъв е потенциалът й и възприема ли се като алтернатива на управляващите. Живко Георгиев посочи две целеви групи с най-голям потенциал за БСП. Първата група е около 7% от електората (или 420 хил. гласа), в която са хора над 50 години. В момента те са силно критични към управляващите и настроени по-позитивно към БСП, отколкото към ГЕРБ. Това са леви хора, които ще гласуват протестно, наказателно, смята Живко Георгиев. Другата, по-голяма група, съставлява 11.5% или над 450 хил. гласа. Те са силно критични към правителството, не правят никаква разлика между БСП и ГЕРБ и не са решили за себе си кое е по-малкото зло. По логиката на наказателния вот, 25% от тях ще гласуват срещу ГЕРБ, каза Живко Георгиев. И уточни, че в тази група попадат и по-млади хора, които са по-важни от стратегическа гледна точка. И двете групи изобщо не се интересуват от времето преди 1989 годена - от този период няма токсични активи за БСП, техните токсични активи са в годините на прехода, отбеляза Живко Георгиев. Тези хора искат да видят БСП като говорител на своите групи - професионални, поколенчески и др. Социологът избори и какви бариери трябва да преодолее БСП, посочвайки, че партията изглежда твърде самотна, изолирана, без партньори и съюзници. Освен това й тежат неубедителни управленски мандати. Друг проблем е, че на местно равнище БСП е минала в нелегалност, няма ярко присъствие на нейни представители, а гражданското недоволство по места е предвождано от други хора. Защо БСП не е фаворит сред работниците, безработните и младите БСП явно не е фаворит сред избирателите, които трябва да са целевата група на партията - работниците и безработните, изтъкна социологът Стефан Георгиев в коментар на изнесените данни. Какво пречи БСП да бъде припозната като социална партия от тези социални групи, запита той. По думите му БСП се разпознава като партия, която е във вътрешни противоречия и караници, докато за ГЕРБ се смята, че е обединена и сплотена. За публиката е важно това, което се вижда, а не това, което е в действителност - вижда се, че БСП се разединява, а хората в нея се карат, констатира социологът. Освен това БСП впечатление за консервативна партия, а не прогресивна, което й пречи да бъде припозната от младите хора. В последните няколко години партията търпи еволюция, но трябва да предложи и активни политики. Ключът към обръщането им към младите хора няма да стане с думи, а с конкретни действия и политики – например да предложи закон за младежта, закон за доброволчеството, допълни Стефан Георгиев. В дискусията, организирана от националния политически институт "Димитър Благоев", участваха Корнелия Нинова, както и политолози, анализатори, членове на ръководството на БСП, социологът Стефан Георгиев, политолозите Борис Попиванов, Страхил Делийски, Александър Димитров, членовете на НС на БСП Крум Зарков, Галин Дурев, Боян Балев и др. Нинова: Да има ляво и дясно е не само необходимо, а и задължително Да има ляво и дясно не само е необходимо, то е задължително, както е задължително много ясно да ги отграничим едно от друго, каза Нинова в началото на форума. Практиката и в Европа показва в последните години, че когато лявото и дясното се слеят, и двете губят, но най-вече губят народите в тези случаи, допълни тя. Според нея днес в България всеки ден има примери за несправедливост, по-слабите, възрастните хора, са изоставени, липсват възможностите за "равен старт" в българското общество. Нинова попита колко хора в България днес се чувстват свободни да имат мнение, да го отстояват, да не се страхуват, че го отстояват, че няма да има последици за тях?   Ето пред какви големи предизвикателства сме поставени, ние левицата, БСП и цялото ни общество, каза Нинова и призова да "върнем тези основни, изконни ценности в България, да ги възстановим, да се борим за тях и да ги наложим". За това много разчитаме и на младите хора, защото на вас ви е присъщо най-вече да изповядвате тези ценности, отбеляза председателят на БСП.  

Коментар на седмицата №2 Комунизмът не беше и не е само жълта лимонада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735338

Коментар на седмицата №2 Комунизмът не беше и не е само жълта лимонадаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 с над 60 000 прочитания.  Ако днес не знаеш как се живееше тогава, утре хибридчиците ще ти го пробутат като екстра в шарен целофан Една колежка журналистка, докато била на обучение в САЩ, се опитала да обясни какъв е бил комунизмът в България, как сме живели тогава.

Художник нарисува портрет на Тръмп с фекалии (видео)

http://dnes.dir.bg/news/portret-donald-tramp-sasht-izbori-2016-26917074

Художник представи в Лондон портрет на американския президент Доналд Тръмп, който направил със собствените си фекалии.

Галъп: Жените са по-коректни в бизнеса от мъжете, но са подценени

http://www.cross.bg/zhenite-muzhete-protzenta-1568671.html

/КРОСС/ Жените са по-коректни от мъжете, но са подценени. Редица бизнес качества са по-присъщи за жените, отколкото за мъжете, но ролята на жените като ръководители и бизнес хора у нас е все още пренебрегвана от обществото ни и явно има нужда от насърчаване. Това са част от изводите и препоръките от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 801 души между 14 и 16 декември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Според проучването българите като цяло имат завидно лично самочувствие - въпреки общия негативизъм, който от години се споделя във всевъзможни изследвания. "Галъп интернешънъл" проверява общото отношение по няколко твърдения. По почти всички проверени твърдения излиза, че жените са по-коректни от мъжете. Например, мнозинство от 75 на сто са съгласни, че жените са по-дисциплинирани от мъжете, 69 на сто - че жените са по-лоялни и всеотдайни от мъжете, 65 на сто - че жените по-сигурно връщат заеми, 56 на сто - че жените са по-некорумпирани. Останалите са несъгласни или не могат да преценят. Колебание в общественото мнение се наблюдава само по едно от тестваните твърдения - че жените са по-пестеливи. Тук съгласието е на практика колкото и несъгласието

Сръбският принц Филип Караджорджевич и съпругата му Даница станаха родители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6735419

Сръбският принц Филип Караджорджевич и съпругата му Даница станаха родителиПринц Филип Караджорджевич и неговата съпруга Даница станаха днес родители, след като принцеса Даница роди син, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. Принц Филип е втори син на престолонаследника Александър Караджорджевич и принцеса Мария. Принцеса Даница е дъщеря на известния сръбски художник Милан Маринкович, припомня БТА.

Гинка Върбакова: Аз съм собственикът, парите за ЧЕЗ ще са от банка срещу акциите

http://clubz.bg/64689-ginka_vyrbakova_az_sym_sobstvenikyt_parite_za_chez_shte_sa_ot_banka_sreshtu_akciite

"Зад тази сделка стоят моите компании, които не са офшорни компании и по никакъв начин нямат скрит собственик. Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър."

Това заяви собственичката на фирмата "Инерком", която бе избрана от ЧЕЗ за купувач на бизнеса им в България, в първата си медийна поява "очи в очи". Върбакова избра Нова тв и Виктор Николаев за първото си реално интервю. Пълният разговор ще бъде излъчен утре сутрин в "Здравей, България". Той е сниман от кухнята на жената, която заяви, че тя и семейството й са милионери и не е "Гинка от Требич".

"Не мога да кажа защо са избрали нас, мога да кажа, че това беше дълга и сложна процедура, в която се изискваха много финансови и юридически документи", заяви бизнесдамата на въпрос как така именно нейната оферта печели доверието на чешката компания с мажоритарно държавно участие. 

Попитана откъде са парите за сделката - около 320 млн. евро, Върбакова повтори твърдението си от писменото "интервю" без автор, което бе разпространено от държавната БТА преди дни - банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап. 

На въпрос как ще бъде обезпечен този кредит - защото макар и активите на компаниите й да се оценяват на общо около 100 млн. лв. - това не е достатъчно, Върбакова заяви:

"Обичайна практика при такъв вид инвестиционно финансиране е да бъдат заложени акциите на дружеството, което ще бъде придобито".

Върбакова потвърди, че познава министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова от 20 години - запознали се случайно и се родило приятелство.

Нито правителството, нито който и да е министър от него имали нещо общо с преговорите за покупката на ЧЕЗ, които се водели изцяло в Прага и без посредници, при това по правилата на чешкото законодателство, стана ясно още от думите й. 

Почитаме паметта на легендарен варненски треньор с турнир по ускорен шах

http://www.moreto.net/novini.php?n=369735

На 25 март предстои първият шахматен Мемориал „Теодоси Костадинов“. Турнирът е в памет на легендарния варненски треньор (познат на всички като Тео) и се организира от ШК „Каиса-Варна“ с президент Минко Шишков. Заявки за участие се подават на e-m@il: dyanev@abv.

Актьорът Джош Дюамел от "Трансформърс" има връзка с Ейса Гонсалес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6735391

Актьорът Джош Дюамел от "Трансформърс" има връзка с Ейса ГонсалесАктьорът Джош Дюамел има връзка с мексиканската актриса и певица Ейса Гонсалес, съобщи Контактмюзик. Анонимен източник каза през "Ю Ес уикли": "Те пиеха и купонясваха заедно до късно. След това, Джош се свърза с техен общ приятел и поиска телефонния номер на Ейса. Определено имат връзка, защото постоянно си изпращаха съобщения,

Лобното място на Антонивановци е пантеон на човешкия подвиг, паметник на светли човешки души, мемориал на достойната саможертва

http://www.cross.bg/plovdiv-suvet-georgi-1568673.html

/КРОСС/ Над 300 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата идея от Пловдив, Кричим и Асеновград почетоха 74-та годишнина от героичната епопея на отряд „Антон Иванов" в местността „Сухото дере" край язовир Въча. Поклонението е организирано от Областен и Градски съвет на БСП Пловдив, Областен съвет на БАС и Сдружение „Памет и бъдеще" и в него взеха участие народните представители Георги Търновалийски и доц. Георги Йорданов, Атанаска Тенева - член на ИБ на НС на БСП, Енко Найденов, председател на БСП Асеновград и Теодора Кирякова - председател на левицата в Кричим. Мемориалният комплекс и костницата, издигнати в памет на загиналите в мразовитите дни на март 1944 година бяха отрупани с цветя и венци от признателните поколения, които сведоха глави и почетоха с минута мълчание паметта на загиналите 121 партизани от легендарния отряд. „Всяка година заставаме пред този паметник и съпреживяваме онзи ден от историята, който за мнозина от партизанския отряд е бил последен. Но е бил ден на безсмъртие.", каза в словото си Маргарита Стоилова, зам.-председател на Областния съвет на БСП и Председател на Областния съвет на Български антифашистки съюз Пловдив. „Времето ни отдалечава от ония събития, а поколението, което е видяло фашизма вече си отива, но не трябва и нямаме право да забравим, че в периода 1923 - 1944 година са избити 9 140 партизани, 20 000 ятаци, 25 министри, 150 народни представители

МВР разпространи правила за действие преди очакваните снежни виелици

https://www.actualno.com/society/mvr-razprostrani-pravila-za-dejstvie-predi-ochakvanite-snejni-vielici-news_661656.html

МВР разпространи съвети и препоръки как да се действа при очакваните снежни виелици. Те са свързани с очакваните през следващите дни различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър, съобщават от вътрешното ведомство. При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания: Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си &ndas

Мощно торнадо взе жертви в САЩ

http://www.cross.bg/tornado-kentuki-zhertvi-1568670.html

/КРОСС/ Двама души загинаха при буря и торнадо в източния американския щат Кентъки, съобщи в Туитър губернаторът на щата Мат Бевин. Двамата американци са загинали в западната част на Кентъки. В някои райони на Кентъки бурята беше съпроводена с торнадо. Местният телевизионен канал Дабълю Ем Ви (WMV) съобщи, че жертви на стихията са станали шофьор, чиято кола била отнесена от водата от мост, и 79-годишната жена, загинала в дома си, който се срутил при преминаването на торнадо. Бурята е повредила поне 12 къщи в различни части на щата, а около 30 души са били принудени да напуснат домовете си. Националната метеорологична служба на САЩ обяви в събота за опасност от торнадо в няколко района на щетите Кентъки и Тенеси, отбелязва Нова телевизия.    

Движението на пътя София-Перник при разклона за Горно Драгичево е в 1 лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735416

Движението на пътя София-Перник при разклона за Горно Драгичево е в 1 лентаДвижението по път I-1 София – Перник при км 282, в района на разклона за Горно Драгичево, в посока Перник, временно се осъществява в една лента, поради ПТП. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена

Впечатляващ финал на Игрите в Пьончанг (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vpechatliavasht-final-na-igrite-v-pionchang-snimki-2080842

С впечатляваща церемония бе сложен официално край на 23-те Зимни олимпийски игри в Пьончанг. За близо 35-те хиляди зрители на Олимпийския стадион, както и за милионите пред телевизионните екрани в повече от 200 държави, домакините бяха подготвили невероятна програма, с която да зак

Гришо с мили думи за баща си

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-s-mili-dumi-za-bashta-si-2080883

Григор Димитров даде любопитно интервю пред Facebook страницата на турнира в Дубай, в което даде отговори на няколко въпроса за своя живот извън тениса, пише gong.bg.
Световн

Добрев опроверга Нинова за сделката на ЧЕЗ и кредита от ББР

https://offnews.bg//politika/dobrev-oproverga-ninova-za-sdelkata-na-chez-i-kredita-ot-bbr-675572.html

"Корнелия Нинова изрече откровена лъжа, че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ"- това каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев на извънреден брифинг на партията. Поводът - пресконференцията на БСП от по-рано днес.

„Пресконференцията е в отговор на изявления на лидера на БСП Корнелия Нинова по-рано през деня. Нещото, което ни възмути бе една изказана лъжа, откровена лъжа, на която трябва да реагираме и една теза, която изключително много ни притесни. Изречената лъжа е, по отношение на това, че Българска банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ. Това е нагла лъжа, не само защото не е вярно, а защото публична информация, затова че не е вярно, че Българската банка за развитие не участва в сделката, е публикувана още на 15 февруари 2018 г.“, каза Добрев.

По думите му няма как лидерът на БСП да не е знаела тази публична информация, която знаят всички. „Днес се наложи Българската банка за развитие отново официално на своята страница да публикува такова съобщение. Това е публично известно от преди 10 дни. За нас е необяснимо защо се пускат в обществото такива плоски лъжи. Това е плоска лъжа и е много лесна за опровергаване“, коментира той.

„Това, което ни разтревожи е тезата, че институциите на България трябва да бъдат подчинявани на изпълнителната власт. Тревожи ни, защото всеки политик, който вижда институциите като подчинени на изпълнителната власт, не е за тази работа. Затова са институциите, те изграждат държавността в България“, поясни Добрев.

Той попита дали, когато Корнелия Нинова е била заместник-министър се е държала по този начин с тях. „Днес тя казва, че институциите в България ги знаем, те ще направят това, което им нареди премиерът. Това е опасна мисъл за политик. Това означава, че този политик не знае как функционира държавата или си мисли, че държавата трябва да функционира по определен начин. Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова. Дали тя смята, че институциите трябва да бъдат подчинявани на премиера, който и да е той. Това е обида за самите институции“, коментира Добрев. Той заяви, че от ГЕРБ вярват в институциите и са се постарали да ги направят във времето, колкото се може по-независими.

Георги Първанов: Теменужка Петкова е бушон

http://clubz.bg/64688-georgi_pyrvanov_temenujka_petkova_e_bushon

"Теменужка Петкова е просто един бушон. Очевидно, че в случая става въпрос за много по-дълбоки, много по-съществени неща, които показват несериозното отношение към българската енергетика на сегашните управляващи".

Това заяви бившия президент Георги Първанов на енергийна дискусия, организирана от партията му АБВ. Събитието бе обявено преди оставката на министърката и бе посветена на "любимия" проект на Първанов - АЕЦ "Белене". 

 
По думите на бившия държавен глава Консултативният съвет по национална сигурност при настоящия президент Румен Радев трябвало да разгледа въпросите, свързани с енергийните проекти в България, съобщи БНР.

"Бездействието и липсата на решение за бъдещето на втората атомна централа се отразяват негативно върху развитието на страната. Губим динамика, енергийната ни дипломация и политика губят динамика. Хората по света работят, решават си проблемите", заяви Първанов.

Според него изградена в съответствие с действащите международни стандарти, АЕЦ "Белене" ще допринесе до значително по-чист електроенергиен микс, би помогнала за изпълнението на ангажиментите за намаляването на вредните емисии. Вместо това с решението за прекратяване на проекта "Белене", българските власти са се отказали от най-големия стратегически и високотехнологичен проект в българската икономика.

Първанов настоя правителството и Народното събрание да отменят така наречения мораториум за строега на "Белене". Той бе гласуван от първия кабинет "Борисов" и скрепен с парламентарно решение.

Министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова също преди време бе споменала, че ако ще се прави нещо с "Белене", то трябва отмяна на спирането на проекта. Третият кабинет "Борисов" поръча и анализ на БАН, в който да се оцени жизнеспособността на проекта. Документът обаче се оказа твърде спорен - част от експертите твърдят, че при определени условия нова атомна централа може да е печеливша, други - че това е абсурд, както и числата, анализирани от БАН. 

В ГЕРБ темата за втората централа се появява периодично - една от опциите бе проектът да се обяви да приватизация или да се търси страгетически инвеститор. 

 

В понеделник: Код „червено” за опасно студено време

https://frognews.bg/novini/ponedelnik-kod-cherveno-opasno-studeno-vreme.html

Прогнозираното от синоптиците влошаване на времето вече започна. В понеделник, на територията на цялата страна, ще бъде в сила вторият по значимост оранжев предупредителен код. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен.

Нинова: Има слухове, че Борисов стои зад сделката за ЧЕЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369732

„Върви неофициална информация, според която зад сделката за ЧЕЗ стои премиерът Бойко Борисов, както и че една държавна банка щяла да я финансира”. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Утре от БСП канят на среща посланика на Чехия у нас, на когото ще връчат писмо до чешкото правителство.

Борисов: Ние като дясна партия трябва да насърчаваме частния бизнес

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/25/3135842_borisov_nie_kato_diasna_partiia_triabva_da/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че партията му е за насърчаване на частния бизнес и не е добра идеята за одържавяване на фирмите. Той коментира сделката за продажбите на българските активи на ЧЕЗ пред младежите от ГЕРБ, събрали се на 9-ия си зимен университет.<br /><br />"Тя е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да...

Си Дзинпин може да се задържи на власт повече от два мандата

https://www.investor.bg/aziia/336/a/si-dzinpin-moje-da-se-zadyrji-na-vlast-poveche-ot-dva-mandata-256448/

ЦК предложи освен това "идеите на Си Дзинпин" да бъдат включени в конституцията на страната

Папа Франциск: Настоявам насилието в Сирия незабавно да бъде спряно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735389

Папа Франциск: Настоявам насилието в Сирия незабавно да бъде спряноПапа Франциск отправи днес "настоятелен призив насилието незабавно да спре", по-специално за да може да пристигне хуманитарна помощ в Сирия и най-вече в бунтовническия анклав Източна Гута, обект на въздушни атаки от страна на сирийския режим, предаде Франс прес. "Отправям настоятелен призив насилието незабавно да бъде спряно,

Григор Димитров: Няма да лежа на стари успехи, през 2018 г. искам да печеля още

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/25/3135840_grigor_dimitrov_niama_da_leja_na_stari_uspehi_prez/?ref=rss


Григор Димитров иска титлата от започващия в понеделник турнир АТП 500 в Дубай. Четвъртият в световната ранглиста обяви на среща с медиите, че се нуждае от точки и надпреварата в Близкия изток може да му бъде от голяма полза.<br /><br />Българинът започва участието си на турнира в понеделник срещу тунизиеца Малек Джазири. При успех над 116-ия в света Димитров ще се изправи срещу победителя от срещата Робин Хаасе и Паоло Лоренци. На четвъртфинал евентуалният съперник е Филип...

ГЕРБ: Нинова излъга, че ББР ще финансира сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/bsp-chez-gerb-bbr-26916960

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрече откровена лъжа - че Българската банка за развитие (ББР) ще финансира сделката с ЧЕЗ, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Дървена ваканция за училищата в Букурещ в понеделник и вторник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735379

Дървена ваканция за училищата в Букурещ 
в понеделник и вторникКметът на Букурещ Габриела Фиря обяви "дървена" ваканция в понеделник и вторник за детските градини и училищата в румънската столица, предаде информационният сайт Зиаре. Заради метеорологичната прогноза, която предвижда студ и снежни виелици през следващите дни, всички детски градини, училища и лицеи в Букурещ ще останат затворени в понеделник и

Доброволци от Севлиево върнаха във водата незаконно уловена риба

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%be/

Над километър прибрани бракониерски мрежи и много върната във водата риба е равносметката за изминалата седмица на доброволците от Централната рибно-опазваща организация „Александър Стамболийски“ в Севлиево. При извършените пет поредни проверки от екипи на организацията и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч са били прибрани  общо 1,22 км. хрилни мрежи и са били […]

Студ и сняг усложниха обстановката на Балканите

http://www.cross.bg/hurvatiya-styd-surbiya-1568666.html

/КРОСС/ Студ и сняг усложниха обстановката на Балканите. На места студът е придружен от силни ветрове. На много места в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора движението е затруднено заради виелици и навявания по пътищата. Властите препоръчват на хората да отложат пътуванията. В Хърватия в борбата със снега се включи и армията. Арктически студ обхвана също Сърбия и Черна гора. В Румъния температурата през нощта достигна минус 15 градуса. Снегът и заледяванията причиниха серия от катастрофи в Унгария. Трима пострадали са приети в болница.    

Червен код за опасно време тази нощ и утре

https://www.actualno.com/society/cherven-kod-za-opasno-vreme-tazi-nosht-i-utre-news_661658.html

Обстановката в страната ще се усложнява, заради преминаването на циклон южно от България. Циклонът ще премине през Гърция, Егейско море и ще продължи към Черно море, като през цялото време ще определя времето у нас. От тази нощ започва да вали доста по-обилно и ще се натрупа доста голяма снежна покривка. Обстановката в страната утре ще бъде притеснителна, не само заради силните валежи, но и заради силния вятър, който ще създава условия за виелици и навявания. Обявен е код червено, предупрежден

В Москва се проведе шествие в памет на убития през 2015 г. Борис Немцов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735357

В Москва се проведе шествие в памет на убития през 2015 г. Борис Немцов (Снимки)На булевард "Академик Сахаров" в Москва завърши организираното днес шествие в памет на руския опозиционер Борис Немцов, състояло се в навечерието на третата годишнина от убийството му, информира ТАСС. По данни на столичната полиция в проявата са участвали 4500 души. Хората в колоната носеха знамена на опозиционни сили като партията ПАРНАС,

Искате замък? Възможно е за 50 евро във Франция

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/iskate-zamyk-vyzmozhno-e-za-50-evro-vyv-franciia-6079615

Франция може да се похвали с над 30 000 замъци, но поне 600 от тях са застрашени от разруха.Сдружението "Осинови замък" си е поставило за цел да спаси тези величествени постройки

Над Черноморието утре: Облачно, ветровито и с валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369725

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 0 и 4°. Температурата на морската вода е 6 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала.

Гърция: Не отстъпваме нито педя земя на Албания

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-ne-otstypvame-nito-pedja-zemja-na-albanija-news_661655.html

Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас отхвърли обвиненията на медиите в Гърция, че страната отстъпва част от територията си на Албания, съобщи порталът „Албеу”. Гръцкият външен министър посочи, че информациите, че Гърция предава части от територията си на Албания са лъжа и добави, че „Гърция няма да отстъпи на Албания нито педя земя”. „От една страна ме обвиняват, че не съм в течение какво се случва с тези процедури, а от дру

Двама загинаха при мощно торнадо в щата Кентъки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735354

Двама загинаха при мощно торнадо в щата КентъкиДвама души загинаха при буря и торнадо в източния американския щат Кентъки, съобщи в Twitter губернаторът на щата Мат Бевин. Двамата американци са загинали в западната част на Кентъки. В някои райони на Кентъки бурята беше съпроводена с торнадо, предава Нова телевизия.  Местният телевизионен канал Дабълю Ем Ви (WMV) съобщи,

Съответствия! Чех купува Теленор. Чехите и Гинчето подписаха далаверата за ЧЕЗ. Кабо Верде е офшорен рай..

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/saotvetstviia-cheh-kupuva-telenor-chehite-gincheto-podpisaha-dalaverata-chez-kabo-verde-ofshoren-rai.html

Преди 31 дни – премиерът на Чехия кацна у нас. Бабиш е милиардер, собственик на конгломерата Agrofert – от медии през металургия до енергетика.

Съответствия! Чех купува Теленор. Чехите и Гинчето подписаха далаверата за ЧЕЗ. Кабо Верде е офшорен рай..

https://frognews.bg/novini/saotvetstviia-cheh-kupuva-telenor-chehite-gincheto-podpisaha-dalaverata-chez-kabo-verde-ofshoren-rai.html

Преди 31 дни – премиерът на Чехия кацна у нас. Бабиш е милиардер, собственик на конгломерата Agrofert – от медии през металургия до енергетика.

Делян Добрев: Банката за развитие преди 10 дни каза, че не финансира сделката за ЧЕЗ (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735375

Делян Добрев: Банката за развитие преди 10 дни каза, че не финансира сделката за ЧЕЗ (На живо)Институциите изграждат държавността в България. Корнелия Нинова манипулирала ли е институциите, използвала ли ги е за определени цели? Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова днес. Това е обида за самите институции. Ние в Герб вярваме в тях, постарали сме се да ги направим по-независими. Ние трябва да отстояваме тяхната независимост.

BMW откри нередности при софтуер за отработените газове

http://dnes.dir.bg/news/bmw-otrabotenite-gazove-26916959

Германският автомобилостроител BMW също може да се окаже замесен в манипулации на дизелови двигатели.

ББР няма участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/ofitzialno-sdelkata-prodazhbata-1568669.html

/КРОСС/ Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком". Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата. С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство и може да бъде наказуемо.    

Коментар на седмицата №3 Как зам.-министър “влезе” в престъпна схема

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735331

Коментар на седмицата №3 Как зам.-министър “влезе” в престъпна схемаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 с над 30 000 прочитания.  Или защо си струва да говорим за ало измамите лице в лице Възрастният човек ще запомни непосредствения контакт по-силно от листовката, всеки може да помогне на МВР, ако не си мълчи 23 ПОЛИЦЕЙСКИ операции,

Сняг блокира Балканите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369731

Продължава да е усложнена зимната обстановка на Балканите. На много места минусовите температури са съчетани с ураганен вятър и много сняг. В Хърватия армията се включи в борбата със снежната стихия. В Румъния, Словения и Босна и Херцеговина също се натрупа дебела снежна покривка, пътищата са заледени.

Бойко Борисов: За Шенген не представляваме никакъв риск

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boiko-borisov-za-shengen-ne-predstavliavame-nikakyv-risk-256447/

Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес, коментира премиерът по повод сделката за ЧЕЗ

19-годишно момиче загина в катастрофа край Драгичево

https://offnews.bg//112/19-godishno-momiche-zagina-v-katastrofa-kraj-dragichevo-675571.html

Тежка катастрофа отне живота на младо момиче в района на Драгичево в ранния следобед.

Сигналът за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14 часа днес.

По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19 – годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение.

Движението се регулира от пътни полицаи.

От Пътна полиция препоръчват на водачите, пътуващи към София, да използват АМ “Люлин“

По искане на Турция задържаха виден функционер на сирийските кюрди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735351

По искане на Турция задържаха виден функционер на сирийските кюрдиСалих Мюслюм, бивш съпредседател на сирийската партия Демократичен съюз, която е обявена за терористична организация от турските власти, е бил задържан в Прага по искане на турската страна. Това съобщиха Анадолската агенция и световните информационни агенции, цитирани от БТА. Според информацията, по искане на турското министерство на вътрешните

Русия: Чуждите покровители в Сирия да помогнат за примирието

http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-26916951

Русия разчита на чуждестранните покровители на антиправителствените сили в Сирия, за да бъде наложено спазването на примирието, за което призова ООН.

19-годишно момиче е загинало при тежка катастрофа край Драгичево

http://www.cross.bg/putyvashti-vodachite-sofiya-1568668.html

/КРОСС/ От Пътна полиция препоръчват на водачите, пътуващи към София, да използват АМ "Люлин" Сигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14 часа днес. По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение. На място се извърша оглед. Движението се регулира от пътни полицаи. От Пътна полиция препоръчват на водачите, пътуващи към София, да използват АМ "Люлин".  

Окончателно: БЛС подписва рамковия договор при договорените параметри

http://www.mediapool.bg/okonchatelno-bls-podpisva-ramkoviya-dogovor-pri-dogovorenite-parametri-news275995.html

Решението на Българския лекарски съюз да се подпише Националният рамков договор е окончателно, при условие, че се запазят параметрите, които са постигнати в договорения процес, потвърди д-р Венцислав Грозев от БЛС в неделя пред БНР. "Тези проблеми с над 260 милиона задължения на НЗОК спрямо чуждестранни контрагенти се знаят от доста време. Настоящият министър на здравеопазването само около преди 6-7 месеца изнесе подобен доклад като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при изслушване на отчета на бюджета за предходната година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и така нататък, въпреки това бюджетът се формира с един дефицит от горе-долу тези милиони, които в момента се коментират, защото не трябва да забравяме, че има и надлимитна дейност, която нашата каса дължи на нашите болници", каза Грозев. Конфликтите около подписването на Националния рамков договор допълнително засилиха напрежението в здравния сектор, провокирано от скандала между здравната каса и Министерството на здравеопазването.   Този скандал е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали, коментира бившият здравен министър Стефан Константинов по повод поисканата от министър Кирил Ананиев оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и разнобоя между двете институции не само за размера на дълговете към чужди здравни каси, но и за това как да се решава той.   "Практиката от последните десет години показва, че винаги има някакво напрежение между Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и управител на НЗОК, са равнопоставени до толкова, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури трябва да работят в абсолютен синхрон. Едната не може без другата", каза д-р Константинов в неделя пред БНР. Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация, изрази притеснение от труса в здравната система, предизвикан от конфликта. "Ние като представители на пациентската организация в общи линии се притесняваме от такъв тип трусове в здравната система, защото те водят до смущения в самата система. Тези смущения не водят обикновено до нещо конструктивно и до нещо добро в отношенията в самата система. В общи линии този конфликт за нас е малко неясен. Наистина здравният и финансовият министър трябва да са съмишленици с управителя на НЗОК, наистина би било добре да гледат в една посока, но за нас НЗОК си остава основен самостоятелен играч в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките", каза Дамянов пред БНР.  

Окончателно: БЛС подписва рамковия договор при договорите параметри

http://www.mediapool.bg/okonchatelno-bls-podpisva-ramkoviya-dogovor-pri-dogovorite-parametri-news275995.html

Решението на Българския лекарски съюз да се подпише Националният рамков договор е окончателно, при условие, че се запазят параметрите, които са постигнати в договорения процес, потвърди д-р Венцислав Грозев от БЛС в неделя пред БНР. "Тези проблеми с над 260 милиона задължения на НЗОК спрямо чуждестранни контрагенти се знаят от доста време. Настоящият министър на здравеопазването само около преди 6-7 месеца изнесе подобен доклад като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при изслушване на отчета на бюджета за предходната година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и така нататък, въпреки това бюджетът се формира с един дефицит от горе-долу тези милиони, които в момента се коментират, защото не трябва да забравяме, че има и надлимитна дейност, която нашата каса дължи на нашите болници", каза Грозев. Конфликтите около подписването на Националния рамков договор допълнително засилиха напрежението в здравния сектор, провокирано от скандала между здравната каса и Министерството на здравеопазването.   Този скандал е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали, коментира бившият здравен министър Стефан Константинов по повод поисканата от министър Кирил Ананиев оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и разнобоя между двете институции не само за размера на дълговете към чужди здравни каси, но и за това как да се решава той.   "Практиката от последните десет години показва, че винаги има някакво напрежение между Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и управител на НЗОК, са равнопоставени до толкова, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури трябва да работят в абсолютен синхрон. Едната не може без другата", каза д-р Константинов в неделя пред БНР. Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация, изрази притеснение от труса в здравната система, предизвикан от конфликта. "Ние като представители на пациентската организация в общи линии се притесняваме от такъв тип трусове в здравната система, защото те водят до смущения в самата система. Тези смущения не водят обикновено до нещо конструктивно и до нещо добро в отношенията в самата система. В общи линии този конфликт за нас е малко неясен. Наистина здравният и финансовият министър трябва да са съмишленици с управителя на НЗОК, наистина би било добре да гледат в една посока, но за нас НЗОК си остава основен самостоятелен играч в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките", каза Дамянов пред БНР.  

"Спартак" - Варна удари с 2:0 "Калиакра"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369730

В мач от 18-ия кръг на Североизточната Трета лига "Спартак 1918" се наложи с 2-0 над "Калиакра". Мачът се игра на стадион "Локомотив". Резултатът за водения от Енгибар Енгибаров тим беше открит след красив удар на Васко Боев, след който топката мина под напречната греда в 38-ата минута.

Йълдъръм: Турция може да неутрализира всеки вид заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735350

Йълдъръм: Турция може да неутрализира всеки вид заплахаТурският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че „Турция и нейният флот могат да неутрализират всеки вид заплаха“, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini. По време на церемония по пускането на вода на нова турска подводница в района на крайбрежието на Мармарис, премиерът отбеляза, че „докато Турция се бори с тероризма на

Нови жертви в Сирия въпреки резолюцията на ООН за примирие (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/25/3135834_novi_jertvi_v_siriia_vupreki_rezoljuciiata_na_oon_za/?ref=rss


Нови жертви в Сирия, въпреки резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня. 26 души са убити в провинция Източна Гута, където ожесточените сражения между силите на Башар Асад и бунтовниците продължават, съобщи БТА.<br /><br />Рами Абдел Рахман, директорът на неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в...

Поне 19 убити в Сирия въпреки резолюцията на ООН за примирие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/25/3135834_pone_19_ubiti_v_siriia_vupreki_rezoljuciiata_na_oon_za/?ref=rss


Най-малко 19 души са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от БТА и "Франс прес".<br /><br />Агенцията отбелязва, че боевете се водят въпреки приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни.<br /><br />Рами Абдел Рахман, директорът на неправителствената мониторингова...

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и снегонавявания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-sys-syveti-kakvo-da-pravim-pri-obilni-snegovalezhi-i-snegonaviavaniia-2080872

Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за основни правила на действие при динамична метеорологична прогноза.

В съобщение на ведомството се отбелязва, че през следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления.

МВР съветва: При лошо време не напомпвайте много гумите

http://dnes.dir.bg/news/mvr-saveti-losho-vreme-26916907

МВР публикува съвети на експертите за основни правила на действие при динамична метеорологична прогноза.

Сеул: Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735345

Сеул: Северна Корея желае да започне диалог със САЩРъководителят на севернокорейската делегация, пристигнала в Южна Корея за церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, желае да проведе разговори със Съединените щати, според президента на Южна Корея Мун Дже-ин, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Мун се срещна с генерал Ким Йон-чхол и неговата делегация преди церемонията.

Калоян Паргов: Гражданите от "Малашевци" поискаха да закрием битака

http://www.cross.bg/malashevtzi-kaloyan-pargov-1568667.html

/КРОСС/ Битпазарът в столичния квартал "Малашевци" да бъде закрит. Това поискаха граждани, които живеят край тържището за стари и употребявани стоки по време на среща с председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов и народните представители Христо Проданов и Димитър Данчев. Тримата бяха поканени на разговор от хората в "Малашевци" в читалище "Пенчо Славейков-1919". Основната тема беше проблемът с преминаването на камиони над 10 тона по улиците в квартала. Заради тежкотоварните машини гражданите живеят в прах, шум, разбити улици и къщи с напукани от постоянното разтърсване стени. По покана на Калоян Паргов, представители на живеещите в района присъстваха в сряда, 21 февруари, на редовното заседание на Комисията по транспорт и туризъм в Столична община и получиха обещание до месец да им бъде представен вариант за решение на проблема. На срещата в читалището в "Малашевци" хората говориха и за останалите проблеми, които имат в квартала. "Търпението на гражданите в този район очевидно напълно се е изчерпало. Не е нормално да живеят в подобни условия, коментира Калоян Паргов. - Те настояха пред нас да бъде закрит битпазарът и бяха повече от категорични в позицията си. Аз също смятам, че вече няма необходимост от този битак. Може би трябва да бъде запазен само пазарът за резервни части за стари машини. Той обаче може да бъде преместен и организиран по друг начин

Ясно е кой стои зад сделката за ЧЕЗ, категоричен е Румен Овчаров

http://www.cross.bg/ovcharov-borisov-ginka-1568665.html

/КРОСС/ Сделката за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова няма как да е станала без знанието на министър-председателя Бойко Борисов. Това обяви пред Дарик бившият енергиен министър Румен Овчаров. Случката с продажбата на ЧЕЗ е логичното развитие на цялата професионално некомпетентно, политически и личностно корумпирана политика на ГЕРБ в енергетиката. Този случай не става без участието на държавата, не става без знанието на Теменужка Петкова и Бойко Борисов. Г-жа Петкова в момента играе ролята на "мюре", което бива отстрелвано, за да хвърли малко прах в очите на публиката колко справедливи са ГЕРБ и правителството, а всъщност да прикрие истинските нови собственици на ЧЕЗ", заяви Овчаров пред Дарик. Гинка Върбакова: Инвестираме в добре работещ бизнес и ще го развиваме устойчиво Кой стои зад Гинка и Слави от Пазарджик е ясно, каза още Овчаров, но отказа да бъде конкретен. "Като кажа нещо, после ме викат в прокуратурата и започвам да получавам обвинения", обясни той. Вчера министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България". "Какво ще проверява Борисов сделката, при положение, че той е съвсем наясно с това, което се случва с тази сделка

БСП се възприема като самотна, със застаряващ електорат и в международна изолация

http://www.moreto.net/novini.php?n=369728

Kогато лявото и дясното се слеят губят и двете, но най вече губят народите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на дискусия за идейните, политически и организационни предизвикателства пред левицата. Днес обществото ни страна изключително много от чувството за несправедливост, смята тя.

Тежък инцидент: 19-годишно момиче загина на пътя

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhyk-incident-19-godishno-momiche-zagina-na-pytia-6079702

По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила

Борисов: До края на годината ще влезем в чакалнята на Еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735328

Борисов: До края на годината  ще влезем в чакалнята на Еврозоната"Смятам, че до края на годината ще влезем в чакалнята на Еврозоната", каза премиерът Бойко Борисов пред младежи от ГЕРБ в сандански. За Шенген пък смята, че по въздух и вода - няма проблем да ни приемат. За сухопътните граници пък отношението на някои държави било егоистично. Неудобно им било да ни откажат, защото сме изпълнили всички критерии.

Пампорово посреща гости от 32 държави за Световното по ски за журналисти

https://offnews.bg//medii/pamporovo-posreshta-gosti-ot-32-darzhavi-za-svetovnoto-po-ski-za-zhurn-675570.html

Пампорово ще бъде домакин на 65-ото Световно първенство по ски за журналисти, което започва днес и ще приключи на 4 март.

Курортът ще посрещне повече от 180 журналисти от 32 държави – професионалисти в различни сфери на журналистиката, обединени от интереса и ентусиазма си към ски спорта и планините.

Преди това участниците ще посетят Европейската столица на културата 2019 – Пловдив, където ще се запознаят с богатото културно-историческо наследство на града.

В рамките на събитието ще се проведат две конференции  - едната ще бъде с президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, а втората с алпиниста Боян Петров.

Китай ще създаде мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735289

Китай ще създаде мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътнициКитайската корпорация за аерокосмическа наука и техника планира тази година да пристъпи към създаване на мрежа от нискоорбитални телекомуникационни спътници "Хунян", която ще включва около 300 космически апарата, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Това пише в документ на китайската космическа корпорация, качен в интернет.

СДС изчезна от фасадата на "Раковски" 134

http://clubz.bg/64687-sds_izchezna_ot_fasadata_na_rakovski_134

СДС изчезна днес от фасадата на емблематичната сграда на "Раковски" 134, където е централата на синята партия от зората на демокрацията до днес. Това се вижда от снимка от неделния следобед, публикувана в профира на Виктор Лилов във фейсбук. Автор е Петко Карамочев. 

От известно време съквартирант на СДС на "Раковски" 134 е Националният фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов. Властите все пак оставиха СДС на същия адрес, въпреки че след като не успяха да прескочат 4-процентовата парламентарна бариера с Реформаторския блок, сините нямат право на партийна централа в държавен имот. 

В продължение та 28 години на фасадата пишеше "Съюз на демократичните сили". В последните месеци висеше и един от плакатите на РБ за последния парламентарен вот - с ликовете на Петър Москов и Венци Мицов - първият - лицето на Реформаторите, а вторият - заместник на Светльо Витков в "Глас Народен", които на изборите участваха заедно с обединението. 

Днес вече на "Раковски" 134 се вижда надпис "Национен фронт за спасение на България" и логото на партията на Симеонов, а кадърът очевидно е от процеса на ребрандиране на сградата. 

Дали ще се върнат и символите на СДС, тъй като партията продължава да обитава горните етажи на държавния имот - предстои да видим.

 

ББР няма участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735380

ББР няма участие в сделката по продажбата на ЧЕЗРъководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“. Това съобщи банката на сайта си днес.

Олимпийският огън в Пьонгчанг угасна

https://offnews.bg//zimni/olimpijskiat-ogan-v-piongchang-ugasna-675569.html

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг бяха официално закрити. Точно в 14,50 часа българско време олимпийският огън угасна, а преди това президентът на МОК Томас Бах връчи олимпийския флаг на домакина на следващите игри от Пекин, които ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година.

В заключителното си слово Бах подчерта важността на форума за установяване на мира на Корейския полуостров, макар и за 15 дни.

"Скъпи спортисти от Южна Корея и КНДР, вие ни заразихте с вярата си в мирното бъдеще. Това беше потресаващ пример как спортът може да сближава хората във време, когато мирът е толкова крехък. МОК ще продължи да участва в диалога между двете страни и след края на олимпиадата", каза Бах.

Церемонията по закриването демонстрира технологичната мощ на Южна Корея и опроверга слуховете, че руски хакери ще се опитат да я сринат в опит за отмъщение заради решението на МОК да не допусне отново националния флаг.

Знаменосец на България беше ски бегачът Йордан Чучуганов, който ще се прибере по този повод последен в България. С флаговете на своите страни дефилираха някои от големите герои на тази олимпиада - Естер Ледецка за Чехия, Шарлота Кала за Швеция, Габриела Пападакис за Франция, която получи честта не и без кавалерски реверанс от страна на Мартен Фуркад.

След угасването на олимпийския огън стадионът по традиция се превърна в огромен дансинг, а двама диджей, един от които беше холандецът Мартин Гарикс, се погрижиха за настроението на вече освободените от спортни амбиции спортисти.

В Пьонгчанг бяха раздадени 102 комплекта медала в 15 дисциплини. С най-много ще си тръгнат норвежците - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови.

В стартовете взеха участие 2925 спортисти от 92 страни. Българската делегация беше съставена от 21 спортисти. Най-доброто ни представяне беше шестото място на Сани Жекова в сноуборда.

Експерти: Конфликтът НЗОК-Министерство - нов трус в здравеопазването

https://frognews.bg/novini/eksperti-konfliktat-nzok-ministerstvo-nov-trus-zdraveopazvaneto.html

Скандалът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали. Това каза бившият здравен министър Стефан Константинов.

Родители в Русе протестират за камери в градините

http://www.cross.bg/ryse-kameri-vsichki-1568664.html

/КРОСС/ Родители на деца в Русе излязоха на протест и искания за поставяне на видеонаблюдение в учебните заведения за най-малките, съобщи БНР. Въпреки ниските температури и силния вятър родителите излязоха да протестират. На територията на Русе има поставени 111 камери в общо 26 сгради, но всички те са позиционирани на входовете на детските градини или в кухненските помещения. Сред исканията на родителите е и поставянето на камери и в занималните. Те още искат да бъде намален броят на децата в групите и да се осигури допълнително почивка за педагозите. "Всички отиват със страх", така коментира един от протестиращите ежедневната рутина да заведе детето си в детската градина. По думите му всички се тревожили дали се грижат добре за децата. Той е категоричен, че това не е нормално и иска промяна. Всички трябва да са спокойни, категоричен беше родителят.  

Калоян Паргов: Гражданите от "Малашевци" поискаха да закрием битака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735323

Калоян Паргов: Гражданите от "Малашевци" поискаха да закрием битакаБитпазарът в столичния квартал "Малашевци" да бъде закрит. Това поискаха граждани, които живеят край тържището за стари и употребявани стоки по време на среща с председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов и народните представители Христо Проданов и Димитър Данчев. Тримата бяха поканени на разговор от хората в

Над 4 000 кандидат-шофьори е обучил в долекарска помощ БЧК - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369729

4 431 кандидат-водачи на моторни превозни средства са обучени от БЧК – Варна да оказват първа долекарска помощ. Това стана ясно по време на отчетното събрание на областната структура във Варна. 85 са новите спасители, обучени през 2017 година в курсовете по водно спасяване на БЧК – Варна.

19-годишно момиче загина в тежка катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zagina-momiche-26916892

19-годишно момиче е загинало, а жена е транспортирана в болнично заведение след тежка катастрофа в района на софийското село Драгичево.

Ясни са двама от съдиите в „Като две капки вода“ сезон 6

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/iasni-sa-dvama-ot-sydiite-v-kato-dve-kapki-voda-sezon-6-6079701

Гери-Никол в „Събуди се“: Страхувам се как ще се справя в шоуто, но нямам търпение да се впусна в това приключение

Тежка катастрофа край Драгичево, 19-годишно момиче е загинало, а друго е в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735305

Тежка катастрофа край Драгичево, 19-годишно момиче е загинало, а друго е в болницаСигнал за тежък пътен инцидент е подаден малко след 14.00 часа. По първоначални данни в района на Драгичево, при бензиностанцията, са се ударили два леки автомобила. 19-годишно момиче е загинало, а друга жена е транспортирана в болнично заведение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място се извърша оглед.

Християнските лидери затвориха църква в Йерусалим заради данъчни спорове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735293

Християнските лидери затвориха църква в Йерусалим заради данъчни споровеХристиянските лидери взеха решение да затворят църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, построена на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръснал Исус Христос в знак на протест срещу израелската данъчна политика и предложения закон за собствеността, предава AFP. „Все още не е известно колко дълго църквата ще бъде

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг бяха закрити със зрелищна програма

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/25/3135798_zimnite_olimpiiski_igri_v_pyongchang_biaha_zakriti_sus/?ref=rss


Олимпийските игри в Пьонгчанг бяха закрити след близо двучасова, зрелищна церемония. Хиляди артисти взеха участие в програмата, която беляза края на 23-ата зимна олимпиада. Домакините от Южна Корея се постараха да задържат високото ниво, което показаха при откриването, и отново наблегнаха на традиционни елементи и впечатляващи нови технологии.<br /><br />След 17 дни на състезания Пьонгчанг предаде олимпийското знаме на следващия град домакин Пекин, който ще приеме зимните олимпийски...

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг бяха закрити

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/25/3135798_zimnite_olimpiiski_igri_v_pyongchang_biaha_zakriti/?ref=rss


Олимпийските игри в Пьонгчанг бяха закрити след близо двучасова, зрелищна церемония. Хиляди артисти взеха участие в програмата, която беляза края на 23-ата зимна олимпиада. Домакините от Южна Корея се постараха да задържат високото ниво, което показаха при откриването и отново наблегнаха на традиционни елементи и впечатляващи нови технологии.<br /><br />След 17 дни на състезания Пьонгчанг предаде олимпийското знаме на следващия град домакин Пекин, който ще приеме зимните олимпийски...

Затвориха йерусалимската църква "Възкресение Христово" като протест срещу Израел

http://www.cross.bg/hristovo-tzurkva-vuzkresenie-1568663.html

/КРОСС/ Църковните лидери затвориха йерусалимската църква "Възкресение Христово" в знак на протест срещу израелски данък и поземлена политика, която засяга собствеността на църквата, съобщава "Ройтерс". Римокатолическите, православните и арменските църковни лидери заявиха, че свещеното място ще остане затворено до второ нареждане. В съобщение те обвиняват Израел в "системна и безпрецедентна атака срещу християните на Свещената земя" с налагането на нова данъчна политика и предложен закон за присвояване на земя. Йерусалимската църква "Възкресение Христово" е построена на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръснал Исус Христос.    

Бойко Борисов: Всички искат да присъстват на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735298

Бойко Борисов: Всички искат да присъстват на Балканите"Светът главоломно се променя и ден с ден не си приличат. Чухте какво каза един президент - да въоръжим учителите с автомати и да стрелят по-бързо от нападателите! Представяте ли си как учители влизат в час със заредени оръжия! Тук такова нещо не можем и да си го помислим, но процесите в САЩ са такива",

Многохилядни протести и сблъсъци в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369724

Многохилядни протести се проведоха и днес в различни градове на Италия, предаде АФП. Над 20 000 души са участвали в проява на крайнодясната "Северна лига" в Милано. Според организаторите, участниците са били около 50 000 души.

Калоян Паргов: Гражданите от ”Малашевци” поискаха да закрием битака

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-grajdanite-malashevtsi-poiskaha-zakriem-bitaka.html

Битпазарът в столичния квартал ”Малашевци” да бъде закрит. Това поискаха граждани, които живеят край тържището за стари и употребявани стоки по време на среща с председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов и народните представители Христо Проданов и Димитър Данчев.

Футбол: Поморие – Созопол 1:1

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K8rj5134D1k/

“Поморие” и “Созопол” не се победиха в мача от 18-ти кръг на Втора Професионална Лига. Двубоят се игра днес, при много лоши метеорологични условия – постоянен снеговалеж и силен вятър.

През първото полувреме домакините от Поморие имаха пълен превес на терена. Възпитаниците на Веселин Бранимиров можеха да открият още в 10-та минута, но удар на Живко Хаджиев бе спасен от вратаря на Созопол на самата голлиния. Опасни удари на Тютюков и Ал. Георгиев също не успяха да поразят целта. Гостите от своя страна затрудниха Теменлиев само след удар с глава на Мантаров, но вратарят се справи блестящо в ситуацията.Така се стигна до 40-та минута, когато след центриране от корнер на Л. Божинов, Стоян Мантаров си отбеляза автогол.

През втората част двата отбора си размениха по-няколко положения, без обаче да успеят да ги реализират.В 80-та минута гостите останаха с човек по-малко ,след като Мартин Газиев получи 2-ри жълт картон и съответно червен картон.

120 секунди по-късно Жил Лоусън се възползва от груба грешка в защитата на домакините, остана сам срещу вратаря и оформи крайното 1:1.

Следваща среща на ОФК „Поморие“ е гостуване на ПФК „Ботев“ Гълъбово на 03.03.2018 г. /събота/, от 15:30 часа.

Франция осеутила атентати срещу спортен и военен обект

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-atentat-jihad-26916819

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината - един срещу голямо спортно съоръжение, друг срещу обект на въоръжените сили.

Северна Корея обвини САЩ, че опитват да пречат на затоплянето на отношението с Южна Корея

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/25/3135797_severna_koreia_obvini_sasht_che_opitvat_da_prechat_na/?ref=rss


Северна Корея обвини днес САЩ, че се опитват да попречат на подобряването на междукорейските отношения, а в същото време южнокорейски протестиращи се опитаха да спрат севернокорейската делегация по пътя й към церемонията по закриването на олимпийските игри в Пьончан, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".<br /><br />Двете Кореи си сътрудничиха и Олимпиадата премина успешно, но Съединените щати донесоха на Корейския полуостров заплахата от война с новите мащабни санкции срещу...

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6735283

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормозАктрисата Дженифър Лорънс работи по документална поредица за движението "Аз също" против сексуалния тормоз, съобщи Контактмюзик. Звездата от "Игрите на глада" потвърди, че си партнира с журналистката Кат Сандлър за телевизионна продукция, посветена на темата за сексуалното насилие в Холивуд и за разликите в заплащането на актьорите и актрисите.

Премиерът за БСП: Що го продадоха ЧЕЗ, като искат сега държавата да го купи

http://www.mediapool.bg/premierat-za-bsp-shto-go-prodadoha-chez-kato-iskat-sega-darzhavata-da-go-kupi-news275994.html

"Чувам от БСП да настояват да изкупим ЧЕЗ. По тази логика, ако тръгнем да изкупуваме, тогава да изкупим и другите две ЕРП-та, частните банки, американските тецове, "Нефтохим"! Нали и Нова телевизия я купиха? Ами да вземе да я одържавим и нея, та да  си имаме една телевизия!" Така премиерът Бойко Борисов коментира в неделя искането на БСП държавата да купи българските активи на чешката компания ЧЕЗ за 320 млн. евро. По неофициална информация именно това е сумата, срещу която създадената неотдавна пазарджика фирма "Инерком" на Гинка Върбакова ще придобие бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишни приходи са около 2 млрд лева. БСП атакува сделката, за която се подозира, че "Гинка от Пазарджик" е само параван на други играчи, както и че подалата оставка енергийна министърка Теменужка Петкова е удобен бушон. Социалистите искат сделката да бъде проверена и от европейските институции, а не само от българските. Предложението на партията за бъдещето на шестте български дружества на ЧЕЗ е да бъдат одържавени. Държавата е лош стопанин, заяви по този повод Борисов с реч пред 9-ия Зимен университет на младежите от ГЕРБ и им разказа да режима на тока, който бе нещо обичайно през 1980 -те и 1990-те години. БСП продадоха ЕРП-тата и заложиха да няма никакъв контрол на държавата Той припомни, че трите електроразпределителни дружества – сред които и ЧЕЗ – са приватизирани през 2005 г. от кабинета на тройната коалиция, оглавяван от Сергей Станишев. Продажбата е направена така, че за държавата да не остане контролен пакет от 34%, а само 33%, разясни Борисов, чието първо правителство приватизира и остатъчните дялове, без да се опита да възстанови контрола на държавата. "Заложили са да няма никакъв контрол. Имаше проверки и от регулатор, и от прокуратура и трите дружества сега водят дела срещу България", обясни Борисов пред младежите от ГЕРБ. Продажбата на ЧЕЗ е частна сделка в Чехия "Продажбата на ЧЕЗ е частна сделка в Чехия. Не може да ни обвиняват за всичко. Сега, когато сделката "идва" в България, ще проверим всичко около сделката. Чакам резултатите от проверките на ДАНС, КЗК, КЕВР и ще видим как ще се развият нещата. Аз съм за частния бизнес, но да работи по правилата, при силни и независими регулатори", каза премиерът. Както е известно, антимонополната комисия и финансовият надзор могат да проверят само дали формално са спазени процедурите, които най-вероятно са спазени, е енергийният регулатор няма почти никакви правомощия по случая. Интересно е какви ще са заключенията на ДАНС, като се имат предвид съмненията за силен политически контрол на ДПС там.   Бойко Борисов отново отрече правителството да има отношение към сделката на "Гинка от Пазарджик".   БСП искат държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха? "Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха?" - запита Борисов. "А останалите две ЕРП -та защо да не ги купим, след като и с трите се съдим от години?", продължи той и доразви тезата си :"Ако ще изкупуваме – що не изкупим и “Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко!" Борисов заяви, че той на министър Петкова да си подаде оставката, за да не остава петно върху репутацията – нейното, на правителството и на партията, защото се говори в публичното пространство, че приятел на енергийния министър купил ЧЕЗ. Премиерът обаче увери, че никой от българското правителство няма отношение към сделката, направена в Чехия. Вардехме кога ще спре тока. В енергото се пиеше много като беше държавно Той разказа на младите нагледно защо държавата не е добър стопанин и как се е живяло с режим на тока преди години: "Тогава дъщеря ми беше бебе и следяхме кога ще има ток, за да я къпем. Дебнехме служителя от енергото да не се напие и да пусне тока след 2-3 часа и да изпуснем някой мач". "Вие сте били бебета тогава или по-малки, но България беше като дискотека отгоре – защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределигелните дружества. Вардехме кога ще спре токът, да се къпем... Ако се напие тоя, който го пуска – може да станат и два-три часа без ток... в енергото тогава пиеха много ... Ей това ни предлагат да върнем обратно", каза той по повод идеите на БСП.   

Премиерът към БСП: Що го продадоха ЧЕЗ, като искат сега държавата да го купи

http://www.mediapool.bg/premierat-kam-bsp-shto-go-prodadoha-chez-kato-iskat-sega-darzhavata-da-go-kupi-news275994.html

"Чувам от БСП да настояват да изкупим ЧЕЗ. По тази логика, ако тръгнем да изкупуваме, тогава да изкупим и другите две ЕРП-та, частните банки, американските тецове, "Нефтохим"! Нали и Нова телевизия я купиха? Ами да вземе да я одържавим и нея, та да  си имаме една телевизия!" Така премиерът Бойко Борисов коментира в неделя искането на БСП държавата да купи българските активи на чешката компания ЧЕЗ за 320 млн. евро. По неофициална информация именно това е сумата, срещу която създадената неотдавна пазарджика фирма "Инерком" на Гинка Върбакова ще придобие бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишни приходи са около 2 млрд лева. БСП атакува сделката, за която се подозира, че "Гинка от Пазарджик" е само параван на други играчи, както и че подалата оставка енергийна министърка Теменужка Петкова е удобен бушон. Социалистите искат сделката да бъде проверена и от европейските институции, а не само от българските. Предложението на партията за бъдещето на шестте български дружества на ЧЕЗ е да бъдат одържавени. Държавата е лош стопанин, заяви по този повод Борисов с реч пред 9-ия Зимен университет на младежите от ГЕРБ и им разказа да режима на тока, който бе нещо обичайно през 1980 -те и 1990-те години. БСП продадоха ЕРП-тата и заложиха да няма никакъв контрол на държавата Той припомни, че трите електроразпределителни дружества – сред които и ЧЕЗ – са приватизирани през 2005 г. от кабинета на тройната коалиция, оглавяван от Сергей Станишев. Продажбата е направена така, че за държавата да не остане контролен пакет от 34%, а само 33%, разясни Борисов, чието първо правителство приватизира и остатъчните дялове, без да се опита да възстанови контрола на държавата. "Заложили са да няма никакъв контрол. Имаше проверки и от регулатор, и от прокуратура и трите дружества сега водят дела срещу България", обясни Борисов пред младежите от ГЕРБ. Продажбата на ЧЕЗ е частна сделка в Чехия "Продажбата на ЧЕЗ е частна сделка в Чехия. Не може да ни обвиняват за всичко. Сега, когато сделката "идва" в България, ще проверим всичко около сделката. Чакам резултатите от проверките на ДАНС, КЗК, КЕВР и ще видим как ще се развият нещата. Аз съм за частния бизнес, но да работи по правилата, при силни и независими регулатори", каза премиерът. Както е известно, антимонополната комисия и финансовият надзор могат да проверят само дали формално са спазени процедурите, които най-вероятно са спазени, е енергийният регулатор няма почти никакви правомощия по случая. Интересно е какви ще са заключенията на ДАНС, като се имат предвид съмненията за силен политически контрол на ДПС там.   Бойко Борисов отново отрече правителството да има отношение към сделката на "Гинка от Пазарджик".   БСП искат държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха? "Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха?" - запита Борисов. "А останалите две ЕРП -та защо да не ги купим, след като и с трите се съдим от години?", продължи той и доразви тезата си :"Ако ще изкупуваме – що не изкупим и “Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко!" Борисов заяви, че той на министър Петкова да си подаде оставката, за да не остава петно върху репутацията – нейното, на правителството и на партията, защото се говори в публичното пространство, че приятел на енергийния министър купил ЧЕЗ. Премиерът обаче увери, че никой от българското правителство няма отношение към сделката, направена в Чехия. Вардехме кога ще спре тока. В енергото се пиеше много като беше държавно Той разказа на младите нагледно защо държавата не е добър стопанин и как се е живяло с режим на тока преди години: "Тогава дъщеря ми беше бебе и следяхме кога ще има ток, за да я къпем. Дебнехме служителя от енергото да не се напие и да пусне тока след 2-3 часа и да изпуснем някой мач". "Вие сте били бебета тогава или по-малки, но България беше като дискотека отгоре – защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределигелните дружества. Вардехме кога ще спре токът, да се къпем... Ако се напие тоя, който го пуска – може да станат и два-три часа без ток... в енергото тогава пиеха много ... Ей това ни предлагат да върнем обратно", каза той по повод идеите на БСП.   

МВР със съвети при шофиране в снежна обстановка

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-sas-saveti-pri-shofirane-v-snezhna-obstanovka-675568.html

През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър, казват в съветите си до гражданите от Министерството на вътрешните работи.

Какво съветват експертите:

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър и смерч:

Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

ГЕРБ-ер: Гинка ще каже откъде пари, когато Нинова каже за "Техноимпекс"

http://clubz.bg/64686-gerb_er_ginka_shte_kaje_otkyde_pari_kogato_ninova_kaje_za_tehnoimpeks

Сагата с продажбата на ЧЕЗ-България беляза целия ден в неделя. След като лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще пита властите в Чехия как се е случило одобрението на продажбата, а родните власти - каква е ролята на премиера Бойко Борисов в историята и има ли отношение държавната Българска банка за развитие, от ГЕРБ излязоха с "контрапрескофнеренция".

На нея обвиниха Нинова в лъжа и обявиха как купувачът на ЧЕЗ-България - Гинка Върбакова и фирмата й, щял да каже как финансира сделката, когато лидерката на БСП обяви как е участвала в приватизацията.

Депутатът и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който при новината за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова и фирмата й "Инерком" също подходи с притеснение и скептичност, днес заяви, че вече е спокоен и обвини Нинова и БСП в лъжа. Причината - замесването на ББР в случая.

"Лъжа е, че ББР ще финансира сделката за ЧЕЗ. Нагла лъжа е това, не само защото не е вярно, а и защото публична информация по темата е публикувана още на 15 февруари в сайта "Медиапул". Няма как лидерката на БСП да не е знаела тази публична информация, която е отпреди да бъде обявен купувачът", заяви Добрев.

Съобщение по темата се появи и в интернет страницата на ББР този следобед. То гласи:

Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

Добрев заяви, че за ГЕРБ е "необяснимо защо се пускат такива плоски лъжи, много лесни за опровергаване".

Бившият депутат Антон Тодоров от ГЕРБ, който подаде оставка след случая с опит за заплаха към журналиста Виктор Николаев, сщо се включи в коментарите по темата. Той нарече поведението на БСП "политическо отровителство". И добави:

"Гинка ще каже откъде взе пари за ЧЕЗ, когато Корнелия Нинова каже откъде взе пари за приватизацията на “Техноимпекс”, каза Тодоров, връщайки се към старите атаки на ГЕРБ срещу социалистката заради участието й в приватизация.

По-рано през деня и премиера Бойко Борисов коментира сделката за ЧЕЗ - по думите му тя се е случила в Чехия, а не в България, но родните институции ще я проверят. Той иронизира призива на БСП държавата да извади пари и да национализира - тоест да си купи електроразпределителното дружество, вместо купувачът да е Гинка Върбакова.

Делян Добрев заяви още, че вярва в независимостта и работата на родните институции. В ГЕРБ обаче били притеснени, че лидерката на БСП е заявила, че знае какво ще направят институциите - това, което им нареди Бойко Борисов.

"Всеки политик, който вижда институциите като подчинени на изпълнителната власт или на себе си – не е за тази работа. Това е опасна мисъл, този политик не знае как функционира държавата или си мисли, че трябва да функционира по друг начин. Това е и обида за самите институции", заяви още Добрев.

 

Два тира катастрофираха на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/trakiya-vakarel-raiiona-1568661.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в района на Вакарел, посока София, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигнал за пътен инцидент на АМ "Тракия" в района на Вакарел в посока София е подаден малко преди 13.00 часа. По първоначални данни ТИР се ударил в движещия се пред него друг ТИР, но няма сериозно пострадали. Изпреварваща и активна ленти са затворени. Движението се извършва в аварийна лента. Пътни полицаи са на място и регулират движението.      

Всички чакат властта да проучи какво всъщност е станало с ЧЕЗ

http://pogled.info/bulgarski/vsichki-chakat-vlastta-da-prouchi-kakvo-vsashtnost-e-stanalo-s-chez.92755

/Поглед.инфо/ Всички чакат властта да проучи, какво всъщност е станало с ЧЕЗ. И да излезне със своята самообслужваща версия. А ако погледнем от камбанарията на обществения интерес(не на партийния или частния), главните въпроси имат отговор още сега.

Масова дератизация във "Владиславово" следващата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=369727

Зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна продължава в район "Владиславово" следващата седмица, научи Moreto.net. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите.

На 54 години почина звездата на Боливуд - Шридеви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735248

На 54 години почина звездата на Боливуд -
 ШридевиЛегендарната боливудска актриса Шридеви Капур почина на 54-годишна възраст в Дубай, предадоха световните информационни агенции. Причината е спиране на сърдечната дейност. Известната просто като Шридеви звезда на индийското кино беше в Дубай за сватба на член от семейството. В кариерата си, която продължи пет десетилетия,тя участва в 300 филма.

Загасиха олимпийския огън в Пьонгчанг

https://frognews.bg/novini/zagasiha-olimpiiskiia-ogan-pjongchang.html

С пищна церемония бяха закрити зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Те продължиха 17 дни. Знаменосец на България по време на церемонията по Закриването на Игрите бе ски-бегачът Йордан Чучуганов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване