САЩ налагат нови санкции на Северна Корея

https://frognews.bg/novini/sasht-nalagat-novi-sanktsii-severna-koreia.html

САЩ налагат нови санкции на Северна Корея във връзка с нейните ядрени и ракетни провокации, предадоха световните информационни агенции. Списъкът включва 27 компании, 28 кораба и един човек. Някои от тях са свързани с Китай.

Драма сложи край на приказката на Германия. Руснаците пак са №1 в хокея

http://clubz.bg/64677-drama_sloji_kraj_na_prikazkata_na_germaniq_rusnacite_pak_sa_%E2%84%961_v_hokeq

Хокейният отбор на Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) драматично грабна титлата на игрите в Пьончан, Южна Корея - 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 1:0) на финала срещу Германия.

Двубоят бе решен с "внезапна смърт" в допълнителната част, тъй като след 60 минути резултатът бе 3:3. Победният гол реализира Кирил Капризов при числено преимущество в средата на 20-минутното продължение. Тогава на леда бяха четирима на трима.

Така руснаците сложиха край на германските хокейни подвизи в Пьончан. Те елиминираха последователно Швеция на четвъртфинала и Канада на полуфинала, като особено втората им победа е едно от най-значимите събития на тези олимпийски игри. Донесе им световна слава.

Те и днес бяха много близо до това да доведат чудесата си докрай - водеха с 3:2 54 секунди преди края, имаха и числен превес. Но гол на Никита Гусев доведе битката до продължение.

ОСР поведо първи чрез Вячеслав Войнов - 1:0 в първата третина. Феликс Шуц изравни в средата на втората.

Третата бе истински трилър. Гусев върна лидерството в резултата на руснаците в 53:21 мин, ала само 10 секунди по-късно Доминик Кахун изравни. Нататък всичко се разви като един миг. 

Симпатичните аутсайдери поведоха с 3:2 чрез Йонас Мюлер 3:16 мин преди финалната сирена. И може би вече се виждаха със златните медали. Ситуацията за Сборная стана много тежка - минута по-късно Сергей Калинин бе изгонен за 2 минути и немците бяха с човек повече на леда.

Руснаците проявиха характер, те не спираха да се борят. Успяха да задържат шайбата в полето на Германия и извадиха вратаря си, за да бъдат поне петима полеви играчи. Така 56 секунди преди края Гусев изравни - 3:3.

В продължението Патрик Раймер допусна грешка и получи наказание за две минути. Само 29 секунди по-късно - 69:40 мин от началото на мача, Капризов простреля германския вратар и донесе неописуема радост на цяла Русия.

Сборная отново е олимпийски шампион - за първи път от 1992 г. Тя има вече 9 титли, колкото притежава и Канада. В сметката са златните медали на СССР и ОНД. Това е първа титла от името на Русия, макар и в Южна Корея тимът да участваше с флага на МОК и наименованието ОСР заради санкцията за допинг на страната.

Това е второ злато за руснаците в Пьончан - първото донесе 15-годишната фигуристка Алина Загитова. Няма база за сравнение, но хокейната титла е тази, която ще доведе до празници в Русия, къй като ледената игра е национален спорт. Поздравления и за германския отбор, който намери място в историята.

Бронзът е за Канада, не е утешителен, но все пак е нещо. Вчера "кленовите листа" се наложиха с 6:4 над Чехия в "малкия финал".

Нешка Робева се отказа от Световната купа в София, Германия не била готова

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734940

Нешка Робева се отказа от Световната купа в София, Германия не била готоваГерманският ансамбъл няма да участва на Световната купа в София от 30 март до 4 април, съобщи треньорът му Нешка Робева, която убедила местната федерация. Според нея момичетата, която тя пое наскоро, не са готови за показване пред публика. Освен това легендарната наставничка на българските "златни момичета" се оплака,

"Студената война" в ски бягането: съревнованието между Норвегия и Швеция стигна до Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/25/3135485_studenata_voina_v_ski_biaganeto_surevnovanieto_mejdu/?ref=rss


Със 199 спечелени медала от олимпийски игри Норвегия и Швеция са двете водещи нации в ски бягането - емблемата на зимните олимпийски спортове. И макар че двете страни са съседни, имат и близки езици, те никога не са питаели топли чувства една към друга, когато стане въпрос за спорт. И в частност за ски бягането.<br /><br />На олимпийските игри в Пьонгчанг отново не липсваше интрига между двете страни, чието съревнование в ски бягането е наричано "Студената война". И тъй...

Макрон и Меркел обсъждат с Путин резолюцията за мир на ООН за Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734938

Макрон и Меркел обсъждат с Путин резолюцията за мир на ООН за СирияФренският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят днес с руския държавен глава Владимир Путин за приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за спиране на огъня в Сирия. Това съобщи в комюнике Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. Според съобщението двамата западноевропейски лидери "ще разговарят

Катастрофа във Варна прати жена в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=369699

Жена е била ранена при катастрофа във Варна на 24 февруари. Тя е била приета в болница без опасност за живота. Два автомобила са се ударили на паркинг. Пострадалата е шофирала единия от тях. Движението по булевард "Република" във варненския квартал "Младост" временно е било спряно.

ООН прие резолюция за 30-дневен мир в Сирия

https://frognews.bg/svqt/oon-prie-rezoliutsiia-30-dneven-mir-siriia.html

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страните в конфликта в Сирия да прекратят бойните действия най-малко за 30 дни а оказване на хуманитарна помощ за населението, съобщава БГНЕС.

ООН прие резолюция за 30-дневен мир в Сирия

https://frognews.bg/novini/oon-prie-rezoliutsiia-30-dneven-mir-siriia.html

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страните в конфликта в Сирия да прекратят бойните действия най-малко за 30 дни а оказване на хуманитарна помощ за населението, съобщава БГНЕС.

Противник на Меркел става министър на здравеопазването в новото правителство

//dariknews.bg/novini/sviat/protivnik-na-merkel-stava-ministyr-na-zdraveopazvaneto-v-novoto-pravitelstvo-2080823

Ангела Меркел реши да назначи за министър в следващото си правителство основния си вътрешнопартиен противник с надеждата да потуши засилващия се бунт в дясното крило на Християндемократическия съюз, съобщиха снощи няколко медии, цитирани от АФП.

Откриха древен град под Солун (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-dreven-grad-pod-solun-snimki-2080824

По време на строителството на метрото в Солун са извадени стотици хиляди археологически находки и е открит цял древен град.

Изграждането на метрото в Солун започна през 2006 г., но се забави заради огромните по обем археологи

Внимание шофьори: Очакват се снеговалежи и силен вятър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vnimanie-shofiori-ochakvat-se-snegovalezhi-i-silen-viatyr-2080816

През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър. Влошаването на времето ще започне от неделя. Прогнозата на метеоролозите от БАН е за значително понижение на температурите от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания

Балотаж за кметове в три населени места

https://frognews.bg/novini/balotaj-kmetove-tri-naseleni-mesta.html

Втори тур на кметските избори се провежда в три населени места в страната. Балотаж ще се проведе в село Брест, община Гулянци, област Плевен, където един срещу друг на втория тур на кметските избори ще се изправят кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов и този на БСП – Мирослав Кръстев.

Сняг блокира Балканите

https://offnews.bg//sviat/sniag-blokira-balkanite-675554.html

Продължава да е усложнена зимната обстановка на Балканите. На много места минусовите температури са съчетани с ураганен вятър и много сняг, съобщава БНТ.

 В Хърватия армията се включи в борбата със снежната стихия. В Румъния, Словения и Босна и Херцеговина също се натрупа дебела снежна покривка, пътищата са заледени. Снежната стихия обхвана и Македония.

Българското министерство на външните работи препоръчва на всички, които ще пътуват за Хърватия, Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия да отложат пътуванията си, или да тръгват на път подготвени.

В случай на неотложни пътувания МВнР съветва гражданите да се осведомят подробно за актуалната метеорологична и пътна обстановка за дестинацията на пътуване, да следват стриктно инструкциите на местните вла‎сти и указанията на пътните знаци и да потеглят на път напълно подготвени за придвижване в зимни условия - зимни вериги за гумите, пълен резервоар на автомобила, подходящо топло облекло и мобилни апарати с напълно заредени батерии.

Мексиканският президент отказва визита в САЩ след остър разговор с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6734934

Мексиканският президент отказва визита в САЩ след остър разговор с ТръмпМексиканският президент Енрике Пеня Нието е отложил плановете си да посети Вашингтон след напрегнат телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Пеня Нието планираше да направи първото си посещение в Белия дом, за да се срещне с президента Тръмп този месец или през март.

На 25 февруари...

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-sofiya-1568619.html

/КРОСС/ 138 г. - Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. - Папа Инокентий III изпраща в България кардинал Лъв, който да коронова за крал цар Калоян и да издигне като единствен православен Примас архиепископ Василий. 1836 г. - Самюъл Колт получава патент за „въртящо се оръжие", наречено по-късно револвер. 1848 г. - Във Франция е провъзгласена Втората република. 1856 г. - В Париж е открит Международен конгрес за изготвяне на мирен договор между държавите, участвали в Кримската война. 1901 г. - Американският магнат Джон Пиерпон Морган създава империята „Юнайтед стейтс стийл корпорейшън". 1905 г. - В България е регистриран първият картел - Тютюнофабрикантско дружество „Свети Никола", в който влизат 40 от общо 58 тютюневи фабрики. 1916 г. - Генерал Филип Петен поема командването на 2-ра френска армия. 1921 г. - Съветската Червена армия окупира Тбилиси, столицата на Грузия. 1928 г. - В САЩ е издаден първият лиценз за телевизионно излъчване. 1932 г. - Адолф Хитлер, който е гражданин на Австрия, получава германско гражданство. 1945 г. - Втората световна война: Турция обявява война на Нацистка Германия. 1947 г. - В Народна република България е въведен държавен монопол върху производството и търговията с тютюневи изделия. 1948 г. - Комунистическата партия завзема властта в Чехословакия. 1949 г

100 години българско училище в Будапеща

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/100-godini-balgarsko-uchilishte-budapeshta.html

На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая.

100 години българско училище в Будапеща

https://frognews.bg/novini/100-godini-balgarsko-uchilishte-budapeshta.html

На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая.

Етнически албанци искат извинение за гръцки геноцид

http://www.moreto.net/novini.php?n=369700

Етнически албанци поискаха от гръцкото правителство извинение за геноцида, извършен срещу тях в миналото, предаде "Ройтерс". Няколко хиляди души организираха протест пред гръцкото посолство в албанската столица Тирана, на който издигнаха своите искания.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/film-balgarsko-uchastie-grabna-zlatna-mechka.html

Филмът „Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско участие, спечели „Златна мечка” на международния фестивал „Берлинале”.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка”

https://frognews.bg/novini/film-balgarsko-uchastie-grabna-zlatna-mechka.html

Филмът „Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско участие, спечели „Златна мечка” на международния фестивал „Берлинале”.

"Нищо не променя историята, че сме клани. Но трябват нормални отношения с Турция и Русия"

http://clubz.bg/64676-nishto_ne_promenq_istoriqta_che_sme_klani_no_trqbvat_normalni_otnosheniq_s_turciq_i_rusiq

Няма как да ги защитим интересните на ЕС, ако няма нормални отношения с Турция и Русия. Ако няма мир, ако няма спокойствие.

От векове на Балканите е имало войни, това робство, иго, не знам историците как го наричат сега... По-познато ни е като турско робство, сега е Османско владичество... Нищо не променя историята, че сме клани, избивани и завладявани. Това как ще го наречем... Но никой не може да ме убеди, че ако няма нормални отношения с Турция и Русия може да има успех на Балканите.

Така премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ обясни международната обстановка в региона пред младежите от ГЕРБ, събрани за поредното издание на Младежкия университет на ГЕРБ в Сандански. Поводът - колебанията дали ще бъде проведена срещата между ЕС и Турция, планирана за 26 март във Варна с домакин Борисов. 

Всички интереси са преплетени на Балканите. Преди година Западни Балкани - нямаше термин. Успях така да го наложа, че сега всички искат да участват, обясни Борисов и разказа за разговорите в Брюксел на неформалната среща на Европейския съвет, на която е повдигнат въпроса за Турция.

По думите на премиера на Балканите влияние по линия на православното християнство Русия има своето влияние, при мюсюлманите – Турция и винаги може да има напрежение, затова разговорите са ключови за региона. И ако се постигне баланс - "след 10-15 години Балканите ще са най-хубавото място за живеете - защото има планини, красоти..."

 

 

Очаквайте подробности.

Над 120 снегорина са обработили улиците в столицата

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734932

Над 120 снегорина са обработили улиците в столицатаВъв връзка с валежите от сняг в София са извършени обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Работата започна през нощта. На терен над 120 снегопочистващи машини са обработили улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни улици в районите,

Бизнес партньорка на „Черепа“ свързала Калканджиева с мъжа на Гинка от Пазарджик

https://bivol.bg/ginka-cez-3.html

Вчера в предаването на бТВ „Тази Събота“ Евгения Калканджиева беше попитана от водещата за коментар на информацията изнесена от Биволъ, че е имала обща фирма със съпруга на Гинка Върбакова. „Фирмата така и не заработи, сетих се, че я имам и трябва да я закрия. Навремето мисля, че 2004 или 2002 със моя партньорка от […]

Студ и сняг в цяла България, заледени пътища

https://frognews.bg/novini/stud-sniag-tsiala-balgariia-zaledeni-patishta.html

Изминалата нощ валежите обхванаха страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд. С усилване на вятъра в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува студен въздух.

Варна се включва в "Зимно предизвикателство"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369681

Варна се включва в инициативата "Зимно предизвикателство", която ще се проведе на 26 и 27 февруари, от 14.00 ч. на Ледената пързалка в Общинския спортно развлекателен комплекс „Младост”, припомня Moreto.net. В дните на инициативата ще има демонстрации на състезатели по фигурно пързаляне.

Как през 1949 г. 15 пастори са осъдени като шпиони

http://dnes.dir.bg/news/shpioni-pastori-26911266

На 25 февруари 1949 г. в София започва съдебен процес срещу 15 eвангелски пастори, обвинени, че са шпиони. Четирима от тях са осъдени на доживотен затвор.

Първа Неделя на Великия пост - Православна

http://www.cross.bg/filip-iisys-reche-1568618.html

/КРОСС/ На другия ден Иисус поиска да отиде в Галилея, и намира Филипа и му казва: върви след Мене. А Филип беше от Витсаида, от града Андреев и Петров. Филип намира Натанаила и му казва: намерихме Иисуса, сина Иосифов, от Назарет, за Когото писа Моисей в Закона, и говориха пророците. А Натанаил му рече: от Назарет може ли да излезе нещо добро? Филип му казва: дойди и виж. Иисус видя Натанаила да отива към Него и казва: ето истински израилтянин, у когото няма лукавство. Натанаил Му казва: отде ме познаваш? Иисус отговори и му рече: преди Филип да те повика, когато ти беше под смоковницата, видях те. Натанаил Му отговори: Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев. Иисус му отговори и рече: ти вярваш, понеже ти казах: видях те под смоковницата; по-големи неща от това ще видиш. И казва му: истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено, и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески. (Иоан 1:43-51)  

Девизът на “Мис Руска армия": За нас пушките са на първо място, момчетата - на второ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6734555

Девизът на “Мис Руска армия": За нас пушките са на първо място, момчетата - на второОт десетилетия най-разпространени по цял свят са конкурсите за красота сред жените. Победителките печелят награди, ставата популярни. Някои световни състезания за женска хубост се превръщат в грандиозни събития от ранга на Оскарите. По света обаче има и такива конкурси за красота, които не са повод за гордост за цяла една нация.

Рахой иска нов модел за финансиране на автономните области

http://www.transmedia.bg/2018/02/25/%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%be%d0%b9-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

Мариано Рахой поиска нов модел за финансиране на автономните области. Испанският премиер направи това изявление в Сарагоса на форум на управляващата Народна партия.

Рахой призова политиците в Каталуния към отговорно поведение и посочи, че „когато някой извършва посегателства върху единството на Испания, върху нейния суверенитет, ние вземаме решения, които са трудни и които никой преди нас не е вземал“.

Какви имена носят най-умните хора в света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvi-imena-nosiat-naj-umnite-hora-v-sveta-6079570

Използвайки база данни с 14 750 имена сайт изчислява имената, носени от хората с успехи

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-nedelya-govori-1568623.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Оставки, скандали и бизнес-интереси. Защо гърмят бушони в енергетика и здравеопазване? Отблизо: Говори един снайперист от Френския легион. От Сърбия, с любов: Лепа Брена, пред Мон Дьо, епизод 2. Тема: Дубайска мечта на кредит. Как българка откри любовта, с едни гърди напред? БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: За въздуха и хората.Гост: Йорданка Фандъкова, кмет на София Тема: Новият път на златние момичета: Ренета Камберова, Михаела Маевска и Цветелина Найденова. Тема: Да победиш възрастта с танци. Тема: За емоцията на гласа и силата на думите, с психоложката Магдалена Ангелова. Тема: Кой е Рафаел Пашов и защо иска да спечели „Гласът на България"? БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Преброяване на силите. Къде е "Воля"? Разговор с Веселин Марешки. Тема: Горещият стол на председателската трибуна. Говори бившият председател на Народното събрание и лидер на БСП Михаил Миков Тема: Между отчаянието и възторга. Писателят Калин Терзийски. Тема: „Неудачници - орисията на живота". Актьорите Александра Василева и Николай Урумов репетират Горки. Тема: Спортна неделя с Владо Николов. Тема: Посланията на съвременното кино. Репортаж от "Берлинале". Една ТВ Дива: Наталия Симеонова.  

АПИ: Снеговалежи и силен вятър от днес, шофьорите да карат внимателно!

http://www.moreto.net/novini.php?n=369698

През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър. Влошаването на времето ще започне от неделя. Прогнозата на метеоролозите от БАН е за значително понижение на температурите от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания.

Юнкер започва балканската си обиколка от Македония

http://www.transmedia.bg/2018/02/25/%d1%8e%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%80-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba/

Жан-Клод Юнкер започва балканската си обиколка с посещение в Македония, на 25 февруари. Там той ще се срещне с с премиера Зоран Заев и с президента Георге Иванов,

До 1 март председателят на Европейската комисияще посетие шестте държави от Западните Балкани.

Той ще бъде придружаван от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и от еврокомисиря по разширяването Йоханес Хан.

Преглед на печата - 25 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369697

Проверка. "Сега": Борисов разпореди на ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България", съобщи правителствената пресслужба.

Снегът обхваща цялата страна, температурите падат

https://offnews.bg//obshtestvo/snegat-obhvashta-tcialata-strana-temperaturite-padat-675553.html

Валежите ще продължат и днес  вече и в цялата страна ще са от сняг. По-значителни ще бъдат в Западна България.

Очаква се образуването на снежна покривка, като максималните температури в страната ще достигнат минус 2° - 3°, в София – около минус 1°.

Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър.

През нощта, с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско към Черно море, валежите у нас ще се усилят и обстановката още ще се усложни.

Над Черноморието ще е облачно с валежи, като постепенно почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между минус 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване.

Над планините ще e облачно със снеговалежи. Ще духа силен вятър - в ниските части постепенно ще се ориентира от изток-югозиток, а по билата ще е от югозапад. Ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 7°, а на 2000 метра – около минус 10°.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че пътните настилки са мокри, а в планинските и усойни райони – частично заснежени, заледени и обработени.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xGngxCvi5sw/

Филмът “Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие – копродукция с българско участие – завоюва вчера голямата награда “Златна мечка” на 68-тия Международен филмов фестивал в Берлин, съобщи Кросс. Изборът на журито бе абсолютна изненада за критици и журналисти, които възприемат лентата като изключително смел експеримент. Пинтилие заяви, че самата тя не е очаквала да спечели наградата за филма си, в който героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея. Той е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие, включително на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

Румънската режисьорка заяви на пресконференция, след като взе трофея, че филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. “Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си”, каза Пинтилие.

Журито на Берлинале отличи със “Сребърна мечка” за режисура Уес Андерсън за анимационния филм “Кучешкия остров”. В него се разказва за японски град, в който избухва епидемия от кучешки грип и властите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на сметище, намиращо се на изолиран остров.

Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе наградата на галацеремонията от името на Андерсън. “Никога не съм си помислял, че ще ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера у дома с мечка”, пошегува се той, докато държеше статуетката.

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма “Молитвата” на френския режисьор Седрик Кан. “Много се молих да получа мечка”, каза Бажон на пресконференция след церемонията по награждаването. “Много е важно да покажем на наркозависимите, че има път за избавяне от тяхното пристрастяване – в този филм манастирът и религията помагат на този човек”, допълни той.

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма “Наследничките” на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата “Музей”, в която се разказва за ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националния музей по антропология в Мексико.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма “Лице”, разказващ за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.

Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм “Довлатов”.

Победителите бяха определени от шестчленно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала бяха излъчени около 400 филма. “Ага” на Милко Лазаров бе първият от 29 години български пълнометражен игрален филм, включен в конкурса на Берлинале, един от най-старите и най-престижни кинофестивали в света

Най-важното от Варна във вчерашния - 24 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369695

Одобриха схемата за поставяне на скулптура на вълнолома във Варна Експертният съвет по устройство на територията одобри схемата за поставяне на скулптурата „Очакване“ на варненския вълнолом, научи Moreto.net. Варна- градът със 140-годишна кметска история (II част) През 2018-та се навършват 140 години, откакто управлението на Варна поема първият кмет на града, научи Moreto.

Румка, здравей!

http://pogled.info/bulgarski/rumka-zdravei.92751

/Поглед.инфо/ Румка, здравей! Ала Румен ме гледа и не вярва на очите си! Аз, журналистът от Работническо дело, го поздравявам! И защо да не го поздравявам, като сме били приятели, той беше барман, добър барман, ходил съм при него ,разпивки…

И през март ще има Синя Луна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RTYD0bf9JX0/

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Явлението ще е интересно с това, че през март 2018 година ще има две пълнолуния. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината.

Преди това – на 4 март, Меркурий и Венера ще бъдат на много близко разстояние една до друга, на около 1,1 градус, а на 15 март Меркурий ще бъде в своята максимална източна елонгация. Това е вторият ден в годината, когато най-близката до слънцето планета може да се види лесно и ярко на небето малко след залез.

Вечерта между 22 и 23 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди. След полунощ луната ще е залязла и няма да пречи на наблюдението на падащите звезди. Ще могат да бъдат наблюдавани около 20 метеора на час.

На 6 и 7 май ще бъде максимумът на звездния поток Ета-Аквариди. Ще се наблюдават между 20 и 40 метеора на час, които ще се характеризират с дългите си огнени опашки. Заради сравнително ярката луна по това време вероятно ще бъдат наблюдавани само по 2-3 метеора на час. На 9 май Юпитер ще бъде най-близо до Земята и ще се вижда много ясно.

Филм с българско участие спечели „Златна мечка“

http://clubz.bg/64675-film_s_bylgarsko_uchastie_specheli_%E2%80%9Ezlatna_mechka%E2%80%9C

„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) – филмът на румънската режисьорка Адина Пинтилие – спечели голямата награда „Златна мечка“ на фестивала „Белинале 2018“. Творбата е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. 

Българското участие във филма е на продуцентката Мартичка Божилова („Агитпроп“), с музиката на Иво Паунов, при звука и специалистите по кастинга. Участват и двама български актьори – Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

 

 

„Не ме докосвай“ изследва интимността. По неясната граница между реалността и измислицата, филмът следва емоционалните пътешествия на Лаура, Томас и Кристиян, като предлага дълбоко емпатично проникване в техните животи. Копнеещи за интимност, но и дълбоко страхуващи се от нея, те работят, за да преодолеят старите модели, защитни механизми и табутата, да прережат „въжето“ и накрая да бъдат свободни. „Не ме докосвай“ е разказ как да се обичаме един друг, без да губим себе си.

Голямата награда бе определена от жури с председател режисьора Том Тиквер измежду 19-те филма в конкурсната програма.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма „Лице“ (Twarz). „Сребърна мечка“ на името на Алфред Бауер бе присъдена на филма „Наследничките“ (The Heiresses) на парагваеца Марсело Мартинеси, който получи и отличието за най-добра актриса – Ана Брун. Французинът Антони Бажон получи приза за най-добър актьор за играта си в „Молитвата“ (The Prayer).

За най-добър режисьор бе обявен Уес Андерсън за анимацията „Кучешкият остров“. „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руизпаласиос за филма „Музеят“. Приз за изключителен художествен принос бе връчен на Елена Окопная за костюмите и дизайна на филма на Алексей Герман-младши „Довлатов“.

Площад Славейков

Пътна обстановка в страната - 25 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369696

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Как да вляза под кожата на шефа?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EHkmoBZ0TVY/

Всеки иска да е любимец на шефа-по обясними причини. Но не на всеки му се получава това. Има хора, каквото и да направят все не заслужават одобрение, повишение и похвала от ръководството.

Астрологията е прекрасен инструмент, който помага да изготвите стратегия за достигане бързо и трайно до сърцето на шефа. За целта е необходимо единствено да знаете неговата зодия и да прочетете следните препоръки:

Шеф зодия Овен – Лидери, вождове, ръководители-те са родени да водят, затова това е най-срещаната зодия сред шефовете. Това са хора състезатели. Много често влизат в офиса и крещят. Агресори. Всяват страх, когато са гневни, а това е доста често. Истината е, че в душата си непораснали деца въпреки, че изглеждат зрели и солидни. Добродушни са и се възползвайте от това, но след като бурята отмине. А тя ще отмине така бързо, както е дошла. Когато говорите с тях, ги гледайте право в очите, не увъртайте, говорете открито и честно. Овните са доста интуитивни и усещат фалша.Не обичат подмазвачите, а смелите играчи. Демонстрирайте смелост и достойнство и ще ги спечелите на ваша страна.

Шеф зодия Телец – Изключително спокойни и търпеливи, говорят тихо, действат  меко и деликатно.Не обичат грубостите, но внимавайте да не ги ядосате-яростта им е огромна и наказанието голямо. Те обичат благата на живота-вкусната храна, старото вино, красивата жена, кола, къща. Обичат парите, защото им носят комфорт. Винаги трябва да подхождате към шефа си Телец с комплимент, добра дума, похвала за добре свършена работа или за новата прическа. Или да му донесете домашно приготвен кейк.Телецът не може да устои на жестовете, затова когато се размекне-поискайте нещо в замяна и не се съмнявайте, че ще го получите.Но бъдете внимателни:ако предадете доверието му, Телецът няма да ви прости лесно.

Шеф зодия Близнаци – Пълен с безкрайно много идеи и предложения, с които занимава абсолютно всички колеги, служители, началници, многобройните си приятели и познати, съмишленици. Една идея могат да представят по хиляди начини, в зависимост от това, за кого е предназначена. Ненадминати са в разговорите и преговорите като основната им цел е да имат изгода. Така, че подходът към шефовете Близнаци трябва да е добре обмислен и нетрадиционен. Въоръжете се с куп нови предложения, както и с информация от кухнята. Шефът ви трябва да има изгода от вас, за да може да чуе и изпъни и вашите искания. Защото в ума му всичко е сделка.

Шеф зодия Рак – За да му се харесате, всеки път когато разговаряте, първо го попитайте за семейството му, а чак след това за служебните теми. Раците са много инфантилни и раними. Лесно се обиждат, затова внимавайте да не нараните нежната им душа. Отнасяйте се с майчина загриженост и трепет към тях и те ще ви отговорят със същото, защото носят добро сърце. Имат склонност да правят от мухата слон, преувеличават. Ако имате проблем, който трябва да решат, не отлагайте, а действайте веднага, защото бързо могат да променят решението си.

Шеф зодия Лъв – Родени за ръководители от всякакъв ранг. Обичат да ги ласкаят, затова преди да поискате нещо от тях, започнете с комплимент. Великодушни са и не са злопаметни, но имат тенденция да прехвърлят собствените си задължения върху вас, затова любезно се научете да поставяте граници. Имат огромна потребност да превъзхождат другите, затова по никакъв начин не ги засенчвайте. Искат от всичко по много-слава, пари, постижения. Това ги прави перфекционисти, но внимавайте да не е за ваша сметка. Възхищавайте им се, одобрявайте ги, смятайте ги за герои и ще видите как ще ви толерират и покровителстват.

Шеф зодия Дева – Педанти. Обичат закона, правилата, инструкциите. Затова ако искате нещо от тях просто трябва да не излизате извън границите на закона. Изключително разсъдливи и пресметливи са и решения взимат след детайлен анализ.  Не са склонни да взимат емоционални решения, затова чувствените излияния пред тях са излишни.Достатъчно е да им представите неоспорими факти и твърди аргументи и думите ви ще бъдат чути. Когато говорите с тях се дръжте непринудено, но внимавайте да не ги засегнете, защото са доста обидчиви. Ако ги похвалете за добре свършената им работа, ще ги спечелите на своя страна.

Шеф зодия Везни – Възпитани и приятни хора, не обичат кавгите и агресията. Обичат красотата във всичките й форми, хора естети. За да имат добро мнение за вас на първо място трябва да се добре облечени и поддъражни и с добри маниери.Най- силно впечатление им правят първата среща, първият контакт с човека. Външно изглеждат много меки и пластични, но отвътре имат невероятен стоицизъм и дисциплина. С усмивка на уста могат да ви уволнят от работа.Когато искате да нещо от него се дръжте меко, спокойно, логично и аргументирано. Никога не им повишавайте тон. Те ще оценят проявената любезност и няма да я забравят.

Шеф зодия Скорпион – Изключително силен характер. Притежава вродена проницателност и добра памет. В контакта си с него трябва да запазите спокойствие и самообладание, добре да слушате и да задавате въпроси. Шефа Скорпион не обича слаби събеседници, затова не бъдете прекалено кротки и снизходителни към тях. Въпреки тяхната неотстъпчивост и настъпателен маниер на поведение вие трябва да сте достоен опонент и той ще го оцени. Той обича сам да задава тона и да води разговора, а събеседникът трябва да бъде добър и внимателен слушател. На тях трябва да им се задават въпроси, на които те с радост и благодарност ще отговарят.

Шеф зодия Стрелец – Обича да го хвалят. Държи се авторитетно. При общуване с него трябва да бъдете справедливи. Правдата е важна за тях.Началото на разговора трябва да е свързано с някоя от любимите му теми: пътешествия, животни, философия. Те са откровени и очакват същото от другите.Говорете директно, без заобиколки и го гледайте в очите. Своите идеи предлагайте като цели и не се страхувайте да им поискате помощ-те обичат да покровителстват и помагат на служителите си. Дръжте се с достойнство и демонстрирайте уважение- това е най-прекият път към сърцето на Стрелеца.

Шеф зодия Козирог – Изключителен реализъм и стремежът към реда поражда в него силно желание всичко да предвиди. Иска да си организира работата си по строги правила. Не обича промените и изненадите. Винаги избягва спонтанните решения. Максимално предпазлив е и от тук идва неговата отговорност, дребнавост и педантичност. Непоклатим авторитет е. Когато общувате с шеф Козирог бъдете уверени и настойчиви, а ако искате да прокарате своя идея се заредете с търпение и действайте бавно и методично. Трябва да бъдете доброжелателни и сдържани към тях, особено ако водите делови разговор или подписвате договор. Никога не изисквайте от Козирога моментален отговор, защото рискувате също толкова бързо да получите „НЕ” за такъв. Задълженията си изпълнява изключително съвестно, което очаква и от своите служители.

Шеф зодия Водолей –Странна птица е, но общува с вас като с равни. Допитва се до служителите си и свиква съвещания за дори незначителни поводи, защото е екипен играч. Решенията обаче взима сам.Съветът тук е да се държите с него открито и честно.Гледайте да му се харесате и винаги действайте бързо, защото решенията си шефа Водолей сменя внезапно. Не забравяйте, че винаги ще намери аргументирано обяснение за действията си, а вашите доводи за миг може да обезцени. Не се опитвайте да спорите с него-много своенравен е и упорито отстоява своето.Голям инат е и рискува много.Обича да бъде като баща на своите подчинени, вниква във всичко, дори в личния им живот.

Шеф зодия Риби – Много емпатичен и състрадателен е. Много трудно отказва особено ако изпитва жал към вас. Не може да устои на сълзите ви и с радост би ви помогнал. Хората обичат да му споделят и ако искате да се съгласи с ваша идея, говорете вдъхновено и аргументирано в задушевна и доверителна обстановка. Много са интуитивни и въпреки външната си мекота, винаги усещат фалша. Затова не ги лъжете. Ако спечелите доверието им на практика бихте получили всичко, което желаете. Но ако упражните дори и минимален натиск към тях, ще им видите гърба. Или той вашия.

Автор: Валентина Радиева-Маренов

e-mail: vmarenova@gmail.com

Тел: 0896/808697

 

 

 

 

Американците са разтревожени за развитието на страната, но обнадеждени за икономиката

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikancite-sa-raztrevozheni-za-razvitieto-na-stranata-no-obnadezhdeni-za-ikonomikata-2080777

Мнозинството американци са убедени, че цялостното състояние на страната се е влошило през последната година, като едва 28% са оптимисти, че положението ще се подобри през предстоящата година. Това сочат резултатите от нова анкета на АП и Националния център за изсле

Православен календар за 25 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691414

Православен календар за 25 февруариСв. Тарасий, архиеп. Константинополски Св. Тарасий се родил в знатно семейство и твърде млад станал царски съветник. След смъртта на патриарх Павел го избрали за негов наследник. Той свикал събор в Никея. Съпротивата на иконоборците била голяма, но на състоялия се събор въпросът с ереста бил разрешен.

25 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369694

Събития 138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България кардинал Лъв, който да коронова за крал цар Калоян и да издигне като единствен православен Примас архиепископ Василий.

Защо Америка се разпада – поглед на американец

http://pogled.info/svetoven/amerika/zashto-amerika-se-razpada-pogled-na-amerikanets.92746

/Поглед.инфо/ Така, защо страната се разпада? По-точно, защо децата се убиват едно-друго. Америка днес предизвиква неподправена почуда по целия свят – стрелби по училищата, като например в „Колъмбайн“ и много стотици убити в Чикаго, Балтимор и други градове. В другите развити страни такова нещо не се случва. В Америка до неотдавна такова не се случваше. Какво се промени?

САЩ не изключват удар по въоръжените сили на Сирия

http://pogled.info/svetoven/sasht-ne-izklyuchvat-udar-po-vaorazhenite-sili-na-siriya.92747

/Поглед.инфо/ „Военното решение не се изключва във която и да е ситуация. Ние не искаме да бъдем в центъра на сирийския конфликт, но ние искаме да направим всичко възможно, за да обезопасим хората от химическо оръжие“ - заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, изказвайки се в Института за политика на Чикагския университет.

Източна Европа: на сметището на историята

http://pogled.info/svetoven/evropa/iztochna-evropa-na-smetishteto-na-istoriyata.92748

/Поглед.инфо/ „Промените“ в Източна Европа съвпаднаха с 200 годишнината от Френската революция. Тогава на много хора им се струваше, че това е нейното второ пришествие – нова революция в сферата на правата на човека. Издаденият за този 200 годишен юбилей сакрален шедьовър с популярна историография описва френската и, по неявен начин, текущата източноевропейска - революция по следния начин:

Лев Троцки - бащата на Червената армия и спасител на революцията

http://pogled.info/svetoven/russia/lev-trotski-bashtata-na-chervenata-armiya-i-spasitel-na-revolyutsiyata.92749

/Поглед.инфо/ В нашата история на Лев Троцки не му провървя. От времето на Сталин всички в СССР дружно и люто го ненавиждат. Повечето постсъветски изследователи пък са го забравили. Като се има предвид ролите му в революцията от 1905 г., в революцията от 1917 г., при подписването на Брест-Литовския мир и т.н., да се говори за Троцки е абсолютно необходимо, без значение как се отнасяме към неговата личност. Например, обичайно мълчим за решаващата роля, която Троцки (а не Ворошилов и Будиони) изигра в създаването на Червената армия.

Изследване поставя под въпрос популярна теория за произхода на живота

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izsledvane-postavia-pod-vypros-populiarna-teoriia-za-proizhoda-na-zhivota-2080782

Учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих установиха, че някои протеини притежават хипотетичната способност да се обединяват в самостоятелно размножаващи се амилоидни структури, съобщи Лента. По думите им, именно подобни структури, а не молекули

Москва приканва Вашингтон и Пхенян към пряк диалог

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-prikanva-vashington-i-phenian-kym-priak-dialog-2080774

Русия приканва САЩ и Северна Корея да преминат от тактика на изчакване към установяване на пряк диалог. Това заяви в интервю за ТАСС руският зам.-министър на външните работи Игор Моргулов, предаде агенцията.
 
"Москва неизменно се обя

Археолози откриха древен некропол в Египет (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/arheolozi-otkriha-dreven-nekropol-v-egipet-video-2080771

Представители на египетското министерство по въпросите на паметниците на културата съобщиха, че археолози са открили древен некропол близо до град Миня, южно от Кайро, предаде АП.

В обширния комплекс от гробове, разположен на север от района

Внимание на пътя! Очакват се снеговалежи и силен вятър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vnimanie-na-pytia-ochakvat-se-snegovalezhi-i-silen-viatyr-2080816

През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър. Влошаването на времето ще започне от неделя. Прогнозата на метеоролозите от БАН е за значително понижение на температурите от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания

Прогноза за времето - 25 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369693

Над Черноморието днес ще е облачно с валежи, като постепенно почти навсякъде дъждът ще премине в сняг, научи Moreto.net. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между минус 1° и 3°.

Преди 8 години кметът на София е трябвало да представи концепция за Витоша до 2020

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/25/3134787_predi_8_godini_kmetut_na_sofiia_e_triabvalo_da/?ref=rss


Опитите на Столичната община да развие туризма в парк "Витоша" датират от 2009 г. , когато Столичният общински съвет възлага на кмета на София да изготви и представи концепцията за парка до 2020 г. Тя и до днес не е създадена. След като проблемът отново излезе на дневен ред от края на миналата година представители на общината са част от работна група, която изготвя промени в действащия план за управление на Витоша. Според вицепремиера Валери Симеонов те ще улеснят ремонта на лифтовете...

Лесни неделни курабии

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734575

Лесни неделни курабииВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6734588

Любим виц на Буги БарабатаУчителката към децата в класната стая: - Ученици, знаете ли защо казваме майчин език? Иванчо вдига ръка: - Защото бащата не може да вземе

Студ и сняг обхващат цялата страна от днес, Пътната агенция предупреди да се внимава

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/25/3135526_stud_i_sniag_obhvashtat_cialata_strana_ot_dnes_putnata/?ref=rss


Тази нощ валежите обхващат страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд. С усилване на вятъра в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува студен въздух. През нощта срещу понеделник, с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море към Черно море, валежите ще се усилят, почти навсякъде дъждът ще премине в сняг, и обстановката ще се усложни още повече.<br...

На 25 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6734585

На 25 февруари рожден ден иматЦвета Караянчева, председател на 44-ото народно събрание Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и СИБАНК, председател на Асоциацията на банките Георги Любенов, журналист, тв водещ Боян Радев, двукратен олимпийски шампион по класическа борба, колекционер Мария Стоянова, член на СЕМ Проф.

Юнкер започва обиколка на Западните Балкани, която ще завърши в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/25/3134075_junker_zapochva_obikolka_na_zapadnite_balkani_koiato/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тръгва на обиколка на Западните Балкани, която ще завърши в София, предаде EUоbserver. Обиколката ще продължи от днес до 1 март. Тя ще включва Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана и ще приключи в София.<br /><br />Юнкер ще бъде придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан. Пътуването им започва днес, когато те ще...

Дъщерята на Бил Гейтс е шампион по езда, обикаля света с гадже египтянин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733693

Дъщерята на Бил Гейтс е шампион по езда, обикаля света с гадже египтянинДо 14-годишна възраст Дженифър, брат ѝ и сестра ѝ нямат мобилни телефони Какво е чувството баща ти да е най-богатият човек на планетата? Дженифър Гейтс може да ви каже. Тя е най-голямото дете на основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс, като има по-малки брат и сестра - Рори и Фийби. Дженифър Катрин Гейтс е родена на 26 април 1996 г.

Спорт по тв днес: футбол, последен ден на олимпиадата, тенис, голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734902

Спорт по тв днес: футбол, последен ден на олимпиадата, тенис, голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Бъфет спечели $29 милиарда от реформата на Тръмп

http://clubz.bg/64674-byfet_specheli_29_miliarda_ot_reformata_na_trymp

Американският милиардер Уорън Бъфет обяви, че неговият конгломерат е получил печалба от $ 29 милиарда в резултат на данъчните реформи на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Berkshire Hathaway отчете рекордната тримесечна и годишна печалба в събота.

Данъчната реформа на Тръмп и републиканците, одобрена през декември 2017 г., намали корпоративния данък на 21% от 35%.

Бъфет, един от най-богатите хора в света, се противопоставяше на плана и бе сред най-яростните критици на реформата. Според него богатите хора трябва да плащат много по-високи данъци. Същото мисли и Бил Гейтс.

В годишното си писмо до инвеститорите Уорън Бъфет признава, че намалението на данъците представлява почти половината от печалбата на фирмата в нетната стойност през 2017 г.

"Голяма част от нашата печалба не идваше от всичко онова, което постигнахме в Berkshire. От операциите на Berkshire дойдоха само 36 млрд. долара, а останалите 29 млрд. долара се изсипаха през декември, когато Конгресът преработи данъчния кодекс на САЩ", пише милиардерът.

Анализатори предричаха, че след влизането на данъчната реформа най-големите бенефициенти ще бъдат многонационалните корпорации.

Миналия месец британската банка "Барклис", прогнозира, че Berkshire Hathaway ще бъде основен бенефициент. Смята се, че след първоначален неочакван ръст, печалбата на компанията може да продължи да нараства с 12% в течение на времето.

Републиканците в САЩ са твърдо убедени, че данъчната реформа ще стимулира икономическия растеж. Приемането на законопроекта от Конгреса беше голяма победа за президента Тръмп. Той нарече реформата "най-голямото данъчно намаление в историята на нашата страна" и подарък за нацията.

Уорън Едуард Бъфет е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Бъфет е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на "Бъркшър Хатауей". Трети е по богатство в света с над 80 милиарда долара.

Бъфет спечели $20 милиарда от реформата на Тръмп

http://clubz.bg/64674-byfet_specheli_20_miliarda_ot_reformata_na_trymp

Американският милиардер Уорън Бъфет обяви, че неговият конгломерат е получил печалба от $ 29 милиарда в резултат на данъчните реформи на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Berkshire Hathaway отчете рекордната тримесечна и годишна печалба в събота.

Данъчната реформа на Тръмп и републиканците, одобрена през декември 2017 г., намали корпоративния данък на 21% от 35%.

Бъфет, един от най-богатите хора в света, се противопоставяше на плана и бе сред най-яростните критици на реформата. Според него богатите хора трябва да плащат много по-високи данъци. Същото мисли и Бил Гейтс.

В годишното си писмо до инвеститорите Уорън Бъфет признава, че намалението на данъците представлява почти половината от печалбата на фирмата в нетната стойност през 2017 г.

"Голяма част от нашата печалба не идваше от всичко онова, което постигнахме в Berkshire. От операциите на Berkshire дойдоха само 36 млрд. долара, а останалите 29 млрд. долара се изсипаха през декември, когато Конгресът преработи данъчния кодекс на САЩ", пише милиардерът.

Анализатори предричаха, че след влизането на данъчната реформа най-големите бенефициенти ще бъдат многонационалните корпорации.

Миналия месец британската банка "Барклис", прогнозира, че Berkshire Hathaway ще бъде основен бенефициент. Смята се, че след първоначален неочакван ръст, печалбата на компанията може да продължи да нараства с 12% в течение на времето.

Републиканците в САЩ са твърдо убедени, че данъчната реформа ще стимулира икономическия растеж. Приемането на законопроекта от Конгреса беше голяма победа за президента Тръмп. Той нарече реформата "най-голямото данъчно намаление в историята на нашата страна" и подарък за нацията.

Уорън Едуард Бъфет е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Бъфет е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на "Бъркшър Хатауей". Трети е по богатство в света с над 80 милиарда долара.

Болните, затлъстелите и неграмотните ще погубят американската армия

http://pogled.info/svetoven/amerika/bolnite-zatlastelite-i-negramotnite-shte-pogubyat-amerikanskata-armiya.92744

/Поглед.инфо/ Неотдавна във високите експертни кръгове на поганата империя отново обсъждаха проблема за вербуването във въоръжените сили. Заглавията са гръмки, нещо като „Заплаха от криза за националната сигурност: младежта е непригодна за служба във въоръжените сили на САЩ“.

САЩ: Институционален расизъм

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-institutsionalen-rasizam.92745

/Поглед.инфо/ Новината, че Никълъс Круз, застрелял 17 души в училище в град Паркланд в щата Флорида, е бил привърженик на расистка идеология ни кара да обърнем внимание на състоянието на междуетническите отношения в САЩ.

"Гардиън": Русия потъва в Сирия

http://clubz.bg/64673-gardiyn_rusiq_potyva_v_siriq

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за 30-дневно прекратяване на огъня в цяла Сирия с цел доставянето на хуманитарна помощ и евакуация на болни и ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Приетият текст "изисква всички страни да спрат незабавно военните действия в Сирия за срок от най-малко тридесет поредни дни", след като през последната седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута загинаха над 500 души.

Целта е да се осигури възможност за "доставка на хуманитарна помощ" на населението и за "евакуация на тежко болните и ранените".

Вашингтон критикува Москва

Американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли разкритикува Русия, че е забавила приемането на резолюцията и заяви, че е можело да бъдат спасени човешки животи, ако тя е била приета по-рано.

"Всяка минута, в която Съветът чакаше Русия, човешкото страдание ставаше все по-голямо", каза тя. "Докато те протакаха преговорите, бомбите от военните самолети на Асад продължаваха да падат. През тези три дни, които ни отне да приемем резолюцията, колко майки загубиха децата си заради бомбардировките и артилерийския огън", добави Хейли. 

Русия няма да позволи произволна интерпретация на резолюцията за установяване на примирие в Сирия и настоява САЩ да спрат заплахите срещу Дамаск, отговори руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Реакцията на Кремъл

Той изрази "дълбока тревога във връзка с публични изявления на отделни официални лица на САЩ, заплашили с агресия срещу суверенна Сирия".

"Незабавно предупреждаваме: няма да допуснем произволна интерпретация на току-що приетата резолюция, настояваме тази безотговорна реторика да спре и вместо това да обединим усилия за уреждане на конфликта въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза дипломатът. 

Документът "не е мирен договор за Сирия и текстът му е изцяло с хуманитарен характер", подчерта шведският посланик Олоф Скоог, който внесе проекторезолюцията, заедно с кувейтския си колега.

В преговорите западняците отхвърлиха руското искане всеки конвой с хуманитарна помощ да получава зелена светлина от Дамаск.

Джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Ал Каида" не са защитени от резолюцията. По искане на Москва в режима на спиране на огъня не влизат и "други лица, групировки и формирования, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава", както и терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност". Тези изключения могат да доведат до противоречиви интерпретации, тъй като Дамаск определя като "терористи" подкрепяните от Запада бунтовници, отбелязаха наблюдатели.

Гласуването снощи в Съвета за сигурност на ООН.

Резолюцията призовава и за "незабавно вдигане на обсадите на населени зони, включително Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

Макрон и Меркел ще разговарят с Путин

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят днес с руския държавен глава Владимир Путин за приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за спиране на огъня в Сирия. Това съобщи в комюнике Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Според съобщението двамата западноевропейски лидери "ще разговарят с президента Путин за прилагането на тази резолюция и за политическата пътна карта, необходима за установяването на траен мир в Сирия", съобщава БТА.

Турското външно министерство приветства резолюцията, призоваваща за спиране на огъня на територията на цяла Сирия, предаде ДПА.

Анкара обаче ще продължи да води битка с "терористичните организации", които застрашават териториалната цялост на Сирия, добави говорител на министерството. Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации.

"Гардиън": Москва потъва в Сирия

"Москва „потъва“ в Сирия след като плановете на Путин отиват към крах. Стратегията на руския лидер да заложи на подкрепата си за Башар Асад изглежда недообмислена, пише британският The Guardian, цитиран от "Фокус". 

Водените от Русия, според вестника, бомбардировки въплатиха всички страхове за обсаденото население. Около 400 хиляди души, нямайки къде да избягат, бяха притиснати от Военновъздушните сили на Путин с наземната подкрепа на сирийски и ирански войски в най-големия район, контролиран от опозицията на юг от Идлиб. За Асад и Путин Гута е ключа към контрола над столицата Дамаск и спечелването на войната.

Извън Сирия обаче и врагове и приятели започват да мислят, че двамата лидери са сгрешили. Почти 18 месеца руската намеса с цел да предпази от поражение Асад от силите на опозицията, която напредваше в районите на Латакия и Тартус е все повече неясно как Москва ще възстанови инвестицията си в най-сложния и непроследим конфликт в света. Докато засега не изглежда да има вероятност Асад да падне от власт, това, което остава от Сирия не прилича изобщо на предвоенна Сирия. Централната власт е подкопана първо от опозиционните групи, а после от регионални играчи, които търсят следвоенни разрешения в своя полза, които само частично съвпадат с това, което очаква Путин. На територията на Сирия съюзите са все по-непредвидими, шахматната дъска на конфликта от лесно разбираема стана сложна дори и за най-големите гросмайстори в световната политика.

На територията на Сирия се създава нов ред. През 2016 година Владимир Путин привлече турския президент Реджеп Тайип Ердоган на своя страна. Турция преоформи участието си във войната, което започна с планове да отстрани Башар Асад, но сега Турция иска да отстрани кюрдите от контрола върху турско- сирийската граница. Иран е доволен от водещата роля на Русия в сирийския конфликт. Никой от играчите не вярва на никого и сме свидетели на кратковременни съюзи, които могат да се променат във времето. Единственото общо между тях е, че те искат САЩ вън от Сирия.

Междувременно Русия, която имаше високи очаквания да демонстрира сила, подсигурявайки оцеляването на Асад, което да и отреди водеща роля в създаването на нов ред в региона се фокусира вече върху по-кратковременни цели.

„Помагайки на братския сирийския народ, ние изпитахме повече от 200 нови типа оръжие“, заявява Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана в Руската дума. „Днес нашият военно-промишлен комплекс направи армията ни такава, че да се гордеем с нея", добавя той.

Без да губи кой знае какво Русия ще продължи да използва правото си на вето в Съвета за сигурностна ООН като мощно средство. Досега Русия е налагала вето на резолюции срещу правителството на Асад 11 пъти. 

МОК отряза мерака на Русия за знаме на закриването на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6734910

МОК отряза мерака на Русия за знаме на закриването на олимпиадатаРусия остава без знаме за закриването на олимпиадата в ПьонгЧанг. Това реши на своя сесия МОК. Решението обаче включва и възстановяване на правата на руския олимпийски комитет веднага след закриването на олимпиадата. Две положителни проби от игрите в Корея се смятат за индивидуални грешки на спортистите,

Вицове за крадци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733497

Вицове за крадци- Скъпи, заключи ли вратата преди лягане? - Заключих. - Дръпна ли френското резе? - Дръпнах. - Постави ли холандския лост? - Поставих. - Заключи ли английския катинар? - Заключих. - А верижката сложи ли? - Забравих. - Браво! Значи, крадци, влизайте, грабете ни! *** В тъмна уличка една жена е спряна от крадец: - Събличай се!

Закриват Игрите в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/zakrivat-igrite-v-piongchang-675552.html

Днес е последният ден на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, които ще бъдат закрити с пищна церемония, която ще започне от 13 часа българско време. Преди това ще бъдат разпределени четири комплекта медали, като с най-голям интерес се очаква финалът по хокей на лед при мъжете между Германия и Русия. Денят ще мине без българско участие. По принцип Антония Григорова трябваше да участва в ски бягането на 30 км, но се отказа.

Програмата за 25 февруари:

02:05 Кърлинг, жени, финал: Швеция - Южна Корея
02:30 Бобслей, четворки мъже: 3-и манш
04:15 Бобслей, четворки мъже: 4-и манш
06:10 Хокей на лед, мъже: Германия - Русия, финал
08:15 Ски бягане, жени: Масов старт на 30 км класически стил
13:00 Церемония по закриване

Ердоган нарече американските лидери "лъжци"

http://pogled.info/svetoven/erdogan-nareche-amerikanskite-lideri-lazhtsi.92742

/Поглед.инфо/ Турският президент, след като остро реагира на изявленията на представителя на американското министерство на отбраната за "масовото убийство на сирийски цивилни от турските войски", заяви: "Вашингтон иска да удари Анкара с лъжи и неморалност".

Amnesty international призова Франция да спре да изнася оръжия за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

http://pogled.info/svetoven/amnesti-interneshanal-prizova-frantsiya-da-spre-da-iznasya-orazhiya-za-sauditska-arabiya-i-obedinenite-arabski-emirstva.92743

/Поглед.инфо/ След засилените военни престъпления на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в Йемен, координаторът на организацията за човешки права Amnesty international по въоръжените конфликти призова Франция да спре да изнася оръжие в тези страни.

Марин Янев пие кафе със Стефания Сандрели, Джан Мария Волонте го убива с камък

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6733434

Марин Янев пие кафе със Стефания Сандрели, Джан Мария Волонте го убива с камъкТри пъти играе Дон Жуан, покорява жените с вътрешна красота Актьорът Марин Янев навърши 75 г. Чувства се като човек, който не е първият, няма и да е последният, който влиза в достолепна възраст. Все още вярва, че има хоризонт, макар че никой не е стигнал до него. Дълбоко вярва, че Годо го има, знае, че няма да дойде,

Самюъл Колт получава патент за револвера

https://www.actualno.com/chronicles/samuyl-kolt-poluchava-patent-za-revolvera-news_661363.html

На 25 февруари 1836 г. американският оръжеен конструктор Самюъл Колт получава американски патент за револвера с автоматично зареждане (45-и калибър). Година по-рано, той придобива и британски патент за изобретение огнестрелното оръжие, носещо фамилията му - Колт. Първият револвер “Колт” е създаден през 1835 г. като усъвършенстван вариант на съществуващите по това време барабанни оръжия и револвери. Новаторство му е че въвежда механизъм за завъртане на барабана и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване