Бойко Борисов и Еди Рама обсъдиха коридор №8

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-edi-rama-26930121

Министър-председателите на България и Албания Бойко Борисов и Еди Рама разговаряха преди срещата на лидерите на Западните Балкани.

Кой какво обещава на изборите в Италия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/01/3138501_koi_kakvo_obeshtava_na_izborite_v_italiia/?ref=rss


Италия страда от множество проблеми - от изпаднала в стагнация икономика и висока безработица, през задушаваща бюрокрация до идващи от Африка имигранти. Основните съперници на парламентарните избори на 4 март имат куп идеи как да се справят с тези недостатъци, но повечето наблюдатели ги смятат за нереалистични.<br /><br />Блокът на Берлускони<br /><br />Консерваторите, оглавявани от бившия премиер Силвио Берлускони, предлагат плосък данък. Берлускони казва, че той ще е...

Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба

https://frognews.bg/novini/milka-hristova-izmakva-deloto-sreshtu-tsenata-bileta-1-60-nova-naredba.html

Управляващите в Столична община опитват да се измъкнат от делото срещу увеличаването на билета за градски транспорт на 1,60 лева, което очевидно ще загубят с нова Наредба. Това разкри на пресконференция заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова.

Експерт: Нарасна политическият риск по сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/sdelkata-chez-politicheski-risk-26930122

Политическият риск, свързан със сделката с ЧЕЗ, нарасна значително, така че вероятността някоя банка да финансира подобно мероприятие доста намалява.

Район "Младост" против общинския дълг за инсталация за изгаряне на отпадъци

https://www.actualno.com/sofia/rajon-mladost-protiv-obshtinskija-dylg-za-instalacija-za-izgarjane-na-otpadyci-news_662417.html

Ръководството на Район „Младост” не подкрепя общински дълг за инсталация за изгаряне на софийските отпадъци, стана ясно на обществено обсъждане за намерението на Столична община за поемане на дългосрочен общински дълг по проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък”. Според местните власти обсъждането категорично е доказало, че гражданите на София са против това общината да поема дълг от

В 1219 училища в страната днес не се учи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742343

В 1219 училища в страната днес не се учиВ 1219 училища в страната днес не се провеждат учебни занятия, съобщиха от МОН. Причината са лошите метеорологични условия и влошена пътна обстановка. Най-много – 136 и 122 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. 111 училища не учат в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 86 училища, а в област Кърджали – 84 училища,

Путин в програмна реч: Русия притежава хиперзвукови оръжия

https://offnews.bg//sviat/putin-v-programna-rech-rusia-pritezhava-hiperzvukovi-orazhia-675885.html

Президентът обяви в годишната си програмна реч пред парламента, че Русия е изпробвала поредица от нови ядрени оръжия, неуязвими за прехващане от противника, предаде БТА. Той каза, че Русия притежава хиперзвуково оръжие и добави, че страната му не възнамерява да напада никоя държава.

"Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той.

В същото време руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея, предаде Ройтерс. "(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той.

Путин изрази тревога от намаляването на прага за употреба на ядрено оръжие в новата военна доктрина на САЩ. Успокояват ни с думи, а в документа е ясно написано, че Съединените щати могат да използват ядрени оръжие в ответен удар на конвенционална атака и дори на киберзаплаха, обърна внимание той, цитиран от ТАСС.

Бедността да се съкрати двойно

В речта си Владимир Путин постави за задача да се намали двойно равнището на бедността в страната през следващите шест години.

Той отправи обръщението си малко преди президентските избори на 18 март, които се очаква той да спечели четвърти мандат.

"Ние трябва да решим една от ключовите задачи в предстоящото десетилетие - да осигурим уверен, дългосрочен растеж на реалните доходи на гражданите, а за шест години да намалим най-малко два пъти равнището на бедността", заяви Путин в годишното си обръщение пред руския парламент. Той отбеляза, че 20 милиона руснаци сега живеят под официалния праг на бедността, равняващ се на близо 180 долара месечно.

Руският президент очерта редица амбициозни икономически цели, обещавайки увеличаване на жизнения стандарт, подобряване на здравеопазването и образованието, изграждане на модерна инфраструктура в годишното си обръщение пред парламента.

Русия трябва да постигне технологичен пробив, за да положи основите на бъдещо успешно развитие, заяви държавният глава.

Путин посочи, че страната трябва да вземе мерки за подобряване на здравеопазването и постави за цел очакваната средна продължителност на живота, в момента 73 години, да надхвърли 80 години през идното десетилетие.

Той отбеляза нуждата да се насърчи развитието на обширните територии на Русия, обещавайки да удвои средствата за нови пътища и инвестиции и нови транспортни обекти и модерни комуникации.

Той акцентира и върху нуждата страната да укрепи демократичните си институции. 

"За да вървим напред, за да се развиваме динамично, ние трябва да разширим пространството на свободата във всички сфери - да укрепим демократичните институции, местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдебната система, да бъдем страна, открита към света, с нови идеи и инициативи", заяви той.

Руският президент подчерта, че "промените в света носят цивилизационен характер и мащабите на това предизвикателство изискват от нас също толкова силен отговор".

Отбрана

Руската военна операция в Сирия демонстрира нарасналите способности на Русия в областта на отбраната, заяви още президентът в годишното си обръщение към парламент. Той добави, че Русия е възстановила своите системи за противовъздушна отбрана. "По целия периметър на границите на Русия е създадено плътно радиолокационно поле на системите за предупреждение за ракетно нападение. След разпадането на СССР се появиха огромни дупки. Всичко е възстановено", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Русия е изпробвала нови ядрени оръжия

http://www.cross.bg/rysiya-raketi-pytin-1569041.html

/КРОСС/ Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предава ТАСС. В годишното си обръщение към парламента Путин каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана. По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти. Руският президент каза още, че в страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети. Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин. Руският президент отбеляза, че всички страни с високо равнище на развитие "активно разработват хиперзвуково оръжие". "Русия вече има такова", подчерта той.  

Окръжният съд в Габрово върна дело на Прокуратурата заради сгрешена дата

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b2-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf/

В разпоредително заседание, проведено на 28 февруари 2018, състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Костова, прекрати производството по наказателно дело от общ характер и върна делото на прокуратура за отстраняване на допуснато съществено отстранимо нарушение на процесуалните правила. Делото е образувано по обвинителен акт на Габровска окръжна прокуратура против М.М. от Габрово, […]

122 училища са в "дървена" ваканция в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370020

"Дървена" ваканция има в 1219 училища в страната към 12:00 часа в четвъртък, 1 март, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Причината е в неблагоприятните метеорологични условия и влошената пътна обстановка в страната.

Милка Христова: Столична община се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742338

Милка Христова: Столична община се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова НаредбаУправляващите в Столична община опитват да се измъкнат от делото срещу увеличаването на билета за градски транспорт на 1,60 лева, което очевидно ще загубят, с нова Наредба. Това разкри на пресконференция заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова. Пред журналистите застанаха още председателят на групата на БСП в СОС и

Радев: Правителството действа хаотично, службите му обслужват комфорта

https://frognews.bg/novini/radev-pravitelstvoto-deistva-haotichno-slujbite-obslujvat-komforta.html

Президентът Румен Радев отново разкритикува управляващите за продажбата на ЧЕЗ на Гинка от Пазарджик (от Стамболийски).

За 13 година EVN България кани студенти за стажантската програма "Младежи с бъдеще"

http://econ.bg/Новини/За-13-година-EVN-България-кани-студенти-за-стажантската-програма-Младежи-с-бъдеще-_l.a_i.758521_at.1.html

За тринадесета поредна година ЕVN България ще проведе своята лятна стажантска програма "Младежи с бъдеще", която дава възможност на талантливи...

Путин представи нови супероръжия и предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия

http://www.mediapool.bg/putin-predstavi-novi-superorazhiya-i-predupredi-zapada-che-sega-shte-tryabva-da-slusha-rusiya-news276182.html

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предаде Асошиейтед прес.   Путин отправи годишното си обръщение към парламента в четвъртък, малко преди президентските избори на 18 март, при които се очаква той да спечели четвърти мандат.   Той каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана.   По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.   Руският президент каза още, че в страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.   Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент отбеляза, че всички страни с високо равнище на развитие "активно разработват хиперзвуково оръжие". "Русия вече има такова", подчерта той.   Руският президент каза, че изпитваната "нисколетяща и слабозабележима" летяща ракета с ядрен боен заряд разполага с "практически неограничен обхват, непредсказуема траектория на полета и възможност за обход на границите за прехващане", с което става "неуязвима за всички съществуващи и и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана".   Хиперзвукова ракета ще поразява като метеорит   Същевременно Путин съобщи, че по границите на Руската федерация е създадено "непрекъснато радиолокационно поле от системи за предупреждение за ракетно нападение".   Той съобщи за започналото серийно производство на ново оръжие с името "Авангард" - междуконтинентална хиперзвукова ракета, която ще лети към целта със скорост 20 пъти по-голяма от звуковата и ще поразява "като метеорит". Путин спомена друга оръжейна система, наречена "Кинжал", която вече била дислоцирана в Южния военен окръг на Русия. По думите му това също е хиперзвукова ракета, носена от самолет, която може да поразява мишени на 2000 километра.   В Русия е разработена и "малогабаритна свръхмощна ядрена енергетична установка", която може да се инсталира на крилата ракета от типа на новата руска "Х-101" или американската "Томахок". Този атомен двигател ще осигурява десетократно увеличение на обхвата на полета, която на практика ще бъде неограничена, каза още Путин.   Руският президент се похвали, че страната му е направила "стремителна, голяма крачка" в създаването на нови стратегически оръжия, които "изобщо не използват балистични траектории на полета в движението си към целта", а това според него означава, че системите за ПРО са "безполезни и просто безсмислени" в борбата с тях.   Новите руски оръжия правят безполезна противоракетната отбрана на НАТО и на практика слагат край на усилията на Запада да вкара в безизходица развитието на Русия, увери Путин, цитиран от Асошиейтед прес.   "Искам да кажа на онези, които разпалваха надпревара във въоръжаването през последните 15 години, стремяха се да спечелят едностранно превъзходство над Русия, налагаха незаконни санкции, целящи да възпрат развитието на нашата страна . . . Не съумяхте да спрете Русия", заяви Путин.   На фона на разработките по света на безпилотни оръжейни системи в Русия се разработват безпилотни подводни апарати, каза още руският президент в обръщението си към парламента.   Путин изтъкна, че тези апарати ще се движат на голяма дълбочина с междуконтинентален обхват и "неколкократно ще превишават скоростта на подводници, най-съвременни торпеда и всички видове скоростни надводни кораби".   Представяйки новите оръжия, Путин предупреди Запада, че сега ще трябва да слуша Русия, предаде Франс прес.   "Нашите планове никога не са били тайна. . . Дори е изненадващо, че въпреки всички проблеми Русия остана първа ядрена сила. Никой не искаше да говори с нас, никой не искаше да ни слуша. Слушайте ни сега!", каза руският президент, цитиран от Франс прес.   Агенцията посочва, че докато Путин е говорил - в реч, излъчвана пряко по телевизията - за новите оръжия, те са били показвани на два гигантски екрана, като на кадрите съвсем не са липсвали и експлозии.   Руският президент обяви технологичен пробив, който може да увеличи драматично военния капацитет на страната му, да укрепи глобалните позиции на Кремъл и да засили опасенията на Запада от потенциална нова надпревара във въоръжаването през 21-и век, отбелязва Асошиейтед прес.   Ройтерс определя речта на руския президент като една от най-войнствените от години.   Същевременно Путин заяви, че Русия не възнамерява да напада никоя страна и че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на "действащите споразумения за контрол на оръжията.   "Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той.   От друга страна руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея, предаде Ройтерс. "(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той.

Путин обяви, че Русия има хиперзвуково оръжие и неуловими нови ядрени арсенали

http://www.mediapool.bg/putin-obyavi-che-rusiya-ima-hiperzvukovo-orazhie-i-neulovimi-novi-yadreni-arsenali-news276182.html

Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника, предаде Асошиейтед прес. Путин отправи годишното си обръщение към парламента в четвъртък, малко преди президентските избори на 18 март, при които се очаква той да спечели четвърти мандат. Той каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана. По думите високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти. Руският президент каза още, че в страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети. Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент отбеляза, че всички страни с високо равнище на развитие "активно разработват хиперзвуково оръжие". "Русия вече има такова", подчерта той. Руският президент заяви, че Русия е възстановила своите системи за противовъздушна отбрана. "По целия периметър на границите на Русия е създадено плътно радиолокационно поле на системите за предупреждение за ракетно нападение. След разпадането на СССР се появиха огромни дупки. Всичко е възстановено", каза Путин. По думите му руската военна операция в Сирия демонстрира нарасналите способности на Русия в областта на отбраната. Същевременно Путин заяви, че Русия не възнамерява да напада никоя страна и че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на "действащите споразумения за контрол на оръжията. "Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той. От друга страна руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея, предаде Ройтерс. "(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той. За 6 години бедността да се намали двойно Руският президент очерта редица амбициозни икономически цели, обещавайки увеличаване на жизнения стандарт, подобряване на здравеопазването и образованието, изграждане на модерна инфраструктура в годишното си обръщение пред парламента. Путин постави за задача да се намали двойно равнището на бедността в страната през следващите шест години. "Ние трябва да решим една от ключовите задачи в предстоящото десетилетие - да осигурим уверен, дългосрочен растеж на реалните доходи на гражданите, а за шест години да намалим най-малко два пъти равнището на бедността", заяви той. И добави, че 20 милиона руснаци сега живеят под официалния праг на бедността, равняващ се на близо 180 долара месечно. Русия трябва да постигне технологичен пробив, за да положи основите на бъдещо успешно развитие, заяви държавният глава. Путин посочи, че страната трябва да вземе мерки за подобряване на здравеопазването и постави за цел очакваната средна продължителност на живота, в момента 73 години, да надхвърли 80 години през идното десетилетие. Той отбеляза нуждата да се насърчи развитието на обширните територии на Русия, обещавайки да удвои средствата за нови пътища и инвестиции и нови транспортни обекти и модерни комуникации. "Да разширим пространството на свободата" Руският президент Владимир Путин, който е на власт от близо две десетилетия и ще се бори за четвърти президентски мандат този месец, заяви, че страната трябва да укрепи демократичните си институции. "За да вървим напред, за да се развиваме динамично, ние трябва да разширим пространството на свободата във всички сфери - да укрепим демократичните институции, местното самоуправление, структурите на гражданското общество, съдебната система, да бъдем страна, открита към света, с нови идеи и инициативи, заяви каза Путин в годишното си обръщение. Руският президент подчерта, че "промените в света носят цивилизационен характер и мащабите на това предизвикателство изискват от нас също толкова силен отговор".

БДЖ с безплатни билети за маршрут по избор за закъсалите през нощта пътници

https://petel.bg/BDZH-s-bezplatni-bileti-za-marshrut-po-izbor-za-zakasalite-prez-noshhta-patnitsi__253443

Снимка Булфото, архив Припомняме, че заради авариите се наложи пътниците им да чакат спасение с часове на минусови температури, съобщав...

Владо Урумов с болки в кръста преди европейското по щанги

https://petel.bg/Vlado-Urumov-s-bolki-v-krasta-predi-evropeyskoto-po-shhangi__253444

По-малко от месец преди старта на европейското първенство за мъже и жени в Букурещ българският национален отбор по вдигане на тежести бе ...

Жена бе нахапана от две кучета, намиращи се под неин надзор

https://petel.bg/ZHena-be-nahapana-ot-dve-kucheta--namirashhi-se-pod-nein-nadzor__253445

 Снимка Булфото, архив В хода на извършената проверка е установено, че на 26 февруари 2018 г., около 14.30 часа, в с.Ръжена, общ.Казанлък, собств...

Драма в небето току-що: Двигател на самолет с 96 пътници отказа и...

https://petel.bg/Drama-v-nebeto-toku-shho--Dvigatel-na-samolet-s-96-patnitsi-otkaza-i----__253446

Двигателят на пътнически самолет на киргизката авиокомпания Tez Jet е отказал във въздуха, в резултат на което пилотът реши да върне летател...

Отмениха бедственото положение в Аксаково

https://petel.bg/Otmeniha-bedstvenoto-polozhenie-v-Aksakovo__253448

Бедственото положение в Аксаково е отменено от кмета на града инж. Атанас Стоилов.   Ето какво заяви той:                                   ...

Делян Добрев: Г-жа Върбакова говори 3-4 минути, нека ѝ дадем поне 5

https://petel.bg/Delyan-Dobrev--G-zha-Varbakova-govori-3-4-minuti--neka----dadem-pone-5__253447

"Г-жа Върбакова говори 3-4 минути, нека ѝ дадем поне 5". Това заяви шефът на енергийната парламентарна комисия (ГЕРБ) Делян Добрев по време на ...

Докато Гинка Върбакова се пържи в парламента, НАП я подпука за...

https://petel.bg/Dokato-Ginka-Varbakova-se-parzhi-v-parlamenta--NAP-ya-podpuka-za----__253449

Снимка: Булфото НАП проверява „Инерком България“ за задължения. Това заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова на съвместно...

Кондукторът от тавана: Бях заклещен и си казах: "Защо пък не?"

https://petel.bg/Konduktorat-ot-tavana--Byah-zakleshhen-i-si-kazah--Zashho-pak-ne-__253450

Снимка: Facebook Кондукторът, прочул се само за ден заради решението си да се качи на тавана, за да продаде билет на всички в препълнения автоб...

Тази седмица: Спартак без тренировка на стадион

https://petel.bg/Tazi-sedmitsa--Spartak-bez-trenirovka-na-stadion__253451

Заради лошото време и покрития със сняг „Локомотив” отборът на Спартак няма да тренира на стадион тази седмица. Днес и в събота Енгиб...

Стоян Мавродиев: Нито един лев от Българска банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Stoyan-Mavrodiev--Nito-edin-lev-ot-Balgarska-banka-za-razvitie-ne-e-angazhiran-sas-sdelkata-za-CHEZ__253452

Снимка: Булфото Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Това каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ...

Путин: Русия не възнамерява да напада никоя страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742310

Путин: Русия не възнамерява да напада никоя странаРусия не възнамерява да напада никоя страна, зави днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Путин отбеляза, че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на "действащите споразумения за контрол на оръжията. "Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този

The Prodigy, Iron Maiden и много други ще свирят на Nova Rock

https://www.vesti.bg/lyubopitno/the-prodigy-iron-maiden-i-mnogo-drugi-shte-sviriat-na-nova-rock-6079858

За четиринадесетото си издание фестивалът е посочил The Toten Hosen, Avenged Sevenfold, Volbeat и Iron Maiden като хедлайнъри на четирите вечери

Възстановено е движението в някои части от страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742320

Възстановено е движението в някои части от странатаДвижението за всички автомобили по път III-405 Алеково – Козловец е възстановено. Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път III-207 Алеково – Алфатар. Възстановено е движението е път I-9 Старо Оряхово - Обзор. Възстановено е движението за всички автомобили по път I-6 Мъглиж –Гурково,

Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба

http://www.cross.bg/leva-transport-milka-1569040.html

/КРОСС/ Управляващите в Столична община опитват да се измъкнат от делото срещу увеличаването на билета за градски транспорт на 1,60 лева, което очевидно ще загубят, с нова Наредба. Това разкри на пресконференция заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова. Пред журналистите застанаха още председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов, както и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов. "Както вече е известно, Административният съд-София град отмени Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. Това изменение стана популярно с увеличаването на цената на единичния билет за градски транспорт от 1,00 на 1,60 лева и картата за 10 пътувания от 8 на 12 лева. Мотивите на съда за отмяната бяха свързани главно с липсата на обосновка, най-вече икономическа, на новата цена от 1,60 лева, обясни Милка Христова. - СОС и ЦГМ обжалваха това решение и ВАС насрочи делото за 25-и април 2018 г. При потвърждаване на решението на Административния съд следва да бъде върната цената от 1 лев на билета". Милка Христова добави, че от публикуван Доклад от група общински съветници от ГЕРБ на страницата на СОС в Интернет е установила, че управляващите подготвят съвсем нова Наредба, вместо да правят промени в съществуващата досега

Кметът на "Източен" закичи с мартеници десетки деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742324

Кметът на "Източен" закичи с мартеници десетки децаКметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков раздаде мартеници на хлапетата от подготвителната група в ОУ "Васил Левски". Те пък му подариха сувенири, изработени в арт ателиетата на школото. По стар български обичай беше разчупена голяма погача, а Чунчуков пожела на малчуганите да са силни, здрави и усмихнати през цялата година.

Никозия вече спи спокойно: Ники Михайлов поднови тренировки

https://offnews.bg//futbol/nikozia-veche-spi-spokojno-niki-mihajlov-podnovi-trenirovki-675892.html

Българският вратар Николай Михайлов поднови тренировки със съотборниците си от Омония Никозия след 4-седмично отсъствие.

Михайлов е напълно възстановен от контузията на глезена, която получи при победата с 5:1 над Неа Саламина в края на януари среща в редовния сезон на кипърския футболен шампионат.

Българският страж ще бъде на разположение на старши треньора Ивайло Петев за двубоя от първия кръг от първата шестица на първенството, в който тимът от Никозия приема в неделя шампиона и градски съперник АПОЕЛ.

Омония е шести в класирането с 44 точки, с 19 точки по-малко от лидера АПОЕЛ.

Почина народната певица Динка Русева

http://dnes.dir.bg/news/dinka-ruseva-narodna-pevitza-26930084

Отиде си от този свят емблематичното име за българската народна музика- народната певица, славеят на Тракия Динка Русева.

Юнкер: Българите могат да се гордеят с лидерите, които водят председателството (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742188

Юнкер: Българите могат да се гордеят с лидерите, които водят председателството (Видео)Днес, на работен обяд в София, премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани обсъждат перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. В срещата участват лидери от всички страни от Западните Балкани – президентите на Босна и Херцеговина Драган

Задържаха 5,5 тона марихуана от Албания в Италия и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742294

Задържаха 5,5 тона марихуана от Албания в Италия и Гърция
Италианската полиция конфискува пет тона марихуана, пристигнли от Албания, а в операцията, която е била проведена в много градове, са арестувани общо 35 души, повечето от които албански граждани, съобщи МИА. Подробности за акцията ще бъдат съобщени на пресконференция на прокуратурата в Катаджаро, предаде БТА.

Президентът да действа, вместо само да пита

http://www.transmedia.bg/2018/03/01/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%b0/

Когато един държавен глава публично попита за кого работят тайните служби, никак не е забавно. Това означава, че въпросните служби тотално са загърбили законовите си функции и са се превърнали в обслужващо звено на управляващата върхушка. Или на други структури, недотам видими с невъоръжено око.

Когато президентът зададе първия си въпрос към премиера (дали има общ бизнес с Пеевски), обществеността го подкани да продължи. След като е казал А, да каже и Б. И той продължи с питането. В това няма нищо лошо, но питане от типа на „Хюстън, имаме ли връзка?“ съвсем не е достатъчно в случая.

В правомощията на президента е, например,  да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Защото сделката с ЧЕЗ засяга националната сигурност, колкото и да се стараят управляващите да я превърнат в банален водевил.

Ако Радев свика КСНС, ще има възможност директно да поиска отговори от службите, имащи отношение към тази сделка. Тогава вече, ако им е наложена омерта, ще стане ясно, че е така. Зададените там въпроси не са като зададените пред журналисти. Защото отговорите биха могли да имат съвсем реални последици – санкции за безотговорнст, за липса на професионализъм, за зависимости и за всичко, което подозираме, но не знаем със сигурност.

Президентът има и правомощието да назначава и уволнява шефовете на въпросните служби. Нека след като е казал А и Б, да каже и В. Хайде да видим дали наистина е смел и е готов да стигне до най-гнилото, а не само да плаши Борисов. Борисов е твърде лесен за плашене. Винаги дава заден, крие се и реже всички опашки на всички гущери, за да не стигне никой до него и до скъпоценната му власт.

Президентът би могъл също така да сезира главния прокурор по сделката с ЧЕЗ. Не да оставя тази мъжка работа на Нинова. Не че Нинова няма да я свърши, но институционално подобен акт би имал друга тежест, ако е от държавния глава.

Сотир Цацаров, впрочем, нещо твърде оглушително се е умълчал. В държавата ври и кипи, намесват се и други държави, политиците говорят за предсрочни избори, Борисов ще цака Пеевски с медиен закон и какво ли още не, а Цацаров си трае.

Дали пък не се обръща палачинката наистина, а?

БСП внася колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370017

БСП ще внесе колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова в изявление след срещата й с посланика на чешката република Н. Пр. Душан Щраух. „От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право, обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или чешки, за да спре сделката.

Километрична мартеница изработиха ученици и кмет в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6742296

Километрична мартеница изработиха ученици и кмет в ПловдивГигантска мартеница, която обиколи цялото училище "Св. св. Кирил и Методий" в пловдивския район "Западен" сътвориха ученици. Кметът Димитър Колев се вклъчи в изработването на червено-белия символ. С него децата казаха "Не на агресията! Ние творим заедно! Да завържем училището ни с най-дългата мартеница!

В 1219 училища днес не се учи заради лошото време

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/obrazovanie/2018/03/01/3138499_v_1219_uchilishta_dnes_ne_se_uchi_zaradi_loshoto_vreme/?ref=rss


В 1219 училища днес не се учи заради лошото време, съобщиха от Министерство на образованието и науката. Това е най-голямата бройка от влошаването на времето в понеделник.<br /><br />Най-много са затворените училища в областите Бургас (136) и Варна (122).<br /><br />Учениците от 111 училища са в дървена ваканция в област Стара Загора, а в област Плевен са затворени 86 училища.<br /><br />Затворените училища по области:<br /><br />Област...

Старозагорски ало измамници отмъкнаха над 19 хил. евро и 6 400 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742283

Старозагорски ало измамници отмъкнаха над 19 хил. евро и 6 400 лв.65-годишна жена и 82-годишен мъж от Стара Загора са станали жертви на телефонни измами с общо 19 155 евро и 6400 лева. Това съобщиха от ОДМВР-Стара Загора. Сигналите са подени на 28 февруари в полицията. По познатия сценарий за залавянето на телефонни измамници жената оставила на различни места сумата от 19 155 евро и 3800 лв.

Дървена ваканция за близо половината училища

http://www.mediapool.bg/darvena-vakantsiya-za-blizo-polovinata-uchilishta-news276181.html

В дървена ваканция са 1219 училища заради лошото време и трудно проходимите пътища, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Така на практика в почти половината от 2450 училища в страната няма занятия. Най-много са затворените училища в областите Бургас - 136 и Варна - 122. Занятия няма в 111 училища в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 86 училища, а в област Кърджали - 84. Следват област Велико Търново  - 77, и Русе - 70 училища. Всички училища работят само в областите Габрово и София-град.

Руският патриарх Кирил: Искаме църквата да помогне за свободата на човека

http://www.cross.bg/tzurkvata-tzurkva-nego-1569039.html

/КРОСС/ Руският патриарх Кирил заяви преди визитата си у нас в интервю пред български медии, включително БНР, че се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция. Той изрази задоволство от факта, че Русия не е подписала и ратифицирала документа. „Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това", заяви патриархът на Москва и Цяла Русия. Според него Истанбулската конвенция предвижда съответното отношение към еднополовите съюзи, а православната църква категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения. Руският патриарх пристига утре за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османска власт. Преди визитата той се срещна в резиденцията си в московския Даниловски манастир с журналисти от БНР, БНТ и в. „Труд". За ролята на църквата Патриархът Кирил вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура"

Полша ограничава търговията в неделни дни

http://www.dnes.bg/world/2018/03/01/polsha-ogranichava-tyrgoviiata-v-nedelni-dni.369428

От днес търговските обекти няма да работят през втората и третата неделя на месеца

"Антикорупция" ще проверява Пеевски за конфликт на интереси

http://clubz.bg/64886-antikorupciq_shte_proverqva_peevski_za_konflikt_na_interesi

Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата Делян Пеевски дали е в конфликт на интереси като издател на медии, който прави предложения за изменения в медиен закон. Причината е, че според парламентарния правилник въпросите за наличие на конфликт на интереси се адресират до ресорната държавна комисия. Тъй като обаче Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) се сля в новия мегаорган Комисия "Антикорупция", искането на Пеевски ще бъде прехвърлено към нея.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е пълното наименование на органа, казаха за Клуб Z, че искането за тълкуване все още не е достигнало до тях. Когато това се случи, КПКОНПИ има двумесечен срок за произнасяне с опция за удължаване с още един месец, ако казусът е сложен. 

В началото на февруари Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Най-общо проектът предвижда всички медии - не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Кой и най-вече как ще установява това - в закона не пише. Знае се само кой ще уведомява КЗК - Министерството на културата.

Пеевски отрича да има нещо общо, още повече да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания. По повод на това, че банковите заеми са изпуснати в проекта, предвид горчивия опит с КТБ, която финансираше определени медии, от ДПС дадоха заявка, че са отворени за предложения и запълване на пропуски между първо и второ четене, ако проектът бъде приет.

Веднага се оформи въпроса в конфликт на интереси ли е Пеевски като издател на вестници, а от "Да, България" сезираха и ресорната парламентарна комисия. Тя обаче не е разгледала казуса по същество като председателят й Борис Ячев заяви, че ще изчака становището на правната дирекция, а вероятно ще поиска такова и от "Антикорупция".

Самите законови изменения все още не са влезли за разглеждане в парламентарните комисии. Водеща е комисията по медии и култура, председателствана от Вежди Рашидов (ГЕРБ). Очакванията бяха, че ще проектът ще се гледа още миналата седмица, но не беше разпределен и за тази. Официалното обяснение е, че са поискани становища от ЛИЛИ....

Кабинетът копира проекта "Пеевски"

Междувременно стана ясно, че в Министерския съвет пишат законови изменения в същата посока. В сряда изненадващо за собствните си министри премиерът Бойко Борисов внесе за разглеждане на заседанието на кабинета решение за създаване на се работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Предложението на Борисов е било прието без дискусии.

Както и в закона "Пеевски", идеята е да има "ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране". Според източници на Клуб Z текстовете са почти готови и до голяма степен преповтарят предложените от депутатите от ДПС като в "източници на финансиране" са включени и заемите от финансови институции, за разлика от проекта на Движението.

Работната група в МС трябва да предложи също начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. С други думи - да следи за монополи.

Любопитното е, че с решението на КЗК се възлага да извърши секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва "характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда."

Големият въпрос, на който от Министерския съвет отказват да отговорят е, защо изпълнителната власт пише сходни с вече направени изменения в медийни закони. Отговорът вероятно се крие във факта, че от 6 февруари, когато Пеевски и компания внесоха своя проект, досега, депутатите от ГЕРБ срамежливо мълчат дали ще го подкрепят. Аргументират се с това, че той все още не е разпределен в комисия. Мълчание се "чува" и от редиците на Обединени патриоти, въпреки че те по дефолт отхвърлят законодателните инициативи на ДПС. Всички вкупом обясняват, че е добре да има медийна регулация, но никой не желае открито да заяви, че ще подкрепи проекта на Пеевски. Но биха подкрепили проект, идващ от Министерския съвет. Единствените, които засега заявяват, че ще гласуват с "против" са депутатите от БСП, които членуват в комисията по култура. Мотивът им е, че колкото и да са хубави предложенията на Пеевски, не искат да са те тези, които ще "перат" имиджа му.

БСП-София: Съдебен пинг-понг с билета от 1,60 в София

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-sadeben-ping-pong-s-bileta-ot-1-60-v-sofia-675882.html

Делото срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София от лев на 1,60 ще се гледа от ВАС на 25 април. С нова наредба за превоз на пътници обаче общинарите от ГЕРБ финтират съда, който ще трябва да прекрати делото. 

Правните последици от приемането на новата наредба е прекратяване на делото, обясни Милка Христова, зам.-председател на СОС от БСП-София и страна по делото заедно с граждански организации. Тя коментира, че така ГЕРБ искат да предотвратят срама от отмяна на решението им за по-скъп билет. Така се обезмислят усилията на гражданите за контрол над работата на общинските съветници, каза още Христова. Това е съдебен пинг понг, хората могат да обжалват и новата наредба разбира се, но какво пречи на ГЕРБ да приеме още по-нова и да отмени предишната, обясни Христова. 

Според зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев обаче приемането на новата наредба се прави заради съгласуването на текстовете й със законодателството, узаконяването на зеления и белия билет при мръсен въздух и предстоящото изграждане на тикет система в транспорта. 

От БСП-София не оспорват необходимостта от поправки - предлагат и свои, но настояват това да стане чрез промени в съществуващата наредба, а не чрез нова, за да остане скъпото билетче в съда. 

Твърде много промени са правени и досега в наредбата, по-удобно е за гражданите да се приема изцяло нова, категоричен е Стойнев. 

Според лидера на БСП - София Калоян Паргов, ако делото не бъде прекратено и съдът отмени цената от 1,60 лв., трябва да последват оставки за подвеждане на СОС. 

Предложенията на столичните социалисти за промени в наредбата: 
Зелен билет при мръсен въздух от лев на ден за всички линии, бял билет - безплатен транспорт при запрашаване над нормата, безплатен транспорт до Алеко и Златните мостове, намаляване на цената на карта "метро плюс", въвеждане на почасова карта за 60 и за 90 минути, както и възстановяване на картата за две наземни линии. 

Искаме картата метро плюс да струва 34 лева, картата за 60 минути да е 1,60, а за 90 минути - 2,50 лв, обясни Борис Цветков. 

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зарков от ГЕРБ коментира, че в момента няма техническа възможност за въвеждане на почасови карти, а и предстои изграждането на тикет системата, която ще осигури карти за време или разстояние. По думите му картата за две наземни линии е била отменена, защото е била най-малко използвана. 

Разширяването на платените зони за паркиране няма да разреши проблемите, общината трябва да изгради паркинги, които да приберат колите от улиците, заяви Калоян Паргов.

Той обясни, че БСП-София предлага да се изградят паркинги около идеалния център, синя и зелена зона да отпаднат, а на колите да се забрани да се движат в района. Цената за паркиране ще е колкото за зелена зона, уточни Паргов. 

Карбовски: Хората емигрират заради такива като Гинка

https://frognews.bg/novini/karbovski-horata-emigrirat-zaradi-takiva-kato-ginka.html

Когато един човек види, че Гинка от Пазарджик получава огромен заем от банка, а той не може да си оправи баничарницата и не може да развива бизнеса си, той емигрира. Така смята журналистът Мартин Карбовски.

Руският патриарх споделя позицията на Светия синод в София за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3138445_ruskiiat_patriarh_spodelia_poziciiata_na_svetiia_sinod/?ref=rss


Руският патриарх Кирил се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция.<br /><br />В интервю за БНР, БНТ и "Труд", дадено ден преди посещението му в София, патриарх Кирил казва, че <br /><br />"Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това", заяви...

Хиляди се сбогуваха с Кини, Марадона го сравни с най-великите

https://offnews.bg//futbol/hiliadi-se-sboguvaha-s-kini-maradona-go-sravni-s-naj-velikite-675886.html

Хиляди изпратиха легендата на испанския футбол Енрике Кастро-Кини в последния му земен път. Поклонението пред Кини се състоя на стадион "Ел Молинон" в родния град на футболиста Хихон.

На изпращането на големия спортист присъстваха бившият треньор на Барселона Луис Енрике, който водеше делегацията на каталунците, както и Емилио Бутрагеньо, който бе начело на тази на Реал Мадрид.

Легендата на Аржентина Диего Марадона също отдаде почит на бившия си съотборник Кини, с когото играха в Барселона от 1982 до 1984 година.

"Магьосникът Кини беше изключителен мъж и нападател, който създаваше положения за останалите. Истината е, че той беше нападател, какъвто няма в наши дни. Също като Мартин Палермо, който можеше да не пипне топката цял мач, но когато я ритне с левачката, го правеше като играча с най-добрия ляв крак в света.

Когато риташе с десния крак, Кини изглеждаше като най-добрия играч с десен крак в света. Топката винаги го търсеше. Топката можеше да стигне случайно при мен и аз излизах сам срещу вратаря.

Той беше най-добрият при играта с глава и винаги беше най-добрият в пласирането. Кини ми помогна много, когато дойдох в Барселона и с него играехме много тенис в свободното си време. Надявам се да почиваш в мир", написа Марадона.

Погребението на Кини ще се състои по-късно днес, като на него ще присъстват единствено членове на семейството му.

10 сантиметра е снежната покривка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370016

10 сантиметра е снежната покривка във Варна, съобщават от НИМХ-Филиал Варна. Минус 8 градуса е била температурата на въздуха измерена в 14.00 часа на 28 февруари. Най-много сняг е натрупал в Силистра, където снежната покривка е 52 см.

“Пиеси” от Георги Марков с ново издание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6741313

“Пиеси” от Георги Марков с ново изданиеДнес се отбелязват 89 години от рождението на Георги Марков, един от емблематичните български писатели, публицист и драматург. Това е и поводът издателство “Сиела" да организира вечер, посветена на творчеството му, с ново издание на неговите “Пиеси”, превърнали се в “точката на пречупване в пътя на Георги Марков - от писател в страната към

БСП внася колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/ginka-ninova-sdelkata-1569038.html

/КРОСС/ БСП ще внесе колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на левицата Корнелия Нинова в изявление след срещата й с посланика на чешката република Н. Пр. Душан Щраух. „От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право, обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или чешки, за да спре сделката. КЕВР казват, че не могат, нямат отношение, че законът не позволява. КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ. Какво можем да очакваме от тези институции? Затова ще се обърнем към съд, но за да го направим започваме подписка в цялата страна от български граждани, клиенти на ЧЕЗ", каза Нинова. По думите й това е единствената възможност българските граждани да не са „на колене" пред Гинка от Пазарджик. „Енергийната и съответно националната ни сигурност са на колене пред Гинка от Пазарджик. Днес видяхме как един премиер се моли на Гинка да прехвърли на държавата акции. Оттук нататък има няколко варианта - първият е ЧЕЗ и Гинка Върбакова да развалят договора си и да стартира нова процедура, в която държавата да се включи. Другият е Гинка Върбакова да прехвърли акции на държавата", коментира Нинова. „Традиционно хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г

Застрахователи няма да покрият разноските на Уайнстийн

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovane-harvi-uynstiyn-26929969

Застрахователната компания "Чъб индемнити" не възнамерява да покрие съдебните разноски на продуцента Харви Уайнстийн.

Какво чака Италия след изборите на 4 март?

http://clubz.bg/64885-kakvo_chaka_italiq_sled_izborite_na_4_mart

За първи път италианците ще гласуват по нова избирателна система, която смесва пропорционалното представителство с гласуването на принципа "първият печели всичко", предаде Ройтерс.

Предсрочният парламентарен вот ще се състои на 4 март.

За разлика от предишната избирателна система, новият закон не дава каквото и да било преимущество на заелата първо място партия или коалиция. Според социолозите този път победителят ще се нуждае от около 40 на сто от гласовете, за да управлява, но може да успее и с по-малко, ако спечели местата, разпределяни на принципа "първият печели всичко".

Нито една партия или коалиция не е имала такава подкрепа в социологическо проучване от месеци.

Ето някои от най-вероятните сценарии след 4 март:

Победа за десноцентристите

Силвио Берлускони

Блокът на бившия премиер Силвио Берлускони, в който влизат десноцентристи и крайно десни, набра сила в началото на годината, но след това, изглежда, постепенно отслабна, макар че продължава да поддържа голяма преднина. Според последните проучвания подкрепата за него беше 35-38 процента. Има големи очаквания блокът да се представи добре там, където първият печели всичко, но нито едно проучване не показва, че той може да спечели абсолютно мнозинство в двете камари на парламента.

Ако те вземат изненадваща победа, Берлускони се е споразумял с най-големия си съюзник - Северната лига, че партията, която спечели най-много места, ще реши кой да бъде министър-председател.

"Форца Италия" на Берлускони има преднина от 2 до 6 пункта спрямо Северната лига. Бившият премиер, който има забрана за заемане на обществена длъжност заради присъда за данъчна измама, намеква, че ще предложи председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Голяма коалиция

Матео Ренци

Разновидност на този сценарий може да бъде споразумение между десноцентристките и левоцентристките партии от основното течение, оглавявани съответно от Берлускони и бившия министър-председател Матео Ренци. Става дума за съставяне на нещо като "голяма коалиция", каквато се задава в Германия. И двете партии в момента изключват такъв съюз, въпреки че успяха да работят заедно за кратко след изборите през 2013 г., на които никоя политическа сила не постигна категорична победа. Допитванията напоследък обаче предполагат, че те няма да имат достатъчно места, за да управляват, което означава, че може да се наложи да опитат да привлекат други групи.

Правителство на президента

Серджо Матарела.

Президентът Серджо Матарела е върховният арбитър в италианската политика и ще играе главна роля, ако изборите доведат до патова ситуация. Един от сценариите предвижда той да се опита да уреди широка междупартийна сделка за съставяне на кабинет с ясно определена политическа програма. Подобно правителство може да бъде оглавено от технократ.

Кабинет начело с Движение "5 звезди"

Луиджи Ди Майо

Антисистемното Движение "5 Звезди" на Луиджи Ди Майо вероятно ще стане най-голямата отделна партия в Италия. Проучванията му дават около 28 на сто. То дама заден ход от отдавнашния си отказ за изграждане на съюзи с други партии и сега е готово да преговаря с тях за политиката.

Ако нито една партия или коалиция няма работещо мнозинство, президентът Матарела може да реши, че би трябвало да възложи първо на Движението "5 звезди" да се опита да състави правителство въз основа на тези преговори.

Или той може да не иска да изключи най-голямата партия от широко коалиционно правителство.

Бързи нови избори

Пало Джентилони

Ако не може да бъде съставено работещо правителство след 4 март, някои политици предлагат левоцентристкият кабинет на министър-председателя Паоло Джентилони да остане на власт до произвеждането на нови избори, както стана в Испания, където два пъти имаше избори в разстояние на шест месеца между 2015 и 2016 г. Някои анализатори предполагат, че партиите могат да дадат на Джентилони ограничен мандат за преработване на избирателните закони, но едва ли ще бъде постигнато съгласие по въпроса в скоро време.

Иззеха 16 420 къса цигари и 120 литра алкохол без бандерол от дома на 60-годишен в Кърджалийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742277

Иззеха 16 420 къса цигари и 120 литра алкохол без бандерол от дома на 60-годишен в КърджалийскоНезаконно оръжие, 16 420 къса цигари и 120 литра алкохол без акцизен бандерол са открити в частен дом в с. Черна нива. Това съобщиха от ОДМВР-Кърджали. В рамките на специализирана операция на РУ-Кърджали за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места е проверено жилището на 60-годишен мъж.

Личните лекари на протест пред здравното министерство

http://www.cross.bg/lekari-leva-potrebitelskata-1569037.html

/КРОСС/ Общопрактикуващи лекари от София се събраха на протест пред здравното министерство. Те настояват за намаляване на административната работа и увеличаване на финансирането на дейността им. То може да дойде от повишаване на потребителската такса от 2,90 лева на 5,10 лева, изчисляват джипитата. Лекарите настояват пенсионерите и хронично болните да плащат пълния размер на потребителската такса, а след това социалните служби да им възстановяват разликата. В момента тези две групи пациенти плащат по един лев за посещение при личен лекар, а личните лекари получават от държавата остатъка до 2,90. За да го получат обаче, се налага да описват всяка касова бележка след посещенията на тези пациенти, което ги натоварва административно за сметка на основната им дейност. Общопрактикуващите лекари искат и да отпадне изискването да са денонощно на разположение.  

Доналд Тръмп готви ембарго на венецуелския петрол

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-готви-ембарго-на-венецуелския-петрол_l.a_i.758520_at.1.html

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля възможността за налагане на санкции срещу петролния пазар на Венецуела. Това се...

Путин постави задача: Да се подобри жизненият стандарт в Русия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-postavi-zadacha-da-se-podobri-jizneniiat-standart-v-rusiia-256739/

За подобряване на пътната мрежа през идните шест години трябва да бъдат отделени 200 млрд. долара, обеща президентът

Търговците трябва да подменят касовите си апарати до края на 2018 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tyrgovcite-triabva-da-podmeniat-kasovite-si-aparati-do-kraia-na-2018-g-256738/

Изискванията към софтуера за управление на продажбите ще струва над 200 млн. лева на малкия и средния бизнес

Путин постави задача: Да се подобри жизнения стандарт в Русия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-postavi-zadacha-da-se-podobri-jizneniia-standart-v-rusiia-256739/

За подобряване на пътната мрежа през идните шест години трябва да бъдат отделени 200 млрд. долара, обеща президентът

След 12 г.: БДЖ изплати мотрисите на ”Сименс”

http://www.cross.bg/dryzhestvoto-evro-reformi-1569036.html

/КРОСС/ "Холдинг БДЖ" ЕАД приключи февруари с погасяване на задълженията си към още една финансова институция.След изплащане на 15,9 млн. евро, заемът към KfW IPEX Bank вече е изцяло погасен, съобщиха от пресслужбата на превозвача. Заемът е предоставен през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със "Сименс" АГ Германия на стойност 123,4 млн. евро. Изплащането на задълженията към финансовата институция е в резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството през последните години. От БДЖ припомнят, че в края на 2009 г. дружеството се е намирало в тежко финансово състояние със задължения в размер на 849 млн. лева. Чрез извършените реформи са подобрени финансовата стабилност и структурата на компанията. Благодарение на предприетите мерки очакваните общи задължения на дружеството към настоящия момент възлизат на 361 млн. лева, като изцяло изплатени са два отделни заема към "Еврофима", Първият облигационен заем и други два заема към KfW.

Времето се затопля утре

https://frognews.bg/novini/vremeto-zatoplia-utre.html

Времето утре ще се затопли. През нощта облачността ще се увеличи над цялата страна и на места, главно в Западна и Северна България, ще превалява слаб сняг. Минимални температури: между минус 9 и минус 4 градуса, в югозападните райони и по морския бряг - малко по-високи.

БДЖ изплати заема си към "Кредитанщалт"

http://www.mediapool.bg/bdzh-izplati-zaema-si-kam-kreditanshtalt-news276180.html

Българските държавни железници са погасили изцяло заема си към германската германската "Кредитанщалт" (KfW IPEX Bank), след като през февруари са платени последните дължими 15.9 млн. евро, съобщи холдингът в четвъртък. Кредитът бе отпуснат през 2005 г. за финансиране доставката на 25 броя електрически мотриси по сключен договор със "Сименс” АГ Германия на стойност 123,4 млн. евро. Компанията посочва, че уреждането на финансовите отношения с още една кредитна институция е резултат от реформите за оздравяване и развитие на дружеството през последните години. В съобщението се припомня, че в края на 2009 г. БДЖ имаше задължения от 849 млн. лв., а днес те са в размер на 361 млн. лв. Изцяло изплатени са два отделни заема към "Еврофима”, първият облигационен заем и други два заема към KfW.

Чартърна авиокомпания Bul Air получи IOSA сертификат за сигурност и качество

https://offnews.bg//ikonomika/chartarna-aviokompania-bul-air-poluchi-iosa-sertifikat-za-sigurnost-i-675884.html

Чартърната авиокомпания Bul Air успешно премина цялостен експлоатационен одит и получи престижния IOSA сертификат за сигурност.

Признанието, което утвърждава, че авиокомпанията изпълнява международните стандарти за безопасност и качество на полетите, беше връчено на управляващия директор на Bul Air Валери Григоров от Рафаел Шварцман - регионален вицепрезидент на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) за Европа.

Щастливи сме, че работата ни през последните няколко години се оценява и възнаграждава. Настоящият сертификат от IATA е признание, че компанията ни, макар млада, предлага високо ниво на безопасност и качество на услугата. Само за две години успяхме да изградим мрежа от партньори, която вярваме, че ще продължи да се увеличава“, заяви Валери Григоров – управляващ директор на Bul Air.

Сертификатът за безопасност е част от програмата IOSA на IATA, която цели да осигурява и поддържа висок стандарт на сигурност и качество сред авиокомпаниите. Той се издава след обстоен одит на авиокомпаниите от международен екип от специалисти в различни области. Общо 424 авиокомпании в света притежават такъв сертификат, като Bul Air е третият авиопревозвач в България, който получава престижния документ.

Церемонията по връчването на сертификата се проведе в рамките на Aviation Day в сряда, на 28 февруари, в „София Хотел Балкан“. Събитието се организира от IATA и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и събра на едно място авиационни експерти и представители на авиокомпании.

Чартърна авиокомпания Bul Air е основана през 2016 година и предлага сезонни и целогодишни чартърни превози от и до София, Варна и Бургас, до и от десетки летища в Европа и Близкия Изток по заявка на клиента. Авиокомпанията оперира със собствени и лизинговани самолети Боинг 737 -300 (148 Y), които благодарение на добре балансираните си характеристики, са подходящи да изпълняват полети от и до почти всяко летище в Европа и Средиземноморския регион.

Bul Air предлага и организa специални корпоративни и бизнес полети и отдава самолети на мокър лизинг.

Застрахователи отказаха да поемат съдебните разноски на Харви Уайнстийн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6742269

Застрахователи отказаха да поемат съдебните разноски на Харви Уайнстийн

Застрахователната компания "Чъб индемнити" не възнамерява да покрие съдебните разноски на продуцента Харви Уайнстийн, срещу когото са заведени 11 съдебни иска с обвинения в сексуални посегателства, предаде ТАСС, като цитира сайта за знаменитости TMZ.com. "Чъб индемнити" е поискала от съдебните органи да я освободят от отговорността да изплати

Стотици семейства с автомати се събраха в църква в САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742263

Стотици семейства с автомати се събраха в църква в САЩ (Видео)Стотици семейни двойки, въоръжени с автомати, се събраха в църква в американския щат Пенсилвания. На специална церемония любителите на оръжия бяха благословени. Бойните им карабини също бяха осветени. Членовете на църквата вярват, че автоматите са споменати в Библията и са божествени творения. Някои от присъстващите на необичайната церемония дори

Борисов с купата „ЧЕЗ“, подгласници: Гинка, Мая Хиената, Цацаров, Шиши…

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/borisov-kupata-chez-podglasnitsi-ginka-maia-hienata-tsatsarov-shishi.html

Невероятна актьорска игра бележи бурното развитие на сюжета в пиесата „Гинка и ЧЕЗ“. Гинка отиде при Борисов. Видяли се, запознали се, поговорили, харесали се. После Гинка излезе пред репортерите. От едната й страна се експонира министър Томислав Дончев, а от другата - министър Владислав Горанов.

"Галъп": 72 на сто от българите искат отмяна на сделката за ЧЕЗ

http://clubz.bg/64884-galyp_72_na_sto_ot_bylgarite_iskat_otmqna_na_sdelkata_za_chez

Огромната част от българите са против случващото се с ЧЕЗ. 72 на сто смятат, че държавата трябва да отмени сделката, а три четвърти, че направо трябва да изкупи дружеството.

Това са част от изводите от експресен, независим от външно финансиране, телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява максимална надеждност на данните. Сондажът е проведен на 28 февруари и 1 март. Максималното стандартно оклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

93% от анкетираните твърдят, че са чули за сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком". 72% от запознатите я определят като ненормална и неприемлива, а само 16% намират случващото се за нормално и приемливо. Останалите не могат да преценят. Общественото мнение явно еднозначно се противопоставя на случващото се, коментират от "Галъп интернъшънъл".

Мнозинство от 61% смятат, че министър Теменужка Петкова е допуснала грешка, а мнозинство от 56% намират, че премиерът Борисов е допуснал грешка. Голямата част от тези отговори са автоматични и хората закономерно търсят вината у ресорния министър. За това спомогна и бързата оставка на министър Петкова, първоначално възприета от Борисов.

Държавата трябва да се намеси и да изкупи ЧЕЗ.

Мнозинство от 72% иска държавата да отмени сделката, а 17% смятат, че държавата не трябва да се меси. Останалите се затрудняват да формират позиция. Както може и да се очаква, преобладаващото мнение по отношение на електроразпределителното предприятие клони към идеята то да е държавна собственост. Три четвърти подкрепят идеята държавата да купи ЧЕЗ, 20% са против, а останалите се колебаят.

Отвориха летището в Женева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742260

Отвориха летището в ЖеневаЛетището в Женева, което затвори врати за няколко часа заради мразовитото време, поразило Европа, е отново на линия, предава Reuters. Летището е открило отново врати в 11 часа сутринта местно време (12:00 българско време) и е започнало да приема полети час по –късно. Повече от 40 полета от Женева са били отменени през това време,

Върховният касационен съд ще тълкува четири въпроса за "Гражданска отговорност"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3138374_vurhovniiat_kasacionen_sud_shte_tulkuva_chetiri/?ref=rss


Общото събрание на търговската колегия на ВКС ще трябва да отговори на четири въпроса, свързани със спорове след сключени договори за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Предложението за образуване на делото е на зам.-председателя на съда и ръководител на търговската колегия Дария Проданова.<br /><br />Тя изтъква, че през декември 2017 г. върховният съд е бил сезиран от Комисията за финансов надзор за противоречива съдебна практика при разглеждането на...

Най-старите фигуративни татуировки са на 5000 г. (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/tatuirovki-26929937

Учени откриха най-старите известни фигуративни татуировки в света на две египетски мумии на 5000 години, съобщи Би Би Си.

Община Асеновград променя условия по поръчките за градския транспорт

https://www.actualno.com/asenovgrad/obshtina-asenovgrad-promenja-uslovija-po-porychkite-za-gradskija-transport-news_662412.html

Общинска администрация-Асеновград ще направи преглед по досегашните обществени поръчки за градските и междуселищните автобусни линии. Проверката ще бъде извършена поради слабия интерес, от страна на превозвачи, които да обслужват транспорта в града. Резултатите от анализ на експерти и получаване на експертни становища ще бъдат решаващи за това, какво може да бъде актуализрано по процедурите, съобщи репортер на Actualno.com. "Преоценката ще е за логично намаляване на някои изисквания. Приме

Борисов се срещна с албанския премиер Еди Рама (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742257

Борисов се срещна с албанския премиер Еди Рама (Снимки)Министър-председателите на България и Албания Бойко Борисов и Еди Рама разговаряха преди срещата на лидерите на Западните Балкани, организирана от българския премиер и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Акцентът на срещата беше поставен върху важността на проекта за коридор №8, който да свързва Черно море с Адриатика.

Снежната блокада падна, отвориха магистралата между Карнобат и Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-karnobat-dvizhenieto-1569034.html

/КРОСС/ По обяд беше възстановено движението по автомагистрала „Тракия", в посока от Бургас до Карнобат. Скоростта на движение в отсечката е ограничена до 90 км/час поради огромни количества сняг в определени участъци от аварийната лента. По-късно следобед, в неустановено засега време ще бъде пуснато движението и в посока от Карнобат към Бургас. В разчистването на отсечката от АМ „Тракия" на територията на област Бургас участват 19 машини, от които 5 роторни снегорини. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват указанията на „Пътна полиция". Междувременно стана ясно, че вече е отворен, без никакви ограничения за тежки автомобили и проходът Обзор-Слънчев бряг.  

БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/bsp-zapochva-podpiska-spirane-sdelkata-chez.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ и че ще внесе колективен иск в съда. Нинова направи заявката след среща с посланика на Чехия в София Душан Щраух по повод сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.

САЩ разполагат 5 кръстосвача и 30 разрушителя до границите на Русия, предупреди Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=370018

Президентът на Русия Владимир Путин даде годишното си обръщение към нацията във Федералното събрание на страната. Той говори за ситуацията в държавата, както и за вътрешните и външни приоритети на Русия. Владимир Путин подчерта, че всички усилия на Русия за засилване на отбранителните възможности се провеждат в рамките на международните споразумения, уверявайки, че Москва не нарушава нито едно споразумение.

Педиатрията в МБАЛ-Смолян затваря, няма лекари

http://dnes.dir.bg/news/smoljan-lekari-pediatria-26929930

Педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще бъде затворено временно, поради невъзможност да осъществява дейност.

Путин: Притежаваме хиперзвуково оръжие, изпробваме и други небалистични типове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742240

Путин: Притежаваме хиперзвуково оръжие, изпробваме и други небалистични типовеРуският президент Владимир Путин заяви, че Русия разработва небалистични типове стратегическо оръжие, срещу който системите за противоракетна отбрана са безсмислени, предава ТАСС. „Започнахме разработката на такива нови видове балистично оръжие, които изобщо не използват балистична траектория на полета при движението към целта,

Президентът Румен Радев призова младите хора да работят с желание, вяра и любов за България

http://www.cross.bg/hora-bulgariya-mladite-1569035.html

/КРОСС/ Работете с желание, вяра и любов за България. Това е най-голямото удовлетворение. Каквото и да става, най-важно е вашият дух да бъде свързан с България и каквито и успехи да постигате, вие винаги духовно ще се връщате към България.Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на наградите от конкурса "Твоите 25 причини да избереш България". Инициативата се провежда под патронажа на българския държавен глава. Държавният глава заяви, че е приел да бъде патрон на кампанията с удоволствие, защото вярва, че подкрепата за младите хора заслужава адмирации. „Не съм се излъгал като виждам колко млади хора има тук, както и колко много представители на бизнеса и изкуството оказват своята подкрепа. Точно в момент, в който всички сме загрижени как да направим така че младежите да останат в България. Това е една конкретна и ясна стъпка с голям обществен отзвук", подчерта президентът . Румен Радев заяви, че е поискал над контура, който е направил на ръката си в рамките на кампанията, да бъде изписана универсалната формула на Айнщайн за масата, скоростта и енергията и обясни, че тази формула обхваща всички присъстващи в залата

Октай пред Фрог: Със срещата си с Гинка, Борисов си направи харакири

https://frognews.bg/politika/oktai-pred-frog-sas-sreshtata-ginka-borisov-napravi-harakiri.html

Със срещата си с Гинка Върбакова, Бойко Борисов си направи харакири. Показа, че той стои зад сделката с ЧЕЗ. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Държавният глава пред ТАСС: Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред

http://www.cross.bg/rysiya-prezidentut-radev-1569033.html

/КРОСС/ Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Информационната агенция на Русия ТАСС. "Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", посочи президентът Радев. В интервюто си държавният глава подчерта също така, че „еврофилията не означава русофобия" и че опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните. По отношение на предстоящото отбелязване на 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заяви, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добави, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина. "За тези 140 години имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", посочи още президентът

София събира на изложение и конференция най-добрите стартъпи в региона

https://www.actualno.com/business/sofija-sybira-na-izlojenie-i-konferencija-naj-dobrite-startypi-v-regiona-news_662409.html

Обратното броене вече започна. Текат последните 10 дни, в които създателите на стартъпи и иновации могат да заявят участие в Sofia Startup Expo 2018 (SSE). Десетки компании от различни сектори вече запазиха своето място и ще получат достъп до уникалната общностна програма и ресурси, за да дадат крила на най-добрите идеи. Първото в България изложение и конференция за стартиращи иновативни фирми ще отвори врати на 13 – 14 март в Иновационен форум „Джон Атанасов“, Соф

Цветни фигури ще изпълнят градския парк на Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/cvetni-figuri-shte-izpylnjat-gradskija-park-na-asenovgrad-news_662410.html

Цветни фигури ще изпълнят Градския парк на Асеновград. Това планира Общината, като първата стъпка към осъществяване на идеята е изграждане на поливна система - тип "капково напояване", съобщи репортер на Actualno.com. Целта на проекта е по-добро поддържане през летния сезон. Разкопаването на зелената площ вече започна, въпреки че изпълнението се забави във времето. Причината за забавянето е, че избраната фирма се е отказала от реализацията, впоследствие. Върху отлагането на реализация

Вижте къде не се учи днес

https://www.actualno.com/education/vijte-kyde-ne-se-uchi-dnes-news_662406.html

Поради неблагоприятните метеорологични условия и влошена пътна обстановка в страната, към 12.00 часа днес, 1 март 2018 г., не се провеждат учебни занятия в 1219 училища. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН). Най-много – 136 и 122 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. 111 училища не учат в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 86 училища, а в област Кърджали – 84 училища, следват област Велико Търново &ndash

Румен Радев за казуса ЧЕЗ: Службите не сработиха

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rumen-radev-za-kazusa-chez-sluzhbite-ne-srabotiha-6079860

„Вече витае съвсем закономерно въпросът дали те обслужват държавата или комфорта на управляващите“, каза още президентът на България

Облачно с валежи от дъжд и сняг утре, температурите - от минус 9 до 8 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6742239

Облачно с валежи от дъжд и сняг утре, температурите - от минус 9 до 8 градусаАтмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и през деня ще продължи да се понижава. През нощта облачността ще се увеличи над цялата страна и на места, главно в Западна и Северна България, ще превалява слаб сняг. Минимални температури: между минус 9 и минус 4 градуса, в югозападните райони и по морския бряг - малко по-високи,

Ето защо независимите жени са най-добрите партньори

https://www.actualno.com/curious/eto-zashto-nezavisimite-jeni-sa-naj-dobrite-partniori-news_662408.html

Мнозина намират независими жени невероятно привлекателни. Те знаят какво искат и не приемат нищо от никого. Но само защото сами могат да процъфтяват, не означава, че не са способни на любов. Всъщност този тип жена e особено невероятен партньор, защото тя решава да бъде с вас. Ако тя е решила да се посвети на вас, вие знаете, че тя го прави по правилните причини. Ето защо трябва да си намерите самостоятелна жена. 1. Тя знае как да съществува без вас Няма да се притеснявате за нуждата от ва

Маскираните от Антикорупционната комисия ще преподават в УНСС

http://www.mediapool.bg/maskiranite-ot-antikoruptsionnata-komisiya-shte-prepodavat-v-unss-news276179.html

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще открие специализирана магистърска програма по противодействие на корупцията. Лектори ще са служителите на новата Антикорупционната комисия, които обикновено ходят по акции маскирани.   Информацията дойде от създадената наскоро от управляващите структура за борба с корупцията, която все още не може да се похвали с успехи срещу корупцията и дори няма редовно избрано ръководство.   Членовете на ректорския съвет на УНСС са обявили, че антикорупционната тематика може да стане част от образователната програма на студенти от различни специалности. Лектори могат да бъдат експерти от комисията. "Това, което работят служителите на КПКОНПИ, не се преподава в никой университет", коментира временният шеф на комисията Пламен Георгиев, който е фаворит за постоянен шеф.   Антикорупционните служители в комисията преди Нова година бяха служители на ДАНС, но бяха изместени по силата на промените в законодателството. Те обикновено работят под прикритие и на първите две акции на комисията в Септември и Перник бяха снимани с маски.

Личните лекари на протест пред здравното министерство

https://offnews.bg//obshtestvo/lichnite-lekari-na-protest-pred-zdravnoto-ministerstvo-675883.html

Общопрактикуващи лекари от София се събраха на протест пред здравното министерство.

Те настояват за намаляване на административната работа и увеличаване на финансирането на дейността им. То може да дойде от повишаване на потребителската такса от 2,90 лева на 5,10 лева, изчисляват джипитата.

Лекарите настояват пенсионерите и хронично болните да плащат пълния размер на потребителската такса, а след това социалните служби да им възстановяват разликата. В момента тези две групи пациенти плащат по един лев за посещение при личен лекар, а личните лекари получават от държавата остатъка до 2,90. За да го получат обаче, се налага да описват всяка касова бележка след посещенията на тези пациенти, което ги натоварва административно за сметка на основната им дейност.

Общопрактикуващите лекари искат и да отпадне изискването да са денонощно на разположение.

След 12 г.: БДЖ изплати мотрисите на ”Сименс”

http://dnes.dir.bg/news/bdz-simens-motrisi-26929893

"Холдинг БДЖ" ЕАД приключи февруари с погасяване на задълженията си към още една финансова институция.

1219 училища в страната без учебни занятия днес

http://www.cross.bg/ychilishtaoblast-ychilishta-oblast-1569032.html

/КРОСС/ Поради неблагоприятните метеорологични условия и влошена пътна обстановка в страната, към 12 часа днес, 1 март 2018 г., не се провеждат учебни занятия в 1219 училища собъщават от ''Министерството на образованието''. Най-много - 136 и 122 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. 111 училища не учат в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 86 училища, а в област Кърджали - 84 училища, следват област Велико Търново - 77, и област Русе - 70 училища. В областите Кюстендил няма да се учи в 3 училища, в област Видин - в 5 училища и в област Ямбол - в 6 училища. По области:Област Благоевград, община Якоруда - 5 училища.Община Бургас - 136 училища.Област Варна - 122 училища.Област Велико Търново - 77 училища.Област Видин - 5 училища.Област Враца - 33 училища.Област Добрич - 68 училища.Област Кърджали - 84 училища.Област Кюстендил, община Бобов дол - 3 училища.Област Ловеч - 15 училища.Област Монтана - 7 училища.Област Пазарджик - 2 училища.Област Перник - 27 училища.Област Плевен - 86 училища.Област Пловдив - 35 училища.Област Разград - 59 училища.Област Русе - 70 училища.Област Силистра - 45 училища.Област Сливен - 30 училища.Област Смолян -47 училища.Област София-регион - 18 училища.Област Стара Загора - 111 училища.Област Търговище - 51 училище.Област Хасково - 11 училища.Област Шумен - 66 училища.Област Ямбол - 6 училищата.

Кметът на Малко Търново разнася хляб по села, които от 3 дни са без ток и вода

https://www.24chasa.bg/region/article/6742236

Кметът на Малко Търново разнася хляб по села, които от 3 дни са без ток и вода

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев влезе в ролята на доставчик на хляб по домовете в селата, които от 3 дни са без ток, вода и откъснати от света след снежната буря. Той лично изкупил насъщният от магазините в града и го разнесъл с джип по къщите на бедстващите. "Как ще оставим хората без хляб. Трябва да имат поне продукти от първа необходимост

3 деца и управителят на Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград болни от хепатит

https://www.24chasa.bg/region/article/6742233

3 деца и управителят на Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград болни от хепатитЧетири случая на хепатит А са регистрирани в Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград, заразени са 3 деца и управителят на институцията. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

20 неща, които показват, че сте срещнали сродната си душа

https://www.actualno.com/curious/20-neshta-koito-pokazvat-che-ste-sreshtnali-srodnata-si-dusha-news_662407.html

Има хора, които срещате, които по никакъв начин не можете да обясните, споделяте връзка на по-дълбоко ниво от всеки друг, когото някога сте познавали. Независимо дали вярвате в сродната душа, родена от фантастика и приказки, или просто се надявате, че има някой там, който е предназначен само за вас, има някои сигурни признаци, които ще помогнат да разберете дали сте на правилната посока, за да намерите точно него. И ако сте намерили този, който наистина ви разбира и ви познава (и все още ви оби

БСП ще бори сделката за ЧЕЗ с подписка и колективен съдебен иск

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/01/3138431_bsp_shte_bori_sdelkata_za_chez_s_podpiska_i_kolektiven/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ и че ще внесе колективен иск в съда. Нинова направи заявката след среща с посланика на Чехия в София Душан Щраух по повод сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.<br /><br />"От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или...

"Теленор" пусна сайт за борба с корупцията

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/01/3138409_telenor_pusna_sait_za_borba_s_korupciiata/?ref=rss


Мобилният оператор "Теленор" пусна сайт за борба с корупцията.<br /><br />От него се разбира, че е в помощ на малките и средните предприятия. Предлага обучение на тема корупция - какво влиза в това понятие с конкретни примери. Цитират се и текстове от законодателството, които засягат тази тема.<br /><br />Обучението е базирано на опита на дружествата от "Теленор груп". Има вход и за сигнали за корупция в самата компания.<br /><br />Може да...

АПИ: Отпада ограничението за движение с вериги в местността Рожен

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6742232

АПИ: Отпада ограничението за движение с вериги в местността РоженОтпада ограничението за движение с вериги по път III-861 Лъки – местност Рожен, съобщиха от Агенция "Пътна

Нов мостик на Рибарския плаж във Варна бори морето и връща „изядената“ пясъчна ивица

http://www.moreto.net/novini.php?n=370015

Изграждането на новия мостик на Рибарския плаж във Варна може да пребори агресивното море и постепенно да върне някогашната дълга пясъчна ивица на това място. За да възстанови плажът вида си от миналото обаче, там трябва да има едно сериозно инженерно съоръжение, което да съвместява различни функции.

Гинка Върбакова внесе голям смут в парламента със скандален въпрос, който зададе

https://petel.bg/Ginka-Varbakova-vnese-golyam-smut-v-parlamenta-sas-skandalen-vapros--koyto-zadade__253438

Снимка Блиц Купувачката на ЧЕЗ Гинка Върбакова зададе скандален въпрос по време на разговорите си с комисиите в Народното събрание. Тя ...

На живо: Гинка Върбакова с извънредно изявление от парламента

https://petel.bg/Na-zhivo--Ginka-Varbakova-s-izvanredno-izyavlenie-ot-parlamenta-__253439

Снимки: Блиц Шефката на българската фирма Инерком, която сключи сделка за придобиването на активите на ЧЕЗ, Гинка Върбакова пристигна в ...

Пускат двама рецидивисти предсрочно от затвора, Окръжната прокуратура във Варна не е съгласна

https://petel.bg/Puskat-dvama-retsidivisti-predsrochno-ot-zatvora--Okrazhnata-prokuratura-vav-Varna-ne-e-saglasna__253440

снимка Булфото Окръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения на Варненския окръжен съд, с които е било допуснат...

Кошмар за ПСЖ и Бразилия! Неймар аут до края на сезона

https://petel.bg/Koshmar-za-PSZH-i-Braziliya--Neymar-aut-do-kraya-na-sezona__253441

Звездата на ПСЖ Неймар ще се възстановява цели 3 месеца от контузията в глезена си, а не между 6 и 8 седмици, каквито бяха пръвоначалните пр...

Гинка Върбакова в НС: Ще прегледам всички спекулации и лъжи и ще потърся правата си по съдебен път

https://petel.bg/Ginka-Varbakova-v-NS--SHHe-pregledam-vsichki-spekulatsii-i-lazhi-i-shhe-potarsya-pravata-si-po-sadeben-pat__253442

Снимка: novini.bg Гинка Върбакова пристигна в Народното събрание, за да участва в съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисият...

БСП ще подаде колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-kornelia-ninova-sdelkata-chez-dushan-shtrauh-26929872

Започваме да събираме подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с чешкия посланик у нас Душан Щраух.

Ортопед: Върху леда ходете като пингвини, за да се предпазите от травми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6742224

Ортопед: Върху леда ходете като пингвини, за да се предпазите от травмиВ мразовити условия придвижването с транспорт е сериозно предизвикателство. Още по-голяма трудност представлява ходенето пеша, тъй като крие рискове от падане. За предпазване от сериозни травми британски ортопед, цитиран от в. "Дейли експрес", предлага няколко препоръки, сред които да наподобяваме походката на пингвините върху заледена повърхност.

Вижте уникалният амфикорт за тенис в Акапулко (видео)

https://offnews.bg//tenis/vizhte-unikalniat-amfikort-za-tenis-v-akapulko-video-675881.html

Доминик Тийм и Александър Зверев са част от тазгодишния турнир по тенис в мексиканския град Акапулко.

Двамата таланти преминаха успешно през първия кръг, като преди това успяха да намерят време да се запознаят с красотите на града.

Организаторите ги заведоха с хеликоптер до уникален корт, който се намира на самия ръб на скалист бряг, предлагайки неповторима гледка.

Съоръжението е оградено от стена - подиум, зад който стъпаловидно са разположени местата на зрителите. Именно заради този начин на устройство, кортът поразително много прилича на амфитеатър.

Полицията разследва убийство на 68-годишен мъж (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/ruse/policiiata-razsledva-ubijstvo-na-68-godishen-myzh-snimki-2081931

Служители на полицията в Русе разследват убийството на 68-годишен мъж. На 28 февруари, в 17:27 часа на  тел. 112, е постъпил сигнал за убийството на мъж в жилище на улица "Родопи".
 
Изпратеният на място полицейски екип е установил в

Читателите снимат зимата: Снежно Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6742213

Читателите снимат зимата: Снежно Велико ТърновоЧитателката ни Станислава Тодоранова ни изпрати снимки от Велико Търново. Тя откликна на призива ни "Снимай зимата!". Заснела е гледката към паметника на Асеневци, известен и като "Конниците", и преминаващата покрай него река Янтра. Изпращайте снимките си на online@vgb.bg. Пишете къде са правени и кой е авторът. Ще ги публикуваме веднага.

БСП събра подписите за Жаблянов, сезира КС

http://clubz.bg/64883-bsp_sybra_podpisite_za_jablqnov_sezira_ks

БСП е събрала необходимите за сезиране на Конституционния съд подписи заради свалянето на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. От левицата решиха да се обърнат към съда с искането да разтълкува законноста на мотивите, респективно процедурата, с които управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха преди седмица отстраняването на Жаблянов.

Повод стана декларацията, изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, в която покрай осъждането на Луковмарш се прокрадна и изречението, че Народният съд е бил необходим и неизбежен.

Подписката е събрана още във вторник на заседание на парламентарната група на ГЕРБ, но покрай сагата с продажбата на ЧЕЗ от БСП са отложили внасянето й в КС. Искали да го направят демонстративно и "медийно".

Мотивите на БСП

От БСП подлагат на съмнение правната стойност на мотивите, с които управляващите поискаха и взеха "оставката" на Жаблянов от ръководството на НС. Вносителите на искането - ГЕРБ и "Обединени патриоти" - посочиха като мотив "превишаване на права". От БСП атакуват пред КС именно тези основания. Ще се позовават и на текстове от Конституцията, според които "народните предствители действат в съответсвие със своята съвест и убеждения", за каквито се представят действията на Жаблянов. Както и че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в НС". Още при дебатите в зала депутатът от ДПС Йордан Цонев, стар парламентарист, посочи, че народните предствители се ползват с функционален имунитет и аргументите на управляващите за исканата оставка издишат правно.

Според правилника за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, председателят и заместник-председателите могат да бъдат предсрочно освободени:

1. по тяхно заявление;

2. по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност;

3. по писмено предложение на парламентарната група, образувана от парламентарно представената партия или коалиция, която ги е предложила.

Мотивите на управляващите

Към проекторешението за исканата оставка от ГЕРБ и Обединени патриоти бяха приложили мотиви за това, че Жаблянов "превишава правата си", обособени в три точки:

Първо, на 18 януари, в декларация от парламентарната трибуна, твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов говори срещу Договора за добросъседство с Македония, което от ГЕРБ и ОП определят като "накърняване интересите на страната". Жаблянов квалифицира договора като "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина", посочват от управляващите партии. С това си определение Жаблянов"принизи всичките усилия през двадесетгодишния период на двете държави за постигане на добросъседство и разбирателство", се казва в заключение по тази точка.

На второ място, припомня се поведението на Жаблянов от 1 февруари, когато Жаблянов "саботира" едноминутното мълчание, посветено на паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителния процес.

"Жаблянов... възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит... демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ", се посочва в мотивите.

Третият мотив е декларацията на БСП, посветена на "Луковмарш", изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, сам неин автор, в която прозвуча и изречението, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

"Свързването на г-н Валери Жаблянов с авторството на декларацията засяга не само политическата оценка на демократичното ни общество и ценности за Народния съд, но и дискредитира институцията и българския парламент и засяга пряко неговия авторитет", посочват от ГЕРБ и ОП в мотивите.

Само 18% от родните шефове ще наемат служители през следващата година

https://www.actualno.com/business/samo-18-ot-rodnite-shefove-shte-naemat-slujiteli-prez-sledvashtata-godina-news_662403.html

Българските бизнес лидери не планират да увеличават екипите си през следващите 12 месеца. Едва 18% смятат да наемат нови кадри, а 25 на сто предвиждат съкращения. Това сочат данни за страната от ежегодното глобално проучване на PwC, което бе представено в София днес. Въпреки това оптимизмът сред бизнеса у нас е доста силно изразен и дори е по-голям, отколкото по света. 71% от българските предприемачи вярват, че световната икономика ще расте с по-бързи темпове през следващата година (при около 5

Карадайъ за ЧЕЗ: Не коментираме предположения

https://www.actualno.com/politics/karadajy-za-chez-ne-komentirame-predpolojenija-news_662404.html

От ДПС отказаха да коментират новите събития по сделката с ЧЕЗ - срещата на Върбакова с премиера и евентуалните преговори за одържавяване на ЧЕЗ. "Не очаквайте от нас да коментираме предположения", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, попитан дали е добра идея тази, лансирана от Бойко Борисов, за обратното изкупуване на дял от ЧЕЗ от страна на държавата. Нека да се запознаем с фактите, каза той. "Нека да видим какви действия са си начертали, да видим какви са намеренията и тог

Иван Хиновски пред Фрог: Депутатите са виновни, че нямаме механизми за защита в сделки като с ЧЕЗ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ivan-hinovski-pred-frog-deputatite-vinovni-che-niamame-mehanizmi-zashtita-sdelki-kato-chez.html

Никой не може да е победител във война с държавата. Депутатите ни толкова години вече не създадоха защитни механизми за опазване и развитие на структуроопределящи и национално значими отрасли като енергетиката? Това каза в коментара си пред „Фрог нюз” Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, който през годините назад е заемал редица важни постове в сектора.

Иван Хиновски пред Фрог: Депутатите са виновни, че нямаме механизми за защита в сделки като с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/ivan-hinovski-pred-frog-deputatite-vinovni-che-niamame-mehanizmi-zashtita-sdelki-kato-chez.html

Никой не може да е победител във война с държавата. Депутатите ни толкова години вече не създадоха защитни механизми за опазване и развитие на структуроопределящи и национално значими отрасли като енергетиката? Това каза в коментара си пред „Фрог нюз” Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, който през годините назад е заемал редица важни постове в сектора.

86-годишна социално слаба жена от Монтана прави уникални мартеници (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6742212

86-годишна социално слаба жена от Монтана прави уникални мартеници (Видео)Възрастна жена от години изработва мартеници. Въпреки че е на 86 години, не й липсват нито желание, нито идеи, за да създава различни видове Пижо и Пенда, разказват от NOVA. Тя е с побелели коси, очила и изкривени пръсти, но това нито за миг не й пречи да плете мартеници. С бяла и червена прежда 86-годишната баба Мика от Монтана вече е известна

БСП очаква предсрочни избори много скоро

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/01/3138421_bsp_ochakva_predsrochni_izbori_mnogo_skoro/?ref=rss


Скоро ще има предсрочни избори, нека българските предприемачи да се замислят за кого ще гласуват. Това каза заместник-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев, след като социалистите напуснаха пленарната зала по време на дебатите по Закона за митниците, с който се въвежда нов софтуер за управление на продажбите.<br /><br />Стойнев отказа да отговори на въпроса кога според него ще са новите избори, но добави, че те ще са "много скоро". Той уточни, че те...

Русия обмисля да напусне Съвета на Европа

http://clubz.bg/64882-rusiq_obmislq_da_napusne_syveta_na_evropa

Русия обмисля възможността да денонсира Европейската конвенция за правата на човека и да прекрати сътрудничеството си с Европейския съд в Страсбург, твърди РИА Новости, като се позовава на държавни служители.

Причината са решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), които обикновено противоречат на интересите на Москва

"Политизирането на позициите на ЕСПЧ се увеличава при разглеждането на жалби срещу Русия", казва един източниците на агенцията, пожелал анонимност.

Потенциалното денонсиране на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи ще преустанови юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати членството на Русия в Съвета на Европа.

В Съвета на Европа в момента членуват 47 държави, които са подписали и ратифицирали конвенцията, гарантираща защита на основните права и свободи, както и право на живот, свободно слово, образование и забрана на мъченията. Гражданите на тези страни, които смятат, че тези им права са нарушени, могат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ако решението на съда е в тяхна полза, съответната държава трябва да се съобрази с него.

"Съдът отказва да взима предвид особеностите на руската правна система и нормите на международното право и често прибягва до " двойни стандарти ", отбелязват още източниците на РИА Новости.

След анексирането на Крим, Русия бе лишена от право на глас глас в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В следствие на това над 20 съдии от ЕСПЧ, много от които поемат руски дела, "се избират без участието на руски представители" и това поставя под въпрос легитимността им, смятат руските представители.

От юни миналата година Русия не изплаща и вноски в бюджета на Съвета на Европа, тъй като иска правата на делегатите да бъдат възстановени. На 13 февруари Москва обяви, че вноските няма да се изплащат и през 2018 г. През 2015 г. президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на Конституционния съд на Русия да не изпълнява решенията на ЕСПЧ.

В края на миналата година Русия беше осъдена в Страсбург да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 хиляди евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 хиляди евро. ЕСПЧ уважи жалбата им и им присъди компенсация заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше", които пречат на опозиционера да се включи в президентските избори тази година.

През юни 2017 г. пък съд Русия беше осъдена да плати обезщетения на активисти, осъдени по Закона срещу пропагандирането на хомосексуализъм. Той беше обявен за дискриминационен. Русия е сред страните с най-много осъдителни присъди.

Днес вестник "Новая газета" съобщи, че общо 42-ма души, заложници и роднини на загинали в театъра на Дубровка през 2002 г., са подали иск в ЕСПЧ. Тогава въоръжени терористи от чеченски произход превземат театъра и взимат за заложници над 900 души. Според ищците руските власти не са взели необходимите мерки тогава, после не са провели достатъчно задълбочено разследване, нито е имало справедлива компенсация за потърпевшите и близките на жертвите.

Биатлонистите на САЩ ще бойкотират стартовете в руския град Тюмен

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/01/3138416_biatlonistite_na_sasht_shte_boikotirat_startovete_v/?ref=rss


Американският отбор по биатлон ще бойкотира финалите на Световната купа за сезона в руския град Тюмен, които ще се проведат в края на месеца. Щатският тим обяви, че причината е липсата на оторизирана антидопингова лаборатория в Русия и продължаващите скандали с руския спорт.<br /><br />Още по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг спортисти от другите отбори съобщиха, че обмислят дали да пътуват за последните стартове от сезона. На игрите в Корея Русия се състезаваше под...

SINSAY прави премиерата си на българския пазара в Sofia Ring Mall

http://www.cross.bg/sinsay-mall-ring-1569031.html

/КРОСС/ 5-те марки на модния гигант LPP за пръв път на едно място! Световният хит в младежката мода – Sinsay, прави своята премиера на българския пазар! От 1 март в Sofia Ring Mall младите дами могат да се сдобият с най-новите модели на любимия си бранд. Sinsay избра Sofia Ring Mall за отварянето на своя първи магазин в страната, който беше чакан отдавна от родните почитатели на световната мода. От март в търговския център в полите на Витоша любимият на момичетата бранд ще предлага пълната си гама колекции и най-нови модели. Съществуващата от 2012 г. марка е насочена към младите дами, които следват най-новите модни тенденции. Отличителният знак на Sinsay са тениските със смели шарки и принтове, а най-голямото предимство на хитовия бранд – неговата достъпна цена. Откриването на първия магазин на Sinsay в България е част от голямата сделка между Sofia Ring Mall и световния моден гигант LPP. Компанията, която ежегодно продава над 140 милиона дрехи по цял свят, отваря в мола през март пет магазина на своите популярни брандове Reserved, Cropp, House, Mohito и Sinsay.   Откриването на първия магазин на Sinsay в България затвърждава мисията на Sofia Ring Mall да организира ексклузивни събития и да предоставя неповторими преживявания за своите клиенти

Общопрактикуващ лекар: Бумащината води до по-малко медицина

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obshtopraktikuvasht-lekar-bumashtinata-vodi-do-po-malko-medicina-256723/

НЗОК и здравното министерство трябва да регулират профилактичната и диспансерната дейност в полза на пациентите, посочи д-р Гергана Николова

Скандалът с ЧЕЗ: Радев пита за кого работят службите, Нинова събира подписка за спиране на спряната сделка

http://www.mediapool.bg/skandalat-s-chez-radev-pita-za-kogo-rabotyat-sluzhbite-ninova-sabira-podpiska-za-spirane-na-spryanata-sdelka-news276178.html

Дали службите обслужват държавата или комфорта на управляващите, запита президентът Румен Радев в четвъртък, задавайки пореден въпрос по сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. "Искам само да констатирам, че хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации", коментира той пред журналисти по повод най-новия развой на събитията – опитът на държавата да придобие контролния пакет от сделката на "Инерком" с ЧЕЗ. "За мен тревожното е, че службите не сработиха по този казус. И вече витае съвсем нормално въпросът - дали те обслужват държавата или комфорта на управляващите? Тревожно е, че демократичните механизми за контрол също се оказват безсилни. Ето над тези въпроси трябва да се замислим. Очаквам рационални решения в интерес на България, но това не отменя въпросите защо се стигна до тук", каза Радев, който трайно влезе в ролята на задаващ неудобни въпроси без видимо усилие да предлага отговори. Преди около две седмици президентът попита и дали премиерът Бойко Борисов няма общ бизнес с депутата от ДПС Делян Пеевски и дали не му разпределя обществени поръчки. Борисов и Пеевски отрекоха. Държавният глава има право да изисква информация от спецслужбите и той би могъл да ги пита както за сделката с ЧЕЗ, така и за Пеевски. Ако му бъде отказана информация, или ако установи, че службите не си вършат работа и обслужват нечии частни интереси, държавният глава е длъжен да заяви това публично и да предложи решения – но към момента не го прави. Негов представител е поканен на съвместното заседание на две парламентарни комисии в четвъртък по казуса с продажбата на "ЧЕЗ - България". Очакванията са най-активни да бъдат БСП, които атакуват правителството и лично премиера Борисов с твърдения, че стоят зад сделката, която успяха да осуетят след гръмкия скандал, предизвикан от социалистите. Не по-малко активни ще са и депутатите от ГЕРБ, които тактически се опитват да дадат друга насока на скандала – че правителството е подведено и сделката била "планирана операция" срещу него, както обяви Борисов във вторник. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна в четвъртък с чешкия посланик, след като по-рано изрази увереност, че Бойко Борисов е договорил с чешкия си колега Анрдей Бабиш сделката на скромната пазарджика фирма "Инерком" с ЧЕЗ. Задаваме и въпроси към чешкото правителство с очакване за отговори спазено ли е чешкото законодателство, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офошорни компании са се ангажирали по сделката. ЧЕЗ изпълнило ли е условията да предупреди българското правителство за сделката, заяви Нинова след срещата. Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на правителството на България и персонално на Борисов. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер, което е абсолютно недопустимо, подчерта Нинова, преувеличавайки недоразумението около това кой точно е изпратил на Борисов документите за ЧЕЗ. Министър-председателят каза във вторник, че след телефонен разговор с Бабиш получил документи за финансирането на сделката, които внесе в секретното деловодство на парламента да ги четат депутатите. В сряда обаче Бабиш отрече той да е изпращал каквото и да е на Борисов, а впоследствие се разбра, че това е направил чешки зам.-министър, който е в надзора на ЧЕЗ, където чешкото правителство държи близо 70%. Нинова се закани, че БСП ще се обърне към българския или чешкия съд с колективен иск за спиране на сделката, поради което социалистите започвали подписка сред клиентите на ЧЕЗ у нас, които могат да се конституират в дело като трета заинтересована страна. Това е чисто популистки ход, но най-вече ненужен, тъй като сделката вече е така или иначе провалена, след като банки, обещали финансиране по нея, вече са оттеглили писмата си заради политическия скандал. Очаквайте подробности

Йоханес Хан: Няма да приемем в ЕС страна, която води спорове със съседите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742194

Йоханес Хан: Няма да приемем в ЕС страна, която води спорове със съседите сиНяма да приемем нова страна-членка с неразрешени двустранни спорове със съседите си. Разбира се, някои от тези конфликти съществуват от години, но колкото повече продължават, толкова по-сложно става разрешаването им. Стратегията е добра възможност и създава позитивен натиск, защото дава перспектива какво една държава и нейният народ ще получат в

Екзотични риби плуват в "Музейко"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/01/3137947_ekzotichni_ribi_pluvat_v_muzeiko/?ref=rss


На 1 март детският научен център "Музейко" ще се превърне в изследователска подводница и ще се спусне към морското дъно, за да могат посетителите му да видят със собствените си очи едни от неговите най-впечатляващи обитатели - рибите.<br /><br />В подводното приключение може да се включи всеки, който някога е мечтал да бъде водолаз, морски зоолог, просто любител на пъстрите коралови рифове... а защо не и морски пират. Всички пасажери на "Наутилус" в...

Радев разтревожен, че демократичните механизми са безсилни пред сделката "ЧЕЗ"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370014

Президентът Румен Радев е разтревожен след "хаотичните действия" на правителството. Това стана ясно от лаконичния коментар на държавния глава, който взе участие в церемонията по награждаването на отличените в конкурса на PWC за есе на тема Твоите 25 причини да избереш България.

Президентът пита дали службите се грижат за комфорта на ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-pita-dali-slujbite-se-grijat-za-komforta-na-gerb-news_662395.html

Президентът Румен Радев критикува "хаотичните действия" на правителството часове след обявяването на идеята за придобиване на контролен пакет от акции при сделката за ЧЕЗ. Държавният глава направи изявлението си пред журналисти, след като награди победителите в конкурса на PWC България "Твоите 25 причини да избереш България". Коментарът му дойде, след като по-рано днес (1 март) правителството поиска да участва в покупката на дружеството. Това стана след срещата на премиера

Борисов към Юнкер: Включването на Западните Балкани към Европа е стабилност за ЕС (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742193

Борисов към Юнкер: Включването на Западните Балкани към Европа е стабилност за ЕС (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чиято балканска обиколка приключва днес в София. Двамата оглавяват среща с лидерите на страните от Западните Балкани в българската столица, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Жан-Клод Юнкер използва случая да поздрави премиера

Президентът пита за кого работят службите

http://www.transmedia.bg/2018/03/01/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6/

Дали службите обслужват държавата или комфорта на управляващите? Това попита президентът Румен Радев във връзка със сделката за ЧЕЗ. Според него е тревожно, че службите не са сработили по този казус.

Във връзка с опита на държавата да влезе в сделката президентът каза, че хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации.

Очаквам рационални решения в интерес на България, но това не отменя въпроса защо се стигна дотук, посочи още държавният глава.

Тенчо Попов за Фрог: Скандалът с ЧЕЗ е неуспешен опит за манипулация на обществото

https://frognews.bg/novini/tencho-popov-frog-skandalat-chez-neuspeshen-opit-manipulatsiia-obshtestvoto.html

Хаосът и идейното скудоумие в управлението на българската енергетика естествено кулминираха в скандалната сделка на Гинка, управляваща общинския паркинг в Пазарджик и няколко, все пак пренебрежимо малки, соларни инсталации, която неизвестно как и с чия подкрепа си е осигурила финансиране за над 500 милиона евро, да придобие активите на ЧЕЗ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване