Новото "Ауди" А6 е с четири завиващи колела и микрохибрид

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/01/3137918_novoto_audi_a6_e_s_chetiri_zavivashti_kolela_i/?ref=rss


"Ауди" А6 влиза в своето осмо поколение с няколко иновации за сегмента. Моделът запазва почти същите дължина (4.94 м) и височина (1.46 м), докато ширината е увеличена с 1.2 см до 1.89 метра.<br /><br />Работното място на водача е изцяло преработена, като настройките стават през два екрана. Горният е с размер до 10.1 инча, като на него всички иконки могат да се подредят според желанието на водача. По-малкият дисплей е 8.6 инчов, разположен е по-ниско и през него се правят...

Родени на 1 март

http://www.cross.bg/rodeni-na-mart-1568984.html

/КРОСС/ Станка Златева, олимпийска медалистка и петкратната световна шампионка по борба Проф. Вихрони Попнеделев, художник Проф. Дора Христова, диригент на ансамбъл "Мистерията на българските гласове" Любомир Дяковски, оперен певец, директор на Плевенската филхармония Магдалена Ташева, журналистка, бивша депутатка Минчо Спасов, юрист, бивш депутат Петър Андонов, посланик в Република Корея Румен Еленски, адвокат Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев Трендафил Василев, поет    

Преглед на печата - 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=369980

ЧЕЗ. "Сега": Чехия няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Коментарът му дойде в отговор на въпроси на bTV.

Блокирани са пътници във влака София-Бургас

http://dnes.dir.bg/news/vlak-blokiran-sofiaburgas-26928427

Влакът София – Бургас е спрял в полето край Айтос от 5 ч. тази сутрин, а пътниците нямат никаква информация за причината.

Предстоящи събития на 1 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1568983.html

/КРОСС/ ***София. От 11.00 часа в хотел Балкан, зала Роял, президентът Румен Радев ще участва в церемонията за връчване на наградите от конкурса "Твоите 25 причини да избереш България". ***София. От 18.00 часа в Гранд Хотел София, зала София, ще се състои връчването на ежегодните награди „Златна мартеница". На събитието ще присъстват президента на Република България Румен Радев, Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и Вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. ***София. От 13.30 часа в „София Хотел Балкан" вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие конференция „Миграция и човешка сигурност в посткризисна България". ***София. В резиденция „Бояна" на работен обяд премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани ще обсъдят перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. ***София. От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 9.30 часа в НДК Тибор Наврачич, европейски комисар отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта ще вземе участие и в 8-мата среща на министрите на културата от АСЕМ. ***София

Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=369983

Движението в област Варна и съседните области се нормализира. Все пак остават ограничения за всички или само за товарни автомобили по редица пътни отсечки. Ето и актуалната пътна обстановка: Автомагистрали - А1 „Тракия“: Временно движението по АМ Тракия в участъка Ямбол – Бургас е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Комисията по енергетика и спецслужбите ще нищят сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/komisiiata-energetika-spetsslujbite-shte-raziskvat-sdelkata-chez.html

Казусът ЧЕЗ ще бъде разискван днес. На съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби ще бъдат изслушани всички инситутиции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ.

Новият отбор на Попето привлече румънския Благо Джизъса

https://offnews.bg//futbol/noviat-otbor-na-popeto-privleche-rumanskia-blago-dzhizasa-675851.html

Новият клуб на Ивелин Попов - Рубин, се подсили с румънския халф Габриел Еначе. Той идва от Стяуа, където беше основна фигура преди да си навлече гнева на боса Джиджи Бекали заради разгулния си живот.

От Рубин не разкриха срока на договора. В Казан Еначе ще играе с номер 26. 27-годишният румънец е бивш футболист на Миовени и Астра, като с тима от Гюргево стана шампион на Румъния през сезон 2015/16. След това премина в Стяуа.

За националния отбор на северната ни съседка халфът има 5 мача.

Тялото на 27-годишния Еначе е изрисувано от горе до долу с татуси на християнска тематика, които той обяснява с дълбоката си вяра. Преди време в Рубин игра и бившият ни футболист Благой Георгиев - Благо Джизъса, който също като Еначе имаше много християнска символика по кожата си.

Междувременно Ивелин Попов бързо се превръща във важна фигура в Рубин, каквито са и очакванията към него. Футболист №1 на България за 2017 година се представи много силно в контролите на тима от Казан, като отбеляза два гола - срещу Волеренга и Розенборг. Попадението му във вратата на Волеренга от фаул беше избрано от феновете за най-красивото по време на зимната подготовка.

Мачът се игра на 18 февруари и завърши 3:0 за Рубин.

Отличните условия на труд в БДЖ: -10 градуса в отопляемо хале, преспи в кабината (снимки)

https://offnews.bg//ikonomika/otlichnite-uslovia-na-trud-v-bdzh-10-gradusa-v-otopliaemo-hale-pres-675832.html

Служителите на БДЖ продължават да споделят снимки от прекрасните условия на труд, при които работят в жп превозвача в професионалните групи в социалните мрежи.

OFFNews вече ви показа стола на машиниста, чадъра на машиниста, който е крайно необходим в течащата кабина на локомотива, както и стаите за почивка на превозните бригади, които на много места в страната са в по-окаяно състояние от повечето затвори у нас.

Сега е време да видите и какво е да работиш в "отопляемо хале". Снимките всъщност са в два различни обекта, а според авторите им в едното температурата днес е била минус 8 градуса, а в другото - минус 10 градуса.

А това пък са снимки от електрическа мотриса от 32 серия, която не е бракувана, а в движение. Просто прозорците не се затварят плътно. 

Всичко това еднозначно показва в какво състояние са БДЖ под вещото ръководство на централния нападател на абсолютните аматьори "Локо БДЖ" Владимир Владимиров, който е несменяем шеф на жп компанията при всички правителства на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Формула 1 се насочва към бъдещето с онлайн телевизия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/01/3137619_formula_1_se_nasochva_kum_budeshteto_s_onlain/?ref=rss


Новият сезон във Формула 1 ще бъде излъчен по революционен начин, обявиха собствениците от "Либърти медия". Най-престижната автомобилна надпревара вече ще може да бъде наблюдавана по-детайлно и разнообразно, благодарение на платформата F1TV Pro.<br /><br />Тя ще бъде основана на платформата OTT (over the top), която навлезе в последните години и беше популяризирана от "Нетфликс" и "Амазон". Феновете ще могат да наблюдават състезанията без реклами и да...

Десетки свещи могат да се запалят от една, без ...

http://www.cross.bg/desetki-sveshti-zapalyat-1568980.html

/КРОСС/ "Десетки свещи могат да се запалят от една, без да съкратят нейния живот. Щастието не намалява ако се споделя." Буда

Бизнесът ще може по-свободно да наема чужденци

https://www.actualno.com/business/biznesyt-shte-moje-po-svobodno-da-naema-chujdenci-news_662320.html

Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани чужди работници, без преди това да докаже, че не може да намери българи. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене в зала промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Новите разпоредби отменят пазарния тест, който в момента правят работодателите преди наемането на чужди кадри, освен това увеличават максимално разрешения дял на чужденците в една фирма - от 10 на 35%. Според досегашния вариант на закона за трудовата миграци

Арестуваха 3-ма във връзка с експлозията в английския град Лестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741662

Арестуваха 3-ма във връзка с експлозията в английския град ЛестърТрима мъже бяха арестувани по подозрение в непредумишлено убийство във връзка с експлозията и пожара в английския град Лестър, при които загинаха петима души, предаде ДПА, цитирайки британската полиция. Тримата задържани се разпитват. Те са на възраст между 30 и 40 години, съобщава полицията. Все още не са изяснени причините за експлозията,

Хванаха заподозрян за убийството на словашкия репортер

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-reporter-slovakia-26928426

Заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак беше задържан в Словакия. Последваха още оставки.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zashto-1568982.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Нова измама във Фейсбук атакува Фондацията на Димитър Бербатов. Как работи схемата? Тема: Лавинна опасност в планините. На живо предупрежденията на Планинската спасителна служба Тема: Обвинения за източване на община Перник. Говори поркуратурата Тема: Леден дъжд и опасни поледици. Кога ще се качат температурите? Прогнозата от синоптиците на БАН Тема: Преди националния празник: Достойни потомци ли сме на Левски? Гост - маестро Йордан Камджалов Тема: Енергийни завръзки. Юлиян Ангелов от Обединени патриоти Тема: Новият рамков договор. Какво се променя за пациентите? Проф. Венцислав Грозев от БЛС Тема: По архитектурните върхове. Звездата на италианския дизайн Максимилиано Фуксас и главният архитект на София Здравко Здравков Тема: Топло на Антарктида - студено в Европа. Проф. Христо Пимпирев Тема: Шампионът Петър Стойчев в световната плувна зала на славата БТВ, "Тази сутрин" Тема: В най-студения ден от зимата - къде ни очакват рекордно ниски температури. Мерим на живо какво ще покажат термометрите в Кнежа? Тема: На първи март - историята на Десислава. Защо една медицинска сестра стана продавач на мартеници? Тема: Защо носим червения и белия конец на първи март и само българска традиция ли е мартеницата? Тема: Остават ли затворени магистралите след обилния снеговалеж? На живо от Варна и Бургас Тема: Брутално насилие в час

Влакът София – Бургас е закъсал в полето край Айтос

https://www.actualno.com/burgas/vlakyt-sofija-burgas-e-zakysal-v-poleto-kraj-ajtos-news_662335.html

Влакът София – Бургас е спрял в полето край Айтос от 5 ч. тази сутрин, а пътниците нямат никаква информация за причината. Един от пътниците твърди, че във влака температурата е около 10 градуса. В момента, в който е спрял влакът, е спряло и отоплението. Има около седем вагона, в които има доста пътници, сред които и деца, разказаха пътниците. Кондукторите също нямали информация, предполагат, че причината е замръзнала стрелка. Снимка: архив

Най-студеният ден от седмицата, до -20 градуса през март

https://frognews.bg/novini/nai-studeniiat-den-sedmitsata-20-gradusa-prez-mart.html

Първият ден от месец март започва със смразяващо време като тази сутрин в страната са измерени температури до -17 градуса. За цяла България е обявен жълт код за ниски температури.

Руско-турската война и ценностите на мира в спомените на Берта фон Зутнер и Верешчагин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3125669_rusko-turskata_voina_i_cennostite_na_mira_v_spomenite/?ref=rss


Статията на доц. Кристина Попова "Ценността на мира: пацифизмът и Руско-турската война 1877–1878 г. (Берта фон Зутнер и нейните спомени) е препечатана със значителни съкращения. Заглавието е на "Дневник".<br /><br />Писателката Берта фон Зутнер (1843–1914) е носителка на Нобелова награда за мир. Въпреки че преди столетие литературното й творчество е било познато в България в многобройни преводи, днес името й е почти забравено. Тя преживява Руско-турската война...

НА ЖИВО: Парламентарно изслушване за сделката с ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/na-jivo-parlamentarno-izslushvane-za-sdelkata-s-chez-news_662326.html

Комисията по енергетика съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност ще направят изслушване заради сделката с ЧЕЗ. Съвместното заседание ще се проведе в зала "Изток" и ще започне в 14:15 часа, като ще можете да го проследите на живо в Actualno.com. Депутатите ще изслушат информацията от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция

Депутат от ГЕРБ разкри какво е поискала Гинка Върбакова преди да дойде в парламента

https://petel.bg/Deputat-ot-GERB-razkri-kakvo-e-poiskala-Ginka-Varbakova-predi-da-doyde-v-parlamenta__253380

Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, коментира предстоящата среща между премиера Бойко Борисов и новия собственик на ЧЕЗ Гинка Върбакова в ...

Прогноза на политолози за казуса ЧЕЗ: Правителство ще има, сделка не

https://petel.bg/Prognoza-na-politolozi-za-kazusa-CHEZ--Pravitelstvo-shhe-ima--sdelka-ne__253381

Има сценарий правителството само да се свали - до този момент няма нито едни данни, че някой иска да свали правителството. Така политологъ...

Студентски град трака със зъби в студа – електрическата мрежа изгърмя

https://petel.bg/Studentski-grad-traka-sas-zabi-v-studa-----elektricheskata-mrezha-izgarmya__253382

Снимка: "Монитор" Минусовите температури оставиха най-малко два блока от столичния Студентски град без ток. Причината се корени в слабат...

Незрящата наследница на Ванга предсказва страховити атентати и преврати

https://petel.bg/Nezryashhata-naslednitsa-na-Vanga-predskazva-strahoviti-atentati-i-prevrati__253383

Наследницата на Ванга - Каеде Юбер, за която петричката пророчица говорила преди смъртта си, че ще стане известна ясновидка, днес предсказ...

Миков: Държавата трябва да се върне в дружества като ЧЕЗ

https://petel.bg/Mikov--Darzhavata-tryabva-da-se-varne-v-druzhestva-kato-CHEZ__253375

„Държавата трябва да се върне в дружества като ЧЕЗ и има интерес да го направи сега”, Това заяви в ефира на „Здравей, България” Михаил Ми...

Проф. Михаил Константинов с категорична прогноза ще има ли сделка за ЧЕЗ

https://petel.bg/Prof--Mihail-Konstantinov-s-kategorichna-prognoza-shhe-ima-li-sdelka-za-CHEZ__253384

Към момента данни някой да иска да свали правителството, но има сценарий то само да се свали. Това заяви в ефира на БНТ политологът Кънчо С...

Мартин Карбовски изригна в ефира: Гинка е глупава и несериозна. Хората емигрират заради такива като нея

https://petel.bg/Martin-Karbovski-izrigna-v-efira--Ginka-e-glupava-i-neseriozna--Horata-emigrirat-zaradi-takiva-kato-neya__253385

С интересен паралел с нашумялата напоследък Гинка Върбакова представи новия си проект "Демография" журналистът Мартин Карбовски в ефира ...

Путин ще се обърне към руските депутати в необичаен момент и на ново място

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/01/3135035_putin_shte_se_oburne_kum_ruskite_deputati_v_neobichaen/?ref=rss


Три месеца след обичайното и броени седмици преди президентските избори в Русия държавният глава Владимир Путин се обръща към Федералното събрание - двете камари на парламента - по-късно днес. <br /><br />Няколко руски медии вече съобщиха, че се очаква той да направи обзор на последните си шест години на власт.<br /><br />Тази година обръщението няма да е в Георгиевската зала на Кремъл, а в Големия манеж, тъй като ще има и други гости освен представители на двете камари....

Евдокия, Марта и Мартин черпят за имен ден

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/evdokiia-marta-martin-cherpiat-imen-den.html

Православната църква почита днес паметта на Света преподобна мъченица Евдокия. За имен ден на 1 март черпят съименичките й, както и Марта и Мартин.

Евдокия, Марта и Мартин черпят за имен ден

https://frognews.bg/novini/evdokiia-marta-martin-cherpiat-imen-den.html

Православната църква почита днес паметта на Света преподобна мъченица Евдокия. За имен ден на 1 март черпят съименичките й, както и Марта и Мартин.

Хванаха заподозрян за убийството на словашкия журналист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741654

Хванаха заподозрян за убийството на словашкия журналистЗаподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак беше задържан в Словакия, предаде ТАСС, цитирайки изявление на началника на националната полиция Тибор Гашпар пред словашкото радио. Полицията е извършила обиски в домовете на лица, отдавна заподозрени за разпространение на наркотици. Обиските са извършени близо до селището Велка Мача,

Несигурността около Брекзит кара все повече хора да избират британско гражданство

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/01/3137708_nesigurnostta_okolo_brekzit_kara_vse_poveche_hora_da/?ref=rss


Под звуците на "Бийтълс" чисто новите британски поданици се готвят да положат клетва за вярност към кралица Елизабет Втора и да се влеят в редиците на гражданите от Европейския съюз, надяващи се така да гарантират бъдещето си в Обединеното кралство след Брекзит.<br /><br />В кметството в Излингтън (Северен Лондон) група хора, събрала се пред британското знаме "Юниън Джак" и портрет на кралицата, разговарят за крикет (един високо ценен в страната спорт) - признак...

Най-важното от Варна във вчерашния 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369982

Удължават ваканцията във Варна и областта до края на седмицата Ваканцията на учениците във Варна и областта се удължава до края на седмицата, съобщи за Moreto.net шефът на Регионалното управление на образованието в морската столица Венцеслава Генова.

Възстановено е движението по ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/dvizhenie-potopat-vazstanoveno-jambolkarnobat-26928424

Възстановено е движението на всички МПС по АМ "Тракия" в участъка от Ямбол до Карнобат, по път I-6 Гурково - Сливен - Карнобат - Бургас и през Ришки проход.

Уникално ВИДЕО: Контрольор като Тарзан в градския транспорт в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/unikalno-video-kontrolior-kato-tarzan-v-gradskija-transport-v-plovdiv-news_662331.html

През оказалата се доста студена, снежна и зимна последна седмица една случка прикова вниманието. И тя е свързана с градския транспорт, който се превърна в основен начин за придвижване в големите градове. Предвид климатичните условия, блъсканицата навсякъде беше и е доста голяма, което кара мнозина да пътуват без билет, когато говорим за градски транспорт. Оказа се, обаче, че контролните органи в Пловдив не спят и такива неща като претъпкан автобус не им пречат! В автобус номер 20 в бъдещата Ев

На Първи март не трябва да се пипа и носи черно

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/parvi-mart-griabva-dapsepipa-nosi-cherno.html

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древността до наши дни. Този ден е свързан с пролетното затопляне и възраждането на природата. За обредите и обичаите на капанците в Лудогорието, свързани с честването на празника, разказа за БТА Даниела Ганчева, уредник-етнограф в Регионалния исторически музей в Разград.

На Първи март не грябва да се пипа и носи черно

https://frognews.bg/novini/parvi-mart-griabva-dapsepipa-nosi-cherno.html

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древността до наши дни. Този ден е свързан с пролетното затопляне и възраждането на природата. За обредите и обичаите на капанците в Лудогорието, свързани с честването на празника, разказа за БТА Даниела Ганчева, уредник-етнограф в Регионалния исторически музей в Разград.

На 1 март през...

http://www.cross.bg/purviyat-voiina-suzdadena-1568979.html

/КРОСС/ 86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. - Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия. 1331 г. - Османският владетел Орхан Гази превзема Никея. 1462 г. - Френската благородничка Шарлот дьо Валоа, дъщеря на крал Шарл VII и неговата метреса Агнес Сорел, сключва брак с граф Жак дьо Брезе. 1555 г. - Нострадамус публикува книгата „Столетия", съдържаща предсказания за събития от европейската история. 1562 г. - Във френския град Васи католици-екстремисти избиват над 1000 хугеноти, което е начало на Религиозната война в тази държава. 1565 г. - В Бразилия е основана колонията Рио де Жанейро. 1700 г. - В Швеция е въведен нов календар, известен като Шведски календар. 1803 г. - Охайо става 17-я щат на САЩ. 1841 г. - Атанас Иванов открива в Стара Загора взаимно училище, с днешно име СОУ „Иван Вазов". 1845 г. - Президентът на САЩ Джон Тайлър приема законопроект с който САЩ анексира Република Тексас. 1848 г. - Германска революция 1848/49: Започва Мартенската революция в Баден с окупирането на сградата на баденския парламент в Карлсруе. 1859 г. - Експедицията на английския полярен изследовател Френсис Макклинток достига северния магнитен полюс. 1872 г. - В САЩ е открит Йелоустоун - първият национален парк в света. 1873 г. - Фирмата „E. Remington & Sons" започва производство на първите пишещи машини за масова употреба. 1878 г

Пореден шеф на комуникациите на Белия дом подава оставка

https://www.investor.bg/sasht/337/a/poreden-shef-na-komunikaciite-na-beliia-dom-podava-ostavka-256709/

Хоуп Хикс беше и говорителка на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г.

Протестиращите за Пирин ще отбележат Баба Марта "по запомнящ се начин"

https://www.actualno.com/society/protestirashtite-za-pirin-shte-otbelejat-baba-marta-po-zapomnjasht-se-nachin-news_662254.html

Днес (1 март 2018 г.) граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството от 28.12.2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк "Пирин", както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им, съобщават от Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". Недоволните уточняват, че "протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцере

Няколко трамвайни линии са отклонени в София

https://www.actualno.com/sofia/njakolko-tramvajni-linii-sa-otkloneni-v-sofija-news_662329.html

Поради блокирала стрелка на релсовия път на кръстовището на ул. „Витоша“ и ул. „Алабин“ трамваите, обслужващи линии линии 4, 10, 12 и 18, имат отклонение от графика. Изпълняват се всички маршрути на градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. През тази нощ екипите, ангажирани със снегопочистването, са обработили с реагенти против заледяване опасни и стъмни участъци в район „Витоша“, „Връбница&ldqu

"Уолстрийт джърнъл": Българският въпрос постави във фокус кризата за идентичността на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741650

"Уолстрийт джърнъл": Българският въпрос постави във фокус кризата за идентичността на ЕСЕвропейските политици са въвлечени в безкрайни дебати как е най-добре да бъде реформиран Европейският съюз. Но обикновено само когато Съюза е поставен под натиск да вземе решение от текущите събития, тези теоретически дебати биват разрешени и се определя бъдещата форма на Общността. Едно такова решение приближава много бързо: Трябва ли България да

Да се провреш под дъгата - 89 години от рождението на Георги Марков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/01/3137941_da_se_provresh_pod_dugata_-_89_godini_ot_rojdenieto_na/?ref=rss


Днес, 1 март се навършват 89 години от рождението на писателя, публицист и дисидент Георги Марков. По този повод от издателство "Сиела" преиздават сборник с негови пиеси - 11 на брой, включително текста на "Комунисти" и "Да се провреш под дъгата", станали според биографите му един от катализаторите на бягството му в чужбина.<br /><br />Книгата ще бъде представена на 6 март в "Нов театър" в НДК с думи на Димитър Кенаров, Димитър Бочев, Тони...

Сенатът на САЩ прие закон за по-близки връзки с Тайван

http://dnes.dir.bg/news/zakon-china-tivan-sasht-izbori-2016-26928423

Сенатът на САЩ прие снощи закон за по-близки връзки с Тайван, за който Китай беше предупредил, че може да изложи на заплаха стабилността в Тайванския пролив.

Арестуваха заподозрян за убийството на словашкия журналист

http://clubz.bg/64862-arestuvaha_zapodozrqn_za_ubijstvoto_na_slovashkiq_jurnalist

Полицията в Словакия е задържала заподозрян за убийството на журналиста Ян Куцяк, съобщиха словашките медии.

Началника на националната полиция Тибор Гашпар обяви, че полицията е извършила обиск на заподозрени за разпространение на наркотици. Домовете им били в близост до село Велка Мачка, където бяха убити преди дни разследващият журналист и годеницата му.

Конфискувани са 160 г. от наркотици и оръжие. То е било изпратено за балистична експертиза.

Рано е да се каже дали убийството е извършено със същото оръжие, добави началникът на полицията.

Куцяк най-вероятно е убит заради разследване в престъпленията на италианската мафия и връзките й със властите в Словакия. Културният министър Марек Мадярич, секретар на Съвета за национална сигурност и съветничка на премиера подадоха оставки. Те признаха за контакти с италиански бизнесмени.

Днес ще е слънчево, с температури между -5 и 0°, вечерта в западните райони - сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6741656

Днес ще е слънчево, с температури между -5 и 0°, вечерта в западните райони - снягДнес ще преобладава слънчево време. В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне , ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Сутринта ще е студено, но през деня температурите ще се повишат, максималните ще са между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 3°.

Св. преподобна мъченица Евдокия

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobna-mychenica-evdokija-news_662307.html

Веднъж един монах на име Герман, връщайки се в своя манастир от поклонение, спрял да нощува в сирийския град Илиопол. Познат християнин го приел и му дал една малка стая, в която монахът прекарал нощта. Преди да легне, той дълго се молил. След това, като си починал малко, той отново почнал с глас да се моли и да чете Св. Писание. Той чел за страшния съд Господен, за вечния радостен живот, който ще бъде награда за праведниците, за вечните мъки, очакващи грешниците, и често прекъсвал четенето си с

Инж. Георги Котев: Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ ”Белене” ще доведе до нова Гинка

https://frognews.bg/inteviu/inj-georgi-kotev-padaneto-moratoriuma-varhu-stroeja-aets-belene-shte-dovede-nova-ginka.html

Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ ”Белене”, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти.

Инж. Георги Котев: Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ ”Белене” ще доведе до нова Гинка

https://frognews.bg/novini/inj-georgi-kotev-padaneto-moratoriuma-varhu-stroeja-aets-belene-shte-dovede-nova-ginka.html

Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ ”Белене”, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=369978

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес 1 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. - от 08:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна - местност Евксиноград - част от улици: 1-ва, 16-та, 20-та, 22-ра, 24-та и други в района.

Баба Марта закичва мартенички!...

https://frognews.bg/novini/baba-marta-vrazva-martenichki.html

Сложи мартеницата под камъче. И гледай щъркела отсреща, кога ще литне от комина. После вдигне камъчето и ще видиш под него паричка, казваше ми баба. Честита Баба Марта!

Остава усложнена пътната обстановка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q903sZZxC4Q/

Остава усложнена пътната обстановка. АМ „Тракия“ се почиства. Има няколко отсечки, където има силно навяване. Очаква се до обяд да бъде отворена магистралата. От Агенция Пътна инфраструктура съобщават, че е възстановено движението на всички МПС по АМ “Тракия” в участъка от Ямбол до Карнобат, по път I-6 Гурково – Сливен – Карнобат – Бургас и през Ришки проход.

Възстановено е движението по пътя Бургас – Поморие и Бургас – Каблешково. В община Поморие е затворен само пътят към с. Козичино.

Вижте състоянието на пътищата към 5:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6741665

Вижте състоянието на пътищата към 5:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на РПМ към 05:30 ч. на 01.03.2018 г. 1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от – 20° до – 3°. Времето над страната е предимно облачно. Вятър духа в областите Варна, Видин Добрич, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Търговище и Шумен.

Летище Варна работи нормално

http://budnavarna.bg/30997-letishte-varna-raboti-normalno/

снимка: Будна Варна

Летище Варна е отворено. Полетите се изпълняват. Няма отменени полети заради метеорологичните условия, това научи BudnaVarna.bg.

Самолетът на WizzAir от Лондон се е приземил по график тази нощ, всеки момент се очаква полетът на Bulgaria Air от София.

Пристанище Варна е отворено за маневриране.

Материалът Летище Варна работи нормално е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Русия и ЕС се сблъскаха на Балканите. Добре, че е Бойко

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-26927948

Симптоматични совалки направиха Сергей Лавров и Жан-Клод Юнкер из Западните Балкани, а Борисов събра в Лондон премиерите на същите страни.

Политиката на Тръмп превръща Мароко във фаворит за домакин на световното по футбол през 2026 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/01/3137981_politikata_na_trump_prevrushta_maroko_vuv_favorit_za/?ref=rss


Мароко е изненадващият фаворит за домакин на световното първенство по футбол през 2026 г. Предварителните прогнози дават преднина на африканската страна пред силната обща кандидатура на САЩ, Мексико и Канада, съобщава ESPN по информация на свои източници във ФИФА.<br /><br />Според информацията мнозина от членовете на международната футболна федерация са решили да дадат вота си за Мароко заради противоречивите действия на американския президент Доналд Тръмп в последните месеци. В...

Св. преподобна мъченица Евдокия

http://www.cross.bg/evdokiya-zhivot-boga-1568978.html

/КРОСС/ Веднъж един монах на име Герман, връщайки се в своя манастир от поклонение, спрял да нощува в сирийския град Илиопол. Познат християнин го приел и му дал една малка стая, в която монахът прекарал нощта. Преди да легне, той дълго се молил. След това, като си починал малко, той отново почнал с глас да се моли и да чете Св. Писание. Той чел за страшния съд Господен, за вечния радостен живот, който ще бъде награда за праведниците, за вечните мъки, очакващи грешниците, и често прекъсвал четенето си с въздишки, сълзи и молитва. До стаята, където се молел монахът, само през една стена, живеела една жена, известна в целия град със своята красота, голямо богатство и грешен, лекомислен живот. Тя се именувала Евдокия. С бляскавата си красота тя пленявала младите момци, получавала от тях богати дарове и живеела в грях, разкош и веселие, без да се грижи за душата си, мислейки само за радостите на временния живот. Като се събудила през нощта, тя чула четенето и молитвата на Герман. Думите му за страшния съд и за вечните мъки дълбоко я развълнували и изпълнили душата й с безпокойство и страх. Тя вече не могла да заспи и сутринта рано повикала при себе си инока. - Моля те - казала му тя, - разкрий ми цялата истина! Тая нощ аз чух твоето четене и душата ми е пълна със скръб. Ако е истина, че вечни мъки са определени за грешниците, то кой може да се спаси? - Нима ти никога не си чула за Христа и за страшния съд Господен? - запитал я Герман

Искаме от ЕК пари за магистрали и скоростни влакове със Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741405

Искаме от ЕК пари за магистрали и скоростни влакове със Западните БалканиЮнкер, Могерини, Хан, трима президенти и трима премиери днес преговарят в София при Борисов Шестте страни влизат в инструмент на ЕС за 31 млрд. евро за транспортни връзки Обсъжда се и дата за начало на преговорите за Албания и Македония България лансира идея за общ пазар в региона преди членството Какво ще е участието на Европейската комисия във

Прогноза за времето - 1 март (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-1-mart-chetvyrtyk-news_662309.html

Днес на много места ще има предимно слънчево време. В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне, ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между минус 10° и минус 15°, в отделни райони и по-ниски. Максималните температури ще са между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 3°. Такава е прогнозата за времето на Нац

Честита Баба Марта!

http://budnavarna.bg/30994-chestita-baba-marta-2/

На 1 март празнуваме Баба Марта – един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, изплетена от бели и червени конци. Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40 мъченици, или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Много и разнолики са легендите, донесли мартеницата до наши дни. Всичките и символики обаче наричат здраве и късмет, берекет и благополучие.

Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме, че силата на подсъзнанието променя съдби.

Най-разпространената легенда, която се изпява в много народни песни разказва историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъбът, който пренесъл бяло-червен конец на Аспарух.

Честита Баба Марта на всички читатели на BudnaVarna.bg – да сте бели и червени, румени, засмени!

Материалът Честита Баба Марта! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Коя е най-добрата майка на всички времена? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koia-e-naj-dobrata-majka-na-vsichki-vremena-video-2081832

Съпругът на Серина Уилямс Алексис Охенян разтопи сърцата на хилядите си последователи в социалните мрежи.
 
Той провъзгласи съпругата си за "Най-добрата майка на света" с 4 билборда на магистралата до Палм Спрингс. На всеки един тях г

На Първи март капанките не работят, не носят черно

http://dnes.dir.bg/news/martenitza-obichi-26928420

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древността до наши дни.

Държавата поиска, а Гинка Върбакова прие да я пусне в сделката за ЧЕЗ

http://clubz.bg/64861-dyrjavata_poiska_a_ginka_vyrbakova_prie_da_q_pusne_v_sdelkata_za_chez

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ-Груп със създалата се ситуация в България, а самата тя е готова да допусне държавата в сделката за продажба на ЧЕЗ-България и да прехвърли договора, който има. Самата държава ясно е заявила, че иска да участва в дружеството.

Това стана ясно след срещата на собственичката на "Инерком" с премиера Бойко Борисов. Върбакова се появи пред медиите в Министерския съвет заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

От думите на Горанов се разбра, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът - чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени, след като Върбакова е съгласна.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка, държавата има възможноста - било през бюджета, било през финансиране от държавна компания. Трябва съгласието на продавача - тази сделка е готвена извън държавата между частен субект и чешка компания и имаповече от година и половина история. Включваме се на етап, в който зависим от купувача и продавача", уточни Горанов.

Върбакова заяви, че заминава на преговори с ЧЕЗ-Груп като представител на собствените си фирми, а не на държавата. По думите й цялото финансиране на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ ще стане публично, международни банки ще подкрепят сделката и "няма участие на български банки във финансирането".

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова се очакваше да дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено бе потвърждение на поканата, научи Клуб Z.

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Обратът дойде след разговора. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!

Държавата поиска контролен дял в ЧЕЗ, Гинка Върбакова заминава за Чехия

http://clubz.bg/64861-dyrjavata_poiska_kontrolen_dql_v_chez_ginka_vyrbakova_zaminava_za_chehiq

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ-Груп със създалата се ситуация в България, а самата тя е готова да допусне държавата в сделката за продажба на ЧЕЗ-България и да прехвърли договора, който има. Самата държава ясно е заявила, че иска да участва в дружеството.
Това стана ясно след срещата на собственичката на "Инерком" с премиера Бойко Борисов. Върбакова се появи пред медиите в Министерския съвет заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

От думите на Горанов се разбра, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът - чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени, след като Върбакова е съгласна.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка, държавата има възможноста - било през бюджета, било през финансиране от държавна компания. Трябва съгласието на продавача - тази сделка е готвена извън държавата между частен субект и чешка компания и имаповече от година и половина история. Включваме се на етап, в който зависим от купувача и продавача", уточни Горанов.

Върбакова заяви, че заминава на преговори с ЧЕЗ-Груп като представител на собствените си фирми, а не на държавата. По думите й цялото финансиране на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ ще стане публично, международни банки ще подкрепят сделката и "няма участие на български банки във финансирането".

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова се очакваше да дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено бе потвърждение на поканата, научи Клуб Z.

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Обратът дойде след разговора. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!

Обрат: държавата иска контролен дял в ЧЕЗ, Гинка Върбакова заминава за Чехия

http://clubz.bg/64861-obrat_dyrjavata_iska_kontrolen_dql_v_chez_ginka_vyrbakova_zaminava_za_chehiq

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да запознае продавача ЧЕЗ-Груп със създалата се ситуация в България, а самата тя е готова да допусне държавата в сделката за продажба на ЧЕЗ-България и да прехвърли договора, който има. Самата държава ясно е заявила, че иска да участва в дружеството.
Това стана ясно след срещата на собственичката на "Инерком" с премиера Бойко Борисов. Върбакова се появи пред медиите в Министерския съвет заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. 

От думите на Горанов се разбра, че държавата би искала да получи контролен дял в ЧЕЗ, ако продавачът - чешката ЧЕЗ-Груп, се съгласи на тези промени, след като Върбакова е съгласна.

"Заявихме ясно воля, че искаме да участваме в тази сделка, държавата има възможноста - било през бюджета, било през финансиране от държавна компания. Трябва съгласието на продавача - тази сделка е готвена извън държавата между частен субект и чешка компания и имаповече от година и половина история. Включваме се на етап, в който зависим от купувача и продавача", уточни Горанов.

Върбакова заяви, че заминава на преговори с ЧЕЗ-Груп като представител на собствените си фирми, а не на държавата. По думите й цялото финансиране на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ ще стане публично, международни банки ще подкрепят сделката и "няма участие на български банки във финансирането".

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова се очакваше да дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено бе потвърждение на поканата, научи Клуб Z.

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Обратът дойде след разговора. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!

Голямото изслушване: парламентът чака Гинка Върбакова, тя е при премиера

http://clubz.bg/64861-golqmoto_izslushvane_parlamentyt_chaka_ginka_vyrbakova_tq_e_pri_premiera

Собственичката на купувача на ЧЕЗ-България според Търговския регистър Гинка Върбакова ще дойде днес в парламента за ислушването в две парламентарни комисии по сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Получено е потвърждение на поканата, научи Клуб Z. Върбакова се очаква да бъде придружена от адвокати. 

Тази сутрин стана ясно, че самата Върбакова е в Министерския съвет на среща с премиера Бойко Борисов. Според бТВ след разговора се очаква изявление. 

Рано тази сутрин от правителствената информационна служба съобщиха за нов разговор между Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. От съобщението се разбра, че Борисов е помолил за съдействие за разговор с ръководството на ЧЕЗ-Груп в случай, че България реши да купи електроразпределителното дружество. Бабиш на свой ред обърнал внимание, че договорите вече били подписани, става ясно още от текста.

Развитието на скандала с продажбата на ЧЕЗ-България от тази сутрин идва часове преди "голямото изслушване" на родните институции, на което е поканена и фирмата "Инерком".

Ще я бъде ли сделката на продажба на ЧЕЗ-България на "Инерком"?

Кой стои зад бизнесдамата, за която аудиторията не беше чувала досега, която се обяви за единствен собственик на фирмата с оферта за бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишен оборот е 2 млрд. лв.?

Откъде Върбакова е осигурила около 320 млн. евро за сделката? Намесени ли са руско-грузински офшорки и интереси? И трите банки, за които се твърди, че биха отпуснали финансиране - още ли стоят зад намеренията си?

Участва ли по някакъв начин държавната Българска банка за развитие в сделката?

Могат ли КЗК, КФН, КЕВР и спецслужбите да спрат продажбата на ЧЕЗ на "Инерком"?

Това са само част от въпросите, на които отговори ще трябва да дадат петте ключови институции - Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за финансов надзор, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. 

До снощи нямаше информация дали Върбакова и нейни представители биха се включили в голямото изслушване. Според Правилника за работата и дейността на Народното събрание Гинка Върбакова, не е длъжна да се отзове физически на поканата. Задължението важи само за представителите на държавната, общинската администрация и всички "длъжностни лица", които бъдат призовани на изслушване в постоянните парламентарни комисии. За гражданите важи дружо задължение - дори и да не се явят на заседание, наравно с останалите изброени, са длъжни "да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии".

Срещата в Народното събрание е насрочена за 14,15 ч.

Тези, които не са поканени на сбирката са представители на споменатите в публикации, тръгнали от чешката медия "Лидове новини", близка зо премиера Андрей Бабиш, банки. Според "Лидове новини" това са Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и ББР. Първите преди дни отказаха да разкрият имат ли нещо общо, държавната банка категорично отрече да участва, но това се случи преди статията в чешката медия, а от ПИБ до момента няма публична реакция.

Очаквайте подробности!

Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://budnavarna.bg/30992-patna-obstanovka-v-oblast-varna-burgas-shumen-i-dobrich-2/

снимка: Будна Варна

Движението в област Варна и съседните области се нормализира. Все пак остават ограничения за всички или само за товарни автомобили по редица пътни отсечки. Ето и актуалната пътна обстановка:

Автомагистрали

– А1 „Тракия“: Временно движението по АМ Тракия в участъка Ямбол – Бургас е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания. Обходен маршрут за МПС до 12 тона по направление Ямбол Бургас е път I-6 Петолъчката – Карнобат – Айтос – Бургас и обратно. Обходен маршрут за МПС над 12 тона по направление Ямбол Бургас е по път I-7 Ямбол – Елхово и по път II-79 Елхово – Болярово – Средец – Бургас.

– А2 „Хемус“: няма ограничения.

– А3 „Струма“: няма ограничения.

– А4 „Марица“: няма ограничения.

– А5 „Черно море“: няма ограничения.

– А6 „Люлин“: няма ограничения.

Проходи:

– „Айтоски“– забранен за МПС над 12 т;

– „Дюлински“ – забранен за всички МПС;

– „Обзорски“ – забранен за МПС над 12 т;

– „Печинско“ – отворен за всички МПС;

– „Превала“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета;

– „Предел“ – отворен за всички МПС;

– „Републиката“ – отворен за всички МПС;

– „Ришки“ – забранен за МПС над 12 т;

– „Рожен“ – отворен за всички МПС;

– „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т;

– „Котленски” – затворен за МПС над 12 т;

– „Троянски” – затворен за всички МПС;

– „Дюлински” – затворен за всички МПС;

– „Шипка” – отворен за всички МПС;

– „Върбишки” – затворен за всички МПС;

– „Златишки” – затворен за всички МПС;

– „Вратник” – забранен за МПС над 10 т;

– „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т;

– „Петрохан” – забранен за МПС над 12 т;

ОПУ Варна:

– Ограничено е движението на МПС над 12 т по път I-9 Старо Оряхово – Обзор от км 141+500 до км 165+800 порадисилен вятър и снегонавявания.

– Временно е ограничено движението за МПС над 12 т по път II-29 Варна-Добрич поради осилен вятър и снегонавявания;

– Временно движението по път III-208 Ветрино-Айтос от км 0+000 до км 51+100 посока Айтос е ограничено за МПС над 12 т

– Временно е ограничено движението за всички МПС по път III-2901 от Аксаковска панорама до Суворово, поради силен вятър и снегонавявания.

– Временно е ограничено движението на всички МПС по път III-2902 от Аксаковска панорама до Кичево поради силен вятър и снегонавявания;

ОПУ Бургас:

– Временно движението по път I-6 п.в. „Петолъчката“ – Бургас е ограничено за МПС над 12 т поради силен вятър и снегонавявания.

– Временно движението по път I-9 Поморие – Слънчев бряг е ограничено за МПС над 12 т поради силен вятър и снегонавявания.

– Ограничено е движението за всички МПС по път I-9 Малко Търново – Козият рог от км 311+500 до км 313+000 поради паднали дървета и силен снеговалеж.

– Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по път III-208 Айтос – Руен поради намалена видимост и снегонавявания;

– Временно е ограничено движението на всички МПС по път III-795 Вълчаново ханче – Малина поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Временно движението по път III-906 в участъка Дюлино – Бургас е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

– Временно е ограничено движението на МПС над 10 т по път III-908 Варовник – Вълчаново ханче поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Временно движението по път III-2085 Руен – Горица е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

– Временно движението по път III-6009 Миролюбово – Каблешково – Ахелой е ограничено за всички МПС;

ОПУ Добрич:

– Временно е ограничено движението за всички МПС по път I-9 Дуранкулак – граница с Област Варна поради силен вятър и снегонавявания.

– Ограничено е движението за всички МПС по път II-27 Добрич – Владимирово – Бдинци поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за МПС над 3,5 т по път II-27 Добрич – Балчик поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия.;

– Временно движението по път II-29 Добрич – Генерал Тошево – Кардам – ГКПП Йовково е ограничено за движение на МПС над 3,5 т поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Временно е ограничено движението за МПС над 12 т по път II-29 Варна-Добрич поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Ограничено е движението на МПС над 3,5 т по път II-71 Добрич – Карапелит поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път II-71 Карапелит – Силистра поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Временно движението по път II-71 Добрич – Балчик е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

– Ограничено е движението на МПС над 3,5 т по път III-207 Кочмар –Тервел – Силистра поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-293 Добрич – Крушари поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-296 Генерал Тошево – Каварна поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-2077 Кочмар – Тервел – Межден поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2075 Орляк – Зърнево поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2702 Генерал Киселово – Ведрина – Добрич поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-2903 Генерал Тошево – Росица поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението по за всички МПС по път III-2904 Кардам – Дуранкулак поради снегонавявания и лоша видимост

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2932 Крушари – Росица поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Временно движението по път III-7102 Тервел – Ангеларий е ограничено за движение на всички МПС поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-7103 Oногур – Телериг – Крушари поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Временно движението по път III-7106 Карапелит – Кочмар е ограничено за движение на МПС над 3,5 т поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-9002 Балчик – Генерал Тошево поради снегонавявания и лоша видимост

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-9701 Добрич – Сърнино поради снегонавявания и лоша видимост

ОПУ Шумен :

– Ограничено е движението за МПС над 3,5 по път Шумен – Силистра само в посока Силистра поради силен вятър и снегонавявания.

Материалът Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пътници във влака София – Бургас бяха блокирани край Айтос

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_nLf5fZXcrs/

Влакът София – Бургас, който спря в полето край Айтос от 5:00 ч. тази сутрин, вече пътува за Бургас. Пътниците всеки момент ще са на топло.В момента, в който е спрял влакът, е спряло и отоплението. Той е със седем вагона, в които има доста пътници.Според кондукторите,  причината за аварията е замръзнала стрелка

Без ток във Варна – 1 март 2018

http://budnavarna.bg/30990-bez-tok-vav-varna-1-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес 1 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи BudnaVarna.bg.

– от 08:30 ч. до 16:30 ч., гр. Варна – местност Евксиноград – част от улици: 1-ва, 16-та, 20-та, 22-ра, 24-та и други в района.

– от 13:00 ч. до 15:00 ч., гр. Варна – кв. Чайка бл.25, 26, 98, 200.

– от 09:00 ч. до 12:00 ч., гр. Варна – ул. Васил Друмев №7, 9, 11, 13, 15; ул. Ген. Скобелев №8, 12, 13, 14, 15.

– от 09:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна – ул. Габрово 28, 30, 34, 36, 37, 43 А, Б; ул. Пенчо Славейков 46, 48, 50; ул. Цар Симеон I 36 А, Б, Г, Д; ул. Цариброд 35, 37, 39.

Материалът Без ток във Варна – 1 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ето каква е пътната обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

https://petel.bg/Eto-kakva-e-patnata-obstanovka-v-Oblast-Varna--Burgas--SHumen-i-Dobrich__253365

Движението в област Варна и съседните области се нормализира. Все пак остават ограничения за всички или само за товарни автомобили по ред...

Хороскоп за първи март! За голяма част от зодиите месецът започва добре, но за другите...

https://petel.bg/Horoskop-za-parvi-mart--Za-golyama-chast-ot-zodiite-mesetsat-zapochva-dobre--no-za-drugite---__253366

lamqta.com Овен  Днес не трябва прекалено много да се надявате на своето обаяние и умение да убедите Вашия любим човек в каквото и да било, с ...

Извънредно! Борисов извика Гинка в Министерския съвет!

https://petel.bg/Izvanredno--Borisov-izvika-Ginka-v-Ministerskiya-savet-__253368

Премиерът Борисов е привикал Гинка Върбакова в Министерския съвет, съобщи Блиц. Очаква се двамата да се срещнат в 8.30 ч. и да разговарят за ситуацията около ЧЕЗ. Припомняме, че Борисов разпореди пълна финансова и данъчна проверка на сделката.

Какви са правата на служителите при много ниски температури

https://petel.bg/Kakvi-sa-pravata-na-sluzhitelite-pri-mnogo-niski-temperaturi__253371

Когато е много студено, служителите имат право да не работят, предупредиха от Главната инспекция по труда (ГИТ). Оттам призоваха работодат...

Борисов е помолил Бабиш за съдействие, ако България реши да купи активите на ЧЕЗ

https://petel.bg/Borisov-e-pomolil-Babish-za-sadeystvie--ako-Balgariya-reshi-da-kupi-aktivite-na-CHEZ__253370

В телефонен разговор късно снощи премиерът Бойко Борисов е помолил чешкия си колега Андрей Бабиш за съдействие за осъществяване на разго...

Блокадата падна! Започват да отварят пътища, до обяд пускат и АМ "Тракия"

https://petel.bg/Blokadata-padna--Zapochvat-da-otvaryat-patishha--do-obyad-puskat-i-AM-Trakiya__253373

Снимка: Флагман Снежната блокада на Бургаска област падна, съобщават от Областна администрация.  Голяма част от важните пътни участъци...

Руски хакери са ударили германското правителство

https://petel.bg/Ruski-hakeri-sa-udarili-germanskoto-pravitelstvo__253374

Свързана с Русия хакерска група е проникнала в компютърни мрежи на правителството на Германия. Това съобщи ДПА, цитирана от "Канал 3". М...

Напусна ни известна народна певица

https://petel.bg/Napusna-ni-izvestna-narodna-pevitsa__253376

Отиде си от този свят емблематичното име за българската народна музика- народната певица, славеят на Тракия Динка Русева. Това написаха п...

Вълчо Чолаков: Локомотив изтегли блокирания влак край Айтос, пътниците вече са на топло

https://petel.bg/Valcho-CHolakov--Lokomotiv-iztegli-blokiraniya-vlak-kray-Aytos--patnitsite-veche-sa-na-toplo__253377

Кадър: bTV Влакът София – Бургас, който затъна през тази нощ в пряспа край Айтос, вече е изтеглен с друг локомотив. Пътниците всеки момент ...

Таско Ерменков разкри фаворита на левицата за купувач на ЧЕЗ

https://petel.bg/Tasko-Ermenkov-razkri-favorita-na-levitsata-za-kupuvach-na-CHEZ__253378

Кадър: bTV Дали ще бъде завършена сделката за ЧЕЗ зависи от компетентните органи Ако това беше просто покупка на мол или покупка на магази...

1 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369981

Събития: 86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I Велики провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия. 1331 г. – Османският владетел Орхан Гази превзема Никея.

Времето с Будна Варна – 1 март 2018

http://budnavarna.bg/30988-vremeto-s-budna-varna-1-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад. Максималните температури ще са между минус 3° и 1°. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне , ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Сутринта ще е студено с минимални температури предимно между минус 10° и минус 15°, в отделни райони и по-ниски.

Максималните температури ще са между минус 5° и 0°, в крайните югозападни райони до 3°.

Атмосферното налягане е близко до средното за март, през деня отново ще се понижава.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се заоблачи над масивите в Западна България. Ще духа до умерен югозападен вятър, по най-високите върхове на Рила и Пирин – силен до бурен западен.

Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 6°.

Материалът Времето с Будна Варна – 1 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Честита Баба Марта: Сложете мартеничка за здраве!

http://www.eurochicago.com/2018/03/baba/

На 1-ви март празнуваме един от най-обичаните български празници – празника на Баба Марта. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата на приятелството и взаимната обич. Честита Баба Марта! Редакцията на Еврочикаго ви поздравява с този уникален български празник – бъдете бели и червени, живи, здрави и засмени!

Честита Баба Марта: Сложете мартеничка за здраве!

http://www.eurochicago.com/2018/03/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba/

На 1-ви март празнуваме един от най-обичаните български празници – празника на Баба Марта. Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата, на приятелството и взаимната обич. Честита Баба Марта! Редакцията на Еврочикаго ви поздравява с този уникален български празник – бъдете бели и червени, живи, здрави и замени! Мартеница пращам надалече нишка от живота във дома, бяла като вишната на двора и червена – сила на кръвта. Да те топли даже и далече, да те връща ...

Възпроизвеждащият се български ужас...

http://pogled.info/bulgarski/vazproizvezhdashtiyat-se-balgarski-uzhas.92847

/Поглед.инфо/ Преди около стотина години, може би един от най-светлите умове на една колкото и невъзможна, но толкова и реална вековна българска интелектуална традиция, Учителят Петър Дънов, постави простичкия, но ужасяващ и в нашето време въпрос: "Какво ще стане, ако има нов строй, а запазим характерите си, недъзите си, слабостите си?"...

Динамиката на световния исторически процес и възможните перспективи за Русия

http://pogled.info/svetoven/dinamikata-na-svetovniya-istoricheski-protses-i-vazmozhnite-perspektivi-za-rusiya.92848

/Поглед.инфо/ На сайта Афтършок е популярен дискурса социализъм против капитализъм, при това противопоставянето на дадените формации е крайъгълен камък за част от аудиторията. Но развитието на историята може да се разглежда от различен ракурс.

САЩ предупредиха Турция за последствията от закупуването на С-400 от Русия

http://pogled.info/svetoven/sasht-preduprediha-turtsiya-za-posledstviyata-ot-zakupuvaneto-na-s-400-ot-rusiya.92849

/Поглед.инфо/ САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на зенитно-ракетни комплекси С-400 от Русия, иначе срещу Анкара може да бъдат въведени санкции, пише Haberturk с позоваване на източник във Вашингтон.

Немски историк: Западът трябва да се радва, че на власт е Путин – той поне е предсказуем

http://pogled.info/svetoven/nemski-istorik-zapadat-tryabva-da-se-radva-che-na-vlast-e-putin-toi-pone-e-predskazuem.92850

/Поглед.инфо/ Владимир Путин е прагматик, а не авантюрист, заяви в интервю за T-Online немският историк Йорг Баберовски. Според него, ръководителят на Кремъл е предсказуем и „играе“ само тогава, когато може да спечели и заради една мисия няма да подложи на риск родината си. На Запад просто не искат да разберат, че при всички алтернативи руснаците ще гласуват за стабилност е убеден професорът от Берлинския университет Хумболт Йорг Барберовски.

Федералният дълг на САЩ ще достигне до 22 трилиона долара

http://pogled.info/svetoven/amerika/tabloto-federalniyat-dalg-na-sasht-shte-dostigne-do-22-triliona-dolara.92851

/Поглед.инфо/ Приетият от Съвета за сигурност на ООН „руски“ вариант на резолюцията по Сирия и Йемен на фона на поредната серия заплахи по адрес на Русия от страна на западните политици и дипломати, включващи нови санкции, трябва да се разглежда като потвърждение на теорията, че неотдавнашните масирани ракетно-бомбени удари на руските ВКС по позициите на ислямистите на сирийска територия, са „попаднали точно в целта“ и са довели до сериозни загуби сред американските и британските „неофициални военни съветници“. Тази информация идва от Бейрут…

Проф. Михаил Хазин: Дежа-вю или 90-те се завръщат

http://pogled.info/svetoven/prof-mihail-hazin-dezha-vyu-ili-90-te-se-zavrashtat.92852

/Поглед.инфо/ Отношението към приватизацията в руското общество, меко казано, не е еднозначно. Много слоеве от населението и досега не са я приели. За жалост това обстоятелство се отразява и на руската държавност. Защо? Работата е там, че основните бенефициенти на приватизацията станаха такива, не защото се занимаваха с класическо предприемачество, а поради близостта си към властта – заради това, че са доказали вярност и преданост. Често такива стават не най-законопослушните и високонравствените граждани. И получиха затова имущество – не за десетки хиляди, а за милиарди долари. Е, на тези, на които им провървя – за стотици милиони...

Котлет от акула с бяло вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6741210

Котлет от акула с бяло вино Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

"Ексон Мобил" къса връзките с "Роснефт"

http://clubz.bg/64860-ekson_mobil_kysa_vryzkite_s_rosneft

Американският петролен и енергиен гигант "Ексон Мобил" обяви, че напуска съвместните проекти с руската "Роснефт".

Причина за това са наложените срещу Русия санкции от САЩ и Евросъюза, се посочва в годишния отчет на компанията, изпратен в Комисията по ценните книжа на САЩ, съобщава Нюз. ру.

Компанията ще излезе още през тази година от общите проекти по усвояването на шелфа на Карско море, търсене на залежи в Чукотско море, както и в Черно море. "Ексон Мобил" е принуден да прекрати сътрудничеството си с "Роснефт", защото ако не го направи може да попадне под ударите на мерките в санкциите.

Севместните проучвания с руската компания бяха съгласувани по времето когато президент на "Ексон" беше Рекс Тилърсън - днес държавен секретар на САЩ. Американският гигант щеше да вложи 3,2 милиарда долара за проучване на петролни находища в Арктика както и в някои други райони. Дългосрочните активи на холдинга в Русия през миналата година се оценяват на 5,7 милиарда долара.

В миналото Рекс Тилърсън се водеше за приятел на Путин. Снимка Архив

Но след като през 2014 година Русия анексира със сила полуостров Крим, САЩ и Евросъюзът наложиха санкции, с които бяха и замразени инвестициите на "Ексон мобил". През лятото на миналата година контролен финансов орган на САЩ наложи глоби на компанията за осем договора, сключени през май 2014 г. с Игор Сечин, шеф на "Роснефт". Както е известно той е от най-близкия кръг хора около Путин и е в черния списък на САЩ за търговски сделки.

"Ексон" ще загуби поне 200 милиона долара от прекратяването на споразуменията с "Роснефт", пише "Ню Йорк Таймс".

Евдокия черпи за имен ден днес заедно с Мартин

https://offnews.bg//obshtestvo/evdokia-cherpi-za-imen-den-dnes-zaedno-s-martin-675779.html

Православната църква почита днес паметта на Света преподобна мъченица Евдокия. За имен ден на 1 март черпят съименичките й, както и Марта и Мартин. 

Света мъченица Евдокия живяла в сирийския град Илиопол. Тя била богата и изключително красива жена, но водела разгулен начин на живот, докато срещнала монаха Герман.

Двамата били отседнали в една и съща странноприемница и ги деляла само една стена. Докато красивата Евдокия се опитвала да заспи след поредния гуляй, чула как монахът четял откъси от Светото писание, молел се за душата си, а думите му я трогнали. На следващата сутрин Света Евдокия отишла при монаха Герман и го помолила да й обясни повече за душата, за Царството небесно и за Господ. Той я посъветвал да раздаде богатството си на бедните, да се покае за греховете си и до получи Свето Кръщение.

Евдокия се усамотила за седмица на пост и молитва. Тя имала видение как Ангел от Небесата я взима. Завел я на едно място, където имало много светли души, които се обръщали със „сестро“ към нея. Но са появил и дяволът. Започнал да я дърпа и искал да я свали долу в света на порока. Ангелът дърпал душата на Света Евдокия нагоре, дяволът надолу. После се чул глас, който казал, че Господ обича каещите се. При тези слова дяволът изчезнал на момента, а Ангелът я върнал обратно. 

След това Света Евдокия помолила монаха Герман да я отведе в някой манастир, в който да живее благочестиво. Минали години. Заради смирението и вярната служба, Света Евдокия получила чудотворна дарба. Тя се прочула, но тази слава и донесла мъченическа кончина. По времето на император Адриан било предприето поредното гонение над християните. Света Евдокия била изправена пред съда. Тя признала, че е християнка и че никога няма да се отрече от своята вяра. Била осъдена на смърт – разсечена с меч, защото разпространявала християнството. Това се случило на 1 март 126 г. 

Жълт код за ниски температури

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yrTDo5qEChM/

Днес е най-студеният ден за тази зима. Жълт код за ниски температури е в сила за цялата страна. Навсякъде минималните температури са между минус 10° и минус 15°, а на места и по-ниски.

Берлускони, мигрантите и мафията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285009_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Пазарът Баларо в Палермо на остров Сицилия предлага всичко, което човек би могъл да очаква в един южноиталиански крайбрежен град: прясна риба, плодове и зеленчуци. Тук обаче не всичко е италианско: около щандовете има африкански фризьорски салони и арабски ресторанти, както и забрадени жени, които продават ориенталски подправки. Католическият пастор Енцо Волпе познава почти всички хора на пазара - както местните, така и мигрантите. Преди 30 години неговата църква „Св. Киара“ първа в Италия отвори вратите си за чужденците и техните деца. По онова време в Сицилия пристигаха предимно сезонни работници от Бангладеш. Днес на острова идват най-вече млади мъже от африканските държави, разположени южно от Сахара.

Мигрантите като "социална бомба със закъснител"

"Тонът в предизборната кампания за парламентарните избори на 4 март е твърде суров", казва пастор Волпе. "Притеснява ме това, че както левите, така и десните инструментализират миграцията, за да печелят гласове", казва той. Според него, политиците би трябвало да възприемат мигрантите като ресурс вместо като заплаха. "След насилието, което преживяхме в Мачерата, рискуваме да се концентрираме твърде много над проблемите, свързани с интеграцията и расизма, и да забравим онова, което ни свързва, да забравим съвместния живот с тези хора." Пасторът има предвид нападението срещу група тъмнокожи отпреди три седмици, извършено от десен екстремист в италианското градче Мачерата. Шестима мигранти бяха тежко ранени.

Пастор Волпе иска да опази мултинационалния характер на Палермо

Пастор Волпе иска да опази мултинационалния характер на Палермо

Силвио Берлускони, медиен магнат и вече четири пъти премиер на Италия, няма право да се кандидатира за изборите - тъй като е съден заради укриване на данъци. Въпреки това той остана председател на основаната от него партия "Форца Италия", която той рекламира усилено през последните седмици. След стрелбата в Мачерата той се появи в една от своите телевизии и нарече нелегално пристигналите мигранти в Италия "социална бомба със закъснител, която може да избухне по всяко време". Освен това обеща на зрителите да бъдат екстрадирани 600 000 мигранти, в случай че неговият алианс, в който освен "Форца Италия“ („Напред Италия“) влизат още "Братя италианци“ (Fratelli d'Italia) и крайнодясната "Северна лига"( Lega Nord“), успее да спечели властта. Малко след телевизионната изява на Берлускони допитванията отчетоха леко повишаване на преднината на алианса.

"Ако човек следи предизборната битка по телевизиите, ще си помисли, че Италия няма други проблеми, освен чужденците", казва Сюлейман Бангура. 25-годишният мъж от Гвинея е пристигнал в Палермо през август 2017. В момента учи италиански език в едно езиково училище, създадено от доброволци. "Някои кандидати злоупотребяват с  темата "миграция", за да печелят гласове. Това ме тревожи", казва Бангура.

Успехът привлича жените

Ада Теренги застава твърдо зад миграционната политика на Силвио Берлускони. Тя участва за първи път в битката за място в италианския парламент и иска да спечели своя избирателен окръг - град Палермо - за „Форца Италия“. "Не водим кампания срещу мигрантите,  точно обратното!", казва Теренги. Според нея, повечето нелегални мигранти всъщност се чувствали нещастни в Италия и искали да се върнат по родните си места. Затова било правилно да се залага на екстрадиране  и силен граничен контрол.

Според Ада Теренги, завръщането на Берлускони на италианската политическа сцена се дължи на неговия успех като бизнесмен. „Политиката на строги икономии, водена от сегашното лявоцентристко правителство, силно засегна много италианци без да доведе до очаквания успех. Въпреки дългия период на лишения държавният бюджет все още не е саниран“, твърди кандидат-депутатката. "В миналото Берлускони многократно е доказвал своите умения. Ние в Сицилия, а и в другите краища на страната, залагаме на него заради целеустремеността му и страстта, с която се отдава на политиката", допълва тя.

Ада Теренги се надява на успех на Берлускони

Ада Теренги се надява на успех на Берлускони

Дясноцентристкият алианс на Берлускони вече спечели местните избори в Сицилия през ноември 2017. Те бяха смятани за тест преди парламентарните избори, които ще се проведат на 4 март.

„Многобройните афери на Берлускони също се дължат на неговия успех като бизнесмен“, твърди  кандидатката от неговата партия. Преди години предполагаемата връзка на Берлускони с малолетна проститутка го изпрати на съд. "Жените търсят близост с него, тъй като той разполага с голяма власт. Неговият успех е просто впечатляващ, а със своите умения той може да направи още много неща за Италия ", казва Теренги.

"Берлускони е удобен за мафията"

Обратно към пазара Баларо в Палермо. В късните часове на деня, когато търговците на риба и зеленчуци вече са прибрали стоките си, пазарният площад се превръща в сцена на нелегални сделки. Тук се продават наркотици, фалшификати на маркови продукти и контрабандна стока. Твърди се, че в това е замесена и сицилианската мафия. "Преди 40 години Палермо беше световната столица на мафията", казва кметът на града Леолука Орландо. Неговото работно място е само на две пресечки от пазара. „Мафията още я има, но тя загуби много от предишното си влияние“, казва той.

Леолука Орландо: Берлускони е удобен за мафията

Леолука Орландо: "Берлускони е удобен за мафията"

Орландо, който управлява града с малки прекъсвания от 1985 насам, цял живот се е борил срещу организираната престъпност. "Не казвам, че Берлускони е мафиот, но неговият политически стил на 42119003практика обслужва мафията." Според кмета, криминалните групировки извличат ползи от поведението на Берлускони – от склонността му за бързи сделки и незачитането на традиционните държавни структури.

Силвио Берлускони обаче е популярен сред търговците на пазара Баларо. "Когато Силвио управляваше, всичко беше по-добре. При него имаше повече работа", казва един от тях. "Берлускони може да ни спаси. Със сигурност ще гласувам за него. Който има достатъчно, краде по-малко, ако разбирате какво имам предвид", казва друг. Онези от търговците, които са обзети от разочарование, се броят на пръсти. "Няма значение за коя партия ще гласуваме. Нищо няма да се промени", казва един от тях.

Без значение какъв ще е изходът от тези парламентарни избори: пастор Енцо Волпе ще продължи да защитава мултинационалния характер на своя квартал. "Нашите християнски ценности не ни позволяват да дискриминираме и изключваме хората. Призовавам политиците да дадат шанс на всички хора тук."

Леонардо ди Каприо и Брад Пит ще си партнират за първи път във филм

//dariknews.bg/novini/liubopitno/leonardo-di-kaprio-i-brad-pit-shte-si-partnirat-za-pyrvi-pyt-vyv-film-2081825

Холивудските актьори Леонардо ди Каприо и Брад Пит ще се снимат в новия филм на американския режисьор Куентин Тарантино, който ще излезе на големия екран през август 2019 г., съобщава „Холивуд рипортър“.
 
Според информацията на изданието лентата ще б

Компанията на Джаред Къшнър е получила големи заеми след срещи в Белия дом?

//dariknews.bg/novini/sviat/kompaniiata-na-dzhared-kyshnyr-e-poluchila-golemi-zaemi-sled-sreshti-v-beliia-dom-2081810

След като Джаред Къшнър, зетят и близък съветник на американския президент Доналд Тръмп, загуби достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", работата му като дипломатически посредник може да бъде затруднена, пре

Пътници във влак София - Бургас бяха блокирани край Айтос

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytnici-vyv-vlak-sofiia-burgas-biaha-blokirani-kraj-ajtos-2081821

Влакът София - Бургас спрял в полето край Айтос тази сутрин около 5.00 ч. Когато спрял влакът, спряло и отоплението.

Борисов иска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ

//dariknews.bg/novini/biznes/borisov-iska-dopylnitelni-raziasneniia-za-poziciiata-na-cheshkoto-pravitelstvo-za-sdelkata-s-chez-2081806

Премиерите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни ра

Пет атракции, които трябва да опитате в Дубай (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-atrakcii-koito-triabva-da-opitate-v-dubaj-video-2081728

От скромно селище на търсачи на перли, Дубай се е превърнал в първокласна световна дестинация.

Мистичната пустиня, страхотните плажове, арабската култура са само част от чара на града. Вижте 5 атракции, които трябва да опитате в Дубай:

Скачане

Всеки може да провери дали е чист турчин или не

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285008_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0

 Юмют Б. се радва, че вече има електронен регистър, в който всеки може да събере сведения за своето родословие. "В семейството ми се говореше, че прабаба ми е била българка, но никой не знаеше нищо по-конкретно. Сега вече имам и официалното потвърждение за това", казва той. Юмют Б. който не иска да назове цялото си име, се надява сега да получи втори паспорт - от България, който би му отворил вратата за пътувания из Шенгенското пространство.

Треската за установяване на собствения произход е овладяла много турци в тези дни, отбелязва германската католическа агенция КНА. От 8 февруари насам родословният регистър е достъпен за всички в интернет. Някои от данните в него са още от 19-и век - от времето на Османската империя. Сайтът, на който могат да се подават запитванията за родословния произход, тези дни временно се срина, поради огромния интерес към него. Над осем милиона турци са ползвали досега безплатната услуга, за да разгледат своето родословно дърво.

Двойно гражданство?

Не са малко и турците като Юмют, които се надяват по този начин да се доберат до втори паспорт, който би им дал различни привилегии. Генералните консулства и посолствата на Балканските държави очакват през следващите седмици истинска вълна от запитвания на турски граждани, проучващи възможностите за получаване на второ гражданство. Някои в Турция обаче предупреждават за непредвидени проблеми, свързани с електронния регистър. Вестник "Джумхуриет" например написа: "Представете си, че се смятате за стопроцентов турчин и изведнъж разберете, че в действителност сте арменец". Някои пък се опасяват от евентуална дискриминация и нападения срещу турци с арменски или гръцки произход.

Фактът, че тази тема е твърде болезнена за Турция, показа случаят с убития през 2007 година Хрант Динк. Журналистът от арменски произход беше разбунил духовете в Турция с една статия, в която твърдеше, че Сабиха Гьокчен (1913- 2001), осиновена дъщеря на основателя на турската република Кемал Ататюрк, е била от арменски произход.

Списание "Агос", за което пишеше и Динк, през 2013 година публикува информация, че с помощта на цифрови кодове правителството тайно регистрира кои граждани са от арменски, гръцки или еврейски произход. Мнозина тогава бяха истински шокирани – най-вече, защото се опасяваха, че въпросните информации могат да бъдат използвани срещу тях. В крайна сметка историята на Турция показва, че в страната редовно са били извършвани нападения и погроми срещу различни малцинства. Електронният регистър за потеклото обаче показа и нещо, които никак няма да се хареса на местните националисти: това, че изобщо не е лесно да се установи кой е „истински турчин“, и кой – не.

От времото на геноцида срещу арменците

Много деца, чиито родители са загинали по времето на геноцида над арменците през 1915 година, са били осиновени от турски семейства. Други пък са приели исляма и са прикривали истинския си произход. При основаването на републиката през 1923 година, всеки, който е живеел на територията на Турция, е можел да се регистрира като турчин. Обявявайки всички за турци, правителството се е надявало да неутрализира различни малцинствени конфликти. В действителност обаче Турция е многонационална държава. По време на Османската империя турците са титулярната нация, но на територията на днешна Турция са живеели още гърци, евреи, кюрди, арменци, грузинци, араби и други етноси. След Балканските войни, Първата световна война и последвалите етнически чистки, към тях се присъединяват албанци, сърби, българи и босненци. След погрома от 1955 година обаче, почти всички гърци напускат страната.

В днешна Турция малцинствени права имат само евреите, гърците и арменците. Затова пък най-голямото кюрдско малцинство, което съставлява 15 процента от населението на страната,  не е признато за такова. В течение на десетилетия кюрдският език бе забранен, а наличието на кюрдски етнос бе отричано. Едва при правителството на Ердоган настъпи известно подобрение. Но след края на мирния процес през 2015 година тези отношения отново бяха помрачени.

Опит за събеждане на патриотични чувства?

Не е ясно защо родословният регистър в Турция се появява тъкмо сега. Критиците смятат, че времето за това е грешно подбрано, тъй като атмосферата в страната, според тях, е станала "параноична" след несполучливия опит за преврат през юли 2016 година. Други пък предполагат, че инициативата в интернет представлява опит на управляващите да събудят патриотичните чувства на турците в сегашните размирни времена.

 

АГ, КНА


Прогноза за времето - 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=369952

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад. Максималните температури ще са между минус 3° и 1°. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг.

Дизелът: какво проспа Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285007_%D0%94%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%82%3A+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 През първите си години като канцлерка Ангела Меркел често беше наричана "климатичната канцлерка". Тя беше решена да даде тласък на международната екологична политика и вършеше едва ли не чудеса при срещите на Г8 и Г7, за да убеди останалите държави в ползата от тази политика. Навремето Меркел дори обяви енергийния обрат за свой приоритет.

Тя обаче забрави едно: да приобщи към тези усилия и мощната германска автомобилна индустрия. Затова автоиндустрията реши да се спасява сама: тя продължи да произвежда мощни автомобили с много конски сили, проспа прехода към електромобилност и продължи да залага на дизеловите двигатели, защото те изпускат по-малко парникови газове от бензиновите. Дизеловите автомобили обаче замърсяват в много по-голяма степен въздуха с азотни оксиди. Така концерните решиха да си послужат с измама, за да прикрият именно тези високи стойности.

Сега Върховният административен съд уважи жалбата на природозащитниците. Съдиите от Лайпциг постановиха, че при надвишени стойности на азотните оксиди в германските градове и когато нищо друго вече не помага, властите могат (и трябва) да налагат забрани, с които да държат дизеловите автомобили по-далеч от и без друго тежкия атомобилен трафик в градските центрове. Така съдът свърши това, което политиката пропусна да направи.

Купувачите плащат сметката 

На първо време сметката за това ще бъде платена от доверчивите купувачи на дизелови автомобили, сред които има и много средноголеми и малки предприемачи. Защото до този момент усилията на политиците и автомобилните концерни да решат проблема чрез преоборудване на автомобилите не сполучи - това е възможно само със софтуер, струващ по няколко хиляди евро на автомобил. А концерните не бяха готови да плащат такива суми. Сега очертаващите се забрани може и да променят позицията им.

Политиката пък, която не желае да дразни допълнително могъщия автомобилен бранш, си блъска главата над алтернативни решения: мисли как да въведе безплатен градски транспорт и да оборудва автобусите и служебните автомобили с електрически двигатели. При това политиците знаят отлично, че замърсяването може да се върне в допустимите норми само с нови и преоборудвани, екологично чисти дизелови автомобили -  и то ако промяната се осъществи достатъчно бързо. В противен случай наистина могат да бъдат въведени забрани за движение - не веднага, но в средносрочен план. И не само в градове с лош въздух като Дюселдорф и Щутгарт, а и в много други германски градове.

Редица местни политици вече предупреждават, че забраните за дизеловите автомобили са трудно осъществими, защото градовете и общините не разполагат с достатъчно полицаи. Накрая сигурно ще стане така, че най-новите дизелови автомобили, които покриват строгите норми на ЕС, ще бъдат снабдени със специална плакета и ще могат да се движат навсякъде из страната. А по-старите автомобили ще трябва да бъдат преоборудвани. За това решение обаче засега не се очертава мнозинство в Бундестага. И с право провинциите се чувстват предадени от централната власт.

Йенс Турау

Йенс Турау

Автомобилна Германия се променя

Впрочем, това също е нещо ново за нас: че германското правителство вече не успява така успешно да се съпротивлява на Брюксел по спорни въпроси, засягащи пряко автомобилната индустрия. Но положението изобщо не е чак толкова лошо: нали Германия погреба ядрената енергия и построи хиляди нови ветрогенератори и слънчеви инсталации. Сега страната на многото магистрали (без ограничение на скоростта по тях) и на лъскавите автомобили (които са символ на висок стандарт) получава и нова концепция за мобилност. С малко натиск от Брюксел и от германските съдилища.

 

Депутати от две комисии изслушват регулатори и служби за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/01/3138033_deputati_ot_dve_komisii_izslushvat_regulatori_i_slujbi/?ref=rss


На съвместно заседание следобед две парламентарни комисии ще изслушат представителите на няколко регулатора във връзка с готвената продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България.<br /><br />Депутатите от комисията по енергетика съвместно с тези от Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслушат представители на Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол,...

Рискът от бедност сред безработните – най-висок в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285006_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%80%93+%D0%BD%D

 Ако си безработен в Германия съществува много по-голям риск да изпаднеш в бедност, отколкото в която и да е друга страна в ЕС. Последните данни на Евростат сочат, че 70,8 процента от безработните в Германия са застрашени от реална бедност, при средна стойност за Европа от 48,7 на сто. Следват Литва и Латвия, а на четвърто място идва България, където  55% от безработните са застрашени от бедност. На другия край на скалата са Франция, Кипър и Финландия - с под 40 процента риск от бедност сред безработните.

Според анализа на Евростат, лицата, изложени на риск от бедност, са тези, чийто доход е под 60 процента от средния за страната. Германците, останали без работа, първоначално получават пари за безработни - 60 процента от последната заплата или 67 процента, ако имат деца. Условието за това е през последните 12 месеца да са внасяли социални осигуровки. По-късно, в зависимост от това колко дълго са работили преди да загубят работата си, безработните евентуално получават социални помощи, известни още като "Харц-4". В момента те са 416 евро месечно.

"Високият дял на безработни, живеещи в риск от бедност, изобщо не ме изненадва", казва за ДВ Улрих Шнайдер от Съюза на благотворителните организации Paritätischer Gesamtverband. Той пояснява, че това е резултат от проведената реформа през 2005 година. Шнайдер е изненадан, че германската социално-осигурителна система в чужбина се ползва със славата на много щедра. "От 2002 година насам социалните облаги биват систематично орязвани", посочва експертът и добавя, че това води до силно социално разслоение в обществото.

Риск от маргинализация

Независимо, че един бедняк в Германия може и да живее по-добре, отколкото например някой беден българин, той е изложен на значителни рискове - включително да бъде отритнат от обществото, да бъде маргинализиран. С други думи - да не може да си позволи много от нещата, които са нормални за останалите хора - например да членува в спортен клуб или децата му да вземат уроци по музика", посочва Шнайдер.

Лидерката на левицата в Германия Катя Кипинг нарече данните на Евростат "звучна плесница за ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия" и настоя управляващите да отговорят защо са допуснали "подобна катастрофа ". А говорител на Зелените нарече това "тревожно доказателство за неадекватността на нашата социално-осигурителна система".

В същото време други наблюдатели са доста по-умерени. Така например Кристоф Шрьодер от кьолнския Институт за икономически изследвания посочва, че делът на безработните в Германия е спаднал значително - от 4,8 милиона души през 2005 година на 2,6 милиона в момента. Шрьодер критикува по-скоро това, че държавата не отделя достатъчно средства за превенция на дълготрайната безработица.

Гинка е ясна. Кой е Гиньоло?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285005_%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B0.+%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%D0%93%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%3F

 Може би си спомняме синия депутат Георги Панев, прочул се със закона за лустрация в науката. Със сигурност обаче сме забравили с колко незараснали рани бе душата му в началото на прехода. На 29 януари 1992 г. авторът на закона "Панев" сподели от парламентарната трибуна как през 1949 г., когато бил 8-годишен, милиционер довел у тях две млади жени и казал просто и ясно, че те ще живеят при тях. Така и станало, смееш ли да възразиш. Една вечер обаче, когато с майка му трябвало да отидат на гости, тя не намерила официалните си обувки. На другия ден се разбрало, че са у едната от квартирантките им. И на резонния въпрос на Паневата майка: "Гино, защо ми взе обувките?", тя отговорила: "Оти ти имаш, а я немам."
Припомням този епизод, не за да одобря такива действия на тогавашната власт, напротив. А за да подскажа, че гинките не от вчера имат съществена роля в живота български. При социализма Гинка си е присвоила едни обувки. И това не се забравя половин век, че и повече. А депутатът Панев страда като Тодор Колев за откраднатите чистачки, та и по-тежко. Тогавашният режим пък бе обявен за престъпен. Вносител и на този закон бе Георги Панев. Ето какъв заряд има мъката по чифт откраднати обувки.
Сегашните гинки не си играят на дребно. Тези дни една от тях реши да вземе електроразпределителното предприятие ЧЕЗ, покриващо една трета от територията на България. С фирма, регистрирана само преди половин година с капитал от 50 хиляди лева, иска да грабне дружество, струващо стотици милиони евро. Колкото и да е странно, това никак не е странно. Властта отдавна си затваря очите за подобни сделки, а може би и чрез подставени лица участва в тях. Достатъчно е да се подсетим как очевадно неплатежоспособни гинки купиха "Кремиковци", дипломатическия клуб в Горна баня, вестници, телевизии и какви ли не други обекти. За да се разбере в даден момент онова, което се подозираше в самото начало - че това не са реалните купувачи. Те са мюретата, дали съгласието си да поемат обществения гняв, разбира се, не даром.
Случаят с ЧЕЗ обаче премина всякакви граници. И не само защото прескочи чак до Чехия и замеси и тамошните управници. А и тъй като цинизмът е в дози, непривични дори за нашите мащаби. Първоначално българските власти уверяваха, че в сделката няма нищо съмнително. После се опитаха да прехвърлят отговорността за купуването на това ЕРП от ЧЕЗ, както и за продажбата на блокиращата държавна квота, на предишните управляващи, но краката на тази лъжа се оказаха прекалено къси. След което заключиха, че гадовете са спретнали ювелирна акция за свалянето им от власт, но сега нямало да им се получи, за разлика отпреди 5 години, когато ставало дума пак за ток и пак за ЧЕЗ.
И ето как за кой ли път сутрин ставаме с Гинка, а вечер лягаме с Калинка. Само че в обратен ред, за разлика от старата градска песен за двете съседки. В новото време първи бяха калинките. Те бяха назначавани да управляват фондове и програми за милиони, без да имат нито образование, нито стаж, нито дори бегла представа за поста, който са си харесали. От време на време по някоя изгърмяваше, но повечето не просто оцеляваха, а и се обграждаха със себеподобни, за да не личи колко са боси, пък и да се изживяват по-успешно като големи началници.
Гинките са следваща фаза в развитието на калинките. Те искат не просто да управляват, а да притежават. Защото и с управляване можеш да се замилиониш, но с притежаване - още повече. Затова стават все по-изобретателни в амбицията си да взимат. Сделката с ЧЕЗ е така изпипана, че не само нашата власт обяви безсилието си да я спре, но и чешката призна, че не може да я разтури. Гинка от Пазарджик засега разказва играта на две държави. Да й се ненадяваш, като я гледаш. Особено ако вярваш, че тя е действителният собственик.
За прогледналите обаче тайнствената доскоро Гинка вече е ясна. Въпросът е кой е Гиньоло? Някои вероятно си спомнят веруюто на Жан-Пол Белмондо от едноименния филм, според което разликата между мошеника и крадеца е, че крадецът от време на време си почива. В наши дни няма време за почивка. Ако гинките при социализма можеха да откраднат чифт обувки, тези при капитализма ламтят за бизнес за близо два милиарда. Това не само сън не им дава, но и, също като във филма, почват да си правят номера един другиму. Ето защо някой ден Гиньоло неизбежно ще лъсне.
И докато ни облъчват с поредните подвизи на гинките, едва ли се сещаме, че има и една тяхна съименничка, която нищо не е взела, а само е дала. Дала е на народа си Левски. Това е Гина Караиванова Кунчева, майката на Апостола. Но и тя е в епопеята на забравените. Навярно защото, като се пратят в забвение положителните примери, отрицателните стават по-приемливи. А така държава се управлява по-лесно.

Гадове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285004_%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 Гадове гадни спрятат ювелирна гадост срещу геополитическия гений! Токов удар грози го! Тайфунът "Гинка" настъпва! Ордите идат! Пак! И носят жълто паве! Отново!

Посред Третото пришествие на Борисов! Меркелът на Балканите е в смертелна опасност. Мерзки мерзавци кроят мерзавщини! Мръсни мизерници въртят мизерии, мистерии и мюзевирлъци! Мискини плетат козни и мискинлъци! Гнус и отврат!
Кои сте вие, бе, негодяи, подлеци, злодеи?! Наглеци, нахалници, безсрамници?! Типове низки, недостойни, вероломни?! Безобразници долни, подмолни, перфидни?! Безделници, дембели, паразити?! Нищожества, клеветници, интриганти, измамници, мошеници, лицемерци, нечестивци, влечуги, велзевули, сатани?! Проклети, презрени, престъпни, продажни, ехидни, двулични, лукави, коварни, демонични, инфернални изчадия?!
Мълчите? На Меркела не отговаряте? На едноличния геополитически хъб? На ядрения енергетик от кашона? О! Беден е синонимният речник за Меркелингския му гняв!
Но! Меркелът знае кои сте вие, гадове гадни гнусни! Вие сте злобни завистници зли! Ще ви докопа той! Ще ви разнищи! Ще ви разплете козните, интригите и чорапките! Ще ви избие зъбките! Ще ви отвинти главичките!
Оставка ли?! Кога Меркелът е подавал оставка?! Никогда! А-ха.
 
 

Поддръжката на границата с Турция ще е без търгове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285003_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B1%D0%

 Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това решиха депутатите вчера с приетите на първо четене промени. "За" гласуваха 103 народни представители, против бяха 65, а 4 се въздържаха. Изменението има за цел да спомогне за облекчаване на поддръжката на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от природни бедствия или действията на трети лица.
"Бежански наплив вече няма. Никой не е преминал през последния месец", похвали се вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите. "Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са повредили оградата. Да правим обществена поръчка за това просто е безумие", твърди Симеонов.
"ЗОП започва все повече да прилича на швейцарско сирене. Изключването на оградата по границата от него бе направено в предишното НС, за да бъде построена тя по-бързо. Не знаехме обаче, че това ще доведе до построяването на едноредова, а не двуредова ограда, завишаване на цените и съмнения за престъпления", контрира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той бе категоричен, че БСП не е против границата да бъде пазена, но тя може да бъде защитена единствено чрез спазване на законите. Истинската цел на законопроекта е не да улесни поддръжката на оградата, а да бъде улеснено прикриването на следи, които са обект на разследване, категоричен бе Зарков.
Приблизителната стойност за ремонт на 127 км от оградата на година е 500 хил. лв. и това е без форсмажорните обстоятелства, които не могат да се предвидят, подчерта секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов. "Как ще се разпределят тези средства, без да има състезателна процедура. Какви проверки ще се извършват, след като няма да има база за сравнение", попита той.
Управляващите превръщат депутатите в сапьори, защото за пореден път ни принуждават да търсим и да се предпазваме от взривяването на поредната мина, заяви Иван Иванов.

Борисов търси съдействие от Бабиш, ако държавата реши да купи ЧЕЗ

http://clubz.bg/64859-borisov_tyrsi_sydejstvie_ot_babish_ako_dyrjavata_reshi_da_kupi_chez

Премиерът Бойко Борисов е помолил чешкия си колега Андрей Бабиш за "съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни".

Отговорът на Бабиш - той е "обърнал внимание на това, че договори вече са били подписани".

Това е последното развитие по темата с продажбата на ЧЕЗ-България, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. В него се разказва за нов разговор между двамата премиери, осъществен късно снощи. Това е вторият телефонен разговор между двамата в рамките на два дни. След предишния Борисов бе получил информация по сделката, свързана с източника на финансиране на купувача "Инерком" на Гинка Върбакова. Заради споменаването на конкретни банки (чиито имена преди това бяха рапзпространени в чешката медия, близка до Бабиш "Лидове новини) българският премиер изпрати получената справка в секретното деловодство на Народното събрание. 

Ето и подробностите от правителственото съобщение за новия разговор:

Премиерите Борисов и Бабиш отново са се чули снощи и са обсъдили в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора българският министър-председател е поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

"Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция", съобщават от правителството.  

С съобщението е посочено още: "Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави

Албанецът, който обедини 20 000 българи (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/albanecyt-kojto-obedini-20-000-bylgari-video-6079834

Лео Кадели описва добротата като празник, който се споделя с близки хора. В интервю за Vesti.bg разказва как обединява хиляди да правят добрини

Юнкер, Борисов и лидерите на Западните Балкани се срещат днес в София

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/01/3137483_junker_borisov_i_liderite_na_zapadnite_balkani_se/?ref=rss


След края на обиколката си на Западните Балкани, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес ще се срещне в София с премиера Бойко Борисов и с лидерите на държавите от региона.<br /><br />Срещата отбелязва края на балканската обиколка на Юнкер, която започна в неделя от Скопие и Тирана. В понеделник той посети Белград, във вторник - в Черна гора, а в сряда - Босна и Херцеговина и Косово. Юнкер е придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и...

Чужденецът, който помага на българи в беда (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chuzhdenecyt-kojto-pomaga-na-bylgari-v-beda-video-6079834

Лео Кадели описва добротата като празник, който се споделя с близки хора. В интервю за Vesti.bg разказва как обединява хиляди да правят добрини

544 хил. чужденци разгледали България през януари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285002_544+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%

 544 хил. чужденци са посетили България през януари, което е с 20% повече спрямо същия месец на миналата година. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Оказва се, че най-много чужди граждани са пристигнали от Гърция - близо 110 хил. На второ място се нарежда Турция - 104 хил., а на трето Македония - 68 хиляди. Ръст при туристите се наблюдава и от Румъния, Обединеното кралство и Германия. Най-голяма част от чужденците са идвали у нас с цел почивка и екскурзия, а най-малко са посетили страната ни по работа.

Според данните увеличение има и при пътуванията на българите зад граница - с 5 на сто, до 387 хил. Най-често сме стягали куфарите за Гърция, Сърбия, Турция, Македония и други държави от Европейския съюз. Освен на екскурзии и почивки според статистиката сънародниците ни често пътуват, за да гостуват при познати или пък за да посещават културни и спортни мероприятия.

Dacia Duster продължава да изненадва (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/dacia-duster-prodylzhava-da-iznenadva-test-drajv-6079822

Влиянието, което Duster остави върху пазара, е толкова голямо, дръзко, толкова невероятно, че осем години по-късно продължавам да се изненадвам от този автомобил.

Честита Баба Марта! Вижте кой празнува имен ден днес

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/chestita-baba-marta-vizhte-koj-praznuva-imen-den-dnes-6079823

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет - мартеница, за здраве и сила през следващата година

Opel Insignia Country Tourer не се плаши от снежните пътища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285001_Opel+Insignia+Country+Tourer+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0

 

Комбито със система 4x4 демонстрира оптимално сцепление и стабилност

През последните няколко дни пътищата са покрити със сняг, много от улиците са заледени, а преспите на места са непроходими. Почти никой водач не се чувства сигурен зад волана и мнозина от шофьорите пъплят с 30-40 км/ч. Ако не искате следващата зима да се озовете в плен на снежната блокада, а да се забавлявате на сняг и лед, се нуждаете от кола с интелигентна система за задвижване на четирите колела. Най-новото предложение идва от Opel в лицето на флагмана Insignia Country Tourer със система 4х4 Twinster и с технология TorqueVectoring. Модерното комби е идеалната семейна кола и чудесен бизнес автомобил, с който студените зимни условия и непочистените пътища няма да попречат на планираното пътуване.

 

 

Флагманът на Opel – Insignia Country Tourer, създава нови стандарти по отношение на динамиката и комфорта. С увеличения с 25 мм пътен просвет и защитни панели на каросерията, Opel Insignia Country Tourer събужда желанието за напускане на гладките асфалтови пътища и ви провокира да потърсите грубите трасета. Тайната на невероятното удоволствие от шофирането се крие под повърхността и се нарича система за задвижване на четирите колела Twinster с технология Torque Vectoring. Най-модерната система за двойно предаване на Opel се характеризира с много високо ниво на напречна и надлъжна стабилност, дори при наличие на екстремни условия по отношение на пътната повърхност. Иновативната система за задвижване на четирите колела е базирана на високотехнологично решение.

 

 

В системата Twinster с технология Torque Vectoring, два набора съединители заменят конвенционалния диференциал на задния мост. Те позволяват прилагане на въртящ момент в различна пропорция към всяко от колелата с реакция на промяна в рамките на частица от секундата. Това означава, че мощността се разпределя оптимално по всяко време. Twinster позволява широк диапазон на разлика в разпределението на въртящия момент вариращ от 0 към едното колело до 1500 Нм към другото. Разпределението на въртящия момент може да се променя независимо от пробуксуването на колелата или техните обороти.

 

 

Компактната конструкция се състои от два набора съединители от вътрешната страна на задвижващите валове, което позволява пълното отпадане на диференциала на задния мост, а това спестява обем и тегло. Технологията позволява на Insignia Country Tourer да бъде по-прецизна и динамична при шофиране в завой, да има по-добра надлъжна стабилност и осигурява оптимално сцепление на всякакви повърхности – дори заснежени и заледени. Принципно, по-високият въртящ момент се насочва към външното в завой задно колело, като по този начин автомобилът се стабилизира и изписва завоите с по-голяма прецизност и реагира по-спонтанно на командите на водача. Новата технология води и до повишаване на безопасността.

 

 

Към всичко това се добавя и мехатронната ходова част FlexRide, която е в основата на оптималната управляемост, адаптираща се към всякаква ситуация. Тя променя характеристиките на амортисьорите, алгоритъма на връзката между педала за газта и двигателя и моментите за превключване на предавките при моделите с автоматични трансмисии в зависимост от активирания режим Tour и Sport, които се избират от водача. В зависимост от избрания режим, реакцията на кормилното управление спрямо завъртането на волана и на двигателя спрямо командите на педала за газта стават по-меки или по-директни, а ESP се задейства по-рано или по-късно.

И този четвъртък граждани излизат да протестират за Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/01/3137891_i_tozi_chetvurtuk_grajdani_izlizat_da_protestirat_za/?ref=rss


Граждани в редица градове в страната и чужбина продължават да протестират всеки четвъртък в защита на Пирин. Те настояват за оттегляне на решението на правителството да промени плана по начин, който отваря врата за строителство в 48% от територията парка. Гражданското недоволство е и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.<br /><br />Протестът е срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици,...

На 1 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6741291

На 1 март рожден ден имат Проф. Вихрони Попнеделев, художник Проф. Дора Христова, диригент на ансамбъл “Мистерията на българските гласове” Любомир Дяковски, оперен певец, директор на Плевенската филхармония Магдалена Ташева, журналистка, бивша депутатка Минчо Спасов, юрист, бивш депутат Петър Андонов, посланик в Република Корея Румен Еленски, адвокат Стефан Янев,

"Джони Уокър" става жена от време на време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285000_%22%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%A3%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%80%22+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%

 

Трансексуален се превърна в дракон срещу 58 000 долара

Британската компания "Диаджео", производител на уискито "Джони Уокър", реши да изкара и феминистка версия на етикета на известната напитка, предаде АП.

Не обвинявайте алкохола, че си прави шеги със зрението ви - крачещата фигура на някои от бутилките "Джони Уокър" ще бъде заменена с Джейн Уокър. Това ще бъде първият път в близо 200-годишната история на бранда, когато на логото ще бъде изобразена жена.

Производителите казаха, че чрез промяната подкрепят половото равенство и постиженията на жените.

Междувременно в медиите се завъртя странната история на транссексуален мъж, превърнал се в жена, а след това преживял нова метаморфоза. Ева Тиамат Медуза от Бруни в американския щат Тексас е похарчил(а) над 58 хиляди щатски долара, за да заприлича на дракон, пише в. "Метро".

Преобразяването на Ева във влечугоподобно създание започнало, когато й била поставена диагнозата ХИВ. Тогава тя още живеела като мъж под името Ричард Ернандес. Тя решила "да не умира в човешки образ".

Напускайки работата си като заместник-президент на банка, Ева започнала да трансформира външността си в драконова, както винаги искала. Тя твърди, че след като била изоставена от родителите си на 5-годишна възраст, се "преродила" под грижите на тексаска гърмяща змия.

"Имам две майки - едната е биологичната ми, а другата е гърмяща змия", каза тя.

Ева започнала трансформацията си с поредица от големи татуировки, след това си направила пластична операция на носа, премахнала ушните си миди и очните й ябълки били оцветени за постоянно в зелено. Освен това тя раздвоила езика си и имплантирала осем рога на главата си. Всичко това й струвало близо 60 хиляди долара, но плановете й са да даде още почти 40 хиляди долара в следващите две години.

"За мен моята трансформация е най-прекрасното пътуване в живота ми. Има трудни за разбиране причини и дълбок смисъл в това защо го правя", добави 56-годишната Ева.

Честита Баба Марта

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3137975_chestita_baba_marta/?ref=rss


На първи март българите отбелязват празника на Баба Марта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила.<br /><br />Празникът вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. Той се свързва и с началото на пролетта и новата стопанска година. На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е...

Честита Баба Марта, Пижо и Пенда чакат щъркелите

https://offnews.bg//obshtestvo/chestita-baba-marta-pizho-i-penda-chakat-shtarkelite-675774.html

Първи март е, българите връзваме мартеници на близки и приятели, за да са здрави и късметлии. Баба Марта води пролетта, идва краят на зимата. 

Смята се, че с мартеници - тогава само овързани червени и бели конци - се кичели още траките, а в последствие и българите, като се среща мнението, че именно българите са първоносители на тази традиция. 

Баба Марта е митологичен образ във фолклора на България, почит към който се отдава всяка година от първи март до края на месеца. Тя е сестра на Голям Сечко (януари) и на Малък Сечко (февруари), които често я дразнят и затова тя е ту добра, ту лоша, което води до непредвидимост на характера й и на времето през месеца.

В класическия си вид мартеницата (марта, мартичка, гадалушка, кичилка) представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. 

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, след което се връзват на клонче или храст. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. 

Според народните вярвания Пижо и Пенда са брат и сестра, които много се обичали и били неразделни. Те винаги си помагали един на друг и останали заедно до последния си дъх. 

Евромониторинг на административното правосъдие започва през май, съдии подозират закриване на съдилища

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/01/3136444_evromonitoring_na_administrativnoto_pravosudie/?ref=rss


През май трябва да започне мониторинг от Европейската комисия на административното правосъдие в страната, обясниха от Министерството на правосъдието за "Дневник".<br /><br />На 19 и 20 февруари на работно посещение в София е бил екип от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Той е провел срещи с Върховния административен съд (ВАС) и с Инспектората към ВСС за изготвяне на документацията за предоставяне на техническа помощ, в съответствие с...

Православен календар за 1 март, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740634

Православен календар за 1 март, вижте кой има имен ден днесСв. прпмчца Евдокия Евдокия живяла в сирийския град Илиопол. Тя събрала голямо богатство с греховни дела. Така умъртвила душата си и вкаменила сърцето си. Странстващ монах на име Герман отседнал в съседство на Евдокия. Когато чула молитвите му, тя се трогнала и станала християнка. Евдокия започнала да разпространява вярата,

Март започва със студ, ще има и 24 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/mart-zapochva-sas-stud-shte-ima-i-24-gradusa-675795.html

Март започва със студ в цялата страна. 

Сутринта ще е между минус 10 и минус 15 градуса. Максималните ще са между минус 5 и 0 градуса, в крайните югозападни райони до 3 градуса. 

Над планините ще преобладава слънчево време, ще духа умерен до силен вятър. По високите върхове - 2000 метра термометрите ще се качат до около минус 6 градуса.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад. Максималните температури ще са между минус 3 и 1 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  

Средната температура през дамския месец ще бъде между 5 и 9 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Температурите ще падат до минус 15, на места и минус 20 градуса, ще се качват обаче и до 24°. През първото десетдневие ще вали често, на места и много, ще има условия за поледици. Времето се затопля, но остава под нормите в първите дни на март, прогнозират синоптиците, цитирани от Фокус.

След пети март става още по-топло, за 8 март в София ще е около 15 градуса.

Най-голяма вероятност за валежи има около 13-и, 15-и, 18-и, 23-и, 25-и, 28-и и 31-ви март. 

Астрономическата пролет настъпва на 20.03 в 18 ч. и 15 минути. 

ЕС и Япония се борят сделката за свободна търговия да влезе в сила преди Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284999_%D0%95%D0%A1+%D0%B8+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%

 Европейският съюз и Япония полагат усилия споразумението им за свободна търговия, което планират, да влезе в сила в началото на 2019 година, в най-добрия случай - преди Великобритания да напусне Общността. Това посочиха днес топ преговарящите от двете страни, цитирани от Ройтерс.

Сделката, постигната от преговарящите миналата година, вероятно ще бъде представена пред японския парламент по-късно тази година, което ще позволи да бъде ратифицирана до края на годината. Това заяви днес посланикът на Япония по международните икономически въпроси Йоичи Судзуки.

"Много важен приоритет е (споразумението) да влезе в сила преди края на март 2019 година", каза той на конференция в Брюксел, отбелязвайки планираната дата на Brexit.

 

Ако сделката влезе в сила преди тази дата, то тя автоматично може да обхване и Великобритания в преходния период от около две години.

Европейските и японски лидери могат да успеят да подпишат споразумението до лятото, посочи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението трябва да бъде преведено на всички езици на ЕС, за което на преводачите са дадени само два месеца спрямо обичайния период от седем-осем месеца, допълни главният европейски преговарящ Мауро Петричоне.

Япония следи внимателно Brexit и бъдещите отношения между Великобритания и Общността, тъй като много от автомобилостроителните ѝ компании обслужват европейския пазар от британски бази и разчитат на свободна и безпроблемна търговия между Обединеното кралство и континента.

По думите на Судзуки, ако споразумението за свободна търговия Япония-ЕС влезе в сила във Великобритания в преходния период, то това ще осигури на Токио време да постигне отделно търговско споразумение с Лондон.

В ЕС бързото въвеждане ще зависи от сравнително ускорени дебати и одобрение в страните членки и от Европейския парламент.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Извънредно! Влакът София-Бургас закъса на релсите, пътниците мръзнат с часове

https://petel.bg/Izvanredno--Vlakat-Sofiya-Burgas-zakasa-na-relsite--patnitsite-mraznat-s-chasove__253357

Влакът София-Бургас е закъсал и е спрял повече от два часа, съобщава bTV. Пътници сигнализирали за тежкото положение, в което се намирали. ...

Измериха на живо в ефира температурата в Кнежа - минус 19,4

https://petel.bg/Izmeriha-na-zhivo-v-efira-temperaturata-v-Knezha---minus-19-4__253359

Рекордни за 1 март температури има днес на много места в цялата страна. Едно от най-студените е Кнежа. bTV се включи на живо от градчето, к...

Картината е страшна: Стихията връхлетя и Обзор - не остави камък върху камък по крайбрежната улица!

https://petel.bg/Kartinata-e-strashna--Stihiyata-vrahletya-i-Obzor---ne-ostavi-kamak-varhu-kamak-po-kraybrezhnata-ulitsa-__253360

Снимки: Флагман Силните ветрове и огромните бурни вълни на морето в Обзор отнесоха цялата крайбрежна алея. От дискотеките и капаните ос...

Студ скова столицата, четири трамвая са с отклонения в графика

https://petel.bg/Stud-skova-stolitsata--chetiri-tramvaya-sa-s-otkloneniya-v-grafika__253361

Снимка: Булфото Поради блокирала стрелка на релсовия път на кръстовището на ул. „Витоша“ и ул. „Алабин“ трамваите, обслужващи линии ли...

Важна промяна, която засяга всички столични шофьори

https://petel.bg/Vazhna-promyana--koyato-zasyaga-vsichki-stolichni-shofori__253362

Посоката на движение по три ключови улици в центъра на София се сменя от днес. Обръщането засяга централните улици „Позитано“, „Княз Бор...

Говорителят на главния прокурор изнесе горещи данни за далаверите в Община Перник

https://petel.bg/Govoritelyat-na-glavniya-prokuror-iznese-goreshhi-danni-za-dalaverite-v-Obshhina-Pernik__253363

Община Перник е настъпила щета за над 1,2 млн. лв заради действия, за които са събрани доказателства. И двамата бивши кметове в различен пер...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване