Втори протест в Пловдив в подкрепа на лекаря, убил Жоро Плъха

http://www.cross.bg/podkrepa-ybil-plovdiv-1569364.html

/КРОСС/ Стотици хора за втори пореден ден се събраха пред Второ районно управление на полицията в Пловдив в защита на лекаря, арестуван за убийството на крадец, нахлул в дома му. Медици, обединени привърженици на „Ботев" и „Локомотив", таксиметрови водачи и редови граждани скандираха „Свобода!" в подкрепа на д-р Иван Димитров. Те тръгнаха на шествие към районната прокуратура. „Крайно време е да спрем да се крием зад думичките „неизбежна самоотбрана". Не може някакви плъхове и мишки да влизат вкъщи, да заплашват живота на децата и семействата ни и в крайна сметка държавата да не взема мерки", заяви пред камерата на БТВ Лазар Генчев, приятел на задържания лекар. Съпругата на д-р Димитров Жулиета разказа, че семейството няма оръжие, а в злополучната вечер той даже не разбрал, че е убил човек - легнал си и после отишъл на работа. Близките на убития Георги Джевизов - Жоро Плъха обаче са категорични, че рецидивистът този път не е влязъл да краде и лекарят трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона.  

Свлачище затвори пътя София - Самоков

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/03/05/3140820_svlachishte_zatvori_putia_sofiia_-_samokov/?ref=rss


Пътят София - Самоков е затворен заради свлачище, активирало се в района на Дяволския мост (след Кокаляне – бел.авт.), съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Снощи на пътя се е срутила скална маса вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг.<br /><br />Очаква се пътят да остане затворен до вторник (6 март) на обяд. Дотогава ще се извършват огледи от екипи геодезисти и алпинисти и ще се премахват опасните скали от ската над пътя.<br /><br />В момента пътният...

Язовир във Варненско прелива от вчера

http://varnautre.bg/2018/03/05/76052/%d1%8f%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%80-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b0

Основната причина за наводнението е лошото състояние на преливника, категоричен беше областният управител на Варна Стоян Пасев

С резолюция ООН иска разследване в Източна Гута

https://frognews.bg/novini/rezoliutsiia-oon-iska-razsledvane-iztochna-guta.html

Съветът на ООН за правата на човека прие днес резолюция, настояваща за започване на разследване на случващото се в обсадения от сирийската армия бунтовнически анклав в района Източна Гута, където загинаха стотици хора през последните дни, съобщи Франс прес.

Започна подписка за промяна на националния ни празник

http://budnavarna.bg/31146-zapochna-podpiska-za-promyana-na-natsionalniya-ni-praznik/

Българи започнаха подписка за промяна на националния ни празник, в знак на възмущение, че той е превърнат ден за преклонение пред чужда държава и разделя нацията вместо да я обединява.

В мотивите към петицията се посочва, че със Санстефанския договор не се създава българска държава, а се постановява руска окупация (в чл. 8).
Народът ни дори е заплатил на Москва 32.5 тона злато като окупационен дълг.

„На 3 март (19 февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им.
На българите, макар и участвали във войната, е отказано не само участие, но и присъствие при подписването на този акт.“ – подчертават инициаторите на петицията.

Те посочват, че не България, а Черна гора, Сърбия и Румъния, получават независимост по силата на Санстефанския договор, но в нито една от тези страни 3 март не само не е национален, но не е и официален празник.

Снимка 343552

Източник: Фейсбук

Чл. 8 от Санстефанския договор, уреждащ окупацията на България.

„Единствено у нас, където резултатът от този договор е заменянето на османската власт с руска окупация, това е национален празник.“ – констатират авторите на документа.

„Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата – плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници…
Освен всичко друго, националният празник трябва да обединява нацията, а не да я разединява. Обединява ли ни сегашния празник или дълбае пропаст на разделение в обществото ни?
Нима в 1337-годишната история на България липсват славни дати, достойни да бъдат национален празник на страната ни?! Нима ни липсват звездни исторически мигове, сътворени изцяло от нас, българите?!“ – питат авторите на възванието, като посочват, че България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.

Материалът Започна подписка за промяна на националния ни празник е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Карадайъ: В сделката с ЧЕЗ трябва да се намеси гражданското общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747564

Карадайъ: В сделката с ЧЕЗ трябва да се намеси гражданското обществоВ сделката с ЧЕЗ трябва да се намеси гражданското общество. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция по време на семинар на тема “Участие на гражданите в процеса на вземане на решения, касаещи държавата”, организиран от партията. “При всички случаи, ако погледнем теоритичната част в този процес с продажбата на ЧЕЗ,

„Пролетта“ идва в средата на седмицата

http://budnavarna.bg/31144-proletta-idva-v-sredata-na-sedmitsata/

снимка: Будна Варна

Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през тази седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите до 18-20 градуса. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова в интервю за Агенция „Фокус“. По думите й в сравнение с изминалите много студени дни, вече има затопляне.

„Затоплянето ще продължи през следващите дни. По-чувствително и вече в цялата страна ще бъде към края на тази седмица, когато очакваме на места да има дневни температури, достигащи до 18-20 градуса. Ще има и югозападен вятър, който допълнително ще допринася за бързото топене на снега“, коментира Попова.

Синоптикът коментира, че времето през следващите дни доста ще напомня за пролет. Тя обърна внимание, че астрономическата пролет настъпва на 20 март в 18.15 часа.

„До четвъртък очакваме по-често облачно време с превалявания, но от петък нататък ще имаме няколко спокойни дни без валеж, дори с разкъсана облачност. На места временно и до слънчево време“, каза Попова. По думите й докрая на март ще има още чести валежи.

Според нея март ще е месец с валежи, които ще са над нормата. „Така че валежите ще бъдат чести, следващият процес се очаква около 13 март, след това към 15-ти, 18-ти, 23-ти, 25-ти, 28-ми март и самия край на месеца. Характерно е за март да има повишена динамика и чести валежи“, допълни синоптикът.

Материалът „Пролетта“ идва в средата на седмицата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Слави Трифонов: Крадец у вас? Гърмиш го веднага, бе!

http://budnavarna.bg/31141-slavi-trifonov-kradets-u-vas-garmish-go-vednaga-be/

Телевизионният водещ Слави Трифонов обяви категоричната си подкрепа към д-р Иван Димитров, арестуван за убийството на крадец рецидивист, нахлул в дома му.

Трифонов публикува позицията си на личния си профил във Фейсбук.

„Това, което мисля, съм го казал преди повече от 2 години“, написа водещият, като постна откъс от видеозапис на свое изявление пред пълна аудитория с млади хора.

В него Слави Трифонов заявява:

„Това се случва на всички. Ние живеем в такава държава. Нали излязоха с едно изявление – между 3 и 5 процента хващат такива, които са обрали…Представете си каква полиция имаме, каква съдебна система. Пет процента от тези, които са обрали, ги хващат. И какво трябва да направиш? Спиш си, да не дава Господ, и виждаш, че двама са влезли да обират. И какво ще му кажеш на крадеца – моля те, напусни! Моля те, тук съм аз и детето ми. Моля те, махни се оттук! Трябва да го гръмнеш веднага, бе!“.

От публиката обаче апострофират водещия, че нямаш право по закон да убиеш нападателя. Това предизвика още по-гневната реакция на Трифонов:

„Ми тогава да те утрепат и теб и детето ти ли? Ще гледаш като зрител ли? Какво значи нямам право? Имаш право! Има първи закон – важен е животът ти и животът на твоите близки. След това е другият закон. Това ли ще спазваш – закона? Ще гледаш детето ти и другите ти близки…Как може да ми говорите така? Какъв закон?! Над закона първо е моралът! Законът ли е по-важен от живота на твоето дете, от живота на жена ти и от твоя живот? Направете си закон, както е в Америка – влезе ли ти в къщата – гърмиш“.

Рентгенологът д-р Иван Димитров бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов – крадец-рецидивист, известен с прякора си Плъха.

По-късно стана ясно, че Плъха, заедно със свой авер, влезли в жилището на семейство Димитрови, за да крадат. В апартамента били съпругата и двете деца на рентгенолога. Лекарят обаче се събудил, а Джевизов го намушкал с нож. Тогава д-р Димитров стрелял един път по него. Крадецът побягнал, но на улицата издъхнал. Куршумът попаднал в областта на сърцето.

Материалът Слави Трифонов: Крадец у вас? Гърмиш го веднага, бе! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тези са големите проекти, които ще променят Варна завинаги!

http://budnavarna.bg/31138-tezi-sa-golemite-proekti-koito-shte-promenyat-varna-zavinagi/

„Големите инфраструктурни проекти на Варна представих пред командния състав на Военноморските сили по време на техния оперативен сбор. Благодаря на контраадмирал Митко Петев за предоставената възможност да споделя основните приоритети, по които работи Община Варна. 2018-та ще е годината на големите инфраструктурни промени във Варна. Продължаваме изграждането на бул. „Левски“, включително с новите кръгови кръстовища с бул. „Цар Освободител“, бул. „Вл. Варненчик“ и бул. „Сливница“.

На финала сме с ремонта на ул. „Мара Тасева“ в Аспарухово“. В същия квартал работим по подмяна на подземната инфраструктура на бул. „Първи май“, предстои основен ремонт на пътната настилка, изграждане на нови бордюри и тротоари. Напредваме и с ремонта на бул. „Приморски“, където подменяме подземните комуникации, след което ще поставим нова настилка, тротоари, улично осветление“. Това написа днес във Фейсбук кметът на Варна Иван Портних.

Материалът Тези са големите проекти, които ще променят Варна завинаги! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варна излиза на протест в защита на пловдивски лекар

http://budnavarna.bg/31135-varna-izliza-na-protest-v-zashtita-na-plovdivski-lekar/

Протести в няколко български града, включително и Варна в подкрепа на медика от Пловдив Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му, са насрочени този следобед, BudnaVarna.bg.

Многохиляден протест събра днес в Пловдив жители на града на демонстрация. В подкрепа на лекаря се обединиха от лекарските и пациентски организации.

Във Варна, началният час на протеста е 17, пред сградата на пред община Варна. Според организаторите, ще бъдат събирани и подписи с искане за промяна на Наказателния кодекс, касаещи частта в закона, свързана с неизбежната самоотбрана. Протести в подкрепа на доктор Димитров ще има днес следобед пред Съдебните палати в София и в Стара Загора .

Материалът Варна излиза на протест в защита на пловдивски лекар е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Средностатистическият варненец генерирал 1,28кг отпадъци дневно

http://www.moreto.net/novini.php?n=370120

468 кг са отпадъците, които средностатистически човек от населението във Варненска област е генерирал за една година. Това сочат статистическите данни на НСИ за 2016 година, научи Moreto.net. Средно дневно това се пада по 1,28кг на човек.

2000 пред прокуратурата в Пловдив, искат пускане на лекаря начаса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747572

2000 пред прокуратурата в Пловдив, искат пускане на лекаря начасаНад 2000 души се насочват в момента към сградата на пловдивската прокуратура. Заради шествието е затворен булевард "Шести септември". Полицейска кола предвожда колоната от протестиращи, които скандират "Свобода за д-р- Димитров". Пловдивчани възнамеряват да поискат от прокуратурата незабавно освобождаване на д-р Иван Димитров.

До утре ще бъде затворен пътят София - Самоков край Дяволския мост

https://frognews.bg/novini/utre-shte-bade-zatvoren-patiat-sofiia-samokov-krai-diavolskiia-most.html

До утре на обяд ще продължи обследването и обрушването на ската над затворения за движение поради активирало се срутище път II-82 София - Самоков в района на Дяволския мост, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Кобе Брайънт спечели "Оскар" с обяснението си в любов към баскетбола

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/05/3140781_kobe_braiunt_specheli_oskar_s_obiasnenieto_si_v_ljubov/?ref=rss


Първата изява в киното за легендата на "Лос Анджелис лейкърс" Кобе Брайънт завърши с награда от американската киноакадемия. Бившият баскетболист спечели "Оскар" за най-добър късометражен анимационен филм за "Скъпи баскетбол" (Dear Basketball).<br /><br />"Чувствам се по-добре, отколкото при спечелването на шампионата, ако трябва да съм честен. Лудост е да бъда тук и да се чувствам оценен", заяви Брайънт след получаването на наградата.<br...

Пътник в самолет се съблече и нападна стюардеса

//dariknews.bg/novini/sviat/pytnik-v-samolet-se-sybleche-i-napadna-stiuardesa-2082637

Гражданин на Бангладеш, който се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет от Малайзия, е бил арестуван, съобщиха от авиопревозвач, цитирани от АФП.
 
Малко след излитането на самолет на Malindo Air („Малиндо еър”) от летището в Куала Лумпур в събота, 20-годиш

Божидар Димитров основава движение „Кан Кубрат“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bozhidar-dimitrov-osnovava-dvizhenie-kan-kubrat-2082670

Учредяването на движение Кан Кубрат” на бившия шеф на НИМ Божидар Димитров се очаква да стане днес. През февруари то бе отложено, защото професорът влезе в болница с грип.

Млад мъж издъхна на паркинга пред болницата в Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/mlad-myzh-izdyhna-na-parkinga-pred-bolnicata-v-blagoevgrad-2082664

Млад мъж издъхна на паркинга пред болницата в Благоевград. Той е открит в автомобила си Рено Сценик“ с включен двигател. Преминаващи забелязали, че колата работи, а шофьорът е неподвижен.

Смъртта му е констатирана от екип на Центъра за спешна медици

Децата на Черно море със сребърни медали от турнир в Пловдив

http://budnavarna.bg/31132-detsata-na-cherno-more-sas-srebarni-medali-ot-turnir-v-plovdiv/

Надеждите на Черно море, родени 2009 година, спечелиха сребърните медали от силния турнир “Пловдив Сити къп”. Надпреварата се проведе на Спортната база в Младежкия център в Пловдив и бе за таланти до 10-годишна възраст.

“Моряците”, водени от Мирослав Мирчев, спечелиха и трите си мача в своята група. Варненци стартираха с 4:1 над Локомотив (Пловдив), разгромиха Берое със 7:0 и победиха с 3:1 Бургас спорт.

Така Черно море се класира за финала на турнира, където отстъпи на домакините от Ботев Пловдив с 2:4.

Сребърните медали и купата на “моряците” бяха връчени от легендарния халф на “Ботев” и настоящ шеф на Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Петър Зехтински.

Съставът на Чарно море: Александър Панайотов, Виктор Янчев, Мартин Пенчев, Росен Диманов, Данислав Куцаров, Димитър Добрев, Кирил Захариев, Любен Бакърджиев, Теодор Георгиев, Кристиан Маринов, Борис Ефтимов, Славен Стефанов, Мартин Георгиев, Никола Градинаров, Георги Николаев, Борис Илиев и Георги Димитров.

Материалът Децата на Черно море със сребърни медали от турнир в Пловдив е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хиляди в Пловдив искат свобода за д-р Димитров

https://frognews.bg/novini/hiliadi-plovdiv-iskat-svoboda-dimitrov.html

Хиляди се събраха пред сградата на Второ РУ в Пловдив, за да искат свобода за арестувания лекар д-р Иван Димитров. От всички улици продължават да се стичат хора със знамена, а от тонколони звучат революционни песни.

До утре на обяд ще бъде затворен пътят София - Самоков край Дяволския мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747555

До утре на обяд ще бъде затворен пътят София - Самоков край Дяволския мост До утре на обяд ще продължи обследването и обрушването на ската над затворения за движение поради активирало се срутище път II-82 София - Самоков в района на Дяволския мост, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Вчера вечерта пътят беше затворен поради срутване на скална маса на част от пътното платно вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг.

Тревога в Хасково: Цял квартал е под вода, на хора им трябват лодки, за да се приберат

https://petel.bg/Trevoga-v-Haskovo--TSyal-kvartal-e-pod-voda--na-hora-im-tryabvat-lodki--za-da-se-priberat-__253993

Снимка haskovo.net Рязкото повишаване на температурата и последвалото снеготопене предизвикаха наводнения в хасковската вилна зона в край...

Консулът ни в Одрин призовал гостите на празника да отдадат почит на падналите турски войни (видео)

https://petel.bg/Konsulat-ni-v-Odrin-prizoval-gostite-na-praznika-da-otdadat-pochit-na-padnalite-turski-voyni--video-__253994

http://epicenter.bg Тъй като вчера една българска телевизия представи отбелязването на 3 март в Одрин, при което българският генерален консул Ва...

Обявиха официално от какво е починал италианския национал, има нещо странно...

https://petel.bg/Obyaviha-ofitsialno-ot-kakvo-e-pochinal-italianskiya-natsional--ima-neshho-stranno---__253995

Давиде Астори остави двегодишна дъщеря и съпруга, родителите му разбрали за смъртта му по телефона Шокиращата смърт на капитана на Фиор...

Пътник се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет

https://petel.bg/Patnik-se-sableche-gol-i-napadna-styuardesa-po-vreme-na-polet__253996

Гражданин на Бангладеш се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет от Малайзия, съобщи АФП. Малко след излитането на самолет на ...

Шуменец отиде да си прибере борч, но насили приятелката на длъжника и сега ще търка наровете

https://petel.bg/SHumenets-otide-da-si-pribere-borch--no-nasili-priyatelkata-na-dlazhnika-i-sega-shhe-tarka-narovete-__253997

Снимка "Дарик" Четири години затвор получи Мехмедамин Кадънков, който бе обвинен в изнасилването на жена от Шумен. Случката е от 11 ноемвр...

Джип-aмфибия ce гoтви зa път oт Hю Йopĸ дo Πapиж пpeз Aляcĸa и Cибиp

https://petel.bg/Dzhip-amfibiya-ce-gotvi-za-pat-ot-Hyu-Yop---do---apizh-ppez-Alyac--a-i-Cibip__253998

 Изображения Scuderia Cameron Glickenhaus Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Ѕсudеrіа Саmеrоn Glіkеnhаuѕ, извecтнa cъc cвoитe yлтpaлeĸи cyпepaвтoмoбили, щe paзpaбoти вoдoплaвaщи ЅUV-oвe з...

Разплита се мистерията с издъхналия в колата си мъж до болницата в Благоевград

https://petel.bg/Razplita-se-misteriyata-s-izdahnaliya-v-kolata-si-mazh-do-bolnitsata-v-Blagoevgrad-__253999

Изясняват се причините за внезапната смърт на 40-45 годишен мъж до болница в Благоевград. Той днес бе открит днес мъртъв на паркинг в автомо...

Ужасяващ транспарант, свързан с починалия капитан на Фиорентина (снимка)

https://petel.bg/Uzhasyavashh-transparant--svarzan-s-pochinaliya-kapitan-na-Fiorentina--snimka-__254000

Феновете на италианския Бари опънаха смразяващ транспарант след смъртта на капитана на Фиорентина Давиде Астори. Написаното бе изложено...

Десислава Радева: Хора, честно, роклите ли са темата?

http://clubz.bg/65008-desislava_radeva_hora_chestno_roklite_li_sa_temata

Съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, реагира на дискусията, разгоряла се в социалните мрежи по повод нейния тоалет и този на вицепрезидента Илияна Йотова за традиционния прием на държавния глава по случай Националния празнис 3 март. 

Ето обръщението на г-жа Радева, което завършва с поздрав към аудиторията - "Моторхед" и "Love me forever":

Хора, честно ли важното в момента са моят и на вицепрезидента тоалети?! Това ли е темата? Дори в деня на националния празник?!

Дори тогава ли не можем да потиснем желанието си да сме пенкелери? И да празнуваме заедно. И да МИСЛИМ заедно. Къде сме? Каква е реалността? Какво е бъдещето ни?

За какво говоря ли? За онова синьо-червено и какво-ли-още-не, дето ни дели от 90-те. За онова Левски-ЦСКА, в което влизаме с охота.

Така ли ще оцелеем като нация - ядящи се помежду си? Това ли са ни проблемите? Ако да - с мед да ги намажеш!

На приема снощи, преди да зазвучи химна, се пошегувах с г-жа Йотова: "Да вземем да се уговаряме предварително, м?" Тя отвърна с усмивка: "Карай, току виж решили, че сме се уговорили."

Не вярвах, че това ще се превърне в поредното отвличане на внимание от истинските проблеми на България. И все още не вярвам, че дотолкова сме отвикнали да мислим и да отсяваме важното.

Тук е мястото да цитирам Томас Джеферсън: Ако една нация очаква да бъде невежа и свободна, това не е било, и няма и да го бъде!

А всички мои критици искам да уверя, че за мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш! Не градете образ, който няма нищо общо с действителния. Ще рухне - рано или късно. (Правило на маркетинга).

Поздрав за съпруга ми, избран за президент с над 2 млн.гласа. Некупени! И не предимно червени! И нека е ясно - няма да спра да го подкрепям! Защото той пък е моят избор в личен план.

П.С. Модните корифеи и стайлинг специалистите, приемете поздравите на Nevena Nikolova. Дано ви светне защо работи предимно в Лондон, а не в София. Дръжте стандарта ;) Обичаме ви!

Игра на тролове: Зловещото лице на Facebook

https://bivol.bg/game-of-trolls.html

Фейсбук, която се рекламираше като средство чрез което гражданите могат да се противопоставят на официалната пропаганда, сега предоставя възможности на правителствата за смазване на дисидентството. Авторитарните правителства по света осъзнаха, че социалните мрежи са се превърнали в мощна алтернатива на официалната пропаганда, затова не са преставали да търсят начини за борба с политическото и социалното […]

Пускат хуманитарна помощ в Източна Гута

http://www.cross.bg/anklav-asad-bashar-1569363.html

/КРОСС/ Най-малко 14 цивилни души са загинали при въздушни удари на режима на сирийския президент Башар Асад в обсадения анклав Източна Гута, контролиран от сирийските бунтовници. По информация на Сирийския център за наблюдение на човешки права при атаката са били използвани варелни импровизирани бомби, които причиняват безобразни щети, предаде АФП. 10 или повече от загиналите са в селището Хамурийе. Нападението идва, след като президентът Башар Асад заяви, че въздушните атаки ще продължат. Правителствените сили вече контролират почти една трета от бунтовническия анклав край Дамаск, а настъплението продължава. От възстановяването на атаките през средата на февруари цивилните жертви в анклава са вече над 700. Много от тях са жени и деца. Други над 5 500 души са ранени. Въздушните атаки в Източна Гута идват точно докато конвой от камиони с хуманитарна помощ се подготвя да влезе в бунтовническия район. 46-те камиона ще бъдат първите, които ще достигнат обсадения анклав от средата на февруари, въпреки неотдавнашното прекратяване на огъня, одобрено от Съвета на ООН и кратките ежедневни примирици, поръчани от Русия, предаде BBC. Служител на Световната здравна организация (СЗО) заяви пред Ройтерс обаче, че властите от режима на сирийския президент Башар Асад са премахнали всички хирургически запаси от камионите, преди те да бъдат пуснати към бунтовническия анклав. Вчера Башар Асад отрече това. По думите му офанзивата трябва да продължи.  

Хиляди на протест в защита на обвинен в убийство доктор

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-ubiystvo-protest-lekar-26939199

Над 1000 протестиращи окупираха 2 РПУ в Пловдив с викове "Свобода за д-р Димитров". Протести имаше в София и Стара Загора

Птичи грип във ферма със 140 хиляди кокошки в Североизточна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=370198

Инфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич, съобщиха за Moreto.net от Агенцията по безопасност на храните. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство.

Бабурин: Трябват промени в Конституцията на Русия, президентът да има право на 2 мандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747537

Бабурин: Трябват промени в Конституцията на Русия, президентът да има право на 2 мандатаНеобходими са промени в Конституцията на Русия, така че президентът да има право само на два мандатa. Това обяви в предаването "Свободна зона" с Георги Коритаров  по ТВ "Европа" кандидатът за президент на Руската федерация - Сергей Бабурин. Той поиска свикване на Земския събор, който да определи как да се развива страната занапред.

Движение "Кан Кубрат" вече е факт. С Божидар Димитров (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65007-dvijenie_kan_kubrat_veche_e_fakt_s_bojidar_dimitrov_snimki

Божидар Димитров, Коцето-Калки, Христо Бойчев, архитект Миломир Богданов дадоха днес старт на надпартийното движение "Кан Кубрат", което ще се боли за президентска република. Сбирката бе в София - във Военния дом-паметник на ул. "Солунска". Това е някогашната централа на Шесто управление на Държавна сигурност. Може пък и последното да е случайност - през февруари, когато учредителната сбирка се отложи, идеята бе то да се проведе в Народния театър. Димитров обаче се разборя. Пък и театърът не беше отпуснал специална зала. 

Учредителят арх. Богданов, редом до идеолога на новото движение Божидар Димитров. Снимки  Веселин Боришев

Като свой химн от движението припознават песента "Шуми Марица", която прозвуча в залата днес. 

Ето го и активиста на "Кан Кубрат" Христо Бойчев.

Историкът, бивш директор на Националния исторически музей, бивш министър в първия кабинет "Борисов", преди това активист на БСП, а още по-преди - агент на ДС "Кардам", обяви очакваното: "Кан Кубрат" започва курс за свикване на Велико народно събрание и установяване на модел на управление "президентска република" у нас. Според Димитров парламентарните демокрации са атрофирали. 

Божидар Димитров разяснява пред медиите идеите на новото му движение, което имаше амбиции да става и партия.
Атмосферата в залата. Коцето-Калки документира събитието.
А това е начинът на финансиране на новото надпартийно движение.

Божидар Димитров - като организатор, беше подранил за сбирката, обявена за 14 ч. Малко преди това във Военния дом-паметник в сърцето на София бе празна. Асо не се брои самият Димитров.

Историкът поседна в пустата зала, намираща се в сградата на ул. "Солунска" в столицата.

Библия, кама, пистолет (бутафорен) и, разбира се, националният флаг - това бяха атрибутите на президиума. И бонбони...

А това трябва да е учредителният акт на "Кан Кубрат".

В 14 часа в залата започнаха да прииждат учредителите. 

 
 

А този младеж беше нещо като озвучител на учредяването. 

 

В очакване на "Кубрат"... (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65007-v_ochakvane_na_kubrat_snimki

Очакване... Малко преди обявения час - 14 ч днес, залата във Военния дом-паметник в сърцето на София е празна. Е, не съвсем. Тук е само главният учредител на новото надпартийно движение "Кубрат" - бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Историкът поседна в пусната зала, намираща се в сградата на ул. "Солунска" в столицата, където някога се е помещавало Шесто управление на Държавна сигурност. Случайност? В името на обективността трябва да признаем, че при обявяването на инициативата "Кубрат" преди месец-два събитието трябваше да е в Народния театър. Управата му обаче първо отказа зала, а след това проф. Димитров се разболя и сбирката се отложи. За днес.

Библия, кама, пистолет и, разбира се, националния флаг - това бяха атрибутите на президиума. И бонбони...

А това трябва да е учредителният акт на "Кубрат".

В 14 часа в залата започнаха да прииждат учредителите. 

Очаквайте подробности.

Григор Димитров се опълчи на свободната продажба на оръжия в САЩ

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-se-opalchi-na-svobodnata-prodazhba-na-orazhia-v-sasht-676099.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров и треньорът му Дани Валверду се включиха в кампанията за борба срещу свободната продажба на оръжия в САЩ.

Българинът позира с табелка с надпис: "Изхвърлете ги", а наставникът му с "Можем да сложим край на насилието с оръжия". Димитров e в САЩ, където се подготвя за участието си в турнира от серията "Мастърс" в Индиън Уелс.

Надправарата започва на 8 март, а Гришо е поставен под номер три в основната схема - веднага след Роджър Федерер и Марин Чилич. Световният номер 2 Рафаел Надал пропуска Индиън Уелс, защото все още лекува контузия.

Иначе Димитров запази четвъртото си място в световната ранглиста. Хасковлията претърпя провал на турнира в Дубай и отпадна в първи кръг, но не загуби позицията си.

Гришо заема четвъртото място с 4635 точки, а следващият в класирането Александър Зверев успя да намали изоставането си на едва 95 точки от Димитров.

Роджър Федерер остава лидер с 10 060 точки пред втория Рафаел Надал с 9460, като испанецът все още лекува травма и няма да играе в близките седмици.

Oгромният протест в Пловдив реве: Свобода за д-р Димитров (Снимки, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747506

Oгромният протест в Пловдив реве: Свобода за д-р Димитров (Снимки, обновена)Десетократно повече хора спрямо вчера се събраха пред сградата на Второ РУ в Пловдив, за да искат свобода за арестувания лекар д-р Иван Димитров. От всички улици продължават да се стичат със знамена, а от тонколони звучат революционни песни. Иван Иванов от движение "Петко Войвода" призова всички да пускат кадри от този протест,

Дипломация в спорта: да отпразнуваш световна титла под "чуждо" знаме

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/05/3140776_diplomaciia_v_sporta_da_otpraznuvash_svetovna_titla/?ref=rss


Спортистите са най-големите посланици на страната си. Със сигурност много пъти сте чували тези думи, макар най-вероятно с български контекст.<br /><br />На световното първенство по лека атлетика в зала Мюриел Ауре спечели златото в бягането на 60 м. Спринтьорката от Кот д'Ивоар обаче беше изправена пред предизвикателство - за традиционната почетна обиколка тя остана без знамето на страната си.<br /><br />Тогава на помощ дойде зрител от трибуните с... ирландския...

Огнище на птичи грип е открито в Генерал Тошево

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3140777_ognishte_na_ptichi_grip_e_otkrito_v_general_toshevo/?ref=rss


Огнище на птичи грип (инфлуенца тип H5N8) е открито в птицеферма в Генерал Тошево, съобщи пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).<br /><br />Огнището на инфлуенца е в птицеферма за кокошки-носачки, като веднага е започнало унищожаване на птиците в обекта. Поетапно ще бъдат убити 140 хиляди носачки.<br /><br />Около птицефермата са обособени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. Наложени са забрана за търговията и...

Хиновски: Сделката за ЧЕЗ ще ни забави в еврочакалнята

https://frognews.bg/biznes-turisam/hinovski-sdelkata-chez-shte-zabavi-evrochakalniata.html

Министърът на финансите отговаря за поддържането на бюджетния дефицит. Една такава сделка ще го влоши и ще ни върне назад. Убеден съм, че Горанов си дава сметка за следващите стъпки на България. Ако имаме планове да влизаме в еврочакалнята, то тази сделка ще ни забави, отбеляза председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Хиновски: Сделката за ЧЕЗ ще ни забави в еврочакалнята

https://frognews.bg/novini/hinovski-sdelkata-chez-shte-zabavi-evrochakalniata.html

Министърът на финансите отговаря за поддържането на бюджетния дефицит. Една такава сделка ще го влоши и ще ни върне назад. Убеден съм, че Горанов си дава сметка за следващите стъпки на България. Ако имаме планове да влизаме в еврочакалнята, то тази сделка ще ни забави, отбеляза председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Остава затворен пътят София - Самоков в района на Дяволския мост

http://www.cross.bg/sofiya-samokov-skata-1569362.html

/КРОСС/ До утре на обяд ще продължи обследването и обрушването на ската над затворения за движение, поради активирало се срутище път II-82 София - Самоков в района на Дяволския мост. Вчера вечерта пътят беше затворен поради срутване на скална маса на част от пътното платно, вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг. В момента пътният участък се разчиства. Трафикът е пренасочен по обходни маршрути: • по път III-181 София - Бистрица - Ярема;• по път III-822 Ново село - Живково - гр. Ихтиман - АМ „Тракия";• или II-62 Самоков - Дупница - АМ „Струма". Очаква се утре на обяд да се възстанови движението по пътя. Дотогава ще се извършват огледи от екипи геодезисти и алпинисти, и ще се обрушват опасни скали от ската над пътя. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.    

ДПС е срещу влизането на държавата в ЧЕЗ

http://www.cross.bg/atalaii-durzhavata-vurbakova-1569361.html

/КРОСС/ ДПС е твърдо против влизането на държавата в ЧЕЗ и национализацията на ЕРП-то, както и на което и да било дружество. Те настояват премиерът Бойко Борисов да излъчва стабилност и сигурност в успеха на сделката, за да неутрализира лоши послания, които България отправи към партньорите ни в Европейския съюз и чуждестранния бизнес, че държавата може да се намесва във вече сключени сделки между частни фирми. Това стана ясно от изявленията на евродепутата от ДПС Искра Михайлова и депутата от партията Рамадан Аталай, предаде Епицентър. Аталай разкри и подробности от закритата част на заседанието на двете комисии, на което бе изслушана и Гинка Върбакова. Той заяви, че службите са свършили работата си перфектно и властите са били информирани за водените преговори по продажбата на ЧЕЗ. Като допълнителен аргумент в полза на това твърдение Аталай изтъкна факта, че министърът в оставка Теменужка Петкова е познавала Гинка Върбакова от 20 г., вероятно е била запозната с преговорите за ЧЕЗ, които тя води и сигурно е информирала премиера за това. Но уточни, че не подкрепя оставката ѝ, тъй като тя е балансиран министър, който отговаря за цялостната политика на правителството, а не за една сделка. Депутатът нарече Теменужка Петкова "най-неуязвимата и малка брънка от цялата верига". Аталай разкри още, че от изслушването на Върбакова е станало ясно, че фирмата ѝ няма нито финансов, нито какъвто и да било друг капацитет да реализира тази сделка и да управлява ЧЕЗ

Обръщението на руския патриарх бе за определени хора, смята говорителят на Светия синод

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3140775_obrushtenieto_na_ruskiia_patriarh_be_za_opredeleni/?ref=rss


Посланието на руския патриарх Кирил, който вчера отправи критики заради споменаването на поляци, литовци и финландци наравно с руснаците в официалната риторика по време на честванията на Трети март, е било насочено към определени хора. Това коментира говорителят на Светия синод протойерей Николай Георгиев в сутрешния блок на БНТ.<br /><br />"На мен ми се струва, че това обръщение е за определени хора и да не се опитваме всички да четем между редовете какво е казал. Аз съм...

Адвокат Марковски: Няма да обвинят лекаря от Пловдив

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/advokat-markovski-niama-da-obviniat-lekaria-ot-plovdiv-6079958

„Той има две основания за неизбежна отбрана – първото, че се влиза в дома му и второто е, че го нараняват”, смята юристът

Какво всъщност каза руският патриарх за молбата на македонската църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747486

Какво всъщност каза руският патриарх за молбата на македонската църкваКирил Московски повече от деликатен по темата “Македонска църква” - не давал съвети, защото самият бил в аналогична ситуация с църковния разкол в Украйна Очакваше се при посещението на руския патриарх у нас да му бъде поставен въпросът за искането на македонската църква българската да поеме ролята на църква-майка и да помогне за издействането на

Из делниците на един луд (26 февруари – 2 март)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-26-fevruari-2-mart-676098.html

Понеделник, 26 февруари

Баба!
Спомням си нейното раждане.
Ама чакай, ще кажете, никой не може да си спомня раждането на собствената си баба.
Да, но ние помним деня, в който тя се роди.
Просто ние - нейните внуци, плеснахме с ръце и тя се появи на бял свят...
Нашата баба, о, скъпа, прекрасна електрическа мечта.

Рей Бредбъри, „Възпявам електрическото тяло!“

Да беше жив бай Рей, па да го поканя, да му сипя едно вино (от глухарче) и да му разкажа, че има далеч по-странни работи от това, някой да помни раждането на баба си. Много по-големи чудеса. Само за Гинка градската да му разкажа…

Всъщност, сделката Гинка-ЧЕЗ е едно рецидивиращо чудо, ако мога така да се изразя. В Сандански пред младежи от ГЕРБ Борисов рекъл, че сделката не му се вижда съмнителна. И обяснил: "ЕРП са продадени 2005 г. Забележете как са продадени – контролният процент, който позволява да се контролира дружеството е 34, а държавата си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол".

През 2005 г. Борисов беше гл. секретар на МВР. Но вероятно не е бил в състояние да попречи. А може и да не е разбрал. Той тогава припкаше от местопрестъпление на местопрестъпление…

Но по принцип е прав. В началото бе царят. Ето какво си е записал д-р Филипов с дата 23 януари 2003: „Министърът на вътрешните работи обяснява промените в Закона за приватизация, в който се отваряла нова глава “Национална сигурност”. И в тая глава влизали всички предприятия, които царят си е набройкал: оръжейният бизнес, седем електроразпределителни дружества, “Булгартабак”, БТК. Тяхната приватизация минава под знака на опазването на националната ни сигурност. И вече само кабинетът (сиреч царят) ще решава кое на кого да се даде. Съдът и да има нещо против, няма думата. Защото се касае за националната сигурност!“.

Къде са сега царските мушмороци? Къде е министър Милко Ковачев, идеологът на цялата далавера? Къде е министър Севлиевски? А червените бонзи? Ако енергийната мафия има преобладаващ цвят, то той е червен…

Така сме го видял тогава, така го виждаме и днес.

А ако се чудите откъде се взе тая Гинка, веднага ще ви кажа. Гинка е ескалацията на наглостта и безскрупулността на управляващите и персонално на Борисов. Този път обаче отидоха твърде далече. Не знам дали ще могат да се върнат… Какво ще кажете, дали сега да излизаме да протестираме или да изчакаме да се затопли времето? Нека се затопли, нали? Бърза работа нямаме.

Нетърпелив гражданин…

Междувременно почнаха да излизат разни работи за Гинка и фамилия. Ген. Наско вика, че когато бил шеф на НСС, там имало информация за участието на Славчо в афера с фалшиви телефонни импулси, които източвали БТК.

На друго място пък прочетох, че Гинка и Славчо били семейни приятели с Митко Каратиста, известен като шофьор на Пашата и дългогодишен член на борда на ЧЕЗ. Каратиста става член на борда на 14.10.2009 г., веднага след идването на Борисов на власт (27 юли 2009 г.) Което е чиста случайност. Както обясни преди време Делян Добрев, Борисов нямал пръст, назначен бил от ЧЕЗ. Вероятно защото името му седи на първата страница на справочника „Кой кой е в българската енергетика”, друго обяснение няма…

На една снимка пък видях Гинка и Славчо заедно с някаква Мая Вампира. Да не беше Мая Хиената... Която била близка с Борисов. Не я знам коя е и каква е госпожата, но като съдя по прякора, не чувствам да се изпълвам с емпатия…

По Нова ТВ показали анонс на интервю с Гинка, което ще бъде излъчено утре. Според Афера.бг в него Гинка казвала оШфорни компании. Обаче на следващия ден в цялото интервю тези думи ги няма. Явно някой ги е изрязал. За да не се излага Гинка с невежеството си. Кой и по чия поръчка?

Изобщо следите водят все към Борисов… Както каза Драго Симеонов, видях Гинка и сега още повече не вярвам, че съществува…

Вторник, 27 февруари

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов вика: „Заявявам го съвсем отговорно – хората не бива да се притесняват. Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари българските граждани и няма да се плаща през цената на тока…“

Да, бе, ще се плаща през цената на водата… Ай що се правиш на улав!

Този човек някога го представяха за честен и морален. Някога…

Господин Иванов, понеже е възможно да си живеете още с представата за лична почтеност, та съм длъжен да ви кажа, че вие може би неусетно за вас, а може би не, сте станал ибрикчия на властта. Е, да, иначе нямаше да се задържите на поста след отпадането но РБ от съдружието. Но дали си заслужаваше?!

Всъщност, има вариант доц. Иванов да не лъже. Председателят на БЕФ Иван Хиновски вика: „Има иск от страна на ЧЕЗ за стотици милиони. Много вероятно е ЧЕЗ да спечели това дело… Гинка от Пазарджик ще получи стотици милиони…“ А дали тук не е заровено кучето или поне част от него? Колко му е да се помогне на ЧЕЗ да спечели делото? И купувачът на ЧЕЗ, който и да е той, но той не е който и да е, да си върне парите? Вижте, хора, имаме работа с бандити! Те по цял ден мислят какво и как да откраднат. В тази област трудно можем да се мерим с тях.

Президентът Румен Радев обяви, че обмисля дали да свика КСНС заради сделката за ЧЕЗ. „Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. Въпросът е кой и защо крие своите намерения…. Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция, също така? Всички чакаме отговори”.

Интересното е, че „Монитор“ цитира Радев с удоволствие: „Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружеството.“ Шиши, понеже си знае, че е обичайният заподозрян, та бърза да обади: „Тоя път не съм аз!“ Ще видим.

Червените твърдят, че правителството стои зад Гинка. Жельо Бойчев вика: „За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка или обратното, ако той не е знаел, мястото му не е там“.

С две думи Борисов или е лъжец, или е тъпак. Срещал сме мнения, че нещата не са в дизюнкция. И, ако сте ни чели внимателно когато ви писахме за користното невежество, което ни управлява, знаете, че самият ние сме привърженик на едно конюнктивно разглеждане на проблема. Но и то вече не е достатъчно да обясни феномена. Защото в него през годините настъпиха сериозни нематериални промени. (Материалните са отделно.) Между нас да си остане, но като го гледам и не съм далече от мисълта, че в него има баре двама. Някои прояви не могат да се обяснят дори с банкянска простотия…

Самият Борисов кандисва на некадърност: "Да приемем, че нашата опозиция е алармирала, ние сме подценили…“

Май усети, че този път ще набара фазата. Според експресно изследване на Галъп 72% от българите намират за неморална и неприемлива тази сделка. Работата почна да се обръща.

И Борисов демонстрира свирепо настроение: “Гъци – гъци, гъци – гъци – гъци – гъци… Мамка му ѝ прасе. Тръгнах към него – не мърда. Ритнах го – не мърда. То излезе един изгнил пън, от онези, дето нощем светят“.

Пън, обикновен пън!

Някакви неизвестни гадове искали да свалят Борисов от власт. Те му спретнали тоя компромат и без да се усети, му срали в гащите, извинете, но това е точната метафора.

"Някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий със същите изпълнители... Тоя път оставки няма да има. Обещавам им на тези хора да ги разнищя докрай".

Боже, Боже… Десет години вече крадат и не се научиха! Почнаха като Паниковски и така и ще свършат. Може ли такава аджамийска работа?! Има една българска пословица, която казва: „Който е откраднал минарето, той е намерил калъф да го скрие". А тия тръгнали като на сватба, без калъф, без нищо…

Навън е яка зима. Студ и сняг до колене. Столицата е проходима или непроходима, въпрос на оборудване, при зимни условия. Юрий Сомлев публикува във ФБ една зимна рима, посветена на кметицата: 

Сняг се сипе на парцали,
Фандъкова си мисли, че е кмет на остров Бали.

Нали съм си поет по душа и веднага ми се завъртя из ума една рима със заебали, но доде да я запиша и тя избяга… Нямате представа колко страхотни рими и изобщо мисли са ми избягали в последния момент!

Снимка във Фейсбук показва надпис в Париж, който, според автора, насочва към българското културно наследство. По този повод „Монитор“ поразпитал търновския пътешественик Георги Стоименов, който разказал какво е виждал по света: „На самата Айфелова кула, вика, имаше поне 2-3 подобни надписа с имена на хората, увековечили присъствието си там. Подобен надпис с червен маркер има и върху една от колоните на Бранденбургската врата. А на една от пейките в Хайд парк в Лондон пък се мъдри текста: „Яж ми х.я. Пешо от Варна.” И на „Саграда Фамилия” в Барселона имало българска следа, плевенска по-точно. С една дума навсякъде.

Преди няколко месеца разказахме за преживяванията на Антони Георгиев в пустинята Атакама в Чили, където върху скулптура "Ръката на пустинята", видял написано с дебел червен флумастер думата Х*Й и то два пъти. Той твърдеше, че било българско дело. И по този повод се завърза дискусия. Много читатели предположиха, че е дело по-скоро на руснаци, отколкото на българи. Казаците пишели „Х*Й“. Българите предпочитали да напишат „К*Р“. В което има известен резон. Макар че пък Радан как каза на Бойко? Бай Х*й, не Бай К*р. Нe ли?! Но все пак не е хубаво да бързаме и веднага да обвиняваме българите за всеки Х*Й. Ако няма изрично указание, като например „Пешо от Варна“, обвинението трябва да е срещу неизвестен извършител – може да е българин, може да е руснак. Да не говорим, че руснакът чисто статистически е много по-вероятен.

Сряда, 28 февруари

Нинова темперира скандала с Гинка. Написа във ФБ: „Борисов е срам за България и за нейния европейски образ… Потресена съм. Премиер на България, която е председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъга нагло, че г-н Бабиш му е предоставил документи за скандална сделка… Председателството приключи…“.

Бабиш категорично отрича да е давал документи: „Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи… "

Думата срещу дума. Не знам на Бабиш колко му струва думата, щото и той се е омотал в някакви далавери с еврофондове… Но понеже знам, че на нашия думата е безценна, в смисъл че никой не дава пет пари за нея, не е нужно да се напъвам, за да разбера кой лъже. „Документите“, които уж му изпратил Бабиш, се оказаха един хвърчащ лист, който освен това, той не му бил изпращал…

Колегите от Фрогнюз научили, че на срещата в сараите на Доган Пеевски декларирал, че няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ. Имал документи, които сочели кръгове, свързани с премиера Борисов.

Склонен съм да го вярвам, като съдя по политиката на вестниците на медийния империалист. Още на 25 февруари Иван Тропанкев написа в „Монитор“: „Скандална е сделката с продажбата на ЧЕЗ“. А, както е известно, Тропанкев никога не си казва мнението, преди ръководството да му съобщи какво му е мнението.

Вчера забравих да напомня, че се навършиха 116 г. от рождението на един от любимите ми настолни приятели – Джон Стайнбек. Той е казал хиляди хвъркати мисли, сред които и тази: „Понякога проституирането не е въпрос на съдба, а съчетание от способности и склонности”. („Благодатният четвъртък”)

Казвам го, щото повечето викат, че си вадели хляба…

Четвъртък, 1 март

Честита Баба Марта, братя и сестри! Честито и на народните ни избраници!

Юнкер изчетка яко приятеля си Борисов на срещата на лидерите на балканските държави в София: „Българите могат да се гордеят с начина, по който лидерите им водят европредседателството…“.

И те се гордеят! И ката ден благодарят на Бога! Благодарим ти, Господи, за този премиер, който си ни дал и прости ни, ако не го харесваме достатъчно. По-точно хич…

На мястото на Юнкер бихме се въздържал точно в тоя момент, когато Борисов се е осрал до плешките, да го прегръщаме и хвалим.

Поканил Гинка на среща в МС. И тя се явила. При минус 13 градуса Гинка се явила по къс ръкав. Така сме ние от Пазарджик! Калени сме като челик!

След срещата Гинка, непосредствена като повечето граждани на Пазарджик, си каза направо: „Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията…" Точно в което цяла България и половин Европа го подозира…

И Гинка, силно омекнала след срещата с премиера, вика, че с радост приема: „Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”.

Така е тук. Както беше казал бай Мирон Иванов, никога не се знае кое на кого е и до кога…

И все пак, честно ще призная, че като пазарджиклия мъничко съм горд с Гинка! Такава била, онакава била, носела се с жилетчица за 20 лв. от Илиянци, ама как зачука Корнелия Нинова?! "От лидера на една политическа сила, рече Гинка в парламента, беше зададен въпросът как може Гинка от Пазарджик на 43 г. да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил: А как може млада дама от с. Крушовица на 28 г. да си купи "Техноимпекс"?

Шах! Нинова си взе свободен ден да мисли как да отвърне…

И изобщо Гинка прослави Пазарджик така, както нито Стоян Ганев успя, нито Кошлуков успя, нито Катя Михайлова, нито никой… Певци песни за нея пеят…

Полегнала е Гинка в офшорна градинка,
на едни момчета с големи шкембета.
И решили после, след кратка седянка,
да платиме ние, а не няква банка.
Щото няма лихви и никакво сторно,
на нас ни остава, дет гледаме порно!
Припев: Къв народ сме Гинке,
май най ни подхожда,
кой отдето мине,
все да ни "оножда".

(Георги Касъров)

Мисля, че градинката трябва да се поправи от офшорна на ошфорна, за да е в стилистиката на протагониста. Но това е дреболия.

Близката на сърцето ми колежка Татяна Лозанова се възмущава във Фейсбук от варварските писания в учебниците по български език и литература. И цитира: „В популярната представа за хармоничността на Йовковия художествен свят все още битува известен анахронизъм, който бихме си обяснили като следствие от замяната на прочита и вникването в самите Йовкови творби с хипертрофираното взиране в метатекстовете за тях."

Да, много овча мисъл, няма как да се отрече. И това вероятно е писано от учЕн от СУ, езикът ми е познат. Напомня ми например на проф. Валери Стефанов. Другаде сме му се възхищавал нашироко, затова тук ще илюстрираме само с няколко цитата от книгата му „Творбата – безкраен диалог”. И по-специално есето „Еросът на институциите (Дядо Йоцо вижда)“.

„Втората Йоцова среща до голяма степен носи посланията на първата – дошлият в отпуск войник бързо бива превърнат в любовен партньор: „Той се спуска и стиска пъргавата ръка, която войникът му подава весело. Па му бара дебелия шинел, копчетата, фуражката, хваща сабята и я целува“. Ако преди обект на любовните ласки бяха еполетите, сега е ласкана сабята – най-важната част от институционалното «тяло». В смисловата тъкан на творбата образът на сабята присъства като върховен израз на потентността, тя е «онова, което сече» и сегментира социалното поле. Сабята е знакът на крояческата мощ на Държавата-шивач».

С последното изречение за „Държавата-шивач” професорът ни подготвя за третата и най-важна среща на Дядо Йоцо – с влака: „Социално разкроима „дреха” е станала цялата българска земя, или, по-точно – земята е метафоричното сукно, от което се шие „униформата” на „българското”. Влакът е иглата на Държавата-шивач, денонощно наведена над земята-сукно. Планината се разрязва, сече, за да се съчлени, у-члени изразимостта на държавата…”

И по нататък се обяснява как, ако сабята показва силата и твърдостта, то влакът е еманацията на твърдото проникване и обладаване на планинските недра…

Такива хора определят „модата“, те пишат учебниците, по които системно затъпяват нашите деца.

За да обикнете българската литература, трябва да срещнете някой, който да ви я разкаже с любов. Не за хабилитация и дисертация, а просто от любов. Имаше такива хора някога, а може и още да има.

Петък, 2 март

Активни граждани подемат акция "Загаси лампите!“. Призивът е на 3 март в 19 часа всички да загасим за 5 минути, за да покажем отношението си към сделката на Гинка с ЧЕЗ. Аз ще изгася за 10 минути. Така де, дето вика Швейк, да не съм за пет минути!

Но защо точно 19 часа? Ако бях сред организаторите, щях да се поинтересувам в колко часа гасят тока в затворите и да предложа този час за начало на акцията. Така де, да има някаква символика.

Стига вече сме гинчили. В държавата стават и други свинщини. Полицаи обикаляли по къщята на граждани, които се изказвали неласкаво за руски патриарх Кирил във Фейсбук, и ги принуждавали да подпишат предупредителен протокол, че няма повече да огорчават главата на руската църква. 

Факсимиле от публикация на Велислав Минеков.

По информация във ФБ от народната милиция са били посетени Теодор Спасов, отец Рафаил, Иво Дошев. Рафаил (Росен Стефанов), лично потвърди, че е посетен от двама полицаи и е подписал предупредителен протокол, че няма да застрашава сигурността на патриарх Кирил Гундяев.

Манол Глишев, в изблик на ревност, че него не са го уважили да му предложат да подпише предупредителен протокол, съобщи на всички заинтересовани институции - милиции, синоди и т.н., че: „Смятам споменатия т. нар. "патриарх" за говедо, нищожество и лъжесвещеник, комуто, в качеството си на твърдо убеден християнин, докаран до отвращение от упадъка на източноправославното изповедание, с радост… бих се изсрал в митрата, която митра сетне бих нахлупил обратно върху всесветейшата Гундяева кратуна.“

Пък Иво Джоков е още по-краен: „К*р за руския патриарх!“

Не знам… Не съм единодушен. От една страна така не бива. От друга страна обаче не знам как бива с тези нахалници! И вселенският патриарх е идвал, и папата, и ламата и на никой не сме простили. Откъде накъде на руския патриарх да прощаваме?! Разбира се, трябва сериозно да се помисли, преди да предприемем такава сериозна мярка, като тая да му се изтропкаме в короната.

Вицепрезидентът на България лази пред руския патриарх!

Шегувам се. Не бива така. Все пак сме цивилизовани хора. Но ако ме попитате от кого се срамувам повече, дали от сквернословието на Глишев, или от унизителната проскинеза на вицепрезидента пред руския патриарх, нито за миг няма да се поколебая! Да паднеш на колене пред попа и то дори не българския, а чуждия поп, и да му целуваш ръка, ми се струва позорно! Да не говорим, че тоя поп изобщо не е дошъл тука като поп, а като политическо лице!

„За Трети март не знам какво да кажа. Питам се ако един празник разделя нацията, може ли той да е национален празник.“

Това съм написал лани и нямам какво да добавя…

To be continued

Стотици прииждат на протеста, гайдар и патриотични песни огласят Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747487

Стотици прииждат на протеста, гайдар и патриотични песни огласят ПловдивСтотици пловдивчани се стичат в момента към Второ районно управление на полицията в града, където ще се проведе вторият пореден протест в защита на задържания доктор Иван Димитров. Хората чакат на опашка, за да се подпишат в подписката, която се събира на място. Пред сградата на Второ РУ бе донесена и тонколона, от която звучат патриотични песни.

Високопоставена делегация от Сеул на посещение в Пхенян

http://dnes.dir.bg/news/kndr-zhna-koreja-26939128

Високопоставена южнокорейска делегация пристигна в севернокорейската столица Пхенян на историческо двудневно посещение.

Децата на Черно море със сребърни медали от турнир в Пловдив

http://www.moreto.net/novini.php?n=370197

Надеждите на Черно море, родени 2009 година, спечелиха сребърните медали от силния турнир “Пловдив Сити къп”. Надпреварата се проведе на Спортната база в Младежкия център в Пловдив и бе за таланти до 10-годишна възраст. “Моряците”, водени от Мирослав Мирчев, спечелиха и трите си мача в своята група.

Марко Мендоса доведе Цонко Цонев в София

http://clubz.bg/65006-marko_mendosa_dovede_conko_conev_v_sofiq

Марко Мендоса - легендарният басист на "Уайтснейк" и обновените "Тин Лизи", е в София.

Това е причината и Хеви Кметъл - Цонко Цонев да дойде от Каварна в клуб Рок ен Рола за утрешния лайв, довери самият той пред Клуб Z.

Мендоса идва у нас с чисто нов албум Viva La Rock.

 

Както е известно, той е водеща фигура и в суперсупер-групата The Dead Daisies, която вече зарадва столичната публика.

 

Цонко Цонев има и куп делови срещи покрай предстоящия "Варна Мега Рок".

Както Клуб Z вече писа, засега са обявени хедлайнерите на двете вечери - "Найтуиш" и Глен Хюз от "Дийп Пърпъл" със съпортваща банда Б.Т.Р. Цонко каза обаче пред Клуб Z, че готви голяма... осмомартенска изненада за феновете. Сутринта на дамския празник ще съобщи при Елена Розберг в Z Rock още един достатъчно именит участник във фестивала.

Очаква се "Варна Мега Рок" да стане естествен заместител на пропадналия рок-фестивал в Каварна. Този път Цонев е съорганизатор с Община Варна, а публика се очаква и от съседните държави, най-малкото защото това е единственият концерт на "Найтуиш" в югоизточна Европа.

Е. Кънев: Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ ще струва скъпо на данъкоплатците

https://www.investor.bg/energetika/472/a/e-kynev-vlizaneto-na-dyrjavata-v-sdelkata-s-chez-shte-struva-skypo-na-danykoplatcite-256900/

Икономистът не изключва възможността участието на държавата в сделката с ЧЕЗ просто да бъде начин в борда да влязат хора на властта

Откриха огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747480

Откриха огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал ТошевоПри изпълнението на програмата за надзора на болестта инфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство.

Таксиджии и агитки на шествие в Пловдив за освобождаването на д-р Димитров

https://offnews.bg//obshtestvo/taksidzhii-i-agitki-na-shestvie-v-plovdiv-za-osvobozhdavaneto-na-d-r-d-676097.html

Шествието на протестиращите пловдивчани в защита на д-р Иван Димитров, който гръмна крадеца Жоро Плъха, ще премине от Второ районно управление в Пловдив до Прокуратурата. 

Очаква се днес на протеста да присъстват и футболни агитки, както и таксиметрови шофьори. Всеки, който иска да подкрепи нашата кауза, може да го направи, нека мирно да подкрепим д-р Димитров, призова един от организаторите на протеста Николай Гаргов, цитиран от Фокус. „Не искаме да правим безредици. Идеята е да се помогне на човек, който е жертва на системата ни”, добави той.

Близо 500 души са се подписали досега в подкрепа на лекаря. 

Протести за освобождаването му от ареста ще има и в столицата от 16 часа пред Съдебната палата. 

На 2 март д-р Димитров усетил престъпника да тършува в 2 часа през нощта, докато съпругата му и двете им деца спели. Лекарят се опитал да спре Плъха, който го пробол с нож. Рентгенологът стрелял при самозащита, а нападателят тръгнал да бяга. Престъпникът издъхнал на около 100 метра от дома на доктор Димитров върху капака на кола. 

Няма никакви основания д-р Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, тъй като става дума за неизбежна отбрана. Около тази позиция се обединиха бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и Юлиан Ангелов от ОП/ВМРО, чиято партия настоява за законови промени по отношение на защитата на живота и здравето, по бТВ по рано днес. 

Катрин - най-елегантна на ”Балтийски обръч”

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/katrin-nai-elegantna-baltiiski-obrach.html

Катрин Тасева получи наградата за най-елегантна гимнастичка на турнира по художествена гимнастика ”Балтийски обръч” в Рига. Галаспектакълът и на този турнир се превърна в своеобразно състезание за спечелване на титлата ”Мис Елегантност” .

Спират тировете за голямото прибиране, снимай наглия шофьор и ни го прати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747482

Спират тировете за голямото прибиране, снимай наглия шофьор и ни го пратиОт 14 до 20 ч без тежки камиони по магистралите и най-натоварените пътища. Две ленти на Владая Спират тировете за голямото прибиране днес, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Със забрана за движение по автомагистралите и най-натоварените пътища са тежкотоварните камиони над 12 тона.

Германският президент предлага Меркел отново за канцлер

http://www.cross.bg/merkel-kantzler-angela-1569360.html

/КРОСС/ Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще предложи Ангела Меркел да бъде избрана за канцлер за четвърти мандат, съобщи ДПА. Ще изпълня задължението си по конституция и ще направя препоръка на парламента официално за избор на федерален канцлер, каза Щайнмайер във Франкфурт. Едва ли ще е изненада за някого, че тази личност е Ангела Меркел, добави той. Президентът е разговарял по телефона с Меркел, уточнява ДПА. Германският канцлер Ангела Меркел ще сформира четвъртото си правителство, след като опозиционната Германска социалдемократическа партия гласува в полза на широка коалиция. 66% гласуваха "за" съставянето ѝ, 33% - "против". Право на глас имаха 463 723 души.  

Бързо, лесно, вкусно

https://bivol.bg/%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%be.html

Айде да сготвиме Гинка, кво ше каате? Изумително е как работи моделът „казАха го по телевизора“, и то десетилетия наред. Толкова е ефективен, че този, който го е измислил, съвсем несправедливо не в получил Нобел или Оскар за най-добър манипулатор на времето си. Гинка няма да я обсъждам, предложил съм й да се разведа, ако […]

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип (обновена)

http://www.cross.bg/ptitzi-ptitzite-drygi-1569341.html

/КРОСС/ Птицевъдният бранш подкрепя единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията. Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според експертите от БАБХ - те са били носители на вируса на птичи грип. Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента Инфлуенца по птиците е констатирана в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство. Започнати са действия по унищожаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки. Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич. Инфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство

Нивото на Тунджа се повиши, реката преля край Одрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747428

Нивото на Тунджа се повиши, реката преля край ОдринРека Тунджа е преляла от коритото си край Одрин и е заляла района Сарайичи, където се намира стадионът за провеждане на традиционните мазни борби, съобщи БТА. Поради повишаването на дебита на реката движението по моста Фатих, осигуряващ връзката на Сарайичи с града, е затворен за движение, предупредиха от одринската община.

ДПС се събра на семинар, обсъжда участието на гражданите в управлението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747468

ДПС се събра на семинар, обсъжда участието на гражданите в управлениетоУчастието на гражданите в процеса на вземане на решенията, касаещи държавата,  обсъжда ДПС на семинар в столицата. Той се провежда седмица след срещата на ръководствата на партията и на парламентарната група при Ахмед Доган. На сбирката в сараите в Бояна това бе една от обсъжданите теми. Семинарът е на тема "Отворено управление - нова възможност

Втори ден протести в Пловдив заради арестувания лекар

http://clubz.bg/65005-vtori_den_protesti_v_plovdiv_zaradi_arestuvaniq_lekar

Все по-масови стават протестите в Пловдив в защита на арестувания лекар д-р Иван Димитров. Той е със 72-часова мярка за неотклонение арест, след като застреля Георги Джевизов-Жоро Плъха в дома си. 

Протестът днес под тепетата е пред Второ районно управление на полицията, където докторът е задържан, съобщи бТВ. 

Медици, обединени привърженици на футболните клубове „Ботев” и „Локомотив”, таксиметрови водачи и редови граждани скандираха „Свобода!” в подкрепа на д-р Димитров.

Те тръгнаха на шествие към районната прокуратура с искане за среща с дежурен прокурор. Част от протестиращите опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицията.

„Крайно време е да спрем да се крием зад думичките „неизбежна самоотбрана”. Не може някакви плъхове и мишки да влизат вкъщи, да заплашват живота на децата и семействата ни и в крайна сметка държавата да не взема мерки”, заяви Лазар Генчев, приятел на задържания лекар, пред телевизията.

По-рано съпругата на д-р Димитров Жулиета разказа, че семейството няма оръжие, а в злополучната вечер мъжът й даже не разбрал, че е убил човек – легнал си и после отишъл на работа.

Имотът е бил ограбван три пъти, нито веднъж не е имало задържани.

На обратната страна са близките на убития Георги Джевизов. Според тях той не е влязъл в дома на доктора да краде, а и присъдите му в миналото не били за кражби, а за побои. Те настояват лекарят да бъде наказан с цялата строгост на закона за смъртта на Жоро Плъха.

Юристи коментираха пред бТВ, че в случая вероятно Димитров ще отговаря само за незаконно притежание на оръжие, ако бъде доказано, че е било негово. Адв. Димитър Марковски определи ситуацията като „учебникарски пример” за неизбежна самоотбрана.

Очаква се протести в защита на лекаря да има и в София. 

Пътник се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет

https://offnews.bg//sviat/patnik-se-sableche-gol-i-napadna-stiuardesa-po-vreme-na-polet-676096.html

Гражданин на Бангладеш се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет от Малайзия, съобщи АФП.

Малко след излитането на самолет на Malindo Air («Малиндо еър“) от летището в Куала Лумпур, 20-годишен пътник свалил дрехите си и започнал да гледа порно на лаптопа си.

Мъжът, който бил студент в малайзийски университет, отначало склонил да се облече след настояване на бордния персонал, пише вестник New Straits Times («Ню стрейт таймс“), цитиран от БГНЕС. След това обаче пътникът се опитал да прегърне стюардеса и други членове на екипажа и когато не получил взаимност, станал агресивен и нападнал стюардесата, разказва изданието.

Пътникът бил обуздан и вързан с помощта на пътници. След кацането в столицата на Бангладеш Дака буйният младеж бил арестуван.

Истанбул и Анкара под блокада заради риск от терор

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-blokada-teroizam-26939031

Засилени мерки за сигурност правят впечатление и в Истанбул днес, след като валийството в Анкара съобщи тази сутрин, че повишава мерките в столицата.

Ники от Пловдив отново има нужда от нас! Нека помогнем в борбата с така омразната диагноза

https://petel.bg/Niki-ot-Plovdiv-otnovo-ima-nuzhda-ot-nas--Neka-pomognem-v-borbata-s-taka-omraznata-diagnoza__253980

Снимка trafficnews.bg Малкият Ники от Пловдив отново има нужда от нашата помощ! След курсовете на лечение в Полша, които без вашата помощ нямаш...

Трагедия разтърси Благоевград: Намериха мъртъв мъж в района на болницата

https://petel.bg/Tragediya-raztarsi-Blagoevgrad--Nameriha-martav-mazh-v-rayona-na-bolnitsata__253981

Снимка Булфото Млад мъж е намерен мъртъв в района на болницата в Благоевград. Тялото му е открито около 11 часа до лекия му автомобил, пар...

7 храни, които трябва да ядете вечер, за да отслабнете

https://petel.bg/7-hrani--koito-tryabva-da-yadete-vecher--za-da-otslabnete__253982

Снимка Булфото, архив Общото правило "Ако искате да отслабнете не яжте след 18.00" е мит. Всъщност има продукти, които са не само възможни, н...

Скръбна вест: Отиде си виден журналист в Пловдивско

https://petel.bg/Skrabna-vest--Otide-si-viden-zhurnalist-v-Plovdivsko__253984

Град Ракитово днес изпраща по последния му път Петър Гелин – журналист, краевед, писател, поет. Уважаваният творец е починал внезапно сле...

Какво трябва да знаем, когато избираме куфари

https://petel.bg/Kakvo-tryabva-da-znaem--kogato-izbirame-kufari__251025

Светът на съвременните куфари е толкова необятен, че човек има нужда от специален пътеводител, който да му посочи най-важните дестинации (...

Как да се ориентираме в света на бизнеса с изкупуване на стари коли?

https://petel.bg/Kak-da-se-orientirame-v-sveta-na-biznesa-s-izkupuvane-na-stari-koli-__250936

В България има много компании за изкупуване на стари коли, но дали всички те могат да ни предоставят качествена услуга? Съвсем не. Това, ко...

1 неразумен и 3 разумни начина, по които да изберете правилния организатор на събития

https://petel.bg/1-nerazumen-i-3-razumni-nachina--po-koito-da-izberete-pravilniya-organizator-na-sabitiya__250932

Когато търсим организатор на събития и искаме всичко да е под конец от първия път, трябва да имаме протокол, по който да действаме. Кандида...

Как да изберем подходящи ароматизатори за кола

https://petel.bg/Kak-da-izberem-podhodyashhi-aromatizatori-za-kola__250934

При толкова много избор е трудно да си изберем ароматизатори за кола и да сме доволни от първия път. Освен всякакви аромати те предлагат и ...

Смразяващо видео: Какво ще се случи на Земята, ако хората изчезнат

https://petel.bg/Smrazyavashho-video--Kakvo-shhe-se-sluchi-na-Zemyata--ako-horata-izcheznat__253985

Стряскащо видео, от което могат да ви полазят тръпки, се разпространява в социалната мрежа Фейсбук. То е създадено от страницата “Science Nature...

ДПС намекна, че и Борисов, и Теменужка Петкова са знаели за сделката с ЧЕЗ

https://petel.bg/DPS-namekna--che-i-Borisov--i-Temenuzhka-Petkova-sa-znaeli-za-sdelkata-s-CHEZ__253987

ДПС е против държавата да закупи акции от ЧЕЗ, за да може да контролира енергийното дружество, което се очаква да отиде в ръцете на Гинка В...

Мощна подкрепа! Над 5000 пловдивчани бранят д-р Димитров

https://petel.bg/Moshhna-podkrepa--Nad-5000-plovdivchani-branyat-d-r-Dimitrov__253988

Снимка "Марица.бг" Мощна подкрепа получава от пловдивчани д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Плъха. Над 5000 души се събраха на втория п...

Областният управител на Варна пред „Петел“: Язовир „Елешница“ прелива от вчера

https://petel.bg/Oblastniyat-upravitel-na-Varna-pred----Petel-----YAzovir----Eleshnitsa----preliva-ot-vchera__253989

илюстрация Булфото Язовир „Елешница“ в община Дългопол прелива от вчера, това съобщи за „Петел“ областният управител на Варна Стоян ...

Повериха Черно море – Левски на Станислав Тодоров

https://petel.bg/Poveriha-CHerno-more-----Levski-na-Stanislav-Todorov__253990

Международният съдия Станислав Тодоров от Шумен ще ръководи мача Черно море – Левски. Негови помощници ще са Мартин Иванов и Илиян Капар...

Протестиращите обсадиха входа на прокуратурата! Настояват за разговор с прокурор и шефа на полицията

https://petel.bg/Protestirashhite-obsadiha-vhoda-na-prokuraturata--Nastoyavat-za-razgovor-s-prokuror-i-shefa-na-politsiyata__253992

© Plovdiv24.bg  Протестиращите обсадиха входа на прокуратурата в Пловдив и настояват дежурния прокурор да слезе на разговор с тях, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Те настояват също така там да се яви и шефа на пловдивската полиция.

Проф. Иво Христов пред пловдивска аудитория довечера в „Тракарт”

http://www.cross.bg/hristov-prof-tazi-1569359.html

/КРОСС/ След повече от шест тиража и тяхното пълно изчерпване, книгата на проф. Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество" продължава да вълнува четящите и изкушени от истината българи. Затова той обеща допълнено издание, което вече е факт и ще бъде представено тази вечер (5 Март 2018 г). от 18:00ч. в „Културен център „Тракарт" (подлез „Исторически"), гр. Пловдив. „...И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена „преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига. Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход: „искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на „граждански" контрол; да ги заменим с „народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с „личности"; трябва да се смени „системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме „прехода", искаме друг „преход"..."

Църквата почита св. мъченик Йоан Българин

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/tsarkvata-pochita-machenik-ioan-balgarin.html

Блаженият Йоан бил родом от България. По някакъв случай той се поддал на дяволските козни и се отрекъл от Христа. Но подир някое време той осъзнал своето голямо прегрешение и започнал да се кае за отричането си от християнската вяра.

Близките на убития крадец: Смърт за доктора!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747409

Близките на убития крадец: Смърт за доктора!Най-малко тежка присъда за пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров поискаха близките на осъждания за множество кражби Георги Джевизов, който беше открит мъртъв. Според разследващи рецидивистът е влязъл в имота на медика, за да краде, нападнал го е и в отговор е бил прострелян. Близките и съседите на Джевизов го описват като грижовен съпруг и

Търсачката Google със специално лого днес, посветено на еделвайса

http://www.moreto.net/novini.php?n=370196

Със специално лого (doodle) търсачката Google днес прави реверанс към еделвайса, забеляза Moreto.net. Името на красивото рядко цвете идва от немски език - edel (благороден) и weiss (бял). Латинското му име е Leontopodium nivale, което буквално значи "лъвска лапа".

Kamelot представиха песента „RavenLight“

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/kamelot-predstaviha-pesenta-ravenlight.html

Kamelot представиха новата си песен „RavenLight“ (можете да я чуете по-долу). Парчето е част от дванайсетия студиен албум, който американската пауър метъл банда ще издаде на шести април. Той носи заглавието „The Shadow Theory“.

Бербатов при пристигането си в София: Правите ме да изглеждам лош

https://offnews.bg//futbol/berbatov-pri-pristiganeto-si-v-sofia-pravite-me-da-izglezhdam-losh-676095.html

Бившият национал Димитър Бербатов се прибра късно снощи от Индия и бе чакан на летище София от представители на bTV, но отказа да говори и да слезе по стълбите, докато не остане сам.

"Трябва ли да се караме? Защо идвате? Правите ме да изглеждам лош. Няма какво да казвам", каза Бербатов.

Вече бившият играч на Керала Бластърс напусна индийския клуб със скандал, като не скри критиките си към треньора Дейвид Джеймс в социалните мрежи.

"Най-лошият, е този, който се мисли за треньор. Най-лошите тактически съвети. Ритайте топката към гърдите на нападателите, след това те ще се оправят. Кой, по дяволите, играе така? Сезонът свърши! Време е да се прибирам у дома", написа Бербатов в Инстаграм.

Отговорът не закъсня. Един от вече бившите играчи на "Керала" - канадецът Йън Хюм написа в Туитър: "Мисъл на деня: Ако нямаш какво хубаво да кажеш, по-добре да замълчиш".

Привържениците на "Бластърс", сред които е и индийския футболен агент Балджит Рихал, също реагираха.

"Това е абсолютен срам! Тотална липса на уважение! Много непрофесионално от страна на Димитър Бербатов! Ако не си съгласен с треньора си, няма нужда да го изливаш по този начин в публичното пространство. "Керала Бластърс" и индийският футбол са по-добре без него! Добре, че се отървахме!, написа Рахал.

21-годишната Антония отново ходи, събира смелост да разкаже историята си в “Откраднат живот”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746780

21-годишната Антония отново ходи, събира смелост да разкаже историята си в “Откраднат живот”Кампанията на в. “24 часа” “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака” ѝ върна вярата в доброто Момичето мечтае да следва “Социални дейности” и да помага на деца от домове като нея Щастие! С тази дума 21-годишната Антония Спасова описва чувството, което изпитала, когато отново стъпила на земята и направила първите крачки с протезите.

Брадли Уигинс и "Скай" бяха обвинени в "преминаване на етичната граница"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/05/3140751_bradli_uigins_i_skai_biaha_obvineni_v_preminavane_na/?ref=rss


Шампионът в "Тур дьо Франс" от 2012 г. Брадли Уигинс и "Скай" бяха обвинени, че са "преминали етичната граница", като са използвали медикаменти за подобряване не представянето на колоездача. Това се казва в задълбочен доклад на комисията за спорт, култура и медии в британския парламент, насочен към борбата с допинга в спорта.<br /><br />Твърдението е, че Уигинс е използвал вещества, които са разрешени само за спортисти с определени здравословни...

90% от "зебрите" в област Велико Търново не отговарят на изискванията

http://www.cross.bg/puteki-turnovo-peshehodni-1569357.html

/КРОСС/ 90 на сто от пешеходните пътеки в област Велико Търново не отговарят на изискванията, констатира Областната комисия по безопасност на движението. В едномесечен срок нарушенията трябва да бъдат отстранени. За два месеца бяха проверени всичките 753 пешеходни пътеки в региона. Изрядни почти няма, посочи полицейски инспектор Георги Игнатов, цитиран ор БНР. „31 пътеки са на улици, където няма тротоар. 185 броя са на места, където разстоянието за видимост не е осигурено. На 114 пешеходни пътеки маркировката е износена", добави инспектор Игнатов. Увеличават се инцидентите с пешеходци в област Велико Търново. От началото на тази година има една жертва и 12 ранени, заяви Стефан Николов от Охранителна полиция. И добави: „Половината от ранените граждани са на пешеходни пътеки. Изключително актуален и важен е проблемът със сигнализацията на пешеходните пътеки".  

Най-малко 14 цивилни са убити при нови въздушни удари в Източна Гута

http://www.cross.bg/gyta-iztochna-tzivilni-1569356.html

/КРОСС/ Най-малко 14 цивилни са убити при нови въздушни удари на сирийския режим срещу бунтовническия анклав Източна Гута. Акцията е извършена след като президентът Башар Асад заяви, че настъплението там ще продължи, съобщи сирийският център за наблюдение на човешките права. Повечето от загиналите са в селището Хамурийе, където са били използвани варелни бомби. От началото на офанзивата на сирийския режим цивилните жертви в Източна Гута са повече от 700. Жителите на анклава очакват днес първия конвой с хуманитарна помощ.    

Започва ремонтът на обходния път на Ловеч

https://offnews.bg//ikonomika/zapochva-remontat-na-obhodnia-pat-na-lovech-676094.html

Подписан е договорът за рехабилитацията на 9 км от път II-35 Ловеч - Троян Кърнаре – обходният път на град Ловеч, съобщи АПИ

Проектът лот 16 ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Инвестицията е за 14,5 млн. лв. Строително-ремонтните работи ще стартират при подобряване на метеорологичните условия. 

Второкласният път осигурява най-кратката връзка между Плевен и Ловеч, свързвайки двата областни града, и е основна пътна комуникация към фериботния комплекс „Никопол - Турну Мъгуреле“ на река Дунав. 

На обходния път на Ловеч ще бъде направена цялостна подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Основно ще бъде ремонтиран тунелът при 43-ти километър, който е с дължина 400 метра. Предвижда се възстановяване на хидроизолацията на съоръжението, подмяна на съществуващата предпазна ограда, ново енергоефективно осветлението и др. Ще бъдат ремонтирани и 7 съоръжения - подлези и надлези. 

Изпълнител на лот 16 Път II-35 Ловеч -Троян - Кърнаре от км 37+393 до км 46+105 е „РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017“ ДЗЗД, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД, „ПСТ Плевен“ ЕООД, „ОРС - Инфраструктура“ ООД и „Пътстрой - Ловеч“ ЕООД. Стойността на договора е 14 433 204 лв. с ДДС. Строителният надзор ще бъде осъществен от „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 234 660 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 1466 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца, съобщи АПИ. 

Със средства от ЕС тази година ще се ремонтират 21 км от път II-35 Плевен - Ловеч. От тях 9 км са в лот 16, а 12 км са в лот 7, който е на територията на област Плевен. През миналия програмен период чрез ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бяха ремонтирани 10 км от пътя, в участъка между Троян и Кърнаре. Със средства от бюджета през 2014 г. бяха обновени още 8 км в Ловешка област.

Изключенията за пореден път спъват реформата във висшето образование

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/05/3139739_izkljucheniiata_za_poreden_put_spuvat_reformata_vuv/?ref=rss


"Дневник" публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. <br /><br />След като дълги години висшето образование в България се финансираше "на калпак", България се превърна в една от държавите с най-много университети спрямо населението. Редица ВУЗ-ове започнаха да приемат студенти по всичко, а качеството и връзката с пазара на труда останаха на заден план дори за най-реномираните университети.<br /><br />Поради тези причини...

Григор остава 4-и в света благодарение на Дел Потро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6747406

Григор остава 4-и в света благодарение на Дел ПотроНай-добрият ни тенисист Григор Димитров запази четвъртото си място в световната ранглиста благодарение на Хуан Мартин Дел Потро. Аржентинецът успя да елиминира прекия конкурент за позицията на българина, германеца Саша Зверев, на полуфиналите на турнира в Акапулко, а впоследствие спечели и надпреварата.

Червена вълна заля азиатските борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/chervena-vylna-zalia-aziatskite-borsi-256899/

Единствено китайските континентални пазари успяха да изплуват на зелено

Нови удари над Източна Гута, десетки цивилни са убити

https://www.actualno.com/asia/novi-udari-nad-iztochna-guta-desetki-civilni-sa-ubiti-news_662914.html

Само  през тази неделя (4 март) въздушните бомбардировки на сирийските правителствени сили в Източна Гута са взели повече от 30 цивилни жертви - сред тях и деца. "34-ма цивилни бяха убити от правителствените атаки и бомбардировки в Източна Гута", съобщи Рами Абдел Раман от Сирийския център по правата на човека и добави, че 11 от жертвите са деца. Раман отбеляза още, че 26 от убитите са били в главния град на анклава - Дума, пише БГНЕС. Тази нощ нови удари са взели живота на

2000 души поискаха пловдивският лекар да бъде освободен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/2000-dushi-poiskaha-plovdivskiiat-lekar-da-byde-osvoboden-2082663

Лекарските съсловия от Пловдив, София, Бургас и Стара Загора също са изразили подкрепа за доктора

Карадайъ вижда завръщане на избирателите към ДПС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karadajy-vizhda-zavryshtane-na-izbiratelite-kym-dps-2082660

ДПС организира семинар "Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”.
 
До последно мястото и часът на семинара не бяха официално оповестени, но все пак медиите бяха допуснати в началото, за да чуят обръщени

Откъс от "Автобиография. За какво служи този бутон?" на Брус Дикинсън

https://www.dnevnik.bg/evropa/kultura/2018/03/05/3131284_otkus_ot_avtobiografiia_za_kakvo_sluji_tozi_buton_na/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Автобиография. За какво служи този бутон?", с автор Брус Дикинсън, предоставен от Издателство "Сиела"<br /><br />"Автобиография. За какво служи този бутон?" от Брус Дикинсън - Рок и метъл легендата проговаря!<br />Смели, честни, интелигентни и много забавни, мемоарите на Брус Дикинсън разкриват истинското му лице пред феновете.<br /><br />Налейте си една бира,...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-03-05.html

На 6 март 2018 г. (вторник), във връзка с монтаж на спирателен кран зад бл. 1А, жк. „Младост“ I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

240 хил. българи по пътищата днес

http://dnes.dir.bg/news/patishta-zadrastvane-tapi-26938914

Натоварен трафик и опасност от поледици ни очакват пътя днес. Повече от 240 хил. българи, тръгнали на път за трите почивни, днес се прибират към родните места.

Повишена опасност от лавини в планините

https://frognews.bg/novini/povishena-opasnost-lavini-planinite.html

Значителна е степента на лавинна опасност в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша. Планинските спасители не могат да дадат категорична оценка за условията за туризъм във всички райони на планините.

Разследването за отклонени 533 хил. лв. за пътища до Сивино и Виево е прекратено

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-533-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0/

Досъдебното производство за отклонени 533 250 лв. целева субсидия за пътищата до Сивино и Виево е прекратено, съобщи пред регионалното издание „Отзвук“ прокурор Зорница Таскова – говорител на Софийска градска прокуратура (СГП). Разследването е приключило на 31 октомври 2017 г. „В хода е установено, че няма извършено престъпление. Средствата са отпуснати целево за тези проекти, […]

Стъклена терапия

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6734751

Стъклена терапияЧовек трудно устоява на красотата, а обитателите на големите градове имат още повече нужда да съзерцават естествени форми. Това са думи на Джейсън Гамрат, творец, който е изкушен от стъклото от 17-годишна възраст. Към това добавя страстта си към цветята, за да създаде изкуството, което се надява да служи като терапия срещу сивото и забързано

Изслушват утре кандидатите за шеф на антикорупционната комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747404

Изслушват утре кандидатите за шеф на антикорупционната комисияКомисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслуша кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се посочва в дневния ред на заседанието, съобщи "Фокус". Кандидатите Пламен Димитров и Николай Николов ще бъдат изслушани на открито

Адвокат Марковски: Ще пуснат доктора с парична гаранция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370194

Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Това заяви адвокат Марин Марковски в коментар на случая с д-р Иван Димитров от Пловдив.

ДПС: Държавата не трябва да влиза в ЧЕЗ и да национализира

http://clubz.bg/65004-dps_dyrjavata_ne_trqbva_da_vliza_v_chez_i_da_nacionalizira

йордан цонев и рамадан аталай 06062014

ДПС е против държавата да влиза в сделката с ЧЕЗ, както и против идеите, идващи и от властта, и от опозицията под различни форми, за "национализация" на електроразпределителни дружества, съобщи БНТ.

Това стана ясно от думите на депутата от движението Рамадан Аталай, който от години отговаря за сектора "енергетика" в парламентарната група на ДПС. Новината дойде от организирания от партията семинар за отворено управление, който се провежда в София с гости от Либералния алианс. 

По думите на Аталай държавата по никакъв начин не трябва да влиза в сделката между ЧЕЗ, които искат да се изтеглят от България официално, и фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Призивът на ДПС идва, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов повика на среща в Министерския съвет Върбакова и на тази среща  държавата е заявила, че иска да влезе в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ-Груп. По време на изявлението на самата Върбакова, че е готова на такъв ход, стана ясно и каква е "държавната" оферта - да има поне контролен дял от компанията или мининум 34% от акциите.

Въпреки че в Министерския съвет този вариант бе изговорен от финансовия министър Владислав Горанов, той вчера обяви, че според него държавата не бива да настоява за собственост в ЧЕЗ.

Преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ-Груп ще са в Прага и започват тази седмица в сряда, съобщиха преди ден от фирмата на Върбакова. 

Според Рамадан Аталай в сагата продажбата на електроразпределителното дружество проблем е и че кандидат-купувачът в лицето на Върбакова и нейните фирми нямат нито финансов, нито какъвто и да било друг капацитет за да управляват ЧЕЗ. 

 
Яснота по финансирането на сделката на "Инерком" не се появи и след многочасовото изслушване на Върбакова и екипа й, Министерството на енергетиката, КЕВР, КЗК, ДАНС, разузнаването, Банката за развитие, което се проведе в четвъртък в Народното събрание. Г-жа Върбакова продължава да твърди, че сделката се подкрепя от голяма международна банка. Коя е тя - не е ясно. 
 

По основната тема за отвореното управление, Мустафа Карадайъ коментира, че има криза в либералните демокрации и трябва либералните партии да помислят как да се излезе от от тази криза.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Свободните и активни граждани с помощта на ИКТ могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление.

 

Повишена е лавинната опасност в планините

http://www.cross.bg/planinite-mugla-tyrizum-1569355.html

/КРОСС/ Туристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила. Това съобщиха от Планинска спасителна служба при БЧК, цитирани от "Фокус". Значителна е степента на лавинна опасност в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша. Планинските спасители не могат да дадат категорична оценка за условията за туризъм във всички райони на планините. Те съветват туристите да се информират за времето, да се съобразяват с метеорологичните условия. В билната част на Стара планина условията за туризъм са добри, а в средната част има мъгла. Във високите части на Пирин също има мъгла, както и в района на Черни връх. В Рила има ниска облачност, като в най-високите части няма мъгла. Условията за туризъм там са сравнително добри. Температурите в планините са сравнително високи. На връх Мусала температурата е минус 5-6 градуса. На останалите места температурите са по-високи. Лифтовите съоръжения работят навсякъде. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Германският президент предлага Меркел отново за канцлер

https://offnews.bg//sviat/germanskiat-prezident-predlaga-merkel-otnovo-za-kantcler-676093.html

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще предложи Ангела Меркел да бъде избрана за канцлер за четвърти мандат, съобщи ДПА. 

Ще изпълня задължението си по конституция и ще направя препоръка на парламента официално за избор на федерален канцлер, каза Щайнмайер във Франкфурт. Едва ли ще е изненада за някого, че тази личност е Ангела Меркел, добави той. Президентът е разговарял по телефона с Меркел, уточнява ДПА, цитирана от БТА. 

Германският канцлер Ангела Меркел ще сформира четвъртото си правителство, след като опозиционната Германска социалдемократическа партия гласува в полза на широка коалиция. 66% гласуваха "за" съставянето ѝ, 33% - "против".

Право на глас имаха 463 723 души.

 

Спират камионите от 14 до 20 часа днес по най-натоварените пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747392

Спират камионите от 14 до 20 часа днес по най-натоварените пътища От 14.00 часа до 20.00 часа се спират тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най- натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни.

Рехабилитират обходния път на Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747384

Рехабилитират обходния път на Ловеч Основно ще се ремонтира и тунелът при 43-ти километър на път II-35 Подписан е договорът за рехабилитацията на 9 км от път II-35 Ловеч - Троян Кърнаре – обходният път на Ловеч, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Проектът лот 16 ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Жената на убития крадец:Не е такъв, при него са само побои

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhenata-na-ubitiia-kradecne-e-takyv-pri-nego-sa-samo-poboi-6079957

Обвиненият за убийството 48-годишен д-р Иван Димитров е задържан за 72 часа и се намира в ареста на пловдивското Второ РПУ

Хейтъри заплашили руския патриарх с убийство

http://dnes.dir.bg/news/zaplaha-sotzialni-mrezhi-patriarh-kiril-26938883

Полицаи предупредиха потребители в социалните мрежи, които заплашвали с убийство руския патриарх Кирил.

Голям район от Варна остава без вода цял ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=370195

Голям район от Варна ще е без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Потърпевши ще са в карето между бул."Владислав Варненчик", ул."Княз Черказки", ул."Тодор Влайков", ул. "Д-р Пискюллиев", ул.

Цената на златото расте заради геополитическото напрежение

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-расте-заради-геополитическото-напрежение_l.a_i.758669_at.1.html

Златото стартира в понеделник с ръст в цените, поради геополитическото напрежение , свързано с опасенията за търговска война след коментарите ...

Десислава Радева: Хора, честно ли важното в момента са моят и на вицепрезидента тоалети?

https://offnews.bg//lajfstajl/desislava-radeva-hora-chestno-li-vazhnoto-v-momenta-sa-moiat-i-na-vi-676092.html

За мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш! Не градете образ, който няма нищо общо с действителния. Ще рухне - рано или късно. Това написа съпругата на президента Десислава Радева във фейсбук. 

Поводът са появили се коментари за тоалетите на Радева и на вицепрезидента Илияна Йотова на приема за националния празник на 3 март. 

Текстът на Радева: 

"Хора, честно ли важното в момента са моят и на вицепрезидента тоалети?! Това ли е темата? Дори в деня на националния празник?!
Дори тогава ли не можем да потиснем желанието си да сме пенкелери? И да празнуваме заедно. И да МИСЛИМ заедно. Къде сме? Каква е реалността? Какво е бъдещето ни? 

За какво говоря ли? За онова синьо-червено и какво-ли-още-не, дето ни дели от 90-те. За онова Левски-ЦСКА, в което влизаме с охота.
Така ли ще оцелеем като нация - ядящи се помежду си? Това ли са ни проблемите? Ако да - с мед да ги намажеш!

На приема снощи, преди да зазвучи химна, се пошегувах с г-жа Йотова: "Да вземем да се уговаряме предварително, м?" Тя отвърна с усмивка: "Карай, току виж решили, че сме се уговорили."

Не вярвах, че това ще се превърне в поредното отвличане на внимание от истинските проблеми на България. И все още не вярвам, че дотолкова сме отвикнали да мислим и да отсяваме важното. 

Тук е мястото да цитирам Томас Джеферсън: Ако една нация очаква да бъде невежа и свободна, това не е било, и няма и да го бъде!

А всички мои критици искам да уверя, че за мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш! Не градете образ, който няма нищо общо с действителния. Ще рухне - рано или късно. (Правило на маркетинга).

Поздрав за съпруга ми, избран за президент с над 2 млн.гласа. Некупени! И не предимно червени! И нека е ясно - няма да спра да го подкрепям! Защото той пък е моят избор в личен план. 

П.С. Модните корифеи и стайлинг специалистите, приемете поздравите на Nevena Nikolova. Дано ви светне защо работи предимно в Лондон, а не в София. Дръжте стандарта ;) Обичаме ви!

Планинските спасители предупреждават за висока опасност от лавини

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3140748_planinskite_spasiteli_preduprejdavat_za_visoka/?ref=rss


Значителна е степента на опасност от лавини в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша, съобщи Планинската спасителна служба (ПСС), цитирана от агенция "Фокус".<br /><br />Оттам препоръчват на туристите в планините да се движат само по зимни маркировки, да се информират за времето и да се съобразяват с метеорологичните условия.<br /><br />В билната част на Стара планина условията за туризъм са добри, а в средната част има мъгла. Във високите части на Пирин също има...

Дясноцентристката коалиция води с 37% от гласовете на изборите в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747381

Дясноцентристката коалиция води с 37% от гласовете на изборите в ИталияПредварителните резултати, огласени тази сутрин от италианското вътрешно министерство, показват, че дясноцентристката коалиция печели около 37 процента от гласовете на парламентарните избори, Движение "Пет звезди" получава около 31 процента от вота, а лявоцентристката коалиция остава назад с 23 процента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Над 1,5 м се е повишило нивото на река Тунджа за два дни

http://www.cross.bg/nivoto-povishilo-reka-1569353.html

/КРОСС/ Над метър и половина се е повишило нивото на река Тунджа в през последните два дни. По-високите води са до Ямбол и Елхово, но те са далеч от критичните стойности, съобщи БНР. По-голямата част от водоемите са пълни под 50 процента от капацитета си. Рискови остават каскадните язовири. В момента няма пряка опасност за близките населени места. От регионалното ведомство припомнят, че денонощно следят равнището на язовирите. С 30 см се е повишило нивото на река Марица, в района на Пазарджик от снеготопененто и валежите от дъжд през последните дни. По-високо е нивото на водите и при реките Чепинска и Тополница - между 23 и 18 см. Всички водоеми в областта са под денонощно наблюдение. В момента няма опасност от преливания и наводнения в района.

Икономистът Евгений Кънев: Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ е най-лошото решение

https://frognews.bg/novini/kanev-vlizaneto-darjavata-sdelkata-chez-nai-loshoto-reshenie.html

Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ е възможно най-лошото решение. Това ще струва прескъпо на данъкоплатците, смята Евгений Кънев, д-р по икономика.

Заради студовете Европа купува рекордни количества газ

http://econ.bg/Новини/Заради-студовете-Европа-купува-рекордни-количества-газ_l.a_i.758668_at.1.html

Заради извънредните студове Европа е принудена да купува рекордни количества природен газ от Русия, което подчертава зависимостта на региона от...

Кирил дойде да рови костите на загиналите за свободата ли?

https://www.actualno.com/viewpoint/kiril-dojde-da-rovi-kostite-na-zaginalite-za-svobodata-li-news_662913.html

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението си в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва и Финландия". Това каза на тръгване от България руският патриарх Кирил, като така на практика обобщи визитата си у нас по време на честванията на 140 години от Освобождението. Ни най-малко няма да влизаме в исторически постановки и обяснени

ООН иска разследване в Източна Гута

http://clubz.bg/65003-oon_iska_razsledvane_v_iztochna_guta

Снимки за галерии Денят в снимки ООН

Съветът на ООН за правата на човека прие днес резолюция, настояваща за започване на разследване на случващото се в обсадения от сирийската армия бунтовнически анклав в района Източна Гута, където загинаха стотици хора през последните дни, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Внесеният от Великобритания текст бе приет с 29 гласа от 47-те държави в съвета, при 5 гласа против и 14 въздържали се. В резолюцията се иска независимата международна анкетна комисия за Сирия "спешно да започне пълно и независимо разследване на неотдавнашните събития" в региона.

Силите на правителството на президента Башар Асад контролират вече една трета от намиращия се в непосредствена близост до столицата Дамаск бунтовнически бастион в Източна Гута. По данни на базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на човешките права те контролират 33 процента от анклава, който е с обща площ от около сто квадратни километра. Сирийската Централна военна медия съобщи, че са превзети 36 процента от цялата територия, контролирана от различни въоръжени формирования.

Представител на Световната здравна организация заяви пред Ройтерс, че сирийските власти са инспектирали камиони с хуманитарна помощ, предназначена за обсадената зона. По думите му обаче те не са разрешили доставянето на около 70 процента от материалите, включително редица медикаменти, хирургически принадлежности и комплекти за оказване на първа помощ.

По-рано стана ясно, че въпреки приетата миналата седмица резолюция за обявяване на поне 30 дни примирие в Източна Гута, силите на Башар Асад са нанесли пореден удар тази нощ. Според данните към момента резултатът от нападението е поне 14 цивилни жертви. 

 
Това не е първата атака на силите на сирийския президент, откакто ООН поиска примирие с цел достигане до хуманитарна помощ. В дните преди 25 февруари, когато бе прието примирието, в рамките на 7 дни в региона имаше над 500 цивилни жертви, над 100 от които деца, след нападения от силите на президента срещу бунтовническите сили. 
 
 

Пътник в самолет се съблече гол и нападна стюардеса

http://www.cross.bg/personal-styuardesa-bangladesh-1569352.html

/КРОСС/ Властите арестуваха гражданин на Бангладеш, който се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет от Малайзия, предава АФП. Малко след излитането на самолет на Malindo Air („Малиндо еър") от летището в Куала Лумпур в събота, 20-годишен пътник свалил дрехите си и започнал да гледа порно на лаптопа си, съобщиха местни медии. Мъжът, който бил студент в малайзийски университет, отначало склонил да се облече след настояване на бордния персонал, пише вестник New Straits Times („Ню стрейт таймс"). След това обаче пътникът се опитал да прегърне стюардеса и други членове на бордния персонал и когато не получил взаимност, станал агресивен и нападнал стюардесата, съобщи изданието. Бордният персонал и пътници успели да обуздаят нападателя и му вързали ръцете с част от дреха. При пристигане на самолета в столицата на Бангладеш Дака вързаният пасажер бил арестуван.  

"168 часа": Мениджърите на Кобрата фалират, пращат го да тренира у дома

https://www.24chasa.bg/sport/article/6745320

"168 часа": Мениджърите на Кобрата фалират, пращат го да тренира у домаБългаринът може и да потърси късмета си в САЩ Взаимното разбирателство и желание за сътрудничество изчезнаха в момента, в който беше обявена датата на мача му с Антъни Джошуа. Кубрат Пулев настоя пред своите мениджъри, че няма да има достатъчно време за подготовка, но предупрежденията му останаха глас в пустиня.

Стойността на криптовалутите расте, биткойнът се търгува за 11.5 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Стойността-на-криптовалутите-расте-биткойнът-се-търгува-за-11-5-хил-долара_l.a_i.758666_at.1.html

Стойността на криптовалутите и в частност и на биткойна в понеделник расте, като все още се отиграват данните около новините на пазара през...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване