Съпругата на лекаря: Дъщеря ни утре има рожден ден, надявам се подаръкът й да е татко й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747176

Съпругата на лекаря: Дъщеря ни утре има рожден ден, надявам се подаръкът й да е татко йКогато те нападат в дома си, трябва да имаш право да се защитиш. Това заяви съпругата на д-р Иван Димитров Жулиета пред "Нова телевизия". Рентгенологът от Пловдив бе задържан за убийството на крадец, проникнал в дома им и случаят предизвика протести в града вчера и днес. Не познавам закона в детайли, но съпругът ми се е защитавал.

"Формата на водата" с 4 "Оскар"-а, Гари Олдман - най-добър актьор

http://www.moreto.net/novini.php?n=370191

Филмът "Формата на водата" триумфира като най-добър филм през тази година, режисьорът му Гийермо дел Торо също беше отличен с "Оскар". Лентата, която беше абсолютен фаворит - с общо 13 номинации, получи първата си статуетка за сценография.

Пловдивчани отново ще протестират в подкрепа на д-р Иван Димитров

http://www.cross.bg/dimitrov-protestirashtite-dachev-1569337.html

/КРОСС/ Жители на Пловдив ще излязат на протест в защита на доктор Иван Димитров. Лекарят е задържан и обвинен в умишленото убийство на 38-годишният Жоро Джевизов-Плъха, извършено в петък. Според недоволните Димитров е застрелял рецидивиста Джевизов, който преди това нахлул в дома му, при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Това заяви в предаването "Преди всички" един от протестиращите доктор Румен Дачев: "Самият факт, че Джевизов има девет присъди и има смелостта да продължава да краде, показва, че нещо в нашата правораздавателна система не е в ред. Така да се направят законите, че да няма две тълкувания на едно и също нещо. Щом е влязъл в твоята къща с нож през нощта - няма за него човешки права." Дачев уточни, че протестиращите ще искат прокуратурата да прецизира обвинението си срещу Димитров и то да не бъде за умишлено убийство. На място протестиращите ще решат дали да продължат демонстрацията със шествие по булевард "Шести септември", където е сградата на прокуратурата. Гражданите започнаха и подписка с искания да се направят законодателни промени за подобни случаи.  

Предупреждават: Има опасност от лавини в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша

https://petel.bg/Preduprezhdavat--Ima-opasnost-ot-lavini-v--Stara-planina--Pirin--Rila-i-Vitosha__253963

 Туристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила. Това съобщих...

ЕС скоро ще таксува големите интернет компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747168

ЕС скоро ще таксува големите интернет компанииЕС скоро ще излезе с план за таксуване с данъци на големите интернет компании като „Амазон“ и „Фейсбук“, налагайки облагане между два и шест процента върху техните доходи във всяка държава, където действат, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, пише местната редакция на The Local, цитирана от "Фокус".

Кой е Пламен Георгиев - кандидат на управляващите за шеф на новия антикорупционен орган

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/05/3140430_koi_e_plamen_georgiev_-_kandidat_na_upravliavashtite/?ref=rss


Във вторник депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслушат кандидатите за председател на новия антикорупционен орган. Двама са претендентите да оглавят структурата, чието пълно име е Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Изборът от парламента вероятно ще е също следващата седмица. Кой е Николай Николов, номиниран за поста от БСП, вижте тук.<br /><br />Информацията,...

Десет медала за българските гимнастички от двата турнира в Рига

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lkGUoqVUofc/

Приключи един страхотен уикенд за българската художествена гимнастика. Общо десет медала от двата турнира и всички наши представителки ще се приберат в София с медали”, съобщават от Българската федерация по художествена гимнастика.

Във финалите при жените нашите представителки спечелиха четири медала – Катрин Тасева грабна златните медали във финалите на обръч и лента, а Ерика Зафирова се пребори за две бронзови отличия – на топка и бухалки. На обръч тя получи оценка от 17.600, което я нареди на най-високото място на почетната стълбичка, цитира Кросс. Втора се класира Саломе Пашава от Грузия със 17.150т, а трета – Влада Николченко от Украйна, която получи оценка от 17.050 т.

На топка за финалите се класира само Ерика Зафирова, която спечели бронзовия медал с оценка от 16.650 т. Златото спечели Саломе Пашава от Грузия с оценка от 17.350 т, а среброто – Алин Харнаско от Беларус със 17,200 т.

На бухалки имаше две финалистки от България. Катрин допусна груби грешки и изпускане на уред извън терена и остана на седмо място, а Ерика се хвърли изключително смело и не си спести нищо, което и донесе втория медал – бронз на бухалки.

На лента всички допуснаха много грешки и Катрин се оказа с най-малко неточности и трудната композиция и оценката от 15.650 т, донесе втория златен медал. Втора се класира Алина Адилханова от Казахстан с оценка от 14.900, а трета – Юлия Евчик от Беларус с оценка от 14.850. Тук Ерика получи оценка от 14.100 и се нареди на шесто място.

По-рано при девойките във финалите България взе три сребърни медала – два на Татяна Воложанина – на обръч и лента и Анна Келман спечели сребро на бухалки, а на топка Таня Воложанина спечели бронзов медал.

Вчера Катрин Тасева се класира трета, а Ерика Зафирова – пета в многобоя, а при девойките отборно – Татяна и Анна спечелиха среброто за България.

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Италия

https://www.actualno.com/europe/nito-edna-partija-ili-koalicija-njama-da-ima-mnozinstvo-v-italija-news_662892.html

Популистките партии завоюваха безпрецедентен успех на изборите в Италия, а Левицата отбеляза историческа загуба, въпреки че е втората политическа сила, съобщава Нова телевизия. Нито една партия или коалиция не получи достатъчно гласове, за да може да управлява сама. Избирателната активност беше 58,4%. На първо място очаквано се нареди движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило. В момента то се оглавява от 31-годишния Луиджи Ди Майо, който още преди вота беше категоричен, че

Времето с Будна Варна – 5 март 2018

http://budnavarna.bg/31123-vremeto-s-budna-varna-5-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Днес над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 5°-7°. Температурата на морската вода е 5°-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Във вътрешността на страната облачността ще е значителна. В следобедните часове, главно над югозападните райони отново ще завали дъжд, предимно слаб. Вятърът ще e слаб, в Източна България – до умерен от изток-югоизток. Минимални температури между минус 5° и 0°, в югозападните райони до 4°-5°, максимални от 2°-3° в Северозападна България до 12°-13° в югозападните райони.

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за март.

Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. След обяд над масивите в западната половина на страната ще завали дъжд, над 1700-1800 метра – сняг. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Материалът Времето с Будна Варна – 5 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Честит рожден ден на Дима Максимова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746867

Честит рожден ден на Дима Максимова Днес рожден ден има Дима Максимова. Млада и много опитна, тя се грижи да достигат до читателите ни новините от две области - Велико Търново и Габрово. И успява! Пожелаваме ѝ много

Божидар Димитров учредява движението си, Калки в ръководството

https://offnews.bg//politika/bozhidar-dimitrov-uchrediava-dvizhenieto-si-kalki-v-rakovodstvoto-676080.html

Бившият шеф на НИМ Божидар Димитров учредява днес ново движение.

Конгресът за създаването на Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще е във военния дом-паметник на столчната ул. "Солунска" 21 от 14 часа, съобщиха от Боянски клуб за подкрепа на българската държавност и нация.

Форумът ще е под ръководството на проф. Божидар Димитров, арх. Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов. Сред кандидат-членовете са хора "от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации, се казва още в съобщението. 

За създаването на новото движение Божидар Димитров съобщи на 30 януари. Тогава той уточни, че формацията може да се трансформира в партия.

Движението ще работи за възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни проф. Димитров. Първоначално насрочената дата за учредяване на движението - 4 февруари, бе отложена, заради заболяване от грип на много от инициаторите, по думите на бившия шеф на НИМ. 

Задържаните за взривения банкомат остават в ареста

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjanite-vzriveniia-bankomat-ostavat-aresta.html

Съдът остави в ареста четиримата задържани за обира на банкомат в столицата от 2 март.

Задържаните за взривения банкомат остават в ареста

https://frognews.bg/novini/zadarjanite-vzriveniia-bankomat-ostavat-aresta.html

Съдът остави в ареста четиримата задържани за обира на банкомат в столицата от 2 март.

Руският патриарх: Европа абсолютно не желаеше освобождението на България от ислямско иго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747229

Руският патриарх: Европа абсолютно не
желаеше освобождението на България от ислямско иго7-минутна импровизирана реч на руския патриарх Кирил Московски малко преди да излети от София, остави безмълвни участниците в официалния обяд, организиран от Светия синод. Когато се казва истината, нека да бъде цялата истина, призова главата на руската църква. И даде личен пример как според него трябва да се говори за историята.

Българските студенти в топ 10 на чужденците, следващи в британски ВУЗ

https://www.actualno.com/education/bylgarskite-studenti-v-top-10-na-chujdencite-sledvashti-v-britanski-vuz-news_662891.html

Българската общност от студенти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски Висши учебни заведения. Студентският живот в Англия пък излиза от порядъка на 350 паунда на месец, пише в. "Монитор". Таксата за обучение, стандартът на живот и цената на квартирата са част от въпросите, които стоят пред кандидат-студентите за университет зад граница. В тази връзка консултантите по проект „Световно образование“ са изготвили финансов наръчник, който да

ДПС обсъжда на семинар отвореното управление и стабилността на властта

https://offnews.bg//politika/dps-obsazhda-na-seminar-otvorenoto-upravlenie-i-stabilnostta-na-vlastt-676034.html

ДПС организира семинар днес, темата на форума е "Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”.

Целта е ДПС да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателсвата, пред които са изправени демокрациите от новото време.

За участие във форума е поканен дългогодишният председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Поканени са народни представители, представители на европейските институции, на академичната общност и местната власт. 

На 27 февруари почетният председател Ахмед Доган събра в Боянските сараи ЦОП и депутатите на ДПС. След срещата лидерът Мустафа Карадайъ съобщи за предстоящия семинар. "Това е важна тема за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна", заяви тогава Мустафа Карадайъ.

Ние работим и даваме своя принос за стабилност на държавата. Някои хора се опитват да го разбират като стабилност на властта. Стабилността на властта е част от стабилността на държавата, но тези две неща не са еднозначно равни. От друга страна, обаче властимащите непрекъснато да генерират скандали, дори конфликти между институциите, това са тревожни неща, с оглед стабилността на страната. Тези скандали пораждат напрежение в обществото", обясни Мустафа Карадайъ. 

Пловдив отново ще протестира в подкрепа на д-р Иван Димитров

https://frognews.bg/novini/plovdiv-otnovo-shte-protestira-podkrepa-ivan-dimitrov.html

Втори протест в подкрепа на задържания за убийство д-р Иван Димитров от Пловдив ще се проведе по обед пред полицията в града.

Асад пак удари Източна Гута, поне 14 цивилни жертви

http://clubz.bg/65000-asad_pak_udari_iztochna_guta_pone_14_civilni_jertvi

Най-малко 14 цивилни са убити при нови въздушни удари на режима на Башар Асад срещу бунтовническия анклав Източна Гута, Сирия. Това се случва, след като Асад заяви, че настъплението срещу бунтовниците там ще продължи, съобщи мониторингова организация, цитирана от Франс прес.

На въздушни удари и ракетен обстрел са били подложени през нощта и рано тази сутрин няколко места в Източна Гута. Десет души са загинали в селището Хамурийе, където са били използвани варелни бомби, посочи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, съобщи БТА. 

След новите рейдове цивилните жертви от началото на интензивната офанзива на 18 февруари стават 709, каза директорът на Центъра Рами Абдел Рахман. Според организацията правителствените сили са си върнали контрола над повече от една четвърт от Източна Гута.

Смъртоносните акции на режима на Башар Асад в Източна Гута продължават, въпреки резолюцията на ООН, приета единодушно, за примирие в Сирия с цел получаване на хуманитарна помощ. Според ООН примирието трябва да трае минимум месец.

Въпреки това рейдовете на сирийския президент продължават, докато жителите на Източна Гута очакват днес конвой с хуманитарна помощ - първият от началото на ескалацията на насилието.

Конвоят се състои от 46 камиона с медицинска помощ и храни за 27 500 души, съобщи ООН.

Преглед на печата - 5 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370190

Незатихващите спорове около сделката с ЧЕЗ отново са сред актуалните теми на вестниците. "Депутатите от "Обединени патриоти" искат да внесат законови промени, с които да дадат правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране да спира сделки, подобни на продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/severna-balgariia-otkrito-novo-ognishte-ptichi-grip.html

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков. Ще бъде обявена още една голяма ферма и то за кокошки. Някъде около 150 хиляди кокошки с установен птичи грип.

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип

https://frognews.bg/novini/severna-balgariia-otkrito-novo-ognishte-ptichi-grip.html

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков. Ще бъде обявена още една голяма ферма и то за кокошки. Някъде около 150 хиляди кокошки с установен птичи грип.

Софийският район ”Искър” протестира срещу сеч по поречието на река Искър

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/sofiiskiiat-raion-iskar-protestira-sreshtu-sech-porechieto-reka-iskar.html

Жители на софийския район ”Искър” излизат на протест тази сутрин от 7.30 срещу сеч, която се извършва по поречието на река Искър. Те са възмутени от дейности, които, според тях, засягат 93 дка площ от квартал „Димитър Миленков“ до летище София и обхващат „Големия парк“ на квартал „Абдовица“ и село Бусманци.

Софийският район ”Искър” протестира срещу сеч по поречието на река Искър

https://frognews.bg/novini/sofiiskiiat-raion-iskar-protestira-sreshtu-sech-porechieto-reka-iskar.html

Жители на софийския район ”Искър” излизат на протест тази сутрин от 7.30 срещу сеч, която се извършва по поречието на река Искър. Те са възмутени от дейности, които, според тях, засягат 93 дка площ от квартал „Димитър Миленков“ до летище София и обхващат „Големия парк“ на квартал „Абдовица“ и село Бусманци.

"Пролетта" идва в средата на седмицата

https://petel.bg/Proletta-idva-v-sredata-na-sedmitsata__253955

Снимка Булфото, архив Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през тази седмица, тъй като през втората й половина очакваме температу...

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи каква голяма опасност ни дебне през пролетните месеци

https://petel.bg/Prof--Todor-Kantardzhiev-saobshhi-kakva-golyama-opasnost-ni-debne-prez-proletnite-mesetsi__253956

Вируси, характерни за пролетта, вече са доказани при изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи неговият...

Джамбазки в ефира: Човек с 9 присъди трябва да чука камъни в затвора

https://petel.bg/Dzhambazki-v-efira--CHovek-s-9-prisadi-tryabva-da-chuka-kamani-v-zatvora__253957

Кадър Нова тв "Имаме човек с 9 присъди, който вместо да е в затвора и да чука камъни, е на улицата отново с нож в ръка. Ако този човек Плъха, ...

След разстрела на журналист:Словашкият президент иска предсрочни избори

https://petel.bg/Sled-razstrela-na-zhurnalist-Slovashkiyat-prezident-iska-predsrochni-izbori__253958

Словашкият президент Андрей Киска заяви, че след убийството на журналиста Ян Куциак трябва да има или предсрочни избори, или промени в пр...

Адвокат Екимджиев: Прокуратурата е действала механично при задържането на доктора

https://petel.bg/Advokat-Ekimdzhiev--Prokuraturata-e-deystvala-mehanichno-pri-zadarzhaneto-na-doktora__253959

Снимка trafficnews.bg Адвокат Михаил Екимджиев смята, че в случая със задържането на доктор Иван Димитров за убийството на проникналия в дома ...

След две години битка: Майка си върна децата, отнети от социалните (Видео)

https://petel.bg/Sled-dve-godini-bitka--Mayka-si-varna-detsata--otneti-ot-sotsialnite--Video-__253960

Кадър Нова тв Даниела Колева успя да върне трите си деца, след като в продължение на две години води съдебни битки с държавата. Те й бяха ...

Лекари от Плевен спасиха онкоболна родилка и бебето ѝ

https://petel.bg/Lekari-ot-Pleven-spasiha-onkobolna-rodilka-i-bebeto---__253961

Снимка bTV Лекари от плевенската университетска болница "Света Марина" спасиха онкоболна родилка и бебето й с уникална операция. Жената...

Вида и Веда

http://www.eurochicago.com/2018/03/vida-i-veda/

Откъси от книгата на Борис Балкх "БЪЛГАРСКИЯТ МИРОГЛЕД"

Из романа "1 APRIL 2034" на Радан Кънев

http://clubz.bg/64999-iz_romana_1_april_2034_na_radan_kynev

Но ето че сега градът влезе в емисиите, и то не с обичайната новина за битово престъпление, не с цените на зелената салата (макар да наближаваше Великден), нито дори с гордостта на местна баба, че е отгледала рекордно голяма краставица (напролет, през есента новината обиковено е за тиква), а с изчезването на млада жена, при това, хм, проститутка.

Темата беше повече от болезнена, защото в Ямболска област се провеждаше прочутият Пилотен европейски проект за осигуряване на временна алтернативна заетост на  студентки задочно обучение в райони с висока безработица (ППОВАЗСЗОРВБ) под патронажа на Съвета на дамските кооперации (СДК). Проектът беше на прицел както от консервативните, така и от либералните кръгове, и първият свързан с него инцидент се посрещна с интерес и оживление, дори с възбуда.

Не стига че за първи път от години се случваше нещо, но то беше и откровено пикантно. От късните вечерни новини насам, всеки имаше мнение – за инцидента, за причините за него, за самия пилотен проект, а и за социалната политика изобщо.

На сградата на читалището беше издигнат надпис “КУРВИТЕ ВЪН ОТ Е.!!!”, а пред училището група зрелостници, начело с учителя по математика Агопян, издигаха картонен плакат с надпис “ДА НА СВОБОДНАТА ИЗЯВА”, каквото и да значеше това.

Неизмазаната бетонна стена на  църквата осъмна с лозунга “Православноста не тарпи анархия”. Правописът издаваше симпатиите на автора към православноста, тъй като единственият анархист в града беше пословично грамотен.

Всеобщата суматоха остави почти незабелязано друго необичайно събитие. Предната вечер към 22 ч в града влязоха двама непознати с нов, дълъг, черен автомобил. Шофираше стегнат мъж с евтино кожено яке, а на задната седалка спеше висок светъл тип, увит с нещо дълго и черно. Слязоха пред хотел “Орудица”, огледаха стаите и след петминутна безпомощна пантомима наеха една двойна, “реновирана”, с балкон.

Евлоги не знаеше дали някой друг е забелязал пристигането на странната двойка и се чудеше какво ли търсят в градчето. Стаите в “Орудица” бяха пословично мръсни и неподдържани, по по-претенциозен критерий – практически неизползваеми. Никой не би отседнал там без основателна причина. Точно такива неизяснени въпроси го изнервяха, още от малък. И му пречеха да се радва на хладното време…

Замислен за съвпадението на необичайни случки в толкова скучен и предвидим град, той прекоси реката по каменния мост и сви вляво покрай полусрутената сграда на полицейското управление. Погледна през рамо и злорадо се усмихна на обърканата и малко подута от продължително пиянство физиономия на полицейския началник, втрещена между двете телевизионни камери. Капитан Киро Крумов рядко ставаше преди два следобед и никога не пропускаше да си почине от трудното събуждане в кръчмата, където обикновено прекарваше и остатъка от работния си ден. Злата му участ беше да разбере последен от целия град за изчезналото момиче.

Родени на 5 март

http://www.cross.bg/rodeni-na-mart-1569336.html

/КРОСС/ Валери Станков, поет Деница Димитрова, икономист Емил Иванов, политик Николай Пехливанов, политик проф. Михаил Константинов, математик Христо Бойчев, писател и драматург  

Шоколадова миниторта с шамфъстък

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746809

Шоколадова  миниторта с шамфъстъкВкусен десерт за студените дни Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

"Формата на водата" - големият победител на наградите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/formata-na-vodata-golemiiat-pobeditel-na-nagradite-6079952

Най-добрият филм според Американската филмова академия е "Формата на водата", който прибра цели 4 награди от общо 13 номинации

Без камиони по автомагистралите и натоваренитe пътища

https://frognews.bg/novini/bez-kamioni-avtomagistralite-natovarenite-patishta.html

От 14 ч. до 20 ч. днес се ограничава движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от Агенция ”Пътна инфраструктура”. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни.

Google посвети драскулка на красивия еделвайс

https://www.actualno.com/interest/google-posveti-draskulka-na-krasivija-edelvajs-news_662894.html

Google създаде Doodle (Драскулка), посветена на Leontopodium alpinum, познато повече като цветето Eделвайс. Името идва от немския език: Edel - благороден, Weiss - бял, още познато като Лъвска лапа. Растението е от род многогодишни тревисти, от семейство Сложноцветни. Еделвайсът расте по високите места във високопланинските райони. По света има повече от 20 вида еделвайс, като в Европа се срещат само два. Най-редките видове по света са от Еверест и от Хималаите. В България еделвайсът се среща

"Хонда" ще поставя със "Сивик Тайп Ар" рекорди на легендарни писти (видео)

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/05/3138407_honda_shte_postavia_sus_sivik_taip_ar_rekordi_na/?ref=rss


"Хонда" събира звезден отбор от пилоти от различни надпревари, които ще карат новият "Сивик Тайп Ар", за да поставят рекорди на емблематични европейски състезателни писти. Списъкът с имената на водачите все още не е уточнен напълно, но в него за момента присъстват бившият световен шампион във Формула 1 и настоящ пилот в NSX Super GT Дженсън Бътън (Великобритания), пилотите от WTCR Тиаго Монтейро (Португалия), Естебан Гериери (Аржентина) и звездата от NSX Super GT - Бертран...

Седмицата започва с положителни температури

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/05/3140365_sedmicata_zapochva_s_polojitelni_temperaturi/?ref=rss

Максималните температури днес ще са от 2°-­3° в Северозападна България до 12°-­13° в югозападните райони. Заради отрицателните температури през нощта и в сутрешните часове на много места, главно в Северна България ще има заледявания. Облачността над страната ще е значителна. <br /><br />В следобедните часове, главно над югозападните райони отново ще завали дъжд, предимно слаб. Вятърът ще e слаб, в Източна България – до умерен.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по...

Втори протест в Пловдив в защита на лекаря, застрелял Жоро Джевизов – Плъха

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vtori-protest-v-plovdiv-v-zashtita-na-lekaria-zastrelial-zhoro-dzhevizov-plyha-2082618

Втори протест ще се проведе днес в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Джевизов – Плъха. Очаква се пред сградата на Второ районно управление хората отново да изразят своето несъгласие със задържането на лекаря, както и да поискат промяна в Наказателния кодекс

Седмицата започва с валежи, но идва пролетта

https://frognews.bg/novini/sedmitsata-zapochva-valeji-idva-proletta.html

Седмицата започва с валежи, но пролетта се завръща - термометрите ще се качат до 17 - 18 градуса през следващите дни. Днес вятърът ще e слаб до умерен, а максималните температури ще са от 2-3 градуса в Северозападна България до 12-13 градуса в югозападната част от страната.

Тръмп, Меркел и Макрон изразиха обезпокоеност от заявленията на Путин

http://pogled.info/svetoven/tramp-merkel-i-makron-izraziha-obezpokoenost-ot-zayavleniyata-na-putin.92957

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп съвместно с френския лидер Емануел Макрон и канцлера на ФРГ Ангела Меркел изразиха обезпокоеност от заявлението на президента на Русия Владимир Путин относно ядреното оръжие.

Учителят трябва да бъде търпелив...

http://www.cross.bg/ychitelyat-tryabva-da-bude-turpeliv-1569335.html

/КРОСС/ "Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк." Христо Ботев  

Масимилиано Фуксас: Махнете колите от площадите в София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746728

Масимилиано Фуксас: Махнете колите от площадите в СофияРаботя със светлините и празните пространства - те са по-важни, защото хората живеят в тях, не в стените, казва световноизвестният архитект Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас беше в София за участие в конференция за международния ден на италианския дизайн. Той пристигна по покана на асоциацията на италианските предприемачи у нас

Защо коленичим пред хора, желаещи да останем роби?

http://clubz.bg/64998-zashto_kolenichim_pred_hora_jelaeshti_da_ostanem_robi

Не се сърдете на една жена, неспособна да оцени достойнството на публичната си позиция, която няма задръжки да обслужи идеологическите си пристрастия или личната си суета, коленичейки пред представител на чужда държава, външно облечен в духовен сан.

Не се сърдете на един офицер, избран на най-висока държавна позиция, който не разбира недопустимостта да лобира сред себеподобни представители на други нации за сваляне на санкциите от елита на трета страна в качеството си на най-висш представител на своята държава.

Не се сърдете на един природно надарен с политически талант човек, от десетилетие заемащ основната позиция на упражняване на практическа власт в своята страна, който не разбира необходимостта да надрасне аргументите на междуличностните отношения и придобивки в рамките на политическия, административния и корпоративния елит. Не се учудвайте на неспособността му да утвърди политическото общуване като система от отношения между институции и институционални роли, регулирана от власт на закона.

Причината за всички тези дефицити е общият - цялостният дефицит на държавност. Една държава не може да се препише от другите - от "развитите страни". Една държава не може да се конструира по препоръки. Държавата е реалност, която националният елит трябва да си въобрази - да изгради като плод на своето творческо въображение. Това е основната роля и отговорност на националния елит - политически, интелектуален, духовен - чрез колективно творчество да конструира адекватна на своята национална общност постройка от ценности и цели, роли и институции, способни да организират неговото обществено водачество.

Понякога са достатъчни няколко лидери - отците - основатели на САЩ, Аденауер и Ерхард, Стамболов и Фердинанд - за да сътворят и материализират идеята за държава. Понякога е достатъчен дори един лидер - де Гол - за да го направи. Проблемът на българската публична общност произтича от дългогодишното изтребление на поколения български елити, от подмяната им с ерзац-елити - с колониална администрация на чужда сила, с израждането на тази колониална администрация в алчна и безмозъчна олигархична мафия. Оставена без морално и практическо водачество, българската национална общност се разпада на въвлечени в безкрайни конфликти групи и котерии, защитаващи едностранчиви, частични истини за националната ни идентичност.

Способността да проникнеш дълбоко в смисъла на историята, да извлечеш уроците на преживяните събития и страдания, да оцениш многоизмерните предизвикателства на настоящето и бъдещето изисква целостта - морална, интелектуална и духовна - на един национален елит, способен да излъчи творческата сила на държавното строителство. (Тази цялост да не се възприема като заместител на политически, идеен и партиен плурализъм, който е следствие, резултат на една базисно конструирана държавна идентичност.)

Уви, не притежаваме такъв. Поминуваме вече много десетилетия наред с ерзац версии на национален елит и на национална държава. Люшкащи се между внесени като конфекция идеи, пристрастия и черно-бели визии за света. Затова коленичим пред хора, желаещи да останем роби. Затова приемаме като чиста монета внушения на легитимни - но чужди интереси и визии за самите себе си. Не можем да направим нищо друго, освен да си припомним препоръката на българския философ, угаснал в изгнание - Стефан Попов. Според него националната идентичност, отразена в държавата е "воля за образ". Докато не придобием воля за образ, ще останем в миманса на многоликата драма, която изпълва съдържанието на епохата, в която живеем.

* Текстът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

Най-важното от Варна през вчерашния 4 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370189

Лошото време нанесе нови щети на варненския вълнолом Бурното време от началото на седмицата е нанесло нови щети по варненския вълнолом, видя репортер на Moreto.net. Десетина метра от повърхностната настилка от бетон буквално са отхапани от вълните.

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Италия

https://frognews.bg/svqt/nito-edna-partiia-ili-koalitsiia-niama-ima-mnozinstvo-italiia.html

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Камарата на депутатите (долната камара на парламента). Това показват данните от екзит пол на държавната телевизия РАИ за разпределение на местата по партии.

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Италия

https://frognews.bg/novini/nito-edna-partiia-ili-koalitsiia-niama-ima-mnozinstvo-italiia.html

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Камарата на депутатите (долната камара на парламента). Това показват данните от екзит пол на държавната телевизия РАИ за разпределение на местата по партии.

'Пет звезди' води на изборите в Италия

https://offnews.bg//sviat/pet-zvezdi-vodi-na-izborite-v-italia-676082.html

Антисистемното движение на Луиджи Ди Майо "Пет звезди" се очертава да бъде най-голямата партия в италианския парламент, според  данните от екзитпола след проведените вчера парламентарни избори.

В Сената, според прогнозите, Движението "Пет звезди" печели 33%, а в Камарата на депутатите - между 29,5 и 32,5 на сто.

Нито една партия или коалиция в Италия обаче няма да има пълно мнозинство в парламента, отбелязват световните агенции, цитирани от БНР. Като най-голям политически блок се очертава Дясноценстристката коалиция от партиите Форца Италия на бившия премиер Силвио Берлускони, Лига и Италиански братя.

Официалните резултати от вота се очакват по-късно днес. 

На 5 март през...

http://www.cross.bg/zapochva-venera-evropa-1569334.html

/КРОСС/ 1558 г. - Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. - Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската империя. 1792 г. - Революционното правителство във Франция затваря Сорбоната и всички теологически факултети в страната. 1821 г. - Джеймс Монро встъпва във втори мандат като президент на САЩ. 1867 г. - Играе се финалът на първият организиран турнир по футбол Йодан Къп в Шефилд, Англия. 1868 г. - Започва процедура на импийчмънт на президента на САЩ Ендрю Джонсън. 1927 г. - Започва да излиза вестник Работническо дело. 1933 г. - На парламентарните избори в Германия нацистите побеждават с 44%. 1940 г. - Катинското клане: Членовете на съветското политбюро издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници. 1946 г. - Уинстън Чърчил произнася реч в американския град Фултън, с която обявява, че Европа е разделена от „желязна завеса", на изток от която се налага съветската система. 1948 г. - 6 Велико народно събрание на България приема Закон за национализиране на едрата градска недвижима собственост. 1955 г. - Елвис Пресли е показан за първи път по телевизията. 1960 г. - Започва излъчването на телевизионната рубрика Лека нощ, деца. 1970 г. - Влиза в сила Договора за неразпространение на ядреното оръжие, подписан от 43 страни на 1 юли 1968 г. 1974 г. - Война от Йом Кипур: Израел прекратява окупацията си на Суецкия канал. 1982 г

Любим виц на Башар Рахал

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746856

Любим виц на Башар Рахал Мутра се обажда на приятел. Отсреща телефонът се вдига с пъшкане: - Ало, какво става бе, Компир? Какво е това пъшкане? - Абе, тука на терасата опъвам антена. - Ей, ама как ги намираш все с такива странни

7 причини да се чувствате уморени (без да е виновно недоспиването)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285069_7+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%28%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%B0+%D0%B

 Случва ли ви се да спите дълбоко и дълго и въпреки това още по обяд да се чувствате изтощени и без енергия? Не бързайте да го отдавате на пролетната умора.

Сънят е много важен. Но не е единственият фактор, който влияе върху енергичността ни през деня. Всъщност хроничната умора може да се окаже симптом на развиващо се заболяване. Но много често причините за нея се крият във всекидневните ни навици и дори не подозираме това.
 
Ядете твърде много захар
Няма да си кривим душата, ужасно вкусни са всевъзможните сладкиши, тортички, пастички и кремчета. Пък за шоколада да не говорим! Но няма и как да отречем, че захарта неслучайно е наричана "бялата смърт". Когато се чувстваме добре и току що сме си хапнали парченце сладка вкусотия, тези думи ще ни прозвучат насмешливо. Но похапването на захарни изделия бавно, но славно руши здравето ни. И да, твърде многото захар си играе с нивата ни на енергия. Захарта е по-пристрастяваща и от кокаин, твърдят научните изследвания, задейства същите области в мозъка - и по същия начин - по който и хероина, затова и повечето от нас няма как да се ограничат с една малка бисквита с парченца шоколад. Да, когато си хапнете сладко, ще почувствате прилив на енергия, но само след половин час ще бъдете напълно изтощени и гладни за още захар.
 
Депресирани сте
Сериозен проблем със сериозни последствия, който си няма бързо решение. Един от признаците на депресията е точно перманентното изтощение. Затова за ваше добро е, ако усетите, че нямате енергия да вършите неща, които преди са ви доставяли удоволствие, да се запитате дали това не се дължи на депресия. Важно е да вземете мерки навреме, защото много често подценяваме това състояние и разбираме колко много ни е отнело, едва когато здравословните проблеми станат много сериозни.
 
Не тренирате достатъчно
Макар да си мислите, че в края на дългия ден последното нещо, което трябва да правите, е да се хвърлите в тренировки, това е начин да възстановите енергията си. Започнете ли да тренирате редовно, ще забележите колко повече енергия имате и колко по-жизнени и дееспособни се чувствате. Науката потвърждава, че редовните физически упражнения се борят с изтощението и повишават енергията.
 
Дехидратирани сте
Това, че и бирата е течност, не означава, че трябва да забравите за водата. Напротив. Тялото ни се нуждае от вода. Погрешно е да мислите, че сте дехидратирани, само когато започнете да усещате жажда. Много често усещането за глад, например, се дължи на дехидратация, но не сме свикнали да разчитаме сигналите на тялото си. Симптоми на дехидратация може да бъдат умората, главоболието, липсата на концентрация.
 
Не приемате достатъчно желязо
Когато тялото няма достатъчно червени кръвни телца, за да пренасят кислород, появява се изтощение. А това се случва, когато не приемате достатъчно желязо. В такъв случай обаче е нужно да си направите изследвания и да се посъветвате с лекар каква е причината за дефицита на желязо в организма ви. Сами може да си помогнете, като похапвате храни с богато съдържание на желязо като морска храна, ядки и семена.
 
Прекалявате с работата
Е, да, това е логично, нали? Ако казвате "да" на всеки, който ви иска нещо, носите прекалено много дини под една мишница. Не се залъгвайте, че вечно ще кипите от енергия. Ако сте се захванали с милион задачи и сте под напрежение, рано или късно ще "изпушите" и умората ще ви надвие. Отделете си поне един час на ден за себе си – повярвайте, сами ще разберете колко е важно това и за физическото, и за психическото ви здраве!
 
Домът ви е задръстен
Да живеете и работите в разхвърляно пространство, пълно с какво ли не, е изтощително. Буквално. Претрупаният ви и разхвърлян дом, а и работно място, могат да бъдат причина за постоянното ви изтощение. Научните изследвания потвърждават, че разхвърляното бюро затруднява фокусирането и обработването на информация, което води до ментална умора.

Пътна обстановка в страната - 5 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370188

Автомагистрали: - А1 „Тракия“: няма ограничения. - А2 „Хемус“: няма ограничения. - А3 „Струма“: няма ограничения. - А4 „Марица“: няма ограничения. - А5 „Черно море“: няма ограничения. - А6 „Люлин“: няма ограничения.

Формата на водата взе Оскар за най-добър филм, Гари Олдман с първа статуетка

https://offnews.bg//kultura/formata-na-vodata-vze-oskar-za-naj-dobar-film-gari-oldman-s-parva-sta-676081.html

Филмът „Формата на водата” е големият победител на 90-та церемония на най-престижните кино награди – Оскар, той спечели приза за най-добър филм. Лентата грабна и статуетка за режисурата на мексиканеца Гиермо Дел Торо.

Соченият за фаворит „Три билборда извън града” победи в други две от най-важните категории – за най-добра актриса в главната роля на Франсис Макдорманд, както и за мъжка поддържаща роля, която отиде при Сам Рокуел. 

Наградата за най-добър актьор взе Гари Олдман за превъплъщението си в Чърчил в лентата „Най-мрачният час”.

Най-добра второстепенна актриса пък стана Алисън Джани във филма "Аз, Тоня". 

Обичам родината си. Много.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285068_%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8.+%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE.

 Един текст за българи

Маленка току-що нахлу при мен с въпроса имам ли кола (временно нямам, защото е цялата в сняг) и с идеята да идем до Шипка. Всяка година иска. Обясних ѝ, че не са добри условията за пътуване в момента, и тя разочаровано ме порица за липсата ми на патриотизъм. А аз точно в този момент си мислех за родината и какво обичам най-много в нея. Сетих за онези възрастни хора, които живеят сами в селце в най-бедния край на Европа – Северозападна България– които видях снощи по телевизията. Знам колко са силни и непреклонни, и колко могат да понесат без да се оплачат. Кръвно съм свързана с една такава прекрасна жена, дете на белоградчишка майка и ломски баща. Това е едната ми баба, родом от Видин, прекарала 3/4-ти от живота си в Южна България и столицата, която си остана корава северозападнячка докрай, преживяла бомбардировките по време на войната, загубила първото си дете заради тях, евакуирана, местена, отгледала двете си деца на юг, далече от родния си дом, и която вече на преклонна възраст, отказваше помощ. Искаше да се справя сама колкото може и докато може в собствения си дом, а не приютена при близки. 

Сетих се защо обичам Родопите. Планината, в която замръкне ли странник в непознато село, има ли сватба в селото, задължително го канят и него да не самотува и да сподели веселието. И това е само една от причините.
Сетих се защо обичам Филибето – заради красотата на града, която върволица некадърни архитекти не успяха да унищожат напълно (не му е писано на този град да е грозен, разберете го и спрете да се напъвате) и за хилядолетното му артистично нехайство, което успява да се пропие и в най-закостенялата новопридошла еснафщина.

Морето с потомците на античните гръцки колонии, причудливите им нрави, и дори проклетите созополски баби и лели са ми мили. Рила и Пирин - с жилавите планинци – горди, достойни, работливи и почтени до болка мъже и жени. Свекър ми е от оня край и е един от хората, които най-дълбоко уважавам и обичам на тоя свят. Брестовишкото вино, добричките кайсии, смолянският пататник, огромните градини и необятните плодородни поля на тракийските села, станимашките сармички, дантелената прелест на Трявна, приказката за житената питка, която още се търкаля из Боженци, величавият Търново, купонджийската за мен Варна, бохемският Бургас, Русе, Стара Загора, Велинград, Хасково, Троян, Габрово...

Не знам дали е патриотизъм, но ми е много хубаво, всеки път като се сетя за всичко това. Много. 

Честита да ни е родината!

Биляна Господарска, фейсбук

Всеки, който дължи данъци и осигуровки, трябва да знае за тези срокове

https://petel.bg/Vseki--koyto-dalzhi-danatsi-i-osigurovki--tryabva-da-znae-za-tezi-srokove-__253953

ДАНЪЧЕН КАЛЕНДАР ЗА МАРТ 2018 г.  До 10-ти март      По ЗКПО: 1.Деклариране на направените залози и данъка от организатори на хазартни игри...

Децата на Черно море със сребърни медали от турнир в Пловдив

https://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-sas-srebarni-medali-ot-turnir-v-Plovdiv__253952

Децата на Черно море, родени 2009 година, спечелиха сребърните медали от турнира “Пловдив Сити къп”. Надпреварата се проведе на Спортната ...

Мика Стоичкова взриви "Фейсбук" със снимка как кърми дъщеричката си на годинка и половина

https://petel.bg/Mika-Stoichkova-vzrivi-Feysbuk-sas-snimka-kak-karmi-dashherichkata-si-na-godinka-i-polovina__253954

Мика Стоичкова истински се наслаждава на майчинството и продължава да кърми дъщеричката си. Тя още е не е решила кога да отбие щерката си, ...

”Оскар” за ”Формата на водата” като най-добър филм

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/oskar-formata-navodata-kato-nai-dobar-film.html

Легендарният актьор Гари Олдман получи първия си ”Оскар” в кариерата благодарение на великолепното си превъплъщение в британския министър-председател Уинсън Чърчил във филма ”Най-мрачният час”. Франсис Макдорманд стана най-добра актриса за филма „Три билборда извън града”. Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър режисьор за ”Формата на водата”.

Оскари ‘2018: Победителите

http://www.eurochicago.com/2018/03/oskari/

Американската киноакадемия връчи на 4 март в холивудския "Долби Тиътър" 90-ите си награди "Оскар". Сред трите филма, сочени за фаворити, с най-много номинации - 13, фантастичният "Формата на водата" получи най-много статуетки - четири, включително за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър декор и най-добър саундтрак. За военния филм "Дюнкерк" отидоха три, а за черната комедия "Три билборда извън града" -  да Оскара. По два Оскара получиха "Блейд рънър 2049" и анимацията "Тайната на Коко".

Оскари 2018 – Победителите

http://www.eurochicago.com/2018/03/%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8-2018-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Американската киноакадемия връчи 90-ите си награди „Оскар“ в холивудския „Долби тиътър“. Сред трите филма, сочени за фаворити с най-много номинации, фантастичният „Формата на водата“ получи най-много статуетки – 4, включително и за „Най-добър филм“. За военния „Дюнкерк“ отидоха 3, а за черната комедия „Три билборда извън града“ бяха 2. По два Оскара получиха „Блейд рънър 2049“ и анимацията „Тайната на Коко“. Най-добър филм  –  „Формата на водата“ Най-добър актьор в главна роля  – Гари Олдман – „Най-мрачният час“  Най-добра актриса в главна роля – Франсис Макдорманд, „Три билборда извън града“ Режисура – Гийермо дел Торо, „Формата на ...

"Физкултура" или как да живеем по-добре

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/05/3139692_fizkultura_ili_kak_da_jiveem_po-dobre/?ref=rss


Спортният семинар "Физкултура" ще засегне важни теми за правилна стойка при спортуване и предпазване от контузии. Събитието ще се проведе на 10 март в Sofia Event Center.<br /><br />Форумът е насочен към всички хора, които имат желание да променят начина си на живот, като го направят по-активен и здравословен. Те ще получат съвети и идеи какви практики да използват, за какви грешки да внимават и как да бъдат мотивирани, заявиха организаторите от спортен клуб...

"Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285067_%22%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B8.+%D0%9E%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D0%B5%21+%D0%98%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D

 Един текст на Любомир Кольовски по повод националният празник 3 март и днешните политически реалности и позиции

Жаравата се разгоря и температурата се вдигна. Традиционно за чествания на събития от нашата история. Угодни за едни, неудобни за други. Безразлични и досадни за трети. Празници и чествания, които носят дивиденти за първите, вторите и третите. Или пък им отнемат проценти от печалбите и добавената стойност на политическия тарикатлък. 

Казвам всичко това по повод и причина на патетичните и пламенни публицистични прояви на десетки и хиляди автори за част от които 3 март е резултат от имперските амбиции на Русия да ни приватизира или да подчини територията на своите интереси. Други разсъждават наобратно - че Русия ни е освободила, защото руснаците много ни обичали, ей така, по християнски, по православному и по славянски. Малко бяха гласовете по средата - че Руската империя реставрира Третата българска държава, въпреки жалкото състояние на артефактите с петвековна история. 

През тия пет века, братя и сестри, населението на Османската империя е било подложено на жесток терор, който терор е осигурявал комфорта на султана. И всички са били длъжни да обичат и боготворят едноличния си господар, който ги е владеел физически, икономически, политически и сексуално дори. Слава на Бога, тия времена отминаха. Отминаха и съпътстващите ги нрави. Но останаха мераклиите да реставрират тия мерзки обичаи на някогашните владетели - тирани, сатрапи и други видове диктатори. Ние, нашите бащи и деди, нашите деца и внуците на някои от нас днес са свидетели и потърпевши на опитите на един екземпляр с тъмно минало да възстанови султанското статукво, като го облече в парадната униформа на някакви неясни, но благи намерения.

Сигурно и вие сте разбрали зловещата същност на тая неандарталска реставрация, която неминуемо ще доведе до възстановяване на пещерното законодателство и жестокия примитивизъм на джунглата.

Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!

БСП: Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285066_%D0%91%D0%A1%D0%9F%3A+%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D

 Вижте смразяващите факти изнесени от левицата

БСП отхвърля информацията, изнесена от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, в ефира на БНТ тази сутрин относно приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. и продажбата на активите й в България на фирма "Инерком" на Гинка Върбакова днес.
 
"БСП има само един интерес - държавата да участва в сделката и да я спечели", се казва в изявление на партията, изпратено до медиите. Очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не, заявяват още от БСП.

Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от Симеон Сакскобургготски, БСП не се е възпротивила. 

Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция “против” приватизацията през 2004 г., както и през 2011 г., при продажбата на 33 процента от Бойко Борисов. 

Цветанов: С 33 процента държавата губи контрол

Фактите: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: “Основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД".

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена.

Фактите: Чешкият премиерът Бабиш: "сделката е приключена". 

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбакова да препродава.

Фактите: Гинка Върбанова пред две комисии в Народното събрание: "В договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице".

Цветанов: “Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката”.

Фактите: Министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави? 

Цветанов: Само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели. 

Фактите: БСП има само един интерес - държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

Цветанов: Председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.

Фактите: Председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов - негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос - за кого, Цветанов отказва да отговори. 

Цветанов: Ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка. 

Фактите: Тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена. 

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото. 

Фактите: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос, в социологическо проучване над 70 процента от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес. 

Цветанов: Държавата нямала нищо общо с управлението на Здравната каса.

Фактите: Държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега - министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева? 

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.

Фактите: Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър - не. Част от депутатите му казват да, друга - не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов: БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани. 

Фактите: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента. 

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно. 

Фактите: Не БСП, а партньорите ви в Европа - Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете кой проваля председателството.

Бивш посланик на Чехия: ЧЕЗ лесно може да включи правителството на България в сделката

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bivsh-poslanik-chehiia-chez-lesno-moje-vkliuchi-pravitelstvoto-balgariia-sdelkata.html

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това коментира Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година .

Бивш посланик на Чехия: ЧЕЗ лесно може да включи правителството на България в сделката

https://frognews.bg/novini/bivsh-poslanik-chehiia-chez-lesno-moje-vkliuchi-pravitelstvoto-balgariia-sdelkata.html

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това коментира Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година .

Св. мчци Конон и Йоан Българин

http://www.cross.bg/iioan-hrista-doshul-1569333.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченик Йоан Българин Блаженият Йоан бил родом от България. По някакъв случай той се поддал на дяволските козни и се отрекъл от Христа. Но подир някое време той осъзнал своето голямо прегрешение и започнал да се кае за отричането си от християнската вяра. В това душевно състояние, търсейки успокоение на своята съвест, той напуснал родното си място, дошъл в Света Гора Атонска. Тук Йоан три години прислужвал на един духовен старец. Но понеже съвестта му все още не му давала покой, той винаги бил унил, печален и мълчалив. Самият му вид показвал, че е претърпял някаква голяма злополука. Като не могъл повече да понася угризенията на съвестта Йоан напуснал Св. Гора, дошъл в Цариград, облякъл се като турчин и в този си вид влязъл в джамията "Св. София". Там той започнал да се кръсти и да се моли по християнски, което извънредно поразило агаряните. Разгневени, те сурово се нахвърлили срещу него и го питали защо прави така. А той безстрашно изповядал, че е християнин, затова се кръсти като християнин и се покланя на Христа, Който е Син Божий и истински Бог. Агаряните се опитали да го отклонят от неговата вероизповед, но като се убедили, че тя е непоколебима, те веднага му отсекли главата вън в двора на "Св. София". Това станало на 5 март 1784 година. Така блаженият Йоан получил светъл мъченически венец от Христа Бога на 19-годишна възраст.  

Прогноза за времето - 5 март (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-5-mart-ponedelnik-news_662880.html

През следващото денонощие облачността над страната ще е значителна. Минималните температури тази нощ бяха между минус 5° и 0°, в югозападните райони до 4°-5°. Заради отрицателните температури в сутрешните часове на много места, главно в Северна България ще има заледявания. Днес в следобедните часове, главно над югозападните райони отново ще завали дъжд, предимно слаб. Вятърът ще е слаб, в Източна България – до умерен от изток-югоизток. Максималните темп

Караниколов: И да влезе държавата в ЧЕЗ, токът няма как да поевтинее

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285065_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A7%D0%95%D0%97%2C+%D1%

 "Уверявам ви, че цените няма да се вдигнат от продажбата на ЧЕЗ. Сигурен съм, че другата седмица нещата около сделката ще се изяснят. Не трябва да работим със страховете на хората. Правителството ще направи всичко, за да бъде прозрачна сделката." Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по Канал 3.

 
"Правителството няма правомощия да контролира сделка между фирми. Нито държавата, нито КЕВР за съжаление могат да се месят. КЕВР може да взима и да дава лицензи и да отнеме лиценза на собственика, ако има нарушения, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, който се включи по телефона на живо в предаването.
 
"Обществото се вълнува и се притеснява от сделката. Те чуват, че ЕРП-тата искат увеличение на цената и опозицията използва това. Опозицията по всеки повод, това и е работата, но има неща за които трябва да атакуваш остро, но за други не трябва да спекулират. Президентът и този път взе страната на опозицията", допълни Караниколов.
 
В телефонна връзка се включи и управителят на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.
 
"Опозицията през последните дни политизира тази сделка в опит да се потърси политическа конфронтация с цел да се обвини правителството", каза той и обясни, че банката функционира като всяка друга банка, с изключение, че в нея има държавно участие. "Опозицията видя в банката възможност да атакува правителството", категоричен бе той. "Това което сме направили е стандартна процедура, която спазва всяка банка при едно такова запитване. Ние отговорихме, че сме готови да обсъдим такова финансиране, но трябва да бъдат спазени всички процедури и този отговор не носи никакви юридически последствия за банката", увери той.
 
"Темата за финансиране на сделката с ЧЕЗ през ББР не трябва да се коментира. От фирмата купувач, казаха, че имат финансиране от чужда финансова институция, което изключва ББР", заяви Караниколов. Мавродиев увери, че ако правителството се обърне към ББР за финансиране, следвайки всички банкови стандарти ще се реши дали има рискове и чак тогава ще бъде разрешено евентуално финансиране но сделката.
 
Вицепремиерът Красимир Каракачанов разказа за поправките, които от ВМРО предлагат в Закона за енергетиката. Идеята е, когато става въпрос на структуроопределящи звена на енергетиката, КЕВР да се произнася при продажба на повече от 20%. Държавата не може да остане безучастна при продаване на такива активи, категоричен бе той. Теменужка Петкова направи грешка с подаването на оставката си, тя няма никаква вина. Тя няма правомощия, каза той. "Не бих нарекъл действията на правителството хаотични, премиерът направи всичко, за да се изясни тази сделка. Позицията на президентът беше в синхрон с позицията на БСП, той можеше да поиска среща с министъра на енергетиката и тогава да коментира. Ако се свиква КСНС, трябва да се свика по тема енергетика, а не само по темата ЧЕЗ. Трябва да има обща държавна концепция", заключи той.
 
"По отношение на продажбата на 33% на енергийните дружества няма незаконосъобразни действия. Тогава имаше решение на министъра на икономиката Трайчо Трайков. Ако някой си мисли, че ако държавата влезе в ЧЕЗ, цената на тока ще падна, това няма как да стане. Трябва да се направи анализ.", заключи Емил Караниколов.
 standartnews.com

”Оскар” за ”Формата наводата” като най-добър филм

https://frognews.bg/novini/oskar-formata-navodata-kato-nai-dobar-film.html

Легендарният актьор Гари Олдман получи първия си ”Оскар” в кариерата благодарение на великолепното си превъплъщение в британския министър-председател Уинсън Чърчил във филма ”Най-мрачният час”. Франсис Макдорманд стана най-добра актриса за филма „Три билборда извън града”. Гийермо дел Торо спечели наградата за най-добър режисьор за ”Формата на водата”.

Швейцарският Le Temps разкри най-секретната американска база в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285064_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+Le+Temps+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%

 Както съобщава швейцарското издание Le Temps, в Лвовска област на територията на бившия съветски полигон Яворов още през 2015 г. е оборудвана секретна база, където американски инструктори обучават украински войници и офицери. Главната цел на обучението, както твърди Le Temps, е общото повишаване на квалификацията на личния състав от украинската армия, което ще позволи по-бързата адаптация към стандартите на НАТО и да се научат по-добре да воюват.   За това време в бившата съветска база са разположени около 200 американски и 200 канадски войници, за които са построени казарми, столови и спортни бази. От 2015 г. на полигона са преминали обучение около 6000 украински войници. 

 
 БЛИЦ
 
 

Урок по дипломация от Ким Чен Ун към Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285063_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0

 Той е побъркан луд диктатор, който не трябва да бъде допускан в близост до ядрения бутон. Разговорите за възпиране и сдържане за безсмислени. Тези стратегии могат да проработят, когато противникът е разумен играч. А кой може да каже това за севернокорееца Ким Чен Ун, пише редакторът на Financial Times Филип Стивънс.

Така се говори из Вашингтон. Малцина биха оспорили, че Ким управлява един от най-репресивните и нехуманни режими в света. По повечето показатели той вероятно е най-лошият – с милиони оставени да гладуват в името на ядрената мания и с брутално потискане на най-незначителния знак за неподчинение.

И въпреки всичко САЩ направиха грешка. Те сбъркаха тази безмилостност с психическа нестабилност. Ким Чен Ун знае какво прави. Както и тези около него.

Миналата есен делегация от севернокорейски представители се срещнаха със западни експерти по външната политика и отбраната при закрити врати в Швейцария. Това бе последната няколко тайни, а оттам и отричани, опити през последните години да се проучват перспективите за прекратяване на ядреното положение между Пхенян и международната общност.

Севернокорейците бяха неумолими. Ким Чен Ун ще сложи ядрена глава на междуконтинентална балистична ракета. Няма друг начин да се отклони американската „агресия“. Пхенян никога не би се преклонил на международни санкции – тема, по която дипломатите използваха същите думи към Русия и Китай като към САЩ. Тази последна среща приключи в задънена улица, макар и не преди западните представители да отбележат как поведението на събеседниците им противоречи на всички познати стереотипи. Това са умни хора.

За съжаление, Доналд Тръмп се чувства по-комфортно с нарисувани карикатури на противниците си. Американският президент избягва дипломацията, възползвайки се от залпове през Twitter. “Малкият човек с ракетите“ е неговото описание на севернокорейския лидер. „Копчето ми е по-голямо от твоето копче“ бе сравнението за ядрения арсенал на двете страни. Наскоро Тръмп нарече Ким Чен Ун „полудяло кученце“. Пхенян изригна със свои определения – американският президент е „изкуфяло старче“. Ако заглушим целия този бял шум обаче, виждаме как Ким Чен Ун надхитри противника си във всеки един случай.

Колкото по-силно крещи Тръмп, толкова по-правдоподобно става твърдението на Северна Корея, че ядрената ѝ програма е нужна политика в застраховка срещу американския план за промяна на режима. Дори преди Тръмп да влезе в Белия дом, САЩ – и светът – вече се плащаха за речта на бившия президент Джордж Буш за „оста на злото“.

Решението на севернокорейския деспот да изпрати делегация на високо равнище, и то с мажоретки, на Зимната олимпиада в Южна Корея до голяма степен бе обявено за победа. Но бе нещо повече от това. Това бе мастърклас по международна дипломация, което веднага направи САЩ да изгледат слаби и, купувайки си време, даде тласък на стремежа на Ким Чен Ун към ядрени ракети с далечен обсег.

Целта бе очевидна – да настрои Вашингтон и Сеул един срещу друг и да представи по-човешки облик на Северна Корея пред света. Изпращайки сестра си Ким Йо Чен заедно с церемониалния държавен глава Ким Йон Нам, севернокорейският лидер си гарантира обширно покритие в международните медии. Сестра му не каза нищо публично, но се усмихваше в правилните моменти – рязко контрастирайки на мрачното присъствие на американския вицепрезидент Майк Пенс.

Белият дом предложи открита цел. Пенс пристигна в Сеул, настоявайки, че Вашингтон ще започне преговори само ако Пхенян спре ядрената си програма. Тръгна си, казвайки, че САЩ ще седнат около масата за преговори без предварителни условия. До не толкова отдавна Тръмп обещаваше да изсипе „огън и ярост“ над Пхенян. Сега южнокорейският президент Мун Дже Ин се чуди дали да приеме покана за среща на високо равнище с Ким Чен Ун.

Сеул няма илюзии за характера на режима на север. Южнокорейците няма да бъдат заблудени от олимпийската игричка. Но освен това знаят, че Ким има капацитета, по думите на Тръмп, да изсипе огън и ярост върху Южна Корея.

Дипломацията на Пхенян, колкото и цинична да е тя, разми някои от разделителните линии. Докато двете страни разговарят, Тръмп е изправен преди регионален и международен натиск да не натиска копчето.

Северна Корея почти няма приятели сред съюзниците на САЩ, но Тръмп си пропиля шансовете и за най-малката международна подкрепа за военен удар.

Ким Чен Ум от своя страна иска признание на държава с ядрено оръжие, преди наистина да се реши на преговори. Няколко месеца, в които Южна Корея и Вашингтон ще са в противоречие, може да му дадат времето, от което се нуждае.

Тръмп въпреки всичко може да започне превантивна атака, а Ким да преиграе ръката си. Но няма добри военни опции. Експерти с достъп до плановете на Пентагона казват, че единственият начин да се избегне ответен удар на Северна Корея срещу Южна е САЩ да нанесат първи огромен ядрен удар. Това е немислимо, не просто опасно.

Няма добър край на тази история. Китай не желае да рискува срива на режима чрез санкции. Затова шансовете са Пхенян да направи ракетата си с всички рискове, които съпровождат допълнително разпространение. САЩ ще останат с възпиране и сдържане. Фактът, че Ким Чен Ун не е луд, би било най-малката утеха.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Оскари 2018: Победителите

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/05/3140480_oskari_2018_pobeditelite/?ref=rss


Американската киноакадемия връчи 90-ите си награди "Оскар" в холивудския "Долби тиътър". Сред трите филма, сочени за фаворити с най-много номинации, фантастичният "Формата на водата" получи най-много статуетки - 4, включително и за "Най-добър филм". При военния "Дюнкерк" отидоха 3, а за черната комедия "Три билборда извън града" бяха 2. Със същия брой си тръгнаха "Блейд рънър 2049" и анимацията "Тайната на...

Кой спечели Оскар в основните категории

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/05/3140480_koi_specheli_oskar_v_osnovnite_kategorii/?ref=rss


Американската киноакадемия връчи 90-ите си награди "Оскар" в холивудския "Долби тиътър". Сред трите филма, сочени за фаворити с най-много номинации, фантастичният "Формата на водата" получи най-много статуетки - 4, включително и за "Най-добър филм". При военния "Дюнкерк" отидоха 3, а за черната комедия "Три билборда извън града" бяха 2.<br /><br />За разлика от преди залозите при букмейкърите тази година не вещаеха...

5 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=370187

1558 г. – Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. – Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската империя. 1792 г. – Революционното правителство във Франция затваря Сорбоната и всички теологически факултети в страната.

Ердоган пренаписва изборните правила, за да си гарантира победа през 2019 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285062_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%2C+%D0%

 Националистическо обединение с турския президент Реджеп Ердоган начело прави промени в законодателството в опит да си гарантира победа на следващите избори в Турция, които ще отбележат официалното превръщане на президентската институция в най-влиятелната сила в политическия живот на страната.

Промените са поредната стъпка в експеримента на държавния глава за промяна на почти едновековното парламентарно законодателство и консолидирането на властта в страната в ръцете на един лидер, посочва Bloomberg в свой материал.

В същото време това може да са признаци за отслабване на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД), която губи от подкрепата си, превръщайки се в по-малкия партньор на Ердоган в неговата националистическо-ислямистката политическа машина. 

 

„Промените са съсредоточени около страховете на ПНД от това да не влязат в парламента и желанието на Ердоган да бъде избран на първия тур“ на президентския вот през 2019 г., посочва Гюлфем Сайдан Санвер, политически стратег от Истанбул. По думите му става въпрос за голяма битка.

„За ПНД въпросът с преминаването на прага (за влизане в парламента – бел. ред.) е от екзистенциално значение. За Ердоган избирането му на първи тур е жизненоважно“, посочва той.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) подготви предложение, което ще й позволи да влезе в съюз с ПНД на вота. Промените позволяват лидера на националистите Девлет Бахчели да избегне унизителната възможност партията му да се окаже под 10-процентния изборен праг.

Предлагайки подобна възможност на изпадналата в затруднение бивша опозиционна сила, Ердоган може да консолидира около себе си подкрепата на почти половината избиратели. Ако т. нар. „Алианс на хората“ получи над половината гласове, Ердоган ще стане първият президент, получил официално изпълнителната власт.

Според депутата от ПСР Мустафа Сентоп измененията в законодателството представляват стъпка напред към демократизацията на турската политика. В същото време обаче Йозгюр Йозел от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) посочва, че с действията си правителството и ПНД използват изборното законодателство за своите собствени политически интереси.

„Това не е съюз на политически интереси, а по-скоро национален консенсус“, казва Адил Гюр, собственик на проправителствената социологическа агенция A&G Arastirma. По думите му както Ердоган, така и Бахчели се радват на засилена подкрепа след опита за преврат в страната от лятото на 2016 г., както и благодарение на вълната от националистически настроения заради конфликта с кюрдските сили в Сирия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Най-странните номинации и призьори на наградите "Оскар"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285061_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 По случай наградите "Оскар", които тази вечер ще бъдат раздадени за 90-ти път, в. Guardian предлага поглед към най-странните номинации и призьори в историята на престижните киноотличия - от несъществуващи личности до куче:

Хърмаяни Бадли
Хърмаяни Бадли получава номинация за "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за "Път към висшето общество" (1959), въпреки че екранното й време едва надхвърля две минути.

Настоящата рекордьорка за най-скромно екранно присъствие, отличено с награда, е Беатрис Стрейт. През 1977 г. тя печели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля, въпреки че екранното й време във филма "Телевизионна мрежа" (1976) е под шест минути.

Пиер Бул
Френският писател Пиер Бул е автор на романа "Мостът на река Куай", по който Дейвид Лийн снима едноименния си филм, излязъл на екран през 1957 г. Бул е номиниран в категорията за адаптиран сценарий заедно с Карл Форман и Майкъл Уилсън.

Когато през 1958 г. на церемонията за наградите "Оскар" Пиер Бул излиза на сцената, за да получи отличието, всички знаят, че той е само "параван" за включените в черния списък Форман и Уилсън. "Всички бяха наясно, че Бул не може да говори английски, още по-малко да пише на езика", отбелязват холивудски историци.

Казухиро Цуджи и Рик Бейкър
Казухиро Цуджи и Рик Бейкър безспорно са майстори на грима, но и до днес наблюдателите недоумяват на кого му е хрумнало да ги номинира в съответната категория на "Оскар"-ите за работата им над филма "Норбит". Фактът, че комедията от 2007 г. с Еди Мърфи завинаги ще бъде представяна като номиниран за награда на киноакадемията филм кара куп сърца да се свиват болезнено.

Цуджи тази година отново е сред номинираните в категорията за грим и прически за работата по забележителното преобразяване на актьора Гари Олдман в Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час". Този път никой не оспорва номинацията на японския майстор на грима.

Кенет Брана
Друг казус, който и до ден днешен остава извън умозрението на наблюдателите, е номинацията на Кенет Брана за най-добър адаптиран сценарий за филма "Хамлет" (1996) - "претакана" и неподходяща за голям екран версия на прочутата шекспирова творба, при това с продължителност над 4 часа.

Джей Дейвидсън
Още един случай от историята на наградите "Оскар" остава загадка - как централният женски персонаж във филма "Играчка-плачка" (1993) на Нийл Джордан, пресъздаден от модела Джей Дейвидсън, попада сред номинираните в категорията за поддържаща мъжка роля заедно с актьори от ранга на Джак Никълсън, Ал Пачино и отличения впоследствие Джийн Хекман.

Джордж Бърнард Шоу
Тридесет години след като печели Нобелова награда за литература, британският писател и драматург Джордж Бърнард Шоу прибавя и "Оскар" към колекцията си - като съавтор на адаптирания сценарий за филма "Пигмалион" (1938) по едноименната му пиеса. Творбата впоследствие вдъхновява продукции като "Моята прекрасна лейди" (1964) и "Хубава жена" (1990).

Родерик Джейнс
Родерик Джейнс е номиниран в категорията за монтаж за филмите "Фарго" и "Няма място за старите кучета", въпреки че... не съществува. Това всъщност е псевдонимът, с който братята Итън и Джоуел Коен монтират продукциите си.

Известните кинодейци дори съчиняват биография за Джейнс, представяйки го като "свадлив" ветеран на британското кино. След втората му номинация през 2008 г. Джоуел Коен дори изразява съмнение дали Родерик Джейнс ще се появи на церемонията за наградите "Оскар", тъй като вече е на преклонна възраст и му е трудно да пътува.

Пи Ейч Вазак
За разлика от Родерик Джейнс Пи Ейч Вазак е истински. Ако обаче беше спечелил приза за адаптиран сценарий за "Тарзан от рода Грейстоук" (1984), той щеше да предпочете кучешки бисквитки пред статуетка "Оскар". Пи Ейч Вазак всъщност е унгарското овчарско куче на Робърт Тауни, който в знак протест срещу промени в сценария му за филма отказва името му да фигурира сред създателите на продукцията.

Чарли и Доналд Кауфман
Чарли Кауфман вече има номинация за "Оскар" за сценарий за "Да бъдеш Джон Малкович", когато получава втора за "Адаптация" (2002). Този път тя е споделена с неговия брат-близнак Доналд Кауфман. В действителност такъв човек не съществува, освен като персонаж във филма, пресъздаден от Никълъс Кейдж.

Жан-Пол Сартр
До 1957 г. категориите за сценарий на наградите "Оскар" са три - за оригинален и адаптиран сценарий и за оригинална литературна творба. Именно в нея през последната година от съществуването й е номиниран френският философ, писател, драматург и общественик Жан-Пол Сартр.

Сартр получава номинация за филма "Горделивите", базиран върху сценария "Тиф" ("Typhus"), който написва през 1944 г. Той не печели отличието - получава го Робърт Рич - псевдоним, използван от включения в черния списък сценарист Долтън Тръмбо. Друга странност на филма, за който е номиниран Жан-Пол Сартр, е рядката актьорска поява в него на режисьора Луис Бунюел.

 

По статията работи: Десислава Попова

Вносните мита на Тръмп - подарък за ОПЕК и Русия, но не и за шистовия сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285060_%D0%92%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+-+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%9A+%D0%B8+%

 Плановете на американския президент Доналд Тръмп да въведе 25% мито върху вноса на стомана са подарък за Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, пише в коментар Bloomberg Gadfly.

Планът беше обявен миналата седмица и определено ще подкрепи сектора на стоманодобива, като целта му е да предпази Америка от "нечестната" конкуренция от по-евтиния внос. Въпреки това неминуемо ще вдигне разходите на компаниите за добив на петрол и газ. А това може да е лоша новина за шистовата индустрия, която е на път да превърне САЩ в най-големия производител на петрол в света.

Стоманата, която се използва в производството на тръбопроводи, трябва да отговаря на строги технически изисквания, за да не корозира или да не се счупи по времето на експлоатацията си, която може да надхвърли и 30 години - далеч повече от срока на експлоатация от тези на домашните електроуреди или автомобили.

Пазарът обаче е малък за производителите на стомана, като формира едва 3% от общия американски пазар, по данни на Асоциацията на операторите на тръбопроводи (AOPL). И това е така дори с оглед на бума в местния добив на петрол. Американските производители на стомана като цяло са изоставили този нишов пазар, предпочитайки продукти с по-голям обем и по-леки технически изисквания.

Проучване на консултантската компания ICT International сочи, че приблизително 77% от стоманата, която се използва в производството на тръбопроводи, през последните години е внесена - или под формата на готов продукт, или като суровина, която се използва за производство в САЩ. Проучването разкрива също, че въпреки че САЩ внасят стоманени продукти, свързани с тръбопроводи, на стойност 2,2 млрд. долара от 29 държави, същевременно изнасят стомана и стоманени продукти на пет пъти по-висока стойност за същите тези 29 страни.

 

Така че по-високата стойност на внесените продукти е малко вероятно да генерира силен ръст на местното търсене. След като митата на Тръмп влязат в сила, производителите на тръбопроводи ще се изправят пред растящи цени на стоманата, която ползват, освен ако за тях не бъде направено изключение. Ако не бъде направено изключение, те неизбежно ще прехвърлят по-високите цени върху компаниите за добив на петрол и газ, които използват техните тръбопроводи.

Така 25% увеличение на цената на вносните тръбопроводи, фитинги и клапи би повишило цената на тръбопровод с дължина 280 мили (450 км) със 76 млн. долара. За мегапроект като петролопровода Dakota Access увеличението може да достигне 300 млн. долара.

Новите мита все още не са в сила, но вече предизвикват оплаквания именно от някои сектори, които Тръмп се зарече да защитава. Допълнителните разходи биха довели до отлагането или отмяната на проекти за тръбопроводи и "ще бъдат в ущърб на американските работници, които няма да получат работни места в изграждането на тези проекти", пишат от AOPL.

По статията работи: Десислава Попова

 

"Оскар"-ите: Големите победители на церемония номер 90 (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/oskar-ite-golemite-pobediteli-na-ceremonija-nomer-90-snimki-news_662884.html

Големите отличници, получаващи 90-тите награди "Оскар" на Американската киноакадемия, вече са ясни. По традиция, най-престижните награди в света на киното бяха раздадени в Dolby Theatre в Лос Анджелис. Най-престижната и очаквана награда - за най-добър филм, отиде при "Формата на водата" (The Shape of Water). Той спечели в конкуренцията на палитра от общо 9 произведения, сред които "Три билборда извън града", "Наречи ме с твоето име", "Най-мрачният

На 5 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6746853

На 5 март рожден ден имат Николай Пехливанов, областен управител на София град Христо Бойчев, писател и драматург Валери Станков, поет и писател Деница Димитрова, бивш депутат Емил Иванов, бивш областен управител на София област Проф. Михаил Константинов, математик, председател на СД на “Информационно

Могат ли водите на Нил да разпалят нова война в Африка

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/05/3139782_mogat_li_vodite_na_nil_da_razpaliat_nova_voina_v_afrika/?ref=rss


<br /><br />С население 95 млн. души Египет е най-многолюдната арабска държава и една от най-големите в Африка. От тях 95% живеят близо до река Нил - на около 5% от територията - и това прави долината ѝ един от най-гъсто населените райони в света.<br /><br />Това означава, че Египет би се оказал уязвим, ако водите на Нил рязко спаднат. Големият етиопски язовир на възраждането (GERD) може и да причини това. А може и да не го причини, но климатът на недоверие между...

Пролетта се връща тази седмица

https://offnews.bg//obshtestvo/proletta-se-vrashta-tazi-sedmitca-676035.html

Седмицата започва с валежи, но пролетта се завръща - термометрите ще се качат до 17 - 18 градуса през следващите дни. 

Днес вятърът ще e слаб до умерен, а максималните температури ще са от 2-3 градуса в Северозападна България до 12-13 градуса в югозападната част от страната. 

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 5-7 градуса. Температурата на морската вода е 5-6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. След обяд над масивите в западната половина на страната ще завали дъжд, над 1700-1800 метра - сняг. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра - около минус 1.

Утре температурите тръгват нагоре, но ще се движат от 2 до 13 градуса в различните региони на страната. Затоплянето продължава, за дамския празник - 8 март, синоптиците обещават повече слънце. 

Няма да вали и през уикенда, слънце и облаци ще се гонят из небето, а максималните температури ще бъдат между 14 и 18 градуса.

ЕС скоро ще таксува големите интернет компании

https://petel.bg/ES-skoro-shhe-taksuva-golemite-internet-kompanii__253941

ЕС скоро ще излезе с план за таксуване с данъци на големите интернет компании като „Амазон“ и „Фейсбук“, налагайки облагане между два и...

Топенето на снега вдига нивата на реки и язовири

https://petel.bg/Topeneto-na-snega-vdiga-nivata-na-reki-i-yazoviri__253942

Снимка Булфото Институциите са нащрек за нивата на реките и язовирите, заради интензивното снеготопене. През уикенда заради придошли...

"Формата на водата" с 4 "Оскар"-а, Гари Олдман - най-добър актьор

https://petel.bg/Formata-na-vodata-s-4-Oskar-a--Gari-Oldman---nay-dobar-aktor__253944

Сн.: http://oscar.go.com  Филмът "Формата на водата" триумфира като най-добър филм през тази година, режисьорът му Гийермо дел Торо също беше отлич...

Божидар Димитров учредява движението си "Кубрат"

https://petel.bg/Bozhidar-Dimitrov-uchredyava-dvizhenieto-si-Kubrat__253943

Снимка Булфото Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе днес, съобщиха от Боянски клуб за...

16-годишна се самоуби, след като преспа с две момчета на купон

https://petel.bg/16-godishna-se-samoubi--sled-kato-prespa-s-dve-momcheta-na-kupon__253945

В Маяс 16-годишна студентка от местния колеж се е самоубила. Майката на Ксения научила за трагедията чрез социалните мрежи, предаде life.ru, ци...

Намериха изчезналото момиче от Враца

https://petel.bg/Nameriha-izcheznaloto-momiche-ot-Vratsa-__253947

Младото момиче изчезна за ден и принуди родителите си да я обявят за издирване. реклама Родителите на Ванеса Григорова я обявиха за издир...

Адвокат Марковски в ефира: Прокурорите допуснаха грешка спрямо лекаря от Пловдив, застрелял крадеца

https://petel.bg/Advokat-Markovski-v-efira--Prokurorite-dopusnaha-greshka-spryamo-lekarya-ot-Plovdiv--zastrelyal-kradetsa-__253948

Кадър Нова тв  Всеки има право да защитава имуществото, честта, здравето си - собственото и на близките си. В закона за неизбежна отбрана...

Драмата е пълна. Жоро Плъха застрелян с пистолета на неговия съучастник

https://petel.bg/Dramata-e-palna--ZHoro-Plaha-zastrelyan-s-pistoleta-na-negoviya-sauchastnik__253949

Иван нищо не ми е казал за случилото. На сутринта ми се обади и заяви, че отива на работа. По-късно видях полицаите. Това заяви пред Нова тел...

Деси Радева избухна с пост във "Фейсбук": Хора, наистина ли тоалета ми е най-важното в момента?!

https://petel.bg/Desi-Radeva-izbuhna-s-post-vav-Feysbuk--Hora--naistina-li-toaleta-mi-e-nay-vazhnoto-v-momenta--__253950

Деси Радева написа пост във "Фейсбук" във връзка с критиките относно тоалета й на приема за 3 март: Хора, честно ли важното в момента са ...

Студентският живот в Англия – 350 паунда на месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285059_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+350+%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%

 

За парче пица там младежите трябва да броят между 7-11 паунда

Таксата за обучение, стандартът на живот и цената на квартирата са част от въпросите, които стоят пред кандидат-студентите за университет зад граница. В тази връзка консултантите по проект „Световно образование“ са изготвили финансов наръчник, който да е от помощ на младежи и техните родители при информираното, разумно и интелигентно вземане на решение коя държава е финансово най-изгодна за получаване на желаната образователна степен. Всеизвестен факт е, че общата стойност на обучението в чужбина никога не е само размерът на таксата за обучение. За да се стигне до самото следване, трябва да се мине през куп последователности, които също изискват разумното планиране на финансите.

Така например според изчисленията на експертите между 200 -350 паунда са необходими за месечните разходи на студентите в Англия и Шотландия. Настаняването пък излиза между 350-600 паунда. Таксата за обучение в Англия е 9250 паунда, а в Шотландия – 1820 паунда.

Както е известно, Великобритания предоставя възможности за финансиране на обучението на студенти от ЕС чрез кредит, който поема таксата на 100%. И въпреки Брекзита прогнозите на консултантите по проект „Световно образование“ сочат, че тази възможност е твърде вероятно да се запази.

Taксата за обучение в Северна Ирландия пък варира между 4000-4160 паунда, настаняването е в диапазона – 350 – 500 паунда, а за месечни разходи студентите трябва да си приготвят между 150 – 300 евро.

За парче пица във Великобритания на студентите ще им трябват между 7-11 паунда, а за чаша капучино – 2,5 паунда. Островът е една от топдестинациите за БГ студентите за следване зад граница.

Нашата общност от курсисти попада в топ 10 по брой чуждестранни младежи, следващи в британски ВУЗ. Сравнително по-евтино образование и по-малко месечни разходи за живот очакват бъдещите студенти в Холандия. Таксата за обучение е 2060 евро, като държавата също предлага за финансирането й на 100%. Настаняването варира между 350 – 800 евро, а месечните разходи за живот – между 300-500 евро. Студентите в Страната на лалетата е добре да знаят, че за парче пица трябва да си приготвят между 3 и 4 евро, а за чаша капучино – 2,6 евро.

Таксите за обучение в САЩ пък варират в широк диапазон – между 9354 – 54 100 долара. За настаняване студентите е добре да предвидят около 360 долара, а за месечни разходи за живот – 200 долара. За парче пица в Щатите младежите трябва да имат около 7-11 долара в джоба, а за капучино – между 3,15 – 3,90 долара.

 

Заемът за британски ВУЗ – само за първо висше

 

Студентският кредит във Великобритания покрива пълната такса за обучение в държавните университети и се отпуска от Агенцията за студентско кредитиране (Student Finance England) при много ниска лихва. Може да се ползва само от кандидати, за които това е първо висше образование. Изплащането на заема започва след достигане на определен годишен доход (малко над 12 000 бр. лири за България и 21 000 за Великобритания). Можете да не взимате заем за цялата сума, а само за това, което не ви достига. Всяка година подавате документи наново. Сумите се изпращат директно на университета/колежа, където учите, и не е необходимо да плащате каквото и да било за обучение, ако кандидатствате за кредит за пълната такса.

 

Шотландия запазва безплатното следване за БГ студенти

Шотландия взе официално решение да запази безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-20 въпреки Brexit. Това съобщи координаторът на международното изложение Световно образование Ирина Христова. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университета HESA към момента там се обучават 1335 българи. Очакванията са решение за приема на чужденци да вземе и Англия, в която към септември 2017 г. се обучават 4640 българи, и Уелс, където броят на българите е 310. Общо 6290 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019 г. документи са подали 2080 българи, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit.

Прогноза за времето - 5 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370186

Днес над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 5°-7°. Температурата на морската вода е 5°-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Във вътрешността на страната облачността ще е значителна.

Българските емигранти - инвеститор №1 в държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285058_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+-+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80+%E2%84%961+%D0%B2+%D0%B4

 Българи берат нарциси и рози в Холандия и Великобритания, разнасят пици в Италия, поправят коли в Германия и гледат старци в Гърция. Вместо да се грижат за децата и родителите си, те са принудени да живеят на стотици и хиляди километри от дома и родината си, за да изкарват парите, необходими за прехраната на близките си, останали тук, в България. Едва ли някой знае колко точно българи живеят и работят в чужбина. Според различните статистики те са между 1 и 1,1 милиона. А според някои числото им е доста по-голямо и надхвърля 1,5 милиона. За 7-милионна България това число е смазващо голямо. Още повече като се има предвид, че това са хора в трудоспособна възраст и младежи – настоящето и бъдещето на родината ни. Много хора са склонни да охулват и обиждат родните емигранти, като ги обвиняват, че са дезертирали от родината си, вместо да останат тук и да се опитат да й помогнат да се измъкне от кризата. Срещу работещите в чужбина често се използва и думата „национални предатели”. При това квалификацията най-често се използва от тези „патриоти”, които не работят от години, мотаят се безцелно по улиците и изнудват работещата си съпруга всеки ден да им дава по десетачка за цигари, кафенце и биричка. Самите емигранти признават, че не от хубаво са напуснали родината си. „Вече повече от 10 години съм в чужбина. Имам две деца, които бяха на 7 и 9 години тогава, когато си стегнах куфарите, целунах ги и тръгнах. Десет години съм майка по скайпа. Не бях до тях, когато имаха нужда от мене. Сега от 2 години съм в България, но вече е късно. Голямата ми дъщеря живее с приятеля си отделно от мен. А синът ми ме гледа, все едно съм чужд човек. След година-две като завърши и той ще си тръгне и аз ще си остана самичка. И за какво беше всичкото това?! За едните пусти пари, без които обаче не можем”, призна моя позната. Жената е завършила испанска филология, но тъй като не можа да си намери работа по специалността, й се наложи да напусне България и да работи в Испания. Но не като преводач, а като миячка на чинии в кухня и чистачка на богаташки домове.

Да, тежък е животът на мнозина от българите, работещи в чужбина. И само онзи, който е минал по техния път, може да ги разбере. Останалите просто нямаме думата. И още нещо, над което всички хулители и ругатели могат да се замислят, макар и поне за мъничко. А то е, че именно тези „национални предатели” внасят в България голяма част от парите, с които се изплащат пенсиите на нашите възрастни родители. Тези „дезертьори” крепят българската икономика и социалната ни система. Според официални данни на БНБ за 2016 г. родните емигранти са внесли в България над 1,667 млрд. лв. Което ги превръща в инвеститор №1. Само за сравнение - преките инвестиции в страната ни за същата 2016 г. са 1,331 млрд. лв., което е с има няма около 330 милиона по-малко от парите, внесени от емигрантите. Според доклада на БНБ „емигрантските преводи намаляват бедността, имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите и силно стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети”.

Така че нека всеки, преди да отвори устата си, за да заклейми и хвърли поредната шепа кал и помия по адрес на емигрантите, ясно да си даде сметка, че това са хората, на чиито плещи и напукани от работа ръце се крепи до голяма степен финансовата стабилност в страната. Нека всеки, преди да започне да ругае търсещите спасение навън, напусне топлия си офис, да поработи поне месец-два по 15-16 часа на ден, в студ и пек, под дъжда и снега. И тогава, ако все още има желание, да отправи поредните критики към емигрантите. Защото от мекото кресло пред компютъра в топлия кабинет всеки може да критикува. А ние, българите, отдавна сме доказали, че сме царе да плюем, злобеем и завиждаме.

Ангелкова се щракна с Майкъл Дъглас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285057_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%89%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D1%8A%D0%BB+%D0%94%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81

 

Слай похвали българската природа пред министъра на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова успя да се срещне с каймака на холивудския шоубизнес по време на традиционното парти „Нощта преди оскарите“. За интересните си срещи със звезди от калибъра на Майкъл Дъглас, Стивън Спилбърг и Леонардо ди Каприо се похвали самата тя с редица кадри в социалните мрежи. „За мен е огромно удоволствие да

присъствам за втора поредна година в лично качество

на церемонията по връчване на оскарите. Преди официалното събитие на червения килим имах възможността да разговарям с Ейдриън Броуди, Салма Хайек, Оливър Стоун, Леонардо ди Каприо, Дженифър Анистън и Матю Макконъхи, които много харесват България“, написа Ангелкова във Фейсбук.

На „Нощта преди оскарите“ по дефиниция присъстват, както фаворитите за заветната статуетка, така и звездите, които ще връчат големите отличия. По време на посещението си в меката на киното в САЩ, министърът успя да се срещне и със Слай – стар приятел на България, който не само

промотира страната ни като перфектна дестинация за филмово производство,

но и засне две от лентите си от поредицата „Непобедимите“ на наш терен. „С големия Силвестър Сталоун говорихме за красотата на България и за гордия дух на българите“, обясни още Ангелкова. Само до няколко месеца очакваме екшън звездата да се завърне отново в София за снимките на „Непобедимите 4“. Припомняме, че за любовта си към България той говори и съвсем наскоро, докато работи по сериала „Това сме ние“. Тогава Слай похвали покритието на безжичния ни интернет.

САЩ с нови лазерни оръжия за флота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285056_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Lockheed Martin спечели договор за $ 150 млн. с възможност за допълнителни $ 942 млн. за разработването и производството на две високоенергийни лазерни оръжия за американския военноморски флот. Новите системи ще комбинират първи по рода си високоенергиен лазер на Lockheed и интегрираното оптично заслепяващо устройство със система за наблюдение (HELIOS) за защита срещу безпилотни авиационни системи (UAS) с възможности за разузнаване, наблюдение и проучване от далечно разстояние (ISR), което се очаква да бъде доставено и монтирано на бойни кораби до началото на 2020 година.

HELIOS се базира на поредица оптични лазерни влакна, които се обединяват с помощта на спектрална лъчева система, създавайки един светлинен лъч с висока мощност. Използването на оптични влакна означава, че лазерът е в твърдо състояние и влакната може да бъдат навити, правейки оръжието по-компактно. Необходимостта от намаляване на вибрациите и осигуряване на нужното електричество за захранване на лазера изисква инсталирането му на сравнително стабилна платформа с подходяща генераторна мощност, изисквания които военните кораби покриват напълно.

Според Lockheed, HELIOS е първото лазерно оръжие комбиниращо високоенергиен лазер, способен да унищожи или да обезвреди UAS или малки лодки с ISR способност да идентифицира и проучва възможни цели от голямо разстояние. HELIOS може да действа и като заслепяващо оръжие, което може да ослепи сензорите на UAS, без да е необходимо да унищожава самото въздухоплавателно средство, както и разполага със система за управление на енергията и топлината за по-лесно интегриране с кораба, на който е монтиран.

Първият от двата лазера ще бъде доставен през 2020 година. Единият ще бъде инсталиран на разрушител от клас Arleigh Burke, а другият ще бъде изпратен за тестване в White Sands Missile Range, Ню Мексико.

Православен календар за 5 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740672

Православен календар за 5 март Св. мчци Конон и Йоан Българин Свети мъченик Конон строго почитал Бог. Той бил принуден да принесе жертва на идолите, но отказал и му забили гвоздеи на краката и го накарали да бяга. Изнемощял от мъките по-късно Конон починал. Религиозен празник на Будистката общност в България - Будистка Нова година.

Божидар Димитров учредява движение "Кубрат" днес

http://clubz.bg/64997-bojidar_dimitrov_uchredqva_dvijenie_kubrat_dnes

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров учредява днес Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК). Новината дойде от Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация. Сбирката ще е във военния дом-паметник на столчната ул. "Солунска" 21 от 14 часа.

Заявката за ново движение дойде в началото на годината, като обявеното намерение бе то да прерасне в партия. Първата дата за учредяването му бе 4 февруари, но събитието бе отложено. Официалният мотив бе, че Божидар Димитров се разболя. 

Едно от основните послания е настояването България да се превърне в президентска република. Според Божидар Димитров "парламентарната република е атрофирала". 

Форумът днес ще е под ръководството на бившия шеф на НИМ и министър в първия кабинет "Борисов", арх. Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов. Сред кандидатите за членове на "Кубрат" са хора "от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации".

 

Рибено масло през бременността намалява риска от алергии

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ribeno-maslo-prez-bremennostta-namaliava-riska-ot-alergii-2082599

По-категорични отговори за ролята на пробиотиците и рибеното масло в превенцията на детски алергии може да има само от проучвания, които да проследят децата и в училищна възраст

ДПС се събират на семинар за отворено управление

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-se-sybirat-na-seminar-za-otvoreno-upravlenie-2082616

ДПС организира семинар на тема "Отворено управление - нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решение".

Победителите на тазгодишните „Оскар“-и

//dariknews.bg/novini/sviat/pobeditelite-na-tazgodishnite-oskar-i-2082615

Юбилейната 90-а церемония за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука се състоя в театър "Долби" в Лос Анджелис с водещ Джими Кимъл.
 
Британецът

Православен календар за 5 март

https://petel.bg/Pravoslaven-kalendar-za-5-mart__253932

Свети мъченик Конон строго почитал Бог. Той бил принуден да принесе жертва на идолите, но отказал и му забили гвоздеи на краката и го накар...

Ето къде трябва да живеем, ако искаме да печелим много пари

https://petel.bg/Eto-kade-tryabva-da-zhiveem--ako-iskame-da-pechelim-mnogo-pari-__253933

Преди да вземем съдбовното решение да емигрираме, е необходимо да направим някои елементарни финансови сметки, за да видим дали бихме жив...

Пак лошо време: Черни облаци надвисват над България, следобед ще...

https://petel.bg/Pak-losho-vreme--CHerni-oblatsi-nadvisvat-nad-Balgariya--sledobed-shhe---__253934

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за март. Днес облачността над страната ще е значителна. Това прогноз...

Извънредно! Земетресение удари Турция

https://petel.bg/Izvanredno--Zemetresenie-udari-Turtsiya-__253935

Земетресение от 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Западна Турция рано тази сутрин. Това предаде Европейският сеизмологичен център. Епицентърът е на 112 км от град Измир и 47 км от Балъкешир. Към момента няма информация за жертви, пише Блиц.

Седмицата започва като по вода за 4 зодии

https://petel.bg/Sedmitsata-zapochva-kato-po-voda-za-4-zodii__253936

lamqta.com Овен  Тайни, интриги и шушукания - това е коронното блюдо на менюто, което звездите готвят за Вас днес, а Вие ще останете много дово...

Внимание, шофьори! Ето какви капани крият пътищата тази сутрин

https://petel.bg/Vnimanie--shofori--Eto-kakvi-kapani-kriyat-patishhata-tazi-sutrin__253937

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републиканс...

Голямото завръщане: Над 240 хиляди българи на път

https://petel.bg/Golyamoto-zavrashhane--Nad-240-hilyadi-balgari-na-pat__253938

Снимка: Булфото, архив Натоварен трафик и опасност от поледици ни очакват на пътя днес, последният от трите почивни дни около 3 март. Пов...

Дъжд и сняг на "3 март". Копанов спечели регатата за 22-ри път (снимки)

https://petel.bg/Dazhd-i-snyag-na-3-mart--Kopanov-specheli-regatata-za-22-ri-pat--snimki-__253940

Дъжд и сняг съпроводиха регата "3 март", в която участваха лодки ЯЛ 6 чак от Видин и София. Състезанието беше първо за сезона във ветроходств...

Необоснованата русофобия като елемент на информационната война

http://pogled.info/svetoven/neobosnovanata-rusofobiya-kato-element-na-informatsionnata-voina.92953

/Поглед.инфо/ Във въпросната статия проектът „Русофобия“, иницииран от Запада се описва като елемент от информационната война. Той не се опира на вината на Русия пред световната общност, а представлява антиинформационен набор от клишета и етикети. Също се обосновава мисълта, че Европа се намира в зависимост от американската политика и затова европейските средства за масова информация тиражират русофобски митове.

Реакцията на немските средства за масова информация по отншение на руското оръжие

http://pogled.info/svetoven/reaktsiyata-na-nemskite-sredstva-za-masova-informatsiya-po-otnshenie-na-ruskoto-orazhie.92954

/Поглед.инфо/ Камарад GORA направи обзор на пресата на нашите отвъдокеански партньори. Аз реших да се поразходя из немските средства за масова информация и даже се разочаровах. Или не искат да плашат народа, или от Централното управление от Вашингтонския Обком (Областен комитет на комунистическата партия – при социализма – бел.пр.) не са спуснали директива, или всичко са разбрали правилно.

Тръмп заплаши да въведе данък върху автомобилите от Европа

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-zaplashi-da-vavede-danak-varhu-avtomobilite-ot-evropa.92955

/Поглед.инфо/ Американският лидер Доналд Тръмп съобщи, че в случай ако властите на европейските страни продължат да влошават условията за дейността на американските компании на пазара на Евросъюза, то САЩ ще въведат данък върху автомобилите от Европа.

„Движение 5 звезди“ на Луиджи Ди Майо води на изборите в Италия

http://pogled.info/svetoven/evropa/dvizhenie-5-zvezdi-na-luidzhi-di-maio-vodi-na-izborite-v-italiya.92956

/Поглед.инфо/ Италианското антиелитарно „Движение 5 звезди“ на Луиджи Ди Майо води на изборите в Италия, сочат първите данни от екзитполовете, разпространени от "РАИ Нюз 24".

Ди Майо и Салвини - новите политически играчи в Италия

http://clubz.bg/64996-di_majo_i_salvini_novite_politicheski_igrachi_v_italiq

Матео Салвини, лидерът на Лигата, е основен играч в дясната коалиция на Силвио Берлускони, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

След като оглави партията през 2013 г., 44-годишният политик, който е роден в Милано, я трансформира. Първоначално съществувала като сепаратистко движение за отделяне на богатата Северна Италия, Лигата премахна думата "Северна" от името си, за да придобие популярност на национално равнище. Салвини възприе националистически, евроскептични и антиглобалистки позиции и посочва американския президент Доналд Тръмп, унгарския премиер Виктор Орбан, руския президент Владимир Путин и водачката на френската крайна десница Марин льо Пен като примери за подражание. Вдъхновен от Тръмп, Салвини възприе лозунга "Италия на първо място". 

В пространно интервю за ДПА неотдавна той представи плановете си за справяне с вълната от мигранти.

"Сигурността няма цена", каза Салвини тогава. "Що се отнася до това как точно ще го направим, ще ни бъде нужен и план за дипломатически споразумения със страните на произход, много от които така или иначе получават икономическа и търговска помощ от Италия, без да има никаква полза (за нас)", добави той.

Италия е основната входна точка на насочилите се към Европа мигранти от Африка и други места. От 2013 г. нейните власти са регистрирали близо 680 000 пристигнали такива мигранти. В този контекст Лигата постепенно набра гласове с помощта на остра антимигрантска риторика, включително обещание да използва "булдозер" срещу нежелани чужденци.

"На тези, които очевидно бягат от война, ще бъде позволено да влязат в Европа" и те ще бъдат разпределяни сред целия ЕС", заяви Салвини.

В интервюто за ДПА лидерът на Лигата каза още, че пристигащите плавателни съдове с мигранти трябва да бъдат спирани още в Средиземно море и там, на самите съдове, да се правят проверки за възможни измами с цел да се придобива право на убежище.

Трийсет и еднагодишният Луиджи Ди Майо, лидерът на Движение "5 звезди", пък в момента символизира умереното послание на протестната партия, в която той направи светкавична кариера, отбелязва Франс прес.

Присъединил се към движението през 2007 г., Луиджи Ди Майо бързо изкачва йерархическата стълбица и за по-малко от десет години стига до върха. През 2010 г. той става депутат, а три години по-късно и заместник-председател на долната камара на парламента, после се наложи като безспорен политически водач на движението. През септември съвсем естествено е посочен като кандидат за поста министър-председател след гласуване онлайн сред активистите, в което събира 82 на сто от гласовете - нечуван резултат, обяснен от противниците му с липса на реална конкуренция.

Луиджи Ди Майо.

Завладян от политиката още на млади години, Луиджи Ди Майо записва да следва право, без обаче да завърши обучението си. А професионалният му опит е твърде ограничен - за кратко работи като администратор на сайт, асистент-режисьор и служител на стадион. Затова критиците му твърдят, че той е само марионетка на основателя на Движение "5 звезди" Бепе Грило и няма интелектуални сили да ръководи третата икономика в еврозоната. Ди Майо обаче отвръща:

"Австрийският канцлер е на моите години, френският президент - на 40. Настъпи часът на младите".

Движение "5 звезди" управлява няколко големи градове, като Рим, Торино и Ливорно. През 2013 г. влезе в парламента със 109 депутати и 54 сенатори. На излизане има 88 депутати и 35 сенатори, заради изгонване на партийни членове или заради доброволно напускане. Малко преди изборите десетина членове също обявиха, че напускат движението. Някои бяха пропуснали да кажат, че са франкомасони или защото бяха извършили измами при изпълнението на партийно обещание - да предоставят част от заплатата си за фонд за малките и средни предприятия.

През годините програмата на Движението еволюира и от излизане от еврозоната, то сега изобщо не поставя това на дневен ред. А темата за ЕС дори не фигурираше в официалната предизборна програма на партията.

Според анализатори много хора са гласували за Движение "5 звезди" заради разочарование от традиционните партии, а за Лигата заради безпокойствата си, свързани с миграцията. 

Гари Олдман взе „Оскар“ за най-добър актьор

//dariknews.bg/novini/sviat/gari-oldman-vze-oskar-za-naj-dobyr-aktior-2082614

Британецът Гари Олдман спечели приза за най-добър актьор на 90-ата церемония за наградите "Оскар" с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час", предадоха световните информационни агенции.
 
Три десетилетия, неизброими пластове грим и борбеният дух на Уи

Ето кой спечели "Оскар"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/eto-koj-specheli-oskar-6079855

90-ото раздаване на статуетките премина с много блясък

"Формата на водата" грабна "Оскар" за най-добър филм

http://clubz.bg/64995-formata_na_vodata_grabna_oskar_za_naj_dobyr_film

"Формата на водата" спечели "Оскар" за най-добър филм и е големият победител за 2017 година.

Шоуто започна с няколко не особено остроумни шеги на водещия Джими Кимъл, който предупреди гостите да не стават веднага, щом чуят името си, за да не се повтори неловката ситуация от миналата година, когато продуцентите на „Ла Ла Ленд“ излязоха за наградата за най-добър филм, но се оказа, че тя всъщност е за „Лунна светлина“. Церемонията протече без специален дрескод, повечето не носят дори значките #Time’sUp.

„Благодаря на всички, които някога са поглеждали към билборд…“, пошегува се Сам Роукел, след като получи първата статуетка „Оскар“ на церемонията. Призът му е за най-добра второстепенна роля в "Трите билборда извън града".

Статуетка получи „Най-мрачният час“ – отличен за грим и прически заради удивителното преображение на Гари Олдман в образа на Уинстън Чърчил.

Гари Олдман бе представен от Джейн Фонда.

„Оскар“ за костюми получи „Невидима нишка“, с което „Формата на водата“ направи първия си пропуск. Призьорът не е голяма изненада, тъй като модата е в центъра на сюжета на филма на Пол Томас Андерсън.

„Икар“, филмът на Брайън Фогел, който изследва един от най-големите допинг скандали – в руския спорт, спечели статуетката за пълнометражен документален филм.

Последва изпълнение на Мери Джей Блайдж – единственият засега случай на човек в историята на оскарите, номиниран едновременно за песен и за поддържаща роля („Мъдбаунд“).

„Дюнкерк“, филмът с най-много номинации след „Формата на водата“, получи награда за звуков монтаж… минути по-късно и за звук.

Сценографията на „Формата на водата“ бе оценена с „Оскар“, втори за филма… Остават му още доста възможности.

Чилийският „Фантастична жена“ спечели статуетка за чуждоезичен филм – първият „Оскар“ за филм с транссексуална актриса в главната роля.

Наградата за поддържаща женска роля отиде у Алистън Джени, за образа на майка-чудовище в „Аз, Тоня“.

Франсис Макдорманд спечели награда "Оскар" за най-добра актриса за ролята в "Три билборда извън града".с

Поредната награда за нещо, което се случва за първи път – баскетболист от NBA взе „Оскар“ за късометражен анимационен филм! Кобе Брайънт за Dear Basketball. Това е малка изненада, предвид обвинението за Брайънт през 2003-а за сексуален тормоз. Но в случая бе постигнато извънсъдебно споразумение с жертвата. В залата на церемонията Брайънт се размина с каквато и да е отрицателна реакция – според „Гардиън“ обаче в нюзрума на „Долби тиътър“ се е разнесло гневно мърморене.

Оскарът за пълнометражен анимационен филм отиде у създателите на пътешествието към света на мъртвите „Тайната на Коко“.

Наградата за визуални ефекти бе присъдена на „Блейд Рънър“.

„Дюнкерк“ поведе в наградите със статуетката за монтаж – и вече има три. Водещият Джими Кимъл изтъкна важната роля на монтажа, като се пошегува, че преди да влезе в монтажната „Дюнкерк“ е бил романтична комедия с Рийз Уидърспун.

Три от жертвите на Харви Уайнстийн – Ашли Джъд, Анабела Шиора и Салма Хайек – излязоха на сцената, за да заявят, че времето свърши (#Time’sUp) и поздравиха смелите жени, които не замълчаха, че са преживели сексуално насилие.

„Призови ме с твоето име“ донесе „Оскар“ за адаптиран сценарий на 90-годишния Джеймс Айвъри.

Наградата за оригинален сценарий получи Джордан Пийл за „Бягай!“, много отдавна не се е случвало създателят на един филм да получи още с дебюта си номинации за най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър филм.

След 12 номинации, започнали още през 1995 г. с „Изкуплението Шоушенк“, на 13-ия път операторът Роджър Дийкинс спечели „Оскар“.

За най-добра музика оскарът отиде у Александър Деспла за „Формата на водата“, а за най-добра песен – при „Remember Me“, второ отличие за „Тайната на Коко“. „Междузвездни войни: Последните джедаи“ остана без нито един „Оскар“, но пък при приходи от над 1 милиард и 300 милиона долара това надали е повод за огорчение.

Гиейрмо дел Торо получи оскара за най-добър режисьор – трети за „Формата на водата“. Получавайки статуетката, Дел Торо отбеляза, че е имигрант и подчерта приноса на мнозина още големи личности в американското кино, също имигранти като него.

„Оскар“ за главна мъжка роля бе присъден на Гари Олдман, за превъплъщението му в образа на Чърчил.

„Бих искал да поздравя сър Уинстън Чърчил за това великолепно пътуване“, каза Гари Олдман. Актьорът сподели признателността си към още много хора и завърши с благодарности към 99-годишната си майка:

„Сложи чайника, нося ти оскара“.

Площад "Славейков".

Шест вида оръжие ще изменят глобалното разпределение на силите

http://pogled.info/svetoven/shest-vida-orazhie-shte-izmenyat-globalnoto-razpredelenie-na-silite.92950

/Поглед.инфо/ Част от образците оръжие, споменати в речта на Путин са добре известни. Но някои заявления на руския лидер се оказват наистина неочаквани и сензационни. Възможно е човечеството да стои на прага на толкова кардинални технологически промени, както и след изстрелването на първия съветски спътник.

Китай: Американската политика създава риск – „вратите на ада“ могат да се отворят „много лесно“

http://pogled.info/svetoven/kitai-amerikanskata-politika-sazdava-risk-vratite-na-ada-mogat-da-se-otvoryat-mnogo-lesno.92951

/Поглед.инфо/ На 1-ви март, същия ден когато Путин излезе със своето послание, Сhina Daily (водещото китайско издание на английски език) публикува редакционна статия, озаглавена "САЩ не бива да се поддават на изкушението да нарушават задълженията си", в която се припомня историята на Тайванския въпрос и договореностите между Китай и Съединените щати, съгласно които американските отношения с Тайван могат да имат само неофициален характер.

От проекта El Petro към златна цифрова валута

http://pogled.info/svetoven/ot-proekta-El-Petro-kam-zlatna-tsifrova-valuta.92952

/Поглед.инфо/ На 20 февруари Венецуела започна да емитира цифровата валута El Petro. Проектът привлече внимание. И когато El Petro стартира, Иран и Турция направиха изявления, че планират емитиране на собствени цифрови валути.

Германският президент предлага Ангела Меркел отново за канцлер

//dariknews.bg/novini/sviat/germanskiiat-prezident-predlaga-angela-merkel-otnovo-za-kancler-2082611

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще предложи Ангела Меркел да бъде избрана за канцлер за четвърти мандат, предадоха ДПА и БТА.
 
"Ще изпълня задължението си по конституция и ще направя препоръка на парламента официално за избор на федерален канцлер", каза

Без камиони по автомагистралите и натоваренитe пътища

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-kamioni-po-avtomagistralite-i-natovarenite-pytishta-2082604

От 14 ч. до 20 ч. днес се ограничава движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване

Патрик Бюкенън: Фаталното самозалъгване на западния човек

http://pogled.info/svetoven/patrik-byukenan-fatalnoto-samozalagvane-na-zapadniya-chovek.92947

/Поглед.инфо/ „Разбрахме Китай погрешно. Ами сега?“, гласи заглавието на статия на „The Washington Post“ „Помните ли как американското общуване с Китай щеше да превърне тази комунистическа гнила паланка повече като демократичния, капиталистически Запад?“, пита Чарлс Лейн в началото на материала си.

Майданът на Саакашвили бе смесен с кръв и сняг

http://pogled.info/svetoven/maidanat-na-saakashvili-be-smesen-s-krav-i-snyag.92948

/Поглед.инфо/ Украинската полиция събори палатковия лагер на привържениците на Михаил Саакашвили в центъра на Киев. Наблюдателите отбелязаха особената жестокост на правоохранителите: задържаните бяха поставяни на колене в снега, няколко души бяха хоспитализирани с травми и кръвотечение. Защо киевските власти решиха да разгонят жестоко „михомайдана“ и заплашвана ли е страната с повторение на сценария от 2013 г?

Интернет е препълнен с идеи за названията на новото оръжие на Русия

http://pogled.info/svetoven/internet-e-prepalnen-s-idei-za-nazvaniyata-na-novoto-orazhie-na-rusiya.92949

/Поглед.инфо/ Предложението да се измислят имена на новите системи на въоръжение предизвикаха в руското интернет пространство взрив от остроумие и разгорещени спорове. Едни си спомнят за забавни имена на оръжие, други предлагат да се отиде далеч по-далеч и да се преименуват всички предприятия от отбранителната индустрия. Как руснаците предлагат да се нарече новото оръжие и защо често дават несериозни наименования на сериозната техника?

За Сан Стефано, Берлинския конгрес и Освобождението ни

http://www.eurochicago.com/2018/03/march3-2/

Политиката е изкуството на възможното и в нея се цени какво си постигнал максимално в дадена ситуация. Отмина още един 3-ти март. Още един национален празник, за съжаление изпълнен освен с патриотизъм, и с фанатична русофобия, и отричане на най-ценното човешко качество – саможертвата. За сетен път чета едни и същи опорни точки, копирани и предавани от уста на уста, с удивителен плам от псевдопатриоти, целящи да докажат, колко отвратително нещо е сторила Русия, като е вдигнала над 200 000 войници, за да спасява чужда държава от Османско робство. Всяка ...

За Сан Стефано, Берлинския конгрес и Освобождението ни.

http://www.eurochicago.com/2018/03/%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%81-%d0%b8-%d0%be%d1%81/

Политиката е изкуството на възможното, и в нея се цени какво си постигнал максимално в дадена ситуация. Отмина още един 3-ти Март. Още един национален празник, за съжаление изпълнен освен с патриотизъм, и с фанатична русофобия, и отричане на най-ценното човешко качество – саможертвата. За сетен път и чета едни, и същи опорни точки, копирани и предавани от уста на уста, с удивителен плам от псевдопатриоти, целящи да докажат, колко отвратително нещо е сторила Русия, като е вдигнала над 200 000 войници, за да спасява чужда държава от Османско робство. ...

National Interest: Путин разбива ПРО на САЩ

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-putin-razbiva-pro-na-sasht.92945

/Поглед.инфо/ Русия разработва нови стратегически ядрени оръжия, способни да унищожат американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Путин не блъфира, стига до заключение авторът на статията в американското списание The National Interest, позовавайки се на мненията на изследователи и експерти; и привежда оная част от изявлението на руския президент, в която ясно се подчертава, че на всяко нападение с ядрени оръжия Русия ще отговори с ответен ядрен удар.

Един удивителен знак, че имате високо IQ

https://petel.bg/Edin-udivitelen-znak--che-imate-visoko-IQ__253929

Хората с висок коефициент на интелигентност имат по-силни базисни умения за възприятие, установява изследване. Например, те могат бързо д...

Популистите от "5 звезди" ликуват в Италия

http://clubz.bg/64994-populistite_ot_5_zvezdi_likuvat_v_italiq

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Камарата на депутатите (долната камара на парламента), показват предварителните резултати от екзит пол на държавната телевизия РАИ за разпределение на местата по партии, предадоха световните агенции.

Според данните десноцентристкият блок, съставен от Форца Италия на Силвио Берлускони, Лига на Матео Салвини и Италиански братя на Джорджа Мелони, ще има между 225 и 265 места в Камарата на депутатите. За да има мнозинство в 660-местната камара и да може да управлява сама, коалицията трябва да разполага с най-малко 316 места.

Силвио Берлускони.

Движение Пет звезди на Луиджи Ди Майо ще има 195-235 места.

Левоцентристите, оглавявани от Демократическата партия, ще имат 115-155 места.

Лявата партия Свободни и равни ще получи 12-20 места.

Първите данни от преброяването на гласовете, изнесени от телевизия Ла Сетте, пък показват, че в Сената Движение Пет звезди е на път да спечели 33,1 процента, предадоха Ройтерс и ДПА.

Досегашната управляваща Демократическа партия получава в Сената 18,7 процента

Крайнодясната, антиимигрантска и евроскептична Лига получава 17,3 процента и е пред по-умерения си партньор в десноцентристката коалиция - Форца Италия, който получава 14,1 процента. Като цяло в Сената десноцентристите печелят 36,6 процента.

Представители на антисистемното Движение Пет звезди определиха представянето си на парламентарните избори в Италия като триумф, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Ако данните се потвърдят, това ще е славен момент, казва Алесандро Ди Батиста, който бе депутат от движението в досегашния парламент, предаде Ройтерс.

Според екзит пол и първите данни от преброяването за Сената Движение Пет звезди се очертава като най-голямата самостоятелна партия в двете камари. В Сената според прогнозите движението печели 33 процента, а в Камарата на депутатите данните засега показват между 29,5 и 32,5 процента.

Представителят на движението Алфонсо Бонафеде каза, че то ще бъде сърцевината на настоящия парламент, предаде ТАСС. Той определи резултатите като невероятни за движението, което на миналите избори получи 25 процента и бе в опозиция.

Фотографите не пропуснаха и гласуването на Франческа Паскале - годеницата на Силвио Берлускони.

Резултатите от изборите в Италия намериха вече отзвук и в съседна Франция. Там лидерката на крайната десница Марин Льо Пен каза, че те предвещават лоша нощ за Европейския съюз, предаде ДПА.

"ЕС ще има една лоша нощ", написа Льо Пен в Туитър и добави усмихнат емотикон.

Льо Пен е съюзник на крайнодясната Лига на Матео Салвини, която се очертава да е най-силната партия в десноцентристката коалиция, оглавявана от Форца Италия на Силвио Берлускони.

Същевременно лидерът на Демократическата партия в досегашната Камара на депутатите Еторе Розато каза, че ако данните от екзит пол се окажат верни, то това ще означава, че неговата партия е претърпяла поражение и ще отиде в опозиция, предаде БТА.

Самюел Рокуел взе "Оскар" за поддържаща мъжка роля

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6747133

Самюел Рокуел взе "Оскар" за поддържаща мъжка роля3,05 ч: "Имам една молба - когато си чуете името, не ставайте веднага", каза в началото на 90-ото издание на наградите "Оскар" водещият на церемонията Джими Кимъл. Шеговитата реплика бе по повод миналогодишния гаф, в който той обяви "Ла ла ленд" за носител на "Оскар" в категория "Най-добър филм", а победителят бе "Лунна светлина".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване