Цивилни напускат Гута срещу хуманитарна помощ

http://dnes.dir.bg/news/pomosht-siria-guta-26938838

Руските военни съобщиха, че сирийските бунтовниците са обещали да позволят на цивилни да напуснат Източна Гута в замяна на хуманитарна помощ, съобщи БТА.

Иво Димчев: Културните политики в България са зле, защото в парламента цари чалгария

https://offnews.bg//kultura/ivo-dimchev-kulturnite-politiki-v-balgaria-sa-zle-zashtoto-v-parlame-676046.html

Иво Димчев със сигурност е един от най-интересните артисти, които можете да видите през живота си. Без значение дали сте негови фенове или не - смело може да се твърди, че спектаклите му са едно от задължителните събития, които трябва да посетите поне веднъж - особено ако ви е писнало от еднообразието на комерсиалната сцена и имате нужда от свежи идеи.

Да, звучи смело, но е така. Певец, автор на песни, танцьор, хореограф, актьор, художник, писател, пърформър - няма как да определим кое е "неговото" изкуство, защото се изявява еднакво добре в много артистични области, обединявайки ги в собствен стил. На публиката говори с тяло, глас и поглед, понякога само с присъствие на сцената, което казва "ето вижте ме, аз съм тук и съм просто истински, предавам ви част от разнообразието на света".

Иво Димчев по време на One Dance Week

С представленията си обикаля цял свят - София, Берлин, Лондон, Сао Пауло, Токио - навсякъде е приеман с овации. Самият той признава, че интересът към него расте. И това не е никак изненадващо. Спектаклите му носят усещане за свобода - свобода от познатото, свобода от посредствеността и подражанието. С близо 20-те години, в които е на сцена, изгражда собствен стил, който не може да бъде описан, но може да бъде чут и видян, а след среща с него можеш само да си задаваш множество въпроси за същността на изкуството и начина, по който се проявява. 

Самият той има собствена философия за изкуството. За него то е "есенцията, придобита от изгарянето и премахването на излишъците. Това извличане понякога изглежда много лесно, но всъщност никак не е. Въпросът е, че често излишъците от вчера могат да се превърнат в есенцията за днес." 

На въпроса какво го вдъхновява и откъде идват всичките му идеи, отговаря: "Най-лесният начин за добив на идеи за мен винаги е била самата работа. Сядам на пианото, започвам да свиря, оставям гласа си да си намери място в хармониите и не след дълго костната система на една песен започва да се появява в реалният свят. Същото е и със спектаклите, текстовете или визуалната ми работа."

Въпреки че изкуството идва по естествен път, той не забравя да спомене и две важни неща, които за него са най-важни в работата на един артист: смелостта и самодисциплината. Освен като успешен изпълнител, той влиза и в ролята на преподавател, провеждайки мастъркласове в множество европейски школи. Допълва, че именно на това иска да научи младите изпълнители:

"Смелостта да преодолееш себе си, страховете си, страховете на другите и самодисцпиплина в изграждането на яснота в артикулирането и споделянето на това преодоляване и на красотите, които си открил в процеса си."

Димчев е възпитаник на Николай Георгиев и школата на 4хС. "Там се научих да нямам приоритети и да уважавам еднакво всички възможни начини на изразяване на перформативното тяло. Затова, когато завърших и трябваше да реша кой път да взема - театър, танц или музика, аз просто тръгнах и по трите и ги обединих в работата си."

А относно признанието по света споделя, че "то нямаше как да не се случи. Аз вярвам, че ако човек е напълно отдаден на работата си и развитието си като артист, няма как да не достигне ниво, на което да бъде търсен и желан от много и от различни хора. Намирам успеха си извън България за най-естественото нещо."

Според него сцената у нас е достатъчно отворена за експериментаторския му дух. Не е доволен обаче от културните политики тук и дори дава една доста добра идея за това как да избираме бъдещите си политици:

"В България имам перфектната публика - достатъчно чувствителна и интелигентна, и същевременно достатъчно гладна за експерименти и нови художествени формати. България относно публика не мога да я дискриминирам. Но откъм културни политики... положението е зле. Когато в парламента цари чалгария и необразованост, няма как положението да е иначе. Преди да допуснат кандидат-депутати до избори, трябва да им се види музиката в телефона и да се знае на колко театрални спектакъла са били до момента на изборите. Ако са по-малко от 50, да не се допускат до избори. Ако не говорят по два чужди езика, също не бива да се допускат в парламента. Диваци в костюми е много гнусна гледка."

На Иво Димчев му предстоят две важни събития у нас скоро - концерт в "Терминал 1" и издаване на нова книга, в която разказва за това как се заразява с вируса на СПИН и как живее с него вече над десетилетие.

Книгата

Иво Димчев се заразява с вируса на СПИН преди 12 години. Според него тук не се говори за ХИВ-позитивните, а темата е табу и си е поставил за цел да даде гласност на проблема и да вдъхне смелост на хората, с което споделя една съдба по отношение на болестта. По думите му е крайно време за дебат у нас, за да стане ясно на всички, че отдавна не се умира от СПИН и има терапия, която предлага нормален начин на живот.

"Вирусът на СПИН е свързан до голяма степен с темата за сексуалното. Това, уви, е все още тема табу в България. В България за секс се говори вулгарно или насаме. Но почти никога със сериозност и публично. Преди 30 години наистина нямаше лечение и терапия. Но от много години има терапия, която напълно неутрализира вируса и прави заразените напълно безвредни за партньорите си. Но много хора не знаят това и е налице дискриминация към носителите на вируса. Освен това, повечето от хората с подобен късмет и съдба се страхуват да говорят за това открито от страх да не бъдат отхвърлени от близки, приятели или да загубят работата си. Това разбира се не е нормално. Иска ми се да вдъхна повече смелост на ХИВ- позитивните в България. Искам също книгата и дебатът, който ще предизвика, да образова малко обществото ни."

Книгата се казва "ХИВ + Kiss" и ще бъде представена у нас в края на април или началото на май, надява се Димчев, тъй като има много ангажименти зад граница. 

Концертът

На 14 март ще видим Димчев на сцената на клуб "Терминал 1". Това няма да е първо представление на артиста пред публиката на Терминала, но този път е подготвил нещо ново и различно. Ще чуем акустични версии на песните му, а също така подготвя и две нови парчета. За по-верните фенове, които го посещават всеки път".

Димчев на сцената на "Терминал 1"

"Не искам хората да се отегчават от мен и да искат да ме застрелят", казва шеговито Димчев.

След София Димчев ще се отправи на пътешествие - концерт в Берн, след това в клуба на Дейвид Линч в Париж, а накрая и два концерта в Токио. 

"Програмата ми е запълнена със спектакли и концерти до края на годината и за моя изненада се появяват нови и нови предложения. Едно от най-интересните е да напиша музиката за един танцов спектакъл с 9 танцьори в Австралия на известният австралийски хореограф Шон Паркър, който се оказа, че бил голям фен на песните ми. Така че май ще се наложи да отида до "долната земя" за около два месеца следващата зима. Много ми се пее и в затвор", казва Димчев. 

Но накрая завършва простичко: "Каквото ми е писано - това."

Адвокатът на доктора от Пловдив: 72-часовият му арест е прекомерна мярка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747375

Адвокатът на доктора от Пловдив: 72-часовият му арест е прекомерна мярка72-часовото задържане е мярка за неотклонение, която се налага, когато обвиняемият има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Такъв риск в случая с д-р Иван Димитров няма. Това заяви пред "24 часа" неговият защитник адв. Георги Кутрянски, който е един от известните прависти в Пловдив.

Техеран критикува "екстремизма на ЕС" по отношение на Иран

https://www.investor.bg/aziia/336/a/teheran-kritikuva-ekstremizma-na-es-po-otnoshenie-na-iran-256894/

Заради американската политика европейците на успяха да спазят ангажиментите си, заяви иранският външен министър

СКТМ „Комфорт” с три медала от държавното по тенис на маса

https://petel.bg/SKTM----Komfort----s-tri-medala-ot-darzhavnoto-po-tenis-na-masa__253976

Отборът на СКТМ „Комфорт” спечели три медала от държавното първенство по тенис на маса в Панагюрище. При жените Таня Асенова е вицешампи...

Дилянa Πoпoвa c любимия cи мъж нa тyзapcĸa пoчивĸa в Малдивите

https://petel.bg/Dilyana---opova-c-lyubimiya-ci-mazh-na-tyzapc--a-pochiv--a-v-Maldivite__253977

Диляна Попова с любимия си мъж на тузарска почивка, сърцето й в момента принадлежи на сина й Борил. Tя се похвали с много снимки от пореднат...

Втори ден Шкорпиловци е без вода. От ВиК уверяват: Екипите ни работят по отстраняването на проблема

https://petel.bg/Vtori-den-SHkorpilovtsi-e-bez-voda--Ot-ViK-uveryavat--Ekipite-ni-rabotyat-po-otstranyavaneto-na-problema__253978

Шкорпиловци вече втори ден е без вода, алармират читатели на "Петел". "Питаме се докога ще бедстваме", потат жителите на Шкорпиловци. О...

Десет медала за художествената ни гимнастика от двата турнира в Рига

http://www.moreto.net/novini.php?n=370193

"Приключи един страхотен уикенд за българската художествена гимнастика. Общо десет медала от двата турнира и всички наши представителки ще се приберат в София с медали" - това съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика на официалната си Фейсбук страница.

Предлагат германския химн да стане "джендърно неутрален"

https://www.actualno.com/europe/predlagat-germanskija-himn-da-stane-djendyrno-neutralen-news_662908.html

Отговарящата за равноправието на половете в германското министерство по въпросите на семейството Кристин Розе-Меринг призова текстът на химна на Федерална република Германия да бъде променен, за да стане "джендърно неутрален", съобщи немският ежедневник Bild, цитиран от РИА Новости. Изданието уточнява, че в документ по случай Международния ден на жената Розе-Меринг предлага „братски” да бъде заменено с „бодро”, а вместо „отечество&

Държавата да купува ЧЕЗ, е безумие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746872

Държавата да купува ЧЕЗ, е безумиеПри държавен монопол всеки сезон ще има скандиращи за по-евтин ток 1. Държавата е лош собственик по принцип Източна Европа се провали с комунистическия експеримент и преходът мина под знака на движение към пазарна икономика и оттеглянето на държавата като собственик на банки и заводи. Тъй като напоследък има говорители в обратна посока,

Откриха реновирания паметник на руските войни, участници в Освободителната война в с. Мрамор

http://www.cross.bg/rysiya-raiion-vrubnitza-1569351.html

/КРОСС/ В местността "Гръстелниците" (до река Блато) до село Мрамор се проведе тържествен церемониал по откриването на възстановения паметник на руските войни, участници в Освободителната война през 1877-1878г. Гости на събитието бяха депутати от 44-то Народно събрание, общински съветници, кметът на район „Връбница", кметове на съседните села, представители на Национално движение „Русофили" и Национално движение „БГ Патриот". Специални гости на откриването на паметника бе и руска делегация, която включваше депутати от Всеруската партия „Единна Русия", войскова казашка организация „Всевелика Донска войска" и кандидата за президент на Русия - Сергей Бабурин. Приветствени слова произнесоха кметът на район „Връбница" Младен Младенов, общинските съветници Калоян Паргов и Димитър Антов, Николай Малинов - председател на Национално движение „Русофили", кандидат презитента на Русия Сергей Бабурин и Сергей Владимирович Рязанов - депутат на Думата на градския окръг Самара, секретар на местния отдел на партия „Единна Русия" на Самарския район в градския окръг Самара. Венци и цветя бяха поднесени от името на Столична община, Столичен район „Връбница" Кметство Мрамор, НС на БСП, НД „Русофили", НД „БГ Патриот", Руската делегация, Народно читалище „Св

Съветниците в Смядово осигуриха безплатна градина за децата за сметка на заплатите си

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf/

От 1 март 2018 г. посещението в детската градина ще бъде безплатно за всички деца в община Смядово, благодарение на местните общински съветници, които ще осигурят необходимия финансов ресурс за сметка на възнагражденията си. Идеята е предложена от кмета на общината Иванка Петрова, която при приемането на бюджета за 2018 г. призовала съветниците да се […]

Адв. Екимджиев за Фрог: Гражданите да искат оставката на Цацаров заради д-р Димитров

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/adv-mihail-ekimdjiev-balgarskata-prokuratura-deistva-mehanichno.html

Основанията за 72-часово задържане са чисто формални, тъй като и българската конституция и чл.17.ал 1 от НПК застигат принципа, че задържането преди изправянето на заподозряното лице пред съд не може да продължава повече от 24 часа. Това заяви адв. Михил Екимджиев.

Адв. Михаил Екимджиев: Българската прокуратура действа механично

https://frognews.bg/novini/adv-mihail-ekimdjiev-balgarskata-prokuratura-deistva-mehanichno.html

Основанията за 72-часово задържане са чисто формални, тъй като и българската конституция и чл.17.ал 1 от НПК застигат принципа, че задържането преди изправянето на заподозряното лице пред съд не може да продължава повече от 24 часа. Това заяви адв. Михил Екимджиев.

Кипър е спечелил от продажбата на гражданство 5 милиарда евро

http://econ.bg/Новини/Кипър-е-спечелил-от-продажбата-на-гражданство-5-милиарда-евро_l.a_i.758664_at.1.html

За 10 години граждани на Кипър в замяна на инвестиции са станали 1685 души. Островът е спечелил от това почти 5 милиарда евро, съобщава БГНЕС. ...

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6740260

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Когато музиката спре и прозвучи отново. За да продължи по пътя

http://clubz.bg/65001-kogato_muzikata_spre_i_prozvuchi_otnovo_za_da_prodylji_po_pytq

“Тото” е най-добрата рок група в света, ако гледаме индивидуалните качества на музикантите в нея.”

Това казва Еди ван Хален. 

Сещаш се за тези думи на един от най-великите рок китаристи и се ядосваш на конфузното начало на концерта на “Тото” в зала 1 на НДК. Не, че има пряка връзка.

Американците откриха с новото парче Alone, а от микрофона на водещия вокалист Джоузеф Уилямс - нищо. Или почти нищо - чуваше се само на моменти. Същото и от другите микрофони и някои инструменти.

Уау. Вече на втората песен - един от най-великите хитове, Hold the Line, стана ясно, че има проблем, самите музиканти също разбраха. И музиката спря, а те се прибраха за няколко минути, като Уилямс намери начин да се пошегува и поигра степ.

Дейвид Пейч.

Разбира се, перфекционизмът и майсторството на “Тото” няма нищо общо със станалото. Случва се на концерти и може да се случи на всеки. Но ако си фен, просто си казваш: “Защо точно на тях?!”

После музиката продължи. От Hold the Line. Знаково.

А непредизвиканата пауза само допринесе за приятното чувство накрая и усещането, че и третият концерт на “Тото” в България (предишните бяха през 2000 г. в зала 1 и 2015-а в “Арена Армеец”) е бил специално изживяване. Като на лекция при едни от академиците на рока. Тази беше много различна от предишните две. Не само заради времето и различния състав на групата.

Тази година “Тото” е на световно турне в подкрепа на албума 40 Trips Around the Sun - компилация с три нови парчета (едно от които е Alone) в чест на 40-годишнината от дебютната плоча на бандата.

Стив Лукатър.

И като стана дума за състав, “Тото” днес е: Стив Лукатър (китара, вокал), Стив Поркаро (клавишни), Дейвид Пейч (клавишни, вокал), Джоузеф Уилямс (вокал), Лени Кастро (перкусии), Уорън Хем (духови инструменти), Шанън Форест (ударни) и Шем вон Шрок (бас).

Ядрото е от първите четирима, а останалите са по-скоро съпровождащи, макар че Шанън Форест е с “Тото” от 2014 г. (най-вече по турнета).

Лукатър, Поркаро и Пейч са сред основателите на бандата.

Те и останалите - до един чудесни музиканти (а Лени Кастро е световно знаменитост и без “Тото”), ни поразходиха във времето из “конспекта” с песни и инструментали от цели 13 албума.

Чухме задължителни хитове като Rossanna, Africa, Stop Loving You, Lea, но също така песни, които доста по-рядко се изпълняват на живо.

Като например Miss Sun, едно от първите парчета на “Тото”, но издадено от името на групата чак през 1997 г. в юбилейната подборка “Тото XX”.

Точно с Miss Sun бе открит акустичният сет, в който музикантите поразмениха местата си на сцената - Поркаро седна до Пейч. И започнаха да разказват истории - не само с инструментите си този път, а и с думи. Коя песен как се е родила, забавни случки, шеги един към друг…

Беше вълнуващо, самият контраст дойде освежаващо за публиката.

Така Стив Поркаро ни напомни за хита Human Nature, който е написал през 1982 г., след като малката му дъщеря се оплакала, че имала неприятности с момче в училище. Песента попада в албума Thriller (най-продаваният за всички времена) на Майкъл Джексън, в който музикантите от “Тото” свирят, а имат и продуцентска роля.

Дойде ред на инструментал от саундтрака на филма Dune (фантастика на Дейвид Линч от 1984 г.).

И последва почит към един от музикалните герои на Стив Лукатър - Джордж Харисън, с кавър на While My Guitar Gently Weeps. Песента е част от албума Through the Looking Glass  (2002 г.), в който са включени само кавър версии.

Лукатър междувременно смени доста китари. Повече от цилиндрите на винаги аристократично изглеждащия Пейч. Самите шапки, няколко шалчета и чадър, стояха на закачалка до пианото му. А при цели трима вокалисти в тази група, басистът Шем вон Шрок показа, че също може да пее, при това доста "високо".

Финалът беше ударен със Stranger in Town, Make Believe и Africa.

Концертът приключи с прекрасната The Road Goes On на бис (от албума Tambu, 1995 г.). Някой критик би нарекъл шоуто “музикантско” - заради разнообразния подбор от песни и начина, по който бяха поднесени от осмина страхотни музиканти, на които отдалеч им личи, че обожават това, което правят. 

Все още - след 40 години в музикалния бизнес. Класа, поднесена елегантно и омайващо.

А всъщност са десетима - Джеф и Майк Поркаро помагат от небето.

Преди точно 10 години феновете на “Тото” се натъжиха, когато Лукатър напрактика сложи край. Нямам очи да заставам повече пред публиката ни, след като в тази група вече няма нито един Поркаро, Пейч също го няма. Това не е “Тото”, отсече Люк.

Микрофоните заглъхнаха, инструментите също. Но само две лета по-късно “Тото” продължи. Музиката им също. И слава Богу. А снощи усетихме, че тези музиканти остаряват като катедрали.

 

Снимките са на Димитър Алексов, www.dimitaraleksov.com 

Обвиняват Брадли Уигинс и Sky в злоупотреби

https://offnews.bg//koloezdene/obviniavat-bradli-uigins-i-sky-v-zloupotrebi-676091.html

Победителят в Тур дьо Франс през 2012 година Брадли Уигинс беше обвинен в злоупотреба с медицински средства, за да подобри своите резултати.

Твърденията се появяват в доклад на специална комисия на британския парламент. Според разследването колоездачът е използвал кортикостероиди не за лечение, а целенасочено в подготовката си за изданието на Тур дьо Франс, което печели впоследствие.

В доклада се твърди още, че Уигинс е употребявал също "Триамциналон", който се използва за лечение на астма. Той обаче не е лекуван от астма, а е използвал веществото, за да постигне идеалното съотношение на тегло и сила в организма си преди обиколката.

От отбора публикуваха специално изявление, в което отричат резултатите от разследването на комисията на британския парламент, като ги наричат "анонимни твърдения без нито едно доказателство".

Докладът от 52 страници на комисията по цифровите технологии, културата, медиите и спорта към британския парламент е изготвен на базата на продължило близо две години и половина разследване. В него се твърди още, че Sky използва забранени вещества, за да подобри издръжливостта на състезателите, а не само за медицински нужди.

Предупреждават: Има опасност от лавини в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747370

Предупреждават: Има опасност от лавини в  Стара планина, Пирин, Рила и ВитошаТуристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Значителна е степента на лавинна опасност в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша.

Следствието е работило най-много по данъчни престъпления

http://www.transmedia.bg/2018/03/05/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b0/

Разследвания на престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система са формирали най-голямата част от дейността на националното следствие за първите шест месеца на 2017 г. Това показва справка, качена на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирана от „Дневник“.

Към тези престъпления спадат прането на пари, укриването на данъци, укриването на осигурителни вноски и др. През миналата година общият им брой достига 78, от които 65 са останали неприключени.

След тях се нареждат разследванията за престъпленията против собствеността – кражби, грабежи и др., които за посочения период са били 43, а 26 от тях са останали недовършени. Следват престъпления против личността – убийство, побой, отвличане, изнасилване и др. Техният брой е бил 39, от които 30 са останали недовършени. На следващо място се нареждат разследванията на общоопасните престъпления – запалване на сграда, земеделски произведения, гора или рудник например, както и причиняване на наводнение и др., които са били 32.

Нататък статистиката продължава с престъпления против стопанството – 26 разследвания; престъпления против дейността на държавни и др. органи – 19, документни престъпления – 13; престъпления против реда и общественото спокойствие – 8; престъпления против правата на гражданите – 6; по едно са разследванията на престъпления против републиката, брака, семейството и младежта и против мира и човечеството.

В данните на следствието са посочени и нанесените щети от разследваните от тях престъпления. Всички са настъпили от данъчните престъпления, чиито разследвания водят по численост. Става дума за щети за над 15.3 млн. лв., от които не е възстановена никаква част. Няма и обезпечения.

Иначе данните на следствието показват още броя на новообразуваните, продължавани от предишни периоди и приключени досъдебни производства. Тук е дадено сравнение с първите шест месеца на 2015 г. и 2016 г.

От статистиката се вижда, че намалява броят на влачените от предишни периоди разследвания. За първото полугодие на 2015 г. те са били 283, за да намалеят на 203 през 2016 г. и да стигнат 160 за периода януари-юни на миналата година. Обратна е статистиката на новообразуваните досъдебни разследвания, които нарастват. Те са били 25 през 2015 г., 30 през 2016 г. и 42 през миналата година.

Открито е огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkrito-e-ognishte-na-ptichi-grip-v-pticeferma-v-general-toshevo-2082655

При изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните.

Ангелкова: На „Оскар“-ите съм по лична покана (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/angelkova-na-oskar-ite-sym-po-lichna-pokana-video-2082652

Министърът на туризма Николина Ангелкова, която също присъства на церемонията по раздаването на наградите „Оскар”, каза, че е там заради лична покана от приятели.

Сексуалният тормоз беше акцент на „Оскар“-ите

//dariknews.bg/novini/sviat/seksualniiat-tormoz-beshe-akcent-na-oskar-ite-2082648

Жени кинодейци и цветнокожи представители на развлекателната индустрия ознаменуваха годината на разнообразието и включването на малцинствата, белязана и от борбата срещу сексуалния тормоз на 90-ата церемония за наградите "Оскар", съобщават световните информационни

Как ще повлияе Гинка на изборите

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kak-shte-povliae-ginka-na-izborite-676090.html

Георги Лозанов, водещ на „Необичайните заподозрени“ по Bulgaria ON AIR

Най-често споменаваното име тази седмица, сигурно повече и от това на Бойко, е Гинка. В завалялите коментари, разбира се, имаше различия, но всички бяха убедени в едно – тя е подставено лице. На никого, освен нея самата, не му хрумна да твърди, че може да е действала по собствена воля и със собствен ресурс. Гинка е някой друг. Големият въпрос за пореден път е: Кой?

Хипотезите са от обичайните заподозрени вътре в страната до нестихващите опити на Кремъл да ни постави в енергийна зависимост. Премиерът Борисов също излезе със своя версия, която не изключваше останалите: сделката с ЧЕЗ в последна сметка не е икономическа, а политическа и целта й е пак да го свалят от власт. 

Малко вероятно е в случая да стане така и въобще така да е замислена сделката, но по-важното е, че Борисов с добре тренираната си политическа интуиция знае, че занапред именно така ще се осъществява разпределението не само на тока, а и на властта. Още от Костинбродската афера се разбра, че фалшивите новини не са достатъчни, трябват фалшиви събития с напълно истинско влияние върху вота. 

От такава гледна точка историята на прехода се дели на три периода. Първо беше партийният вот, когато червените или сините страсти водеха до урните. Докато и на едните, и на другите се оказа, че демокрацията не им е по силите. Червените, заради неспособността да се освободят от миналото си, сините, заради неспособността да си осигурят бъдеще. 


Тогава дойде харизматичният вот. Първо Царя, после Бойко. Залагаш на една личност, затваряш очи и скачаш в урната.
Днес обаче не само харизмите са изтощени, но и надеждата за спасителя на нацията е изложена в музея на политическата наивност. Вече няма кой да те остави дори да се самоизлъжеш, тази работа е поета от специалисти. Намираме се в хибридния период. Партийните програми и лидерските харизми губят значение, достатъчно е да можеш да платиш на фабриките за фалшиви новини да произведат фалшиво събитие, което да промени хода на истинските. За да влезеш във властта, първо трябва „Да разлаем кучетата”.

Ако не сте гледали този филм, направете го, защото ни предстои участие в него.

Още не могат да ми се поберат в ума тези 45000 души, за които паравоенната организация „Шипка” твърди, че са нейни членове. Та това е населението на един не малък град, готово до крак да тръгне да наказва онези, които по някаква причина не му харесват. Засега основната им жертва са бежанците, но апетитът идва с яденето, така че да се готвят ромите, гейовете, евреите… Аз самият се чувствам заплашен, защото принадлежа на тъй наречените от тях „либерасти”, които са обявени за врагове на българщината.
Ако има нещо по-лошо от лоша държава, е частни лица да приватизират репресивната й функция. Тоест, да извършват насилие и да твърдят, че това не е престъпление, а патриотичен дълг. 

И проблемът не е в тези 45000 души, взели името на славния връх „Шипка”, а в обществото, за което насилието над индивида без съд и присъда е приемливо. Това се прояви в съдбата на Истанбулската конвенция у нас, която – под претекст за борба с някакъв въображаем трети пол, беше отхвърлена. И така негласно домашното насилие беше защитено. Видя се и през годините на прехода, когато мутрите, превърнали уличното насилие в поминък, успяха да наложат вида си и поведението си като престижен лайфстайл. И тъкмо започна да ни се струва, че те са на изчезване, и доброволецът Динко се оказа клониран в цяла армия…

Въпросът е, ако една мутра развява националното знаме, от това става ли по-малко мутра?

Как се приготвя глобална кухня с местни продукти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/05/3140366_kak_se_prigotvia_globalna_kuhnia_s_mestni_produkti/?ref=rss


По традиция в края на март списание "Бакхус" ще определи кой е най-добрият ресторант. За седемнадесета поредна година изданието определя най-добрите ресторанти в България в традиционния конкурс "Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Общо 19 ресторанта са избрани от журито на "Бакхус" и ще се борят за награда в 9 категории на конкурса. Една от новостите в тазгодишното издание са лекторите, които идват от различни точки на света, за да...

Темата за Mакедонската църква не била коментирана с руския патриарх Кирил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747367

Темата за Mакедонската църква не била коментирана с руския патриарх КирилТемата за Македонската православна църква не е коментирана при посещението на руския патриарх Кирил. Това каза протойерей Николай Георгиев, говорител на Светия синод, в интервю за предаването "Денят започва" по БНТ. По думите му Българската църка няма никакво действие все още по отношение на Македонската църква.

Петролът поскъпва преди ключова среща между ОПЕК и шистовите производители в САЩ

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-predi-kliuchova-sreshta-mejdu-opek-i-shistovite-proizvoditeli-v-sasht-256897/

Петролни министри от Организацията на страните износителки на петрол и други глобални играчи ще се съберат в Хюстън за CERAWeek

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака

https://www.actualno.com/crime/jenata-na-ubitija-kradec-ako-nahlujat-v-doma-mi-shte-gi-prostreljam-v-kraka-news_662907.html

Нова версия за убийството в Пловдив, при което лекар застреля криминално проявен мъж. Според семейството на убития, той не е влизал в дома на лекаря. И не е бил съден девет, а три пъти за кражба. "Ако в дома ми влезе крадец, бих го застреляла по крака. Като чуя шум, ще стана, но ще ударя само по крака му". Това заяви в ефира на Нова телевизия съпругата на Жоро Джевизов, който беше убит в Пловдив от лекар. Тя беше категорична, че мъжът й не е влизал с взлом в дома на убиеца си: "

Протестират оправдателна присъда на мъж, ударил полицай с колата си в с. Ореш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747351

Протестират оправдателна присъда на мъж,
ударил полицай с колата си в с. ОрешИзправят отново на подсъдимата скамейка 54-годишен мъж от свищовското село Ореш, оневинен, че опитал да осуети полицейска проверка и ударил полицай с колата си. Случката се разиграла на 23 март м.г., около 17.20 ч. в землището на с.Ореш. Полицейски екип вдигнал стоппалка на Ваньо Ч., който бил зад волана на "Форд Фиеста".

Разкриха невероятни факти за доктора герой Димитров. Целият квартал със симпатия го нарича...

https://petel.bg/Razkriha-neveroyatni-fakti-za-doktora-geroy-Dimitrov--TSeliyat-kvartal-sas-simpatiya-go-naricha---__253972

Арестуваният медик е бил борец за правда и е ненавиждал крадците и престъпниците, пише Блиц. Източник на медията разкри, че ренгенологът е...

Синоптикът от НИМХ към БАН Мариана Попова потвърди голямата промяна във времето през новата седмица

https://petel.bg/Sinoptikat-ot-NIMH-kam-BAN-Mariana-Popova-potvardi-golyamata-promyana-vav-vremeto-prez-novata-sedmitsa-__253973

Снимка Булфото Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през тази седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите до...

Балчик се мести на „Тича”

https://petel.bg/Balchik-se-mesti-na----Ticha---__253974

Отборът на Черноморец (Балчик) ще приеме Оборище (Панагюрище) на 10 март (събота) от 15,30 часа на стадион “Тича” във Варна. Това ще е втория и последен двубой от наказанието на балчиклии – лишаване от домакинство за два мача.

В Пловдив ври и кипи: Футболни фенове и таксиджии тръгват да освобождават д-р Димитров

https://petel.bg/V-Plovdiv-vri-i-kipi--Futbolni-fenove-i-taksidzhii-tragvat-da-osvobozhdavat-d-r-Dimitrov-__253975

Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата. Това съобщи Николай Гаргов, един от организаторите. ...

Пловдив ври и кипи: И таксиметровите шофьори се включват в протеста за д-р Димитров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747354

Пловдив ври и кипи: И таксиметровите шофьори се включват в протеста за д-р ДимитровИ пловдивските таксиметрови шофьори се присъединяват към насрочения за днес от 12 часа протест в защита на задържания медик д-р Иван Димитров. Той е в ареста за убийството на Жоро Плъха, който нахлу в дома на лекаря и го рани с нож в крака. "Никакво отстъпление! Искаме свобода за лекаря", заявиха пред "24 часа" таксиметрови шофьори.

Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

https://www.actualno.com/actualno/ne-zakonyt-ni-e-vinoven-za-neizbejnata-samootbrana-news_662898.html

Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха и продължават да искат много протестиращи, възмутени от случая, при който ръководителят на рентгеновото отделение на УМБАЛ Пловдив простреля смъртоносно влязъл в дома му крадец. Коментар на редактора Когато става въпрос за юриспруденция, нещата никога не са прости. И причината е очевидно явна, макар за мнозина в България, а и по света, да не е така. Причината е, че животът е прекалено сложен и не е черно-бял, за да очакваме и правилата да бъда

Деси Радева към критиците си: За мен е важно как ме оценява човекът до мен, не вие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6747356

Деси Радева към критиците си: За мен е важно как ме оценява човекът до мен, не вие"Всички мои критици искам да уверя, че за мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш! Не градете образ, който няма нищо общо с действителния. Ще рухне - рано или късно." Това написа в емоционален пост във фейсбук първата дама Десислава Радева. Повод за него станаха коментарите по повод приликата в тоалетите на Радева

Човек с 9 присъди трябва да чука камъни в затвора

https://www.actualno.com/cite/chovek-s-9-prisydi-trjabva-da-chuka-kamyni-v-zatvora-news_662905.html

"Имаме човек с 9 присъди, който вместо да е в затвора и да чука камъни, е на улицата отново с нож в ръка. Ако този човек Плъха, неговият приятел Пора и целият зоопарк влязат в дома ми, аз ще постъпя по същия начин. И всеки нормален човек ще постъпи така". Това заяви Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, в ефира на Нова телевизия по повод ареста на лекар от Пловдив, който уби крадец.

Протест в София срещу изсичане на дървета

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-v-sofia-sreshtu-izsichane-na-darveta-676089.html

Жители на столичните квартали „Абдовица” и „Димитър Миленков” излязоха на протест срещу изсичането на гората в близост до парк. Те блокираха пътя за „Бусманци” с искане дърветата да бъдат запазени. 

Хората носеха плакати с различни лозунги, сред които – „Искаме въздух за децата си!”, „Не на голата сеч!”. Това е трети пореден протест на хората в квартала. 

Извършваното от частна фирма изсичане е законно – с мотив, че дърветата са стари. Хората обаче настояват за индивидуална оценка на всяко дърво.

Комисията по екология просто потвърди – дърветата са стари, да се изсичат, каза един от организаторите на протеста – Людмил Кушинов по бТВ. 

Служител на горското стопанство обясни, че сечта е в държавна горска територия от над 90 дка, а не в парк и е била наложителна, защото засадените тополи трябва да се премахват до 40-годишна възраст. 

„Сечта няма как да бъде спряна, тя е почти приключила”, подчерта той. По думите му след изсичането ще има залесяване, като на дирекция „Зелени системи” е предложено да изготви проект за парково залесяване. Ако такъв не бъде предложен отново ще има предимно тополи, предназначени за дървен материал. 

„Обещания сме чували от много по-високи длъжности. Не знаем дали утре няма да си каже „Ами, ние няма да залесяваме” и това да стане частна територия”, коментира Кушинов.

Цвета Кирилова: Пловдивската трагедия - знак за бездействието на институциите

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/tsveta-kirilova-plovdivskata-tragediia-znak-bezdeistvieto-institutsiite.html

Липсата на правосъдие предизвиква хората да бъдат все по-бдителни и все по-враждебни. Това може да се превърне в масова тенденция, защото реално няма правосъдие и няма кой да наложи законите. Това каза Цвета Кирилова от ”Сдружение Азбукари” и подчерта, че в България няма добро прилагане на законите.

Цвета Кирилова: Пловдивската трагедия - знак за бездействието на институциите

https://frognews.bg/novini/tsveta-kirilova-plovdivskata-tragediia-znak-bezdeistvieto-institutsiite.html

Липсата на правосъдие предизвиква хората да бъдат все по-бдителни и все по-враждебни. Това може да се превърне в масова тенденция, защото реално няма правосъдие и няма кой да наложи законите. Това каза Цвета Кирилова от ”Сдружение Азбукари” и подчерта, че в България няма добро прилагане на законите.

Наградите "Оскар" минаха под знака на борбата със сексуалния тормоз

https://www.investor.bg/novini/346/a/nagradite-oskar-minaha-pod-znaka-na-borbata-sys-seksualniia-tormoz-256896/

Лентата "Формата на водата" спечели четири Оскара, включително за най-добър режисьор и най-добър филм

Марковски: Ще пуснат доктора с парична гаранция

http://www.cross.bg/markovski-doktora-nyama-1569350.html

/КРОСС/ Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Това заяви адвокат Марин Марковски в коментар на случая с д-р Иван Димитров от Пловдив. Има 2 основания за неизбежна самоотбрана - влиза в дома, наранява. Дори едното от тези основания е достатъчно, категоричен бе адвокатът. Ще го пуснат доктора с парична гаранция, прогнозира Марковски. Прокуратурата няма да му поиска постоянна мярка, защото прокурорите са притеснени, не толкова от глупостта, която са извършили, колкото от общественото мнение, обясни той пред Нова телевизия. И допълни, че има прокурорски рефлекс заради страха ромите да не бъдат поставени в ситуация на дискриминация. Няма драма и фактите ще са ясни. Няма пречка съдебният медик да каже, че крадецът е бил прострелян вътре и е излязал сам, допълни адвокатът. Когато имаме нападение, трябва да имаме отбранително деяние. Има неизбежна отбрана дори тогава, когато нападението е предстоящо и той не те е пробол, коментира още Марковски.    

Божидар Димитров кове нова патерица за ГЕРБ!

http://pogled.info/bulgarski/bozhidar-dimitrov-kove-nova-pateritsa-za-gerb.92960

/Поглед.инфо/ Човек като остане без работа, какви ли не щуротии замисля! Ако е историк, му се ще да повтори някакъв минал експеримент, щото бил успешен! Така е с проф. Божидар Димитров.

В Полша заявиха за намернието си да изискат от Германия репарации за 850 млрд. долара

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-polsha-zayaviha-za-namernieto-si-da-iziskat-ot-germaniya-reparatsii-za-850-mlrd-dolara.92961

/Поглед.инфо/ Полша има намерение на изиска от Германия $ 850 млрд. във вид на репарации – именно за такава сума властите оценяват ущърба, нанесен на страната от войските на вермахта по време на Втората световна война. За това заяви ръководителят на комисията по репарациите на Сейма Аракдиуш Мулярчик, съобщава порталът Rp.pl

Русия може да започне ядрена война със САЩ и да я спечели. Западът никак не рагира

http://pogled.info/svetoven/rusiya-mozhe-da-zapochne-yadrena-voina-sas-sasht-i-da-ya-specheli-zapadat-nikak-ne-ragira.92962

/Поглед.инфо/ Какво беше това? Западът не реагира на новото оръжие на Русия. Тези дни прочетох много статии и подборки с чуждестранни мнения за речта на Путин. И знаете ли какво? - Няма реакция. Вяло, анемично, импотентно – съвсем не това, което можеше да се очаква в отговор на крайно агресивното заявление на руския лидер.

Надзиратели от Стара Загора излизат на протест

http://www.cross.bg/izlizat-protest-stara-1569349.html

/КРОСС/ Надзирателите от затвора в Стара Загора излизат на протест. Недоволните настояват за увеличение на възнагражденията си и достойни условия на труд. През тази седмица ще протестират и надзирателите от Варна и Пазарджик.  

Охранителни фирми във Великотърновско масово бавят заплати

https://www.24chasa.bg/region/article/6747283

Охранителни фирми във Великотърновско
масово бавят заплатиОхранителните фирми в област Велико Търново масово забавят заплатите на персонала си, показват проверките на Инспекцията по труда. Инспекторите са констатирали забавени плащания през декември и януари, възлизащи на близо 51 000 лв. След намесата на трудовата инспекция в началото на т.г. работодателите са изплатили на ощетените работници близо 116

Търсят 50 матроси за военните формирования във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370179

Повече от 70 са свободните места за матроси от състава на Военноморските сили във Варна и Бургас. Само във военните формирования в морската столица вакантните длъжности са 51, научи Moreto.net. Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март.

Започва мащабно военно учение в Черно море с българско участие

https://www.actualno.com/balkani/zapochva-mashtabno-voenno-uchenie-v-cherno-more-s-bylgarsko-uchastie-news_662902.html

Около 1700 войници от Румъния и още няколко държави, включително и от България, ще участват в най-голямото военно обучение "Пролетна буря 18". Учението, което е под ръководството на румънските военноморски сили, ще се проведе в международните води на Черно море. Румънският флот уточни, че в маневрите ще участват военноморски, въздушни и сухопътни части. Заедно с румънските сили в обучението ще участват още и военни от България, Франция, Грузия, САЩ и Украйна, пише БГНЕС. Припомняме,

Григор Димитров и треньорът му подкрепиха кампания срещу оръжията в САЩ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/05/3140691_grigor_dimitrov_i_trenyorut_mu_podkrepiha_kampaniia/?ref=rss


Григор Димитров и треньорът му Дани Валверду се присъединиха към кампания срещу свободната продажба на оръжия в САЩ.<br /><br />Българският тенисист позира с табелка с надпис: "Изхвърлете ги", а венецуелският специалист - с "Можем да сложим край на насилието с оръжия". Музикантите от "Пърл джем" призоваха "да се изхвърлят политиците", които не поемат отговорност да променят законите за огнестрелните оръжия.<br /><br />Димитров се...

Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев е в Тутракан

http://www.cross.bg/bogoroditza-skoroposlyshnitza-sveta-1569348.html

/КРОСС/ Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев е в Тутракан. Иконата ще бъде изложена за поклонение и в Русе, Разград и Попово. По време на престоя на иконата в църквите сутрин и вечер пред нея се отслужва Канон на Св. Богородица. Първообразът на чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница се намира в манастира "Дохиар" на Света Гора - Атон.    

Разгром за Европейския съюз на Меркел в Италия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/razgrom-za-evropejskiia-syiuz-na-merkel-v-italiia-6079956

Крайнолявото, антиевропейско движение „5 звезди” спечели най-много гласове на преведените вчера парламентарни избори

Паркирането в синя и зелена зона в София днес е безплатно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747350

Паркирането в синя и зелена зона в София днес е безплатноДнес столичаните и гостите на София могат да паркират безплатно в зоните на града. Това припомниха от пресцентъра на Центъра за градска мобилност, цитирани от "Фокус". Градският транспорт ще се движи по празнично

Privat

http://www.eurochicago.com/2018/03/privat/

Църковен е Бах когато в деня на заминаване каца врабчето върху рояла си спомням ръцете ти толкова остарели под свода на храма...

Надзиратели от Стара Загора излизат на протест

https://frognews.bg/novini/nadziratelite-stara-zagora-izlizat-protest.html

Надзирателите от затвора в Стара Загора излизат на протест.Недоволните настояват за увеличение на възнагражденията си и достойни условия на труд.

ЛЮБОВЕН хороскоп за 5-9 март

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-5-9-mart-news_662888.html

Овен Любовната връзка, започнала с огнени страсти, в момента ви кара да се чувствате несигурни. Налага се да върнете лентата назад и да направите задълбочен анализ на отношенията ви и тяхната перспектива в бъдеще. Телец Макар да се чувствате сякаш тъпчете на едно място в любовно отношение, седмицата ви може да се окаже доста по-романтична от очакваното. Не е изключено приятните емоции да са породени от флирт на работното място. Близнаци Тази седмица ще трябва да се концентрирате върху

Какво да очакват пазарите през седмицата?

https://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-sedmicata-256746/

Във фокуса на инвеститорите ще бъде решението на ЕЦБ относно лихвите, както и посланията, които ще дойдат от Марио Драги

От последните минути! Свлачище затвори пътя София-Самоков

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Svlachishhe-zatvori-patya-Sofiya-Samokov__253967

Свлачище затвори пътя София-Самоков. За това сигнализираха очевидци, цитирани от новини.бг. Към момента движението на превозни средст...

Свещеник от Пловдив работи като охранител, за да купи протези на сина си

https://petel.bg/Sveshhenik-ot-Plovdiv-raboti-kato-ohranitel--za-da-kupi-protezi-na-sina-si__253970

Снимка TrafficNews.bg Християните в Пловдив и селата Горна махала и Ново Железаре го познават като отец Тодор. Ежедневно при него идват болни ...

Голям район от Варна остава без вода цял ден

https://petel.bg/Golyam-rayon-ot-Varna-ostava-bez-voda-tsyal-den__253971

Голям район от Варна ще е без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Потърпевши ще са в карето между бул."Владислав Вар...

Полицията да хваща крадеца, съдът да наказва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6746878

Полицията да хваща крадеца, съдът да наказваКаквато и статистика да показва МВР, хората в крайна сметка оценяват работата на полицията и нивото на собствената си сигурност по това дали залавят крадците, или им се разминава безнаказано. А когато три пъти обират дома ти, без да са хванали бандитите, ясно е едно - потърпевшите са обзети от безсилие, отчаяние и гняв.

Мерките на общината срещу мръсния въздух са логични, но недостатъчни, смята пулмолог

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3127364_merkite_na_obshtinata_sreshtu_mrusniia_vuzduh_sa/?ref=rss


След поредица от дни с осезаемо замърсяване на въздуха в София и страната този януари и година след началото на оживения дебат по темата за лошото качество на въздуха в България през миналия януари Столичната община най-после прие механизъм със спешни мерки при прогнозно или вече настъпило превишаване на приемливите нива на прах във въздуха.<br /><br />Основният показател, който ще следи общината, са фините прахови частици с диаметър до 10 микрона (ФПЧ 10). Стандартът за средно...

Върви ли Великобритания към членство в ОПЕК?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/vyrvi-li-velikobritaniia-kym-chlenstvo-v-opek-256671/

Страната се готви да увеличи производството си на „черно злато“ до над 1 млн. барела дневно – ключово условие за членство в картела

Адвокат Марковски: Ще пуснат доктора с парична гаранция

https://frognews.bg/novini/advokat-markovski-shte-pusnat-doktora-parichna-garantsiia.html

Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Това заяви адвокат Марин Марковски в коментар на случая с д-р Иван Димитров от Пловдив.

Отец Николай Георгиев: Между българската и руската църква никога не е имало конфликт

https://www.actualno.com/society/otec-nikolaj-georgiev-mejdu-bylgarskata-i-ruskata-cyrkva-nikoga-ne-e-imalo-konflikt-news_662899.html

Между двете църкви никога не е имало конфликт, между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателство, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия. Това каза пред БНТ отец Николай Георгиев, говорител на Светия синод, в коментар за приключилото посещение на руския патриарх Кирил по повод отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на Бълга

Гей спортист срази с вида си на "Оскар"-ите

https://offnews.bg//izvan-terena/gej-sportist-srazi-s-vida-si-na-oskar-ite-676088.html

Американският фигурист с гей ориентация Адам Рипон срази с външния си вид на церемонията по раздаването на филмовите награди "Оскар".

Докато повечето гости дойдоха с традиционните за събитието смокинги, Рипон, който зае десето място в Пьонгчанг, се появи в костюм с кожени коланчета на раменете и гърдите.

Нетрадиционното облекло веднага събра погледите и направи страхотна реклама на марката Moschino, чието дело е.

Рипон призна за хомосексуалната си ориентация след олимпиадата в Сочи 2014.

"Аз не съм гей икона или любимият гей на Америка. Аз съм си просто гей и любимец", каза тогава фигуристът.

Над 240 хиляди се завръщат в София

https://frognews.bg/novini/nad-240-hiliadi-zavrashtat-sofiia.html

Над 240 хиляди българи, тръгнали на път, днес се прибират към родните си места. Натоварен трафик на пътя ни очаква днес, последният от трите почивни дни около 3 март.

Сакскобургготски: Нормално е съслужение между българската и македонската църква

http://www.transmedia.bg/2018/03/05/%d1%81%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b3%d0%be%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5/

Бившият български министър-председател Симеон Сакскобургготски заяви, че е нормално Българската православна църква и Македонската православна църква – Охридска архиепископия да имат общо съслужение.
„В две съседни страни между две съседни църкви е нормално“, каза пред БГНЕС Симеон Сакскобургготски, министър-председател от 2001 до 2005 г.
Сакскобургготски направи това изявление след съвместната служба, която отслужиха в храм „Свети Александър Невски“ българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил във връзка със 140 години от освобождението на България от турско владичество.
Призивът му става дни след като македонският премиер Зоран Заев официално подкрепи съслужение между двете църкви. „Надявам се съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църква – в България или Македония“.
„В рамките на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България ние сме се споразумели вече, че всички действия, които ще допринесат за задълбочаване на сътрудничеството, ние ще ги подкрепим. Аз се надявам съвсем скоро да имаме обща литургия в нашата държава или в България“, каза Зоран Заев.
Призивът за обща литургия между двете държави идва и само десетина дни след каноническото посрещане на българския президент Румен Радев в Бигорския манастир. Радев и двамата български митрополити Николай и Киприан влязоха в Светата обител при камбанно посрещане и огромно множество.
Радев оцени високо ролята на Бигорския манастир в миналото и настоящето. Преди това в храма „Свети Спас“ в Скопие пред гроба на легендарния ръководител на ВМРО Гоце Делчев митрополит Николай отслужи молебен в присъствието на македонски свещеници.

Засилен трафик по пътищата, предупреждават за поледици

https://offnews.bg//obshtestvo/zasilen-trafik-po-patishtata-preduprezhdavat-za-poleditci-676087.html

Засилен трафик се очаква днес по пътищата, синоптиците предупредиха за поледици на третия почивен ден. Над 240 хиляди българи се прибират по родните си места. 

От 16 до 20 ч. ще бъдат спирани от движение всички товарни автомобили по основните пътища. А още от 10 часа сутринта до 18 ч., в участъка на Драгичево преди Владая в посока София има две ленти за прибиращите се към столицата. Алтернативен маршрут е магистрала "Люлин". 

От пътната агенция призовават шофьорите да карат със съобразена скорост и по-голяма дистанция.

Зоните за платено паркиране в София няма да работят и днес, съобщават от Центъра за градска мобилност.

"168 часа": Полудяват ли легионерите? Престъпници нямат място в елитния корпус, някои обаче се спасяват там от данъчните или от съпругите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6746357

"168 часа": Полудяват ли легионерите? Престъпници нямат място в елитния корпус, някои обаче се спасяват там от данъчните или от съпругите сиБивши престъпници, бягащи от закона, ексцентрици, военни на ръба на лудостта - за бойците от Френския чуждестранен легион се говори какво ли не. Повечето от легендите за този елитен военен корпус обаче се оказват наследство от далечното минало, когато в него са приемали без въпроси и издирваните от закона, и революционерите.

Виж най-ослепителните тоалети на "Оскарите" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6747248

Виж най-ослепителните тоалети на "Оскарите" (Снимки)Всяка година раздаването на филмовите награди "Оскар" е съпроводено от бляскава церемония, която е добър повод главните действащи лица да демонстрират ослепителни и авангардни тоалети. Ето какво предложи тазгодишната церемония през обектива на

Кой е Игор Сечин - олигарх №1 на Русия

http://dnes.dir.bg/news/igor-sechin-rusia-putin-26931062

Делото срещу министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев и осъдителната му присъда за подкуп белязаха нов ръст на влиянието на Игор Сечин.

Говорителят на Светия Синод: Огорчението на руския патриарх е от определени хора

https://frognews.bg/politika/govoriteliat-svetiia-sinod-ogorchenieto-ruskiia-patriarh-opredeleni-hora.html

На Летище София и минути преди да отлети за Москва, руският патриарх заяви, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

Говорителят на Светия Синод: Огорчението на руския патриарх е от определени хора

https://frognews.bg/novini/govoriteliat-svetiia-sinod-ogorchenieto-ruskiia-patriarh-opredeleni-hora.html

На Летище София и минути преди да отлети за Москва, руският патриарх заяви, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

Италианско семейство след изборите в Италия

http://dnes.dir.bg/news/izbori-italia-evropeyski-parlament-26938582

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) след изборите в Италия.

Китай си поставя за цел икономически растеж от около 6,5% за тази година

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-si-postavia-za-cel-ikonomicheski-rastej-ot-okolo-65-za-tazi-godina-256893/

За сравнение миналата година поставената цел беше формулирана като "6,5 процента или повече, ако е възможно"

Бременна в седмия месец, Биляна Петринска пее в зала 1 на НДК с Лиса Джерард

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744652

Бременна в седмия месец, Биляна Петринска пее в зала 1 на НДК с Лиса ДжерардАктрисата възнамерява да се върне в Народния театър още през есента “Предстои ми най-важната премиера. Живот и здраве в прекрасния месец май”, казва Биляна Петринска, която след два месеца за първи път ще стане майка. На момче. На прага на най-щастливото приключение актрисата и певица се чувства прекрасно,

Роклите, които впечатлиха всички на червения килим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/roklite-koito-vpechatliha-vsichki-na-cherveniia-kilim-6079954

Всички очакваха звездите да са облечени в черно, подобно на наградите "Златен глобус", но това не се оказа така. Разберете защо

"Пролетта" идва в средата на седмицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=370192

Снежната покривка най-вероятно ще се стопи през тази седмица, тъй като през втората й половина очакваме температурите до 18-20 градуса. Това каза синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)към Българската академия на науките (БАН) Мариана Попова в интервю за Агенция „Фокус".

Страховита опасност дебне 240 000 българи днес, валят предупреждения заради...

https://petel.bg/Strahovita-opasnost-debne-240-000-balgari-dnes--valyat-preduprezhdeniya-zaradi----__253965

Поледица дебне над 240 000 нългари, които се очаква да поемат днес към дома след три почивни дни покрай 3 март. В ранния следобед ще вали слаб д...

Роднините на рецидивиста Жоро Плъха: Смърт за доктора!

https://petel.bg/Rodninite-na-retsidivista-ZHoro-Plaha--Smart-za-doktora-__253966

Снимка: Кадър bTV Най-малко тежка присъда за пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров поискаха близките на осъждания за множество кражби ...

Огнен ад! Голям пожар бушува във Врачанско

https://petel.bg/Ognen-ad--Golyam-pozhar-bushuva-vav-Vrachansko__253968

Голям пожар е унищожил постройка във Врачанско, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Инцидентътъ е станал малко преди 22...

Ангелкова на Оскарите! Вижте тоалета й и с кого се снима за спомен

https://petel.bg/Angelkova-na-Oskarite--Vizhte-toaleta-y-i-s-kogo-se-snima-za-spomen__253969

Снимки МТ и Фейсбук Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред официалните гости на церемонията по връчването на 90-тите награди "...

Адвокат Марковски: Ще пуснат доктора с парична гаранция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747275

Адвокат Марковски: Ще пуснат доктора с парична гаранция Текстът в закона е великолепен, просто прокурорът не го прилага, смята той Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Това заяви адвокат Марин Марковски пред "Нова телевизия" в коментар на случая

Феновете могат да докарат глоби и наказание на Левски

https://offnews.bg//futbol/fenovete-mogat-da-dokarat-globi-i-nakazanie-na-levski-676086.html

Феновете на Левски отново си показаха рогата по време на безличното реми 0:0 срещу Берое на "Герена".

Недоволни от слабата игра, част от привържениците започнаха да замерят терена със снежни топки. Уцелени бяха играчи на Берое, както и страничния съдия откъм Сектор А.

Вариантите за наказания са парична глоба или лишаване от домакинство или и двете. Последната изцепка на сините фенове със снежни топки беше по време на дербито с ЦСКА на 25 октомври 2014 година, когато беше уцелен треньорът Стойчо Младенов. Тогава Левски беше глобен и лишен от домакинство.

Слабата игра е изнервила не само феновете, а и собственика Спас Русев, твърди "Меридиан Мач".

Според изданието той собственикът е разочарован от представянето на "сините" срещу Берое и е поканил треньора Делио Роси на разговор, за да му обясни причините.

Десет медала за българските гимнастички от двата турнира в Рига

http://www.cross.bg/otzenka-erika-byhalki-1569347.html

/КРОСС/ "Приключи един страхотен уикенд за българската художествена гимнастика. Общо десет медала от двата турнира и всички наши представителки ще се приберат в София с медали" - това съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика на официалната си Фейсбук страница. Във финалите при жените нашите представителки спечелиха четири медала - Катрин Тасева грабна златните медали във финалите на обръч и лента, а Ерика Зафирова се пребори за две бронзови отличия - на топка и бухалки. На обръч тя получи оценка от 17.600, което я нареди на най-високото място на почетната стълбичка. Втора се класира Саломе Пашава от Грузия със 17.150т, а трета - Влада Николченко от Украйна, която получи оценка от 17.050 т. На топка за финалите се класира само Ерика Зафирова, която спечели бронзовия медал с оценка от 16.650 т. Златото спечели Саломе Пашава от Грузия с оценка от 17.350 т, а среброто - Алин Харнаско от Беларус със 17,200 т. На бухалки имаше две финалистки от България. Катрин допусна груби грешки и изпускане на уред извън терена и остана на седмо място, а Ерика се хвърли изключително смело и не си спести нищо, което и донесе втория медал - бронз на бухалки. На лента всички допуснаха много грешки и Катрин се оказа с най-малко неточности и трудната композиция и оценката от 15.650 т, донесе втория златен медал. Втора се класира Алина Адилханова от Казахстан с оценка от 14.900, а трета - Юлия Евчик от Беларус с оценка от 14.850. Тук Ерика получи оценка от 14

Спират ТИР-овете по най-натоварените пътища

https://www.actualno.com/society/spirat-tir-ovete-po-naj-natovarenite-pytishta-news_662897.html

От 14.00 часа до 20.00 часа се спират тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни. От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят, че е необходимо да се тръгва на път с автомобили подготвени за зимни условия, да се кара внимателно и със съобразена скорост, като се спазват въведените ограничени

Партията на Вучич печели изборите в Белград

http://www.cross.bg/rezyltati-belgrad-vychich-1569346.html

/КРОСС/ Сръбската прогресивна партия на действащия президент Александър Вучич печели местните избори в Белград, предаде Дойче веле. Според неокончателни резултати, партията му набира 45% от гласовете. Второто място е за привържениците на бившия кмет на сръбската столица Драган Джилас, които печелят 19%. Очаква се окончателните резултати да станат ясни до края на днешния ден. Според наблюдателите, те няма да се различават съществено от предварителните данни.    

Ето как Ангелкова се появи на Оскар-ите (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-angelkova-se-pojavi-na-oskar-ite-snimka-news_662896.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред официалните гости на церемонията по връчването на 90-тите награди "Оскар". Тя беше избрала за престижното събитие лилава дантелена рокля с дълги ръкави и черен клътч. Ангелкова позира с италианската актриса Джизела Маренго на червения килим в Dolby Theatre в Лос Анджелис. ВИЖТЕ ТОАЛЕТА Й ТУК! Както стана ясно, министърът на туризма ни беше поканена на "Оскар"-ите в лично качество, а разноските са за нейна лична сметка. Тя

Тръмп и Нетаняху се срещат под сянката на скандали и разследвания

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/05/3139777_trump_i_netaniahu_se_sreshtat_pod_siankata_na_skandali/?ref=rss


Всичко изглежда предимно като правен казус. Полицията разследва, прокуратурата обмисля, журналисти търсят информация и съмнителни сътрудници се опитват да сключат сделки. Но в този сезон на скандали в Израел на Бенямин Нетаняху, също като в Америка на Доналд Тръмп, обясненията може би са свързани с това, което е под повърхността.<br /><br />Когато Нетаняху и Тръмп се срещнат днес, те ще са в положение, което е колкото сходно, толкова и рядко в исторически план: двама избрани лидери,...

Пътник в самолет съблече и нападна стюардеса

//dariknews.bg/novini/sviat/pytnik-v-samolet-sybleche-i-napadna-stiuardesa-2082637

Гражданин на Бангладеш, който се съблече гол и нападна стюардеса по време на полет от Малайзия, е бил арестуван, съобщиха от авиопревозвач, цитирани от АФП.
 
Малко след излитането на самолет на Malindo Air („Малиндо еър”) от летището в Куала Лумпур в събота, 20-годиш

Повишена е лавинната опасност в планините

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povishena-e-lavinnata-opasnost-v-planinite-2082640

Туристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила. Това съобщиха от Планинска спасителна служба при БЧК, цитирани от "Фокус".
 
Значителна е степента на лавинна опасност в Стара планина

„Формата на водата“ и Гийермо Дел Торо са големите победители на наградите „Оскар“

http://www.transmedia.bg/2018/03/05/%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b3%d0%b8%d0%b9%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d1%82%d0%be%d1%80/

„Формата на водата“  е големият победител на наградите „Оскар” тази година. Филмът на режисьора Гийермо Дел Торо получи четири награди, две от които в големите категории. „Формата на водата” беше награден за „Най-добър филм”, Гийермо Дел Торо взе наградата за режисура. Екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак. Продукцията имаше общо 13 номинации.

Това е първата награда „Оскар” за Дел Торо в категорията режисура. През 2007 г. той беше номиниран за оригинален сценарий за филма „Лабиринтът на фавна”.

Основният конкурент „Три билборда извън града“ получи две награди. Черната комедия на Мартин Макдона се задоволи със статуетките за главна женска роля на Франсис Макдорманд и поддържаща на Сам Рокуел.

С общи три награди втори по брой призове остана „Дюнкерк“. Лентата все наградите за монтаж, звук и звуков монтаж. „Най-мрачният час“ взе дво „Окара“ – за главна мъжка за Гари Олдман в ролята на Уинстън Чърчил и наградата за грим. Това е първата награда „Оскар” за Олдмън като до момента е номиниран само веднъж в – през 2012 г. за филма „Дама, поп, асо, шпионин”.

Ето и всички победители:

Най-добър филм: „Формата на водата”

Най-добър актьор в главна роля: Гари Олдман („Най-мрачният час”)

Най-добра актриса в главна роля: Франсис Макдорманд („Три билборда извън града”)

Най-добър актьор в поддържаща роля: Сам Рокуел („Три билборда извън града”)

Най-добра актриса в поддържаща роля: Алисън Джани („Аз, Тоня”)

Най-добър режисьор: Гийермо Дел Торо за „Формата на водата”

Най-добър оригинален сценарий: Джордан Пийл за „Бягай”

Най-добър адаптиран сценарий: „Назови ме с твоето име”

Най-добър чуждоезичен филм: „Фантастична жена”

Най-добър анимационен филм: „Коко”

Най-добър късометражен анимационен филм: „Скъпи баскетбол”

Най-добър игрален късометражен филм: The Silent Child

Визуални ефекти: „Блейд рънър 2049”

Монтаж: „Дюнкерк”

Саундтрак: „Формата на водата”

Песен: „Запомни ме” от „Коко”

Дизайн на продукция: „Формата на водата”

Операторско майсторство: „Блейд рънър 2049”

Дизайн на костюми: „Невидима нишка”

Грим и прическа: „Най-мрачният час”

Звуков монтаж: „Дюнкерк”

Звуков микс: „Дюнкерк”

 

Експерт: Кирилицата трябва да се нарича българска

http://dnes.dir.bg/news/kirilitza-evropredsedatelstvoto-2018-26925784

24 май трябваше да е сред най-големите акценти на българското европредседателство, да покажем, че кирилицата всъщност трябва да се нарича българска азбука.

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА и "Манчестър Юнайтед" + още 2, колоездене, билярд, баскетбол и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6746846

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА и "Манчестър Юнайтед" + още 2, колоездене, билярд, баскетбол и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Дъжд и сняг съпроводиха Регата „Трети март“

http://budnavarna.bg/31130-dazhd-i-snyag-saprovodiha-regata-treti-mart/

снимка: Будна Варна

Дъжд и сняг съпроводиха регата „Трети март“, която приключи вчера и се проведе във Варненското езеро през изминалите дни. За надпреварата освен участници от Черноморието бяха дошли и лодки ЯЛ 6 чак от Видин и София.

Състезанието беше първо за сезона във ветроходството, държавно първенство в клас ЯЛ 6. Домакини бяха СК „Черно море Бриз“ и организатори община Варна, МК „Приятели на морето“ и БФ „Ветроходство“.

Победител в регатата отново стана бургазлията Михаил Копанов, който е печелил регатата цели 22 пъти.

Медалистите бяха наградени от директор на дирекция Спорт в община Варна Кристиян Димитров, Росен Марангозов – президент на федерацията по ветроходство и кап. Стефан Методиев – дългогодишен деятел и съдия във ветроходния спорт.

Регатата е посветена на годишнината от Освобождението на България от турско робство.

„Трети март” е най-старата българска ветроходна регата и в нея участват както момичета и момчета на 8- 10 години, така и мъже и жени от 50-70 годишна възраст. През годините броят на участниците достига до 200 души. Началото е поставено през 1957 г. като клубно състезание на секция „Ветроходство“ към тогавашния Морски клуб. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа.

Крайното класиране

1 МИХАИЛ КОПАНОВ – ЯК „Порт Бургас“ – 7

2 ЯВОР КОЛЕВ – МК „Приятели на морето“, СК“ЧМ-Бриз“ – 13

3 НИКОЛАЙ СТАНЕВ – МК Балчик – 17

4 ДОБРИН ЕНЧЕВ – СК „Вятър и вода“ 2, София – 25

5 ТЕОДОР ОГНЯНОВ – СНЦ МК „Севт трети“/СК“Черно море-Бриз“ – 27

6 ВЕСЕЛИН НАНЕВ – ВК „ПОМОРИЕ“ – 32

7 ВАСИЛ БЕЯЗОВ – СК „Вятър и вода“ 1, София – 35

8 МАРТИН ВЕЛКОВ – ЯК „кап.Г.Георгиев – Порт Варна“ – 42

9 СТОЙЧО КАНАВРОВ – МК Балчик – 48

10 ГАЛИН ДИМИТРОВ – МК Търговище – 51

11 ЛЪЧЕЗАР БРАТОЕВ – ЯК „Бавария яхтс“, Варна – 55

12 ВЕНЦИСЛАВ ПЕТКОВ – Видин – 56

13 ЕМИЛ КОСТУРКОВ – ЯК „кап.Г.Георгиев – Порт Варна“ – 65

14 АЛЕКСАНДЪР СЛАВЧЕВ – МК Балчик – 71

15 БОЖИДАР КАРАКАШЕВ – ЯК „Черноморец“ Бургас – 75

16 ГЕОРГИ ГЕРОВ – МК ‘Шумен“ – 80

17 ВИОЛИН ЖЕКОВ – СМК Технически университет, Варна – 85

Материалът Дъжд и сняг съпроводиха Регата „Трети март“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

​Съдът остави в ареста четиримата задържани за обир на банкомат в София

http://www.cross.bg/ostavi-bankomat-mart-1569345.html

/КРОСС/ Съдът остави в ареста четиримата задържани за обира на банкомат в София на 2 март. До залавянето им се стигна след гонка със служители на СДВР и спецотряда "Кобра", продължила до Ихтиман. По данни на банката в момента на взрива в устройството е имало близо 17 000 лв. Основният аргумент, с който съдът остави обвиняемите под стража е опасността да извършат и друго престъпление. Според магистратите въпреки твърде ранната фаза на разследването, доказателствата предполагат подсъдимите да са извършили престъплението. Определението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок, а делото ще се гледа на 13 март.    

Инвеститорите обръщат гръб на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747241

Инвеститорите обръщат гръб на РусияФевруари бе първият месец на спад за 2018 г. в сферата на инвестициите в Русия. Според Фонда за изследване на финансовите средства (EPFR), за миналия месец оттеглянето на средства от фондове, свързани с руски акции, се равнява на 110 милиона долара, пише вестник “Коммерсант“ в статия под заглавие „Инвеститорите обръщат гръб на Русия“,

Намаляват болните от грип във Варненско

http://varnautre.bg/2018/03/05/76036/%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81

37 са регистрираните случаи на варицела Регистрираните случаи с диагноза ОРЗ (остри респираторни заболявания) са 310 болни срещу 434 за предходната седмица /по данни, предоставени ни от сентинелните практики/. С диагноза Грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” са постъпили за лечение 11 лица срещу 17 за предходната седмица. С усложнения от ОРЗ са 29 лица- 20 бронхита и 9 пневмонии, срещу 48 лица с усложнения за предходната седмица. Това съобщиха от РЗИ-Варна. За периода 23.02.2018 г. – 01.03.2018 г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници. Регистрирани са 20 случая на чревни инфекции срещу 36 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 13 ентероколита, 2 салмонелози, 2 вирусни хепатита и 3 ротавирусни ентерита. От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 46 лица срещу 60 за предходната седмица, представени от: 37 случая на варицела и 9 случая на скарлатина. Няма регистрирани случаи на менингити. През изминалата седмица няма регистрирани случаи на заболели от Марсилска треска и Лаймска борелиоза. Няма съобщени лица ухапани от кърлеж. Регистриран е 1 случай на ламблиоза и 2 случая на ехинококоза. В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 16 лица. Проведени са 11 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 7 лица. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 14 лица. Извършени са 20 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Търсят 50 матроси за военните формирования

http://budnavarna.bg/31128-tarsyat-50-matrosi-za-voennite-formirovaniya/

снимка: Будна Варна

Повече от 70 са свободните места за матроси от състава на Военноморските сили във Варна и Бургас. Само във военните формирования в морската столица вакантните длъжности са 51, научи BudnaVarna.bg.

Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март. Желаещите да започнат военна служба трябва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Според обявление на сайта на ВМС, 11 от свободнитe места са в във военното формирование на „Галата“, което изпълнява функцията на център за командване и управление на кораби на НАТО. Там се търсят радиотелеграфисти, оператор в център „BRASS“, радиомайстор, мерач на лека картечница и други.

В останалите формирования се търсят още палубни моряци, шофьори, охранители, машинисти, артилеристи, електротехници и дори работници в кухня.

Изискването за всички длъжности е минимум средно образование. В повечето случаи кандидатът трябва да покрива и медицинските стандарти за годност за плавателна служба на надводни кораби.

Конкурсите за свободните места ще се проведат по график между 23 април и 4 май във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Информационния център на Военноморските сили. Те ще включват изпит за определяне на физическата годност, тест за проверка на общата култура и събеседване с кандидатите. Изпитът за определяне на физическата годност включва бягане „Совалка” 10х10 метра, крос 1000 метра, коремни преси и лицеви опори за 1 минута.

Тестът за обща култура, обхваща 80 въпроса от 4 научно-приложни области – български език и литература, математика и логика, история и информатика. Класирането на кандидатите се извършва по низходящ ред на състезателния бал.

Материалът Търсят 50 матроси за военните формирования е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дъжд и сняг съпроводиха Регата "Трети март" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370185

Дъжд и сняг съпроводиха регата "Трети март", която приключи вчера и се проведе във Варненското езеро през изминалите дни. За надпреварата освен участници от Черноморието бяха дошли и лодки ЯЛ 6 чак от Видин и София. Състезанието беше първо за сезона във ветроходството, държавно първенство в клас ЯЛ 6.

Триумф за „Формата на водата” и Гийермо Дел Торо на "Оскар"-ите

http://www.cross.bg/filma-naii-dobur-tazi-1569344.html

/КРОСС/ Големият победител на наградите „Оскар" тази година е филмът „Формата на водата" на режисьора Гийермо Дел Торо. Продукцията имаше общо 13 номинации. Лентата грабна четири статуетки, от които две са в големите категории. „Формата на водата" беше награден за „Най-добър филм", Гийермо Дел Торо взе за режисура, екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак. Всички тръпнеха в очакване дали тази година няма да се повтори забележителният миналогодишен гаф на наградите, когато статуетката за „Най-добър филм" беше връчена на филма La La Land вместо на „Лунна светлина". Наградата отново представяха Фей Дънауей и Уорън Бийти. Двамата се пошегуваха с миналогодишната ситуация, казвайки, че „Оскари се връчват най-добре от втория път". Това е първата награда „Оскар" за Дел Торо в категорията режисура. През 2007 г. той беше номиниран за оригинален сценарии за филма „Лабиринтът на фавна". Наградата му беше връчена от Ема Стоун, която продължи „традицията" от миналата година да изтъква колко са номинираните жени в категорията за режисьор. „Невероятното докосване на режисьора е видимо във всеки кадър. Режисьорът е този, който кадър по кадър работи с всеки член на екипа, за да продължи историята, и визията на режисьора е тази, която превръща и най-обикновения филм в произведение на изкуството

Електрическият I-Pace с пробег до 480 км

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/elektricheskiiat-i-pace-s-probeg-do-480-km-6079936

Батерията ще може да се зарежа на 80% за 40 мин., а за 15 мин ще може да я заредите за изминаване на 100 км.

Боряна Димитрова: Сделката за ЧЕЗ може да ерозира властта

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/boriana-dimitrova-sdelkata-chez-moje-erozira-vlastta.html

Изминала е само седмица от сагата „ЧЕЗ”, тази сага тепърва предстои, но това е най-значимото изпитание пред кабинета „Борисов 3” . Това обяви социологът Боряна Димитрова.

Боряна Димитрова: Сделката за ЧЕЗ може да ерозира властта

https://frognews.bg/novini/boriana-dimitrova-sdelkata-chez-moje-erozira-vlastta.html

Изминала е само седмица от сагата „ЧЕЗ”, тази сага тепърва предстои, но това е най-значимото изпитание пред кабинета „Борисов 3” . Това обяви социологът Боряна Димитрова.

Виж пътната обстановка в страната сутринта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747232

Виж пътната обстановка в страната сутринтаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 05.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от –7° до +6°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен е вятърът духа в областите Смолян и Русе. Дъжд вали в областите Перник, Пазарджик и в районите на Карлово и Кърнаре /обл.Пловдив/; Криводол /обл.

Как една странна настолна игра събра 12 млн. долара

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/05/3140284_kak_edna_stranna_nastolna_igra_subra_12_mln_dolara/?ref=rss


Авторът на статията е един от организаторите на предстоящия в края на март фестивал за настолни игри Sofia Board Game Weekend. Подробности за фестивала очаквайте скоро в "Дневник"."Имало едно време място, изваяно от каменни лица. Човек с фенер лежи в безкраен сън. Той не сънува нищо и не знае нищо. Един ден човекът се събуди. Отвори очи и видя и други около себе си да правят същото. А хоризонтът беше от счупени кости. Една жена се приближи към човека с фенера. Те се докоснаха,...

Нено Димов ще председателства заседание на съвета на ЕС по околна среда

http://www.cross.bg/sreda-okolna-evropeiiskiya-1569343.html

/КРОСС/ Министъра на околната среда и водите Нено Димов ще председателства заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда днес. Една от темите ще бъде качеството на въздуха, предава бТВ. На първото си заседание по време на българското председателство министрите по околна среда на държавите членки ще бъдат приканени да споделят вижданията си по няколко незаконодателни въпроса. Обект на обсъжданията ще бъде как да се стимулира процесът на позеленяване на Европейския семестър. Вижданията на българското председателство са, че това ще допринесе за повишаването на растежа и ще гарантира нови работни места посредством зелени устойчиви инвестиции.  

Надъхват Манчестър Сити с бонуси за требъл

https://offnews.bg//futbol/nadahvat-manchestar-siti-s-bonusi-za-trebal-676085.html

Футболистите на Манчестър Сити може да спечелят сериозни бонуси, ако тимът спечели требъл през сезона, твърди "Сън".

Част от възпитаниците на Джосеп Гуардиола може да увеличат банковата си сметка с по до 1 милион паунда, ако това стане факт.

Манчестър Сити вече завоюва първият трофей през сезона, след като вдигна Купата на лигата. Тимът почти сигурно ще стане и шампион в Премиър лийг, след като убедително води в класирането с 18 точки пред втория Ливърпул, а до края остават малко кръгове.

Най-трудната задача за "гражданите" ще е да триумфират и в Шампионската лига, но и там за момента всичко върви по план, като тимът е с единия крак на 1/4-финал след успеха с 4:0 в първия мач с Базел от 1/8-финала.

Шефовете на Манчестър Сити са взели решение да стимулират допълнително играчите, които и без това получават сериозни заплати.

Със сериозните бонуси босовете се надяват още повече да повдигнат духа в отбора, който да се раздаде максимално до края на сезона на последните два фронта.

Нено Димов ще председателства Съвета на ЕС по околна среда

https://www.actualno.com/politics/neno-dimov-shte-predsedatelstva-syveta-na-es-po-okolna-sreda-news_662893.html

Днес (5 март) в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета на ЕС по околна среда. То ще бъде председателствано от министъра на околната среда и водите Нено Димов в качеството му на ротационен председател, съобщиха от МОСВ. На първото си заседание по време на Българското председателство министрите по околна среда на държавите членки ще бъдат приканени да споделят вижданията си по два важни незаконодателни въпроса. Първата тема, която ще бъде обект на обсъжданията, е как да бъде стимулиран процес

Експерти: Д-р Димитров не трябва да носи отговорност за убийството в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747231

Експерти: Д-р Димитров не трябва да носи отговорност за убийството в ПловдивТова е учебникарски пример за упражняване правото на самоотбрана. При тези доказателства, той не би трябвало да бъде осъден, заяви адвокат Димитър Марковски за убийството в Пловдив пред БТВ. Той каза, че всеки български гражданин би упражнил правото си на самозащита на семейството си. Според Марковски реагираш според ситуацията.

Жители на софийския район "Искър" протестират срещу извършвана сеч по поречието на Искър

http://www.cross.bg/iskur-reka-abdovitza-1569342.html

/КРОСС/ Граждани блокираха пътя от индустриалната зона на кв. "Дружба" към кв. "Абдовица" в знак на протест срещу изсичането на дървета по поречието на река Искър. Блокада продължи около 15 минути. В „Големия парк" на квартал „Абдовица" и село Бусманци се извършва законна сеч от Горското стопанство, но притесненията на жителите в района са, че при обилен дъжд ще прелее река Искър. Стефан Стоилов, жител на кв. "Абдовица" заяви за "Хоризонт": "Искаме поне част от здравите дървета покрай ръката да се запазят, защото има голям риск при по-пълноводна река коритото да прелее." Живеещите в район "Искър" протестират срещу разрушаването на дига на реката и унищожаването на алеи в парка. Твърдят, че тежките машини в района рушат пътищата, който и без това са в лошо състояние. Поканени на протеста са всички хора с гражданска позиция.  

Топенето на снега вдига нивата на реки и язовири

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0FYsKRkrGok/

Институциите са нащрек за нивата на реките и язовирите, заради интензивното снеготопене.

През уикенда заради придошлите води река Велека преля и се наложи временно затваряне на пътя Ахтопол-Синеморец.

Селата Синеморец и Резово се оказаха откъснати от света.

Очаква се покачване на речните нива и в Южна България – реките Арда, Марица, Тунджа, както и река Струма в Западна България.

Снеготопенето продължава и през следващите дни като на 7 и 8 март отново се очаква повишаване нивата на всички реки, съобщава Кросс.

В Северна България е открито ново огнище на птичи грип

http://www.cross.bg/ptitzi-grip-agentziyata-1569341.html

/КРОСС/ Птицевъдният бранш подкрепя единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията. Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според експертите от БАБХ - те са били носители на вируса на птичи грип. Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици - съобщи в интервю за „Преди всички" председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков: Ще бъде обявена още една голяма ферма и то за кокошки. Някъде около 150 хиляди кокошки с установен птичи грип. Очаква се Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да обявят и името на фирмата. От Агенцията все още няма официална информация. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни проф. Белоречков. Той заключи: Да прекарваш контрабандно птици - и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Това е нещо страшно, и като загуба и за хората. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората.  

Следствието се е занимавало най-много с данъчни престъпления през първата половина на 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3140031_sledstvieto_se_e_zanimavalo_nai-mnogo_s_danuchni/?ref=rss


За първите шест месеца на 2017 г. в националното следствие е имало най-много разследвания на престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система. Това показва справка, качена на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).<br /><br />Броят им е 78, от които 65 са останали неприключени. Към тези престъпления спадат прането на пари, укриването на данъци, укриването на осигурителни вноски и др.<br /><br />След тях се нареждат разследванията за престъпленията против...

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство след изборите в Италия

http://www.cross.bg/partiya-italiya-polychi-1569340.html

/КРОСС/ Популистките партии завоюваха безпредцедентен успех на изборите в Италия. А Левицата отбеляза историческа загуба, въпреки че е втората политическа сила, предава НОВА. Нито една партия или коалиция не получи достатъчно гласове, за да може да управлява сама. Избирателната активност беше 58,4%. На първо място очаквано се нареди движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило. В момента то се оглавява от 31-годишния Луиджи Ди Майо, който още преди вота беше категоричен, че няма да се коалира с никого. Според първите данни от преброяването на гласовете, изнесени от телевизия "Ла Сетте", в Сената "Пет звезди" е на път да спечели 33,1 процента. Дясноцентристкият блок, съставен от "Форца, Италия" на Силвио Берлускони, "Лига" на Матео Салвини и "Италиански братя" на Джорджа Мелони, получи под очакваните резултати. Антипопулистката, антиимиграционна и евроскептична партия "Северна лига" получи 18% от гласовете, което ги прави по-силни от Берлускони. Досегашната управляваща Демократическа партия на Матео Ренци отбеляза историческа загуба с по-малко от 20%.  

Кметът поздрави участниците в изложението „Bee Happy Expo“

http://budnavarna.bg/31125-kmetat-pozdravi-uchastnitsite-v-izlozhenieto-bee-happy-expo/

Кметът Иван Портних поздрави участниците в изложението „Bee Happy Expo“, което бе открито на 3-ти март в Двореца на културата и спорта. „Радвам се, че Варна за втори път е домакин на събитие, което събира производители на мед. С готовност подкрепихме проявата, която, надявам се, ще бъде полезна и за варненци, и за пчеларите – за обмяна на опит и добри практики. Пожелавам на всички участници много успехи“, каза кметът. Гости на проявата бяха областният управител Стоян Пасев, зам.-областният управител Петър Манчев, представители на Държавен фонд „Земеделие“ – Варна, домакин бе директорът на ДКС Минко Христов. Слово произнесе и Валентин Атанасов, фирма „Бард 90“, представител на организаторите.

 

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна и ще продължи до 4-ти март. Целта на форума е да представи пред бранша нови възможности за планиране и закупуване на оборудване и консумативи за наближаващия сезон, както и предлагане на мед и пчелни продукти. Част от програмата предвижда лекции от експерти от България и чужбина, които ще представят най-новите разработки в сферата на препаратите за пчели, уреди за мониторинг на кошерите, както и възможностите за финансиране на проекти по различни оперативни програми на ЕС в помощ на пчеларството.

Материалът Кметът поздрави участниците в изложението „Bee Happy Expo“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Триумф за филма „Формата на водата” на “Оскар”-ите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JLTNQxcFhRk/

Големият победител на наградите „Оскар” тази година е филмът „Формата на водата” на режисьора Гийермо Дел Торо. Продукцията имаше общо 13 номинации. Лентата грабна четири статуетки, от които две са в големите категории. „Формата на водата” беше награден за „Най-добър филм”, Гийермо Дел Торо взе за режисура, екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак, съобщава Кросс.

Всички тръпнеха в очакване дали тази година няма да се повтори забележителният миналогодишен гаф на наградите, когато статуетката за „Най-добър филм” беше връчена на филма La La Land вместо на „Лунна светлина”. Наградата отново представяха Фей Дънауей и Уорън Бийти. Двамата се пошегуваха с миналогодишната ситуация, казвайки, че „Оскари се връчват най-добре от втория път”.

Това е първата награда „Оскар” за Дел Торо в категорията режисура. През 2007 г. той беше номиниран за оригинален сценарии за филма „Лабиринтът на фавна”.

Наградата му беше връчена от Ема Стоун, която продължи „традицията” от миналата година да изтъква колко са номинираните жени в категорията за режисьор.

„Невероятното докосване на режисьора е видимо във всеки кадър. Режисьорът е този, който кадър по кадър работи с всеки член на екипа, за да продължи историята, и визията на режисьора е тази, която превръща и най-обикновения филм в произведение на изкуството. Тези четирима мъже и Грета Гъруиг създадоха свои собствени шедьоври”, каза Ема Стоун преди да връчи наградата на Дел Торо.

В речта си мексиканският режисьор, подобно на много други по време на церемонията, изтъкна своето имигрантско минало.

„Аз съм имигрант и през последните 25 години живея в своя собствена страна. Част от нея е тук в Съединените щати, част от нея – в Европа, както и на много други места. Смятам, че най-великото постижение на нашето изкуство и индустрията ни е, че изтрива линиите в пясъка, когато светът ни казва да ги изкопаем по-дълбоко”, каза Дел Торо.

Досегашният претендент за „Най-добър филм” – „Три билборда извън града” също беше награден в две категории. Франсис Макдорманд и Сам Рокуел очаквано грабнаха статуетките за „Най-добра актриса в главна роля” и „Най-добър актьор в поддържаща роля”.

Това е втората победа за Макдорманд, която вече е наградена веднъж за ролята си във „Фарго”. „Мартин, ние сме банда хулигани, но гледай колко хубаво сме се изтупали тази вечер!”, каза Макдорманд от сцената, обръщайки се към режисьора на филма Мартин Макдона.

След като благодари на семейството си и екипа на филма, тя помоли всички жени с номинации тази година да се изправят в залата.

„Огледайте се, дами и господа, защото всички те имат истории за разказване. Всички те имат проекти, които имат нужда от финансиране. Имам само две последни думи за вас тази вечер – райдър за приемственост”, каза Макдорманд.

Т.нар. „райдър за приемственост” е клауза в договора на актьор или режисьор, която задължава екипът на продукцията да даде равен шанс за работа на мъже, жени, хора от различни етнически групи и други. Подобна клауза поставя процентен минимум на жени и представители на етнически групи, които трябва да участват в дадената продукция.

Критици и кинодейци побързаха да похвалят Макдорманд за казаното, като определиха думите ѝ за много смела постъпка.

Статуетката за „Най-добър актьор в главна мъжка роля” очаквано отиде при британския актьор и режисьор Гари Олдман. Това е първата награда „Оскар”, като до момента е номиниран само веднъж в – през 2012 г. за филма „Дама, поп, асо, шпионин”.

„Искам да благодаря на сър Уинстън Чърчил за невероятната компания по време това на пътуване, на съпругата ми Жизел, която извървя този път с мен. Искам да благодаря и на майка си, която е по-стара от самия Оскар. Тя ще стане на 99 години и в момента гледа церемонията от дивана си. Благодаря за любовта и подкрепата. Слагай чайника на котлона – нося Оскара вкъщи”, каза Олдман с традиционния за британците хумор.

Сам Рокуел спечели награда в категорията „Най-добър актьор в поддържаща роля” отново за филма „Три билборда извън града”, която посвети на покойния актьор и носител на „Оскар” Филип Сиймур Хофман.

„Искам да благодаря на Академията – никога не съм вярвал, че ще кажа тези думи. Когато бях малък, един ден баща ми дойде в училище и ме извикаха при директора да говорим. Той ми каза единствено „Синко, баба ти” и двамата се качихме в колата и потеглихме. Аз го попитах „Какво ѝ има на баба?”, а той отговори – „Нищо ѝ няма, отиваме на кино”. Любовта на майка ми и баща ми към киното се превърна в моята любов към киното, благодаря ви”, каза Рокуел.

В категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля” статуетката отиде при Алисън Джени за участието ѝ във филма „Аз, Тоня”. „Всичко постигнах сама” се пошегува Джени от сцената и благодари на целия екип на филма.

 

 

Топенето на снега вдига нивата на реки и язовири

http://www.cross.bg/nivata-reka-zaradi-1569339.html

/КРОСС/ Институциите са нащрек за нивата на реките и язовирите, заради интензивното снеготопене. През уикенда заради придошлите води река Велека преля и се наложи временно затваряне на пътя Ахтопол-Синеморец. Селата Синеморец и Резово се оказаха откъснати от света. Очаква се покачване на речните нива и в Южна България - реките Арда, Марица, Тунджа, както и река Струма в Западна България. Снеготопенето продължава и през следващите дни като на 7 и 8 март отново се очаква повишаване нивата на всички реки с изключение на тези в Южното Черноморие.    

Почина журналистът Петър Гелин

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pochina-zhurnalistyt-petyr-gelin-2082626

Град Ракитово днес изпраща по последния му път Петър Гелин – журналист, краевед, писател, поет. Уважаваният творец е починал внезапно след нелеп инцидент, съобщиха негови близки.

Петър Гелин е роден на 31 май 1957 година. През дългогодишната си журналистическа кариера е работил за ве

Тежък трафик и поледици в последния почивен ден

http://www.cross.bg/poleditzi-dnes-putya-1569338.html

/КРОСС/ Натоварен трафик и опасност от поледици ни очакват пътя днес. Повече от 240 хиляди българи, тръгнали на път за трите почивни, днес се прибират към родните си места. Полицията е създала обичайната организация на движение, която да улесни трафика. От 16 до 20 ч. ще бъдат спирани от движение всички товарни автомобили по основните пътища. А още от 10 часа сутринта до 18 ч., в участъка на Драгичево преди Владая посока София има две ленти за прибиращите се към столицата. Алтернативен маршрут е магистрала "Люлин". От пътната агенция призовават шофьорите да карат със съобразена скорост и повече дистанция на пътя, заради очакваните поледици, особено ако пътувате в по-ранните часове или късно довечера. Зоните за платено паркиране в София няма да работят и днес, съобщават от Центъра за градска мобилност.  

Протести в Пловдив, София и Стара Загора в защита на лекаря, гръмнал Жоро Плъха

https://offnews.bg//obshtestvo/protesti-v-plovdiv-sofia-i-stara-zagora-v-zashtita-na-lekaria-gramna-676084.html

Протести в Пловдив, София и Стара Загора ще се проведат днес за освобождаването на задържания лекар Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха. Футболни агитки ще се включат в митингите, в столицата недоволните се събират пред Съдебната палата

Сега прокуратурата ще освободи доктора, за да се успокои общественото напрежение, ще го пуснат с парична гаранция, прогнозира адвокат Марин Марковски по Нова тв. Евродепутатът Ангел Джамбазки поиска да бъде променен закона за неизбежна самоотбрана. 

Жоро не е крадец, той отиде по малка нужда до колата, аз го познавам мъжа ми. Той излиза по казаните, повече боклук има нощем, така си изкарва хляба, обяви съпругата на убития Жоро Джевизов-Плъха. Според институциите той има 9 присъди за кражби, според близките му - три за побоища. 

Когато те нападнат в дома ти, трябва да имаш право да се защитиш", заяви Жулиета Димитрова, съпруга на задържания лекар. Тя си пожела мъжът й да си е вкъщи за рождения ден на дъщеричката им утре.

Димитрова разказа, че е разбрала какво се е случило на другия ден след стрелбата. На сутринта мъжът ми каза, че отива на работа. Разбрахме се да се чуем по-късно, но той не ми вдигна телефона. А после видях полицаите, които ми съобщиха, че е задържан за разпит, разказа жената. 

За трети път обират дома ни. Досега не е имало задържани. Голямата ни дъщеря е на 6 годинки, а малката е на 2 годинки и половина. Нищо не знаят и се старая да не разбират. Голямата задава повече въпроси. Казвам й, че татко й има работа", заяви Димитрова и допълни, че не знае съпругът й да има оръжие.

Доктор Димитров усетил престъпника да тършува в 2 часа през нощта, докато съпругата му и двете им деца спели. Лекарят се опитал да спре Плъха, който го пробол с нож.

Рентгенологът стрелял при самозащита, а нападателят тръгнал да бяга. Престъпникът издъхнал на около 100 метра от дома на доктор Димитров върху капака на кола. 

В Пловдив стотици хора протестираха вчера срещу ареста и повдигането на обвинения срещу лекаря. Според хората д-р Димитров е направил това, което всеки трябва да стори, за да защити близките си хора. 

Пациентски организации „Заедно с теб“ изразr подкрепа за арестувания д-р Иван Димитров. 

Съпругата на лекаря, убил Плъха в Пловдив: Той ни е защитавал

https://frognews.bg/novini/saprugata-lekaria-ubil-plaha-plovdiv-toi-zashtitaval.html

Ние сме спяли с децата. Нищо не мога да коментирам за станалото през онази нощ. Това каза Жулиета Димитрова, съпруга на д-р Димитров. Рентгенологът д-р Иван Димитров бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов - рецидивист, известен с прякора си Плъха.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване