Осветлението в "Кривия" тунел на пътя Симитли-Кресна не работи заради авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752451

Осветлението в "Кривия" тунел на пътя Симитли-Кресна не работи заради аварияШофьорите да се движат с повишено внимание в Кривия тунел на път I-1 Симитли-Кресна поради aвария в електрическото захранвана е изключено осветлението в съоръжението, съобщиха от пресцентъра на

Захарта значително намалява продължителността на живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6752458

Захарта значително намалява продължителността на животаСъдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на живота и предизвикват десетки труднолечими заболявания, съобщи Лайф. Австралийски учени, диетолози и медици смятат, че захарта може да се превърне в основен проблем за човешкото здраве, изпреварвайки канцерогените и солта. Намалената консумация на съдържащи захар продукти ще

ГЕРБ: БСП и ПЕС стоят зад Гинка Върбакова

https://www.actualno.com/politics/gerb-bsp-i-pes-stojat-zad-ginka-vyrbakova-news_663472.html

Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС – Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ. Това каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. "Вече две седмици нагнетявате напрежение в обществото с истеричните си лъжи, че правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов стояли зад сделката между ЧЕЗ и „Инерком", каза Гъневски. По думите му вчера се е появила писмена следа, к

Финансовото министерство иска близо 21 млн. лева от Прокопиев, Дянков и трима мениджъри от "Булброкърс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752450

Финансовото министерство иска близо 21 млн. лева от Прокопиев, Дянков и трима мениджъри от "Булброкърс"Граждански иск в размер на 20 млн. и 829 хил. лева предяви министърът на финансите Владислав Горанов към Симеон Дянков, Иво Прокопиев и трима мениджъри от консултанското дружество "Булброкърс". Отделно от него има още един иск в размер на 6 млн. срещу Радослав Рачев, който е шеф в „Булброкърс“. Това стана в началото на разпоредителното заседание

Звънете на КЗК за банките, не я жалете!

http://clubz.bg/65147-zvynete_na_kzk_za_bankite_ne_q_jalete

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави анализ на конкуренцията на банковия пазар и призовава за активно съдействие с всякаква информация и данни. Сега е моментът гражданите да пращат сигнали и информация за определени банкови продукти - такси, лихви и др., и тяхното ценообразуване.

"С цел да повиши ефективността на извършваните действия и в рамките на законовите си правомощия, КЗК ще изиска актуална информация от компетентните държавни органи и съответните браншови организации. Социално-икономическата значимост на този сектор изисква детайлно и отговорно проучване, поради което КЗК призовава обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с настоящото производство", съобщават от КЗК.

Предстоящото проучване е във връзка с консолидацията в банковия сектор у нас - официално приключи сливането на СИБанк и ОББ, които образуваха третата по размер на активите банка у нас - ОББ, която е част от белгийската КВС Груп.

"Във връзка с наблюдавания процес на консолидация в банковия сектор и измененията в нормативната уредба, Комисията за защита на конкуренцията съобщава, че внимателно наблюдава конкурентната среда на този пазар и следи публично достъпните факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията", съобщават от антимонолния орган.

Предишният секторен анализ на конкурентната среда при банкирането на дребно е правен много отдавна – преди 10 години, и обхваща периода преди финансовата криза - 2006-първо полугодие на 2008 г., поради което се налага да бъде направен по-актуален анализ. 

Телефони:

Телефон за информация и сигнали: 02 935 62 22

Деловодство: 02 935 61 13

Пресцентър: 02 935 61 88, 02 935 61 15

За агресивното невежество като начин на употреба в държавното управление на България

http://pogled.info/bulgarski/za-agresivnoto-nevezhestvo-kato-nachin-na-upotreba-v-darzhavnoto-upravlenie-na-balgariya.93023

/Поглед.инфо/ Вчера, сутринта, 07.03.2018г., българското общество бе "почерпено" с поредна порция "УПРАВЛЕСКИ ТАЛАНТ" от екрана на българската телевизия.

Ким Чен Ун има намерение да започне «нова история на обединената родина“

http://pogled.info/svetoven/kim-chen-un-ima-namerenie-da-zapochne-nova-istoriya-na-obedinenata-rodina.93024

/Поглед.инфо/ ТОКИО, 6 март – РИА Новости. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун на срещата с делегацията на специалните пратеници на президента на Южна Корея размени мнения по въпросите за смекчаването на напрежението на Корейския полуостров, включително провеждането на срещи на най-високо равнище, а също заяви, че има намерение да започне „новата история на обединената родина“, съобщи северокорейската Централна телеграфна агенция (ЦТАК)

Moody's понижи още кредитния рейтинг на Турция

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/moodys-poniji-oshte-kreditniia-reiting-na-turciia--257119/

Агенцията изтъква големите потребности на Турция от външно финансиране и влошаващия се политически климат за понижаването на оценката

Адвокатите на Дянков, Трайков, Прокопиев искат връщането на делото на прокуратурата

https://offnews.bg//temida/advokatite-na-diankov-trajkov-prokopiev-iskat-vrashtaneto-na-deloto-676313.html

Адвокатите на обвиняемите по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN поискаха от Специализирания наказателен съд да го върне на прокуратурата, съобщава БНР.

Подсъдими в процеса са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души - шефове при посредника в сделката за акциите "Бул брокерс".

Разпоредителното заседание беше отложено за днес, след като на 15-и януари бяха констатирани процесуални пропуски и липсващи адвокати. Този тип заседания беше въведен с промени в НПК - контра мярка за протакане на делата.

Щетата по случая, която прокуратурата е изчислила, е в размер на 20 милиона лева. През януари прокурорите по делото Дойчо Тарев и Емил Петров бяха лаконично уверени в доказателствата:

"След като е внесено в съда, смятаме, че ще издържи".

Делото претърпя поредица от обрати, докато стигне до Специализирания наказателен съд, единствено компетентен по така наречените "корупционни дела".

Прелива язовир 'Рогозен', евакуират две села

https://offnews.bg//112/preliva-iazovir-rogozen-evakuirat-dve-sela-676312.html

Бедствено положение е обявено в община Хайредин, област Враца, а жителите на селата Ботево и Бързина се евакуират заради преливане на язовир "Рогозен", съобщи областният управител на Враца Малина Николова, цитирана от "Фокус".

Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В момента водоемът прелива през преливник, като се вземат мерки за неговото укрепване. 

„Едната му част се беше износила от мерките, които бяхме взели през 2016г. за аварийното му укрепване. В момента на място има две коли със скален материал, който засипва компроментираната част. Монтирана е една помпа, която да поема част от обема на водата, като чакаме още една помощна помпа от Плевен. Очакваме скоро да овладеем ситуацията, въпреки че сме обявили бедствено положение на територията на община Хайредин и сме предприели мерки по извеждане на две населени места – селата Ботево и Бързина, общо около 22 къщи“, обясни Малина Николова. 

Ограничено е движението при 252-ри км на "Тракия" към София

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6752449

Ограничено е движението при 252-ри км на "Тракия" към София
Ограничава се движението в активната лента, в района на Биково, при км 252-ри на автомагистрала "Тракия", в посока София. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията "Пътна инфраструктура". До 15.00 ч. днес ще се извършва ремонт, а трафикът ще се пренасочва в изпреварващата лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост,

Маскирани обраха бензиностанция със спрей

http://dnes.dir.bg/news/obir-benzinostantzia-26948696

Двама маскирани нападатели обраха бензиностанция близо до пернишкото село Драгичево тази нощ.

Михал Шнобр: ЧЕЗ не бива да продава активи, ако така се легализират мръсни пари

http://www.eurochicago.com/2018/03/chez-m/

Един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, Михал Шнобр, се обяви категорично против продажбата на българското поделение на ЧЕЗ на "Инерком България" - фирмата на Гинка Върбакова. В интервю за вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш, "Лидове новини", излязло на 6 март, Шнобр заяви, че ще иска обяснения от Борда на компанията ЧЕЗ.

Жени изобретяват циркуляра, съдомиялната и шоколадовите бисквити

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6752437

Жени изобретяват циркуляра, съдомиялната и шоколадовите бисквитиПо случай днешния Международен ден на жената - глобално честване на постиженията на представителките на нежния пол, който тази година е под мотото "Да подпомогнем прогреса", в. "Дейли експрес" и сайтът Факт ритривър публикуват редица интересни факти, предаде БТА. - По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже.

3 въпроса след инцидента, в който лекар стана убиец заради крадец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6751694

3 въпроса след инцидента, в който лекар стана убиец заради крадец Необходими ли са промени в закона, за да се чувстваме по-защитени в домовете си и как липсата на информация задвижи машината за слухове ДИАНА САВАТЕВА, НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ Рецидивист издъхна от огнестрелна рана след опит за кражба, а уважаван лекар от Пловдив влезе в ареста с тежко обвинение.

73-ма са „бегълците“ от правосъдие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370377

Към момента 73 лица във Варна остават неиздирени от Окръжната прокуратура, въпреки че са получили присъди. Броят им стана ясен, след като главният прокурор Сотир Цацаров представи вчера пред Правната комисия в парламента доклад за дейността на органите на държавното обвинение за 2017-та година, научи Moreto.

Моуриньо ще анализира световното първенство в Русия срещу 1 милион паунда

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/08/3142609_mourinyo_shte_analizira_svetovnoto_purvenstvo_v_rusiia/?ref=rss


<br />Жозе Моуриньо има дългосрочен договор с "Манчестър юнайтед" и е сред най-добре платените мениджъри в света, но успя да си осигури нов доходоносен ангажимент. Специалния ще анализира световното първенство в Русия за телевизионния канал RT.<br /><br />Португалецът се включва към екипа на телевизията и ще бъде базиран в Москва в първата седмица от турнира. Друг от анализаторите за RT е легендарният вратар Петер Шмайхел. Каналът, който преди време се казваше Russia...

Най-старата болница в Северозападна България - хроника на едно предизвестено сгромолясване

http://www.cross.bg/bolnitza-raboti-sedmitza-1569628.html

/КРОСС/През тази седмица кардиологичното отделение на врачанската болница, най-голямата в Северозападна България, спря да работи временно, съобщава ''БНР''. От началото на следващата седмица под въпрос е и звеното за инвазивна кардиология. За запазването на тази съвременна и високоспециализирана медицинска дейност се работи активно, увериха от ръководството на лечебното заведение. Орлин Цветков, изпълнителен директор на болницата: "Голяма част от лекарите напуснаха през последните седмици и няма възможност за попълване на работните графици, затова отделението временно преустанови дейността си, за което сме уведомили РЗОК, Районния център по здравеопазване и Спешния център, за да може да се подсигури достъп на пациенти с такива заболявания и да се насочат към други лечебни завадения". Тенденцията на отпадане на важни за болницата отделения силно смущава медицинския персонал. В началото на следващата седмица спира да работи и звеното за инвазивна кардиология. Досега тази дейност се осъществяваше от дружеството "Медика Кор". За оттеглянето му причините са няколко, посочи изпълнителният директор доц. д-р Кирил Панайотов. "На първо място е натрупаният дълг на болницата към звеното в размер на 1,6 млн. лева. Заради запорите от други дружества "Медика Кор" трудно получава дължимото за лекувани пациенти, а те са средно по 150 души на месец", поясни доц. Панайотов

Кока-Кола пуска алкохолна напитка на японския пазар

https://petel.bg/Koka-Kola-puska-alkoholna-napitka-na-yaponskiya-pazar__254458

Компанията Кока-Кола планира да пусне на пазара алкохолна напитка, за първи път в 125-годишната си история, предаде Би Би Си, цитиран от News.bg....

Пешеходка беше блъсната при пресичане на Околовръстното в София

https://petel.bg/Peshehodka-beshe-blasnata-pri-presichane-na-Okolovrastnoto-v-Sofiya__254459

Снимка Булфото Пешеходка е блъсната на Околовръстното в София при неправилно пресичане, научи NOVA. Жената е откарана в „Пирогов” в тежко състояние. Катастрофата е станала до комплекс „Царско село”. Водачът е на място.

Двама изхвърчаха от платното по пътищата във Варненско

https://petel.bg/Dvama-izhvarchaha-ot-platnoto-po-patishhata-vav-Varnensko-__254460

инлюстрация Булфото Вчера,  около 10:00 часа,  в района на Девня, 62-годишният водач на  «Фиат» П.П. от Търговище, поради движение с несъобра...

Иван Палчев: Ние сме учители по тероризъм – изнасяме опит по света

https://petel.bg/Ivan-Palchev--Nie-sme-uchiteli-po-terorizam-----iznasyame-opit-po-sveta__254461

Ние сме учители по тероризъм в началото на миналия век в целия свят, специално ВМРО. Това коментира писателят и бивш депутат от ДПС Иван Па...

Руски полицаи изненадват дами с цветя на 8 март

https://petel.bg/Ruski-politsai-iznenadvat-dami-s-tsvetya-na-8-mart__254462

Навръх 8 март руската полиция изненада дамите с неочакван жест. Патрулиращи полицаи спираха за проверка само жени, но вместо да ги глобя...

Трудова злополука причини смъртта на 59-годишен мъж

https://petel.bg/Trudova-zlopoluka-prichini-smartta-na-59-godishen-mazh__254463

Перничанин на 59 г. е починал при трудова злополука, съобщи ОД на МВР. Инцидентът е станал в района на Централна обогатителна фабрика в обла...

Дарин Великов: Трябва да отговорим позитивно на всички лоши неща

https://petel.bg/Darin-Velikov--Tryabva-da-otgovorim-pozitivno-na-vsichki-loshi-neshha__254464

След три седмици пауза заради мачовете на националният тим и финала за купата на България се подновяват срещите от Националната баскет...

Огромен десантен кораб от ВМС на САЩ навлезе в Черно море

https://petel.bg/Ogromen-desanten-korab-ot-VMS-na-SASHH-navleze-v-CHerno-more__254465

Американският десантен кораб "Оук Хил" е навлязъл в Черно море, съобщават в "Туитър" турски наблюдатели, проследяващи движението на военни...

Извънредно: 40-годишна роди на площада в Баня

https://petel.bg/Izvanredno--40-godishna-rodi-na-ploshhada-v-Banya__254466

Снимка Булфото 40-годишна жена роди на площада в село Баня тази сутрин. Екшънът се разиграл около 8 часа. Веска се разхождала в градинката,...

Отлично представяне на трима юнши на Черно море в наионалния отбор

https://petel.bg/Otlichno-predstavyane-na-trima-yunshi-na-CHerno-more-v-naionalniya-otbor__254467

Юношите на България до 19 години победиха връстниците си от Сърбия с 4:1 във футболна контрола в Симитли. За тима играха трима футболист...

Президентството отговори на ГЕРБ: Разговорите на президента с патриарх Кирил не са засекретявани

https://petel.bg/Prezidentstvoto-otgovori-na-GERB--Razgovorite-na-prezidenta-s-patriarh-Kiril-ne-sa-zasekretyavani__254468

Снимка Булфото Разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стеногра...

Най-сексапилните и талантливи момичета от Русия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-seksapilnite-i-talantlivi-momicheta-ot-rusiia-6080079

Преди време ви показахме едни от най-популярните и красиви руски актриси. Сега е време за руските певици

Утре на повечето места ще е предимно слънчево, температурите стигат до 16 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6752438

Утре на повечето места ще е предимно слънчево, температурите стигат до 16 градусаАтмосферното налягане ще се повишава и след обяд вече ще е малко над средното за март. През нощта на места в Източна България ще има превалявания от дъжд, докато от запад облачността ще продължи да намалява. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, предаде БТА. Утре облачността ще е разкъсана, в повечето райони до предимно слънчево.

Това са едни от най-красивите руски певици (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tova-sa-edni-ot-naj-krasivite-ruski-pevici-snimki-6080079

Преди време ви показахме едни от най-популярните и красиви руски актриси. Сега е време за руските певици

Украйна арестува активи на "Газпром"

http://clubz.bg/65146-ukrajna_arestuva_aktivi_na_gazprom

Украинските власти започнаха да блокират и изземват активи на руската държавна компания "Газпром" на територията на Украйна поради неспазване от нейна страна на решението на арбитражния съд в Стокхолм по транзитния спор с "Нафтогаз". 

На сайта на украинското правителство се съобщава, че описването и арестуването на активите е заради "нарушаване на монополното законодателство в страната и арбитражното решение на съда в Стокхолм". Става въпрос за имоти на компаниите "Газпром Продажби Украйна" и "Международния консорциум за управление и развитие на газопреносната система на Украйна", ценни книжа на Института ЮЖНИИГИПРОГАЗ и на акционерното дружество "Газтранзит".

Акциите на тези дружества ще бъдат продадени на открити търгове, съобщават украинските власти. Кoмпaниятa "Уĸpaинcĸa eĸcпepтнa гpyпa" ще оцени стойността на отнетото имущество. Πo нeйни дaнни caмo aĸциитe нa AO "Гaзтpaнзит" са зa 630.7 млн. yĸpaинcĸи гpивни (1.3 млpд. pyбли, oĸoлo 19 млн. eвpo.).

По-рано "Газпром" предложи на украинската компания "Нафтогаз" среща, на която да обсъдят процедурата по разтрогване на всички действащи договори. Според Москва, украинската страна поискала сключване на допълнително споразумение, което нарушава договорките по арбитражното решение. От "Газпром" са отказали както да подпишат този документ, така и да започнат доставки на газ за Украйна, които сега са прекратени, преминава само транзитираното за Европа синьо гориво.

На 6 март "Газпром" съобщи за решението си да оспори решението на Стокхолмския арбитраж. Паралелно с това украинската страна реши да си търси още $20 милиарда, тъй като смята, че на такава стойност е сумата, която не е доплатил "Газпром" за транзитирания газ.

B ĸpaя нa фeвpyapи Cтoĸxoлмcĸият apбитpaж зaдължи "Гaзпpoм" дa плaти нa "Haфтoгaз" $4.63 млpд. зaради нeизпълнeниe нa дoгoвopa зa тpaнзит нa гaз пpeз Украйна. Уĸpaинcĸaтa фиpмa oт cвoя cтpaнa тpябвa дa плaти нa pycĸaтa $2.650 милиapдa.

Междувременно Киев заплаши Москва със санкции заради насрочените за 18 март избори за президент на Крим, украинска територия, анексирана от Русия през март 2014 г. За това се обяви заместник-министърът на външните работи на Украйна по въпросите на евроинтеграцията Елена Зеркал, 

Според Зеркал, цитирана от РИА Новости, Москва нарушава Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Руската федерация и Украйна, подписан през 1997 г. Тя заяви, че санкции ще бъдат наложени на тези представители на властта в Крим, които ще спомогнат за провеждане на изборите.

Производителят на телефони Nokia се цели към челните позиции на пазара

https://www.investor.bg/harduer/459/a/proizvoditeliat-na-telefoni-nokia-se-celi-kym-chelnite-pozicii-na-pazara-257116/

HMD Global се радва на добро представяне в Централна и Източна Европа и очаква тази тенденция да се запази

Съпругата на президента с поздрав за 8-ми март, касаещ дамското превъзходство

https://www.actualno.com/curious/syprugata-na-prezidenta-s-pozdrav-za-8-mi-mart-kasaesht-damskoto-prevyzhodstvo-news_663470.html

Съпругата на президента Румен Радев, Десислава, отправи поздрав към всички дами в България по случай днешния празник. Тя стори това чрез профила си във Facebook, като гарнира мислите си и с видео. "- Защо мъжът не може да е едновременно красив и интелигентен? - Защото тогава ще е жена. Честит празник, лейдис! виа Пъзо, лека му пръст."

Пламен Георгиев обеща комисията 'Антикорупция' скоро да хване 'хора с пари'

https://offnews.bg//politika/plamen-georgiev-obeshta-komisiata-antikoruptcia-skoro-da-hvane-hora-676308.html

"Буквално до седмици очаквайте нови и нови резултати и то много сериозни. Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро".

Това каза Пламен Георгиев в първото си изказване пред журналисти, след като беше избран за шеф на новия антикорупционен орган.  

Той определи корупцията като "наистина негативно явление", но обяви, че има начин да се бори с нея. 

"Започваме много сериозна борба с корупцията. Няма да чакате резултатите след 2-3-10 месеца, а буквално след седмици ще започнат да "валят" първите резултати", коментира той.

Георгиев каза още, че днес се е наслушал на "страхотни глупости", които го разочароват. "Години съм градил авторитета си и сега да се политиканства на мой гръб - не беше достойно", добави шефът на новата комисия "Антикорупция". 

"Аз работя срещу корупцията. Дали е ГЕРБ, БСП, ДПС или друг - няма никакво значение и вече има примери за това. Няма да допусна някой по някакъв начин да твърди, че съм обвързан с когото и да е. Не съм бил член на партии", каза още той.

На въпрос дали като прокурор се е занимавал с разследване срещу премиера Бойко Борисов, Пламен Димитров отговори, че не е. Въпросът беше във връзка с аферата „Ало, Ваньо“.

Гутериш: Дискриминацията срещу жените е най-големият проблем на нашето време

https://frognews.bg/novini/guterish-diskriminatsiiata-sreshtu-jenite-nai-golemiiat-problem-nasheto-vreme.html

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи днес дискриминацията срещу жените като най-големия проблем на нашето време.

"Блумбърг": През тази година БВП на Китай ще изпревари икономиката на Еврозоната

http://econ.bg/Новини/-Блумбърг-През-тази-година-БВП-на-Китай-ще-изпревари-икономиката-на-Еврозоната_l.a_i.758796_at.1.html

Данни на агенция „Блумбърг" показват, че БВП на Китай ще достигне през тази година $13,2 трилиона долара и ще надмине този на 19-те страни от...

Финално: Георги Гатев напуска бюрото за контрол на СРС

http://clubz.bg/65145-finalno_georgi_gatev_napuska_byuroto_za_kontrol_na_srs

Мандатът на члена на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев ще бъде прекратен, а по всяка вероятност гласуването ще е следващата седмица. Днес комисията за контрол на спецслужбите в парламента ще разгледа проект за решение за прекратяване на правомощията на член на Бюрото за СРС. Името му не е споменато, макар и да е ясно за кого става въпрос.

През януари съдът окончателно потвърди, че достъпът на Гатев до класифицирана информация е отнет правомерно. Това обаче значи, че Гатев повече не може да изпълнява задълженията си в Бюрото, защото там се борави предимно със засекретени данни. Самото дело се водеше при закрити врата и документите по него също са с гриф.

Гатев остана без достъп до класифицирана информация по искане на прокуратурата и ДАНС. Оттам твърдят, че той е нарушил служебните си задължения, "съветвайки" граждани как да подават до Бюрото искания за проверка дали срещу тях са използвани СРС неправомерно. 

По време на общо двете заседания на ВАС по казуса от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) така и не са представили нито протокол от заседанието, на което е потвърдено отнемането на секретния достъп на Гатев, нито някакви други доказателства, фигуриращи в преписката, въпреки че съдът поиска това. Магистратите пък така и не пожелаха да разпитат като свидетел шефа на Бюрото Бойко Рашков.

"Ще отнеса нещата в съда в Страсбург, няма да ги оставя така. Действията срещу мен дойдоха от прокуратурата съвместно с ДАНС", заяви Гатев след като излезе окончателното решение на съда.

По закон Народното събрание трябва да попълни състава на Бюрото за контрол на СРС в срок от 1 месец след прекратяването на правомощия на негов член. Засега от ГЕРБ и "Обединените патриоти" твърдят, че не са мислили за номинации за наследник на Гатев. 

Покрай сагата с Гатев, напрежението между шефа на Бюрото за СРС Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров ескалира. Рашков няколко пъти заяви, че прокуратурата и ДАНС нарочно саботират работата по контрол на СРС. Освен това от държавното обвинение изтичали данни от подслушвания към определени медии, имало и случаи на неправомерно ползване на СРС срещу магистрати и политици.

На свой ред Цацаров отговори, че Рашков си прави пиар и говори политически. 

Чукне ли 10 години на поста, Борисов може да изкара и 20

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6752375

Чукне ли 10 години на поста, Борисов може да изкара и 20Дълголетието на върха пак е световна мода. На 25 февруари Китайската компартия реши да отмени ограничението от максимум 2 мандата по 5 години на президентския пост. Очевидно днешният президент Си Дзинпин ще получи и трети мандат, и четвърти, и така нататък, докато е жив и здрав. Явно в Китай се завръща здравата източна традиция да се стои на

Oбластен управител на Враца: Яз. „Рогозен“ прелива през преливник, наблюдаваме „Бързина“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752431

Oбластен управител на Враца: Яз. „Рогозен“ прелива през преливник, наблюдаваме „Бързина“Очакваме скоро да овладеем ситуацията с преливащия яз. „Рогозен“, наблюдаваме и яз. „Бързина“. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова. Тя уточни, че язовир „Рогозен“ се е напълнил и прелива през преливник, като от вчера следобед са предприети необходимите мерки за укрепване на преливника.

Ударна доза сексапил от Меган Фокс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/udarna-doza-seksapil-ot-megan-foks-snimki-2083310

Снимки на холивудската звезда Меган Фокс нажежиха страстите до червено в социалните мрежи. Красивата актриса е рекламно лице на фирма за бельо и повече от перфектно се справя със задачата си.

Скоро ще има хванати хора с пари, обеща Пламен Георгиев

https://www.actualno.com/politics/skoro-shte-ima-hvanati-hora-s-pari-obeshta-plamen-georgiev-news_663469.html

Очаквайте разкрития, скоро ще видите. Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, който беше избран за председател на антикорупционния орган. "Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори. Съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати и то много сериозни", заяви той. „Започваме много сериозна борба с корупцията. Този един месец го използвахме по много интензивен начин&ld

Днес отбелязваме Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=370367

Днес, България заедно с още 60 страни по света за шести пореден път отбелязва Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания. Отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести.

Борисов: Ще запазим близките отношения с Великобритания в бъдеще (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752430

Борисов: Ще запазим близките отношения с Великобритания в бъдеще (Видео)България ще запази установените близки отношения с Великобритания в бъдеще, тъй като отговарят на интересите на двете държави и на стратегическото им партньорство в НАТО. От особено значение е поддържането на вече създаденото отлично сътрудничество по въпросите на сигурността, посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с Дейвид

Областния управител на Враца: Очакваме скоро да овладеем ситуацията с преливащия яз. „Рогозен“

http://www.cross.bg/chast-vratza-ypravitel-1569627.html

/КРОСС/ Очакваме скоро да овладеем ситуацията с преливащия яз. „Рогозен", наблюдаваме и яз. „Бързина". Това каза за Агенция „Фокус" областният управител на Враца Малина Николова. Тя уточни, че язовир „Рогозен" се е напълнил и прелива през преливник, като от вчера следобед са предприети необходимите мерки за укрепване на преливника. „Едната му част се беше износила от мерките, които бяхме взели през 2016г. за аварийното му укрепване. В момента на място има две коли със скален материал, който засипва компроментираната част. Монтирана е една помпа, която да поема част от обема на водата, като чакаме още една помощна помпа от Плевен. Очакваме скоро да овладеем ситуацията, въпреки че сме обявили бедствено положение на територията на община Хайредин и сме предприели мерки по извеждане на две населени места - селата Ботево и Бързина, общо около 22 къщи", обясни Николова и уточни, че са поръчани и още два сифона предвид предстоящите обилни пролетни валежи, за да се обезопаси язовирът по-трайно. „Наблюдаваме и язовир „Бързина", там преливникът е в добро състояние, има монтирани два сифона. В момента се извършва 24-часово наблюдение, за да се предотврати рискът от опасност за хората", каза още областният управител на Враца.  

Пътят между Румянцево – Златна Панега е залят с вода, шофьорите да внимават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752426

Пътят между Румянцево – Златна Панега е залят с вода, шофьорите да внимаватШофьорите да се движат с повишено внимание по път I-3 Ябланица - Луковит в отсечката Румянцево – Златна Панега поради залят с вода участък от пътното платно от каптаж в близост до пътя, съобщиха от пресцентъра на

Няма двоен стандарт при храните в ЕС, a политическа битка, смята здравният еврокомисар

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-dvoen-standart-pri-hranite-v-es-a-politicheska-bitka-smiata-zd-676310.html

Двойният стандарт при храните в ЕС е нищо повече от политическа битка. Това смята еврокомисарят по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис. Своето мнение той изрази в ефира на БНТ.

В държави като Литва, Полша, Унгария, България и Словакия е много популярно схващането, че има такова разделение. Разделение между Западна и Източна Европа и че потребителите са второ качество. Не, това е политическа битка, смята Андрюкайтис. 

Изготвена е методика, така че да си избегне подобна фрагментация на пазара. По традиция потребителите изпращат различни стоки на различните пазари като обясняват, че тези различия се дължат на вкусовете, на икономическите условия, каза еврокомисарят.

Андрюкайтис беше категоричен, че условията трябва да са справедливи.

В Европейския съюз са едни от най-високите стандарти за безопасност на храните. За целта се използват научните постижения, за да могат да бъдат изключени опасните съставки и да се забранят съставките, които могат да създадат проблем. Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени, но някои елементи се появяват по време на обработването на храната, каза еврокомисарят. 

Всички Е-та в храните могат да бъдат използвани, ако са абсолютно безопасни, заяви еврокомисарят. Е-тата преминават през много задълбочени механизми за контрол и само онези, които са преиминали през тази процедура, са на пазара. Разбира се, по-добре е да се консумира прясна храна. Андрюкайтис е на мнение, че трябва да полагаме усилия, за да съкратим веригата на доставка на хранителни продукти.

30 силни цитата от мъже за жени

https://www.actualno.com/curious/30-silni-citata-ot-myje-za-jeni-news_663467.html

В древни времена жената изпълнявала ролята на ясновидка, не защото може да предугажда бъдещето, а защото самата тя е това бъдеще. Освалд Шпенглер Свалянето на жените започва със свалянето на звездите. Стоян Благов Миленков Умната жена и ревнивата жена са две различни неща. Фьодор Достоевски Ни една жена не е успяла да надмине Шехрезада. 1001 нощи тя е разказвала небивалици на мъжа си. Валентин Домил ...има стройна фигура и хубаво лице, прилича на фотомодел от списание. Но според него тя

Люба Кулезич: Властта не смее да си признае, че е зависима от Пеевския модел

http://www.barometar.net/90555/

Това коментира в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона“ по тв Европа известната журналистка Люба Кулезич. Двамата говориха за несвободата на медиите, за порочните схеми на властта и политиката. „Диалектиката на живота е неумолима – Бойко Борисов ще си отиде от политическата сцена в един момент, който все повече наближава“, каза Кулезич, съобщава frognews.bg Според […]

Гръцки професор: Нов бум на бедността в страната е възможно да настъпи от 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752419

Гръцки професор: Нов бум на бедността в страната е възможно да настъпи от 2019 г.
Нов бум на бедността в Гърция е възможно да настъпи от 2019 г., когато броят на обеднелите от кризата работещи, пенсионери, безработни и младежи се очаква да започне да нараства скокообразно, сочи изследване на университетски професор, цитирано от гръцкото издание "Та неа". В него се отбелязва, че в момента 48 на сто от населението на Гърция или 5,

Деси Радев казва, защо мъжът не може да е едновременно умен и красив

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/zashto-majat-moje-ednovremenno-umen-krasiv.html

Съпругата на президента Румен Радев отправи поздрав към жените по повод Международния ден на жената - 8 март.

Мъж и две деца са починали при пожар в Средец, жена и други две деца са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752420

Мъж и две деца са починали при пожар в Средец, жена и други две деца са ранениНа 7 март т.г. около 22.14 ч. в Районно управление на МВР – Средец е получено съобщение за пожар, възникнал в частна къща, разположена на ул. „Захари Стоянов“ № 11 в Средец, обитавана от семейство, живеещо на семейни начала (А. Й., 34-годишен и А. И., 38-годишна) и четирите непълнолетни деца на А. И.

Спасиха жена с 3-килограмов тумор на бъбрека

http://dnes.dir.bg/news/zhena-tumor-spasiha-3kilogramov-babreka-26948642

47-годишна жена с огромен тумор в десния бъбрек спасиха лекарите в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО).

Геолози предсказаха настъпването на глобален катаклизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752418

Геолози предсказаха настъпването на глобален катаклизъмУчени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че глобалното затопляне може да доведе до катастрофално намаляване на разтворения кислород в морската вода, съобщи Лента. Геолози изследвали съдържанието на изотопи на урана в седименти, някои от които датират отпреди около 100 милиона години, на териториите на Англия и Италия.

Интелектуалци в писмо: Защо родното духовенство не постави пред Кирил въпроса за македонската църква?

https://www.actualno.com/society/intelektualci-v-pismo-zashto-rodnoto-duhovenstvo-ne-postavi-pred-kiril-vyprosa-za-makedonskata-cyrkva-news_663465.html

Дълбоко сме огорчени, че архиереите на нашата БПЦ не повдигнаха пред руския патриарх Кирил въпроса за статута на Македонската православна църква, с което не изпълниха обещанието си да се застъпват пред Поместните православни църкви за установяване на каноническия статут на МПЦ. Това пишат в отворено писмо по темата видни български общественици и интелектуалци. В същото време от страна на Руската църква също не са били дадени сигнали, че тя зачита трайната връзка между БПЦ и МПЦ, смятат още по

Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/08/3142593_stotici_kanadski_lekari_protestirat_sreshtu_prekaleno/?ref=rss


Над 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации. Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението "обида" и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си.<br /><br />"Ние, лекарите на Квебек,...

Путин рецитира стих: Аз зная, че всички жени са прекрасни

http://www.cross.bg/zhenata-zhenite-pytin-1569626.html

/КРОСС/ Президентът Владимир Путин поздрави жените в Русия по случай Международния ден на жената, 8 март.В реч, излъчена по телевизия "Россия 24", Путин отбеляза умението на жените винаги и навсякъде да създават гостоприемна атмосфера на работа и в семейството, да поемат ежедневните грижи за дома и децата и да бъдат нравствен пример за нас, предаде ТАСС. Международният ден на жената е още един повод да изразим огромното си уважение към жените, възхищението си от тяхната красота и нежност, продължи руският президент. Той обърна специално внимание на труда на многодетните майки. На образа на жената са посветени множество литературни произведения, припомни Путин и прочете откъс от стихотворение на поета Андрей Дементиев, започващ с думите "Аз зная, че всички жени са прекрасни/ И със своята красота, и със своя ум". "Бъдете обичани и щастливи", каза в заключение руският президент. Международният ден на жената е обявен през 1910 г. по инициатива на германската активистка и борец за равноправие на жените Клара Цеткин, припомня ТАСС. Отбелязан е за първи път на 19 март 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. В Русия Международният ден на жената е празничен, неработен ден.  

Григор: Не бих казал, че се намирам в мир със себе си (видео)

https://offnews.bg//tenis/grigor-ne-bih-kazal-che-se-namiram-v-mir-sas-sebe-si-video-676311.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров демонстрира увереност преди участието си в започващия тази седмица турнир от серията Мастърс в Индиън Уелс. Световният №4 чака победителя от двубоя между испанския ветеран Фернандо Вердаско и аржентинеца Гуидо Пея.

"Сега съм по-постоянен. Не бих казал, че се намирам в мир със себе си. Само на 26 съм. Това е война. Шегата настрана, в такава позиция съм, че мога да изисквам от себе си да се раздавам максимално на и извън корта.

Когато излизам на корта, съм с нагласата да давам максимума. Когато вляза в залата за фитнес, пак съм с нагласата да се раздавам докрай. Тази година започнах подготовката за сезона рано. Целта ми беше да се представя много добре в Австралия.

Пак имах добър резултат, но не беше това, на което се надявах. Мисля, че просто трябва да продължа със същата нагласа. Всичко изглежда на прав път. Харесвам напрежението. Ако резултатът е 5:5, 30:30, това е хубаво напрежение и аз се храня от това.

Искам да правя още и още. Хората около мен трябва да ме успокояват понякога. Един от най-важните уроци, които научих през 2017 година е всъщност как да си почивам. Все още не съм добър в това, но работя по въпроса", каза Григор пред официалния сайт на ATP.

Варненският театър с премиера на нов мюзикъл за Деня на театъра - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370363

На 27 март, от 19.00, на сцена Филиал на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде премиерата на новия мюзикъл за деца и възрастни "Приключения опасни със герои сладкогласни", научи Moreto.net. Спектакълът ще отбележи Световния ден на театъра и е по текст на Недялко Йорданов, музика на Хайгашод Агасян.

Пак прекратиха делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

http://clubz.bg/65144-pak_prekratiha_deloto_sreshtu_dqnkov_trajkov_i_prokopiev

Състав на специализирания наказателен съд стана поредният, който прекрати и върна делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и трима други. Съдът прие като основен мотив, че обивнението срещу шестимата за продажба на миноритарен дял от EVN е внесено от некомпетентен орган. 

Софийски градски съд (СГС) вече прекрати делото веднъж по причина, че не е ясно обвинението. Софийски апелативен съд също прекрати делото с аргумента, че не е подсъдно на него.

Казусът бе "заварен" в СГС, след като бе променен НПК и делата за "висока корупция" отидоха в спецсъда. Обвинителният акт обаче е внесен не от съответната спецпрокуратура, а от градската. 

"Ако десет лица извръшат различни престъпления и последният - десетият от тях е военен, всички ли ще бъдат подсъдни на воденния съд, попита Данилеа Доковска по повод присъствието и на трима "обикновени" служители на "Булброкърс" в делото.

Адвокатите имаха и претенции, че обивинителният акт е объркан, неясен и подзащитните им дори не могат да разберат в какво ги обвиняват.

Съдия Вилислава Ангелова се произнесе, че е отстранимо съществено процесуално нарушение - това, че градска прокуратура е внесла обвинението. Освен това тя отправи забележки, че липсват важни детайли в обвинението, като например: определяне кога са извършени някои от деянията, липса на посочено място, къде са нарушили закона Дянков и Трайков и че трябва да има по-голяма конкретика в тази насока. Тя прие и че, дори не е ясно за кого е настъпилата вреда (според част от обвинението - за Агенцията по приватизация, според друга част - за Държавна консолидационна компания). 

Постановлението за прекратяване може да се обжалва.

Нинова: Корупцията влачи не само ГЕРБ надолу, а и цяла България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752416

Нинова: Корупцията влачи не само ГЕРБ надолу, а и цяла България

„Каквито и спорове да водим в НС, за мен ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде прието от обществото”. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към кандидата за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

Честит 8-и март, жени!

https://offnews.bg//mama-nindzha/chestit-8-i-mart-zheni-676309.html

Автор: Яна Пеева Днес празнуваме женската сила и постоянство и факта, че преди около 100 години едни феноменални жени (и мъже) са седнали и са си казали “стига толкова”. И са се събрали, и с много усилия са сложили началото на живота ни такъв, какъвто е сега. Живот с право на избор, с право на глас, с право да бъдеш такава, каквато пожелаеш. Отбелязваме и това, че все още има страни, в които момичета и жени нямат това право. Преди няколко дни някой (не помня кой наистина) ми каза, че тази година най-накрая ще мога да празнувам 8-и март, все…

ГЕРБ обвини БСП и ПЕС, че стоят зад Гинка Върбакова

https://offnews.bg//politika/gerb-obvini-bsp-i-pes-che-stoiat-zad-ginka-varbakova-676305.html

Управляващи и опозиция за пореден път си размениха обвинения за това кой стои зад купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.

"Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС. Не друг, а Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ. Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Една малка техническа грешка ви  издаде“, заяви Гърневски", заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. 

ГЕРБ обвиниха социалистите, че вече втора седмица нагнетяват напрежение в обществото с "истеричните си лъжи, че правителството и лично премиерът Бойко Борисов стоят зад сделката между ЧЕЗ и Гинка Върбакова". Гърневски обяви, че вчера се е появила писмена следа, която ясно е показала кой стои зад "Инерком" и това БСП и ПЕС през Моника Йосифова. 

"Сега стана ли ви ясно, уважаеми колеги, кои са гадовете? Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад "Независимост", а те се оказаха отново на "Позитано". По-цинични и по-нагли от всякога", каза още депутатът от ГЕРБ.

Отговорът на БСП не закъсня. От парламентарната трибуна социалистът Драгомир Стойнев обяви, че думите на Спас
Гърневски са били фалшиви новини и добави, че "всеки депутат трябва да се срамува от изявления като това", а не да аплодира подобни изказвания. Той каза още, че в БСП няма политик, който да си позволи в името на личния си интерес да руши този на държавата.

"Вие наистина превръщате тази свещена трибуна в селска седянка. Силно вярвам, че сме избрани да изпълним една цел, а тя е просперитета на българската държава и подобряване на благополучието на българските граждани", обърна се Стойнев към ГЕРБ. 

Азиатските индекси се повишиха на фона на добри макроданни за региона

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-indeksi-se-povishiha-na-fona-na-dobri-makrodanni-za-regiona-257111/

Японската икономика отчете най-продължителния период на растеж на икономиката си за последните 28 години

Без изненади: Корупцията си избра Пламен Георгиев

https://frognews.bg/novini/ochakvano-izbra-plamen-georgiev-shef-antikoruptsionniia-organ.html

Без изненади премина изборът на шеф на новото антикорупционно звено. Депутатите очаквано си избраха бившият шеф на КОНПИ и сочен за близък до Борисов и Пеевски.

Борисов: Присъединяването на България към Шенген остава приоритет (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752382

Борисов: Присъединяването на България към Шенген остава приоритет (Снимки, видео)Сътрудничеството с Германия по важните теми от европейския дневен ред обсъди министър-председателят Бойко Борисов с представители на Комисията по европейски въпроси на Бундестага, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Отчетени бяха резултатите дотук от воденото от България председателство на Съвета на ЕС,

Пламен Георгиев: Скоро ще хванем хора с пари

http://dnes.dir.bg/news/hora-pari-plamen-georgiev-26948592

Очаквайте разкрития, скоро ще видите, ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро!

Емил Радев: Не вярвам, че на държавата ни е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ

http://www.barometar.net/90553/

Евродепутатът Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската държава е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ, съобщи той пред Нова телевизия. „Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици […]

Депутати от БСП: Пламен Георгиев ще зависи от решенията на ГЕРБ

http://www.cross.bg/georgiev-plamen-gerb-1569625.html

/КРОСС/Антон Кутев: Пламен Георгиев ще зависи от решенията на ГЕРБ, обаждането на Борисов и Цветанов „Биографията на Пламен Георгиев недвусмислено доказва, че е зависим. Той ще зависи от решенията на ГЕРБ, обажданията на Борисов и със сигурност ще зависи от Цветанов. Как ще се бори с корупцията, като тя е в парламента?". Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев. Той попита- като ГЕРБ го назначава, как ще ги следи? „Няма как да се гарантира, че той ще води делата срещу управляващите, както трябва", допълни Кутев. Според него изборът на управляващите за Пламен Георгиев доказва, че БСП е била права във всички съмнения, които е изразила към този закон. „Когато парламентът избира ръководителя на този орган, избира човека, който ще води борбата с корупцията. ГЕРБ винаги избират хора, които да са послушни, да е свързан с тях и да им гарантира комфорт", категоричен е Кутев. Той припомни скандала, когато премиерът казва на шефа на митниците да прекрати проверка. „Това е престъпление. Това не го е чул кандидатът на ГЕРБ. Ако си беше свършил работата, сега нито Борисов, нито Цветанов щяха да са тук", коментира Кутев. Сидорова: Независимостта е далеч от кандидатурата на Пламен Георгиев за председател на антикорупционния орган „Независимостта е далеч от кандидатурата на Пламен Георгиев. Днес трябва да изберем най-достойния за поста председател на антикорупционния орган

Новият шеф на антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща сериозни резултати

http://www.barometar.net/90551/

Новият председател на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща бързи резултати. В кулоарите на парламента той изрази възмущението си от глупостите и политиканстването, които се чули в пленарна зала. Започнахме вече акции, изтъкна Георгиев. Той увери, че е независим и го е доказал в цялата си кариера досега. 47 милиона лева КОНПИ е върнала за две […]

Светльо Витков: Пънк музиката се прави на въпреки, борбата продължава

https://offnews.bg//kultura/svetlio-vitkov-pank-muzikata-se-pravi-na-vapreki-borbata-prodalzhava-676230.html

Макар поводът да се видим да не е политически, срещата със Светльо Витков правим в централата на Глас Народен. С бързи темпове наближава пънк вечеринката в Арена Армеец с Хиподил, Ревю (с Милена), Контрол и Нова Генерация и именно за това ще си говорим с вокала на хиподилци.

Срещата я правим в 13 часа, но Светльо пристига с известно закъснение. "Направо ми писна̀ от тия", бяха първите думи на Витков, когато влезе в стаята. Той току-що се връщаше от сесия на Общинския съвет, а в нея са гледали темата за завода за боклук. "Кафе, чай, уиски?", попита ме домакинът. Все пак бяхме на работа, така че си сипахме по едно кафе и капнахме в него уиски. 

Пънко не е умрял, просто малко му се спи

За пръв път у нас в такъв мащаб ще се проведе подобен концерт. Бардовете на пънка и ню уейва от началото на 90-те у нас със сигурност ще напълнят Арена Армеец, за да разкажат история, но и за да напишат още една страница от нея. 

„Малко се дразня, че всички чалгари свириха в тази зала и направиха големи концерти. И за това, ние ще сме там. Ей така. Нашата музика, която правим вече почти три десетилетия, си заслужава. И всички се съгласиха“, разказва Светльо.

Така е. През Армеец минаха наистина всички чалга звезди и всички чалгари. Но щом има търсене, значи ще има и предлагане.

За пръв път в САЩ от години насам, твърдата музика не е най-слушаната музика в страната. Рокът бе изместен от хипхопа и RnB музиката. Дали пък на хората не им писна да се бунтуват чрез музиката?

„Тази музика е въпреки всичко. Никой не ти помага. Хората, които се занимават с такава музика се борят срещу натиска. Който идва отвън и отвътре. Има млади пънк банди. Ето ТКЗ например. Изразяват позиция, която е съпротива.“

Светльо още се бунтува. Влезе в политиката по негови си причини. Късно е вече да го питаме защо. Ако някой не е разбрал, значи не е гледал внимателно. 

"Точно вчера си мислех за бунта. Имахме репетиция с Хиподил. Докато бяхме заедно, на по 20 години, се борихме срещу шибания социализъм и срещу това, което ни нагнетяваха. Напрежението излезе. Такова ни беше съвремието, Борихме се срещу измислени морални принципи. Но в крайна сметка едно е борбата, друго е забавлението. Хулиганите на духа. Те се забавляват. Борбата за кауза е забавление. Ако изгубиш удоволствието да се забавляваш, за какво живееш? Вчера се беше събрала някаква пасмина в общината. Крещяща. Тя не е изграждаща. Хората, които не могат да се забавляват, не могат да изграждат. Бюрократите и чиновниците не са творци"

Светльо не играе за победа. Той вече игра за самата борба. Не вярва, че доброто ще победи, просто защото доброто не е агресивно. "Добродетелите не са толкова мотивиращи", каза Светльо. Злото винаги побеждава, заключи той. 

И макар да го вярва, това не пречи на факта, че доброто май е спечелило битката да събере толкова култови музиканти на една сцена. Хиподил ще излезе в почти оригинален състав. Единствено най-първият басист на бандата няма да е там. На китарата ще е Пешо, един от основателите на Хиподил от края на 80-те. Групата е ученическа и създадена в Софийската математическа гимназия. Да, пънка вирее именно на такива места. 

Докато ми разказваше за първите години на Хиподил, Светльо си припомни един случай от Варна. Тогава са ги били куки. Ама много. 

„Бяхме на турне след първия албум на Хиподил. Във Варна, в някакво читалище по време на концерта имаше 2-3 мъртво пияни. Трошаха столове. Ама не вървеше да ги бия. Пеех през това време. Имах желанието обаче. Усещах, че нещо се случва. Оставих микрофона, ядосах се. Излязох навън и не бях виждал такова нещо – над 40 коли с маскирани. Такава акция не бях виждал. Прибрах се вътре и казах на момчетата „Дайте по-добре да се махаме“. Вратите на читалището паднаха като на филм. Нахълтаха тия с маските, даже не бяха по униформи. Бати, железа, кой каквото имаше и бой. На едно момиче ѝ изчезна лицето след удар с бухалка. Замахна един към мен. Отдръпнах се. Отидох отзад и казах на момчетата да се обърнем към стената и да дигнем ръце, че по-добре да ни бият в гърба. Отнесохме там тупаници, прибраха ни и ни арестуваха. Такова полицейско насилие, неоправдано, не бях и не съм виждал. Такива бяха годините“

Цел? Че каква цел да съм имал с Хиподил, бях на 20 и се забавлявах...

„Сега всички мрънкат, че нямат работа. А тогава? Обаче имахме настроение. Дънки, дълга коса, татуировки. Което беше много хубаво. 20-годишни лапета не мислят за „ние ще станем голяма банда“. Беше забавление. На пълен майтап. На първата репетиция направихме 6 песни“, спомня си Светльо.

През всички тези години Витков е главният текстописец на бандата, както и на Svetlio and The Legends. Днес продължава да пише, не само текстове на песни. Зад него в стаята стоеше и книга, която не бях виждал до сега. "Наръчник на кандидат-президента" пишеш на корицата, а на нея и снимка на хиподилеца. 

"Така и не видя бял свят. Трябваше да е за изборите за президент, ама..." 

Книгата я бяха виждали малко хора и всъщност е сериозна. Истински наръчник е, в нея има полезна информация за това как се прави кампания. От ЦИК до Международния пресцентър в НДК. 

А Светльо пище, защото има какво да каже. Артистите творят, за да споделят. Чрез думите, нотите и цветовете казват нещо. Друг е въпросът колко хора ще го разберат, колко хора ще си кажат "И аз така..."

"Насилствено изкуство няма. За т‘ва пънк и рок толкова много няма днес. Всички тия "звезди“, измислени от риалититата, са продукти, които не стават за нищо. Вътре в мрежата са и не са никакви творци. Да пееш чужди парчета не е творба. Няма го усета да изпълниш това, което на теб ти е в сърцето. Да го изкараш и изпееш..."

Правил съм няколко интервюта с Витков, все по политически теми по време на кампания. Не са били никога скучни, но политиката е най-тъпото нещо, за което можеш да си говориш със Светльо. До сега не се е затруднявал и мислил много по мой въпрос, но от доста време ми се искаше да го попитам дали младият, 20-годишен пънкар Светльо Витков ще намрази сегашният лидер на Глас Народен, общинския съветник и все пак фронтмен на Хиподил Светльо Витков. Толкова дълго мълчание рядко получавам. 

"Предполагам, че да...Промяната я виждат хората от страни. Ако ме питаш мен, аз съм същият кретен, какъвто бях преди 20 години. Тогава приемах всичко на майтап. А сегашният Светльо Витков се забатачи с политика и напрежение, което носи всичко това. И съм смачкан. Ама ще се изгладя, ако трябва"

Друг е въпросът, че аз изгладен пънкар не съм виждал. То не трябва и да има. 

Ако ви се подскача в барабанен ска ритъм, ако искате да си раздерете гърлото на "Бате Гойко" и да си счупите ребро в пого, като от едно време, завземете си билет за 21 април за "Арена Армеец". Повтарям - Хиподил, Ревю, Контрол, Нова Генерация и бира. Другото друг път. 

Кока-Кола пуска алкохолна напитка на японския пазар

http://www.moreto.net/novini.php?n=370366

Компанията Кока-Кола планира да пусне на пазара алкохолна напитка, за първи път в 125-годишната си история, предаде Би Би Си. Става дума за слабо алкохолна газирана напитка, която ще се продава в Япония. Компанията е забелязала стремително нарастващата популярност в Япония на газираните питиета Chu-Hi, съдържащи различни аромати, както и добавка на местната алкохолна напитка сьотю.

Стоян Мирчев: Срамота е за корупция да говори човек, който не може да обясни за 6-те си апартамента

http://www.cross.bg/koryptziya-apartamenta-tzvetanov-1569624.html

/КРОСС/„Когато говори за корупция, човек, на който до ден днешен му е трудно да обясни за шестте си апартамента и предвид, че България е на първо място по корупция в целия ЕС, е срамота. Цветанов е един от хората, които трябва да спрат да застават на парламентарната трибуна, защото е прекалено висока", заяви народният представител от левицата Стоян Мирчев. Той припомни, че заради квалификации на Цветан Цветанов, България е осъждана над 6 пъти и трябва да плати стотици хиляди долари.  

Протекционизмът на Тръмп - цената нa една незавършила криза

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/08/3142589_protekcionizmut_na_trump_-_cenata_na_edna_nezavurshila/?ref=rss


Както през 30-те години на ХХ век, популизмът и протекционизмът печелят терен. Техният възход обаче този път е много по-бавен. Защото управляваме по-добре кризата... или защото я отложихме за бъдещето?<br /><br />Американци, които залитат в протекционизма. Европейци, които гласуват за затваряне на вратите. Тези събития оставят впечатление за дежа вю. И има защо - те вече са се случвали през 30-те години на миналия век. Последвани от други катастрофи, още по-злокобни. Само че този...

Версия: Руският шпионин в Англия отровен със зарин

http://clubz.bg/65142-versiq_ruskiqt_shpionin_v_angliq_otroven_sys_zarin

Британските служби за борба с тероризма имат версия за произхода на нервнопаралитичния агент, използван при опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Според неназовани от BBC и The Guardian източници става въпрос за зарин, но не за VH (фосфорорганично бойно отровно вещество с нервнопаралитично действие, създадено през 1955 г. във Великобритания - бел.ред.).

Скрипал и дъщеря му са все още в критично състояние, след като бяха намерени на пейка в Солсбъри на 5 март. Бившият агент на руското военно разузнаване (ГРУ) и дъщеря му бяха откарани незабавно в болница. Полицаят, който ги е намерил и е бил в досег с тях, също беше настанен в интензивно отделение и едва сега вече може да говори, но ситуацията все още е сериозна, заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Амбър Руд. 

Полицията съобщи, че учени са идентифицирали използвания нервен агент, но на този етап няма да разкрият тази информация. Източник, запознат с разследването, заяви пред BBC, че вероятно става въпрос за зарин, за който се смята, че е използван в Сирия и при атаката в токийското метро през 1995 г. Според източника не става въпрос за VX, с който е бил убит полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун в Малайзия през миналата година.

През 2006 г. полковник Сергей Скрипал бе осъден на 13 години затвор в Русия по обвинения в държавна измяна заради предавани на британската разузнавателна служба MI6 тайни. През 2010 г. той и няколко други шпиони бяха разменени за десет агенти на руските спецслужби. Сред тези, които се завърнаха в Москва, беше и Анна Чапман. По-късно Скрипал получи убежище в Обединеното кралство.

Преди да бъдат открити в безпомощно състояние, 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря посетили италиански ресторант. Свидетел разказва пред BBC, че двойката изглеждала странно и "много разтревожени". 

"Изглежда, че губеше самообладание и сякаш щеше да се разкрещи, но поиска сметката и си тръгнаха", казва очевидецът.

Корнелия в помощ на Бойко

https://www.actualno.com/actualno/kornelija-v-pomosht-na-bojko-news_663462.html

"Народът излезе на улицата и всеки ден си казва думата – оставка. Днес тук, но и в цялата страна се обеднихме политици от различни цветове" . Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на вчерашния протест пред сградата на Министерски съвет. Коментар на редактора Да беше само това, как да е. Но Нинова и подопечните ѝ издрънкаха куп щуротии, които всъщност са много важни. Важни са заради целта, която БСП публично си поставя – да свали сегашната власт. Но тази цел вс

ГЕРБ: Съпругата на Станишев праща прессъобщенията на "Инерком", БСП и ПЕС се издадоха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752334

ГЕРБ: Съпругата на Станишев праща прессъобщенията на "Инерком", БСП и ПЕС се издадохаОт пресцентъра на ПП ГЕРБ разпространиха следната декларация:   Уважаема г-жо председател, Уважаеми г-жи и г-да народни представители, Уважаеми гости, Колеги от БСП, Вече две седмици нагнетявате напрежение в обществото с истеричните си лъжи, че правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов стояли зад сделката между ЧЕЗ и Инерком.

Възрастна жена от Попово дала 22 000 лева на ало измамник, представил се за инспектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752370

Възрастна жена от Попово дала 22 000 лева на ало измамник, представил се за инспекторВъзрастна жена от Попово дала 22 000 лева на мним полицейски инспектор. При въвеждането й в заблуждение е използвана схемата "съдействие на служители на реда за залавянето на телефонни измамници", съобщават от ОД на МВР в Търговище. Неизвестен се обадил в сряда по стационарния телефон на 82-годишната самотноживееща жена и помолил за съдействие.

Предложението на Зоран Заев за отваряне на конституцията развълнува гръцката общественост

http://www.cross.bg/zaev-gurtziya-konstitytziyata-1569623.html

/КРОСС/ Предложението на министър-председателя на Македония Зоран Заев за отваряне на гръцката конституция развълнува обществеността в южната ни съседка, предизвика негативни коментари, но и създаде опцията за постигане международно споразумение, предава скопският телевизионен канал „Сител".„Идентичността е чувство и за него можете да преговаряте. Вярвам, че в този дух, отнасяйки се внимателно към партньорите, с които преговаряме, ще намерим решение. Същевременно да се отвори и Конституцията на Гърция и да видим как те се грижат за гърците извън страната им. Аз съм подготвен, така като те се грижат за гърците извън Гърция, ние да се грижим за македонците извън Македония", бяха думите на Заев, които предизвикаха реакция в съседна Гърция. Според вицепрезидента на Европейския парламент и председател на еврогрупата на СИРИЗА Димитрис Пападимуилис, най-добрият начин за постигане на решение по македонския въпрос е Временното споразумение от 1995 г. да бъде заменено с международно споразумение. Като пример той даде Лозанския договор, който не подлежи на изменение.По отношение на преговорите за името Пападимулис вярва, че трябва да има повече преговори и по-малко интервюта. Гръцките медии определиха като провокация предложението на Заев

Работодателите съветват Радев да не налага вето на вноса на работна ръка

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/08/3142534_rabotodatelite_suvetvat_radev_da_ne_nalaga_veto_na/?ref=rss


Работодателските организации подкрепят облекченията за внос на работна ръка, приети с изменения в закона за трудовата миграция, но смятат, че това е само "умерено голяма стъпка към решаването на огромните проблеми, свързани с нормативната уредба на легалната трудова миграция в България".<br /><br />Становището на бизнес съюзите е предоставено на медиите след като администрацията на президента го е поискала, за да прецени дали държавният глава да подпише указа за...

Седларска: Президентството сгреши, че не оповести стенограмата от срещата между Радев и Кирил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752336

Седларска: Президентството сгреши, че не оповести стенограмата от срещата между Радев и КирилПрезидентството направи грешка като не разпространи стенограмата от срещата между Румен Радев и руския патриарх Кирил. Така в обществото остана усещането, че българският държавен глава е бил подложен на унижение. Това коментира в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по Тв Европа политическият анализатор в Клуб Z Веселина Седларска.

Стамен Янев: В България скоро може да се произвеждат електромобили

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stamen-ianev-v-bylgariia-skoro-moje-da-se-proizvejdat-elektromobili-257108/

Автомобилостроенето може да "издърпа" напред Северозападна България, твърди изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции

23 интересни думи, които малко от нас са чували

https://www.actualno.com/curious/23-interesni-dumi-koito-malko-ot-nas-sa-chuvali-news_663460.html

Петрикор - мирисът на земята след дъжд. Аглет - приспособление, поставяно в краищата на връзките за обувки. Лунула - светлият полумесец в основата на ноктите. Пътека на желанието - път, създаден по естествен начин от минувачите, само защото оттам е по-лесно и бързо да се минава. Натиформа - природни образувания, обикновено при дървета или скали, които напомнят формите на човешко тяло. Мондегрийн – погрешно дочута фраза, обикновено в песен или стихотворение, като грешката й дава но

ГЕРБ: Какво са си говорили патриарх Кирил и Румен Радев

https://www.vesti.bg/bulgaria/gerb-kakvo-sa-si-govorili-patriarh-kiril-i-rumen-radev-6080083

Според управляващите срещата между Борисов и Радев е била осветена, а тази между него и президента е останала неясна

Жената на Жоро Плъха иска държавна издръжка за децата им

http://www.cross.bg/pluha-zhoro-atanasova-1569622.html

/КРОСС/ Семейството на застреляния от д-р Иван Димитров Георги Джевизов - Жоро Плъха няма да има финансови искове срещу него. Това обявиха пред Радио Пловдив жената, с която е живеел на семейни начала - Надежда Атанасова, майка й Златка и сестрата Силвия Атанасова. Трите обаче настояват д-р Димитров да получи доживотна присъда. Вчера брат му беше "склонен" и на 25 години затвор. „Добре, че повдигнаха обвинения, иначе щеше да стане по-лошо", каза Надежда без да даде повече подробности от репликата "ние си знаем". Без да иска „кръвнина" за мъжа си, тя и фамилията обаче очакват държавата да отпусне пари за издръжка на трите й деца. В тази връзка те ще искат и кръвна проба, която да установи, че Жоро Плъха е техен баща.  

Масовo секат дървета в софийски парк с цел огрев

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/masovo-sekat-dyrveta-v-sofijski-park-s-cel-ogrev-6080082

Многократно са подавани сигнали на 112, но нарушителите рядко биват санкционирани, защото обикновено са непълнолетни

Влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ е вредно. Ще има тежки последствия

https://offnews.bg//ikonomika/vlizaneto-na-darzhavata-v-sdelkata-za-chez-e-vredno-shte-ima-tezhki-p-676304.html

Ако някой наистина желае да защити многобройните потребители на услугата, предоставяна от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, единственото, което трябва да направи, е следното:

Първо, прекратяват се всякакви разговори и преговори с дружеството на г-жа Върбакова.

Второ, в кратък срок се извършват промени в Закона за енергетиката така , че да се засилят правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Комисията от своя страна трябва много внимателно да прегледа всички свои наредби и подходи, засягащи отношенията на обществото с всички субекти, участващи в производството, разпределението и продажбите на електрическа енергия.

Всички ние, обикновените граждани, трябва да внимаваме и да следим кои са членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране, кои партии ги предлагат и как те прилагат законите и наредбите.

Трето, поправките трябва да се обмислят, така че да не засягат необосновано действията на субектите, които спазват правилата.

Всякакво участие на правителството при покупката на акциите на ЧЕЗ, или пък на дружеството на г-жа Върбакова, ще бъде вредно, безсмислено и с много тежки последици за всички нас.

Всеки, който през 2004 г. беше си дал труда да прегледа опита на другите страни, анализите на много известни икономисти по света за особеностите на т. нар. специфични монополи, считаше приватизацията на преносните и разпределителни предприятия за погрешен ход. За съжаление, начинът по който се управлява държавният сектор у нас тогава, а и сега, дава предимства на т. нар. пазарни фундаменталисти. Но все пак през изминалите 13 години практиката не потвърди основни твърдения на тогавашните вдъхновители на приватизацията на въпросните предприятия - първото, че ще спаднат цените на предлаганата услуга и ще се подобри решително нейното качество.

Този резултат трябва да се осмисли и да не се допускат повече догматични и лозунгджийски похвати, когато трябва да се решават значими обществени въпроси. Така че оставете избрания от ЧЕЗ купувач да си намери банки, които да го кредитират, а ние да следим внимателно как ще се управлява дружеството ЧЕЗ в България и да изискваме Комисията за енергийно и водно регулиране да работи съвестно и професионално. 

Б. ред. - Христина Вучева е доктор по икономика и професор по финанси. Тя е регистриран одитор-дипломиран експерт счетоводител. Проф. Вучева е бивш министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995 г./ Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС, откъдето го препечатваме.

Вижте как изглежда тялото на пушач отвътре (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/health/vijte-kak-izglejda-tjaloto-na-pushach-otvytre-video-news_663458.html

Дискусията дали да се пуши на обществени места в България продължава вече много време. Поддръжниците и на двете тези са достатъчно на брой. Ако сте пушач и искате да разберете колко вредни са в действителност цигарите, трябва да видите това. Ще ви представим едно ВИДЕО, в което ще имате възможност да разберете какво се случва с тялото ви заради никотина и другите вредни съставки в цигарите.

Язовир ”Рогозин” опасно прелива, евакуират 2 села

http://dnes.dir.bg/news/jazovir-hiredin-26948486

Жителите на две села в община Хайредин ще бъдат евакуирани заради опасно преливане на язовир "Рогозен", съобщи кметът Тодор Алексиев.

Във Варна започва кампания за превенция на трафик на хора с цел трудова експлоатация

http://www.moreto.net/novini.php?n=370368

В периода от март до май ще се проведе ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с местната и националната комисии за борба с трафика, научи Moreto.

Мевлют Чавушоглу за пореден път призова Германия да отмени препоръката за избягване на пътувания в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752327

Мевлют Чавушоглу за пореден път призова Германия да отмени препоръката за избягване на пътувания в ТурцияТурският външен министър Мевлют Чавушоглу призова за пореден път Германия да отмени препоръката за избягване на пътувания в Турция, предаде ДПА. Чавушоглу отправи призива си вчера в Берлин, където бе открит най-големият туристически панаир ITB. Чавушоглу посети панаира в рамките на визитата си в Германия,

Жители на столичния квартал "Лозенец" с ултиматум към общината за трамвай 6

https://www.actualno.com/sofia/jiteli-na-stolichnija-kvartal-lozenec-s-ultimatum-kym-obshtinata-za-tramvaj-6-news_663457.html

Жители на столичния кв. „Лозенец“ дадоха срок от 1 месец да се възстанови движението на трамвай 6 в участъка до басейна „Спартак“, в противен случай заплашиха с протести и блокиране на булеварди, както направиха преди 2 години, когато трамваят беше спрян за първи път. Това стана на обществено обсъждане в сградата на 139 ОУ „“Захарий Круша“ в квартала с участието на кмета на район „Лозенец“ - Любомир

Богатите ще могат да си купят безсмъртие

//dariknews.bg/novini/komentar/bogatite-shte-mogat-da-si-kupiat-bezsmyrtie-2083289

Представяте ли си хората да могат да живеят по няколко века? Регенеративната медицина вече работи по този въпрос. Вероятно обаче този лукс ще могат да си позволят само супер богатите. Поне в началото.

През февруари основателят на фондация X PRIZE Питър Диамандис и д-р Боб Харири обяв

Пламен Георгиев: Скоро очаквайте резултати и то много сериозни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/plamen-georgiev-skoro-ochakvajte-rezultati-i-to-mnogo-seriozni-2083286

Пламен Георгиев бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той беше предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти и пленарната зала го предпочете пред кандидата на БСП Николай Николов.

Трагедия в Средец: Баща изгоря с двете си деца при пожар

//dariknews.bg/regioni/burgas/tragediia-v-sredec-bashta-izgoria-s-dvete-si-deca-pri-pozhar-2083280

Мъж и две деца загинаха при пожар в къща в Средец. Жена и други две деца са пострадали.

Огънят лумнал около 22.30 часа снощи в семейна къща в ромския квартал на Средец. При огнената стихия загинал бащата - на 34 г

Джими Хендрикс с нов албум 48 години след смъртта си

http://clubz.bg/65141-djimi_hendriks_s_nov_album_48_godini_sled_smyrtta_si

Дами и господа, Елвис напусна сградата… но Джими все още работи в студиото. Или поне така изглежда заради смайващото количество посмъртни албуми на Хендрикс, които звукозаписни лейбъли, пирати – и през последните две десетилетия – неговото семейство, са издали след смъртта му през 1970 г., съобщава АП – и поводът е последният (или поредният) нов албум на легендата.

Both Sides of the Sky е обявен като финалната част на трилогията с подбрани студийни записи на Хендрикс след Valleys of Neptune (2010) и People, Hell and Angels (2013). Почти цялата партида записи идва от студийни сесии в „Рекърд Плант“, Ню Йорк, направени в периода между януари 1968 г. и февруари 1970-а.

Десет от тринадесетте парчета са обявени като неиздавани досега, въпреки че някои от тях са алтернативни или инструментални версии на вече известни записи на Хендрикс.

Албумът започва с Mannish Boy, блус\рок парче, в което Хендрикс пее успоредно с мелодията, която свири на китарата си, а записът демонстрира колко добре се чувства той по онова време.

Емблематичната песен на Джони Мичъл Woodstock е записана само 42 дни след края на фестивала, като Хендрикс е на бас китарата, а Стивън Стилс е поел вокалите и свири на орган. Звученето е като демо на песента, издадена от „Кросби, Стилс, Наш & Йънг“ около пет месеца по-късно. Хендрикс (но вече с китара) изпълнява още една композиция на „Стилс“ – $20 Fine, която също звучи много КСН&Й. Или по-скоро КСНЙ&Х.

Лони Йънгблъд пее и свири саксофон в Georgia Blues, докато Джони Уинтър се включва (както обикновено) с великолепна слайд китара в Things I Used to Do.

Sweet Angel – най-старото парче в албума и единственото, записано в Лондон – е инструментална версия на Angel, красива балада и близка по звучене до Little Wing.

Power of Soul е смесена от Еди Крамър (студийния инженер, който работи с него в този период) и самия Хендрикс в собственото му студио Electric Lady, само седмици преди смъртта му.

„Хендрикс бе известен като перфекционист и вероятно щеше да продължи да променя сложната оптимистична песен, но изглежда, че това е най-ясният пример в каква посока щеше да продължи“, коментира Крамър.

Днес, почти 50 години след смъртта на Хендрикс, Both Sides of the Sky може би е неговата последна дума, казана в студиото.

„Трудно е да се каже дали е така – смята копродуцентът на албума Джон Макдермът, цитиран от сп. „Ролинг Стоун“. – С музиката на Джими винаги има надежда, че ще открием още нещо – и то ще е велико.“

Източник "Площад Славейков"

Избраха кандидата на ГЕРБ за новата комисия ”Антикорупция”

http://dnes.dir.bg/news/gerb-komisia-antikoruptzia-26948355

Мнозинството в парламента избра номинирания от ГЕРБ Пламен Георгиев за председател на новата комисия "Антикорупция". Това стана след остри спорове с БСП.

Делът на ВЕИ в разпределителната мрежа намалява с почти 12% за година

http://econ.bg/Новини/Делът-на-ВЕИ-в-разпределителната-мрежа-намалява-с-почти-12-за-година_l.a_i.758793_at.1.html

Производството и потреблението на електроенергия и в началото на месец март запазват отрицателната си тенденция. Данните от износа остават...

След 13-годишна възраст мозъкът ни спира да произвежда неврони на паметта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6752323

След 13-годишна възраст мозъкът ни спира да произвежда неврони на паметтаСлед 13-годишна възраст онзи дял на чомвешкия мозък, който е съвразн с обучението и паметта, спира да произвежда съответните клетки, установи проучване, цитирано от Франс прес. Новото откритие ще произведе оживени дискусии в областта на неврологичните науки, тъй като то оспорва досегашни схващания в тази област.

Избраха Пламен Георгиев за председател на антикорупционния орган

http://www.cross.bg/predsedatel-plamen-georgiev-1569621.html

/КРОСС/ Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус". „За" избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против", а 4 се въздържаха. Новоизбраният председател на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия кандидат, Николай Иванов Николов, предложен от БСП, „за" гласуваха 79 народни представители, 62 „против" и 73 „въздържал се". Според приетите правила за избран се счита кандидатът, за който са гласували повече от половината депутати в зала. Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите.  

НАТО предупреди Турция с последствия при придобиване на С-400 от Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=370365

Придобиването на руската противовъздушна ракетна система С-400 "Триумф" от Турция поражда сериозни опасения в НАТО, пише специализираното издание Breaking Defence, цитирайки председателя на Военния комитет на западния военен алианс Петър Павел.

Интегрирана в релефа

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6734797

Интегрирана в релефаТази къща е разположена на територията на голф общност в мексиканския щат Чихуахуа на място, за което са характерни големите температурни амплитуди. В рамките на денонощие е възможно да бъдат измерени от минус 10 до плюс 20 градуса. Изхождайки от този факт от местното архитектурно студио Productora са интегрирали къщата в малкия хълм,

Съдът на ЕС реши, че спорове в рамките на съюза не могат да се решават с арбитраж

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/08/3142502_sudut_na_es_reshi_che_sporove_v_ramkite_na_sujuza_ne/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които са включени в почти 200 инвестиционни споразумения между държави членки на ЕС, нарушават европейското законодателство, предаде "Ройтерс". Според решението двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС. <br /><br />Решението е по повод арбитражно дело между холандския застраховател Achmea и Словакия. Според него присъждането на обезщетение за...

Хайка за дрога в Банско, хванаха напушени шофьори

https://www.24chasa.bg/region/article/6752299

Хайка за дрога в Банско, хванаха напушени шофьориХайка за наркотици направи полицията в Банско, а катаджиите заловиха няколко напушени шофьори. Около 22:25 часа на ул. "България" е извършена проверка на лек автомобил "Нисан" с водач С.С., на 29 г. от Добрич. У водача е намерен и иззет плик с около 1,65 грама тревиста маса, реагираща положително на марихуана. С. С.

Найджъл Кенеди открива Европейския музикален фестивал Варна 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6752288

Найджъл Кенеди открива Европейския музикален фестивал Варна 2018С концерт на мегазвездата Найджъл Кенеди ще започне Европейския музикален фестивал Варна 2018. От 10 март до 14 април е пролетният фестивал на Варна, който открива активния културен сезон в морската столица, ще привлече меломаните със завладяващи концерти, в които ще се срещнат музикални стилове от предкласиката до танго нуево.

Петя, която удуши бебето си, крила, че е бременна и играла до последно волейбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752267

Петя, която удуши бебето си, крила, че е бременна и играла до последно волейболБащата ще отговаря пред Темида за съжителство с непълнолетна 16-годишната Петя Л., която роди и удуши бебето си на 1 март т.г. в село Средногорово, засега остава в казанлъшката болница, състоянието й е стабилно. Драмата бе разплетена, след като момичето потърси в понеделник медицинска помощ със силни болки в стомаха и възпаление.

Прокурорът, който не чу "Ало, Ваньо", оглави новата Антикорупционната комисия

http://www.mediapool.bg/prokurorat-koito-ne-chu-alo-vanyo-oglavi-novata-antikoruptsionnata-komisiya-news276422.html

Бившият прокурор и бивш шеф на Комисията за конфискация Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за шеф на новата Антикорупционна комисия, но впечатли внушителното мнозинство, което застана зад него. Кандидатурата на ГЕРБ бе подкрепена от 148 депутати от всички партии, против бяха 66 народни представители само от БСП, а четирима се въздържаха. Конкурент на Георгиев беше издигнатият от БСП Николай Николов, който бе доскоро шеф на закритата Комисия за разкриване на конфликта на интереси, която също се вля в Антикорупционната комисия. За него гласуваха само 79 депутати от БСП. Дебатът в Народното събрание продължи около два часа, а през повечето време ГЕРБ и БСП се замеряха с нападки чий кандидат е по-зависим политически. Сериозни аргументи не липсваха и от двете страни. ГЕРБ оповести, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП в Ловеч. Този факт бе укрит в автобиографията на Николов преди изслушването му в парламентарната Комисия за борба с корупцията. БСП на свой ред напомни за съмненията за обвързаности на Пламен Георгиев с Бойко Борисов. От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е подслушван във връзка с разследване за корупция в митницата в "Свиленград". Наблюдаващ прокурор е Пламен Георгиев. Точно от тези специални разузнавателни средства изплуваха скандалните записите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записват как Борисов нарежда на Танов да извади митничарите от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов – Мишо Бирата. Борисов каза, че е сторил това по искане на тогавашния президент Първанов. Прокурорът Пламен Георгиев се оправда години по-късно, че до него не е стигнала информация за този разговор и той не е знаел. През 2011 г. обаче Пламен Георгиев е назначен за заместник-правосъден министър в първото правителство на ГЕРБ. Две години по-късно лично премиерът Бойко Боросов назначава Георгиев за шеф на Комисията за конфискация. Сега отново ГЕРБ го назначи за шеф на новата Антикорупционна комисия, която обединява пет институции – Комисията за конфискация, Комисията за борбата с конфликта на интереси, звено от ДАНС, отдел от Сметната палата и БОРКОР. Новата комисия ще има право и да подслушва граждани - при това извън правилата на наказателния процес. Дебатът Още в самото си начало дебатът започна с атаки между ГЕРБ и БСП за това с коя партия са свързани кандидатите. Цветан Цветанов не пропусна да напомни за приватизацията на "Техноимпекс" в полза на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на управлението на ОДС преди 17 години. В пленарна зала ГЕРБ извади и най-големия си коз, разкривайки, че кандидатът на БСП всъщност е бил обвързан с партията, която го издига. Той е бил три мандата общински съветник от БСП в Ловеч - от 1999 до 2011 г.. През това време е бил и член на Комисията за конфискация, когато тя бе ръководена от скандалния "царист" Стоян Кушлев. Георги Милков (БСП) атакува Пламен Георгиев с аргумента, че той е политически обвързано лице. Милков напомни, че прокурорът е бил назначен лично от премиера за шеф на Комисията за конфискация. "Политическата му обвързаност създава съмненията в мен", каза Милков и призова да не се избира кандидат, за който дори има съмнения, че е прекратявал дела - намек за скандалния случай с вдигнатия запор над активи за 23 млн. лева, собственост на подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лева в България финландка от руски произход Елизабет Елена фон Месинг. Това стана през 2015 г. с решение на Комисията за конфискация по време на мандата на Георгиев. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" сезира по случая прокуратурата, но досега властите запазват пълно мълчание по случая. Самият Георгиев обясни, че вече е проверен от прокуратурата, която не е открила нищо нередно. Следата "Софийски имоти" Тогава Цветан Цветанов контраатакува БСП, обвинявайки социалистите, че са прикрили фактите от биографията на своя кандидат. "Вие прикрихте един много важен факт, че този човек е бил част от структурите на тази партия", каза Цветанов. Той не спря до тук и започна да говори за провалено мегадело "Софийски имоти", по което един от двамата водещи прокурори бе Пламен Георгиев. Цветанов обясни, че Пламен Георгиев е успял да стигне до осъдителни присъди срещу политици по "Софийски имоти", но накрая давностните срокове и други обстоятелства обърнали процеса срещу държавното обвинение. Шефът на групата на ГЕРБ допълни, че по "Софийски имоти" обвиняеми са били и хора от БСП, с което искаше да покаже защо БСП не харесва Пламен Георгиев. Мегаделото "Софийски имоти" бе тотален провал за прокуратурата и не стигна до нито една осъдителна присъда, въпреки че на съд бяха изправени 40 души. Цветанов не спомена, че неговата приятелка съдийка Владимира Янева прекрати без основание едно от делата по "Софийски имоти". След това се оказа, че баща й е купувал изгодно имоти от дружеството. Лично Янева се е явявала като пълномощник на баща си по сделките. Това не попречи на избора й за шеф на Софийския градски съд по време на първото управление на ГЕРБ. Георги Свиленски (БСП), който бе един от подсъдимите по "Софийски имоти", използва случая, за да разкаже за преживяванията си в съдебната зала. "Бях 10 години подсъдим благодарение на прокуратурата, благодарение на г-н Пламен Георгиев и г-н Пламен Панайотов. На предпоследното заседание по делото вещото лице Сашко Николов помоли съда да го отведе, защото осем години е бил натискан от прокуратурата. Той се отказа от експертизите си. Съдията наказа вещото лице с 2000 лв глоба, че осем години е притаявало истината. Искам да попитам, Пламен Георгиев оказвал ли е натиск върху вещото лице? Подсъдимият по това дело Симеон Симеонов осъди държавата за 40 000 лв, Тошко Добрев - за 50 000 лв. Предстоят още 38 души, които ще съдят държавата. Така ли ще борим корупцията?", попита Свиленски. Цветанов му обясни, че съжалява за преживяванията му, както и че го разбира, защото е бил в неговото положение. После председателят на парламентарната група на ГЕРБ започна да обяснява, че е бил съден по трите си дела заради БСП. Преди четири години Цветанов обясняваше друго - че е съден заради влиянието на Делян Пеевски върху главния прокурор Сотир Цацаров. Антон Кутев (БСП) се опита да върне дебата към корените му, казвайки: "Николай Николов е бил общински съветник, но не е гледал делото Мишо Бирата. Цяла България чу как Борисов нарежда на шефа на митниците, но вашият човек не го чу". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов влезе с обяснението, че депутатите не знаят какво Пламен Георгиев е правил "по делото Вальо не знам си какво" и вметна, че прокурорите не гледат дела. Не се разбра какво има предвид Кирилов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заключи, че Пламен Георгиев е предопределен за шеф на антикорупционната комисия и че започва с фалстарт. "Ключовата дума е доверие. Вие го нямате. Борбата с корупцията е въпрос на доверие. Европа ни няма доверие" , каза тя. Дебатът приключи с опит за помирително изказване от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който каза, че не познава кандидатите, но изрази надежда, че те ще си свършат работата. Той коментира, че депутатите трябва да проявят "малко повече морал и малко повече смирение", а бъдещият шеф на антикорупционната комисия ще се еманципира от партиите. "Воля" гласува за човека на ГЕРБ.

Прокурорът, който не чу "Ало, Ваньо", стана шеф на Антикорупционната комисия

http://www.mediapool.bg/prokurorat-koito-ne-chu-alo-vanyo-stana-shef-na-antikoruptsionnata-komisiya-news276422.html

Бившият прокурор и бивш шеф на Комисията за конфискация Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за шеф на новата Антикорупционна комисия, но впечатли внушителното мнозинство, което застана зад него. Кандидатурата на ГЕРБ бе подкрепена от 148 депутати от всички партии, против бяха 66 народни представители само от БСП, а четирима се въздържаха. Конкурент на Георгиев беше издигнатият от БСП Николай Николов, който бе доскоро шеф на закритата Комисия за разкриване на конфликта на интереси, която също се вля в Антикорупционната комисия. За него гласуваха само 79 депутати от БСП. Дебатът в Народното събрание продължи около два часа, а през повечето време ГЕРБ и БСП се замеряха с нападки чий кандидат е по-зависим политически. Сериозни аргументи не липсваха и от двете страни. ГЕРБ оповести, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП в Ловеч. Този факт бе укрит в автобиографията на Николов преди изслушването му в парламентарната Комисия за борба с корупцията. БСП на свой ред напомни за съмненията за обвързаности на Пламен Георгиев с Бойко Борисов. От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е подслушван във връзка с разследване за корупция в митницата в "Свиленград". Наблюдаващ прокурор е Пламен Георгиев. Точно от тези специални разузнавателни средства изплуваха скандалните записите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записват как Борисов нарежда на Танов да извади митничарите от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов – Мишо Бирата. Борисов каза, че е сторил това по искане на тогавашния президент Първанов. Прокурорът Пламен Георгиев се оправда години по-късно, че до него не е стигнала информация за този разговор и той не е знаел. През 2011 г. обаче Пламен Георгиев е назначен за заместник-правосъден министър в първото правителство на ГЕРБ. Две години по-късно лично премиерът Бойко Боросов назначава Георгиев за шеф на Комисията за конфискация. Сега отново ГЕРБ го назначи за шеф на новата Антикорупционна комисия, която обединява пет институции – Комисията за конфискация, Комисията за борбата с конфликта на интереси, звено от ДАНС, отдел от Сметната палата и БОРКОР. Новата комисия ще има право и да подслушва граждани - при това извън правилата на наказателния процес. Дебатът Още в самото си начало дебатът започна с атаки между ГЕРБ и БСП за това с коя партия са свързани кандидатите. Цветан Цветанов не пропусна да напомни за приватизацията на "Техноимпекс" в полза на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на управлението на ОДС преди 17 години. В пленарна зала ГЕРБ извади и най-големия си коз, разкривайки, че кандидатът на БСП всъщност е бил обвързан с партията, която го издига. Той е бил три мандата общински съветник от БСП в Ловеч - от 1999 до 2011 г.. През това време е бил и член на Комисията за конфискация, когато тя бе ръководена от скандалния "царист" Стоян Кушлев. Георги Милков (БСП) атакува Пламен Георгиев с аргумента, че той е политически обвързано лице. Милков напомни, че прокурорът е бил назначен лично от премиера за шеф на Комисията за конфискация. "Политическата му обвързаност създава съмненията в мен", каза Милков и призова да не се избира кандидат, за който дори има съмнения, че е прекратявал дела - намек за скандалния случай с вдигнатия запор над активи за 23 млн. лева, собственост на подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лева в България финландка от руски произход Елизабет Елена фон Месинг. Това стана през 2015 г. с решение на Комисията за конфискация по време на мандата на Георгиев. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" сезира по случая прокуратурата, но досега властите запазват пълно мълчание по случая. Самият Георгиев обясни, че вече е проверен от прокуратурата, която не е открила нищо нередно. Следата "Софийски имоти" Тогава Цветан Цветанов контраатакува БСП, обвинявайки социалистите, че са прикрили фактите от биографията на своя кандидат. "Вие прикрихте един много важен факт, че този човек е бил част от структурите на тази партия", каза Цветанов. Той не спря до тук и започна да говори за провалено мегадело "Софийски имоти", по което един от двамата водещи прокурори бе Пламен Георгиев. Цветанов обясни, че Пламен Георгиев е успял да стигне до осъдителни присъди срещу политици по "Софийски имоти", но накрая давностните срокове и други обстоятелства обърнали процеса срещу държавното обвинение. Шефът на групата на ГЕРБ допълни, че по "Софийски имоти" обвиняеми са били и хора от БСП, с което искаше да покаже защо БСП не харесва Пламен Георгиев. Мегаделото "Софийски имоти" бе тотален провал за прокуратурата и не стигна до нито една осъдителна присъда, въпреки че на съд бяха изправени 40 души. Цветанов не спомена, че неговата приятелка съдийка Владимира Янева прекрати без основание едно от делата по "Софийски имоти". След това се оказа, че баща й е купувал изгодно имоти от дружеството. Лично Янева се е явявала като пълномощник на баща си по сделките. Това не попречи на избора й за шеф на Софийския градски съд по време на първото управление на ГЕРБ. Георги Свиленски (БСП), който бе един от подсъдимите по "Софийски имоти", използва случая, за да разкаже за преживяванията си в съдебната зала. "Бях 10 години подсъдим благодарение на прокуратурата, благодарение на г-н Пламен Георгиев и г-н Пламен Панайотов. На предпоследното заседание по делото вещото лице Сашко Николов помоли съда да го отведе, защото осем години е бил натискан от прокуратурата. Той се отказа от експертизите си. Съдията наказа вещото лице с 2000 лв глоба, че осем години е притаявало истината. Искам да попитам, Пламен Георгиев оказвал ли е натиск върху вещото лице? Подсъдимият по това дело Симеон Симеонов осъди държавата за 40 000 лв, Тошко Добрев - за 50 000 лв. Предстоят още 38 души, които ще съдят държавата. Така ли ще борим корупцията?", попита Свиленски. Цветанов му обясни, че съжалява за преживяванията му, както и че го разбира, защото е бил в неговото положение. После председателят на парламентарната група на ГЕРБ започна да обяснява, че е бил съден по трите си дела заради БСП. Преди четири години Цветанов обясняваше друго - че е съден заради влиянието на Делян Пеевски върху главния прокурор Сотир Цацаров. Антон Кутев (БСП) се опита да върне дебата към корените му, казвайки: "Николай Николов е бил общински съветник, но не е гледал делото Мишо Бирата. Цяла България чу как Борисов нарежда на шефа на митниците, но вашият човек не го чу". Шефът на правната комисия Данаил Кирилов влезе с обяснението, че депутатите не знаят какво Пламен Георгиев е правил "по делото Вальо не знам си какво" и вметна, че прокурорите не гледат дела. Не се разбра какво има предвид Кирилов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заключи, че Пламен Георгиев е предопределен за шеф на антикорупционната комисия и че започва с фалстарт. "Ключовата дума е доверие. Вие го нямате. Борбата с корупцията е въпрос на доверие. Европа ни няма доверие" , каза тя. Дебатът приключи с опит за помирително изказване от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който каза, че не познава кандидатите, но изрази надежда, че те ще си свършат работата. Той коментира, че депутатите трябва да проявят "малко повече морал и малко повече смирение", а бъдещият шеф на антикорупционната комисия ще се еманципира от партиите. "Воля" гласува за човека на ГЕРБ.

Прокурорът, който не чу "Ало, Ваньо", оглави антикорупционната комисия

http://www.mediapool.bg/prokurorat-koito-ne-chu-alo-vanyo-oglavi-antikoruptsionnata-komisiya-news276422.html

Кандидатът на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Пламен Георгиев очаквано бе избран в четвъртък от парламента за ръководител на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Прокурорът и досегашен шеф на предишната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заема поста с подкрепата на 148 депутати, като "против" гласуваха 66, а четирима се въздържаха. Шефът на досегашната Комисия за разкриване на конфликта на интереси Николай Николов, който бе издигнат за поста от БСП, събра 79 гласа "за", 62 "против" и 73 "въздържал се". По време на дебата преди гласуването от левицата обвиниха ГЕРБ, че избират зависим човек, който гарантира, че няма да закача управляващите по време на мадната си. Опозицията припомни, че възходът на кариерата на Пламен Георгиев започна след постановен от него отказ да образува разследване по скандала "Мишо Бирата". Аферата, добила популярност и като "Ало, Ваньо", избухна още в първия премиерски мандат на Бойко Борисов, след като в медиите излязоха подслушани телефонни разговори между министър-председателя и покойния тогавашен шеф на митниците Ваньо Танов. В записа се чуваше как Борисов му нарежда да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов, който скоро след това почина. Като друг недостатък на Георгиев, от БСП посочиха липсата на официална информация от КОНПИ за обезщетенията, които е платила държавата заради неаконни действия на досегашната комисия за конфискация. По време на дебата обаче никой не спомена казуса с вдигнатия запор над активи за 23 млн. лева, собственост на подсъдимата за пране на 1.6 млрд. лева в България финландка от руски произход Елизабет Елена фон Месинг, която наскоро изчезна и бе обявена за издирване. Това бе станало през 2015 г. с решение на КОНПИ по време на мандата на Георгиев. Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" сезира по случая прокуратурата, но досега властите запазват пълно мълчание по случая. Очаквайте подробности.

Петков:Пошла спекула около случая д-р Димитров

http://dnes.dir.bg/news/rumen-petkov-spekula-sluchaja-dr-dimitrov-poshla-26948410

За бившия вътрешен министър Румен Петков няма съмнение, че са необходими промени в текстовете за неизбежната самозащита.

Пламен Георгиев оглави "Антимафия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752280

Пламен Георгиев оглави "Антимафия"Със 148 гласа "за", 66 "против" и 4 "въздържал се" Народното събрание избра Пламен Георгиев за председател на бъдещия мегаорган за борба с корупцията. Очаквайте

8 сигнала за наближаващ инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6752284

8 сигнала за наближаващ инфарктИнфарктът е ужасяващо нещо, най-вече заради трудното му предварително предвиждане. Но няма нужда да живеем в постоянен страх дали ще сме следващата жертва на това сърдечно-съдово състояние. Най-добре е да си отваряме очите за тези 8 предупредителни сигналa. Коремна болка Ако коремът ви е подут, усещате болка или ви се повдига,

Какво ни показаха изборите на 4 март в Сърбия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752247

Какво ни показаха изборите на 4 март в Сърбия?

Ясмина Лукач, вестник Данас, Белград (от БТА) Най-общата картина е, че в Сърбия са рязко противопоставени две групи хора. В едната, по-малката, са онези, които очакват от властите прекалено много. В другата, по-голямата, са онези, които се задоволяват и с малкото. В първата група настъпи общо разочарование от резултатите от изборите.

Нинова: Европа ни няма доверие, затова не ни иска в Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6752250

Нинова: Европа ни няма доверие, затова не ни иска в ШенгенПламен Георгиев ще започне с фалстарт - ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде  „Фокус“. „Ключовата дума е доверие.

Огнен ад в къща в Средец, 2 деца и мъж загинаха

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-sredetz-26948407

34-годишен мъж, момиченце на 6 г. и момченце на 12 г. загинаха при пожар в дома им в Средец снощи. Други трима са в тежко състояние.

Кандидатът на управляващите стана председател на новия антикорупционен орган

https://www.actualno.com/politics/kandidatyt-na-upravljavashtite-stana-predsedatel-na-novija-antikorupcionen-organ-news_663451.html

Кандидатът на управляващите Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Единственият му претендент бе Николай Николов, издигнат от БСП. Досега Георгиев бе шеф на комисията за конфискация - Комисия за отнемане на незаконни придобитото имущество, а Николов на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Георгиев бе избран с 148 гласа "За" о

Прокурорът, 'смачкал' записите 'Мишо Бирата', ще бори корупцията в държавата

https://offnews.bg//politika/prokurorat-smachkal-zapisite-misho-birata-shte-bori-koruptciata-676298.html

Без изненади с мнозинство парламентът избра Пламен Георгиев за председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това че Георгиев ще поеме поста беше коментирано месеци преди провеждането на избора.

За него гласуваха 148 от депутатите, против бяха 66, а въздържали се четирима.

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

"...поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", заявява по телефона Борисов.

Самият той отхвърли автентичността на записите, но няколко месеца след това не отрече, че е водил подобен разговор с покойния вече Танов. Съдържанието на разговора беше потвърдено и от покойния вече Танов.

Записите са направени по поръчани от Пламен Георгиев специални разузнавателни средства, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния шеф на митниците било по сигнал за корупция. От получена от МВР справка от записите Георгиев научил за въпросния разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.

Още след изтичането на записите в общественото пространство започна разследване за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекратено.

След случая "Тановгейт" кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 година той е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов.

Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в рамките на един ден, той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

Дебатите преди гласуването

Очаквано - по време на дебатите депутатите от ГЕРБ и БСП си размениха обвинения, че кандидатите им не са подходящи за поста и имат спорни моменти в биографиите си.

Депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че биографията на Пламен Георгиев доказва, че социалистите са били прави във всичките си съмнения за новия антикорупционен орган. По думите му с този избор мнозинството рискува да попадне в ситуация, в която избират послушен човек.

"Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че Пламен Георгиев ще води делата си срещу вас, така както трябва. Не го познавам и не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос - какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек", коментира социалистът Антон Кутев.

От БСП попитаха Пламен Георгиев, че е оказвал ли е натиск върху вещото лице по делото за "Софийски имоти", в което бяха обвинени 40 човека по 10 дела и след това оправдани.

Цветан Цветанов пък нападна кандидата на БСП. Той заяви, че Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч на социалистите и е бил "стимулиран и толериран от партията". Цветанов защити и Георгиев, като заяви, че благодарение на него са били осъдени и политици. 

"Вие започнахте с това да нападате другия кандидат. Този дебат трябваше да е сблъсък на идеи, на качества", обърна се Цветанов към БСП.

Той намеси в дебата и избора на Мая Манолова за омбудсман: "Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания", каза той.

"Начинът, по които тръгна дебатът, го определихте вие", отговори социалистът Георги Свиленски.

Друг депутат от ГЕРБ - Иван Миховски също се коментира това, че Николов е бил общински съветник от БСП. В отговор социалистът Филип Попов заяви, че "едно е избор на хората и съвсем друго е политическо назначение", като така нападна кандидата на мнозинството за шеф на новия орган, който е бил зам.-министър на правосъдието в кабинет на ГЕРБ. От своя страна Миховски попита защо след като не е притеснително, че Николов е бил общински съветник, го е нямало в биографията му.

Цветанов пък репликира, че "Корнелия Нинова е била зам.-министър в кабинета на Костов, не е ли така". От БСП обаче подчертаха, че това не е вярно, а самата Нинова добави "днес вие допълнихте биографията ми с нови, неизвестни дори за мен факти - симпатизант на СДС, член на тази партия, а сега и министър". Цветанов отговори на Нинова, но без да споменава твърдението си, че тя е била зам.-председател в правителството на Костов. "Отново се опитвате да направи внушения, тези твърдения не ви правят по-аргументирани, за да защитите вашия кандидат", каза той и отново обвини БСП, че се опитват да неглижират европредседателството.

Последваха обяснения и от управляващи, и от опозиция, че кандидатите им в момента са деполитизирани. Социлаистите обясниха, че Николай Николов се е разграничили от политиката, защото е на председател Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а от ГЕРБ отговориха със същото - Пламен Георгиев е деполитизиран, защото е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

По време на дебата от БСП обявиха, че изборът на шеф за новата комисия е предрешен и не си правят илюзии, защото знаят, че Пламен Георгиев ще бъде избран.

"Вие не може да говорите от името на народа. Вие можете да говорите от името на онези 15 автобуса, с които протестирахте вчера, вие можете да говорите от името на част от вашата партия. В България има и други институции, освен изпълнителното бюро на БСП", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков и обяви, че БСП "рушат институции".

Отговорът на Нинова не закъсня - "всеки път казвам, че говоря от името на 1 млн. българи, които са гласували за нас", каза тя и добави, че не приема да обвиняват бсп за рушител на държавата.

В края на дебата и ДПС се намесиха, за да направят забележка на председателя на парламента Цвета Караянчева за начина, по които води дебата. "Трябваше първо да направите забележка на колегата Биков, а после и на госпожа Нинова. И ще добавя, че когато един депутат вече е избра, той не представлява само избирателите си, но и на целия български народ", заяви Йордан Цонев.

Пламен Георгиев стана шеф на новия антикорупционен орган (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/08/3142438_plamen_georgiev_stana_shef_na_noviia_antikorupcionen/?ref=rss


Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Пламен Георгиев е номиниран от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а единственият му конкурент бе Николай Николов, издигнат от БСП.<br /><br />Досега Георгиев бе шеф на комисията за конфискация - Комисия за отнемане на незаконни придобитото имущество, а Николов - на Комисията за предотвратяване и...

Хайек за "Оскар"-ите: Най-много ми хареса масажът на мъжа ми

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/hajek-za-oskar-ite-naj-mnogo-mi-haresa-masazhyt-na-myzha-mi-6080080

Оказва се, че по време на вечерта носителката на престижната награда се е насладила най-много на момента, в който... ѝ правят масаж на краката

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване