Путин: Няма да променям конституцията, за да остана на власт

https://petel.bg/Putin--Nyama-da-promenyam-konstitutsiyata--za-da-ostana-na-vlast__254768

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да променя конституцията, за да остане власт и след 2024 г. "Никога не съм пром...

Аварирал централен водопровод остави на сухо Велико Търново за два дни

https://www.24chasa.bg/region/article/6755538

Аварирал централен водопровод остави 
на сухо Велико Търново за два дниВелико Търново и 14 населени места остават без вода два дни заради авария на централен водопровод, съобщиха от общината. На сухо ще бъдат старата столица, Дебелец, както и селата Самоводене, Момин сбор, Малки чифлик, Пчелище, Присово, Пушево, Балван, Леденик, Шемшево, Беляковец, Ветринци, Емен и Ново село. Спуканата тръба в землището на с. Присово.

Меси няма да играе днес, жена му ражда

http://www.cross.bg/barselona-antonela-mesi-1569768.html

/КРОСС/ Лионел Меси отпадна от групата на "Барселона" за гостуването на "Малага" тази вечер (10 март). Причината според "Мундо Депортиво" е, че съпругата му Антонела ще роди третото им дете в близките часове. В официалното становище на тима се казва, че причините аржентинецът да отпадне от сметките на Ернесто Валверде са лични. На негово място ще пътува защитникът Йери Мина. През октомври 2017 г. Лео и Антонела обявиха, че 5-годишният Тиаго и 2-годишният Матео ще си имат братче или сестриче. "Барселона" пък може да си позволи да пусне звездата си за срещата с последния в класирането на "Примера дивисион". Каталунците са първи в подреждането в Испания с 69 точки, на 8 точки пред втория "Атлетико" Мадрид.  

Жители на кв. Витоша на протест, искат план за развитие на района

https://offnews.bg//obshtestvo/zhiteli-na-kv-vitosha-na-protest-iskat-plan-za-razvitie-na-rajona-676437.html

Жители на столичния квартал Витоша излязоха на протест, те настояват за цялостен план за развитие на района. 

Хората са недоволни от лошата инфраструктура и непрекъснатите задръствания в квартала. Проблем са и силното запрашаване на въздуха и шумът от новите строежи. Жителите се оплакват и от липса на зелени площи и детски площадки. 

Протестиращите заплашват да спрат да плащат данъци, ако ситуацията около тях не се промени. Те блокираха бул. Симеоновско шосе, съобщи бТВ. Кварталът е част от район Лозенец. 

Кметът Любомир Дреков коментира, че кварталът има застроителен план, който обаче ще претърпи промени заради разширението на метрото. Изготвени са абсолютно всички проекти за детска площадка, предоставили сме всички данни и проекти на част от протестиращите, които ги обсъждат. Чакам решението им, обясни Дреков. 

Експерт за Валери Симеонов: Научил се е да е дипломатичен

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ekspert-za-valeri-simeonov-nauchil-se-e-da-e-diplomatichen-6080157

Скандалът руския патриарх, който си тръгна огорчен от България, отекна и в руския национален ефир. Темата коментираха и анализаторът Георги Харизанов и социологът Кольо Колев

КЕВР няма правомощия да спре сделката между Инерком и ЧЕЗ

http://www.cross.bg/ivanov-nyama-komisiyata-1569767.html

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране няма правомощия да спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ. Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик председателят на комисията Иван Иванов. При тази сделка няма разпореждане с материални активи и затова КЕВР не може да се намеси, тъй като ЧЕЗ запазва своята цялост като дружество, обясни Иванов. На въпроса трябва ли КЕВР предварително да одобрява подобни сделки, както предлагат Обединените патриоти, Иванов посочи, че в такава хипотеза комисията би трябвало да се произнася по много въпроси, които са извън обхвата на комисията. Когато сделката приключи, то тогава комисията ще направи проверки за спазването на лицензиите на отделните дружества. Цената на тока няма по никакъв начин да бъде повлияна от продажбата на ЧЕЗ, категорично заяви Иван Иванов, като допълни, че заемите, които ще бъдат взети за придобиването на дружеството, няма да имат никакво отношения към цената на тока. Попитан дали е добро решение да има независима Комисия за енергийно и водно регулиране, а не тя да бъде държавна, той отговори: "Наистина е добро решение. През тези три години от стъпването ми в длъжност комисията взимаше независимо своите решения". "Съставът на регулатора в момента е от почти всички политически сили, представени в българския парламент

”Инерком”: Нямаме нищо общо с арбитражното дело

http://dnes.dir.bg/news/inerkom-sdelkata-chez-arbitrazhno-delo-26955024

Арбитражното дело не е предмет на нашия договор с ЧЕЗ. Не можем да вдигаме цената на тока, осигурили сме финансиране за сделката.

Тервел Пулев по-тежък от съперника си с почти килограм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6755548

Тервел Пулев по-тежък от съперника си с почти килограмТервел Пулев (8 мача, 8 победи, 8 с нокаут) се оказа с почти килограм по-тежък от тазвечершния (10 март) си съперник за деветия си мач на професионалния ринг - Валери Брудов. На официалния кантар преди срещата в Берлин, българинът тежеше точно 91 кг. Руснакът (57 мача, 44 победи, 30 с нокаут) пък закова точно 90,2 кг., предава Би Ти Ви.

Бедственото положение в Хайредин и Мизия продължава

https://frognews.bg/novini/bedstvenoto-polojenie-hairedin-miziia-prodaljava.html

Тревожна нощ изкараха жителите на общините Хайредин и Мизия. На много места реките излязоха от коритата си и заляха дворове и стопански постройки. В Хайредин бедственото положение остава в сила, въпреки че нивото на язовир „Рогозен” започва да спада. През изминалата нощ нивото на водата е спаднало с 15 сантиметра, съобщи бтв.

4 месеца условно и 1500 лева глоба наложи Варненски районен съд за притежател на 30 грама марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=370487

Условно наказание и глоба за държане на марихуана наложи Районен съд – Варна на 25-годишен младеж, съобщиха от институцията за Moreto.net По силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение 25-годишен младеж беше признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като получи наказание от 4 месеца лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 1500 лева.

Велико Търново и още 14 селища остават без вода за два дни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/10/3144224_veliko_turnovo_i_oshte_14_selishta_ostavat_bez_voda_za/?ref=rss


Велико Търново и още 14 населени места ще бъдат без вода два дни, заради авария на централен водопровод, съобщи пресцентърът на общината.<br /><br />Велико Търново, Дебелец, както и селата Самоводене, Момин сбор, Малки чифлик, Пчелище, Присово, Пушево, Балван, Леденик, Шемшево, Беляковец, Ветринци, Емен и Ново село остават без вода днес и утре.<br /><br />Причината е авария на централен водопровод, намиращ се в землището на село Присово.<br /><br />От...

БСП започна подписката си срещу сделката за ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/bsp-zapochna-podpiskata-si-sreshtu-sdelkata-za-chez-news276524.html

БСП започна подписка в цялата страна за разваляне на сделката за ЧЕЗ – България. В събота и през следващите дни народните представители от левицата ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП, уточниха от пресцентъра на партията. За подписката обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на 1 март след среща с чешкия посланик у нас Душан Щраух. 

Дани Бойл прави 25-ият Джеймс Бонд

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/dani-boil-pravi-25-iiat-djeims-bond.html

25-и филм от поредицата за агент 007 ще бъде режисиран от британеца Дани Бойл, а главната роля ще изпълни отново Даниел Крейг. Носителят на „Оскар“ Бойл вече е готов със сценария, който е написал заедно със своя колега от „Трейнспотинг“ Джон Ходж.

Политическата буря в Словакия продължава да вилнее с пълна сила

http://www.cross.bg/slovakiya-hora-ybiiistvoto-1569765.html

/КРОСС/ Протестите в Словакия след убийството на журналиста Ян Куцияк едва ли ще доведат до падането на кабинета на Роберт Фицо. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150" словашкия журналист Петер Хабара от изданието "Актуалити", за което работеше и убития разследващ журналист Ян Куцияк. "Може би той ще смени някои хора в правителството, включително вътрешния министър, за когото се говори, че ще подаде оставка в понеделник. Твърде е възможно да се случи. Няма разделение сред хората по въпроса, даже има голямо единодушие. Защото корупцията е проблем в Словакия откакто се помним. Гневът сред хората е голям и затова те протестират", смята още той. Хабара описа дали и как точно премиерът и хора от обкръжението му се свързват с корупция и мафията според Куциак: "Според статията му е имало връзка между правителствената канцелария, по-конкретно на Мария Трошкова - неговата асистентка, и на Вилям Ясан. И двамата е трябвало да бъдат проверени от службите за сигурност. Има доказателства, че те са работили не точно с мафията, но с хора, за които има подозрения, че са свързани с калабрийската мафия". Журналистът е скептично настроен по отношение на разрешаването на убийството: "Разследването, според мен, ще доведе до задънена улица, защото, както знаем, телата на двамата бяха открити в неделя вечерта, късната вечер. И от информацията, с която разполагаме от следствието, убийството е станало предишната сряда или четвъртък

Антон Кутев: Зад Гинка стои милиардер, който иска да източи ЧЕЗ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/anton-kutev-zad-ginka-stoi-miliarder-kojto-iska-da-iztochi-chez-2083735

Като гледам колко е стреснат министър-председателят Бойко Борисов, едва ли той стои зад Гинка Върбакова. Това коментира в предаването "Седмицата" по Дарик заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България".
 
Антон Кутев има опит като член на Надзорния съвет на "ЧЕЗ

Старт на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ бе даден и в Пловдив

http://www.cross.bg/bulgariya-plovdiv-starta-1569764.html

/КРОСС/ „Политиката на БСП за борба с монополите е ясна и последователна, тя има отражение и в предложенията ни в парламентарна зала. Тяхното неглижиране от страна на управляващите е и поредното доказателство за това, че не работят в интерес на хората". Това казаха при старта на подписката народните представители от ПГ на „БСП за България" Теодора Халачева и Георги Търновалийски. „Единствената политическа сила, която можа да спре управляващите, е БСП. Само ние можем да предложим алтернатива, защото сме партия с кауза, партия с идеи, партия, която усеща пулса на хората". Това каза председателят на ГС на БСП Пловдив Красимир Трифонов при старта на националната инициатива за отмяна на сделката за ЧЕЗ България. „Сделката за продажба на ЧЕЗ е грабителска и антибългарска. Това е ограбване на страната и отговорността е изцяло на ГЕРБ и коалиционните им партньори от Обединени патриоти", категорична бе Добромира Тошева, председател на БСП в район Тракия. Повече от 100 подписа бяха събрани само за час в новооткрития партиен клуб на районната организация на БСП - Тракия. „През следващите дни подписката ще се разпространява в клубовете на БСП в районите на Пловдив и общините", обяви Георги Гергов. „Днес даваме старта на кампанията, защото ние сме на страната на хората. Те имат усет, инстинкт за съхранение на България. Срещу народа не трябва и не се върви", добави той.  

19 ранени в катастрофи за денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6755514

19 ранени в катастрофи за денонощие в страната19 души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 123 леки и 5 тежки пътни произшествия, ранени са петима. От началото на месеца 8 са жертвите в катастрофи в страната. От началото на годината в страната са станали 1031 пътни произшествия, загиналите са 82, а ранените- 1291.

Побой на руски гражданин от младежи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ToNCJd4q58o/

На 09.03.т.г. около 14.00 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за побой, нанесен над 54- годишен руски гражданин, осъществен на кръстовището на бургаските улици „Гурко“ и „Оборище“.

Установено е, че час по-рано продължително пребиваващия в Бургас руснак, движейки се с лек автомобил „Хонда Джаз“, с бургаска регистрация по улица „Демокрация“ и завивайки по улица „Гурко“, спрял за да даде предимство на пресичаща по пешеходната пътека жена. Движещият се зад него лек автомобил започнал да му свири, но руснакът продължил по улица „Гурко“, като завил и спрял на „Оборище“. От задния автомобил слезли трима младежи, които влезли в пререкание с 54 -годишния мъж. Той се опитал да им обясни, че спрял за да даде път на пешеходката, но младежите му нанесли няколко удара в областта на лицето. В резултат на побоя на руснака е избит горен зъб. След извършване на криминалното деяние младежите се качили в автомобила си и избягали, съобщават от ОДМВР-Бургас.

В резултат на бързите полицейски действия, предприети след получаване на сигнала за инцидента в Първо Районно управление – Бургас, самоличността на извършителите на побоя е установена и те са задържани. Констатирано е, че това са криминално проявените : Г.С., 25 -годишен, С.С., 25- годишен и К.Д., 22. годишен, и тримата от Бургас.

По случая в Първо Районно управление – Бургас е образувано досъдебно производство.

За уроци в музеите са осигурени 100 хил. лева

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/10/3144223_za_uroci_v_muzeite_sa_osigureni_100_hil_leva/?ref=rss


За уроци в музеите за деца и ученици от цялата страна са осигурени 100 хил. лева по националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". Това съобщиха от ресорната комисия в парламента след кръгла маса "Училището в музея. Музеят в училището".<br /><br />"Музеите имат отлични образователни програми, които са съобразени с учебните програми. Няма нищо по-хубаво от това да учиш по биология в Природонаучния музей или да разбереш дадена...

Учени откриха гени, предпазващи слоновете от рак, и при хората

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6755528

Учени откриха гени, предпазващи слоновете от рак, и при хоратаСпецифичните три гена, които предпазват слоновете от рак, бяха открити и при хората от учени от университета на щата Юта, САЩ, пише в. "Дейли мейл". Въпросните гени са FANCL,VRK2 и BCL11A. За целите на проучването специалистите са изложили гените на канцерогенна гама радиация, но те не са се поддали на мутации, предава БТА.

Специалисти по химически и биологични оръжия проучват гробовете на съпругата и сина на Скрипал

http://www.cross.bg/skripal-spetzialisti-vzemat-1569763.html

/КРОСС/ Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд свика за днес заседание на специалния отдел за справяне с кризисни ситуации "Кобра" във връзка с продължаващото разследване на опита за предумишлено убийство на бившия руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Те продължават да са в критично състояние в болницата след нападението с нервнопаралитичен газ, предава БНР. Вчера в Солзбъри бяха разположени 180 души военен персонал в помощ на разследването. Специалисти в бели предпазни облекла преместиха внимателно предмети от мястото на инцидента. Полицейската кола, с която първо беше оказана помощ на пострадалите и оттогава остана паркирана пред болницата, също беше увита в специален материал и извозена за допълнителни изследвания. Подобни мерки се вземат и с линейките, участвали в операцията. СнимкаОсобено внимание е отделено на гробовете на съпругата и сина на Скрипал, починали съответно през 2012 и 2017 година. Експерти по химическо и биологично оръжие монтираха върху тях надуваеми палатки. Няма сведения за заплаха на общественото здраве, но от полицията заявиха, че са длъжни да вземат всички предохранителни мерки. Днес британските вестници цитират говорител по руската държавна телевизия да предупреждава предателите и критиците на Кремъл да не се установяват в Англия поради увеличаващия се риск от смърт при загадъчни обстоятелства.  

Как да обезоръжим хейтърите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755544

Как да обезоръжим хейтърите„Подобно на вампирите, хейтърите в Интернет целят да се „нахранят” с теб и после да те превърнат в един от тях. Омразата, с която ще им отговориш, е тяхната най-голяма награда”, пишеше някъде из мрежата. Всеки е имал на страницата си във Facebook, сайта или блога си - хора, които сипят злоба просто така.

ОС в Хасково с присъди за двама наркотрафиканти

https://frognews.bg/kriminalno/haskovo-prisadi-dvama-narkotrafikanti.html

Обвинени в организацията и извършването на трафик на 103,290 кг хероин от Турция у нас двама мъже бяха признати за виновни.

Лековитата салвия. За какво да я ползваме?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6755530

Лековитата салвия. За какво да я ползваме?Може да я откриете в по-големите хранителни вериги, както и в някои по-богато заредени плод и зеленчуци. Името на салвията идва от латинското salveo, което означава „лековит“ и „здрав съм“. Може да я срещнете в рецептите и под наименованието „градински чай“. Има възможност да я отглеждате вкъщи на слънчево място и песъчлива почва,

Военният парад в САЩ е планиран за 11 ноември

http://www.mediapool.bg/voenniyat-parad-v-sasht-e-planiran-za-11-noemvri-news276523.html

Военният парад във Вашингтон, който поиска президентът на САЩ Доналд Тръмп, е планиран за 11 ноември - Денят на ветерана, съобщи тв каналът "Фокс нюз", като цитира изтекли от Пентагона документи. Планирано е парадът да премине между Белия дом и Капитолия, като в него ще участват основно самолети и колесни машини. Танкове няма да бъдат включени, за да не нанесат щети на настилките по улиците във Вашингтон. Това обаче щяло да бъде компенсирано със “засилен въздушен компонент“. Американският президент Доналд Тръмп поиска да бъде организиран военен парад във Вашингтон, след като присъства на такъв по случай Деня на Бастилията миналата година в Париж.

Двама наркотрафиканти получиха по 16 и 15 години затвор

http://dnes.dir.bg/news/narkotrafikanti-zatvor-26954982

Обвинени в организацията и извършването на трафик на 103,290 кг хероин от Турция у нас двама мъже бяха признати за виновни.

Утре затоплянето продължава, температури до 22 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6755510

Утре затоплянето продължава, температури до 22 градусаПрез нощта срещу 11 март над страната ще има разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Северна България. Ще бъде почти тихо, с минимални температури между 1 и 6 градуса, в София - 2-3 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса,

Концерт и изложби в Русе представят приоритетите на Българското председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755517

Концерт и изложби в Русе представят приоритетите на Българското председателствоНа празника на река Дунав - 29 юни, символично предаваме щафетата на Австрия Русе активно се готви да отбележи Българското председателство с проекта “Познаваме Европа - повишаване информираността на гражданите на община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС”. Разработката и планираните дейности по проекта са дело

Бетонна маса върху тухли? Ето какво чудо сътвориха в бургаския ж.к. „Възраждане”

https://petel.bg/Betonna-masa-varhu-tuhli--Eto-kakvo-chudo-satvoriha-v-burgaskiya-zh-k-----Vazrazhdane---__254762

Снимка Флагман.бг Самобитни майстори, вероятно пълни идиоти, поставиха огромна бетонна маса върху тухли в детска площадка до бл.41 на ул."...

Борисов с важна заръка към зам.-министъра на енергетиката

https://petel.bg/Borisov-s-vazhna-zaraka-kam-zam--ministara-na-energetikata__254763

Снимка Булфото Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, екипи на предприятията „Язовири и каскади“ към „Национална електри...

Тръмп се похвали в Туитър: Ще направя за света нещо, което никой друг...

https://petel.bg/Tramp-se-pohvali-v-Tuitar--SHHe-napravya-za-sveta-neshho--koeto-nikoy-drug---__254764

Съединените щати подготвят сделка със Северна Корея. Това съобщи в „Туитър” американският президент Доналд Тръмп, съобщи bTV.   В съоб...

Иван Иванов: КЕВР не бива да преяжда с власт, както предлага проектът на Патриотите

http://www.mediapool.bg/ivan-ivanov-kevr-ne-biva-da-preyazhda-s-vlast-kakto-predlaga-proektat-na-patriotite-news276522.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не желае да преяжда с власт, както би станало, ако Народното събрание приеме законопроекта на Обединените патриоти, който бе анонсиран като отговор на сделката между ЧЕЗ и Интерком за българския бизнес на чешката енергийна компания. Това стана ясно в събота от думите на председателя на комисията Иван Иванов, цитиран от Дневник.  В хода на сделката се видя, че държавните регулатори нямат законово основание да я контролират и да влияят при избора на купувача. В резултат на това националистите предложиха проект на закон, според който КЕВР трябва да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Председателят на КЕВР обаче коментира идеята скептично. Иванов смята, че регулаторът няма капацитета да се произнася върху произхода на средствата за сделката и досието за дружеството - купувач, нито да разследва дали в миналото от него са извършвани злоупотреби или действия, хвърлящи съмнения. Според него също ако се приемат подобни промени това би означавало, че КЕВР трябва да провери всички кандидати, подали оферти, което значително надхвърля възможностите й. Иванов припомни, че в близко бъдеще комисията ще поеме нови отговорности като следи за търговия с вътрешна информация и манипулации на електроенергийната борса. Друг пропуск в законопроекта на Патриотите според шефа на регулатора е липсата на ясни критерии, по които КЕВР би могла да спира подобна сделка. "В закона трябва да има критерии, по които да отказваме или даваме разрешение за сделка, а не да ни се даде субективно право да преяждаме с власт," каза Иванов. Той повтори, че сделката между ЧЕЗ и "Инерком" няма как да повлияе на цената на тока, защото продаваните дружества не произвеждат електроенергия, а КЕВР внимателно следи какви инвестиции влагат. В отговор на въпрос Иванов посочи, че няма информация ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да изкупи бизнеса й тук.  

Нов руски закон най-накрая призна съвременното руско изкуство

http://clubz.bg/65230-nov_ruski_zakon_naj_nakraq_prizna_syvremennoto_rusko_izkustvo

Русия вече законно признава съвременното изкуство за изкуство. Досега ценни творби, създадени преди по-малко от 50 години, бяха официално разглеждани като „луксозни стоки“ и подлежаха на 30% вносно мито. Това се промени с нов закон, който е част от радикалното преразглеждане на правилата за внос и износ в Русия с цел отваряне на руската арт сцена към света, съобщава The Art Newspaper.

Тереза Ярочи Мавика, италианският директор на V-A-C (фондацията за съвременно изкуство на газовия милионер Леонид Михелсон), смята, че негови коментари, направени през 2016-а на форуми за законодателстово на арт пазара в Санкт Петербург са допринесли законодателите да видят спешната нужда от новия закон. Михелсон е трансформирал бивша електроцентрала близо до Кремъл в музей на съвременното изкуство с разгърната площ от 20 000 кв. м и цена от 300 млн. долара. Мавика е на мнение, че по предишния закон той не би могъл да отвори музей.

„Старото законодателство беше основната причина в Русия да няма нито колекции, нито търгове. Това сега ще се промени“, казва тя.

Досегашните закони са били създадени в хаоса на 90-те години след колапса на СССР, за да се предоврати масовото изнасяне на културни ценности от страната. Но освен това те са направили невъзможен и вноса на изкуство заради високите мита и липсата на гаранции за реекспорт на частни колекционери. Съответно, руснаците открили друг начин и започнали да базират своите частни колекции в Европа.

Въпреки това през последните години се забелязва нарастване на броя на частните музеи в Москва. Много от техните основатели милиардери са близки до Кремъл и попаднаха сред санкционните списъци на Запада. Но някои от тях развиха проекти, които подкрепят изгряващи руски художници, и днес показват не само западно изкуство, но и такова, потискано в съветските времена. Те трябваше да открият начин да заобикалят предишния закон, като внасят модерно изкуство през държавни институции като държавното бюджетно обединение „РОЗИСО“, организиращо изложбите на Министерство на културата, или чрез държавни музеи.

„Сега вече ще бъдем в състояние да внасяме сами изкуство – казва Антон Белов, директор на Музея за съвременно изкуство „Гараж“ на Дария  Жукова в парка „Горки“, Москва. – За нас ще бъде много по лесно, по-евтино и всички документи ще са на наше име. Много се надявам, че оттук нататък ще работим нормално, както навсякъде по света.“

Белов вярва, че новият закон ще бъде от полза за съвременното руско изкуство, което ще може да се интегрира на световната арт сцена.

Юлия Петрова, директор на Музея на руския импресионзиъм в Москва, основан от милиардера Борис Минц, допълва, че законът признава вече съществуващата практика – държавните и частните музеи да „вършат една и съща работа“.

„Преди беше невъзможно да организираме независима изложба на колекцията на Борис Минц в чужбина, нито пък да внесем работи от чужди музеи и частни колекции в Русия“, казва Петрова.

Маргарита Пушкина, организатор на най-голямото и единствено изложение за съвременно изкуство в Русия, което се разраства от година на година, не е особено убедена от ползата от новия закон за нейния панаир. Но смята, че той ще заздрави съвременната арт сцена като цяло, защото все повече богати колекционери ще се обръщат към съвременното изкуство, а това ще стимулира сектора.

„Наличието на колекционери като Михаелсон и Жукова, добре познати с големите си финансови възможности, показва, че интересът към съвременното изкуство не е напразен. – казва Пушкина. – Новият закон вече дава право на колекциите на музейно равнище да бъдат съхранявани в Русия. Това е важна либерализация – колекционерите могат да показват притежанията си и в държавни музеи.“

Площад Славейков

Domino's Pizza е уверена в растежа си у дома и в чужбина

https://www.investor.bg/novini/346/a/dominos-pizza-e-uverena-v-rasteja-si-u-doma-i-v-chujbina-257254/

Компанията все още вижда огромен потенциал за развитие в САЩ, на фона на огромната конкуренция

Специалисти по химически и биологични оръжия проучват гробовете на съпругата и сина на Скрипал

https://frognews.bg/svqt/spetsialisti-himicheski-biologichni-orajiia-prouchvat-grobovete-saprugata-sina-skripal.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд свика за днес заседание на специалния отдел за справяне с кризисни ситуации ”Кобра” във връзка с продължаващото разследване на опита за предумишлено убийство на бившия руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава държавното радио.

Семейство Върбакови били лингвист и физик по образование

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/10/3144217_semeistvo_vurbakovi_bili_lingvist_i_fizik_po/?ref=rss


Образованието на Гинка Върбакова е лингвист, а съпругът й е атомен физик. Това съобщи пред Би ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.<br /><br />Миналия месец Петкова подаде оставка след като се разбра, че фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова - нейна лична позната от преди 20 години, е избрана от чешката ЧЕЗ за купувач на българския й бизнес.<br /><br />"Те никога не са се занимавали с енергетика и аз никога не съм предполагала, че ще бъда министър...

75 години от спасяването на българските евреи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370489

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи по време на втората световна война - близо 50 хиляди наши сънародници, заплашени от явна гибел по време на нацизма, когато България е съюзник на Хитлеристка Германия. Това става с усилията на Светия синод, на съсловни организации, на политици, начело със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев.

ЕС и Япония очакват днес разяснения от САЩ за митата, наложени от Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755496

ЕС и Япония очакват днес разяснения от САЩ за митата, наложени от ТръмпЕвропейският съюз очаква днес разяснения от САЩ относно митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху стоманата и алуминия и вече предупреди Вашингтон за риск от търговска война, ако не бъде изключен от тези американски мерки, предаде Франс прес. Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър ще разговаря по-късно днес с

БСП започва подписка срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/10/3144216_bsp_zapochva_podpiska_sreshtu_sdelkata_s_chez_v/?ref=rss


В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за "ЧЕЗ България". Днес и през следващите дни народните представители от БСП за България ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.<br /><br />Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в областните и общински съвети на партията, уточняват от...

Министър Ангелкова откри българския щанд на Интурмаркет в Москва

https://offnews.bg//turizam/ministar-angelkova-otkri-balgarskia-shtand-na-inturmarket-v-moskva-676435.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на международното туристическо изложение за професионалисти “Интурмаркет“. Форумът се провежда от днес до 12 март в Москва за 13-а поредна година. 

България се представя на международната борса с национален щанд на площ от 100 кв метра. Заедно с Министерството на туризма съизложители са български общини и представители на бизнеса. Основен фокус в представянето на страната са възможностите за морски, културно-исторически и бланео-, СПА и уелнес туризъм. Това са най-търсените пътувания за руските туристи в България, отбеляза министър Ангелкова. И допълни, че за страната ни представянето на туристическата борса е изключително важно, защото Русия е сред топ пазарите за чуждестранни посещения.

Посетителите на националния щанд ще имат възможност да опитат традиционни ястия, да видят характерни занаяти и елементи от фолклора ни. Предвидена е дегустация на характерни продукти от разложкия край. Посетителите ще могат да опитат и качествени български вина. Атрактивна група от с. Горно Драглище ще изработва „Пушета“ от прежда, ще пресъздава автентични български обичаи. По време на изложенията ще има изпълнение на български народни песни и танци. 

Тази година заедно с България на „Интурмаркет“ ще участват над 1 400 изложители от над 130 страни и всички руски региони и национални туристически представителства. Очакват се над 74 хиляди посетители.

БСП стартира подписка за разваляне на сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/bsp-startira-podpiska-razvaliane-sdelkata-chez.html

В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за ЧЕЗ България. Това съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

Звено в МРРБ консултира строителите за изискванията към продуктите

http://www.cross.bg/prodykti-stroitelstvoto-ypotreba-1569762.html

/КРОСС/ Фирмите получават по електронен път информация за изискванията за употреба на продукти в строителството Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя по електронен път информация за изискванията за употреба на продуктите в строителството. Звено за контакт към ведомството консултира предприемачите в бранша за техническите спецификации, съобразно които трябва да се оценяват строителните продукти в съответствие с европейските изисквания и националните изисквания за тяхната употреба. Освен строителните фирми от информацията могат да се възползват и проектанти, производители на строителни материали, дистрибутори на продукти за строителството. Информацията, която се предоставя, е напълно безплатна и може да бъде намерена на електронния адрес на Звеното за контакт относно продукти в строителството: http://cpcp.mrrb.government.bg/cms/home.html. Целта е да се информират всички участници в строителния процес, както и да се опростят и намалят административните тежести, особено за малките и средни предприятия. Информацията за изискваните от националното и европейско законодателство експлоатационни показатели на строителните продукти в зависимост от тяхната употреба дава възможност за правилния подбор на продуктите в строителството, както и за законосъобразното им пускане на пазара. Електронната услуга на МРРБ е от полза и за чуждестранните производители на материали за строителството, имащи интерес към българския пазар

"Реал" (Мадрид) ще излъчва съдържание с 360-градусови видеа и виртуална реалност

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/10/3144214_real_madrid_shte_izluchva_sudurjanie_s_360-gradusovi/?ref=rss


Европейският клубен шампион "Реал" (Мадрид) подписа договор за сътрудничество с компнията The Dream, която предлага приложение за смарт телевизия. След договора между двете страни, феновете на испанския първенец ще могат да гледат специално съдържание на своите телевизори или мобилни телефони.<br /><br />Dream VR ще предлага 360-градусови видеа, както и програма, снимана с виртуална реалност. От клуба обявиха, че съдържанието ще се обновява всеки месец.<br /><br...

Григор Димитров и Дел Потро отпаднаха на двойки в Индиън Уелс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6755493

Григор Димитров и Дел Потро отпаднаха на двойки в Индиън УелсЗвездният тандем между Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро приключи рано участието си в схемата на двойки на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Димитров и Дел Потро отстъпиха с 4:6, 2:6 на испанците Марк и Фелесиано Лопес. За българина и аржентинеца остава утехата, че тепърва започна участието им на сингъл в Индиън Уелс.

Подписката за спиране на сделката с ЧЕЗ стартира във Варна

http://www.cross.bg/varna-bulgariya-podpisi-1569761.html

/КРОСС/ Във Варна започна събирането на подписи за спиране на сделката с ЧЕЗ. Стартът на подписката беше даден след срещата-разговор с проф. Андрей Пантев под надслов "140 години след Освобождението на България, свободни ли сме?". "Въпреки, че Варна не е част от мрежата на ЧЕЗ, със своите подписи варненци изразяват категоричното си несъгласие енергийната и национална сигурност на близо 3 милиона техни съграждани да бъде изложена на риск." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов. Той допълни, че БСП многократно е заявявала, че ако се стигне до продажба на ЧЕЗ, държавата трябва да участва на пазарен принцип и да изкупи компанията.    

Моряк загина при пожар на български ферибот

//dariknews.bg/regioni/burgas/moriak-zagina-pri-pozhar-na-bylgarski-feribot-2083729

Български моряк е загинал при пожар на борда на кораб "Героите на Севастопол". Инцидентът е станал в кабината на българина. На този етап самоличността му не се съобщава.

Благодарение на бързата реакция на екипажа пожарът е овладян и не е допуснато разпространение

БСП стартира подписка срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

https://offnews.bg//politika/bsp-startira-podpiska-sreshtu-sdelkata-s-chez-v-tcialata-strana-676434.html

В цялата страна БСП започна подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ България. Д

нес и през следващите дни народните представители от БСП за България ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП. 

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в областните и общински съвети на партията, уточняват от БСП. 

Вила на наркотрафикант ще бъде новото посолство на Китай в Колумбия

http://www.mediapool.bg/vila-na-narkotrafikant-shte-bade-novoto-posolstvo-na-kitai-v-kolumbiya-news276521.html

Вилата на наркотрафикант и бивш съдружник на наркобарона Пабло Ескобар ще е новото посолство на Китай в Колумбия. Тя е била конфискувана от местните власти и е откупена от Китай, предаде Дарик радио, цитирайки Франс прес. Китай е платил около 16,6 милиона долара за къщата и земята й на площ около 5400 кв. м. Те са принадлежали на Гонсало Родригес Гача, по прякор Мексиканеца, един от най-опасните наркотрафиканти в Колумбия. Самата къща е с площ 554 кв. м и скоро ще стане новата китайска дипломатическа мисия в Колумбия. Това ще е едно от най-големите посолства в Латинска Америка. Имотът в луксозния квартал Ла Кабрера в северната част на Богота е конфискувана от държавата през 1995 г., шест години след смъртта на Родригес Гача, ръководител на военното крило на Меделинския картел. Той е убит на 15 декември 1989 г. след близо три десетилетия наркотрафик. Четиридесет процента от сумата от продажбата ще отидат за националното правителство, по 25 процента за прокуратурата и за съдебните служби и 10 процента за полицията.

Вила на наркотрафикант ще бъде новото посолство на Кирай в Колумбия

http://www.mediapool.bg/vila-na-narkotrafikant-shte-bade-novoto-posolstvo-na-kirai-v-kolumbiya-news276521.html

Вилата на наркотрафикант и бивш съдружник на наркобарона Пабло Ескобар ще е новото посолство на Китай в Колумбия. Тя е била конфискувана от местните власти и е откупена от Китай, предаде Дарик радио, цитирайки Франс прес. Китай е платил около 16,6 милиона долара за къщата и земята й на площ около 5400 кв. м. Те са принадлежали на Гонсало Родригес Гача, по прякор Мексиканеца, един от най-опасните наркотрафиканти в Колумбия. Самата къща е с площ 554 кв. м и скоро ще стане новата китайска дипломатическа мисия в Колумбия. Това ще е едно от най-големите посолства в Латинска Америка. Имотът в луксозния квартал Ла Кабрера в северната част на Богота е конфискувана от държавата през 1995 г., шест години след смъртта на Родригес Гача, ръководител на военното крило на Меделинския картел. Той е убит на 15 декември 1989 г. след близо три десетилетия наркотрафик. Четиридесет процента от сумата от продажбата ще отидат за националното правителство, по 25 процента за прокуратурата и за съдебните служби и 10 процента за полицията.

Путин: Големите страни да не се заплашват взаимно, а да се обединят срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755491

Путин: Големите страни да не се заплашват взаимно, а да се обединят срещу тероризмаПрезидентът на Русия Владимир Путин заяви, че големите страни не трябва да се заплашват взаимно, а да обединят усилие в борбата срещу тероризма, предава РИА Новости. „А за да се защитят от ударите на терористите, големите държави не трябва да представляват заплаха една за друга, а да се обединят срещу него“,

Гърция арестува двама германски журналисти

http://www.mediapool.bg/gartsiya-arestuva-dvama-germanski-zhurnalisti-news276520.html

Гръцката полиция арестува в събота двама германски журналисти на гръцко-турската граница, където отразявали придвижването на мигрантите в региона, съобщи македонският ТВ21, цитира от агенция "Фокус". Посолството на Германия в Атина потвърди съобщеинето. Задържаните са 33-годишна жена и 31-годишен мъж, за които се предполага, че са работили за телевизия ARD. Те обаче не са имали право на достъп охранявания граничен район между Гърция и Турция. Германското МВнР се опитва да изясни случая чрез консулските служби. Германските журналисти са арестувани седмица, след като турската армия задържа двама гръцки войници, които в гъста мъгла влезли в турска територия, докато патрулирали по границата. Войниците са обвинени в шпионаж.

Шарапова приключи взаимоотношенията си с Груневелд

https://offnews.bg//tenis/sharapova-prikliuchi-vzaimootnosheniata-si-s-gruneveld-676433.html

Бившата номер 1 в света Мария Шарапова се раздели с треньора си Свен Груневелд след изненадващото си отпадане в първия кръг на турнира в Индиън Уелс от японката Наоми Осака.

"След четири успешни години сътрудничество искам да благодаря на Свен за неговата невероятна лоялност и за приятелството, което двамата развихме", сподели рускинята.

30-годишната тенисистка в момента заема 41-о място в света и е в серия от три поредни загуби, като не успя да преодолее първите си мачове на турнирите в Доха и Индиън Уелс.

"Мария е един от най-трудолюбивите играчи, с които някога съм работил. Дълбоко я уважавам като човек и професионалисти", споделя от своя страна вече бившият й треньор.

Освен с Шарапова, в кариерата си Грьоневелед е работил с Моника Селеш, Аранча Санчес Викарио, Мери Пиърс, Ана Иванович и Каролине Вожняцки.

Защо Apple трябва да купи Aston Martin?

https://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-apple-triabva-da-kupi-aston-martin-257250/

Американският гигант ще получи актив, който ще е особено важен за него

Георги Димитров-внук смята, че дядо му е шамаросал Истанбулската конвенция още през 1933 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754981

Георги Димитров-внук смята, че дядо му е шамаросал Истанбулската конвенция още през 1933 г.Появата на един мъж със сакрално за България име на бунта срещу ГЕРБ в сряда предизвика журналистическия ни интерес. Мъжът се казва Георги Димитров, внук е на “вожда и учителя на българския народ” Георги Димитров, но не е негов кръвен наследник. Димитров-джуниър е един от организаторите на ранния протест под прозорците на премиера Бойко Борисов в

Информацията за изискванията към строителните продукти е достъпна онлайн

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/10/3144209_informaciiata_za_iziskvaniiata_kum_stroitelnite/?ref=rss


Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя по електронен път информация за изискванията за употреба на продуктите в строителството, съобщи пресцентърът на ведомството. Звено за контакт към ведомството консултира предприемачите в бранша за техническите спецификации, съобразно които трябва да се оценяват строителните продукти в съответствие с европейските изисквания и националните изисквания за тяхната употреба.<br /><br />Освен строителните фирми от...

Да помогнем! Едва на 5 месеца малката Мартина се бори с ужасна болест

https://petel.bg/Da-pomognem--Edva-na-5-mesetsa-malkata-Martina-se-bori-s-uzhasna-bolest__254760

Снимка Булфото Мартина е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия, когато навършва два месеца. Родителите научават за болестта сл...

Най-големият онкодиспансер в страната няма да лекува с нови медикаменти

https://petel.bg/Nay-golemiyat-onkodispanser-v-stranata-nyama-da-lekuva-s-novi-medikamenti__254761

Снимка Булфото Най-големият онкодиспансер в страната – този в Пловдив не може да лекува пациентите си с иновативни терапии. Лечебното з...

Обратното броене приключи: Найджъл Кенеди изнася концерт тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370490

Обратното броене за концерта на Найджъл Кенеди във Варна вече приключи. Почитатели и на класиката, и на джаза ще могат да чуят своя идол на живо тази вечер - 10 март от 19 часа на сцената на Двореца културата и спорта във Варна. „Варна е прекрасен град, запомних го с любовта на публиката и с красотата на морския бряг от първото ми идване преди 10 години.

Вуду кукла на шефа повдига духа на служителите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755484

Вуду кукла на шефа повдига духа на служителитеНачалниците могат да направят много неща, за да повишат духа на екипа си, но ако наистина искат служителите им да се почувстват добре, има едно доста странно решение - да поставят своя вуду кукла в помещението, съобщи Сайънс алърт. Действията на "символичното отмъщение" срещу шефа след преживяна несправедливост са много ефективни за успокояване на

Владимир Путин: Русия не насърчава намесата в изборите на други държави

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/vladimir-putin-rusiia-ne-nasyrchava-namesata-v-izborite-na-drugi-dyrjavi-257253/

Според президента обвиняваните от САЩ за намеса в американските президентски избори не са представители на руското правителство

Николов: Не очакваме преливане на реки

http://dnes.dir.bg/news/reki-nikoli-nikolov-prelivane-26954868

Не очакваме преливане на реките в страната, въпреки това организацията на правителството, областните управители и на кметовете на населени места продължава.

400 майстори на таекуон-до се състезават в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6755481

400 майстори на таекуон-до се състезават в ПловдивСъстезанието е част от държавния календар на федерацията по таекуон-до ITF и в него ще вземат участие спортисти от всички възрастови групи - деца, юноши, девойки, мъже и жени. „Националният отбор вече е определен и през април предстои лагер-сбора му преди Европейското първенство в Талин, Естония. Пловдив е традиционен домакин на държавни

Правителството отпуска 3 млн. лева на община Хайредин

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otpuska-3-mln-leva-na-obshtina-hairedin-news276519.html

Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин за ремонт на проблемните язовири, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той свика в събота извънредно заседание на кабинета заедно с кметове и областни управители от Северозападна България, за да обсъдят мерки срещу преливането на реки и язовири в региона при снеготопенето. Парите ще бъдат отпуснати със специално постановление, стана ясно от думите на Борисов. “Те трябва да минат през обществени поръчки, ще минат години, ще се обжалват. Дотогава страховете на хората стоят. Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки“, обяви премиерът. Премиерът съобщи още, че е провел срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. "Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, големите, имаме фирма (обяснявам на тези колеги, които не са в темата). Ще вземем едно постановление днес, ще им дадем 3 милиона лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те, докато ги направят, трябва сега да минат през обществени поръчки – още години ще минат – ще дойдат, ще ги обжалват и до тогава страховете на хората стоят. И това го правим години наред!", каза още Борисов. За да се спести време, той лансира идея на министъра на икономиката Емил Караниколов - да се направи "отделна компания, аварийна, само с това да се занимава". "Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават. Снощи, когато си говорех с кмета, той ми казва: "Нито за риба го ползваме този язовир, нито за електроенергия, нито за напояване". Само че, това отговаря на въпроса: "Като не са нужни, защо не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем". Защото инженерите казват, че може един път на 100 години да дойде вълна, а като гледате как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма площ, ако дойде с по-голяма скорост. Днес искам пак му казах на кмета вчера, че най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим. Сега поне имаме структура, която следи качеството, следи кое е аварийно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта има дадат информация за предаварийна ситуация. Веднага започват да се плашат – вече един път, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса "Какво правите?". А ние правим много, а резултат – много малък. Дори колегите казват, че не е формулирано кое точно е язовир, защото има много такива малки микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и след това създават проблеми", разказа Борисов в началото на заседанието и поиска въпросът да бъде решен.

БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

http://www.cross.bg/bulgariya-podpiskata-strana-1569758.html

/КРОСС/ В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за ЧЕЗ България. Днес и през следващите дни народните представители от БСП за България ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в областните и общински съвети на партията.  

Хакери откраднали документи за Брекзит и за Украйна от сървърите на германските ведомства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755475

Хакери откраднали документи за Брекзит и за Украйна от сървърите на германските ведомстваХакери, които миналата година са извършили кибератаката срещу правителствена мрежа в Германия, са успели да откраднат един от протоколите от преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит. Това съобщава германският седмичник "Шпигел", цитиран от ТАСС и БТА.  Кибепрестъпниците са откраднали данни и за преговорите на ЕС с Украйна и

Кадиев: Важно е скандалът за ЧЕЗ да не се размива

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sdelkata-za-cez/kadiev-vazhno-e-skandalyt-za-chez-da-ne-se-razmiva-6080156

Според Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е напълно нормално държавата да влезе в ЧЕЗ, тъй като и преди продажбата му го е притежавала

Навършват се 55 години от откриването на стадион "Георги Аспарухов"

https://offnews.bg//futbol/navarshvat-se-55-godini-ot-otkrivaneto-na-stadion-georgi-asparuhov-676432.html

"Синята" общност има повод за празник днес. През 1960 година Левски започва да строи поредния си и последен (засега) стадион в квартал "Герена".

Официално стадион "Левски", популярен просто като "Герена" (от тогавашното име на квартала, в който е построен), е открит преди 55 години на 10 март 1963 г. с шампионатния мач Левски - Спартак Плевен, завършил при резултат 4:0.

След политическите промени през 1989 година хората поискаха съоръжението да се нарича "Георги Аспарухов" на името на легендарния нападател на "сините".

Стадион "Георги Аспарухов" е бил домакин на стотици мачове, в т.ч. и такива на националния отбор. На "Герена" Левски изиграва и първия си домакински двубой от евротурнирите, побеждавайки шведския Юргорден с 6:0.

Няколко правила, които Кейт трябва да спази при раждането на бебе №3

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755330

Няколко правила, които Кейт трябва да спази  при раждането на бебе №3Остават няколко седмици до раждането на третото дете на Принц Уилям и съпругата му Катрин. През септември семейството обяви, че очаква трети наследник, съобщава The Sun. При раждането на член от кралското семейство има редица правила, които трябва да бъдат спазени. Ето и няколко от тях: Кралицата трябва да узнае първа Когато детето се роди,

Енергийният регулатор не желае да преяжда с власт чрез законопроекта на Патриотите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/10/3144191_energiiniiat_regulator_ne_jelae_da_preiajda_s_vlast/?ref=rss


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не желае да преяжда с власт, както би станало, ако Народното събрание приеме законопроекта на Обединените патриоти, провокиран от сделката между ЧЕЗ и Интерком за българския бизнес на чешката енергийна компания. Това се разбра от думите на председателя на регулатора Иван Иванов пред "Дарик" радио.<br /><br />В хода на сделката се видя, че държавните регулатори нямат законово основание да я контролират и да влияят при избора...

Худак: ЕИБ би обмислила финансирането на ”Белене”

https://frognews.bg/novini/hudak-eib-obmislila-finansiraneto-belene.html

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак каза, че банката би обмислила финансиране на проекта АЕЦ ”Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство, съобщи БНР.

Проф. Кантарджиев: След 30 години ще се умира от банални инфекции

http://www.moreto.net/novini.php?n=370488

Расте списъкът на резистентните микроби, нечувствителни към препарати, които преди това са ги убивали лесно. Това се дължи на прекалената употреба на антибиотици, предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология.

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/riskovata-situaciia-s-iazovir-rogozen-1-e-preodoliana-2083731

Рисковата ситуация на „Рогозен 1“ на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов.

Миков: Искаме ли хората да се гърмят с нагласата, че се отбраняват?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mikov-iskame-li-horata-da-se-gyrmiat-s-naglasata-che-se-otbraniavat-2083728

Наказателният кодекс и в момента дава възможност гражданите да се защитават и да се отбраняват при нападение в дома или срещу личността. Това обясни в предаването "Седмицата" по Дарик асистентът по наказателно право в Юридическия факултет на Софийския университет, бивш председател

Шефът на КЕВР се обяви против законопроекта на "патриотите"

http://clubz.bg/65229-shefyt_na_kevr_se_obqvi_protiv_zakonoproekta_na_patriotite

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов се обяви против законовите предложения на "Обединените патриоти", които дават повече правомощия на регулаторния орган. 

"В демократичната държави на контролните и регулаторните органи са дадени съвсем конкретни правомощия, по които те могат да бъдат компетентни. Ако се разгледа проекта на изменение в закона на ОП, възниква въпроса - а не трябва ли на Комисията за регулиране на съобщенията да се дадат същите права, когато има смяна на собствеността на някой от телекомуникационните оператори? Не трябва ли същите права да се дадат и на КЗК?", попита той.

Предложенията на ОП идват след сделката между ЧЕЗ и Инерком за българския електроразпределител. В законопроекта е предвидено КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електро енергия, топлинна енергия и газ. Това е с цел защита на националната сигурност, мотивират се от "Атака", НФСБ и ВМРО.

КЕВР обаче няма капацитета да се произнася по темата за произхода на средствата за сделката или досието на купувача, нито да разследва дали са извършвали злоупотреби и нарушения в миналото.

Иванов подчерта, че това не е бягство от отговорност.

"В момента, в който сделката бива изповядана и ние знаем новия собственик, ние влизаме с всички изисквания за спазване на лицензията и осигуряване на качествените услуги на българските потребители", заяви той. 

А ако има отклонение от лицензите, ще следват наказателни мярки.

Гинка Върбакова била лингвист и много почтен човек

https://offnews.bg//politika/ginka-varbakova-bila-lingvist-i-mnogo-pochten-chovek-676431.html

Гинка Върбакова е завършила лингвистика, а съпругът ѝ - ядрена енергетика. Познавам я от 20 години, тя е млад, интелигентен и почтен човек. 

Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по бТВ. Тя подаде оставка именно заради познанството си с Върбакова, след като стана ясно, че фирма „Инерком”, чийто собственик е Гинка, ще купи активите на ЧЕЗ в България. Коалиционните партньори в правителството решиха миналата седмица, че няма да приемат оставката на Петкова.

Теменужка Петкова бе категорична, че общ бизнес с Върбакова няма, никога не се е занимавала с бизнес  благодари за доверието на премиера, ГЕРБ и коалиционните партньори. 

Тя опроверга твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” не е се съхранява като хората и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Тя определи думите на Овчаров като спекулации.

Риболовната карта на света провокира любопитни заключения

https://petel.bg/Ribolovnata-karta-na-sveta-provokira-lyubopitni-zaklyucheniya__254750

С помощта на алгоритми специалисти анализираха 22 млрд. съобщения, предавани от морски плавателни съдове, и създадоха карта на промишлена...

По-топло от обичайното днес

https://petel.bg/Po-toplo-ot-obichaynoto-dnes__254751

Днес ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб югозападен вятър. Температурите ще се повишат и максималните щ...

Вярвайте в чудесата! Пълна зала за Сами и много надежди за лечението му

https://petel.bg/Vyarvayte-v-chudesata--Palna-zala-za-Sami-i-mnogo-nadezhdi-za-lechenieto-mu__254752

Снимка BBALL.BG Благотворителният баскетболен мач "Всички заедно за Сами" събра средства за лечението на 18-годишния роден талант Самуил Вла...

Руснаци: Валери Симеонов каза истината, има смелостта да назовава черното-черно и бялото - бяло

https://petel.bg/Rusnatsi--Valeri-Simeonov-kaza-istinata--ima-smelostta-da-nazovava-chernoto-cherno-i-byaloto---byalo__254753

Снимка Булфото "Молодец Валерий!", "Молодец Симеонов!", "Симеонов - мужчина!" - в този дух се изказват коментари по публикациите в румънскит...

Проф. Пантев във Варна: Не сме стреснали турците с Априлското въстание, но за Европа то е било BREAKING NEWS

https://petel.bg/Prof--Pantev-vav-Varna---Ne-sme-stresnali-turtsite-s-Aprilskoto-vastanie--no-za-Evropa-to-e-bilo-BREAKING-NEWS__254754

снимка "Петел" Априлското въстание, както и Видинското въстание, не са паникьосали турците, това е едно хубаво , но за съжаление художест...

Варна почете Деня на жертвите на Холокоста и спасяването на българските евреи (снимки)

https://petel.bg/Varna-pochete-Denya-na-zhertvite-na-Holokosta-i-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei--snimki-__254755

снимки Live.Varna.bg Денят на жертвите на Холокоста и спасяването на българските евреи - 10 март, беше почетен днес в Варна. Венци и цветя бяха п...

Окървавена жена е открита безпомощна под навес в Благоевград, твърди, че я пребила...

https://petel.bg/Okarvavena-zhena-e-otkrita-bezpomoshhna-pod-naves-v-Blagoevgrad--tvardi--che-ya-prebila---__254756

Снимка Булфото Около 60-годишна жена е намерена в безпомощно състояние вчера, сгушена под навес на улица „Мир“ в Благоевград. Цялата ѝ г...

Жители на квартал "Витоша" блокираха "Симеоновско шосе" (Снимки)

https://petel.bg/ZHiteli-na-kvartal-Vitosha-blokiraha-Simeonovsko-shose--Snimki-__254757

Снимки Булфото Жителите на квартал "Витоша" излязоха на протест заради инфраструктурните проблеми на квартала, които само се задълбоча...

Радостна новина за Григор Димитров

https://petel.bg/Radostna-novina-za-Grigor-Dimitrov__254758

Снимка Булфото Ник Кириос обяви, че се отказва от участие в Индиън Уелс. Австралиецът беше в потока на Григор Димитров, пише Блиц. Тра...

Сърбия на нокти заради българка, извършила брутално убийство и търсена под дърво и камък от Интерпол

https://petel.bg/Sarbiya-na-nokti-zaradi-balgarka--izvarshila-brutalno-ubiystvo-i-tarsena-pod-darvo-i-kamak-ot-Interpol__254759

49-годишната българка с инициали И.Г. бе задържана в едно сръбско село, където се е укривала в продължение на 4 години от Интерпол, предаде Б...

Робството умря, да живее робството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6755111

Робството умря,  да живее робствотоДорогие друзя, преди пак да ни освобождавате, освободете първо себе си Айде и тая година отпразнувахме националния празник, без да се избием. Навършиха се 140 години от освобождението ни от лошото робство и попадането ни под добро робство, което като повод за празнуване изнервя половината от съгражданите ми и ги кара да говорят неприлични неща

"Инерком": Не можем да вдигаме цената на тока, осигурили сме финансиране за сделката

http://www.cross.bg/bulgariya-inerkom-dryzhestvo-1569757.html

/КРОСС/ Интервю на Явор Дачков с Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД и Веселин Захариев от "Мейн Кепитал", които са финансов консултант по сделката. - Как стигнахте дотук? Никой в България не вярва, че без политическа подкрепа или голям играч зад гърба си можете да купите дружествата на ЧЕЗ в България. Милена Стоева: Ние започнахме работа по тази сделка преди година с ясното съзнание, че тя е само бизнес. Трябва да призная, че всичко, което се случва след като ни обявиха за купувач, крайно ни учуди. Имам предвид политическата атака, която ескалира в последните дни. Ние винаги сме гледали на тази сделка само от търговска и бизнес гледна точка. Веселин Захариев: Ако трябва да сме по-конкретни - това е абсолютно класическа и нормална сделка по международните стандарти. За България такъв тип сделки, в такъв размер и от такова естество наистина се случват много рядко, веднъж на няколко години, което я прави интересна, но в европейски и глобален мащаб това е конвенционална и не толкова голяма сделка. В такъв тип сделки се иска, на първо място, постоянство. Ти постоянно да гониш тази сделка, защото това е много трудно - с много завои, много кандидати, много тежки преговори. Събрахме изключително силен екип, защото "Инерком" е сравнително млада, агресивна и иновативна компания в областта на чистата енергия и трябваше много сериозно да подходи, за да спечели сред тежката конкуренция

В Орешак правят първия празник на българската храна

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/oreshak-praviat-parviia-praznik-balgarskata-hrana.html

Празник на българската храна организира за първи път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак днес и утре. Съорганизатор е Фондация ”Култура на виното”, съобщава кореспондентът на БНР.

В Орешак правят първия празник на българската храна

https://frognews.bg/novini/oreshak-praviat-parviia-praznik-balgarskata-hrana.html

Празник на българската храна организира за първи път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак днес и утре. Съорганизатор е Фондация ”Култура на виното”, съобщава кореспондентът на БНР.

БСП започна подписката срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755468

БСП започна подписката срещу сделката с ЧЕЗ в цялата страна
В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за ЧЕЗ България. Днес и през следващите дни народните представители от БСП за България ще участват в националната кампания в избирателните си региони. В инициативата се включват и членовете на Националния съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Правителството отпуска 3 млн. лева за язовирите в община Хайредин

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/10/3144195_pravitelstvoto_otpuska_3_mln_leva_za_iazovirite_v/?ref=rss


Правителството заседава извънредно днес, за да отпусне 3 млн. лева за язовирите в община Хайредин. Новината бе обяви в началото на заседанието от премиера Бойко Борисов, съобщи Правителствената информационна служба.<br /><br />"Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки. Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се...

"Хюстън рокетс" е първият отбор в НБА, достигнал хиляда тройки в рамките на един сезон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/10/3144198_hjustun_rokets_e_purviiat_otbor_v_nba_dostignal/?ref=rss


Победната серия на "Хюстън рокетс" в НБА беше спряна, след като "Торонто раптърс" победи в драматичен сблъсък в "Еър Канада сентър" със 108:105. За първи път от 42 дни "ракетите" загубиха и прекъснаха серия от 17 поредни успеха.<br /><br />В средата на втората четвърт домакините водеха с 19 точки, но след силна игра на Джеймс Хардън "Хюстън" успя да се върне в мача и две минути преди края резултатът беше 102:102.<br /><br...

БСП стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/bsp-chez-podpiska-startira-sdelkata-26954798

В цялата страна БСП започна подписката за разваляне сделката за ЧЕЗ България.

5-часовата война между Израел и Иран. Какво се случи?

http://dnes.dir.bg/news/izrael-iran-siria-26941371

В началото на февруари 2018 година се осъществи пряк военен сблъсък между Иран и Израел в Сирия.

Теменужка Петкова: Още днес започва отстраняването на авариите по язовирите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755466

Теменужка Петкова: Още днес започва отстраняването на авариите по язовиритеНезабавно се включват екипи на Предприятие „Язовири и каскади“, които ще окажат помощ, така че дейностите по отстраняване на авариите да започнат още днес. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката, предаде „Фокус“. С цел да не се губи нито минута време по разпореждане на премиера Бойко Борисов заедно с

Осъждан над 30 пъти, отново заловен да краде във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370486

27-годишен младеж, с над 30 присъди, е привлечен като обвиняем за кражба от банков офис във Варна, научи Moreto.net. Деянието е извършено в тъмната част от денонощието на 1-ви март в централната част на Варна, чрез разрушаване и проникване в банковия клон през прозорец на санитарно помещение.

Неутрализираха 3195 терористи по време на операцията "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755461

Неутрализираха 3195 терористи по време на операцията "Маслинова клонка"Турските въоръжени сили са неутрализирали 3195 терористи от началото на операцията "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северна Сирия, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от турската телевизия НТВ. В рамките на операцията в Африн турските въоръжени сили са убили през изминалото денонощие още 46 терористи от отрядите на

Националистът Сергей Бабурин се изправя срещу Путин

http://dnes.dir.bg/news/izbori-rusia-rusia-putin-sergey-baburin-26922226

Сергей Бабурин се появява на президентските избори в Русия (18 март) като спомен от далечното минало.

На север

http://pogled.info/bulgarski/na-sever.93072

/Поглед.инфо/ Продължаваме с публикуването на втора глава от книгата на Здравко Петров "При Плевен".

Петкова: Гинка Върбакова е интелигентен човек

https://frognews.bg/novini/petkova-ginka-varbakova-inteligenten-chovek.html

Познавам Гинка Върбакава от 20 години – и нея и семейството ѝ. Тя е млад, интелигентен и почтен човек. Това обяви в ефира на бтв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Гл. комисар Николай Николов: Не очакваме преливане на реките в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755457

Гл. комисар Николай Николов: Не очакваме преливане на реките в странатаСитуацията е нормална за сезона. Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна. Това каза на извънреден брифинг в Министерския съвет директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде „Фокус“. „От 00.00 часа до 6.00 сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см.

Евгени Крусев: Ремонтните работи по улиците на София вече започнаха

http://www.cross.bg/evgeni-krysev-ylitzite-1569756.html

/КРОСС/ Ремонтните работи по улиците на София вече започнаха. Това заяви в студиото на „По света и у нас" зам.-кметът на София Евгени Крусев. Той коментира подробностите около идеята за нощен градски транспорт в столицата, както и подготовката за вечното дерби. Установени са неравности по основните улици, които не са ремонтирани отдавна, допълни той. "Днес и утре очакваме трафикът да е малък и сме направили максимална мобилизация, така че в кратки срокове да въведем улиците в нормално състояние. Ще се ремонтират и кварталните улици, допълни той. Няма как да се елиминира кърпенето на улиците, но акцентът са основните ремонти, заяви Евгени Крусев. Услугата на нощния градски транспорт може да търпи развитие, заяви Евгени Крусев. Според него европейската практика показва, че дневният и нощният градски транспорт са различни, заради което и ще се заплаща за него с различни билети. "Ще има кондуктори във всеки един автобус, поне в началото, които ще продават билети", посочи Евгени Крусев.    

Валутните резерви на Египет надхвърлиха 45 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Валутните-резерви-на-Египет-надхвърлиха-45-млрд-долара_l.a_i.758895_at.1.html

Валутният резерв на Египет достигна най-високите си нива за последните 30 години, като надвиши 42 млрд. долара. За януари 2018 г. валутните резерви...

Kак са били наказвани лагеристите в 'Белене'

https://offnews.bg//knigi/kak-sa-bili-nakazvani-lageristite-v-belene-676365.html

Публикуваме откъс от книгата "Концлагерът "Белене" на Борислав Скочев. Заглавието е на редакцията.

В своята книга Скочев описва стотици документи от архивите на Държавна сигурност, Политбюро, Министерския съвет и отдел "Затвори". Използвани са още архивни документи на ЦРУ, руски, холандски и британски източници, както и десетки мемоари на бивши концлагеристи. В откъса по-долу авторът разказва по какъв начин са били наказвани лагеристите в концлагер "Белене".

В ТВО "Белене" накaзанията се налагат със заповед на началника на концлагера. Тя се прочита пред строя на вечерната проверка, а виновникът се "разобличава" от началниците на обекта. Но в практиката наказанията се налагат често без заповеди, в това число от оперативни работници от Държавна сигурност.

За побоите, извършени от милиционери и лагерни началници, разказват всички лагерни спомени. Бетър Байчев пише, че още с началото на робския труд в "Белене" милиционерите започват да си записват имената на онези, които малко по-дълго стоят изправени с мотиката и вечерта ги викат в сградата на милицията на около 200 м от лагера, нанасят им побой и ги държат цяла нощ в трап с вода до пояс. 

Докладите на началника на лагера и вътрешните доклади на управлението "Затвори и ТВО" отразяват част от тези случаи. Според доклада на Китов за октомври 1950 г. духът на част от милиционерите е паднал заради напредването на американските войски в Корея и един от младши сержантите казал на другарите си: "Недейте ги бихте, защото не се знае какво ще стане".

По заповед на началника на отдел "Затвори и ТВО" един такъв случай е проверяван на място от Никола Ялъмов - началник на отделение при отдел XIII на ДС, и Йордан Рошков, инспектор при отдел "Затвори и ТВО". След бягството на двама лагеристи от II обект на 5 септември 1951 г. десетина въдворени, съседи по нар на бегълците, по нареждане на началника Китов били изпратени в дисциплинарно отделение. На 6 септември след вечерната проверка милиционерите извели наказаните един по един от дисциплинарната землянка и им нанесли побой, като ги биели с дървета, скачали върху тях и ги ритали с ботуши. Това продължило и следващите няколко вечери, като били бити и други лагеристи, които не били от наказаните. Един от битите лагеристи - Али Салиев, няколко дни по-късно умира от "пневмония", но в докладите си проверяващите допускат, че смъртта е настъпила в резултат от побоя. На друг лагерист била счупена ръката, а бившият народен представител от БЗНС Минчо Драндаревки бил със счупени ребра.

Въпреки смътния случай проверяващите не предлагат предаване на съд на участниците в побоите, а вместо това са наказани с "мъмрене" и "строго мъмрене".

Побоите продължават и следващите години. В доклад от 30 октомври 1953 г. началникът на управление "Затвори и ТВО" Късовски признава, че побои са извъшвани от оперативните работници и допускани и поощрявани от ръководството на "общежитието".

Едно от неустановените наказания е изолирането на лагеристите и затворници върху понтон сред реката. Атанас Москов пише, че по време на наводнението (очевидно това в началото на 1950 г.) един железен понтон служел за спасяване на лагеристите, а след това възпитателят Борис Митев изпращал на него онези, които критикували порядките, разпространявали "неверни слухове", не приели предложението за "сътрудничество" или за които доносниците му съобщили, че са "опасни". Без шинел и одеяло, на открито при заледяващ студ на понтона имало понякога до десетина човека. Със замръзнали лица и заскрежени дрехи падали един по един. Някои прекарвали на понтона по няколко дни. На репликата на земеделеца Григор Данов към възпитателя, че тук умират хора, Митев отговорил с нареждане към постовия милиционер който умре, да бъде хвърлен в купчината боклук. 

Друго наказание е оставянето на лагериста след вечената проверка прав под лампата при сградата на милицията в продължение на няколко часа или цяла нощ. През лятото това наказание се съчетава с излагането на хапането на комарите. Наказаните са оставяни на плаца голи до кръста със завързани отзад ръце в продължение на половин час или повече. Телата им се покриват с рояци комари, ужилванията са мъчителни, някои припадат.

Карцерът е най-тежкото наказание в лагера. По правилниците от 1951 и 1952 г. то има максимален срок от 14 дни. Често в спомените лагеристите говорят за 28 дни карцер - тоест двоен срок. Има немалко свидетелства за много по-дълги срокове. Карцираните не се извеждат от килиите и не работят. Не им се позволяват завивки, а при вкарването в карцера надзирателите им вземат горните дрехи. Въпреки че наказателна дажба не е регламентирана, в карцера тя е минимална дажба хляб и разредена чорба или само топла вода. 

Костадин Събев, карциран през първата половина на август 1953 г., описва карцера така: "Карцерът, този който беше на първи обект, където бяхме, я имаше, я нямаше 2,5-3 метра. Беше вкопан в земята, отгоре покрит с греди, горени греди, за да не гният. И отстрани намушкани греди също и това представляваше - една дупка в земята. И когато се вдигне нивото на река Дунав, става наводнение и всичко това се залива с вода. Когато спадне нивото на реката и водата се поодцеди, вътре пак остава мокро и кално. Никога не изсъхва, винаги е кално".   

Празник на българската храна в село Орешак

http://www.cross.bg/bulgarskata-hrana-bulgarski-1569755.html

/КРОСС/ Празник на българската храна организира за първи път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак днес и утре. Съорганизатор е Фондация "Култура на виното". Гостите на празника ще могат да опитат традиционни български продукти, както и такива, които се произвеждат в Троянския край, съобщи директорът на изложението Иван Чакъров, цитиран от БНР. „Идеята ни е да разширим представите за традиционните български продукти и ястия, да подчертаем значението на гастрономията и да повишим хранителната култура, както и възможността за развитието на свързаните с това занаяти и професии", обясни той. По време на двудневния празник е предвидена демонстрация по транжиране на месо, както и конференция за предизвикателството и възможностите на българската храна. „Ще се разгледа и темата за потребителското доверие, което е в основата на формиране на интерес към българската храна", уточни Чакъров.    

Евгени Крусев: В нощните автобуси в София ще има камери и паник бутон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755452

Евгени Крусев: В нощните автобуси в София ще има камери и паник бутонВъв всеки автобус водачът ще бъде отделен от пътническия салон, ще има видеонаблюдение и паник бутон. Това каза в интервю за „Фокус“ зам.-кметът на София с направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев за нощния градски транспорт, който тръгва експериментално от 7 април. „Ще работим в координация както със СДВР,

Търговската война между САЩ и ЕС

http://www.cross.bg/shtati-pravilata-komentira-1569754.html

/КРОСС/ Отговорът на ЕС срещу въведените мита на стоманата и алуминия в САЩ трябва да бъде според правилата на Световната търговска организация, заяви за "Хоризонт" Андре Сапир от института "Брюгел". По думите му загубите от 5 милиарда евро няма да сринат европейската икономика, но евентуалното нарушаване на правилата може да утежни ситуацията. Брюксел трябва да помисли за компенсирането на производителите на стомана, коментира Сапир. „Има различни възможности. Може да се помисли да се компенсират производителите на стомана на принципа, по който понякога се осигуряват компенсации след наводнение или торнадо". Експертът по световна търговия Александър Капри е категоричен, че ако Брюксел и Пекин отговорят на американските мерки, това ще засегне стоки от определени щати. „Съвсем ясно е, че те гледат към политическата карта на Съединените щати и избират стоките, които идват от щати, гласували за републиканците. Надеждата е представителите на тези щати да окажат натиск върху президентската администрация и дори потенциално да оттеглят подкрепата си", коментира Капри.  

Ясен е купувачът на банка „Виктория“

http://econ.bg/Новини/Ясен-е-купувачът-на-банка-Виктория-_l.a_i.758894_at.1.html

Българо - американска търговска банка и "Инвестбанк" са получили предварителни одобрения за придобиването на Търговска банка "Виктория", съобщиха от...

Борисов: Даваме 3 млн. лв. да отидат, да правят язовирите

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-davame-3-mln.-lv.-da-otidat-da-praviat-iazovirite-6080155

„Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане”, каза още премиерът

Авария на магистрален водопровод остави без вода Велико Търново и още 14 селище

http://www.cross.bg/veliko-voda-turnovo-1569753.html

/КРОСС/ Велико Търново и 14 селища в околността са без вода заради авария на магистралния водопровод в района на село Присово. От ВиК - Йовковци заявиха, че до утре ще подменят спуканата тръба. На този етап няма да се осигуряват водоноски за населението.    

Парапланер се разби край руския град Оренбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755445

Парапланер се разби край руския град ОренбургНа езеро Малахово край руския град Оренбург се е разбил моторен парапланер. Информацията за пострадалите се уточнява, предава РИА Новости. „Постъпи съобщение, че в района на езеро Малахово в района на ТЕЦ „Сакмарск“ е паднал моторен парапланер“, съобщава регионалното отделение на министерството на извънредните ситуации, предава "Фокус".

Кметът Иван Портних взе участие в среща с Жозеф Дол

http://www.barometar.net/90566/

Кметът на Варна Иван Портних взе участие в среща, организирана от Европейския комитет на регионите. Събитието бе част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Проведена бе дискусия на тема „Укрепване на европейските ценности чрез образование и културно наследство“. Община Варна се включи в изложбения щанд с информационни материали за проекти, […]

Биткойнът падна под 9 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-падна-под-9-хил-долара_l.a_i.758893_at.1.html

В хода на търговията в петък стойността на bitcoin (биткойн) спадна под 9 хил. долара. Според CoinDesk курсът на биткойна спадна до 8,4 хил....

Въпросът с язовирите не е в парите, а как да се решат проблемите около тях незабавно

https://www.actualno.com/society/vyprosyt-s-jazovirite-ne-e-v-parite-a-kak-da-se-reshat-problemite-okolo-tjah-nezabavno-news_663820.html

С Постановление на Министерски съвет ще бъдат отпуснати 3 млн. лв. на Хайредин, за да се справи общината с язовирите. По-късно днес ще се реши дали това ще стане чрез обществена поръчка. Причината е, че обществените поръчки дават възможност за обжалване, преминаване през дълга съдебна процедура, което затруднява бързите и адекватни действия. Това стана ясно в рамките на извънредното заседание на правителството, посветено на обсъждането на мерки за гарантиране на сигурността на населението, зара

Авария остави Велико Търново и още 14 села без вода

https://frognews.bg/novini/avariia-ostavi-veliko-tarnovo-oshte-14-sela-bez-voda.html

За това предупреждава „ВиК Йовковци“ ООД в старопрестолния град, съобщават местни медии.

Искат поскъпване на газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=370476

"Булгаргаз" предложи на КЕВР увеличение с 4.34% в цената на природния газ за 2-рото тримесечие на 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз" ЕАД. В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г.

Правителството отпуска 3 млн. за ремонт на прелелия язовир в Хайредин

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-otpuska-3-mln-za-remont-na-prelelia-iazovir-v-hajredin-676430.html

Правителството ще даде 3 млн. лева на община Хайредин за ремонт на прелелия язовир, съобщи премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на Министерски съвет за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението, заради преливането на язовири в страната. 

Във видинската община бе обявено частично бедствено положение, след като язовир "Рогозен" преля. Ситуацията в района са успокоява. Парите ще бъдат отпуснати със специално постановление, става ясно от думите на Борисов. 

Колеги, понеже времето днес е хубаво, а когато се готвим за бедствия е хубаво да се прави в хубаво време, а не когато е настъпило бедствието, заяви Борисов към министрите, цитиран от пресцентъра на МС. 

Месеци наред чувам - независимо от мерки, мерки, мерки, пари, мерки, и едно безкрайно администриране между държава, общини, агенции, структури, и това, което най ме вбесява е, че само чувам как нещо не може да стане: „Трябвало специално постановление; но такова постановление не можело, защото влизало в разрез с обществените поръчки; обществените поръчки трябвало да отидат през екологията до еди къде си; кметът кандидатствал – първо били 70 хиляди лева, после станали 700 хиляди лева, после станали милион и 700 хиляди лева". Лавинообразно нарастват цени, суми и всичко останало, казва Борисов. 

Поотделно съм правил сигурно стотици срещи – от вчера с хидроинженерите, момчетата от Враца, които се занимават с тази работа. Едната страна бракониери я взривявали, после – възстановявали. Другата аварийно правена, преливник не работел. Какво толкова е сложното на този преливник, какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са едни кранове и те се поддържат в изправност?!, казва още Борисов. 

Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, големите, имаме фирма (обяснявам на тези колеги, които не са в темата). Ще вземем едно постановление днес, ще им дадем 3 милиона лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те, докато ги направят, трябва сега да минат през обществени поръчки – още години ще минат – ще дойдат, ще ги обжалват и до тогава страховете на хората стоят. И това го правим години наред!, коментира премиерът. 

Дали да не направим – Емил Караниколов предлага отделна компания, аварийна, само с това да се занимава. Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават, заявява Борисов. И още: 

Снощи, когато си говорех с кмета, той ми казва: „Нито за риба го ползваме този язовир, нито за електроенергия, нито за напояване". Само че, това отговаря на въпроса: „Като не са нужни, защо не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем". Защото инженерите казват, че може един път на 100 години да дойде вълна, а като гледате как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма площ, ако дойде с по-голяма скорост. Днес искам... пак му казах на кмета вчера, че най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим.

Сега поне имаме структура, която следи качеството, следи кое е аварийно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта има дадат информация за предаварийна ситуация. Веднага започват да се плашат – вече един път, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса „Какво правите?". А ние правим много, а резултат – много малък. Дори колегите казват, че не е формулирано кое точно е язовир, защото има много такива малки микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и след това създават проблеми.

"Булгаргаз" поиска 4,82% скок на газа

http://econ.bg/Новини/-Булгаргаз-поиска-4-82-скок-на-газа_l.a_i.758892_at.1.html

"Булгаргаз" поиска с 4,82% скок на газа от 1 април. Така цената ще е 369,66 лева за 1000 куб. метра, пише в писмо от компанията до Комисията за...

Откъс от "Призрачната гондола" на Джани Родари

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/10/3138715_otkus_ot_prizrachnata_gondola_na_djani_rodari/?ref=rss


Страховити пирати, избягал неаполитански затворник, венециански търговец скъперник и кльощав несретник на име Арлекино се впускат в шеметно и комично приключение из страниците на "Призрачната гондола" от Джани Родари. Книгата, която не е издавана на български език до момента, е илюстрирана от Дамян Дамянов, съобщиха от издателство "Сиела". Преводът на "Призрачната гондола" от италиански е на Иво Йонков.<br /><br />Небивала комбинация от (не)бивали...

В Колумбия откриха над тон кокаин в товар с банани за Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755441

В Колумбия откриха над тон кокаин в товар с банани за БелгияНад един тон кокаин, скрит в товар с банани за Антверпен в Белгия, е бил заловен в Колумбия, предаде Франс прес. При проверка в пристанището Санта Марта, Североизточна Колумбия, са открити 1626 килограма кокаинов хлорхидрат в пратка с банани за Антверпен, съобщи отделът за борба с наркотрафика, предава БТА.

КЕВР няма правомощия да спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kevr-niama-pravomoshtiia-da-spre-sdelkata-na-ginka-vyrbakova-s-chez-2083721

Комисията за енергийно и водно регулиране няма правомощия да спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ. Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик председателят на комисията Иван Иванов.
 
При тази сделка няма разпореждане с материални активи и затова КЕВР не може да

ЧЕЗ проучва как България да бъде включена в сделката

https://frognews.bg/novini/chez-prouchva-kak-balgariia-bade-vkliuchena-sdelkata.html

Компанията ЧЕЗ започва да проучва възможността България да участва в покупката на електроразпределителното дружество. Това е новината от последните часове, съобщи Нова тв.

"Мърдай" тотален хит в You Tube

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6752514

"Мърдай" тотален хит в You TubeНай-новата песен на Криско и неговите колеги Димчо и Боро Първи предизвика истинска сензация в интернет. Последният клип на обещаващото трио „ Мърдай“ събра почти 8 милиона гледания от излизането си до този момент, а феновете на тримата рапъри напълно полудяха по култовото паче. Припомяме, че тяхната песен се задържа извънредно дълго под номер

Делото за наводнението в Аспарухово е върнато за доразследване

http://www.moreto.net/novini.php?n=370485

След разглеждането на частна жалба Варненският окръжен съд отмени прокурорското постановление за прекратяване на наказателното производство за загиналите в наводнението в квартал „Аспарухово“. Тъжителят не е доволен от прекратяване на производството.

Петкова: Върбакова е млад, интелигентен и почтен човек

http://dnes.dir.bg/news/chovek-mlad-temenujka-petkova-ginka-varbakova-sdelkata-chez-inteligenten-pochten-26954627

Гинка Върбакова е млад, интелигентен и почтен човек, който се занимава с частен бизнес. Аз з разлика от нея винаги съм работила за държавата.

Спомени незабравими - върл фен на Левски помогна за раждането на иконична песен за ЦСКА

https://www.actualno.com/bgfootball/spomeni-nezabravimi-vyrl-fen-na-levski-pomogna-za-rajdaneto-na-ikonichna-pesen-za-cska-news_663695.html

Футболното съперничество между отборите на ЦСКА и Левски е легендарно за българската футболна действителност. То остава такова дори и сега, макар отдавна да е загубило блясъка си и макар мнозина с право да оспорват, че сега играещият на „Българска армия“ клуб всъщност е ЦСКА. Но легендите около това съперничество остават и ще останат завинаги в историята. Една от тях е свързана с вече покойния велик български музикант Чочо Владовски. Рожденото име на Владовски е Цветан, но в

Флорида затегна продажбата на оръжие

http://www.cross.bg/oruzhiya-florida-fakt-1569752.html

/КРОСС/ По-строги изисквания за продажбата на огнестрелни оръжия влязоха в сила във Флорида, предаде АФП. Те стават факт, след като губернаторът подписа новия закон. Затягането на законодателство става факт три седмици след стрелбата в местно училище, при която бяха убити 17 души. То дава възможност на учителите и служителите да ходя на работа въоръжени. В момента вече е нужно да имаш 21 години, за да притежаваш оръжие. От националната оръжейна асоциация обявиха, че ще обжалват закона. Според тях е незаконна забраната за преработването на полуавтоматичните оръжия в автоматични такива.        

Мъртви са нападателят и три заложнички в дома за ветерани

http://www.cross.bg/veterani-doma-namereni-1569751.html

/КРОСС/ Мъжът и трите жени, които му бяха заложнички, са намерени мъртви в дома за ветерани в Йонтвил, щата Калифорния, съобщи полицейски говорител, цитиран от Ройтерс. Убитите жени са били служителки в дома. Те са работели в частна програма за лечение на ветерани от Ирак и Афганистан, страдащи от посттравматичен стрес. Телата им са намерени в част от комплекса, където се е помещавала тази програма. Властите заявиха по-рано, че не са имали контакт с нападателя в продължение на около осем часа, след като той проникна в дома за ветерани, който е най-големият в САЩ с близо 1000 обитатели.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване