Полицията нахлу в гетото Горно езерово и арестува 12 мъже

https://frognews.bg/kriminalno/politsiiata-nahlu-getoto-gorno-ezerovo-arestuva-12-maje.html

Полицията нахлу в бургаско гето. Става дума за акция в квартал Горно Езерово в морския град. След операцията са задържани 12 криминално проявени мъже.

Ген. Киров: Балканите стават втората конфликтна зона след Близкия Изток

https://www.actualno.com/balkani/gen-kirov-balkanite-stavat-vtorata-konfliktna-zona-sled-blizkija-iztok-news_663852.html

Територията на Балканите става втората конфликтна зона след Близкия Изток. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров. Бъдещето пред евроинтеграцията на Балканите според него „не е безоблачно“. „Поради своята близост можем да считаме, че Балканите и Близкият Изток са свързани като скачени съдове. От тази гледна точка ми се струва, че не е безоблачно бъдещето пред евроинтегра

Тръмп обсъди севернокорейската тема със Си Цзипин и Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755905

Тръмп обсъди севернокорейската тема със Си Цзипин и Макрон Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в социална мрежа, че е разговарял по телефона с китайския президент Си Цзинпин за Северна Корея, предаде Ройтерс. "Китайският президент СИ ЦЗИНПИН и аз говорихме дълго за срещата с КИМ ЧЕН-УН от Северна Корея. Президентът СИ ми каза, че оценява високо това,

Свлачище на пътя Смолян - Мадан достигна електропровод

https://offnews.bg//obshtestvo/svlachishte-na-patia-smolian-madan-dostigna-elektroprovod-676453.html

Активираното през миналата седмица свлачище на пътя Смолян - Мадан край село Тикале е най-мащабното свлачище върху главен път в страната обявиха специалисти, провели оглед на терена. 

Огледът беше извършен от кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти и служители на Горското стопанство. Наблюдение е направено и с дрон.

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път, обявиха специалистите след огледа.

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсек е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра, съобщиха от Областната администрация в Смолян.

Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва.

В понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.

Свлачището е изключително опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове, но ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще се създаде и организация за продължително наблюдение на свлачището поради голямата му активност.

Меси стана баща за трети път

https://www.actualno.com/football/mesi-stana-bashta-za-treti-pyt-news_663854.html

Аржентинският магьосник Лионел Меси стана баща за трети път. С това се похвали самият той в личния си профил в Instagram.  Половинката му Антонея днес му роди трети син, който двамата са кръстили Чиро. Той се е появил на бял свят в ранния следобед в клиника в Барселона. "Добре дошъл, Чиро! Благодаря на Бог, че всичко е наред. Мама и бебето се чувстват страхотно. Цялото ни семейство сме изключително щастливи", написа Меси в профила си. Повече подробности и снимката, която Ме

"Нощни вълци" влезли с пропуски в строго охранявания заради руския патриарх храм в Шипка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/10/3144285_noshtni_vulci_vlezli_s_propuski_v_strogo_ohraniavaniia/?ref=rss


Представители на "Нощни вълци" - българското поделение на руския рокерски клуб, са получили пропуски и са присъствали на 3 март в строго охранявания храм-паметник "Рождество Христово" на Шипка. Това стана известно от предаването "Вяра и общество" по БНТ, което излъчи кадри от вътрешността на слабо посетения заради извънредните мерки за сигурност този ден храм.<br /><br />Т нар. Вълци присъстваха на благодарствения молебен по повод юбилейните тържества с...

Яна Маринова научила от Стефан Данаилов как да се продава като актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754901

Яна Маринова научила от Стефан Данаилов как да се продава като актрисаАктриса, сценарист и продуцент - всичко това е Яна Маринова в най-новия български филм “Привличане”, чиято премиера беше на 19 февруари. В две последователни седмици филмът е най-гледаният по българските кина. Близо 60 хиляди зрители са гледали вече как Яна Маринова се преобразява в ролята на учителката Лора. “Засега филмът върви доста добре.

Не е ясно дали ЕС ще плаща мита за стомана и алуминий на САЩ

http://clubz.bg/65239-ne_e_qsno_dali_es_shte_plashta_mita_za_stomana_i_aluminij_na_sasht

Сесилия Малмстрьом. Снимка ЕК

Европейският съюз не е получил яснота по въпроса дали САЩ ще освободят страните-членки от нови мита върху вноса на стомана и алуминий. Това съобщи днес еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя се срещна с американския пратеник в Брюксел Робърт Лайтхайзър, предаде Франс прес.

 

"Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", писа тя в Туитър.

И японският търговски министър Хирошиге Секо е водил преговори с американците в Брюксел днес.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници. 

През миналата година страни от ЕС са изнеси около 5,5 милиона тона стомана за САЩ. През 2017 г. САЩ са купили 5 процента от японската стомана и едва 1,1 процента от китайската. 

Миков: Искаме ли хората да се гърмят с нагласата, че се отбраняват?

http://www.moreto.net/novini.php?n=370506

Наказателният кодекс и в момента дава възможност гражданите да се защитават и да се отбраняват при нападение в дома или срещу личността. Това обясни в предаването "Седмицата" по Дарик асистентът по наказателно право в Юридическия факултет на Софийския университет, бивш председател на Народното събрание и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков.

Борисов ще присъства на церемония в Централната софийска синагога

http://www.cross.bg/evreiiski-bulgariya-durzhavata-1569766.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война. През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история като не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход. Събитието ще се проведе днес от 19:00 часа в Централната софийска синагога, като на него ще присъстват официални лица от България и Държавата Израел, както и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер, изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристига и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.    

Състояние на пътищата в страната към 17:30

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6755897

Състояние на пътищата в страната към 17:30МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч за 10.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 6° до 21°. Времето над страната е предимно ясно.

Vladimir Putin’s interview for NBC

http://www.eurochicago.com/2018/03/putin-interview-nbc/

In this NBC News Special, Megyn Kelly travels to Russia for a rare exclusive sit-down interview with Russian President Vladimir Putin.

Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества

https://www.actualno.com/asia/sirijski-eksperti-sa-otkrili-24-tona-himicheski-otrovni-veshtestva-news_663849.html

Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества на територията, контролирана от бунтовниците. Това съобщи пред журналисти в събота заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад, цитиран от ТАСС. „Западните страни искаха да докажат, че правителствената войска в Сирия е използвала химическо оръжие. Ние открихме голямо производство от химически вещества. Заявявахме за това многократно, но западът искаше да чува само бунтовниците“, заяви той, доб

Гръцката полиция използва газ и шокови гранати срещу анархисти в Солун (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755883

Гръцката полиция използва газ и шокови гранати срещу анархисти в Солун (Снимки) Анархисти, дошли от балканските страни, влязоха в сблъсък с гръцката полиция в Солун след като около 2000 души протестираха срещу национализма в региона, предаде Асошиейтед прес. Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу анархистите, които се барикадираха в кампуса на Солунския университет.

Шифрин си осигури предсрочно и малкия глобус в слалома

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/10/3144284_shifrin_si_osiguri_predsrochno_i_malkiia_globus_v/?ref=rss


Микаела Шифрин, която спечели за втора поредна година големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини след третото си място в гигантския слалом в Офтершванг, добави нова голяма победа. Американката триумфира в коронната си дисциплина слалома в старта в германския курорт и си осигури малкия глобус в дисциплината.<br /><br />За пети път в последните шест сезона Шифрин печели в най-техничната дисциплина, като пропусна да го направи само през 2016 г., когато Фрида...

САЩ подготвят сделка със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/sasht-podgotvyat-sdelka-sas-severna-koreya-news276535.html

Съединените щати подготвят сделка със Северна Корея. Това съобщи в “Туитър” американският президент Доналд Тръмп. В съобщението си държавният глава добавя, че споразумението ще бъде от полза за целия свят. Вчера стана ясно, че Тръмп се е съгласил да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. От Белия дом обаче подчертаха, че това няма да се случи, докато Пхенян не предприеме конкретни действия.

Интервью Владимира Путина телеканалу NBC

http://www.eurochicago.com/2018/03/putin-2/

Во-первых, мы просили их не выходить в одностороннем порядке, не разрушать этот договор. Но США это сделали. Не мы это сделали – Соединённые Штаты это сделали. Но даже после этого мы предложили им совместную работу. Я своему коллеге тогда сказал: «Представь себе, что будет, если Россия и США объединят свои усилия в таком важнейшем деле, как стратегическая безопасность. Мир изменится на долгую историческую перспективу, и уровень мировой безопасности поднимется на небывалую высоту». Нам сказали: «Это очень интересно». Но в конце концов отказались от всех наших предложений. Тогда я сказал: «Вы понимаете, мы будем вынуждены развивать ударные системы вооружений с тем, чтобы сохранить баланс, чтобы преодолевать ваши системы ПРО». И услышали в ответ, нам сказали: «Мы делаем систему ПРО не против вас, а вы делайте, что хотите. Будем исходить из того, что это не против нас, не против США».

Франция спечели щафетата в Контиолахти, България не завърши

http://www.cross.bg/patrona-dopulnitelni-obikolka-1569790.html

/КРОСС/ Франция спечели индивидуалната смесена щафета от Световната купа по биатлон в Контиолахти (Финландия). Ане Шевалие и Антонен Гигона изминаха трасето за 33:29.1 минути, като използваха 6 допълнителни патрона и не влязоха в наказателна обиколка. На второ място завършиха Лиза Тереза Хаузер и Юлиян Еберхард (Австрия) с 2.4 секунди пасив. Австрийците също не направиха наказателен рунд и използваха 7 допълнителни патрона. Щафетата на Норвегия - Марта Олсбу и Йоханес Тингес Бьо, остана на третата позиция на 4.4 секунди с една наказателна обиколка и 11 допълнителни патрона. Българите Владимир Илиев и Емилия Йорданова направиха доста грешки в стрелбата и останаха 24-и от общо 26 отбора, след като бяха затворени с обиколка след предпоследната стрелба. Илиев и Йорданова завършиха със 7 наказателни обиколки и 18 резервни патрона.  

Над 100 000 души останаха без вода заради голяма авария

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-100-000-dushi-ostanaha-bez-voda-zaradi-goliama-avariia-2083757

100 000 души останаха без вода заради голяма авария. На сухо след спукан магистрален водопровод от язовир Йовковци са Велико Търново и още 14 населени места.
 
Временно в някои квартали на Велико Търново бяха разполож

Условна присъда за търговец на чанти менте в Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=370504

1 година и 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години – това наказание наложи Районен съд - Варна на 63-годишен търговец за престъпление против интелектуалната собственост (по чл.172б, ал.

Освободиха двамата германски журналисти, арестувани на гръцко-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755879

Освободиха двамата германски журналисти, арестувани на гръцко-турската граница Двамата германски журналисти, които бяха арестувани в Североизточна Гърция, близо до границата с Турция, за "незаконно влизане в забранена зона", бяха освободени днес след като бяха изправени пред съд в близкия град Орестиада, съобщи агенция Франс прес. Двамата журналисти, 33-годишна жена и нейният 31-годишен колега казали,

Нов протест на надзирателите приключи с недоволство

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nov-protest-na-nadziratelite-prikliuchi-s-nedovolstvo-257264/

Протестите няма да спират, докато държавното управление не се съобрази с волята на служителите, които са част от народа, от суверена, твърдят синдикалисти

Словакия - от стабилност към хаос след смъртта на журналист

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-zhurnalist-evropeyski-parlament-slovakia-26955815

Словакия изглеждаше стабилна европейска държава, но бързо бе обхваната от хаос след безпрецедентни убийства на разследващ журналист и неговата годеница.

Деси Атанасова категорична: По всяко време в ГЕРБ сме готови за избори

https://petel.bg/Desi-Atanasova-kategorichna--Po-vsyako-vreme-v-GERB-sme-gotovi-za-izbori__254794

ГЕРБ е винаги готова избори да има по всяко време, ние го доказваме непрекъснато. Това заяви в студиото на „Офанзива“ по Канал 3 депутатът...

Полицията в Солун използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу анархисти

https://petel.bg/Politsiyata-v-Solun-izpolzva-salzotvoren-gaz-i-shokovi-granati-sreshhu-anarhisti__254795

Анархисти, дошли от балканските страни, влязоха в сблъсък с гръцката полиция в Солун след като протестираха срещу национализма в региона,...

Черно море падна с 1:3 от Лудогорец, не дадоха дузпа за варненци

https://petel.bg/CHerno-more-padna-s-1-3-ot-Ludogorets--ne-dadoha-duzpa-za-varnentsi__254796

Шампионът Лудогорец записа победа с 3:1 у дома над Черно море и дръпна на върха в класирането с 6 точки. Головете за успеха бяха дело на Ванд...

Кошлуков съкрати дългогодишен продуцент на предаването 'Денят започва с култура'

https://offnews.bg//medii/koshlukov-sakrati-dalgogodishen-produtcent-na-predavaneto-deniat-zapo-676449.html

Програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков съкрати дългогодишния кадър на обществената телевизия Весела Петрова от позицията на продуцент в предаването "Денят започва с култура".

Предаването до момента работи с два екипа и двама продуценти, но от заповедта на Кошлуков става ясно, че е необходимо да се съкрати една от позициите за продуцент. В документа ясно се посочва кой трябва да продължи работа в "Денят започва с култура" - Васил Христов.

Весела Петрова не е формално уволнена. "Няма заповед за уволнение, но след като не съм в екипа на предаването, не е ясно какво ще работя", заяви тя пред "Медиапул". 

За решението на Емил Кошлуков не са били уведомени нито генералният директор на БНТ Константин Каменаров, нито главният продуцент на обществената телевизия.

Весела Петрова работи повече от 20 години в дирекция "Информация" на БНТ. Преди седем години тя участва в създаването на предаването "Денят започва с култура" и оттогава е част от екипа. 

На 22 януари сутрешното предаване "Денят започва с култура" излезе с остра позиция в ефир след ултиматума да удвои своя рейтинг, поставен от новия програмен директор на телевизията Емил Кошлуков.

"Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним", заяви Петрова тогава.

Весела Петрова беше също така на протеста пред сградата на БНТ срещу намеренията на програмния директор Емил Кошлуков да промени съдържанието на "Денят започва с култира".

Скоро след това Кошлуков е поискал от Петрова да изготви рейтингов анализ на предаването. От него станало ясно, че гледаемостта на "Денят започва с култура" с тази на сутрешния блок на Канала 1, както и на предаването "Здравето отблизо", се различава с няколко десети от процента. Това накарало Емил Кощлуков да обвини Весела Петрова, че не тя е правила анализа, пише още "Медиапул".

Саудитска Арабия купува 48 бойни самолета от Великобритания

http://www.cross.bg/yurofaiitur-taiifyn-iztrebitelya-1569792.html

/КРОСС/ Саудитска Арабия подписа с Великобритания писмо за намерение за покупката на 48 изтребителя „Юрофайтър тайфун". Това стана в последния ден от 3-дневната визитата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Лондон, по време на която двете страни подписаха търговски сделки за общо над 2 милиарда долара. За намерението на Рияд да купи 48 изтребителя „Юрофайтър тайфун" съобщи късно в петък компанията производител - британският концерн за отбранителни технологии „БАЕ систъмс". Той е част от европейския консорциум, произвеждащ „Юрофайтър", включващ още френско-германската компания „Еърбъс" и италианската „Финмеканика". Финансови параметри за сделката не бяха посочени. В края на миналата година Катар подписа за покупката на 24 изтребителя „Юрофайтър тайфун" за около $8 млрд., припомня АФП. Саудитска Арабия вече разполага със 72 самолета от този тип, поръчани преди десет години.    

Турските ВВС бомбардираха центъра на Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755873

Турските ВВС бомбардираха центъра на Африн Турските военновъздушни сили подложиха днес на бомбардировка центъра на град Африн в северна Сирия, предаде ТАСС, която се позовава на кюрдската информационна агенция Фърат. Според агенцията има убити и ранени, но точни данни за това няма. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че турски сухопътни части са достигнали

Комунистите в Русия протестират седмица преди вота

https://frognews.bg/svqt/komunistite-rusiia-protestirat-sedmitsa-predi-vota.html

Седмица преди президентските избори в Русия привърженици на левицата излязоха на улицата с призиви за открит и справедлив вот. Симпатизантите на комунистите поискаха спешна промяна в Русия.

Властите в Ирак започнаха да конфискуват имотите на Саддам Хюсеин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755864

Властите в Ирак започнаха да конфискуват имотите на Саддам Хюсеин
Властите в Ирак са започнали процедура за конфискуване на недвижими имоти, принадлежали на сваления и екзекутиран президент Саддам Хюсеин, негови роднини и приближени. Това съобщи днес базираният в Лондон панарабски вестник "Ал Араби ал джадид", цитиран от ТАСС. Според списъка, публикуван миналата седмица от иракската сметна палата,

Ердоган: Турската офанзива в Сирия ще се разпростре към други градове, контролирани от кюрдите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755858

Ердоган: Турската офанзива в Сирия ще се разпростре към други градове, контролирани от кюрдитеТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че операция "Маслинова клонка", водена срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа в района на сирийския град Африн, ще бъде разширена в посока към иракската граница и конкретно към кюрдския град Кобане, предаде агенция Франс прес. "След като веднъж изчистим Африн от терористите,

Кошлуков уволнил продуцент на ”Денят започва с култура”

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/koshlukov-uvolnil-produtsent-deniat-zapochva-kultura.html

Един от продуцентите на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ Весела Петрова от петък вечерта не е в екипа на предаването, съобщи „Медиапул“.

Над 2000 надзиратели протестираха в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=370507

Надзиратели в затворите от цялата страна се събраха на пореден протест пред Министерството на правосъдието. Над 2000 души призоваха за оставка на цялото правителство "Борисов 3", като протестът е под наслов "Европа е и за нас".

Спасиха 125 мигранти край бреговете на Либия

http://www.cross.bg/migranti-predimno-sili-1569795.html

/КРОСС/ Либийската брегова охрана спаси днес 125 мигранти от повреден плавателен съд в Средиземно море, съобщи представител на военноморските сили, цитиран от ДПА. Мигрантите са били предимно африканци, сред които четири деца и четири жени, уточни на брифинг говорителят на либийските военноморски сили Аюб Касем. Имало е и двама души от Бангладеш. Спасителната операция е била проведена край град Зауия, западно от Триполи, където се развалил двигателят на гумената лодка с мигрантите, каза Аюб Касем. Няма пострадали. В Либия цари хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 година. Северноафриканската страна се превърна в голям транзитен маршрут за мигранти, предимно африканци, които се опитват да достигнат Европа по море.    

Син уби майка си след скандал в Бургас, сам се обадил на 112 (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755843

Син уби майка си след скандал в Бургас, сам се обадил на 112 (Обновена)76-годишна жена е била убита от сина си след скандал в Бургас, фаталният инцидент е станал на 9 март вечерта. От полицията потвърдиха, като уточниха, че извършителят е задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Драмата се разиграла в бл.5, в к-с "Лазур", в апартамента на семейство Чилибиеви. В 18, 18 ч.

20-годишен донесе победата на "Манчестър Ю" в дерби №200 срещу "Ливърпул" (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6755826

20-годишен донесе победата на "Манчестър Ю" в дерби №200 срещу "Ливърпул" (Видео)Маркъс Рашфорд донесе победата на "Манчестър Юнайтед" с 2:1 срещу гостуващия "Ливърпул" в голямото дерби от 30-ия кръг на английската Висша лига. На "Олд Трафорд" нападателят се разписа 2 пъти до 24-ата мин. Така той стана най-младият футболист на "Юнайтед", който вкарва 2 гола в дерби срещу "Ливърпул". Рашфорд (20 г. и 130 дни.

ОАЕ: Политиката на Турция към арабските държави в региона не е разумна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755831

ОАЕ: Политиката на Турция към арабските държави в региона не е разумна Високопоставен представител на Обединените арабски емирства заяви днес, че политиката на Турция към арабските държави в региона не е разумна и я посъветва да зачита суверенитета им, предаде Ройтерс. Отношенията между Турция и ОАЕ се обтегнаха заради подкрепата на Анкара за Катар, след като Саудитска Арабия, ОАЕ,

35-годишен удуши майка си в Бургас

http://www.cross.bg/-godishen-ydyshi-maiika-si-v-byrgas-1569796.html

/КРОСС/ На 9 март около 18.18 ч. в Пето Районно управление - Бургас е получено съобщение от 35-годишния М.Ч. от Бургас за това, че след скандал с 76-годишната си майка - Б.Ч., с която живеел в бл. 5 в ж.к. „Лазур", я бутнал, тя паднала и починала. Смъртта на Б.Ч. е констатирана от пристигналия на адреса екип на Центъра за спешна медицинска помощ. При извършения оглед по трупа на възрастната жена са открити множество синини. Тялото е откарано за аутопсия в „Съдебна медицина" при УМБАЛ - Бургас, като е установено, че причина за смъртта е задушаване. М.Ч. е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.    

Хакери са откраднали документи за Brexit от германското външно министерство

http://www.cross.bg/otkradnali-kraya-raboti-1569794.html

/КРОСС/ Хакерите, които са атакували сървърите на германското правителство, са откраднали протокола от консултациите на Европейския съюз и Великобритания за Brexit, а също така документи от преговорите на ЕС с Украйна и Беларус, съобщава „Шпигел Онлайн", цитиран от БГНЕС. По информация на изданието хакерите са откраднали 6 документа. Уточнява се, че първо са откраднали материалите за Brexit, при това атаката срещу сървъра с документите за Украйна и Беларус е била осъществена под контрола на правоохранителните органи, които съзнателно не са блокирали достъпа до тези документи, тъй като в тях не е имало секретна информация. В края на февруари стана известно за внедряването на кибершпиони в сървъра на министерствата на външните работи и отбраната. Пострада правителствената мрежа Бон-Берлин, което се смята за добре защитена. Хакването е било извършено в края на 2016 г., а открито в края на 2017 г. Германия е научила за проблема благодарение на помощта на партньорска служба за сигурност. Специалистите обвиняват за проникването хакерската група Turla, известна също така под името Snake. Германските власти твърдят, че тя работи с руските служби за сигурност. „Шпигел Онлайн" съобщава също така за нова хакерска атака в Германия - този път срещу Федералната административна служба, която е на подчинение на министерството на вътрешните работи

Асад с нови успехи срещу бунтовниците в източна Гута

http://clubz.bg/65238-asad_s_novi_uspehi_sreshtu_buntovnicite_v_iztochna_guta

Сирийската армия е завзела Месраба в източна Гута и е разделила бунтовниците в големите градове Хараста и Доума, съобщи БиБиСи. 

Вече трета седмица настъплението срещу последните сили срещу Асад в близост до Дамаск доведе до смъртта на 976 души, твърдят от Сирийската обсерватория за човешки права. 

Асад и основният му съюзник - Русия, твърдят, че военната кампания е нужна, за да бъдат премахнати бунтовниците, които обстрелват столицата. Освен директно нападение, се правят и "евакуационни сделки", които позоляват на бунтовниците да избягат в зони в северозападна Сирия. С тях бягали и семействата им и други цивилни.

Ако успее да завземе Гута, Асад ще отбележи втора голяма победа след изтикването на бунтовниците от Алепо в края на 2016 г. Той жъне успехи, откакто Русия се включи във войната преди две години и половина.

Междувременно турската офанзива "Маслинова клонка" срещу кюрдите в северната част на страната продължава. Планът е тя да бъде разширена към иракската граница и град Кобане, съобщи БТА

"След като веднъж изчистим Африн от терористите, ще прочистим също Манбидж, Кобане, Тал Абияд, Рас ал Айн и Камичли", заяви президентът на Турция Ердоган.

Той е възмутен и че Атлантическият алианс не му помага във военната операция:

"Турция не е ли член на НАТО? Ние отговорихме на призивите в Афганистан, в Сомалия, на Балканите. Сега аз също призовавам, хайде, елате в Сирия. НАТО, защо не идваш?"

Операцията е насочена срещу кюрдските милиции, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). 

ЕС и Япония потърсиха яснота от САЩ заради новите тарифи върху стоманата и алуминия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755814

ЕС и Япония потърсиха яснота от САЩ заради новите тарифи върху стоманата и алуминияПредставители на ЕС и Япония потърсиха яснота от САЩ във връзка с новите тарифи на американския президент Доналд Тръмп за вносните стомана и алуминий, предава АФП. Еврокомисарят, отговарящ за търговията Сесилия Малстрьом и японският министър на икономиката Хирошиге Секо се срещнаха в събота в Брюксел,

Китай направи успешно изпитание на високоскоростен влак от ново поколение

https://offnews.bg//sviat/kitaj-napravi-uspeshno-izpitanie-na-visokoskorosten-vlak-ot-novo-pokol-676451.html

Китай извърши успешно изпитание на високоскоростен влак. 

Влакът "Фусин" е с дължина 415 метра и развива максимална скорост 350 километра в час, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според съобщението на железопътната корпорация на Китай Си Ар Ар Си Таншан (CRRC Tangshan) тест на такава влакова композиция се прави за първи път.

Новият прототип на влак се състои от 16 вагона - композицията е с двойно по-голяма дължина отколкото досегашните високоскоростни влакове. Транспортното средство може да превози над 1100 души едновременно.

Планира се да бъдат осъществени общо 28 предварителни теста преди влаковата композиция да бъде пусната в масово производство.

Модел "Фусин" представлява ново поколение високоскоростни влакове. Те са конструирани изцяло в Китай. Характеризират се с ниско потребление на енергия и по-дълъг срок на експлоатация.

Железопътната мрежа на Китай е с дължина около 124 000 километра, като от тях над 22 000 километра са високоскоростни железопътни магистрали.

Подписката за спиране на сделката с ЧЕЗ стартира във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370494

Във Варна започна събирането на подписи за спиране на сделката с ЧЕЗ. Стартът на подписката беше даден след срещата-разговор с проф. Андрей Пантев под надслов "140 години след Освобождението на България, свободни ли сме?".

Спешни мерки за язовир „Рогозен 1“

//dariknews.bg/regioni/vraca/speshni-merki-za-iazovir-rogozen-1-2083752

Три спешни мерки бяха планирани днес, които ще бъдат изпълнени в следващите дни на язовир „Рогозен 1“. Това решение бе взето след като на мястото пристигна заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, заедно с екип от НЕК и от предприятие „Язовири и каск

Либийска охрана спаси 125 мигранти от Африка

https://frognews.bg/svqt/libiiska-ohrana-spasi-125-migranti-afrika.html

Либийската брегова охрана спаси днес 125 мигранти от повреден плавателен съд в Средиземно море, съобщи представител на военноморските сили, цитиран от ДПА.

Полицията нахлу в бургаско гето, арестува 12 човека

https://petel.bg/Politsiyata-nahlu-v-burgasko-geto--arestuva-12-choveka__254790

Полицията нахлу в бургаско гето. Става дума за акция в квартал Горно Езерово в морския град. След операцията са задържани 12 криминално про...

Социолог разкри ще хвърли ли Валери Симеонов оставка

https://petel.bg/Sotsiolog-razkri-shhe-hvarli-li-Valeri-Simeonov-ostavka__254791

Обединените патриоти всъщност стоят на една стабилна позиция. Не мисля, че Валери Симеонов ще подаде оставка. Това заяви в студиото на „О...

Илия Илиев: Не може да се променят закони само защото нещо някъде се е случило

https://petel.bg/Iliya-Iliev--Ne-mozhe-da-se-promenyat-zakoni-samo-zashhoto-neshho-nyakade-se-e-sluchilo__254792

„Събира се напрежение по темата свързана с Пловдив и лекаря, който уби крадец в дома си.  Може да има манипулация на малки групи от хора. Н...

Хакери са откраднали документи за Brexit от германското външно министерство

https://petel.bg/Hakeri-sa-otkradnali-dokumenti-za-Brexit-ot-germanskoto-vanshno-ministerstvo__254793

Хакерите, които са атакували сървърите на германското правителство, са откраднали протокола от консултациите на Европейския съюз и Вели...

Свлачището на пътя Смолян-Мадан заплашва електропровод, пукнатините са по 150 м (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755794

Свлачището на пътя Смолян-Мадан заплашва електропровод, пукнатините са по 150 м (Снимки)Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж.Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж.Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места,

Путин: Не съм се вкопчил във властта

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-konstitutzia-rusia-putin-26955697

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да променя конституцията, за да остане на власт и след 2024 г.

Китай изпитва високоскоростен влак ”Фусин”, дълъг 415 метра

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/kitai-izpitva-visokoskorosten-vlak-fusin-dalag-415-metra.html

Изпитание на високоскоростен влак „Фусин“ с дължина 415 метра и максимална скорост 350 километра в час бе извършено в Пекин, предаде ТАСС.

Китай тества успешно влак от ново поколение

http://www.cross.bg/kitaii-vlak-skorost-1569793.html

/КРОСС/ В Пекин беше проведено изпитание на високоскоростния влак „Фусин" с дължина 415 метра и максимална скорост 350 км/ч. Според съобщението на китайската железопътна корпорация CRRC Tangshan изпитанието се провежда за пръв път, предаде БГНЕС. Новият прототип на влака се състои от 16 вагона, което два пъти надхвърля дължината на предишните модели на подобни високоскоростни влакове. Той може да превозва над 1100 пътника едновременно. Предвижда се да бъдат осъществени 28 предварителни теста преди влакът да бъде пуснат в масово производство. „Фусин" е влак от ново поколение. Той е изцяло конструиран в Китай, използва по-малко електричество и може да бъде експлоатиран по-дълго. Към днешна дата максималната скорост на движение на високоскоростните пътнически влакове в Китай е 350 км/ч. През септември миналата година влакове с такава скорост бяха пуснати по най-оживеното направление Пекин-Шанхай. В течение само на един ден те превозват по над половин милион пътници. Дължината на железопътните линии в Китай достига 124 000 км, от тях над 22 000 са високоскоростни ж.п. магистрали.    

Български моряк е загинал при пожар

http://www.mediapool.bg/balgarski-moryak-e-zaginal-pri-pozhar-news276534.html

Български моряк е загинал при избухването на пожар на борда на кораба "Героите на Севастопол", който плава към Сочи, съобщи в събота "Параходство Български морски флот" АД. Инцидентът е станал вчера. Огънят е избухнал в кабината на загиналия, който обаче не е бил на вахта. Екипажът веднага потушил пожара и огънят не е успял да се разпространина кораба. Други пострадали няма. В ход е разследване на трагичния инцидент.

Кошлуков подхвана „оптимизация“ на критиците си от „Денят започва с култура“

http://www.transmedia.bg/2018/03/10/%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0/

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков е премахнал продуцентката Весела Петрова от предаването „Денят започва с култура“, пише Mediapool.bg. Петрова, която от 20 години работи в националната телевизия и от 7 години разработва предаването, не е уволнена. Тя просто е…отпаднала от екипа. В петък Кошлуков подписва документ, с който нарежда оптимизация на екипа на “Денят започва с култура”. От съдържането му става ясно, че предаването което в момента работи с два екипа и двама продуценти, трябва да се прави отново от два екипа, но само с един продуцент. Името му е упоменато – Васил Христов. Колежката му Весела Петрова не фигурира в заповедта, което автоматично я изключва от “Денят започва с култура”.

„Няма заповед за уволнение, но след като не съм в екипа на предаването, не е ясно какво ще работя“, уточнява тя преди Mediapool.

Вместо това Кошлуков е подписал заповед, в която променя екипа на „Денят…“ – на два екипа с един продуцент, Петрова е липсвала. Затова не били уведомени нито главният продуцент, нито генералният директор на БНТ.

Кошлуков наскоро обвинил Петрова, че не тя е направила поръчан от него анализ на рейтинга на предаването, критикувано от него за елитарния му език и слабото зрителско внимание. Анализът й показвал, че то има малки по-ниски резултати от сутрешния блок на телевизията и „Здравето отблизо“, преди и след него.

Петрова е сред хората, обвинили Кошлуков в натиск върху предаването.

 

Над 19 хил. руски туристи са посетили България през декември и януари

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-19-hil-ruski-turisti-sa-posetili-bylgariia-prez-dekemvri-i-ianuari-257263/

По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова Русия по традиция е сред основните туристически партньори на страната

Манчестър Юнайтед взе голямото английско дерби с Ливърпул

https://www.actualno.com/football/manchestyr-unajted-vze-goljamoto-anglijsko-derbi-s-livyrpul-news_663847.html

Манчестър Юнайтед изигра изключително първо полувреме срещу Ливърпул, което се оказа достатъчно за победа в голямото дерби на английската Висша лига. "Червените дяволи" спечелиха с 2:1 на "Олд Трафорд" и взеха ключов аванс в битката за второто място в шампионата. Големият герой за 20-кратните шампиони беше Маркъс Рашфорд, който отбеляза и двата гола през първото полувреме, нанасяйки тежък удар върху Ливърпул. Мърсисайдци почти нямаха положения пред вратата на Де Хеа.

Свлачище между Смолян и Мадан стана най-голямото върху главен път в страната

https://www.actualno.com/smolyan/svlachishte-mejdu-smoljan-i-madan-stana-naj-goljamoto-vyrhu-glaven-pyt-v-stranata-news_663846.html

С дрон снимаха днес (10 март) огромното свлачище по второкласния път между Смолян и Мадан. Заради него се обмисля изграждане на алтернативен път Орешец-Влахово, съобщиха от областната администрация. Според шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов то е най-мащабното активно свлачище върху главен път в страната. В риск от него е 110-киловолтов електропровод. Друг - 20-киловолтов, също е в обсега му. Непрекъснато се появяват нови пукнатини, чиито размери стигат д

40% срив в производството на цигари в България, отчитат в НСИ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370503

През януари 2018 г. индексът на промишленото производство нараства с 0.3% спрямо декември 2017 г. и с 3.5% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт. Най-голям годишен спад отчита производството на тютюневи изделия - с близо 40 на сто.

Ердоган критикува НАТО, че не подкрепя турската опозиция в Сирия

http://www.mediapool.bg/erdogan-kritikuva-nato-che-ne-podkrepya-turskata-opozitsiya-v-siriya-news276533.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува НАТО за това, че не оказва подкрепа за турската военна операция "Маслинова клонка", насочена срещу сирийските кюрдски бойци в Северна Сирия, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. "Хей, НАТО, къде си ти?", запита Ердоган, който говори пред свои поддръжници. Той обвини Алианса в двойни стандарти. Ердоган посочи още, че Турция е изпращала свои военни в конфликтни зони, когато е била молена за това, но не получава подкрепа в замяна на това. Турският президент призова НАТО да окаже подкрепа на страната му, като посочи, че "границите й точно в момента са изложени на заплаха". Турция започна на 20 януари военната операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). 

19 000 руски туристи посетили България за два месеца

https://offnews.bg//turizam/19-000-ruski-turisti-posetili-balgaria-za-dva-mesetca-676448.html

Повече от 19 хиляди руски туристи са посетили България през декември и януари тази зима, което е увеличение от 1,3 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Михаил Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация по туризъм.

Ангелкова допълни, че Русия е по традиция сред основните туристически партньори на страната ни.

На срещата двамата дискутираха вариантите за разширяване на възможностите руският потребител да ползва у нас здравни пакети или корпоративен отдих на руски институции и компании.

Един от акцентите на разговорите бяха начините за популяризиране на руския пазар на типично българските лечебни и оздравителни практики и на уникалните методи и процедури, които не се срещат в други страни.

В момента експерти на министерството и представители на бизнеса разработват спа дестинации, които ще помогнат за популяризирането на възможностите за оздравителен туризъм в България, каза министърът. Тя уточни, че дестинациите са седем из цялата страна. Те дават информация за общите характеристики и качествата на водата в даден район, за климата и туристическите атракции. И покани събеседника си да посети през лятото България и родното Черноморие.

Малцев посочи, че приветства усилията на българското министерство за създаването на специализиран туристически продукт в помощ на руските гости. Той допълни, че асоциацията ще подкрепя всяка добра идея, която подпомага развитието на туризма в двете страни. "Надявам се и в бъдеще сътрудничеството между българското министерство на туризма и Уралската асоциация по туризъм да се задълбочава и развива", отбеляза Михаил Малцев.

Протестиращи: Майката на нацията, мащеха за служителите си

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protestirashti-majkata-na-naciiata-mashteha-za-sluzhitelite-si-6080160

Пред сградата на министерство на правосъдието (МП) има торба, на която пише: „Торбата с лъжи на МП”

Главен готвач прави чипс от зеленчукови обелки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6755783

Главен готвач прави чипс от зеленчукови обелкиОстанките, които повечето главни готвачи изхвърлят - обелки от картофи и моркови, стебла от броколи, изрезки от домати, са специални съставки в менюто на кулинар от Германия, предаде ДПА. Доминик Флетнер, главен готвач в хотел "Сейл Сити" в Бремерхафен, от четири години се стреми да използва всяка част от плодовете и зеленчуците,

Вим Вендерс дойде за ”София филм фест”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/vim-venders-doide-sofiia-film-fest.html

Легендарният кинорежисьор Вим Вендерс отново е в България. Като гост на „София Филм Фест” той ще представи най-новите си проекти, както и подбрани заглавия от своята филмография, съобщи бтв.

Константин Каменаров: Никой не се е родил директор. Радина Червенова: Промени се към добро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6754151

Константин Каменаров: Никой не се е родил
директор. Радина Червенова: Промени се към доброНе можем да си представим ако ей-сега ни почерпят с 4 деца заедно. Как ли сме ги гледали, казва тв семейството Радина Червенова е сред най-известните и уважавани тв водещи у нас Константин Каменаров, по образование лекар, днес е генерален директор на БНТ Двамата са семейство от 20 години. Имат общо 4 деца - Деси,

Ердоган: Турция е под заплаха, а НАТО не помага

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-nato-erdogan-siria-metezhat-turtzia-26955654

Нови нападки към НАТО отправи турският президент Реджеп Ердоган. По думите му Турция в този момент се намира под заплаха, а НАТО не се е притекъл на помощ.

КОБРА се събира на второ заседание заради отровеният бивши руски шпионин Сергей Скрипал

https://www.actualno.com/europe/kobra-se-sybira-na-vtoro-zasedanie-zaradi-otrovenijat-bivshi-ruski-shpionin-sergej-skripal-news_663845.html

Във Великобритания ще проведе второ заседание на националния комитет за извънредните ситуация, известен като КОБРА, в 17:00 часа българско време в събота, като целта е да се обсъди ситуацията около отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал, това са съобщили от Лондон, съобщи AFP. Руският агент и неговата дъщеря бяха приети на четвърти март в болница, след като са вдишали влияещо на нервната система вещество в един от търговските центрове в Солзбъри. Инцидентът се разглежда като опит за убийс

Започна аварийно кърпене на улиците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370496

Започна авариен ремонт на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна за Moreto.net. В най-големия варненски район „Приморски“ ще се ремонтират ул.

Евросоциалистите срещу Жозеф Дол заради реплика в София

http://clubz.bg/65237-evrosocialistite_sreshtu_jozef_dol_zaradi_replika_v_sofiq

Партията на европейските социалисти (ПЕС) с лидер Сергей Станишев реши да се конфронтира с Европейската народна партия и лидера й Жозеф Дол на местна територия. Причината - репликата на Дол след среща на ЕНП в София, която гласи: 

„Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое Председателството на Съвета на ЕС, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа.“

Думите на Жозеф Дол са от прессъобщение на ГЕРБ от събитието в София, провело се на 9 март.

„За сведение на г-н Доул, според последните социологически проучвания, БСП има близо 19% от подкрепата на избирателите срещу 21% за ГЕРБ – факт, за който най-вероятно неговите домакини са пропуснали да го информират.“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев. 

Според Станишев и европейските социалисти "комплиментите, отправени от президента на ЕНП към българския премиер, че правителството му е най-доброто, също будят недоумение". Причината е, че ГЕРБ са във властта в коалиция с националистически партии, а на управляващите постоянно им се налага да разясняват антиевропейските изказвания на коалиционните вицепремиери и министри.

"Последният случай беше само преди месец, когато вицепремиер нарече европейският депутат Ска Келер „зелена джихадистка“. През 2013 г. самият Дол определи  един от настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ като „ксенофобска партия, която яростно отрича европейския път на България”, се казва в официалното съобщение от ПЕС.

Става дума за реакция на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на Ска Келер, която бе в София по повод протестите за Пирин. В резултат на думите на Симеонов самият Министерски съвет се разграничи.

„Социалисти в Европа и в България съществуват и те са на мястото си, за да следят за интересите на гражданите, да се борят за социална справедливост и да не позволяват европейските страни да бъдат подвеждани към еднолична власт, както стана с Орбан в Унгария, чиято партия също е член на ЕНП“, допълни президентът на ПЕС Сергей Станишев в отговор на Дол.

Юнайтед наказа Ливърпул в дербито на Висшата лига (видео)

https://offnews.bg//futbol/iunajted-nakaza-livarpul-v-derbito-na-visshata-liga-video-676447.html

Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 в двубой от 30-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Олд Трафорд".

Младият талант на "червените дяволи" Маркъс Рашфорд се превърна в единствен голмайстор за домакините, отбелязвайки и двата гола още през първото полувреме, докато попадението на "мърсисайдци" дойде след злощастен автогол на Ерик Бейли.

След този важен успех, Юнайтед успя да запази второто място във временното класиране във Висшата лига и вече има актив от 65 точки. Първият Сити е със 78. Ливърпул пък остава трети с 60.

Домакините доминираха почти през цялото време на своя "Олд Трафорд" в слънчевия следобед в Англия. През първите 10 минути и двата тима бяха доста премерени в действията си и не създадоха нищо интересно пред една от двете врати.

Изненадващо, Жозе Моуриньо бе заложил на доста офанзивен състав, което доведе до отлични резултати още в 14-ата минута. Рашфорд финтира Александър-Арнолд и отправи много техничен удар в далечния ъгъл от няколко метра, за да даде аванс на тима си.

Десет минути по-късно отново младокът удвои резултата на "Театъра на мечтите", след като запореден път спечели битката с Арнолд. Той овладя хубаво подаване към него и хладнокръвно се разписа за 2:0.

Ливърпул пък претендираше за дузпа в 55-ата минута, след като топката срещна ръката на Валенсия. Такава обаче не бе свирена.

В 66-ата минута Бейли не се ориентира особено добре след остро центриране на Садио Мане в наказателното поле и си вкара топката в собствената врата.

В последните минути гостите опитваха да атакуват повече, но така и не стигнаха до още попадения във вратата на своя опонент.

Юнайтед наказа Ливърпул в дербито на Висшата лига

https://offnews.bg//futbol/iunajted-nakaza-livarpul-v-derbito-na-visshata-liga-676447.html

Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 в двубой от 30-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Олд Трафорд".

Младият талант на "червените дяволи" Маркъс Рашфорд се превърна в единствен голмайстор за домакините, отбелязвайки и двата гола още през първото полувреме, докато попадението на "мърсисайдци" дойде след злощастен автогол на Ерик Бейли.

След този важен успех, Юнайтед успя да запази второто място във временното класиране във Висшата лига и вече има актив от 65 точки. Първият Сити е със 78. Ливърпул пък остава трети с 60.

Домакините доминираха почти през цялото време на своя "Олд Трафорд" в слънчевия следобед в Англия. През първите 10 минути и двата тима бяха доста премерени в действията си и не създадоха нищо интересно пред една от двете врати.

Изненадващо, Жозе Моуриньо бе заложил на доста офанзивен състав, което доведе до отлични резултати още в 14-ата минута. Рашфорд финтира Александър-Арнолд и отправи много техничен удар в далечния ъгъл от няколко метра, за да даде аванс на тима си.

Десет минути по-късно отново младокът удвои резултата на "Театъра на мечтите", след като запореден път спечели битката с Арнолд. Той овладя хубаво подаване към него и хладнокръвно се разписа за 2:0.

Ливърпул пък претендираше за дузпа в 55-ата минута, след като топката срещна ръката на Валенсия. Такава обаче не бе свирена.

В 66-ата минута Бейли не се ориентира особено добре след остро центриране на Садио Мане в наказателното поле и си вкара топката в собствената врата.

В последните минути гостите опитваха да атакуват повече, но така и не стигнаха до още попадения във вратата на своя опонент.

Край бреговете на Либия са спасени 125 мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755781

Край бреговете на Либия са спасени 125 мигрантиЛибийската брегова охрана спаси днес 125 мигранти от повреден плавателен съд в Средиземно море, съобщи представител на военноморските сили, цитиран от ДПА. Мигрантите са били предимно африканци, сред които четири деца и четири жени, уточни на брифинг говорителят на либийските военноморски сили Аюб Касем.

"Юнайтед" обезличи "Ливърпул" и се откъсна на второто място

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/10/3144271_junaited_obezlichi_livurpul_i_se_otkusna_na_vtoroto/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" спря устрема на "Ливърпул" след победа с 2:1 в издание №200 на голямото дерби в английския футбол. "Червените дяволи изиграха перфектно първо полувреме, в което напълно обезличиха мърсисайдци и взеха два гсолиден аванс с два ранни гола. През втората част тимът на Жозе Моуриньо удържа победата със сърцата и много стабилна игра в защита.<br /><br />Маркъс Рашфорд вкара двете попадения за "Юнайтед" в 14-ата и 24-ата минута, а Ерик...

Грешките при интервю за работа, които правят всички

https://news.bg/career/greshkite-pri-intervyu-za-rabota-koito-pravyat-vsichki.html

Работодателят взима решение в рамките на първите пет минути, показва изследване

Чавушоглу: Турция се нуждаеше спешно от зенитни ракетни системи, затова избра руските С-400

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755775

Чавушоглу: Турция се нуждаеше спешно от зенитни ракетни системи, затова избра руските С-400Турция и САЩ са се договорили за стабилизиране на ситуацията в района на сирийския град Манбидж, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за германския в. "Цайт". Договорихме се с американците за стабилизиране на ситуацията в Манбидж и градовете на изток от р. Ефрат. Създадохме работни групи за това, каза Чавушоглу, предава БТА.

Ердоган критикува НАТО, че не оказва подкрепа на турската операция в Сирия

http://www.cross.bg/podkrepa-erdogan-nato-1569791.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува НАТО за това, че не оказва подкрепа за турската военна операция "Маслинова клонка", насочена срещу сирийските кюрдски бойци в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Хей, НАТО, къде си ти?", запита Ердоган, който говори пред свои поддръжници. Той обвини Алианса в двойни стандарти. Ердоган посочи още, че Турция е изпращала свои военни в конфликтни зони, когато е била молена за това, но не получава подкрепа в замяна на това. Турският президент призова НАТО да окаже подкрепа на страната му, като посочи, че "границите й точно в момента са изложени на заплаха". Турция започна на 20 януари военната операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).  

Син уби майка си след скандал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p04QeGPptwo/

На 09.03.т.г. около 18.18 ч. в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение от 35 -годишния М.Ч. от Бургас за това, че след скандал със 76 -годишната си майка – Б.Ч., с която живеел в бл. 5 в ж.к. „Лазур“, я бутнал, тя паднала и починала. Смъртта на Б.Ч. е констатирана от пристигналия на адреса екип на Центъра за спешна медицинска помощ. При извършения оглед по трупа на възрастната жена са открити множество синини. Тялото е откарано за аутопсия в „Съдебна медицина“ при УМБАЛ – Бургас, като е установено, че причина за смъртта е задушаване. М.Ч. е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Син уби майка си сред скандал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OZtq_uSMAIM/

На 09.03.т.г. около 18.18 ч. в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение от 35 -годишния М.Ч. от Бургас за това, че след скандал със 76 -годишната си майка – Б.Ч., с която живеел в бл. 5 в ж.к. „Лазур“, я бутнал, тя паднала и починала. Смъртта на Б.Ч. е констатирана от пристигналия на адреса екип на Центъра за спешна медицинска помощ. При извършения оглед по трупа на възрастната жена са открити множество синини. Тялото е откарано за аутопсия в „Съдебна медицина“ при УМБАЛ – Бургас, като е установено, че причина за смъртта е задушаване. М.Ч. е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Ердоган призова НАТО да помага на Турция

https://frognews.bg/svqt/erdogan-prizova-nato-pomaga-turtsiia.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува НАТО за това, че не оказва подкрепа за турската военна операция ”Маслинова клонка”, насочена срещу сирийските кюрдски бойци в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Още смразяващи кръвта подробности за бруталното убийство в Бургас

https://petel.bg/Oshhe-smrazyavashhi-kravta-podrobnosti-za-brutalnoto-ubiystvo-v-Burgas__254787

Убиецът Мариян, който преби и удуши майка си в семейното им жилище в бл.5 в бургаския ж.к.“Славейков“, е бил учител по физическо, но преди в...

Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка

https://petel.bg/Angelkova--Nad-19-hilyadi-ruski-turisti-sa-izbrali-Balgariya-za-zimna-pochivka__254788

Повече от 19 хиляди руски туристи са посетили България през декември и януари тази зима, което е увеличение от 1,3 на сто в сравнение със същ...

Борисов и Заев ще почетат паметта наевреите, депортирани от Македония

https://petel.bg/Borisov-i-Zaev-shhe-pochetat-pametta-naevreite--deportirani-ot-Makedoniya__254789

Премиерът Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12 март в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите ...

Не се бесете, не се тровете, не се горете. Борете се

http://www.eurochicago.com/2018/03/plamen-2/

Но къде е катарзисът, който трябва да преживее всеки от нас? Имаме ли душа и съвест, за да го преживеем? Неволно си спомних саундтрака във финала на незабравимия американски филм „Коса” – „Let the Sunshine in”. Как героят на филма, притив волята си е повлечен в строя на войниците, погълнати в черния търбух на транспортния самолет, отнасящ го към смъртта в далечната страна. И, въпреки това, саможертвено загинал за родината си. Също така и огромното човешко море, събрало се на полето, протестиращо срещу ужаса на Виетнамската война и принудило правителството да я прекрати. Защото се оказа, че това е война и срещу собствения ти народ. Почти пълна асоциация и със съдбата на Пламен... В Тора – свещената книга на евреите, душите на внезапно загиналите се наричат „изтръгнати”. Такава е и душата на Пламен.

От утре почва спешен ремонт на опасния язовир „Рогозен”-1

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755776

От утре почва спешен ремонт на опасния язовир „Рогозен”-1След разпоредената днес от премиера Борисов извънредна проверка на язовир „Рогозен”- 1 край водоема във Врачанско с компрометирания преливник дойде Красимир Първанов, зам.-министър на енергетиката. Проблемите с водоема, който е последен в каскадата с още 15 язовира, възникна при обилното снеготопене в началото на седмицата.

В Сърбия арестуваха българка, издирвана от Интерпол за убийство

https://offnews.bg//obshtestvo/v-sarbia-arestuvaha-balgarka-izdirvana-ot-interpol-za-ubijstvo-676446.html

49-годишната българка е арестувана в Сърбия. Тя е издирвана от Интерпол за убийство. 

Жената с инициали И.Г. е задържана край град Кралево, съобщи БГНЕС. 

Българката има 8-годишна присъда, която е потвърдена от Върховния съд, за убийството на мъжа й на 24 февруари 2010 година в столицата. Тя е забила нож във врата на съпруга си.

След издаването на окончателната й присъда И.Г. успява да избяга от България на 8-ми септември 2014 година.

В момента тя се намира в ареста на затвора в град Ниш, където очаква решението си на сръбските власти за нейното екстрадиране.

Бивш главен секретар на МВР: Липсата на възпитание води до престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755772

Бивш главен секретар на МВР: Липсата на възпитание води до престъпленияПрестъпленията се извършват по-често от така наречените „лица от маргинализирани общности“. Това каза за „Фокус“ гл. комисар от резерва Калин Георгиев и главен секретар на МВР в периода 2009-2013 година. „Престъпленията се извършват не защото те са роми, или българи, или турци, или арменци, а защото тези хора са загубили,

Тръмп забрани приклад за ускорена стрелба

http://clubz.bg/65236-trymp_zabrani_priklad_za_uskorena_strelba

Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум снощи, с който е наредил регулаторна промяна върху оръжията в САЩ, съобщи БиБиСи.

Той е забранил изцяло т.нар. "бъмп"-приклади за полуавтоматични оръжия. Те използват отката, за да ускоят сериозно скорострелността на оръжието, доближавайки го до автоматично.

Така работи т.нар. "bump fire stock".

Решението на Тръмп трябва да бъде одобрено от бюджетното министерство, но не и от Конгреса, където би се сблъскало с мощното американско оръжейно лоби.

Националната оръжейна асоциация подкрепя повече регулации на тези устройства, но не и категоричната забрана. Те все още не са я коментирали.

В стрелбата във Вегас миналата година Стивън Падок, който уби 58 души, бе именно с такъв приклад. Той струва едва около 100 долара и с него се ускорява стрелбата до 400-800 изстрела в минута.

Хиляди служители в затворите и съдебна охрана протестираха в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/hiliadi-sluzhiteli-v-zatvorite-i-sydebna-ohrana-protestiraha-v-sofiia-snimki-2083737

Близо 2000 служители в затворите и съдебната охрана от цялата страна излязоха на втори национален протест в София. Основните им искания - 20% увеличение на всички заплати, запълване на незаетите щатове и ед

Трима мъже пребиха руснак в Бургас, спрял на зебра заради пресичаща жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-myzhe-prebiha-rusnak-v-burgas-sprial-na-zebra-zaradi-presichashta-zhena-2083751

54-годишен руснак пребит в Бургас след спор на пътя, съобщават от полицията.
 
Инцидентът е станал на 9 март следобед на кръстовището на улиците „Гурко“ и „Оборище“ в морския град.

Кратки новини: Служителите в затворите излязоха на пореден протест

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/10/3144273_kratki_novini_slujitelite_v_zatvorite_izliazoha_na/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Служителите в затворите излязоха на пореден протест <br /><br />Пореден протест на служителите в затворите с искане за достойно заплащане се състоя днес. По информация на "Сега" около 2000 души от цялата страна са взели участие в акцията. Събралото се множество скандира "Европа и...

Видеокамери и паник бутон за нощния транспорт в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-noshten-transport-26955588

Във всеки нощен автобус в столицата водачът ще бъде отделен от пътническия салон, ще има видеонаблюдение и паник бутон.

Жекова преодоля квалификациите в Москва

http://www.cross.bg/zhekova-kvalifikatziite-distziplinata-1569789.html

/КРОСС/ Българката Александра Жекова преодоля квалификациите в дисциплината сноубордкрос от Световната купа по сноуборд в руската столица Москва. Жекова даде шести резултат в пресявките с време 30.31 секунди и комфортно се класира за четвъртфиналните серии, в които по-късно днес ще се състезава срещу Ева Самкова (Чехия), Манон Леноар (Франция), Карли Бренеман (Канада), Сара Веселкова (Чехия) и Анастасия Привалова (Русия). Най-бърза в квалификациите беше олимпийската шампионка в дисциплината от Пьончан 2018 Микела Мойоли (Италия) с 29.52 секунди.  

Григор Димитров излиза тази нощ срещу Фернандо Вердаско на Мастърса в Индиън Уелс

http://www.moreto.net/novini.php?n=370502

Григор Димитров стартира участието си на турнира в Индиън Уелс, като в двубой от втори кръг започва срещу Фернандо Вердаско. Мачът на Димитров е трети на централния корт, където програмата започва в 21:00 ч. българско време. Мачът на Григор е трети и се очаква да започне в раните часове на неделя.

Търновският кмет бе на мястото на аварията, оставила града без вода

https://www.24chasa.bg/region/article/6755739

Търновският кмет бе на мястото на аварията, оставила града без водаНапредва ремонтът на ВиК аварията край с. Присово, написа във фейсбук кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той посети мястото, за да провери хода на спешните строителни работи. Вече е отстранена засегната част от магистралния водопровод, предстои заваряването на новата тръба. Ако няма непредвидени обстоятелства,

Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка

https://frognews.bg/biznes-turisam/angelkova-nad-19-hiliadi-ruski-turisti-izbrali-balgariia-zimna-pochivka.html

Повече от 19 хиляди руски туристи са посетили България през декември и януари тази зима, което е увеличение от 1,3 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Михаил Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация по туризъм, съобщи пресслужбата на министерството на туризма.

Със спецакция задържаха 12 души за различни престъпления в Бургас

http://www.cross.bg/prestupleniya-ezerovo-gorno-1569788.html

/КРОСС/ 12 криминално проявени мъже на възраст между 18 и 63 години, живеещи в бургаския квартал "Горно Езерово", са задържани със съдействието на "Специализираните полицейски сили" към ОДМВР - Бургас, при проведената специализирана полицейска операция за противодействие на имуществени престъпления, зачестили нарушения на обществения ред и за установяване на обявени за издирване лица. Част от мъжете са извършители на различни престъпления, сред които кражби и причиняване на лека телесна повреда, за които са образувани 11 преписки. Съставени са четири акта за нарушения на Закона за българските документи за самоличност и 13 протоколи за полицейско предупреждение във връзка с образуваните преписки. Установени са двама мъже, обявени за местно и общодържавно издирване. Проверени са общо 15 адреса в кв. "Горно Езерово", като са задържани криминално проявените: 63-годишния Б.К., 20-годишния Р.Р., 18-годишния Б.Д., 27-годишния К.Ш., 38-годишния Й.А., 18-годишния З.С., 20-годишния А.И., 33-годишния Е.Б., 28-годишния М.К., 24-годишния Р.Т., 21-годишния М.С. и 22-годишния И.Р.  

Нинова: Преди 4 години трябваше да се отпуснат пари за язовира в Хайредин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755770

Нинова: Преди 4 години трябваше да се отпуснат пари за язовира в ХайрединДнес отпуснали 3 млн. лв. за язовир „Рогозен“ 1. Добре, браво, но защо сега? Как сега да се укрепва стена, като язовирът е пълен? Това трябваше да се случи преди 4 години при първото наводнение. Не можеш да кърпиш на парче, където стане криза, това иска системна държавна политика. Крайно време е да се започне.

Роналдо измъкна трудни три точки за "Реал" срещу "Ейбар"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/10/3144268_ronaldo_izmukna_trudni_tri_tochki_za_real_sreshtu_eibar/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) изигра много неубедителен мач срещу "Ейбар", но измъкна трудна победа с 2:1 след два гола на Кристиано Роналдо. Португалецът донесе трите точки на белите в 84-ата минута, след като беше открил резултата през първото полувреме.<br /><br />Шампионите събраха 57 точки след 17-ата си победа от 28 мача в Ла Лига. Тимът на Зинедин Зидан заема третото място, като се доближи на четири точки от "Атлетико" (Мадрид) и на 12 от убедителния лидер...

Министър Захариева премери сили с дипломатите скиори и награди най-добрите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755743

Министър Захариева премери сили с дипломатите скиори и награди най-добрите (Снимки)

Никола Одибер от посолството на Франция у нас спечели голямата купа на министъра на външните работи на България. Той получи приза си от ръцете на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя не само бе сред участниците, но и демонстрира завидни умения и с лекота спечели слалома за жени.

Ново преносимо устройство предава сигнали от места без покритие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755737

Ново преносимо устройство предава сигнали от места без покритиеПочитателите на ските и сноуборда в японската префектура Ниигата ще могат да използват ново преносимо устройство, което ще помага на спасителите бързо да ги намират в случай на бедствена ситуация, предаде ТАСС. Забележителното при устройството е, че може да предава сигнали дори от места, където съвременните мобилни комуникации не работят,

Предимно слънчево и още по-топло утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=370501

В неделя над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна по северното крайбрежие. В следобедните часове ще духа слаб изток-югоизточен вятър. Максимални температури между 13° и 18°.

Спартак съсипа Бенковски с с 7:1. Дяков с гол-шедьовър и хеттрик (снимки)

https://petel.bg/Spartak-sasipa-Benkovski-s-s-7-1--Dyakov-s-gol-shedovar-i-hettrik--snimki-__254777

Снимки: Михаил Дечев Спартак разгроми Бенковски (Бяла) със 7:1 в мач от 20-ия кръг в Трета лига - Североизточна група на стадион "Локомотив". ...

"Струма": Кървава трагедия разтресе Петрич: Мъж умря по зловещ начин пред детето и майка си

https://petel.bg/Struma--Karvava-tragediya-raztrese-Petrich--Mazh-umrya-po-zloveshh-nachin-pred-deteto-i-mayka-si__254785

42-годишен мъж от Петрич се самоуби по най-жестокия начин. Кървавата касапница станала късно снощи. Мъжът прерязал гърлото си пред собстве...

Започва конфискация на имотите на Саддам Хюсеин и приближените му

https://petel.bg/Zapochva-konfiskatsiya-na-imotite-na-Saddam-Hyusein-i-priblizhenite-mu__254786

Властите в Ирак са започнали процедура за конфискуване на недвижими имоти, принадлежали на сваления и екзекутиран президент Саддам Хюсе...

Полша призна за напрежение в отношенията със САЩ

http://dnes.dir.bg/news/polsha-USA-26955531

Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, който разкрива напрежение в отношенията със САЩ.

Сирийската армия е обградила най-големия град в Източна Гута

http://www.cross.bg/grad-gyta-iztochna-1569787.html

/КРОСС/ Сирийските правителствени сили са обградили най-големия град в контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск. Районът, контролиран от антиправителствените сили, в момента е разделен на три, предава AFP. „Армията е поела контрол над пътя, свързващ град Дума с Хараста и също така е превзела град Мисраба", съобщава базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека". „По този начин силите на режима са разделили Източна Гута на три - Дума и околностите ѝ, Хараста на запад и останалите градове на юг", съобщава организацията. По нейни данни от началото на бойните действия в анклава от началото на миналия месец насам са загинали 975 цивилни.  

Надзиратели от цялата страна на протест за по-високи заплати

https://offnews.bg//protesti/nadzirateli-ot-tcialata-strana-na-protest-za-po-visoki-zaplati-676445.html

Надзиратели от цялата страна излязоха на протест в София. 

Протестиращите настояват за увеличение на заплатите с 20%, назначаване на още служители и подобряване на условията на труд. 

Единият лъч на протеста тръгна от Съдебната палата, а другият - от Министерството на правосъдието. Двата лъча се сляха в едно шествие, което стигна пред Министерския съвет. 

В шествието, което протече под надслов "Европа е и за нас", се включиха над 2000 души. 

Те поискаха оставката на правителството и обявиха, че получават от властта само празни обещания. 

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия в България", "Докога ще ни третират като втора ръка хора", "Искаме увеличение, а не подаяние" и др.

Те изразиха недоволството си персонално и от правосъдния министър Цецка Цачева, като обявиха, че от днес ѝ дават ключовете на затворите.

Протестиращите се заканиха демонстрациите да продължат и в следващите месеци. 

Кошлуков махна продуцент на предаването "Денят започва с култура"

http://www.mediapool.bg/koshlukov-mahna-produtsent-na-predavaneto-denyat-zapochva-s-kultura-news276532.html

Дългогодишният кадър на БНТ и продуцент на предаването “Денят започва с култура” Весела Петрова от петък вечерта вече не е в екипа на предаването. Това се е случило след заповед, подписана от програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков. За “нареждането” не са били информирани нито генералният директор на обществената телевизия Константин Каменаров, нито главният продуцент на медията. В петък Кошлуков подписва документ, с който нарежда оптимизация на екипа на “Денят започва с култура”. От съдържането му става ясно, че предаването което в момента работи с два екипа и двама продуценти, трябва да се прави отново от два екипа, но само с един продуцент. Името му е опоменато – Васил Христов. Колежката му Весела Петрова обаче не фигурира в заповедта, което автоматично я изключва от “Денят започва с култура”. Петрова не е формално уволнена. “Няма заповед за уволнение, но след като не съм в екипа на предаването, не е ясно какво ще работя”, каза тя пред Mediapool. Весела Петрова е дългогодишен кадър на БНТ със стаж над 20 години в дирекция “Информация”. Тя участва в създаването на формата “Денят започва с култура” преди седем години и оттогава е част от екипа на предаването. За последно зрителите я видяха на протеста в защита на предаването, когато Кошлуков опита да наложи цензура върху него. На 22 януари екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков. По време на демонстрацията Петрова разкритикува изказванията на програмния шеф на телевизията и основно възраженията му срещу ниския рейтинг на предаването. “Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним", каза тогава тя. Скоро след това Кошлуков е поискал от Петрова като продуцент да направи рейтингов анализ на предаването. При представянето му тя сравнила гледаемостта на “Денят започва с култура” с това на предаването преди него – сутрешния блок на Канал 1, както и на това след него - “Здравето отблизо”. Разликите били малки – няколко десети от процента. В резултат Кошлуков обвинил Петрова, че не тя е правила анализа. Малко след това със заповедта от петък той фактически в отстранява от предаването.  В края на януари стана ясно, че бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков, чиято кариера в управлението на медии минава през фалиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на "Атака" – "Алфа", е решил да се справи с по-независимите гласове в БНТ, като ползва претекста, че иска да повиши рейтинга. Така например на "Денят започва с култура" било препоръчано да се преориентира към лайфстайл тематика. Опитът му бе посрещнат с протести както от страна на екипа на телевизията, така и от страна на граждани.  

Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка за два месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755726

Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка за два месеца Повече от 19 хиляди руски туристи са посетили България през декември и януари тази зима, което е увеличение от 1,3 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Михаил Малцев, изпълнителен директор на Уралската Асоциация по туризъм,

Трима криминално проявени пребиха руснак в Бургас

https://frognews.bg/kriminalno/trima-kriminalno-proiaveni-prebiha-rusnak-burgas.html

Трима мъже пребиха жестоко 54-годишен руски гражданин, съобщиха от полицията в Бургас, събщава новини.бг.

Дацов: Икономиката расте, но не достатъчно

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/dacov-ikonomikata-raste-no-ne-dostatychno-257260/

Мерилото за успех и неуспех е колко бързо наваксваме и стопяваме разликата спрямо средното качество на живот в Европа, казва финансистът

Кошлуков маха продуцентка на "Денят започва с култура"

http://clubz.bg/65235-koshlukov_maha_producentka_na_denqt_zapochva_s_kultura

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков е премахнал продуцентката Весела Петрова от предаването "Денят започва с култура", съобщава Mediapool.bg. Тя бе сред хората, обвинили новоназначеният Кошлуков в натиск върху предаването. 

Петрова, която от 20 години работи в националната телевизия и от 7 години разработва предаването, не е уволнена. Вместо това Кошлуков е подписал заповед, в която променя екипа на "Денят..." - на два екипа с един продуцент, Петрова е липсвала. Затова не били уведомени нито главният продуцент, нито генералният директор на БНТ.

"Няма заповед за уволнение, но след като не съм в екипа на предаването, не е ясно какво ще работя", уточнява тя преди Mediapool.

Кошлуков наскоро обвинил Петрова, че не тя е направила поръчан от него анализ на рейтинга на предаването, критикувано от него за елитарния му език и слабото зрителско внимание. Анализът й показвал, че то има малки по-ниски резултати от сутрешния блок на телевизията и "Здравето отблизо", преди и след него.

През миналата година СЕМ избра Константин Каменаров за шеф на БНТ в конкуренцията на Кошлуков. Бившият депутат от "Новото време" почти до последно изглеждаше като фаворит в надпреварата. За последно той беше водещ в свързваната с Делян Пеевски телевизия "Канал 3", а преди това беше изпълнителен директор на "ТВ Седем" и "Нюз7" – два тв канала, финансирани от КТБ и фалирали малко след нея, припомня Медиапул. 

Берлин: Търговската война със САЩ все още може да се избегне

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/10/3144269_berlin_turgovskata_voina_sus_sasht_vse_oshte_moje_da/?ref=rss


Търговската война между Европа и САЩ все още може да бъде предотвратена, каза днес германският министър на икономиката Бригите Циприс, цитирана от "Ройтерс". Тя допълни, че се надява преговорите в Брюксел този уикенд да попречат на ескалацията на напрежението.<br /><br />Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа тази седмица разпореждане за налагане на мито от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху вносния алуминий, но американски съюзници, сред които ЕС и...

Китай за първи път изпробва влак с дължина над 400 метра при скорост 350 км в час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755717

Китай за първи път изпробва влак с дължина над 400 метра при скорост 350 км в часИзпитание на високоскоростен влак "Фусин" с дължина 415 метра и максимална скорост 350 километра в час бе извършено в Пекин, предаде ТАСС. Според съобщението на железопътната корпорация на Китай Си Ар Ар Си Таншан (CRRC Tangshan) тест на такава влакова композиция се прави за първи път. Новият прототип на влак се състои от 16 вагона,

Народният театър "Иван Вазов" обедини в асоциация балканските национални трупи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755721

Народният театър "Иван Вазов" обедини в асоциация балканските национални трупиРъководеният от Мариус Донкин театър е първият председател на организацията, през 2020 г. предстои провеждането на балкански театрален форум у нас Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театри от балканските страни положиха днес основите на Асоциация на балканските национални театри /АБНТ/. В Директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и

Путин: Може би на власт ще дойдат хора, които ще създадат платформа за развитие на бъдните поколения

http://www.cross.bg/rysiya-misli-pytin-1569786.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че от 2000 г. насам мисли за политическия си наследник, предава Regnum. Според думите на самия Путин, той е започнал да мисли за приемник веднага, след като става президент на Русия за първи път през 2000 г. При това той подчерта, че дори и да симпатизира на някого, той не показва това, защото единствено руските граждани могат да изберат президент. „Мисля за това от 2000 г. Да се мисли не е вредно, но в крайна сметка избира руският народ. Независимо дали симпатизирам на човека или не, кандидатът трябва да се яви на избори и в крайна сметка окончателното решение е на гражданите", заяви Путин. Същевременно той подчерта, че няма никакви основания да се мисли за това, че на власт в Русия ще дойдат задължително хора, които ще са готови да разрушат всичко, изградено от него в последните години. „Може би дори ще е обратното - ще дойдат хора, които ще поискат да укрепят Русия, да създадат бъдеще за нея, които ще създадат платформа за развитие на бъдните поколения", убеден е президентът.  

Търговската война между САЩ и ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=370495

Отговорът на ЕС срещу въведените мита на стоманата и алуминия в САЩ трябва да бъде според правилата на Световната търговска организация, заяви за "Хоризонт" Андре Сапир от института "Брюгел". По думите му загубите от 5 милиарда евро няма да сринат европейската икономика, но евентуалното нарушаване на правилата може да утежни ситуацията.

1500 искат да играят за 100 000 лева от “Стани богат” по БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6754827

1500 искат да играят за 100 000 лева от “Стани богат” по БНТДосега само един печели голямата награда, но е принуден да върне чека “Нека играта започне сега”. С този израз се постави началото на една от най-обичаните и популярни телевизионни игри в България - “Стани богат”. Датата е 12 май 2001 г. Водещ - Ники Кънчев, който тогава е с костюм, брада тип “катинарче” и сравнително дълга коса.

Пребиха мъж, спрял на пешеходна пътека

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/prebiha-myzh-sprial-na-peshehodna-pyteka-6080159

Руснак дал предимство на пресичаща жена в Бургас, заради което трима младежи го пребили

Масови арести в Бургас, 12 зад решетките за кражби и побоища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755707

Масови арести в Бургас, 12 зад решетките за кражби и побоища12 криминално проявени мъже  на възраст от 18 г. до 63 г. , всички от бургаския квартал „Горно Езерово“, са задържани при спецакция на полицията за противодействие на имуществените престъпления, зачестилите нарушения на обществения ред и за установяване на обявени за издирване лица. Проверени са общо 15 адреса в квартала,

Ердоган с критики към НАТО, че не оказва подкрепа за "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755706

Ердоган с критики към НАТО, че не оказва подкрепа за "Маслинова клонка"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува днес НАТО за това, че не оказва подкрепа за турската военна операция "Маслинова клонка", насочена срещу сирийските кюрдски бойци в Северна Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Хей, НАТО, къде си ти?", запита Ердоган, който говори пред свои поддръжници. Той обвини алианса в двойни стандарти.

Стотици надзиратели и охранители дойдоха на втория национален протест в София

https://frognews.bg/novini/stotitsi-nadzirateli-ohraniteli-doidoha-vtoriia-natsionalen-protest-sofiia.html

Стотици служители на затворите и на „Съдебна охрана“ се събраха на протест пред сградата на Министерството на правосъдието. Под формата на митинг- шествие протестът ще премине и през Министерството на финансите и Министерския съвет. Протестът на служителите на затворите е под надслов ”Европа и за нас”.

Валери Жаблянов: Сделката за ЧЕЗ е неприемлива

http://www.cross.bg/bulgariya-zhablyanov-sdelkata-1569784.html

/КРОСС/ В Кюстендил също стартира подписка срещу сделката с ЧЕЗ „КЕВР има всички законови възможности да изисква стратегия за развитие и доказателства от кандидат-купувача дали отговаря и има възможностите да управлява ЧЕЗ. Всичко това в момента е пълна тайна, ако въобще купувачът има нещо подобно". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Валери Жаблянов в Кюстендил при старта на подписката срещу сделката с ЧЕЗ. Той припомни, че позицията на БСП е изказана още, когато е станало ясно, че предстои тази сделка. „Тя е последователна и ние никога не сме разглеждали електроразпределението в България като място, където се реализират само частни интереси, без оглед на интересите на гражданите и държавата. За нас продажбата на едно ЕРП, което предлага услуги и в столицата на България, не може да бъде разглеждано като търговски взаимоотношения между два частни субекта", категоричен бе Жаблянов. Той заяви, че според БСП подобна сделка е неприемлива. „Има политическо решение на ръководството на партията за тази инициатива, която стартираме днес за спирането на сделката с ЧЕЗ. Убеден съм, че въпросът засегна много голяма част от обществото", каза още той. Народният представител припомни, че срещу ЧЕЗ имаше много забележки от българските граждани и институциите относно възползване с монополно положение, качеството на предлаганите услуги, цените на електроенергията и др

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване