В мащабна операция Албания арестува 39 души за трафик на хора, издирва и двама българи

https://offnews.bg//112/v-mashtabna-operatcia-albania-arestuva-39-dushi-za-trafik-na-hora-izd-676931.html

Албанската полиция арестува 39 души в събота, включително двама полицаи, по обвинения за трафик на 1000 албанци във Великобритания, САЩ и Канада. Те издирват още десетки заподозрени, включително двама българи, предаде "Гласът на Америка".

Откакто Албания пое по пътя на демокрацията през 1990 г. много албанци решиха да напуснат страната в търсене на по-добър живот, дори с цената на огромни суми за трафиканти. Сега те могат да пътуват свободно във и извън Шенгенската зона, но все още се нуждаят от визи за Великобритания и Северна Америка.

Според ръководителя на полицията Арди Велиу седем криминални групировки действат в Албания, България, Испания, Франция, Доминиканската република, Италия, Великобитания, САЩ и Канада и те са извършили трафик на 1000 души във Великобритания, САЩ и Канада.

"Всеки човек е платил най-малко по 7 000 паунда ($9,764), за да отиде във Великобритания и от $24,000 до $30,000, за да достигне САЩ и Канада", каза още Велиу пред репортери.

По думите му трафикантите осигуряват подправени паспорти за тези пътувания и помагат да хората да достигнат желаните държави чрез други европейски страни или чрез Доминиканската република.

До залавянето на 39-имата се стигнало след съвместна работа на албанската полиция, техни колеги от САЩ и европейски агенции, както и с Интерпол и ЕВРОПОЛ.

За да убеди ЕС да се съгласи да започне преговори за присъединяване този юни, Албания засили борбата си срещу престъпността и наскоро залови 613 килограма кокаин и разби голяма групировка за трафик на канабис.

Израелски самолети са извършили удар срещу позиции на Хамас

http://www.cross.bg/gaza-subota-ystroiistvo-1570365.html

/КРОСС/ Израелски самолети са извършили удар по позиции на Хамас през нощта на събота срещу неделя, като отговор на детонирано на 17 март взривно устройство, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни от въоръжените сили на Израел. Военните са заявили, че държат ислямисткото палестинско движение „отговорно за всички събития около и в Ивицата Газа". Според източници на агенцията от Палестинската автономия, ударът не е довел до жертви, но е бил извършен след танков обстрел, проведен късно в събота. Израелските въоръжени сили съобщиха в събота, че край границата между Ивицата Газа и страната е детонирано взривно устройство, като няма данни за пострадали или нанесени щети. Като отговор Силите за отбрана на страната са извършили танков обстрел срещу позиции на Хамас, унищожавайки преден пост на движението. Това е четвъртият случай на избухване на подобно взривно устройство на Ивицита Газа за последните 30 дни, като в края на февруари двама души бяха тежко ранени при подобен инцидент.  

Днес на София филм фест във Варна ще гледаме цели четири филма

http://budnavarna.bg/31616-dnes-na-sofiya-film-fest-vav-varna-shte-gledame-tseli-chetiri-filma/

На третия ден от София филм фест във Варна ще гледаме четири филма, напомня Moreto.net. Това е денят с най-пълна програма за целия кино фест. Европейските „Търсач на удоволствия“ и ситуирания в Индия „Песента на скорпионите“, копродукцията на Израел, Швейцария, Германия, Франция „Фокстрот“, както и българския документален „Синко мой“, посветен на емблематична за Варна фигура – музикантът Миро Морски – това ще могат да гледат варненци днес. Мястото отново е Фестивален и конгресен център Варна.

15.30 – Зала 1

„Търсач на удоволствия“ е прякорът на стария кемпер, с който Ела и Джон Спенсър са ходили на почивка с децата си през 70-те години. Една лятна утрин, отчаяно искащи да избягат от медицински грижи, които ще ги разделят завинаги, двамата шокират децата си, качвайки се в остарялото превозно средство и хващайки пътя към Кий Уест в търсене на ново приключение. Мозъкът на Джон е малко размътен и мъжът често забравя, но пък е физически силен. Ела е слаба и крехка, но все още е с всичкия си. Заедно двамата едва успяват да „сглобят“ един човек. Смесвайки забавни с ужасяващи моменти, пътешествието им преминава през една непозната за тях Америка. Това приключение обаче е техният шанс да преоткрият брака си, който винаги са подхранвали със страст и отдаденост, но и с тайни обсесии, появяващи се на повърхността точно сега. Тези разкрития предизвикват неочаквани признания.

18.00 – Зала 1

„Песента на скорпионите“ е история за страстна любов, отмъщение и спасителната сила на песента. Нуран, безгрижна и независима жена, усвоява древното изкуство за изцеление от своята баба, която е уважавана „скорпионска“ певица. Когато Аадам, търговец на камили в пустинята на Раджастан, чува Нуран да пее, той веднага се влюбва. Но още преди да успеят да се опознаят по-добре, тя е съкрушена от едно предателство. То я тласка към опасно пътуване, с което да отмъсти и да открие своята песен.

19.00 – зала „Европа“

„Синко мой“ разказва за преломен момент в живота на Миро Морски. Морски е емигрант в Лондон, посветил живота си на музиката. След години лутане и крайности, на 43 години, той получава нов шанс за семейство и дългоочакван пробив като музикант. Мултинационалната група, в която свири, е на път да запише дебютен албум и да излезе на голямата музикална сцена. За този дебютен албум Морски трябва да напише текста на една от песните и да я изпее. За него тя се оказва възможност да се помири с миналото и да погледне без чувство за вина бъдещето. Емигрант, музикант и човек, търсещ своето място под слънцето, Морски най-после има шанс за пробив в музиката и щастлив семеен живот. На 43 години, възрастта на която е починал баща му, той се надява да поправи стари грешки и да бъде по-добър баща.

20:15 часа – Зала 1

„Фокстрот“ беше израелското предложение за чуждоезичен Оскар. Михаел и Дафна са съкрушени, когато военни идват в дома им със съобщение, че синът им Йонатан е мъртъв. Михаел се чувства още по-зле от прекалено скърбящите роднини и представители на военната бюрокрация, които изказват своите съболезнования. Докато жена му си почива, упоена от успокоителните, той попада във вихрушка от ярост, за да преживее една от най-тежките житейски ситуации, надминаваща дори сюрреалистичните военни изживявания на сина му.

Материалът Днес на София филм фест във Варна ще гледаме цели четири филма е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мъж застреля съпругата си в търговски център в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767079

Мъж застреля съпругата си в търговски център в КалифорнияМъж застреля съпругата си след спорт в търговски център в американския щат Калифорния, съобщава телевизионният канал FOX news, цитиран от "Фокус".  Към момента не е ясна причината на спора, но малко след като убива 30-годишната си съпруга, мъжът прострелва и себе си, като малко по-късно е откаран в болница в критично състояние.

МВнР: Възможно е още полети от "Хийтроу" да бъдат отменени заради снега

http://www.cross.bg/grazhdani-london-mvnr-1570364.html

/КРОСС/ Във връзка с влошената метеорологична обстановка в Лондон и силния снеговалеж, който се очаква да продължи и през следващите 24 часа, летищните власти не изключват възможността за отмяна или отлагане на полетите, излитащи или кацащи от и на летище „Хийтроу", информира посолството ни в Лондон. Към този момент има 70 отменени полета, основно за северната част на страната, Париж, Милано, Ница и др. В тази връзка, министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да проверяват актуалната информация за статута на техните полети на интернет страницата на съответната авиокомпания. При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за съдействие към посолството ни в Лондон на следните телефони: + 442075813144 и + 442075849400 Министерство на външните работи на Република България. Дежурен телефон за запитвания от медии в дирекция Пресцентър: +359 2 948 22 18, е-mail: info@mfa.bg Денонощен телефон за съдействие на български граждани в чужбина на дирекция Ситуационен център: +359-2-948-2404; +359-2-971-3856 Телефон за сигнали за корупция, конфликт на интереси на служители на МВнР: 080016070 - от България; +359-80016070 - от чужбина Телефон за неспешна информация за граждани в приемната на МВнР: +359-2-948-2018; +359-2-971-1054 Телефон за спешни случаи на ЕС: 112  

Тервел Пулев срещу непобеден унгарец във Виена

http://www.moreto.net/novini.php?n=370937

Тервел Пулев ще атакува десетата си поредна победа в полутежка категория при професионалистите срещу непобеден до момента унгарец. Българинът ще излезе на ринга срещу Ласло Пензеш в 8-рундов мач на гала вечер в австрийската столица Виена на 7 април.

Руски граждани в Лвов и Одеса не са допускани до избирателните пунктове

http://www.cross.bg/politziyata-lvov-odesa-1570363.html

/КРОСС/ Част от руските граждани в украинските градове Лвов и Одеса не са допускани до консулствата на Руската федерация в двете населени места, където са отворени гласоподавателни пунктове, съобщава РИА Новости. Според данните на руската агенция, хора от полицията и националната гвардия на Украйна са издигнали метални заграждения около руското консулство в Лвов, като част от руснаците в града не са допуснати до сградата за да гласуват на вота за руски президент. Според представител на полицията, украинските власти „ще пропускат само служители на консулството и тези, които са включени в списъка", предоставен на правоохранителните органи. Подобна е и ситуацията в Одеса, където полицията е организирала коридор към консулството. Към момента ситуацията и в двата града е спокойна.

Част от Аспарухово без вода

http://budnavarna.bg/31614-chast-ot-asparuhovo-bez-voda/

Малка част от Аспарухово е без вода от снощи, съобщиха от ВиК-Варна за BudnaVarna.bg.

Причината е авария, а потърпевши са абонатите на ул. „Народни будители“ бл. 77 вх. А,Б, В и част от ул. „Керч“ в квартала.

Очаква се повредата да бъде отстранена днес по обяд, а водоподаването възстановено до около 14 часа, уточниха от ВиК-дружеството.

Материалът Част от Аспарухово без вода е публикуван за пръв път на Будна Варна.

50 сигнала за паднали клони, дървета и ламарини само за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767076

50 сигнала за паднали клони, дървета и ламарини само за ден
Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета, паднали ламарини от 23 обекта, както и за четири обекта заради разкъсани билбордове. През системата 112 са получени близо 100 сигнали от вчера следобед до тази сутрин, 18 март. Екипите на аварийна помощ и пожарната са работили през

Ген. Бриго Аспарухов: Опитът да бъда отровен беше аматьорски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767078

Ген. Бриго Аспарухов: Опитът да бъда отровен беше аматьорски"Опитът да бъда отровен с кафе в президенството през 1992 г. беше аматьорски. Спаси ме факта, че изпих само глъдка", разказа в студиото на "Събуди се" по Нова тв бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов. Следствието и досега не е дало отговор кой е направил опит да отстрани разузнавач номер 1, но той е убеден,

Достойните българи 2017: Мирослав Тодоров става герой в Турция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6766302

За 16-и път в. "24 часа" ще раздаде наградите "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ви представяме номинираните. Българинът Мирослав Тодоров става герой в Турция, след като спасява дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ.

Руснаците са призовани днес да узаконят 25-годишна власт на Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/18/3148503_rusnacite_sa_prizovani_dnes_da_uzakoniat_25-godishnata/?ref=rss


Близо 110 милиона руски избиратели са призовани днес пред урните да узаконят новия мандат на президента Владимир Путин на избори с предизвестен резултат. След победата той ще може да управлява до 2024 г., което означава, че ще бъде лидер на Русия, управлявал четвърт век. Само болшевишкият диктатор Йосиф Сталин е бил на власт по-дълго в последните 100 години.<br /><br />За привържениците на Путин това ще е подкрепа за политиката му да се прекрати хаосът от прехода след разпадането на...

Мъж застреля съпругата си в търговски център в Калифорния

http://www.cross.bg/malko-kaliforniya-suprygata-1570362.html

/КРОСС/ Мъж застреля съпругата си след спорт в търговски център в американския щат Калифорния, съобщава телевизионният канал FOX news. Към момента не е ясна причината на спора, но малко след като убива 30-годишната си съпруга, мъжът прострелва и себе си, като малко по-късно е откаран в болница в критично състояние. Инцидентът е станал към 14:00 часа местно време.

Руснаците гласуват, 111 милиона с право на глас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767074

Руснаците гласуват, 111 милиона с право на гласВ различни части на Руската федерация в неделя бе даден старт на президентския вот, предава ТАСС, цитиран от БТА. Право на глас според официални данни имат близо 111 милиона избиратели. В 07:00 часа българско време отвориха избирателните секции в Москва. Около 50% от руснаците на Курилските острови са дали своя глас,

Времето с Будна Варна – 18 март 2018

http://budnavarna.bg/31612-vremeto-s-budna-varna-18-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично.

Над Черноморието ще е облачно, след обяд с валежи от дъжд, на места интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа силен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават, бързо и чувствително по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в широки граници от 6° до 20°, но още ще се понижават и вечерта по северното крайбрежие вече ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

За цялата страна е обявен оранжев код за силен вятър и валежи. В област Варна ще духа силен и временно бурен североизточен вятър – 15-25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който вечерта в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 10 и 20 л/кв.м., предупреждават метеоролозите.

Във вътрешността на страната ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество. Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки. След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен. С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици. Сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа – в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март – ще се понижава още, едва вечерта от запад ще се повишава.

Над планините ще е облачно, с валежи и намалена видимост. На места валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 2°, но през деня ще се понижават.

Материалът Времето с Будна Варна – 18 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ромският учител и неговите деца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/18/3145163_romskiiat_uchitel_i_negovite_deca/?ref=rss


Росен Богомилов е учител по "История" и по "География". Той е единственият учител ром в училище, в което по-голямата част от учениците са от ромски произход. Преподава от 5 до 7 клас в столичното 106-о основно училище в район "Подуене".<br /><br />На 27 години е, вече има 4-годишен стаж като преподавател и е класен ръководител на паралелка от седмокласници. <br /><br />Росен е роден в град Койнаре, където завършва местната гимназия в смесен...

Проф. Андрей Фурсов: Мудният режим на работата на руското МВнР не му прави чест

http://pogled.info/svetoven/russia/prof-andrei-fursov-mudniyat-rezhim-na-rabotata-na-ruskoto-mvnr-ne-mu-pravi-chest.93238

/Поглед.инфо/ Според Великобритания Русия е нарушила международното право и е проявила агресия против нея, смята официален Лондон, обвинявайки Москва в покушение срещу бившия разузнавач на ГРУ Сергей Скрипал.

С много усмивки и приятни моменти премина заключителното събитие на проекта „Варна в кадри и рими“

http://budnavarna.bg/31603-s-mnogo-usmivki-i-priyatni-momenti-premina-zaklyuchitelnoto-sabitie-na-proekta-varna-v-kadri-i-rimi/

Този петък в арт салона на радио Варна, се проведе заключителното събитие на проекта „Варна в кадри и рими“, в който хора с умствени затруднения в обществото, показаха какво са научили и бяха наградени за труда си.

„Варна в кадри и рими“ се бори 3 месеца да интегрира на хора с умствени затруднения в обществото, като ги обучава в сферите на фотографията с ментор Красимир Делчев и поезията с ментор Мариела Русева. В проекта са участвали 22 човека със затруднения и над 20 творци от Варна и страната.

60 фотографии на участниците бяха представени във фотоизложба в арт салона на радио Варна, където всеки можеше да си закупи на символична цена в помощ на тези млади хора.

Проектът „Варна в кадри и рими“ вече е реалност от край до край! Една мечта се сбъдна и освободи място за нова! Продължаваме напред! Това допълни Мариела Русева пред репортер на BudnaVarna.bg.

 

фотограф: Иво Василев

 

 

 

Материалът С много усмивки и приятни моменти премина заключителното събитие на проекта „Варна в кадри и рими“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бриго Аспарухов: Всеки се ползва от предателя, но никой не го уважава

https://frognews.bg/novini/brigo-asparuhov-zapochva-studena-voina-bez-dokazatelstva.html

Опитаха аматьорски да ме отровят. Сложиха ми две съставки силно отровно вещество в кафето на президентството. Отиваш си от токсичен хепатит. Спаси ме това, че не го изпих. Не поех достатъчна доза. Беше насочено към мен. Не се получи. Беше аматьорско. Това каза бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов по НТВ.

Четирима загинали в пожар в хотел във филипинската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767071

Четирима загинали в пожар в хотел 
във филипинската столицаНай-малко четирима души загинаха в пожар, избухнал днес в хотел във филипинската столица. Деветнайсет души са блокирани на петия етаж на горящата сграда, спасителните екипи са в контакт с тях и обмислят как безопасно да ги изведат, съобщи ДПА, цитирайки полицията. Останалите гости на хотела са евакуирани.

Два екипа ученици от Варна са победители в конкурс на НАСА

http://www.moreto.net/novini.php?n=370939

Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии, съобщи ръководителят на проектите доц. Веселка Радева от Планетариума на Висшето военно морско училище в крайморския град.

Информация за състоянието на републиканските пътища за днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767066

Информация за състоянието на републиканските пътища за днес

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 5° до + 18°. Времето над страната е предимно облачно. Умерен до бурен вятър духа в областите Видин, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пазарджик, Плевен, Русе, Сливен, София, Търговище, Шумен и Бургас. Слаб дъжд вали в област Видин. Пътните настилки са предимно сухи,

Силният вятър събори дървета, ламарини и части от билбордове в София. Скъсиха и маршрутите на трамваите 20 и 23

https://offnews.bg//112/silniat-viatar-sabori-darveta-lamarini-i-chasti-ot-bilbordove-v-sofia-676930.html

Силният вятър събори дървета, клони и ламарини в София, съобщи пресцентърът на Столична община по информация към 7 ч тази сутрин. Наложи се и временно скъсяване на маршрута на трамваите 20 и 23. Те се движеха до спирка "Гео Милев", а в участъка от "Гео Милев" до Гара Искър и до "Дружба 2" бяха осигурени автобуси за обслужване на пътниците. Движението на трамваите по целите им маршрути бе възстановено към 8.05 ч.

Сигналите през нощта са били близо 50, ламарини са паднали от 23 обекта. Части от 4 билборда също са били съборени.

Екипите на аварийна помощ и пожарната са работили през цялата нощ и дейността по почистване и обезопасяване продължава. Отстранени са опасни клони на ул. „Българска морава“, паднали клони на ул. „Искър” и „Искърско шосе” върху контактно-кабелната мрежа.

Дежурните екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са извършили обходи на територията на Столична община с цел оглед състоянието на реките и водните обекти. 

Един милион гледания на българската песен за Евровизия за седмица

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/edin-milion-gledaniia-balgarskata-pesen-evroviziia-sedmitsa.html

1 милион гледания само за 6 дни - ”Боунс” е най-успешната българска премиера на песен за Евровизия. 30% от гледанията са от България.

Започнаха президентските избори в Русия, прогнозират 69% за Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=370934

Президентските избори в Русия вече започнаха, съобщиха световните информационни агенции. Стартът бе даден снощи в 23 часа московско време, въпреки че официално Денят за размисъл все още не бе приключил. Причината е, че Русия има 11 часови зони.

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/vestnik-tryd-imat-1570361.html

/КРОСС/ "Вадят снегорини, вятър, поледици, удрят и градушки" - с това заглавие вестник "24 часа" предупреждава за предстоящото влошаване на времето. От север днес нахлува студен фронт, който ще обърне дъжда в сняг в североизточните райони. За цялата страна е обявен оранжев код за силен вятър и обилни валежи, придружени с гръмотевици, а на места и градушки. "Оставаме без детски лекари", пише на първата си страница вестник "Стандарт". Педиатрите са с 400 по-малко, отколкото е необходимо, сочат данните на здравното министерство. От Българската педиатрична асоциация предупреждават, че липсата на специалисти ще доведе до закриване на детски отделения. "Само 1 от 10 българи спортува активно", пише вестник "Труд", цитирайки данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. По този показател България е на предпоследно място в ЕС, като зад нас са единствено румънците. Най-добра двигателна култура имат в Дания, където 80% спортуват активно. Варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за създаване на космически колонии, съобщава "Труд". В надпреварата са участвали над 10 хиляди деца от цял свят, които са представили 2 500 проекта. Тема на вестник "Труд" са и днешните президентски избори в Русия. 25 000 руснаци имат право да гласуват у нас за държавен глава

Вижте в кои областни е обявен оранжев код за силен вятър, обилен дъжд и поледици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6767062

Вижте в кои областни е обявен оранжев код за силен вятър, обилен дъжд и поледициОранжев код за силен вятър е в сила за цялата страна, в някои области ще вали обилен дъжд, в други ще се образуват поледици, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В 24 области на страната е в сила оранжев код за силен вятър и обилни валежи: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч,

Русия избира президент

https://frognews.bg/novini/rusiia-izbira-prezident.html

Русия избира президент. На днешният президентски вот право на глас ще имат над 100 милиона руски граждани, които ще гласуват на територия, която се простира в 11 часови пояса.

Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на републиканските пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767060

Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на републиканските пътищаДнес се очаква съществена промяна във времето. По високопланинските проходи е възможно дъждът да премине в сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-tazi-nedelya-1570360.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Българският генерал, оцелял след отравяне. Бриго Аспарухов, за шпионските игри и разчистването на сметки. Тема: „Къси разкази" на Мария Йотова: Кметът-шериф. Тема: Шампионът Албена Денкова: По острието на живота. Тема: По-добрата Алла Пугачова. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Той е „детето чудо" на Холивуд, пробива с филм, заснет с телефон. Тази година стигна с проекта „Флорида" до „Оскарите". Режисьорът Шон Бейкър, специално пред „Тази неделя": Да постигнеш мечтите си не по утъпкания хът на Холувуд. Тема: Един от най-големие умове в света: Стивън Хикинг, през очите на най-талантливите бъългарски учтели. Теодосий Теодосиев разказва за общите им ученици. Тема: Кое е най-интерсното за Хърватия, което не знаем? На гости на посланик Лиерка Алайбег. Тема: На живо, от Москва: Репортерът Десислава Ризова, от президентските избори в Русия. И коментар на Елена Йончева и Стефан Тафров. Тема: За неизбежната охрана, частните охранители по селата, политическите мускули, и на кого да се сърдим, ако не си хареваме законите? Говори Огнян Герджиков. Тема: В „Менделсон": Любовната история на Иван Лечев и Жени Александрова. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Контрол върху петрола.Гост: Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Обединени патриоти Тема: На живо: Избори в Москва

МВнР с препоръки заради обстановката на летище Хийтроу

https://frognews.bg/novini/mvnr-preporaki-zaradi-obstanovkata-letishte-hiitrou.html

Във връзка с влошената метеорологична обстановка в Лондон и силния снеговалеж, който се очаква да продължи и през следващите 24 часа, летищните власти не изключват възможността за отмяна или отлагане на полетите, излитащи или кацащи от и на летище Хийтроу, информира посолството ни в Лондон.

Може да се стигне до отмяна на полети на "Хийтроу" заради валежите от сняг в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6767058

Може да се стигне до отмяна на полети на "Хийтроу" заради валежите от сняг в ЛондонВъв връзка с влошената метеорологична обстановка в Лондон и силния снеговалеж, който се очаква да продължи и през следващите 24 часа, летищните власти не изключват възможносттаза отмяна или отлагане на полетите, излитащи или кацащи от и на летище „Хийтроу“, информира посолството ни в Лондон. Към този момент има 70 отменени полета,

Беновска от Русия пусна клипче за възрастни във "Фейсбук" и й звънна...Путин

https://petel.bg/Benovska-ot-Rusiya-pusna-klipche-za-vazrastni-vav-Feysbuk-i-y-zvanna---Putin__255896

Снимка: Канал 3 Днес, на 18.3.18-а няма да има "Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2, защото съм в Москва за президентските избори. Вчера в Ру...

Руските граждани във Варна гласуват за президент

https://petel.bg/Ruskite-grazhdani-vav-Varna-glasuvat-za-prezident-__255897

Всички руски граждани, които имат валиден паспорт и са навършили 18 години, дори да не са постоянно живеещи в България, могат да гласуват на...

Силите на Турция са влезли в град Африн

https://petel.bg/Silite-na-Turtsiya-sa-vlezli-v-grad-Afrin__255898

Турските сили и подкрепящите ги групировки са навлезли в контролирания от сирийските кюрди град Африн в неделя, съобщава AFP, като се позов...

Огнян Герджиков шокиращо: Искаха ми 20 бона, иначе щяха да убият жена ми и мен

https://petel.bg/Ognyan-Gerdzhikov-shokirashho--Iskaha-mi-20-bona--inache-shhyaha-da-ubiyat-zhena-mi-i-men__255899

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков и бивш председател на Народното събрание разкри пред bTV, че на два пъти е бил жертва на опит за те...

Светльо Витков се подигра на Волен Сидеров в ефир и разкри, че Радев скочил на лоста заради...

https://petel.bg/Svetlo-Vitkov-se-podigra-na-Volen-Siderov-v-efir-i-razkri--che-Radev-skochil-na-losta-zaradi---__255900

Светльо Витков е гост в предаването „Събуди се” по Нова Тв. Той взе отношение за коремното претъркаляне, което президентът Румен Радев н...

Варна посрещна участниците в националния кръг на олимпиадата по руски език

https://petel.bg/Varna-posreshhna-uchastnitsite-v-natsionalniya-krag-na-olimpiadata-po-ruski-ezik__255901

Снимка: YouTube 122 ученици от 15 населени места в България взеха участие кръг от националната олимпиада по руски език, която се провежда във В...

Част от Аспарухово без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=370933

Малка част от Аспарухово е без вода от снощи, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Причината е авария, а потърпевши са абонатите на ул. "Народни будители" бл. 77 вх. А,Б, В и част от ул. "Керч" в квартала. Очаква се повредата да бъде отстранена днес по обяд, а водоподаването възстановено до около 14 часа, уточниха от ВиК-дружеството.

Преглед на печата - 18 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370932

Проект. "Сега": Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: "Турски поток" може да мине през България Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви в интервю за "Хоризонт" на БНР президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу.

Сайтът на “Левски”: Играем с цска-софия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6766889

Сайтът на “Левски”: Играем с цска-софияУважаеми привърженици, в неделя, 18.03., от 13,00 часа “Левски” се изправя срещу цска-софия на Националния стадион “Васил Левски”. Така започва съобщение в официалния клубен сайт на “сините” за начина, по който феновете на тима от “Герена” може да се сдобият с билети за двубоя от последния кръг на редовния сезон в Първа професионална лига с ЦСКА.

Кремъл залага за днес 70% активност на изборите и 70% гласове за Путин (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6766895

Кремъл залага за днес 70% активност на изборите и 70% гласове за Путин (Обзор)Ден преди вота Москва изгони 23-ма британски дипломати като отговор на Лондон Руското външно министерство обяви, че гони от страната 23-ма британски дипломати, съобщиха световните агенции. Мерките на Москва, които са в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да изгони 23-ма руски дипломати,

В Русия се провеждат президентски избори

http://www.cross.bg/izbori-rysiya-pytin-1570358.html

/КРОСС/ В Русия днес се провеждат президентски избори. Право на глас имат 107 млн. избиратели. Първите секции в най-източните райони отвориха врати още в 20 ч. по Гринуич (22 ч. наше време) в събота, а последните ще затворят в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. наше време). До обяд в две села в Камчатка вече беше регистрирана стопроцентова избирателна активност, предаде ТАСС. Първите бюлетини всъщност бяха пуснати още преди дни в някои труднодостъпни арктически райони. Над 532 хил. души се грижат за безопасността по време на вота. Мобилизирани са силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации. В избирателните секции са монтирани най-малко 40 хил. камери за видеонаблюдение, за да бъдат предотвратени измами. Акредитирани са над 1500 чуждестранни наблюдатели. Последното проучване на института ВЦИОМ показва, че Путин ще получи 69% от гласовете. Втори ще е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин. Наричан „царя на ягодите", той управлява бизнес за милиони - директор е на селско стопанство за плодове и зеленчуци. Очаква се да бъде подкрепен от 7 - 8% от избирателите. Трети ще се нареди ултранационалистът и най-колоритен кандидат Владимир Жириновски с 5 - 6%. След него ще остане телевизионната водеща, писателка и риалити звезда Ксения Собчак, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург. Останалите претенденти имат незначителна подкрепа

Най-четеното в "Дневник": Хиперзвуковият "Кинжал" и Кремъл се подиграва

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/18/3148361_nai-chetenoto_v_dnevnik_hiperzvukoviiat_kinjal_i/?ref=rss


Най-четените статии в "Дневник" през изминалата седмица са, че хиперзвуковата ракета "Кинжал се оказа балистична ракета "Искандер", пусната от самолет и как Кремъл се подиграва на британците след убийството на двойния шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.<br /><br />1. Хиперзвуковият "Кинжал" се оказа балистична ракета "Искандер", пусната от самолет - 22331 прочитания<br /><br />2. Кремъл просто се подиграва с британците...

Сняг и градушки, от 0 до 20 градуса днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/sniag-i-gradushki-ot-0-do-20-gradusa-dnes-6080415

Рязко застудяване днес, времето се променя - в Североизточна България ще е най-съществено

Родени на 18 март

http://www.cross.bg/prof-nachalnik-andreii-1570359.html

/КРОСС/ Д-р Стефан Филев, управител на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново Доц. д-р Иво Петров, медицински директор и началник на Отделение по кардиология в "Сити клиник" Проф. д-р Андрей Йотов, началник Катедрата по ортопедична травматология във ВМА Акад. Евгени Головински, химик Проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве в Медицински университет - София Проф. д-р Валентин Мутафчиев, стоматолог Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация Васил и Христо Етрополски, шампиони по фехтовка Веско Велев, художник Георги Арнаудов, композитор Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работиуправител на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, един от лекарите, на които вярваме Доц. д-р Иво Петров, медицински директор и началник на кардиологията в "Сити клиник" Проф. д-р Андрей Йотов, началник Катедрата по ортопедична травматология във ВМА Акад. Евгени Головински, химик Проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве в МУ - София Проф. д-р Валентин Мутафчиев, стоматолог Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация Васил и Христо Етрополски, шампиони по фехтовка Веско Велев, художник Георги Арнаудов, композитор Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи  

Феноменалната Ана Рош

http://clubz.bg/65540-fenomenalnata_ana_rosh

Това е Кобарид, с население от 1000 души, недалеч от границата с Италия. Доскоро е било известно само на историците, покрай състоялите се в района важни битки по време на Първата световна война. А днес? Днес рояците журналисти, които го посещават, търсят жената – 46-годишната Ана Рош, превзела най-големите висини на кулинарното изкуство.

При това без чужда помощ – самоука е, и то загърбвайки бляскавата дипломатическа кариера, за която се е готвила дълго и упорито. С образованието си и перфектното владеене на пет чужди езика Брюксел я чака с широко разтворени врати, когато тя рязко решава да смени посоката и да се посвети на любовта и кухнята.

Както е добре известно – без любов не става нищо, или става много трудно. В случая Ана е изправена пред дилема – дали да продължи по лъскавия дипломатически паркет, или да остане в пущинаците с избраника на сърцето си Валтер и да поеме заедно с него управлението на наследения ресторант. Избира второто и намира призванието си – само за няколко години превръща „Хижа „Франко“ в повече от реномиран адрес за всички ценители на добрата кухня и се утвърждава като ненадмината майсторка в един принципно мъжки свят.

За „Хижа „Франко“ се твърди, че някога е приютявала и Хемингуей, който написал там „Сбогом на оръжията“

Не било лесно – в началото можела само да вари спагети, а и се натъкнала на отпора на баща си, който в продължение на месеци не й говорил. Но постепенно усвоила новото изкуство, в което първата учителка била свекървата. А след това – насъбраните по време на пътувания и срещи идеи и съвети от прочути готвачи, осигурили базата по-нататъшно развитие, вдъхновение и страст.

Как става това? И как може да се направи световно име без никакво съответно образование? Може, оказва се, ако потенциалът и желанието са факт, а даденостите на природата позволяват сътворяването на уникални блюда – неустоими за небцето. Философията на Ана Рош е формулирана прецизно: регионална сезонна кухня, подправена с голяма щипка лично присъствие, местни млечни и месни продукти, поднесени така, че и насладата за окото да е значителна. За целта се работи между 16 и 18 часа дневно.

Ястията на Ана Рош са истински произведения на изкуството.

Жулиени от шкембе със зелен фасул, поляти с патешки мус, зряло в пещера сирене, панирани гъби и листа от коприва – например. Или пък: сърнешки сърца, комбинирани с морски таралеж и киселец. Асортиментът може да включва и калмари, пълнени с телешки момици и старо планинско сирене. А може да е „само“ пържен пащърнак, хайвер от лефер и украса от глухарчета за постигането на пълна хармония.

Това предлага щедрата природа между Алпите и Адриатическо море и Ана Рош не пропуска да се възползва. Проучва методично от години свойствата и достойнствата на местните билки, комбинира вкусове, разчита на улова от близката река Соча. Отбелязва и, че значение има не само природата, но и географското разположение на Кобарид – на 40 км от австрийската граница и само на седем от италианската.

Перфектният тандем – Ана Рош със съпруга си Валтер Крамар, сомелиер.

Местните жители не се отбиват толкова често в ресторанта – не им е по джоба, 90 процента са гостите от чужбина. И по няколко журналистически екипа дневно, особено откакто шефката е обявена за най-добра готвачка в света. „Не допусках, че съществуват толкова много вестници“, казва Ана Рош, станала междувременно не само главен герой на безброй журналистически материали, но и на филм, подготвен от Нетфликс в рамките на сериала Chef's Table.

Предстоящи събития на 18 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-boyana-lityrgiya-1570357.html

/КРОСС/ София.От 14.30 часа в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще връчи най-високото отличие на Министерството на външните работи - „Златна лаврова клонка" на изпълнителния директор на Агенция ЕВРОПОЛ Роб Уейнрайт. ***София.От 16.00 часа в кинозалата на Ню Бояна Филм Студиос ще се проведе церемония по награждаване на победителите в кино състезанието "Ню Бояна 24". ***София.От 19.00 часа в театър Азарян официално ще бъде открит Софийски театрален салон. ***Благоевград.От 10.00 часа на площад „Македония" ще се състои състезание „Дамско рали", организирано от Община Благоевград и Автомобилен спортен клуб „Диамо". ***Добрич.От 10.00 часа народният представител Даниела Димитрова ще се срещне с жителите на село Орляк, община Тервел. За 12.00 часа е насрочена приемната ѝ в село Безмер. ***Добрич.От 11.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе" ще се играе спектакълът „Лека нощ, съкровище". ***Пазарджик.В 09.00 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица", Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия. ***Пловдив.В 09.00 часа в митрополитския храм „Св. вмчца Марина" ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия по повод Четвърта Неделя на Великия пост - на св. Йоан Лествичник. ***Стара Загора.В 10

Избори за президент в Русия с предизвестен победител

https://offnews.bg//sviat/izbori-za-prezident-v-rusia-s-predizvesten-pobeditel-676862.html

Руснаците гласуват за президент днес. Те имат право на избор между 8 кандидати, макар че очакванията са Владимир Путин, който е начело на държавата от над 18 години, да бъде избран за още един мандат. 

Според социолозите подкрепата за Путин ще е около 70%. 

В сравнение с него другите седем кандидати за президентския пост на практика нямат шансове, сочат социологическите проучвания. За кандидата на Комунистическата партия на Руската федерация Павел Грудинин смятат да гласуват около 7-8 процента от избирателите, за ултранационалиста Владимир Жириновски - около 5-6 процента, за журналистката и светска лъвица Ксения Собчак - около 1-2 процента, а останалите кандидати ще получат общо около 1%.

На основния опонент на Путин - Алексей Навални, беше забранено да се яви на изборите заради условна присъда за незаконно присвояване на средства. Навални обяви процеса за режисиран и призова руските граждани да бойкотират изборите.

Въпреки че изборите изглеждат предрешени, притесненията на Кремъл са именно за ниски избирателна активност, която ще намали легитимността на резултата. Очакванията все пак са избирателната активност да е около 60%, което ще осигури необходимата легитимност на изборите.

За първи път след анексирането на Крим жителите на полуострова ще гласуват за президент на Русия. 

Опозиционерът Алексей Навални обяви в интервю за Франс прес, че  очакваната подкрепа за Путин от около 70% не означава истинско одобрение, а усещане за липса на истински избор.

Политолозите пък допълват, че Путин успява да използва добре страховете на руснаците, като ги кара да мислят, че ако не бъде избран, това ще означава хаос за Русия и връщане на нестабилността на 90-те години на миналия век, от която населението се страхува.

Кандидатпрезидентската кампания протече доста скучно. Тя обаче беше белязана от голямо напрежение между Русия и Запада.

Москва и Вашингтон размениха реплики на тема възможно ядрено нападение, след като в реч пред Федералното събрание Путин разказа за новото ядрено оръжие на Русия, а САЩ отговориха, че имат подводници, които могат да унищожат Русия.

Кампанията беше белязана и от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Двамата се намират в критично състояние. 

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва за отравянето на Скрипал, а външният министър Борис Джонсън обяви, че решението за отравянето на шпионина вероятно е взето от самия Путин. Лондон изгони 23-ма руски дипломати от страната, които не са обявили, че принадлежат към руските служби, а всички контакти на високо ниво между двете държави бяха отменени. 

Според политолозите обаче това напрежение може да се окаже в полза на Владимир Путин, тъй като мнозина го виждат като обединяващ фактор срещу Запада, който обвинява Русия за всички злини. 

Дори и най-слабият сценарий има шанс за филм: „Гринго“

http://clubz.bg/65539-dori_i_naj_slabiqt_scenarij_ima_shans_za_film_%E2%80%9Egringo%E2%80%9C

Две нови премиери пускат по екраните разпространителите тази седмица, но при цялото изобилие от заглавия, което предлага „София филм фест“, от повече няма и нужда.

Гринго

„Гринго“ е черна комедия, съчетана с напрегнат екшън и драматична интрига, която разказва за битката за оцеляване на бизнесмена Харолд Соинка (Дейвид Ойелоуо), преминал тънката понякога граница между законопослушен гражданин и издирван престъпник. Любезният и възпитан Харолд отива на разходка до Мексико и там се забърква в сложна игра между коварните му американски колеги, местни наркобарони и напълно лишени от морални скрупули специалисти от незаконни операции.

Ако не друго, актьорският състав е впечатляващ: участват още Джоел Еджертън, Чарлийз Терон, Танди Нютън, Аманда Зейфред… но не очаквайте, че „Гринго“ е някакакъв блокбъстър, тръгнал да завладява класациите. По-скоро може да бъде определен като нищо особено – нито в едната, нито в другата посока филм, който няма да предизвика масово възхищение, нито пък някакво специално възмущение – или това са само най-крайните мнения.

В най-положителния отзив за филма, който открихме (4 от 5 звезди му дава „Емпайър“), пише, че „филмът е много забавен, а повечето актьори играят страхотно – особено Чарлийз Терон“ (макар и нейната роля да е поддържаща).

„Глоуб енд Мейл“, Торонто, обаче му присъжда 1 звезда (от 4) и пише, без да пести сарказма си, че „Гринго“ е вдъхновящ филм. „Вдъхновяващ не за зрителите, а за кандидат-сценаристите по цял свят, които могат да се убедят, че дори и най-зле написаният сценарий има шанс да се превърне във филм“.

Tomb Rider: Лара Крофт

Това не е римейк на филмите от 2001-а и 2003 г., а нов филм по последната, „презаредена“ версия на едноименната видеоигра. Все пак да не забравяме, че е далеч по-лесно да извадиш филм от видеоиграта, отколкото видеоиграта от филма. Първите два опита за създаването на женски Индиана Джоунс под името Лара Крофт, с Анджелина Джоли вместо Харисън Форд, не бяха особено успешни.

Сега в опит да вдигне нивото, в ролята на археолога, търсач на изгубени съкровища, мистични артефакти и изчезнал баща, влиза Алисия Викандер. Историята започва с велосипедни гонитби в Лондон и продължава с престрелки, лъвски скокове, схватки и други ефектни екшънсцени на остров, пълен с гробници, злодеи и тайни.

В най-големия специализиран сайт за филми IMDb оценката на публиката за „Tomb Rider: Лара Крофт“ е два пъти по-висока от тази на критиците – може би защото засега само големите фенове са гледали филма. Най-ласкаво за филма пишат „Слейт“, но ще се ограничим само със заглавието: „Новият Tomb Rider открива нов начин да се възхити на женското тяло“.

„Уорстрийт джърнъл“ са далеч по-сурови в оценката си:

„Мис Викандер се хвърля в рестарта на тази поредица по видеоигра, в която няма нито радост, нито смисъл, и запечатва нейната гробница с абсурдната й кулминация“.

Площад Славейков

Това, което си построил...

http://www.cross.bg/tova-koeto-si-postroil-1570352.html

/КРОСС/ Това, което си построил с дългогодишна работа, може да бъде разрушено за една нощ, въпреки това продължавай. Агнес Гонджа Бояджиу - Майка Тереза  

На 18 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6766786

На 18 март рожден ден иматПроф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Софиямед” Доц. д-р Иво Петров, дм, медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология към “Аджибадем Сити Клиник”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи Катя от дует “Ритон” (Екатерина

Движението в центъра на София се променя заради мача ЦСКА – "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/18/3148396_dvijenieto_v_centura_na_sofiia_se_promenia_zaradi/?ref=rss


Движението в центъра на София ще бъде променено заради предстоящия футболен мач между ЦСКА и "Левски". Дербито от последния 26-и кръг на редовния сезон в Първа лига ще се играе днес от 13.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".<br /><br />Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 00.00 ч. до 16.00 ч. на 18 март по алеите около Националния стадион и от 8.00 до 16.00 ч. на 18 март пред "Васил Левски".<br /><br...

Испания бойкотира срещата на ЕС в Бългаия заради Косово

https://petel.bg/Ispaniya-boykotira-sreshhata-na-ES-v-Balgaiya-zaradi-Kosovo__255889

24chasa.bg  Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балк...

Преди да пътувате днес, вижте в какво състояние са пътищата в страната

https://petel.bg/Predi-da-patuvate-dnes--vizhte-v-kakvo-sastoyanie-sa-patishhata-v-stranata__255890

Пътните настилки са предимно сухи, а по усойните и планински райони – частично мокри и обработени, съобщават от Агенция "Пътна инфраструк...

"Дойче веле": Жените да не се смеят силно и да раждат. Ердоган знае кое е добре!

https://petel.bg/Doyche-vele--ZHenite-da-ne-se-smeyat-silno-i-da-razhdat--Erdogan-znae-koe-e-dobre---__255891

"Имам приятелки, които винаги носят със себе си лютив спрей или поне дълга игла. Лично аз не го правя, но вече се замислям". Ирмак е на 32 годи...

Имало ли е агресия от учител към хиперактивно дете? (видео)

https://petel.bg/Imalo-li-e-agresiya-ot-uchitel-kam-hiperaktivno-dete---video-__255893

Кадър и видео: Нова Тв Антоан е второкласник с така популярната за хиляди деца диагноза „хиперактивност” - трудно се съсредоточава в кл...

Ако сте решили, че е време за промяна - сега е най-подходящия момент

https://petel.bg/Ako-ste-reshili--che-e-vreme-za-promyana---sega-e-nay-podhodyashhiya-moment--__255894

Луната е в знак Овен до 03:08 ч на 20 март. Инстинктивните реакции се ускоряват. В настроението има напор на чувства и нетърпение за действия. ...

Георги Илиев влиза в историята днес

https://petel.bg/Georgi-Iliev-vliza-v-istoriyata-dnes__255895

Снимка: Булфото Георги Илиев от Черно море ще влезе в историята на българския футбол днес. Капитанът на „моряците“ ще изиграе своя мач ...

Беновска: Путин звъни на руси руски "красотки" да гласуват за него

https://petel.bg/Benovska--Putin-zvani-na-rusi-ruski-krasotki-da-glasuvat-za-nego__255896

Снимка: Канал 3 Днес, на 18.3.18-а няма да има "Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2, защото съм в Москва за президентските избори. Вчера в Ру...

Най-важното във Варна през вчерашния 17 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370930

Откриха официално скулптурата „Очакване" на варненския вълнолом Скулптурата „Очакване„ на варненския вълнолом откриха официално днес авторът на идеята за творбата арх. Владимир Попов и представители на общинската администрация, предаде репортер на Moreto.

Жените страдат повече от измененията на климата

http://dnes.dir.bg/news/zheni-zaplaha-klimatichni-promeni-26958971

По данни на ООН, повече от 80 на сто от принудените да сменят местожителството си под влияние на климатичните промени, са жени.

18 март в историята

http://www.cross.bg/zagivat-dogovor-istoriyata-1570351.html

/КРОСС/37 г. - Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. - Започва понтификатът на Св. папа Григорий III.922 г. - Битката между българи и византийци при Пиги.1229 г. - Кръстоносците, начело с Фридрих II, възстановяват Йерусалимското кралство.1582 г. - В Антверпен е направен опит за убийство на Вилхелм Орански.1662 г. - В Париж започва да функционира първият обществен транспорт - 8-местна карета.1871 г. - Обявена е Парижката комуна.1900 г. - Основан е нидерландският АФК „Аякс".1903 г. - Френското правителство забранява религиозните ордени.1904 г. - Основан е Австрийският футболен съюз.1915 г. - Битката при Дарданелите при която османската армия, водена от Мустафа Кемал паша, разбива англо-френския военноморски флот, най-модерния за времето си.1919 г. - В Испания е основан ФК „Валенсия".1921 г. - Подписан е вторият Рижки мирен договор между Полша и Съветския съюз.1922 г. - В Индия, Махатма Ганди е осъден на шест години затвор, заради гражданско неподчинение.1925 г. - XXI Народното събрание отнема мандати на комунисти.1925 г. - Торнадо опустошава територии от три щата на САЩ - Мисури, Илинойс и Индиана, загиват 695 души.1937 г. - При експлозия на газова инсталация в училище в Ню Лондон (Тексас) загиват около 300 ученици и учители.1938 г. - Мексико национализира цялото петролно имущество на територията на държавата, собственост на чужди фирми.1945 г

538 седмокласници се борят за място в Американския колеж

https://offnews.bg//obshtestvo/538-sedmoklasnitci-se-boriat-za-miasto-v-amerikanskia-kolezh-676887.html

538 седмокласници ще се борят за място в Американския колеж в София на изпит днес.

От 294-те момичета и 244-те момчета ще бъдат приети 180 ученици - според резултата, независимо от техния пол. Те са с 20 повече от миналата година.

Изпитът се състои от пет части - есе, две математически части, логическа част и четене с разбиране. Тестът носи 80% от крайната оценка, а съчинението, темата за което не е свързана с материала от училище - останалите 20%. Кандидатите разполагат с 30 минути за съчинението.

Четирите раздела на теста могат да включват математически, езикови и логически задачи. Времето за работа върху всеки от тях е 25 минути. Форматът на въпросите може да изисква от кандидата или да впише отговора сам, или да го избере от няколко изброени варианта. Отговорите се нанасят в отделен формуляр.

Основните критерии при оценяването са обединени в две групи: реторични способности (умения за формулиране на теза и за създаване на цялостен текст, оригиналност на подхода към поставената тема) и езикова култура (правопис, пунктуация, стил). Всеки компонент се оценява по точкова система, като максималният брой точки, който може да даде всеки проверител, е 20. Съчиненията се преглеждат от двама проверители и крайният резултат е сборът от техните оценки. При разлика от четири или повече точки, работата се проверява от арбитър.

Таксата за 2018/2019 г. е 6350 евро - с 200 повече от тази година Предлагат се три пълни стипендии и финансова помощ - семействата, които не могат да си позволят да платят сумата, кандидатстват за намаляването ѝ, което може да варира от 5 до 95%.

В Колежа могат да кандидатстват само ученици в седми клас с успех най-малко 5.00 от първия учебен срок. Те плащат такса за полагането на изпита в размер на 60 лева.

Артисти настояват за квота от българска музика в целия тв и радио ефир

http://clubz.bg/65538-artisti_nastoqvat_za_kvota_ot_bylgarska_muzika_v_celiq_tv_i_radio_efir

КАЛЕЙДОСКОП медии телевизия монитори екрани

Музиканти, автори и продуценти отново поискаха въвеждането на задължителни квоти от българска музика в ефир. Те настояват за излъчване на национални произведения както в обществените медии БНТ и БНР, така и в частните радиа и телевизии. Темата влиза и в дневния ред на парламента, ще бъде обсъдена следващата седмица в т.нар. гражданска комисия, оглавявана от депутата от БСП Антон Кутев.

Инициативата е на "Сдружение на независимите автори, музиканти и продуценти" с председател Пепи (Петър) Писарски, вдъхновител и китарист на "Атлас". Подкрепена е от Българската музикална асоциация, както и от най-голямата организация за защита на колективни права в музиката "Музикаутор", която представлява 3000 български автори и издатели. 

Българските музиканти не посочват засега конкретен процент, който настояват да се въведе в медиите с изменения в Закона за радиото и телевизията. Но привеждат изследване на практиката в Европа, от което става ясно, че този въпрос е уреден в голям брой държави, повечето от които членки на ЕС. Припомнят и че има европейска практика, в т.ч. директива, въведена и в нашето законодателство, с която се указва, че най-малко 50 на сто от общото годишно програмно време на телевизиите трябва да е предназначено за европейски произведения (когато е възможно и с изключение на новините, спортните предавания, тв игрите, рекламите и др.). 

Изследвне сред европейски 21 държави показва, че задължителни квоти от национална музика са въведени в Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Холандия и Украйна. В осем от тях задължението обхваща не само обществените медии, но и частните. На места са въведени и правила в кои часови пояси да се излъчва националната музика. Квотите в тези държави варират между 15 и 43%. В някои държави има изключения за радиа, чийто профил е излъчването на чуждестранна музика. В повечето от тези държави законово е уредено понятието "национална музика". Онлайн медиите не са обхванати. Изключение прави Полша. 

Във Франция например квотата е 40 на сто от общото музикално съдържание като има същия процент квота и за филмово изкуство. Предвидени са и санкции за неспазване на задълженията. В Полша квотата е 33% за тримесечие, в Словения 40 на сто през деня за обществените медии и 20 на сто за частните, във Великобритания квотата е за радио ВВС и т.н.

Данните са взети от изследване на музикалното сдружениие, както и от официално изследване на "Музикаутор". Предстои да излязат данни и от изследване по темата, поръчано от комисията в Народното събрание.

"От години огромна част от независимо творящите автори, музиканти и продуценти в България сърбат горчивата попара на статуквото в медиите. Мнозина от нас ежедневно създават музика от която никой не се интересува. Не, не никой.... Когато я чуят наши почитатели или бъде издадена извън пределите на Родината ни - отзивите са добри, слушателите я харесват. Но медиите в собствената ни държава, ползващи националния ресурс "БЪЛГАРСКИ ЕФИР", казват, че тя е "ретро", "демоде", "не е радиофонична", "прекалено е авангардна" и изтъкват какви ли не причини да не бъде излъчена?! Настъпи време това да се промени!", призовават от сдружението. - Не, това няма да доведе до излъчване на повече поп-фолк или само на хип-хоп, както мнозина се притесняват. Всяка радиостанция има свой музикален формат и ще продължи да го следва по своя свободна и демократична воля. Но ако радиостанцията излъчва рок - ще излъчва задължителен процент български рок. Ако радиостанцията излъчва джаз - ще излъчва повече български джаз. Ако радиостанцията излъчва поп - ще излъчва повече българска поп музика."

Авторите изтъкват като аргумент запазването на застрашения български език на фона на застаряващото население, немалкият брой малцинствени групи, в които той не е майчин, глобализацията, която налага използването на няколко световни езика и др.

"Вярваме, че ако и "ние сме дали нещо на света", сега сме длъжни и към бъдещите поколения, за да съхраним българския език", посочват от "Музикаутор" в писмо до Антон Кутев.

Това е поредният призив на българските музиканти за въвеждане на квоти от национална музика. През годините те многократно са излизали с подобни инициативи, които обаче потъваха на ниво парламент.

Изпитите за прием в СУ започват с литература и физика

https://offnews.bg//obshtestvo/izpitite-za-priem-v-su-zapochvat-s-literatura-i-fizika-676783.html

Започват изпитите от първата кандидатстудентска сесия за прием в Софийския университет.

Първите ще се проведат днес. Те са по български език и литература - от 9 ч., и по физика - с начален час 14. За литература са се записали 1547 кандидати, а за физика - 48.

Изпитът по литература проверява и оценява уменията за: четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване; владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, създаване на аргументативен тип текст (есе) в обем до 3 страници.

Изпитът се състои от две части: тест с 50 въпроса (70 точки, 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за изграждане на аргументативен тип текст по даден проблем - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100.

Създаването на текст е задължителен компонент от изпита, което означава, че без него не се присъждат точки независимо от броя верни отговори на теста.

Тестът включва отворени и затворени въпроси. Задачите по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. По-малка част от въпросите по литература изискват фактологически знания (разпознаване на авторство, заглавие и т.н.), а по-голямата част предполагат умения за четене на художествен текст – обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста и т.н.

Продължителността на изпита е 4 часа.

4 часа продължава и изпитът по физика, който започва в 14 ч. Той се състои от тест и една задача, която има за цел да провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем.

Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката.

Допуска се използването на калкулатори, но не и на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Идната неделя - 25.03. - са изпитите по математика II (от 9 ч.) и химия (14 ч.), на 1 април са изпитите по история на България и писменият по журналистика. Изпити ще има и на 15-и, и на 22 април. Тези по биология, география и събеседването за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура" са насрочени за 15 април, а на 22-ри са: математика I; събеседване за специалността "Изобразително изкуство"; теология (устен); музикален инструмент или пеене; събеседване за специалността "Графичен дизайн".

Докато текат изпитите, в Ректората и съответните факултети, където има изпити, няма да бъдат допускани външни лица. За тази неделя забраната се отнася до: Ректорат - до 14 ч.; Факултет по химия и фармация - до 14 ч., и Ректорат - Северно крило, четвърти етаж - до 19 ч.

За явяване на изпит кандидатите плащат по 30 лв., съгласно приетите от Университета условия.

Само в пет от 117-те специалности оценките от матури не могат да се използват за вход: регулираните "Право", "Медицина" и "Фармация", както и "Журналистика" и "Връзки с обществеността".

Иска ли ЕС да наложи регистрираните партньорства в България

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/17/3135107_iska_li_es_da_naloji_registriranite_partnyorstva_v/?ref=rss


В края на февруари двама български евродепутати - Емил Радев (ГЕРБ, Европейска народна партия) и Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) се обявиха против вероятността Европейският съюз да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България.<br /><br />Поводът за думите им бе прието миналия месец от Комисията по правни въпроси в Европейския парламент предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните...

4 Неделя на Великия пост Преп. Йоан Лествичник. Св. Кирил, патриарх Йерусалимски. Мчк Трофим и 10 000 мъченици в Никомидия. Св. Анин.

http://www.cross.bg/sveta-samo-vyara-1570350.html

/КРОСС/ Четвъртата неделя на Великия пост е посветена от Църквата на паметта на преподобния Йоан Лествичник. Той е игумен на Синайския манастир през VІІ век и автор на прочутото произведение "Лествица", което означава "Стълба". Защо точно този скромен монах е определен да бъде патрон на една от най-важните недели в православния календар? Това съборно решение на Църквата не е случайно, а има дълбок смисъл. В първата неделя се утвърждава, че нашата вяра е православна, т.е. истинна и правилна. Втората неделя на св. Григорий Палама е свързана с идеята, че вярата ни е вътрешна, вяра на сърцето, вяра, чрез която постигаме общение с Бога. В третата, Кръстопоклонна неделя Църквата ни напомня, че нашата вяра не е от този свят, че тя е самоотвержена, кръстоносна, която понася и търпи всички житейски скърби. И накрая, в четвъртата неделя Църквата ни сочи, че нашата вяра е аскетична, подвижническа, вяра, която изисква самообладание и постоянна борба с бесовете и страстите. Този път на духовна борба чрез аскетизъм ни е предложен в житието и "Лествицата" на преп. Йоан. "Лествицата" има 30 стъпала, колкото години е живял Христос, преди да започне Своята проповед. Тя е истинска енциклопедия на дълбинната психология в духа на най-добрата православна традиция

Пътна обстановка в страната - 18 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370929

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

ЦСКА и "Левски" излизат в дербито без право на грешка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/18/3148469_cska_i_levski_izlizat_v_derbito_bez_pravo_na_greshka/?ref=rss


ЦСКА и "Левски" ще сложат край на редовния сезон в Първа лига с дербито помежду си. Двата тима се изправят един срещу друг в последния 26-и кръг, преди да започнат плейофите. Най-чаканата среща, която ще сложи началото на общо пет дербита в рамките на около месец, е днес от 13.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".<br /><br />Общото между двата съперника, които са втори и трети в класирането е, че нямат право на грешки. Червените са на три точки от лидера...

Коприва с орехи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6766719

Коприва с орехи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Православен календар за 18 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740763

Православен календар за 18 мартСв. Кирил, патриарх Иерусалимски Св. Кирил бил роден в Йерусалим около 315 г. Прекарал част от живота си като отшелник и подвижник, бил приет в клира и посветен първоначално в дяконски и презвитерски чин. През 346 г. тогавашният Йерусалимски епископ Максим го избрал да подготвя оглашените за кръщение и да наставлява новопокръстените.

Достойните българи 2017: 27-годишната Николета Стоянова от Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6766299

Достойните българи 2017: 27-годишната Николета Стоянова от Бургас (Видео)За 16-и път в. "24 часа" ще раздаде наградите "Достойните българи". Церемонията ще се състои на 19 март във Военния клуб в София. В продължение на седмица ви представяме номинираните. 27-годишната Николета Стоянова от Бургас. След като прочита историята на Антония Спасова, останала без крака, започва да й помага - всеки ден ходи в болницата,

Близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата за часове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizo-50-signala-za-padnali-kloni-i-dyrveta-v-stolicata-za-chasove-2085268

Екипи на Столична община са реагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета, както за  паднали ламарини от 23 обекта и части от четири билборда. През системата 112 са получени близо 100 сигнала от вчера следобед до тази сутрин, съобщават о

Кои спомени заличаваме по време на сън?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koi-spomeni-zalichavame-po-vreme-na-syn-2085247

Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка, установиха кои спомени хората най-често заличават по време на сън, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Джоли: Остарявам, но се отнасям с любов към този процес

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzholi-ostariavam-no-se-otnasiam-s-liubov-kym-tozi-proces-2085237

Известната американска актриса и режисьорка Анджелина Джоли си спомни за промените във външния й вид в интервю пред сп. "ИнСтайл".

Русия избира президент

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-izbira-prezident-2085249

В Русия днес се провеждат президентски избори. Право на глас имат 109 милиона руснаци. Кандидатите са общо осем, но фаворит с около 70% подкрепа според проучванията е настоящият президент Владимир Путин. Ако бъде избран, това ще е

Предупреждават за валежи и вятър в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-valezhi-i-viatyr-v-stranata-2085266

Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. Ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната.

Опасно време с проливни дъждове, градушки, вятър и сняг днес

https://offnews.bg//obshtestvo/opasno-vreme-s-prolivni-dazhdove-gradushki-viatar-i-sniag-dnes-676925.html

Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28 области на страната днес от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През страната ще премине средиземноморски циклон и свързаният с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Очаква се да паднат между 15 и 35 л/кв.м. Ще завали и сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър със средна скорост 10 - 15 м/с.

От сутринта в Западна България ще завали дъжд, а през деня валежите ще обхванат цялата страна. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество. Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки.

След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен.

С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици. Сутрешните температури ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа - в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

Над планините ще е облачно, с валежи и намалена видимост. На места валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°, но през деня ще се понижават.

Над Черноморието ще е облачно, след обяд с валежи от дъжд, на места интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа силен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават, бързо и чувствително по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в широки граници от 6° до 20°, но още ще се понижават и вечерта по северното крайбрежие вече ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

По градове

София - ще превали и прегърми, температурите ще са между 5 и 10 градуса.

Пловдив - ще вали дъжд, температурите ще са между 10 и 15 градуса.

Варна - очаква се краткотраен дъжд, с температури от 2 до 16 градуса.

Видин - ще вали дъжд, температури - 3-9 градуса.

Враца - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.

Монтана - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.

Плевен - ще прегърми и превали, температури - 2-10 градуса.

Велико Търново - ще превали и прегърми, температури - 3-15 градуса.

Русе - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.

Шумен - ще превали  прегърми, температури - от 2 до 15 градуса.

Силистра - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.

Бургас - краткотраен дъжд, температури - от 5 до 20 градуса.

Сливен - дъжд, температури - 6-16 градуса.

Стара Загора - ще превали и прегърми, температури - 10-16 градуса.

Кърджали - ще превали и прегърми, температури - 11-15 градуса.

Благоевград - ще превали и прегърми, температури - 10-12 градуса.

Сандански - ще превали и прегърми, температури - 6-13 градуса.

Днес слънцето изгрява в 6:34 ч и залязва в 18:36 часа. Продължителност на деня ще е 12 часа и 2 минути.

Средиземноморски циклон носи дъжд и градушки, а през седмицата и сняг

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/18/3148359_sredizemnomorski_ciklon_nosi_dujd_i_gradushki_a_prez/?ref=rss


От днес през страната ще премине средиземноморски циклон, който ще донесе студ и валежи. Метеоролозите от БАН прогнозират, че ще завали дъжд още от сутрешните часове в неделя. Валежите ще започнат от Западна България и през деня ще обхванат страната. По места те ще са значителни по количество, ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки. След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо...

18 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=370928

37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Св. Григорий III. 922 г. – Приключва Битката при Пиги – голямо сражение между българи и византийци в покрайнините на Константинопол.

Испания ще бойкотира българското председателство на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285251_%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%

 


Испания отряза молбите на Европейския съюз да участва в насроченото за май събиране в София и ще бойкотира срещата за разширяването със Западните Балкани, пише английският "Екпрес". Премиерът Мариано Рахой се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който настойчиво го помоли да участва на срещата в България. Рахой обаче отказа и заяви, че Испания ще бойкотира срещата за Западните Балкани. Форумът в София се провежда в критичен момент за ЕЗ, като разширяването му е ключова тема. Испания обяви бойкота заради факта, че президентът на Косово Хашим Тачи ще присъства на срещата. Рахой се притеснява да не бъде сниман с него, тъй като това би дало легитимация на сепаратистките лидери в Каталония в тяхната битка за независимост. Испания е една от петте държави от Европейския съюз, които не са признали независимостта на Косово. Косово обяви спорно независимост през 2008 г., отделяйки се от Сърбия. Въпреки това лидерите на Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които също не са признали новата държава, ще присъстват на срещата в България. Каталонските сепаратисти използваха така наречената "Доктрина Косово" да оправдаят отцепването от Испания. След провала на Туск да убеди Рахой, в момента дипломати от Съюза търсят начини испанците да бъдат убедени да присъстват на срещата в София, като свалянето на знамето на Косово по време на събитието. Отсъствието на Испания би било безпрецедентен удар по единението в Съюза във време, когато той опитва да се консолидира след Брекзит. От българското председателство са заявили, че "очакват лидерите на всички 28 държави и шестте държави от Западните Балкани да се съберат в София."
 
 Превод: БЛИЦ
 
 
 

Извънземни са живели заедно с древните хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285250_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%8

 Мъдрите хора се опитват достоверно да предадат на потомците събитията, на които са били свидетели Ето защо древните артефакт карат учените да приемат истината за посещението на пришълци на нашата планета. През 90-те години на миналия век по време на изследвания на индонезийските пещери ученият Кастильо забелязва необичайно струпване на камъни, сред които намира един, чиято повърхност е Покрита със загадъчни символи. Те изобразяват светило, заобиколено от звезди, и показатели за космическите посоки. След изучаването на находката експертите правят извода, че тя напомня на съвременна карта на небето. Освен това откриват аналогичен диск от злато на борда на Pioneer. Предметът е направен в дълбока древност, само че показва чужда галактика с планети, разположени различно, отколкото в Слънчевата система. В близост с електроприбори той показва свойства на магнит. Но кой би могъл да създаде това чудо на Земята, разполагайки с дълбоки познания по астрономия? Това биха могли да са единствено жители на Космоса, оставили следата си в човешката история. Разкопки на територията на древна Месопотамия представят на археолозите изненада във вид на скулптури, направени хиляди години преди възникването на шумерската цивилизация. Те имат рептилоподобни черти. Удължените глави със змийски очи са допълнение черти на лицето, напомнящи тези на гущери. Никой не знае кой е живял на това място преди заселването му с хора и как е създадено това културно наследство. В Калифорния собственик на магазин за камъни при разходка из планините Косо попада на необичаен предмет, представляващ древен механизъм. Той прилича на автомобилна свещ. А анализът с рентген показва, че във вътрешността му има медни пръстени със стоманена пружина и магнитен прът с неизвестен прах. Оказва се, че вкаменелостта е прекарала в земята 500 хиляди години. Вероятно е останала след ремонт на НЛО. Това напълно развенчава теорията за човечеството като единствената цивилизация във Вселената.

 Blitz.bg

Оранжев код за опасно време в 28 области. Очакват се проливни дъждове

https://petel.bg/Oranzhev-kod-za-opasno-vreme-v-28-oblasti--Ochakvat-se-prolivni-dazhdove__255885

Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28 области на страната днес от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. ...

Ученици от професионални гимназии във Варна впечатлиха жури с концепция за нова валута (снимки)

https://petel.bg/Uchenitsi-ot-profesionalni-gimnazii-vav-Varna-vpechatliha-zhuri-s-kontseptsiya-za-nova-valuta--snimki-__255886

Виртуалните пари сега и парите след 250 години – това беше казусът, върху който умуваха в продължение на 90 минути отбори от Варненските про...

Започнаха изборите в Русия! Путин е сигурен победител

https://petel.bg/Zapochnaha-izborite-v-Rusiya--Putin-e-siguren-pobeditel__255887

Президентските избори в Русия вече започнаха, съобщиха световните информационни агенции. Стартът бе даден снощи в 23 часа московско време...

AFP: Израелски самолети са извършили удар срещу позиции на Хамас

https://petel.bg/AFP--Izraelski-samoleti-sa-izvarshili-udar-sreshhu-pozitsii-na-Hamas__255888

Тел Авив. Израелски самолети са извършили удар по позиции на Хамас през нощта на събота срещу неделя, като отговор на детонирано на 17 март...

Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285249_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D0

 Здравната система в България е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация във връзка с проверките на прокуратурата в седем болници, обявени по-рано в петък.

По думите му здравната система в страната е в изключително лошо състояние, което си личи от това, че тя е скъпа, не е обърната към пациентите, няма достатъчно информация и не е ясно дали прилага съвременни стандарти. Според него това е система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни. 

„Системата е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не може да очакваме, че нещата ще вървят добре. Държавните болници имат модел на управление – при всяка смяна на властта се правят политически назначения и новите директори започват разчистване на сметки със старите”, коментира д-р Хасърджиев пред телевизията. „Държавата отдавна е доказала, че не е добър стопанин. Държавните болници боравят с обществен ресурс, а няма никакъв обществен контрол ”, допълва той.

Във връзка с проверките на прокуратурата д-р Хасърджиев отбеляза, че те ще покажат на обществото и управляващите, че повече не може така.

В петък стана ясно, че прокуратурата е започнала досъдебно производство за безстопанственост на общо седем болници – „Пирогов“, болницата в Попово, университетската в Бургас, МБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ-Велико Търново и МБАЛ - Кърджали.

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи по-рано, че към момента не обмисля смяна на болнични директори, тъй като все още няма доказателства за вина, припомня „Нова“.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6766791

Любим виц на Буги Барабата Любим виц на Буги Барабата - Скъпа, ти обичаш ли ме още? - Още

Може ли Федералният резерв да кацне меко в средата на развълнувано море?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285248_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B

 Безработицата в САЩ е на ниски нива, а пазарът на акции е близо до исторически върхове. Заплатите най-накрая се увеличават, а потребителите се чувстват уверени. Тогава в тази ситуация какво би могло да се обърка, задава въпроса Bloomberg в свой анализ.

Истината е, че загубите биха могли да бъдат големи, ако се направи една грешна стъпка, както много централни банки правят в такава ситуация. Причината е, че инфлацията, която е необичайно спокойна, би могла да се надигне отново, ако пазарът на труда започне да прегрява.

Федералният резерв се надява да избегне това като повиши лихвените проценти, но може и да предизвика рецесия, ако затегне прекалено много цената на кредитите. Идеалната ситуация е в това, което икономистите наричат „меко кацане“, но това толкова желано и често трудно постижимо състояние е повече изкуство, отколкото наука, пише Bloomberg. 

1. Какво е меко кацане?
Това е основаната задача на Фед: да забави икономиката достатъчно, за да предотврати прегряване, но не толкова, че да предизвика свиване на БВП. Това би могло да се постигне чрез хитра политика и късмет. Според Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics това е като „кацане в мъгла на самолетоносач в средата на развълнувано море“.

2. Фед постигал ли е някога това?
Да, но само веднъж, през 1994 и 1995 г. от тогавашния председател Алън Грийнспан. Тогава централната банка удвой лихвите до 6% и успя да забави икономическия растеж без да го спира. Затягането на кредитирането обаче имаше негативни последици. Сред тях бяха загуби за инвеститорите в облигации, фалитът на Orange County в Калифорния и финансовата криза в Мексико.

3. Може ли Фед да го направи отново?
Теоретично да, но това ще е още по-трудно, отколкото през 1994 г. Причината е, че тогава безработицата беше по-голяма, а пазарът на труда не беше близо до пълна заетост. В момента безработицата в САЩ е 4,1% - така че постигането на меко приземяване днес означава не само забавяне на растежа, но и увеличаване и на броя на хората без работа.

4. Инфлацията ли е ключовата дума?
Тя не е проблем в момента, тъй като е под целта от 2% на централната банка. Но ако икономиката продължава да се развива добре, а пазарът на труда се затегне още, инфлацията ще започне да се повишава. Как ще се случи това: компаниите все по-трудно ще намират работници и ще започнат да вдигат заплатите. За да покрият допълнителните разходи за труд и да запазят печалбите си, бизнесът ще започне да вдига цените на стоките и услугите. Но работниците могат да искат още по-големи заплати, за да могат да си позволят по-скъпите продукти. За да се прекъсне тази спирала, Федералният резерв ще трябва да увеличи лихвените проценти до нива, които биха могли да охладят икономиката.

5. Това ли е единственият проблем на Фед?
За пред публиката, да. Но в частност някои официални представители се притесняват, че ниските лихвени проценти рискуват да увеличат цените на активите до нива, които могат да се окажат неустойчиви. Подобно нещо се случи в средата на последното десетилетие, когато цените на жилищата се повишиха прекалено много и това доведе до катастрофални резултати. Този път безпокойството е насочено към акциите, облигациите и особено рисковите корпоративни облигации. Всъщност Грийнспан смята, че акциите и облигациите вече са в балонна територия. Ако той е прав и балонът се спука, това ще заличи трилиони долари от пазара и ще изпрати икономиката на негативна територия.

6. Тогава каква е стратегията на Фед?
Стратегията е чрез постепенно покачване на лихвените проценти, за да се предотврати прекалено бързо поскъпване на активите и достигане на прекалено ниски нива на безработицата. От централната банка увеличиха лихвените проценти три пъти през миналата година, като същото поведение се очаква и през 2018 г. Но новият председател на Фед Джером Пауъл наскоро даде сигнал за вдигане на лихвите четири пъти, тъй като растежът се оказва по-голям от очакваното. Едно голямо усложнение обаче идва от президента Доналд Тръмп и Конгреса, които поддържат икономиката чрез намаляване на данъците и увеличаване на разходите. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Къде са доказателствата, че Русия е отровила Скрипал?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285247_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D

 Русия се държи като невинна жертва на заговор и отхвърля всякакво свое участие в покушението срещу Сергей Скрипал. Двойният агент и бивш офицер от КГБ беше отровен в Солсбъри с нервнопаралитичен газ, който е бил разработен и произвеждан само на едно място - в бившия Съветски съюз. Скрипал и дъщеря му се борят за живота си, а светът – за да научи истината.

След направения анализ на използваната бойна отрова за британците явно нямаше повече никакво съмнение, че опитът за убийство е могъл да бъде дело само на Русия. На една страна, която, според Лондон, явно е искала да покаже какво очаква онези, които я предават. Тази Русия ни най-малко не се притеснява да нарушава правила и закони, щом реши да отправи към някого поредното свое ужасяващо предупреждение. Следите на тези смъртоносни предупреждения към руснаци в изгнание, някои от които – дисиденти - станаха прекалено много в британската столица.

Поредицата от случаи на неизяснена насилствена смърт бе открита преди 12 години с Александър Литвиненко. Този бивш агент на КГБ също беше отровен - с радиоактивен полоний, произведен в руска лаборатория.

Четири сили срещу Москва

Истината на британците междувременно се превърна и в истина за целия Запад. Американският президент Тръмп, британската премиерка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Меркел излязоха с обща декларация, в която обвиняват Русия за извършеното покушение. Западът явно все пак е в състояние да реагира сплотено, щом почувства заплаха отвън.

Никой обаче не залага вече на честността и волята на Москва да разкрие истината. Иначе четиримата политици нямаше толкова категорично да обвинят Русия в държавен тероризъм. Списъкът на греховете на Москва е достатъчно дълъг и без случая Скрипал: негласната, необявявана и упорито отричана война срещу Украйна, държавната програма за допинг на олимпийските спортисти, свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна с ракета от руския военен арсенал - във всички тези случаи от Москва идваха само лъжи. Тамошното ръководство постоянно осуетяваше разследванията и отправяше абсурдни обвинения срещу Запада.

Комплот срещу Москва

И в случая със Скрипал руснаците си имат своя истина. Ръководството в Кремъл е убедено, че става дума за глобален антируски заговор. Оттам твърдят, че целта на този заговор била да се дестабилизира страната по време на изборите за президент. Руските медии отчаяно търсят начини да докажат как руският нервнопаралитичен газ „новичок“ е попаднал на Запад.

Кристиан Трипе

Кристиан Трипе

Някои московски медии разнищиха и една „сензационна" теория, според която бъдещата свекърва на Юлия Скрипал можела да е истинският извършител на покушението.

Истината на Запада обаче спешно се нуждае от конкретни научни доказателства, които по неоспорим начин да сочат произхода на нервнопаралитичния газ. Всичко друго би било катастрофален политически провал.

САЩ, Великобритания, Франция и Германия, които подписаха споменатата вече декларация, се чувстват много сигурни в правотата си. Техният документ обаче не съдържа покана към Москва да участва в разследването на случая „Скрипал". За тях Москва явно вече не е достоен партньор, с когото може да се разговаря. Това ли е апогеят на взаимните обвинения? Опасявам се, че не!

Прогноза за времето - 18 март: Оранжев код за вятър и валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370927

Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. Над Черноморието ще е облачно, след обяд с валежи от дъжд, на места интензивни. Възможни са гръмотевици.

След преизбирането малко сигурни неща остават за Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285246_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BE

 Приближавайки се се към четвърти мандат след изборите на 18 март, руският президент Владимир Путин черпи в своя полза от дълбокия кладенец на народната подкрепа, базирана на два основни фактора – огромния ръст в стандарта на живот в страната по време на неговите 18 години на власт и триумфалното завръщане на Русия на световната сцена.

В момента Русия е във висшата лига на световните страни, но колко дълго ще продължи това?

Подготвяйки се за следващия си шестгодишен мандат – който би могъл да бъде и последен, като се има предвид конституционните ограничения и възрастта на президента (65 г.), Путин се изправя пред заплахи за своите икономически обещания и геополитически амбиции, пише Bloomberg в свой материал.

 

„Путин се справя добре в краткосрочен план, но дългосрочните разходи растат“, посочва Марк Галеоти, водещ експерт по въпросите на Русия и изследовател към Института по международни отношения в Прага. „Империите струват пари. Въпросът е дали Путин може да си го позволи“, допълва той. 

Цените на петрола се увеличиха в годините след идването на власт на Путин през 2000 г., давайки тласък на икономическия ръст, който трансформира Русия. Милиони се измъкнаха от бедността, а още повече хора вкусиха за първи път живота на средната класа. Продажбите на всичко – от нови коли до телевизори, отбелязаха бум, а западни компании като Ford и Ikea изпълниха пазара. В същото време увеличените правителствени разходи за здравна грижа помогнаха за обръщането на тенденцията с намаляващата продължителност на живота.

Този ръст обаче вече дава признаци за застой. Москва беше ударена през 2014 г. от ниските цени на петрола и западните санкции заради анексирането на полуостров Крим и украинския конфликт. Русия обаче не можа да надскочи зависимостта от петрол и други природни ресурси. Санкциите, които спряха достъпа до западни капитали и технологии, само направиха нещата по-зле, като според някои изчисления са коствали до един процентен пункт от растежа. На този фон рублата също се срина, отразявайки се върху достъпността на вносните стоки или пътуванията в чужбина.

Американските санкции ще останат в сила „поне докато Путин е на власт“, предвижда Андрей Кортунов, ръководител на изследователската група Руски съвет за международни 

 

Добрата новина обаче е, че отслабената икономика помогна на централната банка да доведе инфлацията до рекордно ниски стойности, като наскоро кредитният рейтинг на Русия успя да излезе от графата „боклук“ благодарение на стриктните бюджетни политики на Путин.

Русия обаче може да с окаже, че върви по стъпките на Аржентина, която беше сред десетте най-големи икономики в началото на миналия век благодарение на растящия си износ на стоки за широко потребление, а сега не влиза и в челната двайсетица.

„Ако Русия не направи нещо, ни очаква същата съдба“, смята Игор Юргенс, бивш президентски съветник и вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Сред плановете на правителството са намаляване на разходите за отбрана, пренасочвайки средства към пренебрегвани сектори като пътища и инфраструктура. В своя реч по-рано този месец президентът обеща 50-процентно увеличение на доходите на глава от населението до средата на следващото десетилетие, ангажирайки се с превръщането на Русия в една от петте водещи световни икономики. Но дори според руската централна банка това няма как да стане без мащабни икономически реформи. 

 

Икономическите затруднения на Путин обаче изглежда не вредят на неговия глобален апетит. Той показа, че може да прави големи геополитически изненади като намесата в американските президентски избори през 2016 г. или операцията от 2015 г. в Сирия, като и двете бяха осъществени без големи разходи. „Тази страна не трябва да бъде подценявана“, категоричен е Дмитрий Тернин, ръководител на Carnegie Moscow Center. Въпреки това той допълва, че ако руснаците решат, че могат отново да бъдат като Съветския съюз или трябва да се съревновават със САЩ или Китай, са загубени.

Американският президент Доналд Тръмп все още не е отговорил на надеждите на Кремъл за затопляне на отношенията. Но дори само катаклизмите, които той причини в американската външна политика и отношения с близките съюзници, създадоха повече възможности за Москва в световен план. В същото време слуховете, че намеса на Кремъл може да е допринесла за избирането на Тръмп, отслабиха позициите на американския президент.

Дали Путин ще успее да се възползва от дадените му шансове все повече ще зависи от това дали ще може да върне икономиката отново на скорост.

Търси се работна ръка. Но да е евтина!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285245_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0.+%D0%9D%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%21

 Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа, но постоянна така и не успявал да си намери. Докато един ден негов познат, също безработен, му казал, че клон на японско индустриално предприятие в Чехия предлага работа поне 1300 евро твърда месечна заплата. Никос и приятелите му подписали договори с местна посредническа фирма. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че реалността се оказала друга.

Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с изненадана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво допълнително заплащане за наднормен труд, макар че това им било предварително обещано. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния договор и незабавно се върнали обратно в Гърция.

За разлика от тях има обаче много други хора, най-вече сред младите, които проявяват истински авантюризъм. "От момента, в който ни качиха в разнебитения автобус, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна измама. Само че когато си отчаян, си готов и за сламка да се уловиш", казва 28-годишната фризьорка Кристина Нери в разговор за ДВ.

Бизнес с бедността

Близо 55 000 агенции по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени дейности, предимно в сектора на услугите. Благодарение на тези посреднически агенции работодателите пестят голяма част от разходите за здравни осигуровки, за платен отпуск и прилични битови условия. А бедните и отчаяни от немотията източноевропейци или съсипаните от кризата гърци са заставени да работят при нечовешки условия.

Просяк в Атина с плакат, на който пише: Гладен съм

Просяк в Атина с плакат, на който пише: "Гладен съм"

"Държаха ни като роби в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на комфортните условия от рекламните снимки на сайта на агенцията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било медицинско обслужване", казва Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а фирмата, която ѝ намерила работата , я заплашила, че ако иска болнични, ще я изхвърлят. Кристина успяла да издържи един ден, но след това напуснала, защото не искала да жертва здравето и живота си.

След срива на икономиката в Гърция през 2009 г. над 427 000 гърци са напуснали страната си, за да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното изтичане на мозъци продължава и до днес. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младите хора, напускащи родината си.

Очертава ли се подобрение?

Според официалните статистики, безработицата в Гърция, която преди достигаше до 27%, в последно време осезаемо намалява. С ниво от близо 20% обаче, тя все пак остава близо три пъти по-висока от средната за ЕС, която е 8,8%.  Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на криминални фирми.

"Аз веднъж се опарих и повече няма да опитам, но ми е жал  за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в капана на измамнически схеми", казва Кристина.

Служители на гръцкото посолство в Прага казват, че са запознати с многобройните оплаквания и измамените очаквания, подклаждани от някои частни агенции по заетостта. "Има легални ниши, които позволяват извършването на подобни дейност", посочва обаче дипломат, пожелал да остане анонимен. А това не звучи твърде многообещаващо.

 

Анте Карасава

Г20: Обръщането навътре застрашава икономическия ръст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285244_%D0%9320%3A+%D0%9E%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D

 Финансовите министри на страните от Г20 ще предупредят, че широкообхватната и силна икономическа експанзия от началото на века ще бъде застрашена, ако правителствата обърнат политиките си навътре.

Това става ясно от чернова на изявление на държавните представители, която те ще трябва да обсъдят по време на предстоящата си среща в Буенос Айрес, започваща в понеделник. В текста, цитиран от Bloomberg, се посочва също, че Г20 запазва обещанието си да се въздържа от несправедливи търговски практики.

Това колко верни обаче са страните на този принцип бе поставено под въпрос, след като американският президент Доналд Тръмп заплашва да предизвика търговска война с въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий, посочва агенцията. 

В черновата не се споменава нищо за обща битка срещу протекционизма – друга практика, свързана с управлението на американския президент.

Решението на държавния глава, което влиза в сила в петък, по всяка вероятност ще е основна тема по време на двудневната среща на финансовите министри, на фона на продължаващо лобиране за изключения от тарифите и заплахи за ответни мерки срещу тях.

По данни на Bloomberg Economics една евентуална търговска война може да изтрие до 470 млрд. долара от световния брутен вътрешен продукт до 2020 г.

Сред другите рискове за световния растеж финансистите смятат да посочат геополитическото напрежение в световен мащаб и неочаквано бърз край на достъпните кредити.

В черновата на министрите от Г20 също така се посочва, че страните се ангажират с това да избягват конкурентно понижение на цените, наблягайки на важността на международната търговия като двигател на растежа.

Държавните представители също така не пропускат да отправят предупреждение за криптовалутите, които според тях могат да улеснят укриването на данъци, прането на пари и финансирането на терористичната дейност. Според тях подобен род активи трябва да бъдат наблюдавани и да има готовност за възможен многонационален отговор.

По статията работи: Елена Илиева

13 неразкрити загадки за Втората световна война

http://dnes.dir.bg/news/vtorata-svetovna-voyna-zagadki-26962464

Историята на Втората световна война и досега е пълна със загадки, макар че историци от целия свят постоянно я изследват.

Готов е проектът за мащабни промени в енергийния сектор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285243_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%B5%D0%BD%D0%

 Готов е проектът за изменение в Закона за енергетиката, чрез който ще бъдат направени мащабни промени в енергетиката. Те засягат излизането на някои производители на свободния пазар, въвеждането на регламента REMIT, липсват заявените намерения за повече контрол от страна на енергийния регулатор при продажба на активи на енергийни дружества. 

Предложенията обаче могат да бъдат обединени при разглеждането им в Народното събрание.

По силата на предложените текстове всички централи, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), и централите с високоефективно производство с мощност над 4 мегавата ще излязат на борсата.

В момента тяхното производство се изкупува от обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК), по преференциални цени. Причината за преференциите е политиката за насърчаване на иновациите и зелената енергия. Сега тези производители ще излязат на свободния пазар, но преференциите им ще бъдат запазени - разликата между пазарната цена и преференциалната ще бъде покривана от специална премия.

Според промените премиите ще бъдат определяни всяка година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) като разлика между преференциалните цени на производителите и определената за този период прогнозна пазарна цена за електрическа енергия.

Така НЕК ще има задължението да изкупува енергията на присъединените производители до 4 мегавата, както и "по договори за дългосрочно изкупуване на разполагаемост и електрическа енергия" - тоест от т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че на този етап промяна за тези централи не може да има, защото още тече оценката от Европейската комисия за недопустима държавна помощ. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) промяната за ВЕИ и високоефективните производители също ще има нужда от нотификация от Брюксел за държавна помощ.

Премиите ще се определят от КЕВР, но ще бъдат изплащани на производителите от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). С промяната в законодателството ще бъде дадена гаранция за събирането на вноските във Фонда - в размер на 5% от приходите от дейността на производители и търговци на електроенергия.

Тези плащания ще имат обезщетение от 150% от най-високата месечна стойност от произведението на цената и/или компонентата от цена. За изрядните платци обаче тази гаранция постепенно ще намалява - до 100% след една година плащания без забавяне и 50% след две години редовни плащания към Фонда.

В проекта за промени на Закона за енергетиката е вписана изцяло нова глава, чрез която се имплементира европейският регламент REMIT. Тя дава повече контролни функции на КЕВР на борсовия енергиен пазар.

Излизането на преференциалните производители на свободния пазар е искане на работодателските организации в страната. Целта е търговията с електроенергия да стане по-прозрачна, а цената - по-конкурентна. Бизнесът се оплака от нереално високи оферти на търговци в началото на годината. След предупрежденията за протести и искането на оставката на енергийния министър бяха задвижени и последните мащабни промени.

Те трябва да влязат в сила от 1 юли 2018 година, когато започва новият регулаторен период в енергетиката.

Предложението за промени е публикувано на страницата на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Сдружението, което организира част от дискусиите по промените, се председателства от депутата Валентин Николов, който е зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание.

Пълния текст на промените можете да намерите тук, а становище по темата можете да изпратите до 23 март на електронната поща на парламентарната комисия по енергетика (komisia_energetika@parliament.bg)

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Brexit започва да пропуква единния фронт на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285242_Brexit+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%

 Националните интереси на отделните страни членки се превръщат в изпитание за единния фронт, който оставащите 27 държави в Европейския съюз заемаха в преговорите за Brexit досега, предупреждават източници на Bloomberg.

По-малко от седмица преди срещата на европейските лидери, на която ще бъде обсъдено споразумението за преходния период след излизането на Великобритания от общността, представители на страните вече са заявили различията си за това как трябва да продължи процесът занапред. Сред въпросите е и това дали трябва да се включват положенията на отделни индустрии – и отделни държави, в преговорите, водени от представителя на ЕС Мишел Барние.

По време на среща в Брюксел тази седмица Испания – чийто национален превозвач Iberia е собственост на същата компания като British Airways, даде знак, че би искала специално да се обърне внимание на авиацията. В същото време Люксембург иска повече детайли за финансовия сектор. Сред отрасли, търсещи приоритетност, са също риболовът и земеделието. 

Според други държави обаче споразуменията с Лондон трябва да останат по-общи, за да може по този начин да се гарантира единство и да се даде на самия Барние повече гъвкавост, тъй като и позицията на британското правителство търпи изменения. Те също така искат да спестят на ЕС обвиненията в избирателност спрямо Великобритания – нещо, което самият съюз често казва за Острова.

До момента опитите на Великобритания да внесе раздор между страните членки остават без значителни резултати, въпреки честите посещения на британски министри в европейските столици, посочва Bloomberg. Въпреки това с приближаването на преговорите до темата за партньорството на двете страни европейските дипломати отбелязват, че очакват националните интереси да доведат до разделение и по-трудно запазване на единна позиция.

По отношение на въпроса с ирландската граница тримата източници на агенцията отбелязват, че макар да има солидарност със Северна Ирландия, е малко вероятно точно тази тема да осуети споразумението за преходния период следващата седмица, стига този срок да бъде спазен.

Чернова с европейските насоки за следващата фаза от диалога с Лондон беше публикувана по-рано този месец и ще служи като основа за позицията на европейските лидери след срещата им идния петък.

По статията работи: Елена Илиева

 

Готова ли е Гърция да се изправи на крака?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285241_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%3F

 В края на лятото в еволюцията на Европа ще настъпи важно събитие. Гърция, която е основният виновник за отминалата фискална и икономическа безотговорност в Европа, ще излезе официално от последната си спасителна програма. Точно както кризата на еврозоната започна в Гърция преди осем години, така и ще приключи официално пак на същото място.

Но дали наистина това ще се случи, пита Николаос Карамузис, председател на Eurobank и Hellenic Bank Association, за Wall Street Journal. Докато Гърция се готви през август да остави зад себе си почти десетилетие на официален финансов надзор, който дойде за сметка на огромна социална и икономическа цена, дебатите в Атина, Брюксел, Франкфурт и Вашингтон са фокусирани на деня след това. Икономическото състояние на Гърция се подобрява драматично, докато почти 10 години прилага реформи, искани от кредиторите. Растежът се завърна, първичният бюджет на правителството е в излишък, а текущата сметка е общо взето балансирана. Международната конкурентоспособност също нарасна значително, кредитните рейтинги се вдигат. Както износът, така и чуждестранните инвестиции са във възход през последните две години, а нивото на безработица постепенно намалява.

Основният въпрос е дали Гърция е готова да застане на крака. Дали политическите лидери научиха уроците си от трагичния опит през последните осем години?

Не всички са толкова убедени в това. Някои заинтересовани страни, обезпокоени за преходния период, искат държавата да разполага с някакъв вид официална предпазна кредитна линия за спешни ситуации или поне искат да гарантират, че правителството е натрупало достатъчно парични буфери – вероятно около 20 млрд. евро – в случай че Гърция не може да се финансира от пазарите. Нова официална програма обаче, която да включва предпазна кредитна линия, може да бъде възприета от пазарите като сигнал, че Атина не може да поддържа реда си.

Истинското предизвикателство за Гърция е как да подкрепи възхода на икономиката си, докато в същото време укрепва политическото доверие и увереността на пазарите. Само устойчив растеж, реформи, среда, благоприятна към пазара и бизнеса, както и опазване на фискалната стабилност могат да постигнат това. И само неконвенционални политики в преследване на тези цели могат да впечатлят пазарите. Този подход трябва да включва програма за развитие на публичните земи, масови приватизации, радикална реформа на публичната администрация, привлекателна рамка за чуждестранни инвестиции и данъчна и пенсионна реформа в подкрепа на растежа. Проточено излизане от последната спасителна програма, което би накърнило доверието, само рискува да засили безпокойството.


Ходовете, които ще бъдат осъществени от сега до края на програмата през август, ще определят дали Гърция може наистина да я напусне безпроблемно. Първата стъпка е да се създаде надежден и подходящ за бизнеса план за национален растеж и реформа, базирана на широк социален и политически консенсус. Целта трябва да бъде устойчиво възстановяване на частните инвестиции, които се сринаха по време на кризата, а планът трябва да предложи подробен график и списък с приоритети.

Гръцките банки трябва да са готови и да уверят недвусмислено инвеститорите, че финансовата система е стабилна. Тази пролет гръцките банки ще преминат през нови стрес тестове, докато приложат и новите международни правила за банковото счетоводство IFRS9. Гърция не може да продължи напред, докато има съмнения за финансовата сила на банките ѝ.

За да намалят допълнително пазарната несигурност, официалните кредитори на Гърция ще трябва да вземат решение по преструктурирането на гръцкия публичен дълг, и то не по-късно от първата половина на 2018 г. съгласно по-ранните ангажименти. Финална сделка по дълга трябва да гарантира жизнеспособността на пазарните условия, докато в същото време изпълнява задълженията за облекчаване на дълга.

През следващите шест месеца, докато спасителната програма официално приключи, Международният валутен фонд (МВФ) трябва да остане ангажиран с нея. Пазарите ще трябва да видят, че МВФ е съгласен както с преструктурирането на публичния дълг, така и с платежоспособността на банковата система след стрес тестовете. Негативна позиция може да застраши излизането.

Освен това гръцкото правителство под управлението на партията СИРИЗА и основната опозиционна партия – Нова демокрация, трябва да потвърди ангажимента си да изпълни фискалните цели: годишни бюджетни излишъци, без обслужването на дълга, в размер на 3,5% от брутния вътрешен продукт всяка година до 2022 г. Всяко обсъждане за коригиране на тази цел или промяна на фискалния микс трябва да бъде отложено, докато доверието в пазара не бъде напълно възстановено. Подобни първични излишъци са наистина прекомерни и рецесионни, но при сегашните обстоятелства ползите от повишаване на фискалната надеждност на страната натежава над разходите.

Не на последно място, Гърция трябва да премахне изцяло капиталовия контрол, и то не по-късно от август 2018 г. Това ще бъде силен сигнал за доверие в перспективите пред страната и в политическите ѝ инициативи, докато в същото време вероятно ще доведе до повишаване на кредитния ѝ рейтинг.

Оптималната стратегия на Гърция е всички заинтересовани страни да работят заедно през следващите няколко месеца, за да осъществят чисто и устойчиво излизане и завръщане към икономическата и социална нормалност. Последните подобрения на икономиката може да отпаднат много бързо при неотговорни политики. Доверието е крехко и трябва да бъде засилено.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Кои са основните предизвикателства пред световната имотна индустрия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285240_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%

 Световният имотен пазар се възползва от високата възвръщаемост за инвеститорите и позитивните очаквания за световната икономика. Това става ясно от доклада „Нововъзникващи тенденции в недвижимите имоти – глобалните прогнози за 2018 г.“, публикуван съвместно от PwC и Urban Land Institute (ULI).

На силно конкурентния имотен пазар в късен цикъл на развитие индустрията трябва да прибегне до технологиите, нови бизнес модели и концепцията „пространството като услуга“, пишат авторите на доклада, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Световните бизнес лидери, които са били интервюирани за целите на доклада, са съгласни, че имотният пазар е навлязъл в късен цикъл на развитие, но според някои от тях прогнозите за относително силен растеж на световната икономика и произтичащото от тях търсене могат да удължат цикъла.

Повишаването на трансакциите в Европа и рекордната активност на азиатските пазари като Хонконг и Сингапур подкрепят тази идея. В същото време цената на основни активи остава предизвикателство, което в съчетание с по-голямото внимание към силните икономики тласка инвеститорите към алтернативни сектори като логистични площи и второстепенни градове като Копенхаген в Европа и Ралей и Дърам в САЩ.

Очаква се нарастващите лихвени проценти и инфлация да подложат индустрията на напрежение, особено в САЩ и Европа. Според интервюираните рискът от по-високи лихвени проценти сега е много по-голям, отколкото преди шест месеца.

Авторите на доклада подчертават нарастващата пропаст между лекотата за набиране на капитал и относително трудното му ефективно инвестиране. Тази тенденция е особено подчертана в Азия, където местните държавни и институционални фондове с големи ликвидни средства купуват имоти както в региона, така и в останалата част на света, засилвайки конкуренцията за активи. Заради това съревнование традиционните класификации за възвръщаемост и риск рухват, а традиционни и опортюнистични инвеститори се насочват към пространства с добавена стойност.

Пазарът в късен цикъл на развитие и затрудненията при инвестирането на капитала доведоха до вълна от консолидации сред компаниите, притежаващи имоти, и фондовете за рисков капитал, пишат авторите на доклада. Според тях в тази нова среда имотните компании трябва да се насочат към нови бизнес модели, за да набират пари и да постигат печалба. Заради сеизмичните промени в индустрията имотните компании ще изискват нови умения за обработване на големи масиви от данни и за използване на технологиите за подобряване на вземането на решения, управлението и процеса на оценка.

По отношение на имотната индустрия в Европа авторите на доклада отбелязват, че тя се възползва от най-бързия растеж в ЕС в последните десет години , което подкрепя търсенето и инвестициите. Голяма част от растежа се дължи на основни икономики като Германия, Франция, Италия и Испания. Представителите на имотната индустрия в Европа обаче не могат да разграничат Лондон от продължаващата несигурност около Brexit. Но азиатските инвеститори, които не се вълнуват толкова от Brexit като европейските им колеги, мислят дългосрочно и инвестират капитали в британската столица.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Внимание! Задава се аномалия. Нахлува студ и сняг. Температурите ще паднат рязко, възможни са и градушки

https://petel.bg/Vnimanie--Zadava-se-anomaliya--Nahluva-stud-i-snyag--Temperaturite-shhe-padnat-ryazko--vazmozhni-sa-i-gradushki__255841

meteo.bg Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март – ще се понижава още, едва вечерта от запад ще се повишава. През...

Важно предупреждение от Външно за всички българи във Великобритания!

https://petel.bg/Vazhno-preduprezhdenie-ot-Vanshno-za-vsichki-balgari-vav-Velikobritaniya--__255882

Във връзка с влошената метеорологична обстановка в Лондон и силния снеговалеж, който се очаква да продължи и през следващите 24 часа, лети...

FOX news: Мъж застреля съпругата си в търговски център в Калифорния

https://petel.bg/FOX-news--Mazh-zastrelya-saprugata-si-v-targovski-tsentar-v-Kaliforniya__255883

Кадър fox5dc Мъж застреля съпругата си след спорт в търговски център в американския щат Калифорния, съобщава телевизионният канал FOX news. ...

Част от "Аспарухово" е без вода

https://petel.bg/CHast-ot-Asparuhovo-e-bez-voda__255884

Част от "Аспарухово" е без вода от снощи. Причината е авария. Без вода са жувищите на ул. "Народни будители" бл. 77 вх. А,Б, В и част от ул. "Керч"...

Меката зима събуди рано сенната хрема

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6763948

Меката зима събуди рано сенната хремаНай-много са полените в сухи, топли и ветровити дни. Поленовите алергии започват по-рано след топлата зима. Това не означава обаче, че ще сезонът на кихането, сълзенето на очите и хремата ще завърши по-рано от обикновено. Масовите представи отнасят алергичния ринит (сенна хрема) към периода на цъфналите плодни дръвчета,

Джино предизвика фурор на летището! Вижте го след тежката операция

https://petel.bg/Dzhino-predizvika-furor-na-letishheto--Vizhte-go-sled-tezhkata-operatsiya--__255874

Снимки Телеграф Джино направи импровизиран фурор на столичното летище. Фенове тръгнаха да го преследват при завръщането му от Анкара, ...

Хороскопът за днес

https://petel.bg/Horoskopat-za-dnes__255836

lamqta.com Овен  Днес ще си дадете сметка, че не можете да кажете на своя любим човек цялата истина, тъй като ако чуе всичко, ще му бъде съвсем ...

Жена получи удар, след като не пусна 20 часа телефона си

https://petel.bg/ZHena-poluchi-udar--sled-kato-ne-pusna-20-chasa-telefona-si--__255875

47-годишна жена от Китай получи съсирване на кръвта и се наложи да я оперират спешно, тъй като държала мобилния си телефон в ръката 20 часа п...

Руски генерал алармира: САЩ удрят в Сирия с крилати ракети

https://petel.bg/Ruski-general-alarmira--SASHH-udryat-v-Siriya-s-krilati-raketi__255876

Генералният щаб на руската армия вижда признаци за нанасяне на удар срещу правителствените войски в Сирия с крилати ракети.  Това зая...

Рак на дебелото черво покосява всеки пети българин над 60

https://petel.bg/Rak-na-debeloto-chervo-pokosyava-vseki-peti-balgarin-nad-60__255877

Ракът на дебелото черво се открива обикновено с една година закъснение у нас, казват лекарите. 25% от пациентите биват диагностицирани, сле...

Тя изпрати снимка от пробната на непознат мъж и последва истинско чудо със семейството му

https://petel.bg/Tya-izprati-snimka-ot-probnata-na-nepoznat-mazh-i-posledva-istinsko-chudo-sas-semeystvoto-mu__255881

Сидни си търсела красива, вечерна рокля и влязла в луксозен магазин, където да избере най-подходящия тоалет. В пробната си направила снимк...

Да живее Втората Карибска криза

http://pogled.info/svetoven/da-zhivee-vtorata-karibska-kriza.93231

/Поглед.инфо/ В предишна моя статия, посветена на реакцията на Запада спрямо обявеното от Москва нейно ново оръжие, аз с лека почуда предположих, че думите на Путин все пак са предизвикали необходимия ефект. Поне у професионалистите. Изглежда, съм бил твърде оптимистичен.

Румъния готви Майдан за унищожаването на Молдова

http://pogled.info/svetoven/rumaniya-gotvi-maidan-za-unishtozhavaneto-na-moldova.93232

/Поглед.инфо/ Ако се вярва на молдавските общественици, преди началото на масовите вълнения и новия Майдан в Кишинев, чиито крайна цел е обединяването с Русия, остават по-малко от десет дни. Какво е това – празни заплахи или нова политическа реалност, предвещаваща нова гражданска война с неизбежната руска намеса в нея?

Собчак: Възкачването на Звяра

http://pogled.info/svetoven/russia/sobchak-vazkachvaneto-na-zvyara.93233

/Поглед.инфо/ В навечерието сме на най-невероятните избори в историята на този социален феномен. Вероятно за пръв път в историята, истинската битка не е за първото, а за второто място. Този, който се окаже на второ място, ще упражнява най-силно влияние върху политическата ситуация в страната през следващите шест години. Освен ако не ни покажат втората серия на операция "приемник". Което, според мен, е малко вероятно. Путин е склонен да пази в тайна интригата до самия край.

Геополитическа тайна ще застави САЩ да се сприятели с Русия

http://pogled.info/svetoven/geopoliticheska-taina-shte-zastavi-sasht-da-se-spriyateli-s-rusiya.93234

/Поглед.инфо/ Бившият главен стратег на Белия дом и изпълнителен председател на Съвета на директорите на Breitbart News Стив Бенън, в интервю за италианското издание La Stampa предлага Вашингтон да разглежда Москва като естествен съюзник в борбата на САЩ срещу Китай, Иран и Турция.

Washington Post: Изтезанията са официална държавна политика на САЩ

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-iztezaniyata-sa-ofitsialna-darzhavna-politika-na-sasht.93235

/Поглед.инфо/ Бившият сътрудник на отдела на ЦРУ за борба с тероризма Джон Кириаку е осъден и лежи 23 месеца в затвор, за това, че през 2007 година, в интервю за ABC News разобличава ЦРУ, че подлага на изтезания затворници, че изтезанията са официална политика на правителството на Съединените щати и че тази политика се осъществява с личното одобрение на президента.

Загадка от Die Welt: Русия «нападна» целия Запад, а Twitter на президента на САЩ мълчи

http://pogled.info/svetoven/zagadka-ot-Die-Welt-rusiya-napadna-tseliya-zapad-a-Twitter-na-prezidenta-na-sasht-malchi.93236

/Поглед.инфо/ Новите санкции на САЩ са „първата съществен реакция“ на Запада на отравянето в Солсбъри, пише Die Welt. Както и преди, обаче си остава загадка защо ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп нито в речите си, нито в туитите не засегна инцидента, който „напълно може да се разглежда като акт на война“, недоумява журналистът от немския вестник.

Comedy Central: Натикват Путин в ъгъла, а той само се смее

http://pogled.info/svetoven/Comedy-Central-natikvat-putin-v-agala-a-toi-samo-se-smee.93237

/Поглед.инфо/ Лондон обвини Моксва за убийството на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, Путин даже не се откъсна от селското стопанство за да излезе с опровержение, учудва се Comedy Central. Според телевизионния водещ, след идването на Тръмп в белия дом руският президент започна да се държи “много по-нахално“.

Всичко за пневмония и как да я лекуваме ефективно

https://petel.bg/Vsichko-za-pnevmoniya-i-kak-da-ya-lekuvame-efektivno__255872

Какво е пневмония? Пневмонията е инфекция в единия или двата бели дробове. То може да бъде причинено от бактерии, вируси или гъбички. Бак...

Следствието и съдът не са нужни на Запада, когато „виновникът“ е Русия! ОЗХО: Скрипал го отрови Асад!

http://pogled.info/svetoven/sledstvieto-i-sadat-ne-sa-nuzhdi-na-zapada-kogato-vinovnikat-e-rusiya-ozho-skripal-go-otrovi-asad.93230

/Поглед.инфо/ Кризата около отравянето на предателя Скрипал в Англия се развива стремително и дори някак си без интрига, ако не се смята докъде ще достигне правителството на Мей в своите „ответни действия“. Виновниците са „установени“ (Великобритания не допуска друго), дипломатите се гонят, светът негодува, Русия се бори, конфликтът се шири и достигна до ООН. 

"Стратфор": А, ако го нямаше Путин...

http://clubz.bg/65537-stratfor_a_ako_go_nqmashe_putin

Руските гласоподаватели ще се насочат към избирателните секции днес уикенд, за да изберат следващия си президент, но повечето от тях смятат, че решението вече е взето за тях. В края на краищата има малко жизнеспособни претенденти да спрат настоящия президент Владимир Путин от спечелване на изборите на 18 март и спечелването на четвърти мандат. Един журналист и опозиционен депутат от Санкт Петербург обаче не е толкова сигурен в резултата от гласуването. "В изборите има винаги зърно на непредсказуемост", предупреди Борис Вишневски, интервю в Stratfor, цитирано от "Фокус". 

Докато Русия се подготвя за президентската надпревара, може ли да ни разкажете за настроението сред избирателите?

Хората, с които говоря, не са доволни от това как страната се управлява от сегашния президент. Има дълбоко вкоренено разбиране, че изходът от изборите е определен преди месеци и че всичко се прави за следващата победа на Путин. Смятам, че този подход, който случайно споделя опозиционният политик Алексей Навални, е погрешен. Винаги има зърно на непредсказуемост в изборите - може би не в окончателните резултати, но на определени места със сигурност.

За какво са толкова нещастни руснаците?

Те са недоволни от високите цени за храната и комуналните услуги, въпреки факта, че Русия разполага с изобилие от природни ресурси. Те са ужасени от ограниченията върху вносните стоки, резултат от неотдавнашните западни санкции срещу страната. Много руснаци изпитват големи трудности да се справят, защото заплатите и пенсиите са ниски, а цените изглеждат винаги нарастващи. Така че, ако изборите се провеждаха в нормална конкурентна среда, в която кандидатите на опозицията биха могли да участват на нивото на Путин, и ако тези кандидати получаваха справедливи шансове да проведат кампаниите си през последните няколко години, тогава щяхме да видим съвсем различна политическа картина сега, която щеше бъде отразена в предстоящите избори.

Смятате ли, че сегашната надпревара, включваща осем кандидати, просто имитира свободни и демократични избори?

Всъщност, с изключение на Навални, на когото не му беше разрешено да се кандидатира, всички участници, които искаха да участват в изборите, участваха и продължават да участват и днес.

Въпреки това, някои от политическите „леки категории“ и „псевдополитици“, които не успяха да получат необходимите подписи, за да влязат в кампанията не достигнаха до окончателния списък с кандидатите.

Ако Навални бе получил зелена светлина, за да се кандидатира за президентската надпревара, щеше ли да има шанс срещу Путин?

Изборите със сигурност щяха да бъдат по-интересно с името му на бюлетината. Но се съмнявам, че участието му щеше да доведе до някакви удивителни резултати. Той не е известен извън големите руски градове. И, да кажа истината, онези, които го подкрепят, не гласуват в масовостта, която мнозина биха искали.

Говорите за младите хора в страната?

Да, някои от които са непълнолетни, да бъда откровен. Те го почитат като безстрашен борец срещу корупцията, която е широко разпространена в цялата страна. Но младите хора не участват масово на изборите в Русия.

Удивително е, че Навални, бит и задържан няколко пъти, остава в Русия. Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, две големи имена в руската опозиция, напуснаха Русия - решение, което може би е спасило живота им.

Жалко е, че Каспаров и Ходорковски живеят извън Русия днес. Но все пак би било погрешно да се каже, че Навални е единственият опозиционен лидер, останал в Русия. Той е един от малкото. Що се отнася до вашата забележка, че Каспаров и Ходорковски се страхуват за своя живот тук, единият , доколкото ми е известно, е бил насилствено отстранен от Русия. Доколкото ми е известно, той се е заселил в Швейцария. Ако някога се върне при Путин в Кремъл, ще да види нови обвинения срещу себе си. Няма съмнение за това.

Междувременно Каспаров наистина вярва, че животът му е в опасност и аз уважавам решението му да напусне. Да бъдеш политик и да се противопоставиш на Кремъл стана много опасно в Русия.

Убийството на Борис Немцов доказва това. Навални е добре запознат с опасността, но предпочита да остане в Русия и да плати цената.

Вярвате ли, че Кремъл е зад убийството на Немцов?

Подобно на много други, нямам доказателства. Но като се има предвид омразата, която той разпалваше у Путин лично, не го изключвам.

И все пак трябва да се съгласите, че мнозинството от руснаците подкрепят Путин, въпреки осезаемо по-ниските стандарти на живот, които последваха западното ембарго. Как обяснявате това?

Не се изненадвам от това изобщо, като се има предвид огромното зрителско присъствие в многобройните медии, контролирани от Путин. Въпреки огромните ресурси, използвани за оформянето на имиджа на президента, чувствам, че рейтингите му спадат. Не бих се изненадал, ако сега са под 50 процента.

Като член на Общинския съвет в Санкт Петербург и председател на фракцията на „Яблоко“ в него се срещам с много хора от различни сфери на живота и повечето от тях се оплакват от Путин. Не обръщам много внимание на резултатите от анкетите, които разпространяват официалните медии. Ако те не са подправени в тяхната цялост, те поне силно се коригират в полза на Кремъл.

Смятате ли, че Путин ще спечели в първия тур на изборите?

Ако избирателите искат промяна в страната да излязат и да гласуват за другите кандидати, а не за Путин, тогава мисля, че вероятността е доста висока, за да станем свидетели на балотаж. За разлика от Навални, за когото смятам, че погрешно призовава хората да бойкотират изборите, насърчавам всички да дойдат и да гласуват.

Московчаните и жителите на Санкт Петербург са известни с непокорния си дух, но живеещите в провинцията се смятат за преобладаващо в полза на Путин, когото виждат като гарант за стабилност в страната. Съгласни ли сте с тази идея?

Въобще не. В интерес на истината, хората разбират стабилността по различен начин в цяла Русия. Те искат стабилност в доставките, стабилност в социалната си сигурност, стабилност в техния комфорт и т.н. - всичко, което те не могат да очакват от сегашния лидер.

Икономическата криза в Русия, резултат от западните санкции продължава да се отразява върху живота на обикновените граждани, които виждат богатите приятели на Путин все по-богати всеки ден. И противно на насърчаването на патриотичните чувства, военните действия на Русия в Украйна и Сирия предизвикаха неодобрение в цялата страна.

Много хора искат тези пари да бъдат насочени към неща, които подобряват тяхното влошаване на качеството на живот и тяхната местна инфраструктура.

Кой вероятно би преминал на балотаж втори кръг, ако такъв се проведе?

Желая това лице да е Григорий Явински, председателят на Яблоко. Оставям настрана членството си в партията, той е достоен претендент, който е много образован и има безупречна репутация. Срещу Путин той е в много по-добра позиция от останалите, аз не виждам ясен кандидат сред останалите.

Как оценявате шансовете на Ксения Собчак, дъщеря на първия демократично избран кмет на Санкт Петербург и ментор на Путин? Тя също е известна телевизионна водеща, журналист и актриса, наречена от мнозина „руската Ким Кардашиан“? 

Както и много други, не мога да я въмприема сериозно. Кампанията, изглежда, е част от шоуто. В миналото никога не е повдигала въпросите, за които говори сега. Така че участието ѝ е част от демонстрацията, част от политическата конюнктура.

Руските комунисти имат двама кандидати на гласуването: Павел Грудин, лидер на КПРФ и Максим Суракин, председател на Комунисти на Русия. Как виждате техните шансове в изборите?

Суракин не е много добре известен и не може да очаква значителна подкрепа при изборите. Що се отнася до другия кандидат, Грудинин, той е спорна фигура, защото е основен капиталист с огромна бизнес империя под негов контрол. Как може един мултимилионен индустриалец да бъде ожесточен борец за правата на руските работници? Това е парадоксът на руската политика.

Какво мислите за шансовете на Владимир Жириновски, друг многогодишен кандидат за президент и донякъде ексцентричен лидер на Либералдемократическата партия?

Не го приемам сериозно. Тези, които гласуват за него, правят това шеговито. Той няма нито избирателна програма, нито принципи. Всичко, което прави, е свързано с шоубизнеса и политическото боричкане. За съжаление за Русия има хора, чието лично разбиране за страната и за света като цяло съответства на посланието на Жириновски. Така че, когато кандидатът заяви, че руснаците под негово ръководство ще си мият ботушите в Тихия океан, мнозина кимнаха весело.

„Яблоко“, социално-либералната партия, която представлявате, някога е била нарастваща сила в руския политически пейзаж, но през последните няколко години се е разпаднала. Това, че властите позволяват на нейния председател, Явлински, да се кандидатира изборите може би , създава образа за свободни избори в Русия. Съгласен ли сте?

Наистина , „Яблоко“ е имало по-добри времена от сега. Тези времена преди Путин са били по-добри не само за Яблоко, но и за цялата Русия, за нейната процъфтяваща демокрация и за медиите. Това, което Путин направи първо, когато дойде на власт през 2000 г., беше да унищожи свободната преса. Яблоко имаше по-голямо представителство в различни камари на властта преди пристигането на Путин. И все пак ние сме единствената руска опозиционна партия, която не се е навъртала през годините около Путин. Въпреки че политическите ни печалби не повече от тези преди 2000 г., ние все пак имаме фракции в регионалните парламенти на Псков, Санкт Петербург и Карелия и стотици членове на партията работят в местните парламентарни делегации. За съжаление, Яблоко е възпрепятствано от липсата на законодатели в Думата (руския парламент). Последният път, когато имахме депутати в него, беше още през 2003 г. Нашият кмет наскоро бе незаконно отстранен от кметството на град Петрозаводски. На фона на тези ограничения, Яблоко се оправи.

Кои са най-преобладаващите теми издигани от кандидатите по време на кампанията?

За съжаление, освен Явлински, никой от кандидатите не говори за външната политика на Русия. Те пренебрегват факта, че спадът в руската икономика е не само резултат от западните санкции, но и последиците от външната политика на страната. Ако не беше анексирането на Крим, намесата в Украйна и присъствието на Русия в Сирия, санкциите никога нямаше да бъдат приложени и руската икономика щеше да бъде в много по-здравословно състояние сега.

Морските курсанти от Владивосток вече пуснаха бюлетините си.

Загубите, които Русия поражда от санкции, се оценяват на 3 трилиона рубли (52,1 милиарда долара). Това има осакатяващ ефект, трябва да се съгласите. Вместо да търси нови врагове, Русия отчаяно се нуждае от търсене на приятели.

Нека за известно време да играя адвокат на дявола и да отразя идеолозите на Кремъл. Западното ембарго не доведе Русия до колене ...

Не мисля, че това е нещо, за което Западът е имал за цел. От многото разговори, които съм водил с различни западни политици, стигнах до извода, че светът иска мирна, предсказуема и процъфтяваща Русия, която може да бъде зачитана поради богатото ѝ културно-историческо наследство. Нелепо е да мислиш, че светът, включително Съединените щати, се стреми да сложи Русия на колене. Това е „плашило“ , предназначено да изплаши малките деца и най-необразованите. Подчинените страни са част от XVII и XVIII, а не от днес. Като казах, обаче, осъзнавам изключително добре икономическото и политическото влияние, което тези страни упражняват.

Виждате ли Русия без Путин?

Аз със сигурност правя - и много ясно. Русия без Путин ще бъде демократична европейска страна, която се придържа към международното право, ще зачита правата на човека и живее в мир със съседите си. Това ще бъде страна, в която гражданите свободно избират своите власти и я наказват в урните, ако не обръща внимание на интересите на избирателите.

Русия готова ли е за лидер, който би могъл да възприеме тези принципи? Ще има ли национална подкрепа?

Това ще бъде решено, след като Путин се оттегли. Но ако трябва да спрете човек на улицата някъде в Русия и да го попитате дали иска по-висока заплата или пенсия, със сигурност ще го чуете да казва „да“. Ако го попитате дали иска властите да бъдат по-отговорни за действията си, отново ще чуете „да“. И ако го попитате дали иска синът му да бъде изпратен да се бие в Сирия, той определено ще каже „не“.

Осъзнавам, че Путин ще направи всичко възможно, за да се увери, че неговият приемник продължава политиката му. Но нещата се променят в някакъв момент в историята. Надявам се, че промяната в Русия ще дойде по-скоро, отколкото по-късно.

Русия избира президент

http://www.transmedia.bg/2018/03/18/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82/

109 милиона руски граждани избират днес президент. Според социологическите проучвания с най-големи шансове е Владимир Путин. За него подкрепата варира около 69%.

В неделя в цялата страна ще бъдат отворени избирателните пунктове.  В Далечния Изток гласуването ще започне най-рано – още в събота.

Ако Владимир Путин спецели изборите, това ще бъде четвъртият му мандат начело на Русия.

 

Ударихме болшевизма в Брест-Литовск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765717

Ударихме  болшевизма в Брест-ЛитовскНаша делегацияподписа договора на3 март 1918 г. Вяло мина една стогодишнина от националната ни история. Покрай националния празник Брест-Литовският договор беше скрит зад завесата на политическата коректност. Споменаха го тук-там, което разгневи пишман русофилите. Защото руският патриарх бил у нас! С този документ от 3 март 1918 г.

Дядo "Maĸapoв": Зaщo Pycия 30 гoдини нe мoжe дa зaмeни ocтapeлия пиcтoлeт

https://petel.bg/Dyado-Ma--apov--Zashho-Pyciya-30-godini-ne-mozhe-da-zameni-octapeliya-pictolet__255871

Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества заедно, пoпитайте дизайнерите на армейски пистолети по целия свят...

Телескопът "Кеплер" скоро ще спре да работи, горивото му е на изчерпване

https://petel.bg/Teleskopat-Kepler-skoro-shhe-spre-da-raboti--gorivoto-mu-e-na-izcherpvane__255873

Телескопът "Кеплер", който даде възможност да бъдат открити много екзопланети, скоро ще спре да работи, защото горивото му свършва, съобщи ...

За 6 дни: Един милион гледания на българската песен за Евровизия

https://petel.bg/Za-6-dni--Edin-milion-gledaniya-na-balgarskata-pesen-za-Evroviziya__255869

1 милион гледания само за 6 дни - "Боунс" е най-успешната българска премиера на песен за Евровизия. 30% от гледанията са от България. 700 хиляд...

Астронавтите са подложени на по-голямо облъчване отколкото се смяташе досега, твърдят учени

https://petel.bg/Astronavtite-sa-podlozheni-na-po-golyamo-oblachvane-otkolkoto-se-smyatashe-dosega--tvardyat-ucheni__255870

Учени от университета на Ню Хемпшър в САЩ установиха, че ефектът от радиацията върху астронавтите, които биха потеглили на междупланетно ...

2 млрд. души по света гледат концерт на Б.Т.Р. в Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765922

2 млрд. души по света гледат концерт на Б.Т.Р. в КитайБ.Т.Р е единствената българска банда, която може да се похвали, че нейни изпълнения са гледани от 2 милиарда души по света. Това се случва преди петнайсетина години, когато музикантите участват на фестивал в Пекин, който се предава директно по телевизията. Самата публика, която присъства на концерта, наброява над 100 хиляди човека.

ЕС въвежда дигитален данък, засягащ Google, Facebook и Apple

https://petel.bg/ES-vavezhda-digitalen-danak--zasyagashh-Google--Facebook-i-Apple__255866

Европейският съюз планира да обложи големите мултинационални технологични компании, като Google, Apple и Facebook, с „дигитален данък”. Идеята п...

Предсказанията на Едгар Алън По

https://petel.bg/Predskazaniyata-na-Edgar-Alan-Po__255867

Едгар Алън По е формулирал няколко правила, които впоследствие активно са използвани от други автори от детективския жанр при създаванет...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване