Дилърка на хероин, влиза в съда в Кюстендил

http://www.struma.com/krimi/dilurka-na-heroin-vliza-v-suda-v-kyustendil_132504/

Районна прокуратура - Кюстендил е внесла обвинителен акт по водено бързо производство срещу Е. Керанова за извършено от нея престъпление по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

В РУ на МВР – гр. Кюстендил бил получен сигнал, че Е. Керанова незаконно държи наркотични вещества.

На 15.03.2018 г., на ул. „Ропотамо“, в кв. „Изток“ на гр. Кюстендил, тя била спряна за проверка от полицейски служители. По време на извършен личен обиск, у нея били...

Продължава

The Times: Лондон дава визи на богати руснаци без проблем

http://dnes.dir.bg/news/rusnatzi-vizi-velikobritania-tims-27015982

Стотици състоятелни руснаци са получили британски визи като инвеститори, без да бъдат проверени източниците на парите им, пише The Times.

Семейство от Германия дари автобус с дрехи на деца от Долна Митрополия и Оряхово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795253

Семейство от Германия дари автобус с дрехи на деца от Долна Митрополия и ОряховоСемейство от Германия подари дрехи за децата от шест села в общините Долна Митрополия и Оряхово. Даренията са събрани от германска благотворителна организация по идея на германска лекарка, чиито корени са от плевенското село Крушовене, съобщи БНТ. Д-р Анита Шойн, съпругът ѝ и децата им докараха пълен бус с дрехи за детската градина и училището в

5-те зодии с ново гадже това лято

https://www.actualno.com/curious/5-te-zodii-s-novo-gadje-tova-ljato-news_667793.html

Лятото е сезон, в който романтиката и любовта са неизбежни. Няма как да стоим на брега на морето, да усещаме лекия бриз по кожата си и да не копнеем за прегръдка от любим човек. ОВЕН Не се затваряйте в себе си и бъдете общителни – такива, каквито сте всъщност. Едно разочарование не води задължително след себе си друго. Трябва да вярвате в себе си, в качествата си и да не се съмнявате, че нямате достатъчно, за да може някой да ви обикне истински. Правилният за вас човек може да търсит

Бащата на убитата Яна иска друго за Чеци

http://www.cross.bg/krustev-prisudata-prisuda-1571707.html

/КРОСС/ "Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той бъде пуснат ще го намеря и ще го пратя където му е мястото и аз ще заема неговото място", коментира пред БТВ Явор Кръстев, бащата на убитата Яна Кръстева след решението на съда да даде окончателно 20 години на признатия за виновен Николай Русинов-Чеци. Кръстев се възмущава от присъдата и не разбира защо съдът не признава, че Яна е убита по особено жесток начин. "Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути", допълни той. Бащата пита дали, ако Яна е била дете на магистрат присъдата е щяла да бъде същата. Явор Кръстев счита, че трябва да се промени Наказателния кодекс и да се върне смъртната присъда и доживотния затвор без право на замяна. "Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, за изменения на НПК за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателните, че и те имат деца. На всеки може да се случи", добави той. Кръстев обясни, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само "око за око, зъб за зъб

Константин Павлов: Гарванът, който казваше истината

http://www.eurochicago.com/2018/04/garvanat/

Засега няма точна статистика за броя на "гарваните" в България. Едно е сигурно: Константин Павлов е един от тях  - живя и умря в София, на няколко метра от къщата, където умря лиричният гарван Христо Фотев. Други известни български гарвани бяха Илия Минев, Радой Ралин, Борис Димовски, Генко Генков, Георги Баев, Димитър Йотов… Сега българските гарвани са утихнали или емигрирали. Легендата обаче казва, че ако не се възродят, Република България ще пропадне.

Призив в Белгия: ”Накажи мюсюлманин” като ”покана за игра”

http://dnes.dir.bg/news/belgia-musulmani-27015981

В Белгия се разпространява призив днес да бъдат нападани мюсюлмани, съобщават местни медии.

64-годишна от Хасково даде 2 500 лева на мними гадателки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795256

64-годишна от Хасково даде 2 500 лева на мними гадателкиЖителка на Хасково на 64-годишна възраст е измамена с 2500 лева от мними гадателки, съобщи ОД на МВР. Вчера следобед, на вратата на потърпевшата в квартал "Орфей" в Хасково позвънили 2 жени. Поискали й яйце, с което щели да й гледат. След като го подменили и счупили, отвътре то било черно. Двете обяснили, че това е знак за магия.

Земетресение до българо-гръцката граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795252

Земетресение до българо-гръцката границаЗеметресение с магнитуд 3.00 е регистрирано край българо-гръцката граница. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН). Земетресението е отчетено на 2 април около 22.30 часа.Епицентърът на земетресението е между градовете Сяр и Драма, Република Гърция.

Гърция увеличава спешно бюджета за отбрана с 1 млрд. евро

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-uvelichava-speshno-budjeta-za-otbrana-s-1-mlrd-evro-news_667790.html

Гръцкото правителство възнамерява да увеличи с още 1 млрд. евро разходите за отбрана. Вестник "Катимерини" съобщава, че кабинетът ще ускори законодателните процедури за увеличаване на военните разходи. В парламентарната комисия по отбрана вече са проведени дебатите по този въпрос. Представителите на всички политически партии са подкрепили предложените промени, предаде БГНЕС. "Средствата трябва да бъдат одобрени в най-кратки срокове", защото те са нужни на трите вида

Хасковлийка, пострадала на заледена улица, осъди Общината

https://www.actualno.com/haskovo/haskovlijka-postradala-na-zaledena-ulica-osydi-obshtinata-news_667791.html

Жителка на Хасково осъди Общината за инцидент от януари миналата година, когато е паднала на заледена улица в центъра на града. Жената е счупила ръката си, претърпяла е операция и е била в болнични 6 месеца. Хасковският районен съд осъди общината да заплати на пострадалата 1480 лв. разходи за извършената операция и обезщетение от 3300 лева заедно с лихвите. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Хасково.

И това е форма на протест! Разярен дупнишки шофьор захвърли спуканата си от дупка гума, заедно с изкривената джанта, пред сградата на общината

http://www.struma.com/obshtestvo/i-tova-e-forma-na-protest-razyaren-dupnishki-shofior-zahvurli_132503/

Ядосан шофьор от Дупница измисли интересен начин за протест срещу дупките по улиците в града, като остави пред сградата на общината спуканата си гума, заедно с изкривената джанта.

В рамките на един ден няколко шофьори спукаха гуми, или изкривиха джантите си в улични дупки. Дупничани се майтапят, че трябва да се кара по-бавно по улиците, други пък недоволстват и се канят да спрат да плащат данъците си, докато уличната мрежа не се позакърпи.

С. Стоянов...

Продължава

Стартира модернизация на жп линията София-Елин Пелин за 68 млн. евро

https://offnews.bg//ikonomika/startira-modernizatcia-na-zhp-liniata-sofia-elin-pelin-za-68-mln-evro-677959.html

Идния вторник на гарата в Казичене ще стартират строителните дейности по проекта за модернизация на железопътната отсечка София – Елин Пелин, съобщиха от Министерството на транспорта.

Официалният старт на проекта ще бъде даден от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и генералния директор на ДП Национална Компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски. 

„Модернизация на железопътната отсечка София – Елин Пелин“ е на обща стойност 68 млн. евро, от които 58 млн. евро (85%) са осигурени от Механизма за свързана Европа.

Проектът включва модернизация на 23-километровата железопътна линия, на системите за сигнализация и телекомуникации и контактната мрежа, както и изграждане на нови надлези на жп гарите Верила и Казичене за безопасно пресичане на две нива със съществуващата пътна мрежа.

Бащата на убитата Яна Кръстева: Накрая ще се наложи аз да раздам правосъдие

https://offnews.bg//temida/bashtata-na-ubitata-iana-krasteva-nakraia-shte-se-nalozhi-az-da-razda-677958.html

Съдът ни принуждава да взимаме правосъдието в свои ръце. Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми.

Това каза в сутрешния блок на bTV бащата на убитата в Борисовата градина през лятото на 2011 г. Яна Кръстева. Думите му идват след решението на съда да намали доживотната присъда и да даде окончателно 20 години на Николай Русинов-Чеци.

„Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той бъде пуснат ще го намеря и ще го пратя където му е мястото и аз ще заема неговото място”, каза Явор Кръстев.

Той е възмутен, че съдът не признава, че дъщеря му е била умъртвена по особено жесток начин.  „Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути”, обясни той и добави, че са я погребали в закован ковчег. Дали, ако Яна бе била дете на магистрат, присъдата е щяла да бъде същата, пита бащата.

„Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, за изменения на НПК за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателните, че и те имат деца. На всеки може да се случи”, добави той.

Бащата на Яна добави, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само „око за око, зъб за зъб.”

„Освен да си носим мъката какво да направим още”, добави той. „Времето лекува някои неща – това не. Натрупва се. Грохнали сме и двамата, вървим като сомнамбули. Всичко ни е на криво като знаем, че детето ни е под земята”, посочи още почерненият баща.

Съпругът на сестрата на Яна сподели писмо, адресирано до ВКС, председателя на съда Капка Костова и членовете. В него Даниела „благодари” за неадекватното и несправедливо решение по делото за зверското убийство по особено жесток начин на своята сестра и посочва, че толерират общество на убийци, в което се е превърнала България и това те да убиват леко наказани. 

Бащата на Яна получи и съобщение от брат й, в което той също заявява, че „щом няма закони, ще действаме ние по законите на джунглата.”

Чанинг Тейтъм и съпругата му се разделят след 8 години брак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6795211

Чанинг Тейтъм и съпругата му се разделят след 8 години бракЕдна от най-обичаните холивудски двойки Чанинг Тейтъм и Джена Дюън Тейтъм се разделят след 8 години брак. Двамата съобщиха новината в изявление в официалните си профили в туитър. "Искаме да споделим нещо с вас. Странно е, че трябва да съобщаваме такава новина публично, но трябва да го направим заради начина на живот, който сме си избрали",

Дъщерята на Цветан Василев: В България има шуробаджанащина (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66224-dyshterqta_na_cvetan_vasilev_v_bylgariq_ima_shurobadjanashtina_video

"Един от приоритетите на българското правителство (в момента, докато сме председател на ЕС) е бъдещето на младите хора в Европа. Намирам това за иронично, тъй като българското правителство най-вече има експертиза да мотивира младите хора да напускат страната, а не да ги окуражава да останат."

Това казва в своя видеостатия Радосвета Василва - д-р по право и дъщеря на Цветан Василев. Дъщерята на бившия банкер, който от години е в екстрадиционна процедура в Сърбия, изнася свои статистики, както и такива на международни организации, плюс анкета, която направила сред последователите си в туитър.

"Всъщност, много от моите приятели, които напуснаха България, за да учат другаде навремето, не само вече имат чужди паспорти, но и решиха децата им да не кандидатстват за българско гражданство. Проучване на общественото мнение, което проведох в туитър, потвърди, че българите са склонни да се откажат от гражданството си, особено ако придобият "привлекателен" чужд паспорт", казва тя.

И посочва собствена анкета, където са горе-долу 50 на 50 отговорите на въпроса:

Клуб Z напомня, че Радосвета Василева, както и баща й, и майка й, живее извън България. За нея има заповед за арест.

"Серия от некомпетентни правителства докара страната до национална катастрофа – слабата икономика, мегакорупцията, намаляващите преки чужди инвестиции и липсата на върховенство на закона са само част от предизвикателствата пред държавата", пише дъщерята на бившия собственик на "банката на властта", в която по повеля на разнообразни правителства се държаха над 70% от държавните ресурси.

Говорейки за отчайващото ниво на образованието, тя казва, че България е на предпоследно място в ЕС и по индекса DESI (Digital Economy and Society Index), който измерва цифровата конкурентоспособност. Т.е. голяма част от българите нямат базисни цифрови умения.

Освен че няма стратегия за създаване на работни места за младите, според Василева тук определяща е шуробаджанащината при намиране на препитание, а не уменията.

"По-важно е кого познаваш, а не каква ти е квалификацията", отбелязва Василева.

Във видеото младата дама, която се определя и като "обществен активист", прави обобщение на ситуацията и, разбира се, акцентира върху липсата на върховенство на закона (самата Василева е д-р по право на Лондонския университетски колеж University College London, (UCL).

"Дори и да имате идеи и да желаете да започнете частен бизнес, може да срещнете сериозни трудности. България не е правова държава. Един от основните проблеми е неуважението на правото на частна собственост.

България неслучайно заема чак 85-о място в International Property Rights Index (Международен индекс за правото на собственост) след провалени държави в Азия и Африка."

Ето и цялото видео:

Железничарите във Франция обявиха стачка

https://offnews.bg//sviat/zheleznicharite-vav-frantcia-obiaviha-stachka-677962.html

Компанията „Ер Франс“ (Air France) отмени една четвърт от полетите планирани за днес заради стачка на персонала.

На летище София е анулиран полетът в 17,35 часа, показва справка на сайта на аеропорта.

Към масовите стачни действия се присъединяват и железничарите във Франция, пише БНР. 

Днешният ден ще бъде "черен" за френския жп транспорт - ще се движат едва 12% от високоскоростните влакове и около 30% от обикновените по вътрешните линии на Франция. Трафикът около Париж също ще бъде силно засегнат. В международните линии положението се очертава по-спокойно.

77% от машинистите и почти половината от служителите в целия сектор се включват в стачката, която периодично ще парализира транспорта до края на юни.

Железничарите се бунтуват срещу плана за промяната на привилегирования им статут, който им осигурява гарантирано работно място, ранно пенсиониране, безплатно пътуване за семействата и други привилегии.

Правителството оправдава реформите с колосалния дълг на компанията (над 46 млрд. евро) и предстоящата приватизация.

Министерството на външните работи предупреди българските граждани, които планират пътуване за и във Франция, да се информират предварително за железопътния и въздушния транспорт в страната.

Филип Трифонов: Да чакам ли персонална пенсия или да пускам тото?

http://www.mediapool.bg/filip-trifonov-da-chakam-li-personalna-pensiya-ili-da-puskam-toto-news277561.html

Познатият на поколения българи от филми като "Момчето си отива" и "Оркестър без име" – актьорът Филип Трифонов написа отворено писмо до председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов. Въпросът, който поставя в него е дали ще бъде одобрен за персонална пенсия, или е по-вероятно да спечели от тотото, с числата "1, 2, 3, 4, 5 и 6". Размерът на специалната пенсия е 700 лв. "Въпросът, който ме вълнува, е имам ли право като артист „без псевдоним“ да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие!", пише Трифонов в писмото, публикувано на страницата му във "Фейсбук", за което съобщи "Площад Сланвейков". Отвореното писмо на 70-годишния актьор е подписано с думите: "Филип Трифонов (луд за пенсия)". Пълният текст на писмото: "До г-н Вежди Рашидов (скулптор) Председател на Комисия по Културата при 44-ото Народно Събрание От Филип Трифонов (артист) Уважаеми г-н Рашидов, Да спечеля шестица от тото с комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. Да спечеля повторно шестица със същата комбинация не само за мен, но по теория "на вероятностите" е събитие логично като очакване. Както според теория на конспирацията е повече от очаквано да бъда отхвърлен от комисия за „персонална“ пенсия в Министерство на културата. Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява "театрално позорище" съшито с червени конци. (Приемем ли червеното като символ на конспирация.) За вероятния председател на комисията от Уикипедия научавам, че бил "театрал" по професия… Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката "огледал се Илия* пак в тия"… Но за уникалния състав на "театралната трупа", оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино и в Уикипедия не пише! Пренебрегвайки художествените критерии на председателя на Съюза на българските кинематографисти, ръководените от цивилен "театрал" комисионери нито броят приходите от филми като "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива", "Оркестър без име" и десетки други, нито отчитат и наградите към тях! Като единствен жив актьор с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива") може би се разминавам по цветност с комисия, наподобяваща букет от псевдонимите "Евкалипт", "Минзухар" и "Смрадлика". Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним" да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие!. Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно), ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 или ще печеля на играта "Тука нема". С уважение: Филип Трифонов (луд за пенсия) * "Илия" – псевдоним "Петров" (на вероятния председател Попйорданов) * Евкалипт – председател на предишна комисия * Теория на конспирацията – когато координирана група работи тайно за събития и идеи незаконни и неморални.

120 възрастни получават великденски пакети от социалния патронаж в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6795244

120 възрастни получават великденски
пакети от социалния патронаж в ЕленаСлужителите на Домашен социален патронаж ще зарадват своите абонати за великденските празници. Заедно с красива поздравителна картичка всеки потребител на социалната услуга ще получи великденски пакет с боядисани яйца, голям козунак, локум и други вкусотии. За самия празник майсторите в кухнята на патронажа ще приготвят подобаващо великденско меню,

За жените консумацията на червено месо е свързана с риск от рак на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6795232

За жените консумацията на червено месо е свързана с риск от рак на дебелото червоАко жената избягва да консумира червено месо, за нея рискът от рак на дебелото черво е значително по-малък, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Учени проучили дали говеждото е свързано с риск от рак на дебелото черво в сравнение с пилешкото, рибата и вегетарианската диета. Предишни изследвания наведоха на мисълта,

Навършват се 45 години от първия разговор с мобилен телефон (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371900

Точно преди 45 години по тротоарите на Шесто Авеню в Манхатън се случва нещо, което ще промени света завинаги. На 3 април 1973 г. на път за най-важната пресконференция в живота си, Мартин Купър, главен инженер в Motorola, провежда първия телефонен разговор, осъществен от мобилен телефон.

Разследван за данъчно престъпление за 124 719 лв. остава задържан под стража

http://www.barometar.net/90717/

За втори път в рамките на 2 месеца Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Веселин Цанков, разследван за продължавано данъчно престъпление, извършено преди близо 5 години. Цанков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че от началото на декември 2012 година до април 2013 година в качеството си на представляващ търговско дружество […]

За пръв път официално Македония ще получи Благодатния огън от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795194

За пръв път официално Македония ще получи Благодатния огън от БългарияМакедонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ тази година за пръв път за Великден официално ще получи Благодатния огън, и то с помощта на Българската православна църква, пише в. "Нова Македония". Благодатният огън на летището в София ще бъде предаден на македонския владика Иларион,

Слабият Левски разцепи феновете

https://offnews.bg//futbol/slabiat-levski-raztcepi-fenovete-677960.html

Феновете на столичния гранд Левски са изправени пред ново разцепление заради слабото представяне на тима през пролетта.

Поне това става ясно от две декларации на привърженици, публикувани само в рамките на 24 часа. Първо във фейсбук страницата "Сектор Б" беше публикуван текст след загубата от Берое с 1:2 на "Герена".

В него привържениците нападат футболистите и застават зад треньора Делио Роси. Ден по-късно от Националния клуб на привържениците на Левски се разграничиха от този текст, като призоваха да не се вярва на всичко подписано от името на Сектор Б - любимото място на левскарите на стадиона.

"Дебело подчертаваме, че "СЕКТОР Б" е ФЕН страница, нямаща нищо общо с организациите на привържениците на Левски. Позицията в нея е позиция единствено на автора и съдържател на въпросната страница. И въпреки, че тя съвпада с голяма част от мненията на хората в Сектора, едно подобно обобщаване на позиции е недопустимо.

В Сектора има и подкрепящи, и неподкрепящи г-н Роси, което е напълно нормално. Все пак, при нужда от обнародване на официални позиции, ФБ страници на организираните привърженици на Левски в Сектора са тази на НКП, Сектор Б Ултрас, както и на съответните фракции присъстващи в Сектор Б.

Когато излезе позиция от тях, може да се говори, че това е позицията на съответните хора, седящи зад съответната организация.

Всичко друго е самозванство, манипулация и създаване на интриги и сензации!", написаха от НКП.

Двама мъже пострадаха при опит да загасят пожар в гараж в Батак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795241

Двама мъже пострадаха при опит да загасят пожар в гараж в БатакДвама мъже са пострадали при опит за гасене на пожар на лек автомобил в гараж в град Батак. Това съобщиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На 02 април 2018 г. в 10.05 часа в областния център при РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик е получено съобщение за пожар на лек автомобил в гараж,

Средната класа у нас - 10% от работещите

http://dnes.dir.bg/news/emil-harsev-kolyo-paramov-27015976

Икономистът Кольо Парамов обяви, че около 345 хиляди души у нас, които се осигуряват, са декларирали средни за страната доходи за миналата година.

Миньор издъхна по време на работа в мина край Мадан

https://www.24chasa.bg/region/article/6795226

Миньор издъхна по време на работа в мина  край Мадан37–годишен миньор е издъхнал по време на работа в мина край Мадан. Наско Павлов е починал в края на работната смяна снощи. По първоначална информация става въпрос за здравословен проблем, а не за трудова злополука. В забоя е намерен от свой колега. Според изпълнителния директор на "Горубсо"- Мадан инж.

Фермерите нямат финансов интерес да се занимават с контрабанда на гориво, каза Порожанов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/03/3157272_fermerite_niamat_finansov_interes_da_se_zanimavat_s/?ref=rss


Министърът на земеделието Румен Порожанов е доволен от взетото вчера решение за регистрацията на земеделските производители като потребители, а не като търговци на гориво, с което се отмени и предвиденият им протест.<br /><br />Законът е принуждавал земеделските производители да се регистрират като търговци на гориво, което води до допълнителни тежести и изисквания, каза Порожанов в интервю за БНТ. По думите му земеделците като крайни потребители на гориво нямат финансов интерес да...

Куриоз! Мъж се опита да прегази полицаи

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b8/

Двама съпрузи, нападнали полицаи, са задържани в ареста на РУ-Нова Загора. Жената се нахвърлила на униформените, а мъжът ѝ се опитал да ги прегази.

Вчера около 15 и 50 часа, на улица „Цар Освободител“, автопатрул спира лек автомобил „Мерцедес Е 320“, управляван от 34-годишния Г.С. от Раднево. Униформените установили, че шофьора е с отнета книжка и кара колата в срока на принудителната административна мярка.

Полицаите започнали да свалят регистрационните номера на колата, когато 37-годишната К.Г., излязла от автомобила, започнала да сипе обиди срещу тях и да ги дърпа, което наложило задържането ѝ.

В същото време, възползвайки се от ситуацията, Г.С. се качил в колата и я насочил към униформените, застрашавайки както тях, така и останалите участници в движението. Мъжът успял да се укрие в квартал „Шести“, където малко по-късно е засечен и задържан, пише нюз.бг.

По случая е образувано бързо производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата. Сн. илюстративна

Материалът Куриоз! Мъж се опита да прегази полицаи е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Цветанов: Много бяха обещанията, но малко бяха действията за излизане на досиетата (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795235

Цветанов: Много бяха обещанията, но малко бяха действията за излизане на досиетата (Видео)След всички тези 29 години ние днес отново говорим за досиета, говорим за миналото, за голямо съжаление. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на кръгла маса “Комисия по досиетата - настояще и бъдеще”. За голямо съжаление, много бяха обещанията, но малко бяха действията за излизане на досиетата.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371899

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - кв. "Аспарухово", абонатите около ул. "Моряшка" до около 15.00 часа. - абонатите над ул. "8-ма" от местност "Траката" до около 15.

Глобиха петима американски войници заради кавга в бар в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795233

Глобиха петима американски войници заради кавга в бар в РумънияРумънската полиция е разпитала и глобила петима американски войници, базирани в Румъния, след кавга в нощен бар, съобщава Асошиейтед прес. Говорителят на полицията Михаела Гърд заяви, че полицията била извикана, след като войниците си тръгнали от заведение в Южна Румъния в неделя сутринта, отказвайки да платят поръчаните питиета.

Как да стане, когато бъркаш „път” с „пъп”

http://www.transmedia.bg/2018/04/03/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%88-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d1%81-%d0%bf/

 

Може да стане. По следния начин.

Първо. Да се намери човек. Според Радан Кънев човекът трябвало да е млад. Греши обаче Радан. Възрастта няма никакво значение. Не това е показателят. В никакъв случай. Станаха вече пет-шест години, откакто в обществения ни живот  въодушевено, весело, мощно, нахакано и сякаш неудържимо нахлуха млади хора.

В политиката, в журналистиката, в държавните учреждения, в разните му институти, навсякъде. По-възрастните и старите отидоха по селата да пишат спомени.

И тц. Не се получи. Хич даже. В журналистиката русоляви по мисловност, а също така и необременени откъм познания младежи и младежки сведоха занаята до махленско клюкане: „А вие как ще отговорите на оня, който каза за вас еди кво си. Ами ще кажа, че той не е прав, прав съм аз, защото казвам еди що си.”  Прекоросаха подобни лакърдии на журналистика, но те си останаха клюкане и лакърдии.

В държавните ни дела иначе образовани, гледани, хранени, умни и красиви младежи и младежки, след поредното бистрене на политиката с познати и приятели по разни скъпарски заведения, решиха да далдисат в дълбокото на мътилката й, сведоха я до няколко, макар и важни законови промени, и до нашите си махленско-кръчмарски сметки и разправии – дали да влезем във властта или не, с кого бива да се конущисаме и с кого не, кой кого ще прецака „а тия искат да ни се лепнат, та чрез нас да се набутат в парламента” (опасение на Христо-Ивановите дабългаристи (и въобще такива едни съображения, съотнасящи се по-скоро към мисловността на махленските лелки, нежели на млади, образовани, красиви и умни политици.

Не става така, милички! Не става само с желание. Трябва и можене. Политическо можене.

Затова.

Нека да е стар, нека да е грозен, нека да не знае какво е хаштаг, тренд, бленд и дори екзитпол. Но да може. И да направи следното например:

Тутакси, веднага, незабавно да забрави за Бойко Борисов. Да действа и да говори така, сякаш Бойко Борисов не съществува. Ако стане все пак дума за Бойко Борисов, да процеди няколко предварително подготвени, точни, леко снизходителни и леко, ама леко, подигравателни и хапливи думички. Толкоз.

Не може, не бива, не трябва, пагубно е една партия или съюз от партии да определя политическите си виждания чрез разграничаването си от Бойко Борисов и да си поставя за основна цел свалянето му от власт. Защото дори да падне от власт, гласовете му никакъв случай няма да се прелеят към онези, които са го разобличавали. Това и шашавите парапсихоложки от кабеларките го знаят. Ще се прелеят към доскорошните му съюзници – Обединените псевдопатриоти най-вече.

С Бойко Борисов и разобличаването му бива да се захващат политици от дори не втората, а третата редица. Разобличаването му е задача преди всичко на медиите, на журналистите и на прокурорите. Ама медиите и журналистите не си изпълнявали задълженията, създайте си тогава ваши собствени медии. Натискайте прокурорите да си вършат работата. Но само ако сте им предоставили истински доказателства за корупция. Иначе от халостното и необосновано повтаряне на всякакви обвинения само се насърчават продажниците, защото  обвиненията се изтъркват и обезсмислят.

Второ.

Второто ще стресне мнозина от привържениците на така наречената истинска, или изконна десница. Доколкото все още я има. Надписите и определенията вече не вършат работа. Тия например, дето руските националисти изритаха от изконното им обиталище (горчивини и позор за милионите българи, поддържали някогашното СДС), щели да стават консервативни националисти. Евфемизъм.  Иносказание демек, което иде да рече, че това, което някога е било СДС, ще се прилепва към обединените руско-български патриоти, та белким не изчезне съвсем от политическия ни живот.

На кого му пука всъщност!

Другите пък се обявяват за либерално-консервативни, или пък консервтивно-либерални, или пък ляво либерални, или пък дясно либерални, или пък десно-леви консервативнолибеларлни зеленозрели.

На кого му пука!

Тоя бил по-десен от другите десни, другият по-зрял от недозрелите зелени, третият бил по-червен от тъмносините, а четвъртият по-консервативен от либералните консерватори.

На кого му пука!

Всъщност пука му. Пука й. На една тънка жълтопаветна (по Х.И.) прослойка книжници и кабинетно-ресторантски мислители, за които тези самоопределения са начин за себеутвърждаване и самонаместване в безпорядъка на общественото ни битие.

Хората с по-художествено въображение лесно могат да си представят злорадия хилеж на сегашните властници, които се кефят на консервативно-либерално-лево-десно и зелено-червените дрязги на своите жалки всъщност политически съперници.

Няма нищо лошо, дори е много добре човек да е наясно със себе си и да се самоопределя като консерватор, либерал, зелен или презрял. Лошото идва, когато собственото му самоопределение, демек суетите и личните му стремежи, стават по-важни  от целите и стремежите на огромното мнозинство българи. И себеотразяването всъщност не е чак толкова лошо, даже е добро. Когато си художник и творец обаче, не и когато си политик.

Когато си политик, още повече водач, трябва да гледаш напред, в оная посока, към която искаш да поведеш хората. Не в пъпа си. Либерален си или консервативен такъв. Освен ако не бъркаш „пъп” с „път”.

На някого да му пука например  като какъв се самоопределя Макрон? Това май беше второто.

Трето.

Съюзът на демократичните сили се превърна в могъщо образувание, когато се обедини в единна партия с ясно изразени и завладяващи политически виждания – превръщането на България в свободна държава с демократични учреждения и пазарна икономика, държава, която спазва и уважава правата на човека.

Сегашният сбор на ДаБГ, ДСБ, Деус и другото каквото беше там е разединена дружинка с никак неясни, още по-малко пък завладяващи цели и виждания, ако изключим „долу Бойко”, „долу корупцията” и „ нека бъдем истински европейци”. Не че има нещо лошо в тия послания, но те въобще не са достатъчни. На корупцията между другото се заканват всички – като се почне от самия Бойко, та се стигне до Марешки (скоро и Слави Три ще се включи в борбата).

И накрая четвъртото, може би най-важното и нужното.

Човекът, за когото стана дума в началото. Човекът, който би могъл да привлече и да увлече хората със своето обаяние, със своите виждания и със своя размах. Човек, който да остави на други махленското политическо клюкане, дребните сметки, Бойко Борисов, ченгетата и печално-смешните тъги по соца, за да каже например следното:

„Хора! Ние живеем в прекрасна страна, близо до пъпа на света. Ние членуваме в съюза на най-богатите държави. Постигнали сме повече, отколкото мислим. Природата ни е благодатна, в това отношение съвсем малко страни имат нашия късмет и нашите предимства. Имаме всички дадености, всички условия и всички възможности да живеем добре. Бихме могли бъдем измежду най-успешните държави в света. Знаем си кусурите и можем да изправим кривиците си. Обръщаме малко внимание на достойнствата си, а достойнствата ни са много. Ние, българите, сме добри и работливи хора. За да успеем, са нужни усилия, нищо друго. Не чак толкова големи усилия. И не чак толкова малки. Важното е, че всичко е по силите ни.

Какво ни трябва? Справедливост. Правова държава. Увереността, че спазваме правилата и сме равни пред закона. Взаимопомощ. Съзнанието, че от предприемчивостта на един печелят всички. Че богатият е заслужил богатството си.

И така нататък. Нещо подобно. Може и другояче да се каже. Важното е размахът. Духът. Посланията. Увереността. Умението да привличаш, да убеждаваш и да водиш.

Ще се появи ли такъв водач? (От съвременните български политици единствено Петър Дертлиев умееше да говори убедително и вдъхновяващо.)

„Оно кое си сака, оно си требе”, думат шопите. „Ако има необходимост от нещо, то ще се появи”, дума Маркс. Добре звучи Маркс, добре звучат и шопите. Само дето приказките им не са изцяло верни. Щото може да се появи, а може и не. (”Моем да копам, а моем и да не копам.”)

Ако не се появи, остава сегашните политици да надскочат себе си. Не е чак толкова трудно. Не са чак толкова високи, колкото си мислят.

 

 

Китай предупреди за пропорционални мерки срещу готвените американски мита

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-predupredi-za-proporcionalni-merki-sreshtu-gotvenite-amerikanski-mita-258675/

Пекин ще отговори в същото съотношение и мащаб, ако Вашингтон въведе налози върху стоки за до 60 млрд. долара

Асен Меджидиев: Реформата трябва да почне от младите лекари

http://www.struma.com/bulgariya/asen-medjidiev-reformata-tryabva-da-pochne-ot-mladite-lekari_132502/

По повод проверките в „Пирогов” той заяви, че няма притеснения от това

Реформата в здравния сектор трябва да почне от младите лекари. Трябва да им създадем добри условия на работа, това посочи новият председател на Софийската лекарска колегия Асен Меджидиев. Той се ангажира с това, че ще поиска преразглеждане на заплатите им.

„Една от моите идеи е да върна съвместната дейност на пациентските организации заедно с лекарската. Да работим по общи програми”, коментира той.

По повод проверките в „Пирогов” той заяви, че няма...

Продължава

Емил Радев: Отношенията между ЕС и Турция бяха в мъртва точка

http://www.barometar.net/90715/

За страни като България и Гърция изпълнението на споразумението между ЕС и Турция е въпрос на национална сигурност. След подписването на документа нелегалните влизания на мигранти през външните граници на Общността са намалели с 97%. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с граждани във варненския район „Младост”. „Преди срещата, която направи Варна […]

Радост за жените по света - Чанинг Тейтъм отново е сам

http://www.cross.bg/chaning-teiitum-brak-1571706.html

/КРОСС/ Холивудските звезди Чанинг Тейтъм и съпругата му Джена Дюан-Тейтъм се разделят след девет години брак. Двамата обявиха, че се разделят с официално съобщение в профилите си в социалните мрежи. „Странно е да споделяш подобно нещо с всички, но това е последствие от начина на живот, който сме избрали", пише в изявлението. "С най-добри чувства решихме да се разделим като двойка. Години наред бяхме силно влюбени и преживяхме вълшебно пътуване заедно. Нищо от това не се е променило, но любовта е прекрасно приключение, което понякога ни отвежда в различни посоки. Зад решението ни няма тайни или сластолюбие - само двама най-добри приятели, осъзнали, че е време да си дадат почивка и да си осигурят един на друг най-доброто, което заслужават", се посочва в изявлението. Чанинг Тейтъм и Джена Дюан се запознават на снимачната площадка на филма "В ритъма на танца" (Step Up) от 2006 г. Двойката сключва брак три години по-късно. Дъщеря им Евърли се появява на бял свят през май 2013 г.  

Израел замрази сделката с ООН за изпращане на мигранти от Африка в западни страни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/03/3157237_izrael_zamrazi_sdelkata_s_oon_za_izprashtane_na/?ref=rss


Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви тази вечер, че замразява изпълнението на споразумението с Върховния комисариат на ООН за бежанците за пренастаняване на африкански мигранти, живеещи в Израел, в западни страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. <br /><br />Споразумението бе оповестено часове по-рано и предвижда 16 250 африкански мигранти да бъдат прехвърлени в западни страни, както и възможност други близо 16 хил. и да получат официален статут в Израел. <br...

Хасковлийка, пострадала на заледена улица, осъди Общината

http://nakratko.bg/category/58/157137/


Жителка на Хасково осъди Общината за инцидент от януари миналата година, когато е паднала на заледена улица в центъра на града. Жената е счупила ръката си, претърпяла е операция и е била в болнични 6 месеца.

6,9 млрд. лева са приходите от туризъм

https://www.actualno.com/business/69-mlrd-leva-sa-prihodite-ot-turizym-news_667786.html

Постигаме рекордните за втора поредна година резултати - близо 8.9 млн. чуждестранни туристи за 2017 година и ръст от 7.6% на годишна база, както и 6.9 млрд. лв. приходи от международен туризъм - ръст 9.3% на годишна база. Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на питане от депутата от ОП Миглена Александрова за подготовката за предстоящия летен сезон. Министерството на туризма инициира координационни съвещания всяка година в трите крайбрежни области, в кои

Германия ще въведе по-широки униформи за бременни военнослужещи

http://www.moreto.net/novini.php?n=371891

Германската армия планира да въведе по-широки униформи за бременни военнослужещи, които ще могат да се ползват още тази година, предаде ДПА. Агенцията цитира изявление на военния министър Урсула фон дер Лайен. Във военното ведомство в момента разглеждат отзивите за изпробваните специални военни униформи, предназначени за бременни военнослужещи.

На кръгла маса в парламента решават бъдещето на Комисията по досиетата

https://frognews.bg/politika/kragla-masa-parlamenta-reshavat-badeshteto-komisiiata-dosietata.html

В Народното събрание ще има кръгла маса, посветена на настоящето и бъдещето на Комисията по досиетата. Ще участват нейни членове, изследователи и народни представители.

България и Сърбия заедно срещу наводненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6790252

България и Сърбия заедно срещу наводнениятаВ Сърбия и България наводненията са сериозен проблем, който изисква трансгранични действия от страна на специалните служби. През 2016г. бе разработен проект № СВ007.1.31.247 „Общи действия за намеса в случай на извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България“ по ТГС ИНТЕРРЕГ- ИПП Програмата за България - Сърбия 2014 – 2020г.

3 високотехнологични метода за лечение на дълбоки мозъчни тумори при деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6794498

3 високотехнологични метода за лечение на дълбоки мозъчни тумори при децаДо 1985 г. човек, диагностициран с тумор в мозъчния ствол, се считаше за обречен. Никъде по света не се прилагаше лечение на такива тумори. Освен това се смяташе, че всички тумори на мозъчния ствол са еднакви. Но през 1985 г. д-р Фред Епщайн разкри, че има четири типа мозъчностволови тумори и те значително се различават един от друг.

Цените на петрола се понижават от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-от-сутринта_l.a_i.759922_at.1.html

Вечерта в понеделник, 2 април стойността на петрола започна да се понижава, поради спада на фондовите индекси в САЩ. Цената на юнския фючърс за...

Гръцкият военен министър: Ердоган е напълно откачил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795218

Гръцкият военен министър: Ердоган е напълно откачилГръцкият министър на отбраната Панос Каменос отправи остри критики по адрес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по повод държаните от турските власти двама гръцки военни, като каза, че той "напълно е откачил" , съобщават медиите. "В една страна, в която правосъдието и съдилищата не функционират,

Темата на Struma.com! Директорът на училището в Слащен реши: Предупреждение за уволнение за учителя Балкански, душил ученика Ресим, крещейки в лицето му "Ще ти прегриза гърлото...."

http://www.struma.com/obshtestvo/temata-na-struma-com-direktorut-na-uchilishteto-v-slashten-reshi-preduprejdenie_132500/

Предупреждение за уволнение наложи директорът на училище "Климент Охридски" в село Слащен на учителя Камен Балкански, прославил училището, с грозния скандал с единадесетокласника Ресим.

Заповедта е връчена вчера и учителят Балкански прие наказанието, респективно и вината си. Близките на Ресим все още не са решили дали да съдят учителя, но са удовлетворени, че справедливостта възтържествува. Те изразиха съмнения пред Struma.com, че случаят ще бъде потулен, че учителят ще...

Продължава

Режисьорът Николай Волев: Човек трудно преборва лошотията в себе си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6795213

Режисьорът Николай Волев: Човек трудно преборва лошотията в себе сиПредпочитам страстите да са любовни, не военни или политически. Това каза режисьорът Николай Волев пред Би Ти Ви. Той коментира, че човек трудно се преборва с лошотията в себе си и му най-голямата глупост е твърдението, че битието определя съзнанието. Две са схващанията за духа и материята – Маркс, върху когато се уповават всички капиталисти и

Още не е ясна причината за смъртта на момичето в столичния квартал "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795212

Още не е ясна причината за смъртта на момичето в столичния квартал "Люлин"Все още не е ясна причината за смъртта на 17- годишното момиче, което снощи почина в двора на училище в столичния квартал „Люлин“. По данни на очевидци момичето е починало, след като му е прилошало и е паднало на земята. „Линейката е тръгнала на първата минута, веднага, и в 20.20 часа сме били на мястото на инцидента.

Велики вторник е – ден за смирение и поучение

http://www.struma.com/bulgariya/veliki-vtornik-e-den-za-smirenie-i-pouchenie_132499/

Църквата припомня словата на Исус Христос в храма, който след като предишния ден изгонил търговците от храма

Днес е Велики вторник и това е вторият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.

Според църковния канон денят е отреден за смирение и поучение. На Велики вторник църквата припомня словата на Исус Христос в храма, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави и...

Продължава

Порожанов: Земеделците нямат финансов интерес от контрабанда на гориво

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/porojanov-zemedelcite-niamat-finansov-interes-ot-kontrabanda-na-gorivo--258676/

Държавата дава значителна отстъпка от акциза на гориво за земеделците, което обезсмисля да се използват контрабандни горива, каза земеделският министър

Порожанов: Намерихме добро решение по казуса със секторния закон за горивата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/porojanov-namerihme-dobro-reshenie-po-kazusa-sys-sektorniia-zakon-za-gorivata-258676/

В закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като потребители на гориво, промяната е малка, но съществена, каза земеделският министър

Скалата разказа за борбата си с депресията

https://www.actualno.com/showbusiness/skalata-razkaza-za-borbata-si-s-depresijata-news_667783.html

Когато стане дума за Дуейн Джонсън - Скалата, по-голямата част от хората се сещат за лъчезарната, обаятелна личност, позната от Световната федерация по кеч и филмовата индустрия. И макар и много хора да смятат, че животът на Скалата е бил винаги лесен, това не е съвсем така. Джонсън никога не се е страхувал да говори за трудното си минало. Опитвайки се да се справи едновременно с болката, депресията и опитите за самоубийство на майка си, актьорът е бил подложен на повече изпитания като дете, от

Защо пожарът в Сибир вреди на Путин повече от аферата "Скрипал"?

http://clubz.bg/66223-zashto_pojaryt_v_sibir_vredi_na_putin_poveche_ot_aferata_skripal

Почти всяка година в Русия се случва трагедия, чиято причина лесно може да се установи – нехайство и корупция. Този път се случи в търговски център в сибирския град Кемерово, на около 3000 км източно от Москва. На 25 март пламъци избухнаха на горния етаж и бързо се разпространиха на площ от 1600 кв. м. Търговският център "Зимна вишна”, предпочитан предимно от семейства заради киносалоните си и възможност за детски игри, беше открит през 2013 г. По време на трагедията там се намираха стотици хора. По официални данни сред пламъците са загинали 64 души, 41 от тях деца. Повечето от жертвите са изгорели живи зад заключените врати на киносалон на последния етаж. Най-младата жертва е на две години.

Русия скърби и се пита:

"Как е могло да се случи? Защо пожарната закъсня? Защо охранител е изключил алармата, след като е получил сигнал за пожар в сградата? Защо са били заключени вратите на киносалона? Защо са били блокирани аварийните изходи?"

Обстоятелствата, причинили огнения ад, продължават да са загадка. Пълзят и слухове, че действителният брой на жертвите е далеч по-голям, властите таят истината. В крайна сметка след пожара много хора се смятат за безследно изчезнали.

В Кемерово хората излязоха по улиците и настояха за отговори. Преди всичко от един човек - Владимир Путин. Той се отправи към мястото на трагедията, появи се с тъжно изражение на лицето, но се срещна единствено с управляващия елит, не и с гражданите. Путин говори за "престъпно нехайство и безотговорност". Обеща всички виновни да бъдат привлечени под отговорност.

"Всички, които трябва да дадат отговори, ще ни ги дадат", заяви стопанинът на Кремъл.

За мнозина руснаци това са празни думи. Твърде често вече са чувани от Кремъл. Година след година. Катастрофа след катастрофа. Сега хората искат да видят падането на глави. Не само на губернатора Аман Тулеев, на заместника му Сергей Цивильов, а и на Путин. (Тулеев онзи ден подаде оставка, а на негово място бе назначен Цивильов - б.р.)

В центъра на Кемерово демонстрант се провикна:

"Според мен отговорност носи правителството, което е начело на страната ни. Броят на пожарникарите не беше достатъчен. Най-богатата държава не разполага с достатъчно хеликоптери".

Видеото бързо беше разпространено в туитър.

В социалните мрежи хората не се боят да обвинят Путин за трагедията. Що се отнася до външната политика, руснаците изобщо не се интересуват от скандала около атентата срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Руснаците вече привикнаха да ги винят за всички злини в света. Но катастрофата с пожара отново насочи погледите към вътрешната политика.

Трагедията в Кемерово обърна на 180 градуса настроенията в страната. Отшумя опиянението след победата на Путин на президентските избори. Само след десет дни празничното настроение отстъпи пред скръбта. Катастрофата, която първоначално държавните медии се опитаха да прикрият или омаловажат, за мнозина се превърна в олицетворение на корупция сред политическия елит на ерата Путин.

За някои чашата преля, когато в помещението на сформирания кризисен щаб бяха окачени портретите на Путин и Тулеев - още докато пожарът бушуваше в търговския център. За други това беше поведението на губернатора Тулеев, който първоначално обруга демонстрантите в Кемерово, след което помоли Путин за извинение заради създадените неприятности поради пожара. За трети пък чашата преля, когато вицегубернаторът Цивильов обвини близките на жертвите, че искали да извлекат ползи от трагедията.

След всяка трагедия руснаците се надяват положението да се подобри. Обикновено обаче само малцина местни политици или чиновници губят постовете си. Нищо повече не се случва. И малко по-късно всичко отново се повтаря.

И след пожара в Кемерово ще има няколко изкупителни жертви. Вече бяха задържани петима заподозрени, сред които шефът на фирмата, която стопанисва търговския център и един охранител. Следствието се води по подозрение в убийство по непредпазливост, погазване на противопожарните правила и предлагане на необезпечени от гледна точка на сигурността услуги. Нищо повече.

Точно така се е подхождало и при други трагедии, примерно след опустошителен пожар в Перм през 2009 г. Тогава по време на огнено шоу в нощен клуб загинаха над 150 души. Повечето се бяха задушили или стъпкани до смърт в суматохата. Надигна се огромен протест, но нищо не се промени.

Дали след катастрофата в Кемерово ще има промяна, тепърва ще се види. Най-вероятно Путин не си е представял така началото на поредния му президентски мандат.

Елен Ивитс е журналистка от германското сп. "Щерн", откъдето препечатваме публикацията с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Биволъ за сделката с ЧЕЗ и премиерското каре за карти в Банкя

http://www.eurochicago.com/2018/04/chez-2/

Никола Молчан, който е разследван три пъти за убийства, е част от екипа на „Инерком“. Той превежда на преговорите между ЧЕЗ и „Инерком“ за сделката с българските активи на чешката енергийна група. Молчан е финансов директор във фирма на Мая Христова от „ММ Груп“, която е в близки отношения със собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова. Христова е регистрирала фирма в Прага „MM Global s.r.o.“ на 21 септември 2017 г. – точно в навечерието на преговорите за продажбата активите на ЧЕЗ в България. За финансов директор е назначен именно Никола Молчан, който след това се оказва и официален участник в преговорите с „Инерком“. От друга страна, Мая Христова е дългогодишен бизнес партньор на Петър (Пепи) Лашов. Според записите #Яневагейт, които Биволъ публикува. Лашов е едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов и редовно играе с него карти в дома му в Банкя.

Славчо Велков: Терористичната опасност за Балканите не е намалявала

http://www.struma.com/bulgariya/slavcho-velkov-teroristichnata-opasnost-za-balkanite-ne-e-namalyavala_132498/

„На Балканите има радикализирани хора, които като брой съотнесено към населението са доста висок процент”, смята Йордан Божилов

„Терористичната опасност за Балканите не е намалявала”, смята Славчо Велков и допълва, че тя се увеличава в пряка зависимост от конфликтите в Ирак и Сирия.

„На Балканите има радикализирани хора, които като брой съотнесено към населението са доста висок процент”, смята Йордан Божилов.

„Военните конфликти са причина за само една част от миграционните вълни. Миграцията е обективен процес и трябва да взимаме съответните превантивни мерки. Няма да...

Продължава

Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия

http://www.mediapool.bg/kasparov-prizova-za-politicheski-boikot-na-svetovnoto-parvenstvo-po-futbol-v-rusiya-news277560.html

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров призова за политически бойкот на световното първенство по футбол в Русия. Той предлага представителите на правителствата на отборите, които ще участват на световното първенство по футбол в Русия, да не изпращат официални свои представители. Великобритания вече намекна, че най-вероятно няма да изпрати официални лица на шампионата, заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. Гари Каспаров, който често критикува управлението на руския президент, смята, че по този начин Владимир Путин ще бъде лишен от славата, която жадува. Бившият световен шампион по шахмат, който от години живее в изгнание в САЩ, излага аргументите си за политическия бойкот на световното първенство по футбол във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде Нюз.ру. "Не е изненадващо, че ФИФА не е заинтересована да се проверят внимателно десетки руски играчи, замесени в скандали с допинг, или да се проучат други подозрителни факти, които могат да поставят в лоша светлина Световното първенство в страната домакин. Големи събития като Олимпийските игри и световни първенства имат дълга и тясна връзка с авторитарни режими. Лидерите им ги използват, за да се легитимира пред международната общност и да формират у дома национална гордост. Фактът, че в същото време милиарди долари потъват в джобовете на най-близките приятели на режима, е допълнително предимство. А спортни федерации са готови да си сътрудничат с диктатори, защото те просто си плащат сметките - и без да е необходимо да се притесняват за това как преди всичко да се замаскира корупцията", пише Гари Каспаров. Той критикува корупцията при изграждането на съоръженията и робските условия на труд, при които има жертви. В пресата излязоха материали за работници от Северна Корея, които строят стадиони за предстоящия Мундиал при нечовешки условия. "Други площадки в същото време ще се дострояват с помощта на корупционни практики и робски труд - същите като онези, които превърнаха Олимпийските игри в Сочи в най-скъпите в историята. И без да се интересуват, че сградите там останаха без дръжки на вратите или изобщо без врати. По време на строителните работи в Сочи загинаха стотици работници, а Световното по футбол вероятно ще задмине тези ужасни цифри", посочва бившият световен шимпион по шахмат. Той припомня и неотдавнашния пожар в мол в Кемерово, който отне живота на десетки хора. "В клептокрация като Русия на Путин, няма никой, който може да бъде официално привлечен под отговорност заради факта, че нещо не отговаря на стандартите. Защото когато познаваш точните хора и можеш да платиш нужната сума, няма въобще стандарти", коментира Каспаров. Той припомня, че подходящи поводи за преместване на световното първенство по футбол са били инвазията на Путин в Украйна, сваленият от руски бойни изтребители самолет на Малайзия над Източна Украйна, както и скандалът с употребата на допингот руски спортисти, който се оказа държавна политика според МОК. Но не беше направено нищо и това само предизвиква нови враждебни действия. Неотдавнашен пример в тази серия е опитът за убийство в Англия на бивш руски шпионин и неговата дъщеря със съветска отрова с нервнопаралитично действие, се посочва в статията. "Като спортист аз принципно съм против бойкот, който на първо място ще накаже спортистите и феновете на футбола. Обаче призовавам за политически бойкот на режима, който носи отговорност за подобни действия", пише Каспаров.  "Дайте да лишим Путин от признание и слава, за които той така жадува, като го лишим от присъствие на представители на правителствата на Световното по футбол. Путин окупира Крим когато още беше въодушевен от Сочи. Да го лишим от още едно подобно самолюбие. И това няма да е просто символичен акт, а способ да се покаже на Путин, че светът го наблюдава и в бъдеще руски атаки ще бъдат допускани само на игралното поле", призовава бившият световен шампион по шахмат.

Трагедия е огромна! Издъхналата 17г. ученичка в София била голяма красавица, близките #1117; са неутешими

http://www.struma.com/sinya-lampa/tragediya-e-ogromna-izduhnalata-17g-uchenichka-v-sofiya-bila-golyama_132497/

Голяма трагедия! Неутешими са близките и познатите на 17-годишното момиче, което издъхна вчера в столично училище. Инцидентът е станал в двора на 96-о СУ „Лев Н. Толстой“ в столичния ж.к. „Люлин“ снощи. Към 19:30 ч. момичето било с приятели на пейки в двора, когато ѝ прилошало, разказа охранителят Димитър Василев. Приятелите ѝ се опитали да ѝ окажат първа помощ, обадили се и на спешния телефон 112.

Линейката е пристигнала 11 минути след...

Продължава

ЦСКА ще се готви за Лудогорец в Албена

https://offnews.bg//futbol/tcska-shte-se-gotvi-za-ludogoretc-v-albena-677957.html

Отборът на ЦСКА пътува днес сутринта за курорта Албена. "Червените" ще изкарат 3-дневен лагер край морето преди двубоя с Лудогорец в Разград в петък от 17:00 часа.

Отборът отседна в Албена и при предишната си визита на "орлите" - в средата на ноември, когато спечели с 2:1. Терените в курортния комплекс са отлични и червените ще се възползват от условията там.

Вчера ЦСКА поднови тренировки след успеха над Ботев Пд. Изчистени са наказанията на Бодуров и Каранга. Въпреки това бразилецът продължава да виси с картони, като има 8 и при нов ще бъде наказан за 2 срещи. Най-тежко е положението при Малинов, който е с цели 12 санкции и при нова ще изгори за 3 двубоя.

Със спиране на правата за 1 мач пък са заплашени Манолев и Десподов, които имат по 4 жълти картона. След гостуването си в Разград "червените" играят с Левски за Купата, а после им предстои домакинство на Верея от третия кръг на плейофите.

Междувременно стана ясно, че титуляр на вратата на Лудогорец в Разград за дербито с ЦСКА ще бъде Ренан дос Сантос, съобщава "Меридиан мач". Бразилецът ще играе за първи път срещу „червените" през настоящия сезон. Любопитно е, че в предишните три мача между двата отбора за първенството и в турнира за Купата на България, неизменно на вратата на шампионите бе Хорхе Браун.

Аржентинският вратар дори бе критикуван за попаденията на Кевин Меркадо на „Лудогорец Арена" и на Николай Бодуров на „Българска армия", при които можеше да се намеси по-добре. Още по-интересно е, че с Ренан на вратата Лудогорец няма загуба от ЦСКА.

Бразилецът пази за разградчани срещу „червените" миналия сезон и те не загубиха от отбора на Стамен Белчев в нито една среща. Бразилецът ще бъде предпочетен пред Браун заради чисто ротационния принцип, налаган при „орлите".

Слонове бегълци затвориха испанска магистрала

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-ispania-slon-27015971

Магистрала в Испания бе затворена заради пет слона, които избягаха от катастрофирал камион, съобщават ДПА и Би Би Си.

Анализаторите се съмняват в Tesla

https://www.investor.bg/analizi/447/a/analizatorite-se-symniavat-v-tesla--258670/

Акциите на компанията се сринаха в понеделник с 5 на сто, а Мъск отново започва да спи в завода

Емил Димитров-Ревизоро: Засегнахме интереси за 1 млрд.

http://www.struma.com/bulgariya/emil-dimitrov-revizoro-zasegnahme-interesi-za-1-mlrd_132496/

Земеделците са първата брънка, очаквам и други реакции и съпротива срещу промените в Закона за горивата.

Това каза в студиото на Нова телевизия Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт. „Има много проблеми на този пазара, става дума за много пари. Нелегални бензиностанции, липса на товарителни документи при внос, доставка на суровини за рафинерията и още куп подобни“, каза депутатът.

Според него, в парламента има подкрепа за установяване на ред на...

Продължава

Кило агнешко за Великденската трапеза във Варна – на цената на 14 био яйца

http://www.moreto.net/novini.php?n=371877

От 13,5 лева до около 17,90 лева варират тази година цените за килограм агнешко месо във Варна. Дни преди Великден, в търговската мрежа в морската столица, вече се чувства оживление. Хората масово бързат предварително да си набавят месо за празничната трапеза, коментират продавачи, предаде репортер на Moreto.

Здравен портал: Eто как един аспирин спаси косата на Дженифър Анистън

https://petel.bg/Zdraven-portal--Eto-kak-edin-aspirin-spasi-kosata-na-Dzhenifar-Anistan-__258336

Има много прекрасни маски за коса от естествени съставки. Момичетата се мажат с масла и мед, разресват се с коняк и кисело мляко в скалпа. В...

Нова схема на телефонните измамници - с преводачески или адвокатски услуги

https://petel.bg/--Nova-shema-na-telefonnite-izmamnitsi---s-prevodacheski-ili-advokatski-uslugi__258337

СДВР предупреждава за нови и активирани познати схеми за телефонни измами Обаждането се осъществява на общодостъпни телефонни номера, ...

Григор Димитров вече тренира на клей

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-veche-trenira-na-kley__258338

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров поднови тренировки и вече се готви на клей в очакване на сезона на червено. Първата ни ракета ще в...

Тежък дебат в съвета: Заслужава ли ФК „Спартак 1918“ парите, които община Варна му дава?

https://petel.bg/Tezhak-debat-v-saveta--Zasluzhava-li-FK----Spartak-1918----parite--koito-obshhina-Varna-mu-dava-__258339

Тежък дебат за това дали ФК „Спартак 1918“ заслужава да получи от бюджета на община Варна 100 000 лева за отбелязването на 100-годишнината си то...

Черно море ще спори за Купата на БФС във Велико Търново

https://petel.bg/CHerno-more-shhe-spori-za-Kupata-na-BFS-vav-Veliko-Tarnovo__258340

Юношите старша възраст на Черно море (2000 г.) ще играят финал за Купата на БФС срещу тима на Септември София. Мачът е насрочен за 26 април от 16 ...

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

https://petel.bg/Voenniyat-ministar-na-Gartsiya--Erdogan-e-otkachil-napalno__258342

Снимка Уикипедия Напрежението между Турция и Гърция ескалира. Гръцкият военен министър Панос Каменос обиди турския лидер Реджеп Ердог...

Лукарски готов за обединение с партията на Валери Симеонов

http://www.struma.com/bulgariya/lukarski-gotov-za-obedinenie-s-partiyata-na-valeri-simeonov_132495/

Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, смята лидерът на движението Божидар Лукарски.

По думите му с НФСБ имат много допирни точки. Двете партии вече делят мястото в емблематичната сграда на „Раковски” 134.

„На последния изпълнителен съвет на партията аз дадох ясен знак, че курсът на СДС трябва да е към тази линия, която се покрива от НФСБ и Патриотите. Допирни точки са отношението ни към истанбулската конвенция, позициите ни спрямо...

Продължава

Бащата на убитата Яна: Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795200

Бащата на убитата Яна: Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето миСъдът ни принуждава да взимаме правосъдието в свои ръце. Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми. Това каза бащата на убитата Яна Кръстева след решението на съда да даде окончателно 20 години на Николай Русинов-Чеци, предава Би Ти Ви.  „Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце,

Бащата на Яна: Накъде отива България?

https://frognews.bg/novini/bashtata-iana-nakade-otiva-balgariia.html

Двамата патолози заключиха, че Яна е починала след 20-минутна агония. Защо ВКС не признава експертизите? Яна беше смляна. Принудихме се да я погребем в затворен ковчег. Това каза бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева - Явор Кръстев в ефира на БТВ.

Германската прокуратура иска Пучдемон да бъде върнат в Испания

http://clubz.bg/66222-germanskata_prokuratura_iska_puchdemon_da_byde_vyrnat_v_ispaniq

Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в Германия бивш регионален премиер на испанската област Каталуня Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението бе обявено днес от главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Преди малко повече от седмица сепаратисткият лидер Пучдемон беше арестуван в Германия на връщане от Финландия за Белгия, където живее в изгнание. Срещу него има издадена европейска заповед за арест по искане на Испания.

Властите в Мадрид обвиняват Пучдемон в бунт и злоупотреба с публични средства заради провелия се през миналата година в Каталуня референдум за независимост.

Германската прокуратура заяви, че е отправила искането си до областния съд в Шлезвиг-Холщайн, след като е проучила детайлно мотивите в издадената от Испания европейска заповед за арест, предаде Асошиейтед прес. 

На съда в Шлезвиг вероятно ще му отнеме няколко дни, за да се произнесе относно екстрадицията на Пучдемон.

Преди това адвокатите му се обърнаха към германските власти с призив да се намесят в случая, привеждайки довода, че той е с "политически измерения".

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн заяви, че отправеното от Испания искане за екстрадиция е допустимо, защото съдържащите се в него обвинения в бунт включват произвеждането на противоконституционен референдум, въпреки че е можело да се очаква, че ще се стигне до сблъсъци и насилие, предаде Ройтерс.

"В германското законодателство има аналог (аналогичен текст) за това", се казва в изявлението на прокуратурата.

Община Бургас отново предлага на абитуриентите опцията „На бал с автобус“

http://www.cross.bg/vsichki-balove-obshtina-1571705.html

/КРОСС/ Наближава времето на абитуриентските балове. Бургаските младежи, на които им предстои да прекрачат прага на зрелостта, вече избират кавалер, дама, облекло, прическа и превоз за специалната вечер. Да, престижно е да те отведат до хотела или ресторанта с луксозен автомобил. Но по-весело е да пътуваш със своите приятели. Нека всички абитуриенти, които осъзнават, че след тази нощ нищо няма да е вече съвсем като преди и искат да изживеят всички моменти в нея ЗАЕДНО, да знаят, че Община Бургас отново предлага опцията "На бал с автобус". Ако сте задружен клас и искате да ви осигурим такъв безплатен превоз до к. к. Слънчев бряг, където се провеждат най-много балове, обадете се на Николай Станков - старши експерт в Дирекция "Образование и демографски въпроси", тел. 0885 98 55 96. На този номер можете да заявите предварително датата, мястото и броя желаещи да пътуват с автобус. Предлагането на тази услуга е част от ежегодната кампания на Община Бургас за безопасност по време на абитуриентските балове. Другите превантивни мерки, които ще се предприемат, са провеждането на серия от срещи през втората половина на април за координиране действията на всички отговорни институции. На заседанията ще се уточнят датите, сборните пунктове, маршрутите и начина на придвижване.    

Преглед на икономическите теми в печата, 3 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-3-април_l.a_i.759921_at.1.html

"Πpи 3 млpд. лв. пpиxoди гoдишнo xaзapтът плaщa caмo 177 млн. лв. дaнъци"  Зa близo дeceт гoдини пpиxoдитe oт xaзapтни игpи в Бългapия ca ce...

Спортика (Благоевград) наниза 10 гола във вратата на Риал

http://www.struma.com/sport/sportika-blagoevgrad-naniza-10-gola-vuv-vratata-na-rial_132494/

Дамите от футболен клуб Спортика Благоевград записаха още една гръмка победа в първенството по футбол за жени. На терена в село Рилци момичетата на треньора Радослав Креснички разгромиха гостите от Риал Ковачевци с 10:1. Четири попадения за Спортика вкара Яна Йорданова, три добави Антонина Шопска, два реализира капитанката Вероника Гоцева, а едни добави Веселина Махлелиева.

Веси си вкара автогол, но се реабилитира и върна попадението във вратата на гостенките. Със спечелените три...

Продължава

Австралийската централна банка запази основната лихва на ниво от 1,5%

https://www.investor.bg/novini/130/a/avstraliiskata-centralna-banka-zapazi-osnovnata-lihva-na-nivo-ot-15-258674/

Слабият ръст на заплатите и охладняването на ипотечния пазар са сред причините за липса на промяна в паричната политика на страната

Какво ново по БНТ от април

https://offnews.bg//medii/kakvo-novo-po-bnt-ot-april-677955.html

Националната телевизия е с обновена програмна схема от април. Предстоят и още промени както за основния канал БНТ 1, така и за профилираните БНТ 2 и БНТ Свят.

Черешката на тортата в новата програма е шоуто "Стани богат", което се завърна на екран с водещ Михаил Билалов. Първото издание бе именно на 1-ви април и е привлякло пред екраните над 300 000 души, като финалът е бил гледна от почти половин милион зрители, похвалиха се от "Сан Стефано" 29. Играта ще се излъчва всяка делнична вечер от 19 ч.

Националната телевизия ще има и ново кулинарно предаване на мястото на "Бързо, лесно, вкусно". То отново ще се прави от Ути Бъчваров и неговият екип и ще се казва "Вкусната Европа". Водещият ще пътува из Европа и ще представи кухнята на 45 държави. Предаването ще се излъчва в петък от 17:30.

От програмата отпадат „Светът е 7“, „Плюс това“ и „Шоуто на канала“. 

В обичайния ден и час ще се излъчват "Панорама", "Референдум" и "История.бг".

Всяка делнична вечер от 22 ч и от 23:30 ще се излъчват сериали. Сред тях са шпионският "Нощният управител" и биографичният сериал за живота на Айнщайн "Геният".

В събота след късните новини се завръща "Студио Х". Началото ще постави чешкият сериал „Лабиринт“ с мистериозни убийства със средновековен привкус.

Промени има в часовете на излъчване на някои предавания. „Здравето отблизо" вече е в 10:30 ч. и ще се излъчва, както и досега, от понеделник до четвъртък . В петък по същото време зрителите ще гледат избрани моменти от здравното риалити „Зелената линейка“.

Кратките документални филми от поредицата „Малки истории“ ще бъдат показвани в 14:15 ч., а едноименното едночасовото публицистично предаване всеки петък от 14:00 ч.

Вечерното токшоу „Нощни птици“ с водещ Искра Ангелова ще се излъчва в петък вечер от 22:00 ч. след обзорното политическо предаване „Панорама“, а „Отблизо с Мира Добрева“ - в неделя от 10:30 ч.

Актуалните събития от седмицата ще бъдат дискутирани с интересни събеседници в „Денят започва с Георги Любенов“ вече в събота и неделя. В него ще е и рубриката „Живите архиви“ с възкресени уникални кадри от „Златния фонд“ на БНТ. Началният час и за двата дни е 8:30.

Предаването „Извън играта“, което досега се излъчваше по БНТ HD, попада в съботната програма на БНТ1 от 18:30 ч. В студиото традиционно гостуват любими артисти, музиканти, спортисти, които разкриват пред водещата Люба Пашова непознати страни от своя характер и споделят интересни подробности за живота си.

Предаването на Вале Ахчиева ще се излъчва през седмица от 20:45 в неделя.

„Спортна треска“ ще е в неделя от 17:00 ч., а в събота и неделя от 18:00 ч. с поредицата „Пътят към FIFA Световно първенство 2018“ БНТ 1 започва обратното броене до началото на Мондиала в Русия.

До месец БНТ1 започва излъчването и на популярното предаване на ВВС „Шоуто на Греъм Нортън“. В 22-ия сезон на предаването, за който обществената медия е закупила правата, зрителите ще видят участието на кинолегендите Харисън Форд, Джейн Фонда, Никол Кидман, Хелън Мирън, Том Ханкс, Том Круз, Джуди Денч, Мел Гибсън, Мишел Пфайфър, Ема Томпсън, Джони Деп. Гости в предаването ще са и филмови и музикални звезди като Хю Джакман, Гари Олдман, Райън Гослинг, Рийз Уидърспуун, Кейт Уинслет, Колин Фарел, Джерард Бътлър, Хю Грант, Уил Смит, Кенет Брана, сър Елтън Джон, Роби Уилямс, Пинк, Джордж Езра, Лиъм Галахър, английската поп група Бананарама, писателят Стивън Фрай, самата Хилъри Клинтън и телевизионните легенди Джейми Оливър и Сара Миликан. Един от интересните акценти в шоуто е червеният стол, който Греъм Нортън предоставя на публиката в края на всяко предаване. Човекът, престрашил се да разкаже своята история публично, не трябва да отегчи с нея нито Греъм, нито гостите му.

Предстоят и промени в сутрешния блок, но те няма да влязат в сила още този месец. Очаква се от него да отпадне публицистиката и да заложи на по-лежерни теми.

Каналът за регионални новини БНТ 2 пък ще бъде трансформиран в културно-образователен.

Заповядаха мач Кубрат Пулев - Дилън Уайт през лятото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6795206

Заповядаха мач Кубрат Пулев - Дилън Уайт през лятотоМеждународната боксова федерация е наредила задължителен мач между Дилън Уайт и Кубрат Пулев за определяне на задължителния претендент за титлата на Антъни Джошуа. Това съобщи мениджърът на Уайт Еди Хърн, който движи работите и на Джошуа. "Интересни развития ще има при свръхтежките", пише Хърн. Първоначално бе обявено,

Откриха най-отдалечената звезда от Земята

http://dnes.dir.bg/news/zemja-zvezda-astronomi-27015970

Международна група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, разположена на разстояние от 9 милиарда светлинни години, информира Ройтерс.

Прокуратурата в Сандански: Бизнесменът Мл. Пасков с обвинение за дързост и цинизъм при нападение над пожарникар от Петрич в огнената стихия на ул. "Първи май"

http://www.struma.com/obshtestvo/prokuraturata-v-sandanski-biznesmenut-ml-paskov-s-obvinenie-za-durzost_132493/

Районна прокуратура Сандански повдигна обвинение на бизнесмена Младен Пасков. Бизнесменът е обвинен в дързост и цинизъм по чл. 325 ал. 2, за нападение над длъжностно лице изпълняващо служебните си задължения. Наказанието, което се предвижда по този член е до пет години лишаване от свобода.

Припомняме, че в разгара на огнената стихия на улица "Първи май" в Сандански, при която изгоря магазин и пламна цяла жилищна сграда в нощта на 30 срещу 31 март 2018 г., бизнесменът Младен...

Продължава

Двойка се жени 50 години след развода си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dvojka-se-zheni-50-godini-sled-razvoda-si-6080946

Харолд Холанд, който е на 83 години, и 78-годишната Лилиан Барнс ще разменят брачни обети на 14 април в Лексингтън

Астрономи откриха най-отдалечената звезда от Земята

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6795193

Астрономи откриха най-отдалечената звезда от ЗемятаМеждународно група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, разположена на разстояние от 9 милиарда светлинни години, информира Ройтерс. Агенцията цитира съобщение за медиите на Женевския университет. Отбелязва се, че откритието е било направено по време на наблюдение с помощта на телескопа "Хъбъл".

Двойка се женят 50 години след развода си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dvojka-se-zheniat-50-godini-sled-razvoda-si-6080946

Харолд Холанд, който е на 83 години, и 78-годишната Лилиан Барнс ще разменят брачни обети на 14 април в Лексингтън

Атрактивна моделка надъха Ювентус за Реал

https://offnews.bg//izvan-terena/atraktivna-modelka-nadaha-iuventus-za-real-677956.html

Сексапилната албанска моделка Бениада Нишади надъха футболистите на Ювентус преди днешния първи четвъртфинал от Шампионската лига срещу Реал Мадрид в Торино.

Дамата е родена в Дуръс, но живее и работи в Милано, като описва себе си като модел, актриса и моден дизайнер. Макар да живее в Милано, тя подкрепя Ювентус вместо някой измежду местните Милан и Интер.

Бениада е известна и с факта, че е внучка на бившия албански президент Буяр Нишади, който до миналата година беше държавен глава в балканската държава. В навечерието на големия мач тя привлече вниманието със снимка в Инстаграм, на която позира по екип на Ювентус.

Тя беше веднага потърсена за коментар на двубоя и с радост сподели мнението си, а то е, че макар и Реал да е много силен, то и Ювентус има своите шансове.

“Дано не допуснат грешките от финала в Кардиф. Кристиано Роналдо е най-добрият футболист в света, но ние имаме най-добрият защитник в лицето на Джорджо Киелини, който знае как да го спре”, коментира моделката, цитирана от Спортал.

Египетският президент печели изборите с 97%

http://www.struma.com/bulgariya/egipetskiyat-prezident-pecheli-izborite-s-97_132492/

През януари всички сериозни опозиционни претенденти прекратиха кампаниите си

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е преизбран с 97% от подадените на президентските избори миналата седмица гласове.

Със същия резултат Ас Сиси, който е бивш главнокомандващ на египетската армия, си осигури и първия мандат, предаде Ройтерс, като се позова на обявените днес окончателни официални резултати от изборите.

Избирателната активност обаче се оказва по-ниска от предишните избори – 41%, въпреки усилията възможно най-голям брой египтяни да бъдат накарани да...

Продължава

Граждански експеримент – помощ, полиция!

https://www.actualno.com/actualno/grajdanski-eksperiment-pomosht-policija-news_667681.html

Както е добре известно на всеки, имал малко по-продължителен досег с българската действителност, едни от най-коментираните теми в България са тези, свързани с престъпни схеми. Не за друго, ами защото все още ни считат за бая корумпирани, макар че уж сме много изпълнителни и отличници що се отнася до критериите за Шенген – но пусто, не ни вземат там, дори като първоаприлска шега. Едни от най-популярните схеми, които си процъфтяват, са тези с укриването на ДДС и телефонните измами. По п

САЩ се изтеглят от Сирия? Лоша идея!

https://www.actualno.com/features/sasht-se-iztegljat-ot-sirija-losha-ideja-news_667781.html

Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Това би била фатална крачка. Американският президент оставя региона в ръцете на сили, които ще го хвърлят в още по-голям хаос, коментира Керстен Книп. Каквото и да говорим за американския президент, с внезапните си хрумвания той винаги е в състояние да предизвиква главоблъсканици сред наблюдателите. Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия няколко дена след назначаването на Джон Болтън за съветник по н

Путин пристигна в Турция

https://www.actualno.com/asia/putin-pristigna-v-turcija-news_667779.html

Руският президент Владимир Путин пристигна на официална визита в Турция, предаде ТАСС. Днес Путин и колегата му Реджеп Ердоган ще присъстват на официалния старт на строителството на първия блок на АЕЦ „Акую“. Властите в Анкара издадоха лиценз за строителството на АЕЦ „Акую“. Разрешението бе дадено от Турската агенция за атомна енергия. Анкара даде на проекта статут на стратегическа инвестиция. Според помощника на руския президент Юрий Ушаков това ще спест

Тропически циклон връхлетя Фиджи

http://www.cross.bg/fidzhi-tropicheski-navodneniya-1571704.html

/КРОСС/ Тропически циклон връхлетя Фиджи и предизвика наводнения. Четирима души са загинали, а един се издирва. Най-силно са пострадали северозападните части на тихоокеанската островна държава. Над 1800 души са настанени в центрове за евакуация. Метеорологичната служба на Фиджи предупреди за поройни дъждове, докато циклонът се придвижва на югоизток. Не се очакват нови тежки наводнения, но нанесените щети са големи, съобщиха властите. Има и много затворени пътища.    

Тропически циклон връхлетя Фиджи

http://www.struma.com/bulgariya/tropicheski-ciklon-vruhletya-fidji_132491/

Четирима души са загинали, а един се издирва

Тропически циклон връхлетя Фиджи и предизвика наводнения. Четирима души са загинали, а един се издирва.

Най-силно са пострадали северозападните части на тихоокеанската островна държава.

Над 1800 души са настанени в центрове за евакуация. Метеорологичната служба на Фиджи предупреди за поройни дъждове, докато циклонът се придвижва на югоизток.

Не се очакват нови тежки наводнения, но нанесените щети са големи, съобщиха властите.

Има и много затворени...

Продължава

При 3 млрд. лв. приходи годишно хазартът плащал само 177 млн. лв. данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=371897

За близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв., пише днешният брой на вестник "Сега".

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6795183

Вижте в кои части на столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 4 април. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод и монтаж на спирателни кранове в жк. „Белите брези“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Алексиев: Путин и Тръмп приятели? Несъстоятелно

http://www.struma.com/bulgariya/aleksiev-putin-i-trump-priyateli-nesustoyatelno_132490/

Отношенията между САЩ и Русия никога не са били по-зле, отколкото са в момента.

Така коментира напрежението между Русия и Запада председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев пред телевизия „Блумбърг“.

„Това което се говореше досега – че едва ли не Путин и Тръмп са големи приятели и ще има голямо подобряване на отношенията – се оказва абсолютно несъстоятелно. Фактът, че дори говорим за влошаване, показва до каква...

Продължава

Трета ефективна присъда за бившия кмет на Видин

http://dnes.dir.bg/news/prisada-zatvor-vidin-rumen-vidov-27015966

Трета осъдителна ефективна присъда постанови Монтанският окръжен съд за бившия кмет на Видин Румен Видов.

Ще има камери в автобусите за нощния транспорт в София

https://www.actualno.com/sofia/shte-ima-kameri-v-avtobusite-za-noshtnija-transport-v-sofija-news_667778.html

"Готови са автобусите - на практика всички автобуси, които ще изпълняват разписанията на нощния градски транспорт са оборудвани със съответното видеонаблюдение, така че да се гарантира максимална сигурност, както за водачите и кондукторите, които ще се возят в автобусите, така и за самите пътници". Това обясни за БНТ заместник-кметът по транспорта в София Евгени Крусев. "Там, където спирките на нощния градски транспорт не се засичат със спирки от редовните линии, които се изпълня

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-03.html

На 04 април 2018 г.(сряда), във връзка с реконструкция на уличен водопровод и монтаж на спирателни кранове в жк. „Белите брези“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между:

Важно съобщение от ВиК Петрич: Дезинфекцират мрежата, вижте къде и кога

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-suobshtenie-ot-vik-petrich-dezinfekcirat-mrejata-vijte-kude-i_132489/

На 4 и 5 април "ВиК"-Петрич ще дезинфекцира водопроводната мрежа в Петрич и трите прилежащи села- Дрангово, Митиново и Ръждак

В периода от 10:00 часа на 4 април, (сряда), до 10:00 часа на 5 април (четвъртък), "ВиК"- Петрич ще извърши хипер- дезинфекция със засилено хлороподаване към вътрешната и външната водопроводна мрежа. Водата няма да бъде годна за пиене в Петрич и прилежащите села Дрангово, Митиново и Ръждак.

От ръководството на "ВиК"-Петрич...

Продължава

Адресите без ток във Варна на 3 април

http://nakratko.bg/category/58/157135/


Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 3 април, съобщиха от Енерго-про.  Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 10:00 ч. до 13:00 ч., гр.

Министрите Нанков и Московски ще инспектират възстановителните работи по яз. „Рогозен 1“

http://www.cross.bg/ministrite-raboti-vuzstanovitelnite-1571703.html

/КРОСС/ Министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще посетят Община Хайредин. Те ще инспектират възстановителните работи по яз. „Рогозен 1" в 12 часа днес - 3 април.    

БДЖ: Изгорелите вагони са били ремонтирани преди 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795182

БДЖ: Изгорелите вагони са били ремонтирани преди 3 годиниЗапочва процес на инвестиции в "Пътнически превози" - инвестициите се изразяват в това да бъдат закупени нови мотрисни влакове на два етапа - първият етап - 41 нови мотрисни влака и на втория етап - 44. Това каза за БНТ  Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ". "Ние сме се фокусирали в момента на поръчката за тези 41 мотрисни

Покрай случая в Осогово земеделският министър обяви, че масово коне се разхождат по планините

https://www.actualno.com/society/pokraj-sluchaja-v-osogovo-zemedelskijat-ministyr-objavi-che-masovo-kone-se-razhojdat-po-planinite-news_667775.html

До момента са открити само 3 умрели животни. Това в никакъв случай не оправдава поведението на земеделския производител, бенефициент на евросредства. За съжаление, това не е единственият случай. Масово е в планините да видите разхождащи се коне, особено в Осоговския край. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно случая с изоставените бедстващи коне в Осоговската планина. Стартирали сме проверка на абсолютно всички животновъдни обекти, в които

Еврото поскъпва минимално

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-минимално-_l.a_i.759920_at.1.html

Йената се държи стабилно във вторник, тъй като ескалиращото напрежение по търговските въпроси между САЩ и Китай предизвиква опасения относно...

Реформа ще спре недостига на парите за здраве

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794770

Реформа ще спре недостига на парите за здравеМалко над 6,1 милиона души са здравно осигурените българи. В същото време други 719 хиляди нямат вноски за здраве. Дори и половината от тях наистина да живеят отдавна в чужбина, пак едни 350 000 - 400 000 души ще трябва да се бръкнат със солидни суми, за да се лекуват, когато им се наложи. И между тях има както богати българи,

Важно за тютюнопроизводители: Удължават с месец срока за вписване в регистъра за 2018 г.

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-za-tyutyunoproizvoditeli-uduljavat-s-mesec-sroka-za-vpisvane-v_132488/

С месец ще бъде удължен срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по чл. 4, ал. 2 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2018 г. Заповедта на министър Румен Порожанов, с която срокът се удължава до 30 април 2018г., е публикувана на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. Контролът за изпълнение на настоящата заповед е възложена на д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието, храните и горите.,пише...

Продължава

Apple зарязва Intel

https://news.bg/business/apple-zaryazva-intel.html

Производителят на процесори губи пет процента от годишните си приходи

Защо Apple реши да изостави чиповете на Intel?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/zashto-apple-reshi-da-izostavi-chipovete-na-intel-258672/

Книжата на Intel понижиха стойността си в резултат от новините, че Apple спира да ползва чиповете му

Има ли връзка премиерът Борисов със сделката за ЧЕЗ?

https://pressbulgaria.com/m/H2RST54A.html

Уважаеми Колеги, Съвместно разследване на „Лидове новини“ и Биволъ разкри последователност от публични факти, които свързват лица замесени в сделката за ЧЕЗ с премиера Бойко Борисов. Тази информация беше предоставена с писмо № ПГ-8194-А-22/02.04.2018 г.на вниманието на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, която предвижда да изслуша премиера Борисов. Към информацията са зададени и следните въпроси: - С каква информация разполагат МВР и ДАНС относно г-н Никола Молчан? - С каква информация разполага Специализирана прокуратура относно лицата г-жа Мая Христова и г-н Марин Христов от "ММ Груп" и на какъв етап е разследването за данъчни престъпления и пране на пари, в рамките на което миналата година са обискирани техни офиси? - Познава ли г-н Министър-председателят Борисов г-н Петър Лашов, от какъв характер е тяхното познанство и колко често са се срещали? - Познава ли г-н Министър-председателят Борисов г-жа Мая Христова, от какъв характер е тяхното познанство и колко често са се срещали? - Познава ли г-н Министър-председателят Борисов г-н Никола Молчан, от какъв характер е тяхното познанство и колко често са се срещали? Цялото разследване можете да прочетете тук: https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html С уважение,

Бивш консул в Одрин: Темите за Гюлен и Скрипал могат да сближат Турция и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795178

Бивш консул в Одрин: Темите за Гюлен и Скрипал могат да сближат Турция и РусияТемите за Фетхуллах Гюлен и Скрипал биха могли да послужат като център за сближаване между Турция и Русия. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод днешната визита на руския президент Владимир Путин в Анкара.

Майки в кабинета на градоначалника! Кметът на Благоевград Атанас Камбитов потуши напрежението

http://www.struma.com/obshtestvo/maiki-v-kabineta-na-gradonachalnika-kmetut-na-blagoevgrad-atanas-kambitov_132487/

Системата за прием в първи клас, е съобразена с наредба 10 на МОН, Законът трябва да бъде спазен

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов изпълни поетия ангажимент за среща с родители, по време на която бяха разяснени правилата, свързани с приема в първи клас през учебната ‎2018-2019 г. Кметът бе категоричен, че няма да допусне напрежение, но Законът не може да бъде нарушаван. Той поясни, че нововъдените правила не ограничават избора до едно училище, и всеки може да подаде заявления по своя преценка, а приемът се извършва по точкова система.

Кметът Камбитов заяви още, че...

Продължава

Емил Димитров: Мафията печели над 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива

http://www.mediapool.bg/emil-dimitrov-mafiyata-pecheli-nad-1-mlrd-lv-godishno-ot-kontrabandata-na-goriva-news277559.html

Мафията печели над 1 млрд. лева годишно от контрабандата на горива. Това обяви председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика Емил Димитров, известен като Ревизоро, пред Нова телевизия. Той коментира проектозакона за горивата, който беше внесен от депутати от всички парламентарни групи, но на първо четене мина само през неговата комисия. Срещу законопроекта се обявиха земеделците и търговците на пропан-бутан. В понеделник при премиера Бойко Борисов беше постигната договореност, според която земеделците ще отпаднат от законопроекта. Това стана повод те да отменят насрочения за 3 април протест. Емил Димитров заяви, че очаква и други реакции и съпротива срещу законопректа за горивата, защото интересите са големи. "Съпротивата ще е голяма, има колебание и натиск към депутатите и министрите. Това е заради 1 милиард лева, които промените в закона засягат. В парламента всички партии подкрепиха закона, после започнаха да се отказват и да искат отлагане на закона", каза депутатът от "Обединени патриоти". По думите му на пазара на горива има много проблеми - нелегални бензиностанции, липса на товарителни документи при внос, доставка на суровини за рафинерията и още куп подобни. В парламента има подкрепа за установяване на ред на пазара за горива, макар че и сред управляващите има резерви към законопроекта, каза Емил Димитров. Той се съгласи, че земеделските производители не могат да зареждат техниката си на обикновените бензиностанциите. Затова "сега те могат да си регистрират цистерните с гориво и няма да бъдат причислени към търговците, но това е най-малкият ни проблем", каза шефът на парламентарната комисия за борба със сивата икономика. По думите му има пристанища, на които няма монтирани уреди за измерване и през тях нелегално влизат горива. Емил Димитров представи доклад на финансовото министерство от 2015 година, според който най-голям риск има при доставките на течни горива и особено при нафтата. "Средногодишното потребление в България на нафта е 3 милиарда и 400 литра. Платеното е 2 милиарда и 200 литра. Значи не са декларирани 1 милиард и 200 литра. Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентираните доставки и продажби на течни горива се оценява на 1.2 млрд. лева", каза Емил Димитров. Той посочи, че всяка сряда при премиера Бойко Борисов се събират, за да говорят за контрабанда, но тези данни не се обсъждали. "Няма осъдени. Хванаха в Летница контрабанден нефт, танкери на пристанището също – нищо не направиха. Мафията печели по 1 милиард и нещо годишно, ние се занимаваме с 5 евро. Чушки и домати да контролираш, а горивата – не. Защо?", попита Емил Димитров. Според него от година и половина не се работи по сериозните сделки. Той поиска всички складове за доставка на горива да бъдат поставени под контрол. "Около 20 000 транзакции може да се скрият, затова искам фискален контрол", каза Емил Димитров. Той остава оптимист, че с помощта на премиера тези проблеми ще бъдат решени.  

Порожанов за протеста на фермерите: Намерихме добро решение

http://dnes.dir.bg/news/gorivo-hrani-zemedeltzi-rumen-porozhanov-kabinet-borisov-3-27015964

Румен Порожанов заяви, че е намерено добро решение за регистрацията на земеделските производители като потребители, а не като търговци на гориво.

Любителите на вино не спират да търсят иновативни вкусове

https://www.investor.bg/novini/346/a/liubitelite-na-vino-ne-spirat-da-tyrsiat-inovativni-vkusove-258673/

Според Красимир Коев от Агенцията по виното през 2018 г. производителите няма да успеят да отговорят на вътрешното търсене на бяло вино

Жители на квартал “Изгрев” във Варна: Искаме хубави пътища и канализация

http://www.moreto.net/novini.php?n=371895

Проблеми с инфраструктурата, липса на канализация и лоши пътища изкараха снощи на пореден протест жители на квартал “Изгрев” във Варна. Двадесетина собственици на имоти в района на Военна болница, направиха пешеходен преход с плакати и българския трибагреник с надеждата Общината и ВиК да обърнат внимание на проблемите им, предаде репортер на Moreto.

Със сменено име, измамница вкара в капан 7 петричани, обещавала им....

http://www.struma.com/krimi/sus-smeneno-ime-izmamnica-vkara-v-kapan-7-petrichani-obeshtavala_132486/

Районна прокуратура – Петрич е внесла обвинителен акт срещу Е. В. за извършено от нея престъпление

Обвиняемата Е. В. с цел да набави за себе си имотна облага възбудила и поддържала заблуждение у седем лица от гр. Петрич, с което им причинила вреда в общ размер от 350 лева.

Измамницата публикувала в интернет сайт „Топ обяви“ предложение за работа на строителен обект в гр. Милано, която предизвикала интерес.

Жената се представяла като Г. И. от гр. Враца и отговаряла на обаждания на посочения от нея телефон.

Впоследствие, по време на присъствени срещи в...

Продължава

Плевнята на Мемиш ага

http://www.eurochicago.com/2018/04/memish/

Аз, още невръстен, нахлузил кърпен панталон на гъза, обикалях по цял ден и се въртях около крановете. Естествено, бях гонен винаги, но когато работниците, изморени, сядаха да жулят бира под някоя сянка, се изкатервах чак до върха на новодиктисания метален стълб. Исках да погледна до края на света. – Щяло да светне като Париж – кефеше се баба, седнала на безкрайни разговори с кадъните. Ще рече човек, че все в Париж е пазарувала досега, та знаеше как ще светне. Седеше и дядо на сундурмата, приглаждаше си брадата и къркореше с наргилето. – Ще опетлаят нещо – изричаше, потънал сред облаци дим. – Ъхъ... ще опетлаят.

Медии в САЩ коментират защо Русия отново повдига въпроса за среща между Тръмп и Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795175

Медии в САЩ коментират защо Русия отново повдига въпроса за среща между Тръмп и ПутинЕдна от централните теми за днешните американски всекидневници са появилите се вчера нови спекулации за евентуална среща между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, предава БТА. Първо външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков каза, че в телефонния разговор между двамата на 20 март Тръмп е предложил на Путин да се

Откриха най-отдалечената звезда от Земята

http://www.transmedia.bg/2018/04/03/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b5/

 

Международна група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, която е разположена на разстояние от 9 млрд. светлинни години. Това бе съобщено на сайта на Женевския университет.

Отбелязва се, че откритието е направено по време на наблюдение с помощта на телескопа „Хъбъл“, благодарение на т.нар. ефект на гравитационните лещи. Ролята на лещи, усилващи светлината на звездата, така че да може да бъде видяна в телескопа, е изиграл галактическият куп MACS J1149+2223, разположен на разстояние пет милиарда светлинни години от Земята.

Откритата в дълбините на Вселената звезда е син свръхгигант и е стотици хиляди пъти по-ярка от Слънцето. Учените го нарекоха Икар. Тази звезда се намира най-малко 100 пъти по-далеч от най-отдалечената звезда, която сме могли да изучаваме досега с изключение на избухването на свръхнови, каза изследователят от Университета в Минесота Патрик Кели, който е ръководител на научния екип.

 

Креативност: Руснаци си направиха сал от лед, вдигнаха щур купон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kreativnost-rusnaci-si-napraviha-sal-ot-led-vdignaha-shtur-kupon-video-2088796

Руснаци проявиха изключителна креативност в стремежа да си осигурят нестандартно място за купон. Въоръжени с моторни резачки те откъснаха огромно парче лед от от замръзналата река Дон, а след това се отправиха на пътешествие с него.

„Използвахме три резачки, две от к

Още не е ясна причината за смъртта на 17-годишното момиче в двора на училище

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-ne-e-iasna-prichinata-za-smyrtta-na-17-godishnoto-momiche-v-dvora-na-uchilishte-2088808

17-годишно момиче е починало снощи в двора на столично училище. Момичето било навън с приятели, когато му прилошало и припаднало. Пристигналият екип на Спешна помощ само констатирал смъртта му. От Спешна помощ заявиха за Дарик, че са били на мястото на инци

Гранична полиция: Няма нов случай на влезли без проверка пасажери у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/granichna-policiia-niama-nov-sluchaj-na-vlezli-bez-proverka-pasazheri-u-nas-2088794

Информацията за нов случай с пътници, влезли в България през Летище София, без да преминат граничен контрол, категорично не е вярна, съобщиха от Гранична полиция, цитирани от

Как да планираме харчовете за Великден?

http://www.cross.bg/velikden-praznika-predi-1571702.html

/КРОСС/ Великден е един от двата най-почитани празника в целия християнския. Всеки сам избира как да прекара дните около празника. В началото на пролетта нестабилното време не предполага особено добри условия за морска почивка, но все пак има хора, които избират именно бреговете за ваканция. Други използват времето за отиване на гости на роднини и приятели в страната. А има и такива, които посрещат Великден с трапеза според обичаите, без да ходят никъде. Най-добре би било преди да се започне с подготовката за празника и преди да се правят каквито и да е планове, да се направи разчет на финансовите ресурси. Ето и няколко основни насоки за това. Празникът Великден Великден е един от най-светлите и почитани празници в годината. Това е времето, в което Спасителят Иисус Христос възкръсва и се появява отново пред своите ученици преди повече от 2000 години. И православната, и католическата църква имат свои традиции, които се изпълняват през Страстната седмица. Обикновено православните християни посещават църкви в нощта преди Великден и си вземат от благодатния огън, а хиляди католици се събират на площада във Ватикана в неделя, на самия Великден, за да слушат словото на папата. Наред с традициите и обредите обаче, дните около Великден са съпътствани с множество пътувания. Едни посещават роднини и приятели в различни населени места. Други предпочитат да си направят кратка почивка в страната. Трети избират да празнуват с екскурзии и пътувания в чужбина

Няма оправия! Става страшно по пътищата! Арест за благоевградчанин, спряха го за проверка и се оказа...

http://www.struma.com/obshtestvo/nyama-opraviya-stava-strashno-po-putishtata-arest-za-blagoevgradchanin-spryaha_132485/

Пияни автоджигити по трасето застрашават живота, вижте как шофира този безумец

Тази нощ в Благоевград бе арестуван Димитър Л., той е задържан по време на проверка малко след 3 часа на улица "Илинден " в областния център. Той шофирал личния си автомобил "Фолксваген" - дрогиран.

Пробата установила наличие на кокаин в кръвта на водача. Задържан е незабавно. Това е поредният случай на арестуван пиян или дрогиран шофьор, който се разхожда по пътищата в града и региона, застрашавайки човешки живот. Ежедневно съобщаваме. за пияни водачи по пътищата...

Продължава

Няма оправия! Става страшно по пътищата! Арест за Д. Бекярски от Благоевград, спряха го за проверка и се оказа...

http://www.struma.com/obshtestvo/nyama-opraviya-stava-strashno-po-putishtata-arest-za-d-bekyarski_132485/

Пияни автоджигити по трасето застрашават живота, вижте как шофира този безумец

Тази нощ в Благоевград бе арестуван криминалнопроявеният Д. Бекярски, той е задържан по време на проверка малко след 3 часа на улица "Илинден " в областния център. Бекярски шофирал личния си автомобил "Фолксваген" - дрогиран.

Пробата установила наличие на кокаин в кръвта на водача. Задържан е незабавно. Това е поредният случай на арестуван пиян или дрогиран шофьор, който се разхожда по пътищата в града и региона, застрашавайки човешки живот. Ежедневно съобщаваме....

Продължава

Срещу 350 000 лв. общински служители в Благоевград ще пътуват в чужбина

http://regiona.bg/%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-350-000-%d0%bb%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5/

Служители на общинската администрация, кмета и председателя на ОбС в Благоевград ще пътуват в чужбина за сумата от 349 525.08 лв.Възложиха на новата фирма „Благоевград фест”ЕООД първата обществена поръчка.

Офертата се отнася за „Организиране на пътувания в страната и чужбина, осигуряване на самолетни билети за нуждите на Общинска администрация Благоевград, хотелски резервации/ настанявания, организиране на мероприятия за нуждите на Община Благоевград“.

Поръчката се възлага от публичен възложител-кмета на община Благоеврад на юридическо лице „Благоевград фест”ЕООД.

Това е първата оферта,свързана с новото общинско дружество, от края на март тази година.То бе сформирано с идеята да организира и провежда културни, обществени, социални и спортни мероприятия в осъществяване на идеите на общината в областта на културата, изкуството и образованието.

Дружеството бе създадено тъй като от отдел „Култура“ нямали възможност да осъществяват всички дейности по организацията на различните културни и обществени мероприятия.

Идеята била приходите от дружеството да постъпват в общинския бюджет.За временен управител на дружеството бе избрана Десислава Кузманова-Иванова.

 

Материалът Срещу 350 000 лв. общински служители в Благоевград ще пътуват в чужбина е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Не е ясна причината за смъртта на 17-годишната ученичка

http://dnes.dir.bg/news/smart-uchilishte-uchenichka-27015963

Все още не е ясна причината за смъртта на 17-годишната ученичка Анаис Ангелова, която почина снощи в двора на 96-о СУ „Лев Н. Толстой“ в столичния ж.к. „Люлин“.

Бащата на Яна: Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми

http://nakratko.bg/category/58/157134/


Съдът ни принуждава да взимаме правосъдието в свои ръце. Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми. Това каза бащата на убитата Яна Кръстева след решението на съда да даде окончателно 20 години на Николай Русинов-Чеци.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6795173

Добри са условията за туризъм в планините
Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК за „Фокус“. Температурите варират между -2 и 5 градуса, слънчево и ясно е. Лифтовите съоръжения в курортите работят. Няма инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в

ГЕРБ доведе в Благоевград пътуваща изложба: Памет за концлагера "Белене"

http://www.struma.com/obshtestvo/gerb-dovede-v-blagoevgrad-putuvashta-izlojba-pamet-za-konclagera-belene_132484/

По инициатива на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Благоевград, в периода 12 – 26 април 2018 г. в Благоевград, в зала „22 септември” ще гостува пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

Изложбата е създадена по инициатива на фондация „Остров Белене” (Михаил Маринов),

фондация „Истина и памет” (Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов) и Културен център...

Продължава

Балтийските страни искат повече US ракети и подводници

http://clubz.bg/66221-baltijskite_strani_iskat_poveche_us_raketi_i_podvodnici

Литва би желала да се засили американското военно присъствие в балтийските страни. Този въпрос ще е сред темите, по които президентите на трите балтийски държави ще преговарят днес с американския си колега Доналд Тръмп, заяви днес президентът на Литва Далия Грибаускайте, цитирана от ТАСС.

"В общата декларация, която ще подпишем във Вашингтон, ще бъдат отново потвърдени безусловните ангажименти в сферата на колективната сигурност и се надявам да бъде предвидено и занапред разполагане на американски подразделения в балтийските страни", каза тя пред литовското национално радио.

Грибаускайте вижда в това и средство за възпиране, и гаранция, че при извънредна ситуация "ще може да разчитаме и на двустранна пряка помощ не само чрез структурите на НАТО".

По думите й балтийските страни ще търсят във Вашингтон възможности за подсигуряване на регионалната противовъздушна отбрана, по-специално чрез зенитни ракетни комплекси "Пейтриът" и "подводници около Литва".

Според Литва патрулирането във въздушното пространство на нея и другите две балтийски републики от военни самолети от други страни от НАТО, разположени в местни авиобази на ротационен принцип, вече е недостатъчно и трябва да бъде изградена регионална система за ПВО. Литва иска освен това на нейна територия постоянно да се намират американски подразделения на ротационна основа. 

Трите балтийски републики нямат собствени военновъздушни сили.

От няколко дни в територията на Латвия се провеждат учения на специалните части. Според РИА Новости в тях участват и конвертоплани - хибриди между самолет и хеликоптер, които са с голям радиус на действие. Преди това машините са били и в Естония и Литва.

Американците разполагат засега с едва 50 броя от тези специални конвертоплани V-22 Osprey, които са идеални "таксита" за трансфер на части за спецоперации.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване