Космическият товарен кораб ”Дракон” излезе в орбита

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27015950

Космическият товарен кораб "Дракон" на американската компания "Спейс Екс" достигна орбита и е напът към Международната космическа станция, предаде ДПА.

17-годишно момиче почина в училищен двор в София

https://offnews.bg//obshtestvo/17-godishno-momiche-pochina-v-uchilishten-dvor-v-sofia-677949.html

17-годишно момиче е починало в понеделник в двора на 96-о СУ „Лев Николаевич Толстой“ в кв. „Люлин“.

Говорителят на софийския център за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска уточни, че в 20.09 ч. в ЦСМП- София е получен сигнал за припаднало 17-годишно момиче в двора на училището, пише "Фокус".

По думите на Сунгарска в 20.20 ч. на 11-та минута, линейката е била на мястото, като екипът в линейката е констатирал смъртта на младото момиче.

Близо час след това линейка отново била повикана на мястото. Този път причината била нервен срив на майката на починалото дете. При пристигането на колата на Бърза помощ обаче близки на семейството не допуснали лекарите до жената. Вместо това те започнали да удрят и ритат линейката. Пострадали при инцидента медици няма.

По отношение на причината за смъртта на момичето, Сунгарска уточни, че това могат да кажат само патоанатомите след аутопсията.

Сунгарска допълни, че в 21.03 ч. от Центъра са повикани отново на същия адрес, като сигналът е, че майката на момичето е в тежка нервна криза и се нуждае от помощ.

Говорителят на ЦСМП – София уточни, че в 21.15 часа, т.е. на 12-ата минута, линейката е била там.

„Хората, които са се събрали, посрещат линейката с блъскане и ритници. Добре, че на място е имало полиция, за да може да предотврати по-тежък инцидент. В крайна сметка линейката не е била допусната до страдащата жена“, каза Сунгарска.

Тя обясни, че не е ясно състоянието на жената, тъй като не са били допуснати до нея. Сунгарска коментира, че от репортажите по случая ѝ е направило впечатление, че охранителят на училището е свидетелствал, че около 19.00 часа на момичето му е прилошало.

„Защо ние сме потърсени 1 час по-късно остава за нас загадка. След като сме потърсени един час по-късно защо има агресия към нас и защо отново има твърдения, че линейките са закъснели при положение, че не са. Ако някой може да измине по-бързо разстоянието от централата на Спешна помощ до училището - нека да го направи, но линейката е тръгнала веднага и на първия, и на втория случай“, допълни Сунгарска.

Според нея това не е закъсняла линейка в никакъв случай. „Ние няма как да се телепортираме или да прелетим. Ние пътуваме по улиците, в задръстванията и по пътищата, които всеки пътува“, посочи още говорителят на ЦСМП – София.

"Първият шпионин на Студената война" почина в САЩ на 102 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795099

"Първият шпионин на Студената война" почина  в САЩ на 102 годиниЪрвинг Айзъксън, бивш сътрудник на американското Управление на стратегическите служби (УСС), предшественикът на ЦРУ, почина в САЩ на 102-годишна възраст, съобщи ТАСС, цитирайки местни медии. Айзъксън е починал в хоспис в град Оберн, щата Мейн, на 28 март, предаде БТА.  Той е родена на 7 август 1915 година. През 1939 г.

50 000 нашенци посрещат Великден в чужбина

https://frognews.bg/novini/50-000-nashentsi-posreshtat-velikden-chujbina.html

Около 50 хиляди излизат в чужбина, най-много ще бъдат в съседна Гърция. Някои от тях вече тръгнаха - от предишната седмица, съобщи в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Четири страни заплашиха с бойкот срещата на върха за Западните Балкани в София

http://www.mediapool.bg/chetiri-strani-zaplashiha-s-boikot-sreshtata-na-varha-za-zapadnite-balkani-v-sofiya-news277555.html

Четири страни – Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Причината е Косово и участието на президента й Хашим Тачи. Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е най-важния приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС и подобен бойкот ще е предизвикателство пред българската дипломация, коментират наблюдатели. Към момента няма официална позиция от страна на българските власти по повод публикации в сръбски медии. Белград официално обявив четвъртък, че не приема идеята да участва в срещата наравно с Косово. Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София, съобщи БГНЕС. Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", каза още Бърнабич. Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", добави сръбският премиер. "Регионалната стабилност е много важна за Сърбия. Ние имаме най-голям интерес да има стабилност, защото каквато и да е дестабилизация може да навреди на вече постигнатите резултати при тези тежки реформи, които извършихме в предишния период", заяви още Бърнабич. По-късно в четвъртък сръбският външен министър Ивица Дачич потвърди, че страната му ще участва на форума в София. "На тази среща участват президенти и премиери. Към днешна дата Сърбия със сигурност ще участва", каза Дачич, който е и вицепремиер на Сърбия. Той обясни, че "идеята на България като председател на Европейския съвет е да отвори пътя към разширяването на ЕС". Според "Вечерне новости" Румъния, Кипър и Испания също може да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София, защото не искат да са на една маса с Прищина. Проблемът относно Косово е, че в Европейския съюз няма обща позиция по въпроса, посочва изданието. Според публикацията Испания, Румъния и Кипър вероятно ще прибегнат до план Б. Това означава техни представители да участват на работната вечеря ден преди срещата на върха, а на самия форум да бъдат представени от други страни членки. Още преди седмици се появиха и информации, че испанският премиер Мариано Рахой отказва участие в срещата на върха в София заради Косово. Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

Екатерина Захариева ще се срещне с черногорския си колега

https://www.actualno.com/politics/ekaterina-zaharieva-shte-se-sreshtne-s-chernogorskija-si-kolega-news_667725.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с външния министър на Черна гора проф. д-р Сърджан Дарманович в София на 3 април. Двамата първи дипломати ще обсъдят Българското председателство на Съвета на ЕС и европейската перспектива на Черна гора, теми от двустранните отношения и регионалното сътрудничество. Захариева посети Подгорица в края на август миналата година в рамките на балканската си обиколка преди началото на Българското председателство, съобщиха от

Събират подписи за промяна на трасето на „Струма“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795101

Събират подписи за промяна на трасето на „Струма“Над 700 подписа са събрани до момента в Благоевград с настояване за промяна на трасето на магистрала „Струма“ през града. Причината е, че по сегашното трасе са откритти ценни археологически разкопки – основи на къщи и на църква от 4 век, съобщи Би Ти Ви. Според инж. Ивета Колева от АПИ намереното ще бъде съхранено и експонирано,

Днес е Велики вторник - ден за смирение и поучение

http://nakratko.bg/category/58/157120/


За православните християни днес е вторият ден от Страстната седмица - Велики вторник. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение.

Родени на 3 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1571687.html

/КРОСС/ Александър Томов, петкратен световен шампион по класическа борба Акад. арх. Георги Стоилов, президент на Международната архитектурна академия Проф. д-р Атанас Щерев, основател на едноименния медицински комплекс Проф. Антон Дончев, художник Виктор Вълков, политик и дипломат Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна" в София Вени Марковски, юрист, основател и председател на българското Интернет общество Виза Недялкова, журналистка Христофор Тзавелла, фолклорист, културолог и писател Магдалина Вълчанова, топмодел  

Стойчо Младенов пред уволнение в Казахстан

https://offnews.bg//futbol/stojcho-mladenov-pred-uvolnenie-v-kazahstan-677948.html

Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов е пред уволнение в Казахстан. Там бившият национален селекционер на България води Кайсар. Според информация на KazFootball.kz, ако в следващия кръг тимът на Младенов не спечели гостуването на “Жетису”, той ще бъде освободен от ръководството.

Изданието уточнява, че става въпрос на непотвърдена информация. Според нея преди последния кръг българинът е получил задача в предстоящите 2 срещи навън да бъдат заработени 4 т. В първата Кайсар загуби с 0:2 от шампиона “Астана” в едноименната столица на бившата съветска република. “Последният шанс за реабилитация на Младенов е победа над Жетису, пише KazFootball.kz, цитиран от "24 часа".

В първите три кръга от новия сезон на елитната дивизия на Казахстан Младенов и момчетата му успяха да запишат само 1 т. като актив. Преди двубоя в Астана Кайсар падна у дома с 0:1 от Актобе и направи 1:1 с Акжаик.

За Младенов това е втори сезон начело на този тим. Бившият наставник на ЦСКА и Литекс пристигна в Казахстан през юни 2016 г., когато пое Атирау. 

Промени в движението заради посещение на хърватския президент

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-zaradi-poseshtenie-na-harvatskia-prezident-677940.html

Заради посещението на президента на Република Хърватия се налагат промени в движението в София, съобщи Столична община. 

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: От 12.00 часа на 3 април до отпътуването на делегацията на 4 април на паркинга на „София Хотел Балкан“, от 7.00 часа до 10.30 часа на 4 април на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“.

От 9.00 часа до 10.30 часа на 4 април се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул. „Г.С Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

Започва делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров

http://nakratko.bg/category/60/157119/


Близо 2 години след арестите във Фонда за лечение на деца, в Специализирания наказателен съд започва делото срещу бившия директор на Фонда Павел Александров.

Как Лора се научи да брои до десет

https://www.actualno.com/books/kak-lora-se-nauchi-da-broi-do-deset-news_667743.html

Издателство "Ентусиаст" публикува най-новата история за деца от Сотир Гелев на Международния ден на детската книга Една котка на име Сергей Есенин, чудовище с два зъба, три кофи с диаманти, четири фалшиви златни монети, пет цветни феи, шест малки мишки, седем сребърни копчета, осем паяшки крачета, девет гъби манатарки и десет камъка. Не, това не са съставките на рецепта за много съмнителна супа, а всичко, което превръща новата книжка на Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои

Предстоящи събития на 3 април 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1571686.html

/КРОСС/ София.От 10.00 часа в зала „Изток" на Народното събрание Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и фондация „Конрад Аденауер" организират кръгла маса на тема „Комисия по досиетата (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) - настояще и бъдеще". ***София.От 14.00 часа в зала „Запад" на Народното събрание Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България ще проведе своето трето заседание. ***София.От 10.30 часа в МВнР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с външния министър на Черна гора проф. д-р Сърджан Дарманович. След края на срещата, около 12.00 ч, двамата министри ще направят съвместни изявления за медиите. ***София.От 09.00 часа XII състав на Специализирания наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Петър Д., обвинен в организиране и ръководене на престъпна група. ***София.От 09.00 часа в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се проведе флашмоб във връзка с предстоящия концерт на Ангел Заберски „SYMPHONY JAZZ". ***София.От 09

Обсъждат възможността държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/59/157118/


Възможността държавата да участва в сделката за българските активи на ЧЕЗ ще бъде обсъдена на заседанието на временната парламентарна комисия по казуса.

Турция очаква Владимир Путин

https://frognews.bg/svqt/turtsiia-ochakva-vladimir-putin.html

Руският президент Владимир Путин пристига на двудневна визита в Турция. В Анкара той ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, както и с президента на Иран Хасан Роухани.

Жители на Благоевград събраха подписка за защита на археологически находки

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zhiteli-na-blagoevgrad-sybraha-podpiska-za-zashtita-na-arheologicheski-nahodki-2088740

Жители на община Благоевград събраха подписка за запазване на археологическите разкопки в района на благоевградското село Покровник. От там минава трасето на автомагистрала Струма. В този участък на магистралата е открит цял град от 4 век. Археолози от БАН се натък

Млад миньор издъхна в рудник край Мадан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlad-minior-izdyhna-v-rudnik-kraj-madan-2088754

37-годишен миньор е издъхнал по време на работа снощи в един от забоите на мините край Мадан, научи Дарик. По първоначална информация става въпрос за здравословен проблем, а не за трудова злополука. Предполага се, че младият мъж е получил инфаркт или инсулт  по време на смяна.

Мелания Тръмп демонстрира стил, широка усмивка и обич към съпруга си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/melaniia-trymp-demonstrira-stil-shiroka-usmivka-i-obich-kym-sypruga-si-snimki-2088757

Първата дама на САЩ отново попадна в центъра на вниманието. Мелания Тръмп спази дългогодишната великденска традиция – присъства на търкалянето на яйца по моравата в Белия дом.

Затвориха магистрала в Испания заради слонове (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795088

Затвориха магистрала в Испания заради слонове (Снимки)Магистрала в Испания бе затворена заради пет слона, които избягаха от катастрофирал камион, съобщават ДПА и Би Би Си. Едно от животните е починало от нараняванията си, а две други са ранени, посочи местната полиция. Ранените слонове е трябвало да бъдат вдигнати с кранове и внимателно преместени от платното, предава БТА.

Преглед на печата - 3 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371893

24 часа: 719 хил. българи нямат здравни осигуровки 719 хиляди са били българите без здравни осигуровки в края на 2017 г. Над половината от тях са неосигурени по причини, неизвестни за държавата, следват ги безработните, които нямат право на държавно осигуряване.

Как от сблъсъците в Газа могат да пламнат горещи точки в целия Близък изток

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/03/3157085_kak_ot_sblusucite_v_gaza_mogat_da_plamnat_goreshti/?ref=rss


Напрегнати и очакващи проблеми, израелските войници откриха огън, преди още протестите на границата в Газа да са започнали. Палестинското здравно министерство съобщи, че 31-годишният фермер Омар Самур е берял магданоз в полето си край град Хан Юнис, когато е бил убит. Друг фермер беше ранен от шрапнел. По-късно израелската армия потвърди, че танковете стреляли по "подозрителни фигури" по границата.<br /><br />Смъртта на Самур беше мрачно предвестие за това, което щеше да...

Администрацията на Тръмп отмени екостандартите за коли, въведени от Обама

https://www.actualno.com/cars/administracijata-na-trymp-otmeni-ekostandartite-za-koli-vyvedeni-ot-obama-news_667762.html

Настоящата американска администрация отмени екологичните стандарти за автомобили, определени от предишното правителство на САЩ, водено от демократа Барак Обама. Според ръководителя на Федералната агенция за опазване на околната среда Скот Пруит, "определението, внесено от администрацията на Обама, е неправилно". Според него "по времето на Обама Агенцията за опазване на околната среда е намалила, по политически причини, времето за разработване на нови стандарти, които да регулират

Смирете се! Днес е Велики вторник

https://frognews.bg/novini/smirete-se-dnes-veliki-vtornik.html

Днес е Велики вторник и това е вторият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.

Нигерия ще разследва дали "Кеймбридж аналитика" се е намесила в нейните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795085

Нигерия ще разследва дали "Кеймбридж аналитика" се е намесила в нейните избориНигерийското правителство ще разследва твърдения за неуместна намеса на политическата консултантска компания "Кеймбридж аналитика" в изборите в Нигерия през 2007 и 2015 година. Това каза вчера говорител на президентството, цитиран от Ройтерс. Според твърденията базираната в Обединеното кралство фирма се е сдобила с достъп до данни на потребители

Порожанов: Земеделците нямат интерес да се занимават с контрабанда, намерихме добро решение

https://petel.bg/Porozhanov--Zemedeltsite-nyamat-interes-da-se-zanimavat-s-kontrabanda--namerihme-dobro-reshenie__258315

"Всеки един земеделски производител, работейки като краен потребител на гориво, няма финансов интерес да се занимава с контрабанда на гор...

18-годишна варненка пострада, след като изгуби контрол зад волана

https://petel.bg/18-godishna-varnenka-postrada--sled-kato-izgubi-kontrol-zad-volana__258316

снимка Булфото Вчера около 17:00 часа на ул. «Прилеп» във Варна, водачката на «Ситроен» С.Д. (18 г.), местна жителка, при навлизане в десен заво...

Започва тримесечната стачка на железопътния транспорт във Франция

https://petel.bg/Zapochva-trimesechnata-stachka-na-zhelezopatniya-transport-vav-Frantsiya__258317

Днес френската авиокомпания Ер Франс отменя една четвърт от полетите си заради стачка на персонала. Също от днес започва тримесечна стач...

Кола не спря на "STOP" и блъсна велосипедист във Варна

https://petel.bg/Kola-ne-sprya-na-STOP-i-blasna-velosipedist-vav-Varna__258318

Около 17:00 часа вчера, на кръстовището на ул. «Злетово» и ул. «Н. Цанов» във Варна, водачката на «Хонда» Д.Ж. (55 г.) при наличие на пътен знак «Б...

Американец отказа мач с Кобрата

https://petel.bg/Amerikanets-otkaza-mach-s-Kobrata__258319

Българската звезда на свръхтежката категория на професионалния бокс Кубрат Пулев вчера получи изненадва информация, че ще трябва да се б...

Най-важното от Варна във вчерашния 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371887

Правят кръгово и минерална чешма на входа на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ Кръгово кръстовище със зона за отдих и нова чешма с минерална вода може да бъдат изградени в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна още за началото на този летен сезон.

9 ранени след взрив в заведение за бързо хранене в Ереван

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27015947

Девет души, сред тях деца и чужденци, бяха ранени при експлозия в заведение за бързо хранене в центъра на Ереван снощи.

Депутатите викат Борисов за ЧЕЗ в парламента

https://frognews.bg/novini/deputatite-vikat-borisov-chez-parlamenta.html

Депутатите от временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства при приватизацията и планираната продажба на дружествата на ”ЧЕЗ груп” в България ще заседават днес. Те се надяват премиерът Бойко Борисов също да присъства.

Свлачището на Смолян било като болен от рак с метастази

https://www.actualno.com/smolyan/svlachishteto-na-smoljan-bilo-kato-bolen-ot-rak-s-metastazi-news_667731.html

Свлачището между Смолян и Мадан е сравнено от проф. инж. Божидар Божинов с болен от рак с метастази, затова всичко трябвало да се реже. Ученият е професор по геотехника в Минно-геоложкия университет от 1983 г. досега. За него шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов каза, че е „Мерцедес“-ът в укрепването на свлачища“. Проф. Божинов е привлечен към екипа на доц. Стефчо Стойнев , който ръководи назначената от Атанасов ком

Алекс Алексиев: Путин и Тръмп приятели? Несъстоятелно

http://dnes.dir.bg/news/zapad-alex-alexiev-rusia-putin-27015946

Отношенията между САЩ и Русия никога не са били по-зле, отколкото са в момента.

Бизнесменът Младен Пасков може да лежи 5 години в затвора заради побоя на пожарникар

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b6/

Обвинение по чл. 325, ал. 2 повдигна вчера Районна прокуратура – Сандански срещу известния бизнесмен Младен Пасков. Според текста „Когато деянието /б.р. хулиганството/ е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до 5 години”.Припомняме, че Младен Пасков влезе в полицейския бюлетин след пожара в събота в Сандански, който изпепели кооперация с 40 апартамента, пише струма бг. В разгара на спасителната операция, когато пожарникари се борили да потушат огнената стихия, пийналият бизнесмен е оказал съпротива срещу двама полицейски служители и нанесъл два удара с ръка в лицето на един от огнеборците. Дрегерът е отчел 2.63 промила алкохол.

Той бе закопчан с белезници и отведен в ареста, а по-късно освободен срещу 1000 лв. гаранция.Това далеч не е първи сблъсък с органите на реда на Младен Пасков, който преди 2 месеца навърши 56 г. Точно преди 10 години той имаше челно стълкновение с полицаи от Благоевград, макар че по неговите думи тогава те го набили, а не той тях. След година престой във фаза досъдебно производство Районният съд в Благоевград обаче прекрати наказателния процес срещу Петър Огнянски и Антон Владимиров от местното полицейско управление след преценката, че няма достатъчно доказателства за твърденията на бизнесмена.

Истинският сблъсък между бившия борец и органите на реда обаче беше през 2010 г., когато Младен Пасков заедно с благоевградския ресторантьор Владимир Донков-Кучето бяха арестувани от полицията в заведението „Хепи” на магистрала „Тракия”, в близост до Пловдив. По време на ареста у двамата бизнесмени полицаите от Главна дирекция за борба с организираната престъпност намериха държавни ценни книжа в големи количества и 64 997 акцизни бандероли за спиртни напитки. Срещу двамата бе образувано наказателно производство за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на фалшиви бандероли и акцизни стоки.

Бизнесмените престояха зад решетките 72 часа, но с прокурорско постановление бяха пуснати на свобода под гаранция от 20 000 лв.Докато двамата бизнесмени бяха още обвиняеми, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, запорира банковите сметки за близо 3,5 млн. лв. на Младен Пасков. Той получи още забрана да продава или залага хотел „Бодрост” в едноименния курорт над Благоевград, четириетажния хотел „Европас” в центъра на Сандански заедно с имота, върху който е построен, двуетажната вила в с. Лиляново, 4 коли – „Мерцедес SL”, „Тойота Ланд Круизър”, „Мазда” и „Ситроен”, и дружествените дялове във фирма „Европас – 1999” ЕООД. През 2010 г. съдът прекрати делото за бандеролите и комисията бе принудена да свали запорите.Тогава дойдоха частните съдебни изпълнители.

Заради необслужвани от Мл. Пасков ипотеки преди 3-4 г. те извадиха на публична продан вилата му в санданското с. Лиляново, което продължава да се продава на цена 144 600 лева. Срещу 153 000 лв. се търси и купувач на склада на бизнесмена в Търговия на едро в Благоевград. Това е същият склад, от който през 1996 г. току-що приключилият спортната си кариера боксьор Младен Пасков навлезе в частния бизнес. Тогава от 6 продадени склада в Търговия на едро в Благоевград 4 станаха собственост на бивши спортисти и един от тях беше бившият боксьор Младен Пасков от Сандански, броил кеш 1,95 млн. неденоминирани лв.

Материалът Бизнесменът Младен Пасков може да лежи 5 години в затвора заради побоя на пожарникар е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На починалото снощи 17-годишно момиче му прилошало час преди да извикат Бърза помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795082

На починалото снощи 17-годишно момиче му прилошало час преди да извикат Бърза помощпресаташе Катя Сунгарска - Няма никакво закъснение на линейката. Първият сигнал е подаден в 20:09. Снощи охранителят на училището каза, че на момичето му е прилошало около 19:00 часа, защо ни търсят час по-късно, това не знам. Този един час някакси е загубен. На всички ни е ясно, че в тежка ситуация една минута може да се стори цял час,

Нов сигнал за непроверени пътници на Летище София

http://dnes.dir.bg/news/letishte-sofia-patnitzi-pasporten-kontrol-27015945

За нов случай за пътници, влезли в България през Летище София без проверка, алармират в социалните мрежи.

Дете почина в училище

https://www.vesti.bg/bulgaria/dete-pochina-v-uchilishte-6080943

17-годишно момиче припаднало в двора и починало с столично учлище

Спират водата в част от ж.к. "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/spirat-vodata-v-chast-ot-jk-strelbishte-news_667589.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 април. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Твърдишки проход“ ж. к. „Стрелбище“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Златишки проход“ от ул. „Нишава“ до ул.

Как изглеждаше Кейт Мидълтън преди да се омъжи за принц Уилям? (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-izglezhdashe-kejt-midyltyn-predi-da-se-omyzhi-za-princ-uiliam-videosnimki-2088650

Преди да стане част от кралското семейство, Кейт води различен начин на живот и има повече свобода за това как да се облича.

Преди да стане херцогиня на Кембридж, тя не е спазвала дворцовите етикети за облекло и се обличала според вкуса си.

Какво ще е времето около Великден?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-vremeto-okolo-velikden-2088747

Във вторник, сряда и четвъртък ни чака хубаво пролетно време, със слънце и температури 15-20 градуса, а на места в Северна България и Източна Тракия в четвъртък и до 25 градуса. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни м

Пътна обстановка в страната - 3 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371886

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Вижте състоянието на пътищата в страната сутринта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6795079

Вижте състоянието на пътищата в страната сутринтаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 03.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 2° до + 7°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб вятър духа в областите Монтана и Смолян. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри.

Честит рожден ден на Боряна Цачева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794582

Честит рожден ден на Боряна ЦачеваДнес рожден ден празнува зам. главният редактор на “24 часа” Боряна Цачева. Тя е лъчезарна и винаги усмихната, но не само това прави работата с нея лесна и приятна. Боряна е интелигентна, журналистически прозорлива и много помни. Ето затова е един от най-силните политически журналисти у нас. Желаем ѝ да е жива и здрава! Честито!

Всеки ден трябва да изслушаш поне една хубава песен...

http://www.cross.bg/pone-hybava-pesen-1571684.html

/КРОСС/ "Всеки ден трябва да изслушаш поне една хубава песен, да погледаш хубава картина и ако е възможно, да прочетеш поне едно мъдро изречение." Гьоте  

139 години от обявяването на София за столица на България

https://www.actualno.com/sofia/139-godini-ot-objavjavaneto-na-sofija-za-stolica-na-bylgarija-news_667730.html

На 3 април 2018 г. отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България. Дирекция „Култура” на Столична община организира в празничния ден поредица от културни прояви с вход свободен за столичани и гостите на града: от 11.00 до 13.00 часа, в Американския център на Столична библиотека – представяне на проекта „Дзяло“ – научно пространство сайт с е-списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания в

Гледайте "Борджиите" по Epic Drama

https://offnews.bg//medii/gledajte-bordzhiite-po-epic-drama-677912.html

Телевизионният канал Epic Drama ще излъчи тази вечер 7-ми и 8-ми епизод от третия сезон на сериала "Борджиите". 

Родриго Борджия се превръща в синоним на безскрупулност и управлението му като папа ще бъде запомнено с най-скандалната глава в историята на католическата църква. Докато управлява Рим по време на отсъствието на папата, съпричастността на Лукреция ѝ спечелва популярност както сред кардиналите, така и сред гражданите. Но сега Родриго - папа Александър VI, се завръща и не проявява особено търпение към любезността и неспособността за интригантстване на дъщеря си - особено при условие, че е болен и често се чувства на прага на смъртта.

Началният час е 23:00.

Тръгва делото срещу Павел Александров

https://www.actualno.com/healthy/trygva-deloto-sreshtu-pavel-aleksandrov-news_667764.html

На 3 април започва делото срещу бившия председател на Фонда за лечение на деца Павел Александров, съобщи Нова телевизия. Александров и още трима бивши служители ще да отговарят пред съда за неправомерно харчене на пари, прехвърляне на задължения към Здравната каса и длъжностни престъпления. Според доказателствата Александров лично мотивирал тримата си колеги да подписват финансови документи, с които са неправомерното са харчени пари от бюджета на фонда. Средства били давани,

Днес ще е слънчево, с температури до 21 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6795073

Днес ще е слънчево, с температури до 21 градусаДнес ще бъде слънчево, след обяд над западните райони с висока облачност. Ще се появи слаб вятър от юг-югоизток, с който температурите ще започнат да се повишават, максималните ще бъдат между 16° и 21°, в София около 18°. Това съобщи за "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

3 април в историята

http://www.cross.bg/purviyat-svetovna-subranie-1571682.html

/КРОСС/  1265 г. - Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г. - На Великден в цариградската църква „Свети Стефан" при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх; Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.1879 г. - Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България.1910 г. - Осъществено е първото изкачване на най-високия връх в Северна Америка - Макинли.1917 г. - Владимир Ленин пристига в Петроград след заточението, което поставя началото на болшевишкото управление в руската революция.1922 г. - Йосиф Сталин е избран за генерален секретар на ЦК на КПСС.1932 г. - В СССР е извършена първата трансплантация на бъбрек.1933 г. - Четирима англичани с два биплана извършват първия полет над Еверест (Джомулунгма).1939 г. - Втората световна война: Хитлер разпорежда разработването на операция „Вайс" за нападение над Полша.1942 г. - Втората световна война: Японската армия започва масирани атаки срещу американските войски.1948 г. - Американският президент Хари Труман подписва плана „Маршал", съгласно който на 16 страни от Европа e отпусната помощ в размер на 6 млрд. долара за възстановяване след Втората световна война.1966 г

Южен вятър носи до 20 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/iuzhen-viatar-nosi-do-20-gradusa-dnes-677939.html

Слънчево със слаб южен вятър ще е времето днес, ще се затопли и максималните температури ще са между 15 и 20 градуса. 

В планините също ще грее слънце, повече облаци ще има следобяд в западната част от страната. Преди обяд по високите части ще духа временно силен вятър. Максималната температура на 1200 м ще е около 11 градуса, на 2000 м - около 3 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще отслабне. Максималните температури ще са 10 -14 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Температурата на морската вода е 7-8 градуса.

В сряда ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат между 18 и 23 градуса, по-ниски по Черноморието - между 10-15 градуса. Превалявания се очакват в четвъртък. 

Велики вторник е, налейте мълчана вода за здраве

https://offnews.bg//obshtestvo/veliki-vtornik-e-nalejte-malchana-voda-za-zdrave-677894.html

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение. 

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. 

Според Библията на този ден Исус давал на хората пример как да благотворят. Той учел последователите си, че е по-ценно не да дават от излишъка си, а като бедната вдовица да отделят от последното, което имат.

На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Така само първите пет били готови за идването на Спасителя.

Според народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този ритуал се придава очистващ характер – прави се за здраве.

На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава "чиста" и затова притежава тайнствена сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести. 

Според църковния канон Велики вторник е отреден за смирение.

Божидар Лукарски: Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия

https://petel.bg/Bozhidar-Lukarski--Kursat-na-SDS-tryabva-da-e-kam-konservativno-patriotichnata-liniya__258307

„Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия”, заяви в студиото на bTV лидерът на движението Божидар Лукарски. По думи...

37-годишен миньор почина в рудник край Мадан

https://petel.bg/37-godishen-minor-pochina-v-rudnik-kray-Madan__258310

37-годишен миньор е издъхнал по време на работа тази нощ в един от забоите на рудничните мини край Мадан. По първоначална информация се кас...

Катастрофа между два самолета в САЩ, има загинали

https://petel.bg/Katastrofa-mezhdu-dva-samoleta-v-SASHH--ima-zaginali__258312

Снимка: Youtube Двама души загинаха, след като два самолета се сблъскаха на летището на градчето Марион в американския щат Индиана, съобщав...

Лек трус край Доспат

https://petel.bg/Lek-trus-kray-Dospat__258313

Земетресение с магнитуд 3.00 е регистрирано край българо-гръцката граница. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика...

Има данни за живот в атмосферата на Венера

https://petel.bg/Ima-danni-za-zhivot-v-atmosferata-na-Venera__258314

Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Ве...

София днес празнува 139-ата си годишнина като столица

https://frognews.bg/novini/sofiia-dnes-praznuva-139-ata-godishnina-kato-stolitsa.html

От Ректората пред Софийския университет днес в 18 часа тръгва организирана историческа разходка по случай 139-ата годишнина от обявяването на града за столица. Целта на градския туризъм е да се обиколят всички емблематични за столицата на България места.

Тръмп е вбесен от емигрантския керван, насочил се към границата със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6795071

Тръмп е вбесен от емигрантския керван, насочил се към границата със САЩАмериканският президент е вбесен от емигрантския керван от около 1 500 души от Хондурас, Гватемала, Никарагуа и Ел Салвадор, насочили се към границата със САЩ, предава AFP. Този керван се организира пета поредна година от активисти на „Хора без граници“ и в него се включват емигранти от централноамериканските страни,

Велики вторник е

https://www.actualno.com/celebrate/veliki-vtornik-e-news_667746.html

Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления: Господ Иисус Христос ни дава пример как да благотворим - не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Започва с тържественото му вл

Добре ли ѝ е на турската икономика при Ердоган

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/03/3156747_dobre_li_e_na_turskata_ikonomika_pri_erdogan/?ref=rss


Разминаването е пълно: президентът Реджеп Ердоган смята, че турската икономика е във възход, но финансовите експерти са на друго мнение - те говорят за криза, пише "Дойче веле". Кой е прав?<br /><br />И нямат край проблемите на турската лира: от месеци, даже години, турската валута бележи рекордни спадове. При това толкова, че финансовите пазари вече нямат доверие в турската икономика. Рейтинговите агенции виждат опасност от финансова криза и постоянно понижават бонитета...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371884

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 3 април - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 10:00 ч.

Благоевградчанката И.Павлова: „Ало“ измамници ми поискаха 18 000 лв., заканиха се да ми отрежат пръста

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%be/

Благоевградчанката И.Павлова често е атакувана от ало измамници, но никога не се подава на натиска им. Жената успява винаги да им натрие носа.

И.Павлова е служителка в Полиграфията в Благоевград и признава, че за първи път ѝ звънят преди 3 месеца, а преди няколко дни се позвънява на стационарния ѝ телефон и се повтаря опита за наглата измама.

„ Обадиха ми се към 9.30 сутринта. Мнимият полицай се представи като следовател от криминален отдел под името Стоян Георгиев и каза да му звънна на номер 112, ако ми се обадят съмнителни лица.
Поискаха ми 18 000 лева, опитаха се да ме заплащат, че ще ми отрежат пръста, но мнимият криминалист не беше много убедителен.Опитах се да се свържа със 112. Минаха 5 минути, затова затворих на мнимия криминалист. Така, че и 112 няма да помогне на гражданите, ако не са достатъчно бдителни“, пояснява безстрашната благоевградчанка.

Жената обясни още, че наглите „ало“ измамници са ѝ звъннали, защото са я помислили за възрастна дама. Ето още от нейните патила:

„От вчера ги чакам, защото знаят къде живея, те ме събудиха и гласа ми бе дрезгав и сигурно си помислиха, че е много възрастна жена.Искаха да им занеса парите на моста. Отговорих им че живея между два моста, на кой по точно и тогава последваха заплахи…“

Благоевградчанката призовава възрастните хора да запазят самообладание, когато получат обаждане от такъв тип.

„Има самотно живеещи възрастни хора.Те винаги се стресират от обажданията, но не трябва да се плашат и не трябва да дават никакви пари. Те трябва за запазят самообладание и да знаят,че 112 няма да им помогне“,завърши жената.

 

Материалът Благоевградчанката И.Павлова: „Ало“ измамници ми поискаха 18 000 лв., заканиха се да ми отрежат пръста е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Радев е длъжен да предизвика оставката на Борисов, поводите сами му се навират в ръцете

http://pogled.info/bulgarski/radev-e-dlazhen-da-predizvika-ostavkata-na-borisov-povodite-sami-mu-se-navirat-v-ratsete.93573

/Поглед.инфо/ В момента се чуват хвалби за Борисов дори и от Нинова за увъртанията му да изгони руски дипломати. „Добродетелите“ на Борисов винаги са зле прикрити пороци – в случая е страхлив, аферата „Скрипал“ се разпада пред очите ни, и по селски недоверчив към покровителите си отвън, а не мъдър. Но всичко това не бива да отклонява вниманието на обществото ни от най-важната му задача – отстраняването на ГЕРБ от властта.

Почина 17-годишна девойка в столично училище в Люлин

https://frognews.bg/kriminalno/pochina-17-godishna-devoika-stolichno-uchilishte-liulin.html

17-годишна ученичка е починала в двора на 96-о СУ „Лев Н. Толстой“ в столичния ж.к. „Люлин“, а приятели на момичето са обвинили екипа на Бърза помощ, че е закъснял, предава Би Ти Ви. На мястото е дошла и полиция.

Проф. Даниел Вълчев: Управляващите да се отнасят с повече уважение към правото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6794777

Проф. Даниел Вълчев: Управляващите да се отнасят с повече уважение към правотоОще акценти от интервюто: Това е препоръка. Законодателният процес не е спринт. Нормално е, че ДБГ обяви опозиционен курс В политиката колко си голям, се разбира на избори. Може да се мислиш за много умен, готин и незаменим, но ако си такъв, защо хората не гласуват за теб? Подозрителен съм към случая "Скрипал" – засега от него спечелиха Владимир

Велики вторник. Преп. Никита Изповедник.

http://www.cross.bg/nikita-veliki-tzurkvata-1571683.html

/КРОСС/ Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат, влязъл в Йерусалим на Цветница, Той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната Си неизбежност. Всеки ден от Страстната едмица е наречен велик и свят, и през всеки един от тях Църквата възпоменава чрез специални богослужения пътя на Христос към Голгота, страданията и изкупителното Му дело на Кръста. През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим. В тези дни богослужението е твърде наситено: извършват се полунощница, утреня, часове с четене на Евангелието и Литургия на преждеосвещените Дарове. По време на часовете се изчитат четирите Евангелия до Евангелието по Йоана гл. 13, 30 стих. На места четенето им започва още от петата или шестата седмица на Великия пост. Велики понеделник На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. (Мат. 21:12-13, Марк 11:15-19; Лук.19:45-46). Във Велики понеделник Църквата прославя св. патриарх Йосиф - син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос

"Ювентус" и "Реал" излизат за нова среща със спомена от миналогодишния финал

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/03/3156887_juventus_i_real_se_izpraviat_edin_sreshtu_drug_v/?ref=rss


Мачът между "Ювентус" и "Реал" (Мадрид) ще постави началото на четвъртфиналната фаза в Шампионската лига. Финалистите от миналия сезон ще се изправят един срещу друг в Торино.<br /><br />В другата среща за вечерта "Севиля" приема "Байерн".<br /><br />Носителят на трофея за последните две години "Реал" влиза като фаворит, но "Ювентус" разчита на големия си опит и на отличната форма от началото на годината....

Прогноза за времето - 3 март (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-3-mart-vtornik-news_667742.html

Днес ще е слънчево, следобед над западните райони с висока облачност. Ще се появи слаб вятър от юг-югоизток, с който температурите ще се повишават и максималните ще са между 15° и 20°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Евгения Егова. Атмосферното налягане е по-високо от средното за април (945 hPa) – ще остане без съществена промяна. По Черн

Измамница на съд заради осигуряване на фалшива работа в Италия

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd/

Жена, обещала осигуряване на работа на строителен обект в Италия, предадена на съд за измама
Районна прокуратура – Петрич е внесла обвинителен акт срещу Е.В. за извършено от нея престъпление.

Обвиняемата Е.В. с цел да набави за себе си имотна облага възбудила и поддържала заблуждение у седем лица от гр. Петрич, с което им причинила вреда в общ размер от 350 лева.

Измамницата публикувала в интернет сайт „Топ обяви“ предложение за работа на строителен обект в гр. Милано, която предизвикала интерес.

Жената се представяла като Г.И. от гр. Враца и отговаряла на обаждания на посочения от нея телефон.

Впоследствие, по време на присъствени срещи в гр. Враца и гр. Петрич, тя заявявала, че наетите строителни работници ще получават по четиридесет евро на ден и ще им бъде осигурено жилище под наем. За тази цел желаещите следвало да й заплатят сумата от по сто евро, представляваща транспортни разходи до Италия.

В действителност тя нито изпълнила обещания от нея ангажимент, нито имала право да осъществява подобни услуги, тъй като не била регистрирана в Агенцията по заетостта и нямала съответно Удостоверение за извършване на тази дейност.

С тези обещания за осигуряване на работа, на нейна банкова сметка били преведени суми от по петдесет лева от седемте лица, с което им била причинена имотна вреда.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание.

Материалът Измамница на съд заради осигуряване на фалшива работа в Италия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изследване: германчетата живеят добре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285475_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%3A+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5

 Институтът "Роберт Кох" в Берлин е провел най-задълбоченото изследване дотук в Германия за здравословното състояние на подрастващите. Според него 96 на сто от децата и младежите в Германия се радват на добро и много добро здраве. По темата "Ди Цайт" посочва, че една тъй положителна новина би трябвало да се нареди даже сред водещите, ако не се беше загубила сред потока от тревожни новини, който ни залива днес. 

По-малко пушачи

През 2003 година институтът "Роберт Кох" започва редовно да анкетира деца и родители по темата. Резултатът от този многогодишен труд: почти всички тенденции са положителни, или най-малкото стабилни, устойчиви.

Един пример: само за десет години процентът на пушачите сред младите хора е намалял с две трети. Цигари пушат само седем на сто от младежите над 11 години - най-ниският процент досега. Наполовина е намалял и броят на жените, които пушат цигари по време на бременността - делът им е спаднал от 20 на 10,9 процента. 

Друг положителен резултат от изследването е това, че броят на децата, страдащи от астма, сенна хрема или други алергии не се е увеличил в сравнение с положението от преди 10 години. Психическото здраве на младите германци също не дава повод за тревога: вярно е, че при всяко пето дете или тийнейджър се наблюдават емоционални проблеми от рода на хиперактивност, но пък подобни поведенчески смущения не водят до психически заболявания. В наши дни германските момичета и момчета успяват да намерят душевно равновесие - включително защото лекари, възпитатели и учители междувременно реагират по-чувствително на забелязани смущения, пише още "Ди Цайт", обобщавайки резултатите от изследването.

Обездвижването и сладкото

Sport und Ernährungsschulung mit Konzept Klaks für dicke Kinder (picture-alliance/ZB/W. Grubitzsch)

В много германски училища има специални програми за деца с наднормено тегло

Има обаче и някои недотам добри новини. Грижа продължават да създават децата с наднормено тегло, четем по-нататък в публикацията. Почти всяко седмо германче е с наднормено тегло. Но и тук можем да откроим нещо положително: поне е спрял да нараства броят на децата с повечко килограми, каквото тенденция не се забелязва в много от съседните на Германия страни. 

Подобрението тук се обяснява, както обяснява изданието, с изчезването до голяма степен на рекламата на цигари и тютюневи изделия от публичното пространство и превръщането на германските училища в безникотинови зони. Освен това консумацията на захарни напитки драстично е спаднала - както в детските градини, така и в училищата.

 

В цялата положителна картина има обаче и една доста тревожна тенденция, посочва накрая "Ди Цайт": младите хора се движат твърде малко. Особено тийнейджърките - при тях обездвижването е почти болестно състояние. За причините обаче все още се знае твърде малко. Една от тях - както вероятно всеки ще се досети - са смартфоните. Може би срещу тази тенденция биха подействали в крайна сметка просветата и превенцията. А защо не и забраните, разсъждава смело "Ди Цайт". 


Тръмп предложил среща с Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285474_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BB+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%81+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин по телефона на среща в Белия дом, съобщава АФП, цитирайки президентският помощник Юри Ушаков. Това е станало по време на телефонния разговор, провел се на 20 март. Разговорът е преди администрацията на американския президент Доналд Тръмп да експулсира 60 руски дипломати и да разпореди затварянето на консулството на Русия в Сиатъл. Това стана след като САЩ се солидаризираха с Великобритания да накажат Москва за нейната предполагаема роля в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Русия обеща огледални мерки и изгони 60 американски дипломати.

"На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за провеждане на среща на върха", каза на пресконференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков. "Иска ни се да вярваме, че обсъжданията (за предложената среща) ще започнат", допълни той. "Иска ни се да се надяваме, че в един даден момент ще можем да започнем сериозен и конструктивен диалог."

Въпреки обтегнатите отношения президентът на Русия Владимир Путин нееднократно заявява, че продължава да е готов за среща на върха с американския си колега Доналд Тръмп. Това за последен път повтори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков миналата седмица.

По-късно Кремъл заяви, че не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха между президентите.

17-годишно момиче почина в двора на училище в София

http://dnes.dir.bg/news/uchenichka-27015943

17-годишна ученичка е починала в двора на 96-о СУ „Лев Н. Толстой“ в столичния ж.к. „Люлин“ снощи. Близки на момичето обвиниха "Бърза помощ", че е закъсняла.

Пачите яйца на Иван Костов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285473_%D0%9F%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2

 Все по-силно става недоволството от отдавна избухналата “скрита мина” с двете Американски електроцентрали в Марица Изток. Те ни бяха натресени с неизгодни договори лично от тогавашния премиер Иван Костов. Заради скъпия и дотиран десетилетия от държавата ток, представители на индустриалния капитал поискаха подкрепа от омбудсмана Мая Манолова. Според тях тези централи всяка година изземват 486 400 000 лева за годишен регулаторен период. И всяко домакинство дава от джоба си 161 лв. за година. Ситуацията ще се усложни, ако Брюксел признае дотирането за нерегламентирана държавна подкрепа и наложи санкции. Проблемът е, че Костов, който подкрепя днес провалилите се олигархични кръгове, е проявил такава “щедрост”, че е “бетонирал” тези договори и днес без взаимното договаряне със собствениците, те не могат току-така да се прекратят. От друга страна обаче, все по ясно се вижда, че Костовите пачи яйца гонят чуждите инвеститори и спират развитието на икономиката на страната. Засега няма публичност водят ли се разговори, докъде са стигнали и кога договорите ще бъдат прекратени. Има, разбира се, варианти за споразумение. Всъщност изводът от подновените скандали около тези договори и нарастващата нетърпимост на бизнеса, не е само за това как трябва да се сключват договори, но и кой трябва да понесе отговорността за продължаващата години тежест, плащана от ползвателите на ток у нас. Още по важно е избирателите, които удариха звучен шамар и изхвърлиха от парламента политическите наследниците на Костов, да не повторят грешките си. Предупреждението не е случайно – вижда се, че се готвят нови механични обединения вдясно, начело със същите провалили се вече лидери.

Родният бизнес става световен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285472_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD

 Родният бизнес от години вече търси начин да инвестира не само у нас, но и в други страни. Това е повече от естествено. Всеки предприемач търси начин за по-бърза и по-голяма печалба на инвестицията си. Още Алековият герой Бай Ганьо след Освобождението нарамва дисагите и започва да търси кяр зад граница.

Днес наши фирми разпространяват интернет и кабелна телевизия, пускат паркове за слънчева енергия в далечни земи, където са намерили пазарни ниши, отдавна заети в родината от техни конкуренти. Да не забравяме и друго - българският пазар е малък и тук няма място под слънцето за всички. Още по-голям е проблемът с ниския стандарт на живот, който прави пазара и неплатежоспособен, а от там и по-малко интересен за перспективни инвестиции. Не бива да забравяме и проблема с липсата на достатъчно подготвени специалисти на всички нива.
Явно подобни спънки са по-малко за бизнеса ни в чужбина и той се насочва натам, търсейки реализация на свободните си средства и перспективи за развитие. Рано или късно родните предприемачи, отишли да работят зад граница, ще се върнат у нас и ще вложат поне част от парите си в България. Най-малкото ще си вдигнат луксозни къщи и ще осигурят работа за строителите.
Инвестициите ни зад граница показват и още, че дори половинвековната тъма на комунизма не е успяла да прекърши тотално предприемаческия дух на българина и той активно търси начини за експанзия. Преди години, когато китайският внос на платове и готови дрехи на практика почти ликвидира текстилния отрасъл у нас, някои родни бизнесмени се насочиха към Узбекистан и там направиха смесени фирми с местни предприемачи. Причината - наличие на достатъчно работна ръка и евтината суровина. Да не забравяме, че средноазиатската държава е един от най-големите производители в света на памук. Освен това готовата продукция има осигурен пазар в бившата метрополия Русия. В бившия Съветски съюз наши предприемачи са реализирали и проекти, свързани с хранително-вкусовата промишленост, където все още имаме добри традиции. Подобни успешни начинания имаме и в съседни страни.
Има и други примери на успешен и не дотам начинания на български бизнесмени зад граница. Наши строителни предприемачи, които изградиха множество сгради в планинските и морските ни курорти, преди години решиха да инвестират и в съседна Гърция, станала любима туристическа дестинация на много нашенци. Някои от тях не се съобразиха с факта, че там не се позволява презастрояване по брега на морето и меко казано останаха разочаровани. Други успяха да се адаптират и построиха малки хотели и апартаментни комплекси.
Не бива да се мисли, че с влизането ни в ЕС трудно мераците на бизнеса да търси шансове за реализация на плановете извън родината са намалели. Дори напротив. Подложен на силен конкурентен натиск от други страни, където паричният ресурс е по-евтин и местният бизнес се ползва с гласна и негласна протекция от властта, българският предприемач все повече ще поглежда към по-близки и по-далечни земи.

Путин пристига в Анкара, за да обсъди Сирия с Ердоган и Рохани

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/03/3157095_putin_pristiga_v_ankara_za_sreshta_s_erdogan_i_rohani/?ref=rss


Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата на руския президент Владимир Путин в Сирия, която започва днес. Това е първото посещение на Путин в чужбина, откакто беше преизбран за четвърти мандат.<br /><br />Събитието ще започне двустранно - първо при пристигането си Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се двамата да наблюдават с видеоконферентна връзка първата бетонна заливка на изгражданата от руския гигант...

София празнува 139 г. като столица, концерти под купола на Ларгото

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-praznuva-139-g-kato-stolitca-kontcerti-pod-kupola-na-largoto-677698.html

София навършва 139 години като столица на България. 

Столична община организира в празничния ден поредица от културни прояви с вход свободен за столичани и гостите на града. 

В Американския център на Столична библиотека от 11 до 13 часа ще представят проекта „Дзяло“ – научно пространство сайт с е-списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания в периода Х-ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична програма „Култура“ за 2017 и 2018 г.

Проектът „Дзяло“ – сайт и списание, обединява интересите не само на академичните, университетските, музейните и творческите среди в България, но и на учени от Европа и света, част от които са автори на тематичните броеве на е-списанието. „Дзяло“ поддържа информационна среда в областта на хуманитаристиката и създава оригинален продукт с научно-културен облик. Включените материали изследват, разработват, анализират и вписват богатството на културните ни традиции, език и ценности в европейското разнообразие, като ги и съпоставят. 

Под стъкления купол на Ларгото от 12 часа ще има концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев. В програмата са включени произведения на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и др.

В градината „Кристал“ се открива официално изложбата „Градски истории”. Тя е посветена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на шега, благодарение на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, но превърнали се в хроника на променящия се град. В откриването ще участват Духовият оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия. 

От 18.00 часа, пак под купола на Ларгото, е концертът на акапелна група Спектрум. Тя е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент. Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков са музиканти с богат и разностранен опит. 

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

338 круизни кораба спират край Русе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285471_338+%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5

 Общо 338 корабопосещения с круизни туристи са заявени в Русе за тазгодишния туристически сезон по Дунав, съобщи пред „Монитор“ директорът на „Речен надзор“ към Изпълнителната агенция „Морска администрация“ Иван Жеков. Четиринайсет от корабопосещенията са на плаващите под български флаг „Ариана“ и „Елегант Лейди“.

През миналата година е имало 339 заявки от туроператори за спиране на круизни кораби на русенското пристанище, припомни Жеков. Той смята, че ако през лятото няма критично ниски нива в долния участък на реката, курсовете до Русе ще се изпълнят.

Първият за този сезон круизен кораб спря на русенското пристанище на 22 март. На борда на „Viking Lif“, плаващ под швейцарски флаг, имаше 180 круизни туристи, които пътуваха по маршрута Будапеща – Гюргево.

Общо 170 кораба извършват круизен туризъм по Дунав, посочи Жеков. Най-популярни са седемдневните круизи от Пасау до Будапеща, които съставляват 85 процента от туристическите пътувания по реката. Най-продължителните са 16-дневните круизи от Пасау до делтата на реката и обратно.

Мтел стартира Smart Home - иновативна услуга за управление на дома

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285470_%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+Smart+Home+-+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B

 Мтел, част от A1 Group, представя за първи път на българския телеком пазар цялостно и достъпно решение за управление на дома. С Мтел Smart Home потребителите ще могат да управляват всички устройства и уреди в дома си спрямо своите нужди и да му осигурят още по-добра защита. Това е първата глобална А1 услуга, която телекомът стартира у нас. Принадлежността на Мтел към голямото семейство на A1 Group позволява, с въвеждането на Smart Home, българските потребители да получат достъп да най-иновативните технологични решения.

Най-новият продукт на телекома е и единственият у нас, който разполага с изкуствен интелект, който изучава навиците на ползване и така може да се пригоди към предпочитанията на всеки член от семейството. Мтел Smart Home се предлага в два пакета – Comfort и Security.

Пакет Comfort осигурява удобство и по-лесно управление на уредите у дома. Благодарение на включения в пакета смарт контакт, потребителят може да управлява работата на своите електроуреди, когато е извън дома. За по-голяма енергийна ефективност в комплекта е включена и смарт крушка и сензор, който засича движението и измерва осветеността и температурата в помещението, в което е монтиран.

Пакет Security предлага повече сигурност на дома и спокойствие на семейството. В него е включен сензор, който показва когато има отворена врата или прозорец при напускане на дома. Допълнителната защита се осигурява и от включената в предложението сирена, която алармира със силен звуков сигнал, когато непознат влезе в жилището. В такъв случай Smart Home изпраща и известие до телефона на потребителя. Мтел Smart Home винаги показва кой е вкъщи, както и по кое време член на домакинството е излязъл.

В пакетите са включени устройства, които се инсталират бързо и лесно – за да се ползва самата услуга е нужно единствено да се изтегли и настрои приложението Smart Home Solution от Google Play или App Store. Цената на всеки от пакетите с включени устройства е 26,99 лева на месец, като има възможност и за закупуване на оборудването в брой на цена от 149,99 лева. Без цената за оборудването таксата на месец е 19,99 лева.

Мтел Smart Home е подходящо решение за хора, които искат да управляват дома си спрямо своите нужди, да си осигурят повече комфорт, сигурност и да оптимизират разходите си за електроенергия и отопление. Услуга е достъпна в онлайн магазина на Мтел, както и в магазините в София на бул. Витоша 40, в Сердика Център и в МОЛ София.

Smart Home е поредната стъпка от стратегията на Мтел да бъде иновативен лидер на пазара. През миналата година компанията първа от големите телекоми пусна собствени телевизионни канали – Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Впоследствие Мтел стартира първата у нас онлайн платформа за дигитални услуги, включваща над 20 „облачни” услуги. Телекомът продължава да развива и иновативните услуги МtelNow и Net Box, които гарантират на клиентите достъп до телевизия на мобилни устройства и неограничен домашен интернет в цялата страна.

Хиляди искат затвор за чудовището, което запали приюта за кучета край Варна

http://budnavarna.bg/32494-hilyadi-iskat-zatvor-za-chudovishteto-koeto-zapali-priyuta-za-kucheta-kraj-varna/

Над 7400 човека са подкрепили петиция, в която се настоява за ефективна присъда на чудовището, което запали приемния дом на Анимал Хоуп Варна!

При пожара изгоряха две кучета, а други две  пострадаха много тежко.

Ето и текста на петицията:

На 21.02.2018 беше запален един от приемните домове, където ние от Анимал Хоуп Варна настанявахме част от спасените кученца до тяхното осиновяване. В пожара загинаха две кучета в ужасни мъки, а две други са изцяло обгорени и едва са оцелели. Възстановяването им ще е дълго, трудно и болезнено, а също така и скъпо.

Деянието е със сигурност умишлено, има записи от камери, на които се виждат участниците в това престъпно и кошмарно дело… Събрани са улики и доказателства.

Заподозреният е добре познат на полицията от множество предишни жалби от нас и други потърпевши наоколо  – за заплахи, кражби, нападения с брадва, побой над наша доброволка…

Разследването се бави… чудовището се чувства безнаказано и вилнее.
След палежа е бил задържан и освободен с подписка до приключване на поредното разследване… неясно колко време…
Ние знаем, че в България „разследването“ на такива случаи обикновено никога не приключва и не достига до никакъв конкретен резултат.

Ето какво предвижда Наказателният кодекс за такова издевателство:

„Чл. 325б. (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
4. повторно.“

Нека заявим, че искаме всички досегашни жалби да доведат до адекватни присъди, а за последното „геройство“ на този комплексиран индивид да настояваме за ефективна и справедлива присъда!!!

Нека не рискуваме той да остане на свобода, за да не пострадат още невинни жертви!

Материалът Хиляди искат затвор за чудовището, което запали приюта за кучета край Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

3 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371885

Събития 1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г. – На Великден в цариградската църква Свети Стефан при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх; Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.

Хотелиери примамват туристи с безплатни глезотии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285469_%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%

 До сряда всички отворени хотели по Добруджанското Черноморие ще бъдат запълнени на 100 процента, заяви Димитър Димитров, шеф на браншовата регионална камара на ресторантьорите и хотелиерите. „Продължаваме да записваме до сряда. Има съвсем малко свободни места и се надявам, че всичко ще се напълни. Говоря за хотели в Албена, Балчик и Кранево. Гостите отново са само румънци и българи, като съотношението е 60 на 40, в полза на северната ни съседка”, каза Димитров.

Като леглова база, за този Великден отворените хотели са с 2 по-малко от миналата година, когато пълняемостта беше 95 на сто. В Албена са отворени шест хотела, които са пълни за Великден. След празниците хотелите в Албена започват да отварят постепенно, защото в средата на април курортът посреща първите си туристи за сезон 2018.

Хотелиерите са приготвили изненади за гостите си, разкри Димитров. Някои от тях са заложили на шарени яйца в стаите, други предлагат безплатни СПА, в Балчик и Кранево пък дават възможност на желаещите за безплатни разходки с велосипед.

До 25 март е имало 2-3 процента ръст на ранните записвания, в сравнение със същия период на миналата година. Някои от хотелиерите запазват бонусите и отстъпките до края на април. Според Димитров, като цяло се очаква ръст от 4-5 процента за целия летен сезон. „Да не забравяме, че западните туроператори вече предлагат пакетите според времето: 5 слънчеви дни, 2 дъждовни или 5 слънчеви, 2 облачни дни. Ако се очертава лошо време за по-дълъг период, туроператорите пренасочват клиентите си в други държави. Така че, нека не забравяме, че туризмът ни зависи и от времето”, подчерта той.

Що се отнася до кадровото обезпечаване, повечето от хотелиерите са запазили кадрите си и през зимния период – или квалификация и преквалификация на място, плащане на осигуровките за целия период и някаква минимална заплата. Предвижда се ново увеличение на заплатите в бранша с 7-11 процента.

Увеличение в цената на пакетите също има, но то е малко и не е от всички хотелиери. Албена вдигна цените с 2-3 процента, а в Балчик и Кранево – с 1-2 процента.

Рейтингът на Тръмп се подобрява, той нападна демократите заради административни назначения

https://www.actualno.com/america/rejtingyt-na-trymp-se-podobrjava-toj-napadna-demokratite-zaradi-administrativni-naznachenija-news_667761.html

Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп се е повишил за последните няколко дни с 3%, стигайки 50%, сочат данните от проучване на общественото мнение, проведено от Rasmussen Reports. По същото време от мандата си, на 2 април 2010 година бившият държавен глава на САЩ Барак Обама е имал по-нисък рейтинг – 46%. Броят на хората, дали отрицателна оценка на работата на Тръмп, е паднал също с 3% в сравнение с резултатите от проведена преди три дни подобна анкета, достигайки 49%. Допитван

Фандъкова: в София има възраждане на четенето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285468_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D

 През последните години в столицата се наблюдава истинско възраждане на четенето и пример за него са кафенетата, които се превръщат в книжарници и организират различни срещи с автори и представяния на книги. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на „Походът на книгите“ в Столична библиотека. Тя допълни, че през последните години тя се е превърна в център на четенето, особено на детското. За последната година броят на читателите в Столична библиотека се увеличил на 48 хиляди, половината от тях до 28 години. Надеждата на кмета на София е да се преодолее конкуренция на таблета, компютъра и плейстейшъна, за което могат да помогнат арт ателиета за деца. По повод международния ден на детската книга Йорданка Фандъкова почете любима своя приказка от книгата на Леда Милева „Цветни приказки“.

По случай началото на националната кампания „Походът на книгите“, чийто фокус тази година е насърчаването на ранното детско четене, бе представен и специално изготвен наръчник. В него може да се намери статистика какви са ползите и защо трябва да се чете, защо то е важно както у дома, така и в детската градина, има и ръководство как един родител да се подготви за четенето.

На Запад изнасяме ИТ услуги, на Изток - електрооборудване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285467_%D0%9D%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%98%D0%A2+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA+-+%D0%B5%D0%BB%D0%B

 

Българо-индийски проект помага на полицията, доставяме виртуални учители в Казахстан

Българският бизнес в странство развива от проекти за информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през техническо оборудване до храни, водоснабдяване и пътно строителство.

Наши компании доставят телевизия и интернет по света, други изхранват американци, а трети помагат на полицаите в Индия да хващат престъпници с мобилни приложения.

Трудно е да се каже колко са инвестициите на българския бизнес в чужбина. Често предприемачите контактуват с търговските ни аташета при първоначалните си контакти в чуждите държави. След това вече, стъпили уверено на пазара, „забравят“ за нашите представители.

Почина „първият шпионин“ на Студената война

http://dnes.dir.bg/news/shpionin-studena-voyna-isaxon-27015942

На 102 години в САЩ е починал Ървинг Исаксон, американски разузнавач от Втората световна война.

Образователният министър открива новата сграда на Колежа по туризъм

http://budnavarna.bg/32491-obrazovatelniyat-ministar-otkriva-novata-sgrada-na-kolezha-po-turizam/

Днес ще се състои официалното откриване на реновирания Трети корпус /Колеж по туризъм/ на Икономически университет – Варна. Тържественият водосвет ще се отслужи от 10.00 ч.  във фоайето на сградата, бул. „Сливница“ 158 А.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който ще пререже лентата на модернизираната база заедно с ректора на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев; областният управител на Варненска област Стоян Пасев; кметът на Община Варна Иван Портних и други.

Колежът по туризъм е основно звено на Икономически университет – Варна. През настоящата 2018 г. се честват 55 години от създаването му. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено  през 1963 г.  и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).

Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел „София“ – „Златни пясъци“, като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi“ в град Давос, Швейцария.

Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време в България и чужбина.

С Решение № 892 от 20.10.2016 г. МС безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм. Базата е изцяло реновирана и от учебната 2018/2019 г. колежът се помещава в нея.

Материалът Образователният министър открива новата сграда на Колежа по туризъм е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Собственикът на „София хотел Балкан“ влиза на шведския имотен пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285466_%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%E2%80%9C+%D0%B2

 Американската инвестиционна компания Starwood Capital Group, която е част от Starwood Hotels and Resorts, собственик на столичните хотели „София хотел Балкан“ и „Сенс", смята да навлезе на пазара на жилища под наем в Швеция. Тя е предложила да закупи компанията Victoria Park AB за 1 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Предложението към акционерите във Victoria Park оценява шведската компания на около 8,68 млрд. крони (1,04 млрд. долара), съобщи Starwood в комюнике до фондовата борса в Стокхолм в неделя. Акциите на Victoria Park се търгуваха на цена от 31,70 крони преди великденските празници, което оценява компанията на около 7,7 млрд. крони (924 млн. долара).

Чрез трансакцията Victoria Park ще получи необходимата подкрепа „за следващата фаза от инвестиционната си програма, изискваща големи капитали, за подобряване на имотите си“, заяви вицепрезидентът на Starwood Калеб Мерсер.

Шестима големи акционери във Victoria Park, които притежават около 22% от акциите и 31,5% от правата на глас в шведската компания, са предприели необратими действия за приемане на офертата, съобщи Starwood.

Подробен документ с офертата ще бъде оповестен към края на април, като срокът за приемане на предложението ще започне да тече към началото на май до края на месеца или около 1 юни, се казва още в съобщението.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

 

Жилищното строителство в София е най-интензивно в квартал "Витоша"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285465_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D1%8

 Квартал „Витоша“ е зоната с най-интензивно жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение с обща разгъната застроена площ от над 2,5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Според проучването към края на 2017 г. в строеж в квартал „Витоша“ са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 хил. кв. м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 хил. кв. м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, жк „Младост 4“ и Студентски град.

В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в Малинова долина, показва проучването.

Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес към ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат също квартали като Овча купел и Кръстова вада, където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.

 

“Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са напът коренно да променят облика си“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над жилищни площи от 220 хил. кв. м. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок. 

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк „Овча купел“ 1, жк „Младост“ 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк „Дружба“ 2.  

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132436/

- Искаш ли да бъдеш моето слънце?
- Разбира се, скъпи!
- Тогава отдалечи се на 150 милиона километра от мен!

Любим виц на Божидар Димитров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6794599

Любим виц на Божидар Димитров Скромно облечен синеок и немного висок мъж чука на Даунинг стрийт 10 в Лондон. - Търся Тереза Мей - казва той на иконома. - Тя спи, какво да ѝ предам? - Кажете на г-жа Тереза Мей, ако въобще се събуди, че я е търсил

Синият деним се завръща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285464_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0

 От Ralph Lauren до Calvin Klein - най-големите американски модни марки разчитат на завръщането на денима. Брандовете в индустрията отново насочват фокуса си към дънките, надявайки се, че те ще бъдат основен двигател на продажбите им, пише Bloomberg.

Индустрията за деним отстъпи силно през последните години, оставайки на заден план заради по-удобни модели като панталоните за йога. Миналата година вносът на еластични панталони от този тип в САЩ надмина този на дънките за първи път в историята според Американското статистическо бюро.

През последното десетилетие сините дънки бяха в застой от гледна точка на продажбите, а купувачите не се вълнуваха особено от тях.

И макар че Levi Strauss & Co от години се бори с този натиск от страна на еластичните панталони, вече има признаци за възстановяване. Производителят на дънки отбеляза 8% ръст на приходите за 2017 г., благодарение на значителното завръщане на женските модели деним. Това е най-силният ѝ годишен растеж от 2011 г. насам.

Междувременно луксозните марки помагат много за завръщането на денима. Те насочват интереса към сините дънки чрез различни подходи - модели с кръпки например. Други залагат на по-еластични модели, като включват еластан в дънките, за да предложат на клиентите онова, което търсят.

PCH Corp., която притежава Tommy Hilfiger и Calvin Klein, се радва на "невероятно подобрение" на своя бизнес с дънки по света, коментира главният изпълнителен директор Емануел Чирико. Той отдава това възраждане на популярността на стила от 90-те години, а PVH залага на маркетинг в тази област в момента.

Масовите марки също яхват вълната. American Eagle Outfitters постави рекорд за обем на продажбите миналата есен, след като успя да привлече тинейджърите в магазините си, предлагайки разнообразие от модели с деним.

Главният изпълнителен директор на GAP Арт Пек пък заяви по-рано този месец, че наблюдава “много добрo представяне” на женския деним.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева

Депутатите от БСП Т. Томов, Н. Бошкилов и Б. Боцев. се включиха в международния празник „Цветница” Петрич

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d1%82-%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%b8/

Тази година на двадесет и осмия традиционен международен празник „Цветница”, който се проведе на 01.04.2018 година при хижа Беласица, специални гости бяха Народните представители от I- ви МИР БСП за България – Тома Томов, Николай Бошкилов и Богдан Боцев.

Заместник председателят на НС на БСП и кмет на община Гоце Делчев – Владимир Москов, Областният председател на БСП Благоевград- Валери Сарандев, както и кметът на община Кресна- Николай Георгиев, също бяха сред официалните гости на събитието

.
С приветствено слово програмата откри председателят на сдружение „Цветница” Андон Станков, който представи гостите и даде думата на депутатът Николай Бошкилов, за да поздрави всички именници за прекрасния празник.

Стотиците гости от Югозападна България и от съседните Гърция и Македония въпреки дъждовното време, успяха да се насладят както на богатата музикално- артистична и спортна програма, така и на красотата на младите девойки, които се съревноваваха в конкурса „Мис Божур”.

 

Материалът Депутатите от БСП Т. Томов, Н. Бошкилов и Б. Боцев. се включиха в международния празник „Цветница” Петрич е публикуван за пръв път на Региона Бг.

И Швеция също казва „Сбогом“ на дизела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285463_%D0%98+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A1%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0

 Шведското правителство забрани движението на дизелови автомобили в центъра на големите градове. Както е известно, наскоро германски съд също позволи такава забрана от страна на градовете. Във Финландия обаче властите засега нямат намерение да правят това, съобщава Automedia.bg, като се позовава на световните агенции. 

Правителството на Швеция обясни, че забраната за влизане на автомобили с дизелови двигатели в центъра на големите градове е приета заради по-строгите изисквания за екологичност на моделите. От 1 септември миналата година беше приета нова процедура за проверка количеството вредни емисии: автомобилите трябва да бъдат проверявани при реално движение, поради което резултатите от новата процедура са по-надеждни.

В същото време властите във Финландия няма да въвеждат такава забрана, тъй като не виждат проблеми с дизеловите двигатели. Основните замърсители на въздуха в страната са старите автобуси, гумите със шипове и прахта по улицата. Освен това продажбата на дизелови автомобили стремително намалява.

 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов

Поредна ефективна присъда за бивш кмет на Видин

https://zaistinata.com/3361-2/

Ефективна присъда от 6 години лишаване от свобода за длъжностно присвояване постанови Окръжен съд – Монтана за бившия кмет на Видин Румен Видов. Присъдата може да бъде обжалвана. Третото поредно дело срещу бившия кмет на община Видин Румен Видов е гледано на 30 март в Монтана, след отвод на Видинския съд. Обвинението е за длъжностно […]

Година преди Brexit британската икономика изостава от своите връстници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285462_%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+Brexit+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%B7

 Великобритания навлезе в последната си година като член на Европейския съюз с очакването да бъде най-бавно растящата икономика сред другите си богати връстници, като несигурността най-вероятно ще компенсира положителните настроения в световен мащаб, докато страната се опитва да изглади детайлите около бъдещето си, посочва Wall Street Journal в свой материал.

Откакто избирателите гласуваха за Brexit на референдума през 2016 г., устойчивият, макар и не особено впечатляващ, ръст на страната се представя по-добре, отколкото предвиждаха повечето прогнози. Но през последното тримесечие на 2017 г. Великобритания отбеляза най-слабия икономически ръст от всички страни в Г-7.

Британският премиер Тереза Мей, която миналия четвъртък отбеляза една година до напускането на блока на 29 март 2019 г., представи Brexit като възможност за стимулиране на британската икономика, освобождавайки я от разпоредбите на ЕС и отваряйки нови пазари за износ. „Убедена съм, че нашето бъдеще ще бъде светло. Това е едно бъдеще, в което ще търгуваме свободно с приятели и партньори в ЕС и отвъд“, заяви тя в изявление, публикувано от нейния офис. 

 

Според икономисти обаче визията на Мей за бъдещето остава далечна, а прогнозите за 2018 г. отново поставят Великобритания близо до дъното на Г-7. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква ръст от едва 1,2% през 2018 г., същият какъвто се очаква и в Япония. САЩ, както и други развити икономики, се предполага, че ще се разраснат с много по-бързи темпове.

Преговарящи от Лондон и Брюксел по-рано този месец договориха условията за преходен период, който да затвори пропастта между Brexit и официалния старт на новите търговски споразумения в края на 2020 г. Въпреки това с навлизането на приключващите през октомври преговори във финален етап, остават нерешени някои ключови въпроси.

Според бизнеса несигурността влияе на икономическата активност. От британската компания за производство на индустриални компоненти Bronte Precision Engineering Ltd. посочват, че поръчките им са в здравословни мащаби, но според ръководството те трябва да са още по-високи заради силното представяне на световната икономика.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна с 1,4% през последното тримесечие на миналата година в сравнение със същия период година по-рано, показват данни на Националната статистическа служба. В Европа ръстът на Лондон е изпреварен без проблеми от Франция, Германия и Италия, обръщайки тенденцията от минали години, когато Великобритания беше преди страните от еврозоната, забавени от икономическата криза.

И все пак очакванията за по-дълбоко забавяне се оказаха неверни, като потребителските разходи останаха високи, независимо от силната инфлация и отслабения паунд, който даде тласък на износа.

През 2017 г. нетната търговия отбеляза най-големия си принос за растежа на годишна база от 2011 г. насам. Безработицата също така продължава да пада, достигайки до дъно за последните четири десетилетия в размер на 4,3% през последното тримесечие на миналата година.

По думите на Шон Рамсдън, изпълнителен директор на търговеца с хранителни стоки Ramsden International, от референдума насам приходите на компанията му са се увеличили с между 5% и 10% благодарение на засиления износ към 135 други страни, което според него се дължи основно на поевтиняването на паунда.

Независимо от това, инвестициите в бизнеса са значително по-слаби от средните за Г-7 от допитването през 2016 г. насам, показват данни на Английската централна банка. Според нейни представители несигурността за това какви ще бъдат бъдещите отношения между Лондон и Брюксел отлагат на компаниите големи разходи – тенденция, която те очакват да се запази докато не станат ясни очертанията на новите двустранни отношения между ЕС и Великобритания.

Английската централна банка смята, че отслабените инвестиции пречат на способността на икономиката да се разширява, без да подхранва инфлацията. Институцията даде сигнал, че ще увеличи лихвените проценти отново тази година, както и следващата, за да върне инфлацията към стойности от 2%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

Славчо Велков: Терористичната опасност за Балканите не е намалявала

https://petel.bg/Slavcho-Velkov--Teroristichnata-opasnost-za-Balkanite-ne-e-namalyavala__258301

Снимка: bTV „Терористичната опасност за Балканите не е намалявала”, смята Славчо Велков и допълва, че тя се увеличава в пряка зависимост о...

Хиляди искат затвор за мъжа, запалил приюта за кучета край Варна

https://petel.bg/-Hilyadi-iskat-zatvor-za-mazha--zapalil-priyuta-za-kucheta-kray-Varna__258302

Над 7400 човека са подкрепили петиция, в която се настоява за ефективна присъда на чудовището, което запали приемния дом на Анимал Хоуп Варн...

Сашо Кадиев към колежката си: В Лондон бях с маска, защото не мога да дишам без теб

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-kam-kolezhkata-si--V-London-byah-s-maska--zashhoto-ne-moga-da-disham-bez-teb__258304

С поредна доза добро настроение започна днес предаването "Преди обед" по bTV. Вчера Сашо Кадиев отсъстваше и остави колежката си Деси Ст...

Общинският съвет във Варна решава да даде ли 100 000 лева на Спартак за 100-годишния юбилей на клуба

https://petel.bg/Obshhinskiyat-savet-vav-Varna-reshava-da-dade-li-100-000-leva-na-Spartak-za-100-godishniya-yubiley-na-kluba__258305

Общинският съвет във Варна провежда извънредно заседание, на което съветниците ще трябва да решат дали да дадат съгласие за отпускане на ...

При 3 млрд. лв. приходи годишно хазартът плащал само 177 млн. лв. данъци

http://budnavarna.bg/32488-pri-3-mlrd-lv-prihodi-godishno-hazartat-plashtal-samo-177-mln-lv-danatsi/

За близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв., пише днешният брой на вестник „Сега“. Най-голяма печалба се регистрира от игрите с търкане на билетчета.

„Ако през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия е оценен на 3.5 млрд. лв., то платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв. При огромните печалби в хазарта платените данъци за 2016 г. са 177 млн. лв.“, показва анализ на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който цитира данни от системата Amadeus на Moody’s.

Пред в. „Сега“ Безлов обясни, че анализът на данните показва агресивно и бързо разрастване на пазара на хазартни игри в България. Според справката в Amadeus в България са регистрирани 1327 компании, които се занимават със залагания и хазарт. Крайните собственици на компаниите се изчисляват през алгоритми на системата. Оттам се вижда, че трите най-големи хазартни клъстера са групирани около компании на Васил Божков („Ню Геймс“ АД, „Евробет“ ООД, „Национална лотария“ АД и др.), Суди Озкан („Принцес Свиленград“ АД, „Стар Принцес“ АД и др.) и „Саневиан“ ООД („Уин Сити“ ЕООД, „Букмейкър 1“ ООД и др.). Анализът на Amadeus показва броя на обявените служители в хазартните компании на Васил Божков (464 души), Суди Озкан (1307 души) и Саневиан (1762 души).

Според данните най-печеливши са компаниите на Васил Божков, които организират и игрите с търкане на билетчета. За 2017 г. „Ню геймс“ АД и „Национална лотария“ АД са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена достига 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата е около 76 млн. евро. За сравнение според данните на Amadeus фирмите на Озкан и Саневиан имат оборот от 167 млн. евро и 69 млн. евро, а след данъците печалбата им достига 3.1 млн. евро и 5.8 млн. евро.

Международни изследвания показват, че хазартът създава зависимости, подобни на пристрастяване към наркотични вещества, коментира Тихомир Безлов. „Големият въпрос е защо политическите елити и бюрокрацията у нас за последните 28 години подкрепят нарастването на зависимостта от хазарта сред населението. Това е практически унищожаване на доход на семействата, съответно на страната, разрушаване на конкурентоспособност, създаване на зависими деца и родители – независимо дали е търкане на билетче, или изиграване на заплата на ротативки. Тъжно е да гледаш как няма българско градче без игрална зала. Особено песимистично е как телевизиите все по-активно рекламират тази хазартна зависимост (сравнима с наркозависимостта). Не съм гледал рекламните бюджети, но имам чувството, че освен че са от най-големите, най-бързо растат“, коментира той.

За подбуждането на децата към хазартните игри с рекламата в медиите обърнаха внимание от Националната мрежа за децата. „Децата виждат тези образи реално. Те не могат да направят разликата между реалното и нереалното и затова стават жертва именно на този тип реклама“, коментира пред БНР вчера изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. „В Националния съвет за саморегулация има много ясно зададена тема, свързана с това, че търговската комуникация на хазартни игри не трябва да подбужда непълнолетните да участват в хазартни игри или да показва непълнолетни лица да участват в тези хазартни игри. Тоест няма да се използват дори и образи или твърдения, които са привлекателни за децата, а в този случай тази реклама в крайна сметка наистина подтикваше детското население в България да играе и да търка билетчета“, обясни той. И припомни, че СЕМ излезе с едно отрицателно становище за това, което се прави в медиите, но Държавната комисия по хазарта и Министерството на младежта и спорта продължават да мълчат и да бъдат безучастни към проблема. „Все още очакваме в Комисията за медии и култура също да се разгледа тази тема, свързана с хазарта и с рекламата“, добави той.

Материалът При 3 млрд. лв. приходи годишно хазартът плащал само 177 млн. лв. данъци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Премиерът на Косово отвърна остро на Ердоган заради заплаха на турския президент

https://www.actualno.com/balkani/premieryt-na-kosovo-otvyrna-ostro-na-erdogan-zaradi-zaplaha-na-turskija-prezident-news_667760.html

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай остро осъди поведението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заплаши да сложи край на неговата политическа кариера. "Никога не съм се месил във вътрешните работи на Турция. Никого не питаме как да действаме у дома. Сами вземаме решенията си. Това нещо трябва да бъде ясно на всички", каза Харадинай, според БГНЕС. В края на миналата седмица Ердоган отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на Рамуш Харадинай. Ердоган п

Жители на квартал “Изгрев”: Искаме хубави пътища и канализация

http://budnavarna.bg/32486-zhiteli-na-kvartal-izgrev-iskame-hubavi-patishta-i-kanalizatsiya/

Проблеми с инфраструктурата, липса на канализация и лоши пътища изкараха снощи на пореден протест жители на квартал “Изгрев” във Варна. Двадесетина собственици на имоти в района на Военна болница, направиха пешеходен преход с плакати и българския трибагреник с надеждата Общината и ВиК да обърнат внимание на проблемите им, научи BudnaVarna.bg.
Дупки като кратери и липса на тротоари, осветление и дори кофи за смет, карат хората от квартала да се чувстват забравени от местната власт. Карен Галоян живее в района от десет години, но за това време не е забелязал никакво положително развитие, освен че се заселват все повече хора. Според варненеца, много от съседите му дори не намирали смисъл да се жалват и да протестират. С лични средства хората правели дребни поправки по пътищата до имотите, само и само да не трошат колите си. Същевременно данъците са се повишили, тъй като имотите са променени от пета на трета категория.

Данъчната ставка е два пъти по-голяма от тази на имотите във “Владиславово”, където има изградена инфраструктура, оплакаха се други протестиращи. Според тях е несправедливо за апартамент в центъра данъкът да е 200 лева, а за малка къща в най-отдалечения край на “Изгрев” общината да иска 380 лева.

Друг проблем според протестиращите е, че няма улици и номера в квартала.

Тихомир Захариев признава, че в личната му карта бил отбелязан постоянен адрес в местност “Малка кокарджа”. Тази част от квартала обаче не била позната дори на полицаите от Второ районно управление. “Когато ходим да гласуваме, по десет минути ни търсят в списъка, смеят ни се”, коментира младият мъж. Според живеещите в района над Военна болница, в ж.к. “Изгрев” имало само една улица с име – “Перуника”, но и тя не била официално призната, а фигурирала само в Гугъл Стрийт.

Припомняме това не е първият път, в който жителите на квартала ще излязат на протест. Проблемите са от години и протестите също.

Протестните действия ще се провеждат всеки понеделник от 17:30 до 18:30 ч. пред Военноморска болница, заканват се жителите на квартала.

Материалът Жители на квартал “Изгрев”: Искаме хубави пътища и канализация е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Черен вторник" във Франция

http://clubz.bg/66217-cheren_vtornik_vyv_franciq

Първият работен ден във Франция след Великден се превърна в кошмар заради транспортната стачка. Тя започна снощи в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и на персонала в авиокомпанията Ер Франс (Air France). Всички вече говорят за "черен вторник" след дългия уикенд за Възкресение Христово, предаде Франс прес.

Стачката в железниците се очертава да е продължителна. Стачни действия ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестите са насочени срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност, което според тях открива пътя за бъдеща приватизация - нещо, което правителството отрича.

Ще се движат един на осем високоскоростни влакове и един на пет регионални влакове. Влаковете към Испания, Италия и Швейцария няма да се движат. Почти нормално ще бъде движението на влаковете Талис към Белгия. От влаковете Евростар ще се движат три на всеки четири. За 4.5-те милиона пътници, които дневно ползват държавните железници, става доста трудно.

Някои гари във Франция опустяха напълно.

За правителството на Еманюел Макрон битката също се очертава тежка. Кабинетът е решен да модернизира сектора и припомня, че движението на влак във Франция излиза с 30% по-скъпо отколкото другаде, което прави железниците неконкурентоспособни. Според анализатори стачката на държавните железници би трябвало да струва между 10 и 20 милиона евро на ден. А в края на 2017 година дълговете на железниците достигнаха 46.6 милиарда евро. 

Президентът Макрон, ангажирал се със сериозни реформи във Франция, рискува много по въпроса за реформата на държавните железници. Предишни правителства отстъпваха по този въпрос, по-специално дясното правителство през 1995 г. след масови стачни действия, парализирали страната в продължение на седмици. Макрон толкова много критикуваше застоя и страха от реформи на предшествениците си, че сега трудно ще може да увърта, без да рискува сериозни политически вреди в замяна.

На фона на стачката в железниците персоналът на Ер Франс, който иска увеличение на заплатите със 6%, ще стачкува за четвърти път днес за малко повече от месец. Компанията предвижда по-нарушен трафик в сравнение с предишния стачен ден на 30 март, като 75% от полетите й ще бъдат осигурени. Още три стачки в Ер Франс са предвидени за 7, 10 и 11 април. Тези стачни действия не са свързани пряко с реформите на Макрон, но ще допринесат за увеличаване на редиците на недоволните и за засилване на натиска над правителството, изправено пред истинска социална пролет.

Въпреки всички неудобства 46 на сто от французите смятат, че исканията на стачкуващите са справедливи. Все пак 51 процента от хората се обявяват за необходимите реформи.

Прогноза за времето - 3 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371849

По Черноморието ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще отслабне. Максималните температури ще са 10°-14°. Температурата на морската вода е 7-8°.

Израел скъса споразумение за прием на бежанци само часове след като го подписа

https://www.actualno.com/asia/izrael-skysa-sporazumenie-za-priem-na-bejanci-samo-chasove-sled-kato-go-podpisa-news_667759.html

Израел прекрати изненадващо споразумение, което беше сключил с агенцията по бежанците на ООН, за хиляди африкански мигранти, живеещи в Израел. Това стана само часове, след като споразумението беше обявено, предаде БГНЕС. То предвиждаше преселването в западните страни на повече от 16 000 суданци и еритрейци, живеещи в Израел. В замяна на това, Израел се ангажираше да даде право на престой на еквивалентен брой други имигранти, които ще останат на израелска територия. "Реших да спра прилаган

МВнР на Русия: Списък от въпроси към Франция по делото "Скрипал"

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rusiya-spisak-ot-vaprosi-kam-frantsiya-po-deloto-skripal.93570

/Поглед.инфо/ На 31 март Посолството на Руската Федерация в Париж отправи нота до външнополитическото ведомство на Франция със списък на въпросите към френската страна по изфабрикуваното против Русия „дело Скрипал“.

Bild: На «великденските маршове» в Германия се обявиха за мир и против скъсването с Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/Bild-na-velikdenskite-marshove-v-germaniya-se-obyaviha-za-mir-i-protiv-skasvaneto-s-rusiya.93571

/Поглед.инфо/ В Германия се поведоха традиционните „великденски маршове“ за мир и разоръжаване, съобщава Bild. Една от темите на тях стана нарастването на напрежението в отношенията между Запада и Русия. Участниците в демонстрациите призоваваха също към ликвидация на ядреното оръжие, прекратяване на износа на въоръжения и войскови операции на бундесвера зад граница, отбелязва изданието.

Властта е най-сладка, когато е безконтролна

http://pogled.info/bulgarski/vlastta-e-nai-sladka-kogato-e-bezkontrolna.93572

/Поглед.инфо/ Управляващите систематично предлагат промени в законите, с които рушат механизмите за отчет и прозрачност

/Видео/ Велики вторник е! Девойките извършват странен обичай…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a/

Днес е вторият ден от Страстната седмица – последната седмица от живота на Христос, белязана от тежките страдания, чрез които Божият син ще изкупи греха на човеците, ще победи смъртта и ще отвори пътя към вечния живот.

Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления.

Христос ни дава пример как да благотворим – не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Когато говори за приближаването на дните на борба и изпитание, Христос разказва за десетте мъдри девици, които били винаги готови да посрещнат Спасителя.

Според еврейския обичай десет девойки с фенери в ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом, пише вести бг. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне.

Половината от героините в притчата се запасили с необходимия елей, но останалите постъпили неразумно и не се подготвили. Когато дошъл моментът да съпроводят заедно с другарките си младоженеца, техните фенери угаснали.

На тях не им останало нищо друго, освен да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им отново светели ярко, но вече било късно. Празникът бил в разгара си, а вратата останала затворена за тях.

Поуката от притчата е, че трябва да живеем в съгласие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, отговорни и прозорливи, следвайки пътя на християнските ценности.

Напомня ни, че трябва „да бодърстваме и да не униваме“ и да държим светилниците си запалени в очакване на Божествения жених.

Църквата ни припомня също притчата за талантите и ни приканя да се трудим и да усъвършенстваме способностите, с които Бог ни е дарувал.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на „мълчана вода“.

По целия път от извора до дома те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

Материалът /Видео/ Велики вторник е! Девойките извършват странен обичай… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Гърция арестуваха нападател, опитал да убие ирански дипломати

https://www.actualno.com/balkani/v-gyrcija-arestuvaha-napadatel-opital-da-ubie-iranski-diplomati-news_667758.html

Гръцката полиция разследва опит за покушение срещу двама служители на посолството на Иран. Нападателят, който също е ирански гражданин, е арестуван, уточниха гръцките власти, предаде БГНЕС. Нападението е извършено на 28 март следобед. Извършителят се приближил към посолството и нападнал с нож двамата служители с намерение да ги убие. Той обаче успял само да ги рани. Самоличността му е била установена в хода на разследването и на 1 април той е арестуван. Иранецът е признал изцяло вината си, как

На 3 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794559

На 3 април рожден ден иматАлександър Томов, петкратен световен шампион по класическа борба Акад. арх. Георги Стоилов, президент на Международната архитектурна академия Проф. д-р Атанас Щерев, основател на Медицински комплекс “Д-р Щерев”, член на лигата “Лекарите, на които вярваме”, бивш депутат Проф. Антон Дончев, художник Виктор Вълков, политик и дипломат Иван Чакъров,

Южна Корея официално си постави цели за преговорите с КНДР

https://www.actualno.com/asia/ujna-koreja-oficialno-si-postavi-celi-za-pregovorite-s-kndr-news_667757.html

Денукеаризацията, установяването на траен мир и подобряването на междурегионалните отношения ще бъдат трите основни теми по време на срещата на високо равнище между Севрна и Южна Корея на 27 април, предава агенция "Йонхап", позовавайки се на представител от администрацията на южнокорейския президент Мун Дже Ин. Според източника "основната цел на Сеул ще бъде подписването на декларацията, в която са обозначени плановете за премахването на ядреното оръжие, тъй като това е една от о

Лондон настигна по убийства Ню Йорк и то заради нападения с нож

https://www.actualno.com/europe/london-nastigna-po-ubijstva-nu-jork-i-to-zaradi-napadenija-s-noj-news_667756.html

За пръв път британската столица Лондон изпревари Ню Йорк по брой на убийствата, предаде БГНЕС. Броят на извършените в Лондон убийства през февруари и март тази година е по-голям от този в Ню Йорк - заради увеличението на нападенията с нож, съобщава в. Sinday Times. През февруари в британската столица са убити 15 души, а в Ню Йорк – 14, сочат данни на полицията за двата града, които са със сходни размери и брой население. През март Лондон изпреварва Ню Йорк с 23 срещу 22 убийства. Все

Трагедия: 17 -годишно момиче припадна и почина в двор на училище

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-17-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf/

17-годишно момиче е починало внезапно снощи  в София. Нещастният случай станал около 19:00 часа в столичното 96-то училище „Лев Толстой“ в ж.к. „Люлин“, предаде БНТ.

По предварителна информация на ученичката ѝ прилошало и тя припаднала. На място пристигнал екип на Спешна помощ и полицията.

Дошлите на място парамедици само са констатирали смъртта на момичето.

По първоначални данни става дума за нещастен случай, няма следи от насилие, потвърдиха от СДВР.

Според Бърза помощ сигналът при тях е получен в 20:09 ч. На място са били в 20:20 ч., тоест след 11 минути. Затова твърдят, че не е имало закъснение, уточнява „Дарик“.

Малко след 21:00 ч. е извикан втори екип на спешна помощ заради майката на починалото момиче.

Според Спешна помощ, пристигнала линейка била нападната от близки на семейството на детето. Полицията се намесила и предотвратила саморазправа.

Материалът Трагедия: 17 -годишно момиче припадна и почина в двор на училище е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес ще стартира строежът на АЕЦ "Аккую"

https://www.actualno.com/asia/dnes-shte-startira-stroejyt-na-aec-akkuu-news_667755.html

Турция издаде лиценз за строителството на първи блок на АЕЦ "Аккую", предаде БГНЕС. Разрешението е дадено от Турската агенция за атомна енергия. По-рано стана известно, че Анкара е дала на проекта статут на стратегическа инвестиция. Според помощника на руския президент Юрий Ушаков това ще спести при строителството на атомната централа около 10 млрд. долара. Очаква се официалният старт на строежа да бъде даден днес, 3 април, в присъствието на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердог

Забавно видео разсмя социалните мрежи: Гъсок нападна войник (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zabavno-video-razsmia-socialnite-mrezhi-gysok-napadna-vojnik-video-2088723

Видеозапис на нападение на гъска срещу американски военни в базата Форт Сил в щата Оклахома развесели потребителите на интернет.

Слонове блокираха магистрала в Испания

//dariknews.bg/novini/sviat/slonove-blokiraha-magistrala-v-ispaniia-2088715

Магистрала в Испания бе затворена заради пет слона, които избягаха от катастрофирал камион, съобщават ДПА и Би Би Си.

Ветеринари още се борят за живота на кучето с отрязани лапи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veterinari-oshte-se-boriat-za-zhivota-na-kucheto-s-otriazani-lapi-2088730

Лекари все още се борят за живота на кучето Мими, което беше открито в отрязани лапи. Животното има тежка инфекция, която сериозно застрашава здравето му, съобщава

Как се обличаше Кейт Мидълтън преди да се омъжи за принц Уилям? (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-se-oblichashe-kejt-midyltyn-predi-da-se-omyzhi-za-princ-uiliam-videosnimki-2088650

Преди да стане част от кралското семейство, Кейт води различен начин на живот и има повече свобода за това как да се облича.

Преди да стане херцогиня на Кембридж, тя не е спазвала дворцовите етикети за облекло и се обличала според вкуса си.

Индонезия обяви готовност да спре Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/indonezija-objavi-gotovnost-da-spre-facebook-news_667754.html

Индонезийските власти заплашиха, че ще блокират достъпа до социалната мрежа Facebook на територията на страната, ако в нея бъде разпространена невярна информация в навечерието на предстоящите през юни избори. Това съобщи вестник "Стрейтс таймс", позовавайки се на изявление от министъра на комуникациите и информацията в страната Рудиантра, предаде БГНЕС. "Ако се наложи, ще дам заповед и то без грам колебание, за закриване на платформата", предупреди политикът. Той също така п

Козунак с локум и орехи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6794158

Козунак с локум и орехиЗа да посрещнете Великден с празничен аромат Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Без ток днес във Варна ще са абонатите от тези райони

https://petel.bg/Bez-tok-dnes-vav-Varna-shhe-sa-abonatite-ot-tezi-rayoni__258292

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 3 април - вторник, съобщиха от Енерго про. Причината е извършване н...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване