Mirror съобщи за жестоката смърт на домашните любимци на Скрипал!

https://petel.bg/Mirror-saobshhi-za-zhestokata-smart-na-domashnite-lyubimtsi-na-Skripal-__258804

Морските свинчета на отровения двоен шпионин Скрипал са починали от дехидратация, а една от котките му е намерена в тежко състояние и са б...

Кой път да хвана - няколко посоки за разходка сред природата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/06/3157491_koi_put_da_hvana_-_niakolko_posoki_za_razhodka_sred/?ref=rss


Макар и Великден тази година да е рано, поради което и с неустойчиво време, събирането на няколко почивни дни накуп е добър повод човек да излезе от зоната си на комфорт като предприеме кратко пътешествие, за което не е събирал сили до момента.<br /><br />Такова може да се окаже леко изкачване в невисоките части на планината. Когато времето не те притиска и знаеш, че винаги можеш да се върнеш, ако идва нанагорно, нещата са по-леки.<br /><br />Ако въпреки затоплянето на...

Пътна полиция със съвети за безопасно пътуване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytna-policiia-sys-syveti-za-bezopasno-pytuvane-2089525

През празничните и почивните дни се активизира движението по пътищата. За да ни предпазят от риска от произшествия, от „Пътна полиция“ дават съвети за безопасно пътуване по празниците.

Водачите да са си починали добре, да не са употребявали алкохол поне осем часа преди пътуването, ка

Какво се случва в затворите, този път нападнаха…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0/

Надзирател е бил нападнат в Централния софийски затвор вчера в късните часове на деня. Това съобщи Цветан Михайлов – член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Вчера след 22 ч. като синдикална организация бяхме уведомени за инцидента, посочи той. Нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода от болницата на затвора към корпуса на затвора. Нямаме информация за състоянието на колегата и последствията от инцидента, каза Михайлов.

Според него системата на затворите е разбита, има страшно много пропуски и затворниците буквално си правят каквото си искат. Бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор е последствие от всичко това. „Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката“, каза Михайлов. Съотношението затворници – охрана е под критичния минимум, посочи той.

Малко знаем за бягството – в общественото пространство официалните лица изнасят информация, която се разминава с онова, което ние научаваме от служители на затвора, които са били на смяна по време на инцидента, посочи синдикалния лидер, съобщи бтв.

Служителите подават информация, че е имало стрелба от тяхна страна, но с оглед на течащото разследване не мога да я представя като официална. Служители от затвора твърдят, че е имало реакция на надзирателите „и нещата съвсем не са такива, каквито се представят“.

„Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.“, каза Михайлов.

При това това съотношение на охраняващи – охранявани многократно сме казвали, че не можем да изпълним задълженията си качествено и по начина, по който се очаква от нас, добави той.

След като вчера правосъдния министър Цецка Цачева посочи, че вина за бягството има охраната, Михайлов каза, че по никакъв начин не приема обвиненията. „Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече – не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти“.

Надзирателите продължават да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване.

След вчерашното отворено писмо на синдиката, че обмисля да възобнови протестите, днес Михайлов каза, че „протест ще има, но той ще се изразява в събиране пред Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в опит да представим нашата позиция за случилото се и да защитим честта и достойнството на професията, като поставим на първо място живота ба служителите. Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме“.

Материалът Какво се случва в затворите, този път нападнаха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Консервативно-либерален мазохизъм

http://clubz.bg/66354-konservativno_liberalen_mazohizym

Снимка Клуб Z

Десницата има големи традиции в разделението. И продължава да ги поддържа ревностно, почти мазохистично и до днес. Сега разделението върви по линията "консерватори-либерали". Любители на конспирациите вероятно биха коментирали, че има хибридно вмешателство в демократичното пространство. Истината обаче е по-прозаична. Става въпрос за най-обикновена политическа недалновидност, дори глупост.

Още пред 1991 г. тогавашното СДС се раздели на три - СДС, СДС-либерали и СДС-център. В резултат СДС спечели изборите, но имаше само 110 мандата в парламента. За кратко партията управляваше в коалиция с ДПС, която обаче бързо се разпадна. Така един голям шанс реформите и европейският път на България да започнат още тогава бе пропилян.

Ситуацията от онова време много напомня сегашната. С една основна разлика, разбира се - нито една от трите формации, които влизат в автентичната десница/демократичната общност  - ДСБ, "Да, Българи" и Реформаторски блок - няма шанс да спечели над 100 мандата в парламента. Това обстоятелство би трябвало да накара десните/демократите да си научат урока още по-добре. Това обаче към този момент сякаш не се случва.

За да имат политически успех трите части на дясното/демократичното би трябвало да търсят принцпите, които ги обединяват. Те не са много, но за сметка на това са фундаментални.

На първо място всички десни/демократи са  защитници на истинска съдебна реформа и ефективна борба с корупцията чрез законови промени, които да принудат прокуратурата да работи в обществен интерес.

На второ място всички те са категорични привърженици на евроатлантическата ориентация на България - въпрос, който се оказа доста актуален, предвид решението на правителството да не гони руски дипломати.

Третият принцип произтича от първите два. Десните/демократите би трябвало категорично да отрекат всякаква възможност за нова коалиция с ГЕРБ.

През последните години герберите дадоха достатъчно много доказателства, че не са чак толкова категорични привърженици на съдебната реформа и на евроинтеграцията. И по двете теми те направиха достатъчно много компромиси, за да не се по вкуса на избирателите, които биха гласували за трите десни/демократични формации.

А консервативно-либералните спорове би трябвало да бъдат забравени. В противен случай България ще продължава да си стои в евразийското блато. Без истинска съдебна реформа, със съмнителна евроатлантическа ориентация. И без десни/демократични партии в парламента.

Разпети петък е

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/06/3149264_razpeti_petuk_e/?ref=rss


Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входа се пази от охрана.<br /><br />На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. По...

Москва към Лондон за случая „Скрипал”: Играете си с огъня

https://petel.bg/Moskva-kam-London-za-sluchaya----Skripal-----Igraete-si-s-oganya__258797

Москва и Лондон си отправиха взаимни обвинения по случая „Скрипал”. Русия предупреди Великобритания, че ще съжалява заради обвиненията,...

Проговори бивш работодател на чудовището Пелов! Разкри каква заръка му дал рецидивистът

https://petel.bg/Progovori-bivsh-rabotodatel-na-chudovishheto-Pelov--Razkri-kakva-zaraka-mu-dal-retsidivistat__258798

Един от най-близките хора и бивш работодател на избягалия от Софийския затвор Владимир Пелов смята, че затворникът скоро ще се опита да се...

Домашните любимци на Сергей Скрипал са мъртви

https://petel.bg/Domashnite-lyubimtsi-na-Sergey-Skripal-sa-martvi__258799

Домашните любимци на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи говорителка на британс...

Надзирател е бил нападнат в Централния софийски затвор

https://petel.bg/Nadziratel-e-bil-napadnat-v-TSentralniya-sofiyski-zatvor__258800

Снимка: bTV Надзирател е бил нападнат в Централния софийски затвор вчера в късните часове на деня. Това съобщи за bTV Цветан Михайлов – чле...

Тръмп не знае за парите, дадени за мълчанието на порнозвезда

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-ne-znae-za-parite-dadeni-za-mylchanieto-na-pornozvezda-2089520

Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че не знае нищо за плащането, извършено от неговия адвокат на порноактрисата Сторми Даниълс срещу мълчанието ѝ за връзката, която тя твърди, че е имала с милиардера.

На въпрос дали е бил

Тръмп иска военни да охраняват границата с Мексико

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-iska-voenni-da-ohraniavat-granicata-s-meksiko-2089516

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска между 2000 и 4000 бойци от Националната гвардия да бъдат разположени по границата с Мексико, за да я охраняват като мярка срещу нелегалната миграция. Неговият мексикански колега разкритикува ос

Ако пътувате, пригответе се за трафик по основните пътни артерии в Пиринско…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba-%d0%bf/

Очаква се близо 280 000 българи да тръгнат на път, като 50 000 от тях ще почиват в чужбина.Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са от София към границите със Сърбия и Гърция.

Трафикът в посока Гърция и Банско се засили още вчера по обед. Засили се и полицейското присъствие на пътя.Най-критичен участък си остава района на Кресненското дефиле.

Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са автомагистралите „Струма“, „Тракия“, Хемус, пътищата Е-79 /София – Кулата/. Днес ще бъде организирано реверсивно движение по пътя София – Перник /през Владая/. От 16.00 до 20.00 часа със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде спряно движението на тежки автомобили по магистралите и основните първокласни пътища на страната. Забраната не се отнася само за фирмите, превозващи живи животни и стоки на температурен режим. От ГД „Гранична полиция“ препоръчват на пътуващите да използват не само основните, но и по-малките гранични пунктове. П

рез празничните дни ще се провеждат и специализирани полицейски операции, които ще бъдат насочени към проверки за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и към всички, които нарушават Закона за движение по пътищата. „По празниците по принцип пероверките са по леки, но заради избягалите затворници има затегнати мерки за сигурност“, това заяви репортер на Нова тв, за мерките взети от ГД “Гранична полиция“.

 

 

Материалът Ако пътувате, пригответе се за трафик по основните пътни артерии в Пиринско… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6801375

Любим виц на Венци Мартинов- Гоше, дебела ли ти се виждам? - Спи сега, утре ще се

Преслава изпадна в ужас заради бебето, майка й се притече на помощ, но стана още по-лошо

https://petel.bg/Preslava-izpadna-v-uzhas-zaradi-bebeto--mayka-y-se-priteche-na-pomoshh--no-stana-oshhe-po-losho__258788

Снимка Булфото Фолк певицата Преслава извика майка си Янка, за да й помага за бебето. Изпълнителката, която очаква първото си дете, споде...

Дневен хороскоп: Няколко от зодиите са изправени пред сериозен избор

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Nyakolko-ot-zodiite-sa-izpraveni-pred-seriozen-izbor__258789

Източник lamqta.com Овен  Утрешният ден ще донесе нови проблеми, които предстои да решите заедно със своя любим човек, а в карен случай - пое...

Мрачен Разпети петък: Не само дъжд и вятър, но и сняг на места

https://petel.bg/Mrachen-Razpeti-petak--Ne-samo-dazhd-i-vyatar--no-i-snyag-na-mesta__258790

Снимка Булфото Атмосферното налягане дес ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца. Облачността ще е значителна и на мног...

Нова донорска ситуация в „Александровска болница”

https://petel.bg/Nova-donorska-situatsiya-v----Aleksandrovska-bolnitsa---__258791

Снимка Булфото В навечерието на Възкресение Христово – нова донорска ситуация в "Александровска болница", съобщи bTV. Двама мъже са п...

Разпети петък е – най-тъжният ден за християните! Църквата повелява днес да не се яде и пие вода

https://petel.bg/Razpeti-petak-e-----nay-tazhniyat-den-za-hristiyanite--TSarkvata-povelyava-dnes-da-ne-se-yade-i-pie-voda__258792

Снимка Булфото Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпън...

Над 200 хиляди българи на път за Великденските празници

https://petel.bg/Nad-200-hilyadi-balgari-na-pat-za-Velikdenskite-praznitsi__258793

Снимка Булфото Очаква се близо 280 хиляди българи да тръгнат на път, като 50 хиляди от тях ще почиват в чужбина, съобщи bTV.   Пътищата, кои...

Кралицата не позволи на британските пощи да печелят пари с портрета й

https://petel.bg/Kralitsata-ne-pozvoli-na-britanskite-poshhi-da-pechelyat-pari-s-portreta-y__258794

Снимка Уикипедия Кралица Елизабет Втора възпрепятства плановете на британската компания "Ройъл мейл" да използва в качеството на собст...

Още една модна легенда заяви, че казва "сбогом" на животинската кожа и стана веган!

https://petel.bg/Oshhe-edna-modna-legenda-zayavi--che-kazva-sbogom-na-zhivotinskata-kozha-i-stana-vegan-__258795

Джон Галиано обяви, че повече няма да използва кожа и косъм от животни. Решението му е в следствие на среща с вицепрезидента на Peta. „Пл...

СДВР: Дори и в чужбина, избягалите затворници няма да са в безопасност

https://petel.bg/SDVR--Dori-i-v-chuzhbina--izbyagalite-zatvornitsi-nyama-da-sa-v-bezopasnost__258796

Все още няма и следа от избягалите от Централния софийски затвор двама престъпници. Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени за между...

Бизнес структурите на Германия се обявиха за отмяна на санкциите срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/evropa/biznes-strukturite-na-germaniya-se-obyaviha-za-otmyana-na-sanktsiite-sreshtu-rusiya.93635

/Поглед.инфо/ Асоциацията за малък и среден бизнес в Германия (BVMW) се обявява за отмяна на антируските санкции. За това на среща със съветника на президента на Русия Антон Кобяков заяви главният директор на Асоциацията Маркус Йергер.

Китай официално: Целта на САЩ в търговската война - саботаж на нашето развития

http://pogled.info/svetoven/kitai-ofitsialno-tselta-na-sasht-v-targovskata-voina-sabotazh-na-nasheto-razvitiya.93636

/Поглед.инфо/ 3 април, „Женмин жибао“ - Тези дни САЩ въведоха повишени мита на вноса на стомана и алуминий и допълнителни мита за стоки от Китай в размер на 60 млрд. амер. дол., а също започнаха да ограничават инвестициите на китайските предприятия, техните операции по сливане и поглъщане в САЩ. Както стана известно на сайта „Хуанцюван“, Вашингтон официално заяви, че тези мерки се предприемат за да защитят националната сигурност на САЩ и да решат проблема относно интелектуалната собственост. А в какво се заключава истинската цел на САЩ в действителност?

Британското МВнР премахна туита с твърдението, че Русия е произвела "Новичок"

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanskoto-mvnr-premahna-tuita-s-tvardenieto-che-rusiya-e-proizvela-novichok.93637

/Поглед.инфо/ ЛОНДОН, (ТАСС). МВнР на Великобритания призна, че е махнало съобщението от своята страница в Twitter твърдението за това, че веществото, с което бяха отровени бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е било произведено в Русия. За това съобщи в сряда телевизионният канал Sky News, позовавайки се на заявление на представител на министерството.

Новини от Лондон – "Е, не можах!"

http://pogled.info/svetoven/evropa/novini-ot-london-e-ne-mozhah.93638

/Поглед.инфо/ Току-що в новините на ОРТ 18:00 казаха, че британските следователи не са могли да определят източника на произход на отровното вещество, от което пострадаха двамата Скрипал!!!

Кралицата не позволи на британските пощи да печелят пари с портрета й

//dariknews.bg/novini/sviat/kralicata-ne-pozvoli-na-britanskite-poshti-da-pecheliat-pari-s-portreta-j-2089504

Кралица Елизабет Втора възпрепятства плановете на британската компания "Ройъл мейл" да използва в качеството на собствен търговски знак неин умален портрет в профил на стандартните пощенски марки на кралството, съобщи в. "Дейли експрес".

Домашните любимци на Сергей Скрипал са мъртви

//dariknews.bg/novini/sviat/domashnite-liubimci-na-sergej-skripal-sa-myrtvi-2089509

Домашните любимци на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи говорителка на британското министерство на околната среда, цитирана от Франс прес.

Тя каза пред агенцията, че когато е п

Русия и Великобритания си отправиха взаимни обвинения по случая Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-i-velikobritaniia-si-otpraviha-vzaimni-obvineniia-po-sluchaia-skripal-2089508

Русия предупреди Великобритания, че ще съжалява заради обвиненията, които отправи срещу нея, че е отговорна за отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска територия, предаде Ройтерс. На открито заседание на Съ

Няколко трика за плътни, обемни и красиви мигли (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/niakolko-trika-za-plytni-obemni-i-krasivi-migli-video-2089456

В последните няколко години дългите и обемни мигли, които правят погледа ни кукленски си остават не просто актуален тренд, ами сякаш вече се превърнаха в нещо съвсем стандартно, стане ли дума за грим визията ни. А какви са всички тънкости, така че да се сдобием с красиви мигли, как

Купете си нови дрехи на Великден за късмет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6800619

Купете си нови дрехи на Великден за късметДни преди Великден ви предлагаме да се запознаете с някои обреди, вярвания и традиции, свързани с този светъл празник. Нашите предци стриктно са спазвали всички заръки и са внимавали да не прекрачат някоя забрана. Какви ритуали се извършват, какво трябва да се прави и какво не, какво символизират яйцето и жертвеното агне?

Разпети петък е, миряните минават под плащаницата на Христос

https://offnews.bg//obshtestvo/razpeti-petak-e-mirianite-minavat-pod-plashtanitcata-na-hristos-678097.html

Днес е Разпети петък - денят, в който Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората. 

Църквата повелява особено строг пост на днешния ден - не трябва да се яде нищо и да се пие вода. Хиляди миряни ще отидат днес на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото на Христос.

През деня на Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта пък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. 

Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. 

На този ден не трябва да се подхваща и никаква работа, от 2010 г. Разпети петък е обявен за почивен ден.  

Разпети петък е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j2EVt-j5EBw/

Разпети петък е най-тежкият ден от седмицата преди Великден. На този ден  е разпнат Божият син, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията) на Исус Христос. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос – “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество” .

На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда от древа…, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница, обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса (кувуклия) и слагат плащаницата на масата. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват св. кръст, св. евангелие и самата плащаница. По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: “На този ден и птичката гнездо не вие”. На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

 

 

 

Какво ще е времето през почивните дни?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-vremeto-prez-pochivnite-dni-2089506

Днес облачността ще е значителна и на много места, главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд с гръмотевици. Максималните температури ще са между 15 и 20 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидроло

Разпети велик петък е! Ето защо е най-тъжният ден…

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba-%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%82%d1%8a/

Разпети или Велики петък е най-тъжният и страшен ден от седмицата преди Великден, на него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.
В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.
Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски, защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.
Часовете се пеят и четат в петък сутринта, пише нюз бг. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви.
След деветия час се продължава с последованието на вечернята.
Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба.
Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху плащаницата и изобразява това снемане.
На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница.

Материалът Разпети велик петък е! Ето защо е най-тъжният ден… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Юлия Кръстева: Лицето в досието не прилича на мен

http://clubz.bg/66353-yuliq_krysteva_liceto_v_dosieto_ne_prilicha_na_men

юлия кръстева 2

Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа, според тях, недвусмислени доказателства за доброволна агентурна дейност на известната интелектуалка. Въпреки това досието е важен документ за лудницата на 20 век, пише "Ди Цайт". 

За пръв път през живота си Кръстева се вижда представена в лоша светлина. Кой се интересува от нейните многобройни награди и почести, когато става дума за шпионаж? Историята е твърде понятна и се разпространява със светкавична бързина. И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж. И скоро левият интелектуален елит на френската столица е в нозете й. По-късно тя въодушевява и либерален Ню Йорк. А в действителност същата тази бляскава интелектуалка е била само дребна шпионка от България?!

"Постфактическа политика"

В нашия телефонен разговор, продължават по-нататък авторите на публикацията, Кръстева казва нещо съвсем различно от онова, което казва „Сабина“ според досието:

„Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Франция. Вероятно някой от апарата се е застъпил за мен. Никога не съм се опитвала да разбера точно".

"Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира", казва Кръстева в телефонното интервю за "Ди Цайт".

Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда „автентично“ и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му.

„Аз имам един голям въпрос към Комисията [по досиетата]: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите?". 

Кръстева не е сигурна, четем по-нататък в публикацията,  дали ще може да продължи необезпокоявано досегашното си ежедневие и работа - или ще трябва да се заеме сериозно с отправените й обвинения. Едно не може да приеме:

„Дали са ми номер! Все едно, че като на затворник са ми татуирали някакъв номер на ръката", възмущава се тя. „Явно комунистите още тогава са се занимавали с постфактическа политика".

Кръстева не е съгласна с оневиняващата я позиция, че през 70-те, както преди това и в София, тя действително е разговаряла с българските другари, но без да подозира, че тези разговори ще прераснат в досие от тайните служби. Тя продължава да държи на собствената си версия, посочва "Ди Цайт". 

"Илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитерен режим"

Кръстева, четем по-нататък, не може да си обясни наличието на своето досие по друг начин, освен като изфабрикувано от неговите автори. Още в края на 60-те тя била вече известна фигура в Париж. Всички я познавали. Поддържала тесни връзки с иконите на френския структурализъм, с Дерида и Фуко. Още през 1970 Ролан Барт публично хвалел теорията й за интертекстуалността.

Нямало нищо вярно в твърденията за срещи в някакво си „скривалище“ или в кафене "Клозери дьо Лила". Тя твърди, че не познава агента Лука Драганов, до когото е изпратила картичка от Брюксел:

„Не познавам този човек, името му не ми говори нищо". 

Още една измислица: в досието пише, че по време на Пражката пролет тя заела страната на БКП. Глупости, заявява Кръстева. Навремето заемала позицията на ревизионист, не била срещу Пражката пролет, а срещу линията на Съветския съюз, посочва Кръстева в интервюто за "Ди Цайт". 

„Те правят от мен човек, какъвто аз не съм", протестира авторката на легендарната книга „Чужденци на самите себе си".

„Пълно с грешки!", възмущава се Кръстева, но особено се ядосва, че тъкмо „Ню Йорк Таймс" в статията си по случая се въздържа от всякаква оценка за истинността на обвиненията.

„Това досие е идеална илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитарен режим", пише тя в своята интернет страница.

Юлия Кръстева преминава в контранастъпление, заключават авторите на публикацията в "Ди Цайт". 

Дойче веле.

Проф. Андрей Фурсов: Двете фракции на глобалния елит /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/prof-andrei-fursov-dvete-fraktsii-na-globalniya-elit-video.93632

/Поглед.инфо/ Какви два основни сценария за бъдещето издигат глобалистите, в какво е тяхното сходство, а в какво е различието. Какви последствия ще има срастването на първия и втория контур на властта в Европа и САЩ.

Италия ще устрои на ЕС криза на „руския фронт“

http://pogled.info/svetoven/italiya-shte-ustroi-na-es-kriza-na-ruskiya-front.93634

/Поглед.инфо/ В сряда в Италия започват консултациите за формиране на ново правителство на страната. Има двама основни претенденти за поста бъдещ министър-председател и двамата искат да прекратят войната на санкции между ЕС и Русия. Всеки нов италиански премиер ще устрои на ЕС криза на „руски фронт“ и в подобна ситуация Брюксел ще има само един изход.

Значителна обалчност с краткотрайни валежи днес времето в Югозапада…

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%81-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8/

Прогноза за България за 06.04.2018

Днес облачността ще е значителна и на много места, главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15 и 20°.

В планините ще бъде предимно облачно и с валежи от дъжд, над около 1800 метра – от сняг. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, по високите части – от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 4°.

Материалът Значителна обалчност с краткотрайни валежи днес времето в Югозапада… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Близнаци замаяни сте, Лъвове не се сърдете, Стрелци весел петък!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5/

Хороскоп за 06 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Хубаво е да се погледнете през погледа на хората около Вас и да се замислите къде бъркате. Днешния ден няма да сте много спокойно, но пък може да научите истини за себе си, които досега сте се опитвали да не забелязвате. Приемете се такива, каквито сте с всички качества и недостатъци и заживейте в мир със собственото си аз.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Малко по-нервен ще е този петък за Вас. Доста неща са Ви се струпали на главата и направо ще се чудите откъде да ги подхванете. Не се тормозете, в края на краищата не сте многоръкия Шива, карайте по-спокойно, което трябва, ще се уреди.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес може да сте малко замаяни и да се чудите какво точно трябва да свършите. Използвайте добрия стар начин с бележките за напомняне. Не се разсейвайте, когато се движите по пътищата, не всички знаят за странното Ви състояние и едва ли ще се съобразят с Вас.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днешният ден ще протече по-приятно и спокойно от предишните. Ще се чувствате съпричастни към това, което се случва около Вас и това ще Ви достави удоволствие. Не се хващайте на примамливи приказки за бързи печалби, разсъждавайте логично.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Този ден може да Ви се стори безкраен, при това ангажиментите Ви сякаш няма да свършват. Опитайте се да се владеете по-добре и не се сърдете заради неразбориите другиму, сами трябва да поемете отговорност за онова, което се случва.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес може да се чувствате странно безгрижни и да Ви се иска да си помечтаете на воля. Хубавото е, че ще имате възможност да го направите без притеснения. Все пак не споделяйте с всички какво Ви е на сърцето, че може и да Ви урочасат.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес ще сте по-напрегнати от обикновено и околните трудно ще разбират настроенията Ви. На това отгоре може да сте безпричинно подозрителни. Не се поддавайте на подобни нагнетяващи обстановката настроения, не помагате никому и Вие сами го знаете.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Днес ще сте склонни да си създавате илюзии за много неща, въпреки цялата си критичност, мнителност и прочее. Понякога и на Вас Ви се иска да помечтаеете и да имате розови очила. Е, бързо Ви минава.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Интересен ден, пълен с изненади и неочаквани събития. Лесно ще се сприятелявате с хората и на моменти сигурно ще Ви се струва, че всички са Ви приятели. Вярно е, че оптимизмът Ви е втора природа, но е и вярно, че сте добър приятел. С две думи – весел петък.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Ясен, конкретен и ползотворен ден за Вас. Естествено ще сте напълно убедени и сигурни в крайния резултат и всеки, който Ви противоречи, просто нищо не разбира и можете да му го обясните точко по точка. Ден на заслужено признание за Вас.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Внимавайте, днес всичко е възможно, особено в любовта. А любовта, ах, любовта, тя върти света и така замайва всички през пролетта. Петък, а от древни времена се знае, че домашната работа в петък, не носи очакваните резултати, пък и на Разпети петък още по-малко.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Днес е добре да се занимаете с неща, изискващи внимание към детайлите и усърдна работа. Ще действате много по-практично, но пък ще сте и доста придирчиви и критични, не се вманиачвайте в подробностите.

Материалът Звездите за днес: Близнаци замаяни сте, Лъвове не се сърдете, Стрелци весел петък! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп поиска да му се плати за Сирия

http://pogled.info/svetoven/tramp-poiska-da-mu-se-plati-za-siriya.93629

/Поглед.инфо/ Заявлението на Доналд Тръмп за плановете да изведе войските от Сирия зашемети Държавни департамент и стана изненада за Пентагона. Но повече от всички се притесниха съюзниците на САЩ в Близкия изток. Какви цели преследва Тръмп, разбунвайки своите партньори с гръмки заявления? След седмица президентът на САЩ разкри картите си.

Наблюдател от The New York Times заподозря, че Путин е агент на ЦРУ

http://pogled.info/svetoven/nablyudatel-ot-The-New-York-Times-zapodozrya-che-putin-e-agent-na-tsru.93630

/Поглед.инфо/ Политиката на Владимир Путин води до това, че Русия се оказва във все по-голяма изолация, а икономиката ѝ отслабва, пише наблюдателят от The New York Times Томас Фридман. Според него това води до мисълта, че руския президент „тайно работи“ за американските специални служби.

Блажени са миротворците

http://pogled.info/svetoven/blazheni-sa-mirotvortsite.93631

/Поглед.инфо/ Колко е прекрасна и величава ракетата „Сармат“, която наскоро излетя от Плесецк! Стройна и прелестна като млада девойка. Елегантна, не отстъпваща в маниерите си на студент от Оксфорд. Дълбокомислена като млад учен, посветил се на науката. Любопитна, неуморимо изследваща разгърнатата карта на света, търсеща по нея Вашингтон и Ню Йорк. Интересът ѝ към Америка не е празен, не се дължи на евтино поклонение, на празно низкопоклонство. Ракетата „Сармат“ цени Америка, уважава я и я обича. Уважава нейните демократични институции, свободен избор за народа, обича Холивуд и Лас Вегас.

"Гардиън": Западът не бива да изоставя Балканите в прегръдката на Русия

http://clubz.bg/66352-gardiyn_zapadyt_ne_biva_da_izostavq_balkanite_v_pregrydkata_na_rusiq

Предложението за почитането на покойния сръбски президент Слободан Милошевич със статуя в столицата Белград отразява далеч по-широка игра на власт, коментира бившият посланик на Обединеното кралство в Югославия Айвър Робъртс в авторска статия за водещия британски вестник The Guardian.

Комисията за паметници и наименуване на улици и площади в Белград скоро ще се произнесе по предложението за издигане на статуя на Слободан Милошевич, покойния президент на Сърбия, който доведе Югославия до разпад и я въвлече страната си в поредица от катастрофални войни през 90-те години на XX век, предава "Фокус".

 Това предложение, направено от младежкото крило на Социалистическата партия на Милошевич (която сега е част правителството в Белград), ни разказва много за състоянието на политиката в Сърбия и по-широкия регион на Балканите. На Запад Милошевич - който почина през 2006 г. по време на съдебен процес за престъпления срещу човечеството в Хага - е военен престъпник; за мнозина сърби той е човекът, който стана причина за понижаването на жизнения стандарт, изолирането на Сърбия и загубата й на територии, някога населени предимно със сърби.

Слободан Милошевич. Снимка БТА

Почитането му изглежда няма смисъл. Но само на пръв поглед, защото за значителна част от сърбите той е положителен символ на отхвърлянето на Запада и на защита на националните интереси на Сърбия. Познавах Милошевич по-добре от повечето чужденци - срещах го много, много пъти по време на преговори за прекратяване на войната в Босна и Хергеговина и за предотвратяване на събитията в Косово - и няма съмнение, че той имаше чар и харизма. Но би било трудно за всеки обективен анализатор да каже, че постигнатите от него резултати за страната и региона заслужават безсмъртието му в бронз.

Какво става?

Вече ясно има очертана грешна линия, която минава от Белград до Сараево към Скопие, а всъщност и до Будапеща и Варшава. Новото разделение е между онези, които вярват, че най-добрата им надежда за мир и просперитет е да се присъединят към международните организации като Европейския съюз и НАТО, основаващи се на правила, и тези, които основават надеждите си на стремежа към тесен национален интерес и романтично тълкуване на миналото. Тази втора група се подготвя за безкрайните изисквания, които ЕС поставя към кандидатстващите за присъединяване към Общността държави, и предпочита еластичността на московския модел - правителства, оглавявани от силни мъже, подкрепени от по-силни мъже, където корупцията е разумно дискретна и хората се държат зашеметени от капковото напояване с шовинизъм.

Разбираемо, Москва има интерес да популяризира интересите на тази втора група. Русия не пази тайна за това, че ще направи необходимо, за да гарантира, че православните християнски страни от бивша Югославия няма да се присъединят към НАТО, а ще останат вбити като клин между Гърция и нейните съюзници от НАТО на север. Това стои зад предполагаемия опит за убийство на бившия президент и премиер на Черна гора Мило Джуканович, за да не му се позволи да включи своята малка страна в НАТО през 2016 г .; зад еднакво суровите опити да се попречи на Зоран Заев да вземе властта от проруските националисти в Македония през 2017 г .; както и зад безкрайното ухажване на Милорад Додик, президента на Република Сръбска, който изглежда прекарва повече време в Москва, пиейки чай с Путин, отколкото в Баня Лука, където е правителството му. Дори в Белият дом, който едва ли е огнище на антируски предразсъдъци, заявиха на 14 март:

„Русия пренебрегва реда, основан на международните правила, подкопава суверенитета и сигурността на страните по света и се опитва да разруши и дискредитира западните демократични институции и процеси".

Наследството на Милошевич за Москва не се крие в катастрофалното и дискредитирано ръководство на страната му, а в неговия възприеман статут на някой, който се изправи срещу Запада (въпреки че онези, които го познаваха, разбираха, че малко балкански политици са проамерикански и антируски настроени като Милошевич). Ето защо една статуя в сърцето на Белград ще бъде трън в очите на сърбите, които искат да видят страната си в ЕС, и място за поклон на привържениците на Москва.

Вашингтон и Лондон правят грешка като изоставят тази част на Европа

Не е изненада, че водещият защитник на издигането на статуята е настоящият външен министър на Сърбия и бивш говорител на Милошевич, Ивица Дачич, русофил от управляващия сръбския кабинет, и мъж, който руският му колега сметна за достоен при скорошно посещение в Белград да бъде удостоен с почетния Орден на приятелството. Отговорът на Дачич бе подновен ангажимент Сърбия никога да не се присъедини към западните санкции срещу Русия или да се стреми към членство в НАТО. За разлика от този топъл, сърдечен и неугасващ „романс“ между Русия и Сърбия, за Запада се говори рядко.

Членството в ЕС е постоянна химера, която ще реши проблемите на икономиката на страните-кандидатки - нисък растеж, висока безработица и емиграция на младите хора. Непрекъснатите изисквания на Брюксел към кандидатите за провеждане на болезнени и трудни политически и икономически реформи в замяна на „бисквитка“ печели малко приятели. Освен това ЕС не изглежда да има никакъв план за региона, очевидно изоставяйки го на топлата прегръдка на Русия. Това е тест за усещането за европейска идентичност на региона. Независимо от трудностите, външните либерални сили са способни да постигнат напредък.

В Македония харизматичният Заев получава все по-голяма подкрепа за своето прогресивно, антинационалистическо послание за помирение с Гърция, членство в НАТО и ЕС и равенство за всички граждани. И в партията на Ивица Дачич Саша Антич насърчава визията за млада, прогресивна Сърбия, която се радва на възможно най-близки отношения със Запада, визия, която му спечели приятели сред британските парламентаристи при посещението му в Лондон миналия месец. Човек не може да не се зачуди как тези сили биха се справили, ако страни като Великобритания и САЩ бяха по-малко заети с вътрешни проблеми и можеха да намерят време и ресурси, за да им предложат подкрепа.

Когато бях в Белград през 90-те години на миналия век, ние помогнахме да запазим пламъка на демокрацията жив през най-тъмните моменти на региона, именно защото ние се ангажирахме с необходимите ресурси. Вашингтон и Лондон правят грешка да изоставят тази част от Европа и да излагат на опасност по-рано направените инвестиции и постигнатите резултати. Ще бъде странно, ако един човек, който представлява всичко, срещу което сме работили, да бъде обезсмъртен в бронзова статуя в центъра на столица на държава, която се стреми да стане част от Запад.

Румен Угрински играе с японски котета в Токио

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6798805

Румен Угрински играе с японски котета в ТокиоСпектакълът на Катя Петрова омагьоса публиката в театър “Пук”  На 10 и 11 март в Токио беше регистрирано земетресение от 6-а степен по скалата на Угрински, Я. Я. и Петрови. Епицентърът се намира в местния куклен театър “Пук”. Земетресението е предизвикано от бурните аплаузи и големия смях, радост и емоции на японската публика - деца и

5 мобилни приложения за перфектни снимки

https://petel.bg/5-mobilni-prilozheniya-za-perfektni-snimki__258785

Най-добрият фотоапарат е този, който винаги е с вас. Именно поради това най-доброто устройството в наши дни за създаване на запомнящи се ка...

Започват да поставят климатици в руските танкове

https://petel.bg/Zapochvat-da-postavyat-klimatitsi-v-ruskite-tankove__258786

Руските танкове Т-90М ще бъдат оборудвани с климатици, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Най-новият руски танк Т-90М за първи път в ис...

Гледайте финалния сезон на 'Обрат: Шпионите на Вашингтон' по Epic Drama (видео)

https://offnews.bg//medii/gledajte-finalnia-sezon-na-obrat-shpionite-na-vashington-po-epic-dr-678075.html

Тази вечер тв каналът Epic Drama ще излъчи два епизода от финалния сезон на сериала „Обрат: Шпионите на Вашингтон“. Началният час е 22:45.

Бенедикт Арнолд събира шпиони в Ню Йорк и Ейб заговорничи да унищожи ключови запаси на британците, но ще се нуждае от помощта на баща си. В началото на последния сезон известният предател Бенедикт Арнолд отмъщава на Джордж Вашингтон, като арестува заподозрените бунтовни шпиони, за да впечатли новите си британски командири. Ейб Уудххул и останалите членове на кръга Кулпър бягат от капана на Арнолд и обезсилват кралската армия, като саботират доставките на провизии. Но неочаквано развитие на обстоятелствата кара Ейб да облече червена униформа в търсене на отмъщение.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаненият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/

Този спрей може да превърне всяка повърхност в тъчпад

https://petel.bg/Tozi-sprey-mozhe-da-prevarne-vsyaka-povarhnost-v-tachpad__258784

Искате ли стената у вас да се превърне в контролно табло за всички електрически уреди? Или върху прозорците ви да има ключове за пускане и ...

Една от най-екзотичните островни държави може да изчезне

https://petel.bg/Edna-ot-nay-ekzotichnite-ostrovni-darzhavi-mozhe-da-izchezne-__258787

Фиджи, островната държава в тихия океан, се намира в състояние на „бой за оцеляване“, тъй като климатичните промени носят почти постоянн...

Италианските футболни съдии са получили заплашителни пратки с куршуми

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/06/3159171_italianskite_futbolni_sudii_sa_poluchili_zaplashitelni/?ref=rss


Президентът на Асоциацията на италианските футболни съдии (AIA) Марчело Ники заяви, че той и негови колеги са получили пратки с куршуми. Сред получателите са още вицепрезидентът на организацията Нарчизо Пизакрета и Никола Рицоли.<br /><br />Заплахите идват в разгара на недоволството на привържениците срещу използването на видеоповторенията. Запалянковците протестират срещу въвеждането на технологията и спортния им ефект.<br /><br />Ники се изказа критично за журналист,...

Денис Родкин: Стремя се да докажа, че славата на руския балет не е преувеличение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6798955

Денис Родкин: Стремя се да докажа, че  славата на руския балет  не е преувеличениеПремиер-балетистът на Болшой театър Денис Родкин пред "24 часа" за спектакъла "Аморе" и за руския балет  - Какво представлява балетният спектакъл “Аморе”, с който ще гостувате в София със Светлана Захарова през май? - Това е един танцов спектакъл от три самостоятелни части, за който ни вдъхнови нашата муза Светлана Захарова.

Старчев мести паметника от НДК в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801783

Старчев мести паметника от НДК в Стара ЗагораПаметникът "1300 години България", който бе махнат от градинката пред НДК, може да се премести в Стара Загора, пише вестник "Телеграф". Новината обяви авторът му проф. Валентин Старчев на откриването на новата си изложба в родния си град. "За съжаление не разполагам с работите си от вече демонтирания комплекс "1300 години България",

Препоръчваме ви: Филм на България, Сърбия и Македония - "Реквием за г-жа Й"

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-film-na-balgaria-sarbia-i-makedonia-rekviem-za-g-678183.html

"Реквием за г-жа Й" бе едно от най-силните заглавия по време на 21-вия София филм фест. 

Филмът на Боян Вулетич, копродукция между България, Сърбия и Македония, можете да гледате днес от 17:05 часа в Дома на киното.

Г-жа Й. е бивш административен служител. Тя решава да изпълни всичко, което си е наумила: измива чиниите, отива до магазина, а после намира стар семеен пистолет. Това е пистолетът на починалия ѝ съпруг. Тя решава да се самоубие точно с този пистолет на годишнината от смъртта на съпруга си, която е след една седмица.

Г-жа Й. решава да се срещне с човек, който да сложи нейна снимка до тази на съпруга ѝ върху надгробния му камък. След това отива на църква, за да се изповяда преди Великден, и връща стола на съседа от първия етаж.

Г-жа Й. решава да се сдобри с по-голямата си дъшеря Ана, която е бременна. Тя посещава Ана в супермаркета за първи път и се среща с приятеля ѝ, за да му обясни какво означава да си истински мъж.

Г-жа Й. решава да си вземе обезщетението от банкрутиралата фабрика, в която е прекарала половината си живот. Тя си взема парите от застраховката живот и поправя грешка в името си в акта за раждане. Решила е да приключи всички лични и административни подробности и да се самоубие. Но ѝ трябва едно нещо – сертификат за това, че е работила през последните 20 години. В държава, в която се случват социални промени, подобен документ се получава много трудно. Защото да променяш живота си, е трудно. А да умреш – още по-трудно.

Ако ни ви се ходи на кино, ето няколко предложения за интересни културни събития днес:

Музика

Днес ще се проведе второто представление на световноизвестния мюзикъл "Исус Христос - суперзвезда" в зала 1 на НДК от 20:00 часа.

На парти

Ако сте изморени от работната седмица и просто искате да дочакате голямото похапване с питие в ръка, можете да го направите в "Терминал 1", под музикалния съпровод на диджеите Martin Mihaylov e Uncle Billy.

Гърция удря с нова такса хотели за любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801577

Гърция удря  с нова такса хотели за любовСтраната очаква 30 млн. чужди туристи тази година Гърция удря почасовите розови хотели с нова туристическа такса, която посетителите се задължават да заплатят дори и при ползване на стая за няколко часа. Това стана ясно от разяснителен циркуляр, подписан от управителя на Независимия орган за държавните приходи Йоргос Питцилис.

Как да не бъдем измамени, когато си купуваме кола на старо?

https://petel.bg/Kak-da-ne-badem-izmameni--kogato-si-kupuvame-kola-na-staro-__258781

Покупката на кола на старо е истинско предизвикателство в България. Купувачът обикновено търси приличен автомобил на ниска цена, а прода...

Близо 5 хиляди родители не изпращат децата си на училище

https://petel.bg/Blizo-5-hilyadi-roditeli-ne-izprashhat-detsata-si-na-uchilishhe__258782

Хиляди деца в цяла България са с нарушено право на достъп до образование. Това е установила проверка на Върховната административна пр...

The Times: Невропаралитичният газ, с който е отровен Сергей Скрипал, е произведен в лаборатория в Югозападна Русия

https://petel.bg/The-Times--Nevroparalitichniyat-gaz--s-koyto-e-otroven-Sergey-Skripal--e-proizveden-v-laboratoriya-v-YUgozapadna-Rusiya__258783

Военно-изследователска база в Югозападната Русия е била идентифицирана като източник на нервнопаралитичния газ „Новичок“, използван з...

За 80-ия ЧРД на Васил Михайлов: от президента - почетен знак, от семейството - скъп часовник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6801369

За 80-ия ЧРД на Васил Михайлов: от президента - почетен знак, от семейството  - скъп часовник (Обзор)Румен Радев обяви актьора за институция В най-близкия си семеен кръг ще отпразнува своя 80-годишен юбилей Васил Михайлов днес, 6 април. В неголямо, но уютно софийско заведение около големия актьор ще бъдат съпругата му Гергана Михайлова - дългогодишна журналистка, синовете му Васил със своята приятелка и Александър със съпругата си и двете им

Коварен капан: Последният ключ

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/06/3157580_kovaren_plan_posledniiat_kljuch/?ref=rss


САЩ,103 мин.<br />Режисьор: Адам Робитъл (Заклинанието, Заклинанието 2)<br />Сценарист: Лий Уанел<br />Оператор: Тоби Оливер<br />Продуцент: Джейсън Блум, Орън Пели, Джеймс Уан, Лий Уанел<br />В ролите : Лин Шей, Ангъс Самсън,Лий Уанел, Джош Стюърт, Кейтлин Джерард<br />Креативният екип създал трилогията "Коварен капан" се завръща за четвъртата част на свръхестественият трилър.<br /><br />Брилянтният парапсихолог Д-р Елиз Рейниер е...

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-stroejyt-na-aec-kozloduj-news_668280.html

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът й започва на 6 април 1970 г., а официалното откриване е на 4 септември 1974 г. Към момента в АЕЦ „Козлодуй“ работят само 5-ти и 6-ти реактори с общ капацитет 2 000 MW. Те са изградени съответно през

Секс на куково лято

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/06/3157586_seks_na_kukovo_liato/?ref=rss


продуценти: Сет Роугън, Еван Голдбърг, Джеймс Уийвър, Джон Хървиц, Хейдън Шлосберг, Крис Фентън<br />сценаристи: Браян и Джим Кихои, Джон Хървиц, Хейдън Шлосбърг, Ебен Ръсел<br />в ролите: Джон Сина, Лесли Ман, Айк Баринхолц<br />Джон Сина (Тотал щета, Сестри на макс), Лесли Ман (Така е на 40) и Айк Баринхолц (Да разлаем съседите, Отряд самоубийци) поемат нелеката задача да предпазят децата си от необмислени действия на абитуриентския бал. А когато родители започнат да правят...

Нито звук

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/13/3134165_nito_zvuk/?ref=rss


Драма, Ужаси, Трилър<br />САЩ, 2018<br />Сценарист: Скот Бек, Браян Уудс, Джон Красински<br />Режисьор: Джон Красински<br />В ролите: Милисенд Симъндс, Ноа Джупе, Емили Блънт, Джон Красински<br />Продуцент: Андрю Форм, Брад Фулър, Майкъл Бей<br />Paramount Pictures, съвместно с Майкъл Бей, представят иновативния екшън-трилър ''Нито звук'' – режисьорският дебют на Джон Кразински (Офисът, Нещо назаем, Не е лесно, Момичето на отбора), в който...

Откраднатата принцеса

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/06/3157565_otkradnatata_princesa/?ref=rss


Комедия, Приключенски, 85 мин., Семеен<br />Режисьор: Олег Маламуж<br />Сценарий: Ярослав Войцешек<br />Консултант сценарий: Андрю Хилтън (Screenplay Mechanic)<br />Продуцент: Егор Олесов<br />дублиран на български<br />в ролите: Руслан – Момчил Степанов, Мила – Елена Грозданова, Фин – Ненчо Балабанов, Лестър – Сотир Мелев, Черномор – Георги Стоянов, Мъдрият котарак – Атанас Сребрев и други.<br />Тази приказна история се e случила в дните на храбрите...

6 април - Турция признава Независимостта на България

https://offnews.bg//na-tozi-den/6-april-turtcia-priznava-nezavisimostta-na-balgaria-678185.html

На този ден през 1909 г. Турция признава Независимостта на България с подписания в Цариград българо-турски протокол.

Българо-турският протокол от 6 април 1909 година е споразумение, с което Османската империя признава независимостта на Царство България срещу материални компенсации и гаранции за правата на мюсюлманите на българска територия.

Договорът е подписан в Цариград от Андрей Ляпчев и Рифат паша с посредничеството на съглашенските посланици. С подписа на турския външен министър са анулирани членовете на Берлинския договор, учредяващи Източна Румелия като турска провинция и натоварващи България с ежегоден трибут и пропорционален дял от османския държавен дълг.

Вижте повече в "Българска история" - Aндрей Ляпчев – джентълменът на българската политика

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване