Нов пожар в Истанбул - този път пламна електроразпределителна станция, 1 загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804600

Нов пожар в Истанбул - този път пламна електроразпределителна станция, 1 загинал
Един човек загина днес при пожар в електроразпределителна станция в Истанбул, съобщиха турските телевизии НТВ и СиЕнЕн-Тюрк. Засега не са известни причините за пожара, разразил се в квартал Юмрание към 12,30 часа, предава БТА. На мястото на инцидента са изпратени линейки, полиция и много пожарни коли.

На разпети петък! Стотици благоевградчани се мушнаха под масата за здраве и благоденствие

http://www.struma.com/obshtestvo/na-razpeti-petuk-stotici-blagoevgradchani-se-mushnaha-pod-masata-za_132680/

Хиляди благоевградчани посетиха черквите в областния център на Разпети петък. В черквата "Въведение Богородично", желаещите да минат под масата за опрощение на греховете, образуваха опашка, започваща от чешмичката пред портите на храма.

Смята се, че Разпети петък е най-тъжният ден, най-тежкият ден за Божия син. В този ден Иисус Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.

Според...

Продължава

Градушка удари Доспатско (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gradushka-udari-dospatsko-snimki-2089581

Интензивна градушка в продължение на близо половин час се изсипа в района на Доспат.

Дъждовно и на Велика събота

„Таймс”: Отровата за Скрипал е произведена в руската военна база в Шихани

https://frognews.bg/novini/taims-otrovata-skripal-proizvedena-ruskata-voenna-baza-shihani.html

Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, е произведено в руската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, пише днес в. „Таймс”.

Пучдемон е платил гаранцията от 75 хил. евро и може веднага да напусне затвора

http://www.cross.bg/pychdemon-zatvora-obvineniyata-1571997.html

/КРОСС/ Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон си е платил гаранцията от 75 хиляди евро и може веднага да напусне затвора, съобщи германската прокуратура. Пучдемон беше задържан в град Ноймюнстер миналия месец съгласно заповедта за арест, издадена от Испания. Германският съд обаче постанови, че няма да го екстрадира по обвиненията в противодържавна дейност, а реши да го освободи под гаранция, докато се гледа искането за експулсирането му по обвиненията в злоупотреба с публични средства. В същото време германското външно министерство призова каталунските депутати да постигнат споразумение за формиране на правителство, за да се върви към решаване на политическата криза в провинцията.  

МВР пусна снимки минути преди Пелов и Колев да избягат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804581

МВР пусна снимки минути преди Пелов и Колев да избягатМВР разпространи кадри от затвора от деня на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Кадрите са правени от охранителните камери и са заснети минути преди бягството на

Отлагат решението за финалните дати на волейбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6804576

Отлагат решението за финалните дати на волейболаРъководствата на "Нефтохимик 2010" и ЦСКА все още не са постигнали споразумение относно датите за домакинствата на "червените" във финалната серия на волейболната Суперлига. От ЦСКА искат да изместят с няколко дни третата и евентуално четвърта серия от плейофа, но шампионите не са съгласни. Проблемът е, че по същото време зала "Христо Ботев",

СДВР: Натоварено е движението по стария път за Перник, регулира се ръчно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804582

СДВР: Натоварено е движението по стария път за Перник, регулира се ръчноНатоварено е движението по стария път за Перник, регулира се ръчно. Това каза за „Фокус“ началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев. „В момента всички изходи на София са добре, няма проблеми по отношение на движението на автомобилите. Движението почти затихва, но има голямо струпване на коли около моловете.

Ето я българката разбила сърцето на сина на Лепа Брена…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%8f-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8/

Ани Вангелова е името на красивата българка, разбила сърцето на сина на Лепа Брена – Стефан.

Дни преди грандиозния концерт на сръбската мегазвезда в София, който се състоя на 23 март, Стефан призна в интервю пред родните медии, че голямата му любов всъщност е българка, но категорично отказа да издаде името й, тъй като двамата не са вече заедно.

Стефан не отрече, че все още не е преживял раздялата с бившата си възлюбена и дори й е посветил романтична песен – U drugom zivotu („В друг живот“), която определи като автобиографична за отношенията им.

„Тя беше моята голяма любов, единствена и до днес. Ангажиментите ни ни разделиха. Тя пътуваше много, аз също гонех своите си неща“, разказва откровено наследникът на Брена.

Фаталната тръпка на Стефан е 24-годишната тенисистка Ани Вангелова, определяна от родни и чужди медии като божествено красива и следващия секссимвол на тениса след Шарапова и Курникова.

Любовта между Ани и Стефан започнала преди години в Сърбия, където Вангелова тренирала при сръбската легенда в тениса Слободан Живойнович, съпруг на Лепа Брена и баща на Стефан, разказват близки до семейството пред „България Днес“.

„Малко ми тежи, че ме определят като секссимвол. Не знам защо хората смятат така. Ако трябва да съм честна, предпочитам да ме сравняват с Шарапова не по сексапил, а по игра в бъдеще, пише България днес.

 

Тренирала съм в Сърбия при Бобан, много са ми близки цялото семейство и много са ми помагали през годините, в супер отношения сме“, разказва Ани в свое интервю през 2015-а за семейството на Лепа Брена.

Професионалният й път я води в Испания и Америка, а непрекъснатите тренировки далеч от Стефан довели и до раздялата между двамата.

„Най-готино ми беше в Маями. Там времето е винаги хубаво. В Испания тренирах и с Григор Димитров. Познаваме се и много се радвам на успехите му“, споделя още тенисистката.

Вангелова не крие, че за да си успешен в кариерата си, не е без значение и какво е обкръжението ти в личен план.

„Зависи много какъв е човекът до теб и дали ти самият можеш да разделяш живота на корта от личния.

Човекът, който ме е подкрепял независимо от всичко през целия ми живот, е баща ми. Без значение дали падам или бия. Той е моят идол. Аз започнах доста късно с тениса, чак на 12 години, но татко ми каза, че ако тренирам и се трудя, възрастта няма значение и никога не е късно.“

Ани е дъщеря на известния български състезател по борба Живко Вангелов, който е двукратен европейски и световен шампион в класически стил.

 

 

 

Мнозина специалисти определят потенциала на спортистката като голям и отбелязват, че е интересен играч на корта, тъй като играе с лявата ръка. Вангелова има многобройни последователи и фенове и в социалните мрежи, разбирачите й вещаят бляскаво бъдеще.

Материалът Ето я българката разбила сърцето на сина на Лепа Брена… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сменя ли Борисов курса?

http://www.mediapool.bg/smenya-li-borisov-kursa-news277715.html

Позицията на българското правителство по случая "Скрипал" беше продадена безболезнено на хората в страната – "снишаваме се", избягваме "ескалация", "ще си говорим и с едните, и с другите", "избягваме нова Студена война". Тази позиция обаче може да има трайни, негативни последици за страната. Накратко – тя руши доверието на основните ни партньори от ЕС и НАТО, и ни превръща в удобна мишена за провокации от страна на Русия. С неясното си поведение ние се самоизолираме в Европа и създаваме впечатление, че се стремим към непълноценен, половинчат статут в евроатлантическите организации. Фактите Факт 1: Великобритания – ключова страна от ЕС и НАТО - счита, че е жертва на руска провокация. Тя споделя безпрецедентно количество разузнавателна информация с партньорите си и очаква от тях подкрепа чрез съвместни дипломатически действия. ЕС и НАТО - и над 20 страни членки, между които всички основни партньори - считат, че дадената информация е достатъчна за експулсиране на руски дипломати. Това се прави като сигнал към света, че подобно поведение няма да се толерира в ЕС. България - заедно с периферно малцинство от държави - решава да не експулсира руски дипломати. Факт 2: Причините, които правителството на Борисов изтъква за решението си, се свеждат до "липса на достатъчно доказателства". Това е руската теза по случая "Скрипал". Австрия, която също не експулсира руски дипломат, споделя напълно позицията на Великобритания и не оспорва представените доказателства. Тя изтъква, че ще се въздържи от експулсиране, защото е неутрална държава (не е членка на НАТО) и Виена е седалище на ОССЕ, което може да се използва като платформа за преговори с Русия. Т.е. България не само не се солидаризира с останалите основни свои партньори, но и възприема руската гледна точка към скандала едно към едно. Факт 3: Вместо да експулсира дипломати, България привиква своя посланик в Москва за консултации. Той обаче ще бъде върнат след Великден обратно, защото трябвало да открие изложба в руската столица. С този аргумент българската позиция придобива и леко абсурден характер. Факт 4: През цялото време София твърди, че решението ѝ следва от факта на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Това просто не е вярно. Като председател имаме ангажимент да работим за постигането на обща европейска позиция по въпроса. Заставайки на страната на периферно малцинство, всъщност ние пречим на постигането на консенсус. Ползите и вредите  Вредите от тази позиция са ясни – спад на доверие у партньорите и засилени подозрения, че страната може да играе ролята на Троянски кон на Русия. Дали този спад на доверие ще е трайна тенденция зависи и от поведението ни оттук нататък. Но не може да се спори, че с решението си не сме подобрили имиджа си на Запад – напротив, влошихме го. В тази ситуация, когато очакваме да ни приемат в еврозоната, Шенген, банков съюз и т.н., позицията ни по „Скрипал“ очевидно не работи за нас. На фона на тези реални щети се изтъкват евентуални бъдещи ползи от два вида. Първо, твърди се, че България по този начин би могла да посредничи между ЕС и Русия. Самото понятие "посредник" обаче говори, че се самоизключваме от ЕС. Нещо повече, как бихме могли да сме „посредник“, когато защитаваме руската теза за липсата на "достатъчно доказателства"? България помогна на ЕС в преговорите с Ердоган, защото бяхме на същите позиции като партньорите си. В отношенията с Русия по казуса "Скрипал" ще сме безполезни, ако не вредни за ЕС, защото съдържателно сме в другия отбор. Второ, твърди се, че не трябва да гоним руски дипломати, защото искаме да реализираме съвместни енергийни проекти. Това са обаче различни неща – ако тези проекти са съобразени с правилата и са взаимноизгодни, те могат да се реализират със или без "Скрипал". Проблемът е, че е спорна тяхната рентабилност. Те със сигурност ще донесат ползи за определени местни лобита, но е вероятно да се окажат неизгодни за страната. Особено проблематичен е АЕЦ "Белене", за който дори БАН – срещу два милиона от правителството - не успя да произведе убедителен доклад, че централата някога ще е на печалба. А и да не забравяме, че такива мащабни руски проекти най-вероятно ще упражняват дългосрочно, сериозно (корупционно) влияние върху българските правителства. Вътрешнополитическите сметки Тази външнополитическа каша е всъщност плод на вътрешнополитически сметки. От една страна Борисов не иска да загуби потенциални русофилски гласове, чиято мобилизация го изплаши по повод Истанбулската конвенция. От друга страна той свикна да „балансира“ и взе да го прави дори по въпроси, по които не може и не бива да се балансира. Тъй като БСП се измести силно в антиевропейска, проруска посока, Борисов ги последва, за да остане в "центъра" на политическата сцена. Така обаче той поставя под въпрос нещо досега устойчиво в ГЕРБ – следването на ясна проевропейска линия. Промяната уплаши Цветан Цветанов, който правилно осъзна, че с нея ГЕРБ няма да спечели нови гласове, но със сигурност ще загуби симпатизанти. Като цяло казусът "Скрипал" показа вътрешните ограничения на политиката на "балансиране", водена от Борисов. Този, който балансира, всъщност няма собствен курс, а се влияе силно от позицията на другите. Затова към момента външната политика на България изглежда така, все едно е дело на Волен Сидеров. Балансьорът рискува да стигне само до средата на избрания маршрут обаче. А в повечето случаи това е равносилно на "доникъде".

Москва опроверга ”Таймс”: В Шихани не е имало ”Новичок”

http://www.moreto.net/novini.php?n=372090

Москва отхвърли твърденията на в. "Таймс", че субстанцията, използвана за отравянето на Скрипал, е била разработена в затворен град в Саратовска област. Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, е произведено в руската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, написа в.

"Лудогорец" приема ЦСКА в директен сблъсък за шампионската титла

http://www.cross.bg/lydogoretz-shampionskata-titla-1571999.html

/КРОСС/ "Лудогорец" приема ЦСКА на "Лудогорец Арена" в мач, който до голяма степен ще наклони везните в полза на един от двата тима в битката за шампионската титла. "Орлите" са лидери в Първа лига, с аванс от три точки пред "червените". "Лудогорец" приема ЦСКА на "Лудогорец Арена" в мач, който до голяма степен ще наклони везните в полза на един от двата тима в битката за шампионската титла. "Орлите" са лидери в Първа лига, с аванс от три точки пред "червените". За последно те се срещнаха на 1/4-финал в турнира за Купата на България, където победител отново бе "армейският" тим. Началото на мача е днес от 17 часа на "Лудогорец Арена" в Разград.  

Продават на търг портрет на Елвис Пресли, оценен е на 30 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804575

Продават на търг портрет на Елвис Пресли, оценен е на 30 милиона долараКартина на Анди Уорхол с Елвис Пресли - единственият портрет в цял ръст на художника, ще бъде предложена на търг, а предварителната й оценка е 30 милиона щатски долара, предаде Асошиейтед прес. "Двоен Елвис" ("Double Elvis (Ferus Type)") изобразява музиканта с револвер в едната му ръка, както се появи той в уестърна "Пламтяща звезда" от 1960 г.

Арестуваха високопоставен бос от ндрангета в Южна Италия

http://www.cross.bg/organizatziya-pele-mafiotska-1571994.html

/КРОСС/ Високопоставен бос от мафиотската организация надрангета, укриващ се от 2016 г., е бил арестуван в селски район в родната си област Калабрия, съобщи италианската полиция, цитирана телевизия RAInews24. Полицията заяви, че 57-годишният Джузепе Пеле е бил открит снощи в къща в Кондофури, малко градче близо до планината Аспромонте. „Това е особено важен арест, защото Пеле беше сред онези, които вземаха стратегическите решения в ндрангета”, каза прокурорът от отдел „Антимафия” Гаетано Пачи, цитиран от агенция АНСА. Пеле ще излежи присъда от две години, пет месеца и 20 дена за членство в мафиотска организация и опит за изнудване, а докато се укриваше срещу него беше издадена и още една заповед за арест по обвинения в други престъпления, свързани с мафиотска дейност. Ндрангета задмина сицилианската мафия „Коза ностра” като най-влиятелната мафиотска организация и е смятана за водещия вносител на кокаин в Европа, отбелязва RAInews24. Историческата база на изключително потайната организация е в областта Калабрия, но тя осъществява опити за проникване по целия свят, включително в Германия, Северна Америка и Австралия.

ЕЦБ: Страховете от търговска война вече вредят на икономиката

http://www.cross.bg/voiina-rastezh-turgovska-1571998.html

/КРОСС/ Страховете от търговска война, които са подхранвани от предложените от САЩ митнически тарифи, вече вредят на икономиката, повишавайки разходите за заеми и понижавайки цените на акциите. Това заяви Беноа Кьор, член на борда на директорите на ЕЦБ, цитиран от агенция Ройтерс, съобщава БНР. Кьор отбеляза, че последиците от евентуална търговската война върху инфлацията ще станат видими едва в по-дългосрочен план, докато страховете от такава война вече вредят на кредитополучателите и на инвеститорите.  Позовавайки се на направена от ЕЦБ симулация, той посочи, че мита от 10% за целият внос и износ на САЩ могат да забавят глобалния икономически растеж с 1% през първата година, като Съединените щати ще се окажат сред най-засегнатите, докато еврозоната ще претърпи по-сдържан спад.  Ройтерс отбелязва, че инвеститорите се чудят дали забавянето на икономическия растеж, което може да се влоши, ако не и да бъде причинено от напрежението в световната търговия, може да отложи във времето края на програмата на ЕЦБ за огромни по размер покупки на еврооблигации (т.нар. "количествени улеснения"), или отмяната на отрицателните лихвени ставки в еврозоната.  На този етап се очаква ЕЦБ да прекрати програмата за "количествени улеснения" в размер на 2,55 трлн

Огромен разлом може да разцепи Африка (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/afrika-razlom-raztzepvane-27026338

Африканският континент може да се разцепи, след като в Кения се появи огромна цепнатина.

Спартак бие в Русе. Иво Михайлов с първи гол

https://petel.bg/Spartak-bie-v-Ruse--Ivo-Mihaylov-s-parvi-gol__258840

Отборът на Спартак победи като гост с 1:0 Локомотив в мач от първия кръг във втория етап на първенството в Трета лига – Североизточна гр...

От последните минути в "Петел"! Сериозна катастрофа на Аспарухов мост с такси, задръстването е огромно

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti-v-Petel--Seriozna-katastrofa-na-Asparuhov-most-s-taksi--zadrastvaneto-e-ogromno__258847

Сериозна катастрофа с такси е станала на Аспарухов мост преди минути, сигнализира читател на "Петел". По негови думи таксито е било много с...

За последните 20 години само един затворник в Пловдив е успял да избяга

https://petel.bg/Za-poslednite-20-godini-samo-edin-zatvornik-v-Plovdiv-e-uspyal-da-izbyaga__258848

Един единствен случай на избягал затворник има в Пловдив за последните 20 години. Това каза Евтим Евтимов, председател на Синдиката на слу...

Това са най-луксозните острови в света и са задължителна дестинация за всеки заможен

https://petel.bg/Tova-sa-nay-luksoznite-ostrovi-v-sveta-i-sa-zadalzhitelna-destinatsiya-za-vseki-zamozhen__258849

Градска почивки, пътуване из страната или ваканция на курорт - всичко това може и да звучи много привлекателно, но нищо не може да се сравн...

Нова трагедия на Разпети петък: Млад баща на две деца загина при тежко меле в Хасково

https://petel.bg/Nova-tragediya-na-Razpeti-petak--Mlad-bashha-na-dve-detsa-zagina-pri-tezhko-mele-v-Haskovo__258850

Снимка: haskovo.info Моторист загина при катастрофа на централен булевард в Хасково. Инцидентът е станал в ранния следобед, съобщава haskovo.info М...

Черен Разпети петък: Мъж изгоря в апартамента си в София

https://petel.bg/CHeren-Razpeti-petak--Mazh-izgorya-v-apartamenta-si-v-Sofiya__258851

82-годишен мъж е загинал при пожар тази сутрин в София. Сигналът е подаден малко след 6.00 часа за пожар в апартамент в ж.к. „Зона Б19“.  Това с...

Енгибаров хвали характера и мъжеството на своите

https://petel.bg/Engibarov-hvali-haraktera-i-mazhestvoto-na-svoite__258852

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров похвали характера и мъжеството на своите след победата с 1:0 над четвъртия в Трета лига – Североиз...

Транспортираха спешно за „Пирогов“ жената, ранена при мелето край Банско

https://petel.bg/Transportiraha-speshno-za----Pirogov----zhenata--ranena-pri-meleto-kray-Bansko__258853

Снимка: Булфото 43-годишната жена от София, която пострада днес при тежката катастрофа на пътя между Банско и Добринище, при която загина ...

Великденски подарък за варненци отвъд океана

https://petel.bg/Velikdenski-podarak-za-varnentsi-otvad-okeana__258854

Специален жест за варненци отвъд Океана е предвидил Програмният отдел на БНТ за Великденските празници. Точно на Разпети петък БНТ-Свят щ...

Милостиви жени раздадоха храни на бедните и стари хора в Монтанско (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6804565

Милостиви жени раздадоха храни на бедните и стари хора в Монтанско (Снимки)Жени от дамския клуб в Монтана раздадоха пакетирани храни и козунаци на бедните и стари хора. В кампанията „Направи добро за Великден“ се включиха много граждани и фирми. Цял бус с пакети дариха учениците , родителите им и учителите от Пето средно училище „Христо Ботев“. Подпомогнати са близо 250 души пенсионери,

Българските тенисисти се класираха за финалния плейоф на купа "Дейвис"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/06/3159289_bulgarskite_tenisisti_se_klasiraha_za_finalniia_pleiof/?ref=rss


България победи Македония с 2:0 и си осигури участие във финалния плейоф на купа "Дейвис". Българските тенисисти бяха категорични срещу състезателите от Македония като Димитър Кузманов и Александър Лазов се поздравиха с побед.<br /><br />В срещата за изкачване във втора група на купа "Дейвис" България ще срещне победителя от двойката Монако и Кипър.<br /><br />Успешното начало беше дадено от Лазов, който победи с 6:1, 6:1 Горазд Сърбляк. Малко...

Путин и Макрон обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

https://offnews.bg//sviat/putin-i-makron-obsadiha-po-telefona-situatciata-v-siria-678231.html

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са провели телефонен разговор. Разговорът е бил по инициатива на Франция. 

Двамата са обсъдили ситуацията в Сирия. Путин разказал на Макрон как е минала срещата с президентите на Иран и Турция в Анкара. Освен това те са обсъдили и ситуацията в Източна Гута, обясни говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Те са изразили готовност да продължат руско-френските консултации за регулирането на конфликта в Сирия. 

Според изявлението на френската страна Макрон призовал Путин да използва влиянието си, за да се сложи край на конфликта в Сирия и да се подновят преговорите за политически преход в тази страна.

Двамата са обсъдили и посещението на Макрон в Русия през май. Очаква се Макрон да пристигне в Санкт Петербург на 24 май. Той ще участва в Петербургския международен икономически форум.

Интензивен трафик по АМ "Хемус" и "Тракия"

https://www.actualno.com/society/intenziven-trafik-po-am-hemus-i-trakija-news_668419.html

Засилен е трафикът по автомагистралите „Хемус“ „Тракия“. Полицейски екипи регулират пътния поток. Верижна катастрофа стана преди 13 часа на АМ “Тракия“, след Ихтиман, няма пострадали, съобщиха от МВР. Засилен е трафика и на главен път Е-79. Все още е затворен пътят II - 19, Банско – Добринище. По-рано стана пътен инцидент между два леки автомобила и ТИР. На място загина един, други пострадаха. Извършва се оглед. Натоварено

Съдебна битка на румънец, за да докаже, че е жив

http://www.cross.bg/suprygata-reliy-nikakvi-1571996.html

/КРОСС/ Румънец, който не успя да убеди съда, че е жив, след като е бил официално регистриран за починал от съпругата му, започна нов съдебен процес, съобщава Ню Йорк Таймс. Константин Релиу заяви вчера, че е започнато ново дело за анулиране на смъртния акт, издаден през 2013 г. Той води дело и за връщане на имотите си от съпругата си. След като моят случай стана публичен, един адвокат ми предложи да ми помогне без да взима пари от мен, тъй като аз нямам никакви пари, каза Релиу пред Асошиейтед прес.Релиу заминал на работа в Турция през 1992 г. и загубил контакт със семейството си в Румъния. След като не получавала никакви новини от него, съпругата му успяла да получи смъртен акт за него. През март Релиу не успя да убеди местен съд, че е жив. 

12 неща, които държат "24 часа" на върха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6804320

12 неща, които държат "24 часа" на върхаПървият брой на в. „24 часа“ излиза на 18 април 1991 година. И веднага изпъква на фона на тогавашната двуполюсна партийна преса – „Дума“ и „Демокрация“. Пише новините каквито са. Прилага всички правила на модерната западна журналистика. Разделя новините от коментарите. Говори на езика на обикновените хора.

Задържаха сина на Шон Пен за наркотици

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zadyrzhaha-sina-na-shon-pen-za-narkotici-2089573

Синът на Шон Пен и Робин Райт беше арестуван за притежание на наркотици в американския щат Небраска, предаде Асошиейтед прес.
 
24-годишният Хопър Пен и 26-годишната му приятелка Ума фон Уиткамп пътували по междущатската магистрала 80

Почина лъвицата с грива от зоопарка в Оклахома (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-lyvicata-s-griva-ot-zooparka-v-oklahoma-snimki-2089571

Африканската лъвица Бриджет, която се прочу с порасналата й грива, почина в зоопарка в Оклахома, предаде Асошиейтед прес.

An 18-year-old African lioness named Bridget that mysteriously sprouted a mane last year has died.

Доган: Не споделям това, което направи Русия по отношение на Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804571

Доган: Не споделям това, което направи Русия по отношение на Крим"Актуалната евроатлантическа нагласа за отношението към Русия на мен не ми допада. Не споделям и това, което направи Русия по отношение на Крим, но не споделям и начина за упражняване на натиск спрямо Русия. Русия е твърде сериозна геополитическа реалност, за да се упражняват силови подходи към нея за решаване на критични политически проблеми.

Ципрас търси по-голяма подкрепа за договора с Македония

https://www.actualno.com/balkani/cipras-tyrsi-po-goljama-podkrepa-za-dogovora-s-makedonija-news_668414.html

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас очаква договорът за разрешаване на спора за името на Република Македония да бъде одобрен от поне 180 народни представители. Това съобщават няколко портала в Гърция. В парламента в Атина има 300 депутати. Управляващото мнозинство на премиера Ципрас разполага със 154 депутати. В правителството в момента се води дебат как след като Договорът влезе в Народното събрание той да получи подкрепата на 180 депутати, предаде БГНЕС. "Ако се постигне сп

Москва опроверга ”Таймс”: В Шихани не е имало ”Новичок”

http://www.cross.bg/skripal-shihani-bila-1571995.html

/КРОСС/ Москва отхвърли твърденията на в. "Таймс", че субстанцията, използвана за отравянето на Скрипал, е била разработена в затворен град в Саратовска област. Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал, е произведено в руската военна научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област, написа в. "Таймс". Изданието нарича базата в Шихани "руския Портън Даун" по името на британската военна лаборатория, специализирана в изследвания на химически и биологически вещества."Тази лаборатория никога не е била част от нашия обхват на работа", заяви пред Интерфакс Михаил Бабич, пълномощен представител на руския президент в Приволжския федерален окръг, в състава на който влизат редица руски федерални субекти, сред които и Саратовска област."Всички бази, в които са складирани химически оръжия са добре известни. Шихани не е една от тях", каза Бабич, който е бивш председател на руската Държавна комисия по химическо разоръжаване.Шихани е затворен град, в който се намира подразделение на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии

Разкъсана облачност утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=372089

Утре над Черноморието ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща до слънчево. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 10-15°. Температурата на морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Румънец завежда второ дело за анулиране на смъртния му акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804553

Румънец завежда второ дело за анулиране на смъртния му актРумънец, който не успя да убеди съда, че е жив, след като е бил официално регистриран за починал от съпругата му, започна нов съдебен процес за анулиране на смъртния му акт, предаде Асошиейтед прес. Константин Релиу заяви вчера, че е започнато ново дело за анулиране на смъртния акт, издаден през 2013 г.

От година и половина 41 „веществени доказателства“ отглеждат в общинския кучкарник

https://zaistinata.com/%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-41-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%ba/

Издръжката за отглеждането на кучетата – питбули, развъждани за участие в боеве, до сега възлиза на повече от 100 хил. лв. В общинския кучкарник в Пловдив вече година и половина отглеждат 41 кучета от породата питбул, които според съда са „веществени доказателства“, иззети при акция в края на октомври 2016 година от бивши производствени помещения… Четете още

Орбан: Унгарците и поляците ще защитават своята християнска родина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804544

Орбан: Унгарците и поляците ще защитават своята християнска родинаУнгарците и поляците споделят обща борба за защита на своята християнска родина, заяви унгарският премиер Виктор Орбан при откриването на паметник за жертвите от самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., отнела живота на полския президент Лех Качински, предаде Ройтерс. "Вярваме, че поляците и унгарците споделят общ път,

Умъртвиха 6 хил. патици заради птичи грип в Ямболско

http://nakratko.bg/category/58/157351/


Приблизително 6000 патици от фермата в село Зимница, Ямболско, заразени с вируса на "птичи грип" са умъртвени, съобщи БНТ. Птиците са умъртвени и загробени, за да се избегне риск от разпространяване на вируса.

Почти половината от българските домакинства трудно плащат за здраве

https://www.investor.bg/evropa/334/a/pochti-polovinata-ot-bylgarskite-domakinstva-trudno-plashtat-za-zdrave-258923/

Страната ни обаче е далеч от показателите за Гърция, където 90% от домакинствата имат проблем да покрият разходите си за здравеопазване

2,7 млн. европейци с профили във "Фейсбук" са засегнати от злоупотребата с лични данни

http://nakratko.bg/category/25/157350/


До 2,7 милиона европейци с профили във "Фейсбук" са засегнати от злоупотребата с лични данни, съобщи Европейската комисия, цитирана от АФП и "Файненшъл таймс". Преди ден стана ясно, че повече от 87 млн.

"Зелените" и "Да, България" искат оставката на Иван Тотев

http://clubz.bg/66371-zelenite_i_da_bylgariq_iskat_ostavkata_na_ivan_totev

"Зелените" и "Да, България" в Пловдив поискаха оставката на кмета Иван Тотев. Причината е, че през отоплителния сезон замърсяването на въздуха с фини прахови частици е било завишено от 4-5 до 35 пъти. Според двете формации пловдивчани са дишали замърсен въздух всеки втори ден. Те смятат че причина за това е некомпетентното управление на Пловдив.

Ето какво се казва в позиция на двете формации:

"Зелените" и "Да, България" в Пловдив алармираме гражданите на Пловдив, че некомпетентното управление на града ни буквално убива нас и нашите деца, а Общината и обслужващите я “медии” се опитват да укриват фактите от обществото.

Според данните на екипа на AirBG.Info през 54% от денонощията в активния отоплителен сезон (от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г ) замърсяването на въздуха в Пловдив с фини прахови частици ФПЧ е било със завишения от 4-5 до 35(!) пъти над допустимите норми (в пикови моменти (например на 17-ти януари). На практика  всеки втори ден сме дишали изключително опасен за здравето ни въздух.

Всичко това е резултат от некомпетентното управление на ГЕРБ в Пловдив и отговорност за скандалното състояние на въздуха в града носи персонално кметът на Пловдив Иван Тотев.

Въпросите ни към г-н Тотев са как ще се разхожда по улиците след тези изнесени данни и как ще поздравява майките с колички, чиито деца са дишали въздух 35 пъти по- мръсен от допустимото?

Защо и през 2018 г. жителите на града все още дишат токсичен въздух, след като преди повече от пет години Община Пловдив приема Програма за достигане на нормативните нива за фини прахови частици под 2,5 микрона (ФПЧ2,5) и в атмосферния въздух План за действие за периода 2013-2015 г.?  

Общината разполага и с изработена от консултанти и приета Методика за мониторинг и контрол на изпълнението на Програмата за опазване на околната среда 2014 – 2020 г., а от миналата година се работи и по нова Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух с план за действие до 2023г. на стойност 92 000 лв. 

Очевидните факти са, че резултати от всичко това няма.

Липсва какъвто и да е отчет за извършените дейности на общината в тази посока. 

От поведението на общинската администрация излиза, че това е първата програма, която се разписва по този проблем и едва сега се започва работа по него, т.е. чепоследните 5 години са пропилени. Пет години бездействие, в които дишаме въздух, който трови и убива.

Да, България и Зелените настояваме за отговор какви мерки от предходните програми на общината са били имплементирани и какъв е ефектът от тях, както и доколко това е взето под внимание в изготвянето на настоящата Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, която ще действа до 2023г.? 

Настояваме за спазване на повелите на чл.5 от Орхуската конвенция (Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда), в сила за нашата страна от 16 март 2004 г., изискващ своевременно разпространяване сред гражданите на пълна информация за околната среда.

Също така изразяваме позицията, че е крайно време общинската администрация да спази и приложи т. 9.1.1 от собствената си Програма за достигане на нормативните нива за ФПЧ под 2,5 микрона. и да синхронизира информацията от официалните измервателни станции с данните от  AirBG.Info, което би било изцяло в интерес и полза на гражданите на града. 

В Пловдив са позиционирани на неподходящи места два броя станции за измерване на качеството на въздуха, които са собственост на МОСВ. Едната от тях беше преместена преди около две години от ключово за меродавността на измерените данни място, а именно от кръстовището на Чифте баня, на място, близо до зелени площи в ж.к. Тракия. 

Благодарение на независимата гражданска платформа АirBg.Info разполагаме с достъпни за всички и показателни данни за реалното състояние на въздуха в града ни въпреки, че кметът Тотев в свое изказване некомпетентно и необосновано критикува и не признава данните на тази мрежа. Самият брой от регистрирани и работещи 24 часа сензори (в Пловдив 37 бр.), предаващи в реално време, е прекалено голям за допускане на статистическа грешка.

Скриването зад недостатъчните официални данни , липсата на желание да се покажат и резултатите от станциите на AirBG.Info и публичните твърдения, че проблем няма, са съпоставими с геноцид.
Очевидно за всички кметът Тотев е неспособен да се справи с управлението на града ни и трябва незабавно да си подаде оставката.

Зам.-министър: Избягалите затворници имат бойно оръжие

http://nakratko.bg/category/60/157349/


Боен пистолет са носили двамата затворници при бягството си. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов пред Нова. Владимир Пелов и Радослав Колев са избягали с 9-милиметрово бойно оръжие.

Карди Би пусна дебютния си албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804515

Карди Би пусна дебютния си албумПървият албум на рапърката Карди Би излезе на пазара и изпълнителката го представи на парти в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Звездата пусна всички песни от компилацията "Invasion of Privacy" на купона с представители на музикалната индустрия. Заведението, което избра тя - "Комън граунд", е и мястото,

Платена е гаранцията от 75 000 евро за пускането на Пучдемон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804542

Платена е гаранцията от 75 000 евро за пускането на ПучдемонГаранцията от 75 000 евро за бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон е внесена и той може да напусне незабавно ареста в Германия, в който се намираше от 25 март, предадоха световните агенции. Пучдемон бе задържан в Германия по европейска заповед за арест, издадена от Испания, която го обвинява в бунт и злоупотреби с обществени средства във връзка

2,7 млн. потребители на Фейсбук в ЕС засегнати от злоупотребата с лични данни

https://offnews.bg//sviat/2-7-mln-potrebiteli-na-fejsbuk-v-es-zasegnati-ot-zloupotrebata-s-lich-678230.html

До 2,7 млн. потребители на Фейсбук в Европейския съюз са засегнати от злоупотребата с лични данни, потвърдиха от компанията в писмо до ЕК.

Представители на Фейсбук и на Комисията ще продължат разговорите по темата следващата седмица. Двете страни ще обсъдят и новите правила за личните данни на ЕС.

От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот.

От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, в това число ако предоставят данните на трета страна.

По-рано стана ясно, че личните данни на 87 милиона потребители, главно в САЩ, са изтекли към политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика".

Почина лъвицата с грива от зоопарка в Оклахома

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-lyvicata-s-griva-ot-zooparka-v-oklahoma-2089571

Африканската лъвица Бриджет, която се прочу с порасналата й грива, почина в зоопарка в Оклахома, предаде Асошиейтед прес.

An 18-year-old African lioness named Bridget that mysteriously sprouted a mane last year has died.

Карлес Пучдемон излезе от затвора (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/karles-puchdemon-izleze-ot-zatvora-snimkivideo-2089570

Бившият ръководител на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон напусна затвора в северния германски град Ноймюнстер след плащане на гаранция от 75 000 евро, предадоха световните агенции.

Моторист загина при катастрофа в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/motorist-zagina-pri-katastrofa-v-haskovo-2089559

36-годишен моторист загина при пътно произшествие на булевард “Съединение” в Хасково. Инцидентът е станал след обяд в петък в района на “Химмаш” в града.

Километрично задръстване на АМ "Тракия"

http://nakratko.bg/category/58/157348/


3-километрово задръстване на автомобили се образува на АМ "Тракия" преди Ихтиман. Това заявиха от "Политическа група 5" в Столичния общински съвет по повод масовото пътуване във връзка с Великденските празници.

Русия подкрепя държавните фирми със санкция от САЩ

http://clubz.bg/66370-rusiq_podkrepq_dyrjavnite_firmi_sys_sankciq_ot_sasht

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа. Това заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС и Ройтерс, съобщи БТА.

Мантуров също така предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми. 

Включването на "Рособоронекспорт" в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза "Рособоронекспорт".

"Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет "Рособоронекспорт" потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция", заяви той.

Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

"Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще "убиват заложници". От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като "заложници" в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче", заяви той.

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон. Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност.

Ставащото създава "добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни", добави той.

Роботи откриха образователен форум във Варна

http://nakratko.bg/category/29/157347/


Роботи пеят, танцуват или откриват образователен форум. Новината не е от технологично изложение в Япония, а от семинар във Варна за интеграцията на ученици от българската диаспора.

Белград преговаря с Минск за придобиване на изтребители МиГ-29

http://www.cross.bg/zayavi-detaiili-vylin-1571992.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че закупените от неговата страна руски военни хеликоптери трябва да бъдат доставени в края на 2018-а или началото на 2019-а година, предава Б-92. Вулин, който беше на посещение в Москва тази седмица, заяви пред Prva TV в петък, че през следващите няколко дни „трябва да бъдат финализирани някои технически детайли", след което ще бъде подписан контракт за придобиването на още изтребители МиГ-29 от Беларус. Министърът заяви, че повече детайли за придобиването ще се знаят след подписването на договора, включително това, от „каква модернизация" ще се нуждаят самолетите.  

Ето загиналият Д. Баряков от Добринище, издъхнал при тежката катастрофа край Банско

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-zaginaliyat-d-baryakov-ot-dobrinishte-izduhnal-pri-tejkata-katastrofa_132679/

Всички в Добринище познават 36-годишният Димитър Баряков-Баряката, загинал в тежкото ПТП край Банско. Верижната катастрофа стана на изхода от Банско за Добринище.

Удариха се ТИР, микробус и два автомобила. В мелето Баряката загина, а други четирима бяха ранени.

М. Иванов

 

Галъп: 88% одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“

http://nakratko.bg/category/59/157346/


Обществото възприема българската позиция по случая „Скрипал”, показват данните на „Галъп интернешънъл” от експресен сондаж, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.

Домакинствата в еврозоната пестят 12,2% от доходите си

https://www.investor.bg/evropa/334/a/domakinstvata-v-evrozonata-pestiat-122-ot-dohodite-si-258924/

Инвестициите на домакинствата оставата без промяна в последните три месеца на 2017 г., показват данни на Евростат

Белгийска партия включи в предизборната си програма въвеждането на шериата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804479

Белгийска партия включи в предизборната си програма въвеждането на шериата
Белгийската партия "Ислям", регистрирана през 2012 г., е включила в предизборната си програма въвеждането на шериата, съобщиха местни медии. От партията уточняват, че ще се стремят към въвеждането на ислямското право, без да се налага промяна в белгийската конституция. Друга цел на партията е в обществените превозни средства мъжете и жените да

Защо Австрия връща пушенето в ресторантите

https://www.vesti.bg/sviat/zashto-avstriia-vryshta-pusheneto-v-restorantite-6081077

Австрийската партия на свободата постави падането на забраната като условие за участието си в правителството

100 кила и варненски деца почистиха клетката на мецана в зоокъта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804217

100 кила и варненски деца почистиха клетката на мецана в зоокътаВарненският рапър Явор Янакиев - 100 кила, помогна на децата от "Игралница занималница" да почистят клетката на мечката Свобода в зоологичесската градина в морската столица. Клетката на мецана е пребоядисана и готова за лятото, а музекантът й подари тенекия мед. Подобни инициативи на отделни дружения има много в града,

Вучич се среща с Меркел на 13 април - за втори път за месец и половина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804536

Вучич се среща с Меркел на 13 април - за втори път за месец и половинаПрезидентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещне на 13 април, в петък, с германския канцлер Ангела Меркел по нейна покана, за втори път само за месец и половина, предаде Танюг. По време на работен обяд ще бъдат обсъдени двустранните отношения, регионални въпроси, както и европейски и икономически теми,

С колко гвоздея е разпнат Христос - 4 или 3?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801365

С колко гвоздея е разпнат Христос - 4 или 3?Православни и католици спорят за пироните на разпятието Глупава догматика разделя православието от католицизма. Десетина са различията между източната и западната църква. Най-смешното е с колко гвоздея е разпнат Исус Христос. Православните твърдят, че с четири пирона. Католиците настояват на три, защото ходилата били приковани заедно. През 1968 г.

Легендата на ски бягането Марит Бьорген обяви края на кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/06/3159285_nai-uspeshnata_sustezalka_na_zimni_olimpiadi_marit/?ref=rss


В рамките на три дни втори легендарен спортист на Норвегия обяви края на своята кариерта. След като в началото на седмицата това направи Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален, легендарната ски бегачка Марит Бьорген също обяви, че спира. 38-годишната състезателка се оттегля след 19 години в Световната купа.<br /><br />"Чувствам, че вече нямам същата мотивация, за да продължа със 100% за още един сезон. Затова се оттеглям с ясното съзнание, че съм дала всичко от себе си",...

Патриарх Неофит: С вяра трябва да следваме Христа

https://frognews.bg/novini/patriarh-neofit-viara-triabva-sledvame-hrista.html

"Ние с вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот, за да бъдем честити в своята вяра и в своето упование и надежда". Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Разпети петък в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

От "Фейсбук" признаха, че до 2.7 милиона европейци са били засегнати от злоупотребата с лични данни

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/06/3159284_ot_feisbuk_priznaha_che_do_27_miliona_evropeici_sa/?ref=rss


С писмо до Европейската комисия от "Фейсбук" потвърдиха, че до 2.7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с "Кембридж аналитика", съобщи говорител на комисията, цитиран от БТА. Следващата седмица предстои представители на ЕК и на социалната мрежа да продължат диалога по тази тема.<br /><br />Разговорите ще засегнат новите правила за личните данни в ЕС и по-общо теми, свързани с демокрацията, поясни говорителят. Той...

Ники Хейли: Русия никога няма да е приятел на САЩ, между нас няма доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804534

Ники Хейли: Русия никога няма да е приятел на САЩ, между нас няма доверие Русия никога няма да е приятел на САЩ, заяви американският постоянен представител при ООН Ники Хейли, цитирана от РИА Новости и Фокус. „В нашата страна се водят спорове, дали Русия е наш приятел. Всъщност, това е неправилен въпрос, тъй като Русия никога няма да е наш приятел. Но същевременно, това не означава, че ние не искаме да работим с нея“,

Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили предстоящата визита на френския президент в Русия през май

http://www.cross.bg/makron-rysiya-emanyuel-1571991.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили предстоящата през май визита на френския президент в Москва в хода на телефонен разговор, проведен в петък, предава ТАСС. „Засегнати са актуални въпроси от руско-френските отношения, включително предстоящата визита на Еманюел Макрон в Русия през май", се казва в съобщение от пресслужбата на Кремъл. По-рано се разбра, че Макрон ще посети Русия на 24-25 май. Той има намерение да участва в Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) в качеството на почетен гост. Друг изтъкнат гост на форума ще бъде японския премиер Шиндзо Абе, а на него ще пристигнат и телегации от Франция, Япония, Швейцария и Катар. Очаква се участието и на големи компании от САЩ, Саудитска Арабия и други страни, припомнят от руската агенция. Путин е информирал Макрон за детайли от срещата си с президентите на Турция и Иран Реджеп Таийп Ердоган и Хасан Роухани за Сирия. Той е обърнал внимание на френския президент, че е много важно да се окаже хуманитарна помощ на Сирия.  

Четирима са арестувани за убийството в Мала Речица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804436

Четирима са арестувани за убийството в Мала Речица Неип Реджепи от организацията на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ в Куманово бе убит снощи във въоръжен инцидент в Мала Речица, Тетовско, задържани са четири лица, участвали в престрелката, предаде агенция МИА. Сред ранените в престрелката според очевидци е и братът на Неип Сабри Реджепи, който бил леко ранен в крака, предава БТА.

Миротворци загинаха в Мали

https://www.actualno.com/africa/mirotvorci-zaginaha-v-mali-news_668418.html

Най-малко двама миротворци от Многопрофилната комплексна мисия за стабилизиране на Мали (МИНУСМА) загинаха в четвъртък, други 10 са ранени, сред които и тежко по време на обстрел с минохвъргачки на техен лагер. Инцидентът е станал в населеното място Агелхок в района Кидал. През последните години има няколко подобни инцидента, при които загинаха миротворци от мисията на ООН.

Ангел Кунчев: Обмисляме да включим варицелата като заболяване, срещу което се прави ваксина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6804528

Ангел Кунчев: Обмисляме да включим варицелата като заболяване, срещу което се прави ваксинаОбмисляме включването на варицелата като заболяване, срещу което се прави ваксина. Това каза в интервю за „Фокус“ държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за вирусните заболявания през пролетния сезон. „Ако в момента има нещо по-характерно при заразната заболеваемост, то е че привършва сезонът и на типичните детски шарки,

Как се прави най-вкусното агнешко…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%be/

Нищо че е разпети петък, предлагаме ви рецептата за най-вкусното и ароматно агнешко със спанак на фурна за празничната вечеря на Великден. Пръстите ще си оближете и няма да искате да чуете за друго, защото е повече от великолепно. А и не представлява никаква трудност за приготвяне.

агнешко със спанак на фурна
Чудно, ама чудно вкусно и много ароматно става това крехко агнешко със спанак на фурна

Трябват ни кило и половина агнешко месо, един килограм спанак, една връзка пресен лук, една връзка пресен чесън, една глава стар лук, една връзка магданоз, една чаша бира, черен пипер, сол на вкус.

Първо трябва да си нарежем месото на по-големи парчета. Разбиваме си черния пипер и солта заедно с бирата.

А после започваме да топим агнешките парчета хубаво в тази смес.

След това си ги нареждаме в една тавичка и ги покриваме с алуминиево фолио.

Пъхаме ги да се пекат във фурната, която е предварително загрята на температура от 180 градуса. Печем ги до пълната им готовност.

През това време си нарязваме на ситно лука, спанака, пресния лук, магданоза и чесъна. Посоляваме ги и тях и си ги подправяме с черен пипер.

Изваждаме си месото от тавата и на негово място, върху соса от печенето, си слагаме спаначено-лучената смес.

Връщаме отгоре им отново парчетата агнешко месо и пъхаме пак тавичката във фурната, пише топактуално..

Печем си тази вкусотия до пълното омекване на зеленчуците и докато агнешкото не получи онази апетитна и хрупкава коричка.

Ама каква приказка става, просто не е за разправяне. Ще го ядете, та ушите ви ще плющят и ще питате за още.

Лесно се прави, а става истински деликатес – ароматен и повече от вкусен.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

 

Материалът Как се прави най-вкусното агнешко… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето за това говорим, г-н Атанасов! Безобразното паркиране в кв."Грамада" доведе до пътен инцидент, жена пострада! Удариха се "Мерцедес" и "Форд"

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-za-tova-govorim-g-n-atanasov-bezobraznoto-parkirane-v-kv-gramada_132678/

Липсата на видимост, заради наредени от двете страни на улицата, коли предизвика опасния сблъсък! А тук ежедневно пресичат деца от училището ..

Безобразното паркиране от двете страни на улицата ,която граничи с училището в квартал "Грамада" в Благоевград предизвика пътен инцидент преди минути. Сблъскаха се "Мерцедес" и лек автомобил "Форд", управляван от жена.

След силния удар жената ударила главата си в прозореца на колата си и бе транспортирана с екип на Спешен център до болницата. Произшествието бе резултат от силно намалената видимост, заради паркираните от двете страни на улиците...

Продължава

Фейсбук: До 2,7 млн. европейци са жертви на злоупотребата с лични данни.

http://www.cross.bg/danni-lichni-dryzhestvata-1571989.html

/КРОСС/ С писмо до Европейската комисия Фейсбук потвърждава, че до 2,7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с "Кембридж Аналитика", съобщи говорител на комисията. Следващата седмица предстои представители на ЕК и на социалната мрежа да продължат диалога по тази тема. Разговорите ще засегнат новите правила за личните данни в ЕС и по-общо теми, свързани с демокрацията, поясни говорителят. Той добави, че от 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. При нарушение дружествата ще трябва да уведомяват потребителите до 72 часа. От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Бегълците стреляли с бойно 9-милиметрово оръжие

https://frognews.bg/novini/begaltsite-streliali-boino-9-milimetrovo-orajie.html

С бойно 9-милиметрово оръжие стреляли избягалите от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев. Това каза заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Саудитска Арабия обеща 1 милиард евро за Ливан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804416

Саудитска Арабия обеща 1 милиард евро за ЛиванСаудитска Арабия обеща 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) помощ за развойни проекти в Ливан, съобщи в Туитър френското посолство в Бейрут, цитирано от ДПА. В съобщението не се уточнява дали финансирането, обещано на международната донорска конференция в Париж, е в заеми или в гаранции, предава БТА.

10-километрово задръстване на "Тракия" край Ихтиман заради катастрофа

http://www.cross.bg/trakiya-kraii-kilometrovo-1571988.html

/КРОСС/ Над 10-километрово задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия" край Ихтиман преди тунела "Траянови врата". Колоната от автомобили започва от 39-ия километър на аутобана и е поне 10 километрова. Двете ленти са задръстени с коли, които се движат с 20 км/ч. Причината за задръстването е вержина катастрофа на 48 км в посока Пловдив, движението се регулира от полицейски екипи.

Русия инвестирала около 3 милиарда долара в строителството на турската АЕЦ "Аккую"

http://www.moreto.net/novini.php?n=372088

"Росатом" вече е инвестирал около 3 милиарда долара в строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция, съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. Според Новак, цитиран от Ройтерс, Русия е в състояние сама да построи атомната централа, ако не намери инвеститори.

Домашните животни на Скрипал са мъртви

https://www.actualno.com/europe/domashnite-jivotni-na-skripal-sa-myrtvi-news_668415.html

Две морски свинчета и котката, чийто стопанин е бившият руски шпионин Сергей Скрипал, отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи в четвъртък британски говорител след питане на Русия за тяхната съдба. Месец след отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, станало на 4 март в Солсбъри, съдбата на домашните животни на бившия шпионин стана публично достояние, предаде БГНЕС. "Когато ветеринарен лекар получи достъп до имота" на Сергей Скрипал, "за съжаление две морски свинчета б

Бразилски съд нареди ареста на бивш президент

https://www.actualno.com/america/brazilski-syd-naredi-aresta-na-bivsh-prezident-news_668417.html

Федералният съдия в Бразилия Сержиу Моро издаде в четвъртък заповед за бившия президент на страната Луис Инасиу Лула да Силва, който остава фаворит за президентските избори. Телевизия "Глобо", която съобщава информацията, припомня, че той е признат за виновен по дело за корупция. Решението на съда означава, че в най-скоро време политикът ще влезе в затвора по делото. В края на януари Лула да Силва бе осъден на 12 години и един месец лишаване от свобода. Бившият бразилски лидер, въпрек

Макрон към Путин: С влиянието си можеш да сложиш край на конфликта в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804405

Макрон към Путин: С влиянието си можеш да сложиш край на конфликта в СирияФренският президент Еманюел Макрон призова в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин Русия да използва влиянието си, за да се сложи край на конфликта в Сирия и да се подновят преговорите за политически преход в тази страна, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Елисейския дворец.

МВР пусна кадри на Колев и Пелов от деня на бягството (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-pusna-kadri-na-kolev-i-pelov-ot-denia-na-biagstvoto-snimki-2089568

Продължава издирването на затворниците бегълци Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев. Във вторник двамата рецидивисти избягаха от софийския затвор след като заплашиха надзиратели с оръжие. От МВР разпространиха кадри на двамата в затвора преди да реализират план

Учени предрекоха кога може да загине Вселената заради "Божията частица"

http://nakratko.bg/category/29/157345/


Физици от Харвардския университет изчислиха, че след 10 на 139-а степен години Вселената може да загине вследствие на дестабилизацията на Хигс бозона, който отговаря за масата на елементарните частици, съобщава сайтът Сайънс алърт.

Четирима обвиняеми за опита за преврат в Турция избягали от съда в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804386

Четирима обвиняеми за опита за преврат 
в Турция избягали от съда в АнкараЧетирима души, подсъдими за участие в осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016 г., днес са избягали от сградата на съда в Анкара, където се провежда процесът срещу тях, заедно с още 307 души, предава БТА. Съдът решил четиримата да останат задържани в затвора. В почивката между две заседания на съда четиримата обвиняеми успели да избягат,

Катастрофа и трафик образуваха задръствания по магистралите "Хемус" и "Тракия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/06/3159280_katastrofa_i_trafik_obrazuvaha_zadrustvaniia_po/?ref=rss


Километрични задръствания са се образували в края на магистрала "Хемус" край Ябланица, съобщава "Фокус". Блокада има и около 40-и километър на магистрала "Тракия", съобщиха читатели за "Дневник".<br /><br />Задръстването по "Хемус" е предизвикано от струпването на много автомобили и намаляването на броя на лентите от три в една в посока Варна.<br /><br />Причината за блокадата по "Тракия" е катастрофа....

Галъп: Българите са на страната на Русия по случая Скрипал

https://offnews.bg//politika/galap-balgarite-sa-na-stranata-na-rusia-po-sluchaia-skripal-678229.html

Руската позиция по случая "Скрипал" среща много по-голяма подкрепа сред българите, отколкото позицията на Запада, се твърди в експресен социологически сондаж, който "Галъп интернешънъл" публикува днес.

Проучването е проведено на 3 и 4 април сред 801 респонденти по телефона с ползване на панелна методика.

Според така получените данни мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят „Скрипал“ е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая „Скрипал“ са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.

88% одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“, твърди "Галъп интернешънъл".

61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата партия сама да носи полагащата й се отговорност.

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни, коментират от "Галъп интернешънъл".

Западът и Русия са на напълно противоположни позиции за това кой е отровил бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че "е много вероятно" Русия да стои зад атаката, на което руския дипломатически представител в ООН Василий Небензя предупреди Великобритания, че "си играе с огъня".

36-годишен от Добринище е загиналият при катастрофата край Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804414

36-годишен от Добринище е загиналият при катастрофата край Банско Пътният инцидент стана към 10:50 часа днес на пътя между гр. Банско и гр. Добринище между лек автомобил „Опел Вектра”, лек автомобил „Нисан” и товарен автомобил. В резултат на инцидента е загинал 36-годишният Димитър Баряков от гр. Добринище. Движението в района на инцидента е затворено. Трафикът е натоварен.

"Фейсбук" призна за злоупотреба с лични данни

http://clubz.bg/66369-fejsbuk_prizna_za_zloupotreba_s_lichni_danni

От "Фейсбук" потвърдиха, че до 2,7 милиона потребибтели в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни. Потвърждението е дошло в писмо до Европейската комисия, съобщи БТА. Следващата седмица представители на ЕК и на социалната мрежа да продължат диалога по темата.

Темата стана актуална покрай случая "Кеймбридж аналитика".

Разговорите ще засегнат новите правила за личните данни в ЕС, както и теми, свързани с демокрацията. От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. При нарушение дружествата ще трябва да уведомяват потребителите до 72 часа.

От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни, и то с ясно посочена цел.

БГ футбол НА ЖИВО: Ботев (Пловдив) - Левски

https://www.actualno.com/bgfootball/bg-futbol-na-jivo-botev-plovdiv-levski-news_668410.html

На Разпети петък има две страхотни дербита с марка Първа българска лига и първото от тях в е Пловдив. Столичният гранд Левски се изправя срещу един от най-тежките си съперници в последните години - Ботев (Пловдив). Ссините" трябва да се борят за нещо повече от победа - за подобряване на играта си, за спечелване наново доверието на феновете, за съхраняване на третото място в класирането в шампионата и спечелване на увереност преди мачовете за Купата на България срещу ЦСКА. Мачът между

80% от ромите в ЕС са заплашени от риск от бедност

https://www.investor.bg/evropa/334/a/80-ot-romite-v-es-sa-zaplasheni-ot-risk-ot-bednost-258922/

30% от ромското население живее в домакинства без течаща вода и достъпът до тази услуга е сравним с този за населението на Гана, показва доклад

Фейсбук: До 2,7 млн. европейци са жертви на злоупотребата с лични данни.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804391

Фейсбук: До 2,7 млн. европейци са жертви на злоупотребата с лични данни.С писмо до Европейската комисия Фейсбук потвърждава, че до 2,7 милиона потребители в ЕС са били засегнати от злоупотребата с лични данни покрай случая с "Кембридж Аналитика", съобщи говорител на комисията. Следващата седмица предстои представители на ЕК и на социалната мрежа да продължат диалога по тази тема.

Тапи и катастрофи по пътищата в първия празничен ден

http://dnes.dir.bg/news/trafik-zadrastvania-27026107

Засилен е трафикът по основните пътни артерии – магистралите „Хемус”, „Тракия”, както и към граничните пунктове със Сърбия и Гърция, в първия почивен ден.

МВР пусна снимки на Колев и Пелов от деня на бягството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-pusna-snimki-na-kolev-i-pelov-ot-denia-na-biagstvoto-2089568

Продължава издирването на затворниците бегълци Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев. От МВР разпространиха кадри на двамата в затвора преди да реализират плана си за бягството.

Сергей Скрипал вече не е в критично състояние

https://petel.bg/Sergey-Skripal-veche-ne-e-v-kritichno-sastoyanie__258844

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата в Солсбъри, където той беше настанен ведна...

Министерството отпуска средства за ремонт на базата на Черно море-Бриз

https://petel.bg/Ministerstvoto-otpuska-sredstva-za-remont-na-bazata-na-CHerno-more-Briz__258845

Днес министърът на спорта Красен Кралев, кметът Иван Портних, Областният управител Стоян Пасев, шефа на дирекция "Спорт" Кристиян Димитро...

Българка си купи от хипермаркет домат, кръсти го Стамат и...

https://petel.bg/Balgarka-si-kupi-ot-hipermarket-domat--krasti-go-Stamat-i----__258846

С какво ни тровят и какви боклуци ядем - това се опитва да опише по хумористичен начин във Фейсбук Биляна от София. Историята й се върти око...

Второ полувреме: Локомотив – Спартак 0:1

https://petel.bg/Vtoro-poluvreme--Lokomotiv-----Spartak-0-1__258840

Отборът на Спартак води като гост с 1:0 на Локомотив през второто полувреме на мача от първия кръг във втория етап на първенството в Трета...

The Hypothetical Nature of the Scientific Theories

http://www.eurochicago.com/2018/04/the-hypothetical-nature/

Take any of the so-called natural sciences - physics, chemistry, biology - and trace its history. It turns out that every successive scientific theory is a denial of the previous one. This is because both the previous and the next, as well as any new scientific theory, contain within itself the germ of the denial - the impossibility for the concrete historical moment to answer one or another of the fundamental questions set in its essence. This inability of the consumer (man, human society) to respond definitively to questions asked by nature and society was, is and will be realized by the great minds of the same humanity, and constantly overlooked by mediocre and medium-sized scientists - not to mention the crowds of laymen.

Великобритания е "очистила важни свидетели" с отношението към домашните любимци на Скрипал, смята Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/06/3159279_velikobritaniia_e_ochistila_vajni_svideteli_s/?ref=rss


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в страницата си във Фейсбук, че домашните любимци на отровения шпионин Сергей Скрипал са можели да бъдат важна улика в делото, но след действията на Великобритания от тях вече нищо не може да се научи, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Вчера говорител на британското министерство на околната среда обяви, че в дома на Скрипал са открити две мъртви морски свинчета и котка в тежко състояние, която е била евтаназирана, за да се сложи край...

Силен вятър и облаци утре, на места ще има валежи с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6804363

Силен вятър и облаци утре, на места ще има валежи с гръмотевициПрез нощта облачността над страната ще бъде значителна и на отделни места в западната половина от страната ще превали дъжд. Ще духа слаб северозападен, в Източна България северен вятър. Минималните температури ще бъдат 7-12 градуса. Утре вятърът в цялата страна ще се ориентира от североизток и ще се усили, ще бъде умерен,

Жестока катастрофа край Банско

https://www.actualno.com/crime/jestoka-katastrofa-kraj-bansko-news_668413.html

Един човек е загинал, поне четирима са ранените при станалата тежка катастрофа край Банско, предаде БГНЕС. Тежката катастрофа стана на Разпети петък на пътя Симитли – Банско – Гоце Делчев. Към 10.45 часа на изхода на Банско в посока Добринище, ТИР се преобръща и удря два леки автомобила и микробус. Пътят е затворен. Трафикът е натоварен. Обходният маршрут е Банско – село Баня – Елешница, движението се регулира. На място има екипи на Бърза помощ, полиция

Продължава издирването на опасните затворници, ето какво оръжие носят…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7/

Бойно 9-милиметрово оръжие носели избягалите от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев.

Това каза заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред камерите на Нова тв. Припомняме, че продължава издирването на избягалите затворници Пелов и Колев.

Все още не е ясно как бегълците са се сдобили с оръжие.сн.новини бг

 

Материалът Продължава издирването на опасните затворници, ето какво оръжие носят… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Археолозите от НИМ се връщат на полуострова на Спасителя

https://offnews.bg//kultura/arheolozite-ot-nim-se-vrashtat-na-poluostrova-na-spasitelia-678228.html

Южното Черноморие отдавна е популярна дестинация и все пак дори там още има интересни места, за които се знае малко. Сред тях е полуостров Хрисосотира или Червенка, лаконично отбелязан в уикипедията като „вилна зона на три километра южно от град Черноморец, …има десетина улици, хубави къщи и чудесни скали за плаж“. А тъкмо в този район археологически екип на Националния исторически музей направи поредица открития през 2014-2017 г.

Вече е доказано, че късноантичната крепостна стена, запазена в североизточната и западна част на полуострова, загражда площ от приблизително 63 дка и е разполагала с четири кули. Намерени са фрагменти от мраморни колони на голям християнски храм, разкрити са основите на 15 жилищни сгради и на резиденция, обитавана от висш имперски чиновник, военен командир или духовно лице. Това лято археолозите се канят да продължат с проучванията на ранновизантийския град на полуострова, чието име идва от „сотирос“ – спасител.

Начело на екипа в Хрисосотира отново ще е проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей. „Не успях да открия входа на крепостта откъм сушата в периода 2014 – 2017 г., има и още много друга работа на обекта – пояснява археологът. – Надявам се да продължим през новия сезон, стига да получим финансова подкрепа от Министерството на културата.“

Разкопките на Хрисосотира ще продължат това лято

Той планира още една експедиция по Южното Черноморие, но засега пази подробностите в тайна. Издава само, че на обекта има старо светилище, още от времето на ранните траки. Затова пък е готов да сподели всичко научено досега покрай опита си на крайморски и подводен проучвател в новата книга „Mare Ponticum: Крайбрежни крепости и пристанищни зони в провинция Хемимонт, V-VII век“.

Експедициите на НИМ са в основата на тома, в който професорът обобщава най-интересната и най-важната археологическа информация за селищата на юг от Обзор. Двуезичното издание ще излезе до края на април на български и на английски, а целта не е само да улесни специалистите. Книгата ще може да се използва и като гид от туристите, които биха искали да опознаят старините на пешеходно разстояние от плажа.

„Mare Ponticum“ включва 38 обекта на територията на някогашната провинция Хемимонт, извадена от пределите на провинция Тракия в края на III в. при император Диоклециан. Освен за градове и за крепости, в нея става дума и за корабите в преходния период между Късната античност и Средновековието. Авторът разказва увлекателно, защото лично е проучвал Атия, Вромос, Акра, Хрисосотира. Така към изследваните от поколения специалисти Анхиало, Месемврия, Аполония се добавят и нови данни за територии с ограничен достъп, доскоро строго охранявани като военни зони.

Акра

Захарова: Домашните любимци на Скрипал можеха да са важна улика в разследването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804361

Захарова: Домашните любимци на Скрипал можеха да са важна улика в разследванетоМосква отхвърли днес твърденията на британския в. "Таймс", че субстанцията, използвана за отравянето на Сегрей Скрипал и дъщеря му, е била разработена в затворен град в Саратовска област, предаде Франс прес. Британското разузнаване твърди, че веществото, с което е бил отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал,

Корабите на котва в Гърция, решиха да стачкуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804370

Корабите на котва в Гърция, решиха да стачкуват

24-часова общонационална стачка на 18 април 2018 г. обяви Общогръцката федерация на моряците по време на проведено извънредното заседание. Сред проблемите, които измъчват моряците, са намаляване на пенсиите, нарушаване на условията на труд, продължаващото влошаване на здравеопазването и осигурителните вноски за работещи и пенсионирани моряци,

Интернет може да е кошмар за издирваните от правосъдието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6801401

Интернет може да е кошмар за издирваните от правосъдиетоПрестъпният свят води с няколко обиколки в използването на новите технологии, от другата страна все още разнасят с месеци папки с книжа между институциите Снимките на осъдените за убийства Владимир Пелов и Радослав Колев се появиха в медийното пространство в рекордно кратък срок след дръзкото им бягство от затвора.

10-километрово задръстване на АМ "Тракия" край Ихтиман заради катастрофа (Снимки, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804313

10-километрово задръстване на АМ "Тракия" край Ихтиман заради катастрофа (Снимки, обновена)Над 10-километрово задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия" край Ихтиман преди тунела "Траянови врата". Колоната от автомобили започва от 39-ия километър на аутобана и е поне 10 километрова. От МВР призоваха шофьорите да карат внимателно заради натоварения трафик на празниците. Очаквайте подробности!

Министерството на правосъдието проверява случая с нападнатия в затвора в София надзирател

http://nakratko.bg/category/60/157344/


Министерството на правосъдието започна проверка по инцидента с нападнатия снощи в Софийския централен затвор надзирател. Нападението е станало около 21.00 часа в четвъртък.

Скрипал вече не е в критично състояние

http://clubz.bg/66368-skripal_veche_ne_e_v_kritichno_systoqnie

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал вече не е в критично състояние. Това съобщиха от болницата в Солсбъри, където той беше настанен веднага след отравянето му преди месец.

Той се е повлиял добре от лечението и се възстановява бързо, след беше атакуван с нервнопаралитичен агент, за който се смята, че е руското вещество "Новичок". Вчера бе съобщено, че и дъщеря му Юлия също вече е добре.

"Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че мога да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден", заяви 33-годишната Юлия.

Отравянето предизвика международен дипломатически скандал. Великобритания обвини Русия за извършител на престъплението. Руски дипломати бяха експулсирани от различни страни от ЕС и НАТО.

Русия отрича обвиненията, че е замесена в този случай.

/Снимки+Видео/ Хиляди шофьори на път! Километрични опашки от автомобили на Е-79 край Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/snimki-video-hilyadi-shofiori-na-put-kilometrichni-opashki-ot-avtomobili-na_132677/

Километрични колони от автомобили  на гл. път Е-79 край Благоевград, на места се образуват и тапи. Трафикът е много интензивен, хиляди българи се изнасят към ГКПП Кулата и в посока Банско-Гоце Делчев. 

Засилено е полицейското присъствие по пътищата в Област Благоевград заради очаквания по-интензивен трафик към Гърция и Банско, съобщават от КАТ „Пътна полиция“ – Благоевград.

За облекчение на шофьорите ще има и допълнителни...

Продължава

Десет от "Ботев" (Пловдив) биха "Левски"

http://clubz.bg/66367-deset_ot_botev_plovdiv_biha_levski

С човек по-малко "Ботев" (Пловдив) би "Левски" в мач от Първа лига - 1:0 на стадиона в "Коматево". Победният гол реализира юношата на "сините" Стивън Петков в 80-ата минута. Той се появи на терена малко преди това като смяна.

"Канарчетата" играха с 10-има от края на първото полувреме, когато защитникът Димитър Пиргов получи директен червен картон за задържане на Габриел Обертан.

Очаквайте подробности.

Москва опроверга ”Таймс”: В Шихани не е имало ”Новичок”

http://dnes.dir.bg/news/skripal-27026054

Москва отхвърли твърденията на в. "Таймс", че субстанцията, използвана за отравянето на Скрипал, е била разработена в затворен град в Саратовска област.

EQUINOX представи песента си за ”Евровизия” в Лондон

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/equinox-predstavi-pesenta-evroviziia-london.html

Групата EQUINOX, която ще представи България в „Евровизия” 2018, участва в най-голямото промоционално събитие на престижния музикален конкурс - London Eurovision Party. Жана Бергендорф, Владо Михайлов – Vladdi, Трей Кембъл, Джони Мануел и Георги Симеонов – JJ изпълниха за първи път на живо пред публика песента, с която ще излязат на сцената в Лисабон на 8 май.

Патриарх Неофит: Любовта на Христос да бъде спасителен пристан за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804356

Патриарх Неофит: Любовта на Христос да бъде спасителен пристан за насНие с вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот, за да бъдем честити в своята вяра и в своето упование и надежда. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на Разпети петък, когато във всички епархии на Българската православна църква се отслужват Царски часове и вечерня с изнасяне на св.

Вижте най-любопитното от изминалата седмица (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vijte-naj-lubopitnoto-ot-izminalata-sedmica-video-news_668307.html

За добро настроение и повече усмивки и през тази седмица, редакционният екип на Actualno.com избра за Вас най-любопитните новини и видеа от последите пет дни. Насладете се на тях и се заредете с положителни емоции за предстоящия уикенд! ВИДЕО: "Мъртъв" вълк възкръсна, за да отмъсти на ловеца си В Казахстан се случи необичайно събитие - ранен вълк се престори на мъртъв пред ловците, които го простреляха, за да си отмъсти по-късно. Вертикално излитане на квадрокоптер на невероят

Кражбите на вещи и части от коли във Варненско намалели с над 20%

http://www.moreto.net/novini.php?n=372069

Кражбите на вещи и части от моторни превозни средства във Варненско през 2017-та са намели с 22.5 на сто спрямо предходната година. Това сочи отчетът за резултатите от дейността на ОД на МВР, научи Moreto.net. Положителна тенденция на значителен спад се наблюдава при посегателства над МПС – регистрирани са 149 за миналата година.

Огромни задръствания на "Тракия" и "Хемус"

https://offnews.bg//112/ogromni-zadrastvania-na-trakia-i-hemus-678226.html

Огромни задръствания са се образували на магистралите "Тракия" и "Хемус".

На "Тракия" в посока от София към Пловдив колоната е над 10 километра, започва преди Ихтиман и продължава до тунела "Траянови врата". Малко преди тунела, на 49-ти километър е станала катастрофа и пътят е стеснен.

Колоната все пак се процежда, но с много ниска скорост.

Няколко километра е задръстването и в края на магистрала "Хемус" при Ябланица, където трите ленти на магистралата преминават в една.

DW: Виктор Орбан ще спечели изборите, Европа и Унгария да се готвят за нова конфронтация

https://www.actualno.com/analysis/dw-viktor-orban-shte-specheli-izborite-evropa-i-ungarija-da-se-gotvjat-za-nova-konfrontacija-news_668411.html

От 1989 година насам изборите в Унгария винаги протичат в изострена атмосфера. Сегашната атмосфера обаче, преди парламентарните избори в неделя, е нажежена, както никога досега, пише в свой анализ германското издание Deutsche Welle. Премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес говорят за "най-важните избори за Унгария", при които било заложено на карта съществуването на унгарската нация, застрашена от "мигранти" и "чужди сили". За левите и десни опозиционни парти

Арестуваха сина на Шон Пен за притежание на наркотици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804328

Арестуваха сина на Шон Пен за притежание на наркотици24-годишният син на холивудската кинозвезда Шон Пен - Хопър Пен бе арестуван за притежание на наркотици, предава Нова телевизия. Хопър Пен е задържан заедно с неговата приятелка - 26-годишната Робин Райт. При проверка на техния автомобил на магистрала в Небраска полицаите са открили 14 гр. марихуана, 5 таблетки амфетамин и 3 гр. гъби.

Арестуваната от турските власти Аслъ Ердоган отново на български с "Градът в алена пелерина"

https://www.actualno.com/books/arestuvanata-ot-turskite-vlasti-asly-erdogan-otnovo-na-bylgarski-s-gradyt-v-alena-pelerina-news_668406.html

В книжарниците вече е българският превод на една от най-популярните книги на турската писателка Аслъ Ердоган „Градът в алена пелерина“ (изд. „Парадокс“). Изданието излиза у нас 20 години след написването си и броени дни след като писателката бе приета във френския „Орден на изкуствата и буквите”. Ердоган е сред творците, които създават особен дискомфорт на турските власти, и в продължение на месеци бе в затвор в Истанбул след опита за п

Заловиха един от босовете на „Ндрангета“

https://frognews.bg/svqt/zaloviha-edin-bosovete-ndrangeta.html

В Южна Италия арестуваха един от най-маститите босове на калабрийската мафия „Ндрангета“ Джузепе Пеле, който е издирван от 2016 г.

Макрон отива при Путин следващия месец

https://petel.bg/Makron-otiva-pri-Putin-sledvashhiya-mesets__258842

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха по време на телефонен разговор предстоящата визита на френския ...

МВР разпространи ексклузивни снимки от затвора на убийците Пелов и Колев минути преди да офейкат

https://petel.bg/MVR-razprostrani-ekskluzivni-snimki-ot-zatvora-na-ubiytsite-Pelov-i-Kolev-minuti-predi-da-ofeykat__258843

Полицията продължава да издирва двама мъже, избягали от затвора. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Блиц.  Както е извест...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване