Осуетиха атентат на Берлинския маратон

https://offnews.bg//sviat/osuetiha-atentat-na-berlinskia-maraton-678310.html

По информация на националния ежедневник Die Welt германската полиция е предотвратила терористичен атентат срещу Берлинския полумаратон, който се провежда днес в германската столица.  

Спецчастите на полицията са арестували четирима души, планирали да извършат нападения с хладни оръжия срещу участниците в спортното събитие и хората, дошли да го наблюдават, пише "Фокус". 

Според немското издание сред групата арестувани има лице, което е пряко свързано с кръговете на Анис Амри – тунизиецът, който извърши терористичното нападение от 19 декември 2016 г. срещу коледния базар във федералната германска столица.

Жилището на един от четиримата е било претърсено от правоохранителните органи малко преди нападението на „Брайтшайдплатц“.

Източник на редакцията разкрива, че основният заподозрян по случая е разполагал с два ножа, с които е планирал да извърши нападението. Лицето е било под наблюдение на компетентните органи. Други подробности обаче към момента не се съобщават.

Атака в Берлин, извършена на 8 април, вероятно щеше да бъде изключително кървава. Около 32 хил. души са в центъра на града за 38-то издание на Берлинския полумаратон – рекорден брой участници. Топлото пролетно време също е привлякло много зрители, подчертават от редакцията.

Преди обед в неделя, сенаторът по вътрешните работи Андреас Гайзел (ГСДП) заяви, че с оглед на трагедията в Мюнстер са разпоредени повишени нива на сигурност.

Дванадесет души загинаха в първата голяма ислямистка атака в Германия от декември 2016 г. Други посетители на коледния пазар бяха сериозно ранени. Тунизиецът Анис Амри успя да избяга, без да бъде разпознат. За няколко дни той успя да прекоси почти половин Европа. На 23 декември той бе застрелян от италианската полиция близо до Милано.

Скрипал отровен с гел върху дръжката ва вратата

http://dnes.dir.bg/news/skripal-gel-27030431

Веществото, с което е отровен Скрипал, е било под формата на прозрачен гел без мирис, нанесен върху дръжката на входната врата.

Прищина: Няма да разговаряме с Белград за размяна на територии

https://www.actualno.com/balkani/prishtina-njama-da-razgovarjame-s-belgrad-za-razmjana-na-teritorii-news_668611.html

Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли заяви, че Прищина никога няма да разговаря с Белград за размяна на територии. В Twitter той написа, че двете държави "могат да разговарят за нормализиране на отношенията и взаимно признаване",. "Косово не е разговаряло, нито някога ще разговаря със Сърбия за размяната на територии или за подялба, която остава в мислите на политиците в Белград от 90-те години на миналия век", написа Пацоли в социалната мрежа. Той призова

Краят на още една заблуда. Телевизорът и компютрите не увреждат зрението на децата

http://nakratko.bg/category/29/157470/


Дългото гледане на телевизия или работата с компютри не са причина за късогледство, твърдят американски учени. Заболяването е свързано предимно с удължаването на очната ябълка и е зависимо от възрастта.

Веществото, с което е отровен Скрипал, е било нанесенo върху дръжката на входната врата

http://nakratko.bg/category/25/157469/


Британската  преса съобщава днес нови подробности за отравянето в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Саудитският принц Мохамед бин Салман пристигна на посещение във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806761

Саудитският принц Мохамед бин Салман пристигна на посещение във ФранцияСаудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пристигна днес на тридневно посещение във Франция, съобщи Франс прес. Самолетът му кацна на летище Бурже край Париж, където го посрещна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Тридесет и две годишният принц вече посети Обединеното кралство и прекара три седмици в Съединените щати,

Спасиха Берлинския полумаратон от клане

https://frognews.bg/novini/spasiha-berlinskiia-polumaraton-klane.html

Същинско клане на Берлинския полумаратон, който се провежда днес, е предотвратила немската полиция. Според националния ежедневник Die Welt органите на реда са арестували четирима души, планирали да извършат нападения с хладни оръжия срещу участниците в спортното събитие и хората, дошли да го наблюдават.

Тръмп обвини Путин и Иран, че подкрепят „животното Асад“

http://nakratko.bg/category/25/157467/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия, като обвини руския президент Владимир Путин и Иран, че подкрепят „животното Асад“, предаде Ройтерс. Тръмп направи това в няколко съобщения в „Туитър“.

Кейт Хъдсън ще има момиченце

http://www.cross.bg/keiit-momichentze-purvoto-1572087.html

/КРОСС/ Кейт Хъдсън очаква момиченце от приятеля си Дани Фуджикава, съобщи Контактмюзик. 38-годишната актриса разкри в Инстаграм, че е бременна с първото дете от приятеля си. Кейт има трима сина - 14-годишния Райдър и 6-годишните Крис Робинсън и Бингам от Мат Белами. Тя е постнала видео от парти, на което става ясно какъв е полът на нероденото й бебе. "Изненада! Ако се чудите защо отсъствам толкова дълго от социалните мрежи, причината е, че никога не съм се чувствала толкова зле. В сравнение с предишните ми бременности това е първото тримесечие от бременност, през което ми бе най-зле", е написала тя в информация към видеото. "Кейт и Дани са много щастливи - поясни източник, цитиран от сп. "Пийпъл". - Те отдавна правеха опити Кейт да забременее." Звездата от филмите "Почти известни" и "Булчински войни" отбеляза миналия месец, че би искала в бъдеще да роди момиченце.    

При-част-ие с Божия син

http://www.eurochicago.com/2018/04/prichastie/

Трети пък се изненадват, че и в православието има изповед. Дори са готови да спорят, че разликата между католицизма и православието е точно в това – че при нас нямало изповед. Неграмотност всякаква. Пречистени, в неделя ще отидат на църква да се причестят. Обикновено така го казват – причестихме се. Няма такава дума, разбира се. Думата е причастихме се, станахме част от Него, завърнахме се в неговата цялост, получихме правото да станем част от единството, към което принадлежим – при-част-ие.

Актуална обстановка по пътищата в страната към 17.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6806758

Актуална обстановка по пътищата в страната към 17.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще бъде ясно, с минимални температури между 4° и 9°. Утре ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 20° и 25°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на

За Драги опитът на Фед е карта за излизането от количествените облекчения

https://www.investor.bg/evropa/334/a/za-dragi-opityt-na-fed-e-karta-za-izlizaneto-ot-kolichestvenite-oblekcheniia-258623/

До момента ЕЦБ е възприела същата поредност на преминаването към нормализиране на политиките, както и Вашингтон

Полицията предотврати терористично нападение в Берлин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159719_policiiata_predotvrati_teroristichno_napadenie_v_berlin/?ref=rss


Германската полиция предотврати терористично нападение срещу Берлинския полумаратон днес, съобщи местният вестник "Велт", цитиран от БТА. Органите на реда са задържали четирима души, включително един главен заподозрян, който планирал атаки с нож срещу зрители и участници в спортното събитие.<br /><br />По информация на германското издание заподозреният бил близък познат на тунизиеца Анис Амри, извършил нападение срещу коледен базар в Берлин през декември 2016 г.<br...

Колите от социализма отново са хит в Германия

https://news.bg/auto/kolite-ot-sotsializma-otnovo-sa-hit-v-germaniya.html

Преди пращани за скрап, марки като "Трабант" и "Вартбург" вече са все по-скъпи и трудни за купуване

Коментар №1 на седмицата: Сбъдва се още едно предвиждане на Соломон Паси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6806636

Коментар №1 на седмицата: Сбъдва се още едно предвиждане  на Соломон ПасиИдеята “Балкански Бенелюкс” лансирана в “24 часа” през 2001 г. Балкански Бенелюкс за 32 млрд. евро - магистрали, жп инфраструктура, пристанища, летища, високоскоростни комуникации и 5G ще осигурят свързаността на Балканите с Европа. Това предвижда планът, който трябва да се лансира на срещата на върха на ЕС и лидерите на Западните Балкани през май

"Наполи" остава в борбата за титлата след инфарктен обрат срещу "Киево"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/08/3159715_napoli_ostava_v_borbata_za_titlata_sled_infarkten/?ref=rss


"Наполи" запази надежди да прекъсне хегемонията на "Ювентус" в Италия след инфарктна домакинска победа срещу "Киево". Тимът от Неапол губеше с 0:1 до 89-ата минута, но направи страхотен обрат с попадения на Аркадиуш Милик и Амаду Диавара.<br /><br />"Наполи" записа 24-а победа от 31 мача и събра 77 точки. Отборът, воден от Маруцио Сари, се доближи на четири точки от "Ювентус" при седем оставащи мача до края на сезона.<br...

Великденски поздрав от Холандия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806725

Великденски поздрав от ХоландияСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Наш читател ни изпраща великденски поздрав от Холандия със снимка на пъстри великденски яйца, подредени в

Седмичен хороскоп за 9-15 април

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-9-15-april-news_668587.html

Овен През тази седмица е много важно да се погрижите за настроението ви. Факторите винаги са балансирани, така че няма нужда да се фокусирате върху отрицателните от тях. В личен план е много важно да положите повече грижи върху това, което имате, за да го запазите. Сега е моментът да започнете по-интензивни тренировки ако искате да повдигнете самочувствието си, а и за да подобрите здравословното си състояние.  Телец Седмицата е подходяща за работа в екип. Именно съвместните дейности

Предотвратиха терористична атака на полумаратона в Берлин

http://nakratko.bg/category/25/157466/


Германската полиция е предотвратила терористично нападение на днешния полумаратор в Берлин, пише вестник "Велт", цитиран от "Ройтерс". Властите са задържали четирима мъже.

Тръмп: Русия и Иран подкрепят животното Асад

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-rusiia-i-iran-podkrepiat-zhivotnoto-asad-6081101

Все още не е направена независима проверка на твърденията, направени от доброволните спасители от „Белите каски“, че е извършена химическа атака късно вечерта в събота

Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806754

Британски рибари протестират на корабите си заради БрекзитБритански рибари протестираха днес на корабите си срещу перспективата Великобритания да продължи да прилага през преходния период след Брекзита европейската политика по рибарство, определяйки това като "предателство", предаде Франс прес. В Северна Англия петнайсетина кораба с плакати с надпис "Спасете британската риба" преминаха срещу течението на

Най-богатият 1% ще контролира две трети от световните богатства до 2030 г.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/nai-bogatiiat-1-shte-kontrolira-dve-treti-ot-svetovnite-bogatstva-do-2030-g-258974/

До края на следващото десетилетие сумата, притежавана от световните елити ще е в размер на 305 трлн. долара

Русия прехвърля наемници за Сирия през Ростов на Дон

http://clubz.bg/66426-rusiq_prehvyrlq_naemnici_za_siriq_prez_rostov_na_don

Руските наемници, които се бият в Сирия на страната на режима на Асад, се прехвърлят в раздираната от близо 7 години гражданска война чрез тайни полети от Ростов на Дон. Това разкри агенция Ройтерс в разследване по темата.

 
Мъжете се качват в самолети на частната сирийска компания Cham Wings. Съединените щати я включиха в списъка на санкциите през 2016 г. заради превоз на бойци за режима на президента Башар ал Асад в Сирия и помощ за сирийското военно разузнаване при доставката на оръжия и оборудване. ". 
 
Самолетите на компанията пристигат на летище Платов в Ростов предимно през нощта и заминават рано сутринта, когато на аеропорта почти няма други пътници. Публична информация за тези полети и разписанията им няма. Няма и възможност за закупуване на самолетни билети от Ростов до Дамаск или Латакия, където е разположена руската военна база в Сирия - "Хмеймим". 
 
Еърбъсът, в който руските наемници летят за Сирия, е един от десетките самолети, някога принадлежали на европейски и американски авиопревозвачи. Чрез мрежа от посредници и офшорни компании тези самолети се озовават в ръцете на авиокомпании от Близкия изток, което, според Вашингтон, помага на Сирия да заобиколи санкциите на САЩ.
 
Мъжете от полета, който екипа на Ройтерс проследява, отказват да разговарят с журналистите.
 
"Подписали сме документи, нямаме право нищо да кажем!"
От Airbus A320, с който те ще пътуват, се изсипват трийсетина загорели мъже в камуфлажни униформи, които бързат да се качат в автобуса, който ги чака, пише Ройтерс. Някои от тях носят в ръцете си торбички с лого на безмитните магазини от летището в Дамаск, пояснява агенцията. Мъжете са руски военни наемници, които се изпращат в помощ на Асад, показва разследването на Ройтерс.
 
Пробойна в санкциите
 
Ройтерс проследява веригата за доставка на самолети в Близкия изток и разкрива пролуките в санкциите на САЩ, които би трябвало да ограничат възможността на Асад и неговите съюзници от Ислямската революционна гвардия на Иран и групата "Хизбулла", да получават оръжие и средства, необходими за военна кампания. Разследването показва и как руски военни наемници от частна компания са прехвърляни в Сирия, макар властите на Руската федерация да не го признават.
 
Русия заявява, че участието ѝ в конфликта в Сирия е ограничено до въздушни удари, обучение на сирийски войски и малък брой специални части. Журналисти от Ройтерс се обърнали с въпроси по темата към говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който ги посъветвал по темата за полетите за Сирия от Ростов на Дон, както и за руските наемници да се обърнат към руското Министерство на отбраната. Оттам обаче не така и не отговорили.
 
Разследването на агенция Ройтерс разкрива сложна схема от прехвърляния и замитане на следи от сделките със самолетите, в които участват бивши съветски офицери, офшорни фирми, украински компании и дори - макар и непотвърдено - украински разведки.
 
Въпреки отказите обаче, Ройтерс проучва онлайн базите за проследяване на полети, тъй като там се появява редовно информация. В продължение на 14 месеца - от 5 януари 2017 г. насам, екипът на агенцията изброява 51 полета на Cham Wings от Дамаск и Латакия до Ростов и обратно. Всеки път се използва Airbus A320, който може да превозва до 180 пътници.
Eдин особено чувствителен въпрос

За Русия, където паметта за войните в Афганистан и Чечня е още силна, темата за човешките загуби на война е особено чувствителна. Запитани от Ройтерс приятели и руски наемници разказват, че Москва ги използва за водене на наземни операции. Това позволява да не се рискуват за тези битки военнослужещи, чиято смърт се обявява официално. 

Според съобщенията на руските власти, от момента на началото на руската операция в Сирия през септември 2015 г. там са загинали 44 военнослужещи. В тази бройка не се включват 39 руски граждани, загинали в несвързана с бойни действия авиокатастрофа в Латакия на 6 март. Според оценката на Ройтерс, основана на разговори с роднини и близки на загинали, а също и с местни чиновници, само от януари до август 2017 година в Сирия са загинали не по-малко от 40 руски наемници.

Един от загиналите е отлетял за Сирия именно от Ростов, с един от тези нощни полети, разказва вдовицата му.  В свидетелството за смъртта му, издадено от руското консулство в Дамаск, като причина за смъртта е посочено: "хеморагичен шок от осколки и огнестрелни рани".

Колко са руските бойци, наети от частни компании, в Сирия
 
В Сирия се бият между 2000 и 3000 наемници, разказва Евгений Шабаев, атаман на обществото на казаците Ховрино и първи секретар на Всеруската обществена организация "Поколение на победата". Той казва, че поддържа връзки с някои от служителите на ЧВК (частна военна компания "Вагнер"). Според военния лекар и други двама източници, запознати с въпроса, през февруари в Сирия само в една битка са били убити или ранени около 300 руски бойци.
 
 
Наемничеството в Русия е забранено със закон, а закон за статута на ЧВК няма. Ройтерс не са успели да се свържат с бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, който стои зад създаването на "Вагнер".
 
Руснак, който четири пъти е бил в Сирия, разказал на Ройтерс, че чартърните полети на Cham Wings са основен способ за прехвърляне на руски наемници в Сирия. Военни самолети се използвали само в тези случаи, в които местата в еърбъсите не стигали.
 
 
Вдовицата на друг руснак, убит в Сирия, казва, че в свидетелството за смъртта на мъжа й било написано: "карбонизация на тялото", с други думи, изгорял жив.
 
Руските наемници често са хвърляни в най-опасните битки и са първите, които влизат да освобождават градовете", разказва друга жена, изгубила съпруга си там. Това разказал мъжът й след първото си пътуване до Сирия.
 
Едва след това там влизат правителствените войски и развявайки знамена, приемат поздравления за победата, спомня си вдовицата.

Франция окуражава терористи, като ги приема в Елисейския дворец. Това заяви турския президент Реджеп Ердоган. "Вижте какво правят терористите в Германия. Това ще се случи скоро и във Франция", изтъкн

http://www.moreto.net/novini.php?n=372143

Франция окуражава терористи, като ги приема в Елисейския дворец. Това заяви турския президент Реджеп Ердоган. "Вижте какво правят терористите в Германия. Това ще се случи скоро и във Франция", изтъкна Ердоган в реч пред привърженици югозападния турски град Денизли.

Борис Джонсън: Русия не трябва да блокира разследвания на предполагаемата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806747

Борис Джонсън: Русия не трябва да блокира разследвания на предполагаемата атака в СирияБританският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че информациите за смъртоносно нападение с химическо оръжие в Сирия са "дълбоко обезпокояващи", предаде Асошиейтед прес. Той предупреди, че Русия не трябва да опитва да блокира евентуално международно разследване по случая. Джонсън каза, че силите на сирийския президент Башар Асад са

Дубай инвестира десетки милиарди долари за световното изложение през 2020 г.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/dubai-investira-desetki-miliardi-dolari-za-svetovnoto-izlojenie-prez-2020-g-258976/

Стойността на проектите, свързани с първото по рода си такова събитие, организирано в Близкия изток, е достигнала 42,5 млрд. долара през март

Съветът за сигурност на ООН ще се събере заради химическата атака в Сирия

http://clubz.bg/66425-syvetyt_za_sigurnost_na_oon_shte_se_sybere_zaradi_himicheskata_ataka_v_siriq

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, предаде Ройтерс.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза, че информациите за химическа атака в град Дума са изключително обезпокояващи и също призова Съветът за сигурност на ООН да се събере бързо, за да разгледа ситуацията. Льо Дриан осъди категорично атаката и бомбардировките от страна на сирийските правителствени сили по Дума за последните 24 часа. Той ги определи като "голямо нарушение на международните хуманитарни закони".

Льо Дриан каза, че Франция ще работи със съюзниците си, за да провери информациите за използвано химическо оръжие.

Визирайки предупреждението на Еманюел Макрон, отправено в миналото, че Франция ще нанесе едностранен удар в случай на смъртоносна химическа атака в Сирия, Льо Дриан каза, че Париж ще изпълни всичките си отговорности в борбата срещу разпространението на химически оръжия.

Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом призова за незабавно разследване на предполагаемото химическо нападение, предаде ДПА. Тя написа в Туитър, че е ужасена от информациите за химическата атака в Дума и каза, че разследване по случая трябва да започне незабавно.

Външната министърка на Норвегия Ине Ериксен Сьорейде изрази дълбоко безпокойство от информациите за нарастването на въздушните удари в Дума, както и за предполагаемата химическа атака. Тя каза, че е от съществено важно значение Организацията за забрана на химическите оръжия да получи безпрепятствен достъп, за да разследва инцидентите, за които има съмнение, че е използвано химическо оръжие.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление и на ЕС, предаде Ройтерс. 

"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението на ЕС.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийската страна отрича правителствените сили да са извършвали каквото и да е химическо нападение по град Дума. 

"Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.

Цвета, която е почти на 2 годинки, пази традицията на Великден в Русе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806727

Цвета, която е почти на 2 годинки, пази традицията на Великден в РусеСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читателката ни Радостина Кабакчиева от Русе ни изпраща снимка на невероятната Цвета Цонева, която е почти на две годинки, но вече добре познава българските традиции.

Нападателят от Мюнстер имал в дома си газови бутилки и туби с биоетанол и петрол

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-miunster-imal-v-doma-si-gazovi-butilki-i-tubi-s-bioetanol-i-petrol-2089751

Полицията откри в апартамента на водача, който вчера налетя с ван срещу множество хора в германския град Мюнстер, газови бутилки и туби с биоетанол и петрол, предаде ДПА.

Стотици сигнали за двамата избягали затворници, но без конкретни следи

http://nakratko.bg/category/60/157465/


Полицията получила стотици сигнали, че избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев са забелязани на различни места в страната, но в крайна сметка нито едно от обажданията не е довело до конкретни следи, информира БНР.

Утре спират тежкия трафик по най-натоваренитe пътища

http://www.cross.bg/sofiya-vladaya-putishta-1572089.html

/КРОСС/ Две ленти за влизащите в София през Владая На 9 април (понеделник), от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика. Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления:• автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина" - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).За улеснение на трафика през Владая - по път I-1 (Е-79), на 9 април от 10 ч. до 20 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София

Нина Стврева приветства ромите в Каварна

http://nakratko.bg/category/58/157464/


На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г.

Новооткрити ленти хвърлят светлина върху най-известния комунистически процес в Чехословакия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159710_novootkriti_lenti_hvurliat_svetlina_vurhu/?ref=rss


Архивни филмови кадри, открити по случайност в нефункциониращо предприятие, могат да хвърлят светлина върху един от най-известните политически процеси от времето на комунизма в Чехословакия - този срещу генералния секретар на комунистическата партия Рудолф Слански, разказва "Гардиън".<br /><br />Процесът срещу Слански и последвалата му екзекуция през 1952 г. са забулени в митове от години, отбелязва вестникът. Слански и 13 други висши функционери на партията са арестувани...

Путин поздрави православните християни за Възкресение Христово

https://www.actualno.com/europe/putin-pozdravi-pravoslavnite-hristijani-za-vyzkresenie-hristovo-news_668609.html

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави православните християни за Възкресение Христово. Този велик празник, олицетворяващ тържеството на живота, доброто и любовта, има огромно нравствено значение. Той пробужда вярата, надеждата, стремежа да се правят добрини, да се помага на ближния, се посочва в поздравленията на Путин. Украинският президент Петро Порошенко присъства на пасхални богослужения в храмовете на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, на Московската патриаршия

Русия подкрепя диалога САЩ-Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/rusija-podkrepja-dialoga-sasht-severna-koreja-news_668595.html

Русия подкрепя действията на КНДР, насочени към нормализирането на отношенията със Сеул и осъществяването на директен диалог със САЩ. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по повод на официалното посещение на неговия севернокорейски колега Ри Йонг Хо. „Подкрепяме стъпките на севернокорейското правителство, насочени към сближаване между двете Кореи, нормализирането на двустранните отношения и осъществяването на пряк диалог със САЩ, което е част от предложената от

Тръмп: Велико бъдеще очаква САЩ и Китай

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-veliko-bydeshte-ochakva-sasht-i-kitai-258975/

Президентът също така изрази оптимизъм за решаването на изострящия се търговски спор между двете най-големи икономики в света

Въоръжен мъж с колело нападна хора в САЩ

https://petel.bg/Vaorazhen-mazh-s-kolelo-napadna-hora-v-SASHH__259067

Въоръжен с нож нападна хора в центъра на Индианаполис, САЩ. Трима души са били хоспитализирани с наранявания, нападателят също е бил отвед...

Безплатно пътуване с влак из Европа за навършващите пълнолетие

https://petel.bg/Bezplatno-patuvane-s-vlak-iz-Evropa-za-navarshvashhite-palnoletie__259068

Кадър: Нова тв Обиколка на Европа с влак, като подарък за рожден ден. Инициативата е на Еврокомисията, която ще плати билетите. Гратис, об...

Германските власти предотвратиха нов опит за терористичен атентат в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806741

Германските власти предотвратиха нов опит за терористичен атентат в БерлинПо информация на националния ежедневник Die Welt германската полиция е предотвратила терористичен атентат срещу Берлинския полумаратон, който тази година се провежда в неделя, 8 април. Спецчастите на полицията са арестували четирима души, планирали да извършат нападения с хладни оръжия срещу участниците в спортното събитие и хората,

Наближава прощалният концерт на Силви Вартан във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372142

Като част от прощалното си турне, Силви Вартан ще изнесе грандиозен концерт във Варна. На 19 април в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта световноизвестната френска певица с подчертан български произход ще си каже емоционално сбогом с българската публика, припомня Moreto.

Дневен хороскоп за 9 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-9-april-news_668551.html

Овен Денят може да промени някои положения в досегашното ви положение. Колкото и да се радвате на промяната доста бързо ще разберете, че тя няма да е от лесните, просто защото е промяна. Телец Много от представителите на знака ще бъдат заети с обновяването на дома си или уреждането на нещата с ново място за живеене. Не залагайте на тъмните цветове в интериора. Близнаци Този понеделник ще изиска от вас повече активност в личен план. Сега е моментът да направите онова признание, за което все

Фетел с впечатляваща победа във Формула 1

http://clubz.bg/66424-fetel_s_vpechatlqvashta_pobeda_vyv_formula_1

Себастиан Фетел ("Ферари") спечели и второто състезание за сезона във Формула 1 - Гран При на Бахрейн на пистата "Сахир". Подиумът допълниха пилотите на "Мерцедес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън, съответно втори и трети.

Германецът потегли първи и удържа впечатляващ успех - особено в последните десет обиколки, когато трябваше да кара с доста износени гуми, а Ботас го следваше плътно и на моменти изглеждаше, че ще го изпревари.

Донякъде доволен може да бъде и Хамилтън, който тръгна от девета позиция - заради наказание за смяна на скоростна кутия. Световният шампион обаче едва ли ще запомни надпреварата с добро най-вече заради лошата комуникация с бокса на "сребърните стрели". 

И това се случва за втори пореден път, след като в Австралия британецът бе подведен и загуби надпреварата. Сега няколко пъти се оплака от липса на обратна връзка какви времена да преследва.

Не всичко беше наред и в щаба на "Ферари". На 36-ата обиколка Кими Райконен влезе в бокса за смяна гуми. Финландецът обаче потегли преди да е заменена една от гумите (задна лява) и удари механик.

След няколко метра Кими спря и състезанието за него приключи. А механикът бе откаран в болница. Няма опасност за живота му.

Един от героите на състезанието е Пиер Гасли ("Торо Росо"), който се нареди четвърти. Топ 6 допълват Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг. "Ред Бул" регистрира провал - Макс Верстапен и Даниел Рикардо не завършиха.

Така "Ферари" и Фетел повториха старта си от миналата година. Следващата неделя е Гран При на Китай.

Певицата Дуа Липа: Лондон изигра ключова роля за успехите ми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806711

Певицата Дуа Липа: Лондон изигра ключова роля за успехите миОглавявалата чартовете певица Дуа Липа довери, че Лондон имал ключова роля за успехите й, съобщи Контактмюзик. 22-годишната Дуа Липа бе сред певиците, за които се говореше най-много миналата година. Сега тя призна, че британската столица изиграла голяма роля за възхода й до върховете на музикалния бизнес, предаде БТА. "Родена съм през 1995 г.

'Никога не съм крил, че съм ром'

https://offnews.bg//dw/nikoga-ne-sam-kril-che-sam-rom-678309.html

Петър Филипов и Русин Коцев са израснали в ромския квартал на Видин. Днес и двамата живеят в Германия. Петър има ТВ предаване в Касел. А Русин работи в училище в Кобленц. На Международния ден на ромите Ви срещаме с тях.

"Петър е много интелигентен и честен човек. Той е отворен към света" - така Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел описва накратко своя нов колега. От февруари тази година 48-годишният Петър Филипов и неговият малък екип - Русин Цветанов, Петър Стефанов и Емил Филипов - имат собствено предаване в местната медия, което се излъчва веднъж месечно. Всички те са роми. Родени и израснали в квартал "Нов път" в град Видин. В предаването си за "Offener Kanal Kassel", чието име е "Incomer stories - Made in Germany", те представят историите на българи, живеещи в Германия. "Идеята на това предаване е да помогнем за премахването на предразсъдъците спрямо българите в Германия с помощта на добри примери. Същевременно цел на това предаване е и да възпитава и образова ромската общност. То е за всички българи, които живеят в чужбина, част от които са представители на ромския етнос. Защото и българските роми, които живеят в чужбина, също са българи", подчертава Петър с усмивка.

"Понякога се чудя как издържа народът"

Той напуска България през 2010 година. Живее шест месеца в Лондон и известно време във Финландия. През 2015 се мести в Германия. "Положението в България след 2007 започна да става нетърпимо. Понякога се чудя как издържа народът", споделя Петър, който години наред е имал частен бизнес във Видин. "Първо с родителите ми имахме шивашки цех - шиехме работни ръкавици и спално бельо. После имахме фурна за хляб. А между 1998 и 2008 се занимавах с медии", разказва 48-годишният Петър. "В един момент нещата станаха непосилни. И дори и с частен бизнес човек трудно можеше да се справи. И така и аз реших да напусна България и да тръгна да търся мястото си по широкия свят."

През последното десетилетие от живота си в България Петър, който е завършил икономика в УНСС и курс по печатни медии в Американския университет в Благоевград, се занимава с телевизия и радио. През 1998 той открива кабелна мрежа в ромския квартал на град Видин "Нов път". Става дума за телевизия "Рома", която е имала ежедневна програма от 10-12 часа на ден - със сутрешен блок, новини и различни предавания. "За съжаление хората от квартала не успяха да оценят усилията ни още в началото. Едва през 2003, когато направихме документалния филм "Самотата убива", донесъл награди и признание на нашата телевизия, нашите съкварталци ни поздравиха и ни благодариха, че работим за тях", спомня си Петър. Поглеждайки назад, днес той е щастлив, че телевизионната му програма е успяла и по някакъв начин да образова ромите от "Нов път". "Това беше нашата цел", казва икономистът, който в продължение на две години има и радиопрограма - "Етнорадио" в Монтана.

Ключът е в образованието

"Именно образованието е ключът към по-доброто бъдеще - не само за ромите, а за всички", казва Петър. "Навремето родителите ни ни възпитаваха в духа на доброто образование - да учим, да получим прилична професия и добра работа." Той е учил до 8 клас в т.нар. ромско училище във Видин. А след това се записва в гимназия - в българско училище, както казва той самият. "Спомням си, че имах притеснения относно българския си език. Не говорех правилно български и това ме накара да дам повече от себе си, да инвестирам повече време в това. Но като че ли никога не съм усещал явна дискриминация заради произхода ми", спомня си Петър. След това добавя: "Имало е моменти, в които съм се чувствал дискриминиран, но впоследствие осъзнах, че това се е дължало на моите разбирания."

И все пак не може да се отрече, че в България има скрита дискриминация спрямо ромите, казва той. "Във Видин например имаше заведения, които не допускаха или не обслужваха роми. Има и дискриминация при търсенето на работа - роми отговарят на изискванията, кандидатстват, изпращат документите си, но когато работодателите разберат, че кандидатът е от ромски произход, мястото изведнъж се оказва заето", посочва Петър. Той казва, че в чужбина никой досега не го е питал дали е ром. "Никой не се е интересувал от моя етнос. Но и аз никога не го крия." 48-годишният икономист посочва, че в в това отношение ситуацията в чужбина е различна от тази в България: "Хората те оценяват по твоите способности. В България може би е малко по-силно заложено това да те оценяват през етноса ти." Петър обаче вижда и някои разлики между днешна България и времето преди 1989. "По времето на комунизма всички роми бяха включени активно в производството и работеха. Днес нещата стоят другояче."

Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел признава, че дори се зарадвал, когато Петър кандидатствал с идеята си за предаване при тях. "Моята приятелка също е от ромски произход и знам много добре колко труден е понякога животът на ромите в България", казва германецът. "Петър се застъпва силно за представителите на своя етнос, но същевременно е отворен към света. Той се труди много, за да осигури добър живот на семейството си", казва Франк Вайерсхойзер.

Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел признава, че дори се зарадвал, когато Петър кандидатствал с идеята си за предаване при тях. "Моята приятелка също е от ромски произход и знам много добре колко труден е понякога животът на ромите в България", казва германецът. "Петър се застъпва силно за представителите на своя етнос, но същевременно е отворен към света. Той се труди много, за да осигури добър живот на семейството си", казва Франк Вайерсхойзер.

"Във Видин има много будни роми"

Говорейки за ромите от видинския квартал "Нов път", Петър с усмивка посочва, че като цяло в ромския квартал на Видин има доста будни хора. "В моя роден град има доста роми, които по един или друг начин успяват - инвестират в себе си, в образованието си", казва той и посочва като пример Русин Коцев, който днес също живее в Германия - в град Кобленц. "Русин беше ученик в 7 клас, когато навремето стартира в нашата телевизия "Рома". Той започна с рубриката "Любопитни факти", а впоследствие стана и репортер. Водеше и тийнейджърско предаване", разказва Петър. Впоследствие Русин завършва българска филология и продължава образованието си. Днес той има докторска степен по съвременен български език.

Русин идва в Германия през лятото на 2017 с ясното съзнание, че българските деца трябва да учат български език, за да познават историята и на народа си, и на етноса си, както казва той самият. "До края на тази учебна година съм помагам на едно училище в Кобленц и на родителите на българските деца, които учат там. От следващата година ще работя по специалността си и ще преподавам български език на същите деца, като обучението ще е част от учебната програма на местното училище", разказва Русин. Според него, е необходимо всички да разберат, че децата, отгледани и изучени в чужбина, може да променят нещата не само за себе си, но и за хората в своята родина. "За тази цел обаче децата имат нужда от нашата помощ, като не само на осми април, Международния ден на ромите, им говорим за паметта и дълга", казва той.

"На този ден се отдава почит към жертвите на Холокоста, в който са убити и много синти и роми. За съжаление обаче този празник като че ли в много ромски общности се е превърнал в повод за надсвирване и музика. А всъщност на този ден би трябвало да си сведем главите и да почетем загиналите в лагерите", казва Петър.

„Интеграцията на ромите трябва да тръгне от средите на самата общност"

И Русин смята, че самите роми не познават достатъчно добре историята си като етнос. Той призовава специалистите да започнат нови изследвания, посветени на ромите, а хората, милеещи за този етнос, да помогнат за правилното възприемане на ромите по света.

И Русин смята, че самите роми не познават достатъчно добре историята си като етнос. Той призовава специалистите да започнат нови изследвания, посветени на ромите, а хората, милеещи за този етнос, да помогнат за правилното възприемане на ромите по света.

Нападателят от Мюнстер бил познат на полицията

http://nakratko.bg/category/25/157463/


Йенс Р. – мъжът, който вчера се вряза с ван в граждани в германския град Мюнстер, в миналото е имал проблеми със закона, съобщи представителката на прокуратурата на града Елке Адомайт.

"Майсторски" великденски яйца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806699

"Майсторски" великденски яйцаСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читателят ни Яни Георгиев ни изпрати снимка на изключително интересни великденски яйца от град Сливен. Техен майстор е Мария

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир

https://www.actualno.com/society/stotici-mirjani-ostanaha-do-kraja-na-slujbata-za-vyzkresenie-hristovo-v-rilskija-manastir-news_668608.html

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир тази нощ. Това се случва за първи път от години, хората са останали до 3 часа сутринта, съобщи архимандрит Калистрат. Затова службата за така нареченото Второ Възкресение ще започне днес по-късно в 17 часа. От сутринта стотици влязоха да запалят свещ в централния манастирски храм с молитва и пожелание за здраве. Някои са в Рилския манастир от два, три дни с нощуване: "Нощувахме, две нощи. Всичко беше п

СМЕРШ – Смерть шпионам!

http://pogled.info/svetoven/smersh-smert-shpionam.93674

/Поглед.инфо/ През последните месеци със завидна бързина се завихря един международен скандал, който може да предизвика след себе си редица земеразтърсващи процеси на целия континент, че и отвъд него. Става въпрос за истеричния крясък на Великобритания срещу Руската федерация около все още неизяснените обстоятелства за опита за убийство на един двоен шпионин или по-популярно в средите на разузнаването – предател! Да не си помисли някой, че става въпрос за Литвиненко(също предател) или пък за някой от многото други двойни агенти, т.нар. предатели, станали жертва на бившите си колеги?

Внимание! Промениха часовете на тишина в Гърция за летния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806723

Внимание! Промениха часовете на тишина в Гърция за летния сезонОт неделя 1 април 2018 г. до неделя 30 септември 2018 г. се прилагат часовете за тишина през летния сезон. Според разпореждане полицията часовете на дневно и нощно спокойствие са от 15:00 до 17:30 и от 23:00 до 07:00 сутринта. През зимата (от 1 октомври до 31 март) часовете за почивка се определят от 15:30 до 17:30 часа и от 22:00 до 07:30 часа.

Откриха пълна чанта с марихуана в македонски автобус

http://www.cross.bg/marihyana-avtobys-chantata-1572116.html

/КРОСС/ Пълна чанта с марихуана откриха в автобус, пътуващ по маршрута Скопие-Дортмунд, информира БГНЕС. В чантата е имало четири опаковки с марихуана с тегло около 2 килограма. Никой от пътниците не припозна чантата за своя. Македонската полиция изяснява случая.    

Съветник на Тръмп: Не изключвам нов удар в Сирия, всички опции остават на масата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806721

Съветник на Тръмп: Не изключвам нов удар в Сирия, всички опции остават на масатаСъветникът по национална сигурност към Белия дом Том Босърт заяви в неделя, че на фона на докладите за нова химическа атака в Сирия „всички опции остават на масата“, пише изданието Politico. Босърт поясни, че след съобщенията за предполагаема употреба на химически оръжия в Сирия екипът за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръм е

Зоран Заев: Не можем да влезем в НАТО с името БЮРМ

http://www.moreto.net/novini.php?n=372141

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че е невъзможно Македония да влезе в НАТО под временното име БЮРМ, предава македонската медия „Стандард". „Някои казват, че може да влезем и под името БЮРМ, но аз смятам, че това не е възможно.

В Италия призоваха циганите да крадат по-малко

https://frognews.bg/novini/italiia-prizovaha-tsiganite-kradat-malko.html

Един от големите победители на последните избори в Италия - лидерът на ”Лига” Матео Салвини призова циганите да крадат по-малко. Това се случи по време на Международния ден на ромите.

Тръмп обвини Русия и Иран, че подкрепят "животното Асад"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159712_trump_obvini_rusiia_i_iran_che_podkrepiat_jivotnoto/?ref=rss


Президентът на САЩ заплаши сирийския лидер Башар ал Асад, че "ще плати висока цена" за смъртоносната газова атака в дамаското предградие Дума и обвини Иран и руския президент, че подкрепят "животното Асад".<br /><br />Подробностите за това какво точно се е случило в обсадения град, контролиран от антиправителствени сили, все още се изясняват, като по първоначални съобщения химическа атака е причинила гибелта на десетки цивилни.<br /><br />Съвместният...

Претъпкан с пътници влак без локомотив измина на заден ход 12 километра (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806707

Претъпкан с пътници влак без локомотив измина на заден ход 12 километра (Видео)Двадесет и два претъпкани с пътници вагона от влакова композиция, от която се отделил локомотивът, изминали на заден ход 12 километра в Индия, преди да бъдат спрени, оповести индийското министерство на железопътния транспорт, цитирано от Франс прес. "Нещо ужасно можеше да се случи, но този риск бе предотвратен от бдителния персонал - заяви

Тръмп: Русия и Иран подкрепиха животното Асад

https://frognews.bg/novini/tramp-rusiia-iran-podkrepiha-jivotnoto-asad.html

Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по повод обвиненията, че сирийският режим е извършил химическа атака в Сирия.

Охридският и македонски архиепископ отслужи празнична Великденска литургия в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806705

Охридският и македонски архиепископ отслужи празнична Великденска литургия в СкопиеПо повод Възкресение Христово в Съборния храм "Свети Климент Охридски" в Скопие днес охридският и македонски архиепископ Стефан отслужи празнична литургия, предаде агенция МИА. Преди това, снощи църковна делегация, водена от главата на Македонската православна църква - Охридска архиепископия архиепископ Стефан пое на летището в Скопие Благодатния

Тръмп: ”Животното” Асад извърши ”безмозъчна” химическа атака

http://dnes.dir.bg/news/siria-donald-tramp-himicheska-ataka-27030278

Доналд Тръмп предупреди за „високата цена“ за „безмозъчната“ химическа атака в Сирия и обвини Русия и Иран за подкрепата към „животното" Асад.

Плашещият потенциал на умните асистенти на Google и Amazon

https://www.investor.bg/softuer/458/a/plasheshtiiat-potencial-na-umnite-asistenti-na-google-i-amazon-258682/

От заявките за патенти на компаниите можем да съдим, че фирмите имат доста по-големи амбиции за колонките си, но те включват и повече следене на потребителите

Всички заедно и сплотени на Великден в дома на отец Иван в Нови хан

https://petel.bg/Vsichki-zaedno-i-sploteni-na-Velikden-v-doma-na-otets-Ivan-v-Novi-han__259065

Снимка: bTV Отскоро за дома в Нови хан се грижи отец Григорий, който е син на отец Иван. На Великден всички бяхме заедно, сплотени, държах и ...

Защитени жилища заменят старческите домове

https://petel.bg/Zashhiteni-zhilishha-zamenyat-starcheskite-domove__259066

Защитени жилища заменят старческите домове. Нова стратегия предвижда до няколко години възрастните хора у нас да напуснат големите цент...

Коукалова пропуска още един сезон в биатлона

https://offnews.bg//zimni/koukalova-propuska-oshte-edin-sezon-v-biatlona-678308.html

Чешката суперзвезда в биатлона Габриела Коукалова ще пропусне и предстоящия сезон 2018/19. За това съобщи самата биатлонистка.

"Не се чувствам подготвена физически и психически за състезанията. Нямам мотивация за победи. Искам да се занимавам с други неща. Това не е краят на състезателната ми кариера, но на този етап няма да се състезавам", написа Коукалова в профила си във Фейсбук. Тя обеща да разкрие повече подробности за състоянието си в автобиографията, която ще пусне до края на месеца.

Чехкинята не участва в Световната купа и през изминалия сезон заради травма. Поради тази причина тя пропусна и Олимпиадата в Пьонгчанг.

Габриела Коукалова е двукратна олимпийска вицешампионка от Игрите в Сочи преди четири години. Състезателката има два златни, два сребърни и два бронзови медала от световни първенства. Носителка е на Световната купа в биатлона за сезон 2015/2016 година.

Тръмп: Русия и Иран подкрепят животното Башар Асад

https://www.actualno.com/america/trymp-rusija-i-iran-podkrepjat-jivotnoto-bashar-asad-news_668621.html

Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад. Така коментира държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в Twitter информацията за извършена химическа атака в сирийския град Дума. Непотвърдена информация сочи, че сирийските правителствени сили са извършили химическа атака в града - последният бастион на бунтовниците край Дамаск. Русия и Сирия отричат информацията. "Много загинали, включително жени и деца, безсмислена химическа атака в Сирия. Районът на зверства е блокиран и обкръжен о

Коментар №2 на седмицата: 100 000 у нас вече купуват със заплатите си колкото западноевропееца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6806640

Коментар №2 на седмицата: 100 000 у нас вече купуват със заплатите си колкото западноевропеецаКак икономическият ръст промени разпределението на доходите Данните на НАП за разпределението на броя данъкоплатци според размера на дохода и плащания подоходен данък дават само частична картина на икономическата динамика през последните години, пазара на труда и неравенството в обществото. Например в България пенсиите не се облагат – но ако

Хаос в движението на влаковете във Франция заради стачка

http://www.cross.bg/sindikati-stachni-reforma-1572115.html

/КРОСС/ Милиони французи и чуждестранни туристи се сблъскват днес с поредната стачна вълна, която нарушава транспорта в страната, тъй като железничарите протестират срещу икономическата реформа на френския президент Еманюел Макрон. Някои синдикати заплашиха с по-твърди стачни действия, предаде Ройтерс. Служителите на железниците дадоха начало през изминалата седмица на поетапни стачни действия, които ще продължат три месеца заради планираната реформа на държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF). Това е най-голямото предизвикателство досега за усилията на Макрон да модернизира френската икономика. Отменени полети от и до Париж заради стачка Очаква се днес в протеста да се включат малко над една трета от служителите, необходими за безпроблемното функциониране на влаковете, което е спад в участието спрямо последната 48-часова стачка във вторник и сряда, посочи Ес Ен Се Еф. Някои синдикати обаче вече дадоха сигнал за втвърдяване на позициите, тъй като преговорите с министрите по реформата са в задънена улица. Представители на Общата конфедерация на труда (CGT), един от най-големите синдикати, посочиха в петък, че стачките могат да продължат и след юни, ако нищо не се промени. Засега синдикатите са насрочили поетапни стачни действия, предвидени за по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестът е срещу промените в монополиста Ес Ен Се Еф преди да бъде отворен за конкуренция, както изискват разпоредбите на ЕС

Кошничка с великденски яйца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806673

Кошничка с великденски яйцаСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читателката ни Надя Тодорова Николова  ни изпрати снимка на пъстрите си великденски яйца и написа : "Христос

Над 26 000 души бяха евакуирани в Германия заради бомба от Втората световна война

http://www.mediapool.bg/nad-26-000-dushi-byaha-evakuirani-v-germaniya-zaradi-bomba-ot-vtorata-svetovna-voina-news277746.html

Над 26 000 жители на германския град Падерборн са евакуирани заради обезвреждане на бомба от времето на Втората световна война (1939-1945 г.), съобщават ДПА и РИА „Новости“. Британската бомба с тегло 1,8 тона е открита в двора на къща преди седмица и половина. Тя се е намирала на дълбочина 80 см, по тази причина детонацията може да доведе до големи разрушения. Властите обявиха евакуация в радиус от 1,5 км от бомбата. Сред подлежащите на евакуация учреждения са две болници, няколко дома за възрастни хора и университет. Освен това, жителите на отделни райони на историческия център на града също трябва да напуснат своите домове. Организирани са временни укрития за евакуираните. Полицията, пожарните, служителите на спешните служби и над 1000 доброволци следят за това хората да напуснат опасната зона. Ежегодно на територията на ФРГ се обезвреждат около 5,5 хиляди невзривени боеприпаси. На територията на страната са останали хиляди подобни. По време на Втората световна война над Германия са пуснати над 2 милиона бомби, около 5% от тях, т.е. 100 000, не са се взривили.

На изборите в Унгария измериха най-високата междинна активност от 2002-ра

https://offnews.bg//sviat/na-izborite-v-ungaria-izmeriha-naj-visokata-mezhdinna-aktivnost-ot-200-678306.html

Избирателната активност на днешните парламентарни избори в Унгария достигна 42,3 % към 13 часа местно време (11 ч. по Гринуич) - най-високото междинно равнище от 2002 г., предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Информацията е от националната избирателна служба.

На предходните избори през 2014 г. избирателната активност по същото време е била 34,4 %. Според някои социологически агенции избирателна активност над 70 % може да е сигнал за ефективната мобилизация на опозицията, поради което партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан може да загуби мнозинството си в парламента.

Водещият кандидат на левицата за министър-председател Гергей Карачон заяви, че високата активност е добра новина за хората, които искат да попречат на Орбан да спечели трети пореден мандат.

Очакванията на анализаторите обаче са за нова победа на ФИДЕС.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят 5-процентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия, главният им опонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), както и обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", Партията на Зелените - "Политиката може да бъде различна и партията "Демократична коалиция".

Хиляди българи посрещнаха Великден в Желязната църква в Истанбул

http://www.mediapool.bg/hilyadi-balgari-posreshtnaha-velikden-v-zhelyaznata-tsarkva-v-istanbul-news277745.html

Няколко хиляди православни българи посрещнаха Великден в реставрираната българска Желязна църква край Златния рог в Истанбул, предаде БТА. Повече от 10 автобуса със сънародници са пристигнали от България специално, за да присъстват на пасхалното богослужение снощи в храма и той бе изпълнен до краен предел, мнозина стояха в двора. Сред присъстващите бяха посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски, служители от българското генерално консулство в Истанбул, единственият българин архонт във Вселенскатата патриаршия Димитър Атанасов, много българи, работещи в града край Босфора. Празничното пасхално богослужение в храма "Свети Стефан" бе извършено снощи за пръв път от седем години насам след продължителната реставрация. То се ръководеше от протосингела на Старозагорската епархия, който поздрави миряните с Възкресението на Исус Христос, най-големия християнски празник. Точно в 00.00 часа след звъна на църковната камбана православните християни начело със светите отци направиха обиколка със свещи около църквата. Пасхална служба бе изнесена и в българската екзархия в квартал Шишли, където се черкуваха православните християни от общността на българите в Истанбул начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лиязе. Пасхалната служба в eкзархийската църква "Свети Йоан Рилски" изнесе свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, църковен хор под диригентството на Кирияко Лиязе изпълни пасхални песни.

Орбан гласува за "своята" партия и обеща да защитава народа

https://www.actualno.com/europe/orban-glasuva-za-svojata-partija-i-obeshta-da-zashtitava-naroda-news_668604.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заедно със своята съпруга Анико Леваи гласуваха на парламентарните избори в Будапеща. „Днес ние не просто избираме партия, правителство и министър-председател, ние гласуваме за нашето бъдеще“, каза Орбан пред журналистите. „Тази страна винаги сама отговаря за своите действия, затова ние можем да се доверим на своя народ, и аз ще приема всяко негово решение“, добави той. Премиерът заяви, че е гласувал за &b

Българин изобрети добавка – 3 коли да замърсяват колкото една

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804810

Българин изобрети добавка – 3 коли да замърсяват колкото еднаАуспухът ще побелее, ако изминете 100 км, казва Йонко Мермерски Продава се перфектен “Фолксваген Голф” – дизел, произведен през 1995 г., на 230 467 км пробег, гласи обява, която от 22 февруари т.г. е в един от най-популярните сайтове за продажба на автомобили. Неин автор е мъж, представил се като Гошо от хасковското с. Гълъбец.

Тръмп обвинява Русия и Иран. За Москва химическата атака е измама

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obviniava-rusiia-i-iran.-za-moskva-himicheskata-ataka-e-izmama-2089741

Източник от министерството на външните работи на Сирия определя твърденията за употреба на химически оръжия като "една и съща досадна песен"

Срещу мъжа, предизвикал трагедията в Мюнстер, имало 3 дела

http://www.moreto.net/novini.php?n=372140

Мъжът, който вряза вана си в заведение на открито в събота в германския град Мюнстер, по-рано е имал проблеми със закона, заяви представителят на градската прокуратура Елке Адомайт. Двама души загинаха, а над 20 бяха ранени при врязването на вана в кафене в центъра на града на 7 април следобед.

Тръмп прогнозира търговска сделка с Китай

http://www.cross.bg/trump-kitaii-pekin-1572114.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с прогноза, че търговският спор между Вашингтон и Пекин ще бъде разрешен. "С президента Си винаги сме били приятели, без значение какво се случва в търговския ни спор. Китай ще отмени търговските бариери, защото това е правилното нещо. Митата ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение за интелектуалната собственост. Страхотно бъдеще за двете страни", написа той в "Туитър". По-рано тази седмица страховете от търговска война между двете сили достигнаха ново ниво, след като Тръмп инструктира кабинета си да обмисли налагане на нови мита върху китайски стоки за 100 милиарда долара в отговор на предполагаемата кражба на интелектуална собственост от страна на Пекин. Китай заплаши, че ще отговори.      

Трафикът на всички български ГКПП е нормален

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6806692

Трафикът на всички български ГКПП е нормаленТрафикът на всички български гранични контролно-пропускателни пунктове е нормален, информира МВР. По данни на Агенцията "Митници" от 20.00 ч. тази вечер до 8.00 ч. във вторник обработването на пътните и винетните такси на граничните пунктове ще се извършва ръчно. Причината е оптимизация на информационните системи на агенцията.

Тръмп за атаката в Сирия: Путин, Русия и Иран подкрепиха животното Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806701

Тръмп за атаката в Сирия: Путин, Русия и Иран подкрепиха животното АсадПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за „високата цена“ на „безмозъчната“ химическа атака в Сирия, извършена близо година след американските въздушни удари в страната с ракетите „Томахоук“, предава новинарският телевизионен канал CNN. „Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия.

Козунак, великденски яйца и пролетно настроение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806671

Козунак, великденски яйца и пролетно настроениеСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. "Христос воскресе! Светли празници!" пожелава читателката ни Галя Пенчева, пращайки снимка на великденските си яйца и

Използваният срещу Скрипал "Новичок" бил като бомба със закъснител

https://petel.bg/Izpolzvaniyat-sreshhu-Skripal-Novichok-bil-kato-bomba-sas-zakasnitel__259063

Използваният химически агент новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал е бил бомба със закъснител, тъй като е бил подготвен да започне да дейст...

Великденски концерт и църковна служба събра християни в Желязната цъкрва в Истанбул

http://nakratko.bg/category/25/157462/


Великднески концерт и църковна служба събра вярващите и в българската църква "Св. Стефан" в Истанбул.  Въпреки дъждовното време, потокът от вярващи в историческата Желязна църква не секва.

Турция: Осъждаме твърдо атаката в Сирия, подозираме режима на Башар Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806696

Турция: Осъждаме твърдо атаката в Сирия, подозираме режима на Башар АсадТурция осъди използването на химически оръжия в контролирания от бунтовниците град Дума в района на Източна Гута в Сирия, предаде Ройтерс, като се позовава на съобщение на турското външно министерство. Ние твърдо осъждаме атаката, за която има сериозни подозрения, че е била извършена от режима, чиито минали прояви с използване на химическо оръжие

Избирателната активност в Унгария е най-висока от 2002 г. насам

http://www.mediapool.bg/izbiratelnata-aktivnost-v-ungariya-e-nai-visoka-ot-2002-g-nasam-news277744.html

Избирателната активност на парламентарните избори в Унгария достигна 42.3 процента към 13 ч. местно време (11 ч. по Гринуич) - най-високото междинно равнище от 2002 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни на националната избирателна служба. На предходните избори през 2014 г. избирателната активност по същото време е била 34,4 процента. Според някои социологически агенции избирателна активност над 70 процента може да е сигнал за ефективната мобилизация на опозицията, поради което партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан може да загуби мнозинството си в парламента. 

Ако този човек разбираше от икономика...

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-USA-sasht-izbori-2016-mita-27030236

Ако следваше нормалната икономическа логика, Доналд Тръмп трябваше да е наясно, че наказателните мита срещу чужди страни ще ударят по Америка като бумеранг.

Джон Кели е загубил "авторитета си" в Белия дом

https://www.actualno.com/america/djon-keli-e-zagubil-avtoriteta-si-v-belija-dom-news_668572.html

Ръководителят на административния апарат на Белия дом Джон Кели е загубил "авторитета, влиянието" и подкрепата на своите служители и сътрудници, пише днес вестник "Вашингтон поуст", който се позовава на източниците си от администрацията на американския президент. Според тях, Кели не се е консултирал с никого относно неотдавнашните си решения за назначаване и освобождаване на ключови служители от администрацията. В публикацията се твърди още, че пенсионираният генерал е разгн

Предполагаема химическа атака взе над 100 цивилни жертви в Сирия

http://www.mediapool.bg/predpolagaema-himicheska-ataka-vze-nad-100-tsivilni-zhertvi-v-siriya-news277743.html

Предполагаема химическа атака взе над 100 цивилни жертви в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск, съобщи опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА. "Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет. Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение. По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.  Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.  Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума. Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА. Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.  "Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя. Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението. Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски. Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници".

Междинната избирателна активност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806683

Междинната избирателна активност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 г.Избирателната активност на днешните парламентарни избори в Унгария достигна 42,3 процента към 13 ч. местно време (11 ч. по Гринуич) - най-високото междинно равнище от 2002 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни на националната избирателна служба. На предходните избори през 2014 г. избирателната активност по същото време е била 34,4 процента.

Тръмп: Китай ще премахне търговските бариери, понеже това е правилното решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806694

Тръмп: Китай ще премахне търговските бариери, понеже това е правилното решениеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изрази днес увереност, че Китай ще премахне търговските бариери и ще бъде постигнато споразумение между двете страни, за да се избегне търговска война, съобщиха световните агенции. Китай ще премахне търговските бариери, понеже това е правилното решение. Митата ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение

Прищина: Няма да разговаряме с Белград за размяна на територии

http://nakratko.bg/category/25/157460/


Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли заяви, че Прищина никога няма да разговаря с Белград за размяна на територии.

Тръмп прогнозира търговска сделка с Китай

http://nakratko.bg/category/25/157461/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с прогноза, че търговският спор между Вашингтон и Пекин ще бъде разрешен. "С президента Си винаги сме били приятели, без значение какво се случва в търговския ни спор.

Ново срутване по пътя за Рилския манастир над село Пастра

http://www.cross.bg/manastir-mesta-srytvane-1572113.html

/КРОСС/ Ново срутване на скали и дървета по пътя за Рилския манастир над с. Пастра е станало днес по обед. Движението става в едната лента в посока към светата обител. Участъкът обаче не се почиства, само е обезопасен. Ограничение на скоростта на това място, което и при завой, не е въведена. Няма екипи да почистват, защото се очакват нови срутвания, коментираха експерти. Целият скат там е нестабилен. Със сигурност ще се наложи да се прави укрепване още през пролетта. Пътят Рила-Рилски манастир беше реновиран изцяло преди година. На много места са монтирани мрежи срещу падащи камъни. При обрушване на скатовете обаче някои скали поддават и се къртят, особено зимата и при обилни валежи. Тази пролет срутванията са почти ежедневие, казват водачи. Комисия е огледала най-уязвимите места по трасето. Очаква се Агенция "Пътна инфраструктура" да предвиди средства за аварийно укрепване.  

Отровата за Скрипал - прозрачен гел без мирис върху дръжката на входната врата

http://clubz.bg/66423-otrovata_za_skripal_prozrachen_gel_bez_miris_vyrhu_dryjkata_na_vhodnata_vrata

Британската  преса съобщава днес нови подробности за отравянето в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава БНР, позовавайки се на чужди медии.

Mail on Sunday цитира британските служби за сигурност, според които веществото от типа "Новичок" е било под формата на прозрачен гел без мирис и е било нанесено върху дръжката на входната врата на дома на Скрипал рано сутринта на 4 март. Изданието твърди още, че "руски агенти" са наблюдавали семейство Скрипал в продължание на две седмици и са решили да извършат нападението в неделя, за да се избегне възможността до дръжката на вратата да се докосне пощальон или някой друг външен човек.

Вестникът твърди още, че в деня на отравянето в болницата съвсем случайно е имало лекари, които са били на обучение за подпомагане на жертви на химически оръжия. Като  противоотрова те са използвали атропин и други медикаменти, одобрени от лабораторията в Портън Даун, съобщава Mail on Sunday, цитиран от ВВС.

Атаката в Мюнстер не е терористична, обяви германското вътрешно министерство

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159711_atakata_v_mjunster_ne_e_teroristichna_obiavi/?ref=rss


Разследването на нападението от вчера, при което ван се вряза в група хора в германския град Мюнстер, продължава, като не е установена връзка с ислямистки тероризъм. Това заяви днес министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, цитиран от БТА.<br /><br />"В момента има сведения, че престъпникът е действал сам и няма връзка с терористична клетка", каза той.<br /><br />По думите на Зеехофер "не може да има абсолютна безопасност въпреки всички...

Във Франция все по-рядко боядисват яйца, в Германия си ги купуват

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vyv-franciia-vse-po-riadko-boiadisvat-iajca-v-germaniia-si-gi-kupuvat-2089747

Боядисването на яйца не е традиция, присъща единствено на православните християни. Католиците също го правят, но все по-рядко. Най-често те крият шоколадови яйца в градината на къщата си или в някой парк рано сутрин, а децата ги търсят. Това разказа пред Дарик французинът Жул Биш. В неговото семейс

Трагедията в Мюнстер нямала връзка с ислямския тероризъм

http://nakratko.bg/category/25/157459/


Разследването на трагедията в Мюнстер, където микробус се вряза в невинни граждани, продължава, но не е открита връзка с ислямския тероризъм. Това заяви министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Великобритания обяви мерки за противодействие на престъпността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806681

Великобритания обяви мерки за противодействие на престъпносттаБританското министерство на вътрешните работи обяви днес мерки за противодействие на престъпността, по-специално нападенията с нож и с киселина, в контекста на увеличаващия се брой на убийствата в столицата, предаде Франс прес. Убийствата в Лондон са се увеличили с 40 процента през последните три години.

Деца пяха и танцуваха на Великден пред храма в Монтана (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6806685

Деца пяха и танцуваха на Великден пред храма в Монтана (Снимки)Традиционен Великденски концерт поднесоха на гражданите младите таланти от Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата”- Монтана. Те пяха и танцуваха пред църквата „Св. св. Кирил и Методий”. Със свои изпълнения се включиха танцов ансамбъл „Северняци”, вокално студио „Детски смях”, танцова школа „Дъга” и театрално студио „Автограф”.

Полицията евакуира 26 000 жители на германски град заради бомба

http://nakratko.bg/category/25/157457/


Над 26 000 жители на германския град Падерборн са евакуирани заради обезвреждане на бомба от времето на Втората световна война /1939-1945 г./. Британската бомба с тегло 1,8 тона е открита в двора на къща преди седмица и половина.

Филип Лхамсурен - откривателят на забравените пътища, който живее с пулса на природата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/08/3154900_filip_lhamsuren_-_otkrivateliat_na_zabravenite/?ref=rss


Понякога има срещи с хора, които действат със силата на шамар. Разтърсващо, звучно, но и ободряващо. Такова влияние има Филип Лхамсурен.<br /><br />И не, не е клише, нито е преувеличено. Дори кратък разговор с човека, живеещ с пулса на природата, може да те накара да се замислиш къде си, какво правиш. Любовта, с която той говори за природата и начинът, по който живописно рисува с думи невероятни картини от джунглата... Това трудно може да се предаде, но пък дава представа за...

Южна Каролина иска да се отдели от САЩ

https://www.actualno.com/america/ujna-karolina-iska-da-se-otdeli-ot-sasht-news_668570.html

Трима депутати републиканци от Южна Каролина внесоха в Камарата на представителите законопроект, позволяващ на щата да разгледа отделението си от САЩ в случай, че федералните власти решат да конфискуват оръжието на гражданите му. Шансът за приемането на закона като легитимен клони към нулата, така че този ход може да се разглежда като чисто символичен. "Ако федералното правителство конфискува законно придобитото оръжие в щата, то Общото събрание на щата ще бъде задължено да се събере и да

Празнично украсени великденски яйца в Разград

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806667

Празнично украсени великденски яйца в РазградСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читателката ни Венета Стоянова от Разград ни изпрати снимка на нейните яйца и пожелава: "Нека празникът на Възкресението да озари душите, сърцата и домовете Ви, да Ви донесе здраве,

Ново срутване по пътя за Рилския манастир над село Пастра

http://nakratko.bg/category/58/157456/


Ново срутване на скали и дървета по пътя за Рилския манастир над с. Пастра е станало днес по обед. Движението става в едната лента в посока към светата обител. Участъкът обаче не се почиства, само е обезопасен.

Александър Вулин: Президентът Вучич ще успее да се пребори за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806679

Александър Вулин: Президентът Вучич ще успее да се пребори за КосовоВ интервю за белградското електронно издание Kurir, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин изрази увереност, че въпреки трудната позиция, в която страната му е поставена заради натиска на великите сили, президентът й Александър Вучич ще успее да се пребори за Косово. „Сърбия е в трудна позиция, изправена пред натиска на великите сили,

Аржентинското танго в звук и танц от квартет „Tanguarda“ идната седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372137

Европейският музикален фестивал ще разпали публиката в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с аржентински ритми на 10 април в една взривно емоционална вечер на музика и танци. След разтърсващия концерт на мега звездата Найджъл Кенеди, с който беше официално открит ХV Европейски музикален фестивал Варна 2018, започва серия от силни пролетни концерти, сред които особено ярко блести гастролът на квартет „Tanguarda”.

В Германия е ужас! Вчера терор, днес евакуация и предотвратена кървава сеч по време на маратона

https://petel.bg/V-Germaniya-e-uzhas--Vchera-teror--dnes-evakuatsiya-i-predotvratena-karvava-sech-po-vreme-na-maratona__259061

Германските правоохранителни органи са задържали четирима души, които са планирали терористичен акт по време на днешния полумаратон в Б...

Стотици сигнали разкриха къде се крият затворниците! Те се усетили и духнали минути преди да ги сгащят

https://petel.bg/Stotitsi-signali-razkriha-kade-se-kriyat-zatvornitsite--Te-se-usetili-i-duhnali-minuti-predi-da-gi-sgashhyat__259062

От МВР изпуснали двамата избягали затворници Владимир Пелов и Радослав Колев след сигнал, че обитават вила в село Огоя в Софийска обласъ. ...

Петорно са се увеличили имигрантите у нас за 27 години

http://www.cross.bg/dyshi-bulgariya-godini-1572112.html

/КРОСС/ Петорно е нараснал броят на имигрантите в България от 1990 до 2017 г., написа британският в. Дейли мейл. Според изследване на базирания в американската столица Вашингтон институт "Пю" броят на хората, живели в страната, но неродени у нас, е бил приблизително 20 000 души. През миналата година неродените в България и постоянно пребиваващи хора са били приблизително 100 000. По години нарастването на прииждащите чужденци изглежда по следния начин: през 2000 г. - 40 000 души, 2015 г. - 80 000 и 2017 г. - 100 000. Експертите от САЩ посочват, че става дума за хора, търсещи политическо и/или икономическо убежище. В тази бройка не са включени туристите, членовете на дипломатическите и военни мисии, както и работещите в чужди за страната компании, културни и образователни институции. От данните, публикувани от лондонската медия, става ясно, че България е сред държавите в света, която е отбелязала най-голям ръст на приети чужденци в процентно отношение. За сравнение, живеещите в САЩ граждани на други страни през 1990 г. са били около 23, 250 млн. души, а 27 години по-късно - почти двойно повече.    

Виртуалната реалност прави децата по-общителни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806677

Виртуалната реалност прави децата по-общителниАмериканската организация с идеална цел Common Sense (Здрав разум) публикува доклад, в който се говори за преимуществата на виртуалната реалност, съобщи Лайф. Въпросната организация се е заела с реклама на безвредни технологии. По мнението на нейни специалисти, виртуалната реалност помага на децата да станат по-социални и да изпитват по-голямо

Разкази на българи в Мюнстер след инцидента

https://www.actualno.com/society/razkazi-na-bylgari-v-munster-sled-incidenta-news_668599.html

Българи, които живеят в германския град Мюнстер, разказаха пред Нова телевизия за разследването на атаката с ван срещу ресторант вчера и ситуацията в града след това. Ван се вряза в масите на известно заведение в центъра на града в събота следобед. Трима души загинаха, сред които и шофьорът, който се застреля. Над 20 души са ранени, като състоянието на шестима от тях е тежко. Няма данни за пострадали българи. Полицията работи по няколко версии, инцидентът се разглежда като умишлено нападение,

Коментар №3 на седмицата: Бойко Коцев - вътрешен човек във Външно, винаги готов за консултации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6806644

Коментар №3 на седмицата: Бойко Коцев - вътрешен човек във Външно, винаги готов за консултацииПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра над 21 000 прочитания. Имаше един период, преди 15-ина години, когато наричаха Бойко Коцев “външния министър на МВР”, но всъщност е точно обратното - той винаги е бил вътрешен човек във Външно. И това е така още от края на 80-те,

Полицията вдигна блокадата в центъра на Мюнстер

http://www.cross.bg/grad-politziyata-myunster-1572111.html

/КРОСС/ Полицейската блокада в центъра на германския град Мюнстер бе вдигната, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Жителите и туристите могат да се върнат в стария град, въпреки че зоната в непосредствена близост до мястото на вчерашната катастрофа ще остане блокирана, докато тече разследването. Германската прокуратура все още не знае какви са били мотивите на мъжа, който вчера се вряза с ван в тълпа хора в западния германски град. Той уби двама души, рани 20 и след това се застреля в автомобила. Няма основание да смята, че е имал съучастници, каза полицията.    

Цветанов със съпругата си и приятели на Роженския манастир за Великден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806656

Цветанов със съпругата си и приятели на Роженския манастир за Великден (Снимки)Със съпругата ми Деси, кметовете на Сандански и Мелник и приятели се разходихме до Роженския манастир. Това сподели в социалните мрежи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той сподели и снимки от манастира, на които е заедно със съпругата си. На една от тях си правят селфи на фона на дърво, а на другите се вижда природата около святото

Тръмп обвинява Русия и Иран. За Москва химическа атака е измама

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obviniava-rusiia-i-iran.-za-moskva-himicheska-ataka-e-izmama-2089741

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия, предаде Ройтерс.
 
Тръмп направи това в три туита, в които обвини руския президент Владимир Путин и Иран, че подкрепят както той пише "животното Асад", допълва агенцията. "Много загинали, в това число жени и деца, в една

Израел:В Ивицата Газа няма невинни

http://www.moreto.net/novini.php?n=372139

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че няма невинни хора в Ивицата Газа, съобщи "Дейлисабат". Той е известен със своите радикални изказвания срещу Палестина и арабите. "Няма невинни хора в Ивицата Газа", отсече Либерман пред израелското обществено радио.

Сергей Скрипал може да получи нова самоличност и живот в САЩ

https://offnews.bg//sviat/sergej-skripal-mozhe-da-poluchi-nova-samolichnost-i-zhivot-v-sasht-678305.html

Великобритания обмисля да предложи на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия живот в САЩ под нова самоличност в опит да ги защити от нови опити за убийство, съобщава "Сънди таймс", цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Служители от разузнаването МИ6 са водили разговори с колегите си в ЦРУ по въпроса. "Ще им бъдат предложени нови самоличности", заявява анонимен източник, цитиран от "Сънди таймс".

Според източниците на вестника Великобритания ще иска да гарантира сигурността им, като ги настани в една от страните от т.нар. програма "Пет очи" - партньрството за споделяне на разузнавателна информация между Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

"Очевидният избор е Америка, защото там е по-малко вероятно да бъдат убити е по-лесно да бъдат защитени под нова самоличност", заявява източник от разузнаването, запознат с преговорите. По думите му има предпочитания да бъдат настанени в страна от "петте очи", защото техният случай е свързан с огромни усложнения във връзка със сигурността им.

За сортиране на череши - 40 лв. на ден. Но няма желаещи!

https://petel.bg/Za-sortirane-na-chereshi---40-lv--na-den--No-nyama-zhelaeshhi-__259057

В Кюстендил остават по-малко от три месеца до началото на черешовата кампания. Хората в бранша вече търсят сезонни работници, които да нае...

Избягалите затворници се крили край Своге, измъкнали се в последния момент

https://petel.bg/Izbyagalite-zatvornitsi-se-krili-kray-Svoge--izmaknali-se-v-posledniya-moment__259058

Полицията получила стотици сигнали, че избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев са забелязани на различни места в странат...

Тръмп: Путин и Русия са отговорни за "животното Асад"!

https://petel.bg/Tramp--Putin-i-Rusiya-sa-otgovorni-za-zhivotnoto-Asad-__259059

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия, предава Reuters. Тръмп направи това в три туита, в които обвини руския презид...

Южна Каролина иска да се отдели от САЩ

https://petel.bg/YUzhna-Karolina-iska-da-se-otdeli-ot-SASHH__259060

Законопроект, който позволява на щата Южна Каролина да обмисли отцепването си от САЩ, ако властите започнат да конфискуват оръжия от жите...

Евакуираха 26 000 души заради бомба от ІІ световна война

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evacuatzia-evropeyski-parlament-bomba-27030137

Повече от 26 хиляди души са евакуирани в Германия заради обезвреждане на бомба от Втората световна война.

Ангелкова: Нека любовта да напътства важните решения за бъдещето на децата ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806654

Ангелкова: Нека любовта да напътства важните решения за бъдещето на децата ниХристос Воскресе! Желая здраве и благоденствие! Това написа министърът на туризма Николина Ангелкова в профила си в социаланта мрежа "Фейсбук" по повод Великден. "Нека любовта към хората да напътства важните решения за бъдещето на децата ни", написа още

Консерваторите от ХДС/ХСС усилват натиска върху Меркел

https://www.actualno.com/europe/konservatorite-ot-hdshss-usilvat-natiska-vyrhu-merkel-news_668598.html

Критиците на федералния канцлер Ангела Меркел от редиците на християнските партии, обединили се в така наречения „Съюз за ценностите“, призоваха коалицията ХДС/ХСС към по-консервативен курс. На среща в град Шветцинген, във федералната провинция Баден-Вюртемберг, те приеха „Консервативен манифест“ с искане за отказ от настоящата центристка политика, провеждана от канцлерката. Около стотина участници в срещата се обявиха за бърза и последователна депортаци

Цветанка Ризова водеща на церемонията за първите награди на името на Димитър Цонев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6804497

Цветанка Ризова водеща на церемонията за първите награди на името на Димитър ЦоневНа 10 май фондация “Димитър Цонев” дава 3 отличия за качествена журналистика Най-близките и приятелите на обичания журналист Димитър Цонев ще се съберат на едно място на 10 май в София. Тогава за първи път фондацията, основана на негово име, ще раздаде наградите си - и трите ще бъдат дадени за качествена и обективна журналистика,

Евакуираха 26 хиляди души в Германия заради обезвреждане на бомба от Втората световна война

http://www.cross.bg/grad-snaryadut-svetovna-1572110.html

/КРОСС/ Обезвреждане на британска бомба от годините на Втората световна война принуди повече от 26хил. души да напуснат домовете си в Падерборн - университетски град, намиращ се в североизточната част на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit,като отбелязва, че това е най-голямата операция за евакуация в следвоенната история на града. В рамките на 10 часа е забранено влизането в радиус от 1,5 км около мястото, където е открит снарядът, за дамогат сапьорите да обезвредят бомбата от внушителните 1,8 тона. В часовете преди обед пожарните служби и полицията потвърдиха, че евакуацията е преминала по план. Средсградите, които са били опразнени, са две болници и няколко домове за възрастни хора. Университетът и частот историческия стар град също са евакуирани. За гладкото протичане на операцията са задействани надхиляда пожарникари и представители на аварийни служби. Бомбата беше открита само преди една седмица и половина, по време на строителните дейности. Тя се енамира на едва 80 см под земята. Експертите са категорични, че снарядът е изключително мощен и имаогромен унищожителен потенциал.    

Saudi Aramco готви разширяването на най-голямата американска рафинерия

https://www.investor.bg/sasht/337/a/saudi-aramco-gotvi-razshiriavaneto-na-nai-goliamata-amerikanska-rafineriia-258973/

Ако плановете на компанията се осъществят, това ще превърне съоръжението в най-голямото по рода си и в света

Надал укроти Зверев за Купа Дейвис (видео)

https://offnews.bg//tenis/nadal-ukroti-zverev-za-kupa-dejvis-video-678304.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал показа играта, заради която миналия сезон наложи тотална доминация на червени кортове и прегази Александър Зверев с 6:1 6:4 6:4 в мач от 1/4-финала между Испания и Германия за Купа Дейвис.

Матадорът демонстрира завидна форма и съперникът му не удържаше нито в темповите разигравания от основната линия, нито сполучваше с опитите да смени ритъма на точките.

Така резултатът е вече 2:2 и всичко на "Арената на биковете" във Валенсия ще се реши от финален пети мач на сингъл. Сили ще премереят Филип Колшрайбър и Давид Ферер.

Пловдивски ултрас е убитият в Индонезия

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-indonezia-ubit-balgarin-27030116

51-годишният пловдивчанин Георги Патишанов е застреляният българин в Индонезия.

В Германия евакуираха над 26 000 заради обезвреждане на бомба от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806652

В Германия евакуираха над 26 000 заради обезвреждане на бомба от Втората световна войнаОбезвреждане на британска бомба от годините на Втората световна война принуди повече от 26 хил. души да напуснат домовете си в Падерборн - университетски град, намиращ се в североизточната част на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit, като отбелязва,

Марина Абрамович ще се подложи на ток с напрежение 1 милион волта за нов пърформанс

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/08/3159706_marina_abramovich_shte_se_podloji_na_tok_s_naprejenie/?ref=rss


Най-известната пърформанс артистка в света, Марина Абрамович ще се подложи на ток с напрежение от 1 милион волта в нова акция, планувана за ретроспективата й в Кралската академия по изкуства в Лондон през 2020 г. Това разказа пред британския "Таймс" Адам Лоу от компанията Factum Arte, която ще подкрепи художничката технически.<br /><br />71-годишната Абрамович е известна с крайните си пърформанси, в които тялото й е едновременно нейна тема и средство. Според Лоу обаче...

Стремежът към стабилност ще принуди САЩ да поддържа конструктивни контакти с Русия и Китай

https://www.actualno.com/america/stremejyt-kym-stabilnost-shte-prinudi-sasht-da-poddyrja-konstruktivni-kontakti-s-rusija-i-kitaj-news_668577.html

В отношенията си с Русия и Китай, САЩ ще трябва да действат по-конструктивно, ако искат да гарантират стабилността на съществуващия световен ред. Това мнение изрази Кент Кълдър – ръководител на американския Център за източноазиатски изследвания „Едуин Рейшауер“, по време на Азиатския икономически форум в Боао. "С нарастващата конфронтация между САЩ и Русия, където търканията стават все по-осезаеми, аз все още вярвам, че необходимостта от запазването на стабилн

Германия предотврати атентат срещу Берлинския полумаратон

http://clubz.bg/66421-germaniq_predotvrati_atentat_sreshtu_berlinskiq_polumaraton

Германската полиция предотврати терористично нападение срещу Берлинския полумаратон днес, съобщи местният вестник "Велт", цитиран от БТА.

Органите на реда са задържали четирима души, включително един главен заподозрян, който планирал атаки с нож срещу зрители и участници в спортното събитие.

По информация на германското издание заподозреният бил близък познат на тунизиеца Анис Амри, извършил нападение срещу коледен базар в Берлин през декември 2016 г.

Мъжът отдавна бил под наблюдение от органите на реда, поради което не съществувала конкретна заплаха.

По данни на силите за сигурност той искал да отмъсти за смъртта на Амри, който беше застрелян от полицията в Италия няколко дни след нападението в Берлин, при което загинаха 12 души.

Косово: Няма да разменяме територии със Сърбия

https://frognews.bg/novini/kosovo-niama-razmeniame-teritorii-sas-sarbiia.html

Косово няма да преговаря със Сърбия за размяна на територии. Това обяви косовският министър на външните работи Беджет Пацоли.

Израелски министър: Осъждането на стрелбата по журналист в Газа е лицемерие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806643

Израелски министър: Осъждането на стрелбата по журналист в Газа е лицемериеДни след като най-малко девет палестинци, включително журналист, бяха убити от израелски войници при протести в ивицата Газа, израелският министър на отбраната Авигдор Либерман отхвърли призивите за независимо разследване на смъртта на журналиста, предаде ДПА. Това, за което говорим тук е лицемерие, всичко е само интереси, заяви днес Либерман,

Сирийското правителство започва преговори с "Джаиш ал ислам"

http://www.cross.bg/ataka-himicheska-dyma-1572109.html

/КРОСС/ Бунтовниците от групировката "Джаиш ал ислам", които контролират град Дума започват преговори с представители на правителството за постигане на окончателно споразумение за града, който се намира край столицата Дамаск. Съобщението идва часове след подновяването на въздушните удари в района от страна на правителствените сили и на информацията за загинали цивилни при предполагаема химическа атака. Информацията за използване на химически оръжия беше опровергана от официалната информационна агенция САНА, а говорителят на американския държавен департамент Хедър Науърт призова международната общност за действие, ако бъде потвърдена достоверността на информацията за химическа атака. Науърт заяви, че отговорност за случилото се носи Русия, която подкрепя режима в Сирия. От своя страна Русия заяви, че не са използвани химически оръжия при атаките в град Дума. Руското външно министерство определи като "фалшиви предположения" информациите за химическа атака на сирийските правителствени сили срещу Дума. Според ведомството дезинформацията е "щит за терористите", контролиращи града. По информация на различни медицински и други организации при нападението са загинали около 70 души. Папа Франциск осъди последните събития в Сирия и призова военните и политически лидери да изберат пътя на преговорите, който да донесе мир, а не смърт и разрушение.    

Претъпкан влак без локомотив измина 12 км на заден ход

//dariknews.bg/novini/sviat/pretypkan-vlak-bez-lokomotiv-izmina-12-km-na-zaden-hod-2089740

Двадесет и два претъпкани с пътници вагона от влакова композиция, от която се отделил локомотивът, изминали на заден ход 12 километра в Индия, преди да бъдат спрени, оповести индийското министерство на железопътния транспорт, цитирано от Франс прес и БТА.

Полицията осуети нападение срещу Берлинския полумаратон

//dariknews.bg/novini/sviat/policiiata-osueti-napadenie-sreshtu-berlinskiia-polumaraton-2089738

Германската полиция предотврати терористично нападение срещу Берлинския полумаратон днес, съобщи в. "Велт".

Органите на реда задържаха четирима души, включително един главен заподозрян, който планирал атаки с нож срещу зрители и участници в с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване