Как правилно се отговаря на поздрава Христос воскресе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285532_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B

 В събота срещу неделя, точно в полунощ, всички християни се поздравяват с „Христос воскресе!“. Споделяме този поздрав, обикаляме църквата и си носим запалената свещичка у дома. Сутринта, на първия ден от Великден, започва великденската борба с яйца - чупят се яйца, хапват се козунаци, семейството се събира и споделя радостта от празника.

Първото яйце, боядисано в червено, не се чупи, а се оставя пред иконата на Богородица. То ще бъде разчупено чак на следващата година, а по вида на съдържанието му ще се гадае каква година ни очаква.
 
На Великден най-често се приготвя агнешко месо. Пролетта е сезонът, когато родените през зимата агнета, вече са достатъчно пораснали. От друга страна, агнето е жертвата, която се дава в името на Бог.

Отговорите на поздрава "Христос воскресе" са много, някои от които неправилни. Неточният отговор идва от не съвсем ясното познаване на същността на самия поздрав.

Правописът на традиционния великденски поздрав не е изрично нормиран, но тъй като поздравът е на църковнославянски, е редно да се следва църковнославянският правопис. Затова правилно написаният поздрав е "Христос воскресе", а не възкресе, възкръсна и т.н. Отговорът на този поздрав е "Во истину воскресе".

Тук е запазена старата падежна система, която вече не е актуална за българската граматика. Значението е - за истината възкръсна, което е различно от потвърждението, че наистина се е случило това действие. 

 

Христос воскресе! Днес празнуваме Великден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/hristos-voskrese-dnes-praznuvame-velikden-6081048

Възкресението на Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род

Христос воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285531_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%21+%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0

 Честито Възкресение Христово! Нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни и пламъка на любовта и добротата изпълват живота ни!

 
 

Президентът: Да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fBMSoiM9FtI/

“Христос воскресе! Скъпи сънародници, във великия ден на Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас, българите”. Това написа държавният глава Румен Радев в социалната мрежа “Фейсбук” по повод светлия празник Възкресение Христово.

“Да не слабее волята ни да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност. В изпитанията да не губим надеждата си, защото всеки Великден ни връща упованието в справедливостта и живота. Да обичаме ближния си, защото любовта е празна дума, ако не обърнем внимание на хората, които са непосредствено до нас”, пише още президентът.

Патриарх Неофит: В Христовото Възкресение е залогът на нашата надежда (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66405-patriarh_neofit_v_hristovoto_vyzkresenie_e_zalogyt_na_nashata_nadejda_snimki

В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда, каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх. Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта отечески поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" всички миряни, дошли на празничното богослужение. Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". 

В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен тази вечер от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

След връщането в патриаршеския катедрален храм започна и празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение. 

Великденско приветствие на кмета на Девня Свилен Шитов

http://www.barometar.net/90753/

След седмица страдания – предателства, пилатпонтийско измиване на ръцете, нечовешки мъчения и зазидан в една скала близо до Голгота, Божият син Иисус Христос възкръсва от света на мъртвите. Това е най-светлият християнски празник, който се базира на реален исторически факт, а не на митове и легенди. Остава да приемем безрезервно Чудото, за да възпламеним Божествената […]

"Дневник": НСО изхарчила половин милион за командировки зад граница

https://petel.bg/Dnevnik--NSO-izharchila-polovin-milion-za-komandirovki-zad-granitsa__259009

Национална служба ”Охрана” е платила близо 250 хиляди лева за пътни разходи в чужбина на своите служители през 2017 година. От началото на т...

Колко ще струва нощувката в първия космически хотел?

https://petel.bg/Kolko-shhe-struva-noshhuvkata-v-parviya-kosmicheski-hotel-__259010

Първият в света хотел в орбита около Земята ще отвори врати на 5 април 2022 г. съобщи Лайф. Той ще получи названието "Аврора" и ще бъде постр...

Вълна от българи се връщат от чужбина през последните години

https://petel.bg/Valna-ot-balgari-se-vrashhat-ot-chuzhbina-prez-poslednite-godini__259011

Една голяма вълна от българи се връщат от чужбина в България през последните години. Николай Балуров е журналист, които е живял във Велико...

Водеща на Бтв с гаф в ефир. Обяви: "Честито...

https://petel.bg/Vodeshha-na-Btv-s-gaf-v-efir--Obyavi--CHestito----__259012

Водещата на сутрешния блок на bTV през уикенда Жени Марчева сътвори голям гаф рано-рано днес. Навръх Великден Марчева се изложи, обърквай...

Последен ден на регата Бриз във Варна

https://petel.bg/Posleden-den-na-regata-Briz-vav-Varna__259013

Днес е последният ден от регата Бриз Пролет 2018, която се провежда във Варненското езеро. Регатата събра за първи старт за сезона детските ...

Христос Воскресе

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PjvaYQqgB7c/

В празничната нощ стотици вярващи в Поморие бяха на Христовото Възкресение в  храмовете „Рождество на Пресвета Богородица“, „Свето Преображение Господне“ и  манастир „Свети Георги Победоносец“, за да посрещнат най-светлия християнски празник, който се отличава с особена тържественост и радост. И в този момент там има много хора със запалени свещи в ръцете, които ще занесат в домовете си, за да пренесат и съхранят своята частица и от Благодатния огън. Дните след Възкресение Христово са дни на радостта, в които църковните двери са отворени, за да се покаже, че раят е отворен за човешките души. В продължение на 40 дни, до празника Възнесение Господне, вярващите ще се поздравяват с думите: “Христос Воскресе!”

Да възкресим в сърцата си вярата, надеждата и любовта!

velikden

201704160013361

Слънце и топло време за Великден

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-i-toplo-vreme-za-velikden-678286.html

Днес се очаква предимно слънчево време. Вероятността за валежи е малка, но ще продължи да духа вятър.

Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните - между 17 и 22 градуса. По Черноморието максималните градуси ще са по-ниски.

По морето се очаква променлива облачност, но не и валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 11 и 16 градуса. Температурата на морската вода е около 10 градуса. 

Над планините ще бъде предимно слънчево. Следобед на места може краткотрайно да превали. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 12, на 2000 метра - около 6 градуса.

Очаква се утре вятърът чувствително да отслабне. Ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е студено с минимални температури между 3 и 8 градуса, но дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18 и 23 градуса. 

Пътна обстановка в страната - 8 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372120

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

С „Христос Воскресе” се поздравиха в Симитли

http://regiona.bg/%d1%81-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%81-%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2/

Стотици симитличани занесоха живият огън в домовете си.С „Христос Воскресе” се поздравиха в Симитли точно в полунощ. Както традицията повелява, единствено в Симитли, се организира литийно шествие преди Възкресението.

Стотици жители и гости на общинския център се събраха пред храма, за да покажат, че вярата е силна и не спира да съществува. Цял час молещите се за възкресение се редиха на дълги опашки, за да вземат живия огън.

Малко преди да удари камбаната и да възвести, че Исус е възкръснал, всички хора, начело с отците Методи и Спас тръгнаха да обиколят централните улици на Симитли с надеждата и вярата във Възкресението.

Целият град се освети от светлината на вярата и разказа приказката за възкресението на Исус. Пред вратата на храма, когато благата вест настъпи, миряните се обединиха и потропаха 3 пъти, за да известят Възкресението. Христос Воскресе! Воистина Воскресе! в един глас извикаха три пъти миряните и се поздравиха. Тържествената света литургия продължава цяла нощ.

 

Материалът С „Христос Воскресе” се поздравиха в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-velikden-stydioto-1572074.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: На най-светлия празник, когато православните християни празнуват Възкресението, в студиото на "Събуди се" ще бъде митрополит Антоний, който ще донесе със себе си в студиото и част от Благодатния огън от Йерусалим. За чудото на Възкресение и смисъла на празника, един специален разговор с него, в края на Страстната седмица. Тема: В специалната великденска програма на "Събуди се", актьорите Асен Блатечки, Елена Петрова, както и водещият на "Господари на ефира" Малин Кръстев. Тема: В „Къси разкази" на Мария Йотова: Историята на една от двете българки, които пеят в оркестъра на балканския идол Горан Брегович . Тема: Как чужденци, които живеят в България, посрещнат Великден? Историята на Галя Щърбева за едно австралийско семейство, което ще празнува с българските традиции. Тема: Разговор с водещия на "Черешката на тортата" и "Кошмари в кухнята" - шеф Манчев. Тема: Аня Пенчева, пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: На светлия християнски празник Великден: Извънредно издание на „Тази неделя" от Светата обител на Троянския манастир и от най-известното българско село Бели Вит. Ще празнуваме с актьорите от „Скъпи наследници", а на трапезата ще имаме „Мастър шеф"-меню. БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Легенди за духа на България

Тервел Пулев нокаутира непобеден унгарец

http://clubz.bg/66404-tervel_pulev_nokautira_nepobeden_ungarec

Продължава победният път на Тервел Пулев в полутежка категория в професионалния бокс.

Подкрепян от солидна българска агитка на международната гала вечер във Виена, Тервел постигна десетата си поредна победа. Той нокаутира непобедения досега унгарец  Ласло Пензеш във втория рунд.

Пред погледите на брат си Кубрат и треньора Борислав Бояджиев, Тервел наложи превъзходство над съперника си още от първия рунд, като го прати два пъти в нокдаун.

Това се случи и във втория, но всеки път Пензеш се изправяше на краката си. Всичко обаче приключи минута преди края на рунда след убийствено ляво кроше на българина, което засили унгареца под въжетата.

Това беше десети пореден успех за Тервел Пулев с девети нокаут при професионалистите.

"Не знаех нищо за унгареца преди мача, заяви Тервел след срещата. - Трябваше ми време, за да напасна моята игра, да хвана дистанцията и да успея да го контролирам. Бех доста предпазлив, защото не знаех как ще подходи моят съперник. Няма да бързаме за следващия противник, за да не се стигне до травми, каквито се получават при по-сгъстен график. Направих три мача за един месец и сега искам да позабавя. А предложения имаме."

Матиас Новак, треньор: Много деца са свързани с футбола само чрез компютъра

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/08/3155522_matias_novak_trenyor_mnogo_deca_sa_svurzani_s_futbola/?ref=rss

Матиас Новак е работил в школата на "Байерн" (Мюнхен). Водещо във философията му е усъвършенстването на техническите умения на футболистите, като подготвя мисълта за взимане на бързи и подходящи решения на терена. Новак беше лектор в международен семинар за футболни треньори в България, където разказа пред "Дневник" за нововъведенията в спорта, предизвикателствата в треньорската професия и трудностите в привличането на интереса на децата към активния спорт.<br /><br...

Великден е, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783876

Великден е, вижте кои са имениците днесВъзкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Денят, който дава смисъл на вярата. Първи разбират за станалото чудо жените мироносици.

8 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372119

217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е ослепен и хвърлен в затвора. 1378 г. – Урбан VI е избран за римски папа. 1455 г.

Тервел Пулев с поредна победа, нокаутира унгарец

//dariknews.bg/novini/sviat/tervel-pulev-s-poredna-pobeda-nokautira-ungarec-2089701

Българският боксьор Тервел Пулев записа 10 поредна победа в професионалния бокс, след като нокаутира унгарския си съперник Ласло Пензеш в залата във Виена снощи. Пулев продължава да няма загуба. Той записа и 9 успех с нокаут. Тервел Пулев успя да н

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132697/

През първите дни след сватбата винаги събуждах с целувка мъжа си сутрин.
- А после?
- Две седмици по-късно той си купи будилник.

Хиляди черпят за имен ден на Великден

https://offnews.bg//obshtestvo/hiliadi-cherpiat-za-imen-den-na-velikden-678177.html

Хиляди българи празнуват имен ден на Великден.

За името си днес черпят Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина. 

Всички тези имена произтичат от „велик“, какъвто е денят на Възкресение Христово. 

Традицията повелява на днешния ден младоженците ходят на гости на кумовете, а децата - на родителите си. 

ЦРУ и МИ6 ще скрият Скрипал под чуждо име в САЩ

http://clubz.bg/66403-cru_i_mi6_shte_skriqt_skripal_pod_chujdo_ime_v_sasht

Великобритания замисля да предложи на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия нова самоличност и нов живот в Съединените щати в опит да ги защити от нови опити за убийство, съобщава "Сънди таймс", цитиран от Ройтрес.

Служители от разузнаването МИ6 са водили разговори с колегите си в ЦРУ по въпроса.

"Ще им бъдат предложени нови самоличности", заявява анонимен източник, цитирано от "Сънди таймс". 

Според източниците на вестника Великобритания ще иска да гарантира сигурността им, като ги настани в една от страните от т.нар. програма "Пет очи" - партньрството за споделяне на разузнавателна информация между Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. 

"Очевидният избор е Америка, защото там е по-малко вероятно да бъдат убити е по-лесно да бъдат защитени под нова самоличност", заявява източник от разузнаването, запознат с преговорите.

По думите му има предпочитания да бъдат настанени в страна от "петте очи", защото техният случай е свързан с огромни усложнения във връзка със сигурността им. 

Стана известно междувременно, че Сергей и Юлия толкова бързо се подобряват, че в скоро време ще започнат да дават показания пред разследващите органи. Вестникът пише още, че Юлия е отхвърлила възможността за среща с руски пресдставители, поискана от служители на руския консулски отдел в посолството  във Великобритания.

А снощи братовчедката на Юлия Скрипал - Виктория - се е обърнала публично към министър-председателката на Великобритания Тереза Мей с молба да преразгледа въпроса да й бъде издадена британска виза, каквато й беше отказана, съобщи ТАСС. Тя е прочела обръщението си по телевизия "Скай нюз". 

"Главното, което ми се иска сега, е да ги видя лично, за да мога истински да разкажа на нашата баба какво е здравословното състояние на нейния син и нейната внучка, но ми беше отказана виза. Цял свят сега говори за безпрецедентния политически скандал, но в епицентъра на този скандал стоят истински хора. Това е нашето семейство, с което в действителност трябва сега да сме заедно", каза Виктория, обръщайки се към ръководителката на британското правителство. 

Тя прочете обръщението на руски език, като телевизията го излъчи с превод на английски, съобщава БТА.

Прогноза за времето - 8 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372118

На Великден над Черноморието облачността ще е променлива. Без валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Посрещаме слънчев Великден

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd/

Днес ни очаква слънчево време, но ще духа умерен североизточен вятър.
Температурите ще са от 17° и 22°, по морския бряг ще са по-ниски – между 11° и 16°.
Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца и няма да се променя съществено. Над Черноморието облачността ще е променлива. Без валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 16°.

Над планините ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността.

Максималната температура на височина 1200 метра ще около 12°, на 2000 метра – около 6°.
В понеделник вятърът чувствително ще отслабне, в много райони и ще стихне.
Ще преобладава слънчево време.

Сутринта ще е студено с минимални температури между 3° и 8°, но дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 18° и 23°

Материалът Посрещаме слънчев Великден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Десетки загинали при предполагаема химическа атака в Сирия

http://clubz.bg/66402-desetki_zaginali_pri_predpolagaema_himicheska_ataka_v_siriq

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата. 

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.
Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори, предаде Франс прес.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Честито Възкресение Христово!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%be/

Днес православният свят чества един от двата най-големи християнски празници – Великден!

Честваме възкръсването на Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба, а след това Той се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Възкресението на Иисус е най-великото събитие в историята на човешкия род.
Трите основни елемента на празника са яйцата, козунакът и агнето. Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той продължава 40 дни, включително и през Страстната седмица. Счита се, че е утвърден в памет на Спасителя и неговият 40-дневен пост и на последната седмица от земния му живот.

Идеята на поста е всички вярващи да се покаят, да плечистят душите си и по този начин да се подготвят да посрещнат големия християнски празник.

На Великден децата и възрастните се чукат с яйца, семействата се събират и всички празнуват възкресението на Бога.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

 

Материалът Честито Възкресение Христово! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На 8 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6804790

На 8 април рожден ден имат Цветан Цветанов, лидер на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи Юнал Лютфи, бивш депутат Атанас Ташков, депутат в 44-ото НС Валентин Бенатов, адвокат Проф. Величка Рангелова, икономически експерт Илка Зафирова, актриса Йоана Буковска, актриса Йълдъз Ибрахимова,

Чужденец гравира щраусови яйца край Пловдив

https://petel.bg/CHuzhdenets-gravira-shhrausovi-yaytsa-kray-Plovdiv-__259003

trafficnews.bg Американецът Брайън Бейти от Солт Лейк Сити показа за първи път в Карлово своята изложба от гравирани яйца. Той превръща черупк...

Българка след кошмара в Мюнстер: За нас Христос възкръсна! Нещо ми подсказа да не сядаме в ресторанта

https://petel.bg/Balgarka-sled-koshmara-v-Myunster--Za-nas-Hristos-vazkrasna--Neshho-mi-podskaza-da-ne-syadame-v-restoranta__259004

Наистина за нас Христос възкръсна. Много сме щастливи, че не сме пометени от буса. Това заяви в ефира на Нова телевизия Пенка Влъчкова, коя...

Все още не е ясен мотивът за нападението в Мюнстер

https://petel.bg/Vse-oshhe-ne-e-yasen-motivat-za-napadenieto-v-Myunster__259005

Все още не е ясен мотивът на нападението с микробус в германския град Мюнстер, предаде кореспондентът на „24 часа” Капка Тодорова за bTV. ...

Прогноза: Чака ни много горещо лято

https://petel.bg/Prognoza--CHaka-ni-mnogo-goreshho-lyato__259006

Според почти всички световни метеоцентрали, наближаващото лято на Балканите и у нас ще бъде с температури над обичайните. Според сез...

Българите в Париж и Истанбул посрещнаха Великден

https://petel.bg/Balgarite-v-Parizh-i-Istanbul-posreshhnaha-Velikden__259008

Един от емблематичните храмове на българската вяра – Желязната църква в Истанбул беше обновен тази година. Очакваше се хиляди да пристиг...

Пожар в "Тръмп тауър", мъж загина (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66401-pojar_v_trymp_tauyr_myj_zagina_snimki

Един мъж е загинал, а четирима пожарникари са получили леки наранявания в пожара снощи в апартамент на 50-ия етаж на "Тръмп тауър" в Ню Йорк, който бързо бе потушен, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Жертвата, 67-годишен мъж, е бил намерен в безсъзнание в апартамента и починал в болница, уточни полицията. 

Около 200 пожарникари са участвали в потушаването на пожара с четвърта степен на сложност.

"Пожарът беше много труден. Апартаментът е на 50-ия етаж и в останалата част от сградата имаше значителено количество дим", заяви в Туитър началникът на пожарната, комисар Даниел Нигро.

Пострадали са и четирима пожарникари.

Те са получили незастрашаващи живота травми, двама са с изгаряния, уточни комисар Нигро на пресконференция, предавана на живо по местните телевизионни канали.

Още не знаем причината за пожара, каза той. Никой от фамилията Тръмп не е бил в сградата, уточни той.

Астропрогноза: Рак – чудесен ден за празнуване, Стрелец – ден само за семейни събирания

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7/

Хороскоп за 08 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Настроенията ви ще са доста променливи, нещо което ще ви трудно сами да си обясните. Желанието ви да бъдете свободни и да излезете извън нормите може да срещне съпротивата на близките ви. Направете компромис между желанията и задълженията си.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ще успеете да прекарате един приятен празник, макар и с не особено забележителен. Взаимоотношенията ви с околните ще са приятни. Домът ви може да стане място за събирания на приятели, за разговори и обсъждания.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще трябва да изпълните някои семейни задължения, като част от тях няма да са ви особено приятни. Избягвайте споровете, особено на политически теми, само ще ви раздразнят.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Чудесен ден за празнуване и почитане на традицията. Не прекалявайте с празничното похапване, оставете място и за утрешната трапеза. Денят е добър да посетите свои близки, които живеят на по-далечни места.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Вие сте хората, които сякаш носят празниците в сърцето си, а днес ще се чувствате доста мрачни и подтиснати. Наистина няма повод за тревога, забравете страховете и се радвайте заедно с всички на празника.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес е ден за споделяне на радостта. Не бъдете прекалено критични към себе си и позволете на околните да ви засвидетелстват добрите си чувства. Не са изключени някои спорове и обиди покрай празничното веселие, но не си ги слагайте на сърце, днес можете да простите.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Не се хващайте за работа на връх днешния празник, позволете си поне малко почивка. Дори да се наложи да работите извънредно, няма да ви е трудно да съчетаете полезното с приятното, това го умеете като никой друг.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

На празник като на празник, днес ще сте в приповдигнато настроение, за което всеки може да ви завиди. Запазете част от днешната празничност в душата си до следващия Великден, че и след това.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ден само за семейни събирания. Ще ви се иска да се върнете към корените си. Времето ще ви държи в къщи, но това няма да ви е неприятно, ще има какво да правите, но внимавайте с козунаците и великденските сладкиши, нали знаете закона за количествените натрупвания.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Едва ли ще успеете да посетите всички, които сте си наумили, не че няма да ви стигнат козунаците и яйцата, просто времето ви ще е недостатъчно. Все пак празниците продължават и утре,, ако организирате добре всичко, може и да сколасате.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Не се впускайте в обсъждания и философски спорове. По-добре потърсете начин да балансирате желанията си и паричните възможности за забавления. Знаете, че денят не е работен и при това не е редно точно на този ден да се захващате със служебни задачи.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Очаквайте гости. Не ходете на многолюдни места, не са подходящи за Вас днес. Не харчете пари за глупости и намерете малко време да си отдъхнете между празничните похапвания.

 

Материалът Астропрогноза: Рак – чудесен ден за празнуване, Стрелец – ден само за семейни събирания е публикуван за пръв път на Региона Бг.

8 април - Княз Фердинанд I сключва брак с принцеса Мария-Луиза Бурбон-Пармска в Пианоре, Италия

https://offnews.bg//na-tozi-den/8-april-kniaz-ferdinand-i-skliuchva-brak-s-printcesa-maria-luiza-bu-678059.html

На тази дата през 1893 година Княз Фердинанд I сключва брак с принцеса Мария-Луиза Бурбон-Пармска в Пианоре, Италия, учреден е възпоменателен медал по този повод (Пианорски медал).

Мария-Луиза Бурбон-Пармска e италианска принцеса, първата съпруга на княз Фердинанд I.

Родена е на 17 януари 1870 г. в Италия с името Мария Луиза Пиа Тереза Анна Фердинанда Франческа Антоанета Маргарита Жозефина Каролина Бианка Лучия Аполония де Бурбон, Принцеса на Парма. Тя е най-възрастната дъщеря на пармския херцог Роберто I и на принцеса Мария-Пия Бурбонска на Двете Сицилии. Неин кръстник е папа Пий IX. Семейството има още 11 деца. Майката на Мария-Луиза умира при раждането на последното си дете, а баща ѝ, принц Роберт, сключва втори брак и има още 12 деца.

Мария-Луиза сключва брак с княз Фердинанд I на 8 април 1893 г. в Пианоре, Италия. Тъй като семейството ѝ е от ревностни католици, те поставят условие пред Ферднанд наследниците им да са католици, а това наложило промяна на Търновската конституция. От брака си с княз Фердинанд Мария-Луиза има 4 деца. 

Вижте повече в "Българска история" - Цар Фердинанд I Сакскобургготски – силно любен и мразен

Не сте щастливи? Подредете си бюрото и пийте зелен чай

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6804948

Не сте щастливи? Подредете си бюрото и пийте зелен чайПриродата и щедростта ни карат да се чувстваме по-добре Съществуват няколко прости начина да увеличите усещането за щастие и всички те са обосновани по научен път, твърдят експерти по стил на живот, цитирани от в. “Дейли мейл”. Някои от тях са въпрос на психология и лично самочувствие, други са свързани с навици, които трябва да бъдат изградени.

Заради смяна на софтуер може да е затруднено преминаването през граничните пунктове

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3158249_zaradi_smiana_na_softuer_moje_da_e_zatrudneno/?ref=rss


От тази вечер една от системите на граничните пунктове на България ще премине на ръчен режим "поради извършване на технически процедури". Това се разбира от съобщение на Агенция "Митници", публикувано на сайта й на 23 март.<br /><br />Модулът "Пътни такси и разрешителен режим" преминава от автоматична работа на ръчен режим в периода от 20:00 ч. на 8.04.2018 г. до 08:00 ч. на 10.04.2018 г.<br /><br />За посочения период до приключване на...

Актрисата Кейт Хъдсън очаква първата си дъщеричка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktrisata-kejt-hydsyn-ochakva-pyrvata-si-dyshterichka-2089689

Кейт Хъдсън очаква момиченце от приятеля си Дани Фуджикава, съобщи Контактмюзик. 38-годишната актриса разкри в Инстаграм, че е бременна с първото дете от приятеля си.

Кейт има трима сина - 14-годишния Райдър и 6-годишните Крис Робинсън и Бингам от Мат Белами<

Трима загинаха след стрелба в автобус в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-zaginaha-sled-strelba-v-avtobus-v-sasht-2089700

Трима човека загинаха, след като мъж откри стрелба в частен автобус за развлечения в град Рокфорд, щата Илинойс. По данни на полицията инцидентът се е случил около 3.30 часа през нощта в събота.

Мъж загина при пожар в Тръмп тауър, огнеборци пострадаха (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-zagina-pri-pozhar-v-trymp-tauyr-ogneborci-postradaha-snimkivideo-2089698

Пожар избухна в небостъргача "Тръмп тауър" в централен Манхатън в Ню Йорк в събота вечерта.
 
Един мъж е загинал, а четирима пожарникари са получили леки наранявания в пожара снощи в апартамент на 50-ия етаж на "Тръмп тауър" в Ню Йорк

Леки промени в цвета на лицето издават емоциите на човека

//dariknews.bg/novini/liubopitno/leki-promeni-v-cveta-na-liceto-izdavat-emociite-na-choveka-2089687

Учени от университета в американския щат Охайо установиха, че едва доловими промени в цвета на лицето издават чувствата на човека на околните, предаде агенция ЮПИ. Специалистите създадоха компютърен алгоритъм, който отчита тези промени.

Колко ще струва нощувката в първия космически хотел?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-shte-struva-noshtuvkata-v-pyrviia-kosmicheski-hotel-2089688

Първият в света хотел в орбита около Земята ще отвори врати на 5 април 2022 г. съобщи Лайф. Той ще получи названието "Аврора" и ще бъде построен от американската компания Orion Span (Орион Спан) със седалище в Хюстън.
 

Племенница на Скрипал се обърна към Тереза Мей

//dariknews.bg/novini/sviat/plemennica-na-skripal-se-obyrna-kym-tereza-mej-2089686

Братовчедката на Юлия Скрипал - Виктория - се е обърнала публично към министър-председателката на Великобритания Тереза Мей с молба да преразгледа въпроса да й бъде издадена британска виза, каквато й беше отказана, съобщи ТАСС. Тя

Великден е! Традициите на празника (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/velikden-e-tradiciite-na-praznika-video-2089685

Днес е Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и

САЩ ще предложат убежище на Скрипал

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-shte-predlozhat-ubezhishte-na-skripal.93673

/Поглед.инфо/ САЩ ще предложат убежище на британския шпионин и бивш полковник от ГРУ Сергей Скрипал, както и на дъщеря му Юлия, пише Sunday Times.

Силно земетресение удари Турция

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-udari-Turtsiya-__259001

Земетресение с магнитуд 4,8 е регистрирано малко след полунощ в Северозападна Турция, съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен ...

Започна гласуването за парламент в Унгария

https://petel.bg/Zapochna-glasuvaneto-za-parlament-v-Ungariya__259002

Гласоподавателите ще изберат 199 депутати Започна гласуването на изборите за Държавно събрание (парламент) на Унгария. Изборните секции ...

Задържаха подозрителен мароканец на лондонско летище

http://clubz.bg/66400-zadyrjaha_podozritelen_marokanec_na_londonsko_letishte

Пътник от Мароко бе задържан на второто по големина лондонско летище, Гетуик, по подозрение в пропагандиране на тероризма, съобщи Скотланд Ярд, предава БТА.

Служители на контратерористичното подразделение на столичната полиция са арестували 55-годишен мъж по подозрение в насърчаване на тероризма и разпространение на публикации с терористично съдържание в нарушение на закона за борба с тероризма от 2006 година, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Заподозреният е откаран в ареста на полицията в южната част на Лондон.

Миналата година във Великобритания бяха извършени пет терористични атентата - четири в Лондон, отнели живота на общо 14 души, и един в Манчестър, най-кървавият, при който загинаха 22 души.

Степента на терористична заплаха в Обединеното кралство в момента е определена от властите като "сериозна", над която има само още една степен - "критична".

Бившият бразилски президент Лула да Силва вече в затвора

http://clubz.bg/66399-bivshiqt_brazilski_prezident_lula_da_silva_veche_v_zatvora

Бившият бразилски президент, 72-годишният Луиз Инасиу Лула да Силва пристигна късно снощи в затвора в Южна Бразилия, където ще излежава 12-годишна присъда за корупция, предава БТА.

Той беше транспортиран с малък самолет до град Куритиба, след като се предаде на полицията в Сао Пауло в 21,30 ч. по Гринуич и с хеликоптер беше конвоиран до летище Конгоняс. Задържането му сложи край на двудневна драма, след като той първоначално отказа да се подчини на заповедта за арест, издадена от съдия Сержиу Моро.

Случаят раздели страната, отбелязва ДПА. Привържениците на Лула смятат съдебното преследване срещу него за заговор с цел да осуети участието му в президентските избори на 7 октомври, които се очакваше да спечели с лекота, а противниците му твърдят, че изпращането му в затвора ще засили борбата с корупцията и безнаказаността. Неговата Работническа партия е заявила, че той все още е неин кандидат, макар да се смята, че електоралният съд ще му забрани да участва. Решението се очаква през август. 

Няколко демонстрации в подкрепа на Лула и против него имаше през вчерашния ден в цялата страна. При излитането на хеликоптера, който трябваше да го отведе до летище Конганяс, негови противници крещяха: "Върви по дяволите, ти открадна нашите пари!, предаде ДПА. В Куритиба полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу ареста на политика. Според властите се опитали да нахлуят в местното управление на федералната полиция, където е оборудвана килията, в която бившият президент започна да излежава наказанието, предаде ТАСС. 

Лула беше признат през юли м. г. за виновен в корупция и пране на пари във връзка с реновирането на плажна вила, която планирал да купи. Ремонтът бил платен от компания, търсеща контакт с държавния петролен гигант Петробраз. Съдия Моро осъди Лула на девет и половина години затвор, а апелативен съд повиши присъдата на 12 години и един месец.

Слънчево време за Великден

https://petel.bg/Slanchevo-vreme-za-Velikden__258998

Времето ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 18 и 23 градуса. Ще продължи да духа умерен, в източните райони и временно ...

"Съндей Таймс": Скрипал ще получи нова самоличност и живот в САЩ

https://petel.bg/Sandey-Tayms--Skripal-shhe-poluchi-nova-samolichnost-i-zhivot-v-SASHH__258999

Изданието твърди, че МИ-6 вече са обсъдили въпроса с колегите си от ЦРУ На бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря ...

Великден е! Традициите на празника

https://petel.bg/Velikden-e--Traditsiite-na-praznika__259000

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.   Днес е Възкресение Христово - Великден.Пр...

Американски генерал подкрепи идеята на Тръмп за извеждане на войските на САЩ от Сирия

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-general-podkrepi-ideyata-na-tramp-za-izvezhdane-na-voiskite-na-sasht-ot-siriya.93663

/Поглед.инифо/ Въпреки, че Вашингтонският елит е „ужасен“ от предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изведе американските войски от Сирия, щателният анализ показва, че той е прав: извеждането на американските войски от Сирия ще засили националната сигурност на САЩ, твърди американският генерал-лейтенант в оставка Даниел Дейвис. „Милиарди долари и животът на много американски военнослужещи щяха да бъдат запазени, ако не бяхме влизали там, рискувайки сигурността на американците“, смята Дейвис.

Mirror: Домашните животни от отцепения дом на Скрипал загиват от стрес и изтощение

http://pogled.info/svetoven/evropa/Mirror-domashnite-zhivotni-ot-ottsepeniya-dom-na-skripal-zagivat-ot-stres-i-iztoshtenie.93664

/Поглед.инфо/ В отцепения от полицията дом на отровения Сергей Скрипал са открили котка и две загинали от обезводняване морски свинчета, пише Daily Mirror. Котката е била в „силно стресово състояние“, тя е била закарана в „Портън Даун“ за анализи, но след това решават да я приспят, за да „облекчат страданията ѝ“. Телата на животните са „незабавно изгорени“, отбелязва изданието.

NZZ: В Европа се появи нов противник на Путин – ястребът Макрон

http://pogled.info/svetoven/NZZ-v-evropa-se-poyavi-nov-protivnik-na-putin-yastrebat-makron.93665

/Поглед.инфо/ За разлика от своя предшественик Франсоа Оланд президентът на Франция Еманюел Макрон провежда твърда политика по отношение на Русия, пише Neue Zürcher Zeitung. При това „колкото по-решително Париж се държи като ястреб, толкова по-лесно му е на Берлин да играе ролята на гълъб“, способстващ разрешаването на конфликта с Москва, отбелязва авторът на статията Улрих Шпек.

НАТО, Тръмп, Скрипал и „скритата лимонка“

http://pogled.info/svetoven/nato-tramp-skripal-i-skritata-limonka.93666

/Поглед.инфо/ Моят добър познат и знаменит криминалист Михаил Хесин, целият си живот работил като следовател, предлага собствена версия по специалната операция „Скрипал“. „Цялата история със Скрипал прекрасна работа на щатските специални служби. На тази част, която се контролира от Тръмп и желае подобряване на отношенията с Москва (А НЕ ЖЕЛАЕ, както сега стана известно САМО НА ТЪПИТЕ).

The Guardian: Борис Джонсън сам отстъпи победата на Кремъл в пропагандната война

http://pogled.info/svetoven/The-Guardian-boris-dzhonsan-sam-otstapi-pobedata-na-kremal-v-propagandnata-voina.93667

/Поглед.инфо/ Външният министър на Великобритания прекали с увереността, когато безапелационно наложи на Русия вината за отравянето на Сергей Скрипал, пише The Guardian. Според автора на статията по този начин той отстъпва на Кремъл победата в сферата на пропагандата и ми дава правото да поставя под съмнение всяко твърдение на британското правителство.

Истината за вносните мита на САЩ за азиатските страни

http://pogled.info/svetoven/istinata-za-vnosnite-mita-na-sasht-za-aziatskite-strani.93668

/Поглед.инфо/ Въпреки запълнилите цялото информационно пространство разговори за търговска война с Китай, най-високите вносни мита на САЩ са към други азиатски държави. Да погледнем къде „натискат“ с мита пламенните привърженици на „свободния пазар“.

В Европейската комисия заявиха, че ЕС и ЕК няма да подкрепят „Северен поток-2“

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-evropeiskata-komisiya-zayaviha-che-es-i-ek-nyama-da-podkrepyat-severen-potok-2.93669

/Поглед.инфо/ Европейският съюз и Европейската комисия съобщиха, че няма да подкрепят „Северен поток-2“, макар и за санкции да не става дума, съобщи началникът на директората на ЕК по енергетика Доминик Ристори.

На въпрос за силата, британски журналист сочи филма «Брат-2»

http://pogled.info/svetoven/na-vapros-za-silata-britanski-zhurnalist-sochi-filma-brat-2.93670

/Поглед.инфо/ Британецът Греъм Филипс - скандално известният журналист, който попадна в антируския списък на сайта "Миротворец", независим журналист от "Донбас", популярен блогър, филмира клипове за канал на Youtube, стрингър, на живо излъчващ от бойното поле... Днес той е просто чужденец, който е посещавал Русия.

Foreign Policy: Какви са истинските цели на операцията «Маслинова клонка»?

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-kakvi-sa-istinskite-tseli-na-operatsiyata-maslinova-klonka.93671

/Поглед.инфо/ Въпреки че ситуацията в Близкия изток остава мрачна, регионът има шанс за мирно урегулиране. Основната предпоставка за отстояването на мира е запазване териториалната цялост на държавите. Това означава, че е необходимо противопоставяне на всички сили, които се стремят да създадат свои собствени деспотични държави за чужда сметка. Тези сили включват т.нар. Ислямска държава, Кюрдската работническа партия (ПКК) и Кюрдските сили за народна самоотбрана (YPG), пише турският външен министър Мевлют Чавушоглу в статия, публикувана в американското издание The Foreign Policy.

За рублата нефтът се оказа по-изгоден от чудачествата на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/za-rublata-neftat-se-okaza-po-izgoden-ot-chudachestvata-na-tramp.93672

/Поглед.инфо/ През последните няколко дни глобалните финансови пазари се разтресоха и причината за това са експресивните изявления на президента на САЩ за търговските отношения с Китай. Изглеждаше, че това трябва да засегне и рублата, но курсът й се оказа изненадващо стабилен. Каква е причината за тази стабилност на руската валута?

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__258995

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 08.04.2018 г.   І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Днес облачността ще е разкъ...

Хороскоп за деня

https://petel.bg/Horoskop-za-denya-__258996

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  През това денонощие не владеете прекалено добре ситуацията, особено ако принадлежите към типичните представит...

Един загина при пожар в „Тръмп тауър” в Ню Йорк

https://petel.bg/Edin-zagina-pri-pozhar-v----Tramp-tauar----v-Nyu-York-__258997

снимка: Туитър  Един мъж е загинал, а четирима пожарникари са получили леки наранявания в пожара в апартамент на 50-ия етаж на „Тръмп тау...

Софтуер на Гугъл се е научил да се възпроизвежда

https://petel.bg/Softuer-na-Gugal-se-e-nauchil-da-se-vazproizvezhda__258993

През май тази година Гугъл разкри своя проект AutoML. Това е изкуствен интелект, който ще създава други изкуствени интелекти. Днес компаният...

Все не е ясен мотивът за нападението в Мюнстер

https://offnews.bg//sviat/vse-ne-e-iasen-motivat-za-napadenieto-v-miunster-678292.html

Все още не е ясен мотивът на нападението с микробус в германския град Мюнстер.

Вътрешният министър на германската провинция Северен Рейн – Вестфалия Херберт Ройл потвърди, че трима души, включително и извършителят са загинали, а други 20 са ранени, след като камион се вряза в тълпа в града.

Нападателят е германски гражданин на 48-години. Регионалният министър потвърди, че извършителят е германски гражданин, и че „няма индикация“, че той е свързан с радикалния ислям. Местни медии го определят като "ментално объркан". Според местната полиция в миналото е имал психични проблеми и е заплашвал със самоубийство.

Ето какво ще е времето на Великден

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-na-Velikden__258994

През празничната нощ ни очаква ясно време без валежи, нощните температури ще са между 5° и 10°. Утре ни очаква слънчево време, но ще духа ...

Бойко Борисов: Христос Воскресе! Нека делата ни бъдат водени от доброто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806212

Бойко Борисов: Христос Воскресе! Нека делата ни бъдат водени от добротоХристос Воскресе! На този светъл празник пожелавам на всички много здраве, благополучие и щастие. Нека делата ни бъдат водени от доброто. Това написа в личния си профил във фейсбук премиерът Бойко Борисов по случай настъпването на Воскресение

He бъpзaйтe c пoĸyпĸaтa нa имoт, aĸo нe cпaзвaтe тeзи пpaвилa

https://petel.bg/He-bapzayte-c-po--yp--ata-na-imot--a--o-ne-cpazvate-tezi-ppavila__258991

Купуването на собствен дом е голяма крачка - затова трябва да сте напълно уверени, че сте готови за нея, тъй като това решение ще има огромн...

3 зодии пълнят кесии за Великден

https://petel.bg/3-zodii-palnyat-kesii-za-Velikden__258992

  Определени знаци в зодиака са по-склонни да забогатеят в сравнение с други. И то най-вече заради качествата, които притежават. Кои са на...

Препоръчваме ви: Малко бягство от града за Великден и многовековна история

https://offnews.bg//istoria/preporachvame-vi-malko-biagstvo-ot-grada-za-velikden-i-mnogovekovna-i-678288.html

Ако сте от малцината, решили да останат в София за празниците, и ви е писнало да гледате празните улици на града, можете да се отдадете на малко бягство, което да обогати знанията ви по история.

Близо до София се намира един от най-интересните манастири в околността - Земенският манастир ''Св. Йоан Богослов", който се намира едва на 1 км от град Земен, област Перник.

Основан е преди близо 900 години, а църквата му е паметник на културата.

Популярността на църквата му се дължи не само на интересното архитектурно решение, но и на забележителните стенописи с библейски сцени от 14 век. От тях може да почерпят интересни сведения за изкуството на Второто българско царство. 

Манастирът е преживявал няколко погрома, но църквата винаги е оцелявала. В близост до Земенския манастир могат да се видят останки от средновековната крепост Землинград.

Повече за историята на уникалния паметник на културата може да прочетете тук.

Христос воскресе!

http://dnes.dir.bg/news/velikden-27029004

Екипът на Дир.бг Ви честити Възкресение Христово с пожелание за много здраве, мир и благоденствие!

Ето го пасхалното послание на Патриарха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6806206

Ето го пасхалното послание на ПатриархаПатриаршеско и синодално пасхално послание Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово.

Пасхално послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

http://www.moreto.net/novini.php?n=372117

Възлюбени в Господа честни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,  Христос Воскресе!  Пасхалният светъл празник отново дойде в нашия живот, като откри възможност за всеки, който желае да се докосне до Възкресението Христово.

Патриархът за Великден: Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3159544_patriarhut_za_velikden_neka_svetlinata_izgriavashta_v/?ref=rss


На Великден Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своето патриаршеско и синодално послание към клира и миряните. "Дневник" публикува пълният текст.<br /><br />Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,<br /><br />ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!<br /><br />Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно...

Христос Воскресе! Честит Великден!

https://offnews.bg//obshtestvo/hristos-voskrese-chestit-velikden-678103.html

Христос Воскресе! Християните празнуват днес Възкресение Христово, най-големият празник на църквата и най-великото събитие в историята на човешкия род. 

С камбанен звън храмовете в цялата страна възвестиха празника. По традиция свещта, запалена в църквата, се носи да догори в дома, за да влезе новата светлина в него. 

Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Червените яйца на трапезата днес символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

Честито Възкресение Христово

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3149272_chestito_vuzkresenie_hristovo/?ref=rss


Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници.<br /><br />Камбанен звън от катедралния храм "Св. Александър Невски" и другите църкви из страната възвести възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите "Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!".<br />С тези думи християните се поздравяват в следващите 40 дни до празника Петдесетница. Посетилите църквите отнасят...

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

https://frognews.bg/novini/hristos-voskrese-voistinu-voskrese-2018-04-07-5.html

Истинно дълбока нашата вяра ще бъде единствено тогава, когато възкресението стане част от личния ни опит. Човек успява истински да разтвори сърцето си единствено за това, което сам е изживял, сам е почувствал.

Честито Възкресение Христово!

http://www.moreto.net/novini.php?n=372116

Великден е най-важният празник от пролетния цикъл, който бележи краят на зимата и полага началото на пролетта и възраждащата се природа. На Великден настъпва краят на постите, като се отговява с червеното обредно яйце. Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос.

Спорт по тв днес: мадридско дерби, мачове на "Арсенал", "Челси", "Борусия" (Д) и "Милан" + още 11, Формула 1, NHL, маратон на Париж, колоездене, мотоциклетизъм, рали, тото, баскетбол, тенис, НАСКАР, световно по кърлинг, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6804917

Спорт по тв днес: мадридско дерби, мачове на "Арсенал", "Челси", "Борусия" (Д) и "Милан" + още 11, Формула 1, NHL, маратон на Париж, колоездене, мотоциклетизъм, рали, тото, баскетбол, тенис, НАСКАР, световно по кърлинг, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване