Патриарх Неофит: Нека всички да изпитат радостта от Христовото Възкресение

http://www.cross.bg/vuzkresenie-hristos-neofit-1572096.html

/КРОСС/ "На този хубав слънчев ден, когато се радваме на Христовото Възкресение, пожелавам на всички от сърце да изпитат тази радост и да живеят с нея." Това каза патриарх Неофит преди богослужението в църквата "Св. Неделя" на Второ Възкресение Христово. Патриархът поздрави вярващите пред храма с думите: "Христос Воскресе", а те му отвърнаха, както повелява традицията с "Воистина Воскресе". На тази служба Евангелието се чете на различни езици - днес бе прочетено на 10 езика, по традиция софийският митрополит и патриарх Неофит чете Евангелието на Черковнославянски. Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.    

Може ли Китай да използва „ядрената“ си опция в търговската война със САЩ?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/moje-li-kitai-da-izpolzva-iadrenata-si-opciia-v-tyrgovskata-voina-sys-sasht-258967/

Към края на януари Пекин има около 1,17 трлн. долара в американски ДЦК, което прави азиатската държава най-големият чуждестранен кредитор на САЩ

Путин: Този велик празник пробужда вярата, надеждата и стремежа към добро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806520

Путин: Този велик празник пробужда вярата, надеждата и стремежа към доброПрезидентът на Русия Владимир Путин поздрави днес православните християни и всички граждани на Русия, които празнуват Възкресение Христово - Великден, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. Този велик празник, олицетворяващ тържеството на живота, доброто и любовта, има огромно нравствено значение.

Путин: Великден е тържество на живота, доброто и любовта!

http://dnes.dir.bg/news/rusia-ukrina-velikden-rusia-putin-27029741

Путин поздрави православните християни по случай Великден. Порошенко посети пасхални богослужения на три различни църкви в Украйна.

Благотворителен турнир по стрелба събра близо 2000 лв в помощ на деца на служители на МВР - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372125

Благотворителен турнир по стрелба, организиран от Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР и Съюз на българските командоси, събра 1910 лв. Средства са били разпределени за подпомагането на деца на служители от ОД на МВР - Варна, съобщиха за Moreto.

4,8 по Рихтер в Северозападна Турция

http://www.cross.bg/rihter-severozapadna-tyrtziya-1572095.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер е регистрирано в Северозападна Турция, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмичен център. Епицентърът на труса е бил на 15 км северно от град Болу и на 147 км северозападно от столицата Анкара, на дълбочина 2 км. Няма информация за пострадали и причинени материални щети.    

Ердоган: Франция окуражава терористите

https://frognews.bg/novini/erdogan-frantsiia-okurajava-teroristite.html

Франция окуражава терористи, като ги приема в Елисейския дворец. Това заяви турския президент Реджеп Ердоган.

След Великден започва Светлата седмица

http://www.transmedia.bg/2018/04/08/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8/

Седмицата след Възкресение Христово се нарича Светла и всеки ден от нея е със същото название – Светли понедеделник, Светли вторник и така нататък.

Името е свързано със светлината, която носи в човешките души Възкресението.

Седмицата е известна и като Томина неделя, тъй като Иисус се е явил пред своите ученици, сред които и апостол Тома.

 

Българският Великден днес - а имало ли е въобще такава България?

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/balgarskiiat-velikden-dnes-imalo-vaobshte-takava-balgariia.html

Не е ли величавото ни минало измислица на самите нас? Или на хора, които искат да ни връщат отново и отново години назад, за да не гледаме какво става днес и да не мислим, какво ще стане утре?

Нападението в Мюнстер не е свързано с тероризма, казва германската полиция

http://clubz.bg/66415-napadenieto_v_myunster_ne_e_svyrzano_s_terorizma_kazva_germanskata_policiq

Разследването на нападението, при което автомобил се вряза в групи граждани в германския град Мюнстер, продължава, като не е установена връзка с ислямистки тероризъм, съобщи днес министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, цитиран от ТАСС.

В момента има сведения, че престъпникът е действал сам и няма връзка с терористична клетка, каза той. По думите на Зеехофер "не може да има абсолютна безопасност въпреки всички мерки, които взимат органите за сигурност."

Трябва да правим всичко, което е по силите ни за предотвратяването на такива престъпления в бъдеще, заяви министърът пред журналисти.

Представителката на прокуратурата на Мюнстер Елке Адомайт каза, че нападателят е имал по-рано проблеми със закона.

Престъпникът е известен на полицията, в Мюнстер срещу него са били повдигнати три дела, допълни тя. По думите й става въпрос за заплаха за физическа разправа, нанасяне на материални щети, а също така напускане на мястото на пътно произшествие. 

Към момента всички разследвания, които датират от 2015-2016 година, са прекратени. Представителката на прокуратурата не уточни как точно са приключили трите процеса.
Няма сведения, че вчерашното престъпление е имало политически подтекст, подчерта тя.

Вчера 49-годишният германски граждани с психични отклонения заби автомобил в група граждани в ресторант в град Мюнстер. В резултат на инцидента загинаха трима души, включително нападателят, а 20-30 души са ранени.

Германските власти уточниха, че сред ранените има и хора с опасност за живота. Сред пострадалите има холандци.

По данни на телевизия Ен-ТеВе (n-tv) нападателят е имал три апартамента - един в Мюнстер, а два в провинция Саксония. Той ги е давал под наем и вероятно с парите от наемите е живеел. Освен това на негово име има регистрирани пет автомобила, като с един от тях той се вряза в групата хора вчера.

При обиск в дома на нападателя е открит макет на автомат "Калашников", предаде ТАСС. Полицията се е свързала с човека, от когото е купен той. Целта е да се разбере колкото се може повече за мотивите на престъпника. 

Според някои германски медии нападателят е имал връзки с крайнодесни среди, предаде Франс прес.

Агенцията съобщава, че според телевизия Ен-ТеВе (n-tv) мъжът на два пъти заплашил членове на семейството си, сред които и баща си, да ги нападне с брадва.

Външно: Няма пострадали българи при инцидента в Мюнстер вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806517

Външно: Няма пострадали българи при инцидента в Мюнстер вчераНяма пострадали наши сънародници при вчерашния инцидент в германския град Мюнстер. Това съобщи генералният ни консул във Франкфурт на Майн Стефан Димитров след проведен разговор с полицията в Мюнстер, предадоха от пресцентъра на Министерството на външните работи.  Вчера ван се вряза в ресторант на открито в старата част на града.

Откъс от "Животът и приключенията на Джак Енгъл" на Уолт Уитман

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/08/3159085_otkus_ot_jivotut_i_prikljucheniiata_na_djak_engul_na/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Животът и приключенията на Джак Енгъл", с автор Уолт Уитман, предоставен от Издателство "Лист"<br /><br />В рубриката "Четиво" публикуваме първа глава от "Животът и приключенията на Джак Енгъл", забравен популярен роман на големия американски поет Уолт Уитман, който бе преоткрит преди 2 години и излезе в цялост на английски език едва миналата година. На български излиза...

Мистерия около мотивите за вчерашния атентат в Германия

https://frognews.bg/novini/misteriia-okolo-motivite-vcherashniia-atentat-germaniia.html

Полицията в Германия все още не знае какви са мотивите на 48-годишния мъж, който вчера прегази хора в немския град Мюнстер.

Ще евтаназират кучето с отрязани лапи, намерено в Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/shte-evtanazirat-kucheto-s-otriazani-lapi-namereno-v-pazardzhik-2089696

Кучето с отрязани лапи, което беше намерено в Централните гробища на Пазарджик, ще бъде евтаназирано. Лошата новина съобщиха хората, опитали се да го спасят. За съжаление, състоянието му е толкова тежко, че единствено могат да му спестят мък

Евакуираха 26 000 германци заради бомба от Втората световна война

//dariknews.bg/novini/sviat/evakuiraha-26-000-germanci-zaradi-bomba-ot-vtorata-svetovna-vojna-2089727

Над 26 000 жители на германския град Падерборн са евакуирани заради обезвреждане на бомба от времето на Втората световна война (1939-1945 г.), съобщават ДПА и РИА „Новости“.

Срещу мъжа, предизвикал трагедията в Мюнстер, имало 3 дела

//dariknews.bg/novini/sviat/sreshtu-myzha-predizvikal-tragediiata-v-miunster-imalo-3-dela-2089726

Мъжът, който вряза вана си в заведение на открито в събота в германския град Мюнстер, по-рано е имал проблеми със закона, заяви представителят на градската прокуратура Елке Адомайт.

Двама души загинаха, а над 20 бяха ранени

Няма пострадали българи при нападението в Мюнстер

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-postradali-balgari-pri-napadenieto-v-miunster-678298.html

Няма пострадали българи при вчерашния инцидент в германския град Мюнстер.

Това съобщи генералният ни консул във Франкфурт на Майн Стефан Димитров след проведен разговор с полицията в Мюнстер.

Вчера ван се вряза в ресторант на открито в старата част на града. Трима души, включително и извършителят загинаха, а други 20 са ранени, след като камион се вряза в тълпа в Мюнстер.

Българка, която живее в Мюнстер, се разминала на косъм от трагедията. Нейното семейство дошло на гости за празниците и се разхождали в слънчевото време. Баща й предложил да седната в заведението, където по-късно се разрази трагедията.

"Нещо отвътре ми подсказваше, че трябва да продължим напред. 200 метра повървяхме и чухме суматоха. Разхвърчаха се линейки, пожарна, полиция. Започнаха да отцепват района. Имаше много тежковъоръжени полицаи. Над нас летяха два хеликоптера, единият, от които застана на място и остана така повече от час и половина, снимайки ежесекундно мястото на престъплението", разказа Пенка пред Нова телевизия

Спорът за Великден

https://www.actualno.com/viewpoint/sporyt-za-velikden-news_668596.html

Вече 19 века спорът между православието и католиците кога точно трябва да се чества Великден остава нерешен. Христовото Възкресение е обявено за най-големия християнски празник още от времето на първите апостоли. Тогавашните християни много държат Великден да не съвпада с датата на празнуване на Пасха – празника на предалите Христос евреи. Това и досега е железен канон за всички християнски църкви. Кой казва кога е Великден? По време на Вселенския събор в Никея през 325 година пробле

Диетолог: На празничния обяд наблегнете на леките зеленчуци

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6806505

Диетолог: На празничния обяд наблегнете на леките зеленчуциНа празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за „Фокус“ във връзка с правилното хранене на Великден. „Препоръката на нас, специалистите, е да не преминаваме стресово към съвсем различно по съдържание и вид на храните меню,

Патриарх Неофит: Нека всички да изпитат радостта от Христовото Възкресение

http://nakratko.bg/category/58/157446/


На този хубав слънчев ден, когато се радваме на Христовото Възкресение, пожелавам на всички от сърце да изпитат тази радост и да живеят с нея. Това каза патриарх Неофит преди богослужението в църквата "Св.

Красива кошница с великденски яйца за светлия празник (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806500

Красива кошница с великденски яйца за светлия празник (Снимки)Снимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Нашата читателка Мария Върбанова ни изпрати снимки на прекрасно аранжирана кошница с великденски

Близкият изток може да се окаже печеливш от търговския спор между САЩ и Китай

https://www.investor.bg/surovini/365/a/blizkiiat-iztok-moje-da-se-okaje-pechelivsh-ot-tyrgovskiia-spor-mejdu-sasht-i-kitai-258966/

Ако Пекин наложи митата си срещу САЩ, китайските купувачи ще трябва да потърсят други източници за американските нефтохимически продукти

Трите нокдауна и бруталният нокаутиращ удар на Тервел Пулев (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/moresport/trite-nokdauna-i-brutalnijat-nokautirasht-udar-na-tervel-pulev-video-news_668597.html

Малко преди да настъпи Възресение Христово българският боксьор Тервел Пулев записа една от най-впечатляващите си победи на професионалния ринг. По-малкият от братята Пулеви смачка от бой непобедения унгарец Ласло Пензеш и приключи срещата им малко преди края на рунд №2. Българинът беше безкомпромисен на галавечерта във Виена и, въпреки че позволи в първите 30 секунди на своя съперник да нанесе няколко добри удара, Пулев влезе бързо в ритъм и в рамките на по-малко от 3 минути прати на 3 пъти в н

Обезопасиха граната, открита в частен дом в с. Деков

http://nakratko.bg/category/58/157445/


Военнослужещи обезопасиха невзривен боеприпас, открит в частен дом в село Деков, Плевенско. Те са транспортирали и унищожили силно корозирала граната Ф- 1, тип „Лимонка”.

Астрономи: Тъмната материя стана още по-тъмна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806496

Астрономи: Тъмната материя стана още по-тъмнаМеждународен екип от астрономи под ръководството на Ричард Маси от университета в Дърам, Англия, опроверга "осветяването" на тъмната материя, т.е. съществуването на негравитационно взаимодействие между "буци" невидимо вещество, съобщи Лента. През април 2015 г. астрономи оповестиха, че открили признаци за негравитационно взаимодействие в тъмна

31-годишен мъж получи ново сърце след успешна трансплантация

http://nakratko.bg/category/58/157444/


В навечерието на Възкресение мъж получи ново сърце след успешна трансплантация в болница "Света Екатерина."  31-годишният Недко Шанов страда от тежка форма на сърдечна недостатъчност, живее с изкуствено сърце.

"Съндей Таймс": Скрипал получава нова самоличност и живот в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=372129

На бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия ще бъде предложена възможността да заживеят в САЩ под нова самоличност, за да могат да се предпазят от бъдещи опити за убийство. Това обяви в свой материал неделният вестник "Съндей Таймс", позовавайки се на свои високопоставени източници от британското правителство, цитирани от БГНЕС.

Нощните автобуси в София потеглиха

http://www.cross.bg/liniya-vsichki-spirka-1572094.html

/КРОСС/ Снощи потеглиха първите автобуси, които ще превозват столичани през нощта. Линиите са 4 и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали. Рейсовете имат обща спирка - площад "Княз Александър Първи", а времето, през което ще се движат е от 00.00 часа до 04.00 часа. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, а тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите. Колите на обществения транспорт ще имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките ще бъдат брандирани, така че да е ясно, че колите минават от там. Ето и линиите: Линия N1 ще върви по маршрута ж.к. "Люлин 1,2" - ж.к. "Младост 4". Линия N2 ще свързва кв. "Обеля" и "Студентски град". Линия N3 ще върви между ж.к. "Овча Купел 2" - ж.к. "Левски" (Автостанция Изток), Линия N4 ще пътува от ж.к. "Дружба 2" до ж.к. "Гоце Делчев". Интервалът за движение ще е 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. „Княз Александър Първи" - 5 минути.  

Трима загинаха след стрелба в автобус в САЩ

https://www.actualno.com/africa/trima-zaginaha-sled-strelba-v-avtobus-v-sasht-news_668576.html

Трима човека загинаха, след като неизвестен мъж откри стрелба в частен автобус в град Рокфорд, щата Илинойс. По данни на полицията, инцидентът се е случил през нощта в събота. Шофьорът на автобуса, нает от пътниците предишната вечер, е подал сигналът към полицията. Понастоящем се провежда разследване и е издадена заповед за арест на стрелеца, чиято самоличност вече е установена. Става дума за 22-годишен чернокож младеж на име Рахим Кинг.

/Видео/ С дълго хоро на площада отпразнуваха Великден в Белица

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81-%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83/

Традиционен Великденски концерт събра множество граждани и гости на централния площад в Белица. Тържеството откри зам. кметът на общината Сабит Гагъм. В словото си той поздрави всички присъстващи с най-светлия християнски празник Възкресението на Исус Христос с пожелание за здраве, настроение и нови сили за справяне с предизвикателствата на съвременния живот.

„Нека на този свят празник отправим молитва за мир и благополучие, за велики дела, извършени от всеки един от нас. Нека светлината на Великден възроди вярата и пречисти сърцата и умовете ни от всичко лошо. Нека чудото на Възкресението да огрее всеки белички дом.“, пожела на всички от сърце зам.кмета на общината.

В програмата взеха участие фолклорни певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от читалище „Георги Тодоров-1885“.Много настроение създадоха всички изпълнители на сцената, но гвоздеят в програмата бяха новосформираната женска фолклорна танцова формация, която представи колоритен „Балкански танц“. Великденският концерт завърши с хоро, в което се включиха гостите и гражданите на Белица.

Материалът /Видео/ С дълго хоро на площада отпразнуваха Великден в Белица е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Военни унищожиха граната, открита в частен дом

https://offnews.bg//obshtestvo/voenni-unishtozhiha-granata-otkrita-v-chasten-dom-678296.html

Военнослужещи унищожиха днес невзривен боеприпас, открит в частен дом в село Деков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Военните са от състава на 55-ти инженерен полк в Белене. Модулното формирование, с ръководител старши лейтенант Милен Сотиров, беше активирано в 08.00 часа тази сутрин.

Специализираният екип е  извършил разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирала граната тип „Лимонка”.

При стриктно спазване на мерките за безопасност, невзривеният боеприпас е бил унищожен на обезопасено място в района на полигон „Учебни полета” към формированието.

9 неща, които мъжете трябва да правят всеки ден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/9-neshta-koito-myzhete-triabva-da-praviat-vseki-den-6081004

Много хора казват, че за да се изгради нов навик, който да подобри всичко в живота ни, са необходими поне 28 дни. Момчета, запретвайте ръкави, за да станете по-добрата версия на себе си

Асен Блатечки: Ако всички хора на Земята имаха една религия, може би щях да съм вярващ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806483

Асен Блатечки: Ако всички хора на Земята имаха една религия, може би щях да съм вярващПрез по-голямата част от годината той е зает, но по негови думи има пет-шест дни, в които няма представления. Днес е именно такъв ден за актьора Асен Блатечки, предава Нова телевизия.  „Не си падам по масови мероприятия, като малък ходех да обикалям църквата”, казва Блатечки на въпрос дали ходи на църква.

Русия отрича Дамаск да е използвал химически оръжия в Сирия

http://clubz.bg/66414-rusiq_otricha_damask_da_e_izpolzval_himicheski_oryjiq_v_siriq

Русия заяви днес, че сирийските правителствени сили не са използвали химически оръжия срещу бунтовниците в Дума, противно на подозренията на САЩ, предаде Франс прес.

Както Клуб Z писа, десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

"Категорично отхвърляме тази информация", каза руският генерал Юрий Евтушенко, оглавяващ Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия. - "Щом Дума бъде освободена, имаме готовност да изпратим руски специалисти по ядрени, химически и биологически оръжия да съберат данни, които ще потвърдят, че тези твърдения са скалъпени", каза той.

Авиацията на сирийския режим бомбардира за трети пореден ден последното населено място край Дамаск под контрола на бунтовници. Там за последните 48 часа загинаха десетки цивилни, включително при предполагаема химическа атака, съобщи Франс прес.

В петък бомбардировките в град Дума бяха подновени, след като се провалиха преговорите за извеждане на бунтовническата групировка "Джаиш ал ислам" от този единствен град в района Източна Гута, който не е под контрола на властите.

Официални сирийски медии съобщиха, че по-късно днес ще бъдат подновени преговорите, а Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщава, че от петък са загинали над 90 цивилни.

Сирийското правителство ще започне днес преговори с "Джаиш ал ислам" по искане на бунтовническата групировка. "Терористите от "Джаиш ал ислам" поискаха преговори със сирийската държава. 

Засега няма коментар от бунтовническата групировка, която контролира град Дума край столицата Дамаск. 

Нищо не оправдава използването на средства за изтребление срещу беззащитни хора, заяви днес и папа Франциск в края на литургия на площад "Свети Петър" във връзка със съобщенията за химическа атака в Сирия, предаде Ройтерс.

"Няма такова нещо като добра война и лоша война. Нищо, ама нищо не оправдава използването на такива средства за изтребление на беззащитни хора", каза папата.

Той призова "военните и политическите лидери да изберат друг път, този на преговорите, единственият, който може да донесе мир, а не смърт и разруха". 

Христос Воскресе, с пожелания за здраве и благоденствие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806478

Христос Воскресе, с пожелания за здраве и благоденствиеСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Нашият читател Ивайло Илиев ни изпрати снимки на шарени яйца с лепенки и на красиво подредена празнична трапеза. Той ни пожела: Христос Воскресе на екипа ви с пожелания за здраве и

Кратки новини: Военни откриха силно корозирала граната в двора на къща в село Деков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3159686_kratki_novini_voenni_otkriha_silno_korozirala_granata/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Военни откриха силно корозирала граната в двора на къща в село Деков<br /><br />Военнослужещи от 55-и инженерен полк в Белене унищожиха днес невзривен боеприпас, намерен в частен имот в село Деков, обшина Белене. Специализираният екип извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирала...

Само във Фрог: МВР изпусна бегълците край софийското село Огоя

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-mvr-izpusna-begaltsite-krai-sofiiskoto-selo-ogoia.html

МВР изпусна двамата избягали затворници Владимир Пелов и Радослав Колев след сигнал, че обитават вила в село Огоя, Софийско. Това научи Frognews.bg от свои източници във вътрешното ведомство.

Бисери от "I see you КАТ - Благоевград"! Внимание, шофьори! На "Икономиката -тамагочита, На "ЮЗО" палки, "На младеШки дом катаджии седат", "У Падеж - куки"

http://www.struma.com/obshtestvo/biseri-ot-i-see-you-kat-blagoevgrad-vnimanie-shofiori_132729/

"2 принцеси с КИА на Газпром" и "Фото сесия след ШЕЛ-а Бяла астричка с пухкав симпатяга вътре", затова "Празници са -шофирай жаден, остави полицая гладен...."

Внимание, шофьори! "На ЮЗО "палки", така един от участниците в групата "I see you KAT в Благоевград" днес предупреди колегите си шофьори за предстояща опасност от проверка. Ако на някой не му се е изяснило къде са палките, уточняваме, че ЮЗО всъщност, е Югозападният университет.

Друг от групата се включва с предупреждението "На МладеШки дом катаджии седат", Чифлико алармира - "2 на отбивката за Манастро", а трети пък е видял "Куки у...

Продължава

Утре следобед спират камионите по най-натоварените пътища

https://www.actualno.com/society/utre-sledobed-spirat-kamionite-po-naj-natovarenite-pytishta-news_668588.html

Утре от 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, коят

Космически кораби кацали на Стоунхендж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6796752

Космически кораби кацали на СтоунхенджПирамидите в Гиза били построени от извънземни архитекти По света има загадки, които, колкото и скептични да сме към живота на други планети, ни карат да се съмняваме в съществуването му. На Земята са пръснати внушителни постройки, които не съответстват на технологичните възможности на времето, през което са изградени.

Утре температурите стигат до 25 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6806467

Утре температурите стигат до 25 градусаВремето през нощта ще бъде ясно, с минимални температури между 4 и 9 градуса. Утре ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево.

Възстановиха движението в тунел "Витиня"

http://nakratko.bg/category/58/157443/


Движението в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус" в посока София е възстановено, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Орбан: ЕС не значи Брюксел, а всички европейски столици, взети заедно

http://www.cross.bg/orban-premier-yngarskiyat-1572093.html

/КРОСС/ "Европейски съюз не значи Брюксел, а всички европейски столици, взети заедно". Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, след като гласува на днешните парламентарни избори в страната. Пред събралите се журналисти в училището, където Орбан пусна своята бюлетина, той заяви, че критиките му са насочени към цялата общност - "Европейският съюз е в Берлин, Будапеща, Варшава, Прага и Букурещ", подчерта унгарският премиер, който на днешния вот се бори за трети пореден мандат. Последните социологически проучвания прогнозират убедителна победа за партията му "Фидес", която има 20% преднина пред крайнодясната "Йоббик". Очаква се първите прогнозни резултати след вота да станат известни късно тази вечер.    

CNN: САЩ и Северна Корея в тайни разговори за срещата Тръмп-Ким Чен Ун

http://clubz.bg/66413-cnn_sasht_i_severna_koreq_v_tajni_razgovori_za_sreshtata_trymp_kim_chen_un

Съединените щати и Северна Корея провеждат тайни и директни разговори, за да се подготвят за срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, знак, че планирането на очакваната среща продължава, съобщава CNN, позовавайки се на служители на администрацията, запознати с разговорите.

Директорът на Централното разузнавателно управление Майк Помпео и екипът на ЦРУ работят чрез разузнавателни канали за подготовката за срещата на върха. Американски и севернокорейски служители на разузнаването са говорили няколко пъти и дори са се срещнали в трета държава, като са фокусирали вниманието си върху установяване на място за преговорите.

Севернокорейците настояват да се срещнат в столицата им, Пхенян, посочват източниците, макар че не е ясно дали Белият дом ще се съгласи да проведе преговорите там.

Монголската столица Улан Батор също е повдигнато като възможно място, съобщават източниците. След като бъде одобрено местонахождението, датата ще бъде определена и дневният ред ще бъде обсъден по-подробно.

Един от най-доверените съветници по въпросите на националната сигурност на Тръмп, Помпео е повел усилията да се подготви за срещата на високо равнище, която Тръмп е накарала своите съветници да организират. 

Неотдавна, както и този уикенд, Тръмп каза на сътрудниците си, че очаква с нетърпение срещата на върха. Времевата линия обаче остава неизвестна, посочва CNN. Източниците обаче заявяват, че близката цел е края на май или юни.

Избори за парламент в Унгария, Виктор Орбан се готви за трети мандат

http://www.moreto.net/novini.php?n=372128

Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист и яростен противник на имиграцията, е на път да спечели трети пореден мандат на днешните парламентарни избори, съобщиха световните агенции. Повече от 8 милиона унгарци имат право на глас.

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806464

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас (Снимки)Военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк в Белене унищожиха днес, 8 април, невзривен боеприпас. Модулното формирование, с ръководител старши лейтенант Милен Сотиров, беше активирано в 08:00 ч. тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.  Специализираният екип извърши разузнаване,

Без тежкотоварни автомобили по натоварените пътища за последния почивен ден

http://nakratko.bg/category/58/157442/


На 9 април от 14 ч. до 20 ч. се спират тежкотоварните камиони по най-натоваренитe пътища. Две ленти за влизащите в София през Владая В последния почивен ден - 9 април понеделник, от 14 ч. до 20 ч.

Мъж загинал при пожар в Полски Тръмбеш

https://offnews.bg//112/mazh-zaginal-pri-pozhar-v-polski-trambesh-678295.html

Мъж е загинал при пожар в дома си в град Полски Тръмбеш. Сигналът за инцидента е подаден вчера на тел. 112, съобщи "Фокус".

Къщата се намира на улица „Христо Козлев“ в града. Причините за пожара, при който е загинал собственикът, все още се  установяват. Огънят е унищожил мебели и други вещи в дома.

Пожарът е потушен от екип на пожарната в Полски Тръмбеш, а мястото е посетено от дежурния инспектор. Работата по случая продължават контролните и разследващи органи.

От Великотърновската пожарна уточниха, че посрещането на Великденските празници в областта е преминало
без инциденти.

Един човек загина при пожар в "Тръмп тауър"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159684_edin_chovek_zagina_pri_pojar_v_trump_tauur/?ref=rss


Един мъж е загинал, а четирима пожарникари са получили леки наранявания при пожар в апартамент на 50-ия етаж на "Тръмп тауър" в Ню Йорк. Огънят е бил потушен бързо, съобщава БТА.<br /><br />Жертвата е 67-годишен мъж. Той е бил намерен в безсъзнание в апартамента, след което е починал в болница.<br /><br />Около 200 пожарникари са участвали в потушаването на пожара. Четирима от тях са пострадали. Те са получили незастрашаващи живота травми.<br /><br...

Усмихнато яйце за Великден от Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806460

Усмихнато яйце за Великден от Велико ТърновоСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Семейство Ганеви от Велико Търново също споделиха с нас снимка на боядисаните си за Великден

Ръсел Кроу разпродаде свои вещи за 3 млн. долара под надслов "Изкуството на развода"

https://www.actualno.com/scene/rysel-krou-razprodade-svoi-veshti-za-3-mln-dolara-pod-nadslov-izkustvoto-na-razvoda-news_668573.html

Популярният холивудски актьор Ръсел Кроу стана с 3 млн. по-богат само за няколко часа. Това съобщи в неделя официалният представител на австралийския клон на аукционната къща "Сотбис", обобщавайки резултатите от проведения предишният ден търг в Сидни, на който бяха разпродадени лични вещи на Кроу и реквизит от филмите, в които е участвал. "Продадени бяха близо 85% от общо 226-те лота за общата сума от 3 719 963 австралийски долара (приблизително 2,9 щатски)", обяви представи

Ердоган ще насочи към Тръмп путински С-400 и танкове (видео)

http://dnes.dir.bg/news/rejep-erdogan-donald-tramp-c400-27023175

Анкара може да договори с Москва още редица проекти в отбранителната промишленост освен покупката на С-400.

Полицията търси причините за трагедията в Мюнстер

//dariknews.bg/novini/sviat/policiiata-tyrsi-prichinite-za-tragediiata-v-miunster-2089717

Германската прокуратура все още не знае защо 48-годишен мъж прегази вчера хора с ван в западния германски град Мюнстер, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът уби двама души, рани 20 човека и след това се застреля в автомоби

Външно: Няма пострадали българи при инцидента в Мюнстер

//dariknews.bg/novini/sviat/vynshno-niama-postradali-bylgari-pri-incidenta-v-miunster-2089722

Няма пострадали наши сънародници при вчерашния инцидент в германския град Мюнстер, съобщи генералният ни консул във Франкфурт на Майн Стефан Димитров след проведен разговор с полицията в Мюнстер. Това информираха от Министерството на външните работ

Патриарх Неофит: Нека светлината на Възкресението да не угасва в нашите сърца

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/patriarh-neofit-neka-svetlinata-na-vyzkresenieto-da-ne-ugasva-v-nashite-syrca-2089725

На този хубав слънчев ден, когато се радваме на Христовото Възкресение, пожелавам на всички от сърце да изпитат тази радост и да живеят с нея, каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди богослужението за Великден в църквата "Св. Неделя"

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

http://www.cross.bg/boepripas-voennoslyzheshti-nevzriven-1572092.html

/КРОСС/ Военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк в Белене унищожиха днес, 8 април, невзривен боеприпас. Модулното формирование, с ръководител старши лейтенант Милен Сотиров, беше активирано в 08:00 ч. тази сутрин. Специализираният екип извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирала граната Ф-1 /тип „Лимонка"/, намерена в частен дом в село Деков, община Белене, обл. Плевен. При стриктно спазване на мерките за безопасност, невзривеният боеприпас беше унищожен на обезопасено място в района на полигон „Учебни полета" към формированието.    

Разкази на българи в Мюнстер след инцидента

http://dnes.dir.bg/news/Germania-intsident-munster-27029611

Българи, които живеят в германския град Мюнстер, разказаха пред NOVA за разследването на атаката с ван срещу ресторант вчера и ситуацията в града след това.

Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806456

Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишноПравославните християни днес честват Великден. Един от символите на светлия празник е яйцето. По този повод в. "Дейли експрес" и "Фарм флейвър" предлагат няколко любопитни факта: - По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно, предава БТА.

Българи посрещнаха Великден в Желязната църква в Истанбул

https://frognews.bg/novini/balgari-posreshtnaha-velikden-jeliaznata-tsarkva-istanbul.html

Християни от цяла България посрещнаха Великден в Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул, за да изрекат победния поздрав за Христовото възкресение.

33-метровият кръст над Благоевград бе озарен от многоцветни светлини за най- светлия празник - Възкресение Христово

http://www.struma.com/obshtestvo/33-metroviyat-krust-nad-blagoevgrad-be-ozaren-ot-mnogocvetni-svetlini-za_132728/

33-метровият кръст над Благоевград бе озарен от многоцветни светлини в нощта на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. За празничното настроение на жители и гости на града, от храм „Въведение Богородично“ прозвуча и Света литургия, която се чуваше в целия град. Свещенослужителите поздравиха хилядите хора в храма и извън него, а песнопенията им завършиха тайнстово на светия ден.

Ръководството на Община Благоевград за поредна година поднася комплимент към...

Продължава

Стефан Цанев: Трябва да възкресим държавата си

http://www.cross.bg/tzanev-stefan-ideal-1572091.html

/КРОСС/ „Великден е добър знак и необходимо напомняне на народа, на нас, че трябва да се стремим да възкресим държавата си". Това коментира на Великден пред БНТ писателят Стефан Цанев. Той е убеден, че ни липсват национална цел и национален идеал. „Националният ни идеал беше разгромен още в началото на миналия век, след това се случиха други тежки събития - 1923, 1925 г. Братоубийствата продължиха 1944 г, 1945 г. и днес, като утайка на всичко това, има една всеобща омраза между партийните групировки", отбеляза Стефан Цанев. „Партиите трябва да съществуват, за да се съревновават, но не за да се мразят, да се ненавиждат - би трябвало да има консенсус, а различията да са кой има по-добри идеи за държавата - това, мисля, че липсва - национален идеал", сподели с болка писателят. Стефан Цанев отбеляза, че общият пазар убива нашата икономика. „Той е добър за силните икономики, слабата икономика е губеща в общия пазар", коментира още той. „Трябва да измислим нещо, с което да се защитим - един скрит протекционизъм, както го е направил Стамболов. И предложи България да се превърне в екологична зона на Европа. Нямаме общност, нямаме обща цел, нямаме чувство за колективност," изтъкна Стефан Цанев.    

Няма пострадали българи в Мюнстер

https://petel.bg/Nyama-postradali-balgari-v-Myunster__259031

Няма пострадали наши сънародници при вчерашния инцидент в германския град Мюнстер. Това съобщи генералният ни консул във Франкфурт н...

Полиция ще варди „голямото прибиране” след празниците

https://petel.bg/Politsiya-shhe-vardi----golyamoto-pribirane----sled-praznitsite__259032

Снимка Булфото Засилено полицейско присъствие ще има в понеделник по основните пътища на страната, заради очаквания засилен трафик в п...

Великденска среща на наследниците на преселниците от Беломорска Тракия се провежда в село Здравец

http://nakratko.bg/category/58/157441/


С празнична Света литургия в 11 часа започна Великденската среща на наследниците на преселниците от Беломорска Тракия в търговищкото село Здравец.

Спор между министри предизвиква трусове в новия германски кабинет

https://www.investor.bg/evropa/334/a/spor-mejdu-ministri-predizvikva-trusove-v-noviia-germanski-kabinet-258965/

Конфликтът хвърля светлина върху нестабилността на крехката коалиция, начело на която миналия месец застана Ангела Меркел

Тръгна нощният транспорт в София

https://frognews.bg/novini/tragna-noshtniiat-transport-sofiia.html

Нощният транспорт в София тръгна тази нощ. Линиите са 4 и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали.

Българи посрещнаха Великден в Желязната църква в Истанбул

http://nakratko.bg/category/25/157440/


Хора от цяла България дойдоха в Желязната църква „Свети Стефан”, за да изрекат победния поздрав за Христовото възкресение. Храмът не можа да побере събралите се за празника хора и службата се проведе в двора на църквата.

Патриарх Неофит: Нека всички да изпитат радостта от Христовото Възкресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806454

Патриарх Неофит: Нека всички да изпитат радостта от Христовото ВъзкресениеНа този хубав слънчев ден, когато се радваме на Христовото Възкресение, пожелавам на всички от сърце да изпитат тази радост и да живеят с нея. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди богослужението за Великден в църквата "Св. Неделя", предаде "Фокус". Патриархът поздрави вярващите пред храма с думите:

Десетки убити в предполагаема химическа атака в Сирия

https://www.actualno.com/asia/desetki-ubiti-v-predpolagaema-himicheska-ataka-v-sirija-news_668584.html

Спасителни екипи и лекари, цитирани от BBC, твърдят, че най-малко 70 души са загинали в Сирия при предполагаема атака с газ в контролирания от бунтовниците град Дума в Източна Гута. Доброволните спасителни формирования "Бели каски" са публикували в Twitter снимки, на които се виждат няколко човешки тела в мазе. Според съобщението броят на жертвите може да нарасне. BBC отбелязва, че все още няма независимо потвърждение на информацията. Сирийското правителство нарече твърденията за хи

7 тежки катастрофи и 12 ранени в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6806450

7 тежки катастрофи и 12 ранени в страната за денонощиеПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 7 тежки катастрофи. 12 души са ранени, информира МВР. В София са станали 30 леки и две тежки

Великденски яйца в златисто и сребристо (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806439

Великденски яйца в златисто и сребристо (Снимки)Снимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Нашата читателка Паола Петрова ни изпрати красиви снимки на шарени, сребристи и златисти

Заради очаквания трафик: Утре следобед забраняват тировете по най-натоварените пътища

https://offnews.bg//obshtestvo/zaradi-ochakvania-trafik-utre-sledobed-zabraniavat-tirovete-po-naj-na-678294.html

Утре от 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления:

- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
- път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая - по път I-1 (Е-79), на 9 април от 10.00 часа до 20.00 часа ще има две ленти за прибиращите се към София.

По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На 9 април от 14.00 часа до 20.00 часа на АМ „Люлин“, в участъка от км 9+350 до км 10+875, ще има две ленти за движение в посока София и една за Перник. Целта е улеснение на трафика и повишаване на безопасността на движение в района на активизиралия се свлачищен процес при км 9+600 на магистралата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и стриктно да спазват поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта от 50 км/ч.

Алтернативният маршрут за тежкотоварни автомобили до 12 тона е по път I-1 от пътен възел Драгичево – Владая – София и обратно, а за леки автомобили по път III-1801 Перник - Мало Бучино - Суходол и обратно. Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2018 г. е достъпна тук.

Видео: Танкер се заби в къща от XVII век на брега на Босфора

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/08/3159662_video_tanker_se_zabi_v_kushta_ot_xvii_vek_na_brega_na/?ref=rss


Танкер, плаващ под малтийски флаг, почти разруши историческа къща на брега на Босфора, след като системата за управление блокирала. Любителски видео кадри са уловили момента, в който "Витаспирит" се насочва директно към триетажната къща, разположена почти под моста "Фатих султан Мехмет".<br /><br />След инцидента движението в двете посоки през тесния пролив бе затворено за няколко часа, докато влекачи издърпат дългият 225 м. кораб.<br /><br /><br...

Десетки жертви на химическа атака в Сирия (обновена)

http://www.cross.bg/ataka-himicheska-damask-1572090.html

/КРОСС/ Най-малко 70 души са загинали при предполагаема химическа атака в сирийския град Дума, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск. Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху Дума варел с експлозиви и химикали. По нейни данни цели семейства са се задушили в мазетата си. Проопозиционният медиен център "Гута" съобщи, че 75 цивилни са загинали. Дамаск отрича, че е използвал отровен газ. Държавният департамент на Съединените щати заяви, че ако информацията за химическа атака бъде потвърдена, международната общност трябва да отговори.  

Десетки жертви на химическа атака в Сирия

http://www.cross.bg/ataka-himicheska-dyma-1572090.html

/КРОСС/ Десетки хора са загинали при предполагаема химическа атака срещу Източна Гута, близо до столицата Дамаск. Информацията идва от доброволческата организация "Бели каски", според която хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", съобщава САНА. Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори.  

Сорос започва да търгува с криптовалути

http://dnes.dir.bg/news/soros-bitkoyn-kriptovaluti-27029542

Милиардерът Джордж Сорос се подготвя да започне търговия с криптовалути, като биткойн и етериум.

Германската прокуратура още не знае мотивите за атаката в Мюнстер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806436

Германската прокуратура още не знае мотивите за атаката в МюнстерГерманската прокуратура все още не знае защо 48-годишен мъж прегази вчера хора с ван в западния германски град Мюнстер, предаде Асошиейтед прес. Мъжът уби двама души, рани 20 и след това се застреля в автомобила, предава БТА.  "За момента нямаме никакви улики на каква основа е извършено деянието", заяви прокурор Мартин Боценхарт в съвместно

Земетресение 4,8 по Рихтер беше усетено в Северозападна Турция

https://www.actualno.com/balkani/zemetresenie-48-po-rihter-beshe-useteno-v-severozapadna-turcija-news_668571.html

Земетресение с магнитуд 4,8 е усетено в северозападните части на Турция. Това сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. По негови данни епицентърът на труса се намира на 15 км посока север от град Болу и на 147 км северозападно от столицата на страната - Анкара. Подземната точка на стихията пък е на дълбочина 2 км. Към момента няма информация за пострадали и разрушения.

Корнелия Нинова: Пожелавам ви здраве, сполука и доброта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806432

Корнелия Нинова: Пожелавам ви здраве, сполука и добротаХристос Воскресе. Мир и благодат на всички, поздрави българите за Великден и Корнелия Нинова. Пожелавам ви здраве, сполука и доброта, написа тя в профила си във

Най-четеното в "Дневник": Бягство от затвора

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3159659_nai-chetenoto_v_dnevnik_biagstvo_ot_zatvora/?ref=rss


Куриозното бягство от софийския затвор, трагична смърт в училище и външнополитическите теми доминират сред най-четените материали за седмицата. Интерес предизвиква и идеята за сайт, който да отсява качествение коли втора ръка. Статистиката е към 19 ч. на 4 април.<br /><br />1. Двама въоръжени затворници избягаха от Софийския затвор (обновена) - 24123 прочитания<br /><br />2. Момиче на 17 години почина в двора на столично училище - 19112 прочитания<br /><br...

Органистът от виенска катедрала "Щефанс Дом" с Великденски концерт утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372130

Светъл Великден в духа на виенската традиция ще посрещне Варна на 9-ти април. Органистът – капелмайстор на знаковата за християнския свят виенска катедрала „Щефанс Дом“ ще гостува на варненска сцена. Проф. Johannes Ebenbauer ще посрещне публиката на морската сторлица на връх Великден с традиционна програма за орган и глас.

Утре от 14 ч. до 20 ч. спират тежкотоварни камиони по натоваренитe пътища

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6806422

Утре от 14 ч. до 20 ч. спират тежкотоварни камиони по натоваренитe пътищаНа 9 април (понеделник), от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост,

По границата: Затруднено преминаване заради проблеми със софтуера

https://petel.bg/Po-granitsata--Zatrudneno-preminavane-zaradi-problemi-sas-softuera__259025

Снимка Булфото Затруднено е преминаването през границите на страната, заради смяна на софтуер. От тази вечер една от системите на грани...

Благотворителен турнир по стрелба събра близо 2000 лв в помощ на деца на служители на МВР - Варна

https://petel.bg/Blagotvoritelen-turnir-po-strelba-sabra-blizo-2000-lv-v-pomoshh-na-detsa-na-sluzhiteli-na-MVR---Varna__259026

Снимка Булфото Благотворителен турнир по стрелба, организиран от Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР и Съюз на българските командоси, с...

Сърцераздирателна изповед: Аня Пенчева разкри как Сашо Диков е разбрал за любовника й, после се разплака

https://petel.bg/Sartserazdiratelna-izpoved--Anya-Pencheva-razkri-kak-Sasho-Dikov-e-razbral-za-lyubovnika-y--posle-se-razplaka__259027

Актрисата Аня Пенчева даде откровено до болка интервю пред Мон Дьо. Тя говори за дните, в които живеем, за вярата като спасение, за времет...

Роден анализатор с горещ коментар на зверството в Мюнстер, разкри какъв е атентаторът

https://petel.bg/Roden-analizator-s-goreshh-komentar-na-zverstvoto-v-Myunster--razkri-kakav-e-atentatorat__259029

Анализаторът на процесите в Германия Мария Стоянова заяви, че подобен инцидент с психично болен не се случва за пръв път в страната. Това ...

САЩ са разтревожени от евентуалната употреба на химически оръжия в Източна Гута

https://www.actualno.com/asia/sasht-sa-raztrevojeni-ot-eventualnata-upotreba-na-himicheski-oryjija-v-iztochna-guta-news_668578.html

Държавният департамент на САЩ е загрижен за възможното използване на химическо оръжие в град Дума, Източна Гута. Това съобщи в събота представител от пресслужбата на американското външно министерство за ТАСС. "Тази сутрин видяхме множество, изключително смущаващи съобщения за още едно нападение с евентуална употреба на химически оръжия в близост до болницата в Дума (Сирия). В докладите на редица групи и медицински лица на места са посочени най-малко 40 убити и стотици ранени", заяви т

Тервел Пулев със зрелищен нокаут за победа №10

https://www.24chasa.bg/sport/article/6806410

Тервел Пулев със зрелищен нокаут за победа №10Тервел Пулев записа юбилейна 10-а поред победа на професионалния боксов ринг. Бронзовият медалист от олимпийските игри в Лондон нокаутира Ласло Пензен точно 50 секунди преди края на втория рунд на гала вечер във Виена. Българинът доминираше над унгарския си съперник от самото начало и му трябваха само минута и 40 секунди, за да го прати в нокдаун.

Сълзи на щастие от подарена Великденска вечеря в Петрич!

http://www.struma.com/obshtestvo/sulzi-na-shtastie-ot-podarena-velikdenska-vecherya-v-petrich_132727/

Най-успешната дарителска кампания "Бъди човек", зарадва стотици самотни, възрастни хора. Нашият репортер Анита Георгиева бе част от кампанията, емоцията и от срещата с тези хора, тя запечата в снимки....

Близо 200 самотни възрастни хора и хора в неравностойно положение от община Петрич, в навечерието на един от най-светлите празници- Великден, получиха пълни торби с хранителни продукти от кампанията "Бъди човек- Подари Великденска вечеря на пенсионер в нужда". Акцията е част от националната благотворителна кампания "Бъди човек", която в Петрич се проведе за първи път и може би бе една от най-успешните за цялата страна, организирана от млади и ентусиазирани жители на...

Продължава

С концерт, светлинно шоу и заря отбелязаха празника на община Струмяни

http://regiona.bg/%d1%81-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%be%d1%83-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7/

Кметът Емил Илиев поздрави всички жители и гости по повод „7-ми април“ – Празникът на община Струмяни. Той сподели за дългия път, които общината измина през последните години, за реализираните проекти и предстоящите нови такива.
„През изминалите 6 години завършихме първият етап от мащабната инвестиционна програма по отношение на благоустрояване на общината с инвестиции във водопроводната инфраструктура и най-вече инвестиции в бъдещето на Струмяни – а именно децата и подрастващите с изграждането на множество детски и спортни площадки в няколко населени места“,заяви градоначалникът.

Сред официалните гости на празника бяха: Златка Яневска – председател на Общински съвет Струмяни, Антоанета Янчева – заместник – областен управител на област Благоевград, Димитър Бръчков – кмет на община Петрич, Иван Русев – скулптор, председател на фондация „Арт център – Илинденци“ , кметове и кметски наместници от общината, общински съветници към ОбС Струмяни и гости от Република Македония.

Празничният концерт продължи до късни часове с изпълненията на оркестър „Роял бенд“ със солист изпълнител Кинче Вълчева, гост-изпълнител Марияна Манолева и Владимир Ампов – Графа. Красивите ритми бяха съпътствани и от лазерно светлинно шоу и феерична празнична заря, които допринесоха още повече за приятната атмосфера и веселие, които царят под небето на с. Струмяни.

 

Материалът С концерт, светлинно шоу и заря отбелязаха празника на община Струмяни е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Традиционно великденско гмуркане се провежда край Приморско

http://nakratko.bg/category/58/157439/


Водолази се събират край Приморско за традиционното великденско гмуркане. Те ще отбележат празника под вода в района на залива "Крокодилите". Водолазите ще почетат Великден в подводния параклис "Свети Николай чудотворец".

Корнелия Нинова поздрави българите за Великден

http://www.cross.bg/korneliya-velikden-ninova-1572088.html

/КРОСС/ Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова поздрави българите по случай светлият празник Великден. "Христос Воскресе. Мир и благодат на всички. Пожелавам ви здраве, сполука и доброта", написа политикът в социалната мрежа.  

Великденска усмивка от село Миндя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806411

Великденска усмивка от село МиндяСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читатели от село Миндя, Велико Търново, ни изпратиха снимка на тези прекрасни кошници с великденски яйца. Те ни пожелаха много усмивки и доброта!

Кръстникът на европейския популизъм се изправя пред вота на избирателите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/krystnikyt-na-evropeiskiia-populizym-se-izpravia-pred-vota-na-izbiratelite-258964/

Според набралата нови сили опозиция по-високата избирателна активност може да се окаже спънка пред нов мандат за досегашния премиер

Пасхално послание на митрополит Йоан

http://nakratko.bg/category/58/157438/


Възлюбени в Господа честни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, Христос Воскресе!

Нападателят от Мюнстер е имал 3 дела

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/napadateliat-ot-miunster-e-imal-3-dela-6081097

Германската прокуратура все още не знае защо 48-годишен мъж прегази хората, седящи в заведение в центъра на германския град

Българка в Мюнстер: Наистина за нас Христос възкръсна

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/bylgarka-v-miunster-naistina-za-nas-hristos-vyzkrysna-6081097

Според нея до 2 през нощта е имало хора в централните части на града, които не са били допускани до домовете си

Нова самоличност и нов живот за Скрипал в САЩ

https://www.actualno.com/europe/nova-samolichnost-i-nov-jivot-za-skripal-v-sasht-news_668565.html

Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които пострадаха при опит за отравяне, нови идентичности и нов живот в САЩ. Идеята е да двамата да бъдат предпазени от евентуални последващи опити за убийство, пише в. „Съндей Таймс“, цитиран от агенция Ройерс (Reuters). Според изданието служители на британското разузнаване МИ6 обсъдили презаселването на Скрипал с колегите си от ЦРУ. „Ще им бъдат предложени нови самоличнос

Загадъчни престъпления: Убийството на Джуди Смит

http://dnes.dir.bg/news/prestaplenie-misteria-judi-smit-27023252

Има криминални случаи, които остават неразкрити, въпреки усилията на ченгета, следователи и близки на жертвите.

Най-малко 70 души са загинали в Сирия при предполагаема атака с газ

http://nakratko.bg/category/25/157437/


Спасителни екипи и лекари, цитирани от Би Би Си, твърдят, че най-малко 70 души са загинали в Сирия при предполагаема атака с газ в контролирания от бунтовниците град Дуума в Източна Гута.

Новите е-документи: най-рано през 2020 г.

http://clubz.bg/66412-novite_e_dokumenti_naj_rano_prez_2020_g

След дълго отлагане новите документи за самоличност с електронна идентификация, може и да видят бял свят. Най-рано от 2020 година, става ясно от материал на вестник "Капитал".

В началото на март правителството одобри идейните проекти за новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки, а от МВР твърдят, че вече са подготвени документите и за обществената поръчка и до края на месеца ще стартира процедурата за избор на фирма, която ще ги изработва. 

От представените от Министерския съвет проекти стана ясно, че международният паспорт ще се издава с два срока на валидност - за пет и за десет години, като петгодишният ще е с 32 страници, а десетгодишният - с 48. Личните карти за лица от 18- до 58-годишна възраст са за срок от 10 години. Над тази възраст стават безсрочни. Предвидено е в паспорта да има изображения на Народния театър "Иван Вазов" или сградата на БАН. На личните карти ще бъде изобразена розетата от Плиска. Обсъжда се вариант и с картина на Владимир Димитров-Майстора.

В новите документи ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електорнните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

От МВР се въздържат да кажат на този етап колко ще струват новите документи за самоличност. Оттам неофициално казват, че за паспортите със срок на валидност 5 г. най-вероятно цената за обикновена поръчка ще си остане 40 лв., каквато е сега. За десетгодишните се прогнозират между 60 и 80 лв. за обикновена поръчка.

Обществената поръчка за новите документи за самоличност ще е за срок от десет години. Според източници от МВР сумата ще е близка до тази от 2009 г., когато конкурсът беше спечелен от "Сименс" - около 250 млн. лв. 

Изискванията към фирмите, които ще участват в конкурса, ще са избраният кандидат да се занимава с всичко в процеса - от строителството на сграда, където ще се изработват документите, през доставката на оборудването до издаването на документите. За разлика от сегашния начин на издаване на документите за самоличност се предвижда те да се приемат в областните дирекции на МВР и районните полицейски управления, но да се отпечатват само в София, където ще се построи и специалната сграда. Определено е и мястото за нея - на входа на Военната академия "Г. С. Раковски", а строителството е изчислено на 4 млн. лв. Предвижда се от третата година да започнат плащанията към спечелилата фирма за поддръжка на оборудването. Така с разтеглените във времето финансови параметри новата поръчка вероятно ще доближи размерите на предишната спряна.

От МВР предвиждат 16 месеца преходен период, докато текат строителството на сградата и доставката на оборудването. Ако няма забавяне при избора на фирма, амбицията ни е новите документи за самоличност да започнат да се издават от 2020 г., казват от ведомството. Точно тогава се очаква да бъде пикът, защото изтича срокът на валидност на голяма част от личните карти. 

Десетки жертви на химическа атака в Сирия

https://frognews.bg/novini/desetki-jertvi-himicheska-ataka-siriia.html

Десетки хора са загинали при предполагаема химическа атака срещу Източна Гута, близо до столицата Дамаск.

Цветан Цветанов: Нека да се обичаме и да бъдем добри хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806408

Цветан Цветанов: Нека да се обичаме и да бъдем добри хораХристос Воскресе! Приятели, пожелавам на всички светлината на Възкресението винаги да води сърцата ни по верния път. Това пожелание написа във фейсбук страницата си Цветан Цветанов на днешния светъл празник. Нека да се обичаме и да бъдем добри хора. Пожелавам много здраве, щастие и топлина на вас и семействата ви, пожела още Цветанов.

Великденският поздрав на Путин: стремеж да се правят добрини (СНИМКИ)

http://clubz.bg/66411-velikdenskiqt_pozdrav_na_putin_stremej_da_se_pravqt_dobrini_snimki

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави днес православните християни и всички граждани на Русия, които празнуват Възкресение Христово - Великден, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Този велик празник, олицетворяващ тържеството на живота, доброто и любовта, има огромно нравствено значение. Той пробужда вярата, надеждата, стремежа да се правят добрини, да се помага на ближния", се посочва в поздравленията на Путин.

Руският държавен глава и премиерът Дмитрий Медведев със съпругата си присъстваха на пасхалното богослужение в храма "Христос Спасител" в Москва.

Президентът на Украйна Петро Порошенко пък присъства на пасхални богослужения в три храма - на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, на Украинската православна църква на Московската патриаршия и на униатската Украинска гръко-католическа църква, съобщи пресслужбата му.

В поздравлението си по случай Великден Порошенко не успя да мине без политика. Той не забрави да спомене тежката икономическа криза в Украйна, предизвикана от Русия. Представи прекрасни перспективи, които се откриват пред страната. Армията също бе спомената.

Великденската нощ в Украйна.

В Украйна действа Украинската православна църква на Московската патриаршия. В нея влизат 12 000 общини, като се смята, че към нея се числят 70 процента от православните украинци, което я прави най-голямата църква в Украйна.

Освен това през 1992 година бе създадена Украинската православна църква на Киевската патриаршия. Тя не е призната от нито една от каноническите православни църкви. В нея влизат около 5 000 общини, отбелязва ТАСС. 

Радев: На Воскресение да си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас

http://nakratko.bg/category/59/157436/


Христос воскресе! Скъпи сънародници, във великия ден на Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас, българите. Да не слабее волята ни да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност.

Борисов: Нека делата ни бъдат водени от доброто

http://nakratko.bg/category/59/157435/


Премиерът Бойко Борисов поздрави българите с настъпването на един от най-светлите християнски празници - Великден. "Христос Воскресе! На този светъл празник пожелавам на всички много здраве, благополучие и щастие.

Тервел Пулев с 10-а поредна победа при професионалистите, нокаутира унгарец

http://www.moreto.net/novini.php?n=372126

Българският боксьор Тервел Пулев записа 10 поредна победа в професионалния бокс, след като нокаутира унгарския си съперник Ласло Пензеш в залата във Виена снощи. Пулев продължава да няма загуба. Той записа и 9 успех с нокаут. Тервел Пулев успя да нокаутира Пензеш във втория рунд, съобщава gong.

Тервел Пулев нокаутира унгарец

http://www.cross.bg/pylev-tervel-penzesh-1572086.html

/КРОСС/ Българският боксьор Тервел Пулев записа 10 поредна победа в професионалния бокс, след като нокаутира унгарския си съперник Ласло Пензеш в залата във Виена снощи. Пулев продължава да няма загуба. Той записа и 9 успех с нокаут. Тервел Пулев успя да нокаутира Пензеш във втория рунд, съобщава gong.bg. Българинът изпрати в нокдаун Пензеш още в първия рунд. Тервел нанесе много добра поредица от удари - ляв прав, десен прав и ляв ъперкът. След ляво круше и ляв ъперкът унгарският боксьор подгъна крака и загуби равновесие. Все пак Пензеш успя да се изправи и да довърши първия рунд. Във втория унгарецът бе пратен във втори и в трети нокдаун. Съдията прецени, че Пензеш може да продължи участието си в мача, но след тежко ляво круше Тервен Пулев нокаутира своя съперник и записа десета поредна победа. Тервел Пулев постигна първа победа над съперник, който до този момент нямаше поражение в своята кариера. Това е трети успех на Пулев след нокаут във втория рунд.  

Съобщения за десетки убити в газова атака пристигат от Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3159657_suobshteniia_za_desetki_ubiti_v_gazova_ataka_pristigat/?ref=rss


Медицински организации и спасителни групи съобщават от бунтовническия град Дума край Дамаск за нападение с химическо оръжие, при което са загинали десетки цивилни. В интернет се разпространяват кадри и видео записи с цели избити семейства с деца, но засега няма независимо потвърждение на автентичността им.<br /><br />Въпреки това Държавният департамент на САЩ заяви, че ако наистина армията на Башар ал Асад стои зад това, трябва да има незабавна международна реакция, както и че Русия...

Румен Радев: Да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/08/3159656_rumen_radev_da_tvorim_dobro_dori_kogato_sreshtame/?ref=rss


На Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас, българите. Да не слабее волята ни да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност.<br /><br />Това написа президентът Румен Радев в профила си във "Фейсбук" по случай Великден. Той призова никой да не губи надежда, защото празници като днешния връщали упованието в справедливостта и живота.<br /><br /><br />"Да обичаме ближния си, защото...

Рибарица привлича с чиста природа

http://www.struma.com/bulgariya/ribarica-privlicha-s-chista-priroda_132725/

Ако сте забравили вида на светулките в мрака или пък вкуса на дивите ягоди, само на малко повече от час път от София ще ги намерите.

Село Рибарица в Тетевенския Балкан е едно от най-чистите места у нас, където пролетната зеленина сякаш е извадена от песента „Хубава си, моя горо”. И човек неволно се сеща за още една класика, въпроса на Алеко, зададен след взиране в друг дял от Балкана: „Швейцария ли”?

Където и да се настаните, а възможностите в Рибарица...

Продължава

Външните министри на Венецуела и Иран обсъдиха сътрудничеството между страните си

https://www.actualno.com/america/vynshnite-ministri-na-venecuela-i-iran-obsydiha-sytrudnichestvoto-mejdu-stranite-si-news_668568.html

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареас проведе работна среща в Техеран с иранския си колега Джавад Зариф. „Днес в Техеран проведохме необходимата работна среща с нашия брат, външния министър Джавад Зариф. Съюзът между Венецуела и Иран става все по-силен с всеки изминал ден“, написа Ареас в „Туитър“ и допълни, че по време на разговора си двете страни са проверили развитието по съвместните си проекти, обсъдили са нови области на сътрудничеств

Весели великденски яйца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6806402

Весели великденски яйцаСнимайте боядисаните от вас и децата ви яйца и изпратете снимките на e-mail адреса ни onlinevgb@gmail.com. Най-красивите ще намерят място и на страниците на вестника. Читателката ни Анна Георгиева ни изпрати снимка на нетрадиционни великденски яйца с изрисувани весели лица на

Отец Сионий: Бог повиква хората, когато обръща сърцето и душата им към него

http://www.struma.com/bulgariya/otec-sionii-bog-povikva-horata-kogato-obrushta-surceto-i-dushata_132724/

Богослуженията през последните няколко дни бяха радост, която споделихме с всички поклонници на Троянския манастир, посочи той

Радост за мен е да споделя великата възкресна радост с вашите зрители. Богослуженията през последните няколко дни бяха радост, която споделихме с всички поклонници на светата обител. Това каза отец Сионий от Троянския манастир в предаването „Тази неделя”.

„Тази година имахме хор и певци. Те направиха празника по-радостен и ни приближиха към Ерусалим и идването на благодатния огън допълни тази радост и празникът стана достоен ерусалимски празник”, посочи...

Продължава

Започна изборният ден в Унгария

http://nakratko.bg/category/25/157434/


Днес в Унгария се провеждат общите избори за Народното събрание (парламент).

Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса

http://www.struma.com/bulgariya/maksimalnite-temperaturi-shte-sa-mejdu-18-i-23-gradusa_132723/

Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса

Времето ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 18 и 23 градуса. Ще продължи да духа умерен, в източните райони и временно силен вятър от изток-североизток.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи.

Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Температурата на морската вода е около 10 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Валежите са малко вероятни.

Максималната...

Продължава

Южна Каролина иска да се отдели от САЩ

http://nakratko.bg/category/25/157433/


Трима депутати републиканци от Южна Каролина внесоха в Камарата на представителите законопроект, позволяващ на щата да разгледа отделението си от САЩ в случай, че федералните власти решат да конфискуват оръжието на гражданите му.

Възход на крайнодесни възгледи в Централна Европа

http://www.struma.com/bulgariya/vuzhod-na-krainodesni-vuzgledi-v-centralna-evropa_132722/

В Централна Европа набират сила крайнодесни, дори расистки възгледи.

Хърватският президент благодари на Аржентина, че след Втората световна война е приела печално известни и пронацистки военнопрестъпници

В България водещ политик нарича ромското малцинство "диви, приличащи на хора същества". А унгарският премиер обявява, че "цветът" на европейците не трябва да се смесва с този на африканци и араби.

След Втората световна война подобни възгледи са...

Продължава

Кои са най-големите източници на въглеродни емисии

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-vagleroden-dioxid-vredni-emisii-27019193

Емисиите на въглероден диоксид са обект на непрестанен медиен интерес, на политически пазарлъци и спекулации. Но кои страни реално са най-големите замърсители?

Изборите в Унгария днес може да отворят още пукнатини в Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/08/3157385_izborite_v_ungariia_dnes_moje_da_otvoriat_oshte/?ref=rss


Почти сигурната победа на днешните парламентарни избори ще даде унгарския премиер Виктор Орбан трети пореден мандат, но и ще задълбочи пукнатините в ЕС между членовете от Западна Европа и група страни в Централна Европа, водещи все по-популистка политика и обявяващи се против допълнително задълбочаване на евроинтеграцията.<br /><br />Последните социологически проучвания сочеха, че партия "Фидес" може да спечели 113 от 199 места в прламента. Но макар всички агенции да...

Предлагат на Скрипал нова самоличност и живот в САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/predlagat-na-skripal-nova-samolichnost-i-jivot-v-sasht_132721/

Великобритания замисля да предложи на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия нова самоличност и нов живот в Съединените щати.

Това се предприема в опит те да бъдат защитени от нови опити за убийство, съобщава "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Служители от разузнаването МИ-6 са водили разговори с колегите си в ЦРУ по въпроса.

"Ще им бъдат предложени нови самоличности", заявява анонимен източник.

Според източниците,...

Продължава

Радев: Да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност

https://offnews.bg//obshtestvo/radev-da-tvorim-dobro-dori-kogato-sreshtame-nerazbirane-i-vrazhdebno-678293.html

Да не слабее волята ни да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност.

Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев по случай Великден. "Скъпи сънародници, във великия ден на Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас, българите", пише още държавният глава. 

Той пожелава на българите в изпитанията да не губим надеждата си, защото всеки Великден ни връща упованието в справедливостта и живота. "Да обичаме ближния си, защото любовта е празна дума, ако не обърнем внимание на хората, които са непосредствено до нас", каза още държавният глава.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави в социалната мрежа с настъпването светлия християнски празник. "Христос Воскресе! На този светъл празник пожелавам на всички много здраве, благополучие и щастие. Нека делата ни бъдат водени от доброто", написа Борисов. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова също избра "Фейсбук" да честити празника. "Христос Воскресе. Мир и благодат на всички. Пожелавам ви здраве, сполука и доброта", написа там тя.

Орбан на изборите: Гласувах за бъдещето на Унгария (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6806358

Орбан на изборите: Гласувах за бъдещето на Унгария (Снимки)Унгарският премиер Виктор Орбан пусна бюлетина на днешните парламентарни избори и каза, че е гласувал за "бъдещето на Унгария", предаде Асошиейтед прес. Орбан гласува със съпругата си в училище в Будапеща, близо до дома им. Той каза пред събралите се журналисти, че ще уважи решението на унгарските избиратели и допълни, че гласува рано,

Светът изказа съболезнования на Германия за атентата

http://www.struma.com/bulgariya/svetut-izkaza-suboleznovaniya-na-germaniya-za-atentata_132720/

Водещи световни лидери изразиха своите съболезнования на Германия заради атентата в Мюнстер.

Френският президент Еманюел Макрон изрази в Туитър своите съболезнования към Германия във връзка с вчерашната атака в Мюнстер, при която камион се вряза в група хора и причини смъртта на двама души, а 20 бяха ранени, предаде Франс прес.

"Всички мои мисли са за жертвите от атаката в Мюнстер. Франция споделя страданието на Германия", написа Макрон.

Съболезнования...

Продължава

Православните по света празнуват Великден

http://nakratko.bg/category/25/157432/


Православните християни в повече от 60 страни по света празнуват днес Възкресение Христово.

Инцидентът в Мюнстер не е терористичен акт

http://www.struma.com/bulgariya/incidentut-v-myunster-ne-e-teroristichen-akt_132719/

Трима, а не четирима са загиналите при инцидента с вана, налетял върху множество хора в германския град Мюнстер в събота.

Сред жертвите е и водачът, който се застрелял сам в колата, съобщи министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ТАСС и ДПА.

Министърът посочи, че няма данни за терористичен акт. Той потвърди, че водачът на вана е бил германски гражданин, "а не бежанец или нещо подобно".

По-рано днес...

Продължава

Все още не е ясен мотивът за нападението в Мюнстер

https://offnews.bg//sviat/vse-oshte-ne-e-iasen-motivat-za-napadenieto-v-miunster-678292.html

Все още не е ясен мотивът на нападението с микробус в германския град Мюнстер.

Вътрешният министър на германската провинция Северен Рейн – Вестфалия Херберт Ройл потвърди, че трима души, включително и извършителят са загинали, а други 20 са ранени, след като камион се вряза в тълпа в града.

Нападателят е германски гражданин на 48-години. Регионалният министър потвърди, че извършителят е германски гражданин, и че „няма индикация“, че той е свързан с радикалния ислям. Местни медии го определят като "ментално объркан". Според местната полиция в миналото е имал психични проблеми и е заплашвал със самоубийство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване