Скандал с кмета на Смолян - заради регионален вестник

https://www.actualno.com/smolyan/skandal-s-kmeta-na-smoljan-zaradi-regionalen-vestnik-news_669291.html

Остър спор, касаещо състоянието на регионална медия, избухна в град Смолян. Става въпрос за изданието "Отзвук", чийто главен редактор и бивш зам.-областен управител на Смолян Зарко Маринов пръв откри публично огън по адрес на кмета на града Николай Мелемов. Според Маринов, Мелемов наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на "Отзвук“, като градоначалникът издал заповед, в която да се поканели и служители на МВР. Изземването трябва да стан

Българите на 65 и повече навършени години са 21% от населението на страната

http://econ.bg/Новини/Българите-на-65-и-повече-навършени-години-са-21-от-населението-на-страната_l.a_i.760330_at.1.html

Само за една година населението на България е намаляло с 51 825 души, като вече е 7 050 034 души. Това показват данните на Националния статистически...

Криминално проявен краде растения от парк в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812951

Криминално проявен краде растения от парк
в Генерал ТошевоНа 11 април, около 14:30 часа,е получено съобщение за извършена кражба на три броя растения от вида „Туя” с височина 2,4 метра, засети в градския парк в град Генерал Тошево – съобщиха от Областната дирекция на МВР-Добрич. От проведените незабавни полицейски мероприятия е установен извършителя на деянието.

Участниците на US Open ще разполагат с 25 секунди между точките

https://offnews.bg//tenis/uchastnitcite-na-us-open-shte-razpolagat-s-25-sekundi-mezhdu-tochkite-678566.html

Откритото първенство на САЩ (US Open) ще стане първият турнир по тенис от Големия шлем, на който ще има часовник, измерващ времето за вкарване на топката в игра. Участниците ще разполагат с 25 секунди между точките.

Другата промяна е свързана с началото на двубоя – първата точка трябва да бъде изиграна най-късно 7 мин., след като двамата тенисисти са на корта.

Ново правило дава 1 мин. за излизане на корта, 5 мин. за загряване и 1 мин. за подготовка за изиграване на първата точка. Нарушителите на правилата може да получат глоба до 20,000 долара.

Миналия сезон на Next Gen ATP Finals имаше часовник, който отброяваше секундите за подготовка на начален удар, като единствено хърватинът Борна Чорич тогава се оплака, че не обича да бъде поставян под напрежение.

Гръцки военен пилот е изчезнал в Егейско море

https://frognews.bg/svqt/gratski-voenen-pilot-izcheznal-egeisko-more.html

Гръцки военен пилот се води изчезнал, след като неговият изтребител „Мираж 2000-5“ падна днес в Егейско море, след като бяха прихванати турски бойни самолети, предаде АФП, цитирайки гръцката телевизия ERT.

Тържествена литургия и водосвет с иконата на Св. Богородица

http://www.struma.com/obshtestvo/turjestvena-liturgiya-i-vodosvet-s-ikonata-na-sv-bogorodica_132915/

Днес, за здраве и благоденствие бе отслужена тържествена литургия и водосвет с иконата на Света Богородица в манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.

Мястото се смята за свещено, защото има данни, че че тук са живели двамата братя Козма и Дамян и са лекували болните. Светите лечители – безсребреници дават и името на града – Свети Врач, като на славянски Врач означава лекар. По -късно градът се преименува на Сандански.

Стотици граждани и гости на града...

Продължава

Иззеха оръжие и патрони от частен имот в Добричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812943

Иззеха оръжие и патрони от частен имот в Добричко
На 11 април в условията на неотложност е извършена проверка на частен имот в с. Козлодуйци, област Добрич, обитаван от 53-годишната Г.А – съобщиха от областната дирекция на МВР-Добрич. В хода на проверката са установени и иззети по надлежния ред гладкоцевна ловна пушка, газов пистолет и множество патрони.

БФС наложи глоби за близо 12 000 лева след полуфиналите за купата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/12/3161795_bfs_naloji_globi_za_blizo_12_000_leva_sled/?ref=rss


Три от четирите отбора, участвали в полуфиналите за Купата на България, са глобени с близо 12 000 лева. Дисциплинарната комисия наложи финансови санкции на всички без "Славия".<br /><br />Най-висока е глобата за "Ботев" - 5300 лева от двубоя със "Славия" (2:1). От тях 3000 лева са за хвърлени предмети, по 1000 лева са за хвърлени факли на терена и за използване на факли, довели до забавяне подновяване на играта. Още 300 лева са за нерегламентирано...

Асад категоричен, че Западът заплашва международния мир

https://frognews.bg/novini/asad-kategorichen-che-zapadatzaplashva-mejdunarodniia-mir.html

Сирийският президент Башар ал Асад говори за първи път, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да нападне Сирия заради атаката с химическо оръжие, за която Западът хвърля вината върху Асад.

Община Благоевград засажда 25 нови дървета в града

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-blagoevgrad-zasajda-25-novi-durveta-v-grada_132914/

Община Благоевград започна кампания по облагородяване на дървесни видове в града. Залесяването ще подмени изсъхнали дървета, които са болни, с нови такива. Наети са машини, с които ще се премахне кореновата система на дърветата, за да може веднага на тяхно място да бъдат поставени новите видове. Те са осигурени компесаторно от строителни фирми в Благоевград.

25 красиви, нови дръвчета ще бъдат засадени на няколко места- ул. „Димитър Талев“, площад „Македония“,...

Продължава

Какъв ще бъде размерът на първите пенсии от втория стълб?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kakyv-shte-byde-razmeryt-na-pyrvite-pensii-ot-vtoriia-stylb-259194/

Капиталовите схеми, произвеждат повече приход за пенсия, отколкото в солидарния стълб, каза Даниела Петкова

Skoda вдига заплатите с 12%

https://news.bg/business/skoda-vdiga-zaplatite-s-12.html

Средното възнаграждение миналата година е било 1 800 евро

ОЗХО: Скрипал са отровени с новичок с "висока чистота" 

http://nakratko.bg/category/25/157708/


Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди откритията на Великобритания, че Сергей и Юлия Скрипал са отровени с химически агент, но не разкри източника на отровата, съобщават световни агенции.

"Демократична България" с амбиция да е управленска алтернатива

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/12/3161803_demokratichna_bulgariia_s_ambiciia_da_e_upravlenska/?ref=rss


"Демократична България" - обединението между "Да, България", ДСБ и "Зелените", беше обявена официално днес. В декларацията на новия политически играч бе заявено, че трите партии обединяват своите сили, за да изградят "управленска алтернатива". Алтернативата трябва да осигури "благосъстояние и качество на живот на българските граждани", "конкурентна икономика и ускорен икономически растеж" и "устойчиво управление на природните...

Съдът на ЕС защити непълнолетните бежанци, които искат да се съберат със семействата си

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/12/3161777_sudut_na_es_zashtiti_nepulnoletnite_bejanci_koito/?ref=rss


Непълнолетните бежанци, които влизат в Европейския съюз сами, могат да кандидатстват, за да бъдат събрани със семействата си, дори и да достигнат законовата възраст за пълнолетие преди края на процеса, реши Съдът на ЕС, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />В пика на европейската мигрантска криза през 2015 г. 96 465 непридружени деца са кандидатствали за убежище. Оттогава броят им е намалял.<br /><br />Съдът на ЕС взе решение по случай в Холандия, в който властите...

Какво знае Зукърбърг за българите

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-zukarbarg-27041731

Покрай цялата дандания около теча във Фейсбук може би е време да си зададем въпроса какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си.

Потвърдиха откритията на Лондон за Скрипал, но не посочиха източника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812931

Потвърдиха откритията на Лондон за Скрипал, но не посочиха източникаОрганизацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърди заключението на Великобритания, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с нервнопаралитично вещество, но не посочи източника, информира АП.     Очаквайте подробности!                                                                                                                      

ОЗХО потвърди: Сергей и Юлия Скрипал са отровени с Новичок

http://dnes.dir.bg/news/ozho-skripal-novichok-27041730

Експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха използването на веществото Новичок в покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Цени като за топ курорт оставят по-дивите плажове във Варненско без стопани

http://www.moreto.net/novini.php?n=372357

Цени за наем на квадратен метър оставят по-дивите плажове във Варна и областта без стопани заради високите цени и липса на възможности за възвръщане на разходите. На практика, сега наемателите в Шкорпиловци и „Камчия“, например, плащат на квадратен метър – толкова, колкото струва и ползването на пясъчната ивица в някой от топ курортите.

Борисов се срещна с бъдещите генерали

http://nakratko.bg/category/58/157707/


Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Ердоган ще говори с Путин за химическите оръжия в Сирия

https://offnews.bg//sviat/erdogan-shte-govori-s-putin-za-himicheskite-orazhia-v-siria-678564.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днес ще разговаря по телефона с руския държавен глава Владимир Путин за развитията в Сирия, предаде БТА. Снощи Ердоган е разговарял и с американския президент Доналд Тръмп.

Снощи разговарях с Тръмп, днес ще говоря с Путин. Ще говорим по въпроса за предотвратяване на химическите нападения, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Турция ще запази присъствието си и ще продължи действията си в Сирия, докато страната не стане сигурна за всички, допълва той.

Вижте как изглежда днес в съда ЮЗУ студентът Йоан, обвинен в жестокото убийство на Георги в Борисовата градина

http://www.struma.com/krimi/vijte-kak-izglejda-dnes-v-suda-yuzu-studentut-ioan-obvinen_132913/

В Софийски градски съд започна по същество делото за убийството на 16-годишния Георги Игнатов. Той беше намерен намушкан с нож на пейка в Борисовата година на 2 юни 2015 година.

Днес в съдебната зала трябва да бъдат разпитани родителите на подсъдимия за убийството Йоан Матев.

/blitz.bg/

Хотел пламна в Пазарджик

https://petel.bg/Hotel-plamna-v-Pazardzhik__259713

Пожар избухна в хотелски комплекс, намиращ се в покрайнините на Пазарджик, предаде Нова Вест. Незабавно към мястото са насочени общо чети...

Професията, която много хора имат, но скоро ще изчезне

https://petel.bg/Profesiyata--koyato-mnogo-hora-imat--no-skoro-shhe-izchezne__259715

През 2035 г. няма да има шофьори на камиони. В този сектор нещата ще бъдат автоматизирани. Това съобщава "Фокус", като се позовава на източниц...

Автобус с деца се преобърна в Подмосковието

https://petel.bg/Avtobus-s-detsa-se-preobarna-v-Podmoskovieto__259716

РИА Новости Автобус с деца се е преобърнал в канавка в Подмосковието, съобщава радиостанция "Говори Москва". Информацията е от слушател. ...

Макрон: Има доказателства, че режимът на Асад е използвал химически оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812927

Макрон: Има доказателства, че режимът на Асад е използвал химически оръжияГерманският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха днес по телефона предполагаемата газова атака в контролирания от бунтовници сирийския град Дума, съобщи днес правителствената канцелария в Берлин, цитирана от Ройтерс. Меркел е изразила пред Макрон опасенията си от това,

Вадят шофьорските изпити от ДАИ

http://www.struma.com/obshtestvo/vadyat-shofiorskite-izpiti-ot-dai_132912/

Шофьорските изпити да не се провеждат вече от служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а от външни лица, които имат договор за услуга с ведомството.

Тази идея се обсъжда през последните седмици в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.От ведомството на Ивайло Московски обмислят възможността изпитвачите да получават по 20 лева на изпит по кормуване, но все още не е решено дали промяната ще се реализира на практика, тъй...

Продължава

Кодзиас и Димитров: Има напредък в преговорите, но остават най-важните теми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812928

Кодзиас и Димитров: Има напредък в преговорите, но остават най-важните темиПостигнат е напредък по част от въпросите, които вече са "съзрели", по част от тях все още има различия, заяви македонският външен министър Никола Димитров след срещата си днес в Охрид с гръцкия външен министър Никос Кодзиас, предаде агенция МИА. Димитров каза, че разговорите са били открити и искрени и за първи път станало дума за времевата рамка

Големи звезди, които извършиха престъпления

https://www.vesti.bg/lyubopitno/golemi-zvezdi-koito-izvyrshiha-prestypleniia-6081213

Шоубизнесът е пълен с личности, които трудно успяват да спазват правилата

Годар, Спайк Лий и арестуваният руски режисьор Кирил Сребренников в програмата на Кан

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/12/3161751_godar_spaik_lii_i_arestuvaniia_ruski_rejisyor_kiril/?ref=rss


Жан-Люк Годар, Спайк Лий и Кирил Сребренников, руският режисьор, срещу чието задържане под домашен арест в Москва интелигенцията в Русия протестира, са сред режисьорите, чиито филми ще бъдат представени в Кан тази година. Организаторите обявиха основната програма на 71-ото издание (8-19 май) на пресконференция днес.<br /><br />Everybody Knows, новият филм на известния ирански режисьор и носител на "Оскар" Асгар Фархади ("Раздяла", "Търговският пътник"),...

Мъж от Гоце Делчев предаден на съд за незаконно държане на тютюн

http://www.struma.com/krimi/muj-ot-goce-delchev-predaden-na-sud-za-nezakonno-durjane_132911/

Районна прокуратура – Гоце Делчев е предала на съд К.Х. от с. Балдево за извършено от него престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.На 09.09.2017 г., на път от гр. Гоце Делчев за с. Баничан, след разклона за с. Борово, обвиняемият Х. държал акцизни стоки без бандерол.

В пет полиетиленови чувала, сложени в багажника на лек автомобил, били открити около тридесет и пет килограма нарязан тютюн, годен за консумация. Общата му стойност възлиза на 856,76...

Продължава

Скрипал е отровен с "Новичок", потвърди организацията за химическите оръжия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/12/3161778_skripal_e_otroven_s_novichok_potvurdi_organizaciiata/?ref=rss


Покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри е извършено с нервнопаралитичното вещество, разпознато от британските власти.<br /><br />Това съобщи Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в планирано изявление, публикувано днес. Анализът обаче не установява произхода на отровата. Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание в началото на март на пейка в търговски център в Солсбъри. Случаят създаде напрежение между...

Президентът свиква КСНС на 19 април

http://nakratko.bg/category/59/157706/


Президентът Румен Радев свиква на 19 април 2018 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Заседаинето ще се проведе при президента от 14 часа.

Нено Димов иска държавите, забраняващи дизеловите коли, да спрат износа им

http://www.mediapool.bg/neno-dimov-iska-darzhavite-zabranyavashti-dizelovite-koli-da-sprat-iznosa-im-news277881.html

България ще иска въвеждането на нов европейски регламент, който да задължи държавите, въвеждащи забрана за движение на дизелови автомобили, да ограничат и износа им към други страни. За това ще настоява министърът на околната среда Нено Димов пред колегите си в Европейския съюз.   По думите му забраните за движение на дизелови коли "изкривяват пазара". Държавите, които въвеждат такива забрани, трябва да гарантират, че няма да извеждат такива автомобили в други страни от Европейския съюз, каза Нено Димов пред БНТ. Някои градове вече въведоха забрана за движение на стари дизелови автомобили. В Брюксел забраната влезе в сила от началото на тази година за дизелови автомобили, произведени преди 1997 г., а от 2019 г. в града няма да могат да се движат и регистрираните преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 г. Рим забранява дизеловите коли от 2024 г., а Париж - от 2030 г.   Нещо повече - редица страни обявиха намерения да забранят продажбата на нови коли с двигатели с вътрешно горене. Норвегия и Холандия се готвят да направят това през 2025 г., Германия - от 2030 г., а Франция и Великобритания – от 2040 г. Целта е да се увеличи покупката на електрически автомобили и така да се намалят замърсяванията в големите градове, тъй като транспортът е един от основните виновници за мръсния въздух в градовете. Над две трети от държавите в ЕС имат проблеми с чистотата на въздуха. Сред тя е и България. Една от новите мерки за стимулиране на покупката на екоавтомобили е промяна в екотаксите за тях. Предложението е за електромобилите екотаксата да бъде нула, за хибридите и за по-новите автомобили - минимална, а за по-старите - да се увеличи, каза Нено Димов. Той обясни, че скокът на таксата за употребявани автомобили ще е драстичен при тези, които са по-стари от 5 години. За автомобили на възраст от 1 до 5 години цената при регистрация ще се запази.   В България се предвижда да бъдат въведени и стикери на база на евронормата, която покрива автомобилът. Смисълът на тези стикери е да дават информация за евростандартите на колите, които вървят по пътищата. Идеята е автомобилът да може да бъде различаван по екологичност и при регистрирано замърсяване местната власт да каже - коли с определен цвят стикер не могат да влязат в града, обясни Нено Димов. Той уточни, че по този въпрос са се разбрали с Министерството на транспорта.   Търси се вариант МВР да стане бенефициент по оперативна програма "Околна среда" и със средства от нея да се купуват газ анализатори, с които органите на реда да могат да проверяват на пътя дали колите отговарят на екостандартите, съобщи министърът.   По отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление амбицията е още за следващия отоплителен сезон да има изисквания към съдържанието на сяра и пепел в брикетите и въглищата. Имаме за цел до 2020 г. печките да отговарят на екодизайн, така че да имат по-голям отоплителен ефект и да замърсяват по-малко, каза Нено Димов. Според него въвеждането на стандарти е лесната част - трудната е контролът по спазването им.

Румен Радев свиква КСНС за националната сигурност

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-svikva-ksns-natsionalnata-sigurnost.html

Президентът Румен Радев свиква на 19 април 2018 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Скандал! Новата депутатка на Марешки – момиче на „Плейбой”

http://www.struma.com/lyubopitno/skandal-novata-deputatka-na-mareshki-momiche-na-pleiboi_132910/

Моделката Елена Аксиева крие скандално минало и голи снимки

Новото попълнение на парламента – Елена Аксиева, се оказа плеймейтка със скандално минало. Депутатката от партия „Воля“, която миналата седмица положи клетва и стана част от редиците на Народното събрание на мястото на подалата оставка Нина Миткова, някога е била участничка в конкурси на мъжката библия „Плейбой“ и е танцувала почти по евино облекло в нощните фолкбарове на столицата.

През 2010 г. 23-годишната Елена се опитала да пробие в шоубизнеса,...

Продължава

"Таймс": Британските ВВС са в бойна готовност за евентуален удар по Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372365

Във Великобритания премиерът Тереза Мей свиква спешна среща на кабинета. Според Би Би Си тя е готова да даде зелена светлина за участие на Великобритания във военни действия в Сирия, без да иска за целта парламентарна подкрепа. Изданието "Таймс" пък цитира свой източник, според който военновъздушни сили се намират в бойна готовност за нанасянето на евентуален удар по Сирия.

Европейската нощ на музеите ще се проведе на 19 май

https://offnews.bg//kultura/evropejskata-nosht-na-muzeite-shte-se-provede-na-19-maj-678562.html

На 19 май ще се проведе четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите.

Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.

В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, ведомствени, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

По традиция през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в събитието и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространи успешно из цяла Европа. 

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

Очаквайте подробности за програмата на събитието, както и за най-интересните акценти от нея.

БНБ: Картовите разплащания са нараснали с 44% за три години

http://econ.bg/Новини/БНБ-Картовите-разплащания-са-нараснали-с-44-за-три-години_l.a_i.760329_at.1.html

За период от три години от 2014 до 2016 г. броят на плащанията, извършени с карти е нараснал с 44%, а стойността на плащанията с карти е нараснала с...

Доналд Тръмп: Никога не съм казвал кога ще е ударът по Сирия

http://www.cross.bg/trump-napisa-siriya-1572408.html

/КРОСС/ „Никога не съм казвал кога ще е ударът по Сирия. Може да е много скоро, а може и изобщо да не е скоро" написа американският президент Доналд Тръмп в „Туитър". „При всички случаи, САЩ под моето управление, свършиха чудесна работа, за да се освободи районът от „Ислямска държава". Къде ни е „Благодаря ти, Америка"?, написа още той.                                     Вчера в „Туитър" той се обърна към Русия, като я заплаши с американски удари по Сирия. „Руснаци, подгответе се, защото ракетите ни идват - хубави, нови и умни. Не бива да си партнирате с животно, което убива хора с отровен газ и се забавлява с това!", написа Тръмп в „Туитър", което даде храна на спекулациите, че ударите може да бъдат извършени всеки момент.Малко по-късно обаче имаше втори туит, чийто тон беше доста по-умерен. „Отношенията ни с Русия никога не са били толкова зле, дори и през Студената война. Няма причина за това. Русия има нужда от нас, за да ѝ помогнем за икономиката, което ще стане много лесно, а ние имаме нужда всички държави да работят заедно. Да спрем надпреварата във въоръжаването?", написа Тръмп

2-годишно и родителите му са загиналите в катастрофата на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812910

2-годишно и родителите му са загиналите в катастрофата на "Тракия"2-годишно дете и родителите му са загиналите при катастрофата на магистрала "Тракия" край Сливен. Инцидентът е станал тази нощ около 2.30 часа на 267-ия километър на автомагистралата в посока София, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Сливен. Автомобилът на семейството е бил спрял в аварийната лента.

Страните от ЕС очертаха бъдещето на кохезионната политика

https://www.actualno.com/europe/stranite-ot-es-ochertaha-bydeshteto-na-kohezionnata-politika-news_669286.html

Бъдещето на политиката по сближаване на ЕС следва да бъде насочено към инвестиции в сектори с висока добавена стойност, средствата да се разходват ефективно и да се разпределят по опростени правила, да се спазва принципът на субсидиарност, да има по-добро и гъвкаво програмиране, плавен преход между програмните периоди и подобрен териториален подход. Около това се обединиха държавите членки на днешния Съвет по общи въпроси, формат „Кохезионна политика“, председателстван от виц

Картър призова Тръмп да се въздържа от военни действия. Президентът: Може да е скоро или съвсем не

https://offnews.bg//sviat/kartar-prizova-tramp-da-se-vazdarzha-ot-voenni-dejstvia-prezidentat-678561.html

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с мира по време на управлението си и предупреди настоящия държавен глава Доналд Тръмп да не прибягва до каквито и да било военни действия във връзка със Сирия или други горещи точки и на всяка цена да избегне ядрено нападение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Моля се той да запази страната ни мирна и да не преувеличава или изостря предизвикателствата в отношенията със Северна Корея, Русия или Сирия", каза 93-годишният Картър в интервю за американската информационна агенция

39-тият президент на САЩ допълва, че се надява Доналд Тръмп да е напълно наясно, че евентуална размяна на ядрени удари може да е катастрофална за цялото човечество. Дори ограничена военна атака пък би могла да доведе до неконтролируема ескалация на конфликта, каза Картър.

Малко по-късно Доналд Тръмп пусна ново съобщение в профила си в Тутър - предпочитаният от него канал за комуникация.

"Никога не съм казвал кога ще е атаката над Сирия. Може да е съвсем скоро или съвсем не скоро! При всеки случам, САЩ - по време на моята администрация - направи много за прочистването на региона от ИДИЛ. Къде е вашето "Благодаря ти, Америка"?", написа Търмп.

В интервюто си президентът Джими разкритикува Тръмп по много теми и каза, че вече мнозина съжаляват, че са гласували за него. В същото време го поздрави за политиката спрямо Северна Корея и намерението да се срещне с лидера на страната. Самият Джими Картър не е бил в Северна Корея по време на мандата си, но я е посещавал поне три пъти като бивш президент, за последен път - през 2011 г., когато се опита да убеди севернокорейците да се включат в многостранни преговори за прекратяване на програмата им за ядрено оръжие, припомня АП.

Тръмп: Атаката срещу Сирия може да бъде много скоро или не толкова скоро

https://www.actualno.com/america/trymp-atakata-sreshtu-sirija-moje-da-byde-mnogo-skoro-ili-ne-tolkova-skoro-news_669285.html

На фона на спекулации за предстоящи ракетни удари на САЩ срещу сирийски военни обекти, американският президент Доналд Тръмп заяви, че нападение може да има "много скоро или съвсем не толкова скоро". В любимата си платформа за комуникация - Twitter, той написа: "Никога не съм казвал кога ще се случи атаката срещу Сирия. Може да бъде много скоро или съвсем не толкова скоро. При всички случаи САЩ, под управлението на моята администрация, свърши страхотна работа с изчистването на ре

Откраднаха тон храна и десетки птици от монтанска ферма

https://offnews.bg//112/otkradnaha-ton-hrana-i-desetki-ptitci-ot-montanska-ferma-678563.html

Неизвестни извършители са извършили кражба във ферма в село Мърчево, област Монтана, съобщи БНТ.

По информация на Областната дирекция на МВР в Монтана кражбата е извършена през почивните дни от ферма, собственост на 69-годишен мъж.

От полицията са установили, че неизвестните крадци са пробили отвор в тухлената стена на стопанската постройка. През отвора те задигнали б. Освен това крадците изнесли и 800 килограма царевица, 200 килограма пшеница, 50 килограма смеси за храна на птици, както и лампи за отглеждането на птици.

Щетите от кражбата се изчисляват.

Според версиите на криминалистите става въпрос за организиран обир, извършен от група крадци. За кражбата престъпниците са използвали камион, с който са отнесли плячката.

Работата по случая продължава. Образувано досъдебно производство.

Комисията за ЧЕЗ иска информация за всички фирми на сем. Върбакови

http://nakratko.bg/category/26/157704/


Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска пълна информация от прокуратурата за всички 25 фирми в който участват Гинка Върбакова и съпругът ѝ, както и справка за разследвания за убийство Никола Молчан, за когото стана ясно, че е участвал като преводач на разговорите в Прага между „Инерком” и ЧЕЗ.

Очертаха бъдещето на кохезионната политика

http://dnes.dir.bg/news/badeshte-kohezionna-politika-evropredsedatelstvoto-2018-27041648

Бъдещето на политиката по сближаване на ЕС следва да бъде насочено към инвестиции в сектори с висока добавена стойност.

Замеряха с брашно и яйца в парламента в Албания премиера Еди Рама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812905

Замеряха с брашно и яйца в парламента в Албания премиера Еди РамаАлбанският премиер Еди Рама бе замерян днес в парламента с брашно и яйца заради арестите на лица, които протестираха против въвеждането на пътни такси на автомагистралата между Косово и Албания, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Поради това заседанието бе прекъсвано на няколко пъти. След инцидента трябваше да реагира охраната,

Европейската комисия ще забрани двойното качество на храните

http://www.cross.bg/kachestvo-hranite-strani-1572407.html

/КРОСС/ За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество. Петър Курумбашев: Европейската комисия обяви, че ще забрани двойното качество на храната в целия Евросъюз. Това стана след натиск от страните от Централна и Източна Европа. Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Юрова заяви: "Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено". Разследванията на няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти, произведени с по-нискокачествени съставки в новите страни членки на ЕС, със същата опаковка и марка, използвана в Западна Европа. Храната "с двойно качество" предизвика сериозна критика от страна на членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов нарече това "апартейд". Аз използвах този израз преди него, задавайки въпроса дали няма да въведат и отделни тоалетни за източноевропейците. Нито преди, нито сега, претендирам за авторски права. Нека успехът има много бащи. Когато скандалът избухна, Комисията твърдеше, че качеството на храната не в нейните компетенции, за разлика от безопасността на храните. Като оправдание се изтъкваше правото на бизнеса да използва различни съставки, за да се угоди на различни национални вкусове

Самолет на гръцките ВВС изчезна от радарите в района на остров Скирос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812880

Самолет на гръцките ВВС изчезна от радарите в района на остров СкиросСамолет на гръцките ВВС изчезна днес от радарите в района на остров Скирос в Егейско море, съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от ТАСС и БТА. Генералният щаб и спасители издирват

Очертаха бъдещето на кохезионната политика: Инвестиции в сектори с висока добавена стойност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812904

Очертаха бъдещето на кохезионната политика: Инвестиции в сектори с висока добавена стойностБъдещето на политиката по сближаване на ЕС следва да бъде насочено към инвестиции в сектори с висока добавена стойност, средствата да се разходват ефективно и да се разпределят по опростени правила, да се спазва принципът на субсидиарност, да има по-добро и гъвкаво програмиране, плавен преход между програмните периоди и подобрен териториален

5 неща, които не знаете за Пенелопе Крус (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/5-neshta-koito-ne-znaete-za-penelope-krus-snimki-news_669284.html

Тъмнооката красавица Пенелопе Крус е сред най-известните испански актриси. Известно е, че тя е една от музите на режисьора Педро Алмодовар, както и че е омъжена за чаровния Хавиер Бардем. Но знаехте ли, че Пенелопе Крус е помощник на Майка Тереза? Представяме ви няколко интерсни факта за нея, които е трърде вероятно да чувате за първи път. Тя е искала да стане балерина В продължение на 9 години Пенелопе Крус е вземала часове по балетни танци. Даже има белези, които доказват това. "Всич

Какви са десните мераци и миражи – кой да ти каже?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/kakvi-desnite-meratsi-miraji--koi-kaje.html

Днес партиите, самоопределящи се като автентично десни – ДСБ, „Да, България” и ”Зелените” се обединиха в обща формация „Демократична България”.

Какви са десните мераци и миражи – кой да ти каже?

https://frognews.bg/politika/kakvi-desnite-meratsi-miraji--koi-kaje.html

Днес партиите, самоопределящи се като автентично десни – ДСБ, „Да, България” и ”Зелените” се обединиха в обща формация „Демократична България”.

Какви са десните мераци и миражи – кой да ти каже?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kakvi-desnite-meratsi-miraji--koi-kaje.html

Днес партиите, самоопределящи се като автентично десни – ДСБ, „Да, България” и ”Зелените” се обединиха в обща формация „Демократична България”.

Бразилия затъва в кризата около сагата за Лула

http://www.mediapool.bg/braziliya-zatava-v-krizata-okolo-sagata-za-lula-news277880.html

Вкарването в затвора на бившия президент Лула да Силва задълбочи още повече разделенията в Бразилия, страна континент, която се оказа в истинска политическа, морална и институционална криза и се изправи пред едно напълно непредвидимо бъдеще, предава Франс прес.   Пламенни речи, разплакани тълпи, обиди към съдии, блокирани пътища от привърженици и противници на Лула, сълзотворен газ и гумени куршуми - Бразилия е раздирана от изумителната сага около предаването на властите, по Христов образец, на Луиз Инасио Лула да Силва.   "Всички сме обезпокоени от климата на поляризация и радикализация" в Бразилия, предупреди министърът на обществената сигурност Раул Жунгман миналата седмица.   Сега, когато Лула е в затвора, най-голямата страна в Латинска Америка се оказва още по-разделена, шест месеца преди президентските избори, на които той е фаворитът.   "Бразилия минава през криза на демокрацията в широкия смисъл, която разкрива една изтощена политическа и съдебна система, податлива на екстремни противоречия и напрежения", обяснява пред Франс прес Кристоф Вентура, изследовател в института Ирис.   Вкарването в затвора на 72-годишния ветеран на левицата разбърква картите на едно гласуване, което се очаква да бъде най-несигурното в историята на Бразилия и допълнително е застрашено от потока "фалшиви новини".   Може ли Лула да остане кандидат и в килията си, след осъждането му на 12 години затвор за корупция? Може ли да води кампания? Юристите тънат в догадки.   Но неговото вероятно недопускане до изборите принуждава всички политически формации да преразгледат стратегията си. Колкото до собствената му Партия на трудещите се (ПТ), поради липса на план Б, тя потвърди кандидатурата на затворника Лула. Но партията също се разкъсва от вътрешни спорове.   "Лула е в затвора, това символизира края на проекта (на левицата), края на една ера", заяви Андре Сезар от консултантската къща Холд.   Независимо дали възхваляват "воина на народа" или хулят "най-големия бандит в историята", бразилците със закономерно съмнение се питат дали едни избори ще са демократични, ако фаворитът на социологическите проучвания е в затвора и няма право да участва.   "Страната е минавала през нестабилни и луди моменти, но това вече е нечувано. В Бразилия никога бивш президент не е бил вкарван в затвора с толкова спорна присъда", казва Вентура, който изтъква липсата на "веществени и юридически доказателства".   Три десетилетия след края на военната диктатура, нахлуването на командващия сухопътните войски в дебата предизвика безпокойство. В един свой скорошен туит генерал Едуардо Вилас Боас недвусмислено пожела затвор за Лула.   Страховете от армията възникнаха в момент, когато президентът Мишел Темер нареди с указ военна намеса срещу бушуващото насилие в щата Рио де Жанейро, която се оказа, колкото спорна, толкова и неефикасна. Един месец след застрелването на чернокожата активистка Мариели Франко - престъпление което силно разгневи бразилците - то продължава да е ненаказано.   В същото време, широкообхватното разследване на корупция "Лава жато" ("автомивка"), което коства на Лула влизането в затвора, продължава да разтърсва Бразилия вече пета година. Повече от 100 политици от 14 партии са разследвани.   Антикорупционните съдии, като започнем със Сержио Моро, когото Лула нарече "болен мозък" и "лъжец", стигнаха по-далече от очакваното. Чак до президента Темер, обвинен за корупция и участие в престъпна организация, и който се измъкна на косъм през 2017 г.   На фона на безработицата, засягаща 13 милиона бразилци, съчетанието между сложната икономическа ситуация и "почти порнографското експониране на корупцията" е "взивоопасно", коментира всекидневникът "Фоля ди Сао Пауло".   В отчаянието си мнозина бразилци са готови да се хвърлят в прегръдките на депутата от крайната десница Жаир Болсонаро, който изпитва носталгия по диктатурата и е подкрепян от близо 18 процента от смятащите да гласуват, нареждайки се зад Лула.   Сагата около Лула не спира да поляризира Бразилия.   За привържениците си, Лула е "политически затворник". Първият бивш президент, осъден и вкаран в затвора в Бразилия, той се разплаща за всички.   За останалите, той се представя за жертва и сериозно подкопава авторитета на институциите: правосъдието, прокуратурата и пресата.   В разгорещената атмосфера от последните дни, автоколоната на Лула завърши предизбораната му кампания на Юг под дъжд от яйца и камъни. Последваха и изстрели срещу автобуси от автоколоната.   Занапред, "всичко може да се случи", казва пред Франс прес Кристоф Вентура.   По БТА

Арест за шестима, искали да точат чужда банкова сметка с фалшиви документи

http://www.cross.bg/dokymenti-pari-smetka-1572406.html

/КРОСС/ Шестима мъже бяха арестувани, а трима от тях получиха и обвинения за участие в измамна схема за теглене на пари от банка в Русе, съобщиха от МВР. Престъплението трябвало да бъде извършено с използване на фалшиви документи. Първо, на 10 април 46-годишен мъж бил засечен при опит да изтегли голяма сума пари от чужда сметка чрез използването на неистински документ. Същия ден на паркинга на пл."Света троица" в дунавската ни столица били задържани още петима предполагаеми участници в схемата, на между 31 и 56 г. Те се придвижвали с два леки автомобила. От колите и домовете на заловените са иззети документи, мобилни телефони, сим карти и компютри. Трима (на 31, 46 и 56 г.) са привлечени като обвиняеми. Работата по случая продължава.  

Германия: Ще подкрепим военни действия на Запада срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812889

Германия: Ще подкрепим военни действия 
на Запада срещу СирияОт Германия не е било искано да вземе участие в евентуален военен удар срещу Сирия, заяви днес външният министър Хайко Маас, цитирал от ДПА. "До момента Германия не е получавала такова искане", каза министърът по време на посещение в ирландската столица Дъблин, преди да замине за Великобритания, предава БТА.

Най-много деца през 2017 г. са се родили в 4 града

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/naj-mnogo-deca-prez-2017-g.-sa-se-rodili-v-4-grada-6081221

Населението в трудоспособна възраст в края на миналата година е 4 248 хил. души, или 60.3% от населението на страната

Доналд Тръмп: Не съм казвал кога ще е атаката срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812902

Доналд Тръмп: Не съм казвал кога ще е атаката срещу СирияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес , че не е казвал публично кога ще има атака срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА. "Не съм казвал кога ще се състои нападение срещу Сирия. Това може да стане скоро, а може изобщо да не бъде скоро",

Талантливо варненче със самостоятелна изложба днес в Апелативния съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=372352

Броени дни преди 16 Април - Денят на Българската Конституция, професионален празник на юриста и на съдебния служител, 12-годишният Ованез Салбашян, възпитаник на Школа "Дедал" и ученик в НУИ "Добри Христов", ще открие първата си самостоятелна изложба в Арт салона на Апелативен съд – Варна, на пл-д „Независимост“ №2, V етаж.

С 40 иглолистни дръвчета разкрасиха бул. "Цариградско шосе" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6812888

С 40 иглолистни дръвчета разкрасиха бул. "Цариградско шосе" в ПловдивПинии, сребрист смърч и кипариси засадиха кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков и директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Залесителната акция се състоя на бул. "Цариградско шосе", където разделителната ивица е най-широка. 40 дръвчета бяха засадени там. "Радостно е, че източният вход на Пловдив става все по-красив.

Мъж получи две години затвор за саморазправа на пътя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/12/3161776_muj_poluchi_dve_godini_zatvor_za_samorazprava_na_putia/?ref=rss


Мъж получи 2 години затвор за сбиване на пътя, съобщиха от пресцентъра на прокуратура. Подсъдимият Мариян Иванов се е признал за виновен и е сключил споразумение. Наказанието е за инцидент, станал на 23 ноември 2016 година в София на кръстовището на бул. "Акад. Иван Ев. Гешов" и на бул. "Възкресение".<br /><br />Подсъдимият, който управлявал БМВ, настигнал лек автомобил "Фолксваген" и като спрял до него, започнал да обижда шофьора и возещия се до него...

Министър Московски и Камарата на строителите в България обсъдиха изпълнението на пътните и жп проекти

http://www.cross.bg/moskovski-proektite-ministur-1572405.html

/КРОСС/ За да гарантираме високо качество на проектите е необходимо преразглеждане на нормативната база, свързана с обществените поръчки за големите инфраструктурни обекти. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България, която се проведе днес в МТИТС. Той допълни, че продължителните обжалвания и критерият за избор на изпълнител, предложил най-ниска цена, водят до сериозни проблеми при реализацията на проектите. „В момента голяма част от железопътните проекти по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са подложени на сериозен риск от неизпълнение заради обжалвания, продължаващи над половин година“, каза Московски. Той посочи още, че предстои да бъде сформирана работна група от няколко министерства, която да предложи промени в Закона за обществените поръчки. „Трябва държавата да регламентира процедурите за обжалване и аз съм готов да внеса предложения за това, тъй като те нанасят големи щети за нашия сектор“, заяви министърът. Представителите на КСБ изтъкнаха, че трудностите, които среща бранша, са свързани с големия интензитет на проектите в края на всеки програмен период, което води до недостиг на строителни мощности. По думите на Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на КСБ, секторът ще бъде по-балансиран, ако има инвестиционна програма за транспортните проекти

Медицината напредва! Учени създадоха изкуствено сърце

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%85%d0%b0/

Американски учени създадоха зряла сърдечна тъкан в лабораторни условия. За целта те използвали млади стволови клетки. За всичко това отишли само 4 седмици. Докато в утробата на майката сърцето на детето се формира напълно за 9 месеца, пише The Daily Mail.

Обикновено за създаването на тъкани учените използват стволови клетки, които са на късен етап от развитието си. Но изследователи от Колумбийския университет обработили с ток недиференцирани стволови клетки. Благодарение на факта, че младите клетки много по-добре реагират на стимулацията, тъканта на сърдечния мускул е узрявала много по-бързо, предава Бгнес.ком.

Специалистите разработили и методи за въздействие върху изкуствено създадена сърдечна тъкан и програма за измерване на честота и амплитудата на свиването на мускула. Изкуственото сърце ще послужи като модел за изследване на различни заболявания. Овен това върху него може да се проверява ефективността на лечебните препарати.

 

Материалът Медицината напредва! Учени създадоха изкуствено сърце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Франция: Румъния може да разчита на подкрепа за председателството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812870

Франция: Румъния може да разчита на подкрепа за председателството на ЕС Румъния може да разчита на подкрепата на Франция за успеха на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви днес френският министър по въпросите на Европа и външните работи Жан-Ив Льо Дриан на съвместна пресконференция в Букурещ с румънския си колега Теодор Мелешкану, предаде Аджерпрес.

Учени: Бактерии в червата ни водят до затлъстяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6812884

Учени: Бактерии в червата ни водят до затлъстяванеУчени са открили в червата на човека специфични бактерии, разграждащи мазнините и ускоряващи усвояването им от организма, което води до затлъстяване, съобщава сайтът Лайф. Екипът на Юджийн Чанг от университета в Чикаго изучил подробно микрофлората в тънките черва на опитни животни. Специалистите се натъкнали на бактерии,

Нетаняху призова за действия срещу Сирия и Иран

http://www.mediapool.bg/netanyahu-prizova-za-deistviya-sreshtu-siriya-i-iran-news277879.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за действия срещу Сирия заради предполагаемото нападение с отровен газ, извършено от режима, предаде Ройтерс. Нетаняху направи това изявление в реч по случай Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста.   САЩ заплашиха с нанасяне на въздушни удари срещу Сирия заради използването на химически оръжия от правителствените сили. Дамаск и Москва отричат подобни оръжия да са били използвани, припомня Ройтерс.   "Събитията през последните дни ни учат, че изправянето срещу злото и агресията е мисия, с която трябва да се заеме всяко поколение", заяви израелският премиер на церемония по откриване на възпоминанията за Холокоста, без да спомене изрично противопоставянето между Москва и Вашингтон.   "Видяхме сирийските деца, които бяха избити с химически оръжия. Сърцата ни бяха разкъсани от ужасяващите гледки", заяви Нетаняху.   Премиерът припомни уроците от Втората световна война и Холокоста, за да призове и за действия срещу Иран, като отправи критики срещу ядреното споразумение между Техеран и шестте световни сили.   "Липсата на готовност на западните сили да заемат твърда позиция пред лицето на тираничния режим, липсата им на готовност да платят цената за спиране на агресията в ранен етап, доведе до това, че човечеството плати много по-висока цена по-късно", подчерта той.

Индустриалното производство в еврозоната и в ЕС се свива през февруари

https://www.investor.bg/evropa/334/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-evrozonata-i-v-es-se-sviva-prez-fevruari-259196/

България отчита спад от 1,5% през втория месец на годината, регистрирайки понижение за втори месец подред

ЕС: Решението за Сирия е единствено политическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812868

ЕС: Решението за Сирия е единствено политическоЕвропейската комисия припомни днес виждането си, че решението на кризата в Сирия е единствено политическо. Заявяваме това от началото на конфликта, отбеляза говорител на комисията, цитиран от БТА. Той уточни, че въпросът със Сирия е в дневния ред за предстоящото в понеделник в Люксембург заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Удивителна образователна изложба с истински човешки тела гостува в София от 14 април до 30 май

https://www.actualno.com/art/udivitelna-obrazovatelna-izlojba-s-istinski-choveshki-tela-gostuva-v-sofija-ot-14-april-do-30-maj-news_669283.html

Добилата световна известност "Човешкото тяло – Науката в нас" може да се види в Bulgaria Mall. Една от най-посещаваните изложби в света, Човешкото тяло – Науката в нас, пристига в София на 14 април и ще остане в столицата до края на май 2018 г. Уникалната научна експозиция ще представи над 100 реални експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които и 8 цялостно запазени човешки тела. Човешкото тяло-Науката в нас е истинска пътуваща енциклопедия, която за

Извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район за планиране ще дискутира новото статистическо райониране на страната

http://www.cross.bg/razvitie-stranata-raiionirane-1572404.html

/КРОСС/ До края на месец април ще се проведе извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район за планиране, на което заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще представи вариантите за ново статистическо райониране на страната и основните мотиви за промяна на районите от ниво NUTS. Точка по темата бе залегнала в дневния ред на заседанието на Съвета, което се провежда днес в хотел „Черно море“, но поради неблагоприятните метеорологични условия тази сутрин във Варна зам.-министър Николова бе възпрепятствана да участва в дискусия по темата.   Министерството на регионалното развитие и благоустройството провежда серия от дискусии за новото статистическо райониране на ниво регионални съвети за развитие, обхващащи всички шест района, на които в момента е разделена страната. В дискусиите участват областните управители на съответните области, кметове на общини, представители на научните среди, бизнес организации, представители на регионални държавни институции и др. Инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството цели широко обществено обсъждане на предложените от междуведомствена работна група 3 варианта за ново райониране на страната. Целта е да се чуят мнения, позиции и аргументи, за да се вземе най-консенсусното и работещо решение за визията на новия подход в регионалната политика.

За прокурора Рокфелер, къртиците, мишките и плъховете

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/prokurora-rokfeler-kartitsite-mishkite-plahovete.html

Пловдивският обвинител Георги Пенев, който „изплува” от секретна справка на ДАНС като „къртица” на уличен в престъпление данъчен шеф, от години го наричат „ прокурорът-Рокфелер”.

Отличниците на Американския университет в България - Рошел Канагасабей от Шри Ланка и още 147 студенти

http://www.struma.com/obshtestvo/otlichnicite-na-amerikanskiya-universitet-v-bulgariya-roshel-kanagasabei-ot_132909/

На двадесет и петата церемония вчера бяха връчени дългоочакваните награди за отличаване на изявени студенти от Американския университет в България. Носител на най-високото отличие - президентският медал, е Рошел Канагасабей от Шри Ланка. Той завършва АУБ със специалност „Политически науки и международни отношения“ и подспециалност „История“.

Освен за впечатляващ академичен успех, Рошел беше отличен и за активното му участие в извънучебните дейности на...

Продължава

Талибаните превзеха окръг в афганистанската провинция Газни

http://www.mediapool.bg/talibanite-prevzeha-okrag-v-afganistanskata-provintsiya-gazni-news277878.html

Талибански бойци превзеха окръг в афганистанската провинция Газни и убиха над 12 човека, включително окръжния губернатор, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.   Хаваджа Омари беше смятан за един от най-безопасните окръзи в Газни. Неговото превземане разширява контролираната от талибаните територия по-близо до провинциалната столица Газни.   Бойците са убили губернатора Али Дост Шамс, телохранителите му, седем полицаи и петима служители на разузнаването, след което са подпалили окръжното управление, заяви заместник-началникът на полицията в Газни Рамазан Али Мохсени.   Говорител на талибаните каза, че при нападението са били убити 20 полицаи.   Боевете в Афганистан по традиция се засилват напролет, след като затоплянето на времето стопява снега, блокиращ планинските проходи, увеличавайки възможностите за придвижване на бунтовниците.   Талибаните обикновено обявяват началото на пролетната офанзива през април.

БНБ: В България се наблюдава постоянно нарастване на безналичните плащания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812830

БНБ: В България се наблюдава постоянно нарастване на безналичните плащанияВ България се наблюдава постоянно нарастване на безналичните плащания. За три години - от 2014 г. до 2016 г., броят на плащанията, извършени с карти е нараснал с 44 на сто, а стойността на плащанията с карти е нараснала с 38 на сто, съобщи Нина Стоянова, подуправител на БНБ при откриването на 20-тия финансов технологичен форум "Дигитализацията -

Разширяват мрежата за домашни грижи за възрастни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812851

Разширяват мрежата за домашни грижи за възрастни хора"Ще бъдат изградени 28 областни центъра за осигуряване на патронажна грижа, ще бъдат отпуснати 30 милиона лева от програмата „Развитие на човешките ресурси“ за създаването на центровете", съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова пред БНР. Възможностите за прилагането на модела „Домашни грижи“ бяха обсъдени на

Художникът Макс Марра прави 151 рисунки на автопортрети на Рембранд, 51 от тях са на изложба в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6811421

Художникът Макс Марра прави 151 рисунки на автопортрети на Рембранд, 51 от тях са на изложба в БългарияЕдна нощ на красива артистична лудост - така накратко може да се преразкаже историята на изложбата с рисунки на италианския художник Макс Марра, посветени на Рембранд, която се открива в събота, 14 април, в Националната художествена академия под надслов “От автопортретите на Рембранд до моите портрети”. Годината е 1999 г.

Откриха над 10 кг марихуана в кола на Видин – Калафат (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812827

Откриха над 10 кг марихуана в кола на Видин – Калафат (Снимки)Автомобил с полска регистрация, напускащ страната през граничния пункт Видин – Калафат, е спрян за проверка на 11 април в 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Българските гранични полицаи заедно с румънските си колеги започват физически оглед на автомобила. Между втория и третия ред седалки, в кухини на пода, те откриват три пакета,

ЧЕЗ: Предложеното увеличение на тока няма връзка с продажбата на дружеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812853

ЧЕЗ: Предложеното увеличение на тока няма връзка с продажбата на дружеството"Подготвихме ценовото заявление до КЕВР с най-добрите намерения - какви услуги, инвестиции и разходи за поддръжка, трябва да се одобрят, за да обезпечим качествена услуга на клиентите. Крайното решение е в ръцете на КЕВР и ние трябва да се съобразим. Ако не го приемат, ще продължим да изпълняваме задълженията си по лицензията.

ДСБ, Да, България и Зелените вече са ”Демократична България”

http://dnes.dir.bg/news/dsb-zelenite-demokratichna-bulgaria-27041570

ДСБ, "Да, България“ и "Зелените“ подписаха коалиционно споразумение и обявиха официално новия съюз "Демократична България“.

Кралете на винтидж културата се завръщат

https://www.actualno.com/music/kralete-na-vintidj-kulturata-se-zavryshtat-news_669282.html

Ненадминатата ретро сензация Postmodern Jukebox на музикалния гений Скот Брадли идва за трети път в България. След множеството бисове, овации и екзалтирани коментари, които феновете на групата им изпратиха след първите две гостувания у нас, Postmodern Jukebox се завръщат на родна територия след малко повече от една година. Концертът им в България ще бъде на 15 май в Зала 1 на НДК. От февруари формацията вече атакува милионите си почитатели по света с огромно турне в две дестинации – А

Костадинов: Излизаме на протест, а премиерът да изкаже ясна позиция по случая с Желяз Андреев

http://www.moreto.net/novini.php?n=372363

Правителството и лично премиерът Бойко Борисов трябва да излезе с ясна позиция по случая с Желяз Андреев. За това призоваха от партия "Възраждане". Според председателя на партията Костадин Костадинов въпросът е политически, затова е наложително да има политическа реакция, включително преразглеждане на договора за екстрадиция и правна помощ със САЩ, подписан 2013 година.

Къщичка за бягство

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6812852

Къщичка за бягствоМалкото пространство е само 7 квадратни метра, но може да изпълнява различни функции. Капсулната къщичка Escape Pod, наподобяваща яйце, е проектирана от британската фирма Podmakers Ltd. Лека е и може да бъде монтирана навсякъде, превръщайки се в приятно място за бягство. Направена е изцяло от дърво и е оборудвана със съвременни системи.

Кустурица сравни Доналд Тръмп с император Нерон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812831

Кустурица сравни Доналд Тръмп с император НеронРежисьорът Емир Кустурица, коментирайки най-новите заплахи с ракетни нападения срещу Сирия, насочени към Русия от страна на американския президент, сравни Доналд Тръмп с римския император Нерон, пише в. "Вечерне новости", цитиран от БТА. "Това е съдбата на велика империя и велика култура, която получава своя Нерон,

Яйца и брашно летяха срещу Еди Рама в албанския парламент

https://www.actualno.com/balkani/jajca-i-brashno-letjaha-sreshtu-edi-rama-v-albanskija-parlament-news_669281.html

Опозиционните депутати в албанския парламент направо "сготвиха омлет" от премиера на страната Еди Рама, предаде БГНЕС. Той беше замерян с брашно и яйца в пленарната зала на парламента в Тирана. Това стана по време на дебат по повод на въвеждането на пътни такси за магистралите в Албания. Пленарното заседание беше прекъснато заради безредиците. След като Рама бе уцелен с яйца и брашно, охраната на законодателния орган се намеси и отстрани няколко депутати от опозицията. BARBARET-Dep

Гръцки изтребител се разби в Егейско море

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/12/3161755_grucki_iztrebitel_se_razbi_v_egeisko_more/?ref=rss


Изтребител на гръцките Военновъздушни сили се разби в морето край остров Скирос, съобщи в. "Катимерини".<br /><br />Скирос е на няколко десетки километра от континентална Гърция. Според изданието самолетът "Мираж 2000-5" е паднал на 14 км североизточно от острова.<br /><br />Пилотът е в неизвестност според гръцкия обществен оператор ERT. Телевизията твърди, че той е бил част от патрул, прехванал турски изтребители по-рано днес.<br /><br...

Илхам Алиев печели четвърти мандат като президент на Азербайджан

http://www.mediapool.bg/ilham-aliev-pecheli-chetvarti-mandat-kato-prezident-na-azerbaidzhan-news277877.html

Илхам Алиев печели официално четвърти мандат като президент на Азербайджан след вчерашните избори. Те бяха бойкотирани от големите опозиционни партии, обвинили го в авторитарно управление и потъпкване на политическото инакомислие, предаде Ройтерс.   "Илхам Алиев води. Той получава 86,09 процента от гласовете", каза на пресконференция Мазахир Панахов, председател на азербайджанската централна избирателна комисия.   Резултатите са неокончателни и са получени при преброени 65 процента от бюлетините, допълни той.   Самият Алиев благодари на азербайджанския народ, че му е оказал доверие на изборите. "Благодаря за голямото доверие, за тази подкрепа. Тази подкрепа ми дава сили", каза той в телевизионно обръщение. "Азербайджанският народ гласува за стабилността, сигурността и прогреса."   Алиев окачестви изборните резултати като "висока оценка за направеното през последните 15 години".   "Всичко това го направихме заедно", заяви той. Азербайджанският президент добави, че единството между властта и народа не спира да укрепва.

„Демократична България“ се обяви за алтернатива на ГЕРБ

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-obiavi-alternativa-gerb.html

Новото дясно обединение „Демократична България“ се обяви за алтернатива на ГЕРБ.

Квартал "Гагарин" мощно отбеляза деня на авиацията в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6812841

Квартал "Гагарин" мощно отбеляза деня на авиацията в ПловдивДесетки се събраха в пловдивския квартал "Гагарин" за мащабно честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката. Множеството се струпа край възстановения барелеф на Юрий Гагарин, който преди 57 години осъществи вековната мечта човек да преодолее земното притегляне. Начало на честването даде бригаден генерал Явор Матеев,

Изслушването на Зукърбърг в Конгреса разкри слабите познания на законодателите за Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812829

Изслушването на Зукърбърг в Конгреса разкри слабите познания на законодателите за ФейсбукШефът на Фейсбук Марк Зукърбърг призна вчера, че въвеждането на регулации върху компаниите, занимаващи се със социални медии, е "неизбежно" и разкри, че дори собствените му лични данни са били компрометирани от злонамерени външни лица. Но след два дни показания пред Конгреса, това, което изглежда ясно, е колко малко Конгресът знае за Фейсбук,

ДСБ, "Да, България" и Зелените представиха новия съюз "Демократична България" (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/dsb-da-bylgarija-i-zelenite-predstaviha-novija-syuz-demokratichna-bylgarija-video-news_669276.html

"Да, България", ДСБ и Зелените официално обявиха новото си обединение - "Демократична България". Това стана на специално събитие в столицата днес (12 април). В съюза ще могат да участват и нечленуващи в отделните партии в него представители на демократичната общност. Днес трите партии представиха новия си политически проект, екипа за работа и приоритетите пред обединението. Съпредседатели на "Демократична България" ще са председателите на ДСБ Атанас Атанасов и на

Столичани най-много кандидатстват за „Спортни таланти“ на Еврофутбол

http://www.cross.bg/talanti-sportni-leva-1572403.html

/КРОСС/ 55 девойки и 63 младежи от цялата страна се включиха в надпреварата  Най-много кандидати за програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол" има от София, показва статистиката след обработка на документите. Състезателите от столицата са 46, следвани от Пловдив с 11 участници, Русе - с 8, Варна - със 7, Чепеларе и Дупница с  по 5. По трима състезатели са подали документи от Враца и Своге, по двама от Бургас, Горна Оряховица, Търговище, Хасково, Видин. Други градове, от които е проявен интерес към програмата, са Банско, Плевен, Силистра, Самоков, Йоаким Груево, Враниловци, Първомай, Габрово, Томпсън, Троян, Блатница, Етрополе, Димитровград, Гоце Делчев, Асеновград, Пирдоп, Берковица, Благоевград, Велико Търново и Бяла.   Общият брой на състезателите е 118. Те са представители на над 25 вида спорт - плуване, скокове във вода, биатлон, триатлон, модерен петобой, шорттрек, тенис, тенис на маса, шахмат, кану-каяк, планинско колоездене, спортна акробатика, художествена  гимнастика, бадминтон, фехтовка, лека атлетика, спортна стрелба, стрелба с лък, академично гребане, ветроходство, таекуондо, карате, бокс, борба, джудо, сноуборд и др. Сред кандидатите има 55 девойки и 63 младежи, които са разпределени във възрастови групи до 16 г., от 16 до 20 г. и от 21 до 28 г

Юлия Скрипал отказа помощта на руското посолство

http://www.mediapool.bg/yuliya-skripal-otkaza-pomoshtta-na-ruskoto-posolstvo-news277876.html

Юлия Скрипал, отровената миналия месец заедно с баща си - бившия разузнавач Сергей Скрипал, жена, заяви, че не иска да се възползва от предложените й услуги на руското посолство в Лондон. Това се казва в разпространено от нейно име чрез британската полиция, цитирано от Ройтерс.   В него се допълва, че състоянието на баща й остава сериозно, както и че тя все още страда от последиците от използваното срещу тях нервнопаралитично вещество. Нападението предизвика една от най-големите кризи след Студената война в британско-руските отношения.   "Имам достъп до семейството и приятелите си и бях уведомена за своите конкретни лица за свръзка в руското посолство, които учтиво ми предложиха да ми помогнат по всеки възможен за тях начин", посочи Юлия Скрипал. "Към момента не искам да се възползвам от техните услуги, но ако размисля, знам как да се свържа с тях."   Преди това руското посолство в Лондон беше заявило, че не му предоставят консулски достъп до 33-годишната Юлия Скрипал.   В понеделник тя беше изписана от болницата в Солсбъри, където по думите й била лекувана от хора с богат опит и към нея било проявено любезно отношение.   Юлия Скрипал заяви, че не е достатъчно укрепнала здравословно, за да даде интервю за медиите, и допълни, че представените от братовчедка й пред руските медии изказвания не са нито нейни, нито на баща й.   "Благодаря на братовчедка си Виктория за загрижеността й за нас, но моля да не ме посещава, нито да опитва да ме търси за момента", се казва в изявлението.   След нападението от 4 март Юлия и Сергей Скрипал бяха в критично състояние в продължение на седмици, но впоследствие започнаха да се подобряват здравословно.   Великобритания обвини Русия, че стои зад нападението с нервнопаралитичното вещество. Западни правителства, включително американското, изгониха над 100 руски дипломати. Русия отхвърли всякакво участие в отравянето и отговори реципрочно на експулсиранията на дипломати.   Руското посолство в Лондон се съмнява, че разпространеното от Скотланд ярд изявление от името на Юлия Скрипал действително е било написано от рускинята. Това се казва в съобщение на страницата в интернет на дипломатическата мисия, цитирано от ТАСС.   "Както преди, искаме да бъде удостоверено, че изявлението действително е на Юлия. Съмненията за това са големи", заяви посолството.   То допълва, че е видно, че текстът е съставен по начин да подкрепя официалните изявления на британските власти и едновременно да изключи всякаква възможност за контакт на Юлия Скрипал с външния свят - "с консули, журналисти и роднини".

Най-доброто от руската класика пристига в зала „България“

https://offnews.bg//kultura/naj-dobroto-ot-ruskata-klasika-pristiga-v-zala-balgaria-678558.html

Концерт с музиката на трима от най-обичаните руски композитори ще събере на сцената на зала “България” Софийската филхармония, виртуозния пианист Георги Черкин и световноизвестния диригент Урош Лайовиц на 19 април от 19 ч.

Програмата от цикъла “Руски приказки” включва увертюра към операта „Руслан и Людмила”на Глинка, Рапсодия върху тема от Паганини на Рахманинов и Симфоничната сюита „Шехерезада“ на Римски-Корсаков. 

Диригентът Урош Лайовиц от години работи успешно със Софийската филхармония и не веднъж е споделял суперлативи за първия ни оркестър. Неговите гастроли винаги са будили огромен интерес в родната публика. С Георги Черкин това ще бъде първата му среща на сцена. Младият български пианист се нарежда сред най-добрите в света.

Неговата кариера започва с клавирен концерт на Рахманинов в зала България със Софийската филхармония и оттогава руският композитор е сред най-любимите му.

Билети на цени от 10 до 40 лв. все още се намират на касата на зала "България" и онлайн на Ипей, Тикетсбг и Ивентим.

Футболните национали изпаднаха от топ 50 на световната ранглиста

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/12/3161756_futbolnite_nacionali_izpadnaha_ot_top_50_na_svetovnata/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол изпадна от топ 50 в световната ранглиста на ФИФА. Тимът на Петър Хубчев губи 14 позиции и пада от 40-ото до 54-ото място след месечното обновяване на класацията.<br /><br />През март националите изиграха два приятелски мача. Те загубиха с 0:1 от Босна и Херцеговина на стадион "Лудогорец арена" в Разград, след което победиха Казахстан с 2:1 на унгарска земя.<br /><br />България е отборът, който губи най-много точки през...

Китайче се роди, 4 години след като родителите му загинали в катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812824

Китайче се роди, 4 години след като родителите му загинали в катастрофаВ Китай се роди бебе, след като преди четири години родителите му загинали при автомобилна катастрофа. Преди инцидента двойката била замразила няколко ембриона с надеждата да има дете чрез ин витро процедура, предава БГНЕС. След смъртта им техните родители провели дълга съдебна битка, за да получат разрешение за използване на ембрионите.

Търсим ентусиасти за невиждана надпревара на Морените, Витоша Red Bull Moreni Challenge

https://www.actualno.com/moresport/tyrsim-entusiasti-za-nevijdana-nadprevara-na-morenite-vitosha-red-bull-moreni-challenge-news_669278.html

Едно невиждано досега състезание по бягане ще се проведе на 9 юни 2018 година. Red Bull Moreni Challenge е първото по рода си екстремно събитие, което ще изпита смелостта, силите и издръжливостта на впусналите се в планинското предизвикателство на годината. Надпреварата е вдъхновена от българския спортен ориентировач, бегач и рекордьор Кирил Николов - Дизела. Наименованието на състезанието не е случайно - то ще се проведе върху природния скален феномен Морените в местността Златните мостове на

Азиатската банка за развитие прогнозира силен ръст на китайската икономика

http://econ.bg/Новини/Азиатската-банка-за-развитие-прогнозира-силен-ръст-на-китайската-икономика-_l.a_i.760326_at.1.html

Вчера Азиатската банка за развитие заяви, че благодарение на икономическата си реформа, силното потребление в страната и в чужбина и развитието на...

Чешкият премиер не изключва да направи коалиция с комунисти и крайнодесни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/12/3161744_cheshkiiat_premier_ne_izkljuchva_da_napravi_koaliciia/?ref=rss


Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че съставянето на правителство с двете крайни партии - едната антинатовска, а другата - антиевропейска - е последна възможност, към която той може да прибегне с изричната подкрепа на своята партия АНО, предаде "Ройтерс", като се позова на чешки вестник.<br /><br />Бабиш спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но АНО (съкращение от "Действие на недоволните граждани" на чешки) не получи парламентарно...

ЧЕЗ инвестира 2 млн. лв. за 16 500 "умни" електромера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812825

ЧЕЗ инвестира 2 млн. лв. за 16 500 "умни" електромераНад 2 млн. лв. предвижда да инвестира ЧЕЗ през тази година в Благоевградска област за монтирането на 16 500 електромера с дистанционно обслужване. Това съобщи Карел Крал регионален мениджър на ЧЕЗ за България при откриването на нов трафопост в благоевградския кв. Освобождение. "Умните електромери ще повишат сигурността на мрежата и ще дадат

Атанас Атанасов: Борисов шикалкави и се снишава

http://clubz.bg/66590-atanas_atanasov_borisov_shikalkavi_i_se_snishava

Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов коментираха пред бТВ целите на учредената днес коалиция. Атанасов изтъкна, че с нея се дава началото на политическата алтернатива.

"Много хора ни спираха, пожелават успех. Българският евроатлантически избор е застрашен. Днес в нито една от институциите няма кой да защити този избор. Борисов шикалкави и се клати, всички го виждат и се клати. В наше лице виждат хората, които биха защитили този избор. Там е свободата. Под съменние е дали България днес е демократична", коментира Атанасов.

На въпрос дали в това обединение има и формации, които са по-скоро леви, той отговори:

"Когато имаме демократична България, тогава ще спорим кое е ляво, кое е дясно. Доколко ГЕРБ са десни е условно. Големият вътрешнополитически проблем, е неразследваната и ненаказана корупция, развихрила се по високите етажи на властта. Нека да обединим демократичната общност".

Атанасов обясни, че "Демократична България" не е обявила кабинет в сянка, а екип, който ще изработи политики, алтернативи и ще реагира на "всяко едно безумие на сега управляващите правителство".

"Дай Боже да получим обществена подкрепа и утре да можем да съставим правителство - ще ви изненадаме с премиера", изтъкна той.

И допълни, че по случая "Скрипал" и санкциите срещу Русия заради Крим правителството публично остракира решения на ЕС и НАТО. Според Атанасов в момента сме в "период на застой, който ни го представят като стабилност", Той смята, че ситуацията много прилича на последните години на Тодор Живков. И припомни, че тогава от СССР се е говорило за перестройка и гласност, докато тук се е казвало, че трябва да се снишим.

"Кой иска война? Искаме принципност и последвоателност на съюзници, не да водим война", заяви Атанасов.

Според Иванов "Демократична България" ще даде бой на управляващите на терена на идеите.

"Те имат огромна медийна машина, огромен ресурс. Хората, които днес показахме, са професионалисти. Ние сме алтернатива на липсата на реформи в ключовите сектори", каза Иванов.

Той припомни, че ГЕРБ имат програма за национализация в икономиката и са се обявили за ревизия на приватизацията. Иванов изтъкна, че има натиск върху бизнеса и върху свободата на словото.

"10 години имаме надежда, че влизане в ЕС ще означава правила, правосъдие. Доказали сме, че можем да бъдем алтернатива именно по тези теми", заяви Иванов.

И добави, че "Демократична България" е само първа стъпка.

"Всяка организация, която изповядва нашите ценности и може да докаже последователна опозиционност е добре дошла. Ние разбираме, че има много усилия, които трябва да положим, за да продължим да обединяваме демократичната общност", заяви Иванов.

И допълни, че мониторингът от ЕК за съдебната ни система остава, нямаме шанс да влезем в Шенген, а за Еврозоната и банковия съюз сме получили " гръмко "найн" от германските партньори на Борисов".

Повечето партии в Хърватия ще подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812821

Повечето партии в Хърватия ще подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенцияПовечето политически групи в хърватския парламент заявиха по време на дебатите вчера, че ще подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция, подчертавайки, че това е важна стъпка напред в защитата на човешките права и предупреждавайки, че въпросът не бива да се политизира публично, съобщи Хина. Говорейки от името на най-голямата опозиционна

САЩ искат задържане и екстрадиция на още четирима българи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sasht-iskat-zadyrzhane-i-ekstradiciia-na-oshte-chetirima-bylgari-2090506

Искане за задържане и екстрадиция в САЩ на още четирима души е постъпило днес у нас. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Сред загиналите при катастрофата край Сливен е и малко дете (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sliven/sred-zaginalite-pri-katastrofata-kraj-sliven-e-i-malko-dete-snimki-2090484

Мъж, жена и около 2-годишно дете са загиналите при катастрофата на автомагистрала „Тракия” край Сливен. Те са пътували в автомобил „Рено”, който е спрял в аварийната лента. Това съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура-Сливен прокурор Рус

Румен Радев свиква КСНС на 19 април

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-svikva-ksns-na-19-april-news_669277.html

Президентът Румен Радев свиква на 19 април 2018 г. от 14:00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието е на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Още един българин, колега на Желяз Андреев, е призован за разпит

http://nakratko.bg/category/58/157702/


Близо 4 хиляди души са заявили в социалната мрежа Фейсбук, че ще присъстват на протестите пред съдебните палати в София и в Добрич под наслов: "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!".

Huawei започва кампания за предварителна продажба на P20 Pro и пуска в продажба P20 от 10 април

http://www.cross.bg/huawei-huawei-izkystven-1572402.html

/КРОСС/  Технологичният производител Huawei обяви на стилно събитие в галерията на Музея на съвременно изкуство старта на продажбите на новите смартфони от серията P20 - HUAWEI P20 и HUAWEI P20 Pro. Топ моделът - P20 Pro, стартира у нас с предварителни поръчки в периода 10-16 април и закупилите го потребители ще имат възможността да получат първи устройството между 20-22 април. От 23 април смартфонът влиза в регулярна търговска продажба. Другият не по-малко интересен модел от гамата с удивителна и модерна естетична визия - P20, е вече наличен на пазара. Двете елитни устройства ще се предлагат от всички партньори на Huawei - мобилните оператори Vivacom, Теленор и Мтел, веригите Technomarket и Technopolis, и дистрибуторската мрежа на Поликомп. Предварителна поръчка може да се направи от Мтел, Теленор, Vivacom, Tecnomarket, Technopolis, Techmart и Zora. Наличните на нашия пазар цветови гами са Twilight, Black и Midnight Blue за P20 Pro и Black, Midnight Blue и Pink Gold за P20. Huawei предлага и една интересна потребителска услуга за новите устройства от висок клас  - т.нар. "Premium сервиз". Всеки потребител, закупил P20 Pro или P20 чрез официалните канали, получава гаранция от 3 месеца за екрана и задния панел, покриваща счупване или друг вид инцидент с една безплатна подмяна или сервизиране в най-рисковия период на адаптация към новото устройство

31-годишна влезе да краде в хранителен магазин във Варна, арестуваха я

http://www.moreto.net/novini.php?n=372359

Жена от Горна Оряховица пренощува в ареста във Варна, след като задигна стоки от хранителен магазин на бул. „Христо Смирненски“. Сигнал за кражбата постъпил в полицията в морската столица вчера, научи Moreto.net. 31-годишната жена била спипана да краде стоки и вещи от стелажите на търговския обект.

Съдът в Страсбург отхвърли претенциите на Сакскобургготски за "Кричим"

http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-othvarli-pretentsiite-na-sakskoburggotski-za-krichim-news277875.html

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на фамилията Сакскобургготски за действията на българската държава по ключовия казус с реституцията на резиденция "Кричим". Делото в Страсбург обаче ще продължи по жалбите на Симеон II и сестра му Мария-Луиза Хробок заради наложения през 2009 г. от Народното събрание мораториум върху продажбата и комерсиалната употреба на т.нар. "царски имоти". Делото за резиденция "Кричим" е ключово за разплитане на възела с делата за имотите на Симеон II и сестра му. На три инстанции българският съд обяви, че резиденцията е строена с пари на Интендантството на цивилната листа на Царя, която е държавна институция. Магистратите приеха, че няма доказателства, че имотът е строен с лични пари на царете, а това е станало с държавни средства. С тези аргументи реституционните претенции на Сакскобургготски бяха отхвърлени. Казусът "Кричим" доведе до серия от дела на държавата срещу бившия премиер и детрониран монарх за останалите имоти, които той успя да си възстанови предимно по време на премиерския си мандат. Ключовото в решението на съда в Страсбург е, че българските съдилища са се произнесли "детайлно" и "добре обосновано" по казуса "Кричим". ЕСПЧ напомня, че резиденция "Кричим" никога не е била във владение на Симеон II и сестра му. Двамата поискаха реституцията на имота от областния управител на Пловдив през 2008 г., но тогавашният управител Тодор Петков (БСП) им отказа. По това време Сакскобургготски все още беше лидер на НДСВ и участваше в управляващата тройна коалиция. Решението на Тодор Петков доведе до криза във властта, но въпреки това областният управител отстоя позицията си. Симеон II реши да съди държавата заради отказаната му резиденция. Финалното решение на Върховния касационен съд бе в полза на държавата и даде необходимия прецедент, върху който стъпиха и останалите дела за собствеността върху т.нар. "царски имоти". През 2009 г. на власт дойде първото правителство на ГЕРБ, а казусът с имотите все вълнуваше живо обществото. По настояване на лидера на РЗС Яне Янев, който сега е съветник на премиера Бойко Борисов, парламентът гласува мораториум върху продажбата и комерсиалната употреба на всички имоти, върнати от държавата на Сакскобургготски. Мораториумът трябваше да е временен, до приемането на закон, който да уреди въпросът с тези имоти. Целта на забраната бе да се обезпечат съдебните дела. Мораториумът обаче не е отменен вече девета година, закон няма, а част от делата още не са приключили. Съдът в Страсбург обявява, че делото в ЕСПЧ за имотите ще продължи в частта за жалбите на Сакскобургготски за мораториума. Царската фамилия жали, че мораториумът ги е поставил в ситуация на правна несигурност относно собствеността им и начините за нейното използване. Те нямат право на достъп до съд, за да жалят мораториума, тъй като българският съд не може да се произнася върху това решение на парламента. Съдът в Страсбург ще прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение. Ще се разгледат решенията на българските съдилища, които признават държавата като собственик на дворците "Саръгьол" и "Ситняково". За разлика от резиденцията "Кричим", те вече бяха върнати от държавата на Сакскобургготски, а после му бяха отнети след решението на съда. ЕСПЧ е комуникирал тези жалби с българското правителство. Жалбоподателите по делото пред Страсбург бяха седмина – Симеон II, Мария-Луиза Хробок и петима наследници на абдикиралия цар Фердинанд I, които са германски граждани. Съдът в Страсбург отхвърля жалбите на петима наследници на Фердинанд с аргумент, че те не са успели да докажат претенциите си. ЕСПЧ казва, че те никога не са притежавали права върху имотите в България, нито някога са ги използвали, за да са ощетени от мораториума на парламента.

Световноизвестната изложба с човешки тела пристига в София

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/svetovnoizvestnata-izlojba-istinski-choveshki-tela-pristiga-sofiia.html

Една от най-посещаваните изложби в света, Човешкото тяло – Науката в нас, пристига в София на 14 април и ще остане в столицата до края на май 2018 г.

Спътникови снимки показаха как руският флот излиза от базата Тартус в Сирия и се построява в боен ред

https://petel.bg/Spatnikovi-snimki-pokazaha-kak-ruskiyat-flot-izliza-ot-bazata-Tartus-v-Siriya-i-se-postroyava-v-boen-red-__259699

Снимки Image Satellite Internacional Ситуацията около Сирия става все по-напрегната. В Източното Средиземноморие страните в конфликта увеличават си...

Извънредно! Руската държавна телевизия обяви какво да ядат хората при ядрена война

https://petel.bg/Izvanredno--Ruskata-darzhavna-televiziya-obyavi-kakvo-da-yadat-horata-pri-yadrena-voyna__259700

Руснаците бяха посъветвани за най-добрите храни, които да вземат в бомбоубежища при евентуална Трета световна война. Това показва, че нап...

Германия има нужда от повече чуждестранни работници

https://petel.bg/Germaniya-ima-nuzhda-ot-poveche-chuzhdestranni-rabotnitsi__259701

Илюстрация Уикипедия Германия се нуждае от повече чуждестранни работници, за да поддържа растежа на икономиката и просперитета си, соч...

Сенатът vs. Зукърбърг: Дигитални закони в ръцете на дигитално неграмотни

https://petel.bg/Senatat-vs--Zukarbarg--Digitalni-zakoni-v-ratsete-na-digitalno-negramotni__259702

Мартин Иванов, Днес.бг Една тъжна история за неразбирането на Facebook и технологиите като цяло Марк Зукърбърг, изпълнителният директор н...

Жена мами хора, търсещи апартаменти под наем. Взима им парите, а после им казва, че...

https://petel.bg/ZHena-mami-hora--tarseshhi-apartamenti-pod-naem--Vzima-im-parite--a-posle-im-kazva--che---__259704

Предадена съд от Районната прокуратура във Варна за 29 измами не се яви в съдебна зала и съдът измени мярката й за неотклонение от „Подпис...

Стефания - съученичката на Матев, може да преобърне хода на делото за убийството в Борисовата градина

https://petel.bg/Stefaniya---sauchenichkata-na-Matev--mozhe-da-preobarne-hoda-na-deloto-za-ubiystvoto-v-Borisovata-gradina-__259695

Софийският градски съд разпита първите свидетели по делото за убийството на ученика Георги Игнатов, който бе наръган смъртоносно на 2 юни...

Бременната Преслава замени лукса с палатка (снимки)

https://petel.bg/Bremennata-Preslava-zameni-luksa-s-palatka--snimki-__259705

Снимки Инстаграм Макар че сме свикнали да виждаме Преслава да посещава лъскави заведения и луксозни хотели, поп фолк певицата реши да п...

Всичко е театър! Русия и САЩ са на нож, но посланиците им в ООН си разменят целувки

https://petel.bg/Vsichko-e-teatar--Rusiya-i-SASHH-sa-na-nozh--no-poslanitsite-im-v-OON-si-razmenyat-tseluvki__259706

Докато отношенията между официална Москва и Вашингтон остават напрегнати на фона на събитията в Близкия изток и Европа, изглежда, че взаи...

16 млрд. ДДС не е събрано, но в НАП си раздали 150 млн. бонуси

https://petel.bg/16-mlrd--DDS-ne-e-sabrano--no-v-NAP-si-razdali-150-mln--bonusi__259707

Наскоро гражданско сдружение БОЕЦ изнесе скандалният факт, че от 2000 година досега над 16 млрд. лв. ДДС не е събрано и то по установени ревиз...

Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра

https://petel.bg/Uchenichka-ot-Devnya-nameri-palen-portfeyl--no-ne-si-go-pribra__259708

devnyanews.blogspot.bg/ Петокласничката Айлин Ферад от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - град Девня  намери портфейл, пълен с пари, и не с...

Шушана прозвуча в Лондонското метро! Фолкпевицата Криси не само запя, но и заигра (Видео)

https://petel.bg/SHushana-prozvucha-v-Londonskoto-metro--Folkpevitsata-Krisi-ne-samo-zapya--no-i-zaigra--Video-__259709

Хитовата песен „Шушана”, която  възкръсна като феникс  от пепелта и стана хит сред младото поколение звучи не само в България, но и по ра...

Инвестират над €600 милиона в нов завод в България

https://petel.bg/Investirat-nad----600-miliona-v-nov-zavod-v-Balgariya__259710

Meждyнapoднaтa гpyпa зa пpoизвoдcтвo нa oпaĸoвĸи и xapтия Моndіgrоuр възнaмepявa дa инвecтиpa нaд 600 млн. eвpo в изгpaждaнeтo нa нoв зaвoд в Бългapия. Toвa cтaнa яcнo oт cpe...

Условна присъда за варненец заловен с дрога за близо 1500 лева

https://petel.bg/Uslovna-prisada-za-varnenets-zaloven-s-droga-za-blizo-1500-leva-__259711

Варненският окръжен съд одобри споразумение,  постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и Иван Р., с което той се признава за виновен, в ...

Ердоган: Време е за край на спектакъла в Сирия!

https://petel.bg/Erdogan--Vreme-e-za-kray-na-spektakala-v-Siriya-__259712

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че е време маските да паднат и трябва да бъде сложен край на спектакъла, който се разиграва ...

През 2017 г. населението на България намалява със 142 души на ден

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/12/3161749_prez_2017_g_naselenieto_na_bulgariia_namaliava_sus_142/?ref=rss


Само за една година населението на България е намаляло с 51 825 души, като вече е 7 050 034 души. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за демографските процеси в страната през 2017 г. Така през миналата година българите са намалявали със 142 души на ден.<br /><br />По-рано през деня в свой анализ на демографските процеси в Европейския съюз Евростат обяви, че населението на България е намаляло с 416 хил. души за последните десет години. За същия период от...

Колко ще струва морето в България и Гърция това лято

https://www.vesti.bg/bulgaria/kolko-shte-struva-moreto-v-bylgariia-i-gyrciia-tova-liato-6081227

В България отстъпките за ранни резервации се движат около 20%, докато в съседните Гърция и Турция достигат до 30-40%

"Информационно обслужване" отчете печалба от 1.45 млн. лв. за 2017 г.

http://www.mediapool.bg/informatsionno-obsluzhvane-otchete-pechalba-ot-145-mln-lv-za-2017-g-news277874.html

Държавната компания "Информационно обслужване" подобрява финансовия си резултат през изминалата година спрямо 2016 г., но все още не е достигнала показателите от 2015 г. "Информационно обслужване" приключва 2017 г. с 21 млн. лева приходи, печалба от 1.45 млн. лева и рентабилност от 7%, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), което е принципал на дружеството. Това е ръст с около 1 млн. лв. на приходите и с около 250 хил. лв. на чистата печалба спрямо 2016 г. Държавната компания обаче не достига резултатът от 2015 г., когато отчита нетна печалба от над 1.6 млн. лв., показва финансовият отчет на дружеството за 2016 г. Дейността на "Информационно обслужване" е свързана с разработването на приложен софтуер, основно за държавните институции, поддържането му, както и с предоставянето на удостоверителни услуги. От МТИТС посочват, че финансовите резултати на "Информационно обслужване" показват продължаващата тенденция, стартирала през 2013 г., на устойчиво повишаване на ефективната дейност на дружеството. За петгодишен период (2013-2017 г.) се отчита нарастване на приходите и печалбата на едно заето лице, увеличаване на средната работна заплата и намаление на броя служители, е посочено в съобщението. Финансовият отчет на дружеството предстои да бъде одобрен от общото събрание на компанията, което е насрочено за 30 април. Около две трети от приходите на дружеството идват от обслужване на министерства и агенции. Услугите, предоставяни на общински администрации, носят 13 на сто от приходите, а тези за съдебната система - още 4 на сто. Останалите постъпления са от обслужването на корпоративни клиенти и издаването на електронни подписи на граждани. Половината от печалбата на компанията за тази година (646 226 лв.) ще отиде за дивидент на държавата, а останалата част ще остане в целевите резерви на дружеството. Намаляване на служителите и ръст на заплатите През миналата година компанията е намалила служителите си с 11 на сто, в резултат на което средната заплата в държавното дружество е нараснала с 30%, а ефективността на труда и печалба на един служител бележат ръст от 20 на сто, се казва в съобщението на МТИТС. Намалението на броя на служителите е резултат от оптимизиране на процесите по административно обслужване в дружеството чрез тяхното централизиране. Средствата се пренасочват за възнаграждения на служители с ключови компетенции и привличане на нови висококвалифицирани експерти към екипа на компанията, посочват от МТИТС. През 2015 и 2016 г. в "Информационно обслужване" са работили 528 служители. Разходите за тях са били в размер на близо 12.5 млн. лв., което е най-големия разход на компанията - 69% от всички разходи. Това означава, че средната заплата в дружеството е била 1969 лв. през 2016 г., а през миналата е нараснала с около 590 лв. Директори имат дялове в частни фирми Ръководството на "Информационно обслужване" е взимало с около 1000 лв. повече от средната заплата на служителите. Шефовете са се разписвали срещу 2866 лв. средно на месец през 2016 г. За миналата година данните все още не са публикувани. Директорският борд на "Информационно обслужване" е от петима членове. Негов председател е математикът Михаил Константинов, а заместник е бившият зам.-министър на транспорта в първия и втория кабинет на Бойко Борисов - Валери Борисов. Изпълнителен директор на държавната компания е Ивайло Филипов. Останалите членове са Юлияна Калчева и Валентина Недялкова, които са участвали в работата на комисии по време на избори като представители на ГЕРБ. Валентина Недялкова държи половината от капитала на регистрираното в Ловеч дружество "Випаму" ООД, което се занимава с търговия. Недялкова е адвокат по професия и от април 2017 г. е председател на Районната избирателна комисия в Ловеч. Михаил Константинов пък е едноличен собственик на консултантската компания "Агенция за анализи и прогнози". Валери Борисов пък е мажоритарен собственик на "Борика – Чепеларе" АД. Спечелени поръчки "Информационно обслужване" е спечелило няколко обществени поръчки през миналата година. Сред новите договори на държавната компания са тези за наблюдение и управление на информационно-комуникационната инфраструктура на Министерството на външните работи, модернизацията на интернет портала на МВР, изработване и техническа поддръжка на интернет сайт и мобилно приложение за нуждите на Министерство на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. През 2017 г. компанията е преминала успешно и одит, който оценява съответствието на доставчика на квалифицирани удостоверителни услуги съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета за електронната идентификация и удостоверителни услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар (eIDAS). Този документ, издаден от френския сертифициращ орган LSTI SAS, е поредно потвърждение за европейското ниво на предлаганите от "Информационно обслужване" услуги, посочват от компанията. Държавната компания е сред лидерите в областта на предоставянето на високотехнологични услуги в ИКТ сектора в България. Тя е специализирана в изграждането, развитието и поддръжката на информационни системи с национално значение. Сред тях са информационните системи на външно министерство, системата за управление на приходите от местни данъци и такси, основните информационни системи на НАП, в това число и публичните услуги на агенцията, системите на Министерството на финансите и Агенция "Митници". Дружеството е технологичен партньор и на Централната избирателна комисия.

Над 10 кг марихуана заловиха на ГКПП-Видин

http://www.cross.bg/chasa-proverka-kyhini-1572401.html

/КРОСС/ В ГПУ-Видин е задържан полски гражданин, превозвал наркотика Автомобил с полска регистрация, напускащ страната през граничния пункт Видин - Калафат, е спрян за проверка на 11.04.2018 г. към 11 часа. Българските гранични полицаи заедно с румънските си колеги започват физически оглед на автомобила. Между втория и третия ред седалки, в кухини на пода, те откриват три пакета, увити в тиксо. Автомобилът е отклонен за допълнителна проверка, извършена съвместно с митнически служители. В рамките на инспекцията са открити още седем пакета, укрити във фабрични кухини в купето на автомобила и багажния отсек. При разрязването на един от пакетите е установено, че съдържа зелена тревиста маса. Направеният полеви наркотест е реагирал на марихуана. Общото тегло на наркотичното вещество е 10, 340 кг. По случая е образувано дознание в ГПУ-Видин, което се води под ръководството на окръжната прокуратура. Полският гражданин е привлечен като обвиняем и ще бъде задържан за 72 часа.    

Софи Маринова на пикник с Лоренцо в Етрополе (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6812806

Софи Маринова на пикник с Лоренцо в Етрополе (Снимка)"Хванати неподготвени, но реших да ви покажа, как прекарвам свободното си време с Лоренцо. Изпращаме ви целувки". Това написа поп-фолк певицата Софи Маринова на снимка със своя син, която сподели в Инстаграм. Двамата са си организирали нещо като пикник на полянка в Евтрополе, което става ясно от локацията на поста.

Какъв е шансът пред Желяз Андреев?

http://dnes.dir.bg/news/extraditzia-embargo-zhelyaz-andreev-27041569

Правителството и лично премиерът Бойко Борисов се намесиха в случая с 29-годишния Желяз Андреев, над когото надвисна екстрадиция и присъда в САЩ.

„Демократична България” тръгва към изборите като нова дясна алтернатива

http://nakratko.bg/category/59/157703/


Ново обединение вдясно се роди днес – ДСБ, "Да, България" и партия "Зелените" подписват споразумение, с което да се явяват на избори. Коалицията носи името "Демократична България".

Над 10 кг марихуана са открити на ГКПП Видин

http://dnes.dir.bg/news/marihuana-gkpp-vidin-27041518

Над 10 кг марихуана са открити на ГКПП Видин. Задържан е полски гражданин.

Порожанов: Част от застраховките да отиват за борба с градушките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812798

Порожанов: Част от застраховките да отиват за борба с градушкитеМинистерството на земеделието обсъжда идеята част от вноските на застрахователите да влязат в бъдещето предприятие за борба с градушките. Това съобщи в Съединение министърът на земеделието Румен Порожанов. Той уточни, че в момента около 33% от земеделските площи у нас са защитен с ракетен способ, но има и такива, които не са обхванати.

ИНФОРМАЦИОНЕН СЕМИНАР по проект ДИНАМИЧНА ЕВРОПА

https://pressbulgaria.com/m/H2LVXNME.html

В рамките на семинара ще бъдат обсъдени ключови въпроси, свързани с председателството на България на Съвета на Европейския съюз и домакинството на град София. Събитието е част от проект Динамична Европа, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018 от сдружение Карпе дием и Университета за национално и световно стопанство. Той е насочен към младежи – студенти в областта на Публичната администрация и сходни специалности и заинтересовани лица в сферата на публичното управление. В рамките на проекта ще бъде изградена мобилна динамична информационна инсталация и ще бъде разработен информационен сборник по въпросите на Европредседателството. Семинарът ще се проведе на 17 април 2018 г. от 9:00 в УНСС, София.

България предлага нова система за реакция при бедствия в ЕС

http://www.cross.bg/sistema-stilianidis-bedstviya-1572400.html

/КРОСС/ Нова система за реакция при бедствия подготвя Европейската комисия. Въпросът беше обсъден от премиера Бойко Борисов и комисаря по хуманитарната помощ Христос Стилианидис. Според Стилианидис, бедствията през последните години са показали, че действащата в момента система не работи ефективно. Новата система ще допълва националните и ще може да се ползва при медицински и химически бедствия, земетресения и кризи. Целта на днешната среща е България да внесе това предложение през юни, а системата да бъде изградена до края на годината. „Новата система трябва да бъде въведена максимално бързо, защото следващото бедствие може би вече е зад ъгъла", предупреди Стилианидис.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване