Кабинетът допусна година и половина да е глух, сляп и немарлив към протестите, смята Атанас Мерджанов

https://frognews.bg/novini/kabinetat-dopusna-godina-polovina-gluh-sliap-nemarliv-kam-protestite-smiata-atanas-merdjanov.html

Не мога да си обясня как правителството допусна година-година и половина да е глухо, сляпо и немарливо към протестите, към всички онези проблеми, които бяха заявявани – от полицаите, от надзирателите. Някак си трябваше да се случи непоправимото, за да се седне на масата на диалога, да се получат конкретни резултати.

Представят резултатите от работата на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/59/157684/


Резултатите от работата на временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ ще представи в Народното събрание нейният председател Жельо Бойчев.

Руско издание: Пентагонът и Русия се готвят за военна операция в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812228

Руско издание: Пентагонът и Русия се готвят за военна операция в СирияПентагонът и руското министерство на отбраната се готвят за военна операция в Сирия, констатира в заглавие "Комерсант", цитирано от БТА. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да предприеме мерки от военен характер срещу сирийските власти заради предполагаемото използване на бойни отровни вещества от тях в сирийския град Дума край

Еленко Божков: Ако исканита на ЧЕЗ станат факт, в сметките им ще влязат 180 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812229

Еленко Божков: Ако исканита на ЧЕЗ станат факт, в сметките им ще влязат 180 милионаВсе още на сайта на енергийната комисия няма информация какво искат и трите енергийни дружества, каза пред Би Ти Ви бившият член на КЕВР Еленко Божков. В края на краищата от фактурата на клиента ще се види какво е увеличението. Има конкретно искане за 51 процента реално увеличение на нощната енергия, това означава 18 процента средно.

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372332

Няколко района ще са без вода днес във Варна, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net До около 17 часа без вода ще са в части от ж.к."Победа", кв. "Младост", кв. "Трошево", до бул.

Асад превзе Дума и Източна Гута, руска полиция пази на място

http://dnes.dir.bg/news/siria-27040182

Антониу Гутериш изрази опасение, че ситуацията около Сирия може да стане неконтролируема. Асад междувременно си върна контрола над Дума и цяла Източна Гута.

Във Варна започва „Фестивал вино и храна” 2018

http://www.barometar.net/90773/

За шеста поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна, организират „Фестивал вино и храна” – Варна 2018 г. , което ще се проведе в гр. Варна от 13 до 15 април 2018 г. в сграда “Варна 115“ /бул.““8-ми Приморски полк 115“/. Над 560 […]

Amnesty International отчете 1000 екзекуции през 2017 г.

https://www.actualno.com/asia/amnesty-international-otchete-1000-ekzekucii-prez-2017-g-news_669182.html

Близо 1000 души са били екзекутирани в света миналата година, което бележи спад от 4% в сравнение с данните от година по-рано, предаде БГНЕС. Междувременно обаче най-малко 21 919 души тепърва чакат да да им бъде приложена смъртната присъда. Това се посочва в последния доклад, публикуван от неправителствената организация Amnesty International, базирана в Лондон.  За миналата година организацията отбелязва, че в световен план са били извършени 993 екзекуции в общо 23 държави по света. В

Ситуацията около Сирия е в задънена улица, обяви генералният секретар на ООН

http://www.mediapool.bg/situatsiyata-okolo-siriya-e-v-zadanena-ulitsa-obyavi-generalniyat-sekretar-na-oon-news277860.html

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасение, че ситуацията около Сирия може да стане некотролируема. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата му, цитирано от световните агенции. "Вчера (във вторник) изразих недоволството си от съобщенията за продължаващо използване на химически оръжия в Сирия. Аз също така много внимателно следя развоя на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той засега не може да постигне съгласие по този въпрос", посочи Гутериш. Той допълва, че отново е споделил си с постоянните представители на петте постоянни членки на съвета дълбокото си безпокойство за рисковете от сегашната ситуация, която той определя като задънена улица.  "Подчертах и необходимостта да се избягва излизане на ситуацията извън контрол... Нека не забравяме, че в крайна сметка нашите усилия трябва да бъдат насочени към прекратяването на страшните страдания на сирийците", подчертава Гутериш. На фона на заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще предприемат военна офанзива в Сирия кувейтската авиокомпания "Кувейт еъруейз" съобщи, че спира полетите си до ливанската столица Бейрут. Британските военновъздушни сили пъка са в бойна готовност за нанасяне на възможен удар по Сирия, съобщи вестник "Таймс", като се позова на правителствен източник в Обединеното кралство. Междувременно сирийската армия установи пълен контрол над град Дума, намиращ се досега под контрола на групировката "Джаиш ал ислам". Така правителствените сили контролират цяла Източна Гута, съобщи пред журналисти началникът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко, цитиран от ТАСС. "Днес се случи знаково за историята на Сирия събитие", каза Евтушенко, добавяйки, че издигането на сирийския държавен флаг в Дума е ознаменувало поемането на контрола над населеното място и следователно над цяла Източна Гута. Той заяви още, че сега в града ще влязат подразделения на руската военна полиция, които ще поддържат реда при преминаването на Дума под контрола на правителството. Преди това беше съобщено, че Центърът за помиряване приключва извеждането от Дума на бойците.

Зукърбърг призна, че и негови данни са откраднати от Фейсбук

http://dnes.dir.bg/news/danni-feysbuk-mark-zukarbarg-27040112

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг каза пред американски конгресмени че смята за неизбежно въвеждането на регулации в индустрията на социалните медии.

"Минесота" спечели битката с "Денвър" за последното място в плейофите на НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/12/3161442_minesota_specheli_bitkata_s_denvur_za_poslednoto/?ref=rss


"Минесота тимбъруулвс" постигна драматична победа срещу "Денвър нъгетс" със 112:106 след продължения и зае последното място в плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА).<br /><br />Двубоят беше директна битка за осмата позиция в Западната конференция, а двата отбора влязоха в нея с равни показатели след 81 мача - по 46 победи и 35 загуби. Срещата беше много оспорвана и нито веднъж разликата не нахвърли десет точки.<br /><br...

Куриози в Югозапада: Крадци на дърва хванати на местопрестъплението

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d0%b2/

През изминалото денонощие е извършен опит за кражба на дърва за огрев и са открити дърва без горска марка.

Първите две са в местността „Друмо“, землище на Разлог, от полицейски служители на РУ-Разлог и служители на РДГ-Благоевград, са извършени съвместни проверки за незаконно добита дървесина, при които е констатирано следното:

Около 15:00 часа, в неограден полски имот, са установени около 17 пространствени куб.м. дърва за огрев, които са без поставени контролни горски марки.

Около 17:00 часа, в товарен автомобил „Мерцедес“ на 48-годишен мъж от Разлог, са установени около 15,40 пространствени куб.м. дърва за огрев, които са без поставени контролни горски марки.

Полицейски служители на 02 РУ-Благоевград, около 00:05 часа днес, в момент на опит за извършване на кражба на дърва за огрев от мазе на къща в Благоевград, са задържани Г.Д./41г./ и 13-годишен младеж и двамата от Благоевград.

По случаите са образувани досъдебни производства. Работата продължава. Сн. илюстративна/ монтана24

Материалът Куриози в Югозапада: Крадци на дърва хванати на местопрестъплението е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Експертът Т. Тагарев: Не сме верен съюзник в НАТО

https://frognews.bg/novini/ekspertat-tagarev-sme-veren-saiuznik-nato.html

България нито има кой знае какви военни способности, нито е толкова солиден и верен съюзник в НАТО, че някой да се обърне към нас. Този коментар направи бившия министър на отбраната Тодор Тагарев на въпрос дали е възможно да бъде поискано участие от страната ни за операции на САЩ или НАТО в Сирия.

Руски кораби напуснали сирийското си пристанище

http://clubz.bg/66567-ruski_korabi_napusnali_sirijskoto_si_pristanishte

Руски бойни кораби напуснали сирийското пристанище Тартус, предаде Нюз.Ру.

Информацията е от сателитни снимки, публикувани от компанията Image Satellite Internacional.

На една от тях се виждат 7 закотвени в пристанището кораба, два противодиверсионни катера и две дизелови подводници. От друга снимка с дата 11 април става ясно, че повечето кораби вече ги няма в Тартус и там е останала само една подводница.

 

 

От Image Satellite Internacional допълват, че напусналите сирийското пристанище руски кораби в момента са в открито море поради възможността за предстоящи удари срещу арабската република.

На 10 април американският президент Доналд Тръмп обеща да вземе решение до 48 часа за действия срещу Сирия. Причина са твърденията за атака с химическо оръжие в предградието Дума на Дамаск.

Екоминистърът иска държавите, които забраняват дизелите, да ограничат износа им

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/12/3161445_ekoministurut_iska_durjavite_koito_zabraniavat/?ref=rss


Министърът на екологията Нено Димов търси съюзници сред своите колеги в ЕС за въвеждане на регламент на европейско ниво, който да задължи държавите, въвеждащи забрани за движение на дизелови автомобили, да не позволяват най-замърсяващите от тях да бъдат изнесени към други страни. Пред БНТ той обяви, че подобни забрани изкривяват пазара и е редно, който го предизвиква, да защити останалите.<br /><br />България също ще опита да се защити от регистрацията на излизащи извън еконормите...

Германия се опасява да не загуби ключови технологии заради китайски компании

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/12/3161440_germaniia_se_opasiava_da_ne_zagubi_kljuchovi/?ref=rss


Ръководителят на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен призова за повишена бдителност заради стъпките на китайските компании да придобиват и инвестират във високотехнологични германски компании, като предупреди, че загубата на ключови технологии може да навреди на икономиката на страната, предаде "Ройтерс".<br /><br />Ханс-Георг Маасен отбеляза, че работещите в разузнавателните служби първоначално са били озадачени от резкия спад на китайския кибершпионаж...

Това не е бягство - това е отклонение от външен обект

https://www.actualno.com/cite/tova-ne-e-bjagstvo-tova-e-otklonenie-ot-vynshen-obekt-news_669183.html

Това заяви зам.-правосъдният министър Николай Проданов пред Нова телевизия относно избягалия затворник от Пловдивския затвор. Затворникът, чийто прякор е Жоро Манджата, не се прибрал, след като отишъл да работи в мандра. Според Проданов обаче това не било бягство от затвор, защото да имаш възможност да работиш във външен обект предполага нещо съвсем различно от наказание да стоиш в истински затвор. По думите на Проданов, при "затворнически общежития от отворен тип" било по-различно -

Цените на почти всички борсови стоки по света се повишават

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-pochti-vsichki-borsovi-stoki-po-sveta-se-povishavat-259162/

За първи път от шест години световното производството на пшеница ще е по-малко от потреблението, твърдят от Световния съвет по зърно

Експерт по сигурността: Много е вероятно САЩ да ударят по военни сирийски обекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812211

Експерт по сигурността: Много е вероятно САЩ да ударят по военни сирийски обектиСитуацията в Сирия в момента предполага да се говори по скоро във вероятности. И аз бих я описал така - много е вероятно САЩ да ударят по военни сирийски обекти особено такива, където се предполага, че се съхранява химическо оръжие. Това коментира пред БНТ Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

YouTube са шпионирали 23 милиона деца?

http://www.cross.bg/godini-youtube-mozhe-1572369.html

/КРОСС/ YouTube са обвинени в незаконно събиране на лични данни на 23 милиона деца.20 гpyпи aдвoĸaти ca пycнaли жaлбa дo Фeдepaлнaтa тъpгoвcĸa ĸoмиcия нa CAЩ cpeщy видeoxocтингa YоuТubе. Kaĸтo cъoбщaвa тeлeвизиoнния ĸaнaл СNN, дъщepнaтa ĸoмпaния нa интepнeт гигaнтa Gооglе e oбвинeнa в нeзaĸoннo cъбиpaнe нa дaнни зa лицa пoд 13 гoдини, предава CNET. Toвa e гpyбo нapyшeниe нa зaĸoнa зa зaщитa нa личнитe дaнни нa дeцaтa в интepнeт (Сhіldrеn ‘ ѕ Оnlіnе Рrіvасу Рrоtесtіоn Асt или СОРРА). Cпopeд нeгoвитe paзпopeдби, YоuТubе и дpyги oнлaйн pecypcи, пpeди дa cъбиpaт личнa инфopмaция зa мaлĸи пoтpeбитeли, ca зaдължeни дa yвeдoмявaт poдитeлитe им и дa пoлyчaт тяxнoтo cъглacиe, ĸoeтo нe e нaпpaвeнo. Bъпpeĸи, чe YоuТubе мoжe дa ce пoлзвa caмo oт лицa нa възpacт нaд 13 гoдини, тaзи зaбpaнa e мнoгo лecнo дa ce зaoбиĸoли. Πpи peгиcтpaция нa пpoфилa e дocтaтъчнo пpocтo дa ce пoтвъpди, чe лицeтo e нaд 13 гoдини, cлeд ĸoeтo мoжe дa ce cъздaдe ĸaнaл и дa ce ĸaчвaт видea. Cпopeд пpoyчвaнe нa мapĸeтингoвaтa ĸoмпaния Тhеndеrа Rеѕеаrсh, нa xocтингa ca peгиcтpиpaни пoвeчe oт 45% oт aмepиĸaнcĸитe дeцa нa възpacт 8-12 гoдини. B пoдaдeнaтa жaлбa ce твъpди, чe зa няĸoлĸo гoдини, ĸopпopaциятa e нapyшилa пpaвaтa нa пoвeчe oт 23 милиoнa дeцa. Ocвeн тoвa, юpиcтитe изиcĸвaт oт ĸoмиcиятa глoбa нa Gооglе зa вceĸи ĸoнĸpeтeн cлyчaй в paзмep нa 41 xиляди дoлapa. Πo тoзи нaчин, oбщият paзмep нa cyмaтa зa oбeзщeтeниeтo мoжe дa дocтигнe cтoтици милиapди дoлapa.  

2530 са свободните места в детските градини във Варна

http://www.barometar.net/90771/

Дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна обяви 2530 свободни места за прием в детските градини. От тях в яслените групи на детските градини – 372 места, а в първа възрастова група за родени през 2015 г. – 2158 места. Подробна информация е публикувана в електронния регистър за прием в общинските детски градини. Там […]

Желяз Андреев: Някой иска да си измие ръцете с мен

http://nakratko.bg/category/58/157683/


Някой иска да си измие ръцете с мен. Това каза в интервю за bTV Желяз Андреев, който беше задържан на 7 април в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями.

Брад Пит излиза с красива архитектка

http://www.cross.bg/neri-brad-zashtoto-1572368.html

/КРОСС/ Брад Пит излиза с красивата архитектка Нери Оксман от шест месеца, твърдят булевардните издания в САЩ.Връзката на холивудската звезда с професорката датира от миналата есен, като според информациите двамата са работили заедно по архитектурен проект. 54-годишният актьор отдавна е известен със страстта си към архитектурата и дизайна. Той дори има собствена линия мебели. Колкото до 42-годишната Нери - за нея се знае, че е американка с израелски корени и е уважавана университетска преподавателка. Колега на Оксман я описва пред списание People като "великолепна" и дори "гений". "Брад и Нери веднага бяха привлечени един от друг, защото споделят една и съща страст към архитектурата, дизайна и изкуството. Професионалното им приятелство бързо прерасна в нещо повече. Брад иска да прекарва повече време с Нери, защото тя е завладяваща", допълни той, цитиран от tialoto.bg. Талантливата брюнетка е и художник, като нейни произведения са включени в колекции в различни музеи в Париж, Виена и Бостън. Нери има един брак зад гърба си с аржентинския композитор Освалдо Голиджов.  

Световният ден на космонавтиката - 12 април

http://nakratko.bg/category/29/82147/


Името на Юрий Гагарин е известно по цял свят, защото това е човекът, който пръв се откъсва от оковите на земната гравитация.

Девет пътни инцидента са станали у нас през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812210

Девет пътни инцидента са станали у нас през изминалото денонощие
Девет пътни инцидента са станали у нас през изминалото денонощие. Деветима души са ранени, няма пострадали с опасност за живота. Две тежки и 152 леки ПТП са регистрирани на територията на София, съобщава на интернет страницата си МВР. Ранени са двама

ЦРУ: Край на ”меката политика” към Русия

http://dnes.dir.bg/news/rusia-sasht-izbori-2016-pompeo-27040135

Директорът на ЦРУ и номиниран за външен министър на САЩ Майк Помпео обяви в сряда, че се слага краят на "меката политика" спрямо Русия.

Тръмп: Няма краен срок за атаката в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372331

Белият дом разкри, че президентът Доналд Тръмп не е представил конкретни времеви рамки за действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Това каза говорителката Сара Сандърс. Тя заяви, че Тръмп разполага с набор от опции, не само военни.

Протести заради разбитите пътища и в Плевенско

http://nakratko.bg/category/58/157679/


Протести срещу лош път започват в плевенската община Гулянци. Днес в 10 ч. недоволни граждани ще блокират за един час второкласния път за Никопол.

Епруветки с неясно съдържание уплашиха софиянци

http://www.cross.bg/epryvetki-s-neyasno-sudurzhanie-yplashiha-sofiyantzi-1572367.html

/КРОСС/ Епруветки с неизвестно засега вещество стреснаха жителите на столичния кв. „Борово”. Цели осем часа бяха необходими на властите, за да реагират, разказаха очевидци пред bTV.Съседи от горните етажи на жилищния блок видели епруветки в голямо количество, някои от тях счупени, и подали сигнал. Въпреки бързата реакция на полицията и здравната инспекция, аварийно-спасителен екип от Столична община пристигнал чак в края на работния ден.Екипи от 6 РПУ и служители на РЗИ бяха отцепили мястото през целия ден, но епруветките бяха премахнати цели осем часа по-късно.Тепърва ще се изяснява какво има в тях. 

Сирия е маловажна, ето истинската цел на Тръмп

https://www.vesti.bg/sviat/siriia-e-malovazhna-eto-istinskata-cel-na-trymp-6081205

Колкото по-напечена става ситуацията за Тръмп в самата Америка, толкова по-голям е рискът от война срещу Иран, смята виден германски външнополитически експерт

За 10 г. сме намалели с население колкото област Бургас

http://www.cross.bg/naselenieto-byrgas-bulgariya-1572366.html

/КРОСС/ За 10-годишен период България е намаляла с над 416 хиляди души, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС. Това е население с размерите на област Бургас, предаде БНР.През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души. Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като през 2020-та година,  населението у нас ще спадне под 7 милиона.Намаляването на населението у нас е съпроводено и с друго негативно явление - с концентрацията на население в шестте най-големите български градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Там вече живеят над 35% от българите, а неравномерното разпределение става проблем и за ефективното усвояване на ресурсите в една голяма част от територията на България, която на практика е обезлюдена. 

Мей: Военната намеса в Сирия е спешна и наложителна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812204

Мей: Военната намеса в Сирия е спешна и наложителнаПремиерът на Великобритания Тереза Мей потвърди, че е готова да вземе решение за военна намеса в Сирия, доуточнява турският вестник „Джумхуриет”. Според неназовани източници на BBC, Тереза Мей счита една военна намеса в Сирия като „спешна и наложителна”, предава "Фокус". Според тези източници, идеята и целта на Тереза Мей е,

Облепиха с пожелания колата на рожденичка

http://budnavarna.bg/32795-oblepiha-s-pozhelaniya-kolata-na-rozhdenichka/

Облепиха с пожелания колата на рожденичка, пред входа на морското училище във Варна.

На тази гледка се натъкна репортер на BudnaVarna.bg., в по ранните часове на днескашния ден.

Освен бележките с пожелания, на автомобила са били закачени и балони.

Материалът Облепиха с пожелания колата на рожденичка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Желяз Андреев: Никой не ми каза, че нарушаваме ембарго

http://www.cross.bg/andreev-embargo-zhelyaz-1572365.html

/КРОСС/ Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу определени държави, заяви Желяз Андреев, застрашен от 20 години затвор в САЩ. Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това. Той обаче просто е работил в колцентър на фирмата, която се е занимавала с този бизнес."Аз бях служителят на най-ниско ниво в тази компания. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", категоричен бе Андреев пред Нова телевизия тази сутрин.  Преди година бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело.  "Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа още младият мъж от Добрич.Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията, за която е работил. "Напълно е възможно да става въпрос за измиване на ръце", категоричен бе Андреев

До 29 градуса днес, в петък - гръмотевични бури

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-29-gradusa-dnes-v-petyk-grymotevichni-buri-2090384

Днес ще бъде слънчево, но след обяд ще има временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са високи - между 24 и 29 градуса.
 

Българка загина при катастрофа в Малта (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarka-zagina-pri-katastrofa-v-malta-snimki-2090398

37-годишна българка Елисавета Авдала, която от години живее и работи в Испания, е загинала при катастрофа в Малта, съобщи „Телеграф“.

В понеделник жената била една от пътниците в двуетажен открит автобус, с който се правят туристичес

Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/bebe-se-rodi-4-godini-sled-smyrtta-na-roditelite-si-snimka-2090405

В Китай се роди бебе, след като преди четири години родителите му загинали при автомобилна катастрофа. Преди инцидента двойката била замразила няколко ембриона с надеждата да има дете чрез ин витро процедура.

Юлия Скрипал не иска помощ от Русия, моли братовчедка си да не я търси

https://www.actualno.com/europe/ulija-skripal-ne-iska-pomosht-ot-rusija-moli-bratovchedka-si-da-ne-ja-tyrsi-news_669186.html

Не приемам предложението за помощ от страна на руското посолство в Лондон. Това заяви Юлия Скрипал, дъщеря на отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал, в специално изявление, разпространено в медиите и цитирано от Reuters. "Имам възможност да комуникирам с приятели и със семейството си и съм наясно с предложената от Русия помощ. В момента не желая тази помощ, но ако променя мнението си, зная как да се свържа с руското посолство", казва Юлия. И добавя категорично по адрес на братовч

Тръмп още не е решил дали ще удря Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157678/


Вашингтон продължава интензивни консултации със съюзниците си. Съединените щати все още нямат окончателно решение какъв да е отговорът на химическата атака в Сирия, заяви говорител на Белия дом.

Водачка мина през крака на пешеходка на булевард "Осми Приморски полк". Пострадалата е със счупване

https://petel.bg/Vodachka-mina-prez-kraka-na-peshehodka-na-bulevard-Osmi-Primorski-polk--Postradalata-e-sas-schupvane__259613

На 11-ти април, около 15:00 часа на кръстовището на бул. «Осми Приморски полк» и ул. «Братя Миладинови», е възникнал пътен инцидент. Водачката ...

В Спартак вдигнаха титуляр на крака

https://petel.bg/V-Spartak-vdignaha-titulyar-na-kraka__259614

Централният защитник на Спартак Вилиян Денчев е възстановен от травмата и вероятно ще се завърне на терена в съботното домакинство с Кал...

Съдът в Страсбург излиза със становище за царските имоти

https://petel.bg/Sadat-v-Strasburg-izliza-sas-stanovishhe-za-tsarskite-imoti__259633

Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще излезе със становище за царските имоти, съобщи Нова тв. Магистратите трябва да к...

Четете в „Петел“: Въвеждат нов вид избори в България до две години, областният на Варна обясни защо

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----Vavezhdat-nov-vid-izbori-v-Balgariya-do-dve-godini--oblastniyat-na-Varna-obyasni-zashho__259617

снимка "Петел" Освен на местни, парламентарни, президентски и европейски избори, българските граждани ще трябва да дадат гласа си на още ...

Интернет рекорд за Криско и Слави

https://petel.bg/Internet-rekord-za-Krisko-i-Slavi__259631

Буквално за броени дни Криско и Слави Трифонов отчетоха рекорд по гледаемост в социалната мрежа за видео споделяне YouTube. Видеоклипът към ...

Свободните места в детските градини във Варна са над 2500, заявления се подават от 20 април

https://petel.bg/Svobodnite-mesta-v-detskite-gradini-vav-Varna-sa-nad-2500--zayavleniya-se-podavat-ot-20-april-__259638

снимка "Петел", архив Дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна обяви 2530 свободни места за прием в детските градини. ...

Жена задигна хранителни стоки от магазин на булевард "Христо Смирненски" във Варна

https://petel.bg/ZHena-zadigna-hranitelni-stoki-ot-magazin-na-bulevard-Hristo-Smirnenski-vav-Varna__259639

На 11-ти април е постъпил сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на бул. «Хр. Смирненски» във Варна. Неизвестно лице е и...

Тежка катастрофа уби трима и рани един на магистрала Тракия

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-ubi-trima-i-rani-edin-na-magistrala-Trakiya__259640

Снимка Булфото Трима души загинаха, а един беше ранен в тежка катастрофа на магистрала "Тракия" тази нощ, съобщи Областната дирекция на М...

Тренд радар – на фокус е Котешкият принт

https://petel.bg/Trend-radar-----na-fokus-e-Koteshkiyat-print__259607

Италианските дизайнери съветват: Усмихнете се и кажете "Мяу!" В бъдеще гардеробът на модерната жена ще бъде във владението на животински...

Простреляха полицай при операция на МВР край Луковит

https://petel.bg/Prostrelyaha-politsay-pri-operatsiya-na-MVR-kray-Lukovit__259642

Снимка Булфото Полицай е прострелян при операция на МВР близо до град Луковит, Ловешка област. При акцията са задържани двама души, кои...

Геша култов: Дали Балчик оцеля? Знаете поговорката за власите

https://petel.bg/Gesha-kultov--Dali-Balchik-otselya--Znaete-pogovorkata-za-vlasite__259643

Варненският треньор на Черноморец (Балчик) Георги Иванов-Геша не смята, че вече трябва да са спокойни за мястото си във Втора лига. Както е...

"Таймс": Британските ВВС са в бойна готовност за евентуален удар по Сирия

https://petel.bg/Tayms--Britanskite-VVS-sa-v-boyna-gotovnost-za-eventualen-udar-po-Siriya__259644

Във Великобритания премиерът Тереза Мей свиква спешна среща на кабинета. Според Би Би Си тя е готова да даде зелена светлина за участие ...

Мъж откри огън по джип в Сандански, няма пострадали

https://petel.bg/Mazh-otkri-ogan-po-dzhip-v-Sandanski--nyama-postradali__259645

Снимка Булфото 31-годишен мъж беше задържан заради стрелба по джип в Сандански, предаде БГНЕС. За щастие, няма пострадали при инцидента, с...

Бебе без бъбреци се роди в Пловдив и почина

https://petel.bg/Bebe-bez-babretsi-se-rodi-v-Plovdiv-i-pochina__259646

Снимка Булфото Момченце без бъбреци се е появило на бял свят в болница в Пловдив, но живяло само два дни. Бебето е  било със синдром на По...

Атанас Мерджанов: Кабинетът допусна година и половина да е глух, сляп и немарлив към протестите

http://www.cross.bg/merdzhanov-nadziratelite-vupros-1572364.html

/КРОСС/ Не мога да си обясня как правителството допусна година-година и половина да е глухо, сляпо и немарливо към протестите, към всички онези проблеми, които бяха заявявани – от полицаите, от надзирателите. Някак си трябваше да се случи непоправимото, за да се седне на масата на диалога, да се получат конкретни резултати. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Атанас Мерджанов от БСП, коментирайки темата за бягствата от затвори. Системата от тежки и опасни прецеденти не може да не притесняват всеки български гражданин, каза още той. Проблемът не е само парите, смята Мерджанов, но и мотивацията, а е сложно да се мотивират надзирателите заради условията на труд, осигуреността, техническите средства. Днес е крайният срок, който вътрешният министър Валентин Радев даде на специалната комисия, разследваща причините за бягството от Централния софийски затвор, припомни гостът. Той посочи, че се надява да бъдат взети решителни мерки, не само към надзирателите, но да се понесе и политическа отговорност. „Естествено, че виновна е властта. Неслучайно казах, че не можеш да се правиш на глух и сляп година или години преди това и едва сега да се сещаме, че трябва да водим диалог“, каза Мерджанов. Когато става дума за сигурността, говорим за модернизация, въоръжаване, а най-важният въпрос е вътрешната сигурност и той трябва да присъства винаги на консултативните съвети при президента, смята той

Избягалият пловдивски затворник: С много присъди, но пратен на външен обект

http://nakratko.bg/category/60/157677/


Без резултат продължава издирването на 42-годишния Георги Танчев, който избяга от затвора в Пловдив.

Ще удари ли Запада Сирия?

https://www.actualno.com/asia/shte-udari-li-zapada-sirija-news_669185.html

Американският президент Доналд Тръмп не е стигнал все още до окончателна договореност с държавите-съюзници на САЩ за евентуален удар срещу Сирия заради предполагаема химическа атака в края на миналата седмица в град Дума. Според източници на CNN президентът Тръмп провежда консултации по този въпрос с представители на ключовите съюзници на САЩ. Сред тях най-активни са разговорите с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Великобритания Тереза Мей. Според официални лица предстои да с

Желяз Андреев: Никога не съм се замислял, че прекрачвам някакви закони, като работя в компанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812195

Желяз Андреев: Никога не съм се замислял, че прекрачвам някакви закони, като работя в компаниятаВчера беше една победа. Не спах обаче много. С приятелката ми Милена се събудихме в 5,30 ч, каза пред Би Ти Ви пуснатият от ареста Желяз Андреев, за когото се иска екстрадиция в САЩ. Той не може да си обясни защо искането е само за него, а не за останалите четирима българи. Преди година разиграхме тези сценарии в главите си, знаехме,

Тасев: Държавното участие в сделката за ЧЕЗ бе обречено

http://dnes.dir.bg/news/uchastie-atanas-tasev-sdelkata-chez-darzhavno-obrecheno-27037833

Държавното участие в сделката за ЧЕЗ бе предварително обречено, заяви за Дир.бг енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Представители на хората с увреждания ще се срещнат със социалния министър

http://www.cross.bg/horata-ministur-yvrezhdaniya-1572363.html

/КРОСС/ Представители на хората с увреждания ще се срещнат със социалния министър Бисер Петков. Вчера те се събраха на национален протест пред Министерския съвет срещу въвеждането на т.нар. оценка на работоспособността, която според хората с увреждания ще доведе до отнемане на инвалидните им пенсии. Социалният министър Бисер Петков заяви, че очаква от протестиращите срещу предложената концепция да представят свои предложения. „Би трябвало да изясним на срещата дали те подкрепят въвеждането на модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като база за извършване на оценката на хората с увреждания“, каза министър Петков. „Чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговора – дали тя може да бъде основа на някои съществени изменения, или би трябвало да работим изцяло по нова концепция“, допълни той. Утре хората с увреждания ще проведат среща и със здравния министър Кирил Ананиев.

Проговори смелата чистачка от Софийския затвор

https://frognews.bg/novini/progovori-smelata-chistachka-sofiiskiia-zatvor.html

Смелата чистачка, която подгони бегълците от Централния софийски затвор, разказа какво точно се е случило. Тя призна, че много се е уплашила.

Рисуване на платно и релакс тази вечер във Варна

http://budnavarna.bg/32792-risuvane-na-platno-i-relaks-tazi-vecher-vav-varna/

Рисуване на платно и релакс, с чаша вино, една своеобразна арт терапия за душата ни, навлиза смело в седмицата на голяма част от варненци.

За повече информация: Cheers Art Class

Днес за пореден път ще се откъснем от външният свят и и ще се пренесем в магията на цветовете, на удоволствието от сътворяването на наша собствена картина. Домакин на събитието ще бъде „Angel’s – Благословия за здраве„, като вратите за арт изкуството са отворени в 18:30 часа.

За повече информация: Cheers Art Class

Диян Димитров е от младата генерация, успешно реализирани художници, по настоящем съчетаващ най-добрите традиции в изобразителното изкуство и старомайсторски технологии с новаторските идеи на времето. Той е първият художник в гр.Варна, който въведе за вас, чисто технически, рисуване на платно с маслени бои и чаша вино през 2017 година.

За повече информация: Cheers Art Class

Местата са ограничени! Потвърдете вашето място на тел.0889 63 55 94)

Материалът Рисуване на платно и релакс тази вечер във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съюзът на автосервизите против готвените промени в наредбата за техническите прегледи

http://www.cross.bg/vsichki-pregledi-nyamat-1572362.html

/КРОСС/ Нови идеи за нормативни промени, свързани с автомобилите, предвиждат стикерът за годишен технически преглед на МПС-тат да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологично състояние на автомобила. Този нов стикер ще позволява дистанционен контрол, дали колата отговаря на всички изисквания. Предвижда се и въвеждането на цветни стикери, според степента с която автомобилът замърсява околната среда. От Съюза на автосервизите смятат новите идеи за промени, свързани с техническите прегледи, за неефективни и напълно излишни. Според тях от една страна това е излишно оскъпяване, а от друга „чиповете могат да бъдат манипулирани". „Вече всичко е измислено, защо трябва да се слагат някакви стикери, да се оскъпява и да се насочват някакви парични средства към някого.? На практика, ако ги вържат в общ сървър - годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед... Всичко останало е излишно. Тези чипове могат да бъдат манипулирани. Това оскъпява и е просто безсмислено. Да кажем, 5 милиона автомобила по 3 лева за един чип - това са един 15 милиона, които ще отидат при някого, който ще произвежда чиповете ", каза в „Преди всички Юли Атев - председател на Съюза на автосервизите.До края на месеца новият закон за превозните средства пък ще бъде пуснат за публично обсъждане

Парламентарната комисия за ЧЕЗ отчита работата си

https://frognews.bg/novini/parlamentarnata-komisiia-chez-otchita-rabotata.html

Председателят на временната парламентарна комисия, която се занимава с обстоятелствата около продажбата на ”ЧЕЗ България” - Желю Бойчев, ще отчете свършеното до момента. Това ще стане в 11 часа в зала Запад на Народното събрание.

Над 40 000 лалета красят Морската градина във Варна до Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372323

Над 40 000 лалета в Морската градина и тази пролет ще радват варненци и гостите на града. Пищни пъстроцветни килими от цветя вече се извиват по цялата Алея на възрожденците към Пантеона, над амфитеатралната площадка и около Морското казино.

Алиев печели четвърти мандат като президент на Азербайджан

http://www.cross.bg/aliev-protzenta-predade-1572361.html

/КРОСС/ Илхам Алиев печели четвърти мандат като президент на Азербайджан след вчерашните избори. Те бяха бойкотирани от големите опозиционни партии, обвинили го в авторитарно управление и потъпкване на политическото инакомислие, предаде Ройтерс. Алиев получава над 86 процента от гласовете, каза на пресконференция Мазахир Панахов, председател на азербайджанската централна избирателна комисия. Резултатите са неокончателни и са получени при преброени 65 процента от бюлетините. Самият Алиев благодари на азербайджанския народ, че му е оказал доверие на изборите, предаде ТАСС.

Путин е предупредил Нетаняху да не предприема действия, който да дестабилизират обстановката в Сирия Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pytin-netanyahy-1572360.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е предупредил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не предприема действия, които биха могли да дестабилизират допълнително обстановката в Сирия. Това съобщи пресслужбата на Кремъл. В телефонен разговор днес Путин и Нетаняху са обсъдили атаката, извършена преди дни над военновъздушна база в централната сирийска провинция Хомс. Руският лидер е подчертал необходимостта от зачитане на сирийския суверенитет, съобщават от Кремъл. При въздушния удар над базата Т-4 в понеделник бяха убити 14 души, в това число 7 ирански войници. Сирия, Иран и Русия обвиниха за атаката Израел. От Тел Авив нито потвърдиха, 

Ден на отворените врати в Музея на авиацията в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/den-na-otvorenite-vrati-v-muzeja-na-aviacijata-v-plovdiv-news_669162.html

Музеят на авиацията в Пловдив - филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи на 12 април Международния ден на авиацията и космонавтиката със специална програма и "ден на отворени врати". Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолет МиГ-21 и вертолет Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в Космоса. В образователната инициатива "Космическо училище" гостите на музея ще разберат как с по

Протести заради разбитите пътища и в Плевенско

http://www.cross.bg/gylyantzi-putyat-predi-1572359.html

/КРОСС/ Протести срещу лош път започват в плевенската община Гулянци. Днес в 10 ч. недоволни граждани ще блокират за един час второкласния път за Никопол,съобщава bTV. Причината е „ужасяващото състояние на участъка от село Милковица до село Черквица и липсата на адекватни действия от страна на държавата”. Подписката е изпратена до ресорните институции и е подкрепена от над 1600 души. Към момента цялата отсечка е осеяна с дупки, някои от които са с диаметър над два метра и дълбочина над 25 сантиметра. Има участъци, на които изцяло липсва настилка, други пропадат. По думите на хората линейки и автобуси вече отказват да минават по пътя, а собствените им коли са разбити. Заради тежкотоварния трафик страдат и къщите, които се напукват. "Настояваме за спешен ремонт на пътя, този път 10-12 г. не е пипнат. Първа копка направиха с техника преди 12 г., замина си фирмата. Втора копка преди 5-6 г.", разказа кметът на Милковица Иван Александров. Пътят е важен, защото води до няколко пристанища на река Дунав. Той е единствената връзка на хората с общинския център Гулянци и областния град Плевен, както и с Районния съд в Никопол. Кметът на Гулянци Лъчезар Янков посочи, че в случая не може да направи нищо, защото пътят е държавен, а не общински. По думите му цялата четвъртокласна мрежа в общината е ремонтирана

Няма следа от изчезналия затворник в Пловдив

https://frognews.bg/novini/niama-sleda-izcheznaliia-zatvornik-plovdiv.html

Без резултат продължава издирването на 42-годишния Георги Танчев, който избяга от затвора в Пловдив. Мъжът е „на топло” заради притежание на наркотици, но има и много други провинения, като тепърва ще се установява защо е бил изпратен да работи на външен обект, от който в крайна сметка не се върнал.

Един човек загина при инцидент в курорт в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812189

Един човек загина при инцидент в курорт в Южна КореяЕдин човек загина и още бяха ранени след като балон с горещ въздух се разби в популярния островен курорт в Южна Корея Чеджу-до в четвъртък сутринта, съобщава AFP, цитирана от БТА.  Балонът е превозвал 12 души и 1 пилот – който е понесъл травма в главата и по-късно е обявен за мъртъв – заяви полицията,

Екип на Спешна помощ помогна на ударено от автомобил куче

http://www.cross.bg/diyana-nikolaii-pomosht-1572358.html

/КРОСС/ Николай Вършилов и Дияна Плачкова пътуват от Пловдив за Брестник, когато случайно забелязват край пътя ударено от автомобил куче,съобщава bTV. „Гърчеше се, не можеше да си вземе въздух - разказва Дияна. - В клиниката го интубираха, за да може да диша. Но въпреки това не можаха да му помогнат..." Край Николай и Дияна минават десетки автомобили, но никой не спира, за да предложи помощта си. Правят го само двама спешни медици, чиято състрадателност не им позволява да подминат агонизиращото куче. „Всички видяха какво става, никой не спря. Освен Бързата помощ, които слязоха и казаха: „С какво да помогнем?", разказва Дияна. В социалните мрежи двамата спешни медици получават много похвали, но и укори, защото, според критиците им, не било редно линейка да помага на блъснато куче. „Не сме вкарвали кучето в самата линейка, където се транспортират хора - обяснява Николай - а само ни помогнаха чрез носилката да го вкараме в багажника на моята кола". „Имаше младо момиче, което беше клекнало и плачеше. Значи, в тази ситуация нямаше как да не спрем, изобщо не е имало дилема - споделя Вили Батакчиева, фелдшер от филиал за спешна помощ в Куклен. - За съжаление, видяхме, че тя е в ситуация на пълна безпомощност... видяхме самото животинче, което страдаше". „Едно ранено животно - помогнахме да го качим безпрепятствено в техния автомобил..

Ваня Колева: Целта ни е все повече млади хора да останат и да се развиват в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811509

Ваня Колева: Целта ни е все повече млади хора да останат и да се развиват в България450 човека от 40 страни идват на голямата конференция в София, казва заместник-министърът на младежда и спорта Ваня Колева е заместник-министър на младежта и спорта в третото правителство “Борисов”. Разговаряме с нея за европейските и националните политики за младежта и как Българското председателство на Съвета на ЕС може да помогне на младите

Джесика Бийл разкри как поддържа психиката си

https://www.actualno.com/showbusiness/djesika-bijl-razkri-kak-poddyrja-psihikata-si-news_669180.html

Актрисата Джесика Бийл призна, че редовните тренировки са спасение за психиката ѝ в забързаното ежедневие. На 36-годишната звезда често ѝ се налага да балансира между холивудската си кариера и родителските грижи за 3-годишния си син от Джъстин Тимбърлейк – Сайлъс. Сега Бийл призна, че тайната ѝ се крие в редовните тренировки, тъй като за нея те допринасят не само за физическото, но и за психическото ѝ здраве. "За мен дори и 30 минути упражнения или четене на книга са прекрасни м

Philip Morris International: Бъдещето ни не е в цигарите

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/philip-morris-international-bydeshteto-ni-ne-e-v-cigarite-258436/

Целта е 30% от потребителите ни да минат към бездимни алтернативи до 2025 г., твърди д-р Нуно Фасенда, програмен мениджър по научните въпроси в PMI

Нено Димов: Екотаксата за електромобилите ще е 0 лева, за хрибридите - много намалена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812181

Нено Димов: Екотаксата за електромобилите ще е 0 лева, за хрибридите - много намалена"Резултати се постигат, но не така бързо, както ни се иска. За първи път, откакто България е в ЕС, темата се повдига на толкова високо ниво. Този проблем не е само в България и не може да намерим единно решение. Има доста различни причини за замърсяване на въздуха". Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Директорът на ЦРУ обяви края на „меката политика“ спрямо Русия

http://www.cross.bg/rysiya-spryamo-ysiliya-1572357.html

/КРОСС/  Директорът на ЦРУ Майк Помпео обяви в сряда, че се слага краят на „меката политика“ спрямо Русия, но настоя че дипломатическите усилия ще продължат, пише Sputnik. „Русия продължава да действа агресивно, възползвайки се от години наред налагане на мека политика спрямо тези агресивни действия. Това не е приключило. Списъкът с действия на настоящата администрация, за повишаване на цената на действията на Владимир Путин, е дълъг“, заяви Помпео пред Конгреса на САЩ. „Действията на сегашната администрация показват ясно, че националната стратегия на президента Тръмп, съвсем правилно, е идентифицирала Русия като основна опасност за нашата страна. Нашите дипломатически усилия с Русия ще се окажат сериозно изпитание, но, както и при предишни конфронтации с Москва, тези усилия трябва да продължат“, допълни той.   

57 години от първия полет на човек в Kосмоса

http://www.moreto.net/novini.php?n=372330

На днешна дата светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката. Точно преди 57 години на 12 април Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в космоса. Това се случва на 12 април 1961 година 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време) с космическия кораб „Восток“.

Москва изпраща експерти в Сирия да разследват предполагаемо химическо оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812184

Москва изпраща експерти в Сирия да разследват предполагаемо химическо оръжиеМосква приветства решението на Организацията за забрана на химическите оръжия да изпрати в Сирия експерти за разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума в анклава Източна Гута. Това заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. "Смятаме, че в условията на разгърнатата от западните страни необуздана

Представят резултатите от работата на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelka-vremennata-tazi-1572356.html

/КРОСС/ Резултатите от работата на временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ ще представи в Народното събрание нейният председател Жельо Бойчев. Той припомни какви бяха очакванията от временната комисия за ЧЕЗ: „Единият основен елемент е раздържавяването и приватизацията на електроразпределителните дружества и втората основна тема е тази евентуална сделка с активите на ЧЕЗ. Там се опитваме да установим всичко като информация относно лицата, които имат отношение към произхода на евентуалното финансиране на тази сделка". Намериха ли отговори някои от въпросите: „Имахме въпрос относно позицията на държавата. Министър Горанов представи новата позиция на правителството, която не включва вече намеса и участие в сделката, така че този въпрос, поне на този етап, е изчистен. Има въпроси, свързани с финансирането на тази сделка. Изпратили сме писма до банките, които се коментираха. Чакаме отговор от тях. Частично този въпрос също ще получи отговор". Това, което предстои е събраната информация да бъде обобщена и още: „КНСБ и КТ „Подкрепа" искат да бъдат обсъдени евентуалната сделка и социалните измерения, бъдещето на компанията и нейното развитие, както и ценовата политика в сектора".  

Джерард Бътлър и Ник Нолти пристигнаха у нас на българския Великден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6811630

Джерард Бътлър и Ник Нолти пристигнаха у нас на българския Великден Холивудските актьори кацнаха в София на Светли понеделник, за да се снимат в третата част на филма “Код: Олимп”. Заглавието му вероятно ще бъде “Код Ел Ей”. Очаква се за снимките на екшъна у нас да пристигнат още Морган Фрийман и Джейда Пинкет Смит, които ще имат роля в него. Победителят от “ВИП Брадър” Джино Бианкалана успя да се снима с Бътлър,

"Демократична България" срещу "корупционния модел на ГЕРБ, БСП и ДПС" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66565-demokratichna_bylgariq_sreshtu_korupcionniq_model_na_gerb_bsp_i_dps_video

След неколкомесечно сътрудничество трите партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелените", обявиха своя политически съюз. Те поканиха медиите в столичния хотел "Хилтън", за да представят "новото демократично политическо обединение на България". Името е известно от няколко дни - "Демократична България". 

Трите формации обявиха днес правителството си в сянка и подписаха декларация, в която заявяват какви са управленските им идеи и политики.

В екипът за управленска алтернатива влизат познати имена като двамата бивши депутати Мартин Димитров и Петър Славов, които бяха особено активни в миналия парламент при поставянето на въпроси, свързани с енергетиката, администрацията, електронното управление и др. Затова и първият ще отговаря за енергийния ресор, а вторият за "дигиталната трансформация". Дипломатът от кариерата Стефан Тафров, който за последно бе българският посланик към ООН, резонно ще отговаря за външната политика. Бившият служебен министър на отбраната, известен с твърдата си евроатлантическа ориентация - Велизар Шаламанов, ще е отговорник по военните въпроси, икономистът Георги Ганев поема финансите, а тенис шампионката Мануела Малеева - спорта.

В декларацията, подписана от лидерите на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" - Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев, се заявява, че новото обединение ще е "в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество". 

"Нашият идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция", изброяват от "Демократична България".

Оттам поставят като управленски акценти "благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани, конкурентната икономика и ускорен икономически растеж" и "устойчиво управление на природните ресурси".

Съпредседатели на ДБ ще бъдат Христо Иванов и Атанас Атанасов, но решенията ще се взимат и от трите партии.

"Днес е един добър ден за българската демокрация!", започна изказването си пръв при представянето на проекта лидерът на ДСБ Атанасов - взел повод от това, че авторът на тази крилата фраза, емблематична за целия т.нар. демократичен преход - Александър Йорданов, е в залата.

Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", каза той.

"Искаме демократична България. Днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити избора на българския народ. Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции. Дали е република може да се спори, а дали е с парламенрно управление е ясно...

Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г. бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов. - "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България!"

По думите на Атанасов "Бойко Борисов не се притеснява от БСП, тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона."

По повод дебатите, започнати от СДС, за дясното, либералното, консервативното и патриотичното, лидерът на ДСБ посочи:

"Кои са леви, десни, либерали, консерватори – това би имало значение, ако имаше демокрация. Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми."

"Отне ни време да направим това, което правим днес", призна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Днес наистина можем да бъдем обединени", допълни той. И изброи приоритетите пред дясното обединение:

"Свободата - на първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперският авторитаризъм се надига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.

Човешкият капитал – това означава демографският проблем, образователната реформа.

Иновациите,  технологичната революция – те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление, което да знае как да реагира.

Държавност – трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", обобщи Иванов.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи.

Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение Христо Иванов.

 

След което, един по един, бяха представени членовете от екипа за управленска алтернатива, или т.нар. правителство в сянка. 

"За 10 години откакто сме в ЕС съседна Румъния забогатя. Въпросът е какво правим ние в следващите 10 г. Защо не вървят нещата в България – защото държавата вместо да защитава слабите, защитава монополите и картелите. Няма чужд бизнес – ако не си част от картела, хвърлят те, смачкват те; задушава се и малкият бизнес. Няма кой да защити малкия човек, малкия бизнес, предприемачите. 

Т.нар. стабилност е стабилен завой към Москва. В българския парламент няма нито един опозиционен глас. Някой трябва да спре безумните мегаломански проекти като АЕЦ "Белене". Някой трябва да поведе страната в правилната посока – ЕС и НАТО. Това е много трудна задача. На този път останахме само ние. Трябва да съберем и последния честен човек - демократ, за да изпълним тази мисия", посочи Мартин Димитров, на когото е поверен сектор "енергетика".

Икономистът Георги Ганев, който ще отговаря за финансите, допълни, че "има съвсем очевиден интерес България да бъде отклонена от евроатлантическия път и да тръгне по друг – единият е Евразия, другият е с османски привкус".

"В момента няма партия, която да води към евроатлантическия път. Откакто България е в ЕС е извлякла много ползи със сигурност. Но ние далеч не се възползваме по най-добрия начин", допълни Ганев.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница и сайт на "Демократична България", който е на адрес demokrati.bg.

Радан Кънев, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Видео от представянето на новото обединение, вижте тук:

 

"Днес е един добър ден за българската демокрация!" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66565-dnes_e_edin_dobyr_den_za_bylgarskata_demokraciq_video

След неколкомесечно сътрудничество трите партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелените", обявиха своя политически съюз. Те поканиха медиите в столичния хотел "Хилтън", за да представят "новото демократично политическо обединение на България". Името е известно от няколко дни - "Демократична България".

"Стъпките, които извървяхме дотук заедно с нашите партньори, са само началото. По време на събитието ще ви представим политическите партии, които участват в обединението, неговата структура и експертите, които ще вземат дейно участие в неговото развитие и позиционирането му на политическата сцена. Нека заедно да дадем силен старт на новия политически проект", се казва в анонса.

 

"Днес е един добър ден за българската демокрация!", започна изказването си пръв при представянето на проекта лидерът на ДСБ Атанас Атанасов - взел повод от това, че авторът на тази крилата фраза, емблематична за целия т.нар. демократичен преход - Александър Йорданов, е в залата.

Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", даде заявка той.

"Искаме демократична България. Днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити избора на българския народ. Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции. Дали е република може да се спори, а дали е с парламенрно управление е ясно... Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г. бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов. - "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България!"

По думите му "Бойко Борисов не се притеснява от БСП, тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона."

По повод дебатите, започнати от "изпадналата в немилост" от новото обединение СДС, за дясното, либералното, консервативното и патриотичното, лидерът на ДСБ посочи:

"Кои са леви, десни, либерали, консерватори – това би имало значение, ако имаше демокрация. Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми."

"Отне ни време да направим това, което правим днес", призна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Днес наистина можем да бъдем обединени", допълни той. И изброи приоритетите пред дясното обединение:

Свободата - На първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперският авторитаризъм се надига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.
Човешкият капитал – Това означава демографският проблем, образователната реформа.
Иновациите,  технологичната революция – Те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление, което да знае как да реагира.
Държавност – Трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", обобщи Иванов.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи, Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение Христо Иванов.

След което, един по един, бяха представени членовете от екипа за управленска алтернатива, или т.нар. правителство в сянка. 

"За 10 години откакто сме в ЕС съседна Румъния забогатя. Въпросът е какво правим ние в следващите 10 г. Защо не вървят нещата в България – защото държавата вместо да защитава слабите, защитава монополите и картелите. Няма чужд бизнес – ако не си част от картела, хвърлят те, смачкват те; задушава се и малкият бизнес. Няма кой да защити малкия човек, малкия бизнес, предприемачите. Т.нар. стабилност е стабилен завой към Москва. В българския парламент няма нито един опозиционен глас. Някой трябва да спре безумните мегаломански проекти като АЕЦ "Белене". Някой трябва да поведе страната в правилната посока – ЕС и НАТО. Това е много трудна задача. На този път останахме само ние. Трябва да съберем и последния честен човек - демократ, за да изпълним тази мисия", посочи Мартин Димитров, на когото е поверен сектор "енергетика".

Икономистът Георги Ганев, който ще отговаря за финансите допълни, че "има съвсем очевиден интерес България да бъде отклонена от евроатлантическия път и да тръгне по друг – единият е Евразия, другият е с османски привкус".

"В момента няма партия, която да води към евроатлантическия път. Откакто България е в ЕС е извлякла много ползи със сигурност. Но ние далеч не се възползваме по най-добрия начин", допълни Ганев.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница и сайт на "Демократична България", който е на адрес demokrati.bg.

Радан Кънев, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Видео от представянето на новото обединение, вижте тук:

 

Гледайте представянето на "Демократична България" (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/66565-gledajte_predstavqneto_na_demokratichna_bylgariq_na_jivo

След неколкомесечно сътрудничество трите партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелените", обявяват своя политически съюз. Те поканиха медиите в 11:30 часа в столичния хотел "Хилтън", за да представят "новото демократично политическо обединение на България". Името е известно от няколко дни - "Демократична България".

"Стъпките, които извървяхме дотук заедно с нашите партньори, са само началото. По време на събитието ще ви представим политическите партии, които участват в обединението, неговата структура и експертите, които ще вземат дейно участие в неговото развитие и позиционирането му на политическата сцена.

Нека заедно да дадем силен старт на новия политически проект", се казва в анонса.

"Днес е един добър ден за българската демокрация!", започна изказването си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов взел повод от това, че авторът на тази крилата фраза, емблематична за целия т.нар. демократичен преход - Александър Йорданов, е в залата.

Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", даде заявка той.

"Искаме демократична България. Днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити избора на българския народ. Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции. Дали е република може да се спори, а дали е с парламенрно управление е ясно... Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов - "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България!"

По думите му "Бойко Борисов не се притеснява от БСП, тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона".

По повод дебата, започнат от "изпадналата в немилост" от новото обединение СДС, за дясното, либералното, консервативното и патриотичното, лидерът на ДСБ посочи"

"Кои са леви, десни, либерали, консерватори – това би имало значение, ако имаше демокрация. Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми".

"Отне ни време да направим това, което правим днес", призна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Днес наистина можем да бъдем обединени", допълни той. И изброи приоритетите пред дясното обединение:

Свободата - На първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперския авторитаризъм се навдига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.
Човешкият капитал – Това означава демографският проблем, образователната реформа.
Иновациите,  технологичната революция – Те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление което да знае как да реагира.
Държавност – Трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", обобщи Иванов.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи, Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение Христо Иванов.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница и сайт на "Демократична България", който е на адрес demokrati.bg.

На него бе публикуван и екипът за управленски алтернативи на политическия съюз.

Участниците в политическия съюз започнаха да се събират по-рано пред "Хилтън".

Радан Кънев, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Очаквайте подробности.

 

 

 

ЦРУ слага край на „меката политика“ спрямо Русия

https://frognews.bg/novini/tsru-slaga-krai-mekata-politika-spriamo-rusiia.html

Директорът на ЦРУ Майк Помпео обяви, че се слага край на „меката политика“ спрямо Русия, но настоя че дипломатическите усилия ще продължат, съобщава Sputnik.

Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си

https://offnews.bg//offtopic/bebe-se-rodi-4-godini-sled-smartta-na-roditelite-si-678528.html

Бебе се роди в Китай четири години след смъртта на родителите си, предаде Би Би Си, като цитира местни медии.

Бебето износила сурогатна майка.

Родителите, които починали през 2013 г. в автомобилна катастрофа, замразили при минус 196 градуса няколко ембриона в болницата в град Нанкин, Източен Китай, като се надявали някой ден да си имат дете чрез инвитро оплождане.

След смъртта им техните родители повели съдебна битка, за да им бъде разрешено използването на ембрионите. Тя довела до успех за четиримата.

Момченцето се родило през декември, сурогатната майка е от Лаос. За случая бе съобщено тази седмица.

ОЗХО е изпратила на Лондон резултатите от проучването си за инцидента в Солсбъри

https://www.actualno.com/europe/ozho-e-izpratila-na-london-rezultatite-ot-prouchvaneto-si-za-incidenta-v-solsbyri-news_669179.html

Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е завършила проучването си във връзка с инцидента в Солсбъри и е изпратила на Великобритания копие от отчета си, предаде БГНЕС. "В съответствие с установената практика, те споделиха с нас окончателното копие на доклада си... Ние отправихме молба към тях (организацията) да разпространи документа до всички държави членки на ОЗХО, включително Русия, до 12:00 часа (14:00 часа българско време) утре", заявиха от ведомството.

10 неща, които да не правите на борда на самолет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-neshta-koito-da-ne-pravite-na-borda-na-samolet-6081187

Не прекалявайте с алкохола - възможно да се напиете след две чаши във въздуха така, както с бутилка на земята

Парламентарната комисия за ЧЕЗ отчита свършеното до момента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812177

Парламентарната комисия за ЧЕЗ отчита свършеното до моментаПредседателят на временната парламентарна комисия, която се занимава с обстоятелствата около продажбата на "ЧЕЗ България" - Желю Бойчев, ще отчете свършеното до момента. Това ще стане в 11 часа в зала Запад на Народното събрание, предаде БНТ. Междувременно стана ясно, че чешката компания е готова да преговаря за продажба и с индийската компания

Желяз Андреев: Никой не ми каза, че нарушаваме ембарго

http://dnes.dir.bg/news/embargo-zhelyaz-andreev-27039968

Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу определени държави, заяви Желяз Андреев, застрашен от 20 години затвор в САЩ.

Тръмп още не е решил дали ще удря Сирия

http://www.cross.bg/siriya-reshenie-voenen-1572354.html

/КРОСС/ Ще има ли военен удар в Сирия? Вашингтон продължава интензивни консултации със съюзниците си. Съединените щати все още нямат окончателно решение какъв да е отговорът на химическата атака в Сирия, заяви говорител на Белия дом. „Президентът не е поставил график, но все още има няколко други опции. Все още ги обмисляме. Крайното решение все още не е взето", категорична беше Сара Сандърс. За военен отговор на химическата атака в сирийския град Дума президентът Доналд Тръмп трябва да получи по конституция подкрепата на Конгреса. Самостоятелно решение има право да вземе само ако е за борба с тероризма. Източници на Си Ен Ен твърдят, че ако се вземе решение за военен отговор, той може да бъде нанесен в края на седмицата. Вашингтон води разговори с Израел Саудитска Арабия, Франция и Великобритания. Тръмп е разговарял по телефона и с турския президент Ердоган. Британският премиер Тереза Мей днес свиква правителствено заседание по темата. Според Би Би Си, Мей е готова да даде зелена светлина за участие на Великобритания във военни действия без да иска за целта подкрепа от парламента. Съветът за сигурност на ООН днес също ще заседава извънредно заради ескалацията на напрежението около Сирия.  

Трилър на "Бернабеу", "Реал" се измъкна с дузпа в края

http://www.cross.bg/real-minyta-imashe-1572353.html

/КРОСС/ "Реал" Мадрид се класира за полуфиналите на Шампионска лига, въпреки че загуби с 1:3 от "Ювентус" насред "Сантяго Бернабеу". Испанският гранд спечели първия двубой в Торино с класическото 3:0 и продължава напред с общ резултат 4:3. Класирането за Топ 4 на Стария континент обаче бе осигурено от спорна дузпа в последните секунди, превърната в гол от обичайния заподозрян - Кристиано Роналдо. Срещата започна отлично за гостите от Италия, които поведоха още във втората минута с попадение на Марио Манджукич. В 37-ата минута хърватинът отново бе точен и удвои аванса на "Старата госпожа". В добавеното време на първата част Рафаел Варан от "Реал" нацели напречната греда. След паузата "Реал" имаше добри положения, но Буфон и защитата пред него не се пропукаха. Стигна се до 61-ата минута, когато стражът на "кралския клуб" Кейлор Навас сбърка и Блес Матюиди направи резултата 3:0 в полза на "Ювентус". В края на мача имаше изключителна драма. Бенатия избута Васкес в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Дузпата обаче не бе 100-процентова. За бурната си реакция срещу съдийското решение вратарят на "бианконерите" Джанлуиджи Буфон бе изгонен. Впоследствие Кристиано Роналдо разстреля резервият страж Шчесни и за пореден път измъкна "Реал" от тежка ситуация

Интензивен е трафикът за тирове на изход на „Кулата“, „Капитан Андреево“ и „Лесово“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6812173

Интензивен е трафикът за тирове на изход на „Кулата“, „Капитан Андреево“ и „Лесово“Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Кулата“, ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Данните са към 6.00 часа. На границата със Сърбия, Македония и Румъния движението се извършва нормално във всички контролно-пропускателни пунктове.

Бивш министър: Не сме верен съюзник в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812182

Бивш министър: Не сме верен съюзник в НАТОБългария нито има кой знае какви военни способности, нито е толкова солиден и верен съюзник в НАТО, че някой да се обърне към нас. Този коментар направи бившия министър на отбраната Тодор Тагарев на въпрос дали е възможно да бъде поискано участие от страната ни за операции на САЩ или НАТО в Сирия. Коалицията ще е на двустранна основа,

Експертизи по наказателни дела се бавят години наред

https://www.actualno.com/crime/ekspertizi-po-nakazatelni-dela-se-bavjat-godini-nared-news_669157.html

Хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с години заради бавни експертизи. Това става ясно от доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Констатирани са фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при изготвяне на експертите заключения. Така на практика делата са на трупчета, а обвиняемите и потърпевшите в крайна сметка могат да осъдят държавата заради бавно или направо липсващо правосъдие, пише вестник "Сега". Сред основните причини за бавното изготвяне на експ

Доц. Иво Петров: С новите цени за стентове, протези и клапи започва дискриминация по диагнози - за една не доплащаш, за друга много

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6811528

Доц. Иво Петров: С новите цени за стентове, протези и клапи започва дискриминация по диагнози - за една не доплащаш, за друга многоl Доплащането от пациента да е 15% официално, а не дивашки под масата. И понеже това ще е непосилно за някои, държавата да направи механизъм да ги покрива за тях l Иновативна терапия у нас струва 30 000 лв., но касата не я плаща. Болният я прави във Франция и всички плащаме 60 000 евро ВИЗИТКА: Доц.

Над 40 000 лалета красят Морската градина до Гергьовден

http://budnavarna.bg/32789-nad-40-000-laleta-krasyat-morskata-gradina-do-gergovden/

Над 40 000 лалета в Морската градина и тази пролет ще радват варненци и гостите на града. Пищни пъстроцветни килими от цветя вече се извиват по цялата Алея на възрожденците към Пантеона, над амфитеатралната площадка и около Морското казино. Богат асортимент от теменужки също допълва шарените багри, които примамват все повече минувачите за снимки, научи BudnaVarna.bg.

„Почти всички лалета, които сме засадили вече са нацъфтели. Може би има 20-30 процента още неразпъпили се“, обясни шефът на Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“ – Стоян Аргиров. По думите му пролетните цветя ще ни радват до около Гергьовден. След това се очаква да започне активното разцветяване за лятото.

От фирмата, която отговаря за поддръжката на Морската градина, вече са измислили и новите фигури за представителната алея от Летния театър до Пантеона. Това лято тя пак ще е с нова форма, но със сигурност и този път в нея ще присъстват бурно цъфтящи цветя, които да образуват шарени килими. Тагетиси и бегонии ще са част от видовете, които ще радват с красотата и изобилието си разхождащите се в Приморския парк в месеците на активния туристически сезон.

По думите на Стоян Аргиров през пролетта ще продължи и санитарната резитба на дървета в Морската. Този тип дейности се извършват почти през цялата година и на практика не са спирали, обясни още шефът на общинското звено.

Материалът Над 40 000 лалета красят Морската градина до Гергьовден е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шампионска лига: Реал потрепери, но надделя над Ювентус

//dariknews.bg/novini/sviat/shampionska-liga-real-potreperi-no-naddelia-nad-iuventus-2090323

Не без драма Реал Мадрид се класира за полуфиналите на Шампионската лига. "Белите" елиминираха Ювентус на четвъртфиналите след изключително напрегнат реванш, загубен с 1:3. При все чистия успех в първия двубой в Торино с 3:0 и след общ резултат 4:3 действащият евро

Това ли е новата жена до Брад Пит? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tova-li-e-novata-zhena-do-brad-pit-snimki-2090361

Брат Път се среща с красива архитектка от шест месеца, твърдят светските медии в САЩ, цитирани от Дейли мейл. img wide]32884369[/img]

Зам.-министър представя днес във Варна варианти за ново райониране на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=372329

Вариантите за ново статистическо райониране на страната и основните мотиви за промяна на районите от ниво NUTS ще представи утре във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, научи Moreto.

За 10 г. сме намалели с население колкото област Бургас

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-evrostat-demografska-kriza-27039977

За 10-годишен период България е намаляла с над 416 хиляди души, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС.

Мей благодари на Украйна за експулсирането на руски дипломати заради "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812171

Мей благодари на Украйна за експулсирането на руски дипломати заради "Скрипал"Британският премиер Тереза Мей благодари на украинския президент Петро Порошенко за експулсирането на 13 руски дипломати заради случая с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, съобщи говорител от пресслужбата на британския премиер, предава Sputnik. „Министър-председателят благодари на президента Порошенко за подкрепата на Украйна и

Може ли Тръмп да си навлече неприятности в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/12/3161143_moje_li_trump_da_si_navleche_nepriiatnosti_v_siriia/?ref=rss


Независимо как ще изпълни обещанието си за "много суров" отговор на предполагаемото използване на химически оръжия от сирийския режим президентът Доналд Тръмп все пак трябва да преглътне една по-сурова реалност: когато става дума за жестоката война там, неговото правителство е натикано в ъгъла.<br /><br />Тръмп, който обича да "побеждава", няма как да победи в Сирия. Но все пак е способен да влоши нещата. Тръмп може да прави гневни изявления в "Туитър"...

Скандално: Ето в какво се превърна пътя преди входа на Благоевград…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f/

Граждани алармираха, че на отбивката преди входа на Благоевград по край самия път е пълно с торби с боклуци. Мястото е превърната в малко бунище. Неизвестни са изхвърлили десетки чували, пълни със строителни отпадъци. Снимки от сметището бяха качени в социалната група „Забелязано в Благоевград“ .Ето какво пише над фотосите:

„Главен път Е-79, отбивката преди входа за Благоевград. Положението е такова може би от две седмици, а може и от повече. Никой не минава да събере натрупаните отпадъци. Отбивката редовно се използва за отбиване на тирове, когато има забрана за движението им. Вижда се какви са условията и последиците. Да не говорим какво впечатление остава в чуждите шофьори спиращи или преминаващи от там. За нас то е ясно – на никой не му пука и не прави впечатление. Жалко!“

 

Материалът Скандално: Ето в какво се превърна пътя преди входа на Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Избират кой да вози пътници между Варна и Суворово

http://budnavarna.bg/32787-izbirat-koj-da-vozi-patnitsi-mezhdu-varna-i-suvorovo/

снимка: Будна Варна

Фирма, която в следващите пет години да осъществява обществения превоз на пътници между Варна и Суворово, търсят от кметската администрация в малкия град, научи BudnaVarna.bg.

Става въпрос за експресната линия от Варна до Суворово и за тази в областната посока, минаваща през село Николаевка. По първото направление часовете на тръгване от Суворово са 8 и 15, а в от автогарата във Варна – в 11:40 и 17:10 часа.

Автобусите по линията през Николаевка потеглят от Суворово в 7:30 часа и в 13:40 часа, а от автогарата във Варна – в 11 часа и в 16 часа.

В конкурса могат да участват всички физически и юридически лица, регистрирани като търговци, както и техни обединения, които притежават лицензия и други документи по Закона за автомобилните превози. Крайният срок за подаването на предложенията изтича в 15 часа на 11 май тази година.

Всеки кандидат може да бъде класиран успешно съобразно автобусния парк, с който участва и с един основен автобус. Маршрутните разписания ще се изпълняват с автобуси категория М 2 и М 3, клас В – с до 22 места за седящи пътници.

Материалът Избират кой да вози пътници между Варна и Суворово е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Невиждано: „Ауди“ помете „Рено“ в аварийната лента, загинаха трима

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b2-%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b9%d0%bd/

Трима души загинаха при тежка катастрофа, станала тази нощ на магистрала „Тракия“, в сливенския участък.

Служители на ОДМВР-Сливен и експерти работят по тежко пътно произшествие, възникнало на автомагистрала „Тракия“ тази нощ в 02,30 часа. По първоначални данни лек автомобил „Рено”, който е спрял в аварийната лента, е бил ударен от лек автомобил „Ауди”.

Инцидентът е станал на 267 километър от автомагистралата в посока град София. От произшествието са загинали трима, един е ранен, съобщава сливенинфо.бг.

Обстоятелствата и причините за произшествието са в процес на установяване. Образувано е досъдебно производство. Сн.илюстративна

Материалът Невиждано: „Ауди“ помете „Рено“ в аварийната лента, загинаха трима е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Гутериш се опасява, че ситуацията около Сирия може да стане неконтролируема

https://www.actualno.com/asia/guterish-se-opasjava-che-situacijata-okolo-sirija-moje-da-stane-nekontroliruema-news_669178.html

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опасява, че ситуацията около Сирия може да стане неконтролируема. Това се посочва в изявлението му, публикувано в сряда от пресслужбата на световната организация, предаде БГНЕС. "На 10 април изразих възмущението си от докладите, свидетелстващи за продължителната употреба на химическо оръжие в Сирийската арабска република. Следя отблизо и развитието на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той не успя да постигне единодушие по

Директорът на ЦРУ: Край на „меката" политика спрямо Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812169

Директорът на ЦРУ: Край на „меката" политика спрямо РусияДиректорът на ЦРУ Майк Помпео обяви в сряда, че се слага краят на „меката политика“ спрямо Русия, но настоя че дипломатическите усилия ще продължат, пише Sputnik. „Русия продължава да действа агресивно, възползвайки се от години наред налагане на мека политика спрямо тези агресивни действия. Това не е приключило.

Варненски ученик със злато от Националния кръг на олимпиадата по физика

http://budnavarna.bg/32785-varnenski-uchenik-sas-zlato-ot-natsionalniya-krag-na-olimpiadata-po-fizika/

Златен медал завоюва седмокласникът Маргулан Исмолдаев от Математическата гимназия, научи BudnaVarna.bg. Ръководител на младежа е Сашка Миланова.

Състезанието се проведе от 2 до 4 април в Русе. Участие взеха 11 ученици от МГ. Сред най – добрите, допуснати до втория експериментален кръг, се класираха Александър Кръстев от 11 клас и Християна Кьосева от 12 клас

Материалът Варненски ученик със злато от Националния кръг на олимпиадата по физика е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недоверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812167

Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недовериеВ сряда македонското правителство на СДСМ издържа парламентарен вот на недоверие гласуван от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заради недоволството ѝ от водената политика към България и Гърция, предава Reuters. Вотът се смяташе за тест на реформената политика на Зоран Заев, насочена към подобряване на отношенията със съседните България и Гърция,

Еузебио ди Франческо - архитектът на историческия подвиг на "Рома"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/12/3160996_euzebio_di_franchesko_-_arhitektut_na_istoricheskiia/?ref=rss


Във вторник вечерта светът стана свидетел на един от най-знаменитите обрати в историята на Шампионската лига. "Рома" опроверга предварителните прогнози, като навакса три гола изоставане в реванша и изхвърли "Барселона" от турнира.<br /><br />Овациите след впечатляващия мач на олимпийския стадион в Рим обра старши треньорът на "вълците" Еузебио ди Франческо. Името на италианския специалист вероятно беше сред най-споменаваните след успеха с 3:0, който...

Издирват избягалият пловдивски затворник

http://www.cross.bg/tanchev-narkotitzi-pritezhanie-1572355.html

/КРОСС/ Без резултат продължава издирването на 42-годишния Георги Танчев, който избяга от затвора в Пловдив. Мъжът е „на топло" заради притежание на наркотици, но има и много други провинения, като тепърва ще се установява защо е бил изпратен да работи на външен обект, от който в крайна сметка не се върнал. Това стана ясно от думите на зам.-районния прокурор Атанас Илиев. Танчев е бил настанен на общ режим в затворническото общежитие „Хеброс", като в мандрата, в която е работел, не е имало охрана. „В хода на нашето наказателно производство ще изясним дали са били в конкретния случай налице предпоставки лицето да бъде на външен обект разпределено за работа", посочи обвинителят. Разследват се и самите обстоятелства около бягството му. Илиев посочи, че 42-годишният пловдивчанин е осъждан за кражби в периода 1998 г. - 2011 г. Освен сегашната едногодишна присъда за притежание на наркотици, има и още една за същото провинение, която е година и три месеца и също предстои да бъде излежана. За бягството си мъжът може да получи до 3 г. лишаване от свобода. Появиха се информации, че през нощта Танчев е бил забелязан в казина в Пловдив. При последвалите проверки обаче полицията не е попаднала на никаква следа от него.  

Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра

http://budnavarna.bg/32783-uchenichka-ot-devnya-nameri-palen-portfejl-no-ne-si-go-pribra/

снимка: Будна Варна

Петокласничката Айлин Ферад от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Девня намери портфейл, пълен с пари, и не се поколеба да постъпи честно. Това разказа пред „Девня нюз“ една от учителките на момичето – г-жа Живка Валентинова, която ѝ е преподавала в началния курс на обучение.

По време на пролетната ваканция група ученици и техните учители тръгнали от кв. „Повеляново“ на екскурзия за замъка в село Равадиново. Сядайки в автобуса, Айлин забелязала на седалката портфейл. Отворила го и видяла, че вътре има пари и лични документи.

Въпреки че в този момент около нея нямало други ученици и учители, Айлин веднага известила г-жа Валентинова за изгубената вещ и я предала. От своя страна педагожката разговаряла с шофьора, от когото разбрала, че преди това автобусът е превозвал служители на завода „Агрополихим“, с който транспортната фирма имала сключен договор. На тръгване за Равадиново водачът отбил автобуса на портала на предприятието и предал изгубената вещ.

Оказало се, че тя е собственост на инж. Галин Грозев – специалист по автоматизация и управление на химични процеси и торове, който в момента е в отпуск и е в Стара Загора.

„В портфейла ми имаше 200 лева, лична карта, шофьорска книжка и талон. От сърце благодаря на Айлин, на нейните родители и учители за начина, по който са я възпитали. Ако не беше предала портфейла ми, това със сигурност щеше да обърка плановете ми за отпуската“, разказа инж. Грозев.

Самата Айлин е будно и жизнерадостно дете с афинитет към българския език и литературата, разказа началната ѝ учителка. Има две по-големи сестри – едната студентка в Икономически университет – Варна, а другата е продавач-консултант в кв. „Повеляново“. Майката и бащата на момиченцето са много съвестни хора, никога не са отсъствали от родителски срещи и винаги са участвали активно в различни инициативи на училището, разказа г-жа Валентинова.

„Мама и татко винаги са ми казвали, че не е толкова важно да съм отличничка, но че винаги трябва да постъпвам честно с хората, да не ги лъжа, да спазвам обещанията си и да помагам с каквото мога“, разказа малката Айлин, чието име означава „лунна светлина“.

Материалът Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Боливия иска ново заседание на СС на ООН за Сирия - заради враждебната реторика

https://www.actualno.com/asia/bolivija-iska-novo-zasedanie-na-ss-na-oon-za-sirija-zaradi-vrajdebnata-retorika-news_669171.html

Боливия поиска свикване на съвещание днес, 12 април, на Съвета за сигурност за заплахата от военни действия срещу Сирия, предаде БГНЕС. Боливия, която подкрепи вчера Русия по време на гласуването в СС на ООН за Сирия, обясни, че исканото от нея съвещание при закрити врата, трябва да е на тема "ескалация на реториката за Сирия и заплаха от едностранни действия". Припомняме, че според BBC британският премиер Тереза Мей е заявила готовност да се присъедини към евентуални военни действия

The Guardian: Все по-близките отношения между Турция и Русия оставят САЩ без ключов съюзник в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812148

The Guardian: Все по-близките отношения между Турция и Русия оставят САЩ без ключов съюзник в СирияС все по-увеличаващата се възможност от военна конфронтация с Русия, САЩ се надяват на подкрепа от европейските си партньори като Франция и Великобритания. Но помощ от стратегическия регионален съюзник – Турция – е все по-малко сигурна, въпреки позицията ѝ в северната граница на Сирия, както и опозицията ѝ към режима на Башар Асад,

Varna Jazz Days festival е най-новият музикален фестивал

http://budnavarna.bg/32780-varna-jazz-days-festival-e-naj-noviyat-muzikalen-festival/

Varna Jazz Days festival е най-новият музикален фестивал на морската столица. Фестът е естествено продължение на чествания всяка година от варненската музикантска общност Международен ден на джаза и ще се съсредоточи около три събития, научи BudnaVarna.bg.

Програмата на Varna Jazz Days включва:

На 14 април в сградата на НУИ „Добри Христов“ във Варна от 14:00 часа ще се проведе профилиран уоркшоп за медни духови инструменти с ментор тромпетиста Нейко Бодуров.

На 21 април от 20:00 часа в духа на красивия салон на Военноморския клуб (ДНФ) ще бъде представен проекта Jazztory в две части. В първата част ще звучи музиката на един от най-виртуозните джаз пианисти на всички времена, Финиъс Нюборн изсвирена от младия и талантлив Теодор Петков. Втората част е отредена на гениалната Ела Фицджералд изпълнена от българската джаз певица Лили Илиева. Солистите ще бъдат подкрепени на сцената от Нейко Бодуров – тромпет, Михаил Иванов – контрабас Борислав Петров – барабани.

На 29 април от 20:00 часа, по традиция за Международния ден на джаза, ще се проведе и мащабен парти-концерт. Мястото за втора поредна година е залата на Юнашкия салон. Колоритната брас секция от Варна в състав: Нейко Бодуров, Стоян Роянов- ЯЯ и Борислав Михайлов, заедно с вокалиста Нейчо Петров – Реджи ще посрещнат ударна поп и джаз банда от София на местна сцена, за да представят проекта King of pop с музиката на титаните в съвременната популярна музика Michael Jackson, Prince, Stevie Wonder. В началото и между сетовете партито ще бъде подкрепено от сетовете на DJ Jijo.

Предварителна продажба на билети се реализира в магазин НА ТЪМНО на ул. „Стефан Стамболов“ 2. Местата за концерта на 21 април са ограничени, а за концерта на 29 април има отстъпка при предварително закупуване на билети. Музикалната работилница е с вход свободен.

Материалът Varna Jazz Days festival е най-новият музикален фестивал е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Преглед на печата - 12 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372328

24 часа: Всяка година 25 000 вземат инвалидност за инфаркт или кръвно 65 хил. души получават свидетелство за инвалидност всяка година в България, а всеки трети ТЕЛК се издава за болестите на органите на кръвообращението като високо кръвно, инфаркти и пр.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/yvelichenie-pishe-vestnik-1572352.html

/КРОСС/ "ЧЕЗ поиска шокиращо поскъпване на тока", пише вестник Сега. Изданието посочва, че дружеството, около чиято продажба се вихри скандал вече втори месец, настоява нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%. От ЧЕЗ искат и за значително увеличение на цените за достъп и пренос - съответно с 35 и 34%. Тези добавки формират около 1/4 от стойността на фактурата. Останалите две енергоразпределителни предприятия - ЕВН и "Енерго-Про", искат далеч по-ниско увеличение. Всекидневникът цитира думи на шефът на КЕВР Иван Иванов, който успокоява, че няма да бъде допуснато значително увеличение. Вестник Дума пише по темата, че още на 30 март ЧЕЗ са настояли за 51 % скок на цената на нощната тарифа ток. Това е станало ясно от писмо на Иван Иванов до лидера на БСП Корнелия Нинова. Пoвече пациенти ще получат медицински изделия през 2018 година, като са договорени 828 нови. Това са съобщили от Здравната каса в коментар за вестник 24 часа по повод информацията, че новия реимбурсен списък на НЗОК е намален.  "Брюксел би отбой за фалшивите новини", пише в заглавие на първата си страница вестник Труд. Изданието обяснява, че "походът на ЕС срещу фалшивите новини се отлага. От Брюксел неофициално са признали, че изработването на единно законодателство по проблема се оказва мисия невъзможна и се отлага заради предстоящите европейски избори през 2019 година

Volkswagen може да вземе решение за новия си ръководител още днес

https://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-moje-da-vzeme-reshenie-za-noviia-si-rykovoditel-oshte-dnes-259164/

Очаква се главният изпълнителен директор Матиас Мюлер да освободи позицията и да бъде заместен от директора на бранда VW Херберт Дийс

Атанас Мерджанов: Дали Нинова се справя със ситуацията, ще се види на следващите избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812163

Атанас Мерджанов: Дали Нинова се справя със ситуацията, ще се види на следващите избориМного се надявам да се вземат радикални мерки, след като се знае, че отпреди година се е подготвяло бягството, каза пред Би Ти Ви Атанас Мерджанов от БСП. Правата на лишените от свобода са много повече от техните задължения и това трябва да де промени. Редица пробиви в сигурността има, случаят с Желяз Андреев го доказва, допълни той.

Гордост за ПМГ-Благоевград! Осмокласник се представи блестящо на олимпиада по немски език

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%bc%d0%b3-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd/

Математическата гимназия в Благоевград за пореден път може да се гордее с отличното представяне на свои ученици на олимпиади и състезания. Сава Марков, ученик от 8 д клас, показа изключителни познания по езика на последния кръг на олимпиадата по немски език, който се проведе в Университетски център Бачиново.

На последния кръг участниците трябва покажат уменията си за устно изразяване. Те трябваше да реагират в комуникативна ситуация, да описват и коментират картинка.
Сава Марков е единственият класиран в тази състезателна група от областта. ПМГ-Благоевград за сетен път доказва с постиженията на своите възпитаници, че обучението по чужди езици в гимназията е приоритет и е на високо ниво.

Материалът Гордост за ПМГ-Благоевград! Осмокласник се представи блестящо на олимпиада по немски език е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Македонското правителство оцеля при вот на недоверие

https://offnews.bg//sviat/makedonskoto-pravitelstvo-otcelia-pri-vot-na-nedoverie-678527.html

Македонското правителство оцеля при вот на недоверие тази нощ, внесен от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция, предадоха Ройтерс и БТА. Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев и политиката за подобряване на отношенията с двете съседки като стъпка за присъединяване към ЕС и НАТО.

Разискванията по вота започнаха вчера сутринта, а през нощта 62-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха "против", а 40 - "за".

ВМРО-ДПМНЕ беше заявила, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден, и обвини правителството в липса на стратегия в преговорите с Гърция за уреждане на тлеещия от 1991 г. спор за името "Македония", отбелязва Ройтерс.

Тя обвини Заев, че не е изпълнил предизборните си обещания да подобри състоянието на икономиката, да реформира съдебната система и да осигури медийна свобода.

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името "Македония" с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Чудовища, тийнейджъри и хормони вилнеят в "Джунглата на скакалците" от Андрю Смит

https://www.actualno.com/books/chudovishta-tijnejdjyri-i-hormoni-vilnejat-v-djunglata-na-skakalcite-ot-andru-smit-news_669166.html

Поредното дръзко издателско предложение на „Déjà Book” е впечатляващ роман за съзряването, из който вилнеят страховити богомолки, тийнейджърски страсти и препускащо действие. Краят на света идва по възможно най-неочаквания начин... Пуберите Роби и Остин са хлапета с проблеми – хулиганите ги тормозят, хормоните им бушуват и пороците ги изкушават. Двамата обаче се изправят пред по-сериозно предизвикателство: инвазия от гигантски, разгонени и изв

Родени на 12 април

http://www.cross.bg/bivsh-aktrisa-kmet-1572351.html

/КРОСС/ Йорданка Фандъкова, кмет на София, зам.-председател на ГЕРБ Деси Тенекеджиева, актриса и продуцент Георги Ананиев, бивш министър на отбраната Гинка Загорчева, световна шампионка по лека атлетика Досьо Досев, актьор Ева Тепавичарова, актриса Младен Младенов, кмет на район "Връбница"-София Румяна Попова, народна певица Рамадан Аталай, депутат в 44-ото НС Станислав Ангелов, бивш национал по футбол Стефан Илчев, певец Стойчо Младенов, бивш футболист и бивш треньор на ЦСКА и националния отбор  

Гутериш: ООН трябва да предотврати излизането извън контрол на ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812144

Гутериш: ООН трябва да предотврати излизането извън контрол на ситуацията в СирияГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази притеснение пред петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН за „безизходната ситуация“ в Сирия, отбелязвайки „нуждата да се избегне излизането извън контрол на ситуацията“, предава AFP. „Също така следя отблизо развитието в Съвета за сигурност и съжалявам,

От избягалия затворник в Пловдив няма и следа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812157

От избягалия затворник в Пловдив няма и следаПродължава издирването на избягалия затворник Танчев, каза районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев пред Би Ти Ви. Предстои да се установи как точно е станало бягството и на какво основание е бил на лек режим, допълни той. Чакат го до 3 години затвор, ако го съдят за бягсгвото, каза още

Няколко района без вода днес

http://budnavarna.bg/32778-nyakolko-rajona-bez-voda-dnes-2/

снимка: Будна Варна

Няколко района ще са без вода днес във Варна, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за BudnaVarna.bg.

До около 17 часа без вода ще са в части от ж.к.“Победа“, кв. „Младост“, кв. „Трошево“, до бул. „Ян Хунияди“.

Без вода до 17 часа ще са също и в карето между ул. „Подвис“, ул. „Карамфил“, бул. „Левски“ и бул. „Хр. Смирненски“.

Материалът Няколко района без вода днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Епруветки с неясно съдържание уплашиха софиянци

http://dnes.dir.bg/news/epruvetki-27039969

Епруветки с неизвестно засега вещество стреснаха жителите на столичния кв. „Борово”.

Мей свиква спешно заседание на кабинета заради ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6812137

Мей свиква спешно заседание на кабинета заради ситуацията в СирияМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей свика спешно правителствено заседание за четвъртък, за да обсъди британската реакция към предполагаемата химическа атака в Сирия, съобщи в сряда пресслужбата на Даунинг стрийт, цитирана от AFP. Мей е решила да свика своите топ съветници и съуправляващи в Лондон,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване