Еманюел Макрон: Първо реформи на ЕС, а след това разширяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822855

Еманюел Макрон: Първо реформи на ЕС, а след това разширяванеЗа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз значи предотвратяване на нови войни в региона, а за френския президент Еманюел Макрон реформите на Съюза са предпоставка за ново разширяване“, пише Deutsche Welle, предава скопското електронно издание „Либертас“.

И Morgan Stanley отчете рекордна печалба за тримесечието

https://www.investor.bg/sasht/337/a/i-morgan-stanley-otchete-rekordna-pechalba-za-trimesechieto-259560/

Волатилността на пазарите от последните месеци се отрази положително на приходите на банката

Горивата няма да поскъпват за лятната ваканция

https://petel.bg/Gorivata-nyama-da-poskapvat-za-lyatnata-vakantsiya__260688

Пътуването за лятната отпуска няма да ни излезе по-скъпо. Това сочи прогнозата на бранша за цените на бензина и дизела в следващите месеци...

Красен Кралев: Даваме шанс на младите сами да определят насоките на развитие

https://petel.bg/Krasen-Kralev--Davame-shans-na-mladite-sami-da-opredelyat-nasokite-na-razvitie__260689

Българското европредседателство е първото, което постави в приоритетите младежките политики. Даваме шанс на младите хора сами да опреде...

МВнР с важно съобщение към всички българи в Берлин

https://petel.bg/MVnR-s-vazhno-saobshhenie-kam-vsichki-balgari-v-Berlin__260690

Във връзка с информация за обезвреждане на неексплодирала бомба от Втората световна война в Берлин, на 20 април 2018 г. от 9.00 часа местно врем...

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира ареста на Десислава Иванчева

https://petel.bg/Vitsepremierat-Ekaterina-Zaharieva-komentira-aresta-na-Desislava-Ivancheva__260691

В отговор на журналисти вицепремиерът по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева коментира акцията по вчерашния аре...

Предстои тежък ремонтен сезон в София - вижте къде

//dariknews.bg/regioni/sofiia/predstoi-tezhyk-remonten-sezon-v-sofiia-vizhte-kyde-2091738

В София предстои тежък ремонтен сезон през летните дни. Няколко обекта ще бъдат реконструирани в центъра едновременно, докато още тече и изграждането на новия лъч на метрото. В плановете на общината влиза до 2 години да бъдат ремонтирани 20

Меркел ще се срещне с Тръмп на 27 април във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822843

Меркел ще се срещне с Тръмп на 27 април във ВашингтонГерманският канцлер Ангела Меркел ще замине за Вашингтон за среща с президента на САЩ Доналд Тръмп на 27 април, предаде Асошиейтед прес. Говорителката на германското правителство Улрике Демер съобщи днес, че двамата лидери ще обсъдят "двустранни въпроси и, разбира се, предизвикателствата пред външната политика и политиката на сигурност",

Стрелба срещу екипа по сигурността на ООН в сирийския град Дума

https://www.actualno.com/asia/strelba-sreshtu-ekipa-po-sigurnostta-na-oon-v-sirijskija-grad-duma-news_670352.html

Директорът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмчю заяви, че във вторник е стреляно по екипа по сигурността на ООН, който е разузнавал в сирийския град Дума, предаде турският ежедневник Yeni Safak, като се позована Reuters. По време на заседание в щаба на ОЗХО в Хага, Юзюмчю е заявил, че екипът по сигурността е бил принуден да се оттегли, което е забавило пристигането на експертите по химическите оръжия на мястото на предполагаемата атака, присъствали на срещата пр

Нинова: По-голям абсурд от това да не пускат хора с увреждания в НС, не съм чувала

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-parlamenta-ninova-1572860.html

/КРОСС/ „Пред парламента са представителите на хората с увреждания, които искат среща с депутатите от „БСП за България". Ръководството, в лицето на партия ГЕРБ, към което се обърнахме изрично, не ги допуска в парламента, защото са облечени във фланелки, на които пише „Системата ни убива". Това, на което сме свидетели, е абсурд". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. "За нас това е тежко погазване на демократични принципи и свободата на словото", категорична е Нинова. По нейните думи равностойни и равноправни български граждани не могат да влязат в българския парламент, само защото си позволяват да протестират срещу система, която в момента е ГЕРБ. „Управляващите се позовават на някакви измислени текстове във вътрешните правила и дискриминират не кого да е, а хората с увреждания. Те стоят навън повече от половин час и не могат да влязат в, би трябвало, най-достъпната сграда - на Народното събрание", подчерта председателят на БСП. Нинова допълни, че протестиращите са искали тази среща, за да обсъдят предложения за законодателни промени, които касаят хората с увреждания. Тя уточни, че ръководството на ГЕРБ се позовава на правилника за вътрешния ред, в който пише: „продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на парламента". „Тези фланелки, които те носят, не могат да бъдат съблечени, за да влязат в сградата

Кои институции са най-прозрачни? Вижте тазгодишната класация

https://offnews.bg//obshtestvo/koi-institutcii-sa-naj-prozrachni-vizhte-tazgodishnata-klasatcia-678919.html

Наблюдава се положителен ръст на прозрачността в работата на българските институции. Нужен е обаче контрол и санкции за непубликуване на обществена информация на интернет страниците на административните структури.

Това е заключението от тазгодишното проучването на Програма Достъп до информация, което беше представено днес на пресконференция в БТА. Данните бяха презентирани от изпълнителния директор на Програма Достъп до информация Гергана Жулева. Във форума участваха още Кирил Терзийски и Стефан Ангелов от правния отдел на организацията.

Проучването е проведено на два етапа в периода 6 февруари до 30 март, като обхваща 567 институционални интернет страници.

През първия етап изследователите от Програма Достъп до информация са оценили всички 122 общини в България по 108 различни индикатора. Последните могат да бъдат разделени в 4 групи: институционална информация, секции достъп до информация, бюджетна и финансова прозрачност и достъпност.

През втория етап институциите, обхванати от проучването, са имали възможност да предоставят свои бележки след преглед на поставената им оценка. От Програма Достъп до информация констатират, че едва 45 от тях са се отзовали. 

"Необходимо е да се обърне особено внимание на управлението на информацията вътре в самата институция. Това е свързано не само с активното публикуване на интернет страницата, но и с предоставянето на информация по заявления", посочи Гергана Жулева.

В проучването институциите са класирани по рейтинг на прозрачност. На първо място за 2018 г. е класирана община Банско с 80 точки. Тя бележи ръст с 10% в сравнение с 2017 г. На второ място е класирана община Белослав с 77.8 точки, а на трето община Троян с 76.7. Министерския съвет получава 76 точки, което го подрежда на 4-то място в ранглистата по прозрачност.

На дъното на класацията е Регионална дирекция по горите - Кърджали, която е получила едва 12.4 точки. На 566 място е Национална служба за растителна защита с 13.3 т. От общините най-малко точки е получила Якоруда - 18.6.

Адвокат Стефан Ангелов отбеляза, че най-големият ръст в прозрачността се наблюдава в малките и средни общини, които явно осъзнават, че черпят дивиденти от това да публикуват информация по собствена инициатива. Той каза, че Държавната агенция за електронно управление, органът, който трябва да следи за публикуването на институционална информация в интернет, "не е сред отличниците тази година. Те самите не изпълняват някои от законовите си задължения". 

Ангелов посочи още, че повишение се наблюдава в публикуването на бюджета за гражданите. Това е документ, в който финансовата информация е преведана на достъпен за гражданите език.

В рамките на проучването екипът на Програма Достъп до информация е изпратил по електронен път заявление до всичките 567 проверени институции. В него те изискват да им бъде предоставен отчет за изпълнението по Закона за достъп до обществена информация за 2017 г., който да включва данни за направените откази и причините за това. 

Адвокат Кирил Терзийски отбеляза, че институциите, които са отговорили на заявлението в рамките на законовия срок са 424, което представлява увеличение в сравнение с 2017 г., когато са били 353. Той посочи още, че 69 са отговорили след изтичане на 14 дневния срок, определен от закона, а тези, които изобщо не са отговорили на заявлението са 74.

"Значителен брой институции продължават да изпращат исканата информация с абсолютно празен имейл, което показва уникална липса на култура за комуникация. Това е негативна практика, тъй като често към празния имейл е прикачен файл с автоматично генерирано име като "sgthm0000012". Това прави още по-трудно да се отличи имейл от институция", заяви Терзийски.

Адвокатът посочи, че някои институции първоначално са подвели заявителя, че отчетът е публикуван на страницата им, а това не било така.

Като абсурд Терзийски определи случая с областния управител на София, който с празен имейл на 60-тия ден след получаването на заявление, е уведомил заявителя от Програма Достъп до информация, че изпраща решение, с което дава пълен достъп. Към решението обаче било посочено само, че информацията предстояла да бъде изготвена и когато това се случи ще бъде публикувана на страницата на областната оправа. Към настоящия момент това не се е случило. 

Резултати от тазгодишното проучване на Програма Достъп до информация може да намерите тук.

Незаконен директор рови документи, подписва фактури и борави с лични данни в болницата в Овча Купел

http://nakratko.bg/category/58/158071/


Директорът на болницата в „Овча купел” сигнализира прокуратурата за безчинствата на незаконно разпореждащ се директор, предаде репортер на БГНЕС. Сигналът е до Софийска районна прокуратура, озаглавен със заглавие „спешно!!!

РИОСВ – Бургас: Не е регистрирано замърсяване на въздуха

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%81%d0%b2-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%81/

Не са регистрирани наднормени завишения на контролираните замърсители на въздуха в Бургас, показала днешната проверка на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в града.  На „зеления“ телефон на РИОСВ – Бургас са постъпили сигнали за миризма на пропан-бутан от жители на комплексите „Меден Рудник“ и „Славейков“ във времето от 5,20 до 5,45 ч. […]

От ГЕРБ: ДСБ, БСП, Зелените и Кадиев отговорни за Иванчева

http://dnes.dir.bg/news/partii-gerb-desislava-ivancheva-27059930

Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район "Младост" будят основателно възмущение.

КЗК санкционира "Музикаутор" по искане на БНР

https://www.actualno.com/society/kzk-sankcionira-muzikautor-po-iskane-na-bnr-news_670351.html

Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи на „Музикаутор“ санкция от 56 678 лв. за злоупотреба с господстващо положение. Нарушението се изразява в поведението на Сдружението в отношенията му с БНР и следващата от това невъзможност за общественото радио да използва в програмите си репертоара на “Музикаутор“. КЗК е установила нарушение по чл. 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на паз

За първа година в България се проведе глобалният конкурс Chivas Masters

http://www.cross.bg/chivas-regal-barmani-1572859.html

/КРОСС/ Chivas Regal оценява креативността и духа на барман общността у нас с първата по рода си надпревара за бармани Финалното състезание между бармани от цяла България в първия по рода си конкурс в България „Chivas Masters", се проведе на 17 април в клуб „Bedroom" в София. За победител беше отличен Герман Гочев от град Варна, който демонстрира най-високи професионални умения, креативност и харизма. Тази година в основата на конкурса е поставена темата за барманската общност, а участниците бяха предизвикани да създадат питие за Chivas, което да е вдъхновено от тънкостите на занаята и ежедневните предизвикателства зад бара. Победителят получи правото да участва в световния финал на състезанието в Лондон през юли месец. Там той ще се изправи срещу най-добрите бармани в света в битка за титлата „Chivas Grand Master" и за голямата награда - посещение на световното събиране на коктейл общността в Ню Орлиънс „Tales of the Cocktail 2018". По време на българския конкурс, всеки участник изпрати видео, в което приготвя свой уникален коктейл и споделя какво го е вдъхновило да създаде своята напитка и каква е неговата лична мотивация да върши работата си с желание и креативност. Избрани бяха 10 финалисти - професионални бармани от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе

МС одобри 560 лева минимална заплата от 1 януари 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=372757

Министерстрите от кабинета "Борисов-3" одобриха средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година, съобщиха от Министерския съвет. Според прогнозата се предвижда дефицит от 0,5% от БВП до 2020 година. Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.

Ердоган: Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция ще са на 24 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822844

Ердоган: Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция ще са на 24 юниТурският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция ще се произведат на 24 юни, предаде Ройтерс. Президентът Ердоган, който в 13.30 часа днес прие в президентския дворец Бештепе лидера на Пратията на националистическото действие Девлет Бахчели, съобщи,

Франция: 18 ранени при катастрофа между два буса, превозващи деца с увреждания

http://nakratko.bg/category/25/158070/


Осемнадесет души бяха ранени във Франция при катастрофа между два минибуса, превозващи деца с увреждания, предаде АФП, като се позова на спасителните служби. Пет от пострадалите са деца. Трима от ранените са в тежко състояние.

Ердоган обяви извънредни избори за президент и парламент през юни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/18/3165061_erdogan_obiavi_izvunredni_izbori_za_prezident_i/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни тази година, съобщиха "Ройтерс" и Анадолската агенция.<br /><br />Вотът трябваше да се проведе след почти година и половина - през ноември 2019 г. Вчера обаче турските националисти от Партията на националистическото действие (ПНД), които са в опозиция, но ще бъдат съюзник на изборите, поискаха те да се проведат тази, а не идната година, защото "стабилността и...

Видео на живо: Евродепутатите обсъждат скандала с "Фейсбук"

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/18/3165046_video_na_jivo_evrodeputatite_obsujdat_skandala_s/?ref=rss


<br /><br />Евродепутатите ще обсъдят защитата на данни и запазването на личния живот на гражданите след скандала с "Фейсбук" и "Кеймбридж аналитика".<br /><br />Очаква се те отново да призоват ръководството на социалната мрежа да се яви пред Европейския парламент.<br /><br />"Фейсбук" е обвинена, че е позволила на "Кеймбридж аналитика" да се сдобие с данните на милиони потребители без тяхното разрешение, за да се...

Пинк e на корицата на броя с най-красивите знаменитости на сп."Пийпъл"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6822830

Пинк e на корицата на броя с най-красивите знаменитости на сп."Пийпъл"Поп звездата Пинк украси корицата на специалния брой на светското сп. "Пийпъл", в който са включени най-красивите знаменитости на планетата, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.  Според редакторите на изданието 38-годишната американска изпълнителка е личност, достойна за подражание, със своята честност и увереност.

Македонска делегация на Комисията по европейските въпроси идва у нас утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822827

Македонска делегация на Комисията по европейските въпроси идва у нас утреДелегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония, водена от председателя на комисията Артан Груби, ще бъде на посещение в България на 19 април. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В 11.30 часа гостите ще се срещнат с народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на

Екип по сигурността на ООН е бил обстрелван в Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822826

Екип по сигурността на ООН е бил обстрелван в Дума
Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу заяви днес, че екип по сигурността на ООН, извършващ предварително проучване в сирийския град Дума, е бил обстрелван вчера, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници. Юзюмджу казал на среща в централата на ОЗХО в Хага,

Гърция: Македония няма да влезе в НАТО през юни, няма време

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-makedonija-njama-da-vleze-v-nato-prez-uni-njama-vreme-news_670347.html

Убеден съм, че на следващата среща на върха на НАТО Македония няма да стане членка, защото времето до тогава е малко. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в интервю пред местно радио, предава скопският телевизионен канал „Сител“. Очевидно е, че БЮРМ (Бивша югославска република Македония) няма да влезе в НАТО през юни, заяви Коцияс и обясни позицията си с това, че евентуалният договор трябва да се ратифицира от различни институции, а вече е април.

Само във Фрог: Наредиха на ченгета да четат 40 страници дело за унизителен арест

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-narediha-chengeta-chetat-40-stranitsi-delo-unizitelen-arest.html

Всички ченгета трябва срещу подпис да се запознаят с 40 страници дело „Стоянови и други срещу България”. По него държавата ни беше осъдена от Европейския съд по правата на човека да плати на ощетените близо 200 000 лв. за унизителен арест.

Валентин Златев: Не се очаква повишение на цените на горивата

https://offnews.bg//ikonomika/valentin-zlatev-ne-se-ochakva-povishenie-na-tcenite-na-gorivata-678943.html

Ясно и категорично искам да заявя, че ние ще настояваме за приемането на новия Закон за горивата, защото обратното ни поставя в невъзможност да работим в България. Това каза пред журналисти председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

„Ние ще искаме да се приеме в този вид, който е консенсусен за всички, но настояваме да има един закон, който да регулира пазара на горива, а не 14 както е сега, при които едните казват едно, а другите точно обратното“, коментира той.

От БПГА ще настояват да има и обществен орган, който да следи за изпълнението на закона.

„Аз не искам да подхождам като някои други хора, които казват изключете земеделците от закона. Ние, ако започнем да приемаме съсловни закони, ще се върнем в 18-и век, когато е имало такива закони, изключващи част от обществото“, смята Златев.

По думите му този закон е в интерес и в ползва на държавата, с единствена цел тя да обезпечи постъпленията в бюджета и да има равнопоставеност на участниците на пазара и върховенство на закона.

Валентин Златев каза, че е новост за него, че изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев участва в Консултативния съвет по законодателството в парламента (б. ред. - проектозаконите, които са приети на първо четене, минават за становище през Консултативния съвет). Той добави, че ще говори с него и ще го помоли да не участва в дискусията заради конфликт на интереси.

„Има грешното разбиране, че Законът за горивата го внася, или настоява да бъде внесен, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и той е в наша ползва, което не е съвсем така“, коментира председателят на Асоциацията.

Той каза още, че смята българската държава за партньор в бизнеса с горива и тя получава повече от 50% от приходите от продажба на горива във вид на данъци и такси.

„Половината от цената, която всеки български гражданин плаща на бензинколонката, за да си купи, независимо дали е бензин или дизел, отива в държавния бюджет", обясни Златев.

На въпрос защо законопроектът не срещна подкрепа от министрите, Златев отговори, че не смята така. „Не съм съгласен, че министрите са отхвърлили този закон, тъй като в продължение на две години имаше работна група, сформирана със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, която работи по текстовете на този закон и той е подписан от представителите на всички министерства, съгласуван е“, каза Златаев и добави, че затова е нелогично да се заема друга позиция.

Според председателя на БПГА, ако Агенция "Митници" и НАП си вършеха добре работата, нямаше да има нужда от този закон.

„Очевидно е, че има пропуски в държавата, очевидно е, както самото Министерство на финансите потвърждава, че почти 1 млрд. лв. не се събират годишно от акцизи и ДДС“, каза Златев.

Той добави, че са проведени няколко срещи със зърнопроизводителите и с депутатите, които внасят закона и е постигнат консенсус, който е добър и за представителите на бранша.

Златев смята, че се говори популиситки, без да се познават добре текстовете на закона и според него той е написан в полза на бранша.

„Досега българското законодателство не третира понятие различно от понятието бензиностанция. Тоест, не се признават ведомствени бензиностанции, наличие на всякакви други обекти. Тоест,всеки един държавен орган, който би решил да се разправя с тях, би могъл да ги затвори веднага“, каза той.

Златев обясни още, че в новия закон това се поправя и е въведено понятието „вътрешен обект“, който дава право на зърнопроизводителите и селскостопанските производители да имат официално такива свои обекти, като те трябва да бъдат адресно регистрирани и да се измерват горивата, които са в тях, иначе се обезсмисляла идеята.

"Няма прогнози за увеличаване на цените на горивата през летния сезон", добави още директорът на "Лукойл". „Ние следваме международните пазари на петрола, има тенденция към леко покачване, но не мисля, че тя е бъде значителна“, коментира той.

Златев добави, че всяка подобна политическа нестабилност като тази в Сирия се отразява на международните пазари. „Да се надяваме, че здравият разум ще победи и Сирия няма да поднася повече изненади", каза Златев.

„Няма магическа пръчка, няма вариант, по който с един замах това да се случи. Очевидно, че ще бъде дълъг процес, в който и рафинериите ще произвеждат по технологични горива и двигателите на колите ще стават все по-технологични“, каза директорът на "Лукойл".

По думите му в крайна сметка светът трябва да намери някаква алтернатива на горивата, произведени от нефт и това рано или късно ще се случи, но няма да е толкова бързо, колкото всички очакват.

10 начина за съхранение на зимните дрехи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6822781

10 начина за съхранение на зимните дрехиЕто че времето на пролетните дрехи бавно, но сигурно настъпва. Преди да ги извадите обаче, е задължително да обгрижите дебелите зимни дрехи и аксесоари. Ние ще ви разкажем как. Сега е най-подходящото време да свършите тази досадна работа. 1. Уверете се че всичките ви пуловери, поли, панталони и палта са изпрани/дадени на химическо чистене и след

Около 25% от пациентите с рак на белия дроб се диагностицират в напреднал стадий

http://www.cross.bg/drob-beliya-lechenie-1572858.html

/КРОСС/ В София стартира поредица от семинари под мотото „Рак на бял дроб - иновации в диагностиката и лечението" В София се проведе първия семинар от Академия за журналисти „Рак на белия дроб - иновации в диагностиката и лечението*'. Организатор е Астра Зенека България, като гост-лектор на първото събитие бе медицинският онколог в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков*" - Варна доц. д-р Димитър Калев. „Медицината навлиза в нова ера, в която научните решения на фармацията и технологиите се ориентират към индивидуалния подход в терапията на всеки един пациент. Медицината на бъдещето ще е с фокус върху прецизирания подход, гарантиращ терапевтичен отговор", каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека България, при откриването на семинара. Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб. Данните сочат, че от всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи. Годишно в Европа 270 000 от диагностицираните със заболяването загиват

Могерини започна западнобалканската си обиколка от Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822814

Могерини започна западнобалканската си 
обиколка от АлбанияВърховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини започна обиколката си в Западните Балкани от Албания, където разговаря с премиера Еди Рама и президента Илир Мета, предаде Танюг. "Оценката на Европейската комисия, която вчера потвърдихме ясно, говори, че Албания е изпълнила условията и препоръките,

10 начина за съхранение на зимните дрехи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822781

10 начина за съхранение на зимните дрехиЕто че времето на пролетните дрехи бавно, но сигурно настъпва. Преди да ги извадите обаче, е задължително да обгрижите дебелите зимни дрехи и аксесоари. Ние ще ви разкажем как. Сега е най-подходящото време да свършите тази досадна работа. 1. Уверете се че всичките ви пуловери, поли, панталони и палта са изпрани/дадени на химическо чистене и след

Морската градина в Бургас става художествено ателие

https://www.actualno.com/burgas/morskata-gradina-v-burgas-stava-hudojestveno-atelie-news_670338.html

В голямо художествено ателие на открито ще се превърнат откритата сцена "Охлюва" и алеите на Морската градина утре, 19 април. От 10:00 часа в парка ще се проведе детският празник "Аз рисувам и обичам нашата Земя". Участие в него ще вземат възпитаници от детските градини "Вълшебство", "Златна рибка", "Звездица" и училищата "П. Р. Славейков" и "Васил Априлов". Децата ще имат задачата да рисуват на асфалт по зададена тема, сле

ГЕРБ в СОС: Политиците, които подкрепяха Иванчева, да поемат отговорност

https://www.actualno.com/moresport/gerb-v-sos-politicite-koito-podkrepjaha-ivancheva-da-poemat-otgovornost-news_670346.html

Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост“ будят основателно възмущение. Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на обстоятелствата и да установят обективната истина. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ по повод ареста на кмета на район Младост Десислава Иванчева и заместничкатаѝ Биляна Петрова. "Затова настояваме политическите сили, които

Слънце и облаци над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=372733

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд облачността ще се увеличи, но през деня вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 18-20°.

Участието ни в изграждането на терминал за природен газ в Гърция е стратегическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822810

Участието ни в изграждането на терминал за природен газ в Гърция е стратегическоБългарското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис,

Дължим на хората с увреждания много повече

http://pogled.info/bulgarski/dalzhim-na-horata-s-uvrezhdaniya-mnogo-poveche.93910

/Поглед.инфо/ Политика не се прави с крайни емоции, но човешкото отношение е задължително.

След Солсбъри и атаката по Сирия САЩ имат намерение да пуснат по веригата и Украйна

http://pogled.info/svetoven/sled-solsbari-i-atakata-po-siriya-sasht-imat-namerenie-da-pusnat-po-verigata-i-ukraina.93912

/Поглед.инфо/ Разследването на отравянето на Скрипал в Солсбъри се превръща във фарс, а „жертвите“ на химическата атака в сирийския град Дума обещаха да се появят сами в Хага и да разкажат какво е станала всъщност. А това значи, че Западът за борбата със страшната руска заплаха се нуждае от нова провокация. С фантазията там от дълго време имат проблем, затова и експертите в един глас чакат изостряне на положението в Украйна.

Turkish Airlines отчете рекордни резултати за първото тримесечие на 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Turkish-Airlines-отчете-рекордни-резултати-за-първото-тримесечие-на-2018-г-_l.a_i.760575_at.1.html

Turkish Airlines, авиокомпанията, която не спира да се развива и да разширява дейността си, достигна рекорден за първото тримесечие ръст в трафика....

Грозни сцени в НС заради протеста на хората с увреждания

http://nakratko.bg/category/59/158069/


Депутатите от ГЕРБ и БСП влязоха в скандал в кулоарите на парламента, след като представители на протестиращите хора с увреждания не бяха допуснати в сградата. Те носеха тениски с надпис „Системата ни убива!

Назначават още 75 служители в Агенцията по вписванията

https://offnews.bg//politika/naznachavat-oshte-75-sluzhiteli-v-agentciata-po-vpisvaniata-678934.html

Правителството прие постановление, с което се увеличава числеността на Агенцията по вписванията със 75 служители.

Ще се ускорят дейностите по воденето на регистър на действителните собственици на учредените на територията на България юридически лица и други правни образувания и свързаните с тях лица – задължение, предвидено в проекта на Закон за мерките срещу изпирането на пари, който предстои да бъде разгледан на второ четене в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Новите служители ще работят в общата администрация на Агенцията (12 щата), в дирекция „Длъжностни лица по регистрацията“ (14 щата) и в Главна дирекции „Регистри“ (49 щата).

БСП поиска оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов (видео)

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/18/3165053_bsp_poiska_ostavkata_na_zam-predsedatelia_na/?ref=rss


Заместник-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев поиска оставката на заместник-председателя на парламента Емил Христов (ГЕРБ) след размяна на реплики на висок тон пред един от входовете на парламента.<br /><br />До скандала се стигна, след като Христов не е допуснал да влязат в парламента представители на хора с увреждания, които днес протестираха пред Министерския съвет. Според лидера на БСП Корнелия Нинова отказът е бил заради надписа на тениските им -...

Съветници от ГЕРБ: ДСБ, БСП, Зелените системно подкрепят Иванчева, да понесат отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822797

Съветници от ГЕРБ: ДСБ, БСП, Зелените системно подкрепят Иванчева, да понесат отговорностИзнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район "Младост" будят основателно възмущение, се заявява в позиция на общинските съветници от ГЕРБ по повод задържането на районния кмет Десислава Иванчева. Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на

Управляващите не пуснаха в НС хората с увреждания

https://frognews.bg/novini/upravliavashtite-pusnaha-horata-uvrejdaniia.html

Депутатите от ГЕРБ и БСП се скараха в кулоарите на парламента, тъй като протестиращите хора с увреждания не бяха пуснати в сградата.

Висш японски чиновник подаде оставка след обвинения в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822793

Висш японски чиновник подаде оставка след обвинения в сексуален тормозВисш японски финансов чиновник подаде оставка, след като списание съобщи, че е упражнил сексуален тормоз върху няколко репортерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията определя разкритието и оставката като пореден удар за премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг пострада от поредица скандали. Министърът на финансите Таро Асо каза,

Нападнаха двама евреи в Берлин, единият е бит с колан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822751

Нападнаха двама евреи в Берлин, единият е бит с коланДвама евреи са били нападнати и обиждани вчера от трима мъже в Берлин, като единият е бил бит с колан, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията в германската столица. Очевидно става въпрос за антисемитска атака. Нападнатите мъже били с традиционни еврейски шапчици, посочва АП. Две еврейски организации разпространиха видеозапис на

TBI Bank обяви финансовите си резултати за 2017 г. и планове за ускорена дигитализация

https://frognews.bg/biznes-turisam/tbi-bank-obiavi-finansovite-rezultati-2017-planove-uskorena-digitalizatsiia.html

. TBI Bank остава една от най-ефективните банки на пазара, сочат резултатите . Потребителското кредитиране продължава да бъде водещо за растежа . Ние се превръщаме в дигитална банка от следващо поколение

Могерини: Сирия е по-далече от всякога от намирането на решение на конфликта

http://www.euinside.eu/bg/analyses/mogherini-syria-has-never-been-farther-from-a-solution-of-the-conflict

Войната в Сирия вече изцяло доминира дебатите в Европейския съюз след използването на химическо оръжие в Дума и последвалата координирана и насочена въздушна операция на Съединените щати, Великобритания и Франция по обекти, които произвеждат или обработват химическо оръжие. Темата изцяло промени ...

В "Младост" може да избират кмет за трети път в рамките на един мандат

http://www.mediapool.bg/v-mladost-mozhe-da-izbirat-kmet-za-treti-pat-v-ramkite-na-edin-mandat-news278113.html

Живеещите в един от най-големите райони в София - "Младост", може да избират за трети път районен кмет в рамките на един мандат. Това ще стане, ако прокуратурата поиска, а съдът допусне отстраняване на показно арестуваната заради подкуп Десислава Иванчева. По закон, ако след предсрочното прекратяване на правомощията на районен кмет, остава повече от година до редовните местни избори, се насрочват частични, а избраният на тях кандидат довършва мандата. Следващите избори за кметове и общински съветници ще са през есента на 2019 г. Така ако Иванчева бъде отстранена от длъжност преди есента на тази година, наследникът ѝ ще бъде избран с пряк вот от жителите на района. В противен случай общинският съвет избира зам.-кмет, който да довърши мандата. Също по закон при отсъствие на кмета той упълномощава със заповед един от заместниците си да изпълнява задълженията му. В случая с Иванчева такава заповед едва ли има. Така заместникът трябва да бъде определен от общинския съвет. Вариантите са два - зам.-кметът Владимир Клисуров или зам.-кметът арх. Румен Русев. Самата Иванчева беше избрана на частични местни избори през 2016 г., след като спечелилата редовния вот през 2015 г. Цвета Авджиева (подкрепена от ГЕРБ) беше принудена да подаде оставка заради допуснато застрояване на зелени площи в "Младост". Иванчева беше лидер на протестите срещу строежите и спечели изборите срещу кандидата на ГЕРБ. След избора ѝ мнозинството в общинския съвет се опита да я отстрани. Мотивът беше, че не е спазила законовото изискване в срок до месец след избора да излезе от частната си фирма. ГЕРБ се включиха с декларация В последствие мнозинството от ГЕРБ не веднъж е обвинявало Иванчева в некомпетентност и липса на административен капацитет. Тя беше привиквана на няколко пъти в комисии към общинския съвет, за да обяснява защо бави определени решения. Това беше припомнено в сряда, часове след пресконференцията на прокуратурата и антикорупционното звено по задържането на Иванчева. В декларация от групата на ГЕРБ в общинския съвет се казва, че "изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район "Младост" будят основателно възмущение". "Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на обстоятелствата и да установят обективната истина. Противодействието на корупцията може да се случи единствено с проявата на нетърпимост и с активното участие на всеки гражданин, с подаване на конкретни сигнали до институциите при всеки случай", се казва още в декларацията. В декларацията се отправя и призив към по-опозиционно настроените партии в съвета, които "системно подкрепят действията на кмета на район "Младост", да поемат отговорността за това. Според ГЕРБ арестуваният районен кмет е ползвал подкрепа от представителите на ДСБ, БСП, "Зелените", "Нормална държава" на Георги Кадиев. "В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката ѝ, защо не настояват за пълно съдействие с разследването", пише в декларацията. В нея се казва още: "Не приемаме политически лидери да наричат борбата с корупцията активно мероприятие и да дискредитират българските правораздавателни институции. Това няма да изчисти гузната им съвест."

Станишев: Време е да има преговори за членство на Албания и Македония в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822788

Станишев: Време е да има преговори за членство на Албания и Македония в ЕС
Лидерът на ПЕС приветства годишните доклади на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани „Препоръката на ЕК Албания да започне официални преговори с ЕС за присъединяване, както и подновяването на тази препоръка за Македония (след като й беше „отнета“ през последните години от мандата на Груевски) са добра новина и голям успех за страните,

Фил Ванс и неговите невероятни типографски портрети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285679_%D0%A4%D0%B8%D0%BB+%D0%92%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84

 Артистът Фил Ванс, създава невероятни типографски портрети, които се представляват изцяло в ръчно написани текстове.

Кръстосано защриховане, но с думи

От Айнщайн до Марк Твен, всеки портрет от серията „В собствените си думи“ отдава дължимото на любимите исторически и художествени фигури на Ванс.

За да формира контурите, сенките и детайлите на всяка дума, Ванс пише вдъхновяващи цитати от всеки обект хиляди пъти в различни размери и слоеве.

„Започнах да си представям картини – портрети, в които можете да прегледате кожата на субектите, за да ги видите отвътре и да прочетете мислите им“, споделя Ванс за mymodernart.

Едни от „най-лудите“ му портрети, както той сам ги нарича са тези на де Кунинг, Пикасо, и портретите на Есчер. „Те са някои от любимите ми художници, затова исках да им отдам дължимото по свой начин, докато излагам другите на някаква мъдрост„.
Цялата статия прочетете на сайта на sofiapress.com

Има дата и място за мача на Кобрата с Дилиан Уайт

https://www.actualno.com/moresport/ima-data-i-mjasto-za-macha-na-kobrata-s-dilian-uajt-news_670345.html

Вече има дата за мача между Дилиан Уайт и Кубрат Пулев, който ще определи официалният претендент за IBF титлата на Антъни Джошуа. Новината обяви самият Уайт чрез своя Twitter акаунт. Той допълни, че няма търпение за официалното потвърждение на следващия си двубой. Уайт имаше желание да се бие с Дионтей Уайлдър или Александър Поветкин, но преговорите и с двамата се провалиха и сега иска да използва възможността да се добере до мач с Джошуа. Кога ще е мачът - вижте в Sportlive.bg!

След лятото започват нови ремонти в Морската градина на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372759

Планираните ремонти на кътове за отдих и съзерцание в Морската градина ще започнат след лятото. Това каза за Moreto.net изпълнителният директор на „Хидрострой“ Николай Пашов. Това е фирмата ангажирана от Община Варна с реализирането на същинските строително-монтажни работи.

Пилотен проект въвежда изцяло онлайн банково кредитиране

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/piloten-proekt-vyvejda-izcialo-onlain-bankovo-kreditirane-259554/

Електронен подпис за управление на финансите и видео идентификация ще са достатъчни за отпускането на заеми от TBI Bank

18 ранени при катастрофа между два буса във Франция, сред тях и деца

https://frognews.bg/svqt/18-raneni-pri-katastrofa-mejdu-dva-busa-vav-frantsiia-sred-tiah-detsa.html

Осемнадесет души бяха ранени във Франция при катастрофа между два минибуса с деца с увреждания, предаде АФП, като се позова на спасителните служби.

Amazon Web Services евангелистът Жулиен Симон представя у нас нова плаформа за машинно обучение

https://offnews.bg//tehnologii/amazon-web-services-evangelistat-zhulien-simon-predstavia-u-nas-nova-p-678940.html

SageMaker e новата платформа на Amazon Web Services (AWS), която дава възможност за бързо и достъпно за потребителите създаване, обучение и инсталиране на модели за машинно обучение.

Платформата представя Жулиен Симон, AWS технологичен евангелист, по време на единадесетата среща на AWS User Group България, подкрепена от HeleCloud.

„Обменът на знания, опит и постижения е много важен за развитието на всички специалисти. HeleCloud подкрепя в дългосрочен план срещите на AWS User Group България, като по време на предните две нашите експерти споделиха практически опит и разказаха за нетрадиционни технологични решения на колегите си, работещи върху AWS. За нас в HeleCloud е много важно споделянето на практически опит. Щастливи сме, че работим заедно с AWS User Group България за развитието на професионалистите по облачни технологии у нас и споделянето на знания, което е и предпоставка за много по-широко развитие на тази професионална общност в България”, каза Добромир Тодоров, изпълнителен директор на HeleCloud.

Жулиен Симон е носител на всичките седем AWS сертификата. Той демонстрира как се създават, обучават и използват модели, базирани на различи мрежови архитектури.

“Създадохме AWS User Group с идеята да изградим неформална общност за споделяне на интересно и полезно съдържание, свързано с платформата на Amazon Web Services, облачните технологии и DevOps. Приветстваме всеки, които има желание да сподели опит и полезни съвети, да се включи в срещите ни не само като гост, но и като презентатор. Радвам се, че този месец заедно с колегите от HeleCloud посрещаме Жулиен Симон, защото споделянето на знания е много ценнo за всички нас.”, отбеляза Ивайло Братоев, организатор на AWS User Group България.

AWS User Group България е общност, която обединява всички, които се интересуват от Амазон Уеб Сървисис, облачните технологии и DevOps. Групата има за цел да представя полезно и интересно съдържание на теми, свързани с AWS, и да насърчава неформалните дискусии и разговори.

Спартак игра на една врата, но изгуби от Септември в Тервел

https://petel.bg/Spartak-igra-na-edna-vrata--no-izgubi-ot-Septemvri-v-Tervel__260656

Отборът на Септември победи Спартак с 1:0 в мач от третия кръг във втория етап на първенството в Трета лига - Североизточна група в Терв...

Черно море върти 2:2 с Лудогорец в Елитната до 19 години

https://petel.bg/CHerno-more-varti-2-2-s-Ludogorets-v-Elitnata-do-19-godini__260679

Юношите старша възраст на Черно море записаха равенство 2:2 срещу Лудогорец в отложен мач от 17-ия кръг на Елитната група до 19 години. На ...

Уникално 360° ВИДЕО показва Земята от Космоса

https://petel.bg/Unikalno-360---VIDEO-pokazva-Zemyata-ot-Kosmosa__260680

360-градусово видео от Международната космическа станция (МКС) възхити потребителите в социалните мрежи.  На кадрите се вижда земната орб...

Резултати и класиране в Североизточна група

https://petel.bg/Rezultati-i-klasirane-v-Severoiztochna-grupa-__260681

Снимка: Булфото III кръг от втория етап в Трета лига – Североизточна група: Хитрино – Добруджа 0:3, Локомотив – Бенковски 6:0, Калиакра – Ку...

Нено Димов посочи как се подбират проектите в МОСВ

https://petel.bg/Neno-Dimov-posochi-kak-se-podbirat-proektite-v-MOSV__260682

Снимка Булфото Все още не съм се записал за среща с президента. Откакто съм в управлението на МОСВ съм подписал 27 договора за обществени ...

Божидар Лукарски коментира зверския бой в СДС

https://petel.bg/Bozhidar-Lukarski-komentira-zverskiya-boy-v-SDS__260683

Снимка Булфото Съжалявам и се извинявам на всички сдс-ари за тази случка. Очаквахме такъв цирк, но в интерес на истината чак такъв - не. То...

Невиждан скандал с Радо Стойчев! Целият му отбор обяви нещо страшно, сравниха го със земята

https://petel.bg/Nevizhdan-skandal-s-Rado-Stoychev--TSeliyat-mu-otbor-obyavi-neshho-strashno--sravniha-go-sas-zemyata__260684

Уникален скандал избухна в Италия, а в неговата основа е българският волейболен треньор Радостин Стойчев. Целият отбор на Модена, начело ...

Скандал в НС: ​От БСП поискаха оставката на зам.-председателя Емил Христов

https://petel.bg/Skandal-v-NS-----Ot-BSP-poiskaha-ostavkata-na-zam--predsedatelya-Emil-Hristov__260685

От БСП поискаха оставката на заместник-председателя на НС Емил Христов от ГЕРБ, заради отказа му в сградата на парламента да бъдат допусн...

Левски срещу световен колос на юбилея за Гунди

https://petel.bg/Levski-sreshhu-svetoven-kolos-na-yubileya-za-Gundi__260686

Левски ще играе с Бока Хуниорс в контрола, която ще бъде на 19 август от 19.45 часа на стадион "Васил Левски". Поводът за мащабното събитие ...

Енгибар Енгибаров: Сами сме си виновни за загубата

https://petel.bg/Engibar-Engibarov--Sami-sme-si-vinovni-za-zagubata__260687

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров заяви, че сами са си виновни за загубата с 0:1 от Септември в Тервел, тъй като водели играта през цял...

Държавните дружества също искат по-високи цени на тока от 1 юли

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/18/3165044_durjavnite_drujestva_sushto_iskat_po-visoki_ceni_na/?ref=rss


Наред с частните дружества и всички държавни участници на електроенергийния пазар са поискали от КЕВР от 1 юли да повиши цените, по които работят, пише "Капитал" като се позовава на данни от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).<br /><br />Шоково поскъпване на цената за пренос и достъп до електроенергия е поискал Електроенергийният системен оператор. Предложението е първата тарифа да се промени от 8.15 лв. до 11.05 лв. без ДДС за всеки пренесен...

В Румъния извършиха трансплантация на бял дроб за първи път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6822763

В Румъния извършиха трансплантация на бял дроб за първи пътЗа първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а операцията, която беше направена в болница в Букурещ, продължи седем часа, съобщава Медиафакс. Болница "Света Мария" в румънската столица осъществи днес първата трансплантация на бял дроб в Румъния, съобщи председателят на Националната агенция за трансплантации Раду Дяк.

Криско: Бих подкрепил Слави Трифонов като политик

https://www.actualno.com/showbusiness/krisko-bih-podkrepil-slavi-trifonov-kato-politik-news_670337.html

Рапърът Криско разкрива пред списание LOVE style тайната за хита си със Слави Трифонов „Гледай как се прави” и работата с шоумена. „Отдавна съм си мислил за дует със Слави. Един от бийтмейкърите, с които работя, ми изпрати инструментал и в него беше вмъкнал рефрен от старо парче, в което се пее „Както те обичам, ще те открадна”. Само като го чух, си представих как го пее Слави. Обадих му се и му пуснах парчето. Веднага след като свърши демото, то

Станишев: Крайно време е Албания и Македония да започнат преговори за членство в ЕС

https://frognews.bg/novini/stanishev-kraino-vreme-albaniia-makedoniia-zapochnat-pregovori-chlenstvo.html

„Препоръката на ЕК Албания да започне официални преговори с ЕС за присъединяване, както и подновяването на тази препоръка за Македония (след като й беше „отнета“ през последните години от мандата на Груевски) са добра новина и голям успех за страните, тъй като отразяват постигнатия от тях напредък.

Първа белодробна трансплантация в Румъния

http://dnes.dir.bg/news/rumania-belodrobna-transplantatzia-27059802

За първи път в Румъния беше извършена белодробна трансплантация, а операцията, която беше направена в болница в Букурещ, продължи седем часа.

Правителството отпусна още 11 млн. лв. за пътуващите учители

https://www.actualno.com/education/pravitelstvoto-otpusna-oshte-11-mln-lv-za-pytuvashtite-uchiteli-news_670343.html

Правителството одобри допълнително 11 млн. лв., които ще бъдат дадени на преподавателите в училищата и детските градини, работещи в населени места, различни от местоживеенето. Средствата се предоставят чрез съответните общини, които възстановяват платените от педагогическия персонал суми за транспорт и наем. Досега, по силата на Наредба №1 за условията и реда за възстановяването на транспортните разходи и разходите за наем, общините имаха предвидени средства по бюджетите си за покриване на този

Петима играчи на "Манчестър сити" влязоха в отбора на сезона във Висшата лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/18/3164997_petima_igrachi_na_manchestur_siti_vliazoha_v_otbora_na/?ref=rss


Петима футболисти от новия шампион на Англия "Манчестър сити" влязоха в отбора на сезона във Висшата лига. "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Тотнъм" и "Челси" са другите отбори с представители в идеалната единайсеторка, избрана от Асоциацията на професионалните футболисти.<br /><br />Централният защитник Николас Отаменди, десният бек Кайл Уокър, полузащитниците Давид Силва и Кевин де Бройне и нападателят Серхио Агуеро са играчите от...

Кирил Домусчиев: Брюксел ни спасява от американските ТЕЦ

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-kiril-domusiev-amerikanski-tetz-27059780

Има решение на дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия, че се касае за неправомерна държавна помощ към централите ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3.

Британският медиен регулатор започна седем разследвания срещу руската RT

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/18/3165043_britanskiiat_medien_regulator_zapochna_sedem/?ref=rss


Британският медиен регулатор е започнал седем разследвания дали руският новинарски телевизионен канал RT (преди "Раша тудей") e нарушил правилата за безпристрастност и обективност в предаванията си след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри миналия месец, предадоха световните агенции.<br /><br />По-рано регулаторът "Офком" предупреди, че продуцентът на RT, телевизия "Новости", може да загуби правото си да излъчва във...

Лукарски видя "сценарий" за разбиване на СДС - от страх

http://clubz.bg/66838-lukarski_vidq_scenarij_za_razbivane_na_sds_ot_strah

"Сценарий за разбиването на СДС и края му - с доста сериозен агентурен почерк, съставен извън полето на партията и обслужващ чужди интереси" - това видя лидерът на СДС Божидар Лукарски в опита на негови съпартийци да го свалят от поста и баталните сцени, до които се стигна на заседанието на Националния съвет във вторник. На него част от делегатите - в това число и заместници на Лукарски в партията - настояваха да се гласува искане за оставката на председателя. Дотам не се стигна - стигна се обаче до скандал, до бой, до прекъсване на сбирката от страна на Лукарски и продължаването й от опозиционерите. Повод за боя пред камерите пък бе свитък от листове, за които се твърди, че били сценарий на опозицията с конкретика - кой кога взима думата, какво казва и т.н. Въпросният документ е написан като пиеса. Опозиционерите твърдят обаче, че той е подхвърлен.

От думите на председателя на СДС пред бТВ днес се разбраха няколко неща - при създалата се ситуация той няма намерение да подаде оставка, а интерес от "сценариите" имали различни партии. Нито една от тях не бе назована поименно. Само участие на Радан Кънев пред същата телевизия ден по-рано бе намесено в разговора. 

"На Националния съвет трябваше да се проведе дискусия за бъдещето на СДС. Но този дебат не беше проведен. Има партии, които се страхуват от линията, която предлагам – на принципа на консервативно-партиотичните идеология".

"Виждам сериозна комуникация между този сценарий и определения от типа „Лукарски води СДС към фашизъм“, заяви председателят на СДС.

Последната реплика бе по адрес на участието на Кънев.

След което Лукарски продължи с предположенията кой има интерес да "разбива" СДС:

"Това са извънпартийни интереси – има доста хора, в това число и в управляващата коалиция, които не биха искали тази формула (консервативно-патриотичната - б.р.) да се осъществи.

В концепцията на председателя на СДС за бъдещето на партията е да се търси коалиция не само с НФСБ, но и с други десни и патриотични формации, в това число и ДСБ. Последните обаче се "самоизключили" от това, създавайки обединението "Демократична България" с "Да, България" и "Зелените", които Лукарски изрично изключи като потенциални партньори.

Той отрече да е имало "мутри" на сбирката на Националния съвет вчера. Това била лицензирана охранителна фирма, която, както се видя на място, спирала част от делегатите на заседанието. Въпросните "охранители" нямаха задължителните по закон обозначителни знаци - с име, фирма, номер и прочие атрибути. Отказваха и да се представят - повтаряха само, че са на мястото по поръчение на "организаторите" - а и Лукарски признал в залата сам, че ги е наел.

Председателят на СДС даде да се разбере, че в създалата се ситуация няма намерение да подаде оставка, а и хората срещу него нямали нужното мнозинство от 2/3 от Националния съвет да го свалят. Освен това съд щял да реши дали продълженото от опозиционерите заседание на Националния съвет е било легитимно. Нямало още решение дали Лукарски и поддръжниците му ще участват в свикания от искащите оставката на председателя съвет на 12 май в Пловдив.

Лукарски си позволи да заяви, че заместникът му - Емил Кабаиванов - "явно има хоби да лъже" и го правел "нагло" - поводът бе версията, че "сценария" за свалянето на председателя, приписван на бунтарите, бил подхвърлен. На заседанието била доведена и "агитка от роми" - които водещата Цветанка Ризова упорито наришаче цигани, а Лукарски заяви, че "един такъв господин" има и в НИС на СДС - "няма лошо". 

Лукарски се "извини" на седесарите за случилото се, но обяви, че макар в СДС да има много способни хора, в момента за лидерството алтернатива няма, а и за последните 5 години, откакто той самият е начело, СДС е постигнал "доста неща".

Кабинетът прие по-консервативна бюджетна прогноза за следващите 3 години

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kabinetyt-prie-po-konservativna-biudjetna-prognoza-za-sledvashtite-3-godini--259558/

Според очакванията за икономиката догодина няма да има пари за допълнително вдигане на заплатите на военните

Австрия затяга правилата за бежанците

https://www.actualno.com/europe/avstrija-zatjaga-pravilata-za-bejancite-news_670339.html

Търсещите убежище ще бъдат принудени да предават своите мобилни телефони и до 840 евро в брой на властите, съгласно мерки, одобрени от австрийския кабинет в сряда, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Парите ще бъдат насочени към разходите за техните заявления, докато властите проучват дали данните за географско местоположение от телефоните на бежанците съответстват на техните думи за това как са пристигнали в страната. Ако се установи, че кандидатът е влязъл в друга европейска държава, където е в с

Русия взела домакинството на Световното първенство с корупция, намекнаха във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=372758

Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън намекна, че Русия може да е получила правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол с помощта на корупция, съобщават руските медии. "Корупцията ни е попречила да направим много неща.

Европарламентът: Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822731

Европарламентът: Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г.Изборите за евродепутати ще бъдат между 23 и 26 май догодина, реши днес Европейският парламент. Предложението за датите бе направено от Съвета на ЕС, предаде БТА.  Очаква се Съветът да утвърди окончателно този график до юни. ЕП отбелязва, че според законодателството от 1976 г. изборите трябва да се състоят между четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни,

Дания вкарва в списъка на ЮНЕСКО концепцията си за щастие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822733

Дания вкарва в списъка на ЮНЕСКО концепцията си за щастиеДания ще кандидатства пред ЮНЕСКО нейната концепция за щастие и благоденствие - "хуга", да бъде включена в списъка на нематериалните ценности на човечеството, предава Ройтерс. Страната редовно оглавява класациите за най-щастливите нации на планетата. Датската дума "хуга" изразява атмосфера на уют и комфорт.

Повишаваме двойно капацитета на жп линията от Пловдив до Бургас за пътници и товари

http://www.cross.bg/byrgas-plovdiv-vasileva-1572857.html

/КРОСС/ След завършването на тягови подстанции (ТПС) Ямбол, Карнобат и Бургас, увеличаваме двойно електрозахранването и капацитета на жп линията между Пловдив и Бургас. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) Галина Василева, по време на официална церемония за откриване на трите обекта, която се състоя вчера в гр. Ямбол. Модернизацията на тяговите подстанции е част от проект, финансиран от ОПТТИ 2014-2020. Общата му стойност е приблизително 21 млн. лева, а обновените съоръжения осигуряват електрозахранването на 145-километровия участък между гр. Кермен и гр. Бургас. "Тези съоръжения са само част от по-мащабен проект за модернизация на жп линията от Пловдив до Бургас, който включва още обновяване на няколко жп отсечки и нови системи за сигнализация и телекомуникации", посочи Галина Василева. Тя допълни, че в момента се изпълнява втория етап на проекта, на индикативна стойност над 700 млн. лева от ОПТТИ и включва над 30 договора за изпълнение на различни дейности. "Първата фаза на проекта беше стартирана от министър Ивайло Московски, като ръководител на ОП "Транспорт". За този десетгодишен период той оказва голяма подкрепа за изпълнението на всички инфраструктурни проекти по програмата", заяви още Василева. Друг обект, който беше открит днес е модернизираната железопътна отсечка Стралджа - Церковски, която също е част от направлението Пловдив - Бургас

Съветниците от ГЕРБ: Политиците, които подкрепяха Иванчева, да поемат отговорност

https://offnews.bg//politika/savetnitcite-ot-gerb-polititcite-koito-podkrepiaha-ivancheva-da-poe-678939.html

Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост“ будят основателно възмущение. Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на обстоятелствата и да установят обективната истина. 

Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ по повод ареста на кмета на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

В текста им се казва още: 

Противодействието на корупцията може да се случи единствено с проявата на нетърпимост и с активното участие на всеки гражданин, с подаване на конкретни сигнали до институциите при всеки случай.

Групата на ГЕРБ в СОС е доказала, че работи с всеки един демократично избран районен кмет, който се ръководи от интересите на гражданите, без значение от коя политическа сила е издигнат. В случая с кмета на район „Младост“ липсата на управленски капацитет и некомпетентност налагаше многократно комисиите на СОС да разглеждат сигнали за забавени процедури. Съдействали сме за законосъобразното изпълнение на задълженията й на кмет.

Показали сме, че поемаме отговорност и при най-малкото съмнение за нарушено доверие, защото отговорността в политиката се носи, а не се бяга от нея. Затова настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район „Младост“ - представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите.

В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването.

Не приемаме политически лидери да наричат борбата с корупцията активно мероприятие и да дискредитират българските правораздавателни институции. Това няма да изчисти гузната им съвест.

Министри отговориха на критиките на Радев

https://www.vesti.bg/bulgaria/ministri-otgovoriha-na-kritikite-na-radev-6081434

Захариева посочи, че кабинетът се опитва да не бави позициите си, Нанков ще пита президента за санирането

Повишаваме двойно капацитета на жп линията от Пловдив до Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822723

Повишаваме двойно капацитета на жп линията от Пловдив до БургасСлед завършването на тягови подстанции (ТПС) Ямбол, Карнобат и Бургас, увеличаваме двойно електрозахранването и капацитета на жп линията между Пловдив и Бургас. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) Галина Василева, по време на официална церемония за откриване на трите обекта, в Ямбол,

Намериха извънземни диаманти в метеорит

http://www.cross.bg/bili-diamantite-protoplaneta-1572856.html

/КРОСС/ Група изследователи от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, при изследване на метеорит са намерили диамантени зърна, за които предполагат, че са били формирани на друга планета, пише Nature Communications. Метеоритът е паднал през 2008 година в Судан. Части от метеорита, наречен 2008 TC3, били намерени в Нубийската пустиня. Метеоритът е от рядката група на урейлитите и съдържа голямо количество въглеводороди под формата на графит и диаманти. Според изследователите диамантите са се формирали на протопланета, възникнала заедно със Слънчевата система, която после се е разрушила. Учените смятат, че диамантите са се образували не при допира на астероида със земната атмосфера, а по-рано, на въпросната протопланета. Според тях планетата е била по-голяма от Меркурий, но по-малка от Марс, а диамантите са се образували при налягане от 20 гигапаскала. Теоретичните модели допускат възникването на протопланети, появили се заедно със Слънчевата система, но досега доказателства за това не са били намерени, пише още Nature Communications.  

Жена е задържана след опит да внесе наркотици в Централния софийски затвор

https://www.actualno.com/crime/jena-e-zadyrjana-sled-opit-da-vnese-narkotici-v-centralnija-sofijski-zatvor-news_670334.html

52-годишна столичанка е задържана във Второ РУ след опит да внесе наркотици в софийския затвор. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На 10 април след обяд при проверка на багаж, който Д.Р. /52г./ носела за лишен от свобода, служители на ГДИН намерили и иззели укрити наркотични вещества. Д.Р. била задържана във Второ РУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая -образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е хероин с тегло 4.11 г.

Ремонтът на Графа започва на 8 май, 20 тапи през лятото в София

https://offnews.bg//obshtestvo/remontat-na-grafa-zapochva-na-8-maj-20-tapi-prez-liatoto-v-sofia-678935.html

Ремонти на 20 големи улици и булеварди ще има в столицата това лято. Строителните дейности по част от тях ще продължат и догодина, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  

От 27 април се стеснява движението по "Евлоги и Христо Георгиеви", там ще се прави шахта и възможност за отклонение на третия лъч на метрото към Слатина и Гео Милев. Така няма да се налага да се копае пак, когато има средства за реализирането на проекта, обясни Фандъкова. 

Един от първите обекти, с които ще стартират строителните дейности, е реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ още на 8 май. Ремонтите ще започнат от ул. „Алабин“ и ще се извършват поетапно. „Това ще е най-тежкият обект. Предвижда се подмяна на водопровод, канализация, трамвайни релси и пътни настилки. Това е един от ремонтите, които ще продължават и през следващата година“, обясни Фандъкова. Тя помоли живеещите и работещите в района за разбиране, защото шумът при демонтажа на трамвайните релси е доста силен. 

Други са предвидени ремонтни дейности на релсов път са ул. “Каменоделска”, бул. “Цар Борис III”, както и отсечката по трамвайната линия по бул. „България“, която беше спряна заради строителството на метрото. През този строителен сезон е предвиден ремонт на подлеза на бул. „България“ , както и за участъка от бул. „ Ив. Ев. Гешов“ до бул. „Гоце Делчев“.

Строителствата през лятото ще продължат и с работа по обекти от миналата година като разширението на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Монтевидео“. Преасфалтирани ще бъдат бул. „Христофор Колумб“, Източната тангента и бул. „Васил Левски“ в отсечката между СУ и бул. „Патриарх Евтимий“. Само до няколко седмици предстои да стартира и работата по ул. „Филип Кутев“, като първоначално там ще работи Софийска вода, след което ще се извърши разширение и преасфалтиране на участъка. 

Предвиждат се още ремонти на малките квартални улички. Кои точни участъци ще бъдат реконструирани ще решават районните кметове. Всички ремонтни дейности е предвидено да приключат до началото на учебната година.

За тази година е предвидена и специална програма за ремонт на тротоарите в цяла София, смяната на настилките ще продължи две години. Бюджетът е 10 млн. лева. 

За първи път парите за ремонт и изграждане на квартални улици се изравняват с тези за обновяване на
големите обекти, подчерта Фандъкова. 

Строителството на газовата връзка с Гърция започва през юни

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/18/3165029_stroitelstvoto_na_gazovata_vruzka_s_gurciia_zapochva/?ref=rss


България и Гърция се стремят строителството на газовата връзка между двете страни да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 г. Около това се обединиха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис, съобщи пресцентърът на българското ведомство.<br /><br />В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези...

Великобритания разследва руска телевизия за необективно отразяване на случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822725

Великобритания разследва руска телевизия за необективно отразяване на случая "Скрипал"Британският медиен регулатор е започнал седем разследвания дали руският новинарски телевизионен канал Ар Ти (преди "Раша тудей") e нарушил правилата за безпристрастност и обективност в предаванията си след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри миналия месец, предадоха световните агенции.

Съдът разгада номер на Дейвид Копърфийлд

https://www.actualno.com/showbusiness/sydyt-razgada-nomer-na-dejvid-kopyrfijld-news_670335.html

Съдебни заседатели в Невада получиха възможност да разберат тайната на номера на Дейвид Копърфийлд, в който изчезват хора от сцената. До делото се стигна след като британец обвини мага, че е получил травма заради него през 2013 година, предаде БГНЕС. Изпълнителният продуцент на шоуто в Лас Вегас даде показания как се извеждат случайно избраните участници по време на фокуса. Той се състои в това десетина зрители да се качат на сцената, да изчезнат с магия, след което да се появят в дъното на зал

Традицията повелява: Меган Маркъл може да заеме тиара от колекцията на кралицата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tradiciiata-poveliava-megan-markyl-mozhe-da-zaeme-tiara-ot-kolekciiata-na-kralicata-2091736

Меган Маркъл не е заявила дали ще носи тиара на главата си на предстоящата кралска сватба, но ако го направи, ще може да избира от една от най-впечатляващите колекции бижута на планетата, предаде Асошиейтед прес.

Борисов отговори на Радев с мобилизирани министри и много светлина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-otgovori-na-radev-s-mobilizirani-ministri-i-mnogo-svetlina-2091737

Премиерът Бойко Борисов изпрати министрите си да изсветляват ресорните обществени поръчки пред президента Румен Радев. В началото на днешното редовно заседание Борисов нареди на всички министри, в чиито ведомства се правят такива поръчки, да си уре

Кубрат Пулев ще се бие на 21 юли в Лондон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6822729

Кубрат Пулев ще се бие на 21 юли в ЛондонСледващият мач на Кубрат Пулев най-вероятно ще бъде на 21 юли в Лондон.  Българската звезда в тежка категория на професионалния бокс трябва да срещне Дилиън Уайт във финална елиминация, за да бъде определен официалният претендент за титлата на IBF, която е притежание на Антъни Джошуа.  Според информация от екипа на Уайт двубоят с по-големия от

Всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6822703

Всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптомиБлизо 44 на сто от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, каза пред журналисти доц. Димитър Калев. По думите му всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми. Над 70 на сто от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети или четвърти стадий на заболяването,

Планове за строежи край Синеморец, Варвара и Резово предизвикаха протести и напрежение

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/18/3165013_naprejenie_i_protesti_predizvikaha_planove_za_stroeji/?ref=rss


Нови планове за застрояване по Южното крайбрежие в едни от най-живописните местности край Варвара, Синеморец и Резово – последните останали незастроени "острови" край морето на юг, са на път да породят отново напрежение.<br /><br />Плановете са заложени в проект за промени в общия устройствен план на община Царево, публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерство на околната среда и водите като Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени...

Борисов назначи проверка за неправомерно искани свидетелства за съдимост

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/18/3165005_borisov_naznachi_proverka_za_nepravomerno_iskani/?ref=rss


Главният инспекторат на Министерския съвет започва проверки в няколко институции, които продължават да изискват свидетелство за съдимост на хартиен носител като част от необходимите документи за предоставяне на административна услуга.<br /><br />Проверките са възложени лично от премиера Бойко Борисов след подадени оплаквания на гражданите за неспазване на закона и неправомерно изисквани от тях удостоверения и свидетелства.<br /><br />С промените в законодателството от...

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров отива на съд. Грозят го до 12 години в зандана

https://offnews.bg//temida/bivshiat-shef-na-api-lazar-lazarov-otiva-na-sad-groziat-go-do-12-godi-678937.html

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Лазар Лазаров – бивш председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Той ще отговаря за умишлена безстопанственост в особено големи размери, съобщават от прокуратурата.

Лазаров е обвинен за това, че в периода от 07.08.2014 г. до 30.06.2015 г., в качеството си на шеф на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1 на магистрала „Марица“.

От това последвали щети в размер на 41 630 050, 80 лева.

Преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни дейности по лота Лазаров не възложил на екипа за управление на проекта да провери дали предвидените строително-монтажни работи (СМР) не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството. Освен това, според държавното обвинение, той не е поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове СМР, нито да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка.

Въпреки тези съществени пропуски, Лазаров сключил договор между АПИ и фирма- изпълнител за допълнителни СМР на лот 1 на "Марица" на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи от 3 до 12 години затвор.

Кодзиас: Бившата югославска република Македония няма да влезе в НАТО през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822708

Кодзиас: Бившата югославска република Македония няма да влезе в НАТО през юниБившата югославска република Македония няма да влезе в НАТО през юни, тъй като няма достатъчно време, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас за гръцкото радио 247, цитирано от агенция МИА. Според него, за да се ратифицира евентуален договор за името, ще трябва да минат много процедури, първо референдум,

Скандал в парламента заради недопускане на представители на хората с увреждания

https://www.actualno.com/politics/skandal-v-parlamenta-zaradi-nedopuskane-na-predstaviteli-na-horata-s-uvrejdanija-news_670331.html

Депутатите на БСП и ГЕРБ влязоха в остра полемика в парламента. Поводът бе неосъществена среща в сградата на Народното събрание на БСП с представители на хората с увреждания, предаде БГНЕС. Припомняме, че родители на деца с увреждания излязоха днес на шести национален протест в центъра на София. Родителите искат право на достоен живот за техните деца, защото "системата ги убива!" Искаме най-после прословутият Закон за личната помощ да се случи, обявиха родителите. Те поставиха скелет

Извеждат от експлоатация язовир „Зарен“ край Челопеч

https://www.actualno.com/smolyan/izvejdat-ot-eksploatacija-jazovir-zaren-kraj-chelopech-news_670332.html

Язовир „Зарен“ близо до Челопеч ще бъде изведен от експлоатация с решение на местния парламент от последното заседание. Язовирът се намира на един километър източно от Челопеч и на 3 км югозападно от село Църквище. В южния край на стената му преминава ЖП линията София-Бургас. „Това е стар язовир, който е наследство от някогашното ТКЗС. Бил е за поливни нужди на блоковете, които в момента не се обработват. Имотите отдавна вече са частни, реституирани. Същевременно

Вижте 3D видео на ураганите на Юпитер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6822694

Вижте 3D видео на ураганите на ЮпитерАмериканската аерокосмическа агенция разпространи видео с триизмерно изображение, заснето от ниска орбита от сондата "Джуно" (Juno) над северния полюс на Юпитер. На него се вижда централният и осемте периферни циклона, които са с диаметър до 4600 км.    За целта са използвани камерите на апарата JIRAM, работещи в инфрачервената част от спектъра.

Патриотите и "Воля" вкарват свои хора в КЕВР

http://www.mediapool.bg/patriotite-i-volya-vkarvat-svoi-hora-v-kevr-news278112.html

"Обединени патриоти", "Воля" и ДПС са парламентарните формации, които ще се борят за попълване на състава на ключовата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от номинациите за нови членове на органа. Срокът за заявяване на кандидатури изтече на 17 април. ДПС ще се бори за запазване на сегашния си представител в комисията, а патриотите и "Воля" предлагат по двама кандидати. Заради промени в закона за енергетиката, които изискват подмяна на половината от състава на комисията на всеки три години, през април бе проведен жребий, с който предсрочно бе прекратен шестгодишният мандат на четирима от членовете на институцията. Така постовете си трябваше да напуснат Александър Йорданов от бившия "Патриотичен фронт" (сега "Обединени патриоти" -бел.ред.), Ремзи Осман от ДПС, Валентин Петков от Реформаторския блок и Георги Златев от БДЦ. Останалите петима членове на КЕВР, начело с председателя Иван Иванов, запазиха постовете си. Още при тегленето на жребия стана ясно, че отстранените имат право да бъдат предложени за нов мандат. Така изглежда напълно вероятно излъченият от националистите Александър Йорданов и Ремзи Осман от ДПС да бъдат повторно издигнати. В резултат кандидатурите на трима от четиримата отстранени официално са внесени отново в Народното събрание, а подмяната на състава на КЕВР може да се окаже почти изцяло формална. ДСП залага на досегашния си комисар Ремзи Осман, тъй като според партията работата му се оценява високо както в парламента, така и в самия регулатор. Обединени патриоти издигат двама души, като единият е досегашният член Александър Йорданов, който е бивш шеф на компанията за износ на ток "Бизнес енерджи". Другото предложение на патриотите е Евден Николов – ръководител на отдела за вътрешни одити и контрол в НЕК. Голяма вероятност поста си в КЕВР да запази има и човекът на бизнесмена Христо Ковачки Георги Златев от БДЦ. Преди номинацията неофициално се говореше, че Златев ще бъде предложен от "Обединени патриоти", но официално кандидатурата му е внесена от "Воля". Другата кандидатура на "Воля" е Пенка Трендафилова – ръководител направление "Финансово-икономическо" във "ВиК Бургас". Най-големите партии в парламента – ГЕРБ и БСП, не предлагат кандидатури. От партията на Борисов неофициално обясниха, че не искат да допускат надмощие на политически сили и коалиции в независимата КЕВР. В момента ГЕРБ има двама свои експерти в КЕВР – Евгения Харитонова и Светла Тодорова. БСП запази своя комисар Димитър Кочков при жребия. Преди три години в партията имаше драма дали да позволи на Кочков да се закълне като член на регулатора. По неофициална информация преди сегашните номинации БСП бе взела предварително решение на внесе своя кандидатура, за да има свои лостове за влияние върху цените на тока и вътрешна информация за състоянието на енергийните дружества, техните инвестиции и ценови намерения. В крайна сметка обаче парламентарната група е решила да откаже от нова кандидатура, за да може да атакува предстоящото увеличение на цената на тока и да не бъде обвинявана в съпричастност с подобно решение. Предстои изслушване на петимата кандидати за четирите овакантени поста в КЕВР.

Български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за храните в Европа

https://www.actualno.com/politics/bylgarski-evrodeputati-predlojiha-ek-da-vyvede-minimalni-standarti-za-hranite-v-evropa-news_670330.html

„Въпросът с разликите в качеството на хранителните и нехранителните продукти в Европа е пряко свързан със същността на функционирането на единния пазар и доверието на потребителите. Поради това настоятелно призоваваме Европейската комисия да въведе общи минимални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС“, се казва в едно от ключовите изменения, които българските евродепутати Емил Радев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) предлагат. Изменението се

Само във Фрог: Въпросите за ареста на Иванчева, на които Гешев и компания не дадоха отговори

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-vav-frog-vaprosite-aresta-ivancheva-koito-geshev-kompaniia-dadoha-otgovori.html

Акцията по задържането на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева предизвика куп въпроси от страна на юристи. Отговори не даде и командира на зрелищната операция-шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Ето какво остана неясно за публиката:

Само във Фрог: Въпросите за ареста на Иванчева, на които Гешев и компания не дадоха отговори

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-vaprosite-aresta-ivancheva-koito-geshev-kompaniia-dadoha-otgovori.html

Акцията по задържането на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева предизвика куп въпроси от страна на юристи. Отговори не даде и командира на зрелищната операция-шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев. Ето какво остана неясно за публиката:

Инициатива за безопасност на децата в автомобилите започна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372754

Второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите започна днес, научи Moreto.net. Тази година тя се провежда под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде.

Кабинетът одобри 13 национални програми за развитие на образованието

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/18/3165028_kabinetut_odobri_13_nacionalni_programi_za_razvitie_na/?ref=rss


На заседанието си днес правителството одобри 13-те разработени от министерството на образованието национални програми, които ще осигурят допълнително финансиране през 2018 г. на политики и мерки за равен достъп до качествено образование, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.<br /><br />Три от тях са нови - "Заедно за всяко дете", "С грижа за всеки ученик" и "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на...

Да живеят Сотир, Иван, Пламен и прокуратурата им! И бурките с белезници!

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/jiveiat-tsatsarov-geshev-prokuraturata-im-jenkite-burkite.html

Доста неща сме видели и преживели, но досега не бяхме виждали разпитващ - дансаджика с бурка. Служебна бурка. Само очичките й се виждаха на момата под черния плат, докато разпитваше арестуваната кметица на Младост.

Да живеят Сотир, Иван, Пламен и прокуратурата им! И бурките с белезници!

https://frognews.bg/novini/jiveiat-tsatsarov-geshev-prokuraturata-im-jenkite-burkite.html

Доста неща сме видели и преживели, но досега не бяхме виждали разпитващ - дансаджика с бурка. Служебна бурка. Само очичките й се виждаха на момата под черния плат, докато разпитваше арестуваната кметица на Младост.

Москва очаква цената на руския сорт петрол да остане под 59 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Москва-очаква-цената-на-руския-сорт-петрол-да-остане-под-59-долара-за-барел_l.a_i.760573_at.1.html

Министерство на икономическото развитие на Русия прогнозира, че цената на петрола сорт Urals може да поевтинее до 58,9 долара за барел през 2018 г.,...

Макрон: Енергийната политика на ЕС трябва да гарантира нашата независимост

https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-energiinata-politika-na-es-triabva-da-garantira-nashata-nezavisimost-259556/

Френският президент намекна, че строителството на "Северен поток" 2 може да наруши енергийната независимост на общността

Европа: Германия забавя големите планове на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822673

Европа: Германия забавя големите планове на МакронЕманюел Макрон вижда как големите му проекти за преустройване на Европа са поставяни все повече под въпроса заради блокирания от Германия на канцлера Ангела Меркел, независимо дали става дума за общата отбрана или за еврозоната. Близо една година след избирането му начело на френската държава с изключително проевропейска платформа,

САЩ се отказаха от нови санкции срещу Русия

https://frognews.bg/novini/sasht-otkazaha-novi-sanktsii-sreshtu-rusiia.html

Съединените щати са уведомили Русия чрез посолството й във Вашингтон, че засега няма да въвеждат нови санкции срещу нея, предаде ТАСС, цитирайки източник от руското външно министерство.

Откриват специалност „Маникюр” в добричко училище

https://www.24chasa.bg/region/article/6822675

Откриват специалност „Маникюр”  в добричко училищеПо искане на родители, работещи в чужбина 726 ученици, със 70 повече в сравнение с м.г., след седми клас ще кандидатстват за прием в средните училища в Добрич – стана ясно на Панорамата на средните училища, която общината организира за първи път на центъра на града. А ученици и учители подеха инициативата и превърнаха мероприятието в истинско шоу.

Възрастна жена почина след падане от блок в Пловдив

http://www.cross.bg/blok-zhena-vuzrastna-1572855.html

/КРОСС/ Възрастна жена почина, след като падна от жилищен блок в пловдивския квартал „Кючук Париж", съобщиха от полицията. Сигнал за инцидента е подаден около 13:00 ч. На място е установена смъртта на 65-годишната жена, която е живеела в същия блок. Няма данни за насилие. Районът е отцепен от органите на реда.  

Минимална заплата от 650 лв. и какво друго планира властта

https://www.vesti.bg/bulgaria/minimalna-zaplata-ot-650-lv.-i-kakvo-drugo-planira-vlastta-6081433

Предвиждат се намаление на държавния дълг, ТОЛ такси, покупка на изтребители и удвояване на учителките възнаграждения

Президентът Радев ще гостува на признателно семейство в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822669

Президентът Радев ще гостува на признателно семейство в МонтанаПрезидентът Румен Радев ще посети Монтана в петък 20 април. Той ще се срещне с кмета Златко Живков в 9 часа сутринта, след което ще посети семейството на Иво Богданов. Мъжът и брат му Константин бяха оневинени за убийството на поляка Ричард Ханускевич в Гърция, за което бяха осъдени и лишени от свобода 7 години.

На шестия си протест за 3 г. майките на деца с увреждания разплакаха премиера

http://www.mediapool.bg/na-shestiya-si-protest-za-3-g-maikite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-razplakaha-premiera-news278111.html

Родители на деца с увреждания излязоха в сряда на шести пореден протест за последните три години с искане за цялостна реформа в политиките на държавата спрямо тях, която да им осигури достъп до комплексни услуги. Майките на деца с увреждания, които от години протестират срещу безумията в социалната система, с които се сблъскват всекидневно, избраха да излязат отново сами, за да заявят своите искания и не се включиха в организирания миналата седмица протест на национално представителните организации на хората с увреждания срещу реформата в ТЕЛК. Макар че от години протестират, този път от съдбата им се трогна лично премиерът Бойко Борисов, който в сряда сутринта от телевизионен репортаж на Нова телевизия  научи с какви трудности се сблъскват през личната история на Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария. Обретенова обяви, че за първи път от 15 години няма да присъства физически на протеста на майките с увреждания, защото напуска България в знак на протест срещу системата у нас. “Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея”, заяви тя. “За мен емиграцията е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация”, посочи Обретенова. Историята й дълбоко впечатлила премиерът Бойко Борисов, който се оказа, че за първи път разбира за неволите на родители на деца с уврежания. “Искам да видите какъв е случаят с тази жена с това дете, която сутринта гледах по телевизията. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад, просто това, ако е истина, не само трябва да се уволни, трябва просто всичко там да го изчистите. Ревах, докато ги гледах“, коментира премиерът в сряда пред министрите в началото на правителственото заседание. “Лично министърът да се занимае, кой е тоя администратор, така ли е, както е, ако е така - не знам какво трябва да направят. Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат“, заяви премиерът. В сряда десетки родители на деца с увреждания за пореден път протестираха с черни балони и традиционния черен надпис "Не увреждането убива децата ни, а държавата". Те направиха и инсталация със скелет с човешки ръст, седнал в инвалидна количка до надгробната плоча на Конвенцията за защита на хората с увреждания. Те настояват за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – като се започне от детската градина, премине се през училището, университета и се стигне до пазара на труда. Социалният министър Бисер Петков заяви по-късно в сряда, че е подробно запознат с исканията на протестиращите родители и припомни, че вече са направени първи стъпки за изпълнение на част от тези искания. "Те са свързани с радикална промяна в политиките по отношение на хората с увреждания, с искане за гарантиране на така наречената лична помощ или личен бюджет в размер не по-малко от две минимални работни заплати, промяна в медицинската експертиза, премахване на ТЕЛК, съответно медицинска оценка на база на разширена епикриза. Министерството на труда и социалната политика ще направи един подробен финансов анализ на всичко, което се насочва като подкрепа под формата на пари и социални услуги към хората с увреждания", посочи той.  Скандал между БСП и ГЕРБ заради отказан достъп на протестиращи в НС Протестът на родителите беше политизиран и стана причина за разправия между БСП и ГЕРБ в парламента, след като от левицата се оплакаха, че хора с увреждания не са били допуснати в сградата на НС за среща с техни депутати. "Ръководството на парламента в лицето на партия ГЕРБ, към което се обърнахме изрично, не ги допуска в парламента, защото са облечени с фланелки, на които пише "Системата ни убива”. Ръководството на ГЕРБ се позовава на правилника за вътрешния ред, в който пише: продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на парламента”, каза Нинова и обяви, че депутатите от БСП излизат навън, за да се срещнаст с протестиращите. Посочен за отказания достъп беше зам.-председателят на НС Емил Христов. "На мен не ми е представен въпросът, че те имат разрешение за влизане", оправда се от своя страна Христов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обяви, че от БСП "си търсят инцидент", за да поискат оставката на Емил Христов, който нямал вина, защото си има ред, по който може да се осигури допуска на външни лица в залата на парламента или в кулоарите на парламента. Той поясни, че е излязъл от зала в момента, в който е разбрал, че има проблем с допуска на хората с увреждания. Цветанов допълни, че когато е излязъл вече хората ги е нямало. Той попита дали такова нещо може да се използва като политически аргумент и да се прави подобен сценарий и цирк. Цветанов освен това припомни, че има работна група, в която се търсят решения за хората с увреждания. 

Управителят на ОФ "Обредни дейности" - Петрич, Мария Кусимитрева отчете: Бум на сватбите в Петрич, 16 само пред април

http://www.struma.com/obshtestvo/upravitelyat-na-of-obredni-deinosti-petrich-mariya-kusimitreva-otchete_133184/

Само през април след Великденските празници в Петрич има заявени 16 сватбени ритуала, бум на сватбите се забелязва в Петрич. 16 сватбени ритуала са заявени за месец април, а за месец май за сега са 10, но очакваме още." - това съобщи днес управителят на Общинската фирма "Обредни дейности" Мария Кусимитрева, която отчете увеличение на приходите на дружеството възлизащи на 222 739лв., което е 15 914 хил. лв. повече от предходната година.

Мария Кусимитрева каза още:...

Продължава

Тръмп потвърди за срещата между Помпео и Ким Чен-ун

http://www.cross.bg/trump-chen-yn-sreshtata-1572854.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че директорът на ЦРУ Майк Помпео, номиниран от него за държавен секретар, се е срещнал със севернокорейския лидер Ким Чен-ун миналата седмица, предава Ройтерс. "Майк Помпео се срещна с Ким Чен-ун в Северна Корея миналата седмица. Срещата премина много гладко и бяха изградени добри отношения. Сега се подготвят подробностите за срещата на върха. Денуклеаризацията ще бъде голямо нещо за света, но и за Северна Корея!", заяви президентът на САЩ в Туитър. Вчера Тръмп каза, че Съединените щати и Северна Корея водят преговори на "извънредно високо ниво". Очаква се срещата на върха между американския президент и севернокорейския лидер да се проведе до началото на юни. Според Тръмп се обсъждат пет места за нея.    

Момичето от Девня, което намери и върна пълен портфейл с пари, беше наградено

http://www.moreto.net/novini.php?n=372744

Петокласничката Айлин Ферад, която намери изгубен портфейл, съдържащ пари и лични документи, и го върна на притежателя му, получи награда от кмета на Девня, научи Moreto.net. Малката Айлин получи висококачествен електронен четец, позволяващ продължително четене без умора на очите.

Фондът за население на ООН приветства стратегията ни за приобщаване на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822654

Фондът за население на ООН приветства стратегията ни за приобщаване на Западните БалканиФондът приветства стратегията на българското правителство за приобщаване на Западните Балкани Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с регионалния директор за Източна Европа и Централна Азия към Фонда за население и развитие на ООН Алана Армитаж. Г-жа Армитаж е в България,

София настоява за гъвкава политика за възобновяемата енергия в ЕС

https://www.investor.bg/energetika/472/a/sofiia-nastoiava-za-gyvkava-politika-za-vyzobnoviaemata-energiia-v-es-259546/

Трябва да има баланс между конкурентоспособността на икономиката и опазването на околната среда, е позицията, която защитава България в общността

Леонардо ди Каприо ще връчи почетна награда на Скорсезе на фестивал в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6822658

Леонардо ди Каприо ще връчи почетна награда на Скорсезе на фестивал в ХоливудЛеонардо ди Каприо ще връчи на режисьора Мартин Скорсезе новата награда "Робърт Озбърн" на фестивала на класическите филми в Холивуд, съобщи Асошиейтед прес. Наградата се присъжда за поддържане на връзката на класическите филми с действителността, информира БТА. Фестивалът се организира от кабелната телевизия за класически филми Ти Си Ем в

БСП и ГЕРБ си скочиха, хора с увреждания не били пуснати в парламента

https://offnews.bg//politika/bsp-i-gerb-si-skochiha-hora-s-uvrezhdania-ne-bili-pusnati-v-parlament-678908.html

Скандал между депутати от БСП и ГЕРБ. Причината - неосъществена среща между представители на протестиращите хора с увреждания и социалистите в сградата на Народното събрание. 

Малко преди края на днешното парламентарно заседания лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че е ръководството на парламента в лицето ГЕРБ не пуска в сградата представители на хората с увреждания. 

Нинова обясни, че хората искали да се срещнат с групата на БСП в Народното събрание, но зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, които е депутат от ГЕРБ, не позволил те да бъдат допуснати до сградата. Според социалистите причината били тениските им, на които пише "Системата ни убива".

По думите на Нинова се позовал на правило, според което в парламента не се допуска продажбата или разпространението на агитационни материали. След като разказа за проблема с достъпа, Нинова и още няколко депутати от БСП излязоха навън, за да се срещнат все пак с хората.

След края на пленарното заседание депутати от ГЕРБ и от БСП се скараха в кулоарите. Виковете в Народното събрание продължиха над 20 минути, а в началото изглеждаше, че може да се стигне и до бой.

Драгомир Стойнев и Антон Кутев поискаха оставката на Христов. Самият той пък се присъедини към разговора на висок тон, след като влезе отвън вероятно, за да провери какво е станало. Цветан Цветанов също обясни, че веднага е излязъл но хората ги е нямало. В ръцете му обаче имаше една от тениските с надпис "Системата ни убива". Не стана ясно обаче от кого я е получили - от хората или от социалистите. 

Христов обясни, че е водел заседание, а БСП не му казали, че хората имат пропуски, споменали му само за тениските. "Аз водя заседание и не мога да пропусна текста, който се чете, за да започна да разговарям с господин Кутев", каза той и обясни, че съжалява, че не е отреагирал на ситуацията правилно. 

Социалистите обаче веднага контрираха. Антон Кутев отговори на Христов с думите: "Като няма нито един заместник-председател освен вас - кажете ми към кого да се обърна?".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов повтаряше "нека ви кажа какво прави правителството за хората в увреждания". Той подчерта, че социалният министър Бисер Петков поддържа връзка със "същите тези хора" от седмици. По думите на Цветанов социалистите се опитват да си извлекат политически дивиденти от ситуацията, която е била "нещо търсен като инцидент".

Българинът пуши и пие повече, яде по-малко хляб и зеленчуци

https://www.actualno.com/society/bylgarinyt-pushi-i-pie-poveche-jade-po-malko-hljab-i-zelenchuci-news_670329.html

През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство у нас е 5586 лв. и нараства с 8,1% спрямо 2016 година. За последните десет години общият доход средно на лице от домакинство се увеличава 1,6 пъти, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Реалните доходи на домакинствата нарастват с 5,5% през 2017 г. в сравнение с 2016 г., като най-висок е индексът на реалните доходи спрямо 2011 г. - 142%. Изразходваните средства за храна и безалкохолни напитки през 2017 г. са

КЗК глоби с 56 хил. лева Музикаутор за злоупотреба с господстващо положение

https://offnews.bg//obshtestvo/kzk-globi-s-56-hil-leva-muzikautor-za-zloupotreba-s-gospodstvashto-po-678918.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 56 678 лв. за извършено нарушение и злоупотреба с господстващо положение на пазара на предоставяне на права на Музикаутор, съобщиха от КЗК.

Решението на Комисията е във връзка със спора между сдружението и Българското национално радио.

От КЗК казват, че Музикаутор са злоупотребили с господстващото си положение за излъчване на музикални и литературни произведения от репертоара на сдружението по безжичен път, предаването или препредаването на произведенията по електронна съобщителна мрежа за доставчици на радиоуслуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необосновано прекратяване на съществуващите договорни отношения с Българското национално радио, с което се препятства осъществяваната от радиото дейност.

Предмет на проучване в производството е поведението на Сдружение „Музикаутор“, във връзка с прекратяване на съществуващите по силата на Договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио отношения между „Музикаутор“ и БНР и следващата от това невъзможност за общественото радио да използва в програмите си репертоара на Сдружението.

В хода на проучването се установи, че отношенията между страните в производството по предоставянето на права за използване на репертоара на Музикаутор се уреждат с договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения в радио, сключен между страните на 19.12.2011 г. Договорът е прекратен считано от 01.01.2017 г. чрез отправено на 21.11. 2016 г. предизвестие от „Музикаутор“.

От водените между страните в производството преговори и от цялостното поведение на „Музикаутор“ в тази връзка, може да се направи извод, че прекратяването на действащия договор между страните представлява начин за постигане на исканите от Сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения за лицензирането на съответните права.

Чрез прекратяването на договора с БНР Музикаутор, като предприятие" с господстващо положение, лишава националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, на който последното осъществява дейност.

От Музикаутор излязоха със съобщение до медиите, в което оборват тезата на КЗК, че злоупотребяат с господстващо положение.

Действията на дружеството целят единствено защитата на правото на творците в България да получават справедливи възнаграждения за произведенията си.

Тази година българските автори ще получат 65% повече за използваното тяхно творчество от БНР, благодарение на новия договор за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения и въпреки сериозното му забавяне от шест месеца.

Реалистичните прогнози сочат, че парите, които ще бъдат разпределени към българските автори следващата година, ще бъдат два пъти повече.

Предвид това, че Музикаутор изпълнява своята дейност в съответствие с всички изисквания на българското и европейското законодателство, ние сме длъжни да третираме равнопоставено ползвателите от един и същи сектор. Ето защо организацията ще предприеме всички предвидени в закона действия, за да оспори определеното като „не особено тежко“ нарушение, да докаже правотата си и да защити интересите на творците.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано от страните и всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване