Без ток във Варна днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372971

Две варненски местности ще са без електрозахранване днес - 23 април, понеделник. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, посочиха от Енерго про за Moreto.net. От 08:00 до 17:00 часа без електрозахранване ще са местност Боровец-юг и част от местност Ракитника.

Арман Бабикян: Арестът на Иванчева е реставрация на кинематографията на Цветанов

https://frognews.bg/inteviu/arman-babikian-arestat-desislava-ivancheva-restavratsiia-kinematografiiata-tsvetanov.html

Арестът на Десислава Иванчева е реставрация на кинематографията на Цветанов, когато беше вътрешен министър. Той си падаше по тези театрални арести и до някаква степен този филм се възстановява. Иначе полицейщината, изразена под формата на натиск, като използване на органи за политическа употреба, не си е тръгвала никога, заяви в интервю за Фрогнюз политологът Арман Бабикян.

Ирит Лилиан: Надявам се България да е сред първите с посолство в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6827909

Ирит Лилиан: Надявам се България да е сред първите с посолство в ЙерусалимЗа 70 г. достигнахме първенците в света, но се провалихме в това, че не постигнахме мир, казва посланикът на Израел у нас - Г-жо посланик, тези дни Израел празнува своята 70-годишнина. Да си представим, че Теодор Херцел, бащата на ционизма, можеше да се надигне от гроба и да погледне какво се е случило с мечтите му. Щеше ли да му хареса?

Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български

http://www.cross.bg/georgi-lazar-aleksandra-1573151.html

/КРОСС/ Св. мчца АлександраИмператрица Александра, съпруга на Диоклетиан,като свидетел на мъченията, на които бил подложен св. Георги и чудото на изцеряването на мъченика, познала истината и искала пред всички да изповяда вярата си в Христа.  Когато Диоклетиан, който все още се надявал да склони Георги да се отрече от Христа, мъченикът предложил да отидат в храма на Аполон. Императорът помислил, че Георги се е вслушал в съвета му. Когато, обаче дошли в езическия храм, пред многочислено събрание светецът изобличил езическите заблуди и чрез молитва съкрушил идолите. Като чула за това, жената на императора, Александра, не могла повече да скрива своите християнски убеждения. Тя отишла в храма и високо заявила: ‘‘Боже на Георги, помогни ми, защото единствено Ти си всемогъш!'‘ След това се хвърлила в краката на мъченика. Диоклетиан не могъл повече да сдържа гнева си. Веднага той издал смъртна присъда: главата на собствената му жена и на великомъченика Георги да бъдат отсечени с меч. Докато отивали към мястото на наказанието, императрица Александра вървяла с вдигнати към небето очи и усърдно се молела. По пътя, капнала от умора, тя помолила войниците да й разрешат да си почине. Като се опряла на една стена, тя тихо предала Богу душата си. При вида на такава блажена смърт свети великомъченик Георги прославил Бога и бодро продължил пътя към своята Голгота. Св

Vilner даде нов живот на салона на Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285739_Vilner+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Rolls-Royce+Phantom+Drophead+Coupe

 

Фина и издръжлива бяла кожа връща усещането за джентълменски клуб

Главният дизайнер на Rolls-Royce Иън Камерън казва „Бяхме решени да направим тази кола символ на насладата към живота, проектирайки я така, че да служи вярно и дълголетно на своя собственик”. Британецът визира може би най-луксозния и разточителен кабриолет на планетата - дългият над 5,6 метра Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe. Господин Камерън обаче не може да отрече, че колкото и солидно да е изработен един Rolls-Royce, колкото и качествени да са материалите в салона му, кожата и дървото стареят. Особено когато става въпрос за кола със свалящ се покрив – тъмните панталони и ултравиолетовите лъчи са безпощадни към светлата тапицерия на седалките и тяхната периферия. Това са и част от причините този 8-годишен Rolls да се озове в ателието на Атанас Вилнер.

 

Мисията: цялостна преработка на салона

 

 

Vilner решават да запазят усещането за джентълменски клуб в кокпита, използвайки няколко десетки квадратни метра супер фина и същевременно издръжлива бяла кожа. Средите на седалките и централния подлакътник носят фамилните инициали на Чарлз Ролс и сър Хенри Ройс, под формата на перфорация. Освен стилен визуален елемент, отворите в графиките осигуряват и прекрасна функционалност на вентилацията и отоплението на седалките. Фините мотиви RR присъстват също на вратите, а т.н. piping – кантовете на кожата във формата на тръбички, които са изключително британски мотив, са решени в цвят бордо.

 

„Черешата” за цвят и на предпазните колани

 

 

„Клиентът е избрал цвета „Череша” за екстериора на своя Phantom Drophead Coupe от 44 000 комбинации, които предлагат Rolls-Royce”, казва Вилнер. „Но селекцията на цветовете в салона на един кабриолет е още по-отговорна задача, защото можеш да наблюдаваш двете теми едновременно”. От Vilner избират „черешата” и за цвят на предпазните колани с тези съображения, превръщайки ги в хармоничен акцент. Цялото табло буквално е преоблечено със специална кожа, импрегнирана за да бъде устойчива на ултравиолетовите лъчи. Същевременно цветът и текстурата й е подбран така, че да генерират минимално количество отблясъци от вътрешната страна на челното стъкло.

 

Масивно тиково дърво топли задната палуба

 

 

Специално изработените стелки и бродираните инициални на предните подглавници допълват усещането за индивидуално превъзходство, което създава дългият 5,6 метра кабриолет. Сериозно внимание е отделено и на апликациите от благородна дървесина. Всеки панел е свален, шлайфан, тройно лакиран и полиран до съвършен блясък. Особено впечатляваща е задната палуба, под която излиза гюрукът – тя е изработена от масивно тиково дърво, елемент на възстановяването на който екипът на Vilner посвещава над 120 човекочаса. Крайният резултат е повече от красноречив – величествено преработен Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe, който ще продължи вярната си служба за още години напред.

 

Чудовищна мощност за разкошния кабриолет

 

 

Под дългия преден капак на Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe е поставен 6,75-литров 12-цилиндров V-образен атмосферен бензинов двигател с мощност 460 к.с. и максимален въртящ момент от 720 Нм при 3500 об/мин. При това 75% от мощността на двигателя са на разположение още при 1000 об/мин. Огромната тяга равномерно се разгръща след потеглянето и остава на разположение в целия работен диапазон. Двигателят е комбиниран с 6-степенна автоматична скоростна кутия с електронно превключване от компанията ZF, а предаването е на задните колела. Мощният V12 ускорява тежащия 2630 кг Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe от 0 до 100 км/ч за 5,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 240 км/ч.

 

 

 

 

 

 

Искате да си купите остров? Ето как изглежда обявата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285738_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3F+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%

 Остров Kiiski-Saari се намира в езерото Сайма, което има обща площ над 4 400 квадратни километра.

Това е много популярен ваканционен регион с много възможности за отдих, особено за моряци, ловци и любители на уиндсърфинга.

Град Савонлина е голямата атракция, заради оперния фестивал, който се провежда през лятото, както и джаз фестивала и многото различни концерти.

Частните острови са само на 250 километра от Хелзинки.

Може да отидете до острова сами с лодка по Балтийско море.

Настоящият собственик използва хидроплан.

През зимата има възможност да се кара автомобил или моторна шейна по замръзналото езеро.

Цена: 96 000 евро.

***

"Човекът не е остров, вътре в себе си затворен"*, но с достатъчно пари ще има всичко необходимо на самотния си остров.

* Известна фраза от английския поет Джон Дън.

***
Източник: www.vladi-private-islands.de

Прокурор Иван Гешев: Унизителен арест? Не, лош късмет

http://clubz.bg/66984-prokuror_ivan_geshev_unizitelen_arest_ne_losh_kysmet

"Лош късмет" и за разследващи, и за заподозрени - така шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев нарече пред бТВ начина, по който бяха арестувани кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова - в центъра на града, седейки с белезници на кръстовище в продължение на близо 10 часа. 

"Това е лош късмет за нас, разследващите - и ние имаме семейства, не искаме пред цяла България да извършваме това, това е стрес. Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ, посредникът решиха да се срещат в центъра на София, да извикат изнудваното лице, да разхвърлят парите в едно кафене... Така са преценили - така са направили. Действахме според закона и използвахме първата възможност, за да ги спрем.", декларира Гешев и похвали колегите си за добре свършената работа.

След което даде дефиниция кое, според него, е унизително - за разлика от ареста на Иванчева:

"Не смятам, че беше унизително. Унизително е да изнудваш инвеститори, да те няма на работното ти място в приемния ти ден, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, в пенсии."

Не стана ясно за кои пари става дума в изказването на Гешев - за тези от подкупа, в който е обвинена Иванчева ли и или за други. Защото парите по делото са на инвеститора Александър Ваклин, който е подал сигнала срещу кметицата и който е теглил кредит, за да ги осигури за белязване на разследващите - по признанията на самия бизнесмен и на прокуратурата.

Прокурор Гешев отново се позова на закона, който задължава разследващите да направят претърсването и изземването на място, в присъствието на лицето, което е обискирано, което наложило и многочасовото седене на кръстовището в центъра на София. Прокурорът добави: "Законите не се приемат от полиците."

От думите му обаче стана ясно, че не харесва друг законов текст - а именно, че и подбудителството към подкуп е престъпление по действащия Наказателен кодекс. На въпрос дали няма и такъв сюжет в случая, прокурор Гешев обяви, че според него това е „остарял за мен институт, който пречи на борбата с корупцията”:

„Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава е въпросът: Защо взе?”, заяви Гешев и  допълни, че в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.

Твърдението на адвокати на обвиняемите, че само кутрето на Иванчева "светнало" с веществото, с което са били белязани парите, прокурорът нарече невярно и добави: "На много места светнаха ръцете - светеха пръстите, тялото, лицето, светеха отделни части в колата, където е седяла - кормилото, сенникът и други места".

"Обвиняемите могат да говорят всичко, включително лъжи, и не носят наказателна отговорност за това, а работата на адвокатите им е да ги подкрепят", каза още началникът на спецпрокуратурата пред бТВ.

Гешев отрече и друго твърдение на адвокатите - че парите за подкупа са били върнати на инвеститора. По думите му парите на Александър Ваклин сега са блокирани като веществено доказателство по делото.

„Този човек, освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни  последствия”, коментира Гешев, но не каза какво има предвид.

Прокурорът няколко пъти отбеляза, че дава може би прекалена публичност на факти от досъдебното производство, но, в същото време заяви и нещо „неофициално” отново срещу действията на общината в „Младост”:

„Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – б.р.). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализира на правоохранителните органи”.

Миналата седмица съдът остави в ареста Иванчева и обвинените с нея зам.кметица Биляна Петрова и "посредника" при подкуп - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Обжалването на мерките за неотклонение е насрочено за 26 април.

Ангелски красиви, дяволски стилни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285741_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%2C+%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8

 

Идеи за перфектна визия от топмоделите на Victoria's Secret

Ангелите на Victoria's Secret кацат най-високо в класацията за секси модели. Перфектната им визия обаче се дължи не само на слабата им фигура и дългите крака, но и на факта, че демонстрират усет към актуалните тенденции. Те дефилират в крак с модата не само на подиума, но и в дома си, на разходка и на плажа. „Монитор“ надниква в профилите на ангелите на Victoria's Secret в Инстаграм, за да подбере най-добрите им попадения, от които можем да крадем идеи.

 

Адриана Лима залага на червено

Адриана Лима е постоянен спътник в мъжките фантазии и модел за подражание на много жени. Тя получи статутът „ангел“ през 2000 г. и оттогава постоянно е под светлината на прожекторите. Всеки клик в профилите й в социалните мрежи дава по една идея за стил. По-наблюдателните й последователи са наясно, че сред любимите й цветове се откроява червеното. Пример за това е този костюм, който едновременно подчертава формите й, но и изглежда официално. По последни модни тенденции панталонът на 36-годишната красавица е с висока талия, а сакото й е вталено и дълго. В съчетание с късо бяло бюстие и черен чокър всеки би обрал овациите.

 

Алесандра Амброзио избра дънков плат

Топмоделът и едно от най-разпознаваемите лица на Victoria's Secret Алесандра Амброзио е сред най-следваните манекенки в Инстаграм. Бърз поглед на профила й в социалната мрежа показва чаровната бразилка в тотален хит за тази пролет – изцяло дънков тоалет. Както „Монитор“ вече писа, през сезона ще са актуални дънкови костюми, гащеризони, поли, якета и ризи.

Наскоро Амброзио оповести, че ще се оттегли от отряда на ангелите. Решението си 36-годишната красавица взе в полза на мисията да бъде добра майка. Алесандра, която краси подиумите вече 17 години, възпитава две деца – Аня и Ноа. Шокирани от ранното пенсиониране на Амброзио, феновете й дават заявка, че „няма да я изпуснат от поглед“. Манекенката ще се фокусира и върху собствената си модна линия за бански костюми „Але“.

 

Кандис Суанепул провокира с блясък

Мнозина определят Кандис Суанепул като най-слънчевото момиче в отряда на ангелите на Victoria's Secret. Като своите сестри по емблематичен розов халат красавицата с южноафрикански корен се придържа към модните закони. Наскоро тя се появи с полупрозрачен черен костюм с блестящи нишки. На най-големите фешън форуми тази година световноизвестните лейбъли представиха подобни шлифери, рокли и дори шапки. Ако се доверите на вкуса й извън парти на плажната ивица обаче, ви съветваме да носите блуза отдолу.

Скоро Кандис, която се разписва като ангел от 2010 г. насам, ще направи кратка пауза от професионалните си ангажименти. Причината – след три месеца на бял свят ще се появи вторият й наследник.

 

Лаис Рибейро слага точки

Точки по блузи и рокли вместо шарени флорални щампи ще залеят пазара през идните месеци. Хубавицата с бразилски корени Лаис Рибейро вече се преориентира в тази посока и разнообрази популярните си снимки по бельо и бански с кадър в такава блуза. Тя е сред новите лица на Victoria's Secret, тъй като стана ангел през 2015 г.

Завършилата училище за медицински сестри брюнетка доби повече популярност след последното традиционно шоу на лейбъла в Шанхай. Тя получи честта да излезе с едни гърди напред в ревюто с хита на вечерта - „Фантастичният сутиен“. Той е направен от над 600 карата злато и над 6000 скъпоценни камъка и се оценява на 2 милиона долара. Дизайнерският шедьовър представлява сложна плетеница от златни листа със свързваща презрамките огърлица, осеяни с диаманти, жълти сапфири и сини топази.

 

Стела Максуел ни връща в училище

Стела Максуел също полетя към върха с ангелите на Victoria's Secret през 2015 г. Ако работата й като модел трябва да бъде обобщена с една дума, тя ще е „универсална“. Половинката на актрисата Кристен Стюърт спира дъха с впити рокли и излъчва сексапил дори в момчешки дрехи. Личният й стил обаче безапелационно влиза в категорията на т. нар. old school (б. а. - старата школа). 27-годишната красавица залага на карирани поли, ризки, старинни якета и кецове в ежедневието си.

Спорт по тв днес: футбол от България, Русия, Италия и Англия, мач №3 от финалите на волейболистите, тенис от Барселона, тото, световно по снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6828089

Спорт по тв днес: футбол от България, Русия, Италия и Англия, мач №3 от финалите на волейболистите, тенис от Барселона, тото, световно по снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133336/

Късно вечерта. Пиян мъж е прегърнал уличен стълб. Почуква лекичко по него и фъфлейки вика:
- Пено, отвори ма!
След малко пак:
- Пено-о-о... Отвори ма.
Един полицай се приближил до него.
- Какво правите тука бе, гражданино?
- Абе полицай, жена ми ме е заключила и не ме пуска да си вляза.
Полицаят погледнал нагоре към уличната лампа на стълба и казал:
- Странно! Горе свети. Що не отваря тая жена?

23 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372970

181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в деня на свети Георги Победоносец. 1800 г. – Елена е нападната от кърджалии, опожарена е черквата „Св.

Жестока трагедия! Простреляният Александър бил търговец на коли, живеел с бургазлийката Галина

https://petel.bg/ZHestoka-tragediya--Prostrelyaniyat-Aleksandar-bil-targovets-na-koli--zhiveel-s-burgazliykata-Galina__261258

Никой от съседите на 30-годишния Александър Стоянов в бл. 116 в бургаския жк „Славейков“ не може да повярва, че младият мъж ще посегне на жив...

Спортният министър на посещение във Варна

https://petel.bg/Sportniyat-ministar-na-poseshhenie-vav-Varna__261259

Снимка Булфото, архив Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще бъде на официално посещение във Варна днес и утре (23 и 24 април).  ...

Мартин Минчев стъпил на „Тича” с фланелка на Юнайтед с №7 и Роналдо на гърба

https://petel.bg/Martin-Minchev-stapil-na----Ticha----s-flanelka-na-YUnayted-s----7-i-Ronaldo-na-garba-__261261

Лятото на 2008 година. Едно момче стъпва на „Тича”, малко преди да стане второкласник, до болка познатото желание на много деца – да играе ф...

Извънредна ситуация в планината край Лакатник

https://petel.bg/Izvanredna-situatsiya-v-planinata-kray-Lakatnik-__261260

Екипи на Планинската спасителна служба са оказали помощ на алпинистка в района на с. Лакатник. Това съобщиха от Планинска спасителна служ...

Готвят нови солени секири за джигитите на пътя

https://petel.bg/Gotvyat-novi-soleni-sekiri-za-dzhigitite-na-patya__261262

Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта за нов Закон за движение по пътищата. Той вече е публикуван за общ...

Орлин Павлов на 39 г. и подготвя първия си самостоятелен албум

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6828052

Орлин Павлов на 39 г. и подготвя първия си самостоятелен албумДнес актьорът и певец Орлин Павлов навършва 39 г. Рождения си ден ще отпразнува в тесен семеен кръг, а в края на седмицата замисля голямо празненство с приятели. В последните месеци Павлов се е отдал изцяло на музиката. Той подготвя първия си самостоятелен албум, който се очаква да излезе през лятото.

Либерализмът - съвременният враг на християнството

http://pogled.info/svetoven/liberalizmat-savremenniyat-vrag-na-hristiyanstvoto.94009

/Поглед.инфо/ Думата „либерализъм“ означава свобода. Това е особена демонична свобода да убиваш духа си, да извращаваш силите на душата и да оскверняваш тялото си, това е свободата от срама като предразсъдък, това е свободата да издевателстваш над всичко, което е свято за човека, това е свободата на бясно куче, което се хвърля върху стопанина си. Още в антично време либерализмът тръгва по два пътя, които външно не си приличат, но имат една цел: да освободят човека от Бога. Първият път е пътят на цинизма, вторият – на естетизма. Цинизмът е разрушаване на всички нравствени устои и традиции, превръщане на човека в мръсно животно, ожесточена борба против собствения дух, обратна стълба на дарвинизма, по която човек еволюира в маймуна. Неговият девиз е „Свободата е в безсрамието“. За либералите спасението се отъждествява с личното самоусъвършенстване, а зависимостта от Бога в делото на спасението се възприема като принизяване на човека. Името на Бога започват да пишат с малка буква, а думата „човек“ с главна. Сатаната поиска да се освободи от Бога; той вдъхна от гърдите си въздуха на тази свобода, който се оказа дихание на смъртта. Човекът продължава делото на сатаната – търси лъжлива свобода във всепозволеността и, изгубвайки Бога, се оказва в мрака на хаоса и безумието.

След провала на Шулц, жена оглави социалдемократическата партия в Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/sled-provala-na-shults-zhena-oglavi-sotsialdemokraticheskata-partiya-v-germaniya.94010

/Поглед.инфо/ Германската социалдемократическата партия (ГСДП) избра за свой председател бившата министърка на труда Андреа Налес - първата жена начело на най-старата политическа формация в страната, която ще има за задача да изведе социалдемократите от сегашната им криза, предаде Франс прес.

«При Плевен» - Плевен /Глава 8/

http://pogled.info/bulgarski/pri-pleven-pleven-glava-8.94011

/Поглед.инфо/ Продължаваме с публикуването на осма глава от книгата на Здравко Петров "При Плевен"

Любим виц на Албена Михова от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828036

Любим виц на Албена Михова от фейсбук - Тате, защо маймуната гледа толкова лошо? - Тихо, сине, още сме на

Как флиртуват мъжете от различните зодии

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-flirtuvat-myzhete-ot-razlichnite-zodii-6081475

В новото видео от канала "Хороскоп" във Vbox7 научаваме какви са триковете за флирт на мъжете според зодиакалния им знак

БЧК-Варна продължава раздаването на индивидуални пакети с храни

http://budnavarna.bg/33244-bchk-varna-prodalzhava-razdavaneto-na-individualni-paketi-s-hrani/

Хранителни продукти от първа необходимост продължават да се раздават във Варна и областта, напомниха от БЧК за BudnaVarna.bg.

Българският Червен кръст – Варна призовава правоимащите лица по „Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане“ на ЕС да посетят раздавателните пунктовете на организацията, за да получат срещу подпис и документ за самоличност полагащите им се хранителни продукти.

Пунктовете в град Варна са на следните адреси:

За район „Владислав Варненчик“ – пазар до кметството, помещение на сдружение „Варненец“. Работно време: от 8.30 до 12.30 – всеки работен ден.

За район Приморски – кв. Чайка, бл.67, пенсионерски клуб. Работно време: от 8.30 до 12.30 – всеки работен ден.

За район Аспарухово – ул. „Кишинев“ 15, пенсионерски клуб. Работно време: 8.30 до 12.30 ч. всеки работен ден

За район Младост и район „Одесос“ – ул. „Самарско знаме“ №1. Работно време: от 8.30 до 12.30 ч. – всеки работен ден.

Напомняме, че раздаването ще продължи до 4 май 2018 г. и на включените в списъците на АСП се полагат по 16,320 кг от 7 вида храни: леща – 7 кг; рибни консерви – 1,120 кг; грах – 3,200 кг; лютеница – 2 кг; доматено пюре – 0,800 кг; бисквити – 1,200 кг и мед – 1 кг .

Право на тази помощ имат:

Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през отоплителен сезон 2015/2016г.;

майки (осиновителки), които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) към м. октомври 2016 г.;

лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) за учебната 2016/2017г.;

лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ППЗЗД) към м.октомври 2016 г.;

лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение към м.октомври 2016 г.

Лица с установени 90 % трайни увреждания с чужда помощ, получили интеграционни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), които имат личен доход до 314 лв. към м. февруари 2017 г.

Лица получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, по реда на чл.8д от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), към месец февруари 2017 г.

Материалът БЧК-Варна продължава раздаването на индивидуални пакети с храни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Една година затвор за нелегално влизане във Франция

http://clubz.bg/66983-edna_godina_zatvor_za_nelegalno_vlizane_vyv_franciq

Френското Национално събрание прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище, предаде Ройтерс.

Това стана след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон.

Законът бе одобрен с 228 гласа „за“, 139 „против“ и 24-ма „въздържали се“. Дебатите ще продължат през юни в Сената - горната камара на парламента. Последната дума обаче ще има Националното събрание.

Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти. Намаляват се сроковете за подаване на молби за убежище и си налагат наказание от 1 година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Правителството в Париж заяви, че иска да бъде и твърдо, и справедливо към имиграцията. Тя е основен фактор за общественото мнение, откакто хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Близкия изток и Африка, поеха към Европа.

Законът предвижда също малолетните да получават убежище по облекчена процедура и намалява наполовина времето, в което властите трябва да обработват молбите за убежище.

Законът бе остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии и е ключов тест за единството в центристката партия „Републиката в движение!“ на Макрон. Един депутат от президентската партия гласува „против“, а 14 се въздържаха.

Преди гласуването Ришар Феран - председателят на парламентарната група на управляващата с абсолютно мнозинство партия, предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, а гласуване „против“ ще се смята за "смъртен грях".

Френското правителство се оказа в неловка ситуация и защото депутатите от крайно десния Национален фронт на Марин льо Пен подкрепиха някои членове от текста на закона.

Прогноза за времето - 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372968

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места по Северното Черноморие ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, който ще се ориентира от изток-североизток.

Лекар хвърли бомба в ефир: Двама колеги умряха на работните си места за последния месец! Излизаме на протест

https://petel.bg/Lekar-hvarli-bomba-v-efir--Dvama-kolegi-umryaha-na-rabotnite-si-mesta-za-posledniya-mesets--Izlizame-na-protest__261244

Новият ни протест се дължи на грубото администриране. Разбира се, и финансовата страна на проблема не е за подценяване, но не може за 10-15 ми...

Жега и гръмотевични бури през идната седмица, времето ще се развали в...

https://petel.bg/ZHega-i-gramotevichni-buri-prez-idnata-sedmitsa--vremeto-shhe-se-razvali-v----__261247

Снимка Булфото, архив През деня в понеделник времето ще остане топло и предимно слънчево. Около и след обяд над североизточните и планин...

Прокуратурата: Твърденията на Иванчева не са истина! Действията й са крайно унизителни!

https://petel.bg/Prokuraturata--Tvardeniyata-na-Ivancheva-ne-sa-istina--Deystviyata-y-sa-krayno-unizitelni-__261246

Заседанията са публични, всеки ще може да присъства и да знае цялата истина. Няма как да се каже абсолютно всичко сега, това ще попречи на п...

30-годишният Александър е тежко раненият след кървавата нощ в жк "Славейков"

https://petel.bg/30-godishniyat-Aleksandar-e-tezhko-raneniyat-sled-karvavata-noshh-v-zhk-Slaveykov-__261248

Снимка "Флагман" 30-годишният Александър Стоянов от Силистра е в много тежко състояние с огнестрелна рана в главата след снощния екшън в ...

Експерт: Има шофьори с 300-400 акта и глоби за 40 000 лева

https://petel.bg/Ekspert--Ima-shofori-s-300-400-akta-i-globi-za-40-000-leva__261249

„Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават си новото наказателно постановление и продължават да си карат по същия ...

Адвокат Марковски разкри как ще брани Иванчева в съда, камери в мол ще оневинят кметицата?

https://petel.bg/Advokat-Markovski-razkri-kak-shhe-brani-Ivancheva-v-sada--kameri-v-mol-shhe-onevinyat-kmetitsata-__261250

След изявленията на г-н Ваклин, ще отговоря на най-съществения въпрос. Той казва, че прокуратурата е обяснила дали двамата с Иванчева са им...

Туристически автобус падна от мост, над 30 загинаха

https://petel.bg/Turisticheski-avtobus-padna-ot-most--nad-30-zaginaha__261251

Илюстрация БТВ Над 30 души загубиха живота си в Северна Корея при катастрофа, предаде в понеделник китайският новинарски канал си CGTN, инф...

Успешна борба с целулита с помоща на PowerShape 2

https://petel.bg/Uspeshna-borba-s-tselulita-s-pomoshha-na-PowerShape-2__260979

Целулитът е едно от най-трудните мастни натрупвания за премахване от тялото. За разлика от нормалните масни клетки, които се свиват при ди...

Суворово писа петица на Хитрино по пътя към историята

https://petel.bg/Suvorovo-pisa-petitsa-na-Hitrino-po-patya-kam-istoriyata__261252

Суворово разби Хитрино с 5:0 в пряк спор за второто място в Трета лига - Североизточна група. Така суворовци вече имат 5 точки пред своя съпе...

Голяма компания открива стотици нови работни места у нас

https://petel.bg/Golyama-kompaniya-otkriva-stotitsi-novi-rabotni-mesta-u-nas__261253

Снимка: іЅtосk  Hoвa лoгиcтичнa бaзa зa нaд 12 милиoнa лeвa плaниpa дa изгpaди тъpгoвeцът нa xpaни "Бpaдъpc Koмepc" в Cтapa Зaгopa. Tя щe бъдe пocтpoeнa нa мяcтoтo нa чacт o...

Резултати и класиране в Североизточна група

https://petel.bg/Rezultati-i-klasirane-v-Severoiztochna-grupa-__261254

XXVI кръг в Трета лига – Североизточна група: Спартак – Светкавица 2:1, Добруджа – Локомотив 3:0, Кубрат – Септември 0:1, Бенковски – Калиакра 1...

Италиански десерт и Алпийско Фондю в Банско

https://petel.bg/Italianski-desert-i-Alpiysko-Fondyu-v-Bansko__260924

Символите на италианската кухня Италианската кухня е сред най-популярните в света, при това с многобройни ястия - пици, ризото, паста, ме...

Боецът Рангел Иванов: Публиката в „Конгресна” ще види максимални екшъни в К1 за кратко време

https://petel.bg/Boetsat-Rangel-Ivanov--Publikata-v----Kongresna----shhe-vidi-maksimalni-ekshani-v-K1-za-kratko-vreme-__261255

Варна и Двореца на културата и спорта ще са домакин на първото участие на националния отбор на България във веригата „Golden Fighter“. Боевете ...

Първа версия за простреляния в главата млад мъж в Бургас

https://petel.bg/Parva-versiya-za-prostrelyaniya-v-glavata-mlad-mazh-v-Burgas-__261256

Снощи около 22.35 ч. във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на подземния гараж на бл. 161 в ж.к. „Слав...

Как и къде да намерим безплатни футболни прогнози

https://petel.bg/Kak-i-kade-da-namerim-bezplatni-futbolni-prognozi__261257

Любовта към футбола подтиква много хора да правят спортни залози и да залагат на футбол. В днешно време залагащите имат възможността да и...

Слава Рачева - Педя човек лакът брада, празнува два пъти 80-годишен юбилей

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6828045

Слава Рачева - Педя човек лакът брада, празнува два пъти 80-годишен юбилейДнес рожден ден празнува легендарната актриса и кукловод Слава Рачева. Поколения българи я познават като гласа на Педя човек - лакът брада, създаден преди 58 г. През годините тя озвучава и дублира игрални и анимационни филми за деца. Записва и приказки на грамофонни плочи. През последните години озвучава и множество пълнометражни анимационни

Макрон става днес първият лидер, удостоен с държавно посещение в САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167374_makron_stava_dnes_purviiat_lider_udostoen_s_durjavno/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон ще стане днес първият световен лидер, удостоен от САЩ с най-високата чест в дипломацията - държавно посещение, по време на управлението на президента Доналд Тръмп.<br /><br />То ще продължи три дни и сред основните теми на разговорите му с Тръмп ще бъдат споразумението за иранската ядрена програма, търговския конфликт между САЩ и Европейския съюз, борбата с тероризма, Северна Корея, Сирия, отношенията с Русия. Тръмп даде на ЕС срок до 1 май да...

На 23 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6828031

На 23 април рожден ден иматБлаговест и Светослав Аргирови, певци и музиканти Валя Ахчиева, журналистка Проф. д-р Димитър Камбуров, лекар ортопед, член на съвета на настоятелите на МУ-Варна, бивш депутатМалин Кръстев, актьор Милка Митева, дългогодишен директор на музикално училище “Л. Пипков” Огнемир Митев, бивш председател на Комисията по хазарта Орлин Павлов,

/Видео/ Орлетата не надиграха Витоша Бистрица, но порязаха надеждите за първа победа на гостите в Първа лига

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%88%d0%b0-%d0%b1%d0%b8/

Пирин поряза надеждите на Витоша (Бистрица) за първа победа в Първа лига, въпреки че „тигрите“ бяха много близо до успеха в Благоевград. Тимът на Костадин Ангелов на два пъти повеждаше в резултата, но в крайна сметка се преклони пред пиринския дух и двата отбора завършиха наравно 2:2.

За домакините точни бяха Юлиан Попев и Флорент Боджадж, докато за гостите се разписаха Ангел Стоянов и Стефан Христов.

Доста равностойна първа част изиграха двата отбора. Гостите успяха да поведат още в 4-ата минута, когато Ангел Стоянов се ориентира добре след разбъркването в защитата на благоевградчани и от границата на наказателното поле порази вратата на домакините за 1:0.

Малко след това, Дани Пеев опита да удвои, след като изстреля топката от воле, но кълбото не попадна в очертанията на вратата. След него, късметът си пробва отново голмайсторът до този момент. Той изпрати силен, плътен шут от границата на наказателното поле, но вратарят изби.

В 29-ата минута, сериозно неразбирателство в защитата на Витоша едва не доведе до изравнителен гол. На Николай Кирилов му се наложи да излиза напред, за да избие опасна топка, към която се беше насочил Ради Кирилов. Кълбото обаче рикошира право в тялото на футболиста на Пирин. Въпреки това, младият страж успя да се върне навреме на мястото си и отново изчисти.

В 35-ата минута, домакините успяха да изравнят. Конър Хендерсън центрира към наказателното поле на Витоша от фаул, а Юлиан Попев засече с глава и прати топката в мрежата отблизо за 1:1.

До края на първите 45 минути, най-опасната ситуации бе пред вратата на бистричани. Ради Кирилов овладя топката след изпълнение на тъч отляво и веднага се отскубна от своя пазач, нахлувайки в наказателното поле. Пасът му бе към добре позиционирания Боджадж, който не успя да се разпише от 4-5 метра на празна врата, разминавайки се с кълбото.

В 67-ата минута, Витоша се доближи до така мечтаната първа победа в Първа лига, след като Стефан Христов отново изведе своя тим напред в резултата, пише топ спорт. Плевенчанинът бе намерен от Румен Гьонов около точката за дузпата и преодоля лесно своя пазач с феноменално обръщане. След това задачата му вече не бе толкова трудна и заби топката под гредата в близкия ъгъл за 2:1.

Щастието на бистричани обаче бе доста кратко. В 78-ата минута, пиринският дух отново даде резултат и домакините изравниха за втори път в този мач. Боджадж се реваншира за фрапантния пропуск през първата част и след чудесна асистенция на Хендерсън не остави никакви шансове на младия вратар на Витоша, оплитайки с глава топката в мрежата за 2:2.




Материалът /Видео/ Орлетата не надиграха Витоша Бистрица, но порязаха надеждите за първа победа на гостите в Първа лига е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Другото лице на Лондон - тъга и самота (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/drugoto-lice-na-london-tyga-i-samota-video-6081504

Никакви червени автобуси. Никакъв Биг Бен. Или пък кралска суета. Милиони британци се чувстват нещастни, защото са самотни

Почитаме св. мъченица Александра днес

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-sv-machenitca-aleksandra-dnes-679071.html

Християните почитат днес света мъченица Александра и св. мчк. Лазар Български. 

Света Александра била съпруга на император Диоклетиан и изповядвала езическите ритуали. Тя станала свидетел как измъчвали Свети Георги, а той останал с несломена вяра. Видяла как Господ изцерявал неговите рани и той отново бил невредим. Свети Георги не изпитвал никакъв страх и открито казвал на своите мъчители, че е християнин и вярва в Христа. Света Александра видяла и как мечът убил младия смел войн Свети Георги. Тя станала християнка.  

Не минало много време и император Диоклетиан открил, че и неговата съпруга е християнка. Затова я изпратил в тъмница. Въпреки, че била с царски произход, Диоклетиан не се поколебал да я подложи на мъчения и накрая да я осъди на смърт. И Света Александра била екзекутирана с меч през 303 година.

За Света Александра се заговорило отново, след като след няколко века в гръцки манастир открили нейното житие, заедно с канон в нейна чест.

Св. мчк Лазар Български

Свети Лазар бил българин от село Дебелдял на 14 км. от Габрово. Още като момче той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия, където бил нает за овчар в село Соми. Като християнин обаче той бил хвърлен в тъмница и подложен на жестоки мъчения. Лазар ги понасял стоически заради вярата си в Христа. Затова бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст. Над мощите на св. Лазар ставали много чудеса. 

Десетки жертви след тежък инцидент с туристически автобус в Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-zhertvi-sled-tezhyk-incident-s-turisticheski-avtobus-v-severna-koreia-2092479

В тежка автобусна катастрофа в Северна Корея снощи са загинали много китайски туристи, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
 
Китайски дипломати са заминали за мястото на катастрофата в провинция Северен Хвангха

Православен календар за 23 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784105

Православен календар за 23 априлСв. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български Св. мчца Александра била съпруга на император Диоклециан, който подложил св. Георги на мъчения. По време на мъченическия му подвиг станали много чудеса и императрицата познала истината, повярвала в Христа и гласно изповядала вярата си, като се хвърлила в краката на светия мъченик.

"Наполи" би "Ювентус" в края, направи епилога вълнуващ

http://clubz.bg/66982-napoli_bi_yuventus_v_kraq_napravi_epiloga_vylnuvasht

"Наполи" би "Ювентус" с 1:0 като гост в големия мач на италианската Серия А. И направи битката за титлата интересна четири кръга преди края - Юве има вече само точка повече от южняците, 85 срещу 84. 

Победният гол падна в 90-ата минута, когато Калиду Кулибали заби топката с глава след ъглов удар.

Мачът бе типична италинска битка - тактическа и позиционна, без излишни рискове.

В 17-ата минута Мирален Пянич от Юве удари греда от пряк свободен удар. Последва и изчистване на топката пред голлинията от играч на "Наполи".

През второто полувреме "Наполи" заигра по-активно. В 72-ата минута Кайехон постави Джиджи Буфон на изпитание. Ветеранът трябваше да се намесва още 2-3 пъти до края мача.

В същото време "Ювентус" действаше доста пасивно, явно с мисъл повече за равния резултат. Но и Буфон нямаше какво да направи в 90-ата минута, когато Кулибали надскочи защитниците на домакините и донесе чакан триумф за "Наполи".

Музикантите от БНР на протест срещу ниското заплащане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gQJtBNSJ_LQ/

На протест срещу ниското заплащане излизат музикантите от БНР.  Искането им е за увеличаване на заплатите, защото музикантите от БНР са тези, които създават музикалната памет на българската нация.  В последно време няма кадри, няма желаещи да работят в симфоничния оркестър и др., защото възнагражденията са мизерни.

Кандидат-президент в Мексико ще реже ръцете на крадците

http://clubz.bg/66981-kandidat_prezident_v_meksiko_shte_reje_rycete_na_kradcite

Ръцете на крадците трябва да бъдат отсичани, заяви един от кандидат-президентите на Мексико в телевизионни дебати.

Той предизвика недоволството на модератора и буря от коментари и шеги в туитър, предаде Ройтерс.

Независимият кандидат Хайме Родригес, по прякор Грубияна, който изостава в проучванията, направи предложението по време на дискусия за корупцията. Това стана в първите дебати на петимата кандидати за държавен глава преди изборите на 1 юли.

„Трябва да режем ръцете на тези, които крадат. Толкова е просто“, заяви 59-годишният Родригес.

Той допълни, че мексиканският Конгрес трябва да приеме закон в подкрепа на неговата идея.

Модераторът на два пъти попита Грубияна дали наистина мисли това, което говори.

„Точно така, точно така“, отговори Грубияна.

Социалните мрежи избухнаха. В тиутър се появи лицето на Хайме Родригес, наложено върху снимка на ислямски екстремист, отсичащ ръката на човек.

Престъпността и корупцията са сред главните въпроси в предизборната кампания в Мексико. Кандидат-президентите са подложени на огромен натиск да предложат начин за справяне с подкупите, както и да намалят броя на убийствата, достигнал историческия си пик.

Изявлението на Хайме Родригес дойде след дълга дискусия за предложението на водещия в проучванията ляв кандидат Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той предложи амнистия с цел прекратяване на  нарковойната, взела за десетилетие 200 000 жертви.

„Това не е нещо лошо, страните, сравили се с корупцията, го направиха“, каза за рязането на ръце Хайме Родригес.

Той обаче не назова конкретни имена. Ройтерс припомня, че Саудитска Арабия и Иран са сред държавите, които разрешават ампутацията като наказание.

Не стана ясно дали предложението на Грубияна е ограничено до държавни служители, обвинени в корупция, или се отнася за престъпниците като цяло.

Хайме Родригес е на пето място в проучванията от петима кандидат-президенти.

Единственото начално училище в Габрово ще заеме сградата на закрито заради сегрегация школо

https://zaistinata.com/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b2-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be/

Начално училище „Васил Левски“ в Габрово ще започне следващата учебна година в нова база. Така единственото начално училище в града ще може да съчетае своите иновативни форми на обучение с модерната материално-техническа база на обновената сграда на ул. „Христо Смирненски“ № 27, където доскоро се помещаваше габровското училище „Цанко Дюстабанов“. По информация на регионалното издание […]

Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост”

http://budnavarna.bg/33241-unikalen-rozarium-ukrasi-dg-35-detska-radost/

45 рози, засадени в три кръга с различна символика, красят двора на варненската детска градина 35 „Детска радост“. Новият Розариум е дело на възпитаниците, подпомогнати в начинанието от екипа на детското заведение и родителите. Колоритната идея и реализация са посветени на 45-годишнината на  „Детска радост“  и на пролетния април – месецът изобилстващ от екологични прояви. „Учим ежедневно децата да пазят природата и да се грижат за нея. Гордеем се с красивия Розариум, дело на всички нас“, каза директорът Тина Боянова. 45-те рози оформят три кръга с различна символика. Най-вътрешният  носи искреност и чистота и е от бели рози. Средният с розови цветчета е като розовите бузки на децата от весели игри, а най-външният  е от червени рози – символ на здраве и сила – допълни още директорът.

 

Подчертано е еко-отношението на това варненско детско заведение, защото всяка пролет оттам идват вести за кампании, възпитаващи у децата мисъл за запазване на планетата ни, за разумно използване на ресурсите на земята и за пестеливо потребление на вода, хартия и зелени площи. По отношение на тазгодишните зелени кампании, г-жа Боянова отбелязва: „Осъзнали силата  на това всички заедно да постигаме повече за доброто на децата ни, учители, родители и деца и тази година заедно се включиха в пролетното освежаване на детската градина, както и в инициативата „Да спасим още едно дърво”. В навечерието на Международния ден на Земята успяхме да спасим 21 дървета, като отново събрахме и предадохме стотици килограми хартия. И не на последно място, през април, надеждата за по-добър свят обедини съмишленици на ДГ 35 „Детска радост“ в най-човешката и прекрасна кампания – „Деца помагат на деца“ в помощ на децата от отделението по „Онкология и хематология“ на МБАЛ  „Св. Марина“.

източник: Черно море

Материалът Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост” е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Парламентът провали избора в Бюрото за контрол на СРС

http://clubz.bg/66980-parlamentyt_provali_izbora_v_byuroto_za_kontrol_na_srs

Депутатите и от управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", и от опозицията в лицето на БСП и ДПС провалиха избора на нов зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), която сами стартираха през март. Нито един народен представител и парламентарна група не спазипа срока, в който да подадат кандидатура за поста на отстранения член на бюрото Георги Гатев. 

По закон Народното събрание трябва да попълни членския състав на органа, който контролира законността на използване на СРС от специалните служби в срок от 1 месец след предсрочното отстраняване на кадър от органа, който се състои от петима души. 

От ГЕРБ обясниха, че не са имали достатъчно време да подготвят номинация за мястото на Гатев. От "Обединени партиори" заявяваха, че нямат фаворит за поста и при старта на процедурата по избор. Конкретните мотиви на БСП и ДПС не са ясни, но според депутати било ясно, че трудно може да се прокара през Народното събрание кадър на опозицията, който да заеме поста. 

До ситуацията Бюрото за контрол на СРС да е с човек по-малко се стигна, след като от ДАНС, по сигнал на прокуратурата, поискаха и получиха отнемане на достъпа до класифицирана информация на Гатев. Това е достатъчно основание той да бъде отстранен от бюрото, защото без този допуск няма как да изпълнява служебните си задължения. 

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това - според наличната информация, е и официалният мотив за отнетия допуск. Цялата сага доведе до сериозен сблъсък между председателя на Бюрото Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Първият в серия медийни изяви настоя, че СРС се използват неправомерно и с цел репресия срещу определени лица, в това число политици и магистрати, а прокуратурата органичава умишлено контрола. Вторият му отговори, че всъщност Бюрото искало да чете СРС, което не било част от контрола по прилагането им. 

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург. 

Преди седмикца пред "Капитал" Бойко Рашков заяви, че в момента Бюрото за контрол на СРС практически не работи. Членове на органа не идвали редовно на работа, без мотиви отказвали да приемат документи и анализи, свързани с работата на институцията, заяви председателят на органа в интервю за медията. 

Мандатът на настоящия състав на Бюрото изтича догодина. Депутати от ГЕРБ не крият нетърпението си това време да мине, за да сменят Рашков начело. 

Провалът на процедурата за избор на наследник на Георги Гатев заради отказа на народните представители да внесат номинации означава, че процедурата трябва да бъде стартирана наново. Поне в частта й за нов срок за подаване на кандидатури. 

Контролът върху използването на СРС е ключов за контрола върху законосъобразността на работата на службите, а право да искат подслушване, проследяване и т.н. вече имат и служителите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - или прословутия мегаорган "Антикорупция". Последните доклади на Бюрото са пълни с данни да нарушения при изпоздването на специални методи за разследване.

 

Варненски шефове с първи и втори места „Национална кулинарна купа“ 2018

http://budnavarna.bg/33237-varnenski-shefove-s-parvi-i-vtori-mesta-natsionalna-kulinarna-kupa-2018/

След двудневна битка в конкуренция с близо 20 готвачи от цялата страна шеф Васил Якимов от Институт по кулинарни изкуства към ВУМ Варна спечели първо място в категорията за индивидуални състезатели. Варненци печелят и едно второ място в категорията за най-добър кулинарен отбор на България на „Национална кулинарна купа“ 2018 – отново от кулинарния институт в морската столица с водач шеф Калоян Колев заедно със студентите Андреа Чианг (Хондурас) и Данил Двонин (Ирландия). Те се надпреварваха с общо осем тима от страната отново в рамките на два дни.

шеф Васил Якимов

След преминаване на първи кръг с тема „Модерна класика – българска история“ с приготвянето на основно – агнешко месо увито със спанак и момици в було, а за предястие – пататник със свинско. На втория ден от състезанието, с отварянето на черната кутия шеф, Васил приготви за стартер тартар от филе риба тон с мус от авокадо, а за основно – пъдпъдък с пюре от картоф и гарнитура турнирани моркови и сос с грозде и коняк, с което си заслужи първото място присъдено след журирането на шефовете от „Българската асоциация на професионалните готвачи“.

отборът на шеф Калоян Колев
отборът на шеф Калоян Колев

Второто място за отборa на Калоян бе спечелено след приготвянето на супа от трюфели и руло от пъдпъдък с шам фъстък, сос „деми глаз“ с коняк и грозде, пюре от моркови със семена от резене, картофен чипс и картофена пяна, както и пъстарма от пъдпъдък. След разкриването на черната кутия във втори етап от състезанието студентите заедно с шеф Калоян приготвиха Фоагра с портокалов сос, гриловани гъби кладница и прах от шалот. Основното бе сьомга със зеленчуци сос бърбланк, френски боб, кафяво масло и самулина крем. Десертът бе шоколадов бар „Ганаш“, ядки пралин и карамелизиран банан със свежа боровинка, което класира варненци малко след първенците от известен софийски хотел.
Кулинарният форум се организира от „Българската асоциация на професионалните готвачи“ за 11-ти път.

Материалът Варненски шефове с първи и втори места „Национална кулинарна купа“ 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Спартак“ с победа над „Светкавица“

http://budnavarna.bg/33235-spartak-s-pobeda-nad-svetkavitsa/

снимка: Будна Варна

„Спартак“ победи „Светкавица“ Търговище с 2:1, в мач от XXVI кръг на първенството в Североизточната трета лига, игран на стадион „Локомотив“.

Милен Николов откри резултата в 73-та минута, гостите изравниха в 76-та, а Васко Боев донесе победата на „соколите“ с гол – шедьовър, в последната минута на добавеното време.

Съставът на „Спартак“: Мирослав Марков, Александър Йовчев, Вилиян Денчев, Боян Илиев, Михаел Михалев, Милен Николов, Васко Боев, Ивайло Русев (81 – Иво Михайлов), Емил Илиев (75 – Тодор Маринчев), Славомир Събков, Десислав Дяков (51 – Илиян Неделчев).

В следващия XXVII кръг на първенството в Североизточната трета лига „Спартак“ гостува на „Ботев“ Нови пазар. Мачът е на 28 април, събота, от 16 ч., на стадиона в Нови пазар.

Материалът „Спартак“ с победа над „Светкавица“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съдят дядо, обвинен, че нападнал и заплашил с убийство учителката на внука си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydiat-diado-obvinen-che-napadnal-i-zaplashil-s-ubijstvo-uchitelkata-na-vnuka-si-2092463

Започва процесът срещу дядото на детето, което беше взето насинено от детска градина „Пролет“ в Панагюрище на 5 септември м.г. Подсъдимият Красимир Налбантов е обвинен, че е нападнал заподозряната в побой учителка Павлина Ерова и се е заканил да я убие. Първото заседание по делото е от 9.30 ч.

САЩ не са готови за отстъпки преди Северна Корея да спре ядрените си програми

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-ne-sa-gotovi-za-otstypki-predi-severna-koreia-da-spre-iadrenite-si-programi-2092472

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да предложи на Северна Корея съществено облекчаване на санкциите, преди Пхенян съществено да ограничи ядрените си програми, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.
 
"Когато президентът ка

Служители от Регионалните здравни инспекции отново излизат на протест

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sluzhiteli-ot-regionalnite-zdravni-inspekcii-otnovo-izlizat-na-protest-2092464

Служителите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян излизат днес на протест, в подкрепа на исканията, които ще бъдат поставени от инициативни групи на здравните инспекции в страната в Министерството на здравеопазването и Министерски съвет. Действията служи

Макрон се среща "с приятеля си Доналд" на фона на дълбоки разногласия

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-se-sreshta-s-priiatelia-si-donald-na-fona-na-dylboki-raznoglasiia-2092466

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси начело с Иран, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут, предаде АФП.
 
Макрон е пър

8 красавици, които не крият недостатъците си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/8-krasavici-koito-ne-kriiat-nedostatycite-si-snimki-2092256

Няколко килца отгоре, малък бюст, широки рамене – никой не е съвършен, в това число и звездите, на които се възхищават милиони хора по света. Разликата е, че те не позволяват тези „недостатъци“ да им пречат и да постигат нови и нови върхове.

Хубаво е да последваме примера на тези нев

Катерина Стоилова е новата Мис “Кариби” 2018

http://budnavarna.bg/33232-katerina-stoilova-e-novata-mis-karibi-2018/

Тя бе коронясана от Габриела Кирова – Мис България 2016. Традиционния пролетен конкурс за красота се организира за 6 поредна година в едноименното заведени в морската столица Варна.

Конкурсът се е провел на 20 април за шеста поредна година.

Подгласнички на красивата Катя, станаха Велина Шопова и Магдалена Христова. Те бяха на наградени от Иван Димов – регионален мениджър на модна агенция Визаж, Моника Драгнева – Мис Варна 2017, Десо Димитров – моден PR и продуцент и Михаела Йорданова – Лейди Юнивърс България 2017.

Материалът Катерина Стоилова е новата Мис “Кариби” 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Общопрактикуващите лекари излизат на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sh2WMXAdqqw/

Общопрактикуващите лекари излизат на  протест. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите.

Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Проблеми са и педиатричните практики – отговорностите са големи, а заплащането е малко и така не са много желаещите медици.

Друг проблем  е с новата европейска директива за защитата на личните данни. Заради нея ще се наложи да инвестират в компютри и нов софтуер с 2-3000 лв. издръжка на година.

Открит е мъж в безпомощно състояние с огнестрелна рана в главата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_Z8HVgSgOh8/

На 22.04.т.г. около 22.35 ч. във Второ РУ – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на подземния гараж на бл. 161 в ж.к. „Славейков”, при който в безпомощно състояние с огнестрелна рана в областта на главата е открит млад мъж.

Своевременно дошлите на място полицейски служители са посрещнати от 30 -годишна бургазлийка, която заявила, че това е приятелят й – А.С., 30 годишен от Силистра, с когото малко по-рано в компанията на свои познати празнували рожден ден.  Около 21.30 ч. младият мъж заявил, че излиза за малко навън. След като се забавил, приятелите му започнали да го търсят, като го открили в безпомощно състояние в подземния паркинг на кооперацията.

При извършения оглед на местопроизшествието е намерен и иззет боен пистолет с патрон в цевта, заглушител, пълнител с четири патрона и две гилзи, кал. 22. В жилището на А.С., разположено в бл. 161 в к-с „Славейков” е открита бележка. Иззети са видеозаписи от камерите, с които е оборудвана сградата и подземния паркинг, съобщават от ОД на МВР-Бургас. Първоначално събраните факти показват, че най-вероятно се касае за самопрострелване, но са назначени множество експертизи за установяване на детайли по инцидента.

Пострадалият 30 -годишен мъж е откаран в „Шокова зала” на УМБАЛ – Бургас, а оттам е настанен за лечение в отделение „Реанимация” с огнестрелна рана в областта на слепоочието, с опасност за живота.

По случая е образувано досъдебно производство.

Милиарди евро от фондовете на ЕС може да се пренасочат от Източна към Южна Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167411_miliardi_evro_ot_fondovete_na_es_moje_da_se/?ref=rss


Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки милиарди евро от кохезионните фондове на ЕС за следващия бюджетен период заради пренасочването им към Южна Европа и съкращаване на средствата. Достъпът до това, което ще бъде договорено за 2021-2027г., вероятно ще става при по-строги условия, включително спазване върховенството на закона и ограничаване на това, за което може да използва едно правителство парите на данъкоплатци от друите страни в ЕС.<br /><br />Това...

Либертарианците – новите комунисти

http://www.eurochicago.com/2018/04/liber/

Повечето хора ще кажат, че радикалното либертарианство и комунизмът са пълни противоположности: първата идеология превъзнася личната свобода, а втората я заличава. Те обаче просто са огледални образи. И двете идеологии се опитват да отговорят на едни и същи въпроси и не успяват по сходен начин. Там, където бе възприет комунизмът, резултатът бе мъка, бедност и тирания. Ако крайните либертарианци изпълнят някога своите възгледи на практика, то това ще доведе до същата катастрофа.

Правилото 20-20-20 пази очите от монитора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6826685

Правилото 20-20-20 пази очите  от монитораАко се съчетае с раздвижване, ефектът за здравето е х 2. Правилото 20-20-20 е ефективен начин за намаляване на напрежението на очите, причинено от дългото взиране в екрани, съветва д-р Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов”. Зад числата стои препоръката на всеки 20 минути, прекарани пред монитор,

Настъпи краят на медения месец между Германия и Франция

http://pogled.info/svetoven/evropa/nastapi-krayat-na-medeniya-mesets-mezhdu-germaniya-i-frantsiya.94005

/Поглед.инфо/ Макрон се опитва да играе ролята на европейски лидер, но немците нямат намерение да поддържат неговите замисли със загуба за себе си.

Руското външно министерство нарече британските действия днес "продължение на вековете на геноцида"

http://pogled.info/svetoven/ruskoto-vanshno-ministerstvo-nareche-britanskite-deistviya-dnes-prodalzhenie-na-vekovete-na-genotsida.94007

/Поглед.инфо/ „Пригответе се!“ – каза пред журналисти говорителката на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова на ежеседмичния й брифинг. Нека поговорим за държавните поръчки за масови убийства, нека поговорим за историята на Великобритания като една от най-ужасните колониални сили в историята. Британските дипломати изглежда, че не са наясно със собствената си история и е крайно време от тази трибуна да запълним този познавателен вакуум, каза Захарова.

Започна ли новата студена война?

http://pogled.info/svetoven/zapochna-li-novata-studena-voina.94008

/Поглед.инфо/ Това е термин от миналото, който няма нищо общо със света днес

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за промени при избора на местни обществени посредници

https://petel.bg/Ombudsmanat-Maya-Manolova-svikva-forum-za-promeni-pri-izbora-na-mestni-obshhestveni-posrednitsi__261232

Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България организират обществена диску...

Еманюел Макрон пристига на посещение в САЩ

https://petel.bg/Emanyuel-Makron-pristiga-na-poseshhenie-v-SASHH__261233

Френският президент Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме. Очаква се двамата обсъдят редица въпроси, по които имат ...

Съдът ще гледа мярката за неотклонение на футболния фен, хвърлил бомбичка

https://petel.bg/Sadat-shhe-gleda-myarkata-za-neotklonenie-na-futbolniya-fen--hvarlil-bombichka__261234

Съдът ще гледа мярката за неотклонение на 25-годишния футболен фен, който рани с бомбичка полицаи на дербито Левски - ЦСКА София миналата с...

Протест на лекари и здравни инспектори

https://petel.bg/Protest-na-lekari-i-zdravni-inspektori__261235

Неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването в София. На него ще бъдат обсъждани здравословното хранене на децата, е...

Ще бъде слънчево днес! През деня!

https://petel.bg/SHHe-bade-slanchevo-dnes--Prez-denya-__261236

През деня ще остане топло и предимно слънчево. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съ...

Ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-7/

Прогноза за 23.04.2018

Днес ще остане топло и предимно слънчево. Около и след обяд над североизточните и планинските райони в Югозападна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, в Източна България – ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температуи ще са предимно между 25° и 30°, за София – около 26°.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, но само на отделни места в Рило-Родопска област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Материалът Ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Г-7: Поведението на Русия е зловредно

http://clubz.bg/66979-g_7_povedenieto_na_rusiq_e_zlovredno

СВЯТ хайко маас

Външните министри на Г-7 - седемте най-развити индустриални държави, единодушно се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия, но се съгласиха да оставят отворена вратата за диалог с Москва, съобщи висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

Външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които се събраха вчера на двудневна среща в Торонто, Канада, разискваха напреженията с Русия, Иран и Северна Корея, както и ситуацията във Венецуела и Мианма.

"Г-7 единодушно се противопоставят на зловредното поведение на Русия", заяви пред журналисти висшият представител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност. "Има готовност сред членовете на Г-7 за диалог с Русия, но наред с това ние я държим отговорна за зловредните й действия и за усилията да дестабилизира (други) страни", добави той.

Министрите ще издадат днес заключителна декларация, в която ще потвърдят непреклонната си линия към Москва, добавя Ройтерс, като цитира източници, запознати с дискусиите в Торонто.

"Декларацията ще бъде твърда заради онова, което направиха руснаците досега. Но тя може да се интерпретира и като запазване на отворена врата", каза източник, пожелал анонимност, и добави: "Ние им казваме: ако искате да се отнасяме към вас като към велика сила, работете с нас".

Германският външен министър Хайко Маас прикани Москва да помогне за уреждане на кризата в Сирия, където Русия и Иран подкрепят президента Башар Асад.

"Ние знаем, че сирийският конфликт не може да бъде уреден без Русия. Но тя трябва да направи конструктивни предложения", каза той вчера пред журналисти.

Външните министри подготвят срещата на лидерите на Г-7 в Квебек, в Канада, на 8 и 9 юни.

Те няма да обсъждат нови наказателни мерки срещу Москва, защото Великобритания, Франция, Германия и Италия членуват в Европейския съюз, който трябва да вземе колективно решение какви мерки да предприеме. Но този въпрос вероятно ще бъде разисква в двустранни разговори между страните от Г-7, посочва БТА.

Акула нападна американец, преди това го хапали змия и мечка

//dariknews.bg/novini/sviat/akula-napadna-amerikanec-predi-tova-go-hapali-zmiia-i-mechka-2092461

За по-малко от четири години американецът Дилън МакУилямс е бил ухапан от змия, събудил се една сутрин с глава в челюстите на мечка, и едва не загубил крака си след нападение на акула, предава Франс прес.
 

Социално слаби могат да получат безплатна правна помощ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/socialno-slabi-mogat-da-poluchat-bezplatna-pravna-pomosht-2092457

Безплатна правна помощ за социално слаби. Консултацията може да се направи по телефона. На разположение са и 11 специално създадени за целта центрове от Националното бюро за правна помощ, съобщава

Планови прексъвания на тока в област Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b1/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 23 – 27 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.
Област Благоевград
Община Благоевград

 

Община Благоевград
На 23.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Покровник: Валого, Поповка, Равначка, УПИ I-432, Кв. 28, Хан Аспарух
На 23.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 24.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград: 022039 М. Гошевица, местност Еленовско Дере
На 23.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 24.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 25.04.2018 г. /08:00 – 12:15 ч./ – Благоевград: Еленово
На 23.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 24.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 25.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 26.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 27.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв. 6, УПИ ХIII-261, Кв. 11, УПИ-ІІІ-63, ХIХ-33, Кв. 7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 25.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: 000533, местност Ръженици, местност Ръжениците, Митовци, Ръжениците
На 23.04.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Борис Ангелушев, Броди, Бялата Висота, жк. Ален Мак , УПИ XVIII-04279. 625. 15, Кв. 1 по кк Благоевгр
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Благоевград: Айдаровско Дере, Гладно Бърдо, Димитър Талев, К. и Никола Хайдукови, местност Айдаровско Дере, местност Арнаутски Гроб, местност Колзодуй, местност Медунски Андък, местност Мицански Андък, местност Полигона, местност Река Струма, Мицански Андък, Неуточнен Адрес, Огражден, Петко Р. Славейков, Струма, Струмско Център, Тодор Александров, Яне Сандански
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Делвино, Общ. Благоевград: Баздо, Вировете, махала Кацарска, местност Мицански Андък, местност Преслапо, Пл. 11
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Изгрев, Общ. Благоевград: 00701, 33. 432, Айдарово, Кури Дере, Кучкудерска Нива, махала Деянци, местност Кури Дере, местност Пейчинска Чука, местност Чуката, УПИ IV 87, УПИ-ХІ218 Кв. 21, Чуката
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Марулево
На 23.04.2018 г. /09:30 – 09:50 ч./ – Церово, Общ. Благоевград: местност Кантона, Надежда, Осми Март, П. Яворов, При Полигона, УПИ VIII-111, 112, Кв. 15, УПИ І-139, Кв. 12, УПИ ІV-110, Кв. 15
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 09:45 – 12:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Бучино: Ахмедово, До Моста на Р. Струма, Лозята, махала Каракачанка, махала Мичевци, местност Долно Поле, местност Лозята, местност Полето, местност Текето, местнността Чукарски Рид, Община Благоевград, махала Тасковска
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Благоевград: 14-ти Полк, Грамада, Еленово, Кузман Шапкарев, местност Герено, местност Среден Път-Ш-9, местност Тухларната, местност Царевско Шосе, Мир, Пътен Възел, Средния Път-Ш. 09, Стоимен Календерски
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Българчево: местност Змиярски Рид, местност Реката-Корията, местност Реката-Присоето, Турски Гробища
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Дренково: махала Балевска, местност Реката, С. Дренково, Община Благоевгр, Старите Къщи-Р
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Зелен Дол: местност Валого-Краварник, местност Крачаница, местност Реката
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Лешко
На 23.04.2018 г. /09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Логодаж: Гръчка Махала, махала Гелинска, махала Мазневци, махала Нединска, местност Палански Валог
На 23.04.2018 г. /09:45 – 12:30 ч./ – Благоевград: 14-ти Полк, Еленово, местност Тухларната, Мир, Стоимен Календерски
На 23.04.2018 г. /09:45 – 12:30 ч.; 09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Бело Поле, Общ. Благоевград: Васил Левски, Имот 04279. 818. 47, Полето, Тухларната
На 23.04.2018 г. /09:45 – 12:30 ч.; 09:45 – 10:15 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Рилци: УПИ VI-465, Кв. 27, Цигларката
Община Гоце Делчев
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Балдево: УПИ VII-97, Кв. 9, УПИ Ііі Кв. 14
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Баничан: Бахчите, местност Поле, Пръдлището, УПИ III, Кв. 31, УПИ-ІV-270, Кв. 28
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: местност Капсии, местност Пенковото, Пи-18021, М. Мантара, С. Борово, Село Борово, УПИ-V-183, Кв. 30
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Брезница: 29-ти Декември, 31002, VІ, VІІІ, Антон Иванов, Балийца, Барата, Бели Брег, Бело Море, Бърда, Васил Левски, Васил Петлешков, Воденицата, Генерал Ковачев, Гео Милев, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Дунав, Иван Вазов, Исмаил Кальор, Каменица, Керанека, Киркалица, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Масърли, местност Чарка, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Охрид, Падарката, Панайот Хитов, Папратница, Пейо К. Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Свобода, Синища, Ситницата, Сливница, Софата, Спас Белухов-Пането, Стара Планина, Стефан Караджа, Стопански Двор, Суда, Татарка, Теофик Хаджи, Туфча, УПИ-ІV, Кв. 82, УПИ-ХVііі-72138, Кв. 58, Ушите, Хан Аспарух, Ходжова Поляна, Хр. Смирненски, Христо Ботев, Цар Калоян, Чала, Чарга, Чарка, Чифлика, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Буково, Общ. Гоце Делчев: Селището, УПИ- ХVІІ-164, Кв. 11, ХVІ-246, Кв. 19, ХІ-99, 131, Кв. 22
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Господинци: УПИ-ХІ, Кв. 1
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Гоце Делчев: Драмски Път, местност Мочура, местност Сушица, Панаирски Ливади, Пенковото
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Лагадинов, Вардар, Васил Левски, Владимир Поптомов, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димитър Талев, Добри Чинтулов, Драгоман, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Ильо Воивода, Капитан Петко Войвода, Климент Охридски, местност Кръста, Михаил Антонов, Неуточнен Адрес, Октомврийска, Орляк, Отец Паисий, Парка – УПИ-V, Кв. 30, Петър Берон, Пирин, Рила, Родопи, Стопански Двор, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно Море, Шипка
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Кремен, Общ. Банско
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Лъжница: 029005, Ал. Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Горна Бара, Граматиковица, Драва, Елена Лефтерова, Здравец, Ивайло, Каменика, Лъжница, местност Дъбето, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Опълченска, Ореляк, Партизани, Патриарх Евтимий, Пирин, Прогрес, Родопи, Сергей Румянцев, Стопански Двор, Стоян Войвода, Христо Ботев, Юрий Гагарин
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Огняново, Общ. Гърмен
На 23.04.2018 г. /16:30 – 17:30 ч./ – Самоков: Тинтява
Община Петрич
За периода от 08:00 ч. на 23.04.2018 г. до 16:30 ч. на 28.04.2018 г. – Възможни прекъсвания на електрозахранването на територията на Община Петрич, при аварийно изключване на работещия трансформатор в п/ст „Петрич“
На 23.04.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ На 24.04.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ На 25.04.2018 г. /08:45 – 16:00 ч.; 10:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал. Стамболийски, Д-Р Асен Златаров, Полковник Дрангов, Рокфелер, Цар Борис III
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Каймак Чалан, Цар Борис III
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 25.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 27.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма
Община Разлог
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 25.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Долно Драглище: 026036, УПИ IX 219 Кв 42
На 23.04.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: Алекса Сачков, Бор, Братя Миладинови, Владимир Поптомов, Георги Сачков, Гоце Делчев, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, местна, Никола Банков, Никола Вапцаров, Радецки, Седма, Фараонска, Чавдар, Чаталджа, Яким Цоков
Община Сандански
На 23.04.2018 г. /09:00 – 11:15 ч./ – Сандански: Асен Хадживасилев, Георги Казепов, Еделвайс, Захари Стоянов, Одрин, Пирин, Свети Димитър, Свобода, Селището, Соколова Скала, Ушите, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина
Община Сатовча
На 23.04.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Сатовча: Васил Даракчиев, Г. С. Раковски, Дунав, Еделвайс, Иглика, Кокиче, Лазар Карабожиков, Майор Топалов, Неуточнен Адрес, Никола Карталов, Орфей, Освобождение, Родопи, Стопански Двор, Тодор Шопов, Хаджи Димитър, Шипка
На 23.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 25.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 26.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 27.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методи, Кл. Охридски, Лале, Мвец Црънча, местна, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
На 23.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 25.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 26.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ На 27.04.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Капитан Петко Войвода, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пейо К. Яворов, Пеньо Пенев, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Седма, Септемврийска, Сергей Румянцев, Славянска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шеста
Община Симитли
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 25.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 27.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Долно Осеново: Долна Махала, махала Горна, махала Долна
Община Хаджидимово
На 23.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 25.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прексъвания на тока в област Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вин Дизел ще снима "Трите хикса 4"

https://petel.bg/Vin-Dizel-shhe-snima-Trite-hiksa-4__261230

Вин Дизел ще заснеме четвърта част на филма „Трите хикса“, съобщи Screen Rant и fakti.bg. Актьорът вече е успял да откупи правата над поредицата. ...

Хороскопът за днес: Близнаци доста противоречив ден, Лъвове не бъдете мнителни, Стрелци не се подавайте на провокации

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Хороскоп за 23 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Днес ще се чувствате в стихията си. Настроението ви ще е отлично и ще горите от желание да го споделите с всички наоколо. Кратките пътувания, излетите, екскурзиите са идеални за днешния ден. Не се заседявайте на едно място, ако можете.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Подгответе се за един емоционален и забързан ден. Дано сте успели да вместите в графика си една интимна вечеря, защото иначе много бихте разочаровали точно човека, който искате да е очарован от вас.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Доста противоречив изглежда днешният ден, миговете на радост от живота ще се сменят на моменти на недоволство и обратното. Не градете големи планове, за да не останете после разочаровани.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Най-после един ден за отмора. Намерете време да останете по-дълго насаме със себе си, дължите си го. Днес е време за анализи и равносметка, не е нужно чужди хора да надничат в душата и мислите ви.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Този ден е като поръчан специално за вас. Ще усетите, че хората наистина държат на вас и не е нужно да бъдете мнителни. Творческите дейности и срещите със сродни души могат да направят този ден незабравим за вас и да поставят началото на едно ново приятелство.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Философски поглед към света, аналитична мисъл, работниливи ръце – вие сте идеалният изпълнител, но и перфектния мениджър. Предизвикателствата тепърва започват. Важното е да оставите съвестта си чиста.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Това е денят, в който мечтите ви могат да се сбъднат. Късметът ще е неотлъчно да вас и няма причина да се мръщите или да сте в лошо настроение. Ако сте тръгнали на път – просто се наслаждавайте, тези мигове са изцяло ваши.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Не си създавайте излишно напрежение като си поставяте грандиозни цели, опитайте поне през тези два дни да се отпуснете и да се почувствате човек. Ако ви поискат пари на заем помислете преди да дадете, защото може и да не ги видите повече.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ако сте решили да прекарате деня с любим човек, няма да сбъркате. Днешният ден може да ви поднесе и някое бизнес предложение, но е по-добре да отложите решаването на подобни въпроси. Не се поддавайте на провокации.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Един ден, в който ще предпочетете да приключите недовършените неща от предната седмица. Идеята ви не е лоша, само гледайте да не се преуморявате.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес лесно бихте могли да се прославите по една или друга причина. Денят е само за празнуване и любов. Внимавайте какво правите, защото личният ви пример е заразителен, особено за децата.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Днес може да се чувствате не толкова прекрасно, колкото би ви се искало, току ще се появяват разни недовършени домашни нещица. Опитайте се да гледате по-бодро на света. Дайте си време за почивка, не се опитвайте точно днес да свършите всичко.

Материалът Хороскопът за днес: Близнаци доста противоречив ден, Лъвове не бъдете мнителни, Стрелци не се подавайте на провокации е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бебе проплака в Черно море!

http://budnavarna.bg/33229-bebe-proplaka-v-cherno-more-2/

Треньорът в школата на Черно море Мирослав Мирчев стана татко за първи път. Неговата половинка Надежда го дари с дъщеря, която ще носи името Ивайла.

Майката и бебето са в добро здравословно състояние. Ивайла Мирчева тежи 3,4 кг. и е висока 51 сантиметра. Младото семейство изразиха своята благодарност на екипа на д-р Славчев в МБАЛ “Света Анна-Варна“.

Мирчев е в академията на Черно море от миналото лято, като в момента води младите надежди на “моряците“, родени 2009 година.

Материалът Бебе проплака в Черно море! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

The Telegraph научи за „сериозен пробив“ в разследването на случая „Скрипал“

http://pogled.info/svetoven/The-Telegraph-nauchi-za-seriozen-probiv-v-razsledvaneto-na-sluchaya-skripal.94001

/Поглед.инфо/ На британските следователи, по всяка вероятност, им се е отдало да постигнат сериозен пробив по случая с покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише The Daily Telegraph. Полицията и разузнавателните служби на Великобритания идентифицираха основните заподозрени, които, както твърди британската страна, са влизали в „поддържана от Кремъл ударна група“

Die Welt: В Бундестага установиха, че ударът на САЩ по Сирия е нарушил международното право

http://pogled.info/svetoven/evropa/Die-Welt-v-bundestaga-ustanoviha-che-udarat-na-sasht-po-siriya-e-narushil-mezhdunarodnoto-pravo.94002

/Поглед.инфо/ Научната служба на Бундестага по молба на Лявата партия анализира удара на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия и го призна за нарушение на международното право, пише германският вестник Die Welt.

Александър Роджърс: Първата виртуална война

http://pogled.info/svetoven/aleksandar-rodzhars-parvata-virtualna-voina.94003

/Поглед.инфо/ Настоящият конфликт между САЩ Великобритания и Франция (засега никой друг не е влизал явно в западната коалиция) от една страна и Русия, Китай, Иран, Венецуела и Сирия от друга ще влезе в историята като Първата виртуална война.

Западът иска на унищожи Армения като ирански и руски плацдарм

http://pogled.info/svetoven/zapadat-iska-na-unishtozhi-armeniya-kato-iranski-i-ruski-platsdarm.94004

/Поглед.инфо/ След избирането на Серж Саркисян за министър-председател, лидерът на опозицията Никол Пашинян заяви за началото на „мирната революция“ в Армения. На 18 април Пашинян призова към началото на масови седящи стачки в сградите на държавните органи „за да не може да се намери място за чиновниците на Серж Саркисян в тези организации“. Противниците на Саркисян блокираха входовете към правителствените сгради в Ереван, което доведе до нови сблъсъци с полицията и до задържане на активисти.

Годеникът на Юлия Скрипал бил агент на руските спецслужби

http://clubz.bg/66978-godenikyt_na_yuliq_skripal_bil_agent_na_ruskite_specslujbi

Годеникът на Юлия Скрипал, която заедно с баща си беше отровена на 4 март в Солсбъри, е свързан с руските тайни служби, пише британският вестник The Times.

Според изданието Степан Викеев, на 30 години, се укрива след нападението срещу семейство Скрипал, съобщава агенция "Фокус". Той не отговаря на обажданията на Юлия Скрипал, която се опитва да се свърже с него след изписването й от болницата и е изтрил всички свои акаунти в социалните мрежи.

За него се предполага, че работи в Института за съвременни проблеми в сигурността, базирана в Москва организация, за която се предполага, че е свързана с руските тайни служби. Института се оглавява от майка му, която през 2008 година е наградена за заслуги към руската държава. Според изданието тя не одобрявала връзката им, но често е гостувала в апартамента им в Москва.

Съсед е казал за вестник „Московский комсомолец“, че те винаги старателно заключвали вратата на стълбището, като че ли се страхували от нещо. 

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по АМ „Хемус“ от София до Варна

http://budnavarna.bg/33226-ministar-nankov-prez-2024-g-shte-patuvame-po-am-hemus-ot-sofiya-do-varna/

Автомагистрала „Хемус“ ще бъде изцяло готова през 2024 година, а финансирането през годините ще осигуряваме от приходите от тол системата, която ще заработи от следващата година. През 2023 година ще бъдат готови автомагистралите „Струма“ и Русе – Велико Търново. През октомври тази година, осем месеца предсрочно, ще бъде пуснат и Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Сандански до Кресна.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на шестата политическа академия на жени ГЕРБ в град Вършец.

В процес на изграждане е лот 3.1. на АМ „Струма“. В процес на изграждане са 9,3 км от “Хемус” от Ябланица до Боаза, чието строителството стартира на 27 март т.г. В момента се извършва проектиране на 16,3 километровия участък от пътен възел „Белокопитово“ до пътен възел “Буховци“. Проектират се и 50 километра от Боаза до пътя Плевен – Ловеч, като се очаква през тази година да стартират търгове за изграждането на участъците от Боаза до п.в. „Дерманци“, от – п.в. „Дерманци“ до п.в. „Каленик“ и от п.в. „Каленик“ до пресичането с Плевен-Ловеч. Ще бъдат обявени и процедури за инженеринг на 85 км от пътя Плевен – Ловеч до Русе-Велико Търново, разделен на три подучастъка.

Протестиращите направиха видими усилията на правителството за изграждането на пътя Видин – Ботевград, който е и ангажимент в управленската ни програма, за което им благодаря, подчерта Нанков.

Материалът Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по АМ „Хемус“ от София до Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Маратон на четенето

http://budnavarna.bg/33223-maraton-na-cheteneto/

16-то издание на „Маратонът на четящите хора“ започва във Варна. Инициативата води началото си през 2003 година и се свързва с Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, научи BudnaVarna.bg.

Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.

С поканата си библиотеката призовава – на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, включете се в поредното издание на Маратона на четящите хора! „Нашата цел е на този ден да провокираме колкото се може повече хора да четат. В къщи, в детската градина, училище, клуб, офис, музей, галерия, издателство, университет.

Започнал от еднодневния празник, в днешни дни е двуседмична кампания с множество партньори и сцени на четене. През 2018 г. общият брой на сцените за участие достига 90. Акценти в тазгодишната кампания са включването на социалните мрежи, създаване възможност на всеки да бъде част от инициативата.

„Приказната нощ в библиотеката” започва в навечерието на „Маратона” в 21:00 часа на 22-ри срещу 23-ти април. По традиция децата от Школа „Клас” с ръководител Ивелина Бояджиева ще създават книга-игра, приключение с оживели герои. През нощта в читалните зали на РБ „Пенчо Славейков” те първи ще прочетат страниците си за „Маратона на четящите хора”.

Стартът на 23 април е в 8:30 часа в библиотеката с колеги и читатели. Посветен е на автори, връстници на библиотеката или с годишнини през 2018 г. Участник в първото четене ще бъде народния представител д-р Емилия Милкова. През целия ден във фоайето на библиотеката на всеки час се сменят в тематични пояси – автори, жанрове и събития.

На 23 април от 11.00 ч. библиотеката ще представи и своето най-ново издание – сборникът „Споменът през поколенията и времето – Материали за историята на град Варна“. Сборникът е посветен на 135 г. от създаването на библиотеката и представя една библиографска рядкост – „Материали за историята на град Варна”, издавани като притурки към Варненски общински вестник “ през 20 те години на ХХ век.

В заключителната част на Шестнадесетият Маратон на четенето във Варна е срещата – разговор с Петър Денчев и Теа Денолюбова за книгите и творчеството, за младия четящ човек, за писането когато, искуството и литературата са вплетени в собственото ти битие.

Материалът Маратон на четенето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете

http://budnavarna.bg/33221-zhenite-u-nas-poluchavat-po-niski-zaplati-ot-mazhete/

снимка: Будна Варна

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад на Комисията за защита от дискриминация. Разликата между заплатите на двата пола е около 15%. Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.

Най-често дискриминираните възрастови групи жени са между 25 и 34 години и между 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са близо до пенсионна възраст и работодателят не иска да инвестира в квалификацията им.

По-големи разлики в заплащането между мъже и жени има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния.

Под ударите на дискриминацията на работното място казва, че попаднала и Даниела Събева. Работи от 15 години като IT специалист. Разказва, че бременността й не била добре приета от ръководителите й.

Според доклад на комисията в групата на дискриминираните влизат жени с малки деца, жени с увреждания, както и тези с ниско образование.

Според работодателите у нас обаче отношението към работещите жени не е по-различно от това към мъжете.

Междувременно фирмата, в която работи Даниела, е била санкционирана заради дискриминация по признак пол.

Материалът Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шефката на Дирекция Образование към община Варна за районирането и правилата за прием на първокласници

http://budnavarna.bg/33219-shefkata-na-direktsiya-obrazovanie-kam-obshtina-varna-za-rajoniraneto-i-pravilata-za-priem-na-parvoklasnitsi/

снимка: Будна Варна

За определяне на близост до училището общините са задължени да определят прилежащи райони към всяко едно училище, като един адрес получава максимален възможен брой точки само за едно училище.

Това каза Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, във връзка с предстоящия електронен прием в първи клас по водещия критерии близост до училище.

При определянето на районите за обхват се следват основни комбинирани принципи като критерии за определяне на достъпност, на близост на училището относно даден адрес – близост по пешеходна линия, разграничаване на районите един от друг посредством главни пътни артерии, безопасен пешеходен подстъп към училището, като наличие на подлез, светофарна уредба, пешеходна пътека тип „Зебра“. За селищните образувания и местности – лесен и бърз транспортен достъп по главна пътна артерия и съответно наличие на редовен градски транспорт по маршрута. Лилия Христова отбеляза, че ако броят на кандидатите за дадено училище надхвърля броя на свободните места, децата се подреждат според допълнителните критерии, които са дете с трайни увреждания над 50 %; дете на двама починали родители; други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в училището; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища.

Децата се подреждат в низходящ ред според получения сбор от точки по критериите, като при равен брой точки се класират на случаен принцип.

Материалът Шефката на Дирекция Образование към община Варна за районирането и правилата за прием на първокласници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варненски ученици с оригинален флашмоб за Деня на Земята

http://budnavarna.bg/33216-varnenski-uchenitsi-s-originalen-flashmob-za-denya-na-zemyata/

По повод Деня на Земята – 22 април, учениците от Професионалната гимназия по електротехника-Варна, организираха флашмоб, съобщиха от учебното заведение за BudnaVarna.bg.

Учениците се подредиха във формата на електрическа крушка, в която бяха изписани инициалите на училището.

С акцията те призовават обществеността да е по-отговорна към опазването на природата. Учениците „светнаха“ и „изгасиха“ електрическата светлина, за да ни напомнят, че е необходимо да водим по – екологичен начин на живот.

Материалът Варненски ученици с оригинален флашмоб за Деня на Земята е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Движението на документи в кадастъра вече може да се проверява в интернет

http://budnavarna.bg/33214-dvizhenieto-na-dokumenti-v-kadastara-veche-mozhe-da-se-proveryava-v-internet/

снимка: Будна Варна

Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и това готови ли са могат да бъдат проследявани на страницата на агенцията, без да се налага гражданите да ходят на място в офисите на службата.

Такава възможност дава кадастрално-административната информационна система „КАИС“ на Агенцията по геодезия, картография и кадастър със следния интернет адрес https://kais.cadastre.bg/bg/Services, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В системата могат да се подават по електронен път заявления за нанасяне на настъпили промени в кадастралния регистър на недвижимите имоти, издаване на скица за имот или сграда в урбанизирана или неурбанизирана територия, предоставяне на копие от кадастрална карта в графичен вид и др.

В онлайн портала могат да се заявят и различни видове справки – за граници и кадастрална информация за имоти, справки по кадастрална карта, за собствениците и носителите на други вещни права за един имот от кадастралния регистър на недвижимите имоти, копия от кадастрални карти в графичен вид, извадки от кадастралната карта с данни от кадастралния регистър на недвижимите имоти за един имот, копие на кадастрална карта в цифров вид без данни за собствеността и др.

За използването на услугите, предоставяни чрез КАИС, е необходимо да се направи електронна регистрация на клиента, чрез която той получава потребителско име и парола за идентификация в портала. Всеки регистриран потребител получава уникален клиентски номер в системата.

От всички услуги, предоставяни от агенцията, гражданите могат да се възползват по електронен път, при това с 30% по-евтино, в сравнение с тези на гише.

С общините и ведомствата АГКК има сключени споразумения за достъп до информационната система на кадастъра за извършване на справки, заявяване и получаване на електронни скици или схеми за имоти тяхна собственост, или за имоти собственост на физически и юридически лица, които са им необходими за провежданите от дадена община или ведомство административни процедури.

Сключените споразумения с общините дават възможност на гражданите и юридическите лица за достъп до услугите, предоставяни от Агенцията на общинско ниво.

Чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра нотариусите също могат да заявяват и да получават от АГКК електронни скици и схеми, които да заверяват и да използват за провежданите от тях нотариални производства. По този начин не е необходимо от страните по една нотариална сделка да се изискват скици и схеми на хартиен носител.

За цялата страна от началото на годината досега подадените заявления за услуги от АГКК са близо 70 хиляди, като само 10% от предоставяните от агенцията услуги са заявени електронно.

Само в София месечно се подават над 7 хиляди заявления, средно дневно това са по около 450 души, преминали през офисите на АГКК, а в цялата страна – средно на ден са около 2 000 човека.

Също за улеснение на гражданите и бизнеса, в столицата, освен в централната сграда на Агенцията, работят още 8 изнесени офиса. Всеки гражданин може да посочи изрично в кой офис би желал да получи издадените документи.

Материалът Движението на документи в кадастъра вече може да се проверява в интернет е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Без ток във Варна – 23 април 2018

http://budnavarna.bg/33212-bez-tok-vav-varna-23-april-2018/

снимка: Будна Варна

Две варненски местности ще са без електрозахранване утре – 23 април, понеделник. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, посочиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

От 08:00 до 17:00 часа без електрозахранване ще са местност Боровец-юг и част от местност Ракитника.

От 10:00 до 13:00 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в района на селата Лопушна, Медовец и Поляците.

Материалът Без ток във Варна – 23 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Времето във Варна – 23 април 2018

http://budnavarna.bg/33210-vremeto-vav-varna-23-april-2018/

снимка: Будна Варна

Днес над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места по Северното Черноморие ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, който ще се ориентира от изток-североизток. Ще се затопли и максималните температури ще са между 18° и 23°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Във вътрешността на страната ще остане топло и предимно слънчево. Около и след обяд над североизточните и планинските райони на Югозападна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, в Източна България – ще се ориентира от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 7° и 12°, дневните – предимно между 25° и 30°.

Атмосферното е по-високо от средното за април и ще остане без съществена промяна.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, но само на отделни места в Рило-Родопска област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Материалът Времето във Варна – 23 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

За риба с Цанко. Спецове: Прясна риба няма, има само охладена и замразена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826187

За риба с Цанко. Спецове: Прясна риба няма, има само охладена и замразенаНяколко часа след улова вече трябва да е във фризера Прясната риба е мит от времето на развития социализъм. Тогава главната битка на безгрижните труженици бе за прясното. Те висяха на опашки за пресен хляб, прясно свинско, пресни маслини, макар че, за да стават за ядене, стоят месеци наред в саламура.

Макрон ще убеждава приятеля Тръмп да не налага мита на Европа

http://clubz.bg/66977-makron_shte_ubejdava_priqtelq_trymp_da_ne_nalaga_mita_na_evropa

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси начело с Иран, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут, предаде Франс прес.

Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.

Въпреки че са толкова различни един от друг, всеки от двамата лидери обича да припомня общото помежду им - че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина дотогава е изглеждала немислима.

Макрон се хвали, че между него и американския президент има "много лична връзка" и "добро равнище на доверие и уважение", а тази седмица обясни пред сп. "Ванити феър", че цени "доста директните" разговори с Тръмп.

Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. И макар да се въодушеви от парада за 14 юли на "Шан-з-Елизе" в Париж дотолкова, че да поиска да организира подобен във Вашингтон, досега Тръмп на практика не е отстъпил от нито едно от вижданията си.

Макрон и Тръмп на парада в Париж през миналата година.

За френския държавен глава, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски, е важно какво ще постигне в тридневната си визита, освен напомняне за "уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка"

Очаква се в разговорите да доминира въпросът за споразумението за иранската ядрена програма преди очакваното след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на сделката. В предизборната кампания той обеща "да скъса" споразумението - плод на дългогодишни преговори, чиято цел бе да се попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.

Голям поддръжник на запазването на споразумението, френското президентство се изказа "крайно предпазливо" за шансовете си за убеждаване, тъй като "признаците не са окуражаващи".

Друга гореща тема - източник на напрежение - е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия. Френският президент призова американския си колега да не ги налага.

"Надявам се, че Доналд Тръмп ще реши да освободи ЕС", заяви днес Макрон в интервю за Фокс нюз. "Със съюзници не се води война", допълни френският държавен глава, повтаряйки изявлението, направено тази седмица, на неговия министър на икономиката Брюно льо Мер.

На 8 март Тръмп обяви мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ, които влязоха в сила на 23 март. Вашингтон обаче освободи от новия режим Канада и Мексико, които са двата основни доставчици на стомана и алуминий за американския пазар. Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър посочи пред Конгреса, че временно ще бъдат отложени митата срещу още няколко страни, с които се водят консултации. По думите му това са членките на ЕС, Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея. 

"Той (Тръмп - бел. ред.) каза, че изключенията ще продължат до 1 май. Да видим какво ще реши на 1 май. Само питам: кои са приоритетите ни?", коментира Макрон.

И допълни:

"Ако се води война срещу всички, търговска война срещу Китай, търговска война срещу Европа, войната срещу Сирия, войната срещу Иран, ами, това не може да работи. Ние сме съюзници".

Колкото до парижкото споразумение от 2015 г. за климата, Макрон се надяваше още тази есен да привлече Тръмп обратно в него, но засега въпросът изглежда остава на втори план, пише БТА.

Можем да проспим пътя до Марс

https://petel.bg/Mozhem-da-prospim-patya-do-Mars__261228

Очакваният съвсем скоро полет до Марс е честа тема в новините. Илън Мъск официално представи плановете си за нова ракета, която ще даде въ...

Ремонт на фуга спира движението по платното за Дупница на магистрала Струма

https://offnews.bg//ikonomika/remont-na-fuga-spira-dvizhenieto-po-platnoto-za-dupnitca-na-magistrala-679113.html

Днес поради ремонт на дилатационна фуга при км 46 се спира движението по платното за Дупница на АМ „Струма“ от пътен възел „Долна Диканя“ при км 36 до пътен възел „Дупница-Север“ при км 51. Движението в посока София ще се извършва без промяна, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

По време на ремонтните дейности движението в посока Дупница ще се пренасочва при пътен възел „Долна Диканя“ по път I-1 София-Кулата и при пътен възел „Дупница-Север“ при км 51 пътуващите ще могат да се включат обратно в АМ „Струма“.

Ремонтните дейности ще се извършват на два етапа, след приключване на ремонтните дейности в платното за Дупница, ремонтът ще продължи в платното за София.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Ще се задържи ли топлото време през новата седмица

https://petel.bg/SHHe-se-zadarzhi-li-toploto-vreme-prez-novata-sedmitsa__261226

чаква ни топла седмица, понеделник ще бъде слънчев и с по-високи температури от обичайното. Следобед над североизточните райони ще се за...

Тайната на вавилонски скрижали на 3700 години може да пренапише историята на математиката

https://petel.bg/Taynata-na-vavilonski-skrizhali-na-3700-godini-mozhe-da-prenapishe-istoriyata-na-matematikata__261227

Учени успяха да разшифроват древна вавилонски скрижали на 3700 години. Получените данни могат да пренапишат историята на математиката. Не ...

"Ню Йорк Поуст" гръмна за страшен скандал с Морган Фрийман

https://petel.bg/Nyu-York-Poust-gramna-za-strashen-skandal-s-Morgan-Friyman-__261229

Американският световноизвестен актьор Морган Фрийман е обвинен, че е имал сексуални отношения с Идън Хайнс, която беше убита преди три го...

Идва ли краят на клавиатурата и мишката

https://petel.bg/Idva-li-krayat-na-klaviaturata-i-mishkata__261231

През последните десетилетия компютрите промениха света, но не и самите себе си. Макар да са много по-мощни и способни, те все още са практи...

Вицове за кметове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6827362

Вицове за кметове- Докторе, искам да ме заразиш с някаква... ама много страшна венерическа болест! - Ти добре ли си, бе?! - Глей ся... ти като ма заразиш мене, аз ше заразя жената. Жената ше зарази попа - попа - попадията, тя пък кмета, кметът - кметицата, пък кметицата - горския... ще ми бие той на мене кучето.. *** В малко градче.

Роден е Иван Мърквичка

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-ivan-myrkvichka-news_670773.html

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, като образец в този жанр е прочутата му картина "Ръченица". Работи и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство

В центъра на София и Драгалевци 12 часа без вода заради ремонти

https://offnews.bg//obshtestvo/v-tcentara-na-sofia-i-dragalevtci-12-chasa-bez-voda-zaradi-remonti-679221.html

Централни софийски улици ще останат без вода за 12 часа заради ремонти днес, предупреди "Софийска вода". Тя ще бъде спряна и в Драгалевци.

Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Партений Нишавски“ водата ще бъде спряна от 9 до 21 ч на:

- ул. „Партений Нишавски“ от ул. „Одрин“ до бул. „Ген.Михаил Д. Скобелев“;

- по ул. „Осогово“ от ул. „Партений Нишавски“ до ул. „Позитано“;

- по ул. „Българска морава“ от ул. „Партений Нишавски“ до ул. „Камен Андреев“ + бл. 15, 18 и бл. 2 на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“

Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на ул. „Партений Нишавски“ и ул. „Българска морава“.

Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Борис Арсов“, водата ще бъде спряна от 9 до 21 ч на:

- ул. „Борис Арсов“;

- ул. „Нилс Бор“;

- ул. „Проф. Станчо Ваклинов“;

- ул. „Петър Карапетров“;

- ул. „Йордан Радичков“;

- ул. „Проф. Милко Борисов“;

- ж.к. "Градините".

Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците „Борис Арсов“ и „Йордан Радичков“.

Вода няма да има и в „Драгалевци“, заради изграждане на сградно водопроводно отклонение, от 10 до 22 часа на:

- ул. „Крушева градина“;

- ул. „Ненко Балкански“;

- ул. „Гергьовче“;

- ул. „Кимчовец“;

- ул. „Еловица“;

- ул. „Захари Зограф“.

Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на ул. „Крушова градина“ №56.

23 април - роден е Иван Мърквичка

https://offnews.bg//na-tozi-den/23-april-roden-e-ivan-markvichka-679013.html

На тази дата през 1856 година е роден българският художник с чешки корени Иван Мърквичка.

Той е значима фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, като образец в този жанр е прочутата му картина „Ръченица“. Работи и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Оставил е портрети с голяма художествена стойност.

Вижте повече от "Българска история" - Иван Мърквичка – с любов към България

От 7 до 30 градуса, дъжд - във Варна и Шумен

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-7-do-30-gradusa-dazhd-vav-varna-i-shumen-679219.html

Днешният ден ще е топъл и предимно слънчев, с температури от 7 до 30 градуса.

Около и след обяд над североизточните и планинските райони на Югозападна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, в Източна България той ще се ориентира от изток-югоизток.

Минималните температури ще са между 7° и 12°,максималните - предимно между 25° и 30°.

В София ще е предимно слънчево, с температури между 7 и 26 градуса.

В Пловдив ще е слънчево и ясно, а градусите ще са от 9 до 29.

Във Варна ще има променлива облачност, възможно е и да превали. Термометрите ще сочат между 12 и 22 градуса. В Бургас минималната температура ще е 10, а максималната - 23 градуса.

Дъжд се очаква и над Шумен, където прогнозата е за температури от 7 до 26 градуса.

Във Видин и Сандански градусите ще достигнат 30.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развие купеста облачност, на отделни места в Рило-Родопска област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развие купеста облачност, на отделни места по Северното Черноморие ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, който ще се ориентира от изток-североизток. Ще се затопли и максималните температури ще са между 18° и 23°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Днешният ден ще продължи 13 часа и 45 минути. Слънцето ще изгрее в 6:33 и ще залезе в 20:18 ч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване