6-има умряха от отровна ракия в Якоруда, близките им искат 2 млн. лв. кръвнина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828194

6-има умряха от отровна ракия в Якоруда, близките им искат 2 млн. лв. кръвнина- Собственикът на дърводелски цех Тайфи Мекльов я продавал и подарявал за мъжки събирания - рожден ден, колене на прасе - Твърди, че получил тубата от друг - не знаел, че има високо съдържание на метанол - Не опитал обаче скоросмъртницата, а пил вино “Половината град Якоруда щеше да си замине от отровната ракия.

72-годишен шофьор падна в крайпътна канавка в Монтанско, в болница е

https://www.24chasa.bg/region/article/6828624

72-годишен шофьор падна в крайпътна канавка в Монтанско, в болница е

22-ри април около 12,00 ч. на пътен възел за село Долна Вереница, път Е- 79, 72- годишният Й.Б. от гр. Монтана управлява лекия си автомобил "Опел Астра" с монтанска регистрация. При движение от Монтана към Видин на десен завой губи контрол върху автомобила, излиза отляво на платното за движение в крайпътна канавка.

Българите заделят най-малко в ЕС за книги, най-много са четящите хора във Финландия

https://offnews.bg//knigi/balgarite-zadeliat-naj-malko-v-es-za-knigi-naj-mnogo-sa-chetiashtite-679243.html

Българите не са първи, втори, трети или пети, а последни в ЕС по разходи за книги и вестници. Страната ни дели незавидното последно място с Гърция, показват данните на Евростат, публикувани днес по повод Световния ден на книгата и авторските права.

Те са съставени на база разходите на домакинствата за книги и вестници през 2016 г. За такива европейските граждани са похарчили над 90 милиарда евро (1.1% от разходите им). Средно на човек се падат по около 200 евро годишно.

Най-много книги се купуват в Словакия, а най-малко - в България и Гърция.

В Словакия делът за книги е бил 2.1% от общите разходи. На второ място е Германия с 1.6%, а на трето - Полша (1.4%). В България и Гърция процентът е по 0.6. Преди нас са Чехия, Испания и Малта - по 0.7%.

Заделяното за книги и вестници намалява. През 1995 г. делът на този разход е бил 1.8% от общия за семейството.

Европейците прекарват средно между 2 и 13 минути на ден в четене, показва още европейската статистика. Данните са базирани на изследване, проведено между 2008 и 2015 година в 15 европейски държави сред население на възраст между 20 и 74 години. България не е включена.

Средно 2 минути на човек на ден е времето във Франция, 5 - в Италия, Австрия и Румъния. Тук №1 е Естония с 13 минути, следват Финландия и Полша с по 12 мин. В Унгария те са 10.

Най-голям е делът на запалените читатели, за които четенето е основно удоволствие и занимание, във Финландия и Полша. 16.8% от финландците определят четенето като основна дейност. Същото е валидно за 16.4% от поляците, 15% от естонците. По брой часове, прекарани над книгите, гърците се представят значително по-добре с техните 11.9%. Толкова има и Люксембург.

Най-малко страстни почитатели на книгите има във Франция (2.6%), Румъния (6.2%), Австрия (7.2%) и Белгия (7.9%).

Цитираните данни са от 2010 г. и те не включват информация за България.

Редовните читатели прекарват повече от час в четене. Във Франция времето е час и 1 минута, в Унгария - час и 37 минути.

Във всички страни делът на четящите жени е по-голям от този на четящите мъже.

Народният представител от ПП ГЕРБ Александър Мацурев отправи питане към министър Нено Димов

http://www.struma.com/obshtestvo/narodniyat-predstavitel-ot-pp-gerb-aleksandur-macurev-otpravi-pitane-kum_133366/

По време на парламентарния контрол в петък депутатът от ПП ГЕРБ Александър Мацурев отправи питане към министър Нено Димов, от негово име и от името на колегите от Благоевградска област, водени от загриженост за качеството на атмосферния въздух върху територията на страната и от убедеността, че Министерството на околната среда и водите подпомага местните власти при разработването на общински програми за намаляване на емисиите на вредни вещества за населените места, където са регистрирани...

Продължава

Служителите на РЗИ - Варна отново излизат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=372995

От 12.00 до 12.30 часа днес пред сградата на РЗИ-Варна ще се състои протест на здравните инспектори в инспекцията във връзка с ниското заплащане на служителите, научи Moreto.net. Причината за недоволството е обещаното "увеличение" на заплатите, което в крайна сметка се оказа от 5 до 10 %, заявиха от институцията в морския град.

Нарасналият апетит към долара натиска цената на златото

http://econ.bg/Новини/Нарасналият-апетит-към-долара-натиска-цената-на-златото_l.a_i.760792_at.1.html

Стойността на златото в сутрешните часове в понеделник се понижава. Това се дължи както на намаляването на политическите рискове от една страна и на...

Салах Абдеслам ще лежи в затвора и за престрелка с полицията в Брюксел

https://frognews.bg/svqt/salah-abdeslam-shte-leji-zatvora-prestrelka-politsiiata-briuksel.html

Белгийски съд осъди Салах Абдеслам заради престрелка с полицаи в Брюксел през март 2016 г., съобщава „Ройтерс”.

Избраха Салах за футболист на сезона в Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6828622

Избраха Салах за футболист на сезона в АнглияГолмайсторът на английската Висша лига Мохамед Салах от "Ливърпул", взе наградата за играч на сезон 2017/2018. Египтянитът остави зад себе си играчите на шампиона "Манчестър Сити" Кевин Де Бройне, Лерой Сане и Давид Силва, както и Хари Кейн от "Тотнъм" и Давид де Хеа от "Манчестър Юнайтед". Салах има 31 гола и 9 асистенции в 33 мача за "Ливърпул".

Става страшно в Гоце Делчев! Второ зловещо предупреждение към бизнесмена Илко Ламбрев, след стрелбата, запалиха и 2 от колите му

http://www.struma.com/krimi/stava-strashno-v-goce-delchev-vtoro-zloveshto-preduprejdenie-kum-biznesmena_133365/

На 22.04.2018г. около 04:00 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Мерцедес“ и лек автомобил „Нисан“, паркирани в района на ул. “Панаирски ливади“ в гр. Гоце Делчев. Автомобилите са собственост на известния местен автобос Илко Ламбрев.

Изгорели са предниците на колите, а до тях е намерена бутилка със запалителна смес. Това е второто предупреждение към Ламбрев, който се занимава с продажба на коли и напоследък има най-много паркирани в...

Продължава

Кола блъсна челно рокер в Лом, със счупен таз е

https://www.24chasa.bg/region/article/6828612

Кола блъсна челно рокер в Лом, със счупен таз е 

63- годишен водач, седнал зад волана на Пежо 206 блъснал челно мотоциклетист в Лом. Пътният инцидент станал на 22-ри април около 9,20 ч. на ул. "Цар Симеон" с посока на движение ул. "Александър Стамболийски" в гр. Лом. Шофьорът В.Е. Лом на кръстовището с ул. "Тодор Каблешков" предприема маневра ляв завой ,

Мащабният полумаратон на София стартира от пл. "Св. Ал. Невски"

https://www.actualno.com/moresport/mashtabnijat-polumaraton-na-sofija-startira-ot-pl-sv-al-nevski-news_671062.html

Първото по рода си спортно събитие "Kaufland София Полумаратон" ще обхване сърцето на София на 13 май (неделя). То се очертава да се превърне в едно от най-масовите и атрактивни състезания по шосейно бягане в столицата, предлагайки старт и финал на площад "Св. Александър Невски", трасе с една обиколка, преминаваща край редица забележителности, през централни части на града и паркове. Освен всичко останало, събитието включва богата програма на площада, експо зона с щандове на

Маратон на четенето започна в библиотеката в Добрич

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828614

Маратон на четенето започна в библиотеката в Добрич
Четящи хора на различна възраст ще се включат в традиционния Маратон на четенето, който се провежда днес в регионалната библиотека „Дора Габе” в град Добрич. Поводът е на 23 април - Световния ден на книгата и авторското право. Денят започна с откриване на фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”,

70-годишен мъж от с. Джерман складира наркотици в дома си

http://www.struma.com/krimi/70-godishen-muj-ot-s-djerman-skladira-narkotici-v-doma-si_133364/

70-годишен мъж от с. Джерман е задържан в ареста на РУ Дупница в края на миналата седмица за притежание на наркотични вещества.

При извършените процесуално-следствени действия в дома му са открити и иззети 176. 96 грама канабис. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Р. Митева

Адвокат Марковски: Няма доказателства срещу Иванчева

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/advokat-markovski-niama-dokazatelstva-sreshtu-ivancheva-6081571

Адвокатът заяви, че начинът, по който говори соченият за изнудван инвеститор Александър Ваклин сочи за липса на доказателства

Херцогиня Кейт влезе в болница за раждане

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/hertsoginia-keit-vleze-bolnitsa-rajdane.html

Херцогинята на Кембридж – съпругата на британския принц Уилям, е влязла за раждане в болницата „Сейнт Мери“ в Падингтън, Лондон, се казва в официално съобщение на Кенсингтънския дворец.

Катастрофа с два автобуса и пет коли в София, има ранен

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-s-dva-avtobusa-i-pet-koli-v-sofija-ima-ranen-news_671061.html

Един човек е ранен при катастрофа между два автобуса на градския транспорт в София и пет леки автомобила.  Сигнал за пътния инцидент е подаден около 9.30 ч. тази сутрин. Той е станал на кръстовището на бул. „К. Величков“ и „Сливница“, съобщиха от МВР. Полицейски екипи извършват оглед на мястото. Ударилите се превозни средства са изтеглени от мястото. Причините за инцидента се изясняват, предаде БГНЕС.

Новата сграда на бургаското ОУ "Христо Ботев" отесня за децата

https://offnews.bg//obshtestvo/novata-sgrada-na-burgaskoto-ou-hristo-botev-otesnia-za-detcata-679246.html

Изцяло нова сграда за предучилищно и начално училищно образование, оборудвана и обзаведена; проведени професионални обучения и тренинги с преподавателите; действащ екип от образователни медиатори; регулярни срещи с родители, деца и преподаватели и много малчугани върнати отново в класните стаи.

Това е кратката равносметка за по-малко от три години в направление Образование и то само в гр. Бургас за свършеното по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняван в рамките по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сградата, която отвори врати през септември 2016 г., вече е тясна за учениците, които я посещават, споделя директорът на Основно училище „Христо Ботев“ Радостина Ботушанска. Над 100 деца допълнително бяха обхванати и приобщени към образователния процес, след като в сградата започнаха да се обучават подготвителните групи с пет- и шестгодишните деца. Общо, в двете групи, тази година бяха приети 170 деца.

Тази година приехме 4 групи шестгодишни и 3 групи петгодишни деца, а преди имахме само две групи. С новата сграда се решиха много проблеми. Децата вече не само имат игри на улиците, а и сериозни учебни занимания. Това е много важно за квартала, преди нямаше къде да отидат“, пояснява Ботушанска.

Капацитетът и на новата сграда, изградена по проекта, е запълнен на 100%, а родителите имат желание децата им да посещават училището. Ефектът е констатиран и от експерт на Министерството на образованието и науката, който при посещението си миналата седмица е намерил сериозна промяна и в знанията и поведението на децата.

За да има успех, нещата не трябва да спират дотук, както и след края на проекта“, пояснява Радостина Ботушанска.

С това е съгласна и ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева:

Началото беше трудно, защототрябваше да накараме различните участници в проекта да работят в синхрон и с желание, за да имаме реален ефект. Благодарение на добрата работа на ръководството на училището, на ентусиазма и отдадеността им, успяхме да върнем доста деца в ОУ „Христо Ботев“. Сериозна е заслугата и на образователните медиатори към фондация „Областен ромски съюз“, които работят на терен и заедно с родителите“, пояснява Магдалена Япаджиева.

Тримата медиатори провеждат редовни срещи с хората от общността в клубовете „Отговорен родител“ и „Активен родител“. Процесът не е лесен, затова променяме начина на общуване и въздействие в движение, пояснява Десислава Тенева. Една от идеите им е да сменят ролите и чрез открити уроци да поставят родителите на мястото на преподавателите. Механизмите за връщане на децата, както и спирането на детските надбавки нямат ефект върху общността, затова ги убеждаваме от важността на образованието и им показваме реалната полза от него, добавя Тенева. Тя и нейните колеги са успели да върнат не едно и две деца в училище, убеждавайки и родителите, и самите малчугани. Важно е, обаче, този процес и проектът в тази насока да продължи, защото интеграцията не е дейност, която има начален и краен срок.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Реалната интеграция се постига с видими резултати и устойчивост

https://offnews.bg//obshtestvo/realnata-integratcia-se-postiga-s-vidimi-rezultati-i-ustojchivost-679246.html

Изцяло нова сграда за предучилищно и начално училищно образование, оборудвана и обзаведена; проведени професионални обучения и тренинги с преподавателите; действащ екип от образователни медиатори; регулярни срещи с родители, деца и преподаватели и много малчугани върнати отново в класните стаи.

Това е кратката равносметка за по-малко от три години в направление Образование и то само в гр. Бургас за свършеното по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняван в рамките по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сградата, която отвори врати през септември 2016 г., вече е тясна за учениците, които я посещават, споделя директорът на Основно училище „Христо Ботев“ Радостина Ботушанска. Над 100 деца допълнително бяха обхванати и приобщени към образователния процес, след като в сградата започнаха да се обучават подготвителните групи с пет- и шестгодишните деца. Общо, в двете групи, тази година бяха приети 170 деца.

Тази година приехме 4 групи шестгодишни и 3 групи петгодишни деца, а преди имахме само две групи. С новата сграда се решиха много проблеми. Децата вече не само имат игри на улиците, а и сериозни учебни занимания. Това е много важно за квартала, преди нямаше къде да отидат“, пояснява Ботушанска.

Капацитетът и на новата сграда, изградена по проекта, е запълнен на 100%, а родителите имат желание децата им да посещават училището. Ефектът е констатиран и от експерт на Министерството на образованието и науката, който при посещението си миналата седмица е намерил сериозна промяна и в знанията и поведението на децата.

За да има успех, нещата не трябва да спират дотук, както и след края на проекта“, пояснява Радостина Ботушанска.

С това е съгласна и ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева:

Началото беше трудно, защототрябваше да накараме различните участници в проекта да работят в синхрон и с желание, за да имаме реален ефект. Благодарение на добрата работа на ръководството на училището, на ентусиазма и отдадеността им, успяхме да върнем доста деца в ОУ „Христо Ботев“. Сериозна е заслугата и на образователните медиатори към фондация „Областен ромски съюз“, които работят на терен и заедно с родителите“, пояснява Магдалена Япаджиева.

Тримата медиатори провеждат редовни срещи с хората от общността в клубовете „Отговорен родител“ и „Активен родител“. Процесът не е лесен, затова променяме начина на общуване и въздействие в движение, пояснява Десислава Тенева. Една от идеите им е да сменят ролите и чрез открити уроци да поставят родителите на мястото на преподавателите. Механизмите за връщане на децата, както и спирането на детските надбавки нямат ефект върху общността, затова ги убеждаваме от важността на образованието и им показваме реалната полза от него, добавя Тенева. Тя и нейните колеги са успели да върнат не едно и две деца в училище, убеждавайки и родителите, и самите малчугани. Важно е, обаче, този процес и проектът в тази насока да продължи, защото интеграцията не е дейност, която има начален и краен срок.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ, швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Кандидат за президент на Мексико предложи на крадците да се режат ръцете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828605

Кандидат за президент на Мексико предложи на крадците да се режат ръцете"На крадците трябва да се режат ръцете". Това заяви кандидат за президент на Мексико в първия кандидат-президентски телевизионен дебат, провел се вчера вечерта, предаде Ройтерс. "Трябва да режем ръцете на онези, които крадат. Това е толкова просто", заяви 59-годишният независим кандидат за президент Хайме Родригес Калдерон.

Ще станат ли коланите наистина задължителни?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6828147

Ще станат ли коланите наистина задължителни?Дискусията за употребата на предпазни колани тръгна след тежката катастрофа на магистрала “Тракия” на 13 април. При инцидента с обърналия се автобус загинаха 6-има души, а над 20 бяха ранени. От “Юнион Ивкони”, които са собственици на рейса, признаха, че пътниците им се смеят, когато им бъде напомнено да си сложат коланите.

Великобритания очаква всеки момент раждането на третото дете на Кейт и Уилям

https://offnews.bg//zvezdi/velikobritania-ochakva-vseki-moment-razhdaneto-na-tretoto-dete-na-kejt-679245.html

Кейт Мидълтън е откарана в болница за раждането на третото си дете, съобщиха от кралския двор.

Херцогинята на Кеймбрудж е приета в болницата „Света Богородица“ в Падингтън, Лондон, по-рано тази сутрин в начален стадий на раждане“, гласи съобщението.

Медиите и почитателите на кралското семейство вече са заели местата си пред болницата, въпреки че няколко заклети фенове на Кейт Мидълтън опънаха палатки пред здравното заведение още миналата седмица.

Информация относно раждането на бебето ще бъде публикувана в сайта на кралското семейство.

До последно кралската двойка пази в тайна пола на детето.

Кралското бебе ще бъде петият претендент по ред за британския престол, измествайки принц Хари на шесто място.

Един човек е пострадал при катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет леки автомобила в София

http://www.cross.bg/avtomobila-intzident-transport-1573187.html

/КРОСС/ Един човек е пострадал при катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет леки автомобила. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, съобщава Фокус . Пътният инцидент е станал на кръстовището на бул. „Константин Величков“ и „Сливница“. Сигналът за него е подаден в 09.40 часа. Пострадалият е откаран в болница.  Катастрофиралите превозни средства са изтеглени, извършен е оглед на място. Причините за възникналия инцидент са в процес на изясняване. *Снимка: Янина Костадинова / Facebook

Един човек е пострадал при катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет леки автомобила в София

http://www.cross.bg/avtomobila-chovek-intzident-1573187.html

/КРОСС/ Един човек е пострадал при катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет леки автомобила. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътният инцидент е станал на кръстовището на бул. „Константин Величков“ и „Сливница“. Сигналът за него е подаден в 09.40 часа. Пострадалият е откаран в болница.  Катастрофиралите превозни средства са изтеглени, извършен е оглед на място. Причините за възникналия инцидент са в процес на изясняване.

Борисов: Броенето на парите при ареста на Иванчева можеше да стане по-бързо

http://www.transmedia.bg/2018/04/23/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0/

 

Премиерът Бойко Борисов се намеси в сагата със зрелищното задържане на кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и последващите обяснения на длъжностни лица. Той е поискал от МВР обяснение за многочасовия показен арест на Иванчева и нейната заместничка.

„Отговориха ми, че се е наложило заради броенето на голяма сума, тъй като в такива случаи всяка банкнота трябва да бъде описана. Иначе в съда това доказателство ще падне, както се е случвало друг път. Все пак мисля, че това може да става малко по-бързо“, разясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ нарече спекулации твърденията, че Иванчева е арестувана, защото не е от управляващата партия. „20-30 дни преди арестуването й тя беше при мен със заместника си, говорихме за подкрепа от държавата, за парка при църквата в „Младост“. Аз поддържам добри отношения с всички кметове, независимо от коя партия са и не приемам спекулации по тази тема“, сподели Борисов.

По-рано ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев определи показния арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева като „лош късмет“.

„Това е лош късмет – лош късмет за нас, разследващите, и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът й и посредника решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут”, заяви Гешев пред BTV.

По думите му не е имало как да се поеме риска със с 70 000 евро, които не са собственост на разследващите и затова се е действало при първия възможен момент.

Според него законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и адвокатите й по повод неуредици при спецакцията не отговаря на истината.

Той обясни, че по закон при извършването на претърсване то се прави само в присъствието на лицето, което използва обекта, в случая – служебният автомобил на Иванчева, който беше спрян от полицията и 5-6 часа остана заедно с Иванчева и нейната заместничка пред Спортната палата. Пред погледите на хиляди граждани и в прекия ефир на телевизиите.

 

 

Общинари събират пари за глоба на главния архитект на София

http://clubz.bg/67011-obshtinari_sybirat_pari_za_globa_na_glavniq_arhitekt_na_sofiq

Общинските съветници в София да съберат заедно 13 000 лева, за да платят глоба, наложена от Върховния административен съд на главния архитект на София Здравко Здравков. За акцията призовава председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ. 

Глобата е наложена на арх. Здравков заради проекта за 44-етажна сграда на бул. "България", след като той отказа да спази съдебно решение, с което беше задължен да одобри проект за подробен устройствен план на строителната компания НИКМИ. Въпросният план би позволил изграждането на небостъргача на бул. "България".

Арх. Здравков тогава мотивира отказа си с това, че изпълнението на съдебното решение би довело до поредица от други нарушения.

Елен Герджиков пък призова да се съберат пари за глобата, защото на практика тя е заради това, че Здравков е наказан, защото изпълнява решение на СОС. С него се прекратява производството по одобряване на подробен устройствен план за имота, който по общ устройствен план е отреден за озеленяване.

 

Procter & Gamble слага край на бойкота си на Youtube

https://www.investor.bg/zoom/355/a/procter--gamble-slaga-krai-na-boikota-si-na-youtube-259814/

Компанията обаче ще контролира отблизо къде се излъчват рекламните ѝ клипове

Сирия засилва своята ПВО с подарени руски ракети

http://www.cross.bg/siriya-raketi-damask-1573186.html

/КРОСС/ Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит" (ранна тяхна модификация пази и небето на България - б.р.), пише в заглавие "Комерсант". Първите изявления на руски военни в този смисъл дойдоха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът. Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия. По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".  

Белгия призна за виновен последния жив терорист от атаките в Париж през 2015 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167611_belgiia_prizna_za_vinoven_posledniia_jiv_terorist_ot/?ref=rss


Заподозреният за терористичните атаки в Париж през 2015 г. Салах Абдеслам бе признат за виновен от белгийски съд за опит за убийство на полицай, съобщава агенция "Ройтерс".<br /><br />Нито той, нито съучастникът му Софиен Аяри, който също бе признат за виновен, бяха в съдебната зала.<br /><br />28-годишният Салах Абдеслам е френски гражданин от марокански произход, роден и израснал в белгийската столица. Той бе единственият от терористите, които оцеляха по...

Кои са храните, които трябва да избягваме за закуска

http://www.moreto.net/novini.php?n=372990

Закуската е обявена за най-важното хранене през деня, тъй като засилва метаболизма и дава „гориво“ на вашия организъм. Следвайки правилото "всичко в умереност“, обаче има храни, които трябва да избяхгваме или поне да са в нашето ежедневно сутришно хранене, съветват от foodpanda.

Мигрантският натиск върху границите ни се е удвоил през март

http://econ.bg/Новини/Мигрантският-натиск-върху-границите-ни-се-е-удвоил-през-март_l.a_i.760790_at.1.html

През месец март 2018 г. задържани на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и установени в незаконен престой във...

Франция изпраща подкрепления на границата с Италия

https://www.actualno.com/europe/francija-izprashta-podkreplenija-na-granicata-s-italija-news_671060.html

Вътрешният министър на Франция заяви, че ще изпрати "значителни" подкрепления за сигурността на алпийската граница на страната с Италия след протестите на професионалните и антимигрантските групи. "Извънредно сформираните групи от промигрантски активисти, превърнаха граничните проходи, използвани от мигрантите за преминаване от Италия във Франция, в сцена на "провокации" и "позьорство", каза Жерар Коломб. "Изправени пред тези неприемливи действия ще бъде

Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК и Интерпол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6828595

Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК и ИнтерполУтвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към

Сърбия почете паметта на журналистите, загинали при ударите на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828593

Сърбия почете паметта на журналистите, загинали при ударите на НАТОЦеремония в памет на 19-ата годишнина от ударите на авиацията на НАТО по белградската телевизия РТС, в резултат на които загинаха 16 души и още 16 бяха ранени, се състоя снощи край развалините на разрушената сграда на територията на сръбската национална телевизия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Както съобщи РТС,

Калоян Паргов и народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/priemna-kaloyan-sofiya-1573185.html

/КРОСС/ На 24 април, от 15.00 до 17.00 часа, лидерът на БСП – София Калоян Паргов и народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП – София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.

Американските централи в "Марица-Изток" печелели 5%, а не 50% от цената на тока

https://dnes.dir.bg/ikonomika/amerikanskite-tsentrali-v-maritsa-iztok-pecheleli-5-a-ne-50-ot-tsenata-na-toka

НЕК ще понесе поскъпването на въглищата, което се иска от миньорите, смята директорът на едната от тях

Русия подарява на Сирия зенитни ракети

https://frognews.bg/svqt/rusiia-podariava-sii.html

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 ”Фаворит” (ранна тяхна модификация пази и небето на България - б.р.), пише в заглавие ”Комерсант”.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372996

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, към този час днес без вода са следните райони на града: - част от Западна промишлена зона до около 15.00 часа. - абонатите около бившето читалище "Маяковски" до около 17.

Венгер е разтревожен от разединението сред привържениците на "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/23/3167591_venger_e_raztrevojen_ot_razedinenieto_sred/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че е притеснен заради разединението сред привържениците на клуба. Думите му дойдоха след успеха в лондонското дерби с "Уест хем".<br /><br />Французинът благодари за реакциите във футболната общност в Англия след новината, че през лятото напуска поста си. Той дори се пошегува, че все едно е присъствал на собственото си погребение, тъй като слуша как хората говорят какъв е и какво е постигнал.<br /><br...

Спасиха три мечета в близост до язовир Доспат (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/spasiha-tri-mecheta-v-blizost-do-iazovir-dospat-snimki-2092637

При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и водите-Смолян и фондация „Четири лапи“ бяха спасени три мечета, намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат.
  i

Китайци мамят с ДДС за милиони чрез престъпни схеми в Пирея

http://clubz.bg/67010-kitajci_mamqt_s_dds_za_milioni_chrez_prestypni_shemi_v_pireq

Европейският съюз и италианските власти разследват подозрения за мащабна данъчна измама, извършвана от китайски групи, които внасят стоки през гръцкото пристанище Пирея, предаде Ройтерс. 

Напълно е заобиколено плащането на ДДС, с огромни щети за националните данъчни власти и общността, посочи Фабио Бото от специалното следствено подразделение на Италианската централна служба за борба с измамите. 

Подозираната схема в пристанището Пирея, която е част от огромния китайски инфраструктурен проект "Един пояс, един път", е струвала на Италия десетки милиони евро неплатен ДДС. Възможно е общата сума да се окаже много по-висока, тъй като разследването не е приключило. 

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF) потвърди, че работи с Италия по случая, но отказа да предостави подробности. 

Според Бото италианските власти имат доказателство, че китайски компании, управлявани от престъпни групи, с измами избягват да плащат вносни мита и ДДС за големи пратки, преминаващи през Пирея. Групите са внасяли стоки, често дрехи и обувки с фалшифицирани марки, като са декларирали много по-малка стойност пред европейските митници, за да избегнат вносни мита. Също така са лъгали за компаниите получатели на товарите, давайки им възможност да избегнат плащането на ДДС, посочва Бото. 

Гръцката служба за борба с финансовите престъпления води отделно разследване по дело за данъчна измама, при което подозренията отново са свързани с китайски стоки, внасяни през Пирея. Гръцката служба не е имала активни контакти с италианските и европейски власти и не е била информиран за по-широкото разследване, съобщи неин служител. 
Китайската държавна компания КОСКО шипинг (COSCO Shipping) е мажоритарен собственик на пристанището в Пирея от 2016 година. 

Китай иска пристанището да стане негова врата към Европа по инициативата "Един пояс, един път", която предвижда развиване на нов Път на коприната от морски и сухопътни маршрути с търговски партньори. 

Бото и гръцките представители отбелязаха, че при нито едно от разследванията няма доказателства за закононарушения, извършвани от пристанищните власти в Пирея. 
ОЛАФ и националните власти през последните години затвориха митническите "вратички", използвани от китайски контрабандисти, чиито данъчни схеми, според оценки, струват на ЕС милиарди евро годишно. Италия е започнала да разследва случая с Пирея в края на 2017 година, след като е конфискувала фалшифицирани фактури от митнически офиси, уточни Бото. 

Пирея е станала важен пункт за тази дейност, тъй като северните пристанища са затегнали контрола, а капацитетът за внос на гръцкото пристанище е скочил шесткратно, откакто бе поето от КОСКО. 

Разследваме новите маршрути, разработени по проекта "Един пояс, един път". Засега предпочитаният път изглежда е през Пирея, допълва италианският следовател.

На живо! Журналисти и зяпачи окупираха болницата, в която ражда Кейт

https://petel.bg/Na-zhivo--ZHurnalisti-i-zyapachi-okupiraha-bolnitsata--v-koyato-razhda-Keyt-__261309

Стълпотворение пред крилото „Линдо“ на болница „Сейнт Мери“ в Лондон, където тази сутрин постъпи с родилни болки херцогинята на Кеймбр...

Добра новина за държавния дълг огласи НСИ

https://petel.bg/Dobra-novina-za-darzhavniya-dalg-oglasi-NSI-__261310

Изображение kmeta.bg Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% о...

Пожар избухна на автоморга в Старо Оряхово, 20 бракувани коли изгоряха

https://petel.bg/Pozhar-izbuhna-na-avtomorga-v-Staro-Oryahovo--20-brakuvani-koli-izgoryaha__261311

В събота около в 19:45 ч. е съобщено, че в автоморга в с. Старо Оряхово, вследствие на огневи работи е възникнал пожар. На място е изпратен ...

29-годишна звезда на Masterchef почина на Лондонския маратон

https://petel.bg/29-godishna-zvezda-na-Masterchef-pochina-na-Londonskiya-maraton__261313

29-годишната звезда на Masterchef почина, след като се срина само на четири мили от края на Лондонския маратон, пише "Дейли Мейл". Мат Кембъл, ...

Красен Кралев откри във Варна експертна група за почтеност в спорта

https://petel.bg/Krasen-Kralev-otkri-vav-Varna-ekspertna-grupa-za-pochtenost-v-sporta__261315

Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министер...

13-годишно момче задигна смартфон в училище в "Трошево"

https://petel.bg/13-godishno-momche-zadigna-smartfon-v-uchilishhe-v-Troshevo__261312

След проведени оперативно – издирвателни действия е установено, че малолетно, 13-годишно момче, е извършител на кражба на смарт-телефон. Д...

Осъждан мъж открадна слънчеви очила на стойност 350 лева от оптика във Варна

https://petel.bg/Osazhdan-mazh-otkradna-slanchevi-ochila-na-stoynost-350-leva-ot-optika-vav-Varna__261314

След проведени оперативно – издирвателни действия е установено, че лицето Ю. К., на 34 г., осъждан, от Варна, е извършител на кражба на марко...

Пет пожара в неделя във Варна и областта, горяха хотел, овчарник и жилища

https://petel.bg/Pet-pozhara-v-nedelya-vav-Varna-i-oblastta--goryaha-hotel--ovcharnik-i-zhilishha__261316

Вчера в 12:25 ч. е съобщено за пожар в кухнята на апартамент в жк „Вл. Варненчик“ бл. 68 във Варна. На място е изпратен екип, но до пристигането ...

Вижте щастливите Александър и Галина, защо е посегнал на живота си? (Снимка)

https://petel.bg/Vizhte-shhastlivite-Aleksandar-i-Galina--zashho-e-posegnal-na-zhivota-si---Snimka-__261317

Младият мъж не е имал проблеми, всички са в шок какво го е накарало да вземе фаталното решение Мистерия обви снощния инцидент, при който 3...

Палмово масло, саламура и по-малко колбас за сметка на повече чушки

http://clubz.bg/67009-palmovo_maslo_salamura_i_po_malko_kolbas_za_smetka_na_poveche_chushki

Българинът яде по-некачествена и в същото време по-скъпа храна в сравнение със западноевропееца.

Това се твърди в последното изследване за двоен стандарт при храните на българския и европейския пазар, проведено от Министерството на земеделието и храните в периода 21 февруари-21 април. Данните не са изненадващи и по думите на самия министър Румен Порожавнов пред бТВ - резултатите са аналогични с тези от първото, но не толкова мащабно изследване на ведомството, проведено през миналия юни.

Тогава бяха изследвани около 30 продукта и бе установено, че има разлика в етикетите, състава, грамажа и вкуса. В рамките на сегашното проучване са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани, от една страна, в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Чехия е добавена в сравнителния анализ, защото попада в контекста на това, че също се продават по-лоши храни от западноевропейските, посочи Пороцанов. "В крайна сметка се установява, че в България има по-лоши храни и от чешките", е заключението на министъра.

"На опашката сме", констатира той.

Палмово масло и саламура

Сред по-сериозните констатирани разлики такива отново има при детските храни. 

Мляко за малки деца - експертите са открили по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на микроелементи и витамини. Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия, отчитат от МЗХГ.

Проучване на "Чети етикета" пък показа как марка адаптирано мляко у нас в разфасовка от 800 грама струва 34,09 лева, а същото мляко във Великобритания, но със 100 грама повече, струва с 10 лева по-евтино - 24,09 лева. И двата продукта са набавени от една и съща търговска верига.

Сирене моцарела – открита е разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката за сметка на повече саламура.

Бързо замразени багетипо-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

Безалкохолни напитки – разлики в състава, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност.

"При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка българският аналог е с малко по-ниско плодово съдържание в сравнение с продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. Тъй като продуктът е широко разпространен в цяла Европа е направено допълнително сравнение на етикетите с още пет други държави членки на ЕС (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), според което плодовото съдържание варира от 5% в България и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп", посочват от министерството.

Пастата ни е скъпа

За пореден път от ведомството на Порожанов са открили фрапиращи разлики в цените на някои продукти, аналогични за двата вида пазари. Ако при последното изследване за пример бяха давани бебешки храни с над 100% надценка за българския потребител, сега първенството държат италианските макарони. Въпреки че от МЗХГ пак са се натъкнали на "солено" детско пюре (с около 35% по-скъпо у нас спрямо Виена). Сега става въпрос за вид италианска паста, "която в България явно се счита за луксозен продукт и е с цена около 150% по-висока у нас, отколкото в Италия", отчете Порожанов.

Данните сочат, че при 31 продукта, или 58% от обхванатите продукти, цените в България са с между 0,4 и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава членка на ЕС. Като цяло цените на шоколада, бисквитените изделия и безалкохолните напитки в България са съществено под тези в останалите държави членки на ЕС, обхванати от проучването. 22 продукта (42% от обхванатите продукти) се предлагат по-скъпо в България. Анализът на цените е изготвен, без да се взема предвид ДДС ставката в изследваните страни.

"Причината - различният състав е популярен – базира се на различни изследвания за вкусовите нагласи на съответния пазар. Темата за цените е по-деликатна. За конкретните изброени продукти цените се образуват от съответните вериги магазини. Става въпрос за аналогични търговски вериги, така че не би трябва да говорим за посредници, ценообразуването го правят самите търговски вериги. Защо са го ценообразувли по този начин, трябва да е тема на отделен разговор с тях", каза Порожанов.

И допълни, че предстоят срещи с представители на големите търговски вериги у нас, за да бъдат обсъдени резултатите от изследванията. Той отбеляза, че еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова първоначално не е приела проблема като доста сериозен, но вече е променила позицията си. Има предложени промени в три директиви, свързани с потребителите, и от днес започват работните срещи в Брюксел, отчете министърът.

Четирима бивши президенти изпратиха Барбара Буш

https://dnes.dir.bg/svyat/chetirima-bivshi-prezidenti-izpratiha-barbara-bush

Барбара Буш беше погребана до президентската библиотека на съпруга си в Тексас

Ройтерс: Предпазливата Меркел при шумния и нахален Тръмп

http://clubz.bg/67008-rojters_predpazlivata_merkel_pri_shumniq_i_nahalen_trymp

Германският канцлер Ангела Меркел ще има трудни разговори в петък с президента на САЩ Доналд Тръмп в момент, когато Вашингтон и Берлин са на различно мнение по редица въпроси, вариращи от търговията до сделката с Иран, каза миналия петък нейният координатор по трансатлантическите отношения, пише Андреас Ринке от Ройтерс.

Предпазливата Меркел не съумя да изгради добри лични отношения с шумния и нахален Тръмп и атмосферата на нейното еднодневно работно посещение в Белия дом вероятно ще бъде в ярък контраст с атмосферата на тридневното официално посещение на френския президент Еманюел Макрон, което също ще се състои през тази седмица. Въпреки големите разлики във възрастта и политическите възгледи 40-годишният интелектуалец и центрист Макрон се разбира със 71-годишния десен републикански лидер, докато 63-годишната Меркел и Тръмп дори не бяха разговаряли в продължение на пет месеца преди 1 март т.г. 

"Тази визита определено няма да е лесна", казва Петер Байер, член на десноцентристката партия на Меркел Християндемократически съюз, който току-що пое ролята на трансатлантически координатор на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Европа. 

Той обаче отхвърли предположенията, че Меркел ще бъде посрещната не толкова добре като Макрон, който днес пристига в САЩ, или като японския премиер Шиндзо Абе, който игра голф с Тръмп.

"Няма време за губене с церемониалности", казва Бауер по повод пътуването на Меркел и добавя: "Честно казано, не мога да си представя канцлера да играе голф." 

"Трудна работа"

"Смятам, че визитите на Макрон и Меркел трябва да се възприемат като една", казва той. "Макрон ще се погрижи за хубавата картина и ще изиграе ролята си. Меркел ще достави трудната работа и ще изиграе своята." 

Меркел и Макрон са в тясно сътрудничество за реформиране на еврозоната и укрепване на Европейския съюз, който се стреми да запази единството си - въпреки предстоящото напускане на Великобритания, една от най-големите си членки - срещу засилващия се протекционизъм на администрацията на Тръмп и настъпателността на Русия. Изключенията за ЕС за американските мита за внос на алуминий и стомана изтичат на 1 май. 

"Търговският въпрос определено е най-неотложният проблем", казва Байер. 

"Илюзорно е всички проблеми да бъдат решени до 1 май. Целта трябва да бъде, от една страна, да се стигне до удължаване [на срока на гратисния период], а от друга - европейците трябва, разбира се, да бъдат изключени от тарифите на САЩ за стоманата и алуминия", добавя той. 

Ядрената сделка с Иран

Друга гореща тема ще бъде многостранната ядрена сделка с Иран. Тръмп даде на подписалите я европейски страни - Германия, Франция и Великобритания - срок до 12 май "да оправят ужасните несъвършенства" на ядрената сделка от 2015 г., договорена от администрацията на Обама, или ще възстанови отменените санкции на САЩ срещу Иран.

"Споразумението изобщо не е толкова лошо, колкото го описва Тръмп", казва Байер. По думите му "светът е по-добър със споразумения, отколкото без тях".

Меркел ще трябва също така да убеди Тръмп, че Германия има принос във външната и отбранителната политика.

Тръмп притиска европейските съюзници да покрият изискването на НАТО да харчат за отбрана два процента от своя БВП и намеква, че САЩ може да не защищават страни, които не правят това. През 2017 г. Германия е отделила точно 1,13 на сто от своя БВП за отбрана. 

"Американците несъмнено дадоха ясен знак, че очакват повече от германските военни", казва Байер. "Меркел трябва да изясни какъв е бил приносът на Германия досега", добавя той.

"Това обхваща чуждестранни мисии от Мали до Афганистан и хуманитарна помощ в Сирия. Германия се е ангажирала и е ангажирана с целта на НАТО за 2-та процента", заявява германският координатор по трансатлантическите отношения.

БТА

Porsche "нае" на работа 1 500 000 пчели

https://www.investor.bg/novini/444/a/porsche-nae-na-rabota-1-500-000-pcheli-259815/

През 2018 г. немската компания се надява те да произведат над 1 тон липов мед

Не ви ли прави впечатление как ни пързалят?

http://pogled.info/bulgarski/ne-vi-li-pravi-vpechatlenie-kak-ni-parzalyat.94012

/Поглед.инфо/ Не ви ли прави впечатление как ни пързалят? Тънко, леко и гадничко ни поставят всяка минута бананови кори:

Огнян Ценков награди победителите в раликрос "Видин 2018"

https://www.actualno.com/vidin/ognjan-cenkov-nagradi-pobeditelite-v-ralikros-vidin-2018-news_671054.html

Автомобилното състезание, което е първи кръг от националния шампионат, се проведе на пистата на летището край с. Иново. Преди церемонията по официалното откриване днес бе направена почетна обиколка в памет на Александър Атанасов, 7-кратен шампион по автокрос и един от инициаторите на националните шампионати по раликрос и автокрос. Надпреварата бе открита от заместник-кмета на Община Видин Венци Пасков, който е и заместник-председател на организационния комитет на раликроса. Той благодари на Бъл

Гайди посрещнаха участниците в розовия поход до Асеновата крепост

https://www.actualno.com/asenovgrad/gajdi-posreshtnaha-uchastnicite-v-rozovija-pohod-do-asenovata-krepost-news_671055.html

Близо стотина асеновградчани изминаха близо 2-километровото трасе до НПК Асенова крепост, в подкрепа на страдащите от рак на гърдата. Благотворителният поход потегли от площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград, като участниците бяха облечени в розови фланелки, а в ръцете си държаха балони със същия цвят. При крайната точка ги очакваше изненада. Гайдари ги приветстваха на върха. Звуците от българска гайда отекваха високо в родопския балкан. Асеновградчани споделиха, че

Кейт Мидълтън е приета в болница

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kejt-midyltyn-e-prieta-v-bolnica-6081569

Херцогинята е отпътувала към "Сейнт Мери", придружена от съпруга си принц Уилям

Менюто за първия обяд на "Титаник" бе продадено за 140 хил. долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=372989

Менюто на първия обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, бе продадено на търг тази събота във Великобритания за 140 хил. долара. То бе част от предметите, предложени от аукционната къща „Хенри Олдридж енд Сам“ в графство Уилтшир.

Писателка иска да канонизират Левски, като светец

https://www.actualno.com/asenovgrad/pisatelka-iska-da-kanonizirat-levski-kato-svetec-news_671053.html

Канонизиран за светец трябва да бъде Апостолът на Свободата на България Васил Левски. Това свое мнение сподели пред асеновградските си приятели и почитатели писателката Неда Антонова. Тя гостува в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Авторката на книгата „Любовта и смъртта на първия след Бога“ и поетът и журналист Румен Леонидов представиха произведението пред малки и големи асеновградчани, които ги слушаха с интерес. В творбата си Неда А

Toshiba обмисля нови опции за бизнеса си с чипове

https://www.investor.bg/harduer/459/a/toshiba-obmislia-novi-opcii-za-biznesa-si-s-chipove--259797/

Японският концерн може да не получи в срок регулаторните споразумения за сделката си с Bain

"Демократична България" предлага ограничения в рекламата на хазарт

http://clubz.bg/67007-demokratichna_bylgariq_predlaga_ogranicheniq_v_reklamata_na_hazart

Рекламата на хазартните игри да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и спиртни напитки. Такива предложения за промени в Закона за хазарта искат от "Демократична България". Според вносителите "императивната забрана за реклама на хазартни игри ще уеднакви регулацията с европейската в тази посока и ще даде оптимално рестриктивен достъп за промотиране и разпространение чрез масовите средства за осведомяване".

В законопроекта е записано, че се забранява рекламата на хазартни игри, включително на такива, насочени към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра. Допуска се обявяване на наименованията на игрите, регистрираната търговска марка на организатора, тегленията на тиражите, предварително обявяване на вида и броя награди от тиражите. Тази информация ще може да се излъчва по електронни медии след 22 ч., като задължително се придружава с уточнение на процента от приходите от тиража, който се разпределя под формата на награди. Забранява се информацията да бъде придружавана с рекламни послания, насърчаваща участието в тиража или съдържаща обещание за печалба. Забранява се обявяването на лични данни на спечелилите награда, независимо дали те са дали съгласие за това.

Организаторите на хазартни игри да имат право да спонсорират единствено мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело, предлагат още от "Демократична България". Организаторите са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение както следва:

1. за организатори на онлайн залагания – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие –от стойността на получените такси и комисиони, но не по-малко от 50 000 лв.;

2. за организатори на игри в игрално казино – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, но не по-малко от 50 000 лв.;

3. за всички останали организатори на хазартни игри с игрални автомати – 3 на сто от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, но не по-малко от 20 000 лв.;“

4. за всички организатори на томболи, числови лотарийни игри бинго и кено, моментна лотария – 5 на сто от стойността на получените залози, но не по-малко от 200 000 лв.

Предложени са разпоредби, които да приведат в действие неработещата сега норма част от държавните такси, събирани от организаторите на хазартни игри, да се привеждат в Национален фонд “Култура” и да се ползват за култура.

Законопроектът е изпратен на председателя на парламента Цвета Караянчева и на всички паламентарни групи. Пълния текст на предложенията можете да видите ТУК.

Преди няколко дни и вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за рестрикции по отношение на хазартните игри. Конкретни текстове като предложение за промяна обаче до момента не са се появили, не е ясно и дали се работи по такива.

 
 
 

28,2 градуса измериха в Силистра вчера - рекорд за деня от 68 г. насам

https://www.24chasa.bg/region/article/6828584

28,2 градуса измериха в Силистра вчера - рекорд за деня от 68 г. насамТемпературен рекорд за датата 22 април е регистриран вчера в Силистра - 28.2 градуса, показва справка от метеорологичната обсерватория в града. Предишният температурен рекорд е от 22 април 1950 година - 27.3 градуса. Най-топло през месеца през последните около седем десетилетия е било на 6 април 1998 година - 33.2 градуса.

Откриха свидетелства за ранни ветеринарни експерименти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828586

Откриха свидетелства за ранни ветеринарни
експерименти Преди повече от 5000 години група хора, живели на днешната територия на Франция, пробиват отвор в черепа на крава. Учени смятат, че фосилизираният череп на животното е най-ранното свидетелство за ветеринарна хирургична намеса, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Отворът е изследван с помощта на усъвършенствани технологии и е установено,

МВФ призова търговските спорове да се решават чрез диалог и многостранни механизми

http://econ.bg/Новини/МВФ-призова-търговските-спорове-да-се-решават-чрез-диалог-и-многостранни-механизми_l.a_i.760789_at.1.html

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова търговските спорове да се решават чрез диалог и многостранни механизми. На...

Държавният дълг е малко над 25 млрд. лева, отчете статистиката

https://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2018/04/23/3167609_durjavniiat_dulg_e_malko_nad_25_mlrd_leva_otchete/?ref=rss


Дългът на България в края на миналата година е 25.064 млрд. лева, съобщиха днес от Националният статистически институт. Той е 25.4% от брутния вътрешен продукт, който миналата година достига 98.631 млрд. лева.<br /><br />По предварителни данни на Националния статистически институт през 2017 г. институционален сектор "Държавно управление" отчита бюджетен излишък от 920 млн. лв., или 0.9% от БВП. Излишъкът в подсектор "Централно управление" е в размер на 727 млн....

Григор Димитров запазва петата си позиция в световната ранглиста

http://www.cross.bg/pozitziya-dimitrov-grigor-1573182.html

/КРОСС/Първата ракета в мъжкия ни тенис - Григор Димитров, запази своята пета позиция в световната ранглиста на АТР. Миналата седмица Гришо стигна до полуфиналите на турнира в Монте Карло, където загуби от бъдещия победител Рафаел Надал. Испанецът запазва лидерската си позиция в ранглистата и има 100 точки повече от втория - Роджър Федерер. До третата позиция достигна Александър Зверев, измествайки Марин Чилич. Той е четвърти и има само 35 точки повече от Гришо. Тази седмица българинът ще играе в Барселона и ще започне от втория кръг, а първи негов съперник ще бъде победителят от мача между французина Жил Симон и квалификанта от Беларус Иля Ивашка. Водач в схемата е Надал, който може да застане на пътя на Григор чак на финала.  За последно Димитров е излизал на корта в испанския град през 2013 г.

Фалшив сигнал за бомба до Президентството

https://offnews.bg//112/falshiv-signal-za-bomba-do-prezidentstvoto-679244.html

Сигнал за взривно устройство в района на Ротондата и Президентството е бил подаден на телефон 112 около 9 ч тази сутрин, съобщи МВР.

Анонимен мъжки глас е съобщил за бомба в района на Ротондата. Полицейски екипи са отцепили района за проверка. Сигналът се е оказал фалшив.

Кейт Мидълтън влезе в болница, ще ражда

https://www.actualno.com/showbusiness/kejt-midyltyn-vleze-v-bolnica-shte-rajda-news_671051.html

Цяла Великобритания тръпне в очакване. Кейт Мидълтън влезе в болница, за да роди третото си дете от съпруга си принц Уилям. "Нейно кралско височество херцогинята на Кеймбридж беше приета в болница "Сейнт Мери" в Падингтън, Лондон, по-рано тази сутрин в начален стадий на родилния процес", съобщиха официално от двореца Кенсингтън в Twitter. Мидълтън разкри, че е бременна за трети път през септември 2017. Кралското семейство вече има две деца - принц Джордж, който се роди на

Започва процесът по обжалване на присъдата за геноцид на Радован Караджич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828583

Започва процесът по обжалване на присъдата за геноцид на Радован КараджичЛидерът на босненските сърби от времето на войната в Босна Радован Караджич ще се яви днес пред трибунала на ООН, за да обжалва своята присъда от 2016 г. за геноцид и други престъпления, съобщи ДПА. Караджич и прокуратрата ще обжалват присъдата от 40 години затвор по 10 точки за жестокости, включително за геноцид в Сребреница и за обсадата на

Кънев за Иванчева: Дебатът по медиите е политически, съдът ще се произнесе

https://offnews.bg//politika/kanev-za-ivancheva-debatat-po-mediite-e-politicheski-sadat-shte-se-p-679242.html

Телевизионното съдопроизводство не е път към справедливостта. Не е път и към установяване на истината. Даже напротив. Път към допълнително разрушаване на доверието в институциите е.

Това коментира на страницата си във фейсбук Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ. Според него, "ако г-жа Иванчева е поискала (че и получила) подкуп, следва да получи тежка присъда, по силата на закона". 

Ако не е - ще трябва да се разследва механизмът на сглобяване на обвинението, защото в този случай отново има престъпление, пише още Кънев. (Ако подкуп има, но той е резултат от целенасочена и предварително подготвена провокация - трябва много сериозно да се замислим дали и 1., и 2. не са едновременно налични...), уточнява той. 

Но всичко това е разговор след като обвинението, защитата и съдът си свършат работата - а тя не е в телевизионните студиа. Дебатът в телевизиите е политически, такива са и целите му. А именно това руши доверието в правосъдието.

С това, моето участие в разговора съответно приключва, докато истината не се разкрие, по предвидения в закона ред, завършва Радан Кънев. 

Летящите Mixed Motion Project номинирани за Наградата "Стоян Камбарев" 2018

https://dnes.dir.bg/stsena/letyashtite-mixed-motion-project-nominirani-za-nagradata-stoyan-kambarev-2018

Тандемът Илко Илиев и Марин Кафеджийски впечатлява с магична комбинация между полет и изкуство, фикция и реалност, рискова игра и кино в авторския им филм 2D RUN

Националистът Николай Йовев спасява родината с нова партия

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%b9%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0/

Националистът от Сандански Николай Йовев излиза отново на политическата сцена с нова партия. Вчера в столицата бе учредена партия „Независимост“.
Заявката им е, че национализмът у нас отново щял да бъде представляван след „74 години живот в мрака на интернационалните режими“. „Спасяването на Родината, лежи на нашите плещи“, подчертават от новата националистическа формация.

На учредителното събрание за председатели бяха избрани Благовест Асенов и Тодор Тотев, а за зам.- председател бе избран Николай Йовев и тримата от националистическата организация „Национална съпротива“!

Припомняме на читателите на ИА Региона, че новият зам. председател Николай Йовев е известен като един от най-радикалните националисти в Югозапада. Николай, който е от село Микрево, е бивш активист на движението “стрейт-ейдж”. На 29 септември 2011 година Йовев беше пак арестуван след протестното шествие в Благоевград, организирано в съпричастност на загиналите двама младежи в Катуница. След шествието Йовев, станал популярен като човека с мегафона, заедно с други 13 от протеста пребиха баща и син роми, случайно изпречили им се пред погледа в късната вечер. Той беше освободен след 72 часа арест и глобен с 1000 лева за хулиганство. През 2012 година е арестуван за участие в покушение на 29 юни 2012 г. в центъра на Сандански около 05:55 часа избухна взрив, близо до офиса на „Евророма“.

Материалът Националистът Николай Йовев спасява родината с нова партия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обучават деца от Варна и района как да се справят с опасностите в обществото

http://www.moreto.net/novini.php?n=372987

Инициативата „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“ ще се проведе от до 30-ти април, научи Moreto.net. Предвидено е да се обсъждат теми като агресията, наркотиците, рисковото поведение, трафик на хора и други.

Кола удари велосипедист в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828581

Кола удари велосипедист в СофияКола е ударила велосипедист на столичната ул. "Московска" днес. Инцидентът е станал около 7,40 часа сутринта, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автомобилът паркирал, когато ударил колоездача. Той е откаран в

Фалшив сигнал за бомба край Президентството

https://www.actualno.com/society/falshiv-signal-za-bomba-kraj-prezidentstvoto-news_671048.html

Сигнал за поставено взривно устройство в района на Ротондата и президентството в София. Сигналът е подаден на тел, 112 около 9:00 ч., съобщиха от МВР. Анонимен мъжки глас се е обадил да каже, че има бомба в района на Ротондата. Полицейски екипи са отцепили района и са направили проверка. Сигналът се е оказал фалшив.

Музикантите на БНР на протест за по-високи заплати

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/muzikantite-bnr-protest-visoki-zaplati.html

Десетки изпълнители от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика се включиха в протестната акция, за да поставят остро въпросите за финансирането и с искане бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави, за да може възнагражденията им да се повишат с 50 процента.

Музикантите на БНР на протест за по-високи заплати

https://frognews.bg/novini/muzikantite-bnr-protest-visoki-zaplati.html

Десетки изпълнители от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика се включиха в протестната акция, за да поставят остро въпросите за финансирането и с искане бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави, за да може възнагражденията им да се повишат с 50 процента.

Пътуване с влак за Гергьовден - само с резервация

https://offnews.bg//obshtestvo/patuvane-s-vlak-za-gergiovden-samo-s-rezervatcia-679240.html

За Гергьовден ще може да се пътува с влак само с предварителна резервация. От днес БДЖ пуска предварителна продажба на билети за всички бързи влакове през периода на почивните дни.

Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди. По този начин се дава възможност на клиентите да планират предварително своите пътувания, както и своевременно да закупят билет и резервация за седящо място за предпочитания от тях влак в срок от 15 дни преди самото пътуване.

Предварителната продажба на билети ще се извършва във всички гари и железопътни бюра в страната през периода от 23-и април до 7-и май.

Информация за изчерпаните места във влаковете ще се подава постоянно на място на билетните каси и по високоговорителната уредба в гарите, както и на официалната страница на БДЖ.

Пътниците ще бъдат информирани на билетните каси в случаите, когато са изчерпани седящите места и ще им бъде издаван билет за правостоящ само след изричното им съгласие. В обявените влакове със задължителна резервация на седящи места ще се продават билети за правостоящи до 20 пътника в купейните вагони и до 10 пътника в безкупейните вагони. При изчерпване на допустимите правостоящи места, на клиентите ще бъде предложен вариант за пътуване с влак в друг час.

Бързите влакове, за които задължително ще се закупува запазено място за определени дати през празничните дни са:

За 4-и май:

Бърз влак № 1623 от София за Свиленград, който заминава в 15:28 ч.;
Бърз влак № 2610/4651 от Варна и Русе разпределителна за София, който тръгва от Варна в 05:05 ч. и от Русе разпределителна в 06:10 ч.;
Бърз влак № 2611 от София за Варна, който заминава в 10:30 ч.;
Бърз влак № 2612 от Варна за София, който тръгва в 10:55 ч.;
Бърз влак № 2613 от София за Варна, който заминава в 12:55 ч.;
Бърз влак № 2615/4652 от София за Варна и Русе разпределителна, който тръгва в 16:00 ч.;
Бърз влак № 8601 от София за Варна, който заминава в 10:28 ч.;
Бърз влак № 8613 от София за Бургас, който тръгва в 14:28 ч.;
Бърз влак № 8631 от Пловдив за Варна, който заминава в 07:35 ч.;
Бърз влак № 8632 от Варна за Пловдив, който тръгва в 16:35 ч.;
Бърз влак № 8641 от София за Стара Загора, който заминава в 17:28 ч.

За 5-и май:

Бърз влак № 1621 от София за Свиленград, който тръгва в 08:28 ч.;
Бърз влак № 2610/4651 от Варна и Русе разпределителна за София, който тръгва от Варна в 05:05 ч. и от Русе разпределителна в 06:10 ч.;
Бърз влак № 2611 от София за Варна, който тръгва в 10:30 ч.;
Бърз влак № 2612 от Варна за София, който заминава в 10:55 ч.;
Бърз влак № 3621 от София за Бургас, който тръгва в 07:20 ч.,;
Бърз влак № 8601 от София за Варна, който тръгва в 10:28 ч.;
Бърз влак № 8613 от София за Бургас, който заминава в 14:28 ч.;
Бърз влак № 8631 от Пловдив за Варна, който тръгва в 07:35 ч.;
Бърз влак № 8632 от Варна за Пловдив, който заминава в 16:35 ч

За 7-и май:

Бърз влак № 1624 от Свиленград за София, който тръгва в 16:05 ч.;
Бърз влак № 2610/4651 от Варна и Русе разпределителна за София, който тръгва от Варна в 05:05 ч. и от Русе разпределителна в 06:10 ч.;
Бърз влак № 2611 от София за Варна, който тръгва в 10:30 ч.;
Бърз влак № 2612 от Варна за София, който заминава в 10:55 ч.;
Бърз влак № 2613 от София за Варна, който тръгва в 12:55 ч.;
Бърз влак № 2615/4652 от София за Варна и Русе разпределителна, който тръгва в 16:00 ч.;
Бърз влак № 3622 от Бургас за София, който тръгва в 08:40 ч.;
Бърз влак № 3624 от Бургас за София, който заминава в 15:00 ч.;
Бърз влак № 8601 от София за Варна, който тръгва в 10:28 ч.;
Бърз влак № 8602 от Варна за София, който заминава в 08:50 ч.;
Бърз влак № 8613 от София за Бургас, който тръгва в 14:28 ч.;
Бърз влак № 8631 от Пловдив за Варна, който заминава в 07:35 ч.;
Бърз влак № 8632 от Варна за Пловдив, който тръгва в 16:35 ч.

Jarboe – част от историята на американския ъндърграунд в София

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/23/3167584_jarboe_chast_ot_istoriiata_na_amerikanskiia/?ref=rss


Jarboe (Джарбо), една от влиятелните имена в експерименталната музика, ще направи концерт в Първо студио на БНР утре вечер (24 април), по покана на "Аларма".<br /><br />Споменаването на името й винаги изисква с събирането на няколко десетилетия история в няколко изречения, които няма как да обхванат творчеството й. Въпреки че като дете родителите й (бивши агенти на ФБР) се надяват тя да последва кариера в операта, творческата траектория на Джарбо завива в максимално...

Хора във военни униформи с протестиращите в Армения

https://www.vesti.bg/sviat/hora-vyv-voenni-uniformi-s-protestirashtite-v-armeniia-6081567

Европейският съюз настоява опозиционните лидери да бъдат освободени незабавно

Протестите в Армения излизат извън контрол

https://www.vesti.bg/sviat/protestite-v-armeniia-izlizat-izvyn-kontrol-6081567

Европейският съюз настоява опозиционните лидери да бъдат освободени незабавно

Сериозни съмнения за корупция в ПАСЕ

http://econ.bg/Новини/Сериозни-съмнения-за-корупция-в-ПАСЕ-_l.a_i.760788_at.1.html

Разследващата комисия по подозренията в корупция по адрес на действащи или бивши избраници в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)...

Неапол не спа след победата на Наполи над Ювентус (видео)

https://offnews.bg//futbol/neapol-ne-spa-sled-pobedata-na-napoli-nad-iuventus-video-679241.html

Велика вечер в Неапол! След като снощи Наполи удари Ювентус с 1:0 като гост, хиляди фенове на "небесносините" посрещнаха любимците си на летището в 02:00 часа след полунощ.

Късен гол на Калиду Кулибали донесе успеха на тима на Маурицио Сари в Торино и направи битката за титлата в Италия повече от интересна.

Празненствата по улиците на Неапол започнаха секунди след последния сигнал на мача в Торино. Фойерверки озариха небето над града, а хиляди се бяха събрали пред фонтана Пиаца Тиесте е Тренто.

Над 5000 души чакаха футболистите на тима на летище "Каподичино", а около 01:30 часа местно време тълпата вече беше 10 000.

Приеха Кейт Мидълтън в болница за раждането на третото си дете (На живо)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828570

Приеха Кейт Мидълтън в болница за раждането на третото си дете (На живо)Херцогинята на Кембридж Катрин е приета в болница за раждането на третото си дете, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение от двореца Кенсингтън. Съпругата на принц Уилям е постъпила в частното крило "Линдо" на болницата "Сейнт Мери" в Лондон, където са родени двете по-големи деца на кралската двойка - принц Джордж

Мистериозният скелет, открит в шахта на хотел, е на изчезнала преди 27 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828223

Мистериозният скелет,  открит в шахта на хотел, е на изчезнала преди 27 г.- Майката на Росица Димова от Борово е убедена, че приятелят на дъщеря ѝ има пръст в убийството - Разследващите работят по 3 версии “Някъде до третата година таях надежди, че може да е жива и ще се появи отнякъде, след това постепенно спрях да вярвам. През лятото на двадесет и седмата година дойдоха вкъщи полицаи и казаха,

ZTE повлече и Lenovo

https://news.bg/companies/zte-povleche-i-lenovo.html

Инвеститорите губят доверие в китайския технологичен сектор

Световно състезание за млади мениджъри стартира в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6828554

Световно състезание за млади мениджъри стартира в ПловдивЗа първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC). То е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PENInternational, а неговото пето издание ще се проведе на 25 април 2018 г. в пловдивския панаир. GEC е уникален конкурс за решаване на практически бизнес

Задържаха заподозрения, заради когото евакуираха туристи в Мон Сен Мишел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828559

Задържаха заподозрения, заради когото евакуираха туристи в Мон Сен МишелОрганите на реда в северозападния френски регион Нормандия задържаха снощи 36-годишен мъж, заподозрян в отправяне на заплахи срещу полицията в Мон Сен Мишел, заради които този твърде посещаван туристически обект бе евакуиран в неделя. Това съобщи днес Франс прес, като се позова на източник, близък до разследването,

Трагедията расте! 36 са загиналите при катастрофа с автобус в Китай

https://petel.bg/Tragediyata-raste--36-sa-zaginalite-pri-katastrofa-s-avtobus-v-Kitay__261306

Тридесет и шест души са загинали в неделя вечерта при катастрофа с автобус в КНДР, съобщи на редовен брифинг говорителят на министерствот...

Изненада или...?! Делфин изплува с годежен пръстен на плажа във Варна (Видео)

https://petel.bg/Iznenada-ili------Delfin-izpluva-s-godezhen-prasten-na-plazha-vav-Varna--Video-__261307

Снимка Фейсбук Една провалена романтична изненада, отнесена от морските вълни изплува на варненския плаж. Снимка и видео на изгубена на...

Въздушен удар уби 20 души на сватба в Йемен

https://petel.bg/Vazdushen-udar-ubi-20-dushi-na-svatba-v-Yemen__261308

Най-малко 20 души са убити и 40 ранени при въздушен удар в Йемен, съобщава АФП, позовавайки се на източници от спасителните екипи. Ударите са ...

Първа рожба в конна база ХЕК, мама Сахара роди

http://www.struma.com/obshtestvo/purva-rojba-v-konna-baza-hek-mama-sahara-rodi_133363/

Екипът на конна база ХЕК, която се намира в село Дъбрава вече се радва на малко конче. Това е първото конче за тази година от кобила Сахара и кон Николай. Те са от порода тежковоз, а бащата е от чистокръвна руска порода. Конете от тази порода имат разнообразно приложение. Те могат успешно да изпълняват транспортни и полски работи, както и за конен туризъм. Малкото конче се радва на особени грижи от служителите в конната база.

От месец март започнаха и организираните посещения в...

Продължава

Страните от Г-7 се противопоставят на поведението на Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372985

По време на среща в канадския град Торонто външните министри на страните от групата на седемте водещи индустриални страни (Г-7) се обединиха в противопоставянето на поведението на Русия, което според тях заплашвало мира и сигурността.

В. "Ханделсблат": Ердоган променя курса спрямо Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828561

В. "Ханделсблат": Ердоган променя курса спрямо Гърция С оглед на предстоящите предсрочни избори в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган изглежда променя своя курс спрямо Гърция, макар той да продължава да обвързва въпроса за гръцките военни с турците, поискали убежище в Гърция, пише германският в. "Ханделблат", чиято публикация цитира гръцкото издание Нюз.ин.

Полицията проверява сигнал за бомба до президентството

https://frognews.bg/novini/politsiiata-proveriava-signal-bomba-prezidentstvoto.html

Сигнал за поставено взривно устройство близо до президентството е подаден на телефон 112 тази сутрин минути след 9.00 часа. Мъжки глас е заявил, че до половин час бомбата ще избухне.

Нова 48-часова стачка в "Еър Франс"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nova-48-chasova-stachka-v-ear-frans

Възможно е да се осъществят 75% от полетите през днешния ден

Момче е

http://clubz.bg/67006-momche_e

"Момче е!" Трето дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън се роди на 23 април в 11,01 часа. "И майката, и синът се чувстват добре", се казва в съобщение на двореца Кенсингтън. Бебето е шестият правнук на кралица Елизабет.

Детето се родило в крилото Линдо на болницата "Сейнт Мери" в Лондон, съобщава Би Би Си.
Уилям е присъствал на раждането, се казва още в официалното съобщение. Членовете и на двете фамилии са били информирани за появата на бебето и са "възхитени от новината".
 
Херцогинята на Кеймбридж беше приета в болницата малко след 6 ч. местно време, а съобщението, че е родила, дойде в 13 часа.
 
Бебето тежи 3.820 кг.
Името на новороденото все още не е известно.
 
Сред предпочитаните в залаганията имена са Артър, Албърт, Фредерик, Джеймс и Филип.
Все още четиричленното семейство на Уилям и Кейт.

Новороденото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт ще е пето в линията на наследниците на британския престол - след брат си принц Джордж и сестра си принцеса Шарлот.

Кейт с новородената Шарлот през 2015 г.

С раждането на бебето всички останали слизат с едно място по надолу - в това число и братът на Уилям принц Хари.

Принц Джордж със сестра си Шарлот.

Ето и линията на наследниците:

1. Принц Чарлз, принц на Уелс

- роден 1948 г., най-възрастният син на кралица Елизабет

2. Принц Уилям, херцог на Кеймбридж

- роден през 1982 г., най-големият син на Чарлз

3. Принц Джордж от Кеймбридж

- роден през 2013 г., син на Уилям

4. Принцеса Шарлот

- родена през 2015 г., дъщеря на Уилям

5. Новороденото бебе на Уилям и Кейт

6. Принц Хенри от Уелс (принц Хари)

- роден през 1984 г., по-малкият син на Чарлз

7. Принц Андрю, Херцог на Йорк

- роден през 1960 г., вторият син на кралица Елизабет

8. Принцеса Беатрис

- родена през 1988 г., по-голямата дъщеря на Андрю

9. Принцеса Южени

- родена през 1990 г., втората дъщеря на Андрю

10. Принц Едуард, граф на Уесекс

- роден през 1964 г., третият син на Елизабет

11. Джеймс, виконт Северн

- роден през 2007 г., син на Едуард

12. Лейди Луиз Уиндзор

- родена през 2003 г., дъщеря на Едуард

13. Принцеса Ана

 - родена през 1950 г., дъщерята на кралица Елизабет

14. Питър Филипс

- роден през 1977 г., син на Ана

15. Савана Филипс

- родена през 2010 г., най-голямата дъщеря на Филипс

16. Айсла Филипс

- родена през 2012 г., втората дъщеря на Филипс

17. Зара Тиндал

- родена през 1981 г., дъщеря на Ана

18. Миа Тиндал

- родена през 2014 г., дъщеря на Тиндал

След наследниците на кралица Елизабет следват тези на покойната ѝ сестра Маргарет. След това идват наследниците на роднините на техния баща Джордж Шести. Има над 60 живи наследници на неговия баща Джордж Пети, който умира през 1936 г.

Според закон от 1701 г. само наследници на София от Хановер могат да се качат на трона. През 2015 г. бяха приети промени в закона за унаследяването на британския престол. Според тях децата от мъжки пол, родени след октомври 2011 г., вече не изпреварват в реда за унаследяване по-старите си сестри, т. е. критерият е старшинство по възраст.

 

Безобразие, г-н Опренов! Шефът на фирмата по чистотата в Петрич скандализира с поведението си, заплашва репоpтер, държи се като "каруцар"

http://www.struma.com/obshtestvo/bezobrazie-g-n-oprenov-shefut-na-firmata-po-chistotata-v-petrich_133362/

След сигнал до Struma.com за непочистени боклуци в петричкото село Рупите, подаден от жители на селото с приложени снимки за струпани боклуци и публикуван в Struma.com, днес на репортера ни в Петрич позвъня силно ядосан собственикът на фирмата по чистотата Асен Опренов.

Със заплахи от рода на "Ще ме запомниш за цял живот, ще наема най-добрия адвокат, сиктер и т. н.". Опренов не успя да чуе, че публикацията ни е по сигнал на жители на селото, които дни наред ни заливат със...

Продължава

"За да ни има" - 80 години Фолклорен Танцов Ансамбъл "Жар"

https://offnews.bg//kultura/za-da-ni-ima-80-godini-folkloren-tantcov-ansambal-zhar-679239.html

На 21 април, фолклорен Танцов Ансамбъл "Жар" отбеляза своя осемдесети рожден ден с грандиозен спектакъл в Театър Българска Армия. Билетите се изчерпаха седмици преди официалното събитие. Залата не успя да побере всички желаещи да станат свидетели на уменията и съвършенството в танците на всички участници на сцената.

Малки и големи показаха на света своите танци и дадоха своя принос за известността на ансамбъла. Публиката бе на крака през цялото време, а атмосферата в залата бе невероятна. След концерта, всички танцьори, като едно голямо семейство, разрязаха торта, специално направена за случая и си пожелаха още дълги години да радват хората със своето изкуство.


 Фолклорен Танцов Ансамбъл “Жар” е създаден през далечната 1937 г. от Марко Григоров и Господин Раденков. От 1972 г. до 1998 г. главен художествен ръководител на състава е Райна Тодорова. Под нейно ръководство ансамбълът придобива международна известност чрез множество участия в международни фолклорни фестивали. От 1998 г. до 2011 г. съставът се ръководи от Красимир Христов. През годините като помощник-хореографи с колектива са работили Васил Радев, Емил Генов, Петър Вучков, Румяна Кацарова и Веселина Парашкевова. Настоящите художествени ръководители са Йорданка Шопова и Иван Шопов.

Фолклорен Танцов Ансамбъл „ЖАР“ носи званието “Представителен ансамбъл“ на CIOFF® /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/.
През годините ансамбълът става лауреат и носител на награди и дипломи от участия в международни културни форуми: Закопане (Полша), Будапеща (Унгария), Рощок (Германия), Готвалдов (Чехословакия), Катания, Рим, Венеция (Италия), Кармиел (Израел), Румъния, Гърция, Банска Бистрица и Терхова (Словакия), ”Златен карамфил” в Ялова и Чорум (Турция), Фолклорен Фестивал „КаДанс“ Торут (Белгия), Будва (Черна гора), о-в Закинтос (Гърция), Международен Фестивал „Тирения” Виареджио (Италия), „RFI Rencontres de Folklore Internationales” Фрибург (Швейцария), Международен Фолклорен Фестивал „LATIUM WORLD FOLKLORIC FESTIVA”, Италия „Erau International Folk Art Festival” Тенггаронг (Индонезия) и др. 

Ансамбълът е редовен участник във всички по-крупни културни прояви на територията на гр. София, организирани от Сдружението на танцовите дейци, Столична община, район ”Триадица”, Народно читалище ”Д-р Петър Берон – 1926 г.”. Колективът е главен организатор на превърналите се в традиционни ежегодни благотворителни концерти ”Да победим злото с хорото”, подкрепящи различни каузи.

Благодарим на всички вас, че ви има, че радвате всички нас с невероятния си професионализъм и усет към българското! Честито!

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи идеята пак да се пуши в заведенията

http://www.transmedia.bg/2018/04/23/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf/

 

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов в заведенията да бъдат разрешени и зони за пушачи. Това заяви  премиерът Бойко Борисов след представянето на проучване за контрабандата на цигари у нас.

„Така както коалиционните ни партньори казват за нещо, че не е гледано на коалиционен съвет, така и аз като повдигна този въпрос, ще кажа, че тази идея не е гледана на коалиционен съвет“, заяви премиерът.

Борисов посочи, че Валери Симеонов може да има свое мнение и да прави предложения, но дебело  подчерта, че правителството е твърдо за ограничаване на тютюнопушенето.

На представянето на проучването на пазара на нелегални цигари освен премиера присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, шефът на Агенция митници Георги Костов, финансовият министър Владислав  Горанов и представители на индустрията.

Цацаров съзря лицемерие зад идеята за пълна забрана на рекламите на цигари и скриването им от магазинната мрежа, които се лансират от неправителствени организации.

„Всички сме наясно, че цигарите са опасни за здравето. Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо, трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият – не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, каза обвинител №1 и призова за повече реализъм вместо лицемерие.

Според него усилията на МВР и прокуратурата трябва да се съсредоточат върху търговията с насипен тютюн.

„Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата и поръчки по интернет“, обясни Цацаров.

Според данните от проучването на изхвърлените опаковки по кошовете за боклук за четвъртото тримесечие на 2017 г. 6,6 на сто от събраните кутии нямат редовен бандерол. Това представлява леко увеличение спрямо резултатите от предходния изследван период. Тогава делът на контрабандните папироси е бил 6%.

 

 

Германските дискаунтери влагат милиони в реклама

https://www.investor.bg/medii/455/a/germanskite-diskaunteri-vlagat-milioni-v-reklama-259791/

Ожесточената конкуренция в търговията с храни принуждава Aldi, Lidl и Сие да променят стратегията си за маркетинга

Пирински танцов ансамбъл Благоевград грабна първо място в международната надпревара “ Млади таланти“

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%be%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Пирински танцов ансамбъл Благоевград спечели първо място на международния конкурс“ Млади таланти“ в София.Фестивалът е традиционен и предоставя възможност на деца от цяла България и чужбина да докажат талантите си във всички сфери на изкуството.

Пирински танцов ансамбъл към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“- Благоевград е създаден преди две години.

Художествен ръководител и основател на състава е Лилян Данчев. В разнообразния репертоар на състава са включени произведения на едни от най-изтъкнатите български хореографи.

Ансамбълът има задача да запази и развие народното танцово изкуство от всички фолклорни области на България,както и да съхрани фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ.

 

Материалът Пирински танцов ансамбъл Благоевград грабна първо място в международната надпревара “ Млади таланти“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Семейство Буш позират с Обама, Клинтън и Мелания Тръмп (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828534

Семейство Буш позират с Обама, Клинтън и Мелания Тръмп (Снимки) Снимки, публикувани в туитър от говорител на семейство Буш, са запечатали моменти от погребението на бившата първа дама Барбара Буш, предаде Асошиейтед прес. На една от снимките съпругът й Джордж Буш и синът им Джордж Буш-младши са заедно с двама бивши президенти на САЩ - Бил Клинтън и Барак Обама.

Кои са Галилеевите спътници?

https://dnes.dir.bg/nauka/koi-sa-galileevite-spatnitsi

Те са едни от най-интересните обекти в нашата Слънчева система

ФНИБ АДСИЦ определи емисионна цена от 1,9 лв. на акция

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/fnib-adsic-opredeli-emisionna-cena-ot-19-lv-na-akciia-259790/

Ще се търси удвояване на капитала с 20,15 млн. акции, а минимумът за успех е записването на 50%

Григор вече е само на 35 точки от четвъртото място в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/6828541

Григор вече е само на 35 точки от четвъртото място в светаС чудесното си представяне на турнира в Монте Карло, където за първи път стигна до полуфиналите, Григор Димитров запази позицията си в световната ранглиста и максимално се доближи до четвъртия в ранглистата Марин Чилич, който води пред него с едва с едва 35 точки. Първата ни ракета е №5 с 4950 точки в актива си.

Проф. д-р Исмет Аслан: Ракът на главата и шията може да причини психологически проблеми на пациентите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6828548

Проф. д-р Исмет Аслан: Ракът на главата и шията може да причини психологически проблеми на пациентитеПроф. д-р Исмет Аслан, специалист „Уши, нос, гърло“ от високотехнологичните Болници Liv, е лекар с високо признание в световен мащаб. Завършва медицина в Истанбул през 1991 г. и след успешно придобиване на специалност „Отоларингология“ през 1996 г. заминава за САЩ. Там работи последователно в престижни институции като Harvard Medical School в

Григор вече е само на 35 точки от четвъртото място в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828541

Григор вече е само на 35 точки от четвъртото място в светаС чудесното си представяне на турнира в Монте Карло, където за първи път стигна до полуфиналите, Григор Димитров запази позицията си в световната ранглиста и максимално се доближи до четвъртия в ранглистата Марин Чилич, който води пред него с едва с едва 35 точки. Първата ни ракета е №5 с 4950 точки в актива си.

В Германия социалният асансьор не работи за бедните деца

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/23/3167526_v_germaniia_socialniiat_asansyor_ne_raboti_za_bednite/?ref=rss


За всяко пето дете в Германия е илюзия, че това е "страната, където е хубаво да се живее", както се хвалеше самият канцлер Ангела Меркел по време на предизборната кампания. Тези деца израстват в бедност, с малки шансове да се измъкнат от нея.<br /><br />Минава 15 ч., когато децата започват да слагат на масата чинии с внимателно нарязани чери домати и краставици. Както почти всеки следобед през седмицата, те ще си поделят ядене, което са приготвили в социален център в...

Фалшив сигнал за бомба пред президентството (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828519

Фалшив сигнал за бомба пред президентството (Обновена)Сигнал за бомба около президентството е получен тази сутрин към 9 часа на телефон 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден от мъжки глас, който твърдял, че около Ротондата има взривно устройство.  След проверка на полицията се оказа, че сигналът е бил

Температури до 30 градуса и през следващите дни

http://nakratko.bg/category/58/158353/


Днес ще е предимно слънчево и топло. Около и след обяд над Североизточна България и планинските райони на Югозападна България ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Франция ограничава със закон достъпа на мигранти до страната

https://offnews.bg//sviat/frantcia-ogranichava-sas-zakon-dostapa-na-migranti-do-stranata-679235.html

Френският парламент одобри нов спорен имиграционен закон, който затяга правилата за достъп на бежанци.

Той скъсява крайните срокове за подаване на молби за убежище, удвоява на 90 дни времето, през което нелегалните мигранти могат да бъдат задържани и въвежда присъда от 1 г. затвор за незаконно влизане на територията на Франция.

Президентът Еманюел Макрон одобри мерките, но опозицията смята, че те са отишли твърде далеч.

Законът бе приет с 228 гласа срещу 139 и 24-има въздържали се. Левите партии гласуваха "против". Обсъжданията се разпростряха и през почивните дни, след като бяха предложени стотици предложения за поправки.

Законът предизвика сериозен трус в партията на Макрон. Един от членовете на основаната от президента партия La République en Marche (LREM) - Жан-Мишел Клемон, гласува против, а 14 други се въздържаха. По-късно Клемен обяви, че напуска парламентарната група.

Неправителствената организация Human Rights Watch предупреди, че съкращаването на сроковете за подаване на молби за убежище може да има негативно влияние върху най-уязвимите хора, които търсят убежище. Най-вероятно е точно те да пропуснат сроковете.

Предстои законът да бъде обсъден в Сената през юни.

Шшшът, че ще ти откъсна ушите!

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/shshshat-che-shte-skasam-ushite-2018-04-23.html

Всеки е чувал този израз за ушите. На мнозина са им дърпали ушите като малки – в къщи, в детската градина, в училище. Възпитателният способ с ушите е част от българската педагогическа традиция. По-точно от нейната наказателна част. Шшшшът, че ще ти откъсна ушите! Така по-силният и овластеният заплашва детето, което трябва да помни урока и да внимава, когато вече е голям човек.

KOHΠИ гyби пpoцec cpeщy бившa шeфĸa нa cъд, плаща

https://frognews.bg/novini/kohi-gybi-ppotsec-cpeshty-bivsha-shefa-cad-plashta.html

Oĸpъжният cъд в Дoбpич e пpeĸpaтил дeлoтo зa ĸoнфиcĸaция cрещу бившия пpeдceдaтeл нa Bapнeнcĸия aдминиcтpaтивeн cъд Aнeлия Цвeтĸoвa. Тя пoпaднa пoд yдapитe нa зaĸoнa зa oтнeмaнe нa имyщecтвo, cлeд ĸaтo бeшe oбвинeнa зa пoдĸyп.

Кубрат Пулев е сред най-желаните съперници от ямайски боксоьр

https://offnews.bg//bojni/kubrat-pulev-e-sred-naj-zhelanite-sapernitci-ot-iamajski-boksoir-679238.html

Звездата ни в профибокса Кубрат Пулев е сред желаните следващи съперници на Дилиън Уайт. Това заяви 30-годишният ямаец в официалния си профил в социалната мрежа Туитър.

Уайт, който в началото на месеца бе задължен от Международната боксова федерация (IBF) да се качи на ринга срещу българина, за да бъде определен претендент за титлата в тежка категория, която държи Антъни Джашуа, посочи имената на няколко боксьори, които иска да срещне през следващата година.

"Искам да се бия с поне двама от тези в следващите 12 месеца: Дионтей Уайлдър, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Александър Поветкин, Кубрат Пулев и Джоузеф Паркър", написа Уайт (23 победи, 1 загуба). След това добави със заповеден тон съм промоутъра си Еди Хърн: "Уреди го!". 

Уайт и Пулев все още не са заявили официално, че ще се изправят един срещу друг. Ямаецът сподели, че предпочита директно да се изправи срещу шампиона Антъни Джошуа. Именно британецът е единственият, който му е нанасял загуба.

Кубрат вече бе в ролята на официален претендент за поясите на Джошуа през 2017 г. Дни преди уговорената среща в Кардиф обаче, той получи контузия и се отказа от възможността да се качи на ринга.

Верижна катастрофа с 2 автобуса и 5 коли в София, има един пострадал

https://offnews.bg//112/verizhna-katastrofa-s-2-avtobusa-i-5-koli-v-sofia-ima-edin-postradal-679236.html

Верижна катастрофа е станала на кръстовището между бул. Сливница и бул. Константин Величков в София, съобщиха от МВР.

Сигналът за пътното произшествие е подаден в 9:40 часа. В него са участвали 2 автобуса и 5 леки коли.

При катастрофата е пострадал леко един човек, който е откаран в лечебно заведение за преглед.

Към момента 2 екипа на столична полиция са на мястото на произшествието. 

Катастрофиралите превозни средства са изтеглени, извършен е оглед на място. Причините за възникналия инцидент са в процес на изясняване.

Верижна катастрофа с 2 автобуса и 6 коли в София, има един пострадал

https://offnews.bg//112/verizhna-katastrofa-s-2-avtobusa-i-6-koli-v-sofia-ima-edin-postradal-679236.html

Верижна катастрофа е станала на кръстовището между ул. Пиротска и бул. Константин Величков в София, съобщиха за OFFNews от МВР.

Сигналът за пътното произшествие е подаден в 9:30 часа. В него са участвали 2 автобуса и 6 леки коли.

При катастрофата е пострадал леко един човек, който е откаран в лечебно заведение за преглед.

Към момента 2 екипа на столична полиция са на мястото на произшествието. 

Франция изпраща подкрепления на границата с Италия

http://www.cross.bg/frantziya-promigrantski-aktivisti-1573181.html

/КРОСС/ Вътрешният министър на Франция заяви, че ще изпрати "значителни" подкрепления за сигурността на алпийската граница на страната с Италия, предадава FranceInfo. „Извънредно сформираните групи от промигрантски активисти, превърнаха граничните проходи, използвани от мигрантите за преминаване от Италия във Франция, в сцена на "провокации" и "позьорство", каза Жерар Коломб. „Изправени пред тези неприемливи действия ще бъдем принудени да разположим значителни подкрепления от полицията и жандармерията", каза министърът. През изминалите дни активисти от малка френска крайнодясна група блокираха ключов планински проход на около 6 километра от италианската граница, който, според тях е "стратегическа точка за нелегалните мигранти". Това предизвика яростна реакция от промигрантски активисти. Шествие от френски и италиански промигрантски групи пресече границата на Монженевр, заедно с около 30 мигранти, като това доведе до сблъсък с полицейски служители, съобщи полицейски източник. Вътрешното министерство заяви, че "е извършено насилие срещу силите за сигурност".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване