Мъж умря от кръвозагуба, ъглошлайф му отряза крак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828925

Мъж умря от кръвозагуба, ъглошлайф му отряза крак
Мъж от врачанското с. Мраморен умря от кръвозагуба, след като си преряза крака с ъглошлайф. В неделя 62-годишният Марин Петров заедно със сеседа си правил ремонт в двора на къщата си, когато се случило нещастието. Марин изведнъж изпуснал инструмент докато работел и диска му отрязал крак. Потресеният съсед веднага се втурнал и изключил ъглошлайфа.

Сурова присъда в Благоевград! Той ограби 19 души с измама! Началникът на пощата в гърменското село Г. Дряново Ибраим Манчев влиза в затвора за дълго

http://www.struma.com/krimi/surova-prisuda-v-blagoevgrad-toi-ograbi-19-dushi-s-izmama_133388/

С години лъгал пенсионерите, че внася парите им в банка, фалшифицирал подписите им

Осъдиха пощаджията Ибраим Манчев от гърменското село Горно Дряново да лежи 6 години и 8 месеца в затвора и да заплати 6000 лева на четири лица, предявили граждански искове., това реши състав на окръжен съд, председателстван от Красимир Аршинков.

В Окръжен съд Благоевград днес се проведе последното заседание по делото срещу пощенския служител от Манчев, обвинен в присвояване на пари и измама в особено големи размери. Днес в 10:00 часа заедно със адвоката си, влезе в съдебната зала, за...

Продължава

УАЗ с военни катастрофира на АМ „Тракия“, няма пострадали

//dariknews.bg/regioni/sliven/uaz-s-voenni-katastrofira-na-am-trakiia-niama-postradali-2092659

Товарен автомобил „УАЗ” с военни катастрофира на АМ „Тракия“, на 270-и км в посока Бургас. Няма пострадали при инцидента. 

Девет традиции около раждането на кралско бебе

//dariknews.bg/novini/komentar/devet-tradicii-okolo-razhdaneto-na-kralsko-bebe-2092686

Херцогинята на Кембридж Катрин роди момченце в частното крило "Линдо" на лондонската болница "Сейнт Мери".

Принц е! Херцогиня Кат

Спасените край Доспат мечета остават под денонощно наблюдение в Парка над Белица

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/spasenite-kraj-dospat-mecheta-ostavat-pod-denonoshtno-nabliudenie-v-parka-nad-belica-2092663

Спасените край Доспат мечета остават под денонощно наблюдение в Парка за танцуващи мечки над Белица.

Те бяха спасени в събота при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионалн

Ново изследване на храните у нас и в Западна Европа: Двойни стандарти за качество и цена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novo-izsledvane-na-hranite-u-nas-i-v-zapadna-evropa-dvojni-standarti-za-kachestvo-i-cena-2092673

Поредно изследване на храните у нас и в Западна Европа показва „двойни стандарти“ по отношение и на качество, и на цена. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

В рамките на

Още седмица варненци ще плащат данъците с отстъпка

http://www.moreto.net/novini.php?n=373003

Съобщенията за задължения към Община Варна за 2018 година са изготвени и разпратени до данъкоплатците, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. До 30-ти април предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка.

Джипитата излязоха на протест, здравният министър нехае

https://frognews.bg/novini/lichnite-lekari-izliazoha-protest-zdravniiat-ministar-skri.html

Десетки общопрактикуващи лекари протестират пред НДК заради бумащината и ниското възнаграждение на труда им.

Хеликоптер се разби върху къща в Свищов

https://frognews.bg/novini/helikorter-razbi-varhu-kashta-svishtov.html

Хеликоптер се разби върху покрив на къща в Свищов. Инцидентът е станал при опит за аварийно кацане. За щастие и като по чудо няма пострадали.

Меркел няма време за голф, готви се за трудни разговори с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828881

Меркел няма време за голф, готви се за трудни разговори с ТръмпГерманският канцлер Ангела Меркел ще има трудни разговори в петък с президента на САЩ Доналд Тръмп в момент, когато Вашингтон и Берлин са на различно мнение по редица въпроси, вариращи от търговията до сделката с Иран, каза миналия петък нейният координатор по трансатлантическите отношения.  Предпазливата Меркел не съумя да изгради добри лични

При проверка в хранителен магазин в Петрич откриха контрабандни цигари

http://www.struma.com/krimi/pri-proverka-v-hranitelen-magazin-v-petrich-otkriha-kontrabandni-cigari_133387/

 От полицейски служители на РУ-Петрич, на 20.04.2018г. в гр. Петрич, е извършена проверка на магазин за продажба на хранителни стоки, при която са намерени и иззети около 647 къса цигари с чужд контролен знак.

За случая е уведомена РП-Петрич. Работата продължава.

Р. Андонов

Френският парламент по-строгите правила за даване на убежище

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-parlament-po-strogite-pravila-za-davane-na-ubezhishte-news278261.html

Френското национално събрание - долната камара на парламента, прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.   Законът бе одобрен с 228 гласа, 128 депутати гласуваха против и 24 се въздържаха. Дебатите ще продължат в Сената - горната камара на парламента, през юни.   Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти, намалява сроковете за подаване на молби за убежище и определя наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.   Правителството заяви, че иска да бъде и твърдо, и справедливо към имиграцията - основен фактор за общественото мнение, откакто хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Близкия изток и Африка, поеха към Европа.   Законът предвижда малолетните да получават убежище по облекчена процедура и намалява наполовина времето, в което властите трябва да обработват молбите за убежище.   Законът бе остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии и е ключов тест за единството в центристката партия на Макрон "Република, напред!", отбелязва Ройтерс. Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха.   Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за "смъртен грях".   Правителството се оказа в неловка ситуация и защото депутатите от крайнодесния Национален фронт на Марин Льо Пен подкрепиха някои членове от текста на закона, добавя Ройтерс.

Картини, звуци и аромати от природата – нов лукс в колата

http://www.mediapool.bg/kartini-zvutsi-i-aromati-ot-prirodata-nov-luks-v-kolata-news278260.html

Картини, звуци и аромати от природата – това е следващото ниво на лукс в лекия автомобил. То е дело на "Волво" (Volvo) и е приложена при производството на премиум автомобил. Той предлага първото сетивно изживяване в индустрията, което синхронизира визия, звук и аромат в едно за нови усещания в автомобила, съобщи шведската компания. Дебютът на иновацията е бил Международното автомобилно изложение в Пекин. Фокусът е върху изживяването на пътниците на задната седалка. Те могат да персонализират атмосферата в автомобила чрез интуитивно смартфон приложение, като изберат измежду седем визуални теми от природата, синхронизирани със звук и аромат. "Концепцията "Атмосфера" (Ambience) задава нова дефиниция на лукса, като го пренася отвъд материалното, създавайки автомобил, който се свързва със сетивата ви", обяснява Робин Пейдж, главен дизайнер във "Волво Карс" (Volvo Cars). По думите му "дизайнът изследва начина, по който се чувстват хората в автомобила и повлиява на настроението и благополучието им". Визуалните елементи трансформират панорамния покрив в зависимост от зададената тема – Северно сияние, Скандинавска гора, Лебедово езеро, Архипелаг и Дъжд, всяка от които осигурява различно настроение - от пълно релаксиране до ободряване на сетивата. Темата "Ноктюрно" допълнително отпуска, докато темата "Свобода" внася свежест и повишава енергията, посочват от компанията. В синхрон с всяка от темите, звуците от природата се чуват благодарение на аудио система. Малки високоговорители, които са интегрирани в подглавниците, осигуряват пълно потапяне в аудио изживяването. Всяка от темите е съчетана с един от четири аромата, специално разработени от производител на луксозни парфюми. Ароматите от природата се разнасят в купето през портал в централната конзола. "Концепцията "Атмосфера" отвежда този подход на следващо ниво, показвайки нашия разширен фокус върху грижата за човека, която започва с безопасността и преминава в човешкото благополучие като цяло", казва Робин Пейдж. Концепцията е създадена основно за китайския пазар, като контраст на болезнения проблем със замърсяването на околната среда, посочва Мартин Андерсон, главен продуктов мениджър в отдела за специални разработки на "Волво Карс".

Технология дава въможност на общините за иновативни решения

https://www.vesti.bg/tehnologii/tehnologiia-dava-vymozhnost-na-obshtinite-za-inovativni-resheniia-6081578

Narrowband IoT (NB-IoT) предлага умни решения за контрол на въздуха, управленето на отпадъци, уличното осветление и др. Един от ефектите е сваляне на разходите

Очевидец разкрива: 20 войници щяха да изнасилят Миро в казармата! (Шокиращи подробности)

http://www.struma.com/lyubopitno/ochevidec-razkriva-20-voinici-shtyaha-da-iznasilyat-miro-v-kazarmata_133386/

Певецът Мирослав Костадинов, по-известен като Миро Каризмата е изкарал тежка казарма през 90-те, когато е служил в поделението в Грудово, научи HotArena.

Издевателствата над него били толкова големи, че оставили траен отпечатък върху живота му, аМиро дори мислел за самоубийство.

Изпълнителят отнасял редовно подигравки заради певческия си талант и по-женствено излъчване.

Когато бил на 20 синеокият добричлия бил особено слаб, изнежен и красив като момиченце,което било...

Продължава

Трите спасени мечета са под денонощно наблюдение (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/goodnews/trite-spaseni-mecheta-sa-pod-denonoshtno-nabludenie-snimki-news_671098.html

В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води – Смолян и фондация „Четири лапи“ бяха спасени три мечета, намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат. Мечетата са на съвсем крехка възраст и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица. Вчера те бяха прегледани от ветеринарен лекар, съобщиха от &bd

Кмет подари дърво на "Майчина грижа" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6828908

Кмет подари дърво на "Майчина грижа" в ПловдивЖиво дърво и цветя подари на детска градина "Майчина грижа" кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той и хлапетата засадиха фиданката в двора на заведението. Това стана по време на открит урок за опазването на природата. На него разясниха на децата защо е важно разделното събиране на отпадъците.

Задържаха 100 килограма нелегален тютюн в кола в Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828893

Задържаха 100 килограма нелегален тютюн в кола в Бургас (Снимки)Митнически служители от мобилна група задържаха 100 килограма нелегален тютюн за пушене в лек автомобил в Бургас с българска регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на митницата в морския град. Проверката на автомобила е извършена на открит паркинг в Бургас, след като митническите служители са се свързали с търговеца като "тайни клиенти",

Ето го арестувания шеф на полицията в Раковски (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828887

Ето го арестувания шеф на полицията в Раковски (Снимки)Началникът на РПУ-Раковски Георги Илиев бе доведен току-що с белезници в Пловдивския окръжен съд, където ще се гледа искането на прокуратурата да бъде оставен в ареста. Той бе задържан миналата седмица и срещу него е повдигнато обвинение за поискан подкуп от 20 хил. лв. от контрабандист на цигари. Парите трябвало да послужат като възнаграждение на

Европейците намират живота за справедлив, но имат забележки към правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828886

Европейците намират живота за справедлив, но имат забележки към правосъдиетоЕвропейската комисия представи днес проучване, според което за повечето европейски граждани животът е справедлив, но съществуват опасения по отношение на правосъдието, политическите решения и неравенството в доходите, предава БТА. Европейците не са убедени, че правосъдието и политическите решения се прилагат по еднакъв начин в техните държави, т.е.

Морган Фрийман е имал сексуална връзка с доведената си внучка?

http://www.struma.com/lyubopitno/morgan-friiman-e-imal-seksualna-vruzka-s-dovedenata-si-vnuchka_133385/

Доведената внучка на актьора Морган Фрийман Идина Харис разказала на бъдещия си убиец Ламар Дейвънпорт, че е имала сексуална връзка с дядо си, пише New York Daily News. Това е прозвучало в петък (20 април) по време на изслушванията по делото за убийството на доведената внучка на Фрийман през 2015 година, уточнява БГНЕС.

"Идена Харис е споделила тайната с Ламар Дейвънпорт и с други, за това, че дядо ѝ е влязъл с нея в неуместна сексуална връзка", пише изданието, като...

Продължава

Роджър Уотърс: Богатите строят стени, за да пазят парите си

https://www.actualno.com/europe/rodjyr-uotyrs-bogatite-strojat-steni-za-da-pazjat-parite-si-news_671096.html

"Вярвам, че големия бизнес, на когото Тръмп е представител, има задушаващо влияние над живота на всеки един човек на планетата. Това задушаващо влияние ни пречи да открием и да поддържаме в себе си способността си да обичаме, да си помагаме по време на беди и да приветстваме бежанците от други държави, например". Това заяви фронтментът на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс в интервю пред Stepfeed, публикувано в baricada.org. "Сега има стотици хиляди бежанци, а в бъдеще може би

Манолова: Най-добрият вариант за защита на правата на хората е мрежата на омбудсманите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828888

Манолова: Най-добрият вариант за защита на правата на хората е мрежата на омбудсманитеНай-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата на омбудсманите - националния и местните. Тази мрежа има доста дупки, защото от 245 общини само в 14 има избрани обществени посредници. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация,

Разследват опожаряване на врата на частен имот в Полскотръмбешко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828821

Разследват опожаряване на врата на частен имот в ПолскотръмбешкоСлужители на полицейското управление в Полски Тръмбеш разследват пожар на входна врата на имот в с. Павел. Сигнал за случая е получен в петък в 22,30 ч. Изпратеният на мястото екип на пожарната е установил, че гори дворна врата и подпряна на нея автомобилна гума. В резултат на пожара са унищожени входната врата,

Премиерът е против връщането на пушенето в заведения

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/23/3167698_premierut_protiv_vrushtaneto_na_pusheneto_v_zavedeniia/?ref=rss


"Партия ГЕРБ е изразявала убедеността си, че тютюнопушеното уврежда здравето и е подкрепяла всички действия в борбата срещу пушенето на цигари. Това ще ми бъде и мнението, ако се постави тази тема". Това коментира министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА.<br /><br />Поводът е предложението на вицепремиера Валери Симеонов за облекчаване на настоящия режим за пушене на закрито. Борисов изказа позицията на партията си на представянето на резултатите от четвъртото...

Добра новина за Сандански! На 14 май отваря детското отделение в МБАЛ "Югозападна болница"

http://www.struma.com/obshtestvo/dobra-novina-za-sandanski-na-14-mai-otvarya-detskoto-otdelenie_133384/

Подписаха договори с три прекрасни лекарки на 21 април

От 14 май 2018 г. отделението по детски болести в МБАЛ „Югозападна болница“ град Сандански отново започва приемът на деца за болнично лечение.

За малките пациенти ще се грижат д-р Стаматова, завеждащ отделението, д-р Панковска и д-р Гетова, с които бе подписан договор на 21 април.

Д-р Гетова е добър специалист – педиатър, завеждащ дълги години детското отделение в град Пирдоп.

Детското отделение е обновено и ремонтирано и след три седмици всички...

Продължава

Йотова: Успяхме да наложим в европейския дневен ред темата за Западните Балкани (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828874

Йотова: Успяхме да наложим в европейския дневен ред темата за Западните Балкани (Снимки)С много усилия България успя не просто да започне темата за присъединяването на Западните Балкани, успя да я наложи в европейския дневен ред, и не само като поредна точка от него, а да се изработи цялостна европейска стратегия за това как ще се разширява Европа, докъде и с кои държави. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова,

Още полицаи по пазарите заради ръст на незаконните цигари

http://www.mediapool.bg/oshte-politsai-po-pazarite-zaradi-rast-na-nezakonnite-tsigari-news278259.html

Ръст от 0.6 на сто при цигарената контрабанда през четвъртото тримесечие на 2017 г. отчете изследване на инициативата "Срещу незаконната търговия" на база изхвърлените опаковки от цигари, което бе представено в понеделник. Продажбите на рязан тютюн пък са почти изцяло на черния пазар. Заради незаконната търговия в граничните градове и по магистралите, премиерът Бойко Борисов планира изпращането на допълнително полицаи по пазарите в регионите с най-голяма цигарена контрабанда като Хасково, където тя е 17%. Бойко Борисов даде на шефовете на районните дирекции на МВР месец срок да установят причините за нарасналата контрабанда и да предприемат мерки за обръщане на тенденцията. В аванс обаче той обяви, че по пазарите в градовете с голяма цигарена контрабанда ще бъдат пратени допълнително полицаи. Според изследването през последното тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6.6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто и така на практика се обръща досегашният продължителен тренд на спад. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление на незаконните продажби от 1.2 на сто. Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града. Макар спрямо 20 държави от ЕС, които са били също обект на същия анализ, Бългжария да стои по-добре, резултатите и най-вече негативната тенденция не се харесаха на Борисов и той обяви пред журналисти, че дава месец срок на районните дирекции на МВР да установят причините за ръста на контрабандата. "Не може в Шумен да е 2%, в Хасково - 17%" "Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза Борисов пред журналисти след представянето на резултатите. "В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. 0.6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се поправи“, коментира Борисов. Както преди два месеца той не пропусна да отбележи, че България се справя с контрабандата на цигари далеч по-добре от западноевропейски държави. Връзката между контрабандата и кохезионните фондове "В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към пауна и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика. Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем, коментира на свой ред главният прокурор Сотир Цацаров, който също традиционно участва в представянето на данните за цигарената контрабанда. Търговията с рязан тютюн – "до врата" "Премиерът сравни Хасково с Франция, за съжаление Свиленград би трябвало да бъде сравнено с Великобритания“, каза той. "За самите нас е много важно да направим своите вътрешни изводи. Ще ги направи не само МВР, но и органите на прокуратурата. Доставката на насипен нарязан тютюн изисква съсредоточаване на нашите усилия и на органите на МВР в една много силна степен. На практика това се оказва черен пазар, който оперира основно с доставки "врата до врата“, поръчки по интернет и т.н. Това е един сив сектор, който функционира вън от всякакви легални правила. Оказва се, че функционира много интензивно“, посочи главният прокурор. Според изследването има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари на правителството трябва да е устойчива във времето и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор. По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.

Расте цигарената контрабанда, МВР с месец срок за мерки

http://www.mediapool.bg/raste-tsigarenata-kontrabanda-mvr-s-mesets-srok-za-merki-news278259.html

Ръст от 0.6 на сто при цигарената контрабанда през четвъртото тримесечие на 2017 г. отчете изследване на инициативата "Срещу незаконната търговия" на база изхвърлените опаковки от цигари, което бе представено в понеделник. Увеличението се дължи на крайграничните и краймагистралните градове, като най-голям е процентът в Хасковско – 17 на сто. Поради тази причина премиерът Бойко Борисов даде на шефовете на районните дирекции на МВР месец срок да установят причините за нарасналата контрабанда и да предприемат мерки за обръщане на тенденцията. Според изследването през последното тримесечие на 2017 г. контрабандният дял на цигари в България е 6.6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление от 1.2 на сто. Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1-23 ноември 2017 г. в 20 големи града. Макар спрямо 20 държави от ЕС, които са били също обект на същия анализ, Бългжария да стои по-добре, резултатите и най-вече негативната тенденция не се харесаха на Борисов и той обяви пред журналисти, че дава месец срок на районните дирекции на МВР да установят причините за ръста на контрабандата. "Един месец срок. Не може Шумен да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг“, каза Борисов пред журналисти след представянето на резултатите. "В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. 0.6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се поправи“, коментира Борисов. Както преди два месеца той не пропусна да отбележи, че България се справя с контрабандата на цигари далеч по-добре от западноевропейски държави. "В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към пауна и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го вдигна на Европейски съвет. Виждам колегата Макрон 20 кутии има. А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа. Ако това вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика. "Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите цигари да има най-гадните картинки и всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето. Срещите и партньорството са ни, за да не се получава двоен негативен ефект – хем да нарушаваме човешкото здраве чрез тютюнопушенето, хем да се облагодетелстват контрабандистите за сметката на това, давайки на хората некачествена или много по-лоша стока, която още повече да им уврежда здравето. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки“, добави той и уточни, че трябва да се поощрят тези, които спазват указанията, а тези, които не ги изпълняват съответно - има решение как да се процедира. Според изследването има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз. Борбата с контрабандата на цигари на правителството трябва да е устойчива във времето и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите. Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор. По данни на търговците на тютюневи изделия в страна има 18 000 обекта за търговия на дребно, в които са заети 80 000 работещи. В страните, където е забранено излагането на тютюневи изделия на места, на които хората не могат да виждат директно, е довело да затваряне на множество търговски обекти, предупредиха от бранша.

Безсмъртният полк ще шества и във Велико Търново на 9 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6828844

Безсмъртният полк ще шества 
и във Велико Търново на 9 май„Безсмъртният полк” ще шества за първи път Велико Търново в Деня на победата 9 май. В парада ще се включат жители на областта, които имат близки, участвали във Втората световна война и антифашистката борба. В знак на почит те ще носят портрети на своите родственици. Честването на Деня на победата в старата столица ще започне в 16 часа в парк

Националистът от с. Микрево, Н. Йовев-Горския, учреди пария "Независимост"

http://www.struma.com/politika/nacionalistut-ot-s-mikrevo-n-iovev-gorskiya-uchredi-pariya-nezavisimost_133383/

Вчера в София е била учредена новата националистическа партия "Независимост", съобщават от националистическата организация "Национална съпротива".

Заявката им е, че национализмът у нас отново щял да бъде представляван след "74 години живот в мрака на интернационалните режими".

"Спасяването на Родината, лежи на нашите плещи", подчертават от новата националистическа формация.

Националистите се заричат, че "осигуряването на...

Продължава

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

http://www.moreto.net/novini.php?n=373002

В България всеки ден 1 на 10 души умира от причини, свързани с тютюнопушенето, а други 47 започват да пушат. Това показват данните на Световната здравна организация за България. България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично, сочи доклад на СЗО от 2016 г.

Лавров: Русия и Китай са готови да попречат на САЩ да подкопае ядрената сделка с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828873

Лавров: Русия и Китай са готови да попречат на САЩ да подкопае ядрената сделка с ИранРуският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи днес, че се е договорил с китайския първи дипломат Ван И двете страни да противостоят на опитите САЩ да саботират споразумението с Иран за ограничаване на ядрените му програми в замяна на облекчаване на санкции, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Стотици военни в Армения се включиха в протестите срещу премиера

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167692_stotici_voenni_v_armeniia_se_vkljuchiha_v_protestite/?ref=rss


Група от стотици арменски военнослужещи се присъедини към продължаващите дни наред демонстрации на опозицията в столицата Ереван, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от "Ройтерс". Според институцията те ще бъдат сурово наказани според закона, тъй като "грубо нарушават неутралитета на армията във вътрешнополитически процеси."<br /><br />В разгара на започналият на 13 април протеста, с който хиляди арменци искат оставката на наскоро избрания от...

Глобиха 100 лв. хулиган, псувал полицаи в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828828

Глобиха 100 лв. хулиган, псувал полицаи в СвищовГлоба 100 лв. е наложил Районен съд – Свищов на 41-годишния И. И. от Свищов за проявено хулиганство, съобщи полицията. В петък в 01,30 в крайдунавския град полицейски служители спрели за проверка  лек автомобил «Мерцедес», управляван от И. И., известен на полицията и осъждан. По време на проверката водачът се държал непристойно,

13-годишен игра заедно с баща си и вкара гол при успех на Девня

https://petel.bg/13-godishen-igra-zaedno-s-bashha-si-i-vkara-gol-pri-uspeh-na-Devnya-__261342

Отборът на Девня 2005 продължи силното си представяне напролет в „А” областна група за мъже. Тимът от долината на химията разби Бенков...

Тополи бие след голове на спартаклия

https://petel.bg/Topoli-bie-sled-golove-na-spartakliya__261343

Лидерът в „А” областна група за мъже Тополи 2010 победи Бозвелийско с 2:1 у дома и продължава да е лидер с 40 точки. След нулево равенство ...

Проговори пострадалата полицайка на мача Левски-ЦСКА

https://petel.bg/Progovori-postradalata-politsayka-na-macha-Levski-TSSKA__261344

Снимка: Главна дирекция "Национална полиция" Единствено пред "Хоризонт" проговори пострадалата служителка на жандармерията Гергана Заш...

Турция създаде уникално подводно оръжие (видео)

https://petel.bg/Turtsiya-sazdade-unikalno-podvodno-orazhie--video-__261346

Най-големият турски производител на дронове „Албайраклар Савунма“ обяви, че е разработил уникален по рода си подводен дрон, който на пра...

Продължава издирването на мъжа, застрелял четирима души в Нешвил (Снимка)

https://petel.bg/Prodalzhava-izdirvaneto-na-mazha--zastrelyal-chetirima-dushi-v-Neshvil--Snimka-__261345

Снимка Туитър Полицията продължи цяла нощ да търси мъжа, който застреля четирима души в заведение в предградие на град Нешвил в щата Тен...

Пловдивчани извадиха чадърите! Живакът удари 28 градуса

https://petel.bg/Plovdivchani-izvadiha-chadarite--ZHivakat-udari-28-gradusa__261347

Снимка TrafficNews.bg Температурите в Пловдив, региона и цялата страна скачат още повече от утре и ще подгонят летни стойности. Термометри...

Борисов проговори за дългия арест на Десислава Иванчева и кога се е срещал с нея

https://petel.bg/Borisov-progovori-za-dalgiya-arest-na-Desislava-Ivancheva-i-koga-se-e-sreshhal-s-neya__261349

Снимка: Булфото В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“...

Морето изхвърли розов делфин с годежен пръстен край "Кабакум"

https://petel.bg/Moreto-izhvarli-rozov-delfin-s-godezhen-prasten-kray-Kabakum__261348

Морето край "Кабакум" "изплю" на брега розова кутийка под формата на делфинче с годежен пръстен вътре. На кутийката попаднало семейство от...

Дават още общински терени за концесията на стадион "Ботев" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6828879

Дават още общински терени за концесията на стадион "Ботев" в ПловдивГотови сме на всякакви варианти, включително и да включим още общински терени около стадион "Христо Ботев" в Пловдив, за да удовлетворим исканията на клуба. Така кметът Иван Тотев отговори на въпроса какво става с казуса около Бирената фабрика. Между 16 и 20 април трябваше да има обща пресконференция между него и спонсора на отбора Георги Самуилов.

Реформата в НАП - нищо лично, но без изкушения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6828121

Реформата в НАП - нищо лично,  но  без изкушенияПромяната се налага заради “приятелските” проверки  и ниската ефективност от тях   От 1 май 250 данъчни инспектори стават безработни. Така някои схванаха едно съобщение на приходната агенция от миналата седмица - закриват се звената за “Оперативен контрол” от въпросната дата. Или може би така им се внуши - и на тях, и на широката публика.

Пуснаха на свобода срещу 20 бона жената, ударила 10 коли в Пловдив

https://frognews.bg/kriminalno/pusnaha-svoboda-sreshtu-20-bona-jenata-udarila-10-koli-plovdiv.html

21-годишната Габриела Медарова, която преди седмица блъсна 10 автомобила, вече е на свобода. Близките ѝ са внесли 20 хиляди лева гаранция.

Американският жилищен пазар изпитва недостиг от жилища

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/amerikanskiiat-jilishten-pazar-izpitva-nedostig-ot-jilishta-259831/

Калифорния съставлява около 45% от общия недостиг с близо 3,4 млн. жилищни единици по-малко от необходимото в периода 2000 - 2015 г.

Защо Макрон носи дъбова фиданка за Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167373_zashto_makron_nosi_dubova_fidanka_za_trump/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон, който днес започва първото държавно посещение на световен лидер, откакто Доналд Тръмп влезе в Белия дом, носи като подарък на американския си колега дъбова фиданка. По този начин той едновременно отдава почит към загиналите американци в Първата световна война и ухажва слабостта на Тръмп към славата на САЩ като най-голямата военна сила в света.<br /><br />Фиданката е от гората Бельо на около 100 км североизточно от Париж, където през юни 1918 г....

Караджич ще обжалва присъдата си за геноцид

https://www.actualno.com/balkani/karadjich-shte-objalva-prisydata-si-za-genocid-news_671092.html

Адвокатите, представящи военновремевия лидер на босненските сърби Радован Караджич, искат да обжалват присъдата му от 40 години затвор за геноцид и искат повторен процес, предава Reuters. Караджич бе осъден преди две години за престъпления срещу човечеството по време на войните след разпада на Югославия. „Днес сме тук, за да искаме отмяна на присъдата на Радован Караджич и за заповед за нов процес“, съобщи адвокат Питър Робинсън. Според защитата първият, продължил 7 години

Андрю Гарфийлд: Силно заинтригуван съм от халюциногенните вещества

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828852

Андрю Гарфийлд: Силно заинтригуван съм от халюциногенните веществаАктьорът Андрю Гарфийлд призна, че се чувства силно привлечен и очарован от психоактивните вещества и особено от халюциногенните гъби. В интервю за предаването "Дъ Толкс" холивудската звезда дори сподели, че вече е експериментирал с магически гъби и с отвара от сварена Аяуаска (амазонска лияна, която се вари за шамански цели и има особено високо

Кои книги спечелиха наградата "Бисерче вълшебно 2018"

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/23/3167699_koi_knigi_specheliha_nagradata_biserche_vulshebno_2018/?ref=rss


С две статуетки си тръгна екипът на издателство "Фют" от церемонията по награждаването на победителите в шестото издание на наградата "Бисерче вълшебно", съобщиха организаторите от фондация "Детски книги".<br /><br />Самопубликуващият автор Цвета Белчева пък събра най-много гласове в новосъздадената категория за нехудожествена детска литература.<br /><br />С гласовете на 9447 деца от цялата страна бяха избрани общо седем призьори сред 101...

Миньорите излизат на протест утре

http://econ.bg/Новини/Миньорите-излизат-на-протест-утре_l.a_i.760797_at.1.html

КТ "Подкрепа" готви протест във вторник пред Министерството на енергетиката с искане да се повиши с 15% цената на въглищата от мини "Марица-изток"....

Съветниците събират 13 000 лв. за глобата на главния архитект, който спря небостъргача в Стрелбище

https://offnews.bg//obshtestvo/savetnitcite-sabirat-13-000-lv-za-globata-na-glavnia-arhitekt-kojto-679258.html

Общинските съветници в столицата събират пари, за да платят глобата от 13 000 лева, наложена на главния архитект Здравко Здравков от Върховния административен съд (ВАС). Срокът за плащането изтече в петък. 

Здравков бе наказан от съда, заради отказа си да пусне строежа на 44-етажна сграда на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров“, тъй като теренът е отреден за озеленяване според Общия устройствен план на Столична община, приет от СОС 2009 г. 

По инициатива на групата на ГЕРБ председателят на СОС Елен Герджиков призовава всички общински съветници да съберат необходимите средства, тъй като с отказа си главният архитект на София изпълнява решение на СОС, с което се прекратява производството по одобряване на Подробен устройствен план. 

Арх. Здравков отказа да одобри проект на ПУП-ИПР на строителна компания НИКМИ. 

Общинските съветници от ГЕРБ твърдо стоят зад решението на арх. Здравков и желанието на гражданите за запазване на зелените площи, защитени от плановете на Столична община, съобщиха от Московска 33. 

Разпореждането на съда за глобата за  строежа в Стрелбище е от 27 ноември м.г., то е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус. 

Елен Герджиков, шеф на СОС: Съпричастни сме с гражданите

През 2009-а година е направено последното изменение на Общия устройствен план, с решение на СОС. По това решение въпросната територия, която е обект на инвестиционно намерение на НИКМИ е определена за зелена система. След като разбрахме, че фирмата-инвеститор отказва да се съобразява с това решение на СОС, на 14.09.2017-а година общинският съвет прекрати производството по одобряване на Подробен устройствен план за въпросния имот, с което на практика, се отказва разрешение за строеж на 44-етажна сграда в квартал „Стрелбище“. Разбира се, инвеститорът е предприел мерки и е вкарал въпросното решение в съда, който налага космическа глоба от 13 хиляди лева на главния архитект на София Здравко Здравков - заради отказа му да одобри проекта, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

В тази връзка, по инициатива на групата на ГЕРБ в СОС, с писмо до всички общински съветници, предлагам ние да съберем въпросната сума в знак на солидарност с главния архитект, тъй като в крайна сметка той е глобен, защото изпълнява решение на общинския съвет. По този начин бихме застанали зад него и препотвърдили своето решение. И най-вече бихме били съпричастни с желанието на гражданите, живеещи в този район – да бъдат запазени зелените терени и да не се строи такава голяма сграда там, коментира председателят на Столичния общински съвет.

Борисов: Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да марширувам по плаца

http://www.mediapool.bg/borisov-ako-ne-me-byaha-izgonili-ot-mvr-oshte-shtyah-da-marshiruvam-po-platsa-news278258.html

″Не бях наивен, а ядосан, когато влязох в политиката. Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да си марширувам по плаца". Това казва министър-председателят Бойко Борисов в интервю за Dir.bg, което в цялост ще бъде публикувано във вторник.  По думите му най-важният урок от опита му до тук в политиката вече 17 години е да си мери приказките. На въпрос как се вижда след пет години, премиерът отговаря, че ще си управлява партията, с уточнението, че ″Господ разполага″. Министър-председателят отрече да има претенции към поста президент. Планът му е да си изкара мандата. "Да си изкарам мандата. Ако питате директно, президентската институция никога не ме е интересувала", каза премиерът. Той поясни, че с коалиционните партньори - Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов има прекрасен диалог. Запитан дали са изпушили лулата на мира с президента Румен Радев, Борисов заяви: "Аз съм казал на КСНС това, което имаше да казвам, в очите, че се чувствам обиден и в същото време уважавам институцията". Премиерът определи разигралото се около сделката с ЧЕЗ като един голям балон. Според него ″БСП хейтят всичко, което правят управляващите, но това си е тяхна работа". По случая "Скрипал" стана ясно, че никой не е имал нищо против българската позиция. "За радост вече съм си извоювал позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", каза Борисов. Той подчерта, че приоритетите му във външната политика винаги са били ЕС и НАТО, държи канала на комуникация с Реджеп Тайип Ердоган, а с президента на Русия е в много добър, работен, изпълнен с доверие контакт. "Той знае, че първо гледам България, второ ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим", каза Борисов. Той коментира още случаяс кмета на "Младост", какво му е отношението към парите, какво е научил от Тодор Живков и Царя, съветва ли го някой при вземането на трудните решения.

Министър Кралев откри експертна група за почтеност в спорта, в която участват ЕК, Интерпол, Европол, ООН и Спортрадар

http://varnautre.bg/2018/04/23/79907/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf

Тенисът изпревари футбола по брой съмнителни залози Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна. В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта - Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар. По думите на Красен Кралев спортът дава възможност за налагане на ценности, за интеграция на общности, за превенция срещу насилието и агресията сред подрастващите. Именно по тази причина е важно да се гарантира честното състезание при равни условия във всички спортове. Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA министър Кралев подчерта, че употребата на допинг е не по-малка манипулация от предварително уговорения резултат с цел печалба от залози, защото нарушава изконното равенство между съперниците. “Но при допинга имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден”, коментира той. Българският спортен министър бе категоричен, че ФИФА и УЕФА, а и много от националните федерации работят активно за решаването на проблема с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и вече има видими резултати. “Поредна стъпка в тази насока бе само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И именно според доклада на ESSA за 2017 г. от 266 подадени сигнали за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта формират 77% от случаите, но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика”, каза Красен Кралев. Mинистър Кралев отбеляза, че на национално ниво Българският футболен съюз (БФС) също полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове и според официалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден само един сигнал за съмнителен мач в България. През месец февруари беше подписан договор между БФС и Световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar. По думите на Красен Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага да се пренесат и в другите спортове - баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, но и индивидуални спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, борба и др. С темата се ангажира и Междунардоният олимпийски комитет, тъй като съмнителни срещи се наблюдават дори по време на Олимпийски игри. Практиката показва, че нито един спорт не е застрахован срещу измами и че съществуват различни методи на манипулации – чрез въвличане на спортисти, треньори, съдии или други участници. “Трябва да работим сериозно с всички потенциални участници в този процес, за да успеем чрез добро управление да го пресечем и отстраним от спортната карта”, заяви Кралев. Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е залегнала в Работния план за спорта на Европейския съюз (2017 – 2020), посочи министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще допринесе за постигането на тази цел. За реализирането й са необходими усилията на всички страни-членки, както и на националните и международни институции, които работят в сферата на почтеността в спорта. “Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните-членки на ЕС ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско ниво изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия днес и утре ще бъде полезна в тази насока”, каза още министърът на младежта и спорта.

Фрогоко: Честваме световния ден на книгата, властта ни лиши от Пролетния панаир

https://frognews.bg/novini/frogoko-chestvame-svetovniia-den-knigata-vlastta-lishi-proletniia-panair.html

На 23–ти април честваме Светония ден на книгата, определен от ЮНЕСКО през 1995 г. Но точно тази година българските управленци ни лишиха от Пролетния панаир на книгата в НДК! Упорито отказват да намалят и ДДС–то за книги!

Съветът на Европа представи доклад за мигрантите, посветен на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828859

Съветът на Европа представи доклад за мигрантите, посветен на БългарияСъветът на Европа представи днес доклад за мигрантите и бежанците, посветен на България. Отчитат се положените от нашата страна усилия за преодоляване на предизвикателствата от големия миграционен приток, предава БТА.  В документа се посочва, че мигрантите трудно достигат нашата страна от Турция и трудно получават международна закрила.

Собствениците на ловни кучета във Варна ще плащат такса

http://www.moreto.net/novini.php?n=372999

Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна такса, научи Moreto.net. Освободени от плащане ще бъдат стопаните на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, отглеждани в регистриран животновъден обект.

Военни катастрофираха на АМ „Тракия”

http://www.struma.com/sinya-lampa/voenni-katastrofiraha-na-am-trakiya_133381/

Удариха се с УАЗ в друга кола, при тежкия инцидент няма пострадали

Военен автомобил УАЗ се обърна на АМ Тракия след удар с лека кола, съобщава кореспондент на bTV. Инцидентът стана на 270 км по посока Бургас. Няма пострадали.

Военнослужещите са пътували от Пловдив за морския град. При удара е имало изтичане на голямо количество бензин по пътя, затова на място бе изпратена пожарна от Нова Загора. За да предотвратят взрив ,пожарникарите източиха горивото и обезопасиха пътя.

Военните дадоха показания пред Военна полиция. Другият автомобил беше...

Продължава

Музикантите от БНР протестираха срещу ниските си заплати

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/23/3167693_muzikantite_ot_bnr_protestiraha_sreshtu_niskite_si/?ref=rss


Над 200 музиканти от четирите състава на Българското национално радио се събраха на протест пред сградата му тази сутрин, съобщи "Нова телевизия". Причината са ниските им работни възнаграждения, които започват от 570 лв., а средната им стойност е 660 лв.<br /><br />"Принудени сме да работим като таксиметрови шофьори и градинари, за да можем да преживеем, разказва пред хористът Деян Иванов, чиято съпруга също работи в национално представителен ансамбъл - "Филип...

Европейският съд в Страсбург иска информация от България за предаването на Бююк

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/23/3167586_evropeiskiiat_sud_v_strasburg_iska_informaciia_ot/?ref=rss


Европейският съд по правата на човека в Страсбург е поискал информация от българската държава във връзка с жалбата на Абдуллах Бююк, който през лятото на 2016 година, бе експулсиран в Турция. Сред въпросите, отправени към властите у нас са дали той е имал на разположение ефективно вътрешно правно средство, за да се защити от връщане в Турция, което по неговите твърдения го излага на сериозен риск от малтретиране заради неговите политически убеждения.<br /><br />Чрез въпросите, съдът...

СУ "Георги Бенковски" - гр. Тетевен отбеляза своя патронен празник

https://www.actualno.com/lovech/su-georgi-benkovski-gr-teteven-otbeljaza-svoja-patronen-praznik-news_671090.html

На 20 април СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен отбеляза своя патронен празник. От училището бяха подготвили богата празнична програма под надслов „УМЕНИЯ ЗА УСПЕХ В XXI ВЕК”, която започна още на 16 април /понеделник/ и продължи през цялата седмица. Тържественият ден започна в двора на училището, където се състоя официалната част от програмата за деня. Специални гости на празника бяха: зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, главен екс

Искрено и лично! Митко Бербатов: В Благоевград нямах дори футболна топка!

http://www.struma.com/obshtestvo/iskreno-i-lichno-mitko-berbatov-v-blagoevgrad-nyamah-dori-futbolna_133380/

Готов ли е футболистът да сложи край на кариерата си на терена?

Той е Димитър Бербатов. Завърна се в България, след като изтече договора му за игра в Индия. В ексклузивно интервю за „Събуди се” по Nova разказва с какво се занимава сега и очаква ли край на кариерата си.

Големият ни футболист споделя, че не е забравил откъде е тръгнал и още помни как в интерната, с останалите момчета, са събирали трохи, за да си направят филия. Заради всички трудности, през които е преминал, казва, че сега се опитва да помага на талантливи деца чрез...

Продължава

Внесоха искане за постоянен арест на фена с бомбичката, съдът заседава днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828845

Внесоха искане за постоянен арест на фена с бомбичката, съдът заседава днесПрокуратурата внесе искане за постоянния арест на 25-годишния Йордан Исаев, който рани със самоделна бомбичка двама полицаи по време на дербито ЦСКА - „Левски” миналата сряда, съобщи БНР. Исаев е направил пълни самопризнания, съобщиха вчера от прокуратурата. Оттам уточниха, че за обвинението му - тежка телесна повреда на повече от един служител на

Най-топло, най-студено

https://dnes.dir.bg/novini/nay-toplo-nay-studeno

Къде на Земята през изминалото денонощие е било най-топло и най-студено.

Йордан Христосков: Вторият пенсионен стълб съзнателно се дискредитира

http://www.mediapool.bg/yordan-hristoskov-vtoriyat-pensionen-stalb-saznatelno-se-diskreditira-news278257.html

Пенсиите от втория трябва да се съизмерват с дохода, върху който са правени осигурителните вноски, с периода на участие и др. Вярно е, че за първите пенсии, които ще се получат от втория стълб, тези фактори са неблагоприятни за много хора, но това в много голяма степен зависи от тях самите, коментира в интервю за Mediapool проф. Йордан Христосков, който е сред авторите на пенсионната реформа от началото на века. Той смята, че в последните години вторият стълб съзнателно се дискредитира, а въведената възможност за прехвърляне на частните партиди в НОИ е вредна за системата. Проф. Христосков, след години мълчание най-накрая бяха публикувани официални актюерски данни за размера на бъдещата "втора" пенсия. Стана ясно, че 70% от първите пенсионери от втория стълб (в периода 2021 г. - 2027 г.) ще получат пожизнено плащане под 50 лв. За 55% от първите пенсиониращи се то ще бъде около 30 лв. Чак около 2035 г. повечето пенсиониращи се ще получават около 100 лв. на месец. Възниква логичният въпрос струва ли си да поддържаме втори стълб на пенсионната система при подобни стойности на пенсионните плащания, съизмерими с великденски добавки? Публикуваните разчети не могат да се нарекат официални само защото са в приложение към концепцията за фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване, разработена от социалното министерство. Освен това, въпросните актюерски разчети трябва да се приемат с определени резерви. Официални (или реални) можем да наречем само размерите на всяка една индивидуална пенсия при нейното отпускане. Наистина, пенсиите от втория стълб като цяло изглеждат относително ниски спрямо обществените очаквания. Причините за това са, преди всичко, политически и лични. Политически, защото вместо да се започне с участие на поколението, родено след 31 декември 1969 г., в универсалните фондове се включиха родените след 1959 г. Това "скъси" периода на натрупване на средства в индивидуалната партида до появата на първите пенсионери от втория стълб с 10 години. Политическо е и решението да се започне с изключително ниска вноска в универсалните пенсионни фондове от 2 на сто. След това се премина през вноски от 3 на сто и 4 на сто. На финала и вноската "замръзна" на 5 на сто, вместо да се върви към 7 на сто и дори 10 на сто, каквито бяха първоначалните намерения. Политическите атаки и неграмотните експерименти в пенсионната система също разколебаха и демотивираха хората да се осигуряват върху истинските си доходи. Казахте, че има и лични причини за сравнително ниските пенсии на някои от осигурените. Кои са те? Личните причини за ниските натрупани суми по индивидуалните партиди са липсата на осигурителни вноски за определени периоди заради безработица, отсъствие от работа поради болест, майчинство, неплатени отпуски и други. За разлика от Държавното обществено осигуряване (ДОО), където тези периоди се признават за осигурителен стаж, без да са правени осигурителни вноски, и този стаж да се включва в пенсионната формула, при осигуряването в универсален фонд значение имат само реално направените вноски и доходността от тях. Пребиваването в сивата икономика, умишленото или принудителното осигуряване на минимална или по-ниска заплата при работа на намален работен ден, неплащането на осигуровките от работодателя и други подобни фактори намаляват сумата в индивидуалната партида. Така се намалява и размерът на бъдещата пенсия. Затова е важно всеки работник и служител да следи върху какви доходи го осигурява работодателят, дали вноските са реално платени и дали са внесени по индивидуалната му партида в избрания от него фонд. За тази цел НОИ и частните пенсионни дружества са създали условия гражданите да упражняват контрол в реално време, но по-голямата ‘част от хората не се възползват от това. Иначе, да се сравняват индивидуални случаи на ниски пенсии от универсалните фондове с коледните и великденските добавки, е абсолютно некоректно. Тези добавки са само два пъти в годината. Те не се получават от всички и зависят от благоволението на политиците. Пенсиите от втория стълб са месечни и се изплащат до края на живота или чрез програмирано изтегляне за определен период от време. Това са лични пари, които при определени условия могат и да се наследяват. Проблемът е, че ниските пенсии от втория стълб не се оказват индивидуален, а по-скоро преобладаващият случай? Зависи какво наричаме ниски. Пенсиите от втория стълб трябва да се съизмерват с дохода, върху който са правени осигурителните вноски, с размера на осигурителната вноска в УПФ и с действителния период на участие. За първите пенсии, които ще се получат от втория стълб, тези фактори са неблагоприятни за много хора, но това в много голяма степен зависи от тях самите. Постепенно с нарастване на периода на участие всички пенсии ще нарастват, но това отново ще зависи от посочените фактори. В капиталовата система няма дарени периоди и всичко зависи от реалните вноски, които всеки е правил и от доходността от инвестирането. Известно е, че хората, които се осигуряват в частния стълб и ще се пенсионират след 2021 г., ще имат намаление на пенсията от НОИ с между 18% и 21%. По Ваши изчисления дали въпросните 30-50 лв. ще компенсират намалената пенсия от НОИ? Моите лични изчисления, които представих преди време на семинар с журналисти, показват, че в много малко случаи (при осигуряване на минимален доход и за по-кратък период от време) пенсията от втория стълб не може да компенсира намалението на пенсията от ДОО. Тоест, в много малко случаи двете пенсии (от НОИ и от частния фонд) ще се окажат съвкупно по-ниска сума от евентуалната пенсия само от НОИ. Основният въпрос тук е защо наказваме участието в универсални фондове като намаляваме пенсията от ДОО, докато европейското виждане в Бялата книга е, че капиталовото пенсионно осигуряване е важен фактор за повишаване на адекватността на пенсиите и спестяванията в него трябва да се насърчават. Освен това, нали същите тези хора, които законодателят наказва, плащат не само с вноските, но и с данъците си – и пенсиите от НОИ. Намалението на пенсиите от ДОО с процентите, които вие цитирате, се основа на един измислен коефициент, равен на съотношението между вноската в универсалния фонд и законовата вноска във фонд "Пенсии", която, както знаете, покрива само половината от разходите за пенсии. Ако все пак искаме да търсим някаква справедливост между поколенията, които участват във втория стълб и родените преди 1960 г., то намалението на пенсията от НОИ трябва да бъде с коефициент, равен на съотношение между вноската в универсален фонд и необходимата вноска за балансиране разходите на фонд "Пенсии". В този случай намалението на пенсията от НОИ няма да бъде 20 на сто и да нараства, а ще бъде около 11 - 12 на сто. Така две пенсии винаги ще са повече от една. Това обаче не е изгодно за управляващите, защото никой няма да си върне парите в НОИ. Именно това несправедливо намаление на пенсиите от НОИ за родените след 31.12 1959 г. дава основание на противниците на втория пенсионен стълб да твърдят, че той е излишен. Те сравняват съвършено неправилно (дори неграмотно) индекса на нарастване на осигурителния доход и оттам - нарастването на пенсиите от ДОО, с доходността на пенсионните фондове и казват, че участието във втория стълб е неизгодно. Това сравнение е изключително некоректно, защото нарастването на пенсиите от НОИ може да дойде само от по-високи вноски или наложени по-високи данъци, т.е. като се отнемат вече заработени пари от едни и се дадат на други. Докато нарастването на средствата в индивидуалната партида на осигурените в УПФ идва от инвестирането на осигурителните вноски. С други думи, това не са отнети, а спечелени пари. Искате да кажете, че управлението на ГЕРБ, което въведе възможността за отказ от втория стълб, съзнателно цели да го закрие, така ли? Упоритостта, с която се бранят направените некоректни промени, неаргументираните атаки срещу пенсионните дружества, противопоставянето на първия на втория стълб и други действия на правителството навеждат на тази мисъл. Естествено, че след решенията на Конституционния съд закриването на втория стълб е невъзможно, но това не пречи той съзнателно да се дискредитира. Към момента не се наблюдава масов отлив от втория стълб към НОИ, но според Вас може ли да се очаква подобен процес през 20-те години, когато хората разберат, че ще взимат по-малко, ако оставят партидите си в частното осигуряване в сравнение с тези, които ще предпочетат НОИ? Хората подсъзнателно чувстват, че обещаваните по-високи пенсии от публичния стълб не са сигурни, докато парите в индивидуалните им партиди са си техни пари. Затова от 2015 г. до края на 2017 г. само 10 800 осигурени лица са преминали от универсалните фондове към НОИ. Същото е и при професионалните фондове – само 900 души са прехвърлили парите си в НОИ. Аз вярвам, че ако не това правителство, то някое следващо сигурно ще преосмисли тези нелепости с преминаване от втория стълб към НОИ и обратно и те ще бъдат отменени. Доброволният избор за участие в универсален или професионален фонд или само в НОИ е вреден за пенсионната система. Този избор съдържа опасност за проява на феномена "морален риск". В НОИ ще прехвърлят партидите си хора с малки спестявания, като ще разчитат на по-голяма пенсия. Така задълженията на института към тези лица ще бъдат многократно по-големи от прехвърлените средства. Покриването на тези задължения пак ще бъде за сметка редовно осигуряващите се, които са и коректни данъкоплатци. Не ми си мисли какво би се случило с капиталовите пазари и банките, ако по силата на стадния синдром изведнъж всички осигурени във втория стълб решат да преминат към първия пенсионен стълб. Какво ще стане, ако през 20-те години големи маси бъдещи пенсионери решат да се прехвърлят в НОИ? Това е малко вероятно, защото с нарастването на периодите на участие и натрупването на все по-големи суми в индивидуалните партиди осигурените лица ще се убедят в ползата участието в УПФ. Ако все пак такова нещо се случи в резултат на нови "санкции" за участие във втория стълб или пък при някаква, макар и краткотрайна финансова криза се прояви стадното чувство и хората преместят парите си в НОИ или в "Сребърния фонд", то много скоро те ще усетят, че са се излъгали. НОИ няма да може да им гарантира обещаваните по-големи пенсии. Известни са причините за сегашното състояние на втория стълб - масовото легално неплащане на пълни осигуровки върху заплатите, ниският размер на осигуровката, изоставащият размер на доходите, сравнително високите разходи за администриране на пенсионните спестявания, финансовата криза и т. н. Какво да се прави оттук насетне? Да закриваме ли втория стълб или да го развиваме? Масовото легално неплащане на пълни осигуровки е проблем не само на втория стълб, но и на НОИ. Разликата е само тази, че пенсиите от втория стълб са с дефинирани вноски, т.е. пенсията зависи от натрупаната сума в индивидуалната партида и както каза на времето един работник от "Кремиковци": "Каквото си хвърлил зад себе си, това ще намериш пред себе си". Системата на НОИ обаче е с предварително дефинирани пенсии, които при тези проблеми няма да могат да се изплащат и това ще разочарова хората напълно, ако не се преборим със сивата икономика. Вторият стълб има бъдеще и трябва да остане и да се развива. Той е една много добра защита за сегашните млади поколения срещу демографското стареене, което ерозира публичната пенсионна система. Освен тази социална функция, вторият стълб изпълнява и важна икономическа функция. Натрупаните във фондовете "дълги" пари са важен ресурс за инвестиции в икономиката и инфраструктурата, за дългово финансиране на държавата и общините. Друг е въпросът как използваме в България този ресурс. Благодарение на задължителното допълнително осигуряване в универсалните и професионалните пенсионни фондове има около 13 млрд. лева, които принадлежат на около 4 млн. души. В търговските банки има около 60 млрд. лева лични спестявания, които принадлежат на около 15 на сто от населението, останалите нямат нищо или са длъжници. Според Вас защо има сериозно разминаване в разчетите за бъдещата втора пенсия на работната група към МТСП и на асоциацията на частните пенсионни фондове? Според концепцията на МТСП през 2041 г. мъж, осигурявал се през целия си трудов живот на максимума, ще получи пожизнена втора пенсия от 615 лв., а според сметките на фондовете лице, осигурявало се на максимума, ще получи също през 2041 г. 1070 лв. Разликата не е ли твърде голяма? Краткият отговор е, че са използвани различни допускания. Например през 2016 г., когато асоциацията представи изчисленията си, тя е прогнозния максимален осигурителен доход (МОД) от Актюерския доклад за 2016 г. на НОИ, докато в изчисленията в сегашната концепция, публикувана от МТСП, допускането е за 2 на сто годишно нарастване на максималния осигурителен доход за периода след 2018 г. Не знаем на каква база е направена тази прогноза. Но ако МОД нараства само с 2 на сто, а средният осигурителен доход нараства с 5 - 6 на сто, тогава се получава, че в дългосрочен план той ще изпревари нормативно определяния МОД, което е нелепост. По-внимателното вглеждане в сметките в концепцията ме накара да направя няколко изчисления и проверки, от които поне за мен, става ясно, че в нея не е ползван реалният максимален осигурителен доход за съответната година или може би сметките са правени за непълен период на осигуряване - гадаем. Ще ви дам пример: през 2002 г. МОД е 850 лв., а вноската в универсален фонд е 2 на сто - в парично изражение 17 лв. Това означава, че годишната сума на вноските би била брутно 204 лв. В същото време в изчисленията към концепцията е написано, че натрупването за тази година е 131 лв. Няма как това да е възможно при пълно осигуряване, средна доходност от 4.3 на сто и такси за тази година от 5 на сто от всяка вноска и 1 на сто от активите инвестиционна. Такова намаление е невъзможно. Същото се отнася и до следващите години. Особено набиваща се на очи е ситуацията през 2007 и 2008 г. За 2008 г. МОД е 2000 лв., а вноската 5 на сто или 100 лв. Абсолютно невъзможно е при 1200 лв. бруто вноски годишно нарастването на индивидуалната партида спрямо 2007 г. да е само 270 лв., без изобщо да отчитаме фактора доходност. Има и други проблеми в изчисленията към концепцията - например използвана е една и съща възраст за пенсиониране и за 2021, и за 2045 г. Това е некоректно, защото в КСО ясно е казано как ще нараства възрастта за пенсиониране през следващите години, като се очаква през 2041 г. тя да е 65 г. и дори по-висока. Ако се използва тази възраст за пенсиониране, при натрупана сума от 108 452 лв., както е дадено в приложението на концепцията, първата пенсия на мъжете би следвало да е 748, а не 615 лв. Накратко - има неясни параметри в изчисленията към концепцията, а също и разминавания. Редно е да попитате Министерството на социалната политика за тези разлики. Важно е да не се заблуждава обществеността и да не се насажда отношение и психоза. Законодателят и обществото трябва да формират своето мнение на база на точна и проверена информация. Какво е мнението Ви за предложените различни варианти за изплащане на втората пенсия - като еднократна сума, периодично плащане, пожизнена пенсия? Одобрявате ли прага от 20%, който ще бъде решаващ за това какъв тип пенсия ще получи осигуреното лице? В концепцията на МТСП е подбран подходящ и балансиран портфейл от пенсионни продукти. До голяма степен те съответстват на личните предпочитания на хората. Правилно пожизнената пенсия е посочена като водеща, защото идеята на пенсионната реформа от 2000 г. бе пенсията от универсален фонд да се получава паралелно с пенсията от НОИ до края на живота. Посоченият праг от 20 на сто от пенсията за осигурителен стаж и възраст е приемлив. Добро е също и предложението пожизнените пенсии да се актуализират веднъж годишно, както и да има пожизнени пенсии с гарантиран период на получаване като защита срещу ранна смърт и ниска възвръщаемост на средствата, преминали във фонда за изплащане на пожизнените пенсии. От гледна точка на личните финанси застраховките за пенсия не са ли по-добър и гъвкав продукт, покриващ повече рискове, в сравнение с доброволното пенсионно осигуряване? Това са две различни форми на защита срещу непредвидени рискове и бъдеща социална несигурност. Ако имат възможност, бих препоръчал на хората да участват и в застраховането, и в доброволното пенсионно осигуряване. Не случайно законодателят е предвидил данъчни облекчения поотделно и за двете форми на спестяване и защита. Все пак доброволно осигуряване е по-добре регулирано – имаме институционално отделяне на пенсионния фонд от управляващото дружество, банка попечител, която не само съхранява активите на фонда, но изпълнява и контролни функции, и други. То е и по-разбираемо и по-познато на хората.

Кметът на Солун води гръцки винари в Пловдив да дегустират

https://www.24chasa.bg/region/article/6828853

Кметът на Солун води гръцки винари в Пловдив да дегустиратКметът на Солун Янис Бутарис пристига с винопроизводители от Северна Гърция в Пловдив за фестивала "Вино и гурме" на 5 и 6 май. "Ще им дадем къща в Стария град, където да предлагат от продукцията си", обясни градоначалникът Иван Тотев. Преди две седмици той гостува на Бутарис, който е един от най-големите винопроизводители в южната ни съседка.

Намериха мъртъв овчар, изчезнал на Трифон Зарезан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828855

Намериха мъртъв овчар, изчезнал на Трифон ЗарезанПастир от врачанското с. Търнава се натъкнал в неделя привечер на ужасяваща находка в река Скът.Той забелязал раздул се от водата труп на мъж и веднага известил полицията, която веднага пратила екипот Бяла Слатина. Служителите на реда установили пре огледа, че удавникът 42-годишен мъж от същото село.

Бенитес иска подсилване на "Нюкасъл", защото "не може всяка година да прави чудеса"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/23/3167691_benites_iska_podsilvane_na_njukasul_zashtoto_ne_moje/?ref=rss


Мениджърът на "Нюкасъл" Рафаел Бенитес даде ясна заявка за подсилване на отбора през лятото. Той посочи, че не е способен да прави чудеса всяка година.<br /><br />До март отборът му беше в тежка позиция във Висшата лига, но впоследствие влезе в силна серия от четири поредни победи, последната от които с 2:1 срещу "Арсенал". Тази вечер устремът може да бъде продължен при успех срещу "Евертън" в Ливърпул в мач номер 100 за Бенитес начело на...

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лв. през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828843

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лв. през 2017 г.Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП), показват предварителни данни на Националния статистически институт. В подсектор "Централно управление" постигнатият позитивен

Творците от музикалните състави на БНР протестираха

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/tvortsite-ot-muzikalnite-sastavi-na-bnr-protestiraha

Те поставиха остро въпроса за по-висок бюджет на музикалните състави, поискаха 50% увеличение на заплатите си

Българите харчат 0,6% от доходите си за книги и вестници

https://www.investor.bg/novini/346/a/bylgarite-harchat-06-ot-dohodite-si-za-knigi-i-vestnici-259829/

Най-четящата нация е Финландия, а макар и да не купуват книги, гърците са сред европейците, прекарващи най-много време с книга в ръка

Зверско убийство! Мъж накълцан с остър предмет

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d0%bb%d1%86%d0%b0%d0%bd-%d1%81-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80/

Около 14.10 часа в петък, РУ – Долни Дъбник са получили сигнал за намерен труп на мъж в град Искър. Местопроизшествието е посетено от служители на РУ Долни Дъбник, ПУ Искър и ОД МВР – Плевен. Установена е самоличността на починалия – 64-годишен от Плевен.

Мъжът се е самонастанил в запустял имот. Трупът е намерен в предверие – коридор на къщата, като първоначално не са установени данни за насилие.

Извършената в събота в КСМД Плевен аутопсия е установено, че смъртта е настъпила в резултат на масивна кръвозагуба, причинена от прободна рана в областта на слабините и засегнат основен кръвоносен съд. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят на деянието – 64-годишен от град Искър, съобщава плевензаплевен.бг.

Престъплението е извършено след възникнал скандал между двамата. Извършителят е нанесъл удър с ръка в областта на лицето и пет прободнии рани с остър предмет в областта на гърдите и слабините на опонента.

На извършителя е повдигнато обвинение за извършено престъпление му е постановена мярка „задържане, под стража“ за срок до 72 часа.

Приведен е в следствения арест Плевен. По случая работиха служители от СПКП при ОДМВР Плевен, група КП и ПУ-гр.Искър при РУ Д.Дъбник.

Образуваното е досъдебно производство е под ръководството на окръжен прокурор. Сн.илюстративна

Материалът Зверско убийство! Мъж накълцан с остър предмет е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обраха дома на Романо Проди, докато беше при папата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828838

Обраха дома на Романо Проди, докато беше при папата
Крадци обраха апартамента в центъра на Болоня на бившия премиер и шеф на Еврокомисията Романо Проди, съобщиха медиите. Това станало точно когато Проди и съпругата му Флавия били на аудиенция във Ватикана при папа Франциск. Семейство Проди участвало в делегация на енорията си в Болоня и било информирано за обира точно когато се намирало на площад

Южна Корея спря високоговорителите, излъчващи пропаганда по границата със Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=373000

Южна Корея е спряла излъчването на пропаганда чрез високоговорители по границата със Северна Корея, преди разговорите на най-високо равнище, които ще се проведат по-късно тази седмица, съобщават световните осведомителни агенции. Южна Корея е разположила десетки високоговорители по границата, които излъчват силно всичко - от съвременна корейска поп музика до критични информации за Севера.

Контрабандата на цигари у нас се е увеличила с 0,6%

http://nakratko.bg/category/58/158365/


Контрабандата на цигари у нас се е увеличила с 0,6%, стана ясно на конференция на фирмите в тютюневия сектор, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов и част от министрите.

Арестуваха насилник, нарушил органичителна заповед в Свищовско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828806

Арестуваха насилник, нарушил органичителна заповед в СвищовскоБързо производство за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие е започнато в полицейското управление в Свищов. Вчера в 18,15 ч. в управлението съдействие е потърсила 52-годишна жена от с. Ореш. Тя обяснила, че спрямо дъщеря й е нарушена съдебна заповед за защита от домашно насилие.

Военни катастрофираха на АМ „Тракия”

http://www.cross.bg/putya-byrgas-trakiya-1573194.html

/КРОСС/ Военен автомобил УАЗ се обърна на АМ Тракия след удар с лека кола, съобщава кореспондент на bTV. Инцидентът стана на 270 км по посока Бургас. Няма пострадали. Военнослужещите са пътували от Пловдив за морския град. При удара е имало изтичане на голямо количество бензин по пътя, затова на място бе изпратена пожарна от Нова Загора. За да предотвратят взрив ,пожарникарите източиха горивото и обезопасиха пътя. Военните дадоха показания пред Военна полиция. Другият автомобил беше изтеглен, в него също няма пострадали. Движението през 270 км на магистралата към Бургас се извършва в едната лента.

Общинари събират пари за глоба на главния архитект заради строеж в София

http://www.mediapool.bg/obshtinari-sabirat-pari-za-globa-na-glavniya-arhitekt-zaradi-stroezh-v-sofiya-news278256.html

Общинските съветници от всички партии да съберат 13 000 лева, за да платят глобата, наложена от Върховния административен съд на главния архитект на София Здравко Здравков заради проекта за 44-етажна сграда на бул. "България". Този призив отправи в понеделник председателят на общинския съвет Елен Герджиков по инициатива на групата на ГЕРБ в съвета. Глобата беше наложена на арх. Здравков, тъй като отказва да спази съдебно решение. С него той беше задължен да одобри проект за подробен устройствен план на строителната компания НИКМИ, който би позволил изграждането на небостъргача на бул. "България". Според Здравков, изпълнението на съдебното решение означавало, че трябва да извърши поредица от други закононарушения. Герджиков аргументира призива към общинските съветници да съберат пари за глобата на главния архитект с това, че с отказа си да изпълни съдебното решение той на практика изпълнява решение на общинския съвет. С него се прекратява производството по одобряване на подробен устройствен план за имота, който по общ устройствен план е отреден за озеленяване. Миналата седмица в интервю за Mediapool Здравков коментира, че казусът трябва да се реши с преговори с инвеститорите, тъй като волята на общинския съвет е теренът да остане за озеленяване.

Военни катастрофираха на АМ „Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828804

Военни катастрофираха на АМ „Тракия”Военен автомобил УАЗ се обърна на АМ Тракия след удар с лека кола, съобщава Би Ти Ви. Инцидентът стана на 270 км по посока Бургас. Няма пострадали. Военнослужещите са пътували от Пловдив за морския град. При удара е имало изтичане на голямо количество бензин по пътя, затова на място бе изпратена пожарна от Нова Загора.

Мъж от с. Крупник се качи с 2,45 промила алкохол на колата си, грък попадна в полицейски капан край Благоевград и още....

http://www.struma.com/krimi/muj-ot-s-krupnik-se-kachi-s-2-45-promila-alkohol_133379/

Бързи производства за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК са образувани срещу следните водачи на МПС:

На 21.04.2018г. около 03:53 часа в с. Лешнища, общ. Сандански, В. И. /31г. / от с. Лешница е управлявал лек автомобил „Алфа Ромео“ с наличие на 1, 53 промила алкохол в издишания въздух.

На 21.04.2018г. около 20:44 часа в с. Крупник, общ. Симитли, Д. Д. /59г. / от с. Крупник е управлявал лек автомобил „Опел Астра“ с наличие на 2, 45 промила...

Продължава

И военни катастрофираха на АМ „Тракия”

https://frognews.bg/novini/voenni-katastrofiraha-trakiia.html

Военен автомобил УАЗ се обърна на АМ Тракия след удар с лека кола.

Борисов поискал обяснение от МВР за показното задържане на Иванчева

https://frognews.bg/novini/borisov-poiskal-obiasnenie-mvr-pokaznoto-zadarjane-ivancheva.html

Министър-председатеят Бойко Борисов е поискал от МВР обяснение за дългото стоене на арестуваната кметица на ”Младост” Десислава Иванчева на кръстовището пред Спортната палата.

Пиян шофьор се блъсна на кръстовище в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828798

Пиян шофьор се блъсна на кръстовище в Горна ОряховицаВодач, употребил алкохол е самокатастрофирал в Горна Оряховица. Пострадали няма, съобщиха от ОД МВР - Велико Търново. В 05,10 ч. в неделя в управлението е получен сигнал за самокатастрофирал лек автомобил на кръстовище в града. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил лек автомобил „Порше“, управляван от 33-годишния Н. С. от същия град.

"Газпром" ще строи огромен завод за втечнен газ в Балтика

http://clubz.bg/67014-gazprom_shte_stroi_ogromen_zavod_za_vtechnen_gaz_v_baltika

"Газпром" планира да построи огромен газохимически комплекс в Балтика, като партньор в проекта е руската компания "Русгаздобив", която по-рано е била собственост на олигарха и близък до Путин Аркадий Ротенберг. Новината съобщи руското издание "Ведомости", като съобщи още, че производственият комплекс ще може да обработва до 45 млрд. куб. м газ годишно. Стойността на проекта се оценява на около $20 млрд. 

Ако проектът бъде реализиран, може да се превърне във втората по размер инвестиция на "Газпром" след газопровода "Сибир" (55 млрд. долара според оценки за 2014 г.).

 
Изграждането на комплекса е планирано в близост до Санкт Петербург, до Уст-Луга. Инсталация за преработка на газ ще почиства синьото гориво от примеси. Полученият метан ще бъде доставен за втечняване в завода "Балтика СПГ", който също се очаква да бъде построено до Уст-Луга. Но за завод за втечнен природен газ с капацитет от 10 милиона тона ще бъдат достатъчни 14-15 млрд. куб. м газ годишно. Останалата част от газа се очаква да бъде изнасяна чрез газопровода "Северен поток-2".
 
 

Отделените от газа фракции  се планират да бъдат използвани за производството на етилен и полиетилен. Това може да означава производството на около 1.5 милиона тона полиетилен на година за продажба в Европа. На 5 май 2017 г. "Газпром" и "Русгаздобив" подписаха меморандум за намерения за развитието на проекти за преработка на газ и в газохимичното производство.

Според агенция Интерфакс, руската компания "Русгаздобив" (Русгаздобычи) е създадена през 2012 г. Основатели на фирмата са били "Руски холдинг" с дял от 99% и Артьом Оболенски (председател на Управителния съвет ня SMP банк на братята Аркадий и Борис Ротенберг с дял от 1%.

Развитието на нефто- и газохимията е важно за диверсификацията на експорта от гледна точка както на "Газпром", така и на руската икономика като цяло, казва шефът на отдел в корпорацията Fitch Дмитрий Маринченко. 

Много от световните петролни и газови компании, от гигантската компания Shell до сравнително малката унгарска компания MOL, са загрижени за увеличаването на дела на нефтохимическите продукти в приходите, припомня Маринченко. От тази гледна точка хипотетичният проект на "Газпром" е част от глобалната тенденция, смята той.

Иновативна стойка за велосипеди взе наградата за зелени бизнес идеи

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/23/3166423_inovativna_stoika_za_velosipedi_vze_nagradata_za/?ref=rss


Стойка за велосипеди взе голямата награда в първото издание на конкурс за подпомагане на зелени бизнес проекти на Българо-американска кредитна банка. На финалната права в състезанието 12 кандидати представиха своите идеи пред жури, което при крайния си избор заложи на критерия доколко е напреднал самият проект във времето, има ли разработваният продукт вече патент. <br /><br />Голямата награда в размер на 20 хил. лв. отиде за Божидар Христов и фирмата му "Стрийбъл" за вече...

"Спартак" с победа над "Светкавица" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372994

"Спартак" победи "Светкавица" Търговище с 2:1, в мач от XXVI кръг на първенството в Североизточната трета лига, игран на стадион "Локомотив". Милен Николов откри резултата в 73-та минута, гостите изравниха в 76-та, а Васко Боев донесе победата на "соколите" с гол - шедьовър, в последната минута на добавеното време.

Иран забрани търговията с криптовалути

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167686_iran_zabrani_turgoviiata_s_kriptovaluti/?ref=rss


Централната банка на Иран официално е забранила използването на криптовалути при финансови транзакции, за предотврати престъпления като пране на пари и тероризъм.<br /><br />Това съобщава иранският вестник "Доня-е ектесад", цитиран от "Асошиейтед прес" и БТА. Информацията е потвърдена и от иранската централна банка, пише електронното издание "Медуза".<br /><br />Решението е част от усилията на Техеран да контролира валутния пазар, след като...

Евгения Калканджиева, Наталия Гуркова и Маги Вълчанова замениха подиума с предприемачество в литературен клуб “Чети с нас”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6828789

Евгения Калканджиева, Наталия Гуркова и Маги Вълчанова замениха подиума с предприемачество в литературен клуб “Чети с нас”Топ-красавиците Евгения Калканджиева, Наталия Гуркова и Маги Вълчанова присъстваха на дамската предпремиера на „Предприемачът”, дебютната книга на Пламен П. Попов. Домакин на събитието бе литературен клуб „Чети с нас” в столичния хотел “Маринела”. Най-вълнуващите страници от книгата, в които Пламен П.

Хайко Маас не разрешава в Германия да се води кампания за изборите в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828783

Хайко Маас не разрешава в Германия да се води кампания за изборите в ТурцияГерманският външен министър Хайко Маас е заявил, че няма да се разреши водене на предизборна кампания в Германия за президентските и парламентарните избори в Турция, насрочени за 24 юни, съобщава в."Миллиет". Маас, който участва в среща на министрите на външните работи от Г-7 в Торонто, е посочил пред журналисти,

Хиляди пяха „Облаче ле бяло“ със Силви Вартан

https://offnews.bg//kultura/hiliadi-piaha-oblache-le-bialo-sas-silvi-vartan-679254.html

Емблематичната за поколения българи певица - Силви Вартан, изнесе два грандиозни концерта на 19 април в ДКС, Варна и на 21 април в зала 1 на НДК, София, като част от прощалното турне на певицата, озаглавено „Силви Завинаги“. 

Пълни зали, верни почитатели и най-обичаните песни на Вартан в едно двучасово шоу, което като машина на времето водеше публиката през музиката на Силви от 60-те до днес. Най-емоционалният момент и акцент в програмата беше изпълнението на песента „Облаче ле бяло“, което накара многохилядната публика да запее с нея.

„Не мога да опиша щастието, което изпитах от срещата си с толкова много хора в България по време на турнето ми. Вие сте изключителна публика и аз винаги ще ви нося в сърцето си и ще се връщам към тези безценни моменти, които споделихме. Благодаря ви! За мен беше чест!“, сподели Силви Вартан. 

Над 32 песни и редица оригинални клипове на Силви Вартан бяха споделени с българската публика във Варна и София. От сцената прозвучаха песни като „ La Maritza”, “La plus belle pour aller danser”, “Comme un Garçon”, “Nicolas” и още много други. Специална част от концертите бяха посветени и на първата истинка силна любов на певицата - Джони Холидей. Но най-затрогващият и личен момент за всички беше изпълението на песента „Облаче ле бяло“. След концертите Силви Вартан се срещна със свои почитатели и поговориха за любовта на живота ѝ - музиката.
Концертите се проведоха под патронажа на Министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Събитието в София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Събраните средства от концерта ще бъдат инвестирани в подкрепа развитието на млади артисти и осигуряването достъпа им до творческите индустрии в рамките на предстоящия Международен фестивал на късометражно кино In The Palace Short Film Festival!

Почина фоторепортерът Пламен Тодоров

https://offnews.bg//medii/pochina-fotoreporterat-plamen-todorov-679256.html

След дълго боледуване почина фоторепортерът Пламен Тодоров, съобщи в. "24 часа".

Пламен започва кариерата си като стажант във фотоотдела на вестник "Народна младеж" преди повече от 40 години. Той създава фотоотдела на "24 часа" и е един от най-добрите български фоторепортери, пишат колегите му във вестника.

"С голямото си сърце, изключителен професионализъм и много търпение Пламен създаде школа - от него са се учили най-успешните във вестникарската фотография", допълват те.

Екипът на OFFNews изказва съболезнованията си на близките му.

Цацаров пита: Ако скрием цигарите в магазина, защо алкохолът да се вижда

https://offnews.bg//ikonomika/tcatcarov-pita-ako-skriem-tcigarite-v-magazina-zashto-alkoholat-da-s-679255.html

Главният прокурор Сотир Цацаров съзря лицемерие зад идеята за пълна забрана на рекламите на цигари и скриването им от магазинната мрежа, които се лансират от неправителствени организации.

"Всички сме наясно, че наясно, че цигарите са опасни за здравето. Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият - не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, каза обвинител №1 и призова за повече реализъм, вместо лицемерие.

Според него усилията на МВР и прокуратурата трябва да се съсредоточат върху търговията с насипен тютюн.

"Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата и поръчки по интернет", обясни Цацаров. 

Шофьор блъсна 16-годишно момче на входа на Гранд мол и избяга. Още го издирват

https://petel.bg/SHofor-blasna-16-godishno-momche-na-vhoda-na-Grand-mol-i-izbyaga--Oshhe-go-izdirvat__261329

На 20-ти април, около 12:30 ч. на ул. „А. Сахаров“, на вход/изход на голям търговски обект, при завой на дясно, неустановено до момента МПС блъс...

Министър Кралев посети урок с професионални треньори по лека атлетика в СУ “Гео Милев” във Варна

https://petel.bg/Ministar-Kralev-poseti-urok-s-profesionalni-trenori-po-leka-atletika-v-SU----Geo-Milev----vav-Varna__261331

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети допълнителен учебен час по физическо възпитание и спорт под ръководството на квали...

Катастрофа на булевард "Владислав Варненчик", две жени и едно дете са пострадали

https://petel.bg/Katastrofa-na-bulevard-Vladislav-Varnenchik--dve-zheni-i-edno-dete-sa-postradali__261332

На 20-ти април около 14:50 ч. по бул. „Вл. Варненчик“ в посока с. Тополи, на кръстовището за пивоварен завод 27-годишна водачка на лека кола „М...

Убиха брутално мъж след скандал в град Искър

https://petel.bg/Ubiha-brutalno-mazh-sled-skandal-v-grad-Iskar__261333

Снимка: Булфото Тяло на 64-годишен мъж е намерено в запустял имот в град Искър. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На 20 април, към 14.10 ч...

Най-чаканото събитие във Великобритания е факт! Херцогиня Кейт Мидилтън роди...

https://petel.bg/Nay-chakanoto-sabitie-vav-Velikobritaniya-e-fakt--Hertsoginya-Keyt-Midiltan-rodi---__261334

Херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън роди момче. Това съобщиха английските медии. Това е третото дете в семейството на Кейт и британс...

Пловдивският съд без милост за арестувания полицейски шеф в Раковски

https://petel.bg/Plovdivskiyat-sad-bez-milost-za-arestuvaniya-politseyski-shef-v-Rakovski-__261336

Началникът на полицията в Раковски остава в ареста. Това реши преди малко Окръжен съд-Пловдив. Днес 38-годишният полицейски инспектор Геор...

Трагичната история за едно самоубийство след Рома – Ливърпул

https://petel.bg/Tragichnata-istoriya-za-edno-samoubiystvo-sled-Roma-----Livarpul__261337

Предстоящият утре полуфинал от Шампионската лига между Рома и Ливърпул върна спомените от финала за КЕШ между двата отбора през 1984 г. По-в...

Археолози откриха в Египет бюст на Марк Аврелий

https://petel.bg/Arheolozi-otkriha-v-Egipet-byust-na-Mark-Avreliy__261338

Снимка Туитър Археолози откриха в Египет бюст на римския император Марк Аврелий, съобщава министерството по въпросите на паметниците ...

Яка мацка с "Порше" събра погледите в Пловдив! Колата й се прецака, но... (снимки)

https://petel.bg/YAka-matska-s-Porshe-sabra-pogledite-v-Plovdiv--Kolata-y-se-pretsaka--no-----snimki--__261339

Снимки: trafficnews.bg Аварирал автомобил събра погледите в пловдивския квартал "Кючук Париж". Причината е, че колата не е каква да е, а „Порше П...

Осъдиха пиян шофьор на камион във Варна

https://petel.bg/Osadiha-piyan-shofor-na-kamion-vav-Varna-__261340

Районният съд във Варна наложи наказание на водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво състояние. 48-годишен мъж е хванат при рутин...

Предадоха на съд варненец, правил дрога в дома си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828786

Предадоха на съд варненец, правил дрога в дома си

43-годишен варненец ще отговаря пред Темида за производството на различна дрога. Окръжна прокуратура Варна му повдигна 3 обвинения за това, че произвеждал и държал наркотични вещества с цел разпространение и прекурсори за производството им на стойност близо 38 000 лева. Стефан Янев е задържан на 1 септември 2017 г.

Гутериш призна неспособността на ООН да разреши конфликта в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/158363/


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призна, че Съветът за сигурност има структурни проблеми. Това обяви той в интервю за телевизия SVT.

Експерти: Децата с късогледство трябва да прекарват повече време на открито

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6828780

Експерти: Децата с късогледство трябва да прекарват повече време на откритоСпециалисти от Канада препоръчват децата, страдащи от късогледство, да прекарват повече време на открито и да ограничават екранното си време, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Си Би Си. Авторите на настоящото проучване от университета на Ватерло са установили, че 30 процента от канадските деца страдат от миопия (късогледство), предава БТА.

Световен ден на книгата

https://dnes.dir.bg/spektar/svetoven-den-na-knigata

Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО

Кандидат за президент на Мексико предложи да се режат ръцете на крадците

http://nakratko.bg/category/25/158362/


"На крадците трябва да се режат ръцете", предложи кандидат за президент на Мексико по време на телевизионен дебат, информира "Ройтерс".

Ердоган: Борбата на Турция за демокрация не бива да бъде ограничавана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828775

Ердоган: Борбата на Турция за демокрация не бива да бъде ограничаванаМежду Виена и Анкара се поражда ново напрежение след като австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че Австрия няма да позволи на турски политици да водят предизборна кампания на територията на тази страна, съобщи Танюг. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди това изявление на Курц и каза, че мерките, които предприе Австрия,

Изпускат контролирано язовир "Въча"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828776

Изпускат контролирано язовир "Въча"Изпускат контролирано язовир "Въча", съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Пловдив, цитирани от БТА. На 26 април предприятие "Язовири и каскади", Язовирен район "Въча" ще извърши контролирано изпускане на водни обеми от язовир "Въча". Водните количества, които ще се изпускат по руслото на река Въча в участъка след язовирната стена,

Николай Йорданов ще свири реванша между "Левски" и ЦСКА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/23/3167680_nikolai_iordanov_shte_sviri_revansha_mejdu_levski_i/?ref=rss


Николай Йорданов беше определен за главен съдия на реванша от полуфиналите за Купата на България между "Левски" и ЦСКА. Негови помощници ще са Иво Колев и Георги Тодоров, а за четвърти рефер е назначен Стефан Апостолов.<br /><br />"Левски" приема ЦСКА с преднина от два чисти гола. Двубоят е в сряда от 18.30 часа на "Васил Левски".<br /><br />Червените обявиха, че Кирил Десподов и Кристиян Малинов са подновили тренировки, но на облекчен...

Мун Дже-ин: Да се прекратят споровете по време на срещата със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828753

Мун Дже-ин: Да се прекратят споровете по време на срещата със Северна КореяПрезидентът на Република Корея Мун Дже-ин заяви, че решението на Северна Корея да замрази ядрените опити е важно за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде южнокорейската агенция Йонхап. Мун каза още на редовно седмично заседание със съветниците си, че това е зелена светлина, която повишава възможността за успех на срещите на

Паркинг за туристи решава проблема със задръстванията пред Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6828747

Паркинг за туристи решава проблема
със задръстванията пред ЦаревецЕлектробуси ще возят до историческите забележителности в Търново Първа копка за изграждането на нов безплатен паркинг за туристи под Царевец бе направена във Велико Търново. Съоръжението, което ще поема 10 автобуса и 80 автомобила, се изгражда по големия проект на общината "Привлекателна и съхранена автентична градска среда на Велико Търново".

Десислава отива в Москва , а Орлин - в Санкт Петербург с „ЕВРОФУТБОЛ“

http://www.cross.bg/evrofytbol-orlin-bileti-1573193.html

/КРОСС/ Единият е печелил от „Еврофутбол“ и 15 000 лева от залози на живо Десислава Атанасова от Свищов ще зарадва съпруга си с голяма изненада – екскурзия до Москва за двама с билети за мача Германия – Мексико, който ще се играе на 17 юни 2018 г. Десислава стана поредната участничка, на която се усмихна късметът да спечели една от екскурзиите от кампанията „С „Еврофутбол“ на Световното в Русия“.  Наградата й се падна на 14 април в пункт на „Еврофутбол“ в гр. Свищов.                    Орлин Василев от Плевен също има голям повод за радост – на 15 април в букмейкърски пункт на „Еврофутбол“ на ул. „Неофит Рилски“ в гр. Плевен той научи, че е сред щастливците, на които ще бъде осигурено пътуване до Санкт Петербург за двама с билети за срещата Нигерия – Аржентина. Орлин е редовен участник на „Еврофутбол“ от десетина години, като предпочита да играе на живо. Печелил е и друг път от българския букмейкър сериозни суми, като най-големият му удар е около 15 000 лева.                     „Преценявам дали ще има, дали няма да има следващ гол

Twitter на война с Kaspersky

http://www.moreto.net/novini.php?n=372998

Тwіttеr зaбpaни peĸлaмиpaнeтo нa coфтyepa и ycлyгитe нa Каѕреrѕkу Lаb, ĸaтo зa пpичинa пocoчи, чe бизнec мoдeлът нa pycĸaтa ĸoмпaния нapyшaвa пpaвилaтa зa ĸaчвaнe нa пyблиĸaции в тaзи coциaлнa мpeжa, предава CNET.

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

http://nakratko.bg/category/58/158361/


В България всеки ден 1 на 10 души умира от причини, свързани с тютюнопушенето, а други 47 започват да пушат. Това показват данните на Световната здравна организация за България.

Конкурсът „Напеви от Северозапада” празнува десетилетие

https://www.24chasa.bg/region/article/6828751

Конкурсът „Напеви от Северозапада” празнува десетилетиеЗа десета поредна година Младежкия дом в Монтана ще е домакин на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Юбилейното издание ще се проведе на 27 и 28 април под патронажа на кмета Златко Живков. Близо 800 участници от София, Видин, Търговище, Пловдив, Враца, Мездра, Тетевен, Пордим, Благоевград, Плевен, Асеновград, Ловеч,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване