05/09/18 12:40
(http://budnavarna.bg/)

Варна е четвърта в страната по започнато строителство на нови сгради

Варна се подрежда на четвърто място в страната по започнато строителство на нови сгради. Това съобщиха от Националния статистически институт.

През първото тримесечие на годината в областта е започнало изграждането на 83 жилищни сгради със 734 жилища в тях и със 76 456 кв. м обща застроена площ, както и на 28 други сгради с разгърната площ от 53 713 квадрата. Спрямо предходното тримесечие се отчита спад с 21% на започнатите жилищни сгради, с 20.1% на жилищата в тях и с 48% на общата им застроена площ.

Преди Варна по стартирало вдигане на нови здания се нареждат област Пловдив – 140 жилищни и 66 други сгради, следвана от област София (столица) – 123 жилищни, 7 административни и 19 други сгради и област Бургас – 91 жилищни, 3 административни и 29 други сгради.

Издадените разрешителни за строеж във Варна през първите три месеца на годината са над 160. От тях 108 са за сгради с 687 жилища. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 6.9%, броят на жилищата в тях – с 1.4%, докато общата им застроена площ нараства с 19.4%.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта намаляват с 3.6%, жилищата в тях – със 7.7%, докато разгънатата им застроена площ е повече с 19.6%.

По издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради област Варна е на трето място в страната. Първа е област София (столица) с издадени 205 броя разрешителни, следвана от област Пловдив със 176 броя.

Материалът Варна е четвърта в страната по започнато строителство на нови сгради е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване