Шефът на инспекторите на МААЕ внезапно подаде оставка

//dariknews.bg/novini/sviat/shefyt-na-inspektorite-na-maae-vnezapno-podade-ostavka-2096493

Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подаде оставка, съобщи организацията, без да посочва причина за решението му, предаде ДПА.

Следа в издирването на Боян Петров

//dariknews.bg/novini/sviat/sleda-v-izdirvaneto-na-boian-petrov-2096488

Екипите забелязали "подозрителен обект". Заради лошото време обаче не е проведена операция с въжета

Под звуците на маримба

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/12/3176816_pod_zvucite_na_marimba/?ref=rss


Програмата включва:КАНДЖЕЛОЗИ – Bad Touch (музикален театър и електроника)КСЕНАКИС – Rebond aАЛВАРЕС – Temazcal (маракаси и електроника)ДЬО МЕ – Silence Must Be (chef d’orchestre et électroniques)БАХ – Шакона в ре минорКСЕНАКИС – Rebond b<br />Музиката на екзотичния инструмент маримба ще закрие третия сезон на цикъла за камерна музика "Мотив". Концертът, в който главната роля ще е за перкусионистката Василена Серафимова, е на 17 май (четвъртък) в "Къщата на София" на...

„Ъндърграунд герой“ от Благоевград оспорва глоба на КАТ от 2000 лева в Районен съд!

http://regiona.bg/%d1%8a%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%83%d0%bd%d0%b4-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b9-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%be%d1%81%d0%bf/

Криминално проявеният благоевградчанин Пламен Илиев-Джудиста вчера застана пред Районен съд, но този път не като подсъдим, а като жалбоподател. Той оспорва глоба на КАТ от 2000 лв. и отнемане на шофьорската му книжка за 2 години заради отказана проба за алкохол.
До наказанието се стигна, след като през нощта на 15 юни 2016 г. полицейски патрул забелязва в района на ЮЗУ спрял лек автомобил „Тойота”. Собственикът на колата Пламен Илиев бил извън нея заедно с негови приятели, които слезли да облекчат физиологичните си нужди. Униформените поискали Джудиста да даде проба за алкохол, но той отказал, тъй като не бил шофирал той, а Светослав Чимев-Чиме, който в това време отишъл в храстите към жп линията. Това обясниха в свидетелските си показания „старите кримки“ Светослав Смилков и Здравко Катеовски-Чинчила, които били с него онази нощ.
„Прибирахме се вечерта, караше онова момче Чиме. На него му се приходи по голяма нужда, спря колата и отиде надолу към жп линията. На мен също ми се препика, аз имам проблеми с бъбреците. Дойде някаква бяла кола с полицаи и поискаха документите. Аз не ги дадох. Пламен каза, че не е карал той, но му написаха акт. После дойде и Чиме. Само аз и Здравко бяхме пили алкохол“, заяви свидетелят Смилков.

Същите бяха показанията и на другия свидетел Здравко Катеовски, който обясни: „Чиме караше колата. Спряхме да ходим на тоалетна. Аз също исках да ходя, болен съм от диабет. Дойде полиция и викат на Пламен: „Ела тука! Тая кола твоя ли е?”. Съставиха му акт, след което му казаха: „Тръгвайте си!”. Той се качи в колата с Чиме, а ние със Светльо се прибрахме пеша, защото живеем наблизо, в кв. „Октомври“.
Съдия Владимир Пензов попита свидетеля кой е подкарал автомобила след полицейската проверка и Катеовски отговори, че това е бил Илиев.

По случая вчера беше разпитан и един от полицаите, който твърди, че не е видял в тъмното кой от мъжете е карал колата. Делото бе отложено заради разпит на още един свидетел.
Три месеца преди тази случка Джудиста е арестуван на българо-сръбската граница. На 19 март 2016 г. на влизане в ГКПП – Калотина в масивите на полицията лъсва, че му е издадена европейска заповед за арест от Окръжна прокуратура – Благоевград във връзка с досъдебно производство от 2009 г. за престъпление, свързано с източване на банкомати. Оказва се, че Пламен Илиев е обвинен задочно като подбудител и помагач на престъпна група, занимаваща се с източване на банкомати в Гърция, заедно с Росен Василев-Роси.

Миналото лято двамата бяха осъдени на 7 месеца пробация след сделка с прокуратурата, тъй като признаха, че са накарали и подпомогнали компютърния спец Андон Янчев да се включи в схема за източване на банкомати през 2009 г. Споразумението бе договорено между прокурор Георги Мадолев и техния адвокат Пенко Ненов, пише струма бг.

Припомняме, че Джудиста и Роси бяха в групата благоевградчани, арестувани на 12 срещу 13 юни 2009 г. в комплекс „Сан Ризорт” на полуостров Халкидики. Росен Василев-Роси е заловен пред банкомата в момента на залагане на пластика, впоследствие са задържани и Пламен Илиев-Джудиста, в чиято хотелска стая са намерени 40 000 евро, пластики и скимиращи устройства, както и Димитър Димитров-Белята и Живко Марков. Джудиста е уличен като тартор на бандата и осъден набързо на 2 години затвор.
По същото време в Благоевград започва паралелно разследване, но срещу неизвестен извършител. През 2012 г. е започнато ново досъдебно производство за престъпления, свързани с източване на банкови сметки, срещу трима благоевградчани, за които при криминалиста в ОД на МВР- Благоевград Владимир Карадаков постъпва оперативна информация за честите им пътувания до Гърция. Спрямо тях са приложени СРС-та, телефонните им разговори са били подслушвани, предприети са претърсвания на няколко места.

В апартамента на Андон Янчев в кв. „Струмско“ са намерени пластики и технически устройства за разчитане на информацията за банкови сметки от копиращите карти на скиминг устройства, заложени в гръцки банкомати. Компютърният спец Андон Янчев признава, че е нает от Джудиста и Роси срещу 300 евро и впоследствие сключва споразумение с прокуратурата за по-леко наказание. Въз основа на неговите показания, както и на представените разпечатки от телефонни разговори и справки от задгранични пътувания, Джудиста и Роси са уличени за това, че са склонили и помогнали на компютърния специалист за реализацията на престъплението. Тъй като двамата не са открити, те са обявени за издирване с европейска заповед за арест от наблюдаващия прокурор Георги Качорев, който след това предприема задочно производство спрямо тях.
На 19 март 2016 г. Пламен Илиев е задържан на ГКПП – Калотина и още в ареста е привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни 2009 г. е подбудил и помогнал на Янчев да източи банкови сметки на гърците.

Прокурор Георги Качорев внесе искане в съда да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“, но окръжният съдия Диана Узунова го освободи без каквато и да е мярка с мотива – липсват данни, че е налице обосновано предположение за извършено престъпление.
След 4 месеца Джудиста отново бе арестуван при спецоперация на ГДБОП и Европол, при която в Пловдив бе разкрита печатница за фалшиви евро.

Материалът „Ъндърграунд герой“ от Благоевград оспорва глоба на КАТ от 2000 лева в Районен съд! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Честит рожден ден на Владислава Вацова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6858755

Честит рожден ден на Владислава ВацоваДнес рожден ден празнува Владислава Вацова от отдел “Оживление”. Тя е от най-младите репортери на вестника, които не само знаят, но и могат много. Пише увлекателно и с усмивка посреща всяко ново предизвикателство. Желаем ѝ да е здрава, все така добра и талантлива! Честито,

КЗК до Ангелкова: Предлагате картел, въпреки добрите намерения

http://clubz.bg/67742-kzk_do_angelkova_predlagate_kartel_vypreki_dobrite_namereniq

Парламент Николина Ангелкова 010320116 1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пресече в зародиш намерението на министъра на туризма Николина Ангелкова да въведе минимални цени на нощувките в хотелите, мотивирано със защита на малкия бизнес, подобряване на качеството на услугата и изсветляване на сивия сектор. КЗК отчита добрите намерения на Ангелкова, но в същото време отбелязва, че идеята й по същество би довела до ефекта на картела и вместо да подобри качеството, има риск то да се влоши. В добавка, Комисията посочва, че на българския пазар има свръхпредлагане на места за настаняване, вследствие на което хотелите стоят полупразни. 

Становището на КЗК по питането на Министерство на туризма (МТ), бе публикувано в петък следобед на сайта й.

Туристите ни - петзвездни

В началото на годината Ангелкова анонсира идеята си като тогава бе посочено, че тя е в отговор на искане на туристическия бранш.

ъм момента не съществува законово установена ценова рамка по отношение на нощувките в различните категории места за настаняване. По този начин е възможно в някои случаи изравняване на цената за нощувка в място за настаняване категория две звезди и такова с четири звезди, като освен това се допуска "подбиване" на цените на нощувка, най-вече от страна на големите хотелски вериги спрямо по-малките. В резултат на по-ниските цени в хотелите от висока категория, туристите се насочват към тях за сметка на хотелите от по-ниска категория", смятат от Министерството на туризма.

Следователно: липсата на достатъчно туристи в хотелите от по-ниска категория водело до невъзможност за възвръщане на инвестициите и до евентуалното им затваряне, както и до това, че не разполагат с достатъчно средства за повишаване на качеството, с което стават още по-неконкурентоспособни.

Министерството дава и общи данни за България за заетостта в местата за настаняване с 10 и повече легла, които показват, че заетостта при категории "четири" и "пет звезди" е 50,5%, в "три звезди" – 37,5%, а в "една" и "две звезди" – 25 на сто.

"Въвеждане на минимални цени на база на себестойността на услугите, предлагани в хотелите, ще окаже положително въздействие върху пазара, като го предпази от дъмпингови практики, които обикновено са свързани със съкращаване на част от услугите или понижаване на качеството им", мотивират се от ведомството на Ангелкова.

Къде е контролът 

КЗК е поискала становища от големите национално представителни организации в бранша - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), както и от Българска национална асоциация "Активни потребители" (БНААП). Становищата на всички организации са много сходни. Те се обявяват "против" идеята на Николина Ангелкова.

Ето и част от съображенията им:

- при образуването на цените на хотелиерските услуги влияят множество и комплексни фактори като разходи, период на заетост (като сезон и като ден от седмицата), предоставянето на пакетни услуги, дали настаняването е индивидуално или пакетно. Следователно БХРА изразява опасения относно механизма, по който ще бъдат налагани минимални цени, ефектът им върху предоставяните услуги и начина, по който ще се отчитат индивидуалните особености на предоставяните хотелиерски услуги по региони.

- въвеждането на минимални цени противоречи на принципите на свободна пазарна икономика и няма да гарантира качеството на услугата. Според БАТА, обекти от една и съща категория, но с различна леглова база ще се окажат в неравностойно положение и съответно тази мярка няма да има положителен ефект нито за местата за настаняване и служителите им, нито за клиентите.

 - аргументите, че мярката ще доведе до изсветляване на пазара за неоснователни, тъй като проблемът е, че не се регистрират реализираните нощувки, а не на какви цени се отчитат, смята и АБТТА. Според асоциацията основната причина за тези практики е свръхпредлагането в резултат на небалансирано съотношение между наличната леглова база и реалното търсене, какъвто е случая по Черноморието, Банско и някои други локации.

- не въвеждането на нови правила, а стриктното прилагане на съществуващите изисквания е гаранция за постигане и поддържане на оптималното съотношение цена/качество, както и за нормалното функциониране на пазара, смята и БНААП.

Добри намерения - лошо изпълнение

На базата на тези становища, КЗК взима решение, че идеята на Ангелкова не бива да се реализира. Биха се ограничили възможностите на хотелите да използват едно от най-важните средства за конкуренция, а именно цената, като прилагат различни ценови стратегии за привличане на клиенти, посочва Комисията и прави извод:

"Въвеждането на минимални цени за настаняване би довело до същия ефект, какъвто би имал картел между всички хотели в България. Разбираема е регулаторната цел за подкрепа на малкия и среден бизнес, но поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите, които ще заплащат по-високи цени в резултат на определянето на минимални цени."

Сами по себе си минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за спазване на изискванията за съответната категория хотели. Наличието на минимални цени, които да гарантират по-висок марж между разходите и приходите и съответно по-висока печалба, не може да попречи на някои хотелиери да предлагат услуги с по-ниско качество с цел да понижат разходите си и при гарантираното ниво на минимални цени да увеличат печалбата си. Аналогично няма и гаранции, че хотелиерите биха инвестирали тази допълнителна печалба в по-квалифициран персонал, по- голямо разнообразие и по-високо качество на предлаганите услуги. Нещо повече, при гарантирано ниво на печалба те не биха имали стимул да подобряват качеството на предоставяните от тях услуги по настаняване, смятат от Комисията.

Различните фактори като населеното място, период от годината, дали е активен сезон – лятото за морските курорти и зимата за планинските курорти, ден от седмицата – дали е работен ден или уикенд, местоположение – дали е в центъра на населеното място или в покрайнините и пр. всъщност определят търсенето и предлагането, което е в основата на ценообразуването - основен пазарен механизъм, който няма как да се регулира със закон, пише още в решението.

Много хотели, малко нощувки

От КЗК прилагат като аргумент справка на самото министерство за заетостта на хотелите по курорти, от която вадят извода, че "постоянно и значително незапълване на капацитета на местата на настаняване са индикация за наличие на свръхпредлагане на пазара на настаняване. Дори в активния сезон не се запълва максималният капацитет на местата за настаняване". 

Ето какъв процент от легловата база в по-големите курорти е била заета (2016 г и 2017 г):

Албена (между 79,3% и 86,9%),

Златни пясъци (между 82,2% и 87,8%),

Слънчев бряг (между 82,9% и 89,1%),

Приморско (между 79,9% и 85% с изключение на юли2017 г., когато заетостта достига 96,1%).

Единственият пример за висока заетост е Дюни (между 94,2% и 100% с изключение на юли 2016 г., когато заетостта е 84%).

Значително по-ниска е заетостта в Св. св. Константин и Елена (между 61,8% и 65,3%) и особено в Елените (между 30,2% и 35,2%).

Месеците юни и септември, при които са налице приемливи климатични условия за почивка в морските курорти, се характеризират с още по-ниски нива на заетост.

Ситуацията не е по-добра при планинските курорти. При тях, както и при морските най-активният сезон отново е ограничен до два месеца: януари и февруари, като данните за тези месеци са както следва:

Боровец (между 66,2% и 80%),

Пампорово (между 50,1% и 55%),

Банско (между 53,6% и 58%). В съседните на тези месеци: декември и март заетостта е още по-ниска.

Заетостта на хотелите в София, която не се характеризира със сезонност, също е на ниски нива: като се изключат някои по-ниски данни от началото на 2016 г. и януари 2017 г. заетостта се движи между 41,1% и 52,9%. 

В заключение КЗК посочва: 

"КЗК счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би ограничило ценовата конкуренция между хотелите. Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за спазване на изискванията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха инвестирали тази допълнителна печалба в повишаване на качеството на предлаганите услуги."

Българофобията процъфтява - лекарите ни били по-крадливи от циганите

http://pogled.info/bulgarski/balgarofobiyata-protsaftyava-lekarite-ni-bili-po-kradlivi-ot-tsiganite.94455

/Поглед.инфо/ Време е Андрей Райчев да се самодепортира нанякъде, щом толкова не му харесва тук, може и в някой израелски кибуц да се засели, примерно.

На 12 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6858764

На 12 май рожден ден иматГен. Димо Гяуров, юрист, бивш директор на НРС Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи, бивш зам.-министър на икономиката Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Ирен Комитова, бизнесдама Клавдия Григорова-Ганчева, депутат Митко Димитров,

Зона за изкуство променя движението в част от столичния център

https://offnews.bg//obshtestvo/zona-za-izkustvo-promenia-dvizhenieto-v-chast-ot-stolichnia-tcentar-680292.html

Престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. „Цар Самуил“ между ул. „Иван Денкоглу“ и ул. „Солунска“ са забранени днес от 8 до 22 часа, съобщи Столична община. 

От 10.00 до 22.00 часа пък се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Цар Самуил“ между ул. „Солунска“ и ул. „Иван Денкоглу“ и по ул. „Иван Денкоглу“ между ул. „Кн. Борис I“ и ул. „Цар Самуил“.

Промяната в организацията на движение се налага във връзка с провеждане на събитие по проект „Европа през погледа на младите в изкуството“. 

Валежи през уикенда и цялата следваща седмица, прогнозират метеоролозите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/12/3177454_valeji_prez_uikenda_i_cialata_sledvashta_sedmica/?ref=rss


През двата почивни дни и цялата следваща седмица ще има валежи, а температурите ще се движат между 19 и 24 градуса, прогнозира пред БНТ ръководителят на сектор "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Анастасия Стойчева. Тя допълни, че валежите ще са основно в следобедните часове, като преди обед ще е слънчево.<br /><br />По-сериозни количества дъжд и по начесто се очакват в Западна България, Северозападните райони и...

Планови прекъсвания на електрозахранването от 14.05 до 18.05 в област Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-28/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 14 – 18 май 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Община Банско
На 15.05.2018 г. /15:00 – 16:15 ч./ – Банско: Акад. Йордан Иванов, Алеко Константинов, Гарибалди, Глазне, Гоце Делчев, Неофит Рилски, Радон Тодев, Тодорин Връх, Хаджи Вълчо, Христо Ботев
На 15.05.2018 г. /11:00 – 12:15 ч./ – Банско: Братя Миладинови, Ген. Стилян Ковачев, Георги Бенковски, Иван Вазов, Н.Й.Вапцаров, Никола Вапцаров, Ст.Л. Костов, Стефан Стамболов, Тодор Александров, Тодорин Връх, Христо Ботев, Цар Иван Асен II, Цар Калоян, Цар Симеон
На 15.05.2018 г. /13:00 – 14:30 ч./ – Банско: Братя Молерови, България, Витоша, Ген. Стилян Ковачев, Дунав, Опълченска, Патриарх Евтимий, УПИ II, Цар Борис III, Цар Самуил
На 15.05.2018 г. /09:30 – 11:00 ч./ – Добринище: Неуточнен Адрес
Община Благоевград
На 14.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 15.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 17.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 18.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Дренково: махала Балевска
На 14.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 15.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 17.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 18.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Логодаж: Стоилова Кория
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Габрово, Общ. Благоевград: 14204.501.10, махала Хамбарджийска, Тугулска
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Железница, Общ. Симитли: местност Ръждавец, Поповска
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Лешко: 163, М. Реката-Тополата, Горно Лешко, Долно Лешко, махала Корянска, ПИ №149, С. Горно Лешко, Община Благоевград
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Падеш: Бреза, Будишка, махала Ушите, Месност Миджевци, местност Джабирци, местност Джалеви Бахчи, местност Златовръх, местност Стопански Двор, местност Ушите, Падеш, УПИ II-207,Кв.13, УПИ V-74, Кв.5
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч.; 08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Дебочица
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч.; 08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Мощанец: XVI-122,123, Кв. 14, извън регулация, махала Поповска, махала Кантурска, УПИ XI-75, Кв. 6
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Ален Мак, Антон Страшимиров, Антон Чехов, Армутлука, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Васил Левски, Владо Черноземски, Гемеджиите, Георги Попов, Даме Груев, Еленово, Зеленка, Иван Гарванов, Илинден, Искър, Кв. Струмско Стопански Двор, Коста Босилков, Липа, Любен Каравелов, Люляк, местност Авганцов Чифлик Ш.72, местност Горски Разсадник, местност Пенков Чифлик, местност Под Черквата, местност Река Бистрица, местност Река Струма, местност Реката, Неуточнен Адрес, Николай Петрини, Обел, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Пирин, Покровнишко Шосе, Полковник Дрангов, Река Бистрица, Старата Гара-Ш-14, Стопански Двор Струмско, Струма, Струмско Център, Христо Чернопеев, Яне Сандански
На 14.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Валого, Ленището, местност Гладно Поле, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, Покровнишко Шосе, Поповка, При Цветковски Воденици, Равначка, Тодор Александров, УПИ I-432, Кв.28, УПИ-9-369, Кв.17, Хан Аспарух, Христо Смирненски, Четирка
На 14.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч./ – Благоевград: Покровнишко Шосе, Христо Чернопеев
На 14.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Ленището, местност Гладно Поле, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, Покровнишко Шосе, Поповка, При Цветковски Воденици, Тодор Александров, УПИ-9-369,Кв.17, Христо Смирненски, Четирка
На 14.05.2018 г. /08:30 – 13:00 ч.; 08:30 – 09:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 08:30 – 13:00 ч.; 12:30 – 13:00 ч./ – Обнова: Ив.Вазов
На 14.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 15.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 17.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 18.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв.6, УПИ ХIII-261, Кв.11, УПИ-ІІІ-63, ХIХ-33, Кв.7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен
На 14.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Марулево
Община Гоце Делчев
На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Беласица, Енос, Завоя на Черна, Лозенград, Марица, Мидия, Полковник Борис Дрангов, Стойо Льондев, Струга, Шар Планина
На 18.05.2018 г. /12:30 – 15:00 ч./ – Гоце Делчев: Вихрен, Гьорче Петров, Иларион Макариополски, Кичево, Ниш, Пирот, Преспа, Стефан Захариев, Хр.Смилянов 38а, Христо Силянов
Община Гърмен
На 18.05.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Дъбница: Втора, Двадесет и Пета, Двадесет и Седма, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Неуточнен Адрес, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Трета, Тринадесета, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета
Община Петрич
На 14.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Беласица, Валандово, Гоце Делчев, Кожух, местност Младежки Дом, местност Яворите, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Славянска, Цар Борис III
На 14.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 17.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 18.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма
На 15.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 28-Ми Октомври, България, Васил Кънчев, Даме Груев, Кочо Мавродиев, местност Иловица, Патриарх Евтимий, Петко Р.Славейков, Полковник Дрангов, Рокфелер, Стою Хаджиев, Тракия, Яне Сандански
На 16.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал.Стамболийски, Александър Буйнов, Баучер, България, Бяло Море, Васил Кънчев, Гоце Делчев, Д-Р Асен Златаров, Лазар Маджаров, Полковник Дрангов, Родопи, Рокфелер, Св.Св. Кирил и Методи, Христо Ботев, Яне Сандански
На 17.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал.Стамболийски, Беласица, Братя Миладинови, Васил Кънчев, Градска, Люле Бургас, Отец Паисий, Папульо, Полковник Дрангов, Родопи, Славянска, Христо Ботев, Цанко Церковски
На 18.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал.Стамболийски, България, Вардар, Васил Кънчев, Гладстон, Гоце Делчев, Лазар Маджаров, Полковник Дрангов, Славянска, Стоян Търнаджиев, Христо Ботев
Община Разлог
На 16.05.2018 г. /09:30 – 12:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: Борис Клементиев, Владимир Поптомов, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Девета, Димо Хаджидимов, местност Семково, Неуточнен Адрес, Пета, Първа, Равен, Сава Стенчин, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Шипка
Община Сандански
На 14.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 17.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 18.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Плоски: Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Дружба, Иван Козарев, Кокиче, Методи Христов, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка
На 14.05.2018 г. /10:00 – 12:15 ч./ – Сандански: местност Беговица
На 15.05.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Калейца: Анска
На 15.05.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Сандански: Божин Димов, Васил Кънчев, Македония, Мара Бунева, Св.Св. Кирил и Методи, Свобода, Христо Ботев, Цар Иван Асен
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Велющец
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Вълково: Барата, Ормана, С. Вълково, Община Сандански, УПИ V, Кв. I, УПИ І-127
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Игралище: Околовръстен Полигон
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Кръстилци
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Мелник: Мелник
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Никудин
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Палат
На 18.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч./ – Сандански: 65334,104,23, местност Речичка Река, местност Соколовец, Р-Н Главен Път Е-79, Р-Н Индустриална Зона, Р-Н Стара Гара, Р-Н Топливо, Топорков Орман, Юрий Гагарин
Община Сатовча
На 15.05.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Слащен: Вергил Ваклинов, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Демокрация, Димчо Дебелянов, Еделвайс, Ивайло, М.Развана, местност Папалев Дол, Неуточнен Адрес, Освобождение, Пейо Яворов, Родина, Родопи, Свобода, Христо Ботев, Цар Симеон, Шипка
На 15.05.2018 г. /12:45 – 19:00 ч./ На 18.05.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методи, Кл.Охридски, Лале, Мвец Црънча, Места, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
На 15.05.2018 г. /12:45 – 19:00 ч./ На 18.05.2018 г. /13:00 – 19:00 ч./ – Кочан: 012119, 015218, Аделберт Антонов, Анещи Узунов, Антон Иванов, Беласица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Вергил Ваклинов, Витоша, Възход, Георги Бенковски, Десета, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Еделвайс, Единадесета, Здравец, Ивайло, Иван Козарев, Капитан Петко Войвода, Кирил и Методи, Лиляна Димитрова, Люляк, местност Стопански Двор, Мир, Митко Палаузов, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Осма, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пейо К. Яворов, Пеньо Пенев, Пета, Пирин, Плиска, Площада, Победа, Пристране, Пролет, Първа, Рила, Родопи, Свилен Русев, Свобода, Седма, Септемврийска, Сергей Румянцев, Славянска, Стефан Караджа, Стопански Двор, Струма, Тодор Каблешков, Тракия, Трета, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Шеста
На 18.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Граничарска, Дончо Ганев, Кирил и Методи, Кл.Охридски, Лале, Неуточнен Адрес, Парка, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Стефка Събчева, Страцин
На 18.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Кочан: Пристране
Община Симитли
На 15.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 09:00 – 16:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 09:45 ч.; 09:00 – 16:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Симитли
На 15.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 09:45 ч.; 09:00 – 16:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Сенокос, Общ. Симитли: Калайджийска, Чакърска
На 15.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 09:45 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Полето: Галабарци
На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч.; 09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 09:45 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Ракитна: 004077, 010040, махала Лулейска
На 17.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 13:30 – 14:00 ч./ – Брежани
На 17.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 13:30 – 14:00 ч./ – Градево: местност Струма Изливер Хиляд, Струма
На 17.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 13:30 – 14:00 ч./ – Железница, Общ. Симитли: VII-122, Имот 002867, местност Бачева Махала, местност Джалева Махала, местност Долно Церово, местност Дременец, местност Караджевица, местност Старата Върба, местност Шебечковица, Рибарска, УПИ-XII-52, Кв. 8, УПИ-ХХІV-50
На 17.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 13:30 – 14:00 ч./ – Симитли: Бангелови Тополи, Бреза, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Димитров, Герена, Гр.Симитли, Димитър Благоев, Долен Герен, Еделвайс, Зеленка, Искра, Кокиче, М.Драгова, М.Духарска, Малина, местност Бангеови Тополи, местност Герено, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Ораново, Пазара, Победа, Предел, Първи Май, Руен, Септемврийска, Симитли, Симитли,Упи II-1437,Кв.18,, Славянска, Струма, УПИ 1-538 Кв.22, УПИ II-1437,Кв.19, УПИIXXV-32, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Симеон
На 17.05.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 13:30 – 14:00 ч./ – Церово, Общ. Благоевград: местност Поището, С.Долно Церово
На 17.05.2018 г. /08:30 – 14:00 ч./ – Железница, Общ. Симитли: местност Бачева Махала, местност Джалева Махала, местност Дременец
На 17.05.2018 г. /08:30 – 14:00 ч./ – Симитли: Ораново, Предел
На 15.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 09:45 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Черниче: М.Сухата Река
Община Струмяни
На 16.05.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Илинденци: Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Деветнадесета, Неуточнен Адрес, Св. Трифон, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Пета, Тридесет и Първа, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тридесет и Шеста, Тридесета, Черноризец Храбър, Четиридесет и Четвърта, Четиридесета
Община Хаджидимово
На 14.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 15.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 16.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 17.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 18.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването от 14.05 до 18.05 в област Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първите избори след "Ислямска държава"

http://clubz.bg/67740-pyrvite_izbori_sled_islqmska_dyrjava

Иракчаните гласуват днес на първите парламентарни избори, откакто страната им обяви победа над екстремистката групировка "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Гласът на избирателите ще представлява оценка за управлението на премиера Хайдер ал Абади и обещанието му за по-голямо участие в политическия живот на сунитското малцинство.

Сред основните теми в предизборната кампания бяха ширещата се корупция, влиянието на Иран и бъдещето на американските войски, намиращи се в Ирак.
За 329 места в парламента ще се борят близо 7000 кандидати от повече от десет политически коалиции.

Малцина обаче очакват драстична промяна в управлението. Начело на най-силните коалиции, които се очаква да спечелят най-много места, стоят същите партии, които определят иракската политика от 2003 г. насам.

Премиерът Абади ще се бори да запази поста си, но ще срещне силен съперник в лицето на предшественика си Нури ал Малики и кандидатите от коалиция Фатах, които са в тесни отношения с влиятелните, преобладаващо шиитски милиции.

Фатах се оглавява от бившия министър на транспорта Хади ал Амири, който стана висш командир на милиция, която водеше борба с ИД. Много от кандидатите в неговата листа също са бивши командири от такива сили, прекъснали официално връзките си с тези милиции, за да се борят за изборна длъжност.

Влиятелният духовник Муктада Садр също е начело на коалиция. Той командваше бойци във войната срещу ИД, а преди това - милиция, която се биеше срещу американските сили в Ирак. Предизборната му кампания обаче беше съсредоточена върху социални теми и премахването на корупцията.

Политическите съюзи, които се явяват на изборите, са много и вероятно никой от тях няма да успее да спечели 165-те места, осигуряващи парламентарно мнозинство. Блокът, който получи най-много депутатски места, ще трябва да сформира мнозинство, разчитайки на подкрепата на по-малки коалиции.

Процедурата по избиране на нов премиер се очаква да продължи месеци и вероятно ще доведе до раздробяване на властта между политически партии с конфликтни интереси. Настоящото правителство е също толкова раздробено, което прави прокарването на закони почти невъзможно.

До избирането на нов премиер Абади остава на поста, запазвайки си всички правомощия.

Изборните бюра отварят врати в 7 часа местно време и ще затворят в 18 ч.

Независимият орган, който упражнява контрол върху вота, очаква висока избирателна активност, поради относително спокойната обстановка в страната.

Във връзка с изборите в цял Ирак са въведени засилени мерки за сигурност. В изборния ден в Багдад, Мосул и други големи градове ще е в сила полицейски час, а пътуванията между провинциите са ограничени. От вчера са затворени летищата и граничните пунктове. Екстремистите от ИД вече нямат укрепления на територията на Ирак, но все още имат влияние в части от Сирия и на места по иракската граница.

За първи път тази година в Ирак ще се използва система за електронно гласуване в опит да се намалят измамите и да се ускори преброяването на гласовете. Резултатите ще бъдат обявени до 48 часа след затваряне на изборните секции. 

Облаци и в събота, пак валежи с гръмотевици на места

https://offnews.bg//obshtestvo/oblatci-i-v-sabota-pak-valezhi-s-gramotevitci-na-mesta-680448.html

Много облаци ще има в събота, след обяд в западната и централната част от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. 

Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса. 

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Сред вълните от 2-3 бала термометрите ще се качат до 19 градуса, толкова ще показват те и на брега. Ще духа до умерен североизточен вятър. 

В планините обаче вятърът ще временно силен, ще вали и ще гърми в следобедните часове. Максимална температура на височина 1200 метра около 11, на 2000 метра – около 5 градуса. 

Как издигнахме стъклена пирамида пред Лувъра, но тя умря в Ловеч

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6856627

Как издигнахме стъклена пирамида пред Лувъра, но тя умря в Ловеч“Родни Балкани” е най-оригиналната сграда на световното изложение в Япония На световното изложение през 1970 г. в Осака България за първи път е поканена да участва със собствен павилион. Експозицията в Япония (“Експо”) се провежда под мотото “Прогрес и хармония за човечеството”. От 15 март до 13 септември 1970 г.

Всичките наши тела и Георги Господинов

http://clubz.bg/67739-vsichkite_nashi_tela_i_georgi_gospodinov

Последните 25 години ние напускаме, това се превърна в място за напускане, каза Георги Господинов. Снимка: Румен Добрев, Архив

Завършена в първите дни на 2018-а, в навечерието на 24 май излиза новата книга на Георги Господинов. „Всичките наши тела“ (изд. „Жанет 45“) разказва 103 свръхкратки истории – смешни и абсурдни, меланхолични и иронични, в стила, познат ни от „Естествен роман“, „Физика на тъгата“ и „Сляпата Вайша“.

Защо не роман, а къси разкази?

Вероятно заради времето на социалните мрежи, в което думите са изхабили значението си, защото всеки говори твърде много и няма начин да спре.

Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Ще ми се да е така”, казва Господинов.

„Ангелът на непрочетените книги“ е един от пъвите разкази, които би било любопитно да прочетем от един от най-четените български автори. Ще бъде отрезвяващо да се погледнем в огледалото на разказа „Избрани автобиографии“. Бихме се опитали да гадаем за съдържанието и по други от заглавията във „Всички наши тела“:

„Преброяване на нощната стража“, „Трите пъти, в които Х.Х. беше щастлив“, „Страхът на коректорката от грешка“, „Петел в Пирогов“, „Гинко Билоба в Ню Йорк“… Но по-добре да изчакаме книгата.

Свръхкратки разкази – за дълго или за кратко четене? Или за писане?

Писателят обяснява „кратките истории“ с първата глътка въздух, след като извадиш главата си от …кофа с вода:

„Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път”.

„Всичките наши тела” е завършена през януари в Ню Йорк, където Георги Господинов печели една от най-престижните писателски стипендии в света, на Нюйоркската обществена библиотека. В момента той все още е в Америка, идва си в средата на юни, за да представи лично новата книга.

Първите ѝ читатели са поети.

„Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство. Един особен, още по-чувствителен, по-вътрешен поглед. Усет, нюх, интуиция, прозорливост… Близки до предишните книги на Георги Господинов и в същото време нещо съвършено ново“, казва за нея Иван Теофилов.

„Нито един фалшив тон“, гласи мелодията ѝ, според слуха на Марин Бодаков.

„Когато превръща думите в неща, Георги Господинов ги дарява с история; когато превръща нещата в думи, той ги спасява от всепояждащото време“, я усеща Бойко Пенчев.

Площад Славейков

Лекарите, евтаназирали Гудал, шокирани: "Наистина нямаше търпение да умре!"

https://petel.bg/Lekarite--evtanazirali-Gudal--shokirani--Naistina-nyamashe-tarpenie-da-umre--__264158

Австралийският учен Дейвид Гудал, който вчера беше евтаназиран на 104-годишна възраст, починал тихо точно в 12:30 на обяд, пишат медиите в шве...

В ранни зори Гери Малкоданска блесна с розов тоалет и обяви изключително неприятна новина (снимки/видео)

https://petel.bg/V-ranni-zori-Geri-Malkodanska-blesna-s-rozov-toalet-i-obyavi-izklyuchitelno-nepriyatna-novina--snimki-video-__264159

Ослепително красивата синоптичка на Нова телевизия Гери Малкоданска още в ранни зори обяви изключително неприятна новина. Прогнозата й ...

Тя си мислеше пет години, че има алергична хрема, но истината се оказала много по-страшна! (снимки)

https://petel.bg/Tya-si-misleshe-pet-godini--che-ima-alergichna-hrema--no-istinata-se-okazala-mnogo-po-strashna---snimki-__264160

Кендра Джаксън имала хрема, която не можела да излекува по никакъв начин, но след години едно най-обикновено изследване показало, че всъщн...

Куче простреля стопанина си (СНИМКА/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kuche-prostrelia-stopanina-si-snimkavideo-2096470

51-годишен американец от Айова бил застрелян от собственото си куче, докато е играел с домашния любимец в дома си, съобщиха местни медии.
 
Ричард Реми от град Форт Додж насърчавал кучето си, кръстоска между питбул и лабрадор, да скочи в скута

Търсят Боян Петров по земя и въздух в Хималаите

//dariknews.bg/novini/sviat/tyrsiat-boian-petrov-po-zemia-i-vyzduh-v-himalaite-2096488

В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна безследно по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите преди девет дни.
 
Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско)

Забелязан е "подозрителен обект" при издирването на Боян Петров

http://clubz.bg/67738-zabelqzan_e_podozritelen_obekt_pri_izdirvaneto_na_boqn_petrov

Боян Петров в Хималаите преди дни. Снимка фейсбук

"Подозрителен обект" е забелязан от хеликоптерите, които издирват изчезналия преди дни под връх Шиша Пангма алпинист Боян Петров. 

Това заяви пред "Дарик радио" Йодеш Санкота от компанията "Симрик Еър", която извършва въздушната операция. Екипите по въздуха обаче не са успели да спуснат хора с въжета - отново заради силния вятър. Така няма яснота какво точно са забелязали.

Спасителите от вертолетите, излетели миналата нощ наше време (2:30 часа българско, 5:30 непалско), са огледали района около лагерите 2 и 3. Те са прекратили операцията и са се върнали в Катманду. Евентуално ще излетят отново на 13 май, когато се очаква времето да е по-благоприятно.

Сега се чакат новини от наземния екип, който трябва всеки момент да достигне до лагер 2 и да подаде информация. Има надежда Боян Петров да е там или поне издирващите алпинисти и шерпи да се натъкнат на следи, свързани с българина.

Сред спасителите вече има и двама българи - Кирил Петков и неговия баща, те заминаха за Непал, за да търсят Боян Петров.

Хеликоптерите включваха екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери. Спасителната акция с вертолетите трябваше да започне вчера, но това не стана - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер 1, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднено заради лошото време.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви вчера на пресконференция китайският посланик Н. Пр. Джан Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите.

Два хеликоптера търсят Боян Петров тази сутрин

http://clubz.bg/67738-dva_helikoptera_tyrsqt_boqn_petrov_tazi_sutrin

Тази сутрин два непалски хеликоптера са излетели над района около връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста Боян Петров. Това съобщават хора от екипа на алпиниста. Хеликоптерите са излетели тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители пък са ангажирани със спасителната операция по земя. Част от тях днес са потеглили към втория височинен лагер, където има надежда да се намира българинът. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му продължава вече пети ден и досега беше затруднявано от лошото време.

Към 100 души се включиха в спасителната акция по издирването на Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи вчера на брифинг посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Вчера не започна спасителната акция с хеликоптерите - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите. Друг проблем - след неделя-понеделник се очаква ново влошаване на атмосферните условия.

Млада жена бе изнасилвана от мъжа си, докато роднините му я държали. Уби го на другия ден и...

https://petel.bg/Mlada-zhena-be-iznasilvana-ot-mazha-si--dokato-rodninite-mu-ya-darzhali--Ubi-go-na-drugiya-den-i---__264151

Младата суданка, 19-годишната Нура Хюсеин, бе осъдена на смърт чрез обесване заради убийството на съпруга си, за когото твърди, че я изнасил...

Вижте снимки от концерта, с който Второ ОУ „Н.Й.Вапцаров” отпразнува 35-ия си рожден ден

https://petel.bg/Vizhte-snimki-ot-kontserta--s-koyto-Vtoro-OU----N-Y-Vaptsarov----otpraznuva-35-iya-si-rozhden-den__264152

Второ основно училище „Н.Й.Вапцаров” отбеляза своя 35-годишен рожден ден с празничен концерт в Народно читалище „Отец Паисий”, на който ...

Ето колко ще струва тазгодишната абитуриентска лудост на родителите

https://petel.bg/Eto-kolko-shhe-struva-tazgodishnata-abiturientska-ludost-na-roditelite__264153

Снимка: struma.bg Около 4 хил. лева ще са нужни на всяко семейство, в което тази година има абитуриент, за да подготви отрочето си за бала. В таз...

САЩ призоваха и други страни да окажат натиск на Иран

https://petel.bg/SASHH-prizovaha-i-drugi-strani-da-okazhat-natisk-na-Iran-__264154

Администрацията на Тръмп призова и други страни да окажат натиск на Иран заради намесата му в конфликти в Близкия изток, предаде ДПА. ...

Хеликоптерите излетяха! Търсят Боян Петров по въздух и земя

https://petel.bg/Helikopterite-izletyaha--Tarsyat-Boyan-Petrov-po-vazduh-i-zemya__264155

В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна безследно по време на изкачване на връх Шиша Па...

Стефан Калименов: Бъдещето на "Спартак" зависи единствено от разделянето на дружеството

https://petel.bg/Stefan-Kalimenov--Badeshheto-na-Spartak-zavisi-edinstveno-ot-razdelyaneto-na-druzhestvoto__264156

След среща на фенове и представители на УС на "Спартак 1918" през седмицата с кмета Иван Портних, с председателя на Общинския съвет Тодор Ба...

Яжте по 1 авокадо всеки ден! Един месец по-късно...

https://petel.bg/YAzhte-po-1-avokado-vseki-den--Edin-mesets-po-kasno---__264157

Мекото и сочно авокадо се оценява в цял свят, за неговите ползи говорят лекари и учени. Въпреки че всички знаят, че авокадото е най-мазн...

FAZ: Меркел призова да се разшири съглашението с Иран, а не да се отменя

http://pogled.info/svetoven/FAZ-merkel-prizova-da-se-razshiri-saglashenieto-s-iran-a-ne-da-se-otmenya.94451

/Поглед.инфо/ Германия ще продължи да спазва ядреното съглашение с Иран, заяви ръководителят на ФРГ Ангела Меркел. Според нея договорът с Техеран е „важен стълб, който не може да се поставя под съмнение“. Освен това доказателства за наличието в Иран на военна ядрена програма няма, предава думите на канцлера Frankfurter Allgemeine.

Bloomberg: В Русия дадоха да се разбере, че срещата на Путин и Тръмп е необходима, както никога досега

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-v-rusiya-dadoha-da-se-razbere-che-sreshtata-na-putin-i-tramp-e-neobhodima-kakto-nikoga-dosega.94452

/Поглед.инфо/ След като САЩ излязоха от атомната сделка с Иран, „крайно важно“ е да се организира среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп, заяви в интервю за Bloomberg заместник-ръководителят на МВнР на РФ Сергей Рябков. Според него, благодарение на срещата би могло да бъдат ограничени “негативните последствия“ , а дипломацията би получила още един шанс.

60 нови дизайнерски наркотици са регистрирани у нас само за една година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HN0IQGvsMVo/

savateva60 нови дизайнерски наркотици са регистрирани само за 2016 г. у нас, а борбата с тяхното разпространение е изключително трудна, тъй като то вече се осъществява и онлайн. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на питане от бургаските народни представители от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева в рамките на петъчния парламентарен контрол.
То бе насочено към актуалните тенденции на наркопазара и концепцията на МВР за противодействие на разпространението сред подрастващите. Все повече млади шофьори се качват зад волана  не само пияни, но и дрогирани, което е предупреждение, че са започнали с наркотиците още като ученици, алармираха във въпроса си народните представители.
Съществува програма на МВР за работа с училищата и изграждане на генерална превенция, насочена към децата, изграждане на модели за безопасно поведение и позитивно отношение към органите на реда, подчерта министър Радев. Той съобщи че през изминалата година в тази посока са разпространени над 400 хил. брошури.
Диана Саватева посочи като положителен пример за добро взаимодействие съвместната дейност на Община Бургас, ОДМВР-Бургас и Сдружение РЕТО, в което работят хора преборили се със зависимостта.
Според Валентин Радев през последните няколко години на територията на страната няма единен специализиран пазар на наркотици, няма монопол на силно изразени нарколидери, характерни от близкото минало, няма и териториално разпределение на пазара на дрога.
Новата опасна тенденция, за която предупреди министърът, е именно продажбата на наркотици през Интернет. Според него констатираният лек спад в употребата на някои  от традиционните наркотици, се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетична дрога, както и бързата поява на нови психоактивни вещества. Наблюдава се увеличение в употребата и разпространението най-вече на т.н. дизайнерски дроги, които са много опасни заради неясния си състав.
Новите тенденции за продажба на наркотици през Интернет изискват адекватна реакция от страна на полицията и съответна подготовка на кадрите ѝ, коментара Диана Саватева. Според нея трябва да се обмисли и прилагането на наркотестове при учениците, както и провеждането на анкети сред тях – практика, я която бургаските институции имат опит.
Питането до министър Радев е част от подготовката на дискусия за рисковете от новите дроги и успешното противодействие на разпространението им. Идеята ни е да включим в дебата представители на всички заинтересовани страни, включително семейството,  училището и неправителствени организации, за да се постигне реален ефект, заяви Димитър Бойчев. Тя ще се проведе в средата на юни.

Искрен и Геро черпят за имен ден, народът нарича св. Герман градушкар

https://offnews.bg//obshtestvo/iskren-i-gero-cherpiat-za-imen-den-narodat-naricha-sv-german-gradush-680142.html

Православната църква почита днес свети Герман, патриарх Константинополски. Имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. 

В народната представа денят се свързва с повелителите летните бури. Изпълнява се обичай за измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, защото пази хората от градушка. 

Св. Герман е известен с благочестивия си живот и като църковен писател. Принуждаван да се откаже от иконопочитанието, той напуснал патриаршеския престол. От него са останали химни за прослава на светците и Божията благодат, проповеди и тълкувания на трудните места в Св. Писание.

Св. Герман бил син на сенатор, убит от император Константин Погонат (668-685). Той от млади години се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си просветеност той отпърво станал кизически епископ, а в 715 г. бил избран за цариградски патриарх. В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се обявил против поклонението на иконите, Герман употребил много старания да вразуми царя и да отклони от заблуждение, но напразно. Лъв поискал почитането на иконите да бъде осъдено на събор.

Св. Герман починал през 740 година на 95-годишна възраст и бил погребан в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.

„Пазим езика си“: Ученици мерят знанията си по правопис и правоговор

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pazim-ezika-si-uchenici-meriat-znaniiata-si-po-pravopis-i-pravogovor-2096473

Първият кръг от състезанието по български език, наречено „Пазим езика си“, се провежда днес. В него ще премерят знанията си по правопис и правоговор ученици от 5-ти до 7-ми клас.
 
Инициативата е на Гражданско сдружение „Живата вода на България“, в па

В Ирак гласуват на парламентарни избори

//dariknews.bg/novini/sviat/v-irak-glasuvat-na-parlamentarni-izbori-2096485

В Ирак започна гласуването на първите парламентарни избори след обявената победа над групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.
 
Няма изявен фаворит за победител във вота, в който премиерът Хайдер ал Абади е изправен пред сериозна надпревара с проирански партии.

Търсят най-добрия млад шофьор в България

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tyrsiat-naj-dobriia-mlad-shofior-v-bylgariia-2096390

Уменията на младите шофьори ще бъдат изпитани днес на писта „Дракон“ в пловдивското село Калояново. Конкурсът „Най-добър млад шофьор в България“ се организира за първи път у нас по инициатива на FIA и Съюза на българските автомобилисти, съвместно с представители на държавата, неправителствения сект

Раздават компост на граждани, заплатили такса „битови отпадъци“

//dariknews.bg/regioni/sofiia/razdavat-kompost-na-grazhdani-zaplatili-taksa-bitovi-otpadyci-2096474

В събота и неделя между 12.00 и 13.00 ч. пред входа на стадиона „Васил Левски” ще бъде раздаван компост на граждани, заплатили такса „битови отпадъци”. Те могат да получат до 10 кг срещу квитанция за заплатена такса за тази и миналата година.
 
През 2017 г., представи

Сърбин спечели международния колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ohCc27Tt-cc/

Сърбинът Джордже Дурич спечели силния международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”, кръг от Световната купа за младежи. 18-годишният лидер на сръбския национален отбор блесна с отлична тактика и техника и в трите състезателни етапа.

По близо 270-километровото трасе 18-годишният здравеняк от Аранжеловец посигна време от 6:49.15 часа и заслужено отнесе купата, на минута и девет секунди пред своя сънародник Адмир Колесинац. Трети на минута и 18 секунди финишира Владислав Короташ от националния отбор на Молдовия, съобщи Темпо Нюз. Успехът на Дурич бе втора сръбска победа в досегашните 5 издания на международния колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”,  след победата преди 3 години на Душан Райович, който сега кара за силния проконтинентален тим „Адриа Мобил“ от Словения, сочи статистиката.

Дурич финишира първи и в третия последен състезателен етап Слънчев бряг – Айтос – Слънчев бряг, 102 км, като дори успя да увеличи преднината пред основните си конкуренти.
Като цяло етапът бе разнообразен и с много опити за атаки.

На входа на Слънчев бряг, 3 км преди финалната линия нашият Венцислав Венков атакува, откъсна се, но бе настигнат 300 метра преди финала от Дурич и Стефанов.  Тогава  последва и масово падане на 8 състезатели, за щастие отървали се само с охлузвания и обелени колена и бедра.

Джордже бе неудържим преди финала, той отново бе много силен и в този етап, като спечели и нови две премии – за активност, с което ги оформи на цели 6 от възможните 9 в цялото състезание.
Втори, със същото време финалната линия в морския курорт пресече българинът българинът Гавраил Стефанов. 17-годишният габровец отново бе активен в последния етап и успя да запази своята бяла фланелка на червени точки за катерачи.
В крайното отборно класиране първи е сръбският национален тим, пред Молдова и българския КК „Несебър“.

 

Euronews: Европейският съюз е решително настроен да защитава икономическите си връзки с Иран

http://pogled.info/svetoven/Euronews-evropeiskiyat-sayuz-e-reshitelno-nastroen-da-zashtitava-ikonomicheskite-si-vrazki-s-iran.94446

/Поглед.инфо/ След заявленията на президента Тръмп за излизането на САЩ от „ядрената сделка“ с Иран европейските лидери се загрижиха да защитят многочислените си договори, подписани с Техеран за последно време. Тези споразумения са изгодни и за двете страни, защото позволяват на западния бизнес да усвоява огромен нов пазар, а на Иран му дават възможност да компенсира десетилетия изолация, пояснява Euronews.

Bayerischer Rundfunk: В германската класация за доверие Русия задмина САЩ и без „помощта“ на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/Bayerischer-Rundfunk-v-germanskata-klasatsiya-za-doverie-rusiya-zadmina-sasht-i-bez-pomoshtta-na-tramp.94447

/Поглед.инфо/ Оказва се, че жителите на Германия имат повече доверие на Русия, отколкото на САЩ, съобщава Bayerischer Rundfunk. При решението на ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп да излезе от ядреното споразумение с Рина няма съвършено никаква роля в това, отбелязва се в статия на сайта на германската радиокомпания.

Критическата психология на българската история /Вместо заключение/

http://pogled.info/bulgarski/kriticheskata-psihologiya-na-balgarskata-istoriya-vmesto-zaklyuchenie.94448

/Поглед.инфо/ (Този текст е заключението на новата книга на проф. Людмил Георгиев „Критическата психология на българската история“, която се очаква да излезе от печат в Университетско издателство „Свети Климент Охридски“)

Агресивната природа на Запада

http://pogled.info/svetoven/agresivnata-priroda-na-zapada.94449

/Поглед.инфо/ Природата на Запада – на немци, американци, англичани или французи, е една – агресивност и пълно пренебрежение към живота на другите хора.

Защо Тръмп разбива ситуацията в Близкия изток?

http://pogled.info/svetoven/zashto-tramp-razbiva-situatsiyata-v-blizkiya-iztok.94450

/Поглед.инфо/ Общата картина на света изглежда все по-малко устойчива. Защо, наистина? Защо Тръмп започна да разбива ситуацията в Близкия изток? На този въпрос има много лични отговори. Ще приведа някои от тях, а след това ще се опитам да дам своя системно-стратегически отговор.

Внимание, очакват се интензивни валежи в Пиринско!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6/

Прогноза за 12.05.2018

Облачността ще се разкъсва и намалява и само на отделни места в планинските райони ще превали дъжд. Минимални температури между 8° и 13°.

През деня облачността отново ще започне да се увеличава, след обяд над Западна и Централна България ще е значителна – купеста и купесто-дъждовна.

На много места там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици; има условия за локални интензивни валежи. В Източна България вероятността за валежи е много малка. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури – между 19° и 24°, в София – около 21°.

 

Материалът Внимание, очакват се интензивни валежи в Пиринско! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскопът за днес: Телци проверете документите си, Деви правете хубави неща, Риби захванете се с изоставените задачи!

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%be/

Хороскоп за 12 май

Овен

Това е ден за пиршество. Сега може да си позволите повече кулинарни изкушения. Вероятно ще трябва да помислите за увеличаване на физическата активност след това, но засега не се мъчете с този въпрос.

Телец

Това е ден за проверка. Ще имате време да разровите мейли и документи и да откриете свои грешки. Отделете време и да ги поправите до колкото е възможно.

Близнаци

Това е ден за разчистване. Колкото и да ви е мъчно за някои вещи, фактът, че не ги ползвате повече от година е показателен, че не ви трябват. Не се колебайте да се разделите с тях.

Рак

Това е ден за откриване на нови спортове. Имате нужда от раздвижване. Единственото условие е да спазите всички правила за безопасност.

Лъв

Това е ден за голяма разходка. Изберете маршрут, вземете си вода и нещо леко за хапване и тръгвайте. Ако имате куче – не забравяйте и за него!

Дева

Това е ден за създаване на красиви спомени. Много е важно всичко, което правите да бъде с мисълта, че когато един ден разказвате за него – ще има с какво да се гордеете.

Везни

Това е ден за реализиране на мечти. Дори ако не сте планирали действията си, но усетите силно желание – не се колебайте да  действате, а направо започвайте.

Скорпион

Това е ден за промяна на тактиката. Ако сте претърпели някои загуби е добре да се замислите на какво се дължат те. Въздържайте се от крайни действия.

Стрелец

Това е ден за признание. Прекалено много време се въздържате да признаете пред себе си, че сте впечатлени от някого. Така само измъчвате себе си и него.

Козирог

Това е ден за умереност. Не предявявайте претенции към другите. Сега толерантността ви трябва да е на ниво. Поставете се в позицията на другия.

Водолей

Това е ден за постижения. Каквото и да е, дори някое малко и неприятно действие ще може да ви подскаже, че сте способни на много повече.

Риби

Днес е ден за постижения. Имате много изоставени задачи. Сега ще имате достатъчно време и сили да се справите с всички.

 

Материалът Хороскопът за днес: Телци проверете документите си, Деви правете хубави неща, Риби захванете се с изоставените задачи! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер е регистрирано в Япония

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-5-1-po-skalata-na-Rihter-e-registrirano-v-YAponiya__264149

Земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер е регистрирано в региона на източната част на остров Хоншу, Япония, показва справка на инт...

Седем прекрасни имена черпят днес, обичаят повелява да бъде "погребан" мъж

https://petel.bg/Sedem-prekrasni-imena-cherpyat-dnes--obichayat-povelyava-da-bade-pogreban-mazh-__264150

Днес Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и Св. Герман Константинополски. Св. мчк Панкратий. Герман е цариградски...

Mirror: Избягалият от варненското летище Ларс Митанк стана "Най-популярният изчезнал в YouTube" (снимки/видео)

https://petel.bg/Mirror--Izbyagaliyat-ot-varnenskoto-letishhe-Lars-Mitank-stana-Nay-populyarniyat-izcheznal-v-YouTube--snimki-video-__264147

Това е един 30-секунден видеоклип, но той предизвика ужасно много конспиративни теории и промени живота на едно семейство завинаги, пише М...

Вашият хороскоп за днес! Ето кои зодии трябва да внимават

https://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes--Eto-koi-zodii-tryabva-da-vnimavat__264148

Източник: lamqta.com Овен  През този ден много ще Ви се иска, да направите някаква забележка на своя любим човек, да го насочите в правия път ...

Системата за ПВО на Сирия свали повече от половината израелски ракети

http://pogled.info/svetoven/sistemata-za-pvo-na-siriya-svali-poveche-ot-polovinata-izraelski-raketi.94442

/Поглед.инфо/ Кадри от прехващането на израелските ракети от сирийската ПВО. Армията за отбрана на Израел атакува позициите на иранското разузнаване „Ал Кудс“

Световните медии: Докато Русия празнува Победата, във Вашингтон започна нова криза

http://pogled.info/svetoven/svetovnite-medii-dokato-rusiya-praznuva-pobedata-vav-vashington-zapochna-nova-kriza.94443

/Поглед.инфо/ 73-тата годишнина от победата във Великата Отечествена война бе отбелязана в Русия с традиционния военен парад и шествието на „Безсмъртния полк“. Празникът на мира с демонстрацията на войнска мощ бе помрачен от тревожни новини от Запада. Излизането на САЩ от сделката с Иран заплашва с нова криза или дори с война в Близкия изток. ИноТВ представя подбор с най-интересните коментари на световните медии.

Как Съветският съюз победи най-силната армия на света

http://pogled.info/svetoven/kak-savetskiyat-sayuz-pobedi-nai-silnata-armiya-na-sveta.94444

/Поглед.инфо/ Всяка година в навечерието на Деня на Победата се изостря конфликт: за мнозинството 9 май е свещен празник, а за някои повод да си спомнят за „наказателните батальони“ и „заградителните отряди“, благодарение на които, казват, че се е отдала победата над хитлеристка Германия.

Излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран нанася удар по Европа

http://pogled.info/svetoven/izlizaneto-na-sasht-ot-yadrenoto-sporazumenie-s-iran-nanasya-udar-po-evropa.94445

/Поглед.инфо/ На 8 май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му излиза от ядреното споразумение с Иран и подписа меморандум за възобновяване на икономическите санкции срещу Ислямска република Иран. Компаниите, имащи икономически връзки с него трябва да прекратят сътрудничеството в течение на 180 дни или ги очакват „сериозни последствия“.

Меркел: «ЕС повече не може да разчита на САЩ по въпроса за отбраната»

http://pogled.info/svetoven/merkel-es-poveche-ne-mozhe-da-razchita-na-sasht-po-vaprosa-za-otbranata.94438

/Поглед.инфо/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че европейските страни не могат да разчитат на Вашингтон по въпроса за защитата и призова Европа да започне самостоятелно да контролира съдбата си.

Западът никога няма да ни разбере

http://pogled.info/svetoven/zapadat-nikoga-nyama-da-ni-razbere.94439

/Поглед.инфо/ Защо нямаме Батман? Защото имаме Покришкин*. Та това е толкова очевидно. Ние имаме, а те нямат. Така е системата. Те, вероятно също биха могли да имат и даже много вероятно, но са решили така. Те имат Супермен.

За опасната подмяна на смисъла в Деня на Победата

http://pogled.info/svetoven/za-opasnata-podmyana-na-smisala-v-denya-na-pobedata.94440

/Поглед.инфо/ В един малък град в Европа се събраха няколко стотин човека, за да проведат шествието на Безсмъртния полк. Всичко си вървеше нормално, докато до микрофона не се добра някаква арменка, ръководител на малък детско-юношески музикален колектив.

Успя ли Нетаняху да убеди Путин да предаде Иран?

http://pogled.info/svetoven/uspya-li-netanyahu-da-ubedi-putin-da-predade-iran.94441

/Поглед.инфо/ След вчерашния празник ми зададоха интересен въпрос: какво разбра Западът от това, че в Безсмъртния полк по Москва премина с георгиевска лентичка на гърдите премиерът на Израел Бенямин Нетаняху? Какъв сигнал получи Западът? Въпросът ми се стори толкова интересен, че искам да направя публичен отговора му.

Григор Димитров стартира срещу Нишикори или Лопес в Рим (жребий)

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-startira-sreshhu-Nishikori-ili-Lopes-v-Rim--zhrebiy-__264145

Турнирът в Мадрид може и още да не е приключил, но вече обръщаме поглед и към следващата надпревара, в която Григор Димитров ще вземе участ...

Отродяване чрез принизяване и заличаване на българското

http://pogled.info/bulgarski/otrodyavane-chrez-prinizyavane-i-zalichavane-na-balgarskoto.94437

/Поглед.инфо/ В българското общество вече години наред тече тревожна полемика за ключови проблеми като тези за: бедността, демографската катастрофа, недъзите на образователната система и на здравеопазването, срастването на олигархията с държавната власт; корупцията и престъпността и т.н. И в същото време като че ли встрани остава кардинален проблем – дълбокия и ускорен процес на отродяването.

US генерал: Русия разбира само от сила

http://clubz.bg/67737-us_general_rusiq_razbira_samo_ot_sila

Генерал Бен Ходжис. Снимка БГНЕС

На НАТО му е необходимо да демонстрира единство в противопоставянето с Русия, която "разбира само от сила", обяви бившият командващ сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

"Русия е голяма държава с голяма история, но хората й разбират само от сила. Ако нашият Алианс не демонстрира единство и решимост, то ние само ще поощряваме тяхната агресия", коментира генералът в интервю за полския тв канал TVN24.

Според него Москва си е поставила за цел да подрива принципите на Евросъюза и НАТО и да убеждава членовете на Северноатлантическия съюз в неспособността на организацията да ги защитава.

"Това значи, че си имаме работа с хибридна война, дезинформация, ядрена заплаха и кибертерористични атаки", подчертава Ходжис, цитиран от РИА Новости.

Генералът изтъква, че Русия счита за свое задължение защитата на руснаци в чужбина, което може да послужи като повод за светкавична агресия в Балтийските страни или в Плоша, например.

"Как можем да предотвратим извършването от Русия на подобна грешка? Алиансът се старае да увеличи скоростта за ответна реакция. Това, което прави Полша за модернизиране на армията си, увеличава общите възможности за защита. Ние сме длъжни да покажем на Русия, че можем да се местим бързо и бързо като тях. И след това вече може да имаме с тях отношения, каквито бяха по времето на студената война", категоричен е генерал Ходжис.

Възрастта, полът и социалният статус определят действията на похитителите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6853478

Възрастта, полът и социалният статус определят действията на похитителитеАко си мислите, че кризите със заложници в криминалните сериали са пълна измислица, прочетете този текст. Разбира се, има и нереални неща, но една немалка част от действията на телевизионните полицаи, следват работата на истинските органи на реда. Какви са типовете кризи със заложници, как се прави психологичен профил на похитителя,

"Левски" праща футболист на световно 20 г. след Гонзо (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6859168

"Левски" праща футболист на световно 20 г. след Гонзо (Видео)За 9-а година поред "Левски" остана без трофей, но за сметка на това може да се похвали с нещо, което не му се бе удавало цели 20 г. "Синият" тим ще има свой представител на световното първенство в Русия, което стартира на 14 юни. Това стана ясно, след като селекционерът на исландския национален отбор Хеймир Халгримсон обяви състава си от 23-ма

10 съвета от шаолинските монаси за вечна младост

https://petel.bg/10-saveta-ot-shaolinskite-monasi-za-vechna-mladost__264144

Шифу Ян Лей – монах от Шаолин и превъзходен учител по бойни изкуства – ни съветва как да останем млади и здрави колкото се може по-дълго: ...

"Фейсбук" прави собствена криптовалута

http://clubz.bg/67736-fejsbuk_pravi_sobstvena_kriptovaluta

Социалната мрежа "Фейсбук" разглежда сериозно възможността да създаде собствена криптовалута, съобщи американският телеканал Cheddar, специализиран за финансови новини.

Според телевизията специалисти от компанията са започнали още преди година да изучават съответните технологии. В началото задачата била поставена на един експерт. Той създал група от 10 души, които детайлно проучват тайните на създаването и оперирането с криптовалута, както и вероятните обороти.

Сега шеф на отдела, който е натоварен да направи разработката за евентуалното внедряване на криптовалута във фейсбук, е Дейвид Маркус, който е вицепрезидент на фирмата и отговаря за приложението Messenger, пише ТАСС.

Както твърди Cheddar разработването на криптовалутата ще даде възможност на ползвателите на "Фейсбук", а те са около 2 милиарда по целия свят, да извършат лесно електронни плащания.

"Както и много други компании и "Фейсбук" проучва способите за изгодно използване на възможностите, които предоставят съвременните технологии", отговори представител на социалната мрежа на запитване на тв канала. Той потвърди, че "група от хора изучава много различни варианти в подобно направление". Но отказа всякакви по-нататъшни коментари.

Както е известно "Фейсбук" е създаден на 4 февруари 2004 година от Марк Зукърбърг и още трима негови колеги от Харвардския унирверситет. 

Путин не мисли за трети пореден мандат

https://petel.bg/-Putin-ne-misli-za-treti-poreden-mandat__264143

Кремъл заяви, че предложението за позволяването на три поредни президентски мандата за един и същи човек не е в дневния ред на руския държ...

Еднодневните трудови договори вече могат да се сключват и за 4 часа

https://petel.bg/Ednodnevnite-trudovi-dogovori-veche-mogat-da-se-sklyuchvat-i-za-4-chasa__264146

Парламентът гласува на второ четене промените в Кодекса на труда, предвиждащи сключването на еднодневен трудов договор с възможност за р...

Най-доброто място за студенти е Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6857238

Най-доброто място за студенти е ЛондонБританската столица изненадващо оглави класацията за най-предпочитано от студентите място. Проучване на компанията QS, която изследва университетите и условията за получаване на висше образование по света, показа, че Лондон дава най-големи възможности. В анкетата са участвали 50 000 студенти от цял свят,

Синът на холивудска звезда се самоуби на 16 години

https://petel.bg/Sinat-na-holivudska-zvezda-se-samoubi-na-16-godini__264142

Актьорът от популярния сериал "Синове на анархията" Дейвид Лабрава е в траур, след като синът му Тайк се самоуби само на 16 години, пише people.c...

Препоръчваме ви: Музика от ЦЕРН и Големия адронен колайдер

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-muzika-ot-tcern-i-golemia-adronen-kolajder-680431.html

Екип учени от ЦЕРН, Женева, съвместно с композитори и музиканти, са успели да превърнат събитията в реално време от експеримент с елементарни частици на Големия адронен колайдер в музикални ноти.

Взаимната връзка между сътвореното от човека и високите технологии е довела до удивително музикално звучене.

След представяне на джаз фестивала в Монтрьо и българската публика ще може да почувства магията на това уникално съчетание между физика и музика.

Къде: City mark art center

Кога: 11.00 - 13.00 часа

В Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски

https://www.actualno.com/chronicles/v-tetevenskija-balkan-pri-zasada-e-ubit-georgi-benkovski-news_674163.html

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има две сестри — Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят — терзийство. По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия. Обикаля големите пазар

12 май - убит е Георги Бенковски

https://offnews.bg//na-tozi-den/12-maj-ubit-e-georgi-benkovski-680149.html

На този ден през 1876-та година е убит българският революционер Георги Бенковски. 

В разгара на Априлското въстание хиляди смели българи се изправят за пореден път срещу тиранията на Османската империя. Слабо въоръжени, но изпълнени с вяра, те се обединяват около фигурите на своите апостоли. В серията от публикации ще ви разкажем именно за онези личности, които застават начело на бунтовниците и остават редом с тях в най-тъмните часове на революцията. Особено важно било случващото се с 4-ти революционен окръг, обхващащ градовете Панагюрище, Клисура, Копривщица, Карлово и селата Мечка, Поибрене, Баня и др. Начело на тамошните бунтовници застанала една от най-светлите и героични фигури на въстанието – Георги Бенковски.

Малко известен факт е, че истинското име на героя е Гаврил Хлътев. Той е роден в Копривщица на 21 септември 1843 година, в семейството на Груйо Хлътев – местен търговец и занаятчия. Подобно на много други видни българи от епохата, малкият Гавраил бива сполетян от жестока трагедия още като съвсем малък. Едва 5-годишен бащата на детето умира, което предопределя и тежкия му живот през следващите години. Поради финансови затруднения той учи само до 3-ти клас в местното училище и след това започва да чиракува и изучава занаят – абаджийство и терзийство.

Вижте повече от сайта "Българска история" - Георги Бенковски – Апостола на въстанието

Хороскоп за 12 - 18 май от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-12-18-maj-ot-antonia-mechkova-679139.html

{"oven":"Това 7-дневие е динамично, не се подвеждайте да задействате новите си проекти. Едно, че Овните имат куп задачи. Второ, някои са притеснени и за финанси, готови са да хитруват, за да стабилизират бюджета си. Не е уместно, може да си развалят отношенията и с приятели. Трето, сега няма условия за осъществяване на ваши идеи, използвайте времето да помете глътка въздух – от сряда се огледайте за нови партньори, в четвъртък и близки ще са склонни да помагат, пред делови пречки сте, не бива да влизате и в конфликт с родата.","telec":"Навлизате в дни, когато въпреки пречките работата върви и даже ви подтиква да разширявате начинания. Телците имат идеи, но до сряда няма да се изкушат от необмислените рискове. Вероятно зависите и от мнението на близките си, трябва да бъдете по-отстъпчиви с тях. После ще се помъчите да ускорите тези процесите, едни се връщат към стари идеи и уговорки, втори почват да чистят недовършени задачи или допуснати грешки до петък. По-предпазливите ще преценят точно шанса си и ще дълбаят вече започнати неща, перспективни са.","bliznaci":"Ще ви се периодът да е по-спокоен, да можете да обмисляте обстойно нещата. Сега се очертават промени, дано да ви направят по-уверени. От понеделник група Близнаци се сближават с нови хора, ала да не бързат да се изтъкват през следващите дни, макар и да набелязват стратегията за дейност на цели екипи. Вторник и сряда са за близките и това не значи да започвате спорове, с каквото можете подкрепяйте идеите им, услугите ще се отплащат. В своята работа вие хвърляте доста енергия, резултатите идват постепенно, те не са предрешени...","rak":"Тези 7 дни са белязани от големите ви делови амбиции. Раците преливат от енергия за работа, искат да се издигнат, да спечелят и ще подскажат това още в понеделник. Бъдете по-търпеливи, а и дипломатични, в петък ще се убедите, че колегите ви не се радват твърде на вашето упорство. Е, вие сте си обмислили стратегията още във вторник, правите всичко, за да се преборите с трудностите и изненадите, но все пак Спасовден ще ви умори осезателно. Самонадеяните от знака може да допуснат грешки, влюбените с такт и нежност изказват желания.","luv":"За вас периодът е напрегнат, с изненади. Някои Лъвове хвърлят много сили в работата и са в правото си да разчитат на внимание, признание, печалби. Е, обстоятелствата често ще ви поставят на изпитание, от понеделник до петък овладявайте критичността към околните, във вторник не забравяйте стари идеи и уговорки въпреки безбройните си задачи. Оценявайте по-обективно хората. Мнозина ще укротят темпото, ще търсят разни услуги от близки и познати и така ще стабилизират нещата. Например личните, важно е да имате здрав тил.","deva":"Това 7-дневие ви подтиква да се огледате по-сериозно за делови партньори, имате нови идеи за изява и печалби. Група Деви ще преодоляват значителни трудности от понеделник, вторник ще бъде още по-уморителен. Преценявайте точно хората. В четвъртък главната ви грижа е приходът, следва стриктно да уредите административни и финансови неща. Петък е за пътища, някои от знака се срещат със съмишленици, с които дълго са били разделени. Съюзът ви ще получи нова енергия, влюбени пък се събират за жадувано отдавна щастие.","vezni":"Периодът ви настройва за отдих и компании, но така едва ли ще си осигурите печалби още в понеделник. Везните имат куп делови идеи, нека ги прокарват търпеливо, тактично, пък и с помощта на близки. В сряда и четвъртък това ще ви поизнерви, околните може да си го отнесат. Но вие не сте заинтересувани от разправии, те ще се изострят и в петък току виж са усложнили съвместната ви дейност. Понеже гоните амбициозни цели, подгответе се сериозно, търсете още информация. Не умувайте дълго за лични неща, ами си ги организирайте.","scorpion":"През тези 7 дни имате хубави възможности за делово утвърждаване и печалби, но ако си направите точен план. Едни Скорпиони отговарят за подчинени, за колеги, други искат да организират дейност с близки, да разпределят всичко според уменията на хората, трудностите са доста. Още през уикенда поемате върху себе си повече задачи, в сряда и четвъртък стиковането вече е доста добро, но в петък ще искате да избягате от чуждите проблеми, имате си ваши. Искате ли съвет, да е от умен и почтен човек, в лични неща е нужна мъдрост...","strelec":"Това 7-дневие е добро за делата ви, мнозина ще бъдат доволни и от изявата, и от приходите си. Стрелците ще бъдат обединители в своя екип, ако им трябва съдействие – винаги ще се намира човек да помогне. Ето защо и в понеделник няма да се държите на заден план, във вторник пък ще бързате да отстраните пропуски в общата работа, да планирате. В четвъртък намалете темпо, макар нещата да вървят, следва да отделите повече време на близки, да си изясните куп въпроси. Укрепвате приятелски връзки, у дома уталожвате напрежението.","kozirog":"Не сте наясно с развоя в деловата сфера, действайте много предпазливо, за да преборите пречките, които срещате. Козирозите още в понеделник ще заявят: имат печеливши идеи, но до Спасовден едва ли ще успеят да изградят нужните равностойни партньорства за реализацията им. Във вторник и сряда разчитате повече на близки, в петък следва да се съобразявате и с планове на шефове. Ако има неразбирателства, бъдете тактични, няма защо да се вдига шум, а и да се пренебрегват мотиви на околните. В любовта бъдете още по-проникновени.","vodolei":"За вас 7-дневието не е леко, действайте внимателно, търпеливо. Група Водолеи са устремени към делови изяви, това може да ги подведе и да сгрешат, а и да се изложат на излишен риск. Не надценявайте силите си, но ако някой разчита на вас – не се огъвайте, можете да се справите и в изпитания. Четвъртък ви е най-уморителен, от сряда до петък се пазете от разпри, никой партньор в работата не е съвършен, вие - също. Усилията ви ще дават плод по-бавно, отколкото ви се ще, но последователността е добра основа за печалби и за стабилни връзки.","ribi":"Следващите дни са хубави за вас, но това да не ви подлъгва да подкарвате работата си през пръсти. Група Риби се оглеждат за нови сътрудници и съюзници, и там да не бързат. Понеделник и вторник са по-натоварени, сряда и четвъртък изискват голяма сдържаност, не притискайте и близките да приемат ваши желания. Тактично изяснявайте проблемите точно през тези дни, в петък ще сте спокойни и уверени, а идват ненадейни делови шансове. Ако знаете точно какво искате, няма да пилеете сили, а ще действате смело и ефективно."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване