Задържаха проститутка край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374042

В местност «Крушките» край Варна, при извършване на полицейска проверка на жена на 32 г. от Варна, известна на МВР, е установено, че същата извършва сексуални услуги срещу заплащане. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна.

Специалисти по здравни грижи: Днес протест - утре стачка

http://nakratko.bg/category/58/159365/


„Днес протест-утре стачка”. Това гласи един от плакатите на протеста на специалистите по здравни грижи в София, предаде репортер на БГНЕС.

Помпео заговори за Северна Корея като за "близък партньор"

http://clubz.bg/67758-pompeo_zagovori_za_severna_koreq_kato_za_blizyk_partnor

САЩ искат Северна Корея да им бъде "близък партньор", а не враг, каза американският държавен секретар Майк Помпео и отбеляза, че Америка често е успявала да изгради добри приятелски отношения с бившите си противници, предаде Асошиейтед прес.

Помпео заяви, че е говорил със севернокорейския лидер Ким Чен Ун за тази си надежда по време на посещението си в Пхенян по-рано през седмицата, при което уточни последните подробности по планираната за 12 юни среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп и постигна освобождаването на трима американци, лишени от свобода в Северна Корея.

Помпейо каза, че е водил "топли", "конструктивни" и "добри" разговори с Ким и е дал да се разбере, че ако Северна Корея се откаже завинаги от ядрените си оръжия и го направи така, че това да подлежи на проверки, САЩ са готови да й помогнат да укрепи икономиката си и да повиши жизнените си стандарти до нивото на тези в Южна Корея.

"Проведохме добри разговори за историите на нашите две държави, за предизвикателствата, които сме имали помежду си", заяви Помпео на пресконференция с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа, която бе на посещение във Вашингтон. 

"Разговаряхме за факта, че Америка често в историята е имала противници, с които сега сме близки партньори, и за нашата надежда, че можем да постигнем същото по отношение на Северна Корея", каза той.

Помпео не уточни за които други противници става дума, но и той, и други американски политици често са отбелязвали, че САЩ са изиграли голяма роля за възстановяването на Япония и европейските страни от Оста след Втората световна война. С американска помощ тези държави се възстановиха от разрушенията на конфликта.

"Ако Северна Корея предприеме смели действия за бърза денуклеаризация, САЩ са готови да работят с нея за постигане на просперитет, сравним с този на нашите южнокорейски приятели", каза Помпео.

Румен Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България

http://nakratko.bg/category/59/159361/


Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа. Това каза президентът Румен Радев при откриването на втория фестивал на азиатската култура, предаде репортер на БГНЕС. „Азия е необятна.

В Сомалия задържаха терористи

https://www.actualno.com/africa/v-somalija-zadyrjaha-teroristi-news_674246.html

Американски командоси помогнаха да бъдат задържани в южна Сомалия трима полеви командири на терористичната групировка „Аш Шабаб“. Това съобщи прес-службата на Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ). Операцията по задържането на терористите е проведена на 9 май близо до селището Булдиса, провинция Долно Шабеле. Самата операция е била извършена от сомалийски сили, предаде БГНЕС. Миналата година Пентагона увеличи своя контингент от 200 до 500 военнослужещ

Надал: Топката в Мадрид лети повече

https://offnews.bg//tenis/nadal-topkata-v-madrid-leti-poveche-680471.html

Рекордната серия от 50 поредни спечелени сета на клей на Рафаел Надал приключи след загуба от Доминик Тийм на 1/4-финалите в Мадрид. Световният номер 1 опита да намери причините за поражението и сподели какво ще прави след него.

"Играх срещу един от най-добрите състезатели в света. Той се представи добре. Играхме в специални условия. Топката тук лети повече. Нямах контрол над точките през по-голямата част от мача. Чувствах, че, когато изпълнявах форхенд или дори бекхенд, не бях уверен в способността си да променям посоката.

Спечелих 50 поредни сета на тази настилка, сега загубих мач. Това не беше моят ден. Но това е част от спорта. Не мога да се прибера в хотела и да мисля за това, че трябва да направя много неща по различен начин в подготовката си за следващия турнир, това не би било много умно. Просто ще анализирам какво се случи и ще опитам да играя по-агресивно.

Мисля, че от Шанхай до Монте Карло не бях завършил нито един турнир. Става дума за много месеци, които пропуснах. Миналата година стигнах до финал във всеки турнир, в който участвах. Тази засега съм играл само в един-два. Това е реалността. Пет месеца без надпревари означават, че няма как да бъдеш номер 1. Дори не мисля за това. Ще видим какво ще се случи в края на годината.

От януари до Монте Карло не участвах никъде. Това са три пропуснати месеци. Много време, дадено на другите състезатели. Имайки това предвид, мисля, че се поставих в добра позиция. Трети съм в Race to London, което е най-важното. Все още имам две добри седмици на клей, след което ще продължа да напредвам. Това е реалността.

Разбира се, че предпочитам да съм номер 1 пред номер 2 и номер 3 пред номер 5. Казвал съм го 1000 пъти. И преди съм губил първата позиция, но това, което ме прави щастлив е, че се чувствам здрав, че имам възможността да се състезавам всяка седмица. Това е целта ми: да бъда щастлив. Върху това работя“, каза Надал.

От последните минути: Тежък инцидент в столицата!

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Tezhak-intsident-v-stolitsata-__264199

Снимка Блиц, илюстративна Сериозен инцидент е станал преди минути в София. Катастрофа е възникнала на кръстовището на ул. „Орион“ и бул...

Спасителната акция по въздух не откри следи от Боян Петров (Снимки)

https://petel.bg/Spasitelnata-aktsiya-po-vazduh-ne-otkri-sledi-ot-Boyan-Petrov--Snimki-__264201

Снимки: Simrik Air  Спасителната акция по въздух днес не откри следи от алпиниста Боян Петров под върха Шиша Пангма. В официално съобщение на...

Змии уплашиха Благоевград и Дупница

https://petel.bg/Zmii-uplashiha-Blagoevgrad-i-Dupnitsa__264202

Снимка Булфото, архив Нашествие на змии втресе Благоевград и Дупница. Вече има няколко случая на поява на влечуги в градска среда. Споре...

Мъж се опита да убие жена в хранителен магазин в Свети Влас

https://petel.bg/Mazh-se-opita-da-ubie-zhena-v-hranitelen-magazin-v-Sveti-Vlas-__264203

Мъж се опита да убие жена в магазин за хранителни стоки, пише Нова Варна. Окръжна прокуратура – Бургас задържа  54-годишния Кирил А. за 72 ча...

Ученици от неделните български училища в щатите Мериленд и Вирджиния се включват в голямото българско хоро

http://nakratko.bg/category/25/159360/


По-късно днес във Вашингтон ученици от четирите неделни български училища в щатите Мериленд и Вирджиния ще се включат в голямото българско хоро.

В Австралия спортът става задължителна част от лечението на рака

http://clubz.bg/67757-v_avstraliq_sportyt_stava_zadyljitelna_chast_ot_lechenieto_na_raka

Физическите упражнения трябва да бъдат предписвани на всички онкоболни. Ако това не се прави, ще бъде в техен ущърб. Затова предупредиха някои от водещите експерти в лечението на рак от Австралия, съобщава "Гардиън".

Клиничното онкологично общество ва Австралия представи своята позиция за значението на физическите активности наред с хирургичните интервенции, химиотерапията и лъчетерапията.

Това становище получи подкрепата на 25 влиятелни здравни и онкологични организации в страната. За първи път учените излизат с официално позиция за ползите от спортуване при онкоболните. При това те твърдят, че физическите упражнения са важна част от лечението.

Проф. Пру Корни от Австралийския католически университет, която е сред основните автори в изследването, обяснява, че позицията на експертите се основава на необорими доказателства. "Вече сме на етап, който науката ни казва, че лишаването на пациентите от спортуване е вредно за тях", смята Корни.

"Упражненията са най-доброто лекарство, което хора с рак могат да приемат в добавка към стандартното им лечение за онкологичното им заболяване. Това е, защото днес сме наясно, че хората, които спортуват редовно изпитват по-малко и в по-лека форма страничните ефекти от лечението като умора, намалено качество на живот, психически дискомфорт", обяснява ученият.

Освен това хората, които редовно спортуват, са по-малко застрашени от рецидивиране на рака или да умрат от болестта, твърди Корни.

Ако ползите от физическата активност можеха да се извлекат в хапче, то щеше да бъде предписвано на всеки пациент, болен от рак и това е голям пробив в лечението на рака, добавя тя. 

Времената, в които на онкоболните се гледаше като на рохки яйца отминаха, пациентите трябва максимално да се възползват от възможността да оздравеят като спортуват активно, смятат специалистите.

Корни обяснява, че препоръките за физическата активност на онкоболния се съобразяват с неговото състояние. Но за да има максимална полза пациентите трябва да извършват умерени аеробни упражнения поне 150 минути седмично и да има между две и три силови тренировки като вдигане на тежести например.

Мусака с коприва - да си оближеш пръстите

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/musaka-kopriva-oblijesh-prastite.html

Мусаката е любимо ястие на българина. Кайма и картофи-всички знаят. Но малцина са опитвали прекрасния деликатес - мусака с коприва.

Български робот ще открива взривове по движещи се кораби

http://nakratko.bg/category/29/159359/


Български робот ще открива взривове по движещи се кораби. Разработката е на учени от Русенския университет и Българската академия на науките. Освен за експлозиви, роботът ще проверява за контрабанда и опасност от пробойни.

Един загинал и 27 ранени в катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6859449

Един загинал и 27 ранени в катастрофи в страната за денонощиеЕдин човек е загинал, а 27 души са ранени при станалите 20 тежки катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 3 тежки и 59 леки пътнотранспортни произшествия, ранени са

Продажбата на смартфони в Европа записа най-големия си спад

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/12/3177393_prodajbata_na_smartfoni_v_evropa_zapisa_nai-golemiia/?ref=rss


Доставките на смартфони в Европа през първото тримесечие на 2018 г. са намалели с 6.3% спрямо предходния период, което е и най-големият спад в рамките на три месеца. Заедно с тях намалява и продажбата на мобилни устройства.<br /><br />На континента са пристигнали общо 46 млн. смартфона. От тях 30 млн. са продадени в Западна Европа, което е спад с 13.9%. Ръст от над 25% на руския пазар пък помогна на продажбите в Източна Европа да нараснат с 12.3 на сто до 16 млн. устройства, сочи...

16 задържани у нас и в Испания, прали пари с криптовалута

https://offnews.bg//112/16-zadarzhani-u-nas-i-v-ispania-prali-pari-s-kriptovaluta-680470.html

16 души са задържани при международната полицейска операция ARTERO след съвместни действия на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол, съобщи МВР.

Акцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, е била срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари. В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани.

Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС.

В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране“ на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути. 

При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество.

Работа по случая продължава.

Незначителна санкция чака родителите на децата със свастики

https://offnews.bg//futbol/neznachitelna-sanktcia-chaka-roditelite-na-detcata-sas-svastiki-680469.html

Доста скромна голба може да отнесат родителите на децата ултраси, които бяха заснети голи до кръста с нацистки символи по време на финала за Купата на България между Славия и Левски. Санкцията ще е между 300 и 500 лева.

Това съобщи пред "НОВА" Стефка Илиева от Държавната агенция за защита на детето по повод снимката, заради която от агенцията са се самосезирали.

Самоличността на родителите все още се изяснява, като държавните служители работят по версията, че те са оставили децата си без надзор по време на футболната среща. Малчуганите се разхождаха на пистата пред сектор Б.

"Социалните работници имат правомощия да работят директно с децата и родителите. Следва консултиране на родителите, както и при необходимост насочване на същите за оценка на техния родителски капацитет и предприемане на действия за повишаване на същия", поясни старши инспектор Илиева.

Вижте къде са търсили Боян Петров (Карта)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859424

Вижте къде са търсили Боян Петров (Карта)Двата хеликоптера, търсещи Боян Петров, кацнаха в Катманду, но екипът от шерпите продължава издирването на нашия алпинист. Единият от хеликоптерите е в пълна готовност да излети от Кадманду, ако шерпите поискат. В него пътуват пилот, медицински екип и техник. Това съобщиха от хеликоптерната компания в изявление в официалния си фейсбук.

Как си купих билет за градския транспорт за 255 лева

http://clubz.bg/67756-kak_si_kupih_bilet_za_gradskiq_transport_za_255_leva

Тази история започва прозаично. И не е за пътуването гратис в градския транспорт, а за несъразмерната сила, с която държавата удря тези, на които се крепи - гражданите си, но по-нагоре не смее, за съразмерността на наказанието - и принципа на пропорционалност, за събираемостта на глобите и за справедливостта. 

На 15 април 2015 г. ме заловиха да пътувам без билет в автобус на Столичния градски транспорт. Цената на билета още беше 1 лев. Каквото и да кажа за оправдание, ще прозвучи глупаво, по-добре да не казвам - освен че имам оправдание.

Заедно с контрольорите слязохме на следващата спирка, където отново ме приканиха да си платя глобата от 20 лева. Вече бях отказала да я платя в автобуса - обясних защо съм без билет, не уважиха обяснението, и пропуснаха други петима гратисчии, защото бяха хванали жертвата - мен. Жена във втора младост :), очилата, с вид на човек, който няма да хукне да бяга, или да им тегли една...

-  Нали разбирате, госпожо, че ако не платите глобата, актът е 100 лева (тогава беше толкова, от 2016 г. е 200 лева, от 5 април т. г. 50 - бел.а.)?! - пита единият от контрольорите, докато другият му диктува данните от личната ми карта, а той с усилие пише акта. Любезно съм предоставила картата си.

- Мхм.

- Дайте 20 лева и да приключим. 

- Няма, защото действате избирателно.

Не знам защо се запънах. И двата пъти, в които са ме хващали без билет в разни години, съм си плащала глобите на момента. Но тоя път ме доядя - на ситуацията, на мен си, и си казах: "А да видим какво ще стане!"

Е, видях. В края на април т. г. в офиса ни пристига запорно съобщение, отправено до работодателя, за задължение по изпълнително дело на лицето Емилия Милчева, което възлиза на: 255 лева, от които: 100 лева - глоба, 143 лева - разноски по изпълнението, начислени съгласно чл. 81 от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ), както и 12 лева - такса по т.26 от Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ. 

Чл. 81 от ЗЧСИ. (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) Дължимите авансови такси по изпълнението на вземания за издръжка, на работник от трудово правоотношение, за предаване на дете, както и при възлагане на публични държавни и общински вземания за събиране по чл. 2, ал. 2 и 3, не се внасят от взискателя, а се събират от длъжника.

Това означава, че не е като в останалите случаи - взискателят, т. е. този, който възлага събирането на вземанията, плаща таксите, а после частният съдебен изпълнител си ги събира от длъжника. Щеше да излезе, че Столична община осигурява добър бизнес на неколцина ЧСИ...

Точка 26 от Тарифата означава, че за изпълнение на парично вземане се събира такса върху събраната сума, моят случай попада в б) от 100 до 1000 лв. - 10 лв. + 10 на сто за горницата над 100 лева;

Към запорното съобщение има покана за доброволно изпълнение, копие от наказателното постановление, подписано на 8 май 2015 г. от Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на Столична община (вече не е).

Накратко - издължавам се незабавно или удържат сумата от заплатата ми. Отидох в офиса на частния съдебен изпълнител и подадох възражение, че е изтекла абсолютната давност (3 години). Няма смисъл да се възразява срещу това връчено ли ви е или не наказателното постановление - според Закона за административните нарушения и наказания (ЗААН), дори да не ви открият, това обстоятелство се отбелязва върху постановлението и то се смята за връчено от този ден.  

И реших да действам като журналист.

(Не)съразмерност на наказанието 

На 26 април поисках информация от Столична община колко изпълнителни дела на база наказателни постановления е образувала "Московска" 33 за 2017 г. заради неплатени глоби в градския транспорт.

Отговорът е: 5221 изпълнителни дела, образувани при частни съдебни изпълнители по влезли в сила наказателни постановления.

От 1 януари до сега (отговорът от Центъра за градска мобилност пристигна на 11 май - бел. а.) - 1388 броя изпълнителни дела при
частни съдебни изпълнители.

Колко са приходите от тях - и какъв процент от общите приходи от глоби и санкции? - Събрани за 2017 г. 188 680 лева. Доста малка сума предвид броя на заведените над 5000 изпълнителни дела. 

Общо приходите от глоби и др. санкции за 2017 г. са 3 629 709 лева, а сумите по тези наказателни постановления представляват 5.2% от тях.

Защо Столична община възлага събирането на глобите по тези наказателни постановления на частни съдебни изпълнители, които начисляват допълнителни такси, вместо към публичните, където сумата няма да се обремени, а ще се събере само глобата. Все пак става въпрос за глоба за пътуване без билет в градския транспорт. Трябва да има съответствие между провинението и наказанието, предвидено за него.

Чл. 79, т.1 Наказателните постановления и решения на съда, с които са наложени глоби или са присъдени парични обезщетения в полза на държавата, се изпълняват по реда за събиране на държавните вземания. Това е текст от Закона за административните нарушения и наказания.

Съгласно наказателното постановление, издадено от зам.-кмета, моето административно наказание "глоба" в размер на сто лева, следва да бъде платена "в полза на Общинския бюджет" (не на предприятието Център за градска мобилност, защото, ако е в полза на държавно предприятие, кооперации или други обществени организации тогава вземанията се събират по реда на ГПК - т.е. може да има възлагане на ЧСИ). Публичните вземания на държавата и общините, в т.ч. глоби, се събират от НАП по реда на ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс). Разбира се, Гражданският процесуален кодекс (ГПК) дава опция да възлагат изпълнението на наказателните постановления на ЧСИ, но аргументите на общинарите би трябвало да са съобразени и с човешкия фактор и финансовите възможности.

Сравнение с глобите в Закона за движение по пътищата показва, че някои от тях са много по-ниски от тези, предвидени за пътуване без билет в столичния градски транспорт. Например при превишаване на скоростта в населено място с 10 км/ч - глоба 20 лв.; от 11 до 20 км/ч - глоба 50 лв.; от 21 до 30 км/ч - глоба 100 лева и отнемане на 2 контролни точки; за неподходящи гуми - глоба 50 лева; нарушение на правилата за разположение на превозно средство върху платното за движение - глоба 20 лева, нарушение на правилата за движение назад - глоба 20 лева, неправилно престояване - глоба 50 лева, движение в BUS лента - глоба 50 лева, и т.н.

Има една... любопитна глоба от 200 лева - паркиране на място за инвалиди, без водачът да има това право. Следващия път ще поискам информация колко са приходите точно от тази глоба за миналата година. 

Да обобщим:

1. Ефектът от подобно наказание като глоби в градския транспорт не действа като превенция срещу традиционните гратисчии. Причината е, че тях контрольорите не ги ловят, просто ги пропускат. Наказват се хора, които са нередовни пътници по случайност, не като практика. Така че наказанието не постига целта си, а броят на гратисчиите не намалява. 

Извън това се затвърждава усещането за несправедливост - едни се наказват, други не, малка проекция на ставащото в по-големи мащаби на високите нива в държавицата. Разбирам и самите контрольори, мнозина от които са жени - преди година пред очите един младеж удари силно една от тях по главата и избяга. 

2. Необходим е преглед на цялото ни законодателство от гледна точка на наказание-санкция - именно от гледна точка на съразмерността. Това е и една от съществените функции на правосъдието - справедливият баланс. Не защото гражданката Милчева е наказана с 255 лева, а защото член 5, параграф 4 от Договора за Европейския съюз постановява  принципа на пропорционалност, сиреч - наложените санкции трябва да съответстват на тежестта на деянието. 

Столична община направи някаква стъпка в тази посока - в началото на април т.г. Столичният общински съвет синхронизира глобите за нередовни пътници със законовите изисквания. Наредбата, качена на сайта на Столична община на 5 април т.г., предвижда глоба от 50 лева за нередовен пътник, който не иска да я плати на място, вместо предишните 200 лева. Тази, която може да се плати на място, стана 30 лева, понижение спрямо 40-те лева, както беше дотогава.

"Основната цел е по-голяма събираемост. При въвеждането на тикет системата очакваме силно покачване на контролирането на пътници и намаляване на гратиса, което означава, че тези глоби биха били достатъчни", обясни тогава Елен Герджиков, председател на СОС. 

Българското законодателство изобилства от глоби и тежки санкции. Достатъчно е да погледнем Закона за движение по пътищата. Но това не намалява смъртта по българските пътища, нито повишава събираемостта на глобите. И един от големите проблеми е, че по правило санкциите се прилагат избирателно - или изобщо не се прилагат, когато става въпрос за категория лица, претендираща да изчерпва съдържанието на понятието БГ ВИП. В Центъра за градска мобилност са наясно с понятието "грешните скоби"...

Няма как столичният градски транспорт да ни убеди, че качеството на услугата, която предлага, съответства на размера на наказанието, което се налага заради пътуване без билет. Автобусите без климатици през лятото, окаяното състояние на много от спирките (извън т.нар. широк център) - липсата на навеси/заслони, нередовните превозни средства. И в комбинация с "темната дупка" -  Центърът за градска мобилност, зорлем одитиран за 2014-2016, с констатации, които предполагат реформиране на дружеството, потърсена отговорност на управлявалите го и управляващите го, затягане на реда за отчитане на приходите - особено в дирекция "Паркиране и мобилност". Нищо подобно не се е случило.

Но в никакъв случай, в никакъв случай не трябва да се пътува гратис.

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

https://www.actualno.com/sofia/pg5-vnese-doklad-za-otmjana-na-reshenieto-na-sos-za-zavoda-za-otpadyci-news_674244.html

Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение № 474 от 20.07.2017 г. на Столичният общински съвет за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София” ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране

Столичната полиция започна засилени проверки на колоездачите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/12/3177819_stolichnata_policiia_zapochna_zasileni_proverki_na/?ref=rss


Столичната пътна полиция продължи и днес започналата вчера специализирана операция за проверка на велосипедистите в града, предаде "Нова телевизия". Тя е провокирана от инцидент през седмицата, при който колоездач удари дете в "Южния парк" и то пострада.<br /><br />Днес служителите на полицията бяха заели позиция на булевард "Витоша", по който е забранено преминаването на велосипедисти. Само сутритна те съставиха 11 фиша и 1 акт.<br /><br...

Всички страни в преговорите за Сирия в Астана са потвърдили участие в срещата на 14-15 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859444

Всички страни в преговорите за Сирия в Астана са потвърдили участие в срещата на 14-15 майВсички страни по преговорите в Астана за намиране на решение на кризата в Сирия потвърдиха участието си в срещата, насрочена за 14-15 май. Това съобщи днес пресслужбата на външното министерство на Казахстан, цитирана от ТАСС. "Всички страни по процеса от Астана за уреждане на кризата в Сирия потвърдиха участието си в предстоящите преговори,

Медицинските сестри излязоха на протест, искат заплата от поне 1500 лв.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/12/3177818_medicinskite_sestri_na_protest_iskat_zaplata_ot_pone/?ref=rss


Стотици медицински сестри и други медицински специалисти излязоха на протест в София. Те настояват за поне 1500 лв. заплата, за да се спре изтичането на млади специалисти в чужбина и поискаха подкрепа от всички българи. Според тях това да не е протест на "белите престилки", а на целия народ. Те скандираха: "Не можете без нас". Днес е професионалният им празник.<br /><br />На протеста бе приета протестна декларация, в която медиците заявяват, че са...

ГДБOП с испанската полиция разби иновативен механизъм за "изпиране" на пари

https://dnes.dir.bg/krimi/gdbop-v-moshtabna-aktsiya-s-ispanskata-politsiya

В акцията са участвали служители на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол

Астронавтът Ричард Линехан: Космосът ще промени нашата биология

http://www.cross.bg/promeni-linehan-kosmosa-1574599.html

/КРОСС/ Космосът ще промени нашата биология, твърди Ричард Линехан астронавтът изпълнил четири изследователски мисии в Космоса. И той като мнозина е искал да стане астронавт, но е от малкото с реализирана детска мечта и то без да я преследва толкова упорито. Станал ветеринарен лекар и като такъв кандидатствал в НАСА. Изненадващо го приели. "В космоса изследваме промените, които се случват с човешкото тяло. Загубата на костна и мускулна маса, промяната в обмяната на веществата и нервната система в условията на микрогравитация, загуба на координация между очите и ушите. Хората страдат от морска болест и остеопороза. Астронавтите също, но в космоса процесите текат по-бързо, разказва астронавтът пред БНТ. Линехан казва, че в условия на безтегловност нервната система започва да функционира различно и неврологични процеси, свързани с остаряването, като дегенерация на мозъка и алцхаймер, може би се случват по-ускорено. Перспективата за бъдещо колонизиране на други планети спира да е толкова привлекателна. "Ако колонизираме планета с по-голяма гравитация, може би ще станем по-силни, с повече мускули, повече кости, но по-ниски. Но това се еволюционни промени след стотици хиляди години. Дотогава се налага човек да се адаптира", казва Линехан. Може ли в условията на безтегловност да се отключат спящи гени и как ще ни промени това? "Определено има вирусна ДНК в нашето тяло

Сигнал за развалени яйца в старозагорски ресторант

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/signal-za-razvaleni-iajca-v-starozagorski-restorant-2096537

На дежурния телефон в Районната здравна инспекция в Стара Загора е постъпил сигнал от тел. 112 за развалени яйца, сервирани на закуска старозагорски ресторант, в който са се хранили група деца.
 
Здравни инспектори не

Медицинските сестри поискаха уважение и достойно заплащане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/medicinskite-sestri-poiskaha-uvazhenie-i-dostojno-zaplashtane-2096535

Специалисти по здравни грижи протестираха на площад „Независимост“ в столицата днес. Ниски възнаграждения, недостиг на кадри, липса на уважение – това са проблемите, на които съсловието иска да даде гласност. Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Проявата е подк

Ще вали ли в следващите дни?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-vali-li-v-sledvashtite-dni-2096542

През нощта над западната половина от страната облачността все още ще е значителна и на места ще превалява, но до сутринта преваляванията ще спрат и облачността ще намалее. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса.


SpaceX възлага големи надежди на подобрената ракета Falcon 9

https://www.investor.bg/novini/261/a/spacex-vyzlaga-golemi-nadejdi-na-podobrenata-raketa-falcon-9-260992/

Най-новата версия на летателния апарат, наречена Block 5, беше изстреляна в събота от космодрума „Кейп Канаверал“

Ердоган обяви Гърция за банкрутирала държава

http://www.cross.bg/durzhava-erdogan-gurtziya-1574598.html

/КРОСС/ В опит да възрази срещу чуждите рейтингови агенции, които свалят рейтинга на държавния дълг на страната, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде Гърция като пример, заявявайки че тя е банкрутирала държава, предава Independent Balkan News Agency. „Не им обръщайте внимание (рейтинговите агенции). Те увеличиха рейтинга на съсед, който е банкрутирал. Те получават нови дългове и живеят с тях. Моля ви да ме извините, но говорим за държава която не може да плати на държавните си служители. Как е възможно? Говоря за Гърция", заяви Ердоган.    

Водещ политик от партията на Меркел призова ЕС да свика среща на върха за Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859437

Водещ политик от партията на Меркел 
призова ЕС да свика среща на върха за Близкия изток
Председателят на комисията за външна политика на Бундестага Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел призова Европейският съюз да свика среща на върха за Близкия изток заради засилването на напрежението в региона, съобщи в електронното си издание в. "Нойе пасауер пресе".

Започна нов кръг преговори за името на Македония

http://www.mediapool.bg/zapochna-nov-krag-pregovori-za-imeto-na-makedoniya-news279017.html

Нов кръг преговори за името на Македония между министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзиас започна в събота.   Разговорите, в които участва и специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, се провеждат в селището Сунио, на 65 км от Атина, съобщи МИА.     Димитров и Кодзиас с посредничеството на Нимиц ще се опитат да доближат позициите на двете страни, за да бъде намерено решение по дългогодишния спор.    Вчера македонският премиер Зоран Заев изрази оптимизъм, отбелязвайки, че очаква добри новини от Гърция.   Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония.    Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.  

Започна ключова среща на Димитров и Кодзиас с Нимиц

http://nakratko.bg/category/25/159357/


Министрите на външните работи на Република Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас започнаха нов кръг от преговори по спора за името. В тях участва и международният посредник на ООН Матю Нимиц.

Български робот ще открива взривове по движещи се кораби

http://www.cross.bg/robot-bulgarski-eksplozivi-1574597.html

/КРОСС/ Български робот ще открива взривове по движещи се кораби. Разработката е на учени от Русенския университет и Българската академия на науките, информира бТВ. Освен за експлозиви, роботът ще проверява за контрабанда и опасност от пробойни. „Робот, който да може да се движи по корпусите на корабите в процес на движение на самия кораб. Корабите, особено военните, достигат до скорост 22 възела, това са 40 км/ч ", обясни проектантът на робота проф. Даниел Братанов. Роботът ще замени сегашните проверки за сигурност, извършвани от водолази и ще търси за контрабанда, нещо залепено по корпуса - например експлозиви. „Когато корабът навлезе в акваторията и пилотният катер го поеме, се поставя по един такъв робот от всяка страна на борда и се включва", обясни Братанов. Предстои изобретението да се патентова, а интерес към него вече има от компании в Панама и Малайзия.  

Боян Петров не е открит в Лагер 2

https://www.actualno.com/society/bojan-petrov-ne-e-otkrit-v-lager-2-news_674243.html

Алпинистът Боян Петров не бе открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. По-рано днес там бяха забелязани две окопани палатки, като шерпите веднага тръгнаха натам, за да проверят какво има в тях. Оказа се обаче, че в палатките на Лагер 2 не е намерено нищо, което да помогне за намирането на сънародника ни. Това бе и най-надеждния лагер за откриването на Петров, тъй като там има достатъчно провизии, за да може алпинист с неговия опит да оцелее дори със седмици. Предстои шерпите да продължат д

Радослава Ненова: Светът би бил скучен и празен без хора като Боян Петров

http://nakratko.bg/category/58/159356/


Тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях. Това написа във Фейсбук жената до българския алпинист Боян Петров Радослава Ненова.

Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия внезапно подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=374087

Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подаде оставка, съобщи организацията, без да посочва причина за решението му, предаде ДПА. Оставката на Теро Варьоранта от МААЕ идва броени дни, след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от сключеното през 2015 г.

ГДБОП в мащабна операция заедно с испанската полиция и Европол (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859425

ГДБОП в мащабна операция заедно с испанската полиция и Европол (Снимки)В акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол Мащабна международна полицейска операция „ARTERO“ се проведе на 8 май след координирани и планирани съвместни действия между служители на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП,

Пореден успех за внучката на хлебния бос Нейчо Гръчки – Петя Денинска в спортните танци!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%bd%d1%83%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%bb%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b1/

Внучката на хлебния бос Нейчо Гръчки – Петя Денинска спечели първо място по спортни танци на турнир Спортни Танци-Купа Благоевград.
Кавалер на очарователната Петя бе Данаил Стоянов. Двойката тренира в спортен клуб „Импулс“.
Двамата грабнаха 1 място в оспорвана надпревара.

Петя Денинска е ученичка в седми клас в ОУ „Димчо Дебелянов“ в Благоевград и мечтата ѝ е да продължи реализацията със спортни танци.

Наскоро двойката завоюва две първи места на турнир в Асеновград.За първи път Благоевград стана домакин на Открит турнир по спортни танци. Надпреварата – „Купа Благоевград 2018“, се проведе в спортната зала на Американския университет. Състезанието се организира от Клуб по спортни танци „Импулс“ и е под егидата на Българската федерация по спортни танци. В нея се включиха над 220 двойки от 31 клуба от цялата страна.
Спортната зала на АУБ се превърна в арена на красотата, уменията и грацията.

Материалът Пореден успех за внучката на хлебния бос Нейчо Гръчки – Петя Денинска в спортните танци! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

16 арестувани при полицейска акция у нас и в Испания

http://www.cross.bg/deiistviya-prestupnata-ispaniya-1574596.html

/КРОСС/ В акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали служители на отдел „Киберпрестъпност" - ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол Мащабна международна полицейска операция „ARTERO" се проведе на 8 май след координирани и планирани съвместни действия между служители на отдел „Киберпрестъпност" ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол. Акцията, под ръководството на Специализираната прокуратура, е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари. В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС. В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране" на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути. При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството

Не откриха Боян Петров в лагер 2 под Шиша Пангма

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-otkriha-boian-petrov-v-lager-2-pod-shisha-pangma-680468.html

Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две окопани палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре.

Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите, съобщи бТВ.

Надеждата беше Боян да е в Лагер 2, тъй като на мястото има нужните пособия за оцеляване. 

Времето позволява спасителният екип да се придвижи до лагер 3 и да пренощува там, а утре да се направи опит да се достигне до върха, обясни Деян Петков от екипа на Боян Петров в София пред Дневник. 

Днес надеждата изглежда така....вие всички направихте невъзможното възможно. Да Боян е много оспорвана личност, уви тези дни и аз, но ако ги няма тези хора, как ще знаем, че земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта ....а повярвайте ми и за да се открие лекарство за рака е нужна лудост и 100% отдаденост. Колкото и да съм потърпевша, тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях. 
И както един човек беше написал, нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу!!!!, написа женато до Боян Петров Радослава Ненова във фейсбук. 

Медсестрите излязоха на протест

http://nakratko.bg/category/58/159355/


Специалисти по здравни грижи от цялата страна на протест навръх професионалния си празник. Искането им е за достойно заплащане. В момента стартовите възнаграждения са близо до минималните, а в резултат масово младите хора избират чужбина пред родината.

Европа се опитва да спаси ядрената сделка с Иран

http://nakratko.bg/category/25/159354/


Европа продължава с усилията за спасяване на ядрената сделка с Иран. Засилената дипломация дойде след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от нея и да върне санкциите срещу Техеран.

Боян го няма и в Лагер 2

http://www.cross.bg/lager-burzo-alpinista-1574595.html

/КРОСС/ Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите. Надеждата беше той е да е в Лагер 2, тъй като на мястото има всички нужни пособия за оцеляване. Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра. От шерпите, които са тръгнали към Лагер 2 някои ще останат, а други ще се насочат към Лагер 3. Петков добави, че до момента времето в планината е позволявало бързо вървене по височина. Акцията ще продължи докато не бъде обходен целия предполагаем маршрут на алпиниста ни.  

Ками и Мартин вдигнаха прекрасна сватба и узакониха любовта си в Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/kami-i-martin-vdignaha-prekrasna-svatba-i-uzakoniha-lyubovta-si_134175/

Прекрасна сватба вдигнаха преди дни в Благоевград Ками и Мартин Христови, които узакониха връзката си пред най-близките си хора. Близо 100 човека бяха поканени на празненството, което се състоя в хотел "Езерец". Ками е от санданското село Спатово а Мартин е от Благоевград, двамата се запознавали в Благоевград и се влюбили от пръв поглед, от тогава няколко години любовта им е все по пламенна.

След няколко месеца подготовка Ками се появи с приказна рокля в сватбения ден, а...

Продължава

Алпинистът Атанас Скатов тръгва към връх Чо Ою

http://www.mediapool.bg/alpinistat-atanas-skatov-tragva-kam-vrah-cho-oyu-news279016.html

Докато тече акцията по издирването на Боян Петров друг български алпинист, който в момента също е в Хималаите - Атанас Скатов, се очаква в неделя да тръгне към връх Чо Ою. В момента българинът е във втори височинен лагер под 8-хилядния връх. Пред БНР мениджърът на Скатов - Мария Илиева, каза, че той е в добро общо състояние. "Като се има предвид много лошото време, през което са успели да се задържат на Лагер 2 няколко дни, имало е много силни ураганни ветрове, едва са удържали палатките. Много е било студено, минус 35 градуса, но звучеше добре", заяви Илиева. След Чо Ою, Скатов планира да потегли на експедиция до Еверест.  

Иван Портних за ремонтите, синята зона и интегрирания градски транспорт

http://budnavarna.bg/34106-ivan-portnih-za-remontite-sinyata-zona-i-integriraniya-gradski-transport/

„Синя зона“ във Варна няма да реши всички въпроси, но се надявам, че ще заработи нормално и ефективно“, коментира кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция“. Ние изграждахме паркинги там, където е възможно. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на практика няма свободни площи за изграждането на паркинги. Изключение правят училищните дворове. Изграждането на подземни паркинги върху дворовете обаче е сложен процес.

Преди време се говореше за такъв паркинг до сградата на община Варна.

Този проект също предвижда три нива на подземен паркинг и това ще е още една възможност за паркиране. Със сигурност синята зона

А какви са възможностите на администрацията да принуди хората да използват подземните гаражи към блоковете, а не да паркират по тротоарите, защото е по-удобно? А какво се прави с гаражите, чийто статут е сменен и в тях се правят магазини? Обратим ли е този процес?

Трудно е юридически, защото това се е случило преди повече от 10 години. Гледаме сега с новото строителство да се спазва изискването за паркоместа на новостроящите се сгради. Трудно е да се контролира използването на подземните паркинги, но аз мисля, че синята зона е точно такъв инструмент.

Сега Варна е една голяма строителна площадка и се говори за срокове, в които това ще продължи. Какви са последните срокове?

Работи се активно на бул. „Приморски“. Сега се полага последната маркировка. Улица „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ са почти готови. До седмица ще бъдат въведени в експлоатация. В действителност бул. Васил Левски е изключително огромен и мащабен обект и през последните десетилетия такъв обект не сме имали. Огромни усилия се правят, за да бъдат спазени сроковете. Имаше и продължава да има редица трудности в хода на реализацията на проекта във връзка с препроектирането и отчуждителните процедури. Там има законови срокове, които трябва да бъдат спазени. Но се появяват и непредвидени ситуации като ненанесени в подземния кадастър елементи. Мобилизирани са всички сили и средства. Проектът е специфичен със специфични дейности, които имат и технологични срокове за изпълнение. Работи се на пълни обороти и се надявам, че срокът ще бъде спазен.

Има ли достатъчно ресурс – работници, инженери, машини?

Сложно е, защото ако видите пилотните машини например, в момента техниката на обекта е от Румъния и Македония. Трудности има, но се прави всичко необходимо. Благодаря на всички колеги, защото проектът е мащабен и изисква голяма координация.

Положението с трафика ще бъде коренно променено и проблемът ще бъде решен с десетилетия напред. В следващите няколко месеца предстои изграждането на мостови съоръжения, които ще пресичат булевардите Сливница, Владислав Варненчик, и Цар Освободител. За изграждането има конкретни технологични срокове, които няма как да бъдат избегнати и ще има проблеми с трафика в тези участъци. Ще се опитаме да минимизираме неудобствата, но ще ги има. В дългосрочен план обаче проблемът с вътрешноградския и транзитния трафик ще бъде решен.

Ще стигнат ли парите?

Що се отнася до отчуждаването, оценките преминават и в съда. Имаме казуси за присъждане на суми с ДДС и без ДДС. Но като цяло обектът е обезпечен финансово.

Да поговорим за интегрирания градски транспорт. Какво се случва с очакваните нови 15 автобуса?

Новите автобуси ги очакваме в края на юни.

Беше анонсирано, че в края на месец април ще бъдат закупени нови 15 автобуси. Какво се случва с тях, кога реално ще са част от парка на общинското транспортно дружество?

Не,не, действителният срок за подписване на договора с изпълнителите е края на юни. („Новите автобуси се очаква да пристигнат в края на м. март”- инж Злати Златев, изп. директор на „Градски транспорт” ЕАД). Поетапно те ще започнат да пристигат. Искрено се надявам да е по кратък срока, но всъщност и там всичко е свързано с технологични срокове на изпълнение. Така че, новите 15 автобуси може да ги очакваме най- късно до края на юни.

А интелигентните транспортни схеми, които също са част от втория етап на проекта „Интегриран градски транспорт”?

Там вървят процедури по проектиране. Там срока на изпълнение е до 2021-ва година. Разбира се, това е крайния срок, надявам се, че нещата ще се случат по бързо. Но, тук коментирайки интелигентните транспортни схеми по линия на проектите за градския транспорт, нали трябва да е ясно и, че вече реализираните фази като билетна система, система за контрол на трафика и даване предимство на автобусите, информационната система за пътниците, контролния център всичко това е изградено. Но някои от компонентите не могат да бъдат пуснати защото има юридически, процедурни, организационни проблеми.

Още обжалвания? Билетната система беше пусната тестово по линия №10, но така и не функционира в останалите автобуси от градския транспорт, нито по спирките.

Точно така, тестово беше пусната една линия, системата принципно работи, но за да заработи в пълния обем трябва да се случат редица неща. Трябва да бъде приета нова транспортна схема, нова тарифна схема от общинския съвет. Истина е, че и строителството на новия булевард всъщност забавя леко този процес. Виждаме, че към момента високоскоростното трасе или така наречения BRT коридор няма как да функционира. По проект би следвало по него да се движат автобуси през 3 минути. При този трафик и строителни дейности в града това е невъзможно. За това, всичко което говорих до сега, ще се въвежда поетапно, за да е в истинска услуга на гражданите.

BRT коридора си го представям като участък в който се движат само автобуси, без да влизат там леки автомобили. Нещо което не се случва по бул „Мария Луиза”. А по схема на интегрирания градски транспорт, там има високоскоростно трасе.

Минава, разбира се, да. Но няма как да има отделно платно само за автобуси. Но тук се надяваме на контролирането на кръстовищата и светофарните уредби, че ще доведат до по висока степенна редовност на колите от градски транспорт.

Мисля че, след пускането на новия бул. „Васил Левски”, другите три основни булеварда ще се разтоварят.

Пак ще ви питам за транспорт, но морски. Пак беше анонсирано във времето, че корабчето „Бела” което изпълняваше курсове временно между кв. Аспаруховмо и пристанище Варна заради транспортната криза свързана с ремонта на „Аспарухов мост”, че тази транспортна връзка може да стане постоянна. На хартия и обещания ли остана тази идея?

Във времето придобихме от държавата кея на дружеството „Рибни ресурси” в Аспарухово. Текат процедури по прехвърляне на самия актив на общината, което ще даде възможност тази транспортна линия наистина да съществува. Направихме анализ, отчитайки факта, че другата седмица, на 16 май, ще подпишем договор за рибарското пристанище- то ще е опция за други подобни линии. До колкото знам в момента има частни инициативи и интерес към за поддържането на такива линии и нека да видим какво ще е търсенето от страна на хората.

Понеже споменахме пристанище Варна. Зона „Изток” на какъв етап е развитието и? Има ли готови проекти, отчитайки, че преди две- три години се говореше ще бъдат изградени център за фестивални и конгресни дейности, научно-образователен център по Ихтиология, аквариум, амфитеатър и други. Остава усещането, че се изграждат само заведения?

Социлизацията на пристанище за мен беше една важна задача и основен приоритет, защото няма как пристанището да е изолирано от града и 2018-та година да товарим жито в центъра на Варна. Радвам се, че пристанището до момента, в този му вид, беше припознато от варненци и гостите на града. Безусловно тази зона ще бъде визитната картичка на града. Там е територията където сме предвидили изграждането на експо и конгресен център. Защото Варна като най- източна част на ЕС е много атрактивна за провеждането на всякакъв тип събития- конгреси, изложения, конференции. Всичко това е бизнес и поминък и то целогодишен за Варна. Ние няма къде да проведем едно голямо изложение или конгрес в зала с капацитет 700 или 1 500 души. Нуждата от подобно съоръжение е голяма. Подобен проект във фаза завършване се реализира например в Ливърпул , където цялата старата пристанищна зона е изчистена от товаро- разтоварни дейности. Изградени са огромен конгресен и експозиционен център това е реанимирало икономиката на града в огромна степен.

Социализацията на пристанище Варна- Изток е свързано с преместване на товаро разтоварващите мощности към Варна- Запад. Това е ангажимент на ръководството на пристанището и пристанищна инфраструктура. Надяваме се този процес да се развива по бързо.

И там ще бъде изградена културна инфраструктура?

Да, да. Искаме да бъде изградена нова, многофункционална концертна зала защото Варна има нужда и от това. Но какво ще се изгради в тази част на града, решението ще мине през обществено обсъждане, защото това е проект за десетилетия напред. И да се изпълни по най грамотния и целесъобразен начин

източник: Радио Варна

Материалът Иван Портних за ремонтите, синята зона и интегрирания градски транспорт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Софка се готви за внучка! Вдига сватба заедно със сина си, а отрочето му ще се казва…

https://petel.bg/Sofka-se-gotvi-za-vnuchka--Vdiga-svatba-zaedno-sas-sina-si--a-otrocheto-mu-shhe-se-kazva----__264197

Софи Маринова заръча на Лоренцо да кръсти първородната си дъщеря София Лорен. Така малката щяла да носи името на баба си и на световно изв...

Такова нещо на Бузлуджа не се е случвало от 47 години!

https://petel.bg/Takova-neshho-na-Buzludzha-ne-se-e-sluchvalo-ot-47-godini--__264198

Илюстрация Уикипедия Хеликоптер на туристическа фирма, нает от платежоспособни туристи, ще кацне в неделя край Чинията на връх Бузлудж...

Вижте протеста на здравните служители пред Министерския съвет (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859407

Вижте протеста на здравните служители пред Министерския съвет (Снимки)Специалисти по здравни грижи протестират пред Министерския съвет. В Деня на професионалния си празник те настояват за достойно заплащане. Медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна настояват за стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за сектора.

Рускиня без забележки - едно от лицата на Мондиал 2018

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/ruskinia-bez-zabelejki-edno-litsata-mondial-2018.html

Няма спор. Световното първенство в Русия след месец ще е едно от най-сексапилните в историята. Домакините се постараха да привлекат не само най-известните си спортисти към каузата да рекламират Мондиала, но и няколко модела, чиято популярност расте с всеки изминал час.

Новият премиер на Малайзия започва с разследване за 4,5 милиарда долара

http://clubz.bg/67755-noviqt_premier_na_malajziq_zapochva_s_razsledvane_za_45_miliarda_dolara

Новият министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамад обяви днес назначаването на трима ключови министри, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Махатхир каза на пресконференция, че бившият губернатор на щата Пинанг Лим Гуан Енг става министър на финансите, бившият вицепремиер Мухидин Ясин е назначен за министър на вътрешните работи, а Мохамад Сабу поема министерството на отбраната.

Тримата нови министри заемат ръководни постове в партиите от коалицията на премиера, която спечели смайваща изборна победа тази седмица и свали от власт коалицията, управлявала Малайзия от независимостта й от Великобритания през 1957 година.

Новият министър на финансите, който е етнически китаец, е първият представител на етническо малцинство, заемащ важния пост от 44 години.

Новият вътрешен министър е отдавнашен съратник на Махатхир, а през 2015 г. подаде оставка като вицепремиер заради критики срещу бившия министър-председател Наджиб Разак във връзка с разследване за корупция.

Махатхир каза, че останалите министри в 25-членното му правителство ще бъдат определени идната седмица.

Той заяви освен това, че възнамерява да проучи материали по разследване на разхищение и нецелесъобразно използване на около 4,5 милиарда долара от държавния инвестиционен фонд 1MDB.

Street food fest се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374088

Екзотични и традиционни вкусове, класическо, бавно печено барбекю, дивечови деликатеси, бургери, наденички, фокачи – това е само част от вкусотиите, които варненци могат да опитат на тридневния Street food Fest Varna – 11-13 май, сграда 8 в Бизнес Парк, Варна, научи Moreto.

Бърни Екълстоун закупи легендарен болид на Сена за 4.1 милиона евро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/12/3177816_burni_ekulstoun_zakupi_legendaren_bolid_na_sena_za_41/?ref=rss


Бившият собственик на Формула 1 Бърни Екълстоун закупи на търг легендарният болид на Аертон Сена, с който бразилецът спечели последната си шеста победа в Гран при на Монако през 1993 г.<br /><br />Шасито MP4/8-6 на "Макларън" беше предложено на търг от Bonhams и макар да се смяташе, че минималната сума ще бъде 5 милиона евро, то Екълстоун го закупи за по-малко. Предложението му беше на сотйност 3.65 милиона евро, а с допълнителните такси 87-годишният британец заплати общо...

Медицински сестри протестираха с искане за 1500 лева заплата

http://www.mediapool.bg/meditsinski-sestri-protestiraha-s-iskane-za-1500-leva-zaplata-news279015.html

В Международния ден на сестринството специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна. Недоволството им е срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а протестиращите настояват тя да стане 1500 лв. В много от малките провинциални болници обаче дори средната заплата от 700 лева не може да бъде постигната и специалистите по здравни грижи работят на близки до минималната работна заплата от 510 лева възнаграждения. Според протестиращите само с увеличение на заплатите ще имат шанса да работят и ще бъдат привлечени млади хора, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Преди дни ръководството на съсловната организация на сестрите се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и от думите му стана ясно, че повишение на заплатите може да дойде от по-добрата финансова дисциплина в болниците след въвеждането на новия стандарт за финансовото управление на болниците.  

Медицински сестри протестираха за достойно заплащане

http://www.mediapool.bg/meditsinski-sestri-protestiraha-za-dostoino-zaplashtane-news279015.html

В Международния ден на сестринството специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна. Недоволството им е срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а протестиращите настояват тя да стане 1500 лв. В много от малките провинциални болници обаче дори средната заплата от 700 лева не може да бъде постигната и специалистите по здравни грижи работят на близки до минималната работна заплата от 510 лева възнаграждения. Според протестиращите само с увеличение на заплатите ще имат шанса да работят и ще бъдат привлечени млади хора, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Преди дни ръководството на съсловната организация на сестрите се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и от думите му стана ясно, че повишение на заплатите може да дойде от по-добрата финансова дисциплина в болниците след въвеждането на новия стандарт за финансовото управление на болниците.  

Нов кръг преговори за името на Македония между Кодзиас, Димитров и Матю Нимиц

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859414

Нов кръг преговори за името на Македония между Кодзиас, Димитров и Матю НимицТази сутрин в селището Сунио, на 65 км от Атина, започна нов кръг преговори за името на Македония между министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц, съобщи МИА. Димитров и Кодзиас с посредничеството на Нимиц ще се опитат да доближат позициите на двете страни,

Медицински сестри на протест с куфар: Тръгваме си

https://offnews.bg//obshtestvo/meditcinski-sestri-na-protest-s-kufar-tragvame-si-680467.html

Специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест в София навръх професионалния си празник. Медицинските сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори изразиха недоволството си символично с куфар на площад "Незавсимост" с надпис "Тръгваме си". 

Искането им е за достойно заплащане. В момента стартовите възнаграждения са близо до минималните, а в резултат масово младите хора избират чужбина пред родината. Сестрите настояват за поне 1500 лв. заплата, за да има и млади кадри в професията.

Те посочват, че работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на няколко места, за да успеят да платят режийните си. 

В момента у нас работят 25 хиляди медицински сестри и 4000 акушерки, като на системата са необходими още толкова. Средната възраст на сестрите и акушерките е 52 години.

Загинали след протести в Никарагуа

https://www.actualno.com/america/zaginali-sled-protesti-v-nikaragua-news_674241.html

Новата вълна от протести в Никарагуа коства живота на още трима души, съобщи телевизия Univision. Двама души на възраст от 18 до 35 години загинаха при атаки на полицейски сили срещу сгради на два университета в Манагуа, където продължават протестите срещу правителството на Даниел Ортега. Двамата са улучени от куршуми. Още един мъж на 55 години почина в болница от нараняване с куршум. Протестите започнаха на 18 април на фона на предложената от властите реформа, която предвиждаше увеличаване на

В Ирак се провеждат парламентарни избoри

https://www.actualno.com/asia/v-irak-se-provejdat-parlamentarni-izbori-news_674239.html

На цялата територия на Ирак започна гласуването за депутати в Съвета на представителите – иракския парламент. В страната са открити повече от 56 000 избирателни секции. Изборният процес ще продължи до 19 ч. местно време (18 ч. бълг.време) при засилени мерки за сигурност и затворени граници, предаде БГНЕС. За място в 328-местния законодателен орган се борят 7400 кандидати от 320 партии и политически съюзи, както и независими претенденти. Сред фаворитите експертите сочат блока &bdq

Откъс от "Аварии и катастрофи. Xроника на социалистическата индустриализация" на доц. д.и.н. Даниел Вачков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/12/3173482_otkus_ot_avarii_i_katastrofi_xronika_na/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Аварии и катастрофи. Xроника на социалистическата индустриализация", с автор доц. д.и.н. Даниел Вачков, предоставен от Издателство "Сиела".<br /><br />Една слабо разисквана и замъглявана преди 1989 г. у нас тема – тази за трудовите злополуки, промишлените аварии и по-тежки катастрофи, е предмет на изследване от доц. д.и.н. Даниел Вачков в книгата "Аварии и катастрофи. Xроника на...

3000 лв. на краката на Бербатов

http://www.struma.com/hailaif/3000-lv-na-krakata-na-berbatov_134174/

С уникални обувки се разхожда футболната звезда Димитър Бербатов. Той изби рибата с визията си по време на 70-годишния юбилей на ЦСКА миналата седмица. Митко се появи с екстравагантни черни обувки на бос крак.Оказа се ,че марковите чепици са изключителен хит и струват над 3 хиляди лева. Те са модел пролет-лято на „Долче и Габана“. Оригиналната им цена е 1650 евро.

Бербо винаги е бил в крак с най-новите модни тенденции. Сега голмайстор №1 на България реши да въведе манията...

Продължава

Благоевград е домакин на XV Ретро парад

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-e-domakin-na-xv-retro-parad_134173/

Община Благоевград е домакин на XV Ретро парад. Инициативата се провежда на 12 и 13 май/ събота и неделя/ , като любителите на ретро автомобилите ще могат да се насладят на изложението на площад „Македония“. Началото на програмата бе поставена днес в 10:30 часа, а жители и гости на Благоевград имат възможността да разгледат отблизо уникални ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна.

Ретро парадът е организиран от автомобилен и мотоциклетен ретро клуб...

Продължава

Вера ли е най-татуираната известна майка и българка, която сте виждали?

http://budnavarna.bg/34103-vera-li-e-naj-tatuiranata-izvestna-majka-i-balgarka-koyato-ste-vizhdali/

В групата „Татуирани мами“ всички мацки и фенки на мастилото са категорични, че Вера е най-татуираната известна майка и българка, която са виждали. Срещаме се, за да си говорим за страстта към рисунките по кожата и историята, която е написала по тялото си, но тя се оказва много по-интересна и шарена като човек отвътре, отколкото отвън. Вера Миланова е на 33 г., родом от Пазарджик, но е живяла из цяла България – Бургас, Велико Търново, а сега отглежда трите си деца – Бояна на 10 г., Кубрат на 5 г. и Калимана на 3 г., в София. От имената на децата й веднага става ясно, че е родолюбка.

„Гордея се с корените си“, заявява категорично Вера и още преди да е започнала да разказва за татуировките си, споделя, че би позволила на децата си да се татуират, ако искат, стига да навършат пълнолетие. „Иска ми се изборът им да е по-осъзнат, а не просто прищявка, но би било лицемерно да им забранявам“, честна е майката.

Първия си татус Вера прави преди повече от 15 години, когато самата тя няма навършени 18 г. Родителите не й позволявали по онова време, решава, че ще си татуира скришно долната устна от вътрешната страна на устата. Пише Storm в чест на любимата й по онова време група. И бурята започва… Следват много татуировки през годините и всичките със символика.

„Нямам нито една безсмислена и безцелна татуировка, която съм направила просто ей така, и съответно не съжалявам за нито една. Винаги съм си мислила, че природата е направила животните толкова шарени и красиви. А хората ни е създала като голи охлюви. Затова смятам, че това пространство трябва да се оползотвори“, споделя шеговито Вера.

Признава, че не знае точно колко татуса има по себе си, но изчислява, че около 70% от тялото й е в мастило. „Най-много боли на ребрата и трапеца, а на лицето си позволих да си татуирам само едно малко сърчице.“

Сред любимите й татуси са, разбира се, имената на децата й, изписани на кирилица на врата й, и едно черешово дърво, посветено на баба й и дядо й, за които казва, че са я отгледали като малка и тя много ги обича. Най-голямата й дъщеричка е изобразена на ръката й и като Пипи Дългото чорапче с лунички, която си остава любимата й героиня от детството и до днес.

„Не се гаси туй, що не гасне“ – цитатът от Вазов също е част от колекцията й. Преди няколко години татуира и думата „сила“ на врата си. „По това време дори не съм си и представяла колко ще ми е необходима сила“, споделя настръхващо екстравагантната майка. След като е завършила първото си висше, специалност „Маркетинг“, и работи в сферата на администрацията , а допреди това се е занимавала основно с поставянето на пиърсинг, Вера решава да преобърне живота си на 180 градуса.

„Аз съм от хората, които са започвали живота си отначало поне няколко пъти.“ „Преди около две години след много тежък личен период за мен реших, че ще започна да тренирам силов трибой – вдигане на щанга, или както е по-известен спортът по света – пауър лифтинг“, разказва спортистката. „Винаги обичам да казвам, че когато човек вдига тежко, му става леко на душата.“

„Спортът много ми помогна емоционално и психически. Допреди това се занимавах около 12 години с кросфит и фитнес. Започнах да вдигам от 80 кг, сега вдигам 135 кг, разказва за постиженията си спортистката, която е двукратна републиканска шампионка за 2017-а и 2018-а по силов трибой в категория до 57 кг.

Треньорът й обича да й казва, че е най-татуираната сред шампионките и е най-голямата шампионка сред татуираните. Един от последните й татуси е от миналото лято, когато си прави малка щангичка на крака. В момента състезателката следва второто си висше в НСА – специалност „Силов трибой“, предстои й Балкански турнир в Румъния, а мечтата й е да иде на световно първенство.

„Избягвам да се появявам в училището на дъщеря ми, чакам я в колата. Не желая да се натоварвам с ограниченото мислене на някои родители, които за съжаление ще отгледат и ограничени деца.“ Двете й по-големи деца също се занимават със спорт. Завела сама Кубрат на първата му тренировка по кикбокс, но с тях била и дъщеря й Бояна, която треньорът веднага харесал и също взел в отбора. „Калимана е от друга мая, тя е много артистична. Наричаме я малката Стоянка Мутафова“, разказва пред „България днес“ с гордост за 3-годишната си дъщеричка зеленооката шампионка.

Интересната визия носи на Вера и известност. Снимала се е в клипове на Слави Трифонов, рапъра Ф.О., редовно я търсят за участие в реклами, а в биографията си има и роля в холивудския филм „Смъртоносна надпревара 4“ с любимия й актьор Дани Трехо. Татуировката, която казва, че никога не би си направила, е име на мъж, в когото е влюбена.

Има изписано името на неин много добър приятел татуист – „Ники“, което означава двойна енергия, както и имената на нейни много добри приятелки и децата им, проверени във времето. Шампионката споделя, че не пие и не пуши, за да може да е в нужната форма, а изкушенията, които си позволява понякога, когато не е на режим, са вино и сирена, които са любимите й вкуснотии. „Ако мислите, че аз съм интересна, трябва да видите майка ми, която на едни по-зрели години реши също да се татуира и в момента е с ръкав“, завършва, смеейки се, Вера.

Материалът Вера ли е най-татуираната известна майка и българка, която сте виждали? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кой ще наследи Юнкер

http://clubz.bg/67754-koj_shte_nasledi_yunker

След малко повече от година европейските гласоподаватели ще се отправят към урните, за да изберат следващите членове на Европейския парламент. От това обаче косвено зависи и изборът за смятаната за най-висока политическа позиция в Брюксел – председателят на Европейската комисия.

Пътят към европейските избори през май следващата година е осеян с политически препятствия – френско-германските дискусии за реформата в ЕС, Брекзит, продължаващите дискусии около следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Най-високият пост в Европейската комисия неизменно ще бъде част и от пазарлъка за други големи позиции, които ще останат свободни следващата година – тези на председателя на Европейския съвет, на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност и на президента на Европейската централна банка във Франкфурт, посочва "Политико".

Освен това има различни мнения сред държавите членки за ролята на комисията. Докато френският президент Еманюел Макрон иска по-активна Еврокомисия (или поне официално), други, сред които няколко източноевропейски държави и Германия, са предпазливи към отстъпването на повече власт на Брюксел. Според тях, ако комисията получи повече влияние, те ще загубят част от своето.

Потенциални кандидати има много. Фаворитите обаче са малко. Председателят на Еврокомисията не се избира пряко, но има огромно влияние върху политиката на съюза. Какво трябва да знаем?

Как се избира председател на Еврокомисията?

Според Лисабонския договор кандидатът за председател на Еврокомисията трябва да бъде избран от националните лидери на Европейския съвет и предложен на Европейския парламент. При решението си те трябва да вземат предвид резултатите от изборите за Европарламент.

На практика обаче нещата са по-сложни.

Европарламентът въведе процедурата с "водещия кандидат" (Spitzenkandidat). При тази система всяка партия в Европарламента определя кандидат, който води листата. Претендентът, принадлежащ към партията, която спечели най-много гласове, след това бива препоръчан за одобрение от евродепутатите за нов председател на комисията.

Няма нищо законово обвързващо в процедурата с водещия кандидат обаче много национални правителства не я харесват, защото според тях по този начин им се отнема думата. Това може да доведе до сблъсък между институциите. Съветът вече заяви, че няма да се чувства задължен от процеса, а Европарламентът каза, че ще отхвърли всеки кандидат, който не е избран по системата за водещия кандидат. Според евродепутатите, ако наследникът на Жан-Клод Юнкер бъде избран по този начин, това ще придаде на поста му повече демократична легитимност.

На изборите през 2014 г. Европейската народна партия (ЕНП) номинира Юнкер за водещ кандидат, а социалистите – Мартин Шулц. Не всички бяха доволни, но Юнкер спечели позицията отчасти защото ЕНП, която получи най-много гласове, не можеше да определи друг кандидат.

Ако се следва процесът с водещия кандидат, избраният от Европейската народна партия и този път ще е почти сигурен победител. Но предвид че наследникът на Юнкер ще бъде избран от нов Европарламент с нов баланс на силите, всичко е възможно.

Кой кандидат е добър?

"Да владее много езици е явно предимство, а да има познания по трите работни езика на евроинституциите може да се смята за почти задължително условие" определя като критерий Европейския център за политически стратегии, цитиран от "Политико".

Не е задължително председателят на Еврокомисията да е бивш държавен ръководител, но "управленският опит е необходим". Важно условие е националните лидери да го смятат за свой съюзник, защото това би го направило по-ефективен.

Дами и господа, кандидатите са…

На този етап все още няма официални кандидати (партиите ще започнат да ги избират на конгреси през есента), но от "Политико" събират най-вероятните претенденти оценяват шансовете им за номинация за водещ кандидат от съответните партии в Европарламента.

Мишел Барние

Мишел Барние загуби на косъм номинацията на ЕНП за председател на Еврокомисията през 2014 г.

68-годишният френски политик е главен преговарящ от страна на Еврокомисията за Брекзит. Бил е френски външен и земеделски министър, министър по европейските въпроси и министър на околната среда. Има широк опит в политиката на местно, национално и европейско ниво, умее да работи с хора с много различни качества. Загуби на косъм номинацията на ЕНП за председател на Еврокомисията през 2014 г.

Засега вниманието е насочено към него… Но Барние не е от партията на френския държавен глава Еманюел Макрон и може да му е трудно да получи подкрепа от правителството си. Не говори немски. Малко хора в Брюксел се съмняват, че той няма да се кандидатира. Но за хората, които искат Европа да изглежда модерна и жизнена, бял мъж в края на 60-те няма да е най-добрият отговор, пише "Политико".

Шанс за номинация от ЕНП – нисък.

Антонио Таяни

Таяни е олитик от старата школа, който знае на кого да стисне ръката и чие его да погъделичка.

Настоящият председател на Европарламента е бивш италиански журналист и говорител на италианското правителство, на 65 години. Беше комисар по време на двата мандата на комисията на Жозе Мануел Барозу.

Политик от старата школа, който знае на кого да стисне ръката и чие его да погъделичка, пише "Политико". Смята се обаче, че му липсва детайлна политическа визия. Говори английски, френски и испански, но се чувства далеч по комфортно, когато говори на родния си италиански език.

Шанс за номинация от ЕНП – умерен.

Енда Кени

Енда Кени е бил депутат в Ирландия 43 последователни години.

68-гдишният бивш ирландски премиер е бил депутат от 24-годишна възраст – 43 последователни години. Той има и опит на няколко министерски поста. Преведе страната през финансовата криза. Подобно на Барние е представител на по-старото поколение.

Шанс за номинация от ЕНП – малък.

Юрки Катайнен

Катайнен доказва способността си да си пробива път през брюкселската бюрокрация.

Бивш финландски премиер, на 47 години, е най-младият евентуален кандидат, настоящ зам.-председател на комисията, отговаряща за иновациите и конкурентоспособносттта, от северна страна - членка на еврозоната. Смятан е за резервиран, което може да е проблем, в сравнение с другия евентуален финландски кандидат на ЕНП – харизматичният Александър Стуб, припомня "Политико".

Необичайно за еврокомисар, Катайнен упорито преследваше само няколко водещи проекта, най-вече Европейският фонд за стратегически инвестиции (който успя да прокара през европарламента и националните правителства за рекордно кратко време през 2015 г.), доказвайки способността си да си пробива път през брюкселската бюрокрация.

Шанс за номинация от ЕНП - умерен.

Александър Стуб

Не се очаква Стуб да се опита да изтласка сънародника си Катайнен.

Бивш финландски премиер, заменил на поста Катайнен. В момента е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, отворен, спортна натура.

На 51 години е, говори пет езика и е работил за четири евроинституции, включително като евродепутат. Според източници от Финландия обаче Стуб няма да се опита да изтласка Катайнен – негов сънародник, партиен съюзник и запален партньор за спортни маратони.

Шанс за номинация от ЕНП - умерен.

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен била първата жена - председател на Еврокомисията.

Германската министърка на отбраната изглежда като мечтания кандидат. На 60 години, от голяма страна, от най-голямата партия (ЕНП), лице на важна нова инициатива на ЕС (общата европейска отбрана), говори английски, френски и немски и е родена и израснала в Брюксел, би била първата жена - председател на Еврокомисията.

Тя обаче не е била национален лидер и не е заемала висок европейски пост. Освен това останалите правителства биха били подозрителни, ако еврокомисията има германски председател и германски генерален секретар (предизвикалият скандал с назначаването си Мартин Зелмайр), пише "Политико".

Шанс за номинация от ЕНП - слаб.

Кандидатите на другите партии

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини би била най-младият кандидат от голяма партия, ако бъде предложена от Партията на европейските социалисти. На 45 години, от голяма държава - основателка на ЕС (Италия). Малко вероятно е обаче социалистите да спечелят евроизборите и като главен дипломат Могерини или ще трябва да се оттегли, за да се състезава, или ще бъде много ограничена в кампанията си.

Федерика Могерини би била най-младият кандидат от голяма партия, ако бъде предложена от ПЕС.

Има доста малко възможни или видими претенденти на социалистите. От сегашните еврокомисари звездата на Франс Тимерманс (първи зам.-председател, отговаря за по-добро законотворчество, върховенство на закона и човешките права) залезе, тази на Марош Шефчович (еврокомисар за енергийния съюз) едва проблясна, а Пиер Московиси (еврокомисар за икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз) е от грешната френска партия, за да спечели подкрепата на правителството.

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстад бе кандидат за председател на еврокомисията през 2004 г. Ръководи групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа) в Европейския парламент и е координатор за Брекзит на институцията. На 66 години, заемал е висши постове в продължение на повече от 30 години и на национално, и на европейско ниво. АЛДЕ обаче е едва четвъртата по големина политическа сила в европарламента, а Верхофстад е противоречива личност дори в собствената си партия.

Ги Верхофстад бе кандидат за председател на еврокомисията през 2004 г.

Най-видимият на световно ниво еврокомисар (отговаря за конкуренцията) Маргарете Вестагер идва от малка лява датска партия и буди възхита, страх и неприязън в равни размери, пише "Политико". На 51 години, харизматична, добре подготвена, стилна и стъпила здраво на земята. Тя е отличният комуникатор, за когото мечтаят мениджърите на компании и за когото се страхуват да работят пишещите речи. Говори се, че има подкрепата на френския президент Еманюел Макрон. Проблемът обаче е, че и тя е от партията АЛДЕ, която има по-малко от 70 места в 751-местния Европарламент.

Маргарете Вестагер е най-видимият на световно ниво еврокомисар.

 

Камен Донев с „Лекция №1 за народното творчество“ постави началото на шестото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”

http://www.struma.com/obshtestvo/kamen-donev-s-lekciya-N1-za-narodnoto-tvorchestvo-postavi-nachaloto_134172/

Първата вечер от шестото издание на международния театрален фестивал „Тара-ра-бубмия” разтърси Благоевград и насити с емоции възторжената публика.

Заместник- кметът по европейски проекти и програми на Община Благоевград, Зорница Кралева поздрави от името на кмета д-р Атанас Камбитов и от свое име участници, организатори и благоевградската публика, която за пореден път доказа, че Благоевград е достоен да се бори за титлата „Културна...

Продължава

Здравните работници протестират

http://www.cross.bg/zdravnite-rabotnitzi-protestirat-1574594.html

/КРОСС/ Специалисти по здравни грижи от цялата страна на протест навръх професионалния си празник. Искането им е за достойно заплащане. В момента стартовите възнаграждения са близо до минималните, а в резултат масово младите хора избират чужбина пред родината. Затова и символично носеха куфар с надпис „Тръгваме си". Те посочват, че работата им е тежка, а апаратурата - недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на по 3-4 места. Сестрите настояват за поне 1500 лв. заплата, за да има и млади хора в професията.  

СДС ще гласува за лидер на 7 юли, Лукарски не иска нов мандат

https://offnews.bg//politika/sds-shte-glasuva-za-lider-na-7-iuli-lukarski-ne-iska-nov-mandat-680466.html

Национална конференция на СДС ще се проведе на 7 юли, на форума ще се гласува смяна на лидера. Божидар Лукарски няма да се кандидатира за нов мандат, стана ясно след извънредния Национален съвет на сините.  

На отчетно-изборната конференция ще се решава и бъдещето на синята партия. Структурите ще избират сами дали да се коалират на местните избори догодина с Демократична България или с партиите от управлението сега, каквито са настроенията в двете крила на СДС.

Лукарски ще остане начело на СДС до избирането на негов наследник. Той бе избран за лидер на 6 юли 2013 г. 

СДС ще гласува за лидер на 7 юли

https://offnews.bg//politika/sds-shte-glasuva-za-lider-na-7-iuli-680466.html

Национална конференция на СДС ще се проведе на 7 юли, на форума ще се гласува смяна на лидера. 

Това стана ясно на свикания днес от Божидар Лукарски извънреден Национален съвет на сините в столичния хотел Анел. Заместниците му Румен Христов и Емил Кабаиванов бяха свикали НС в Пловдив по същото време с почти същия дневен ред. 

На предишния форум на ръководството на синята партия на 17 април се стигна до бой между двата лагера. 

Дневният ред на НС днес включва свикване на извънредна отчетно-изборна национална конференция на СДС, смяна на главния секретар и на председателя на изборния щаб, както и политическа дискусия. 

Доналд Тръмп готви нов удар по вносните автомобили в САЩ

https://www.investor.bg/novini/444/a/donald-trymp-gotvi-nov-udar-po-vnosnite-avtomobili-v-sasht-260990/

Президентът предлага мита в размер на 20% за вносни автомобили в САЩ, както и по-високи екологични изисквания

Черно море изхвърли Септември, продължава да мечтае за Лига Европа

http://budnavarna.bg/34100-cherno-more-izhvarli-septemvri-prodalzhava-da-mechtae-za-liga-evropa/

Черно море продължава борбата за участие в Лига Европа това лято. Варненци елиминираха Септември в плейофа за разпределение на местата от 7-мо до 10-о, след като победиха с 2:1 в реванша на националния стадион „Васил Левски“. В първия двубой „моряците“ бяха спечелили с 2:1.

Така възпитаниците на треньора Илиан Илиев чакат победителя от другия плейоф между отборите на Локо (Пд) и Славия, който е в понеделник. Ако това бъде Славия, то автоматично Черно море ще се класира на 7-ма позиция и ще играе решителен бараж за Лига Европа срещу третия в крайното подреждане на Първа лига.

В герой за Черно море срещу Септември се превърна Мехди Фенуш, който заби два гола в края на първото полувреме.

В 39-ата минута Фенуш откри резултата след уникално изпълнение на странична ножица, засичайки центриране на Атанас Зехиров.

Две минути преди почивката Ндонгала бе изведен по левия фланг и центрира по трева около точката за изпълнение на дузпа. Там Радослав Василев върна назад към Мехди Фенуш и той прониза вратата на Септември за втори път – 0:2.

В 85-ата минута Иван Тилев изведе Мартин Тошев и той шутира покрай вратаря на варненци, намалявайки на 1:2.

Черно море игра в състав:

Благой Макенджиев, Стефан Станчев, Даниел Димов, Илиас Хасани, Юго Кононго, Петър Витанов (70- Фабиньо), Георги Илиев, Аристот Ндонгала, Атанас Зехиров, Радослав Василев (62- Георги Божилов), Мехди Фенуш.

Материалът Черно море изхвърли Септември, продължава да мечтае за Лига Европа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спасителите не са открили Боян Петров и в лагер 2 под Шиша Пангма

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/12/3177815_spasitelite_ne_sa_otkrili_boian_petrov_i_v_lager_2_pod/?ref=rss


Спасителният екип, които издирва пеша Боян Петров е достигнал до лагер 2 в подножието на връх Шиша Пангма, но не са открили следи от българския алпинист, каза за "Дневник" Деян Петков от неговия екип в България.<br /><br />С Петров няма връзка от 3 май, когато той атакува върха. Времето позволява спасителният екип да се придвижи до лагер 3 е тази вечер да пренощува там (виж графиката).<br /><br />При добро време утре спасителите ще се опитат да достигнат и до...

Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/prof-slatinski-sagata-boian-petrov-udarihme-danoto.html

Отечество, Държава, Стратегия, Геополитика, Демокрация, Свобода, Сигурност, Собственост, Отговорност, Дълг, Върховенство на закона, Либерализъм, Патриотизъм, Запад, Евразия...

Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното

https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-sagata-boian-petrov-udarihme-danoto.html

Отечество, Държава, Стратегия, Геополитика, Демокрация, Свобода, Сигурност, Собственост, Отговорност, Дълг, Върховенство на закона, Либерализъм, Патриотизъм, Запад, Евразия...

50 елитни атлети участват в Маратон Варна

http://budnavarna.bg/34098-50-elitni-atleti-uchastvat-v-maraton-varna/

Близо 50 елитни атлети от 22 държави, сред които Кения, Мароко, Израел, Германия, Гърция, Румъния, Италия, Англия, Финландия и други са се записали за участие в Маратон Варна 2018. Стартът е тази неделя, 13 май, в 9.30 ч. на площад „Независимост“. Дистанциите са: класическата 42.195 км маратон /четири обиколки/ и  21 км полумаратон -две обиколки, 10.5 км една обиколка и 2 км градски крос, като в последните три могат да участват всички желаещи без възрастови ограничения.

„От тази година варненският маратон е с лицензирано трасе. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. Вярвам, че това състезание, което се превръща в добра традиция, е доказателство за политиката на Община Варна за развитие на масовия спорт. Искрено се надявам кандидатура на Варна за Европейски град на спорта да е успешна и да продължим с още по-мащабни събития“, заяви днес на пресконференция по повод старта на маратонът кметът на Варна Иван Портних.

„Всички европейски градове провеждат големи маратони, които са техни визитни картички. Ние сме особено щастливи, че Варна продължава тази традиция и резултатите са налице, тази година има над 150 записали се участници във всички дисциплини“, каза Анатоли Илиев – председател на асоциация „Спорт в свободното време“ – съорганизатор на събитието. Директорът на дирекция „Спорт“ към Община Варна Кристиян Димитров благодари на доброволците за организиране на състезанието, които тази година са два пъти повече.

Маршрутът на трасето е следния: старт от площад „Независимост“, централна пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, покрай храм Свети Николай, по бул. „Сливница“ към входа на Морската градина, Слънчевият часовник, под „Морско казино“, тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, под комплекс „Хоризонт“, вила „Максим“, по алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. “Княз Борис I“ автобусна лента, паркинг Пикадили Парк, общински паркинг Почивка, Станчова алея, завой на почивка към Алея Първа, Алея Първа до басейн „Приморски“, Варненски Аквариум, Слънчевия часовник, бул. „Сливница“, храм Свети Николай и финал на площад „Независимост“. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км.

Наградният фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

По традиция на площад „Независимост“ ще бъде организиран и спортен празник по повод Световния ден на предизвикателството, където всеки ще може да се включи в различни активности спортни занимания – стрийтбол, тенис на маса, стрелба с лък, футболни игри, скачане на въже, канго джъмпс. На сцената ще бъдат демонстрирани акробатичен рокендрол, степ аеробика, тае бо, зумба, комбат и източни бойни изкуства.

Материалът 50 елитни атлети участват в Маратон Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Лагер 2 са открити две палатки, шерпи се придвижват бързо към тях

https://www.actualno.com/society/v-lager-2-sa-otkriti-dve-palatki-sherpi-se-pridvijvat-byrzo-kym-tjah-news_674237.html

В Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма са открити две добре поставени палатки и в момента шерпите с лек багаж се придвижват бързо натам, за да огледат какво има вътре. Това коментира Деян Петков от екипа на алпиниста Боян Петров, който обобщава последната информация по спасителната акция в Хималаите пред bTV.  Той отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу или е била издухана от вятъра. По-рано днес Йогеш Сапкота

Радан Кънев: За съжаление комунизмът е жив

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/radan-kanev-sajalenie-komunizmat-jiv.html

Аз самият винаги съм разглеждал антикомунизма като отхвърляне на тежките недъзи на комунистическия режим и на спецификите на посткомунистическия преход. В този смисъл - за съжаление, комунизмът не е отмрял. Това каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в интервю за в. ”БАНКЕРЪ”.

Радан Кънев: За съжаление комунизмът е жив

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-sajalenie-komunizmat-jiv.html

Аз самият винаги съм разглеждал антикомунизма като отхвърляне на тежките недъзи на комунистическия режим и на спецификите на посткомунистическия преход. В този смисъл - за съжаление, комунизмът не е отмрял. Това каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в интервю за в. ”БАНКЕРЪ”.

Не откриха Боян Петров в лагер 2 на Шиша Пангма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859397

Не откриха Боян Петров в лагер 2 на Шиша ПангмаАлпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите, предава Би Ти Ви.

Пътна полиция с данни: Къде неопитните водачи бъркат най-често?

https://petel.bg/Patna-politsiya-s-danni--Kade-neopitnite-vodachi-barkat-nay-chesto-__264190

Къде младите шофьори бъркат най-често и ще има ли законови промени в тази насока - ръководството на Пътна полиция организира рали и семин...

Български шофьори заплашват масово да напуснат страната

https://petel.bg/Balgarski-shofori-zaplashvat-masovo-da-napusnat-stranata__264191

Ако новите предложения на Франция и Германия за правилата в международния транспорт се приемат, българските шофьори на тежкотоварни кам...

Трудът у нас е най-евтин, а най-скъп е в Дания

https://petel.bg/Trudat-u-nas-e-nay-evtin--a-nay-skap-e-v-Daniya__264192

В България разходите за труд са 4.9 евро на час, в Дания - 42.5 евро По данни на Евростат през 2017 г. разходите за труд на час средно за ЕС възли...

Най-малко 23 убити, сред които жени и деца, от неизвестни нападатели в Бурунди

https://petel.bg/Nay-malko-23-ubiti--sred-koito-zheni-i-detsa--ot-neizvestni-napadateli-v-Burundi__264194

Неизвестни въоръжени нападатели са убили най-малко 23 души през изминалата нощ при атака срещу село в северозападната част на Бурунди, съ...

Шерпите стигнаха до палатката на Боян Петров - ето какво откриха там

https://petel.bg/SHerpite-stignaha-do-palatkata-na-Boyan-Petrov---eto-kakvo-otkriha-tam__264195

Шерпите, участващи в спасителната акция за издирването на Боян Петров са открили палатката му. В нея не е открито нищо.  В момента спасите...

Учени разкриха защо наклонената кула в Пиза оцелява при земетресения

https://petel.bg/Ucheni-razkriha-zashho-naklonenata-kula-v-Piza-otselyava-pri-zemetreseniya__264196

Илюстрация Уикипедия Италиански и британски учени разгадаха защо наклонената кула в Пиза е оцеляла от петте силни земетресения в район...

Превозвачите у нас се готвят за протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=374086

В писмено изявление на Съюза на международните превозвачи се подчертава, че насроченият за срещата на върха на Западните Балкани протест не е насочен срещу изпълнителната власт, а срещу предложенията на част от държавите в Европейския съюз.

Радослава Ненова: Светът би бил празен без хора като Боян

https://www.actualno.com/society/radoslava-nenova-svetyt-bi-bil-prazen-bez-hora-kato-bojan-news_674236.html

"Днес надеждата изглежда така.... вие всички направихте невъзможното възможно. Да, Боян е много оспорвана личност, уви тези дни и аз, но ако ги няма тези хора, как ще знаем, че земята е кръгла, как ще разберем какво има на луната или зад хоризонта ....а повярвайте ми и за да се открие лекарство за рака е нужна лудост и 100% отдаденост. Колкото и да съм потърпевша, тези хора трябва да ги има, иначе светът би бил празен и скучен без тях. И както един човек беше написал, нека Боян изкачи на

Боян Петров не беше открит в Лагер 2

http://nakratko.bg/category/58/159353/


Алпинистът ни Боян Петров не беше открит в Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма. Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре.

Кратки новини: Концертът на Ал Ди Меола в Русе се отлага за есента

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/12/3177812_kratki_novini_koncertut_na_al_di_meola_v_ruse_se/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Концертът на Ал Ди Меола в Русе се отлага за есента<br /><br />Поради непредвидими обстоятелства, концертът на джаз китариста Ал Ди Меола, насрочен за 12 май 2018 г. в Русе, се отлага за есента на тази година, съобщиха организаторите. Закупените билети ще важат без заверка. За зрителите, които биха желали да...

Нови градушки ни очакват в началото на следващата седмица

http://budnavarna.bg/34095-novi-gradushki-ni-ochakvat-v-nachaloto-na-sledvashtata-sedmitsa/

Ослепително красивата синоптичка на Нова телевизия Гери Малкоданска още в ранни зори обяви изключително неприятна новина. Прогнозата й бе във връзка с градушките, които вчера помляха Пловдив.

„Случилото се е изключително неприятно. Най-вече за хората, които се занимават със земеделие“, каза тя пред водещата на сутрешния блок Мира Иванова.

„Трябва да внимаваме, защото сега е сезонът на градушките. Дори сега започват“, предупреди Малкоданска. „Новата седмица ще започне с нов циклон.

Такова е пролетното време – когато вали, вали за кратно, но силно. Чакат ни повече градушки, но не може да се предвиди точно кога и къде ще ударят. Хубавата новина е, че този уикенд няма да има опасност“, успокои синоптичката. Все пак тя обяви и хубава новина, а именно, че след 15 май иде затопляне.

Малконданска коментира и потока, който преди дни помете Солун: „Циклонът сега се е насочил към Турция. За щастие много е отслабнал“.

Материалът Нови градушки ни очакват в началото на следващата седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Окръжна прокуратура – Монтана сезира МЗХ заради язовир „Огоста“

http://www.eurochicago.com/2018/05/montana-2/

В сайта на Апелативна прокуратура - София е публикувано Предложение на Окръжна прокуратура - Монтана до Министерство на земеделието и храните, относно вземане на мерки за отстраняване на лошото състояние на язовир "Огоста".  В Предложението се казва: "Окръжна прокуратура – Монтана е внесла предложение до МЗХ за предприемане на мерки във връзка с констатирано опасно състояние на язовир Огоста. Преписката в ОП - Монтана е образувана по повод сигнал, подаден от неправителствени организации и политически партии, в който са посочени нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовира, свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с град Монтана; повредени зони на каменната облицовка на стената и други. Изложените в сигнала проблеми са от завишен обществен интерес, тъй като засягат опазването на  живота, здравето и имуществото на хората, което налага предприемането на всички законоустановени мерки за стриктно спазване на закона и приложимите режими за обезпечаване на сигурността и безопасността на язовира."

Джамбазки: ВМРО застава зад заместник-кмета на Ловеч. Не на незаконната сеч!

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-vmro-zastava-zad-zamestnik-kmeta-na-lovech-ne-na-nezakonn-680465.html

Нападението над зам.-кмета на Ловеч е заради борбата му с незаконната сеч! Тази своя позиция българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки изрази в социалните мрежи. Това е и версията, по която работят от полицията. Такава е и тезата на общинарите от екипа на Цветан Георгиев, включително и дадените вербални декларации на кмета на общината г-жа Корнелия Маринова.

Ето какво написа Джамбазки в официалната си страница във „Фейсбук":

Това е поредният брутален акт на насилие, който граничи с опит за убийство на държавен служител, който е изпълнявал дълга си към родината, бранейки горите и природата на България. Да напомням ли за лесничеите около Розино, за тези замерваните с мачете и брадви във врачанско, за незаконната сеч в градските паркове?

Къде и кога живеем? Колко още ще търпим набезите на циганите и останалите маргинали, които безчинстват и блудстват с Родината ни? Да изсичаш безнаказано дървета и да пребиваш длъжностни лица, които си вършат работата по превенцията над това, е недопустимо. Незабавно са необходими мерки от страна на полицията. Внесените от нас законодателни инициативи, свързани с незаконната сеч, е нужно спешно да бъдат вкарани в пленарна зала. Неслучайно ние патриотите от ВМРО от години се борим с битовата, циганската и престъпността в малките населени места. Защото те са бич за нормалността.

На това трябва да се сложи край! Трябва да сложим край на мародерствата, на бракониерствата, на незаконната сеч и на всички други издевателства над нашата Родина – хората, горите, езерата, реките, морето... Тъжно и жалко е, че през 21-ви век го апелирам. Но е факт!

Патриотът Александър Сиди от ВМРО, в качеството си на народен представител, зададе въпрос към вътрешния министър Валентин Радев защо в Розино – проблемно село, което е със сходни проблеми с тези в Община Ловеч, все още няма Районно полицейско управление. Припомняме, че именно там има и рецидив на бракониерска сеч, и нападения над лесничеи, и сбивания на цигански кланове ежедневно. Чакаме не отговор, а адекватни действия!

Ето защо, в качеството ми на евродепутат, ще инициирам разговори със заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов и ще настоявам за законодателни промени, които да прекратят тези неандерталски безчинства. Двойните стандарти, срещу които се боря от години като евродепутат, не са само в храните, но и в отношението на институциите, в прилагането на законите. Те са недопустими!

Ето за това, без повече излишни думи, аз в качеството си на евродепутат и заместник-председател на ВМРО – БНД ще оглавя битката с двойните стандарти по отношение на българите – тук и извън България! Защото те са във всяка сфера и имат различни проявления! А да си българин е повече от отбелязване в личната карта!

Джамбазки: ВМРО застава зад заместник-кмета на Ловеч. Не на незаконната сеч!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859393

Джамбазки: ВМРО застава зад заместник-кмета на Ловеч. Не на незаконната сеч!Нападението над кмета на Ловеч е заради борбата му с незаконната сеч! Тази своя позиция българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки изрази в социалните мрежи. Това е и версията, по която работят от полицията. Такава е и тезата на общинарите от екипа на Цветан

Как Ердоган накара турците да му кажат #Tamam

http://clubz.bg/67753-kak_erdogan_nakara_turcite_da_mu_kajat_tamam

Във вторник Реджеп Ердоган изненадващо заяви пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, че ако някой ден турският народ кажел, че е "достатъчно", той щял "да се оттегли". Това отприщи вълна от коментари в социалните мрежи, а хаштагът #Tamam ("достатъчно") веднага се изстреля на първо място сред най-посещаваните хаштагове в Туитър. В сряда следобяд беше премината границата от два милиона споделяния.

Най-голямата сензация в случая обаче е това, че Ердоган изобщо споменява за оттегляне. Още повече, че той прави това в началото на предизборната кампания за изтеглените от него на 24 юни парламентарни и президентски избори в Турция. Вярно е, че пред съпартийците си Ердоган каза също, че на 24 юни турският народ щял да даде заслужен урок на враговете на страната. Но след казаното от него много турци се питат какво точно е имал предвид Ердоган - дали само да нахъса почитателите си или наистина да сигнализира, че вече е уморен от управлението? Още повече, че в неговата Партия на справедливостта и развитието наистина се носят слухове, че Ердоган можел да се оттегли по здравословни причини.

Но много по-вероятно е другото: Ердоган да изрича подобно нещо, защото се приравнява на турския народ и изобщо не може да си представи, че той (народът) някога ще пожелае Ердоган да си ходи. И действително - говорител на управляващата партия определи като заговор вълненията в Туитър и посочи, че хаштагът #Tamam бил споделян най-вече в страните, където "терористични групи като ПКК и ислямисткото движение на Гюлен били особено активни. Привържениците на Ердоган отвърнаха с контра-мярка: те създадоха хаштага #Devam ("още"), който обаче до сряда сутринта беше споделен от най-много 400 хиляди души в Туитър.

Неочакван предизборен лозунг за опозицията

Но каквото и да е имал предвид Ердоган, думите му се обърнаха като бумеранг срещу него. Така той даде на опозицията нов, общ за нея предизборен лозунг. Защото всички опозицонни формации могат да застанат зад посланието "Достатъчно". Междувременно някои опоненти на Ердоган го включиха активно в предизборните са кампании, а на спонтанен митинг в светския истанбулски квартал Кадикьой демонстранти издигнаха лозунга "Достатъчно!", преди полицията да се намеси и арестува 10 души. Потребител на Туитър коментира саркастично, че вече дори само споменаването на думата "достатъчно" ще бъде напълно достатъчно, за да се озовеш в затвора като "терорист".

По този повод колумнистката Оя Байдар припомни в критичния към властта сайт T-24, че веднъж вече турският народ е казал "стига" на Ердоган - на парламентарните избори на 7 юни 2015 година. "Но вместо да се оттегли, тогава Ердоган насрочи нови избори, прекрати мирния процес с кюрдите и отприщи вълна от насилие и терор." Именно защото се опасяваха от терора, много турски избиратели отново гласуваха за партията на Ердоган на последвалите през ноември същата година избори.

А сега ситуацията е още по-тревожна, твърди Байдар: "През последните 3 години правителството извърши такива тежки грехове, че сега му е още по-трудно да се оттегли".

Дойче веле.

В пет балкански държави започва кампания срещу убиването на животни за ценни кожи

http://www.cross.bg/zapochva-bulgariya-kozhi-1574593.html

/КРОСС/ В пет държави от региона: България, Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Черна гора, започва кампания с искане да се прекрати отглеждането и убиването на животни за добив на ценни кожи. Кампанията започва с едновременни шествия в градовете София, Белград, Будапеща, Сараево и Подгорица. По време на шествието ще се събират подписи в подкрепа на забраната на фермите за норки у нас. В столицата кампанията започва от пилоните на НДК. Петя Алтимирска от сдружение "Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията" обясни: "тук не става въпрос единствено и само за страданието на животните, но се оказа, че проблемите са много - социални, екологични. Има проблем дори и с нормативната уредба в момента, специално в България. Всички тези неща създават едно впечатление, че трябва да се вземат мерки".    

Двете враждуващи страни в СДС провеждат заедно Национален съвет на партията

http://nakratko.bg/category/59/159352/


Двете враждуващи страни в СДС провеждат заедно в София Национален съвет на партията. Очаква се отговор на въпроса преодоляно ли е разделението и ще има ли СДС нов лидер.  СДС избира нов лидер на 7 юли.

Недялко Славов: Шайка литературни дървояди оплюха ”Чамкория” на Милен Русков

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/nedialko-slavov-shaika-literaturni-darvoiadi-opliuha-chamkoriia-milen-ruskov.html

Прочетох поредните комични съображения на част от журито за социалната литературна награда „Фонд 1300” относно „Чамкория” на Милен Русков. Какво да кажа. Просто завист, озлобление, и литературна несъстоятелност.

Ако си мислите, че абитуриентите в България прекаляват, вижте какво се случва в Норвегия (СНИМКИ 18+)

http://www.struma.com/lyubopitno/ako-si-mislite-che-abiturientite-v-bulgariya-prekalyavat-vijte-kakvo_134171/

Размъкнати гащеризони, покрити с нецензурни надписи с флумастер, микробуси, от които дъни оглушителна музика и по чиито подове се тръкалят празни бутилки от водка, мъртво пияни хубавици… Не, това не е описание на афтръпарти с групита на алтернативна рок банда от 90-те. Това е класическа картинка на празнуващи абитуриенти. В Норвегия. Норвежките зрелостници се наричат „russ“ (рюс), а трите седмици на празненства, предшестващи матурите, са известни под названието...

Продължава

На светло за режисьорите, сценаристите и статистите! Пътят от "Скаптопара" до АМ "Струма"! За политиците и протестите, за политическото лицемерие и престъпно безхаберие и за Благоевград и неговите трудови хора....

http://www.struma.com/obshtestvo/na-svetlo-za-rejisiorite-scenaristite-i-statistite-putyat-ot-skaptopara_134170/

Вчера май видяхме последния епизод от продължилия няколко седмици пародиен спектакъл...! Какво предстои?!

Няколко седмици Благоевград е арена на ожесточени политически битки, подклаждани от хора с болни политически амбиции, разпалвани от професионални протестъри, за които подобни случки са единствения начин да се покажат пред публика, по телевизора, или в местните медии.

Казусът е: Спорът за АМ "Струма", нейното трасе и открити артефакти, за които има Съмнение, че са част от древна Скаптопара. От къде да мине, или да не мине магистралата, да ги местят, или да ги оставят на...

Продължава

Македонски министър се изуми от събора в пловдивския парк "Лаута", замириса на барут (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6859372

Македонски министър се изуми от събора в пловдивския парк "Лаута", замириса на барут (снимки)Дим от скари с кебапчета, магнитчета със Сталин, Путин и Левски се наредени по алеята Мирис на барут, стрелба и пушек от черешови топчета стреснаха македонския министър на културата Роберт Алагьозовски в пловдивския парк "Лаута". Той се изуми от колорита, песните и настроението, с които беше дадено началото на двудневния народен събор.

"Политическа група 5" внесе доклад за отмяна на решението на СОС от 2017 г. за завода за изгаряне отпадъци

http://www.cross.bg/grypa-sofiya-otpadutzi-1574592.html

/КРОСС/ "Политическа група 5" внесе доклад в Столичният общински съвет за отмяна на решението за кандидатстването на Столична община за взимане на заем за изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в София. Обектът е третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община или така нареченото преработване на RDF. Предвидено е заводът да бъде на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара. Решението бе взето на 20 юли 2017 г. на последната за политическия сезон сесия на СОС с гласовете на ГЕРБ и БСП. "Политическа група 5" бяха категорично против, тъй като не бяха предложени и разгледани други технологични, съвременни и екологично чисти решения, както и поради липсата на достъчната информация в обществото. На предстоящото заседание на Столичният общински съвет на 17 май т. г. първа точка от дневния ред на сесията е доклад на кмета Йорданка Фандъкова, с който се иска от общинските съветници да одобрят взимането на огромен дългосрочен заем за изграждането на завода за изгаряне на отпадъци. "Политическа група 5" внесе алтернативен доклад, с който се иска и цели да бъдат разгледани подробно всички възможно варианти и след подробен финансов и екологичен анализ и широко обществено обсъждане на всички технологични решения Столичният общински съвет да вземе решение как ще се реализира третата фаза наинтегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община

Нов опит за продажба на Бизнес хотела във Варна за 5.8 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=374068

Пореден опит за продажба на Бизнес хотела „Голдън Тюлип“ във Варна, който се намира на бул. „Христо Ботев“, прави частен съдебен изпълнител. Имотът бе изкарван няколко пъти на тезгяха миналата година, но безуспешно, припомня Moreto.

Плевен скоро ще има паметник на Емил Димитров (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6859373

Плевен скоро ще има паметник на Емил Димитров (Снимки)Пътят от музикалната сцена до това да станеш легенда е дълъг и е само за най-специалните. А най-големият на българската музикална сцена е един. Емил Димитров. Паметник на легендарния естраден певец и композитор ще бъде поставен в центъра на родния му град Плевен. Музиката му разказва истории за живота. С присъствието си е омагьосвал. Той е легенда.

Акцията за Боян Петров: Шерпите се движат бързо към Лагер 2, където са открити две палатки

http://nakratko.bg/category/58/159351/


В Лагер 2 на осемхилядника Шиша Пангма са открити две добре поставени палатки и в момента шерпите с лек багаж се придвижват бързо натам, за да огледат какво има вътре.

Кръгла маса и лекция на Лу Гъркин в София

http://www.eurochicago.com/2018/05/gerken/

В началото на м. юли 2018 г. (4-ти и 5-ти юли са възможните дати), по покана на Софийската търговско-промишлена камара, в София ще се проведе Кръгла маса и лекция, свъзрани с бизнес финансите, микроикономиката и алтернативните инвестиции, особено в изгряващите пазари. Гост лектор ще бъде Лу Гъркин от САЩ, авторитет в областта на бизнес финансите, микроикономиката и алтернативните инвестиции.

”Репортери без граници” иска държавата да осигури охрана на заплашваните журналисти

https://frognews.bg/novini/reporteri-bez-granitsi-iska-darjavata-osiguri-ohrana-zaplashvanite-jurnalisti.html

Българските власти трябва да осигуря физическа закрила на журналистите, срещу които има заплахи, свързани с тяхната работа, каза ръководителят на звеното на ”Репортери без граници” за ЕС и Балканите Паулине Адес-Мевел в публикация на сайта на организацията, в която се съобщава за нападението над разследващия журналист от Червен бряг Христо Гешов.

Медицински сестри на протест: Тръгваме си

http://www.transmedia.bg/2018/05/12/%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d0%bc/

 

Специалисти по здравни грижи от цялата страна излязоха на протест в София навръх професионалния си празник. Медицинските сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори изразиха недоволството си символично с куфар на площад „Независимост“ с надпис „Тръгваме си“.

Искането им е за достойно заплащане. В момента стартовите възнаграждения са близо до минималните, а в резултат масово младите хора избират чужбина пред родината. Сестрите настояват за поне 1500 лв. заплата, за да има и млади кадри в професията.

Те посочват, че работата им е тежка, а апаратурата – недопустимо стара и в много лошо състояние заради липсата на пари. Често работят на няколко места, за да успеят да платят режийните си.

В момента у нас работят 25 хиляди медицински сестри и 4000 акушерки, като на системата са необходими още толкова. Средната възраст на сестрите и акушерките е 52 години.

Снимка: бТВ

 

 

Ето защо не пада

http://clubz.bg/67752-eto_zashto_ne_pada

Италиански и британски учени разгадаха защо наклонената кула в Пиза е оцеляла от петте силни земетресения в района, откакто е построена, съобщи Прес асосиейшън. Спасява я меката почва под нея.

Явлението е известно като динамично взаимодействие между почва и конструкция. Уникалната комбинация на височина и липса на гъвкавост на кулата и мекотата на почвата в основата са ключови за оцеляването й. Заради тях тя "не резонира с движението на земетресението". Меката почва модифицира значително вибрационните й характеристики. 

Кулата в Пиза е наклонена под пет градуса, заради което върхът й е изместен на пет метра. Това би трябвало да я прави уязвима дори на земетресения със средна сила.

"Самата пръст, която причинява нестабилността и наклона и заради която кулата още малко и ще се срути, помага за нейното оцеляване при тези сеизмични явления" - каза проф. Джордж Милонакис от университета в Бристол. 

Кулата в Пиза е построена през 1372 г. Височината й е 58 м.

Нощ на музеите и галериите в Плевен

http://www.cross.bg/godini-pleven-tazi-1574591.html

/КРОСС/ В Плевен отбелязват 60 години от създаването на Художествена галерия "Илия Бешков". Всички музеи отварят врати и за европейската инициатива Нощ на музеите и галериите. Много от експозициите ще се видят само през тази нощ. Какво са подготвили в Регионалния исторически музей, разказва Нели Дакова: "Четири изложби - "Градски бит на Плевен от първата половина на 20-и век", "Монетната украса в облеклото от Плевенско", "Съкровищата от Плевенско", "Хербарии над 100 години". Има и една пета изложба, която ще бъде качена на сайта на музея. Тя е първата наша дигитална изложба. 60 години галерия "Илия Бешков" събира любители на изящното изкуство тази вечер. Директорът Мирослав Минчев обясни: "Богатството на фондовете на галерията са неща, които са събирани близо 60 години и е част от националното богатство. Плевен може да се гордее." Единствената панорама на Балканите - "Плевенска епопея 1877 година" също очаква своите гости тази нощ. Ще бъдат показани оръжия на воюващите страни в Руско-турската война.  

Стотици медсестри под прозорците на властта: Днес на протест, утре стачка

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/stotitsi-meditsinski-protestirat-na-pl-nezavisimost

Протестиращите медици призоваха управляващите за достойно заплащане и поискаха подкрепа от всички българи

ООН настоя Хондурас да вземе мерки за престъпленията срещу защитниците на човешките права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859370

ООН настоя Хондурас да вземе мерки за престъпленията срещу защитниците на човешките праваДокладчикът на ООН Мишел Форст призова снощи на пресконференция в Тегусигалпа хондурасткото правителство "да поправи грешките си" и да вземе ефективни мерки, за да разследва престъпленията, извършени срещу защитниците на човешките права, предаде АФП. Отколешната безнаказаност и трайният сблъсък на интереси превърнаха Хондурас в страна,

Има ли шанс да се премахнат ядрените оръжия от Корейския полуостров?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-li-shans-da-se-premahnat-iadrenite-oryzhiia-ot-korejskiia-poluostrov-2096534

Срещата между лидерите на двете Кореи и предстоящата среща с президента Тръмп на лидера на Северна Корея, са шанс да се постигне пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Това коментира посланикът на Южна Корея у нас Негово Превъзходителство Шин Бунам в "Седмиц

Един загинал и 27 ранени при катастрофи през денонощието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edin-zaginal-i-27-raneni-pri-katastrofi-prez-denonoshtieto-2096530

Един човек е загинал, а 27 души са ранени при станалите 20 тежки катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от МВР.
 
В София са регистрирани три тежки и 59 леки пътнотранспортни произшествия, ранени са петима.

Румен Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-radev-aziatskite-strani-sa-estestven-partnior-na-bylgariia-snimki-2096532

Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа, каза президентът Румен Радев при откриването на второто издание на фестивала на азиатската култура "Цветовете на традициите" в Борисовата градина.
 
Приятелските ни отношения днес се базират н

САЩ ще помогнат на Северна Корея, ако тя бързо се освободи от ядрените си оръжия

http://www.cross.bg/koreya-yadrenite-oruzhiya-1574590.html

/КРОСС/ САЩ са готови да подпомогнат севернокорейската икономика и да дадат гаранции на Ким Чен-ун, ако Пхенян предприеме "смели мерки за бързо и цялостно освобождаване от ядрените си оръжия", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от АФП. На среща с южнокорейския външен министър Кан Кьон-уа във Вашингтон двамата министри повториха искането си за "пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия" на Корейския полуостров. "Ако Северна Корея предприеме смели мерки за бързо освобождаване от ядрените си оръжия, САЩ са готови да работят със Северна Корея за издигането й до същото равнище на благоденствие като южнокорейските ни приятели", увери Помпейо. Той обясни, че на срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица е обсъдил с него "задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства, стратегически решения", които по думите му Ким ще трябва да вземе, "ако е съгласен на пълно освобождаване от ядрените оръжия в замяна на гаранциите, които сме готови да му предоставим". Южнокорейският външен министър Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР няма да се отменят докато не бъдат предприети "по-конкретни, видими и значими мерки" за демонтиране на ядрената й програма. Тя добави, че американското военно присъствие в Южна Корея през последните 65 години играе критично важна роля за възпирането, мира и стабилността на Корейския полуостров

Ограничения на движението в столица във връзка със събития и европдседателството

http://nakratko.bg/category/58/159350/


Организация на движението за събитие, свързано с българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.  От 20.00 часа на 13.05.2018 г. до приключване на мероприятието на 14.05.2018 г.

Силвио Берлускони отново ще може да участва в избори

https://www.investor.bg/evropa/334/a/silvio-berluskoni-otnovo-shte-moje-da-uchastva-v-izbori-260989/

Досега това беше невъзможно заради закон, приет през 2012 г., забраняващ на осъждани лица да участват в държавното управление

Григор Димитров изтегли късата клечка в Рим

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-iztegli-kasata-klechka-v-rim-680464.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще играе срещу победителя от мача между Кей Нишикори (Япония) и Фелисиано Лопес (Испания) във втория кръг на турнира от сериите Мастърс в Рим.

Надпреварата започва в неделя, а българинът е поставен под номер 3 в схемата и почива в първия кръг. Той има гарантирани 45 точки за световната ранглиста и 32135 евро.

През миналата година Димитров отпадна в първия кръг на турнира в Рим след загуба от аржентинеца Хуан Мартин дел Потро.

Испанецът Рафаел Надал е водач в схемата и във втория кръг ще играе срещу Фернандо Вердаско (Испания) или Дамир Джумхур (Босна и Херцеговина).

Шампионът от миналата година Александър Зверев (Германия) е втори поставен.

Съюзът на международните превозвачи: Получаваме безусловната подкрепа на кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859365

Съюзът на международните превозвачи: Получаваме безусловната подкрепа на кабинетаОт сдруженията в областта на автомобилните превози на товари заявяваме ясно и категорично, че към момента получаваме безусловната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на цялото правителство по отношение на нашите искания,

Скоро ще може да си купите бутилка "Новичок"

http://clubz.bg/67749-skoro_shte_moje_da_si_kupite_butilka_novichok

Федералната служба по интелектуална собственост на Русия (Роспатент) е получила пет заявки за регистрация на търговската марка „Новичок“, съобщи РИА Новости.

Заявките са подадени от винпром „Алианс 1892“, обединение „Златен бранд“, „Лигал Арт“, „СИБИАР“ и от частното лице Виктория Воскобойникова.

Заявените търговски марки са варианти на добилото популярност название на бойното нервнопаралитично вещество новичок, с което са били атакувани Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия - "Новичок", "Novichok" и "Novichek".

"Заявките са за търговска марка за алкохолни и безалкохолни напитки и фармацевтични изделия“, съобщават от Роспатент.

Първата подобна новина дойде от интервю на директора на военните заводи в Шихани Андрей Татаринов, който поиска да патентова името „Новичок“ за продукти от битовата химия.

Думата „новичок“ стана една от най-често употребяваните в медиите в последните два месеца. На 4 март в английския град Солсбъри бяха отровени двойния шпионнин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Великобритания обвини за това Русия, защото веществото А234 е разработка на руските военни. Москва отрича това. Скандалът доведе до изостряне на отношенията, а редица западни държави изгониха руски дипломати в знак на протест. България не е сред тях.

Сърбин спечели силния международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”

https://offnews.bg//koloezdene/sarbin-specheli-silnia-mezhdunaroden-koloezdachen-tur-memorial-dimi-680463.html

Сърбинът Джордже Дурич спечели силния международен колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”, кръг от Световната купа за младежи. 18-годишният лидер на сръбския национален отбор блесна с отлична тактика и техника и в трите състезателни етапа по близо 270-километровото трасе и беше изключително щастлив от победата:

„Беше ми много трудно да спечеля това състезание, защото за да дойда на него трябваше да пропътувам хиляди километри повече от 24 часа. В Слънчев бряг дойдох направо от Чехия, където участвах в едно много силно състезания за световната купа за младежи. Бях изморен от пътя и нямаше много време да се възстановявам – сподели Джордже Дурич – Наистина не съм очаквал да спечеля победата в България, но зад моя успех стои добрата работа на целия национален отбор на Сърбия, както разбира се, и отличната тактика, която изработи нашият треньор Небойша Йованович за това състезание, допълва сърбинат.

Според 18-годишният здравеняк от Аранжеловец ключът към успеха му в Слънчев бряг е на добрата екипна работа на отбора му и треньора му:

„Затова направихме и този добър резултат – моето първо място и второто на моя сънародник Адмир Колесинац.
Беше ми много трудно да спечеля тук и заради силните български отбори, които имат отлични бегачи. Беше отлично състезание, пак ще дойда да карам в Слънчев бряг на този мемориал.

За какво мечтая ли? Искам един ден да стана още по-силен и да карам за елитен проконтинентален отбор с високи цели и амбиции в най-силните състезания в света“.

Джордже в момента кара сръбския тим Шумандия от Аранжеловец, но вече има предложения и от други отбори.
Успехът на Дурич бе втора сръбска победа в досегашните 5 издания на международния колоездачен тур „Мемориал Димитър Янков”, след победата преди 3 години на Душан Райович, който сега кара за силния проконтинентален тим „Адриа Мобил“ от Словения.

Президентът в Брацигово: Апостолите ни не бяха патриоти за мода

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/prezidentat-bratsigovo-apostolite-biaha-patrioti-moda.html

Все повече поколения ни делят от страшния и славен април на 1876 година. И въпреки всичко, невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта. В местата, където се роди свободата на нова България.

Президентът в Брацигово: Апостолите ни не бяха патриоти за мода

https://frognews.bg/novini/prezidentat-bratsigovo-apostolite-biaha-patrioti-moda.html

Все повече поколения ни делят от страшния и славен април на 1876 година. И въпреки всичко, невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта. В местата, където се роди свободата на нова България.

Спасителите видяха палатка в лагер 3 под Шиша Пангма

http://www.moreto.net/novini.php?n=374085

Няколко подозрителни обекта и палатка са забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите, по пътя за който изчезна българският алпинист Боян Петров. Това каза за bTV Йогеш Сапкота, маркетинг директор на Simrik Air, който координира спасителната акция по въздух и земя от Непал.

Започва ново преброяване на врабчетата

https://www.actualno.com/interest/zapochva-novo-prebrojavane-na-vrabchetata-news_674231.html

Българското дружество за защита на птиците организира за втора поредна година преброяване на врабчетата. Между 9 и 12 часа, всеки регистрирал се и броил врабчета ученик между първи и четвърти клас, ще участва в надпреварата за голямата награда - екскурзия до природозащитен център "Пода" край Бургас. Пред БНР Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците допълни, заяви, че хората, които искат да се включат в тази кампания, е необходимо да посетят мястото, което са избр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване