Хакери са откраднали планове на САЩ за водене на подводна война

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/hakeri-otkradnali-planove-sasht-vodene-podvodna-voina.html

Хакери на китайските власти са откраднали от подизпълнител на американските военноморски сили огромен обем данни, свързани с воденето на подводна война, съобщи ”Вашингтон пост”, цитиран от ДПА.

„Демократична България“: Парламентът да изиска от МС комплексна национална програма за превъоръжаване

https://frognews.bg/politika/demokratichna-balgariia-parlamentat-iziska-kompleksna-natsionalna-programa-prevaorajavane.html

„Демократична България“ излезе с Позиция по по приемане на Решение на НС по проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. В нея се казва:

Испанското правителство отмени финансовия контрол върху Каталуния

https://offnews.bg//sviat/ispanskoto-pravitelstvo-otmeni-finansovia-kontrol-varhu-katalunia-682313.html

Испанското правителство отмени финансовия контрол върху Каталуния като "проява на добра воля" преди очакваните разговори между новите управляващи в Мадрид и Барселона, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Централните испански власти контролират каталунските финанси от 2015 г., за да гарантират, че те няма да се използват за незаконни действия на привържениците за независимост на областта. Миналата година бе въведен допълнителен контрол, който изискваше всяко всяко плащане да е одобрено от Мадрид.

Говорителката на испанското правителство Исабел Селаа каза, че взетото вчера решение за отмяна на контрола е "жест на политическа нормализация" в момент, когато новият социалистически премиер Педро Санчес иска диалог с новото каталунско правителство, ръководено от Ким Тора.

Тя предупреди, че разговорите няма да касаят въпроса за самоопределение.

Санчес и Тора вероятно ще се срещнат преди началото на лятото.

Новото испанско правителство очевидно възприема помирителен подход към каталунците, но не е ясно какво може да предложи Санчес на Тора, който обеща да остане верен на каузата за независимост на областта, отбелязва Ройтерс. Санчес, от своя страна, обеща да разговаря с каталунците, но е противник на независимостта на региона.

Град с големината на орех валя днес в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904724

Град с големината на орех валя днес в СкопиеБурята, която връхлетя днес района на Скопие с дъжд, град и силен вятър, затрудни движението на транспорта, съобщи МИА, цитирана от БТА. От силния вятър са изпочупени и са изкоренени много дървета. В града валя град с големината на орех, а вятърът достигна скорост над 80 км в час. Свикано е спешно заседание на градския щаб за защита и спасяване от

Тази година рекорден брой компании и личности в подкрепа на София Прайд

http://terminal3.bg/tazi-godina-rekorden-broj-kompanii-i-lichnosti-v-podkrepa-sofija-prajd/

Тази годиния София Прайд не е като останалите – за първи път толкова много компании, организации, дипломати и личности подкрепят шествието, припомнящо ни, че сме на този свят да се обичаме един друг и да споделяме живота с този, когото сме избрали.

Walltopia, Sutherland, E&Y, Roobar, Harmonica, Trastena, Power Pops, H&M Bulgaria, Auxionize, Skaptobara, Take a Cake, Kiflab gourmet cosmetics, Baba’s Soapery, Ханиел Био козметика, Фабрика Дъга, Айляк, Black Famingo Publishing, POSH Kisses са част от компаниите, които изразиха подкрепа с кампания за днешния София Прайд.

Как го направиха? Вижте сами:

Започваме с историята как от Скаптобургер направиха специална серия бургери по случай София Прайд и отнесоха масова тролска атака.

ВНИМАНИЕ 18+! Burgersexual – човек, който изпитва сексуално привличане към секси, сочни и дяволски вкусни бургери.С…

Публикувахте от Skaptoburger в 3 юни 2017 г.

Но реагираха така, както правят истински големите компании – ясно поставяйки ценностите си.

Място за бургери, бира и приятели сме. Място, на което всеки може и трябва да се чувства повече себе си. В подкрепа…

Публикувахте от Skaptoburger в 6 юни 2018 г.

От вкусните Harmonica пуснаха специална серия вафли по повод Прайда:

Днес на София Прайд можете да откриете и книгите на издателство Black Flamingo

„Здравейте скъпи приятели. С удоволствие ви информираме, че Black Flamingo Publishing участва официално на тазгодишния София Прайд 2018. На щанда ни ще откриете специално подбрани издания, свързани със събитието и посветени на ЛГБТИ общността. Ще имате възможност да научите и за бъдещите ни издания. Ще се радваме тук предварително да ни информирате за заглавия, които бихте искали да закупите от нас. Разбира се, ще предложим изданията ни с отстъпки от коричната цена.

Част от заглавията, които ще откриете на щанда, са:

Райнер Вернер Фасбиндер – Боклукът, градът и смъртта (Пиеси)
Вахур Афанасиев – Космос
Луц ван Дайк – Прокълната любов
Мирон Цовнир – Паразити на безсилието
Ален Клод Зулцер – В неподходящо време
Ален Клод Зулцер – Перфектният келнер
Кристофър Ишъруд – Сбогом на Берлин
Гарт Грийнуел – Каквото ти принадлежи
Бернар-Мари Колтес – Заладният кей (Пиеса)
Бернар-Мари Колтес – Нощта преди горите, В самотата на памуковите полета (Пиеси)
Олга Грязнова – Руснакът е човек, който обича брези
Петер Турини – Новогодишна нощ (Пиеса)
Роналд Рудол – Коледният подарък (Пиеси)
Николай Атанасов – Евангелие от евнух
Андре Сарк – Като думата сняг (Пиеси)
Младежка ЛГБТ организация „Действие“ – Смелостта да бъдеш

Повечето от издадените до момента заглавия можете да откриете тук:
http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=1841

Очакваме ви!“

"Няма нищо по-хубаво от това да се обичаме. Искаме да говорим открито, да създадем среда, в която предрасъдъците не са…

Публикувахте от Roobar – Organic 100% Raw + Superfoods в 8 юни 2018 г.

https://www.facebook.com/hm/photos/a.69048985912.80299.21415640912/10155479516105913/

Някои фирми като Kiflab gourmet cosmetics и Baba’s Soapery решиха да си партнират и изработят нещо специално по повода.

Заповядайте на Sofia PRIDE 2018 и вземете свежия ни летен комплект в специална колаборация с прекраснитe Baba's Soapery!…

Публикувахте от Kiflab gourmet cosmetics в 8 юни 2018 г.

 

 

Заповядайте на Sofia PRIDE 2018 и вземете свежия ни летен комплект в специална колаборация с прекрасните Kiflab gourmet…

Публикувахте от Baba's Soapery в 8 юни 2018 г.

Изданията на „Икономедия“ също се включиха:

За приемането, нуждата да се (раз)криеш и диктата на "какво ще кажат хората": www.capital.bg/3187886"Ако живееш…

Публикувахте от Капитал в 9 юни 2018 г.

 

Публикувахте от Бакхус в 8 юни 2018 г.

Публикувахте от Дневник в 9 юни 2018 г.

 

Една от водещите фирми за дизайн на стени за изкачване Walltopia направи клип по повод София Прайд:

 

„Това е седмицата, в която Галена сподели с феновете си тук видео на GLAS с посланията на истински, открити хора от общността! Седмицата, в която 20 метрово знаме се вее от фасадата на една от най-големите компании, витрината на H&M е в цветовете на дъгата, harmonica organic foods имат rainbow вафла, Skaptoburger бяха подложени на хейт атака, но предизвикаха истинска вълна на одобрение от страна на „нормалните“ хора, Бакхус са пичове с тематично лого, и още толкова много неща, за които няма да ми стигне един пост. Истината е, че докато Корнелия и Карлос ни плюят и нападат, хиляди са хората и бизнестите, които отвръщат с любов и разбиране. Любовта ще победи утре на Sofia PRIDE 2018!“ написа Симеон Василев, основател на фондация „Глас“, която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуалните хора в България. Техния клип можете да изгледате по-долу:

https://www.facebook.com/glasfoundation/videos/1715543468532913/

 

И завършваме с рекордния брой посланици, които подкрепиха днешния Прайд. Честит празник – обичайте се!

 

„Бихме искали да изразим своята подкрепа към всички участници на тазгодишния София Прайд, който ще се проведе на 9 юни 2018 г.

Както и в предишни години София Прайд се включва към други прайд събития по целия свят, където лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсекс (ЛГБТИ) хора, заедно с техните приятели, семейства и други съмишленици, се събират, за да отстоят принципа, че всички граждани трябва да имат еднакви права: да живеят, да работят и да обичат без страх от дискриминация.

Тази година е единадесетото честване на София Прайд в България, което ще се проведе по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това дава важна възможност за изразяване на подкрепа за човешките права и толерантността, отпразнуване на разнообразието и осъждане на хомо- и трансфобията.

Зачитането и насърчаването на принципа за недискриминация, приет в Хартата на основните права на Европейския съюз, както и във Всеобщата декларация за правата на човека, са основополагащи за развитието на толерантни и демократични общества, където уважението е на почит. Зачитането на човешките права, включително справедливост, равенство, недискриминация, както и свобода на изразяване и върховенство на закона, са основите, на които се градят демократичните държави. Тези права и закрила следва да са еднакво приложими и за ЛГБТИ хората.

За съжаление все още в много държави има дискриминация. Макар и да приветстваме положителните промени на международно и национално ниво в борбата срещу насилието и дискриминацията, основани на сексуална ориентация и полова идентичност, изразяваме в същото време сериозна загриженост за актове на насилие, реч на омразата и дискриминация във всички части на света, извършени срещу лица заради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. Отхвърляме и заклеймяваме всякаква форма на дискриминация на основата на тези признаци, която е несъвместима с клаузите на съответните международноправни документи в рамките на Обединените нации, Съвета на Европа и Европейския съюз.

Подписвайки настоящото изявление, насърчаваме всички да се възползват от възможността да подкрепят и защитят тези ценности, да се включат в шествието на София Прайд, приемайки ЛГБТИ хората като равни граждани без предразсъдъци и дискриминация, както и да допринесат за ЛГБТИ равенството.

Очакваме с нетърпение Прайд празненствата и пожелаваме на всички мирен и изпълнен с гордост празник.

Подписали

Н. Пр. г-н   Роланд Хаузер Посланик на Австрия

Н. Пр. г-н  Катлийн Лоуган Посланик на Австралия

Н. Пр. г-н  Франсоа Бонтан Посланик на Белгия

Н. Пр. г-жа Ана Мария Сампайо Фернандес Посланик на Бразилия

Н. Пр. г-н  Кевин Хамилтън Посланик на Канада

Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег Посланик на Република Хърватия

Н. Пр. г-н  Ставрос Августидис Посланик на Република Кипър

Н. Пр. г-н  Сьорен Якобсен   Посланик на Кралство Дания

Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка Посланик на Република Финландия

Н. Пр. г-н  Ерик Льобедел Посланик на Френската република

Н. Пр. г-н  Херберт Салбер Посланик на Федерална република Германия

Н. Пр. г-н  Майкъл Форбс Посланик на Ирландия

Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан Посланик на Държавата Израел

Н. Пр. г-н  Стефано Балди Посланик на Италианската република

Н. Пр. г-н Роналд Дофинг Посланик на Великото Херцогство Люксембург

Н. Пр. г-жа Берендина Мария тен Тъшър Посланик на Кралство Нидерландия

Н. Пр. г-н  Грегъри Майкъл Андрюс Посланик на Нова Зеландия

Н.Пр. г-жа Лиз Николин Клевен Гревстад Посланик на Кралство Норвегия

Н. Пр. г-жа Ванеса Калверт Посланик на Република Южна Африка

Н. Пр. г-жа Луиз Бергхолм Посланик на Кралство Швеция

Н. Пр. г-н Денис Кнобел Посланик на Швейцария

Н. Пр. г-н  Хавиер Перес-Грифо Посланик на Кралство Испания

Н. Пр. г-жа Ема Кейт Хопкинс Посланик на Великобритания

Н. Пр. г-н  Ерик Сет Рубин Посланик на Съединените американски щати

 

г-жа Мария Хесус Конде Представителство на Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ)

г-н Матайс Льо Рут Представителство на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН)

г-н Даниел Кадик Фондация „Фридрих Науман“

 

 

Корнелия Нинова: Ние държим на семейните ценности и децата си. Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект

http://www.cross.bg/ninova-zayavi-podcherta-1576512.html

/КРОСС/Други европейски лидери пазят интересите на народите си, нашите пазят неутралитет „АЕЦ "Белене" трябва да се направи. Не става въпрос за строеж на каквото и да е, а на атомна централа, част от националната сигурност на страната. Не може държавата постоянно да се изтегля от най-важните си сектори на сигурност и да иска да успее". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Дарик радио. Тя подчерта, че всички инвеститори, които са заявили интерес, искат държавни гаранции, защото толкова години правителствата си сменят позициите по този проект, което води до несигурност у инвеститора. По въпроса за модернизацията на армията Нинова заяви, че левицата е подкрепила проектите, които е внесъл министър Каракачанов, защото са изпълнили двете условия на БСП - да не се достига 2% от БВП и да се ангажира българската промишленост. „Не казваме нито от коя страна, нито кой тип самолет трябва да се купят. Нека кажат хората, които разбират, да предложат варианти, финансова обосновка, да минат през МС, да влезе в парламента и тогава вече да направим избор", каза още тя. По повод кандидатстването ни за чакалнята за Еврозоната Нинова подчерта, че отвън мнението е, че не сме готови. "Корупцията в България е най-висока. Тази корупция вече е и трансгранична и засяга европейски средства на европейски данъкоплатци", подчерта тя. По думите й трябва да се търсят съюзи и да се втвърдява тонът в защита на нашите интереси

Директорът на ”Дисни” напуска поста си заради „нежелани прегръдки“

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/direktorat-disni-napuska-posta-zaradi-nejelani-pregradki.html

Директорът на ”Дисни” Джон Ласитър ще напусне студиото месеци, след като екипът му го обвини в неправомерно поведение, съобщава телевизия Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Папата призова за преминаване на света към чиста енергия

https://www.actualno.com/europe/papata-prizova-za-preminavane-na-sveta-kym-chista-energija-news_678871.html

Папа Франциск заяви, че климатичните промени са предизвикателство с „епохални размери” и светът трябва да премине към чиста енергия. „Цивилизацията изисква енергия, но енергията не трябва да унищожава цивилизацията”, каза той, цитиран от BBC. Папата говори пред група от шефовете на едни от най-големите нефтени компании в рамките на двудневната конференция във Ватикана. Модерното общество със своето „огромно движение на информация, хора и п

БСП ще реди листата за евродепутати наесен

https://offnews.bg//politika/bsp-shte-redi-listata-za-evrodeputati-naesen-682311.html

БСП смята да започне наесен работата по реденето на листата за евроизборите, които ще се проведат другата година.

Тов се разбра от дунмите на председателя на партията Корнелия Нинова, която присъстваше на тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на Димитър Благоев – Дядото.

"Нито сме обсъждали, нито сме решавали евролисти все още", каза тя, цитирана от БГНЕС. Нинова каза още, че не смята БСП да изолира Сергей Станишев от водачеството и от листите за евродепутати. "Както знаете - номинирали сме го на конгрес за президент на ПЕС, подкрепяме кандидатурата му, намирам това за интриги и спекулации", обясни лидерът на БСП. 

На днешното събитие Нинова коментира, че идеите на Димитър Благоев-Дядото за солидарност, справедливост, равенство, мир са актуални и днес.

"България, Европа и светът са изправени пред същите предизвикателства, защото пропастта между бедни и богати расте. Защото големите продължават да експлоатират и мачкат малките. Защото чиновничеството и бюрокрацията взе връх над истинската грижа за човека. Защото нараства напрежението в света и все повече трябва да мислим и говорим за мир“, каза още тя.

Футболните емоции на ниво и елитен женски футбол продължават в Благоевград

http://www.struma.com/sport/futbolnite-emocii-na-nivo-i-eliten-jenski-futbol-produljavat-v_135296/

Стадион "Христо Ботев" в Благоевград ще бъде арена на полуфинален сблъсък от турнира за купата на България при жените. На 12 юни/вторник/ от 18.00 часа дамите на Спортика домакинстват на ЛП Суперспорт в 1/4 финал от турнира за националната купа.

През редовния сезон на приключилия преди седмица шампионат при жените двата отбора не успяха да се победят, като си размениха по едно равенство, при идентичен резултат 2:2. В крайното класиране ЛП Суперспорт зае второ място с актив...

Продължава

МВР издирва старица в София (СНИМКА)

http://pik.bg/мвр-издирва-старица-в-софия-снимка-news756514.html

МВР издирва старица в София (СНИМКА)

Столичното Шесто РУ издирва 79-годишната Снежанка Василева Милева от София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Жената е напуснала дома си около 20.00 часа снощи и оттогава е в неизвестност. За последно тя била видяна в близост до бл.19 в ж.к. “Лагера“ където живее. 
Снежанка Милева е висока около 160 см, с къса прошарена коса и кафяви очи. Била е облечена с черен панталон, бяла тениска, зелена блуза с дълъг ръкав и зелен елек. 

Умоляват се всички, които могат да дадат информация за жената, да се обадят на тел. 112, 02/982 17 60, тел.02/982 17 55, тел.02/982 17 91 или в най-близкото районно управление на МВР. 

Директорът на "Дисни" напуска компанията заради обвинения в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904715

Директорът на "Дисни" напуска компанията заради обвинения в сексуален тормозСъоснователят на студио "Пиксар" и творчески директор на "Уолт Дисни анимейшън стюдиос" Джон Ласитър ще напусне поста си в края на годината, след като миналата година беше обвинен в сексуални посегателства, предадоха световните информационни агенции. От "Дисни" съобщават, че до края на 2018 г. Ласитър - живата легенда на съвременната анимация,

Салах се надява да играе още на първия мач на Египет на Мондиала

https://www.actualno.com/football/salah-se-nadjava-da-igrae-oshte-na-pyrvija-mach-na-egipet-na-mondiala-news_678869.html

Мохамед Салах е уверен, че ще бъде готов още за първия мач на Египет на световното първенство срещу Уругвай в Екатеринбург другия петък. 25-годишният нападател на "Ливърпул" се възстановява от травма на рамото, която получи по време на финала на Шампионска лига след единоборство с капитана на "Реал" Мадрид - Серхио Рамос. "Вече се чувствам доста по-добре. Надявам се да играя още в първия мач, но ще преценим, когато мачът наближи", каза Салах пред "Марка"

Полицията търси възрастна жена

https://www.vesti.bg/bulgaria/policiiata-tyrsi-vyzrastna-zhena-6083240

Жената напуснала дома си снощи, около 20 часа и оттогава е в неизвестност

Булгаргаз поиска 18% поскъпване на газта, което ще повиши битовия ток с 2,6% от 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=375675

Булгаргаз поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране цената на природния газ да поскъпне от 1 юли с 18%, предаде репортер на БГНЕС. Синьото гориво ще поскъпне за трето тримесечие на 2018 г. в размер на 427,12 лв.за кубически метра газ без да са включени такси за достъп, пренос, акциз и ДДС, уточниха от държавната газова компания.

Талибаните убиха 19 полицаи в Афганистан

https://frognews.bg/svqt/talibanite-ubiha-19-politsai-afganistan.html

19 полицаи бяха убити и петима - ранени, при атака на талибани в северната част на Афганистан, съобщава БТА.

Над 15 млрд. лв. е загубила държавата ни от приватизация

http://www.cross.bg/mlrd-durzhavata-zagybila-1576511.html

/КРОСС/От около 10 големи приватизационни сделки, осъществени последните 20 години, държавата е загубила над 15 млрд. лв. Тези данни представи в в телевизионно интервю Александър Томов. Той уточни, че данните са следствие от сериозен макроикономически анализ. За пример Томов даде приватизацията на БТК, като посочи, че в оценката на активите е „замесена политическа корупция, замесени са задкулисни играчи„. „Тук става дума за колосален грабеж. Сумите, на които са разпродадени активи, след това са много по-големи от стойността, на която са купени. Доказателствата са безспорни. Там са загубени за държавата около 1,5 до 1,7 млрд. лв.", посочи той и призова: „Не разпродавайте българската държава. Ставаме по-бедни"  

Русия и Китай засилват сътрудничеството си

https://frognews.bg/svqt/rusiia-kitai-zasilvat-satrudnichestvoto.html

Русия и Китай засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред. Двете държави се обявяват срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН.

Кръпка „избяга” от старозагорска улица

http://nakratko.bg/category/58/160698/


Улица „Генерал Столетов” в Стара Загора. Ремонтирана основно преди седем години. Оттогава се слагат само кръпки.    Една от тях е беглец. Поне така я наричат във „фейсбук”.

Полицията издирва 79-годишна жена от София

http://nakratko.bg/category/58/160697/


Столичното Шесто РУ издирва Снежанка Василева Милева на 79 години от София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената е напуснала дома си снощи около 20:00 часа и оттогава е в неизвестност. За последно била видяна в близост до бл. 19 в ж.к.

Олаф Шолц предлага европейска система за осигуряване при безработица

https://www.investor.bg/evropa/334/a/olaf-sholc-predlaga-evropeiska-sistema-za-osiguriavane-pri-bezrabotica-262628/

Предложението е част от опитите на Германия да изработи заедно с Франция комплекс от реформи преди срещата на върха на ЕС този месец

'Как приехме ненормалното за нормално? Заставаме зад семейството!'

https://offnews.bg//obshtestvo/kak-priehme-nenormalnoto-za-normalno-zastavame-zad-semejstvoto-682308.html

"Как така приехме ненормалното за нормално? Излизаме, за да кажем, че заставаме зад семейството. Прекалено дълго смятахме, че тези нелепи неща, които се случват срещу семейството, ще престанат. Няма да ни спрат дъждът, декларации от западни посолства и джендър идеологията", казва Александър Урумов. Той и още 100-150 души са събрани пред Народното събрание в 14 ч. за планирания Поход за семейството.

Шествието потегля към 15 ч. Вече проливно, но пазената от разноцветни чадъри група поема по предварително начертания маршрут: бул. “Цар Освободител“ до пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня М. Луиза“, бул. „Витоша“ до НДК, пл. „България“.

Хората носят плакати, с които зоват: "Не" на редефинирането на брака от Съда на ЕС!".

"Тук съм като майка на шест деца. Когато става дума за семейство, нещата стават твърде лични. Истинската любов означава да си готов да имаш много деца с някого. Само любовта може да превърне отговорността и задължението в радост", споделя Диляна Николова и призова за връщане към към корените на християнските ценности.

В разговора се включва и Иван Вълков, бесарабски българин.

"Дойдох да кажа две думи - "не" и "да". "Не" на разрушаването на семейството, "не" на разрушаването на християнските ценности, които са в основата на едно здраво общество. Дойдох да изразя мъка и безпокойство", каза той и се помоли с думите на Христос: "Прости им, Отче, те не знаят какво правят".

Походът им е планиран до 16.30 ч. Час, в който започва музикалната програма на събитието, провокирало провеждането му - София прайд. И програмата, и сборният пункт за участниците в Прайда с начален час 19 е паметникът на Съветската армия.

Участниците в гей парада ще преминат по: бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, ул. “Г.С. Раковски“, бул.“ Княз Ал. Дондуков“, бул. “Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и отново ще се върнат до Паметника на Съветската армия, където мероприятието ще приключи.

В това време вече ще се провежда шествие на националисти, настроени крайно остро срещу Прайда, а стотици полицаи ще следят групите да не се срещнат и да няма сблъсъци.

Остро срещу София прайд реагира и евродепутатът Ангел Джамбазки. Днес той публикува отворено писмо, в което пожела на Прайда бури, гръмотевици и локална градушка.

Ердоган и кралят на Йордания обсъдиха усилията за запазване целостта на Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904710

Ердоган и кралят на Йордания обсъдиха усилията за запазване целостта на ЕрусалимТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона днес с йорданския крал Абдула Втори, с когото е обсъдил двустранните отношения и регионални въпроси, предаде турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на източници от турското президентство. Ердоган е подчертал, че Турция придава голяма важност на единството и на

Национален поход за семейството се провежда в няколко български града

http://nakratko.bg/category/58/160696/


Стотици хора от Пловдивско и Пазарджишко се включиха в Националния поход за семейството, съобщава БНР.

Шествия в подкрепа на традиционното семейство в няколко български града (Снимки)

https://www.actualno.com/society/shestvija-v-podkrepa-na-tradicionnoto-semejstvo-v-njakolko-bylgarski-grada-snimki-news_678868.html

Инициативи в подкрепа на традиционното семейство се проведоха в няколко града в страната. „Полът е биологична даденост, а не избор”, „Не на джендър пропагандата в училищата”. „Добрите политици слушат народа си!”, „Всяко дете се нуждае от майка и баща”. Такива послания отправи с плакатите „Поход за Семейството” в София. Организаторите приканиха в него да се включват хора, подкрепящи традицион

Гюндоган получи освирквания от феновете в Германия за снимката с Ердоган

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/09/3197485_gjundogan_poluchi_osvirkvaniia_ot_fenovete_v_germaniia/?ref=rss


Германският национал Илкай Гюндоган получи враждебно посрещане от феновете на тима в контролата със Саудитска Арабия. Бундестима победи с 2:1, но халфът беше освиркан от трибуните на "БайАрена" в Леверкузен заради снимката си с турския президент Реджеп Ердоган преди месец.<br /><br />Гюндоган се появи на терена в 57-ата минута, заменяйки Марко Ройс, но още с влизането си на игрището получи освирквания. Те не спряха до края на мача.<br /><br />В средата на май...

Рудник Бобов Дол пред закриване

http://www.cross.bg/minyorite-velichkova-problema-1576510.html

/КРОСС/Близо 400 души в Боб дол ще бъдат съкратени до кроя на 2018-та година, когато се очаква окончателно да спре дейността на последния подземен рудник. Поради факта, че в региона това е основния поминък, има опасност голяма част от миньорите и техните семейства да останат без доходи. В писмо до медиите ръководството на мините обяснява, че започналите вече, както и предстоящите съкращения, се дължат на нерентабилност. От общинската администрация търсят решение на проблема, като кмета Елза Величкова обясни пред „Нова телевизия", че прави всичко възможно да открие решение на проблема с увеличаващата се безработица. Пробив тази вече има. В петък Величкова се е срещнала с инвеститори от София, които са предложили работа на миньорите, като поясни, че става въпрос за около 300-400 мъже, на които ще бъде подсигурен и безплатен транспорт до столицата.

Редят мач на Кобрата в Чикаго

https://offnews.bg//bojni/rediat-mach-na-kobrata-v-chikago-682312.html

Двубоят на Кубрат Пулев срещу Дилиън Уайт пропадна, но мениджърите на българина не стоят със скръстени ръце и вече на хоризонта се задава нов сблъсък на българина срещу престижен противник.

Очаква се през есента Пулев да излезе на ринга в Чикаго през есента, а най-вероятно негов съперник ще бъде украинецът Александър Димитренко, с когото все още се водят преговори.

Двамата ще се изправят пред повече от 20 000 зрители в най-голямата зала в Чикаго - "Юнайтед център". Това предаде кореспондентът на bTV отвъд Океана - Симеон Гаспаров, минути след края на 11-ия мач в професионалната кариера на брата на Кобрата - Тервел.

Украинецът е следващ в ранглистата на IBF след Уайт. Двамата с Пулев вече са се боксирали веднъж пред 2012 година, като българинът нокаутира съперника.

Къде да гледаме мача Тайсън Фюри - Сефер Сефери?

https://www.actualno.com/moresport/kyde-da-gledame-macha-tajsyn-furi-sefer-seferi-news_678867.html

Бившият шампион на WBA, IBF, IBO и WBA в тежка категория Тайсън Фюри ще направи своето официално завръщане на ринга днес. Той ще бъде кулминацията на гала вечер в Манчестър. Негов съперник ще бъде албанецът Сефер Сефери. Той има 23 победи и само 1 загуба - от Мануел Шар през 2016 година. Срещата ще може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. Очакванията са двамата да излязат на ринга около полунощ, а срещата може да наблюдавате пряко по Max Sport 2. За последно Фюри се б

19 полицаи убити при атака на талибани в Афганистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=375676

Часове преди нападението бунтовниците приеха временно прекратяване на сраженията. 19 полицаи бяха убити и петима - ранени, при атака на талибани в северната част на Афганистан, съобщава БТА. Часове преди нападението бунтовниците приеха временно прекратяване на сраженията.

Мерят шума на плажните дискотеки в Слънчев бряг, но без Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904683

Мерят шума на плажните дискотеки в Слънчев бряг, но без Валери СимеоновКултовите плажни дискотеки в зона Слънчев бряг-юг откриха сезона снощи, но без присъствието на вицепремиера Валери Симеонов. Макар че той беше се заканил лично да мери шума, това направиха служители на Регионалната здравна инспекция, придружавани от униформени полицаи. Децибел метърът показа данни между 80 и 90 децибела при допустими 85,

БСП искат оставка на парламента и предсрочни избори

http://www.cross.bg/izbori-predsrochni-ninova-1576509.html

/КРОСС/Искаме оставката на този парламент и предсрочни избори, но не като тези в Галиче, които бяха подменени. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Седмицата" по Дарик радио. „При вариант за оставка можем да изключим всякакви варианти за голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. Защото виждам, че напоследък пак започват такива спекулации, защото сме били имали обща позиция по проекта АЕЦ „Белене" например. Не ние имаме обща позиция с ГЕРБ за „Белене", а просто те седем пъти си смениха мнението и накрая приеха нашето, което от години е едно и също", каза още Нинова и посочи, че не се мисли и за никаква друга коалиция, в която в рамките на този парламент да участва БСП. „Ако има оставка на кабинета, трябва да има предсрочни избори. Не знам кога, но предсрочни избори трябва да има. Стига да не са като изборите в Галиче, защото това не са спечелени, а подменени избори", коментира Нинова.  

Близките на избягалия затворник убедени: Не е при роднини

https://www.vesti.bg/bulgaria/blizkite-na-izbiagaliia-zatvornik-ubedeni-ne-e-pri-rodnini-6083239

Къщата, която е собственост на семейството на Владимир Пелов във вилната зона над града, е едно от местата, за които е имало сигнали, че двамата бегълци от затвора се укривали

Хранителните разстройства се провокират от стрес и чувство за малоценност

https://www.actualno.com/health/hranitelnite-razstrojstva-se-provokirat-ot-stres-i-chuvstvo-za-malocennost-news_678861.html

Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност. Това каза Радосвета Вардева, психолог от Бургас. Много дискутирани и същевременно подценявани здравни проблеми се пораждат в психиката на човека. Често фитнесът е средство за възстановяване на душевното равновесие и борба със стреса. Нерядко има и обратна страна – когато човек е воден от комплекси, вътрешни конфликти и опити за подражание на успешни модели. Вардева поясни, че най-често срещаните заболявания от

Две трети от свинското у нас е внос, с говеждото е още по-трагично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904694

Две трети от свинското у нас е внос,
с говеждото е още по-трагичноОстър недостиг на българско месо изпитват месопреработвателите, каза на Празника на горнооряховския суджук д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. "При свинското, това, което се произвежда в България, е около 70 хиляди тона, а нуждите са много над това - около 240 хиляди тона, т.е.

Съдят в Германия иракчанина, заподозрян за убийството на 14-годишната Сузана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904693

Съдят в Германия иракчанина, заподозрян за убийството на 14-годишната СузанаИракският кюрд, заподозрян в убийството на 14-годишно момиче от западната част на Германия, ще бъде съден в автономната област Иракски Кюрдистан, заяви представител на местната полиция, цитиран от ДПА и БТА. Заподозреният 20-годишен мъж от Иракски Кюрдистан Али Б., в съответствие с германското законодателство за защита на личната информация,

Стотици на "Поход за семейството" у нас (галерия)

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/stotitsi-na-pohod-za-semeystvoto-u-nas-galeriya

"ЗА семейството от мъж и жена" в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Предупреждение за обилни валежи и гръмотевици в 10 области на страната

https://www.mediapool.bg/preduprezhdenie-za-obilni-valezhi-i-gramotevitsi-v-10-oblasti-na-stranata-news280089.html

В 10 области в страната е обявен жълт код за гръмотевични бури и валежи, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил. Очакват се интензивни и значителни по количество валежи с гръмотевична дейност през втората половина на деня и през нощта срещу неделя. Има условия и за градушки. Очакват се локални валежи до 25-40 л/кв.м. 

Хари и Меган се върнаха от меден месец за парада за рождения ден на Елизабет II (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904674

Хари и Меган се върнаха от меден месец за парада за рождения ден на Елизабет II (Снимки)Току-що пристигнали от медения си месец, прекаран в Мейо, Ирландия, принц Хари и Меган Маркъл се появиха днес в Бъкингамския дворец за първия си официален ангажимент след сватбата си през миналия месец, предава "Дейли мейл". Херцогинята и херцогинята от Съсекс отдадоха почит на кралицата при зрелищната церемония за честванията на 92-рия рожден ден

Вижте как вървят цените по морето за чадър, шезлонг и "ол инклузив"

http://www.cross.bg/politzai-tzenite-shezlong-1576508.html

/КРОСС/ Плажовете във Варна са готови да посрещнат туристите. Всички се вълнуват от това колко ще плащат за шезлонг и чадър, съобщава Нова тв. На централния плащ във Варна цените ще останат непроменени. Цената на чадъра е 5 лева, също толкова ще плащаме и за шезлонг. Очакванията са за много туристи и добър сезон. Има достатъчно спасители, въпреки че всяка година намирането на кадри е все по-трудно. На "Златни пясъци" шезлонгът и чадърът са по 10 лв. В Созопол цените на чадър са 6 лева, на шезлонг - пак толкова. На плажа в Слънчев бряг - Централен плаж - по 10 лв. Цените на нощувките се запазват на нивото на миналата година. Ако някъде има завишения, те ще са в рамките от 2% до 5%. В началото на сезона цените в курорта „Златни пясъци" варират между 50 и 100 лева на нощувка на човек на базата „ол инклузив". От 15 юни тези цени ще се повишат с 20-30%, а в най-силния сезон ще станат почти двойни. Лятна жега, отпускарско настроение и приятна разсеяност - идеално време за крадците с бързи сръчни ръце, обучени за секунди да пребъркват чанти и джобове. Десетки местни и туристи всяко лято се оказват ужилени от джебчиите. Любими места на джебчиите са оживените - пазари, молове и спирките на градския транспорт, особено тези, които са в центъра на града. Затова по спирките и в автобусите и това лято ще има цивилни полицаи

Холандци наркотрафиканти са изправени пред български съд

http://www.cross.bg/holandtzi-narkotrafikanti-sa-izpraveni-pred-bulgarski-sud-1576507.html

/КРОСС/Двама холандци са арестувани при опит да внесат в страната ни рекордното количество от 16 тона съставки за производство на амфетамини и екстази. Контрабандата минавала през пристанището във Варна. Стоката е за милиарди евро и е била вкарвана на три пъти. 

Путин се надява отношенията между Русия и САЩ да се подобрят

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/09/3197527_putin_se_nadiava_otnosheniiata_mejdu_rusiia_i_sasht_da/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин каза, че се надява отношенията на Москва с Вашингтон да се подобрят, но добави, че топката е в полето на САЩ, съобщиха "Ройтерс" и ТАСС.<br /><br />В интервю за телевизия "Россия-1" Путин каза, че президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанията, които е дал по време на предизборната си кампания, и че едно от тях е било да подобри руско-американските отношения. "Надявам се, че и това ще стане, във всеки случай ние сме готови,...

Гръцкото правителство представи пред парламента нов пакет икономически реформи

https://www.mediapool.bg/gratskoto-pravitelstvo-predstavi-pred-parlamenta-nov-paket-ikonomicheski-reformi-news280088.html

Лявото гръцко правителство представи пред парламента финалния пакет от икономически и пазарни реформи, предложени от кредиторите, съобщи Асошиейтед прес, отбелязвайки, че до края на голямата спасителна програма остават по-малко от три месеца. Предложените промени, оповестени в петък, варират от данъчни реформи и защита на задлъжнялите домакинства до начина, по който здравните фондове предписват очила за четене. Парламентът, в който управляващата коалиция има мнозинство от четири депутатски места, ще дебатира и гласува законите идната седмица.

Джамбазки пожела на София прайд градушка в центъра на София

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-pozhela-na-sofia-prajd-gradushka-v-tcentara-na-sofia-682305.html

Евродепутатът Ангел Джамбазки пожела на „София прайд” бури, гръмотевици и локална градушка в центъра на София, докато събитието се провежда.

Той написа отворено писмо, което е отговор на покана, изпратена до него, както и до всички български депутати, евродепутати и министри.

Според Джамбазки „София прайд” е политическо събитие с политически искания. Той заявява, че лозунгите, които се издигат на събитието, противоречат с неговите политически убеждения. 

"Не желая по никакъв повод да си прекарам времето в компанията на странни същества тип „Елза Парини“, които се кривят и кълчат, качени на платформа, гримирани и намацани като статисти в нискобюджетна комедия на ужаса, това поне е естетически избор, на който имам право", коментира още Ангел Джамбазки.

Мнението на евродепутата е, че това събитие ще струва на българските данъкоплатци командироването на повече от хиляда и двеста служители на МВР, които са от няколко областни дирекции. "Оголвайки райони, в които тези служители са много по-нужни. Доста скъпо излизат на данъкоплатеца съботните Ви разходки из центъра на столицата", смята той.

Ето какво написа Ангел Джамбазки:

Не, благодаря. Тази демонстрация на различен пол е излишна. Натрапваща се. На 01.06 тази година получих любезно писмо-покана от г-жа Лилия Драгоева, координатор на т.нар. „София Прайд 2018“. Доста се поколебах дали тази покана е проява на чувство за хумор в гей-общността или някой отегчен гей-активист на средна възраст е бил наказан на изпълни досадната задача да изпрати тези покани до 240 народни представители, 17 български представители в ЕП, знайни и незнайни министри, заместник-министри и прочее и ме е добавил в получателите ѝ.

Все едно, тъй като писмото е любезно, възпитанието изисква да получи любезен отговор. Мислих да го занеса лично, но с оглед предишния ми опит с това събитие, реших да не възбуждам излишно ранимите душици на манифестиращите гей-активисти, културни марксисти, мулти-култи талибани и прочее активисти за смазване на патриархата и установяване на многополова диктатура на либералния пролетариат. Затова ще отговоря под формата на открито писмо. И така.

Уважаема Госпожо Драгоева, 

Отклонявам любезно Вашата покана. Не само защото не желая по никакъв повод да си прекарам времето в компанията на странни същества тип „Елза Парини“, които се кривят и кълчат, качени на платформа, гримирани и намацани като статисти в нискобюджетна комедия на ужаса, това поне е естетически избор, на който имам право.

Не само защото намирам демонстрацията Ви за излишно натрапване на половия Ви живот, който не интересува никого, освен Вас. Но пък ще струва на българските данъкоплатци командироването и събирането на повече от хиляда и двеста служители на МВР, от няколко областни дирекции. Оголвайки райони, в които тези служители са много по-нужни. Доста скъпо излизат на данъкоплатеца съботните Ви разходки из центъра на столицата.

Видно от исканията, Вие ме каните на политическо събитие с политически искания. Лозунгите, които се издигат на него противоречат на моите политически убеждения. За да не съм голословен, веднага давам конкретни примери с Вашите политически искания, които категорично не приемам:

1. Не приемам исканата от Вас промяна на Наказателния кодекс и въвеждане в него на признацитe „сексуална ориентация”, „полова идентичност” и „полови характеристики” в текстовете, които касаят подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, както и употреба на насилие по тези признаци. НК има нужда от далеч по-сериозни промени, другаде.

2. Не приемам исканата от Вас промяна на Семейния кодекс и легализиране на фактическото съжителство или граждански съюз за хора както от различен, така и от един и същ пол. Това е опит за легализация на еднополовите бракове. Моите убеждения са, че бракът е и трябва да остане доброволен съюз между една жена и един мъж.

3. Не приемам исканото от Вас признаване на родителски права и на двамата партньори по отношение на деца, родени в двойка от един и същ пол.

4. Не приемам исканото от Вас право на осиновяване от двойки от един и същ пол, както и право на осиновяване на дете от втори родител в двойка от един и същ пол. Помежду си правете каквото си искате и колкото си искате, но поне децата оставете на мира.

5. Не приемам исканото от Вас изготвяне на законодателство за признаване на пола, основано на самоопределение и свободно от изисквания, които накърняват телесната неприкосновеност (като стерилизация, хирургическа или медицинска интервенция). Подобно искане е неразумно, противоестествено и излишно. Полът не е и не може да бъде основан на самоопределение. Полът е природна даденост. Смяната му на дневна база, в зависимост от сутрешното настроение или гей-либерален махмурлук, е неприемливо и опасно.

6. Не приемам исканото от Вас възприемане на политики, които да доведат до подобряване на публичната среда и до намаляване на словото и престъпленията от омраза чрез активното участие на институциите и чрез ефективно правоприлагане и превенция. Това са поредните празни приказки, оправдаващи поредния грант, финансиращ фалшиви каузи.

7. Не приемам исканото от Вас въвеждане на политики, които да повишат доверието в институциите, за да не се страхуват ЛГБТИ хора да подават жалби за престъпления и дискриминация срещу тях в съответните органи. По горните причини.

8. Не приемам искането Ви за образователни програми в училищата с цел превенция на тормоза над ЛГБТИ младежи. Нямате никакво място в училищата и детските градини, нито Вие, нито дълбоко погрешната и сбъркана джендър-пропаганда.

9. Не приемам искането Ви за конституционна закрила на ЛГБТИ хората и допълване на признаците за дискриминация в чл. 6 от конституцията, според който „не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”, но липсва признак „сексуална ориентация”. Текстът на КРБ е напълно изчерпателен, ако искате да Ви споменем поименно в Конституцията?

10. Не приемам искането Ви за право на брак за лица от едни и същ пол. Както вече казах, бракът е доброволен съюз между една жена и един мъж.

Желая Ви приятен ден и се надявам на един прекрасен съботен ден с проливен дъжд, бури, гръмотевици и локална градушка в центъра на София, около 16.00 часа днес.

Десетки са загинали при бури в Северна Индия

https://www.mediapool.bg/desetki-sa-zaginali-pri-buri-v-severna-indiya-news280087.html

Най-малко 20 души загинаха през последното денонощие от силните дъждове и гръмотевични бури, обхванали северния индийски щат Утар Прадеш, съобщиха индийските власти, цитирани от Синхуа. Някои умрели, ударени от дървета и електрически стълбове, повалени от бурята, а други ударени от мълнии. Десетки хора са ранени. Правителството на щата е обещало обезщетения от по 400 000 рупии (6000 долара) за семействата на жертвите. Индийската метеорологична служба прогнозира още дъждове и гръмотевични бури за следващите две денонощия. Миналия месец в пет индийски щата при поройни дъждове, гръмотевични и пясъчни бури загинаха около 250 души, а над 400 бяха ранени.

Михаил Билалов: "Стани богат" спира, защото срещу футбола не се рита. Наесен пак

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6903790

Михаил Билалов: "Стани богат" спира, защото срещу футбола не се рита. Наесен пакИстински лукс е да попаднеш на роля, която освен всичко друго да ти бъде и интересна. Хубавото е, че все пак ми се случва, казва актьорът - За два месеца “Стани богат” не само се превърна в най-популярното предаване на БНТ, но успя да мине рейтинга и на новините на Нова тв, които се излъчват по същото време.

Англичанин излъчва шоу за Австралия от Смолянските езера

http://www.cross.bg/stiv-shoyto-godini-1576506.html

/КРОСС/ Световноизвестен английски радиоводещ води предаванията си в интернет радиа на три континента от Смолян. 61-годишният Стив Шоу излъчва двучасово "One Man Show" всеки понеделник пред 3.8 млн. души публика за хитово радио на Ню Йорк. Във вторник и сряда той прави шоуто си в лондонско радио, в петък - в радио на Атина, а в събота го слушат в Австралия, пишe marica.bg Англичанинът от години живее в ритъма на Soulful House музиката денонощно. Прави шоуто си онлайн, миксирайки най-доброто от този музикален стил. Стив и неговото онлайн радио "My house radio" са във фокуса на всички световни звезди в този стил. А англичанинът редовно слага трикольора на България на страницата на предаването си. Стив е от Манчестър. Дошъл в България преди две години и бил очарован от природата. Решил да остане и сега живее в смолянския квартал Езерово, край прочутите Смолянски езера. Англичанинът бил пленен от разказите за Родопите на Ивана Шкодрова, дългогодишен фен на шоуто му. "Запознахме се преди пет години, след като му писах колко съм възхитена от предаването му и отдадеността му на музиката. Стив прави шоуто си в едни от най-добрите интернет радиа в света с най-много слушатели", разказва смолянчанката. Англичанинът си купил триетажна къща до езерата над Смолян, известни с отрицателната йонизация на въздуха, лекуваща редица заболявания. Решил да дойде в непознатата България, след като се пенсионирал

Земеделското министерство настоява за промени в закона за земите

https://www.actualno.com/business/zemedelskoto-ministerstvo-nastojava-za-promeni-v-zakona-za-zemite-news_678864.html

Земеделското министерство ще иска промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, който влезе в сила на 22 май тази година. Това заяви ресорният министър Румен Порожанов в Горна Оряховица, където откри традиционният празник на горнооряховския суджук. Думите му бяха в отговор на въпрос как ведомството ще защити зърнопроизводителите, които се обявиха в стачна готовност, защото няма да могат да изпълнят срока до 22 юни за подаване на новите декларации за договорите за наем за ед

Скопие: Посветени сме на намирането на решение на спора за името с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904666

Скопие: Посветени сме на намирането на решение на спора за името с Гърция

Правителството на Република Македония остава посветено на намирането на решение на спора с Гърция, което защитава и укрепва достойнството и идентичността на гражданите на Република Македония. Най-важното е да се постигне качествено и взаимно приемливо решение, което ще бъде устойчиво, се казва в декларация на македонското правителство,

БДЖ ще осигури пътуването на участниците във Фестивала за детско медийно изкуство „Арлекин” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375671

За поредна година „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури безплатното пътуване на децата, които ще участват във Фестивала за детско медийно изкуство „Арлекин”. Седмото издание на фестивала ще се проведе в периода 9-12 юни в гр. Варна.

Реал Мадрид ще има нов треньор до четвъртък

https://offnews.bg//futbol/real-madrid-shte-ima-nov-trenior-do-chetvartak-682306.html

Ръководството на Реал Мадрид желае да назначи новия старши треньор преди началото на Световното първенство, пише AS.

Изминаха девет дни от шокиращото напускане на Зинедин Зидан след спечелването на трети пореден трофейот Шампионската лига и шефовете на кралския клуб усърдно търсят негов заместник.

Липсата на треньор парализира спортно-техническото ръководство, което трябва да работи върху трансфери и планиране на лятната подготовка.

Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино е предпочитаният от Флорентино Перес нов наставник, но за момента от Лондон са залостили здрава вратата. Легендата на Реал Гути също е сред фаворитите за поста и нетърпеливо чака обаждане от Перес.

Най-новото име, което се спряга, е това на селекционера на Бразилия Тите. Договорът на Тите със Селесао изтича след Мондиала.

Иран иска да обсъди с Русия оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение

https://www.investor.bg/drugi/338/a/iran-iska-da-obsydi-s-rusiia-otteglianeto-na-sasht-ot-iadrenoto-sporazumenie-262624/

Според иранския президент незаконното по думите му оттегляне на САЩ от споразумението, изисква сериозен и важен диалог между Русия и Иран

19 полицаи загинаха при атака на талибани в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904664

19 полицаи загинаха при атака на талибани в АфганистанДнес при нападение на табилани бяха убити 19 афганистански полицаи в северната част на Афганистан, съобщиха официални представители, след като часове по-рано бунтовниците приеха временно прекратяване на сраженията, предаде АФП. Талибаните поеха отговорността за нападението, при което, според говорител на провинциалното правителство на Кундуз са

В Ловеч започна премахването на незаконните гаражи

https://www.mediapool.bg/v-lovech-zapochna-premahvaneto-na-nezakonnite-garazhi-news280086.html

Община Ловеч е започнала премахването на незаконните гаражи в централната част на града, поставени в общински терени, съобщи кметът на града Корнелия Маринова. Предвидени за премахване са 34 незаконни гаражни клетки, като до момента това е станало с 13. "Бяха предприети всички законови мерки, за да бъдат уведомени собствениците. Беше даден срок за доброволното премахване на гаражите и след като изтече, ние пристъпихме към премахване по административен ред на тези поставени гаражи", посочи Маринова. Тя поясни, че ще бъдат премахнати и незаконните гаражи в останалите части на Ловеч.

Франция разби българска престъпна мрежа, експлоатирала просяци

https://offnews.bg//sviat/frantcia-razbi-balgarska-prestapna-mrezha-eksploatirala-prosiatci-682303.html

Френските власти разбиха българска престъпна мрежа, експлоатирала просяци.

Задържани са 11 български граждани в град Тулуза.

Осемте мъже и трите жени ще бъдат съдени за трафик на хора от престъпна организация, пране на пари и експлоатиране на просяци, съобщи БНТ.

Разследването е започнало през май 2017 г. след жалба на българин, който искал да се избави от контрола на мрежата. Той бил нает в района на Плевен от една от петте ромски фамилии, които действали в Тулуза, с обещание за справедливо разпределение на печалбите.

При пристигането му в града документите му за самоличност били взети и той открил, че просяците в мрежата живеят тежко и ги измъчват, ако не донесат достатъчно пари.

Полицията е проследила парични потоци в размер на десетки хиляди евро към България и открила членовете на мрежата, която е структурирана около пет семейни клана.

Столичната полиция издирва 79-годишна жена

https://offnews.bg//112/stolichnata-politcia-izdirva-79-godishna-zhena-682304.html

Столичната полиция издирва Снежанка Василева Милева на 79 години от София, съобщиха от МВР.

Тя е напуснала дома си снощи около 20:00 часа и оттогава е в неизвестност. За последно жената е била видяна в близост до бл. 19 в квартал "Лагера", където живее.

Снежанка Милева е висока около 160 см. Тя е с къса прошарена коса и кафяви очи. Била е облечена с черен панталон, бяла тениска, зелена блуза с дълъг ръкав и зелен елек.

Всички, които могат да дадат информация за жената, могат да се обадят на тел: 112, 02/9821760, 02/9821755, 02/9821791 или да съобщят в най-близкото районно управление на МВР.

С карета пристигна Елизабет II на военния парад за 92-рия си рожден ден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904656

С карета пристигна Елизабет II на военния парад за 92-рия си рожден ден (Снимки)Стотици британски бойци участват в традиционния военен парад, с който официално се отбелязва рождението на кралица Елизабет Втора, съобщават Асошиейтед прес и ДПА. Нейно Величество навърши 92 години през април. По традиция официалното честване на рождения й ден обикновено е през втората събота на юни, предава БТА.

Сакскобургготски е номиниран за съвет на русофилите - ветерани

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/09/3197525_sakskoburggotski_e_nominiran_za_suvet_na_rusofilite_-/?ref=rss


Българското национално движение "Русофили" е номинирало бившия премиер на страната Симеон Сакскобургготски да участва в бъдещ международен Съвет на ветераните - русофили наред с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.<br /><br />Това казва в интервю за "Стандарт" председателят на българското движение Николай Малинов, който е участвал в международен форум на русофилите в Крим преди дни и там е получил подкрепа за идеята си такъв съвет на ветераните да бъде...

Германия предлага европейска система за осигуряване при безработица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904651

Германия предлага европейска система за осигуряване при безработица
Германия предложи да бъде създадена европейска система за осигуряване при безработица с цел еврозоната да стане по-издръжлива на евентуални икономически трусове. Това заяви в публикувано днес интервю германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и БТА. Предложението е част от опитите на Германия да изработи заедно с Франция

Избраха Царя на минералната вода в Павел баня

https://www.actualno.com/starazagora/izbraha-carja-na-mineralnata-voda-v-pavel-banja-news_678862.html

18-годишният Станислав Нанев е новият Цар на минералната вода в Павел баня, предаде репортер на Actualno.com. Той бе избран на специална церемония след проведен спортен празник на един от плувните басейни в курортния град. Царят, коронясан от новата Царица Роза Ангелина Иванова, става също като нея представително лице на Община Павел баня до следващия Празник на розата и минералната вода през юни 2019 г. Фестивалните и празничните прояви продължават и тази вечер с грандиозно шествие на куке

Германия предлага европейска система за осигуряване при безработица

https://dnes.dir.bg/ikonomika/germaniya-predlaga-evropeyska-sistema-za-osiguryavane-pri-bezrabotitsa

Закъсалите страни в еврозоната ще могат да взимат заеми, за да закрепят осигурителните си системи

Един турски полицай е убит при операция срещу ПКК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904649

Един турски полицай е убит при операция срещу ПКК Един турски полицай е убит, а един войник е ранен днес по време на операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в окръг Шърнак /Югоизточна Турция/, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на източници от сигурността. Вестникът отбелязва, че вчера турските сили за сигурност са предприели операция срещу ПКК в района на Бестлер в

Краля на феновете: Полякът, който се подготвя за 11-ото си световно първенство

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/09/3197411_kralia_na_fenovete_poliakut_koito_se_podgotvia_za/?ref=rss


Футболната страст често няма разумно обяснение, а също така не познава граници. Буквално. Пример за това е 78-годишният Анджей Бобовски.<br /><br />Полякът е вероятно най-известният запалянко в родината си. Краля на полските фенове, както е наричан в страната, се готви за път. Той ще присъства на световното в Русия, за да подкрепя националния отбор. А и за да продължи традицията.<br /><br />Бобовски не е пропускал световни финали от 1978 г. Независимо дали полският отбор...

Путин подари на Си Дзинпин руска баня

https://www.mediapool.bg/putin-podari-na-si-dzinpin-ruska-banya-news280085.html

Президентът на Русия Владимир Путин, който е на посещение в Китай, е избрал оригинален подарък за колегата си Си Дзинпин - руска баня, съобщи ТАСС. Президентският прессекретар Дмитрий Песков е потвърдил избора на Путин за подарък на китайския му колега. Преди посещението си в Китай руският президент пожела да запази в тайна какъв дар е предвидил за Цзинпин. "Китайската страна ще избере мястото и наши специалисти ще я монтират", казва Песков. Прессекретарят е допълнил, че за изработването на дървената конструкция е използван 200-годишен кедър от Алтай. По време на размяната на подаръци между двамата държавни ръководители Владимир Путин е показал на Си Дзинпин скица на банята.

Татяна Дончева: Народът сам даде държавата на мафията

http://www.cross.bg/lideri-borisov-doncheva-1576505.html

  /КРОСС/ Разбирането на премиера е всеки да се знае мястото. Парламентарната република за хора като него е непознато понятие. Това коментира за предаването „ЕвроДикоф" на телевизия Евроком Татяна Дончева, председател на „Движение 21" по повод отсъствието на Бойко Борисов близо една година от пленарна зала. „Това е милиционерска държава, в която им ясна йерархия. И начело на пирамидата е кралят-слънце. Това е манталитет, който се налагаше много години. Започна от 2005 година от Столичната община и сега той от висотата на третия си мандат може да каже, че е друго измерение, може да каже „аз съм човек, който си говори на ти с европейските лидери, поради което „Вие кои сте?", коментира Дончева. По думите й българският народ сам си е виновен за положението в момента, защото масата е почувствала близък Бойко Борисов и си го е избрала за ръководител. „Не е виновна Корнелия Нинова за това, че българският народ даде държавата на мафията. До някъде може да бъдат обвинени старите лидери на БСП, че са проявили недалновидност и късогледство, само до там", подчерта Татяна Дончева. „Народът лека полека се приземи към 80-те години на миналия век благодарение на едни трайни установки в себе си - много добре да знаеш кой е шефът и кога какво трябва да нареди

Панчев казал на ченгетата за Пелов: Пръв съм аз, после е Петко Мустака

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/panchev-predupredil-chengetata-pelov-prav-sam-posle-petko-mustaka.html

Простреляният смъртоносно от Владимир Пелов Марио Панчев признал пред ченгетата наскоро: Пръв съм аз, после е Петко Мустака. Това разкриха пред Фрог нюз източници от разследването.

Вкусната говежда мръвка сродява потурчен християнин със султана

http://www.moreto.net/novini.php?n=375674

Горнооряховският суджук сродява потурчен българин със султана и дава свобода на християнското население в целия горнооряховски и търновски регион. Историята за популярността на днешния месен деликатес е на почти 500 години и е запазена сред легендите в този край.

От "Каома" объркаха българската цаца с аншоа

https://www.24chasa.bg/region/article/6904639

От "Каома" объркаха българската цаца с аншоаИзпълнителите на състава "Каома", който ще представи тази вечер на живо легендарния си хит "Ламбада" на сцената на Фестивала на цацата в курортното селище Кранево, са били изненадани от българската цаца. Дори са казали, че за първи път щели да опитат пържена аншоа. Над 300 литра рибена чорба с 80  кг риба в нея от 7 вида риби - сафрид, попчета,

Постоянен арест за двама холандци, арестувани с 16 тона прекурсори за амфетамини

https://www.mediapool.bg/postoyanen-arest-za-dvama-holandtsi-arestuvani-s-16-tona-prekursori-za-amfetamini-news280084.html

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П., обвинени за контрабандата на над 16 тона прекурсори за амфетамини. Прокуратурата твърди, че двамата холандски граждани са осъществявали престъпната дейност в периода 26 януари 2017 г. – 16 март 2018 г. Според обвинението двамата са представили фалшиви документи за три пратки от Китай и Латинска Америка, като прекурсорите PMK (4,297 тона), APAA (7,525 тона) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци. Престъплението, в което са обвинени Курт М. и Робърт П. е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 хил. до 300 хил. лв. Защитата на Курт М. поиска по-лека мярка с мотива, че той има постоянен адрес в Бургас и 3 собствени предприятия, които в момента не може да управлява. Адвокатът му заяви, че неговият клиент наистина е очаквал препарат за прозорци и вероятно е имало смяна на част от товара в Китай или Виетнам. Освен това холандецът имал диабет – макар за това да не бяха представени медицински документи. Робърт П. пък посочи, че има три деца и чака четвърто. Съдът обаче прецени, че има риск двамата да се укрият и затова ги остави в ареста. Мярката подлежи на обжалване.

Защо хората продължават да падат в капана на телефонните измамници?

https://www.actualno.com/crime/zashto-horata-prodyljavat-da-padat-v-kapana-na-telefonnite-izmamnici-news_678860.html

Случаите на подлъгани от телефонни измамници пенсионери продължават да растат. Последната шокираща новина бе за 65-годишна жена, която дала на престъпниците 400 000 лева и половин килиграм злато. Ежедневно научаваме и за измамени с по-малки суми. „Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами,

Джена Тергел, оцеляла в 4 концентрационни лагера и грижила се за Ане Франк, издъхна на 95 г.

https://offnews.bg//litca/dzhena-tergel-otceliala-v-4-kontcentratcionni-lagera-i-grizhila-se-za-682302.html

Преживялата четири концентрационни лагера по времето на Холокоста и грижила се за болната Ане Франк Джена Тергел издъхна на 95 години.

Джена Тергел е родена в Краков, Полша, през 1923 година. Тя е най-малкото от 9 деца в семейството и губи по-голямата част от близките си след германското нахлуване на 1 септември 1939 г., което въвлича страната във Втората световна война. Семейството не успява да замине при роднините си в Америка, защото градът е окупиран мълниеносно. 

Две години по-късно Джена е отведена в гето в Краков с майка си и четирима братя и сестри. Носят торба с картофи и малко брашно.

Един от братята ѝ е застрелян от германски офицер, втори успява да избяга и никой никога не го вижда повече.

После местят нея и оцелелите от семейството ѝ в лагера в Плашов, Краков. Там сестра ѝ и съпругът ѝ са застреляни, когато ги хващат да изнасят тайно храна. След това оцелелите са накарани да извървят разстоянието до Аушвиц-Биркенау през зимата на 1944 г.

През януари 1945 г. тя и майка ѝ прекарват четири седмици в друг лагер - Бухенвалд, преди да бъде отведена от товарен влак в Берген-Белзен. Там работи в болницата, където се грижи за умиращата от тиф 15-годишна Ане Франк, чийто дневник по-късно е публикуван.

На 15 април 1945 г. Британската армия освобождава затворените в Берген-Белзен. Сред освободителите е Норман Тургел, за когото Гена се омъжва шест месеца след запознанството им. В деня на сватбата Джена е облечена в рокля, направена от британски армейски парашут, която сега е изложена в музей в Лондон. Затова я наричат и Булката от Белзен.

През 1987 г. Тургел публикува историята си в книга ("I light a candle").

"Джена посвети живота си, за да споделя свидетелството си в стотици хиляди училища в страната. Историята ѝ е трудна за слушане и трудна за разказване, но никой, който я е чул, няма да я забрави. Един лъч светлина си отиде днес и никога няма да бъде заменен", каза Карън Полок, изпълнителен директор на Holocaust Education Trust пред в. "Guardian".

Тя неуморно споделя историята си, за да е сигурна, че ужасите на Холокоста никога няма да бъдат забравени.

И все пак Пелов и Колев не са Братя Галеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6903919

И все пак Пелов и Колев не са Братя ГалевиВълкът бил в кошарата, чобаните не го забелязали, овцете блеели Много тъпо се получи. Вълкът бил в кошарата, а чобаните не го забелязали между овцете. И когато вълчо Пело се нахвърлил на ваклото агънце Марио, то, макар и ранено от острите зъби на хищника, го захапало за шията и го убило. И стадото заблеяло радостно.

Силни бури и градушки удариха Хърватия, Черна гора и Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904631

Силни бури и градушки удариха Хърватия, Черна гора и Словения

Силни бури и градушки връхлетяха източното крайбрежие на Адриатическо море като стихията нанесе най-големи щети на крайбрежието на Черна гора, Хърватия и Словения, съобщи ТАСС, позовавайки се на местните медии. Според хърватската национална телевизия ХРТ силен дъжд с градушка е валял в Риека и Горски Котор.

Нинова отрече, че Станишев няма да е водач на листата за евродепутати

https://frognews.bg/novini/ninova-otreche-che-stanishev-niama-vodach-listata-evrodeputati.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли твърденията, че Сергей Станишев няма да бъде водач на листата за изборите за евродепутати.

Отнемат лицензи, хванат ли мандра да произвежда сирене с палма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904586

Отнемат лицензи, хванат ли мандра
да произвежда сирене с палмаЩе се отнема лиценза за производство на млечни продукти на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини в сиренето. Тежката санкция грози нарушителите от втората половина на юли, след влизането в сила на новата наредба за млечните продукти, съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Месопреработвателите изпитват остра криза за свинско и говеждо месо

https://www.mediapool.bg/mesoprerabotvatelite-izpitvat-ostra-kriza-za-svinsko-i-govezhdo-meso-news280083.html

Месопреработвателите изпитват остра криза за свинско и говеждо месо. Това заяви в Горна Оряховица по време на празника на суджука д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите, цитирана от БНР. По повод готвените нови стандарти, които да определят какъв процент месо ще има в колбасите, д-р Чамова коментира: "Процентът месо е много относително, зависи покоя рецепта го гледате. Това са много изкуствени неща, които се създават, едно изкуствено напрежение. Българският потребител е манипулиран от най-различни организации, от различни лобита на вносители на продукти, не български". 240 хиляди тона свинско месо са нужни за годишното задоволяване на българския пазар. Две трети от тях се налага да бъдат внасяни, посочи Чамова. "С говеждото месо е още по-трагично. Пилешкото е единственото, което си има и производство, и пазари, и възможности за износ."

Лидерите от Г-7 не се разбраха по търговските въпроси

https://frognews.bg/biznes-turisam/liderite-7-razbraha-targovskite-vaprosi.html

Първият ден от лидерската среща на Г-7 в Канада не донесе сближаване на позициите по търговските въпроси. Все още не е ясно и дали ще бъде приета обща декларация от срещата.

Това убийство разтърси Германия

https://dnes.dir.bg/krimi/tova-ubiystvo-raztarsi-germaniya

14-годишно момиче, издирвано от дни, бе открито мъртво. Предполага се, че е било убито от бежанец, който обаче е успял да избяга в Ирак. Междувременно бе съобщено, че мъжът е заловен

Корнелия Нинова се обяви против гей-браковете

https://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-se-obyavi-protiv-gei-brakovete-news280082.html

Няма да се съгласим с еднополовите бракове и с осиновяването на деца от такива двойки, какъвто и натиск да се оказва върху нас, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в събота пред Дарик радио. "Казвам го от свое име, че няма да се съгласим какъвто и да е натиск да се оказва върху нас, защото това е България, българското национално общество, българските традиции, християнското семейство и най-вече децата. Това е заплаха за децата. Имам случай на колега от онзи ден, на когото детето му се обади в парламента да го пита какво е. Защото му дали да попълни анкета дали е момче, момиче или друго, да не изреждам всичките 14 разновидности. Какво е това, бе хора?! Децата трябва да пазим! Нека тези, които имат различни усещания и схващания - добре, уважаваме ви, че сте различни, бъдете различни, но не ни натрапвайте това", каза тя. През седмицата Корнелия Нинова отказа да шества заедно с прайда: "Мисля, че много ясно отговорих в писмения си и официален отговор. Ясно и категорично заявих, че аз лично съм против гей-браковете и осиновяването на деца от такива двойки". Нинова попита дали са чути позициите на други партийни лидери: "Скатаха се, за да не разгневят едните или другите. Това не е позиция. Има моменти, в които трябва да вземеш позиция. И смятам, че тук спасяваме българското семейство и българските деца. И го казвам с целия риск, който поемам и с всички удари, които знам, че ще последват оттук нататък върху мен лично. Говоря всичко това в лично качество".  

Военното учение, с което НАТО се готви за най-лошото в Европа

http://terminal3.bg/voennoto-uchenie-s-koeto-nato-se-gotvi-za-naj-loshoto-v-evropa/

Ан Апълбаум е журналист, роден в САЩ, с полско гражданство, носител на “Пулицър” за книгата ѝ “Лагерите на смъртта ГУЛаг”. През годините тя работи като редактор и колумнист в Economist, Washington Post и британските Spectator и Evening Standard. Тя има засилен интерес към Русия и посткомунистическото развитие на Източния блок. От НАТО я канат в секретна база в Полша, за да проследи подготовката на най-мащабното учение на военния алианс в съвременната му история – с надежда, че сериозността на НАТО ще възпре последваща агресия от Русия. Затова и тя разказва на Washington Post 

Мърляви, жълто-кафяви сгради са наредени в полето; преносими тоалетни и електрогенератори са поставени на прашната земя. Вътре – лаптопи от военен клас, такива които не се чупят като ги изпуснеш, наредени на поредица от маси, а кабелите им се ширят по пода. Мъже от различни страни, някои облечени в камуфлаж, говорят на нисък глас, а огромна карта на Прибалтийския бряг се прожектира на една от стените с различни цветни маркировки по нея.

Това, скъпи читатели, е транслатлическия алианс. Не трансатлантическия алианс на теория, този за който говорим в момента с толкова притеснение от Вашингтон през Талин до Монреал. Това е трансатлантическия алианс на практика. Това е временния щаб на Trojan Footprint  [на бълг. троянски отпечатък, следа], най-голямото военно учение на специални сили на НАТО в съвременната му история. Операция, в която участват над 2000 конвенционални и неконвенционални воини от над десет държави, вкл. Германия, Британия, Канада, Белгия и дори Швеция.

Отстрани не изглежда особено величествено и отчасти това е целта: той е разположен на тайно място, в близост до полско селище. Сега като учението приключи, преносимите тоалетни и генератори ще бъдат премахнати, а мъжете с лаптопи ще се върнат у дома.

Това учение е до известна степен под прикритие – помолиха ме да не казвам полското селище – но не изцяло. 10-ти отряд на специалните сили – Зелените барети – които ръководеха операцията искат възможните агресори да знаят, че учението е било проведено. По-точно те искат една огромна страна падаща се от източната страна на Полша, Литва, Латвия и Естония да знае, че те планират и се готвят за всички възможни сценарии – включително цялостна инвазия.

Причината затова не е, както руската пропаганда твърди, защото искат война. А именно защото не искат такава. „В крайна сметка е въпрос на възпиране.“ ми споделя полк. Лорънс Фъргюсън, американския командир на операцията. „Това което казваме е: Ето това е цената, която ще трябва да платите, един „труден за преглъщане хап.“

Зелените барети мислят как да предотвратят инвазия в Европа от 50-те години на XX в. През последните 20 години вниманието им бе насочено към други опасности. Но в последно време – заради надигащия се руски военен капацитет, руската инвазия в Украйна (която Фъргюсън описва като „събуждане“), както и все по-нарастваща антиевропейска пропаганда в руските медии и серията от мащабни руски военни учения, бият камбаните на тревогата в НАТО-вските столици. Това важи в особена степен за Прибалтика, защото когато руснаците правят военни учения – те практикуват инвазия над балтийските страни.

Ако това някога се случи в действителност – възпламенено от истинска политическа криза или фалшива такава – то първата фаза може да приключи бързо: Балтийските страни са малки и могат да бъдат превзети от руските сили за часове. Затова специалните сили на НАТО репетират всяка стъпка: как ще се проведе разузнаването, как ще изпратят специални сили в региона, как те ще се срещнат с редовната войска и какво да правят.

Цивилни отряди също са част от учението, защото следващата фаза включва и народна съпротива. Генерал-лейтенант Леонид Калнинс, ръководителя на националната отбрана на Латвия, ми споделя, че националната гвардия в страната му, която включва както латвийци така и етнически руснаци, е ключова за армията: „Руската пропаганда използва етническите групи като основно средство за разделение на обществото. Разглеждаме това като хибридна война и се борим с него.“

Тъй като в днешно време онлайн операциите по дезинформация са част от всеки конфликт, някои войници тренират как да отговорят на подобна атака.

Целта на всичко това е да се научат уроци, да се разбере какво не работи и да се намерят отговори – и, разбира се, да се изградят връзки, които един ден може да спасят човешки животи.

Макар никой да не го е планират заради това, моментът в който се провежда учението е значим. Не е тайна, че от разтояние Западния алианс изглежда в дълбока криза. Може би никога толкова голяма, колкото този уикенд.

Американският президент използва срещата на G7, за да прави публични скандали с Канада и европейските съюзници – той си е поставил за цел да подкопае западната търговия. Част от европейския политически елит вече се пита дали Русия не е по-добър партньор от Съединените щати. В близко бъдеще, новините за отношенията Европа-САЩ ще са лоши – може би много лоши.

Затова мислете за този текст като своегорода успокоение. Дори докато четете за спречкванията на президента Тръмп и френския Еманюел Макрон, дори като четете за щетите, които Белия дом прави над демократичния идеал в по-общ аспект, помнете: В множество тихи краища на Европа, малки групи американци и европейци все още посвещават времето на общата ни сигурност. И ако настъпи кризата – ще ни потрябват.

Търг на филмов реквизит от "Терминатор" и "Междузвездни войни" събра над 6 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904627

Търг на филмов реквизит от "Терминатор" и "Междузвездни войни" събра над 6 милиона долараТърг на филмови принадлежности, сред които реквизит от култови продукции като "Междузвездни войни" и "Терминатор", събра общи приходи в размер на над 6 милиона долара, предаде Асошиейтед прес. На аукциона "Икони и легенди на Холивуд", организиран от тръжна къща "Профайлс ин хистъри" в Лос Анджелис, бяха предложени над 2000 лота.

Злото "Монсанто" изчезва?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375672

Германският химически гигант "Байер" поглъща "Монсанто" и сваля името му от фирменото лого. Едно име, което за мнозина е синоним на злото. Това обаче далеч не означава, че вече всичко е наред. Коментар на Хенрик Бьоме в Дойче Веле .

Гръцкото правителство с нов пакет икономически реформи

https://frognews.bg/svqt/gratskoto-pravitelstvo-nov-paket-ikonomicheski-reformi.html

Лявото гръцко правителство представи пред парламента финалния пакет от икономически и пазарни реформи, предложени от кредиторите, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че до края на голямата спасителна програма остават по-малко от три месеца.

Видео: Експресен нокаут за Тервел Пулев! Американец проснат като чувал с картофи!

http://www.varna24.bg/news/795776.html

Тервел Пулев продължи победната си серия на професионалния боксов ринг. Българският боец нокаутира ...

БАБХ: Резултатите от лабораторните анализи на кравата Пенка са благоприятни

https://frognews.bg/novini/babh-rezultatite-laboratornite-analizi-kravata-penka-blagopriiatni.html

Досегашните лабораторни анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са благоприятни. Животното се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит и др., съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Папа Франциск: Минаването към чиста енергия е "епохално" предизвикателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904621

Папа Франциск: Минаването към чиста енергия е "епохално" предизвикателство

Папа Франциск заяви днес пред шефове на петролни компании, че преминаването към по-малко замърсяващи енергийни източници е "предизвикателство от епохални пропорции", предаде АП. По думите му съвременното общество и присъщото му "мащабно пренасяне на информация, хора и предмети изискват огромни количества енергия".

Калоян Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално

http://www.cross.bg/blagoev-dimitur-pargov-1576504.html

/КРОСС/Преди малко повече от 100 години, в царска България, Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално - спиране на трамвайната концесия, строителството на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в Банкя на тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на Дядото. Акцент в словото си Паргов, който е и председател на групата на БСП в СОС, постави върху един по-малко коментиран аспект от обществената дейност на Димитър Благоев - работата му като общински съветник в София. „По време на мандата си 1911 - 1915 година той неотклонно защитава интересите на своите избиратели, пледира за достъпен обществен градски транспорт, жилищна политика, всеобщо образование и здравеопазване", припомни председателят на БСП - София. „Днес - след почти 30 години дясно управление на София, ние, общинските съветници от БСП, се борим за сходни неща. От всички нас зависи, на следващите местни избори след година и половина, да спечелим доверието на софиянци и да претворим в реална политика това, за което е мечтал основателят на нашата партия Димитър Благоев", заяви Калоян Паргов. Според него тази година не може да се говори за делото на Благоев без да се направи паралел с 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Той отбелеза, че Дядото е най-верният български последовател на Маркс. „Той започва политическата си дейност като завършен марксист

Заради тероризма и Русия: Източна Европа иска "повече НАТО"

https://dnes.dir.bg/svyat/zaradi-terorizma-i-rusiya-iztochna-evropa-iska-poveche-nato

Президентите на девет източноевропейски страни, сред които и Румен Радев, настояват за по-силно присъствие на НАТО в източната и южната част на Европа. Те се надяват на по-добра защита от тероризъм и от Русия

Столичната полиция издирва Снежанка Милева

https://www.actualno.com/crime/stolichnata-policija-izdirva-snejanka-mileva-news_678857.html

Столичното Шесто РУ издирва Снежанка Василева Милева /79г./ от София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената напуснала дома си снощи, около 20 часа и оттогава е в неизвестност. За последно била видяна в близост до бл.19 в ж.к.“Лагера“ където живее. Снежанка Милева е висока около 160 см, с къса прошарена коса и кафяви очи. Била е облечена с черен панталон, бяла тениска, зелена блуза с дълъг ръкав и зелен елек. Умоляват се всички, които могат да дадат информация за же

Нинова: Идеите на Димитър Благоев са актуални и днес - солидарност, равенство, мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904615

Нинова: Идеите на Димитър Благоев са актуални и днес - солидарност, равенство, мир„Съвременно, актуално и човешко е делото и словото на Димитър Благоев – Дядото. Времето показва истината - тези идеи за солидарност, справедливост, равенство, мир, помощ на слабите, на онеправданите, са вечни“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на честването на 162 години от рождението на Димитър Благоев-Дядото,

Историята на световните първенства: Началото на бразилската легенда

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/09/3197489_istoriiata_na_svetovnite_purvenstva_nachaloto_na/?ref=rss


Осем години след трагедията на "Маракана" и 28 години след провеждането на първия мондиал Бразилия най-накрая стъпва на световния футболен връх. Златно поколение, предвождано от Гаринча, Диди, Вава, Зито, Жозе Алтафани, Джалма Сантос, Нилтон Сантос, Марио Загало и едва 17-годишния тогава Пеле, печели шампионата в Швеция през 1958 г. и дава началото на бразилска доминация в световните първенства, която ще доведе до общо пет титли за 44 години.<br /><br />В основата на...

Велосипедист наряза гумите на линейка в София

https://petel.bg/Velosipedist-naryaza-gumite-na-lineyka-v-Sofiya__268431

Велосипедист е нарязал гумите на линейка в София. Около 12:30 медиците на Спешната помощ – София отиват на спешен адрес в центъра на града. Б...

Ледени орехи валяха във Врачанско /снимки/

https://petel.bg/Ledeni-orehi-valyaha-vav-Vrachansko--snimki-__268430

Силна градушка с големина на орех е очукала покрайнините на Враца. За това алармира читател, който изпрати и снимки от стихията.  По думит...

Изпълнителите на “Ламбада” ще пеят тази вечер на Фестивала на цацата в Кранево

https://petel.bg/Izpalnitelite-na----Lambada----shhe-peyat-tazi-vecher-na-Festivala-na-tsatsata-v-Kranevo-__268429

Тази вечер в Кранево пристигат КАОМА – изпълнителите на най-големия хит на всички времена „Ламбада“. Те ще превърнат атмосферата по сев...

Лято е! Вижте как вървят цените по морето за чадър, шезлонг и „ол инклузив“

http://regiona.bg/%d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%be-%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82/

Плажовете във Варна са готови да посрещнат туристите. Всички се вълнуват от това колко ще плащат за шезлонг и чадър, съобщава Нова тв. На централния плащ във Варна цените ще останат непроменени. Цената на чадъра е 5 лева, също толкова ще плащаме и за шезлонг. Очакванията са за много туристи и добър сезон. Има достатъчно спасители, въпреки че всяка година намирането на кадри е все по-трудно. На „Златни пясъци“ шезлонгът и чадърът са по 10 лв. В Созопол цените на чадър са 6 лева, на шезлонг – пак толкова. На плажа в Слънчев бряг – Централен плаж – по 10 лв.

Цените на нощувките се запазват на нивото на миналата година. Ако някъде има завишения, те ще са в рамките от 2% до 5%. В началото на сезона цените в курорта „Златни пясъци” варират между 50 и 100 лева на нощувка на човек на базата „ол инклузив”. От 15 юни тези цени ще се повишат с 20-30%, а в най-силния сезон ще станат почти двойни. Лятна жега, отпускарско настроение и приятна разсеяност – идеално време за крадците с бързи сръчни ръце, обучени за секунди да пребъркват чанти и джобове. Десетки местни и туристи всяко лято се оказват ужилени от джебчиите.

Любими места на джебчиите са оживените – пазари, молове и спирките на градския транспорт, особено тези, които са в центъра на града. Затова по спирките и в автобусите и това лято ще има цивилни полицаи. Още двама командировани полицаи ще бъдат зачислени към тях, но за справяне с ловките крадци се разчита и на бдителността на хората. Повечето обаче избягват коментари по темата. За да помагат срещу престъпността по морето, повече от 120 полицаи от страната са командировани във Варненска област в трите летни месеца. На север по морето през юли и август ще има двама полицаи – румънци, поканени са и служители на реда от Германия.

 

Материалът Лято е! Вижте как вървят цените по морето за чадър, шезлонг и „ол инклузив“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално

https://offnews.bg//politika/pargov-dimitar-blagoev-se-e-boril-za-neshta-koito-i-dnes-zvuchat-akt-682307.html

Преди малко повече от 100 години, в царска България, Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално – спиране на трамвайната концесия, строителството на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците.

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в Банкя на тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на Дядото. Акцент в словото си Паргов, който е и председател на групата на БСП в СОС, постави върху един по-малко коментиран аспект от обществената дейност на Димитър Благоев – работата му като общински съветник в София.

„По време на мандата си 1911 – 1915 година той неотклонно защитава интересите на своите избиратели, пледира за достъпен обществен градски транспорт, жилищна политика, всеобщо образование и здравеопазване“, припомни председателят на БСП – София.

„Днес – след почти 30 години дясно управление на София, ние, общинските съветници от БСП, се борим за сходни неща. От всички нас зависи, на следващите местни избори след година и половина, да спечелим доверието на софиянци и да претворим в реална политика това, за което е мечтал основателят на нашата партия Димитър Благоев“, заяви Калоян Паргов.

Според него тази година не може да се говори за делото на Благоевq без да се направи паралел с 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Той отбелеза, че Дядото е най–верният български последовател на Маркс. „Той започва политическата си дейност като завършен марксист. И такъв остава до края на живота си - последователен, безкомпромисен и праволинеен“, категоричен бе лидерът на столичните социалисти.

По време на честването Калоян Паргов и председателят на НС на БСП Корнелия Нинова връчиха електронните членски карти на 26 новоприети социалисти, сред които бе и параолимпийката Стела Енева. Новите членове на партията получиха и книгата „Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев“ на Мерсия Макдермот.

Корнелия Нинова: Идеите на Димитър Благоев-Дядото са актуални и днес - солидарност, справедливост, равенство, мир

http://www.cross.bg/predsedatelyat-korneliya-dnes-1576503.html

/КРОСС/България, Европа и светът са изправени пред същите предизвикателства „Съвременно, актуално и човешко е делото и словото на Димитър Благоев - Дядото. Времето показва истината - тези идеи за солидарност, справедливост, равенство, мир, помощ на слабите, на онеправданите, са вечни". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на честването на 162 години от рождението на Димитър Благоев-Дядото. Според нея и днес България, Европа и светът са изправени пред същите предизвикателства, защото пропастта между бедни и богати расте. „Защото големите продължават да експлоатират и мачкат малките. Защото чиновничеството и бюрокрацията взе връх над истинската грижа за човека. Защото нараства напрежението в света и все повече трябва да мислим и говорим за мир", каза още тя. „Радвам, че днес тук са опитни хора, с бели коси, които са отдали живота си на това дело. Но и много млади хора, които с присъствието си показват, че са готови да поемат същата кауза и да я предават на поколенията след себе си", допълни председателят на БСП. Според нея най-голямото признание към Дядото ще бъде да видим идеите му реализирани в живота си.По време на събитието председателят на БСП Корнелия Нинова връчи членските карти на 26 нови членове на БСП-Банкя. 9.06.2018 г.София  

Бойка Велкова скочи в дълбоките води на режисурата и изплува

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6903816

Бойка Велкова скочи в дълбоките води на режисурата и изплуваОбичай това, което не харесваш у себе си, съветва актрисата Преди няколко месеца актрисата Бойка Велкова смело скочи в дълбоките води на режисурата. И не само не се удави, но и впечатли с висок собствен стил. Не се нагълта с вода и никой от екипа, участвал в приключението. Спектакълът по пиесата на Оля Стоянова “Цветът на дълбоките води” се играе

България е увеличила износа си за китай седем пъти

http://www.moreto.net/novini.php?n=375665

Българският износ за Китай през последните десет години се увеличи седем пъти и Китай се превърна в наш втори по големина експортен партньор сред страните извън ЕС. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа в гр.

Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904612

Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално

Преди малко повече от 100 години, в царска България, Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално – спиране на трамвайната концесия, строителството на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в Банкя на тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на

170 кг нелегален тютюн задържха граничарите

http://www.cross.bg/delchev-avtomobila-proverka-1576502.html

/КРОСС/В зоната за отговорност на ГПУ - Гоце Делчев е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на контрабандата и незаконното разпространение на акцизни стоки. Граничните полицаи спрели за проверка в района на село Катунци лек автомобил "Нисан-Микра" с българска регистрация, управляван от 52-годишния П. Ч. от село Абланица, община Хаджидимово. При извършената проверка на задните седалки на автомобила те открили предварително опаковани и подготвени за продажба пакети и кашони с нарязан тютюн без акцизен бандерол - 170 килограма. Водачът на автомобила е задържан в ГПУ Гоце Делчев за срок до 24 часа. Уведомена е районната прокуратура, образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ-Гоце Делчев. Работата по случая продължава.  

Любител засне една от най-редките птици в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904610

Любител засне една от най-редките птици в АвстралияЕдна от най-редките птици в Австралия - черна кукабура, е забелязана за първи път от десетилетия в двора на местен жител, съобщават ТАСС и в. "Дейли мейл". За късмет изключително рядката птица се е появила в задния двор на любител фотограф в щата Западна Австралия, който е успял да я снима, предава БТА.

Китайци хакнали фирма изпълнител на американската армия

https://www.mediapool.bg/kitaitsi-haknali-firma-izpalnitel-na-amerikanskata-armiya-news280081.html

ФБР провежда разследване, след като китайското правителство хакна изпълнител, нает от американския флот. Според американски медии китайските хакери са откраднали важна информация, свързана със сигурността, съобщи BBC. Част от откраднатата информация са и чертежи за свръхзвукова ракета, завяват официалните власти. Атаката е станала в началото на тази година. Хакерите са набелязали компания изпълнител, която е свързана с армията на САЩ. Тя е била наета за проучвания и разработка на подводници и подводни оръжия. В отделно разследване висш офицер от армията е бил обвинен за това, че е предавал свръх секретни документи на китайското разузнаване. Кевит Малори, на 61 г., е обявен за виновен по обвинение за федерален шпионаж. Той ще бъде осъден на доживотен затвор, като присъдата ще влезе в сила от 21 септември. В този случай обаче фирмата изпълнител е работела в центъра на флота, намиращ се в Роуд Айланд. Официалните власти обявиха, че сред част от откраднатата информация са били документи, свързани с проект с кодовото название ”Морски дракон”, както и информация за военна подводница, разработвана от армията, а също така и част от плановете на противокорабно ракетно съоръжение, което е трябвало да бъде инсталирано в американските подводници през 2020 г. Макар и информацията да се е съхранявала в несекретна мрежа, тя представлява чувствителна тема заради естеството на данните за технологичния напредък, която тя предлага, както и свързаните военни проекти. Командир от американската армия коментира, че от компаниите се изисква да информират правителството, ако се случи ”кибер инцидент” в рамките на тяхната мрежа, дори когато включва ”контролирана некласифицирана информация”. ”Няма да е подходящо да обсъждаме повече детайли този път”, добави той.  

Жълт код за порои в северозападна България

http://www.varna24.bg/news/795770.html

Жълт код заради очаквани интензивни и значителни по количество валежи с гръмотевична дейност е ...

Позицията на БСП за проекта „Белене”

http://www.cross.bg/ninova-durzhavni-garantzii-1576501.html

/КРОСС/Гост: Корнелия Нинова, лидер на БСП „Всички инвеститори, които са заявили интерес, са поискали държавни гаранции. Защо? Защото толкова години правителства си сменят позициите по проекта". Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Управляващите претендират, АЕЦ „Белене" да се направи без държавни гаранции, ние бихме искали да има някакви държавни гаранции. Това е въпрос на разговори с инвеститори, които проявяват интерес", поясни тя. „Не става въпрос за строеж на каквото и да е, това е атомна електроцентрала. Това е част от националната и енергийна сигурност на България", коментира лидерът на БСП. „Не искаме държавно гарантиране на изкупуването на тока след построяването на централата, какъвто е случаят с „Марица Изток". А инвеститорът да има гаранция, че държавата държи на проекта и стои зад него", заяви Нинова. „Кой инвеститор ще тръгне да влага толкова пари в проект, за който няма сигурност, че държавата стои зад строителството", коментира още Корнелия Нинова. Дарик радио, „Седмицата"  

Папата пред петролни босове: Минаването към чиста енергия е „епохално” предизвикателство

//dariknews.bg/novini/sviat/papata-pred-petrolni-bosove-minavaneto-kym-chista-energiia-e-epohalno-predizvikatelstvo-2102447

Папа Франциск заяви днес пред шефове на петролни компании, че преминаването към по-малко замърсяващи енергийни източници е "предизвикателство от епохални пропорции", предаде АП.

Путин и Порошенко говорили по телефона, засегнали темата за размяна на затворници

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-i-poroshenko-govorili-po-telefona-zasegnali-temata-za-razmiana-na-zatvornici-2102446

Президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко - са засегнали днес в телефонен разговор темата за "размяна на затворници" между двете страни,
обяви Кремъл в комюнике, цитирано от АФП.

Двамата държавни глави са обсъд

Отбелязаха рождения ден на Елизабет II, Меган присъства за първи път (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otbeliazaha-rozhdeniia-den-na-elizabet-ii-megan-prisystva-za-pyrvi-pyt-snimki-2102450

Стотици британски бойци участват в традиционния военен парад, с който официално се отбелязва рождението на кралица Елизабет Втора, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Нейно Величество навърши 92 години през април. По традиция официалното честван

Путин: Топката е в полето на Вашингтон

https://www.mediapool.bg/putin-topkata-e-v-poleto-na-vashington-news280080.html

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява отношенията на Москва с Вашингтон да се подобрят, но добави, че топката е в полето на САЩ, съобщиха Ройтерс и ТАСС. В интервю за телевизия Росия-1 Путин каза, че президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанията, които е дал по време на предизборната си кампания, и че едно от тях е било да подобри руско-американските отношения. "Надявам се, че и това ще стане, във всеки случай ние сме готови, топката според мен е в полето на американците, в американската част от игрището", подчерта Путин. Той заяви, че Москва "е готова да развива и задълбочава, да нормализира отношенията си със САЩ" и добави, че "инструментите може да са различни - включително лични срещи (на лидерите)". 

Вулканът Фуего в Гватемала отново изригна

https://www.actualno.com/america/vulkanyt-fuego-v-gvatemala-otnovo-izrigna-news_678854.html

Ново изригване на вулкана Фуего в Гватемала. Заради него временно бяха прекратени издирвателните операции, съобщава Reuters. Вулканът изригна за първи път преди седмица. По официални данни са загинали 109 души, но се предполага, че броят на жертвите ще нарасне. Властите евакуираха района около Фуего. Гватемала поиска международна помощ за справяне с последиците от бедствието, засегнало над 1,5 млн. души. These satellite images show destruction caused by Guatemala's Fuego Volcano https://t.

Порожанов: Говорим с ЕК за регистрацията на наши продукти със защитено географско указание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904601

Порожанов: Говорим с ЕК за регистрацията на наши продукти със защитено географско указание

МЗГХ е в активна комуникация с Европейската комисия за регистрацията на българските продукти със защитено географско указание, каза в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предава БТА. Той отбеляза, че около десетина производители на продукти, са подали своите документи и очакват становище преди изтичането на

Китайски хакери откраднали планове на САЩ за подводна война

https://dnes.dir.bg/svyat/kitayski-hakeri-otkradnali-planove-na-sasht-za-podvodna-voyna

ФБР засега отказа коментар, а китайското посолство във Вашингтон заяви, че не знае нищо

Турски министър: Наши и американски войници ще патрулират в Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904597

Турски министър: Наши и американски войници ще патрулират в МанбиджТурският министър на отбраната Нуреттин Джаникли каза, че турски и американски войници ще патрулират в ключовия град Манбидж в Северна Сирия в рамките на споразумение, постигнато тази седмица за изтегляне на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа от града, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на Анадолската агенция,

Почина убиецът на Владимир Пелов!

http://www.varna24.bg/news/795765.html

Починал е Марио Панчев - човекът, който уби Владимир Пелов в Ботевград преди няколко дни, съобщи ...

„Двойната къща“ ще бъде построена отново

http://www.transmedia.bg/2018/06/09/%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be/

„Двойната къща“, съборена от Киро Киров, известен като Киро Японеца, ще бъде построена отново. Това съобщи министъът на културата Боил Банов пред Дарик радио.

Стогодишната къща беше под закрилата на Закона за културното наследство с уникална архитектура в стил сецесион. Тя беше собственост на Японеца, който искаше на нейно място да направи подземен гараж и не се повлия от протестите на граждани, нито от препоръките на властите да пожали сградата.

По думите на министър Банов собственикът е размислил и ще реализира проект за строеж, в който присъства визията на „Двойната къща“.

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Добрият сън и виното намаляват риска от Алцхаймер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6904589

Добрият сън и виното намаляват риска от АлцхаймерКомбинацията от качествен сън, малко количество вино и физическа активност позволява да се намали вероятността от тежки заболявания, съобщи сайтът Лайф. Учени от Лондонския университетски колеж заключиха, че добрият сън, който презарежда мозъка и нервната система, "глътка" вино (25 мл) и редовните физически упражнения дават възможност да се

Холандци остават в ареста заради контрабанда на над 16т. вещества за наркотици през Варна-Запад

http://www.moreto.net/novini.php?n=375669

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П. Двамата граждани на Кралство Нидерландия са обвиняеми по досъдебно производство за това, че в периода 26 януари 2017 до 16 март 2018 г.

Путин: Надявам се да подобрим връзките си със САЩ, топката е в тяхното поле сега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904591

Путин: Надявам се да подобрим връзките си със САЩ, топката е в тяхното поле сегаРуският президент Владимир Путин каза, че се надява отношенията на Москва с Вашингтон да се подобрят, но добави, че топката е в полето на САЩ, съобщиха Ройтерс и ТАСС. В интервю за телевизия Росия-1 Путин каза, че президентът Доналд Тръмп изпълнява обещанията, които е дал по време на предизборната си кампания,

Добър старт за българите в Laser Europa Cup Varna (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375668

По три гонки в класовете Laser Radial, Laser Standard и Laser 4.7 се проведоха в първия ден на Laser Europa Cup във Варна. В надпреварата се включиха 33 състезатели (от 40 заявени) от България, Румъния и Украйна,научи Moreto.net Най-масово е участието в класа за подрастващи Laser 4.

Нинова за гей браковете: Няма да стане, това е България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/09/3197484_ninova_za_gei_brakovete_niama_da_stane_tova_e_bulgariia/?ref=rss


Натрапват се на обществото неприемливи неща - с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос как се отнася към идеята за легализиране на гей браковете и възможността гей двойки да осиновяват деца.<br /><br />"Не може насила в едно общество да вкарвате конвенция срещу насилието, не може насила да вкарате гей браковете, няма да стане това", каза Нинова в интервю за радио "Дарик" като уточни, че БСП има проблем по темата с Партията на европейските...

Седем причини да се притесняваме за американската средна класа

http://pogled.info/svetoven/amerika/sedem-prichini-da-se-pritesnyavame-za-amerikanskata-sredna-klasa.95196

/Поглед.инфо/ На 8 май базираният във Вашингтон мозъчен тръст „Брукингс“ официално стартира нова инициатива за бъдещето на средната класа. Чрез нея той публикува проучвания, аналитика и мнения, мотивирани от желанието да се подобри качеството на живот за членовете на американската средна класа и как да се подобри социалната им мобилност нагоре. Тръстът вече е обсъждал как определя групата, отбелязал е променящия ѝ се расов профил и е призовал експертите да очертаят важните политики, необходими за подобряването на съдбата ѝ. Но защо е цялото това внимание? Ето седем причини да бъдем притеснени за американската средна класа.

Злото 'Монсанто' изчезва?

https://offnews.bg//dw/zloto-monsanto-izchezva-682301.html

Ето, че най-после отново германски концерн е по заглавните страници на икономическите списания по цял свят. За разлика от "дизелгейт" и провала на "Дойче банк", този път има добри новини. Срещу сумата от 56 милиарда евро концернът "Байер" купува американския гигант за производство на семена "Монсанто". Това е най-голямото сливане на германски концерн в чужбина.

Един омразен обект изчезва

Когато ставаме свидетели на подобни големи събития, можем със сигурност да разчитаме на едно: че ще се намери огромна тълпа критици, които да изложат всевъзможни аргументи "против". В конкретния случай те твърдят, че "Монсанто" и генната технология са виновни за мъките на селските стопани в развиващите се страни. Твърдят още, че сега възниква един монопол, който не дава никакъв избор на фермерите по света. Концернът "Байер", казват те, се слива с едно предприятие със съмнителна репутация и така уврежда собствения си имидж. При всяка откриваща се възможност по улиците излизат демонстранти с плакати, на които е изписано: "Монсанто=зло!".

Разбира се, няма как да не подчертаем, че "Монсанто" беше омразен обект. Концернът от Сейнт Луис в щата Мисури правеше какви ли не машинации. Той разкрасяваше и дори фалшифицираше резултатите от изследванията на своите продукти, подкупваше служители на регулаторните агенции. За лошия имидж на "Монсанто" допринесоха и скандалите, съдебните спорове, но и предразсъдъците. В Германия например се шири небивал страх от генната технология. Макар че науката се опитва, според силите си, да отнеме страховете на хората. Напразно, казват критиците, тъй като учените "така и така са купени от "Монсанто".

Монопол вместо многообразие?

Настроенията сред фермерите са разнопосочни. Едни смятат хербицида "Раундъп" (продуктът с глифозата) и пасващите към него семена за идеални средства. Защото и при тежки климатични условия реколтата е сигурна. Други пък казват, че това е дяволско средство, което щяло да ни превърне в мутанти. И когато сега "Байер" поглъща "Монсанто", изчезвало само името, но глифозатът си оставал. Щели да останат и съдебните дела на американските фермери срещу "Монсанто". Ищците казват, че глифозатът предизвиква заболявания и настояват за обезщетения. Ако спечелят делата, концернът "Байер" ще бъде изправен пред сериозен проблем.

Към това се прибавя и историята с т.нар. монопол. След сливането на двата концерна, "Байер" ще има една четвърт дял от световния пазар. А това не е никакъв монопол. "Байер" ще си дели пазара с още три други концерна, които от своя страна също търсеха партньори. Вярно, че преди няколко години все още имаше седем големи агрохимически концерни, а сега те са само четири. Вярно е и това, че "Байер" ще стане най-големият в света производител на семена и хербициди. Но антимонополните служби в 30 държави все пак проучиха сделката много подробно. Всяка от тях имаше конкретни изисквания за това кои сфери от бизнеса си трябва да продаде "Байер", за да може и в бъдеще на световния пазар да има конкуренция. Германският концерн от своя страна предостави 40 милиона страници документи в Брюксел и Вашингтон, за да убеди антимонополните власти в сделката.

Може ли злото да бъде победено?

"Байер" и "Монсанто". Сделката вече е факт. Договорът е подписан от юристите на двата концерна и е публикуван. Без шумно парти, без шефовете на двата концерна, които да говорят за "звездна сватба". Това показва, че "Байер" явно знае с какво се захваща. "Ние осъзнаваме нашата отговорност пред селските стопани, потребителите и околната среда", заяви преди няколко дни шефът на "Байер" Вернер Бауман. И обеща прозрачност.

След 117 години името "Монсанто" изчезва. Първоначално от обменните списъци на борсите. А от главите на хората? Това ще се случи тогава, когато мениджмънтът на "Байер" докаже, че злото наистина може да бъде победено.

Първа поява на Меган на балкона на Бъкингамския дворец (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68933-pyrva_poqva_na_megan_na_balkona_na_bykingamskiq_dvorec_snimki

Три седмици след сватбата си принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, се появиха за първи път заедно на балкона на Бъкингамския дворец, съобщават Ройтерс, Асошиейтед прес и в. "Дейли експрес", цитирани от БТА.

Новобрачната кралска двойка отбеляза първата си съвместна поява на знаковия балкон по време на официалното честване на 92-ия рожден ден на кралица Елизабет Втора. 

След традиционния военен парад кралското семейство се появи на балкона на Бъкингамския дворец, като сред членовете му бяха и новите херцог и херцогиня на Съсекс.

Нейно Величество, за която ден по-рано беше съобщено, че през май е претърпяла успешна очна операция за лечение на катаракта (старческо перде), избра тоалет в небесносин цвят за официалното честване на рождения си ден. Съпругът й принц Филип, който миналата година преустанови официалните си ангажименти, не придружаваше кралица Елизабет Втора на церемонията. Херцогът на Единбург утре става на 97 години.

На по-светли нюанси на синьото бяха заложили херцогинята на Корнуол Камила и херцогинята на Кембридж Катрин.

Всеобщото внимание обаче беше насочено към херцогинята на Съсекс Меган, която се появи с елегантен пастелно розов тоалет на Каролина Ерера, съчетан с шапка на Филип Трейси.  Балконът на Бъкингамския дворец е мястото, "запечатало" не една целувка на новобрачни кралски двойки - на принц Чарлз и принцеса Даяна, принц Андрю и Сара Фъргюсън, принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин. Поклонниците на кралската фамилия с нетърпение очакваха първата поява на херцога и херцогинята на Съсекс на знаковия балкон след сватбата им в замъка Уиндзор на 19 май.

Принц Хари и съпругата му не се бяха появявали публично след първия им официален ангажимент броени дни след сватбата - честването на предстоящия 70-и юбилей на престолонаследника принц Чарлз и благотворителната му дейност. Отсъствието им породи подозрения, че младоженците са на сватбено пътешествие.

От двореца Кенсингтън - официалната резиденция на херцога и херцогинята на Съсекс, не са съобщавали за подобно пътуване.

 

 

 

Постоянен арест за двама холандци, арестувани с 16 тона прекурсори за амфетамини

http://nakratko.bg/category/60/160695/


Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста 55-годишния Курт М. и 50-годишния Робърт П., обвинени за контрабандата на над 16 тона прекурсори за амфетамини.

Ердоган и кралят на Йордания обсъдиха усилията за запазване целостта на Ерусалим

https://petel.bg/Erdogan-i-kralyat-na-Yordaniya-obsadiha-usiliyata-za-zapazvane-tselostta-na-Erusalim__268424

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона днес с йорданския крал Абдула Втори, с когото е обсъдил двустранните от...

Боил Банов: Двойната къща ще бъде изградена наново

https://www.actualno.com/society/boil-banov-dvojnata-kyshta-shte-byde-izgradena-nanovo-news_678850.html

Историческата "Двойна къща" в София, която бе съборена от Киро Японеца, ще бъде изградена отново. Това стана ясно от думи на министъра на културата Боил Банов. Къщата бе на над 100 години. Неин собственик е Киро Киро, известен като Киро Японеца, който реши да я бутне, за да изгради подземен гараж. Историята нашумя и след като бившият министър на културата Петър Стоянович заяви, че са му предлагали 100 000 лева за събарянето на емблематичната постройка. Днес обаче министър Банов заяви

Защо Mazda и Subaru не правят електромобили?

https://www.investor.bg/novini/444/a/zashto-mazda-i-subaru-ne-praviat-elektromobili-262617/

Предстои да разберем дали по-късното влизане на този пазар е правилен ход

20 загинаха при проливни дъждове и гръмотевични бури в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904587

20 загинаха при проливни дъждове и гръмотевични бури в Индия Най-малко 20 души загинаха през последното денонощие от силните дъждове и гръмотевични бури, обхванали северния индийски щат Утар Прадеш, съобщиха индийските власти, цитирани от Синхуа и БТА Някои умрели, ударени от дървета и електрически стълбове, повалени от бурята, а други ударени от мълнии. Десетки хора са ранени.

В знак на добра воля правителството в Мадрид освободи каталунските финанси

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/09/3197478_v_znak_na_dobra_volia_pravitelstvoto_v_madrid_osvobodi/?ref=rss


Испанското правителство съобщи, че е отменило финансовия контрол върху Каталуня като проява на добра воля преди очакваните разговори между новите управляващи в Мадрид и Барселона, предаде БТА.<br /><br />Централните испански власти контролират каталунските финанси от 2015 г., за да гарантират, че публични средства няма да се използват за незаконни действия на привържениците за независимост на областта. Миналата година бе въведен допълнителен контрол, който изискваше всяко всяко...

Стотици хиляди излизат на анти джендър поход в Бургас

http://www.cross.bg/detzata-zhena-dzhendur-1576500.html

/КРОСС/Мащабната инициатива е в защита на брака между мъж и жена, християнските ценности и традиционното българско семейство. Събитието ще се състои на днес, с начален час 18.00. От пл. „Тройката" семейства, заедно с децата си, ще се отправят към пл. „Атанас Сиреков", пред сградата на Общината. За поредна година те ще са облечени в сватбените си облекла или с розови и сини тениски, според основната биологична квалификация - полът. Участниците в Похода ще изразят своята позиция срещу хомосексуалната пропаганда. Те ще излязат с декларация до народните представители с призив да работят за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, и за зачитането на първостепенното право и отговорност на родителите да възпитават и образоват децата си, съгласно своите убежденията, а не според джендър политиките в образованието.

Иззеха 170 кг контрабанден тютюн край Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904580

Иззеха 170 кг контрабанден тютюн край Гоце ДелчевВ зоната за отговорност на ГПУ - Гоце Делчев е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на контрабандата и незаконното разпространение на акцизни стоки. Това съобщиха от Агенция "Митници". Граничните полицаи спрели за проверка в района на село Катунци лек автомобил “Нисан-Микра” с българска регистрация,

София прайд vs "Поход за семейството" (НА ЖИВО и СНИМКИ)

http://clubz.bg/68930-sofiq_prajd_vs_pohod_za_semejstvoto_na_jivo_i_snimki

"ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито". Това е мотото на София прайд 2018 г., който се провежда днес. На събитието се очакваха няколко хиляди души, но те се оказаха значително по-малко заради дъжда, излял се над столицата.

Програмата започна с концерт пред Паметника на съветската армия от 16 ч. След това към 19 ч. стартира шествие. Концертът и шествието се проведоха под засилени мерки за сигурност.

 

 

Двадесет и четири дипломатически мисии, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Фондацията "Фридрих Науман" и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България публикуваха обща декларация за подкрепа на мирното шествие на ЛГБТИ хората и тези, които ги подкрепят. Декларацията е подкрепена от дипломатическите мисии на страни от Европейския съюз, както и на Австралия, Бразилия, Израел, Канада, Норвегия, САЩ, Швейцария и ЮАР..

За първи път тази година програмата от съпътстващи събития на София прайд (тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми) продължава в рамките на цял месец.

Днес в София се проведоха и анти-прайд събития срещу София прайд 2018 г. - "Поход за семейството", концерт "За възраждане на семейните ценности", организиран от партия "Възраждане", и "Да спасим децата на България и българското семейство". Надвечер прайдът и анти-прайдът бяха на няколкостотин метра един от друг в района на паметника на съветската армия и "Орлов мост".

 

София прайд vs "Поход за семейството" (ВИДЕО и СНИМКИ)

http://clubz.bg/68930-sofiq_prajd_vs_pohod_za_semejstvoto_video_i_snimki

"ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито". Това е мотото на София прайд 2018 г., който се провежда днес. На събитието се очакваха няколко хиляди души, но те се оказаха значително по-малко заради дъжда, излял се над столицата.

Програмата започна с концерт пред Паметника на съветската армия от 16 ч. След това към 19 ч. стартира шествие. Концертът и шествието се проведоха под засилени мерки за сигурност.

 

 

Двадесет и четири дипломатически мисии, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Фондацията "Фридрих Науман" и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България публикуваха обща декларация за подкрепа на мирното шествие на ЛГБТИ хората и тези, които ги подкрепят. Декларацията е подкрепена от дипломатическите мисии на страни от Европейския съюз, както и на Австралия, Бразилия, Израел, Канада, Норвегия, САЩ, Швейцария и ЮАР..

За първи път тази година програмата от съпътстващи събития на София прайд (тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми) продължава в рамките на цял месец.

Днес в София се проведоха и анти-прайд събития срещу София прайд 2018 г. - "Поход за семейството", концерт "За възраждане на семейните ценности", организиран от партия "Възраждане", и "Да спасим децата на България и българското семейство". Надвечер прайдът и анти-прайдът бяха на няколкостотин метра един от друг в района на паметника на съветската армия и "Орлов мост".

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване