Холивудска звезда се озова в ареста

https://petel.bg/Holivudska-zvezda-se-ozova-v-aresta__268575

Американската звезда Винс Вон е задържан в Калифорния за шофиране в състояние на наркотична интоксикация, съобщава TMZ. Актьорът е спрян в ...

Халеп се чувства завършена тенисистка след триумфа на "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/10/3197779_halep_se_chuvstva_zavurshena_tenisistka_sled_triumfa/?ref=rss


Новата шампионка на "Ролан Гарос" Симона Халеп заяви, че ще пази красив спомен през целия си живот от първата си титла в Големия шлем. Румънката спечели в събота финала срещу Слоун Стивънс в три сета в много драматичен мач и 40 години след последната румънска титла в Париж триумфира във френската столица.<br /><br />Халеп нарече трофея "Сюзан Ленглен", който получи, красив и обеща, че ще заеме централно място в нейния дом.<br /><br />"Толкова...

Автомобил се вряза в супермаркет

http://www.varna24.bg/news/795971.html

Лек автомобил се вряза в супермаркет. Страховитият инцидент е станал в японския град Шибукава. По ...

Нинова: Бойко Борисов се провали

http://www.moreto.net/novini.php?n=375725

Министър-председателят Бойко Борисов се е провалил и в трите си мандата. Тази позиция заяви соцлидерът Корнелия Нинова по време на заседание на Националния съвет на БСП. Нинова скочи, че Борисов не е успял нито в мисията си да залови престъпниците, нито при строежа на магистралите, нито в обединението.

Нинова за Борисов: Отмъстител, строител и обединител-нищо такова не се случи

https://frognews.bg/politika/ninova-borisov-otmastitel-stroitel-obedinitel-nishto-takova-sluchi.html

„Визия за България” се нарича управленската алтернатива, която БСП ще представи на национално съвещание на 21 юни. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на днешния пленум на „червените”.

Тръмп пристигна в Сингапур за историческата си среща с Ким

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-i-kim-sa-na-500-metra-edin-ot-drug-predi-istoricheskata-im-sreshta-v-singapur

Разговорите между двамата е планирано да започнат в 09.00 ч. (04.00 ч. българско време) във вторник, 12 юни

Доналд Тръмп кацна в Сингапур

https://www.actualno.com/asia/donald-trymp-kacna-v-singapur-news_678985.html

Самолетът на американския президент Доналд Тръмп се приземи в базата на сингапурските ВВС Пая Лебар. Американските телевизии показаха "на живо" кацането на Еър Форс 1. След това от летището кортежът с президента на САЩ се отправи към хотел "Шангри Ла", където той ще бъде настанен. На 12 юни в хотел "Капелла", на остров Сентоса, ще се проведе историческата среща на върха между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Американският президент възнамерява в началото

Нова жертва на пътя Русе - Бяла, мотоциклетист самокатастрофира и загина на място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905530

Нова жертва на пътя Русе - Бяла, мотоциклетист самокатастрофира и загина на мястоТежък пътен инцидент е възникнал днес на пътя Русе - Бяла, съобщиха от МВР. Сигналът за самокатастрофирал мотоциклет бил подаден около 11.20 часа. Водачът е загинал на място. Причините за произшествието са в процес на установяване. Очаквайте

Няма кой да спре Краля - титла №11 за Рафаел Надал

http://clubz.bg/68956-nqma_koj_da_spre_kralq_titla_%E2%84%9611_za_rafael_nadal

Рафаел Надал за 11-и път вдигна победоносно ръце на финала на "Ролан Гарос" - втория за годината турнир от Големия шлем. 

В мача за титлата испанецът победи с 3:0 (6:4, 6:3, 6:2) Доминик Тийм (Австрия). Краля на клея нито веднъж не е губил финал в Париж, в цялата си кариера той има само две поражения на Откритото първенство на Франция.

Така титлите му от Големия шлем вече са 17. Само Роджър Федерер има повече - 20.

Очаквайте подробности.

Могерини: ЕС ще продължи да помага на Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905516

Могерини: ЕС ще продължи да помага на ЙорданияВърховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви днес, че Йордания ще продължи да получава финансова помощ от съюза, предаде Асошиейтед прес. Това е инвестиция в съюзник в зоната от света, където напрежението е най-силно, отбеляза тя. Посещението на Могерини в Йордания става броени дни,

Тръмп кацна в Сингапур за срещата с Ким

https://frognews.bg/svqt/tramp-katsna-singapur-sreshtata-kim.html

Самолетът на американския президент Доналд Тръмп се приземи в базата на сингапурските ВВС Пая Лебар. Американските телевизии показаха ”на живо” кацането на Еър Форс 1.

Дълъг археологически сезон на Хераклея Синтика

https://www.actualno.com/blagoevgrad/dylyg-arheologicheski-sezon-na-herakleja-sintika-news_678981.html

Трудно може да кажем с точност колко ще продължи вторият археологически сезон на Хераклея Синтика, защото както стана ясно и от решението на Министерски съвет за отпускането на допълнително 100 хил. лв. за обекта, първо трябва да се наблюдават самите археологически проучвания и ако има резултати, които изискват допълнително финансиране, то това ще се случи. Това каза за Радио "Фокус" – Пирин директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов. "Казвам това н

В Девня се повежда фестивал на античната култура

http://www.cross.bg/v-devnya-se-povezhda-festival-na-antichnata-kyltyra-1576566.html

/КРОСС/ В зрелищното събитие участват български и румънски групи за исторически възтановки. По време на фестивала бяха  демонстрирани римска и варварска екипировка, стрелба с метателни машини, древни обичаи, римска кухня, антична мода и танци. Беше открит и  занаятчийски пазар, където атракции бяха римска кухня, грънчарство, монетосечене. Посетителите на фестивалът имаха възможност да  закупят реплики на римски амулети, доспехи и сувенири.    

По Черноморието утре ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=375712

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са от 23° до 26°. Температурата на морската вода е 21-24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време.

Над 40 000 посетиха Фестивала на цацата в Кранево

https://www.24chasa.bg/region/article/6905499

Над 40 000 посетиха Фестивала на цацата в Кранево„Каома” превзеха гостите на Фестивала на цацата с вечния си хит „Ламбада”, който звуча в събота в курортното селище Кранево след 22 ч. Много млади хора бяха пред сцената по време на концерта им – каза председателят на Общинския съвет в Балчик Илиян Станоев. А публиката се е носела в ритмите на танца, за което е спомагал и Алфредо Торес.

Кандидат-студентите по биология в СУ пишат за деленето на клетката

https://offnews.bg//obshtestvo/kandidat-studentite-po-biologia-v-su-pishat-za-deleneto-na-kletkata-682361.html

В 14.00 часа в 272 аудитория на Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по биология, за който са се записали 593 кандидати.

В присъствието на заместник-ректора на Алма матер проф. Ренета Божанкова, на декана на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков и на председателя на изпитната комисия и заместник-декан доц. Петя Христова кандидат-студенти изтеглиха темата „Делене на клетката. Значение. Видове делене. Митотично делене. Фази. Митотичен цикъл" и тестови вариант № 1, по които ще пишат явилите се на днешния изпит.

С успешно издържан изпит по биология се кандидатства в следните специалности:

„Оптометрия", „Учител по природни науки в основна степен на образованието", „Екохимия", „Биология", „Молекулярна биология", „Екология и опазване на околната среда", „Биотехнологии", „Биология и химия", „География и биология", „Биомениджмънт и устойчиво развитие", „Биология и английски език", „Агробиотехнологии", „Геология", „Физическо възпитание и спорт", „Медицинска сестра", „Медицинска рехабилитация и ерготерапия".

С изпити по биология и по химия бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалност „Фармация".

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет днес започна и изпитът по английски език.

Кандидат-студент изтегли вариант № 2 в присъствието на заместник-ректора проф. Ренета Божанкова, заместник-декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Милена Попова и председателя на изпитната комисия и ръководител на Катедра „Англицистика и американистика" проф. Евгения Панчева.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по английски език, са:

„Философия", „Философия (на английски език)", „Психология", „Социология", „Политология", „Публична администрация", „Културология", „Библиотечно-информационни науки", „Публични информационни системи", „Хебраистика", „Педагогика", „Социални дейности", „Неформално образование", „Българска филология", „Славянска филология", „Балканистика", „Английска филология", „Френска филология", „Италианска филология", „Испанска филология", „Португалска филология", „Скандинавистика", „Класическа филология", „Унгарска филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Тюркология", „Арабистика", „Иранистика", „Китаистика", „Индология", „Японистика", „Кореистика", „Арменистика и кавказология", „Южна, Източна и Югоизточна Азия", „Африканистика (на английски език)", „Химия и английски език", „География и английски език", „Биология и английски език", „Предучилищна и начална училищна педагогика", „Предучилищна педагогика и чужд език", „Начална училищна педагогика и чужд език", „Социална педагогика"; Специална педагогика", „Логопедия", „Медийна педагогика и художествена комуникация", „Комуникационен мениджмънт".

С успешно издържани кандидатстудентски изпити по история на България и по английски език може да се подават документи за прием в специалностите „Международни отношения", „Европеистика" и „Регионално развитие и политика", а с изпити по география и по английски език – в „Туризъм", „Регионално развитие и политика" и „Европеистика".

Приемът в специалностите „Европеистика" и „Регионално развитие и политика" става и с успешно издържани изпити по английски език и по български език и литература, по философия и социални науки или по математика (I и II).

Ужас, пожарникари режат ламарини: Мъж и жена пострадаха тежко при катастрофа край „Струмско“!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d1%82-%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b8/

Мъж и жена пострадаха след удар между „Фолксваген“ и „Пежо“ – 206 на входа на жк. Струмско в Благоевград. Пътният инцидент стана към 18 ч. на кръстовището на улиците „П.К.Яворов” и „Яне Сандански”. „Голф“ – 3 се врязва в дясната странична част на учебно „Пежо“ – 206, пострадали са пътник на предната седалка до водача и такъв на задната дясна седалка.

Водачите са невредими на този етап, спътникът на водача от голфа-също. По първоначална информация състоянието на пострадалите е тежко, те се транспортирани до МВБАЛ-Благоевград с две линейки. На местопроизшествието пристигна и пожарна, пише бгнес. Причините за пътния инцидент се изясняват. Според местопложението на катастрофиралите автомобили, учебното пежо навлиза в ул. „Яне Сандански” от бул. „П.К.Яворов” където е без предимство, такова има фолксвагена, който идва от страната на КАТ.

 

Материалът Ужас, пожарникари режат ламарини: Мъж и жена пострадаха тежко при катастрофа край „Струмско“! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задимяване затвори „Тракия” за два часа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadimiavane-zatvori-trakiia-za-dva-chasa-2102557

Магистрала "Тракия" в района на Камено бе затворена в двете посоки за около два часа заради задимяване.

Затв

9-годишно дете загина при катастрофа на пътя Пирдоп - Клисура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905528

9-годишно дете загина при катастрофа на пътя Пирдоп - Клисура9-годишно дете загина при катастрофа на пътя Пирдоп - Клисура, съобщиха от МВР. Сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие на пътя Пирдоп - Клисура бил подаден днес около 9.50 часа. На място е установен челен сблъсък между два леки автомобила. Починало е 9- годишно момиче, пътуващо в една от колите.

Няма кой да оспори трона на Надал! Краля на клея постигна немислимото на "Ролан Гарос"

https://petel.bg/Nyama-koy-da-ospori-trona-na-Nadal--Kralya-na-kleya-postigna-nemislimoto-na-Rolan-Garos__268574

Рафаел Надал е неоспоримият Крал на клея! Испанецът за пореден път доказа, че няма кой да оспори трона му и разби Доминик Тийм на финала на ...

Завърнал се от САЩ събра славни футболисти на Черно море (уникална снимка)

https://petel.bg/Zavarnal-se-ot-SASHH-sabra-slavni-futbolisti-na-CHerno-more--unikalna-snimka-__268572

Завърналият се от САЩ Роман Керековски събра славни футболисти от няколко поколения на Черно море в навечерието на световното първенств...

По-малката сестра на Ким Чен Ун е в делегация за срещата с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905509

По-малката сестра на Ким Чен Ун е в делегация за срещата с ТръмпПо-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е в състава на делегацията на страната за срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур, предаде ТАСС. Ким Йо Чен се появи на днешната среща на брат си със сингапурския премиер Ли Сян Лун, която бе излъчена на живо на страницата във Фейсбук на ръководителя на правителството на Сингапур.

И БСП срещу пакет "Мобилност"

https://www.actualno.com/politics/i-bsp-sreshtu-paket-mobilnost-news_678987.html

Пленумът на БСП прие декларация, с която се обръща към социалистите в европарламента и ПЕС да атакуват мобилния пакет. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев по време на пресконференция след заседанието на Националния съвет на партията, съобщи Агенция „Фокус“. Курумбашев поясни, че декларацията е била вътрешно адресирана социалистически. „Тази декларация, която приехме днес, е

Пингелап - островът на далтонистите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/pingelap-ostrovyt-na-daltonistite-6083225

Белгийска фотографка заснема уникалния начин, по който жителите на Пингелап виждат света

Бизнесът видя лобизъм в саморегулацията на автомобилните превози

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/10/3197798_biznesut_vidia_lobizum_v_samoregulaciiata_na/?ref=rss


Проектозаконът за създаване на Българска автомобилна камара, внесен от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" нарушава правилата на конкуренцията, поставя фирмите в бранша в конфликт на интереси и увеличава финансовата и административната тежест за тях. Това се казва в становище на три от четирите национално представителни работодателски организации - Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал.<br...

Млада чехкиня се удави при игра на геокешинг

https://dnes.dir.bg/intsidenti/mlada-chehkinya-se-udavi-pri-igra-na-geokeshing

Бързо покачване на водите в система от канали изненадало група "търсачи". Двама се спасили, един е в неизвестност

Утре ще е слънчево и горещо

http://www.varna24.bg/news/795964.html

През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. Утре ще е предимно слънчево, с временни ...

Шофьор на автобус с ученици от Варна беше хванат пиян и дрогиран

http://www.varna24.bg/news/795959.html

41-годишен водач на автобус, превозващ ученици, е задържан тази сутрин във Варна. Проверката на ...

Дете загина при тежка катастрофа

http://www.varna24.bg/news/795954.html

Деветгодишно дете е загинало, а жена е пострадала при катастрофа на пътя Пирдоп – Клисура, съобщиха ...

10 причини да отглеждате мента у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6905511

10 причини да отглеждате мента у домаПреди дни разказахме какви растения е полезно да има във всеки ден и офис заради способността им да подобряват средата. Но всички познаваме и друго, което е толкова мултифункционално, че не трябва в никакъв случай да бъде пренебрегвано и това е ментата. Ето 10 причини да я отглеждате вкъщи. Храносмилане Ментата съдържа антиоксиданти и

Тръмп пристигна в Сингапур за историческата среща с Ким Чен Ун (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905502

Тръмп пристигна в Сингапур за историческата среща с Ким Чен Ун (Снимки)Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна днес в Сингапур, където във вторник трябва да се състои историческата среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции и БТА. Самолетът на президента "Еър форс уан" кацна в 12:20 часа по Гринуич няколко часа, сред като в Сингапур пристигна Ким Чен-ун, уточни АФП.

Първият иракски танкер за последните 30 години потегли за САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375719

Иракски танкер, плаващ под иракски флаг, е потеглил за първи път през последните 30 години от терминала в Басра, в южната част на страната. Той пренася 2 милиона барела суров петрол, съобщи министерството на петрола на Ирак, цитирано от Франс прес.

Затвориха AM „Тракия” в двете посоки край Камено заради пожар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QpAGvZXx8t0/

Магистрала “Тракия” между 334 и 336 км в района на Камено беше затворена в двете посоки от 16.40 часа. Причината бе задимяване вследствие на пожар в района на община Камено, където са пламнали сухи треви в нива.

Пожарът вече е овладян.

Днес от сутринта, заради две катастрофи в района на 5-ти километър, на изхода на Бургас движението бе изключително натоварено в посока София.

Коментар №3 на седмицата: Защо в Норвегия отнемат деца от родителите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6905469

Коментар №3 на седмицата: Защо в Норвегия отнемат деца от родителите?Цветелина Оланд е българка, която е мъжена в Норвегия и има две деца. След развод със съпруга й социалните служби идват и отнемат сина и дъщеря й. Причината е, че има опасения, че тя настройва децата срещу бащата и риск от излизането им от страната. В репортаж на Бтв Цветелина Оланд разказа за случая си и историята й се превърна в една от

Може ли затворник да стане президент в Бразилия?

https://www.actualno.com/america/moje-li-zatvornik-da-stane-prezident-v-brazilija-news_678975.html

Луис Инасио Лула да Силва остава далеч напред в проучванията на общественото мнение за кандидатите за президентския пост на изборите в Бразилия през октомври, въпреки че е в затвора от два месеца. Тридесет процента от бразилците ще гласуват за Лула, който беше президент от 2003-2010 г., според изследователите на Datafolha, цитирани от БГНЕС. Лула, който е затворен в централата на федералната полиция в южния град Куритиба от 7 април, изтърпява 12-годишна присъда за вземане на апартамент като по

Левицата представя алтернативата „Визия за България“

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b8/

БСП е готова с алтернатива „Визия за България“ и тя ще бъде представена на национално съвещание на партията на 21 юли. Това става ясно от изявление на лидера на социалистите Корнелия Нинова по време на днешното заседание на Националния съвет на БСП, цитирано от пресцентъра на партията.
Нинова припомни, че по време на първия си мандат премиерът Борисов  е обещал да вкара в затвора всички престъпници и виновните за кражбите на прехода, но това не се е случило.
От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В проучването страната ни е поставена на  93-то място по качество на пътищата и тази мисия на Борисов не е изпълнена, споделя Корнелия Нинова, пише хотпоинт.
На закрито заседание НС на БСП обсъжда и докладите за модернизацията на Българската армия и въоръжените сили на страната, който беше одобрен от парламента тази седмица и с подкрепата на Левицата. Депутатите от БСП подкрепят финансирането на военните проекти под условие като при окончателната ратификация в пленарната зала те могат да гласуват и по различен начин.
Националният съвет на БСП подкрепя напълно лидера Корнелия Нинова по въпроса за Истанбулската конвенция. Това заяви депутатът Атанас Зафиров. Крум Зарков от БСП не допусна варианта БСП да бъде изключена от Партията на европейските социалисти, заради сдържаната си позиция относно Истанбулската конвенция.
Заседанията на Националния съвет продължават. На него е била приета и декларация, касаеща пакета за мобилност, засягащ международните преводи и превозвачи и техните условия на труд.

Евродепутатът Петър Курумбашев изрази позиция, че въвеждането на дигиталните тахографи за ТИР-превозвачите трябва да се отложи до 2028 година.

Материалът Левицата представя алтернативата „Визия за България“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

БСП готова да управлява има визия за България!

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a/

БСП е готова с алтернатива „Визия за България“ и тя ще бъде представена на национално съвещание на партията на 21 юли. Това става ясно от изявление на лидера на социалистите Корнелия Нинова по време на днешното заседание на Националния съвет на БСП, цитирано от пресцентъра на партията.
Нинова припомни, че по време на първия си мандат премиерът Борисов  е обещал да вкара в затвора всички престъпници и виновните за кражбите на прехода, но това не се е случило.

От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В проучването страната ни е поставена на  93-то място по качество на пътищата и тази мисия на Борисов не е изпълнена, споделя Корнелия Нинова, пише хотпоинт.

На закрито заседание НС на БСП обсъжда и докладите за модернизацията на Българската армия и въоръжените сили на страната, който беше одобрен от парламента тази седмица и с подкрепата на Левицата. Депутатите от БСП подкрепят финансирането на военните проекти под условие като при окончателната ратификация в пленарната зала те могат да гласуват и по различен начин.
Националният съвет на БСП подкрепя напълно лидера Корнелия Нинова по въпроса за Истанбулската конвенция. Това заяви депутатът Атанас Зафиров. Крум Зарков от БСП не допусна варианта БСП да бъде изключена от Партията на европейските социалисти, заради сдържаната си позиция относно Истанбулската конвенция.

Заседанията на Националния съвет продължават. На него е била приета и декларация, касаеща пакета за мобилност, засягащ международните преводи и превозвачи и техните условия на труд.

Евродепутатът Петър Курумбашев изрази позиция, че въвеждането на дигиталните тахографи за ТИР-превозвачите трябва да се отложи до 2028 година.

Материалът БСП готова да управлява има визия за България! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Катастрофа затруднява движението по пътя Болярово – Голямо Крушево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905492

Катастрофа затруднява движението по пътя Болярово – Голямо КрушевоВременно движението по път II-79 Болярово – Голямо Крушево се осъществява в една лента, поради ПТП, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението в района се регулира от пътна полиция. Очаквайте

Граждани протестираха пред столичния зоопарк с искане той да бъде затворен

http://www.cross.bg/zatvoren-zooparka-zoopark-1576565.html

/КРОСС/ Граждани протестираха пред столичния зоопарк с искане той да бъде затворен, а животните да бъдат пуснати и настанени в защитени паркове на голяма площ. Акцията е организирана от Българския вегански съюз. Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев каза:"Тук сме, за да изразим исканията на животните, а те са за свобода - да не са затворени в такива тесни клетки. Тези животни предлагаме да бъдат настанени в защитени паркове, в които ще може да се полага съответната грижа за тях". "На какво учим децата си, когато ги водим в зоопарк", попита участничка в протеста. Протестиращите изразиха мнение, че Столична община трябва да подобри условията в зоопарка. Родители, които бяха довели децата си в зоопарка, посрещнаха с противоречиви чувства протестиращите и желанието им зоопарка да бъде затворен.  

1500 изпълнители превърнаха Арбанаси в столица на българщината

https://www.24chasa.bg/region/article/6905443

1500 изпълнители превърнаха Арбанаси 
в столица на българщинатаОсмият фолклорен фестивал „Насред мегдана” превърна архитектурния резерват Арбанаси в столица на българщината. 1500 изпълнители от всички етнографски области на страната за пореден път доказаха колко ценно, уникално и богато е българското нематериално културно наследство, съобщиха от община Велико Търново.

Вокалистът на "Уикеда" обяви края на групата

https://www.avtora.com/vokalistat-na-uikeda-obiavi-kraia-na-grupata/

Днес, 10 юни 2018, вокалистът на Уикеда Ерол Ибрахимов обяви края на групата:Здравейте приятели,За голямо съжаление, от днес Уикеда прекратява активната си дейност. Причината е проста, просто нямаме какво повече да кажем, та решихме, че е по-честно и към вас и към нас да замълчим. Благодарим ви за подкрепата и всички хубави неща, които ни дадохте!Обичаме ви! Лека, успешна, доходна и безаварийна...Неочакваният край на Уикеда идва ден след концерта на групата на Фестивала на цацата в Кранево и няколко дни преди обявения за 15 юни 2018 концерт в клуб Маймунарника с Милена и Svetlio & The Legends. Изненадващата новина

БСП стои зад Нинова, няма да променя позицията си за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905480

БСП стои зад Нинова, няма да променя позицията си за Истанбулската конвенцияБСП стой твърдо зад лидера си Корнелия Нинова и партията няма да променя позицията за Истанбулската конвенция, това заяви Атанас Зафиров, член на изпълнителното бюро на БСП. По-рано днес стана ясно, че на пленума Нинова е казала, че има натиск от страна на ПЕС, БСП да промени позицията относно ратифицирането на Истанбулската конвенция,

Немски фирми се интересуват от завършващите във варненска професионална гимназия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375701

Немски фирми проявяват интерес към ученици, завършили Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Това каза Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Георги Касчиев: Има сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене”

https://petel.bg/Georgi-Kaschiev--Ima-seizmichen-risk-za-ploshhadkata-na-AETS----Belene---__268570

Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене” и това не бива да се пренебрегва. Това обяви в предаването „120 минути” проф. Ге...

Рамадан Аталай: Държавата е на самотек

https://petel.bg/Ramadan-Atalay--Darzhavata-e-na-samotek__268571

„Българското политическо пространство, след първия мандат го хваща амнезията и след това ДПС се превръща във виновник”. Това обяви депу...

Никой не бил търсил като хората обявен за издирване от 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905471

Никой не бил търсил като хората обявен за издирване от 3 годиниНикой не е търсил като хората през последните три години Мартин Георгиев, обвинен за участие в организирана престъпна група, обяви съдия Аделина Иванова от спецсъда. Георгиев, който през 2015 година бе обвинен за участие в престъпна група за поръчкови убийства, палежи и наркотици, се предаде в сградата на ГДБОП на 7 юни.

Папата се моли срещата Тръмп - Ким да положи основата за мир

https://frognews.bg/novini/papata-moli-sreshtata-tramp-kim-poloji-osnovata-mir.html

Папа Франциск заяви, че се моли за успех на срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

Бум на руски туристи няма да има

https://offnews.bg//dw/bum-na-ruski-turisti-niama-da-ima-682360.html

Руските туристи са щедри и не много придирчиви, затова са желани гости, включително и в България. Повечето руснаци обаче това лято ще си останат у дома, даже и да твърдят друго. Причината обяснява Иван Преображенский.

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност.

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и за заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина. Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция. Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата, обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".

Дойче веле

Историята на световните първенства: Ерата на тоталния футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/10/3197714_istoriiata_na_svetovnite_purvenstva_erata_na_totalniia/?ref=rss


След златните години на бразилския футбол и трите световни титли между 1954 и 1970 г. настъпва нова ера във футбола. "Самбата" отстъпва място на "тоталния футбол", въведен от "Аякс" и пренесен на национално ниво от Холандия, водена от Ринус Михелс и Йохан Кройф.<br /><br />Атлетизмът и бързината взимат надмощие над чистата техника. Хармоничното придвижване на топката, без излишни рискове, бързите комбинации и смяната на местата взимат надмощие над...

Директорът на БАБХ лично ще реши съдбата на кравата Пенка

https://www.actualno.com/healthy/direktoryt-na-babh-lichno-shte-reshi-sydbata-na-kravata-penka-news_678974.html

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните лично ще реши съдбата на кравата Пенка в понеделник. Животното прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома, напомни Нова телевизия. Това наложи Пенка да бъде изследвана за вируси, за да се предотврати появата на болести. Първите резултатите от лабораторните анализи са добри, информираха от БАБХ в събота. Въпреки това, животното пак може да бъде умъртвено, защото е

Папата: Моля се за успех на срещата на върха между Тръмп и Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905478

Папата: Моля се за успех на срещата на върха между Тръмп и КимПапа Франциск заяви, че се моли за успех на срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес. По думите му се е молил разговорите между двамата ръководители да положат основата за мир. Той заяви, че се надява разговорите да "допринесат за намирането на положителен път,

Актрисата Хилари Дъф очаква момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6905461

Актрисата Хилари Дъф очаква момиченцеАктрисата Хилари Дъф и приятелят й, певецът Матю Кома, очакват момиченце, съобщават ЮПИ и Контактмюзик. Дъф лично оповести радостната новина, споделяйки в сайта Инстаграм своя снимка с Кома, на която личи бременното й коремче. Фотографията е придружена от надписа: "Познайте какво, хора! С Матю си направихме наша собствена малка принцеса и сме

Зверска градушка се изсипа над три благоевградски села

http://www.cross.bg/gradyshka-izsipa-zverska-1576564.html

/КРОСС/ Зверска градушка се изсипа за броени минути над благоевградските села Логодаж, Обел и Клисура близо до границата с Македония, съобщава сайт struma.bg Градушката не е едра, но била обилна и натрупала няколко сантиметра, като сняг. Наранени са много от плодните дръвчета, асмите и други земеделски култури. Обилният дъжд в Благоевград причини запушване на шахти и наводнения в ниските части на града. Пороят донесе по част от улиците в квартал "Еленово" камъни и боклуци. Пожарни екипи се отзовават на сигнали и истинската картина на щетите от лятното бедствие ще се изясняват тепърва    

Русия и Китай работят върху проект за по-голям евразийски съюз

http://www.moreto.net/novini.php?n=375718

Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще е отворен за всички държави от Шанхайнската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви президентът на Русия Владимир Путин пред журналисти в края на посещението си в Китай, информира ТАСС.

Швейцарците гласуваха против рекламирането на хазарта

https://frognews.bg/novini/shveitsartsite-reklamiraha-protiv-reklamiraneto-hazarta.html

Швейцарците гласуваха на референдуми днес против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестранните сайтове за хазартни игри.

Тръмп се "отцепи" от Г-7 и разгневи Макрон и Трюдо

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-se-ottsepi-ot-g-7-i-razgnevi-makron-i-tryudo

Тръмп се отметна от финалната декларация от срещата на Г-7, което предизвика остра реакция от Франция и Канада

ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pes-zaplashva-bsp-s-izkliuchvane-ako-ne-premisli-za-istanbulskata-konvenciia-2102556

ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не промени позицията си срещу Истанбулската конвенция. От изпълнителното бюро на БСП заявиха, че застават зад лидера си Корнелия Нинова и няма да се поддадат на натиска на европейските социалисти да променят позицията си и да подкрепят конвенцията. От своя страна

И Джеймс Марсдън ще играе в „Имало едно време в Холивуд”

//dariknews.bg/novini/liubopitno/i-dzhejms-marsdyn-shte-igrae-v-imalo-edno-vreme-v-holivud-2102553

Вече е ясно, че в актьорския състав на филма на Тарантино влизат Ал Пачино, Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Марго Роби, Дакота Фанинг, Деймиън Луис, Люк Пери

Ким Чен Ун благодари на Ли Сян Лун за организирането на срещата с Тръмп (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905453

Ким Чен Ун благодари на Ли Сян Лун за организирането на срещата с Тръмп (Снимки)Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който пристигна днес в Сингапур, се срещна с премиера Ли Сян Лун, предадоха световните агенции. Ким, който бе приет от Ли в държавната резиденция Истана, му благодари за организирането на предстоящата във вторник негова среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. "Целият свят ще гледа историческата среща на върха

Спрягат РЕД ТВ за име на червената телевизия

https://petel.bg/Spryagat-RED-TV-za-ime-na-chervenata-televiziya__268569

До 15 юли БСП трябва да внесе документите за бъдещата телевизия, която трябва да стартира наесен. Това е крайният срок за кандидатстване за...

Германският външен министър предлага 63 мерки в политиката за убежището

https://petel.bg/Germanskiyat-vanshen-ministar-predlaga-63-merki-v-politikata-za-ubezhishheto__268568

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) потвърди подготовката на широкообхватна реформа на политикат...

Георги Гергов отсече, че БСП не е в кондиция и обясни защо

https://petel.bg/Georgi-Gergov-otseche--che-BSP-ne-e-v-konditsiya-i-obyasni-zashho__268567

Георги Гергов, председател на ГС на БСП-Пловдив, отговори на въпроси на „Радио К2“ и други медии преди заседание на НС на БСП на 10 юни 2018 г.,...

Изплуваха шокиращи факти за екзекутора на хазартния бос и красивата Симона! Във фаталния 2 юни...

https://petel.bg/Izpluvaha-shokirashhi-fakti-za-ekzekutora-na-hazartniya-bos-i-krasivata-Simona--Vav-fatalniya-2-yuni---__268566

Убиецът на хазартния бос Коста Николов е бил пиян по време на разстрела в Слънчев бряг. Михаил Станчев признал пред разследващите, че е из...

САЩ: Джъстин Трюдо ни заби нож в гърба

http://clubz.bg/68955-sasht_djystin_tryudo_ni_zabi_noj_v_gyrba

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо е „забил нож в гърба“ на САЩ по време на срещата на лидерите на държавите от Г7, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу в неделя, цитиран от AFP.

„Той действително ни заби нож в гърба. Той направи много лоша услуга на цялата Г7“, заяви Кудлоу по адрес на Трюдо.

Доналди Тръмп е бесен, че канадският лидер налагал мита над "американските фермери, работници и компании", а пък те - само "над колите, наводнили пазара".

Трюдо носел отговорността за провала на срещата на високо равнище на Г-7, каза още главният икономически съветник на президента на САЩ.

"Той даде пресконференция и каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, допълни Кудлоу.

Както Клуб Z писа, в два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, като обвини канадския премиер, че е непочтен и нерешителен.

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и факта, че Канада налага големи мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът.

По-рано германският външен министър Хайко Маас критикува Тръмп с думите, че решението му да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Туитър "разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване".

"Това не е изненада, видяхме същото и със споразумението за климата, и с иранското ядрено споразумение, каза Маас, коментирайки решението на Тръмп да се оттегли от декларацията на Г-7, която бе съгласувана на срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе

"За няколко секунди вие можете да унищожите доверието с 280 думи в Туитър", заяви Маас.

Той предупреди, че ще отнеме много време изгубеното доверие да бъде възстановено.

Френското президентство също подчерта днес, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв или бележки, отхвърляйки 
"непоследователността" и "необосноваността" след рязката промяна в отношението на президента на САЩ Доналд Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе.

БЧК: Само осем са новите спасители в Габрово

https://www.actualno.com/gabrovo/bchk-samo-osem-sa-novite-spasiteli-v-gabrovo-news_678970.html

Осем души са завършили курсовете на БЧК - Габрово за водни спасители на басейн тази година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Областния съвет на организацията Стефан Стойчев. Той посочи, че 10 са преминалите курсове за спасители на открити водни площи и море. Курсовете за морски спасители могат да бъдат надграждащи тези за басейн или базисни – само за море. "Тези, които преминат надграждащ курс, получават удостоверение за з

Японец уби един и рани други двама с нож във влак

https://frognews.bg/svqt/iaponets-ubi-edin-rani-drugi-dvama-noj-vav-vlak.html

В Япония арестуваха мъж по подозрение, че с нож е убил един и е ранил други двама пътници на влак-стрела, съобщи полицията, цитирана от БГНЕС.

Велико Търново домакинства кръг от шампионата по стрийт фитнес

http://www.cross.bg/striiit-fitnes-turnovo-1576563.html

/КРОСС/ За втора поредна година Велико Търново домакинства кръг от националния шампионат по стрийт фитнес. Близо 50 млади хора и атлети от цяла България демонстрираха уменията си на новата площадка за стрийт фитнес, монтирана в междублоково пространство в кв. „Бузлуджа". Средствата за новата придобивка са осигурени по инвестиционната програма на общината. В кратката церемония по откриването на площадката и на турнира участваха спортният експерт от Община В. Търново Георги Давидов и общинският съветник Жельо Желев. Надпреварата бе организирана от „Стрийт уъркаут България" и бе подкрепена както от общината, така и от бизнеса. Участниците в турнира бяха разделени в две категории - атлети до 16-годишна възраст и мъже и жени над 16 г. Победителите в първия клас ще се състезават за купата на София, а най-добрите от категорията за жени и мъже ще се борят за участие на световното първенство по стрийт фитнес. Финалите са на 7 юли в София.   Източник: Янтра днес    

Франция относно Тръмп: Международното сътрудничество не може да зависи от нечий гняв или бележки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905445

Франция относно Тръмп: Международното сътрудничество не може да зависи от нечий гняв или бележкиФренското президентство подчерта днес, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв или бележки, отхвърляйки "непоследователността" и "необосноваността" след рязката промяна в отношението на президента на САЩ Доналд Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе,

Доган влезе в съдружие с Гайтански за бизнес във водния сектор

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/10/3197795_dogan_vleze_v_sudrujie_s_gaitanski_za_biznes_vuv/?ref=rss


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е регистрирал общо дружество с Румен Гайтански, наричан Вълка, заради името на друга негова компания - "Волф", която в продължение на дълги години извозва сметта в София по договори с общината.<br /><br />За създаването на компанията "Уотър Витал" съобщи сайтът "Бивол". <br /><br />Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е създадено още през октомври 2017 г. Това е първо официално бизнес...

Задържаха пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-piian-drogiran-shofjor-uchenicheski-avtobus.html

Задържаха пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус. 41-годишният водач е арестуван в неделя сутрин във Варна с високо съдържание на алкохол в кръвта, малко преди да потегли за екскурзия.

Водач на ученически автобус е задържан във Варна заради алкохол и наркотици в кръвта

http://www.moreto.net/novini.php?n=375721

Около 8:30 в неделя, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус, собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че водачът му - 41 г. от Варна, правоспособен, е употребил алкохол с концентрация 1,27 промила в издишания въздух, съобщиха за Moreto.

Заради нови правила трият сватбени клипове в интернет, ако в тях звучи Ед Шийрън или Адел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898675

Заради нови правила трият сватбени  клипове в интернет, ако в тях звучи Ед Шийрън или АделПредставете си, че сте на сватба на скъпи роднини. Изваждате смартфона си, за да запечатате първия танц на булката и младоженеца, който е на песента Thinking Out Loud на Ед Шийрън. Видеото се е получило изключително добре, все едно е заснето от професионален оператор. Разбира се, съвсем закономерно е да качите клипа в онлайн пространството,

Момчето, което събира книги за селски библиотеки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/10/3192136_momcheto_koeto_subira_knigi_za_selski_biblioteki/?ref=rss


Кирил Балдев започва акция за събиране на книги за библиотеката в родното му село, след като пожар я опустошава. Случката е отпреди три години, когато той е четиринайсетгодишен. След това решава да продължи и да събира книги и за други библиотеки в села и малки населени места. Защо - "ако имаше организация, която да го прави, нямаше изобщо да се наемам да събирам книги".<br /><br />Целта му - да се върне любовта към четенето. Убеден е, че делото му има смисъл. Обяснява: Не...

Афганистанците пазаруват онлайн, за да избягват бомбите и тормоза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905438

Афганистанците пазаруват онлайн, за да избягват бомбите и тормозаТоку-що възникналата онлайн търговия в Афганистан бързо набира скорост на фона на рисковете от нападения и сексуален тормоз. Купувачите в афганистанската столица Кабул започват да пазаруват всичко в интернет - от дрехите до мебелите, за да избягват бомбените атаки и сексуалния тормоз. Десетки стартъпи се занимават с оживена търговия,

Всеки втори българин не планира почивка това лято

http://www.cross.bg/pochivka-more-interneshunul-1576559.html

/КРОСС/  Повечето българи (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% казват, че планират. Останалите твърдят, че още не знаят. Това показват данните на „Галъп интернешънъл", свързани с настроенията около лятната почивка. Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв. В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък казват „планина в България". Останалите споменават други форми на туризъм. Според проучването на „Галъп интернешънъл" по ред причини предпочитано за лятна ваканция остава Черно море. В отговорите „на море в чужбина" вероятно пък се визира най-вече Бяло море. По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят. Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон - пример за това са прословутите преместваеми обекти, посочват социолозите. Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 - 5 юни с по 1000 респонденти

Ердоган: Австрия иска война между кръста и полумесеца

https://www.actualno.com/asia/erdogan-avstrija-iska-vojna-mejdu-krysta-i-polumeseca-news_678934.html

След като правителството на Австрия взе решение да затвори седем джамии, които се ползват с финансиране от Анкара, и да изгони до 40 имами от пределите на страната, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща отговор на мерките на Виена, които той описа като „нов кръстоносен поход“, "война между кръста и полумесеца", пише германският национален ежедневник Die Welt. "Вие си мислите, че ние няма да реагираме, ако правите нещо подобно?“, з

Синодът: Получихме незаслужени упреци за Охридската архиепископия

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sinodat-poluchihme-nezasluzheni-upretsi-za-ohridskata-arhiepiskopiya

БПЦ отговори на обвиненията и заяви, че ще продължи да е посредник в признаването на македонската църква

Швейцария затяга контрола върху хазарта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905434

Швейцария затяга контрола върху хазартаШвейцарците гласуваха на референдуми днес против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестранните сайтове за хазартни игри, предава БТА.  На едното допитване, около 74 процента от участниците отхвърлиха радикален план за разрешаване единствено на централната банка да емитира пари, предаде Ройтерс,

Швейцарците отхвърлиха забраната търговските банки да емитират пари

https://www.mediapool.bg/shveitsartsite-othvarliha-zabranata-targovskite-banki-da-emitirat-pari-news280109.html

Швейцарците гласуваха на референдуми против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестранните сайтове за хазартни игри. На едното допитване около 74 процента от участниците отхвърлиха радикален план за разрешаване единствено на централната банка да емитира пари, предаде Ройтерс, като цитира частични прогнозни резултати на обществената телевизия. Паричната маса в една икономика не се създава единствено от емисиите на националната банка, а и от търговските банки, основно чрез кредитирането далеч над депозитите на граждани и фирми, с които разполагат. Привържениците на ограничението казват, че то ще направи финансовата система по-сигурна и парите по сметки на гражданите ще бъдат защитени от банкери, които съсипват банките си с лошо управление. Евентуалното одобряване на плана щеше да ограничи кредитирането и би означавало радикална промяна на швейцарската финансова система. Безпокойствата за потенциалните рискове за националната икономика изглежда са убедили избирателите да отхвърлят предложението, отбелязва Ройтерс. На другия референдум, 72 процента от швейцарците подкрепиха блокирането на достъпа в страната до чуждестранни сайтове за хазартни игри и разрешаването само на такива, регистрирани в Швейцария, предаде Франс прес, като се позова на прогнозни резултати на обществената телевизия. Новият закон ще е от полза за швейцарските казина и лотарии, отбелязва агенцията.

Румен Петков: Мъжът, убил Пелов, е агент на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=375717

Мъжът, който уби избягалия от софийския затвор Владимир Пелов, Марио Панчев е бил агент на МВР. Това заяви бившият вътрешен министър и лидер на АБВ Румен Петков. МВР е в катастрофално положение, смята Петков. Настоящият МВР-шеф Валентин Радев трябва да бъде сменен, отсече Петков.

Подмладяването на европейските лидери

http://clubz.bg/68954-podmladqvaneto_na_evropejskite_lideri

Европейските лидери са по-млади, мъже и оглавяващи антисистемни партии.

Така изглеждат тенденциите в политическото водачество на континента през 2018 г. Един от първите, който олицетворява тази вълна,  е 40-годишният тогава Алексис Ципрас, който идва на власт в разгара на финансовата криза на Гърция през 2015 г. По-скорошна вълна от все по-млади управленци започва от 2017 г., отбелязва "Политико" - с избирането на Лио Варадкар (днес на 39 г.), министър-председател на Ирландия, и на френския президент Еманюел Макрон (вече на 40 г.). Австрийският премиер Себастиан Курц, който е едва на 31 г., доста допринася за свалянето на средната възраст на управляващите националните държави в Европа. 

Себастиан Курц е 31-годишният министър-председател на Австрия.
Премиерът на Ирландия Лио Варадкар.

В Италия двамата лидери на антисистемните партии, които сформираха правителство след изборите, също са недотам стари - Матео Савини, водачът на Лигата е на 45 г., а неговият коалиционен партньор е връстник на Курц - Луиджи ди Майо е на 31 г.

В Испания след оставката на Мариано Рахой на власт дойде социалистическо правителство, оглавено от 46-годишния Педро Санчес. Всички те свалят средната възраст на националните лидери в Европа под 50 години и това се случва за първи път в историята на стария континент.

 
Педро Санчес набързо и без избори стана премиер на Испания.

Най-старият управленец в глобалната класация е 92-годишният премиер на Малайзия Махатхир Мохамед, най-млад е премиерът на Сан Марино - 27-годишният Матео Чачи.

Ако Мариян Шарец, 40-годишният комедиант, който оглавява лявата популистка партия в Словения, беше спечелил наскоро провелите се в страната му парламентарни избори, средната възраст в Европа щеше да падне още повече, отчитат от "Политико".

Италианският премиер Джзепе Конте, който след доста вълнения и несигурност, все пак направи правителство, е на 53 г. Той е с около десет години по-млад от предшественика си Паоло Джентилони.

Има и изключения от тази тенденция.

Дори и сред лидерите на партии, които се обявяват срещу политическия истаблишмънт, има доста възрастни - Александър Гауланд, който е един от водачите на "Алтернатива за Германия" и който предизвика един от скорошните скандали около крайнодясната партия с опита си за омаловажаване на нацизма като "курешка" на фона на хилядолетната история на Германия, е на 77 години. Унгарският премиер Виктор Орбан е по-млад, но със своите 55 години е твърдо в графа 50+.

В света, господарят на Белия дом, който играе по свои особени правила, Доналд Тръмп на 14 юни ще стане на 72 г.

В матрицата на пазители на ЕС - германската канцлерка Ангела Меркел и тримата главни на съюза - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (на 63 г., както и Меркел), на Европейския съвет Доналд Туск  (61 г.) и на Европейския парламент Антонио Таяни (64 г.) - са в квадранта на стара Европа.

Там е и малко по-младият български министър-председател Бойко Борисов, който ден преди Тръмп, ще празнува рожден ден - на 13 юни ще стане на 59 г. 

Пластмасата - друга ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905432

Пластмасата - друга ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата годишна среща на върха на Г-7, предаде Франс прес. Япония и Съединените щати отказаха да подпишат нов ангажимент на групата срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Това се оказа поредната тема, разделила Г-7, след търговията и промените в климата.

Пластмасата стана ябълка на раздора на срещата на върха на Г-7

https://www.mediapool.bg/plastmasata-stana-yabalka-na-razdora-na-sreshtata-na-varha-na-g-7-news280108.html

Пластмасата се превърна в друга ябълка на раздора на завършилата годишна среща на върха на Г-7, предаде Франс прес. Япония и Съединените щати отказаха да подпишат нов ангажимент на групата срещу замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. Това се оказа поредната тема, разделила Г-7, след търговията и промените в климата. Домакинът Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта срещу замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе поредният въпрос, по който Съединените щати се противопоставиха на партньорите си от Г-7, като този път Япония се присъедини към тях в опозиция. Президентът на САЩ Доналд Тръмп така или иначе оттегли подкрепата си за финалното комюнике от 28 точки на срещата в Ла Малбе, което по-рано бе одобрено от седемте страни. Според германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон хартата, която все още не е публикувана от канадските домакини, предвижда до 2030 г. да бъде рециклирана цялата пластмаса и да бъдат развити колкото се може повече алтернативи на пластмасовите опаковки. Целта е да бъде ограничено до минимум изхвърлянето в реките на пластмасови отпадъци, които накрая се озовават в океаните, отбелязва Франс прес. Меркел каза, че САЩ не искат да се ангажират с конкретни числа. Тя не спомена причини за позицията на Япония. Ангажиментът на четирите европейски страни от Г-7 се вписва в този на ЕС. В края на миналия месец Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба и рециклиране на 90 процента от пластмасовите бутилки до 2025 г., припомня Франс прес.

Испанските баски направиха 202 км човешка верига (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ispanskite-baski-napraviha-202-km-choveshka-veriga-video-2102548

Десетки хиляди хора от Страната на баските в Испания образуваха жива верига, дълга близо 202 км, за да призоват да им бъде дадено право да организират референдум за независимост, предаде Ройтерс.
 
В испанската конституция, която от 1978 г. след края на диктатурата на Франсиско Франко

Ердоган заговори за "кръстоносен поход"

http://clubz.bg/68953-erdogan_zagovori_za_krystonosen_pohod

След като правителството на Австрия взе решение да затвори 7 джамии, които се ползват с финансиране от Анкара, и да изгони до 40 имами, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща отговор на мерките на Виена, които той описа като „нов кръстоносен поход“. Това пише германският национален ежедневник "Ди Велт", цитиран от "Фокус".

„Опасявам се, че мерките на австрийския канцлер Себастиан Курц водят света към нов кръстоносен поход“, заяви Ердоган в рамките на предизборен митинг в Анкара, проведен в събота, 9 юни.

„Правите това и очаквате, че ние ще стоим безучастни? Това не означава, че и ние няма да предприеме някои стъпки“, закани се турският лидер.

В петък Австрия обяви, че ще експулсира от страната до 40 имами и ще наложи затварянето на седем джамии.

„Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна“, бяха думите, с които Курц обяви решението на управляващите във Виена.

Имамите, които ще бъдат заставени да напуснат Австеия, са духовници на „Турско-ислямския съюз за културно и социално сътрудничество в Австрия" (Atib).

Три четвърти от швейцарците гласуваха да не се връща 100 години назад банковата им система

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/10/3197762_tri_chetvurti_ot_shveicarcite_glasuvaha_da_ne_se/?ref=rss


Радикалният план за връщане на финансовата система на Швейцария 100 години назад не получи одобрението на швейцарските избиратели. Според телевизия SRF първоначалните данни от приключилият в неделя референдум по въпроса показват, че почти 74% от участвалите са го отхвърлили. Първите официални данни се очакват около 18 часа българско време.<br /><br />Инициативата за т.нар. суверенни пари бе да се позволи единствено на националната банка да емитира парични средства и да се забрани на...

Карл Маркс е човекът, който е дал хоризонт на прогресивното мислене

http://www.cross.bg/marks-demokratziyata-karl-1576562.html

/КРОСС/Кръгла маса „Карл Маркс- 200 години по-късно" , организирана от Областния съвет на БСП Пловдив по повод 200 години от рождението на Карл Маркс „Правдиви или не, възгледите на Карл Маркс носят отпечатъка на своето историческо време, което обаче далеч не означава, че трябва да се игнорират или забравят. Защото всяко тяхно подценяване означава само едно: теоретично невежество, идеологическо антипристрастие или краен субективизъм.", така проф. дпн Георги Манолов очерта наследството на политически възгледи на младия К. Маркс за властта, демокрацията и новото социалистическо общество. В провелата се в Пловдив Кръгла маса „Карл Маркс- 200 години по-късно" , организирана от Областния съвет на БСП Пловдив по повод 200 години от рождението на Карл Маркс участниците обхванаха различните етапи в развитието на икономическите, политическите и философски идеи на Маркс, тяхната роля в съвременното общество, мястото им в политикономическите обяснения на днешния свят. В първата част свои доклади, представиха народният представител от БСП Валери Жаблянов, проф. дпн Георги Манолов, проф. дсн Максим Мизов и доц. д- р Борис Попиванов. В изказването си Валери Жаблянов постави жалоните на дискусията, очертавайки ролята на Карл Маркс като учен, идеолог и политик

Принц Филип става на 97 години

https://www.actualno.com/curious/princ-filip-stava-na-97-godini-news_678968.html

Принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет II, навършва 92 години. Вече 70 години херцогът на Единбург е главната семейна опора на монарха. Великобритания отбеляза в събота 9 юни така наречения официален рожден ден на 92-годишната кралица, която по традиция чества два рождени дни. Филип обаче така и не се появи на традиционния за този ден парад на Кралската конна гвардия. Той не се показа и на балкона на Бъкингамския дворец, където се събраха представителите на Уиндзорската династия.

Чехкиня се удави при игра на геокешинг в подземен канал, мъж е в неизвестност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905429

Чехкиня се удави при игра на геокешинг в подземен канал, мъж е в неизвестностМлада чехкиня се удави при игра на геокешинг в подземен канал, изливащ се в река Вълтава, а неин сънародник е в неизвестност, предаде Франс прес. Трагичният инцидент станал снощи по време на буря, придружена от проливни дъждове, в столицата Прага, предава БТА.  "Една жена бе открита мъртва във Вълтава, а един мъж все още е в неизвестност",

Миков с остра критика към БСП за проектите на превъоръжаването

https://petel.bg/Mikov-s-ostra-kritika-kam-BSP-za-proektite-na-prevaorazhavaneto__268564

Бившият соцлидер Михаил Миков бил най-яростният критик на БСП за гласуването на проектите за превъоръжаването. Само той и още един член н...

Андрей Новаков: Не съм генерал, но не съм и дезертьор

https://petel.bg/Andrey-Novakov--Ne-sam-general--no-ne-sam-i-dezertor__268565

„Г-н Курумбашев трябва финално да вземе решение – това успех ли е или провал. Никъде не съм казал, че това е само мой успех. Няколко пъти из...

Аржентинският отбор пристигна за световното в Русия

http://www.cross.bg/arzhentina-svetovnoto-otbor-1576561.html

/КРОСС/Аржентинският национален отбор по футбол кацна на руска земя с делегация от около 60 човека,, съобщава агенция ТАСС. Световните вицешампиони се приземиха на летището в град Жуковски, където няколко часа по-рано пристигнаха и европейските шампиони от Португалия, начелос капитана Кристиано Роналдо. В групата на южноамериканците пък се отличаваше Лионел Меси, който получи аплодисменти от десетките привърженици, чакащи отбора на летището с шалове на Аржентина. „Гаучосите", също като португалците, не говориха пред медиите. Вместо това те се отправиха директно към базата си. Аржентина е в група "D" на световното първенство с отборите на Исландия (16 юни, Москва), Хърватия (21 юни, Нижний Новгород) и Нигерия (26 юни, Санкт Петербург).  

Спират движението на тежкотоварни автомобили по пътя Варна – Бургас от 14 часа днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=375707

Движението на тежкотоварни автомобили ще бъде забранено по път I-9 между Варна и Бургас от 14 часа до 20 часа днес. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничението ще бъде в сила за дните петък и неделя през целия летен сезон до 15 септември.

Резултатът от 10 минутния дъжд! Пицария "La Felicita" откъсната от "света", дупките на ул. "Марица" преляха, добре, че бурята отмина бързо

http://www.struma.com/obshtestvo/rezultatut-ot-10-minutniya-dujd-picariya-la-felicita-otkusnata-ot_135322/

Истински 10 минутен тремор преживя собственикът на пицария "La Felicita", в Благоевград Д. Бекярски, която се намира в района на гарата, близо до изкопите на улица "Марица", където тече грандиозен ремонт.

За кратко дупките от строителите се напълниха с вода и водата заприижда към пицарията, която се намира в ниското. За щастие дъждът бързо спря, но собственикът Бекярски още трепери при мисълта, какво щеше да се случи Вижте колко дъжд, за колко кратко време какви...

Продължава

Гарелов на пленума на БСП,който обсъжда партийната телевизия

https://offnews.bg//politika/garelov-na-plenuma-na-bsp-kojto-obsazhda-partijnata-televizia-682359.html

Тв журналистът Иван Грелов присъства на пленума на БСП, който се провежда на Позитано 20. Присъствието му най-вероятно е свързано с обсъждането на проекта за партийна телевизия, съобщиха за OFFNews присъстващи на закрития форум. 

Ветеранът в телевизията бе уволнен през септември миналата година като медиен съветник на служебното правителство, след като защити колежката си Елена Йончева - тогава кандидат депутат от БСП, в скандала с премиера Бойко Борисов след думите му, че държавата й е плащала милиони за интервюта в чужбина. Преди години Гарелов и Йончева правеха заедно предаването "Оригиналът" по ТВ 7. 

Целта на БСП е новата телевизия да стартира през октомври. Сумата, предвидена за това, е 2 млн. лева. Идеята е да се прави не чисто партийна, а политематична обществена телевизия, за да се привлекат зрители и извън партийното ядро.

По неофициална все още информация най-обсъждането име е RED.tv - “червен” на английски и “ред” на български. Публицистика, репортажи и дискусии за проблеми и скандали по места, предавания за култура и история, предвижда концепцията за телевизията на БСП. 

Гарелов на пленума на БСП, който обсъжда партийната телевизия (обновена)

https://offnews.bg//politika/garelov-na-plenuma-na-bsp-kojto-obsazhda-partijnata-televizia-obnove-682359.html

ТВ журналистът Иван Грелов присъства на пленума на БСП, който се провежда на Позитано 20. Присъствието му най-вероятно е свързано с обсъждането на проекта за партийна телевизия, съобщиха за OFFNews присъстващи на закрития форум. 

Ветеранът в телевизията бе уволнен през септември миналата година като медиен съветник на служебното правителство, след като защити колежката си Елена Йончева - тогава кандидат депутат от БСП, в скандала с премиера Бойко Борисов след думите му, че държавата й е плащала милиони за интервюта в чужбина. Преди години Гарелов и Йончева правеха заедно предаването "Оригиналът" по ТВ 7. 

Целта на БСП е новата телевизия да стартира през октомври. Сумата, предвидена за това, е 2 млн. лева. Идеята е да се прави не чисто партийна, а политематична обществена телевизия, за да се привлекат зрители и извън партийното ядро.

По неофициална все още информация най-обсъждането име е RED.tv - “червен” на английски и “ред” на български. Публицистика, репортажи и дискусии за проблеми и скандали по места, предавания за култура и история, предвижда концепцията за телевизията на БСП. 

След края на днешния пленум от пресцентъра на "Позитано" 20 съобщиха единствено, че "БСП внася до 15 юли документите в СЕМ за лиценз на телевизия. Дотогава трябва да е ясно и името на бъдещата медия."

Заради заплахата от Русия Радев и още 8 президенти искат повече НАТО в Източна Европа

https://www.mediapool.bg/zaradi-zaplahata-ot-rusiya-radev-i-oshte-8-prezidenti-iskat-poveche-nato-v-iztochna-evropa-news280107.html

Президентите на девет източноевропейски страни, сред които и Румен Радев, настояват за по-силно присъствие на НАТО в източната и южната част на Европа, като се надяват на по-добра защита от тероризъм и от Русия, пише Дойче веле за провелата се в петък във Варшава среща на високо равнище на т.н. Букурещка група. Регионалната инициатива Б9 възникна през 2015 година в Букурещ. Затова и групата държави беше наречена Б9. Тя иска да бъде единният глас на източния фланг на НАТО, както и да се погрижи за това на срещите на върха на Алианса проблемите на източноевропейския регион да бъдат чути. "Увеличаването на бойната мощ и военната мобилност на Алианса" има голямо значение за отбраната на източния фланг на НАТО, се казва във Варшавската декларация, в която изрично се споменават все още нерешният конфликт в Украйна и произтичащите от Русия заплахи. Под документа стои и подписът на българския президент, редом с подписите на президентите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Чехияе изпратила на срещата парламентарен представител. Лидерите на държавите от Б9 настояват в декларацията си за "по-стратегически насочено кохерентно присъствие на НАТО на източния фланг и за увеличаване на способността на НАТО да предвижда кризите". Заради това те очакват "конкретни решения" от срещата на върха на НАТО в Брюксел, планирана за юли. Деветте страни са единодушни, че в региона на Черно море е нужно засилване на присъствието на НАТО с "военноморски и военновъздушен компонент", заяви полският президент Анджей Дуда на съвместна пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис. Румънският президент Клаус Йоханис подчерта, че за него евроатлантическите връзки са много по-важни от двустранните отношения. Той очаква от НАТО подкрепа по отношение на "хибридните заплахи", както и в борбата срещу тероризма в източната и южната част на Европа. Йоханис заяви още, че Румъния е готова да поддържа отбранителните си разходи на изискваното от НАТО ниво от два процента от БВП. Полша изрази същата готовност и по този начин спада към малкото изключения сред страните-членки на НАТО. Първата среща на лидерите на деветте страни се проведе през ноември 2015 година, припомня Дойче веле. Тогава те излязоха с обща декларация и настояха на фона на украинската криза за допълнителни мерки за засилване присъствието на НАТО по източния фланг на Алианса. На срещата на върха на НАТО през 2016 година беше взето решение за разполагането на натовски батальони в Полша и в трите балтийски републики. Полският президент Анджей Дуда твърди, че Б9 е допринесла за вземането на това решение. Сега източноевропейските страни искат още повече да разширят зоната за сигурност в Източна Европа. В тазгодишната Варшавска декларация се споменават Грузия, Молдова, Украйна и страните от Западните Балкани, които могат да бъдат обвързани със сътрудничество с НАТО.

Най-коментираното в "Дневник": Поканата на Тръмп към Русия обратно в Г-7

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/06/10/3197710_nai-komentiranoto_v_dnevnik_pokanata_na_trump_kum/?ref=rss


Традиционно ви представяме най-коментираните статии в "Дневник" през изминаващата седмица. Справката е направена в 19 часа на 9 юни:<br /><br />1. Тръмп покани Русия обратно в Г-7, Москва отвърна, че не я интересува - 295 коментара<br />2. Съпругата на Томислав Дончев предизвика полемика във "Фейсбук" с антиромско изказване - 266 коментара<br />3. ГЕРБ и БСП предлагат инвеститор за АЕЦ "Белене" да се търси до 31 октомври - 237...

Според проучване замразеният конфликт е най-доброто решение за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905420

Според проучване замразеният конфликт е най-доброто решение за КосовоЗамразеният конфликт е в момента най-доброто развитие на събитията в Косово. Това смятат 63 процента от сръбските граждани, сочи социологическо проучване на агенция "Фактор плюс", цитирано от вестник "Политика" и БТА.  Една пета от гражданите или по-точно 21 процента смятат, че най-доброто решение в този момент би бил договор, с който и сърбите,

Една магична страна: ученическото есе, което разказа за България

http://terminal3.bg/edna-magichna-strana-uchenicheskoto-ese-koeto-razkaza-za-blgarija/

Не бива да забравяме какво се случва с българската природа, нито онези, които се борят за нейното запазване. Само през последните дни от ЮНЕСКО  потвърдиха редица опасения, свързани с опазването на Национален парк „Пирин“, докато 140 хил. подписа бяха събрани и връчени на еврокомисаря Кармену Велла за Кресненското дефиле.

По този повод ви представяме ви позицията на 17-годишния Давид Мавродиев, чието есе е едно от победителите на конкурса „Лятно европейско междучасие“, осъществен със съдействието на Група на ЕНП в Европейския парламент & EPP – European People’s Party.

Давид е изненадан, че критичната му оценка е наградена на фона на останалите творби, но това не е всичко – думите му са звучали дори в Европейския парламент!

ЕДНА МАГИЧНА СТРАНА

За теб ние сме #ДругитеЕвропейци.
Ала знаеш ли Европейски съюз, че сме чародейци?…
С магия ли или с орисия сме най-бедната и корумпирана на Стария континент държава,
която във всичките ти класации на опашката остава.

Имаш ли друг по-слабо развит регион
от нашия Северозападен район,
на който дори една магистрала от десетки години се обещава,
но все не става?

Нямало #Кой пари да дава,
затова районът обезлюдява
и младо, и старо багаж стяга
и в другите ти страни бяга.

Имаш ли си #ЕС друга страна член, който
на 111 място по свобода на словото в света да е обявен? Помисли, „да“ или „не“?
Или е само тази, която държи на АЕЦ „Белене“ и ще продължи в сеизмична зона да го строи, дори със стари реактори и назаем взети от Русия пари?

За да ти подскажа отговора, какво ли да сторя?
За едно #европредседателство говоря,
което с пълни кошници те посрещна,
а те изпраща с тридневен килим,
увехнал и изчезнал яко дим.

Струваше ни близо 40 000 лв. килимът от не родни,
а холандски рози,
пък тази сума в друга страна щеше да отиде за пенсии, за животоспасяващи лекарствени дози
или за инвалидни колички, в които всеки човек с увреждане да се вози.

Но недей се тормози, не зависи от теб!
Просто знай, че това е прословутото ни гостоприемство и нашият вълшебен „Привет!“,
а не рушвет.

Как, ако за теб не даваме,
ще чакаме средства от #еврофондове да усвояваме? Само не разбирам защо винаги на едни и същи фирми ги даваш?
Да не би да остаряваш и имена да забравяш,
щом финансовият ти поток се излива все в икономиката ни сива,
даже и когато държавата жилищни сгради санира?…

…Не, с годините мъдростта идва, а не си отива. Доказва го не една твоя важна директива. Ще те питам обаче само за две –
Директива на Съвета 92/43/ЕИО и
Директива 2001/42/ЕО – е,
спазваме ли ги добре, или сме зле?

Защото не вярвам, #Европа,
да искаш да се унищожат природните красоти на Корал и Болата, както и на Карадере,
а и на Кресненското дефиле.

Нито да се изсичат и продават
дърветата на Странджа като трупи,
които разни престъпни групи
чакат Македония, Сърбия или Албания да изкупи.

Не вярвам и че си безразлична към случващото се в чудните Рупи,
или към твоя син един, защитения от ЮНЕСКО Национален парк „Пирин“.

Нима имаш, Европо, друга Скаптопара, че ще позволиш европейска история стара под асфалт да остава
чрез твоите пари за магистрала,
които страната ми бърза да усвоява?

В духа на паметното слово,
„Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“,
ще те питам последно и аз на свой ред,
и ще чакам ответ:

Даваш ли, даваш, обединена Европа, мафията да управлява и все по-силна с твоя помощ да става?

Нали в твоя дом се спазва всеки закон?
Да, но при нас, #ДругитеЕвропейци, не е така, не е!
Няма ни един осъден за корупция поне,
от властовите ни върхове.

А ти ги прегръщаш, целуваш и потупваш мощните им гърбове, без да виждаш офшорните джобове на групичката олигарси.

Но млъкни сърце и стига страсти!…
Не, не искам с теб повече да споря.
Пак ли ме питаш, за коя точно страна ти говоря?
И в атласа нов, и на пергамента стария, от 1337 години все си е със същото име – #БЪЛГАРИЯ.

 

Есето е публикувано с изричното съгласие на автора. Заглавието и снимката, както и въведението, са на редакцията на „Терминал 3“. 

Снимка: Lifebites, Евгени Динев

Открито заседание по повод закриването мини Бобов дол ще се проведе на 1 юли

http://www.cross.bg/bobov-likvidatziya-vsichki-1576560.html

/КРОСС/Следващия месец община Бобов дол трябва да се проведе открито заседание с участието на всички заинтересовани по предстоящото закриване на рудник "Бобов дол" и съкращаването на 400 миньори, каза кметът на града Елза Величкова. На срещата се очкава да участват социалния и енергийния министър, омбудсмана и на депутати. Общинската управа на Бобовдол е категорично против съкращенията и ликвидирането на отрасъла но така или иначе съкращенията на миньорите започват от средата на юли. "Още 2000 година правителството на Иван Костов прие програма за техническа ликвидация, консервация и ликвидация на подземния рудник. Беше ясно през всичките тези 30 години, че предстои закриване на мината. Това, което трябваше да направят всички правителства и кметове на Бобов дол е да се иска от правителството държавата да се намеси като осигури преки инвестиции в районите и общините, където има минна промишленост."  

Продължават проучванията на селище край село Петко Каравелово

https://www.actualno.com/velikotarnovo/prodyljavat-prouchvanijata-na-selishte-kraj-selo-petko-karavelovo-news_678967.html

С 13 хиляди лева продължават проучванията на праисторическото селище край село Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш. Разкопките за поредна година ще се водят от археолога Александър Чохаджиев. Това каза за Радио "Фокус" – Велико Търново директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. С парите ще продължат дейностите в района на откритото преди две години двуетажно праисторическо жилище, което е изключителна рядкост. "Колегата Недко Еленски

Джош Гробан и Сара Барейлес ще бъдат водещи на церемонията за наградите "Тони"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6905415

Джош Гробан и Сара Барейлес ще бъдат водещи на церемонията за наградите "Тони"Звездите на поп музиката Джош Гробан и Сара Барейлес, които наскоро попаднаха в "орбитата" на Бродуей, ще разчитат един на друг в ролите си на водещи на шоуто за престижните театрални награди "Тони". Отличията ще бъдат раздадени за 72-и път на церемония в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Сара Барейлес и Джош Гробан бяха звезди в бродуейски

Най-рисковата група при удавянията са мъжете, на възраст между 50 и 65 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=375711

За осигуряване на безопасността на туристите по черноморските плажове и басейните има достатъчно обучени спасители. Спасителните пунктове се откриват поетапно, като в началото и края на сезона те ще са по-малко, заради по-малкия брой туристи.

След Ким и Тръмп пристигна в Сингапур

//dariknews.bg/novini/sviat/sled-kim-i-trymp-pristigna-v-singapur-2102547

След като севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Сингапур по-рано днес, сега и президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е там за историческата среща във вторник, предадоха световните агенции.
 
Самолетът на Тръмп "Еър форс уан" кацна във военновъздушната база "

Джамбазки атакува министър Радев за брадата на убития Владимир Пелов

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-atakuva-ministar-radev-za-bradata-na-ubitia-vladimir-pelov-682358.html

Не приемам смъртта на Владимир Пелов като малшанс. Струва ми се, че започва да става една система от системно и последователно демотивиране на личния състав на МВР да си върши работата последователно, компетентно, с необходимите заградителни мероприятия. 

Да ни обясняват как не могат да заловят издирван престъпник, избягал като на селска сватба от парадния вход на затвора, защото бил с брада и с качулка, е нелепо. Дори човек, който никога не се е занимавал с такава работа, би предположил, че е престъпникът може би ще се опита да си промени външния вид. В най-нискобюджетните филми, тези, като избягат от затвора, или си подстрижат косата или я боядисат нещо, а тук нашите са изненадани, че бил сложил качулка, заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по БНР.

Защо има недокомплект?! Първо, професията не е привлекателна. Второ, мотивацията на личния състав е на нула! Трето, професионалното ръководство, политическото ръководство на МВР не се справя с подготовката и с мотивацията на личния състав. Съвсем очаквано виждаме как служителите общо взето не се справят с поставените им задачи", критикува МВР

Според политика, в работата на МВР „започват да се натрупват много грешки, които започват да стават система“. Той припомни, че на няколко пъти се е наложило Специалните сили на Министерството на отбраната да влизат в операции за залавяне на престъпници. Проблемът в МВР не е в професионалното, а в политическото ръководство на ведомството, категоричен е той. 

Джамбазки заяви, че не е участвал в разговори за ремонт на правителството или смяна на вътрешния министър след 30 юни и не знае дали такива се провеждат. 

Кратки новини: Проверка хвана пиян шофьор на детска екскурзия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/10/3197785_kratki_novini_proverka_hvana_piian_shofyor_na_detska/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Проверка хвана пиян шофьор на детска екскурзия<br /><br />Задържан е пиян и дрогиран шофьор на автобус, който е трябвало да превозва деца на ученическа екскурзия, съобщи полицията във Варна. Това е станало тази сутрин при задължителната полицейска проверка на автобуса преди пътуването. Установено е, че...

Близо 100 души се включиха в първото надбягване по морените на Витоша

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/10/3197777_blizo_100_dushi_se_vkljuchiha_v_purvoto_nadbiagvane_po/?ref=rss


Иван Сираков и Десислава Христова станаха шампиони в първото издание на състезанието Red Bull Moreni Challenge. В надпреварата, която се проведе върху морените в местността Златните мостове на Витоша, премериха сили 93 участници от 18 до 48 години.<br /><br />Състезателите изминаха опасно трасе с дължина 700 метра по формираната около 5 милиона години каменна река. Предизвикателството беше с масов старт, като всеки участник трябва да се справи сам, без да разчита на външна...

Нова радост за хандбалния „Спартак” – юношите до 14 години на финалите на държавното

https://petel.bg/Nova-radost-za-handbalniya----Spartak--------yunoshite-do-14-godini-na-finalite-na-darzhavnoto-__268563

Юношите до 14 години на „Спартак” се класираха за финалите на държавното първенство. В квалификационния турнир в Шумен днес нашите запис...

Огромен пожар затвори част от АМ „Тракия” към морето

https://petel.bg/Ogromen-pozhar-zatvori-chast-ot-AM----Trakiya----kam-moreto__268562

Кадър: bTV Служители на АПИ затварят част от АМ „Тракия” на път за морето заради задимяване, съобщи bTV. Причината за намалената видимо...

Нови шокиращи разкрития за закопчания шофьор на автобус, канил се да вози деца пиян и дрогиран!

https://petel.bg/Novi-shokirashhi-razkritiya-za-zakopchaniya-shofor-na-avtobus--kanil-se-da-vozi-detsa-piyan-i-drogiran-__268561

41-годишният шофьор на автобус, който тази сутрин беше арестуван преди да потегли на курс за ученическа екскурзия, има издадени 14 постано...

Путин: Русия не е решавала да напусне Г-7 и ще посрещне с радост нейните членове в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905412

Путин: Русия не е решавала да напусне Г-7 и ще посрещне с радост нейните членове в МоскваРусия не е решавала да напусне Г-7 и би се радвала да посрещне нейните членове в Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос за изказването на американския президент Доналд Тръмп, че Русия е трябвало да бъде поканена на среща на седемте в Канада, предаде Ройтерс. "Не сме (избирали) да напуснем,

Хората изпитват отвращение към секса

http://clubz.bg/68952-horata_izpitvat_otvrashtenie_kym_seksa

Колкото и изненадващо да звучи, сексът е едно от нещата, будещи отвращение у хората, съобщава сайтът Нюз.ру, позовавайки се на резултатите от британско изследване.

В проучването са участвали две хиляди и петстотин души. На участниците били предложени десетки възможни ситуации, които трябвало да оценят по скала от "не изпитвам отвращение" до "изключително ми е противно". Резултатите показват, че има шест най-разпространени типа отвращение, сред които и към секса. Останалите са към нетипичния външен вид, уврежданията на части от тялото, хигиената, храната и животните.

Чувството на отвращение е по-силно изявено при жените по всички показатели, отколкото при мъжете.

По-рано учените смятаха, че неприятната емоция е свързана с инстинкта за самосъхранение и помага на хората да се предпазят от инфекции. Резултатите от изследването обаче показват, че неприязънта към дадено нещо е свързана и със социалните норми.

БТА

Путин каза, че Русия не е напускала Г-7, ще се радва да посрещне "колегите“ в Москва

https://www.mediapool.bg/putin-kaza-che-rusiya-ne-e-napuskala-g-7-shte-se-radva-da-posreshtne-kolegite-v-moskva-news280106.html

"Що се отнася до връщането на Русия в Г-7 – Г-8: ние не сме я напускали. Навремето колегите отказаха да дойдат в Русия по известните съображения. Заповядайте, ще се радваме да видим всички вас в Москва“. Така руският президент Владимир Путин коментира чуващите се гласове в подкрепа на връщането на страната му в групата на най-развитите индустриални държави. За току-що завършилата в Канада поредна среща на Г-7 Путин говори по време на пресконференцията в края на посещението си в Китай и на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), провела се в китайския град в Циндао. Той беше помолен да коментира призива на американския президент Доналд Тръмп за връщане на Русия в Г-7. В петък Тръмп заяви, че Русия е трябвало да участва в срещата на върха на Г-7 в Канада - идея, която дори Москва сякаш отхвърли с изявлението си, че се е фокусирала върху други формати, отбелязва Ройтерс. Идеята бе отхвърлена от повечето от останалите членове на групата с изключение на Италия. При известни условия обаче възобновяване на руското членство вчера допусна и следващият домакин на срещата на върха на Г-7 – френският президент Еманюел Макрон. Съобщавайки, че следващата среща ще е догодина във френския град Биариц, намекна, че би искал да покани на срещата и президента Владимир Путин, за да реинтегрира Русия в групата, но само ако Москва спазва споразуменията от Минск за мир в Украйна. "Русия е велика държава. Трябва да работим заедно. Но сме длъжни да бъдем последователни - ще разширим формата Г-7 на Г-8 единствено, когато се спазват минските споразумения за Украйна. Сега всичко зависи от Русия, топката е в нейното поле". заяви във видео обръщение френският президент. Г-7 е неформално обединение на най-развитите индустриални страни. Тя включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия. Русия стана през 1997 г. пълноправен член на седморката, която се превърна в Г-8. Тя обаче бе изключена от групата през 2014 г. заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна. На завършилата си среща в Канада лидерите на седморката призоваха Москва да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу нея, ако е необходимо. "Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократичните системи и подкрепата си за сирийския режим", се казва в заключителното комюнике на срещата.В него се осъжда атаката в Солзбъри и се споделя преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на вероятност Руската федерацияда е отговорна за нападениетосрещу Скрипал и дъщеря му и че няма достоверно алтернативно обяснение. Лидерите призовават Русия да изпълнява международните си задължения и отговорността си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за укрепването на международния мир и сигурността, като добавят, че въпреки всичко, ще продължат да работят с нея за решаването на регионални кризи и глобални предизвикателства, когато това отговаря на интересите им. Те потвърждават осъждането на незаконното анексиране на Крим и трайната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Говорейки на тази тема в Циндао, Путин призова да се „прекрати бърборенето и да се премине към решаване на конкретни въпроси. „Що се отнася до дестабилизиращите действия, както и по отношение на някои други събития, в частност, всички проявиха солидарност с Лондон по повод известните събития в Солзбъри, но нищо конкретно пак не беше казано. За всичко се говори „с голяма степен на вероятност“, солидарността в тази връзка възниква на някаква слаба почва. Струва ми се, че трябва да се прекрати цялото това творческо бърборене и да се премине към конкретни въпроси, свързани с реално сътрудничество“, заяви руският президент. Той призова за спокойно и без ирония отношение към разногласията в Г-7. „Разногласията в такъв тип обединения са обичайна практика, трябва да се отнасяме към това спокойно и без всякаква ирония“, каза Путин. „Какво ли не се случва. Ако погледнем как протичат дискусиите при нас в Евразийския съюз, ще видим, че също възникват спорове и също понякога не всички и веднага подписват“, добави той. Путин обаче добави, че общата покупателна способност на оглавяваната от Русия и Китай ШОС надхвърля тази на Г-7. Ако се смята на глава от населението страните от Г-7 са по-богати, но обемът на икономиките на страните от ШОС е по-голям. А и населението им е много по-гоолямо – половината от населението на Земята, добави той. Отвечая на сравнение эффективности работы форматов ШОС и G7, Путин согласился, что по паритету покупательской способности страны ШОС уже опередили страны "семерки". "Если в расчете на душу населения, что называется, "семерочные" страны побогаче, но объем экономики в странах ШОС больше, - добавил Путин. - Ну и количество населения [в ШОС], конечно, больше намного: половина населения земного шара".

В Благоевград: Обувайте ботушите! Улица "Даме Груев" потъна! Заприлича на река, сигнали за бедствие и по улици в кв. "Еленово"

http://www.struma.com/obshtestvo/v-blagoevgrad-obuvaite-botushite-ulica-dame-gruev-potuna-zaprilicha-na_135321/

Само за броени минути благоевградската улица "Даме Груев" заприлича на река ,заради запушените шахти улицата набързо потъна в локви. За броени минути нивото на водата достигна до тротоара и минаването бе почти невъзможно, сигнализираха читатели на Struma.com.

Редакционните ни телефони прегряха със сигнали за подобна ситуация и в квартал "Еленово" ,както и по други части на Благоевград. Вижте

С. Стоянов

„Дунав” започва подготовка на 18 юни, заминава на лагер в Трявна

https://www.24chasa.bg/sport/article/6905405

„Дунав” започва подготовка на 18 юни, заминава на лагер в Трявна
ФК “Дунав” ще започне своята подготовка за сезон 2018/2019 на 18 юни. “Драконите” се събират за първа тренировка в 16 часа на стадион “Дунав”. Веднага след нея тимът ще отпътува за Трявна, където ще се проведе летният подготвителен лагер на отбора. По време на подготовката в планинския курорт спортно-техническият щаб е предвидил три контроли.

Когато Варна се казваше град Сталин

http://www.moreto.net/novini.php?n=375704

Изложба „Аз бях жител на град Сталин“ ще могат да видят варненци и гостите на града, научи Moreto.net. Тя ще се открие на 11 юни в 16.00 ч., в зала „Север“ на Археологически музей – Варна. Изложбата е резултат от изпълнението на едноименния проект „Аз бях жител на град Сталин“ през изминалата 2017 г.

Арестуваха шофьор на деца с наркотици и алкохол в кръвта

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-shofior-na-deca-s-narkotici-i-alkohol-v-kryvta-news_678964.html

Около 8:30 часа, при рутинна полицейска проверка на автобус във Варна, потеглящ за ученическа екскурзия, полицаите хванали шофьорът с 1,27 промила алкохол. От МВР съобщават, че в направените кръвни проби са установени и наркотични вещества. Шофьорът е правоспособен, на 41 г. от Варна. Автобусът е на частна компания. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. В началото на месеца друг негов колега беше арестуван от полицията, защото реши да тръгне пия

Позицията на БСП по актуалните теми

http://www.cross.bg/zarkov-krym-slychi-1576555.html

/КРОСС/ Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП Резюме: Правителството и Министерството на енергетиката могат да бъдат подпомагани за осъществяването на проекта „Белене" от консултативен съвет, който да бъде сформиран от експерти в тази област. Това коментира в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. По думите му, от БСП очакват две неща от правителството, свързани с проекта: „Първо, този проект да се случи, защото е необходим. Искаме да предотвратим всички възможности на корупция, искаме също и държавата да поеме своите отговорности и да участва достатъчно значимо в този проект, така че той да се случи. И второ, за да може държавата да има участие в този нов ключов стратегически обект, да не се случи утре някоя друга фирма да купи АЕЦ "Белене". Относно темата за пакета „Мобилност",БСП подкрепя позицията и исканията на българските превозвачи за т.нар. пакет „Мобилност". Това стана ясно от думите на Крум Зарков. Той каза още, че Националният съвет на БСП днес обсъжда позиция, която да изпрати до европейските институции и до членовете на групата на социалистите в Европейския парламент. „Категорично се противопоставяме на засилващата се тенденция, която е в ущърб на нашия транспортен бранш, както и да поставим въпроса достатъчно категорично, аргументирано и ясно

Позицията на БСП по актуалните теми

http://www.cross.bg/slychi-zarkov-krym-1576555.html

/КРОСС/  Правителството и Министерството на енергетиката могат да бъдат подпомагани за осъществяването на проекта „Белене" от консултативен съвет, който да бъде сформиран от експерти в тази област. Това коментира в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. По думите му, от БСП очакват две неща от правителството, свързани с проекта: „Първо, този проект да се случи, защото е необходим. Искаме да предотвратим всички възможности на корупция, искаме също и държавата да поеме своите отговорности и да участва достатъчно значимо в този проект, така че той да се случи. И второ, за да може държавата да има участие в този нов ключов стратегически обект, да не се случи утре някоя друга фирма да купи АЕЦ "Белене". Относно темата за пакета „Мобилност",БСП подкрепя позицията и исканията на българските превозвачи за т.нар. пакет „Мобилност". Това стана ясно от думите на Крум Зарков. Той каза още, че Националният съвет на БСП днес обсъжда позиция, която да изпрати до европейските институции и до членовете на групата на социалистите в Европейския парламент. „Категорично се противопоставяме на засилващата се тенденция, която е в ущърб на нашия транспортен бранш, както и да поставим въпроса достатъчно категорично, аргументирано и ясно

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване