Задържаха пиян и дрогиран шофьор на автобус, преди да потегли с ученици на екскурзия

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-pian-i-drogiran-shofior-na-avtobus-predi-da-potegli-s-uche-682357.html

Пиян и дрогиран шофьор на автобус, който е трябвало да превозва деца на ученическа екскурзия, е задържан във Варна, съобщи МВР в областния град. 

Около 8.30 тази сутрин при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус "Еос", собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че 41-годишният водач е употребил алкохол с концентрация 1.27 промила в издишания
въздух. По-късно при направените допълнителни тестове, е констатирано, че мъжът е употребил и наркотични вещества.

Шофьорът е задържан за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство. 

Близо 2 млн. лв. е бюджет на БСП за създаването на партийна телевизия

https://frognews.bg/novini/blizo-2-mln-biudjet-bsp-sazdavaneto-partiina-televiziia.html

Близо 2 млн. лв. е бюджет на БСП за създаването на партийна телевизия. Това заяви пред журналисти депутатът от БСП Филип Попов преди началото на националното заседание на партията.

Лос "купонясва" на рожден ден на тинейджър в Аляска (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6905402

Лос "купонясва" на рожден ден на тинейджър в Аляска (Видео)Видео, заснето в Палмър, Аляска, "изобличава подвизите" на неканен гост на парти за рождения ден на местен тийнейджър - лос със склонност към плуване, съобщи ЮПИ. Кадрите, заснети в задния двор на къща, показват как рогатият натрапник се плацика в семейния басейн, преди да излезе от водата, да се отръска енергично и да направи инспекция на

/Видео/ Който го може, го може: Сръбските фенове паднаха в краката на фолк дивата Преслава!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b3%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d1%81%d1%80%d1%8a%d0%b1%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Сърбия полудя по хита на Преслава Bogovi zemljom hode, който тя изпълни в Белград заедно с Драган Коич – Кеба. Двамата промотирах песента Bogovi zemljom hode в няколко медии, които останаха очаровани от миньончето от Добрич и стигнаха до заключението, че „Преслава е колкото красива, толкова и талантлива“, пише блиц. Осем научни факта, доказващи, че вашият човек наистина ви обича Песента е качена и в ютуб, където фенове на Преслава не само от България не пестят суперлативи. Облечена в черен тоалет тя умело успя да прикрие коремчето си. А ето го и самото парче:

Материалът /Видео/ Който го може, го може: Сръбските фенове паднаха в краката на фолк дивата Преслава! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Голяма трагедия! Млада чехкиня влезе в канал да играе геокешинг и стана най-лошото

https://petel.bg/Golyama-tragediya--Mlada-chehkinya-vleze-v-kanal-da-igrae-geokeshing-i-stana-nay-loshoto__268560

Млада чехкиня се удави при игра на геокешинг в подземен канал, изливащ се в река Вълтава, а неин сънародник е в неизвестност, предаде Франс...

Внимание! Хасковлийка алармира за измама с легнали на пътя роми

https://petel.bg/Vnimanie--Haskovliyka-alarmira-za-izmama-s-legnali-na-patya-romi__268559

Нова измама на пътя грози добросъвестни и отзивчиви участници в движението, бие тревога хасковлийката Мария К в писмо до haskovo.net. Момиче от...

Японец уби един и рани други двама с нож във влак

https://petel.bg/YAponets-ubi-edin-i-rani-drugi-dvama-s-nozh-vav-vlak__268558

В Япония арестуваха мъж по подозрение, че с нож е убил един и е ранил други двама пътници на влак-стрела, съобщи полицията, цитирана от БГНЕ...

В Поморие се проведе XV МФПМ „Св. Богородица – Достойно есть“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2aeWhW2dmdM/

ikonaОт 6-ти до 10-ти юни 2018 г. в Поморие  се проведе XV Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“. Той бе открит  с посрещане на чудотворната икона „Достойно есть“  и с лйтийно шествие по главната улица със стотици участници от България, Германия, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Полша .

С разрешение на Светия синод чудодейната икона  бе изложена за поклонение в храм „Свето Рождество Богородично” по време на фестивала, а от 10 юни тя е поставена за поклонение  в манастир „Свети Георги“ в Поморие.

Фестивалът събра на едно място трима архиереи: Н.В. Пр Сливенския митрополит Йоаникий, Старозагорския митрополит Киприан и западно и средноевропейския митрополит Антоний, които извършиха водосвет  при официалното откриване.

Владимир Дудочкин,  кмет на побратимения с Поморие руски град Троицк, пристигна в Поморие специално, за да подкрепи събитието.

 Тази година Международният фестивал мина под знака на П.И. Чайковски, по повод 125 години от кончината му и  на С.В Рапманинов, по повод 75 години от кончината му. Всеки един хоров състав бе задължен да включи в своята представителна програма поне по една от религиозните творби на двамата композитори.

В концертните изпълнения на юбилейното издание участваха 15 български и 15 чужди хорови състави от Германия, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Полша .

Както и през изминалите години, концертните изпълнения се проведоха в храма-домакин “Рождество на Пресвета Богородица”. Участниците бяха разпределени в три категории: 1 кат. – църковни хорове; 2 кат. – източно-църковно пение и 3 кат. – смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.

Техните изпълнения внимателно се прослушваха от членовете на фестивалния секретариат,  с председател Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, като след това всеки хор или изпълнител, бе удостояван и със съответна грамота за участие от музикалния директор на фестивала  Йорданка Панчева-Туджарова. Почетен председател на фестивалното жури е протопсалт доц. Димитър Димитров, а членове са иконом Кирил Попов, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

В първия ден на фестивала участие в концерта в храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие взеха:

Представителен камерен хор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия -„Св. Цар Борис – Покръстител“ – гр. Берлин, Германия, кат. 1

-Дамски хор „Благовестие“ – Поморие, България, кат.1

-Хор „Св. Наум Охридски“ – София, България, кат. 2

-Сборен хор от Академичен хор „Белканто” и Хор на младежите и студентите – Дубна, Русия, кат. 3

По традиция,  както всяка година по време на Международни  фестивал за православна музика “Света Богородица – Достойно есть” , така и тази се проведе среща на всички диригенти и индивидуални участници, на която те представиха своите формации и изпълнения. Тази година тя се проведе на 7 юни в  Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в  гр. Поморие.

Като фестивален директор г-жа Йорданка Туджарова приветства дейците на певческото изкуство и с радост отбеляза, че в 15-то издание има 15 нови хорови формации, както и че в тазгодишния фестивал участват около 700 професионални певци, непрофесионални хористи и деца. Всеки от диригентите направи кратка визитка на своите хорове като някои споделиха свои успехи, други разясниха своя репертоар, а трети изказаха своята благодарност към организаторите на форума и любовта си към църковната музика. Иконом Кирил Попов като член на музикалната комисия също приветства хоровете и разгледа темата на 15-то фестивално издание, което е свързано с П. И. Чайковски по повод 125 години от кончината му и 75 години от кончината на С. В. Рахманинов. Той представи накратко биографиите им, като отбеляза върховите им постижения в областта на църковната музика.

Официално бе представен като гост маестро Стоян Бабеков, който за първи път идва на престижния хоров форум. Той е дългогодишен диригент и е композирал стотици вокални произведения. Автор е на три концерта и много творби за различни инструменти. Има редица награди, между които орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен и “Пожизнена награда за принос към нацията и държавата” от Министерство на културата и златна значка от Министерство на народната отбрана, “Златна лира” от Съюза на музикалните дейци и “Златно петолиние” от Съюза на българските композитори, медали от конкурси у нас и в чужбина.

Впечатляващо е, че за първи път във фестивалната програма се включва певческият състав на Старозагарската опера, който бе представен от неговия диригент Младен Станев.

Срещата продължи с неформално общуване между ръководителите на хоровете, които разговаряха по актуалните проблеми, стоящи пред изпълнителите на православна музика.

Фестивалните концерти в храм „Рождество на Пресвета Богородица“продължиха на 7 юни с участието на:

-Смесен хор „Певница”  – Алексинац, Сърбия, кат. 3

– Православен ансамбъл „Преображение“ – Житомир, Украйна, кат. 3

-Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ Ботевград, България, кат. 1

-Църковен хор при храм „Св. Тихон Аматунтски“ – с. Тихоново, Менделеевски район,     Автономна република Татарстан, Русия, кат. 1

-Църковен хор „Св. Йоан Златоуст“ – Пирот, Сърбия, кат.1

-Църковен хор при храм „Свети Йоан Рилски” – Търговище, България, кат. 1

-Калин Кирилов – София, България, кат. 2

-Семеен църковен хор „Чешма варуита” при храм „Св. Димитър”  –  с. Криничное,  Болградски район, Одеска област, Украйна, кат. 1

– Девически хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ Красногорск, Русия, кат. 1

Вечерта на откритата сцена пяха: Църковен хор при храм „Св. Тихон Аматунтски“ – с. Тихоново, Менделеевски район, Автономна република Татарстан и Смесен хор „Певница”  – Алексинац, Сърбия.

На 8 юни участие във фестивалните концерти в храм „Рождество на Прсв. Богородица“взеха:

-Камерен църковен хор „Св. великомъченик Пантелеймон”  – Велес, Република Македония ,кат. 1

-Йеромонах Юстин Зографски – София, България, кат. 2.

-Камерен хор „Кристинопол”  при Народен дом – Червоноград, Украйна, кат. 3

-Вокален ансамбъл „Кантикус де Орис“ – Пловдив, България, кат. 3

-Хор „Надсяння” – Лвов-Винники, Украйна, кат.

-Квартет при Шипченски манастир „Св. Рождество Христово“ гр. Шипка, България, кат. 1

-Детско-женски хор „Созвучие” при  Детска школа по изкуствата „Михаил Иванович Глинка”      Троицк, Москва, Русия , кат. 3

-Хор при Държавна опера – Стара Загора, България, кат. 3

Вечерта на откритата сцена се изявиха: Девически хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Красногорск, Русия и Православен ансамбъл „Преображение“ – Житомир, Украйна

Фестивалните концерти в храм „Рождество на Пресвета Богородица“продължиха на 9 юни със следните участници:

-Църковен хор „Св. Климент Охридски“ – София, България, кат. 1

-Женски хор ,,Воскликновение” – Хайнувка, Полша, кат. 1

-Хор „Покров на Пресвета Богородица”-  София, България, кат. 1

-Дамски хор „Ренесанс“ при АМТИИ – Кишинев, Молдова, кат. 3

-Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”при АМТИИ – Пловдив, България, кат. 3

-Хор „Ave Musica” – София, България, кат. 3

– Мъжки хор „Гавриил Музическу“ при АМТИИ – Кишинев, Молдова, кат. 3

-Академичен хор „Ангел Манолов“ при Национален студентски дом – София, България, кат. 3

Сборен хор на фестивала закри деня с четири произведения, а именно:

  1. Пьотр Илич Чайковски – „Отче наш“, дирижира доцент протопсалт Димитър Димитров
  2. Сергей Рахманинов – „Приидите поклонимся“, дирижира Таня Никлева-Владева
  3. Сергей Рахманинов – „Богородице Дево“, дирижира Старозагорски митрополит Киприан
  4. Дмитрий Бортнянски – „Многолетствие“, дирижира иконом д-р Кирил Попов

Вечерта в читалище «Просвета 1888» концерт изнесоха Семеен църковен хор  „Чешма варуита” при храм  „Св. Димитър” – с. Криничное,  Болградски район, Одеска област, Украйна и хор „Ave Musica” – София, България

На 10 юни се проведе Света Божествена Литургия в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ – Поморие, отслужена от Н.В.Пр. Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение със свещеници от храма и гости, с певческото участие на хорове от фестивала.

Хорове от фестивала участваха в Св. Божествена Литургия в храмовете „Успение на Пресвета Богородица“ в Несебър и Бургас, „Преображение“ – Поморие и в манастир„Св. Георги“- Поморие

В заключителният концерт на 10 юни взеха участие с по една изпълнение  всички участници от фестивала, които бяха наградени лично от кмета на община „Поморие Иван Алексиев, както и отличени от музикалната комисия. На финала тържествено бе изпята „Многая лета“ от всички присъстващи в храм „Рождество на Пресвета Богородица“.

 

 

Задържаха пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус, потеглящ за екскурзия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905396

Задържаха пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус, потеглящ за екскурзия41-годишен водач на автобус, превозващ ученици, е задържан тази сутрин във Варна. Около 8:30 часа, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус, собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че водачът му - на 41г. от Варна, правоспособен, е употребил алкохол с концентрация 1,

Първата надпревара на Red Bull на Морените посрещна близо 100 ентусиасти

https://www.actualno.com/moresport/pyrvata-nadprevara-na-red-bull-na-morenite-posreshtna-blizo-100-entusiasti-news_678960.html

В арена на единствената по рода си екстремна надпревара Red Bull Moreni Challenge се превърна природният скален феномен Морените в местността Златните мостове на Витоша, разчупвайки всички представи за планинско състезание. По идея на българския спортен ориентировач, бегач и рекордьор Кирил Николов-Дизела, 93-ма мераклии се в състезание нагоре по формиранaта преди около 5 млн. години каменна река с дължина на трасето от 700 м. За първи път в България и света едни до други бягаха атлети, ориен

Едва 15% от заведенията плащат за авторски права на музиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=375710

Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права на музиката. Досега това беше в правомощията само на Министерството на културата, но проверяващите там са едва петима, а около 100 000 са търговските обекти.

Полицията задържа пиян шофьор превозвщ ученици

http://www.cross.bg/chasa-alkohol-ypotrebil-1576554.html

/КРОСС/Около 8:30 часа, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус, собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че водачът му- на 41г. от Варна, правоспособен, е употребил алкохол с концентрация 1,27 промила в издишания въздух. По-късно, при направените допълнителни тестове, е констатирано, че освен алкохол мъжът е употребил и наркотични вещества. 41-годишният водач на автобуса е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.  

Новата FIFA 19: Няколко ключови промени, Роналдо остава лице на играта (видео)

https://offnews.bg//futbol/novata-fifa-19-niakolko-kliuchovi-promeni-ronaldo-ostava-litce-na-ig-682356.html

След като преди дни стана ясно, че суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо за втора година ще бъде лице на корицата на новото издание на популярния футболен симулатор FIFA 19, вече се знаят и ноякои нововъведения, които ще добавят от компанията ЕА в новото издание на играта.

Производителите на най-играната футболна конзола са купили лиценза за Шампионската лига, като най-престижният футболен турнир ще предостави нови изживявания на футболните фенове. В допълнение към това в новото издание на играта ще има и Лига Европа и двубоят за Суперкупата на Европа.

В симулатора ще има възможност всеки футболен фен да спечели турнира. Той ще има възможност да започне надпреварата от груповата фаза и да изиграе всички двубои до финала. От играта също ще променят атмосферата по стадионите, специалните екипи за Шампионска лига, както и целият дизайн на двубоите.

Феновете на конзолата ще могат да се радват на нови коментатори в турнирите Шампионска лига и Лига Европа. Това ще бъдат Дерек Рей и Лий Диксън. Това ще ви помогне да почувствате двубоите от Шампионската лига по по-различен начин, от тези от първенството.

Припомняме, че в края на ноември миналата година един от най-известните сайтове за FIFA - fifplay.com, организира гласуване за първенства, които могат да влязат в новия сезон на играта. Анкетата все още е активна и родните фенове могат да гласуват за българската Първа лига. 

Официалната дата на пускането на пазара на FIFA 19 ще е 28-ми септември.

Издирван от Интерпол "килър" се е предал на българските власти

http://www.varna24.bg/news/795945.html

На 7 юни 2018 г. издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев – Джито се е предал в ...

Ученици от Смолян разработиха платформа за споделена благотворителност

http://nakratko.bg/category/58/160725/


Учениците от професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян разработиха платформа за споделена благотворителност. "Купи и дари" е направена за пет месеца.

Ли Сян Лун: Срещата между Ким и Тръмп ще струва около 15 млн. щатски долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905392

Ли Сян Лун: Срещата между Ким и Тръмп ще струва около 15 млн. щатски долараСрещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще струва около 20 милиона сингапурски долара (15 милиона щатски), заяви премиерът на Сингапур Ли Сян Лун. "Това е цена, която сме готови да платим", заяви той, предаде ДПА. Агенцията цитира вестник "Стрейт таймс".

БСП е готова с алтернатива - "Визия за България"

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-e-gotova-s-alternativa-viziya-za-balgariya

Борисов се провали във всичките си мисии - на отмъстител, строител и обединител, посочи Нинова

Нинова преброи три провала на Борисов: Като отмъстител, строител и обединител

http://nakratko.bg/category/59/160724/


„Визия за България” се нарича управленската алтернатива, която БСП ще представи на национално съвещание на 21 юни. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на днешния пленум на „червените”.

Учени откриха обедни полярни сияния на Сатурн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905387

Учени откриха обедни полярни сияния на Сатурн
Международен екип от учени откри, че бързото въртене на Сатурн създава условия над полюсите на планетата да се появяват сияния по обяд, съобщи сайтът Phys.org. Досега бяха известни полярни сияния само от нощната страна на магнитодиска - плазмен пръстен, образуван около Екватора от вода и материали от луните.

Кристиано Роналдо одобрил условията в Русия

https://offnews.bg//futbol/kristiano-ronaldo-odobril-usloviata-v-rusia-682355.html

Мегазвездата на световния футбол и националния отбор на Португалия Кристиано Роналдо е доволен от условията на базата "Сатурн" в Кратово, близо до Москва. За това се похвали министърът на спорта на Русия Роман Терюшков.

Делегацията на Португалия пристигна в събота вечерта в Русия, а в неделя проведе открита тренировка пред около 500 фенове. По време на целия си престой за Мондиала португалските национали ще тренират и живеят в базата в Кратово.

"Това е една от най-добрите бази в Русия, това е всеобщо признат факт. Отборът на Португалия вече се настани, а Роналдо е доволен от условията", каза Терюшков. Португалия започва участието си на Мондиала с мач срещу Испания на 15 юни в Сочи, а след това ще играе с Мароко на 20 юни и с Иран на 25 юни.

Португалците пристигнаха в Русия в събота вечерта, като на летището бяха посрещнати с традиционния ритуал с хляб и сол.

Роналдо изглеждаше изненадан и леко развеселен от този ритуал, но все пак го уважи, като откъсна парче от питката и след това си похапна от него.

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - среща за показ или реален успех?

https://www.actualno.com/asia/donald-trymp-i-kim-chen-un-sreshta-za-pokaz-ili-realen-uspeh-news_678957.html

Първата в историята среща на лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще има най-вече декларативен характер, а успехът ѝ ще бъде само показен и няма да доведе до пробив при урегулирането на проблемите на Корейския полуостров. Това заяви пред ТАСС директорът на Центъра по азиатска стратегия на Русия Георгий Толороя. "Позициите на страните по принцип не са съвместими: Тръмп иска пълна и незабавна денуклеаризация на Корейския полуостров, а Северна Корея си дава вид, че е съгл

Славин Славчев е специалният гост на празника „Аспарухово пее и танцува“

http://www.moreto.net/novini.php?n=375641

Концерт на детски състави ще постави началото на двудневната програма за 51-вото издание на традиционния празник „Аспарухово пее и танцува“, който ще се проведе на 16 и 17 юни в Аспарухов парк. Първи на сцената в 11.00 часа в събота ще излязат детски състави.

Янко Янев: „Единственият голям риск за проекта АЕЦ „Белене“ е политическият

http://www.cross.bg/belene-yanev-risk-1576553.html

  /КРОСС/ Проектът АЕЦ „Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза в предаването „Неделя 150" Янко Янев - изпълнителен директор на центъра. „През август, миналата година, към нас се обърна Българският атомен форум да направим критичен анализ на възможностите за довършване на „Белене". Нашият център събра международен екип от специалисти, които оцениха всички видове рискове, които съществуват пред проекта АЕЦ „Белене" и показаха еднозначно, че проектът АЕЦ „Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света, който може да бъде довършен безкрайно успешно. Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран - в това число и от Брюксел, трето - защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено". Според Янев обаче съществува един голям риск - политическият. „Единственият голям риск за проекта АЕЦ „Белене" е политическият риск и вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика

Румен Петков: Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи

http://www.cross.bg/botevgrad-ministur-vutreshnite-1576552.html

/КРОСС/Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи. Надявам се, че той съвсем скоро ще бъде преживян от вътрешното ведомство. С тези думи в ефира на БНР председателят на АБВ Румен Петков коментира изказването на министър Радев, че полицията едва ли не заради липса на късмет не е успяла да залови Пелов преди стрелбата в Ботевград. Във връзка с темата Петков заяви, че от Алтернатива за българско възраждане имат предложение за пакет от мерки, които да увеличат ефективността на Министерството на вътрешните работи. „ Ние от АБВ говорим за няколко незабавни стъпки, които трябва да бъдат предприети. Първо, подготовка и преподготовка на състава и много солидни критерии при подбора. Второ, незабавни мерки за преодоляване на недокомплекта в МВР, където има повече от 3 500 свободни места. Разбира се и въпросът с мотивацията. Аз се боя, че министърът на вътрешните с неадекватните си действия е на път да предизвика бис на протестите от миналата година. Говори се да се отнемат картите за градския транспорт на служителите на трудово-правните отношения, да се намалят парите за дрехи! Много се надявам дотам да не се стигне. Това е една система от действия на министъра за демотивация, която вече отива към деморализация на състава. Ботевград е един пример за лъжата. Не може да излизаш и за говориш, че ще има в всяко село полицай, а в Ботевград Районното полицейско управление да го преполовиш", заяви той

Янко Янев: Проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен успешно

https://www.investor.bg/energetika/472/a/ianko-ianev-proektyt-aec-belene-moje-da-byde-zavyrshen-uspeshno-262646/

Липсата на специално законодателство затруднява инвеститорите, твърди директорът на Виенския център за ядрена компетентност

Гърция постави под охрана осемте турски войници, избягали от Турция през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905371

Гърция постави под охрана осемте турски войници, избягали от Турция през 2016 г.Осем бивши турски войници, които избягаха от Турция по време на провалилия се опит за преврат, са под усилена охрана в Гърция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на гръцкия вестник "Та Неа". Изданието съобщи, че осемте бивши войници са били откарани във военна казарма в Гърция под засилена охрана заради опасения от отвличане или опит за

Цени народни: Плувният басейн на стадиона в Симитли откри сезона!

http://regiona.bg/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d1%83%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b9%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b4%d0%b8/

Откриха  плувния сезон на басейна  на стадиона в Симитли вчера. Откритото съоръжение ще работи за всички желаещи да се разхладят в топлото време всеки ден, а във входа, който струва 4 лева, е включен чадър и шезлонг. Изненадата за най- малките посетители това лято ще бъде детски кът, в който децата ще могат да се забавляват на воля.

Малкият басейн, който от миналата година радва малчуганите, отново ще бъде на разположение. Около басейна има открит бар, а мястото край спортния комплекс е превърнато в същински оазис. Мачове от Световното първенство ще можете да гледате на басейна, а отстъпки и промоции очакват всички желаещи.

Материалът Цени народни: Плувният басейн на стадиона в Симитли откри сезона! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Победителите, които разчупиха звездата на ФАРА‘18

https://www.actualno.com/business/pobeditelite-koito-razchupiha-zvezdata-na-fara18-news_678954.html

Най-големият и престижен рекламен фестивал в България – ФАРА 2018, отличи на тържествена церемония победителите в тазгодишното издание на конкурса. Броят на желаещите да вземат участие в рекламното съревнование е значително по-висок от предходната година и изправи журито на конкурса пред двудневно предизвикателство, да избере най-добрите кампании сред всички номинирани. Тази година в конкурса се включиха 28 рекламни агенции с 322 заявки, а броят на закупени акредитации е с 20% повече

Александър Томов прогнозира национални избори догодина

https://frognews.bg/novini/aleksandar-tomov-prognozira-natsionalni-izbori-dogodina.html

„Национален граждански форум“ не е партия, а по по-скоро съюз - обединение на политически партии, граждански сдружения, неправителствени организации, бизнес организации, бизнес сдружения, които се обединяват, запазвайки своите регистрации, в единна платформа и около една програма, която наричаме „Програма за ускорено развитие“.

Зверска градушка се изсипа над три благоевградски села

https://petel.bg/Zverska-gradushka-se-izsipa-nad-tri-blagoevgradski-sela__268557

Зверска градушка се изсипа за броени минути над благоевградските села Логодаж, Обел и Клисура близо до границата с Македония, съобщава са...

Тръмп кацна в Сингапур за срещата с Ким Чен-ун

https://petel.bg/Tramp-katsna-v-Singapur-za-sreshhata-s-Kim-CHen-un__268556

Самолетът на американския президент Доналд Тръмп се приземи в базата на сингапурските ВВС Пая Лебар. Американските телевизии показаха "н...

55-годишен мъж влетя с колата си в супермаркет (видео)

https://petel.bg/55-godishen-mazh-vletya-s-kolata-si-v-supermarket--video-__268555

Лек автомобил се вряза в супермаркет. Страховитият инцидент е станал в японския град Шибукава, съобщава Блиц. По предварителни данни, ...

Могерини отмени визитата си в Израел, Нетаняху нямал време за нея

https://petel.bg/Mogerini-otmeni-vizitata-si-v-Izrael--Netanyahu-nyamal-vreme-za-neya__268554

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не може да намери време в програмата си за среща с шефа по политиката на външна политика и сигурност...

Баскетболни таланти на Черно море Тича трети за Купата на БФБ

https://petel.bg/Basketbolni-talanti-na-CHerno-more-Ticha-treti-za-Kupata-na-BFB__268553

Баскетболистите на Черно море Тича победиха Несебър със 73:67 в малкия финал и спечелиха бронзовите медали в турнира за Купата на БФБ при 14-...

Видео: Какво се случи на Земята през последните 20 години

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/06/09/3191915_video_kakvo_se_sluchi_na_zemiata_prez_poslednite_20/?ref=rss


От близо 20 години НАСА събира данни за всичко случващо се на Земята. Благодарение на мощните си сателити "Тера" и "Аква", които обикалят планетата съответно от 1999 и 2002 г., учените от американската космическа агенция имат информация за всяка планетарна промяна, която по един или друг начин се отразява на хората.<br /><br />Сега за първи път всички снимки от сателитите са събрани на едно място, като са достъпни на специалната онлайн платформа на НАСА...

Поморийските театрали отличени с най-много награди на фестивала в Каварна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lnqAQAt1Q9A/

34857449_1688628771215378_6885691079320928256_n Спектакълът “Няма да платим! Няма да платим!” по Дарио Фо на театъра на читалище “Просвета” град Поморие спечели най-много и престижни награди от театралния фестивал в Каварна 2018г. Втора награда за женска роля получи Роза Борисова. Първа награда за мъжка роля бе присъдена на Веселин Анестиев, а наградата за режисура бе връчена на Румен Велев.

Журито на фестивала в разговор с трупата, даде изключително висока оценка на всички за професионалната им работа. Изтъкна майсторското екипно представяне, високата степен на забава и драматизъм в трудния жанр на фарса, и усещането, че духът на автора Дарио Фо витае през целият спектакъл. 

34962665_1688628647882057_2518189838755168256_n

Снимки: Фейсбук

3000-годишна фигурка на загадъчен библейски цар, откриха в Израел

http://nakratko.bg/category/29/160722/


Енигматична скулптура на глава на владетел, датираща отпреди близо 3000 години, поставя началото на нова загадка пред учените, които се опитват да разберат чий е образът.

Издирван от три години "килър" се предаде в полицията

https://dnes.dir.bg/temida/izdirvan-ot-tri-godini-kilar-se-predade-v-politsiyata

Мартин Георгиев е син на Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев

Късо съединение подпали къща в горнооряховско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6905336

Късо съединение подпали къща в горнооряховско селоКъсо съединение причини пожар в къща в с. Първомайци, съобщават от пожарната във Велико Търново.  Сигналът за инцидента бил получен в 18:37 часа в Оперативен център Велико Търново. На мястото на инцидента на ул. "Бачо Киро" незабавно се отзовали четирима огнеборци от службата в Горна Оряховица с един специализиран автомобил.

Националният съвет на БСП се събра на ”Позитано” 20

https://frognews.bg/novini/natsionalniiat-savet-bsp-sabra-pozitano-20.html

Сред обсъжданите теми е проекта за модернизация на Българската армия, който беше одобрен от парламента тази седмица и с подкрепата на левицата.

1000 години от основаването на Охридската архиепископия чества Църквата

http://www.moreto.net/novini.php?n=375705

С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от основаването на Охридската Архиепископия. Тържественото богослужение ще бъде отслужено в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски".

Футболните отбори, които пеят химна си със страст, печелят по-често (видео)

https://offnews.bg//futbol/futbolnite-otbori-koito-peiat-himna-si-sas-strast-pecheliat-po-chest-682350.html

Футболните мачове са непредсказуеми, което може да обясни защо зрителите често разчитат на суеверия в опит да предскажат победителя. По време на Световната купа по футбол през 2010 г. мнозина се довериха на октопод, да им предскаже резултата от всеки мач.

Но за Световната купа за 2018 г., която се очаква скоро да започне, има по-надеждни начини за прогноза на шампионите и такъв подход ни представя в Тhe Conversation Матю Слейтър (Matthew Slater), старши преподавател по спортна и тренировъчна психология от Университета на Стафордшир.

Неговото ново проучване, публикувано в European Journal of Sport Science, показва, че ако се наблюдава внимателно доколко страстно всички играчи на отбора пеят националния си химн преди мача, може да се добие представа каква е вероятността те да спечелят.

Но какво причинява този ефект?

На пръв поглед може да изглежда, че отборите изпяват своя национален химн по задължение.

Но екипът на Слейтър преглежда записите от УЕФА EURO 2016 как футболните отбори пеят националните си химни преди всяка игра и вижда че правят това с различна степен на въодушевление.

Наблюденията включват както словесни, така и невербални признаци на страст. Дали играчите изобщо пеят и, ако е така, с каква сила (по-голямата интензивност показва по-голяма страст). Но също така изследователите проследяват изражението на лицето на играча и езика на тялото - например колко близо са един до друг играчите, дали се прегръщат и др.

"Открихме, че нивото на страстта, показано от играчите, прогнозира успеха или неуспеха на отбора в следващия мач. По-специално, футболните отбори, които пеят националния си химн с по-голямо въодушевление, допускат по-малко голове (но не отбелязват повече голове). А във фазата на елиминациите (но не в груповата фаза) пеенето с повече страст води до по-голяма вероятност за победа в тази игра", пише Слейтър.

Отборите на Швейцария и Испания са сред тези, които пееха с по-малко страст. Нито един от тях не стигна до четвъртфиналите. За разлика от тях, Уелс и Италия бяха две от страните, чиито отбори пееха с най-голяма страст. Италия се класира на четвъртфиналите, а Уелс стигна до полуфиналите. Победителите, Португалия, показваха също висока степен на въодушевление.

Интерпретация на резултатите

"Смятаме, че изпълнението на националния химн от един футболен отбор дава представа за нивото на съпричастност в този отбор. Сърцатото пеене е белег за сплотеността на екипа, то казва: "Ние сме готови да се борим, да отдадем всичките си сили за победата на нашия отбор" (и по-общо "за нацията")".

Страстните изпълнения могат да бъдат катализатор за "нас" и заплаха за "тях" - сплашване на противника.

Степента на въодушевление, показвана по време на химна е по-висока, когато залогът е по-голям. Тъй като Световното първенство по футбол през 2018 г. се провежда в Русия, залозите ще бъдат по-високи и последиците от успеха (или провала) ще бъдат по-силни. Точно в този момент отборите са най-зависими от членовете си.

Но дали страстта води до по-добро футболно представяне или обратното? Може би играчите пеят с повече страст, когато знаят, че имат по-голям шанс да спечелят. Но такава закономерност в резултатите не е забелязана - показаното въодушевление от играчите е много разнообразно - има го в отбори, считани и за силни, и за слаби.

Дали пък, ако треньорите инструктират играчите си да покажат повече страст в изпълнението на националните химни, ще спечелят повече мачове на Световното първенство 2018?

Всъщност, на последната Световна купа в Бразилия през 2014 г. стана известно, че мениджърът на Англия Рой Ходжсън е инструктирал играчите си да пеят националния химн.

Това обаче може да не е най-добрата стратегия.

Ако играчите са истински въодушевени, защото се идентифицират силно с нацията и отбора си, вероятно ще се увеличат колективните усилия и постижения - но ако играчите показват страст, само защото са инструктирани да го направят, тогава е малко вероятно да постигнат успех.

Така че, ако вие и вашите приятели правите залози кой ще спечели определен мач в Русия тази година, по-внимателно наблюдавайте играчите по време на изпълнението на националните химни. Това е по-добра стратегия, отколкото да питате октопод.

Коя е Светлана, от която Томислав Дончев ще се откаже само след развод (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6905342

Коя е Светлана, от която Томислав Дончев ще се откаже само след развод (Галерия)Прословутият статус е написан, след като видяла видео със силна ромска музика в габровския квартал “Младост”, казва жената на вицепремиера пред “24 часа” Видях едно видео, на което ромска музика огласяше цял ден квартал “Младост” в Габрово. Нашето семейство е много свързано с Габрово, както е известно, и това много ме разстрои.

Патриаршеско и синодално послание по повод 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905374

Патриаршеско и синодално послание по повод 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископияВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, През последната повече от половин година църковното и обществено внимание у нас е насочено с особена сила върху съседна Република Македония и по-конкретно върху темата за статута на Православната църква в тази страна, която за жалост в продължение на десетилетия пребивава вън от общение със

Патриаршеско и синодално послание по повод 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6905374

Патриаршеско и синодално послание по повод 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископияВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, През последната повече от половин година църковното и обществено внимание у нас е насочено с особена сила върху съседна Република Македония и по-конкретно върху темата за статута на Православната църква в тази страна, която за жалост в продължение на десетилетия пребивава вън от общение със

Нинова: Борисов обединява Западните Балкани, а не може да обедини Ангелкова и Симеонов

https://offnews.bg//politika/ninova-borisov-obediniava-zapadnite-balkani-a-ne-mozhe-da-obedini-an-682353.html

Борисов се провали във всичките си мисии - на отмъстител, строител и обединител.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на днешното заседание на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи. През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В
проучването страната ни е поставена на 93 място по качество на пътищата. И тази мисия на Борисов не е изпълнена.

Днес той е в ролята на обединител - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет - Валери Симеонов обвинява Ангелкова в корупция и сезира главния прокурор, а българският народ е по-разединен отвсякога, коментира Нинова.

По думите й БСП е готова с алтернатива - "Визия за България", която да представи на 21 юли на национално съвещание. Тя уточни, че по проекта работят съветите към националния съвет на партията, както и експерти, които не са част от тези органи. Също така във визията ще бъдат включени и предложения на учените от БАН, които вече са представили на левицата свои предложения за политики и решения. 

Нинова коментира и друга актуална тема - измамите в българските митници. "Времето показва истината. На вота на недоверие към управляващите проблемите със системата БАЦИС бяха един от акцентите ни. Тогава ни критикуваха, че не сме били достатъчно аргументирани. Сега, няколко месеца по-късно, доклад на ОЛАФ установява точно това - подправени данни и фиктивно преминаване
на товари", обясни Нинова. Тя се позова на европейската служба за борба с измамите, че "в системата са били подавани данни за товари, които фиктивно преминават транзитно от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Сръбската и турската страна са съобщили, че такива товари не са пристигнали на място. Разследването е обхванало 110 случая".

Нинова припомни, че тогава именно от БСП са сезирали институциите.

ПЕС плаши БСП с изключване заради Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905322

ПЕС плаши БСП с изключване заради Истанбулската конвенцияНинова иска решение на Националния съвет на социалистите, ще си подаде оставката, ако се огънат Партията на европейските социалисти е заплашила БСП със замразяване на членството и дори с изключване, ако нашите социалисти не променят позицията си за Истанбулската конвенция. Това е обявила лидерката на БСП Корнелия Нинова на течащия в момента пленум

БПЦ отбелязва 100-годишнината от основаването на Охридската архиепископия

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/bpts-otbeliazva-100-godishninata-osnovavaneto-ohridskata-arhiepiskopiia.html

Със света Литургия Българската православна църква отбелязва 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Нинова брои провалите на Борисов: 1. Отмъстител 2. Строител 3. Обединител

http://clubz.bg/68951-ninova_broi_provalite_na_borisov_1_otmystitel_2_stroitel_3_obedinitel

„Визия за България” се нарича управленската алтернатива, която БСП ще представи на национално съвещание на 21 юни. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на днешния пленум на „червените”.

По проекта работят експерти от БСП, както и учени от БАН, които вече са представили свои предложения за политики и решения.

Корнелия Нинова не пропусна да нападне премиера Бойко Борисов.

„През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи.

През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. 

Днес той е в ролята на обединител - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет”, заяви тя, цитирана от бТВ.

Нинова припомни и че БСП са сигнализирали за фиктивни преминавания на товари през нашите гранични пунктове, а по-късно информацията е била потвърдена и от европейските органи, които са започнали разследване.

Нинова брои провалите на Борисов: отмъстител, строител, обединител

http://clubz.bg/68951-ninova_broi_provalite_na_borisov_otmystitel_stroitel_obedinitel

„Визия за България” се нарича управленската алтернатива, която БСП ще представи на национално съвещание на 21 юни. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на днешния пленум на „червените”.

По проекта работят експерти от БСП, както и учени от БАН, които вече са представили свои предложения за политики и решения.

Корнелия Нинова не пропусна да нападне премиера Бойко Борисов.

„През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи.

През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. 

Днес той е в ролята на обединител - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет”, заяви тя, цитирана от бТВ.

Нинова припомни и че БСП са сигнализирали за фиктивни преминавания на товари през нашите гранични пунктове, а по-късно информацията е била потвърдена и от европейските органи, които са започнали разследване.

Министър Петкова ще председателства редовното заседание на Съвета на ЕС, част "Енергетика"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905361

Министър Петкова ще председателства редовното заседание на Съвета на ЕС, част "Енергетика"Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще председателства редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", съобщиха от пресцентъра на ведомството. Заседанието ще се състои утре в Люксембург. Енергийните министри на страните-членки ще обсъдят основните досиета от законодателния пакет "Чиста

Равносметката: 7 арестувани след "София прайд"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ravnosmetkata-7-arestuvani-sled-sofiya-prayd

По-голямата част - заради носене на забранени предмети или липса на документи за самоличност

В Русия откриха най-голямата статуя на котка в Европа в чест на Мондиал 2018

https://offnews.bg//izvan-terena/v-rusia-otkriha-naj-goliamata-statuia-na-kotka-v-evropa-v-chest-na-mon-682352.html

В Русия винаги са обичали да се хвалят с мегаломански проекти. Сега на дневен ред дойде и поставянето на най-голямата статуя на котка в Европа, като поводът е предстоящото световно първенство по футбол.

В центъра на Санкт Петербург беше издигната шестметрова скулптура на котка, която претендира да е най-високата на Стария континент. Автор на произведението е скулпторът Вилгений Мелников. Котката все още си няма име, но се очаква жителите на северната столица да й дадат.

Гигантската скулптура е част от експозицията "Моята любов - футбол и котка", в която са поставени 32 фигури на писани в чест на всяка от страните, които участват на Мондиал 2018.

Официален оракул на световното пък е котаракът Ахил, който е успял да намали теглото си с наближаването на турнира.

Корнелия Нинова: Борисов се провали във всичките си мисии - на отмъстител, строител и обединител

http://www.cross.bg/ninova-tovari-borisov-1576550.html

/КРОСС/Нашата визия за България - на 21.07.2018 г. "През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи. През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В проучването страната ни е поставена на 93 място по качество на пътищата. и тази мисия на Борисов не е изпълнена. Днес той е в ролята на обединител - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет - Валери Симеонов обвинява Ангелкова в корупция и сезира главния прокурор, а българският народ е по-разединен отвсякога". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на днешното заседание на Националния съвет на партията. По думите й БСП е готова с алтернатива - "Визия за България", която да представи 21 юли на национално съвещание. Тя уточни, че по проекта работят съветите към националния съвет на партията, както и експерти, които не са част от тези органи. Също така във визията ще бъдат включени и предложения на учените от БАН, които вече са представили на левицата свови предложения за политики и решения. Нинова коментира и друга актуална тема - измамите в българските митници. "Времето показва истината

Бенямин Нетаняху нямал време за среща с Федерика Могерини

https://www.actualno.com/africa/benjamin-netanjahu-njamal-vreme-za-sreshta-s-federika-mogerini-news_678953.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не може да намери време в програмата си за среща с шефа по политиката на външна политика и сигурност Федерика Могерини, и тя е отменила визитата си в Израел, съобщи БГНЕС. Могерини трябваше да говори на среща на глобалния форум на Американския еврейски комитет (АЕК) в понеделник. В. „Джерусалем пост“ съобщи, че по негова информация провалът на срещата на Нетаняху с представителя на ЕК бил поради „проблеми при насрочването&l

Шефката на БАТА: „Такова чудо като министъра на туризма Николина Ангелкова не съм срещала”

http://www.cross.bg/sokolova-bryag-slunchev-1576551.html

/КРОСС/  Недопустимо е от три оплаквания за реда в "Слънчев бряг", две да са за шума, това каза пред Дарик почетният председател на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. В събота вицепремиера Валери Симеонов провери нивото на шума в четири заведения в курорта, три са били в нарушение, а едно е затворено. Соколова подчерта, че за 50 години в бранша "такова чудо като министъра на туризма Николина Ангелкова не е срещала". "Учуди ме заявлението на министъра на туризма, че "Слънчев бряг" не е санаториум. Общо взето ме потресе, защото значи, че за нея не е позната организацията на туристическото обслужване. Не знам как да го коментирам", каза Соколова, като обясни, че поддържа акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курорта. Те са системни, но може би няма да бъдат необходими, ако всички ние помислим колко е важен туризмът за България и гостите да остават доволни и да се връщат обратно у нас, каза още шефката на БАТА. На въпрос дали е възможно да се обособят зони за семеен и парти туризъм в курорта, каквато идея лансира Ангелкова, Соколова сподели, че според нея вече е късно. "Това беше възможно при първото ЗРП (застроителен и регулационен план) на "Слънчев бряг", в който аз също съм участвала

Партията на Бареков – първият и единствен БГ член на Алианса на Консерваторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905341

Партията на Бареков – първият и единствен БГ член на Алианса на КонсерваторитеПолитическа партия „Презареди България“, председателствана от евродепутата Николай Бареков, официално е първата и единствена българска партия пълноправен член на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ). Членството бе парафирано с пълно мнозинство по време на тържествена церемония този уикенд в Баку, Азербайджан,

Виртуозни музиканти от 10 страни ще свирят заедно на концерт от ММФ "Варненско лято"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375622

Международният камерен оркестър "East-West Chamber Orchestra" под ръководството на виолист №1 на планетата Юри Башмет ще представи на живо пред публиката в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център шедьоври на Менделсон, Чайковски и Аренски, под мотото „Романтични теми от Изток и Запад“, напомня Moreto.

Путин заяви, че приоритет за ШОС е борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905344

Путин заяви, че приоритет за ШОС е борбата с тероризма
Руският президент Владимир Путин заяви, че борбата с тероризма е приоритет за оглавяваната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество, предаде Асошиейтед прес. На срещата на върха на ШОС в китайския град Циндао Путин посочи, че организацията е одобрила ново споразумение, в което са заложени планове за съвместни усилия за борба с

Източноевропейските президенти, включително Радев, са поискали повече НАТО в региона

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/10/3197763_iztochnoevropeiskite_prezidenti_vkljuchitelno_radev_sa/?ref=rss


Президентите на девет източноевропейски страни, сред които и Румен Радев, настояват за по-силно присъствие на НАТО в източната и южната част на Европа. Те се надяват на по-добра защита от тероризъм и от Русия, съобщава "Дойче веле" за резултатите от петъчната среща във Варшава във формата Б9.<br /><br />Регионалната инициатива Б9 възникна през 2015 година в Букурещ и затова използва в наименованието си първата буква от името на румънската столица. Тя иска да бъде единният...

Ердоган: Виена тласка света към сблъсък между кръста и полумесеца

http://www.varna24.bg/news/795940.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува действията на Австрия, която затваря ...

Бензинът мина психологическа бариера от 2,30 лв.

http://clubz.bg/68950-benzinyt_mina_psihologicheska_bariera_ot_230_lv

Цените на горивата скочиха точно преди началото на летния сезон.

В 11 области на страната литърът се продава на цени над средните за страната, съобщава Нова тв.

Според статистиката най-масовият бензин - А95, струва малко над 2,20 лева, като на места цената премина психологическата граница от 2,30 лева за литър.

От началото на година бензинът е поскъпнал с 16 стотинки, а дизелът - със 17.

Мартин Владимиров - енергиен анализатор, прогнозира пред телевизията, че така ще подължи още няколко седмици, а след това ще има спад, но лек.

"Но тъй като в момента търсенето е голямо заради сезона, едва ли ще е толкова чувствително, колкото реално пазарът би го определил, ако имаше повече конкуренция", заключи експертът.

Франция предупреди, че с "пристъпи на гняв" няма международно сътрудничество

https://petel.bg/Frantsiya-predupredi--che-s-pristapi-na-gnyav-nyama-mezhdunarodno-satrudnichestvo__268552

Франция предупреди в неделя, че "пристъпите на гняв" не биха могли да диктуват международното сътрудничество. Това се случва, след като ам...

Дете загина при катастрофа на пътя Пирдоп – Клисура

https://petel.bg/Dete-zagina-pri-katastrofa-na-patya-Pirdop-----Klisura__268551

Деветгодишно дете е загинало, а жена е пострадала при катастрофа на пътя Пирдоп – Клисура, съобщиха от МВР, цитирани от bTV. Инцидентът ...

Папата се моли за успех на срещата на върха между Тръмп и Ким

https://petel.bg/Papata-se-moli-za-uspeh-na-sreshhata-na-varha-mezhdu-Tramp-i-Kim__268550

Папа Франциск заяви, че се моли за успех на срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предаде Асошие...

Окончателно: Директорът на БАБХ решава съдбата на кравата Пенка!

http://regiona.bg/%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d1%85-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d0%b2/

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните лично ще реши съдбата на кравата Пенка в понеделник. Животното прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома, напомни Нова телевизия.

Това наложи Пенка да бъде изследвана за вируси, за да се предотврати появата на болести. Първите резултатите от лабораторните анализи са добри, информираха от БАБХ в събота. Въпреки това, животното пак може да бъде умъртвено, защото е пребивавало известно време в страна, която не е членка на ЕС.

Материалът Окончателно: Директорът на БАБХ решава съдбата на кравата Пенка! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дете загина при катастрофа, жена е ранена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dete-zagina-pri-katastrofa-zhena-e-ranena-2102543

9-годишно дете е загинало, а жена е пострадала в катастрофа на пътя Пирдоп-Клисура, съобщиха от МВР.

Неофициално: Търсят избягалия Радослав Колев около село Ябланица, Своге

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905317

Неофициално: Търсят избягалия Радослав Колев около село Ябланица, СвогеПо неофициална информация полиция претърсва района около село Ябланица, община Своге в търсене на избягалия затворник Радослав Колев, съобщава БНТ. Припомняме, че Колев избяга заедно с Владимир Пелов през централния вход на Софийския затвор на 3 април. Във вторник вечерта Пелов беше убит при среднощна стрелба в Ботевград.

Капитанът на Пирин отказа на Ботев Враца

http://www.struma.com/sport/kapitanut-na-pirin-otkaza-na-botev-vraca_135320/

Капитанът на изпадналия от елита ни Пирин Благоевград Юлиан Попев е отхвърлили оферта от новака в Първа лига Ботев Враца.

От ръководството на отбора от Враца потвърдиха , че Попев е отказал да играе в Ботев. Друг бивш футболист на Пирин – Тодор Траянов вече подписа с новака в Първа лига, съобщи Pirinsport.com. Според информация на нашата медия сериозен интерес към Попев има и от страна на втородивизионния Царско Село.

Той е на 32 години и може да играе на няколко поста....

Продължава

За какво е полезен лимецът?

http://www.dnes.bg/notifikacii/2018/06/10/za-kakvo-e-polezen-limecyt.378832

Той е древна култура, позната на хората още преди хилядолетия

Ердоган: Виена тласка света към сблъсък между кръста и полумесеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=375703

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува действията на Австрия, която затваря джамии и гони имами. Турският държавен глава осъди решението на австрийското правителство за затварянето на 7 джамии и екстрадираните на около 60 имами от страната.

Ким Чен Ун се движи в Сингапур с бронирания си мерцедес (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905304

Ким Чен Ун се движи в Сингапур с бронирания си мерцедес (Снимки)Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е предпочел да се придвижва в Сингапур със собствения си брониран Мерцедес С600 Пулман, съобщи кореспондент на ТАСС. С този автомобил Ким пристигна днес в хотел "Сейнт Реджис", където е настанена севернокорейската делегация за срещата на върха САЩ-Северна Корея. През март Северна Корея докара същата кола в Пекин

Най-скъпият играч на Мондиал 2018 струва 180 милиона евро

https://offnews.bg//futbol/naj-skapiat-igrach-na-mondial-2018-struva-180-miliona-evro-682351.html

Престижният сайт Трансфермаркет оцени футболистите, които ще гледаме на световното в Русия от 14 юни до 15 юли.

Най-скъпи закономерно се оказаха аржентинецът Лионел Меси и бразилеца Неймар, които са оценени на 180 милиона евро.

Най-евтиният футболист пък е руснакът Сергей Игнашевич, който "струва" едва 25 000 евро. В топ 10 по стойност влизат Кевин де Бройне, Хари Кейн, Мохамед Салах, Килиан Мбапе, Пауло Дибала, Еден Азар, Кристиано Роналдо и Филипе Коутиньо.

С най-скъп отбор по терените в Русия пък ще излезе съставът на Франция. Възпитаниците на селекционера Дидие Дешан са оценени на 1,08 милиарда евро.

Почина бившият китарист на "Флийтуд Мак" Дани Кируан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905299

Почина бившият китарист на "Флийтуд Мак" Дани КируанДани Кируан, бившият китарист на британско-американската група "Флийтуд Мак", е починал на 68-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. В публикация във Фейсбук барабанистът и съосновател на групата Мик Флийтуд съобщава, че бившият му колега е починал на 8 юни в Лондон. "Дани винаги ще живее в музиката, която написа и изсвири с групата",

Сингапур посрещна Ким Чен Ун, чака Доналд Тръмп

https://www.actualno.com/asia/singapur-posreshtna-kim-chen-un-chaka-donald-trymp-news_678947.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Сингапур за срещата си с американския президент Доналд Тръмп на 12 юни. Ким пристигна в Сингапур на борда на Боинг 747 на "Еър Чайна", който, според сайта за проследяване на полетите Flightradar24, излетял от Пхенян сутринта, привидно летящ към Пекин, след което промени номера на своя полет и се насочил на юг. #TrumpKimSummit: #KimJongUn's cat-and-mouse journey to Singapore https://t.co/jVcAffd6zj pic.twitter.com/BlkMDuZcMU &mdash

Автошествие ще се проведе във Враца в подкрепа на местната болница

https://zaistinata.com/%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf/

Тази вечер във Враца ще се проведе поредно автошествие в подкрепа на местната  болница. Според предварителната информация, протестът ще завърши с частична блокада на международния път Е-79 край града, в посока Мездра. Очаква се това да стане около 19 часа довечера. По информация на един от инициаторите му – Димитър Господинов, поредният протест за врачанската […]

Кого ще ударят тарифите на Тръмп?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kogo-shte-udariat-tarifite-na-trymp-262644/

Живеем в динамична и конкурентна търговска среда, заяви Елена Поптодорова

Лидерите на страните-членки на ШОС се срещнаха с журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905295

Лидерите на страните-членки на ШОС се срещнаха с журналисти
На 10 юни приключи 18-та среща на Съвета на държавните глави на страните от Шанхайската организация за сътрудничество, след която лидерите се срещнаха с журналисти. Пред тях китайският председател Си Дзинпин представи резултатите на срещата, като каза, че страните са се договорили да продължат да работят за реализирането на правилата и принципи от

МВР шефът на Германия с 63 мерки за предоставянето на убежище

http://clubz.bg/68949-mvr_shefyt_na_germaniq_s_63_merki_za_predostavqneto_na_ubejishte

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) потвърди подготовката на широкообхватна реформа на политиката в областта на предоставяне на убежище, съобщава националният ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".

„Все още нямаме правилен набор от правила за бъдещето. Затова в моя генерален план предлагам 63 мерки за реформа в политиката", обяви Зеехофер пред местните медии, като поясни, че официалното представяне на плана му ще се състои във вторник, 12 юни.

Същевременно последните социологически проучвания показаха, че мнозинството германци подкрепят предложението на Александер Добринд (ХСС) за отказ за предоставяне на убежище на границата, ако кандидатите за закрила идват от сигурни трети страни.

Варненско читалище ще отбележи 90-тата си годишнина с концерт-спектакъл

http://www.moreto.net/novini.php?n=375638

Народно читалище "Христо Ботев 1928" ще отбележи 90-тата си годишнина с концерт-спектакъл, научи Moreto.net. Концертът "С пулса на времето" ще се състои на 19 юни от 20:30 часа в Летния театър, с вход свободен.

Издирван от Интерпол „килър” се е предал на българските власти

http://www.cross.bg/georgiev-chasa-interpol-1576549.html

/КРОСС/ На 7 юни 2018 г. издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев - Джито се е предал в ГДБОП в присъствието на адвокат, съобщиха чак днес от спецпрокуратурата, съобщава Бтв. Георгиев е обвинен е обвиняем по досъдебно производство за разпространение на наркотици от 2015 г., като е сочен за ръководител на групата.Той е бил задържан първоначално за 24 часа, а след това мярката е удължена до 72 часа. На 7 юни 2018 г. издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев - Джито се е предал в ГДБОП в присъствието на адвокат, съобщиха чак днес от спецпрокуратурата. Георгиев е обвинен е обвиняем по досъдебно производство за разпространение на наркотици от 2015 г., като е сочен за ръководител на групата. Той е бил задържан първоначално за 24 часа, а след това мярката е удължена до 72 часа. Мартин Георгиев е син на Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев и се смята за едно от основните лица в т.нар „Килърите 6". Майка му е разследвана за източване на ДДС у нас и за кражба на близо 26 млн. евро от ЕС в Румъния.    

Швейцарците гласуват на референдум, който може да предизвика революция в банкирането

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/10/3196671_shveicarcite_glasuvat_na_referendum_koito_moje_da/?ref=rss


Швейцарите приключват днес гласуването в референдум, който може радикално да промени финансовата система в страната като драстично ограничи правата на търговските банки да отпускат кредити. Ако това бъде одобрено, ще има последици далеч отвъд швейцарските граници.<br /><br />Вотът се извършва по пощата и приключва в ранните следобедни часове, а първите резултати ще бъдат известни привечер. Той е по т.нар. Инициатива за суверенните пари, известна на немски като Vollgeld (реални...

Линейката, чиято гума бе спукана от колоездач, била извън строя с часове (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/linejkata-chiiato-guma-be-spukana-ot-koloezdach-bila-izvyn-stroia-s-chasove-video-2102540

Линейката, чиято гума бе спукана вчера от колоездач, била извън строя над четири часа и не можела да оказва помощ да нуждаещи се. Това стана ясно от думите на дежурният на смяна в столичната "Спешна помощ" д-р Делян Георгиев пред

Жена се удави при игра на геокешинг в Прага, а мъж е в неизвестност

//dariknews.bg/novini/sviat/zhena-se-udavi-pri-igra-na-geokeshing-v-praga-a-myzh-e-v-neizvestnost-2102541

Млада чехкиня се удави при игра на геокешинг в подземен канал, изливащ се в река Вълтава, а неин сънародник е в неизвестност, предаде Франс прес.

Трагичният инцидент станал снощи по време на буря, придружена от проливни дъждове, в ст

Синодът ще помага на македонската църква, но със съгласието на другите православни църкви

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/10/3197747_sinodut_shte_pomaga_na_makedonskata_curkva_no_sus/?ref=rss


Към българска патриаршия са били отправени "незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство" заради отказа й да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на божията премъдрост в град Охрид. Това се казва в патриаршеското и синодално послание по време на тържествена архиерейска света литургия. Поводът е 1000 годишнината от основаването на Българската Охридска Архиепископия, отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" тази...

Румен Петков: Убиецът на Пелов е агент на МВР

https://www.mediapool.bg/rumen-petkov-ubietsat-na-pelov-e-agent-na-mvr-news280105.html

Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви пред бТВ в неделя лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен. "Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в "Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков. Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод. "Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.

Свои и чужди срещу министъра на вътрешните работи

https://www.mediapool.bg/svoi-i-chuzhdi-sreshtu-ministara-na-vatreshnite-raboti-news280105.html

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки отправи в неделя остра критика към излъчения от ГЕРБ министър на вътрешните работи. Без да споменава изрично името му, евродепутатът от влизащата в управляващото мнозинство и в правителството партия заяви, че в МВР има системни грешки, вината за които не е на професионалното, а на политическото му ръководство. Повод за критиките стана убийството преди дни в Ботевград на избягалия от затвора и неуспешно издирван в продължение на месеци Владимир Пелов. "Не приемам смъртта на Владимир Пелов като малшанс. Струва ми се, че започва дастава една система от системно и последователно демотивиране на личния състав на министерството да си върши работата последователно, компетентно, с необходимите заградителни мероприятия.Да ни обясняват как не могат да осъдят издирван престъпник, избягал като на селска сватба от парадния вход на затвора, защото бил с брада и с качулка, е нелепо. Дори човек, който никога не се е занимавал с такава работа, би предположил, че престъпникът може би ще се опита да си промени външния вид.  В най-нискобюджетните филми, който избяга от затвора или си подстригва косата или я боядиса нещо, а тук нашите са изненадани, че бил сложил качулка“, коментира Джам базки в неделя пред БНР. Той отчете и факта, че в РПУ Ботевград има сериозен недостиг на оперативни кадри, което също по думите му е отговорност на политическото ръководство на министерството. "Защо има недокомплект? Първо, професията не е привлекателна. Второ, мотивацията на личния състав е на нула. Трето, професионалното ръководство, политическото ръководство на МВР не се справя с подготовката и с мотивацията на личния състав. Съвсем очаквано виждаме как служителите общо взето не се справят с поставените им задачи", каза Джамбазки. По думите му, в работата на МВР „започват да се натрупват много грешки, които започват да стават система“.  Той припомни, че на няколко пъти се е наложило Специалните сили на Министерството на отбраната да влизат в операции за залавяне на престъпници. Проблемът в МВР не е в професионалното, а в политическото ръководство на ведомството, каза евродепутатът и допълни, че „закриването на очите е вредно“. В отговор на въпрос, той каза, че не е участвал в разговори за ремонт на правителството или смяна на вътрешния министър  след 30 юни, когато свършва българското европредседателство, и не знае дали такива разговори се провеждат. Румен Петков: Убиецът на Пелов е агент на МВР Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви пред бТВ в неделя лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен. „Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в „Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков. Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод. „Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.

Цвета Караянчева ще бъде на официално посещение в Грузия на 11 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905297

Цвета Караянчева ще бъде на официално посещение в Грузия на 11 юниБългарска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Цвета Караянчева, ще бъде на официално посещение в Грузия на 11 юни 2018 г. Председателят на Народното събрание ще се срещне с председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Двамата ще подпишат Споразумение за партньорство между двете законодателни институции,

Супербогат секссимвол на Боливуд сгази много грозно закона у нас! Търсим го с Интерпол

https://petel.bg/Superbogat-sekssimvol-na-Bolivud-sgazi-mnogo-grozno-zakona-u-nas--Tarsim-go-s-Interpol__268549

Един от най-обичаните и известни актьори от Боливуд, по когото въздишат и хиляди българки, е бил привикан  на разпит за нелегален лов в Бъл...

Във Венецуела рязко нарасна търсенето на биткойни

https://petel.bg/Vav-Venetsuela-ryazko-narasna-tarseneto-na-bitkoyni__268548

Ha фoнa нa бyшyвaщaтa xипepинфлaция във Beнeцyeлa pязĸo нapacнa тъpceнeтo нa ocнoвнaтa ĸpиптoвaлyтa, ĸoятo мecтнитe житeли зaĸyпyвaт чpeз Р2Р плoщaдĸaтa LосаlВіtсоіnѕ, с...

Жаклин Райкова от СКТМ „Комфорт” със сребро от държавното

https://petel.bg/ZHaklin-Raykova-ot-SKTM----Komfort----sas-srebro-ot-darzhavnoto__268547

Състезателката на СКТМ „Комфорт” Жаклин Райкова спечели сребърен медал в индивидуалната надпревара на държавното първенство по тенис ...

Срещата Тръмп-Ким струва на сингапурските власти 15 милиона долара

https://petel.bg/Sreshhata-Tramp-Kim-struva-na-singapurskite-vlasti-15-miliona-dolara__268546

Срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще струва около 20 милиона сингапурски долара (15 ...

Следобед отново ще превали и прегърми

http://nakratko.bg/category/58/160721/


Днес в сутрешните часове валежите в Западна България временно ще спрат, а облачността ще се разкъса и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време.

Откъс от "Морска книга" на Мортен Стрьокснес

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/10/3186598_otkus_ot_morska_kniga_ot_morten_stryoksnes/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Морска книга", с автор Мортен Стрьокснес, предоставен от Издателство "Жанет 45".<br /><br />"Мръдни, Ишмиъл. Помести се, Йона. Направете място за един разказ за риби, шеговит и фантастичен, странен и меланхоличен, който следва да заеме полагащото му се място сред класическите екзистенциални разкази за обитателите на океанските дълбини."<br />Хамптън Сайдс, автор на "В...

Проверките на Слънчака не подминаха "Графити" и "Бедрум" на благоевградчаните М. Грънчаров и В. Борисов

http://www.struma.com/obshtestvo/proverkite-na-slunchaka-ne-podminaha-grafiti-i-bedrum-na-blagoevgradchanite_135319/

Дискотеките, разположени на Южния плаж на курорта Слънчев бряг откриха официално летният туристически сезон с грандиозни партита, а няколко хиляди туристи присъстваха на събитието.

Заради силната си музика тези заведения бяха обект на проверки още през миналата година, а вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че и тази година ще измерва нивата на шума и при нарушения ще налага строги санкции. Точно в 2:00 часа след полунощ на 8-ми срещу 9-ти юни, здравни инспектори начело с...

Продължава

Водолази откриха тялото на дете, изчезнало във водите на Струма

https://www.mediapool.bg/vodolazi-otkriha-tyaloto-na-dete-izcheznalo-vav-vodite-na-struma-news280104.html

Водолази откриха тялото на 11-годишното момче, което късно в събота изчезна във водите на река Струма, предаде БНР. В неделя сутрин в акцията по издирването му  участваха общо 60 човека от БЧК, пожарната и доброволци. Детето беше открито на речното дъно, на метри от мястото, където вчера играело с двете си братовчедки от Кресна, на които било на гости. Речният бряг редовно се използвал от местните хора, включително и деца, за плажуване през лятото. Снощи 11-годишният Светлин влязъл във водата на нерегламентирания плаж и не излязъл, предаде бТВ. Издирването започнало още снощии продължило до късно. Днес спасителите започнали да обхождат двата бряга на реката от Кулата до Кресна и минути след старта на акцията открили починалото дете. Пред телевизията инструкторът по рафтинг Борислав Пауновски посочи, че без жилетка, без екипировка е опасно да се влиза в реката.

Цените на горивата скочиха в 11 области в страната

https://frognews.bg/novini/tsenite-gorivata-skochiha-11-oblasti-stranata.html

Цените на горивата скочиха точно преди началото на летния сезон. В 11 области на страната литърът се продава на цени над средните за страната.

Наркобосът Марто Джито се предаде сам на ГДБОП след 3 години издирване!

http://www.struma.com/sinya-lampa/narkobosut-marto-djito-se-predade-sam-na-gdbop-sled-3_135318/

Издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев, по прякор Джито сам се е предал в ГДБОП, съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Джито е обвиняем като лидер на престъпна група за поръчкови убийства, разпространение на дрога, рекет и пране на пари заедно с майка си и други членове на семейството му.

На 7 юни в присъствието на адвокат Мартин сам се е предал в ГДБОП. Той бе задържан за 24 часа, като Специализирана прокуратура удължи задържането до 72 часа....

Продължава

Националният съвет на БСП заседава днес

http://nakratko.bg/category/59/160719/


Депутатите от БСП подкрепят финансирането на военните проекти под условие, като при окончателната ратификация в пленарната зала те ще могат да гласуват и по различен начин.

Издирван от Интерпол „килър” се е предал на българските власти

http://nakratko.bg/category/60/160720/


На 7 юни 2018 г. издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев – Джито се е предал в ГДБОП в присъствието на адвокат, съобщиха днес от спецпрокуратурата.

Палестинците - забравени от света

https://www.actualno.com/viewpoint/palestincite-zabraveni-ot-sveta-news_678952.html

Палестинците днес са на дъното - без права, без приятели, без защита. Гонят ги от земите им, не ги допускат до нивите и кладенците им, разстрелват ги. Надеждата за тях е много малка, но все пак я има, пише Бетина Маркс - ръководител на фондация "Хайнрих Бьол" в Рамала за "Дойче Веле". Никога досега палестинците не са били в толкова безизходна ситуация, както днес. 70 години след основаването на държавата Израел и 51 години след Шестдневната война, в която Израел си присвои п

Св. синод: Охридската архиепископия е учредена като Българска

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-sinod-ohridskata-arhiepiskopia-e-uchredena-kato-balgarska-682349.html

Преди 1000 година Охридската архиепископия е била учредена като Българска, заявява в свое послание Св. Синод на Българската православна църква по повод 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия. То бе прочетено днес след тържествената св. Литургия в храм "Св. Александър Невски" в София. 

Патриаршеското и синодално послание посочва отправените към БПЦ „незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство“, заради отказа ѝ да участва в тържествата, проведени в края на май в Охрид. Този отказ предизвика и протест пред синодалната палата в София, по време на който прозвуча дори искането специалните служби да проверят дали БПЦ не действа като държава в държавата под влиянието на чужди държави и под чужд диктат. Протестиращите призоваха патриарх Неофит да свика извънредна сесия на синода, която да ревизира решението. В посланието днес се казва: 

През последната повече от половин година църковното и обществено внимание у нас е насочено с особена сила върху съседна Република Македония и по-конкретно върху темата за статута на Православната църква в тази страна, която за жалост в продължение на десетилетия пребивава вън от общение със семейството на поместните Православни църкви. Тази тема и този проблем придобиха острота във връзка с официално заявеното от ръководството на тази Църква желание Българската Православна Църква – Българска Патриаршия да приеме ролята на нейна майка-Църква, и така най-сетне да бъде уреден каноничният статут на Църквата в днешна Македония. Желание, което беше възприето с внимание и чувство за отговорност от българска църковна страна, но същевременно и недвусмислено отрицателно от някои братски Поместни църкви, които открито заявиха своето несъгласие с подобно развитие на македонския църковен въпрос.

Част от големия проблем за статута на Православната църква в днешна Република Македония е въпросът за историческата съдба на съществувалата в миналото Българска Охридска архиепископия, от чието учредяване през настоящата 2018 година се изпълват хиляда години. Проведени бяха и предстоят чествания на тази важна годишнина, които са поредно свидетелство за дълбочината на разделението сред братските Православни църкви по този въпрос.

Същевременно, във връзка с отказа на Българската Православна Църква да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на Божията Премъдрост в град Охрид, към Свещеноначалието на светата Българска Патриаршия бяха отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство – тежки упреци, които, независимо дали са били плод на неразбиране или на недоброжелателство, донесоха ненужна горчивина на цялата ни Църква. Във връзка с всичко това, с архипастирска загриженост по повод създалата се ситуация и с чувство за отговорност към богозаповяданото единство на цялата света Православна църква, но и с църковна и народностна памет и вярност към историческата истина за древния Охридски престол, се обръщаме към всички вас с настоящето си послание, в което отговорно заявяваме и припомняме:

1. Историята на Архиепископската катедра на древния и прославен в църковното минало Охрид е органична, безусловна част от историческата приемственост на родната ни Българска Православна Църква – Българска Патриаршия, както е записано и в приетия и утвърден от Шестия църковно-народен събор (2008 г.) неин Устав, където четем:

„Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима”.

2. Такава е била – по Божия воля – историческата съдба на родната ни Православна църква, такива са фактите от хилядолетната, но и превратна българска история, и те не могат да бъдат променени и изопачени, независимо от конюнктурата на деня. Историческите извори и църковната ни памет ясно свидетелстват, че при основаването си през 1018 г. – в тъжната година на изгубването на българската държавна самостоятелност, покорилият България ромейски император Василий II учредява в Охрид не друга, а тъкмо Българска архиепископия, каквато тя остава до самото си закриване през 1767 г. – седем столетия и половина след своето учредяване. Този е бил начинът, по който императорът, останал в историята ни с прозвището „българоубиец”, е желаел да съхрани сред нашите предци паметта за тяхното славно и героично минало като Църква и като държава, както е ясно засвидетелствано и в грамотите, с които той учредява Охридската юрисдикция:

„Постановяваме, – четем във втората от тези грамоти – щото сегашният светейши архиепископ да притежава и управлява всичките български епископства, както и всички други градове, които под властта на цар Петър и на Самуил се притежаваха и се владееха от тогавашните архиепископи… Защото, дори и да станахме владетел на тази страна (т. е. на България), ние запазихме непокътнати нейните права, като ги потвърдихме с наши хрисовули и сигилии”.

3. С това държавническо решение на императора Охрид – градът на българския и славянски просветител и Чудотворец Климент, където в дните на равноапостолния наш покръстител св. Борис I Михаил е процъфтявала дивна епископия и е работила една от първите български и славянски книжовни школи, е утвърден тогава като нова българска столица на духа, определена да пази, макар и частично, българската църковна и народностна памет. Затова и всички предстоятели на Охридската църква в дългите години на нейното съществуване изрично са добавяли в титлите си и титлата „Български” – защото такава е историята на тази църква и с това съзнание тя е живяла до самия край на насилствено прекъснатия си през 1767 г. живот. Затова и по-късно – в годините на възкресяването на българския дух – началото на организираното движение за завръщане на църковната ни самостоятелност е поставено тъкмо в Охрид, а дейците на църковната ни независимост настояват за възстановяване на Православната ни църква като приемник едновременно на Търновската патриаршия и на Охридската архиепископия. Защото тази памет е памет българска и тя ще остане такава както в Българската екзархия, така и във възстановената Българска патриаршия, която и до днес остава вярната духовна майка и кърмилница на поверения ѝ от Бога народ.

Братя и сестри,

Историческите съдбини на земите, в които по Божия воля всички ние живеем, и на християните, обитавали и обитаващи и днес този регион, са сложни и превратни. Днес на Балканите съществуват съвсем различни в сравнение с далечното минало държавни и църковни реалности. Вследствие от различни обществено-политически процеси в този регион през годините са утвърдени нови държави и нови поместни Православни църкви – приемници на една или друга, съществувала в миналото църковна юрисдикция. Онова обаче, което продължава и днес да обединява всички нас – без изключение – е нашата от Христа Иисуса поверена ни спасителна православна християнска вяра. Онова, което и днес продължава да ни сплотява в едно, е единството ни в богочовешкото Тяло на светата и мъченическа Православна църква.

Това беше и причината и главната наша подбуда Светият Синод на Православната ни църква да приеме предложената му от македонска страна роля на посредник, който да предприеме необходимите и възможни стъпки и действия пред останалите братски Православни църкви за уреждането на каноническия църковен статут на Православната църква в Република Македония, която повече от половин столетие страда от наложената ѝ църковна изолация. С този мотив и с това намерение възприехме в края на ноември 2017 г. и пристигналото от Република Македония желание и предложението да поемем върху си бремето на посредничеството за уреждане статута на Православната църква в тази страна. Което намерение обаче по никакъв начин не може да предполага каквото и да било нарушаване на вековните правила в Църквата.

Като поставени от Господа епископи в Неговата Църква ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония – в съгласие с изричната и ясно изразена воля и на останалите братски Православни църкви. При все това обаче имаме и задължението да пазим вярно не само истините и свещените канони на светото Православие, но също и паметта на тази света Църква, за която Господ Бог ни е поверил да се грижим духовно днес – за нейната история, за нейната приемственост и за нейното настояще и бъдеще. Защото това изисква от нас паметта ни за всички наши, родили ни в Господа, приснопаметни, славни и достохвални предци – предстоятели на Българската православна църква и благоверни наши владетели от миналото, духовници и книжовници, и на всички онези, които през вековете са отдали живота си, за да я има България – заедно с нейната държава и с нейната автокефална Православна църква.

Затова в този ден, когато Църквата ни чества паметта на всички от века просияли светци от българския род, се обръщаме към всички наши верни чеда – в Родината ни и далеч от нейните предели, с архипастирско послание за мир и радост в Светия Дух, като призоваваме всички към вярност на светото Православие и на светата Христова Църква – на нейните божествени догмати и нейните, изковани със съизволението на Светия Дух свещени канони, но вярност още и към изкованата с толкова много труд и кръв Църква и държава, които нашите предци ни завещаха и с чиято историческа памет ни повелиха да не правим никакви компромиси, но да я пазим за поколенията – за да го има народът ни и занапред, за да пребъде България.

Бог на мира и любовта, общението в Светия Дух и молитвите на всички светци от българския род да бъдат неизменно с нас: с нашия православен народ, с неговата вековна държава и с неговата от Бога дарувана му света Православна църква!

Утре отново слънчево време, в западните райони е възможно да превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6905289

Утре отново слънчево време, в западните райони е възможно да превалиПрез нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. Утре ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, главно в планинските райони на Западна България. Там на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, предава БТА.

Пълен абсурд: Арестуваха пиян и дрогиран водач на ученически автобус по време на екскурзия!

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b1%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b4-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%80/

41 – годишен водач на автобус, превозващ ученици, е задържан тази сутрин във Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 8:30 часа, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус, собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че водачът му – на 41г. от Варна, правоспособен, е употребил алкохол с концентрация 1,27 промила в издишания въздух. По-късно, при направените допълнителни тестове, е констатирано, че освен алкохол мъжът е употребил и наркотични вещества.

41-годишният водач на автобуса е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Пълен абсурд: Арестуваха пиян и дрогиран водач на ученически автобус по време на екскурзия! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първото българско инвитро бебе стана на 30

http://www.cross.bg/invitro-bulgariya-chrez-1576548.html

/КРОСС/  На 9 юни в Плевен се отбеляза тържествено юбилеят на българското инвитро. Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро и България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие" посвети 13-тото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве на важния юбилей. На честването присъстваха доайените на българската инвитро медицина и техните ученици, които разказаха за миналото, настоящето и бъдещето на лечението инвитро в България, съобщава сайта zdrave.net Събитието посетиха стотици хора, обединени от една обща тема - мечтата за свое дете. Присъстваха много двойки с репродуктивни проблеми от Плевен, региона и страната, лекари и специалисти по репродуктивна медицина от много клиники в цяла България, представители на държавните институции, местната власт, общественици и журналисти. Много хора доведоха своите деца, родени с помощта на съвременните инвитро технологии, за да покажат съпричастност и да благодарят на своите лекари. Повече от 120 пациенти получиха информация, безплатни консултации и нова надежда за сбъдването на мечтата си за дете по време на информационната сесия и Експо-алеята на ин витро клиниките в България. Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве получиха от сдружение Зачатие ваучер за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева. Средствата са събрани чрез благотворителност.  

Г-7 се обяви срещу протекционизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=375702

Японският премиер Шиндзо Абе каза в събота, че нито една страна не се ползва от протекционизъм и че всички мерки трябва да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация, предадоха световните информационни агенции.

Денонощие след Фрог, спецпрокуратурата призна, че издирван за убийства от Интерпол се е предал

https://frognews.bg/novini/denonoshtie-sled-frog-spetsprokuraturata-prizna-che-izdirvan-ubiistva-interpol-predal.html

Цяло денонощие след информация на Фрог нюз, спецпрокуратурата призна, че издирваният под дърво и камък от Интерпол за множество убийства Мартин Георгиев се е предал. Както екипът ни отбеляза, завръщането на Георгиев от чужбина е минало при пълно информационно затъмнение. Уточняваме, че шеф на спецпрокуратурата е Иван Гешев.

Илхан Кючюк организира семинар за възможностите за земеделския сектор в Русе (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905280

Илхан Кючюк организира семинар за възможностите за земеделския сектор в Русе (Снимки)Семинар на тема „Актуални възможности за финансиране на земеделските стопанства и селските райони“ се проведе в Русе със съдействието на Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС и председател на Младежко ДПС. Участие взеха и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народният представител от ДПС Бюрхан Абазов,

С проекта "Белене" ГЕРБ рискува да загуби привърженици, според социолог

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/10/3197749_s_proekta_belene_gerb_riskuva_da_zagubi_privurjenici/?ref=rss


С възобновяването на проекта за АЕЦ "Белене" ГЕРБ рискува да загуби немалка част от привържениците си, които са против този проект, но са гласували за Бойко Борисов на последните избори. Това коментира пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.<br /><br />По думите й при дебатите и при гласуването на решението за "Белене" ГЕРБ е откроила достатъчно различия от БСП, но е позволила дебатът да се преформулира от "за" и...

Учителка дари 1 млн. долара за обучение на деца със специални нужди

http://www.varna24.bg/news/795932.html

Американската учителка Женвиев Вие Кава завеща своите спестявания в размер на 1 милион долара за ...

България загуби от Полша с 1:3 последната си среща

http://www.cross.bg/yaponiya-bulgariya-zagybi-1576547.html

/КРОСС/ България загуби от Полша последната си среща, играна в Япония от световната волейболна "Лига на нациите" с 1-3 (21-25, 26-24, 18-25, 19-25). "Лъвовете" играха в променен състав спрямо предишните двубои и оказаха сериозна съпротива на водача в класирането. Пламен Константинов започна с със Светослав Гоцев и Алекс Грозданов като централни блокировачи. Петър Каракашев започна за първи път като либеро за България в официален мач. Братята Розалин и Николай Пенчев бяха двамата посрещачи. Диагоналът Николай Учиков и разпределителят Георги Сеганов допълни стартовата шестица. Така селекционерът пусна в игра всички пътували до Япония. Българите взеха задължителната победа от Япония в Осака, с което почти сигурно запазват мястото си в лигата и за следващата година. За нещо повече очевидно липсва класа. Дано до началото на световното първенство през септември нещата се променят.  

Елисавета Белобрадова – Letiashtata Kozzila Erato

http://terminal3.bg/elisaveta-belobradova-letiashtata-kozzila-erato/

Ако случайно не знаете коя е Елисавета Белобрадова, то незабавно трябва да поправите тази грешка. В „социалните мрежи“ (добре, де, във facebook, в България никой не ползва друго) тя е по-известна като Letiashtata Kozzila Erato. На пръв поглед неуловомо, тя владее прекрасно древните реторически похвати, което и я прави един от най-влиятелните гласове във facebook – още повече тя често използва това си влияние за каузи, които си струва да бъдат повдигнати в родната ни общественост. Освен това тя е един от създателите на сайта „Майко Мила“ и води кампанията в помощ на майките на деца с увреждания „Оле Мале!“

Останалото… четете сами!

Да започнем с това – защо Елисавета Белобрадова решава да стане летяща козила на име Ерато? 

Нямам ни най-малка представа. Преди мнооого години, когато Фейсбук беше в зората си, си създадох профил с това име, защото тогава още смятах, че интернет е място, в което е добре да бъдеш анонимен. Бях силно повлияна от ICQ тенденциите, където всеки лъжеше кой е и всички профили на осемнайсетгодишни момичета всъщност се оказваха на  45-годишни чичковци с деца.

За няколко години, примерно десет, нещата се промениха и публичността стана нещо нормално, но моят прякор си остана да ми напомня, че човек трябва да тегли една черта и зад нея, на скришно да остави личните си чувства и емоции, както и снимките на децата си. Освен, разбира се, в случаите,  когато са непреодолимо сладки и целият свят трябва да бъде благословен с техните образи. Слава Богу, това чувство рядко ме спохожда, защото съм жестока майка и гледам на децата си с жесток поглед, та рядко ги виждам сладки, но дори мен понякога ме изненадва меката, следобедна светлина, която ги преобразява в ангелчета, и започвам да щракам като луда. 

Разкажи ни малко за себе си – защо реши да се посветиш на каузи и на “Майко, мила”, с какво се занимаваше преди? 

Когато ме попитат защо съм решила да се посветя на „Майко мила“ (няма да лъжа, това не е първият път), се чувствам като Бил Гейтс, когото питат защо се е посветил на „Майкрософт“. Ами… защото това ми е бизнесът, работата, предприемаческият проект и с него живея, работя, изхранвам семейството, изживявам амбициите си и го развивам.

Само дето съм един смешен, обикновен Бил Гейтс от средната класа и дори нямам мокасини. Що се отнася до фондацията ни и каузата „Оле Мале“, това е моят начин да бъда ангажирана и тъй като съм една работохоличка с предприемачески дух, затова и каузата ни е работохолическа с предприемачески дух – помагаме на майки на деца с увреждания да работят, да се издържат и да са самостоятелни.

 Какво трябва да направи човек, за да се чуе гласът му днес? 

Като майка на три деца смело мога да заявя – да крещи с все сила, с агресия и заплахи. Например: „АКО МОМЕНТАЛНО НЕ СИ ОБУЕШ ЧОРАПИТЕ, ЩЕ ТЕ ДАМ НА ПРОКУРОР“. Или: „АКО ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ЯДЕШ ПО ТОЗИ БЕЗОБРАЗЕН НАЧИН, ЩЕ СЕ ОБЕСЯ В БАНЯТА, БЕЗ ДА ОСТАВЯ БЕЛЕЖКА, ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАШ ЗЛЕ ЦЯЛ ЖИВОТ!!!!“

Шегата настрана – днес е като вчера и оня ден. Трябва да можеш да си убедителен, страстен, умен и манипулативен в начина, по който говориш.  Да бъдеш интересен, свободен в изказа си и да имаш позиция. Чувството за хумор също помага доста. (Да не реши някой, че описвам себе си. Опазил ме Бог!)

Тази година – вече зарината от всякакви други скандали и драми в политиката – се проведе една мащабна и истерична кампания против Истанбулската конвенция и домашното насилие – какво се случи според теб, защо пропагандата толкова успешно засвири по струните на българина? 

Има няколко причини за това и най-главната и водеща, както във всеки друг случай в световната история, е глупостта. Хората масово проявяват невежество, нечетене на конвенцията и… уви, глупост.

Втората причина е компрометирането ѝ от лица, които би трябвало да са така наречените opinion makers. Политици, общественици. Те се поблазниха от възможността да яхнат глупостта и невежеството, за да изкарат дивиденти, и с устрем и енергия подмениха дебата.

Третият проблем са самите жени и липсата на чувство за съпричастност по темата. За мен е напълно недопустимо известни жени, като Корнелия Нинова например, да обърнат гръб на останалите жени.

Мога всъщност да посоча всяка една жена, заемаща обществена и политическа позиция, и да я обвиня или в колаборация, или в пасивна подкрепа на профанизирането на проблема. И за това прошка няма, защото в България, а и не само в България, проблемът с жените, които биват бити, тормозени и измъчвани, е огромен. Всяка жена, която си позволява да обърне гръб на проблема, е съучастник. Това е моето мнение, позиция и теза. Не задължавам никого с нищо. Най-малкото Наталия Кобилкина и Корнелия Нинова.

Какво трябва да се случи, за да се чуе гласът на жертвите на домашно насилие? 

В какъв смисъл да се чуе? Гласът на жертвите няма как да се чуе, особено когато те са мъртви. Напоследък доста често се случва. А и не е идеята да се чуе глас на жертва. Идеята е да се промени законодателството така, че повече жени да имат силите, възможността и смелостта да се измъкнат.

Истанбулската конвенция прави точно това. Дава възможност на жените да оживеят или дори да се измъкнат, да работят, да се еманципират.

В София има само едно място, където могат жените да избягат, и то има 8 места. Осем. Ако жената е с дете, то също заема място. Истанбулската конвенция предвиждаше да има места за укриване на деца и жени, жертви на домашно насилие, на определен брой от населението. Да кажем, по едно място на всеки 10 000 души, може да бъркам числото. И още куп мерки, които ги няма в нашето законодателство.

В заключение  – в конвенцията се съдържаха само практични, смислени мерки за защита от домашно насилие, които ги няма, повтарям, ГИ НЯМА  в нашето законодателство. Точка по въпроса. 

Що е борба с патриархалните ценности и има ли то почва у нас? 

Словосъчетанието „патриархална ценност“ ми е любимо. Давам си ясна сметка, че ако бях мъж, щях ужасно много да харесвам патриархалните ценности и без да ми мигне окото, да ги развявам навсякъде. Но не съм мъж и не искам да страдам от тях. Не обичам да взимам в ръце търкането на плочки, нито гладенето на мъжки ризи. Нямам слабост събота да пека любимия кекс на половинката си. Не обичам да окачвам пердета, да почиствам прах и да пера по-фините дрехи на ръка.

Предпочитам предизвикателствата на творческия свят на предприемачеството, да чета книги, да ходя по музеи и да си избирам сама местата, на които ходя, поради факта, че имам финансови средства и съответно имам глас. Така ме научиха мама и татко. Страхотно е да обичаш някого, без да зависиш от него, и да обсъждате на равна нога всичко.  И никой да не очаква от другия кекс. Вярвам, че има един дълбоко вкоренен страх у голяма част от мъжете, че ако има равноправие, еротиката ще изчезне, романтиката ще се изпари и хората ще се отчуждят, отказвайки си емоционална подкрепа. А то е обратното.  Но трябва да призная, че ще им се наложи да простират и да си гладят дрехите. Животът понякога може да е непоносимо жесток. 

Та, що се отнася до борбата с „патриархалните ценности“, аз просто искам да правя каквото си искам. И го правя. И съм супер щастлива. Та „моята борба“ е приключила засега.

 Какво за теб е патриотизмът – не измислесният бошлаф – микс между русофилия, байганьовщина и ксенофобство – какво означава да обичаш и да се гордееш с България?

Не съм виждала човек, който да е избягал от това. То е в кръвта на всеки от нас. Когато някой българин някъде печели или побеждава, ние сме щастливи, па дори и да е на тенис или олимпиада по математика. Когато посегнат на държавността, ние се вълнуваме, защото това е нашата държава. Когато слънцето изгрява над Пирина, снимаме и сме щастливи, че туй си е нашата земя. Когато дойде национален празник, неминуемо се подсещаме за нашите си герои – всеки по свой собствен начин. Дори когато мразим и сме огорчени, дори когато отхвърляме българското, то е защото сме наранени.

Искали сме да сме част от нещо по-добро. Нещо по-чисто, светло или просто по-работещо. При всички случаи патриотизъм е да не можеш да останеш безразличен – към историята, природата, политиката, изкуството, спорта или хората и техните съдби в една страна.

В нашия случай – България. 

Благодаря ти!

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за необходимостта от приемането на Истанбулската конвенция, паднала жертва на пропагандна кампания, изпълнена с лъжи, както и за значимостта на „домашното насилие“ като дълго пренебрегван обществен проблем.

Тръмп отхвърли комюнике на Г-7 с туит

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-othvyrli-komiunike-na-g-7-s-tuit-2102536

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика смут, като заяви в Туитър, че оттегля одобрението си от комюникето след срещата на върха на Г-7 в Канада заради "фалшивите твърдения" на премиера Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, предаде Асошиейтед

Приказна сватба вдигнаха юристката в община Благоевград, Силвия и синът на областния управител Б. Михайлов, компютърният гений, Николай

http://www.struma.com/hailaif/prikazna-svatba-vdignaha-yuristkata-v-obshtina-blagoevgrad-silviya-i-sinut_135317/

Зам. кметът Христина Шопова ги венча на изискана церемония

Сватба за чудо и приказ вдигнаха в събота юристът в община Благоевград Силвия и синът на областния управител Бисер Михайлов - Николай. Венча ги заместник-кметът Христина Шопова, която произнесе "словото" си с треперещ от вълнение глас и ориса младите да се обичат вечно, да изградят дом крепост, да се подкрепят в радости и болки, защото семейството е най-голямата светиня.

Със сълзи на очи, изслушаха орисницата, щастливите родителите на младоженците. Николай Михайлов работи...

Продължава

Срещата в Циндао дава нови перспективи за ШОС в новата епоха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905264

Срещата в Циндао дава нови перспективи за ШОС в новата епохаДнес в град Циндао се проведе 18-та среща на Съвета на държавните ръководители на страните от Шанхайската организация за сътрудничество. На нея китайският председател Си Дзинпин произнесе реч, озаглавена „Духът на Шанхай" ще е от полза за изграждането на общност на споделена съдба на ШОС". В нея той очерта постигнатото от ШОС през 17-те години от

Започна изкърпването на разрушения от пороя път за с. Каменар

http://www.varna24.bg/news/795930.html

В район "Младост“ във Варна е започнала усилена рехабилитация на пътната инфраструктура, ...

Швейцария затяга рекламирането на хазарта

https://petel.bg/SHveytsariya-zatyaga-reklamiraneto-na-hazarta__268543

Швейцарците гласуваха на референдуми днес против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестр...

Градушка удари Чипровския манастир

https://petel.bg/Gradushka-udari-CHiprovskiya-manastir__268545

Чипровският манастир бе обрулен от градушка с големината на орех. По същото време в светата обител имало монаси на гости, които не са могл...

Нинова с поредна порция критики към Борисов

https://petel.bg/Ninova-s-poredna-portsiya-kritiki-kam-Borisov__268544

"През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. ...

Започна изкърпването на разрушения от пороя път за с. Каменар

http://www.moreto.net/novini.php?n=375631

В район „Младост“ във Варна е започнала усилена рехабилитация на пътната инфраструктура, пострадала след пороя в началото на седмицата. Това каза Христо Христов, кмет на район „Младост“ във Варна. Районният кмет отбеляза, че щетите в района, нанесени от интензивните валежи, не са сериозни, най-тежки са пораженията по пътя за Каменар.

Ердоган: Виена предизвиква "война между кръста и полумесеца"

https://www.mediapool.bg/erdogan-viena-predizvikva-voina-mezhdu-krasta-i-polumesetsa-news280103.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува действията на Австрия, която затваря джамии и гони имами, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. Турският държавен глава осъди решението на австрийското правителство за затварянето на 7 джамии и екстрадиранете на около 60 имами от страната. Според него тези мерки, предприети от австрийския канцлер Себастиан Курц, ще доведат до „война между кръста и полумесеца“. „Вие си мислите, че ние няма да реагираме, ако правите нещо подобно?“, закани се Ердоган. Той не уточни какви конкретни мерки ще предприеме Анкара. Австрийските власти ще затворят седем джамии и ще експулсират няколко финансирани от чужбина имами като мярка за борба с "политическия ислям", съобщи в петък федералният канцлер Себастиан Курц. "Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна", заяви той на пресконференция. Решението е мотивирано и с нарушаване на принципа на "позитивното отношение към обществото и държавата", каза Курц. Ще бъдат затворени две джамии в Горна Австрия, една – в Каринтия и четири във Виена. Решението се базира на приетия през 2015 г. закон за исляма, изискващ лоялно отношение на мюсюлманите към австрийските обществени принципи и норми. Както съобщи министърът на вътрешните работи Херберт Кикл, в момента върви проверка срещу 40 имами за това дали са нарушили забраната за чуждестранно финансиране. За двама от тях е решено да бъдат депортирани, уточни Кикл. От думите му стана ясно, че 60 от общо 260 ислямски проповедници в Австрия са в полезрението на правоохранителните органи. "Но ние все още сме в началото (на нашата работа -бел.ред.), добави Кикл. По думите му общо 150 човека рискуват да бъдат лишени от правото да останат в Австрия. Всички 40 проверявани имаме са членове на базираната в Кьолн Асоциация на турските ислямски културни обединения в Европа (ATIB), която е свързана с турското държавно ведомство по религиозните въпроси (Diyanet). Австрийският министър на културата Гернот Блюмел заяви, че ATIB е заобиколила австрийския закон, който забранява чуждестранното финансиране на имамите. Решението да се провери дейността на свързаните с ATIB джамии и имами е взето след проведено разследване на инсценировка на битката при Галиполи, която Турция печели през Първата световна война. В една от виенските джамии през март се е състоял спектакъл, в който са участвали деца, облечени във военни униформи. Те марширували, отдавали чест, размахвали турски флагове, а също така изобразявали загинали войници.

В Мексико ритат най-сексапилната синоптичка за късмет

https://offnews.bg//izvan-terena/v-meksiko-ritat-naj-seksapilnata-sinoptichka-za-kasmet-682348.html

Мексиканката Янет Гарсия отново влезе в радара на световните медии.

Атрактивната брюнетка представя прогнозата за времето в една от местните телевизии и носи гордо титлата "Най-сексапилна синоптичка в света". С наближаването на Мондиал 2018 тя се настрои на футболна вълна и предложи на шега на двама свои колеги от спортната редакция да я "ритнат" по дупето за късмет на "ацтеките" в Русия.

Спортния експерт Енрике Бермудес и друг от нейните колеги в телевизията - Хорхе Ван Ранкин, не се нуждаеха от дълго убеждаване и изпълниха странния ритуал.

Мондиал 2018 в Русия ще се проведе от 14 юни до 15 юли, а Мексико започва участието си на 17 юни срещу световния шампион Германия. Останалите съперници на "ацтеките" в групата са Швеция и Южна Корея.

9 източноевропейски страни искат повече НАТО в региона

http://www.transmedia.bg/2018/06/10/9-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5/

По-силно присъствие на НАТО в региона искат президентите на 9 източноевропейски страни. Те изразяват надежда за по-добра защита от тероризма и от Русия, съобщава „Дойче веле“.

В петък във Варшава те приеха декларация за засилено въздушно и морско присъствие на пакта в техния регион.

„Увеличаването на бойната мощ и военната мобилност на Алианса“ има голямо значение за отбраната на източния фланг на НАТО, се казва във Варшавската декларация на групата, подписана от президентите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и трите балтийски държави – Естония, Латвия и Литва. Само Чехия беше представлявана от член на парламента.

Българският президент Румен Радев заяви след срещата, че отношенията на НАТО с Русия трябва да бъдат водени от реализъм и прагматизъм.

 

Путин: Не сме напускали Г-7 и съм готов да бъда домакин на групата в Москва

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/10/3197718_putin_ne_sme_napuskali_g-7_i_sum_gotov_da_buda_domakin/?ref=rss


Русия не е избрала да напусне Г-7 и ще се радва да бъде домакин на среща на членовете ѝ в Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин в Китай на въпрос как ще коментира идеята на колегата му Доналд Тръмп страната да бъде допусната обратно сред икономически най-развитите в света.<br /><br />Путин не бе поканен след като анексира Крим и подкрепи въоръженото завземане на властта от проруски сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. Така групата Г-8 се върна към предишния...

Румен Петков: Убиецът на Пелов бил агент на МВР

https://www.actualno.com/crime/rumen-petkov-ubiecyt-na-pelov-bil-agent-na-mvr-news_678945.html

Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви в студиото на „Тази неделя” по бТВ лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен. "Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да

Задържаха пиян и надрусан шофьор на ученически автобус във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/10/83051/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%87

41-годишен водач на автобус, превозващ ученици, е задържан тази сутрин във Варна. Около 8:30 в неделя, при извършване на задължителна полицейска проверка на автобус “Еос”, собственост на частна фирма, потеглящ за ученическа екскурзия, е установено, че водачът му (41 г. от Варна, правоспособен) е употребил алкохол с концентрация 1,27 промила в издишания въздух. По-късно, при […]

Принц Филип навършва 97 години (Вижте най-забавните му изказвания)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6905252

Принц Филип навършва 97 години (Вижте най-забавните му изказвания)Десетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. Днес принц Филип навършва 97 години, съобщават световните информационни агенции. Празника си принц Филип ще отбележи в тесен семеен кръг без излишен шум, посочват Франс прес и ТАСС, позовавайки се на съобщение от Бъкингамския дворец.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване