Преглед на печата - 9 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375687

Развитие. "Сега": Марио Панчев, който застреля Пелов, е починал Марио Панчев, който във вторник вечерта застреля избягалия от Софийския затвор Владимир Пелов в Ботевград, е починал. Това съобщи БГНЕС. Информацията е потвърдена от Пирогов, където бе настанен Панчев.

Волейболистите завършиха турнира в Япония със загуба от Полша

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/10/3197687_voleibolistite_zavurshiha_turnira_v_iaponiia_sus/?ref=rss


Мъжкият национален отбор по волейбол загуби и третия си мач от турнира в Япония, част от Лигата на нациите, отстъпвайки на световния шампион Полша. Българският тим загуби с 1:3 (21:25, 26:24, 18:25, 19:25) след голям брой грешки.<br /><br />Както и в срещата с Италия в събота, възпитаниците на Пламен Константинов бяха на ниво само в определени моменти, но нямаха отговор на действията на поляците в голяма част от мача. Загубата е шеста за волейболистите в девет мача, което отрежда...

В неделното училище в Истанбул синове и бащи учат заедно български, играят хора и ръченици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904137

В неделното училище в Истанбул синове и бащи учат заедно български, играят хора и ръченициКласните стаи са в екзархията - този най-български дом в мегаполиса НАХИДЕ ДЕНИЗ КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА, ИСТАНБУЛ, СПЕЦИАЛНО ЗА “24 ЧАСА” Трескава надпревара и вълнение царят през последните уикенди в българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул. 30-те ученици полагат последните изпити за тази учебна година и се подготвят

Прогноза за времето - 10 юни (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-10-uni-nedelja-news_678913.html

В сутрешните часове слънцето ще грее по-ярко на небосклона над цяла България, като само на запад се очакват малко повече облаци в определени часове и на определени места. Следобед обаче ще има краткотрайни валежи и гръмотевици в Западна и Централна България, по-интензивни над планините. Остават условията за градушки, гласи прогнозата за времето, съобщена от Агенция "Фокус". Над Източна България ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа

Гръцки медии: Турция нарочно праща бежанците от Сирия към ЕС! Време е да играе пръчката

https://petel.bg/Gratski-medii--Turtsiya-narochno-prashha-bezhantsite-ot-Siriya-kam-ES--Vreme-e-da-igrae-prachkata__268511

Атина/Анкара. Решението на Анкара за преустановяване на спазването на споразумението за връщане на мигранти от Гърция като „отмъщение" ...

Лидерът на Северна Корея пристигна в Сингапур за срещата си с американския президент

https://petel.bg/Liderat-na-Severna-Koreya-pristigna-v-Singapur-za-sreshhata-si-s-amerikanskiya-prezident__268512

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е пристигнал в Сингапур, където на 12 юни трябва да се проведе историческа среща между него и държавния ...

Най-важното от Варна във вчерашния 9 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375684

Семейства излизат днес на шествие във Варна в защита на традиционния брак между мъж и жена Походът е в защита и за утвърждаване в общество на брака между мъж и жена и на традиционното българско семейство 36-годишна висшистка от Варна ще лежи в затвора за разпространение на хероин Подсъдимата, която е с висше икономическо образование, е била призната за виновна за разпространение на хероин и амфетамини, какво е било обвинението срещу нея в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна.

Тийм застава на пътя на Надал към 11-а титла от "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/10/3197633_tiim_zastava_na_putia_na_nadal_kum_11-ata_titla_ot/?ref=rss


В своя първи финал в турнирите от Големия шлем Доминик Тийм ще опита да направи най-трудното нещо в тениса - да победи Рафаел Надал на "Ролан Гарос". 32-годишният испанец се протяга към 11-ата си титла на червените кортове в Париж, а 24-годишният австриец е последното препятствие на пътя му.<br /><br />Двубоят започва в 16.00 часа българско време и ще бъде предаван пряко по "Евроспорт". Това ще бъде десета среща между двамата, като носителят на 16 титли от...

ШОС се превръща в алтернатива на НАТО?

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-terorizma-prioritetnite-1576534.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин заяви, че една от приоритетните област за сътрудничество в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество е борбата срещу тероризма. Съобщава от Риа Новости. "Бих искал да подчертая, че приоритетните области на сътрудничество в рамките на ШОС остава борбата срещу тероризма, приетата днес програма за борба с тероризма, сепаратизма и екстремизма определя насоки за сътрудничество в тази област през следващите три години. Програмата предвижда съвместни военни учения свързани с превенцията срещу тероризма, като и обмяна на опит и оперативна информация ", заяви Руския президент Владимир Путин Изявлението на лидерът на Руската федерация беше направено по време на речта му на среща на Съвета на ръководителите на държавите от ШОС в разширен формат.

Закрит пленум на БСП днес

https://offnews.bg//politika/zakrit-plenum-na-bsp-dnes-682331.html

Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание днес от 11.00 ч. в централата на партията на ул. „Позитано“ 20, съобщиха от партията. Пленумът е закрит за медии. 

Първа точка от дневния ред е докладът на лидера Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка в страната и задачите пред БСП. Пред Пленума ще бъдат представени и докладите за модернизацията и развитието на Българската армия и въоръжените сили на страната и за концепцията за телевизия на БСП.

Националният съвет на БСП ще се занимае и с Правилника за провеждане на общопартийни референдуми и допитвания, както и с Правилника за избор на партийни органи и на участници в различни форми на работа в БСП и с други организационни въпроси.

Нова следа за издирвания затворник Колев, отново почерня от полиция!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%ba%d0%be/

Продължава издирването на избягалия от централния софийски затвор Радослав Колев. В ход е поредна акция на полицията в Ботевград и района. Претърсват се вили, както и цялата околност заради сигнали, че рецидивистът се укрива именно там, съобщава Нова тв.

Според бащата на Колев той най-вероятно вече е извън страната. Полицията обаче смята, че беглецът няма ресурс да напусне България и се крие у нас. Както БЛИЦ съобщи, вчера почина Марио Панчев, който уби другия избягал от затвора Владимир Пелов и беше тежко ранен при престрелка с него в центъра на Ботевград.

Пелов е издъхнал на място, а Панчев бе тежко ранен и вчера бе съобщено, че е починал в болницата. Радослав Колев избяга от централния софийски затвор на 3 април заедно с друг лишен от свобода Владимир Пелов, след като двамата извършиха въоръжено нападение над надзиратели. Оттогава въпреки многото сигнали от граждани за местонахождението на двамата, Колев не е заловен. сн.илюстративна

 

Материалът Нова следа за издирвания затворник Колев, отново почерня от полиция! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Румен Петков: Убиецът на Пелов беше агент на МВР

http://clubz.bg/68946-rumen_petkov_ubiecyt_na_pelov_beshe_agent_na_mvr

Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви в студиото на бТВ лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен.

„Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние таман да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в „Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков.

Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод.

„Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.

Според него ударите по МВР са започнали още от 1992 г. с „безпринципната кадрова политика”: „Хора бяха изхвърлени на улицата и някои от тях бяха длъжни да оцелеят по не най-добрия за държавата начин”. Другите удари дошли от непрекъснатите преструктурирания и ваденето на досиета извън кръга на „политическите доносници”, което прекършило агентурния апарат.

Самият Петков като вътрешен министър предизвика сериозна полемика, след като взе участие в оперативната работа на МВР и се срещна с душнишките Братя Галеви. С днешна дата той не смята, че това е укоримо поведение, защото двамата са били неосъждани към съответния момент и освен това са заявили, че ще дадат важна информация по линия на наркотиците само на ресорния министър.

„В момента на срещата те бяха на пълно обслужване – външно наблюдение, подслушване, проследяване, всички екстри са били стоварени върху Братя Галеви. Друг въпрос е кой ги пусна да напуснат тържествено държавата”, подчерта Румен Петков.

„Далеч не съм първият вътрешен министър, който се среща с такива лица, не съм и последният”, отбеляза той в студиото, като не влезе в по-голяма конкретика. Все пак, обаче, лидерът на АБВ направи коментар, насочен към Цветан Цветанов и показно разстреляния бизнесмен Петър Христов:

„Когато един министър си позволява да излезе и да обяснява кой как е помагал на министерството и после тоя го застрелят насред София – това също буди едни разсъждения”.

Петков посочи, че е работа на премиера Бойко Борисов и на парламентарното мнозинство да изберат наследник на Валентин Радев, но на шега предложи примабалерината Маша Илиева.

Мъжете са проблемът на България

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/10/3191692_mujete_sa_problemut_na_bulgariia/?ref=rss


В разговори за България обичам да се хваля с разни не съвсем очевидни неща. Едно от тях е успехът на българските жени.<br /><br />Когато наскоро назначиха Мариана Коцева за генерален директор на Евростат, няколко колеги ми писаха, къде на шега, къде на истина, как, ето на, още една българка се озовала във властова позиция. В предишното правителство на ГЕРБ правеше впечатление, че 50% от министрите са жени. Много рядка статистика за Европа.<br /><br />Всички български...

Пътна обстановка в страната - 10 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375683

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Румен Петков хвърли бомба в ефира: Убитият Марио Панчев е бил агент на МВР, министър Радев да си ходи

https://petel.bg/Rumen-Petkov-hvarli-bomba-v-efira--Ubitiyat-Mario-Panchev-e-bil-agent-na-MVR--ministar-Radev-da-si-hodi__268509

Бившият вътрешен министър Румен Петков обяви в ефира на „Тази събота и неделя” по БТВ, че убиецът на избягалия затворник Владимир Пелов -...

Малки кралски особи грабнаха вниманието на балкона на Бъкингамския дворец (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malki-kralski-osobi-grabnaha-vnimanieto-na-balkona-na-bykingamskiia-dvorec-snimki-2102491

Малките кралски особи буквално откраднаха шоуто на балкона на Бъкингамския дворец. Вчера официално бе отбелязан рожденият ден на британската кралица Елизабет Втора. Тя навърши 92 години през април, но по традиция честването е във втората събота на юни.

Печенето „изгаря" калориите на захарта

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pecheneto-izgaria-kaloriite-na-zaharta-2102304

Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи Си Би Си.

Популистите имат план за евроизборите през 2019 г. и ЕС няма да го хареса

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/10/3189267_populistite_imat_plan_za_evroizborite_prez_2019_g_i_es/?ref=rss


Евроскептиците имат план да "взривят" политиката в Европейския парламент през 2019 г. и заедно с това радикално да променят ЕС, пише "Политико".<br /><br />Окуражени от успеха на популистките модели в Италия и Австрия, водещи членове на двете евоскептични групи в парламента започнаха работа по паралелни стратегии за разширяване на влиянието си. Усилията са насочени към агресивен тласък на европейските избори през май следващата година, включително не толкова...

Морето изхвърли плъхове на плажа във Варна

https://petel.bg/Moreto-izhvarli-plahove-na-plazha-vav-Varna__268506

Морето на плажа във Варна изхвърли умрели плъхове, видя репортер на Moreto.net. Гризачите се намират край Първа буна. Като че ли случаите зачес...

1968: Александър Димитров за бунта и за комунизма с нечовешко лице

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/10/3192048_1968_aleksandur_dimitrov_za_bunta_i_za_komunizma_s/?ref=rss


През януари 1988 г. трима милиционери позвъняват в дома на Александър Димитров, а минути по-късно го откарват с червена жигула до 4-то районно управление. Официалната причина е, че Димитров този път не се е явил в управлението на обичайната си принудителна явка с милицията. Заради неявяването си Димитров е глобен с 20 лева, но получава и покана от началника на управлението да започне да се занимава с политическа дейност. "Ние ще ти помогнем", казал му началникът, разказва Димитров,...

Изпити по английски и биология в Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/izpiti-po-anglijski-i-biologia-v-sofijskia-universitet-682229.html

Приемни изпити по английски език и по биология провежда днес Софийският университет.

Първият - по английски - започва в 9 ч., биологията е от 14 ч.

Изпитът по английски език е писмен и включва диктовка, тест с 4 компонента и кратко съчинение. Продължава общо 4 часа.

Диктовката проверява доколко кандидатът възприема и разбира английската реч и владее основите на правописа на езика. С теста се проверяват знанията по лексика и граматика и уменията им да разбират езика при четене. Със съчинението се проверява способността на кандидата да се изразява писмено на английски език. То е по зададена тема с възможност за избор между два варианта.

Изпитът по биология е писмен, в две части с обща продължителност от 4 астрономически часа.

Първата част е от 30 тестови задачи, включващи материал от VIII, IX и X клас. Задачите са със структуриран отговор - множествен избор с четири дистрактора (неправилни, но правдоподобни отговори) и единствен верен отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения.

Втората част е развиване на тема от учебния материал от IX и X клас. Тематичната част трябва да бъде разработена в рамките на училищния курс по биология. При оценяване на писмените работи ще се имат предвид следните критерии: вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; начин на интерпретиране на учебното съдържание и възможности за анализиране и съпоставяне на съществени факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; владеене и правилна употреба на биологичните термини; обща биологична и езикова култура на кандидата.

Празник е! Отдаваме почит на всички български светии

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

Втората неделя след петдесятница честваме деня на всички светии. Празникът е нов за православния календар. В неделя църквата отбелязва един от най-новите празници в православието.

Отдаваме почит на канонизираните историческите личности, живели по нашите земи.

Повече от 100 са канонизирани те у нас светци. Включително четирима князе и царе, патриарси, епископи и войни, пише нюз бнт.

По повод празника сутринта се провежда тържествена литургия в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Материалът Празник е! Отдаваме почит на всички български светии е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спорт по тв днес: финал при мъжете на "Ролан Гарос", Формула 1, Формула Е, НАСКАР, рали, волейбол, баскетбол, лека атлетика, голф, колоездене, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6904790

Спорт по тв днес: финал при мъжете на "Ролан Гарос", Формула 1, Формула Е, НАСКАР, рали, волейбол, баскетбол, лека атлетика, голф, колоездене, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Православен календар за 10 юни, вижте имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875295

Православен календар за 10 юни, вижте имениците днесСв. свщмчк Тимотей, еп. Брусенски Неделя след Петдесетница – на Всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци от Св. Гора Преп. Давид Солунски. Св. Тимотей живял през IV в. и бил епископ на гр. Пруса (днес Бруса, Турция). Още приживе Бог го удостоил с дара на чудотворството, с който той лекувал хорските болести и страдания.

10 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375682

Събития: 1190 г. — Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф (на английски) в Мала Азия. 1793 г. — Столицата на САЩ е преместена от Филаделфия във Вашингтон.

Иракчанинът заподозрян в убийството на германска тийнейджърка, е екстрадиран в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-bashar-zapodozryan-1576533.html

/КРОСС/Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер потвърди, че иракският кюрд, заподозрян в убийството на германска тийнейджърка и избягал в родината си, за да избегне арест, е екстрадиран в Германия, предаде ДПА. "Радвам се, че този заподозрян извършител, издирван от германските съдебни власти, е върнат в Германия", заяви Зеехофер, след като самолетът от Ербил кацна във Франкфурт. Беше обявено, че 20-годишният мъж ще бъде разпитан от полицията в провинция Хесен още тази вечер. Според обвинението 20 годишният Али Башар изнасилил и убил  14 годишната Сузана Фелдман.  Тялото на момичето  беше намерено в сряда от германските власти в гориста местност близо до релсов път.  Межувременно разследващите стигат до извода ,че извършителя на бруталното убийство е иракчанинът Али Башар на 20 години, който заедно със семейството си преди това е кандидатствал за убежище в Германия, но молбата им е била отхвърлена.  След убийството на момичето за да избегне правосъдието,  Башар избягал заедно със семейството си в Ербил, Ирак, използвайки фалшиви имена и паспорти.  По този повод "Алтернатива за Германия" и други германски партии и граждански сдружения , подложиха отново на критика неразумната политиката на отворени врати на Ангела Меркел, следствие на която през 2015 г

Путин отговори на въпрос кой би могъл да стане негов наследник

https://petel.bg/Putin-otgovori-na-vapros-koy-bi-mogal-da-stane-negov-naslednik-__268505

Много от новите губернатори на Русия могат да променят живота на хората към по-добро. Това заяви руският президент Владимир Путин. Той пос...

Кървав спорт! Ромеро счупи от бой Уитъкър, но победата бе дадена на шампиона

https://petel.bg/Karvav-sport--Romero-schupi-ot-boy-Uitakar--no-pobedata-be-dadena-na-shampiona__268504

Кубинецът Йоел Ромеро счупи от бой шампиона Робърт Уитъкър в средната категория в най-важния двубой на UFC 225, който се проведе в “Юнайтад Ц...

Тайсън Фюри се завърна на ринга с очаквано лесна победа

https://petel.bg/Taysan-Fyuri-se-zavarna-na-ringa-s-ochakvano-lesna-pobeda-__268503

Любимецът на мнозина боксови фенове Тайсън Фюри (вече 26-0, 18 КО)направи дългоочакваното си завръщане на ринга срещу албанеца Сефер Сефери...

България взе само гейм на световните шампиони от Полша

https://petel.bg/Balgariya-vze-samo-geym-na-svetovnite-shampioni-ot-Polsha__268502

Волейболният национален отбор на България за мъже допусна 6-а загуба в Лигата на нациите, след като записа неуспех и срещу световните шамп...

Наско Сираков: В Левски нямат очи да гледат, не всичко опира до пари

https://petel.bg/Nasko-Sirakov--V-Levski-nyamat-ochi-da-gledat--ne-vsichko-opira-do-pari__268500

Снимка: Булфото Голмайстор №1 в историята на Левски Наско Сираков критикува селекционната политика на клуба пред „Тема Спорт“. Той смя...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135289/

- Какво прави блондинката, когато приближава към светофар, който свети жълто?
- Натиска едновременно газ и спирачка!

Политзатворник в Русия умира и светът трябва да бъде нащрек

http://clubz.bg/68945-politzatvornik_v_rusiq_umira_i_svetyt_trqbva_da_byde_nashtrek

Четири години след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим от Украйна, престъпленията и жертвите там не получават достатъчно внимание. Една от тях - смел активист и режисьор на име Олег Сенцов, е решил да промени това. На 14 май Сенцов, който е пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг, започна гладна стачка с искане за освобождаването на 64-ма украински политзатворници, държани от Русия. Той не включи себе си сред тях. Оттогава здравето му сериозно се влоши. Адвокатът му твърди, че той е отслабнал с близо 8 килограма и че жизненоважните му органи са застрашени да спрат да функционират. Ако гладната стачка продължи, той може да умре по време на предстоящото световно първенство по футбол, чийто домакин е Русия.

Режимът на Владимир Путин трябва да се засрами и да освободи Сенцов, преди такава трагедия да се случи. Според щателната документация на правозащитните групи, 41-годишният жител на кримската столица Симферопол е хвърлен в затвора, защото се е съпротивлявал на насилствената руска окупация на страната му. След като координират помощ за украински войници, попаднали в капан в кримска база, Сенцов и негов съратник са арестувани през май 2014 г. и обвинени в тероризъм.

Властите твърдят, че Сенцов подпалил вратата на офиса на руска политическа партия. Той отрича обвинението и казва, че е бил измъчван в затвора. Чиновниците отговориха с цинично описание на неговите рани като резултат от пристрастяване към садомазохистичен секс. На делото срещу него главният свидетел на обвинението се отрече от показанията си, като каза, че и те са били изтръгнати с мъчения. През август 2015 г. съдът осъди Сенцов на 20 години затвор в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на над 3000 километра от Крим.

Руското нахлуане в Крим бе последвано от друго в Източна Украйна, което през последните години премина в патова ситуация. На Путин бяха предложени редица шансове за уреждане на въпроса, като бъдат изтеглени руските войски от източните Донецки и Лугански провинции в Украйна. Той избра да не го прави. Вместо това продължава зловредната намеса в Украйна и западните демокрации чрез кибероперации и насилие като последния опит за отравяне на бивш шпионин и дъщеря му във Великобритания.

Страните, които ще изпратят отбори и запалянковци в Русия за световното първенство по футбол това лято, ще подарят престиж на Путин въпреки деянията му и въпреки факта, че неговият режим тъпче с допинг своите спортисти. Техните политически лидери бяха длъжни най-малкото да настояват Путин да освободи Сенцов и другите украински затворници. За тяхна чест някои го правят. Френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за Сенцов и насаме, и публично, когато наскоро се срещна с Путин.

Украйна от своя страна излезе с идеята за размяна, чрез която да освободи 23-ма руснаци, обвинени в престъпления в Украйна, срещу Сенцов и няколко други затворници. Путин ще постъпи мъдро, ако приеме сделката. Иначе той ще трябва да обясни смъртта на един човек, който изобщо не е трябвало да бъде заведен в неговата страна, още по-малко хвърлен в затвора там.

--------

* Коментарът е редакционен, преводът е на Клуб Z

Прогноза за времето - 10 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375681

Днес над Източна България ще бъде предимно ясно. Преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, над Западна България с временни увеличения на облачността. Около и след обяд отново на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни ще са явленията главно в планинските райони.

1000 години от основаването на Охридската архиепископия чества Църквата

http://www.cross.bg/ohrid-arhiepiskopiya-bulgariya-1576532.html

/КРОСС/С архиерейско Богослужение Българската православна църква днес отбелязва 1000-години от основаването на Охридската Архиепископия. Тържественото богослужение ще бъде отслужено в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски". След падането на България под Византийска власт през 1018 г. Император Василий втори понижава в ранг Българската Патриаршия, която обявена за автокефална архиепископия с седалище в Охрид. Главата на Охридска архиепископия носел титлата архиепископ на Охрид и цяла България. Църковната структура съществувала цели 749 години. През 1767 година, тя била унищожена неканонично с Султански ферман и нейния Диоцез бил усвоен от Цариградска Патриаршия. През май светия Синод на Българска Православна Църква реши да отбележи годишнината самостоятелно и отхвърли Македонска покана за съвместна честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които състояха на 28 май. Архиерейската литургия ще започна Патриаршеската катедрала в 9.30 часа. Богослужението ще бъде излъчено на живо в Официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F-1832220050379133/?ref=bookmarks  

Откриха тялото на детето, изчезнало във водите на Струма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-tialoto-na-deteto-izcheznalo-vyv-vodite-na-struma-2102499

Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма, съобщава БНТ. 11-годишно момче изчезна във водите на реката вчера и веднага започна акция по издирването му. Снощи тя не даде резултат и бе подновена в ранните часове в неделя. То не е оцеля

Всеки човек има право да обича и бъде обичан, да живее такъв, какъвто е

http://terminal3.bg/vseki-chovek-ima-pravo-da-obicha-i-bde-obichan-da-zhivee-takv-kakvto-e/

Около десет процента от населението е хомосексуално. Този процент е приблизително еднакъв навсякъде по света, във всяка обществена прослойка, вероятно откакто свят светува.

Около 10% от хората са хомосексуални и в Холандия, и в Русия, и в Уганда. Просто на някои места страхът от дискриминация и насилие кара хората да се крият. Научният консенсус показва, че сексуалната ориентация не е нещо, което човек може да промени. Затова и е нелепо да се страхуваме, че ако хомосексуалните са видими в обществото, това ще повлияе на децата. Около 90% от тези деца ще бъдат хетеросексуални като възрастни при всяко положение. Затова и враждебността и дискриминацията вредят на всички- останалите 10% ще бъдат хомосексуални и нито бой, нито принуда ще промени този факт.

Ако мислим че нямаме контакт с хомосексуални хора, то е или защото сме показали враждебност, или просто защото хомосексуалните, най-общо казано, са съвсем произволна извадка от обществото и с нищо не се отличават в ежедневния живот.

В близкото обкръжение на почти всеки има поне един човек с различна ориентация. Дали това е старата ви леля, която “така и не е намерила време да се ожени”, или чичо ви Славчо от петия етаж, дали е колегата, с който всеки ден пиете кафе или учителката на детето ви, или племеникът ви, най-добрият ви приятел. Но поне един има. И ако не знаете кой е, това е, защото в крайна сметка тези хора правят съвсем същите неща в ежедневието си като всички останали.

Работят като лекари, учители, строителни работници, земеделци, политици. Плащат данъци, понякога се разболяват, понякога паркират на тротоара, понякога закъсняват за срещи, понякога забравят ютията включена, понякога помагат на хора в беда. И в нито едно от тези действия сексуалните им предпочитания нямат значение.

Ако помислим за хората, които обичаме в живота – роднини и приятели, колеги, е трудно да приемем защо някои от тях трябва да имат по-малко права. В крайна сметка личната сигурност, семейството, родителството, любовта са консервативни ценности и колкото повече хора имат достъп до тях толкова по-стабилно и сигурно ще бъде цялото общество. Затова днес казваме ясно – всеки човек има право да обича и бъде обичан, да живее такъв, какъвто е, без страх от насилие и дискриминация.

Снимка: Sofia Pride 2018 

Трагедия! Откриха тялото на изчезналото момче в река Струма

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%8f%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be/

Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма. То не е оцеляло. Детето е плувало със свои приятели в реката, когато водата го е отнесла навътре. С тях не е имало възрастен човек. Снощи 11-годишният Светлин влязъл във водата на нерегламентирания плаж и не излязъл, съобщи БНТ. Едно от децата се опитало да го спаси и успяло да го хване за ръката, но течението повлякло Светлин.

Веднага е започнало издирването му от рафтъри, които имат база наблизо, екипи на БЧК, полиция, пожарникари, роднини и доброволци.

До късно снощи детето не е намерено. То е от с. Микрево и било на гости при роднини в Кресна. Издирвателните екипи бяха на място още от 7 сутринта. Имаха готовност да проверят реката чак до гръцка територия. сн.БНТ

 

Материалът Трагедия! Откриха тялото на изчезналото момче в река Струма е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Откриха тялото на изчезналото в Струма момченце

http://clubz.bg/68944-otkriha_tqloto_na_izcheznaloto_v_struma_momchence

 

Спасителите откриха тялото на изчезналото в река Струма момче, съобщи бТВ.

Снощи 11-годишният Светлин влязъл във водата на нерегламентирания плаж и не излязъл.

Две момичета, които били в реката с него, разказали, че го видели как потъва. Децата традиционно използвали мястото за плаж.

Издирването снощи продължи до късно и се включиха сили на противопожарна безопасност, от Национален екип за действия при наводнения, БЧК, полиция, доброволци от община Кресна, обобщи Валентин Стоичков, зам.- кмет на община Кресна.

Днес спасителите започнаха да обхождат двата бряга на реката от Кулата до Кресна и минути след старта на акцията откриха починалото дете.

От полицията твърдят, че нямат данни за други места, където деца да плажуват сами.

Родени на 10 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1576531.html

/КРОСС/Николай Мелемов, кмет на Смолян Александър Андреев, писател, преводач, журналист в радио "Дойче веле" Димитър Витанов, художник Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД Румяна Коларова, политолог, бивш министър на образованието и науката Филиз Хюсменова, евродепутат, зам.-председател на ДПС Явор Гечев, бивш зам.-министър на земеделието и храните  

Предстоящи събития в страната за 10 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1576530.html

/КРОСС/ ***София.От 08.30 часа в Центъра за спешна медицинска помощ ЦСМП - София ще се състои официална церемония за връчване на първите Грамоти от инициативата „Спешните медици, с които се гордеем". ***София.От 09.00 часа в парка „Заимов" ще се проведе спортният празник „Детска игриада". ***София.От 09.30 часа в храм-паметник „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена тържествена архиерейска Св.литургия по повод 1000-годишнината на Българската Охридска Архиепископия. ***София.С изпити по английски език и по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/ 2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 09.00 часа започва изпитът по английски език. Изпитът по биология е с начален час от 14.00 часа. ***София.От 10.00 часа от паркингът пред Националния стадион „Васил Левски" ще започне групова 5-километрова разходка в Борисовата градина под наслов „Аз ходя пеша". ***София.От 11.00 часа на ул. „Позитано 20" ще започне Пленумът на БСП. ***София.От 12.00 часа в зала 11 на НДК ще се проведе годишният концерт на Английско училище „Максимум". ***София.От 13.00 часа Български вегански съюз организира протест за затваряне на Софийския зоопарк. Протестът ще се проведе пред входа на зоологическата градина откъм бул. „Симеоновско шосе". ***София.От 17

Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода от 11.06 до 15.06 2018 година

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-32/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 11 юни – 15 юни 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Община Банско

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Банско: местност Малка Ливада, местност Рупчовец, местност Свети Георги, Патриарх Евтимий

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Гостун

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Добринище: 9ти Септември, Адам Трънка, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Арсо Пандурски, Атанас Попадийн, Бачо Киро, Благийница, Бор, Борис Парапунов, Бъндерица, Ванюша Валчук, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Коларов, Васил Левски, Вела Пеева, Гарата, Гарата, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Димитров, Георги Темелков, Георги Темелков, Георги.С.Раковски, Гоце Делчев, Григор Мацин, Григор Пърличев, Даме Груев, Десилица, Димитър Благоев, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иван Галчев, Иван Галчев, Иван Козарев, Иван Попов Деницин, Кирил и Методи, Крушево, Ленин, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, М. Тепченик, Македония, Места, Митко Палаузов, Москва, Незнаен Воин, Незнаен Воин, Неофит Рилски, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Опълченска, Освобождение, Охрид, Охрид, Паисий Хилендарски, Партизанска, Петко Р.Славейков, Петър Галчев, Пирин, Попово Езеро, Първи Май, Софроний, Тодор Каблешков, Тодор Каблешков, Търговска, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Цар Симеон, Читалище, Чобан Бойчо, Шипка, Юрий Гагарин, Яне Сандански

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Места: І-92 Кв.6

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Обидим: 000024 ЕККТЕ 53059, местност Долене

На 14.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Филипово, Общ. Банско: VІІІ-138, Кв.13, VІІІ-34 Кв.13

На 14.06.2018 г. /08:45 – 12:15 ч./ – Банско: местност Рупчовец

На 14.06.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Добринище: Адам Трънка, Иван Козарев, местност Гоце Делчев, местност Лаговете, Неуточнен Адрес, Тодор Каблешков, Хан Аспарух

Община Белица

На 14.06.2018 г. /08:30 – 15:30 ч./ – Краище, Общ. Белица: Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, Неуточнен Адрес, Петнадесета, Седемнадесета, Тринадесета, Четирнадесета, Шестнадесета

Община Благоевград

На 11.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 001451, 04217.920.1.70, 04217.929.10.29, 04279.927.30, Гръчките Ливади, Зона Картала, Картала, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Картала, местност Конярнико, местност Септемврийче, местност Тепавиците, местност Широканска, ПИ №001451

На 11.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Гемеджиите, Георги Попов, Искър, Люляк, местност Под Черквата, местност Река Струма, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Струмско Център, Яне Сандански

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Падеш: Будишка

На 11.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 319001, 410002, Брезово, махала Калуцка, махала Центъра Мотела, махала Брезово, махала Брезовска, махала Милово Тп Милово, махала Петковци, Месност Демирево, местност Горно Демирево, местност Ковачница, Осойната

На 11.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Славово

На 11.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Горно Хърсово: Горни Валог, махала Буровци, махала Горни Двояци, махала Долни Двояци, махала Михтарци, махала Мъртвако, махала Новоселци, махала Панчовци, махала Пържово, махала Стойковци, махала Тачовци, махала Шоповци, местност Валого, местност Гьоловете, Ровината, Шопови Ниви

На 11.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: 000533, Адиница, Бобови Ниви, Долна Дъбрава, Зимниците, Кромидището, махала Ваканинци, махала Щърбевци, махала Веляци, извън регулация, местност Атанасова Падина, местност Бобови Ниви, местност Градището, местност Клено, местност Мучова Чука, местност Ръженици, местност Ръжениците, местност Топузица, Митовци, Ръжениците, Яновски Рид

На 11.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Рилци: местност Арсовото, местност Цонева Межда, Телкиево Дере

На 11.06.2018 г. /09:45 – 10:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: Тевнико

На 11.06.2018 г. /09:45 – 10:30 ч./ – Благоевград: Алея на Здравето, Антим I, Антон Чехов, Аргир Манасиев, Бадемите, Баларбаши, Бистрица, Борис Сарафов, Данаил Крапчев, Димитър Йосифов, Дъбравска, Еленово, Иван Михайлов, Изгрев, К. и Никола Хайдукови, Мелник, местност Баларбаши, местност Бачиново, местност Медунски Андък, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Петър Стоянов, Преспа, Родолюбие, Сотир Атанасов, Стара Планина, Стефан Стамболов, Струмско Център, Христо Силянов, Христо Чернопеев, Цар Борис I

На 11.06.2018 г. /09:45 – 10:30 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: извън регулация, До С.Дъбрава

На 11.06.2018 г. /09:45 – 10:30 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград: 006009, 006010, 035028, Въчевица, Изгрев, Имот 27231.501.203, местност Буковец, местност Валтата, местност Гошевица, местност Ушите, местност Чуката, Пи-125 Кв.12, С. Еленово, М. Еминова Нива,, УПИ XV-117, Кв. 2, УПИ №Х, Кв.1, УПИ Х-182, Кв.5, УПИ-III-214,212,301

На 11.06.2018 г. /09:45 – 10:30 ч./ – Изгрев, Общ. Благоевград: 005014, 005018, Васил Левски, местност Кури Дере, Ул. Предел, УПИ VI-405, Кв.26, УПИ XV-391,Кв.6, Упи-І-394,Кв.13, Упи-Х-159,Кв.4

На 11.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Бодрост, Васил Левски, Даме Груев, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Здравец, местност Карталско Дере, местност Мингингова Поляна, местност Септемврийче, Р-Н Рибарника

На 12.06.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Селище, Общ. Благоевград: УПИ VІ-297, Кв.10, 382, Кв. 14, Андако, Градевски Рид, Гребовски Рид, Кв.17, УПИ VIII-198, местност Гребовски Рид, местност Гуйначки Андък, местност Гьочковски Андък, Оралище

На 14.06.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: 04279.108.9 М. Под Черквата, 04279.628.416, 04279.629.76, VII – 5799, Кв. 11, Андрей Ляпчев, Баба Тонка, Битоля, Броди, Броди, Влахина Планина, Възраждане, Гемеджиите, Заря, Кв.26, УПИ ІІ-9114,Упи Ііі-9115,9116, Кв.Струмско,Идн.№04279.628.167, Кв.Струмско,Инд.№04279.628.454, Кресна, Любен Каравелов, Малешевска, местност Армутлука, местност Опитно Поле, местност Пенков Чифлик, местност Песока-Оранжерии, местност Песоко, местност Под Черквата, местност Шейница, Огражден, Освобождение, Освобождение, Панайот Волов, Пейо К.Яворов, Пейо К.Яворов, Пенков Чифлик, Пеньо Пенев, Питу Гули, Питу Гули, Под Черквата, Прогрес, Р-Н Стопански Двор, Радецки, Райко Жинзифов, Сергей Румянцев, Солунските Атентатори, Стопански Двор, Струга, Струга, Струма, Струмско Център, Струмско Център, Тодор Каблешков, Трифон Кунев, Трудолюбие, Ул. Кресна и Ул. Освобождение, УПИ-XIV и УПИ-XXI Идентификатор №04279 629 129 Кв по плана на, УПИ-XIV и УПИ-XXI Идентификатор №04279 629 129 Кв По Плана На, Христо Ботев, Цар Самуил, Чавдар, Шейница-Ш.24, Юрий Гагарин, Яне Сандански, Яне Сандански

Община Гоце Делчев

На 12.06.2018 г. /09:45 – 12:00 ч./ – Брезница: Антон Иванов, Балийца, Барата, Бело Море, Васил Левски, Гео Милев, Георги С.Раковски, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Охрид, Пейо К.Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Синища, Спас Белухов-Пането, Стопански Двор, Татарка, Туфча, Ушите, Хан Аспарух, Христо Ботев

На 11.06.2018 г. /08:30 – 15:00 ч./ – Гоце Делчев: Драма

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Гоце Делчев: Гоце Делчев, местност Мочура

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Копривлен: 024015, 585 Кв.3, Бачо Киро, Васил Левски, Драва, Драма, Илинден, Мрамора, Неуточнен Адрес, Освобождение, Петър Берон, Първи Май, Славянска, Тодор Паница, Хан Аспарух, Цар Калоян, Цар Симеон, Шипка, Яне Сандански

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Хаджидимово: VIII, І-319, Кв.81, Акация, Ангел Кънчев, Баба Тонка, Бачо Киро, Васил Левски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димо Хаджидимов, Иван Вазов, Илинденци, Кирил и Методий, Климент Охридски, Македония, Места, местност Савака, местност Свети Димитър, местност Тумбата, Младост, Неуточнен Адрес, Опълченска, Ореляк, Отец Паисий, Пейо Яворов, Св.Димитър, Свети Георги, Свети Димитър, Спартак, Средни Ливади, Стопански Двор, Теменуга, Тодор Каблешков, Трети

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Васил Левски, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Добри Чинтулов, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Климент Охридски, Михаил Антонов, Неуточнен Адрес, Октомврийска, Орляк, Парка – Упи-V, Кв.30, Пирин, Рила, Родопи, Хаджи Димитър, Христо Смирненски, Шипка

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Ал.Стамболийски, Арда, Марица, Пирин, Пирин, Полковник Борис Дрангов, Полковник Борис Дрангов, Преспа, Прилеп, Тунджа, Тунджа, Христо Силянов, Цариброд

На 11.06.2018 г. /11:00 – 16:30 ч./ – Корница: Анещи Узунов, Георги Бенковски, Драгоман, Иван Вазов, Иван Козарев, Ильо Воивода, Капитан Петко Войвода, Климент Охридски, местност Кръста, Неуточнен Адрес, Пирин, Стопански Двор, Хаджи Димитър, Христо Смирненски

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Гоце Делчев: II-16, местност Мочура, Кирил и Методий, местност Мочура Землище Гоце, местност Сушица, Стара Планина

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Гърмен

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Огняново, Общ. Гърмен: Горно Грамаде, Двадесет и Първа, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Димитър Кемалов, Единадесета, Иван Вазов, Кьосе Баир, местност Стопански Двор, Неуточнен Адрес, Осма, Пета, Седма, Ст 26 Кл Б Тп Огняново 4, Ст 46 Кл Б Тп Огняново 2, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Девета, Тридесет и Осма, Тридесет и Първа, Тридесет и Седма, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тринадесета, Четиридесета, Четиринадесета, Шеста

На 12.06.2018 г. /09:00 – 15:00 ч./ – Огняново, Общ. Гърмен: Клиентите Захранени от ТП Почивен Дом/Петелов/

На 12.06.2018 г. /09:00 – 15:30 ч./ – Гоце Делчев: Драма, Искър, Славянска, Солун, Средна Гора, Тодор Александров, Юг

На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Арда, Арда, Беласица, Енос, Завоя на Черна, Лозенград, Марица, Марица, Марица, Марица 5а, Мидия, Пирин, Полковник Борис Дрангов, Полковник Борис Дрангов, Полковник Борис Дрангов, Стойо Льондев, Струга, Тунджа, Шар Планина

На 12.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Копривлен: Неуточнен Адрес

На 12.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Ново Лески

На 12.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Хаджидимово: Мержането

На 12.06.2018 г. /13:00 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Гоце Делчев, Дунав

На 12.06.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: местност Мочура, Пенчо Славейков

На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Ал.Стамболийски, Беласица, Гоце Делчев, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Сливница, Стара Планина, Шар Планина

На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Арда, Марица, Марица 5а, Полковник Борис Дрангов

Община Гърмен

На 12.06.2018 г. /10:00 – 15:00 ч./ – Долно Дряново

Община Петрич

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма

На 11.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 12.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Даме Груев, Ел-Тепе, Изток, Кочо Мавродиев, Осогово, Полковник Дрангов, Просвета, Солунска, Стопански Двор, Струма, УПИ ХІІІ-3694, Кв.312, УПИ ХХ Кв.314, ХІІІ, Христо Чернопеев

На 11.06.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: България, Зиче, местност Бухото, местност Зиче, местност Неволница, местност Неволница Лозята, местност Неволница-Лозята, Неволница Лозята, Неволница-Лозята, Полковник Дрангов

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Брегалница, Гарата, Даме Груев, Ел-Тепе, Здравец, Иван Апостолов, Калина, Кестен, Кочо Мавродиев, местност Под Гарата, Пирин, Полковник Дрангов, Свобода, Явор

На 12.06.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: България, Връх Бузлуджа, Калабак, Капитан Джингаров, Никола Вапцаров, Река Осъм, Стадионска, Цар Симеон

На 12.06.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ – Първомай, Общ. Петрич: местност Чалията

На 13.06.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Ал.Стамболийски, Братя Миладинови, България, Вардар, Възраждане, Гео Милев, Гоце Делчев, Кукуш, Лазар Маджаров, Македония, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Пере Тошев, Полковник Дрангов, Пощенска, Славянска, Тома Митов, Цар Борис III

Община Разлог

На 11.06.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Банско: Цар Симеон

На 11.06.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Баня, Общ. Разлог: местност Кривосер

На 11.06.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Алекса Сачков, Бор, Борис Клементиев, Братя Миладинови, Васил и Сава Кокарешкови, Владимир Поптомов, Волгоград, Втора, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Георги Кирков, Георги Сачков, Гоце Делчев, Грънчар, Даме Груев, Девета, Димитър Даракчиев, Димо Хаджидимов, Единадесета, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Илинден, Кирил и Методи, Люлин, Места, местност Семково, Мусала, Народна Победа, Неуточнен Адрес, Никола Банков, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пета, Полковник Иван Тричков, Първа, Равен, Радецки, Рила, Сава Стенчин, Седма, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Тутракан, Фараонска, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чавдар, Чаталджа, Четвърта, Шипка, Яким Цоков, Яне Сандански

На 11.06.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Разлог: Баба Магдалена, Христо Ботев

На 11.06.2018 г. /08:45 – 16:30 ч./ На 13.06.2018 г. /08:00 – 08:15 ч.; 12:30 – 16:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: местност Семково

На 13.06.2018 г. /09:30 – 11:00 ч./ – Градево: местност Бяла Поляна, Требища

На 13.06.2018 г. /09:30 – 11:00 ч./ – Разлог: местност Логовете, местност Предел, Предел

На 13.06.2018 г. /11:00 – 12:00 ч./ – Разлог: местност Пети Километър, местност Предел

На 13.06.2018 г. /13:00 – 14:30 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски, Гарата, Илинден, местност Пром.Зона-Долен Стопански Двор, Подполковник Спиридонов, Христо Ботев, Цар Иван Асен II, Шаркьой

На 14.06.2018 г. /14:30 – 16:30 ч./ – Разлог: местност Баба Цвета, местност Кошольовото, местност Мразеница, местност Предел, Предел

Община Сандански

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 09:00 – 12:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Игралище: Околовръстен Полигон

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 09:00 – 12:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Мелник: Мелник

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 09:00 – 12:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Никудин

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Вълково: Барата, Ормана, С. Вълково, Община Сандански, УПИ V, Кв. I, УПИ І-127

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Кръстилци

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Палат

На 11.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Сандански: 65334,104,23, местност Речичка Река, местност Соколовец, Р-Н Главен път Е-79, Р-Н Индустриална Зона, Р-Н Стара Гара, Р-Н Топливо, Топорков Орман, Юрий Гагарин

На 11.06.2018 г. /09:00 – 12:30 ч.; 09:00 – 09:30 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Велющец

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Плоски: Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Дружба, Иван Козарев, Кокиче, Методи Христов, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка

На 12.06.2018 г. /09:30 – 12:00 ч./ – Сандански: Градски Парк, Идентификатор 65334.303.703, местност Паркова Зона

На 12.06.2018 г. /11:00 – 14:30 ч./ – Левуново: Гоце Делчев, местност Стопански Двор, Яне Сандански

На 12.06.2018 г. /12:30 – 15:15 ч./ – Хърсово, Общ. Сандански: Бели Брег, местност Падарката

На 13.06.2018 г. /08:30 – 10:30 ч./ – Поленица: Бански път

На 13.06.2018 г. /12:00 – 14:00 ч./ – Сандански: Васил Кънчев, Иван Рилски, Никола Вапцаров, Св.Св. Кирил и Методи, Св.Св.Козма и Дамян, Свобода, Стою Хаджиев, Тодор Паница, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Иван Асен

На 13.06.2018 г. /14:00 – 16:15 ч./ – Сандански: Банска

Община Симитли

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Крупник: Александър Стамболийски, Васил Коларов, Васил Левски, Георги Димитров, Георги Трайков, Даме Груев, Димитър Благоев, Карл Маркс, Кирил и Методий, Кресненско Въстание, Крупник, Пайсий Хилендарски, Пейо Яворов, Пирин, Трайчо Костов, Хан Аспарух, Христо Ботев, Яне Сандански

На 11.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Полена: Вела Пеева, Георги Димитров, Зеленка, махала Ширината, местност Долна Сушица, местност Епрец, местност Училището, Потока, Руен, Упи-Хі-58 Кв.11, Христо Ботев, Ширините

На 11.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 12.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч.; 10:00 – 10:30 ч.; 10:00 – 16:15 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 14.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 15.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Симитли

На 12.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч.; 10:00 – 16:15 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Ракитна: 004077, 010040, махала Лулейска

На 12.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Полето: Галабарци

На 12.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Сенокос, Общ. Симитли: Калайджийска, Чакърска

На 12.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Черниче: М.Сухата Река

Община Хаджидимово

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Васил Левски, Вела Пеева, Драма, Елин Пелин, Илезица, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Места, Неврокоп, Октомври, Орфей, П.Р.Славейков, Пи -778, Родопа, Свилен Русев, Селище, Славянка, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Христо Ботев, Чавдар Войвода

На 11.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 14.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански

Община Якоруда

На 12.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /08:45 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Якоруда: 7-ми Октомври, Алпийска, Васил Левски, Витоша, Гоце Делчев, Даме Груев/Никола Вапцаров/, Джебре/Иван Ботушанов/, Екзарх Йосиф, Кирил и Методи, Кожух, Места/П.Джеджеров/, местност Трещеник, Миланица/Осма/, Неуточнен Адрес, Ореховица, Пелистър, Петко Р.Славейков, Рила, Седма, Софроний, Средна Гора, Стефан Караджа/Никола Карад, Стокевица, Трещеник, Хаджиалиш/Чавдарци/, Христо Ботев, Цар Борис III/Георги Димитр, Якорущица

На 12.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ На 13.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ – Якоруда: Алпийска, местност Трещеник, Трещеник, Цар Борис III/Георги Димитр

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 11:00 – 12:00 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Бел Камен

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 14:00 – 15:00 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Разлог: Баница

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Конарско; Рохлева; Смолево: 038217;Черна Места; Юруково: местност Каменако

Якоруда: Васил Левски, Витоша, местност Трещеник, Неуточнен Адрес, Ореховица, Пелистър, Трещеник, Цар Борис III/Георги Димитров, Черковна/9 Септември/, Четвърта /Г.Бицин/, Яворов, Якорущица

На 12.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ На 15.06.2018 г. /08:45 – 15:30 ч./ – Бунцево

На 12.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Якоруда: Витоша, местност Трещеник, Ореховица, Цар Борис III/Георги Димитр, Черковна/9 Септември/, Четвърта /Г.Бицин/

На 15.06.2018 г. /13:30 – 16:15 ч./ – Якоруда: Алпийска, Белмекен, Бърдо, Васил Левски, Градище/Трета/, Изгрев, Никифор Филипов, Пета/Поп Филип Стоянов/, Пирин, Солун/Мустафа Кьоров/, Стара Планина, Хаджиалиш/Чавдарци/, Христо Ботев, Якорудски Бор

 

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода от 11.06 до 15.06 2018 година е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Черна вест! Откриха тялото на 11-годишния Светлин, който потъна в Струма

https://petel.bg/CHerna-vest--Otkriha-tyaloto-na-11-godishniya-Svetlin--koyto-potana-v-Struma__268499

Снимка: Булфото Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма. То не е оцеляло, съобщава БНТ.   Както Блиц съобщи, детето е плув...

Втори ден издирват изчезналото в рeка Струма дете

https://petel.bg/Vtori-den-izdirvat-izcheznaloto-v-reka-Struma-dete__268498

Втори ден издирват изчезналото в река Струма момче. Снощи 11-годишният Светлин влязъл във водата на нерегламентирания плаж и не излязъл, с...

Двама българи са водачи преди последните гонки на Европейската купа по ветроходство във Варна (снимки)

https://petel.bg/Dvama-balgari-sa-vodachi-predi-poslednite-gonki-na-Evropeyskata-kupa-po-vetrohodstvo-vav-Varna--snimki-__268497

Калина Маринова (СК „Черно море Бриз” Варна) в клас „Лазер 4.7“ и Любен Тенекеджиев (ЯК „Порт Бургас”) в „Лазер Стандарт“ са водачи във в...

Треньорът на хандбалния „Спартак” засипа своите с похвали

https://petel.bg/Trenorat-na-handbalniya----Spartak----zasipa-svoite-s-pohvali__268496

Треньорът на „Спартак” Веселин Станков изрази задоволство, че изпълнили целта да завършат на трето място в „А” група. Както е извес...

Волейболистите взеха само гейм на Полша в Лигата на нациите

http://clubz.bg/68943-volejbolistite_vzeha_samo_gejm_na_polsha_v_ligata_na_naciite

Волейболните национали отстъпиха с 1:3 (21:25, 26:24, 18:25, 19:25) на Полша в третия си мач от Лигата на нациите в Япония. Така тимът ни остана само с един успех в минитурнира в Осака - срещу домакините.

Вчера "лъвовете" загубиха от Италия с 1:3.

С променен състав днес българите започнаха равностойно на Полша, но все пак загубиха първия гейм. Вторият бе равностоен и много интересен, а в края му българите взеха преднина, която успяха да удържат.

За това помогна включването от скамейката на ветерана Боян Йорданов.

Изравняването на геймовете обаче бе всичко, до което нашите успяха да стигнат. В третия и четвъртия гейм тимът на Пламен Константинов имаше аргументи срещу световните шампиони само в началото им.

В четвъртия кръг България отново ще е домакин на група - този път във Варна. В периода 15-17 юни националите се изправят съответно срещу Франция, Канада и Бразилия в Двореца на културата и спорта.

Предстоящи събития в страната за 10 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1576524.html

/КРОСС/ ***София.От 08.30 часа в Центъра за спешна медицинска помощ ЦСМП - София ще се състои официална церемония за връчване на първите Грамоти от инициативата „Спешните медици, с които се гордеем". ***София.От 09.00 часа в парка „Заимов" ще се проведе спортният празник „Детска игриада". ***София.От 09.30 часа в храм-паметник „Св. Александър Невски" ще бъде отслужена тържествена архиерейска Св.литургия по повод 1000-годишнината на Българската Охридска Архиепископия. ***София.С изпити по английски език и по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/ 2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски". От 09.00 часа започва изпитът по английски език. Изпитът по биология е с начален час от 14.00 часа. ***София.От 10.00 часа от паркингът пред Националния стадион „Васил Левски" ще започне групова 5-километрова разходка в Борисовата градина под наслов „Аз ходя пеша". ***София.От 11.00 часа на ул. „Позитано 20" ще започне Пленумът на БСП. ***София.От 12.00 часа в зала 11 на НДК ще се проведе годишният концерт на Английско училище „Максимум". ***София.От 13.00 часа Български вегански съюз организира протест за затваряне на Софийския зоопарк. Протестът ще се проведе пред входа на зоологическата градина откъм бул. „Симеоновско шосе". ***София.От 17

Маргарита Хранова хапва кисело мляко с куркума, защото е полезно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6904796

Маргарита Хранова хапва кисело мляко с куркума, защото е полезноВ дома на Маргарита Хранова грижата към семейното меню е поделена с мъжа ѝ Кирил. “Обикновено вкъщи си разпределяме работата. Основните ястия приготвя съпругът ми, защото е страхотен кулинар, а салатите и студената кухня са мое дело”, казва певицата. Понякога и те отнемат време, защото са свързани с беленето не само на крастаици и домати,

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 10 юни 2018 г.

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-sytreshnite-blokove-na-televiziite-na-yuni-g-1576529.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Случаят Джуди Пъркинс. На крачка ли е светът от революция в онкологията? Прациентката, преборила рака в напреднал стадии, пред „Събуди се". Тема: „Къси разкази": История за бъдещето. В какъв свят ще живеем, според американския футурист Джером Глен? Тема: Комедията, като спасение. Актрисата Албена Михова, пред Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема:   БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Адвокатите Марковски - баща и син: За честта на професията и медийните дела. Тема: Тереза Маринова, в неделното утро. Тема: Една истинска легенда на българската музика: Мими Николова. Тема: Футболният корифей Петър Василев, преди началото на Световното в Русия.  

Неделя на Всички български светии

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nedelia-na-vsichki-bylgarski-svetii-2102495

Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Неделя на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар. Той се пада след Неделята на всички светии, която е седмица след Петдесетница. На този ден Църквата отдава почит към всички ис

Г-7 призова Русия да спре да дестабилизира демократичните системи

//dariknews.bg/novini/sviat/g-7-prizova-rusiia-da-spre-da-destabilizira-demokratichnite-sistemi-2102494

Лидерите на Г-7 призоваха Русия да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу Москва, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

"Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократич

Нова следа за избягалия затворник Радослав Колев

https://petel.bg/Nova-sleda-za-izbyagaliya-zatvornik-Radoslav-Kolev__268495

Продължава издирването на избягалия от централния софийски затвор Радослав Колев. В ход е поредна акция на полицията в Ботевград и райо...

Почина проф. Тодор Чернев

https://petel.bg/Pochina-prof--Todor-CHernev__268494

На 72 години почина проф. д-р Тодор Чернев. Повече от 38 години от живота си той отдаде на университетска болница „Майчин дом“, където ръков...

Децата на Черно море пети в Приморско

https://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-peti-v-Primorsko__268493

Децата на Черно море, родени 2008 година, завършиха футболния турнир “Приморско лято” на пето място. В надпреварата участваха 12 отбора, кои...

Семейства излизат днес на шествие във Варна в защита на традиционния брак между мъж и жена

https://petel.bg/Semeystva-izlizat-dnes-na-shestvie-vav-Varna-v-zashhita-na-traditsionniya-brak-mezhdu-mazh-i-zhena__268492

Първият по рода си за България национален „Поход за Семейството“ ще се проведе днес във Варна и още пет от големи градове в страната. Шес...

Точно преди 97 години Варна се изравнява с Ница и Монте Карло

https://petel.bg/Tochno-predi-97-godini-Varna-se-izravnyava-s-Nitsa-i-Monte-Karlo__268491

На днешна дата преди 97 години Варна официално е обявена за морски курорт. На 10 юни 1921 година със специално Постановление № 21 на варненскат...

Родни роми си препродават роби в Тулуза

http://clubz.bg/68942-rodni_romi_si_preprodavat_robi_v_tuluza

Снимка БГНЕС

Нечовешки зверства са извършвали 11-те български граждани, задържани заради организиране на мрежа от просяци в Тулуза. Сред тях са 8 мъже и три жени, а 4-ма вече имат повдигнати обвинения - за пране на пари, трафик на хора и други измами.

В мащабната операция са участвали над 160 полицаи, съобщи тази сутрин Нова тв.

Арестуваните са членове са на 5 различни ромски фамилии, които поне от 3 г. са "наемали" просяци от България, разполагали ги по различни кръстовища във френския град и им поставяли "дневна норма". На по-малко кръстовище в дъждовен ден можело да изкараш минимум 30 евро, но на голямо долният праг бил € 400. Работното време било от 7 до 21 ч., а за който не изпълни нормата, имало зверски изтезания - били връзвани за дървета, мачкани с коли, горени...

Касае се за това, което на Запад наричат "модерно робство" - жертвите са били примамвани с обещания за работа, но на място им били отнемани всички лични документи и били заставяни да просят в резултат на физически и психически тормоз, пишат медиите във Франция.

Потърпевшите били избирани още от България с психически или физически недостатъци. А част от това, от което са шокирани френските медии, е че босовете си ги "препродавали" по 500 евро за човек. Всяка от жертвите е имала свой собствен "господар" и често "господарите" сключвали сделки помежду си.

Всички изолирани 33-ма представители предимно на ромския етнос (между които и дете на 7 г.) вече са под грижите на френските социални служби. Почти всички обаче - без един, са поискали връщане в България. 

Тарторите на мрежата са заплашени от 20 години затвор. Част от тях са от района на Плевен и водели доста охолен начин на живот у нас.

Още издирват затворника беглец Колев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-izdirvat-zatvornika-beglec-kolev-2102493

Продължава издирването на избягалия от централния софийски затвор Радослав Колев, съобщава

Заради обвинения в сексуални посегателства: Шеф в Дисни се оттегля от поста си

//dariknews.bg/novini/sviat/zaradi-obvineniia-v-seksualni-posegatelstva-shef-v-disni-se-otteglia-ot-posta-si-2102483

Съоснователят на студио "Пиксар" и творчески директор на "Уолт Дисни анимейшън стюдиос" Джон Ласитър ще напусне поста си в края на годината, след като миналата година беше обвинен в сексуални посегателства, предадоха световните информационни агенци

Младите хора предпочитат салатите пред секса?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mladite-hora-predpochitat-salatite-pred-seksa-2102484

Младите хора трудно съчетават здравословното хранене със секса и предпочитат да отделят време да си направят салата, вместо да се забавляват в леглото през седмицата, съобщи в. "Мирър".

Двама българи са водачи преди последните гонки от Европейската купа по ветроходство

http://varnautre.bg/2018/06/10/83045/%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd

Калина Маринова (СК „Черно море Бриз” Варна) в клас „Лазер 4.7“ и Любен Тенекеджиев (ЯК „Порт Бургас”) в „Лазер Стандарт“ са водачи във временното класиране, преди последния ден от Европейската купа по ветроходство в клас „Лазер“, която се провежда във Варна. В „Лазер Радиал“ след първите 6 старта начело е Максимилиан Роска (Румъния). Организатор на […]

Три бала вълни в морето, температурите падат малко

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-bala-valni-v-moreto-temperaturite-padat-malko-682330.html

До обяд над по-голямата част от страната днес ще е слънчево, повече облаци ще има в Западна България, където по-късно ще вали и гърми. Възможни са и градушки. 

Температурите слабо ще се понижат, максималните няма да надхвърлят 30 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 24-26 градуса, а сред вълните от 3 бала термометрите ще се качат до 25 градуса. 

Краткотрайни бури ще има в планините в Западна и Централна България, слънчево ще е в масивите в източната част от страната. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20, а на 2000 метра – около 13 градуса. 

В началото на новата седмица предстои затопляне, но времето остава непостоянно. 

Децата на Черно море пети в Приморско

http://varnautre.bg/2018/06/10/83042/%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be

Децата на Черно море, родени 2008 година, завършиха футболния турнир “Приморско лято” на пето място. В надпреварата участваха 12 отбора, които бяха разделени в две групи. Освен “моряците” в състезанието сили мериха още – Берое, Векта Пловдив, ДИТ София, Дунав Русе, Етър Велико Търново, Кюстендил, Локо Сф, Нефтохимик, Ропотамо Приморско, ЦСКА-08 София и ЦСКА София. […]

България - Полша 0:0 (Гледай на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6905131

България - Полша 0:0 (Гледай на живо)Националният отбор на България по волейбол излиза срещу Полша в последния си мач от турнира за Лигата на нациите, провеждащ се в Осака.  До момента в Япония нашите победиха отбора на домакините с 3:0, но в следващия мач загубиха от Италия с 1:3. Двубоят може да проследите на живо във фейсбук страницата на Max sport.

Ужас! Момченце изчезна в река Струма!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0/

Около 18 часа вчера три деца са влезли в река Струма.В 20 часа едно от децата не е излязло от реката. На място са пристигнали екипи на пожарна и полиция и екип на БЧК, които с лодка претърсват реката. Момченцето е било на гости при роднини в Кресна. То било заедно със сестричката си. В реката влезли няколко деца да се къпят, но 10-годишното момче не излязло. Сестра му успяла да се измъкне на брега и обяснила, че пред очите й брат й потънал.
Изчезналото момче е от с. Микрево, община Струмяни. На мястото веднага пристигна баща му и леля му, които стоят край брега в очакване да се намери детето. В акцията по търсенето участват рафтъри, които имат база наблизо, спасители от БЧК, полицаи. сн.24 часа.

Материалът Ужас! Момченце изчезна в река Струма! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лавината на българския национален нихилизъм

http://pogled.info/bulgarski/lavinata-na-balgarskiya-natsionalen-nihilizam.95215

/Поглед.инфо/ Отмина превъзбудата от честването на 24 май и 2 юни, от леещите се патриотични, патриотарски и националистически слова. Но е дошло време да се видят реалностите. В обществото битуват и двете крайности – български национализъм и български национален нихилизъм. Между тях като свободни радикали се движат истинския български патриотизъм и патриотарството. Но доминиращата тенденция е на свиване на национализма и патриотизма за сметка на развитие на националния нихилизъм. В българското общество тече дълбок процес на отродяване.

Бен Бернанке: Растежът на американската икономика ще се пречупи през 2020 г.

http://pogled.info/svetoven/amerika/ben-bernanke-rastezhat-na-amerikanskata-ikonomika-shte-se-prechupi-prez-2020-g.95214

/Поглед.инфо/ Икономическият растеж на Съединените щати може да се изправи пред трудности, веднага след като ефектът от мощния финансов стимул на администрацията на Тръмп се прекрати след 2 години, заявява бившия председател на Федералния резерв Бен Бернанке, цитиран от агенция Bloomberg.

Diplomat/Япония: От САЩ зависи колко далеч ще стигне "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин

http://pogled.info/svetoven/Diplomat-yaponiya-ot-sasht-zavisi-kolko-dalech-shte-stigne-strategicheskoto-partnorstvo-mezhdu-moskva-i-pekin.95213

/Поглед.инфо/ Търговската война, която Вашингтон обяви на Пекин и напрегнатите отношения на Америка с Москва, водят до сближаване на Русия и Китай, пише Дай Вей-лай на страниците на базираното в Токио, Япония, издание The Diplomat, изследващо търговските и политическите процеси в Тихоокеанския регион.

Почина китаристът на "Флитууд Мак" Дани Кируан

http://clubz.bg/68941-pochina_kitaristyt_na_flituud_mak_dani_kiruan

Китаристът на групата „Флийтууд Мак“ Дани Кируан почина на 68 г., пише лондонският Evening Standard. Групата потвърди смъртта му в изявление на страницата си във фейсбук и отдаде почит на "истинското наследство" на музиката, която написа като част от групата.

Дани Кируан се присъединява към „Флийтууд Мак“, когато навършва 18 години, "воден от любовта си към блуса", след като бива одобрен от Мик Флийтууд. Той участва в пет студийни албума с групата и я напуска през 1972 г., когато влошава отношенията си с колегите. След като напуска, той започва самостоятелна кариера, но решава да се оттегли от музикалната индустрия в края на 70-те години на миналия век.

Албумите, в които свири и композира Дани, са:

Then Play On ​1969
Blues Jam at Chess​1969
Kiln House​1970
Future Games​1971
Bare Trees​1972

 

 

"Вълшебна" местност в Североизточна България привлича хиляди поклонници

https://petel.bg/Valshebna-mestnost-v-Severoiztochna-Balgariya-privlicha-hilyadi-poklonnitsi-__268490

razhodka.com В близост до гр. Исперих, на 3 км югозападно от с. Свещари и на километър от водната централа в района, се намира култовият комплек...

Мистерия във Ватикана! В църквата "Света Богородица" откриха загадъчен пакет, а вътре...

https://petel.bg/Misteriya-vav-Vatikana--V-tsarkvata-Sveta-Bogoroditsa-otkriha-zagadachen-paket--a-vatre-----__268489

За изключително странна случка във Ватикана съобщават световните медии. В храм открили странен пакет, оставен до олтара. Първоначално по...

Междуградски автобус шпори с висока скорост, засича коли наред

https://petel.bg/Mezhdugradski-avtobus-shpori-s-visoka-skorost--zasicha-koli-nared-__268488

Поредица от опасни маневри на път край Пловдив се разминаха на косъм от инцидент, сигнализира читателка на TrafficNews.bg.  В главната действащ...

„Фактор“ (Македония): Повече от 100 хиляди гръмотевици са ударили Балканите за 15 часа

https://petel.bg/---Faktor-----Makedoniya---Poveche-ot-100-hilyadi-gramotevitsi-sa-udarili-Balkanite-za-15-chasa__268487

Булфото, архив Загреб. Повече от 100 хил. гръмотевици са ударили региона на Балканите за 15-те часа на силни бури, съобщава македонското ел...

Св. Тимотей лекувал болести и мъки

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-timotej-lekuval-bolesti-i-maki-682087.html

Църквата почита днес Св. свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски. 

Св. Тимотей бил епископ в Пруса (днес Бурса, в Турция). Освен голяма душевна чистота, Бог му дал дар на чудотворство, с което лекувал людските болести и мъки. 

Във времето на император Юлиян Отстъпник (361-363 г.) св. Тимотей за ревностно разпространение на християнството бил хвърлен в тъмница. Християните и тук го посещавали, за да чуят мъдра поука от своя архипастир. Като узнал това, Юлиян заповядал да му отсекат главата.

Душата му отлетяла при Бога, а останали чудотворните му мощи, за да помагат на човеците и да явяват Божията сила.

Слънце до обяд, по-късно валежи, гръмотевици и…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%86%d0%b5-%d0%b4%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b4-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b5/

Прогноза  за 10.06.2018
Днес в сутрешните часове явленията в Западна България временно ще затихнат, а облачността ще се разкъса и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни ще са явленията главно в планинските райони. Остават условията за градушки. Над Източна България ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Температурите слабо ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 25° и 30°.

Над планините в Западна и Централна България ще има значителна облачност, около и след обяд купесто-дъждовна. На места ще превали краткотраен дъжд, временно интензивен, придружен с гръмотевици. Много слънчеви часове ще има над масивите в Източна България. Ще духа умерен, по билата и временно силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 13°.

Материалът Слънце до обяд, по-късно валежи, гръмотевици и… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Телци, склонни сте на компромиси, Лъв жънете успехи от усилията си, Козирози финансови проблеми!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

Хороскоп за 10 юни 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Доста интересен ден се очертава. Важното е да не се разпилявате и да не правите необмислени неща от чисто любопитство. Мислете за последствията от действията си.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Денят не много подходящ за интимни връзки, наблегнете на служебните, но и там имайте едно наум. Може да се наложи да направите някои компромиси в името на общото благо.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Ако сте свързани с компютрите и програмирането по някакъв начин, днешният ден е сякаш направен за вас, ще имате възможност да докажете качествата си. Внимавайте, обаче с алкохола, особено със студените бири.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Изглежда като ден, който не е спокоен, но затова пък може да ви даде посока на действие. Бъдете готови за промени и движение.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Ако сте се потрудили преди две седмици днес можете да пожънете резултатите от усилията си. Работете заедно с други хора, за да постигнете по-добри резултати.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Важно е да отчитате резултатите, които сте постигнали, независимо от брояи големината им. Не прибързвайте и не пришпорвайте нещата, дайте им време да сеслучат.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Още от сутринта ще ви завърти въртележката на събитията. Днес ще имате много срещи. Внимавайте да не пропуснете нещо важно между много разговори.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Ден само за общуване и осъществяване на контакти. Днес ще ви дразни всичко непочтено и нечестно. Не се разпилявайте в действията си.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Ще бъдете провокирани дадействате бързо и решително без много-много да премисляте. Важното е да не пропускате посоката, към която сте се запътили.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Ще трябва да решите някои финансови въпроси. Налага се да промените тактиката при разпределението на средствата. Не проявявайте екстравагантност по паричните въпроси.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)
Днес няма да ви се работи особено, гледайте шефа ви да не разбере. Добре ще ви се отрази физическата активност, но гледайте да е в басейн или във фитнес зала с климатик.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Ще ви се иска да избягате далече от ежедневните ангажименти, най-вероятно покрай морето. Някои от вас и може и да успеят да осъществят тази мечта, а останалите могат само да бленуват пред чаша студена бира.

Материалът Звездите за днес: Телци, склонни сте на компромиси, Лъв жънете успехи от усилията си, Козирози финансови проблеми! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

10 юни в историята

https://petel.bg/10-yuni-v-istoriyata__268454

1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването ...

7-класничка забременя от най-добрия приятел на баща си

https://petel.bg/7-klasnichka-zabremenya-ot-nay-dobriya-priyatel-na-bashha-si__268486

Седмокласничка забременя от 48-годишния приятел на баща си. Момичето от руската република Марий Ел е бременно в петия месец, съобщават рус...

Полицията напомня за схемите на телефонните мошеници

https://petel.bg/Politsiyata-napomnya-za-shemite-na-telefonnite-moshenitsi__268485

Поради постъпили обаждания в РУ-Сливен за опити за телефонни измами предупреждаваме гражданите да се свържат със свои близки, които живе...

Само за плаж по морето, но не така ще е в Западна България

https://petel.bg/Samo-za-plazh-po-moreto--no-ne-taka-shhe-e-v-Zapadna-Balgariya__268447

http://www.meteo.bg Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-ниско от средното за юни. През нощта на места в западната половина от стр...

Александър Дугин: Народът е немислим без мъртвите си

http://pogled.info/svetoven/russia/aleksandar-dugin-narodat-e-nemislim-bez-martvite-si.95212

/Поглед.инфо/ „Безсмъртният полк“ е дълбок ритуал за възстановяване на пряката връзка между света на живите и света на мъртвите, на предците. Мъртвите герои се завръщат и вървят заедно с потомците си. Децата отиват натам, обозначавайки хоризонта на народната вечност.

Жена се прави с месеци на бременна, а след това извърши нещо много брутално с колежката си

https://petel.bg/ZHena-se-pravi-s-mesetsi-na-bremenna--a-sled-tova-izvarshi-neshho-mnogo-brutalno-s-kolezhkata-si--__268484

Жена се прави няколко месеца на бременна. Действителността била съвсем друга. Тя всъщност дебнела своя колежка, за да отвлече бебето й. Йе...

Спътници заснеха сензационни кадри от Слънцето! Огромни космически кораби кръжат около него

https://petel.bg/Spatnitsi-zasneha-senzatsionni-kadri-ot-Slantseto--Ogromni-kosmicheski-korabi-krazhat-okolo-nego-__268483

Напоследък уфолозите все по-често говорят за НЛО, които кръжат около Слънцето или дори леко навлизат в орбитата му и след това се отдалеча...

Хороскоп за днес

https://petel.bg/Horoskop-za-dnes__268445

lamqta.com Овен  Ако при Вас нещо не се получава, опитайте да намерите друг начин за постигане на целта. Ако обектът на Вашите въздишки със за...

Музикални среди по света потънаха в скръб, почина рок легенда

https://petel.bg/Muzikalni-sredi-po-sveta-potanaha-v-skrab--pochina-rok-legenda-__268482

Почина китаристът на групата „Флийтууд Мак“ Дани Кируан на 68 години, пише лондонският Evening Standard. Групата потвърди смъртта му в изявление ...

Анатолий Кльосов: Евреи, славяни, шумери и келти. ДНК-генеологията разкрива своите тайни

http://pogled.info/svetoven/anatolii-klosov-evrei-slavyani-shumeri-i-kelti-dnk-geneologiyata-razkriva-svoite-taini.95211

/Поглед.инфо/ Анатолий Кльосов, професор, доктор по химическите науки разказва за загадките на Древния свят, завесата над която се разкрива от ДНК-генеологията.

Италия е готова да признае Крим за част от Русия

http://pogled.info/svetoven/italiya-e-gotova-da-priznae-krim-za-chast-ot-rusiya.95210

/Поглед.инфо/ Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви по време на среща с журналисти, че властите на страната са готови да разгледат въпроса да признаят референдума в Крим, а следователно и неговото присъединяване към Русия.

По пътя на „Северен поток-2“ остава само едно препятствие

http://pogled.info/svetoven/po-patya-na-severen-potok-2-ostava-samo-edno-prepyatstvie.95209

/Поглед.инфо/ Газопроводът „Северен поток“2" получи най-важния си документ. Швеция, известна с търсенето на „руски подводници“, не успя да намери аргументи да откаже разрешение за прокарването на газопровода през нейните териториални води. Сега топката е у Дания. Какво ще стане, ако тази страна започне да възпрепятства ключовия руски газопровод?

Със заявлението си за Русия Тръмп нанесе шамар на партньорите си по „Г-7“

http://pogled.info/svetoven/sas-zayavlenieto-si-za-rusiya-tramp-nanese-shamar-na-partnorite-si-po-g-7.95208

/Поглед.инфо/ Това е явно пренебрежителен жест към партньорите по „Г-7“. Тръмп казва: все ми е тая за вашите ценности. Ако ми е по-удобно да се срещам с Путин в такъв формат, защо не“, заяви пред вестник ВЗГЛЯД политологът Андрей Кортунов, коментирайки призива на американския президент Русия да се върне в клуба на тези, които „управляват света“.

В Китай Путин укрепва дружеските връзки и икономиките на двете страни

http://pogled.info/svetoven/v-kitai-putin-ukrepva-druzheskite-vrazki-i-ikonomikite-na-dvete-strani.95207

/Поглед.инфо/ Докато Западът се чеса по главата, решавайки кое за него е по-важно – мнимата солидарност в замяна на викове и забрани от САЩ или собствените икономически интереси и равноправния диалог с Русия, в Кремъл със сигурност знаеха, къде с радост ще поемат подадената от тях ръка на приятелството и развиваха отношения с Китай.

Тереза Мей реши да „напакости“ на Русия

http://pogled.info/svetoven/tereza-mei-reshi-da-napakosti-na-rusiya.95205

/Поглед.инфо/ Проваленият „случай Скрипал“ кара Великобритания да действа и да измисля нови начини как да „изглади нещата“ пред измамените партньори и да се опита отново да повлияе негативно на репутацията на Русия. На срещата на „Г-7“ Лондон ще предложи нови инициативи.

Как да пестим, ако живеем от заплата до заплата

https://petel.bg/Kak-da-pestim--ako-zhiveem-ot-zaplata-do-zaplata__268479

Дори да получаваме висока заплата, шансовете да пестим част от нея не са големи - плащаме наеми, сметки, връщаме кредити, а с останалото реш...

Търговско-икономическата война: Тръмп прекрачи червената линия

http://pogled.info/svetoven/targovsko-ikonomicheskata-voina-tramp-preseche-chervenata-liniya.95204

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп продължава да диктува условията на своите стратегически партньори в Европа и по „Г-7“. Така ръководителят на Белия дом вече повиши митата за внос на стомана и алуминий, но се оказва, че натискът не престава.

Украйна се бои да не загуби контрол над Одеса

http://pogled.info/svetoven/ukraina-se-boi-da-ne-zagubi-kontrol-nad-odesa.95203

/Поглед.инфо/ Във Върховната Рада на Украйна искат да свикат извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Причината е загубата на контрол над един от най-важните пристанищни градове на страната – Одеса.

Богдан Дочев веднага след завръщането си от Мексико: Бенасьор можеда да поиска консултация

https://www.24chasa.bg/sport/article/6903853

Богдан Дочев веднага след завръщането си от Мексико: Бенасьор можеда да поиска консултацияГолът на Диего Марадона с ръка във вратата на Питър Шилтън на световното в Мексико през 1986 година още буни духовете. Защото остава един от най-спорните моменти в историята на първенствата на планетата.Имах шанса да разговарям с Богдан Дочев след завръщането му от първенството. Посрещнах го на летището. И си уговорихме срещата.

100 000 в Букурещ срещу злоупотребите на прокурорите

http://clubz.bg/68940-100_000_v_bukuresht_sreshtu_zloupotrebite_na_prokurorite

Над 100 000 поддръжници на румънското правителство се събраха вчера в столицата Букурещ, облечени в бяло, за да протестират срещу предполагаемите злоупотреби, извършени от антикорупционните прокурори, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата социалдемократическа партия смята, че прокурорите имат прекалено много власт и твърдят, че те незаконно са подслушвали телефони и несправедливо са преследвали държавни служители. Партията докара с автобуси поддръжници от цялата страна за митинга, а други пристигнаха самостоятелно, отбелязва АП. 

Румъния не е измислила корупцията, заяви пред кореспондент на агенцията Оана Флоря, на 42 години, юридически експерт от Букурещ. Много от обвиненията бяха преувеличени и много хора бяха оправдани, допълва тя.

Миналата година Румъния преживя най-големите протести след края на комунизма, след като правителството се опита да декриминализира закононарушенията на държавните служители. Антикорупционната прокуратура е разследвала 713 държавни служители през 2016 г., включително 28 кметове и един сенатор. 

Според критици проправителственият митинг цели да сплаши съдиите и румънсикя президент Клаус Йоханис, който подкрепя антикорупционната борба.

Няколко участници в демонстрацията заявиха, че мислят, че телефоните им се подслушват, отбелязва АП. 

В словото си на митинга кметът на Букурещ Габриела Фиря заяви, че той е бил организиран, за да "защити достойнството и свободата", отбелязва БТА. 

На участниците в антиправителствените демонстрации против корупцията на високите нива, редовно е било плащано, "за да протестират против нашите интереси", каза тя. 

Но Калин Мариус Козмин, на 23 години, член на Социалдемократическата партия, берач на домати и царевица, дошъл от източния град Тулча, изглежда е повече загрижен за икономиката, отколкото за политическите вражди, посочва, че на страната трябват повече работни места и магистрали.

Г-7: Русия да спре да дестабилизира демокрациите

http://clubz.bg/68939-g_7_rusiq_da_spre_da_destabilizira_demokraciite

Лидерите на Г-7 призоваха Русия да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу Москва, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

"Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократичните системи и подкрепата си за сирийския режим", се казва в заключителното комюнике на срещата на върха в Канада.

Седемте осъждат атаката в Солсбъри и споделят преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на вероятност, че Руската федерация е отговорна за нападението и че няма достоверно алтернативно обяснение.

Те призовават Русия да изпълнява международните си задължения и отговорността си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за укрепването на международния мир и сигурността, като добавят, че въпреки всичко, ще продължат да работят с нея за решаването на регионални кризи и глобални предизвикателства, когато това отговаря на интересите им. 

Лидерите от Г-7 потвърждават осъждането на незаконното анексиране на Крим и трайната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Те потвърждават ангажимента си да помагат на Украйна в прилагането на нейната амбициозна и необходима програма за реформи и напомнят, че санкциите ще продължат, ако Русия не демонстрира пълно спазване на задълженията си според Минските споразумения и зачитане на украинския суверенитет. Ако действията на Русия го наложат, те са готови да предприемат допълнителни рестриктивни мерки срещу нея, като същевременно остават ангажирани с подкрепата за руското гражданско общество и обещават да съдействат и инвестират в контакти между хората. 

Седемте страни декларират готовността си за координирани действия в отговор на чуждестранни играчи, които се стремят да подкопаят техните демократични общества и институции, избориня им процес, суверенитет и сигурност, като подчертават, че тези заплахи, особено когато произтичат от държави, застрашават не само тях, но и международния мир и сигурност и международния правов ред. 

Лидерите на Г-7 отново призоваха Северна Корея да осъществи пълен, проверим и необратим демонтаж на цялото си ядрено и ракетно въоръжение и се договориха да вземат мерки да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Както е известно президентът Доналд Тръмп вече е на път за Сингапур, където на 12 юни е срещата с Ким.

Тръмп от самолета: Оттеглям подписа си от комюникето на Г-7 заради лъжливия Трюдо

http://clubz.bg/68938-trymp_ot_samoleta_otteglqm_podpisa_si_ot_komyuniketo_na_g_7_zaradi_lyjliviq_tryudo

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика смут, като заяви в Туитър, че оттегля одобрението си от комюникето след срещата на върха на Г-7 в Канада заради "фалшивите твърдения" на премиера Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, предаде Асошиейтед прес.

В два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, като обвини канадския премиер, че е непочтен и нерешителен.

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и факта, че Канада налага масивни мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът.

Джъстин Трюдо със съпругата си Софи.

Последва нов туит, в който Тръмп обвини премиера на Канада Джъстин Трюдо, който се държал с него "толкова кротко и меко" по време на срещата на Г-7, само за да даде пресконференция след заминаването му и да каже, че американските мита са "доста оскърбителни" и че "няма да позволи да го тъпчат".

"Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп.

Последва ответен туит от кабинета на Трюдо, който заяви, че "премиерът не е казал на пресконференцията нищо, което да не е казвал и преди - и публично, и в частни разговори с президента", добавяйки, че Трюдо остава фокусиран върху постигнатото на срещата

Преди това лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в Канада вчера компромисен текст за търговията, който обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и шестте им партньори, предаде Франс прес.

"Ние подчертаваме ключовата роля на международна търговска система, основана на правила, и продължаваме борбата с протекционизма", заявяват те в заключителното комюнике от 28 точки на осем страници, съгласувано след трудни преговори. 

Споменаването на необходимите колективни "правила" беше изискване на европейците. Частта от текста, посветена на търговията, за разлика от частта за климата, е подписана от седемте страни от групата, включително САЩ.

Полиция пазеше световните лидери от редовните в такива случаи протести.

Текстът отговаря на някои изисквания на американския президент Доналд Тръмп - използва се думата "реципрочна" за търговията, която също така трябва да бъде "свободна, равноправна и взаимно изгодна", и се уточнява:

"Ние се ангажираме да модернизираме СТО (Световната търговска организация), за да я направим по-справедлива възможно най-скоро. Ще направим всичко по силите си, за да намалим митническите бариери, немитническите бариери и субсидиите". 

В знак, че текущите спорове за търговията не са уредени, домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че неговата страна ще приложи от 1 юли митата в отговор на тези, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия. 

"Тези нелегитимни мита трябва да получат еквивалентен отговор", каза той на заключителната пресконференция, като подчерта, че ответните мерки ще бъдат приложени "без колебание". 

Френският президент Еманюел Макрон също потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли. 

"По тази тема няма промяна. Зависи от това дали САЩ ще решат да направят крачка назад", заяви той на финалната пресконференция. 

Самият Тръмп, който пристигна последен и си тръгна пръв от срещата, не смекчи оплакванията си от търговските партньори ЕС и Канада. В серия от туитове вчера той отново ги обвини, че се възползват от САЩ ("касичката-прасенце, в която всички бъркат") но провъзгласи:

"След много десетилетия справедливата и реципрочна търговия ще се случи!" 

Вече на път за Сингапур от борда на самолета президентът написа:

"Съединените щати няма да позволят на други страни да налагат масивни митнически и търговски бариери на американските фермери, работници и компании, докато изпращат своята продукция в нашата страна без мита. Ние търпяхме търговските злоупотреби много десетилетия - и това е достатъчно дълго". 

Трюдо закри срещата с упрек към търговските заплахи на Тръмп, като ги нарече "доста обидни".

"Канадците са любезни и разумни, но не търпят да ги заплашват", заяви той, цитиран от ДПА. 

Макрон наблегна, че на срещата Европа е застанала в единен фронт срещу Тръмп, като отбеляза позитивно, че събитието е приключило със сагласието на всички страни да се борят с протекционизма. 

"Тръмп не искаше да бъде изолиран. Успяхме да го убедим, че "Г-6 плюс 1" е напълно постижимо, а той не искаше това", каза френският президент.

В крайна сметка може би снимката, споделена в социалните мрежи от говорителя на Ангела Меркел, илюстрира най-добре напрежението в Г-7, превърнала се в "Г-6 плюс 1", заключава Франс прес. На фотографията, заляла интернет, германската канцлерка, заобиколена от съюзниците, всички застанали прави, се е навела към Доналд Тръмп, който седи, скръстил ръце, и изглежда сякаш го поучава. 

Лаптопите ще издържат до 28 часа на батерия

https://petel.bg/Laptopite-shhe-izdarzhat-do-28-chasa-na-bateriya__268481

снимка:  Intel Животът на батерията остава най-голямата слабост на почти всички мобилни и преносими устройства. Intel смята, че може да напра...

Меган Маркъл с първа важна поява за рождения ден на кралицата

https://petel.bg/Megan-Markal-s-parva-vazhna-poyava-za-rozhdeniya-den-na-kralitsata__268480

Стотици британски бойци участват в традиционния военен парад, с който официално се отбелязва рождението на кралица Елизабет Втора, съобщ...

Бойка Вапцарова заменя “неискан” с “далечен” в “Прощално”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6902017

Бойка Вапцарова заменя “неискан” с “далечен” в “Прощално”Кой изнесе стихотворението от килията на затвора Чалга версията на “Прощално” не е първата гавра с предсмъртния вопъл на Никола Вапцаров. Класическата творба има драматична съдба. Посветена е на съпругата на поета и тя е първата, която издевателства с нея. Родом от Кочани, Бойка Трапезникова е дъщеря на екзархийски учител. През 1920 г.

Фюри се завърна по типичен начин в бокса

https://www.actualno.com/moresport/furi-se-zavyrna-po-tipichen-nachin-v-boksa-news_678912.html

Непобеденият боксьор в тежка категория Тайсън Фюри се завърна на професионалния ринг точно по начина, по който всички очакваха - с победа в скучен откъм боксови качества двубой. Сефер Сефери се отказа след края на 4-ия рунд, но двубоят определено беше интересен, макар и не за боксовите си качества.  Битката започна с "целувка" между Фюри и Сефери, а още в първия рунд "Краля на ромите" показа неуважение към съперника - на няколко пъти той откровено му се подигра

Турция завърши строежа на 764-километрова бетонна стена по границата със Сирия

https://petel.bg/Turtsiya-zavarshi-stroezha-na-764-kilometrova-betonna-stena-po-granitsata-sas-Siriya__268478

Турция е завършила изграждането на 764-километрова бетонна стена по границата със Сирия, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на...

Валежи и градушки и в събота

https://petel.bg/Valezhi-i-gradushki-i-v-sabota__268476

В събота също се очакват краткотрайни валежи. Ще има и условия за градушки. Това съобщават от НИМХ на БАН  за news.bg. В Източна България ва...

Земетресение в Босна и Херцеговина

https://petel.bg/Zemetresenie-v-Bosna-i-Hertsegovina__268475

Регистрирано е земетресение с магнитуд 3.3 на територията на Република Сръбска , Босна и Херцеговина, съобщава страницата на Европейския с...

Александър Сано пусна своя песен (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6904845

Александър Сано пусна своя песен (Видео)“На живота се усмихвай, от нерви не се спихвай, бъди малко по-дзен”, пее актьорът в парчето “Дзен”. След дългогодишно прекъсване той се връща към музиката именно с тази песен, като освен изпълнител е и автор на текста. Песента е с поп звучене, рапиране, а в клипа са включени кадри от филма “Революция X”.

Препоръчваме ви: 'Нито вълк - нито куче' в Дом на киното

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-nito-valk-nito-kuche-v-dom-na-kinoto-682262.html

Днес от 19:00 часа в Дом на киното ще се прожектира английският филм "Нито вълк - нито куче".

Лентата е по едноименния роман на Кент Нърбърн и проследява пътешествието на писател, отведен в сърцето на съвременния индиански живот по земите на Северна и Южна Дакота.

Писателят Кент получава странно обаждане от внучката на 95-годишен старейшина от племето Лакота на име Дан и решава да пропътува хиляди мили през северните равини на Америка до индианския резерват, за да се срещне с него.

Дан живее в схлупена барака на един хълм, придружаван единствено от своите верни спътници – кучето му, близък приятел на име Гроувър и неговьата внучка Уинона , която е изключително подозрителна по отношение намеренията на белия мъж, дошъл на техни земи. Потопен в индианската култура и думи на Дан, Кент е на път да разкаже велика история или да се откаже от най-важната книга, която някога е писал.

Още културни предложения:

Театър

От 19:30 в Народен театър ще се играе постановката "Две", посветена на 120 годишнината от рождението на Елисавета Багряна и 125 годишнината от рождението на Дора .

Повече информация за събитието можете да намерите ТУК.

Първите свободни и демократични парламентарни избори в България

https://www.actualno.com/chronicles/pyrvite-svobodni-i-demokratichni-parlamentarni-izbori-v-bylgarija-news_678753.html

Първият кръг на изборите за седмото велико народно събрание е проведен в България на 10 юни 1990 г., а вторият кръг за 18 места — на 17 юни с.г. Те са и първите демократично проведени избори в страната след падането на социализма. Новата избирателна система е променена от 400 единични избирателни райони, използвани по време на комунистическия режим, в система, при която половината са избрани като член в един избирателни райони, а другата половина — чрез пропорцио

Ученият човек не се стреми......

http://www.cross.bg/negovata-ycheniyat-stremi-1576525.html

/КРОСС/ Ученият човек не се стреми към незабавен резултат. Той не очаква напредничавите му идеи да бъдат посрещнати с готовност. Неговата работа е като на сеяч - за бъдещето. Неговата отговорност е да положи основите за тези след него и да им посочи пътя. Никола Тесла - учен и изобретател

10 юни в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtora-1576523.html

/КРОСС/ 1190 г. - Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф (на английски) в Мала Азия.1793 г. - Столицата на САЩ е преместена от Филаделфия във Вашингтон.1809 г. - Папа Пий VII отлъчва Наполеон I Бонапарт от църквата, след като френската армия окупира Италия и обявява папската област за френска територия.1871 г. - В Браила, Румъния, излиза първият брой на вестник Дума на българските емигранти, издаван от Христо Ботев.1886 г. - Изригва вулканът Таравера в Нова Зеландия, при което загиват 153 души и е разрушена известната туристическа атракция „Розови и бели тераси".1916 г. - Започва Великото арабско въстание в Мека.1926 г. - Обществото на народите взема решение за отпускане на Бежански заем на България.1940 г. - Втора световна война: Италия обявява война на Франция и Великобритания.1940 г. - Втора световна война: Германските сили, под командването на Ервин Ромел, достигат протока Ла Манш.1940 г. - Втора световна война: Канада обявявава война на Италия.1940 г. - Втора световна война: Норвегия капитулира пред германските сили.1942 г. - Втора световна война: Нацистите изгарят чешкото селце Лидице, в отговор на убийството на Райнхард Хайдрих.1945 г. - Австралийските войски достигат Брунейски бряг, за да освободят Бруней.1962 г. - Народна република България установява дипломатически отношения с Цейлон (Шри Ланка).1964 г

Св. свщмчк Тимотей, еп. Брусенски

http://www.cross.bg/timoteii-sveti-hrista-1576522.html

/КРОСС/ В памет на свети свещеномъченик Тимотей, епископ Пруски В град Пруса, който се намирал между Витиния, Фригия и Лидия, близо до Олимпийската планина, епископ бил свети Тимотей, който заради чистотата на своя живот и светостта си получил от Бога дара на чудотворството. Веднъж той умъртвил грамадна змия, която се била поселила в една пещера, обградена с кипарисови дървета, и причинявала големи беди на хората и животните. Тази змия светият умъртвил, като хвърлил в нейната паст покрова, с който на божествения Престол се покрива осветеният хляб (Агнеца). Друг път той изцелил един цар, на име Арита, който страдал от тежка болест, и вече бил близо до смъртта. По същия начин той възвърнал към живота и една царица и я обърнал от мрака на идолослужението към светлината на истинската вяра. Освен това свети Тимотей, чрез даруваната му от Бога благодат изцелявал различни болести и извършил, със силата Христова, и много други чудеса. Със своята проповед той просветил цялото си паство и обърнал много невярващи към Христа. А когато на римския престол се възкачил Юлиан, който се отрекъл от Христа, започнал да се покланя на идолите и повдигнал жестоко гонение срещу Църквата Божия, свети Тимотей още по-ревностно започнал да се труди в проповядването на Божието слово, укрепявайки вярващите и изобличавайки езичниците в тяхното заблуждение. Като узнал за светията, нечестивият император заповядал да го заловят и да го доведат при него, а после го хвърлил в тъмница

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване