Съдба по жребий: Къде да учат първокласниците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286423_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B6%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B9%3A+%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D

 Напоследък често обсъждат онази най-радикална форма на демокрацията, която са практикували в древна Атина: избор на магистрати не според богатството, популярността или дори личните им качества, а по жребий. Защото пред съдбата всички са равни. Защо е тогава това усещане за несправедливост у родителите, чиито деца са били елиминирани от желаните училища в София?

Вероятно тук нещо противоречи на принципа за абстрактното равенство. Първо, на входа си, образованието има една егалитарна страна, доколкото трябва да е отворено за всички, на изхода обаче има и една крайно йерархична страна, доколкото най-добрите по определение са малцинство, посредствените – мнозинство. Освен това у всеки от нас е заложено убеждението, че мястото, което обитаваме, ни дава определена привилегия за нещата наоколо (например - да си паркираме колата пред блока). А местата дори в една и съща национална държава са много различни; едно е да търсиш добро училище в скъп квартал, друго – в бедно предградие.

Жребият беше опит на институциите да намерят приемливо решение при равен брой точки, като по този начин пренасочат недоволството към Фортуна. Е да, ама самата битка за точките е добре овладяна от по-окумуш родителите, които си изнамират тапии за болест на детето, писма за месторабота и тъй нататък според критериите. А както знаем училищата нямат прокурорски функции и не могат да разследват подобни документи. 

Един медиен евъргрийн

Нещо повече, има желани деца - например с родители потенциални спонсори, известни хора или просто приятели - и вероятно не е трудно да си представим, че съответната управа ще провери внимателно едни документи, а други няма. Всички сме равни пред съдбата, но „някои са по-равни от други“ (Оруел). И ето че година след година имаме този медиен евъргрийн: кои приели, как приели, на кого да се оплачат. Тук не критикувам министерството, а опитвам да покажа сложността на ситуацията: тя представлява  политически, а не просто технократски проблем. В този смисъл добре би било недоволствата ни да приемат политическа форма, вместо да повтаряме вечните си подозрения за престъпления и конспирации.

Вземете районирането, което дава предимство на местни пред чужди. Подобно на американския джеримандъринг (боричкането при очертаването на избирателните райони), то има политически заряд. Може да гетоизира бедните места (например ромските махали) или да способства за смесването на бедни и богати деца. В първия вариант вървим към изграждане на елитни училища, ще кажете това не е лошо, но замислете се дали това се прави въз основа на качествата на самите деца или само на социо-жилищното положение на родителите им? Доколкото знам няма изпит за постъпване в първи клас, така че децата, обречени на сегрегирано училище, просто няма как да изплуват.

Впрочем окумуш-родителят не е само по-богат – той/тя просто е по-активен, проверява кои училища как са, къде какви изисквания има, абе изобщо „бори се“. Няма лошо, но какво да правят децата, чиито родители не са окумуш, да не кажем – не се много интересуват? Дали не трябва някаква социална служба да се бори и за тях? Принципът на конкуренцията, въведен в сферата на образованието, където „в момента води до това, че добрите училища стават все по-добри, лошите затъват безнадеждно. Въпреки това не ги затварят по едни други политически причини, не ги окрупняват, не ги превръщат във филиали на успешните. Креят си така, а заедно с тях и децата. Или друг детайл. Не е ясно колко деца трябва да има в едно училище, за да съществува. И тъй успешните училища, подобно на едни капиталистически предприятия, отварят нови и нови допълнителни паралелки, докато губещите биват избягвани от родителите, клиентелата им намалява, а бюджетът изтънява. Вярно е, че сигурно са си виновни учителите, директорът, настоятелството, местната община – но каква точно вина има първолакът за екзистенциалния жребий, според който се е родил тъкмо в района на затъващото училище?

Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

В битката за клиенти училищата се превръщат в съучастници за „производството“ на деца със специални образователни потребности; помагат също и родители, и лекари. Защо ли? Защото такива деца носят повече приход на глава ученик; не знам дали тази практика ще се окаже масова, още е рано да преценим, но трудно мога да си представя нещо по-гадно. Елитните училища на свой ред контрират с „производството“ на талантливи деца, които също носят повече приход.

Последните седмици медиите бушуваха около случая с Норвегия, където се оказва, че социалните служби имат задължението да се намесват в интерес на детето дори и против волята на родителите. Шок и ужас в българската публика, която се кланя на светото биологическо семейство, за чийто придатък смята децата. Чудя се дали пък да не коригираме тези си атавистични възгледи (в които някои дори намират причина за гордост), дали да не почнем да мислим за интереса на децата отвъд родителите, които те така или иначе не могат да си изберат. Първокласникът все още няма ресурс да воюва сам за място под слънцето; ако по божествения жребий се е паднал в загубено семейство, лош район, затъващо училище, добре е обществото ни да се бори за равния му старт в живота.

Мери от „Мери Бойс Бенд“:“Обичаме Варна! Вълнението преди концерта е огромно!“

http://budnavarna.bg/35130-meri-ot-meri-bojs-bend-obichame-varna-valnenieto-predi-kontserta-e-ogromno/

„Щастливи дни“ – това ни очаква във Варна на 22 юни. Концертът на обичаната българска група „Мери Бойс Бенд“, на който те ще представят новия си албум и ще ни напомнят за многото си прекрасни хитове, ще се състои на сцената на Летния театър от 20 часа. Срещнахме се с Мери, за да разкаже повече за концерта, и тя сподели огромното си вълнение с думите: „Какво повече можеш да пожелаеш на някого и на себе си освен щастливи дни?!“

– От последния студиен албум на „Мери Бойс Бенд“ минаха почти 8 години. Липсваше ли ви работата по нов албум, записите в студиото – изобщо целият процес?

– Осем години между два албума са много време наистина. Но всеки от нас си дава сметка, че те не са пропилени. Имахме красиви концерти и пускахме успешни сингли през цялото това време. В групата се народиха деца, заживяхме по различен начин, който сякаш ни помогна да ценим още повече времето заедно. С годините всичко се получава по-лесно помежду ни – на репетиции вършим чудесна работа, разбираме се само с поглед… Можехме дълго да я караме така – лежерно… Но с появата на песента „Щастливи дни“ в началото на 2018-та тази „идилия“ се наруши. Звъняха хора отвсякъде… На всичко отгоре песента с лекота превзе музикалните класации и медиите я харесаха. Все още е сред най-излъчваните песни в родния ефир. Разбрахме, че е време да се забързаме, да влезем отново в студио и да довършим новия албум на Мери Бойс Бенд. Името дойде естествено – заради причината и заради смисъла. Какво повече можеш да пожелаеш на някого и на себе си освен щастливи дни?!

Работата в студио е много различна от концертите и всичко, свързано с публиката и почитателите. Часове наред изкарваш и си концентриран в свирене, пеене, избиране на тракове и слушане. Понякога слушаш определени фрази, пасажи и цели песни стотици пъти…Прибираш се, буквално разглобен и не ти се слуша друга музика дни наред. И въпреки всичко се чувстваш пълноценен и щастлив, защото знаеш, че от работата ти в момента има смисъл и много хора после ще се наслаждават на труда ти и песните ти ще осмислят нечии моменти и състояния… И всичко си е струвало… Често наричам студийната дейност „занаятчийство“… Всъщност именно студиото е мястото, от което една песен излиза готова, за да достигне до хората. После, при добър късмет, медиите я подемат и могат да я превърнат в хит. В България в момента не се върти достатъчно българска музика, според мен. А аз имам нужда да я слушам, обичам българските песни! Една хубава българска песен може да ме зареди задълго!

– Разкажи ни повече за албума „Щастливи дни” – какви песни включва, с кого работихте по него? Какво да очакваме като стилове, като звучене?

– Да, с радост мога да съобщя, че албумът „Щастливи дни“ вече е на музикалния пазар! Записан, миксиран и мастериран е в периода 2015 – 2018 г. от Искрен Искренов в студио „Винил“. Включва 10 песни, сред които добре познатите сингли от последните години: „Телефонът звъни“, „Най-скъпият подарък“, „Излишни думи“, „Пак да срещна твоето лице“ и самата „Щастливи дни“. Допълнение правят екзистенциалната „Вътре в мен“, баладите „На прага“, „Няма път назад“ и „Двамата с теб“, която е един акустичен експеримент за китара, глас и баян, както и типичната за Мери Бойс Бенд в стилово отношение – „До края на света“, която ще бъде представена като самостоятелен сингъл през есента и е дует между мен и Миро. Хора, които ни харесват, знаят от концертите ни, че момчетата в групата пеят страхотно… Сега, за първи път, решихме да покажем това и в авторска песен. Имаме идея за много емоционално представяне на „До края на света“, но това ще се случи чак когато „лятото си отива и идва есента“…

– Отдавна не сте били във Варна. Какво е настроението на групата преди концерта на 22 юни?

– Вълнуваме се! Наистина отдавна не сме изнасяли концерт във Варна и никога не сме свирили в красивия Летен театър. През последните години сме идвали многократно за участия в частни и фирмени партита, но това е съвсем различно… Хората все пишеха: „Кога ще дойдете?“ Дори хора от Силистра са ни питали кога ще имаме концерт във Варна, за да дойдат, защото знаят, че е трудно осъществимо да свирим навсякъде! Всяко такова събитие е изключително скъпо начинание и е невъзможно да го предприемаме често. Надяваме се сега всички да разберат за концерта във Варна и да дойдат!

– Какво ще чуят варненци на концерта?

– На концерта на 22 юни ще прозвучат и добре познати сингли от новия ни албум „Щастливи дни“, и любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“ и „Дългият път към дома“. Акцент ще бъде актуалният хит „Щастливи дни“. За представянето му на живо в Летен театър – Варна Мери Бойс Бенд ще има гост-акордеонист. Специален гост на събитието ще бъде и тенорът Марио Николов, за да изпълним с него дуета си „В моето сърце“. Марио ще завладее публиката и с друго сантиментално изпълнение. Ще имаме и акустична част. Въобще – шарен концерт, разнообразен в стилово отношение. Надявам се публиката наистина да остане доволна и поне за малко, в рамките на тези два часа заедно, хората да се отпуснат и да се потопят в красива атмосфера. След концерта ще отделя време за снимки. Ще имате възможност да си вземете всички албуми с автограф.

– Имаш ли любими местенца във Варна, които винаги посещаваш, когато си тук?

– Много обичам Варна. Един от най-красивите ни клипове на Мери Бойс Бенд е сниман във Варна и околностите: Виница, Кранево, Албена – този на песента „За последен път“. Преди години редовно свирехме в един клуб в Морската и оттогава обичам да посещавам Делфинариума, обичам да пия кафе край морето и да се наслаждавам на централните цветни алеи. Почти винаги отделяме време да отидем и до Двореца в Балчик, до Калиакра – прекрасни места. Северното Черноморие има магическа, величествена красота, която ме примамва всеки път да отида да я видя. Едно такова магическо място е и Летният театър на Варна.

Билети за концерта на Мери Бойс Бенд можете да си вземете от EVENTIM и партньорските им каси в: Летен театър – Варна, ДКС – Варна, бензиностанции OMV, Office 1 Superstore, Orange Center, Технополис, Български пощи… и на място в деня на концерта. Деца до 7-годишна възраст влизат безплатно. Очакваме ви с обич!

Материалът Мери от „Мери Бойс Бенд“:“Обичаме Варна! Вълнението преди концерта е огромно!“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Холандия ще бъде построена първата в света обитаема 3D принтирана къща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286422_%D0%92+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%

 Първата обитаема 3D принтирана къща в света ще бъде построена в Холандия в рамките на петгодишен проект за изграждане на нови жилища в момент на остър недостиг на строителни работници в страната, съобщава онлайн изданието porpertywire.com.

Първата къща в Айндховен ще бъде бунгало с три спални, създадено от триизмерно отпечатани бетонни конструкции, и се очаква да бъде готово за обитаване до средата на 2019 г. Работата по проекта, наречен Project Milestone, започва по-късно тази година.

Ще бъдат изградени общо пет жилища, а още четири ще бъдат многоетажни къщи. Всички жилища ще бъдат купени от компанията Vesteda, след което ще бъдат отдадени под наем.

Бетонните жилища са подложени на всички обичайни строителни регулации и ще отговарят на изискванията на днешните обитатели от гледна точка на удобство, план на сградата, качество и цена.

 

Изследванията, иновациите и дизайна ще продължат по време на строителството на всички къщи, така че могат да бъдат използвани нови техники с напредването на работата. Само външните и вътрешните стени на първото жилище ще бъдат направени с използването на принтер. Но авторите на проекта се надяват, докато достигнат до петото жилище с три спални дренажните тръби и останалите необходими инсталации също да бъдат създадени с използването на принтер.

 

Елементите на първата сграда ще бъдат отпечатани с 3D принтер в Технологичния университет в Айндховен, но целта е постепенно работата да бъде изместена към строителната площадка. Последната къща ще бъде построена изцяло на място, включително работата по отпечатването.

Университетът в Айндховен е лидер в триизмерния печат на бетонни конструкции. Професорът по бетонни технологии Тео Салет и екипът му отпечатаха неотдавна първия в света 3D принтиран бетонен мост за велосипедисти в селището Гемерт.
Триизмерното отпечатване на бетонни конструкции се смята за революционно в строителната индустрия. Освен че позволява да се строи в почти всички форми, то дава възможност на архитектите да проектират много фини бетонни структури.

Според Руди ван Гурп, мениджър на компанията, която работи по проекта в сътрудничество с Технологичния университет в Айндховен, 3D отпечатаните домове ще станат обичайни в идните пет години.

„В Холандия имаме недостиг на зидари и хора, които работят навън, и това предоставя решение на проблема. В крайна сметка 3D принтирането ще стане по-евтино от традиционните методи. Наред с тухлите и използването на дървен материал това ще бъде трети вариант“, отбелязва Ван Гурп.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

12 юни в историята

http://www.cross.bg/instityt-vissh-referendym-1576647.html

/КРОСС/  1444 г. - Подписан е Адрианополският мир, който слага край на първия поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди за прогонване на османските нашественици от Европа. 1668 г. - Основан е Университетът в Лунд.1701 г. - В Англия официално е забранено католици да заемат британския трон.1776 г. - Вирджиния става първият щат на САЩ, който приема декларация за правата.1839 г. - Абнър Дабълдей формулира основните правила на бейзбола.1842 г. - Георги Раковски и още шестима души са осъдени на смърт за участие в Браилските бунтове (1841 - 1843 г.).1849 г. - Американския изобретател Люис Хаслет патентова праховата маска (респиратор), ранна форма на противогаза.1858 г. - В Санкт Петербург е осветена Катедралата „Св. Исак".1867 г. - Провъзгласена е Австро-Унгарската империя.1897 г. - Швейцарецът Карл Елзенер патентова джобен нож с приспособления, станал известен като швейцарски армейски нож на фирмата Victorinox.1898 г. - Провъзгласена е независимостта на Филипините от Испания.1901 г. - Одобрена е новата Конституция на Куба, с което САЩ има специални права в тази страна. В действителност, това означава създаване на протекторат над Куба от САЩ. Действието на тази конституция е било преустановено през 1925 година.1926 г. - Бразилия напуска Лигата на нациите поради несъгласието си с приемането на Германия.1940 г. - Втората световна война: 13 000 британски и френски военни части се предават на фелдмаршал Ервин Ромел.1945 г

Завършиха и преговорите в разширен формат между Тръмп и Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907866

Завършиха и преговорите в разширен формат между Тръмп и КимЗавършиха преговорите между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в разширен формат, предаде ТАСС. Срещата продължи около час и половина, предаде БТА. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Джон Болтън, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън,

Вслушай се в ритъма на сърцето и го следи редовно

https://www.actualno.com/healthy/vslushaj-se-v-rityma-na-syrceto-i-go-sledi-redovno-news_679198.html

Лятото наближава и то води със себе си топло време, емоции и сърдечни „трепети“, но… не само положителни. Не случайно така приятният летен ден - 13 юни, е избран за Световен ден на сърдечния ритъм. Лица от различна възраст страдат от аритмия и нарушен сърдечен ритъм на сърцето. На практика 60 процента от хората не знаят колко важен е техният сърдечен ритъм. Затова на този ден се извършват всякакви активности, които имат за цел да информират, защо е важно да следим

Готвят Деница Сачева за социален министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286421_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82

Новият социален министър вероятно ще бъде Деница Сачева, която в момента е зам.-министър на образованието, съобщи bTV,  цитирайки свои източници.

Преди няколко часа, непосредствено преди края на работния ден, стана ясно, че социалният министър Бисер Петков е подал оставка, като премиерът Бойко Борисов я е приел. Новината за това дойде от прессъобщение на Министерския съвет, като от социалното ведомство, както и депутати, в това число от ГЕРБ, коментираха, че са изненадани от оттеглянето на Петков. Според прессъобщението на МС той е подал оставка, тъй като считал, че не може да овладее създалото се напрежение във връзка с протестите на родителите на деца с увреждания и исканията им статутът на подрастващите да бъде уреден със специален закон. 

 

Бившият посланик на Република Корея: Пхенян е готов за промяна в политиката си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286420_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F%3A+%D0%9F%D1%85%D0

 Промяната на политиката на Северна Корея в известна степен е неочаквана, но най-вече се дължи на това, че страната е готова за нея. Отношенията между Северна и Южна Корея започнаха да се променят след встъпването на длъжност на южнокорейския президент Мун Дже Ин през миналата година. Тогава той обяви желание за диалог със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ако Пхенян прекрати изпитанията на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети. Втората причина за промяната на политиката на Северна Корея е твърдият отговор на международната общност по отношения провокациите на страната - изпитанията на ядрени оръжия и балистични ракети. След подобен международен отзвук Северна Корея се примири и осъзна, че няма друг избор освен да седне на масата за преговори.

Това каза Шин Бунам, доскорошен посланик на Република Корея в България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Срещата между двамата лидери на Северна и Южна Корея Бунам определи като „изключително значима“. Той допълни, че вече се говори за действителен мир на Корейския полуостров и варианти как да бъде понижено включително и военното напрежение.

 

Бунам определи декларацията за пълно ядрено разоръжаване като най-важен и основен резултат от срещата. Към момента Южна Корея е положително настроена и очаква да види дали ще последва разоръжаване в Северна Корея. Бунам допълни, че са необходими усилия от всички страни, за да се реши проблемът в Северна Корея.

„Северна Корея е както корейски, така и глобален проблем, затова имаме нужда от отговор на ЕС, САЩ и като цяло от международната общност. Трябва да работим заедно, за да разрешим севернокорейския ядрен въпрос. В крайна сметка Северна Корея разбра, че няма друг избор, освен да седне на масата за преговори и това е сегашната ситуация“, посочи бившият посланик.

По този повод той коментира и срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Според Бунам тя е „безценна възможност“, от която двамата трябва максимално да се възползват. 

Бунам посочи още, че обединение между Севера и Юга би довело до по-добро политическото бъдеще, икономическото развитие и добруването на страните, но определи момента като твърде ранен.

„Може би обединението ще дойде на по-късен етап и в момента е прекалено рано да говорим за това. Сега трябва да се фокусираме върху намаляване на напрежението, дълготраен мир и мирен режим на Корейския полуостров. Има нужда от стабилно съжителство“, допълни той.

Шин Бунам бе посланик на Република Корея в България в периода 2016-2018 г. 

Повече от разговора вижте във видеото.

България е на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286419_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE+%D0

 България се задържа в топ десет на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, показва индексът за първото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания Knight Frank.

Страната ни заема седмо място сред 57 изследвани пазара, като остава в „червената“ зона на класацията на компанията, където попадат най-бързо растящите пазари. През първите три месеца на 2018 г. цените на жилищата в България са нараснали с 9% спрямо същия период на миналата година. На тримесечна основа ръстът достига 2%. Knight Frank използва данни за България до третото тримесечие на миналата година.

В последното тримесечие на 2017 г. страната ни заемаше девето място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 9% на годишна основа и с 2,2% на тримесечна основа.

Хонконг се завръща на първото място в индекса на консултантската компания за първи пътот второто тримесечие на 2015 г., като средната цена на жилищата в 12-те месеца до март е нараснала с 14,9%. От първото публикуване на индекса през 2008 г. Хонконг е оглавявал класацията десет пъти, повече от която и да било друга наблюдавана територия.

Въпреки подобряването на предлагането в дългосрочен план с 96 хил. апартамента, които трябва да се появят в идните три-четири години и вероятността от увеличаване на основния лихвен процент, цените в Хонконг продължават да се ускоряват. Най-голямо е повишението на цените при малките и средните жилища, отбелязва консултантската компания.

 

Средиземноморският остров Малта заема второ място с ръст на цените на годишна основа от 13,6%, а топ пет допълват Исландия (13,2%) , Ирландия (12,7%) и Джърси (12,1%). Преди България се нарежда и Турция с ръст на цените от 9,5%.

Ограниченото предлагане на фона на засилващото се търсене оказват натиск върху цените на жилищата в Малта и Джърси. В Ирландия процъфтяващата икономика обяснява силния ръст на цените на жилищата. Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа за четвърта поредна година, като през 2017 г. брутният й вътрешен продукт е нараснал със 7,8%. Въпреки че са се повишили с 12,7% в годината до март, цените на жилищата в Ирландия остават с 21% под пика си от първото тримесечие на 2007 г.


Възстановяването на жилищните пазари в Европа тече с пълни сили, като 11 от 15-те най-силно представящи се жилищни пазара в света се намират в Европа към края на март 2018 г., отбелязва Knight Frank. Но има и изключения – Гърция (спад на цените с 0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%) и Финландия (-1,3%), като те попадат сред последните десет страни в класацията.


Преди една година 18% от пазарите са отбелязали годишен ръст на цените над 10% през първото тримесечие на 2018 г., докато тази година равнището им е намаляло на 9%. Това вероятно е показател за влошаване на доверието на купувачите, тъй като преходът към по-строга валутна политика и премахването на стимулите се превръща в реалност в ключови икономики в света.


Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва първите три месеца на 2018 г. на равнище от 4,8%. Това е малко над нивото в края на 2017 г., когато достигна 4,6%.


Цените на жилищата са се повишили в 86% от изследваните 57 пазара от консултантската компания. Най-слабите жилищни пазари в света са Полша (ръст на цените от 0,2% на годишна основа), Мароко (без промяна на цените), Гърция (-0,2%), Саудитска Арабия (-0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%), Бразилия (-1,1%), Финландия (-1,3%), Украйна (-3,9%) и Перу (-4,2%).


Северна Америка остава най-силният регион в света с ръст на цените на жилищата от 6,6%. На второ място е Азиатско-тихоокеанският регион с ръст на цените от 5,7%, а Европа е на трето място с ръст от 5,3%. Близкият изток, Латинска Америка и Африка също отчитат растеж на цените на жилищата, а Русия и ОНД са единственият регион, в който те намаляват.


По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Стойка и Станимира също са на финал, 4 българки спорят за титлите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286418_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%2C+4+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B

 

 Стойка Петрова и Станимира Петрова се класираха безпроблемно за финалите на своите категории на европейското първенство по бокс за жени в столичната зала „Асикс Арена“.

 

Първа това стори Стойка Петрова, която победи със зряла игра рускинята Виктория Кулешова в полуфинала на кат. до 54 кг с пълното единодушие на съдиите – 5:0. В спора за титлата утре българката ще срещне Делфин Мансини от Франция, спечелила другия полуфинал с 3:2 срещу италианката Ариана Делауренти.

„Не исках да се хвърля в дълбокото и да мисля за титли и медали, а да играя мач за мач. Все пак дългото отсъствие си казва думата и затова бях по-притеснена в първата среща. Сега вече намирам себе си, макар да има още какво да се желае. Преживях малко загубата на Габриела Димитрова, тъй като за мен тя спечели и това ми оказа негативно влияние. Мисля, че утре трябва да победя. Познавам Долфини, макар да не съм играла срещу нея“, коментира Стойка.

Българският триумф бе завършен от Станимира Петрова, която изигра по безупречен начин срещата си с Мона Местиен от Франция при 57-килограмовите. Европейската шампионка от София 2016 изнесе истинска лекция по атрактивен бокс на своята съперничка и зарадва публиката в залата. Съдиите нямаше какво друго до отсъдят освен категоричен успех за българката с 5:0.

„Казах, че от мач на мач ще бъде по-добре, така че утре на финала ще е най-добре“, закани се Станимира, която ще спори за титлата с рускинята Дариа Абрамова, спечелила с 3:2 срещу ирландката Микаела Уолш.

Така България ще има 4 финалистки утре, след като Севда Асенова (48) и Мелис Йонузова (64) си осигуриха по-рано днес участие в спора за титлите. Финалите започват в 17 часа в зала „Асикс Арена“ в София.

Големите стари надежди на Adidas за Световното първенство по футбол в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286417_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Adidas+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%8

 През 1980 г. съветската инвазия в Афганистан доведе до това десетки страни да бойкотират Летните олимпийски игри в Москва. Неподготвената компания за спортни стоки Adidas продължи да подкрепя олимпийския екип на СССР и стана една от първите добре познати световни марки, известни отвъд Желязната завеса.

Това лято Световното първенство по футбол трябваше да привлече германската компания, така че тя да плати значителна сума, но друго руско руско военно приключение (този път в Украйна), похаби голяма част от тази възможност.

Владимир Путин анексира Крим и завладя други части от Украйна през 2014 г., а това доведе до санкции, които отслабиха рублата и засегнаха руските потребители и компании. Спадът на цените на петрола под 100 барела също се отрази негативно. Така предстоящото Световно първенство по футбол може да донесе само малък тласък за Adidas в страната.

 

„Русия не се развива толкова, колкото хората се надяват, заради санкциите и цената на петрола – два елемента, които са далеч отвъд нашия обхват“, коментира главният изпълнителен директор Каспър Рорстед. „Трябва да имаш търпение в дългосрочен план, но спешно да се справите с проблемите, които възникват. Не очакваме чудеса“.

Германската компания заяви, че нейното лого от три ленти е започнало да се появява на екипите на редица съветски национални екипи още през 60-те години. След Олимпийските игри през 80-те години Adidas преживява две десетилетия, в които се изкачва до място номер едно и номер две сред производителите на спортни стоки в страната със своите марки Adidas и Reebok, въпреки че американският ѝ конкурент Nike води в глобален мащаб.

Усилията се изплащат. Продажбите в Русия нарастват с 50 на сто през първото тримесечие на 2008 г., когато Adidas подписва сделка за 10-годишно спонсорство на футболния отбор на страната. Така сам за осем години приходите от продажби нарастват повече от три пъти и достигат пика от 1,1 млрд. евро по време Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. - около три пъти повече от приходите на Nike от продажби в страната.

Компанията планира да има 1200 магазина в Русия и съседните страни, отваряйки магазини в над 159 града в региона и се грижи сама за дистрибуцията, тъй като в страната липсват големи вериги с по няколко марки като Foot Locker. Русия стана най-печелившата страна за Adidas след Китай, а оперативният ѝ марж там надмина 30%.

Тенденцията обаче започна да се преобръща през 2013 г., когато Adidas преживя проблеми към прехвърлянето към ново дистрибуционно звено, а рублата започна да отслабва. Битките в Украйна се разразиха през следващата година.

Adidas отговори като затвори 500 магазина в региона и пренасочи маркетинговите си разходи в други посоки.

Сега Adidas е едва под половината от размера, който имаше през 2014 г., но генерира повече печалба от всеки чифт маратонки, продавани там преди три години, когато за първи път започна да разкрива данни за представянето си в страната.

Стриктната разходна дисциплина и по-високите цени ще помогнат на маржа на Adidas в Русия да достигне 24% през тази година, твърди анализаторът на Macquarie Андреас Индерст. По думите му това е „добро постижение, като се има предвид сложната макроикономическа обстановка“.

Това възстановяване е в контраст с неволите на други компании. Германският търговец на храни на едро Metro трябваше да намали прогнозата за печалбата си през април след по-слабо представяне от очакваното в Русия. Датският производител на бира Carlsberg заяви, че има 5% спад на руския си пазар, когато коментира приходите си за първото тримесечие, които не отговориха на очакванията.

Конкурентът Nike има ясен бизнес на едро в Русия, като 44 магазина на Nike се управляват от партньори. Тя има едва няколко стотин служители, докато Adidas има над 6000.

За Световното първенство Adidas обеща да не повтаря старата си грешка. За да избегне да управлява празни магазини, Adidas се ограничава до временни павилиони, управлявани от FIFA.

Събитието също така ще помогне за генерирането на интерес около бранда. Adidas спонсорира 12 от 32-та участващи тима – повече от всяка друга компания, включително Аржентина, Испания, Германия и Русия. Nike спонсорира 10 отбора, сред които Бразилия, Португалия и Франция.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

ЕС предупреди Лондон, че все още не може да избегне „твърда граница“ в Ирландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286416_%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4

 Европейският съюз потвърди предупрежденията си за Великобритания, че предложението на страната да остане временно обвързана с митническия режим на общността след преходния период до 2020 г. няма да предотврати въвеждането на пропускателни пунктове по ирландската граница, съобщава Bloomberg.

В текст, публикуван на сайта си, Европейската комисия обобщава няколко притеснения, които има във връзка с британското предложение – отговор на европейския план да остави само северна Ирландия в европейския митнически съюз и единния пазар. Споразумение за статута на 310-километровата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия трябва да бъде постигнато преди излизането на Великобритания от състава на ЕС през март догодина.

Както предложението на Брюксел, така и това на Лондон, са временни решения и трябва да служат като гаранция докато не бъде постигнато дълготрайно споразумение за запазването на т. нар. „невидима граница“ в региона. 

 

Според ЕК британската версия е „сложна и безпрецедентна уговорка за кратък период от време“. Тя също така „не включва регулаторния контрол, водещ до твърдата граница“.

В същото време от Брюксел отбелязват, че британското предложение ще доведе до „откъслечно прилагане“ на европейското законодателство и е възможно дори да увеличи риска от измами.

Европейският съюз се надява преговорите за ирландската граница да бъдат уредени преди европейската среща на върха в края на юни. Според официални представители обаче с оставането на толкова много нерешени въпроси това ще е невъзможно.

В туит главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че  продължава консултациите по позицията на блока. В понеделник той проведе среща с френския президент Еманюел Макрон, посочвайки, че има „решимост за финализирането на споразумението за оттегляне“, от което част е въпросът с ирландската граница.

По статията работи: Елена Илиева

Започна кандидатстването за младежки ЖП-билет за обиколка в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907864

Започна кандидатстването за младежки ЖП-билет за обиколка в ЕвропаБългарски младежи могат да кандидатстват за специален билет за пътуване с влак за обиколка в Европа, съобщиха от Европейската комисия. Кандидатстването е от 12 юни в 13 часа българско време до 26 юни в същия час. Кандидатите по новата инициатива на Европейския съюз "DiscoverEU" трябва да бъдат на възраст 18 години към 1 юли тази година,

Прокуратурата: Техническа е причината за падането на хеликоптера

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-tehnicheska-prichinata-padaneto-helikoptera.html

Не човешка грешка, а техническа неизправност е причината за разбиването на хеликоптера. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Акция на полицията в Югозапада по линия на наркотиците, ето колко души са арестувани и какво намериха…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b8/

За последното денонощие на територията на Пиринско са арестувани 3-ма души за притежание на наркотици, а на други двама са повдигнати обвинения.Вчера около 12:30 часа, полицейски служители от РУ Гоце Делчев извършват проверка на А.Г. (30 г.) от гр. Гоце Делчев, в хода на която откриват, че държи в кутия за цигари амфетамин, с бруто тегло 0,2 г. При извършена проверка в дома му, същият предава плик, съдържащ жълтокафяво вещество, с бруто тегло 0,8 г, реагирало на амфетамин. Лицето е задържано за срок до 24 часа.
Около 01.10 часа днес  в град Симитли, е извършена полицейска проверка на лек автомобил „Ауди А3“, при която водачът на автомобила – криминално проявеният Д.А. (23 г.) от гр. Симитли предава 1 полиетиленово топче, съдържащо суха зелена тревиста маса, с тегло 4,4 г, реагирала положително на канабис. При направената проверка за употреба на наркотични вещества от Д.А., пробата е отчела положителен резултат за наличие на марихуана, кокаин и амфетамин. Лицето е задържано за срок до 24 часа. По случая е започнато бързо полицейско производство.
Снощи около 00:50 часа в гр. Петрич, полицейски служители спират за проверка лек автомобил „Нисан Алмера“, в хода на която установяват, че водачът М.Н. (20 г.) от с. Кавракирово е под влияние на наркотични вещество – марихуана и амфетамин.
Вчера в обезлесен участък в района на „Бившите вазовски заводи“, землище на гр. Петрич, полицейски служители откриват общо 81 броя зелени тревисти растения, с общо тегло около 5,725 кг, които при тестване с полеви наркотест, са реагирали на канабис. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Материалът Акция на полицията в Югозапада по линия на наркотиците, ето колко души са арестувани и какво намериха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Берлин все още вижда възможност за взаимноизгодно решение на спора със САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286415_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%B

 Германия не вижда непосредствено решение на търговския спор между САЩ и другите големи световни икономики, но въпреки това смята, че е възможно да бъде постигнато взаимноизгодно решение, макар и не в краткосрочен план.

Американският президент Доналд Тръмп, който наложи мита върху вноса на метали от ЕС, Мексико и Канада, заяви в туит по-рано днес, че „справедливата търговия сега трябва да бъде наричана глупава търговия“.

Като най-голям износител за САЩ в Европа и с поставени на карта над 1 млн. работни места Германия се надява да избегне търговска война с Вашингтон.

„Смятам, че взаимноизгодна ситуация все още е възможна“, заяви германският министър на икономиката и един от най-приближените до канцлера Ангела Меркел членове на кабинета Петер Алтмайер.

 

Цитиран от агенция Ройтерс, министърът посочи, че въпреки убеждението си решението няма да бъде постигнато в краткосрочен план. „Не постигнахме прогрес през последните няколко дни, а вместо това – както видяхме с отхвърлянето на декларацията от срещата на върха (на Г-7 – бел ред.), тръгнахме назад“, посочи още Алтмайер.


В неделя Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз ще приложи контрамерки срещу американските мита, определяйки действията на американския президент като „отрезвяващи и малко натъжаващи“.


Германският министър на икономиката отново повтори позицията на Берлин, че Европа трябва да действа единно, да защити свободните пазари и да се придържа към своите убеждения. По думите му разделение в европейската позиция само ще бъде в полза на Тръмп. Въпреки това той заяви, че Германия е готова за разговори с Вашингтон, което обаче трябва да стане „сред приятели и партньори, а не при взаимна конфронтация“, посочи той.


„Американската икономика е зависима в толкова много области от вноса на европейски стоки. С увеличаването на митата това ще се случи и с (цената на – бел. ред.) производството в САЩ“, заяви той.


По статията работи: Елена Илиева

Пребиха 37-годишен варненец, извършителят е задържан

http://budnavarna.bg/35128-prebiha-37-godishen-varnenets-izvarshitelyat-e-zadarzhan/

снимка: Будна Варна

Постъпил е сигнал за това, че неизвестно лице е нанесло побой над 37-годишен варненец, като му е причинил средна телесна повреда – счупване на ръка, научи BudnaVarna.bg.

След проведени опаративно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е мъж на 38 г. от с. Хума, известен на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На ул. «Сава» във Варна, при извършване на полицейска проверка на мъж на 30 г. от гр. Русе, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си найлоново пакетче, съдържащо бяло кристално вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,05 гр. По случая е образувано досъдебно производство, материалите докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Пребиха 37-годишен варненец, извършителят е задържан е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Преглед на печата - 12 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375807

"Сега": Фирма със 100 лв. капитал блокира доставката на линейки Голямата поръчка за 60 млн. лв., с която трябваше да се купят нови линейки за спешната помощ у нас е блокирана от жалба на неоткриваема фирма със 100 лв. капитал, съобщи Би Ти Ви.

Клубовете и организаторите на концерти с обща отговорност за музикалните права

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286414_%D0%9A%D0%BB%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+

 Собствениците на зали и клубове за концерти и организаторите на въпросните събития вече носят т.нар. „солидарна отговорност“ за уреждането на права за концертно изпълнение на авторска музика. До този момент отговорността беше само в ръцете на организатора, но установяването му беше особено трудно за дружествата за колективно управление на музикални права, тъй като голяма част от промоутърите използват различни инструменти, за да се крият и да заблуждават организациите.

Съгласно промените в Закона за авторското право и сродните му права при неизпълнение на задълженията „първо лицето, което предоставя мястото за ползване, отговаря солидарно с организатора на концерта за изплащане на дължимите възнаграждения на авторите за публичното изпълнение“.

С новите промени в Закона за авторското право и сродните му права, собствениците на зали вече могат да искат предварително договор за уреждането на музикалните права от страна на организатора. Ако правата не са уредени, двете страни в случая биват отговорни пред закона.

 

„Този механизъм има шанса да изчисти в голяма степен системата и да осветли бизнеса“, обясни пред журналисти Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“.

От дружеството обявиха, че вече са успели да проведат срещи със собствениците на големи зали в София и Варна, за им представят целия механизъм. От организацията виждат, че промените вече имат положителен ефект.

„През последния месец при нас дойдоха хора, които не сме виждали от години“, обясни Димитров.

Първият пробив

След влизането в сила на промените се стигна и до първото спиране на концерт заради неуредени права. Става дума за събитие на джаз китариста Ал Ди Меола в Русе, планирано за 12 май тази година, за което така и не е било заплатено за уреждане на правата от страна на организатора.

„Музикаутор“ подава сигнал до Министерството на културата и се обръща към община Русе, в чиято зала е щял да се проведе концертът. Проверка на министерството установява поредица от съмнителни обстоятелства от около събитието. На първо място е установено несъответствие между лицето, което се представя за организатор, и компанията, вписана като такъв на всички рекламни материали – Vulsima.

Така ден преди самия концерт събитието бива отменено, а реалният организатор остава неясен.

Какво се случва с клубовете?

Проведени проверки в седем клуба за жива музика в София между 1 и 6 юни тази година обаче показват негативна тенденция. По данни на „Музикаутор“ в периода януари-май в клуб Mixtape 5 са проведени близо 1000 концерта, но лицензираните са само два, а по въпросните два договора все още не са постъпили плащания.

Ситуацията е почти сходна и с други клубове в столицата. Sofia Live Club е организирал 101 събития, но е лицензирал само едно. В Studio 5 е имало 69 събития в посочения период, а лицензите са два.  

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Частен съдебен изпълнител продава зала "Универсиада" за 15,6 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286413_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0+

 Зала „Универсиада“ в София е обявена за публична продан за малко над 15,6 млн. лв. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли. Желаещите да участват в търга трябва да осигурят задатък в размер на 10% от началната цена, става ясно от съобщението.

През 2008 г. едноличен собственик на зала „Универсиада“ става дружеството Велдер Билд ЕАД, а стойността на сделката е 9,5 млн. лв. Сред предметите на дейност на компанията е проектиране, строителство, ремонт и поддръжка на промишлени, жилищни, административни и селскостопански сгради и съоржения, показва справка в Търговския регистър.Едноличен собственик на капитала на Велдер Билд ЕАД е Велдер – БГ.

Велдер Билд ЕАД има задължения в размер на близо 8,5 млн. лв. към КТБ, показва докладът за некоректните длъжници, публикуван на сайта на банката през февруари миналата година.

В момента управител на залата е треньорът на баскетболния клуб „Левски Лукойл“ Константин Папазов, става ясно от съобщението на частния съдебен изпълнител.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Адвокатите на БГ Мадоф бранят Прокопиев с фейкове за Пеевски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286412_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%93+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%84+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2

 Защитна пледоария в полза на олигарха Иво Прокопиев и медийната му група „Капитал“ дръпна адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.


В сайта от Фабриката за фалшиви новини „Фрогнюз“ на ченгето от ДС Огнян Стефанов, адвокатът на БГ Мадоф даде пространно изявление, изпълнено с лъжи. Академик, както е агентурното име на Стефанов, отдавна е предоставил сайта си за неформален пресцентър на Цветан Василев и освен безкритично разпространение на собствените му лъжи очевидно обслужва медийно и адвокатите му. Симеонов отрече той или другият адвокат на БГ Мадоф Христо Ботев да са предоставяли материали от делото КТБ на „Капитал“. Вече стана достояние любопитното съвпадение на обстоятелството, именно медията на олигарха Прокопиев да публикува документи от разследването и да ги коментира манипулативно напълно в синхрон със защитната теза на Цветан Василев. Съответно публикациите на „Капитал“ са в ущърб на прокуратурата – другата страна по делото, която има достъп до тези документи и е потенциален източник на информация. Излиза, че е пълна случайност, че адвокатите на Цветан Василев имат достъп до тези документи, които се публикуват в „Капитал“, придружени със същите опорни точки като тези на БГ Мадоф и защитата му. Сигурно е пълна случайност също, че Прокопиев и Василев забогатяха неимоверно по времето на Иван Костов. По случайност през годините си подаваха топката на публичното поле по различни теми, а след фалита на КТБ пак по случайност глашатаите на БГ Мадоф срещат изключително голямо поле за медийна изява във Фабриката за фалшиви новини, координирана от Прокопиев. Пак по случайност от стенограмите АРГО-гейт научаваме, че докато Прокопиев направлява създаването на политическия си проект „Дай, България“, негови събеседници в заверата обясняват как за „сиво финансиране“ ще разчитат на Цветан Василев. Адвокатът на БГ Мадоф повтори и старата опорна точка, че депутатът и наш издател Делян Пеевски трябвало да бъде разпитан по делото КТБ, защото името му „се споменава на много места и е свързано с кредити“. Многократно е доказвано от държавните органи, че Пеевски няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. Това обаче не пречи на банкера беглец да ръси лъжите си, съответно и адвокатите му да ги мултиплицират. Подбудите на Симеонов обаче са ясни. Той е адвокат и получава хонорар, за да защитава банкера беглец. Включително и да шиканира процеса по делото КТБ с процедурни хватки. Друг е въпросът, че дълбоките джобове на БГ Мадоф, от които се плащат хонорарите на адвокатите, са напълнени с пари, откраднати от вложителите в КТБ. Така или иначе, Симеонов официално е адвокат. „Капитал“ и присъдружните му сайтове като „Фрогнюз“, обаче официално се водят медии. Така че поне официално не е ясно каква е подбудата им да тиражират същите лъжливи твърдения като адвокатите на Цветан Василев.
 
 
Василев с отчаян опит да излъска имиджа си
 
 
Отчаян и със сигурност неуспешен опит да излъска имиджа си чрез тирада от фалшиви новини ще направи мустакатият аферист Цветан Василев. За целта Българският Мадоф, укриващ се години наред от родно правосъдие в съседна Сърбия след грабежа на века, който остави дупка от 4 млрд. лв. във фалираната КТБ, е впрегнал една от многобройните си пионки.
 
 
Става дума за протестъра Георги Станков, който поддържа блог и видеоканал в youtube.com, обслужващи отдавна интересите на Василев и най вече неговата цел номер1 - да отърве решетките. Във Фейсбук бе анонсирано събитие „България пита, Цветан Василев отговаря“, според което в четвъртък, най-издирваният български крадец ще се включи на живо, за да отговаря на въпроси на граждани. Или по-скоро на спуснатите към гражданина Станков опорки. Естествено, на Василев едва ли ще му се наложи да отговаря на неудобни въпроси, камо ли да обяснява защо живее в охолство в Сърбия, вместо да разкаже в детайли на прокуратурата и съдиите у нас подробности за схемата, чрез която беше ограбена цяла една банка. Това е повече от ясно, защото ако не друго, БГ Мадоф не умее да прикрива пионките си.


 
Със сигурност Станков, който е наименувал сайта си „Най-добрите“, не е професионалист в кражбите или в каквото и да било друго, включително в манипулациите като своя покровител. Поне да си беше направил труда да прикрие следите от отдавнашните си опити да лъска имиджа на семейство Василеви. Вместо това всеки може да види на страницата на поредния пресцентър на Василев, че през февруари уж будният гражданин Станков е направил цяло интервю с щерката на банкера беглец Радосвета. Може би съвсем случайно е подавал удобни въпроси, а вероятно още по-случайно другите придворни пиари на семейство Василеви като ченгето от ДС Огнян Стефанов, чийто сайт „Фрогнюз“ е официална трибуна на БГ Мадоф, разтръбиха в понеделник чрез Фабриката за фалшиви новини за „събитието“ на седмицата. Стигна се дотам, че агент Академик взе да лъска имиджа на интервюиращия, а какво да говорим за самия интервюиран. Едва ли обаче е останал българин, който ще се хване на манипулациите на фабриката на олигархията и ще повярва, че целта на мероприятието, организирано от банкера беглец със съдействието на пиара му Георги Станков, е да се поднесе на обществото истината за КТБ, а не БГ Мадоф да излезе сух от мегааферата.

Швеция опитва да спре похода си към пълно премахване на парите в брой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286411_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%

 Ключова комисия в шведския парламент иска да принуди най-големите банки в Швеция да боравят с пари в брой в опит да спрат похода на страната към пълното им премахване, предава Bloomberg.

Комисията за Риксбанк (Шведската централна банка), която е в процес на преразглеждане на закона за Централната банка, предложи да задължи банките да предлагат теглене на пари в брой и да боравят ежедневно с разписки. Изискването ще се отнася за финансови институции, които предоставят разплащателни сметки и имат депозити на шведски граждани на стойност над 70 млрд. крони (8 млрд. долара), става ясно от доклада.

Депутатите смятат, че е необходимо да има „разумен достъп до тези услуги в цяла Швеция“ и че 99% от шведите трябва да живеят на максимално разстояние от 25 км до най-близкия банкомат. Изискването не посочва как банките трябва да предлагат тези услуги като те могат да избират дали да използват трета страна, машини или обслужване на гише.

Инициативата е в отговор на бързата трансформация на Швеция, която се превръща в едно от най-безкешовите общества в света. Това породи безпокойство, че за някои хора става все по-трудно да се справят без достъп до мобилни телефони или банкови карти. Има опасения и за това какво би се случило, ако системите за дигитални плащания внезапно се сринат.

„Смятаме, че трайното развитие на достъпа до пари в брой в обществото трябва да се случва контролирано, така че нуждите на хората от пари да бъдат задоволени“, съобщи комисията в публикация в ежедневника Dagens Nyheter.

 

Комисията е започнала да работи по проблемите на фона на безпокойството, че парите в брой изчезват твърде бързо. Повечето банкови клонове в Швеция спряха да боравят с пари в брой, а много магазини и ресторанти също отказват да приемат физически пари. Но неотдавнашно изследване на Риксбанк показа, че намаляването на кеша е стимулирано от факта, че шведите предпочитат да използват електронни разплащания като дебитни карти или плащания през мобилен телефон.

Асоциацията на шведските банкери съобщи, че планът би нарушил европейските директиви за държавната помощ и конкуренцията, като принуди само няколко банки да гарантират предлагането на пари в брой.

„Въвеждането на законови изисквания, при които няколко банки ще бъдат принудени да управляват предлагането на пари в брой в страната, е много съмнително от правна гледна точка, тъй като същото изискване не важи за други банки и компании по веригата на боравенето с кеш като търговци на дребно и дружества за транспортиране на пари в брой“, заяви в комюнике Ханс Линдберг, генерален директор на асоциацията.

Разходите варират

Предложението ще доведе до „значително завишени разходи“ на стойност 100 млн. крони (близо 11,5 млн. долара) на година за банки и клиенти, смята Асоциацията на шведските банкери. В доклада не се споменава също така, че Риксбанк има само едно останало парично депо след затварянето на 23 други, което попречи на използването на пари в брой от частния сектор, допълва същият източник.

 

Според доклада общите разходи за шестте засегнати банки ще достигнат между 8 и 15 млн. крони на година.
Въпреки че министърът на финансовите пазари Пер Болунд през април се усъмни в законността на заставянето на банките да боравят с пари в брой, в интервю в понеделник той заяви, че има „сила“ в предложението, тъй като то е подкрепено от всички партии в парламента.

 

Болунд отказа да съобщи дали правителството ще подкрепи предложението, което сега е подложено на консултации.

Растящи амбиции

Гуверньорът на Риксбанк Стефан Ингвес изрази безпокойство, че липсата на пари в брой може да се окаже проблем в кризисна ситуация и предложи приемането на нови закони за запазване на държавното управление на разплащателната система и въвеждането на дигитална валута. Той предложи също така банките да бъдат принудени да боравят с пари в брой - мнение, което сега се споделя и от парламентарната комисия за Риксбанк.

„Големите банки имат специална отговорност за достъпа до пари в брой в обществото“, тъй като те имат централна роля в осигуряването на плащания и кредити, отбелязва комисията. „Поради това не е разумно да се отказват напълно от отговорността да боравят с пари в брой, особено като се има предвид, че те са законно разплащателно средство“, допълва комисията.

Предложението означава „нарастване на нивото на амбициите“ в сравнение с настоящата достъпност на пари в брой в обществото, отбелязва тя. Ако изискването не бъде изпълнено, банките ще бъдат подложени на икономически санкции, чийто размер ще зависи от големината им и приноса им към достъпа до кеш, се казва в съобщението на комисията.

Компанията за обработка на парични средства Loomis AB съобщи, че планът е „стъпка в правилната посока“.

„Предложението цели да осигури прилив на пари в брой в обществото“, казва Патрик Андерсон, главен изпълнителен директор на Loomis. „Искаме също така да видим предложение, задължаващо всички играчи да приемат пари в брой. Това е законно средство за разплащане и трябва да бъде прието от всички. Така е в повечето страни, но не и в Швеция“, допълни той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

От СТО открито се притесняват от световна търговска война

https://www.actualno.com/america/ot-sto-otkrito-se-pritesnjavat-ot-svetovna-tyrgovska-vojna-news_679231.html

Директорът на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо предупреди, че е против "ескалацията" на напрежението между САЩ и останалите големи икономики, предаде БГНЕС. Трансатлантическата сделка, както и други сделки, имат "дългосрочен отпечатък върху глобалната икономика", заяви той, след като се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на Международния валутен фонд, Световната банка и други международни институции. "Ние трябва да спрем тази еск

Срещата Тръмп – Ун – поне няколко вестникарски заглавия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286410_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%E2%80%93+%D0%A3%D0%BD+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%

 В днешно време дори и телевизионните оператори могат да станат знаменитост и сензация в Сингапур. Когато един северокорейски телевизионен журналист се отправя към хотела на Ким Чен Ун, десетки репортери незабавно се втурват към оператора: те трябва да предпазват и придружават бедния човек. Преди историческата среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и владетеля на Северна Корея Ким Чен Ун настроението в града държава просто ескалира. Стотици репортери се тълпят пред двата луксозни хотела, в които са отседнали политиците със своите делегации.

Те живеят само на няколкостотин метра една от друга, районът между тях е обсаден от полицаи и журналисти. Цялата улица в центъра на финансовия метрополис е затворена. Сингапур е в извънредно положение и осигурява сцената на едно гигантско медийно шоу, пише в свой репортаж германският Die Zeit.

И как би могло да бъде иначе - точно преди срещата на върха, която предоставя много храна за размисъл за автори на исторически книги и на комикси: Ким Чен Ун, аутсайдерът сред държавните лидери, среща най-нерешителния американски президент на всички времена. Заедно те ще разговарят за ядрена война, мир и вероятно за своя общ приятел, бившата баскетболна звезда Денис Родман. Той също е в града - на неофициална мирна мисия. Между другото, той рекламира поткойните. Това е крипто валута, която може да се използва за инвестиране в марихуана.

 

Суматохата е умишлена -  самият президент на САЩ обяви в края на краищата срещата за историческо събитие. От друга страна, той също така каза, че няма да отдели специално внимание на този велик момент, подробностите щели дойдат по-късно. Така че никой не може да се отърве от едно  чувство: ако резултатът от срещата не е световният мир, най-малкото ще има поне няколко добри вестникарски заглавия. Или нови романи, които имат потенциала да се превърнат в бестселър. Това важи и за домакина Сингапур. 

Градът ще похарчи сума, равностойна на над 12,5 милиона евро, за срещата на върха, а сметката ще бъде платена от данъкоплатците.  В крайна сметка срещата "допринася за сигурността и стабилността на целия регион", каза премиерът Ли Сян Лун. Ангажиментът не е напълно алтруистичен, малкият град държава с население около пет милиона души ще използва краткото си ползване за световна сцена: „Става дума и за публичност", заяви Ли пред журналисти.

 

Сингапур вече показа, че е в състояние да бъде домакин на исторически срещи на върха. Китайският президент Си Дзинпин и тогавашният президент на Тайван Ма Ян Дзо също се срещнаха тук през 2015 г. - първата среща на държавни глави на двете страни от 1949 г. насам. Сегашното мегасъбитие обаче е извън всякакви измерения. Особено защото трябваше да се организира в рамките на няколко седмици.

Както можеше да се очаква, Сингапур се справя с предизвикателството. За хилядите журналисти от цял свят държавата е създала система за акредитация със скоростта на светкавица. Само една японска телевизионна станция изпрати цели 100 служители. Репортерите от цял свят се намират в основната сграда на Формула 1. С огромните си екрани и тематичните тапицирани седалки, сега тази сграда изглежда като микс от бална зала и команден център на НАСА.

Самите граждани на Сингапур се гордеят със своя потенциален принос към ядреното разоръжаване: Ресторантите създават менюта от сингапурски, американски и корейски специалитети. Ограниченията за гражданите са в граници: дори ако някои улици биват затворени отново и отново, трафикът протича по-плавно, отколкото в другите мегаполиси в Югоизточна Азия.

Но Сингапур бе избран за домакин не само заради организационния си талант и широкообхватната политическа неутралност, а основно заради ефективната си апаратура за сигурност. Военновъздушните сили изпращат в небето хеликоптери Apache и самолети F16. Известните Гурки - елитни бойци, наети от Непал, които нямат право да се женят за жени от Сингапур, за да бъдат държани на разстояние от населението, патрулират по улиците пред хотелите.

 

Тръмп и Ким вероятно ще оценят и факта, че почти няма неприятни протести, които да отнемат от шоуто и да объркат идеята. Когато утре, според планираното, в осем часа местно време (три часа българско време) колите на двамата се отправят към хотел Capella на затворения остров Сентоса, вероятно няма да има никакви протести. Обществените протести са малко толерирани в авторитарния град държава. Дори и за протест от един-единствен човек има нужда от разрешение в Сингапур, за което трябва да се кандидатства предварително.

По време на подобни срещи на върха органите са по-строги, дори срещу безобидната сатира: Един имитатор на Ким Чен Ун бе задържан при влизането си в страната за два часа на летището. Съществуват и ясни ограничения за твърде ангажирано отразяване на събития: Двама южнокорейски репортери, които се осмелиха да се озовават на територията на посолството на Северна Корея, са били изгонени от сингапурците обратно в Сеул. Ким Чен ун не  бива да се безпокои за микрофони под носа си по време на своята екскурзия.

Колко дълго ще продължи спектакълът все още не е ясно. Някои наблюдатели спекулират, че срещата на върха може да продължи дори и в сряда. А може и всичко да свърши бързо. Тръмп вече съобщи, че едва след само няколко минути ще знае дали ще се свърже с Ким. Ако не, може бързо да спре всичко. „Няма да губим времето си", казва той. Както подобава на всяко добро шоу, Тръмп го подгрява по вълнуващ начин.

По статията работи: Бойчо Попов

Историческо: Тръмп и Ким се срещнаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286409_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0

Ръкостинскането им трая 12 секунди.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха в Сингапур.
 
Двамата пристигнаха в хотел Капела на о. Сентоса. Първи на мястото пристигна Ким, следван от Тръмп. Двамата видимо бяха в добро настроение. Ръкостискането им пред камерите продължи 12 секунди 

Тръмп заяви, че се чувства прекрасно и че за него е чест да срещне Ким.
 
Това е огромен успех и няма съмнение, че ще се разбираме, каза американският президент.
 
Ким коментира, че пред срещата е имало много предразсъдъци и препятствия, но двамата са успели да я осъществят в крайна сметка.
 
След изявлението пред журналисти лидерите се оттеглиха на разговор. Срещата на четири очи само в присъствието на преводачите продължи 45 минути. След това към тях се присъединиха съветниците им.
 
До Тръмп неизменно беше държавният секретар Майк Помпео.
 
По-рано Помпео заяви, че пълно и необратимо ядрено разоръжаване на КНДР е единственият приемлив за САЩ резултат, а Вашингтон е подготвен да предостави на КНДР необходимите гаранции, "фундаментално различни от преди", за да се постигне то.
 
Тръмп се очаква да тръгне от Сингапур веднага след разговорите, а Ким в 2 часа следобед местно време.

Преп. Онуфрий Велики. Преп. Петър Атонски

http://www.cross.bg/pafnytiii-vidyal-pystinyata-1576651.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Онуфрий Велики За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във вътрешността на пустинята, за да узнае, има ли там още отци, които служат на Господа повече от него. Като си взел малко хляб и вода, той тръгнал и след четиридневен труден път видял затворена пещера, в която светлина влизала само през един малък отвор. Почукал, като очаквал да чуе глас, който да го приветства в името на Христа, но напразно. Най-после влязъл и видял един старец да седи. "Благослови, отче светий!" - казал той. Отговор не последвал. Пафнутий се приближил, допрял се до него и тялото се разсипало на прах. Подвижникът вече няколко години бил мъртъв. Пафнутий погребал Божия раб с обичайното псалмопение и молитва, пренощувал при гроба му и на другия ден, подкрепен от сън и храна, се отправил по-нататък. Пак вървял той няколко дни и видял пещера и около нея следи от човешки стъпки. Пещерата била пуста, но се виждало, че някой живее в нея и че обитателят неотдавна е излязъл. Пафнутий решил да го дочака. Мястото било прекрасно. Финикова палма, покрита с плодове, растяла в пещерата. Бистър извор с прясна вода бликал от корените на дървото. Цял ден Пафнутий чакал като се молел и пеел псалми. Привечер той видял да се приближава към него стадо биволи, сред които вървял един подвижник. Дългите му коси го покривали от главата до нозете. Друга покривка на него нямало

Бронзовата къща се издига утре в София или пада в други ден

https://offnews.bg//obshtestvo/bronzovata-kashta-se-izdiga-utre-v-sofia-ili-pada-v-drugi-den-682438.html

Изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София трябва започне утре. Това предвижда графикът за сглобяването на инсталацията с автор Пламен Деянофф, предоставен от посолството на Австрия на Столична община. Планът предвижда проектът да бъде готов в завършен вид до 25 юни. В противен случай договорът между СО и фондацията, която представлява Деянофф, ще бъде прекратен, обясни председателят на комисията по образование и култура към Столичния общински съвет Малина Едрева пред OFFNews. 

Забавянето на проекта е необяснимо и недопустимо, подчерта Едрева. По думите й, площадката над подземията на мавзолея, която бе ангажимент на общината, за да се постави Бронзовата къща, е готова от края на март.

Деянофф ще докладва на главния архитект на София Здравко Здравков дали монтажът се движи в срок. Във всеки момент, в който изостане от графика, договорът ще бъде прекратен. Тоест - монтажът започва утре по план, а - ако това не се случи, в други ден СО може да спре проекта. 

След разговори с австрийското посолство - Деянофф живее в Австрия, а Бронзовата къща е подарък за страната ни от Виена по повод Председателството ни и започващото австрийско след това, станало ясно, че е имало проблем с финансирането, но Австрия стои твърдо зад инсталацията. 

Освен площадката, която всъщност е необходима за създаването на музей в подземията на бившия мавзолей, както и като място за изкуство и култура на открито, ангажимент на Столична община е и охраната и осветлението на Бронзовата къща след монтирането й. 

По Закона за авторското право ангажимент на автора е да изгради инсталацията, уточни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. 

Според плана на Виена и София Бронзовата къща трябваше да се издига на мястото на бившия мавзолей по време на българското и австрийското председателство. Проектът бе одобрен от СОС в началото на ноември миналата година. 

Бронзовата къща се издига утре в София или пада вдругиден

https://offnews.bg//obshtestvo/bronzovata-kashta-se-izdiga-utre-v-sofia-ili-pada-vdrugiden-682438.html

Изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София трябва започне утре. Това предвижда графикът за сглобяването на инсталацията с автор Пламен Деянофф, предоставен от посолството на Австрия на Столична община. Планът предвижда проектът да бъде готов в завършен вид до 25 юни. В противен случай договорът между СО и фондацията, която представлява Деянофф, ще бъде прекратен, обясни председателят на комисията по образование и култура към Столичния общински съвет Малина Едрева пред OFFNews. 

Забавянето на проекта е необяснимо и недопустимо, подчерта Едрева. По думите ѝ, площадката над подземията на мавзолея, която бе ангажимент на общината, за да се постави Бронзовата къща, е готова от края на март.

Деянофф ще докладва на главния архитект на София Здравко Здравков дали монтажът се движи в срок. Във всеки момент, в който изостане от графика, договорът ще бъде прекратен. Тоест - монтажът започва утре по план, а ако това не се случи, вдругиден СО може да спре проекта. 

Деянофф живее в Австрия, а Бронзовата къща е подарък за страната ни от Виена по повод Председателството ни и започващото австрийско след това. След разговори с австрийското посолство станало ясно, че е имало проблем с финансирането, но Австрия стои твърдо зад инсталацията. 

Освен площадката, която всъщност е необходима за създаването на музей в подземията на бившия мавзолей, както и като място за изкуство и култура на открито, ангажимент на Столична община е и охраната и осветлението на Бронзовата къща след монтирането ѝ. 

По Закона за авторското право ангажимент на автора е да изгради инсталацията, уточни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. 

Според плана на Виена и София Бронзовата къща трябваше да се издига на мястото на бившия мавзолей по време на българското и австрийското председателство. Проектът бе одобрен от СОС в началото на ноември миналата година. 

Арнаудова: В завода в Горни Лом се съхраняват огромно количество боеприпаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907862

Арнаудова: В завода в Горни Лом се съхраняват огромно количество боеприпасиПрез май до главния прокурор постъпи сигнал, че все още в завод "Миджур" се съхраняват боеприпаси. Главният прокурор разпореди спешна проверка, след която бяха предприети действия, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ. "На територията на завод "Миджур" в общо 5 склада се съхраняват огромно количество боеприпаси.

Най-важното от Варна във вчерашния 11 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375804

Портних: Новият бул. "Левски" ще допринесе за намаляване на дъждовните води във Варна Новият бул. „Левски“ ще допринесе много за намаляване на дъждовните води в централната градска част по време на интензивните валежи.

Фирмата, която може да лиши "Спешна помощ" от линейки, се оказа фалшива

https://www.actualno.com/healthy/firmata-kojato-moje-da-lishi-speshna-pomosht-ot-linejki-se-okaza-falshiva-news_679210.html

Линейките в Спешната помощ са на повече от 10 години - често се развалят и са в окаяно състояние. За обновяването на автопарка се разчита на обществена поръчка за близо 60 милиона лева европейско финансиране. Процедурата в момента е блокирана от жалбата на българската фирма "Вайнман технолоджи", регистрирана преди месец със 100 лева капитал. Оказва се, че по същия начин се казва и голяма германска компания за медицинско оборудване, разказва bTV в свой репортаж. Германците са категори

Фирмата, която може да лиши "Спешна помощ" от линейки, изглежда фалшива

https://www.actualno.com/healthy/firmata-kojato-moje-da-lishi-speshna-pomosht-ot-linejki-izglejda-falshiva-news_679210.html

Линейките в Спешната помощ са на повече от 10 години - често се развалят и са в окаяно състояние. За обновяването на автопарка се разчита на обществена поръчка за близо 60 милиона лева европейско финансиране. Процедурата в момента е блокирана от жалбата на българската фирма "Вайнман технолоджи", регистрирана преди месец със 100 лева капитал. Оказва се, че по същия начин се казва и голяма германска компания за медицинско оборудване, разказва bTV в свой репортаж. Германците са категори

Родители на деца с увреждания продължават с протестите

http://www.cross.bg/petkov-ostavkata-protestite-1576659.html

/КРОСС/ Родители на деца с увреждания продължават с протестите си въпреки оставката на социалния министър Бисер Петков. В Русе родители излизат на демонстрация в подкрепа на Петков. Те настояват той да бъде върнат на поста, в противен случай ще искат оставката на цялото правителство. Остават и палатковите лагери, разпънати в София, Бургас и Варна. Според родителите приемането на оставката на Бисер Петков няма да реши проблемите им и те ще продължат с протестите, докато не се намери трайно решение на исканията им за достоен живот на хората с увреждания.  

Единственият оцелял от разбилия се вертолет се е спасил сам

https://petel.bg/Edinstveniyat-otselyal-ot-razbiliya-se-vertolet-se-e-spasil-sam__268837

Снимка Фейсбук Алексей Каменов, бордният техник на катастрофиралия вертолет Ми-17, вече е транспортиран от УМБАЛ "Св Георги" Пловдив във ...

Падналият вертолет ремонтиран от Терем и две руски фирми за 4 млн. лв.

https://petel.bg/Padnaliyat-vertolet-remontiran-ot-Terem-i-dve-ruski-firmi-za-4-mln--lv-__268839

Падналият военен вертолет Ми-17, при който загинаха двама души, а един беше ранен, е минал капитално-възстановителен ремонт през 2016 г.  ...

Гала и Зейнеб изненадаха зрителите с прическите си. Оприличиха едната на принцеса Лея (снимки)

https://petel.bg/Gala-i-Zeyneb-iznenadaha-zritelite-s-pricheskite-si--Oprilichiha-ednata-na-printsesa-Leya--snimki-__268838

С интересни и екстравагантни прически се появиха в предаването "На кафе" водещите Гала и Зейнеб. Те коментираха най-новите одни тенден...

Искри в ефира между депутатката Калина Крумова и почернени семейства

https://petel.bg/Iskri-v-efira-mezhdu-deputatkata-Kalina-Krumova-i-pocherneni-semeystva__268836

Размяна на обвинения и обидни квалификации беляза дискусията за войната по пътищата в студиото на „Тази сутрин”, в която участва бившат...

Арнаудова: Военният хеликоптер е паднал от 20 метра височина за 3 секунди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907859

Арнаудова: Военният хеликоптер е паднал от 20 метра височина за 3 секундиКъм настоящия момент продължават действията по разследването, ръководени от военно-окръжна прокуратура. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на занятието. Това съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Първа среща и какво подписаха Тръмп и Ким

https://www.vesti.bg/sviat/pyrva-sreshta-i-kakvo-podpisaha-trymp-i-kim-6083302

"Очарован съм да Ви срещна г-н Президент", каза севернокорейският лидер

Пеевски постигна своето в сектора за сигурност – овладяването му приключи успешно

http://terminal3.bg/peevski-postigna-svoeto-v-sektora-za-sigurnost-ovladjavaneto-mu-prikljuchi-uspeshno/

На 1 март 2018 г. запознахме нашите читатели със „скромното“ тържество по случай 60-годишния юбилей на сивия кардинал на Пеевски в сектора за сигурност – Илко Желязков. Посочихме и част от присъствалите на тържеството в столичния ресторант „Проя“ в кв. Драгалевци. Всички те са били поименно поздравени от рожденика на песен от филма “Кръстникът”, приета от тях с бурни аплаузи.

Три месеца след юбилея е време да посочим как се развиват кариерите на избраните в сектора за сигурност.

На 24 април 2018 г. с широка подкрепа и без дебати народните представители избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Дотогава Славчев беше директор на дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС.

На 23 май 2018 г. Неделко Недялков и Николай Ненков бяха определени за заместник-председатели на Държавна агенция „Национална сигурност“ на заседание на Министерски съвет. Срокът на техния мандат е пет години. Недялко Недялков заема тази длъжност от 2013 г. и решението се налага поради изтичане на досегашния му мандат. До юни 2017 г., когато е назначен за временно изпълняващ функциите на заместник-председател, Николай Ненков е директор на дирекция в ДАНС.

На 23 май 2018 г. Правителството одобри промяна в Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация“, с която заместник-директорите на службата се увеличават от трима на четирима. На новия заместник-директор ще бъдат възложени функции, свързани с ръководството, организацията и осъществяването на контрол на дейността по осигуряване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното обезпечаване на разузнавателната дейност.

От 1 юни за заместник-директор на Служба „Военна информация“ е назначен Янко Златанов, директор на дирекция в ДАНС.

И едно малко допълнение за бореца срещу корупцията и заместник-­председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Антон Славчев. Завършил е Висшето военно транспортно училище „Тодор Каблешков“, специалност „Технология и организация на железопътния транспорт“ и има придобита квалификационна степен „Бакалавър“.

Притежава магистьрска степен по право от Юридическия факултет на Великотьрновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. При представянето на кандидатурата му в Народното събрание е посочено, че като директор на дирекция в ДАНС през 2017 г. е ръководил седем успешни реализации, включително такива, свързани с борбата с корупцията (най-вероятно за тях знае ограничен кръг от хора, понеже обществото не се интересува от тези проблеми).

Във връзка с предложението за избирането му от Народното събрание Славчев е попълнил декларации обр. 4 и 5. От първата разбираме, че личната му карта е издадена от МВР – Полиция (в смисъл не друга служба на МВР, например Пожарна и аварийна безопасност).

От втората става ясно, че Славчев е придобил в гр. София през 2010 г. апартамент от 63 кв. метра срещу 18 639 лева “и приращение” и три броя паркоместа от общо 45 кв. метра срещу 10 610 лева “и приращение”. Читателите ще си кажат, че това дори са високи цени за град София.

През 2011 г. Славчев закупува една трета от остьклена тераса от … 244 кв. метра (!) срещу 38 000 лева. Не е посочено чии са другите две трети, и с кого споделя остъклената тераса. Славчев декларира, че не притежава лек автомобил, който да паркира на трите паркоместа, които притежава. Не е посочил да ги отдава и под наем. Иначе наличните спестявания от 17 472 лева изглеждат напълно логични за служител от подобно ниво в ДАНС и КПКОНПИ, още повече че е декларирал годишна заплата за 2017 г. от 47 106 лева, което месечно представлява доход от 3925 лева (почти министерска или депутатска заплата).

Техническа неизправност е причина за падането на вертолета

http://www.transmedia.bg/2018/06/12/%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0/

 

Техническа неизправност е причина за катастрофиралия военен вертолет, при който загинаха двама души, а един бе ранен. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той се запозна на място с доклада за инцидента с бойния вертолет Ми-17 в района на авиобаза Крумово.

След разговор с ръководството на авиобазата министър Каракачанов изказа съболезнования към семействата на загиналите двама пилоти.

Относно инцидента той посочи, че това, което е известно към момента, е, че машината е летяла през целия ден, като преди този полет други два екипажа са изпълнявали задачи с нея.

Вертолетът е паднал от около 30 метра височина, което, по думите на министъра, не е дало никакъв шанс на пилотите да съобщят за евентуален проблем. Според него една от най-вероятните версии е технически проблем на машината.

Вертолетът е минал капитално-възстановителен ремонт през 2016г.

Процедурата е открита през септември 2015 г., а договорът е подписан през декември същата година. Поръчката за  3.7 млн. лв. без ДДС е спечелена от „Терем“ ЕАД, която е собственост на Министерството на отбраната. Тя е стартирана при военния министър Николай Ненчев, който тогава прогнозира, че ремонтът ще излезе 1 млн. лв., защото ще се ремонтира в български завод.

Оказва се обаче, че въпреки че поръчката е спечелена от Терем, едни от основните и най-важни дейности по ремонта на хеликоптера са извършени от две руски фирми, които са наети като подизпълнители.

Едната е „Уралски завод за гражданска авиация“ ОАО. Тя е извършила 37% от дейностите по ремонта –  капитално-възстановителен ремонт на двигатели и редуктор. Вторият подизпълнител е  ЗАО „Двигатели Владимир Климов – Мотор Сич“ – Руска Федерация. Те са извършили ремонт на пусков двигател. Делът на тези дейности е 3%. Така общо двете руски фирми са извършили 40 % от ремонтните дейности.

Трети подизпълнител в поръчката е „Терем – Летец“ ЕООД, която влиза в групата на държавните дружества, собственост на военното министерство.  Делът на ремонтите на фирмата е 29%.

Военновъздушните сили разполагат с 4 хеликоптера от този тип. Ремонтът на катастрофиралата вчера машина беше наложителен, тъй като през 2015 г. само един от вертолетите беше годен за служба. През февруари тази година министър Каракачанов е подписал решение, с което се дава зелена светлина за ремонта на още един хеликоптер. Поръчката отново спечелена от Терем, а отделената сума за ремонта е повече от 4 млн. лв. без ДДС.

От прокуратурата обявиха във вторник, че изключват причина за катастрофата да е човешка грешка. „Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудва.

Населението на област Пазарджик е намаляло с 1 804 души през 2017 г.

https://www.actualno.com/pazardjik/naselenieto-na-oblast-pazardjik-e-namaljalo-s-1-804-dushi-prez-2017-g-news_679220.html

През 2017 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Пазарджик е намаляло с 1 804 души, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Гергана Спасова, главен експерт отдел „Статистически изследвания – Пазарджик. "Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст в област Пазарджик е минус 7.0‰. Коефициентът на естествен прираст в градовете е минус 5.5‰, а в селата –

Пътна обстановка в страната - 12 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375800

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Южнокорейският президент не е спал, чакайки срещата между Тръмп и Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907856

Южнокорейският президент не е спал, чакайки срещата между Тръмп и КимЮжнокорейският президент Мун Дже-ин е прекарал безсънна нощ, очаквайки историческата среща в Сингапур между американския си колега Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде ТАСС. "Мисля, че вниманието на целия ни народ сега е приковано към събитията в Сингапур. Аз също прекарах безсънна нощ",

Изтеглят от Европа около 774 000 превозни средства с марката "Мерцедес"

https://www.actualno.com/cars/iztegljat-ot-evropa-okolo-774-000-prevozni-sredstva-s-markata-mercedes-news_679213.html

Германия обяви, че ще нареди да се изтеглят около 774 000 превозни средства от производителя на „Мерцедес-Бенц” - „Даймлер” от Европа. Властите се позовават на „незаконни коригиращи устройства”, които са създадени да прикриват по-високите нива на вредни емисии, които колите изхвърлят, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. „Федералното правителство ще нареди моментално изтегляне заради намерени незаконни коригиращи устройства&rd

Защо руските туристи ще останат у дома това лято

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/12/3198388_zashto_ruskite_turisti_shte_ostanat_u_doma_tova_liato/?ref=rss


Руските туристи са щедри и не много придирчиви, затова са желани гости, включително и в България. Повечето руснаци обаче това лято ще си останат у дома, даже и да твърдят друго, обяснява Иван Преображенский за "Дойче веле". <br /><br />Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е...

Най-малко 10 загинали при сблъсък между катамаран и баржа в река Волга в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907854

Най-малко 10 загинали при сблъсък между катамаран и баржа в река Волга в РусияНай-малко 10 души загинаха при сблъсък между катамаран и баржа в река Волга в руския град Волгоград снощи, предаде ТАСС, като се позова на местните власти. Един човек е в неизвестност. Издирването му продължава. Катамаранът се ударил челно на 250 метра от брега в баржа, теглена на буксир от кораб. На борда на 12-местния катамаран,

Борисов открива газопровода ТАНАП в Турция

https://frognews.bg/novini/borisov-otkriva-gazoprovoda-tanap-turtsiia.html

Бойко Борисов се среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир. Поводът е официалното откриване на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Падналият военен хеликоптер водил парада за 6 май

https://offnews.bg//112/padnaliat-voenen-helikopter-vodil-parada-za-6-maj-682446.html

Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив снощи. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, е ранен. Откаран е незабавно в болница, в съзнание.

Инцидентът стана към 20:30 ч. днес близо до зоната за гражданска авиация на летището в момент, в който там има много пътници, които чакат свои близки и роднини с полет от Лондон.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който вече посети авиобаза Крумово, изказа съболезнования на близките на загиналите военнослужещи. 

„Хеликоптерът днес е правил три полета с други екипажи. При четвъртия полет при изпълнението на учебната задача, изведнъж, както е зависнал във въздуха, пада буквално за секунда, дори пилотите не са могли да информират по радиото, заяви Каракачанов, цитиран от бТВ. Той уточни обаче, че предстои разследване.

Няма опасност за живота на третия член на екипажа, офицерски кандидат Алексей Каменов. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в  Пловдив със счупвания, но е контактен.

Пилотите са били опитни, в района не е имало силен вятър.  

Вертолетът Ми-17 е пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово. Веднага към мястото се насочват противопожарни автомобили от летището, за да предотвратят избухване, тъй като машината е била заредена с гориво.

Очакваните полети от Великобритания и Италия, са кацнали с няколко часа закъснение. 

Бригаден генерал Петьо Мирчев – бивш командир на авиобаза „Крумово“ и настоящ зам.-началник на ВВС каза, че полетите ще бъдат спретни до приключване на разследването на инцидента, което е стандартна процедура в такива случаи.

Министър-председателят Бойко Борисов също изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти и разпореди да бъде оказано пълно съдействие за лечението на ранения при падането на хеликоптера. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова поднесе съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово чрез Фейсбук. Тя призова премиера Борисов да отмени посещението си в Турция за откриване на трансанадолския газопровод, тъй
като катастрофата с военния хеликоптер, загубата на човешки живот, както и нестабилността в страната след подадената оставка на министъра на труда и социалната политика и изключително острата реакция на вицепремиера Симеонов към министъра на туризма изискват от премиера да предприеме мерки тук.

Многофункционалният Ми-17 се използва за гасене на пожари. Той е водил парада в София на 6 май.

Св. преподобни Онуфрий Велики

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-onufrij-veliki-news_679223.html

За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във вътрешността на пустинята, за да узнае, има ли там още отци, които служат на Господа повече от него. Като си взел малко хляб и вода, той тръгнал и след четиридневен труден път видял затворена пещера, в която светлина влизала само през един малък отвор. Почукал, като очаквал да чуе глас, който да го приветства в името на Христа, но напразно. Най-после влязъл и вид

Завърши срещата на четири очи между Тръмп и Ким, разговорите продължават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907852

Завърши срещата на четири очи между Тръмп и Ким, разговорите продължаватЗавърши срещата на четири очи в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции. Тя е продължила около 48 минути, според Белия дом, цитиран от ТАСС. Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким.

48 минути продължи срещата на четири очи Доналд Тръмп - Ким Чен-ун

http://www.cross.bg/trump-sreshtata-donald-1576660.html

/КРОСС/ Около 48 минути продължи срещата на четири очи в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата си стиснаха ръцете и се оттеглиха на разговори на четири очи в хотел "Капела" на остров "Сентоса". Тръмп и Ким си размениха няколко думи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбеляза "Франс прес". Тръмп я определи като "много, много добра". Той се надява срещата да помогне за уреждане на проблеми от миналото. „Чувствам се наистина чудесно. Имаме една чудесна дискусия и мисля, че е със страхотен успех. И аз не се съмнявам, че ще имаме едни отлични отношения с Ким“, заяви Доналд Тръмп в началото на срещата. Той очаква, по думите му, да бъдат решени голям проблем и голяма дилема. Събеседникът му Ким също прояви оптимизъм и каза на корейски език, че вече са преодолени старите практики и предразсъдъци. Двамата лидери продължиха разговорите си в разширен формат. Към тях се присъединиха близките им сътрудници.  Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер. Очаква се тя да се фокусира върху закриването на ядрената програма на Северна Корея в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Нигерийските национали - вън от шаблона и в плен на традицията (СНИМКИ)

http://clubz.bg/69020-nigerijskite_nacionali_vyn_ot_shablona_i_v_plen_na_tradiciqta_snimki

Неотдавна националният тим на Нигерия шашна света с интересна шарка на официалните си екипи, с които ще играе на световното в Русия. 

Тогава някои определиха дизайна като доста смел и нетрадиционен, а други се произнесоха, че бил "папагалски".

Официалният екип за игра.

Вчера световете на футбола и модата ахнаха още веднъж при вида на официалните облекла на "суперорлите" за мондиала. Те се качиха на самолета за Русия с традиционните за родината си облекла, които се казват "Буба" и "Сокото".

Те са в бяло и зелено - от бомбетата, до обувките. Такива са цветовете на Нигерия. 

В същото време всички останали отбори заложиха на костюми - някои по-спортни, други по-официални. Известни фирми и дизайнери изработиха облеклата на топ отборите.

Нигерийците вече си спечелиха доста фенове с нестандартния си избор си. Тимът им е сред най-силните в Африка. Ще видим обаче дали ще се запомни с футбол и резултати на мондиала.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=375797

Няколко района около Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 12 юни - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун

https://frognews.bg/novini/istoricheska-sreshta-mejdu-donald-tramp-kim-chen.html

Историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Хараламби Анчев: България трябва да е президентска република

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6907574

Хараламби Анчев: България трябва да е президентска републикаОще акценти от интервюто: Парламентът да е двукамарен - съчетава предимствата на пропорционалната и на мажоритарната система В България не останаха желаещи да се занимават с политика - реши ли се все пак някой, ще го съсипят от проверки Ако Иван Костов не се бе противопоставил на коалиция на СДС с НДСВ,

Прогноза за времето - 12 юни (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-12-uni-vtornik-news_679221.html

Днес ще е предимно слънчево. Следобед ще има временни увеличения на облачността и главно в планинските райони от западната половина на страната ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. Атмосферното наляг

Ужасна трагедия: Дъщеричката на легендата в ските Боде Милър се удави!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d1%8a%d1%89%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd/

Страшна трагедия сполетя олимпийския шампион и легенда в ските Боде Милър и неговото семейство. Самият той сподели ужасната новина на профила си в „Инстаграм“.

„Ние сме безкрайно опустошени. Нашето момиченце Еми почина вчера. Никога не сме мислели, че можем да преживеем такава болка. Нейната обич, нейната светлина, нейният дух никога няма да бъдат забравени. Нашето малко момиче обичаше живота и му се радваше пълноценно всеки ден. Семейството ни моли да бъде оставено на спокойствие, за да преживее този миг“, написа четирикратният световен шампион.

Американските власти разкриха, че 18-месечната дъщеричка на Боде Милър се е удавила в плувен басейн в Южна Калифорния. От спешната помощ в Ориндж Каунти признаха, че са получили сигнал от квартал „Кото де Каса“, където са опитали да съживят малката Емелин. След като не успели с опитите на мястото на събитието, момиченцето на Боде Милър е било откарано в спешното отделение. През цялото време детенцето е било без пулс и след това е починало в болницата, пише блиц.

Емелин беше най-малкото от четирите деца на Боде Милър. Той и съпругата му Морган Бек имат и един син от съвместното си съжителстване. 40-годишният бивш скиор има син и дъщеря от предишни бракове.

Милър е двукратен победител в общото класиране на Световната купа. Има шест олимпийски медала (един златен, три сребърни и два бронзови), спечелени на три различни зимни олимпиади (2002, 2010 и 2014). Носител е на четири златни и един сребърен медали от световни първенства.

Материалът Ужасна трагедия: Дъщеричката на легендата в ските Боде Милър се удави! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как майка на 4 деца в Германия се оплака в "Туитър" и събра 14 хил. евро

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/12/3198392_kak_germanka_se_oplaka_v_tuitur_zaradi_800_evro_a/?ref=rss


"Кога е точният момент да им кажа, че трябва да останат вкъщи? Плаче ми се." Това изречение беше част от краткото послание на майка на четири деца в Германия, решила да обясни в "Туитър", че вероятно няма да успее да плати няколко ученически екскурзии.<br /><br />В профила си жената, чието име в "Туитър" е Tschudith ("Чудит"), говори за сума от 800 евро, която е непосилна за нея. Вместо това, за да ѝ помогнат, потребители събират 14 хил.,...

Сигнал за бомба опразни Софийския районен съд

//dariknews.bg/regioni/sofiia/signal-za-bomba-oprazni-sofijskiia-rajonen-syd-2102869

Сигнал за бомба опразни сградата на Софийския районен съд - Наказателно отделение на „Петте кьошета” в София.

Сигналът за поставено взривно устройство в съда е подаден в 8.45 ч., съобщиха от МВР. Обадил се е анонимен мъжки глас, койт

Сигнал за бомба опразни Софийски районен съд

https://petel.bg/Signal-za-bomba-oprazni-Sofiyski-rayonen-sad__268835

Снимка: бнт   Сигнал за бомба опразни сградата на Софийския районен съд – Наказателно отделение на „Петте кьошета” в София, предаде kanal3...

Моля помогнете! Човек без крака спи под дърво на кашони във Варна (Снимки)

https://petel.bg/Molya-pomognete--CHovek-bez-kraka-spi-pod-darvo-na-kashoni-vav-Varna--Snimki-__268834

"Моля да се помогне на този човек да бъде настанен в Дом "Гергана", пише читателка до "Петел". "Той е пълен инвалид от преди месец, вследствие ...

Цацаров пише до Борисов: Променете договора с "Юлен" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/69019-cacarov_pishe_do_borisov_promenete_dogovora_s_yulen_pylen_tekst

Цеко Минев. Снимка БГНЕС

Две категорични препоръки отправя Върховната касационна прокуратура до правителството във връзка с концесията на Национален парк "Пирин", която, както се смята, е на свързваната с Цеко Минев фирма "Юлен".

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство 1включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение);

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970 г.“ по чупките на външната граница на ски зоната).

ВКП е сезирана на 26.02.2018 г. със сигнал от Политическа партия „Зелените".

От направените по-долу изводи, описани от главния прокурор Сотир Цацаров в писмо до министър-председателя Борисов, излиза, че "Юлен" е надвишила позволената концесия от 99,55 ха с близо две трети - 65,789 ха. Концесионната такса е изчислявана по методика за копаене на подземни природни богатства. А някак си спорният концесионен договор все не се е прераглеждал и преразглеждал... Малшанс -. както би казал един вътрешен министър!

В пълния текст на писмото на Цацаров прокуратурата изрежда множество стъпки, които са направили.

Сред изводите, цитирани от Цацаров, е че още от 2010 г. Методиката към концесионния договор в много голяма степен е била неприложима и некоректна за определяне на дължимото концесионно възнаграждение от страна на концесионера. Става въпрос за договара с "Юлен", сключен пред 2001 г. от правителството на Сакскобургготски. Той става факт през декември 2001 г., след като през юли е открита процедурата в последните дни на правителството "Костов".

Ето какво още пише, като се отчита същата проверка от 2010 г.:

Консултантите са описали и установените нарушения на концесионния договор - че концесионерът експлоатира площ, която надвишава предоставените му 99,55 ха с 65,789 ха в повече и че част от обектите са разположени извън зоната, индивидуализирана с точки от № 1 до № 252 в Приложение № 1 към договора за концесия. Посочили са, че в периода 2002 г. до 01.07.2006г. /до отмяната на ЗК и ППЗК/ е имало нормативна възможност за изменение на договора за концесия с „Юлен“ АД, но това не е сторено.

Към момента на цитираната проверка обаче - през 2010 г. вече не можело да се измени договорът.

Доклад на министъра на оклоната среда и водите до МС има още и от дата 16.06.2011 г. В него Нона Караджова предлага 3 алтернативи и нито една не е радваща за "Юлен" АД:

1.Прекратяване на договора;

2. Възстановяване на състоянието на ски зоната от страна на Концесионера в съответствие с условията на договора за концесия и ТУП (териториален стройствен план, б.р.) 2001 и

3. Изменения на договора за концесия.

По-нататък става ясно, че Министерският съвет - образно казано - е заявил: "Ще видим..."

"В изпратения ни стенографски запис от заседанието се установява, че е проведено обсъждане на поставените в него въпроси, а стенографският протокол завършва с изречение „Приемаме третия вариант“.  Няма обаче приложено взето надлежно решение на Министерския съвет в този смисъл", пише Цацаров до Борисов.

Цацаров цитира още одити на Сметната палата, установяване на редица нарушения, създаване на междуведомствени и ведомствени работни групи.

През декември 2014 г. вече кабинетът "Борисов-2" излиза с решение на екоминистъра да се възложи "да сключи допълнително споразумение за изменение на концесионния договор".

Това решение обаче е отменено с ново решение на същия МС от 8.01.2015 г. - т.е. - анексът отпада като опция. Бойко Борисов вместо това разпорежда създаването на работна група. И тази поредна група - "се обединява около становището, че привеждането на концесионния договор към действащото законодателство ще разреши възникналите проблеми... В тази връзка е предложен и проект на решение на Министерския съвет, като основа за сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор."

Следва изумителна поредицата - колко решения следват, как всичко отива по едно време в Съвета за развитие и как в крайна сметка нещата са... до кривата круша, може да бъде проследено по-долу..

Достатъчно показателен е следният извод:

"В концесионния договор  определянето на годишното концесионно възнаграждение (КВ) се извършва на базата на Методика за изчисляване на концесионното възнаграждение (Методика), заимствана от Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионно възнаграждение (КВ) за добив на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства."

А ето и докъде са нещата според главния прокурор към днешна дата:

"Заседание на Министерския съвет е проведено на 06.12.2017 г., на което разглеждането на постъпилия доклад е отложено за следващо заседание.

В изпратените ни материали (към 20.03.2018г.) от МС липсват други решения или протоколи от заседания на правителството, на които да е разглеждан въпросът за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор с „Юлен“ АД."

 Цацаров пише до министър-председателя:

"При така установената фактическа обстановка, наблюдаващият прокурор е счел, че са събрани всички относими документи и се налага изпращане на предложение до Министерски съвет с правно основание чл. 145 ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменения и допълнения в договора между МС и „Юлен“ АД от 21.12.2001 г. за предоставена концесия.

Напълно споделям това предложение, изложено в доклада до мен...", и т.н.

Ето и пълния текст на писмото на главния прокурор:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ   

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

На 26.02.2018 г. във Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, с твърдения за извършени закононарушения/престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“ и с искане за извършване на проверка съобразно правомощията на прокуратурата. По образуваната преписка № 3006/2018 г., по мое разпореждане, се извършва лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура, в рамките на която до настоящия момент е извършено следното:

- от Търговския регистър е изискана информация за регистрацията и собствеността на „Юлен“ АД – за установяване на собствеността на дружеството;

- от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ е изискана пълната документация по предоставяне на концесия на територия от Национален парк „Пирин“ на „Юлен“АД – за установяване на предмета на договора, пълното описание на обекта, включително концесионната площ, правата и задълженията на концесионера, вида, размера и сроковете за изпълнение на задълженията за инвестиции, изискванията свързани с опазването на околната среда, на човешкото здраве, на защитените обекти и зони и условията и реда за финансиране отстраняването на нанесените екологични щети;

- от МОСВ е изискана информация за това, издавани ли са разрешения на „Юлен“ АД за ново строителство, попадащо извън зоната на концесионния договор, сключвани ли са допълнителни споразумения за изменение или допълнение на концесионния договор за ползване на територия от Национален парк „Пирин“ , както и има ли към момента неприключили процедури за изменение или допълнение на концесионния договор, МОСВ възлагало ли е геодезично заснемане на площите, попадащи в обхвата на концесията и действително ползваните такива и какви са резултатите;

- от МОСВ е изискана информация извършвани ли са по разпореждане на министър – председателя или министри на МОСВ проверки, касаещи концесионния договор и неговото спазване, включително възлагани задачи на междуведомствени работни групи;

- от РИОСВ Благоевград е изискана информация за извършвани проверки по сигнали за нарушения на екологичното законодателство и какви са резултатите от проверките;

- от Сметната палата е изискана информация дали е извършван одит на концесионния договор;

- от Окръжна прокуратура – Благоевград е изискана информация за постъпили сигнали за извършени престъпления от страна на представители на концесионера или в резултат на решения на дружеството, както и предприетите действия;

- от Върховния административен съд е изискано за послужване административно дело № 13995/2014г., за установяване на относими към предмета на проверката документи и становища на административни органи;

- от МС е изискана информация за това в периода от 09.11.2001 г.  до настоящия момент, сезиран ли е министър – председателя или Министерски съвет на Република България за възникнали проблеми, свързани с изпълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк Пирин, община Банско, на търговското дружество „Юлен“ АД, сключен през 2001г. и какви действия са предприети, създавани ли са междуведомствени работни групи със заповед на министър - председателя или с решение на Министерския съвет за изследване на възникнали проблеми, респ. изготвяни ли  са съответни доклади, с предоставяне на  заверени копия от цялата документация.

Предмет на проверка е и твърдението в сигнала за получавана от „Юлен“ АД държавна помощ в нарушение на Закона за държавните помощи на база сключени договори със сдружението „Българска федерация по ски“ и дружеството „Български ски пул“ ЕООД, поради което е изискана необходимата информация от Министерство на младежта и спорта. Работата по преписката продължава, като на 23.05.2018 г. наблюдаващият прокурор е представил до главния прокурор доклад.

В доклада са посочени установените до сега факти, както следва:

С решение № 514/03.07.2001 г. Министерският съвет е взел решение да бъде предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“. С цитираното решение е определена обща концесионна площ в размер на 99,55 ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.„ по чупките на външната граница на ски зоната.

С решение на Министерския съвет № 738/09.11.2001 г. за концесионер чрез проведен конкурс е определен „Юлен“ АД гр. Банско, което придобива особено право на ползване. Съгласно това решение министърът на околната среда и водите е упълномощен да сключи концесионния договор с „Юлен“ АД. Решението включва и финансовите условия за предоставянето на концесията.

На 21.12.2001 г. е сключен договор за концесия между Министерски съвет – концедент, представляван от министъра на околната среда и водите и „Юлен“ АД - концесионер.

През 2010 г. МОСВ е възложило на  ЕТ „Кирил Данаилов – ТОП - ГЕО“ пълно геодезическо замерване на обекти, попадащи в обхвата на ТУП 2001 „Ски зона с център гр. Банско“ /площите, върху които са изградени пистите, въжените линии, търговските обекти и съпътстващата инфраструктура/. Последвало е и контролно замерване на съдържанието и точността на геодезическото заснемане. Резултатите от геодезическото заснемане и контролната проверка върху тях са приети от МОСВ на 19.11.2010 г. и са показали, че концесионерът експлоатира площ от 164,78 ха. Въз основа на данните от геодезическото заснемане,  в изпълнение на Договор № Д – 30 -126 от 21.12.2010 г., е изготвен цялостен анализ – експертно становище по договора за концесия. Резултатите от анализа са  приети от МОСВ на 29.04.2011 г. Съгласно експертното заключение на консултантите, изготвили анализа Методиката към концесионния договор в много голяма степен е неприложима и некоректна за определяне на дължимото концесионно възнаграждение  от страна на концесионера поради специфичното естество на неговата дейност. Поради това, предлагат изменение и допълнение към договора за концесия. В частта относно определянето на концесионното възнаграждение са посочили, че в резултат на промяна на законодателството /приемане на нов ЗК/ се е стигнало до качествена промяна в разбирането на понятието „Предмет на концесията“, при което концесиите за строителство и концесиите за добив са обособени като самостоятелни видове концесии с оглед на предмета си, поради което принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение при концесиите за добив на полезни изкопаеми, използвани при договора за концесия, вече в значителна степен са неприложими за договора за концесия с „Юлен“ АД. Предлагат на основание чл. 70 ал.3 ЗК /отм./ допълнително споразумение да се сключи след мотивирано решение на концедента и то при постигане на съгласие с концесионера. Консултантите са описали и установените нарушения на концесионния договор - че концесионерът експлоатира площ, която надвишава предоставените му 99,55 ха с 65,789 ха в повече и че част от обектите са разположени извън зоната, индивидуализирана с  точки от № 1 до № 252 в Приложение № 1 към договора за концесия. Посочили са, че в периода 2002 г. до 01.07.2006г. /до отмяната на ЗК и ППЗК/ е имало нормативна възможност за изменение на договора за концесия с „Юлен“ АД, но това не е сторено. Към момента на изготвяне на анализа /през 2010г./ такава правна възможност не е съществувала, поради нови нормативни разпоредби в ЗК.

  За установените нарушения на концесионния договор и за необходимостта от предприемане на действия  министърът на околната среда и водите е изготвил доклад  до Министерски съвет, постъпил там с писмо изх. № 03-00-358/16.06.2011 г. на МОСВ.  В представения доклад са отправени три предложения за решаване на възникналите проблеми по изпълнение на договора за концесия с „Юлен“ АД: 1.Прекратяване на договора; 2. Възстановяване на състоянието на ски зоната от страна на Концесионера в съответствие с условията на договора за концесия и ТУП 2001 и 3. Изменения на договора за концесия.

  Докладът от министъра на околната среда и водите е разгледан на оперативно заседание на Министерски съвет на 29.06.2011 г. В изпратения ни стенографски запис от заседанието се установява, че е проведено обсъждане на поставените в него въпроси, а стенографският протокол завършва с изречение „Приемаме третия вариант“.  Няма обаче приложено взето надлежно решение на Министерския съвет в този смисъл.

През 2011 г. – 2012 г. одитен екип на Сметната палата е извършил одит на концесионния договор, обхващащ периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г. Одитът на Сметната палата е приключил с одитен доклад № 04000002611, издаден с Разпореждане на СП № 076/18.03.2013 г., в който са изложени редица констатации и са дадени препоръки към министъра на околната среда и водите. Основните констатации и изводи в одитния доклад са:

1. В периода до 2009 г. в МОСВ не са създадени условия за адекватен и ефективен контрол по изпълнението на договора.

2. Клаузите в договора за концесия по отношение на ползването на предоставената концесионна територия, определянето и внасянето на концесионното възнаграждение, откриването и поддържането на банковата гаранция за гарантиране на инвестициите и опазването на околната среда са непрецизни, непълни и не достатъчно ясни. Договорът не съдържа клаузи за неустойки при системно неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане на концесионното възнаграждение.

Дадени са препоръки към МОСВ, за изпълнението на които министърът на околната среда и водите със Заповед № РД – 407/25.04.2013г. е сформирал работни групи, които изпълняват конкретни задачи.

След приключване на работата на сформираните групи и предаване на докладите е установено, че са налице редица проблеми, свързани с изпълнението на концесионния договор. За тези проблеми, министърът на околната среда и водите е изготвил доклад изх. № 03-00-484/30.09.2013 г. до Министерски съвет. С този доклад е отправено предложение правителството да вземе решение за изясняване с концесионера на възникналите и съществуващи спорни въпроси с участието на концедента и със съдействието на Министерство на инвестиционното проектиране, Министерство на регионалното развитие, Дирекция „Правна“, дирекция „Стратегическо развитие и координация“ към МС и други компетентни ведомства.

Този доклад е разгледан и обсъден в МС на оперативно заседание, проведено на 02.10.2013 г.

С писмо изх. № 04-00-2815/11.10.2013 г. министърът на околната среда и водите е отправил до администрацията на МС /дирекция „Правна“ и дирекция „Стратегическо развитие и координация“/ писмо с искане за изразяване на становище по компетентност.

На 14.11.2013 г. Министерският съвет е взел решение № 705/14.11.2013 г., с което е създадена междуведомствена работна група за привличане, координация и насърчаване изпълнението на приоритетни инвестиционни проекти в областта на туризма на стойност над 50 млн. лева. На проведено заседание на тази междуведомствена група на 22.07.2014 г. е взето решение да се предложи на министъра на околната среда и водите да съобрази договора за концесия – актуализирана редакция с предложените изменения и да се предложи на Министерския съвет да приеме решение за възлагане на сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия с „Юлен“АД.

В резултат на решенията на междуведомствената работна група, в периода 04 - 06 август 2013 г. е взето неприсъствено решение на Министерски съвет № 836/22.12.2014 г., с което е възложено на министъра на околната среда и водите да сключи допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско за изграждане и експлоатация на “Ски зона с център гр. Банско“ с параметрите, посочени в решението, като отправи предложение до концесионера за изменение на концесионния договор.  

  Решението на Министерски съвет № 836/22.12.2014 г. е отменено с решение на Министерски съвет № 5/08.01.2015 г. Решено е също със заповед на министър – председателя да се създаде междуведомствена работна група, която в срок до 15.02.2015 г. да разгледа възникналите проблеми, свързани с изпълнението на договора за концесия с Юлен“АД и да предложи варианти за разрешаването им. Работната група да се председателства от представител на администрацията на МС, като в състава й се включат представители на администрацията на МС - дирекция „Правна“ и дирекция „Икономическа и социална политика“ и на следните ведомства: МОСВ, МРРБ, МФ, ММС, МОН, МИ, МТ, ДНСК и АГКК. Контролът по изпълнението на това решение на МС е възложен на заместник министър – председателя по европейските фондове и икономическа политика.

Със заповед № Р-14/21.01.2015 г. на министър – председателя е създадена междуведомствената работа група, с поставената в решението на МС №5/08.01.2015г. задача.

Работата на работната група е приключила с представянето на министър – председателя на Доклад от 26.02.2015 г. Членовете на работната група се обединяват около становището, че привеждането на концесионния договор към действащото законодателство ще разреши възникналите проблеми, свързани с изпълнението на концесионния договор. В тази връзка е предложен и проект на решение на Министерския съвет, като основа за сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор.

На 10.03.2015 г. е проведено заседание на Съвета за развитие при Министерски съвет, на което докладът на междуведомствената работна група, създадена със заповед № Р-14/21.01.2015 г. на министър – председателя е докладван от министъра на околната среда и водите. Съветът на развитие е приел за сведение информацията за резултатите от дейността на междуведомствената работна група.

На 12.05.2015г. Съветът за развитие при Министерски съвет е взел решение Секретариатът на съвета да предостави на парламентарните групи, участвали в него, допълнителна информация и документи, въз основа на които в едноседмичен срок да бъде изразена ясна позиция от тяхна страна по следните два въпроса: 1. Подкрепя ли се предложението за изменение и допълнение на договора за концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост, както е предложено от междуведомствената работна група и 2. Подкрепя ли се инициирането на процедура за приемане от МС на промени в действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, съгласно Решение на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ от 19.02.2013г., преди одобрението и приемането на нов План за управление. Изпратено е писмо до парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Парламентарните групи на „Патриотичен фронт“ и АБВ са изразили подкрепа.

На 10.02.2016 г. е проведено заседание на Съвета за развитие при МС, на което членовете на Съвета и председателите и съпредседателите на парламентарните групи са изразили обща позиция за необходимостта от предприемане на действия по разглеждане на предложението за изменение и допълнение на договора за концесия с „Юлен“ АД, като окончателното решение на съвета ще бъде обсъдено след изразяване на позиция от страна на „Реформаторския блок“ на следващо заседание на Съвета.

На свое заседание от 19.02.2016 г. членовете на Съвета за развитие единодушно са подкрепили предложението на междуведомствената работна група за изменение и допълнение на договора за концесия.

На 05.12.2017 г. заместник министър- председателят по икономическата и демографската политика и министърът на околната среда и водите са внесли до Министерски съвет доклад, ведно с проект на решение на МС за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за концесия с „Юлен“. В доклада е са посочени следните основни факти:

- В концесионния договор са включени текстове, съответстващи по терминология и съдържание на действащото към датата на неговото сключване законодателство, чието съдържание е различно от действащото към настоящия момент законодателство;

- В концесионния договор  се използват понятия, които не са били дефинирани с действащото към датата на сключване на договора законодателство, като им е придадено конкретно, а в някои случаи противоречиво съдържание, което не съответства на действащото към момента законодателство;

- В концесионния договор  определянето на годишното концесионно възнаграждение (КВ) се извършва на базата на Методика за изчисляване на концесионното възнаграждение /Методика/, заимствана от Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионно възнаграждение /КВ/ за добив на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства. В Методиката не са конкретизирани показателите и параметрите, от които зависи изчисляването на КВ и начинът на формиране на числените им стойности. Налице е невъзможност за еднозначно тълкуване на Методиката, като тази невъзможност е посочена и в одитния доклад на Сметната палата, в който са направени и конкретни предложения. Като цяло Методиката не съответства на разпоредбата на чл. 7, ал. 2 от ЗК, тъй като не осигурява справедливо разпределение на ползите от концесията между концесионера и концедента, при отчитане на поетите рискове;

- Отмененият и действащият ЗК използват различен подход относно дефинирането и разграничаването на концесиите и относно определянето на обектите на концесията. Доколкото  концесионния договор отразява подхода на отменения ЗК, в определени аспекти същият не съответства на действащия ЗК. След сключването на концесионния договор са извършени и редица други промени в законодателството, засягащи основни параметри както на обекта на концесията, така и на правата и задълженията на страните по договора.

Заседание на Министерския съвет е проведено на 06.12.2017 г., на което разглеждането на постъпилия доклад е отложено за следващо заседание.

В изпратените ни материали /към 20.03.2018г./ от МС липсват други решения или протоколи от заседания на правителството, на които да е разглеждан въпроса за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор с „Юлен“ АД.

Междувременно, на 01.01.2018г. влиза в сила нов Закон за концесиите.

На 07.03.2018 г. в Министерство на околната среда и водите е постъпило предложение от „Юлен“АД за иницииране на процедура за изменение на концесионния договор, като се изразяват готовност за дискутиране и на други противоречия, за да стигнат до взаимноприемливо решение и след одобрение от МС да подпишат анекс към договора за концесия. В писмото си до прокуратурата, МОСВ са посочили, че по това предложение не е процедирано.

 

При така установената фактическа обстановка, наблюдаващият прокурор е счел, че са събрани всички относими документи и се налага изпращане на предложение до Министерски съвет с правно основание чл. 145 ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменения и допълнения в договора между МС и „Юлен“ АД от 21.12.2001 г. за предоставена концесия.

 

Напълно споделям това предложение, изложено в доклада до мен по прокурорска преписка № 3006/2018 г. по описа на ВКП от 23.05.2018 г., както и всички изводи, направени в него в хода на проверката досега. С оглед на това, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност и на основание чл. 145 ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт

ВИ ПРЕДЛАГАМ:

Министерският съвет на Република България

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.

ГЛАВЕН  ПРОКУРОР : / П /                        СОТИР ЦАЦАРОВ

 

Малиново сорбе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6907480

Малиново сорбеВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Започва записването за 15 хиляди безплатни пътувания за младежи из ЕС

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/12/3198365_zapochva_zapisvaneto_na_15_hiliadi_bezplatni/?ref=rss


От 13 часа днес до 13 часа на 26 юни всички 18-годишни граждани на ЕС могат да кандидатстват да получат едно от 15 хиляди безплатни пътувания из Европейския съюз това лято на стойност средно 255 евро.<br /><br />На всяка държава — членка на ЕС, са разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Това означава, че в тази сесия за България се отредени 208 билета (най-много получава...

Световно година храни: българският бизнес очаква с вълнение шампионата в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/12/3198260_svetovno_godina_hrani_bulgarskiiat_biznes_ochakva_s/?ref=rss


България няма да играе на световното първенство по футбол. И това не е новина, защото е така на пети пореден мондиал. Но това не пречи на хората да се вълнуват покрай футболните страсти, нито пък на компаниите да мечтаят и да се борят да извлекат максимума от раздвижването на потреблението.<br /><br />Няколко са секторите, които по традиция се радват на всяко голямо футболно първенство в летните месеци. Продажба на бира, някои храни, телевизори...<br /><br />Българският...

Гениални решения на ежедневни проблеми (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/genialni-resheniia-na-ezhednevni-problemi-snimki-6083276

Креативното мислене е качество, което се цени високо, а тези хора определено го притежават

12 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375770

Събития 1444 г. – Подписан е Адрианополският мир, който слага край на първия поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди за прогонване на османските нашественици от Европа. 1668 г. – Основан е Университета в Лунд, един от най-старите университети в Европа.

Тръмп и Ким Чен-ун - 48 минути на 4 очи в Сингапур

https://offnews.bg//sviat/tramp-i-kim-chen-un-48-minuti-na-4-ochi-v-singapur-682445.html

Историческата среща между президентите Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на четири очи продължи 48 минути, според Белия дом. 

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким. "Ще решим голям проблем, голяма дилема", прогнозира президентът на САЩ, цитиран от АП. 

Двамата лидери направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка на фотографите в хотел "Капела" на остров "Сентоса". След това Тръмп и Ким си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 
"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.

"Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Съвместна пресконференция няма да има. Според предварителните съобщения Доналд Тръмп ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на разговорите.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян.

Тръмп и Ким Чен-ун - 48 минути на 4 очи в Сингапур (галерия)

https://offnews.bg//sviat/tramp-i-kim-chen-un-48-minuti-na-4-ochi-v-singapur-galeria-682445.html

Историческата среща между президентите Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на четири очи продължи 48 минути, според Белия дом. 

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким. "Ще решим голям проблем, голяма дилема", прогнозира президентът на САЩ, цитиран от АП. 

Двамата лидери направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка на фотографите в хотел "Капела" на остров "Сентоса". След това Тръмп и Ким си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 
"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.

"Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Съвместна пресконференция няма да има. Според предварителните съобщения Доналд Тръмп ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на разговорите.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян. 

Малко по-късно двамата лидери продължиха разговорите си в разширен формат. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Майк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.
От севернокорейска страна присъстваха заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен. Двете делегации имаха работен обяд.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135334/

На пазара:
- Колко го продаваш този петел?
- Амии....1000 лв.
- К`во!!! Що хиляда бе?!
- Щото толкова ми трябват!!!
към вица

45-минутната среща между Тръмп и Ким

https://www.investor.bg/analizi/91/a/45-minutnata-sreshta-mejdu-trymp-i-kim-262734/

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким

Прогноза за времето - 12 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375769

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще са от 23° до 26°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще е предимно 2 бала.

Пламен Димитров: Премиерът сбърка, като прие оставката на Бисер Петков

https://petel.bg/Plamen-Dimitrov--Premierat-sbarka--kato-prie-ostavkata-na-Biser-Petkov__268832

Премиерът Бойко Борисов сбърка, като прие оставката на социалния министър Бисер Петков. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV през...

Мая Манолова: С оставката на един министър държавата не спира да живее

https://petel.bg/Maya-Manolova--S-ostavkata-na-edin-ministar-darzhavata-ne-spira-da-zhivee__268829

Омбудсманът Мая Манолова коментира в студиото на "Нова телевизия" последните събития, свързани с протеста на маюките на деца с увреждания...

Само в Северозапада! Вижте как хипермаркет в Лом се справя с мухите (снимка)

https://petel.bg/Samo-v-Severozapada--Vizhte-kak-hipermarket-v-Lom-se-spravya-s-muhite--snimka-__268831

Снимка на хипермаркет в Лом разбуни духовете в социалната мрежа, съобщава BulNews.bg. Младеж от крайдунавския град е заснел как персонала ...

Капитанът на падналия хеликоптер има по 25 часа годишно при 6-7 пъти повече необходими

https://petel.bg/Kapitanat-na-padnaliya-helikopter-ima-po-25-chasa-godishno-pri-6-7-pati-poveche-neobhodimi-__268833

Gettyimages Току що чухме, че командирът на катастрофиралия хеликоптер е 48-годишен, има 600 летателни часа т.е. той е завършил образованието си ...

Честит рожден ден на Даринка Илиева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6907460

Честит рожден ден на Даринка ИлиеваДнес рожден ден празнува Даринка Илиева от отдел “Политика”. София преди години “открадна” варненското момиче, за да стане то най-добрият столичен общински репортер. Тя наистина владее в детайли всички теми, свързани с развитието на града, за което хората в общината начело с кмета Йорданка Фандъкова ценят Даринка.

Трима президенти откриват днес в Турция газопровода TANAP

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/12/3197956_trima_prezidenti_otkrivat_dnes_v_turciia_gazoprovoda/?ref=rss


Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия ще дадат днес официално началото на експлоатацията на турската част от големия проект Южен газов коридор, известна като Трансанадолски газопровод (TANAP).<br /><br />Това ще стане в централния град Ескишехир в присъствието не само на Реджеп Тайип Ердоган, Илхам Алиев и Георги Маргвелашвили, но и на министри на енергетиката, ръководители на енергийни компании и високопоставени официални лица от участниците в проекта и "приятелски...

Почина създателят на Чоко и Боко

http://clubz.bg/69018-pochina_syzdatelqt_na_choko_i_boko

Аниматорът Румен Петков, носител на „Златна палма“ за късометражна анимация, почина на 70 г. Вестта за смъртта му бе съобщена от съпругата му във фейсбук.

От 28 години Румен Петков живее и работи в Холивуд. У нас е познат с анимационния филм от 80-те „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, продължил като комикс в детското списание „Дъга“. Заедно със Слав Бакалов са автори на късометражния анимационен филм от 1983 г. „Женитба“, спечелил „Златна палма“. Двамата обаче не взимат наградата си, тъй като комунистическите власти в България не ги пускат да заминат за Кан.

 

 

Петков е роден на 26 януари 1948 г. в София. Завършва Художествена гимназия в столицата през 1967 г., след това получава степен магистър в Софийския университет. Работил е като аниматор, художник и режисьор в българското анимационно кино. Емигрира в Америка през 1989 г., а от 1990-а живее заедно със семейството си в Лос Анджелис. Там започва от най-ниското ниво аниматор, бил е сценарист, художник на стори бордове и режисьор на редица анимационни сериали като „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“, „Крава и пиле“, „Майк, Лу и Ог“, „Новото шоу на Уди Кълвача“ и „Приказки за Том и Джери“.

Комиксът „Чоко и Боко“ в сп. „Дъга“

Румен Петков бе и преподавател в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts). Аниматорът правеше майсторски класове в НАТФИЗ. През последните години рисуваше живопис.

„България има потенциал – казва Петков в едно свое интервю пред медиите у нас. – Нека тези деца, които са тук, да работят тук – това не е патриотизъм, това е място, където човек може да прави бизнес.“

Джони Браво
Лабораторията на Декстър

За българските политици аниматорът твърдеше, че постъпват непочтено към своя народ, докарвайки го до нищета:

„Непочтено е към пенсионерите да гладуват, а същевременно да има някакви богати хора – има нещо, което не е редно и затова и хората протестират. Контрастът е огромен и видим в България. Гледам цените тук, високи са, сравнени със стандарта. Не съм специалист, но ми се иска да виждам по-висок стандарт. И повече усмихнати българи. Ние сме талантлив народ, има красиви млади хора – просто трябва да върви в правилната посока тази държава”.

"Площад Славейков"

На път за Израел днес Борисов ще се срещне с турския премиер

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/12/3198340_na_put_za_izrael_dnes_borisov_shte_se_sreshtne_s/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заминава днес на работни посещения в Държавата Израел и в Палестинската автономия, които ще продължат три дни. На път за Ерусалим министър-председателят ще мине през турския град Измир, където ще се срещне с турския премиер Бинали Йълдъръм, съобщиха от Министерския съвет.<br /><br />Визитата на Борисов в Турция е в отговор на поканата на Йълдъръм българският премиер да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод (TANAP), който се...

Отварят системата за електронен прием на първокласници за нови заявления

http://varnautre.bg/2018/06/12/83123/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5

Системата за електронен прием на първокласници отваря в 10 часа днес за подаване на ново заявление за деца, неучаствали в първо класиране, или за редактиране на заявление за деца, участвали на първо класиране. За второ класиране родителите отново имат възможност да подредят по ред на желанията 10 училища, в които са обявени свободни места. Това […]

Екшън в Благоевград: Роми и българи се сбиха в заведение…

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%88%d1%8a%d0%bd-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81/

Истински екшън се разигра снощи в благоевградско питейно заведение. Между клиенти на заведението част, от които роми и българите избухва скандал.

На мястото се отзовават веднага три патрулки, които отцепват района. Веднага след сканндала, присъс9тващи в заведението започват да снимат с телефоните, което провокирало ромите.

По неофициални данни пострадал е и прокурор. В спешен център никой не е потърсил помощ след скандала.сн.илюстративна

Материалът Екшън в Благоевград: Роми и българи се сбиха в заведение… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

От днес 18-годишните могат да обиколят Европа с безплатни билети за влак

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-dnes-18-godishnite-mogat-da-obikoliat-evropa-s-bezplatni-bileti-za-682417.html

18-годишните младежи от днес могат да кандидатстват за билети за безплатно пътуване с влак, за да разгледат Европа.

Средствата за билетите се отпускат по програмата DiscoverEU.

Срокът за кандидатстване е от 13 ч на 12 юни до 13 ч на 26 юни.

Кандидатите трябва да са на възраст 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през това лято - в периода от юли 2018 г. до края на октомври 2018 г. Младите хора ще могат да пътуват поотделно или в група от максимум пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак, като за места без достъп до железница ще се допуска пътуване с автобус, ферибот и в редки случаи самолет.

По програмата са отпуснати 12 млн. евро. Очаква се чрез DiscoverEU поне 20 000 млади европейци да могат да опознаят неоткривани досега кътчета от Стария континент. На всяка държава — членка на ЕС, бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Първият кръг от процеса на кандидатстване ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият красотите на Европа. Втори кръг на кандидатстване с поне 5000 билета ще се проведе през есента на 2018 г.

Как се кандидатства

Желаещите ще трябва да предоставят своите лични данни, както и информация за планираното пътуване. Те ще трябва също да попълнят викторина от 5 въпроса, свързана с Европейската година на културното наследство 2018, с инициативите на ЕС, насочени към младите хора, и с предстоящите избори за Европейски парламент. Накрая, те ще трябва да отговорят на
допълнителен въпрос относно това колко млади хора според тях ще кандидатстват за тази инициатива. Отговорите ще дадат възможност на Европейската комисия да направи подбор на кандидатите. След като това бъде направено, участниците трябва да започнат да пътуват между 9 юли и 30 септември 2018 г. Те могат да пътуват до 30 дни и да посетят до 4 чуждестранни
дестинации.

Исторически момент - Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си подадоха ръце (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/asia/istoricheski-moment-donald-trymp-i-kim-chen-un-si-podadoha-ryce-snimki-news_679230.html

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун си подадоха ръце по време на историческата си първа среща в Сингапур, предаде BBC. Но Ким Чен Ун така и не отговори на най-важния въпрос, зададен му от стотици журналисти - ще започне ли Северна Корея ядреното си разоръжаване? Отговорът на този въпрос беше единствено мълчание. Бившият американски посланик в Южна Корея Кристофър Хил предположи, че все пак КНДР ще се съгласи на разоръжаване, но няма да се съгласи на конкрете

Тръмп се срещна с „талантливия“, „достоен преговарящ“ севернокорейски диктатор

http://terminal3.bg/sled-jarostna-ataka-po-zapadnite-sjuznici-trmp-se-sreshhna-s-talantlivija-dostoen-pregovarjashh-severnokorejski-diktator/

След яростна атака по западните съюзници на САЩ от Г7 днес американския президент проведе дългоочакваната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур, която завърши с подписване на три декларации и ангажимент за последващи срещи. Все още съдържанието на декларациите не е обявено.

„Той е много талантлив човек“, „достоен преговарящ“, „обича страната си много“, това бяха само част от възхвалите, които Доналд Тръмп отправи към севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. „Ще се срещнем много пъти.“

„Подписваме много важен документ“ и имаме „страхотни отношения“ заяви американския президент Доналд Тръмп. „Мисля, че отношенията на Корейския полуостров ще бъдат много по-различни отсега.“

Доналд Тръмп посреща критики, че легитимира режима на Ким и чрез срещата го поставя на равна нога с американския президент – без реално Северна Корея да се ангажира с истинска промяна на курса, а единствено продължение на дългогодишната си политика на заплахи и отстъпление към САЩ. Тръмп е първия американски президент, който сяда с лидер на Северна Корея от края на корейската война през 1953 г.

„Имахме историческа среща, на която подписахме исторически документ.“ заяви Ким Чен Ун. „Светът ще види голяма промяна.“

Декларациите все още не са разпространени до медиите, но американският президент заяви, че Северна Корея „съвсем скоро“ ще започне ядреното си разоръжаване. Това е обещание, което Северна Корея отправя неколкократно – макар да не е ясно доколко тя наистина има ядрено оръжие. 

Двамата лидери се срещнаха след месеци планиране на срещата и временен провал на преговорите през месец май. САЩ настояват за пълно ядрено разоръжаване на корейския полуостров, докато от своя страна Ким Чен Ун се притеснява, че ако изостави ядрената си програма САЩ или Южна Корея могат да нападнат страната.

Северна Корея е един от последните тоталитарни комунистически режими, в който все още действа пълна медийна цензура, неразвита икономика и система от трудови лагери.

Северна Корея като съсед на Китай е в нейната сфера на влияние и от Пекин се притесняват, че ако режимът бъде свален, то влиянието на САЩ ще достигне границите на Китай.

Това е и причина династията на Ким от години да използва защитата си от Китай, за да заплашва и изнудва Запада, а в последствие да издейства форми на финансова подкрепа от западните страни, за да прекратява ядрената си програма.

Китайският външен министър Янг И заяви, че фактът, че двамата „могат да седнат заедно и имат разговор на равни нога е важен, положителен и исторически“. Пекин повтори призива си за „пълно ядрено разоръжаване“ на китайския полуостров.

Преди срещата си с американския президент Ким Чен Ун проведе две необявени срещи с президента Си Дзинпин на Китай.

Освен Южна Корея другата страна силно притеснена от плановете на Северна Корея е Япония, която също се намира в непосредствена близост до режима на Ким.

След ескалация на напрежението през 2017 г. и остри заплахи от страна на американския президент, през 2018 г. Южна и Северна Корея положиха усилия да стоплят отношенията си.

Появиха се слухове, че се очаква нова среща този път във формат Китай, САЩ, Северна и Южна Корея, която може да бъде проведена във Пхенян, Северна Корея през юли и трета във Вашингтон през септември. Единственото, което американския президент заяви е, че „абсолютно“ ще покани Ким Чен Ун в американската столица.

Срещата на двамата идва само дни след Г7 на която Тръмп влезе в сблъсък с най-старите съюзници на САЩ и призова Русия да се върне във формата. След края на Г7 Тръмп нарече канадския премиер Джъстин Трюдо „слаб“ и „нечестен“ като изтегли подписа си от декларацията на лидерите на седемте най-развити икономики.

 

Историческият разговор между Тръмп и Ким Чен Ун приключи позитивно

http://www.transmedia.bg/2018/06/12/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-%d0%b8/

 

Приключи историческата среща на четири очи между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур.

„Предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех. Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение“, бяха думите на Тръмп след първоначалното ръкостискане с лидера на Северна Корея.

След срещата президентът на САЩ я определи като „много, много добра“ и заяви, че има „отлични отношения“ с лидера на Северна Корея. Разговорът им бе последван в разширен формат, които продължиха около час и половина.

В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.

От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон Чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо Чен.

Ким Чен Ун заявил в началото на срещата, че е заинтересуван да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в „Стрейт таймс“, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Ким признал, че „това няма да е лесно“, но изразил желание да постигне тази цел.

„Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света“, заявил севернокорейският лидер.

Прави впечатление и отсъствието на Цой Сон Хи, директор на департамента за Северна Америка и севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изиграла важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

 

Снимки от първото докосване на Тръмп и Ким

Това е първото ръкостискане между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Доскоро подобна среща изглеждаше немислима, но днес двамата ръководители си стиснаха ръцете пред широка редица знамена и тръгнаха по червен килим, разменяйки си няколко думи. Още тогава Тръмп прогнозира, че между двамата ще има „чудесна връзка“.  „Очарован съм да ви срещна, г-н президент“, каза севернокорейският лидер. „Пътят дотук не бе лесен“, добави той. „Старите предразсъдъци и привички бяха причина за това, но ние преодоляхме всичко, за да се срещнем тук днес“, каза Ким.

Експерти по езика на тялото сочат, че Тръмп е протегнал ръката си пръв като знак за доминацията си, и по навик потупал Ким. Той обаче не придърпал рязко севернокорееца, както правеше в началото на мандата си, а самият Ким също потупа Тръмп, като нито един от двамата не застана в очевидно доминираща позиция. Макар американският президент да тръгна по-рано за срещата в Сингапур, Ким е пристигнал преди него – което в корейската култура се тълкува като знак на уважение към по-възрастния събеседник.

АФП

 

 

Тръмп и Ким: Светът ще види огромна промяна

http://clubz.bg/69017-trymp_i_kim_svetyt_shte_vidi_ogromna_promqna

"Светът ще стане свидетел на "много голяма промяна", заяви при подписването на общия документ от срещата си с Ким президентът Доналд Тръмп, предаде Си Ен Ен. 

Сега остава да не си оттегли подписа от комюникето, както направи от самолета след като излетя от Канада, където бе на срещата на най-развитите страни в света Г-7.

"Подписваме много важен документ. Достатъчно всеобхватен", добави Тръмп. "Много се радваме, че имаме честта да подпишем този документ", добави той.

Президентът обеща да започне процесът по по-нататъшното развитие на отношенията между САЩ и КНДР "много бързо"- 

"Вашингтон и Пхенян ще бъдат впечатлени от резултатите, които ще им се удаде да постигнат", коментира Тръмп.

Той даде дума, че връзките между Вашингтон и Пхенян ще се отличават коренно от всичко, което е било досега.

"Безусловно", така отговори Тръмп на въпрос след подписването дали е готов да приеме Ким в Белия дом.

Тръмп и Ким се поразходиха, за да се разсеят от напрегнатия дневен ред на срещата.

"Светът ще види огромни промени. Искам да благодаря на президента Тръмп затова, че срещата се състоя", изтъкна Ким Чен Ун.

В съвмеството изявление на двамата пред журналисти Доналд Тръмп не обясни какъв точно е документът, който двамата лидери подписаха пред телевизионните камери, предаде Асошиейтед прес.

Заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро" и че е установил "много специална връзка" с Ким.

Ким отново приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото, предаде БТА.

Телевизия Си Ен Ен окачестви документа и като декларация, и като писмо за намерения. 

След подписването на документа Тръмп и Ким се отдадоха на кулинарни изкушения.

Ето го обедното меню на лидерите

Телешки ребра и свинско със сладко-кисела заливка са основните блюда в менюто, сервирано на президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун на работния им обяд в Сингапур днес, предаде Ройтерс. 

Менюто е подготвено така, че да съчетава вкусовете на Изтока и Запада по време на историческата среща на двамата лидери, отбелязва агенцията. 

Предястията включват скариди и салата от авокадо, салата от зелено манго по югоизточноазиатски маниер с дресинг от мед и лайм, както и пресен октопод. На масата има и "оизеон" - корейско блюдо с пълнени краставици. 

Гарнитурата към телешките ребра е огретен от картофи по френска рецепта, и броколи, задушени на пара. Свинското с хрупкава сладко-кисела заливка пък е сервирано с пържен ориз и чили сос. За седящите на масата има и корейско блюдо (дегу джорим) от риба треска със задушена соя и гарнитура от репички и азиатски зеленчуци.

За десерт членовете на двете делегации могат да избират между парфе от черен шоколад, ванилов сладолед със сироп от зрели череши и лимон и тестен десерт с пълнеж от крем.

Тръмп и Ким: Светът ще види огромна промяна (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/69017-trymp_i_kim_svetyt_shte_vidi_ogromna_promqna_pylen_tekst

"Светът ще стане свидетел на "много голяма промяна", заяви при подписването на общия документ от срещата си с Ким президентът Доналд Тръмп, предаде Си Ен Ен. 

Сега остава да не си оттегли подписа от комюникето, както направи от самолета, след като излетя от Канада, където бе на срещата на най-развитите страни в света Г-7.

"Подписваме много важен документ. Достатъчно всеобхватен -  добави Тръмп. - Много се радваме, че имаме честта да подпишем този документ."

Президентът обеща "много бързо" да започне процес по по-нататъшното развитие на отношенията между САЩ и КНДР.

"Вашингтон и Пхенян ще бъдат впечатлени от резултатите, които ще им се удаде да постигнат", каза той.

Той даде дума, че връзките между Вашингтон и Пхенян ще се отличават коренно от всичко, което е било досега.

"Безусловно", така отговори Тръмп на въпрос след подписването дали е готов да приеме Ким в Белия дом.

Тръмп и Ким се поразходиха, за да се разсеят от напрегнатия дневен ред на срещата.

"Светът ще види огромни промени. Искам да благодаря на президента Тръмп за това, че срещата се състоя", изтъкна Ким Чен Ун.

В съвмеството изявление на двамата пред журналисти Доналд Тръмп не обясни какъв точно е документът, който двамата лидери подписаха пред телевизионните камери, предаде Асошиейтед прес.

Заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро" и че е установил "много специална връзка" с Ким.

Ким отново приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото, предаде БТА.

Телевизия Си Ен Ен окачестви документа и като декларация, и като писмо за намерения.

Документът

По-късно Ройтерс разпространи пълния текст на документа:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Комисията по държавни дела на КНДР Ким Чен Ун проведоха първата си историческа среща в Сингапур на 12 юни 2018 г.

Президентът Тръмп и председателят Ким Чен Ун проведоха всеобхватна, задълбочена и искрена обмяна на мнения по нъпроси, свързани с установяването на нови отношения между САЩ и КНДР и изграждането на продължителен и солиден режим на мир на Корейския полуостров. Президентът Тръмп се ангажира да даде гаранции за сигурност на КНДР, а председателят Ким Чен Ун потвърди отново твърдия си и непоколебим ангажимент за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.

Убедени, че установяването на нови отношения между САЩ и КНДР ще допринесат за мира и благоденствието на Корейския полуостров и света и признавайки, че изграждането на взаимно доверие може да насърчи денуклеаризацията на Корейския полуостров, президентът Тръмп и председателят Ким Чен Ун заявяват следното:

♦ 1. САЩ и КНДР се ангажират да установят нови отношения помежду си в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие.

♦ 2. САЩ и КНДР ще обединят усилията си за издграждане на продължителен и стабилен режим на мир на Корейския полуостров.

♦ 3. Като потвърждава Декларацията от Панминчжон от 27 април 2018 г., КНДР се ангажира да работи за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров.

♦ 4. САЩ и КНДР се ангаживар да върнат останките на военнопленниците и изчезналите при бойни действия, включително незабавното репатриране на идентифицираните останки.

Като признават, че срещата САЩ-КНДР - първата в историята - бе епохално събитие от огромно значение и преодоля десетилетия на напрежение и враждебност между двете страни и откри ново бъдеще, президентът Тръмп и председателят Ким Чен Ун се ангажират да прилагат изцяло и експедитивно точките на това съвместно изявление. САЩ и КНДР се ангажират да провеждат последващи преговори, водени от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и равнопоставен представител на КНДР на възможно най-ранна дата, за да бъдат приложени резултатите от срещата между САЩ и КНДР.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Комисията по държавни дела на КНДР Ким Чен Ун се ангажираха за си сътрудничат за нови отношения между САЩ и КНДР и за насърчаването на мира, благоденствието и сигурността на Корейския полуостров и по света.

12 юни 2018 г.

Остров Сентоса

Сингапур

След подписването му Тръмп и Ким се отдадоха на кулинарни изкушения.

Ето го обедното меню на лидерите

Телешки ребра и свинско със сладко-кисела заливка са основните блюда в менюто, сервирано на президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун на работния им обяд в Сингапур днес, предаде Ройтерс. 

Менюто е подготвено така, че да съчетава вкусовете на Изтока и Запада по време на историческата среща на двамата лидери, отбелязва агенцията. 

Предястията включват скариди и салата от авокадо, салата от зелено манго по югоизточноазиатски маниер с дресинг от мед и лайм, както и пресен октопод. На масата има и "оизеон" - корейско блюдо с пълнени краставици. 

Гарнитурата към телешките ребра е огретен от картофи по френска рецепта и броколи, задушени на пара. Свинското с хрупкава сладко-кисела заливка пък е сервирано с пържен ориз и чили сос. За седящите на масата има и корейско блюдо (дегу джорим) от риба треска със задушена соя и гарнитура от репички и азиатски зеленчуци.

За десерт членовете на двете делегации могат да избират между парфе от черен шоколад, ванилов сладолед със сироп от зрели череши и лимон, и тестен десерт с пълнеж от крем.

Гинекологични операции без белег вече са реалност

https://petel.bg/Ginekologichni-operatsii-bez-beleg-veche-sa-realnost__268699

Безкръвни гинекологични операции, които не оставят белег, вече могат да се извършват през един малък отвор вместо през четири или пет пор...

От историческата среща в Сингапур: Три пъти зададоха на Ким Чен-ун важен въпрос, но той не отговори!

https://petel.bg/Ot-istoricheskata-sreshha-v-Singapur--Tri-pati-zadadoha-na-Kim-CHen-un-vazhen-vapros--no-toy-ne-otgovori--__268830

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун не отговори на въпрос на журналистите за възможността за ядрено разоръжаване на страната, предават кореспонде...

От днес 18-годишните могат да обиколят Европа с безплатни билети за влак

https://petel.bg/Ot-dnes-18-godishnite-mogat-da-obikolyat-Evropa-s-bezplatni-bileti-za-vlak__268828

18-годишните младежи от днес могат да кандидатстват за билети за безплатно пътуване с влак, за да разгледат Европа. Средствата за билетит...

Синоптиците с шокираща прогноза за днес, живакът удря...

https://petel.bg/-Sinoptitsite-s-shokirashha-prognoza-za-dnes--zhivakat-udrya---__268827

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и главно в планинските райони от западната половина на с...

Страшна трагедия сполетя легендата Боде Милър

https://petel.bg/Strashna-tragediya-spoletya-legendata-Bode-Milar__268826

Страшна трагедия сполетя олимпийския шампион и легенда в ските Боде Милър и неговото семейство. Самият той сподели ужасната новина на пр...

Пийраси, сър!

https://bivol.bg/%d0%bf%d0%b8%d0%b9%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%80.html

Идва ми на ума оня виц, който завършва на „пийраси, сър“. Добре де, държавата се тресеше преди седемдесетина години. Преди трийсетина години. Преди десетина години хич нямаше какво да се тресе, защото сеизмологичният център отчете данни, които нито ска̀лата на Меркали-Канкани-Зиберг, нито тази на Рихтер или пък камо ли тази на Медведев-Шпонхойер-Карник могат да отчетат. […]

Това са най-стилните класически автомобили (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/biznes/tova-sa-naj-stilnite-klasicheski-avtomobili-video-2102764

В един бързо развиващ се свят, новите технологии и бързите коли изглежда, че са най-желаните неща. Но има едно нещо, което никога не остарява, а именно стилните ретро автомобили от миналото. Ето някои от най-добрите модели, създавани в последните няколко десетилетия:

Срещата с Ким Чен-ун надминала всички очаквания на Тръмп (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/sreshtata-s-kim-chen-un-nadminala-vsichki-ochakvaniia-na-trymp-video-2102841

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи", предаде АП.
 

/Видео/ Шокирани! Майките на деца с увреждания на протест в подкрепа на министър Петков!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Шокирани сме от оставката на социалния министър. Тъкмо започна работа по въпроса, а два часа по-късно подаде оставка. Това заяви част от протестиращите майки на деца с увреждания в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Днес започва протест в Шумен в подкрепа на министър Петков. Ако не видим промени ще искаме оставка на цялото правителство“, коментира още тя.

„Изненадваща е оставката на социалния министър, особено когато проблемът започна да се решава“, заяви Грета, жена с увреждания.

„Ще има протести в подкрепа на Бисер Петков. Министърът работи и ни показва реални резултати, нас само това ни интересува“, завърши тя.

Материалът /Видео/ Шокирани! Майките на деца с увреждания на протест в подкрепа на министър Петков! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Православен календар за 12 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875304

Православен календар за 12 юниСв. преподобни Онуфрий Велики За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във вътрешността на пустинята, за да узнае, има ли там още отци, които служат на Господа повече от него. Като си взел малко хляб и вода, той тръгнал и след четиридневен труден път видял

Майки на деца с увреждания: Не сме искали оставка на министъра

http://clubz.bg/69016-majki_na_deca_s_uvrejdaniq_ne_sme_iskali_ostavka_na_ministyra

Майки на деца с увреждания, участващи в палатковия лагер пред Народното събрание, се застъпиха за социалния министър Бисер Петков. Вчера от Министерския съвет съобщиха, че Петков е подал оставка, премиерът Бойко Борисов я е приел, а причината е "невъзможността да се овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания".

"Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ", заяви пред камерата на БНТ Олга - една от майките, които протестират в палатковия лагер пред служебния вход на парламента. 

По думите на жената министър Петков е бил първият, с когото все пак се водят разговори, въпреки че в момента тече седмият протест.

"Мога да кажа, че беше отчасти на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Не знам дали може да се върне социалният министър, но по принцип заставаме зад него", каза още жената. 

Протестите на майките на деца с увреждания продължават, а самите те са категорични, че оставката на министъра не е предизвикана от тях.

Друга майка - Венелина Казанджиева, заяви по повод исканията за приемане на нов закон, който да облекчи грижата за децата с проблеми:

"Мисля, че с новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра - не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците", обясни Казанджиева.

Пред бТВ и председателят на КНСБ Пламен Димитров се застъпи за социалния министър Бисер Петков. 

Третият член на екипажа на разбилия се край Пловдив хеликоптер е в стабилно състояние

https://www.actualno.com/society/tretijat-chlen-na-ekipaja-na-razbilija-se-kraj-plovdiv-helikopter-e-v-stabilno-systojanie-news_679229.html

Третият човек от екипажа на падналия Ми-17 - Алексей Каменов, е в стабилно състояние. Той е със счупени ребра и травма на крака и е успял сам да излезе от кабината на разбилата се машина, като е изминал около 100-тина метра в опит да се отдалечи, каза военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от Агенция „Фокус”. В момента Каменов е на лечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и се обмисля дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София, пише БГНЕС.

От "държава бандит" КНДР стана "уважавана" страна

http://clubz.bg/69015-ot_dyrjava_bandit_kndr_stana_uvajavana_strana

Президентът Доналд Тръмп стисна днес ръката на севернокорееца Ким Чен Ун и приветства началото на едни "страхотни отношения" - важна стъпка в едно необичайно ухажване, което отвори нова страница за най-голямата ядрена сила в света и за най-изолираната такава, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дали ще постигнат успех, разбира се, е много спорно. Американски и севернокорейски дипломати водеха до последно преговори за изчистване на различията по някои от основните въпроси, разделящи двете страни, включително за условията и графика, по които Северът ще предаде ядрения си арсенал, добави американското издание.

Тази първа в историята среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер след десетилетия на остра вражда е началната фаза от процес, който САЩ, Япония, Китай и Южна Корея се надяват да доведе до премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, пише "Файненшъл таймс". 

Срещата на върха, която се проведе 17 месеца след като Тръмп дойде на власт, бе предшествана от период на сътресения, в който двете държави в един момент изглеждаха на ръба на война. Лидерите си разменяха обиди миналото лято, когато Тръмп нарече Ким "луд", а севернокореецът каза, че американецът е "изкуфял старец", пише британското издание.

Какъвто и да е резултатът от срещата, Ким вече постигна първи успех и реализира амбицията на дядо си Ким Ир Сен да превърне Корейската народнодемократична република в пълноправен играч на международната сцена, пише в. "Монд".

От изолирана и бедна "държава бандит", чиито ръководители са обект на подигравки в чужбина, КНДР става "уважавана" държава и населението й получава изкупление за страданието си в продължение на половин век. По този начин севернокорейците, слабо информирани за повратите на международната политика, може да тълкуват срещата на своя водач с президента на страна, с която са водили кървав конфликт и на която са се опълчвали години наред, пише още френският вестник, цитиран от БТА.

Модернизацията на Българската армия е закъснял процес, призна Каракачанов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/modernizaciiata-na-bylgarskata-armiia-e-zakysnial-proces-prizna-karakachanov-2102844

Модернизацията на Българската армия, за съжаление, е закъснял процес и то с много години. Това коментира в 24 авиобаза - Крумово министърът на отбраната Красимир Каракачанов след инцидента с военния вертолет Ми-17, при който

Два джина

http://www.eurochicago.com/2018/06/djina/

Не съм живяла в двор между лози, под облаци като непрана вълна, не съм държала в шепата звезди, докато изгревът не ги погълне...

НЛО побърка Италия, два изтребителя погнаха извънземния нашественик над Пиемонт!

https://petel.bg/NLO-pobarka-Italiya--dva-iztrebitelya-pognaha-izvanzemniya-nashestvenik-nad-Piemont-__268824

НЛО държа в напрежение цели два дни жителите на италианската област Пиемонт и цялата страна. Искрящият летящ обект бил забелязан от свиде...

Алпинистът Дойчин Василев празнува рожден ден

https://petel.bg/Alpinistat-Doychin-Vasilev-praznuva-rozhden-den__268823

Българският алпинист Дойчин Василев е роден на 12 юни 1944 г. в с. Кумарица, Столична община Той е антарктически изследовател и кинодок...

Тръмп и Ким завършиха срещата си лице в лице, журналисти дочуха президентът на САЩ да казва... (Видео)

https://petel.bg/Tramp-i-Kim-zavarshiha-sreshhata-si-litse-v-litse--zhurnalisti-dochuha-prezidentat-na-SASHH-da-kazva-----Video--__268822

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун завършиха срещата си лице в лице в Сингапур преди срещата на в...

Изтеглят от Европа около 774 000 превозни средства с марката "Мерцедес"

https://petel.bg/Izteglyat-ot-Evropa-okolo-774-000-prevozni-sredstva-s-markata-Mertsedes-__268821

Германия обяви, че ще нареди да се изтеглят около 774 000 превозни средства от производителя на „Мерцедес-Бенц” - „Даймлер” от Европа. Влас...

Хеликоптерът, който падна край Пловдив, е водил парада в София на 6 май

https://petel.bg/Helikopterat--koyto-padna-kray-Plovdiv--e-vodil-parada-v-Sofiya-na-6-may__268820

Падналият хеликоптер край Пловдив е водил военния парад в София на 6 май. Това стана ясно след тежката катастрофа, при която загинаха двам...

Близък план на падналия военен хеликоптер край Пловдив!

https://petel.bg/Blizak-plan-na-padnaliya-voenen-helikopter-kray-Plovdiv--__268819

Множество хора са станали свидетели на падането на хеликоптера вчера близо до летището в Пловдив. Според някои от тях, машината е горяла, ...

Военен хеликоптер е паднал край летище Пловдив, двама пилоти са загинали

https://zaistinata.com/%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b5%d1%80-%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%89/

Военен хеликоптер Ми-17 е паднал късно снощи в района на летище Пловидв. При инцидента са загинали двама пилоти – командирът на хеликоптера и помощник-пилота. Ранен е бил бордният инженер, който е бил откаран незабавно в болница. Животът му е вън от опасност, но е със счупени ребра и глезен.  Пред журналисти късно снощи военният министър Красимир Каракачанов […]

На 8 места в София няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-8-mesta-v-sofia-niama-da-ima-voda-682391.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Солунска“ в община Триадица налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на ул. „Солунска“ от ул. „Княз Борис I“ до бул. „Витоша“.

Ремонтни работи на ул. „Промишлена“ в „Овча купел“ налагат спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на бл. 38, вх. А и Б и бл. 27А. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Брезина“ в кв. „Орландовци“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на ул. „Березина“ от ул. „Калач“ до ул. „Арда“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. „Димитър Миленков“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на кв. „Димитър Миленков“ от № 200 до № 300. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Народно хоро“ в кв. „Овча купел“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на ул. „Народно хоро“ между ул. „Рождество“ и ул. „Иван Радоев“. 

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бесарабия“ в кв. „Васил Левски“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на ул. "Летоструй" от ул. "Витиня" до ул."Бесарабия". 

Диагностика на уличен водопровод отклонение на ул. „Коце Петров Бургов“ в кв. „Кумарица“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на ул. „Коце Петров Бургов“, ул. „Свещеник Юрдан Ангелов“, ул. „Леярска“ от ул. „Коце Петров Бургов“ до ул. „Незабравка“. 

Без вода във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Д-р Иван Стаменов“ и ул. „Генерал Йосиф В. Гурко“ в кв. „Бусманци“ ще бъдат от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Генерал Йосиф В. Гурко“, ул. „Просвета“, ул. „Беговица“, ул. „Татарски път“. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Хотнишки водопад“ във в.з. Малинова долина налага спиране на водоподаването от 10:00 до 21:00 часа на ул. „Хотнишки водопад“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Слънце и яка жега, дъжд само в планините

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-i-iaka-zhega-dazhd-samo-v-planinite-682412.html

Слънце и яка жега прогнозират синоптиците за днес. Само в планинските райони в западната част от страната ще превали след обяд. 

Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса.  

В планините ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Пролетни температури ще показват термометрите и по най-високите върхове - около 17 градуса на 2000 метра. 

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще са от 23 до 26 градуса. Температурата на морската вода е 23-25 градуса, вълнението на морето ще е около 2 бала.

Учени откриха ключ към удължаване на живота

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-otkriha-kliuch-kym-udylzhavane-na-zhivota-2102793

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис идентифицираха възпрепятстващ скъсяването на теломерите механизъм на действие на ензима теломераза, съобщи Лента.

Теломените са окончанията на хромозомите. Те предотвратяват загубата

Манията на Тръмп да къса документи е кошмар за архиварите на Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/maniiata-na-trymp-da-kysa-dokumenti-e-koshmar-za-arhivarite-na-beliia-dom-2102837

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има навика да къса документите, които току-що е прочел, което принуждава архиварите на Белия дом да ги лепят, като понякога събират парчета, които са колкото конфети, съобщи американският информационен сайт "Политико", цитиран от АФП

Майки на деца с увреждания: Не сме искали оставка, протестите продължават

https://petel.bg/Mayki-na-detsa-s-uvrezhdaniya--Ne-sme-iskali-ostavka--protestite-prodalzhavat__268818

Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бях...

Ето къде остават без ток във Варна и региона

https://petel.bg/Eto-kade-ostavat-bez-tok-vav-Varna-i-regiona-__268816

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия са възможни смущения на електрозахранва...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване