Токио измести Лондон като най-оживен пазар на бизнес имоти в света

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/tokio-izmesti-london-kato-nai-ojiven-pazar-na-biznes-imoti-v-sveta-262748/

Обемът от инвестиции в японската столица е достигнал 9,1 млрд. долара през първите три месеца на 2018 г.

Здравният контрол по границите ще бъде уеднаквен за всички държави в ЕС

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6908874

Здравният контрол по границите ще бъде уеднаквен за всички държави в ЕСПредстои здравният контрол по границите в рамките на ЕС да бъде уеднаквен, каза днес във Варна зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова преди откриването на международна работна среща на експерти от 15 държави. Във форума участва и главният държавен инспектор на България д-р Ангел Кунчев.

Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун завърши

http://pogled.info/svetoven/sreshtata-mezhdu-tramp-i-kim-chen-un-zavarshi.95266

/Поглед.инфо/ Срещата между Тръмп и Ким Чен Ун завърши. /ВИДЕО/ Рус.ез.

Тръмп предизвика криза за обувки при националите на Иран за световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6908875

Тръмп предизвика криза за обувки при националите на Иран за световнотоСанкциите, които президентът на САЩ Доналд Тръпм обяви срещу Иран, изненадващо удариха по националния отбор на световното. Американската компания "Найк" спря доставките на футболни обувки за играчите на Карлос Кейрош, защото е забранена всякаква търговиая с Иран. "Това е нечувано. Играчите са свикнали с екипировката си и определено ще ни попречи

1 година затвор за шофьор, убил друг при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908868

1 година затвор за шофьор, убил друг при катастрофаЕдна година лишаване от свобода и две години без право на управление получи водач на турски камион, причинил смърт на друг шофьор и ранил неговия спътник, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата във Велико Търново. Подсъдимият О. А. е предизвикал тежка катастрофа на пътя "Велико Търново - Русе" през декември миналата година.

Експерти оценяват кандидатурата на Варна за Европейска столица на спорта

https://www.24chasa.bg/region/article/6908869

Експерти оценяват кандидатурата на Варна за Европейска столица на спорта

"Младежкият дух и енергия са неразривно свързани със спорта, затова съвсем логично е, след като бяхме Европейска младежка столица през 2017 г., да бъдем и кандидат за титлата Европейски град на спорта. Варна е град с богати спортни традиции, гордеем се не само със своите олимпийски и световни шампиони, но и с активния масов спорт,

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SeeQY8V7_n0/

“Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната политика.” Това заяви пред журналисти в Измир министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че социалният министър, който подаде оставка вчера, се справя добре, но е факт, че заради проблеми в социалната сфера един след друг се появяват палаткови лагери с протестиращи. “Не мога да гледам това, при положение, че за социална политика през 2018 г. са дадени много повече пари, отколкото в бюджета за 2016 или 2017 г.”, коментира Борисов. Премиерът припомни, че с над 80 млн. лв. повече са средствата, заделени за социални дейности през настоящата година. “Щом протестиращите могат да работят с него – да работят. Сега, ако сложим нов министър, ще има конфликт. Всички сме добронамерени и целта е въпросът да бъде решен”, категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов заяви още, че очаква съвместни конкретни предложения за решение на проблемите от страна на Бисер Петков и протестиращите.

Гответе се за Ден на бащата в Парк-музей "Владислав Варненчик"

http://www.varna24.bg/news/796429.html

На 16 юни от 10.00 до 17.00 ч. с вход свободен в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. ...

Член на правителството на Мей подаде оставка преди важен вот за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908860

Член на правителството на Мей подаде оставка преди важен вот за БрекзитПарламентарният заместник-министър на правосъдието на Великобритания Филип Лий подаде оставка в израз на несъгласието си с курса на правителството на премиера Тереза Мей за реализирането на Брекзит, предаде Ройтерс. "Щом като в бъдеще трябва да гледам в очите своите деца и честно да им кажа, че съм направил най-доброто за тях, аз не мога,

Арестуваха собственик на фирма за млечни продукти, скрил 900 000 лв. ДДС

https://offnews.bg//temida/arestuvaha-sobstvenik-na-firma-za-mlechni-produkti-skril-900-000-lv-682493.html

Организирана престъпна група начело със собственик на голямо млечно предприятие е разбита във Велико Търново, съобщи зам.-шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева. 

Босът е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца чрез регистрирането на дружества - бушони. Начева отказа съобщи името на задържаният собственик, но по неофициална информация става дума за Стефан Василев и фирма "Елена". За последните 2 години и половина тя имала оборот от 50 млн. лева.

Освен Василев са обвинени още двама души, единият е с гаранция от 50 000 лева.  

Акцията се е провела на територията на Русе, Търговище, Велико Търново, Пазарджик. Претърсени са 21 имота, счетоводни къщи и частни домове, заяви наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Приходите от нощувки на чужденци у нас се увеличават с 9,9 на сто през април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908862

Приходите от нощувки на чужденци у нас се увеличават с 9,9 на сто през априлПриходите от нощувки през април 2018 г. достигат 47.1 млн. лв., или с 6.4 на сто повече в сравнение с април 2017 г., съобщи Националният статистически институт. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужденци - с 9.9 на сто, така и от българи - с 2.6 на сто. През април в страната са работили 2 037 места за настаняване с над 10 легла.

До края на юни откриваме газовата връзка с Турция, прогнозират Борисов и Йълдъръм

http://www.moreto.net/novini.php?n=375841

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговора на българския министър-председател Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм. Борисов е на посещение в Турция, след като Йълдъръм го покани да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Швеция повдигна обвинения срещу мъжа, предизвикал нобеловия скандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908856

Швеция повдигна обвинения срещу мъжа, предизвикал нобеловия скандалМъжът, предизвикал скандала за сексуални посегателства и финансови престъпления в Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, беше обвинен в двукратно изнасилване на жена през 2011 г., съобщават Асошиейтед прес и Франс прес. Доказателствата са "солидни и достатъчни за съдебно преследване", казва прокурор Кристина Войт.

Градина: Едногодишните цветя се торят на 15 дни

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6908564

Градина: Едногодишните цветя се торят на 15 дниПрепоръчително е за всички цъфтящи растения, включително и храсти, да се използват торове, които подпомагат цъфтежа. Разбира се, при многогодишните растения, трябва да се прави и почвено торене с подходящи продукти. Няма съмнение обаче, че подхранването чрез листата е лесно, удобно, и в този случай доста по-ефективно.

Доброволци загасили сами пламнал автомобил, чакали 20 мин. 112 да предаде за пожара

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0-%d1%87/

Доброволци са успели да се справят сами с възникнал пожар във Враца, след като 20 минути чакали операторите на телефон 112 да предадат за пожара. Тази сутрин зад жилищен блок във Враца се подпалил автомобил. Първоначално живеещите решили, че гъстият дим, който нахлува през прозорците им идва от запален контейнер, но след това се установило, […]

Над 76 млн. лв. губи България годишно от незаявени ТВ абонати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908679

Над 76 млн. лв. губи България годишно от незаявени ТВ абонатиНад 76 млн. лв. са загубите за България за година от незаявените от телевизионните оператори абонати на услугите им. Това показва проучване на Ernst & Young. Според него заявените домакинства са с 30-35% по-малко от реалните.  Отчетено е още, че реалният пазар на операторите в България е 371 млн. лв.

Университетската диплома помага за ръста на заплатата

https://www.investor.bg/obrazovanie/466/a/universitetskata-diploma-pomaga-za-rysta-na-zaplatata-262779/

Възнаграждението на завършилите висше расте по-бързо от това на хората със средно образование

Напрежение в Угърчин след побой и палеж на къща

http://www.cross.bg/kushta-romi-ygurchin-1576700.html

/КРОСС/ Жандармерия е блокирала Угърчин след сблъсъци между българи и роми, съобщава БНР. Вчера трима роми с ножове и брадви нападнали строителни работници и пребили възрастни мъж и жена. По-късно напрежението ескалирало и за отмъщение била подпалена една къща. При пожара няма жертви. Двама от нападателите от вчерашния ден са арестувани. Националното радио цитира местни хора, според които проявите на агресия са всекидневие, а извършителите на посегателствата остават ненаказани.

До юли "Ей И Ес" казва колко иска за разваляне на дългосрочния си договор

https://www.mediapool.bg/do-yuli-ei-i-es-kazva-kolko-iska-za-razvalyane-na-dalgosrochniya-si-dogovor-news280202.html

В началото на юли американската компания "Ей И Ес" ще каже на българското правителство каква компенсация иска да й бъде платена за предсрочното прекратяване на 15-годишния договор за изкупуване на произведената електроенергия в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", който изтича през 2026 г., и за излизането й на свободния пазар на ток. Това съобщиха президентът и изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет и Иван Цанков пред журналисти във вторник. Точно какво ще е исканото обезщетение все още се изчислява по сложни модели, а крайната сума ще е въпрос на преговори с кабинета и одобрение от банките-кредиторки на въведената в експлоатация през 2011 г. изцяло нова и модерна въглищна електроцентрала. Със заеми бяха осигурени 70 на сто от инвестицията. Компанията иска разговорите за компенсацията да приключат максимално бързо, за да може се върне към обичайния си бизнес, който е производство на ток, а не правни въпроси, по думите на Маркет. От "Ей И Ес" припомниха, че през февруари 2018 г. правителството поиска от тях и от другата американска ТЕЦ у нас – "КонтурГлобал Марица Изток 3", прекратяване на дългосрочните им договори за изкупуване на ток по преференциални цени и извеждане на двете мощности на свободния пазар. Това ще стане чрез изплащане от страна на "Националната електрическа компания" (НЕК), която е сключила въпросните контракти, на компенсации за невъзстановяемите разходи от направените от двете централи инвестиции. От страна на "Ей И Ес" това са 1.3 млрд. евро, от "КонтурГлобал" – над 700 млн. евро, но част от тези суми вече са се изплатили от дейността на централите и през договорите за изкупуване на тока. Така сега за разтрогването на контрактите трябва да се постигне споразумение какво обезщетение трябва да плати НЕК за преждевременното извеждане на мощностите на борсата. Преди четири месеца правителството представи на двете компании своите изчисления за дължимата компенсация на невъзстановимите инвестиционни разходи. Сумата не бе обявена, макар неофициално да се твърди, че възлиза на 450 млн. лв. "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" на свой ред започнаха свои анализи за претенциите си. Маркет и Цанков обещаха да обявят своите сметки в началото на юли, но уточниха, че е въпрос на преговори постигането на конкретно споразумение. "Тези разговори няма да са публични", каза Маркет и припомни, че почти година продължиха преговорите с кабинета за намаляване на цената на разполагаемост на двете въглищни мощности и още година отне намирането на средства от страна на НЕК (чрез теглен от собственика й БЕХ облигационен заем – б.а.) да плати натрупаните задължения към тях като част от условието за сваляне на цената на тока от двете ТЕЦ. От "КонтурГлобал" коментираха пред Mediapool, че работят по въпроса, за да отговорят максимално на правителственото искани в съответствие с европейското законодателство, но не  пожелаха да се ангажират със срокове за предявяване на своите претенции. "Въртящите се в публичното пространство компенсации не отговорят на истината", коментира Маркет. Цанков обаче призна, че ако държавата реши едностранно да прекрати договорите си с двете централи, неустойките, които НЕК трябва да плати по договорите, са цитираните от енергийния министър Теменужка Петкова. През февруари тя обясни пред журналисти, че техният размер е 3 млрд. лв. "Ние сме готови да приемем предпочетения от държавата вариант за разваляне на договора чрез компенсация за невъзстановимите разходи, но най-лесно е да се запазят сегашните дългосрочни договори", заяви Маркет и припомни, че все още няма произнасяне от страна на Брюксел по жалбата на енергийния регулатор от 2014 г. дали е налице непозволена държавна помощ с тези контракти. По думите му сегашните договори са съвместими с европейското законодателство и могат да се запазят. Но щом държавата иска развалянето им, ние сме готови на максимално бързи и прецизни преговори, допълни той. Именно те ще решат каква ще е крайната компенсация, която обаче трябва да бъде одобрена от 25-те банки-кредиторки на строежа на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", а след това и от Брюксел. Маркет посочи, че компанията му има да плаща още 700 млн. евро към финансовите институции за изграждането на мощността. Той допълни още, че въпрос на преговори е дали веднъж договорената компенсация ще се плати наведнъж или на части. Каквото и да е обезщетението за "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", то със сигурност не може да бъде поето от НЕК, която едва миналата година започна да изплува от огромните си загуби и то за сметка на заеми от своята компания майка "Български енергиен холдинг", които вече надхвърлят 2 млрд. лв., и на безлихвен бюджетен кредит за уреждането на сметката за произведеното за АЕЦ "Белене" оборудване. Плащането на сметката към американските ТЕЦ може да стане отново само със заем от БЕХ, който се готви да пуска нови облигации на ирландската и българската фондова борса, или бюджетни средства. Във всеки случай остава открит въпросът как НЕК ще връща все повече нарастващите си борчове. Аргументирайки виждането си за запазване на дългосрочните договори, което според представителите на "Ей И Ес" ще е по-безболезнено за НЕК, те дадоха пример с договорите за разлика с пазарните цени, поети от британското правителство за изграждането на АЕЦ "Хинкли Пойнт" за 35 години и цена на тока от 106 евро за мегаватчас. Електроенергията от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" струва около 70-75 евро/МВтч, половината от които се формират от необходимите разходи за въглища и за закупуване на парникови емисии, чиято цена вече е 15-16 евро за тон, посочи Маркет. В същото време обаче постиганата на борсата за ток у нас средна цена е около 35 евро/МВтч. Маркет коментира още, че твърденията за 50 процента печалба на централата са извадени от контекста. От думите му стана ясно, че след покриване на кредитите за строежа на мощността нормата на възвръщаемост на активите е 5.1 на сто, което е ниско спрямо други сходни като размер инвестиции, възлизащи на 7.5 процента. Според него централата е от изключителна важност за пазара на ток у нас, тъй като покрива около 10 на сто от нуждите на потреблението. Въглищните мощности трябва да бъдат запазени, допълни Иван Цанков и съобщи, че "Ей И Ес" е внесла през февруари 2018 г. в Изпълнителната агенция по околна среда искане за изключение от влизащите в сила от 2021 г. нови европейски тавани за изхвърляне на вредни вещества от топлоелектрическите централи във въздуха. Анализ на наетата от българските ТЕЦ консултантска компания "Амек Фостър Уилър" показал, че разходите за привеждане на инсталацията в съответствие с новите еконорми са в пъти по-големи от ползите за природата и населението, тъй като ще доведат до повишаване на цените на тока. Финансови анализи на това измерение обаче не са правени. Установено било, че "Ей И Ес" покрива повечето тавани за вредните вещества, затова иска частична дерогация на серния двуокис и пълна за живака. За живака изискванията на ЕС са 7 микрограма на куб. м средногодишна емисии, компанията иска да и се позволи да изхвърля по 50 микрограла. За серния двуокис заявлението е в комплексното разрешително да се запише 97 на сто средногодишна ефективност на пречистването от поисканите от ЕС 320 милиграма куб. м. Все още обаче няма решение на Изпълнителната агенция по околна среда по поисканата дерогация.

Тежката артилерия на ГЕРБ vs Радев, Сидеров ще го учи как да се държи като президент

http://clubz.bg/69051-tejkata_artileriq_na_gerb_vs_radev_siderov_shte_go_uchi_kak_da_se_dyrji_kato_prezident

Президентът Румен Радев пак успя да ядоса властта в лицето на ГЕРБ и "Обединените патриоти" с коментарите си след инцидента с падналия военен хеликоптер, който погуби двама пилоти, а инженерът, който е бил на борда, е в болница. В резултат - вицепремиерът Красимир Каракачанов, двама министри - Владислав Горанов и Николай Нанков, и председателите на парламентарното мнозинство Цветан Цветанов и Волен Сидеров дадоха съвместен брифинг. По различни теми, но фокусът беше Румен Радев. И донякъде опозицията от БСП. 

 
"За всички е ясно, че президентът Радев ще използва всяка възможност да се позиционира политически и да показва, че е президент на БСП. Случващото се го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията", заяви Цветанов, който говори последен. 
От думите му, а и от тезите на Горанов и Нанков, се разбра, че противопоставянето на секторни политики, както бе прочетена репликата на Радев "Вместо да се дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, парите отидоха за саниране", е опасно. Цветанов се изкуши да даде и хипотетичен, но страшен пример от бъдещето:.

"А ако след 10 години падне блок и бъдат убити живущите в него - кой ще каже тогава "къде са парите" и защо не са дадени за укрепването на жилищните сгради". 

Цветанов обяви още, че от БСП, които обявиха по-рано, че ще поискат вот на недоверие срещу правителството заради провал в сектор "Сигурност", "нямат право да говорят за това". И също, че "президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението". Мотивът на Цветанов е добре познат - когато ГЕРБ и Бойко Борисов дошли на власт след управление на БСП имало висок процент на убийства, отвличания, контрабанда

За разминаванията между конституционните правомощия и поведението на Руметн Радев се произнесе и финансовият министър Владислав Горанов. 

"Озадачени сме, на президента му се струва тясна конституционната одежда. Приоритетите на едно правителство обикновено са проверени през избори и който иска да уволни едно правителство, трябва да мине през съответните стъпки." 

"Никой не може да уволни това правителство с интервюта. Ако някой иска да предложи неговите приоритети - да го предложи по конституционния начин. Трудно е властта да спори и с дневния ред на опозицията, и с дневния ред на държавния глава."

Горанов припомни, че отговорността за внасяне на държавния бюджет според основния закон е на изпълнителната власт, а приемането на тези приоритети е работа на Народното събрание. И в тази процедура държавният глава не присъства. 

Колегата му - строителният министър Нанков, заключи, че явно президентът Радев контактувал все с хора, които хал хабер нямали от държавно управление и затова противопоставял различни сектори в изказванията си.

Председателят на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък обяви, че отдавна е отправил покана към президента Румен Радев за среща. Целта на тази среща - лидерът на "Атака" да научи Радев как да се държи като държавен глава.

„Напоследък, когато съм се изказвал за него, съм казвал общо взето доброжелателни думи. Канил съм го дори да споделя с него моя опит, да му кажа как да се държи като държавник, защото не винаги се държи така. Един президент, когато атакува собственото си правителство, защото това е и неговото правителство, е лош знак за всички посоки по света“, каза Сидеров по адрес на президента. И обяви, че става дума за използване на трагичен случай за правене на евтина политика.  

Сидеров нарече мотивите на БСП за вот на недоверие "поезия в проза" - тоест пълна липса на аргументи. 

После обаче си позволи да "посъветва" и вицепремиера Красимир Каракачанов, и останалите присъстващи, да обърнат внимание на темата с превъоръжаването на армията, защото имало вариант да си купим нова военна техника не само от страните от ЕС и от САЩ. 

Тази теза - но директно назовавайки кой може да ни превъоръжи - а именно Русия, миналата седмица сподели заместникът на Сидеров в "Атака" - Десислав Чуколов. Това се случи по време на дебатите за двата инвестиционни проекта за купуване на нови изтребители и машини за пехотата. И тогава, и днес на репликата на Сидеров, партньорите му не реагираха. 

Военният министър Красимир Каракачанов обяви по повод трагичния инцидент в авиобаза "Крумово", че всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. После призова:

"По-добре е, когато се случват подобни инциденти, да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната“.

Той поясни, че всички мероприятия в Министерство на отбраната са отменени за следващите три дни - в памет на загиналите летци.

Реал (Мадрид) изненада с новия треньор! Вижте го!

https://petel.bg/Real--Madrid--iznenada-s-noviya-trenor--Vizhte-go-__268922

Треньорът на испанския национален отбор Юлен Лопетеги е новият наставник на Реал (Мадрид), пише Блиц. "Белите" пуснаха прес съобщение ...

Борисов кацна на израелска земя и бе посрещнат топло (снимки)

https://petel.bg/Borisov-katsna-na-izraelska-zemya-i-be-posreshhnat-toplo--snimki--__268921

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Тел Авив. Премиерът бе посрещнат от Нейно превъзходителство госпожа Ирит Лилиан, извъ...

Две oт дъщерите на Наим Сюлейманоглу: Няма да присъстваме на отварянето на гроба му!

https://petel.bg/Dve-ot-dashherite-na-Naim-Syuleymanoglu--Nyama-da-prisastvame-na-otvaryaneto-na-groba-mu-__268920

След по-малко от месец - на 4 юли, предстои с прокурорско решение да бъде отворен гробът на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който п...

Вътрешният министър обяви кога ще подаде оставка

https://petel.bg/Vatreshniyat-ministar-obyavi-koga-shhe-podade-ostavka__268919

Не мисля за оставка. Аз си гледам работата. Опозицията ми иска оставката, но всъщност ми помага, защото виждам аргументите им и гледам да о...

Дадоха на съд трима полицаи от Плевен, откраднали цигари за над 2 млн. лв. от полицейски склад

https://petel.bg/Dadoha-na-sad-trima-politsai-ot-Pleven--otkradnali-tsigari-za-nad-2-mln--lv--ot-politseyski-sklad__268917

Трима полицаи от Плевен, единият от тях – самият шеф на второ РПУ в града в периода февруари 2003 – януари 2014, бяха предадени на съд за това, ...

Драгомир Стойнев: Внасяме вот на недоверие срещу правителството по тема "Сигурност”

http://www.cross.bg/dragomir-pravitelstvoto-stoiinev-1576699.html

/КРОСС/ „На съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на парламентарната ни група, взехме решение за внасяне на вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов на тема „Сигурност”. Това каза на пресконференция в централата на партията  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”  Драгомир Стойнев. Той добави, че надали ще има изненада сред българското общество за темата на вота. „Това, което се случва през последните дни и месеци, минава всякакви граници и хората не се чувстват сигурни в страната си”, обясни той. „Вотът ще бъде внесен самостоятелно и се надяваме на успех. Хората смятат, че не може да се живее в държава, в която се разстрелват данъчни инспектори, бизнесмен от Търново намира смъртта си в центъра на София, през летището влизат непроверени граждани, а искаме да сме член на Шенген. А случаят в Ботевград показа, че правителството не е способно да гарантира сигурността на гражданите в България”, каза още Драгомир Стойнев. „Започваме да готвим мотивите. Надявам се на успешен край. Повече по този начин не може да се живее в тази държава. Започваме да си спомняме мутренските времена”, заключи той.

Европейски делегати: Варна е прекрасно място

http://www.varna24.bg/news/796427.html

Кметът Иван Портних посрещна днес международни експерти от Асоциацията на европейските столици и ...

Докторът, спасил простреляната Симона, пред "24 часа": Вече се храни сама (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908829

Докторът, спасил простреляната Симона, пред "24 часа": Вече се храни сама (Снимки)Куршумът не е засегнал мисловните дялове на мозъка, казва неврохирургът Николай Недев 22-годишната Симона Тодорова, простреляна в Слънчев бряг от ревност, вече е изведена от реанимация и е настанена в отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, научи "24 часа". Момичето се храни само, пие вода и успява да произнесе някои по-кратки думи.

Пет обвързващи оферти са подадени за покупка на Пиреос Банк България

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pet-obvyrzvashti-oferti-sa-podadeni-za-pokupka-na-pireos-bank-bylgariia-262775/

Гръцката Eurobank, собственик на Пощенска банка, има интерес към придобиване на българската кредитна институция

Фермери се готвят за протест заради договорите за аренда

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/12/3198860_fermeri_se_gotviat_za_protest_zaradi_dogovorite_za/?ref=rss


Фермери подготвят протест срещу новоприетите промени в Закона за земеделските земи. Въпреки че промените целят пресичане на измамите с договорите за земя, земеделците смятат, че те са необмислени, съобщава БНР.<br /><br />Основното недоволство на земеделските производители е в изискването всички договори за наем на земя да бъдат преподписани до 22 юни. По думите на адвокат Детелина Симеонова има земеделци, които имат над 1000 договора:<br /><br />"Това е физически...

Какво се казва в "историческия документ", подписан от Тръмп и Ким

https://dnes.dir.bg/svyat/eto-go-istoricheskiya-dokument-podpisan-ot-tramp-i-kim

Четири точки, които изразяват пожелания и обещания са съдържанието на споразумението

Фрогоко: Двете жилища на Георги Костов станаха по 60 кв. м, след като оглави "Митниците"

https://frognews.bg/novini/frogoko-2-jilishta-georgi-kostov-smaliha-sled-kato-stana-shef-mitnitsite.html

Драстични разминавания има в декларираното имущество от Георги Костов при всъпването му в длъжност като директор на Агенция „Митници” и при освобождаването му преди това като главен секретар на МВР. Това стана ясно от сигнал до Фрогнюз, подаден от негови служители.

Горски стражари задържаха каруца с незаконно добити дърва за огрев край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375814

При обход на територията на ДЛС „Шерба” горските стражари са задържали каруца, съобщиха от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие за Moreto.net. Тя била натоварена с 0,7 куб. м незаконно добити дърва за огрев, които също са конфискувани.

Бизнесмен пред Фрог: Спциалните методи на спецпрокуратурата включват лъжата

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/biznesmen-pred-frog-sptsialnite-metodi-spetsprokuraturata-vkliuchvat-lajata.html

Специализирана прокуратура звучи авторитетно. Това би трябвало да е по-специална от другата прокуратура. Навярно тази прокуратура се занимава със специални лица и чрез специални методи на разследване. Съдбата ми отреди да се запозная със специалните методи на разследване на Специализираната прокуратура.

Албански кораб спаси лодка с 36 нелегални мигранти в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908842

Албански кораб спаси лодка с 36 нелегални мигранти в Егейско мореКораб на албанския военноморски флот е спасил във водите на Егейско море 36 нелегални мигранти в моторна лодка, която имало опасност да потъне, предаде агенция МИА. Албанският министър на отбраната Олта Джачка съобщи, че в сътрудничество с турската и гръцката брегова охрана са спасени 36 пътници, от които 12 деца и 24 жени.

Пълно унищожение в ресторант на Златни пясъци заради пожар

http://www.varna24.bg/news/796426.html

Вчера, около 06:05 часа, е постъпил сигнал за пожар в ресторант, намиращ се в к.к. Златни пясъци. ...

Ангелкова предлага националните курорти да бъдат изключени от закона за шума

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/angelkova-predlaga-nacionalnite-kurorti-da-bydat-izkliucheni-ot-zakona-za-shuma-262769/

Ако в даден курорт има възможност да се развиват няколко вида туризъм, да може да се обособят различни зони, предлага министърът

Приключи третата, последна част от практическата среща „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” – дневно Business Lady Live

http://www.cross.bg/biznes-zhenite-lady-1576698.html

/КРОСС/ Българската жена – предприемач е достойна за уважение,не само у нас, но и по света – сподели Илона Станева, Fibank. По статистика на НСИ от 2007 до 2017 година българките, стартирали и развили свой собствен бизнес са нарастнали с повече от 50%.  Приключи третата, последна част от практическата среща „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” – дневно Business Lady Live събитие със споделяне на практически опит. Срещата е част от седмото издание на Годишните награди „Business Lady 2017”, инициирани от сп. Business Lady и Business Lady Club. В третия панел бяха разгледани следните теми: Как го правят успешните бизнес дами: 1.    Социалните роли на жените в 21 век и техники за приоритизиране 2.    Женската енергия и предприемачеството – как да се настроим ментално за успешен бизнес? 3.    Ролеви игри. Участие взеха: -      Илона Станева - Директор „Маркетинг и реклама”, Първа инвестиционна банка -      Илияна Захариева - Директор „Корпоративни комуникации”, А1 (Мтел) -      Стойне Василев - Предприемач и основател на SmartMoney

Турция и България съживяват "Пътя на коприната"

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/turciia-i-bylgariia-syzhiviavat-pytia-na-koprinata-6083323

Проектът ще стартира в близките месеци, съобщи турският премиер по време на съвместната пресконференция с Бойко Борисов в Измир днес

Антъни Джошуа срещу Дионтей Уайлдър в мач за историята

https://offnews.bg//futbol/antani-dzhoshua-sreshtu-diontej-uajldar-v-mach-za-istoriata-682491.html

Световният шампион в тежката категория на професионалния бокс Антъни Джошуа и американецът Дионтей Уайлдър постигнаха договорка за мач помежду си във Великобритания по-късно през годината.

Сблъсъкът ще определи безспорния майстор за първи път от 2000 година, пише ESPN. Джошуа (21 победи-0 загуби като професионалист) е носител на шампионските колани във версиите IBF, WBA, WBO и IBO, докато Уайлдър е световен шампион на WBC.

"Постигнахме договорка с Еди Хърн (мениджър на Джошуа) за мача. Дионтей прие да се боксира във Великобритания", съобщи един от мениджърите на американеца Шели Финкел.

Уайлдър пък заяви, че офертата от 50 милиона долара за Джошуа, ако той приеме мач в САЩ, остава на масата.

"Офертата от 50 милиона долара за него да се бие срещу мен в САЩ още е валидна. Аз се приех да се боксирам срещу Джошуа във Великобритания. Той може да реши да предпочете и моето предложение срещата да бъде в САЩ, топката е в тяхното поле", коментира Уайлдър в "Туитър".

Ген. К. Попов: Летателните часове на военните летци са крайно недостатъчни

https://frognews.bg/novini/gen-popov-letatelni-chasove-voennite-lettsi-kraino-nedostatachni.html

Като странна определи ситуацията с катастрофата на вертолета Ми-17 край Пловдив председателят на парламентарната комисия по отбрана, бивш командир на Военновъздушните сили и началник на отбраната о.р. ген. Константин Попов.

С още 20 млн. евро ще се финансират лизингови сделки на малки и средни фирми

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/s-oshte-20-mln-evro-shte-se-finansirat-lizingovi-sdelki-na-malki-i-sredni-firmi-262761/

С новата кредитна линия от Банката за развитие към Съвета на Европа за Райфайзен Лизинг България бизнесът ще купува оборудване и ще създава работни места

Видео: Ким и Тръмп като екшън герои

https://www.dnevnik.bg/video/2018/06/12/3198850_video_kim_i_trump_kato_ekshun_geroi/?ref=rss


Двама непредсказуеми лидери, които допреди месеци си разменяха обиди и заплахи за ядрен апокалипсис, а днес се хвалеха един друг за историческия си принос към мира – така изглеждаха Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на срещата си в Сингапур.<br /><br />Тръмп е стигнал още по-далеч, за да поласкае Ким – поръчал е създаването на специално видео в холивудска стилистика, за да обясни колко е хубаво светът да живее в мир.<br /><br />В четириминутното видео се обяснява как Ким ще има...

Боил Банов ще открие концерт на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ във Виена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6908822

Боил Банов ще открие концерт на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ във ВиенаМинистър Боил Банов ще открие тази вечер концерт на прочутия Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ в катедралата „Свети Стефан“ във Виена. Събитието се организира от извънредния и пълномощен посланик на България в Австрия д-р Иван Сираков, постоянния представител на ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена посланик Светослав

11 загинали след сблъсък между катамаран и шлеп в р. Волга в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375840

11 души са загинали, след като шлеп и претъпкан катамаран са се сблъскали в руската река Волга, изхвърляйки хора извън борда във водата. От Министерството на извънредните ситуации уточняват, че спасителните операции са приключили, след като спасителите са открили тялото на 11-ата жертва, която е жена.

Всички автобуси спират в четвъртък от 14 до 15,30 часа

https://offnews.bg//ikonomika/vsichki-avtobusi-spirat-v-chetvartak-ot-14-do-15-30-chasa-682488.html

Браншовите организации в автобусния транспорт са категорично против законопроекта за Българската автомобилна камара и в случай, че той не бъде оттеглен, започва стачка.

От бранша декларираха, че на 14 юни 2018 г. ще предприемат предупредителни стачни действия, които ще се изразяват в преустановяване превоза на пътници в цялата страна за от 14.00 до 15.30 часа. Ако и това не даде резултат, на 25 юни 2018 г. ще се премине към ефективни стачни действия до разрешаването на казуса. 

„Това е закон, който не отговаря на нуждите на бранша. Подготвен е от хора, които нямат компетенции в пътническите превози. Закон, чрез който всъщност ще се приватизира държавната корупция“, коментира Магдалена Милтенова от Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Според нея законопроектът противоречи на Конституцията, на Закона за автомобилните превози и на редица други нормативни актове.

Скандалните според автобусния бранш текстове посочват за национален компетентен орган по прилагането на Регламент /ЕО/ 1071/2009 г. на Европейския парламент и на Съвета Българската автомобилна камара. Към настоящия момент национален компетентен орган по смисъла на този Регламент е ИА "Автомобилна администрация", респективно Министерство на транспорта.

Незаконосъобразно е функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Още повече, че по смисъла на чл. 10 от Регламент /ЕО/ 1071/2009, функциите на компетентен орган се осъществяват от държавни органи, посочват от автобусния бизнес.

Очаква се браншът сам да решава кой да бъде лицензиран и кой не, както и да осъществява контрол, защото очевидно според законодателя в ИА „Автомобилна администрация” са налице „съмнителни практики“. В същото време така предложения законопроект по никакъв начин не гарантира ясни условия за независимост и безпристрастност при правилата за допускане на нови участници на пазара, както и за защита на интересите на тези, които вече упражняват професията „автомобилен превозвач", особено с оглед факта, че същият допуска възможността конкурент в бизнеса да бъде компетентния орган по прилагането на този закон, посочват от сдруженията в сектора.

Според тях държавата абдикира окончателно от грижата за развитието, защитата и контрола върху автотранспортния сектор, а името „Българска автомобилна камара“ е било запазено още през февруари в Търговския регистър.

"Искаме г-н Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, да изтегли незабавно законопроекта. В противен случай, на 14 юни, от 14.00 до 15.30 часа, ще преустановим работа в цялата страна.“, заяви Галя Топалова, председател на НСАПБ.

Категорична е позицията и срещу създаването на една Автомобилна камара, в която да членуват превозвачите, извършващи обществен превоз на пътници и превозвачите, извършващи обществен превоз на товари.

Необходими са самостоятелни структури, каквито насоки дава и Европейското законодателство, отразени в Регламент /ЕО/ № 1071/2009, Регламент /ЕО/ № 1072/2009 и Регламент /ЕО/ 1073/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г.,относно общите правила за достъп до пазара на международни автомобилни превози. Проблемите на бранша на автобусните превозвачи са коренно различни от тези на товарните превози. Необходимостта от законодателни промени е различна за всеки един от браншовете, посочват автобусните браншови организации.

Турция: Ще останем в Северен Ирак, докато всички терористични групировки не бъдат отстранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908818

Турция: Ще останем в Северен Ирак, докато всички терористични групировки не бъдат отстранени

Турция ще остане в Северен Ирак, докато всички терористични групировки не бъдат отстранени от там, заяви днес турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли, цитиран от Ройтерс. Изявлението на Джаникли бе направено на фона на предупрежденията на турското правителство за предстояща широкомащабна военна операция срещу кюрдските бойци,

БДЖ участва в инициатива на ЕK за предоставяне на безплатен билет за пътуване из Европа на младежи, навършили 18-години

http://www.cross.bg/putyvane-bilet-evropa-1576696.html

/КРОСС/ Като член на мрежата на Interrail*, „БДЖ–Пътнически превози“ ЕООД участва в инициатива на Европейската комисия  за предоставяне на безплатен билет за пътуване из Европа на младежи, навършили 18 години. Обиколка на Стария континент с влак ще получат като подарък около 15 000 млади хора от държавите-членки на Европейския съюз. Кампанията за предоставяне на безплатно пътуване е наречена „Открий Европа” (Discover EU), а ЕК осигурява бюджета за заплащане на жп пътешествията.  Целта на инициативата е да се даде възможност на младежите да опознаят европейския континент, да се докоснат до неговите различни ценности и култури, като наред с това се срещат с техни връстници от различните страни-членки. „Открий Европа” създава равни възможности, като предоставя средства за мобилност на всички млади хора, независимо от доходите им, засилва европейската интеграция и е начин за пътуване, щадящо околната среда. Бюджетът на пилотния проект Discover EU за 2018 г. е на стойност 12 млн. евро. Бъдещите пътешественици ще бъдат избрани чрез открит конкурс измежду всички граждани на ЕС, родени в периода 2 юли 1999 г. - 1 юли 2000 г. Късметлиите ще получат билет за пътуване, който ще им даде възможност да пътешестват из Европа от 1 до 30 дни включително. Избраните ще могат да посетят между една и четири чуждестранни дестинации в рамките на ЕС

65-годишен шофьор блъсна дете на пешеходна пътека във Варна

http://www.varna24.bg/news/796425.html

Вчера, около 15:20 часа, в гр. Варна, на ул. «Д-р Пискюлиев», е възникнало ПТП. Водачът на ...

56 китайски предприятия участват в Международното изложение за сигурност и отбрана в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908124

56 китайски предприятия участват в Международното изложение за сигурност и отбрана  в Париж
56 китайски предприятия, сред които водещи държавни и частни компании, произвеждащи продукти за военни и цивилни цели, участват в Международното изложение за отбрана и сигурност „Eurosatory 2018“, което бе открито на 11 юни в Париж, предава bulgarian.cri.cn. На изложбата китайските предприятия показват съвременни военни продукти като танкове,

Ново зверство в Германия: Турчин закла в парк 15-годишна румънка, която прошепна само "Умирам, умирам" пред потресени очевидци

http://www.struma.com/lyubopitno/novo-zverstvo-v-germaniya-turchin-zakla-v-park-15-godishna-rumunka_135409/

Мъж от турски произход се е предал на полицията в Германия, след като е наръгал 15-годишно момиче в град Фирзен. Момичето е почитало, а тялото ѝ е открито в парк в центъра на града, съобщава „Дойче веле“. 25-годишният мъж е арестуван по подозрение, че е извършил престъплението. Той бил обявен за издирване, след като е пропуснал полицейска проверка. По-късно сам се е явил в полицията. Заподозреният е бил познат на полицията.

Разследва се дали е бил замесен в...

Продължава

ВМА: Няма опасност за живота на бордният инженер на падналия Ми-17

http://nakratko.bg/category/58/160835/


Състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, е стабилно.

Над 140 специалисти участваха в първата национална конференция по инсулт във Варна

http://www.varna24.bg/news/796423.html

Над 140 невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози,  общопрактикуващи лекари, ...

Министерският съвет осем години е търпял, че "Юлен" е разширила концесията си

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/12/3198818_ministerskiiat_suvet_osem_godini_e_turpial_che_julen_e/?ref=rss


Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.<br /><br />След като още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт беше установен, едва сега и то по сигнал на "Зелените" прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за...

Пуснаха първи кадри от болничното легло на пострадалия борден техник!

http://www.varna24.bg/news/796417.html

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ...

Правят Океанариум за 110 милиона в Бургас

https://offnews.bg//ikonomika/praviat-okeanarium-za-110-miliona-v-burgas-682492.html

Идеята за грандиозен Океанариум в Бургас отново бе размразена, след като основният инвеститор преди години, руската компания НПО Мостовик, се срина финансово. Още през 2013 г. бе подписан и концесионен договор с Община Бургас, но до реални строителни дейности не се стигна. Руската компания изпадна в тежко положение след наложените санкции към руски банки, в това число „Газпромбанк“, които бяха осигурили 50 милиона евро финансов ресурс за инвестицията. Отделно, строежът на 17 обекта за Олимпиадата в Сочи не е бил разплатен към тях.

„Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ е концесионер на бъдещия атракцион от 2013 г. Днес „Мостовик“ не са вече част от проекта, нямат нищо общо и с компанията, а зад нея стоят сериозни инвеститори, посочи Даниел Братанов, председател на съвета на директорите на „Уотър Атракшънс". Той представи насоките на проекта на комисията по туризъм към местния общински съвет, защото компанията иска удължаване на концесията до 2024 г.

В бъдещата инвестиция са изявили желание да се включат „Хоризонт – Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток, на Арена Армеец, летище „София“, Арена Бургас, Летния театър в Бургас и др. Другият участник е международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която е в Топ 3 на фирмите, изграждащи подобни атракциони.

Самият проект за Океанариума е актуализиран и преработен, поясни Братанов. Предвиждат се четири подобекта от него – открит аквапарк; Делфинариум, Океанариум и развлекателно – познавателен комплекс; открит етажен паркинг за 1000 автомобила и закрит воднооздравителен комплекс с леглова база. Последният включва покрит аквапарк, покрити и открити басейни, лечебно–възстановителен център, фитнес и други подобни.

Цялата инвестиция ще е размер на над 110 милиона лв. до 2024 г. Очакванията са „Парк Океанариум“ да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места. Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500-6000 посетители на ден. Предвижда се поетапно строителство и разкриване на обектите. Идеята е Океанариумът да започне да се реализира още през тази есен, подготвят се писма към екоинспекцията и идеен проект, каза Даниел Братанов и добави, че се предвижда и изграждането на център за лечение на делфини:

Предвиждаме изграждането на басейн, в който да лекуваме и съответно, при успех, да пускаме обратно да живеят животните“, поясни Братанов.

Комисията по туризъм гласува да бъде удължен срокът за концесия, крайното решение ще вземе общинският съвет в края на месеца.

Майките на деца с увреждания на среща с Бисер Петков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908809

Майките на деца с увреждания на среща с Бисер ПетковПротестиращите майки на децата с увреждания и омбудсманът Мая Манолова ще се срещнат със социалния министър Бисер Петков. Те ще обсъдят Закона за личната помощ. Очаквайте

Погребаха Авичи в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908800

Погребаха Авичи в СтокхолмПогребението на Авичи, смятан за един на най-добрите диджеи в света, се е състояло в тесен кръг през уикенда, оповести негова говорителка, цитирана от Франс прес и БТА. "Авичи, чието истинско име е Тим Берглинг, беше погребан в гробището Скугсширкогорден в Стокхолм, което е най-голямото в Швеция", поясни тя.

В Лондон има невидима граница между корейците от Юга и Севера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908796

В Лондон има невидима граница между корейците от Юга и СевераКогато Ким Сон Джу преди десетина години избягал от Северна Корея, за да се установи в Лондон, той не мислел, че ще отново ще срещне същите различия - културни и социални, които разделят корейците от Юга и Севера на хиляди километри оттам. "Повечето от приятелите ми са севернокорейци", каза той пред Франс прес чрез преводач в офиса на

От днес 18-годишните могат да обиколят Европа с безплатни билети за влак

http://www.struma.com/lyubopitno/ot-dnes-18-godishnite-mogat-da-obikolyat-evropa-s-bezplatni-bileti_135408/

18-годишните младежи от днес могат да кандидатстват за билети за безплатно пътуване с влак, за да разгледат Европа.

Средствата за билетите се отпускат по програмата DiscoverEU.

Срокът за кандидатстване е от 13 ч на 12 юни до 13 ч на 26 юни, пише offnews.

Кандидатите трябва да са на възраст 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през това лято - в периода от юли 2018 г. до края на октомври 2018 г. Младите хора ще могат да пътуват...

Продължава

Трагедия! Аквапарк в Турция уби 7-годишно момиченце

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b2-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d0%b1%d0%b8-7-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd/

Огромна трагедия сполетя семейството на тенора Веселин Вачев. На 7 юни, докато са на почивка в турския курорт Aquasis De Luxe Resort & SPA, при нелеп инцидент загива 7-годишната им дъщеря Вивиан Вачева. За случая разказа лелята на Вивиан – Мисис България Мари Вачева, цитирана от BNews.
Мари сподели на стената си разтърсващи думи под снимките на покойната си племенница.
„Отиде си нашето слънчице прекрасно, красиво и талантливо. Защо трябваше да ни напуснеш толкова рано“, пише Мари.

На 7 юни, Вивиан се спуска по водната пързалка, когато веднага след нея тръгва друго дете, което я удря в корема. Малко след това, момичето започва да се превива от болки и е откарана по спешност в местната болница. Там лекарите установяват, че детето е с разкъсан далак и решават да го преместят в Университетската болница в гр. Айдън. По пътя сърцето на детето спира, но след масажи и кардио помощ сърдечната дейност се възстановява.

Приемат я в междинна болница по пътя и след като състоянието й е стабилизирано продължават към болницата в Айдън. По настояване на лекарите детето пътува само с медицинския екип, а родителите следват линейката с кола. Вивиан е приета в болницата, където след 10 минути съобщават на родителите й, че е починала в следствие на травмите и кръвоизлива от разкъсания далак, за който твърдят, че е бил увеличен.

Според родителите дъщеря им никога не е имала оплаквания и здравословни проблеми. „Накараха ни да подпише някакви документи, за които казаха, че са формалности. В този момент бяхме в такъв шок, че не сме се замислили какво подписваме, а и не знаем турски език“, разказва почернената майка. В последствие разбират, че са подписали документ, според който нямат никакви претенции към хотела и към това, че някой умишлено е ударил дъщеря им. На следващия ден тръгват за България само с медицинска експертиза, но без смъртен акт.

Родителите са озадачени как при смърт на малко дете и то при такива обстоятелства, следствените действия приключват за няколко часа. От камерите край басейна се виж ясно как детето след Вивиан я удря в корема. Най-големият куриоз в цялата тази печална история е информацията, която днес турската преса публикува. В статия, в турско електронно издание, пише, че детето е починало след като си е ударило главата, а семейството са румънки туристи. Това кара опечаленото семейство да мисли, че това е опит случаят да бъде потулен, а аквапаркът да не понесе наказателна отговорност. Нещо, което Вачеви няма да допуснат. Семейство Вачеви са потънали в скръб, но искат истината да излезе на бял свят.
„Ние платихме най-високата цена за тази почивка. Няма повече какво да изгубим. Нашето дете ще остане винаги в първи клас. Никога няма да си играе с малката си сестричка. Мъката ни е огромна. Обръщаме се с апел към българската държава да ни съдейства. Нека всички родители бъдат съпричастни с нашата трагедия, защото утре това може да се случи с техните деца и близки. Трябва да се сложи край на тази престъпна небрежност.

Пързалката по която се спускат стотици деца, не беше обезопасена по никакъв начин. Нямаше хора, които да следят за реда при качването и спускането. Това е проблем не само на турския комплекс, който почерни целия ни живот и затри детето ни. Такова е положението и в България“, ридае майката на Вивиан.

Родителите са решени на всичко, за стигнат до истинската причина за смъртта на момичето, както и да потърсят отговорност от комплекса, където се е случила драмата. Час след трагедията музиката е гърмяла на макс, което продължава и на следващия ден. „Помолихме ги ако не я спрат, то поне да пуснат по-тихо някакви бавни мелодии, но ни отговориха, че могат да ни преместят на тихо в друг хотел. За какво отношение говорим. Та ние сме си платили за тази почивка, а се сблъскахме с такова цинично отношение в най-трудния миг в живота си. Парите ли са по-важни от живота на едно дете?“, пита Антония Вачева.

 

Материалът Трагедия! Аквапарк в Турция уби 7-годишно момиченце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В разрив със съюзниците си, Доналд Тръмп разклаща световния ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908769

В разрив със съюзниците си, Доналд Тръмп разклаща световния редРазривът между САЩ и техните традиционни съюзници от Г-7 проправя път за настъпването на световен ред на раздробеност, при който Доналд Тръмп ще преговаря с някогашните врагове на Вашингтон, а отношенията САЩ-Китай ще задават глобалното темпо. "Дали не сме свидетели на разграждане от американска страна на световния ред и внимателно изградените

Погребват убития от пиян тираджия Ниязи в Анкара

https://petel.bg/Pogrebvat-ubitiya-ot-piyan-tiradzhiya-Niyazi-v-Ankara__268916

Снимка: btv Убитият от пиян тираджия Ниязи ще бъде погребан в Анкара. Днес тялото му е било транспортирано до турската столица, съобщава Gra...

Наградиха мъж, помогнал на полицията срещу ало мафията

https://petel.bg/Nagradiha-mazh--pomognal-na-politsiyata-sreshhu-alo-mafiyata__268915

Снимка: Булфото 58-годишен мъж от Димитровград съдейства на полицията за разкриването на две телефонни измами. Това съобщиха от прес...

Шефът на ВВС: Техническа неизправност на хеликоптера е малко вероятна

https://petel.bg/SHefat-na-VVS--Tehnicheska-neizpravnost-na-helikoptera-e-malko-veroyatna__268914

Кадри: Нова тв Летателните часове на военните пилоти са критично малко. В това в убеден шефът на военновъздушните сили. В база „Крумово...

Извънредно от Германия! Шокиращ обрат: Българин е заподозрян за убийството на 15-годишната румънска красавица

https://petel.bg/Izvanredno-ot-Germaniya--SHokirashh-obrat--Balgarin-e-zapodozryan-za-ubiystvoto-na-15-godishnata-rumanska-krasavitsa__268913

17-годишен български гражданин е заподозрян за убийството на 15-годишното момиче в парк в град Фирзен, се предаде на властите. Това съобщи г...

Бисер Петков разкри от какво зависи поста му на министър

https://petel.bg/Biser-Petkov-razkri-ot-kakvo-zavisi-posta-mu-na-ministar__268918

Надявам се да имам подкрепа от премиера и правителството. Съдбата ми като министър зависи от това какво ще направим за хората с увреждани...

Осиновители и осиновени деца се събират на традиционната си среща във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375817

Предстои 18-ото издание на празника „Аз и моето семейство“, който по традиция се провежда в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, научи Moreto.net. От тази година обаче форматът се разширява. Поканени са както осиновителите и техните осиновени деца, така и семействата, преминали през Отделението за недоносени и новородени бебета в Дома.

Колега на загиналите пилоти: Изключителни професионалисти

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kolega-na-zaginalite-piloti-izkliuchitelni-profesionalisti-6083324

Бивш бордови техник в авиобаза „Крумово” е категоричен, че поддръжката е на ниво: „Тези машини, смея да твърдя, че са гледани като хубава жена”

Извънредно: Стана ясно какво е правил екипажът на хеликоптера минути преди трагедията

http://www.struma.com/lyubopitno/izvunredno-stana-yasno-kakvo-e-pravil-ekipajut-na-helikoptera-minuti_135407/

Тримата летци, които катастрофираха с хеликоптер в Крумово, имали в пъти по-малко летателни часове тази година от задължителните 180. Това заяви командирът на авиобазата бригаден-генерал Димитър Иванов. До катастрофата нальотът на пилотите Пламен Пантилеев, Стоян Неделчев и бордовия инженер Алексей Каменов бил съответно 17,18 и 20 часа. Индивидуалният нальот е от 180 часа на година за всеки летец.

Според стандартите на НАТО 40 часа могат да се извършат на тренажор. В биографичната...

Продължава

Летният театър се изпълно до краен предел за празника на "Приморски"

http://www.varna24.bg/news/796421.html

В лятната привечер на 11 юни Летният театър беше изпълнен до краен предел. Поводът – тържественият ...

МВР шефът: В Ботевград има нещо - страх ги е от една по-голяма сила от нас

http://clubz.bg/69050-mvr_shefyt_v_botevgrad_ima_neshto_strah_gi_e_ot_edna_po_golqma_sila_ot_nas

Ще ги е страх от кого? Първите, при които трябва да дойдат, е при нас.

Това каза пред Цветанка Ризова пред бТВ вътрешният министър Валентин Радев. Той коментира, че няма да подава оставка засега.

"В Ботевград има нещо", обясни пред телевизията най-висшият ръководител на МВР, за да обоснове защо не са ги потърсили, след като днес се срещна и с ръководството на полицейската и местната власт в балканския град. Според него проблемът е, че хората неизвестно защо ги е страх, след като цял месец Владимир Пелов и Радослав Колев се крили в апартамент. Накрая се оказа, че куп лица са знаели за това.

"Аз ги знам всичките и на оперативката си ги повтаряме", обяви вътрешният министър по повод изчезналите крадци на банкомат, които МВР изпусна при мащабна заградителна акция с над 250 служители и тежка техника около Перник.

В Англия имало случаи, в които се казва "това е досъдебно" и веднага журналистите спирали да питат - това било въпрос на култура. Това обясни Радев на въпрос как така у нас телефонните измамници, убийството на шефа на фирма "Агресия" (Александър Антов, б;.р.) и куп други неща остават неразкрити.

"И го виждам в очите на хората, и на служителите това желание за работа, и това ме прави - така - да съм оптимист", заяви Валентин Радев.

Затова той нямало да подаде оставка "както го направи Бисер" - защото вярва, че хората ще се справят.

Днес Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски  проведоха работна среща със състава на РУ-Ботевград и с кметовете на общината.

Те се запознаха отблизо с изпълнението на задачите на полицейското управление, с проблемите, както и с редица въпроси, свързани със сигурността на района и поставени от местната власт, съобщава МВР.

РУ-Ботевград  работи в намален състав след големите съкращения, извършени през 2015 г. -  този проблем посочиха и професионалистите и кметовете на общината, поясни на брифинг след срещата вътрешният министър. Той уточни, че е в Ботевград не заради случая  Пелов, а защото още преди това е получавал сигнали за района.

"Веднага вземаме няколко мерки, конкретизира министър Радев. Първата от тях е, че ще оставне засиленото полицейско присъствие до нормализиране на обстановката. На второ място се договорихме да се провеждат такива срещи всеки месец, за да се отчитаме какво правим за сигурността на гражданите и за да чуем местната власт дали работим в правилната посока и какво още можем да направим. На трето място – няма да командироваме полицаи от РУ-Ботевград по морето по време на летния сезон, както и по повод на други възникнали събития."

Вътрешният министър допълни, че продължава цялостният анализ по случая с Пелов. Той посочи, че е доволен от работата на Районното полицейско управление, а дали ще има промени – това ще стане ясно от анализа на професионалното ръководство. Министър Радев е уверил състава, че се полагат всички усилия за оптимизиране на условията на работа, за подобряване на перспективността и възможностите за кариерно израстване на служителите, така че те да са мотивирани при изпълнение на задълженията си.

Историк пред Фрог: Слави Трифонов изкара от равновесие Борисов

https://frognews.bg/novini/istorik-pred-frog-slavi-trifonov-izkara-ravnovesie-borisov.html

В края на българското европредседателство социалния министър Бисер Петков подаде оставка. Вчера премиерът каза, че я приема, но днес реши съвдем друго. Казват, че имало разговор между Борисов и Петков по повод на неовладяното недоволство на родители на деца с увреждания. Това каза пред Фрог нюз историкът Петър Добрев по повод министерската оставка.

Историк пред Фрог: Слави Трифонов изкара от равновесие Борисов

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/istorik-pred-frog-slavi-trifonov-izkara-ravnovesie-borisov.html

В края на българското европредседателство социалния министър Бисер Петков подаде оставка. Вчера премиерът каза, че я приема, но днес реши съвдем друго. Казват, че имало разговор между Борисов и Петков по повод на неовладяното недоволство на родители на деца с увреждания. Това каза пред Фрог нюз историкът Петър Добрев по повод министерската оставка.

Благоевградчанката Ани Салич стана студентка на стари години

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchankata-ani-salich-stana-studentka-na-stari-godini_135406/

Ани Салич доказа, че за да учи човек е нужно само желание. Тв водещата може и да гони 50-те, но продължава да учи и да се развива.

От известно тя е засичана доста често из коридорите на Военната академия „Георги Раковски” в столицата. А понякога посещава и занятия на различни професори.

Причината е, че журналистката е записала магистърска програма в учебното заведение и то специалност, която не е за всеки - „Сигурност и противодействие на радикализацията и...

Продължава

Борисов кацна в Тел Авив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908781

Борисов кацна в Тел Авив (Снимки)Премиерът Бойко Борисов публикува снимки в социалната мрежа фейсбук, на които се вижда, че е кацнал в Тел Авив. Той и делегацията му ще имат среща и с българската общност в Тел Авив, за която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова. В делегацията са включени вицепремиерът Томислав Дончев,

Раненият при падането на военния хеликоптер борден техник е в стабилно състояние

https://offnews.bg//obshtestvo/raneniat-pri-padaneto-na-voennia-helikopter-borden-tehnik-e-v-stabilno-682487.html

Състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при падането на военния хеликоптер в авиобаза „Крумово“, е стабилно. 

Това съобщи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

При инцидента загинаха двама души - капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев. 

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му.

Те изказаха искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

Искам да изкажа благодарност към колегите в Пловдив, които са действали много адекватно, бързо и когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен – каква е тежестта на травмите и възможността за транспортиране. Екипът пристигна около 02.30 часа в София, като до около 03.30 часа пациентът е обработен и качен в реанимация, поясни професор Мутафчийски.

По думите му скенерът е потвърдил счупване на ребра в дясната гръдна половина и контузия на белия дроб.

Все още не е достатъчно изяснен глезенът, но там повредата не е съществена и не е животозастрашаваща. Няма увреди в главата и органите в корема. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородозависим е, но на този етап няма опасност за живота, напълно контактен и адекватен, поясни още началникът на ВМА.

Преместването на пострадалия от пловдивската болница във ВМА се наложило заради гръдната травма, която по думите на професор Мутафчийски е изключително коварно медицинско явление.

Тя има своето развитие през времето и то е към усложняване, а не към отшумяване. Ние много добре знаем за какво става въпрос и затова настояхме след като състоянието му позволява, да бъде транспортиран. Освен това здравето и живота на българските военнослужещи е задължение на ВМА, поясни още Мутафчийски.

БСП готвят нов вот на недоверие, този път заради сигурността

https://frognews.bg/novini/bsp-gotviat-nov-vot-nedoverie-tozi-pat-zaradi-sigurnostta.html

БСП ще внесе в парламента вот на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност”. Решението е взето от Изпълнителното бюро на партията.

Откриха труп на мъж в бетонирана миялна машина в жилище в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908729

Откриха труп на мъж в бетонирана миялна машина в жилище в ИстанбулТруп на мъж бе открит в миялна машина, бетонирана в банята на жилище в Истанбул, съобщава турската частна телевизия НТВ. Във връзка със случая са задържани трима души, в т.ч. една жена. Полицията е получила сигнал, отнасящ се до апартамент в жилищен блок в квартала "Фатих", където е изпратила екипи.

Над 30 мигранти заловени на румънско-унгарската граница в ТИР, управляван от българин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908733

Над 30 мигранти заловени на
румънско-унгарската граница в ТИР,
управляван от българинНад 30 мигранти от Ирак, Афганистан и Иран, сред които и шест деца, бяха заловени днес от полицаите на граничния пункт Борш на румънско-унгарската граница при опит да излязат нелегално от Румъния, скрити в товарен камион, предаде Аджерпрес. Според съобщение на полицията в град Орадя 32-мата мигранти са били открити тази сутрин на граничния пункт

Шефът на ВВС: Загиналите пилоти са били с изключително малък нальот за тази година

http://nakratko.bg/category/58/160834/


Загиналите пилоти при катастрофа с хеликоптер Ми-17 капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев са имали изключително малък нальот за 2018 г. Първият е налетял от началото на годината до момента едва 17 часа, а другият – 18.

Матури 2018: Зрелостници преразказвали 'Вяра' на Вапцаров, други преписали стихотворението

https://offnews.bg//obshtestvo/maturi-2018-zrelostnitci-prerazkazvali-viara-na-vaptcarov-drugi-pr-682476.html

Интересен подход към справянето с 41-а задача от матурата по литература са демонстрирали някои зрелостници тази година. Вместо да пишат есе или интерпретативно съчинение по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, те са решили да го... преразкажат.

Как се преразказва стихотворение, остава загадка за широката публика, защото в днешната си пресконференция за резултатите от държавните зрелостни изпити през 2018 г. експертите на Министерството на образованието и науката само констатираха факта.

Други дванадесетокласници също са предприели необичаен ход - след като са прочели изискването на задачата за написване на аргументативен текст, те просто са преписали стихотворението и, разбира се, са получили нула точки.

Като цяло резултатите тази година са по-високи от миналогодишните, похвалиха се от МОН и дадоха пример с математиката. Там резултатите са най-силните от 2008 г. досега. Вероятно те са постигнати от възпитаници на същите математически и ИТ училища, които през последните години бяха разтърсвани от скандали, не без активното участие на държавата, но с чиито медали от международни състезания и олимпиади тя се гордее.

Максималните 100 точки имат 215 зрелостници на един от двата изпита. Миналата година 100 точки имаха 18 дванадесетокласници.

Те се явяват на два задържителни ДЗИ - по български език и литература и предмет по избор.

С по две пълни шестици са 59 зрелостници, а с по две отлични оценки – 5178 - с близо 600 повече от 2017 г.

Близо 6500 са отличните оценки на матурата по български език и литература. Слаба оценка са получили 3025, което е с 862 по-малко от предишния випуск. Средният успех по предмета е добър (4,24), а на втората матура – много добър (4,50). По български език и литература зрелостниците са изкарали повече точки – 53,94 спрямо 52,57 през 2017 г.

Зрелостниците се справят с правописа на съгласни звукове и пунктуацията в сложните изречения. Проблем за тях са слятото, полуслятото и разделното писане на думите и пунктуацията в простото изречение, е показал анализът на тестовете.

От работилите по създаването на интерпретативен текст по стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра“ близо 50% са предпочели да пишат есе, а интерпретативно съчинение – 32,7%.

София и Смолян са първенци по резултати на матурата по английски език.

В класацията по училища №1 е 91 Немска езикова гимназия в София.

Следват 164 Испанска езикова гимназия в София и Езиковата гимназия в Пловдив.

По високи са резултатите от миналата година по 9 от 14-те предмета, включително български, английски, география и математика.

Анулираните писмени работи са 16.

Нивото на трудност на матурите по всички предмети по години може да проследите ТУК.

До концерта на SOULFLY в София остава месец, а фронтменът Макс Кавалера вече няма търпение да се срещне с българските си фенове!(видео)

http://www.cross.bg/turpenie-nyama-kontzerta-1576693.html

/КРОСС/ До концерта на великаните SOULFLY в София остава по-малко от месец, а фронтменът Макс Кавалера вече няма търпение да се срещне с българските си фенове! По-долу можете да видите и специалното видео обръщение, което големият музикант изпрати специално за българската публика. video:https://www.youtube.com/watch?v=txJm_nIJgA8

Руските туристи в България намаляват защото Турция играе с цените

http://www.moreto.net/novini.php?n=375832

"Много голямо влияние на руските туристи оказва цената и в това отношение Турция много ни конкурира. Към този момент записванията отбелязват спад, но това не е крайна цифра". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 5-ата Годишна среща на Националния борд по туризъм.

Заради измами с ДДС арестуваха собственика на "Елена"

http://clubz.bg/69049-zaradi_izmami_s_dds_arestuvaha_sobstvenika_na_elena

Снимка БГНЕС

Разбита е организирана престъпна група за данъчни измами, начело с управител на фирма за млечни продукти във Велико Търново, съобщиха от МВР.

По неофициална информация става дума за собственика на фирма "Елена" Стефан Василев, съобщи БНР. Според разследващите той укрил само за първите 4 месеца на годината ДДС в размер 900 000 лева. 

От Специализираната прокуратура са поискали запори на сметките му. 

"Този производител в последните две години и половина е реализирал търговски оборот в размер на над 50 милиона лева, а е платил данъчни задължения в размер на 47 000 лева", съобщи говорителят на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Освен Василев, обвинени са още двама души, единият от които е на свобода срещу 50 000 лв. гаранция. Акцията се е провела на територията на Русе, Търговище, Велико Търново, Пазарджик.

Претърсени са 21 имота, 14 от тях са счетоводни къщи и 8 домашни адреса, като на адрес в квартал "Бистрица" в София са били открити схеми, които "онагледяват престъпната дейност", по думите на наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов.

Спипаха варненец с повече от 3 грама трева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908727

Спипаха варненец с повече от 3 грама трева

24-годишен варненец е задържан с 3.52 гр. трева. Мъжът бил спрян за рутинна проверка от полицейски патрул в 1.50 часа след полунощ в кв. "Владиславово" в морската столица. При обиск у него са открити пет найлонови пакетчета с марихуана. По случая е образувано досъдебно производство, материалите докладвани на прокурор от Районна прокуратура –

БСП искат вот на недоверие на кабинета на тема "Сигурност"

https://dnes.dir.bg/politika/bsp-iskat-vot-na-nedoverie-na-kabineta-na-tema-sigurnost

Правителството е неспособно да гарантира сигурността на гражданите в България, смятат от левицата

Шумът в националните курорти да се регулира с наредба, предлага Ангелкова

https://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2018/06/12/3198808_nacionalnite_kurorti_da_izliazat_ot_zakona_za_shuma/?ref=rss


Националните курорти да бъдат извадени от Закона за защита от шума в околната среда и да се регулират в отделна наредба. Това предложение беше представено от министъра на околната среда Николина Ангелкова по време на петата годишна среща на Националния борд по туризъм, съобщава БТА.<br /><br />"Ще извадим националните курорти от обхвата на този закон. Така чрез специална наредба, която ще напишем, правилата за шума ще бъдат определяни от местната власт. Мисля, че така ще е...

Съветът на ЕС и ЕП се споразумяха за промени в Шенген

https://www.mediapool.bg/savetat-na-es-i-ep-se-sporazumyaha-za-promeni-v-shengen-news280201.html

Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по допълнения в използването на Шенгенската информационна система, съобщи Съветът ЕС, цитиран от БТА. Споразумението засяга полицейското и съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, при граничните проверки и връщането на незаконно пребиваващи в ЕС чужденци. Новите правила ще включват допълнителни видове сигнали, подавани в Шенгенската информационна система.   В съобщението е цитиран министърът на вътрешните работи Валентин Радев, според когото промените ще допринесат за борбата с тероризма и тежката престъпност, както и за управлението на миграцията. Предвижда се занапред Шенгенската информационна система да поема сигнали, подадени по водено разследване; за неизвестни заподозрени или издирвани; данни за пръстови отпечатъци или отпечатъци на длани, открити на мястото на извършени тежки или терористични престъпления.   Ще бъдат обработвани сигнали за деца, заплашени от отвличане от родител, както и за деца и уязвими хора, които не трябва да бъдат допуснати до пътуване в интерес на собствената им сигурност.   В системата ще бъдат подавани сигнали по решенията за връщане на незаконно пребиваващи в ЕС чужденци, както и за неистински документи или издирвани вещи с висока стойност. Ще бъде задължително въвеждането на сигнали за издадени забрани за влизане в ЕС на чужденци. По новите правила ще бъдат съгласувани средствата за извършването на гранични проверки, включително с използването на лицеви снимки за установяването на самоличността. Предоставя се възможност за използването на ДНК-профил при издирването на изчезнали хора или когато за проверявания липсват данни от отпечатъци, лицево изображение или когато тези данни не са подходящи за установяване на самоличността. Европол ще има право на достъп до всички видове данни в системата. Държавите в ЕС ще трябва да съобщават на Европол за всяко установено съответствие в системата, когато някой се издирва за терористично престъпление. Европейската гранична служба също ще има достъп до въведените в системата сигнали. Предстои посочените промени да бъдат разгледани от Европейския парламент. Отбелязва се, че системата съдържа над 76 милиона сигнала. Миналата година държавите от ЕС са направили в нея над 5,1 милиарда справки, които са довели до установяването на над 240 000 съответствия по сигнали, въведени от друга страна от Общността.

Хотелите предложиха по-малко легла на туристите през април

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/hotelite-predlojiha-po-malko-legla-na-turistite-prez-april-262766/

В сравнение с година по-рано нощувките намаляват, общата заетост на леглата в местата за настаняване е по-ниска, но приходите на бизнеса растат с 6,4%

Прокуратурата: Има занижен контрол на отпусканите пари от Министерството на спорта на ски федерацията

http://nakratko.bg/category/60/160833/


Налице е занижен контрол на отпусканите пари от спортното министерство към Българската ски федерация. Това стана ясно при брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод нарушения в концесията на парк „Пирин”.

Трима пострадаха при катастрофи във Варна за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908722

Трима пострадаха при катастрофи във Варна за ден
Шофьорка, пенсионерка и дете са пострадали за ден при пътни инциденти във Варна. Опасност за живота им няма. 19-годишен джигит от варненското село Детелина предизвика катастрофа при опит да изпревари автомобила пред него. Младежът решил, че има достатъчно време и място за маневрата, но блъснал с опела си мерцедес, идващ насреща.

Варненската Първа езикова гимназия сред най-добрите на матурите в страната!

http://www.varna24.bg/news/796412.html

И през 2018 г. 91 Немска езикова гимназия в столицата оглави класацията с училищата с най-добър ...

Късо съединение подпали ресторант на Златни пясъци

https://www.24chasa.bg/region/article/6908718

Късо съединение подпали ресторант на Златни пясъциКъсо съединение в ключ за осветление подпали ресторант на Златни пясъци. Пострадали хора при инцидента няма. Сигнал на тел. 112 е подаден в 6.05 часа сутринта. На място веднага е изпратен противопожарен екип. Огънят обаче успял на нанесе значителни щети. Изгорели са шкафове, хладилници и хладилни витрини,телевизор, кафе машини, компютри,

БСП внася вот на недоверие по тема сигурност

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/12/3198823_bsp_vnasia_vot_na_nedoverie_po_tema_sigurnost/?ref=rss


БСП ще внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов по тема "Сигурност". Това е решено на съвместно заседание на изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България", съобщи на заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, цитиран от БСП.<br /><br />Този вот ще бъде внесен самостоятелно и се надяваме на успех, добави Стойнев.<br /><br />Според БСП правителството е неспособно да...

Министерството на спорта: 100 класьора с документи чакат прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908705

Министерството на спорта: 100 класьора с документи чакат прокуратуратаОтносно проверката на Прокуратурата по сигнал от Политическа партия „Зелените“ с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски, от Министерството на младежта и спорта разпространиха следното съобщение: На 12.03.2018 г. в Министерство на младежта и спорта (ММС) по официален

11 загинали при сблъсък между катамаран и баржа във Волга, всички били пияни

https://www.mediapool.bg/11-zaginali-pri-sblasak-mezhdu-katamaran-i-barzha-vav-volga-vsichki-bili-piyani-news280200.html

Единайсет души загинаха при сблъсък между катамаран и баржа в река Волга в руския град Волгоград снощи, предаде ТАСС.   Първоначално бе съобщено за 10 жертви и един човек е в неизвестност. По-късно обаче бе открито и тялото на 11-тата жертва - седемнайсетгодишно момиче. Катамаранът се ударил челно на 250 метра от брега в баржа, теглена на буксир от кораб. На борда на 12-местния катамаран, използван за разходки, е имало 16 души, екипаж и пътници. Пасажерите са били младежи, всичките пияни. Катамаранът не е имал необходимите документи и опознавателни светлини. Петима от хората на борда са спасени. Трима от тях са настанени в болница, но без опасност за живота. Катамаранът е бил управляван от своя собственик, който е загинал на място. Това е Дмитрий Хахалев, бивш ръководител на Калачевски район във Волгоградска област. През 2009 г. Хахалев бе осъден на четири години затвор за сексуално насилие и стрелба в нетрезво състояние, както и за обиждане на полицаи.

Шофьор с "Рено" се блъсна в градски автобус във Варна

http://www.varna24.bg/news/796414.html

Вчера, около 17:40 часа, на кръстовището на ул. «Св. Св. Кирил и Методий» и ул. «Народни будители», ...

БСП внася вот на недоверие срещу правителството

http://nakratko.bg/category/59/160832/


БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради политиката му в сектор „Сигурност“. Това обясни на брифинг в централата на партията народният представител Драгомир Стойнев, предаде репортер на БГНЕС.

Каракачанов иска ремонт на вертолети в Терем без обществена поръчка

https://offnews.bg//politika/karakachanov-iska-remont-na-vertoleti-v-terem-bez-obshtestvena-porachk-682490.html

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се позволи по-бързият ремонт на военна техника в държавния завод "Терем". По-рано днес министърът посети оцелелия от катастрофата с Ми-17 пилот, който е настанен във ВМА.

При трагедията в понеделник загинаха капитаните Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Засега причините за инцидента не са ясни, но от прокуратурата са категорични, че не става въпрос за човешка грешка. 

Каракачанов смята, че катастрофата е причинена от авария в опашния винт. Именно опашният винт е ремонтиран в "Терем", показа проверка на OFFNews

„Според мен опашният винт е причината. Там е станала някаква авария. Но хеликоптерът е бил в изправност. Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха. За деня нальотът на хеликоптера е над 3 часа, за вчерашния. Тоест хеликоптера не е дал никакви признаци да има някаква повреда, която е довела до това“, каза пред журналисти Каракачанов.

Въпреки това той е убеден, че хеликоптерите трябва да бъдат ремонтирани в българските държавни заводи. В момента одържавеният "Авионамс" е зает и има поръчка за ремонта на други вертолети, а "Терем" имали възможност да поемат старата техника.

"Какъв е проблемът това да се случи без обществени поръчки, след което да има обжалване", поясни министърът. Той даде пример с това, как последната поръчка за ремонт на хеликоптер била обжалвана от фирма, която няма интерес от такава поръчка. "Опитът да ремонтираме следващия хеликоптер Ми-17 беше стопиран с абсолютно безсмислено обжалване. Планираме минимум три от хеликоптери Ми-17 да бъдат в изправност. Ако караме по същата процедура с тези обществени поръчки, няма да е скоро въобще. Всеки един от вас може утре да обжалва – всеки един, без значение дали е заинтересован, или не“, добави той.

„Парадоксално е, когато Министерство на отбраната трябва да ремонтира своя собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка. Това губи време. Това не е нормално. Трябва да отпаднат, когато става дума за национална сигурност, техника, свързана с отбраната, когато няма друга възможност“, каза още той, цитиран от "Фокус". 

Според командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков инцидентът не е свързан с техническа неизправност. "Техниката е била изправна преди полетите, на следполетните подготовки не е имало никакви забележки от летателния и инженерния състав", заяви Стойков. Самата машина преминава ежемесечни прегледи. 

Тази вечер награждават победителите в международния фестивал „Арлекин“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375843

Тази вечер от 20:00 часа в Летния театър, ще се проведе награждаване на отличените медийни продукти в различните категории на международния фестивал за изкуство „Арлекин“. За това съобщиха организаторите на пресконференция, предаде репортер на Moreto.

Танцьори и певци от пет държави идват в Горна Оряховица за фестивалите „Раховче”

https://www.24chasa.bg/region/article/6908704

Танцьори и певци от пет държави идват в Горна Оряховица за фестивалите „Раховче”С пъстро дефиле по пл. „Георги Измирлиев” на 19 юни (вторник) в Горна Оряховица започват ХІV Международен фолклорен фестивал „Раховче” и ХVІ Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Преди да стартират фестивалните вечери на 16 юни (събота) от 18.00 ч. ще се проведе ІХ Национален фестивал на фолклорните танцови групи „Фолклорна броеница“,

Палатковите лагери остават до петък, майките чакат решение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/palatkovite-lageri-ostavat-do-petyk-majkite-chakat-reshenie-2103023

Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в София и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да представи официално становище по предложения законопроект за личната помощ. Това стана ясно след срещата на протестиращите майки с върнатия на поста си м

Ресторант на Златните пламна заради късо съединение

//dariknews.bg/regioni/varna/restorant-na-zlatnite-plamna-zaradi-kyso-syedinenie-2102975

Пожар е горял в ресторант в курорта „Златни пясъци” на 11 юни, сутринта. Предполагаемата причината за инцидента е късо съединение в електрически ключове за осветление. 

Видео: Диско хит от 1979г. е възроден за световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/video/2018/06/12/3198802_video_disko_hit_ot_1979g_e_vuzroden_za_svetovnoto_po/?ref=rss


<br /><br />Почти 40 години по-късно големият хит "Москва" от края на 70-те години на германската диско група "Чингиз хан" (Dschinghis Khan) е възроден за световното първенство по фубол в Русия.<br /><br />Зад проекта стои известният германски продуцент Ралф Зигел, който представи обновената формация в Мюнхен. От старата група са останали само Едина Поп и Хенриете Щробел.<br /><br />Водещият вокал е Джей Кан, бивш член на бойгрупата US5. В...

БСП внася вот на недоверие към правителството по тема "Сигурност"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908708

БСП внася вот на недоверие към правителството по тема "Сигурност"БСП ще внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов по тема "Сигурност". Това е решено на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България", съобщи на пресконференция заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Този вот ще бъде внесен самостоятелно и се надяваме

Учени създадоха изкуствен интелект-психопат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908707

Учени създадоха изкуствен интелект-психопатПървият изкуствен интелект-психопат Норман вижда смърт навсякъде, предаде Франс прес. Той е създаден от американски учени, за да бъде обяснено на широката публика как се разработват алгоритми и да се привлече общественото внимание върху евентуални опасности, свързани с изкуствения интелект. "Когато хора казват, че изкуствен интелект е предубеден,

Жестоки глоби за неправомерно използване на лични данни

http://econ.bg/Новини/Жестоки-глоби-за-неправомерно-използване-на-лични-данни_l.a_i.762578_at.1.html

Едва ли остана човек, който да не разбра, че от 25 май в целия ЕС започна да действа т.нар. GDPR (General Data Protection Regulation – Общ регламент...

Върховният съд потвърди почти 6 г. затвор за зет на испанския крал Фелипе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908701

Върховният съд потвърди почти 6 г. затвор за зет на испанския крал Фелипе Върховният съд на Испания потвърди присъдата от близо шест години затвор срещу съпруга на испанската принцеса Кристина Иняки Урдангарин, макар че я намали с пет месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В решението си днес съдът постанови, че Урдангарин, зет на испанския крал Фелипе Шести, е виновен в измама и укриване на данъци,

БСП подготвя вот на недоверие заради сигурността

https://offnews.bg//politika/bsp-podgotvia-vot-na-nedoverie-zaradi-sigurnostta-682485.html

От БСП подготвят вот на недоверие към правителството. Темата е сигурност.

Това обяви Драгомир Стойнев на пресконфереция в централата на партията. Р

Според социалистите правителството не може да гарантира сигурността на хората. "Повече по този начин в тази държава не може да се живее", каза Стойнев. 

От БСП са решили да внесат сами вота. 

Очаквайте подробности.

Украйна и Русия не успяха да се споразумеят за мироопазваща мисия на ООН

https://www.mediapool.bg/ukraina-i-rusiya-ne-uspyaha-da-se-sporazumeyat-za-miroopazvashta-misiya-na-oon-news280199.html

Министрите на външните работи на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция) проведоха снощи в Берлин среща, посветена на прилагането на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, предадоха световните агенции. Те обсъдиха спазването на крехкото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти. Русия и Украйна са постигнали принципно съгласие за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в зоната на конфликта, но идеите им как това да стане на практика все още "много се разминават", заяви след края на срещата германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс. Той съобщи, че с колегите си от "нормандската четворка" са се разбрали да инструктират политическите директори в съответните министерства на външните работи да обсъдят през идните седмици разполагането на такава мисия. "Знаем, че в миналото имаше липса на воля за изпълнение на (Минските споразумения)", каза германският външен министър на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. Маас отбеляза, че на срещата е било постигнато съгласие мирните договорености да бъдат спазвани оттук нататък, включително за изтегляне на тежката военна техника от района на конфликта и размяна на пленници. Франция и Германия са предложили на Украйна и Русия логистична помощ за обезопасяване на минните полета в конфликтните зони. Въпреки явната липса на напредък в преговорите, Маас изрази увереност, че политическите разговори в Берлин ще окажат натиск върху воюващите страни на терен. Това бе първата среща на външните министри от "нормандската четворка" от февруари 2017 г. Над 10 000 човека бяха убити досега в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г.

Украйна и Русия не успяха да се разберат за мироопазваща мисия на ООН

https://www.mediapool.bg/ukraina-i-rusiya-ne-uspyaha-da-se-razberat-za-miroopazvashta-misiya-na-oon-news280199.html

Министрите на външните работи на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция) проведоха снощи в Берлин среща, посветена на прилагането на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, предадоха световните агенции. Те обсъдиха спазването на крехкото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти. Русия и Украйна са постигнали принципно съгласие за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в зоната на конфликта, но идеите им как това да стане на практика все още "много се разминават", заяви след края на срещата германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс. Той съобщи, че с колегите си от "нормандската четворка" са се разбрали да инструктират политическите директори в съответните министерства на външните работи да обсъдят през идните седмици разполагането на такава мисия. "Знаем, че в миналото имаше липса на воля за изпълнение на (Минските споразумения)", каза германският външен министър на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. Маас отбеляза, че на срещата е било постигнато съгласие мирните договорености да бъдат спазвани оттук нататък, включително за изтегляне на тежката военна техника от района на конфликта и размяна на пленници. Франция и Германия са предложили на Украйна и Русия логистична помощ за обезопасяване на минните полета в конфликтните зони. Въпреки явната липса на напредък в преговорите, Маас изрази увереност, че политическите разговори в Берлин ще окажат натиск върху воюващите страни на терен. Това бе първата среща на външните министри от "нормандската четворка" от февруари 2017 г. Над 10 000 човека бяха убити досега в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г.

Полиция и жандармерия блокираха общини в Пазарджишка област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908686

Полиция и жандармерия блокираха общини
в Пазарджишка областМасирани полицейски операции се провеждат през последните два дни на територията на общини от пазарджишка област, съобщи за "24часа" говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Тяхната цел е откриване на издирвани лица, леки автомобили и акцизни стоки, превенция на пътната безопасност. Днес над 60 служители от всички районни полицейски управления в

Има ли Тръмп план срещу Запада

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/12/3198768_ima_li_trump_plan_sreshtu_zapada/?ref=rss


Съюзът между САЩ и Западна Европа постигна забележителни неща. Той спечели две световни войни през първата половина на XX век. След това се разшири, включвайки бившите си врагове, и спечели студената война. Помогна за разпространение на демокрацията и за постигане на най-високият жизнен стандарт (в западните страни), какъвто светът някога е познавал.<br /><br />Президентът Тръмп се опитва да разбие този съюз.<br /><br />Дали наистина той върши това съзнателно? Кой...

Обвиненият за помагач при подкупа за кмета на "Младост" остава в ареста, искал пари за лечение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/12/3198812_obvineniiat_za_pomagach_pri_podkupa_za_kmeta_na/?ref=rss


Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Петко Дюлгеров, който е обвинен като помагач при вземане на подкуп в особено големи размери. Той беше задържан на 17 април, когато по обвинение в корупция бяха арестувани кметът на "Младост" Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова.<br /><br />Дюлгеров искаше мярката му да бъде заменена с по-лека. Съдът обаче отказа, тъй като има достатъчно събрани доказателства, че той е извършил престъплението, за...

Музеят на авиацията в Крумово почете загиналите с хеликоптер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908688

Музеят на авиацията в Крумово почете загиналите с хеликоптерОт музея на авиацията в Крумово изказаха на фейсбук страницата си своите съболезнования на семействата и близките на загиналите капитан Стоян Неделчев и капитан Пламен Пантилеев, които загинаха вчера при катастрофа на военен хеликоптер Ми-17 от 24- та авиобаза. От там пожелаха и пълно възстановяване на офицерски кандидат Алексей Каменов.

Нов вид костенурка бе открита в Мексико

http://www.moreto.net/novini.php?n=375829

Костенурката е известна на местните жители отдавна и те многократно са информирали учените за нейното съществуване, но едва през май тя бе призната официално за нов вид. Дребната костенурка с труднопроизносимо име "Kinosternon vogti" има жълто петно на носа и е по-пъргава от останалите костенурки.

Веселин Бранимиров пое клуб от Латвия

https://petel.bg/Veselin-Branimirov-poe-klub-ot-Latviya__268911

Досегашният старши треньор на ОФК Поморие Веселин Бранимиров няма да води отбора от новия сезон. Варненският специалист е подписал дого...

Жириновски стана за смях с прогноза за Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/zhirinovski-stana-za-smiah-s-prognoza-za-mondial-2018-682486.html

Руският ултранационалист и депутат Владимир Жириновски стана за смях с прогнозата си за предстоящото световно първенство по футбол.

Според него сред фаворитите за титлата е отбора на Холандия, който дори не се класира за Мондиал 2018.

В интервю той постави на първо място Германия, следвана от Испания, Аржентина и Холандия. Жириновски е оптимист за представянето на Русия, като според него тимът ще достигне до четвъртфиналите.

"Мачът на откриването ще спечелим с 2:0 (б.р. Русия играе със Саудитска Арабия на 14 юни). Даже може да залагате на точен резултат.

Излизаме от групата и стигаме до топ 10. Смятам да следя внимателно мачовете и дори да посетя руския отбор, за да им дам кураж", коментира Жириновски.

Кметът на с. Овча могила представи Кризисния център в Страсбург

https://www.24chasa.bg/region/article/6908683

Кметът на с. Овча могила представи
Кризисния център в СтрасбургКметът на село Овча могила Нели Великова бе на учебно посещение в Страсбург, съобщиха от община Свищов.Пътуването е награда за отличените иновативни практики от Съвета на Европа. На 4 и 5 юни беше организирано учебно посещение в Страсбург за победителите в българското издание на Програмата за най-добра практика в местното самоуправление.

Арестуваха собственик на голяма млечна фирма, укрил 900 хил. лева ДДС за 4 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908632

Арестуваха собственик на голяма млечна фирма, укрил 900 хил. лева ДДС за 4 месецаСпециализираната прокуратура е разбила организирана престъпна група за данъчни престъпления, начело на която е бил управител на фирма за млечни продукти във Велико Търново. Чрез регистрирането на дружества бушони той е успял да осуети плащането на 900 хил. лева ДДС само за четири месеца. Това съобщи зам.-шефката на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Южнокорейският президент за срещата Тръмп-Ким: Историческо събитие, сложило край на Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908687

Южнокорейският президент за срещата Тръмп-Ким: Историческо събитие, сложило край на Студената войнаЮжнокорейският президент Мун Дже Ин днес приветства съвместното изявление от Сингапур като "историческо събитие, сложило край на Студената война", предаде Франс прес. "Споразумението от 12 юни ще остане в световната история като събитие, сложило край на Студената война", заяви Мун Дже Ин след историческата среща между американския президент Доналд

Шефът на школата на ЦСКА 1948 Лъчезар Дафков празнува 45 рожден ден

http://www.struma.com/obshtestvo/shefut-na-shkolata-na-cska-1948-luchezar-dafkov-praznuva-45_135405/

Роденият в село Брежани бивш футболист Лъчезар Дафков празнува днес своя 45 - ти рожден ден. Бившият юноша на Пирин от ранни зори не спира да приема поздравления по телефона и в страницата си във Фейсбук.

Настоящият директор на ДЮШ на новия член на Втора професионална лига ЦСКА 1948 ще отдели малко от скъпоценното си време и хилядите си ангажименти, за да почерпи приятели и колеги по повод личния празник. Лъчо е шампион по футбол на България с отбора на Славия, а в кариерата си има...

Продължава

Робърт де Ниро се извини на канадците за "идиотското поведение на" Тръмп

https://www.mediapool.bg/robart-de-niro-se-izvini-na-kanadtsite-za-idiotskoto-povedenie-na-tramp-news280198.html

Робърт де Ниро се извини на канадците за "идиотското поведение на президента" на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Ден по-рано американският актьор напсува Тръмп на церемонията по раздаването на театралните награди "Тони". Вчера, при откриването на хотел в канадския град Торонто, Де Ниро нарече коментарите на президента на САЩ по адрес на Канада "позор" и се извини на канадския премиер Джъстин Трюдо. След срещата на върха на Г-7 в Канада Тръмп определи Трюдо като непочтен и слаб. Съветници на президента на САЩ обвиниха канадския премиер, че му е забил нож в гърба, припомня АП. Един от тях дори "обеща" на Трюдо "място в ада", отбелязва Франс прес. Канада се обедини зад своя министър-председател в спора с могъщия южен съсед, предаде АФП. Нещо рядко срещано, Камарата на общините, долната камара на канадския парламент, прие с единодушие внесена от лявата опозиция резолюция в подкрепа на реакцията на правителството на американските атаки. Канадски политици предупредиха, че страната няма да се остави да бъде сплашена и ще отговори на американските рестриктивни търговски мерки. Канада освен това ще ускори ратифицирането на Транстихоокеанското партньорство, споразумение за свободна търговия с 10 други страни от региона, за да смекчи последиците от търговския конфликт, започнат от Съединените щати. Канадската провинция Квебек ще предостави заеми и гаранции в размер на 100 милиона канадски долара (77,1 милиона долара) на местни компании за производство на стомана и алуминий, засегнати от наложените от САЩ вносни мита, предаде Ройтерс, като се позова на регионалния министър на икономиката.

Съдът остави Петко Дюлгеров в ареста

https://offnews.bg//temida/sadat-ostavi-petko-diulgerov-v-aresta-682483.html

Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия кмет на столичния район ,,Младост'' Петко Дюлгеров. Той е обвинен в помагачество при взимане на подкуп заедно с временно отстранената като кмет на района Десислава Иванчева и уволнената Биляна Петрова, зам.-кмет. 

Дюлгеров бе арестуван на 17 април, в него бяха открити 14 000 евро. Той обжалва решението на първа инстанция да остане в ареста, но АСНС не уважи искането му днес.

Според магистратите Дюлгеров е с висока степен на обществена опасност. 

Внимание! Керемиди от триетажна къща в центъра на Петрич падат посред бял ден, застрашават живота на преминаващите

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-keremidi-ot-trietajna-kushta-v-centura-na-petrich-padat_135404/

Днес наши читатели ежедневно преминаващи през ул. "Александър Стамболийски" в Петрич, намираща се над центъра в южния град и под площад "Македония", ни сигнализираха за поредната опасност. Керемиди падат от триетажната къща, която към момента по информация от съседи, е необитаема. Има няколко собственици, които не могат да разделят имота и къщата е изоставена.

Опасността обаче дебне случайно преминаващите хора и автомобили през улицата, защото керемидите...

Продължава

Репортаж на турска тв: Дори и телефоните във Филибе звънят в прослава на Ердоган (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/reportazh-na-turska-tv-dori-i-telefonite-vav-filibe-zvaniat-v-proslav-682478.html

Частната турска телевизия "А Хабер" публикува дълъг пропаганден репортаж за нагласите сред българските турци за... изборите в Турция.

Видеото на телевизията, която е сред най-верните поддръжници на режима на Ердоган, е от Пловдив, като градът е представен с името си от периода на османската власт у нас - Филибе. Кадрите са основно пред местна джамия, а всички интервюирани се обявяват в подкрепа на диктатора в Анкара.

Всички в един глас заявяват, че обичат много Ердоган и се молят Господ да е с него.

Една от интервюираните отговаря, че подкрепя президента, защото той бил лидер не само на турците в Турция - а в целия свят. Друг наш сънародник си пуска телефона, за да се чуе как звъни - музиката е от клип, възхваляващ Тайпи. Трети пловдивчанин пък обяснява, че с победата на Тайпи ще има два байряма, тъй като изборите са точно през седмицата след големия религиозен празник.

Заглавието на материала е "Изборите на 24 юни през погледа на турците в Европа". Репортажът е на журналистката Севда Дюкянджи, която преди време работеше за БНТ и съвсем доскоро за БНР.

Американски сенатор: Съветското зло е живо в путинска Русия

http://nakratko.bg/category/25/160831/


Американският сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм заяви в интервю за ABC News, че връщането на Русия в Г-8, за което се обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, „би било грешка“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване