Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на социалния министър?

https://frognews.bg/novini/maiki-detsa-uvrejdaniia-koi-otriaza-glavata-sotsialniia-ministar.html

Майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента, заявиха, че целта им не е била оставката на социалния министър Бисер Петков. Според тях той е бил един от малкото министри, с когото са имали диалог.

Тръмп показа на Ким лимузината си отвътре

https://offnews.bg//sviat/tramp-pokaza-na-kim-limuzinata-si-otvatre-682449.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което някой би могъл да очаква", предаде Ройтерс. 

Ким стоеше мълчаливо, докато Тръмп разговаря с медиите по време на разходка в градината на хотела, където се проведе историческата им среща. Двамата се приближиха до лимузината на Тръмп, който я показа отвътре на Ким Чен-ун.  и погледнаха към задната седалка, а Тръмп очевидно показваше на Ким нещо вътре. След това възобновиха ходенето си.

Отиваме сега за подписване, каза още Тръмп пред журналистите, без да даде подробности за това какъв документ ще бъде подписан. 

Ако успеят да направят дипломатически пробив, това може да доведе до трайна промяна в сигурността в Североизточна Азия, както посещението на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в Китай през 1972 г. доведе до преобразуването на Китай, коментира Ройтерс. 

Тръмп показа на Ким лимузината си отвътре (видео)

https://offnews.bg//sviat/tramp-pokaza-na-kim-limuzinata-si-otvatre-video-682449.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което някой би могъл да очаква", предаде Ройтерс. 

Ким стоеше мълчаливо, докато Тръмп разговаря с медиите по време на разходка в градината на хотела, където се проведе историческата им среща. Двамата се приближиха до лимузината на Тръмп, който я показа отвътре на Ким Чен-ун.  и погледнаха към задната седалка, а Тръмп очевидно показваше на Ким нещо вътре. След това възобновиха ходенето си.

Отиваме сега за подписване, каза още Тръмп пред журналистите, без да даде подробности за това какъв документ ще бъде подписан. 

Ако успеят да направят дипломатически пробив, това може да доведе до трайна промяна в сигурността в Североизточна Азия, както посещението на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в Китай през 1972 г. доведе до преобразуването на Китай, коментира Ройтерс. 

Посрещнете Джулай Морниг на Камен бряг с Милена Славова и "Ахат"

http://nakratko.bg/category/58/160806/


Традицията първото юлско слънце да се посреща с концерт в местността „Огънчето“ край Камен бряг ще бъде спазена и тази година, съобщиха от община Каварна.

Медиите в Пхенян с необичайно бързи репортажи от Сингапур

https://www.mediapool.bg/mediite-v-phenyan-s-neobichaino-barzi-reportazhi-ot-singapur-news280176.html

Броени часове след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи снощи изненадваща опознавателна вечерна обиколка из Сингапур, вестникът на властта в Пхенян – "Нодон синмун", запълни тази сутрин първата си страница с 14 ексклузивни снимки на вожда, предаде Ройтерс.  На тях се вижда как Ким се разхожда и разговаря с официални лица от града държава в тропическа градина пред преливащ фонтан. Публикуват се и красиви изгледи от Сингапур. Цитират се думите на лидера, че "Сингапур е чист и красив", впечатленията му от стилната архитектура и че трябва да се използват добрите постижения и опит на Сингапур "в различни сфери".  Подобна бърза реакция на вестника и на другите държавни медии е необичайна в страна, където събитията често се съобщават с минимум един ден закъснение. Така бе например след неотдавнашното посещение на Ким Чен-ун в Китай. Непринуденият тон на репортажа също е в контраст с по-формалния подход, по който севернокорейските медии обикновено отразяват официални посещения. Това изглежда отразява засилената увереност сред севернокорейския политически елит, че изолираната страна наистина вече е приета на международната сцена, отбелязва Ройтерс.  Сингапур е най-далечното място, до което се знае, че Ким Чен-ун е пътувал, след като дойде на власт през 2011 г., а това е и първа среща между американски президент и севернокорейски лидер.

Стартира второто класиране за първолаците във Варна

http://www.varna24.bg/news/796285.html

Обявени са свободните места за второ класиране за първокласници, съобщиха от дирекция ...

/ Аудио/ Илиян Личев обвини съветничка Злата Ризова в користни цели и личен интерес по отношение на действията и спрямо Рубин 08

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b7/

Войната между управителя на Рубин 08 Илиян Личев и съветничката Злата Ризова продължава с пълна пара.Този път Илиян Личев я обвини в социалната мрежа,че е взела пари от директора на Колежа по икономика и мениджмънт-Благоевград Валентин Китанов, за да го тормози.

“Г-жо Ризова,взехте ли пари от Китанов?Кажете на хората. Колко пари взехте“?,пита Илиян Личев.

В същото време Злата Ризова твърди,че не е взимала никакви пари от Валентин Китанов.Китанов от своя страна също отрече,че е давал пари на съветничката,още повече, обясни,че дори не я познава.

„Никога, по никакъв повод, не само на Злата Ризова, но и никой друг не съм давал пари. Не, не и не! Но, важното е, че Злата Ризова нищо не можа да постигне, всички са срещу нея, аз няма какво да направя. Лошото е, че ние гражданите на Благоевград не поддържаме правите хора. Той замърсява въздуха, говори за екология, той е антиеколог. Той е замърсител, той е убиец на хора! Той убива цяло Струмско, защото пушекът отива там , а в другата част отива по поречието на река Бистрица. Нощно време върви към Струмско, през деня се връща обратно към Благоевград, към града“,коментира Валентин Китанов.

Според него проблемът ще се реши като се уволни целият екип на министерството на екологията.

„ Какво трябва да се направи ли!? Целия екип на министерството на екологията трябва да бъдат уволнени, да може да дойде някой друг и да се вземе решение.Те получават пари, а не аз да съм давал, аз не я познавам Злата Ризова, не съм я виждал никога, освен на снимки от фейсбук“,допълни още Китанов.

Острата полемика между общинската съветничката Злата Ризова и собственикът на скандално известния БИО ТЕЦ Рубин 08 Илиан Личев започна още преди година. Ризова се поинтересува от това, какви мерки е предприела Община Благоевград за решаването на проблема и открито обвинява бизнесмена за замърсяването на въздуха в Благоевград.По този повод тя поиска специална проверка на предприятието от общинска комисия заедно с експерти от РИОСВ. От инспекцията са наложили над 30 акта за замърсяването на въздуха в града. Глобите се плащат и ТЕЦ-а продължава да работи.

Управителят на Рубин 08 Илиян Личев не бе открит за коментар.

Материалът / Аудио/ Илиян Личев обвини съветничка Злата Ризова в користни цели и личен интерес по отношение на действията и спрямо Рубин 08 е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Родители на деца с увреждания на протест в подкрепа на Бисер Петков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907914

Родители на деца с увреждания на протест в подкрепа на Бисер ПетковМайките на деца с увреждания ядосани след оставката на социалния министър Бисер Петков. След изненадващия развой на събитията в понеделник следобед, те вече организират протест в Русе в негова защита. Защо един вид протести се сменя от друг вид протести? „Не очаквахме социалният министър Бисер Петков да си подаде оставката.

Падналият хеликоптер е водил военния парад на 6 май

http://www.varna24.bg/news/796271.html

Падналият хеликоптер край Пловдив е водил военния парад в София на 6 май. Това стана ясно след ...

Нинова: Борисов да отмени посещението си в Турция

https://dnes.dir.bg/politika/ninova-borisov-da-otmeni-poseshtenieto-si-v-turtsiya

Съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово

Граждани искат виновните за унищожението на БДЖ да носят наказателна отговорност

http://www.varna24.bg/news/796275.html

От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпратиха сигнал до прокуратурата във ...

За година инфлацията във Венецуела стигна 25 000%

https://www.investor.bg/drugi/338/a/za-godina-inflaciiata-vyv-venecuela-stigna-25-000-262736/

Това е "трагедия, която преживяваме всеки ден", коментира говорител на финансовата комисия към парламента

Падналият хеликоптер в Пловдив е водил парада на 6 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907915

Падналият хеликоптер в Пловдив е водил парада на 6 майПадналият хеликоптер край Пловдив е водил военния парад в София на 6 май. Това стана ясно след тежката катастрофа, при която загинаха двама военни, а един е ранен. Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност, предаде NOVA. Инцидентът стана снощи около 20:30 часа. По време на планов полет на височина от 50 метра,

Частен собственик затвори част от улица в столицата

https://www.actualno.com/sofia/chasten-sobstvenik-zatvori-chast-ot-ulica-v-stolicata-news_679237.html

Частен собственик затвори част от улица „Паша Христова” в софийския квартал „Манастирски ливади” и я превърна в паркинг. В квартала свободните площи за строеж на училища, паркове и детски градини са малко, а паркирането е ад дори и за най-опитните шофьори. Паркоместа се пазят със зъби и нокти – например със скоби. Други използват подръчни средства, като автомобилни гуми. А трети забиват железни колове и заграждат част от улицата. Така с материа

Мери от "Мери Бойс Бенд":"Обичаме Варна! Вълнението преди концерта е огромно!"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375625

"Щастливи дни" - това ни очаква във Варна на 22 юни. Концертът на обичаната българска група "Мери Бойс Бенд", на който те ще представят новия си албум и ще ни напомнят за многото си прекрасни хитове, ще се състои на сцената на Летния театър от 20 часа.

Почернена майка към Калина Крумова: Не те ли е срам за взетите пари, къде ти е експертизата?

https://frognews.bg/novini/pochernena-maika-kam-kalina-krumova-sram-vzetite-pari-kade-ekspertizata.html

Текат обществени обсъждания на трите законопроекта за движението по пътищата. Противопоставяме се на начина, по който текат обсъжданията. Двама министри гонят хората на тези дискусии, държат се махленски. Това заяви пред президентството Богдан Милчев от” Института за Пътна безопасност”, който очаква среща с държавния глава.

Почернена майка към Калина Крумова: Не те ли е срам за взетите пари, къде ти е експертизата?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/pochernena-maika-kam-kalina-krumova-sram-vzetite-pari-kade-ekspertizata.html

Текат обществени обсъждания на трите законопроекта за движението по пътищата. Противопоставяме се на начина, по който текат обсъжданията. Двама министри гонят хората на тези дискусии, държат се махленски. Това заяви пред президентството Богдан Милчев от” Института за Пътна безопасност”, който очаква среща с държавния глава.

Проблем с опашния винт е вероятната причина за инцидента с хеликоптера

http://nakratko.bg/category/58/160804/


За вертолетите опасната височина е от 10 до 100 метра. Това каза о.р.полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в щаба на ВВС, в интервю за БНР по повод на инцидента с Ми-17 над авиобаза Крумово.

Китайците се подиграват на Иванка

http://clubz.bg/69024-kitajcite_se_podigravat_na_ivanka

Китайците напразно се опитваха днес да открият оригиналната "пословица", приписана на Средната империя от Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент, докато той разговаряше със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Франс прес.

"Скептикът не бива да прекъсва онзи, който действа - китайска пословица", написа снощи Иванка Тръмп в туитър часове преди историческата среща между двамата лидери в Сингапур, след като се чуха съмнения дали американският президент ще постигне истинска денуклеаризация на Корейския полуостров.

Цитатът слиса интернет потребителите в Китай, които напразно търсиха подобна пословица в културното наследство на страната, отбелязва АФП.

"Нашият главен редактор не разбира за коя пословица става дума. На помощ!", призова справочният отдел на СИНА, дружеството администратор на социалната мрежа уейбо, "китайския туитър".

Хиляди изпратени постове показват, че посетителите на платформата не успяват да стигнат до единно мнение за произхода на цитираната пословица. А някои без колебание се подиграват на президентската дъщеря, която е и съветник в Белия дом.

"Намерила е тая мъдрост в курабийка с късметче от "Панда експрес", иронизира потребител на уейбо по повод сладкишчетата с послания, раздавани за десерт в известната верига китайски ресторанти в САЩ.

Иванка Тръмп е популярна в Китай, по-специално защото разпространи видеозапис, на който шестгодишната й дъщеричка рецитира стихче на мандаринско наречие.

Вход свободен за Ден на бащата във Военноморския музей

http://www.varna24.bg/news/796269.html

На 16 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и богата програма във Военноморския музей ...

Днес по черноморието ще е предимно слънчево

http://nakratko.bg/category/58/160803/


Ще духа слаб до умерен южен вятър, следобед по крайбрежието ще се ориентира от югоизтоки ще се усили. Максимални температури между 30 и 35 градуса, по крайбрежието от 23 до 28. Вълнение на морето около 2 бала. Температура на морската вода 22-25 градуса.

Държавата не е идол в краката, на който да полагаме жертвите на ПТП

https://www.actualno.com/cite/dyrjavata-ne-e-idol-v-krakata-na-kojto-da-polagame-jertvite-na-ptp-news_679242.html

"Държавата не е свещена крава, не е идол в краката, на който да полагаме жертвите на ПТП." Това каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност в ефира на bTV. Думите му бяха отправени към експерта по безопасност на пътищата в МВР Калина Крумова, която отказа да отговаря по същество на въпросите на хора, загубили близките си в катастрофи.

Започва второто класиране за първокласниците във Варна

http://nakratko.bg/category/58/160802/


Обявени са свободните места за второ класиране за първокласниците, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Тръмп ще покани Ким Чен-ун в Белия дом

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/12/3198586_trump_i_kim_obeshtaha_istoricheska_promiana_sled/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп ще покани севернокорейския лидер в Белия дом - това заяви самият той в отговор на репортерски въпрос. Двамата лидери обаче не отговориха на многократните въпроси ще се откаже ли КНДР от ядреното си оръжие.<br /><br />"Подписваме много важен документ, много сложен. Ние имаме чудесна връзка. За нас е голяма чест да подпишем документа."<br /><br />Това каза американският президент Доналд Тръмп след срещата си със...

Тръмп похвали икономиката на САЩ в туитър, часове преди срещата с Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907908

Тръмп похвали икономиката на САЩ в туитър, часове преди срещата с Ким Чен УнБроени часове преди историческата си среща в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен Ун президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали в Туитър с икономическите резултати на страната и отражението им на фондовата борса, предаде Франс прес. В поредица от туитове, разпространени в Сингапур към 6 ч. (1 ч.

Енрике Иглесиас идва у нас! Концертът му – на 6 ноември

https://petel.bg/Enrike-Iglesias-idva-u-nas--Kontsertat-mu-----na-6-noemvri__268847

Енрике Иглесиас се завръща за голям концерт на 6 ноември в столичната зала "Арена Армеец", две години след като предизвика еуфория пред 15 000...

Пак гаф! 200 блокирани на летище в Рим!

https://petel.bg/Pak-gaf--200-blokirani-na-letishhe-v-Rim-__268846

Снимка: Bulfoto, архив Близо 200 души, основно българи, чакат от 8:00 часа, полет на нискобюджетната авиокомпания "Ryanair" на летище Чемпино в Рим, за...

ЕК: Това се случва за първи път от 1945 г.

http://clubz.bg/69023-ek_tova_se_sluchva_za_pyrvi_pyt_ot_1945_g

СВЯТ франс тимерманс вице ек

За първи път от 1945 г. президент на САЩ не възприема като стратегическа цел силните евроатлантически връзки, заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, предаде кореспондент на БТА.

Не ми се ще да обявя разпадането пред очите ни на изградената с много усилия международна система. Единството ни дава сила да се справяме със световните предизвикателства. Предстоящото този месец заседание на Европйския съвет е добра възможност да покажем единство, добави той.

Тимерманс призова да не се отлагат безкрайно решенията, свързани с миграцията - една от темите на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС. Той поздрави българското председателство на Съвета на ЕС за усилията за постигане на съгласие по въпросите за предоставянето на убежище. По неговите думи досега ЕС е запазил единството си в преговорите с Великобритания, при промяната на правилата за командироването на работници, при отпадането на роуминга.

От името на българското председателство зам.-министър Моника Панайотова отбеляза, че Европейският съвет ще обсъди въпросите за сигурността и отбраната. Тя отчете напредък в осигуряването на възможности за придвижването на военни сили в ЕС и на устойчивост срещу различни заплахи.

По нейните думи в областта на миграцията се наблюдава широко съгласие по много въпроси, включително за опазването на външните граници. Панайотова добави, че са водени интензивни преговори по време на председателството, но промените в правилата от Дъблин остават трудни. Зам.-министърът добави, че се очаква на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители да бъдат обсъдени последните събития в областта на международната търговия, както и преговорите с Лондон.

Реакциите на политическите групи

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) коментира, че макар дипломацията и санкциите да работят, невинаги това важи при управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп. Според ЕНП търговското споразумение на ЕС с Канада може да послужи за пример за бъдещи подобни преговори.

Социалистите и демократите упрекнаха италианските власти, че са показали сила за сметка на бременни жени и малки деца в случая с отказа да дапуснат до свое пристанище пореден кораб с африкански мигранти. Социалистите поздравиха властите в Испания, издали разрешение на кораба да акостира и порицаха управляващите в Австрия и Унгария заради политиката им на възпрепятстване на миграционните потоци.

Европейските реформатори и консерватори коментираха, че въпросът с миграцията се използва за вътрешнополитически спорове. Според тях от самото начало е било ясно, че квотите за разселването на мигрантите няма да сработят, защото са малко държавите в ЕС, където пришълците искат да отидат.

Групата на АЛДЕ се позова на данни, според които от началото на миграционната криза в Средиземно море са се издавили 10 000 души. Либералите предложиха ЕП и ЕК да заведат дело срещу Съвета на ЕС за липсата на договореност по промяната на правилата от Дъблин.

Според групата на Зелените липсва политическа воля да се помогне на мигрантите. Според Европейската обединена левица пред крайната десница е разстлан червен килим заради развитието на въпроса с миграцията. 

Групата "Европа на народите и свободата" изрази мнение, че единственото решение е здрава ръка и призова изнудването с въпроса с човешките права да престане. Тази политическа група настоя за използването на примера от Австралия за борба с незаконната миграция и за истинска защита на външните граници на ЕС. Трябва да почерпим вдъхновение от Италия и Унгария, липсва само политическата воля, добавиха евроскептиците.

Австрия напуска организацията Централноевропейска инициатива

http://www.cross.bg/avstriya-organizatziyata-evropa-1576664.html

/КРОСС/ Австрия напуска организацията Централноевропейска инициатива. Страната е сред учредителките на организацията, създадена през 1989-а година, за да стимулира икономическото и културното  сътрудничество в Централна Европа. Според Австрия интеграцията на Югоизточна Европа в структурите на Евросъюза трябва вече да се подкрепя "пряко". Дипломати коментираха, че Австрия сама ограничава влиянието си и оставя полето за дипломатически действия на нелибералната Унгария. 

Хеликоптерът е паднал за 3 секунди, правят втори оглед на мястото на инцидента

http://www.varna24.bg/news/796265.html

Tехническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище ...

Брутални кадри от нападението на влака за София! Млад мъж пострада от набезите на мургавата тълпа

http://www.varna24.bg/news/796233.html

Млад мъж е пострадал от набезите на мургавата тълпа в бързия влак от Благоевград за София, научи ...

Испания ще приеме мигрантите, отклонени от Италия и Малта

https://www.actualno.com/europe/ispanija-shte-prieme-migrantite-otkloneni-ot-italija-i-malta-news_679236.html

Испанските власти са дали съгласието си да пуснат на територията си плавателния съд с над 600 мигранти, които по-рано Италия отклони и насочи към Малта, съобщи Интерфакс. "Това е наше задължение - да помогнем да бъде избегната хуманитарна катастрофа и да предложим безопасно пристанище на тези хора", каза министър-председателя Педро Санчес. По-рано ООН и ЕС се обърна към Италия с призив да приеме мигрантите. През изминалата година в Средиземно море са загинали около 800 души. За първ

Главният икономически съветник на Тръмп е в болница, получил сърдечна атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907906

Главният икономически съветник на Тръмп е в болница, получил сърдечна атакаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че главният му икономически съветник Лари Кудлоу е получил сърдечна атака, предадоха световните агенции. Кудлоу, директор на Националния икономически съвет към Белия дом, е настанен в медицинския център "Уолтър Рийд" край Вашингтон. Тръмп съобщи новината в Туитър броени минути преди началото на историческата

Сергей Лавров по отношение на разговорите на нормандската четворка: „Срещата беше полезна“

http://www.cross.bg/lavrov-sreshtata-donbas-1576679.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, след срещата на външните министри от нормандския формат в Берлин, че тя е бил полезна, въпреки че министрите не са успели да решат всички проблеми свързани с минските споразумения, предава Sputnik, цитиран от Фокус. Разговорите продължиха над 4 часа. След официалната час на срещата, министрите обсъдиха определени въпроси във формата по време на работна вечеря. Лавров заяви след срещата, че външните министри са обсъдили политическите реформи, икономическите въпроси, както и проблеми свързани с конфликта в Украйна. Той допълни, че те са обсъждали специфични въпроси по отношение на сигурността в Донбас. Руският министър отбеляза, че Киев възпрепятства прилагането на „формулата на Стайнмайер“ върху статута на Донбас, изразявайки надежда че срещата на нормандската четворка ще помогне за това в бъдеще. Лавров допълни, че американските предложения за миротворческа мисия в Донбас, напълно „унищожават“ минските споразумение и че Берлин и Париж разбират това.

Бойко Борисов на посещение в Турция, енергетика и икономика основните теми

http://www.moreto.net/novini.php?n=375810

Задълбочаването на контактите в сферата на енергетиката и икономиката, се очаква да бъде основна тема в разговорите в Измир между министър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм. Срещата между двамата премиери е в отговор на поканата на Бинали Йълдъръм към български му колега Бойко Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, по който ще се доставя азербейджански газ за Турция.

Полицията задържа двама от ромите, нападнали с ножове и брадви работници в училище в Угърчин

http://www.cross.bg/ygurchin-grada-nozhove-1576663.html

/КРОСС/ Полицията задържа двама от ромите, нападнали с ножове и брадви работници в училище в Угърчин. Полицаи опазваха реда в града през цялата нощ. Входовете на Угърчин се охраняват от части на жандармерията. Напрежението възникна, след като вчера трима роми нападнаха с ножове и брадва строителни работници и пребиха възрастен мъж и жена. Заместник-кметът на Угърчин Мария Динова поясни късно снощи, че обстановката в града е спокойна. Според източници на „Хоризонт“ обаче, след инцидентите напрежението е ескалирало с цел отмъщение и затова се е наложило да се търси съдействие от жандармерията. „Имало е запалена къща. Пожара е потушен. Няма жертви. Обстановката е спокойна. Няма напрежение.“ Младежи от града разказаха, че ромските своеволия са често явления, пострадалите са много, но извършителите остават безнаказани. „Циганинът се е напил, влиза в едно заведение, ти го гониш, защото е пиян, и започва да прави проблеми. Той ти вади нож и те дупчи. В училището влиза с нож. В кафето заплашват кръчмаря с нож - взимат една каса с бира и оборота, и си тръгват. И къде е тази полиция? Тичат да дупчат шефа на полицията… Каква е тази държава?“

Тази жена доброволно даде 420 000 лева на измамници, вижте откъде има парите

http://www.varna24.bg/news/796240.html

Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, се оказа жертвата на телефонни измамници ...

Манията на Тръмп да къса документи - кошмар за архиварите на Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907901

Манията на Тръмп да къса документи - кошмар за архиварите на Белия домПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп има навика да къса документите, които току-що е прочел, което принуждава архиварите на Белия дом да ги лепят, като понякога събират парчета, които са колкото конфети, съобщи американският информационен сайт "Политико", цитиран от Франс прес. "Това е най-щурото нещо, което съм виждал.

Робърт де Ниро наруга Доналд Тръмп публично (видео)

http://www.cross.bg/trump-niro-roburt-1576662.html

/КРОСС/ След срещата на Г7 и преди разговорите му с Ким Чен-ун, Тръмп е в центъра на новините по света. Актьорът Робърт де Ниро изненада присъстващите на церемонията за наградите "Томи", като откровено наруга американския президент. Големият актьор беше поканен на сцената, за да представи музикално изпълнение в програмата. Реакцията на присъстващите в залата на думите му за Тръмп беше красноречива – всички станаха на крака и дълго аплодираха думите на Де Ниро. video:https://www.youtube.com/watch?v=1zNr8Pf1QkY

Влакът пак се запали, а шефът на БДЖ си даде медал

https://offnews.bg//ikonomika/vlakat-pak-se-zapali-a-shefat-na-bdzh-si-dade-medal-682447.html

В неделя се запали за пореден път пътнически влак - този път от Пловдив за Панагюрище. Според обясненията на пресслужбата на БДЖ не ставало дума за пожар, а само леко димнало нещо и се усетила лоша миризма, изобщо не били верни информациите, че имало огън.

Само че в бюлетина за жп нарушенията на Национална компания "Железопътна инфраструктура" в прав текст си е написано, че се е запалил двигател на дизеловата мотриса и че пожарът е бил потушен от машиниста и началник-влака.

Този случай е n-ти поред от дълъг списък тежки жп инциденти с пътнически влакове на БДЖ, но разбира се това не трябва да притеснява ръководството на компанията, особено в празничен ден.

А в родните железници празници колкото щеш.

Сметките на компанията може да са запорирани, историческата сграда на централата може да е обявена за продан от частен съдебен изпълнител и да се чака поредния многомилионен превод за спасяването на БДЖ с парите на българския данъкоплатец, но това не би трябвало да се отразява на железничарския спорт.

Явно водени от тази идея последния уикенд, точко когато горя и влака от Пловдив за Панагюрище, в курорта Паничище БДЖ организира национална железничарска Спартакиада, в която се включиха стотици жепейци, командировани да поспортуват на чист въздух.

Как е протекло състезанието, имло ли е невероятна футболна драма - не сме били там, не знаем. Но OFFNews получи снимки от събитието, на които се вижда, че на гърдите на централния нападател на четвъртодивизионния аматрьорски отбор "Локо-БДЖ" Владимир Владимиров грее медал, а на кадрите се виждат и управителите на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров и на БДЖ-Товарни превози Любомир Илиев.

Беше редно Владимиров да получи медал за работата си като таран-аматьор, още повече че и тази година не успя да извади отбора от селското ниво на футбола в Шоплука и все още промоцията във В група изглежда мираж. А кой друг ще даде медал на Владимиров, освен компанията, в която е изпълнителен директор когато не играе футбол. Така че честито на славния таран и да продължава да не се притеснява: За БДЖ всички ще платим, както за КТБ! 

"Грандиозен" антиправителствен протест, ако Бисер Петков не остане на поста си

https://www.mediapool.bg/grandiozen-antipravitelstven-protest-ako-biser-petkov-ne-ostane-na-posta-si-news280175.html

Изненадващата оставка на социалния министър Бисер Петков в понеделник предизвика сериозен ултиматум от протестиращите майки на деца с увреждания към управляващите: ако той не остане на поста си, следва "грандиозен" антиправителствен протест. "Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ!" Това заяви пред БНТ Олга, майка на 21-годишно момиче с увреждане, която е сред организаторите на палатковия лагер пред служебния вход на парламента. "Това беше първият социален министър – това вече е седми протест – с който проведохме някакви разговори... Беше благосклонен и мога да кажа, че беше от части на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Не знам дали може да се върне социалният министър, но по принцип заставаме зад него", продължи тя. Олга няма обяснение на кого е била "нужна" тази оставка и какво я е предизвикало, "но не сме ние". "Протестите продължават", категорична беше жената. По думите на друга майка новият закон трябва да донесе лична грижа, грижа според потребностите на лицето. "Мисля, че с новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра – не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците", коментира Венелина Казанджиева, майка на 27-годишно момче с увреждане. Малко, след като бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на социалния министър Бисер Петков, защото той не можел да овладее напрежението сред протестиращите, майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи: "Оставката на министъра в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!"

Бисер Петков остава министър след мощен отпор срещу оставката му

https://www.mediapool.bg/biser-petkov-ostava-ministar-sled-moshten-otpor-sreshtu-ostavkata-mu-news280175.html

Социалният министър Бисер Петков остава на поста си след като изненадващата му оставка мобилизира мощна подкрепа в негова защита от страна на протестиращи майки на деца с увреждания и синдикати. Във вторник, часове след като прие оставката на Петков, премиерът Бойко Борисом обяви пред журналисти в Измир, че Петков остава социален министър. Преди ден от правителствената информационна служба съобщиха, че Петков се оттегля “поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания“. Веднага след това обаче майки на деца с увреждания се обявиха в негова защита и заявиха, че той е "единственият в кабинета, който е подкрепил хората с увреждания". Във вторник протестиращи майки заплашиха с “грандиозен антиправителствен протест“, ако оставката на Петков бъде приета. Против отстраняването му се обявиха и двата синдиката - КТ “Подкрепа“ и КНСБ, които излязоха с писмо до Борисов, в което го призовават да размисли. Очаквайте подробности.

Република Северна Македония е новото име

//dariknews.bg/novini/sviat/republika-severna-makedoniia-e-novoto-ime-2102911

Република Северна Македония е името, за което се договориха двамата премиери, а договорът между двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас ще подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии.

Все пак всичк

Автобусните превозвачи започват ефективни стачни действия

http://www.cross.bg/deiistviya-efektivni-stachni-1576661.html

/КРОСС/ Автобусните превозвачи започват ефективни стачни действия от 25 юни срещу законопроекта за създаване на автомобилна камара. Според тях промените само ще задълбочат корупцията в сектора.

Автобусните превозвачи започват ефективни стачни действия (обновена)

http://www.cross.bg/transporta-finansova-zakona-1576661.html

/КРОСС/В четвъртък, 14 юни, ще има два часа прекъсване на работа, а от 25 юни започва ефективна стачка на бранш "автобусни превози". Според тях, внесеният в парламента законопроект за автомобилна камара е излишен при наличието на агенция "Автомобилна администрация" и Министерство на транспорта. Те смятат, че промените само ще задълбочат корупцията в сектора. Протестът е подкрепен от работодателски организации. „Подкрепяме ги, тъй като ние имаме прецедент - вече с няколко такива сдружения, на които са прехвърлени частично регулаторно-държавни функции и по този начин се изтласкват малките и средни предприятия от сфери на дейност от сектора на икономиката, които са регулирани по такъв специфичен начин“, поясни заместник-председателят на Стопанската камара Димитър Бранков. Законът създава условия за картели и корупция, пише в протестно писмо до Народното събрание и транспортното министерство, подписано от 10 браншови организации в сферата на транспорта. "Писмото е подписано от абсолютно всички сдружения в автобусните превози, което представлява 100% от бранша. Мотивите на вносителите на закона са доста спорни. Законът се нуждае от промени, защото проблемите са десетки, но издаването на лиценза е най-малкият проблем от всичките

Манолова свиква обсъждане за екотаксите при първа регистрация на коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907902

Манолова свиква обсъждане за екотаксите при първа регистрация на колиОмбудсманът Мая Манолова и Сдружението за правна помощ на потребителите организират съвместно обсъждане на новите продуктови такси (екотакси) при внос на моторни превозни средства. Събитието ще се състои днес, 12 юни 2018 г. от 11.00 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Нелеп инцидент: Трактор се преобърна и уби възрастен мъж!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8/

83-годишен мъж е загинал снощи в с. Коняво при инцидент с колесен трактор – бил е затиснат от трактора в двора на къща в селото.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. сн.илюстративна

 

Материалът Нелеп инцидент: Трактор се преобърна и уби възрастен мъж! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Mercedes изтегля 774 000 дизелови коли в Европа

https://www.avtora.com/mercedes-izteglia-774-000-dizelovi-koli-v-evropa/

Властите в Германия са наредили на Daimler да изтегли 774 000 дизелови автомобила Mercedes в Европа, съобщава Bloomberg. Решението е резултат от две срещи на регулаторите на Германия с представители на концерна.Компанията не е успяла да успокои властите по темата за вредните емисии от засегнатите автомобили. Сега концернът ще трябва да инсталира нов софтуер на дизеловите модели на буса Vito, на SUV-а GLC и на C-Class. Правителството на Германия иска изтеглянето на започне веднага заради забранени устройства за изключване. От Daimler отричат да има проблем с емисиите. В крайна сметка единствената промяна в засегнатите автомобили ще е в софтуера.Според

Прокуратурата се направи, че не е имало сигнали за "Миджур" още преди година

https://www.actualno.com/vidin/prokuraturata-se-napravi-che-ne-e-imalo-signali-za-midjur-oshte-predi-godina-news_679238.html

Сигнал относно наличието на взривни материали на територията на взривилия се през октомври 2014 година завод "Миджур" край Горни Лом е подаден още на 29 май и е подаден от кмета на Чупрене. Става въпрос за над 190 000 мини и над 90 тона барут, които се съхраняват в пет обекта. Липсва дори минимална охрана, а тя трябва да се осигури от фирма "Видекс", липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука, както и договор за наем, поясни говорителят на про

Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на министъра?

http://nakratko.bg/category/58/160801/


Изключително странно е, когато сме на финалната права, законопроектът за личната помощ е готов за внасяне и подкрепен от министъра, Бисер Петков да подаде оставка. Кой отряза главата на министъра?

Започва кандидатстването за DiscoverEU - билети за безплатно пътуване с влак в ЕС

http://nakratko.bg/category/58/160800/


От днес (13:00 българско време) до 26 юни (13:00 ч. българско време) български младежи могат да кандидатстват за специален билет за обиколка в Европа с влак.

Външните министри на страните от "нормандската четворка" се срещнаха в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907898

Външните министри на страните от "нормандската четворка" се срещнаха в БерлинМинистрите на външните работи на страните от "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция) проведоха снощи в Берлин среща, посветена на прилагането на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас, предадоха световните агенции. Те обсъдиха спазването на крехкото споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна между

Със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология ГЕРБ организира кръводарителска акция

http://budnavarna.bg/35143-sas-sadejstvieto-na-tsentara-po-transfuzionna-hematologiya-gerb-organizira-kravodaritelska-aktsiya/

Структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ във Варна организират кръводарителска акция, която ще се проведе със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология. Инициативата стартира в навечерието на 14 юни – световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.
Всеки, който желае да помогне за спасяването на човешки живот, би могъл да дари кръв на 13 юни (сряда) в офиса на ГЕРБ  в район „Одесос”, на ул. „Хаджи Димитър” №3. Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10:00 до 14:00 ч.
На 15 юни (петък) акция по кръводаряване ще се проведе и в офиса на ГЕРБ в район „Приморски”, на ул. „Войнишка” №1, отново между 10:00 и 14:00 ч.

Материалът Със съдействието на Центъра по трансфузионна хематология ГЕРБ организира кръводарителска акция е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Как да изтъргуваме решенията на Фед и ЕЦБ?

https://www.investor.bg/analizi/9/a/kak-da-iztyrguvame-resheniiata-na-fed-i-ecb-262730/

Инвеститорското внимание ще е насочено и към безпрецедентната среща между лидерите на САЩ и Северна Корея

Над 70 ареста в различни страни в операция срещу схеми за източване на електронни парични преводи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907897

Над 70 ареста в различни страни в операция срещу схеми за източване на електронни парични преводиФБР съобщи за ареста на 74 души в различни страни при международна операция за разбиване на схеми за прехващане на електронни парични преводи, предадоха Ройтерс и ТАСС. Операцията е продължила шест месеца, а активната й фаза - две седмици. 42 души са арестувани в САЩ, 29 - в Нигерия и по един в Канада, Мавритания и Полша.

Икономическият съветник на Белия дом в болница с инфаркт

https://offnews.bg//sviat/ikonomicheskiat-savetnik-na-belia-dom-v-bolnitca-s-infarkt-682448.html

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу, защитник на твърдата позиция на президента Доналд Тръмп за световната търговия, е в болница във Вашингтон, след като е получи сърдечен удар, съобщи Ройтерс. 

За сърдечната атака на Кудлоу информира Тръмп, преди да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Лари Кудлоу, който работи толкова упорито за търговията и икономиката, току-що е претърпял сърдечен удар. Сега е в Медицински център "Уолтър Рийд", съобщи Тръмп.

По-късно говорителката на Белия дом Сара Сандърс даде изявление, че според лекарите на Кудлоу той е получил много лек инфаркт.

Лари в момента е в добро състояние и лекарите му очакват той да се възстанови напълно в скоро време, каза Сандърс. 

Дългогодишен телевизионен коментатор, 70-годишният Кудлоу, беше нает от Тръмп през март като директор на Националния икономически съвет.

Основната версия за катастрофата с Ми-17 – техническа неизправност

http://www.cross.bg/mi-tazi-chasa-1576658.html

/КРОСС/ Tехническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив вчера вечерта, която взе две жертви. Това предположи пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Тази сутрин и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че това е основната версия, по която работят разследващите. "Няма данни за човешка грешка, вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал на учебно занятие", посочи тя пред bTV. Машината е паднала буквално за 3 секунди, което е довело до трагичната развръзка. При тежкия инцидент загинаха двама военнослужещи – командирът на екипажа кап. Стоян Неделчев и помощник-пилотът кап. Пламен Панталеев. Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, беше ранен. Машината падна около 20:30 часа на 500 метра от терминала на гражданското летище и избухна в пламъци. Веднага на място беше изпратен екип огнеборци от аерогарата. Бордният инженер Каменов е излязъл сам от разбилия се вертолет и е успял да се отдалечи. Той е с травма на крака и счупени ребра. Тази нощ беше откаран във Военномедицинска академия в стабилно състояние. Преди това неговите близки и колеги с часове чакаха на портала на пловдивската университетска болница някой да им даде информация за състоянието му. Военният министър Красимир Каракачанов посочи пред журналисти, че загиналите са опитни пилоти с по 500-600 летателни часа

Автобусните превозвачи започват ефективни стачни действия

http://nakratko.bg/category/58/160799/


Автобусните превозвачи започват ефективни стачни действия от 25 юни срещу законопроекта за създаване на автомобилна камара, съобщи БНР. Според тях промените само ще задълбочат корупцията в сектора. Очаквайте подробности по темата.

Родени на 12 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1576656.html

/КРОСС/ Добромир Гущеров, бизнесмен, депутат в 40-ото НС Дойчин Василев, алпинист, покорител на Еверест  Елка Атанасова, юрист, член на ВСС Ива Петрони, журналист Кристиан Вигенин, депутат от „БСП за България“ в 44-ото НС, бивш министър на външните работи  Любомир Тодоров, дипломат Людмила Чешмеджиева, оперетна актриса  Николай Паслар, световен и европейски шампион по свободна борба Инж. Николин Гавраилов, председател на Българска предприемаческа камара в строителството

Корнелия Нинова: Съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово

http://www.cross.bg/poseshtenieto-otmeni-semeiistvata-1576657.html

/КРОСС/ Борисов да отмени посещението си в Турция  "Поднасям съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово". Написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Обръщам се към премиера Борисов- да отмени посещението си в Турция за откриване на трансанадолския газопровод. Катастрофата с военния хеликоптер, загубата на човешки живот, както и нестабилността в страната след подадената оставка на министъра на труда и социалната политика и изключително острата реакция на вицепремиера Симеонов към министъра на туризма и обвиненията между членове на кабинета в “защита на крупни наследници на мутренски групировки” изискват от министър-председателя да предприеме мерки тук", написа още тя.  

САЩ с по-строго отношение към искащите убежище

https://www.actualno.com/america/sasht-s-po-strogo-otnoshenie-kym-iskashtite-ubejishte-news_679234.html

САЩ ще затегнат процедурата за предоставяне на убежище, за да ограничат наплива от Централна Америка, съобщи американският министър на правосъдието Джеф Сешънс, предаде БГНЕС. Твърдения за домашно насилие или насилие от страна на престъпни банди вече няма да са достатъчни за внасяне на молба за убежище, обясни Сешънс. "Един чужденец може да бъде жертва на заплахи и насилие поради различни причини, свързани със социални, икономически, семейни и други обстоятелства от личен характер. Статут

Видео: Стадионите за световното в 360 градуса - "Крестовский" в Санкт Петернург

https://www.dnevnik.bg/video/2018/06/12/3190255_video_stadionite_za_svetovnoto_po_futbol_v_360_gradusa/?ref=rss


<br /><br />За да разгледате на 360 градуса, докато видеото върви, поставете курсора на мишката върху екрана, натиснете левия бутон, задръжте и движете в желаната посока.<br /><br />Все едно си там. Не, повече от това, защото панорамното видео показва съвсем невъзможно скъпия нов стадион на "Зенит" (Санкт Петербург) - стадион "Крсовский". Той е за 67 000 зрители, като в груповата фаза ще приеме четири срещи. Акцентът са мачове на Бразилия и на...

Окончателно: Ето го новото име на Македония

https://petel.bg/Okonchatelno--Eto-go-novoto-ime-na-Makedoniya__268845

Двамата премиери - Зоран Заев от македонска страна и Алексис Ципрас - от гръцка се договориха за името Република Северна Македония, предад...

Мъж загина в катастрофа край Варна

https://petel.bg/Mazh-zagina-v-katastrofa-kray-Varna__268844

Мъж загина при катастрофа тази сутрин край Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията.  Около 8 ч. днес на пътя от с. Старо Оряхово за До...

Да склоним глава! МО разпространи СНИМКИ на загиналите пилоти от катастрофата с хеликоптер Ми-17

https://petel.bg/Da-sklonim-glava--MO-razprostrani-SNIMKI-na-zaginalite-piloti-ot-katastrofata-s-helikopter-Mi-17-__268843

От Министерството на отбраната разпространиха снимки на загиналите вчера пилоти при инцидента с паднал хеликоптер Ми-17. Както БЛИЦ писа ...

Стана ясно кой е присъствал на тайното погребение на Владимир Пелов, един от най-близките му е обърнал гръб

https://petel.bg/Stana-yasno-koy-e-prisastval-na-taynoto-pogrebenie-na-Vladimir-Pelov--edin-ot-nay-blizkite-mu-e-obarnal-grab-__268842

Убитият затворник Владимир Пелов беше погребан тайно в родното село на баба му. Брат му Стефан е взел тялото от моргата в ранни зори в поне...

Окръжна прокуратура Благоевград протестира срещу наложена присъда на данъчен служител!

http://regiona.bg/%d0%be%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Вчера, 11.06.2018 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е наложил на Георги Цветин наказание от две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да заема контролна дейност в държавни или общински органи за срок от две години.

Георги Цветин. е бил привлечен към наказателна отговорност, след като по време на претърсване, извършено при условията на неотложност, в чантата му е била открита парична сума в размер на 1000 лева, предадена му като подкуп.

Досъдебното производство срещу данъчния служител е приключило за малко повече от месец, след което на 31.03.2017 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт за извършено от него престъпление.

Подсъдимият Ц. заемал длъжността на главен инспектор по приходи в ТД на НАП-София, отдел „Оперативни проверки“.

В периода 22.02.2017 г. – 28.02.2017 г., на различни места в гр. Разлог, той поискал и приел подкуп, за да не извърши действие по служба, а именно да не състави акт за установяване на административно нарушение.

При проверка на хранителен магазин, стопанисван от ЕТ „Б. – Г.Б.“, и констатирана разлика в касата на търговския обект в размер на 41.81 лв., той поискал подкуп в размер на 1500 лв.

Няколко дни по-късно, в изнесено работно място на ТД на НАП гр. София, в качеството му на длъжностно лице, обвиняемият Ц. приел от представител на ЕТ плик със сумата от 1000 лв., за да не състави акт.

Окръжна прокуратура – Благоевград подготвя протест срещу присъдата на първоинстанционния съд, която счита за несправедлива, с оглед вида на наложеното от съда наказание.

Материалът Окръжна прокуратура Благоевград протестира срещу наложена присъда на данъчен служител! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Меркел и Лагард предупредиха за рисковете от протекционизма, в явен намек към Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907895

Меркел и Лагард предупредиха за рисковете от протекционизма, в явен намек към ТръмпГерманският канцлер Ангела Меркел и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупредиха за рисковете от протекционизма, в явен намек към президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА. Очаква се световната икономика да нарасне с 3,9 процента тази година, но протекционистките тенденции може да й навредят в

Полицията задържа двама от ромите, нападнали с ножове и брадви работници в училище в Угърчин

http://nakratko.bg/category/60/160798/


Полиция опазваше реда в Угърчин през цялата нощ, съобщава БНР. Напрежението в града възникна, след като вчера трима роми нападнаха с ножове и брадва строителни работници и пребиха възрастен мъж и жена.

Нинова: Борисов да отмени посещението си в Турция, трябва да предприеме мерки тук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907880

Нинова: Борисов да отмени посещението си в Турция, трябва да предприеме мерки тук"Поднасям съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово". Написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Обръщам се към премиера Борисов- да отмени посещението си в Турция за откриване на трансанадолския газопровод. Катастрофата с военния хеликоптер, загубата на човешки живот,

Ех това калпаво ЦРУ! Ами измислете поне един път нещо оригинално де?

http://pogled.info/svetoven/amerika/eh-tova-kalpavo-tsru-ami-izmislete-pone-edin-pat-neshto-originalno-de.95261

/Поглед.инфо/ Толкова са банални тези от ЦРУ, че от трийсет години повтарят един и същ сценарий! Сега искат да смажат Сърбия, да насадят проамериканско правителство и търсят поводи за майдани.

Пиер Манан: Европа е в морална апнея. Времето ни е преброено

http://pogled.info/svetoven/evropa/pier-manan-evropa-e-v-moralna-apneya-vremeto-ni-e-prebroeno.95260

/Поглед.инфо/ Място за Другия! От две или три десетилетия европейските народи си наложиха нещо като социална и морална апнея, те не смеят да дишат. Оттук и решението на Европа да не бъде нищо друго освен място на правата на човека - изпразнено от всякаква форма на собствен живот - за да може Другият да бъде всичко онова, което е или иска да бъде... До такава степен сме се отказали, затруднени сме да дишаме, поставени в зависимост от Другия, че сме станали неспособни да действаме политически вътре или навън. Впрочем именно Другият действа, Другият е в движение, Другият ни изблъсква… Времето ни е преброено.

Нона Йотова: Стават ужасяващи неща - вземат се деца от нормални семейства и се дават на гей двойки

http://clubz.bg/69022-nona_jotova_stavat_ujasqvashti_neshta_vzemat_se_deca_ot_normalni_semejstva_i_se_davat_na_gej

За мен приемането на Истанбулската конвенция е нещо като края на цивилизацията, заяви певицата и актриса Нона Йотова, която е и депутатка от БСП.

„Натиск има в световен мащаб. Много се радвам, че в БСП бяха много единни и застанаха зад лидера си Корнелия Нинова да сме срещу приемането на конвенцията”, каза тя пред Нова тв.

„За мен приемането на тази конвенция е нещо като края на цивилизацията. Не мога да кажа, че съм религиозна, но съм дълбоко вярваща и съм убедена, че онзи висш разум, който ни е създал, ни е създал така да бъдем мъже и жени. Все пак животът се ражда от това”, разкри своите възгледи Йотова.

"Вижте какви ужасяващи неща се случват по света - вземат се деца от нормални семейства, дават се на гей двойки, получава се тотално объркване. Точно за децата трябва да мислим, те възприемат света по библеиски начин - мама, татко и аз, говорила съм с психолози. Как ще обясниш това на едно дете?", продължи певицата политик да чертае възможен апокалипсис.

На въпрос защо въпросът се повдига отново от ПЕС, тя каза: "Не знам дали е Станишев, в цял свят се опитва това да се наложи сериозно, това е въпрос за оцеляване на цивилизацията".

От БСП били внесли предложение случаите на домашно насилие да се гледат не от частен, а от общ характер и то било прието в Народното събрание.

Нона Йотова коментира и фолкпевицата Антонина и чалга творбата ѝ по стихове на Вапцаров.

„Това беше умишлена провокация. Това е една не много известна певица, която иска да предизвика интерес чрез скандал. Когато изслушах песента се почувствах така, сякаш са наранили мой близък човек. Стана ми толкова обидно и дори се разплаках”, заяви Йотова.

Йотова за първи път прочете публично писмото, което е адресирано до министъра на културата и е написано заедно с племенницата на Никола Вапцаров – Мая Вапцарова.

"От 24 май до днес очаквахме намесата по отношение на клипа и чалгата, създадени по едно от най-красивите стихотворения на Никола Вапцаров „Прощално”. Някои медии смело си позволиха с тази вулгарност да поздравят България на най-светлия празник, който ни остана. Изправени сме пред една огромна културна катастрофа, която заплашва с унищожение българската идентичност. Не усещате ли миризмата на войната, в която няма партии - няма сини, зелени, червени? Днес войната се води от мутро-цивилизацията, която смело навлиза и се идентифицира със световната и човешка ценността система. Не усетихте ли, че тази долнопробна чалга е първият терористичен акт срещу българската култура, но не и последният? Нима една промяна на обществения ред би могла да унищожи човешкия дух, който е в основата на световния прогрес, на развитието на изкуствения интелект? Единствено изкуството, ако оцелее, може да открие път или по-скоро да стигне до идеята за спасение”, пише в писмото.

По думите ѝ Министерството на културата може по съдебен ред да поиска премахването от интернет платформите на песента на Антонина.

"Железният светилник" на Димитър Талев освети и Македония

https://www.actualno.com/scene/jeleznijat-svetilnik-na-dimityr-talev-osveti-i-makedonija-news_679235.html

Тази вечер в препълнения Народен театър на Македония се състоя премиерата на "Железния светилник" от Димитър Талев, предаде БГНЕС. На премиерата присъстваха артисти, културни дейци, дипломати и общественици. От утре, 13 юни, постановката ще се играе в още няколко града включително Охрид и Струмица. Димитър Талев се смята за връх в българската книжовност и един от най-популярните и най-четени писатели в България. Тези, които са го чели знаят, че тежестта на неговите дела не се измерв

Тръмп: С Ким ще подпишем двустранен документ, срещата мина по-добре от очакваното (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907888

Тръмп: С Ким ще подпишем двустранен документ, срещата мина по-добре от очакваното (Обновена)Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи", предаде Асошиейтед прес. Той говори на излизане от работния обяд след приключването на разговорите. Тръмп и Ким излязоха заедно и спряха пред очакващата ги група от журналисти.

Предстоящи събития в страната за 12 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1576655.html

/КРОСС/София.От 14.30 часа в зала EFE на хотел „Маринела" министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще открие конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации". ***София.От 9.00 часа в залата на IV етаж в МОН ще бъде представен анализ на резултатите от майската изпитна сесия на държавните зрелостни изпити. ***София.От 09.30 часа в сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе седмичното заседание на съдийската колегия на ВСС. ***София.От 09.30 часа в хотел „Рамада" президентите на КТ „Подкрепа" и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров, заедно с министър Бисер Петков, ще открият двудневно заседание на Изпълнителния комитет на IndustriALL Europe - Европейската федерация на промишленитесиндикати. ***София.От 10.00 часа в зала „Роял 1" на „София Хотел Балкан" вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международна конференция „Българските общности в Западните Балкани - ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към Европейския съюз". В събитието ще участват представители на българските общности в Република Македония, Албания, Сърбия и Косово. ***София.От 10.00 часа в хотел Интер Континентал - София министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие 5-ата годишна среща на Националния борд по туризъм. ***София.От 10

Започва второто класиране за първокласниците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375809

Точно в 10 часа днес, 12 юни, ще бъде отворена системата за електронен прием за второ класиране на ученици в първи клас във Варна, припомня Moreto.net. Родителите на децата, които не са приети на първо класиране могат да подадат ново заявление или да коригират настоящето си.

Тръмп и Ким проведоха 48-минутен разговор

http://nakratko.bg/category/25/160797/


„Предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех. Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение!

Днес ще е предимно слънчево, след обяд в Западна България ще превали и прегърми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6907882

Днес ще е предимно слънчево, след обяд в Западна България ще превали и прегърмиДнес времето ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. След обяд ще има временни увеличения на облачността и главно в планинските райони от западната половина на страната ще превали и прегърми.

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

https://www.vesti.bg/tehnologii/fbr-razbi-shema-za-imejl-izmami-s-bogati-naslednici-6083303

Една от най-старите и класически онлайн измами продължава да се радва на голяма популярност

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-i-kim-chen-un-podpisaha-istoricheski-dokument-snimki-2102900

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подписаха съвместен документ, в който поемат ангажимент да работят "за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Асошиейтед прес.

Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ezikyt-na-tialoto-izdade-emociite-na-donald-trymp-i-kim-chen-un-snimkivideo-2102894

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна с 13-секундно ръкостискане, с което и двамата се опитаха да дадат израз на желанието да командват, но проявиха известно безпокойство, предаде Ройтерс.
<

Австрия напуска Централноевропейската инициатива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907877

Австрия напуска Централноевропейската
инициативаАвстрия напуска организацията Централноевропейска инициатива (ЦЕИ), съобщи днес в. "Стандард". Говорителят на министърката на външните работи Карин Кнайсъл е потвърдил този факт в отговор на въпрос на журналист, предаде БТА. ЦЕИ, чиято централа е в италианския град Триест, включва 18 държави, сред които е Австрия - една от учредителките на

Французин шофира с близо 2 промила в Златни пясъци

http://budnavarna.bg/35141-frantsuzin-shofira-s-blizo-2-promila-v-zlatni-pyasatsi/

снимка: Будна Варна

В к.к. Златни пясъци, при извършване на полицейска проверка на автомобил с водач френски гражданин на 28 г., е установено, че същият управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,97 промила в издишания въздух, съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Французинът е задържан за срок до 24 часа.

Постъпил е и сигнал за това, че неизвестно лице е проникнало в частен дом, като е разбило прозореца на къщата, и е опитало да извърши кражба на кабели.

След проведени опаративно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е жена на 43 г. от Варна, известна на МВР и осъждана.

По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Жената е задържана за срок до 24 часа.

Материалът Французин шофира с близо 2 промила в Златни пясъци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Майки: Социалният министър да бъде върнат или оставка на кабинета

https://dnes.dir.bg/politika/mayki-sotsialniyat-ministar-da-bade-varnat-ili-ostavka-na-kabineta

Те настояват той да бъде върнат на поста, в противен случай ще искат оставката на цялото правителство

Да отдадем почит! Ето кои са загиналите летци…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5/

От Министерството на отбраната разпространиха снимки на загиналите вчера пилоти при инцидента с паднал хеликоптер Ми-17. Около 20.30 часа снощи при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен.

Оказана му е медицинска помощ в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия – София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен. Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 – Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово.

Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца. Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 – Крумово.

Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

 

Материалът Да отдадем почит! Ето кои са загиналите летци… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Основната версия за катастрофата с Ми-17 – техническа неизправност

http://nakratko.bg/category/58/160796/


Tехническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив вчера вечерта, която взе две жертви. Това предположи пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Капитанът на падналия хеликоптер има по 25 часа годишно при 6-7 пъти повече необходими

https://www.actualno.com/society/kapitanyt-na-padnalija-helikopter-ima-po-25-chasa-godishno-pri-6-7-pyti-poveche-neobhodimi-news_679239.html

Току що чухме, че командирът на катастрофиралия хеликоптер е 48-годишен, има 600 летателни часа т.е. той е завършил образованието си около 24-годишен, което прави по 25 часа на година. Рамката е 160-180 летателни часа, заяви журналистът от сп. "Криле" Димитър Ставрев. Припомняме, че командир на хеликоптера беше капитан Пламен Пантелеев, който загина заедно с 45-годишния капитан Стоян Неделчев. Ставрев предположи, че има „внезапно задушаване” на елемент на опашната

"Отношенията между България и Турция са специални"

http://clubz.bg/69021-otnosheniqta_mejdu_bylgariq_i_turciq_sa_specialni

Отношенията между България и Турция са специални. Ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават. Това е казал турският премиер Бинали Йълдъръм на срещата си с премиера
Бойко Борисов, предаде "Фокус" от Измир. Борисов посети Турция в рамките на пътуването си към Израел и Палестина.

Йълдъръм е благодарил на Борисов за политиката на България спрямо мигрантите. Двамата са отбелязали ръст в отношенията между България и Турция в икономиката и туризма, както и отношенията на толерантност и уважение.

"Дори и от различни религии трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това на всички срещи за Западни Балкани повтарям думата мир", е заявил Бойко Борисов.

Той съобщи, че в края на юни ще бъде открито разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско". Според Борисов проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция.

 "Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България", обяснил е Борисов.

Бинали Йълдъръм е благодарил на Бойко Борисов, че е дошъл и е приел срещата. Българският премиер го е уведомил, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на  газопровода ТАНАП. По тръбата ще се транспортират 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. От тях шест милиарда са предназначени за Турция, а останалите 10 милиарда след две години ще бъдат доставяни на европейските пазари по продължения на газопровода. ТАНАП е част от проекта за "Южен газов коридор", който включва три тръбопровода. Това са Южнокавказкият от Азербайджан през Грузия до Турция (газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум), Трансанадолският (ТАНАП) през територията на Турция и Трансадриатическият (ТАП), който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. България също има интерес да бъде транзитна страна на синьото гориво. Суровината се добива от азербайджанското находище "Шах Дениз"

Двамата са обсъдили и срещата между Борисов и руския президент Владимир Путин.

 

Борисов: С Русия и Турция сме се разбрали газът да мине през България

http://clubz.bg/69021-borisov_s_rusiq_i_turciq_sme_se_razbrali_gazyt_da_mine_prez_bylgariq

С Русия и Турция сме се разбрали газът да мине през България, домашното ни е да кажем как. Това заяви Бойко Борисов след среща с премиера на Турция Бинали Йълдъръм, съобщи "Фокус". Борисов уточни, че България още преговаря с ЕК.

"Имаме уверението на турската и руската страна, че намирайки подходяща допустима от ЕК формула, ще намерим как да транспортираме газа през Сърбия, Унгария, Македония, Албания. Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа", коментира Борисов от Турция.

Йълдъръм заяви, че Анкара приема България като стратегически партньор в енергетиката.

"Между двете страни туристическият обмен се е увеличил още повече. България е една от топ държавите с туристи в Турция. Тя е пета в класацията. Това също допринася за добрите ни отношения", заяви Йълдъръм.

Той благодари на Борисов за срещата между ЕС и Турция във Варна преди няколко месеца. И оцени отношенията между двете страни като специални.

"Ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават", добави той.

В края на юни ще бъде открито разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско". Според Борисов проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция.

 "Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб. м годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България", обясни Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на  газопровода ТАНАП, това събщи българският премиер на турския си домакин. По тръбата ще се транспортират 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. От тях шест милиарда са предназначени за Турция, а останалите 10 милиарда след две години ще бъдат доставяни на европейските пазари по продължения на газопровода. ТАНАП е част от проекта за Южен газов коридор, който включва три тръбопровода. Това са Южнокавказкият от Азербайджан през Грузия до Турция (газопроводът Баку - Тбилиси - Ерзурум), Трансанадолският (ТАНАП) през територията на Турция и Трансадриатическият (ТАП), който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. България също има интерес да бъде транзитна страна на синьото гориво. Суровината се добива от азербайджанското находище "Шах Дениз".

Двамата са обсъдили и срещата между Борисов и руския президент Владимир Путин, стана ясно след срещата.

 

Премиерът: С Русия и Турция сме се разбрали газът да мине през България

http://clubz.bg/69021-premieryt_s_rusiq_i_turciq_sme_se_razbrali_gazyt_da_mine_prez_bylgariq

С Русия и Турция сме се разбрали газът да мине през България, домашното ни е да кажем как. Това заяви Бойко Борисов след среща с премиера на Турция Бинали Йълдъръм, съобщи "Фокус". Борисов уточни, че България още преговаря с ЕК.

"Имаме уверението на турската и руската страна, че намирайки подходяща допустима от ЕК формула, ще намерим как да транспортираме газа през Сърбия, Унгария, Македония, Албания. Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа", коментира Борисов от Турция.

Йълдъръм заяви, че Анкара приема България като стратегически партньор в енергетиката.

"Между двете страни туристическият обмен се е увеличил още повече. България е една от топ държавите с туристи в Турция. Тя е пета в класацията. Това също допринася за добрите ни отношения", заяви Йълдъръм.

Той благодари на Борисов за срещата между ЕС и Турция във Варна преди няколко месеца. И оцени отношенията между двете страни като специални.

"Ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават", добави той.

В края на юни ще бъде открито разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско". Според Борисов проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция.

 "Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб. м годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България", обясни Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на  газопровода ТАНАП, това събщи българският премиер на турския си домакин. По тръбата ще се транспортират 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно. От тях шест милиарда са предназначени за Турция, а останалите 10 милиарда след две години ще бъдат доставяни на европейските пазари по продължения на газопровода. ТАНАП е част от проекта за Южен газов коридор, който включва три тръбопровода. Това са Южнокавказкият от Азербайджан през Грузия до Турция (газопроводът Баку - Тбилиси - Ерзурум), Трансанадолският (ТАНАП) през територията на Турция и Трансадриатическият (ТАП), който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. България също има интерес да бъде транзитна страна на синьото гориво. Суровината се добива от азербайджанското находище "Шах Дениз".

Двамата са обсъдили и срещата между Борисов и руския президент Владимир Путин, стана ясно след срещата.

 

Историческият разговор между Ким Чен-ун и Тръмп приключи позитивно

https://www.mediapool.bg/istoricheskiyat-razgovor-mezhdu-kim-chen-un-i-tramp-priklyuchi-pozitivno-news280174.html

Приключи историческата среща на четири очи между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур. "Предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех. Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", бяха думите на Тръмп след първоначалното му ръкостискане с Ким Чен-ун преди разговора им на четири очи. След срещата между двамата лидери президентът на САЩ я определи като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" със севернокорейския лидер. Разговорът им бе последван от преговори в разширен формат, които продължиха около час и половина. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс. От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заявил в началото на срещата, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Стрейт таймс", цитиран от ТАСС и Ройтерс. Ким признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел. "Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник. Прави впечатление отсъствието и на Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка в севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изигра важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

Тръмп и Ким Чен-ун приключиха "една наистина фантастична среща"

https://www.mediapool.bg/tramp-i-kim-chen-un-priklyuchiha-edna-naistina-fantastichna-sreshta-news280174.html

Историческата среща между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур приключи позитивно във вторник сутринта. Още преди разговора им на четири очи държавният глава на САЩ демонстрира увереност, че "предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех – ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение". След срещата между двамата лидери президентът на САЩ я определи като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" със севернокорейския лидер. Разговорът им бе последван от преговори в разширен формат, които продължиха около час и половина. На излизане от работния обяд Тръмп коментира, че срещата е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи", предаде Асошиейтед прес.  Двамата лидери излязоха заедно и спряха пред очакващата ги група от журналисти. "Имахме една наистина фантастична среща", на която бе постигнат "голям прогрес", каза американският президент и добави, че "сега отиваме на подписване". Помолен да уточни какъв документ ще бъде подписан, той отвърна на репортерите, че скоро ще разберат. Според предварителната програма се очаква преди отпътуването за Вашингтон Тръмп да говори пред журналисти. Докато се разхождаха около хотела, Тръмп показа на Ким как изглежда отвътре лимузината му. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс. От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заявил в началото на срещата, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Стрейт таймс", цитиран от ТАСС и Ройтерс. Ким признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел. "Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник. Прави впечатление отсъствието и на Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка в севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изигра важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

Тръмп и Ким Чен-ун подписаха стратегически документ и обявиха големи промени

https://www.mediapool.bg/tramp-i-kim-chen-un-podpisaha-strategicheski-dokument-i-obyaviha-golemi-promeni-news280174.html

Историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, протекла в много позитивен тон във вторник, приключи с подписването на общ стратегически документ, предаде Франс прес.  След подписването двамата лидери направиха кратко съвместно изялвение пред медиите в Сингапур. В него Тръмп така и не уточни какъв точно е документът, който двамата лидери подписаха пред телевизионните камери, а единствено каза, че е "доста всеобхватен", предаде Асошиейтед прес. По думите на американския президент денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро" и е установил "много специална връзка" с Ким, когото дори покани в Белия дом. От своя страна Ким Чен-ун приветства днешната "историческа среща", декларирайки, че двамата лидери са загърбили миналото и че светът ще стане свидетел на големи промени. Телевизия Си Ен Ен определи документа, като декларация и писмо за намерения. Малко преди подписването двамата лидери дадоха недвусмислени знаци, че разговорът им на четири очи и последвалите преговори в по-широк формат са протекли изключително позитивно и за двете страни. Още преди разговора им на четири очи държавният глава на САЩ демонстрира увереност, че "предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех – ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение". След срещата между двамата лидери президентът на САЩ я определи като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" със севернокорейския лидер. Разговорът им бе последван от преговори в разширен формат, които продължиха около час и половина. На излизане от работния обяд Тръмп коментира, че срещата е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи", предаде Асошиейтед прес.  Двамата лидери излязоха заедно и спряха пред очакващата ги група от журналисти. "Имахме една наистина фантастична среща", на която бе постигнат "голям прогрес", каза американският президент и добави, че "сега отиваме на подписване". Помолен да уточни какъв документ ще бъде подписан, той отвърна на репортерите, че скоро ще разберат. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс. От севернокорейска страна присъстваха зам.-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заявил в началото на срещата, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише в. "Стрейт таймс", цитиран от ТАСС и Ройтерс. Ким признал, че "това няма да е просто", но изразил желание да постигне тази цел. "Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света", заявил севернокорейският лидер според сингапурския ежедневник. Прави впечатление отсъствието и на Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка в севернокорейското министерство на външните работи. Известна с доброто си владеене на английски език, тя изигра важна роля при подготовката на срещата и се очакваше да присъства на нея.

Пхенян се отказва от ядрените оръжия, Вашингтон дава гаранции за сигурността му

https://www.mediapool.bg/phenyan-se-otkazva-ot-yadrenite-orazhiya-vashington-dava-garantsii-za-sigurnostta-mu-news280174.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, предаде Ройтерс.   Но съвместното изявление, подписано в края на историческата им среща в Сингапур, не даде много подробности как всяка от тези цели ще бъде постигната, отбелязва агенцията.   "Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", гласи текстът.   След подписването Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо" и че е установил "много специална връзка" с Ким, когото дори покани в Белия дом.   От своя страна Ким Чен-ун приветства днешната "историческа среща", декларирайки, че двамата лидери са загърбили миналото и че „светът ще стане свидетел на големи промени“.   Документът гласи, че Вашингтон и Пхенян "се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие".   Историческата среща между американския президент и лидера на Северна Корея протече в демонстративно позитивен дух, макар, че общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции.   Все пак по-късно на пресконференция Тръмп разясни някои подробности около подписания документ. Той каза, че ще сложи край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация.   Тръмп добави, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поел "непоколебим ангажимент" за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, но въпреки това санкциите срещу Пхенян засега ще останат в сила.   Тръмп заяви, че двамата са готови да напишат нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея. По думите му Ким е казал, че много скоро ще бъде унищожен севернокорейски полигон за ракетни изпитания. Двамата били обсъдили накратко и темата човешки права.   Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким.   Американският президент потвърди, че Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом и добави, че самият той е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът".   Тръмп най-сетне разкри, че е разговарял лично със севернокорейския лидер преди срещата им в Сингапур, без да навлиза в подробности.   По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това. Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян.   Похвали и ласкателства След срещата президентът на САЩ обсипа с похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун като каза, че той е "много достоен, много интелигентен преговарящ", предаде Асошиейтед прес.   По време на последната обща поява на двамата лидери репортери запитаха Тръмп какво най-много го е изненадало на днешните им разговори. Тръмп посочи, че Ким е "забележителна личност" и "много интелигентен. Добра комбинация".   Президентът каза, че е разбрал, че Ким е "много талантлив мъж", който "много обича страната си". Обобщавайки срещата на върха, той добави, че двамата са прекарали "един страхотен ден" и "са научили много един за друг и за техните страни" и изрази очакване те да се срещат още много пъти.   В такъв дух бяха и по-раншните епизодични изявления на двамата лидери през този ден. Малко преди подписването те дадоха недвусмислени знаци, че разговорът им на четири очи и последвалите преговори в по-широк формат са протекли изключително позитивно и за двете страни.   Още преди разговора им на четири очи държавният глава на САЩ демонстрира увереност, че "предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех – ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение".   След срещата между двамата лидери президентът на САЩ я определи като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" със севернокорейския лидер. Разговорът им бе последван от преговори в разширен формат, които продължиха около час и половина.   На излизане от работния обяд Тръмп коментира, че срещата е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи".   Двамата лидери излязоха заедно и спряха пред очакващата ги група от журналисти. "Имахме една наистина фантастична среща", на която бе постигнат "голям прогрес", каза американският президент и добави: "Сега отиваме на подписване". Помолен да уточни какъв документ ще бъде подписан, той отвърна на репортерите, че скоро ще разберат.   В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпейо, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.   От севернокорейска страна присъстваха заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен.   Съмненията   Въпреки гръмките декларации и приповдигнатия тон не липсват и по-скептични гласове за резултатите от днешната среща.   "Не е ясно дали по-нататъшни преговори ще изпълнят целта за денуклеаризация", каза Антъни Руджиро, старши сътрудник във вашингтонския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите. По думите му същото се е говорело преди 10 години, когато САЩ се оттеглиха от преговорите, като не е направена и крачка напред. Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие. Все пак двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните, съобщи Асошиейтед прес. Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай. Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. "Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ", каза той.   Ликвидацията на ядрения потенциал на КНДР ще отнеме 10 години Пълното унищожаване на ракетно-ядрения потенциал на КНДР ще отнеме минимум 10 години и ще изисква съществена компенсацияза Пхенян, включително подписването на договор за ненападение с Вашингтон, твърди съветник на президента на Република Корея в интервю за японския в. "Никей". Според него въпросът за севернокорейското ядрено оръжие, радиоактивните материали и междуконтиненталните балистични ракети може да бъде решен за две и половина години, но заедно с ликвидацията на съответните обекти целият процес може да бъде завършен за 10 години. В замяна обаче, Северна Корея иска три вида гаранции - политически, военни и икономически. Въпросът е какво ще предложат САЩ в тази насока, допълва той. Конкретно, по мнението на съветника, Пхенян очевидно ще поиска установяване на дипломатически отношения със САЩ, сключване на договор за ненападение и неупотреба на ядрено оръжие и съгласие за приемането на Северна Корея в МВФ и Азиатската банка за развитие.

Ново убийство в Германия: 15-годишна е прободена с нож, млад турчин се е предал в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907875

Ново убийство в Германия: 15-годишна е прободена с нож, млад турчин се е предал в полициятаТийнейджърка бе убита в парк в Западна Германия. Млад турчин се предаде на полицията, предаде Асошиейтед прес. 15-годишното момиче от румънски произход било промушено смъртоносно с нож вчера по обед в парк в град Вирсен, недалеч от границата с Холандия. 25-годишен турчин, познат на полицията, се е предал снощи.

Кой държи по-добрите карти: Ким или Тръмп?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286434_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%3A+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%

Ким няма да си позволи необмислени реакции, които да го покажат в лоша светлина. По отношение на неговия събеседник Тръмп едва ли можем да сме сигурни. А от тази среща Китай ще научи нещо много важно, смята Петер Щурм.

Единият поне добре се е подготвил за историческата среща. Ким Чен Ун навярно доста спокойно ще се изправи лице в лице с Доналд Тръмп. Може да се очаква, че севернокорейският държавен ръководител няма да залитне към някакви спонтанни реакции и действия, които да го покажат като размирник. По отношение на неговия събеседник обаче едва ли бихме могли да сме съвсем сигурни. Ето как изненадващо се промени ситуацията междувременно.
 

Северна Корея все още страда от санкциите, наложени на страната от ООН. Ким иска да намали този натиск, но в никакъв случай не желае да се яви в ролята на молител. Фактът, че той отстрани някои висши военни през последните седмици навярно добре е подготвило и почвата за това. Щом  като в средите на севернокорейската армия има съпротива срещу курса на разведряване на Ким – а Пхенян би желал да внуши на чуждите наблюдатели именно това – би било разумно Западът да направи някои отстъпки пред умерения уж държавен глава.
 

Какво се случва обаче, когато прибързано се направят отстъпки на Северна Корея - е добре известно на цели поколения дипломати. Затова очакванията от срещата не бива да са прекалено големи. Ако в резултат на срещата се стигне до трайно подобряване на атмосферата между двете страни – това вече би било успех. За Ким Чен Ун това ще е добър резултат, но не и за Доналд Тръмп.
 

Въпрос на нерви?

Странните му изяви в навечерието на срещата с Ким излишно го поставиха под натиска да постигне успех. Но какво ще се случи, ако Тръмп постави (легитимното) си искане за цялостно ядрено разоръжаване на Северна Корея, което Ким Чен Ун не е в състояние да изпълни в краткосрочна перспектива? Проблемът е в духовния хоризонт на Доналд Тръмп.
 

Той действа така, сякаш може да постигне всичко и то незабавно. С подобен подход Тръмп ще удари на камък пред младия кореец, който предвидливо постави отношенията с Китай на сравнително стабилна основа и проби абсолютната си изолация. А срещата в Сингапур ще даде на Китай достатъчно добър пример за това как най-лесно би могъл да постигне голямата си цел – постепенното обезвластяване на Америка.

Технически проблем е най-вероятната причина за катастрофата с военния хеликоптер

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/12/3198587_tehnicheski_pproblem_e_nai-veroiatnata_prichina_za/?ref=rss


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се е запознал на място с доклада за инцидента с бойния вертолет Ми-17, станал в района на авиобаза Крумово, при който загинаха двама пилоти, съобщи БТА. В 24 авиобаза бяха още началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, заместник-командирът на ВВС и бивш командир на базата бригаден генерал Петьо Мирчев и директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов.<br /><br />Красимир Каракачанов изказа съболезнования...

Полк. проф. Д. Недялков: Отказ на стабилизиращия винт е причината за трагедията в небето?

https://frognews.bg/novini/polk-prof-dimitar-nedialkov-otkaz-stabilizirashtiia-vint-veroiatnata-prichina-padaneto-helikoptera.html

Най-вероятно техниката е отказала. Времето за толкова ниска височина (20 м) е малко за реакция. Отказ на стабилизиращия винт е вероятната причина за падането на хеликоптера. Това заяви в предаването „Тази сутрин” полк. проф. Димитър Недялков, военен летец, пилот I клас.

Спипаха криминално проявен от ж.к „Запад“ крил в бидон…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%b6-%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0/

В хода на проведена полицейска операция по противодействие на контрабандата, съхранението и незаконното разпространение на акцизни стоки, вчера  около 14:45 часа, в мазе на жилищен блок в жк. „Запад“ – гр. Благоевград, в бидон са намерени 3 полиетиленови плика, съдържащи 1,5 кг нарязан тютюн. В паркиран автомобил пред сградата е открит друг плик, съдържащ 0,5 кг нарязан тютюн.

По случая, със заповед за задържане до 24 часа, е задържан криминално проявеният К.М. (51 г.) от гр. Благоевград. сн.илюстративна

Материалът Спипаха криминално проявен от ж.к „Запад“ крил в бидон… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Съдба по жребий: Къде да учат първокласниците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286433_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B6%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B9%3A+%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D

 Каква точно вина има първолакът за екзистенциалния жребий, според който се е родил тъкмо в района на затъващо училище, пита проф. Ивайло Дичев и предлага да помислим как да се приемат децата в първи клас.

Напоследък често обсъждат онази най-радикална форма на демокрацията, която са практикували в древна Атина: избор на магистрати не според богатството, популярността или дори личните им качества, а по жребий. Защото пред съдбата всички са равни. Защо е тогава това усещане за несправедливост у родителите, чиито деца са били елиминирани от желаните училища в София?

Вероятно тук нещо противоречи на принципа за абстрактното равенство. Първо, на входа си, образованието има една егалитарна страна, доколкото трябва да е отворено за всички, на изхода обаче има и една крайно йерархична страна, доколкото най-добрите по определение са малцинство, посредствените – мнозинство. Освен това у всеки от нас е заложено убеждението, че мястото, което обитаваме, ни дава определена привилегия за нещата наоколо (например - да си паркираме колата пред блока). А местата дори в една и съща национална държава са много различни; едно е да търсиш добро училище в скъп квартал, друго – в бедно предградие.

Жребият беше опит на институциите да намерят приемливо решение при равен брой точки, като по този начин пренасочат недоволството към Фортуна. Е да, ама самата битка за точките е добре овладяна от по-окумуш родителите, които си изнамират тапии за болест на детето, писма за месторабота и тъй нататък според критериите. А както знаем училищата нямат прокурорски функции и не могат да разследват подобни документи. 

Един медиен евъргрийн

Нещо повече, има желани деца - например с родители потенциални спонсори, известни хора или просто приятели - и вероятно не е трудно да си представим, че съответната управа ще провери внимателно едни документи, а други няма. Всички сме равни пред съдбата, но „някои са по-равни от други“ (Оруел). И ето че година след година имаме този медиен евъргрийн: кои приели, как приели, на кого да се оплачат. Тук не критикувам министерството, а опитвам да покажа сложността на ситуацията: тя представлява  политически, а не просто технократски проблем. В този смисъл добре би било недоволствата ни да приемат политическа форма, вместо да повтаряме вечните си подозрения за престъпления и конспирации.

Вземете районирането, което дава предимство на местни пред чужди. Подобно на американския джеримандъринг (боричкането при очертаването на избирателните райони), то има политически заряд. Може да гетоизира бедните места (например ромските махали) или да способства за смесването на бедни и богати деца. В първия вариант вървим към изграждане на елитни училища, ще кажете това не е лошо, но замислете се дали това се прави въз основа на качествата на самите деца или само на социо-жилищното положение на родителите им? Доколкото знам няма изпит за постъпване в първи клас, така че децата, обречени на сегрегирано училище, просто няма как да изплуват.

Впрочем окумуш-родителят не е само по-богат – той/тя просто е по-активен, проверява кои училища как са, къде какви изисквания има, абе изобщо „бори се“. Няма лошо, но какво да правят децата, чиито родители не са окумуш, да не кажем – не се много интересуват? Дали не трябва някаква социална служба да се бори и за тях? Принципът на конкуренцията, въведен в сферата на образованието, където „в момента води до това, че добрите училища стават все по-добри, лошите затъват безнадеждно. Въпреки това не ги затварят по едни други политически причини, не ги окрупняват, не ги превръщат във филиали на успешните. Креят си така, а заедно с тях и децата. Или друг детайл. Не е ясно колко деца трябва да има в едно училище, за да съществува. И тъй успешните училища, подобно на едни капиталистически предприятия, отварят нови и нови допълнителни паралелки, докато губещите биват избягвани от родителите, клиентелата им намалява, а бюджетът изтънява. Вярно е, че сигурно са си виновни учителите, директорът, настоятелството, местната община – но каква точно вина има първолакът за екзистенциалния жребий, според който се е родил тъкмо в района на затъващото училище?

Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

В битката за клиенти училищата се превръщат в съучастници за „производството“ на деца със специални образователни потребности; помагат също и родители, и лекари. Защо ли? Защото такива деца носят повече приход на глава ученик; не знам дали тази практика ще се окаже масова, още е рано да преценим, но трудно мога да си представя нещо по-гадно. Елитните училища на свой ред контрират с „производството“ на талантливи деца, които също носят повече приход.

Последните седмици медиите бушуваха около случая с Норвегия, където се оказва, че социалните служби имат задължението да се намесват в интерес на детето дори и против волята на родителите. Шок и ужас в българската публика, която се кланя на светото биологическо семейство, за чийто придатък смята децата. Чудя се дали пък да не коригираме тези си атавистични възгледи (в които някои дори намират причина за гордост), дали да не почнем да мислим за интереса на децата отвъд родителите, които те така или иначе не могат да си изберат. Първокласникът все още няма ресурс да воюва сам за място под слънцето; ако по божествения жребий се е паднал в загубено семейство, лош район, затъващо училище, добре е обществото ни да се бори за равния му старт в живота.

Как и от кого печелят банките в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286432_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 "Банките в България са оставени да правят каквото си искат със своите клиенти", твърди водещ финансист. И наистина: банките налагат нови и все по-високи такси, като не щадят дори хората с тежки увреждания. Ето примери:


България е единствената страна-членка на ЕС, която и досега не е създала институцията „финансов омбудсман“, за да защити правата на потребителите на финансови услуги. Много дребни вложители и кредитополучатели имат усещането, че банките произволно им диктуват своите условия. В случая е необходима намесата на Централната банка (БНБ), която досега видимо не оказва достатъчно действен контрол над търговската политика на банките спрямо техните клиенти.
 

Един пример

Банка ДСК ЕАД, която се стреми да бъде „социално ангажирана“, от януари тази година въведе такси за предоставяните услуги на хората с тежки увреждания, които са освидетелствани с решения на ТЕЛК. Всички трансфери на помощи и интеграционни добавки за тези хора се правят по изрично нареждане на социалните служби именно през клоновете на ДСК. Като пример може да послужи непроменяната от десетилетия „интеграционна добавка“ за хората в неравностойно положение, която възлиза на около 20 лева на месец. Наравно с всички социални преводи, сега вече и тя се облага от ДСК с такси за „поддръжка на сметка“ и за „теглене от каса", свидетелстват служители от клоновете на банката. Сумите, които банката прибира от хората с увреждания, получаващи интеграционни добавки, възлизат на близо една пета от стойността на самите добавки. Клиентите на ДСК, които са освидетелствани с решения на ТЕЛК, са около 100 000 души. Така излиза, че само въведените от 1 януари насам минимални ежемесечни такси от 3,50 лева за клиентите с официално признати увреждания носят на банката 4,2 милиона лева годишно.
 

На хората, които възразяват срещу неочаквано наложените им нови такси, банковите служители предоставят писмено разяснение, в което обаче липсват основанията за това нововъведение. Липсва и персонално предварително уведомление за готвени или вече влезли в сила едностранни промени в събираните лихви, такси и комисиони, каквато е международната практика. За да получат засягащата ги информация, клиентите на банките трябва или да проверят в интернет, или да отидат лично в банката.

Изпълнителната директорка на ДСК Диана Митева разяснява сериозните социални ангажименти, които банката носи върху плещите си покрай обслужването на хората с увреждания. По нейните думи, ръководството непрекъснато мисли как с нови и все по-достъпни банкови услуги да облекчи нерадостната съдба на тези хора. „Нетният доход на ДСК от лихви, такси и комисиони през 2016 година е бил 663 милиона лева. През 2017 той е спаднал до 607 милиона лева“, твърди Митева. Предоставената от нейно име информация обаче е доста обща. Оказва се, че падат доходите само от лихвите, докато приходите от такси и комисиони през 2017 бележат увеличение с почти 7% спрямо 2016 година.
 

ДСК не възнамерява да върне привилегиите за хората с увреждания, съществували до края на миналата година, става ясно от отговора на Митева. Вместо това тя смята да предложи на Управителния съвет да бъде проведено обучение на банковите служители как да насочват потърпевшите към по-щадящи начини за справяне с все по-скъпите услуги на банката.
 

"Банките в България са оставени да правят каквото си искат"

Международният финансов експерт Любомир Христов, който е бил съветник на директора на Световната банка, вижда драстична неравнопоставеност между банките и техните клиенти в България. „Банките в България са оставени да правят каквото си искат със своите клиенти. И за това е виновен могъщият им картел с политиците и медиите. Надзорът на БНБ би трябвало много по-активно да пресича своеволията в търговската политика на банките спрямо техните клиенти“, казва известният финансист. Неговите седем предложения за подобряване на защитата на клиентите на банките, внесени още пред пет години, все още остават без отговор от политиката. Христов предлага например да се забрани на банките едностранно и без предварително предупреждение да променят условията по вече сключени договори във вреда на клиентите им. Според него под забрана трябва да се поставят и всички подвеждащи и измамнически практики, а нарушителите да се наказват с глоби, достигащи половината от годишните печалби на банките. От ключово значение е и създаването на институцията „финансов омбудсман“, която да решава по извънсъдебен път споровете между банките, смята Христов.


В световен мащаб лихвите вече от доста време са на много ниско равнище. Българските банки обаче ежегодно бележат рекордни печалби. Наблюдатели смятат, че банките налагат нови и все по-високи такси и комисиони върху услугите именно с цел да компенсират загубите от лихви и от евентуални слабости в областта на банкирането. Понастоящем доходите от такси достигат половината от приходите на българските банки. Ето някои от тези такси: за внасяне и теглене на пари в брой, за плащане на комунални услуги и данъци, за преводи към трети лица и между отделните сметки на самите потребители, за разглеждане на искане и за усвояване на кредит, за поддържане на сметка.„Публична тайна е, че управници, депутати, магистрати и водещи журналисти взимат банкови кредити при преференциални условия“, твърди експертът на Българския финансов форум Георги Атанасов. Случаят КТБ е азбучен пример за обвързаност между банкери и политици. Банките са и сред най-щедрите рекламодатели в българските медии. Затова критични материали за дейността им са като бяла врана в печатните и електронните издания, категорични са Христов и Атанасов.
 

"Кирливите ризи на банкирането в България"

От няколко месеца се води интензивен дебат доколко влизането в еврозоната ще помогне на икономиката и финансите в България. Но преди това страната трябва да изпълни едно условие, поставено и от Европейската централна банка: българската банкова система да бъде поставена под надзора на създадения преди шест години Европейски банков съюз, в който членуват всички страни от еврозоната. Според Георги Атанасов, членството в този съюз е последното нещо, което българските банки биха искали да се случи:
 

„Поставянето им под европейски надзор означава да излязат на бял свят кирливите ризи на банкирането в България. И за миг не си помисляйте, че в Европейската централна банка нямат представа какво се върши в българските банки. Липсва им само конкретната информация, с която ръководствата на българските банки да бъдат, образно казано, „заковани“. Именно данните, получени в хода на проверките на европейския банков надзор, биха могли да послужат за доказателство и за последващи санкции срещу определени банки, които вече десетилетия нарушават закона, докато БНБ си затваря очите. По мое мнение, това е една от причините Централната банка на България да не полага усилия за въвеждане на еврото в страната“, заключава финансистът Георги Атанасов.

Родители искат строг контрол върху шофьорите, които возят деца на екскурзии

https://www.actualno.com/society/roditeli-iskat-strog-kontrol-vyrhu-shofiorite-koito-vozjat-deca-na-ekskurzii-news_679216.html

По-строг контрол върху шофьорите, които возят деца на екскурзии, поискаха родители и училищни директори. Припомняме, че поводът за това стана задържането на водач на автобус, употребил алкохол и наркотици във Варна.  Преди началото на всяка ученическа екскурзия от полицията проверяват шофьора задължително преди потеглянето на автобуса. Проверката се извършва като тест с дрегер за наличие на алкохол и тест за наркотици, отбелязва bTV.  Родителите на учениците екскурзианти обач

Пияни тираджии сеят смърт - има ли кой да ги спре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6907505

Пияни тираджии сеят смърт - има ли кой да ги спреДа подкараш тир пиян, това е все едно с бронетранспортьор да тръгнеш срещу хора, събрани на някой централен площад, и да ги газиш наред. Със сигурност ще има убити и ранени. Точно това се случва почти всяка седмица в България. Пияни тираджии сеят смърт по пътищата у нас и както изглежда, няма сила, която да ги спре.

"Бразилски храст" на Велина Минкова: кратки разкази с широки усмивки

https://www.avtora.com/brazilski-hrast-na-velina-minkova-kratki-razkazi-s-shiroki-u/

Ще започнем с приятелската препоръка да не четете тази книга на обществени места, ако се притеснявате да се смеете с глас, защото сме убедени, че няма да се сдържите. В случай че озадачените погледи на околните не ви притесняват, Бразилски храст е прекрасно четиво за плажа, например.Освен това сме сигурни, че ще искате да я споделите, да разкажете на приятелите си за нея, да им прочетете откъс на глас, изобщо – че ще ви хареса колкото и на нас, защото е забавна, остроумна и очарователна. Ако по някаква странна случайност досега не сте чели нищо от Велина Минкова, ето

Новата песен на Барбара Стрейзънд – политическо послание за Тръмп

https://www.avtora.com/barbara-streizand-rejisira-videoto-kam-noviia-si-singal-dont/

Барбара Стрейзънд за пореден път заявява активна гражданска позиция чрез музиката и стиховете, които пише. Новият й сингъл Dont Lie to Me носи силно политическо и социално послание, а към него вече има и клип, който илюстрира идеята. Режисьор е самата певица, която е и първата жена режисьор, отличена с наградата на центъра Кенеди. Видеоклипът на Dont Lie to Me включва множество кадри от различните протести в САЩ и по света, снимки на президента Доналд Тръмп и части от негови публични речи. В интервю за Билборд неотдавна Барбара Стрейзънд каза :Това е моят начин на протест за това безпрецедентно

Исторически момент - Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си подадоха ръце (видео и снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375808

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун си подадоха ръце по време на историческата си първа среща в Сингапур, предаде BBC. Това е исторически момент, тъй като никой действащ американски президент до този момент не се беше срещал със севернокорейски лидер.

Младежи от България ще могат да обиколят Европа безплатно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286431_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%8

 Младежи от България могат да участват в проект, който предлага безплатна обиколка на Европа. Срокът за кандидатстване в инициативата DiscoverEU стартира утре – 12 юни, от 13 ч. българско време и ще продължи до 26 юни, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Кандидатите трябва да са на възраст 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през лятото – от юли до края на октомври 2018 г. Проектът DiscoverEU предлага обиколка на Европа с влак, като всеки от участниците ще може да пътува самостоятелно или в група от максимум пет човека.

Очаква се чрез DiscoverEU поне 20 000 пълнолетни европейци да могат да опознаят неоткривани досега кътчета от Стария континент. На всяка държава членка на ЕС бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. 

Първият кръг от процеса на кандидатстване ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият географските забележителности на  Европа. Вторият кръг ще се проведе през есента на 2018 г. и ще предложи на участниците още поне 5000 билета за обиколка на Стария континент.

 

Ким Чен Ун поздрави Путин по случай националния празник на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907873

Ким Чен Ун поздрави Путин по случай 
националния празник на РусияСевернокорейският лидер Ким Чен Ун поздрави днес руския президент Владимир Путин по случай националния празник на страната, Деня на Русия, предаде ТАСС, като се позова на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА. В своето послание Ким "поднесъл топли поздравления на президента и приятелския народ на Русия по случай националния празник.

Край Варна хванаха каруца с незаконни дърва за огрев

http://budnavarna.bg/35139-kraj-varna-hvanaha-karutsa-s-nezakonni-darva-za-ogrev/

При обход на територията на ДЛС „Шерба” горските стражари са задържали каруца. Тя била натоварена с 0,7 куб. м незаконно добити дърва за огрев, които също са конфискувани. На нарушителя са съставени два акта и един констативен протокол по Закона за горите.

 

Системните проверки в стопанството продължават, като най-интензивни те остават на местата с висока концентрация на нарушения.
През изминалата седмица горските стражари към всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на Североизточно държавно предприятие са извършени общо 550 проверки. 181 от тях са на обекти за добив на дървесина, 272 – на превозни средства, а 97 – на физически лица.

Материалът Край Варна хванаха каруца с незаконни дърва за огрев е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Прокуратурата: Има риск от нова трагедия в Горни Лом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286430_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1

 Взривните вещества, останали от унищожения завод „Миджур” край Горни Лом, не се съхраняват правилно и има риск от нова трагедия. За това предупреждават от прокуратурата.

При производствена авария на 1 октомври 2014 г. предприятието беше разрушено, а 15 души загубиха живота си.

Кметът и председателят на Общинския съвет в Чупрене са сигнализирали до прокуратурата, че и към момента складовете на завода не покриват всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението.

Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Върховната административна прокуратура е проверила сигнала и е установила, че на територията на завода няма средства за ранно предупреждаване на персонала, компетентните органи и населението.

Освен това фирмата, отговорна за съхранението и безопасността на опасните материали, не е показала договори за въоръжена охрана или документи за собствени или наети складови помещения.

Заключението на ВАП е, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи.

 

Глупак, който осъзнава...

http://www.cross.bg/glypak-koiito-osuznava-1576652.html

/КРОСС/ "Глупак, който осъзнава, че е глупак, вече не е глупак"  Фьодор Михайлович Достоевски

Във „Факултета” си признават, че деца и младежи обстрелват влакове, но задържани няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286429_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B8+%

 Разбит прозорец, наранявания близо до очите за един и уплах за десетки други пътуващи – това е равносметката след поредното нападение над влак, преминаващ покрай столичния квартал „Факултета”.

При инцидента вчера вечерта един мъж като по чудо се размина без тежки травми, но лицето му беше нарязано от стъклата.

Във „Факултета” признават, че деца и младежи атакуват минаващите влакове – с камъни и винаги по тъмно. Обясняват, че възрастните са наясно колко опасно „забавление” е това, но младите „не разбират”.

Разкрити вандали за съжаление няма ,въпреки че с полиция и жандармерия работим в тясно съдействие”, признава Ивайло Харалампиев от отдел „Вътрешна сигурност и управление при кризи” в БДЖ.

В резултат на опасната игра през последните два месеца само във „Факултета” са пострадали 6 влака. Има още 13 случая в страната от началото на годината.

През 2017 г. 76 влака са били нападнати и в резултат е бил ранен един пътник. Щетите за и без това закъсалият железопътен превозвач са за стотици хиляди левове.

 

Изловиха Мис Плеймейт с 62-годишен на морето (снимка)

http://budnavarna.bg/35135-izloviha-mis-plejmejt-s-62-godishen-na-moreto-snimka/

Нора Недкова изглежда осребрява с пълна сила все по-западащата титла Мис Плеймейт. Затова ходи все по-гола с надеждата да се залепи за някого.

Недотам умната мъжемелачка бе дпипана с 62-годишният плейбой Христо Сираков. Изглежда тя е поредната му бройка, но ако се съди по снимката и поведението на възрастничкия бохем, става дума за временни страсти. Подхранени от ц.ците, кито Нора щедро е разкрила на Ицо Стоте Манекенки.

Припомняме, че Недкова си пусна евтина реклама, като се провъзгласи до новата на Слави Трифонов. Явно е била такава за доста кратко, най-много нощ или две…

Материалът Изловиха Мис Плеймейт с 62-годишен на морето (снимка) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Ще имаме страхотни отношения“: Тръмп срещна Ким в Сингапур

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286428_%E2%80%9E%D0%A9%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1

 „Предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех. Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение!“ – това каза американският президент Доналд Тръмп в началото на историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур, съобщават световните агенции.

Това са първи разговори в подобен формат, като САЩ и КНДР технически все още не са приключили Корейската война (1950 г. – 1953 г.), за която няма подписан мирен договор.

Преди няколко месеца Вашингтон и Пхенян бяха пред война заради ядрените опити на комунистическата страна, като Тръмп и Ким си разменяха задочно обиди. Даже и в навечерието на срещата на няколко пъти имаше риск от пропадане на цялата инициатива.

„Достигането до тук не беше лесно. Старите предразсъдъци и практики бяха пречка по пътя ни напред, но ние ги преодоляхме и ето ни тук сега“, заяви на свой ред Ким Чен-ун.

Двамата лидери си стиснаха ръцете пред камерите и бързо първоначалното напрежение при пристигането им поне привидно спадна. Тръмп и Ким проведоха 48-минутен разговор само с участието на преводачите си, след който към преговорите за ядрено разоръжаване се присъединиха и екипите им.

От американска страна участват държавният секретар Майк Помпео, президентският съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели. Северна Корея е представена от министъра на външните работи И Йон-хо и от директора на департамента за Северна Америка във външното министерство Цой Сон-хи.

 

Мария Габриел: При българското председателство бяха направени големи, важни крачки напред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286427_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%

 Как оценявате приключващото европредседателство на България? В международните медии имаше и критични оценки, особено във връзка със Срещата на върха за Западните Балкани, която беше оценена като не особено успешна. Какво успя България да придвижи напред по време на това председателство?

Мария Габриел: Категорично бих казала, че българското председателство е успешно. Председателството има ролята да бъде посредник, така че теми от общоевропейска значимост да бъдат все по-високо в политическия дневен ред. И това се случва – Западните Балкани са конкретен пример. Смятам, че българското председателство е успешно и от гледна точка на резултатите. Всяко председателство се намира в специфичен контекст, който за българското беше особено сложен: Брекзит, дебат за бъдещето на Европа, разговори за бъдещата бюджетна рамка. На този фон можем да кажем, че председателството много упорито работи по важни теми.

Има и съвсем конкретен пример за това как напреднаха нещата в моя ресор. Изключително големи, важни и много сложни досиета бяха финализирани в преговорите, конкретно визирам „Кодекса за електронните съобщения“, най-големия законодателен файл за този мандат. Благодарение на българското председателство имаме политическо споразумение, което ясно казва каква е рамката за нашите инвестиции до 2030 година, така че Европа да може да се адаптира към новите технологии: и в областта на инфраструктурата, и в областта на много важни за хората услуги като спешните обаждания. Освен това завършихме Директивата за аудиовизуалните и медийните услуги – нещо много важно за медийния сектор. Не само, защото имаме законодателна рамка, която дава възможност на медиите да се адаптират към новите реалности, но и защото вече говорим за все по-голямата отговорност на платформите – да имат и те отговорност за защита на малолетните или в случаите, когато споделят видео за поискване. Ето това бяха много важни крачки напред, включително и една важна за всеки от нас като европеец тема, каквато е квотата от 30% вече задължителни европейски произведения – не само за традиционните оператори, но и за платформите „видео за поискване“. Освен това напреднахме по толкова важни теми като киберсигурността. Тя е свързана не само със защитата на личните ни данни, тя е свързана и с критична инфраструктура, като енергетиката, например. И тук Европа трябва да поеме своето лидерство.

Твърди се, че България е много напред в дигитализацията. И, че примерно, като цяло има по-бърз интернет, отколкото Германия? Вярно ли е това и на какво се дължи, според Вас?

Мария Габриел: България има бърз интернет, но – също както и други страни в ЕС – България се изправя пред предизвикателството свързаността да бъде навсякъде. Защото в България все още имаме едно много конкретно разделение между градски и селски райони. И днес 76% от домакинствата в ЕС разполагат с добра свързаност (което означава 30 мегабайта за секунда), но в селските райони тази свързаност пада под 40%. Затова ние като Европейска комисия особено наблягаме върху необходимостта от повече свързаност, затова искаме да има по-широк достъп до широколентов интернет, затова знаете, че имаме стратегия за „гигабайт-общество“ до 2025 г., затова имаме и конкретни проекти, каквито са WiFi4You, тоест – безплатен, безжичен, високоскоростен интернет на обществените места. Ние трябва да изведем на преден план добрите практики в отделните страни, те да бъдат дадени като пример – и да направим така, че тези практики да не се натъкват на регулационни пречки. Тоест, регулация да има само там, където са необходими еднакви правила, за да имат хората доверие; да се създаде такава екосистема, в която всички актьори да могат да растат, разполагайки с прозрачност на правилата.

ДВ току-що навърши 65 години. Имате ли поглед върху работата на нашата медия и как оценявате ролята ѝ в България?

Мария Габриел: Имам поглед, защото от години ДВ е един от стълбовете на свободата – не само в Европа, но и в целия свят. Така че мога само да поздравя ДВ за професионализма, за енергията, която влагат журналистите всеки ден, за да се справят с предизвикателствата. Всички знаем колко важна е ролята на независимите медии, на плурализма, защото тъкмо благодарение на работата на журналистите и на медиите всеки един от нас може да направи своя информиран избор. А информираният избор е в основата на демокрацията. Колкото до българската секция на ДВ, тя за нас е референция, тя е отправна точка, за която ние можем да бъдем сигурни и да имаме доверието, че информацията е обективна и достига до нас, включвайки различни източници. И ни дава един поглед, който позволява да продължим да отстояваме основното: че ЕС е базиран върху културното разнообразие и върху това, че всяка една от гледните точки трябва да бъде взета предвид. И все пак, доколкото споделяме общите ценности, ние сме в състояние да продължим да гледаме в една посока.

Мария Габриел е специален гост на Глобалния медиен форум, организиран от Дойче Веле в Бон. С нея разговаря Александър Андреев.

Робърт де Ниро се извини на канадците за "идиотското поведение на" Тръмп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6907869

Робърт де Ниро се извини на канадците за "идиотското поведение на" ТръмпРобърт де Ниро се извини вчера на канадците за "идиотското поведение на президента" на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Ден по-рано американският актьор напсува Тръмп на церемонията по раздаването на театралните награди "Тони". Вчера, при откриването на хотел в канадския град Торонто, Де Ниро нарече коментарите на президента на САЩ по

Нагла измама: Мошеници се представят за глухи и просят дарения в центъра на Варна

https://petel.bg/Nagla-izmama--Moshenitsi-se-predstavyat-za-gluhi-i-prosyat-dareniya-v-tsentara-na-Varna__268840

Мними глухи обикалят центъра на Варна и събират дарения. Носят в себе си папка за подписка, но в последствие искат 20 лева на всеки подписал...

Зрител шокира Сашо Кадиев с коментар! Сравни го с 90-годишен...

https://petel.bg/Zritel-shokira-Sasho-Kadiev-s-komentar--Sravni-go-s-90-godishen---__268841

Зрителите на предаването "Преди обед" по bTV обикновено пишат положителни коментари към водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев. Не това с...

Канада действа по голямо търговско споразумение, за да се бори със САЩ

https://www.actualno.com/america/kanada-dejstva-po-goljamo-tyrgovsko-sporazumenie-za-da-se-bori-sys-sasht-news_679232.html

Канада бърза да внесе законопроект за ратифициране на Търговското споразумение за тихоокеанско сътрудничество с десет тихоокеански страни, за да смекчи последствията от търговския конфликт със САЩ, съобщи канадският министър на международната търговия. "Ратифицирането на споразумението е абсолютен приоритет и ние ще действаме бързо, за да внесем законопроекта преди парламентарната ваканция, която започва на 22 юни", каза Франсоа-Филип Шампан пред Камарата на общините (долната камара н

Преглед на печата

http://www.cross.bg/pishe-yvrezhdaniya-ministur-1576669.html

/КРОСС/ Ромските вандалски нападения и кражби от жп линиите не спират, пише "Труд" на първа страница. Пътник беше ранен в лицето във влак, преминаващ през столичния квартал Филиповци, уточнява изданието. "Системата ни убива" свали социалния министър, е водещото заглавие на "Сега". Премиерът Борисов се стресна от нарастващата подкрепа към протестите на майките на младежи с трайни увреждания. Другият министър, който предизвика сериозно напрежение сред хората с увреждания, е здравният, пише още вестникът. Според "Труд" оставката на социалния министър Бисер Петков е неочаквана. "Кога ще ни чуете?" е водещото заглавие, посветено на темата, на вестник "Земя".  Това всъщност питат родителите на деца с увреждания от Варна и Бургас. Там започнаха безсрочни протести по примера на София и Добрич. "Телевизионен репортаж за деца с увреждания свали министъра, клатещ се от месец", пише "24 часа". Премиерът недоволен от забавяне на закони. Родителите внесли свой законопроект при омбудсмана, докато социалният министър не бил готов със своите предложения. "Монитор" добавя, че оставката ще бъде гласувана в парламента най-вероятно другата седмица. 17 са потенциално опасните плажове по Черноморието заради мъртво вълнение, предупреждава "24 часа". Спасители обясняват, че плажуващите трябва да имат едно наум, дори когато морето е гладко

Хеликоптер на българските ВВС падна, загинаха двама, трети е ранен

http://www.moreto.net/novini.php?n=375806

Около 20:30 часа снощи при планов полет по неизяснени за сега причини вертолет Ми-17 на българските ВВС пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово край Пловдив, научи Moreto.net. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали.

7 души бяха ранени при влаков инцидент край Париж (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/7-dushi-biaha-raneni-pri-vlakov-incident-kraj-parizh-snimka-2102882

Седем души са леко ранени, след като три вагона на влак се преобърнаха на релсите заради свлачище в района на Париж. Това съобщи министърът на транспорта Елизабет Борн, цитирана от Франс прес.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-detza-1576654.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва " Как да потърсим правата си при анулиран или отменен полет? Има ли риск от нови взривове в завода за боеприпаси в Горни Лом? Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова След оставката на социалния министър. Как ще продължи диалогът с родителите на деца с увреждания? Кога работодателите нарушават правата на трудещите се? За историческата среща между Съединените щати и Северна Корея - коментар на Алекс Алексиев и Милен Керемедчиев. В сезона на пътуванията - каква е причината за ръста на цената на горивата? Сметките на експертите На живо от Москва. Атмосферата преди световното по футбол Решено. Кравата Пенка се прибира у дома - жива и здрава БТВ, "Тази сутрин" Как столичната улица „Паша Христова" се оказа наполовина частна? Пиян шофьор на тир премаза микробус в Ришкия проход. На живо от Шумен: Какво е състоянието на ранените? Ще спре ли войната на пътя с новите промени в закона? Има ли опасност от нова трагедия в Горни Лом - говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова; Софийска улица превърната в незаконно сметище за строителни отпадъци

Райони без вода днес

http://budnavarna.bg/35133-rajoni-bez-voda-dnes-7/

снимка: Будна Варна

Два района са без вода към момента във Варна, съобщиха от ВиК-дружеството за BudnaVarna.bg.

– абонатите между бул. „Цар Освободител“, ул. „Битоля“, ул. „Селиолу“ и бул. „Васил Левски“ до около 15.00 часа.

– част от ул. „Розова долина“ до около 15.00 часа.

Материалът Райони без вода днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Главният прокурор предлага на правителството да измени концесионния договор за парк „Пирин“

https://zaistinata.com/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82/

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионния договор за Национален парк „Пирин“ с „Юлен“ АД. Това става ясно от съобщение на прокуратурата от днес. Повод за направените от прокуратурата предложения към правителството е подаденият сигнал от политическа партия „Зелените“ от февруари тази година за закононарушения/престъпления по изпълнението на договора […]

Кой е виновен за кървавия курбан на пилотите?

https://frognews.bg/novini/koi-vinoven-karvaviia-kurban-pilotite.html

Да закрият авиацията!!!Така възкликна един бивш пилот, афектиран от снощната авиокатастрофа с вертолет Ми-17 край Пловдив, при която загинаха двама пилоти. Министър Каракачанов отиде и констатира, че пилотите имат нальот от 500-600 часа, вятър е нямало. Като причина посочи - неизправност на машината. И кой е виновен за кървавия хляб на пилотите?

Кой е виновен за кървавия курбан на пилотите?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/koi-vinoven-karvaviia-kurban-pilotite.html

Да закрият авиацията!!!Така възкликна един бивш пилот, афектиран от снощната авиокатастрофа с вертолет Ми-17 край Пловдив, при която загинаха двама пилоти. Министър Каракачанов отиде и констатира, че пилотите имат нальот от 500-600 часа, вятър е нямало. Като причина посочи - неизправност на машината. И кой е виновен за кървавия хляб на пилотите?

Кой е виновен за кървавия курбан на пилотите?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/koi-vinoven-karvaviia-kurban-pilotite.html

Да закрият авиацията!!!Така възкликна един бивш пилот, афектиран от снощната авиокатастрофа с вертолет Ми-17 край Пловдив, при която загинаха двама пилоти. Министър Каракачанов отиде и констатира, че пилотите имат нальот от 500-600 часа, вятър е нямало. Като причина посочи - неизправност на машината. И кой е виновен за кървавия хляб на пилотите?

Забавни недоразумения, грешки и заблуди за Германия и немския език

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286426_%D0%97%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%

 "Немците"

На български, а и на други славянски езици, жителите на Германия се наричат „немци“. Правилно е обаче да се казва „германци". „Немски“ е само езикът, който официално се говори в Германия, Австрия, Швейцария и Белгия. Произходът на думата „немец“ си има история: била е равнозначна на „чужденец“, но всъщност произлиза от „ням човек" - човек без език, човек, на когото нищо не му се разбира.
"Швабите"
На български „шваби“ често се използва като синоним на „германци“. Всъщност швабите са обитатели на една от провинциите в югозападна Германия, която исторически се нарича „Швабско", а днес общо-взето се покрива с провинция Баден-Вюртемберг.

"Костенурката"

„Костенурката" - легендарният автомобил на Фолксваген - на немски изобщо не се казва така. В Германия, а и другаде по света, този автомобил е известен като „бръмбар" - на немски „Käfer", на английски „Beetle".

И като сме при имената на автомобилите: Фолксваген на български често се произнася просторечиво като фолЦваген. А други две германски автомобилни марки в българския език страдат от хронично сбъркани ударения: правилното "Мерцéдес" на български често се произнася като „Мéрцедес“ или „Мерцедéс“, а Пóрше ще срещнете често като „Поршé" или „Порш".

Магистралите

Мнозина вярват, че магистралите са измислени от Хитлер. Само че това не е вярно. Първата германска магистрала е построена още преди времето на националсоциализма. Сигурно сте чували за легендарните "Три петици" - аутобан 555, който свързва Кьолн и Бон, е открит през 1932 година от тогавашния кмет на Кьолн и по-сетнешен канцлер на ФРГ Конрад Аденауер.

Хитлер е германец?

И това не отговаря на истината. Диктаторът и масов убиец, който управлява Германия в продължение на 12 години, е роден в Браунау - градче в тогавашна Австро-Унгария, което днес се намира на територията на Австрия.

А Моцарт и Бетовен?

Като антипод на австрийския произход на Хитлер често за пример се дава произходът на един велик композитор, който и като личност е антипод на зловещия „фюрер". Слънчевото дете-чудо Волфганг Амадеус Моцарт е родено в Залцбург, но по онова време градът принадлежи не към Австрия, а към германските княжества. Тоест, може да се каже, че геният Моцарт е германец. И другият титан на Виенската класика, Лудвиг ван Бетовен, не е роден в Австрия. Родната му къща и до днес може да се посети в германския град Бон. Предците му обаче произхождат от холандския град Мехелен, който по онова време е резиденция на архиепископа на Австрийска Холандия. Много преплетена история…

Германия и мюсюлманите

Колко мюсюлмани живеят в Германия? На този въпрос в едно представително допитване германците посочват усреднено 21%. Истината обаче е, че в страната живеят едва 4-6% мюсюлмани.

Немски думи в българския език

И накрая - няколко немски думи в българския език. Такива има много, но ето три любопитни примера. Немската дума „анцуг" (Anzug) е влязла в българския не като „костюм" (това е значението ѝ на немски), а като "спортно облекло". На немски съответната дума е „Trainingsаnzug" или „Sportanzug". И още нещо с „цуг": принудата да извършиш ход в шахмата на немски се казва „цугцванг" (Zugzwang). На български обаче често ще я срещнете като „цуНгцванг". А знаете ли какво означава българската дума „винтяга"? Това е немското „яке срещу вятър" - Windjacke.

 

Борисов на визита в Турция, Израел и Палестина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286425_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%

 На тридневна обиколка зад граница заминава днес министър-председателят Бойко Борисов. Той първо ще посети Турция, а след това Израел и Палестина.

Премиерът ще се отбие за кратко в Измир, където ще разговаря с турския премиер Бенали Йълдъръм, като се очаква двамата да обсъдят доставките на газ за хъба „Балкан“, както и „Турски поток“. Тази визита е очаквана, особено след посещението на Борисов в Москва, където стана ясно, че след разговори между Кремъл и Анкара „Турски поток“ може да премине през България и страната ни да печели в бъдеще от транзита на руски газ към Европа, превръщайки се в разпределителен център чрез хъба „Балкан“.

След това Борисов заминава за Израел, където ще разговаря освен с Нeтаняху, и с президента Реувен Ривлин, както и с лидера на местната опозиция Исаак Херцог. Срещите са предвидени за 13 юни, като на тях освен сигурността ще се обсъдят международни и регионални теми. По всяка вероятност Натаняху ще повдигне и въпроса за Иран и намесата в Сирия, както направи преди няколко седмици по време на европейската си обиколка и срещите си с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон.

В четвъртък, преди да отлети обратно за София, в Рамала Борисов ще обсъди със своя палестински колега Рами Хамдала възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за близкоизточния мирен процес.

Хеликоптерът Ми-17 паднал от 50 метра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286424_%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%9C%D0%B8-17+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D1%82+50+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0+

Катастрофиралият в нивата край летище Пловдив хеликоптер Ми-17 е изпълнявал тренировъчен полет със задача "бързо въже" - т.е. спускане на парашутисти към земята. Парашутисти обаче на борда не е имало, като на вертолета са били само трима души - двамата загинали пилоти и бордният техник, който е оцелял и в момента е в болница.

Според очевидци към 20.30 часа хеликоптерът изведнъж се е наклонил, разлюлял се е и е паднал от височина 45-50 метра. От пресцентъра на МО засега отказват да съобщят имената на загиналите и оцелелия борден техник. Той е със счупвания,но е контактен и е бил закаран в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив.

В момента военният министър Красимир Каракачанов пътува към летището. От МО обявиха,че загиналите са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев.

Хеликоптерът е паднал в непосредствена близост с летище Пловдив. Военната машина е единствената, която е оборудвана да гаси горски пожари. Изпълнявала е дневно-нощни учебни полети.

Шест линейки и шест пожарни коли са се отзовали на сигнала за произшествието. Според очевидци машината е летяла на около 20 метра над земята, след което пилотът е загубил управление, вертолетът се е завъртял за част от секундата и е паднал на земята. При удара със земната повърхност се е възпламенил. 

"Двама загинали и един ранен. Техникът, който е бил с тях е оцелял", заяви военният министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия. Той обясни, че в този момент пътува към авиобаза Крумово. "Всичко е станало мигновено. Станало е много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат информация за бедствие", каза още Каракачанов. По думите му Ми-17 е руска машина, която е на въоръжение у нас отпреди 1990г. "Пилотите са били опитни, фаталният инцидент е вследствие на авария на машината. Никой не е застрахован", каза още министър Каракачанов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване