Защо е толкова трудно да се създаде банков гигант в Европа?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286483_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%

 Ръководителят на френската банка Société Générale се среща с консултанти няколко поредни уикенда, за да обсъдят планове за мегасливане с италианската UniCredit. Това беше преди повече от десет години.

Днес двете банки продължават да се наблюдават, но перспективите за сделка остават далечни. Това накратко е състоянието на консолидацията на големите банки в Европа. Много говорене, малко действия, пише Wall Street Journal в свой материал.

Европейски представители искат големи банки да се слеят, така че силна паневропейска финансова институция да отговори на американските конкуренти като JPMorgan Chase и Citigroup. Относителният размер на банките от другата страна на Атлантическия океан смекчава предизвикателството. JPMorgan има пазарна стойност от 377 млрд. долара, докато най-голямата банка в еврозоната Banco Santander е оценявана на 92 млрд. долара.

За сделката на Société Générale с UniCredit може да са необходими още 18 месеца, казват някои банкери. Сommerzbank, която е потенциална мишена за сливане от началото на новия век, може да се обедини с Deutsche Bank, твърдят анализатори, въпреки че е малко вероятно това да се случи преди двете банки да завършат преструктурирането си. Други банки като BNP Paribas са смятани за потенциални купувачи на Commerzbank.

 

„Във време на непрекъснато обтягане на геополитическото напрежение искаме ли да оставим важната функция на банковата система по отпускане на средства на чуждестранни институции?“, запита новият главен изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг по време на изказване в Берлин във вторник.

Политическите усилия за създаване на банков шампион в Европа се увеличиха. Но комбинацията от местни интереси, противоречиви регулации и невъзможността за завършване на прехваления банков съюз направи финансовата система в Европа силно фрагментирана.

Европа има няколко финансови институции с дейност в различни страни. Френската BNP Paribas има голям бизнес в Италия, например. UniCredit има значителна германска банка. „Така че въпросът е дали инвеститорите искат тези банки да станат по-големи“, казва Филипо Алоати, старши кредитен анализатор в Hermes Investment Management.

Отговорът е все още не. Оценката на европейските банки остава ниска и намаля още повече на фона на политическите сътресения в Италия. Правилата за измерване на риска за банките бяха финализирани, но изчистването на сектора от лоши заеми все още не е завършено. Така че трансграничните трофейни сделки остават далечна перспектива, твърдят анализатори.

“Искаме ли в Европа големи инвестиционни банки, които могат да обслужват клиенти, така че да не зависим от американските банки. Ако е така, как се постига тази позиция?“, пита Шамшад Али, партньор в  PricewaterhouseCoopers.

Предварително условие за големи банкови сделки е завършването на европейския банков съюз - усилия, започнали по време на кризата в еврозоната през 2010-2012 г., която разкри фундаменталната слабост на финансовата система на блока.

 

Сега еврозоната има банков регулатор във Франкфурт и обща система за намаляване на броя на фалиращите банки. Но липсват други ключови елементи. Единната европейска система за застраховка на депозитите, при която рискът от фалит на банките да се споделя сред 19-те страни членки, в най-добрия случай ще се появи след няколко години. Големите сливания са неразумни, защото настоящите правила оскъпяват преместването на средства от европейските банки от страни с ниски лихви като Германия в страни, където тези средства могат да бъдат предоставяни при по-високи лихвени проценти в Южна Европа.

Лидерите на ЕС ще обсъдят банковия съюз по-късно този месец, но Германия и други страни многократно заявиха, че първо трябва да бъдат изчистени лошите заеми преди задействането на плановете за споделяне на риска. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че обща застраховка на депозитите е „далечно бъдеще“.

Борбата за власт между регулаторите във Франкфурт и отчаяните национални банки в блока не помага. Местните власти запазват правомощията си да задушат регулаторите във Франкфурт. Например, националните власти могат да наредят на местните банки да намалят експозицията си на собствения си филиал в друга европейска страна.

Друга пречка е, че според международните правила за банковите капитали голяма банка с трансграничен бизнес е смятана за по-рискова и следователно е необходим по-сериозен капиталов буфер. За целта Европейската централна банка предложи 19-те страни от еврозоната да бъдат считани за една – без граници, за целите на регулаторите по подобие на САЩ.

Инвеститорите все още се възстановяват от последната вълна от сливания и придобивания на банки, която завърши с най-катастрофалната банкова сделка в историята. През 2007 г. три банки купиха холандския кредитор ABN Amro за 101 млрд. долара. Две от тези банки, Royal Bank of Scotland и белгийската Fortis, получиха спасителна помощ с пари на данъкоплатците.

Последвалият финансов хаос сложи край на перспективите за сливането на Société Générale и UniCredit, което отново е на масата.

„Не смятам, че европейските трансгранични сливания могат да се случат в настоящата среда. Има редица бариери, които трябва да бъдат премахнати, преди да се обмислят подобни сделки“, казва Фредерик Удеа, главен изпълнителен директор на Société Générale.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Меркел не можа да избегне разкол в коалицията. А сега накъде?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286482_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BB+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%

 Сблъсъкът отвори пробойна н сърцето на собствения лагер на канцлера – между нейния Християндемократически съюз (ХДС) и баварската й посестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Начинът, по който конфликтът ще бъде решен, ще определи бъдещето на канцлера.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който е и вътрешен министър, иска да приложи план, предвиждащ обратното връщане на мигранти, които вече са се регистрирали за убежище в друга държава от ЕС. Меркел от своя страна отхвърли предложението, което според нея ще унищожи постигането на общоевропейски отговор на миграционната криза.

Засега и двамата лидери се радват на подкрепа за позициите си, които олицетворяват разногласията между двете партии от началото на бежанската криза през 2015 г.

По този повод Bloomberg обобщава няколко варианта, по които биха могли да се развият събитията в германската коалиция. 

Постигане на компромис

Възможно е двете страни да успеят да постигнат компромис след първоначалния си спор. Стопяването на ледовете може да започне още в понеделник, когато лидерите на ХСС трябва да се срещнат в Мюнхен. Зеехофер може да даде на Меркел онова, което иска, а именно време до срещата на върха на ЕС в края на юни, на която да сключи двустранни споразумения с някои от другите европейски страни като Италия и Гърция.

Меркел също може да направи компромис като даде ново предложение за решаване на въпроса. Но ако поддаде на баварските искания, това би било безпрецедентна загуба на авторитет.

Ако не бъде постигнато разбирателство сблъсъците също могат да започнат най-рано в понеделник, когато също Зеехофер е обявил, че ще започне прилагането на плана си. Като министър на вътрешните работи той има такова право въпреки несъгласието на канцлера.

Но дори и Меркел да получи исканата отсрочка до 28-29 юни, това може само да отложи разпалването на конфликта, тъй като няма гаранции, че та ще може да сключи двустранни споразумения с другите европейски страни, като тя вече определи подобен вариант като амбициозен.

Вот на доверие

Според германската конституция, за да се разпадне една управляваща коалиция, трябва да бъде свикан вот на доверие в парламента. ХДС и ХСС заедно имат общо 246 мандата, с тези на Германската социалдемократическа партия (153) имат мнозинство от 44 депутата в 709-членния Бундестаг.

Подобен ход би бил абсолютният измерител за подкрепата за Меркел като канцлер. Дори и да не може да разчита на ХСС или на всички гласове от своята собствена партия, то тя отново може да постигне успех благодарение на гласовете на зелените например, които имат 67 депутати.

Меркел подава оставка

Ако канцлерът възприеме властта си като необратимо компроментирана, тя ще трябва да се оттегли. Бундестагът ще бъде принуден да избере нов канцлер, който да я смени на поста, най-вероятно от ХДС. Освен ако управляващите партии не се съгласят да продължат коалицията с друг лидер, ще трябва да бъдат проведени нови избори.

Раздяла в дясно

ХДС и ХСС са побратимени партии със съвместен парламентарни партийни комитети и изборна програма. Гледайте на ХСС като на баварския клон на дясноцентристите – ХДС оперира във всички германски провинции с изключение на Бавария.

Раздяла между политическите сили би била драстична, но не и безпрецедентна. През 1976 г. лидерът на ХСС Франц-Йозиф Щраус разпусна съвместните комитети, но раздялата бе за кратко. За баварците подобен ход не е добра идея, тъй като отваря вратите за това ХДС да започне своя кампания в Бавария, отслабвайки позициите на ХСС.

По статията работи: Елена Илиева

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/stamenov-vasilev-depytat-1577050.html

/КРОСС/ 24 часа Собственикът на млеката "Елена" засечен в СРС да говори за убития данъчен Иво Стаменов Задържаният шеф на фирмата за млечни продукти "Елена" Стефан Василев, който е обвинен за данъчни престъпления, е чут да коментира убийството на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов в СРС, научи "24 часа" от сигурни източници. Репликите на Василев са уловени, след като Стаменов бе прострелян на столичната ул. "Дунав" в личния си джип БМВ Х3 през декември м.г. Лекарите във ВМА се бориха за живота на данъчния, но въпреки това на 12 януари той издъхна. Кой е гърмял по Стаменов, засега не е ясно. Тепърва разследващи ще установяват и какви са били отношенията между него и Василев. Труд Цветанов заплашен от БСП с изненади на вота Левицата внася подписката в сряда. Председателят на групата на ГЕРБ: Нямам търпение да видя мотивите. Междувременно хулигани на пътя размахаха пистолет на червен депутат. Монитор Заплашиха с пистолет депутат на АМ Хемус Депутатът от БСП Явор Божанков е бил заплашен от двама мъже на АМ "Хемус", съобщиха от полицията. Божанков е изпреварвал, когато зад него се е приближила кола, която присвятквала с фарове. "Помислих, че е кола със специален режим, напуснах лявата лента и автомобилът се изравни с мен. Тогава видях, че е частна кола, а човекът до шофьора извади пистолет и го насочи към мен. Не можех да повярвам, че това се случва", разказа самият депутат

Заев и Ципрас се срещат днес заради историческия договор за името на Македония

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/17/3201125_zaev_i_cipras_se_sreshtat_dnes_zaradi_istoricheskiia/?ref=rss


Гръцката страна на Преспанското езеро ще бъде декорът на историческо събитие по-късно днес - подписването на договора, с който Атина и Скопие слагат край на десетилетния спор за името на Македония.<br /><br />Събитието се очаква да е съпроводено от протести на гърци, които не искат новото име на Македония да съдържа географския термин, съвпадащ с областта в голяма част от Северна Гърция.<br /><br />Възможно е да има и демонстранти от различни части на Македония, които...

Над 20 млн. лв. ще струва ремона на 9 километрова отсечка в общ. Кубрат

http://www.cross.bg/kybrat-razgrad-tytrakan-1577049.html

/КРОСС/ Над 20 млн. лв. се инвестират в момента в основния ремонт на второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово. Това е част от подготвителните дейности, които е необходимо да се предприемат преди започването на строителните работи на отсечката. В проекта ще бъдат посочени видът и количеството на предстоящите ремонтни дейности. Със средства от ОП „Региони в растеж" се рехабилитират общо 31 км от второкласния път II-49 Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. Инвестицията е за над 20 млн. лв. През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и на още 10 км между Кубрат и Тутракан. Строителните работи в отсечката Кубрат - Тутракан, на територията на област Силистра, завършиха. Работата на другия участък в област Разград напредва. В момента се полага последният пласт асфалт. АПИ разглежда и търси варианти за ремонт на път II-23 Русе - Кубрат, който е в недобро състояние. През април чрез програмата за текущ ремонт са отстранени най-големите неравности, за да се повиши безопасността на движение. За рехабилитацията на 46 км от второкласния път, които са на територията на областите Русе и Разград, има готов проект

Ако рускиня поиска секс с чужденец на Световното, нищо не може да я спре

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/ako-ruskinia-poiska-seks-chujdenets-svetovnoto-nishto-moje-spre.html

Кремъл е разтревожен, че рускините ще се държат с чужденците, пристигнали за световното първенство по футбол прекалено дружелюбно. Освен това има голяма вероятност да се разприказват за действителността в Русия. А тя не е такава, каквато я показва официалната пропаганда.

Турция ще изгради собствена научна база на Антарктида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917129

Турция ще изгради собствена научна база на АнтарктидаТурция смята да изгради собствена научна база на Антарктида следващата година. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на официалната си страница в Twitter, цитиран от БГНЕС. "До 2019 г. ще създадем собствена научна база, благодарение на която Турция ще се присъедини към 30-те страни, които имат научни полярни станции на Антарктида",

Интензивни валежи и гръмотевични бури в цялата страна днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6917123

Интензивни валежи и гръмотевични бури в цялата страна днес 
Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна за неделя, 17 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В цялата страна се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки.

Македония и Гърция подписват договора за името

http://www.moreto.net/novini.php?n=376118

Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете страни име на Македония се очаква да бъде подписан днес. Премиерите и външните министри на двете държави, както и високопоставени гости от Брюксел се събират за събитието в района на Преспа от гръцка страна.

Най-малко 17 жертви на наводнение в Индия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917116

Най-малко 17 жертви на наводнение в Индия (Снимки)Най-малко 17 души загинаха тази седмица в райони на Североизточна Индия, обхванати от мощно наводнение, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  По данни на медиите мощните мусонните дъждове в региона са довели до рязко повишаване на равнището на водата в реки в щатите Асам, Мизорам и Трипура и са довели до множество свличания на земни маси.

Един въпрос - ще стане ли Йозил жертва на снимката с Ердоган

https://www.24chasa.bg/sport/article/6916862

Един въпрос - ще стане ли Йозил жертва на снимката с Ердоган Селекционерът на световния шампион Германия Йоахим Льов остави само една въпросителна за стартовия състав на бундестима в първия мач от руския мондиал. Днес на стадион “Лужники” в Москва е сблъсъкът с мексиканците. На пресконференцията преди него Льов обяви, че Юлиан Дракслер ще бъде на терена. “Юлиан със сигурност ще започне мача срещу Мексико.

Граждани излизат на мащабен протест под надслов "Спаси България"

https://www.actualno.com/society/grajdani-izlizat-na-mashtaben-protest-pod-nadslov-spasi-bylgarija-news_680036.html

Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер (17 юни). Гражданската акция е под надслов "Протест на обединените каузи #СпасиБългария" и съгласно призивите във Facebook се организира от близо 30 неправителствени групи от цялата страна, защитаващи различни инициативи във времето. Гражданите се събират от 18:00 часа на площад "Независимост" в София, за да "покажат, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, ч

Земетресение в Югозападна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917121

Земетресение в Югозападна БългарияСлабо земетресение разлюля Югозападна България в 5:39 часа сутринта, информира Европейския сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 12 км северно от Разлог, на 27 км източно от Благоевград и на 79 км южно от София. Огнището е било на 8 км дълбочина. Засега няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети.

Вратар на Египет отказа награда заради религията

https://petel.bg/Vratar-na-Egipet-otkaza-nagrada-zaradi-religiyata__269632

Вратарят на Египет Мохамед ел Шенави отказа да приеме приза за най-добър играч на мача срещу Уругвай (0:1), съобщи френското издание "Екип...

"Флагман": Ето я зверски убитата 19-годишна Ивета (Снимка)

https://petel.bg/Flagman--Eto-ya-zverski-ubitata-19-godishna-Iveta--Snimka-__269631

flagman.bg снимка: Флагман Двамата живеели на семейни начала от години, често се карали, твърдят съседи Полицията излезе с ужасяващи подр...

Мигрантите, които не се уплашиха от сицилианската мафия

http://clubz.bg/69253-migrantite_koito_ne_se_uplashiha_ot_sicilianskata_mafiq

Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през работно време. Той е от Бангладеш. През 2002 година мъжът отворил офис за парични преводи в чужбина на оживена улица в Палермо. В магазините по Виа Макуеда човек може да си купи всичко - туристически сувенири, традиционните индийски сари, северноафрикански подправки. И точно тук 11 собственици на магазини се опълчват на мафията - не желаели повече да търпят мълчаливо уличната престъпност и рекета на мафията. С помощта на местната антимафиотска група „Addio Pizzo“/ Да кажем сбогом на рекета/ те информирали полицията. През май 2016 година карабинерите арестували девет души, обвинени в рекет, обири, палежи и нанасяне на телесни повреди. Сега те са изправени на съд.

Доскоро рекетът бе нещо обичайно

Рубен разказва, че след арестите вече не заключва офиса си, а клиентите вече не трябва да звънят на вратата. „По-рано на тази улица бяха извършени много грабежи“, казва той и припомня за времето, когато Емануеле Рубино, наречен „Вълкът от Баларо“, е тероризирал целия квартал.

"Те искаха пари. Понякога трябваше да плащам, за да държа офиса отворен“, казва той. Рекетьорите обикновено искали 40 до 50 евро на седмица. През 2015 година обаче ситуацията се влошила. „След като веднъж се опитаха да ме ограбят, държах вратата заключена. Постоянно се навъртаха - бяха групичка от 8 до 10 души. Няколко пъти се опитваха да нахлуят в офиса", разказва Рубин.

Обратът настъпва през април 2016 година, след като Емануеле Рубино посред бял ден прострелял в главата млад гамбиец, който оцелял по чудо. След този инцидент търговците в квартала решили да действат - алармирали карабинерите, а мафиотите били задържани. Емануеле Рубино междувременно е осъден на 12 години затвор. Петима от неговите съучастници са оправдани по обвинението в рекет. Един от мафиозите е поставен под домашен арест. Процесът продължава. 

Мулти-култи и мафията

"За първи път толкова много собственици на магазини с миграционни корени заедно обвиняват някого", казва Даниеле Маранано от организацията Addio Pizzo. 

 "Ние винаги сме призовали хората да не си мълчат, защото когато има много сигнали, рисковете са по-малко", казва той.

Дълго време кварталът Баларо е бил бастион на сицилианската мафия Коза Ностра. Междувременно нещата се промениха. „Старата система, когато един мафиотски бос районираше териториите, вече не съществува“, казва кметът на Палермо Леолука Орландо. „След пораженията, които бяха нанесени на мафията през последните години, структурите станаха по-скоро хоризонтални. Сигурно съществуват връзки и с висшето ръководство, но старата система е отслабена“, казва той за ДВ.

В доклад на изследователския център за трансгранична престъпност от 2013 година се казва, че сицилианската мафия печели от нелегалната си дейност почти два пъти по-малко в сравнение с неаполитанската мафия Камора. През последните години на сцената излязоха други мощни престъпни групировки, като нигерийската „Черна брадва“. Миналия месец бяха осъдени 14 нейни членове, между другото и за връзки с мафията. За първи път италиански съд  обвинява в такива престъпления  чуждестранна престъпна групировка.

Културна промяна

"По-рано държах възможно най-малко пари в касата. Днес вече не се страхувам", казва Фейсал, който не иска да каже истинското си име.

Той е собственик на малък супермаркет и един от ищците срещу бандата на Рубино. Повечето от засегнатите собственици на магазини са дошли в Италия от чужбина преди години, но сред жертвите на мафията има и по-стари мигранти. Нито един от тях не участва в общото обвинение.

"Много от тях и до днес плащат на рекетьорите", казва Маранано от Addio Pizzo. От основаването си през 2004 година тази организация се опитва да убеди хората да скъсат с табуто и да говорят за машинациите на мафията. „Днес стана по-лесно да се говори. Но спрямо мащабите на проблема, все още много малко хора проявяват такъв кураж“, допълва Маранано.

Addio Pizzo не помага само на бизнесмените, станали жертва на рекет, да се обръщат към полицията. Организацията е създала мрежа от 1000 магазина, които се противопоставят открито на рекетьорите. На входните им врати са залепени стикери с надпис „Addio Pizzo“. И според избора на определен магазин, клиентите също могат да подкрепят съпротивата срещу мафията. „Полицейската работа е важна. Но докато не се промени общественото мислене, проблемът ще продължи да съществува. Докато има и един единствен собственик на магазин, който е готов да плаща, винаги ще има и някой с протегната ръка“, казва Маранано.

Дойче веле

Ципрас оцеля при вота на недоверие

https://frognews.bg/novini/tsipras-otselia-pri-vota-nedoverie.html

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие, който бе гласуван вчера. Така кабинетът на Алексис Ципрас получи поле за действие по подписването на споразумението за името на Македония.

Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий

http://www.cross.bg/nashiya-yulian-bili-1577048.html

/КРОСС/ Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от Персия. Техните родители били знатни хора, но вярата им не била една: бащата държал персийското неверие, а майката била благочестива християнка. Тя възпитавала децата си от най-ранна възраст в християнско благочестие и както в младенческите им години ги закърмила с майчиното си мляко, така ги отгледала в страх Божий. А блаженият презвитер Евноик възродил светите братя в банята на светото кръщение и ги научил на словото Божие. Но въпреки че посветили телесните си сили на персийския цар Аламундар, духом те непрестанно работели на небесния Цар, нашия Господ Иисус Христос, като се стараели във всичко да Му угодят с добрите си дела. Веднъж те били пратени от царя при гръко-римския император Юлиан Отстъпник, за да сключат с него мир. Отначало той ги приел с почести, оказвал им милост и се отнасял дружески с тях. Но после, като разбрал, че са християни, се изпълнил с гняв и въпреки общите за всички народи обичаи и закони, предал братята на мъчения заради вярата им в Христа и ги умъртвил след тежки изтезания. А мъченическият им подвиг бил такъв. Веднъж беззаконният император решил да иде във Витиния, в местността, наричана Оргия Тригон, понеже там наближавал един от богомерзките езически празници. Той се качил на кораб от Цариград и когато пристигнал на мястото, веднага с цялото множество събрал се народ започнал да извършва скверното си тържество, покланяйки се на идолите и принасяйки на бесовете безброй жертви

Пратеник на ООН преговаря за край на боевете в йеменския град Ходейда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917114

Пратеник на ООН преговаря за край на боевете в йеменския град Ходейда
Пратеникът на ООН за Йемен Мартин Грифитс продължава започналите спешни дискусии за стратегическия пристанищен град Ходейда, намиращ се под контрола на бунтовниците хуси, предаде Франс прес. Евентуално продължаване на започналата в сряда офанзива на правителствените сили за отвоюване на Ходейда предизвиква притеснения за евентуално прекъсване на

Най-важното от Варна през вчерашния 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376117

Питат варненци достъпен ли е градът за майките с колички и удобен ли е градският транспорт С цел да се подобри пешеходната допустимост във Варна, общината организира анкетно проучване, научи Moreto.net. Голяма част от въпросите са свързани с тротоарите, до колко те са достъпни.

Уикендът продължава с гръмотевични бури

https://frognews.bg/novini/uikendat-prodaljava-gramotevichni-buri.html

И днес в страната ще има значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна.

Видео: Стадионите за световното по футбол в 360 градуса - "Космос арена" в Самара

https://www.dnevnik.bg/video/2018/06/17/3190225_video_stadionite_za_svetovnoto_po_futbol_v_360_gradusa/?ref=rss


За да разгледате на 360 градуса, докато видеото върви, поставете курсора на мишката върху екрана, натиснете левия бутон, задръжте и движете в желаната посока.<br /><br />Все едно си там. Не, повече от това, защото панорамното видео показва стадиона с характерна "космическа" тема, избрана заради връзката на района с космическата програма на бившия СССР. Конструкцията е с покрив, който се затваря изцяло над терена и зрителите. След световното първенство "Космос...

17 юни в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-svetovna-1577047.html

КРОСС/ 1631 г. - Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн. Индия).1866 г. - Започва Австро-пруската война.1872 г. - Управителят на Дунавския вилает( Туна вилает ) Мидхат паша е назначен от султан Абдул Азис за велик везир на Османската империя.1885 г. - Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк, на борда на френския кораб Isere.1913 г. - Царство България напада Сърбия и Гърция, което е начало на Междусъюзническата война. Започва битката при Брегалница.1939 г. - Във Франция е извършена последната публична екзекуция с гилотина.1940 г. - Втората световна война: Трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония са окупирани от Съветския съюз.1944 г. - Исландия получава независимост от Дания и е обявена е за република.1945 г. - България във Втората световна война: В София тържествено са посрещнати частите на Първа българска армия, взела участие в победата над Нацистка Германия в рамките на Трети украински фронт.1953 г. - В няколко града на Източна Германия избухва Работническо въстание, което е потушено от окупационните войски на Съветския съюз.1955 г. - Извършен е първият полет в СССР на реактивен пътнически самолет - Ту-104.1988 г. - Приключва успешно съветската космическа мисия Союз ТМ-5, сред екипажа на която е втория български космонавт - Александър Александров.1990 г

629 мигранти от "Акуариус" пристигат в Испания въпреки политическата буря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917112

629 мигранти от "Акуариус" пристигат 
в Испания въпреки политическата буряОбщо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в

Програмата на Световното първенство по футбол за днес (17.06)

https://www.actualno.com/football/programata-na-svetovnoto-pyrvenstvo-po-futbol-za-dnes-1706-news_680080.html

Вчерашният ден от Световното първенство по футбол ни предложи цели 4 мача в програмата си, като най-голямата изненада бе равенството на Аржентина с Исландия и пропускът на Лионел Меси от дузпа. Днес обаче ни очаква не по-малко интересен ден, като два от големите фаворити ще изиграят първите си срещи, а именно Бразилия и действащият световен шампион Германия. Преди тях обаче на стадиона в Самара ще се изправят един срещу Коста Рика и Сърбия в среща от група E. Може да я проследите на НА ЖИ

Колумбийците избират президент, който ще определи бъдещето на мира с ФАРК

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/17/3200798_kolumbiicite_izbirat_prezident_koito_shte_opredeli/?ref=rss


Колумбийските гласоподаватели избират днес между две президентски кандидатури от противоположни краища на политическия спектър: десния кандидат Иван Дуке и бившия ляв партизанин Густаво Петро.<br /><br />Тяхното решение може да предреши бъдещето на сключеното от отиващия си президент Хуан Мануел Сантос мирно споразумение с ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия), най-старото партизанско движение в Латинска Америка - споразумението, което умиротвори големи райони след...

Слабо земетресение край Разлог

https://offnews.bg//obshtestvo/slabo-zemetresenie-kraj-razlog-682764.html

Слабо земетресение е регистрирано край Разлог.

Трусът е бил със сила 3 по скалата на Рихтер, сочат данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Земетресението е регистрирано малко преди 6 сутринта на 9 км от Разлог, между селата Горно Драглище и Добърско.

То е било на дълбочина 1 км.

Няма данни за щети и пострадали.

Преглед на печата - 17 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376116

24 часа: Собственикът на млеката "Елена" засечен в СРС да говори за убития данъчен Иво Стаменов Задържаният шеф на фирмата за млечни продукти "Елена" Стефан Василев, който е обвинен за данъчни престъпления, е чут да коментира убийството на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов в СРС, научи "24 часа" от сигурни източници.

"Или с нас и народа,..........

http://www.cross.bg/ili-s-nas-i-naroda--1577009.html

/КРОСС/ "Или с нас и народа,или ще ви пратим при черните души!" Васил Левски

Меркел организира среща за миграцията със страни от ЕС заради криза в правителството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917110

Меркел организира среща за миграцията със страни от ЕС заради криза в правителството сиГерманската канцлерка Ангела Меркел, която се бори да предотврати свързана с въпроса за миграцията криза в своето коалиционно правителство, се опитва да организира среща на страни от ЕС, които да обсъдят проблема преди срещата на европейските лидери на 28 и 29 юни, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд". Снощи в.

Протест обединява всички каузи и граждански сружения в защита на природата

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/17/3200864_protest_obediniava_vsichki_kauzi_i_grajdanski/?ref=rss


Общ протест на обединените каузи под надслов "Спаси България" ще се проведе тази неделя от 18 ч. на площад "Независимост". Събитието обединява различни общности, създадени в социалната мрежа, по повод различни казуси в защита на природата и срещу застрояването на различни местности и зелени площи в страната. Списъкът на организаторите и каузите е дълъг, но сред тях са сдруженията за спасяване на национален парк Пирин, старозагорския парк Бедечка, местността Рупите,...

Днес Атина и Скопие подписват договора за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917108

Днес Атина и Скопие подписват договора 
за името на МакедонияДоговорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция ще бъде подписан тази сутрин в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на Преспа, в Отешево,

Тръмп поздрави Орбан за сформирането на ново правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917106

Тръмп поздрави Орбан за сформирането 
на ново правителствоПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави вчера унгарския премиер Виктор Орбан за преизбирането му и сформирането на ново правителство, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирайки изявление на Белия дом. Двамата лидери разговаряха по телефона, като обсъдиха нуждата от силни национални граници. Освен това те обсъдиха неотдавнашната среща на високо

Папа Франциск: Само хетеросекуалните могат да създават семейства

http://www.cross.bg/semeiistva-otnovo-tzitiran-1577058.html

/КРОСС/ Само хетеросексуални двойки могат да създават семейство, каза папа Франциск, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес. Той говори на среща на Италианската семейна асоциация - авторитетен форум на католическите семейства, в Рим. "Казвам това с болка: днес хората говорят за различни семейства, за различни видове семейства", но "семейството, състоящо се от мъж и жена, както е решил Бог, е единственото", каза папата, говорейки без предварително написан текст. "Много жени - а понякога дори и мъже (със съпруги), мълчат, гледайки на другата страна, очаквайки техният съпруг отново да стане верен", каза той, цитиран от агенция АНСА. Това, според него, е "светостта, която прощава всичко в името на любовта". Светият отец отново осъди по най-остър начин абортите , като ги сравни с престъпления срещу човешката раса - подобни на нациската евгеника Източник: Ватикана  

Марадона се извини за пушенето на стадиона

https://petel.bg/Maradona-se-izvini-za-pusheneto-na-stadiona__269630

Легендарният аржентинец Диего Марадона се извини за запалената пура по време на мача Аржентина - Исландия в събота (1:1). Пушенето на ...

Ивет Лалова втора в Берн

https://petel.bg/Ivet-Lalova-vtora-v-Bern__269629

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио се класира на второ място на 100 метра на турнира по лека атлетика "Citius" в швейцарския г...

Жестока кървава драма в Айтос: Пребиха до смърт 19-годишната Ивета

https://petel.bg/ZHestoka-karvava-drama-v-Aytos--Prebiha-do-smart-19-godishnata-Iveta__269628

Момичето е изпаднало в кома, а няколко часа по-късно е починало от тежките си рани Има задържан за кървавата драма в Айтос снощи, предав...

Проф. Лъчезар Трайков: Товарете си мозъка - работи ли, създава нови връзки и старее по-бавно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6915736

Проф. Лъчезар Трайков: Товарете си мозъка - работи ли, създава нови връзки и старее по-бавноl Гените вдигат 12 пъти риска за алцхаймер, но с 4 часа разходки седмично вероятността става нула l Помним всичко още от раждането, само достъпът до “склада” е затруднен l В по-напреднала възраст намаляването на калориите с около 25% оказва антиейджинг ефект, казва неврологът член-кореспондент проф. Лъчезар Трайков -Проф.

Правителството на Ципрас оцеля при вота на недоверие, Гърция и Македония подписват споразумение за името

https://offnews.bg//sviat/pravitelstvoto-na-tcipras-otcelia-pri-vota-na-nedoverie-gartcia-i-mak-682763.html

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента днес, което отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия Нова демокрация.

Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението, което се очаква да бъде подписано днес.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Външните министри на Гърция и Македония Никола Димитров и Никос Кодзиас ще подпишат днес споразумението за новото име на Македония - Република Северна Македония. То ще бъде подписано в района на Преспанското езеро.

На подписването ще присъстват и премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Споразумението ще бъде подписано на гръцка територия, след което ще има обяд на македонска територия.

Земетресение удари Разлог

https://frognews.bg/novini/zemetresenie-udari-razlog.html

Земетресение стана днес сутринта до Разлог. Трусът е отчетен около 6:00 часа.

Кападокия - земя на чудесата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kapadokiia-zemia-na-chudesata-snimki-2103744

Кападокия приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове, сама по себе си е една от най-големите атракции, които можете да видите през живота си.

Кападокия е историче

Сравненията между херцогините Катрин и Меган не секват (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sravneniiata-mezhdu-hercoginite-katrin-i-megan-ne-sekvat-snimki-2103908

Всяка поява на херцогинята на Съсекс – Меган, се следи с особено внимание в последния близо един месец след сватбата ѝ с принц Хари. Неизменно следват и сравненията с етърва ѝ Катрин – съпругата на принц Уилям. Последният повод за паралели бе първият съвместен ангажимент на Меган с британската крал

19-годишно момиче починало след побой в Айтос, има задържан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/19-godishno-momiche-pochinalo-sled-poboj-v-ajtos-ima-zadyrzhan-2103933

19-годишно момиче от Айтос е починало след побой, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас.

Вчера около 20.25 часа в Районно управление на полицията в Айтос е получено съобщение за открито в безсъзнание младо момиче града с множество рани по главата и тялото

Св. преподобни Алексий, човек Божи

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-aleksij-chovek-boji-news_679840.html

Преподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида – благочестиви, знатни и богати християни в Рим, живели през ІV век. Той бил роден късно след дълги родителски молитви, поради това бил особено мил на баща и майка. Алексий получил добро възпитание и образование. От ранни години той обикнал Господа от цялото си сърце. В желанието си да Му угоди, той тайно си налагал лишения, спазвал строг пост, носел на тялото си груба власеница. Горейки все повече и повече от любов към Бога, т

Родени на 17 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1577046.html

/КРОСС/  Радина Кърджилова, актриса Борислав Гуцанов, бивш депутат Бюрхан Абазов, депутат в 44-ото НС Светослав Джамбов, почетен консул на Малайзия в България Свилена Дечева, музикален педагог на Крисия Цвети Кръстева, пресаташе на Столична община  

Червен социолог: Разликата между ГЕРБ и БСП се топи

http://clubz.bg/69252-cherven_sociolog_razlikata_mejdu_gerb_i_bsp_se_topi

Ако се стигне до извънредни парламентарни избори, 22.9% биха подкрепили ГЕРБ, а 22.6% – БСП. Разлика от 0.3% е статистически пренебрежителна. Подобно изравняване на потенциала се случва за първи път от края на ноември 2016 г. насам. Това сочат данни от изследване на Агенция "Афис". Неин собственик и управител е Юрий Асланов, член на националния съвет на БСП.

Според "Афис" в сравнение с май делът на гласуващите за ГЕРБ спада с 3%, а за БСП се увеличава с 3%. В момента Обединените патриоти биха получили 5.4%, а ДПС – 10%. Воля би изпаднала от парламента с помалко от 2%. Сборът на гласовете за всяка от известните десните партии (ДСБ, Да, България и СДС) е 1.5 и остава далеч под бариерата от 4%. Предишни избори обаче показват, че в коалиция тези партии получават повече отколкото механичния сбор.

В динамичен разрез тенденцията при ГЕРБ се движи постъпково от 27% (кръгло) през декември до 23% през юни. При БСП трендът за същия период се движи между максимум 22.7% и минимум 20.1%. ДПС бележи ръст с около 2% и трайно измести от третото място Обединените патриоти. При Воля за този период можем да говорим за топене от 2.6% през декември до под 1%.

Най голям принос към месечната динамика имат хората в активна възраст над 30 години (-5% за ГЕРБ и + 6% за БСП) и мъже (-6% за ГЕРБ и +4 за БСП). Същевременно прави впечатление, че при 18-29 годишните ГЕРБ запазва водещи позиции, а БСП спада до рекордно ниско ниво от 3%).

Тази възрастова група обаче не тежи достатъчно сред избирателите, за да обърне резултата в краткосрочен план. Между предполагаемите фактори, допринасящи за посочената динамика, можем да „обвиним“ преди всичко актуалните събития: серията скандали с протестиращите майки, които прибавиха черти на хладност и бездушие към публичния образ на управляващите от ГЕРБ. Серията подадени и изтеглени оставки на министри девалвира благостойните жестове. Не може да не оказва ефект антиевропейската кампания около проблема с превозвачите, водена от депутати тъкмо на управляващите.

С тези публични акции може да се обясни друга промяна – че тъкмо в последния месец на европредседателството на страната ни, доверието в ЕС спадна от 50% до 45%). Посещението в Москва и публичното покаяние на Борисов за прекъсването на двата най-големи инвестиционни проекта бе своеобразен реванш за БСП, която ги подкрепяше. Сюжетът с беглеца от затвора Пелов вероятно допринесе за намаление на доверието към МВР с 3% спрямо май и 7% спрямо април. Ерозията на доверието е логично.

"От близо две десетилетия Агенция „АФИС“ констатира, че хората различават популисткия стил на управляващите от реалната политика, вградена в статуквото. С кратковременно изключение през 2007, всеки сондаж показва, че делът на хората, които смятат, че живеят по-зле от предната година, е 2-3 пъти по-голям от тези, които живеят по-добре. И сега това съотношение е 15 към 28%. Тези, които смятат, че страната се движи в правилна посока, са 22%, а онези, които смятат, че посокага е грешна, са почти три пъти повече – 57%. Затова всяка настойчива пропаганда на „успехите“ рискува да се връща като бумеранг върху управляващите партии, независимо кои са, както и става в момента".

Това коментират от "Афис"

Въпреки, че през последните две години се наблюдава подобрение на заетостта и доходите, ГЕРБ вече над десетилетие се отъждествява с водената политика. В контраст част от инициативите на представителите на Обединените патриоти импонират на консервативните нагласи (желанието за възстановяване на реда в обществото) и обърнаха процеса на обезличаване във властта – от 4-процентен спад към 3-процентно увеличение на потенциалния електорат. Безспорно е, че реалните обществени нагласи стоят встрани от програмата на управляващите. Управляващото мнозинство ясно декларира, че няма да променя данъците, но 83% подкрепят реформа, която да увеличи облагането на богатите. Това поставя управляващите в изолация дори от собствената им електорална база и логично я топи;
94% подкрепят намаление на ДДС върху лекарствата, детските храни и дрехи и учебниците.

Само 2% подкрепят правителствената позиция; 85% са за намаление на облагането на семействата с деца (семейно подоходно облагане) и само 6% предпочитат водената политика; Едва 6% възразяват против разкриване на работни места в изоставащите райони на страната, а 91% биха одобрили такава политика от страна на държавата; 77% са съгласни, че държавните здравни заведения не трябва да бъдат търговски дружества, само 10% не са съгласни с това. Дори сред трите десни партии, които споменахме, делът на противниците на идеята е същият – 10%; 84% смятат, че обучението в държавните университети е редно да бъде безплатно. Спадащото доверие е плод преди всичко на усещане за криза на представителството между политици и избиратели. В последните месеци желанието за промени се върна на нивото, което беше достигнало по време на изборите миналата година. 25% искат нови избори, 27% – смяна на министри, 9% – нова коалиция в рамките на сегашния парламент.  Едва 23% предпочитат запазване на правителството в сегашния му вид.

Жълт код за силен дъжд и гръмотевици в цялата страна

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-za-silen-dazhd-i-gramotevitci-v-tcialata-strana-682762.html

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е обявен за цялата страна. 

Времето ще се задържи неустойчиво, предимно с купеста и купесто-дъждовна облачност. Из цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на повече места и по-интензивни в следобедните часове. Остават условията за локални порои и градушки. Преобладаващите максимални температури ще са между 23° и 28°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се задържи без съществена промяна.

Над планините ще бъде предимно облачно, на много места с валежи, главно в следобедните часове ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е до умерен, предимно от север. Ще е по-хладно с максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра – около 11°.

По Черноморието преди обяд само на отделни места ще превали, а след обяд в много райони ще има валежи и гръмотевична дейност. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 24°-27°. Температурата на морската вода ще е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Заради сина си Радина Кърджилова с празник две в едно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6916604

Заради сина си Радина Кърджилова с празник две в едно Радина Кърджилова посреща рождения си ден с близки и приятели и си пожелава здраве, смирение и любов. “Имам я, имам много любов, но никога не ми стига и си пожелавам още и още”, казва чаровната актриса. Очакват я снимки във филм на Иван Владимиров с предизвикателно заглавие за битието на една актриса,

Прогноза за времето - 17 юни (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-17-uni-nedelja-news_680066.html

Времето днес ще се задържи неустойчиво, облачността ще е по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. В цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на повече места и по-интензивни в следобедните часове. Остават условията за локални порои и градушки. От север ще проникне малко по-хладен въздух; дневните температури ще са малко по-ниски и преобладаващите максимални ще бъдат между 23° и 28°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ към БАН Георги Цеков,

Няма по-куриозна контузия на Световното! Полски национал се подхлъзна в... делфинариум

https://petel.bg/Nyama-po-kuriozna-kontuziya-na-Svetovnoto--Polski-natsional-se-podhlazna-v----delfinarium__269627

Нападателят на националния отбор на Полша Аркадиуш Милик получи една от най-куриозните контузии. Той се подхлъзнал при посещение на делф...

Родителите на починалата в турски аквапарк Вивиан: Искаме да се разбере истината

https://petel.bg/Roditelite-na-pochinalata-v-turski-akvapark-Vivian--Iskame-da-se-razbere-istinata__269626

Бтв Веселин Вачев – един от тенорите във формацията „Уникалните гласове”, и съпругата му Антония загубиха голямата си дъщеричка – 7-г...

"Морковите за циганите на свършване..." заради шумна музика и бой

http://clubz.bg/69251-morkovite_za_ciganite_na_svyrshvane_zaradi_shumna_muzika_i_boj

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във Фейсбук е насочен към това.

Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева коментира пред бТВ публикацията си в социалната мрежа, която предизвика бурни реакции.

 "Морковите за циганите са на свършване и е време за тояга", написа тя преди дни.

Поводът са две случки, които са я провокирала. Първата е от Габрово.

"Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок", посочи тя.

Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия.

"На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен", каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми.

"Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза тя.

Категорична е, че за момента ромската интеграция е илюзия.

"Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва", посочи тя.

Дончева се извини за публикацията си. По думите й го е направила, защото „по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати.”

"Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. За мен е непонятно да се кара. Ние сме равноправни и живеем така от много години", каза още жената до вицепремиера. "Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не, че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж".

Постът е пример да се говори извън матрицата, не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем с решава като се сложи на масата, категорична беше тя.

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6916607

Любим виц на Део Любим виц на Део Служител в офис пита свой колега: - Мите, ти още ли си тук? Нали трябваше да тръгнеш по-рано за погребението на тъщата! - Да, но първо работата, после

Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/17/3197118_uravnenie_s_mnogo_neizvestni_-_shte_uspee_li_es_da_se/?ref=rss


Обвинения в лицемерие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, спорни планове за нова "ос" срещу нелегалната миграция. Това е само част от вълната новини за бежанците, която за по-малко от месец заля Европа. Темата не случайно изключително бързо отново стана актуална.<br /><br />На 28 и 29 юни лидерите на ЕС ще седнат на една маса, за да опитат да сложат край на продължаващият години наред застой по въпроса за реформата на европейската система за предоставяне на убежище....

На 17 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6916595

На 17 юни рожден ден иматРадина Кърджилова, актриса Борислав Гуцанов, председател на БСП - Варна, бивш депутат Бюрхан Абазов, депутат в 44-ото НС Светослав Джамбов, почетен консул на Малайзия в България (Поли Хюсеин) Свилена Дечева, музикален педагог на Крисия Тодорова, 46 г. (1972) Цвети Кръстева, пресаташе на Столичната

Пътна обстановка в страната - 17 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376115

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Какво ни чака на Световното днес

https://petel.bg/Kakvo-ni-chaka-na-Svetovnoto-dnes-__269625

Бтв Още два от фаворитите започват участието си на Мондиал 2018. Шампионът Германия стартира защитата на титлата си срещу Мексико, а пет...

4 лесни стъпки за плосък корем

//dariknews.bg/novini/liubopitno/4-lesni-stypki-za-plosyk-korem-2103740

Сигурно сте попадали на диети, които ви убеждават, че ще стопите корема, ако ядете определени храни и избягвате други. Ако наистина искате да стегнете корема, пътят е един – балансирано хранене и спорт.

Земетресение в Разлог

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vFsIMRwQHrs/

Земетресение с магнитуд от 3 бала по скалата на  Рихтер е засечено тази сутрин край Разлог, информира Националният институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е регистриран малко преди 6 часа тази сутрин. Дълбочината му е 1 км. Епицентърът е между селата Горно Драгалище и Дебърско. Няма данни за пострадали и нанесени материални щети.

Протести на гърците срещу името Северна Македония

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QypmANgpwGg/

70 процента от гърците са против името Северна Македония, тъй като след време може да има териториялни претенции и към южната част на Македония, която е на гръцка територия – сочи проучване на гръцки агенции. Според коментарите,подписването на споразумението в Преспа ще срине доверието в управляващата “Сириза”.

“След 27 години Атина и Скопие се помириха”, коментират медиите и подчертават, че днес е исторически ден за двете страни.

Договорът ще бъде подписан от двамата външни министри на македония и Гърция в присъствието на премиерите на двете страни и представители на Европейския съюз, съобщи Кросс.

След вчерашните демонстрации в Атина, от рано тази сутрин в Преспа пристигат гърци от цялата страна, които ще протестират отново. За тях този договор е “национално предателство”

Казусът „Пенка“ доказа нуждата от спешна реформа в БАБХ

http://terminal3.bg/kazust-penka-dokaza-nuzhdata-ot-speshna-reforma-v-babh/

Макар в крайна сметка сагата с кравата Пенка да получи благоприятна развръзка и животното да беше спасено, поредният скандал с участието на Българска агенция по безопасност на храните е доказателство за това, че дейността на този контролен орган е неефективна и са нужни незабавни промени в начина му на работа. От организацията за защита на животните „Четири лапи“ са категорични, че при сегашния начин на работа на БАБХ и негативното отношение на агенцията към хуманното отношение към животните и неправителствения сектор, скандали като този с Пенка постоянно ще излизат в публичното пространство.

От организацията припомнят, че това е пореден случай, в който БАБХ и нейните регионални подразделения показват незаинтересованост от прилагане на мерките за хуманно отношение към животните. Подобни примери от изминалите години са:  десетките случаи на несанкционирана жестокост към безстопанствени животни в общински приюти в цялата страна, разбитият от прокуратурата нелегален развъдник за кучета във Варна, който е съществувал с протекцията на Областна дирекция по безопасност на храните – Варна, регистрацията на няколко ферми за норки в нарушение на съществуващото законодателство, постоянните критики от чужбина за несанкциониране на жестоко отношение към животни по време на транспорт, умъртвените от агенцията четири коня и две кучета, спасени преди това от активисти, масовото клане на селскостопански животни заради чисто административни нарушения. От началото на тази година БАБХ за пореден си навлече общественото недоволство заради отказа да разреши транспорт на лъвчетата Масуд и Терез до спасителен център в Холандия, с което обслужи интересите на своя бивш колега и настоящ кмет на Разград, последван от противозаконното умъртвяване на над 100 диви птици в столичния зоопарк, смъртта на десетки коне в Осоговската планина и казусът с кравата Пенка.

Според д-р Марина Иванова, директор за България на „Четири лапи“, агенцията се е превърнала в един изключително тромав държавен орган, който на практика не подлежи на контрол: „БАБХ отговаря за непосилно широк спектър от дейности, свързани със земеделието и животновъдството – от семената и фуражите, през качеството на храните, до транспорта на животни и условията във фермите. Към това трябва да добавим и условията в приютите за безстопанствени животни, начина на отглеждане на домашни любимци и търговията с тях и не на последно място – борбата със заболявания, пренасяни от животни. Наблюденията ни от създаването на агенцията през 2009 г. сочат, че тя не е в състояние да изпълнява ефективно всички тези дейности,“ категорична е д-р Иванова. „От друга страна, структурата и начинът на организация в БАБХ предполагат невъзможност за външен контрол на дейността ѝ – агенцията е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите, но нейният изпълнителен директор, който е съсредоточил в себе си цялата власт, се назначава от министър-председателя.“

От „Четири лапи“ са разтревожени и от постоянното и целенасочено неглижиране на проблемите, свързани с хуманното отношение към животните. В настоящата структура на БАБХ няма отделна дирекция, отговаряща само и единствено за спазването на нормите за хуманност, а тази дейност е „вмъкната“ в дирекцията, която следи за заболяванията по животните и контрола на фуражите. Като пример за отношението на БАБХ към прилагането на нормите за хуманно отношение от „Четири лапи“ посочват десетките доклади от международни организации и европейски институции за нарушения при транспорт на селскостопански животни на граничния контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, както и отношението на агенцията към бездействието на местната власт за намаляване на броя на изоставените домашни любимци и популацията от безстопанствени кучета и котки.

„Наскоро изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните дори си позволи да изпрати скандално писмо до Комисията по петициите към европейския парламент, в което, освен многобройните неверни твърдения по отношение на дейността на агенцията, открито обвинява неправителствените организации за защита на животните за наличието на безстопанствени кучета по улиците,“ посочва д-р Иванова. „До подобно неуместно поведение не би се стигнало, ако БАБХ осъзнаваше ползата от дейността на неправителствените организации за решаването на редица социални проблеми и разполагаше с подготвени кадри, които ясно да виждат  връзката между хуманното отношение към животните и качеството на живот на обществото ни.“

От „Четири лапи“ са категорични, че единственото решение е преструктуриране на Българска агенция по безопасност на храните и създаване на отделна дирекция „Хуманно отношение към животните“, както и въвеждане на работещ механизъм за външен контрол на дейността на агенцията.

Автор: Христо Владев
Текстът е препубликуван от „Четири лапи“. Заглавието и акцентите са на редацията на Терминал 3

Православен календар за 17 юни, вижте имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875347

Православен календар за 17 юни, вижте имениците днесСв. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий Мануил, Савел и Исмаил били християни. Тримата братя перси не приели да участват в езическите обреди на император Юлиян Отстъпник. Заради това, че не се отрекли от християнската си вяра, тримата били измъчвани и след това посечени с меч.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-imeto-zaedno-1577044.html

/КРОСС/  Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Широко затворени очи. Обвинения в прикриване на лекарски грешки от „Медицински одит". Има ли доказателства? Тема: В името на името. Ще сложат ли Заев и Ципрас подписи под „Република Северна Македония"? Тема: От Холивуд, с любов. Аниматорът Владимир Тодоров, пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Разтърсваща история: За какво настояват родителите на детето, починало в аквапарк в Турция? Тема: За моркова и тоягана, със Светлана Дончева, съпругата на вицепремиера Томислав Дончев. Тема: Световно известния диригент, последовател на Дънов и баща на пет деца - Йордан Канджалов, с нов проект. Тема: Щурата любовна история на Дидо от „Д2" и съпругата му Юлия Кулиш. Тема: Момичетата от „ЛаТиДа", заедно в муката, заедно и вживота. БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Денят започва с футбол= Специално издание за Световното първенство= Тема: Разкази с неочакван край. Как Ясен Тодоров от следовател се превърна в спортен журналист? Тема: В седмицата на социалното напрежение, говорят синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов. Тема: Анастасия Мозер: Една дълга политическа кариера. Тема: Личните битки на параолимпиеца Михаил Христов. Тема: Специално в неделното утро: Музикалната звезда Влатко Стефановски, в студиото.  

Днес на световното: Германия започва защитата на титлата, Бразилия среща Швейцария

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/17/3201182_dnes_na_svetovnoto_germaniia_zapochva_zashtitata_na/?ref=rss


Двата големи фаворита за световната титла Германия и Бразилия стартират участието си на първенството в четвъртия ден от надпреварата. Световните шампиони от преди четири години започват защитата на титлата с мач срещу Мексико в 18 часа., докато петкратните първенци срещат Швейцария в 21 ч.<br /><br />Програмата за деня включва и двубой между между Коста Рика и Сърбия от 15 часа, които са в групата на Бразилия – Е.<br /><br />Четири години след триумфа в Бразилия...

Душа

http://www.eurochicago.com/2018/06/dusha-2/

И докрай пренаселен е самотният остров с приказливите зидове. Шумен подслон. Някой предано вика към тебе от моста: ето ти камъни, ето ти къща, ето ти дом.

Отлагат старта на Синята зона във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/17/83466/%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd

Синята зона във Варна няма да стартира на 18 юни, както беше обявено, а най-вероятно в края на месеца. Това съобщи за Радио Варна управителят на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. Той уточни, че има известно забавяне в пълненето на дупки и разчертаването на маркировката по улиците, по които ще има синя […]

17 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=376114

1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн. Индия). 1866 г. – Започва Австро-пруската война. 1872 г.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135575/

- Ти искаш да се ожениш за мен, защото получих в наследсто от леля Нора една вила.
- Разбира се, че не....Щях да се оженя за теб, независимо откого си наследила вилата....

Репортерът Николай Василковски ще съобщава времето по Нова тв

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6916593

Репортерът Николай
Василковски ще съобщава
времето по Нова тв След 10 години в преследване на бедствията репортерът на новините на Нова тв Николай Василковски става част от екипа на прогнозата за времето, съобщиха от медията. Той влиза в новото си амплоа от понеделник, 18 юни, когато в сутрешния блок ще показва алтернативния поглед в прогнозата и любопитни факти за феномена време.

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-sa-sankciite-za-shofiorite-narushiteli-v-sysednite-ni-strani-2103865

В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка през границата. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Голяма част от тях избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия, и предпочи

Гришо тренира здраво за турнира в Куинс, срещна се с принц Уилям

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-trenira-zdravo-za-turnira-v-kuins-sreshtna-se-s-princ-uiliam-2103925

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се готви за началото на турнира в Куинс, който предшества надпреварата от Големия шлем - Уимбълдън, съобщава

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер е регистрирано в Разложко

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zemetresenie-s-magnitud-3-po-rihter-e-registrirano-v-razlozhko-2103926

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в района на селата Добърско и Горно Драглище, община Разлог. Земният трус е отчетен в 05.39 часа, съобщи пред БТА дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Епи

Шофьорът от инцидента в Москва задрямал зад волана

https://petel.bg/SHoforat-ot-intsidenta-v-Moskva-zadryamal-zad-volana__269624

Таксиметровият шофьор, който блъсна пешеходци в центъра на Москва, не е бил пиян, съобщи московската пътна полиция, предава Дарик радио. С...

70-годишна жена скача с парашут за юбилея си

https://petel.bg/70-godishna-zhena-skacha-s-parashut-za-yubileya-si__269623

За да я подкрепят, с нея на летището дойде цял автобус с нейни приятелки Нетрадиционен подарък за рождения си ден си направи Захаринка Н...

Арестуваха "Спасителя на Гърция", който щеше да дава 600 млрд. евро на правителството

https://petel.bg/Arestuvaha-Spasitelya-na-Gartsiya--koyto-shheshe-da-dava-600-mlrd--evro-na-pravitelstvoto__269622

В южно предградие на Атина е арестуван Артемис Сорас, който в близкото минало се представяше за спасителя на Гърция и бе обещал да погаси ...

След дълги години протакане: Започна строежа на граничния пункт “Клепало”

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%81/

Нов ГКПП се строи в община Струмяни, който ще свързва България с Македония. Тежки машини са стоварени над село Микрево и вече работят по рехабилитацията на пътната отсечка, която ще води до бъдещия граничен пункт „Клепало“. Строителите работят неуморно, но и нямат избор, защото
имат най-сериозната денонощна инспекция – местните жители.

„Всеки ден ходим и гледаме какво правят, до къде са стигнали, всичко ли е наред, абе истината е, че не можем да повярваме. Толкова дълго сме го мечтали това ГКПП, че сега чак се щипем дали не сънуваме, казва развълнуван възрастен жител от село Цапарево.

И допълва, че „от времето на Тодор Живков чакаме да се отвори пункта през планината и да си ходим на гости с роднините от Берово, в Македония. Делят ни някакви 30 км., а сега за да се видим трябва да
обикаляме цели 130 км. А ей къде сме на един хвърлей камък. И пустата граница ни пречи да се почерпим, да попеем заедно, да си спомним хубавите млади години, а вече сме стари да издържаме на дълъг път“, разказва ни бай Борис.

И е прав, справка показва, че десетилетия наред политиците са обещавали и лъгали хората, че такъв пункт ще има. Използвали са 30-годишната мечта на местните за избори, залъгвали ги, че ще има пункт, подписвали са се даже споразумения, документи, бумаги, изчислявали колко е изгодно, какви
инвестиции ще дойдат, приказвали как това ще спре обезлюдяването,пише труд.

Хората вярвали и чакали, но заради ужасния път и липсата на поминък, този район на Малашевската планина за 27 годни е почти обезлюден. В 12-те планински села са останали едва около 1000 жители.

Всеки път по избори идвали кандидати и бъркали с приказките си в болната тема, но реално нищо не се случвало. И когато хората съвсем загубили вяра, че ще имат път с комшиите, премиерът Борисов подписа договора за сътрудничество с Македония и за броени месеци се отпуши казуса
ГКПП-Клепало, който от мит и легенда е на път да се превърне във факт.

От месец май са стоварени в района багерите, камионите, строителите и се работи ударно. В община Струмяни хората не крият вълнението си. „Много се радваме, даже се черпихме с ракия с приятелите и комшиите, вълнението ни е огромно. Звъняха ни и роднините от Берово и питат – верно ли е
почнало строителството, ама вие видяхте ли го с очите си. Сега постоянно си звъним по телефоните и даваме отчет до къде е стигнал пътя“, разказва Венци Янев от Микрево, който има роднини оттатък границата.

„Това е най-голямата болка и мечта на няколко поколения. Сега обаче се работи активно по първия етап. Рехабилитира се 15 км отсечка, ремонтът трябва да приключи до края на годината. Вторият етап обхваща от местността Илинден до ГКПП-Клепало, дълъг е пак 15 километра, от които 6,5 км са за рехабилитация на съществуващ стар път и разширяване на габарити. С останалите 8-9 км трябва да се изгради изцяло нов път, радостно е, че местността е равнинна и е по-леко за строителство, разказва ни кметът на община Струмяни Емил Илиев. И той признава, че получава всеки ден обаждания от Берово, Македония. Хората там се радвали, че най-после нещо се случва.

 

Материалът След дълги години протакане: Започна строежа на граничния пункт “Клепало” е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Да намерят други (неиталиански) пристанища"

http://clubz.bg/69250-da_namerqt_drugi_neitalianski_pristanishta

Германската канцлерка Ангела Меркел, която се бори да предотврати свързана с въпроса за миграцията криза в своето коалиционно правителство, се опитва да организира среща на страни от ЕС, които да обсъдят проблема преди срещата на европейските лидери на 28 и 29 юни. Това предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд", съобщи БТА.

Снощи в. "Билд" съобщи на сайта си, че Меркел иска да обсъди възмони решения с Гърция, Италия и Австрия.

"Все още не е прието, на етапа на планирането сме. Не е ясно и кога ще се състои тази специална среща", заявява пред вестника член на италианското правителство.

Според "Билд" е възможно срещата да бъде организирана следващия уикенд. Засега няма коментар от германското правителство.

Сред страните от ЕС няма единодушие относно начина за справянето с големите групи хора, бягащи от конфликти, особено в Близкия изток. Проблемът излезе на преден план тази седмица, след като ново италианско правителство отказа да позволи на кораб със стотици мигранти да акостира на негово пристанище.

Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряне и прилагана само на европейско равнище. Съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и вътрешният министър Хорст Зеехофер искат едностранни действия.

Според в. "Билд" не е ясно дали Испания и други страни от Балканите ще участват в организираната от Меркел среща.

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс. Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение, но проблемите около кораба "Акуариус" подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

"Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа", заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. "Всичко друго е предателство към самата Европа", добави той.

Екип от 2320 души очакват във Валенсия "Акуариус" и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно. 

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години. Това помогна на националистическата партия "Лига" да стане част от коалиционното правителство. В Испания за момента пристигат далеч по-малко, но броят им нараства бързо. Повечето испанци подкрепят приемането и оказването на помощ на бежанците, показват проучванията на общественото мнение.

Според италианското правителство трафикантите се възползват от неправителствените хуманитарни организации, поради което им забрани да водят в италиански пристанища мигранти, спасени от техни кораби. Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини заяви във Фейсбук, че "Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други (неиталиански) пристанища, към които да се насочат".

В отговор една от неправителствените организации, "Мишън Лайфлайн", написа на немски език в Туитър "Когато фашистите ни популяризират..." Салвини отвърна с гневен туит, заявявайки, че "обидите и заплахите няма да ни спрат".

"Италианците ще управляват собствената си страна", обеща той.

Няколко часа по-късно италианският министър на транспорта Данило Тонинели отправи в Туитър призив към Холандия, където са регистрирани корабите на организациите, "да ги накара да се върнат у дома". Спасителните мисии на хуманитарните организации нарушават международните правила, защото не разполагат с адекватни за целта средства и може да поставят под заплаха живота на хора, заяви министърът. 

"Мишън Лайфлайн" отхвърли това твърдение.

Прогноза за времето - 17 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376113

Днес над Черноморието ще бъде предимно облачно. В часовете преди обяд само на отделни места ще превали, докато след обяд в много райони ще има валежи и гръмотевична дейност. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър.

Прогноза по Нова тв: Ето кога може да ни удари голяма градушка като тази през 2014 г.

https://petel.bg/Prognoza-po-Nova-tv--Eto-koga-mozhe-da-ni-udari-golyama-gradushka-kato-tazi-prez-2014-g--__269621

Вчера и онзи ден температурите бяха нормални за юни месец - между 20 и 27 градуса. Вчера следобед към 16:30 в София беше 15 градуса, но после темп...

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201153_jult_kod_za_obilni_valeji_i_grumotevichni_buri_e/?ref=rss


Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна за днес. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупреждават, че се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури.<br /><br />Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще достигат до 30-35 л/кв.м.<br /><br />Утре облачността ще е по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. От север ще проникне малко...

Хърватите се заканиха на Аржентина след първата си победа

http://clubz.bg/69249-hyrvatite_se_zakaniha_na_arjentina_sled_pyrvata_si_pobeda

Еуфория цари в лагера на Хърватия след снощната победа с 2:0 над Нигерия във втория мач от група D на Мондиала в Русия. След равенството на Аржентина с Исландия успехът превръща балканците във фаворити за първото място, макар че в това каре може да се случи всичко и е рано за заключения.

"Знаехме, че трябва да стартираме с победа в тази толкова равностойна група, ако искаме да имаме някакъв шанс да продължим напред, заяви на пресконференцията Лука Модрич, който направи 2:0 от дузпа. - Постигнахме го и сега гледаме към мача с Аржентина, който е изключително важен. Ще бъде трудно, все пак това е Аржентина. Ние знаем силните страни на този отбор. Но сме уверени, че можем да вземем най-малко точка. Първата победа ни дава увереност, докато нашият опонент ще е под напрежение и ще търси само трите точки. Не сме се главозамаяли, работата още не е свършена, знаем това."

Именно Модрич взе наградата за "Играч на мача".

"Сега вече ще мислим за мача с Аржентина. Няма какво да говорим за класата на този отбор. Всички знаят какви играчи има в тази тим, не е само Меси. Но и нашият отбор е силен и срещу Нигерия го загатна. Ще излезем със самочувствие и за победа. Винаги е така, независимо кой е насреща", добави селекционерът Затко Далич пред в. "Спортске новости".

Мачът Аржентина - Хърватия, поначало един от най-интересните в първата фаза, е на 21 юни от 21 часа на стадиона в Нижни Новгород.

Снощи Хърватия наистина само загатна за големия си потенциал, но и това се оказа достатъчно да победи един от най-силните тимове на Африка. 

В 32-ата минута топката рикошира в крака на Етебо и влезе в мрежата на "суперорлите" след ъглов удар - автогол. В 70-ата хърватите стигнаха до 2:0 отново с помощта на корнер. Марио Манджукич беше "преборен" в наказателното поле - дузпа, и безпогрешен Модрич за 2:0.

"Аржентина е голяма сила, но защо да ни е страх? Ние сме силен отбор и тепърва ще го доказваме. Първият мач на голямо първенство винаги е труден, ще намираме скорост", обеща Манджукич пред хърватската преса.

Асът на "Реал" (Мадрид) и компания имаха преимущество във всичко. А нигерийците, които се прочуха преди началото на първенството заради екстравагантните си екипи (снощи играха с резервния) и костюми, не защитиха тази слава с качества на терена.

Земетресение удари Разлог

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Земетресение стана днес сутринта до Разлог. Трусът е отчетен около 5:00 часа.
Земетресението е било с магнитуд 3.0 по Рихтер, сочи справка с Националния институт геофизика, геодезия и география.

Епицентърът на труса се намира между селата Горно Драгалище и Дебърско. Земетресението е станало на дълбочина 1 км.

 

Материалът Земетресение удари Разлог е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Най-четеното в Дневник: Кончината на създателя на "Чоко и Боко" и световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201151_nai-chetenoto_v_dnevnik_konchinata_na_suzdatelia_na/?ref=rss


Кончината на режисьорът и аниматор Румен Петков и информации от откритото в четвъртък световно първенство по футбол са първите три теми в седмичната класация на десетте най-четени статии в "Дневник". Справката е направена в 19 часа на 16 юни:<br /><br />1. Почина режисьорът и аниматор, създател на "Чоко и Боко" - Румен Петков (67 786 прочитания)<br /><br />2. Пълната програма на световното по футбол в Русия (52 377)<br /><br />3. Кои...

Какво се случва с монетите от римския Фонтан ди Треви? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-se-sluchva-s-monetite-ot-rimskiia-fontan-di-trevi-video-2103924

Едва ли има човек, който да е бил в Рим и да не е хвърлил монета в прочутия Фонтан ди Треви. Всяка година там се събират монети на стойност 1 милион евро и повече. Къде отиват всичките тези пари?
 
Поверието гласи, че който хвърли монета във фонтана в

Франция отрече приписвано на Тръмп изказване

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-otreche-pripisvano-na-trymp-izkazvane-2103922

Френското президентство вчера опроверга категорично съобщението във в. "Уолстрийт джърнъл", че на срещата на Г-7 в Квебек президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред френския си колега Еманюел Макрон, че "всички терористи са в Париж

Солта е като чума за бактериите, които помпат имунитета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6915618

Солта е като чума за бактериите, които помпат имунитетаНарушеният баланс в чревната флора поражда реакции като при множествената склероза. Ако обичате по-солено, това може да се окаже фатално за чревни бактерии, подпомагащи имунната система. Диетата с прекалено много сол, изглежда, ускорява развитието на автоимунни заболявания като например множествената склероза.

Солта е като чума за бактериите, които помпат имунитета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915618

Солта е като чума за бактериите, които помпат имунитетаНарушеният баланс в чревната флора поражда реакции като при множествената склероза. Ако обичате по-солено, това може да се окаже фатално за чревни бактерии, подпомагащи имунната система. Диетата с прекалено много сол, изглежда, ускорява развитието на автоимунни заболявания като например множествената склероза.

Ето кои са победителите на годишните награди на БГ радио

https://petel.bg/Eto-koi-sa-pobeditelite-na-godishnite-nagradi-na-BG-radio__269620

За тях гласуваха слушателите на радиото На специална церемония снощи български музиканти бяха отличени с годишните награди на БГ радио...

Името на Македония - един спор с дълга история

https://petel.bg/Imeto-na-Makedoniya---edin-spor-s-dalga-istoriya__269619

nova.bg Какъв е залогът и как темата е свързана с България? Много години вече ни делят от началото на спора между Гърция и Македония. Откъд...

Днес питам само: Киро, Корнелия, кои сте вие?

http://pogled.info/bulgarski/dnes-pitam-samo-kiro-korneliya-koi-ste-vie.95403

/Поглед.инфо/ Прочетох, че Корнелия Нинова, по идея на Киро Добрев, направили къса спявка с главния редактор на вестник Дума, заради публикуването на една снимка

КАТ провежда акция „Ваканция!

https://petel.bg/KAT-provezhda-aktsiya----Vakantsiya-__269617

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” се провежда в цялата страна от юни до края на месец авгу...

Алексис Ципрас остава на поста след вота на недоверие

https://petel.bg/Aleksis-TSipras-ostava-na-posta-sled-vota-na-nedoverie__269618

В обръщение пред гръцкия парламент, министър-председателят порица инициаторите на вота Правителството на премиера Алексис Ципрас оцел...

Учени откриха най-ранните известни жаби в кехлибар

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-otkriha-naj-rannite-izvestni-zhabi-v-kehlibar-2103913

Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99 милиона години в Мианма, които са най-ранното доказателство за живота на земноводните във влажни тропически гори, съобщи Сайънс дейли.
 
Жабите съществуват от поне 200 милиона години. Ранни данни за

Правителството на Пашинян се препъна на социалното поле

http://pogled.info/svetoven/pravitelstvoto-na-pashinyan-se-prepana-na-sotsialnoto-pole.95402

/Поглед.инфо/ Няма и месец откакто след "кадифената революция" в Армения на власт дойде Никол Пашинян и вече се вижда края на меденият месец на младия му отбор. Новият министър-председател влезе в конфликти и с министри в правителството, и с политическите си партньори - АРФ «Дашнакцутюн» и блока «Царукян».

Чуждестранните медии се възхищават от "съветската футболна школа"

http://pogled.info/svetoven/chuzhdestrannite-medii-se-vazhishtavat-ot-savetskata-futbolna-shkola.95401

/Поглед.инфо/ Голямата победа на Русия над Саудитска Арабия впечатли чуждестранната преса. В много страни се променя представата за руските футболисти, които, преди началото на шампионата за Световната купа не радваха зрителите с резултатност.

Астропрогноза: Лъв – днес сте активни, Близнаци- ще има проблеми

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d1%8a%d0%b2-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b1/

Хороскоп за 17 юни 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Не се чувствате във върхова форма и дано това да е единствено заради трудната ви адаптация към ежедневието.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Независимо от проблемите, които ще ви се изпречат на пътя, денят като цяло обещава да бъде успешен. Досега работихте за името си, а вече то започва да работи за вас.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Не е изключено този ден да ви завари на път. Проблеми, разбира се, ще има, но те ще ви помогнат да не губите форма.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Не позволявайте на дребните недоразумения да ви извадят извън нерви, това може да ви коства сериозни загуби, не само в материален план.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще сте доста активни, но и също толкова капризни. Затова пък околните ще ви харесват и ще ви угаждат. Не преигравайте и не си губете чувството за хумор.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Възможни са неочаквани промени в нещата около вас, ще трябва да реагирате бързо. Развоя на събитията зависи изцяло от вас, мислете му.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес ще имате да свършите множество досадни дреболии, но не забравяйте да отделите време за външния си вид. Внимавайте в храненето.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Днес ще се чувствате малко нервни и раздразнителни. Ще получите важна информация, която може да повлияе на по-нататъшното развитие на живота ви.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Днес леко ще се справяте с възникналите проблеми, но не без чужда помощ. Все още не сте се настроили за усилена работа през настъпващата седмица.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Трудно ще ви е да се преборите с чувствата си, а трябва, ако искате да сте безпристрастни и да работите професионално.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес може да се чувствате нервни и неудовлетворени от събитията. Денят е подходящ за край на дейност или пък на черните мисли.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Не съвсем лесен ден, но пък такъв, в който можете много неща да научите. Подходящ момент за разговори по делови въпроси. Добре е да отделите повече време за кореспонденцията си. И бъдете по-експедитивни.

 

Материалът Астропрогноза: Лъв – днес сте активни, Близнаци- ще има проблеми е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Ето, Симеон пристига"

http://clubz.bg/69248-eto_simeon_pristiga

На днешния ден преди 17 години България направи рязък завой в историческото си развитие. На парламентарни избори на 17 юни 2001 г. партията НДСВ спечели 1 952 513 гласа, които й осигуриха 120 депутатски мандата. Тази партия бе създадена няколко месеца по-рано от завърналия се в България бивш цар Симеон II, наричащ се вече Симеон Сакскобургготски.

Историята за царя, спечелил парламентарни избори в страната си, която вече е република, обиколи целия свят и България бе във водещите новини дълго време. Самият Симеон стана министър-председател. И до днес хора от неговия тогавашен атнураж твърдят, че влизането ни в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г. е негова заслуга. Със сигурност факта, че Симеон бе премиер по това време имаше своето значение. Той е добре познат в цяла Европа, при това в най-висшите й политически среди, тъй като има зад гърба си близо 1000 години царско родословие. Ако се вярва на тогавашните политически клюки дори президентът на САЩ Джордж Буш му е давал път по международни форуми, заслепен от неговото царско достойнство. А в Камарата на лордовете във Великобритания го посрещаха на крака, защото "в сравнение с него те са селяци" по сполучливия израз на тогавашен български депутат от опозицията.

Симеон със сигурност има заслуга за формалното влизане на България в ЕС. От друга страна обаче фактът, че и до ден-днешен България не е пълноправен член на съюза, тъй като над нейната съдебна система тегне мониторинг, също до голяма степен е на сметката на НДСВ. Достатъчно е само да си припомним, че днешният премиер Бойко Борисов и днешният силен човек Делян Пеевски започнаха своите полтически кариери именно от НДСВ.

По време на правителството на Иван Костов, България следваше твърд курс към реформи и бе по-напред в това отношение от съседна Румъния. От правителството на НДСВ насам, последвано от това на тройната коалиция и ГЕРБ реформите забуксуваха и така и не бяха довършени, особени съдебната.

Няма как да не стане дума и за едно друго сравнение. По времето на Костов България изгони руски дипломати заради шпионски скандал. А по време на правителството на НДСВ бе рестартирана АЕЦ "Белене". Фактът, че настоящото правителство, начело с Борисов отказа да изгони руски дипломати и подкрепя АЕЦ "Белене" може би не трябва да е чак толкова голяма изненада, предвид близката ни история и политическия генезис на ГЕРБ.

Турция ще изгради собствена научна база на Антарктида

https://petel.bg/Turtsiya-shhe-izgradi-sobstvena-nauchna-baza-na-Antarktida__269616

Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на официалната си страница в Twitter Турция смята да изгради собствена научна база на Ан...

Паркирането в Букурещ поскъпва драстично

https://petel.bg/Parkiraneto-v-Bukureshh-poskapva-drastichno__269615

Хората, които притежават повече от една кола, ще платят по-високи данъци и такси за паркиране в центъра на Букурещ, съобщават румънски ме...

Подписват договора за името на Македония до Преспанското езеро

//dariknews.bg/novini/sviat/podpisvat-dogovora-za-imeto-na-makedoniia-do-prespanskoto-ezero-2103911

Договорът между Македония и Гърция, който предвижда западната ни съседка да се нарича Република Северна Македония, ще бъде подписан днес, на гръцка територия. Подписите си под документа ще сложат външните министри на двете

Какъв е основният извод от срещата на върха в Сингапур между Тръмп и Ким Чен Ун?

http://pogled.info/svetoven/kakav-e-osnovniyat-izvod-ot-sreshtata-na-varha-v-singapur-mezhdu-tramp-i-kim-chen-un.95400

/Поглед.инфо/ Срещата на върха в Сингапур не можеше да завърши по никакъв друг начин, защото интересът на Тръмп съвсем не е Корея.

Особено мнение

http://pogled.info/svetoven/osobeno-mnenie.95399

/Поглед.инфо/ Интервю с разследващия журналист Максим Шевченко, който споделя своите „особени мнения” по повод шампионата по футбол за Световната купа, както и по други наболяли актуални проблеми на Русия.

Украинските журналисти се ядосаха на Тръмп за думите му за «руския Крим»

http://pogled.info/svetoven/ukrainskite-zhurnalisti-se-yadosaha-na-tramp-za-dumite-mu-za-ruskiya-krim.95398

/Поглед.инфо/ Американското издание BuzzFeed News, позовавайки се на свои източници, съобщава, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е направил неочаквано заявление за принадлежността на Крим пред лидерите на „Голямата седморка“ в хода на състоялото се неотдавна събиране в Канада.

Тръмп обяви за въвеждане на 25% мито в отговор на кражбата на технологии от Китай

http://pogled.info/svetoven/tramp-obyavi-za-vavezhdane-na-25-mito-v-otgovor-na-krazhbata-na-tehnologii-ot-kitai.95397

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ заяви, че е бил принуден да отговори на действията на Китай, които заплашват икономиката на САЩ, въпреки своята „голяма дружба“ с председателя на КНР Си Цзинпин.

Посланикът на САЩ в Канада получи плик с бял прах и писмо със заплахи

https://petel.bg/Poslanikat-na-SASHH-v-Kanada-poluchi-plik-s-byal-prah-i-pismo-sas-zaplahi__269614

В писмото имало и заплахи срещу президента Доналд Тръмп, съпругата и децата му Посланикът на САЩ в Канада Кели Крафт получи плик с бял пр...

Македония и Гърция подписват договора за името

https://petel.bg/Makedoniya-i-Gartsiya-podpisvat-dogovora-za-imeto__269613

Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете страни име на Македония се очаква да бъде подписан днес, пише news.b...

Пустинята Сахара ще стане зелена! Вижте кога ще се случи

https://petel.bg/Pustinyata-Sahara-shhe-stane-zelena--Vizhte-koga-shhe-se-sluchi--__269612

Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. Нейните 9 200 000 кв. км. са сравними с площта на Китай или на САЩ. Името Сахара идва от арабската ...

CNBC: Агент от ФБР е обещал на свой колега, че няма да „допуснат“ Тръмп да стане президент

http://pogled.info/svetoven/amerika/CNBC-agent-ot-fbr-e-obeshtal-na-svoi-kolega-che-nyama-da-dopusnat-tramp-da-stane-prezident.95396

/Поглед.инфо/ Агентът на ФБР Питър Стржок, участващ в руското разследване на Робърт Мюлер, през август 2016 г. изпраща на своя колега  Лайза Пейдж съобщение, в което съобщава, че „няма да позволят“ на Доналд Тръмп да стане президент на САЩ, съобщава CNBC. Каналът съобщава, позовавайки се на доклад, че кореспонденцията между Стржок и Пейдж ще „помрачи цялото разследване на ФБР“.

Die Welt: Спорът за мигрантите заплашва да постави кръст на кариерата на Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/Die-Welt-sporat-za-migrantite-zaplashva-da-postavi-krast-na-karierata-na-merkel.95395

/Поглед.инфо/ Разногласията в съюза на партиите ХДС и ХСС съществува отдавна, но сега стремително се развиват до истинска криза, пише Die Welt. Според много германски медии, заради конфликта между Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер във връзка с миграционната политика е заложената работата на настоящето правителство на Германия. Някои издания дори смятат, че властта на Меркел в момента съществува само на хартия.

Financial Times: Отказът на САЩ от световно лидерство е по-страшен от засилването на Китай и „реваншизма“ на Русия

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-otkazat-na-sasht-ot-svetovno-liderstvo-e-po-strashen-ot-zasilvaneto-na-kitai-i-revanshizma-na-rusiya.95394

/Поглед.инфо/ В последно време Доналд Тръмп прави всичко, за да отдели САЩ от отдавнашните си съюзници и да лиши страната от ролята на световен лидер, смята наблюдателят от Financial Times Филип Стивънс. Според него подобен курс на американския президент може да радва единствено Москва и Пекин.

Андрей Фурсов: Ангел на смъртта

http://pogled.info/svetoven/andrei-fursov-angel-na-smartta.95393

/Поглед.инфо/ Харесва ни тази работа – да наричаме нещата с техните си имена. – Карл Маркс. Преди сто години Освалд Шпенглер публикува своята знаменита книга „Залезът на западния свят“, по-известна като „Залезът на Европа“. Шпенглер реагира  на крушението в хода и в резултат на Първата световна война на това, което Карл Полани нарича „цивилизацията на XIX век“. Сега ние знаем, че през 1918 г. този залез само започва. Неговите по-нататъшни моменти стават:

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__269611

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел ...

Заявлението на Тръмп за руски Крим може да се приеме за добър знак

http://pogled.info/svetoven/zayavlenieto-na-tramp-za-ruski-krim-mozhe-da-se-prieme-za-dobar-znak.95392

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп нарече Крим Руски, а Украйна най-корумпираната държава на света. Заявлението му е неофициално, но вече предизвика истерия в Украйна, чийто външен министър нелепо се опита да обясни ситуацията. При всеки случай дори съобщенията за подобни заявления дават на Владимир Путин добра тема за бъдещо общуване с Доналд Тръмп.

По следите на първата среща на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/po-sledite-na-parvata-sreshta-na-donald-tramp-i-kim-chen-un.95391

/Поглед.инфо/ Както заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция след преговорите си с Ким Чен-ун, двамата със севернокорейския лидер са подписали „всеобхващащ документ“, който е „послание, пълно с надежди и планове, с послание за мир“.

Земетресение тази сутрин в Разлог

https://petel.bg/Zemetresenie-tazi-sutrin-v-Razlog-__269609

Земетресение с магнитуд 3.0 по Рихтер е регистрирано тази сутрин на територията на Община Разлог. Това сочи справка на сайта на Национални...

Ето какво ще е времето в неделя

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-v-nedelya__269608

Днес над Черноморието ще бъде предимно облачно. В часовете преди обяд само на отделни места ще превали, докато след обяд в много райони ще ...

Украйна си създава още един враг в Европа

http://pogled.info/svetoven/ukraina-si-sazdava-oshte-edin-vrag-v-evropa.95390

/Поглед.инфо/ Политиката на принудителна украинизация, която Киев провежда започна да дразни не само Унгария (ако се гледат единствено западните съседи на Украйна). Сега и Румъния е възмутена от силовите акции, провеждани от Украйна срещу националните малцинства. Защо киевските чиновници обвиняват местните румънци в сепаратизъм и има ли реални причини за това?

Русия или САЩ: чии самолети са по-добри

http://pogled.info/svetoven/rusiya-ili-sasht-chii-samoleti-sa-po-dobri.95389

/Поглед.инфо/ Руският военно-промишлен комплекс продължава да работи над засилването на позициите на отечествената техника на международния пазар.

Китай заяви за отмяната на търговските договорености със САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-zayavi-za-otmyanata-na-targovskite-dogovorenosti-sas-sasht.95388

/Поглед.инфо/ „Ние незабавно ще предприемем мерки за въвеждане на симетрични по обем и интензивност мита“ - се казва във заявлението на министъра на търговията на КНР.

Калоян Паргов: Целта на БСП тази година е да повиши доверието и рейтинга си

http://pogled.info/bulgarski/kaloyan-pargov-tselta-na-bsp-tazi-godina-e-da-povishi-doverieto-i-reitinga-si.95387

/Поглед.инфо/ Не развяваме като знаме проблемите на гражданите, за да политиканстваме, а се стараем да принудим управляващите да си свършат работата, обясни лидерът на БСП - София

Руснаците разбиха сигурността на системата на подизпълнителя на Пентагона по изкуствения интелект

http://pogled.info/svetoven/rusnatsite-razbiha-sigurnostta-na-sistemata-na-podizpalnitelya-na-pentagona-po-izkustveniya-intelekt.95386

/Поглед.инфо/ Бившият сътрудник Еми Лю, в рамките на иска си към американската фирма Clarifai твърди, че сигурността на фирмата е била разбита от един или няколко души от Русия, в резултат от което вероятно технологии, използвани от американските военни са станали достояние на противника. В иска се казва, че ръководството на Clarifai е разбрало за разбиването на сигурността през ноември миналата година, но не е съобщило за това на Пентагона, а когато Еми Лю – бивш капитан от ВВС, се опитала да разкрие инцидента, е била уволнена.

ШОС — потенциал за създаване на многополюсната система на света

http://pogled.info/svetoven/shos-potentsial-za-sazdavane-na-mnogopolyusnata-sistema-na-sveta.95385

/Поглед.инфо/ Главната функция на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е създаване на наднационална площадка за взаимодействие не на базата на западната система от ценности. Това заяви директорът на Центъра за геополитически експертизи, член на обществената палата на Русия Валерий Коровин в ефира на радио Sputnik.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване