Мъж загина в пожар в центъра на Варна

http://www.barometar.net/91131/

Тялото на 67-годишен мъж, за който имаше информация, че е обитавал постройките, горели на ул. „Околчица” във Варна, беше намерено след потушаването на огъня. Според първоначалните данни мъжът е загинал вследствие на пожара. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникването на инцидента. Към момента пожарът е напълно потушен. От пресцентъра на варненската полиция припомнят, […]

Светлана Дончева: И аз, и Десислава Радева сме достатъчно свободолюбиви да изразяваме мнението си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917191

Светлана Дончева: И аз, и Десислава Радева сме достатъчно свободолюбиви да изразяваме мнението сиИ аз, и Десислава Радева сме достатъчно свободолюбиви да изразяваме свободно мнението си и очевидно така се чувстваме, дали сме еднакви не мога да кажа. Това каза по Би Ти Ви Светлана Дончева, съпруга на вицепремиера Томислав Дончев по повод поста си във Фейсбук за циганите. Тя бе запитана намира ли, че има еднакво свободомислие с Десислава,

Съпругата на Томислав Дончев Светлана: Не съм расист

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/saprugata-na-tomislav-donchev-svetlana-ne-sam-rasist

По инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, казва тя

Бившият шеф на "Пътна полиция": Всеки смята, че управлението на автомобил е елементарно

http://www.varna24.bg/news/797258.html

"До някаква степен всеки шофьор е разсеян. Това е така, защото всеки смята, че управлението на ...

Първите мигранти от кораба "Акуариус" пристигнаха на пристанището във Валенсия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/17/3201252_purvite_migranti_ot_koraba_akuarius_pristignaha_na/?ref=rss


Първият кораб на италианската брегова охрана, оглавяващ морския конвой, превозващ 629 спасени в морето нелегални мигранти, който включва и хуманитарния кораб "Акуариус", пристигна рано тази сутрин в испанското пристанище Валенсия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. С това приключва едноседмичната одисея на "Акуариус" през Средиземно море.<br /><br />Веднага след като италианският кораб "Датило", на борда на който има 274 мигранти, спря на кея, на...

Председателите на МАНУ и БАН ще помагат за Договора за сътрудничество между България и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917198

Председателите на МАНУ и БАН ще помагат за Договора за сътрудничество между България и Македония 

Председателите на Македонската академия на науките и изкуствата и на Българската академия на науките Таки Фити и Юлиан Ревалски ще информират днес в Охрид за подписания вчера договор за сътрудничество, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Става въпрос за Платформа за сътрудничество на академиите и помощ при реализирането на Договора за

След 9 дни в морето над 600 мигранти, отхвърлени от Италия и Малта, пристигат днес на испанския бряг

http://www.moreto.net/novini.php?n=376125

Общо 629 мигранти, спасени във водите на Средиземно море, ще пристигнат днес на испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, предаде Ройтерс. Испания се притече на помощ на мигрантите, които са предимно от Африка, след като миналата седмица Италия и Малта отказаха да допуснат кораба на техни пристанища.

МЗ обмисля електронен регистър на имунизациите

https://www.actualno.com/healthy/mz-obmislja-elektronen-registyr-na-imunizaciite-news_680100.html

Имунизациите влизат в електронен регистър. Целта е по-лесно откриване на неваксинирани пациенти, а проектът е на здравното министерство. Софтуерът вече е готов и се очаква да бъде тестван в лекарски кабинети, здрвни инспекции и Националния център по зарзни и парзитни болести. Личните лекари въвеждат данните за всяка имунизация в картона, профилактичната карта и здравната книжка на детето. Подават информация и към здравната каса и регионалните здравни инспекции. Тя обаче не е достъпна до всички

Македония и Гърция подписаха договор между двете страни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H72nok3fNWY/

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името, предаде агенция МИА.

Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ – Република Северна Македония.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност.

Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Снощи след тридневни дискусии в гръцкия парламент вотът на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, внесен от опозиционната „Нова Демокрация”, бе отхвърлен със 153 гласа.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата.

Протести днес организира и опозицията в Македония.

Вижте къде спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6917196

Вижте къде спират водата утреНа 18 юни, понеделник, временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата, съобщава "Софийска вода" АД. От 10:00 до 18:00 часа се спира водата по ул. "Братя Миладинови" от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до бул. "Сливница", по ул. "Гривица" от ул. "Братя Миладинови" до бул. "Христо Ботев", както и на ул. "Иван Андонов" в кв.

Съпругата на Томислав Дончев: Не съм расист, всеки трябва да има и права, и задължения

https://offnews.bg//politika/saprugata-na-tomislav-donchev-ne-sam-rasist-vseki-triabva-da-ima-i-p-682769.html

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения.

Това заяви пред bTV съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана по повод публикацията си във Фейсбук. 

„Морковите за циганите са на свършване и е време за тояга”, написа тя преди дни, а коментарът ѝ предизвика бурни реакции.

Светлана Дончева обясни, че е била провокирана от две случки. 

„Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, обясни тя.

По думите ѝ музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия и не може да направи много, дори да е подаден сигнал. 

"На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен”, каза тя.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. „Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал”, подчерта съпругата на Дончев.

Тя изрази категорично мнение, че за момента интеграцията на ромите е илюзия.

„Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва”, посочи тя.

На въпроса защо се е извинила след публикацията си, макар че подкрепя изразеното мнение, съпругата на Дончев обясни, че го е направила, защото по инерция е поставила всички роми под един знаменател, поради което тези, които са се интегрирали, могат да се почувстват засегнати.  

Тя коментира още, че за нея този пост е пример за говорене извън матрицата - не политически коректно. 

Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем с решава като се сложи на масата, категорична беше съпругата на Томислав Дончев.

Родителите на загиналото в Турция момиче: Искаме да разберем истината

https://frognews.bg/novini/roditelite-zaginaloto-turtsiia-momiche-iskame-razberem-istinata.html

Важното е да се разбере истината. Искаме да разберем дали са били адекватни реакциите на всички. Това заявиха родителите на загиналата в турски аквапарк Вивиан, която си отиди при нелеп инцидент на 7 юни.

Родителите на починалата в турски аквапарк Вивиан: Искаме да се разбере истината

http://www.struma.com/bulgariya/roditelite-na-pochinalata-v-turski-akvapark-vivian-iskame-da-se_135601/

Те търсят свидетели на инцидента от 7 юни, подозират, че записите от камерите са изтрити

Веселин Вачев – един от тенорите във формацията „Уникалните гласове”, и съпругата му Антония загубиха голямата си дъщеричка – 7-годишната Вивиан, при нелеп инцидент в един от турските курорти на 7 юни.

Тя се спускала на водна пързалка, когато веднага след нея се е спуснало друго дете, което я ударило в корема. Била е откарана с линейка в една болница, после – в друга, но е починала, сърцето ѝ е спряло.

Родителите били разпитвани от полицаи...

Продължава

19-годишна пребита до смърт в Айтос, задържаха приятеля й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917192

19-годишна пребита до смърт в Айтос, задържаха приятеля йИвета издъхнала от травмите си, оставя дете на 2 г. и 8 м. 19-годишно момиче от Айтос е било пребито до смърт на 16 юни, за убийството е задържан нейният приятел. Той е на 27 г. от столицата, криминално проявен, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Бургас. Сигнал за тежкия инцидент  е получен в полици около 20,25 ч. на 16 юни. В жилище на ул.

При избори днес силите на ГЕРБ и БСП биха били почти изравнени

https://www.actualno.com/politics/pri-izbori-dnes-silite-na-gerb-i-bsp-biha-bili-pochti-izravneni-news_680099.html

Електоралната ножица между ГЕРБ и БСП се затвори, показва юнското национално представително изследване на Агенция „АФИС“. Ако се стигне до извънредни парламентарни избори, 22.9% биха подкрепили ГЕРБ, а 22.6% – БСП. Разлика от 0.3% е статистически пренебрежителна, отбелязват от агенцията. Подобно изравняване на потенциала се случва за първи път от края на ноември 2016 г. насам. Тогава, след загуба на президентските избори, лидерът на ГЕРБ обяви оставка и курс към и

Над 65 млн. души в целия свят бягат от война

http://www.struma.com/bulgariya/nad-65-mln-dushi-v-celiya-svyat-byagat-ot-voina_135600/

В България от началото на годината убежище са потърсили близо 500 души

Над 65 млн. души в целия свят са принудени да напуснат домовете си заради война или гонения. Това сочат данните на ООН.

В България от началото на годината убежище са потърсили близо 500 души. Най-много са бежанците от Сирия, Афганистан и Ирак.

Броят на търсещите закрила у нас намалява значително в сравнение с 2015 г., когато в България са дошли над 20 хил. души.

От днес в София започнаха инициативи за Деня на бежанеца, който се отбелязва в цял свят на 20...

Продължава

"Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя може да скочи драстично

https://www.mediapool.bg/grazhdanska-otgovornost-za-narushitelite-na-patya-mozhe-da-skochi-drastichno-news280410.html

Драстично увеличение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя предвижда проектът за въвеждането на системата "бонус малус" при определянето на цените на полиците. Според различните варианти застраховката за шофьорите с нарушения може да се оскъпи със 180 до 400 процента. При сегашните цени това означава, че тя може да стигне 1000 лева, предаде бТВ. За въвеждането на системата, при която цената на застраховката зависи и от това дали шофьорът има нарушения, или не, се говори от години. Системата се използва в много европейски държави. У нас обаче все още цената на застраховката зависи от фактори като стажа на шофьора, възрастта, населеното място и кубатура на колата. Според вариантите за въвеждане на системата се предвиждат отстъпки от 7 до 40 на сто за изрядните шофьори. С въвеждането на новата система всеки застраховател ще прецени кои фактори да вземе предвид при формиране цената на полицата. Водещо ще бъде дали водачът е имал нарушения през последната година. Очаква се до няколко месеца да бъде готов и финалният вариант на системата.

Майки на деца с увреждания: Докато няма регистър, няма как да е ясно къде са парите

http://www.struma.com/bulgariya/maiki-na-deca-s-uvrejdaniya-dokato-nyama-registur-nyama-kak_135599/

Манолова: Трудно е да ги убедим, че реформата е нужна

Социалното министерство няма никакви данни за хората с увреждания - нито колко са, нито какви са уврежданията. Това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ ще промени, давайки старт на реформите. Това посочиха майки на деца с увреждания в студиото на "Тази събота" по bTV.

С този довод те отговориха и на питането на премиера къде са милионите, давани за хората с увреждания - ако се направи такъв регистър ще е ясно къде са парите, посочи Ина...

Продължава

Македония и Гърция подписаха исторически договор за името

http://www.transmedia.bg/2018/06/17/%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87/

 

Днес бе направена решаваща стъпка за преодоляване на взривоопасния дипломатически спор между Гърция и съседната й балканска страна с подписването на историческо споразумение за промяна на името й от Бивша югославска република Македония, както бе официалното название до днес, на Северна Македония.

На среща на брега на Преспанското езеро на границата между двете държави под споразумението, слагащо край на спора, започнал преди 27 години, поставиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров.

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона, заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той. Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения.

Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие, каза още той. Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и занапред. С тези думи започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш вяра, мечта и надежда – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философа Аристотел.

С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност за нашето бъдеще, заяви Заев.

Този договор ни дава вдъхновение и кураж, вдъхновение да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще, каза той.

Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг. Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого. Това е съобщение към тези, които са против договора и в двете държави. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията, обърна се Заев към всички противници на идеята. Горди сме с този договор, заключи Зоран Заев.

Документът бе подписан най-напред в Псарадес от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на езерото.

На място присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, който се пошегува, че след подписването на договора очаква много подаръци от Ципрас и Заев.
Съдбоносно или не, именно днес е и рожденният ден на Нимиц. В края на церемонията двамата министър-председатели размениха вратовръзките си.

Код жълто в цялата страна днес

http://www.struma.com/bulgariya/kod-julto-v-cyalata-strana-dnes_135598/

Гръмотевични бури и утре

Днес ще има по-често значителна облачност, предимно купеста и купесто-дъждовна. В много райони в цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на повече места и по-интензивни в следобедните часове.

Остават условията за локални порои и градушки. От север ще проникне малко по-хладен въздух и дневните температури ще са малко по-ниски - между 23° и 28°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. В часовете преди обяд само на отделни места ще превали,...

Продължава

Над 5400 граждани на страни извън ЕС ще работят на Черноморието това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=376122

Повече от 5000 души от страни извън Европейския съюз ще бъдат наети на работа по черноморските курорти през това лято, съобщи министър Николина Ангелкова в Албена. "За миналата година наетите сезонни работници от трети страни са около 3400 души - основно от Украйна, Молдова, Беларус, както и единични бройки от Филипините и Тайланд", каза министърът.

Японският премиер потвърди, че се подготвя среща с Ким Чен-ун

http://www.struma.com/bulgariya/yaponskiyat-premier-potvurdi-che-se-podgotvya-sreshta-s-kim-chen-un_135597/

Шиндзо Абе обясни, че "по различни канали" правителството му е влязло във връзка със севернокорейската страна

Японският министър-председател Шиндзо Абе призова днес севернокорейския лидер Ким Чен-ун да преодолеят заедно взаимното недоверие и потвърди, че е в ход подготовка за среща на върха, предаде Франс прес.

В телевизионно интервю Абе обясни, че "по различни канали" правителството му е влязло във връзка със севернокорейската страна за организиране на среща с Ким.

Според японски медии на историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур във вторник Ким...

Продължава

САЩ имат 47 изисквания към КНДР в термина пълна денуклеаризация

https://www.actualno.com/asia/sasht-imat-47-iziskvanija-kym-kndr-v-termina-pylna-denuklearizacija-news_680098.html

САЩ са предявили в рамките на договора с КНДР за денуклеаризация изисквания по 47 пункта, съобщи японският външен министър Таро Коно в интервю за тв канала Ен Ейч Кей. По време на посещението си в Пхенян, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е разяснил на Северна Корея, че САЩ включват в термина „пълна денуклеаризация“ ликвидиране в необратима форма, което може да бъде подложено на проверка, на ядрени и други оръжия за масово поразяване – химическо, биоло

КЕВР одобри 10,81% поскъпване на газа от 1 юли

http://econ.bg/Новини/КЕВР-одобри-10-81-поскъпване-на-газа-от-1-юли-_l.a_i.762721_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране смята да одобри на Булгаргаз 10,81%, а не 18%, става ясно от доклада на регулатора. По този начин от 1 юли...

"Братята в Пиринска Македония са подложени на българско робство"

http://clubz.bg/69256-bratqta_v_pirinska_makedoniq_sa_podlojeni_na_bylgarsko_robstvo

Не бива да се притесняваме от името Северна Македония. Това заяви пред БНР директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков.

"Това, което трябва да ни притеснява е, че все още в учебниците на македонските деца се изказват едни не само исторически неверни твърдения, но и враждебни твърдения. Там децата учат, че в Пиринска Македония след балканските войни и Първата световна война населението е подложено на терор и денационализация. Това е по-опасно от името Северна Македония, защото там се възпитават поколения, на които им се внушава, че братята в Пиринска Македония са подложени на робство, на българско робство", каза доц. Вачков.

"От една страна в учебниците им се твърди, че пиринският край е подложен на денационализация и терор, а същевременно се споменава, че над 250 000 македонци са се установили в България“, добави той.

Според него споровете за историята между България и Македония не водят към добро нито Македония, нито България, а създават едни ненужни проблеми във взаимоотношенията ни.

"Аз вярвам, че от македонска страна ще има разбиране и диалог и че ще възприемат тезата, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя", каза доц. Даниел Вачков.

70-годишна жена скача с парашут за юбилея си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6917185

70-годишна жена скача с парашут за юбилея си (Видео)
Нетрадиционен подарък за рождения си ден си направи Захаринка Николова. В понеделник тя ще стане на 70 години и по този повод днес бившата учителка се кани да скочи с парашут. Тя ще излети от летището край село Ерден, за да достигне необходимата височина за скок, за да й дадат кураж, с нея до летището отиде цял автобус с нейни приятелки,

Такси се вряза в пешеходци и рани осем души в Москва

http://www.struma.com/bulgariya/taksi-se-vryaza-v-peshehodci-i-rani-osem-dushi-v_135596/

Шофьорът е задържан, по първоначална информация той е загубил контрол над автомобила

Такси се вряза в пешеходци и рани осем души в центъра на Москва, в непосредствена близост до „Червения площад”, съобщи ТАСС.

Шофьорът е задържан. По първоначална информация той е загубил контрол над автомобила.

Руските медии посочват, че таксито първо е ударило пътен знак, а след това и групата хора.

Улица „Илинка“, на която е станал инцидентът, излиза на „Червения площад“ и е много оживена.

Сред ранените има мексикански...

Продължава

Китайските имиграционни власти ускориха процедурите за постоянно местожителство на чужденци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917183

Китайските имиграционни власти ускориха процедурите за постоянно местожителство на чужденциКитайските имиграционни власти усъвършенстваха процедурите за даване на постоянно местожителство на чужденци. От създаването на Националното управление по имиграционните въпроси на 2 април тази година 1 881 чужденци са получили право за постоянно пребиваване в страната, което се равнява на общия им брой за 2017 г.

До 1000 лв. "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя

http://econ.bg/Новини/До-1000-лв-Гражданска-отговорност-за-нарушителите-на-пътя_l.a_i.762720_at.1.html

До 1000 лв. застраховка "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя. Това предвижда новата система „бонус малус”. Освен шофьорът досие ще има и...

Мигрантите от кораба "Акуариус" пристигат в Испания

http://www.struma.com/bulgariya/migrantite-ot-koraba-akuarius-pristigat-v-ispaniya_135595/

Те прекараха 9 дни в морето

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс.

Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер...

Продължава

Семеен бизнес с "горчив" привкус

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/17/3197719_semeen_biznes_s_gorchiv_privkus/?ref=rss


Горчив привкус - това е изборът на екипа, задвижил малката великотърновска пивоварна "Бритос". За шест години съществуване днес малкото семейно предприятие може да се похвали с 6 медала от международни изложения, външни пазари и ценители в страната.<br /><br />Предприятието, в което работят общо 36 души, смятаме за семейно, разказва собственикът Христо Попов. Започват като по учебник. През 2012 г. съседът на тъста - дългогодишен експерт в пивопроизводството, остава без...

Ивет Лалова завърши втора на турнир в Швейцария

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/17/3201246_ivet_lalova_zavurshi_vtora_na_turnir_v_shveicariia/?ref=rss


Ивет Лалова спечели второ място на турнира по лека атлетика Citius в швейцарския град Берн. Тя постигна резултат от 11.31 секунди на 100 метра, което ѝ отреди сребърното отличие. Най-добрата българска спринтьорка остана на 11 стотни от най-силното си постижение за сезона.<br /><br />Победителка стана представителката на Швейцария Муджинга Камбунджи с 11.23 секунди. Трета остана Имани-Лара Лансико от Великобритания (11.33).<br /><br />Това е поредно силно представяне на...

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

http://www.struma.com/bulgariya/gruckoto-pravitelstvo-ocelya-pri-vota-na-nedoverie_135594/

Това отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента, който беше гласуван вчера. Това отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предаде Ройтерс.

Поддръжниците на премиера Алексис Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия "Нова демокрация".

Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението за името на Македония, което се...

Продължава

Силно земетресение в Япония

https://www.actualno.com/asia/silno-zemetresenie-v-japonija-news_680096.html

Земетресение с магнитуд 7 бе регистрирано днес в района на японския град Сибукава, в центъра на главния остров Хоншу, предаде ТАСС. Японската метеорологична агенция е установила епицентъра му на 20 км под повърхността на земята. Според агенцията няма опасност от цунами, предаде БГНЕС. Засега не са постъпвали сведения за пострадали и материални щети.

Китай предприема антидъмпингови мерки за вносните химически вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917181

Китай предприема антидъмпингови мерки за вносните химически веществаМинистерството на търговията на Китай съобщи в събота, че ще наложи временни антидъмбингови мита за внасяната от САЩ и Япония йодоводородна киселина, както и за внасяния от САЩ, Саудитска Арабия, Малайзия и Тайланд етаноламин, предаде bulgarian.cri.cn. В предварителното си решение министерството посочва,

Най-коментираното в "Дневник": Седмицата на Тръмп и мъжете, като проблем на България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201247_nai-komentiranoto_v_dnevnik_sedmicata_na_trump_i/?ref=rss


Традиционно ви представяме най-коментираните статии в "Дневник" през изминаващата седмица. Справката е направена в 19 часа на 16 юни:<br /><br />1. Тръмп провали вече подписания финален документ на Г-7 (296 коментара).<br /><br />2. Мъжете са проблемът на България (286).<br /><br />3. Как Тръмп поставя на изпитание една от най-здравите връзки на САЩ (229).<br /><br />4. Тръмп наложи на Китай наказателни мита на стоки за 50 млрд. долара...

Такси рани 8 души в центъра на Москва

https://www.mediapool.bg/taksi-rani-8-dushi-v-tsentara-na-moskva-news280409.html

Такси се вряза в пешеходци на Червения площад в Москва късно в събота. Ранени бяха 8 души, сред които и двама мексикански граждани, пристигнали в Русия заради Световното първенство по футбол. Според здравните власти травмите на 7 от ранените са леки, а само на един – по-тежки. В болница са настанени двамата мексиканци, една украинка и две рускини. Първоначалната информация беше, че шофьорът на таксито е бил пиян. По-късно властите обявиха, че той не е бил под въздействието на алкохол. "Имаше неприятен инцидент с такси. Шофьорът е загубил контрол", написа в Twitter кметът на Москва Сергей Собянин. Според източник на агенция "Интерфакс" водачът задрямал на волана и случайно натиснал педала на газта. Водачът на таксито има шофьорска книжка, издадена в Казахстан. Пребиваването му в Русия било законно, имал всички необходими документи за работа. Шофьорът заявил, че заспал зад волана, след като работил цяла нощ. Мъжът опитал да избяга от мястото на инцидента, защото се уплашил. Срещу таксиметровия шофьор е заведено наказателно дело за нарушение на правилата за движение. Самият той е задържан в ареста. Според събраните досега данни, водачът е от киргизки произход и е роден през 1990 г. В понеделник ще бъде определена мярка за задържане.

Русия и Саудитска Арабия планират да увеличат добива на петрол през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Русия-и-Саудитска-Арабия-планират-да-увеличат-добива-на-петрол-през-третото-тримесечие_l.a_i.762719_at.1.html

Русия и Саудитска Арабия планират да увеличат добива на петрол през третото тримесечие, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Това е съобщил руският...

Зловещ инцидент на погребение! Син загина, след като ковчегът на баща му рухна върху него, докато го носи

http://www.struma.com/lyubopitno/zlovesht-incident-na-pogrebenie-sin-zagina-sled-kato-kovchegut-na_135593/

В Индонезия се случи трагичен инцидент по време на погребение. Син погребваше баща си, но загина самият той, след като ковчегът, който носеше, падна и го удари по главата. Случилото се е наистина зловещо! И всичко това се вижда на видео, публикувано в интернет на 15 юни.

На него се се вижда как няколко души вдигат ковчега с тялото на постамент, каквито са индонезийските традиции. Няколко души вдигат на ръце тежкия ковчег по стълба, направена от дървени стъпала към втория етаж на...

Продължава

Нов екшън на пътя: Джигити с "Мерцедес" заплашват с пистолет депутат на магистралата, но...

http://www.struma.com/sinya-lampa/nov-ekshun-na-putya-djigiti-s-mercedes-zaplashvat-s-pistolet_135592/

 Двама мъже са задържани за отправени закани на пътя. Екшънът се е разиграл в петъчния следобед на автомагистрала "Хемус", съобщават от МВР. Около 14.20 часа на 15 юни в ОДМВР-София чрез тел. 112 бил получен сигнал от водач на лек автомобил "Шкода", че в района на 15 км на автомагистрала "Хемус" неизвестни лица от движещ се успоредно с него лек автомобил "Мерцедес" са го заплашили с пистолет.

След незабавни оперативно-издирвателни действия...

Продължава

Южна Корея и САЩ ще обявят отказа си от големи военни учения

https://www.investor.bg/aziia/336/a/iujna-koreia-i-sasht-shte-obiaviat-otkaza-si-ot-golemi-voenni-ucheniia-263066/

След срещата с Ким Чен-ун Тръмп каза, че ще спре "провокативните, неуместни и скъпи" съвместни военни маневри с южнокорейските въоръжени сили

Климатолог: До края на месеца ще има още две-три дъждовни вълни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6917175

Климатолог: До края на месеца ще има още две-три дъждовни вълни
„Лятото не ни е напускало. Само вчера и онзи ден температурите бяха нормални за месец юни – между 20 и 27 градуса. Те се с голям диапазон помежду си, защото там, където вали, е малко по-хладно. Например, вчера по време на бурята в София в 16:30 часа бяха измерени 15 градуса по Целзий”, заяви пред NOVA климатологът Георги Рачев.

Кошмарът започва: Ето от кога влизат новите цени на тока

http://www.struma.com/obshtestvo/koshmarut-zapochva-eto-ot-koga-vlizat-novite-ceni-na-toka_135591/

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на 1 юли, Заради новите изисквания на закона, цените щв влизат в сила от датата на приемането им.

Въпреки, че бяха проведени две обществени обсъждания, все още не е ясно точно с колко ще поскъпне електроенергията за бита след увеличението на природния газ с близо 11%.,съобщива БНТ Възражения срещу цените са внесли както доставчиците на ток, така и неправителствени организации. Цените на...

Продължава

"Златна зора" планирала да нападне гръцкия парламент

https://www.actualno.com/balkani/zlatna-zora-planirala-da-napadne-gryckija-parlament-news_680093.html

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви, че щурмовите отряди на крайнодясната партия „Златна зора“ са готвили нападение срещу парламента и с това са свързани опитите за нахлуване на демонстрантите по време на обсъжданията на вота на недоверие към правителството, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Вуцис заяви това късно вечерта в събота след края на гласуването. Партия „Златна зора“ се определя като неонацистка в Гърция. В пе

Когато таксито вози картофи и излиза 8 пъти над реалната цена

http://clubz.bg/69255-kogato_taksito_vozi_kartofi_i_izliza_8_pyti_nad_realnata_cena

Двама от пратениците на английския в. "Дейли Мейл" на Световното в Русия - Оливър Холт и Йън Хърбърт, разказват интересни случки на страниците на изданието.

Хърбърт е изпитал "културен шок", когато шофьор на такси е трябвало да попремести два чувала с картофи в багажника, за да побере багажа му. После махнал табелата "Такси" и невъзмутимо я поставил на предната дясна седалка.

Друг случай. Репортерът пристига в Екатеринбург с влак и на гарата с усмивка му поискали 8000 рубли (около 213 лева) за съвсем кратък курс до хотел наблизо. При това в очукан автомобил, който, съдейки по мириса в купето, се използва за селскостопанска дейност.

На въпрос на рецепцията в хотела колко реално струва пътуването от гарата, отговърът бил: "1000 рубли" (27 лв.).

Хърбърт описва премеждия в метрото в Москва, където обявяването на спирките било на такъв английски, че и британци трудно го разбирали. Табелите пък били само на кирилица.

За 1 седмица репортерът е пропътувал 9733 км между пет града - Москва, Казан, Волгоград, Ростов и Екатеринбург. Минал е през неуредици и странности с "Аерофлот".

Неговият колега Оливър Холт, един от най-добрите пишещи журналисти на Острова, награждаван няколко пъти, хвърля по-различна светлина към "обикновените хора" в Русия.

"През миналата седмица с мой колега допуснахме грешка, така започна един от репортажите на Холт. - На път за пресконференция се объркахме при съобщението за спирката и слязохме по-рано от влака от Санкт Петербург до Репино, където е базата на английските национали. И се оказахме по средата на нищото. Следващият влак трябваше да дойде след час. Опитахме да повикаме такси - напразно. Опитахме да намерим спирка за автобус - напразно. А оставаше само половин час до началото на пресконференцията. Моят колега предложи да тръгнем на автостоп. Никога в живота си не съм правил това, но не исках да изпусна пресконференцията. Струваше си да пробваме. И така, аз застанах от едната страна на доста натоварено шосе с палец по посоката, а приятелят ми - от другата. След 60 секунди спря бял ван. Шофьорът му беше младо момче. Той не знаеше и дума английски, а ние - нито дума на руски. Казахме му къде искаме да отидем и той ни помаха да влезем. Трябваше да посмести някои неща, за да се съберем и ни закара до Репино. Когато стигнахме, направи обратен завой, за да ни остави на точното място и да не се налага да пресичаме улицата. Което го отклони с няколко километра. Стиснахме му ръката и му благодарихме, а той просто си тръгна."

Холт е посетил бар с крафт бира в Москва на мача Русия - Саудитска Арабия (5:0). Също така паркове, където играят деца и се разхождат всякакви хора, разговарял е с фенове, журналисти и футболни хора. Искал е да се потопи както в атмосферата, така и в живота на руснаците. Да ги усети.

Ето как свършва материалът му:

"Далеч от хулиганите с ММА ръкавици, далеч от свалените самолети, маниаците хомофоби, Крим, отравянията и проявите на расизъм, далеч от страданията и проблемите на една страна, винаги можеш да намериш подкрепа от обикновените хора.

Големи спортни събития като Световното ни помагат да видим това. Те вадят на показ най-доброто от нас. Припомнете си сърдечността, която извадиха от нас олимпийските игри през 2012 г. и ни погледнете сега. Същото е със Световното. Всичко е до хората, не до правителствата. То ни помага да погледнем едни на други не като врагове, а като братя и сестри."

След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=376124

Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Фотонаблюдател: Улица в Дупница затрупа автомобил, вижте

http://www.struma.com/obshtestvo/fotonablyudatel-ulica-v-dupnica-zatrupa-avtomobil-vijte_135590/

Потресаваща снимка публикуваха в групата, озаглавена "Оправете ни улиците" в община Дупница. Пълна руина като след война, показва снимката. Рушащи се стълби, падащи камъни и страховита гледка в Дупница. Вижте:

Слабо земетресение край Разлог

https://www.mediapool.bg/slabo-zemetresenie-krai-razlog-news280408.html

Слабо земетресение край Разлог е регистрирано малко преди 6 часа сутринта в неделя, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е бил с магнитуд 3 по Рихтер. Епицентърът е бил на 9 км от Разлог, между селата Горно Драглище и Добърско на дълбочината един километър. Няма данни за щети и пострадали.

Бивш футболист на "Перун" Кресна стана голмайстор на турнира "Синьо лято"

http://www.struma.com/sport/bivsh-futbolist-na-perun-kresna-stana-golmaistor-na-turnira-sinio_135589/

Бившият футболист на Перун Кресна Радослав Широв спечели приза Голмайстор на турнира Синьо лято, като вкара 14 попадения. Широв и неговите съотборници от от "Ултрас Левски Благоевград" заеха второ място на надпреварата, която се провежда за пета поредна година в столицата. Благоевргадските фенове на ПФК Левски останаха със сребърните медали, след като загубиха финала от "София-Запад" с 2:1.

"Ултрас Левски Благоевград" спечели своята група "E",...

Продължава

Турция ще строи атомна електроцентрала и в Източна Тракия

http://econ.bg/Новини/Турция-ще-строи-атомна-електроцентрала-и-в-Източна-Тракия_l.a_i.762718_at.1.html

Турция ще строи атомна електроцентрала в Източна Тракия, предава гръцката медия Protothema, цитирана от Фокус. По думите на турския министър...

Каква Македония е добра за България?

https://www.actualno.com/viewpoint/kakva-makedonija-e-dobra-za-bylgarija-news_680092.html

Това е българският интерес - Македония да стане част от НАТО и от ЕС, а не да продължи да се носи по течението, където дебнат едни други интереси. Затова за България е много важно споразумението за името да проработи. Коментар от Иван Бедров: Противниците на споразумението между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще стават все повече и все по-шумни. Темата е много благодатна за политическо противопоставяне. По-важно е обаче, че тъкмо този въпрос е ключът към вл

Невероятно шоу! Пазар на роби, гладиаторска тренировка и битка в санданското село Склаве

http://www.struma.com/obshtestvo/neveroyatno-shou-pazar-na-robi-gladiatorska-trenirovka-i-bitka-v_135588/

Село Склаве, община Сандански се утвърждава като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

По време на традиционния събор на селото се проведоха и Спартакови игри и Римски възстановки, които напълниха санданското село с местни и гости.

Събралите се жители и гости на с. Склаве станаха свидетели на уникална възстановка на римски пазар на роби, гладиаторска тренировка и битка. Около 35 възстановчика от групата Legio IItalica и специални гости гладиатори от...

Продължава

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917170

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?
В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка през границата. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Голяма част от тях избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия, и предпочитат да пътуват със собствен транспорт.

/Видео+Снимки/ Бляскав спектакъл: Благоевград – домакин на музикалните награди на БГ радио! Ето наградените

http://www.struma.com/obshtestvo/video-snimki-blyaskav-spektakul-blagoevgrad-domakin-na-muzikalnite-nagradi-na_135587/

За шеста поредна година в Благоевград се проведоха Годишните Музикални Награди на БГ Радио. Парк Македония беше препълнен час преди започването на дългоочаквания концерт.

Бляскавото музикално събитие от години наред събира най-известните и нашумели съвременни български поп и рок музиканти.

Актьорът Ники Станоев откри концерта, като накара цялата публика да се отпусне, показвайки и няколко танца..

Водещ на вечерта отново бе Рафи, който малко по-късно представи и новата...

Продължава

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

https://www.mediapool.bg/gratskoto-pravitelstvo-otselya-pri-vota-na-nedoverie-news280407.html

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в гръцкия парламент. Това отваря пътя за подписване на споразумението за името на Македония. Вотът, поискан от опозиционната партия "Нова демокрация", беше отхвърлен със 153 срещу 127 гласа. Лидерът на партия "Независими гърци" Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството, въпреки че е против споразумението. "Днес не гласуваме за споразумението", подчерта той преди вота на недоверие, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението, което се очаква да бъде подписано в неделя. "Няма да разделим гърците, за да обединим македонците", заяви лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, цитиран от Франс прес. Според опозицията споразумението, което позволява на северната съседка да си запази името Македония, но с географското определение "Северна", е в ущърб на гръцките национални интереси. Гръцките националисти изтъкват, че името принадлежи на гръцката област Македония и е свързано с древната история на страната, така че не може да се използва от друга държава. Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. Недоволство има и в Македония. ВМРО-ДПМНЕ, която дълги години беше на власт при влошени отношения с всички околни страни, твърди, че промяната на името е предателство на националния интерес. Ципрас и Заев обявиха постигнатия пробив във вторник. В неделя в района на Преспанското езеро, което е на границата между Гърция, Македония и Албания, трябва да бъде подписано споразумението за името на Македония. Това трябва да направят външните министри на двете страни в присъствието на премиерите Ципрас и Зоран Заев. Сле това обаче документът трябва ще бъде подложен на референдум в Македония, след което ще бъде ратифициран и от гръцка страна. Освен това Атина ще спре да блокира усилията на Скопие за присъединяване към НАТО и ЕС. Националисти от двете страни на границата се обявиха против и обещаха да протестират при подписването на споразумение. Точното място, на което ще се случи то, все още се пази в тайна.

Споразумението за Северна Македония беше официлно подписано

https://www.mediapool.bg/sporazumenieto-za-severna-makedoniya-beshe-ofitsilno-podpisano-news280407.html

Гърция и Македония подписаха официално споразумението за името на бившата югославска република. По-рано през седмицата двете страни се разбраха към името Македония да бъде добавено определението "Северна". Разрешаването на десетилетния спор за името на Македония дава възможност на страната да започне преговори за присъединяване към НАТО и Европейския съюз и в същото време я отдалечава от руското влияние. Споразумението, което предизвика недоволството на опозицията и в Атина, и в Скопие, беше подписано на гръцкия бряг на Преспанското езеро, което се намира на границата между Гърция, Македония и Албания. Документът беше парафиран в 11.40 часа от министрите на външните работи на двете държави под погледите на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Двамата заявиха в речите си преди подписването, че така се поставя нов път за съвместно развитие на двете държави и на Балканите като цяло, както и за преодоляване на историческите, икономически и социални различия между Гърция и Македония. На определяното като историческо събитие присъстваха и външният министър на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят по присъединяването Йоханес Хан, както и посредникът на ООН по спора за името Матю Нимиц. Заев пристигна с лодка на гръцкия бряг, където го посрещна Ципрас. Правителството на гръцкия премиер оцеля при вот на недоверие късно в неделя. Той беше поискан от опозицията, която се обяви срещу споразумението за "Северна Македония". Двамата премиери бяха посрещнати с бурни аплодисменти и на крака от хората, допуснати до церемонията, която беше придружена със сериозни мерки за сигурност заради подготвяните протести от страна на опозиционните партии и в двете страни. След това документът трябва ще бъде подложен на референдум в Македония, след което ще бъде ратифициран и от гръцка страна. Очаквайте подробности.

Днес се подписва договорът за името на Македония

http://econ.bg/Новини/Днес-се-подписва-договорът-за-името-на-Македония_l.a_i.762717_at.1.html

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента, който беше гласуван вчера. Това отваря пътя за подписване на...

С изпит по математика II продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/s-izpit-po-matematika-ii-prodalzhava-vtorata-kandidatstudentska-sesia-682768.html

В 9.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна изпитът по математика II. Кандидат-студент изтегли тема № 2, по която ще работят кандидатите. Подадените заявления за явяване на изпит са 1009.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства кандидатите и изрази надежда, че днешният важен и труден изпит ще бъде поредното предизвикателство, с което ще се справят успешно. Тя им пожела да работят спокойно и съсредоточено, за да покажат високо ниво на знания.

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов също поздрави кандидат-студентите и им пожела днешният изпит да бъде този, на който ще се представят най-успешно, да бъдат спокойни и да реализират възможностите си.

Председател на изпитната комисия е доц. Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

С успешно издържан изпит по математика II кандидат-студентите могат да учат в следните специалности на Софийския университет: „Философия"; „Социология"; Политология; Публична администрация; Библиотечно-информационни науки; Публични информационни системи; Философия (на английски език); Математика; Информатика; Приложна математика; Математика и информатика; Компютърни науки; Софтуерно инженерство; Информационни системи; Статистика; Физика; Инженерна физика; Ядрена техника и ядрена енергетика; Физика и математика; Астрофизика, метеорология и геофизика; Физика и информатика; Медицинска физика; Комуникации и физична електроника; Квантова и космическа теоретична физика; Фотоника и лазерна физика; Оптометрия; Физика на ядрото и елементарните частици (на английски език); Компютърно инженерство; Учител по природни науки в основна степен на образованието; Химия; Химия и информатика; Компютърна химия; Инженерна химия и съвременни материали; Геология; Комуникационен мениджмънт; Икономика и финанси; Стопанско управление.

С успешно положени изпити по математика II и по английски език, френски език, немски език, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да учат „Европеистика".

Успешно положените изпити по математика II и по английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език (по избор) дават възможност на кандидат-студентите да запишат специалността „Регионално развитие и политика".

В 9.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика започна и конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура". Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 26.

Изпитът се провежда под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В 12.00 ч. е началото на устния изпит за специалността „Теология". Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 28.

350 състезателки идват за национален турнир по художествена гимнастика край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376123

350 състезателки от 10 отбора ще вземат участие в четвъртия национален турнир по художествена гимнастика „Морски звезди“ и приз „Меглена Михайлова“, който започва днес край Варна. Организатори на събитието, което ще се проведе в периода от 17-ти до 20-ти юни в СОК „Камчия“, са клубът по художествена гимнастика „Грация”, Община Варна и Българската федерация по художествена гимнастика.

Брутални кадри! Недоспал таксиджия помете пешеходци и си плю на петите

http://www.varna24.bg/news/797241.html

Появи се видео как таксиметров шофьор помита пешеходци в Москва. При инцидента пострадаха фенове на ...

Слабо земетресение е регистрирано край Разлог

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201243_slabo_zemetresenie_e_registrirano_krai_razlog/?ref=rss


Слабо земетресение е регистрирано в района на Разлог днес малко преди 6 часа сутринта, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е бил с магнитуд 3 по Рихтер.<br /><br />Епицентърът е бил на 9 км от Разлог, между селата Горно Драглище и Добърско на дълбочината един километър.<br /><br />Няма данни за щети и пострадали.<br />

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-06-17.html

На 18 юни 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Братя Миладинови“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Спасените мигранти от кораба 'Акуариус' пристигат във Валенсия

https://offnews.bg//sviat/spasenite-migranti-ot-koraba-akuarius-pristigat-vav-valensia-682767.html

Спасените от кораба "Акуариус" 630 мигранти, които предизвикаха напрежение за европейската миграционна политика, започнаха да пристигат в испанското пристанище Валенсия след цяла седмица на скитане из Средиземно море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Италианският кораб "Датило", превозващ част от мигрантите, влезе в пристанището малко преди 6:30 ч. (4:30 ч. по Гринуич).

Останалите плавателни съдове ще пристигнат до 10 ч. по Гринуич, предвиждат властите.

Това са "Акуариус" и още един италиански военен кораб, "Орион".

Общо на корабите пътуват 450 мъже, 80 жени, от които най-малко 7 са бременни, 89 непълнолетни и 11 малолетни, които мечтаят за по-добър живот в Европа. Някои от тях ще бъдат приети във Франция, след като положението им бъде проучено в Испания.

Минути остават до историческия акт на подписване в Псарадес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917157

Минути остават до историческия акт на подписване в ПсарадесБроени минути остават до официалната церемония по подписване на споразумението за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция. Събитието е предвидено за 10.30 ч. в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро.

Австрия иска обяснение от Германия заради шпионаж

https://www.actualno.com/europe/avstrija-iska-objasnenie-ot-germanija-zaradi-shpionaj-news_680087.html

Австрийските власти поискаха от Германия обяснение след твърдения в пресата, че германските тайни служби са шпионирали голям брой институции и компании в Австрия, включително и посолства и международни организации. Държавният глава Александер ван дер Белен е настоял за пълна яснота от страна на германските власти, а канцлерът Себастиян Курц е поискал от Берлин „добро сътрудничество, за да се хвърли светлина върху разкритията в пресата за действията на германските тайни служби

Протест в София #Спаси България

http://www.eurochicago.com/2018/06/protest-sofia/

Из мотивите за този общ протест: "Общности, създадени в социалната мрежа, по повод различни казуси, организираме на 17 юни, World Day to Combat Desertification and Drought, първия общ протест на обединените каузи #СпасиБългария. Обединяваме се, за да докажем, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че "една птичка пролет не прави" и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш "на парче", лекувайки симптомите, а се отстранява целия тумор. И единението ни не е защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата", опорочена от ползването й като мото на българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост "Сговорна дружина, планина повдига".

Регистрирано е земетресение в България рано тази сутрин

http://www.varna24.bg/news/797236.html

Земетресение с магнитуд 2,7 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 4,39 ч. в България. Епицентърът ...

Климатолог: В началото на юли може да има брутална градушка

http://www.varna24.bg/news/797231.html

Вчера и онзи ден температурите бяха нормални за юни месец - между 20 и 27 градуса. Вчера следобед ...

Китайска медия: Мъдрият човек строи мостове, глупакът строи стени

http://www.moreto.net/novini.php?n=376121

Китайска медия се подигра с президента на САЩ Доналд Тръмп за неговия план да наложи 25% увеличаване на митата за стоки, произведени в Китай, на стойност 50 млрд. долара. От медията казаха, че „мъдрият човек строи мостова, а глупакът строи стени”, съобщи Би Би Си.

Атина и Скопие слагат край на спора за името

https://www.actualno.com/balkani/atina-i-skopie-slagat-kraj-na-spora-za-imeto-news_680089.html

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, предстои да се подпише договорът, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор ще даде възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО. Договорът ще бъде подписан от първите д

Родителите на Вивиан: Ако след нея не се беше пуснало веднага друго дете, нашето щеше да е живо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917153

Родителите на Вивиан: Ако след нея не се беше пуснало веднага друго дете, нашето щеше да е живо"Целувайте децата си поне веднъж на ден. Казвайте им, че ги обичате, дори и да ви ядосват", сподели пред bTV Веселин Вачев, баща на Вивиан, загинала в аквапарк в Турция. "Ако след Вивиан не се беше пуснало веднага следващото дете, сега нашето щеше да е живо", твърди Антония Вачева. "Ако има добри хора, които са били на 7 юни на съоръжението,

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие заради името на Македония

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/17/3201239_gruckoto_pravitelstvo_ocelia_pri_vota_na_nedoverie/?ref=rss


Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента днес, което отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия "Нова демокрация" със 153 срещу 127 гласа.<br /><br />Лидерът на партия "Независими гърци" Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството,...

Пламен Константинов: Трудностите трябва да се изтърпят

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/17/3201179_plamen_konstantinov_trudnostite_triabva_da_se_izturpiat/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че трудностите трябва да се изтърпят. Думите му дойдоха след победата с 3:0 срещу Канада в Лигата на нациите във Варна.<br /><br />"Когато имаш поколение и топ отбор, всички са големи мераклии да се изявяват. Когато обаче не е така и валят критики, е по-трудно и по-тежко да се работи, но трябва да се изтърпи. Очевидно е, че в следващите години няма да се сблъскваме с тотално гениални поколения", каза...

Три квартали в София денес и утре остават частично без вода заради ремонти

http://www.cross.bg/voda-chasa-sofiiiska-1577056.html

/КРОСС/ На 18 юни 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Братя Миладинови" Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: по ул. „Братя Миладинови" от ул. „Св. Св. Кирил и Методий" до бул. „Сливница"по ул. „Гривица" от ул. „Братя Миладинови" до бул. „Христо Ботев" При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Гривица" ъгъла с ул. „Братя Миладинови". На 18 юни 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. 5040 жк. „Дружба" I, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:ул. 5039, ул. 5041, бул. „Христофор Колумб"При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 5040 ъгъла с ул. 5041. На 18 юни 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Първанова чешма" с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: ул

Пребиха до смърт 19-годишно момиче

http://nakratko.bg/category/60/161076/


19-годишно момиче от Айтос е починало след побой, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Вчера около 20.

Южна Корея и САЩ ще обявят отказа си от големи военни учения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917149

Южна Корея и САЩ ще обявят отказа си от 
големи военни ученияЮжна Корея и САЩ се очаква да оповестят тази седмица, че ще прекратят провеждането на големи съвместни военни учения, но при условие, че те ще бъдат подновени, ако Северна Корея не спази обещанието си да се откаже от ядрените си оръжия, предаде днес агенция Йонхап, цитирана от БТА.  Агенцията цитира неназован правителствен източник в Сеул,

Учените търсят извънземни с електронна музика

https://www.actualno.com/cosmos/uchenite-tyrsjat-izvynzemni-s-elektronna-muzika-news_680084.html

Sonar Music Festival съвместно с Института за космически изследвания на Каталуния и METI International пуснаха в космоса 35 десетсекундни EDM (Electronic dance music) композиции за връзка с извънземен разум, пише порталът inverse.com. Учените се надяват, че песните ще достигнат живот някъде в околностите на червеното джудже GJ 237 и ще станат пример за универсален език на музиката. Зад една от планетите на звездата GJ 237 се намира зона, която теоретично може да е обитаема – т.

Какво е емоционално хранене?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917147

Какво е емоционално хранене?Когато човек има нарушение в храненето, непрекъснато мисли какво да яде, колко да яде и мисли само за калории, вместо да следва естественото хранене като баланс. Това посочи пред bTV  Детелина Стаменова, психотерапевт и специалист по хранителни разстройства и емоционално хранене. Прекаляването с храната може да значи глад, преяждане или очистване,

Протестите на гърците срещу името Северна Македония продължават

http://www.cross.bg/makedoniya-prespa-atina-1577055.html

/КРОСС/ 70 процента от гърците са против името Северна Македония, тъй като след време може да има териториялни претенции и към южната част на Македония, която е на гръцка територия - сочи проучване на гръцки агенции. Според коментарите,подписването на споразумението в Преспа ще срине доверието в управляващата "Сириза". "След 27 години Атина и Скопие се помириха", коментират медиите и подчертават, че днес е исторически ден за двете страни. Договорът ще бъде подписан от двамата външни министри на македония и Гърция в присъствието на премиерите на вдетестрани и представители на Европейския съюз. След вчерашните демонстрации в Атина, от рано тази сутрин в Преспа пристигат гърци от цялата страна, които ще протестират отново. За тях този договор е "национално предателство"  

Климатолог: Горещините се връщат от 24 юни

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/klimatolog-goreshtinite-se-vrashtat-ot-24-yuni

Юли ще е топъл, но в Западна България може да има още валежи, прогнозира Георги Рачев

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-valeji-i-grymotevichni-buri-e-v-sila-za-cjalata-strana-news_680083.html

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е в сила за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В цялата страна се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще достигат до 30-35 л/кв.м., предаде Фокус. Най-голямо количество валежи през нощта са паднали в Русе – 12 л/ кв. м. Това съ

Шест месеца по-късно: Още не е започнало укрепването на опасната сграда на училището в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=376110

Родителите на деца от варненското начално училище „Васил Левски” настояват децата им да започнат новата учебна година в собствената си сграда. Преди повече от шест месеца тя беше затворена заради опасното състояние, в което се намира.

Алекс сънувала рибата, преди да я нарисува в червено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6916861

Алекс сънувала рибата, преди да я нарисува в червено6-годишната художничка от Плевен Александра Георгиева спечели злато от международен конкурс в Индия Истински слон видях в зоологическата градина в София - там ме заведоха мама и тате. Слонът беше сив, грамаден и добър, но ми се стори малко тъжен. За да изглежда по-весел, ми хрумна да го преоблека в цветни дрехи.

Подписват споразумението за новото име на Македония, протести в Атина

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/podpisvat-sporazumenieto-za-novoto-ime-na-makedoniia-protesti-v-atina-6083503

Под документа подписите си ще положат външните министри на двете страни - Никос Кодзияс и Никола Димитров

Подписаха историческия договор за името на Македония

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/podpisaha-istoricheskiia-dogovor-za-imeto-na-makedoniia-6083503

Под документа подписите си ще положат външните министри на двете страни - Никос Кодзияс и Никола Димитров

Подписаха договора, Македноия вече е с ново име

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/podpisaha-dogovora-makednoiia-veche-e-s-novo-ime-6083503

Под документа подписите си положиха външните министри на двете страни - Никос Кодзияс и Никола Димитров

Туп, туп, туп: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/tup-tup-tup-razkaz-ot-zdravka-evtimova-682651.html

- Ще ти кажа нещо важно, моето момиче.

- Аз не съм твое момиче - казах на жената с прозрачните ръце, която лъжеше, че е моя баба. Тя вече ме беше излъгала за нещо много важно. Първо рече, че мама е отишла при смъртта, но не при лошата, а при добрата смърт, която спасявала хората от болка. Тъй че мама била добре, но мама не можела да идва да ме вижда. После старата се изтърва и ми обади, че всъщност (не знаех какво означава тази дума, може би „прави му сметката“) мама се оженила за онзи човек, чието лице приличаше на къртица. Аз го познавах - той често ни идваше на гости и ме слагаха да спя, още преди телевизорът да запее „Лека нощ, деца“.

Къртицата беше вкарала брадата на маминия мъж навътре към гърлото, в сърцето му се беше заровила тази гадина, защото когато той приказваше, всъщност говореше къртицата. Тя със сигурност си бе отхапвала по залче от сърцето и накрая маминият мъж бе останал без сърце. Затова не можеше да ме гледа - къртиците не обичат светлото. Един път на село баща ми ме беше накарал да плевя пипера и изведнъж земята от само себе си започна да се движи. Рекох си: тая земя прохожда. А щом прохожда тази земя, значи още е бебе. Толкова лоши неща има на земята още докато е бебе, какво ли ще се появи, като порасне?

– Аз съм момиче на мама Дарина – обясних на старата с прозрачните ръце. – Мама Дарина дойде у нас да пере ризите на тате. Пере и моите. Къкри супа на печката.

- А какво ще кажеш за истинската си майка, за Ана? – попита ме старата жена.

- Ана каза, че къртицата не ме иска – признах си и ми стана кафяво. На всеки му става кафяво, когато е в София, в осеметажен блок, когато мама Дарина е далече. Когото твоят единствен приятел, едно червенокосо хлапе Шушомир, не ти е написал писмо… но това не е важно. Мама прие да стане жена на къртицата, нямаше смисъл от приказки, то бе ясно, но аз ѝ говорех наум: "Мамо, аз няма да се мяркам пред къртицата. Само ще мина край новата ти къща да те видя. Няма да говоря с тебе. Като забележа, че мълчиш, значи ти е кафяво. Ако гледаш напред, значи си добре. Аз съм здраво дете, мамо, всичко ми е наред". За пръв път признавах на някого, че къртицата не ме иска. Изтърсих го пред една жена, която мами, че ми е баба, всеки път щом си отвори устата.

- Какво си казала на дядо ти Яков? – попита ме тя.

- Аз нямам дядо – отвърнах ѝ. – Яков е твой мъж. Не ми е никакъв. Много е болен, но смъртта не го иска. Затова още много ще го боли - това му казах.

- А откъде знаеш? – попита ме жената, извади едно портмоне пълно с големи стотинки и ми добави: – Ще станат всичките твои, само ми кажи откъде знаеш, че смъртта не го иска.

- Аз я водя при него, но тя ме оставя и бяга – обясних на жената. – Нали уж и ти като мене подушваш добрата смърт, дето отървава хората от болка. Или и за това ме лъжеш?

- Обичам те, хлапе – каза ми жената.

- Като ме обичаш, защо ме лъжеш? – пресякох я аз.

- Дядо Яков казва, че като ходиш при него, спира да го боли – рече жената. По едно време извади от джоба на престилката си шоколад. Понякога заедно с Шушомир сънувахме шоколад; ако в моя сън небето е шоколад, ще издебна пазача на ракетите, докато спи и ще се метна на най-голямата ракета. Три часа ще ям огромно парче небе заедно с космоса в него, после ще скокна в ракетата и ще се върна на село. Ще занеса два тона шоколад на Шушомир.

- Не ходи повече при дядо Яков - каза слабата, толкова бяла жена, като че лицето ѝ беше съшито с бели конци.

- Но като не съм при него, го боли. Ти сама ми каза, жено – никога не можех да я разбера. Колкото по-кафяви са очите на една жена, толкова думите ѝ са тъмни и те завиват с тъга – усещаш, че Шушомир не ти е написал писмо и никога няма да ти пише.

- Нека го боли. Много да го боли – каза жената тихо и прибра шоколада в джоба на престилката си.

- Но той ми каза, че обичал само тебе – прекъснах я аз. Нещо се беше объркала тази жена или пък се преструваше, че се е объркала.

- Не ходи при него – разбра ли! – за първи път чувах как глас на човек се превръща в камък. Тя обикновено говореше меко, обуваше думите в терлици и се чудех това думи ли са, или крака, които се промъкват като крадци. – Ако още веднъж те видя до ходиш при Яков, ще те отпратя оттук. Няма друг да те гледа освен мен. Разбра ли ме?

- Но дядо Яков каза, че те научил да лекуваш. По това как мирише потта на болния ти си знаела още колко пъти човекът ще посрещне Коледа – напомних ѝ аз. – Каза, че наистина е приказвал за тебе нещо гадно, но то било преди да разбере колко те обичал.

Тя се обърна с гръб към мене, един такъв тънък и слаботелесен, просто се чудя как жена може да живее с такъв мършав гръб под кожата си.

Беше ми студено, септември е месец, който само гледа да забие хладните си зъби в краката ти и да те зарази с бронхит. Бронхит е нещо като да те ритне кон. Може и да не посрещнеш следващата Коледа. Духаше някакъв тънък вятър, носеше дъжд на листата – стремеше се да ги излъже да се изкъпят, че да опадат след това в локвите му.

- Отивай да си играеш с Елизабет – камъкът в гласа на старата жена беше пораснал толкова, че можеше да покрие цял площад, думите ѝ бяха улица, на която е тъмно и страшно – там дърветата прохождат, а хората стават статуи от сол. „Статуя“ означава паметник в парка, от който са откъртили металните букви и са ги продали на Вторични суровини за чаша ракия. Само лоши хора се разхождаха в гласа на онази жената, дето лъжеше, че е моя баба и ме обича. Знам какво значи някой да лъже, че те обича – сложил е в гласа си бетон, за да те циментира.

- Караш ме да играя с Елизабет, защото е дъщеря на важната ти клиентка със златните пръстени – казвам аз. – Не искам да играя с нея. Искам да гледам как есента яде листата.

- Заминавай веднага да играеш с Елизабет – казва жената толкова тихо, че ме заболя ей тука.

Ей тука, под гърлото ме боли, даже на пъпа ме боли, когато тя говори толкова тихо. Жалко, че я няма мама Дарина. Мерси, моля, ела при мене, мамо Дарино. Свети ми вода, сипи в чаша вода от чешмата, запали една кибритена клечка и кажи: „Каквото е на детето в очите, да отиде на телците в рогите“ и тоя глас няма да ми дава уроки, кафявите като септември очи ще ме заобикалят. Свети ми вода, мамо Дарино. Намажи ме по корема и по челото. Така няма да ме боли.

- Дядо Яков казва, че като ти влизаш в стаята при него, много го боли – обадих на жената аз. – Боли го повече от смъртта, когато ти влезеш при него.

- Така ли казва? – прошепна жената и в устата ѝ се излюпиха змии.

- Но той казва, че те обича и иска да стоиш все при него, нищо че го боли. Иначе - попита ме той – имало ли смисъл да диша без тебе? Аз признах, че не зная, но по-добре за него е да диша.

- Виждаш колко е глупав - отсъди жената, която се заблуждаваше, че ми е баба.. – Иска да го боли.

Тогава пак станах кафява, дори зелената ми фланелка покафеня.

Мама Дарина я няма, тук кибрити няма, че да си светя вода сама. Така ме боли, че коремът ми ще пробие кожата и ще избяга при Шушомир. Дано не го сгази някоя кола по пътя. Не искам да си спомням този глас. Той е пътека с лоши хора по нея. Излизам от стаята и отивам в големия хол, розов като цял камион разрязани дини.

Елизабет се е отпуснала на пода. Лежи.

- Искаш ли да ме яздиш? – пита тя и изведнъж се надига, къртичина на четири крака, не дете.

- Не искам да те яздя – казах ѝ. Тя се изправя на пръсти, за да е още по-висока - като един от асистентите на майка ѝ, онази клиентка със златните пръстени.

- Тогава ела ме ухапи, аз няма да се оплача на никого – вдига врата си Елизабет, то не е врат, а нещо яко като маршрутка. Тук, в София, на рейсчетата им казват „маршрутки“, защото можели да сгазят повече хора от обикновените рейсове.

- Не искам да те хапя.

Тя изведнъж скача, изплезва се срещу мене. Езикът ѝ е дълъг сто километра.

- Нали знаеш, че майка ти беше чистачка на моята майка? Ясно ти е, нали? Как ме е яд, че майка ти се ожени за господин Василев – избъбри Елизабет, както бе изплезила езика си на сто километра към мене. – Как ме е яд. Трябва да съм мила към тебе... но не си прави илюзии.

„Илюзии“ означава да си изпечеш картофи, докато слаботелесната жена, дето заблуждава, че е моя баба, мачка кожата на някоя звезда. Не вярвам тази лъжкиня да е излекувала някого, едва ли дядо Яков я е научил да прогонва истинските болести. Та илюзия е да чакаш печени картофи във фурната, докато слаботелесната разтрива някой богат крак. Тя скоро ще долети и ще спре печката. Ти няма да хапнеш нищо.

- Не си прави илюзии и не си печи картофи – казва Елизабет и плюе, не към мене, но все пак малко към мене. Хем да не мога да я обвиня, хем да зная, че по хлапе като мене може само да се плюе. – Майка ти е номер 17. 17-ата жена на господин Василев. Той ще я изхвърли след два месеца и тогава...

- Какво тогава? - питам аз.

Сините очи на Елизабет бият пода.

- Мама ще ми сложи скоби на зъбите – в думите ѝ има пропасти. – Скобите ми ще са от неръждаема сплав. Ако те ухапя с такива неръждаеми скоби...

- Ти си много тромава, Елизабет – казах ѝ честно аз. – Първо трябва да платиш на някого да ме върже. Но и тогава ще ти разбия скобите. Какво значи „сплав“?

Но тя не ми каза какво е „сплав“.

- Майка ти е подла – прошепна Елизабет. – Подла е, да. Не ме гледай така.

Престанах да я гледам така. Замислих се дали мама наистина е подла.

Като бях много дребно хлапе, все ме беше страх, че тя ще замине някъде и ще остана сама. Вечерта ще донесе тъмнината си и край. Затова виех, мама казваше – „не вий“, но аз просто си ревях тънко и дълбоко, за да си рече: „Я да не си отивам, виж как тънко и дълбоко хлипа това хлапе“. Даваше ми общо десет стотинки да спестявам, за да си купя мотор – като замине, аз да запаля мотора и да долетя при нея. Всяка нощ се страхувах, че заминава. Десет стотинки означава пет парички на едно купче до възглавницата ми. Непрекъснато наблюдавах да не ми ги вземе Торбалан, да си купи мотор и да отхвърчи вместо мене при мама. Тате ми беше казал, че мама е много хубава. Аз знаех, че Торбалан също има очи и също ще забележи хубостта ѝ.

- Ако продължиш да плачеш, ще те накажа – предупреди ме мама. – За една минута плач ще ти взимам по една паричка.

Разбира се, че знаех какво е минута – това е времето, през което малката стрелка, най-глупавата в будилника, тича като ненормална да си хване опашката и обикаля часовника от край докрай.

Мислех си, че мама няма да ми вземе паричките, които ми беше подарила, затова тихо си виех – и на мен не ми е хубаво да скърцам като спуканата гума на стария ни Опел, но така съм сигурна, че тя няма да тръгне с Торбалан, а аз ще остана сама в празния двор с магиите и приказките ѝ, които живееха в бараката в задния двор. Не извадих голям късмет. Ревях, докато малката стрелка обикаляше из часовника, мама дойде и каза:

- Ето - ти рева една минута, взимам ти едната паричка. –Аз продължих да цивря, глупавата стрелка продължи да обикаля все по същите места, изтъркаля още една минута и мама ми взе още една паричка. Така продължи цялата ситуация, а мама ми прибра всичките парички.

Затова аз останах без мотор и когато ми каза, че ще се жени, не можах нищо да запаля, нищо не можах да яхна, за да тръгна с нея. Останах без стотинка, мама нареди купчето парички пред себе си - това беше подла постъпка според мене. Не стига че оставяш самотно едно вресливо хлапе, ами и парите му прибираш. То не може да си купи мотор, за да дойде да те вижда от време на време.

- Освен това майка ти е жестока – подхвърли Елизабет и започна да удря юмруците си един в друг. – Жестока е, пукни, пукни се, де!

Но аз не се пукнах. Спомних си най-хубавата година от маминия живот, значи и от моя, защото преди господин Василев, аз имах само нея; мама Дарина въобще не беше дошла у дома при баща ми.

…Мама ме беше завела на море. Още от съвсем малка, с троха мозък в главата си, знаех какво е море – вода оттук до другия свят, почти толкова много, колкото аз исках мама да не тръгва никъде. Още тогава разбрах какво е щастие – щастие е, когато мама ме учи да плувам.

Държеше ме за корема да не изпия тая огромна вода от тук до другия свят. Беше ми хубаво, че ме пази да не хвръкна към дъното. Хич не исках да се науча да плувам, защото нямаше да ме държи повече, щеше да отнесе ръцете си при чаршафа на пясъка, а на мене за какво ми е море, като мама не ме пази да не се удавя?

Защо не се учиш да плуваш, бе дете? – чудеше се тя...

Един ден двете, облечени в бански костюми, се разхождахме по кея. Обичам кея повече от морето – той е моят дядо: кротък кей, стар, скърцащ под тежестта на усмивките. Ходим с мама по стария мой дядо кей и както си крачех, гледах дали случайно някой бисер не се е изтърсил от заблудена бисерна мида, изведнъж – и сега ме разтриса студ, като видя в ума си това море, голямо колкото страха. Както си ходехме, мама изведнъж ме бутна в морето – то вода, то мокра, то ледена.

- Плувай – викна мама. – Плувай и се спасявай.

Аз не можех да плувам, но плувах, какво да правя. Иначе страхът и космосът щяха да ми напълнят носа, устата и очите със солена вода. Така изплувах от моя дядо кей до брега. Изплувах, но се разсърдих на мама. Не ѝ говорих - не мога даже да опиша колко – будилникът се стопи, горкичката ситна стрелка толкова пъти го обиколи, така тичаше, че изтъня още толкоз, докато проговаря на мама.

- Виждаш ли, Анче – каза ми мама. – Сега вече може да плуваш. Сърдиш ми се и не ми говориш, дете. Ако не те бях бутнала във водата, щеше да си изговорила десет купчини празни приказки и нямаше да можеш да плуваш. Сега няма празни приказки, но плуваш като щука, хубавото ми момиче.

Не знам дали това е жестоко, или не е жестоко. Елизабет удря юмруците си един в друг и ми казва:

- Майка ти няма сърце! Пукни се.

Но Елизабет нищо не знае. Дълго време спях до мама – тя на едното легло на спалнята, аз до нея. Сърцето ѝ сладко биеше – туп, туп, туп, което означава – тук, тук, тук при тебе съм, Анче. Ако мама нямаше сърце, какво тогава съм чувала аз? Какви ги мели Елизабет? Ушите ми са остри като брич – мога да чуя как тече електричеството в телефона ти, Елизабет.

Колумбия избира президент на втори тур

https://offnews.bg//sviat/kolumbia-izbira-prezident-na-vtori-tur-682765.html

Колумбия избира днес своя нов държавен глава на втори тур от първите президентски избори след сключването на мира с бившите партизани от организацията ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия).

Изборите са ключови за страната, поляризирана от споразумението за мир, което десният кандидат Иван Дуке - фаворит за поста - обещава да ревизира, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Подкрепян от твърдата десница, Дуке излезе начело на първия тур, следван от кандидата на антисистемната левица Густаво Петро, с когото ще мерят сили днес.

"Оставяме една страна без ФАРК, която гради мира", заяви досегашният президент, 66-годишният Хуан Мануел Сантос, който няма право да се кандидатира след два последователни мандата на поста. На власт от 2010 г., Сантос е архитектът на споразумението с бившите партизани, донесло му Нобелова награда за мир, но и рекордна непопулярност от 80 процента в 49-милионна Колумбия.

Макар мирното споразумение да сложи край на конфронтацията с бившата групировка ФАРК, еволюирала днес в политическа партия, изправена през корупция и фрапиращо неравенство Колумбия се мъчи да изплува след най-продължителния конфликт в Америка.

На първия тур на 27 май 41-годишният новак в политиката Дуке спечели 39,14 процента от гласовете, а 58-годишния му съперник Петро, бивш кмет на столицата Богота и бивш партизанин от разформированата групировка М-19 - 25,08 на сто. Изборната активност тогава беше безпрецедентно висока - 53,9 процента, при положение че до урните обикновено отиват по-малко от половината от 36-те милиона колумбийски избиратели.

За пореден път Враца излиза на протест в защита на болницата си

http://www.cross.bg/bolnitzata-grada-vratza-1577054.html

/КРОСС/ Поредно протестно автошествие ще се състои тази вечер във Враца в защита на болницата на града. Очаква се протевстиращите да блокират частично междунарония път Е-79 край града по посока към Мездра. Протестът се организира в социалните мрежи. То е граждански протест срещу лошото финансово състояние на болницата във Враца, както и проблемите в здравеопазването. Автошествието ще тръгне от площад "Софроний Врачански", ще премине през най-големия жилищен комплекс "Дъбника" и ще завърши на международния път Е-79 на изхода на града към Мездра. Планира се да бъде блокирана една от лентите на едно от пътните платна.  

Северна Корея ще спази обещанието си за денуклеаризация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917144

Северна Корея ще спази обещанието 
си за денуклеаризацияСеверна Корея (КНДР) няма да се откаже от ангажимента си да проведе пълна денуклеаризация в замяна на гаранции за сигурността си от страна на САЩ, заяви японският външен министър Таро Коно в интервю за канала Ен Ейч Кей, цитирано от ТАСС. "В Северна Корея обещанието на върховния лидер има особено значение, особено ако е дадено в писмен вид",

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие, Ципрас подписва с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=376120

Историческият договор, който трябва да уреди 27-годишния спор между Скопие и Атина за името на Македония и да даде зелена светлина за приемането на бившата югорепублика в ЕС и НАТО, се очаква да бъде съпроводен с протестни демонстрации от двете страни на границата.

МОН с мерки за признаването и популяризирането на българския жестов език

https://www.actualno.com/education/mon-s-merki-za-priznavaneto-i-populjariziraneto-na-bylgarskija-jestov-ezik-news_680082.html

В изпълнение на стратегическата цел въвеждане на жестовия език, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, беше осигурено финансиране за реализиране на обществена поръчка с предмет „Национално научно изследване на българския жестов език" с изпълнител фондация „Глухи без граници". Това заявява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на депутатско питане за въвеждането на жестов език, като една от стратегическите цели в Плана з

Смъртни заплахи срещу посланика на САЩ в Канада

https://frognews.bg/novini/smartni-zaplahi-sreshtu-poslanika-sasht-kanada.html

Американският посланик в Канада получи плик с бял прах и смъртни заплахи. В писмото до него е имало смъртни заплахи и към президента Доналд Тръмп.

Земетресение 3 бала по Рихтер разтърси Разлог

http://www.cross.bg/sytrin-zemetresenie-tazi-1577053.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд от 3 бала по скалата на  Рихтер е засечено тази сутрин край Разлог. Това става ясно от справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е регистриран малко преди 6 часа тази сутрин. Дълбочината му е 1 км. Епицентърът е между селата Горно Драгалище и Дебърско. Няма данни за пострадали и нанесени материални щети.  

Вижте кога ще ни "попарят" с новите цени на тока, но май се задава и по-лошо

http://www.varna24.bg/news/797226.html

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме новите цени на тока на извънредно заседание на ...

Правителството на Ципрас оцеля при вота на недоверие

https://www.actualno.com/balkani/pravitelstvoto-na-cipras-ocelja-pri-vota-na-nedoverie-news_680081.html

Правителството на Алексис Ципрас оцеля без затруднения след опита за вот на недоверие, който трябваше да блокира споразумението за новото име на Македония, съобщи говорител на правителството. От 280 присъстващи депутати, 153 гласуваха против вота на недоверие, каза говорителят Йоргис Ваременос часове преди подписването утре на споразумението между Атина и Скопие, след което нашата западна съседка вече ще се нарича Република Северна Македония. С това ще се сложи край и на продължилия вече

"Къде е Сингапур?", или пиарът от срещата Тръмп-Ким

https://www.investor.bg/na-pyt/349/a/kyde-e-singapur-ili-piaryt-ot-sreshtata-trymp-kim-262948/

Интересът на туристите от цял свят към Сингапур скочи значително след срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея

Business Run във Варна: Отбори на десетки фирми застават на старта на благотворително бягане

http://www.moreto.net/novini.php?n=376119

Днес Варна е домакин на най-големият и най-нестандартен тиймбилдинг в България с благотворителна кауза – Business run, научи Moreto.net. Business run e бягане за отбори от фирми с благотворителна цел, като всеки път каузата е различна и избрана според градът-домакин на събитието.

Силициевата долина трябва да спре да боготвори лидерите си

https://www.investor.bg/analizi/262/a/silicievata-dolina-triabva-da-spre-da-bogotvori-liderite-si-262816/

Драматичното падение на Елизабет Холмс е урок за липсата на контрол и за съмнителния култ на стартъпите

Жителите на Кубрат излизат на протест заради разбити пътища

http://www.cross.bg/kybrat-ryse-razgrad-1577052.html

/КРОСС/ Това е вторият протест на хората, въпреки информацията от АПИ за предстоящи ремонти. В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от пътя Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово, съобщават от Агенцията. В проекта ще бъдат посочени видът и количеството на предстоящите ремонтни дейности. Със средства от ОП „Региони в растеж" се рехабилитират общо 31 км от второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. Инвестицията е за над 20 млн. лв. АПИ търси варианти за ремонт на пътя Русе - Кубрат. През април чрез програмата за текущ ремонт са отстранени най-големите неравности, за да се повиши безопасността на движение. За рехабилитацията на 46 км от второкласния път, които са на територията на областите Русе и Разград, има готов проект. В Разградска област участъкът започва от границата с област Русе, преминава през село Беловец и завършва при кръстовището в самия град Кубрат.  

Националната галерия представя полско съвременно изкуство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286492_%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE+%

 По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша Музеят за съвременно изкуство и Полският институт в София представят изложба на съвременно полско изкуство „АВАНГАРД- HOMMAGE“. Откриването е на 14 юни 2018 г. от 18 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Експозицията ще продължи до 22 юли.

Изложбата представя Koлекция II на Галерия Арсенал-Бялисток, създадена през 1990. В периода 2005 - 2016 тя е попълвана със съвместните усилия на галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата „Знаци на времето”. Изложбата   представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация.

 

Моника Шевчик, директор на Галерия Арсенал и куратор на изложбата, разказва:“В Полша 2017 бе обявена за Година на полския авангард. Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 1920-те или на неоавангарда от 1960-те в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес. Най-интересен ни се струва въпросът по какъв начин съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти. Дали  той е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на техния начин на изразяване. Тук ние не посягаме към целия спектър на полското изкуство, а само към малък фрагмент от една колекция, но дори и тази малка частица потвърждава основателността на задаваните въпроси“.

 

Каролина Здунек - Hommage à Krasiński

 

Представени са творби и видеа на най-известните съвременни творци: Пьотр Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Наталия ЛЛ, Норман Лето, Збигнев Либера, Пьотр Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне, Maлгожата Неджелко, Eва  Партум, Збигнев Варпеховски, Юлита Вуйчик, Kaролина Здунек.


БДЖ – докога все така ще я караме?

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bdj--dokoga-vse-taka-shte-ia-karame-263028/

2018 г. може да постави нов „рекорд” в отпуснатите от бюджета суми за компаниите от групата на жп превозите и за първи път да надхвърли 600 млн. лева, посочи Десислава Николова

Франция иска спиране на огъня в Донбас

http://nakratko.bg/category/25/161075/


Френският президент Еманюел Макрон подчерта значението на спешното изпълнение на споразуменията, постигнати в Берлин на срещата на министрите на външните работи от Норманския квартет от 11 юни. Това съобщи в събота Елисейският дворец.

Спорт по тв днес: Германия започва защитата на световната си титла и още 2 мача от Русия 2018, волейболистите срещу Бразилия, тенис от Ден Бош и Нотингам, "24 часа на Льо Ман", тото, колоездене, голф, мотоциклетизъм, баскетбол и боулинг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6916815

Спорт по тв днес: Германия започва защитата на световната си титла и още 2 мача от Русия 2018, волейболистите срещу Бразилия, тенис от Ден Бош и Нотингам, "24 часа на Льо Ман", тото, колоездене, голф, мотоциклетизъм, баскетбол и боулинг                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

"За" и "против" забраната на телефони в училище

https://www.avtora.com/za-i-protiv-zabranata-na-telefoni-v-uchilishte/

Във Франция приеха закон за забрана на телефони и таблети в училище. Мобилните устройства вече са забранени във френските класни стаи, но от началото на следващата учебна година употребата им става напълно забранена между часовете и по време на обяд, с изключение на спешни случаи, информира образователният сайт Uchi.bg. Новите правила имат за цел да намалят пристрастяването към интернет, гледането на порно сайтове, както и да премахнат младежката агресия. Очаква се те да повлияят и върху качеството на образователния процес, като премахнат възможността учениците да се разсейват. Според привърженици на забраната използването на телефони в училище е засилило отправянето

Правителството на Ципрас оцеля и след вота

http://www.cross.bg/sporazymenieto-tzipras-parlamenta-1577057.html

/КРОСС/ Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента вчера, което отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предадоха световните агенции. Поддръжниците на Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия Нова демокрация със 153 срещу 127 гласа. Лидерът на партия "Независими гърци" Панос Каменос изпълни обещанието си, че няма да свали правителството, въпреки че е против споразумението. "Днес не гласуваме за споразумението", подчерта той преди гласуването, отбелязва ДПА. Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението. "Няма да разделим гърците, за да обединим македонците", заяви лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, цитиран от Франс прес. Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. Ципрас и Заев обявиха постигнатия пробив във вторник, припомня ДПА. Предстои Македония да ратифицира споразумението на референдум, след което то ще бъде ратифицирано и от гръцка страна. Националисти от двете страни на границата се обявиха против и обещаха да протестират.  

Слънчев бряг откри сезона с 1,6 милиона лева инвестиции и супер модерно приложение

http://www.varna24.bg/news/797207.html

Слънчев бряг АД инвестира 1 600 611,6 лв. за подготовка на летен туристически сезон 2018 на ...

Мигрантите, които не се уплашиха от сицилианската мафия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286491_%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B8%D

 Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през работно време. Той е от Бангладеш. През 2002 година мъжът отворил офис за парични преводи в чужбина на оживена улица в Палермо. В магазините по Виа Макуеда човек може да си купи всичко - туристически сувенири, традиционните индийски сари, северноафрикански подправки. И точно тук 11 собственици на магазини се опълчват на мафията - не желаели повече да търпят мълчаливо уличната престъпност и рекета на мафията. С помощта на местната антимафиотска група „Addio Pizzo“/ Да кажем сбогом на рекета/ те информирали полицията. През май 2016 година карабинерите арестували девет души, обвинени в рекет, обири, палежи и нанасяне на телесни повреди. Сега те са изправени на съд.

Доскоро рекетът бе нещо обичайно


Рубен разказва, че след арестите вече не заключва офиса си, а клиентите вече не трябва да звънят на вратата. „По-рано на тази улица бяха извършени много грабежи“, казва той и припомня за времето, когато Емануеле Рубино, наречен „Вълкът от Баларо“, е тероризирал целия квартал.

„Те искаха пари. Понякога трябваше да плащам, за да държа офиса отворен“, казва той. Рекетьорите обикновено искали 40 до 50 евро на седмица. През 2015 година обаче ситуацията се влошила. „След като веднъж се опитаха да ме ограбят, държах вратата заключена. Постоянно се навъртаха - бяха групичка от 8 до 10 души. Няколко пъти се опитваха да нахлуят в офиса“, разказва Рубин.

Обратът настъпва през април 2016 година, след като Емануеле Рубино посред бял ден прострелял в главата млад гамбиец, който оцелял по чудо. След този инцидент търговците в квартала решили да действат - алармирали карабинерите, а мафиотите били задържани. Емануеле Рубино междувременно е осъден на 12 години затвор. Петима от неговите съучастници са оправдани по обвинението в рекет. Един от мафиозите е поставен под домашен арест. Процесът продължава. 

Мулти-култи и мафията

„За първи път толкова много собственици на магазини с миграционни корени заедно обвиняват някого“, казва Даниеле Маранано от организацията Addio Pizzo. „Ние винаги сме призовали хората да не си мълчат, защото когато има много сигнали, рисковете са по-малко“, казва той.

Palermo Migranten gegen die Mafia (DW/Y. Gostoli)

Доскоро рекетът е бил нещо съвсем нормално

Дълго време кварталът Баларо е бил бастион на сицилианската мафия Коза Ностра. Междувременно нещата се промениха. „Старата система, когато един мафиотски бос районираше териториите, вече не съществува“, казва кметът на Палермо Леолука Орландо. „След пораженията, които бяха нанесени на мафията през последните години, структурите станаха по-скоро хоризонтални. Сигурно съществуват връзки и с висшето ръководство, но старата система е отслабена“, казва той за ДВ.

В доклад на изследователския център за трансгранична престъпност от 2013 година се казва, че сицилианската мафия печели от нелегалната си дейност почти два пъти по-малко в сравнение с неаполитанската мафия Камора. През последните години на сцената излязоха други мощни престъпни групировки, като нигерийската „Черна брадва“. Миналия месец бяха осъдени 14 нейни членове, между другото и за връзки с мафията. За първи път италиански съд  обвинява в такива престъпления  чуждестранна престъпна групировка.

Културна промяна

„По-рано държах възможно най-малко пари в касата. Днес вече не се страхувам“, казва Фейсал, който не иска да каже истинското си име. Той е собственик на малък супермаркет и един от ищците срещу бандата на Рубино. Повечето от засегнатите собственици на магазини са дошли в Италия от чужбина преди години, но сред жертвите на мафията има и по-стари мигранти. Нито един от тях не участва в общото обвинение.

Palermo Migranten gegen die Mafia (DW/Y. Gostoli)

Даниеле Маранано от Addio Pizzo

„Много от тях и до днес плащат на рекетьорите“, казва Маранано от Addio Pizzo. От основаването си през 2004 година тази организация се опитва да убеди хората да скъсат с табуто и да говорят за машинациите на мафията. „Днес стана по-лесно да се говори. Но спрямо мащабите на проблема, все още много малко хора проявяват такъв кураж“, допълва Маранано.

 

Addio Pizzo не помага само на бизнесмените, станали жертва на рекет, да се обръщат към полицията. Организацията е създала мрежа от 1000 магазина, които се противопоставят открито на рекетьорите. На входните им врати са залепени стикери с надпис „Addio Pizzo“. И според избора на определен магазин, клиентите също могат да подкрепят съпротивата срещу мафията. „Полицейската работа е важна. Но докато не се промени общественото мислене, проблемът ще продължи да съществува. Докато има и един единствен собственик на магазин, който е готов да плаща, винаги ще има и някой с протегната ръка“, казва Маранано.

Заплашиха депутат от БСП с пистолет на магистрала "Хемус"

http://www.varna24.bg/news/797221.html

"В петък, когато се прибирах след парламентарен контрол, тръгнах по магистрала ...

Подготвя се технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 в община Кубрат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6917142

Подготвя се технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 в община КубратНад 20 млн. лв. се инвестират в момента в основния ремонт на второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово. Това е част от подготвителните дейности, които е необходимо да се предприемат преди

Слабо земетресение е регистрирано в района на Разлог

http://nakratko.bg/category/58/161074/


Слабо земетресение е регистрирано в района на Разлог. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география силата му е 3 по Рихтер. Усетено е малко преди 6 сутринта на 9 км от Разлог, между селата Горно Драглище и Добърско.

За драмите на изоставените пасажери и рекламодателите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286490_%D0%97%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D1%80%D0%B

 „Над 150, над 180, над 200 пътници на нискотарифния превозвач Wizz Air са изоставени“ на европейско летище. Обикновено така звучи информацията за всеки отложен полет на „евтина“ авиокомпания. На съответното летище пасажерите страдат, бедстват, мъчат се, сред тях са възрастни хора, които спешно се нуждаят от хемодиализа, пеленачета, които пищят защото им никне зъб. Всички са гладни, жадни, мръсни, отчаяни и ще преживяват така поне четири-пет дни, защото всички други самолети са се изпарили. Оказва се, че всички други, които не са бебета и не са болни, до един бързат за работа или за най-решаващия изпит в живота си.


Горе-долу така звучи трагедията и когато пътниците са с билети за другия нискотарифен гигант Ryanair, който е забавил или отложил полет. 

 

Телевизиите спешно включват по телефона пътници от мястото на драмата, оказва се, че българската държава не им оказва нужната помощ и не изпраща специалния държавен самолет за пътници с отложен полет. Сайтовете пращят от последни новини, свързани с процеса на чакане. Обикновено старците нямат пари да си купят водичка и си седят жадни и отчаяни. 

 

Според българските медии се оказва, че проблеми със спазването на полетния график могат да имат ексклузивно само нискотарифните превозвачи. Когато Air France или Lufthansa стачкуват обаче, никога не се излъчват историите на блокираните по летищата българи – тогава те са част от статистиката на десетки хиляди пасажери и медиите отразяват само официалните съобщения.

 

Тогава те звучат така: „Пилотите на авиогиганта искат ръст в заплатите; наземните работници на германските летища очакват още социални придобивки и удължаване на годишната отпуска; компанията до този момент губи по 3 милиона евро дневно…“ Такива работи. Но изведнъж старците, бебетата, прехраната, водата и всички други драматични елементи се заменят с „обективните факти“. 

Когато националният превозвач закъснее с девет часа – пак цари пълна тишина.


 


На 13 юни, около стотина пътници на Lufthansa остават на летището в Мюнхен, защото полетът към София е отменен. Част от пътниците успяват веднага да си уредят премаршрутиране с полет през друг европейски град. Качват се в самолета, затягат коланите, отделят се от ръкава и… се връщат. Технически проблем в машината и още близо 200 човека остават на земята. Става дума за друг редовен европейски превозвач. 


 


Някой да чу, че пасажерите на полета от Мюнхен са останали насред чакалнята, получават по едно шоколадче и по едно одеяло и… кой както може да се оправя. Европейските правила категорично не са такива и е достатъчен един гръмогласен пътник, който е наясно с правата на пътниците, за да стане не само страшна гюрултия, но и да започне бързото премаршрутиране на пасажерите. Но истината е, че хората си мълчат и чакат някой да ги „оправи“. 


 


В такава ситуация най-бързо се измъкват знаещите, другите чакат. 


 


Защо обаче за тези случаи не съобщава нито една медия никога? Защото редовните превозвачи са също и рекламодатели. Те дават реклама и на телевизиите, и на всички електронни медии. Следователно ако ще всичките сто пътника да се обадят на всички медии, там няма да излезе и думичка.


 


В същото време всички са свободни да бият с пълна сила по онези, които не изхранват медиите и така хем излиза „новина“ за проблем в бранша, хем изнудването може да продължи, докато атакуваната компания не се съгласи да плаща за реклама. Общото между нискотарифните превозвачи обаче е не само агресивно нарастващият им дял в локалните превози (презокеански нискотарифни полети няма), но и политиката никога да не се рекламират, което би повишило крайната цена за клиентите. 



 

 


В света около 9 милиона души ежедневно пътуват със самолет. Само днес в света над 3 часа са закъснели близо 3700 полета (това засяга най-малко 37 хиляди души), а 308 са били отменени или поне 3 хиляди души са бесни на късмета си. Само един от европейските авиогиганти днес е с 16 отменени полета, а 6 са със закъснение над 3 часа.


 


Причината за промяната в полетните планове може да е както по вина на превозвача, така и на летището. Един от европейските хъбове днес е с 14 закъснели полета по вина на наземния контрол при излитане и с 19 закъсняващи на кацане. 


 


Преди няколко дни по вина на летището във Франкфрут са отменени 10 полета, Lufthansa и Air France са отменили по 10 полета. 


 


 

Истината е, че пътниците трябва да пътуват компетентно и да знаят кога и как да реагират на промените в плановете за пътуване. Нито един превозвач не бърза да влиза в разходи с премаршрутирането на пасажерите, нито да им осигурява удобствата, предвидени с европейски регламенти. Хората няма да получат медийна защита, когато недоволстват от компаниите-рекламодатели. Затова се връщаме към любимия Остап Бендер и неговата максима: „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.“ 

Код жълто в цялата страна днес

http://nakratko.bg/category/58/161073/


Днес ще има по-често значителна облачност, предимно купеста и купесто-дъждовна. В много райони в  цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на повече места и по-интензивни в следобедните часове.

След побой почина 19-годишно момиче

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3mxW3uHcpHs/

 

19-годишно момиче почина след побой, задържан  е мъжът, с когото са живеели на семейни начала.

На 16.06.т.г. около 20.25 ч. в Районно управление – Айтос е получено съобщение за открито в безсъзнание младо момиче в жилище, разположено на улица «Хаджи Димитър» с множество рани в областта на главата и тялото. Установено е, че това е 19- годишната И.Т. от Айтос, която е откарана и настанена за лечение в отделение «Реанимация» на УМБАЛ – Бургас с диагноза «тежка черепно-мозъчна травма».

Около 02.40 ч. на 17.06.т.г. вследствие на нараняванията си И.Т. починала. Задържан е криминално проявеният Т.Е., 27- годишен от София, с когото И.Т. живеела на семейни начала и от когото има дете на две години и осем месеца, съобщават от ОДМВР-Бургас

Извършени са множество процесуално-следствени действия /оглед на местопроизшествие, разпит на свидетели, изземване на образци, натривки и др/.

По случая е образувано досъдебно производство, като е уведомена Бургаска окръжна прокуратура.

Берлин: Старите правила за отношенията между западните съюзници вече не важат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286489_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0

 Няма смисъл западните съюзници на САЩ да се опитват да разберат президента Доналд Тръмп. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас в интервю, публикувано днес в италианския вестник „Кориере дела сера“ и цитирано от БТА. 

Така дипломатът отговори на въпрос относно изненадващия начин, по който Тръмп се разграничи от общата декларация след срещата на лидерите на Г-7 в Канада миналата седмица.
 
„Честно казано, не съм сигурен дали трябва изобщо да си правим труда да разбираме какво Тръмп или някой друг прави. Важното е да направим правилните изводи“, каза Маас. 

По думите му това се отнася не само за Европа, но и за целия Запад, включително и за НАТО.

Според дипломата Западът като политическо понятие продължава да съществува, просто ще се ръководи от различни правила. „Аз не бих казал, че Западът вече не съществува, а по-скоро, че той ще се ръководи от различни правила…Някои неща, които не сме поставяли под въпрос - особено това, че САЩ ще гарантират цялостната сигурност в Европа, вече просто не важат“, посочи той.

Маас даде интервюто си преди срещата в понеделник в Берлин между канцлера Ангела Меркел и новия италиански премиер Джузепе Конте, оглавил правителството на популистката коалиция в Рим, посочва БТА.

Външният министър каза също, че симпатизира на Италия, когато тя се оплаква от недостатъчна помощ от главните играчи в ЕС относно мигрантската вълна и добави, че Германия трябва повече да се вслушва в партньорите си. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
 

Кои са най-големите имотни компании в света?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286488_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%

 Ако не сте посещавали Долен Манхатън в последните няколко години и не сте се разхождали в едноименния му търговски център, вероятно никога не сте чували за Brookfield Asset Management.

Въпреки че не е особено популярна, канадската компания е придобила бизнес имоти с обща приблизителна площ от 37 млн. кв. м и изпреварва останалите инвестиционни компании в имоти по почти всички значими финансови показатели.

Сред листнатите на борсата имотни компании Brookfield Asset Management е натрупала най-големите активи (196 млрд. долара), най-високите доходи (47,6 млрд. долара) и е трета по печалба (2,3 млрд. долара) и по пазарна капитализация (38,9 млрд. долара).

Това я превръща в най-голямата компания за инвестиции в имоти в света и в най-добре представената канадска фирма в класацията на списание Forbes Global 2000  за 2018 г. на най-големите и влиятелни публични компании. Тя се основава на четири показателя с еднаква тежест – приходи, печалба, активи и пазарна капитализация.

 

Класацията включва компании от 60 страни, които в последните 12 месеца са постигнали 39,1 трлн. долара от продажби и обща печалба от 3,2 трлн. долара. Общите им активи възлизат на 189 трлн. долара, а комбинираната им пазарна стойност достига 56,8 трлн. долара.

Топ десет на най-големите публични компании в света е доминиран от китайски компании. Две китайски банки ICBC и China Construction Bank, заемат първите две места, следвани от JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Agricultural Bank of China, Bank of America, Wells Fargo, Apple, Bank of China и Ping An Insurance Group.

Конкретно инвеститорите в имоти са били оценени не само по печалбата, но и по мащаба и качеството на имотите, които притежават, отбелязва Forbes. Активите на Brookfield са разнообразни и включват от офиси в Южна Корея до студентски жилища в Лондон.

38 компании, инвестиращи в имоти, попадат в Global 2000 тази година, като сред тях не е гигантът за частен капитал Blackstone, който има огромно имотно портфолио, но също така инвестира в много други видове активи.

В класацията намират място диверсифицирани компании като Brookfield, която наред с имотните активи инвестира в инфраструктура и възобновяема енергия, както и по-специализирани компании като American Tower Corporation, най-големия собственик на телекомуникационни кули в САЩ, американската компания за бизнес имоти Simon Property Group и краля на складовете Prologis.

23 от 38-те най-големи имотни компании в света идват от САЩ, включително четири в челната петица. Пет от останалите компании са австралийски, а останалите са предимно от Франция и Великобритания.

В топ десет на най-големите имотни компании в света, след Brookfield Asset Management, се нареждат американските American Tower Corporation, Simon Property Group, Annaly Capital Management, Prologis , хонконгската Link REIT,американската Weyerhaeuser, френските Gecina и Klepierre и австралийската Westfield. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Задържаха мъжете, заплашили с пистолет депутат от БСП на магистрала "Хемус"

http://www.cross.bg/bozhankov-kola-depytat-1577051.html

/КРОСС/ Потърпевшият е депутатът от БСП Явор Божанков, който е подал сигнала, потвърдиха от полицията за bTV. Божанков е изпреварвал, когато зад него се е приближила кола, която присвятквала с фарове. „Помислих, че е кола със специален режим, напуснах лявата лента и автомобилът се изравни с мен. Тогава видях, че е частна кола, а човекът до шофьора извади пистолет и го насочи към мен. Не можех да повярвам, че това се случва", разказа за bTV самият депутат. Инцидентът станал на 15 юни. Към 14:20 ч. на тел. 112 Божанков е подал сигнал за инцидента. Автомобилът с двамата агресивни мъже е спрян в района на 57-ия километър. Двамата са от град Левски, задържани са за 24 часа. Иззет е и пистолетът, законно притежаван от единия мъж....  

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

http://nakratko.bg/category/25/161072/


Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие в парламента, който беше гласуван вчера. Това отваря пътя за подписване на историческото споразумение за името на Македония, предаде Ройтерс.

За всички доставчици на Apple има специално място в ада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286487_%D0%97%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Apple+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B

 Ако доставяте части за iPhone, има два начина да намалите риска Apple да ви изостави: създайте компонент, който трудно може да бъде копиран, или намерете нови клиенти, пише в свой анализ Алекс Уеб за Bloomberg.

Dialog Semiconductor, която получава 77% от своите приходи от производителя на iPhone, изглежда залага на втория подход. Тя обсъжда сливане със Synaptics, производител на тъчскрийн технология и сензори за разпознаване на пръстови отпечатъци, като е доста по-независима от Apple по отношение на продажбите.

Сделката е свързана със значителни усилия за отделяне от Купертино, но само подчертава слабата позиция на Dialog. Докато Apple се опитва да прави повечето си чипове сама, създателите на чипове, които се фокусират върху силиция и сключват договори с производители (обикновено Taiwan Semiconductor Manufacturing), които да правят продуктите им, са доста по-уязвими от онези с нишова експертиза.

Книжата на Dialog понижиха стойността си, след като през ноември стана ясно, че Apple готви свои собствени компоненти, еквивалентни на нейните. Миналия месец Dialog понижи пронозата за продажбите си за тази година, посочвайки, че търсенето от Apple намалява по-бързо от очакваното.

Synaptics също е засегната от решението на Apple да не използва скенер за пръстови отпечатъци под екрана за следващия iPhone. Вместо това компанията залага на позиционирани отпред 3D сензори, които отключват устройството като сканират лицето на собственика.

Най-обещаващата възможност за Synaptics изглежда са китайските производители, които да използват скенерите в своите по-евтини устройства. Тези сделки няма да са толкова печеливши колкото доставките за Apple, но ще смекчат ситуацията.

За общия проект Dialog вероятно ще трябва да предложи по-добра оферта. През март Synaptics отказа предложение на Dialog за 59 долара на акция в брой, посочва CNBC. Придобиване дори на такова ниво ще направи нетния дълг на Dialog четири пъти по-голям от очакваната ѝ печалба преди лихви, данъци и амортизация за 2019 г., сочат данни на Bloomberg.

Контрастът със стратегията на AMS AG е огромен. Австрийският производител на чипове в момента има най-високо съотношение на дълга спрямо печалбата от всички партньори, с които Dialog работи. През последните три години AMS придоби редица компании с експертиза в 3D сензорите.

Тези усилия сега се отплащат - приходите ѝ за тази година ще бъдат близо три пъти по-големи от тези през 2016 г. Вместо да разширява дейността си в технология, базирана на силиция, AMS се насочи към материали като стъкло, с което си осигури по-голяма защита срещу това Apple да започне да прави подобни продукти.

Вместо да придобие експертиза в дизайна и материалите, които са трудни за копиране, Dialog обаче не проявява въображение в търсенето на начин да намали зависимостта си от Apple.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Македония и Гърция тръгват по нов път

http://nakratko.bg/category/25/161071/


На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, предстои да се подпише договорът, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Джордж Фридман: И блокчейнът ще стане отживелица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286486_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%A4%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BC%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%98+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%87%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D

 Политическият анализатор Джордж Фридман смята, че блокчейн технологията, която стои в основата на биткойна, един ден също ще се превърне в отживелица.

„Никога не съм знаел за технология за криптиране, която да не бъде прекършена“, това заяви Фридман в интервю за CNBC.

По думите му тази иновация е много „полезна“, но въпреки това „в даден момент ще стане отживелица“.  

Възгледите на Фридман за международни теми често са противоположни с общоприетите възприятия. Една от прогнозите му е, че САЩ ще запазят положението си на водеща световна сила, а Китай ще има трудности, тъй като не е толкова силен глобален играч, колкото смятат хората.

 

Биткойнът – криптовалутата, която увеличи стойността си с над 1000% миналата година, е едно от първите приложения на блокчейна. В своята същност иновацията елиминира нуждата от посредник при осъществяването на трансакции, като също така гарантира сигурност при извършването на подобни операции, използвайки криптираща технология.

Според някои анализатори обаче е въпрос на време технологията, която ще може да декриптира блокчейна да бъде достатъчно усъвършенствана. Въпреки това все още трябва да минат години, преди да се стигне до изпълнението на подобен сценарий, като не е изключено и самата блокчейн технология да еволюира дотогава.

Фридман смята, че блокчейнът е поредното  явление, предизвикващо вълнение. „Хората печелят от него, правят необикновени твърдения за него“, смята анализаторът.

От началото на годината инвеститори са отделили над 9 млрд. долара за първични монетни предлагания, посочва още CNBC, цитирайки фирмата за финансови анализи Autonomous Next.

По статията работи: Елена Илиева

МОН с мерки за признаването и популяризирането на българския жестов език

http://nakratko.bg/category/29/161070/


В изпълнение на стратегическата цел въвеждане на жестовия език, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, беше осигурено финансиране за реализиране на обществена поръчка с предмет „Национално научно изследване на българския жестов език" с изпълнител фондация „Глухи без граници".

Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония

https://petel.bg/Skopie-i-Atina-podpisaha-dogovora-za-imeto-Severna-Makedoniya__269634

Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония. Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското е...

Жената до вицепремиера Дончев: Не съм расист, но всеки има и права, и задължения

https://petel.bg/ZHenata-do-vitsepremiera-Donchev--Ne-sam-rasist--no-vseki-ima-i-prava--i-zadalzheniya__269633

снимка: Би Ти Ви Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва ...

Речта на външния министър на Германия: Европа трябва да се превърне в световна сила, лидер на Свободния свят

http://terminal3.bg/rechta-na-vnshnija-ministr-na-germanija-evropa-trjabva-da-se-prevrne-v-svetovna-sila-lider-na-svobodnija-svjat/

На 13 юни 2018 г. немският външен министър Хайко Маас изнесе програмна реч за бъдещето на Европа, в която очерта огромните предизивикателства на съюза – външни и вътрешни и пътят който Европа трябва да избере, за да стане световна фактор. От разрешаване веднъж за винаги на миграционните деления, политизация на Европейския съюз, изграждането на обща външна политика и отношенията на Стария континент със САЩ – речта му представя ключов момент в бъдещето развитие на Европа и трябва да бъде прочетена от всеки. 

Дами и господа,

Първо и най-важно, уважаеми съорганизатори от „Пулсът на Европа“ и „Шварцкопф Фондация Млада Европа“,

Как може Европа да държи на своето в свят, радикализиран от национализъм, популизъм и шовинизъм?

Това е въпросът, който си задавам непрестанно, когато мисля за ролята на Германия в Европа в наши дни.

И този въпрос винаги е в ума ми, когато говоря с европейските си колеги и, разбира се, по време на визитите ми в Москва, Вашингтон, Африка и Близкия изток.

  • Егоистичната политика на Доналд Тръмп „Америка първа“
  • Руската атака над международното право и държавния суверенитет
  • И разрастването на гиганта, какъвто е Китай.

Световният ред, който познавахме досега, стана удобен и някак свикнахме с него. Този свят вече не съществува.

Старите основи, на които разчитахме, се сриват под тежестта на нови кризи, а съюзи, датиращи от десетилетия, са поставени под въпрос само за времето на един туийт.

САЩ дълго време бяха водещата сила сред свободните нации. В продължение на 70 години те бяха посветени на свободата, просперитета и сигурността тук, в Европа.

Преди няколко дни заявих, че ще отговорим на последните решения, взети в САЩ, с подходящи контрамерки.

Вярвайте ми, фактът, че германски външен министър трябва да каже това, е нещо, което, ако трябва да съм честен, не вярвах, че ще е възможно.

Въпреки това Атлантикът се отдалечава под влиянието на президента Тръмп и неговата политика на изолация, която оставя огромен вакуум в цял свят. Усетихме това особено силно от срещата на Г-7 насам.

Кой ще запълни този вакуум? Авторитарни сили? Или никой?

Или европейският флаг ще стане новото знаме на свободния свят, както американският беше едно време?

Отговорът на този въпрос трябва да дойде и от Германия.

Да, тук сме особено силни, когато става въпрос за анализи. Едва ли има новинарска статия или политическо изказване в наши дни, което да не твърди, че от Европа зависи да спаси свободния пазар, да се бори с климатичните промени и да защити многополюсния световен ред. И, да, напълно съм съгласен с тази преценка.

По-наложително от всякога е да обединим европейската сила в света. Дигитализацията, климатичните промени, миграцията и социалните промени, свързани с глобализацията, са световен проблем, който може да бъде борен единствено когато Европа действа с единната сила на своите 500 милиона граждани.

Така че какво чакаме още? Вече не можем да се задоволим с тези прозрения. Ако Европа не е на една и съща страница, тогава тя съвсем скоро ще се превърне във второстепенен играч.

След 20 години планетата ни вероятно ще бъде дом за повече от девет милиарда души, като едва малко над пет процента от тях ще живеят в ЕС. Това не звучи като особено много, но 5% е много повече, отколкото частиците от процента, на които отговарят самостоятелно нациите в Европа. Само когато тези 5% са обединени, ще може да имаме шанс да влияем на факторите в този наш променящ се свят.

Затова нашата единна реакция на „Америка първа“ днес трябва да бъде „Обединена Европа“!

И що се отнася до това, съставянето на поредния списък няма да е достатъчно. Само това няма да помогне да спечелим когото и да било във или за Европа.

В края на краищата говорим за нещо друго. Говорим за отношението си към Европа. И аз твърдо вярвам, че се нуждаем от повече кураж в Европа.

  • Кураж най-накрая здраво да хванем подадената ни от френския президент миналия септември ръка. И не оставяйки си вратички, а създавайки свои собствени алтернативи там, където визиите ни се различават.
  • Кураж да представим собствените си идеи за бъдещето на Европа – идеи, които не се изчерпват с чисто технически съображения или  пригласяне на ЕС.
  • И кураж да захвърлим някои от собствените си остарели виждания в името на доброто на всички, защото това е единственият начин да бъдем способни да действаме.

Национализмът и изолационизмът се хранят от липсата ни на кураж. Популистите имат нужда от страховете на хората и тяхната дезориентация, за да пропагандират фалшивите си решения.

Не съм безразличен към това – напротив. И съм загрижен от доста време. Този нов национализъм ме притеснява ужасно много и това вероятно има общо с факта, че идвам от Саарланд. Идващите от този граничен регион имат особен афинитет към Европа.

Когато започнах да уча в Саарбрюкен, тогавашният президент на университета поощряваше всеки един от нас в речта си за откриването на годината да преминем границата с Франция за един ден и да се разходим и поразсъждаваме над бойното поле на Вердюн, недалеч оттам. Това е истинско изживяване за онези, които познават войната единствено от учебниците по история.

И всъщност именно това направих тогава. Качих се на мотора си и една сутрин тръгнах към Вердюн. Видях безкрайните гробове, околностите, които все още са деформирани от кратери, и костницата Дуомон, лобното място на 130 000 германски и френски войници – онези, които са били толкова зле ранени, че не са могли да бъдат разпознати.

Всеки, който някога е виждал Вердюн, знае какво уникално постижение е Европейският съюз по отношение на мира. Те знаят каква огромна смелост се е искало да се говори за сдобряване едва няколко години след две съсипващи световни войни.

За да заразим Европа с нов ентусиазъм, няма да е достатъчно постоянно да припомняме историята си, куража и визията на основателите на Европа.

Трябва да ги направим осезаеми в наши дни, когато имаме нужда от повече Европа, не по-малко – особено днес!

Обективната оценка на статуквото включва и прозрението, че тази нова форма на национализъм е провокирана от нови причини, за които политиките на много правителства си поделят отговорността – твърде често тези политици сочат с пръст и обвиняват Брюксел, но щедро си приписват европейските успехи у дома.

Нещо повече – прекалено дълго считахме глобализацията и някои от нейните ексцесии за един вид естествен феномен, срещу който политиците не могат или – ако се позоваваме на неолибералната идеология – не искат да направят нищо.

Банковата криза, миграционните потоци, износът на производство и работа – тези изживявания са масло за огъня на националистите и популистите във и извън Европа.

Следователно ключово е европейските политики да дадат на хората усещането, че глобализацията и ерозията на структурите на реда са далеч от естествен феномен, срещу който сме безсилни. Това иска кураж да реформираме Европейския съюз, за да пасне на XXI век.

Не ни остава много време да го направим. Но си заслужава усилието.

Дами и господа,

Вътрешното състояние на Европа и международните задачи са силно свързани. Едиствено кохезия и единство на вътрешно ниво ще ни позволи да държим на своето на световната сцена. Именно поради тази причина се нуждаем от голяма Европа.

  • Европа, която не прави разлика между малки и големи държави или между център и периферия.
  • Европа, която не свършва до бившата желязна завеса или Алпите.

До 1989 г. Берлинската стена беше едва на няколко метра оттук. Смъртоносна граница между Изтока и Запада.

Ако германците са научили едно нещо от историята си на разделение, то това е, че стените и границите не създават сигурност, а ограничават свободата, просперитета и щастието. Прекалено много хора вече са преживели това на свой гръб.

Следователно не може да позволим Европа да се разпадне на отделни групи днес или да установи нови граници. Трябва да излекуваме раните, които се появиха в съюза ни през последните години – между Север и Юг, между Запад и Изток.

Германия трябва да предложи на Европа волята да преодолеем онова, което ни дели. Искаме да бъдем гарант за вътрешно единство и сила за Европа, така че Европа да може по-добре да оправдае надеждите на европейците и очакванията на света.

Германия трябва да демонстрира гъвкавост, за да може това да успее. Границата между верността на принципите и упоритостта често е мъглява, особено тук, в Германия. Трябва също така да се научим да гледаме на Европа повече през очите на другите европейци, за да може да проумеем европейската идея.

  • От друга страна, имаме страните от Централна и Източна Европа, които преживяха падането на комунизма и радикалната трансформация в начина си на живот.

За тях Европа основно представляваше обещание за свобода и успех. Европа изпълни и двете очаквания, въпреки факта, че икономическата пропаст остава. Въпреки това справянето и с бежанската криза предизвика чувство у много в Централна и Източна Европа, че други вземаха решения вместо тях – и разбирам, че е нормално хората да бъдат чувствителни, когато вярват, че току-що спечеленият им суверенитет и идентичност са застрашени, дори ако това е само илюзия.

Не е нужно дори да го изричаме, но Европа не може да прави компромиси, що се отнася до демократичното върховенство на закона, тъй като това е основата на съюза.

Но всезнаещото сочене с пръст от страна на Берлин със сигурност е по-малко продуктивно, отколкото интелигентни политики, предназначени да балансират интересите.

  • От друга страна, имаме южните държави членки, които все още страдат от последствията на финансовата криза. Въпреки че икономиките им се възстановиха в много отношения, все още има региони, в които 25, 30 или 40% от младите хора не могат да намерят работа. Ние в Германия не може да пренебрегнем това.

Редно е да обърнем внимание тогава, когато в Италия – от всички възможни места – основа на Европа и един от най-близките ни партньори днес, почти всеки един от двама вярва, че страната не извлича полза от членството си в ЕС. Европа има нужда и да намери убедителен отговор на много различни нива за основателните очаквания на хората, що се отнася до солидарността в Южна Европа.

Дами и господа,

Когато говорим за голяма Европа, незабавно се появява въпросът за способността на Европа да действа. Очевидно голяма Европа не бива да поставя препятствия пред амбициите на онези, които искат да работят с нея по-близко от преди. Вместо да категоризираме хората като добри или лоши европейци, трябва да вземем предвид факта, че целта за все по-близък съюз на страните в Европа не е споделяна от всички държави членки.

Именно затова имаме нужда от механизми – и тук съм съгласен с Еманюел Макрон – които дават на групите в ЕС гъвкавостта да вървят напред, без да бъдат блокирани от други. Същевременно обаче вратата винаги трябва да бъде отворена за онези, които е възможно да се присъединят на по-късен етап.

Един пример за това, че този проект може да успее, се демонстрира от сътрудничеството ни в областта на сигурността и защитата, в която в крайна сметка се включиха 25 държави. Ключът към успеха бяха амбициозните цели, максималната прозрачност и постоянната отвореност към всички държави членки. Това трябва да продължат да бъдат принципите, които да направят ЕС още по-ефективен.

Дами и господа,

Да осигурим вярата на хората в Европа – а това е целта – не е толкова въпрос на това как се вземат решенията в Брюксел, колкото на това как ние вземаме решения.

Особена възможност за съвместни действия в Европа се появява тогава, когато нациите се изправят лице в лице с глобални проблеми. Самостоятелно нито една европейска държава, дори Германия, няма необходимата тежест да оформя глобализацията, търговията или международната политика.

Казаното от покойния белгийски премиер Пол-Анри Спак се оказва истина: „Има само два вида държави в Европа: малки държави и малки държави, които още не са разбрали, че са малки.“

Какво означава това, ако мислим логично? Да доверим суверенитета си на ЕС ни позволява да спечелим обратно политическо влияние, което сме изгубили отдавна като нации. Национализмът всъщност не означава „да си върнем обратно контрола“, както твърдят симпатизантите на Брекзит, но всъщност „да предадем контрола другиму“.

Запазване на суверенитета чрез близко сътрудничество трябва да бъде целта и принципът на ЕС. И именно от това се нуждаем спешно от отговор на следния въпрос: Кои са най-важните проблеми, които трябва да разрешим заедно?

Виждам три основни области:

  • Икономическа и финансова политика, в социалното ѝ измерение, която трябва да подсигури по-ефективна хармонизация на стандарта на живот – това е, което хората очакват и това е и обещанието за просперитет, което е част от европейската идея.
  • Миграционната политика, която не бива да продължава да бъде източник на разделения в Европа.
  • И най-накрая външната политика, която е въпрос на политическите сили на Европа и нейната способност да отстоява интересите си в света.

В мен няма никакво съмнение, че трябва да оставим разделенията относно европейската икономическа и финансова политика в миналото. За да се случи това, трябва да сложим край на продължаващите резерви.

В крайна сметка Германия има най-голяма полза от еврото и вътрешния пазар, отколкото повечето други държави в ЕС.

Фондът „Бертелсман“ изчислява, че германската икономика нараства с над 37 милиарда евро годишно благодарение на членството си във вътрешния пазар. Това се равняна ва допълнителни 450 евро на година за всеки един от нас. Девет от дванайсетте ни най-големи търговски партньори са държави – членки на ЕС. Шест от тях като нас използват еврото за бизнес транзакциите си.

Тоест е логично да кажем, че дълготрайната стабилност на еврото е в наш интерес тук, в Германия.

Германците обожаваме застрахователни политики. Общо сме взели около 430 милиона застрахователни полици, за да се застраховаме от всякакви рискове. Но що се отнася до опазването на общата ни валута – чакахме прекалено дълго.

Правилното решение бе според мен, че федералният канцлер за пръв път допринесе с някои детайли относно за това как европейците могат да се справят по-добре в това отношение.

Но трябва да отидем още по-далеч. Ако искаме силна, просперираща Европа, без първо и второ качество граждани, то дискусията не може да свърши тук. Предложението на заместник-канцлера Олаф Шолц да снабди Европейския съюз със свои данъчни ресурси за пръв път чрез данъка за финансовата транзакция ще бъде истинска промяна в парадигмата. И особено що се отнася до трансатлантическите връзки считам, че дигиталният данък също не е лоша идея.

  • Трябват ни повече усилия в справянето с безработицата сред младите, както и по-малко неравенство в еврозоната, например с европейска минимална заплата или европейска застрахователна система за националните застрахователни схеми за безработицата.
  • Трябва ни повече усилие от страна на ЕС в борбата срещу социалния и данъчен „дъмпинг“, например с хармонизация на корпоративния данък – това е единственият път напред.
  • Имаме нужда от повече подкрепа за структурните реформи и повече инвестиция, например в дигиталната трансформация, едно от големите предизвикателства за бъдещето ни.

Всичко това защитава икономическата стабилност на Европа, стабилността на валутата ни и социалната хармония, за която ни завиждат по цял свят. Пестеливостта е хубаво качество, но алчността заплашва онова, което искаме да запазим и подобрим – а именно единството и силата на Европа. Всеки цент, инвестиран тук, са добре похарчени пари – защото всички ние ще пожънем ползите накрая.

Дами и господа,

Та каква е алтернативата? Наистина ли искаме да стоим безучастно и да приемем, че технологиите на бъдещето, като например автономните автомобили и изкуствения интелект, ще се развиват единствено в Силициевата долина или в Шънджън в Китай? Ако отговорът е положителен, то вярвам, че бъдещето на собствените ни държави като място за бизнес е тъмно. Така че защо да не обединим европейския рисков капитал например и не намалим бюрокрацията, поощрявайки сътрудничеството в предприемаческия сектор не само на национално, но най-вече на европейско ниво?

Германия трябва да е готова да изиграе ролята си в този случай – в полза на обединена Европа, но също така и в свой собствен интерес.

Дами и господа,

Втората политическа сфера, в която Европа е призована да действа, е миграцията и принудителното преместване.

Нито един плоблем не е тествал толкова сериозно кохезията в ЕС през последните години и никой друг проблем няма по-голям потенциал да ни раздели. Именно поради това трябва да направим всичко по силите си, за да сме сигурни, че миграцията няма да подрива кохезията в ЕС.

Вярвам, че трябва да направим две неща в това отношение:

  • Първо, в частност ние германците, трябва да престанем да се държим като морални стожери по отношение на миграцията, особено що се отнася до партньорите ни в Централна и Източна Европа. Взаимното размахване на пръст и моралната арогантност вероятно ще увеличат разделенията.
  • Второ, всички държави членки трябва да престанат да използват миграцията, за да създават политически пристрастия, особено евроскептицизъм.

Безкомпромисен съм, що се отнася до опитите да пожънем печалба от миграционните проблеми с цел да разсеем хората от собствените си политически недостатъци, включително и тези на вътрешно ниво.

Трябва ни бърз прогрес в тези области, в които вече има консенсус. Трябва да направим повече и да се справим с причините, които карат хората да бягат, и да подсигурим собствените си външни граници. Оставихме Италия и Гърция сами с тези проблеми прекалено дълго.

И също така за мен е много важно да оставим европейските граници отворени.

Шенген символизира свободата, на която се наслаждават европейските граждани. Всеки ден 1.7 милиона души преминават границите, за да работят в друга държава на ЕС. 16 милиона граждани на ЕС живеят в друга държава членка, където работят, където учат или където се пенсионират. И ние, европейците, пресичаме вътрешната граница Шенген невероятните 1.25 милиарда пъти годишно. Няма митници, няма паспортни проверки или бариери – и именно така трябва да бъде!

Да, има нужда да положим повече усилия, за да защитим външните си граници, но никога не бива да изоставяме свободата, която сме постигнали вътре в Европа. Ако направим това, ще имаме различна Европа от тази, за която много от нас мечтаят.

Някои държави, включително Германия, въведоха отново „временен граничен контрол“. Искам да подчертая, че временните проверки не бива да се превръщат в постоянни такива. Не може да обърнем времето и не може да нараним Европейския съюз по такъв начин.

Дами и господа,

Външната политика е третата сфера, в която ЕС трябва да демонстрира повече единство  и сила.

„Ние, германците, сме убедени, че все по-силен съюз между гражданите на Европа е неотложно нужен, защото хората ни трябва да споделят отговорността за запазването на световния мир с повече решителност и защото единствено обединявайки ограничените сили на отделните нации, те ще могат да изпълнят тази задача…“

Това е цитат. Обаче той не е от тази година, а от реч, държана през 1967 г. от Вили Бранд, който е германски външен министър по това време. Изглежда, че заключенията ни не са се променили много през последните 50 години. Но междувременно светът е станал несравнимо по-сложен, отколкото е бил по времето на желязната завеса.

Държанието на администрацията Тръмп поставя съвсем нови предизвикателства пред Европа. Ние сме изправени пред:

  • прекратяването на Парижкото климатично споразумение
  • изтегляне от ядрената сделка с Иран и открити заплахи за санкции срещу европейски партньори
  • и завръщането на протекционизма.

Всичко това разклаща вярата ни, че със САЩ сме съюзници в борбата за многополюсност и свят, основан на правила. И не бива да си създаваме илюзии – тази сигурност за съжаление вече е разклатена толкова силно, че се простира много отвъд президентството на Тръмп.

Съвсем естествено САЩ остават най-близкият ни партньор по отношение на външна политика и сигурност извън ЕС. Но е време да преработим трансатлантическото партньорство – не с цел да го изоставим, но за да го запазим в променен глобален контекст.

Нуждаем се от балансирано партньорство със САЩ. Това означава:

  • Да се концентрираме над съвместната работа там, където ценностите и интересите и на двете страни са балансирани.
  • Да положим повече усилия там, откъдето партньорите се оттеглят.
  • И да създадем силен европейски противовес, когато САЩ пресичат червената линия.

В последно време и в частност последните няколко седмици разбираме, че когато САЩ открито поставят под въпрос нашите ценности и интереси, ще трябва да заемем по-силна позиция в бъдеще.

Първото изпитание за този подход ще бъде ядреното споразумение с Иран. Ние, европейците, искаме да защитим тази сделка и сме единни относно това. Целта ни не е да подкрепим Техеран, а по- скоро да избегнем ядрена надпревара в Близкия изток – нещо, което би имало опустошителни последствия за собствената ни сигурност тук.

Това може да бъде постигнато единствено ако обединим силите си с Франция относно множество проблеми. Под управлението на президента Макрон Франция открива силата да извърши важни реформи и направи амбициозни предложения за бъдещето на Европа.

Кристално ясно ми е, че единственият отговор на това може да бъде силно „Да!“. Няма нужда да стигаме до съгласие за най-малките детайли веднага след началото на дебата, но имайки предвид несигурността, в частност на трансатлантическите връзки, трябва да бъде абсолютно ясно, че работим ръка за ръка, особено днес.

Това не означава, че сме главните тартори, които диктуват пътя на другите държави членки. Гледаме на себе си като на мотивираща сила, която работи решително за продължението на Европа.

Ако Берлин и Париж намерят смелостта да работят много по-цялостно заедно над икономическите, финансовите, енергийните проблеми и над проблемите със сигурността, отколкото го правиха в миналото, силно вярвам, че останалите ще последват примера. Това ще създаде нов импулс за Европа като цяло. И именно по този начин ще се приближим към постигането на целта за  по-голяма стратегическа автономност на Европа.

Дами и господа,

Позицията ни по отношение на фундаменталните ценности на либералната демокрация съвпада с тази на САЩ. В други части на света обаче авторитарните режими напредват в позициите си.

Конфликти разяждат съседите ни – в Сирия, в Украйна и в Близкия изток, и не сме стигнали доникъде, що се отнася до тяхното разрешаване, защото се провалихме в това Европа да бъде чута достатъчно. И все още се проваляме.

Европа трябва най-накрая да реагира – не завъртайки няколко болта в апарата на Брюксел, а променяйки собствените си нагласи. Имаме нужда от повече кураж, амбиция и воля да оформим външната политика. Може да се каже, че най-накрая трябва да бъдем способни да водим външна политика в Европейския съюз. За да постигнем това, от нас се изискват две неща:

  • първо – решителността да оформим заедно обща външна политика и
  • второ – способността да приложим тази европейска външна политика.

Все още сме много далеч и от двете.

Европейски съвет за сигурност вече бе предложен през 2016 г. от Франк-Уолтър Щайнмайер, който днес е федерален председател, и после от френския външен министър Жан-Марк Еро, неговия колега по това време.

Подобна институция би определила рамката на кохерентна европейска стратегия за външна политика и сигурност. Това би била предпоставката за създаване на европейски места в Съвета за сигурност на ООН. Дотогава всички 27 държави могат да се срещат веднъж в годината като Европейски съвет за сигурност.

В крайна сметка светът няма да чака, докато ние в Европа приключим с дискутирането на структурните си проблеми.

Аз в частност виждам един начин за нас да бъдем по-способни, дори тази година, да предприемаме действия относно външната политика.

Това би включвало край на проклятието на абсолютното съгласие, което често води до политики, базирани на най-малкото общо кратно. Тази система е явна покана към чужди сили да ни разделят и да се възползват от потенциала на единични членки да налагат блокада.

Едно предложение в такъв случай би било Европейският съвет да дефинира първите области, които могат да бъдат решени незабавно с гласуване на мнозинството и да направи това възможно най-бързо.

Онези, които твърдят, че това ще намали суверенитета, грешат. В крайна сметка кой все още сериозно вярва, че европейска страна може да постигне националните си цели в който и да било външнополитически конфликт от глобално значение сама? Независимо дали става дума за Иран, Украйна или Сирия, отговорът на тези конфликти винаги е един и същ – Европа трябва да действа единно. В противен случай няма да има решение!

Създаването на стабилност в съседните държави трябва да е приоритет за европейската външна политика.

Това се отнася особено силно за страните от Западните Балкани.

Ако ЕС не успее да постигне прогрес в процеса за приемане на тези държави – а в момента ние обсъждаме този проблем – последствията ще са фатални. От дълго време други сили – Русия, Китай, страните от Средния изток, тоест страни с тотално различна идея за ред и стабилност от европейските – се мъчат да запълнят тази празнина.

Естествено приемането на тези страни в ЕС означава ясно дефинирани критерии. Това никога не е било под въпрос.

Фокусът е на либералната демокрация и на функциониращата държава, която почива на върховенството на закона. Някои страни постигнаха добър прогрес в тези области. Един пример е бившата югославска република Македония, която ще се нарича Република Северна Македония в бъдеще. Албания също направи значителни крачки, осъществявайки амбициозни съдебни реформи. Затова аз подчертавам подкрепата си за условно отваряне на преговорите за присъединяване за тези две държави. Ако отнемем възможността им за присъединяване, всички реформи, които те направиха, ще бъдат напразно.

Дами и господа,

Нуждаем се и от нова Ostpolitik, тоест европейска западна политика, която показва нови начини за сътрудничество с Русия в интересите на всички европейски държави – а не само на тези, избрани от Русия, – имайки предвид опасната тишина между Вашингтон и Москва.

Тази нова Ostpolitik трябва да подаде ръка за източно сътрудничество със страни като Грузия и Украйна, които в много отношения са толкова европейци, колкото и ние, в начина, по който мислят и се чувстват.

Трябва да вземем предвид нуждите на всички европейци – тези от балтийските държави и Полша, както и тези на западните държави.

И тя трябва да намери баланса между интересите на сигурността, икономическото сътрудничество и съвместната работа над културни и академични въпроси. Това би генерирало позитивен импулс във връзките на Европа с източните държави членки.

Нещо повече – нуждаем се от съвместна европейска политика за Африка. Политика, която не дефинира континента само като реципиент на финансови помощи или износител на кризи и мигранти. По време на първата ми визита в Африка стана ясно, че Африка не иска просто помощи за развитие – тя иска истинско партньорство.

Нуждаем се и от съвместна стратегия за това как да се справим с апетита на Китай за власт, отчасти за да може да работим заедно в противодействие на опитите да се посее разделение в Европейския съюз.

Затова сме решени да направим нашето членство в Съвета за сигурност на ООН през 2019/2020 европейско членство. Разбира се, че надписът с името ни ще казва Германия, но когато говорим в Съвета за сигурност, ще говорим от името на всички държави, членки на ЕС, от 1 януари 2019 нататък. И когато гласуваме, ще ни водят повече от всякога европейските политики, които искаме да създадем с партньорите си в ЕС. Това е предложението, което отправяме!

Дами и господа,

Освен куража да се обедини, ЕС се нуждае и от правилните инструменти, за да може да приложи тези политики. Част от новата трансатлантическа реалност е, че трябва да поемем повече отговорност за собствената си сигурност, защото вече не може да разчитаме на другата страна на Атлантика да го прави вместо нас. Нуждаем се от истински европейски съюз за сигурност и защита.

Наистина постигнахме значителен прогрес, що се отнася до защитните структури, благодарение на постоянното структурирано сътрудничество.

Но по-нататъшни стъпки са необходими в този случай. Затова подкрепям предложението на Франция за Европейска интервенционистка инициатива – Европейски екип за кризисен отговор е вероятно малко по-подходящо име, който ще бъде скачен с Постоянното структурирано сътрудничество. И трябва да предложим на Обединеното кралство възможността да се присъедини към тази инициатива въпреки Брекзит.

Въпреки това не бива да извръщаме очи от друга реалност – ако поемем по този път, Германия ще трябва да запълни празнините във възможностите на Бундесвер-а. Това ще струва пари, но инвестицията в екипировката със сигурност не е същото нещо като превъоражаване.

Между другото не правим това с оглед на последните команди на президента Тръмп, а по-скоро защото искаме да изиграем своята роля в изграждането на европейски структури за сигурност, които съответно са важен компонент от – и в никакъв случай заместител за – външна европейска политика, която цели мир и сигурност.

Както се посочва в коалиционното ни споразумение, това трябва да върви ръка за ръка с увеличение на инвестициите във всички форми на дипломация – от кризисни превенции до културно разбиране. Силната защита и силната дипломация са две страни на една и съща монета, както знаем от източната политика на Вили Бранд.

Очевидно е, че европейската външна политика може да бъде само политика на мир, тъй като нито един конфликт не може да бъде перманентно решен чрез военни действия.

Овладяването на цивилни кризи трябва, в такъв случай, винаги да бъде в сърцето на европейската външна политика и политиката за сигурност. 2017 бе годината, в която постигнахме прогрес по отношение на Постоянното структурирано сътрудничество. Нека направим 2018 г. годината, в която най-накрая достигаме до промяна в цивилната част, в цивилна обща политика за сигурност и защита!

Подкрепяме управляващите в Мали, помагаме за тренирането на сили за сигурност в Сомалия и подпомагаме установяването на законност и ред в Ирак. Но първо трябва да намерим, обучим и подкрепяме експертите, от които се нуждаем за тези неща. Искаме ЕС да бъде способен да прави това самостоятелно вбъдеще. И препоръката ни към всички държави членки на ЕС е да подкрепят подобни експерти за нови цивилни пасти за европейска стабилизация.

Дами и господа,

Ние във Федералната външна служба ще продължим да уреждаме детайлите на тези ключови проблеми в идващите седмици и месеци и ще търсим напредък в това отношение на ниво политики.

Моята цел е подробни работни планове за балансирано партньорство със САЩ, нова европейска западна политика и установяването на суверенна и силна Европа.

Дами и господа,

Като местен от Саарланд идвам от регион, който постоянно се разменя между Германия и Франция през последния век. Баба ми прекара целия си живот в същия град, същата улица и в същата къща – и въпреки това е имала пет различни паспорта в живота си. Не защото самата тя е променяла адреса си, но защото светът около нея се променяше.

На моето поколение му бяха спестени подобни турбуленции. Пораснах с усещане за мир, в обстановка на помирение и с чувство за свобода. Аз съм част от поколението Interrail. През лятото, когато навърших 17, обиколих цяла Европа с влак.

Демокрация, върховенство на правото и човешки права – голяма част от това, което някога се приемаше за даденост от моето поколение, днес е поставено под въпрос. И отново трябва да се научим как да противостоим на това, а не просто да бъдем безучастни зрители.

Затова „Пулсът на Европа“ е невероятна инициатива. Тя събра десетки хиляди хора на улиците – но не фрустрирани, гневни хора. Вместо това най-накрая виждаме хора, които са изпълнени с оптимизъм и имат позитивно послание. Това е възможно и в Германия!

Ентусиазмът за Европа не идва сам. И затова трябва да създадем повече възможности и събития за хората – най-вече младите хора – да се срещат. Например Европейски ден на младежта, в който всички млади хора от всички държави членки да могат да се срещнат, да празнуват, да говорят и да откриват заедно приликите и различията на европейската култура.

Или защо да не използваме по-добре дигиталната технология в дебат из цяла Европа, например Европейски киберфорум, в който всеки европеец ще може да изрази със свои думи, чрез дигитален преводач, който превежда казаното в реално време?

Естония вече разви този тип онлайн инструмент и съм сигурен, че нашите приятели естонци с радост ще споделят своя опит с нас.

В частност този последен аргумент – повече политически дебат – е много важен за мен. Европа означава повече от хармония и приятелство между държавите. Европа означава политика, което означава дебатиране на мненията демократично и отвъд границите.

Нуждаем се от нова форма на политизиране, за да преодолеем поляризацията, причинена от тази нова форма национализъм, на която сме свидетели.

  • Колко средства искаме да изразходваме в борбата с безработицата сред младите?
  • Колко могат да бъдат ограничени гражданските свободи в борбата срещу тероризма?
  • Какво искаме – да пестим повече или да инвестираме повече?

Всички тези въпроси са силно политически. Германска, френска или каквато и да била национална позиция не е проблемът. Съревноваващите се политически идеи са проблемът. Нима има нещо по-изумително?

Новият Европейски парламент ще бъде избран след година.

Не може да оставим тези избори на националисти и популисти, които са неспособни на компромиси.

Затова трябва да използваме кризите и очакванията в Европа за създаване на конструктивна политизация. Там, където няма дебат, електоратът губи ориентация.

Когато гласоподавателите останат с впечатление, че бюлетината им няма силата да донесе демократична промяна на курса, тогава става много лесно за популистите да поставят системата под въпрос, както видяхме много пъти през последните години.

Така че нека си припомним старото преимущество на демокрацията – да спорим честно един с друг! Европа има нужда от надпревара между най-добрите идеи.

Дами и господа,

Може ли някой всъщност да се гордее с определена националност? Считам, че това е нещо, което всеки трябва да реши за себе си. Историята на Саарланд във всеки случай показва, че националността може да бъде въпрос на съвпадение.

Аз се гордея със свободата, демокрацията, отвореното ни и толерантно общество, мирното ни съвместно съществуване и социалната кохезия. Нито едно от тези неща не може да се приема за даденост – ние сме се борили за тях и те се защитават от хората в тази страна. Това е, с което се горде

Размирици и сълзотворен газ на протеста в Атинa

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917132

Размирици и сълзотворен газ на протеста в АтинaКъм Преспанското езеро се заканиха да тръгнат част от протестиращите пред парламента в Атина. На площад „Синтагма” снощи имаше сблъсъци с полицията. За да разпръснат демонстрантите, според които Македония е гръцка, силите на реда използваха сълзотворен газ, предаде NOVA.  Протестите приключиха около полунощ.

След Северна Корея администрацията на Тръмп се насочва към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286485_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2

 Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия, пише в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

Очаква се президентът да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, посочват висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че е „възможно“ да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът на четири очи може да хвърли сянка върху мероприятието на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен Ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало. Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум.

„След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме“, заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност са били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. „Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново“, казва източникът на „Вашингтон пост“.

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

По-рано тази седмица той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики.

Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че подобно мероприятие е преждевременно предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп.

„Посланик Хънсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва“, казва сенатор Джон Ховън от Северна Дакота, според когото все още се работи върху детайлите на визитата.

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия и да демонстрира добра воля. 

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторът от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл. 

Според  сенатор Джон Нийли Кенеди от Луизиана, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

„Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак“, пояснява той. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Изглежда 1968-ма все още не е съвсем завършила

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/17/3200487_izglejda_1968-ma_vse_oshte_ne_e_suvsem_zavurshila/?ref=rss


Когато приключва разрушителната Втора световна война, мнозина са вярвали, че започналата в<br />разрушена Европа реконструкция ще отвори пътя и на модернизацията на общества, които не са<br />успели да предотвратят световната война. Шестдесетте години на ХХ век са станали емблематични за тази промяна.<br /><br />От една страна, надежди за обновление и по-добър, по-свободен, по-благоденстващ живот, от друга страна - общества, които по същество остават също толкова...

270 000 лв. са осигурени за доставка на компютърни конфигурации за офис техниката в МВР

http://nakratko.bg/category/60/161068/


През 2018 г. по бюджета на Министерство на вътрешните работи са осигурени финансови средства в размер на 270 000 лева за доставка на компютърни конфигурации. Това заявява вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Как бежанците променят Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286484_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 В Брюксел лесно се забелязват последиците от миграционната криза. Службата за предоставяне на убежище се намира само на няколко километра от европейската централа. Там постоянно има опашки от бежанци и мигранти, които или искат да подадат молби за убежище, или колкото се може по-бързо да получат разрешение да продължат пътя си към Франция или Великобритания. Много от африканците казват, че се пристигнали в Белгия през Италия, Австрия, Германия или Франция - очевидно в нарушение на регламента от Дъблин. Защото според Дъблинското споразумение, всички тези хора е трябвало да подадат молба за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли. С други думи: системата, която ЕС напразно се опитва да реформира, не функционира.


В това е убеден и белгийският вътрешен министър от национално-консервативната партия N-VA Ян Ямбон. Той иска да въведе по-строги мерки срещу нелегално пребиваващите в Белгия мигранти. През май се стигна до един трагичен инцидент, когато белгийски полицаи откриха стрелба срещу автомобил с нелегални мигранти от Ирак и застреляха едно двегодишно момиче. На последните избори през 2014 година партията N-VA спечели доста гласове  и за първи път влезе в управлението на страната. 

Така е в много европейски страни

В много държави от ЕС миграционната и бежанска криза доведе до това, че на политическия хоризонт изгряха звездите на силни дяснопопулистки опозиционни партии - във Франция, Холандия, Дания, Швеция и Германия. В някои европейски страни десните популисти дори участват в управлението - Белгия, Финландия, Австрия и Гърция, а в трети, като Полша, Унгария, Чехия и отскоро Италия, правителствата изцяло са съставени само от популисти. 

Експертът по европейските въпроси от фондация "Карнеги" Щефан Лене казва по този повод, че в миграционната криза популистките партии са открили една тема, която предизвиква големи емоции и поляризира обществото. Да припомним, че шефът на фракцията на германските десни популисти от "Алтернатива за Германия" Александер Гауланднарече бежанската вълна от 2015 година „подарък" за неговата партия.

„ЕС е докаран до ръба на пропастта“

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс смята, че силата на десните популисти и нерешената миграционна криза могат да доведат не само до правителствена криза в Германия, но и да застрашат сплотеността на ЕС. „През последните години темата за миграцията докара ЕС до ръба на пропастта. Миграцията играе ключова роля в много страни“, заяви той миналия вторник в Европарламента и призовава страните-членки на ЕС да загърбят националистическите си интереси и да проявят солидарност. „Кризата може да бъде решена само на общоевропейско ниво“, посочи Тимерманс.

Много от дяснопопулистките правителства обаче не споделят това становище. „Неспособността на ЕС да се справи с темата доведе до един вид ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са срещу мигрантите, са противници и на ЕС. И затова постоянно прибягват до национални мерки - гранични контроли, огради и горни граници за прием на бежанци. Затова и надеждата на германската канцлерка, че може да договори едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна“, казва Щефан Лене.

Критиките срещу Меркел


Ангела Меркел пледира за координирани действия, за двустранни споразумения между страните-членки и за европейска служба за предоставяне на убежище, която трябва да взема решения на общите външни граници на ЕС. Независимо от силните дяснопопулистки тенденции в Европа, общността трябва да отговори на няколко важни въпроса, смята германската канцлерка: „Достатъчно ли сме силни, за да се погрижим за развитието в страните, от които пристигат хората, тоест за развитието на африканския континент? Можем ли да въздействаме по-добре така, че да бъде прекратена войната в Сирия, откъдето милиони хора бягат? Грижим ли се достатъчно за бежанските лагери в близост до родните страни на тези хора? В състояние ли сме да въведем навсякъде (в Европа) еднакви процедури?

Не само опозицията в Берлин, но и правителствата на някои страни, като Унгария и Полша, обвиняват германската канцлерка, че е направила огромна грешка, отваряйки границите и допускайки в страната почти един милион търсещи убежище. Председателят на фракцията на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд смята, че сега Меркел трябва да си понесе последствията. „Никой не иска да следва тази политика. С пълно право Полша, Унгария, Чехия и Словакия казват, че тях не ги засяга това, че госпожа Меркел е поканила толкова много хора в Германия. Ние не сме канили никого, припомнят те с право“, заяви Гауланд в Бундестага през март.

А всъщност проблем вече няма 

От 2015 година насам броят на пристигащите в Гърция, Италия, но също и в Германия хора е намалял със 75 процента. Тоест миграционната картина се промени, но въпреки това популистките партии и правителства продължават да настройват хората срещу мигрантите. А въпросите, по които спорят политиците в Европа и Германия, отчасти отдавна са решени. Седем държави, сред които Германия и Белгия, отново въведоха частични гранични контроли.

 

„Въпреки рязко намалелия брой на бежанци и мигранти, хората вярват, че миграцията е излязла извън контрол. Всички са се съсредоточили изцяло върху тази тема. А повечето хора в Австрия или Германия не са засегнати пряко от присъствието на бежанци и мигранти. Но медиите се концентрират до такава степен върху миграцията, че я направиха вирулентна тема“, казва Щефан Лене.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване