В понеделник започва продажбата на електронни винетки

https://www.mediapool.bg/v-ponedelnik-zapochva-prodazhbata-na-elektronni-vinetki-news287585.html

На 17-ти декември - понеделник в 14 часа започва продажбата на електронни винетки за 2019 г. Те ще могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Това съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Разяснителна демонстрация как ще се купуват електронните винетки ще бъде направена в деня, в който стартира продажбата им. Чрез 500 терминала за самотаксуване също ще може да се купуват електронни винетки. Те ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички купили винетка ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна. Цените на всички видове електронни винетки остават същите. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка – уикенд с цена от 10 лв. Тя ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя. Предназначена е за хората, които по-рядко пътуват.

На Женския пазар в София: Да бутнем сграда, за да сложим нови павилиони

https://offnews.bg//obshtestvo/na-zhenskia-pazar-v-sofia-da-butnem-sgrada-za-da-slozhim-novi-pavili-693937.html

На "Женския пазар" в София да бъдат изградени 22 нови павилиона и алеи, като за целта се събори стара административна сграда в района откъм бул. "Сливница". 

Това предлага Драгомир Димитров, директор на общинското дружество "Пазари Възраждане", което включва още пазара "Димитър Петков", Ротондата на Централна гара  и амфитеатъра в градината на НДК. 

Сградата в момента не се използва заради лошото си състояние, за основен ремонт ще са необходими около 800 000 лева, което според Димитров е нерентабилно. Ако на мястото се изградят нови 22 павилиона, те ще носят приходи, а и пространството ще се отвори, обясни шефът на "Пазари Възраждане". Той вече е поискал разрешение от главния архитект на София Здравко Здравков, стана ясно още на семинар за бюджета на София. 

В "Пазари Възраждане" се работи по програма за изграждане на колонки за електромобили на двата ни пазара. Изгражда се система за модерно видеонаблюдение и ново лед осветление, каза още Димитров. 

Ръководството работи и по проект за онлайн поръчки и доставки от сергиите до дома или офиса, като за целта търси партньори да поемат дейността. 

Експлозия в Япония, десетки ранени при взрив в Сапоро

https://petel.bg/Eksploziya-v-YAponiya--desetki-raneni-pri-vzriv-v-Saporo__295463

Огромна експлозия и огън са избухнали в ресторант в северния японски град Сапоро, съобщават BBC и други световни медии. По данни на японска...

Второкласници се оказаха в снежен капан на Витоша

https://petel.bg/Vtoroklasnitsi-se-okazaha-v-snezhen-kapan-na-Vitosha__295462

Снимка Булфото, архив Група от 40 деца във втори клас са блокирани на хижа "Алеко" на Витоша. Учениците празнували там коледното си тържес...

Египет откри гробница на 4440 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=387793

Добре запазена гробница на около 4440 години е била открита в Египет. Откритието е било направено южно от столицата Кайро. Това оповестиха египетските власти в събота, съобщиха световните информационни агенции. Находката се счита за уникална и сред най-значимите подобни открития за последните десетилетия, признават властите.

Директорът на зоопарка в София иска по-скъп билет и да управлява 10% от приходите

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/12/16/3362977_direktorut_na_zooparka_v_sofiia_iska_po-skup_bilet_i/?ref=rss


Повишаване на цената на билета за възрастни от 4 на 6 лева е една от промените, които директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов планира за предстоящата 2019 г. Бориславов представи плановете си за следващата година пред журналисти в Правец, където утре ще се открие семинарът на Столичната община за бюджета за следващата година.<br /><br />Целта на директорът на зоопарка е да промени структурата и устава на управляваното от него дружество така, че то вече да не се издържа...

Зографски с нови точки за Световната купа

https://www.24chasa.bg/sport/article/7202665

Зографски с нови точки за Световната купаБългарският ас в ски скока Владимир Зографски спечели поредните си точки за Световната купа. На голямата шанца в Енгелберг (Швейц) националът зае 26-о място с 245.1 т (130 м и 129,5 м). Това съобщиха от БФСки. Лидерът в генералното класиране Руй Кобаяши (Яп) постигна четвърти успех за сезона, след като събра 294.4 т (144 м и 137 м).

"Жълти жилетки" все още блокират движение в някои райони на Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202662

"Жълти жилетки" все още блокират движение в някои райони на Франция Протестиращи от движението на "жълтите жилетки" все още блокират десетина пътни участъка с кръгово движение в някои райони на Франция днес, въпреки че мобилизацията против икономическата несправедливост изглежда отслабва през петия уикенд от началото на протестите, предаде Асошиейтед прес. Пътните блокади продължават въпреки призива на министъра

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7202656

Актуална пътна обстановкаИнформация на Агенция „Пътна инфраструктура” за състоянието на републиканските пътища към 17.30 ч. на 16.12.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 3° до + 9°. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в цялата страна. Слаб дъжд вали в по-голямата част от страната.

Заваля сняг и настана хаос по магистралите

https://www.actualno.com/society/zavalja-snjag-i-nastana-haos-po-magistralite-news_712025.html

На магистрала "Хемус" имаше няколкочасова блокада заради аварирал камион. В момента колите се изтеглят в посока София, но опашкат е километрина. Задръстването беше предизвикано от усукал се ТИР при тунел "Топли дол", който вече е отстранен от пътя. Затруднено беше движението на входа на София откъм Перник. През деня имаше проблеми на магистрала „Люлин”. Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала „Люлин” на изхода от София. Кам

Ад в тунелите на АМ "Хемус": Коли, заклещени над час и половина!

http://www.cross.bg/opitvat-horata-zakleshteni-1591771.html

/КРОСС/ Стотици автомобили са заклещени в капан в тунелите на АМ "Хемус", предаде "24 часа". Колите стоят неподвижно вече час и половина. Хората слизат от автомобилите и се питат какво се случва. Най-тежко е положението във втория тунел след Ботевград в посока София. Болни хора и бременни жени вече са изпаднали в истерия, сигнализират ни попаднали в задръстването. Много от колите са с включени двигатели, което прави дишането не възможно. От двете страни на тунела има полицаи, които се опитват да регулират движението, което е затруднено заради снеговалежа. Хората се опитват да се свържат с АПИ и други институции, но без успех.  

Джон Съливан: Защитаваме правата и на българите, ако са нарушени - санкции

https://frognews.bg/novini/djon-salivan-zashtitavame-pravata-balgarite-ako-narusheni-sanktsii.html

„САЩ се отнасят много сериозно към опазването на човешките права. Защитаваме правата на човека, било то правата на Джамал Хашоги, нарушени от саудитците, които го убиха, било то за гражданите в България. Човешките права са много важни. Отнасяме се много сериозно. В Щатите имаме правни механизми за налагане на санкции срещу нарушаващите ги”.

И в студ и в мраз! Кресна на "барикадата"! Свиркат си, развяват знамена и скандират! Поставиха искане за светофар на главния път! /Снимки/

http://www.struma.com/obshtestvo/i-v-stud-i-v-mraz-kresna-na-barikadata-svirkat_143245/

И тази неделя десетки жители на Кресна се събраха на пешеходната пътека в центъра на града, за да протестират срещу системата.

Надули свирки, с музика, маршове и развети знамена протестиращите се опълчиха на "мафията" и искаха оставката и. Това е поредният протест в града и въпреки очакванията, че студът ще остави кресналии по домовете им тази вечер те отново излязоха и се събраха на площад "Кресненско въстание".

Тази вечер протестиращите от Кресна...

Продължава

"Левски" има неголямо задължение, обяви Красимир Иванов

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362975_levski_ima_negoliamo_zaduljenie_obiavi_krasimir_ivanov/?ref=rss


"Левски" не е уведомен официално за иск за обявяване на клуба в несъстоятелност, каза изпълнителният директор на сините Красимир Иванов. Той коментира новината, че Софийският градски съд (СГС) е разпоредил решение в полза на фирмата "Титан 77", която организира чартърни полети.<br /><br />"Официално в клуба такава информация, за такова дело не е постъпвала, очевидно информацията е притеснителна и утре сутрин ще направим проверка, за да видим колко са верни...

Победен край на годината за ЦСКА-София

http://clubz.bg/77237-pobeden_kraj_na_godinata_za_cska_sofiq

ЦСКА-София победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 в последен мач от 20-ия кръг на Първа лига и остава на 6 точки от лидера "Лудогорец" и на 4 пред "Левски" в зимната пауза.

Това бе и заключителният двубой за 2018 г. Той не мина без перипетии заради снега. Началният час на срещата бе 17:30, но бе отложен за 19:00, за да могат домакините да почистят поне донякъде терена на стадион "Българска армия". 

Али Соу вкара в 14-ата и 28-ата минута, а Серкан Юсеин намали в 68-ата. Двата отбора разделиха по едно полувреме, "червените" бяха по-ефективни.

Очаквайте подробности и снимки.

Победен край на годината за ЦСКА-София (СНИМКИ)

http://clubz.bg/77237-pobeden_kraj_na_godinata_za_cska_sofiq_snimki

ЦСКА-София победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 в последен мач от 20-ия кръг на Първа лига и остава на 6 точки от лидера "Лудогорец" и на 4 пред "Левски" в зимната пауза.

Това бе и заключителният двубой за 2018 г. Той не мина без перипетии заради снега. Началният час на срещата бе 17:30, но бе отложен за 19:00, за да могат домакините да почистят поне донякъде терена на стадион "Българска армия". 

Али Соу вкара в 14-ата и 28-ата минута, а Серкан Юсеин намали в 68-ата. Двата отбора разделиха по едно полувреме, "червените" бяха по-ефективни.

При това състояние на игрището бе ясно, че мачът ще е на надлъгване. В 14-ата минута Десподов центрира, топката рикошира в снежна буца и това се оказа решаващо Али Соу да я засече в мрежата - 1:0. Малко след това Николай Бодуров стреля с глава, а вратарят Кайзер изби.

Не закъсня и вторият гол, дошъл отново от акция на Десподов и чудесно подаване към Соу за 2:0. Малко след това голмайсторът бе заменен от Мауридес, за пореден път показал, че не е във форма.

В края на полевремето и "Ботев" направи принудителна смяна - Йордан Минев отстъпи на Густафо Афонсо.

След почивката "канарчетата" излазоха решени да променят резултата, докато "червените" заиграха твърде лежерно. Стивън Петков имаше добра възможност, но стреля от малък ъгъл, вместо да опита подаване. Малко след това топката срещна ръката на Рубен Пинто при удар на Тодор Неделев.

В 68-ата нашумелият Серкан Юсеин зрелищно намали с глава след хубаво центриране отдясно. До края на мача гостите успяха да стигнат до още няколко опасности, като възможностите се откриха най-вече пред Стивън Петков. Негов гол не беше зачетен заради засада - справедливо.

Така "Ботев" е пети - на точка зад "Берое". "Лудогорец" има 51, ЦСКА-София - 45, "Левски" - 41, "Берое" - 36, "Ботев" - 35, "Черно море" - 31 и т.н.

По-рано днес "Лудогорец" би "Дунав" (Русе) с 2:0 като гост. Якуб Шверчок откри в 16-ата минута, а в 81-ата Клаудиу Кешеру удвои. Това бе неговият 16-и гол за сезона. "Орлите" удариха две греди, но и този мач с тяхно участие не мина спорно съдийство. 

В края на първото полувреме гол на Яцек Горалски не беше зачетен заради засада на Кешеру, който оказваше влияние на ситуацията. В 53-тата Козмин Моци удари с лакът в лицето Ахмед Ахмедов, но реферът Никола Попов реши да не отсъжда 11-метров удар за домакините.

В друг двубой от днес "Етър" би "Септември" с 2:0.

Проф. Тодор Попов: Стайният аеропланктон събужда зимните алергии

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7201048

Проф. Тодор Попов: Стайният аеропланктон събужда зимните алергииВирусите влошават астмата и алергичния ринит, сред фините прахови частици най-злосторен потенциал имат продуктите от изгарянето на дизелово гориво, казва проф. Тодор Попов - алерголог в Клиниката по професионални заболявания в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Свети Иван Рилски” в София. - Проф.

Духовият оркестър на ВМС ще изнесе коледен концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387797

Представителният духов оркестър на Военноморските сили на България ще изнесе годишния си празничен концерт, научи Moreto.net. Концертът ще се състои с вход свободен на 20 декември, от 19 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Вижте резултати и класиране в Първа лига

https://petel.bg/Vizhte-rezultati-i-klasirane-v-Parva-liga__295461

Първа лига – XX кръг: Славия – Верея 4:0, Витоша – Черно море 1:1, Локомотив – Ботев (Вр) 4:0, Берое – Левски 2:1, Дунав – Лудогорец 0:2, Етър – Септ...

България ще изгражда център за подготовка на сили за специални операции

https://petel.bg/Balgariya-shhe-izgrazhda-tsentar-za-podgotovka-na-sili-za-spetsialni-operatsii__295460

България ще изгражда център за подготовка на сили за специални операции. Това обяви президентът Румен Радев в Йордания, където днес се ср...

Зимно бедствие: Сняг и виелици блокираха половин България

https://petel.bg/Zimno-bedstvie--Snyag-i-vielitsi-blokiraha-polovin-Balgariya-__295459

Сняг и виелици блокираха частично половин България. Зимната стихия спря почти напълно полетите от летище София. Затруднено беше движен...

Ще има руска делегация на форума в Давос, въпреки санкциите срещу руски олигарси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202626

Ще има руска делегация на форума в Давос, въпреки санкциите срещу руски олигарси Руска делегация на високо равнище ще участва в Световния икономически форум в Давос през януари. Това съобщиха днес организаторите, след като Москва заплаши да бойкотира проявата заради американските санкции, предаде ДПА. Премиерът Дмитрий Медведев предупреди миналия месец, че руски представители няма да отидат на годишната политическа и бизнес

Освободиха за движение пътя в района на тунел "Топли дол"

https://www.actualno.com/crime/osvobodiha-za-dvijenie-pytja-v-rajona-na-tunel-topli-dol-news_712023.html

Отстранен е ТИР, завъртял се преди час и препречил движението на моторни превозни средства в района на тунел „Топли дол”, посока София. Възстановено е пропускането, което се осъществява бавно, заради падналия снеговалеж и мъгла в района. Пътна полиция и АПИ работят по отстраняването на сходен проблем, възникнал в отсечката между Мездра и Ботевград. Там движението в момента е затворено и в двете посоки, съобщиха от МВР. На автомагистрала „Тракия” движениет

Нови зрелищни изригвания на вулкана Попокатепетъл (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-zrelishtni-izrigvaniia-na-vulkana-popokatepetyl-video-2137560

Зрелищни изригвания на мексиканския вулкан Попокатепетъл през уикенда, съобщава Ройтерс.
 
В събота вечер кратерът избълва 2-километров стълб от пепел и огромни потоци лава започнаха да текат по склоновете му.

България и Йордания ще си сътрудничат в борбата с радикализацията и терорризма

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362964_bulgariia_i_iordaniia_shte_si_sutrudnichat_v_borbata_s/?ref=rss


На среща в столицата на Йордания Аман президентът Румен Радев и крал Абдула II изразиха готовност за засилване на сътрудничеството и обмяната на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, предаде пресслужбата на президента.<br /><br />Държавните глави смятат, че политическият диалог между двете страни е добра основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката,отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. От вчера президентът Румен Радев е на...

Румен Радев призова за увеличаване на икономическия обмен между България и Йордания

https://www.actualno.com/asia/rumen-radev-prizova-za-uvelichavane-na-ikonomicheskija-obmen-mejdu-bylgarija-i-jordanija-news_712001.html

Доверието и взаимното уважение не само на политическо ниво, но и между представителите на бизнеса от България и Йордания, са инвестиции в последващото разширяване на двустранния икономически обмен. Това заяви днес президентът Румен Радев на бизнес форум в Аман, в който участваха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката и хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от пресслужбата на Президентството. В рамките на форума българск

Четири области в Северна България да се готвят за сняг утре (обобщение)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362967_chetiri_oblasti_v_severna_bulgariia_da_se_gotviat_za/?ref=rss


Областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново са с предупреждение за опасност "жълт код" за сняг и поледица утре - 17 декември, се вижда от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.<br /><br />Днес ранният следобед донесе обилен снеговалеж в Западна България, а предупрежденията за опасност при пътуване, които първоначално обхващаха само Северозапада, постепенно обхванаха и Благоевградско, Пазарджишко, Пловдивско и Смолянско.<br /><br...

Българинът е еврооптимист

http://www.moreto.net/novini.php?n=387790

Какво е отношението на българските граждани към различните кризи във водещи страни от Европейския съюз (протести на "жълтите жилетки", други социални протести на територията на цяла Европа, Брекзит, оставката на Меркел от лидерския пост в партията ѝ)? На този въпрос се опитва да отговори ново социологическо проучване на агенция "Афис", осъществено в периода 8-12 декември.

Млада шофьорка се обърна по таван (СНИМКА)

https://pik.bg/млада-шофьорка-се-обърна-по-таван-снимка-news804675.html

Млада шофьорка се обърна по таван (СНИМКА)

Млада шофьорка обърна колата си по таван край Враца. Ситуацията е заснета от BulNews.

Инцидентът е станал преди около час на пътя за Оряхово, малко след разклона за Веслец. Младото момиче е пътувало за Плевен, когато колата му „Фолксваген Голф“ е поднесла на непочистения път и е катастрофирала. Жената загубила контрол над автомобила си, който е с плевенска регистрация, и той излетял извън пътното платно, след което се преобърнал по таван.

Младото момиче е откарано в болница с леки наранявания, а в момента на мястото на инцидента са пристигнали близките й и пътна помощ, които изтеглят колата.

На около 100 метра от катастрофата, на първия завой в посока Оряхово, има аварирали тирове и движението е затруднено.

Шефът на Софийския зоопарк: Цената за вход трябва да се вдигне и да се въведе семеен билет

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-sofijskia-zoopark-tcenata-za-vhod-triabva-da-se-vdigne-i-da-693936.html

Билетът за вход в Софийския зоопарк да се увеличи от 4 на 6 лв. за възрастни, иска шефът му Добромир Бориславов. Цената обаче ще се запази при "Семеен билет" за посещение на родители с две деца. 

Това ще предложи ръководството на Зоологическата градина на Столичния общински съвет догодина, стана ясно от думите на Бориславов на семинар за бюджет 2019 на София. Според него е необходимо да поскъпне и лятното зооучилище за децата, като таксата, която в момента е 60 лева, стане 100 лева. Бориславов уточни, че във всеки голям град, който е туристически център в Европа, зоологическата градина е в ТОП 5 на посещаваните обекти. Таксата за вход обаче била между 17 и 40 евро, а чужденците се чудели как у нас в зоопарка се влиза за по-малко пари, отколкото струва едно кафе в Западна Европа. 

357 360 души са посетили зоопарка през тази година, което е с 8% ръст спрямо 2017 г. Приходите са 1,17 млн. лв., или с 14,7% ръст спрямо 2017 г. “Това означава, че сме успели да върнем над 47% от средствата за издръжката на зоопарка на общината, отчете Бориславов. При 

Догодина ще се изградят нови външни пространства за чакалите. Софийският зоопарк ще има и специални колички за семейства с малки деца за разходка и обиколка сред животните. 

Бориславов е категоричен, че зоологическата градина трябва да получи право да си осигурява приходи от стоки и услуги, за да не разчита само на продажба на билети и бюджет от общината. 

Пет нови островчета в Холандия ще са от полза за биоразнообразието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202592

Пет нови островчета в Холандия ще са от полза за биоразнообразието "Тук по-рано гъмжеше от риба", заяви горският пазач Андре Донкер, припомняйки си крясъците на мигриращи птици и впервайки поглед в мътните води на Маркермер - един от най-големите сладководни водоеми в Европа, предаде Франс прес. Сега езерото сякаш е лишено от воден живот. Затова там наскоро с помощта на иновативни технологии бяха построени 5

Сълзотворен газ срещу протестиращи в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/sylzotvoren-gaz-sreshtu-protestirashti-v-bruksel-news_712020.html

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Брюксел, съобщава АФП. До употребата на сила се стигна, след като хиляди крайнодесни активисти влязоха в сблъсъци с органите на реда по време на протест срещу Пакта за миграция на ООН. Около 5500 души се отзоваха на призива да излязат на демонстрация в квартала, където са разположени европейските институции. Някои държаха плакати с надписи „Нашите хора на първо място“ и „Достатъчно, затворете гр

Пламен Георгиев: „С едно решение, Върховният касационен съд наруши баланса между трите власти"

http://www.cross.bg/georgiev-litza-plamen-1591768.html

/КРОСС/ „С едно решение, Върховният касационен съд (ВКС) наруши баланса между трите власти. Въпросът е, че законодателят беше пределно ясен. Прекратяването на производство срещу определено лице, не е пречка за предявяването на иск, а сега се казват, че е" това каза в интервю за предаването „Беновска пита" по Канал 3 председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, по повод промените на Антикорупционния закон, касаещи отнемане на незаконно придобито имущество. „Прекратяват се производства срещу лица за огромни суми, а не е редно", коментира той. Георгиев посочи, че това касае 20 установени лица, за сума от повече от 22 милиона лв. „Говорим за лица замесени в пране на пари. С това тълкувателно решение, че съдът обвърза гражданската конфискация с производството, сега се прекратяват производства срещу тези 20 лица. Те са обществено познати, единият от тях е Христо Бисеров, а другите са замесени в отвличания", обясни Георгиев. „Не е редно ВКС да променя така законодателните решения. Законодателят казва, такава беше волята ни през 2012, такава е и сега", каза още Пламен Георгиев.

Мандарини пълнени с киноа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7202596

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Такова чудо на „Хемус” не е имало, цяла България гледа и не вярва на очите си (Снимки, Видео)

https://petel.bg/Takova-chudo-na----Hemus----ne-e-imalo--tsyala-Balgariya-gleda-i-ne-vyarva-na-ochite-si--Snimki--Video-__295458

Лошото време обърка плановете на стотици шофьори, избрали неделния ден, за да се приберат по родните си места. Обилният снеговалеж затруп...

Тежка катастрофа на Е-79, лекари и полицаи се борят да извадят шофьора от смачкания автомобил (Снимки)

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-na-E-79--lekari-i-politsai-se-boryat-da-izvadyat-shofora-ot-smachkaniya-avtomobil--Snimki-__295457

Мъж пострада при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Враца и Монтана. Лек автомобил “Опел Астра” е катастрофирал тази вечер ...

Тръмп готов да прекрати работата на правителството заради стената с Мексико

https://petel.bg/Tramp-gotov-da-prekrati-rabotata-na-pravitelstvoto-zaradi-stenata-s-Meksiko__295456

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на всичко, включително и на частично спиране на работата на правителството заради финансирането ...

Джон Съливан: „Турски поток“ не е подкрепян от правителството на САЩ

https://dnes.dir.bg/politika/dzhon-salivan-turski-potok-ne-e-podkrepyan-ot-pravitelstvoto-na-sasht

Работим за освобождаване на украинските моряци задържани от Русия, посочи заместник-държавния секретар на САЩ

Отстраниха тира, препречил движението край тунел "Топли дол"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202589

Отстраниха тира, препречил движението край тунел "Топли дол"Отстранен е тир, завъртял се преди час и препречил движението на моторни превозни средства в района на тунел „Топли дол”, посока София. Възстановено е пропускането, което се осъществява бавно, заради падналия снеговалеж и мъгла в района. Пътна полиция и АПИ работят по отстраняването на сходен проблем, възникнал в отсечката между Мездра и Ботевград.

41 души пострадаха при взрив в кафене в Япония (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/dyshi-politziyata-kafene-1591767.html

/КРОСС/ Над 40 души са пострадали при взрив в кафене в северния японски град Сапоро, съобщи ТАСС, позовавайки се на Киодо. По данни на полицията при инцидента са пострадали 41 души, един от които е в тежко състояние. Пожарникарите са успели да потушат пожара, но кафенето почти изцяло е унищожено.  Не се посочват причини за взрива. Води се разследване. От полицията отцепиха района като предпазна мярка. Свидетели разказват, че малко преди експлозията се е усещала силна миризма на газ.На кадри, разпространени от местни медии, се виждат отломки, множество линейки и огнеборци, които евакуират хора от полуразрушените околни сгради. Според японската телевизия Ен Ейч Кей, заведението се е помещавало на долните етажи на жилищна сграда, разположена на около 3 километра югоизточно от центъра на града. video: https://www.youtube.com/watch?v=196k2oeZZZQ    

В Левски признаха за дългове, искат обявяване на клуба в несъстоятелност

https://offnews.bg//futbol/v-levski-priznaha-za-dalgove-iskat-obiaviavane-na-kluba-v-nesastoiate-693935.html

В Левски признаха за дълг към фирма, която поиска обявяването в несъстоятелност на клуба от съда. Изпълнителният директор на клуба Красимир Иванов обаче побърза да успокои страстите на "Герена".

"Утре ще направим проверка, за да видим колко са верни данните. Такава информация при нас не е постъпвала. Информацията очевидно не е фалшива. Фирмата ни е позната. Работим с нея от няколко години. Имаме задължение към тях. Ще направим плащания към тях. Те са симпатизант на Левски, който съдейства за школата ни, да поръчаме компютри.

Така че по-скоро ще искам да разбера утре истината, за да са ясни взаимоотношенията. Ние сме в добри отношения с тях, така че вярвам, че всичко ще бъде уточнено. Не искам да звучи така, сякаш подценявам характера на новината. Разбирам колко сериозна е тя. Мога само да кажа, че въпросът ще го решим веднага. Още утре", каза Иванов пред "Дарик".

Молбата за откриване на производство по несъстоятелност срещу Левски е подадена в Софийския градски съд, показва справка в сайта на институцията. Делото е образувано на 13 ноември и е по иск на фирмата "Титан 77".

Дружеството е собственост на братята Юлиан и Емил Ботеви и се занимава с организиране на чартърни полети. Засега не се разкрива повече информация по казуса и не е ясно каква сума дължат "сините".

На сайта на СГС е публикувана следната информация по делото:

Търговско дело 2390 от 2018 г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-11 състав
21110 Молба за откриване на производство по несъстоятелност
Разпореждане за образуване от 13.11.2018 г.
Образувано на 13.11.2018 г. по Молба за обявяване в несъстоятелност
Входящ документ 147654 от 12.11.2018 г.

Молител ТИТАН 77 ООД
Ответник ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ АД

Закрито/разпоредително заседание от 14.11.2018 г.
Резултат: С разпореждане

От догодина билетчето за зоопарка става 6 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202587

От догодина билетчето за зоопарка става 6 лв.Увеличение на билета за Софийския зоопарк от 4 на 6 лв. за възрастни ще поиска ръководството на зоологическата градина. Поскъпване се планира и за таксата за лятното зооучилище. Цената от 4 лв. за възрастен ще остане за семеен пакет обаче, ако предложението за увеличение на цената бъде прието от Столичния общински съвет,

Взрив в ресторант в японския град Сапоро, има много ранени

https://www.actualno.com/asia/vzriv-v-restorant-v-japonskija-grad-saporo-ima-mnogo-raneni-news_712018.html

Мощна експлозия, последвана от пожар, разтърсиха ресторант в северния японски град Сапоро, съобщава Би Би Си. 41 души са ранени, като един от пострадалите е в критично състояние, посочват от полицията. Причината за взрива в района Тайохира все още не е ясна. Свидетели разказват, че малко преди експлозията се е усещала силна миризма на газ. От полицията отцепиха района като предпазна мярка. На кадри, разпространени от местни медии, се виждат отломки, множество линейки и огнеборци, които евакуир

Военноморският музей във Варна показва изложба с най-интересните дарения от годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=387792

На 19 декември (сряда) от 11.00 ч. Военноморският музей открива традиционната годишна изложба „По пътя към морската история“, научи Moreto.net. Тя представя голяма част от дарените вещи, документи и снимки, включени в музейния фонд през 2018 г.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Мъж и жена загинаха при катастрофа по пътя София - Варна

https://pik.bg/от-последните-минути-мъж-и-жена-загинаха-при-катастрофа-по-пътя-софия---варна-news804673.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Мъж и жена загинаха при катастрофа по пътя София - Варна

Инцидент с двама загинали е станал около 16,00 часа на главния път София - Варна между селата Микре и Голец в Ловешка област, съобщиха от областната дирекция на МВР в Ловеч.

От Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч добавиха, че загиналите са мъж и жена, но все още не се знаят подробности относно самоличността им. Сблъскали са се два леки автомобила с великотърновска и ловешка регистрации. Причините за катастрофата все още се изясняват.

По първоначална информация двамата загинали са пътували в ловешкия автомобил. От другия има леко пострадала жена, която е отказала транспортиране в болница. Движението в участъка се осъществява в едната лента и се регулира от пътната полиция.

В областта има обилен снеговалеж, но пътищата са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. Цялата налична техника почиства и обработва републиканската пътна мрежа. Ограничено е движението на автомобили над 12 тона през похода Троян - Кърнаре, където новата снежна покривка е над 15 см.

Папа Франциск се надява новият пакт на ООН да насърчи съчувствието към мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202583

Папа Франциск се надява новият пакт на ООН да насърчи съчувствието към мигрантите Папа Франциск изрази надежда, че новият глобален пакт на ООН за миграцията ще насърчи солидарността с мигрантите, предаде Асошиейтед прес. Пред вярващите, събрали се на площад "Свети Петър", Светият отец каза, че споразумението, което не е със задължителен характер, служи като отправна точка за международната общност, която, той се надява,

Биатлонистите ни завършиха в топ 10 в Хохфилцен

https://offnews.bg//zimni/biatlonistite-ni-zavarshiha-v-top-10-v-hohfiltcen-693934.html

Мъжката щафета на България зае 10-о място в старта на 4 по 7.5 км от Световната купа по биатлон в Хохфилцен (Австрия).

Антон Синапов, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Красимир Анев направиха много силно за стандартите си състезание, като използваха само 7 допълнителни патрона, не влязоха в наказателна обиколка и финишираха на 10-а позиция в крайното класиране, на 1:57.9 минути след изненадващите победители от Швеция.

Олимпийският шампион в състав Пепе Фемлинг, Мартин Понсилуома, Торстейн Стенерсен, Себастиан Самуелсон измина трасето за 1:16.10.6 часа като използваха пет допълнителни патрона и без наказателна обиколка. Шведите бяха без най-добрите си биатлонисти - Фреди Линдстрьом и Йеспер Нелин.

На втора позиция на 3.6 секунди завърши Норвегия без наказателна обиколка и 7 допълнителни патрона. В тима беше лидерът в класирането за Световната купа Йоханес Тингес Бьо.

Бронзовото отличие завоюва Германия с изоставане от 28.8 секунди (1 наказателна обиколка и 6 допълнителни патрона). Германците вървяха едва 14-и след втория пост, но след това успяха да наваксат и да намерят място сред призьорите.

Следващият кръг от Световната купа ще се проведе в Нове Место (Чехия) от 20 до 23 декември.

Идеята за преместването на Авиационния музей в Пловдив е добра, категоричен е министър Каракачанов

https://pik.bg/идеята-за-преместването-на-авиационния-музей-в-пловдив-е-добра-категоричен-е-министър-кара-news804660.html

Идеята за преместването на Авиационния музей в Пловдив е добра, категоричен е министър Каракачанов

Идеята за преместването на Авиационния музей от 24-а авиационна база край Крумово в Пловдив е много стара, но много добра и е подкрепена от много хора. Това каза военният министър Красимир Каракачанов в Пловдив. Той уточни, че тя не е стартирала дълго време заради липса на средства. Лично смятам, че музеят трябва да бъде изведен от авиобазата, защото там теренът е по-неудобен за посещение, добави министърът.

По думите му, ако искаме да направим голям авиационен музей, където гражданите не само на Пловдив, но и от другаде да го посещават, той трябва да бъде в преместен, предава БТА.

На въпрос как ще убедят противниците на идеята, министър Каракачанов отговори, че за съжаление рядко сме били единни и винаги има хора с мнения по всякакви въпроси. Той отхвърли твърденията, че музеят се мести, за да се направи частно карго летище, което по думите му няма как да се случи, тъй като сегашният терен е част от военна авиобаза.

Той допълни, че определените за това 13 милиона лева не са от Министерството на отбраната и няма как да бъдат използвани за нуждите на военните, а са целеви от финансовото министерство. Сред поддръжниците на тази идея, освен генералитета на армията, той посочи финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров.

В Пловдив Красимир Каракачанов коментира и взаимоотношенията между Македония и България, като припомни, че има лостове, с които може да се спре антибългарската пропаганда от страна на Скопие и като една възможност посочи двустранния договор.

В него е записано, допълни Каракачанов, че двете страни нямат никакви териториални претенции, "а спорните личности и събития в общата ни история ще бъдат оценявани на базата на научно доказани автентични исторически документи". Народният представител на ВМРО Александър Сиди съобщи, а Каракачанов го подкрепи, че пловдивската организация на партията започва изпълнението на инициатива за израждане на паметник на Тодор Александров в район "Южен" в Пловдив. Той ще бъде издигнат с дарения и открит на 5 март 2019 година, когато се навършват 138 години от рождението на Александров.

Каракачанов добави, че военното ведомство ще се включи в инициативата с материал - гилзи, за отливането на бюста. Той припомни, че по тази начин военните са подкрепяли и други подобни инициативи, свързани с българската история и със значими за националната ни история личности.

Читател на Будна Варна: камион за боклук пламна в движение

http://budnavarna.bg/41738-chitatel-na-budna-varna-kamion-za-bokluk-plamna-v-dvizhenie/

Читател на BudnaVarna.bg ни сигнализира, за камион за боклук който пламна в движение. Инцидента се е случил днес следобед на Крайезерния път на Варна.

По първоначална информация няма пострадали хора, все още се чака официалната информация от МВР-Варна.

Материалът Читател на Будна Варна: камион за боклук пламна в движение е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Противници на споразумението за миграция атакуваха ЕК

https://dnes.dir.bg/intsidenti/protivnitsi-na-sporazumenieto-za-migratsiya-atakuvaha-ek

Сблъсъци с полицията, счупени прозорци на сгради в центъра на Брюксел белязаха протестите

Малки и големи

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/malki-i-golemi-693933.html

България има нужда от своята детска болница. Независимо къде, независимо за колко, много е странно, че все още, повече от десетилетие, така и не се намира място за болница за деца.

Случвало се е на много от вас, да изпаднат в ситуация, в която да трябва да заведат детето си на лекар. Ако го боли ухо отивате или в „Исул”, или в „Пирогов”, ако го боли корем, крак или ръка - в „Пирогов”. Ако можем да си го позволим – отиваме в някоя от частните болници. Но, ако детето не може да си каже какво го боли или има проблем с повече от едно нещо, може да обикаляте по различни болници до края на света, защото различните специалисти са разпръснати на територията на цялата столица.

Не е за вярване, че толкова време си говорим за нуждата от Национална детска болница, при положение, че толкова много хора са искали това да се случи през годините. И в страни от политическите игри, които се развиваха зад сцената през седмицата, така и не разбрахме защо правителството предложи, а депутатите оставиха на изчакване идеята за национална педиатрична болница. Ако не искат да е в болница „Лозенец”, нека я направят някъде другаде, но да я направят. Ако трябва да я вдигнат от нищото, България има нужда от Национална педиатрична болница.

Тя трябва да бъде най-модерната в България. Лекарите, сестри, лаборанти и рехабилитатори в нея да получават достойно заплащане, а студентите да се учат от най-добрите, с най-хубавата апаратура. Да бъдат привлечени и чуждестранни специалисти, които да правят операции, които струват хиляди в чужбина, и да обучат българските си колеги, които да ги правят, без да трябва родители и деца да пътуват в Турция, Израел или Германия. Колкото и да струва, надали има човек в нашето общество, който ще възрази, или ще протестира.

Когато преди 14 години създаваха Фонда за лечение на деца в чужбина, идеята беше той да се финансира и с дарения от хората. На сметка в БНБ всеки можеше да посочи каква част от заплатата му да отива във фонда - дали ще е един или десет лева, фондът започна да се пълни с пари.

Ако в бюджета няма пари, направете пак същата схема – детската болница да се финансира директно от обществото, освен от държавния бюджет. Защото в начина, по който протече цялата дискусия около смяната на предназначението на правителствена болница, остана горчивия вкус, че директорите на болници са като фигури за шахмат в ръцете на политиците. И няма случайни ходове.

На 19 декември 2012 г., до медиите пристигна една покъртителна новина. Баща на починало от рак момиченце дарява пет милиона лева за изграждането на детски онкохематологичен център. Източник на новината беше Министерския съвет чрез думите на премиера Борисов.

В памет на дъщеря си, този човек, който беше направил всичко възможно да спаси детето си, имаше желание да преведе пет милиона лева и да остане абсолютно анонимен. Тогава се появиха статии за дарението на „един безименен баща”. Но този човек си има име, има си и история. Благодарение на него, детската онкохематология в ИСУЛ има модерно обзавеждане. Той продължава да дарява всяка година. Няма да го казвам в ефир, защото не е редно да го правя в контекст на коментар, с който той може да не е съгласен.

Но в нашия екип много искаме да се свържем с него, за да разберем какво се е случило с намерението му да дари пари за цяла болница, с какво се е сблъскал, какво е неговото мнение за нуждата от национална педиатрична болница.

Защото в крайна сметка, този човек, както и много други, има какво да кажат за системата и за начина, по който тя трябва да се промени. А в случая - се започва от основните неща. Като национална педиатрична болница.

Б. ред. - Коментар на водещия на предаването "120 минути" по бТВ Светослав Иванов.

Двама загинаха в катастрофа край Карлово, шофьорът - без книжка

http://nakratko.bg/category/58/168490/


Двама мъже загинаха при тежка катастрофа между карловските села Войнягово и Климент, съобщи БНТ. Според справка в полицейските регистри, загиналия шофьор не е имал свидетелство за правоуправление. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин.

"По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст би всички рекорди на търгове

https://petel.bg/Po-sledite-na-izgubenoto-vreme-na-Marsel-Prust-bi-vsichki-rekordi-na-targove-__295455

Оригиналното издание на романа на френския писател бе продадено в Париж за рекордните 1,51 млн. евро, съобщават от аукционната къща „Сотби...

Загадките за внезапната смърт на шефа на КАТ Казанлък се множат и след погребението му

https://petel.bg/Zagadkite-za-vnezapnata-smart-na-shefa-na-KAT-Kazanlak-se-mnozhat-i-sled-pogrebenieto-mu__295454

Полицаите, присъствали на огледите на мястото, където в петък бе открит трупът на шефът на КАТ – Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, с...

Стотици в капан в тунелите на "Хемус", чакат от час и половина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202569

Стотици в капан в тунелите на "Хемус", чакат  от час и половинаСтотици автомобили са заклещени в капан в тунелите на автомагистрала "Хемус", сигнализира читател на "24 часа". Колите стоят неподвижно вече час и половина. Хората слизат от автомобилите и се питат един друг какво се случва. Най-тежко е положението във втория тунел след Ботевград в посока София. Болни хора и бременни жени вече са изпаднали в

Теодора Димова: Изпитваме носталгия по тоталитарния режим

https://frognews.bg/novini/teodora-dimova-plen-sme-nostalgiiata-totalitarniia-rejim.html

„Ние сме по-скоро в някакъв плен на носталгия към миналото и това е, което ни дърпа непрекъснато назад – носталгията по онзи тоталитарен режим”. Това каза в предаването „120 минути” по bTV Теодора Димова, писател и дъщеря на Димитър Димов.

Теодора Димова: Изпитваме носталгия по тоталитарния режим

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/teodora-dimova-plen-sme-nostalgiiata-totalitarniia-rejim.html

„Ние сме по-скоро в някакъв плен на носталгия към миналото и това е, което ни дърпа непрекъснато назад – носталгията по онзи тоталитарен режим”. Това каза в предаването „120 минути” по bTV Теодора Димова, писател и дъщеря на Димитър Димов.

ИЗВЪНРЕДНО: Хаос на летище София, има анулирани и закъснели полети

https://pik.bg/извънредно-хаос-на-летище-софия-има-анулирани-и-закъснели-полети-news804669.html

ИЗВЪНРЕДНО: Хаос на летище София, има анулирани и закъснели полети

На летище София обстановката е пред хаос. Това съобщават очевидци. Заради метеорологичната обстановка закъсняват полети, твърдят от новини.бг.

Полет от Варна, насрочен за 16:10 часа, евентуално ще излети за София в 18:00 часа заради ситуцията на летище София.

На пистите има сняг, автобусите, които докарват пътниците до самолета, буксуват, разказват пътници.

От Мюнех и Франкфурт също закъсняват полети. Полетът от София за Истанбул е анулиран.

Пътниците на полет от Амстердам са били информирани, че багажите им са в “капан между самолета и летището” и не могат да бъдат превозени до терминала. Стотина души чакат да получат куфарите си.


Аритметиката на Радосвет Радев, Хекимян и защо нема „а са опраим”

http://e-vestnik.bg/29381/aritmetikata-na-radosvet-radev-hekimyan-i-zashto-nema-a-sa-opraim/

Виктория Тинтерова: Слушам Радосвет Радев и изведнъж ми стана кристално ясно, че „нема а са опраим”, докато имаме такива велики бизнесмени. Вика, че в Северозападна България, имало лаф, който се чувал сутрин по кафенетата от млади хора: – Що ще им работим, като родителите ми пращат пари… Демек, не работят, лентяйстват, но по някаква космически…

Материалът Аритметиката на Радосвет Радев, Хекимян и защо нема „а са опраим” е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

България и Йордания ще продължат да насърчават бизнеса за реализацията на общи проекти

http://nakratko.bg/category/59/168488/


Отличният политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата.

„Жълти жилетки“ се появиха и в Турция

https://dnes.dir.bg/svyat/zhalti-zhiletki-se-poyaviha-i-v-turtsiya

В Диарбекир хиляди протестираха срещу поскъпването на живота

В Страсбург се състоя възпоменание за жертвите на нападението на коледния базар

http://nakratko.bg/category/25/168487/


Възпоменателна проява за жертвите на атентата на коледния базар в Страсбург се проведе днес сутринта на централния площад "Клебер" в града, близо до мястото на нападението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От утре са достъпни е-винетките

http://www.moreto.net/novini.php?n=387777

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение, научи Moreto.net. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това заяви професор Олег Асенов, експерт към Агенция ,,Пътна инфраструктура“.

Десни и крайно десни протестираха в Брюксел срещу пакта за миграцията на ООН

http://nakratko.bg/category/25/168486/


Повече от пет хиляди представители на десни и крайно десни организации в Белгия се събраха на протест пред европейските институции в Брюксел срещу пакта на ООН за миграцията.

Коментар на седмицата №1: Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7202368

Коментар на седмицата №1: Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в ЛисабонПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 99 хил. прочитания. Дребнаво, но дали е основателно подозрението, че лидерката е целяла да отнеме минутите внимание и слава на българина, избран за нов мандат на върха в ПЕС? Сериозна, но дали е основателна прогнозата,

АФИС: Еврооптимистите у нас намаляват, но още са повече от евроскептиците

https://www.actualno.com/society/afis-evrooptimistite-u-nas-namaljavat-no-oshte-sa-poveche-ot-evroskepticite-news_711952.html

Декември беше арена на превратни и донякъде ненадейни политически трусове във водещи европейски държави. Бунтът на „жълтите жилетки“ във Франция се разпространи като вирус в още няколко страни и застави управляващите да предприемат социални реформи, които преди това упорито отлагаха. Криза разтресе Германия и Великобритания, където премиер-министрите бяха принудени да заявят оставките си, макар и в неясно бъдеще време. Протестна вълна със сходни мотиви и искания избухна почти

Стотици се сбогуваха с шефа на КАТ-Казанлък

https://pik.bg/стотици-се-сбогуваха-с-шефа-на-кат-казанлък-news804656.html

Стотици се сбогуваха с шефа на КАТ-Казанлък

Стотици мъже и жени, близки, колеги и познати изпратиха до гроба в неделя намерения мъртъв  44-годишен началник на КАТ – Пътна полиция, в Казанлък Тодор Николов. Тялото на мъжа бе положено за поклонение във фоайето на читалището в Бузовград, председател на чийто управителен съвет е бил няколко години. Некролози и съболезнования имаше от роднините, съучениците му и читалищното настоятелство, но не и от РУ „Полиция“ – Казанлък.

Неофициално униформени споделиха, че това било заради образуваното досъдебно производство за склоняване към самоубийство срещу неизвестно лице, пише “Монитор”.

Пак заради официалната версия, че Николов е сложил сам край на живота си, прострелвайки се в дясното слепоочие със служебния си „Макаров“, нямаше и свещеник, който да отслужи опело. Ковчегът бе положен в близост до гробовете на родителите му.

Запор на сметки спира заплати и стипендии във Великотърновския университет

http://nakratko.bg/category/58/168485/


Строителна фирма запорира сметките на Великотърновския университет, което блокира изплащането на трудовите възнаграждения и стипендиите в края на годината.

DW: Как Източна Европа се самоубива

https://www.vesti.bg/sviat/dw-kak-iztochna-evropa-se-samoubiva-6090008

Глад за квалифицирани кадри на запад и север, безработица на юг и изток: преливането на специалисти изглежда магическото решение. Но то е пагубно за Източна Европа, пише за "Дойче веле' Норберт Мапес-Нидек

Силно земетресение край австралийския град Пърт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202570

Силно земетресение край австралийския град Пърт Земетресение с магнитуд 6,1 е регистрирано днес на 1000 км в морето край австралийския град Пърт, съобщи Геоложката служба на САЩ, цитирана от Ройтерс. Трусът е бил на дълбочина от 33 километра, предава

Гръцката полиция помогна за спасяване на похитена българка в Германия

http://nakratko.bg/category/25/168484/


Гръцката полиция помогна за спасяването на похитена българка в Германия, съобщиха гръцки медии. Дъщеря ѝ, която живее и работи в Гърция, се обърнала за помощ към гръцката полиция, която разследва случая и подала информация на германските власти.

Столична община е изпратила 94 257 документи по електронен път от март до декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202566

Столична община е изпратила 94 257 документи по електронен път от март до декемвриСтолична община /СО/ по електронен път е изпратила 94 257 документи и е получила 60 757 документи за периода от март до декември 2018 г. Това каза Венера Милова от дирекция "Административно обслужване" към СО на семинара за проект за бюджет на Столична община за 2019 година в Правец. Тя поясни, че СО е реален участник в електронния обмен на

Глобяват фирмата, която чисти магистрала Струва в Кюстендилско

https://offnews.bg//obshtestvo/globiavat-firmata-koiato-chisti-magistrala-struva-v-kiustendilsko-693932.html

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще санкционира пътноподдържащата фирма на магистрала "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил.

Това съобщиха от ведомството на Светослав Глосов.

Причината е, че пътната агенция е констатирала закъснение при снегопочистващите дейности днес.

За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества.

По-рано днес от АПИ препоръчаха на шофьорите да не тръгват на път по магистрала Струма в участъка между София и Благоевград

Глобяват фирмата, която чисти магистрала Струма в Кюстендилско

https://offnews.bg//obshtestvo/globiavat-firmata-koiato-chisti-magistrala-struma-v-kiustendilsko-693932.html

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще санкционира пътноподдържащата фирма на магистрала "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил.

Това съобщиха от ведомството на Светослав Глосов.

Причината е, че пътната агенция е констатирала закъснение при снегопочистващите дейности днес.

За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества.

По-рано днес от АПИ препоръчаха на шофьорите да не тръгват на път по магистрала Струма в участъка между София и Благоевград

Белият дом се подготвял за спиране на работата на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202563

Белият дом се подготвял за спиране на работата на правителството Белият дом и някои федерални агенции са започнали превантивно да се подготвят за възможно частично спиране на работата на правителството заради разногласия преди изтичането на крайния срок за гласуване на финансирането на администрацията в края на идната седмица между президента на САЩ Доналд Тръмп и демократите в Конгреса по въпроса за стената

Дневен хороскоп за 17 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-dekemvri-news_711990.html

Овен През този ден ще сте просто неотразими. Всяка ваша дума или постъпка ще бъде приемана с възхищение. Възползвайте се от ситуацията. Телец През този ден ще може да си позволите да поемете премерен риск. Обмислете добре условията и предвидете всеки бъдещ резултат. Дайте си добре сметка бихте ли понесли всички последици. Близнаци Очаква ви балансиран ден. Не очаквайте прекалено много. Винаги има и от едното, и от другото. Радвайтет се на хармонията. Рак Този понеделник не избързвайте с р

Над 40 души пострадаха при взрив в кафене в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202561

Над 40 души пострадаха при взрив в кафене в ЯпонияНад 40 души пострадаха днес при взрив в кафене в северния японски град Сапоро, съобщи ТАСС, позовавайки се на Киодо. По данни на полицията при инцидента са пострадали 41 души, един от които е в тежко състояние, предава БТА. Пожарникарите са успели да потушат пожара, но кафенето почти изцяло е унищожено. Не се посочват причини за взрива.

Сблъсъци с полицията в Брюксел заради мигрантите

http://www.cross.bg/protivnitzite-migratziyata-po-rano-1591766.html

/КРОСС/ Белгийски крайнодесни активисти влязоха днес в сблъсъци с полицията в Брюксел. Протестиращи срещу споразумението на ООН за миграцията нанесоха щети в района с институциите на ЕС. На мястото бяха изпратени десетки автомобили на силите на реда, включително водни оръдия. По-рано днес в града се състояха две прояви - на привържениците и на противниците на споразумението. По данни на властите в проявата в защита на документа са участвали около 1000 души, а противниците са били около шест пъти повече. Два часа след началото на протеста на противниците на миграцията настъпиха безредици точно пред входа на Европейската комисия. Кордон полицаи бяха преградили достъпа до самия вход, но вандали изпочупиха стъкла на съседна сграда, също ползвана от ЕК. По-рано противниците на миграцията настояха за оставката на правителството и за поставяне на националния интерес над всичко. Те призоваха границите на страната да бъдат затворени.  

Сергей Станишев: През 2019 година можем да бъдем в Шенген

https://dnes.dir.bg/politika/sergey-stanishev-prez-2019-godina-mozhem-da-badem-v-shengen

Позицията на Европейския парламент дава инструмент на правителството за натиск към Брюксел, смята лидерът на ПЕС

Мъж и жена са загинали на пътя край Микре

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202555

Мъж и жена са загинали на пътя край МикреИнцидент с двама загинали е станал около 16.00 часа на главния път София - Варна, между селата Микре и Голец в Ловешка област, съобщиха за БТА от областната дирекция на МВР в Ловеч. От Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч добавиха, че загиналите са мъж и жена, но все още не се знаят подробности относно самоличността им.

С коледно парти гимнастиците на "Пирин 2011"-Благоевград изпратиха 2018 година

http://www.struma.com/obshtestvo/s-koledno-parti-gimnasticite-na-pirin-2011-blagoevgrad-izpratiha-2018-godina_143244/

Ръководството на гимнастически клуб "Пирин 2011" Благоевград отново спази традицията и организира коледно тържество. То бе съпътствано с много веселие, лакомства и разбира се съчетания на отделните уреди, дело на младите таланти от клуба. 50 гимнастиците показаха пред родители и близки, всичко онова, което са научили през годината, по време на тренировъчния процес.

Уникална торта, от която опитаха всички бе финала на коледното тържество в зала по гимнастика на Спортен...

Продължава

РЕАКЦИЯ: АПИ санкционира фирмата, чистеща на магистрала „Струма

https://pik.bg/реакция-апи-санкционира-фирмата-чистеща-на-магистрала-„струма-news804664.html

РЕАКЦИЯ: АПИ санкционира фирмата, чистеща на магистрала „Струма

Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на автомагистрала "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил.
 
Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес, съобщиха от агенцията.

За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества.

Забранено е движението на тирове над 12 тона по аутобана, както и в посока ГКПП Гюешево. На всички участъци има изпратени пътни полицаи, които да съдействат на движението.
 
От Областно пътно управление увериха по-рано, че цялата налична техника е на терен, но работата е много и е затруднена от обилния снеговалеж в Кюстендилско.

С какво да се храним, за да нямаме коремче? Учените съветват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/s-kakvo-da-se-hranim-za-da-niamame-koremche-uchenite-syvetvat-6089879

Прост способ, който ще ни позволи да намалим тлъстините си в коремната област с 3,7 процента

АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на магистрала „Струма“

http://www.cross.bg/firma-putnopoddurzhashtata-tehnika-1591765.html

/КРОСС/ Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на автомагистрала "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес, съобщиха от агенцията. За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества. Забранено е движението на тирове над 12 тона по аутобана, както и в посока ГКПП Гюешево. На всички участъци има изпратени пътни полицаи, които да съдействат на движението. От Областно пътно управление увериха по-рано, че цялата налична техника е на терен, но работата е много и е затруднена от обилния снеговалеж в Кюстендилско. фирма почистване снягКоментирай  

Съливан: Надяваме се българските ВВС да летят на F-16

http://clubz.bg/77236-sylivan_nadqvame_se_bylgarskite_vvs_da_letqt_na_f_16

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан изрази надежда България да закупи американски бойни самолети F-16 и изтъкна, че, както и за "Северен поток 2",  Вашингтон не подкрепя и "Турски поток". 

Надяваме се българските военновъздушни сили да летят на Ф-16 за защита на българския народ. Става дума за национална сигурност. Това изтъкна зам.-държавния секретар на САЩ пред bTV в предаването "120 минути".

"Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят "Грипен" не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16", каза Съливан.

Според него, предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които "Локхийд Мартин" продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на "Грипен". Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10, каза американският политик.

"Осемте Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който F-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както "Грипен" не биха могли", каза Съливан.

По време на визитата си в България Джон Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов. От Брюксел премиерът Борисов също изрази мнение, че нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

На финала на обявената от България процедура за набиране на оферти, Италия предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун" – Транш 1, Швеция и "Сааб" нови "Грипен" C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70).

На срещата си със Съливан президентът Румен Радев заяви, че страната ни се стреми към сътрудничество с бъдещия доставчик на боен изтребител за армията ни.

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток", заяви заместник-държавният секретар в интервюто за bTV.

Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори начело с починалия наскоро Джон Маккейн посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на "Южен поток".

Енергийната независимост и диверсификация са много важни за всяка държава като въпрос на национална сигурност. Мога да говоря като американски гражданин, каза зам.-държавният секретар на САЩ.

Той припомни какво се случи в САЩ през 70-те години на ХХ век.

"Бяхме зависими от чуждестранни източници на петрол, петролното ембарго през 70-те години на миналия век. За десетилетия САЩ работи усърдно за изграждане на по-голяма енергийна независимост. През последното десетилетие чрез технологични и други иновации сме станали износител на енергия, което е страхотно за нашата национална сигурност. С това послание идвам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници", каза Съливан.

По думите му, множеството източници намаляват риска, а рискът би могъл да бъде например природно бедствие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, изцяло необвързано с политическо решение, това би могло да доведе до огромна икономическа дислокация в страната, ако е била твърде зависима от един източник на енергия.

Както и за "Северен поток 2", американското правителство не подкрепя "Турски поток", заяви Съливан. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция - България и Сърбия - България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

Относно свободата на словото той бе категоричен, че е важно обществото да е информирано. Обществото се информира от свободни медии. Важно е медиите да се развиват, за да подкрепят тази демокрация, да дават информация на хората, за да могат сами да решават.

За случая в Керченския пролив, американският политик заяви, че призовават за реакция и разглеждат със съюзниците си техния отговор за инцидента в Керченския пролив. Работим за освобождаване на моряците в преговори сме със съюзниците си и сме в преговори как да реагираме, допълни Джон Съливан.

Електронните винетки на пазара от утре

https://frognews.bg/novini/elektronnite-vinetki-pazara-utre.html

От утре пускат в продажба новите електронни винетки. Те ще влязат в сила от 1 януари догодина.

В новият Кризисен център за деца във Варна се настаняват пострадали от цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387789

Новият Кризисен център за деца във Варна, който е с капацитет 20 места, се използва често и за настаняване на деца от други райони на страната. Това каза Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

"По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст би всички рекорди на търгове

https://www.actualno.com/curious/po-sledite-na-izgubenoto-vreme-na-marsel-prust-bi-vsichki-rekordi-na-tyrgove-news_711946.html

Оригиналното издание на романа на френския писател бе продадено в Париж за рекордните 1,51 млн. евро, съобщават от аукционната къща „Сотбис“. Никое друго литературно произведение на френски език не е стигнало на търг до такава сума. Сто и пет години след публикуването на първия том, ние винаги тръгваме "в търсене на изгубено време". В Париж, оригиналното издание на „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст бе продадено за 1,51 милиона евр

Heнaвиждaтe 5-днeвнaтa paбoтнa ceдмицa? Cĸopo тя щe изчeзнe

https://petel.bg/Henavizhdate-5-dnevnata-pabotna-cedmitsa--C--opo-tya-shhe-izchezne__295451

Снимка Булфото, архив Mъчи ли ви paбoтнoтo вpeмe oт 9 дo 5 и 5-днeвнaтa paбoтнa ceдмицa? Бъдeтe cпoĸoйни, тo cĸopo щe изчeзнe, cмятa милиapдepът Pичapд Бpaнcън. "Ид...

Осма жертва след старта на протестите във Франция

https://petel.bg/Osma-zhertva-sled-starta-na-protestite-vav-Frantsiya-__295453

Снимка: Twitter  Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви в Туитър вчера, че е загинал осми човек от началото на прот...

Хандбалният "Спартак" на 1/2-финал за купата. Очертава се варненски финал

https://petel.bg/Handbalniyat-Spartak-na-1-2-final-za-kupata--Ochertava-se-varnenski-final__295452

Хандбалистите на „Спартак” се класираха за ½-финалите за Купата на България, след като победиха „Чардафон” (Габрово) с 32:27 (17:11) в 1/4-финал...

Правят първият пазар само за български стоки в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202547

Правят първият пазар само за български стоки в София
Първият пазар само за български стоки ще има в София. Той ще се намира в столичния квартал “Борово”, а идеята предстои да бъде одобрена от общинските съветници. Проектът за новия пазар е на общинското дружество “Пазари Юг” и бе представен от изпълнителния му директор Николай Попов на семинар за бюджет 2019 на София.

Крал Абдула и кралица Рания посрещнаха президента Румен Радев

https://offnews.bg//sviat/kral-abdula-i-kralitca-rania-posreshtnaha-prezidenta-rumen-radev-693931.html

В кралския дворец в столицата на Йордания Аман българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула, съобщават от Президентството.

Държавният глава е на посещение в арабската държава по покана на монарха.

Във фокуса на визитата е задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността. Очаква се да бъде обсъдена и ситуацията в Близкия Изток и миграционната криза.

В Аманската търговска камара президентът Румен Радев откри Българо-йордански бизнес форум, в който участваха и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

Първите коледни елхи в Русия са инсталирани в края на 16-и век

http://www.cross.bg/elha-ploshtad-suborniya-1591764.html

/КРОСС/ Днес в Подмосковието бе отрязана елха, която ще бъде инсталирана на Съборния площад в Кремъл, предаде ТАСС. Тя ще стане главната новогодишна елха на страната. Дървото е 100-годишно, високо е 27 метра, а диаметърът на ствола му е 60 сантиметра. Очаква се да бъде доставено със специален транспорт в столицата на 18 декември. В Русия първите коледни елхи са инсталирани в края на 16-и век и началото на 17-и век. Традицията обаче не получила голямо разпространение - елхи се поставяли единствено в царските покои и болярските дворци. При управлението на Петър Първи (1672 - 1725) било сложено началото на инсталирането на хвойнови дървета преди празника - на Съборния площад в Кремъл и други места в Москва. Този обичай бил заимстван от германци, които живеели на днешната територия на района Лефортово в Москва. Главните улици в Москва и домовете на богаташите били украсявани с хвойнови дървета и клонки. От декември 1996 г. на Съборния площад в Кремъл се инсталира жива елха. През 2001 - 2004 г. заради студовете живото дърво е заменено с изкуствено. През последните няколко години живата елха се отсича в Подмосковието - през 2015 г. и 2016 г . в Истринския район, а през 2017 г. в Домодедово. Изискванията са дървото да е поне на 95 години, да е високо около 30 метра, а диаметърът на ствола му в мястото на срязването да е 60-70 сантиметра. Освен това короната на дървото трябва да има пирамидална форма

Мачът ЦСКА - "Ботев" (Пловдив) е под въпрос заради обилния снеговалеж в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362945_machut_cska_-_botev_plovdiv_e_pod_vupros_zaradi/?ref=rss


Провеждането на дербито от последния 20-и кръг в Първа лига за 2018 г. между ЦСКА и "Ботев" (Пловдив) е под въпрос заради заради обилния снеговалеж в София. В 17.30 часа съдията на срещата Драгомир Драганов се срещна с дежурния делегат на Българския футболен съюз (БФС) и представители на двата клуба, за да обсъди ситуацията на стадион "Българска армия".<br /><br />Реферът даде 30 минути отсрочка, след което ще се вземе окончателно решение дали мач ще има.<br...

Глобяват пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил

http://www.struma.com/obshtestvo/globyavat-putnopoddurjashtata-firma-na-am-struma-na-teritoriyata-na-oblast_143243/

Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес.

За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдъжащи дружества.

 

М. Иванов

Сръбски министър: Да поставиш Лимай начело на преговорния екип е подигравка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202542

Сръбски министър: Да поставиш Лимай начело на преговорния екип е подигравка Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че изборът на Фатмир Лимай за съпредседател на екипа на Прищина за преговори с Белград е "подигравка със здравия разум и със самата идея за диалог", предаде танюг. "Когато поставяте убиец начело на преговорния екип е ясно, че желаете преговорите да бъдат убити.

Вижте новата АМ "Струма“ между Кресна и Сандански

http://www.varna24.bg/news/835707.html

Утре - 17 декември, се откриват за движение още 23,6 км от автомагистрала "Струма“ в участъка ...

Вдъхновеният "Саутхемптън" прекъсна серията без загуба на "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362958_vduhnoveniiat_sauthemptun_prekusna_seriiata_bez_zaguba/?ref=rss


След 14 мача без загуба във Висшата лига "Арсенал" допусна поражение, губейки с 2:3 от "Саутхемптън" като гост. Зрителите на "Сейнт Мери" видяха зрелищен мач, който не само, че спря серията на "артилеристите", но и измъкна "светците" от зоната на изпадащите.<br /><br />Два пъти "Арсенал" изравняваше резултата, след като домакините повеждаха. Дани Ингс извеждаше "светците" напред, а в двата случая Мхитарян изравни....

15 000 литра мляко замръзна по пътното платно в германски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202490

15 000 литра мляко замръзна по пътното платно в германски градХиляди литри мляко замръзнаха върху пътното платно в германската провинция Северен Рейн - Вестфалия, предаде ДПА. Неизвестни извършители снощи са разлели млякото от паркиран камион цистерна, съобщи днес полицията, предава БТА. Шофьорът паркирал камиона цистерна в град Рютен в област Зост, за да събере още мляко от съседните ферми.

Президентът Радев предлага на Йордания от тютюн до високи технологии

http://www.moreto.net/novini.php?n=387803

Президентът Румен Радев ще обсъди днес с краля на Йордания партньорството в сферата на сигурността и отбраната. След среща с представители на бизнеса в Аман бе подписан меморандум за сътрудничество между „София Тех парк" и международния център за научни изследвания СЕЗАМ.

Вокалистка на Слави не си знае песните

http://www.varna24.bg/news/835715.html

Едрогърдата Лилия Стефанова от "Шоуто на Слави" не си знае песните, забелязаха зрители на ...

Румен Радев при крал Абдула Втори: "Йордания е важен партньор за нас"

http://www.cross.bg/dvete-radev-delegatziya-1591763.html

/КРОСС/ "Смятаме Йордания за много важен партньор в Близкия Изток, страната е остров на стабилност", казапрезидентът Румен Радев в началото на пленарните разговори на двете делегации в двореца "Хусейния" в Аман. В кралския дворец българският президент и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати по-рано днес с официална церемония от техни величества крал Абдула Втори и кралица Рания. След срещата между двамата държавни ръководители и техните съпруги започнаха пленарните разговори на двете делегации. Кралят приветства водената от президента делегация и добави, че това е и възможност за отбелязване на 50-годишните дипломатически отношения между двете Президентът Румен Радев и представители на воденатаот държавния глава делегация взеха участие в българойордански бизнес форум в Аманската търговска камара.В него участваха и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусоватапромишленост. Водената от българския държавен глава делегация включва и представители на 30 българскифирми.  

Жълт код за сняг в 11 области, сложна ситуация по пътищата

https://www.vesti.bg/zhylt-kod-za-sniag-v-11-oblasti-slozhna-situaciia-po-pytishtata-6089998

Най-тежка е ситуацията в района на Благоевград, където снежната покривка достигна 10 см

АПИ: Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ „Струма” в участъка София – Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/api-shofiorite-da-se-vuzdurjat-ot-putuvane-po-am-struma_143242/

Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ „Струма” в участъка София – Благоевград поради обилен снеговалеж. В отсечката е ограничено движението на тежкотоварни МПС над 12 т поради снегопочистване.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и...

Продължава

Полицията в Никарагуа преби журналисти

https://www.actualno.com/africa/policijata-v-nikaragua-prebi-jurnalisti-news_711971.html

Полицията в Никарагуа преби журналисти, събрали се на протест срещу внезапното нахлуване на органите на реда в офисите на няколко вестника в събота, съобщава Би Би Си. Инцидентът станал пред едно от полицейските управления в столицата Манагуа, където репортерите организирали мирен протест с настояването, че извършеното претърсване е незаконно. Никарагуа от месеци е разтърсвана от масови протести срещу президента Даниел Ортега, който е обвиняван в погазването на гражданските права в страната. От

Нова трагедия с два трупа край Ловеч

https://petel.bg/Nova-tragediya-s-dva-trupa-kray-Lovech__295450

Двама души са починали при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец, съобщава "Фокус", позовавайки се на ловешката поли...

Снегорин се обърна и затвори пътя Кюстендил-Дупница

https://offnews.bg//112/snegorin-se-obarna-i-zatvori-patia-kiustendil-dupnitca-693930.html

Снегопочистваща машина се е преобърнала в района на местността Черна нива, Кюстендилско, съобщават от МВР.

Движението по пътя Кюстендил-Дупница е затворено. Препоръчителен маршрут за пътуващите – през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия.

Планираният в утрешния ден допълнителен оглед на местопроизшествието, станало на пътя Своге-Нови Искър, се отлага поради влошените метеорологични условия.

Гражданите ще бъдат информирани своевременно за определена следваща дата на провеждането на следствения експеримент.

Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-pytia-sofiia-varna-2137552

Двама души са загинали при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч, цитирани от Агенция "Фокус".
 
Около 16.00 часа е получен сигнал за удар между два леки автомобила. Загинали са мъж и жена от единия автомобил.

"Ливърпул" се разправи със защитната философия на Моуриньо

http://clubz.bg/77235-livyrpul_se_razpravi_sys_zashtitnata_filosofiq_na_mourino

"Ливърпул" разби "Манчестър Юнайтед" в голямото дерби на английския футбол - 3:1 от 17-ия кръг на Висшата лига. Дербито обаче бе далеч от най-добрите си времена, тъй като на "Анфийлд" Жозе Моуриньо бе паркирал не един, а два автобуса пред вратата си.

Въпреки това "червените" намериха начин да се справят с тази откровено защитна философия и се завърнаха на върха с 45 точки - с една повече от втория "Манчестър Сити". "Манчестър Юнайтед" е шести с 26 т. и това е най-лошият актив на клуба след 17 кръга в историята на Висшата лига.

Напълно според очакванията Моуриньо заложи на дафензивна схема, като бе групирал отбора си дълбоко в половината му. Обратно - домакините "награбиха" своя опонент още от първите минути.

Те пресираха съперника, лесно отнемаха топката и бързо стигаха до вратата на Давид де Хеа. "Юнайтед" нямаше и идея да атакува. 

В 24-ата минута Фабиньо даде брилянтен пас на Садио Мане зад защитата на "червените дяволи" и нападателят откри резултата.

Само девет минути по-късно се случи нещо напълно нелогично - манчестърци изравниха. Това стана след една от редките им атаки, при които успяха да си подадат топката. Ромеуу Лукаку получи пас отляво и центрира, вратарят Алисон не се намеси добре и Джеси Лингард с плонж успя да прати топката в мрежата.

Иронията е, че в последните дни се изговориха и изписаха ред хвалби по адрес на Алисон, който спаси тима си в Шампионската лига срещу "Наполи" и така го класира напред (1:0 на "Анфийлд").

До края на полувремето на моменти "Юнайтед" бе по-равностоен, но "Ливърпул" пак бе отборът, който търсеше атакуващия футбол и гола.

Малко след почивката Де Хеа спаси удар отблизо на Роберто Фирмино, а Салах не успя при добавката. Натискът на домакините се засилваше, докато гостите контраатакуваха много рядко, а изобщо не се и опитваха да задържат топката в средата на терена и да градят игра.

"Ливърпул" мачкаше, макар и да нямаше чисти голови положения. Юрген Клоп направи смени и една от тях му осигури трите точки.

В 73-тата швейцарският национал Джердан Шакири "разстреля" Де Хеа при разбъркване - 2:1. Пак той напрактика сложи точка в 81-ата. "Юнайтед" нито веднъж не застраши Алисон през вторите 45 минути, а при малко повече стръв и точност тимът на Клоп можеше да разгроми вечния си съперник.

Покрай мача отново се заговори за съдбата на най-скъпия играч в историята на "Манчестър Юнайтед" - Пол Погба, закупен през лятото на 2016 г. от "Ювентус" за 105 млн. евро. Французинът е в конфликт с Моуриньо и днес отново не попадна в титулярния състав, а е здрав. Не се появи на терена и като смяна.

В. "Дейли мирър" написа, че "Юнайтед" опитва да се отърве от халфа още през зимната пауза. И най-сериезният кандидат да го вземе е "Ювентус". Имало вариант за преостъпване до лятото, размяна на играчи и т.н. Засега двата клуба не коментират. Няма и реакция от мениджъра на играча - Мино Райола.

Очаквайте снимки.

"Ливърпул" се разправи със защитната философия на Моуриньо (СНИМКИ)

http://clubz.bg/77235-livyrpul_se_razpravi_sys_zashtitnata_filosofiq_na_mourino_snimki

"Ливърпул" разби "Манчестър Юнайтед" в голямото дерби на английския футбол - 3:1 от 17-ия кръг на Висшата лига. Дербито обаче бе далеч от най-добрите си времена, тъй като треньорът на "Анфийлд" Жозе Моуриньо бе паркирал не един, а два автобуса пред вратата си.

Въпреки това "червените" намериха начин да се справят с тази откровено защитна философия и се завърнаха на върха с 45 точки - с една повече от втория "Манчестър Сити". "Манчестър Юнайтед" е шести с 26 т. и това е най-лошият актив на клуба след 17 кръга в историята на Висшата лига.

Напълно според очакванията Моуриньо заложи на дафензивна схема, като бе групирал отбора си дълбоко в половината му. Обратно - домакините "награбиха" своя опонент още от първите минути.

Те пресираха съперника, лесно отнемаха топката и бързо стигаха до вратата на Давид де Хеа. "Юнайтед" нямаше и идея да атакува.

В 24-ата минута Фабиньо даде брилянтен пас на Садио Мане зад защитата на "червените дяволи" и нападателят откри резултата.

Само девет минути по-късно се случи нещо напълно нелогично - манчестърци изравниха. Това стана след една от редките им атаки, при които успяха да си подадат топката. Ромеуу Лукаку получи пас отляво и центрира, вратарят Алисон не се намеси добре и Джеси Лингард с плонж успя да прати топката в мрежата.

Иронията е, че в последните дни се изговориха и изписаха ред хвалби по адрес на Алисон, който спаси тима си в Шампионската лига срещу "Наполи" и така го класира напред (1:0 на "Анфийлд").

До края на полувремето на моменти "Юнайтед" бе по-равностоен, но "Ливърпул" пак бе отборът, който търсеше атакуващия футбол и гола.

Малко след почивката Де Хеа спаси удар отблизо на Роберто Фирмино, а Салах не успя при добавката. Натискът на домакините се засилваше, докато гостите контраатакуваха много рядко, а изобщо не се и опитваха да задържат топката в средата на терена и да градят игра.

"Ливърпул" мачкаше, макар и да нямаше чисти голови положения. Юрген Клоп направи смени и една от тях му осигури трите точки.

В 73-тата швейцарският национал Джердан Шакири "разстреля" Де Хеа при разбъркване - 2:1. Пак той напрактика сложи точка в 81-ата. "Юнайтед" нито веднъж не застраши Алисон през вторите 45 минути, а при малко повече стръв и точност тимът на Клоп можеше да разгроми вечния си съперник.

Покрай мача отново се заговори за съдбата на най-скъпия играч в историята на "Манчестър Юнайтед" - Пол Погба, закупен през лятото на 2016 г. от "Ювентус" за 105 млн. евро. Французинът е в конфликт с Моуриньо и днес отново не попадна в титулярния състав, а е здрав. Не се появи на терена и като смяна.

В. "Дейли мирър" написа, че "Юнайтед" опитва да се отърве от халфа още през зимната пауза. И най-сериезният кандидат да го вземе е "Ювентус". Имало вариант за преостъпване до лятото, размяна на играчи и т.н. Засега двата клуба не коментират. Няма и реакция от мениджъра на играча - Мино Райола.

А 17-ият кръг ще се запомни със загубата на "Арсенал" на терена на "Саутхемптън" - 2:3. Така "светците" сложиха край на серията от 22 мача на "топчиите" без загуба във всички турнири. "Челси" измъкна 2:1 срещу "Брайтън", а "Манчестър Сити" не си позволи грешка срещу "Евертън" - 3:1.

Така класирането в челото има следният вид: "Ливърпул" - 45, "Манчестър Сити" - 44, "Тотнъм" - 39, "Челси" - 37, "Арсенал" - 34, "Манчестър Юнайтед" - 26 и т.н.

Чистят снега от стадион "Българска армия", не се знае ще има ли мач (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7202508

Чистят снега от стадион "Българска армия", не се знае ще има ли мач (Видео, снимки)Стадион "Българска армия" бе затрупан от обилния снеговалеж в София преди мача между ЦСКА и Ботев Пловдив от 20-ия кръг на Първа лига. Двубоят трябва да се състои в 17:30 часа днес, но към момента не е известно дали това ще стане. По информация на Дарик голяма част от чужденците, играещи в двата отбора вече имат заверени билети,

Мая Манолова и „златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика ще дарят топла храна на бедни хора

http://www.cross.bg/manolova-hram-dvora-1591762.html

/КРОСС/ Утре, 17 декември 2018 г., „златните момичета" от националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова ще открият от 11.30 часа в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий" /ул. „Георг Вашингтон" № 47, на Женския пазар/ социална кухня „Не хаби - дари". Кампанията, подкрепена от БЧК, се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействиетона църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий" и е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Инициативата ще се реализира в специално изградено за целта уютно пространство в двора на храма.Менюто ще бъде съобразено изцяло с постите на Българската Православна Църква и ще включва супа, хляб, кофичка кисело мляко или плод. Вкусно приготвената и питателна храна ще се осигурява всеки ден от Милен Цанов и Александър Ковачев, с продукти, дарени от големите търговски вериги - Кауфланд, Лидл, Билла, ТМаркет, като и от Асоциацията на месопреработвателите в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, фирма Лактима Балкан и др., а Пластик София ще предоставят съдове за еднократнаупотреба

Сняг трупа в Западна България, пътищата са труднопроходими

https://frognews.bg/novini/sniag-trupa-zapadna-balgariia-patishtata-trudnoprohodimi.html

Снежната покривка се увеличава в Западна и Северна България с всеки изминал час. Дъжд и сняг вали и в Южна България.

ПРОГНОЗА: Очаквам България да влезе в Шенген на две стъпки, твърди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

https://pik.bg/прогноза-очаквам-българия-да-влезе-в-шенген-на-две-стъпки-твърди-зам-председателят-на-герб-news804642.html

ПРОГНОЗА: Очаквам България да влезе в Шенген на две стъпки, твърди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

Влизането на България в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Банско. По думите му има постоянна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген.

Цветанов изрази своята надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни. Според него това това ще бъде един достатъчно силен аргумент за усилията, които положи българското правителство през изминалите години – резултат от добре свършената работа на институциите и правителството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ благодари на колегите си от Партия на европейските социалисти и от либералите, както и на представителите на т. нар. БДЦ от миналото време - Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

„Само с добро взаимодействие между всички инститицуиии можем да постигнем високи резултати”, подчерта Цветан Цветанов.

Заев няма да е тук за откриване на част от АМ "Струма", отива на погребение на кмета на Охрид

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202489

Заев няма да е тук за откриване на част от АМ "Струма", отива на погребение на кмета на ОхридПремиерът на Македония Зоран Заев няма да присъства на откриване на лот 3.3 на автомагистрала "Струма" утре край Сандански. Правителствената делегация, водена от Зоран Заев утре няма възможност да дойде у нас, съобщават македонските медии, които цитират македонското правителство. Причината за това е неочакваната смърт на кмета на Охрид проф.

Един район край Варна остава без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=387794

В един район край Варна са възможни електросмущения утре, 17 декември. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 09:00 ч. до 15:00 ч.

Бедствено положение на АМ „Струма“

https://dnes.dir.bg/intsidenti/bedstveno-polozhenie-na-am-struma

От АПИ препоръчват да не се пътува в участъка София - Благоевград

Ректорът на СУ: Има шанс да влезем в топ 500 на световните университети

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rektoryt-na-su-ima-shans-da-vlezem-v-top-500-na-svetovnite-universiteti-273762/

Според проф. Анастас Герджиков е важно да се създаде Национална детска болница, без обаче да се ощетява съществуващата болница „Лозенец“

Севернокорейци си спомнят за Ким Чен Ир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202472

Севернокорейци си спомнят за Ким Чен Ир Въпреки студеното време и снега северноокорейците започнаха да носят цветя пред паметници на Ким Чен Ир, за да изразят почитта си към починалия преди седем години севернокорейски лидер, предаде Асошиейтед прес. Очаква се възпоменателните церемонии да продължат и утре. Севернокорейците носят цветя и пред паметниците на бащата на Ким Чен Ир - Ким

Позор: Отказаха гражданство на кмета на най-българския град в Молдова

https://offnews.bg//obshtestvo/pozor-otkazaha-grazhdanstvo-na-kmeta-na-naj-balgarskia-grad-v-moldova-693929.html

На кмета на най-българския град в Молдова Тараклия е бил отказан български паспорт. Това стана ясно от публикация във фейсбук на градоначалника Сергей Филипов.

„Говорейки за чисто моите лични усещания. Сбогом, България! Мисля, че за моята прародина няма абсолютно никакви щети от това решение. Не съм гражданин и съм кандидат за получаване на гражданство от България. Министерството на външните работи на България ме подложи на някаква особена експертиза и ме призна за човек, който няма право да има гражданство. Бог да е с вас! Увеличавайте населението си за сметка… на тези, които плащат достойно за това. Унизен веднъж, няма да направя това отново!“, пише кметът на българския град.

Тараклия се намира в южна Молдова. В града живеят 15 006 души, предимно бесарабски българи. Основан е през 1813 г. от български преселници, напуснали домовете си след Руско-турската война от 1806-1812 г.

На герба на града на български език е изписан девизът „Българският дух е непобедим“, а знамето е с цветовете на българския флаг - бяло, зелено и червено, и има изображение на лъв.

На фейсбук страницата на кмета Филипов много българи са му писали през последните часове и го молят за извинение заради българските управници, които са му причинили това унижение.

Британското правителство не се готви за втори референдум, увериха негови членове

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/16/3362929_britanskoto_pravitelstvo_ne_se_gotvi_za_vtori/?ref=rss


Британското правителство не се подготвя за втори референдум за Брекзит, обявиха британските министри Деймиън Хиндс и Лиъм Фокс днес, придържайки се към възможен сценарий, в който сделката на Тереза Мей може да мине през гласуване в парламента с малко промени, предаде "Ройтерс".<br /><br />В понеделник Мей отложи гласуването на сделката за излизане от Еврозоната в британския парламент поради недостатъчна подкрепа сред депутатите, включително в редиците на нейната партия и...

Електромобилите на бъдещето ще се зареждат за 3 минути

http://www.cross.bg/zapezhdane-ctantzii-ilovata-1591761.html

/КРОСС/ Eлeĸтpoмoбилитe бeзcпopнo ca "cлeдвaщoтo гoлямo нeщo" в aвтoмoбилнaтa индycтpия. Ho зa дa cтaнaт пo-yдoбни и oбщoпpиeти, тpябвa дa ce пpeoдoлee eднa тяxнa вaжнa cлaбocт - издpъжливocттa нa бaтepиитe и вpeмeтo зa зapeждaнe. Koмпaнии oт цял cвят ce нaдпpeвapвaт в paзpaбoтвaнeтo нa пo-cъвъpшeни бaтepии и пo-бъpзи зapядни cтaнции, мeчтaeйĸи дa пpeвъpнaт cyпep бъpзoтo зapeждaнe в peaлнocт. Paзpaбoтвaнeтo нa тexнoлoгиятa oбeдини вoдeщи гepмaнcĸи ĸoмпaнии ĸaтo ВМW, Роrѕсhе и Ѕіеmеnѕ. Зaeднo cъc cпeциaлиcтитe в oблacттa нa зapeждaнeтo Аllеgо и Рhоеnіх Соntасt Е-Моbіlіtу тe cъздaдoxa нeщo нaиcтинa впeчaтлявaщo - cyпepбъpзa зapяднa cтaнция c мoщнocт 450 ĸилoвaтa, ĸoятo ce нyждae caмo oт 3 минyти, зa дa ocигypи нa eлeĸтpoмoбилa пpoбeг oт 100 ĸм. 15 минyти e вpeмeтo, нeoбxoдимo зa пълнo зapeждaнe. Cтaнциятa ce нaмиpa в гepмaнcĸaтa пpoвинция Бaвapия и мoжe дa ce изпoлзвa нaпълнo бeзплaтнo oт вcяĸaĸви eлeĸтpoмoбили, cъoбщaвaт oт ВМW. Tя пpeвъзxoждa дopи cyпepзapяднитe cтaнции нa Теѕlа, тъй ĸaтo e 4 пъти пo-мoщнa и зapeждa 2 пъти пo-бъpзo. Eĸcпepтитe cъщo пpивeтcвaт тexнoлoгиятa, oпpeдeляйĸи я ĸaтo знaчитeлнo пo-дoбpa oт cъщecтвyвaщитe в мoмeнтa. "450 ĸилoвaтa e знaчитeлнo пo-бъpзo oт cyпepзapяднитe cтaнции нa Теѕlа (120 ĸилoвaтa) и пo пpинцип щe бъдe 10 пъти пo-бъpзо oт бъpзитe зapядни cтaнции, ĸoитo в мoмeнтa ca шиpoĸo дocтъпни", ĸaзвa пpeд СNN Иън Eлepингтън, pъĸoвoдитeл нa тexнoлoгичния тpaнcфep в Инcтитyтa Фapaдeй

Снегорин се преобърна и затвори пътя Кюстендил-Дупница

http://www.cross.bg/putya-snegorin-kyustendil-dypnitza-1591760.html

/КРОСС/ Снегорин се преобърна в района на местността Черна нива, Кюстендилско, съобщи МВР. Движението по пътя Кюстендил-Дупница е спряно. Препоръчителен маршрут за пътуващите е през Конявската планина. Там пътят е проходим при зимни условия. От МВР уточниха, че планираният за понеделник, 17 декември допълнителен оглед на местопроизшествието, станало на пътя Своге-Нови Искър, се отлага поради влошените метеорологични условия. Гражданите ще бъдат информирани своевременно за определена следваща дата на провеждането на следствения експеримент, уточниха от МВР. Малко по-късно от АПИ съобщиха, че щели да санкционират пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", която е отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е закъснение при снегопочистващите дейности в неделя, 16 декември. За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдъжащи дружества.  

Двама мъже от с. Климент загинаха в катастрофа край Карлово

https://www.actualno.com/crime/dvama-myje-ot-s-kliment-zaginaha-v-katastrofa-kraj-karlovo-news_711989.html

39-годишен водач и 30-годишният му спътник загинаха тази нощ при катастрофа на пътя между селата Войнягово и Климент край Карлово, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Сигналът за инцидента е получен около 4 часа, колата е открита извън пътя в храсти, и двамата са загинали на място, съобщават от пресцентъра на полицията в Пловдив. Проверката показва, че водачът, семеен с две деца, е бил неправоспособен. И двамата мъже са от село Климент.

Коментар на седмицата №2: 28 души ще променят Европа през 2019 година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7202370

Коментар на седмицата №2: 28 души ще променят Европа през 2019 годинаБългарският политолог Иван Кръстев посочен като мечтател в класацията на сп. “Политико” Всяка година списание “Политико” посочва 28 души, които ще играят важна роля в Европа през следващите 12 месеца. Това не са само политици, но и хора на изкуството, активисти от неправителствени организации, хакери или визионери.

Варненски математици събират средства за световна олимпиада

https://petel.bg/Varnenski-matematitsi-sabirat-sredstva-za-svetovna-olimpiada__295449

Ученици от МГ Варна събират дарения за участието си в Жаутиковската международна олимпиада по математика, физика и информационни технол...

Силно земетресение разклати Китай, има ранени

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-razklati-Kitay--ima-raneni__295448

16 души са ранени при трус от 5,7 по Рихтер, който разлюля югозападната китайска провинция Съчуан, съобщава Ройтерс, цитиран от Пик. Епицентъ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване