Очакват се снежни блокади, избягвайте пътуване

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ochakvat-se-snezhni-blokadi-izbyagvayte-patuvane

Тирове забуксуваха и аварираха. В шест области е обявен жълт код за сняг и поледици

Снежни блокади по пътищата, избягвайте пътуване (обновена)

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/snezhni-blokadi-po-patishtata-izbyagvayte-patuvane-obnovena

Тирове забуксуваха и аварираха. В шест области в Северозападна България е обявен жълт код за сняг и поледици

Българинът по Коледа – финансово притиснат, тегли бързи кредити

http://www.cross.bg/podarutzi-koleda-podaruk-1591740.html

/КРОСС/ И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата, съобщава БНТ. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета. Финансистът Светозар Гледачев смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците. "Който не може да си позволи, няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това", коментира той. Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%. "Важното е отношението. Коледа е духовен празник", твърди Гледачев. "Парите, които ще изхарчете за безсмислени подаръци, може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено", допълни той. Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем.    

Сняг по АМ "Струма"! Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

http://www.struma.com/obshtestvo/snyag-po-am-struma-shofiorite-da-trugvat-na-put-s_143238/

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил, в които има снеговалежи и образуване на снежна покривка.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България да се...

Продължава

Тотев връчи партийни книжки на нови членове на ГЕРБ в "Източен" и "Южен"

https://www.24chasa.bg/region/article/7202141

Тотев връчи партийни книжки на нови членове на ГЕРБ в "Източен" и "Южен"Повече от 20 новоприети членове на ГЕРБ в район "Южен" в Пловдив получиха партийните си карти на специално тържество. Те им бяха връчени от кмета и областен координатор на партията в града инж. Иван Тотев. В приветствието си той подчерта, че през 12-те години от основаването на ГЕРБ пловдивската партийна структура е натрупала опит,

Цветан Цветанов изригна: Президентът да каже как е финансирана кампанията му

https://pik.bg/цветан-цветанов-изригна-президентът-да-каже-как-е-финансирана-кампанията-му-news804584.html

Цветан Цветанов изригна: Президентът да каже как е финансирана кампанията му

"Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?" Това попита  в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от ГЕРБ, цитирани от Нова телевизия.

„Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес – каза още Цветанов. - Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“,

По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив.

 „Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов обясни, че КПКОНПИ е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

„Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, уточни той.

Като доказателство за това, че България върви по правилния път в борбата с това явление, председателят на ПГ на ГЕРБ даде положителния доклад на ЕК за страната.

Във връзка с участието му в наскоро провелата се среща на Управителния съвет на Европол във Виена, Цветанов сподели, че в приетия първоначален вариант на Многогодишната програма на Европол за 2020-2021 г. начертаните мерки са за по-голяма защита на информацията и за по-добра координация между службите.

Той благодари на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е направил предложение бюджетът на Агенцията да бъде с 16 млн. евро по-голям и то в крайна сметка е било прието.

 

18 усложнения от грип са регистрирани в РЗИ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387701

За изминалата седмица регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщават за Moreto.net. Регистрирани са 16 случая на чревни инфекции срещу 27 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 15 ентероколита и 1 салмонела.

Трагедия на пътя! Двама мъже загинаха в катастрофа

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d0%b6%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2/

Двама млади мъже са загинали тази сутрин в катастрофа между карловските села Климент и Войнягово. От полицията потвърдиха поредната трагична новина и разкриха, че и двамата мъже са били неправоспособни. Те са се блъснали в дърво и са загинали на място,пише блиц. Мъжете са от село Климент. Единият се казва Станимир Маринов, роден 1979 година, женен е и оставя две сирачета. Втората жертва се казва Танчо Спасов и е на 30 години, несемеен. Цялото село Климент е потопено в скръб дни преди Коледа. сн.асоциативна

Материалът Трагедия на пътя! Двама мъже загинаха в катастрофа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пожар в общежитие край Москва взе жертви

https://www.actualno.com/asia/pojar-v-obshtejitie-kraj-moskva-vze-jertvi-news_711960.html

Двама души загинаха, а други пет – включително три деца, бяха ранени при пожар в общежитие към изследователския ракетен център, разположен в градчето Пересвет край Москва, съобщава „Спутник“. Според спасителните екипи, отзовали се на мястото на инцидента, са евакуирани 32 души. Близо 30 огнеборци и 8 пожарни автомобила гасиха пламъците в продължение на няколко часа. Причините за пламването на стихията се изясняват.

Откриха редица нарушения в две столични психолаборатории за кандидат шофьори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202158

Откриха редица нарушения в две столични психолаборатории за кандидат шофьориСлужители на „Икономическа полиция“ – ГДНП, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите извършиха съвместни проверки на четири лаборатории за психическа годност на кандидати за водачи в София и Стара Загора. Съвместните действия са осъществени на 12 и 13 декември,

Скиорът Марк Гизин е с мозъчно сътресение след тежкото падане във Вал Гардена

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362878_skiorut_mark_gizin_e_s_niakolko_schupeni_rebra_sled/?ref=rss


Швейцарецът Марк Гизин е в стабилно състояние след ужасяващото си падане по време на спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини във Вал Гардена. 30-годишният скиор изгуби контрол преди един от големите скокове на пистата в италианския зимен център. След това той се приземи изключително тежко със скорост над 100 км/ч.<br /><br />Той беше транспортиран до болницата в Болцано, на около 40 километра от курорта в Доломитите, откъдето беше съобщено, че е дошъл в съзнание....

Заради снега пътуванията в Северозападна България са опасни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362890_zaradi_snega_putuvaniiata_v_sevarozapadna_bulgariia_sa/?ref=rss


Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреди Агенция "Пътна инфраструктура" и напомни, че метеоролозите са обявили предупреждението за опасност "жълт код" за сняг в областите Видин, Монтана, Враца, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил.<br /><br />Агенцията призовава шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България, да се въздържат да го...

Усложнена пътна обстановка заради снега, карайте внимателно!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uslozhnena-pytna-obstanovka-zaradi-snega-karajte-vnimatelno-2137510

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха от АПИ.
 
Националният институт по метеорология и хидрология е определил жълт код за опасно време в областите Видин, Монтана,

МВР към гражданите: Под никакъв предлог не предоставяйте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона!

http://www.struma.com/krimi/mvr-kum-grajdanite-pod-nikakuv-predlog-ne-predostavyaite-pari-ili_143237/

МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона. Това апелираха от Министерството на вътрешните работи чрез интернет страницата си. Независимо, че в много случаи униформени се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си.

Най-често използваната от измамниците схема е - "Оказване на помощ на...

Продължава

Полицията в Никарагуа нанесе побой на най-малко седем журналисти

https://www.investor.bg/drugi/338/a/policiiata-v-nikaragua-nanese-poboi-na-nai-malko-sedem-jurnalisti-273753/

От април страната преживява най-тежката си криза от гражданската война през 80-те години на миналия век

Издирват шофьор, блъснал и ранил тежко полицай в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202154

Издирват шофьор, блъснал и ранил тежко полицай в СофияСнощи, минути след 23 часа, на столичния бул. „Ал Малинов“, полицейски екип забелязал лек автомобил „Фолкваген“, за който е имало съмнение, че няколко пъти не се е подчинявал на полицейски сигнали за спиране. Веднага били предприети полицейски действия и подаване на сигнал. Шофьорът извършил маневра на заден ход, симулирайки намерение за спиране,

Никола Василев е новият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ"

https://www.mediapool.bg/nikola-vasilev-e-noviyat-izpalnitelen-direktor-na-holding-bdzh-news287577.html

Никола Василев бе избран за изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД от Съвета на директорите на дружеството. Това е стана в рамките на провелото се в събота заседание на новите членове на борда, по време на което бяха разпределени и техните функционални задължения, съобщиха от хлдинга. За председател на Съвета на директорите е избран Григори Григоров, а за негов заместник – Светломир Николов и за изпълнителен директор на дружеството Никола Василев. Никола Василев притежава магистърска степен по „Бизнес администрация“ от университета в Блед, Словения. Магистър е и по „Електроника и Автоматика“ от Техническия университет в София. Така от съобщението на „Холдинг БДЖ“ става ясно, че е освободен и последният останал от старото ръководство – финансовият директор Филип Алексиев. Той беше оставен в директорския борд за още около месец, за да има плавен преход, по думите на транспортния министър Росен Желязков. В началото на декември Желязков обяви, че дългогодишните началници в "Холдинг БДЖ" по времето на управлението на ГЕРБ – Велик Занчев и Владимир Владимиров, са сменени заради лошо управление на дружеството. На тяхно място бяха назначени Григори Григоров и Светломир Николов. Решението беше взето след серия от скандали, разтърсили дружеството – обвинения за нагласени обществени поръчки, назначаване на футболисти в БДЖ, които не ходят на работа, доклад до ДАНС, за който Желязков твърдеше, че не знае и не го е виждал. Това доведе до подаване на оставката на тричленния Съвет на директорите в началото на ноември - председателят Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, Владимир Владимиров, който е изпълнителен директор на дружеството, и Филип Алексиев, финансов директор. Желязков изчака приемането на оставките им, докато не приключи разпоредената от него проверка в "Холдинг БДЖ" и дъщерното дружество "БДЖ Пътнически превози". Одитът констатира сериозни организационни пропуски в системата за прогнозиране, планиране и провеждане на обществени поръчки за доставки и услуги, свързани с поддръжката на подвижния железопътен състав.  

Сигнал до "Петел": Кални реки потекоха по алите на Централните гробища във Варна (снимки)

https://petel.bg/Signal-do-Petel--Kalni-reki-potekoha-po-alite-na-TSentralnite-grobishha-vav-Varna--snimki-__295424

Снимки читател Реки от кал потекоха по алеите на Централните градски гробища във Варна, сигнализира читател на "Петел" "Не може да не ...

Баскетболен празник събра 50 деца в зала "Локомотив" във Варна

https://petel.bg/Basketbolen-praznik-sabra-50-detsa-v-zala-Lokomotiv-vav-Varna__295423

50 деца от четири отбора се включиха в Коледен турнир по баскетбол във Варна. В продължение на четири часа студената зала "Локомотив" бе сто...

Първо в "Петел"! Морето изхвърли човешко тяло на плажа във Варна

https://petel.bg/Parvo-v-Petel--Moreto-izhvarli-choveshko-tyalo-na-plazha-vav-Varna__295422

Снимка Кирил Великов Човешко тяло е било изхвърлено от ледените води на морето във Варна. Тялото е било намерено вчера в около 8,30 ча...

Има ли реални резултати от срещата в Катовице?

https://www.actualno.com/europe/ima-li-realni-rezultati-ot-sreshtata-v-katovice-news_711936.html

В ООН, разговорите за климата, завършили в събота в Катовице, Полша представиха основополагащ наръчник от правила за прилагане на Парижкия договор за климата от 2015г., но се провалиха в обединяването на националните усилия за намаляване на въглеродните емисии. Делегати от близо 200 държави проведоха маратон от преговори и разговори в рамките на 13 дни, но не успяха да се ангажират с повече и по-бързи действия срещу глобалното затопляне, въпреки неотложността и бедствията в световен мащаб. Ст

За ключа на Босилеград, зелниците, водката и мъртвата река

https://www.eurochicago.com/2018/12/za-klucha/

Не, че Захариев има нещо против паспортната мафия. Неговият проблем е, че след като България си оттегли доверието от него, той вече не е част от нея. За разлика от времето, когато документите за българско гражданство се събираха в кметската канцелария и „служебно“ се предаваха в ДАБЧ и Министерството на правосъдието. Днес той просто има нужда от много пушек, с който да скрие всички останали мафии и престъпления, в които Босилеград е затънал по време на неговото управление. С други думи, пушекът около паспортната мафия има за цел да прикрие животновъдната, горската и рудодобивната мафия, които точно по време на неговото управление опустошиха околните села, горите и реките в Босилеградско.

Благоевградският бранител на ЦСКА Ст. Манолев чукна Христова възраст

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradskiyat-branitel-na-cska-st-manolev-chukna-hristova-vuzrast_143236/

Ръководството на ЦСКА поздрави Станислав Манолев по повод рождения му ден. Защитникът от Благоевград днес навършва 33 години.

“Армейци, днес Станислав Манолев празнува своя 33-и рожден ден.

Той пристигна в ЦСКА на 31 август 2016 година и до момента изигра близо 70 мача с червената фланелка, в които отбеляза 5 гола и направи 13 асистенции.

Пожелаваме му здраве, късмет и много успехи с ЦСКА! ”, написаха “червените” на официалния си...

Продължава

Цветанов: Президентът да каже как е финансирана кампанията му

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-prezidentat%c2%a0da-kazhe-kak-e-finansirana-kampaniata-mu-693918.html

Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев? - заяви днес в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения, каза Цветанов.

По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив:

„Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада.“

Според Цветанов е важно в период на предизборна кампания да се направи отчет на постигнатото във всички общини и на реализираните проекти:

„Евровотът е важен, защото европейската солидарност ни дават възможност да реализираме политиките на българското правителство, а общините да се възползват от еврофинансирането, за да подобряват инфраструктурата и да осигуряват на гражданите по-добра среда за живот.”

В края на годината можем да отчетем, че няма община, която да не е получила целеви средства. Това е резултат от добрата събираемост и от добре свършената работа на институциите и на правителството, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Трябва да осъзнаем важността на това, което ни очаква. Нашите опоненти ще увеличават противопоставянето, защото нямат друг полезен ход. БСП не могат да имат успешно управление, доказали са го. Нека си спомним какво бе състоянието на АМ „Струма” при управлението на Орешарски. Затова нека да дадем подкрепа за правителството и за парламентарното мнозинство и да се подготвим за предстоящите европейски и местни избори, призова Цветанов.

Убеден съм, че това, което е като прогноза, в мандата на настоящата Европейска комисия и на Европейския парламент, България ще се присъедини към Шенгенското пространство, може би на две стъпки. Първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство на Шенген. Това ще бъде достатъчно силен аргумент за усилията, които полага българското правителство през последните години, твърди Цветан Цветанов.

Цитат на деня: Аз съм единственият политически затворник в държавата

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/12/16/3362881_citat_na_denia_az_sum_edinstveniiat_politicheski/?ref=rss


"Аз съм единственият политически затворник в България", каза днес в ефира на "Би Ти Ви" председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.<br /><br />Повод за гостуването на депутата от ГЕРБ в предаването "Тази събота и неделя" беше, че вчера Рашидов навърши 67 години.<br /><br />Вежди Рашидов първо говори за приятелските си отношения с премиера Бойко Борисов и се похвали, че двамата от 15 години работят заедно. После...

Путин нареди рапът да бъде контролиран в Русия, не и забраняван

http://www.moreto.net/novini.php?n=387772

Разтревожен от нарастващата популярност на рап музиката сред руските младежи, президентът на Русия иска ръководителите на руската култура да изработят средства за контролиране, а не за забрана на популярната музика, съобщава "Асошиейтед прес".

Снежна виелица в София, 160 снегорина започнаха да почистват улиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202152

Снежна виелица в София, 160 снегорина започнаха да почистват улицитеВ София заваля силен сняг, придружен от бурен на моменти вятър. 160 снегорина започнаха да почистват и обработват настилките със смеси срещу заледяване, съобщи Би Ти Ви. В момента се извършват обработки на общински пътища в районите Панчарево, Нови Искър, Овча купел, Кремиковци и Банкя. Обработват се и опасни и стръмни участъци, улици и булеварди,

Емблематични футболисти на Пирин се събраха в Скопие

http://www.struma.com/obshtestvo/emblematichni-futbolisti-na-pirin-se-subraha-v-skopie_143235/

Емблематичните футболисти на Пирин Благоевград от 90-те години на миналия век се събраха в Скопие. Стоимир Урошевич, Саша Тодоровски и Стойчо Стоилов направиха и снимка за спомен. Тримата си припомниха славните времена на орлетата и незабравимия финал за Купата срещу Левски в София през май 1994-та година. Тогава Пирин падна с 0:1 с гол три минути преди края на Илиан Илиев. А тогава в Левски бе половината национален отбор, който само след месец стана 4-ти в света в САЩ...

Саша...

Продължава

Цветан Цветанов обяви кога ще бъде открито трасето Кресна- Сандански от Лот 3.3 на автомагистрала „Струма”

https://pik.bg/цветан-цветанов-обяви-кога-ще-бъде-открито-трасето-кресна--сандански-от-лот-33-на-автомаги-news804578.html

Цветан Цветанов обяви кога ще бъде открито трасето Кресна- Сандански от Лот 3.3 на автомагистрала „Струма”

На 17 декември (понеделник) ще бъде открито трасето Кресна- Сандански от Лот 3.3 на автомагистрала  „Струма”. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам- председател на партията Цветан Цветанов в Банско, цитиран от радио „Фокус-Пирин”.

„Това е един допълнителен инфраструктурен проект, който дава много възможности за региона – заяви Цветанов. - Много по-добра пътна безопасност за пътуващите. По този начин ще пестим от времето си, за да достигаме бързо и безпроблемно до всички точки, които сме избрали да посетим или да инвестират определени хора за България, защото знаем, че това за туризма и бъдещите инвестиции ще бъде много добре”.

По думите му момента Симитли, Кресна, Петрич, Сандански са райони, в които може да се даде допълнителна добавена стойност в инвестиционния интерес, който може да се засили на база изградената инфраструктура и пускането на тази отсечка.

„Надяваме се, че в рамките на година или две, ще можем да се похвалим с изграждане на цялата отсечка на автомагистрала „Струма”, с което ще дадем една допълнителна възможност да фокусираме вниманието си в другата част на България, защото не трябва да делим регионите, а да имаме еднакъв подход към всички – заяви Цветанов. - На база добрите приходи в бюджета, на база борбата с контрабандата, борбата с организираната престъпност и дисциплината, която налага държавата, успяхме да имаме един излишък и с решение на Министерския съвет се отпускат целеви средства в размер на над един милиард за изграждане на отсечка на автомагистрала  „Хемус”.

 

Тежка автобусна катастрофа край Цюрих

http://nakratko.bg/category/25/168472/


Един човек загина, а 44 бяха ранени, след като автобус се отклони от пътя и се удари в стена на магистрала край Цюрих, предаде БТА. От ранените трима са в сериозно състояние.

Храните с отрицателен калориен баланс - топят мазнините и килограмите

http://www.cross.bg/kalorii-fibri-kilogramite-1591736.html

/КРОСС/ За да работи оптимално нашата диета и мазнините да се топят наравно с килограмите, е нужно, на първо място, да бъдем в калориен дефицит. Това означава да приемаме по-малко калории, отколкото горим всеки ден. Само така , тялото ще посегне на натрупаните мазнини, за да си набави нужната енергия. Храната, която приемаме, трябва да бъде качествена и пълноценна, богата на фибри, белтъчини  и полезни мазнини. Така, ще бъдем заситени за по-дълго време, въпреки ограничените калории, по-енергични и с повече тонус за ежедневните задължения. Една част от тези храни, са храните с отрицателен калориен баланс, т.е. доставящи 0 калории на организма. Това е така, защото енергията нужна за храносмилането и усвояването им е по-голяма от тази, която всъщност доставят с приема си. Това са богатите на фибри плодове и зеленчуци, с ниско съдържание на въглехидрати, без мазнини, съдържащи висок процент вода. Калориите им обикновено са между 20 и 50 за 100 гр. Въпреки тази ниска хранителна стойност, те дават чувство на ситост благодарение на високото си количество фибри, доставят ни витамини и минерали, хидратират организма. Всичко това прави задължително включването им в хранителния план, искаме ли да редуцираме килограмите. Ето и някои от най-предпочитаните нискокалорични храни, доказали ефективността си по време на диета. Грейпфрутът Богат на фибри, витамин С, А, калий и магнезий

България и света през погледа на писателя Илия Троянов: Народът ни е прекалено кротък, послушен и парализиран

https://pik.bg/българия-и-света-през-погледа-на-писателя-илия-троянов-народът-ни-е-прекалено-кротък-послу-news804545.html

България и света през погледа на писателя Илия Троянов: Народът ни е прекалено кротък, послушен и парализиран

Как изглеждат България и света през погледа на писателя Илия Троянов, който от дълги години живее в Германия. Той разкри впечатленията си пред сутрешния блок на Нова телевизия.

„България изглежда трагично. От доста години не се е развила като свобода и възможности за живот – анализира Троянов. -  Проблемите на България като корупция, концентрация на власт, олигархия, мафия, всичко пречи на живота.

Политическият ни елит е фалирал, защото за 30 години не е успял да промени нещата в икономически и социален план.

Българският народ е много кротък, послушен, парализиран.Вижте французите, които са по-бунтовни и буйни. „Жълтите жилетки” обаче не са хомогенни, нямат лидери. Властта обаче реагира с отстъпки на недоволството им.

В Германия има няколко големи промени. Съединяването с бившето ГДР премина през мечти и голямо разочарование. Части от бившето ГДР и в момента са също така изостанали като България. Загиващи селища. В последните години в Германия доминацията бе на темата за имграцията. Там има и негативна и позитивна реакция. Фашизъм, расизъм, но и стимул на съчувствие и солидарност на много хора, които подпомагаха бегълци и се ангажираха. Не очаквам проблемът с бежанците да се задълбочи след ерата „Меркел”. В момента там няма актуален проблем от гледна точка на фактите. Там проблемът е с инструментализацията. Меркел от доста време е на власт и е нормално да има някакво изхабяване. Не очаквам кардинални проблеми в Германия след Меркел”.

Илия Троьянове категоричен, че големият проблем в обществото е, че разликата между богати и бедни продължава да расте.

„Под повърхността на политическите събития в цял свят има една концентраця на пари – коментира той. - Разликата между богати и бедни расте. Това е във всички общества. Донякъде в тази фаза на капитализма има тенденция на монополизация. Очевидна е тя в дигиталниеи медии, „Фейсбук” са завладели почти целия пазар. Едно сливане на едрите капитали с мафията. „Дойче Банк” са под съд, защото са прали пари на руската мафия и на други. Заради една австрийска банка, която фалира, държавата трябваше да плати 20 млрд евро нказателни, а за бежанци Австрия плати 1 млрд. евро.

Не трябва да позволяваме на новите националисти да внушават, че проблемни са бедните. Англия, като една от най-мощните страни в света, има невероятни проблеми около Брезкит. Реално, ако националисттите дойдат на власт, бързо ще фалират.

Сега границата между България и Турция е по-дебела и сериозна, от времето на комунистическа диктатура. Това е абсурдно в ерата на отворените общества. Бях на границата миналата година и това ми направи впечатление.

Смятам, че всички хора, които сериозно се занимават са наясно, че капитализма няма нинакви решения за глобалните кризи и експлозии, които са започнали сега. Човечеството и обществата винаги реагират със закъснения, за съжаление. Вижте колко векове са ни трябвали жените да гласуват и още не сме го извоювали изцяло. Очевидно човекът е леко тъповат и му трябва повече време за да реализира потенциала на едно еманципирано общество”.

По халати пред Централната баня: Граждани организираха флашмоб

http://nakratko.bg/category/58/168471/


 „Върнете минералните бани на София“. С този призив както в петък, така и днес група недоволни граждани по халати се включиха в артистична проява пред Централната минерална баня на София.

Трима загинали и 32-ма ранени при катастрофа на автобус в Сърбия

http://nakratko.bg/category/25/168470/


Автобус се е занесъл, излязъл е от пътя и се е преобърнал в Сърбия, при което са загинали трима души и са ранени 32-ма други, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Асошиейтед прес".

Наши певици скочиха на режисьорите заради крадени видеоклипове

http://www.varna24.bg/news/835625.html

Голяма част от родните изпълнители, които бяха попарени от медии и фенове, че крадат от ...

Актрисата Диляна Попова подава ръка на 4-годишно болно детенце

http://www.varna24.bg/news/835620.html

Да осиновиш кауза за бъдещото на едно дете. Никола е само на 4, но е минал през какво ли не. Ръка ...

Националната следствена служба затваря пътя Своге-София в понеделник

http://nakratko.bg/category/60/168469/


Утре (17 декември) от 11 до 13 часа се ограничава движението по пътя Своге - София при Своге от км 54+220 до км 54+690 във връзка с водено разследване на Национална следствена служба по повод тежката катастрофа на автобус в този участък от пътя, при която загинаха 20 души.

Заради лошото време: Затвориха пътищата към Витоша откъм „Бояна” и „Драгалевци”

https://pik.bg/заради-лошото-време-затвориха-пътищата-към-витоша-откъм-„бояна”-и-„драгалевци”-news804577.html

Заради лошото време: Затвориха пътищата към Витоша откъм „Бояна” и „Драгалевци”

Заради обработка на пътищата се затварят подходите към Витоша откъм кварталите "Бояна" и "Драгалевци".

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от „Фокус”.

 

Полицай с опасност за живота, блъснат при опит за проверка, издирват шофьора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaj-s-opasnost-za-zhivota-blysnat-pri-opit-za-proverka-izdirvat-shofiora-2137507

39-годишен полицай е с опасност за живота, след като е бил блъснат от автомобил, който не се подчинил на сигнал за спиране, съобщиха от МВР. Раненият е със счупени три ребра и бедрена кост, информираха Дарик от столичната болница „Св. Анна”. Издирв

Тежка автобусна катастрофа край Цюрих, има жертви

https://www.actualno.com/europe/tejka-avtobusna-katastrofa-kraj-curih-ima-jertvi-news_711959.html

Човек загина, а други 44 души бяха ранени при тежка автобусна катастрофа край североизточния швейцарски град Цюрих, съобщава „Спутник“. Трима от пострадалите са в тежко състояние. Превозното средство, което пътувало от Генуа за Дюселдорф, се блъснало в стена. Причините за инцидента, станал рано тази сутрин, се изясняват.

Турнирът в Кнежа събра поколения щангисти от няколко държави

https://www.24chasa.bg/sport/article/7202143

Турнирът в Кнежа събра поколения щангисти от няколко държави Турнирът по вдигане на тежести в Кнежа „Александър Бачийски“ събра поколения състезатели и деятели на спорта. Надпреварата в памет на основателя на тежката атлетика в града се състоя за трета поредна година. На подиума излязоха 40 щангисти, като дебютно имаше и международно участие със състезатели от Румъния и Албания.

Протест в защита на лекар, бил уволнен заради труден характер

https://www.actualno.com/blagoevgrad/protest-v-zashtita-na-lekar-bil-uvolnen-zaradi-truden-harakter-news_711948.html

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа. Управителят на болницата в Сандански д-р Томов освободил Алексиев заради „трудния му характер и лошо отношение към пациенти”. В момента в града се провежда протест в защита на уволнения лекар, съобщи btv. Основният мотив на протестиращите е, че Алексиев е добър специалист и е в обществен интерес да продължи да практикува. „Преди 8 години бях прострелян в

Джигит прегази полицай и избяга

http://www.struma.com/sinya-lampa/djigit-pregazi-policai-i-izbyaga_143234/

Гонят го из цяла София

Неизвестен засега шофьор е ударил с колата си полицай и в момента колегите на ранения униформен го преследват, съобщават за сайта „Блиц“ очевидци.

Според тях инцидентът е станал пред магазин „Хит“ на столичния булевард "Александър Малинов" в Младост. След като блъснал полицая джигитът минал през тревни насаждения, ударил друга кола и побегнал.

В момента гонката продължава из цяла София, броят на преследващите полицаи се увеличава. Очевидците...

Продължава

Издирва се! Водач блъсна полицай и избяга

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f/

Снощи, минути след 23 часа, на столичния бул. „Ал Малинов“, полицейски екип забелязал лек автомобил „Фолкваген“, за който е имало съмнение, че няколко пъти не се е подчинявал на полицейски сигнали за спиране. Веднага били предприети полицейски действия и подаване на сигнал. Шофьорът извършил маневра на заден ход, симулирайки намерение за спиране, и ударил паркиран лек автомобил. След това рязко потеглил напред , блъснал един от униформените и успял да избяга.

На място веднага били съсредоточени допълнителни полицейски екипи,пише 24часа.Пострадалият столичен полицай е откаран в болница и настанен за лечение с множество травми.

В хода на оперативните действия автомобилът е открит изоставен в района на „Студентски град“. До този момент не е установено местонахождението на шофьора.

Столичната дирекция търси съдействието на гражданите за установяване местонахождението на 23-годишния Захари Чернев, съобшиха от пресцентъра на МВР.

 

Материалът Издирва се! Водач блъсна полицай и избяга е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Протестантите с протестно шествие в София срещу Закона за вероизповеданията

http://nakratko.bg/category/58/168468/


Недоволни представители на протестантската деноминация организират днес в София поредно протестно шествие по повод приетите на първо четене в парламента изменения в Закона за вероизповеданията.

Инициативата „Системата убива всички ни“ няма да се разформирова

http://nakratko.bg/category/58/168467/


Може би един от най-големите успехи, които постигнахме, е това, че много хора се запознаха с проблемите на хората с увреждания.

Финали с дузпи на детския турнир като в Шампионска лига в Симитли

http://www.struma.com/sport/finali-s-duzpi-na-detskiya-turnir-kato-v-shampionska-liga_143233/

Шест отбора деца се надиграваха днес в 20-и юбилеен футболен турнир в памет на Иван Янчев в Симитли.Мачовете днес бяха играни пред легендата на Испания Мичъл Салгадо и бившият президент на Реал Мадрид Лоренцо Санс, които бяха специални гости на кмета на община Симитли Апостол Апостолов през последните няколко дни.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов връчи купи и индивидуални отличия на най- добрите футболисти на турнира. Класирането: Банско на 6-то място, Разлог останаха...

Продължава

300 метра водопроводна мрежа е подменена по част от улиците на варненска община със средства от ВиК

http://www.moreto.net/novini.php?n=387754

300 метра водопроводна мрежа е подменена по част от улиците на Дългопол със средства от ВиК. Това сочи отчетът на кмета на Община Дългопол Георги Георгиев за изпълнение на Програмата за управление на Община Дългопол за периода 1 януари – 31 октомври.

Тежка автобусна катастрофа и край Цюрих

https://frognews.bg/svqt/tejka-avtobusna-katastrofa-krai-tsiurih.html

Един човек загина, а 44 бяха ранени, след като автобус се отклони от пътя и се удари в стена на магистрала край Цюрих, предаде БТА.

"София – евростолица на спорта" с престижен приз от туристическия съюз

https://www.24chasa.bg/sport/article/7202134

"София – евростолица на спорта" с престижен приз от туристическия съюзФондация „София – европейска столица на спорта“ бе отличена със специален приз по време на връчването на годишните награди на Български туристически съюз в препълнената зала на Ритуалния дом на ул. Кракра 2. Статуетката бе връчена на организационният секретар на фондацията Анатоли Илиев лично от председателя на БТС проф.

Първи подробности за състоянието на полицая, премазан от джигит

https://petel.bg/Parvi-podrobnosti-za-sastoyanieto-na-politsaya--premazan-ot-dzhigit__295421

Снимка Булфото Полицай е в болница, след като бе блъснат от шофьор, който не пожела да спре за проверка. Екшънът се разигра снощи, събота ...

Фабрика за тютюн подписа договор за износ в Йордания преди срещата на Радев с Абдула II

http://nakratko.bg/category/26/168466/


Президентът Румен Радев ще обсъди днес с краля на Йордания партньорството в сферата на сигурността и отбраната.

Румен Овчаров: В промяната на обвинението срещу мен няма нови факти

http://nakratko.bg/category/59/168465/


Целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми. Това каза в предаването „Тази неделя” бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Бащата на стрелеца от Страсбург потвърди, че синът му е подкрепял Ислямска държава

https://www.mediapool.bg/bashtata-na-streletsa-ot-strasburg-potvardi-che-sinat-mu-e-podkrepyal-islyamska-darzhava-news287576.html

Бащата на стрелеца, който уби четирима души на коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Френската обществена телевизия "Франс 2" излъчи интервю с бащата Абделкрим Шекат в събота вечерта, два дни след като синът му беше ликвидиран при престрелка с трима полицейски служители в квартала в Страсбург, в който е отраснал като дете. Това стана след голяма операция по издирването му след атаката във вторник вечер срещу базара, при която загинаха четирима души, а дузина бяха ранени. Коледният базар в Страсбург, седалището на Европейския парламент, е най-големият във Франция. В петък той отново беше отворен, след като преди това беше затворен за времето, през което траеше операцията по издирването на заподозрения. Бащата каза, че за последно видял сина си- Шериф Шекат, три дни преди нападението, но не е могъл да се свърже с него, докато се укривал. Той призна, че синът му подкрепял групировката "Ислямска държава". "Той казваше например, че Даеш се бие за справедлива кауза и всякакви такива неща", каза бащата. Интервюто, което отначало се взима навън, след това продължава за кратко на закрито с майката на Шериф Шекат- Руаджа Руаг. Тя изрази шок и тъга заради смъртните случаи. "Франс 2" посочва, че Руаг и Абделкрим Шекат са разведени от дълго време. Абделкрим Шекат, френски гражданин от алжирски произход, добави, че преди се е опитвал да убеди сина си да не подкрепя "Ислямска държава" с думите към него: "Ти не виждаш зверствата, които те извършват". Синът обаче отговорил, че "това не са те". Малко след смъртта на Шериф Шекат информационната агенция на групировката "Ислямска държава" Амак разпространи съобщение, че той е "войник" на групировката. Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер отхвърли това твърдение и го определи като "напълно опортюнистично". Бащата, майката и двама от братята му бяха сред общо седем души, задържани за разпит. Френските медии съобщиха, че роднините са били освободени. Другите трима, които все още са в ареста, нямат роднинска връзка с Шекат, но са близки до него. Шекат-младши е бил в списъка за наблюдение на френското разузнаване за радикализъм и има 27 присъди за криминални деяния - първата на 13-годишна възраст - основно във Франция, но и в Германия и Швейцария. Разследването се опитва да установи дали той е имал съучастници и логистична подкрепа. Бащата каза, че отишъл в полицията доброволно и по подозрение същата вечер, когато синът предприел безразборната атака с огнестрелно оръжие и нож. Той заяви, че казал на полицията следното: "Ако някога откриете Шериф, кажете ми. Аз ще отида при него и ще се опитам да го убедя да се предаде". Бащата добавя, че ако синът му му беше казал за намерението си да убива, е щял да заклейми Шериф и той е нямало да убие, нито да бъде убит. Жертвите на Шериф Шекат Камал Нагшбанд, на 45 години, е една от четирите жертви на нападението, извършено от Шериф Шекат в Страсбург във вторник. Женен и баща на три малки деца, афганистанецът избягал от войната в родината си преди двайсетина години, за да построи своя живот във Франция. Във вторник Камал отивал с децата си на коледния базар в Страсбург, когато бил улучен от куршум в главата. Афганистанецът, описван от близките си като шегаджия, починал след един ден в кома в болница. Шериф Шекат уби още трима души. Това са тайландски турист, който е бил на почивка в Елзас със своята съпруга, останала невредима, местен жител, застрелян, докато изчаквал отвън на излизане от ресторант своята съпруга и сина им и 28-годишен италиански журналист, дошъл в Страсбург, за да отразява пленарната сесия на Европейския парламент.

Бунтът на пациентите продължава! Дъждът не спря феновете на уволнения д-р Алексиев в Сандански! Отново излязоха на протест!

http://www.struma.com/obshtestvo/buntut-na-pacientite-produljava-dujdut-ne-sprya-fenovete-na-uvolneniya_143229/

Дъждът и лошото време не спряха феновете на уволнения от МБАЛ "Югозападна болница" хирург, д-р Г. Алексиев., които и днес излязоха да протестират. Освен санданчани на протеста се виждат и емблематични фигури от Петрич. Този път хората се събраха в района на Кауфланд.

С лозунги "Върнете д-р Алексиев в болницата "Уволнението е срам", Г-н премиер Бойко Борисов, помогнете ни! Протестиращите са мирни, но твърди в позицията си за връщане на д-р Алексиев в...

Продължава

Президентът Румен Радев се среща с краля на Йордания Абдула Втори в Аман

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prezidentyt-rumen-radev-se-sreshta-s-kralia-na-iordaniia-abdula-vtori-v-aman-273749/

В кралския дворец българският президент и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула Втори и кралица Рания

Болницата в Монтана изпраща успешна година в борбата с туберкулозата

https://www.24chasa.bg/region/article/7202130

Болницата в Монтана изпраща успешна година в борбата с туберкулозата Успешна година в борбата с туберкулозата изпраща най-голямата областна болница в Северозапада. Заболеваемостта от туберкулоза в регион Монтана през тази година се задържа на ниво около средното за страната - 25 на 100 000 жители, съобщи д-р Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”АД - Монтана.

Освободиха от длъжност лекаря на годината в Югозапада, в Сандански излизат на протест

http://nakratko.bg/category/58/168464/


Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа в болницата в Сандански. Договорът на хирурга не е бил подновен от здравното заведение.

Откъс от "Текст" на Димитрий Глуховски

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/12/16/3358102_otkus_ot_tekst_na_dimitrii_gluhovski/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Текст", с автор Димитрий Глуховски, предоставен от Издателство "Сиела"<br /><br />"Текст" от Димитрий Глуховски –отмъщението на големия град! Световноизвестният автор на трилогията "Метро", романите "Здрач" и "Бъдеще", сборника "Разкази за Родината" ще зарадва читателите си с впечатляващ ноар психотрилър.<br /><br />След хитовата...

Издирват шофьор, блъснал полицай при опит за проверка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdirvat-shofior-blysnal-policaj-pri-opit-za-proverka-2137507

Полицията в София издирва мъж, който блъснал полицай с лек автомобил, а след това избягал, информираха от пресцентъра на МВР.
 
Снощи, около 23:00 ч., на столичния бул."Ал Малинов", полицейски екип за

Харесваме смартфоните си повече от колегите си

https://www.actualno.com/curious/haresvame-smartfonite-si-poveche-ot-kolegite-si-news_711923.html

Смартфоните станаха по-важни за нас в ежедневието ни, отколкото съседите, колегите, съквартирантите и учителите, показва изследване. Само семейството, приятелите и домашните любимци се класират по-високо по отношение на важността, разкриха психолози от университета Трент в Нотингам и от университета във Вюрцбург, Германия. Изследователите са анкетирали 1 156 мъже и жени на възраст между 15 и 83 години, които е трябвало да отговорят онлайн на въпроса колко са важни и близки за тях както хора, т

Многохиляден протест срещу Вучич в Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=387771

Многохиляден протест срещу сръбския президент Александър Вучич и правителството се проведе тази вечер в сръбската столица Белград. Лошото време не е спряло несъгласните с управляващите да участват в проявата, предаде АП. Шествието е преминало и покрай президентството.

Цветан Цветанов в Банско: „Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес"

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-bulgariya-1591739.html

/КРОСС/ "Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?" Това заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. „Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“, подчерта Цветанов. По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив. „Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов сподели своята надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни. „Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България

33 деца са осиновени през първите девет месеца на годината във Варна

https://pik.bg/33-деца-са-осиновени-през-първите-девет-месеца-на-годината-във-варна-news804533.html

33 деца са осиновени през първите девет месеца на годината във Варна

33 деца от Варна са осиновени през първите девет месеца на 2018 година. Това обяви пред радио „Фокус-Варна” Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

Тя посочи, че 29 от осиновените деца са били настанени в приемни семейства, 3 – в Дома за медико-социални грижи за деца, а едно от децата е било настанено при роднини. Част от децата са били осиновени в чужбина – от семейства от САЩ, Италия и Франция.

През първите девет месеца на 2018 година в специализирана институция са настанени 32 деца, като за 24 деца мярката е нова, а за 8 деца настаняването е продължено. 12 от децата са настанени от родилно отделение и отделението за недоносени деца и са с трайни увреждания.

Според отчета към 30 септември в Дом за медико-социални грижи за деца са настанени 58 деца, като от тях има само две здрави деца – недоносени близнаци, които предстои да бъдат настанени в приемно семейство.

Цветанов за Радев: Ако иска да говорим за избори, да каже как си финансира кампанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202126

Цветанов за Радев: Ако иска да говорим за избори, да каже как си финансира кампаниятаАко президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?

Цветанов поиска от президента отчет как е финансирана предизборната му кампания

http://www.transmedia.bg/2018/12/16/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b5%d1%82-%d0%ba/

 

„Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?“ Това заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията. Той е в Банско за официалното откриване на ски сезона. Цветанов и кметът на Банско Георги Икономов (от ГЕРБ) се обявиха за необходимостта от изграждането на втори лифт над града

„Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията“, каза Цветанов.

„Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“, подчерта Цветанов.

По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив.

„Трудно ми е да си представя как би изглеждал един Консултативен съвет по национална сигурност, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Цветанов изрази надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни.

„Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България. Често по такива теми сме наблюдавали противопоставяне, но този път всички български евродепутати бяха единни“, каза той и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за председател на ПЕС.

„Винаги е хубаво, когато българи получават толкова отговорни ръководни постове, това е признание. Неотдавна и Мария Габриел, българският еврокомисар, бе избрана за заместник-председател на ЕНП Жени“, допълни Цветанов.

Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов каза, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

„Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, уточни той. Като доказателство за това, че България върви по правилния път в борбата с това явление, председателят на ПГ на ГЕРБ даде положителния доклад на ЕК за страната.

„Утре ще бъде открита отсечката между Кресна и Сандански от АМ „Струма“. Това дава нови предпоставки за инвестиции в региона“, каза Цветанов и допълни, че вследствие на добрата събираемост и безкомпромисната борба с контрабандата – правителството е отпуснало целево 1,35 млрд. лв. за АМ „Хемус“, като така се гарантира бъдещото развитие на Северна България.

По думите на Цветанов в момента за подобряването на образователната инфраструктура се изпълняват 119 проекта на обща стойност 623 млн. лв.

„ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. При кое друго управление са осигурявани толкова много пари за образование“, попита Цветанов и допълни, че тези пари стигат до българските деца и по този начин образователната система на България ще стане по-конкурентна.

Според Цветанов правителството никога не е делило общините на „наши“ и „ваши“ и доказателство за това са допълнителните постановления за Якоруда, Белица, Кресна, Гоце Делчев и т.н.

Във връзка с участието на Цветанов в наскоро провелата се среща на Управителния съвет на Европол във Виена, той каза, че в приетия първоначален вариант на Многогодишната програма на Европол за 2020-2021 г. начертаните мерки са за по-голяма защита на информацията и за по-добра координация между службите. Той благодари на евродепутата от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков, направил предложение бюджетът на Агенцията да бъде с 16 млн. евро по-голям, което в крайна сметка е било прието.

 

 

 

Коледна комета в небето тази нощ

http://www.cross.bg/blizo-kometa-nebeto-1591738.html

/КРОСС/ Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление - зелена комета, известна още като Коледната комета. Тя ще е толкова близо до нашата планета, че ще може да бъде видяна с невъоръжено око, разказа за програма „Хоризонт" на БНР астрономът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки „Тази вечер в 23,00 часа там, където е ясно, кометата ще бъде видима близо до най-яркия звезден куп, известен с народното си име „Квачката с пилците", това са Плеядите всъщност", каза той. „Пътят на кометата продължава в посока север, тоест тя се издига над небесния екватор и в нощта на 23 срещу 24 декември ще се наблюдава много близо до една от най-ярките звезди на зимното звездно небе. Това е звездата Капела от съзвездието Колар", обясни астрономът. „Тази звезда в полунощ ще е най-високо в небето и е една от най-ярките както казах, много лесно се открива. Тогава има някакъв шанс и метеорологичните условия да се пооправят, за разлика от сега", каза Пенчо Маркишки. Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.    

Овчаров: Битките с врага в партиен билет не водят до добър резултат

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362882_ovcharov_bitkite_s_vraga_v_partien_bilet_ne_vodiat_do/?ref=rss


Иска или не иска, БСП се връща във властта, смята бившият лидер на БСП - София и министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров.<br /><br />В интервю за Би Ти Ви той предупреди сегашния партиен лидер Корнелия Нинова, която му беше заместник в министерството, че "непрекъснатите битки, влизането от една в друга, трета, особено с врага с партиен билет, не водят до добър резултат". Той напомни, че партийните лидери са такива заради мисията...

За 26-ти пореден път община Сандански ще избере "Цар на виното"

http://www.struma.com/obshtestvo/za-26-ti-poreden-put-obshtina-sandanski-shte-izbere-car-na_143224/

На 29.12.2018 г. от 12:00 ч. на площад „България” за двадесет и шести пореден път в Сандански ще се проведе Празник на младото червено вино. По традиция община Сандански организира конкурс за най-добро младо вино.

В конкурса могат да вземат участие всички винопроизводители от региона. Те трябва да представят 1, 5 л. вино с информация за сорта, населеното място и местността на лозовия масив.

Виното ще се приема в Туристически информационен център /до ГУМ/ от...

Продължава

Кметът на Бели Искър: 50 години съм начело, за мен си е занаят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202124

Кметът на Бели Искър: 50 години съм начело, за мен си е занаятКрум Георгиев от Бели Искър е истински кмет-рекордьор, съобщава Нова телевизия. "50 години съм начело. За мен кметството е занаят. Хората ме искат. Аз ги искам. Уважаваме се. Работих 8 години като библиотекар. Един ден по решение на градския комитет на партията дойде един представител и ми каза решението си. Първо ме назначиха, после бяха изборите.

От утре - електронни винетки

http://clubz.bg/77227-ot_utre_elektronni_vinetki

Електронни винетки заменят познатите стикери от утре, 17 декември.

Новата система за плащане за ползването на републиканските пътища предвижда леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега. Таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

Тол системата, от която управляващите разчитат на над 1 милиард лева приходи годишно, трябва да заработи от средата на август 2019 г. Дотогава автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще продължат да ползват винетки. Цените им остават като тазгодишните - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева. Новото тук е уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

На първо време електронните винетки ще се купуват през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод.

Плащането с карта може да стане минути преди пътуването. При банков превод обаче е добре да бъде направен няколко дни преди тръгването.

Как, какво, къде, кога

При купуване на електронна винетка се попълват регистрационният номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно. Потвърждение, че автомобилът има валидна винетка, ще може да се направи на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.

От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти - дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски.

Данните за автомобила и избраната винетка ще влизат в информационната систева, така че не е необходимо да се пази разписката за плащането - и няма да бъде изисквана при проверка на пътя.

Винетките, които не са изтекли към 17 декември,  ще продължат да важат. От АПИ препоръчват да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани.

След 1 януари обаче, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.

След 1 януари освен пътните полицаи проверки ще правят и служителите на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура". За целта са им дадени 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка. Те могат също да спират превозните средства на пътя, както и да проверяват документите на водачите.

Допълнително контрол ще се извършва и чрез камери, разположени на 295 рамки по цялата пътна мрежа.

Глобата за каране без винетка остава 300 лева за леките автомобили и до 3000 лева за по-тежките превозни средства. Новост е въвеждането на т.нар. компенсаторни такси. Техният размер все още не е одобрен, но за леките автомобили се предвижда тя да е 70 лева и да може да се плати на място, ако провинилият се водач бъде спрян от някой от екипите на "Националното тол-управление".

Плащането ще става само с дебитни или кредитни карти, а който няма възможност да се издължи на място, ще има две седмици да го направи. Ако този срок бъде изпуснат, глобата ще става 300 лева. Компенсаторната такса ще дава прави пътната мрежа да се ползва в продължение на 24 часа след налагането й. При установена липса на винетка на няколко места в един ден глобата ще е една.

При неплатени глоби за каране без винетка и други неиздължени санкции, автомобилът няма да може да мине през технически преглед, а водачът - да напусне страната. 

От днес - електронни винетки

http://clubz.bg/77227-ot_dnes_elektronni_vinetki

Електронни винетки заменят познатите стикери от днес, 17 декември.

Новата система за плащане за ползването на републиканските пътища предвижда леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега. Таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

Тол системата, от която управляващите разчитат на над 1 милиард лева приходи годишно, трябва да заработи от средата на август 2019 г. Дотогава автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще продължат да ползват винетки. Цените им остават като тазгодишните - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева. Новото тук е уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

На първо време електронните винетки ще се купуват през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод.

Плащането с карта може да стане минути преди пътуването. При банков превод обаче е добре да бъде направен няколко дни преди тръгването.

Как, какво, къде, кога

При купуване на електронна винетка се попълват регистрационният номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно. Потвърждение, че автомобилът има валидна винетка, ще може да се направи на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.

От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти - дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски.

Данните за автомобила и избраната винетка ще влизат в информационната систева, така че не е необходимо да се пази разписката за плащането - и няма да бъде изисквана при проверка на пътя.

Винетките, които не са изтекли към 17 декември,  ще продължат да важат. От АПИ препоръчват да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани.

След 1 януари обаче, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.

След 1 януари освен пътните полицаи проверки ще правят и служителите на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура". За целта са им дадени 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка. Те могат също да спират превозните средства на пътя, както и да проверяват документите на водачите.

Допълнително контрол ще се извършва и чрез камери, разположени на 295 рамки по цялата пътна мрежа.

Глобата за каране без винетка остава 300 лева за леките автомобили и до 3000 лева за по-тежките превозни средства. Новост е въвеждането на т.нар. компенсаторни такси. Техният размер все още не е одобрен, но за леките автомобили се предвижда тя да е 70 лева и да може да се плати на място, ако провинилият се водач бъде спрян от някой от екипите на "Националното тол-управление".

Плащането ще става само с дебитни или кредитни карти, а който няма възможност да се издължи на място, ще има две седмици да го направи. Ако този срок бъде изпуснат, глобата ще става 300 лева. Компенсаторната такса ще дава прави пътната мрежа да се ползва в продължение на 24 часа след налагането й. При установена липса на винетка на няколко места в един ден глобата ще е една.

При неплатени глоби за каране без винетка и други неиздължени санкции, автомобилът няма да може да мине през технически преглед, а водачът - да напусне страната. 

Вандали трошат новите ограничители на Графа

https://offnews.bg//obshtestvo/vandali-troshat-novite-ogranichiteli-na-grafa-693917.html

Вандали са счупили част от новите ограничители по "Граф Игнатиев" тази нощ.

Призмите с двойно по-малки размери от т.нар. перки на акули бяха представени публично в петък, а поставянето им започна веднага. Тогава главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че пускането на трамвая по Графа зависи именно от осигуряването на безопасността на хората с ограничителите. 

Призмите са залепени са с полиуретан, който е изключително силен и затова при опит да бъдат извадени се руши и част от настилката. От Столична община коментираха пред OFFNews, че са подали сигнал в полицията срещу вандалите и няма да толерират подобни действия. 

При ремонта на бул. "Дондуков" неизвестни и досега хулигани вадиха павета от пътната настилка. По околовръстното пък загинаха новозасадени фиданки, които бяха прерязани умишлено в долния край на стъблото. 

Ограничителите, които в момента монтират строителите по Графа, са от гранит и се разполагат на разстояние от 3,40 м по споделеното между пешеходци и трамваи трасе.

Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори, първо да каже как е финансирана кампанията му

https://petel.bg/TSvetanov--Ako-prezidentat-iska-da-govorim-za-izbori--parvo-da-kazhe-kak-e-finansirana-kampaniyata-mu__295419

Снимка Булфото "Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва д...

Роналдо вкара гол номер 5000 за "Ювентус" в първенството

http://www.cross.bg/ronaldo-vkara-torino-1591737.html

/КРОСС/ Кристиано Роналдо акостира в "Ювентус" през лятото на 2018 г. и вече е част от историята на тима! Португалският футболист вкара попадение номер 5000 за "Старата госпожа" в елитното италианско първенство при победата с 1:0 в дербито на града срещу "Торино". Това бе и единственият гол в срещата, а "Юве" е единственият италиански отбор с толкова много попадения в Серия "А". Гостите и Кристиано Роналдо от самото начало се впуснаха в атаки и именно португалецът създаде първото голово положение в мача, но ударът му от воле не намери целта. "Биковете" отговориха с положение на сметката на Белоти, но Перин се намеси стабилно. Отново Белоти шутира, но пак без успех и през второто полувреме. Домакините имаха претенции за дузпа в средата на частта, но съдията не отсъди нарушение. За сметка на това той посочи бялата точка в полза на "Юве" в 70-ата минута, след като Марио Манджукич бе спънат от вратаря Икасо. Роналдо бе безпогрешен и вкара историческото попадение за 1:0.След него топката във вратата на "Торино" прати и Манджукич, но голът бе отменен заради засада. Трите точки в актива на "Юве" затвърдиха мястото на тима начело в класирането на италианския елит. Тимът има 11 точки преднина пред втория "Наполи". "Торино" е 6-ти в подреждането.  

Един загина и 44 са ранени при автобусна катастрофа край Цюрих

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202121

Един загина и 44 са ранени при автобусна катастрофа край ЦюрихЕдин човек загина, а 44 бяха ранени, когато автобус се отклони от пътя и се удари в стена на магистрала край Цюрих, предаде ДПА, цитирана от БТА. От ранените трима са в сериозно състояние. Автобусът е изпълнявал курс от Генуа в Италия до Дюселдорф в Германия, преминавайки през швейцарската територия.

Безплатни изследвания за Хепатит С в София

https://frognews.bg/novini/bezplatni-izsledvaniia-hepatit-sofiia.html

Безплатни изследвания за Хепатит С в университетската болница ”Царица Йоанна” в София.

Дивна разказа подробности за жестоката катастрофа

https://www.vesti.bg/bulgaria/divna-razkaza-podrobnosti-za-zhestokata-katastrofa-6090003

При инцидента преди 9 месеца сериозно пострада нейната приятелка – манекенката Кристин

Дивна споделя подробности за жестоката катастрофа

https://www.vesti.bg/bulgaria/divna-spodelia-podrobnosti-za-zhestokata-katastrofa-6090003

При инцидента преди 9 месеца сериозно пострада нейната приятелка – манекенката Кристин

Мексико планира да увеличи петролния добив с 45 % преди 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202113

Мексико планира да увеличи петролния добив с 45 % преди 2025 г. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор очерта планове снощи да спаси националната петролна индустрия, като повиши добива на черно злато в държавната компания с 45 процента преди 2025 година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той говори в крайбрежния град Сиудад дел Кармен на около 85 километра от петролно находище,

Над 80 са приключените случаи по реинтеграция на детето в семейството във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387753

81 са приключените случаи по реинтеграция на детето в семейството през изминалото деветмесечие. Това каза Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Според анализа на дейностите по прилагане на мерки за закрила на детето на територията на община Варна и община Аксаково за периода от началото на годината до края на месец септември общият брой случаи на реинтеграция, по които е работено, е 89, като 24 от тях са нови, започнати през деветмесечието.

Джеръми Хънт: Великобритания ще процъфтява и без сделка по "Брекзит"

https://www.actualno.com/europe/djerymi-hynt-velikobritanija-shte-procyftjava-i-bez-sdelka-po-brekzit-news_711947.html

Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че Обединеното кралство ще процъфтява, дори ако то напусне Европейския съюз без споразумение за сътрудничество. Това съобщи в събота „Дейли телеграф“, публикувайки интервю с ръководителя на Форин офис. "Винаги съм мислил, че дори в ситуация на отсъствие на сделка ... ние ще намерим начин да преуспяваме и да просперираме. Ние сме се сблъсквали с много по-големи трудности в протежение на цялата ни история", каза той. Р

Белият амур

https://www.eurochicago.com/2018/12/amur/

Водолаза спира, връзва колана, изтегля харпуна (пурата още драще езика му), окачва дрехите на сухия кавак и хвърля бърз поглед наоколо. Познава това местенце: „Завчера ми избяга, приятелю, но сега...“ Тръстиките като усойни вещици шумят, люшкани от вятъра, и също повтарят: „Но сега, но сега...“ Водолаза нагазва тинестата почва – лепкавата кал обвива прасците му, тука няма пиявици като в тресавищата, ала натрапчивото усещане за нещо лазещо по петите не го напуща. Винаги е така в началото. После водата изцяла поглъща острия му син взор, отгръща един пласт, втори, трети... Реката е многопластова, също като паметта – горният пласт е видимият, огледално-петролен, осеян с безформени мазутни петна. Шлепове, корабчета, сухи тръни и клонак браздят течението й, но всичките те не развихрят фантазията на човека, нито я тласкат към неочаквани решения. Следват долните слоеве... Те са друго – тайнствената им и мътна тъмнина крие изненадващ подводен живот, чудноват и опасен.

Заради разследване утре ограничават движението по пътя Своге-София

https://frognews.bg/novini/utre-ogranicheno-dvijenieto-patia-svoge-sofiia-zaradi-razsledvane.html

Във връзка с водено разследване на Национална следствена служба в понеделник от 11:00 часа до 13:00 часа се ограничава движението по пътя Своге-София при Своге от км 54+220 до км 54+690, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Съдов хирург консултира безплатно пациенти във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/7202106

Съдов хирург консултира безплатно
пациенти във Велико ТърновоСъдовият хирург д-р Ангел Григоров ще преглежда безплатно пациенти с проблеми на периферните артерии през следващата седмица във Велико Търново. Прегледите ще се извършват в кабинет 317 на ДКЦ в сградата на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ на 19- ти и 20- ти декември, съобщиха от болницата. Водещият съдов хирург коментира още,

Кога се очаква пикът на грипа у нас?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koga-se-ochakva-pikyt-na-gripa-u-nas-2137506

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това коментира пред

Уникални имена празнуват днес…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81/

На 16 декември почитаме Свети пророк Агей. Той е старозаветен пророк. Днес почитаме и паметта и на Свети мъченик Марин. Имен ден празнуват Марин, Марина, Марично, Маринко, Маринела, Маринел.

Както всички библейски пророци, така и Свети пророк Агей се родил в трудни времена за юдеите. Неговата мисия била да бъде проводник на Божията воля и промисъл. Става дума за повторното изграждане на Йерусалимския храм от юдеите, които били в плен на вавилонците. След като се освободили от робството, юдеите се прибрали обратно в Йерусалим и започнали да изграждат разрушения от завоевателите храм. Но в един момент започнали да изпитват дълбоки съмнения дали трябва да го изградят до край и искали да се откажат.

Точно тук се проявила мисията на Свети пророк Агей, който ги призовавал да продължат. Пророкът предал думите на Всевишния, че новият храм ще бъде още по-голям, внушителен и величествен, защото в него ще служи бъдещият Цар на Царете. Това предсказание е направено 5 века преди да се роди Иисус Христос, Спасителят на всички народи.

На 16 декември почитаме паметта на Свети мъченик Марин. Свети Марин произхожда от уважавано семейство,пише блиц. Бил избран за сенатор в Римската империя в доста ранна възраст. Независимо от високото положение, което заемал, младият Свети Марин станал християнин.

Злонамерени издали, че Свети Марин не се кланя на идолите. Изправен пред съда, съдията призовал Свети Марин да принесе жертва на езическите богове. Той отказал, защото вече познавал истинския Бог. Бил подложен на жестоки мъчения, но Всевишния го запазил жив. Озлобените езичници поискали най-тежкото наказание – да бъде обезглавен. Присъдата е изпълнена на 16 декември 283 г.

Благочестиви християни прибрали мощите на Свети Марин и ги погребали по християнски обичай.

Материалът Уникални имена празнуват днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Опитват да разчетат бележник, захвърлен в близост до тялото на шефа на КАТ-Казанлък

http://www.varna24.bg/news/835601.html

Eксперти сушат самоделно направен от картонени листове бележник, намерен край пачките с банкноти и ...

Уволниха лекаря на годината в Югозапада, хората излизат на протест

http://www.varna24.bg/news/835607.html

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше ...

Дивна с разказ от ада: Чувах крясъците на Кристин, мантинелата се беше врязала в нея

http://www.varna24.bg/news/835614.html

Певицата Дивна, която катастрофира през март с приятелката си - топмоделката Кристин, разкри ...

Рашидов: Никога Графа не е бил толкова хубав, протестът срещу ремонта е соросоиден

https://offnews.bg//politika/rashidov-nikoga-grafa-ne-e-bil-tolkova-hubav-protestat-sreshtu-remon-693916.html

Никога "Граф Игнатиев" не е бил толкова хубав. Сега има кампания срещу г-жа Фандъкова, която е може би една от най-добрите кметици. Те са забравили, че нямаше детски градини, тя направи над 60. Те са забравили, че улиците ни бяха отвратителни, както и "Граф Игнатиев" беше една отвратителна улица, заяви пред bTV председателят на парламентарната комисия по култура и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Същите тези хора, от които, вече смятам - не те да спасяват София, а държавата да се спаси от тях. Те са едни като навлеци, хора, които нищо не са направили. Дърво не са посадили. Вчерашни хлапета. Аз съм бил в строителни войски, все пак съм построил Правец. Не само знам как се строи...Тази акция да спре, защото е срамна, твърди бившият министър на културата.

Тези момченца ходят всяка плочка да снимат. Вижте, аз като строя моята къща 10% от новото строителство ще да е фира и ще го оправя. Те още не са го построили. Ходят всяка плочка да снимат. Е, разбира се, от 5000 плочки една ще бъде дефектна. Ще я сменят, каза Рашидов.

Ръчкането на този скандал идва от един и същ адрес. Мене - не се спряха да снимат всяка плочка и стъкълце на Ларгото, същите тези хора. Адресът е доста соросоиден: тези, които създадоха модата на протеста и сега вече от платени те станаха мода - безплатни. Да сте видяли някой с мотика и кирка отвънка, с оръдието на труда? Хубави плакати, написани, организирани. Но вече стана безплатно. Просто хората обичат да са видими на екрана, телевизорът много блазни всички, всички искат да са в телевизора, твърди депутатът от ГЕРБ.

Защо Орбан поведе Унгария към "нова културна ера"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/16/3347312_zashto_orban_povede_ungariia_kum_nova_kulturna_era/?ref=rss

"Знаеш ли, в общи линии съм уличен боец. Не идвам от елита," казва унгарският премиер Виктор Орбан на американския актьор Чък Норис, докато го вози из Будапеща в рекламен клип. Описанието вероятно приляга по-добре на бездомника Порги, извършил убийство заради любимата си Бес в пиесата на Дороти Хейуърд и адаптираната по нея опера на Джордж Гершуин.<br /><br />Уличният живот на чернокожия Порги от гетото на Чарлстън, Южна Каролина би бил престъпление в Унгария, където...

Националната следствена служба затваря пътя Своге-София в понеделник

http://www.cross.bg/sofiya-svoge-posoka-1591735.html

/КРОСС/ Утре (17 декември) от 11 до 13 часа се ограничава движението по пътя Своге - София при Своге от км 54+220 до км 54+690 във връзка с водено разследване на Национална следствена служба по повод тежката катастрофа на автобус в този участък от пътя, при която загинаха 20 души. Обходни маршрути: - Движението на тежкотоварните автомобили над 12 т. посока Северна България преминава по АМ "Хемус", същото се отнася и за автобусите; - От София за Своге: път ІІ-81 София - Костинброд - път III-164 Своге - Бучин проход. - Път II-18 Софийски околовръстен път /СОП - Костинброд - Бучин проход - Своге - Ребърково/; - Път II-18 Софийски околовръстен път - Нови Искър - до отклонението по път II - 16 Своге - София до с. Редина се движат се всички автомобили; - Посока София: всички тежкотоварни автомобили над 12 т. не преминават път II-16 Своге - София, а се отклоняват по път I-1 Видин - София на с. Ребърково посока Ботевград; - Автобусите пътуващи по път I-1 Видин - София от Враца към София се качват на АМ "Хемус" при Ботевград; За пътуващите посока София от Враца, поради пълното затваряне на участъка на пътя Своге - София, се въвеждат обходни маршрути както следва: - Транзитно движение посока Своге през път I-1 Мездра - Ботевград - София се забранява за тежкотоварните автомобили над 12 т

Коледа наближава! Бивши студенти и техните преподаватели купонясваха в Благоевград

http://www.struma.com/hailaif/koleda-nablijava-bivshi-studenti-i-tehnite-prepodavateli-kuponyasvaha-v-blagoevgrad_143216/

Випуск 2010-2014 на факултета по" Обществено здраве, здравни грижи и спорт" в Благоевград се събраха на пред коледен банкет.

След 4 години на една отрупана с деликатеси маса се събраха бивши студенти и техните преподаватели Евгени Кавдански, Даниела Томова и Илия Канелов. В благоевградска механа групата купонясва здраво до малките часове на нощта.

С танци и много смях и наздравици, те си припомниха лудите студентски години и неувяхващото приятелство, създадено в ЮЗУ...

Продължава

Как Румен Овчаров "чете" енергийната стратегия на властта

http://clubz.bg/77226-kak_rumen_ovcharov_chete_energijnata_strategiq_na_vlastta

Румен Овчаров. Снимка Архив Клуб Z

Бившият министър на енергетиката в тройната коалиция Румен Овчаров заяви, че целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е "да бъдат гарантирани приходи за определени фирми".

По bTV днес той посочи, че показателен за това е фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

Тук задачата на стратегията е да пуснем отново едни обществени поръчки, коментира Овчаров.

Според Овчаров, който се позова на "класификация на Европейския съюз", България не е силно зависима от Русия - единствената пряка зависимост била по линия на доставките на природен газ. В действителност България е на почти сто процента зависима от Русия за синьото гориво, както и за доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ "Козлодуй", която е изградена по руска технология. В бургаската рафинерия "Нефтохим", собственост на руската частна компания "Лукойл", се преработва само руски нефт - "Уралск", а "Лукойл" има господстващо положение на българския пазар на горива.

"Ние някога измислехме доста по-умна и доста по-правилна за България стратегия – енергийна зависимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България, през "Южен поток", когато 20% от износа ѝ на петрол минава през България, през Бургас - Александруполис. Когато на територията минава още един проект като "Набуко", който ти позволява диверсификация, но без да плащаш пари за заровени напразно тръби, което прави правителството на Бойко Борисов. Едната тръба стои вече 4 години празна. Имам предвид тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, но тя струва 50 млн.", посочи Овчаров.

Овчаров не беше питан относно обявенаата преди седмица от енергийни експерти новина, че по времето, когато е бил енергиен министър в кабинета "Станишев", договорът за доставки на руски природен газ е преподписан и вкарана скандална клауза - че споровете ще се гледат в арбитража към търговско-промишлената палата в Москва.

 

Обществена поръчка за "Турски поток", без да е ясно дали ще го има

В парламента в петък, 14 декември, министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на проекта за изграждане на нова газова инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница. Стойността й е 2.8 милиарда лева.

В периода от 21 декември 2018 г. до 31 януари догодина се очаква "Булгартрансгаз" да стартира третата фаза на пазарния тест по избор на изпълнител. Тази фаза трябва да покаже дали има интерес от инвеститори в проекта, които ще резервират капацитет в газопреносната мрежа.

Същата инфраструктура се очаква да бъде използвана и за целите на руския газопровод "Турски поток" при осъществяване на проекта. Срокът за кандидатстване в обществената поръчка ще бъде до 31 януари догодина, но е предвидено сключеният договор да влезе в сила под условие, тъй като пълното финансиране за проекта все още не е осигурено.

Въпреки гаранциите на "Газпром", последвани от уверения на българското правителство, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, решаващата дума ще е на Европейската комисия. Причина за това е изискването тръбата да бъде съобразена с Третия енергиен пакет на ЕС, заради което не се случи "Южен поток".

Друга важна част от актуализираната енергийна стратегия изисква "Булгартрансгаз" да предприеме действия до края на 2018 г. за създаване на борса за търговия с природен газ у нас. Идната седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с централния европейски газов хъб - компанията, която оперира на борсите за природен газ в Австрия и Чехия.

Стратегията предвижда и "Булгартрансгаз" да придобие дял в частната компания, която ще реализира проекта за LNG терминал в Александруполис. Водят се преговори с "Газтрейд" българският газов оператор да придобие 20 на сто от капитала на компанията, която ще оперира с този проект, обясни министърът на енергетиката.

Покрай енергетиката, Овчаров коментира и лидера на БСП Корнелия Нинова, за която се твърди, че той е причината тя да бъде лансирана в БСП.

"Голямото предимство на Корнелия Нинова е нейната реактивност. Да си реактивен в съвременната политика и да отговаряш на ежедневните интереси на хората е изключително важно, но то не е достатъчно. Освен това трябва да имаш отбор, с който да работиш и да знаеш, че политика е стратегия, тя е маратон и трябва да пазиш посоката, в която се движиш, а не да се лашкаш от ляво в дясно", коментира Овчаров.

Дивна: Минаваха ми мисли за самоубийство, но категорично реших да живея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202098

Дивна: Минаваха ми мисли за самоубийство, но категорично реших да живеяМладата певица искала да е на мястото на приятелката си Кристин, която пострада тежко при катастрофата преди 9 месеца "Вярвах, че съм чудовище". Това каза пред Мон Дьо в предаването "Събуди се" по Нова тв певицата Дивна, коята преди 9 месеца направи тежка катастрофа. Тя не пострада, но нейната приятелка - моделът Кристин,

Издирват шофьор, ранил тежко полицай в София

https://petel.bg/Izdirvat-shofor--ranil-tezhko-politsay-v-Sofiya__295418

Снимка Булфото Снощи, минути след 23 часа, на столичния бул. „Ал Малинов“, полицейски екип забелязал лек автомобил „Фолкваген“, за койт...

Националната следствена служба затваря пътя Своге-София заради тежката катастрофа

https://petel.bg/Natsionalnata-sledstvena-sluzhba-zatvarya-patya-Svoge-Sofiya-zaradi-tezhkata-katastrofa__295417

Снимка Булфото Утре (17 декември) от 11 до 13 часа се ограничава движението по пътя Своге - София при Своге от км 54+220 до км 54+690 във връзка с во...

В Египет откриха уникална гробница на повече от 4 400 години

https://petel.bg/V-Egipet-otkriha-unikalna-grobnitsa-na-poveche-ot-4-400-godini__295416

Снимка Pixabay (архив) Гробница на жрец, живял преди повече от 4400 години, бе открита на обекта Сакара, близо до Кайро, от египетски археолози, ...

С безплатен лифт откриват сезона на Мечи чал

https://www.actualno.com/smolyan/s-bezplaten-lift-otkrivat-sezona-na-mechi-chal-news_711941.html

С безплатен лифт ски зона „Мечи чал“ край Чепеларе ще посрещне на 22 декември любителите на зимните спортове. Официалният старт на сезона ще бъде даден в 14 часа на площад „Олимпийски“ в града с изпълнения на Росица Кирилова, съобщиха от „Пампорово“ АД. Пистите над Чепеларе закъсняха с откриването на сезона заради щети от бедствията през това лято, чието отстраняване отне повече време, но ски зоната вече може да посрещне скиорите с отл

За КОНПИ, поддръжниците ѝ и другите накратко

https://frognews.bg/politika/konpi-poddrajnitsite-drugite-nakratko.html

От първите дни на своето съществуване Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е обект на голямо обществено очакване. Като един величествен Дядо Коледа или всевластно божество по закон тя е призвана да възстановява чувството за справедливост в обществото.

Преглед на печата за 16 декември

http://www.cross.bg/bulgariya-sega-godina-1591734.html

/КРОСС/ 12% от смъртните случаи у нас се дължат на цигарите в. Сега 12,4% от смъртните случаи и 13.5% от всички болести в България възникват вследствие на употреба на тютюневи изделия, сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ за 2017 г., цитирани от здравното министерство по случай Международния ден без тютюнопушене 15 ноември. Така тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност. Данните и за миналата година традиционно сочат, че разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти 7 на сто над средното. Борисов се вбеси от критиките на Брюксел за медиите в. Сега Премиерът Бойко Борисов се вбеси на критиките на Брюксел за „същественото влошаване на медийната среда в България през последните години”, констатирани в огласения във вторник мониторингов доклад. От гневната му тирада по време на правителственото заседание вчера той отново възнегодува от карикатурите по свой адрес, очевидно визирайки тези на Христо Комарницки във в. "Сега", с думите: "Знам, че има страни, в които 2-3-5 пъти в годината се правят карикатури на премиер, на президент. В България това е всеки ден!" "Да, има страни, в които не публикуват карикатури на президентите и премиерите си. Но в страните, на които искам България да прилича, го правят ВСЕКИ ДЕН

Путин: Ако не може да спрем рапа, да го контролираме

https://www.mediapool.bg/putin-ako-ne-mozhe-da-sprem-rapa-da-go-kontrolirame-news287575.html

Обезпокоен от нарастващата популярност на рапа сред руската младеж, руският президент Владимир Путин поиска културните лидери да обмислят начини за неговото контролиране, вместо за неговата забрана, съобщиАсошиейтед прес. На среща със съветници по културните въпроси, състояла се в Кремъл, Путин каза: "Ако е невъзможно да го спрем, тогава трябва да го направляваме". Той предупреди, че забраната на концерти на изпълнители ще има противоположния ефект и ще ги направи още по-популярни. Путин отбеляза, че рапът "се основава на три стълба - секс, наркотици и протест". Добави, че лично е обезпокоен от надделяващата тема за дрогата в рапа, като каза, че това "е пътят към деградирането на нацията". Президентът заяви, че "пропагандата на дрогата" е по-лоша и от ругатните. Неговото изказване дойде малко след като в Русия бяха отменени концерти на рапъри след предупреждения от властите, че тяхната музика популяризира "погрешни ценности". Освен това най-малко трима музиканти в Русия бяха арестувани. Преди дни руската Дума обяви конкурс за рап песен. През седмицата берлинскиятвестник “Тагесшпигел“ писа, че има репресии в Русия срещу музиканти, а властта ненавижда рапа, забраняваконцерти в провинцията и арестувахора на изкуството. Млад мъж със слънчеви очила и фланелка на "Гучи" подскача пред горящ американски небостъргач. Танцува с Доналд Тръмп и Барак Обама, възсяда огромна мечка и язди. Звучи монотонна мелония с рефрен “Плюя на  Запада”, пише изданието. Младият мъж се казва Фейс и е руска поп звезда. Публикуваният му в началото на 2018 г. в ютюб клип е споделен над 13 милиона пъти. Антизападно ли е настроен? Или пък 21-годишният музикант се присмива на възхваления руски патриотизъм? Посланието не е еднозначно. Провалено споразумение с Кремъл Въодушевени бяха не само младите почитатели на Фейс, клипът привлече вниманието и на Кремъл. Беше малко преди преизбирането през март т. г. на Путин за президент, търсеше се реклама от типа Guerilla Style. Пиари на Кремъл предложиха на Фейс да промени клипа, като Путин възседне руската мечка. Обещаха му хонорар в размер на един милион рубли, което прави 13 000 евро. "Не искам да оспорвам поста на президента, но в моя клип аз яздя мечката", казва за берлинския вестникФейс. В Русия рапът е младежка култура на живо и печеливш бизнес. Рапърът Тимати се числи към висшето съсловие, притежава модна марка и верига за бургери. Близки до властта звезди се изявяват по време на тържества в Кремъл. Но има и музиканти, които не допускат да ги купуват. Към тях се числи и Фейс: "Никога не бях си и помислял докъде може да стигне политическата пропаганда." В последния си албум тематизира инструментализирането и му се опълчва: "Аз съм свободен човек и принадлежа единствено на себе си." Ще се превърне ли рапът в политика? От няколко седмици руският рап е подложен не само на натиск, налице са дори репресии срещу неговите поклонници. Концертите на редица музиканти бяха забранени. В много градове беше забранено шоуто на произхождащия от далечен Сибир рапър Дмитрий Кузнецов, известен като Хъски. Той отговори с музикална проява върху паркиран автомобил в южния руски град Краснодар, заобиколен от фенове. 25-годишният музикант беше арестуван и го осъдиха на арест. Но благодарение на случилото се Хъски стана още по-популярен сред феновете си. Моралната заплаха за младежта се превърна в тема на деня. Защитници на деца настояват за повече грижи за младото поколение. Дори на конгреса си кремълската партия "Единна Русия" дебатира опасностите от рапа. "Администрацията не знае какво да прави. Събират се хиляди хора. Защо? Какво е посланието им? Всичко това всява страх. Ще се превърне ли рапът в политика? Рапърът Oxxxymiron ли ще е следващият президент?", описва реакцията на държавата Иван Дрьомин, каквото е истинското име на рапъра Фейс. Когато е на сцената, той ругае почти без задръжки. В лични разговори Иван Дрьомин е сдържан млад мъж. Седнал е в московско кафене, поръчва си плодов чай, супа от леща, десерт и изрича:"Не съм прегладнял, но е обедно време." Посяга обаче към храната едва когато интервюто ни е приключило. Бягство вместо отговор Много от хората на изкуството не изразяват пряко критика към режима. Повечето не искат да имат нещо общо с политиката.  Но пък провокиращо  назовават социални проблеми като бедност, злоупотреба с наркотици и произвол на службите. Използват и вулгарен език. Привърженици са на естетика, която е в конфликт с консервативния ценностен канон. В клип на електронната група Icepeak двойка похапва сурово месо на Червения площад. От устата им потича кръв. Креслив глас пее:"В Русия вече няма смърт."Какъв мрачен сарказъм по отношение на страната!, отбелязва “Тагесшпигел“. Фейс не вижда собственото си бъдеще в Русия. Възнамерявал скоро да емигрира в Холандия. В родината му човек не можел да е свободен."Робство в различни форми", била историческата константа на Русия.И Путин бил само огледало на народа, който му позволява да господства, е мнението на Фейс. В чужбина той може би ще се сблъска с проблем: "Може и да ми доскучае", посочва германското издание.

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=387770

Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на Украйна на 6 януари. Очаква се на 6 януари в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква.

Леброн Джеймс и Лонзо Бол влязоха в историята на "Лейкърс" и НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362877_lebron_djeims_i_lonzo_bol_vliazoha_v_istoriiata_na/?ref=rss


Леброн Джеймс и Лонзо Бол влязоха в историята на "Лос Анджелис лейкърс". 33-годишното крило и 21-годишният гард станаха първите баскетболисти на "езерняците" от 36 години, които записват трипъл-дабъл в един и същи двубой.<br /><br />Джеймс реализира 24 точки, 12 борби и 11 асистенции за убедителна победа със 128:100 при гостуването на "Лейкърс" на "Шарлот хорнетс". Бол добави 16 точки, 10 борби и 10 асистенции.<br /><br />По данни...

Русия чака отговор от САЩ за диалог по ракетен договор

http://www.cross.bg/obseg-rysiya-sreden-1591733.html

/КРОСС/ Русия изрази готовност за „открит и конкретен диалог" със САЩ по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от времето на Студената война, от който Вашингтон иска да се оттегли, предаде БТА. Според Москва в сряда е била изпратена нота от руския министър на отбраната Сергей Шойгу до неговия американски колега Джим Матис с призив за такъв диалог, но официален отговор така и не бил получен. „Всичко това свидетелства за нежеланието на Съединените щати за такъв разумен и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на неотложните проблеми, свързани с регионалната и международната сигурност", посочва руското министерство на отбраната в комюнике, разпространено в събота, съобщи АФП. САЩ отправиха в началото на декември ултиматум към Русия, като ѝ дадоха 60 дни да се съобрази с договора за ядрените ракети със среден обсег от 1987 година и предупредиха, че в противен случай ще напуснат договора. НАТО и Съединените щати обвиняват Москва, че нарушава Договора за ракетите със среден обсег, което Русия отхвърля като „неоснователно". Договорът за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег беше подписан през 1987 г. от американския и съветския ръководител по онова време - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и сложи край на употребата на серия ракети с обсег от 500 до 5500 километра.  

Автобусна катастрофа с жертви в снежна Сърбия

https://frognews.bg/novini/avtobusna-katastrofa-jertvi-sarbiia-zaradi-poleditsite.html

Автобус се е подхлъзнал на пътното платно и се е преобърнал в Южна Сърбия, при което са загинали трима души. 32 души са ранени, от които четирима са в сериозно състояние, предаде Асошиейтед прес.

Кометата 46R/Virtanen ще може да се види днес с просто око

http://www.transmedia.bg/2018/12/16/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-46rvirtanen-%d1%89%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b8-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%81-%d0%bf%d1%80/

 

Най-ярката комета за годината, позната под името 46R/Virtanen ще може да се наблюдава днес с просто око, ако обаче атмосферните условия го позволяват. Тази неделя тя  се намира най-близо до Земята. Кометата спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването й покрай планетата гигант.

46R/Virtanen е част от т.нар. Топ 10 на най-близко минаващите комети до Земята. Може да бъде видяна на изток-североизток, като бледо зелено петно с размерите на пълната Луна между Плеядите и Алдебаран от съзвездието Бик.

46R/Virtanen е синкава и има малка тънка опашка. Около Слънцето обикаля за почти 5 и половина години. Предишното ѝ най-близко преминаване покрай Земята беше през 2008 г.

Преди време, кометата беше и цел на сондата „Розета“, но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в която се разби през 2016 г.

 

Румен Овчаров: "Проблемите в енергетиката стават неспасяеми"

http://www.cross.bg/ovcharov-rymen-stavat-1591732.html

/КРОСС/ „Проблемите в енергетиката стават неспасяеми. Финансовият колапс е голям". Това каза в интервю за предаването „Тази неделя" по БТВ Румен Овчаров от БСП. „Тези дни стана ясно, че "Булгаргаз" не може да си събере парите от три топлофикации. БЕХ пое задълженията на "Топлофикация-София". Това е недопустимо, държавно предприятие да раздава пари като спестовна касичка. НЕК също обяви големи загуби", коментира още той. Относно отношенията в БСП Овчаров е на мнение, че ръководството на партията трябва да разбере, че не е вечно, и че партията е длъжна да изпълни желанията на хората. „Хубавото на Корнелия Нинова е рактивността, но тя е до време. Тя не успя да създаде отбор на "Позитано". Битките срещу врага с партиен билет трябва да престанат. Не може да се мятаме непрекъснато от една посока в друга", каза още Румен Овчаров.

Президентът Радев ще поиска от крал Абдула II посолство на Йордания в София

http://www.struma.com/bulgariya/prezidentut-radev-shte-poiska-ot-kral-abdula-ii-posolstvo-na_143210/

Президентът Радев пред българската общност в Аман: Вие сте моста между двете държави и двата народа

Президентът Румен Радев посети българската общност в Йордания. Те го посрещнаха с три искания – да имат повече събирания, децата им да учат български език в посолството и да не чакат на улицата за среща. Това беше поискано в присъствието на външния министър Екатерина Захариева, която също е част от делегацията.

Президентът отговори, че инициативата трябва да идва и от местната общност, като посъветва посланика да направи разяснителна кампания за откриване на неделно...

Продължава

"Жълтите жилетки": първи тревоги за туризма

https://www.actualno.com/analysis/jyltite-jiletki-pyrvi-trevogi-za-turizma-news_711924.html

Сцените на насилие, съпровождащи движението на "жълтите жилетки" оказват влияние върху туризма, но все още то не е катастрофално. По последни данни, движението на „жълтите жилетки“ е довело до отмяната на 35 000 нощувки в Париж, особено в хотелите от среден и висок клас в централните квартали, отбелязват от MKG, лидер в маркетинговите проучвания на европейския пазар на туризма и хотелиерството. Най-силно са засегнати петзвездните хотели. Сцените на насилие по &

Райони без вода във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=387776

В два района на Варна е прекъснато водоподаването поради възникнали аварии, съобщават от ВиК в града. Засегнати са: - абонатите между улиците "Преслав", "Одесос", "Княз Батенберг" и бул. "Приморски" до около 16.

Радосвет Радев: "България е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света”

http://www.cross.bg/radev-radosvet-sveta-1591731.html

/КРОСС/ „България е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света". Това каза в интервю за „Събуди се" по Нова телевизия председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Той е на мнение, че българският предприемач не бива да е обвиняван в алчност. „Такъв е бизнесът, с ниска добавена стойност", коментира Радев. "Не вярвам в момента, в тази ситуация, в която е България, да няма място за ентусиазиран амбициран млад човек. Няма сектор, в който да има излишък от хора, навсякъде има дефицити", каза още Радосвет Радев.

„Боинг“ откри първи завод в Китай

http://econ.bg/Новини/-Боинг-откри-първи-завод-в-Китай_l.a_i.767600_at.1.html

На фона на разгара на американко-китайската търговска война корпорацията „Боинг“ открива в Китай първия си завод 737. Той е за довършителни дейности...

Проект за небостъргач до входа на Морската градина изкара варненци на протест

http://www.struma.com/bulgariya/proekt-za-nebosturgach-do-vhoda-na-morskata-gradina-izkara-varnenci_143209/

Жители на морския град поискаха да се наложи мораториум върху високото строителство в центъра

Варненци излязоха на протест срещу изграждането на висока сграда в идеалния център на града. По проект 18-етажното здание трябва да бъде построено до входа на Морската градина.

Недоволните жители на морския град поискаха общината да наложи мораториум върху високото строителство в центъра.

„Да се ограничи високото строителство в идеалния център на Варна и да се даде възможност на гражданите да живеят в една по-добра, здрава градска среда с повече междублокови...

Продължава

Пикът на грипа тепърва предстои

https://www.mediapool.bg/pikat-na-gripa-teparva-predstoi-news287574.html

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това каза Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.По думите му процентът на ваксинираните е смешно нисък. Тази година обаче имаше недостиг на противогрипните ваксини. Те бяха пуснати на пазара през октомври и свършиха в рамките на две, три седмици. След това бяха внесени още 7000 ваксини, каза Кантарджиев. Той посочи, че американски учени са доказали, че ако се ваксинираш, вероятността да се разболееш през сезона е два пъти по-малка. Кантарджиевуточни, че ваксината не е 100-процентова защита, но намалява вероятността да се разболееш от грип или ти помага да го изкараш по-леко. "Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни”, каза проф. Кантарджиев. По данни на Евростат през 2016-та година едва 0.2 % от българите над 65 години са си сложили противогрипна ваксина. За сравнение възрастните хора във Великобритания, ползвали ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%. Страната ни е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания  - 3000 души на всеки 100 000. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души. 

В България най-престижна е лекарската професия

http://www.struma.com/bulgariya/v-bulgariya-nai-prestijna-e-lekarskata-profesiya_143208/

Най-непривлекателни за младите са професиите стругар и локомотивен машинист

Лекарската професия е най-престижната у нас. Това показва единствено по рода си проучване за рейтинга на професиите в страната. Анкетата е проведена сред служителите на 80 фирми. Целта е да изследва мотивацията на хората при избор професия.

Проучването обхваща 16 професии, в които се усеща най-силен недостиг на кадри, от четири основни за икономиката сектора: „Машиностроене”, „Електротехника”, „Медицина” и ...

Продължава

Сделка в Катовице вдъхва живот на Парижкото споразумение за климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202094

Сделка в Катовице вдъхва живот на Парижкото споразумение за климатаБлизо 200 страни се споразумяха вчера за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени, но според критици липсва достатъчна амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След двуседмични преговори в полския град Катовице отделните страни съумяха

Атанас Мерджанов: " Със строителния бранш трябва да се говори спокойно"

http://www.cross.bg/merdzhanov-atanas-bransh-1591730.html

/КРОСС/ „Ситуацията наистина е парадоксална, бих казал безумна" това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Атанас Мерджанов от БСП, по повод протеста на строителите от изминаващата седмица. „Тъй като е нужен страховит политически талант, да насочиш критиките си, вместо към управляващите, към възложители, към строителния бранш", допълни той. Мерджанов посочи, че Камарата на строителите е допуснала грешка, искайки отзоваването на няколко народни представители. „Но след това, започнаха едни действия, които не кореспондират с истинското естество. И критика, която би трябвало опозицията да упражнява над управляващите. Стана така, че едва ли не БСП е срещу строителите", изтъкна той. „Съмнения за некачествено изпълнение, съмнения за корупция има и те ще продължават да съществуват, докато няма един работещ диалог между опозицията, между излъчени наши представители, на БСП, които са експерти в съответната област, които в съгласие с контролните органи да направят съответните проверки", заяви Атанас Мерджанов. По думите му, със строителния бранш трябва да се говори спокойно, разсъдливо, с убедителни аргументи и със загриженост за това, което предстои. „Не е без значение, кой ще усвоява европейските средства за следващия програмен период. И тук строителите са абсолютно прави

Сделка в Катовице вдъхва живот на Парижкото споразумение за климата (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/strani-sporazymenie-emisii-1591729.html

/КРОСС/ Близо 200 страни се споразумяха късно снощи за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени на среща в полския град Катовице. Според критици в документа липсва достатъчна амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде Ройтерс. След двуседмични преговори отделните страни утвърдиха правила, разделени в отделни теми, като например как ще съобщават и наблюдават намаляването на парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии. Преговорите на конференцията в Катовице, чиято цел бе постигането на консенсус за по-детайлна рамка на Парижкото споразумение от 2015 г. , трябваше да приключат в петък, но продължиха и през вчерашния ден, отбелязва ДПА. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства документа. Успоредно с това Държавният департамент разпространи съобщение, в което се казва, че САЩ не поемат никакви задължени. „Не е лесно да се постигне споразумение по документ, който е така специфичен и технически. Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете", каза пред делегатите полският председателстващ преговорите Михал Куртика, предаде БТА. След като той удари с чукчето, за да възвести, че е постигнато споразумение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение у тях след маратонските преговори

Старт на ски сезона: Очаква се ръст на туристите в зимните курорти

http://www.struma.com/bulgariya/start-na-ski-sezona-ochakva-se-rust-na-turistite-v_143207/

Според оценките на експертите, най-много чужди туристи ще привлече районът около Банско

Очаква се силен ски сезон в българските зимни курорти. Той вече е официално открит в Банско и Пампорово, а в Боровец работят част от пистите, като отварянето на цялата ски зона предстои. Зимните курорти ще посрещнат около 285 хиляди българи, а чужденците ще са по-малко.

Според оценките на експертите, най-много чужди туристи ще привлече районът около Банско. Около 62 хиляди се очаква да са посещенията в Пампорово, а в Боровец – около 35 хиляди.

С отварянето на част от...

Продължава

Продължителността на живота на хората расте

https://www.vesti.bg/lyubopitno/prodylzhitelnostta-na-zhivota-na-horata-raste-6089932

Според ново проучване тази тенденция няма да спре в следващите години и не зависи от фактори като социален статус

200 страни подкрепиха в Катовице Парижкото споразумение за климата

https://frognews.bg/novini/200-strani-podkrepha-katovitse-parijkoto-sporazumenie-klimata.html

Конференцията на ООН за климата в Катовице завърши със споразумение за борба с климатичните промени.

Затоплянето води до суши и недостиг на прясна вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=387769

Учени от университета Нов Южен Уелс (Австралия) стигнаха до извода, че глобалното затопляне ще доведе до продължителни суши и недостиг на прясна вода, съобщи Phys.org. Изследователите анализираха данните от 43 000 метеорологични станции и 5 300 места за наблюдение на реките в 160 държави.

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

http://www.struma.com/bulgariya/poroshenko-obyavi-suzdavaneto-na-avtokefalna-pravoslavna-curkva-v-ukraina_143206/

Отделянето беше заклеймено като схизма от руското духовенство

Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква, независима от Русия, обяви украинският президент Петро Порошенко, предава БГНЕС.

„Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в храма „Света София”. Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия, посочи...

Продължава

Автобус се преобърна в снежна Сърбия, трима загинаха, 32-ма са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202092

Автобус се преобърна в снежна Сърбия, трима загинаха, 32-ма са ранениАвтобус се е подхлъзнал на пътното платно и се е преобърнал в заснежена Сърбия, при което са загинали трима души. Тридесет и двама души са ранени, от които четирима са в сериозно състояние, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Трагедията се разиграла на магистрала в Южна Сърбия близо до град Лесковац.

Марк Жирардели в шербетен ПР за втори лифт на Банско

https://frognews.bg/novini/mark-jirardeli-sherbeten-vtori-lift-bansko.html

Някогашният ас в ските Марк Жирардели иска да се срещне с премиера Бойко Борисов. Спешно. Това той заяви при поредното си участие в откриването на ски сезона в Банско. Причината е, да обясни на Борисов колко нужен е вторият лифт на зимния курорт.

Цветан Цветанов с разкрития за Европол и бюджета

https://petel.bg/TSvetan-TSvetanov-s-razkritiya-za-Evropol-i-byudzheta__295415

Снимка Булфото Увеличеният бюджет на Европол ще даде възможност да се изпълнят повече ангажименти, които се възлагат на институцията. Т...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване