Жълт код за сняг и поледици е обявен за 7 области

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362873_jult_kod_za_sniag_i_poledici_e_obiaven_za_7_oblasti/?ref=rss


Жълт код за сняг и поледици е обявен за 7 области на страната на 16 декември, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). <br /><br />Жълт код за сняг и поледици е в сила за 7 области - София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана.<br /><br />Областите с предупреждение за снеговалеж са София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква образуване на снежна покривка.<br /><br />В областите...

"Балконът": да четеш без думи

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/12/16/3357498_balkonut_da_chetesh_bez_dumi/?ref=rss


За какво ти е книга, ако в нея няма за четене?<br /><br />Отговор на този въпрос дава издателство "Точица", което експериментира в не твърде популярния в България жанр "книга без думи".<br /><br />Основана на едноименното стихотворение на Атанас Далчев, "Балконът" потапя читателя - чрез въздействащи черно-бели илюстрации, в реално-приказен свят и му дават възможност сам да си разкаже историята на семейството, което живее зад балкона със...

Борисов: До 2024 г. България ще отдели 2% от БВП за отбрана

http://www.struma.com/bulgariya/borisov-do-2024-g-bulgariya-shte-otdeli-2-ot-bvp_143205/

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

България ще отдели 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана до 2024 година. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар на Съединените щати Джон Съливан.

Фокус на разговора между Съливан и Борисов са били темите за сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

Заместник-държавният секретар подчерта, че страната ни е стабилен и предвидим партньор в рамките на НАТО.

Съливан предаде послание от...

Продължава

Екипът на “Откраднат живот” се мести в нова болница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7201789

Екипът на “Откраднат живот” се мести в нова болницаКаня лично всеки един от вас да стане част от тази болница на бъдещето”, каза Ина Фотева (на снимката) накрая на 6-и сезон на “Откраднат живот”. И наистина - целият екип на сериала се мести да снима в нова болница. Работата по седмия сезон вече започна. Той ще е под мотото “Любовта лекува”, защото двигател в отношенията между героите ще бъде

Внимавайте, шофьори! Ледена епоха, вижте къде…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82/

Движението на колите в посока Дупница към столицата се осъществява много трудно, сигнализираха читатели.

„Страшно е, много сняг и непочистен път! Направо може да се каже, че сме в ледена епоха“, обясниха пътуващи към столицата.

Движението на колите се осъществява много трудно. Шофьорите трябва да са много внимателни.Сн.архив

Материалът Внимавайте, шофьори! Ледена епоха, вижте къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ескалация на напрежение: „Жълтите жилетки” и силите на реда влязоха в сблъсъци

http://www.struma.com/bulgariya/eskalaciya-na-naprejenie-jultite-jiletki-i-silite-na-reda-vlyazoha_143204/

Пета протестна събота във Франция. И днес „Жълтите жилетки” и силите на реда влязоха в сблъсъци.

Напрежението рязко се покачи след 17 ч. Радикално настроени „Жълти жилетки” отново се включиха в шествието на авеню „Шан-з-Елизе”. Полицията се опита да ги разпръсне с мощни водни струи, за да се избегне вливане на ултраси в тях. Силите на реда овладяха ситуацията.

Въпреки апела на правителството да не се организират акции след атентата в...

Продължава

Атентаторът от Страсбург бил поддръжник на „Ислямска държава”

http://www.struma.com/bulgariya/atentatorut-ot-strasburg-bil-poddrujnik-na-islyamska-durjava_143203/

Това разкри бащата на убития нападател, който във вторник застреля четирима души на коледен базар

Мъжът, за когото беше съобщено, че е бащата на 29-годишния заподозрян за тазседмичното нападение срещу коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката „Ислямска държава”, предаде „Асошиейтед прес”.

Снощи френският обществен телевизионен канал „Франс 2” излъчи интервю с бащата Абделкрим Шекат, два дни след като синът му беше ликвидиран при престрелка с трима полицейски служители в квартала в Страсбург, в който...

Продължава

Електронната винетка влиза в сила от утре

http://econ.bg/Новини/Електронната-винетка-влиза-в-сила-от-утре_l.a_i.767598_at.1.html

Електронни винетки заменят познатите стикери от утре. Това на практика е първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на...

Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона: Банско е № 1 и ще остане № 1

http://regiona.bg/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8/

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалната церемония за откриването на Сезон 2018/2019 в курорта. Гости на събитието бяха още заместник-министрите на спортното и туристическото министерство – Доц. Д-р Стоян Андонов и г-н Любен Кънчев, Мая Христоскова, изпълнителен директор на концесионера „Юлен” АД, както и представители на хотелиерите, отличени през годината за своята успешна работа.

„Все още сме в очакване да бъде даден шанс на Банско да продължи да се развива. И като казвам Банско, имам предвид всички планински курорти в България, които следва да имат правото да изграждат своите екологични въжени линии. Банско наистина е водещият зимен сезон в България, и тук е мястото да благодаря на целия туристически бранш за добрата работа, както и на концесионера, който направи възможно нашия град да се нареди сред ТОП курортите в Европа” заяви домакинът, кметът Георги Икономов минути преди да обяви официалното откриване на новия зимен сезон.

Веселбата на пл. „Никола Вапцаров” премина с кукерско шоу, факелно шествие, изпълнения на автентичните самодейци от града под Тодорка, както и приказно лазерно шоу. Кулминационната точка бе празнична заря, като след това Румънеца и FolkustiX представиха световни хитове, преплетени с български фолклор. С помощта на мистичните български гайди, тъпани и кавал, и рапирането на Румънеца, бяха пресъздадени любими парчета като „No digitti” на Blachstreet & Dr. Dre, “Jumparound” на House of Pain и много други.

През празничния ден, на белите писти в Банско по традиция се проведе масово спускане на ски звездите и децата от ски училище ЮЛЕН. Бялата веселба продължи с концерт на Гери Никол, DJ Party и любимата игра Ловци на съкровища. А обичаният кулинар Ути Вапцаров стопли жителите и гостите на града със своите месни специалитети и руйно червено вино.

Материалът Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона: Банско е № 1 и ще остане № 1 е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Двама се сбогуват с ЦСКА срещу Ботев Пд

https://offnews.bg//futbol/dvama-se-sboguvat-s-tcska-sreshtu-botev-pd-693911.html

Последният мач с Ботев (Пловдив) тази вечер не е само завършек на сезона, а и решаващ изпита за двама от футболистите на ЦСКА - Едвин Джеси и Жеферсон, твърди "Меридиан Мач".

Чужденците не се справят много добре през вече изминалата есен и е много вероятно да напуснат клуба чрез продажба или дори да бъдат пуснати под наем през пролетта, като на местата им ще бъдат привлечени по-свежи попълнения. Новият съвестник на "Армията" Люпко Петрович също е определил двамата като незадоволително представящи се, а неговата дума много тежи пред ръководството.

Жеферсон вече направи една година в България, като дойде за заместник на Антон Недялков, но така и не успя образно казано да влезе в неговите обувки.

Бразилецът бе сред най-критикуваните през пролетта, а лятото се контузи и два месеца беше извън терените. След възстановяването обаче отново е твърде колелбив е дупката в "червената" защита в момента.

За негов заместник е спряган сънародникът му Амарал Яго Бордучи от Интернасионал. Джеси пък е много непостоянен в изявите си, като редува един силен мач с няколко посредствени, което изнервя треньорите.

Той често остава и резерва, но обикновено влиза в хода на мачовете. Националът на Гана обаче има чудесна визитка и може да бъде продаден във всеки един момент, което ще спести допълнителни главоболия на "червените".

Все пак има вариант двамата да останат в отбора и през пролетта, но трябва да покажат много по-голямо желание.

Казахстанската Ванга: Краят на Путин е близо!

http://www.struma.com/lyubopitno/kazahstanskata-vanga-krayat-na-putin-e-blizo_143202/

През 2019 г. в Русия ще се появи нов лидер, който ще поведе страната по пътя към благоденствието. Това предвижда ясновидката Вера Лион, която е наричана Ванга от Казахстан. Въпреки че е родена в Екатеринбург, Вера Лион се премества да живее в Казахстан, откъдето идва и прозвището ѝ. Според руските медии предсказанията ѝ се сбъдват много често, което прави задължително вслушването в тях.

Лион предупреждава, че през 2019 г. Русия я очакват големи промени, главно в...

Продължава

Въпреки снега хиляди демонстрираха в Белград срещу президента Вучич

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/16/3362872_vupreki_snega_hiliadi_demonstriraha_v_belgrad_sreshtu/?ref=rss


Въпреки студа и снега, хиляди демонстранти се събраха вчера в Белград, за да изразят недоволството си от автократичното управление на президента Александър Вучич и неговото правителство, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Участниците в шествието надуваха свирки и преминаха през центъра на сръбската столица, като някои от тях носеха чадъри заради валящия сняг. Някои от хората носеха и жълти жилетки, които станаха символ на съпротива за протестиращите във...

Преди празниците: 270 проверки във варненски заведения са извършени от РЗИ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387703

През изминалата седмица са извършени 270 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол, съобщават от РЗИ-Варна за Moreto.net. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години/ служители при РЗИ-Варна са извършили 11 проверки, не са констатирани нарушения.

Папи Ханс се заигра с "Господарка"! Това ли е новата знаменита двойка?

http://www.varna24.bg/news/835584.html

Константин Трендафилов, станал по-известен с певческия си псевдоним Папи Ханс, се заигра с ...

От утре ще можем онлайн да купуваме електронна винетка

http://www.varna24.bg/news/835593.html

От утре ще можем онлайн да купуваме електронна винетка чрез сайт и мобилно приложение.  ...

Кристо с изложба в Маракеш, озаглавена "Жени 1962-1968"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7202084

Кристо с изложба в Маракеш, озаглавена
"Жени 1962-1968" От 23 март до 2 юни догодина в музея "Ив Сен Лоран" в Маракеш творецът Кристо, роден в България, представя изложба озаглавена "Жени 1962-1968", съобщи БТА. Това е първа негова експозиция в Мароко. Тя включва колажи, рисунки и скулптори, реализирани през 60-те години на миналия век и отразяващи отношението на твореца и на покойната му вече

Искате ли да празнувате два пъти Нова година в един ден? Възможно е срещу $31 000

http://www.struma.com/lyubopitno/iskate-li-da-praznuvate-dva-puti-nova-godina-v-edin_143201/

Това може да се случи на два различни континента - първо в Сидни, а след това в Ел Ей

Компания за частни полети предлага на клиентите си да отпразнуват Новогодишната нощ на два пъти, пише Business Insider.

Това може да се случи на два различни континента, първо в Сидни, Австралия, и след това в Лос Анжелис, САЩ.

„Полетът от Сидни до Ел Ей е с продължителност от 13.5 часа, което, при часова разлика от 19 часа, означава, че имате на разположение 5 часа и 30 минути за празненства.

Продължителността от малко над 13 часа обаче е възможно да се...

Продължава

Тежка автобусна катастрофа край Цюрих, има загинал и много ранени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/tezhka-avtobusna-katastrofa-kraj-ciurih-ima-zaginal-i-mnogo-raneni-snimki-2137504

Един човек загина, а 44 бяха ранени, когато автобус се отклони от пътя и се удари в стена на магистрала край Цюрих, предаде ДПА. От ранените трима са в сериозно състояние.
 
Автобусът е изпълнявал курс от Генуа в Италия до Дюс

Жертвите на протестите във Франция станаха осем

https://frognews.bg/svqt/jertvite-protestite-vav-frantsiia-stanaha-osem.html

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че в петък вечерта е загинал осми човек от началото на демонстрациите, без да даде подробности за случая.

Загадката се заплита: Нови разкрития за тайния бележник, открит до трупа на шефа на КАТ Казанлък

http://www.struma.com/sinya-lampa/zagadkata-se-zaplita-novi-razkritiya-za-tainiya-belejnik-otkrit-do_143200/

Експерти сушат самоделно направен от картонени листове бележник, намерен край пачките с банкноти и кобура с револвер, за които се предполага, че са изхвърлени от открития мъртъв между селата Бузовград и Горно Черковище началник на КАТ-Казанлък Тодор Николов, съобщи наблюдаващата досъдебното производство прокурор Таня Димитрова.

По думите й страниците били доста увредени от престоя в утайника, тепърва специалистите щели да кажат дали са годни за допълнителна информация. При първия...

Продължава

Китайските туристи зад граница ще достигнат 618 града за Пролетния празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202014

Китайските туристи зад граница ще достигнат 618 града за Пролетния празникПрогнозен анализ на компания Airbnb сочи, че китайските туристи ще пътуват до 618 града в 88 страни по света по време на Пролетния празник (Китайската нова година), съобщава bulgarian.cri.cn. Американската компания публикува данни за пазара си в Китай, от които се вижда, че очаква бизнеса й в страната да се утрои през втората половина на годината.

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202082

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМСКитайски хакери са проникнали в системите на подизпълнители на американските военноморски сили и са откраднали всичко, от данни за поддръжка на кораби до планове за ракети. Това разкриват американски представители и експерти, пише "Уолстрийт джърнъл", цитира от БТА. Заради атаките е започнал основен преглед на киберсигурността.

Недоволство: Рибари излизат на протест край Созопол

https://pik.bg/недоволство-рибари-излизат-на-протест-край-созопол-news804523.html

Недоволство: Рибари излизат на протест край Созопол

Рибари и любители от цялата страна се събират на протест в местността "Германката" край Созопол днес, съобщава Нова телевизия.

Недоволството им е  породено от изникналата в средата на октомври ограда на строеж, която блокира достъпа до емблематичните скали на морското ни крайбрежие.

Рибарите изразиха недоволството си от случващото се още тогава, но протестът им остана без резултат.

Свидетел по делото срещу Божо Кравата със страховити подробности за кървавия екшън във „4 you”

http://www.struma.com/sinya-lampa/svidetel-po-deloto-sreshtu-bojo-kravata-sus-strahoviti-podrobnosti-za_143199/

Божидар стана и подаде ръка на Димитър Желязков. В същото време Димитър Желязков посегна да удари Божидар. Това разказа свидетелят Павел Младенов пред Специализирания наказателен съд за събитията в ресторанта „4 you” от фаталния 8 юни 2016 г., пише "Флагман".

Тогава при престрелка Димитър Желязков-Митьо Очите бе тежко ранен, а гардът му Александър Алексиев-Сашо Водолаза бе убит. Павел Младенов обясни, че работел като охранител към фирма...

Продължава

Франция очаква мерки от Макрон за успокояване на „жълтите жилетки“

http://www.cross.bg/merki-dialog-zhiletki-1591728.html

/КРОСС/ Във Франция очакват от президента Еманюел Макрон да съобщи в понеделник конкретни мерки за успокояване на социалното напрежение след протестите на „жълтите жилетки". Премиерът Едуар Филип призова към диалог след вчерашния пореден протест на "жълтите жилетки", който премина при безпрецедентни полицейски мерки. Общественият дебат за данъчната система и публичните разходи трябва да започне от следващата събота, както съобщи след четвъртия протестен ден Едуар Филип. „Сега трябва да възстановим националното единство чрез диалог, чрез работа, като се съберем заедно. Президентът ще направи обръщение и негова работа е да предложи мерки, които да поддържат този диалог и които, надявам се, ще позволят на цялата нация да се обедини, за да може да се справи с предизвикателствата, които вече имаме и които ще продължат да се развиват през следващите години", каза премиерът. По данни на френските власти около 136000 души са протестирали вчера из Франция. От задържаните повече от 1700 над 1200 остават в ареста. Безредиците бяха значително ограничени благодарение на полицейската организация, въпреки това материалните щети в Париж са извънредно сериозни, поради разпръснатите действия на вандалските групи. Вътрешният министър Кристоф Кастанер поздрави действията на полицията, която успя до голяма степен да овладее размириците в Париж

"Дойче бан" и профсъюзите се споразумяха за вдигане на заплатите

http://econ.bg/Новини/-Дойче-бан-и-профсъюзите-се-споразумяха-за-вдигане-на-заплатите-_l.a_i.767597_at.1.html

Германският железопътен оператор „Дойче бан“ и основният профсъюз на работещите в железопътния сектор са постигнали споразумение по спора за...

Цветанов пак се заяде с президента заради дарителите на кампанията му

http://clubz.bg/77225-cvetanov_pak_se_zaqde_s_prezidenta_zaradi_daritelite_na_kampaniqta_mu

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отново поднови темата за финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев и участието на социално слаби в нея с вноски от по 400 лева.

"Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?", заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ.

За 400 лева няма изискване да се декларира произходът на средствата. 

Според съобщението, разпратено от пресцентъра на ГЕРБ, Цветанов е заявил колко важна е прозрачността за всеки един изборен процес.

"Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки да си представя как би изглеждал един Консултативен съвет по национална сигурност, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на ПГ на ГЕРБ.

През пролетта той отново повдигна темата за финансирането на президентската кампания на Радев, участието на социално слаби българи в нея и призова "да се насочат прожекторите" натам. Това стана на третия ден след реч на президента, в която, с думите на Гьоте - "Светлина, повече светлина!", той пък апелира: "Крайно време е да осветлим държавата!

След президента, Цветанов сподели мнения и по други актуални теми от външната и вътрешна политика - например, изразил е надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни.

"Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България. Често по такива теми сме наблюдавали противопоставяне, но този път всички български евродепутати бяха единни“, каза той и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за председател на ПЕС.

"Винаги е хубаво, когато българи получават толкова отговорни ръководни постове, това е признание. Неотдавна и Мария Габриел, българският еврокомисар, бе избрана за заместник-председател на ЕНП Жени“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов обясни, че КПКОНПИ е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

"Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, е казал той, привеждайки като доказателство позитивни оценки от доклада на ЕК за България за напредъка в правосъдието и вътрешния ред.

"Утре ще бъде открита отсечката между Кресна и Сандански от АМ "Струма". Това дава нови предпоставки за инвестиции в региона“, обясни Цветанов и допълни, че вследствие на добрата събираемост и безкомпромисната борба с контрабандата - правителството отпусна целево 1,35 млрд. лв. за магистрала "Хемус", като така се гарантира бъдещото развитие на Северна България.

За подобряването на образователната инфраструктура се изпълняват 119 проекта за общо 623 млн. лева. "ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. При кое друго управление са осигурявани толкова много пари за образование", попита Цветанов.

По думите му правителството никога не е делило общините на „наши“ и „ваши“ и доказателство за това са допълнителните постановления за Якоруда, Белица, Кресна, Гоце Делчев и т.н. 

Гард на Галеви издържа чудотворен храм в Дупнишко

http://www.struma.com/obshtestvo/gard-na-galevi-izdurja-chudotvoren-hram-v-dupnishko_143198/

Изключителна икона съхраняват в храма в село Самораново, Дупнишко. На нея се виждат три отделни изображения на Отеца, Сина и Светия дух, когато иконата бъде погледната от различен ъгъл. Погледната фронтално, иконата изглежда по един начин. Погледната отляво или отдясно, тя е съвсем различна. „Това е Светата Троица – Светият дух, Отец и Син, съчетани в едно и затова се смята, че е и много чудотворна”, казва Николай Ангарев,пише Ретро

Авторът е неизвестен, а на гърба...

Продължава

Камион за боклук се запали във Варна

http://www.varna24.bg/news/835597.html

Камион с боклук се запали рано тази сутрин след второто кръгово на Крайезерния, за това ...

Галин Стоянов: На моменти бяхме по-добрият отбор

https://petel.bg/Galin-Stoyanov--Na-momenti-byahme-po-dobriyat-otbor__295414

Старши треньорът на Черно море Тича Галин Стоянов имаше от какво да е доволен след мача с Рилски спортист, макар този път тимът му да не ус...

Мъгла на магистралата, в София заваля сняг

https://petel.bg/Magla-na-magistralata--v-Sofiya-zavalya-snyag-__295412

До 50 метра е ограничена видимостта между Ихтиман и Вакарел заради мъглата, предаде TrafficNews.bg. По автомагистрала „Тракия“ се извършва опес...

Тежка автобусна катастрофа край Цюрих

https://petel.bg/Tezhka-avtobusna-katastrofa-kray-TSyurih__295411

От ранените трима са в сериозно състояние Един човек загина, а 44 бяха ранени, след като автобус се отклони от пътя и се удари в стена на ма...

Радосвет Радев: Туризмът ни е за бедни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202066

Радосвет Радев: Туризмът ни е за бедни хора"Туризмът ни е за бедни хора", каза в студиото на "Събуди се" на Нова тв Радосвет Радев - изпълнителен председател на Българската стопанска камара, ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той даде пример, че при тази ниска цена на услугата ол инклузив не може да има високи заплати в обслужващия туризма

Мурсалският чай – природно лекарство за всяка възраст

http://www.cross.bg/deiistvie-pravi-myrsalskiyat-1591714.html

/КРОСС/ Знаете ли къде има най-много столетници у нас? В Родопите. Местните хора твърдят, че освен гените, чистия въздух и истинското мляко, здравето и дълголетието на планинците се дължи и на мурсалския чай. Мурсалският чай е уникална билка, която е привлякла вниманието на учени извън пределите на родината ни. Японски учени са доказали неговите качества при лечението на редица заболявания, а космонавтите са го пиели при подготовката си за полет. Гърците са открили неговите лековити качества преди много години, култивират го и го изнасят, поради което на много места по света е известен и като гръцки планински чай. Мурсалският чай расте в планински райони на 1400-2200 м. надморска височина в Мурсалския дял на Родопите, Пирин и планината Славянка (Алиботуш). Той е белезникаво, достигащо до 50 см. растение с фина мъхеста обвивка, през юни-юли цъфти в жълто. Използва се надземната част на растението за приготвяне на чай. За качествен чай се предпочитат цели светлозелени стръкове. Едно стръкче е достатъчно за чаша чай. Вари се на тих огън 5 минути и се прецежда. Притежава много приятен фин вкус и аромат, което го прави приятна и полезна напитка дори за деца. Може да се пие и студен, леко подсладен с мед, вкусен е и без подслаждане. Билката е богата на 22 микроелемента - калций, магнезий, калий, натрий, цинк, мед, селен, желязо, кобалт и др

Онлайн продажбите на имоти в Китай процъфтяват

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/onlain-prodajbite-na-imoti-v-kitai-procyftiavat-273339/

Обявите за имоти, чиито собственици са в затруднено положение, са скочили с 88% на сайта Taobao на Alibaba

Детски Коледен панаир събра малки творци в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/detski-koleden-panair-subra-malki-tvorci-v-blagoevgrad_143197/

Стотици деца твориха в първия ден на Коледния панаир в Благоевград. Ателиетата на фондация „EASY ART”, които са разположени във фоайето на бившия Младежки дом, отново предизвикаха огромен интерес у малчуганите.

В рамките на панаира, който продължава и утре, с помощта на аниматори, децата имат възможност ръчно да изработят различни неща. Сериозен интерес предизвиква ателието за изработка на коледни свещи, като всяко дете може да направи празнична свещ по свой дизайн, в...

Продължава

Нови студентски протести в Тирана, колегите им от Македония ще ги последват във вторник

https://www.actualno.com/balkani/novi-studentski-protesti-v-tirana-kolegite-im-ot-makedonija-shte-gi-posledvat-vyv-vtornik-news_711917.html

Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и пореден път, като поискаха среща с представители на правителството по осемте искания, които бяха изпратили до него. Албанската агенция съобщава, че за разлика от предишните дни е имало по-малко студенти, но към протестиращите са се присъединили и обикновени граждани, жители на Тирана. Според АТА министър-председателят Еди Рама е склонен да отговори положително на осемте искания на студентите и повтори призива за диалог.

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

http://www.struma.com/obshtestvo/bansko-e-N-1-i-shte-ostane-N-1-zayavi_143196/

„Банско е № 1 и ще остане № 1” заяви Цветан Цветанов на официалната церемония за откриването на Сезон 2018/2019 в курорта. Гости на събитието бяха още заместник-министрите на спортното и туристическото министерство - Доц. Д-р Стоян Андонов и г-н Любен Кънчев, Мая Христоскова, изпълнителен директор на концесионера „Юлен” АД, както и представители на хотелиерите, отличени през годината за своята успешна работа.

„Все още сме в очакване да бъде даден шанс...

Продължава

Все повече българи прекарват коледните празници у дома

http://www.moreto.net/novini.php?n=387741

Все повече българи не прекарват коледните празници у дома, отчитат туроператори. Според анализите над 500 000 души ще пътуват. 110 000 от тях са решили да прекарат празниците зад граница. Все по-често българите избират да се съберат със семейство и приятели на място, където други да се погрижат за тях.

Ексобщински съветник от ДПС в Плевен, карал с бой мъж да яде жива риба, отново на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202071

Ексобщински съветник от ДПС в Плевен, карал с бой мъж да яде жива риба, отново на съдБившият общински съветник от ДПС в Плевен Методи Петков и негов съучастник се изправят в понеделник пред Апелативния съд във Велико Търново по дело за побой и гавра с рибар, когото принудили да яде жива риба, защото го хванали на язовир, свързан с местия общинар. В края на юни т.г. Окръжният съд в Плевен призна за виновен Петков в това,

Между 7 и 10 млрд. евро е цената, с която Макрон потушава гнева на протестиращите

http://econ.bg/Новини/Между-7-и-10-млрд-евро-е-цената-с-която-Макрон-потушава-гнева-на-протестиращите_l.a_i.767596_at.1.html

Между 7 и 10 млрд. евро ще бъде цената на социалните придобивки, с които френският президент Еманюел Макрон се опита да потуши гнева на...

Фуркад призна за проблеми със ски бягането

https://offnews.bg//zimni/furkad-prizna-za-problemi-sas-ski-biaganeto-693914.html

Седемкратният носител на Световната купа по биатлон Мартен Фуркад от Франция постигна втора победа за сезона, след като спечели преследването на 12.5 километра от СК в Хохфилцен (Австрия).

Фуркад направи перфектно състезание, повали всичките 20 мишени и измина трасето за 32:22.3 минути. Така французинът записа 72-а индивидуална победа в кариерата си за Световната купа.

След успеха французинът откровено призна, че има проблеми със ски бягането, но компенсира с точна стрелба.

"Засега не мога да променя нищо на ските и затова трябва да търся обходни маршрути, за да спечеля. Какъв прекрасен ден", написа Фуркад в Инстаграм.

Втори се класира германецът Арнд Пайфер, който пропусна една мишена в първата си стрелба и остана на 13.7 секунди след Фуркад. Ветле Сяастад Кристиансен от Норвегия се нареди трети на 16.1 секунди без грешка на стрелбището.

От българите Красимир Анев се класира на 22-о място с една грешка в стрелбата и изоставане от 1:47.9 минути. Владимир Илиев е 38-и с четири пропуска и пасив от 2:54.3 минути, а Димитър Герджиков не стартира. Днес в Хохфилцен предстоят щафетите за мъже и жени.

Илия Троянов: Гледана отвън, България изглежда трагично

https://offnews.bg//obshtestvo/ilia-troianov-gledana-otvan-balgaria-izglezhda-tragichno-693909.html

България от 1989 г. насам почти не се е развила в тази посока, която е най-важната: на свободата, демокрацията и истинската социална справедливост. Фактът, че една трета от българския народ е напуснал България или иска да я напусне, показва, че тук много хора не виждат възможност да оцелеят, заяви пред Нова телевизия немският писател от български произход Илия Троянов.

Троянов живее и пише на различни места по света - Найроби, Мумбай, Мюнхен, Париж Виена. Има над 20 книги с художествена литература, пътеписи и публицистика, преведен е на над 20 езика.

Според него гледана отвън, България изглежда трагично. А българският народ е "много кротък, послушен, парализиран".

Проблемите на България – корупция, концентрация на власт, дали е политическа или икономическа, континуитетът на един елит, който по-рано беше номенклатурата, сега е един вид олигархия, мафия, всички тези неща пречат на едно истинско развитие в България, коментира Илия Троянов.

БГ емигрант: Политическият елит в България е фалирал и трябва да се маха

https://frognews.bg/novini/balgarin-chujbina-politicheskiiat-elit-faliral-triabva-maha.html

„България от 1989 г. насам почти не се е развила в най-важната посока на свободата, демокрацията и истинската социална справедливост. Фактът, че 1/3 от българския народ е напуснал България или иска да я напусне, показва, че тук много хора не виждат възможност да оцелеят”, заявява писателят Илия Троянов, който живее в Германия, в предаването „Събуди се”.

Илия Троянов: Политическият елит в България е фалирал и трябва да се маха

https://frognews.bg/politika/balgarin-chujbina-politicheskiiat-elit-faliral-triabva-maha.html

„България от 1989 г. насам почти не се е развила в най-важната посока на свободата, демокрацията и истинската социална справедливост. Фактът, че 1/3 от българския народ е напуснал България или иска да я напусне, показва, че тук много хора не виждат възможност да оцелеят”, заявява писателят Илия Троянов, който живее в Германия, в предаването „Събуди се”.

Ограничават утре движението край Своге заради разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202073

Ограничават утре движението край Своге заради разследванеУтре, 17 декември, от 11:00 ч. до 13:00 ч. се ограничава движението по пътя Своге – София при Своге от км 54+220 до км 54+690 във връзка с водено разследване на Национална следствена служба, съолшиха от пресцентъра на АПИ. Обходни маршрути: O Движението на тежкотоварните автомобили над 12 т. посока северна България преминава по АМ „Хемус“,

Радосвет Радев: Изпаднахме много назад икономически по времето на Луканов, процесите се деформираха

https://pik.bg/радосвет-радев-изпаднахме-много-назад-икономически-по-времето-на-луканов-процесите-се-дефо-news804540.html

Радосвет Радев: Изпаднахме много назад икономически по времето на Луканов, процесите се деформираха

Председателят на Българската стопанска камара Радослев Радев говори пред сутрешиня блок на Нова телевизия за бизнеса, икономиката и властта. За все по-голямата разлика между бедни и богати и за това какви заплати трябва да получават политиците ни.

„През годините много управляващи са се опитвали да променят икономическата среда в страната ни – категоричен бе Радев. - Тъжното е, че в момента новинарският поток се пълни само с примери за калпави приватизационни сделки, а няма добрия пример като КЦМ Пловдив. Има и други такива прекрасни предприятия. Има много такива, в които хората работят с огромно удоволствие.

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните, но не вярвам в тази статистика, защото може да има и много по-сериозна разлика, до 80 пъти. Това е осреднено. Тръгваме от много ниска база и това е истината. Това води и до голямата разлика..

България е единствената източноевропейска страна, обявила мораториум върху външния си дълг при управлението на Луканов. Изпаднахме много назад икономически заради това. Много от процесите бяха деформиарни и стартираха късно. Различни представители на обществото все пак успяха да изплуват.

Вярно е, че 2 млн. души в България се чувстват зле. Това са нй-вече нашите родители и пенсионерите. На младите бих казал да работят, а ако не са открили добрата професия – да учат. Не вярвам, че в момента тук няма място за амбициозните и упорити млади хора. Предлагат се места непрекъснато и всеки ден. Сочим Северозапада като лош пример. Във Враца обаче има една приказка, според която сутрин в кафето младите казват: „За какво да им работя, след като родителите ми пращат пари от Испания”.

Имах наскоро среща с млади дигитални предприемачи и бях впечатлен. В другите сектори, където предприемача е успял да направи добър пазар за продукта си, в момента има предприятия, които работят на две или три смени за да смогват. И там хората наистина изкарват добри пари и са доволни.

Не приемам да обвиняват българския предприемач за ниските заплати, защото е алчен. Такъв е бизнеса и продукта. Има структурни маркетингови проблеми. България както е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света, по същия начин е и туризма ни. Туризмът ни е за бедни хора. Видели ли се луксозен туризъм тук? Започва тепърва да се случва на някои места.

Смятам, че ако в поведението на хората, които менажират държавата бъдат дадени ясни знаци, че бизнеса и предприемачеството е приоритет, това ще мобилизира и младите. Те не искат да са предприемачи, защото смятат че това е занимание за луди хора, които откачат бързо. Искат да са работещи на хубаво и приветливо място. Да работят за  чуждестранен инвеститор или в държавната администрация.

Логично е да има увеличение на заплатите и в частния сектор, защото всички се конкурират. Това ще стане по най-естествения начин”.

Радосвет Радев е категоричен, че щом искаме качествено управление от тези, които ни управляват, трябва да им плащаме също подобаващо и те за взимат високи заплати.

„Като предприемач приемам, че като искаме качествени управленски решения , трябва да даваме на тези, които сме избарали да ни управляват и съответното заплащане – каза той. - Ще загубим от протестите вероятно около 0,1 процента в икономиката ни. Във Франция промените на Макрон бяха пробизнес. Закостеняла Франция е абсолютно социалистическа държава. Там работещите хора имаха страхотна защита – работеха най-малко и получаваха най-много в Европа. Имаха и най-големие ваканции.

За България бюджет 2019 е най-щедрия към хората и най-агресивния към бизнеса и това е факт. Иначе умората от неслучването на модерна България е не само в подрастващите, но и в младите. Харесвам България и страната си. Тук си плащам данъците. Смятам, че България незаслужено някои път е пренебрегвана. Усилията на всеки човек трябва да се уважават и подкрепят”.

66 000 протестирали в цяла Франция в събота, насилието намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202068

66 000 протестирали в цяла Франция в събота, насилието намаляваВ петото действие на протестите на движението на "жълтите жилетки" вчера в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. "Фигаро", като се позовава на правителствени данни. За сравнение миналата събота демонстрантите в цялата страна бяха 126 000. Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие,

Вселенският патриарх Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

http://www.transmedia.bg/2018/12/16/%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b0%d1%80%d1%85-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%b9-%d0%b2%d1%80%d1%8a/

Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на Украйна на 6 януари. Очаква се тогава в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква.

Това са потвърдили от пресслужбата на Вселенската патриаршия, а новината вече бе съобщена дни по-рано. За да бъде призната за независима обаче, Украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви.

Припомня се, че на 6 януари православният свят чества по нов стил Богоявление (Йордановден). Очаква се тогава в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква.

Киев обяви вчера, че митрополит Епифаний е бил избран за украински патриарх. Това изявление бе направено от президента Петро Порошенко.

Така страната ще отбележи историческо отцепване от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна.

Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември, изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

На 11 октомври след заседание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се казва, че Вселенския патриарх продължава процедурата за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.

Тогава бе обявено, че се отменя писмо на Синода от 1686 г., според което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска църква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий.

Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия). Изявлението беше публикувано на страницата в интернет на украинското президентство, съобщава БТА.

Долу Ленин!

https://www.mediapool.bg/dolu-lenin-news287573.html

1917-а, Петербург. Стар декабрист лежи, внучката му гледа през прозореца. – Женя, какво става? Какъв е този шум навън? – Революция, дядо! – Така ли? А кои са? Какво искат? За какво се борят? – вълнува се старият революционер. – Болшевики, дядо! Искат равенство! Борят се да няма богати! – Странно! И ние едно време се борехме за равенство, но искахме да няма бедни… Когато болшевиките преобръщат социалното устройство с главата надолу, този анекдот се превръща в самата реалност. Банките са национализирани, частната търговия е забранена, а върху търговците е ударено позорното клеймо "спекуланти". През декември 1917 г. Ленин вече публично призовава за "борба на живот и смърт срещу богатите". Заможните семейства са принудени да споделят жилищата си с бедните и често дори се местят в стаята на прислугата. По улиците някогашните аристократи метат тротоарите или продават кибрит, за да свържат някак двата края. В това време политическата милиция в лицето на Чрезвичайната комисия взема заложници, докато не си платят данъците. Сетне и направо пристъпва към екзекуцията им, за да не създават излишни проблеми. Прословутият Ф. Е. Дзержински дори обяснява: "ЧК не е разследваща комисия, съд или трибунал. Тя е бойна структура на вътрешния фронт на гражданската война. Тя не съди, а нанася удари. Не прощава, а разрушава." И наистина, постепенно царската съдебна система изчезва и на нейно място се появяват болшевишките народни съдилища, където селските тълпи се захващат да измислят закони… Сто години по-късно мечтата на чекистите е на път да се осъществи в целия си блясък. При това не в Русия, където на 20 декември все още се отбелязва Денят на чекиста, а в една членка на ЕС, чиито управляващи се кълнат в ценностите на демокрацията и принципите на пазарната икономика. Дотолкова искрено, види се, че чак внесоха проект, в който се предлага проверките за конфискация да могат да продължават… вечно. Разбира се, целта на мероприятието е повече от прозрачна - проверяваните да живеят в непрестанен ужас, че всеки момент вездесъщата КПКОНПИ ще запорира имуществото им. Отгоре на всичко проектът беше внесен от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов само дни след тълкувателното решение на ВКС, че няма как да има процедура по гражданска конфискация, ако проверяваният е оправдан или разследването срещу него е прекратено. Излизайки с мотива за "необяснимото богатство", правните мислители от ГЕРБ не просто настояха за подобен абсурд, ами по същество възродиха идеите на Феликс Едмундович за бойната структура, която не прощава, а разрушава. И даже нещо повече, доколкото в ръцете на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде концентрирана такава власт, каквато някогашните чекисти не са и сънували. В превод това ще рече, че срещу всеки може да започне процес по конфискация, стига прокуратурата да му повдигне някакво обвинение. Същевременно се допуска широк кръг от възможни престъпления, но и да не бъдете осъден, тормозът ще продължи, тъй като проверките на КПКОНПИ няма да са обвързани с конкретни срокове. Точно обратното – вие оставате заподозрян, докато някой ужким се опитва да доказва вината ви, така че да ви държи "на каишка" пет, десет, двайсет години, а защо не и до края на живота ви. Което, впрочем, е чудесно средство за разправа с политически противници и изобщо с несъгласните и недоволните от методите на управление, чийто болшевишки привкус става все по-натрапчив. Ако идеята се осъществи, не би трябвало да има съмнение, че институционалната машина за репресии (по "Капитал") ще заработи на пълни обороти. На практика с нея се задраскват и изхвърлят в кошчето няколко основополагащи правни принципа накуп, като се започне от презумпцията за невиновност, мине се през защитата на частната собственост и се стигне до давността. За сметка на това обаче явно ще се действа на принципа, формулиран от Георги Димитров през януари 1945 г.: "И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля!". Неслучайно с тази прословута негова заръка от Москва до ръководството на Българска работническа партия (комунисти) в София започват процесите на Народния съд, върху който е оказвана пряка политическа намеса. "Народните" съдии и обвинители са предлагани от съответните комитети на Отечествения фронт, а присъдите на централните състави са решавани директно от Политбюро на БРП (к), неизменно включвайки и конфискация на имуществото. Така новата власт се сдобива и със сериозен ресурс, смачквайки икономически и финансово по-предприемчивите и успелите, защото "процесите трябва да послужат за тяхното превъзпитание", както диктува Димитров от Москва. Е, надали походът на дивото правосъдие ще добие чак такива размери, но е факт, че се прави крачка тъкмо в тази посока. Тезата за отнемане на имущество дори ако притежателят му е оправдан от съда, е сама по себе си отрицание на правосъдието, а развиването й от председателя на КПКОНПИ, градирало в синхрон с внасянето на проект от страна на управляващото мнозинство, издава смущаващ манталитет. Като добавим към офанзивата и натискът върху председателя на ВКС, чиято гражданска колегия имаше неблагоразумието да прояви несъгласие с втрещяващото хрумване, работата става зловеща. А припомним ли си медийните нечистотии, които се изляха върху Лозан Панов, последвани от призовка да се яви на разпит в същата КПКОНПИ по започналата срещу него проверка, аналогиите с ЧК и "народните комитети" никак даже няма да изглеждат пресилени. Съвсем логично, накрая и съдийската колегия на Висшия съдебен съвет задейства така жадуваната процедура по отстраняването на Панов, предавайки го на Инспектората на ВСС, който трябва да установи дали е накърнил независимостта на съдебната власт или… да. При това, забележете, с проверка на решение на апелативния спецсъд, каквато шефът на ВКС има правото да разпореди, и най-вече проверка, установила нарушение на закона от страна на въпросния апелативен спецсъд! Потресаващ парадокс, който обаче свидетелства за състоянието на съдебната ни система, та на човек му идва да възкликне като онази възрастна селянка, видяла за пръв път камила в Московския зоопарк: "О, божичко, вижте какво са направили болшевиките на този кон"… Близко до ума е, че има пряка връзка между напъхването на правосъдието в уродливия костюм на извънредното законодателство и предстоящите избори за Европейски парламент и преди всичко за местна власт. По този начин над държавата се налага тотален контрол, така че изборът пред всеки бизнесмен, да речем, ще е или да "подкрепи" когото трябва, или да си има сериозни неприятности с "проверяващите органи". Тъй като те винаги могат да открият нещо нередно, ако ще и да си изряден, далеч по-здравословно е да се снишаваш и да слушкаш, че даже чат-пат да манифестираш срещу опозицията, вместо да предизвикваш гнева на Железния Феликс. И нямам предвид само шефа на КПКОНПИ, който иначе си позволява да заплашва народните представители, указвайки им как да гласуват с подхвърляния от рода: "По това ще разберем кой има от какво да се притеснява и ще си направим извода" и "Всички трябва да покажат кой застава зад нас, зад гражданската конфискация и борбата с корупцията". Доколкото Пламен Георгиев говори за "нас", т.е. от името на управляващите, той само свежда предупреждението да имаме предвид какво ни чака, ако решим нещо да се мръщим и мрънкаме в знак на несъгласие с меко казано авторитарния стил на управление. Ще те смачкамЕ, казва той, и сочи – ето, и шефът на ВКС не е недосегаем, и народните представители не са защитени. Кютай си и трепери, да не видиш зор, защото здравата ръка е и дълга. "Тя не съди, а нанася удари", в резултат на което можем да те изкараме не само престъпник с "необяснимо богатство", а направо двугърба камила… "Сега е моментът за национализация, държавата да изземе нетрудовите доходи на буржоазията. Народът трябва да стане собственик на фабрики и юзини, мелници и молове, яхти и банки. Да се изготви петилетен план, който да изпълним за четири години". Такива смешки се родиха още през март 2010 г., когато се роди хрумването за данък "лукс", а премиерът Борисов обяви: "Пипаме големите заплати, големите имоти, за да може по време на криза солидарно да понесем тежестта". За малко да си помислим, че наближава 9 септември, пък той бил предвиден да се случи осем години по-късно. И, за съжаление, не като шега, а като съвсем реална заплаха за натиск, рекет и разправа. Защото намерението е точно такова, повтарям, не и въздаването на справедливост за незаконно забогателите, каквото е невъзможно с погазването на правото. Ей, като стана дума за смешки и преди да са започнали да арестуват за вицове, да ви разкажа друг анекдот от 1917-а: Търговецът Яков паднал в реката, а не можел да плува. Двама чекисти чули виковете му за помощ и дотичали, но щом видели, че е спекулант, отказали да го извадят. -Помогнете ми, не мога да плувам! – дерял се Яков с цяло гърло. -Ами тогава ще се удавиш! – хилели се чекистите. Не щеш ли, спекулантът се провикнал със сетните си сили: -Долу Ленин! Долу Владимир Илич! И вече нямало как – чекистите се хвърлили, за да го… арестуват. Та понякога едно "Долу Ленин!" може да ви свърши работа, това искам да кажа. Номерът обаче е да знаете кога да извикате, а ми се струва, че този момент е не след като, а преди цялата държава да падне в реката. Много, много преди някой да се e поставил над съд и закони. Над всякакви правила и принципи, по милиционерски грубо, разпореждайки се не просто с жилището ви, а с вашия живот. Ако не друго, да извикаш "Долу Ленин!", поне е форма на себеуважение, нали така?

Уволниха светило в хирургията на Югозапада, пациенти го бранят

https://frognews.bg/novini/uvolniha-svetilo-hirurgiiata-iugozapada-patsienti-braniat.html

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа в болницата в Сандански.

Последен ден за участие в първо ниво на играта "Мери Попинз се завръща"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/12/16/3362824_bednite_anglichani_sreshtu_bogatitie_na_zapad/?ref=rss


Ако искате да се разхождате с ръкавиците на Мери Попинз, с чадъра й, да пиете чай в специална чаша или пък<br />да гледате безплатно новия филм, посветен на популярната бавачка, който тръгва в кината от 19 декември, то днес е последният ден, в който може да увеличите шансовете си за това, като се включите в първо ниво на киноиграта на "Дневник" и "Форум Филм".<br /><br />Първото ниво е "Бавачката с нулев толеранс към глупостите" и ще може да...

"Лебедово езеро" могат да гледат днес във Варна почитателите на балета

http://www.moreto.net/novini.php?n=387766

Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще ни срещне преди Коледа с 5 от най-популярните балетни спектакла, научи Moreto.net. Третото издание на Международния балетен форум ще доведе на варненска сцена звезди на руския балет и избрани с кастинг балетни артисти от 14 националности.

Видео: Най-доброто от Григор Димитров през 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/12/16/3362820_video_nai-dobroto_ot_grigor_dimitrov_prez_2018_g/?ref=rss


<br /><br />Асоциацията на професионалните тенисисти събра компилация с най-добрите отигравания на Григор Димитров през сезона.<br /><br />Въпреки че записа голямо отстъпления спрямо 2017 г., българският тенисист отново впечатли с някои магически изпълнения на корта.<br /><br />Димитров започна годината като №3 в света, след като спечели финалите на АТП. Той обаче изигра само 43 мача през сезона, в които записа 24 победи. След като не успя да се класира за...

Сандански излиза на протест в подкрепа на уволнения лекар

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf/

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа в болницата в Сандански.

Само за два дни той събра подкрепата на десетки колеги и пациенти във „Фейсбук”, а днес в Сандански е планиран и протест срещу решението д-р Алексиев да бъде уволнен.

Основният мотив за недоволството на гражданите е, че Алексиев е добър специалист, спасил много животи, и е необходимо – в интерес на хората, той да продължи да практикува.

„Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Д-р Алексиев ме дари с втори живот, за което аз съм много благодарен. Тук сме да го подкрепим за това, че той създаде един прекрасен екип за тези години, в които работи тук – в хирургичното отделение на град Сандански. Другото, което искам да кажа е, че не може да се постъпва така с един такъв професионалист – лекар на годината за 2018 г. Сигурно няма друга държава, в която един такъв лекар може да бъде уволнен”, каза Илия Апостолов, който е сред протестиращите.

Управителят на болницата в Сандански д-р Томов освободил Алексиев заради „трудния му характер и лошо отношение към пациенти”. Според самия Алексиев обаче подобен мотив не може да бъде основание за уволнение.

„Аз го попитах дали това е свързано с професионалните ми задължения, той ми каза на мен, а след това и в общинския съвет, че като професионалист към мен няма никакви претенции, дори си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал, така че като професионалист той няма забележки. Това, че съм по-груб в изразите, карам се с персонала – аз, когато съм го правил това нещо, пак е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. За да вземеш едно решение – човек да живее или не, трябва да си смел. В тези моменти човек може малко да изпуска и нервите си. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен. В нормална европейска държава това не би се случило никога”, възрази Алексиев.

Протестът вече е започнал.

Материалът Сандански излиза на протест в подкрепа на уволнения лекар е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кметът-рекордьор управлява 50 години

https://petel.bg/Kmetat-rekordor-upravlyava-50-godini__295410

Нова тв 50 години в служба на народа. Крум Георгиев от Бели Искър е истински кмет-рекордьор. "50 години съм начело. За мен кметството е з...

Жълт код за сняг и поледици в София още 5 области в страната

https://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-snyag-i-poleditsi-v-sofiya-oshte-5-oblasti-v-stranata-news287572.html

Жълт код за сняг и поледици е в сила за шест области на страната за 16 декември- неделя. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Областите с предупреждение за снеговалежи са София, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква образуване на снежна покривка. В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По поречието на река Дунав също има условия за поледици. Времето в неделя ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в Северозападна и високите полета на Западна България - от сняг. Температурите в Северозападна България ще са  около 0 градуса. В останалите райони минималните ще са между 1 и 6 градуса, по морския бряг до 8-9 градуса, а максималните - между 5 и 10 градуса, на места в югоизточните райони и по-високи. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, а в масивите от Източна България - от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, който привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра - около 5 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус. Над Черноморието ще бъде облачно с предимно слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максимални температури между 9 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия "Сан Стефано"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7202062

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия "Сан Стефано"Вежди Рашидов открива във вторник – 18 декември в 18 часа голяма изложба „Скулптури и акварели“ в столичната галерия „Сан Стефано“. Темата на експозицията е „Пейзажът в акварела и главата в скулптурата“, съобщиха от културната комисия в парламента. В залите на „Сан Стефано“ са подредени 40 акварела и 12 скулптури.

Обилен снеговалеж в Сърбия затруднява трафика

https://www.actualno.com/balkani/obilen-snegovalej-v-syrbija-zatrudnjava-trafika-news_711919.html

В продължение на повече от 30 часа в Сърбия вали сняг. В по-голямата част на страната през нощта се очаква да се образува снежна покривка от 20 до 50 сантиметра, докато в Банат се очаква да бъде още по-голяма. Поради обилния снеговалеж трафикът е забавен. В районите на Пожега и Косиерич е забранено движението на камиони с ремаркета по пътищата от втора и трета категория. Всички държавни пътища са проходими и екипи от пътната инфраструктура работят на три смени, за да се осъществява трафика в Съ

Гъзът си е твой, сърцето си е мое

http://www.klassa.bg/News/Read/article/288370_%D0%93%D1%8A%D0%B7%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B8+%D0%B5+%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B9%2C+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B5

 Да ми каже някой кое е любов и кое не е, щото вече се обърквам. Примерно някакви хора дали едни пари, за да ме убеждават, че гъзовете притежават любовта. Чрез билбордове. Сигурно е много похвално от гледна точка на разни фондации като Ам-з-Бг или онзи финландския комитет, как му беше името.



Гъзът и сърцето са две анатомични части, които не битуват в съседство.

Делят ги разни други органи като далаци, дробове, жлъчки, панкреаси, бъбреци и различни видове по дебелина и предназначение черва. (Байдъуей, всички тези карантии някой ден ще изгният, ще се разкапят, ще бъдат нагъвани лакомо от белите червейчета и накрая ще станат отново тор.)

И така отдалечени едно от друго гъзът и сърцето често искат две различни неща.

Гъзът иска разни гъзни неща, сърцето иска разни сърдечни неща.

И сега да наместим тук думата любов.

Любовта при гъза ли се намира или при сърцето?

Питам, не знам щото.

Да ми каже някой кое е любов и кое не е, щото вече се обърквам.

Примерно някакви хора дали едни пари, за да ме убеждават, че гъзовете притежават любовта.

Чрез билбордове.

Сигурно е много похвално от гледна точка на разни фондации като Ам-з-Бг или онзи финландския комитет, как му беше името.

Финландците и американците са развити народи, не закостенели, изостанали, ретроградни, тъмни, мрачни и долни като балканските.

Ония са светли, бледи, бели, усмихнати, позитивни, напредничави и нагъзничави.

Ние тук нищо не разбираме нито от любов, нито от търпимост, ние тук сме родени хейтъри и мизерници.

Ние тук не виждаме красотата в гъзовете.

И затова ми се иска да попитам американците, финландците и българските им адепти и получатели на грантове защо ни навират гъзовете в лицата?

Аз не искам да гледам такива тленни телесни мръсотии, изпускащи зловония.

Не ми е по вкуса някак.

Предпочитам по-различни гледки.

Нека съм тъп, ограничен и изостанал, но не ме карайте насила да приема в сърцето си, че любовта е свързана с гъза.

Гъзът си е гъз и нищо повече той не може да бъде.

Той ще си остане миризлив и долен, колкото и високо да го издигат и парфюмират.

Пазете си гъзовете, ще ви трябват.

Дупе ще ви трябва някой ден да отговаряте смело на въпросите, които ще ви зададат.

От тях няма да има къде да бягате.

Телата тогава ще са полегнали вече в сандъка, изстинали, вкочанени, без дъх и с температура на околната среда, а душичките ви ще са подложени на разпит.

Коледна комета ще видим тази нощ в небето

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n5qZ62X-L8U/

kometaТази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление – зелена комета, известна още като Коледната комета.

Тя ще е толкова близо до нашата планета, че ще може да бъде видяна с невъоръжено око, разказа за програма „Хоризонт” на БНР астрономът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки

„Тази вечер в 23,00 часа там, където е ясно, кометата ще бъде видима близо до най-яркия звезден куп, известен с народното си име „Квачката с пилците”, това са Плеядите всъщност”, каза той.

„Пътят на кометата продължава в посока север, тоест тя се издига над небесния екватор и в нощта на 23 срещу 24 декември ще се наблюдава много близо до една от най-ярките звезди на зимното звездно небе. Това е звездата Капела от съзвездието Колар”, обясни астрономът.

„Тази звезда в полунощ ще е най-високо в небето и е една от най-ярките както казах, много лесно се открива. Тогава има някакъв шанс и метеорологичните условия да се пооправят, за разлика от сега”, каза Пенчо Маркишки.

Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км.

Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.

Смартфони, бяла и черна техника, бижута и козметика - най-предпочитани коледни подаръци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202052

Смартфони, бяла и черна техника, бижута и  козметика - най-предпочитани коледни подаръциИ тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата, съобщава БНТ. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета. Финансистът Светозар Гледачев смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с

Роналдо отпразнува по странен начин гол от дузпа

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-otpraznuva-po-stranen-nachin-gol-ot-duzpa-693913.html

Ювентус продължи победния си ход в Серия "А", след като надигра с минималното 1:0 градския съперник Торино в сблъсъка между двата тима от 16-ия кръг.

"Бианконерите" се добраха до трите точки с помощта на дузпа, реализирана от мегазвездата Кристиано Роналдо в 70-ата минута. Така те записаха 7-и пореден успех на сметката си и още повече се откъснаха на върха в Серия А пред преследвача Наполи, който е с мач по-малко.

Португалецът отпразнува по-изключително странен начин отбелязания гол във вратата на Торино, за което получи и жълт картон. Той се приближи до вратаря на Торино Салвадор Икасо и се чукна с него гърди в гърди.

Стражът на "биковете" остана учуден от станалото, а реферът Марко Гуида не се поколеба да санкционира Роналдо. Голът беше 11-и за португалеца в Серия А от началото на сезона. Така той напълно оправдава похарчените за трансфера му в Ювентус от Реал Мадрид 117 милиона евро през лятото.

Радосвет Радев: България е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика

//dariknews.bg/novini/biznes/radosvet-radev-bylgariia-e-investicionna-destinaciia-za-niskodohodnata-ikonomika-2137500

„България е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света”. Това коментира председателят на БСК Радосвет Радев пред

40 средновековни градове-пристанища в Северно Егейско и Черно море, между които и Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zKXYqTq8Fbk/

img935Културен пътеводител, който съдържа 430 цветни страници, фотографии, средновековни карти, историческа информация за градовете-пристанища за периода IV – XVIII век, е издаден по  един международен проект, в който участва и България. Най-важната информация е, че е представен и нашият град – Поморие, съобщават от Фондация „25 века Поморие“.

Днес повечето от тези пристанища са скрити под съвременни градове, или от тях са останали само малко руини. Но традициите на мореплаването, културата и търговските връзки са запазени и в наше време.

Очертава се цял туристически маршрут. Този проект наистина дава много възможности за привличане на туристически фирми и индивидуални туристи като променя тяхната представа за античния и средновековен свят в този район.

Културният пътеводител съдържа раздели за съвременното състояние на тези градове – икономика, пристанищна инфраструктура, култура, население, етнически облик, възможности за туризъм. На практика се представя историята на двата региона в продължение на повече от 15 века.

Поднесената информация оставя впечатление  за едно богато далечно минало, динамично и изпълнено с нови предизвикателства съвремие и надеждата за едно модерно, много по-развито бъдеще на регионите.

Фондация „25 века Поморие” е готова да предостави печатното издание на Община Поморие и на всички заинтересовани организации и лица от туристическия бранш.

Най-четеното в "Дневник": Ваклин за Иванчева и Хампарцумян за неквалифицираните българи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/16/3362778_nai-chetenoto_v_dnevnik_vaklin_za_ivancheva_i/?ref=rss


Традиционно "Дневник" представя класация на десетте най-четени статии за изминаващата седмица. Справката е направена в 19.00 часа на 15 декември:<br /><br />1. Ваклин: Разговорът ми с Иванчева беше с един самозабравил се велможа, който иска да ме унизи - 18207 прочитания;<br /><br />2. В България около 1 млн. души нямат елементарна квалификация за работа, смята Хампарцумян | - 16839 прочитания;<br /><br />3. Синдикатите питат МВР къде са изчезнали...

Витамините на хапчета са безполезни

http://www.moreto.net/novini.php?n=387756

Членове на Американската асоциация на кардиолозите извършиха изследване, което показва незначително въздействие на повечето витамини върху човешкия организъм. Въз основа на анализ на пуснатите на пазара мултивитамини комплекси, медиците заключили, че съдържащите се в повечето биоактивни добавки витамини B, C и D на практика са безполезни.

Румен Овчаров: Атаките срещу мен са бомбастични медийни изяви на прокуратурата

https://frognews.bg/novini/rumen-ovcharov-atakite-sreshtu-men-bombastichni-mediini-iziavi-prokuraturata.html

За година и половина прокуратурата променя обвинението срещу мен пет пъти, а в него няма никакви нови факти. Всичко това е свързано са бомбастични медийни изяви на прокуратурата. Това каза в предаването ”Тази неделя” бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Отново генерал ще стане генерал-губернатор на Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202039

Отново генерал ще стане генерал-губернатор на АвстралияАвстралийският премиер Скот Морисън обяви днес, че бившият армейски генерал Дейвид Хърли ще бъде следващият генерал-губернатор на Австралия, предаде ДПА. Хърли ще стане третият бивш армейски офицер за последните десет години, който ще поеме този до голяма степен церемониален пост. Той ще наследи на него бившия генерал Питър Косгроув,

Яжте риба 2 пъти в седмицата и ще имате здраво сърце поне до 90!

http://www.cross.bg/riba-purzhena-risk-1591727.html

/КРОСС/ Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания. Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност. "Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите", заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. "Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта", пояснява тя. "Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард. Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт

Камелия Тодорова и Ангел Заберски с концерти преди Коледа, Графа пее в Албена на Нова година

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7200675

Камелия Тодорова и Ангел Заберски с концерти преди Коледа, Графа пее в Албена на Нова годинаНай-добрата съвременна виолистка Табеа Цимерман свири в зала “България” Коледните и новогодишните празненства са нещо като “ден година храни” за артистите и певците. В България, а и по света почти няма изпълнител, който да почива в края на декември. Някои от тях имат не едно, а две и дори повече участия през тези дни и правят и невъзможното,

Жълт код за сняг и поледици

http://www.cross.bg/gradysa-snyag-bulgariya-1591726.html

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. В Северозападна и високите полета на Западна България в сутрешните часове също ще вали дъжд, но още преди обяд ще го обърне на сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад, най-късно в Източна България, където през деня все още ще е от изток-югоизток - до умерен. Жълт код за сняг и поледици е в сила за седем области на страната за днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Областите с предупреждение за снеговалежи са София-град, София област, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква образуване на снежна покривка. В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По поречието на река Дунав също има условия за поледици. Температурите в Северозападна България ще са почти без дневен ход - около 0 градуса; в останалите райони минималните ще са между 1 и 6 градуса, по морския бряг до 8-9 градуса, а максималните - между 5 и 10 градуса, на места в югоизточните райони и по-високи. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но няма да надвиши средното за месеца. Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, в масивите от Източна България - от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, който привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра - около 5 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус. Над Черноморието ще бъде облачно с предимно слаби валежи от дъжд

В Сърбия убедени: Европа не може да си реши проблемите без газа от Русия

http://www.cross.bg/bayatovich-rysiya-gaza-1591717.html

/КРОСС/ Енергийните проблеми на Европа е невъзможно да бъдат решени без газа от Русия. Това обяви генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от руските медии. "Ключов момент е 2020 г., когато Русия прекратява доставките на газ през Украйна. Всички имат съответните технически и други решения, така че никой да не остане без газ", коментира Баятович. В отговор на въпрос за съответствието на проектите за газопроводи на изискванията на ЕС, Баятович изтъкна, че в Сърбия се работи "в съответствие със сръбския закон за енергетиката, който във всичко съответства на Третия енергиен пакет" на ЕС. "Франция, Германия, Австрия, които продължиха договора с Русия, Унгария и България искат "Турски поток" и обеми на газа от "Северен поток-2" за разлика от заявленията на администрацията в Брюксел, които се правят в по-голямата си част под натиска на Вашингтон", изтъкна Баятович. Според него "Турски поток" ще стане последният мащабен проект в тази сфера. "Заради геополитически причини вероятно няма повече да се строят такива големи инфраструктурни проекти, тъй като се смята, че те имат огромно геополитическо влияние. В тази връзка ще се увеличават доставките на газ във втечнен вид с кораби", отбеляза той.  

Карбовски: Не е "просто любов" да вземеш 150 000 евро, за да снимаш прегръщащи се момчета

https://petel.bg/Karbovski--Ne-e-prosto-lyubov-da-vzemesh-150-000-evro--za-da-snimash-pregrashhashhi-se-momcheta__295409

Мартин Карбовски lentata.com Виждам фрустрацията на приятелите си от гей обществото. Изцапаха им сто и петдесет-хилядна еврова кампания с б...

САЩ приветстват решението на ЕС за "Северен поток-2" и разширяването на санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/america/sasht-privetstvat-reshenieto-na-es-za-severen-potok-2-i-razshirjavaneto-na-sankciite-sreshtu-rusija-news_711918.html

Съединените щати приветстваха резолюцията на Европейския парламент относно Украйна и "Северен поток-2", както и решението на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз да удължат секторните икономически санкции срещу Русия за шест месеца. Това се посочва в разпространеното писмено изявление на заместник-ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино. Според него "Съединените щати приветстват неотдавнашните стъпки на ЕС и страните-чл

Европа страда от дълбоките си вътрешни разделения

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-strada-ot-dylbokite-si-vytreshni-razdeleniia-273484/

Фрагментирането на обществото на континента вече ясно показва, че малко послания са убедителни за повече от един сегмент от обществото

Глория сменя силикона на аванта, минава основен ремонт срещу реклама

http://www.varna24.bg/news/835553.html

Глория ще поднови силиконовия си бюст, който бе ремонтиран последно преди 6 години. Певицата ще се ...

Поредна гавра с Благой Георгиев взриви нета

http://www.varna24.bg/news/835566.html

Поредна гавра с бившия български национал по футбол Благой Георгиев взриви нета. Предишните пъти ...

Да ми е жив и здрав Иван, много го обичам

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7201813

Да ми е жив и здрав Иван, много го обичамТова каза за “24 часа” актрисата Петя Силянова в навечерието на 16 декември, когато е рожденият ден на Иван Иванов. Любимецът на поколения зрители навършва 67 години. Той продължава да живее в село Оборище, където преди години прописа и издаде няколко книги със стихове, разкази и размисли. Петя и Иван са заедно вече 35 години.

Съпругата на президента до болка откровена - за гладните години, за Слави, за любовта и за мизерията

http://www.varna24.bg/news/835558.html

Деси Радева е един нормален човек, обикновена жена, майка и съпруга. Това обяви съпругата на ...

Разби се медицински хеликоптер, четирима загинаха

http://www.varna24.bg/news/835571.html

Четирима души загинаха, след като медицински хеликоптер се разби в Португалия. Машината изчезна от ...

Хиляди на протест в Рим срещу по-твърдата политика на властта за приемане на мигранти

http://www.cross.bg/salvini-godina-hora-1591725.html

/КРОСС/ Няколко хиляди демонстранти преминаха в шествие по улиците на Рим, за да протестират срещу по-рестриктивната политика за приемане на мигранти, въведена от новото италианско популистко правителство, предаде Франс прес. Някои от участниците в шествието носеха жълти жилетки, по примера на протестиращите във Франция. Мотото на протеста беше "Get up, Stand up, Stand up for your rights" - заглавие на известна песен на Боб Марли. С декрета "Салвини" се анулира хуманитарната защита и се създава нова безчетна тълпа от хора, принудени да останат незаконно пребиваващи, се казва в комюнике на една от правозащитните организации. Министърът на вътрешните работи Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, стана инициатор на приемането на декрет, основната мярка в който е да се премахнат хуманитарните разрешителни за престой, издавани досега на по-уязвими групи хора - семейства или самотни жени с деца, травматизирани по време на пътуването им към Италия. Този декрет ориентира негативните емоции на обеднелите от кризата социални слоеве към липсата на толерантност, ксенофобията и расизма, изтъкват правозащитните организации. От 2008 година над 120 000 души са получили хуманитарни разрешителни за престой, валидни две години и които могат да се подновяват. До август тази година такива документи са издадени на 25 процента от кандидатите за убежище

Мъгла, дъжд, сняг и опасен код в части на страната

http://www.varna24.bg/news/835576.html

"Жълт" код е обявен днес за 7 области на страната - Кюстендил, Перник, София-област, ...

Полуголи "Мариани" на протестите в Париж (видео)

http://clubz.bg/77224-polugoli_mariani_na_protestite_v_parij_video

В петото действие на протестите на движението на "жълтите жилетки" в събота в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. "Фигаро", като се позовава на официални данни. За сравнение миналата събота демонстрантите в цялата страна бяха 126 000.

 

Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие, отколкото предишните уикенди, а впечатление направиха пет импровизирани "Мариани" с гола гръд.

В Париж протестиращите се съсредоточиха основно по булевардите "Шан-з-Елизе", "Осман" и на площада пред операта. В средата на деня вчера в Париж протестиращите бяха 4000. За сравнение по същото време преди седмица те бяха 10 000. Над 100 души бяха задържани вчера в Париж.

Сред протестите в столицата вчера впечатление направи демонстрацията на пет жени, облечени с червени анораци с качулка на главите, така че да наподобяват на символа на френската република - Мариана. Асоциацията е с известната картина на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа".

Те бяха разтворили ципа на дрехите, така че да се вижда разголената им гръд, която бе бронзирана. Петте "импровизирани Мариани" стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на "Шанз-Елизе".

Първоначално се смяташе, че гологърдият протест на Марианите е дело на протестната група Фемен, но тя отрече да има нещо общо. Оказа се, че това е поредната изява на пърформанс артистката от Люксембург Дебора де Робертис. Тя е известна с голите си появи във водещи френски музеи, като Лувъра и Орсе в Париж. Заради гола поява в светилището Лурд през септември Дебора де Робертис сега е съдена.

Същевременно френският вътрешен минист Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че осми човек е загинал от началото на протестите на 17 ноември. По думите му смъртният случай е от петък вечерта, но той не даде подробности за него.

Министърът добави само, че всички кръгови кръстовища във Франция, на някои от които ден и нощ има протестиращи, трябва да бъдат освободени".

Фран прес съобщи за пътен инцидент в петък вечерта със смъртен случай, който станал в Белгия до границата с Франция. Камион рязко намалил заради демонстранти, след което в него се блъснала кола и шофьорът загинал.

Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202029

Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януариИма ли полза от ваксините? Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това коментира в предаването „Събуди се” на Нова тв Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Същевременно става ясно, че в България процентът на ваксинирани е много нисък. През 2018 г. това са 0,02% от хората,

Астрономи откриха бързо загиваща планета

http://www.cross.bg/b-godini-miliarda-1591724.html

/КРОСС/ Астрономи от университета "Джонс Хопкинс" откриха екзопланета с размерите на Нептун, която е разположена много близо до звездата си и се изпарява с рекордна скорост, съобщи Физ.орг. Екзопланетата GJ 3470b е на разстояние 96 светлинни години от Земята и орбитира около червено джудже. Открита е в рамките на изследователска програма, която цели да се наблюдават атмосферите на екзопланети в ултравиолетовия, оптичния и инфрачервения диапазон. С помощта на телескопа "Хъбъл" учените установили, че GJ 3470b е загубила значителна част от атмосферата си и продължава да я губи със 100 пъти по-голяма скорост в сравнение с друга подобна екзопланета - GJ 436b. Екзопланетите от клас горещи нептуни се срещат по-рядко, отколкото горещите юпитери, скалистите планети и суперземите. Смята се, че причината за това е, че горещите нептуни се формират много близо до звездата си и това води до изпаряване на атмосферите им. В резултат от подобна планета остава единствено ядрото й. Малката плътност на GJ 3470b я прави неспособна да задържи нагрятата атмосфера. Значителни обеми газ "излетели" само за 2 милиарда години, докато същевременно GJ 436b бавно се изпарява от 4-8 милиарда години. По мнението на учените, GJ 3470b вече е загубила 35 процента от масата си, а изпаряването ще приключи изцяло след няколко милиарда години.  

Сделка в Катовице вдъхва живот на Парижкото споразумение за климата

http://nakratko.bg/category/25/168461/


Близо 200 страни се споразумяха късно снощи за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени на среща в полския град Катовице.

Над 800 артисти се включват в коледния концерт "Дряновица" днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387764

И тази година във Варна ще се проведе фолклорният коледен концерт "Дряновица", научи Moreto.net. Събитието ще се проведе на 16 декември от 13:00 ч. в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна.

В Индонезия изригна вулканът Сопутан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202030

В Индонезия изригна вулканът СопутанВулканът Сопутан на индонезийския остров Сулавеси, изригна днес, изпращайки във въздуха трикилометров стълб от вулканична пепел, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма риск за авиацията засега, но около вулкана е обособена 4-километрова зона, забранена за достъп. Преди изригването имаше непрестанно трусове и се чуваше тътен.

Президентът Радев се среща с краля на Йордания

http://nakratko.bg/category/59/168460/


Президентът Румен Радев, който е на посещение в Аман, ще разговаря днес с краля на Йордания. Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония в кралския дворец в йорданската столица от крал Абдула II и кралица Рания.

Как се става богат в Германия

http://clubz.bg/77223-kak_se_stava_bogat_v_germaniq

Как се става богат в Германия

Начини много, но най-бързият път минава през „стола на богатството”.

"Кой ще стане милионер” е предаване, което в Германия върви вече от почти 20 години, давайки възможността да се спечели и цял милион евро – толкова е максималната сума. А водещият на предаването междувременно буквално се е превърнал в институция – не само защото е добър журналист и извън този формат, а и защото подходът му не допуска да се желае абсолютно нищо повече.

Гюнтер Яух (който води кандидатите към богатството от самото начало на предаването до днес и нищо чудно и той да е станал милионер) е интелигентен, любезен, притежава отлично чувство за хумор и действително прави качествено шоу. Фамилиарността му е напълно чужда и няма съмнение, че всеки, попаднал на т.нар. "стол на богатството” само би се радвал да застане срещу него.

Оттам нататък – ако прояви достатъчно съобразителност и познания, си тръгва със значителна сума и дори милион – което досега се е случвало 13 пъти, но в три от случаите става дума за "вип-кандидати", даряващи сумата за различни добри каузи. Интересните участници обичайно стават покрай изявата си и медийни звезди, а изданията с участието на истински звезди (които имат благотворителна мисия) впоследствие се коментират с дни.

"Оставям всезнайковците да мислят, че могат да ме използват като още един жокер", казва водещият, който същевременно признава, че никога не се отегчава. "Радват ме напрежението, хуморът и темпераментът на кандидатите – те са всеки път различни, благодарение на което всяко предаване е уникално и няма никакво място за скука", споделя Гюнтер Яух.

Бързината на реакциите е решаваща в началото – при отсяването, когато няколко души се състезават по максимално точното и скоростно избиране на първия верен отговор. Оттам нататък избраникът започва да се бори самостоятелно, като за да бъде борбата интересна, работи голям екип, в който най-много време и внимание се отделя за определяне на нивото на сложност на въпросите, след като веднъж са измислени.

Основният автор на въпросите е Харалд Валдер – човекът, който печели от незнанието на другите, но и признава, че трепери заедно с тях, когато ги гледа на горещия стол. Занимава се с тази работа вече 20 години, след като е завършил география, зоология и ботаника. Не смята, че самият той би се справил с предизвикателството да реагира своевременно и точно пред огромната телевизионна аудитория подобно на участниците в "Кой ще стане милионер”, но това не му се и налага – той успешно върти бизнеса си зад кадър във фирмата "Mind the Company”.

Въпросите се проверяват многократно

Преди определен въпрос да бъде включен в базата данни, той изминава дълъг път, в рамките на който го контролират – първо lвъв фирмата го преценяват дали изобщо е подходящ за телевизионното състезание, после се обсъжда на среща с екипа на предаването от телевизия RTL, след което вече се решава на каква ли стойност би бил верният отговор. Задължително се оценява и дали отговорите все още са актуални, дали нещо не се е променило междувременно и дали съответният носител на наградата "Оскар" все още има само една или вече са повече.

С времето историческите теми отстъпват на заден план – след като са били зададени всички възможни въпроси, свързани с Клеопатра, Цезар или Карл Велики, днес акцентът е върху актуалността във въпросите както в политически, така и във всякакъв друг план. Ясно е, че първите три въпроса не представляват проблем, последните три пък са толкова специализирани, че почти никой не знае отговорите им.

Останалите – както обясняват от фирмата, която ги измисля – представляват комбинация от натрупан опит и релевантност на темата. С футбола, например, е по-лесно, тъй като мнозина го познават добре, а пък за операта се знае, че от нея се интересува една доста малка част от населението. Впрочем – при сравнение с австрийското издание на същото състезание се констатира, че в него има много повече въпроси, свързани с класическата музика, историята и литературата, което си има и съответното обяснение: то не се излъчва по частен, а по обществен телевизионен канал.

"При всеки въпрос се питаме: как би реагирала публиката и дали би знаела верния отговор. Това е отличен индикатор", обяснява Харалд Валдер. За да е добър един въпрос, той трябва да е и смешен в сектора на по-ниските суми, докато по-нататък става дума за това да обогатяваш хората с информация.

"Един добър въпрос поражда любопитство, кара те да мислиш и да търсиш истината в интернет". Последният – този за милиона – наистина е специален, но не е задължително да бъде по-труден от този за половин милион. Най-важното е да е интересен или изненадващ.

Общо до момента в "Кой ще стане милионер” са зададени над 30 000 въпроса и са спечелени общо 113 милиона евро, най-скъпият въпрос е бил задаван 88 пъти, при което е получил 13 верни отговора и един неверен. Популярността на предаването логично е довела и до вицове, в които се споменава. Като например: "Каква е разликата между Християндемократическия съюз (доскоро начело с Ангела Меркел) и воденето от Гюнтер Яух телевизионно състезание? Отговор: В ХДС първо идват милионите, а след това въпросите.” И ако този виц не на мнозина би прозвучал смешно, със следващия нещата стоят по-различно: "Блондинка участва в предаването и стига до въпроса за милион – Коя от тези птици не си прави гнездо? Възможните отговори са кос, гарван, сойка и кукувица. Блондинката безпогрешно избира кукувицата и печели милиона, докато публиката изпада в пълна еуфория. Все пак я питат – как успяхте да уцелите вярното? Отговор: Е, нали всеки знае, че кукувицата живее в часовника".

Коледна комета в небето тази нощ

http://nakratko.bg/category/29/168459/


Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление - зелена комета, известна още като Коледната комета.

Владимир Путин: "Рапът популяризира "погрешни ценности"

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-kyltyrnite-1591723.html

/КРОСС/ Обезпокоен от нарастващата популярност на рапа сред руската младеж, руският президент Владимир Путин поиска културните лидери да обмислят начини за неговото контролиране, вместо за неговата забрана, предаде Асошиейтед прес. На среща със съветници по културните въпроси, състояла се в Кремъл, Путин каза: "Ако е невъзможно да го спрем, тогава трябва да го направляваме". Той предупреди, че забраната на концерти на изпълнители ще има противоположния ефект и ще ги направи още по-популярни. Путин отбеляза, че рапът "се основава на три стълба - секс, наркотици и протест" и добави, че лично е обезпокоен от надделяващата тема за дрогата в рапа, като каза, че това "е пътят към деградирането на нацията". Президентът заяви, че "пропагандата на дрогата" е по-лоша и от ругатните. Неговото изказване дойде малко, след като в Русия бяха отменени концерти на рапъри след предупреждения от властите, че тяхната музика популяризира "погрешни ценности". Освен това най-малко трима музиканти в Русия бяха арестувани.  

Огнена нощ! Пожар вдигна на крак огнеборци, мъж е с тежки изгаряния

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%be/

Пожар в апартамент на мъж до жп гарата в Дупница вдигна на крак огнеборците рaно тази сутрин. Сигнал за пожара е подаден към 4.00 часа,пише струма.бг. Собственикът на апартамента С.П е с тежки изгаряния. Транспортиран е в “Пирогов”.

 

Материалът Огнена нощ! Пожар вдигна на крак огнеборци, мъж е с тежки изгаряния е публикуван за пръв път на Региона Бг.

BMW стартира услуга за повикване на транспорт в Чънду

https://www.24chasa.bg/avto/article/7202010

BMW стартира услуга за повикване на транспорт в ЧъндуГерманската компания BMW Group стартира услуга за транспорт на повикване в град Чънду, провинция Съчуан в петък, съобщи bulgarian.cri.cn. За тази цел ще се използват 200 автомобила от серия 5, стана ясно от съобщение на градската управа в социалната мрежа. Този ход изглежда е част от услугата ReachNow на автомобилния гигант,

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

http://www.cross.bg/ykraiina-patriarh-tzurkva-1591722.html

/КРОСС/ Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на Украйна на 6 януари. Очаква се на 6 януари в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква. Това са потвърдили от пресслужбата на Вселенската патриаршия. Новината вече бе съобщена дни по-рано. Припомня се, че на 6 януари православният свят чества по нов стил Богоявление (Йордановден). За да бъде призната за независима обаче, Украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Киев обяви вчера, че митрополит Епифаний е бил избран за украински патриарх. Това изявление бе направено от президента Петро Порошенко. Така страната отбеляза историческо отцепване от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна. Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември, изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември. Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната

Мълчание на "Герена" относно Павел Колев

https://offnews.bg//futbol/malchanie-na-gerena-otnosno-pavel-kolev-693910.html

От Левски не направиха коментар на новината, че гласеният за изпълнителен директор Павел Колев може да не акостира на "Герена".

Според "Тема Спорт" настоящият шеф в БФС не е доволен от правомощията, които смята да му гласува босът на "сините" Спас Русев. Затова и най-вероятно ще отклони предложението, въппреки че собственикът още през ноември анонсира назначението.

"Договорът на Павел Колев влиза в сила от 1 януари 2019 година. Той е резултат на преговори, които водих с него няколко месеца. Впечатлен съм от личните му качества, отличното му футболно образование и работата му в Българския футболен съюз.

Това ме накара да му гласувам доверие и очаквам от него да направи пълна реформа в клуба и детско-юношеската школа", каза Русев на 21 ноември.

Явно обаче собственикът не иска да развърже ръцете на Колев, за да има истинска реформа. Все още има надежда двете страни да проведат нова среща, на която да се разберат окончателно.

Ако Павел Колев размисли и реши да започне с Левски, ще стартира с уволнения още в първия си ден. На този етап обаче той е по-близо до това да остане на работа в БФС.

ИПИ: Непредвидените бюджетни разходи растат в предизборни години

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-nepredvidenite-biudjetni-razhodi-rastat-v-predizborni-godini-273705/

Безконтролните публични разходи в края на годината изглеждат като неприятно дежавю от 2008 г., пише в коментара на Калоян Стайков

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:00 ч.

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1591721.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -9° до +7°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Силистра, София, Смолян, Хасково, Търговище и Шумен. Дъжд вали в областите Велико Търново, Враца, Перник, Плевен, Пловдив и Смолян. Сняг вали в района на проход, Републиката"/обл. Стара Загора/ и Търговище. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заснежени или заледени, обработени и проходими при зимни условия.Намалена видимост поради мъгла:- до 50 м. в района на Силистра.- до 100 м. в района на Добрич и Враца . ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден

Украинската църква става автокефална след Нова година, в нея ще има част от миналото

https://www.actualno.com/europe/ukrainskata-cyrkva-stava-avtokefalna-sled-nova-godina-v-neja-shte-ima-chast-ot-minaloto-news_711916.html

Патриарх Вартоломей възнамерява да връчи Томос (указ) за автокефалност на предстоятеля на Автокефалната помесна православна църква на Украйна митрополит Епифаний, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от пресслужбата на Вселенската патриаршия. "Патриархът приветства успешното провеждане на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей е поканил митрополит Епифаний на 6 януари, за да му връчи Томос за автокефалност", се казва в информацията, предаде БГНЕС. Междувременно пре

Хюндай планира всяка година да пуска до 500 000 водородни автомобила

https://www.avtora.com/hiundai-planira-vsiaka-godina-da-puska-do-500-000-vodorodni-/

Южнокорейският автомобилостроител Хюндай мотър Hyundai Motor планира до 2030 година да пусне производствена платформа, която да позволи всяка година да се пускат 500 000 автомобила с водородно-електрически двигатели, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg. Съобщението бе направено от представители на компанията на церемония за началото на строителството на втория завод за производство на системи за водородни горивни елементи по-рано тази седмица в град Чхунджу. До 2022 година се планира обемът на производство на тези системи да се увеличи от сегашните 3000 на 40 000 годишно. На церемонията министърът на търговията, промишлеността и енергетиката Сун Юн-мо посочи, че правителството ще съдейства за

Родени на 16 декември

http://www.cross.bg/rodeni-na-dekemvri-1591720.html

/КРОСС/ Проф. д-р Бисер Славков, финансист Бойка Асиова, писател, журналист Инж. Живко Желев, изобретател Милко Добрев, скулптор Стоян Ставрев, управител на "Българска консултантска организация" ЕООД, членна УС на КРИБ Иван Иванов, любимият актьор от "Всичко е любов" и други незабравимибългарски филми.  

САЩ приветстваха ЕС за "Северен поток 2" и санкциите срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202027

САЩ приветстваха ЕС за "Северен поток 2" и санкциите срещу Русия САЩ приветстваха вчера резолюцията на Европейския парламент за Украйна и "Северен поток 2", както и решението на държавните и правителствени ръководители от ЕС да продължат с половин година секторните икономически санкции срещу Русия. Това се казва в разпространено писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на американския Държавен

Проф. Кантарджиев: Яжте постни зелеви сарми за силна имунна система

https://frognews.bg/novini/prof-kantardjiev-iajte-postni-zelevi-sarmi-silna-imunna-sistema.html

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това заяви в предаването „Събуди се” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

КАТ проверява за алкохол и наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=387767

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на водачите на моторни превозни средства за шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози, научи Moreto.net. Тя се провежда от Пътна полиция и е по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL.

Националната следствена служба затваря пътя Своге-София в понеделник

https://petel.bg/Natsionalnata-sledstvena-sluzhba-zatvarya-patya-Svoge-Sofiya-v-ponedelnik__295408

Утре (17 декември) от 11 до 13 часа се ограничава движението по пътя Своге - София при Своге от км 54+220 до км 54+690 във връзка с водено разследване...

Дивна в първото си интервю след катастрофата: Исках да се самоубия

https://petel.bg/Divna-v-parvoto-si-intervyu-sled-katastrofata--Iskah-da-se-samoubiya-__295407

Нова тв Певицата с откровено интервю пред Мариян Станков – Мон Дьо „Чувствах, че не заслужавам да бъда тук и сега, да съм жива”. Това р...

Предстоящи събития в страната на 16 декември

http://www.cross.bg/chasa-provede-koleden-1591719.html

/КРОСС/ *** София От 10.00 до 18.00 часа на ул. „Оборище“, зад храм-паметника „Ал. Невски“, ще се състои коледен фермерски базар. От 11.00 часа в Литературен клуб перото ще се състои тематичен уъркшоп за деца и техните родители: „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“. В същия час ще бъде открита книжарница „Перото“. От 18.00 часа в клуба ще се проведе коледен концерт НЧ „Г. С. Раковски 1927“. От 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се играе спектакълът „Лешникотрошачката“. *** Асеновград От 10.00 часа на централния площад ще бъде поставено началото на Шести коледен крос до Асеновата крепост. В 10.30 часа на пл. „Акад. Николай Хайтов“ ще се постави началото на Шести коледен крос до Асеновата крепост. *** Банкя От 11.00 часа от Пътеката на здравето ще стартира Christmas Run 2018. *** Банско От 9.00 часа в хотел „Лъки Банско” заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва семинар „Европа на кръстопът – предизвикателства пред България преди евровота”.  *** Благоевград В сгрдата на бившия Младежки дом детски коледен панаир ще посрещне децата на Благоевград през целия ден, за да бъдат част от Коледни ателиета. *** Бургас От 17.30 часа на пл. „Тройката“ децата ще могат да се срещнат с дядо Коледа

Путин: Рапът не трябва да се забранява, а контролира

https://www.vesti.bg/sviat/putin-rapyt-ne-triabva-da-se-zabraniava-a-kontrolira-6089999

Думите на руския президент идват малко, след като парламентът на страната обяви конкурс за рап песен

Путин: Рапът трябва да се контролира

https://www.vesti.bg/sviat/putin-rapyt-triabva-da-se-kontrolira-6089999

Думите на руския президент идват малко, след като парламентът на страната обяви конкурс за рап песен

Турция обяви промени при преминаването на тирове през Капъкуле и Хамзабейли

http://www.cross.bg/gkpp-kapukyle-avtomobili-1591716.html

/КРОСС/ От 18 декември (вторник) Турция въвежда промени при преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Капъкуле" (Капитан Андреево от българска страна) и ГКПП "Хамзабейли" (Лесово от българска страна). С такава информация разполагат от Генералното консулство на България в Одрин, съобщават от Министерството на външните работи. Промените са свързани със задължителното пренасочване на тежкотоварните автомобили, превозващи стоки за износ от/през Турция с крайна дестинация България от ГКПП "Капъкуле" към ГКПП "Хамзабейли". Изключение се допуска единствено за тежкотоварните автомобили, подлежащи на ветеринарен контрол, които ще продължат да преминават през ГКПП "Капъкуле". Промените касаят всички тежкотоварни автомобили, отговарящи на горепосочените условия, без оглед на тяхната национална регистрация. Мотивите за въвеждането на посочените промени се обосновават с необходимостта от облекчаване на трафика и ограничаване на дългите опашки от тежкотоварни автомобили на ГКПП "Капъкуле".  

„Роди се звезда“ е лидер в номинациите на Актьорската гилдия

http://www.cross.bg/naii-dobur-rolya-aktyor-1591709.html

/КРОСС/ „Роди се звезда" ("A Star Is Born") поведе в категорията за филми в номинациите на наградите на Гилдията на филмовите актьори "Screen Actors Guild Awards" (SAG), смятани за предварителен показател за „Оскарите". Романтичната музикална лента спечели на Брадли Купър номинация за най-добър актьор, на Лейди Гага за най-добра женска роля и на Сам Елиът за най-добър актьор в поддържаща роля. Четвъртата номинация е за най-добър избор на актьорски състав, предава АФП. Филмът на Спайк Лий "BlacKkKlansman" за истинската история на черен полицай, проникващ в редиците на Ку Клукс Клан с помощта на белия си партньор, се нарежда на второ място с три номинации за най-добра мъжка роля - на Джон Дейвид Уошингтън, най-добър поддържащ актьор - Адам Драйвър и най-добър кастинг. Други филми, номинирани за най-добър актьорски състав, са: за супергероите "Черната пантера", "Бохемска рапсодия", за фронтменът на „Куин" Фреди Меркюри и лятната романтична комедия "Луди богати азиатци". При телевизионните номинации комедията на Амазон "The Marvelous Mrs. Maisel" и драмата "Ozark" на Нетфликс водят, като всеки от тях има по четири номинации. Наградите на Гилдията на филмовите актьори ще бъдат връчени на 25 януари в Лос Анджелис

Протестите във Франция взеха осма жертва

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202024

Протестите във Франция взеха осма жертваФренският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви в Туитър вчера, че е загинал осми човек от началото на протестите във Франция, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. По думите му смъртният случай е от петък вечерта. Министърът добавя, че всички кръгови кръстовища във Франция - на някои от които ден и нощ има протестиращи - "трябва

Седем загинали при инцидент в мина в югозападен Китай

https://www.actualno.com/asia/sedem-zaginali-pri-incident-v-mina-v-ugozapaden-kitaj-news_711925.html

Седем миньори са загинали, а трима други са били ранени при инцидент в мина за добив на въглища в югозападен Китай, съобщиха държавните медии. Инцидентът се е случил в резултат на счупване на свързващия сегмент на минната вагонетка, причинявайки пропадането й в минната шахта, съобщи официалната агенция „Синхуа“. Тримата ранени миньори незабавно са откарани в болница след инцидента. Причината за инцидента все още се разследва. Смъртоносните аварии са често срещани в мините

Жълтите жилетки, руските тролове и Макрон

https://offnews.bg//dw/zhaltite-zhiletki-ruskite-trolove-i-makron-693908.html

Руската "фабрика за тролове" отново работи на пълни обороти: наблюдения и анализи сочат, че с помощта на дезинформации Русия се опитва да влияе на протестите на френските "жълти жилетки". Целта е президентът Макрон.

В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това: "Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя.

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук.

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст. "В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Дойче веле

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите на 16 декември

http://www.cross.bg/tema-bsptema-detza-1591718.html

/КРОСС/ БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Пътят за Европа минава през Балканите. Дискусия с Любчо Нешков, ВасилВасилев и Зорница ИлиеваТема: Строители и недоволство.Гост: Атанас Мерджанов, БСПТема: Психичното здраве на българите.Гост: Националният консултант акад.проф. Дроздстой СтояновТема: Покана за премиера от Теди Москов, Филип Аврамов и Иван ПетрушиновТема: Евгения Живкова: Модата като вдъхновение.Тема: Актрисата Жени Лечева написа Коледна книга за деца БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Финалистите на „Фермата", часове преди големия финал.Тема: Румен Овчаров: За новите-стари енергийни проекти на България и за новотостаро високо напрежение в БСП.Тема: Вежди Рашидов: Един скулптор на 67.Тема: Те са рок-лъвиците: „Бабс.БГ".Тема: През 2018-а, киното беше под знака на музиката. Дали „Оскарите" тазигодина ще запеят?Тема: „Менделсон": Любовната история на Тервел Пулев и Диана Ненова.Тема: Българската киноикона Невена Коканова, такава, каквато я познаваха найблизките до сърцето й. Разказва актрисата Мария Статулова. Нова телевизия, „Събуди се" Тема: По пътя. Ексклузивно: Говори Дивна, 9 месеца след катастрофата.Тема: „Къси разкази": Какво накара майка на 5 деца да напусне копоратитвниясвят и да отвори книжарница?Тема: 50 години кмет. Какво държи Крум Георгиев начело на Бели Искър от 1968-адо сега?  

Част от центъра на Варна без вода

http://varnautre.bg/2018/12/16/98737/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0

Част от центъра на Варна остава без вода за няколко часа днес заради авария, става ясно от сайта на ВиК-Варна. Става въпрос за районът между улиците “Преслав” , “Одесос” , “Княз Батенберг” и бул. Приморски”, а водата трябва да бъде пусната около 16 часа. „На сухо“ ще бъдат и част от абонатите от местност Ален […]

Ветко и Маринела Арабаджиеви отсъстват в издирваните лица на сайта на Интерпол

https://www.mediapool.bg/vetko-i-marinela-arabadzhievi-otsastvat-v-izdirvanite-litsa-na-saita-na-interpol-news287571.html

Имената на бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви не са в списъка на издирваните лица, качени на сайта на Интерпол, след като те бяха обвинени задочно в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари преди три месеца и половина. Имената на всички обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията - Евелин Банев - Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков - Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев и други, съобщава dnevnik.bg. В края на август при акция на прокуратурата в хотелите на фамилия Арабаджиеви в София и Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан синът им – Вълчо и две счетоводителки. Адвокатът на Вълчо Арабаджиев обяви тогава, че родителите му ще се приберат до дни в България, но към момента това не се е случило. След акцията заместник-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция, като Гешев уточни, че те не са на почивка, а се укриват. Сега обаче се оказва, че имената на Арабаджиеви не са на сайта на Интерпол. На въпрос на "Дневник" от международната организация са обяснили, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти. От Интерпол са насочили въпросите към българските разследващи органи. Наблюдаващият делото прокурор Кирил Пейчинов каза за "Дневник", че Арабаджиеви се издирват от Интерпол. Неофициално от държавното обвинение обясниха, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други - не. Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани. Едното е, че не е искано издирването на лицето. Другото е изискващата страна да е поискала за червената бюлетина за издирване да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията. Искането на България Интерпол да обяви за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата. На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно. На сайта на органвизацията например стои името на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград. Той се яви няколко пъти пред местен съд, който разглежда искането за екстрадицията му. Фигурира и името на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турски арест. На сайта на Интерпол е и Георги Станоев, известен като Малката Бирма. Той се издирва заради разследване срещу престъпна група за производство на нелегални цигари. Акцията срещу него,  баща му - Евлоги Станоев - Голямата Бирма и брат му Антон Станоев, се проведе след тази срещу семейство Арабаджиеви. В средата на септември специализираната прокуратура направи претърсвания и изземвания в офисите на дружествата, стопанисващи свързаните с тях ресторанти "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест" в София. Антон Станоев също беше обявен за издирване, но той се предаде сам на прокуратурата. Към днешна дата неговото име е свалено от сайта на Интерпол и не е сред издирваните. Баща им Евлоги Станоев също се предаде сам на прокуратурата, като неговото име също не беше качено на сайта на организацията. Адвокатът му Ина Лулчева каза, че той не е издирван, призоваван или търсен по някакъв начин.

Инцидент с фойерверки в търговски център в Дортмунд, има пострадали

https://www.actualno.com/europe/incident-s-fojerverki-v-tyrgovski-centyr-v-dortmund-ima-postradali-news_711920.html

Неизвестни са запалили фойерверки в препълнения с хора търговски център в Дортмунд, а в резултат на възникналата паника седем души са били ранени, съобщават от полицията в града, цитирани от БГНЕС. Пострадалите са получили леки наранявания. Веднага след инцидента органите на реда са задържали четрима подрастващи на възраст 14-15 години. Изяснява се, дали те са замесени в инцидента. В събота големите магазини в германските градове са пренаселени, особено преди Коледа. Инцидентът е произтекъл в

Атентаторът от Страсбург бил поддръжник на „Ислямска държава”

http://nakratko.bg/category/25/168458/


Мъжът, за когото беше съобщено, че е бащата на 29-годишния заподозрян за тазседмичното нападение срещу коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката „Ислямска държава”, предаде „Асошиейтед прес”.

Бащата на терориста от Страсбург: Подкрепяше "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202020

Бащата на терориста от Страсбург: Подкрепяше "Ислямска държава" Мъжът, за когото беше съобщено, че е бащата на 29-годишния заподозрян за тазседмичното нападение срещу коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Снощи френският обществен телевизионен канал "Франс 2" излъчи интервю с бащата, Абделкрим Шекат,

Студенти създадоха платформа за споделено паркиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202023

Студенти създадоха платформа за споделено паркиранеВ началото на следващата година ще е готово и мобилното приложение Замисляли ли сте се колко време губите на ден в опити да намерите място за паркиране? Отговорът предполагам е „Много!”. Двама студенти от София обаче се заеха с решаването на този проблем. Лъчезар и Петър създадоха платформа, чрез която всеки може да намери свободно място за

Истинската история зад откриването на „Титаник”

http://nakratko.bg/category/25/168457/


В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките на „Титаник“ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на усилията на учените. Но това се оказа заблуда, съобщава Си Ен Ен.

Сървеменно италианско кино днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=387768

До 16 декември във Фестивален и конгресен център ще се излъчат 6 заглавия от кинопанорамата „Италия днес“, научи Moreto.net. Филмите са актуални заглавия от съвременното италианско кино. Всички прожекции са в зала 5 на ФКЦ. Програма: 16 декември 18:30 ч.

Медицински хеликоптер безследно изчезна в Португалия

https://www.actualno.com/europe/medicinski-helikopter-bezsledno-izchezna-v-portugalija-news_711921.html

Медицински хеликоптер Agusta A109S, на борда на който са се намирали четирима души, е изчезнал от радарите в близост до португалския град Порто. Както се съобщава на сайта на Националния институт за спешна помощ на Португалия, в момента се провежда операция по издирването му. Както се уточнява, връзката с хеликоптера е прекъснала в събота вечерта. "Продължава издирването на хеликоптера на спешната медицинска служба, който изчезна в 18:30 часа", се казва в съобщението цитирано от БГНЕС

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Испания, Германия, Италия, Франция и Холандия, ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, шейни, NHL, NBA, тото, световно по дартс, баскетбол, снукър и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/7201858

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Испания, Германия, Италия, Франция и Холандия, ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, шейни, NHL, NBA, тото, световно по дартс, баскетбол, снукър и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Обрекоха 120 птици на смърт

https://terminal3.bg/obrekoha-120-ptici-na-smart/

Столична община заедно с Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” освободи в Ловния парк в София 120 фазана отгледани в развъдник. Този петък цял ден ние от Дивите Животни / Wild Animals събирахме труповете на птиците.

Това безумно по своята същност решение обрича на гибел 120 живота, освободени в неподходящ сезон, по неподходящ начин, на място пълно със стресови фактори, защото градският парк е урбанизиран и хората разхождат домашните си любимци във всичките му части.

Според инициаторите от ръковоството на ловно-рибарското сдружение, което ръководство има отказ за регистрация от съда, те са направили хранилки. Всъщност хранилките няма да свършат никаква работа на дезориентираните птици, те просто няма да ги намерят в паниката си да бягат от непознатата за тях среда. Повечето загинали са се блъскали в прозорците на околните сгради. Има множество летящи птици, някои тичат паникьосани по земята и няма къде да се скрият.

Здравомислещите ловци са също в шок от въпросната безумна инициатива на едно за момента нелегитимно ръководство, на чиято измислена експертност Столична община се е доверила.

С настоящия пост ви молим за повишено внимание в Ловния парк и околните улици!

Ако намерите птица в безпомощно състояние, моля приберете в кашон с дупки за въздух, добре затворен, защото фазаните изведнъж излитат като се свестят и изблъскват капака.

Намерени птици можете да носите във Ветеринарна клиника “Добро хрумване”, за предпочитане клиниката в кв. Изток (ул. Пиер Дегейтър 10-Б) за Дивите Животни. Ако нямате възможност да донесете, моля обадете се да търсим начин – 0988 79 79 86.

Ако намерите трупове и нямате нищо против, снимайте за да документирате, и приберете в плик. Труповете също можете да донесете в клиниката.

В коментарите можете да видите публикации от медиите от вчера.

Според инициаторите на тази безумна ПР-акция, проблем няма. Няма да има и кой да понесе отговорност.

Можете да изразите недоволството си от това безумие като пишете до Столична община. Явно не осъзнават, че има проблем и трябва да им се покаже.

Призоваваме природозащитните организации да вземат отношение по този случай!

Автор: Дивите Животни / Wild Animals
Текстът е препубликуван от фейсбук страницата на Дивите животни. Заглавието и актуализацията са на редакцията на Терминал 3. 

КАТ проверява за алкохол и наркотици

https://petel.bg/KAT-proveryava-za-alkohol-i-narkotitsi__295406

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на водачите на моторни превозни средства за шофиране след употреба на алкохол, нар...

Протестно шествие в София срещу Закона за вероизповеданията

http://varnautre.bg/2018/12/16/98734/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd

Шествието ще тръгне от площада пред сградата на Народното събрание в 14 часа и ще стигне до сградата на представителството на Европейската комисия у нас

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване