Порошенко: Турция ще ни достави 12 безпилотни самолета

http://www.cross.bg/ykraiina-bezpilotni-samoleti-1593720.html

/КРОСС/ Турция и Украйна са подписали споразумение за доставката на Украйна на безпилотни самолети турско производство. Споразумението предвижда доставка на 12 броя турски безпилотни самолети от типа Байрактар ТВ12, предава БТА. Новината бе огласена от президента на Украйна Петро Порошенко, който написа следното във Фейсбук:"С турския президент Реджеп Тайип Ердоган подписахме споразумение за доставката на 12 броя турски безпилотни самолети за Украйна. Турските безпилотни летателни машини се отличават с високи технологични качества и освен това позволяват да бъдат съоръжавани с модерни свръхчувствителни ракети, предназначени за поразяване на цели в морето."Договорът е бил сключен между държавната агенция на Украйна Укрспецпроект и турската фирма Байкар макина.Порошенко посочва още, че ще продължи съоръжаването на украинската армия с нова военна техника според стандартите на НАТО. Договорът с Турция за доставката на безпилотните самолети е част от военно-техническото сътрудничество между Украйна и Турция.Информацията за доставката на турски безпилотни самолети на Украйна е била отразена широко и в руските медии, информират турските източници.  

За трета поредна година България е на второ място в ЕС по зъболекари на глава от населението

http://www.moreto.net/novini.php?n=389313

За трета поредна година България е на второ място в Европейския съюз по брой зъболекари на глава от населението. Това сочат данните от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в ЕС за 2016 г. И за този изследван период в страната се отчита ръст на зъболекарите.

Спиналната атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след настояване на родители

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7238443

Спиналната атрофия при децата  спешно влезе в списъка на редките  заболявания след настояване на родителиЗдравното министерство осигурява до месец безплатно лечение с ново лекарство Спиналната мускулна атрофия при децата спешно влезе в списъка на редките заболявания след недоволство на родители. Министър Кирил Ананиев в късния следобед в четвъртък е издал заповед и по този начин здравното министерство ще осигури до месец ново лекарство за

БСП реди листата за евровота до април, през март обявява водача

https://offnews.bg//politika/bsp-redi-listata-za-evrovota-do-april-prez-mart-obiaviava-vodacha-695388.html

И на днешния пленум БСП не обяви дали Сергей Станишев ще води нейната листа за евроизборите през май.

Обявено бе, че темата за вота не е била на дневен ред на заседанието на Националния съвет.

Заместник-председателят на социалистите Деница Златева коментира пред журналисти, че номинации за кандидати за европейски депутати ще се правят от 1 февруари. През март ще бъде определен водачът на листата, а през април - пълната листа. Тя добави, че всички настоящи евродепутати на левицата имат място в листата.

„Решението дали аз ще се кандидатирам ще го съобщя на основните партийни организации“, заяви Златева. 

Младата саудитка, избягала от семейството си, пристигна в Канада (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241467

Младата саудитка, избягала от семейството си, пристигна в Канада (Снимки)Осемнайсетгодишната саудитка Рахаф ал Кунун, която избяга от семейството си и се страхува за живота си, ако бъде депортирана, пристигна в Канада, където получи убежище, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Застанала до Рахаф ал Кунун министърът на външните работи на Канада г-жа Кристия Фрийланд заяви днес на летището в Торонто: "Това е една много

Скандал: bTV съобщи решението на съда за свидетелите по делото ”КТБ” предварително

https://frognews.bg/novini/skandal-btv-saobshti-reshenieto-sada-svidetelite-deloto-ktb-predvaritelno.html

bTV съобщи решението на съда за свидетелите по делото ”КТБ” близо час преди определението да бъде четено на съдебното заседание , предаде репортер на Фрог нюз от залата.

Спецсъдът остави в ареста петима свидетели по делото КТБ

http://clubz.bg/78186-specsydyt_ostavi_v_aresta_petima_svideteli_po_deloto_ktb

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата задържани свидетели по делото КТБ. Те са задържани за пране на 2,5 млн. лв. чрез схема за коледни бонуси по поръчка на директора на банката Цветан Василев, съобщи БНТ. Има още двама обвинени, единият от тях обявен за общонационално издирване, а другият не е арестуван по здравословни причини.

Часове преди заседанието адвокат Константин Симеонов, защитник на банкера Цветан Василев, обвини специалните звена на съда и прокуратурата в репресия и незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

"Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят  пред обществото този казус, т.к.  чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.", написа адвокат Симеонов.

Повече от 6 часа продължи в събота заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на петимата задържани.

Сред обвинените са финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков, охранителят на Цветан Василев - Васил Шуманов и още две лица.

Според прокуратурата те получили от бившия шеф на КТБ 2,5 млн. лв. под формата на коледни бонуси, разпределени в торбички за подаръци, след което изпраните пари върнали обратно на Василев.
 

"По делото са налични доказателства, разходни касови ордери, с дата 18.12.2013-а, по които е назначена комплексна графологична експертиза. Видно от заключенията на същите обвиняемите лица - категорично са подписали ордерите и са получили сумата от порядъка на 250 000 до 400 000 лв.", заяви прокурор Сийка Милева.

Според защита обаче обвиняемият не е знаел, че разписва касови ордери.

"Моят подзащитен му е бил охрана. Обвинен е затова, че е взел присвоени пари и той е знаел тази работа, при положение, че доказателствата по делото е видно, че нито е разписвал касови ордери, нито е получавал такива пари.", заяви адвокат Емил Милев.

Според Специализирания съд има достатъчно доказателства, че обвинените са извършили престъпление, за което се налага от 3 до 12 години лишаване от свобода и ги остави за постоянно в ареста.

Йоханес Тингес Бьо увеличи аванса си за СК

https://offnews.bg//zimni/johanes-tinges-bio-uvelichi-avansa-si-za-sk-695389.html

Норвежецът Йоханес Тингес Бьо спечели преследването на 12,5 километра в Оберхоф и увеличи аванса си на върха във временното класиране за Световната купа по биатлон.

Българите, които взеха участие в днешното състезание, не успяха да направят нищо запомнящо се. Антон Синапов въобще не стартира, Димитър Герджиков не финишира, а Красимир Анев остана на 36-о място с две грешки в стрелбата и изоставане от 3:38.8 минути от Бьо.

Норвежецът направи три грешки при стрелбата, но още след първото посещение на огневия рубеж пое лидерската позиция заради слабото представяне на победителя във вчерашния спринт Александър Логинов от Русия.

До края той нямаше никакви проблеми и финишира с време от 34:29.8 минути. На второ място остана германецът Арнд Пайфер, който с атака във финалните метри изпревари безгрешния в стрелбата Лукас Хофер от Италия. Пайфер изостана с 15.1 секунди от Бьо, а Хофер с 15.8.

Французинът Мартен Фуркад, който е и актуален победител в на Световната купа, завърши четвърти 32.6 секунди, като двете грешки при четвъртата стрелба го лишиха от възможността да атакува дори първата позиция.

В генералното класиране за сезона води Йоханен Тингнес Бьо с 542 точки, пред Александър Логинов с 412 и Мартен Фуркад с 342. В неделя биатлонистите застават на старт за щафетата на 4х7,5 километра.

Пълно мълчание в държавата за новото име на Македония

http://www.cross.bg/nito-feiisbyk-ministerstvo-1593724.html

/КРОСС/ Македония от почти 24 часа е с ново име – Република Северна Македония. Европа и водещи лидери вече направиха своите експресни коментари. Същевременно справка на БГНЕС показва, че до момента нито един от официалните сайтове в България - тези на Външно министерство, на правителството, и на президентството няма и дума за това, че страната ни има съсед с ново име.  Дори в така употребявания Фейсбук профил на премиера в социалната мрежа ще видим, че последният пост е от 8 януари. Много често Фейсбук е бърза трибуна и за президента. В случая обаче за събитието на десетилетието в региона няма и дума нито от Румен Радев, нито в този на Екатерина Захариева. Външно министерство е отделило последно внимание на лекция на заместник-министъра Георг Георгиев пред студенти от УНСС. Страницата на Министерски съвет последно е актуализирана днес с информация за благодарност на Борисов към петима министри за подкрепата в преговорите по плана за „Мобилност I“. Нито ред и на официалната страница на президентството, където водещите новини са от 6 и 10 януари. Остава надеждата, че държавните ни институции ще поместят своята позиция поне в началото на новата седмица предаде БГНЕС.  

Косово се готви да забрани движението на автомобили от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241461

Косово се готви да забрани движението на автомобили от СърбияЗаместник-министърът на вътрешните работи на Косово Изми Зека заяви днес, че след въвеждането на митата от 100 процента върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина косовските власти са подготвили допълнителни санкции срещу Белград, които ще се отнасят до автомобилите от Сърбия, предаде Танюг. "Категоричен съм по въпроса,

Ген. Константин Попов: Нека господин президентът да каже кой е лобист

https://petel.bg/Gen--Konstantin-Popov--Neka-gospodin-prezidentat-da-kazhe-koy-e-lobist__298741

Кадър Канал 3 Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва заместник-министърът на Съединените щати Съливан, говори с презид...

Изложба с произведения върху фрагменти от Берлинската стена и 3D mapping, преди откриването в Пловдив

https://www.actualno.com/society/izlojba-s-proizvedenija-vyrhu-fragmenti-ot-berlinskata-stena-i-3d-mapping-predi-otkrivaneto-v-plovdiv-news_715863.html

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Това ще се случи не с дълги речи, а с уникална пътуваща изложба, която разказва за „Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство“ или съкратено „Art Liberty“. Куратор на изложбата е Силвестър Верже. Експозицията представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти о

Внушителен спектакъл в Пловдив - Европейската столица на културата (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vnushitelen-spektakyl-v-plovdiv-evropejskata-stolica-na-kulturata-videosnimki-2141833

"Ние сме всички цветове". Това е мотото на спектакъла, с който тази вечер в Пловдив се постави началото на програмата по проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Спектакълът бе поставен на уникална сцена в самия център на града, пред погледите на д

С анекс държавата се е отказала от част от поръчката за тол-системата

http://www.cross.bg/vmesto-purvonachalno-tazi-1593723.html

/КРОСС/ С анекс от края на септември агенция "Пътна инфраструктура" е пренаписала договора за разработването на системата за електронната винетка и тол-системата, пише "Капитал" в броя си от тази седмица. С анекса част от първоначално предвидените дейности отпадат, други са изменени, променят се и сроковете на изпълнение като някои от тях се удължават. Единствено непроменена е цената - 150 млн. лв., но начинът на плащане е коригиран в полза на изпълнителя - 50% през май тази година вместо 100% изцяло след като системата заработи, се вижда от документа. Сключеният анекс предвижда промяна в 18 от дейностите като някои от основните - с голяма финансова тежест, отпадат. Между тях е отказът на държавата от преоборудването на 125 рамки за контрол в населени места, прокарването на 200 км оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта, 7 вместо 30 офиса за плащане на граничните пунктове. Според оценки на експерти, до които изданието се е допитало, компанията - изпълнител по този начин е спестила около 20 млн. лв. като се е ангажирала с нови, значително по-евтини дейности (промяна на местоположение на рамките за контрол, монтиране на кутии с оборудване на различна от първоначално уговорената височина и др.)

Мъж с тенджера втрещи охраната на културен Пловдив

https://pik.bg/мъж-с-тенджера-втрещи-охраната-на-културен-пловдив-news811258.html

Мъж с тенджера втрещи охраната на културен Пловдив

Мъж с обемиста найлонова торбичка привлече вниманието на полицаите на едно от КПП-тата до Пощата в европейската културна столица - Пловдив. Той веднага бе дръпнат настрани за проверка.

Оказа се, че в багажа му има тенджера и стенен часовник.

Това предизвика смях сред хората, а съмнителният зрител бе допуснат вътре.

Пловдив вече е Европейската столица на културата 2019

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ttLhrV6nlmk/

plПод мотото “Ние всички сме цветове” тази вечер премина официалното откриване на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Град Матера в Южна Италия е побратимата на града под тепетата в тази най-престижна културна инициатива на Европейския съюз.

Десет огромни LED екрана и 350 прожектора бяха монтирани на огромната конструкция, под ръководството на немския светлинен дизайнер Бьорн Херман. До кулата, по протежението на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, са разположени два подиума на ниво три метра и дължина сто метра.

Церемонията по откриването стартира на 30-метровата сцена-кула, разположена на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, с водещ Лиляна Бързева.

Еврокомисарят Мария Габриел връчи на Иван Тотев почетния плакет “Мелина Меркури” за успешната реализация на инициативата “Европейска столица на културата”.

Замисълът на програмата проследява хилядолетното минало на Пловдив и изгражда паралел между традициите и бъдещето. В отделните части на спектакъла се представиха четирите тематични платформи от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата” – сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране.

Известният български музикант Теодосий Спасов изпълни в нов авторски аранжимент емблематичната народна песен “Притури се планината”.

На сцената-кула спектакълът продължи с участието на ансамбъла за народни песни и танци “Тракия”, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, над 200 кукери от региона, над 200 хористи от всички пловдивски хорове, под палката на Диан Чобанов, представщи символично културното многообразие на Пловдив, всички общности, които са създали и развили града и живеят в разбирателство от векове.

Магическите звуци на лира – символична препратка към легендата за Орфей, бяха пресъздадени върху уникална лазерна арфа от квартет “Интро”.

Спектакълът завърши с ефектна заря и изпълнение на виртуозната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, след което започна 3-часов сет на световноизвестния немски DJ Schiller.

Постановката е дело на германската компания “Phase7 performing arts” с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

Спешна проверка на плажа при къмпинг „Смокиня“ заради сигнал за разорани дюни

http://www.cross.bg/plazha-morskite-dyuni-1593722.html

/КРОСС/ Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж „Къмпинг Смокиня“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Инспекцията се предприема след информации в социалните мрежи и публикувани снимки, които показват, че дюните на ивицата, които са защитени по закон, са разорани. Черноморски подвижни (бели) дюни са записани и в Червената книга. Експерти на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа, се посочва в съобщението.

Гръцки медии: Преспанският договор ще влезе в парламента след около 7 до 10 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241457

Гръцки медии: Преспанският договор ще влезе в парламента след около 7 до 10 дниПреспанският договор ще влезе в гръцкия парламент след около седем до десет дни, прогнозират медии в Атина. Очаква се договорът да бъде ратифициран без проблеми, отбелязва македонската телевизия Сител. Почти всички анализи в гръцките вестници посочват, че Ципрас вече е осигурил необходимото мнозинство от 151 депутати.

Тежка катастрофа между камион и микробус в Швеция, 6 души загинаха

http://www.cross.bg/katastrofata-kompaniya-ytochni-1593721.html

/КРОСС/ Камион на минна компания се блъсна в микробус в Северна Швеция. Според шведските медии в катастрофата са загинали шестима души, а един човек е ранен, предаде Асошиейтед прес. Шведската минна компания Каунис айън (Kaunis Iron) съобщи, че един от камионите й се е блъснал челно с друго превозно средство в община Кируна близо до границата с Финландия в 02:00 ч. местно време тази нощ. Компанията уточни, че шофьорът на камиона не е пострадал. Шведското издание "Афтонбладет" пише, че шестима от седемте пътници в микробуса, превозващ чужденци, са загинали. Един човек е закаран в болница с хеликоптер. Шведската полиция потвърди катастрофата, но не даде повече подробности. Норвежката национална информационна агенция уточни, че жертвите не са от съседните на Швеция страни.

Цветан Цветанов категоричен: Омразата няма място в днешния свят

https://pik.bg/цветан-цветанов-категоричен-омразата-няма-място-в-днешния-свят-news811251.html

Цветан Цветанов категоричен: Омразата няма място в днешния свят

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на откриването на изложбата на открито „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“. Това е единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Събитието е част от програмата, посветена на откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Сред присъстващите на събитието бяха посланиците на Франция и на Германия Н.Пр.Ерик Льобедел и Н. Пр. Херберт Салбер, председателят на ЕНП – Жени Дорис Пак, кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народни представители от ГЕРБ, много жители и гости на града. На откриването на изложбата на площад „Римски стадион“ беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Никога повече стени, никога повече разделение. Всеки, който зове към омраза, трябва да знае, че тя няма място в днешния свят“, заяви Цветанов.

„Берлинската стена, която ни разделяше, вече е минало. Тази изложба показва, че никой не може да ни разделя, а изкуството е това, което може да ни събере“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

В приветствието си кметът на града Иван Тотев подчерта, че Пловдив е първият град, който отбелязва 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Един от 30-те оригинални фрагмента завинаги ще остане в града под тепетата.

Колекцията е създадена от известният френски куратор Силвестър Верже, който също присъства на откриването в Пловдив. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г.


Утре във Варна: Хоро ще се вие на площада пред ФКЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=389321

Музика и хора ще огласят площада пред Фестивалния и конгресен център във Варна, припомня Moreto.net. Утре от 15:00 ч. ще се проведе традиционния неделен мегдан. Любителите на народните танци ще потропат също и на 20 и 27 януари.

Цветанов не вижда президента Радев като обединител на нацията

http://clubz.bg/78185-cvetanov_ne_vijda_prezidenta_radev_kato_obedinitel_na_naciqta

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не изневери на себе си не пропусна да атакува президента Румен Радев. От Пловдив той обвини Румен Радевм че не е обединител на нацията, който всички очаквали да бъде.

В отговор на журналистически въпрос дали очаква президентът да направи своя партия, Цветанов отбеляза, че амбицията е едно, желанието - друго, а реалните възможности - трето.

Според шефът на парламентарната група на ГЕРБ избирателите на президента Радев са очаквали от него да търси широк политически диалог, да работи успешно с всички институции и да бъде обединител.

"Последователността не е присъща черта на президента. Единственото нещо, в което можем да кажем, че е последователен, е да защитава интересите на една фирма", каза той.

Цветанов не даде категоричен отговор дали всички сегашни кметове на партията ще бъдат издигнати отново и допълни: "Ние даваме достатъчно оперативна свобода на всички тези, които могат да участват в процеса."

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Свършено е с теб, Заев, всички го знаят, а скоро и ти ще го узнаеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241421

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Свършено е с теб, Заев, всички го знаят, а скоро и ти ще го узнаешМакедония днес е в черно, това е предателство, напразни са хвалбите и изкуствените усмивки, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на днешната пресконференция в Скопие, цитиран от радио Свободна Европа. Мицкоски посочи, че премиерът Зоран Заев вече е преименувал Македония, макар договорът още да не е влязъл в сила.

Нови шествия и масови арести на ”жълти жилетки”

https://frognews.bg/novini/novi-shestviia-masovi-aresti-jalti-jiletki.html

Три дни преди големия национален дебат, предложен от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на ”жълтите жилетки”, няколко хиляди души излязоха по улиците във Франция.

"Пампорово" АД и Turkish Airlines си стиснаха ръцете за съвместен проект

https://www.actualno.com/business/pamporovo-ad-i-turkish-airlines-si-stisnaha-rycete-za-syvmesten-proekt-news_715691.html

​10 януари 2019 г. Панорамна гледка към легендарния площад “Таксим” в Истанбул. И препълнена зала с представители на турски туроператори и агенции, турските авиолинии и журналисти. А темата - Пампорово като туристическа дестинация, която дава сериозна заявка от града на Босфора. Заявка, че българският ски курорт е отлично място както за зимни, така и за летни забавления. “Пампорово” АД и Turkish Airlines обединяват усилия, за да представят новата си про

“Берое” продаде Камен Хаджиев в Унгария

https://www.24chasa.bg/sport/article/7241429

“Берое” продаде Камен Хаджиев в Унгария “Берое” осъществи солиден трансфер, но се раздели с основния си стълб в центъра на отбраната Камен Хаджиев. 27-годишният защитник бе купен от унгарския “Пушкаш”. В неделя българинът е очакван на унгарска земя, за да премине прегледи и да финализира трансфера си. По непотвърдена информация “Берое” ще получи 250 000 евро за бранителя,

Старозагорци честват 124 години от рождението на Гео Милев

https://www.actualno.com/starazagora/starozagorci-chestvat-124-godini-ot-rojdenieto-na-geo-milev-news_715860.html

124 години от рождението на Гео Милев отбелязват в община Стара Загора през следващата седмица. Годишнината ще бъде почетена в няколко дни. На 15.01.19 г. от 11:00 ч. в родния град на поета - Раднево - ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Гео Милев. С постановката „ГЕО-ЕГО“ на Театралната лаборатория „Алма Матер“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде отбелязана годишнината в къща музей “Гео Миле

Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу "жълтите жилетки" в Париж (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241431

Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу "жълтите жилетки" в Париж (Снимки)Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи "жълти жилетки" край Триумфалната арка в Париж в днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. Това стана, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.

ТЪЖНА ВЕСТ: Почина археологът Георги Гинев, открил световноизвестното Кралевско съкровище

https://pik.bg/тъжна-вест-почина-археологът-георги-гинев-открил-световноизвестното-кралевско-съкровище-news811231.html

ТЪЖНА ВЕСТ: Почина археологът Георги Гинев, открил световноизвестното Кралевско съкровище

Почина откривателят на добилото международна известност Кралевско съкровище - археологът Георги Гинев. От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекта от античността и средновековието, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище.

От 1974 до 1986 г. той е научен ръководител на археологическото проучване върху тракийски могилен некропол в землището на търговищкото село Кралево. Там през 1979 г. открива тракийското златно Кралевско съкровище от III в. пр. Хр. С откритието името на Търговище присъства в експозициите и каталозите на всички големи изложби, представящи България пред света, разказва директорът на Регионалния исторически музея Магдалена Жечева.

До 2004 г. Георги Гинев е основния изследовател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа колекциите на музея са попълнени с хиляди културни ценности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с местно и национално значение, казва Жечева.

Погребението ще бъде на 13 януари в гробищния парк в Търговище. Екипът на Историческия музей изказва искрени съболезнования и се присъединява към скръбта на роднините и близките на своя уважаван колега.

Полицията отново използва сълзотворен газ срещу жълтите жилетки във Франция

https://offnews.bg//sviat/politciata-otnovo-izpolzva-salzotvoren-gaz-sreshtu-zhaltite-zhiletki-v-695387.html

Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи "жълти жилетки" край Триумфалната арка в Париж в днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Напрежението се повиши, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.

Хиляди демонстранти образуваха шумно, но мирно шествие по големите булеварди с луксозни магазини в Северен Париж близо до мястото, където при газова експлозия в хлебопекарна рано сутринта загинаха двама пожарникари и испанска туристка, а близо 50 бяха ранени.

Центърът на френската столица е блокиран поради опасения от ново насилие от страна на радикални елементи сред движението на "жълтите жилетки". Мостовете на река Сена са затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция са отцепени с полицейски заграждения.

Група протестиращи се събраха също и на прочутото авеню "Шанз-Елизе", където имаше сцени на насилие през последните седмици. Много от тях скандираха призиви за оставката на Макрон.

До късния следобед нямаше сериозни сблъсъци с полицията. В Париж арестуваните са около 50, някои от които носели със себе си предмети, които могат да се използват като оръжие.

Хиляди участваха в шествия и в южните градове Бордо и Тулон, както и в източния град Страсбург и в град Бурж, в Централна Франция, където се събраха 5000 демонстранти.

Общо 32 000 привърженици на "жълтите жилетки" са участвали днес в демонстрациите в различни градове на Франция, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия Бе Еф Ем (BFM). Това е значително повече, отколкото миналата събота, когато в протестите се включиха 26 000 души.

Камион се блъсна в микробус в Швеция, шестима са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241416

Камион се блъсна в микробус в Швеция, шестима са загиналиКамион на минна компания се блъсна в микробус в Северна Швеция. Според шведските медии в катастрофата са загинали шестима души, а един човек е ранен, предаде Асошиейтед прес. Шведската минна компания Каунис айън (Kaunis Iron) съобщи, че един от камионите й се е блъснал челно с друго превозно средство в община Кируна близо до границата с Финландия

Григор Димитров започва Australian Open рано сутринта в понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=389320

Полуфиналистът от 2017 г. Григор Димитров ще започне деветото си поредно участие в Australian Open в ранните часове на 14 януари (понеделник). Toй ще се изправи срещу сърбина Янко Типсаревич в първия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем.

Спецсъдът остави в ареста петима свидетели по делото КТБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specsydyt-ostavi-v-aresta-petima-svideteli-po-deloto-ktb-2141838

Специализираният съд задържа за постоянно в ареста петима души, обвинени за извършени престъпления против финансовата система. Това са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев и Никола Киров, свидетели по делото за КТБ

Ген. Шивиков: Проблемът с гетата е цирей, който расте от ден на ден

https://petel.bg/Gen--SHivikov--Problemat-s-getata-e-tsirey--koyto-raste-ot-den-na-den__298740

Кадър Канал 3 Етническият въпрос е изключително дълбочинен и многопластов, той е от последните 30 години. Проблемът с гетата е цирей, кой...

Пловдив вече е Европейска столица на културата (гледайте на живо)

https://petel.bg/Plovdiv-veche-e-Evropeyska-stolitsa-na-kulturata--gledayte-na-zhivo-__298739

От днес официално Пловдив е първият български град, които се превръща в Европейска столица на културата. В града под тепетата са организи...

Доналд Тръмп се вбеси от новите разкрития за връзките му с Русия

http://clubz.bg/78184-donald_trymp_se_vbesi_ot_novite_razkritiq_za_vryzkite_mu_s_rusiq

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изсипа днес куп ругатни по адрес на бившия директор на ФБР Джеймс Коми след нови разкрития на в. "Ню Йорк таймс" за разследване, започнало през 2017 година за това дали Тръмп работи за интересите на Русия, предадоха Франс прес и ДПА.

Федералната полиция започнала разследването дни, след като президентът уволни бившия директор на ФБР през май 2017 година. Според вчерашна публикация на "Ню Йорк таймс" ФБР било обезпокоено от поведението на Тръмп след уволнението на Коми и започнало разследване дали президентът работи за Русия против интересите на САЩ - съзнателно или несъзнателно.

В поредица публикации в Туитър тази сутрин Тръмп нарича Коми "пълен боклук", "покварено ченге" и "лъжец".

Според "Ню Йорк таймс" разследването на федералната полиция бързо се сляло с това на специалния прокурор Робърт Мълър по подозрения в тайно сътрудничество между Москва и екипа на предизборния щаб на републиканския кандидат-президент през 2016 година.

В разследването на ФБР имало една част по линия на контрашпионажа и друга, свързана с престъпна дейност.

По въпроса от сферата на контрашпионажа трябвало да се установи дали милиардерът съзнателно или несъзнателно е работил за Москва, докато разследването за престъпление било свързано с уволнението на Джеймс Коми, посочва изданието, като уточнява, че не знае дали в момента продължават проверките във връзка с контрашпионажа.

Според "Ню Йорк таймс" ФБР имало подозрения за евентуални връзки на Тръмп с Москва още през предизборната кампания през 2016 година, но не започнало разследване до уволнението на Коми, който отказал на президента да прояви вярност към него и да сложи край на първите разследвания за евентуален таен сговор с Русия.

В отговор на запитване от АФП, ФБР не пожела да коментира информацията.

Лично засегнат, самият Джеймс Коми отвърна с обикновено послание в Туитър, цитирайки думите на бившия президент Франклин Рузвелт: "Искам да съдите за мен по враговете, които съм си създал".

БТА

Образите на звероподобни същества са оцелели в китайската култура в продължения на хилядолетия

http://nakratko.bg/category/29/169523/


Археолози са установили, че каменните релефи от неолитното селище Шимао в северната част на Китай, са много сходни с характерните мотиви, откривани по бронзови изделия, произведени в Китай стотици, а дори и хиляди години по-късно.

Луксозен автомобил изгоря тази нощ в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241412

Луксозен автомобил изгоря тази нощ в Стара ЗагораЛуксозен "Мерцедес" изгоря снощи в Стара Загора. Огънят е лумнал към полунощ, съобщава bTV. Полицията разследва случая. Колата е регистрирана на фирма, която се занимава с корабен бизнес. Собственикът Еднан Аликов не е имал проблеми, не е и бил заплашван. Той е най-младият корабен предприемач в България. Автомобилът е бил паркиран пред дома му.

Извършват спешна проверка на плажа при къмпинг "Смокиня"

https://www.actualno.com/society/izvyrshvat-speshna-proverka-na-plaja-pri-kymping-smokinja-news_715864.html

Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж при къмпинг "Смокиня”. Инспекцията се предприема, след информация, че на ивицата се извършват нерегламентирани дейности, чрез които може да бъдат застрашени дюни на ивицата. Експерти от държавната структура на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, но по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството

Русия загуби връзка с единствения си космически радиотелескоп "Спектър-Р"

http://www.cross.bg/spektur-r-kosmicheski-rysiya-1593719.html

/КРОСС/ Единственият космически радиотелескоп на Русия "Спектър-Р" е спрял да отговаря на команди от Зеляната, обявиха властите в страната, предаде Би Би Си. Директорът на Астрономическия космически център Николай Кардашев заяви, че някои от комуникационните системи на сателита са спряли работа. Телескопът е бил в изправност много повече от очакваните пет години, допълва руската космическа агенция "Роскосмос". Специалистите многократно са се опитали и не са успели да поправят изгубената връзка, допълва Кардашев. По думите на Юри Ковалев, началник на проучванията в проекта "Спектър-Р", връзката е била загубена сутринта на 11 януари, но според него "надежда все още има". "Спектър-Р" бе пуснат в космоса през 2011 г.. Вече е планирано пускането на нов руско-германски сателит на име "Спектър-РГ" тази година.

Доминацията на Бьо в биатлона продължи със седма победа от десет старта

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/12/3374063_dominaciiata_na_iohanes_byo_v_biatlona_produlji_sus/?ref=rss


Норвежецът Йоханес Бьо спечели преследването на 12.5 километра в германския зимен център Оберхоф. 25-годишният биатлонист записа седма победа в десет състезания от началото на сезона в Световната купа.<br /><br />Бьо потегли от втора позиция с 25.2 изоставане от победителя във вчерашния спринт Александър Логинов. Норвежецът допусна цели три грешки в стрелбата - по една във втората, третата и четвъртата, но въпреки това пресече пръв финалната линия.<br /><br />Лидерът в...

Полша призовава ЕС и НАТО да приемат съвместна позиция спрямо Хуавей

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241383

Полша призовава ЕС и НАТО да приемат съвместна позиция спрямо ХуавейЕвропейският съюз и НАТО трябва да работят по съвместна позиция дали да бъде изключен от техните пазари китайският производител на високотехнологично оборудване "Хуавей" (Huawei), заяви полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински, цитиран от Ройтерс. Полските власти арестуваха вчера китайски служител на "Хуавей" и бивш служител на

САМО В ПИК: СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА! Нинова не събрала сили да поздрави Станишев за избора му в ПЕС дори на Националния съвет. Социалистите бесни

https://pik.bg/само-в-пик-скандалът-ескалира-нинова-не-събрала-сили-да-поздрави-станишев-за-избора-му-в-п-news811238.html

САМО В ПИК: СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА! Нинова не събрала сили да поздрави Станишев за избора му в ПЕС дори на Националния съвет. Социалистите бесни

Изострянето на отношенията между лидерката на БСП Корнелия Нинова и президента на ПЕС Сергей Станишев се задълбочава още повече. По време на днешното заседание на Националния съвет на партията Нинова не събрала сили да поздрави официално предшественика си на лидерския пост за избора му на високата европейска позиция. Социалистите очаквали това да се случи, но то било подминато.

Това научи ПИК от отлично информирани източници, участвали във форума.

"Тя е изгубила всякаква мярка за приличие, изнервена е до крайна степен, тресе я някаква параноя, че наоколо има само врагове и не може да скрие озлоблението си към Сергей дори публично", коментираха пред ПИК членове на висшия орган.

Нинова направи враждебна демонстрация към Станишев още по време на избора му, като не отиде на европейския форум, който го избра. А освен това накара българската делегация, предвождана от Деница Златева да напусне заседанието в знак на протест срещу т.н. Истанбулска конвенция, в чието създаване е участвала и самата Златева, а Нинова я е подкрепила на друг еврофорум, но у нас категорично ѝ се противопостави.

До ден днешен нито лидерката, нито партията е поздравила официално Станишев за избора му за трети мандат начело на ПЕС. Премиерът Бойко Борисов и отделни социалисти го направиха веднага в лично качество, а близо седмица след събитието от Изпълнителното бюро на БСП обявиха, че съчиняват текста и че той ще бъде гласуван на заседание на бюрото. Но такъв текст така и не се появи.

На днешното заседание на Националния съвет на партията, което се провежда 2 седмици преди конгреса на столетницата, Станишев се появи за пръв път, след като бе избран за президент на ПЕС, но това също не стана повод да получи официалните поздравления на лидерката на БСП Корнелия Нинова, нито на висшия орган на партията.

Сълзотворен газ и арести за „жълтите жилетки“

https://www.vesti.bg/sviat/sylzotvoren-gaz-i-aresti-za-zhyltite-zhiletki-6090868

През последните няколко дни властите бяха заявили, че се опасяват от насилие и се опитаха да разубедят участниците в деветата поредна събота на протести

РЗИ – Варна: Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

http://www.moreto.net/novini.php?n=389319

Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст. Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Децата в ранна възраст все още нямат силна имунна система, затова те са по-податливи на грипни и вирусни инфекции в зимните месеци.

Поне 150 чиновници в държавата вземат повече от премиера и от президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240376

l Управителят на БНБ получава 16 849 лв. месечно l Председателят на КФН се разписва срещу минимум 13 146 лв. Кметовете в страната с решение на правителството от онзи ден вече ще могат да получават заплати, равни на министерските – по 4600 лв. Със същото решение заплатите на топчиновниците по министерствата също могат да стигнат министерските,

Дюните на къмпинг "Смокиня" са разорани

https://www.mediapool.bg/dyunite-na-kamping-smokinya-sa-razorani-news288517.html

За поредно посегателство срещу защитени зони по българското черноморие съобщи в профила си във "Фейсбук" музикантът Васил Гюров. Той разпространи снимки от къмпинг "Смокиня", на които се виждат разорани от машини дюни.  “Така изглеждат днес защитените дюни на къмпинг Смокиня! Много удобно – през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!!”, написа Васил Гюров, който е и екоактивист. От Министерство на околната среда и водите съобщиха, че знаят за случая, но ще изпратят проверка в понеделник, защото служителите от регионалната инспекция почиват в събота. От Министерството на туризма казаха, че започват незабавна проверка срещу неизвестен извършител. “Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа”, посочват от Министерството на туризма. 

Адски студ в Пловдив, раздават чай на главната улица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241408

Адски студ в Пловдив, раздават чай на главната улица (Снимки)Остава малко повече от час до началото на откриващия спектакъл за столица на културата. В момента в града е адски студ, вятърът създава усещане за много ниски температури. До централната поща се изви опашка за топъл чай, който раздават доброволци. Всички участници и публика са в трескаво очакване за старта на събитието.

Пловдив вече е Европейска столица на културата (видео)

https://petel.bg/Plovdiv-veche-e-Evropeyska-stolitsa-na-kulturata--video-__298739

От днес официално Пловдив е първият български град, които се превръща в Европейска столица на културата. В града под тепетата са организи...

Райко Живков: Вицепремиерите в България станаха много нагли

https://petel.bg/Rayko-ZHivkov--Vitsepremierite-v-Balgariya-stanaha-mnogo-nagli__298738

Кадър Канал 3 Това е държавно спонсориран расизъм, в България вицепремиерите станаха много нагли. Ние се предоверяваме на институциите, ...

Испанското външно: Испанска туристка е загинала при взрива в пекарна в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241397

Испанското външно: Испанска туристка е загинала при взрива в пекарна в ПарижИспанска туристка е загинала при експлозията на битов газ в сграда в Париж, съобщи пред Франс прес източник от испанското министерство на външните работи. Жената, която била на екскурзия в Париж със съпруга си, получила тежки наранявания и починала в болницата, уточнил източникът. Съпругът й не е пострадал.

Медийните прогнози на Ройтерс за 2019 г.

https://www.investor.bg/medii/455/a/mediinite-prognozi-na-roiters-za-2019-g-275127/

Онлайн платформите ще бъдат под все по-голям натиск да се променят, докато интернет регулацията ще нараства в глобален мащаб, сочи нов доклад

Андрей Новаков: Пакет „Мобилност“ да бъде отложен за неопределено време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241381

Андрей Новаков: Пакет „Мобилност“ да бъде отложен за неопределено времеОтхвърлянето на пакета „Мобилност“ в транспортната комисия на Европейския парламент по-рано тази седмица е по-скоро положително, защото в противен случай щеше да има негативно решение за българските превозвачи, каза пред БНР евродепутатът Андрей Новаков. „Той за пореден път бе отхвърлен. А това е силен аргумент той да бъде отложен за неопределено

Мъжете или жените са по-чувствителни на болка?

http://www.moreto.net/novini.php?n=389317

Мъжете по-силно чувстват болката в сравнение с жените, особено ако бъдат подложени на повторно болезнено изпитание, установиха учени, цитирани от в."Дейли мейл". Според изследване на проф. Джефри Моджил от канадския университет "Макгил" представителите на силния пол по-ясно си спомнят изпитана преди време болка в сравнение с дамите.

Кака Стойна отиде да тъче на небесните станове

https://www.actualno.com/plovdiv/kaka-stojna-otide-da-tyche-na-nebesnite-stanove-news_715858.html

Малко след 95-ия си рожден ден днес си отиде Стойна Кръстанова- доайенът на майсторите на художествени занаяти в Пловдив, позната като Кака Стойна. Така са я нарекли, още когато е била младо момиче, но вълшебните й ръце вече са творили тъкани, неповторими и оригинални. Родена в последния ден на 1923 г. в родопското село Гълъбово, близо до Пловдив, Стойна е първото момиче от населеното място, което продължава образованието си в града. Била е толкова непоклатима в това си желание, че се качила на

Помпейо: САЩ гарантират на Турция правото да защитават страната си от терористите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241376

Помпейо: САЩ гарантират на Турция правото да защитават страната си от терориститеСъединените щати са оптимисти относно възможността сирийските кюрди да бъдат защитени въпреки американското изтегляне от Сирия и гарантират на турците "правото да защитават страната си от терористите", заяви днес в Абу Даби американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от агенция Франс прес.

Биенето на деца става престъпление

http://www.varna24.bg/news/841601.html

Да се въведе пълна забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ...

Румъния няма да купува 4 военни кораба за 1,6 млрд. евро заради политически спорове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241371

Румъния няма да купува 4 военни кораба за 1,6 млрд. евро заради политически споровеРумънското военно министерство суспендира покупката на четири военни кораба за 1,6 милиарда евро след политически спорове за това чия оферта е най-добра, съобщи Асошиейтед прес. Министерството е информирало военната прокуратура, че има основателни подозрения за законността на процедурата и смята, че сделката може да навреди на националния интерес.

Увредени са дюни на къмпинг „Смокиня“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YklPBq_zJMw/

duniСлед постъпил сигнал за увредени дюни на къмпинг „Смокиня“, РИОСВ Бургас извърши незабавна проверка по случая на терен. По време на проверката се установи, че са увредени дюнни местообитания в ЗТ природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“.

По време на проверката не се установи извършителят на деянието, увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

В първият работен ден, РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.

На проверката ще бъде поканен концесионера или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност, съобщават от пресцентъра на РИОСВ.

В Пловдив се редят за одеяла и шалчета, не им дават още

https://pik.bg/в-пловдив-се-редят-за-одеяла-и-шалчета-не-им-дават-още-news811239.html

В Пловдив се редят за одеяла и шалчета, не им дават още

Нетърпелививи пловдивчани и гости на града влязоха в зоните за зрители, за да си вземат шалче или одеяло със знака на Пловдив 2019, обаче удариха на камък.

Засега топлещите сувенири са подредени на купчини, но от тях дават само на групи и семейства с деца.

Масовото раздаване ще започне след час.

Румъния се отказа от покупката на четири военни кораба

https://www.mediapool.bg/rumaniya-se-otkaza-ot-pokupkata-na-chetiri-voenni-koraba-news288516.html

Румънското военно министерство суспендира покупката на четири военни кораба за 1.6 милиарда евро след политически спорове за това чия оферта е най-добра, съобщи Асошиейтед прес. Министерството е информирало военната прокуратура, че има основателни подозрения за законността на процедурата и смята, че сделката може да навреди на националния интерес. Не се посочват повече подробности. Правителството, което трябваше да обяви победителя днес, направи съобщението късно в петък. Придобиването на четири мултифункционални корвети създаде политически търкания в управляващата Социалдемократическа партия, която предпочете холандската компания Дамен. Началникът на генералния щаб Николае Чиуца обаче смята сделката за твърде скъпа. Според информациите френската Naval Group е направила по-евтина оферта. Румъния се ангажира да модернизира въоръжените си сили и техника в предстоящите десет години. 

Роботизирани кучета могат да заменят дроновете като доставчици

http://www.cross.bg/kycheta-robotiziranite-robotite-1593718.html

/КРОСС/ Все по-често се говори за бъдеще, в което пратките ще бъдат доставяни основно от дронове. Компания "Континентал" обаче има друга идея - доставките да се извършват не по въздух, а по земя от симпатични роботизирани кучета, съобщава сайтът Ред ферит. През по-голямата част от пътя возило без водач, наречено (CUbE - Continental Urban Mobility Experience), ще пренася роботите и техните стоки. Веднъж пристигнали на посочения адрес, превозното средство ще оставя роботизираните кучета да изпълнят доставката. След като я осъществят, роботите ще се връщат във возилото и ще се отправят към следващата дестинация. На този етап това е само концепция. От компанията не посочват кога ще влязат в действие роботизираните доставчици на най-разнообразни стоки - от храна до дрехи. Идеята е кучетата роботи да се впишат в по-интелигентните градове на бъдещето като ефективен и безопасен начин за осъществяване на доставки.

Двама пожарникари са загинали при взрива в Париж

https://offnews.bg//sviat/dvama-pozharnikari-sa-zaginali-pri-vzriva-v-parizh-695386.html

Двама пожарникари са загинали при днешния взрив в пекарна в центъра на Париж, обяви полицията, поправяйки информацията за четири жертви, съобщена по-рано от френския вътрешен министър Кристоф Кастанер, предаде БТА.

По-рано вътрешният министър също така каза, че при взрива са ранени 47 души, от които 10 са в тежко състояние, а 37 са пострадали по-леко.

Експлозията е станала сутринта на улица "Тревиз", недалеч от Парижката опера. По първоначални данни става дума за нещастен случай.

Полицията съобщи, че преди взрива пожарникари са се отзовали на сигнал за изтичане на газ в пекарната.

Около 100 полицаи и 200 огнеборци се намират на мястото, каза Кастанер. Съобщава се, че ситуацията е под контрол.

Вътрешният министър заяви, че се проверява дали съседните сгради са повредени и представляват опасност.

Експлозията стана в момент, когато Париж е под засилени мерки за сигурност заради деветата поредна събота от протестите на "жълтите жилетки", отбелязва Ройтерс.

По погледа ви си личи колко обичате шоколад

http://www.cross.bg/dopamin-shokolad-vuzmozhno-1593717.html

/КРОСС/ Случвало ли ви се е да дадете на някое дете парченце шоколад и да видите щастливо проблясване в окото му? Може би това е само един изпълнен с благодарност поглед. А може би има по-научно обяснение, пише PopSci. Ново проучване доказва, че благодарение на прост очен тест е възможно да разберете колко много обича даден човек шоколадовите лакомства. Идеята е, че мозъкът ни реагира на различни стимули (като например консумацията на шоколад) като отделя допамин. Но макар и в по-малки количества, допамин се отделя и в окото, което е реакция на излагането на светлина. Досега се предполагаше, че тези два източника на допамин не са свързани, но учени от университета Дрексъл се опитват да докажат обратното. Използвайки електроретинография - базиран на електроди тест, който измерва реакцията на ретината на светлина - екипът установява, че при получаването на шоколад ретината направо полудява. Всъщност тя реагирала толкова силно, колкото и когато човек приеме специално лекарство за стимулиране на отделянето на допамин. От друга страна когато на участниците в опита била дадена вода, никой от тях не реагирал толкова. Събраните доказателства подсказват, че чрез електроретинография е възможно да бъде измерена реакцията към различни храни - много по-ефективен и лесен подход отколкото досегашните измервания, които са свързани с наблюдения на мозъка

Всички погледи са насочени към Пловдив (НА ЖИВО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vsichki-pogledi-sa-nasocheni-kym-plovdiv-na-zhivo-2141833

Точно в 19:00 ч. започна спектакълът „Ние сме всички цветове“, с който се открива Пловдив – Европейска столица на културата 2019. За целта в центъра на града е построена огромна 30-метрова кула-сцена на 6 нива, на която ще излязат над 1500 изпълнители от страната и чужбина.
 
Настроен

РИОСВ-Бургас провери сигнал за незаконно строителство на плаж “Иракли”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HBP_HmTMkIw/

riosvПо повод медийна публикация за строителство на плаж „Иракли“, РИОСВ-Бургас извърши незабавна проверка по случая. Беше констатирано, че обектите, които са цитирани в публикацията, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на с. Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността “Кладери” в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. Дейностите по строителство са част от съгласуваното инвестиционно предложение , одобрено с Решение № БС-10-6/11.08.2011 г.

През 2013 г., директорът на РИОСВ-Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството, съобщават от пресцентъра на РИОСВ.

"Хуавей" уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241369

"Хуавей" уволни служителя си, арестуван за 
шпионаж в ПолшаКитайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван по подозрения в шпионаж в Полша, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Вчера полските власти арестуваха Ван Вейцзин и поляк, работил в полската служба за вътрешна сигурност, по подозрения в шпионаж. Тази мярка може да засили резервите на Запада към "Хуавей",

Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива подаде молба за членство в КРИБ

https://petel.bg/Natsionalnoto-sdruzhenie-na-targovtsite-i-prevozvachi-na-goriva-podade-molba-za-chlenstvo-v-KRIB__298737

Снимка Булфото Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива подаде молба за членство в КРИБ. Това стана ясно на митинг...

Запалиха скъпарския Мерцедес на корабен предприемач и висш партиен функционер

https://petel.bg/Zapaliha-skaparskiya-Mertsedes-na-koraben-predpriemach-i-vissh-partien-funktsioner-__298736

Луксозен "Мерцедес" изгоря снощи в Стара Загора. Огънят е лумнал към полунощ, съобщава читател на Блиц. Кадри, изпратени от очевидеца, по...

С три прожекции във Варна утре ще бъде отбелязан Денят на българското кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=389314

Утре, 13 януари, във Варна ще бъде отбелязан Денят на българското кино, научи Moreto.net. С трите прожекции във Фестивален и конгресен център ще си припомним някои от най-награждаваните и популярни филми за миналата година. От 17.

Мария Габриел връчи стипендиите на Фондация “Еврика“

http://www.cross.bg/gabriel-postizheniya-mariya-1593716.html

/КРОСС/ Близо 50 ученици и студенти, демонстрирали таланти в науката и техниката, станаха носители на ежегодните стипендии, връчвани от Фондация “Еврика“. Сертификатите бяха връчени от българския еврокомисар Мария Габриел на тържествена церемония, която се проведе в столицата. За 29-ти пореден път фондация "Еврика" награждава ученици и студенти, определени чрез конкурс или станали първенци в международни средношколски олимпиади, обясни изпълнителният директор Боряна Кармонова: "Еврика казваме за всички открити млади хора, които имат способности, които имат доказани изяви, постижения и това е своего рода да ги стимулираме". Магистърът по управление на Ай Ти проекти Здравко Донев, студент в Нов български университет е носителят на стипендията за постижения в овладяването на компютърните науки на името Джон Атанасов. "Представям доста добре университета в последните няколко години като състезател по програмиране. Участвам, както  в Румъния, така и в България, но сега съм избрал  реализацията у нас", коментира той.  Отличените младежи бяха приветствани от еврокомисаря Мария Габриел, която им пожела поредица от бъдещи постижения: "Вие сте онези светли наследници на българските учени, благодарение, на които България е оставила отпечатък не само в историята на българската наука и научни изследвания в Европа, но и в Европа и в света. Пожелавам ви да носите това призвание с гордост".

Пътни полицаи на гости на детска градина в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/7241336

Пътни полицаи на гости на детска градина в БургасПревантивно полицейско занимание по пътна безопасност - част от дългогодишната инициатива на ОДМВР Бургас в детските градини и училищата, се превърна в атракция за възпитаниците на ЦДГ "Раковина". Инспекторът по превенция Цветелина Рандева и служители от сектор „Пътна полиция" представиха част от най-рисковите ситуации на пътя,

“Петрол” АД намалява капитала си четири пъти

http://www.cross.bg/leva-petrol-kapitala-1593715.html

/КРОСС/ Акционерното дружество "Петрол" обяви свикването на Общо събрание на акционерите на 18 февруари 2019 година, става ясно от съобщение, публикувано на сайта му. На акционерите се предлага да намалят капитала от 109 249 612 лева на 27 312 403 лева. Така номинала на акциите на дружеството ще са с номинал 1 лев, вместо досегашните 4 лева. Намаляването на капитала се извършва с цел покриване на загуби, така че размерът на вписания капитал да бъде свален до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството по чл. 247а, ал. 2 от ТЗ. По този начин ще бъде спазено законовото ограничение по чл. 252, ал. 1, т. 5 от ТЗ и "Петрол" АД ще продължи да функционира като действащо предприятие. Предложена е и кадрова промяна - адвокат Румен Александров Константинов се предлага за член на Надзорния съвет на "Петрол" АД.

Не четирима, а двама са загинали при взрива в пекарна в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241362

Не четирима, а двама са загинали при взрива в пекарна в ПарижДвама пожарникари са загинали при днешния взрив в хлебарница в центъра на Париж, заяви полицията, поправяйки информацията за четири жертви, съобщена по-рано от френския вътрешен министър Кристоф Кастанер, предаде ДПА. Впоследствие Кастанер е признал, че посочените от него данни са неверни, каза полицейска говорителка.

Да оживееш, след като те блъсне влак

https://www.actualno.com/society/da-ojiveesh-sled-kato-te-blysne-vlak-news_715861.html

Бързата реакция на машинист спаси живота на 50-годишен мъж, пише dariknews.bg. Случката се разиграла снощи около 19:30 ч. в Кюстендил, в близост до опитното поле. Тогава на релсите пред пътническия влак от Перник за Кюстендил изскочил човек. Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние. Машинистът го е видял навреме и е направил всичко възможно, за да спре влака. В крайна сметка успял и пострадалият се е разминал само със счупени ребра. Мъжът е настанен в кюстендилската болница, без опасност за жи

РИОСВ- Бургас: Дюните на къмпинг „Смокиня“ са увредени

https://zaistinata.com/%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%81%d0%b2-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81-%d0%b4%d1%8e%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%ba%d0%b8/

След постъпил сигнал за увредени дюни на къмпинг „Смокиня“, РИОСВ Бургас извърши незабавна проверка по случая и установи, че са увредени дюнни местообитания в природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“. Това съобщение се появи в сайта на бугаската екоинспекция тази вечер след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки на разораните дюни. По време на […]

Русия загуби връзка с единствения си космически радиотелескоп "Спектър-Р"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/01/12/3374059_rusiia_zagubi_vruzka_s_edinstveniia_si_kosmicheski/?ref=rss


Единственият космически радиотелескоп на Русия "Спектър-Р" е спрял да отговаря на команди от Зеляната, обявиха властите в страната, предаде Би Би Си.<br /><br />Директорът на Астрономическия космически център Николай Кардашев заяви, че някои от комуникационните системи на сателита са спряли работа.<br /><br />Телескопът е бил в изправност много повече от очакваните пет години, допълва руската космическа агенция "Роскосмос".<br /><br...

Финансовият директор на "Дунарит" задържан за пране на пари

http://www.cross.bg/bili-vasilev-direktor-1593714.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в съда по делото КТБ искане за задържане на петима доверени хора на Цветан Василев, сред които финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров. Имената на останалите са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев. Петимата са с повдигнати обвинения за пране на пари, съобщава "24 часа". 2,5 млн. лв. от КТБ са били раздадени в книжни подаръчни торбички по разпореждане на Цветан Василев на петима негови приближени. Това стана ясно в спецсъда, където трима прокурори настояват финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков и още 3-има да останат задържани за постоянно. Те са обвинени в пране на пари. Милионите били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата. "На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", каза прокурор Сийка Милева. Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ. Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка тогава Бисер Лазов да преведе парите, каза прокурор Милева

Тапи в Пловдив, проверяват със скенери гостите на културната столица

https://pik.bg/тапи-в-пловдив-проверяват-със-скенери-гостите-на-културната-столица-news811222.html

Тапи в Пловдив, проверяват със скенери гостите на културната столица

Започнаха първите тапи от автомобили, които прииждат към Пловдив за голямото откриване на ЕСК 2019 тази вечер от 19 часа в центъра. Междувременно КПП-ата вече действат. Два пропускателни пункта трябва да преминат хората само в отсечката от ул. "Капитан Райчо" до пл. "Централен".

Полицаите проверяват избирателно чантите на преминаващите. Подлезът е затворен и хората преминават отгоре, докато от официалната сцена звучи "Излел е Делю хайдутин" на Валя Балканска. Скенер и металодетектор проверяват внимателна влезащите в Тримонциум, въоръжени командоси бдят навсякъде в централните части на града.

29 товарни вагона дерайлираха на най-дългата жп линия в света

http://www.cross.bg/vagona-dvete-liniya-1593713.html

/КРОСС/ 29 товарни вагона дерайлираха в Иркутска област. Движението на влаковете по Транссибирската линия е спряно по двете направления, съобщиха от регионалното звено на Министерството на извънредните ситуации, цитирани от РИА Новости. Няма пострадали хора при аварията. Аварията стана на 4969-ия м километър от Източно-Сибирския път, на участъка Делюр-Тирет в Заларинския район. Първоначалната информация бе за 17 дерайлирали вагона. В композицията са били 67 вагона. По предварителни данни е повреден и стълб от контактната мрежа и 300 м релси в двете направления. На мястото на произшествието е пристигнал ремонтен влак от станция Зима, още два са изпратени. Създадена е оперативна комисия за разследване на причините на произшествието. От Източно-Сибирското следствено управление по транспорта проверяват аварията. Движението по Транссибирската линия е прекратено в двете страни. Два влака са на изчакване - Улан Батор-Москва и Москва-Владивосток.  

Хиршер спечели 66-ата си победа в Световната купа

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/12/3374055_hirsher_specheli_66-ata_si_pobeda_v_svetovnata_kupa/?ref=rss


Австриецът Марсел Хиршер продължи доминацията си в Световната купа по ски алпийски дисциплини с осма победа за сезона. Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години записа впечатляващ успех в гигантския слалом в Аделбоден.<br /><br />Хиршер вече има 66 спечелени състезания в Световната купа, след като през седмицата получи служебно първото място в гигантския слалом в Бийвър Крийк. 29-годишният австриец заема третото място във вечната класация за най-много победи...

БСП е първата партия, която прие платформа за Европейските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241355

БСП е първата партия, която прие платформа за Европейските избориНС на БСП прие "Визия за Европа"- "За Европа на народите и социалната държава- солидарна, хуманна и сигурна" . БСП е първата партия, която излиза с готова платформа за Европейските избори, съобщиха от пресцентъра на партията. В нея се казва, че в резултат на Европейските избори, БСП ще изпрати в ЕП своите представители,

Мъск съкращава 10% от служителите на SpaceX

http://clubz.bg/78182-mysk_sykrashtava_10_ot_slujitelite_na_spacex

Най-голямата космическа компания в света - SpaceX - ще съкрати 10% от служителите си, съобщи Ройтерс.

Целта е да се финансират успешно най-големите и амбициозни проекти на Илон Мъск, сред които са разработките за ракети, които могат да пътуват до други планети и да се връщат обратно, както и идеята за Интернет от космоса, който да има покритие на цялата планета. 

От години частната компания, в която работят над 6000 души, обявява сериозни печалби, благодарение на договори с НАСА и американските ВВС. Видно обаче Мъск иска да се подсигури за големи харчове, които предстоят.

"За да може да продължим да работим за нашите клиенти и да успеем в разработването на междупланетни космически кораби и глобален космически интернет, SpaceX трябва да стане по-икономична компания. Което и да е от тези начинания, дори поотделно, са банкрутирали други организации. Това означава, че трябва да се раздели с някои талантливи и работливи членове на нашия екип. Благодарни сме за всичко, което са постигнали, и за посвещаването им на мисията на SpaceX. Това действие се налага само поради невероятно трудните предизвикателства пред нас и иначе не би било нужно", пише компанията в изявление.

Според източници на технологичния сайт Ars Technica, това може и да е начин Мъск да се оттърве от някои от по-неефективните работници на компанията. Доклад на анализаторите от Seeking Alpha от края на миналата година сочи и че SpaceX може би няма толкова добри приходи, въпреки успехите на ракетата Falcon 9.

 

Спокойно преминава митингът на „жълтите жилетки” в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=389324

Спокойно протича митингът на „жълтите жилетки” в Париж. Те стигнаха до Триумфалната арка на „Шанз Елизе”. Полицията съпровожда митинга, който се провежда за 9-та събота. При сериозни мерки за сигурност протича протестът, съобщи Le Figaro.

Мария Габриел връчи стипендиите на фондация "Еврика" на 46 изявени в науката и техниката младежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241333

Мария Габриел връчи стипендиите на фондация "Еврика" на 46 изявени в науката и техниката младежиБългарският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел връчи за втора поредна година стипендиите, с които фондация "Еврика" годишно отличава млади хора с изявени способности в отделни направления на науката. При откриването на тържествената церемония комисарят подчерта, че всеки един стипендиант е достоен последовател на труда и

"Възраждане" планира да събере десетки хиляди души пред парламента и да въведе извънредно положение

https://www.actualno.com/politics/vyzrajdane-planira-da-sybere-desetki-hiljadi-dushi-pred-parlamenta-i-da-vyvede-izvynredno-polojenie-news_715854.html

"Възраждане" ще влезе в Народното събрание, ако през май тази година се проведат предсрочни парламентарни избори. После ще съберем десетки хиляди души пред парламента. Ще въведем извънредно положение. И тогава са ни необходими 12 месеца, за да предизвикаме нови предсрочни избори и да ги спечелим". Това каза на среща със съмишленици в Добрич председателят на политическата партия Костадин Костадинов. Костадинов е човекът, чийто коментар използва руското посолство на официалната си

Самоделно елтабло изпепели барака в пловдивското село Войводиново

https://offnews.bg//112/samodelno-eltablo-izpepeli-baraka-v-plovdivskoto-selo-vojvodinovo-695385.html

Паянтова постройка е изгоряла днес в пловдивското село Войводиново, съобщи МВР.

Сигнал за пожара е постъпил на телефон 112 около 1:30 ч. Към мястото били насочени екипи на РУ – Труд и Трета РСПБЗН - Пловдив. Установено било, че огънят обхванал и унищожил напълно барака на площ около 20 кв метра, която според кмета на селото била необитаема от преди близо месец.

Местопроизшествието е запазено. При първоначалния и повторния оглед, извършен от експерт, се установило, че няма данни за умишлено предизвикване на пожара. Най-вероятната причина е техническа неизправност (високо преходно съпротивление) в електрическата инсталация на самоделно електрическо табло, монтирано в бараката.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.

"Ситроен" и патрулка се помляха в Пловдив (СНИМКИ)

https://pik.bg/ситроен-и-патрулка-се-помляха-в-пловдив-снимки-news811219.html

"Ситроен" и патрулка се помляха в Пловдив (СНИМКИ)

И в деня на откриването на Европейската столица на културата в Пловдив не се размина без произшествия на пътя. На бул. "Шести септември" пред сградата на областната управа са се ударили "Ситроен" и патрулка. Няма данни за пострадали.

На не повече от 300 метра две водачки спретнаха друго ПТП, допълвайки моментния транспортен хаос в Пловдив. Щетите са само материални, уточнява "Марица".

"Лудогорец" готви нов голям удар с капитана на България Ивелин Попов

https://www.24chasa.bg/sport/article/7241327

"Лудогорец" готви нов голям удар с капитана на България Ивелин ПоповСедемкратният футболен шампион на България "Лудогорец" подготвя нова голяма бомба на трансферния пазар. Капитанът на националния отбор Ивелин Попов, който преди дни разтрогна с руския гранд "Спартак" (Москва), е пред подпис с "Лудогорец", обяви руско издание. "Ивелин Попов отказа на "Рубин" и "Динамо" (Москва).

2000 участници в кукерския карнавал в Разлог (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7241344

2000 участници в кукерския карнавал в Разлог (снимки)При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протeче VIII Международен кукерски карнавал "Старчевата 2019". В негo взеха участие 16 групи, три от които идват от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина.

БСП прие проекта „Визия за България“

https://www.vesti.bg/bulgaria/bsp-prie-proekta-viziia-za-bylgariia-6090867

За пръв път той беше представен на 21 януари миналата година на форум на БСП в НДК

Цвета Караянчева: Цяла година Пловдив ще е център на духовността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241334

Цвета Караянчева: Цяла година Пловдив ще е център на духовносттаЦяла година Пловдив ще е център на духовността, красотата и изкуствата. Всички гости, които дойдат в града, ще отнесат частица от него със себе си. Те ще са наши посланици по света. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева при откриването на изложбата " От Берлинската стена до уличното изкуство".

Фрогоко: Унищожават защитени дюни на къмпинг ”Смокиня”

https://frognews.bg/novini/frogoko-unishtojavat-zashtiteni-diuni-kamping-smokinia.html

Искам чрез вас да дам гласност на унищожението на защитените дюни на къмпинг ”Смокиня.” Днес булдозери са влезли и заличили една от дюните с пясъчни лилии. Изпращам ви снимки от днес и преди унищожението. Това написа Тодор Киркоф до Фрог нюз.

С анекс държавата се е отказала от част от поръчката за тол-системата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/12/3374060_s_aneks_durjavata_se_e_otkazala_ot_chast_ot_poruchkata/?ref=rss


С анекс от края на септември агенция "Пътна инфраструктура" е пренаписала договора за разработването на системата за електронната винетка и тол-системата, пише "Капитал" в броя си от тази седмица.<br /><br />С анекса част от първоначално предвидените дейности отпадат, други са изменени, променят се и сроковете на изпълнение като някои от тях се удължават. Единствено непроменена е цената - 150 млн. лв., но начинът на плащане е коригиран в полза на изпълнителя -...

Цветан Цветанов: Омразата няма място в днешния свят

https://petel.bg/TSvetan-TSvetanov--Omrazata-nyama-myasto-v-dneshniya-svyat__298735

Снимка Булфото Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветановприсъства на откриването на изложбата на откр...

Сърбия връща доживотния затвор за убийци на деца

https://petel.bg/Sarbiya-vrashha-dozhivotniya-zatvor-za-ubiytsi-na-detsa__298734

Снимка Булфото Сърбия връща доживотните присъди за убийци рецидивисти и убийци на деца. Това са част от радикалните мерки за борба с пре...

ПСК Черно море награди най-добрите на специално тържество

https://petel.bg/PSK-CHerno-more-nagradi-nay-dobrite-na-spetsialno-tarzhestvo__298733

Плувен спортен клуб Черно море направи голямо тържество в Юнашкия салон, на което награди най-добрите си състезатели за 2018 г. Цялата у...

Двойно повече задържани в Монтанско за притежание на наркотици през декември спрямо 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241328

Двойно повече задържани в Монтанско за притежание на наркотици през декември спрямо 2017 г.Двойно повече лица за притежание на наркотици са задържали полицаите в Монтанско през последния месец на годината в сравнение с декември 2017-а, съобщи комисар Цветомил Христов, заместник-директор на ОД на МВР в Монтана. 46 специализирани операции са направени през декември. В тях са участвали 312 служители на полицията и 51 жандармеристи.

Иван Портних: След изграждането на бул. "Левски" започват ремонти на малките улици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389315

Проектът за изграждането на транзитния булевард „Васил Левски” във Варна е най-мащабният от 30 години насам и ще е приоритетен и през тази година - това заяви в предаването на Радио Варна „Позиция” кметът на Варна Иван Портних. Той обясни, че булеварда ще бъде изграден напълно към средата на месец април.

Общините могат да кандидатстват за проекти до 750 000 лева по европрограма

https://offnews.bg//ikonomika/obshtinite-mogat-da-kandidatstvat-za-proekti-do-750-000-leva-po-evropr-695384.html

Общините могат да кандидатстват с проекти за градско развитие, за да получат финансиране до 750 хил. лева по европрограма, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектите трябва да са насочени към подобряване на чистотата на въздуха, внедряване на модерни информационни и комуникационни технологии или образованието.

Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ ІІІ 2014-2020 г., която в България се управлява от МРРБ. От 7 януари стартира втората, последна за периода 2014 – 2020 г. покана за набиране на проектни предложения за Мрежи за планиране на действия. С наличния бюджет се очаква да бъдат финансирани около 23 проекта.

Програмата финансира проекти, свързани със засилване на научноизследователската дейност; технологичното развитие и иновации, подобряване достъпа до информационни и комуникационни технологии; повишаване конкурентоспособността на малки и средни предприятия; подпомагане преминаването към нисковъглеродна икономика във всички сектори; насърчаване адаптацията към изменението на климата, превенцията и управлението на риска; съхраняване и опазване на околната среда и насърчаване ресурсната ефективност; насърчаване устойчивия транспорт; насърчаване заетостта и подкрепа за мобилността на работната сила; насърчаване социалната интеграция, борба с бедността и всяка форма на дискриминация; инвестиции в образованието, обучението, включително професионално обучение за придобиване на умения и учене през целия живот.

Кандидатите по втората покана се насърчават да включат в партньорските планове за действие и някоя от темите на Градския дневен ред на ЕС, в т.ч.: осигуряване на достъпни жилища, адаптиране към климатичните промени, интегриране на имигранти и бежанци, борба с бедността в градовете, дигитализацията, намиране на решения за устойчиво ползване на земята и природата, работни позиции и умения, подобряване качеството на въздуха, кръгова икономика (удължаване жизнения цикъл на продуктите), иновативни и отговорни обществени поръчки, градска мобилност, култура и културно наследство, енергиен преход и сигурност на обществените места, информират от регионалното министерство.

Проектите ще се одобряват и изпълняват в 2 фази с обща продължителност 30 месеца. Допустимият максимален бюджет за един проект за мрежа за планиране на действия е 750 000 евро общо за двете фази. Първоначалният бюджет, отпускан за първа фаза на проекта, не трябва да надвишава 150 000 евро. Партньорите в проекти от по-слабо развитите региони, включително регионите в България, се съфинансират с 85% от ЕФРР. Проектните предложения трябва включват минимум 7 и максимум 10 партньори от 28-те държави от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария, бенефициенти на програмата. Поканата за набиране на проекти ще бъде отворена до 15.00 часа на 17 април 2019 г.

Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ при Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която е определена за Национален орган по Програма УРБАКТ ІІІ 2014-2020, ще сключва договори за предоставяне на национално съфинасиране в размер на 15% от одобрения бюджет на българските партньори в проекти и ще определя контрольори за извършване на верификация на разходите на българските партньори. Допустими партньори по програмата са „градове“ (общини), административни райони и др. еквивалентни на тях, дефинирани като публични местни власти, сдружения и местни агенции, които притежават правомощия да планират и прилагат специфични урбанистични политики.

Подробна информация за кандидатстване по поканата е публикувана на сайта на програма УРБАКТ ІІІ 2014-2020.

Дневен хороскоп за 13 януари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-13-januari-news_715831.html

Овен Не тъгувайте по отминали връзки. Време е да погледнете напред и да потърсите нови хора, с които да построите бъдещите си планове. Телец Връзката ви е на кръстопът. Какво точно ще се случи от тук нататък зависи само от вас. Преценете добре възможностите си и желанията. Близнаци Опитът и грешките на другите ще са ви от полза днес. Бъдете наблюдател, но не и съдник. Много е важно да си вземете нужните поуки. Рак Днес дръжте емоциите си под контрол. Изявата на чувствата ви може да предиз

Драгомир Стойнев: "Визия за България" е допълнена с близо 1000 предложения 

http://pogled.info/bulgarski/dragomir-stoinev-viziya-za-balgariya-e-dopalnena-s-blizo-1000-predlozheniya.100307

/Поглед.инфо/ "По проекта "Визия за България" бяха проведени 571 срещи, от тях 353 срещи в страната, с 45 браншови, граждански и синдикални организации. Предложенията, които бяха получени за този период са 924. В резултат от това "Визия за България" е допълнена и променена - съдържа 3 глави - демографска криза и семейство; държава и гражданско общество; икономическо развитие". Това заяви по време на заседанието на Националния съвет на БСП членът на ИБ на БСП и зам.-председател на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Актрисата Бри Ларсън развали годежа си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7241322

Актрисата Бри Ларсън развали годежа сиАктрисата Бри Ларсън развали годежа си с Алекс Грийнуолд, съобщи Контактмюзик. Двамата се сгодиха през май 2016 г. след няколкогодишна връзка. Те остават близки, но "са направили крачка назад", каза човек от обкръжението им. Алекс Грийнуолд е музикант, актьор и продуцент, предаде БТА. Бри Ларсън и Алекс Грийнуолд пазеха връзката си далече от

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Катастрофа блокира „Хемус“ край Девня в посока Варна

https://pik.bg/от-последните-минути-катастрофа-блокира-„хемус“-край-девня-в-посока-варна-news811227.html

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Катастрофа блокира „Хемус“ край Девня в посока Варна

Катастрофа е станала на автомагистрала „Хемус“ край Девня в посока Варна. Това съобщиха от „Пътна полиция“. Сигналът за инцидента е подаден около 16,00 часа, уточнява "Фокус".

Екипи на полицията пътуват към мястото на катастрофата. При друг инцидент във Варна е пострадала пешеходка. Към момента няма информация за състоянието ѝ.

Полицейски екипи извършват масови проверки в центъра на Варна, както и по пътно-изходните артерии на града. По-рано патрули бяха разположени в близост до кръстовището на ул. „Д-р Пискюлиер“ и бул. „Владислав Варненчик“. Два патрула бяха разположени и от двете страни на бул. „Цар Освободител“ близо до голям търговски център в града.

Тринога камера е разположена на пътя към Аксаково в посока Добрич.

Иванка Тръмп и Ники Хейли - потенциални кандидати за лидер на Световната банка

https://www.investor.bg/sasht/337/a/ivanka-trymp-i-niki-heili-potencialni-kandidati-za-lider-na-svetovnata-banka-275192/

Нов президент на банката, избран от администрацията на Тръмп, може да се опита да промени начина на работа на институцията

Всички погледи са насочени към Пловдив, предстои огромен спектакъл

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vsichki-pogledi-sa-nasocheni-kym-plovdiv-predstoi-ogromen-spektakyl-2141833

Точно в 19:00 ч. започва спектакълът „Ние сме всички цветове“, с който официално ще се открие Пловдив – Европейска столица на културата 2019. За целта в центъра на града е построена огромна 30-метрова кула-сцена на 6 нива, на която ще излязат над 1500 изпълнители от страната и чужбина.
 

Тежка катастрофа между камион и микробус в Швеция, 6 души загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/tezhka-katastrofa-mezhdu-kamion-i-mikrobus-v-shveciia-6-dushi-zaginaha-2141832

Камион на минна компания се блъсна в микробус в Северна Швеция. Според шведските медии в катастрофата са загинали шестима души, а един човек е ранен, предаде Асошиейтед прес.
 
Шведската минна компания Каунис айън (Kaunis Iron) съобщи

Тръпки побиха Цветанов пред Берлинската стена в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241314

Тръпки побиха Цветанов пред Берлинската стена в ПловдивНикога повече стени, никога повече разделение. Всеки, който зове към омраза, да знае, че това не е бъдещето.  Тези думи изрече зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов докато разглеждаше фрагменти от Берлинската стена в Пловдив. Придружаваха го депутатите Спас Гърневски и Атанас Тасков. Те присъстват на откриването на изложбата "От Берлинската

Пловдив 2019: Откриващият спектакъл ще е на 30-метрова кула

http://www.moreto.net/novini.php?n=389316

Пловдив е първият български град, който става Европейска столица на културата. На 30-метровата кула-сцена тази вечер ще се състои откриващият спектакъл „Ние сме всички цветове” Очакват се между 30 и 40 хиляди души. В откриването ще участват Валя Балканска, Теодосий Спасов, квартет „Интро”, които ще свирят на лазерни арфи, танцьорите от ансамбъл „Тракия”, 200 кукери, гайдари и др.

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Социолог с гореща прогноза за политическата 2019 г. - задават се нови скандали и нападки

https://pik.bg/експертно-мнение-социолог-с-гореща-прогноза-за-политическата-2019-г---задават-се-нови-скан-news811217.html

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Социолог с гореща прогноза за политическата 2019 г. - задават се нови скандали и нападки

Политическата година ще бъде белязана от скандали и нападки. На теория е възможно спортменско състезание на изборите, но нямам усещане политическите сили да се удържат на тази висота. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за „Фокус“, чиято тема бе за началото на новия политически сезон и във връзка с призива на председателя на парламента вотът през 2019 г. да е оспорвано спортменско състезание.

По думите му това са хубави и красиви думи. „Обикновено винаги се изговарят такива в началото на всеки парламентарен сезон, но нямам впечатление и усещане, че политическите сили ще се удържат на тази висота. Напротив, всички избори у нас, малко или много, се възприемат като повод за някакъв политически скандал. Скандалът е традиционно състояние на изборните кампании“, коментира още Асланов.

Той заяви, че се очертава политически напрегната година. Според социолога ще има по-голяма концентрация на политически скандали и нападки.

Необитаема постройка горя във Войводиново

https://www.actualno.com/crime/neobitaema-postrojka-gorja-vyv-vojvodinovo-news_715853.html

Около 01:30 ч. през изминалата нощ на Спешен телефон 112 е постъпила информация за горяща барака в северозападния край на село Войводиново. Незабавно към мястото са насочени екипи на РУ–Труд и Трета РСПБЗН-Пловдив. На място е установено, че огънят е обхванал и унищожил напълно паянтова постройка, чиято площ е около 20 квадратни метра. Според кмета на населеното място - Димитър Тосев - била необитаема от преди близо месец. Местопроизшествието е запазено. При първоначалния и повторния

Божинов се направи на Златан - пусна сръбско в съблекалнята

https://offnews.bg//izvan-terena/bozhinov-se-napravi-na-zlatan-pusna-srabsko-v-sablekalniata-695380.html

Бившият нападател на Ювентус, Манчестър Сити, Левски и още куп отбори Валери Божинов винаги е бил доста активен в социалните мрежи.

Клиповете и снимките му традиционно събират много коментари. Този път обаче нападателят на Ботев Враца не е особено оригинален, информира bTV.

На стори в Инстаграм Божинов публикува видео от съблекалнята на тима. Тренировката е приключила и той се приготвя да си ходи на фона на сръбска песен.

Цялата сцена подозрително много прилича на клипа, който Златан Ибрахимович качи в социалните мрежи преди ден от съблекалнята на ЛА Галакси и стана световен хит.

Разкриха седмокласник, задигнал 150 лева от товарен камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241309

Разкриха седмокласник, задигнал 150 лева от товарен камионПолицаите от участъка в град Вълчедръм разкриха 14- годишен, задигнал 150 лева от товарен камион. Кражбата станала от полунощ до 6 и 15 часа на 29 септември 2018 година в село Разград. Неизвестен демонтирал малко странично стъкло на товарен автомобил „Фиат Дукато“, собственост на 65- годишния М.Н.П. от село Скравена, община Ботевград.

Какво става на Националния съвет на БСП?

https://frognews.bg/novini/kakvo-stava-natsionalniia-savet-bsp.html

След тричасово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП, който заседава днес, прие с пълно единодушие проекта ”Визия за България”, съобщава партийният пресцентър.

"Уест хем" задълбочи проблемите на "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/12/3374056_uest_hem_zadulbochi_problemite_na_arsenal/?ref=rss


"Уест хем" затвърди лошата форма на "Арсенал" след победа с 1:0 в първия двубой от 22-ия кръг на Висшата лига. Деклар Райс отбеляза единствения гол в 48-ата минута, за да върне "чуковете" на победния път след два поредни мача без успех.<br /><br />"Арсенал" отново показа огромни слабости в защита, а в този мач направи и твърде малко в атака, за да стигне поне до равенство. "Уест хем" беше по-стабилният отбор през по-голямата част от...

Момиченце почина от грип в Босна и Херцеговина

http://www.cross.bg/grip-hertzegovina-bosna-1593707.html

/КРОСС/ Момиченце на възраст три и половина години е първата жертва на грипа в Босна и Херцеговина, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Директорката на болницата в Зеница Селведина Сараич Спахич потвърди за вестник "Дневни аваз", че детето е починало от усложнения, предизвикани от грип. Тя била и с тежка мускулна дистрофия. Момичето живеело с майка си в село Ораховац край Зеница. В Босна и Херцеговина има увеличен брой болни от грип, но в държавата не е обявена епидемия. Причинителите на сезонния грип тази година са вирусите от тип А-H1N1 и H3N2.

Тревожен сигнал за разорани дюни до къмпинг 'Смокиня'

https://offnews.bg//turizam/trevozhen-signal-za-razorani-diuni-do-kamping-smokinia-695383.html

Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува музикантът Васил Гюров във фейсбук профила си.

Той пусна снимки на разорани от тежки машини дюни на къмпинг "Веселие" ("Грийнлайф"), който се намира непосредствено до къмпинг "Смокиня" край Созопол.

Дюните край "Смокиня" за защитена местност. Те са естествен ареал на защитената пясъчна лилия.

Към момента няма информация кой е отговорен за разораването на пясъка. OFFNews ще следи развитието на случая.

Тревожен сигнал за разорани дюни до къмпинг 'Смокиня' (обновена)

https://offnews.bg//turizam/trevozhen-signal-za-razorani-diuni-do-kamping-smokinia-obnovena-695383.html

Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува музикантът Васил Гюров във фейсбук профила си.

Той пусна снимки на разорани от тежки машини дюни на къмпинг "Веселие" ("Грийнлайф"), който се намира непосредствено до къмпинг "Смокиня" край Созопол.

Дюните край "Смокиня" за защитена местност. Те са естествен ареал на защитената пясъчна лилия.

Към момента няма информация кой е отговорен за разораването на пясъка. OFFNews ще следи развитието на случая.

След сигнала от Министерството на туризма съобщиха, че започват незабавна проверка. "В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа", посочват от пресцентъра на МТ.

От екоминистерството обявиха, че също започват проверка в понеделник.

Разораха дюните до къмпинг 'Смокиня' (обновена)

https://offnews.bg//turizam/razoraha-diunite-do-kamping-smokinia-obnovena-695383.html

Тревожен сигнал за нерегламентирана дейност в защитена черноморска местност публикува музикантът Васил Гюров във фейсбук профила си.

Той пусна снимки на разорани от тежка земекопна техника дюни на къмпинг "Веселие" ("Грийнлайф"), който се намира непосредствено до къмпинг "Смокиня" и "Каваците" край Созопол.

Дюните край "Смокиня" за защитена местност. Те са естествен ареал на защитената пясъчна лилия.

Към момента няма информация кой е отговорен за разораването на пясъка. OFFNews ще следи развитието на случая.

След сигнала от Министерството на туризма съобщиха, че започват незабавна проверка. "В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа", посочват от пресцентъра на МТ.

От екоминистерството обявиха, че също започват проверка в понеделник.

Двата клуба, носещи името на ЦСКА, поздравиха юбиляра Божил Колев

https://petel.bg/Dvata-kluba--noseshhi-imeto-na-TSSKA--pozdraviha-yubilyara-Bozhil-Kolev__298730

Ръководството на ЦСКА-София поздрави двама рожденици днес. Първият е емблематичният варненец Божил Колев, който празнува 70-годишен юбиле...

Huawei уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша

https://petel.bg/Huawei-uvolni-sluzhitelya-si--arestuvan-za-shpionazh-v-Polsha__298729

Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван по подозрения в шпионаж в Полша, съобщиха Ройтерс и ТАС...

Булгартабак затвори и завода си в Благоевград - 200 работници остават на улицата

https://petel.bg/Bulgartabak-zatvori-i-zavoda-si-v-Blagoevgrad---200-rabotnitsi-ostavat-na-ulitsata__298728

Снимка Булфото Затваря врати най-голямото предприятие на „Булгартабак” – това в Благоевград, съобщава БНР, като се позовава на свои из...

АПИ търси IT специалист за началник на ТОЛ системата, предлага 510 лв. стартово

https://petel.bg/API-tarsi-IT-spetsialist-za-nachalnik-na-TOL-sistemata--predlaga-510-lv--startovo__298732

Снимка Булфото АПИ търси да назначи началник на отдел „Управление на информационна система и инфраструктура” в националното ТОЛ упра...

Ямбол се подсили с нов играч преди мача си във Варна

https://petel.bg/YAmbol-se-podsili-s-nov-igrach-predi-macha-si-vav-Varna__298731

Ямбол се подсили с ново попълнение под коша. От тима привлякоха 25-годишният Ларон Смит, който е национал на Американските Вирджински остр...

БСП започва да реди евролистата "без драма"

http://clubz.bg/78183-bsp_zapochva_da_redi_evrolistata_bez_drama

От началото на февруари БСП започва да номинира кандидати за евролистата на партията, а кой ще е нейн водач все още не е известно. За бившия председател на левицата и лидер на европейските осциалисти Сергей Станишев в това "няма драма". В последните месеци неговите отношения с председателя на БСП Корнелия Нинова са в "хладните тонове". Днес Националният съвет на БСП се събра на първо заседание за годината, беше обсъден проектът "Визия за България" и предизборната платформа за европейските избори.

“От 1 февруари започват номинациите за евродепутати в основните партийни организации на БСП, те трябва да бъдат потвърдени от партийните конференции и по този регламент в средата на март ще е ясно кой ще е водачът, а през април - и цялата листа“, съобщи зам-председателят на БСП Деница Златева.

Нейното име също е сред спряганите за водач на листата на левицата. По думите й за "всички сегашни евродепутати имат място".

Попитан дали ще води евролистата на БСП, Станишев коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание. Относно коментарите дали изобщо има място в листата, той каза, че човекът, който е изразил това мнение, е известен в БСП с това, че убежденията му следват смяната на ръководството.

От БСП са амбицирани да се борят за много повече от сегашните места в Европарламента, които сега са четири.

Бившия председател на БСП Михаил Миков защити своя предшественик - Сергей Станишев. По думите му това, което се случва около подреждането на листата, и тези атаки срещу Станишев вредят за европейските избори. Колегата му Георги Божинов коментира, че сега в навечерието на вота всичко, което е противопоказно на добрия резултат, трябва да бъде оставено настрана.

Визия за България

След три часа обсъждане ртазширеното ръководство на БСП прие проекта "Визия за България. Във финалния му вариант бяха събрани предложения от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на партията. От юли 2018 г. до януари тази година са се провели 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти в цялата страна. Техните предложения - общо 924, бяха обобщени и включени в проекта.

Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма. Окончателно проектът ще бъде приет на Конгреса на БСП в края на този месец.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване