Четирима са загинали след експлозията, на място е премиерът на Франция (Обновена)

http://www.cross.bg/pozharnikari-parizh-pres-1593681.html

/КРОСС/ Четирима са мъртви, от които двама пожарникари, след експлозията в Париж, съобщи "Le Monde". 12 са тежко ранени, а тридесетина души по-леко. На място са мобилизирани около 200 огнеборци. Кметицата на Париж Ан Идалго и френският премиер Едуар Филип посетиха мястото, на което по-рано днес стана експлозия в пекарна в жилищна сграда, в която пожарникари са се отзовали преди това на сигнал за изтичане на газ, предаде Франс прес. На мястото дойде и вътрешният министър Кристоф Кастанер. Според говорител на пожарната на Париж ранените са 36, предаде Асошиейтед прес. От тях 12 души са в сериозно състояние. Петима от тях са с опасност за живота, допълва Франс прес. По-рано беше съобщено, че сред хората с опасност за живота има четирима пожарникари. Те именно са били в сградата, след като получили сигнал за силна миризма на газ. Трагедията е станала на улица "Тревизо" в девети Парижки район, недалеч от големия магазин Галерия Лафайет, Операта и Големите булеварди. Пекарната, в която е станал взривът, причинен според властите от изтичане на газ, се намира на партера на ъглова жилищна сграда. Експлозията е причинила огромни материални щети в района. Има счупени и избити прозорци, преобърнати и опожарени коли. Има риск от рухване на сградата, в която е станала експлозията. На мястото работят 100 полицаи, много служители на Бърза помощ и 200 пожарникари

Андрей Новаков: Отхвърлянето на пакета „Мобилност“ е по-скоро положително

https://pik.bg/андрей-новаков-отхвърлянето-на-пакета-„мобилност“-е-по-скоро-положително-news811177.html

Андрей Новаков: Отхвърлянето на пакета „Мобилност“ е по-скоро положително

Отхвърлянето на пакета „Мобилност“ в транспортната комисия на Европейския парламент по-рано тази седмица е по-скоро положително, защото в противен случай щеше да има негативно решение за българските превозвачи. Това коментира пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

„Той за пореден път бе отхвърлен – разясни Новаков. - А това е силен аргумент той да бъде отложен за неопределено време напред…“.

Евродепутатът изрази надежда това неопределено време да е отвъд този мандат на Европарламента и на Еврокомисията, които изтичат по-късно тази година.

„Тогава при различни съотношения на мнозинствата бихме могли да имаме по-добри шансове отколкото в момента. Сега е много трудно да бъде постигната каквото и да е споразумение“, каза Новаков.

Пакет „Мобилност“, който бе отхвърлен в четвъртък се състои от три доклада, които са неразделни един от друг, поне подходът досега бе такъв, обясни евродепутатът. Бяха отхвърлени два от докладите. Единият -  за командироването на международните шофьори и този, който регулира почивките в кабините.

„Единственият който успя да събере мнозинство и да мине бе за каботажа, който съдържаше вредните текстове за връщането на камиона в страната на произход на всеки 4 седмици”, каза Новаков. Той посочи, че според тълкувания с негови колети той не може да се разглежда самостоятелно от другите два, но добави, че се чака становището на правната комисия.

„Това е една от разпоредбите за връщането на камиона, които ще падне в съда, защото е непропорционална“, прогнозира Новаков.

Той нарече „доста тревожни“ други разпоредби – за това колко време може един шофьор да бъде командирован, за това може ли да ползва кабината или не, трябва ли да се прибира в страната на произход или не, които бяха отхвърлени за пореден път.

„Чисто политически не виждам колегите с какви очи ще го поднасят, под какви ли не процедурни хватки до края на този мандат да бъде разгледан“, каза Новаков.

 

Цистерна с гориво експлодира в Нигерия, отне живота на най-малко 12 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241285

Цистерна с гориво експлодира в Нигерия, отне живота на най-малко 12 душиПреобърнала се цистерна с гориво експлодира в Нигерия и отне живота на най-малко 12 души. Има опасения, че жертвите може да са десетки, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Двадесет и двама души са били приети в болница със сериозни изгаряния. Трагедията се разиграла в Одукпани в югоизточната част на страната.

Москва разкритикува Вашингтон за посегателството спрямо суверенитета на Венецуела

http://pogled.info/svetoven/moskva-razkritikuva-vashington-za-posegatelstvoto-spryamo-suvereniteta-na-venetsuela.100306

/Поглед.инфо/ Опитите на Съединените щати да формират алтернативно правителство на Венецуела са посегателство спрямо суверенитета на тази държава, се казва в изявление на руското външно министерство.

Министерството на финансите на САЩ се застъпи за РУСАЛ

http://pogled.info/svetoven/ministerstvoto-na-finansite-na-sasht-se-zastapi-za-rusal.100305

/Поглед.инфо/ Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин подкрепи идеята за сваляне на американските санкции от руската алуминиева компания РУСАЛ и няколко други, след като Олег Дерипаска се отърва от контролния пакет, съобщава The Wall Street Journal. Чиновници отбелязват, че РУСАЛ е подложен на санкции само заради собственика си, а самата компания не е забелязана в незаконни дейности.

Земан: КНР подготвя ответни мерки във връзка със ситуацията в Чехия около Huawei

http://pogled.info/svetoven/zeman-knr-podgotvya-otvetni-merki-vav-vrazka-sas-situatsiyata-v-chehiya-okolo-Huawei.100304

/Поглед.инфо/ Във връзка с мерките, предприети срещу компанията Huawei от чешкото правителство след изявлението за националното управление по киберсигурността (НУКС) че изделията и технологиите на тази компания, както и на ZTE, представляват заплаха за сигурността на републиката, Китай е готов да предприеме ответни действия, заяви в четвъртък президентът на републиката Милош Земан, в изявление по TVBarrandov.

FP: Във Вашингтон видяха размразяване с Минск на фона на търканията с Москва

http://pogled.info/svetoven/FP-vav-vashington-vidyaha-razmrazyavane-s-minsk-na-fona-na-tarkaniyata-s-moskva.100303

/Поглед.инфо/ На фона на търканията с Москва, породени от разногласия за износа на нефт, Белорусия вдигна ограничението за броя на американските дипломати, които може да са в страната, пише Foreign Policy, цитирайки собствените си източници. Както отбелязва списанието, подобни събития в отношенията между Съединените щати и Белорусия, които преди са били на много ниско ниво, могат да бъдат началото на дипломатическо „размразяване“ между Минск и Вашингтон.

Американски генерал: САЩ няма с какво да отговорят на хиперзвуковото оръжие на Китай и Русия

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-general-sasht-nyama-s-kakvo-da-otgovoryat-na-hiperzvukovoto-orazhie-na-kitai-i-rusiya.100302

/Поглед.инфо/ Хиперзвуковите системи, които активно развиват Москва и Пекин, представляват сериозна опасност за Съединените щати, каза генерал-майорът в оставка Хауърд Томпсън. В статията си за The Hill той призовава Вашингтон да отговори на този проблем и, без да се ограничава с полумерки, а да създаде нова надеждна система за противоракетна отбрана.

Министерството на туризма проверява плажа при къмпинг "Смокиня"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241304

Министерството на туризма проверява плажа при къмпинг "Смокиня"Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж „Къмпинг Смокиня”. Инспекцията се предприема след информация, че на ивицата се извършват нерегламентирани дейности, чрез които може да бъдат застрашени дюни на ивицата, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни

29 ареста във Франция в поредния ден на протести на „жълтите жилетки”

http://www.cross.bg/zhiletki-zhultite-protest-1593706.html

/КРОСС/ В Париж започна деветият протест на движението на "жълтите жилетки", съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Шествието на протестиращите потегли от Берси. Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие. Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки". Петимата са пътували с една и съща кола. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда.

Кукери гонят злото в Разлог /видео/

https://frognews.bg/novini/kukeri-goniat-zloto-razlog-video.html

В Разлог днес кукери гонят злите духове и караконджулите. Десетки хора се събраха на кукерския фестивал.

Слънчева неделя се очаква във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389305

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад.

В Париж и Бурж започнаха протестите на "жълтите жилетки"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241278

В Париж и Бурж започнаха протестите на "жълтите жилетки"Три дни преди големия национален дебат, предложен от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на "жълтите жилетки", няколко хиляди души дефилираха днес във Франция, близо два месеца след началото на протестите, често придружавани с насилие, предаде Франс прес. Потеглили от министерството на икономиката и финансите в източната част

Спешна проверка на плажа при къмпинг „Смокиня“ заради сигнал за разорани дюни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/speshna-proverka-na-plazha-pri-kymping-smokinia-zaradi-signal-za-razorani-diuni-2141830

Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж „Къмпинг Смокиня“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Инспекцията се предприема след информации в социалните мрежи и публикувани снимки, които показват, че <

До 750 000 евро за градско развитие, могат да получат общините

https://www.actualno.com/business/do-750-000-evro-za-gradsko-razvitie-mogat-da-poluchat-obshtinite-news_715852.html

Нови, до 750 000 евро на проект, могат да получат общините за градско развитие. Парите ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ ІІІ 2014 г.-2020 г., която в България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От 07.01.19 г. стартира втората, последна за посочения период покана за набиране на проектни предложения за Мрежи за планиране на действия. С наличния бюджет се очаква да бъдат финансирани около 23 проекта. Основната цел

Китай ще продължи да развива лунната си програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241272

Китай ще продължи да развива лунната си програмаКитай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, съобщи ТАСС, позовавайки се на главния конструктор академик У Вейжън. Следващият етап от нея е изстрелването на сондата "Чанъе-5", чиято основна задача ще бъде да вземе 2 кг грунт от повърхността на Луната и да ги върне на Земята.

"Лудогорец" привлече вратаря Пламен Илиев за 150 хил. евро

http://www.cross.bg/lydogoretz-iliev-evro-1593705.html

/КРОСС/ Лудогорец" обяви привличането на националния вратар Пламен Илиев с трансфер от румънския "Астра" (Гюргево). Футболистът имаше предварителен договор с българския шампион и трябваше да премине на "Лудогорец арена" през лятото като свободен агент. В крайна сметка българският шампион реши да го купи шест месеца преди да изтече договорът му. Преговорите между двата клуба са приключили успешно в петък, обявиха от "Лудогорец". По информация на "Дневник" трансферната сума на вратаря е 150 хиляди евро. "Илиев ще се присъедини към "Лудогорец" в неделя (13 януари) на лагера в турския курорт Белек. Вратарят ще дебютира за новия си тим в първите контроли на шампиона в Турция, които започват на 15 януари с мач срещу румънския "Ботошани", съобщиха седемкратните шампиони. Договорът на Илиев с "Лудогорец" е за две години и половина. Според медиите в Румъния 27-годишният вратар ще получава по 360 хиляди евро годишна заплата в тима от Разград. "Лудогорец" е третият българския клуб в кариерата на Илиев след "Видима-Раковски" и "Левски". При сините той се наложи като №1 и записа 119 мача в периода 2011 - 2015 г. След това вратарят премина в "Ботошани", а от 2017 г. е в "Астра". Илиев се познава добре с настоящия треньор на "Лудогорец" Антони Здравков, който му беше наставник в младежкия национален отбор

Зоран Заев: Да живее Северна Македония!

https://www.vesti.bg/sviat/zoran-zaev-da-zhivee-severna-makedoniia-6090866

С 81 гласа "за", в петък народните представители приеха всички конституционни промени, с които Република Македония променя името си на Република Северна Македония

Румен Радев през 2012 г.: F-16 не е самоцел

http://www.varna24.bg/news/841592.html

Президентът Румен Радев всъщност одобрява изтребителите F-16 и при сравнение с Грипен признава, че ...

Мегз изиграла транспортния бос чрез прелюбопитна клауза в договорите

http://www.varna24.bg/news/841587.html

Активи за над 8 млн. лева имат фирмите, за които се твърди, че Мегз е обсебила от любовника си, ...

Експлозия на цистерна с гориво в Нигерия взе жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=389318

Преобърнала се цистерна с гориво експлодира в Нигерия и отне живота на най-малко 12 души. Има опасения, че жертвите може да са десетки, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 22 души са били приети в болница със сериозни изгаряния.

2,5 млн. лв. от КТБ раздал в подаръчни торбички Цветан Василев на 5-има доверени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241188

2,5 млн. лв. от КТБ раздал в подаръчни торбички Цветан Василев на 5-има доверени2,5 млн. лв. от КТБ са били раздадени в книжни подаръчни торбички по разпореждане на Цветан Василев на петима негови приближени. Това стана ясно в спецсъда, където трима прокурори настояват финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров, изпълнителния директор на "Фина Ц" Иван Стойков и още 3-има. Петима са обвинени в пране на пари.

Spiegel за речта на Помпео в защита на напускането на Сирия от САЩ: много противоречия и лъжи

http://pogled.info/svetoven/Spiegel-za-rechta-na-pompeo-v-zashtita-na-napuskaneto-na-siriya-ot-sasht-mnogo-protivorechiya-i-lazhi.100301

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ използва посещението си в Кайро, за да се изкаже в защита на Доналд Тръмп и неговата близкоизточна политика, пише немското списание Der Spiegel. Речта на Майк Помпео беше лишена от свързваща линия, но беше пълна с противоречия, пристрастия и неверни твърдения и стана свидетелство за непоследователната стратегия на Вашингтон в региона.

Маскиран открадна кутия с дарения за деца със спинална мускулна атрофия

https://www.actualno.com/crime/maskiran-otkradna-kutija-s-darenija-za-deca-sys-spinalna-muskulna-atrofija-news_715850.html

Маскиран мъж нахлу в месарски магазин в бургаския комплекс „Изгрев” и открадна от там кутия с дарения за деца със спинална мускулна атрофия, съобщава dariknews.bg. Записи от видеокамери, разпространени в социалните мрежи, показват как малко след 04:00 ч. сутринта на 11.01.19 г. той влязъл в търговския обект. После прескочил през щанда и директно се насочил към касата. Тя, обаче, се оказала празна. Крадецът решил да провери и шкафовете, но и там ударил на камък. След като не

Министерството на туризма проверява спешно плажа при къмпинг "Смокиня"

https://petel.bg/Ministerstvoto-na-turizma-proveryava-speshno-plazha-pri-kamping-Smokinya-__298727

Снимка Булфото Министерството на туризма ще извърши спешна проверка на морски плаж "Къмпинг Смокиня", съобщиха от пресцентъра на Минис...

„Ню Йорк таймс” включи Пловдив в престижна класация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7241268

„Ню Йорк таймс” включи Пловдив в престижна класацияПловдив, който след броени часове официално става Европейска столица на културата, вече доби международна известност. Вестник „Ню Йорк таймс” включи града в класацията си „52 места, които да посетите през 2019 г.”, предаде NOVA. В материала на световноизвестното издание градът под тепетата е описан като „европейски скъпоценен камък,

Кои са най-търсените нови и употребявани автомобили в България

https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/01/12/3372999_nai-tursenite_novi_koli_sa_dachiia_i_reno_a/?ref=rss


Поглед към най-търсените марки коли показва сериозни различия в зависимост от това дали са нови или употребявани. Според данните за регистрациите, предоставяни от пътната полиция, при новите леки и лекотоварни автомобили (категории М1 и N1), лидери са "Дачия" (3666 регистрации), "Рено" (3423), "Шкода" (3235), "Тойота" (2783) и "Нисан" (2754) (за подробности виж таблицата). !function(e,t,s,i){var...

Бивш гръцки външен министър: Ципрас бе много циничен и много ясен в последното си интервю

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241257

Бивш гръцки външен министър: Ципрас бе много циничен и много ясен в последното си интервюБившият председател на ПАСОК и бивш външен министър на Гърция Евангелос Венизелос смята, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е направил необходимите стъпки и има мнозинство в парламента и за ратификация на Преспанския договор, и за гласуване на доверие на правителството, предадоха агенциите МИА и АНА-МПА.

АПИ търси шеф на системата за е-винетките, дава 510 лв. заплата

https://offnews.bg//ikonomika/api-tarsi-shef-na-sistemata-za-e-vinetkite-dava-510-lv-zaplata-695382.html

Агенция "Пътна инфраструктура" публикува обява за работа за държавен служител на ръководна длъжност, който да отговаря за системата за електронните винетки.

Обявата е пусната и в популярния сайт за набиране на персонал Jobs.bg, а заплатата за нея е твърде ниска предвид отговорностите - 510 лева (толкова към момента е минималната работна заплата).

Конкурс за назначаване на държавен служител е за длъжност Началник отдел „Управление на информационна система и инфраструктура“ в Национално ТОЛ управление. То отговаря за винетките и тол таксите по пътищата.

От кандидатите се изисква да имат висше образование със степен магистър в областите компютърни технологии и системи; информатика и компютърни науки; комуникационна и компютърна техника, както и поне 4 години професионалне опит. Друго изискване е да познават нормативната уредба (КТ, ЗДСл, ЗОП, ЗФУКПС, ЗА, Правилник за структурата, дейността и органицазията на работа на АПИ, ЗП, Вътрешни правила за работа в агенцията, Вътрешните правила за реда и организацията на документооборота в АПИ, Кодекс за поведение на служителите в АПИ, Системна архитектура и хардуерна инфраструктура на решението, ITIL V3 и по-висока, стратегия за поддръжка на системата на КАПШ, стратегии за събиране на такси и правоприлагане, стратегия за обслужване на клиенти) и да имат добра компютърна компетентност (Linux, Windows Server, SQL, MC Office и др.). 

Длъжностна характеристика включва управление и координиране на дейностите по техническа експлоатация и дейностите по поддръжката, свързани с целия софтуер и хардуер на Електронната система за събиране на таксите за ползване на РПМ, което означава – КпС, WAN, ЦД, мобилно приложение, ТСО, МПО, МПЕ, ПЦС, КЦ, ОМС, БД, както и подсистемите като Управление на ИТ услуги /ITSM/, инструменти за внедряване и наблюдение.

Посочено е, че определената заплата от 510 лева е на база Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. 

Към момента Националното ТОЛ управление е без ръководител, след като първият директор на звеното Антон Антонов си отиде веднага след фалстарта на системата за продажба на електронните винетки.

АПИ търси IT шеф за е-винетките, дава 510 лв. заплата

https://offnews.bg//ikonomika/api-tarsi-it-shef-za-e-vinetkite-dava-510-lv-zaplata-695382.html

Агенция "Пътна инфраструктура" публикува обява за работа за държавен служител на ръководна длъжност, който да отговаря за системата за електронните винетки.

Обявата е пусната и в популярния сайт за набиране на персонал Jobs.bg, а заплатата за нея е твърде ниска предвид отговорностите - 510 лева.

Конкурс за назначаване на държавен служител е за длъжност Началник отдел „Управление на информационна система и инфраструктура“ в Национално ТОЛ управление. То отговаря за винетките и тол таксите по пътищата.

От кандидатите се изисква да имат висше образование със степен магистър в областите компютърни технологии и системи; информатика и компютърни науки; комуникационна и компютърна техника, както и поне 4 години професионален опит. Друго изискване е да познават нормативната уредба (КТ, ЗДСл, ЗОП, ЗФУКПС, ЗА, Правилник за структурата, дейността и органицазията на работа на АПИ, ЗП, Вътрешни правила за работа в агенцията, Вътрешните правила за реда и организацията на документооборота в АПИ, Кодекс за поведение на служителите в АПИ, Системна архитектура и хардуерна инфраструктура на решението, ITIL V3 и по-висока, стратегия за поддръжка на системата на КАПШ, стратегии за събиране на такси и правоприлагане, стратегия за обслужване на клиенти) и да имат добра компютърна компетентност (Linux, Windows Server, SQL, MC Office и др.). 

Длъжностна характеристика включва управление и координиране на дейностите по техническа експлоатация и дейностите по поддръжката, свързани с целия софтуер и хардуер на Електронната система за събиране на таксите за ползване на РПМ, което означава – КпС, WAN, ЦД, мобилно приложение, ТСО, МПО, МПЕ, ПЦС, КЦ, ОМС, БД, както и подсистемите като Управление на ИТ услуги /ITSM/, инструменти за внедряване и наблюдение.

Посочено е, че определената заплата от 510 лева е на база Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. 

Към момента Националното ТОЛ управление е без ръководител, след като първият директор на звеното Антон Антонов си отиде веднага след фалстарта на системата за продажба на електронните винетки.

Специалното училище за деца с нарушено зрение във Варна настоява за въвеждане на Брайл при матурите

http://www.moreto.net/novini.php?n=389307

Имахме въпрос с изображение на матурата, който трябваше да представим на Брайл за нашите ученици. Това каза Геновева Зашева, която адаптира учебните материали в Специално училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна.

Пловдив гъмжи от полиция, разхождат се с автомати по главната улица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241212

Пловдив гъмжи от полиция, разхождат се с автомати по главната улица (Снимки)Внушителен брой полицаи, жандармеристи и спецсили са струпани в момента в Пловдив, за да гарантират реда при откриването на столицата на културата. Всички улици към центъра са завардени от униформени. По главната улица се разхождат полицаи с автомати. Завардени са и подстъпите към кулата сцена, където в 19 часа започва откриващият спектакъл.

Рая Кьосева е шампион на България в категория до 62 килограма

https://www.actualno.com/moresport/raja-kioseva-e-shampion-na-bylgarija-v-kategorija-do-62-kilograma-news_715821.html

Шампион на Държавното лично първенство по борба, което се проведе през последните дни в гр. Бургас, е Рая Кьосева от Спортен клуб по борба “Васил и Георги Илиеви“ – гр. Кюстендил. Тя извоюва златен медал сред тежка конкуренция и е първа в категорията за девойки до 62 кг. Рая е една от най-успешните боркини на кюстендилския клуб, като през изминалата 2018 г. тя спечели няколко медала - на Купа “Самоков“ и на Държавното първенство

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България"

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/12/3374035_nacionalniiat_suvet_na_bsp_prie_proekta_viziia_za/?ref=rss


След 3-часово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП прие с пълно единодушие проекта "Визия за България". За пръв път той беше представен на 21.07.2018 г. на форум на БСП в НДК. Оттогава се проведоха 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти в цялата страна. Техните предложения - общо 924, бяха обобщени и включени в проекта.<br /><br...

Пожар във Войводиново, горя малка постройка

https://dnes.dir.bg/intsidenti/pozhar-vav-voyvodinovo-gorya-malka-postroyka

Най-вероятната причина за възникване на огъня е техническа неизправност

Нимиц: Историческият договор отваря врата за нови отношения между Македония и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241217

Нимиц: Историческият договор отваря врата за нови отношения между Македония и ГърцияСпециалният пратеник на генералния секретар на ООН за спора за името между Македония и Гърция Матю Нимиц приветства стъпките за осъществяване на договора от Преспа след приемането вчера на конституционните промени от парламента в Скопие, съобщи МИА, цитирана от БТА. Бих искал да честитя на парламента и на гражданите на страната за това постижение

Покъртителни разкази на очевидци за трагедията в Париж

https://petel.bg/Pokartitelni-razkazi-na-ochevidtsi-za-tragediyata-v-Parizh__298725

Очевидци на взрива във Франция разкриват ужасяващи подробности за смъртоносния инцидент. Те разказват, че от ударната вълна прозорците н...

Глобалното затопляне превърна птици в жестоки убийци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241211

Глобалното затопляне превърна птици в жестоки убийциЗоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба между отделни видови птици се засилва заради глобалното затопляне, съобщи Юрик алърт. Колкото повече се повишават температурите, толкова по-свирепо ще е поведението на отделни видове птици. Междувидова война засега се води между жалобни мухоловки,

Зоран Заев: Да живее Северна Македония!

https://dnes.dir.bg/svyat/zoran-zaev-da-zhivee-severna-makedoniya

Договорът влиза в сила, след като бъде ратифициран от гръцкия парламент

Спирането на дейността на правителството на САЩ е най-дългото в историята им

https://www.investor.bg/sasht/337/a/spiraneto-na-deinostta-na-pravitelstvoto-na-sasht-e-nai-dylgoto-v-istoriiata-im-275190/

Президентът Доналд Тръмп продължава да настоява да получи финансиране за изграждането на стена на границата с Мексико

Цветан Цветанов: Румен Радев не е обединителят, който всички очакваха да бъде

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/12/3374054_cvetan_cvetanov_rumen_radev_ne_e_obediniteliat_koito/?ref=rss


Президентът Румен Радев показа, че не е обединителят на нацията, който всички очакваха да бъде. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам. - председател на партията Цветан Цветанов по време на посещение в Пловдив днес, предаде агенция "Фокус".<br /><br />По думите му избирателите на Радев са очаквали от него да търси широк политически диалог, да работи успешно с всички институции и да бъде обединител.<br /><br...

Напрежение във Франция: Гневни протести и сблъсъци (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/naprezhenie-vyv-franciia-gnevni-protesti-i-sblysyci-snimkivideo-2141827

Три дни преди големия национален дебат, предложен от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на "жълтите жилетки", сблъсъци и напрежение белязаха деветата съботна демонстрация на "жълти жилетки" в Париж, които се събраха в района

Девет причини, поради които не ни се получава електронното управление

https://www.mediapool.bg/devet-prichini-poradi-koito-ne-ni-se-poluchava-elektronnoto-upravlenie-news288515.html

Първите няколко дни на 2019 г., освен големите студове и завръщането по работните места, донесе и поредния шумен провал на нова електронна услуга, този път тази за издаване на електронни винетни стикери, която трябваше да замести досегашните физически. Този път обаче няма да обсъждаме самия (частичен този път) провал на системата, който споделя чертите на много други преди това, а вместо това ще се спрем на по-дълбоките системни фактори, които до голяма степен движат тази серия от провали и много вероятно в бъдеще да продължат да причиняват проблеми. Тъй като подреждането им по важност е трудна задача, най-вече заради взаимовръзките и различната им значимост в отделните случаи, изброяването на факторите не следва определена последователност. 1) Работа „на парче“: Въпреки че на теория съществува стратегия за развитието на електронното управление и пътна карта към нея, която би следвало да ръководи въвеждането на отделните електронни услуги на администрацията и връзките между тях през втората половина на десетилетието, на практика събитията в тази сфера през последните няколко години нямат почти нищо общо с нея. Повечето от заложените принципи не се спазват, а в областите, където има прогрес, той е изолиран от останалите. Връзки между отделните електронни услуги също липсват. Работещото електронно управление обаче предполага наличието на единна, взаимообвързана екосистема и лесен обмен на информация между отделните услуги и бази данни, което в България отсъства. Резултатът, вместо плътна мрежа от услуги, са по-скоро отделно работещи „островчета“, между които има доста малка връзка. В случая с електронните винетки – няма причина, поради която наличието на платена пътна такса да не е просто характеристика на регистрирано возило в електронен регистър на моторните превозни средства, вместо отделна, самостоятелна система. 2) Липса на административен капацитет. Сред големите проблеми е честото неразбиране от страна на администрацията, която следва да се грижи за поддръжката на електронните услуги. Тук не иде реч за чисто техническата поддръжка, извършвана от фирмите-изпълнители на отделните проекти, а по-скоро за липсата на разбиране как работят електронните услуги, защо са необходими и как да бъдат ползвани правилно. Липсата на капацитет от една страна води до неправилната употреба на електронни услуги от страна на администрацията, от друга – до неадекватен контрол върху изпълнението и поддръжката на техническата им страна от фирмите-изпълнители (това беше, например, един от важните фактори за кризата с Търговския регистър). Отвъд това, често у самата администрация се наблюдава известна инерция и противопоставяне спрямо въвеждането на електронни услуги, тъй като това налага промени в начина, по който работи от десетилетия. 3) Липса на политическа воля. Наглед нито една от парламентарно представените партии не се противопоставя на развитието на електронните услуги на администрацията. На практика обаче, няколко поредни управления изглеждат по-скоро безразлични към този процес, при това тогава, когато не полагат активни усилия, за да го възпрат (като в случая с няколкократното, понастоящем безсрочно отлагане на въвеждането на електронното гласуване от разстояние, например). Тъй като въвеждането на нови услуги и подобряването на старите обаче често се нуждае от политическа подкрепа, най-малкото заради промени в законодателството, липсата на такава се оказва непреодолима пречка. 4) Отказ от решаване на проблеми. Всеки път, когато възникнат неизбежните проблеми с някоя от електронните услуги, наблюдаваме една от две възможни реакции. Ако проблемът е малък и не получи значителен обществен отзвук, то обикновено се замита под килима, с надеждата никой да не обърне внимание. Ако е значителен и съответно доведе до голямо отразяване, реакцията най-често са уволнения на ръководството на администрацията, под чието ръководство е провалилата се услуга, и закърпване на проблема до някакво работещо състояние. Нито един от натрупалите се проблеми обаче не доведе до промяна в начина на мислене и отношението към електронните услуги, която именно е необходима, както и към повече мерки за предотвратяването на кризи в бъдеще. 5) Изготвяне на обществени поръчки. Понастоящем това вероятно е най-значимият от изброените тук фактори. Той е достатъчно значим, за да го отделим от проблемите на административния капацитет. С други думи, необходимо е преди пристъпването към създаване на електронна услуга, администрацията, която ще я ползва, да е напълно наясно с това, което очаква да получи от изпълнителите – цели, функционалност, интеграция с други системи, поддръжка, дори технически спецификации. Тъй като повечето администрации обаче не са в състояние да изразят ясно потребностите си по всички особености на необходимите електронни системи, то често се случват необмислени, непълни и дори невъзможни поръчки, които от своя страна водят до също толкова необмислени, непълни или невъзможни в предложения си вариант електронни услуги. Възможен е и друг вариант, за който някои хора от кухнята също говорят (виж, например, тук) – служители на фирмите, участващи в конкурсите (или дори на предопределената фирма да спечели конкурса) участват в писането на заданието с администрацията. В този случай конкуренция и избор на най-добра техническа и финансова оферта реално няма, от което, очаквано, страда както разходът за услугата, така и качеството ѝ. 6) Неподходящо изпълнение. Този аспект на изграждането на електронни услуги е пряко следствие както на относително слабия контрол от страна на администрацията, така и на формулирането на обществените поръчки. От значение, разбира се, са и самите фирми-изпълнители – напълно е възможно в част от случаите те просто да не разполагат с необходимия капацитет, за да изпълнят правилно, до край и в срок поетите задължения към администрацията. Причините за това могат да са много и различни – от липса на добри разработчици и ръководство, през хаотична и немарлива работа до липса на алтернативен изпълнител, но крайният резултат тук са недомислени и недоизпипани електронни услуги, както и недостатъчното им изпитване и поддръжка след началото на реалната им употреба. 7) Корупция. Проблем, който не може да не бъде споменат, но пък и надали се нуждае от много обяснения. Там, където поръчките се печелят от фирми с политически връзки, а целта е „да се разпределят едни пари“, вместо да се изградят качествени и работещи услуги, губещите са както крайните потребители, така и администрациите, които трябва да я ползват. 8) Технологични дефицити. Често както хардуерът, така и софтуерът, ползван от администрацията, е морално остарял; същото важи и за изградените отдавна електронни системи и услуги. Предвид бързото развитие на технологиите, включително в областта на електронните административни услуги и е-управлението, то остарялата техника, регистри и услуги се превръщат в пречка пред разработването и интеграцията на нови. 9) Недостатъчен граждански натиск. Въпреки че проблемите с ключови услуги, които сме свикнали да ползваме, често водят до бурни реакции, като цяло общественият интерес към развитието на електронните услуги не е особено значителен. Възможно е при наличие на по-голям интерес от страна на обществеността – включително с обсъждания, предложения, мнения, оценки – да се достигне и до по-голям фокус върху качеството на услугите. Въпреки че този текст по-скоро представя негативната страна на развитието на електронното управление в България, това далеч не значи, че няма и добри примери (услугите на Националната агенция по приходите идват наум), или че тези пречки са непреодолими.  

Джамбазки призова Антикорупцията да отиде при циганските барони

http://www.moreto.net/novini.php?n=389306

Време е вече антикорупционните органи да се заемат и с циганските барони. Това мнение изрази евродепутатът и зам-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в студиото на Нова телевизия, коментирайки последния случай на насилие и протести в пловдивското село Войводиново.

Паянтова постройка изгоря при пожар във Войводиново (СНИМКА)

https://pik.bg/паянтова-постройка-изгоря-при-пожар-във-войводиново-снимка-news811211.html

Паянтова постройка изгоря при пожар във Войводиново (СНИМКА)

Около 1,30 часа на тел. 112 е постъпила информация за горяща барака в северозападния край на село Войводиново. Незабавно към мястото са били насочени екипи на РУ – Труд и Трета РСПБЗН - Пловдив.

Установено е било, че огънят е обхванал и унищожил напълно паянтова постройка на площ около 20 кв. метра, която според кмета на селото била необитаема отпреди близо месец.

Местопроизшествието е запазено. При първоначалния и повторния оглед, извършен от експерт пожарната, се установи, че няма данни за умишлено предизвикване на пожара. Най-вероятната причина за възникване на огъня е техническа неизправност (високо преходно съпротивление) в електрическата инсталация на нестандартното (самоделно) електрическо табло, монтирано в бараката.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.

Припомняме, че от няколко дни във Войводиново тлее огромно напрежение между местните жители и ромската общност, след като двама млади мъже пребиха командос.

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241206

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България"

След тричасово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП прие с пълно единодушие проекта "Визия за България", съобщават от пресцентъра на партията. За пръв път документът беше представен на 21 юли м.г. на форум на БСП в НДК.

Искат да задържат в ареста свидетели по мегаделото КТБ за 450 лева

https://frognews.bg/novini/iskat-zadarjat-aresta-svidetelite-megadeloto-ktb-450-leva.html

Прокуратурата разчита на касови ордери представени от основния свидетел Бисер Лазов, като документите са от 1998 г. с основание коледен бонус. Документът от 2013 г. е с поставен печат, за което се твърди, че не е практика, предаде репортер на Фрог нюз от залата на заседанието.

18 жертви, след взрив на цистерна с гориво в Нигерия

https://www.actualno.com/africa/18-jertvi-sled-vzriv-na-cisterna-s-gorivo-v-nigerija-news_715847.html

Най-малко 18 души загинаха, а 22-ма са ранени в Нигерия, след като цистерна с петрол експлоадира. Тежкотоварният автомобил се преобърнал на пътя, а местни жители веднага се стекли на мястото в опит да съберат част от петрола в метални контейнери, информира БНР. Именно искра от удара на туба в корпуса на превозното средство е причинило взрив, съобщават местните власти. Инцидентът е станал в югоизточната част на страната, недалеч от град Калабар. Шофьорът изгубил контрол, цистерната се преобърнал

Бьорндален призова за по-агресивна политика към употребата на допинг в Русия

https://offnews.bg//zimni/biorndalen-prizova-za-po-agresivna-politika-kam-upotrebata-na-doping-v-695378.html

Легендата в биатлона Оле Ейнар Бьорндален призова за по-активни действия на световната антидопингова агенция спрямо Русия. Темата отново излезе на дневен ред след спринта на 10 км от СК в Оберхоф.

Победата спечели завърналия се след наказание за употреба на допинг руснак Александър Логинов. Останалите биатлонисти отказаха да го поздравят, тъй като очакват извинение от него за неспортсменската му проява в миналото.

"Той си е изтърпял наказанието и се завръща, това е негово право. Мнозина не са съгласни, но такива са правилата. Аз не се радвам на победите му и няма да го уважавам, защото е употребявал допинг. Самият той нито веднъж не се извини и не повдигна тази тема", коментира Бьорндален, който се оттегли от спорта след края на миналия сезон.

Той подкрепи спортистите, които отказват да се състезават в Русия, докато не бъде изяснена ситуацията с употребата на допинг в страната, макар и да си дава сметка, че позицията им няма да промени нищо.

"УАДА трябва да действа по-агресивно по отношение на Русия. Те не бяха допускани за проверка от 2014 година насам, а сега ги допуснаха, но мина много време. Трябваше да се наложи много по-сериозно наказание", коментира още Бьорндален.

Росен Желязков: Разследването на OFFNews за Летище София създаде прецедент и разкри нередности

https://offnews.bg//politika/rosen-zheliazkov-razsledvaneto-na-offnews-za-letishte-sofia-sazdade-p-695373.html

Сам по себе си този договор, който беше изнесен от колегите от OFFNews и създаде прецедент за тази проверка, показа, че има определени нередности.

Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира днес пред bTV разследването на OFFNews.bg "Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна фирма", според което договорът с фирмата е подписан две седмици след регистрацията ѝ, като "Кита" има капитал 1000 лева, а на посочения адрес на фирмата в Пловдив има гараж.

На 20 декември, ден след публикуването на разследването, Желязков разпореди да бъде извършен одит в „Летище София“ ЕАД.

Одитът беше назначен с две цели. Първо - да се прегледат договори, за които се счита, че не са сключени по процедурата, основно за доставка на безмитна и retail търговия, за твърдения, че има изплащани извънредни бонуси на ръководството на летището и за задължения над 10 000 лева, заяви днес министърът на транспорта.

По отношение на договорите за доставка - в хода на проверката се оказа, че Съветът на директорите не е взел последващо решение за влизането му в сила, така че този договор не действа, което е нормалното развитие. Сега друг е въпросът защо изобщо в публичното пространство е стигнала информацията за неговото функциониране, при положение, че той не е със завършен фактически състав. Но сам по себе си този договор, който беше изнесен от колегите от OFFNews и създаде прецедент за тази проверка, показа, че има определени нередности, каза Росен Желязков.

От друга страна - по отношение на вземанията е установен размерът, тепърва ще се прави анализ на събираемостта и процедурите по нея. А по отношение на бонусите - не са раздавани бонуси, освен тези по колективен трудов договор, твърди министърът на транспорта. 

Вучич: Ще върнем доживотния затвор за убийци на деца и за убийци рецидивисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241204

Вучич: Ще върнем доживотния затвор за убийци на деца и за убийци рецидивистиСръбският президент Александър Вучич обяви намерението на държавата да победи най-тежките форми на престъпност и корупция в изявление след заседание на Съвета за национална сигурност, предаде Танюг. Вучич обяви борба на пет равнища и драконовски наказания за извършителите на престъпления, включително доживотен затвор за убийците на деца и за

Ани Владимирова: Двойки с голяма разлика във възрастта вече са масов случай

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7240329

Ани Владимирова: Двойки с голяма разлика  във възрастта вече са масов случайПо-старият партньор дава на младия сигурност, самочувствие и психическа стабилност - Смъртта на 25-годишната Юлияна от Стара Загора, прободена право в сърцето от 65-годишния си съпруг, предизвика много въпроси. Един от тях е какво е събрало девойка с мъж, който може да й бъде баща, дори и дядо? - Всъщност през последните години двойки с голяма

Пленумът на БСП прие 'Визия за България', в нея има 924 идеи

https://offnews.bg//politika/plenumat-na-bsp-prie-vizia-za-balgaria-v-neia-ima-924-idei-695381.html

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България" след 3-часово обсъждане на предложенията. 

Те са синтезирани след 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти, на които са обсъдени предложения за развитие на страната по различните секторни политики. Техните общо 924 предложения са включени във визията.

Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма.

Окончателно проектът за различна Визия за България ще бъде приет на Конгреса на БСП, който ще се проведе на 26 януари 2019 г. в НДК.

Пленумът на БСП прие 'Визия за България', в нея има 924 идеи (обновена)

https://offnews.bg//politika/plenumat-na-bsp-prie-vizia-za-balgaria-v-neia-ima-924-idei-obnoven-695381.html

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България" след 3-часово обсъждане на предложенията. 

Те са синтезирани след 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти, на които са обсъдени предложения за развитие на страната по различните секторни политики. Техните общо 924 предложения са включени във визията.

Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма.

Окончателно проектът за различна Визия за България ще бъде приет на Конгреса на БСП, който ще се проведе на 26 януари 2019 г. в НДК.

Какво предлага "Визия за България"?

Членът на ИБ на БСП и зам-председател на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев обясни, че в първа глава левицата предлага: въвеждане на семейно подоходно облагане - работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко дете; въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за основни храни и лекарства; родители, които две години са си плащали осигуровки, при раждане на второ и трето дете, да получават еднократна помощ от 10 средни работни заплати за предходната година; отпадане на таксата за детски ясли и градини; разкриване на седмични групи за деца от рисковия контигент в яслите и детските градини; в случай на неосигурен достъп на дете до детска градина, родителите да бъдат компенсирани от държавата; спиране на социалните помощи при отпадане на дете до 16 години от учебния процес, пакет мерки за осигуряване на здравословен живот на българските деца.

Стойнев заяви, че левицата залага и на преизчисляване на пенсиите с актуален средноосигурителен доход и ежегодното им осъвременяване; стимули за доброволно оставане на възрастните хора в заетост; приемане на закон за възрастните хора.

В сферата на здравеопазването визията залага: за здравноосигурените лица гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието; за здравнонеосигурените лица - държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащани с публичен финансов ресурс; за болниците - премахване на търговския статут на държавните и общинските лечебни заведение и замяната му със статут на социално предприятие; нова система за контрол на разходите, обвързана с качеството и резултатите; даване на статут на университетски болници само на тези, които не са търговски дружества; за работещите в здравната система - приемане на наредба за формиране на работните заплати в държавните и общински заведения, гарантиращи им достойни и базови заплати; замяна на безплатното обучение в здравеопазването с държавна стипендия за обучение и/или специализация с ангажимент за работа минимум 5 години в лечебно заведение в България. "Основното е поставянето на пациента в центъра на здравната система чрез рязко намаляване на частните плащания на населението; повишаване на обема и качеството на здравните услуги, осигурен достъп до здравеопазване в отдалечените и планинските райони", коментира Драгомир Стойнев.

В сферата на образованието БСП предлага нови училищни планове, програми и учебно съдържание, съобразени с възрастовите и психологическите потребности на децата и учениците; един учебник по един предмет за клас; изравняване на материалните условия във всички училища; въвеждане на професионално образование; пълен обхват на децата в средното образование; безплатни детски ясли и детски градини; безплатен обяд за децата до 4 клас; улесняване на достъпа до училище за децата от малките селища и бедни семейства; политика за запазване на училищата в малките селища; издръжка с публични средства само на държавните и общински училища, отказ от принципа- парите следват ученика и преоценка на делегираните бюджети; мандатност на директорите на училища и детски градини.

"Във висшето образование нашата цел е намаляване и поетапно премахване на студентските такси в държавните висши училища; държавна поръчка основана на дългосрочно прогнозиране от страна на държавата на нуждата от специалисти; достойно заплащане на академичния състав; национална програма на студентските градчета; връзка на образованието с националната и регионалната икономика - национална карта образование-икономика изработена от държава общини и бизнес", обясни Стойнев.

Във втора глава на Визията - за социалната държава - БСП обещава да гарантира не само основните права, личните и икономическите свободи, но да предприеме правни и финансови мерки за преодоляване на социалните противоречия и напрежение. Връщане на държавата в ключови сектори - енергетика, инфраструктура, образование, здравеопазване, вътрешен ред и сигурност. Драгомир Стойнев обясни, че във Визията е записана и дигитализация на управлението с изграждане на електронни системи и обвързвано на тези, които вече съществуват, с новите - електронен поземлен регистър, единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция, електронен данъчен регистър, електронна здравна карта и здравно досие и единна електронна образователна система.

Стойнев коментира и че в проекта е записана и концепция за развитие на отбраната - хората да са в центъра на развитието на въоръжените сили, както и модернизация и поддръжка на техника. В системата за сигурност във Визията е залегнало възстановяване на ролята на държавата в охраната на обществения ред и борбата с престъпността; осигуряване на спокойствие и ефективна защита на гражданите от престъпни посегателства; гарантиране на равна сигурност и защита на всеки гражданин; независимо от неговия социален статус, възраст, етнос и местоживеене; изкореняване на корупцията от системата за сигурност; реформи в МВР; по-добри условия на работа на полицаите. "БСП залага и реформа на съдебната система - повишаване на бързината и ефективността на наказателния процес, гарантиране на обективността и отстраняване на възможностите за негово умишлено забавяне и затрудняване", заяви той.

По отношение на външната политика във Визията е записано, че България се нуждае от ясни и дългосрочни насоки. Да се фокусира върху - подкрепа за реализиране на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа; продължаване на политиката за разширяване на ЕС; разширяване на възможностите за взаимодействие между страните от Черноморския регион; нормализиране на отношенията в Русия; стратегически отношения със САЩ; нови възможности за сътрудничество с Китай; отчетливо отстояване на националните ни интереси в международните организации в които членуваме; България да бъде активен член на ЕС, а не пасивен слушател.

"Икономика за мнозина, а не за малцина"

В трета глава левицата предлага нов модел на данъчна политика - данъчно-осигурителната тежест да се разглежда в светлината на въпроса "какво ти остава", а не "какво ти се взима"; въвеждане на праг за минималните възнаграждения в страната - не по-нисък от 60 % от средната работна заплата; по-справедливи ставки за заплащане на нощния труд; преизчисляване на всички пенсии; всички големи компании в България с над 250 души, за период от 10 години, да отделят 10% от основния си капитал в приобщаващ фонд, от който дивиденти се разпределят ежегодно само между работниците.

"Новият икономически път на страната трябва да бъде базиран на потреблението и износа на продукция. Залагаме на икономика за мнозина, а не за малцина", категоричен бе Драгомир Стойнев. По думите му трябва да се заложи на инвестиции в нови родни производства с висока добавена стойност. Той подчерта, че БСП предлага и нов закон за управлението на държавните и общински предприятия и е твърдо против отдаването на концесии на стратегически за България предприятия и обекти с национално значение. Като други важни предложения на левицата в сферата на икономиката той посочи създаване на социално предприятие, като оператор в социалната икономика, създаване на финансов холдинг за подпомагане на малките и средни предприятия, конкретна програма за изостаналите региони. Не на последно място той посочи и зелената икономика, която да допринесе за опазване на околната среда, намаляване на въглеродните емисии и деградацията на екосистемите, социално въздействие и предотвратяване на загубата на работни места и обезлюдяването на отделни региони. Той посочи, че в сферата на енергетиката левицата залага на развитие на ядрената енергетика чрез редица мерки, сред които: изграждане и въвеждане в експлоатация на АЕЦ "Белене" и на нови енергийни блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", възстановяване на проекта за газов коридор с Русия, разширяване на газовото хранилище в Чирен и изграждане на нови такива, разработване на находища на газ и продължаване на газификацията на страната, преразглеждане на договорите с американските електроцентрали и гарантиране на експлоатацията на ТЕЦ-овете от комплекса Марица - Изток до пълното изчерпване на запасите от въглища. 

В сферата на земеделието Стойнев поясни, че БСП цели ефективно стопанисване на земята; диференцирано субсидиране и ограничаване на едрите земеделски производители, с въвеждане на таван в субсидията; финансиране на изграждането на мрежа от фермерски пазари; увеличаване присъствието на българските храни в големите търговски вериги.

Драгомир Стойнев коментира и че БСП не се отказва от стремежа си за намаляване на различията между регионите и с тази цел предлага национален фонд за сближаване между регионите - инвестиционна програма, в която да се включват пакет от мерки, като облекчени данъчни ставки за фирмите, разкриващи работни места, субсидия от 50% върху лихвите по инвестиционните кредити, предоставяне на възможност за наемаме на сгради в индустриални зони.

Издръжливост и смелост ще донесат титлата на Australian Open

http://www.cross.bg/open-godina-australian-1593704.html

/КРОСС/ Време е за първия турнир от Големия шлем през 2019 година - Australian Open. Сякаш бе вчера, когато се вълнувахме за финалите на ATP в Лондон и ето че отново говорим за голям тенис. Предстои издание №107 на надпреварата и този път то е по-отворено от всякога. Явни фаворити сякаш няма, а изненадите тепърва предстоят. Нововъведенията, сред които промяна на някои правила и смяна на топките, също ще допринесат за вълнуващи сутрини и по някога следобеди до 27 януари. Жребият бе изтеглен в присъствието на шампионите Роджър Федерер и Каролине Возняцки и донесе няколко любопитни двойки още в първия кръг. Australian Open увеличи наградните фондове за тази година и те се равняват на обща стойност от 62,5 милиона долара. Победителите взимат малко повече от 4 милиона, а отпадналите в първи кръг се прибират с по 75 хиляди долара. Очакваме отново много високи температури като през миналата година, когато Симона Халеп почти колабира на корта по време на финала. Около 40 градуса ще е температурата при ранните мачове. При жените ще има 10 минути почивка между втория и третия сет в дните, в които жегата е непоносима. При мъжете почивката ще е между третия и четвъртия сет (ако има такъв). Едно от най-важните променени правила е това за тайбрека в петия сет. Вече няма да има маратонски мачове, на които не им се вижда края, защото при 6:6 ще има финален гейм. Само че вместо до седем спечели точки, ще се играе до 10. Отново до две разлика, ако се наложи

Паянтова постройка със самоделно електрическо табло изгоря във Войводино

https://www.24chasa.bg/region/article/7241185

Паянтова постройка със самоделно електрическо табло изгоря във ВойводиноОколо 1.30 часа на тел. 112 постъпила информация за горяща барака в северозападния край на село Войводиново. Незабавно към мястото били насочени екипи на РУ – Труд и Трета РСПБЗН - Пловдив, съобщават от пресцентъра на МВР. Установено било, че огънят обхванал и унищожил напълно паянтова постройка на площ около 20 кв метра,

Русия загуби връзка с космическия радиотелескоп "Спектър-Р"

https://petel.bg/Rusiya-zagubi-vrazka-s-kosmicheskiya-radioteleskop-Spektar-R__298724

Руският космически телескоп "Спектър-Р" престана да приема команди, но продължава да изпраща информация към Земята, съобщи ТАСС, цитиран ...

Отпускат до 750 хил. евро на общините за градско развитие по европейска програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241181

Отпускат до 750 хил. евро на общините за градско развитие по европейска програмаПодобряване на чистотата на въздуха, внедряване на модерни информационни и комуникационни технологии и образованието са сред приоритетите на програмата Нови, до 750 хил. евро на проект, могат да получат общините за градско развитие. Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ ІІІ 2014-2020 г.

От понеделник временна промяна в движението по бул. "Васил Левски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=389304

Във връзка с предстоящи строително-монтажни работи при кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Прилеп“ се предвижда затваряне на ул. „Прилеп“ в зоната на кръстовището с бул. „Васил Левски“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Хората, които се хранят с фибри, с по-малък риск от инсулт, диабет и рак на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7241164

Хората, които се хранят с фибри, с по-малък риск от инсулт, диабет и рак на дебелото червоГолямото количество фибри в храната намалява риска от ранна смърт заради рак или сърдечносъдово заболяване, както и от диабет тип 2, съобщи Би Би Си, позовавайки се на новозеландски учени. Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвното налягане и холестерола в желаните граници, предава БТА.

НА ЖИВО: Пловдив става Европейска столица на културата

https://www.actualno.com/plovdiv/na-jivo-plovdiv-stava-evropejska-stolica-na-kulturata-news_715828.html

Днес, 12 януари, точно в 19:00 часа стартира спектакълът "Ние сме всички цветове", с който официално ще се открие Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Шоуто ще е възможно благодарение на артистичния директор и основател на "Phase7" Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. Сцената има капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл. Пространс

Фрогоко: В европейската столица на културата няма нито един стадион за пред света

https://frognews.bg/novini/frogoko-evropeiskata-stolitsa-kulturata-niama-nito-edin-stadion-pred-sveta.html

В навечерието на официалното откриване на Пловдив - европейска столица на културата, градът под тепетата осъмна с плакати към властта и премиера. Чрез тях феновете на най-стария футболен клуб в страната ”БОТЕВ” /Пловдив/ искат отговор от министър-председателя кога ще бъде довършен стадион ”Христо Ботев”.

Почина археологът Георги Гинев, открил световноизвестното Кралевско съкровище

https://www.24chasa.bg/region/article/7241175

Почина археологът Георги Гинев, открил световноизвестното Кралевско съкровище

Почина откривателят на добилото медународна известност Кралевско съкровище археологът Георги Гинев. От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекти от античността и средновековието, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище. От 1974 до 1986 г.

Станишев: Евродепутатите от БСП свършиха важна работа в ЕП

http://www.cross.bg/stanishev-komentira-prava-1593703.html

/КРОСС/ Президентът на ПЕС и ръководител на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев посочи, че освен визията и платформата на Националния съвет на пленума на БСП ще бъде представен и отчетът на българските социалисти-евродепутати. Имаме какво да покажем като наши постижения, коментира той и даде пример с пакета "Мобилност", обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген с всички граници и доклада за европейския орган по труда, който е на финалната права. На въпрос дали ще води евролистата на БСП, Станишев коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание. Твърдението на соцдепутата Александър Симов, че Сергей Станишев не само не трябва да води листата, но и няма въобще място в червената листа за евровота, изместиха още предварително дневния ред на соцпленума. Очаква се членовете на Националния съвет да се противопоставят на думите на Симов по адрес на президента на ПЕС, а знак за това дадоха и коментарите на влизане на "Позитано" 20. В отговор на въпрос към Станишев дали думите на съпартиеца му го обиждат, лидерът на ПЕС се засмя. "А, вие имате предвид едно интервю... Вижте, това дори не заслужава коментар за мен. Особено имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП", заяви Станишев

Райна в розови облаци: Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане…

http://regiona.bg/%d0%b0-%d1%81%d1%8a/

Бившата на Коцето години не се беше показвала с мъж до себе си, но от няколко месеца е неразделна с ММА боеца Валери Тюлеков.

„Липсата на мъж толкова дълго време в живота ми явно не е била случайна. Имала съм нужда да срещна подходящия.

Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане“, призна пилето на фолка, пише българия днес.

Тя не крие, че се надява скоро да стане булка. По всичко личи, че запознанството на гаджето й с родата все повече я доближава до сватба.

 

Материалът Райна в розови облаци: Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Райна в розови облаци: Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане…

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b2%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d1%89%d0%b0%d1%81%d1%82/

Бившата на Коцето години не се беше показвала с мъж до себе си, но от няколко месеца е неразделна с ММА боеца Валери Тюлеков.

„Липсата на мъж толкова дълго време в живота ми явно не е била случайна. Имала съм нужда да срещна подходящия.

Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане“, призна пилето на фолка, пише българия днес.

Тя не крие, че се надява скоро да стане булка. По всичко личи, че запознанството на гаджето й с родата все повече я доближава до сватба.

 

Материалът Райна в розови облаци: Влюбена съм, щастлива съм, да видим какво ще стане… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изпити, нестандартен учител и талантлив ученик

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/01/12/3362341_izpiti_nestandarten_uchitel_i_talantliv_uchenik/?ref=rss


Графикът за изпитите и ваканциите за учебната година, училищата с най-добрите резултати и промените в образователната система традиционно са сред най-четените теми в рубриката за родители "Детски Дневник". През 2018 г. сред най-популярните статии са също историите на един нестандартен учител и на талантлив бъдещ студент, както и разказ за детската градина, където нещата са такива, каквито трябва да бъдат навсякъде.<br /><br />Ето десетте най-четени статии в "Детски...

Икономист: ЕС трябва да се върне към своята изначална идея - свободната търговия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ikonomist-es-triabva-da-se-vyrne-kym-svoiata-iznachalna-ideia-svobodnata-tyrgoviia-274853/

Бюрокрацията на блока и еврото не успяват да постигнат желаните резултати, които са били заложени в основата на това обединение, смята проф. Питър Мориси

Заев: Убеден съм, че и нашият приятел Гърция ще ратифицира договора от Преспа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241160

Заев: Убеден съм, че и нашият приятел Гърция ще ратифицира договора от ПреспаСлед голямото решение в нашия парламент, разбихме всички дилеми и потвърдихме, че заедно движим нашата страна към желаното бъдеще - македонска държава като държава от европейското семейство и членка на НАТО, които ни приеха като македонци със своя идентичност и със своя гордост, страна, в чиято идентичност е вградена и идентичността на всички

Де Минор и Сандгрен спечелиха последните турнири преди Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2019/01/12/3374043_de_minor_i_sandgren_specheliha_poslednite_turniri/?ref=rss


Австралиецът Алекс де Минор и американецът Тенис Сандгрен спечелиха последните тенис турнири при мъжете преди Australian Open. 19-годишният Де Минор вдигна титлата в родния си град Сидни, а 27-годишният Сандгрен триумфира в Окланд. И за двамата това е първи трофей в кариерата.<br /><br />Де Минор трябваше да изиграе два мача в един ден, за да стигне до титлата в Сидни. Австралийският тийнейджър първо победи французина Жил Мюлер с 6:3, 6:2 в полуфинал, отложен от петък заради дъжд, а...

Росен Желязков: „Мобилност 1” разделя Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=389303

„За две години този пакет „Мобилност 1” не може да събере необходимия консенсус в рамките на съюза. Нито един от прокламирани принципа за внасянето на пакета – подобряване на социалните права, на единния пазар и на конкурентноспособността, не е налице.

Борисов благодари на петима премиери за подкрепата по "Мобилност едно"

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/12/3374047_borisov_blagodari_na_petima_premieri_za_podkrepata_po/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов изпрати благодарствени писма на премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания за подкрепата в преговорите по пакета "Мобилност едно", съобщи правителствената пресслужба.<br /><br />"Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност", пише премиерът и добавя, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.<br /><br...

Спецакция във Врачанско заради малолетни и непълнолетни

https://pik.bg/спецакция-във-врачанско-заради-малолетни-и-непълнолетни-news811167.html

Спецакция във Врачанско заради малолетни и непълнолетни

На територията на област Враца в късните часове на 11 януари (петък) са проведени пет специализирани полицейски операции за установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните барове и заведения, съобщиха от пресцентъра на МВР-Враца, цитирани от „Булнюз”.

Проверка е направена и за наличие на стоки без акцизен бандерол, противодействие на битовата престъпност, кражба на животни от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид с цел повишаване на чувството за сигурност на гражданите.

Проверени са 83 лица и 40 мототорни превозни средства. Съставени са 8 акта и 66 фиша. Проверени са също така и 7 търговски обекта.

 

Четирима са загинали при взрива в пекарна в Париж (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241151

Четирима са загинали при взрива в пекарна в Париж (Снимки, видео)Четирима души са загинали при експлозията на битов газ в сграда в Париж, съобщи министърът на вътрешните работи, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Кметицата на Париж Ан Идалго и френският премиер Едуар Филип посетиха мястото, на което по-рано днес стана експлозия в пекарна в жилищна сграда, в която пожарникари са се отзовали преди това на сигнал

Нов брутален обир на картини в София по модела на Майстора

https://petel.bg/Nov-brutalen-obir-na-kartini-v-Sofiya-po-modela-na-Maystora__298723

Нов удар на крадени картини в София разследва полицията. От къща в кв. „Суходол“ са изчезнали 8 платна, докато собственичката на имота е...

Почина откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище

https://petel.bg/Pochina-otkrivatelyat-na-svetovnoizvestnoto-Kralevsko-sakrovishhe__298722

На 11 януари е починал откривателят на световноизвестното Кралевско съкровище - археологът Георги Гинев, съобщават от Регионалния истор...

Русия загуби връзка с космическия радиотелескоп "Спектър-Р"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241135

Русия загуби връзка с космическия радиотелескоп "Спектър-Р"Руският космически телескоп "Спектър-Р" престана да приема команди, но продължава да изпраща информация към Земята, съобщи ТАСС. Опитите връзката да бъде възстановена, засега не са успешни. Над проблема работят специалисти на "Роскосмос", предава БТА. Причина да бъде загубено управлението, може да е проблем в третия резервен комплект на

Историческото разследване дали президентът на САЩ е агент на чужда държава

https://terminal3.bg/istoricheskoto-razsledvane-dali-prezidentat-na-sasht-e-agent-na-chuzhda-darzhava/

Навярно за първи път в историята на САЩ, ФБР води срещу своя президент разследване дали той е агент на чужда страна – не коя да е, а именно съперника на Вашингтон от Студената война – Москва. Това късно в петък съобщи New York Times, разказвайки за първи път как водещата разследваща служба в САЩ се решава на историческият ход. 

На повърхността новината не изглежда “нова”, особено предвид факта, че политическият свят е погълнат от драматичното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. Именно от това разследване разбрахме, че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

Всички тези събития, обаче, бяха под официалния предлог, че се разследва “кампанията на Тръмп”, а не самият Доналд Тръмп. Минимална разлика, която служи повече, за да ни покаже кога самото ФБР прекрачва мисловния праг, че разследва президента на САЩ затова, че е зависим от чужда държава. 

Лятото на 2016 г. двама агенти на ФБР заминават на тайна мисия в Лондон където трябва да се срещнат с човек, уплашен, че е чул нещо, което не е трябвало да научава, но както подозира то може да е взривоопасно.

По-рано същата година австралийският посланик Александър Доунър кани на по чаша вино младият и амбициозен член на кампанията на Тръмп – Джордж Пападопулус. И след няколко чаши Пападопулус му споделя, че руснаците притежават имейлите на опонента на Тръмп – Хилари Клинтън – информация, която дотогава никой не знае.

Минава време и събитията показват на австрийския посланик, че споделеното му от Пападопулус се оказва вярно и че открадната от Кремъл информация се използва като оръжие, за да помогне на Тръмп. Това и той споделя на агентите на ФБР.

Агентите обощават наученото от разписа на австрийския посланик и на 2 август 2016 г. – два дни след началото на разследването – го изпращат във Вашингтон.

Днес всички знаем, че това е началото на мащабното разследване на Мълър, но тогава само малцина знаят, че изобщо такова разследване съществува и то не носи името на Робърт Мълър, който се появява в сюжета една година по-късно – името му е взето от песен на Rolling Stones – Crossfire Hurricane

В този ранен етап ФБР се опитва да разбере какво цели Русия и колко надълбоко тя е навлязла в кампанията на Тръмп, която изглежда пълна със съмнителни персонажи – Пол Манафорт (дясна ръка на Виктор Янукович), Картър Пейдж (вербуван от руските служби преди години), хвалещия се с познанието си за руските кибероперации Джордж Пападополус и други.

Дали това е заговор на Тръмп или срещу Тръмп? Дали руските служби инфилтрират кампанията му или биват назначени за да изпълнят плана на кампанията? Или просто всичко е съвпадение, поради факта, че Тръмп води нестандартна кампания със странни птици и миксът от некомпентентност и опортюнизъм прави нещата да изглеждат такива, каквито не са?

Това са само част от въпросите, на които трябва да отговори Crossfire Hurricane – разследване започнало само три месеца преди решаващият вот за следващ президент на САЩ през 2016 г.

Половин година по-късно шефовете на американските служби вече имат достатъчно информация, за да съобщат публично че: 1) Руския е провела безпрецедента кампания за намеса в американските избори; 2) Кампанията е била организира от върха на Кремъл – президента Путин; 3) Тя е целяла да посее хаос в американската политика и помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Това е и част от брифинга, които на 5 януари 2017 г. ръководителите на разузнавателните служби предоставят на Барак Обама и Доналд Тръмп – отиващият си само след дни и встъпващият само след дни президент на САЩ.

Това е “първият път, в който парчетата от пъзела ни се наредиха в главата” казва служител на администрацията на Обама пред журналистите Майкъл Изикоф и Дейвид Корн, автори на Russian Roulette.

“Изглежда на далеч по-голяма конспирация, отколкото мислехме по време на изборите. Това е провал на разузнаването ни и провал на въображението ни” продължава служителя. Когато вицепрезидента Джо Байден научава за резултатите, той възкликва “Ако това е вярно, това е държавна измяна”.

След срещата си с Обама и неговия екип – ръководителите на разузнавателната общност се отправят към Trump Tower  в Ню Йорк, където стои следващият президент на САЩ. Целта: да му съобщят какво знаят за опитите на Русия да се намеси в изборите, а Джеймс Коми – директорът на ФБР да съобщи на Тръмп, че се води разследване срещу кампанията му.

Коми уверява Тръмп, че разследването е срещу служители на кампанията на Тръмп, а не срещу самия президент, но отказва публично да обяви това. Причината, както сам Коми разказва впоследствие е – тъй като и тогава той е наясно, че разследването може да достигне до президента.

И в следващите месеци разследването започва да се затягата примката именно около обкръжението на президента – като първи на мушката е ген. Майкъл Флин, задържал се на позицията – съветник по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – 24 дни – след като става ясно, че е провеждал тайни разговори с руския посланик за сваляне на санкциите, които в последствие отрича да е имал.

Този епизод, по твърдения на Коми, води и до множество опити на Тръмп да се намеси в разследването и Флин да избегне удара от ФБР – опити, които се оказват безуспешни и в крайна сметка водят до уволнението на Джеймс Коми като директор на ФБР на 9 май 2017 г., заявката на Тръмп в национален ефир, че е уволнил директора заради “Това руско нещо с Тръмп и Русия” и срещата му с руския външен министър и посланик, на която заяви, че “голяма тежест му е паднала от гърдите когато е махнал Коми”.

Тези събития принуждават ФБР и Департамента по правосъдие (прокуратурата) да предприемат по-решителни стъпки. Известна ни бе най-голямата: назначаването на специален прокурор, който да поеме цялото разследване – оттеглилия се преди няколко години директор на ФБР Робърт Мълър.

Но ФБР и Департамента по правосъдие окончателно се решават да скъсат с разграничението, че разследват само кампанията на Тръмп. На първо място, те образуват разследване дали Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието с опитите си за намеса в дейността на ФБР – същото престъпление, в крайна сметка води до оставката на Ричард Никсън.

Но другото разследване, което ще започне е далеч по-историческо и значимо – дали президент на САЩ служи на руските интереси срещу тези на собствената си страна. Дали президента на САЩ съзнателно или не е попаднал под влиянието на Москва.

Робърт Мълър пое задачата да даде отговор на този въпрос. Човекът, който го назначи – зам. главния прокурор Род Розенстайн заяви, че ще остане на позицията си докато Мълър не прилючи работата си и не е на седмици от публикуваме на окончателния си доклад.

Миналата седмица Розенстайн обяви, че около началото на март той ще напусне постта си.

 

 

„Ню Йорк таймс” включи Пловдив в престижна класация

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niu-iork-tajms-vkliuchi-plovdiv-v-prestizhna-klasaciia-2141826

Пловдив, който след броени часове официално става Европейска столица на културата, вече доби международна известност. Вестник „Ню Йорк таймс” включи града в класацията си „52 места, които да посетите през 2019 г.“, посочва

Националният съвет на БСП прие проекта "Визия за България"

http://www.cross.bg/predlozheniyata-bulgariya-proekta-1593702.html

/КРОСС/ След 3-часово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП прие с пълно единодушие проекта "Визия за България". За пръв път той беше представен на 21.07.2018 г. на форум на БСП в НДК. Оттогава се проведоха 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти в цялата страна. Техните предложения - общо 924, бяха обобщени и включени в проекта. Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма. Окончателно проектът за различна Визия за България ще бъде приет на Конгреса на БСП, който ще се проведе на 26 януари 2019 г. в НДК.

Четирима души, сред които двама пожарникари, загинаха при експлозията в Париж

https://www.actualno.com/europe/chetirima-dushi-sred-koito-dvama-pojarnikari-zaginaha-pri-eksplozijata-v-parij-news_715844.html

Двама пожарникари и двама цивилни граждани загинаха, след експлозията в пекарна на улица "Тревис" във френската столица Париж, пише tass.ru. Огнеборците са били в сградата, в която се е помещавала хлебарницата, още преди взрива. Предполага се, че са били повикани заради сигнал за силна миризма на газ. Към момента става ясно, че други 10 души са в критично състояние, сред които също има един пожарникар. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер каза, че последствията от експлозията

Съдът решава да останат ли в ареста свидетелите по делото за КТБ

http://nakratko.bg/category/60/169522/


Специализираният наказателен съд не поиска да изслуша задържаните свидетели по делото КТБ, съобщи БГНЕС.

Цветан Цветанов прогнозира тежки евроизбори

http://nakratko.bg/category/59/169521/


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов прогнозира тежки европейски избори, като всяко едно подценяване на опонентите може да донесе разочарование. Очакванията си за евровота както той коментира в Пловдив, съобщава пресцентърът на партията.

Варненската детско-юношеска опера представя два мюзикъла през януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=389255

Варненската детско-юношеска опера при ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна ще зарадва своите почитатели с два спектакъла през януари, научи Moreto.net. Първата среща с публиката ще бъде на 21 януари от 18 ч., когато на сцената на Държавна опера - Варна ще се играе "Пук.

16 групи дефилираха на фестивала „Старчевата 2019“ в Разлог, ето кой грабна първото място…

http://regiona.bg/16-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5/

Първото място  на фестивала „Старчевата“ в Разлог си разделят Карнавална група „Дълбошница“, гр. Петрич и Кукерска група с. Победа, община Тунджа.

При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протeче VIII Международен кукерски карнавал „Старчевата 2019“. В негo взеха участие 16 групи, три от които идват от Македония.

Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина. Събитието е едно от най-значимите в района и предизвика национален и международен интерес. Хиляди кукери гониха злите сили днес на Централния площад в Разлог. Маскарадни групи от различни краища на страната се събраха, за да покажат позабравени народни традиции. Участниците показаха на любопитните гости уникални маски и костюми.

Заедно с това ги въведоха в тайните на древните езически обичаи и народни традиции. Карнавалът „Старчевата 2019“ има конкурсен характер. Представянето на участниците в различните конкурсни категории се оценяваше от професионално жури. Първото място си разделят Карнавална група „Дълбошница“, гр. Петрич и Кукерска група с. Победа, община Тунджа. На второ място са Кукерска група с. Бачево, община Разлог и Кукерски състав с. Осетеново, община Павел баня.

Три са групите класирани на трето място – с. Горна Василица, община Костенец, Кукерска група с. Дунавци, община Казанлък и Кукерски колектив и възрожденска група с черешово топче с. Гъбарево. Специални награди за: Оригинални носии – Сурвакарска група „Долна Секирна“, община Брезник; Най-възрастен участник – Венетка Стойкова от с. Горна Василица, община Костенец; Най- млад участник – с. Бачево, община Разлог; Иновации – Кукерски клуб „Мирково“; Опазване на традицията – Кукерска група „Арапи“, град Шумен; Оригинално представяне – кв. Поляните, град Петрич. Фондация „Старата България“ и журито на карнавала взеха извънредно решение да присъдят специалната награда на фондация за прецизна и точна интирпретация на традицията на представителната група на град Разлог.

русалии петрич

Материалът 16 групи дефилираха на фестивала „Старчевата 2019“ в Разлог, ето кой грабна първото място… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

12 души остават в болница след взрива в Париж

http://nakratko.bg/category/25/169520/


12 души, сред които и трима огнеборци, са получили сериозни наранявания при мощната експлозия, причинена от изтичането на газ в пекарна в Париж, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.

В очакване на нови протести: 80 000 полицаи са мобилизирани във Франция

http://nakratko.bg/category/25/169519/


Девета поредна събота се очаква да има протести на „жълтите жилетки” във Франция. Отново са въведени изключителни мерки за сигурност в очакване на шествия в Париж и други градове на страната.

Атина: Вече граничим с Република Северна Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-pravitelstvoto-tzipras-1593701.html

/КРОСС/ От днес Гърция вече граничи с Република Северна Македония, като след премиера Алексис Ципрас голяма част от министрите направиха изявления след снощното приемане на конституционните поправки от парламента в Скопие, като дори използват Република Северна Македония. Опозицията не коментира, а сега погледите са насочени към лидера на националистическата „Независими гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос в очакване кога ще обяви, че напуска правителството. Тази партия има 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако те се подчинят на лидера и гласуват против споразумението от Преспа, уреждащо 27-годишния спор за името със Скопие, това няма да се окаже за приемането на договора. Причината е, че Ципрас, по изявления досега, има необходимите 151 гласа за ратифициране на договора. Ще го подкрепят независими депутати и е почти сигурно, ако нещо извънредно не се случи, че договорът ще мине с мнозинство в гръцкия парламент. Опозиционните партии отдавна са заели позиция „против“, водени и от социологическите проучвания, според които 70% от гърците са против името Северна Македония. Ако „Независими гърци“ напуснат управляващата коалиция, това е въпрос на дни, СИРИЗА на премиера Ципрас ще бъде принудена да управлява като правителство на малцинството, но ще може да прокарва закони, защото „Независими гърци“ подкрепят правителството с изключение на договора от Преспа

Македонски сайт: От днес името Северна Македония влиза в международна употреба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241128

Македонски сайт: От днес името Северна Македония влиза в международна употребаОт днес името на Република Македония по света официално става Република Северна Македония, съобщава информационният сайт Ако, цитиран от БТА. След гласуването на конституционните промени и внасянето им в конституцията промените още днес ще бъдат публикувани в Държавен вестник. Подпис от президента Георге Иванов не е необходим,

БСП стяга редиците за евроизборите

http://nakratko.bg/category/59/169518/


БСП затяга редиците за евроизборите и завършва подготовката за конгреса си. Социалистите се събраха днес на първи пленум за годината на „Позитано” 20. Все още не е ясно кой ще е водач на листата на партията на изборите за евродепутати.

Учени: Мъжете са по-чувствителни на болка от жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7241112

Учени: Мъжете са по-чувствителни на болка от женитеМъжете по-силно чувстват болката в сравнение с жените, особено ако бъдат подложени на повторно болезнено изпитание, установиха учени, цитирани от в."Дейли мейл". Според изследване на проф. Джефри Моджил от канадския университет "Макгил" представителите на силния пол по-ясно си спомнят изпитана преди време болка в сравнение с дамите.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев категоричен: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

https://pik.bg/началникът-на-отбраната-ген-андрей-боцев-категоричен-при-избора-на-нов-изтребител-не-трябв-news811158.html

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев категоричен: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Това заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред „Фокус”.

Той коментира процедурата по избор на нов тип боен самолет за българската армия.

„Ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо – анализира генерал Боцев. - А след като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. Също така да нямаме зависимост и от въоръжението, а не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета“.

Той посочи, че практиката показва, че нито една от страните, които са подали оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамки.

„Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо – попита генерал Боцев. -  Ф-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната“.

Началникът на отбраната обясни, че придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за българските ВВС.

Според началника на отбраната изборът не е предрешен.

„Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена преди да се проведат преговорите“, каза още той.

Министерството на туризма започва проверка след новината в OFFNews за бетона на Иракли

https://offnews.bg//obshtestvo/ministerstvoto-na-turizma-zapochva-proverka-sled-novinata-v-offnews-za-695379.html

По-малко от час след като OFFNews.bg публикува новината, че в момента се строи на Иракли и бариера затваря пътя до плажа, от министерството на туризма позвъниха в редакцията и съобщиха, че започват проверка.

OFFNews.bg публикува новината по сигнал на Данаил Цанков.

Той алармира, че "бетон се лее като за световно на мястото на "Ламариненото", единственото заведение, което имаше в района навремето, и бунгалата, които бяха около него".

Има и поставен постамент за бариера, която на практика ще затвори пътя до плаж Иракли, разказа още Данаил Цанков.

Редакцията ще проследи случая и ще Ви информира за резултатите от проверката на министерството на туризма.

Ужасяваща драма на хижа Алеко завърши със смърт

https://petel.bg/Uzhasyavashha-drama-na-hizha-Aleko-zavarshi-sas-smart__298721

Трагедия в планината завърши със смърт. Мъж е починал край хижа "Алеко". Новината бе потвърдена пред Блиц от Националната спасителна служб...

Цветан Цветанов: Европейските избори ще ни покажат какъв резултат може да очакваме на местните

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-mestnite-1593700.html

/КРОСС/ "Победа за ГЕРБ на Европейските избори ще ни даде спокойствие за провеждането на местните, защото в момента БСП търпи само негативи, които пряко са насочени и към техния лидер Корнелия Нинова. Евроизборите ще ни покажат какъв резултат можем да очакваме на местните избори, а един успех би мотивирал още повече членовете на партията" това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с актива на ГЕРБ-Пловдив област. Събитието се проведе в Пловдив, като на него присъстваха и народните представители от ГЕРБ-Пловдив област, областният координатор Георги Мараджиев, общинските ръководители, кметовете на общини, общинските съветници и кметове на кметства. „За местните избори е необходима пълна мобилизация, защото трябва убедителна победа. Затова е важно правилно да подберем кандидатите си – те трябва да носят положителен заряд. Кметовете и общинските съветници трябва да са близо до хората, да чуват проблемите и да ги решават“, подчерта Цветан Цветанов. Той призова присъстващите членове на ГЕРБ да продължат да са сред хората и да говорят за реализираното от правителството до момента. „Когато сме близо до хората, когато говорим с тях - можем да променим и различното мнение и да преодолеем всяка една ситуация, защото БСП нямат ресурс, а от действията им струи само омраза и негативизъм“, категоричен бе Цветанов

Янтра във Велико Търново замръзна частично (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/velikotarnovo/jantra-vyv-veliko-tyrnovo-zamryzna-chastichno-snimki-news_715815.html

Река Янтра под Стамболовия мост в град Велико Търново замръзна на повърхността, както и в други участъци по течението. Причините са минусовите тумператури през последните дни, снеговалежите, високата влажност на въздуха и мъглите. Заледените участъци са красиви и привлекателни за фотографи и туристи. Въпреки студеното време и заледяванията, някои рибари излязоха на риболов. Природното явление „Замръзнала Янтра", обаче, още не е регистрирано от хидролозите, тъй като за пълното

Димитър Маринов така разсмял с "гаден поглед" Виго Мортенсен, че спрели снимките на "Зелена книга"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7240226

Димитър Маринов така разсмял с "гаден поглед" Виго Мортенсен, че спрели снимките на "Зелена книга"Българинът мина по червения килим с филма, който е основен претендент за оскарите “Знаете ли какво е усещането на Пепеляшка, когато слиза от каляската и тръгва по стълбите за бала? Уникално!” Така Димитър Маринов, българският актьор с роля в един от световните кинохитове този сезон - “Зелена книга”, описва чувствата си,

Какво се случва на Националния съвет на БСП?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-se-sluchva-na-nacionalniia-syvet-na-bsp-2141823

След тричасово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП, който заседава днес, прие с пълно единодушие проекта "Визия за България", съобщава партийният пресцентър.
 
За пръв път документът беше представен на

Ето защо са супер полезни фибрите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eto-zashto-sa-super-polezni-fibrite-2141825

Голямото количество фибри в храната намалява риска от ранна смърт заради рак или сърдечносъдово заболяване, както и от диабет тип 2, съобщи Би Би Си, позовавайки се на новозеландски учени.
 
Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвн

България е първа в ЕС по смъртоносно хранене

http://www.moreto.net/novini.php?n=389302

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12 място от общо 51 държави, включени в изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което съобщи "Дейли мейл".

Цветанов за Радев: Не е алтернатива да разделяш нацията и да всяваш омраза

https://www.mediapool.bg/tsvetanov-za-radev-ne-e-alternativa-da-razdelyash-natsiyata-i-da-vsyavash-omraza-news288514.html

Когато през 2016 г. българите избраха Румен Радев, който нямаше политическо минало, за президент, те очакваха от него да търси широк политически диалог, да работи успешно с всички институции и да бъде обединител. Той обаче направи точно обратното. Последователността не е присъща черта на президента Радев, а единственото нещо, в което все пак можем да кажем, че е бил последователен – е да защитава интересите на една фирма. Това коментира пред журналисти в Пловдив председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Запитан дали очаква президентът да направи своя партия, той отбеляза, че амбицията е едно, но реалните възможности са друго. “Заемайки се с такъв сериозен политически проект, трябва първо да си отговориш на въпроса каква алтернатива можеш да предложиш. За мен не е алтернатива да разделяш нацията и да всяваш омраза“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ. “Европейските избори ще покажат какво ще бъде бъдещето на Европа в следващите 5 години. Важно е да провокираме сред хората повече еврооптимизъм. 12 години след приемането ни в Съюза, европейската солидарност вече е достигнала до всеки дом“, изтъкна Цветанов. Той обясни, че за да покаже какво е донесла на България европейската солидарност, ГЕРБ организира граждански диалог “Европа в нашия дом“.  Председателят на ПГ на ГЕРБ сподели увереността си, че ЕНП ще продължи да бъде водещата политическа сила в ЕС и добави, че ЕНП е направила своите изводи за управлението си до този момент и на базата на тях ще формира своята визия за бъдещето на Европа. „Така ние ще дадем отговор на националпопулизма, който провокира само омраза“, отбеляза той. Цветан Цветанов подчерта, че европейски избори ще бъдат много тежки, като всяко едно подценяване на опонентите, може да донесе в крайна сметка разочарование. “Оценката за кметовете на ГЕРБ хората ще дадат още на европейските избори. Иначе ГЕРБ счита всички свои кметове за успешни. Пример е Георги Мараджиев, който само за няколко месеца след като стана кмет на Стамболийски – успя да зареди всички жители на общината с положителна енергия“, каза още той. 

Порошенко: С Ердоган подписахме сделка, купуваме от Турция 12 безпилотни самолета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241109

Порошенко: С Ердоган подписахме сделка, купуваме от Турция 12 безпилотни самолетаТурция и Украйна са подписали споразумение за доставката на Украйна на безпилотни самолети турско производство. Споразумението предвижда доставка на 12 броя турски безпилотни самолети от типа Байрактар ТВ12, предава БТА. Новината бе огласена от президента на Украйна Петро Порошенко, който написа следното във Фейсбук: "С турския президент Реджеп

Огромна опашка на лифта на "Витошко лале" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241009

Огромна опашка на лифта на "Витошко лале" (Снимки)Стотици чакат на огромна опашка, за да се пуснат по пистата "Витошко лале" на Витоша. Много хората избират планината през почивните дни.   "Витошко лале" е единствената работеща писта на Витоша, защото единствена има работещ лифт. Затова е и опашката. На останалите писти няма работещи съоръжения, старите вече не могат да бъдат използвани.

Момиченце на 3 години е първата жертва на грипа в Босна и Херцеговина за тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241099

Момиченце на 3 години е първата жертва на грипа в Босна и Херцеговина за тази годинаМомиченце на възраст три и половина години е първата жертва на грипа в Босна и Херцеговина, съобщи МИА. Директорката на болницата в Зеница Селведина Сараич Спахич потвърди за вестник "Дневни аваз", че детето е починало от усложнения, предизвикани от грип. Тя била и с тежка мускулна дистрофия. Момичето живеело с майка си в село Ораховац край Зеница,

Дюните на къмпинг "Смокиня" са разорани

http://clubz.bg/78181-dyunite_na_kymping_smokinq_sa_razorani

За поредно посегателство срещу защитени зони по българското черноморие съобщи в профила си във "Фейсбук" музикантът Васил Гюров. Той разпространи снимки от къмпинг "Смокиня", на които се виждат разорани от машини дюни. 

Дюните са географски феномен и затова на много места са защитени срещу човешка намеса. А Черноморски подвижни (бели) дюни са записани в Червената книга.

"Така изглеждат днес защитените дюни на к-г Смокиня! Много удобно - през януари. Единствения коментар: ИЗМЕТ !!!", коментира Гюров във "Фейсбук".

 

 

 

 

Дюните на къмпинг "Смокиня" са разорани /обновена/

http://clubz.bg/78181-dyunite_na_kymping_smokinq_sa_razorani_obnovena

Регионалното звено на екоминистерството в Бургас е направило незабавна проверка на разораните дюни на къмпинг „Смокиня“. "Увредени са дюнни местообитания в защитената територия на природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“, съобщиха от министерството. От министерството на туризма пък започнали проверка срещу неизвестен извършител.

"По време на проверката не се установи извършителят на деянието, увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма. В първият работен ден РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.", уверяват от екоминистерството

Оттам посочват, че на проверката ще бъде поканен концесионерът или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

От министерството на туризма също казаха, че започват проверка.

"Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа”, посочват оттам.

За поредното посегателство срещу защитени зони по българското черноморие съобщи в профила си във "Фейсбук" музикантът Васил Гюров. Той разпространи снимки от къмпинг "Смокиня", на които се виждат разорани от машини дюни. От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите съобщиха пред Клуб Z, че знаят за случая, но ще изпратят проверка в понеделник, защото служителите на регионалното звено са почивка в събота.

Дюните са географски феномен и затова на много места са защитени срещу човешка намеса. А Черноморски подвижни (бели) дюни са записани в Червената книга.

"Така изглеждат днес защитените дюни на к-г Смокиня! Много удобно - през януари. Единствения коментар: ИЗМЕТ !!!", написа Гюров във "Фейсбук".

 

 

 

 

Над 20 души бяха задържани още преди протеста на “жълтите жилетки“ в Париж

https://www.mediapool.bg/nad-20-dushi-byaha-zadarzhani-oshte-predi-protesta-na-zhaltite-zhiletki-v-parizh-news288513.html

В Париж започна деветият протест на движението на "жълтите жилетки". Шествието на протестиращите потегли от Берси. Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие, съобщиха световните агенции. Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки". Петимата са пътували с една и съща кола. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда. 

Нови протести и арести на “жълтите жилетки“ във Франция

https://www.mediapool.bg/novi-protesti-i-aresti-na-zhaltite-zhiletki-vav-frantsiya-news288513.html

Три дни преди големия национален дебат, предложен от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на "жълтите жилетки", няколко хиляди души излязоха отново на демонстрации в събота във Франция. Това е поредна демонстрация на “жълтите жилетки“, близо два месеца след началото на протестите, които често ескалираха с насилие, съобщи Франс прес. Потеглили от министерството на икономиката и финансите в източната част на Париж, няколко хиляди души се събраха по обед на площада на Бастилията, където френски знамена се развяваха над тълпата и се чуваха викове "Макрон оставка!" През последните няколко дни властите бяха заявили, че се опасяват от насилие и се опитаха да разубедят участниците в деветата поредна събота на протести, симптом за най-сериозната криза, преживявана от правителството на Макрон от идването му на власт през 2017 г., отбелязва агенцията. "Жълтите жилетки" започнаха да се събират и на централните площади в други френски градове. В Бурж, с население 66 000 души, разположен в централна Франция, си определиха среща многобройни "жълти жилетки". Преди обед близо 1200 се събраха в историческия център на града, макар че местните власти са забранили всякакви демонстрации. Още преди началото на протестите бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие, съобщиха световните агенции. Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки". Петимата са пътували с една и съща кола. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда. 

Хари Стайлс често пътува да Токио, за да се среща с манекенката Кико Мидзухара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7241085

Хари Стайлс често пътува да Токио, за да се среща с манекенката Кико МидзухараПевецът Хари Стайлс напоследък често пътува до Токио, изглежда за да се среща с манекенката Кико Мидзухара, съобщи в. "Сън". Кито е родена в Далас, но е израснала в Япония. Освен като манекенка, тя се изявява и като актриса и певица. Тя е работила с Карл Лагерфелд за "Шанел", предава БТА. Хари Стайлс,

Съдът постанови "Джи Пи Груп" да строи тунел "Железница"

http://www.struma.com/biznes/sudut-postanovi-dji-pi-grup-da-stroi-tunel-jeleznica_144287/

Обединение с водещ партньор “Джи Пи Груп” печели поръчката за строителството на тунел “Железница”, който е част от магистрала “Струма” за над 200 млн. лв.

Това реши окончателно Върховният административен съд.Компанията публично каза, че се отказва от поръчката, но до този момент това не е заявено официално в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), каза неотдавна бившият вече шеф на АПИ Светослав Глосов.

“Джи Пи Груп”...

Продължава

Препоръчително е майката да бъде до детето докато то боледува, съветва варненски лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=389298

Препоръчително е майката да бъде до детето си, когато то е болно. Това каза педиатърът д-р Галина Христова от Варна. Според нея добрата атмосфера в семейството може да предпази детето от по дълго боледуване или да подпомогне неговото бързо възстановяване.

/Видео/ Ето ги най-яките кукери от село…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%8f%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be/

Кукерите от симитлийското село Крупник отново доказаха, че са най-добрите. Групата е победител миналата година, когато беше 15-ия юбилеен фестивал „Симитлия-древната земя на кукерите“.
Местните хора имат самочувствието, че техните кукери са едни от най-автентичните, а костюмите от кози кожи са голямата им гордост. Цяла година те издирват най-добрите, с най-дългия и лъскав косъм, за да ги облекат и демонстрират с гордост на следващия дългоочакван празник.
Групата наброява над 300 човека , първи дефилираха прочутите крупнишки кукери, с кой от кой по-дълги кожи. Маскираните във веселата част бяха с ръчно изработени костюми. Естествено групата бе и с танцов състав.
Да видим дали ще грабнат и тази година наградата…

 

Видеото е споделено в социалната мрежа:

 

Материалът /Видео/ Ето ги най-яките кукери от село… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето какъв е бюджетът на Враца за 2019 година

https://pik.bg/ето-какъв-е-бюджетът-на-враца-за-2019-година-news811155.html

Ето какъв е бюджетът на Враца за 2019 година

Бюджетът на Община Враца за 2019 година ще бъде почти 60 млн. лв.  Това обяви в блога си кметът Калин Каменов, цитиран от „Конкурент”.

„36 млн. лв. са от държавния бюджет, които основно отиват в системите на образованието, здравеопазването, социалните услуги, култура, сигурност и администрация – уточнява Каменов. - Спрямо миналата година има ръст във всеки от тези сектори с по около 10%. Средствата за образование са с 20% повече или с над 4 млн. лв. спрямо 2018 г.

Бюджетът ни има съвсем ясна цел – да направим живота на хората по-добър, като разпределим ефективно и справедливо парите от нашите данъци и такси. Приоритетите са ясни – инфраструктура, нов публичен транспорт, подобряване на условията за привличане на инвеститори повече средства за образование и спорт.

Бюджет 2019 е с 18 000 000 лв. повече спрямо първия бюджет, който с моя екип подготвихме през 2016 г.“.

Общественото обсъждане на финансовата рамка е на 15 януари от 17:00 часа в конферетнтата зала на Община Враца.

 

 

Поискаха отвод на съдията по делото срещу свидетелите на КТБ

https://frognews.bg/novini/poiskaha-otvod-sadiiata-deloto-sreshtu-svidetelite-ktb.html

Всички адвокати, които защитават свидетелите по КТБ, обвинени в пране на пари, поискаха отвод на съдия Пламен Панайотов. В момента специализираният съдът заседава по разглеждане на мерките за задържане.

Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното

https://www.actualno.com/plovdiv/nezakonnite-kyshti-na-romite-istorija-na-beznadejdnoto-news_715729.html

Тази история я описвам не за първи път, но си струва. Тя е илюстрация на един проблем, който периодично взривява обществото, противопоставя българи на роми и обикновено се поставя в основата на конфликтите. Става дума за незаконното строителство. Сега багери бутат едноетажните бунгала край Войводиново, строени кое с тухли, кое с каквото падне от поне 20 години насам. Обитателите изчезват в неизвестна посока, а твърде вероятно в квартала, известен като най-голямото ромско гето на Балканите - Сто

Жената на Фреди Меркюри спечели над 50 млн. $ от “Бохемска рапсодия“

https://petel.bg/ZHenata-na-Fredi-Merkyuri-specheli-nad-50-mln----ot----Bohemska-rapsodiya---__298720

Мери Остин, възлюбената на легендарния солист на Queen Фреди Меркюри е получила 51,4 млн. долара от приходите на филма "Бохемска рапсодия". Спо...

Отпускат до 750 хил.евро на общините за градско развитие по европейска програма

https://petel.bg/Otpuskat-do-750-hil-evro-na-obshhinite-za-gradsko-razvitie-po-evropeyska-programa__298719

Нови, до 750 хил. евро на проект, могат да получат общините за градско развитие. Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма ...

Един и същи килър ликвидира Георги Илиев и Кьоравия заради провалена пратка?

http://www.varna24.bg/news/841570.html

Един и същи килър ликвидира пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, а няколко месеца по-късно и ...

Венета Райкова в болница с тежка бъбречна криза!

http://www.varna24.bg/news/841564.html

Новата година започна със здравословни болежки за Венета Райкова. Тежка бъбречна криза вкара ...

36 са ранени при взрива в Париж, кметицата на града и премиерът посетиха мястото (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7241062

36 са ранени при взрива в Париж, кметицата на града и премиерът посетиха мястото (Снимки, видео)Кметицата на Париж Ан Идалго и френският премиер Едуар Филип посетиха мястото, на което по-рано днес стана експлозия в пекарна в жилищна сграда, в която пожарникари са се отзовали преди това на сигнал за изтичане на газ, предаде Франс прес. На мястото дойде и вътрешният министър Кристоф Кастанер. Според говорител на пожарната на Париж ранените са

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване