06/23/10 09:24
(http://www.asengenov.com/)

Против политическото лицемерие...

Идеята се роди на морето миналата година. Обсъдихме я с приятели и се спрях на Комитата, като възможен партньор. Вдъхновена е, разбира се, от "лошите" американци, които са измислили "Обама метър"— мощен Интернет инструмент, който дава възможност за оценка на действията и ангажиментите (предизборни обещания и прочее) на президента Обама.

Живеейки в България, казвам го и с известна доза ирония, няма начин да не се сблъскаме с често, а напоследък дори ежедневно променящи се мнения на политиците. Често, позициите им се обръщат със скоростта и капацитета на ветропоказател, подложен на въздействието на урагана Катрийн.

Излишно е да давам примери!..

Така, след поредица разговори и срещи, успяхме да стигнем консенсусно виждане по въпроса; записахме основните неща и, без особена увереност, но оптимистично настроени попълнихме кратката форма на нашите партньори — Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. За наша приятна изненада, въпреки пълната липса на опит от моя страна, проектът бе одобрен и се реализира с любезната подкрепа на тръста.

Какъв проект?

Нарекохме го условно "Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие". Принципите, които заложихме в проекта може да прочетете в блога на нашата фондация "14 януари"*, но, с няколко думи, става дума за следното:

Отворена онлайн платформа, достъпна за всички, която дава възможност за класифициране и съхранение на обширна база данни с ангажиментите, действията и обещанията, давани от политиците по време на избори и през техния мандат на изборна длъжност. Всеки, който желае, ще може, при определени правила, да въвежда, проследява и оценява степента на изпълнение на поетите ангажименти.

Така, след обозримо кратък срок, вярваме, че ще има обширна база данни с истини и лъжи, изречени от политиците.

Ако проектът се развие и набере сила, той може да се превърне във фактор по време на избори, а и не само тогава.

Вярваме, че нашата медия ще представлява интерес и за законодателя, при писане на новите, очаквани от всички, качествено различни от досегашните, изборни правила.

Отворени сме за идеи за домейн на сайта, лого на фондацията ни и лого на проекта.

*Избрахме името на фондацията не случайно. Събитията от 14 януари 2009-та имаха силата и капацитета да променят политическата обстановка в страната, но недоказана и ненаказана до сега бомбена заплаха, послужи като повод за полицията да разпръсне протестиращите, употребявайки брутална сила, което фактически преряза корените на активиращото се за първи път от времето на ранната демокрация гражданско общество.
Публикувана на 06/23/10 09:24 http://www.asengenov.com/2010/06/blog-post_23.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване