10/04/10 16:03
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Е-гражданство в България.Има ли такова нещо?

На първи октомври в 10 ч. тръгна един любопитен сайт – Виртуална агора. Създаден от доц. д-р Анна Кръстева, една жена, която уважавам много заради работата, която върши и идеите, в които вярва. Освен, че е един от малкото учени в България, имащи личен блог, тя също така развива нещо, което в България е ново. Поне, като идея. Това е т.нар. „е-гражданство“.

Цитирам части от портала „Виртуална агора“, тъй като целта ми е да представя именно този сайт.

Проектът „Е-гражданственост“ е спечелен към фонд „Идеи“ на Стратегическия фонд за научни изследвания на МОМН в благородна конкуренция с достойни опоненти – водещи изследователи и от социалните, и от природните науки.

Ръководител на проекта е доц. д-р Анна Кръстева, доктор хонорис кауза. Екипът е в състав: Евелина Стайкова – координатор на проекта, Ирена Тодорова – регионален координатор, д-р Георги Проданов, д-р Катя Христова–Вълчева, доц. д-р Александър Маринов, доц. д-р Антоний Тодоров, доц. д-р Антоний Гълъбов, Илдико Отова, Боян Герджиков, Красимир Милков, Росица Иванова.

Проектът разработва ново, иновативно и перспективно направление –
е-гражданствеността, активното включване на гражданите във виртуалната агора, информираното им участие. Той допринася за конститурането и анализирането на един ключов за качеството на демокрацията триъгълник от активни граждани, отчетни елити и отговорна политика. Той има ясно европейско измерение, разработен е в духа на Европейска инициатива i2010 за електронно включване.

Проектът преследва двойната цел да изследва и да промотира формирането на е-гражданина като ключова фигура на зараждащата се нова форма на е-демокрация. За постигането й се мобилизират ресурсите и на точните, и на социалните науки, на информатиката, политологията, социологията, публичната администрация. Проектът попада изцяло в рамките на фундаменталните научни изследвания (ново знание за ново явление) и експерименталното развитие (промотиране формирането на е-гражданина, създаване на Виртуална агора за отговорно участие, създаване на Гражданска коалиция за е-политика).

В самия сайт има няколко интересни неща. „Е-дебат“ е място, отделено за дебати в интернет. Запитват се посетителите по определени въпроси, като например актуалния въпрос за електронното гласуване.

„100 линка“ представя интересни страници в интернет, свързани с е-демокрация, гражданско общество и е-правителство. „Виртуална агора“ има представителства (агорни съвети) в Пловдив, Велико Търново и Варна, а в София е Националния агорен съвен. Има и група във Facebook, наречена Е-гражданственост.

Зад идеята застава и центърът CERMES, който се занимава с имиграцията, а самата г-жа Анна Кръстева има невероятни публикации по въпроса. Добра основа за „Виртуална агора“, а ние се надяваме проектът да тръгне както трябва.

Успех, Виртуална агора!


Публикувана на 10/04/10 16:03 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/04/6244/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване