12/10/10 00:04
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пълнен лук с боб азуки

Как е настроението при теб? На мен все още не ми е празнично. Това не означава, че не търся идеи за коледни сладкиши. Всъщност и тази Коледа мисля да заложа на  традиционни коледни лакомства от целия свят. Но за разлика от Коледа, за предходния празник Бъдни вечер имам няколко по-нестандартни предложения. Използваните обикновено продукти ще са си същите, но в различна комбинация и форма.

Като за начало опитах да напълня лук с боб. Спрях се на азуки, защото се сварява много бързо след накисване и защото цветът му дава контраст на белия лук. Но всеки друг боб би бил приложим за тази рецепта. Бобът овкусих с типичните подправки – чубрица, девесил и джоджен.

Избрах едри глави бял лук, чиято сърцевина издълбах с лъжица за пъпеш. Това е най-подходящия инструмент, защото едновременно реже и загребва. Задачата с дълбаенето на лука ми стори по-трудна отколкото предполагах. Но накрая, след малко старание имах чашки от лук, които да напълня с готовия боб.

Следва печенето. И за да се застраховам от пресушаване, като че ли сипах повече вода в тавата от необходимото. Но за това пък разполагах с повечко сос, който може да се редуцира или сгъсти с малко царевично нишесте.

Комбинацията от продукти и подправки не е изненадваща, но с начина на поднасяне бих могла да изненадам близките си. Е, май след като написах този пост няма да е изненада. Затова ще си помисля и за друго ястие. Трябва да събера поне седем, нали? :)

Пълнен лук с боб азуки

Продукти:

  • 4 едри глави бял лук
  • 50 мл. зехтин
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 150 гр. сварен боб азуки (в сурово състояние – около 80 гр.)
  • по една равна чаена лъжица сушена чубрица, джоджен и девесил
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • сол и черен пипер

Лукът се почиства от люспите, като страната, на която са корените се изрязва минимално, за да се запази цялостта на главата докато се издълбава. Горната страна се изрязва по-широко, за да се получи голям отвор впоследствие, в който ще се напълни боба. От тази горна страна, лукът се издълбава, като се оставя със стена от 4-5 мм.

От издълбания лук използвах половината. Другата половина оставих за друго ястие.

Половината от издълбания лук, морковите и чушката се нарязват на дребни кубчета. Зехтинът се нагрява в тенджера или дълбок тиган. В него се сотират лукът, морковите и чушката за 4-5 минути, като се разбъркват периодично. Добавя се бобът, подправките, сол и чрен пипер на вкус. Пълнежът се разбърква за кратко и се отстранява от котлона. Накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.

Лукът се напълва с плънката и се поставя в тава. На дъното на тавата се изсипва малко вода. Лукът се пече на 200°C  за 45-50минути.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Пълнен лук с боб азуки от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/10/10 00:04 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/t-dXhCWkX00/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване