12/12/10 12:48
(http://petyr.blogspot.com/)

Николай Калев: Значи тя беше диктатура, ама не в буквален смисъл диктатура

Публикувам житейски разказ на Николай Калев, военен, член на БСП Шумен, доскорошен началник отдел в Министерството на бедствие и авариите. Разказът е част от изследването на СУ "Митовете на прехода", за което писах.

Николай Калев е военен пилот, бивш председател на общинския съвет на БСП в Шумен, зам. председател на Агенция гражданска защита в правителството на Сергей Станишев, а след преобразуването й в Главна дирекция „Гражданска защита“ - началник отдел в Министерството на бедствие и авариите. Тогава също член на комисията по космически изследвания и на междуведомствена комисия по детско здраве и околна среда. Сега пенсионер, ръководи със сина си охранителна фирма в Шумен.

Роден съм в Шумен, тук съм израстнал, завършил съм тука гимназия. 1965 г. кандидатствах във военно-въздушното училище Долна Митрополия. Приеха ме за военен пилот. Казвам ги тия работи просто, за да знаете, някаква релация все пак има. 1969 г. завърших, бях в Балчик после по служба. Така че аз съм се откъснал от града 1965 г. Построих си и виличка в Балчик 86-90 г. и всяко лято отиваме и си посрещаме гости, приятели. Първото ми дете се роди там, 70 г. След това четири години бях в Москва, във военна академия. Върнах се и бях 11 години в Равнец, летището до Бургас. В Москва пък се роди дъщерята. Пенсионирах се един месец преди десети ноември. Вече бях на разпореждане и се бях прибрал тука в Шумен. Баща ми беше виден шуменски художник и проектант в театъра. Майка ми беше домакиня – шивачка, работила беше малко навънка, но си беше шивачка. Имам по-голяма сестра, зъболекарка във Варна.

Мога да говоря как се е развивал Шумен, имах понятие от родния си град, макар че отсъствах, интересувах се. Но действително съм тука от лятото на 89 г. Родителите ми бяха възрастни, трябваше някой да ги гледа. Изпълних синовния си дълг. Но винаги, винаги мен ме е вълнувало миналото и настоящето на Шумен. На мен историята ми е любим предмет. Литературата върви почти с нея. Шумен не е необходимо да ви разказвам, много е написано за възрожденски Шумен. Химнът на Шумен, ако не го знаете, вземете му текста. Той е написан от шуменския поет, председател на Дружеството на шуменските писатели, Антонин Горчев. Химнът е много хубав, „От тука започва България“ се казва, защото тука е древното светилище Мадара. Мадара – ударението е на първото „а“. Тука е първата столица Плиска, втората столица Преслав, златният век, тука е Шуменската крепост. Тоест Шумен има хилядолетна история, повече от едно хилядолетие. Аз в момента, да ви кажа, пиша книга за моя баща. За три-четири години я бях прекъснал по обективни причини. Много първи има в Шумен. Първото театрално представление, първото читалище, първият оркестър, първият военен театър, първото класно девическо училище, първият хор. 15-20 първи. Това показва, че в Шумен е воден един интензивен културен живот още по Османската империя. Което обаче и задължава в днешно време. Аз чувствам, че сегашното поколение сме в дълг на нашето историческо минало. Има много неща, които трябва да направим, а не ги правим. От Шумен са излезли много хора на изкуството и държавници. Имаме четирима министър-председатели. Поети и писатели – да не ги изброявам. Това е емблематичен град по отношение на културата. Ако нещо в Шумен е на първо място, това е култура. Голям капитал има натрупан в културата.


Аз няма да крия – бил съм комунист и и са ме приели в партията още от курсантската скамейка – 1967 г. Продължавам да членувам в тази партия БКП/БСП. От март 2000 г. бях избрах за председател на общинския съвет на БСП, още един мандат ме преизбаха после, а ноември 2005 г. със заповед на Станишев бях назначен за зам. председател на агенция гражданска защита в София. После работих и в министерството на Емел Етем като началник отдел, защото те преобразуваха Гражданска защита в Главна дирекция „Гражданска защита“. Сега съм пенсионер.


Целият разказ може да се прочете в сайта ПреходBG.

Публикувана на 12/12/10 12:48 http://petyr.blogspot.com/2010/12/blog-post_12.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване