02/24/11 08:02
(http://ruslantrad.com/)

От блога на Foreign Policy: Сега е моментът за действие на ЕС срещу Либия

Публикацията ми в блога на Foreign Policy тази седмица е свързана с Либия. Това е естествено, имайки предвид, че страната и репресиите срещу опозицията са начело на всички новинарски емисии. Каква е връзката между европейски страни и Кадафи? Защо ЕС трябва да реагира незабавно? Целият текст е в блога на Foreign Policy, а тук един малък откъс.

 

“Ужасен съм от последните новини он Либия. Водейки смъртоносна война към собствения си народ, това е нечовешко насилие.” Това заяви председателят на ЕП Йежи Бузек. “Режимът и неговият лидер са загубили изцяло легитимност. Това е точката, от която няма връщане. Предлагам на полковник Кадафи да признае това и да понесе последствията.”

(…)

Ако има момент, в който ЕС трябва да покаже твърдост, то сега е такъв момент. Европа не само трябва да реагира, но трябва да спре на всяка цена действията на Муамар Кадафи. В началото на седмицата външният министър на ЕС, Катрин Аштън, осъди използването на оръжие срещу протестиращите в Триполи и Бенгази. Разбира се, скептиците заявяват, че ЕС е съставен от много страни-членки и е трудно да се вземе общо решение по въпроса с Либия. Със сигурност глас тук имат и държавите, сключили важни сделки с Джамахирията, най-вече Италия. Рим мълчи от началото на протестите, а Берлускони се надява да не излязат наяве всичките му връзки с Кадафи. Въпреки заплахите, които се чуваха в изявления по въпроса с арабския бунт в Северна Африка, Италия не успя да върже останалите страни, като Франция и Великобритания, които през последните три дни заеха крайна позиция относно Либия и използването на оръжия срещу демонстрантите.

(целият текст)

Публикувана на 02/24/11 08:02 http://ruslantrad.com/?p=8015
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване