02/24/11 07:49
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във вестник “Пари”- “Непознатата ситуация в Либия”

 

Снимка: вестник "Пари"

Мой текст намери място във вестник “Пари”. Той се отнася за Либия и протестите там. Пускам малка част от него, а целият може да прочетете в сайта на изданието, както и в печатната версия.

Почти невъзможно е, пускайки телевизорите си, да не научим за ставащото в Либия. Сблъсъците между протестиращите граждани и властта са главна тема на всички новинарски агенции, включително и българските, макар и те да се включиха по-късно. Ужасяващият опит на полковник Муамар Кадафи да смаже бунта срещу своя режим е явно нарушение на човешките права и за това вече се говори все по-открито не само в района, но и в света. Как се стигна до тези протести? Защо властта използва дори самолети, за да унищожи протестите в страната?

(…)

Различната Либия

Липсата на организация е ключов момент в либийските протести и ситуацията в страната е различна от тази в Тунис и Египет. Либия има сравнително малко население за огромната си площ (6 420 000 души на територия от 1 760 000 кв. км), а разстоянията между населените места са огромни. Само между двата най-големи града Триполи и Бенгази разстоянието е над 1000 км. Въпреки опасността отделните огнища на бунта да бъдат изолирани демонстрантите все пак успяват да обединят усилия между Бенгази и Триполи.

Друг важен фактор е населението на столицата. Макар и в Триполи да има висока степен на неудовлетворение, мнозина все още подкрепят Муамар Кадафи. Бенгази, от своя страна, е бунтарски град още от началото на управлението на Кадафи. Така страната бива разцепена на две части – източна и западна. Южните части на Либия са съставени главно от племенни общности на бербери, които се използват от властта за спечелване на по-голяма популярност. Преминаването на най-голямото племе в Либия към опозицията беше голям удар за режима на Кадафи.

Важно е да се спомене и че властта използва африкански наемници, идващи главно от Чад, Мали и Мавритания, на които се плаща да убиват протестиращи. Готови да служат на Кадафи в замяна на скромни суми, те са използвани като наемници от десетилетия.

(целият текст)

Публикувана на 02/24/11 07:49 http://ruslantrad.com/?p=8010
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване