04/12/11 06:00
(http://patepis.com/)

До Акаба и назад. Сирия – Йордания – Ливан(3): Йордания – Мадаба

Продължаваме с близко-източното пътуване на Жени. Бяхме вече Халап и Хомс, какти и в Маалюла и Палмира в Сирия. На ред вече е Йордания и градчето Мадаба. Приятно четене:

До Акаба и назад. Сирия – Йордания – Ливан

част трета

Йордания – Мадаба

Рано сутринта стигаме автогарата за южните дестинации – Somarie karaj. Тук избора е по–голям – има и „shared taxi”. Твърдо сме решили да пробваме що е то „поделено такси” се съгласяваме с първия на реда. Цената му е 700 сирийски динара (около 15$). Такситата са бели, със широка зелена ивица по цялата дължина. Шофьорите им са спретнати и разбиращи английски. Само че още е твърде рано сутринта и няма много желаещи. След час чакане следващото такси си е намерило клиенти – двама араби,които любезно ни канят да го споделим с тях. Приемаме поканата на момента и прехвърляме раниците в съседния багажник. „Йордания – идваме!”. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] След час пътуване арабинът от дясно започва да си мие лицето с вода. На тоя му прилоша – си мисля. После забелязвам че се е събул и след хигиенизирането, вади броеница и започва да си мънка нещо. З ацепвам. „Тоя до мен се моли!” – тихо прошепвам на Жени отдясно. „Тоя отпред вече я свърши” – прошепва тя. Тихо, кротко, без да пречат на никого, само между себе си и Аллах. А ние, в БГ, си мислим че като запее мюезина, всички падат на замята, с високо вдигнати към небето ръце... На границата шофьорът ни показва къде да си купим изходна виза и всичко става учудващо бързо.

Йорданските митничари са по–добре облечни,

по–интелигентно гледащи и мнооого по–мудни. Приказват си със нашия водач,без да стават от пластмасовите столове и после отегчено един става да имитира задълженията за които му плащат. Правя асоцияция с други техни колеги, но това е друга тема.

Йорданската митница е чиста, подредена, с табели на английски.

Гишетата са разделени на: араби, чужденци и... сирийци. За „белите” хора всичко става тихо, любезно и с усмивка. За сирийците – с „въпроси и отговори” на висок глас, ръкомахания... Явно нещо не се долюбват комшиите. А, и най–учудващото – арабин не може да влезе в Йордания без да му сканират ретината! Само арабите, нас ни посрещат с „wellcome”. Направо паднах! Уредите са като тия за нощно виждане, със светещи сини и червени светлинки. Поставени на удобно стойки за всеки пол и възраст. За забулените си има дори и специална стая. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Бедуини в пустинята"]Бедуини в пустинята, Йордания[/caption]

Добре дошли в Йордания!

След границата пускаме SMS на рент–а– кара кога и къде ще сме в Аман. Още от БГ се бяхме уговорили по мейла с фирма за коли под наем , че ще ни чакат и ще ни изведат извън града за да не се „бавим”. Дрън–дрън. Просто ме е страх дали ще се оправя с посоките, правилника и... с техния им начин на каране. Спътниците в таксито се опулват като разбират че сме си поръчали кола под наем – А бе, вие закъде сте? Съвсем сами? Ама наистина за първи път ли идвате? Повече никой не казва нищо. Всеки си остава със собствените си мисли.

Всъщност общественият транспорт в Йордания

не е на същото ниво като в Сирия и връзките не са толкова удобни и бързи. За да спестим време и пари, сметките показаха че е по–удобно с кола под наем. А и отначало си искахме това пътуване да бъде с кола. На „автогара” Абдали ни чака самия шеф на фирмата. Все още е празник и почти нищо и никой не работи. Поздравява ни учтиво и учудено за добре дошли. Излизаме почти извън Аман и пописваме документите за колата – шкода Фабия, комби, бензин, механична скоростна кутия. Човека ни пожелава приятно изкарване със свито сърце. Дори ни дава още няколко телефонни номера – „за всеки случай”. Имам чувството че за първи път карам автомобил, толкова съм се стегнал. Излизаме извън града и спираме да изпушим по цигара. И за пореден път да се разкрещим от радост и кеф, че сме стигнали до тук, по нашия си начин!!! [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Мадаба през нощта"]Град Мадаба през нощта, Йордания[/caption]

Стигаме рано–рано

Мадаба,

градче на около 25–30 км от югозападно от Аман, и решаваме че има време да посетим планината Небо. От тук Мойсей видял

Обетованата земя

Чудим се, след 40 години скитане точно това ли е намерил и какво толкова са му харесали. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Обетованата земя"]Обетованата земя[/caption] Голи байри и камънаци. Ако бяха продължили стотина километра на изток, сега щяха да продават нефта, а не да го купуват. [caption id="" align="aligncenter" width="640" caption="Мъртво море"]Мъртво море[/caption]

Продължаваме надолу към

Мъртво море

просто защото имаме достатъчно време за скитане, а и да се насладим на лунния пейзаж. Тук там по баирите се виждат бедуини – големи палатки, големи стада овце и пикап вместо камили. Връщаме се в Мадаба за да намерим

Мириам хотел.

Само че упътването от сайта им не струва, никой по улиците не само не е чувал, ами и не разбира за какво питаме – Мириам е тяхното име на Дева Мария. Всеки с когото се опитаме да комуникираме по някакъв начин, прави съвсем различна асоциация с името. След час лутане съвсем случайно го намираме – естествено че не е като в сайта. Изглежда като жилищен блок, ограден с високи огради, с басейн в двора. Пълно е с чужденци, което е малко разочароващо, но пък какво толкова – тук сме за малко. А и си има свободен нет. И може да се плаща с електронна карта. Баня, вечеря и... айде да лягаме, че утре ни чакат нови емоции Очаквайте продължението Автор: Жени Русева Снимки: авторът Още пътеписи от близки места:
  1. До Акаба и назад. Сирия – Йордания – Ливан(2): Маалюля и Палмира
  2. До Акаба и назад. Сирия – Йордания – Ливан(1): Халап и Хомс
  3. Йордания – приказка за цветове и хора (3): Река Йордан, Мъртво море и Мадаба, общи приказки
  4. Из Югоизточна Турция, Сирия, Йордания и Ливан (1): Диарбекир
  5. Из Югоизточна Турция, Сирия, Йордания и Ливан (2): Хасанкейф, Мардин и Шанлъурфа
  6. Йордания – приказка за цветове и хора (2): Нова Година, Акаба и пустинята Уади Рам
  7. До Сирия и назад
  8. Хашемитско кралство Йордания – част втора
  9. За ден в Аман (Йордания)
  10. Хашемитско кралство Йордания
  11. До Сирия през кюрдските райони на Турция(3): Из пустинята в Сирия
  12. Йордания – приказка за цветове и хора (1)
Публикувана на 04/12/11 06:00 http://patepis.com/?p=22215
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване