06/08/11 20:55
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сладолед с рози

В много страни се отглежда маслодайната роза – Rosa Damascena, но у нас розовото масло добивано от нея е на първо място по качество. И това е заради специфичния климат в Розовaта долина – слънце през деня, малко дъжд привечер, особеностите на почвата, дори времето през февруари, когато се зараждат пъпките на розите. Розовото масло произвеждано в България запазва дълго време аромата си и това е факторът, заради който е ценено и скъпо продавано. По данни – 6000 евро за килограм. Това не се случва на друго място, твърдят, а съд за съхранение на розово масло от самото начало на дестилирането му в България (от началото на XX век), все още ухае на рози. Съдът е в музея на розата, близо до Казанлък.

Докато четях книгите на Силвена Роу ми се искаше веднага да намеря градински рози и да започна да готвя, но търпеливо изчаках разходката до Казанлък, за да се сдобия с най-ароматната роза. Като че ли никак не е красива на фона на градинските декоративни рози, но пък пленява с аромата си, в това няма съмнение.

В този ми избор – готвене с рози, срещам приветствие от страна на Вальо и някак учудено и радостно се питам: „Как така?“ Той обожава рози или по-точно всякакви десерти приготвени с рози, но не знам откъде тази любов към тях. Случи се веднъж да приготвя млечен крем с розова вода и оттогава знам, че това е неговия аромат. Той просто успокоява, създава усещане за свобода, за цветна градина, за слънце, за любов. Любов! Поръсвам леглото с розови листенца… После ще ядем сладолед.

Сладолед с рози

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Рецептата се приготвя с около две шепи розови листенца или 25 грама. След като направих сладолед с тези количества от казанлъшката роза установих, че тя дава много силен аромат. Затова ако се използва тази маслодайна роза е необходимо по-малко количество. Ако се използват други градински рози, количеството се запазва на две шепи розови цветове.

Сладоледът става доста сладък, затова ако желаеш може да намалиш захарта на 120-150 грама или да използваш неподсладена сметана.

Продукти:

  • 1 пълна шепа пресни розови листенца от маслодайна казанлъншка роза (около 15 грама)
  • 200 гр. захар
  • 250 мл. сладкарска сметана
  • 250 мл. пълномаслено прясно мляко
  • 5 жълтъка, от яйца от свободно отглеждани кокошки
  • допълнителни пресни розови листенца от 1-2 рози (по желание)

Розовите листенца се измиват със студена вода и внимателно се подсушават.

Смесват се розовите листенца и захарта. Смилат се в кухненски робот за няколко секунди, докато листенцата се раздробят и захарта порозовее.

В тенджера се смесват сметаната, прясното мляко и розовата захар. Слагат се на умерен огън и се разбъркват докато сместа се загрее и захарта се разтопи.

Жълтъците се разбиват с миксер докато се сгъстят и изсветлеят. Към тях при непрекъснато бъркане на тънка струйка се добавя млечната смес. Всичко се обърква добре и сместа се връща на умерен огън. Разбърква се непрекъснато докато се сгъсти. (Кремът е готов, когато оставя диря на гърба на дървена лъжица.) Маха се от огъня и се оставя да се охлади на стайна температура.

Когато кремът се охлади по желание може да се добавят пресни розови листенца, които ясно ще личат в сладоледа след това.

Кремът се прехвърля в подходяща кутия и се оставя във фризер. Разбърква се на всеки 30 минути за първите 2 часа за да се предотврати образуването на кристали. По възможност може и на по-често, и за по-дълго време.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Сладолед с рози от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 06/08/11 20:55 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/KsjLaQrCjL4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване