11/04/11 06:00
(http://patepis.com/)

Ароматите на Дубровник

Малко Дубровник, за красота? Бива :) Даниела ще ни покаже аромата и вкуса на Перлата на Адриатика. Приятно четене:

Ароматите на Дубровник

Казват, че Дубровник е един от най-красивите градове в света. Заслужава си да го разгледаш определено. Но ако имаш намерение да пътуваш из Хърватия, то по-добре си вземи няколко дни в повече и се наслади на уникалното пътуване и до Черна гора. В тази публикация ще ви разкажа за това, което успях да видя, снимам и усетя из Хърватска и част от Черна гора. Но определено няма да успея да ви пресъздам всичко което витае във въздуха. Улици, площади, булеварди и много красота. Както и няколко приказки за средизмноморската кухня на перлата на Адриатика.

 Дубровник

И така -

Дубровник е малко градче

с около 40 хиляди жители, добре познато като туристическа дестинация. За кратка екскурзия около 4-5 дни ще ви стигнат, но ако искате да се наслаждавате на заслужена почивка, то поне трябва да отидете за 1 седмица. Ако сте от тези хора, които обичат силните усещания - пътувайте с кола. Разстоянието не е много, около 600-700 км път, но пътищата там са много тесни и криволичещи. Ще ви отнеме около 12-15 часа да се таралянкате с автомобил. Но пък усещането си заслужава, поне да разгледате красивата им природа. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Аз избрах по-безболезнения вариант, 40 минутно пътуване със самолет и красива гледка през люка на самолета. Времето беше ясно и определено си заслужаваше да стоиш на крайната редица. Макар, че снимането в самолета е забранено и с риск да ме линчуват :) , извадих фотоапарата и направих няколко спиращи дъха кадъра. Високи и голи скални масиви, ярко граничещи с прозрачно тюркоазения цвят на водата и бялата архитектура на градовете. Всички къщи са накацали около плажната ивица и са в средиземноморски стил - бели стени, червени покриви и много, много зеленина около тях. Снимките не са от най-добрите, като се има предвид, че около самия Дубровник се изпарява вода от топлината и става като мъгла около водата.

Адриатическият бряг от въздуха

  Ако планирате пътуване до Хърватска е добре да се замислите за пролетта или есента. Не че лятото не е хубаво, но температурите са високи. Макар, че на шезлонга пред хотела е приятно и прохладно. И когато виждаш да минава такъв красив кораб покрай теб, усещането е още по-приятно :)  Този беше голям красавец. Четете нататък>>> Още пътеписи от близки места:
  1. До Дубровник през Босна и Херцеговина (2): Дубровник
  2. Моята вълшебна Хърватска приказка (2): Дубровник и Градац
  3. Дубровник по Великден
  4. Съвети за пътуване до Дубровник и Босна и Херцеговина
  5. Нежността на Хърватия и колоритът на Черна гора (3): От Хвар през Дубровник към Дурмитор и река Тара
  6. Великден из бивша Югославия (Черна гора, Дубровник, Мостар, Сараево)
  7. Динарски планини с Дубровник, Мостар, Котор и Албания за цвят :)
  8. До Дубровник през Босна и Херцеговина (1): Пътуването
  9. Пролетен мотоциклетен круиз из Западните Балкани (2): През Черна гора към Дубровник, Хърватска
  10. Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!
  11. До Дубровник през Босна и Херцеговина (3): Мостар и Сараево
  12. Из бивша Югославия и Далмация (Хърватска) с кола
Публикувана на 11/04/11 06:00 http://patepis.com/?p=27173
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване